PAGE
31
ועדה משותפת לכלכלה וחינוך לדיון בהצעת חוק רשות השידור
09/01/2012
הכנסת השמונה-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב רביעי
<פרוטוקול מס' 12 >
מישיבת הוועדה המשותפת לכלכלה וחינוך לדיון בהצעת חוק רשות השידור
יום שני, י"ד בטבת התשע"ב (09 בינואר 2012), שעה 13:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 09/01/2012
הקריסה הטכנולוגית של רשות השידור, הקריסה הטכנולוגית של רשות השידור
פרוטוקול
סדר היום
<1. הצעה לסדר היום (דיון מהיר): הקריסה הטכנולוגית של רשות השידור>
של חה"כ מירי רגב.
<2. הקריסה הטכנולוגית של רשות השידור>
של חה"כ גאלב מג'אדלה.
מוזמנים
¶
>
אפרים מלכין - מרכז בכיר אגף השכר והסכמי עבודה, משרד האוצר
עידו אציל - עוזר ליועצת המשפטית, משרד ראש הממשלה
יוני בן מנחם - מנכ"ל רשות השידור
דליה רבינוביץ' - ע.בכירה למנכ"ל רשות השידור
מיכאל מיה - מנכ"ל "קול ישראל", רשות השידור
רפי יהושע - סמנכ"ל מידע וטכנולוגיה, רשות השידור
עו"ד תומר קרני - לשכה משפטית, רשות השידור
רן אפרתי - יו"ר ועד הנדסה-קול ישראל, רשות השידור - ועדי עובדים
ענת עוזרי - יו"ר ועד משולב טלוויזיה, רשות השידור - ועדי עובדים
יצחק שבו - יו"ר ועד משולב מטה, רשות השידור - ועדי עובדים
משה זמיר - עורך תכניות בקול ישראל, רשת מורשת
משה בר - יו"ר עמותה "תנו יד לחירש ונכים למען נכים"
דניאל גלילי - מזכיר יו"ר עמותת "תנו יד לחירש ונכים למען נכים"
רשמת פרלמנטרית
¶
שרון רפאלי
<הקריסה הטכנולוגית של רשות השידור – הלס"י של ח"כ מירי רגב>
<הקריסה הטכנולוגית של רשות השידור – הלס"י של ח"כ גאלב מג'אדלה>
היו"ר כרמל שאמה הכהן
¶
צהריים טובים. אנחנו פותחים את ישיבת ועדת הכלכלה. על סדר היום דיון מהיר שאושר בנשיאות הכנסת לבקשת חברי הכנסת מירי רגב וגאלב מג'אדלה בעניין הקריסה הטכנולוגית של רשות השידור. בבקשה, חברת הכנסת רגב.
מירי רגב
¶
תודה לך, כבוד היושב ראש על כינוס הישיבה לא במועדים שהוועדה בדרך כלל מתכנסת, תוך החשיבות לקיים את הדיון הזה עוד השבוע. צר לי שלא נמצאים פה עוד חברים שהשידור הציבורי צריך להיות חשוב להם לא פחות מאשר השידור המסחרי ושידורים אחרים. השידור הציבורי הוא נושא לא פחות חשוב, וחבל שלא מתייחסים לזה בכבוד ובתשומת הלב הראויים.
השידור הציבורי פשוט קורס. זה לא סוד. השידור הציבורי קורס. אתה מסייר הרבה בארץ, אתה לא מאלה שיושבים באזור ירושלים ותל-אביב. אני מתארת לעצמי שאתה שם את "קול ישראל" ואת גלי צה"ל – אתה שומע את ההבדל כשאתה מגיע לדרום ולצפון, איך שומעים את "קול ישראל", זה פשוט מדהים לשמוע את ההבדלים. בדרום האיכות הרבה פחות טובה, אין מה להשוות בצפון את האיכות של השידור. השאלה שנשאלת היא למה. איך זה יכול להיות ש"גלי צה"ל" שהיא תחנה צבאית שאנחנו כאן נלחמים על תקציב צבאי, משדרת באיכות כזאת טובה, והשידור הציבורי שהוא שידור חשוב וראוי שברור לכולם שצריך להשאיר אותו – משדר בכזאת איכות? התשובה היא מאוד פשוטה: הם משדרים באנלוגי, אין להם שום יכולת דיגיטלית, כי מעבר לרפורמה שנכון שאני יודעת שעוסקים בה, ואנחנו לא נתעסק ברפורמה פה, וגם אמרתי לך מראש שאני לא רוצה להתעסק ברפורמה. העניין הוא פשוט מאוד: צריך להעביר כסף כמה שיותר מהר כדי שבעצם השידור הציבורי ישדר כל יום, ולא בנס. היום הם עושים את זה בדרך נס – בדרך נס הם משדרים. כי מחר בבוקר המערכות קורסות – אתה יודע מה, אין כבר חלקי חילוף. זה יותר גרוע מרכב. אין חלקי חילוף לא בארץ ולא בעולם לציוד אנלוגי שרשות השידור, הרדיו והטלוויזיה, משתמשים בהם.
