PAGE
55
ועדת החוקה, חוק ומשפט
23/01/2012
הכנסת השמונה-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב רביעי
<פרוטוקול מס' 536>
מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט
יום שני, כ"ח בטבת התשע"ב (23 בינואר 2012), שעה 9:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 23/01/2012
חוק עובדים זרים (תיקון מס' 15), התשע"ב-2012
פרוטוקול
סדר היום
<הצעת חוק עובדים זרים (תיקון מס' 14) (העסקה שלא כדין - הגברת האכיפה), התש"ע-2010>
מוזמנים
¶
>
עו"ד יפעת רווה - משרד המשפטים
עו"ד גלעד סממה - משרד המשפטים, עוזר שר המשפטים
יוסי אדלשטיין - מנהל אכיפה וזרים, משרד הפנים
עו"ד לאוניד קוגן - הלשכה המשפטית, משרד הפנים
יהודית כרמי - אחראית על עובדים זרים, משרד החקלאות
יונתן בר-סימנטוב - רכז פנים, אג"ת, משרד האוצר
עמית סדן - רפרנט פנים, אג"ת, משרד האוצר
עו"ד נטע ברנר - הלשכה המשפטית, משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה
רפ"ק בועז חממי - ק' מדור חקירות באח"מ, המשרד לביטחון פנים
עו"ד גיל שפירא - סגן בכיר א' לסנגורית הציבורית, סנגוריה ציבורית
שלמה יפרח - מקשר בין הסתדרות עובדי הבניין והעץ לכנסת, ההסתדרות הכללית החדשה
אברהם דניאל - מנכ"ל, איגוד מגדלי הפרחים, איגוד לשכות המסחר
עו"ד לינור דויטש - יועצת משפטית, התאחדות האיכרים
אלי כהן - מזכיר, ארגון מגדלי הירקות
איתן אשורי - חבר, ארגון מגדלי הירקות
אילן אשל - מנכ"ל, ארגון מגדלי הפירות
עו"ד סער פאוקר - חקלאי הערבה
חיים חבלין
– מנהל ועדה חקלאית, ערבה תיכונה
נסים עוג'ר
– מרצה בנושאי חוק ומשפט
אבשלום וילן
– חכ"ל
קצרנית פרלמנטרית
¶
אסתר מימון
<הצעת חוק עובדים זרים (תיקון מס' 14) (העסקה שלא כדין - הגברת האכיפה), התש"ע-2010>
היו"ר דוד רותם
¶
הצעת חוק עובדים זרים (תיקון מס' 14) (העסקה שלא כדין – הגברת האכיפה). אנחנו ממשיכים לדון בחוק הזה. אדון קוגן, כמה תובעים יש לך?
היו"ר דוד רותם
¶
מה אמרתי בישיבות, הראשונה והשנייה? שאם לא תהיה תוספת של תובעים, החוק הזה הוא בזבוז זמן. מישהו צריך יהיה לטפל בהשגות על קנס מינהלי. מי זה יהיה?
יפעת רווה
¶
בהשגות על קנס מינהלי היום צריך לטפל. אחרי שהחוק יעבור יצטרכו לטפל בסגירת התיק המותנית - - -
היו"ר דוד רותם
¶
מי יטפל בסגירת תיק מותנית? יכול להיות שתשעה תובעים מסוגלים לעשות את זה, מעניין אותי רק לדעת.
יונתן בר-סימנטוב
¶
חשוב להציג שסוכם שמעבר לתשעה התובעים האלה תינתן תוספת של שישה תובעים נוספים על מנת להפעיל את החוק הזה.
היו"ר דוד רותם
¶
זאת אומרת, יהיו 15 תובעים.
כמה תיקים לדעתכם ייסגרו כל שנה בתיקים מותנים? בכמה תיקים כל תובע יצטרך לטפל?
לאוניד קוגן
¶
אני אומר לפי ניסיון העבר כי היחידה בבנייה. בכל מקרה, אני לא יכול להתחייב או לחזות מה יהיה בעתיד. ניסיון העבר שלי אומר שכשהיו עוסקים באכיפה נגד מעסיקים כ-100 מפקחים – זה היה לפני כחמש שנים – היינו מקבלים, לצורך הגשת כתב אישום, בין 200 ל-250 תיקים בחודש.