לכן כבוד היושב ראש, אם אנחנו לא נתייחס ברצינות לשידור הציבורי ונבין את המשמעות של שידור ציבורי ונגיע לפשרה עם האוצר בשביל להעביר חלק מהכסף – אני לא אומרת לך עכשיו שתתחיל עם הרפורמה, לא מתעסקת עם הרפורמה, לא עוסקת ברפורמה. אני אומרת – בואו נעביר, זה לא הרבה כסף. מדברים על 140 מיליון שקלים – 70 לרדיו, 70 לטלוויזיה – כדי להחיות את המערכת הזאת, כדי שהשידורים בדרום ובצפון ייקלטו בצורה איכותית, שנתחיל עם זה עד שהרפורמה אינשאללה תתחיל. הרי לא יכול להיות מצב שבסוף אנחנו גורמים לכך שהרשות הזאת תקרוס, ובסוף שני ערוצים – ערוץ 2 וערוץ 10, ואתה יודע בדיוק מה קורה בערוצים האלה – ואני אומרת לעצמי, מה עם השידור הציבורי? האם אנחנו הכנסת יכולים לאפשר שדבר כזה יקרה? אני מקווה שיש פה נציג מהאוצר, אני לא יודעת אם הוא נמצא פה, אני לא רואה פה נציגי ממשלה – שיבוא ויגיד לנו מה הוא מתכוון לעשות עם המשדרים? האם מתכוונים לתת שדרוג למשדרים האלה? האם מתכוונים להתחיל עם משהו או שאנחנו נמשיך לא לשמוע את "קול ישראל" בדרום ובצפון, נשמע רק את המתחרים, וניתן יד למציאות המעוותת הזאת וגם מעוותת וגם לא צודקת ולא הגונה, שהאוצר במשך שנים פועל בכל מה שקשור לשידור הציבורי.
היו"ר כרמל שאמה הכהן
¶
כן, אבל הוא צריך להיות באמת שידור ציבורי.
<מירי רגב>
הוא שידור ציבורי לכל דבר.
<היו"ר כרמל שאמה הכהן>
זה כבר דיון אחר. יש תחושה שלאחרונה הוא שידור ציבורי פרטי.
<מירי רגב>
אם אנחנו רוצים לדון אם "קול ישראל" וערוץ 1 הם שידור ציבורי – נדבר על זה, בוא נעשה על זה דיון. אבל כרגע כולנו יודעים ומבינים: זה הסטטוס, זה שידור ציבורי – בוא ניתן לו קודם לחיות, בוא לא נהרוג את הנושא הזה.
היו"ר כרמל שאמה הכהן
¶
מה העלות?
<מירי רגב>
העלות של המשדרים – אני מדברת רק על המשדרים. אמרתי לך מראש – אני לא נכנסת לרפורמה, לא מעניינת אותי כרגע הרפורמה - -
היו"ר כרמל שאמה הכהן
¶
ברור.
<מירי רגב>
עלות המשדרים כרגע כדי שהם יוכלו להישמע כמו שצריך בצפון ובדרום – 70 מיליון שקלים לרדיו, ו-70 מיליון שקלים לטלוויזיה. זאת העלות. אני צודקת או לא, מנהל הרדיו? כדאי שתשמע גם מנציגי הרדיו איך הדברים עובדים, נשמע גם מנציגי האוצר, אני לא יודעת מי נמצא פה, ונראה איך אנחנו יכולים לקדם את העניין הזה.
היו"ר כרמל שאמה הכהן
¶
140 מיליון זה לא סכום פעוט. כל הרפורמה תקועה כבר שנה על סכומים בסדר גודל הזה. אבל בסדר, זה לא אומר - -
היו"ר כרמל שאמה הכהן
¶
ברור.
<מירי רגב>
הורסים את הפריפריה במפעלים, הורסים את הפריפריה במקומות תעסוקה, מעלים את מחירי המים, את הדלק, ואין מקומות תעסוקה, אז גם עכשיו שלא ישמעו מה קורה בארץ? בסדר, נהרוס את הפריפריה. נחיה כולנו במרכז אקירוב, ובזה נגמור את העניין.
מירי רגב
¶
משדרי הרדיו בלבד, אבל גם שידור הטלוויזיה הוא לא שידור איכותי. אבל בואו נתחיל כרגע עם רדיו.
משה בר
¶
שמי משה בר, ואני מייצג גם את הנכים וגם את האזרחים. היות שעשיתי עצומה גדולה נגד הערוץ – מה שקורה פה, אתם מנסים לטשטש את כל מה שאנחנו עובדים, וגם הממשלה לא מוכנה לתת לכם כלום עד שלא תעשו את הסדר קודם כול אצלכם בבית. היום תרצו 70 מיליון לזה, ועכשיו אתה אומר שגם אין מנורות והמכשירים לא עובדים. עכשיו יהיו עוד 200 מיליון, ושום דבר לא ייעשה בערוץ – שום תיקון ושום דבר. אתם שאלתם את הציבור אם הוא בכלל מעוניין בערוץ הזה? רוב הציבור לא מעוניין, וזה שלא שומעים בדרום או לא שומעים בצפון זה לא כל כך נורא - -
משה בר
¶
- - הכול מתחיל ב-140 מיליון ועוד 200 מיליון, ורוב הציבור שלח לראש הממשלה שהוא לא מוכן לערוץ הזה בכלל - -
משה בר
¶
אז הוא מאזין. אז בוא נעשה חד משמעי – תפטרו את האזרחים, שהממשלה תיתן להם את כל הסכום – אין לנו התנגדות לזה.
היו"ר כרמל שאמה הכהן
¶
בואו נחזור לעניין המשדרים. יש למישהו עוד משהו לומר בעניין המשדרים?
רק רגע, איך אפשר להתקדם בלי נציג האוצר?