לאוניד קוגן
¶
זה מה שהיה. כמובן, זה לא כולל תיקים של קנסות מינהליים ובקשות לקנס, רק התיקים שבמסלול ההכנה, המיועדים להגשת כתב אישום.
לאוניד קוגן
¶
עם ביטול שיטת הקנסות המינהליים בגין העסקה שלא כדין, כל התיקים יעברו לתביעה להבדיל מהמצב הקודם שרק חלק מהם היו מועברים לתביעה.
היו"ר דוד רותם
¶
פירושו של דבר 20 תיקים לכל עורך-דין, לא רע. זה יגביר את האכיפה, אתם באמת מגבירים אותה... אתם באים אלי עם חוק ואומרים לי כמה הוא חשוב וכמה המדינה עומדת על הראש בעניין הזה, העיקר שיעשו את זה בחינם, כי אם האוצר צריך גם לשלם על זה, חבל על הזמן.
אפשר להתחיל.
יפעת רווה
¶
זה קל, אבל המרכז של החוק זה נושא סגירת התיק המותנית. אם אין סגירת תיק מותנית, לעשות רק את החזקה אפשר כמובן, אבל לא בשביל זה באנו.
היו"ר דוד רותם
¶
מי בעד סגירת תיק מותנית? אף אחד. מי נגד? יש אחד. "פה אחד" יוחלט להפיל את זה. למה? ככה. אני לא אעשה לחוק הזה, אף-על-פי מה שהשר אתמול ביקש, הוראות ספציפיות לסגירת תיק מותנית. יש לי חוק שאני מטפל בו, שהוא יחול על הכול.
יפעת רווה
¶
אני לא מתעסקת בו, אבל הבנתי מהדיונים בוועדה הזאת – אני חושבת שאתה יודע כמוני – שיש איזה בעיות בחוק.
היו"ר דוד רותם
¶
הגוף האוכף עוד לא יודע את הבעיות בכלל. כשהוא ישב פה בישיבה והוא ישמע, הוא יגיד שהוא רוצה לחשוב, תאמיני לי, כמו המשטרה.
היו"ר דוד רותם
¶
אל תגיד לי "לא", זה לא האוצר פה, פה האוצר יושב בשקט, אלא אם כן הוא מקבל רשות דיבור. פה אתה לא אומר לי "לא". "לא" אתם אומרים לשרים, לא לי.
רצית סגירת תיק מותנית, נתחיל בזה.
היו"ר דוד רותם
¶
אני יודע את הנתונים, וזו בדיוק הבעיה. אני חושב שאתם לא יודעים את הנתונים, אתם לא שמים לב לדבר המשונה הזה שיש חוק, שאתם הבאתם אותו. אני מקיים דיונים על סגירת תיק מותנית, פתאום קופצת לי המשטרה.
משרד המשפטים וועדת השרים החליטו על החוק של סגירת תיק מותנית, אפשר בתוך 24 שעות לפתור את הבעיה. אילו הייתי צריך להחליט בזה, זה לא היה לוקח אפילו 24 שעות – סגלוביץ', תבוא עכשיו, עשר דקות דיון והחומר נגמר. אותן בעיות שמעלה סגלוביץ' קיימות גם פה, זה לא בגלל שזה משטרה וזה משהו אחר.
יפעת רווה
¶
בלי סגירת תיק מותנית אין הרבה טעם. אפשר לדון בעניין החזקה. מה שמוצע ברור, הבעיות ברורות.
היו"ר דוד רותם
¶
אתם רוצים להתייעץ? בבקשה, תתייעצו. נציג השר ביקש התייעצות.
גמרתם את ההתייעצות? אפשר לדון?