מירי רגב
¶
נו, בטח. זאת סתם ועדה לא חשובה, ועדת כלכלה. מה הוא צריך מוועדת כלכלה? סתם, ועדה משנית בכנסת. ועדת העלייה והקליטה.
היו"ר כרמל שאמה הכהן
¶
מירי, מה הציפייה מהדיון הזה?
<מירי רגב>
זה לא סוד שאמרתי גם לך בהתחלה שהדיון הזה צריך להיות בוועדת כספים – לא מכיוון שאני חושבת שוועדת כלכלה היא לא הוועדה הנכונה, היא ועדה שמתעסקת בתשתיות ועם כלי התקשורת ועם כל מה שזה אומר, ומקדמת המון נושאים. העניין הוא שבסוף אני רוצה שתהיה החלטה שאתה תגבה אותה כאן, כי הדיון התחיל פה אצלך בוועדה, ונחליט מה עושים איתו, שיועבר כסף מינימלי לשדרוג - -
היו"ר כרמל שאמה הכהן
¶
ומה זה 70 המיליון השניים?
<מירי רגב>
לטובת הטלוויזיה – האולפנים, חלקי החילוף. אתה נמצא באולפנים, אתה מגיע לאולפנים, אתה רואה לפעמים איך זה נראה, זאת בושה. זה שידור שלנו, של המדינה, לא משנה עכשיו מי בממשלה – איך יכול להיות שככה נראה השידור הציבורי? אם נחליט לוותר, בוא נעשה דיון עקרוני האם בכלל זקוקים לשידור ציבורי. יחליטו לוותר על שידור ציבורי – ותרו. אבל כל עוד יש שידור ציבורי בואו ניתן להם לחיות בכבוד, בואו ניתן להם לשדר בכבוד, בואו ניתן להם לשדר בצורה ראויה. הם לא עושים לנו טובה, ואנחנו לא עושים להם טובה. ככה הוחלט במשך שנים – ככה זה יהיה. רוצים לבטל את זה, בואו נבטל את זה, אבל כרגע לפחות לתת להם לחיות בצורה ראויה.
היו"ר כרמל שאמה הכהן
¶
לא פניתם אל האוצר?
<מירי רגב>
לא. מה יש לנו לפנות? אמרתי, יהיה דיון אצלך, נראה מה עמדתם, ולפי זה נראה לאיזה כיוון זה הולך. דווקא היום, עכשיו סיום שנה, בוודאי נשארו כמה כספים שצריך להחליט לאן מעבירים אותם – אז יבנו פחות ישיבה. באמת, אני לא יודעת; או פחות כיכר. אולי פחות כיכר.
היו"ר כרמל שאמה הכהן
¶
למה, יש כספים שהולכים לישיבות?
<מירי רגב>
אולי פחות כיכר. אבל אני אומרת באופן חד משמעי – אני נוסעת בצפון ובדרום, זאת בושה. אתה לא שומע. אתה אומר, גלגל"צ שומעים, גל"צ שומעים, הרדיו המקומיים – איפה "קול ישראל"?
מירי רגב
¶
תיקח אותם יחד עם המואזין, יחד עם חנין זועבי – זה טוב.
אולי כדאי שגם מנהל הרדיו – גם יוני וגם מיקי נמצאים פה – יביעו את עמדתם עד שנחכה ונראה מה האוצר יגיד.
יוני בן מנחם
¶
קודם כול, אני רוצה להודות לך שכינסת את הדיון הזה כיוון שהוא חשוב מאוד. מירי היטיבה לתאר את זה – ממש כל יום אנחנו משדרים בדרך נס גם ברדיו וגם בטלוויזיה. מספיק לפתוח את המסך של הערוץ הראשון ולראות את ההבדל, כיצד הוא דהוי לעומת מסכים של ערוצים אחרים. זה נובע מעניין טכנולוגי ולא מעניין התוכן. אנחנו לא נלאה אתכם בפרטים הטכנולוגיים – אני מקווה שנציג האוצר יגיע. אם הוא לא יגיע זה בדיוק מעיד על היחס של האוצר - -
לאה ורון
¶
כבד לו מהשק, לכן הוא הולך לאט.
<מירי רגב>
לא, את יודעת, יושב ראש ועדה פה, כולם פה, אנשים באים, מתפנים, מנהלי ועדות – מה אכפת לו?
יוני בן מנחם
¶
אנחנו הקפדנו לבוא בזמן.
ברפורמה זה לא כמו שתואר פה שזה רק הסכומים האלה של 140 מיליון שמופיעים ברפורמה. ברפורמה מופיע הרבה יותר – 400-300 מיליון לשידור הטכנולוגי של רשות השידור. אנחנו נמצאים תקופה ארוכה בין שמים וארץ – מצד אחד אומרים שרוצים רפורמה, מצד שני לא מקיימים אותה - -
יוני בן מנחם
¶
החלק הטכנולוגי. הרפורמה היא בין 800-700 מיליון, וחצי מזה מיועד לשדרוג הטכנולוגי של רשות השידור. בינתיים אנחנו לא מקבלים את הכסף הזה. מצד שני אף על פי שכל הוועדים חתמו על הרפורמה היא לא יוצאת אל הפועל וגוררים אותנו למחוזות מאוד מסוכנים. פה זה עניין יומיומי – יום אחד שולחנות הקונסולות ושולחנות הבקרה בטלוויזיה יכולים לקרוס, ואנחנו לא נוכל אפילו להפעיל את השידור. כמו שמירי אמרה, אין חלקי חילוף, מחלקות הבדק שלנו מתקנות את אותם חלקים פעמים בכל מיני אלתורים ואפילו אי אפשר להביא חלקים מחו"ל כי זה כבר לא בנמצא. הציוד הזה מתאים למוזיאונים שעוסקים בתקשורת ולא לשדר, וממש כל יום יש לנו מלחמה טכנולוגית להחזיק את השידור באוויר.