יפעת רווה
¶
מה שעשינו ביומיים האחרונים וגם עכשיו עם עינת, שעוסקת בחוק השני, לברר בדיוק, מעבר לעניין התקציבי, את הנושא העקרוני שהמשטרה מתנגדת. אם אנחנו מבינים נכון, ההתנגדות העקרונית של המשטרה שהיא לא חושבת שנכון לנהל את ההסדר במקום תיקים שמתנהלים בבית משפט. אני לא נכנסת לזה, ממה שהבנתי זה הולך להכרעת היועץ המשפטי לממשלה. גם אם לוקחים את הצד של המשטרה, משרד המשפטים סבור אחרת. זה רלוונטי לתיקים, בוודאי יותר מהותיים, יותר עקרוניים, פחות לתיקים של הסדר מהסוג הזה.
בנושא של עובדים זרים אין נימוק עקרוני, גם מצד מי שהולך לאכוף את זה, שדווקא התיקים יתנהלו בבית משפט. היום אנחנו בנקודת מוצא שאלה עבירות מינהליות, לכן הנימוקים העקרוניים בוודאי לא רלוונטיים. הנושא של ההיערכות זה בין האוצר ובין הגוף שאוכף את זה, צריך לזה את הכלים. כמו שצריך את זה לעבירות מינהליות צריך את הכלים גם להסדר הזה.
כיוון שיכול להיות שיהיה הסדר כללי בסופו של דבר – כרגע, כמו שאמרתי, זה להכרעת היועץ – מוצע שההסדר הזה יהיה זמני עד שיאושר, אם יאושר ההסדר הכללי. ככל שיאושר ההסדר הכללי, אפשר מבחינתנו לבטל את ההסדר הזה.
היו"ר דוד רותם
¶
אני אעשה את זה הוראת שעה, אבל לא עד שיאושר ההסדר הכללי, כי כשיש לכם פתרון, מה אכפת לכם שלא יאושר ההסדר הכללי?
יפעת רווה
¶
אפשר להוסיף צו שהצו באישור ועדת החוקה, כלומר זה יהיה בשליטתך, אבל אפשר יהיה להאריך את הוראת השעה. אפשר יהיה לבחון את זה באמצעות צו.
היו"ר דוד רותם
¶
- - אתמול בערב הוא כבר אמר לי: אז זה בסדר, אתה תאשר לנו. אמרתי לו: אני לא אאשר לך שום דבר. קודם כול, נמצא פה חבר הכנסת שי חרמש, גם הוא מצביע.
היו"ר דוד רותם
¶
נתחיל מההתחלה. '"תובע" – כמשמעותו בסעיף 12(א) לחוק סדר הדין הפלילי." מה זה תובע בסעיף 12 לחוק סדר הדין הפלילי? האם זה גם תובע חיצוני? תחשבו אם אתם רוצים שסגירת תיק מותנית תיעשה על-ידי אדם שאיננו עובד מדינה. אני לא חושב שזה נכון.
לאוניד קוגן
¶
אם כך, המשמעות של התיקון שצריך לבטל מיקור חוץ, כי כל התיקים אמורים לעבור דרך תובע פנימי.
היו"ר דוד רותם
¶
לא אמרתי שצריך. אני אומר: תשקלו אתם האם נכון שסגירת תיק מותנית יעשה אדם שאיננו עובד מדינה. בחוק המקורי זה יהיה תובעים. פה אתה נותן לאדם חיצוני את הסמכות לסגירת תיק מותנית. תגידו לי אם אתם רוצים את זה או לא.
היו"ר דוד רותם
¶
אף-על-פי שהם מקבלים הסמכה, הם מוגבלים כי הם לא עובדי מדינה. יש דברים שחלים עליהם ויש דברים שלא חלים עליהם. הרבה מדי שנים החזקתי במינוי הזה.
היו"ר דוד רותם
¶
אני אומר את זה לך. את שואלת אותי? לא ליאוניד צריך להחליט על זה, זו שאלה עקרונית שאתם, כמשרד המשפטים, צריכים להחליט בה.
לאוניד קוגן
¶
יש לזה השלכות תקציביות על כוח-אדם. נכון, ההחלטה העקרונית היא לא שלי, ההחלטה העקרונית שייכת לממשלה לעניין החלת השיטה. אבל ברגע שיוחלט שייאסר על מיקור חוץ לקבל החלטות מסוג זה, כשכרגע יש כמעט 30 בעלי הסמכות ממיקור חוץ ושבעה תובעים פנימיים, התמונה תשתנה ב-180 מעלות.