אני מודה לכם על כינוס הישיבה הזאת – גם על היוזמה של מירי וגם על כך שהסכמת לכנס אותה. צריכה לצאת מפה קריאה די ברורה בתחום הזה כי אנחנו לא נוכל להתקיים לאורך זמן מבחינה טכנולוגית. זה ברור לכולם, לדעתי.
עידו אציל
¶
השינוי החוקי בתוספת הקיצוצים של העובדים, השינויים המבניים, החלק של משרד האוצר – שאני לא רוצה לדבר עליו – אבל נציג משרד האוצר דיבר בדיונים קודמים על חלק ברפורמה שמשרד האוצר מקצה שחלק זה בהלוואה וחלק בתקציב - -
עידו אציל
¶
במצבה התקציבי של רשות השידור לאחר תום הרפורמה ולאחר שהוא יהיה חוקי רשות השידור תוכל בעצם לממן, תוכל להחזיק את עצמה, על כל המשתמע מכך, לרבות השינויים הטכנולוגיים.
עידו אציל
¶
אני לא יודע, אני לא עושה חישובים. - - - ראש הממשלה, וצריך כמובן לדבר עם נציג האוצר על חישובים.
מירי רגב
¶
על מה אתם ממונים? בשביל לתת כסף לפקידים? עם כל הכבוד, אין לי משהו נגדך, אבל באמת, בשביל מה אתם ממונים? לבוא לתת תשובות. יש כאן ועדה רצינית שמזמינה דיון – תבוא עם תשובות. אני לא מבינה, מה זה, אנחנו נחכה לרפורמה עד שיפטרו אנשים? מה בסוף יקרה? נקנה משדרים כשכבר לא יהיה שידור? בסוף הדבר הזה יעלה לנו הרבה יותר יקר. כשקונים משהו בזול זה עולה הרבה יותר יקר. קודם כול טפלו במשדרים שאפשר יהיה לשמוע בצפון ובדרום. אני לא מבינה, איזו אחריות יש לך? אם האוצר אחראי על הכול אז שהאוצר ינהל את המדינה הזאת. גם ככה פקידי האוצר מנהלים. יש בסוף הדירקטיבה של משרד ראש הממשלה. הדירקטיבה אומרת, אנחנו רוצים שידור ציבורי או לא רוצים. עושים על זה יום עיון. בוא נכנס – היושב ראש שלנו מצוין בזה, הוא יכנס דיון מצוין, יביא את כל הנציגים ונעשה דיון עקרוני על הדיור הציבורי – גם על הדיור הציבורי וגם על השידור הציבורי. כנראה, כולם נמצאים באותו מצב. רק שלא ישדרו בסוף מאוהלים. זאת הבעיה – שלא ישדרו בסוף מאוהלים.
קריאות
¶
הנה, הוא בא עם הכסף.
<מירי רגב>
הנה, הוא בא עם הכסף, הוא בא עם הדולרים. איך קוראים לך, נציג משרד ראש הממשלה?
מירי רגב
¶
עידו, אין לי שום דבר נגד, אני בוודאי מכבדת עורכי דין, ואני מאוד מכבדת פקידים שיושבים בתפקידים שלהם. אבל בסוף צריכה גם לכם להיות איזושהי אחריות, וזאת אמירה.
מירי רגב
¶
אז מה האחריות אומרת – עד שתהיה רפורמה, עד שיקצצו עובדים – בינתיים, מה? לא שומעים בדרום, לא שומעים בצפון, יש בסוף רק ערוץ אחד ששומעים אותו ברדיו – גלי צה"ל – ואין שום תחרות. זה בניגוד לכל התחרות שאתם מדברים עליה. אז במקומות מסוימים אתם רוצים תחרות, ובמקומות שזה לא נוח לכם אתם לא רוצים תחרות. לפחות את האמת נגיד.
יוני בן מנחם
¶
אדוני היושב ראש, יש לזה גם משמעות של עניין של חיים ומוות. אני לא אומר את זה סתם כיוון שחלק מהרשתות האלה שימשו במלחמת לבנון השנייה כהתרעה מפני נפילת קטיושות. אני הייתי מנהל הרדיו באותה תקופה, והיו לנו בעיות עצומות בחלקים בצפון שבהם לא שמעו את הרשתות ולא יכולנו להתריע על נפילת הקטיושות.
יוני בן מנחם
¶
הבעיה הזאת לא נפתרה עד עצם היום הזה. לפני ארבעה שבועות התקיים דיון על אי קליטה של רשתות "קול ישראל" בגליל המערבי בוועדה לביקורת המדינה, ושם הבעיה הועלתה בחריפות ולא יצא מזה שום דבר. הבעיה הזאת היא בעיה של חיים ומוות כי חלק מהרשתות האלה, במיוחד בצפון, משמשות גם להתרעה לאוכלוסייה מפני נפילה של טילים. אז צריך לקחת גם את הנקודה הזאת בחשבון.
מירי רגב
¶
כל החירום של פיקוד העורף וצה"ל – זה נהדר, כבר אמרתי שלוש פעמים "אמן". זה שאנחנו מחכים לפקידים מהאוצר זה דבר נהדר.