יפעת רווה
¶
הייתי מבקשת לאשר את הסעיף כפי שהוא. היועץ כמובן לא חייב לאשר. זו הרי שאלה כללית שעולה לא רק בתחום הזה. זו שאלה כללית ובעיה כללית, לכן אנחנו מבקשים לאשר את הסעיף כפי שהוא, ומה שיוחלט לגבי דברים אחרים יוחלט גם על זה.
היו"ר דוד רותם
¶
אני לא מאשר שום דבר עכשיו. אנחנו נסמן, רק תרשמי לך לבדוק אצלכם האם התובע יכול להיות עובד חיצוני, או שמכיוון שהוא עוסק בסגירת תיקים מותנית, התובע הזה יכול להיות גם עובד חיצוני, עורך-דין בריטיינר.
מה אתה אומר על זה, חבר הכנסת הרצוג?
היו"ר דוד רותם
¶
אתה נגד הפרטת מערכת המשפט. תגיד מה דעתך פה, אדוני, כי אני חושב שאני לא יכול לתת - - -
יפעת רווה
¶
אני אבקש לבדוק את זה במשרד ולחזור, כי זה באמת the least of the problem של החוק הזה. אנחנו נבדוק את הנקודה הזאת בנפרד.
אפרת חקאק
¶
נעבור לסעיף של קנס מינימום. פה יש שתי שאלות, האחת, האם בכלל צריך קנס מינימום כאשר תובע אומר לנו בדיון הקודם שכאשר התיקים מגיעים לבית המשפט בזמן סביר אין בעיה בענישה שבית המשפט מטיל, והשנייה, חבר הכנסת חרמש הציע כל מיני חריגים, ואולי גם תסביר מהם החריגים שהצעת.
שי חרמש
¶
צריך לעשות פה הבחנה מאוד-מאוד ברורה. אגב, אחד הדברים שלא הצלחתי להעביר בחקיקה, בגלל התנגדות משרד המשפטים, עניין שהוא הרבה יותר חמור מהחוק הזה, וזה חבל – הצעתי הצעת חוק שאומרת שבכל מקרה שמעסיק אדם עובד זר, שלא בארבעת התחומים של חקלאות, תעשייה סיעוד ומסעדות אתניות, תיפסק לו קודם כול עבירה פלילית על העניין הזה והרשעה פלילית. משרד המשפטים לא נתן יד לעניין. אם הייתם נותנים להעביר את זה, יוסי אדלשטיין, הייתם פותרים את כל הבעיות.
שי חרמש
¶
על זה בוכה המשורר. כל זה היה אפשר לפתור בדבר אחד – מעסיק אדם עובד זר שלא בארבעת התחומים שמאושרים להבאת עובדים זרים לפה, יקבל על זה הרשעה פלילית. תאמין לי, ינקו את כל הגננים בכפר שמריהו, את כל רוחצי הכלים בסביון, הם לא יסתובבו שם, וזאת הבעיה המרכזית שלנו.
שי חרמש
¶
אני רוצה עבירה עם קלון. מי שמעסיק גנן בכפר שמריהו, גם ישלם 50,000 שקל, אבל אם הוא יודע שמחר יש קלון ואין ויזה לארצות-הברית לעסקים שלו, הוא יצטרך לחשוב עשר פעמים עד שהוא עושה את זה. באתי עם הצעת החוק הזאת, משרד המשפטים הפיל אותה.
חבל. במקום להתעסק פה עם 100 דברים, אתם הולכים כרגע להטיל עונשי מינימום על אנשים שחלקם מעסיקים על-פי דין ונקלעים לתקלות, שחלקן טכניות רישומיות – כן היה באותו רגע נייר, לא היה באותו רגע נייר. קודם כול מרביצים מכה על הראש של 25,000 שקל.
אנחנו מבקשים דבר אחד, להפריד בין מי שמעסיק בהעסקה חוקית ולגביו צריכים להיות תנאים אחרים לגמרי, לבין מי שמעסיק בתחום שהוא לא חוקי, ועליו, רבותי, תורידו גרזן על הראש, ואני הראשון שאתמוך בזה.
יצחק הרצוג
¶
אני לא מבין איך אפשר להחזיק מישהו לא חוקי, גם אם זה במסגרת תחום שיש בו הסדרה. אני לא כל כך מבין - - -
יצחק הרצוג
¶
החקלאים טוענים שיש אי-בהירות לגבי ההיתר, ושם יש בעיה. את זה אני דווקא מבין, כי יש פה אי-ודאות שהם נענשים עליה. אולי צריך לשמוע אותם.
שי חרמש
¶
אני אומר שוב, צריך לעשות הפרדה ברורה בין מי שמעסיק שלא כחוק לבין מי שמעסיק כחוק ויש תקלה כזאת או אחרת. הטלת קנס של 25,000 שקל זה קנס לא מידתי. אתה יכול להיתפס על זה שניירות הביטוח לא היו באותו רגע בידיו. אני אביא דוגמה מתחום החקלאות - -
שי חרמש
¶
- - חקלאי מחזיק היום, על-פי משרד החקלאות, 100 דונם חממות, הוא קיבל 25 עובדים. הוא קיבל הגדלה של עוד עשרה דונם בחממות שנמצאות במקום אחר. זה אותו מעסיק, זה אותו חקלאי. מ-100 דונם הוא עבר ל-110 דונם. תפסו את העובד בעשרה דונם שנמצא בלוקיישן אחר – קודם כול, 25,000 שקל. זו תקלה שהיא טכנית, שבמקרה משרד החקלאות לא עדכן את רשות ההגירה, ההקצבה שנתנו לא תואמת לעוד עשרה דונם. קודם כול הוא משלם 25,000 שקל. שלם, אחרי זה נתחיל לדבר.
יפעת רווה
¶
אני מבינה אם קודם כול היית אומר שזה נשאר קנס מינהלי של 25,000 שקל. נעמיד את הדברים על דיוקם, העסקה בניגוד להיתר כבר לא תהיה קנס מינהלי. קודם כול, ליחיד זה 10,000 שקל.
יפעת רווה
¶
נכון. יהיה עונש מינימום בבית המשפט, ובית המשפט יכול לחרוג. אומנם יש עקרונות כלליים בחוק העונשין, אבל כיוון שזה יצר איזה אי-בהירויות, הוועדה ביקשה שזה ייאמר במפורש, ואנחנו לא התנגדנו לעניין הזה. זה הולך להיאמר במפורש והוספתם את זה גם בניסוח.
יצחק הרצוג
¶
אולי יש הליך של מיון עדין לראות האם באמת יש פה לעתים תחומים טכניים אפורים, והוא בדיוק באמצע הסדרה?
יפעת רווה
¶
דווקא בגלל שזה כתב אישום. זה כבר לא איזה מפקח שנותן עבירת קנס, או שוטר, עכשיו עם תובע זה כבר הולך לכתב אישום ותובע בודק את זה.
לאוניד קוגן
¶
חלק מהמקרים הטכניים שפורטו פה אלה מקרים של קנסות מינהליים, זה בכלל לא קשור להעסקה של עובד. למשל החזקת מסמכים, ביטוח רפואי, זו עבירה מינהלית.
יפעת רווה
¶
בקנסות עשינו דיפרנציאציה. בזמנו הכול היה 5,000 שקל, וזה באמת היה בום. נותנים למישהו 5,000 שקל, לא משנה אם זה טכני. עשינו פה, אני חושבת בתקופה שלך, דיפרנציאציה בכל העבירות שהן לא ההעסקה עצמה או ההעסקה בניגוד להיתר, אלא לכל העבירות הנלוות. ישבנו אחת-אחת, יש גם קנסות שזה 700 שקל.