היו"ר כרמל שאמה הכהן
¶
חברי הכנסת רגב ומג'אדלה יזמו פה דיון מהיר בעניין הקריסה הטכנולוגית של רשות השידור. הדבר בא לידי ביטוי במשדרים שמשדרים לדרום ולצפון ברדיו ובטלוויזיה. למה הדבר לא מטופל ומתוקצב?
אפרים מלכין
¶
הרשות ככלל בכלל לא מתוקצבת; היא ניזונה מהאגרה ומהפרסום. אין שום דבר ברשות שהוא מתוקצב. זה לא שיש דברים מתוקצבים ויש דברים שלא מתוקצבים.
שנית, אני מתאר לעצמי מה ידידי ממשרד ראש הממשלה אמר, שמחכים לרפורמה, וברפורמה יש באמת התחייבות של הרשות להשקיע כך וכך כספים בהתאם לתוכנית העסקית ברכישת אמצעים טכנולוגיים. אני אגיד במאמר מוסגר שהיום אחת הסיבות שהרשות לא משקיעה באמצעים טכנולוגיים זה כל מיני הסכמים מיושנים עם העובדים שמחייבים אותם להוציא צוותים של 12-10 איש - -
רפי יהושע
¶
רפי יהושע, סמנכ"ל טכנולוגיה.
אין שום קשר. יש הסכמים שצריך לשנות אותם, והמנכ"ל עומד לשנות, זה פן אחד. הצד הטכנולוגי לא קשור להסכמים. אם הוא יושב מול מכשיר או מסך דיגיטלי או אנלוגי – זאת אותה עמדת עבודה. זה לא קשור בכלל - -
אפרים מלכין
¶
אבל יש הבדל בהקשר אם הצוות של ערוץ 10 שולח שני אנשים והצוות של ערוץ 1 שולח עשרה אנשים - -
מיכאל מירו
¶
זה פשוט תקליט קבוע. זה התקליט הקבוע של פקידי האוצר. אם נתחיל לבדוק איך הם עובדים אנחנו נגיע למסקנות אחרות.
מירי רגב
¶
אבל אתה לא מבין על מה אני מדברת. כבוד היושב ראש, אני רוצה לעשות פה סדר. אני לא מדברת על כמות האנשים שאתה שולח לעשות טלוויזיה או רדיו - -
מירי רגב
¶
אני רוצה רגע להסביר את השאלה שלי ואת הדיון. אני לא מתעסקת עם הרפורמה של רשות השידור, לא מתעסקת עם גודל הצוותים, מתי הם יוצאים, מתי הם חוזרים, יש להם אישור או אין להם אישור, ארוחת בוקר, צהריים וערב – לא מתעסקת עם זה. אני מתעסקת באיכות השידור, שאמא שלי שנוסעת לבית חולים בבאר-שבע או מישהו שגר בדימונה, שומע. איכות השידור – על זה אני שואלת אותך. זה לא קשור לגודל הצוות.
מירי רגב
¶
אני מציעה שתטפח ותיתן להם כסף עכשיו לשדרוג הטכנולוגיה. זה לא קשור לאנשים. את האנשים נפטר, ונביא אחר כך הכול ברובוטים וכפתורים. אני שואלת אותך דבר מאוד פשוט – תשדרג את הטכנולוגיה. אם גלי צה"ל מסוגלים מהתקציב הגדול שעכשיו נתנו להם, וגם לא רק זה, לשדר מאנלוגי לדיגיטלי ושומעים אותם בכל הארץ, ואת "קול ישראל" לא שומעים בכל הארץ – זה נגמר. מחדרה צפונה – אין ומגדרה דרומה – אין. מדינת תל-אביב היא מדינת ישראל.
היו"ר כרמל שאמה הכהן
¶
בבאר-שבע לא שומעים "קול ישראל"?
<מירי רגב>
בקושי שומעים. אני אומרת לך, אני נוסעת בדרום – תעשה לך ניסוי, כרמל.
קריאה
¶
במעלה אדומים לא שומעים, יותר גרוע.
<מירי רגב>
עזוב את מעלה אדומים. חס וחלילה, לא נדבר על ההתנחלויות פה. עזוב את ההתנחלויות ואת ירושלים. בואו נדבר עכשיו על דברים טריוויאליים שהם חלק מהמדינה באופן ברור – על צפון ועל דרום. אני שואלת אותך, למה אתה לא מטפל בשדרוג המערכת? מה זה קשור לכמות הצוות?
אפרים מלכין
¶
אני לא איש רשות השידור, גברתי.
<מירי רגב>
אתה איש האוצר, הוזמנת פה לדיון. הגעת לדיון באיחור אחרי שכולנו עומדים ומחכים לך - -
מירי רגב
¶
תודה רבה שאתה מתנצל.
הדבר השני שאני שואלת הוא איך הכנת את עצמך לדיון, איך אתה משפר את רמת הטכנולוגיה? עזוב אותי מהצוותים. שישמעו את "קול ישראל" בצפון ובדרום.
אפרים מלכין
¶
הרשות היא תאגיד עצמאי. עד עכשיו, ממה שאני מכיר, האוצר לא תקצב את הרשות. הרשות היא לא גוף מתוקצב. יש לה מקור ההכנסות שלה. אם את רוצה להציע שמעכשיו האוצר יתקצב בצורה את רשות השידור יכול להיות - -
מיכאל מירו
¶
אבל אתה כל הזמן מתערב בתקנים, אתה קובע מה יהיה השכר. היו תקופות שהבוסים שלך ישבו אצלנו ברשות וישבו שם - - -
מירי רגב
¶
באישור מי? מי מביא את זה לחוק ההסדרים? האוצר, נכון? אז תדבר איתי עברית. אני מבינה פשוט, אני לא באקדמיה. מי שבסוף קובע את גובה האגרה זה אתם; מי שמוריד את גובה האגרה זה אתם – אז איך הם יכולים לנהל את המשק שלהם?
מירי רגב
¶
אבל אנחנו מושכים את זה כי חוק ההסדרים, כי מגיע שטייניץ כי צריך לקצץ וצריך להיות פופולאריים בחלק מהדברים. הם אומרים מצד אחד שיש להם אגרה, מצד שני מורידים להם את האגרה, אז איך הם יממנו את עצמם?
מירי רגב
¶
בהמלצות שלך. אם הייתה לך אחריות כוללת ולמשרד ראש הממשלה הייתה אחריות כוללת הייתם אומרים, לא מורידים את האגרה.
יוני בן מנחם
¶
אדוני היושב ראש, זה לא רציני שהאוצר בא לפה, ובמקום לתת תשובות מעשיות מגלגלים עיניים כלפי מעלה כאילו שניתנה לו במה.
יצחק שבו
¶
- - - הובטח על ידי האוצר שהאוצר יממן. אל תבלבל את המוח כי נכנסת באיחור. זה לא נכון. זה לא נכון, וזה שקר גס. אנחנו הלכנו וחתמנו מתוך ידיעה שהאוצר יממן. ברגע שהאוצר נסוג אחורה זאת בעיה של האוצר, לא שלנו
אפרים מלכין
¶
אם את שואלת האם בכוונת משרד האוצר ללא רפורמה, לתקצב סעיף מיוחד לרשות השידור לצורך רכישת אמצעים טכנולוגיים, התשובה היא לא.
אפרים מלכין
¶
לפני בערך חצי שנה הייתה ישיבה בהשתתפות יושב ראש הוועדה עם ראש הממשלה. ראש הממשלה אמר שבהסכם הגדול של המימון היו כמה אלמנטים – חלק היה אמור להגיע ממשרד האוצר, וחלק היה אמור להגיע מכספי האגרה, מהעלאת האגרה. ראש הממשלה אמר שהוא לא מתכוון להעלות את האגרה, צריכים למצוא מקור מימון חילופי.
אפרים מלכין
¶
הוא הכין את הרשות להכין תוכנית עסקית שמבוססת על מכירת נכסי נדל"ן. מאז ועד היום תוכנית עסקית כזאת לא הגיעה למשרד האוצר. מאז ועד היום מחכים.
מירי רגב
¶
אין כוונה כי מי שיש לו כוונה בא עם רצון, בא עם אמונה, בא להגיד, בוא נראה איך נפתור את העניין.
רפי יהושע
¶
אין לך משדר, לא עובד. יהיה לך עובד אחד או מאה עובדים – זה אותו הדבר, השידור לא ייקלט. מה קורה פה?
מירי רגב
¶
תקשיב, שאלת הקושיות בפסח נגמרה. לא יודע, כן יודע, יודע לשאול, לא יודע לשאול. אני שואלת שאלה מאוד פשוטה - אתה רוצה לפתור להם את הבעיה או לא?
מיכאל מירו
¶
זה נשמע כאילו אתם רוצים להשתלט על השידור הציבורי. זה הכול, זה מה שאתם רוצים כמו שאתם עושים בהרבה חלקים של המדינה הזאת. אתם פשוט הורסים אותה. את שירותי הכיבוי הרסתם? את הבריאות הרסתם? אתם רוצים גם אותנו להרוס?
צבי גרזון
¶
אנחנו לא חתמנו על רפורמות במכירת נכסי נדל"ן. זה לא חלק מהרפורמה. זאת רפורמה אחרת. ברפורמה אחרת - - -
יוני בן מנחם
¶
להפך, כתוב שם "איתנות פיננסית". זה היסוד של הרפורמה, איתנות פיננסית. אז איך מכירת הנדל"ן מביאה איתנו פיננסית?
אפרים מלכין
¶
- - - תוכנית עסקית שיכולה להסביר איתנות פיננסית. הנחה אתכם ראש הממשלה, אני לא מבין. ראש הממשלה הנחה?
אפרים מלכין
¶
לא נכון. הוא הנחה את הרשות להכין תוכנית. הוא לא הנחה את משרד האוצר. אם ראש הממשלה היה רוצה להנחות את משרד האוצר לתקצב הוא היה אומר במסגרת השינויים בתקציב שהוא רוצה גם לתקצב את רשות השידור.
יוני בן מנחם
¶
לדיון כזה צריך לזמן את שר האוצר או את מנכ"ל משרד האוצר ואת ראש אגף התקציבים – אנשים שעובדים עם החומר, שיכולים לתת פה תשובות רציניות לוועדה ולא סתם שולחים – עם כל הכבוד לאפי, אני חס ושלום לא נגדו, אבל צריך מישהו שבקי בחומר.
מירי רגב
¶
אנסטסיה שפכה מים על מג'אדלה. עכשיו זה מה שאני מתכוונת לעשות לך גם, אבל אני רוצה לזרוק לך משדר אנלוגי. האנלוגי הזה ישר שובר את הראש.