היו"ר דוד רותם
¶
קנסות מינימום נותנים כשבתי המשפט לא פוסקים עונשים מתאימים. בדקנו את הפסיקה וגילינו שבתי המשפט בלי קנסות מינימום נותנים קנסות מפה ועד להודעה חדשה. למה אני צריך קנסות מינימום? זה פותר לי את הבעיה? זה רק יפחית את הענישה.
יפעת רווה
¶
בגלל זה אמרנו שנתחיל מסגירת התיק המותנית, כי שניהם זה עסקת חבילה. הרעיון בסגירת תיק מותנית שנותנים חצי מהקנס, שיש איזה דרייב לאדם לסגור את זה בסגירת תיק מותנית, כי אחרת אין מה להפסיד – הולכים לבית משפט, נשפטים, השופט מרחם או לא מרחם.
לאוניד קוגן
¶
לא פוסקים הרבה יותר. משתלם לנקנס להגיש בקשה להישפט, כי בסופו של דבר הוא מקבל עונש בגובה פחות מקנס מינהלי.
שי חרמש
¶
זה עובד במכפלות. הרי באים לאתר, מוצאים 15 עובדים, על כל אחד בסך הכול 10,000 שקל, לא יותר, אבל יש 15 עובדים.
שי חרמש
¶
יש לנו כבר היסטוריה של חמש שנים בעניין, נכון. אני אומר שוב, הכוונה שלנו להכביד על עובדים שנמצאים שלא כחוק - -
יפעת רווה
¶
על זה אנחנו מדברים. המקרים השוליים שהבאת אלה מקרים שהמצב בהם לא משתנה. זאת אומרת, במקרים של החוזה או בעבירות השוליות לא מדובר על 25,000 שקלים. תקן אותי אם אני טועה, אבל זו לא המטריה.
יצחק הרצוג
¶
אני שואל את היושב-ראש, למה לא לאמץ את הרעיון של המינימום כדי שזה יהיה תמרור אזהרה לאזרחי המדינה?
היו"ר דוד רותם
¶
כתמרור אזהרה לאזרחי המדינה זה בסדר גמור, רק השאלה אם זה בר ביצוע. אתם החקלאים, מביאים לכם 15 עובדים במכה אחת, זה 250,000 שקל.
היו"ר דוד רותם
¶
כשאתה בא אל קוגן לעשות אצלו הסדר סגירת תיק מותנית זה 50%. תשים לו על השולחן 125,000 שקל לפני שהוא אמר לך "בוקר טוב".
יפעת רווה
¶
אלה עבירות מינהליות היום. ההעסקה עצמה זה 5,000 שקל, יש עוד עבירות מינהליות על העבירות הנלוות, מה שהזכיר חבר הכנסת חרמש, שהן בסכום נמוך יותר.
היו"ר דוד רותם
¶
הם לא רוצים להגיע לבית המשפט בכלל, הם רוצים שתבוא, יגידו לך: אדוני, אני הולך להגיש נגדך כתב אישום, אתה רוצה לסגור את התיק, תביא 50% מהקנס, תלך הביתה.
לינור דויטש
¶
קודם כול, אני רוצה לציין שבהתאחדות, ובכלל בחקלאות, אנחנו בעד החוק. אנחנו בעד החמרת ענישה נגד עובדים לא חוקיים ואנחנו תומכים בכל המהלך. הבעיה שלנו זה שכפועל יוצא, טכני לחלוטין מנוֹסח החוק, יוצא שאנשים שמעסיקים עובדים חוקיים כדין – אנחנו מדברים בחקלאות על 24,600 עובדים כיום במתווה היורד, אנשים שכולם יש להם היתרים כחוק ממשרד החקלאות – בגלל הסעיף, אם תסתכלו על הסעיף המוצע – את אומרת שזוטות לכאורה לא ייחשבו - - -
יפעת רווה
¶
יש זוטות מסוימות שהוזכרו פה כמו בלי חוזה או עבירות נלוות מסוימות שלא נכללות בהעסקה שלא כדין או העסקה בניגוד להיתר. מה שחופף יישאר עבירה מינהלית, אני חושבת שציינו את זה במפורש. זאת אומרת, אם יש משהו שהוא גם עבירה מינהלית שנשארת וגם זה בניגוד להיתר, נדמה לי שכתבנו סעיף מפורש - - -
יפעת רווה
¶
אותה עבירה שנותרת היום עבירה מינהלית היא גם כבדרך אגב הפרה של ההיתר זה ילך לפי עבירה מינהלית ולא לפי - - -
לינור דויטש
¶
אני מבינה, אבל עדיין בנוסח הקיים שאת מפנה אליו, סעיף 2(א) שמדבר על שתי חלופות, חלופה 2 מפנה לסעיף 1יג בחוק העיקרי. סעיף 1יג בחוק העיקרי מדבר על תנאי ההיתר, מה שאומר שכל תנאי היתר זה משהו שמשרד הפנים - - -
לינור דויטש
¶
לאט-לאט. סליחה, עוד פעם. סעיף 2(א) להצעת החוק מדבר על שתי חלופות. חלופה אחת מדברת על העסקת עובדים לא חוקיים ובחלופה השנייה יש הפניה לסעיף 1יג בחוק העיקרי. סעיף 1יג בחוק העיקרי מדבר על היתר להעסקת עובד זר ותנאי היתר. מה זה תנאי ההיתר? תנאי ההיתר בכל שנה מתחלפים.