רפי יהושע
¶
אדוני היושב ראש, אני מציע שחברי הוועדה, כולל נציג האוצר, יבואו פעם ויעשו סיור; יראו באיזה ציוד אנשים עובדים, איך התחזוקה של הציוד – שיבואו פעם אחת ויראו מה זה משדר. הם כל הזמן מדברים "משדרים", "משדרים" – שיבואו לתחנת משדרים באיתנים או בגרופית, ויראו באלו תנאים הרשות הזאת משדרת. זה לא אנושי. כל יום שיש לנו שידור באוויר, ברדיו ובטלוויזיה - -
דניאל גלילי
¶
שמי דניאל גלילי, אני מזכיר עמותה חברתית שעוזרת לנכים וחירשים. אני כפעיל חברתי בפעם הראשונה מסכים דווקא עם משרד האוצר בעניין הזה. אני רוצה לשאול את רשות השידור: מה המשכורת הממוצעת ברשות השידור? כי לפי דוח השכר במגזר הציבורי המשכורת נעה בין 70-17 אלף שקל לבן אדם. אז אתם נותנים כאלה משכורות לעובדים, ואתם אומרים שאין לכם כסף?
דניאל גלילי
¶
סליחה, אני רק אסיים. תקצצו במשכורות – יהיה לכם כסף. משכורת של 70 אלף שקל או 17 אלף שקל לעובד, זה לא משכורת נורמלית.
דניאל גלילי
¶
אני אראה לך אפילו שידור מערוץ הכנסת שהציגו דוח על השכר במגזר הציבורי שמראה שברשות השידור יש שדרני - -
דניאל גלילי
¶
כן, אני אראה לך את זה אפילו. כשעוזר בכיר מרוויח 40 או אפילו 38 אלף שקל זה נשמע למישהו הגיוני? תקצצו במשכורות – יהיה לכם כסף למשדרים. זה נקרא תוכנית התייעלות עסקית.
דניאל גלילי
¶
סלח לי, אדוני, אבל אני לא חי בלה-לה-לנד, אני חושף את השחיתות של ועד העובדים. אוקיי? חד משמעית. תודה.
מירי רגב
¶
כבוד היושב ראש, כמו שאתה רואה, זה דיון שמעלה כאן הרבה מאוד יצרים. לדעתי, צריך לסכם את הדיון הזה בכך שהאוצר שיש לו כאלה פקידים רציניים, אחראיים, מנוסים ומקצועיים, יבוא עם איזושהי תוכנית כיצד הוא מאפשר לאזרחי המדינה שחיים בצפון, חס וחלילה, ובדרום – שזה עוד יותר חס וחלילה – ולא במדינת תל-אביב, לשמוע באיכות את שידורי "קול ישראל". שהוא יבוא עם הצעה. מכיוון שאנשי הרשות לא מגיעים עם הצעה זה לא אומר שאנחנו לא ניתן את השירות הזה לאזרחי מדינת ישראל ששלחנו אותם לגור גם בנגב וגם בגליל. לכן אני מבקשת שאתה תנחה, כבוד היושב ראש, שהאוצר יכין תוכנית, נבוא אליך בעוד חודש עם תוכנית, איך הוא משדרג את השידורים בצפון ובדרום ונראה אם זה מקובל. אני מתארת לעצמי - - -
מירי רגב
¶
אבל זה לא שהדיון לא הסתיים. הדיון הסתיים. מה זאת אומרת, הדיון לא הסתיים? מה יהיה בשבוע הבא אם נעשה את הדיון?
מירי רגב
¶
לא, מה זאת אומרת לא הסתיים? הדיון הובהר, וכל הטענות לכאן ולכאן הוצגו בפני כבוד היושב ראש. ההחלטה שצריכה להיות היא שאנשי הפריפריה יוכלו לשמוע רדיו, גם "קול ישראל". מותר להם לשמוע גם "קול ישראל". לא חובה, אבל מותר. לכן ההחלטה של היושב ראש צריכה להיות מאוד פשוטה: האוצר יציג תוכנית, אתם בעלי הדעה, אתם בעלי המאה, אתם בעלי המדינה, האוצר עושה פה הכול. תציגו, בבקשה, תוכנית, שאזרחי המדינה בצפון ובדרום יוכלו לשמוע רדיו. זה הכול. מה הבעיה? תוך חודש יציגו תוכנית כזאת, נשמע. אם היא מקובלת וטובה - מצוין; אם לא אז נמשיך הלאה. זה הסיכום של הדיון, מה זאת אומרת? איזה דיון נעשה שוב? שוב נעשה דיון כזה? לאן נגיע איתו? פתאום יהיה כסף?
מירי רגב
¶
יום אחד אני אהיה, בעזרת השם – תאמין לי, עד אז יאושר גם חוק הסגל. 50% מהנשים ילכו לחפש מקומות עבודה אחרים כדי לאפשר לי לממש את המדיניות שלשם זה נבחרנו.
מירי רגב
¶
זה הכול. לא הפקידים מנהלים את המדינה. אנחנו צריכים לנהל את המדינה, אנחנו נבחרנו לארבע שנים. לפעמים לפחות, אולי ליותר.
מירי רגב
¶
ההצעה שלי לסיכום היא שבעוד חודש תגיע לוועדת הכלכלה הצעה של משרד האוצר לאחר שישב עם רשות השידור – הצעה שהם בעצם מיישמים או יכולים להביא למצב שאזרחי המדינה שגרים בצפון ובדרום יוכלו לשמוע "קול ישראל". זה הכול, שיבואו עם הצעה. שיגידו, שומעים מצוין, אין בעיה – מעולה – הצדענו לימין, נלך הביתה; יבואו ויגידו, אכן יש בעיה, הצלחנו לפתור את זה ב-30 מיליון שקלים, ב-40 מיליון שקלים או בכלל, הצלחנו לפתור את זה בכך שהשאלנו ציוד מסין. מה אכפת לי מה, שייתנו לי פתרון לזה. הרי בסוף אנחנו נציגי הציבור. אותי לא מעניין כרגע מה יקרה ברפורמה. זה מעניין אותי כאזרחית וכחברת כנסת, אבל זה לא הדיון. אותי מעניין כרגע שאזרחים שפנו אליי, שגרים בצפון ובדרום, ואחת שנוסעת וגם אתה נוסע, תעשה לך עכשיו איזשהו הרגל - -
מירי רגב
¶
לא, תיסע לא רק בדימונה, בכל מקום. תשמע כמה אתה שומע "קול ישראל". תגיד לי אם האיכות שלהם נראית לך, בעיקר כשמראיינים אותך על הצעת החוק שלך מול שר התמ"ת. כדאי שתשמע את זה.
מירי רגב
¶
כדאי שתשמע את זה, אי אפשר שישמעו את זה רק מי שגר בתל-אביב. איך יבחרו בך הפריפריה?
פשוט שיביאו הצעה איך אזרחי המדינה בצפון ובדרום ישמעו – זה הכול, למה אנחנו צריכים להתערב בזה? שילך האוצר, שיבוא עם איזושהי הצעה, הוא באמת בעל המאה ובעל הדעה. תבוא הצעה – הוא יציג את זה בעוד חודש. זה הדבר הנכון ביותר.
מיכאל מירו
¶
לפני שצריך לבוא בהצעה שישחררו אותנו מכבלי הרפורמה הזאת כי בסך הכול מה שאתם עושים, אתם לוקחים אותנו כבני ערובה - -
צבי גרזון
¶
הרפורמה הזאת תביא לחיסול השידור הציבורי, היא תהרוס את השידור הציבורי. אין ספק בכך. עשו את זה כמה קרייריסטים שמה שמעניין אותם זה לגזור קופון ולהרוס את השידור הציבורי.
היו"ר כרמל שאמה הכהן
¶
חברים, דבר אופרטיבי שאפשר להוציא מהדיון הזה. אני מבקש מהנהלת הוועדה לקבוע לשבוע הראשון של פברואר דיון בהשלמת החקיקה של הרפורמה ברשות השידור.
היו"ר כרמל שאמה הכהן
¶
עוד סעיף לסדר היום באותו יום – המשך דיון של חברת הכנסת רגב וחבר הכנסת מג'אדלה בעניין המשדרים.
היו"ר כרמל שאמה הכהן
¶
קבעתי לך לשבוע הראשון של פברואר את ההשלמה של הרפורמה ברשות השידור. נשארו שם עוד 4-3 סעיפים, לדעתי, כדי לסיים את הרפורמה. במסגרת הזאת עד אז האוצר ומשרד ראש הממשלה - -
היו"ר כרמל שאמה הכהן
¶
במסגרת הזאת עד אז יכינו הצדדים השונים, האוצר, רשות השידור, משרד ראש הממשלה, איך הם רואים את הפתרון של המשדרים. יכול להיות שהאוצר יגיד שזה בתוך הרפורמה, ויכול להיות - -
אפרים מלכין
¶
בתוך הרפורמה יש הסכם מימון מאוד מפורט שמתפרס על גיליונות רבים של אקסל ושורות רבות ומפרט - -
אפרים מלכין
¶
- - מה יהיו חובות הרשות. זה מתחלק לשני אלמנטים עיקריים של חובות רשות להפקות תוכן שזה אמור לעלות בהדרגה, וגם במהלך התקופה – כספים שהוא אמור להוציא על רכישת טכנולוגיות כשלאורך כל תקופת הרפורמה זה אמור להיות בסביבות 300 מיליון שקל. 400?
אפרים מלכין
¶
אפשר בהקשר לדברים של חברת הכנסת? הרשות היא תאגיד סטטוטורי. יש לה חוק משלה שמגדיר את המחויבויות לה ואת ההכנסות שלה. היא לא קשורה למשרד האוצר. המחוקק מלכתחילה הפריד אותה ממשרד האוצר כדי שהיא תהיה נפרדת. בהתאם להצעתך, מחר ביטוח לאומי יגיד שהוא רוצה לשדרג את מערכת המחשוב שלו וגם לחייב את משרד האוצר עוד ואת הרשות לניירות ערך.
מירי רגב
¶
כבוד היושב ראש, אני מודה לך על הסיכום הזה. אני בכל זאת מביעה את עמדתי שאני לא רוצה לקשור את זה לרפורמה - -
מירי רגב
¶
אל תדאג, יגיע גם מכתב לראש הממשלה בעקבות הדיון הזה שבו אני אגיד שקבענו דיון. אני מתכוונת להמשיך לפעול בעניין. בכל זאת אני חושב שאנשי הפריפריה הם אזרחים – אמנם סוג ב' – אבל מותר גם להם - -
מירי רגב
¶
- - גם להם מותר לשמוע רדיו איכותי. אני אומרת שוב, אם לא נפריד את הדיון הזה ולא ניתן לזה עדיפות, זה לא יקרה. התפקיד שלנו, וגם כאחת שמכירה את היושב ראש אנחנו צריכים להוביל מהלך שאנשי הפריפריה יוכלו לשמוע "קול ישראל" לא פחות ולא יותר מאשר "גלי צה"ל".