סער פאוקר
¶
אכן, היתה הסכמה כאשר הייתי היועץ המשפטי. היום אני מופיע פה בשם ריפמן, בשם המועצה האזורית רמת נגב, אבל כשהייתי היועץ המשפטי הפנימי של התאחדות האיכרים היתה הסכמה עם משרד המשפטים שהעבירות המנהליות מוחרגות מהסיפור של עונש המינימום, של ה-25,000 שקל, זה נכון. הנקודה היא שיש תנאים בהיתר, שהם לא עבירות מינהליות, למשל אי-הודעה למשרד החקלאות על דונמים, מקרים שהם אפילו לא עבירה מינהלית, הם עדיין במסגרת של ה-so called "זוטות", ופה החשש שלנו.
סער פאוקר
¶
אנחנו חושבים שעל כל עבירה צריך להיות עונש, השאלה היא רק המידה. אם טעיתי ושכחתי לדווח למשרד החקלאות על עוד עשרה דונם, העסקתי שם עובד זר, מגיע לי עונש, אני לא אומר שלא מגיע לי עונש. השאלה, האם מגיע לי 25,000 כפול מספר העובדים שהיו שם או שלשופט צריך לתת שיקול דעת? זו המחלוקת היחידה בינינו.
יפעת רווה
¶
במקרים האלה בפירוש יש סעיף שאומר שבית המשפט יוכל להפחית מהעונש בנסיבות מתאימות, וזה נשמע קלסי.
סער פאוקר
¶
בעניין הזה הצענו פשרה. היו כמה פשרות, הפשרה המעודכנת, המכתב האחרון של שי מאתמול, אומרת שבמסגרת שיקול הדעת כתוב "מטעמים מיוחדים שיירשמו". האם אפשר להבנות את שיקול הדעת שאפשר יהיה גם להתייחס למידת מהותיות התנאי, למידת הפגיעה בעובד הזר, שיהיה יותר ברור שאפשר לסטות מזה? "טעמים מיוחדים", קשה מאוד להיכנס לזה. אני לא רוצה שהדיפולט יהיה 25 כפול מספר העובדים במקרים הטכניים האלה.
היו"ר דוד רותם
¶
כשאדם חונה באדום-לבן זה טכני. הוא עומד, הוא לא נוסע, ולכן זה הופך להיות עבירה קלה שאפשר לוותר עליה? אני לא מסכים לזה. אם העסקת 25 עובדים בעשרה הדונם הנוספים בלי אישור, תשלם על זה.
היו"ר דוד רותם
¶
את יודעת בזכויות של מי זה פוגע? בזכויות של העובד הישראלי שהיה צריך לעבוד אצלו, ואולי היה עובד בעשרה הדונם האלה.
יצחק הרצוג
¶
יש פה בעיה - - - עשרה דונם, בדיוק על-פי הברדק שקיים במינהל או במשרד החקלאות, אז הוא נענש. בפועל יש לו היתר להחזיק.
יוסי אדלשטיין
¶
כבוד היושב-ראש, זה לא חוק של החקלאות. אני נורא מצטער, זה חוק כללי לגבי אכיפה והעסקה בלתי חוקית.
יוסי אדלשטיין
¶
זה יעסיק בבניין, יגיד לכם: בניין נוסף שהוא לא רשם אותו, וההוא יעסיק - - - . זה חוק כללי.
סער פאוקר
¶
יש עוד קושי עם תנאי ההיתר. תנאי ההיתר משתנים בכל שנה בהחלטה של פקידי הממשלה. השולחן הזה קובע באופן גורף 25,000 שקל קנס מינימום על כל הפרה של תנאי ההיתר, התנאים האלה לא באים לאישור הוועדה, אין עליהם פיקוח. בעוד שנה יכול להיות שיהיו תנאים אחרים, עוד יותר טכניים, וגם עם זה יש קושי. תודה.
אורי מקלב
¶
אדוני היושב-ראש, הבאת דוגמה של חניה באדום-לבן, זו דוגמה אחת של חניה אסורה, ויש דוגמה של אדם שחנה בכחול-לבן, אבל לא הוסיף לכרטיס. הוא היה בפגישה ולא האריך את זה.
אורי מקלב
¶
לא, יש הבדל בעבריינות בין אדם שחנה במקום אסור ובין אדם שלא שילם. יש הבדל אם אדם מעסיק שלא כחוק או שהוא מעסיק כחוק רק שלא עשה את הפרוצדורה שהוא צריך לעשות. מי שיש לו העשרה דונם, יש לו אפשרות להעסיק, דהיינו, אם היה מסדר את הדברים הטכניים שלו או דברים כאלה ואחרים. הוא היה מקבל את האישור, רק שהוא לא עשה את זה, וגם על זה יכול להיות שצריך לדבר על מידתיות בענישה. זה דבר מקובל שאינו דומה עבירה כזאת לעבירה אחרת. כאן אתה בא ונוקט בעונש אחד, כבר במהות זה לא יכול להיות. לא יכול להיות שכל העבירות וכל ההעסקות וכל ההתנהלות בעניין הזה הן באותה המידה. מקובל שבכל דבר יש הדרגתיות ויש מידתיות. יש משהו יותר חמור ומשהו יותר קל. חובתנו בדברים האלה, כמו בכל דבר, לתת מידה מסוימת ומדרג מסוים בענישה שלנו שמתאימים לעבירה.
יפעת רווה
¶
ראינו אתמול את המכתב והתלבטנו התלבטות אמיתית, כי הדוגמאות שניתנו, חלק מהן לפחות, מתאימות להקלה. העניין הוא כזה, אם היה החוק הזה החוק היחיד במדינת ישראל, תופרים את זה לפי המידה של כל אחד ואחד, אבל זה לא החוק היחיד, החקלאים הם לא האוכלוסייה היחידה. המטריה הכללית היא - - -
יפעת רווה
¶
על זה נדבר אחר-כך. אנחנו יודעים שגם כשזה עבירה מינהלית, והיום זה עבירה מינהלית, יש הכלל הזה. הכלל הוא שכאשר אדם מבקש להישפט זה עונש המינימום. אני רוצה להזכיר שהשינוי לא דרמטי כזה. יש עונש המינימום ובית המשפט יכול לחרוג לקולה מנימוקים שיירשמו. זה קיים בכל התחומים. לא עושים כלל מיוחד. נכון שהדוגמאות שניתנו – אני לא מכירה ספציפית את המטריה של החקלאים – נשמע הגיוני שבהן בית המשפט יקל, אבל כמו בכל תחום אחר אנחנו לא קובעים מראש בדיוק את כל הנסיבות, וחזקה עלי שזה מה שיקרה.
שי חרמש
¶
למה לא להסכים לקבל את ההבחנה, קודם כול הבסיסית, בין עובד זר ללא היתר בכלל לבין העסקה בניגוד לתנאי ההעסקה? אלה שתי קטגוריות נפרדות לגמרי.
יפעת רווה
¶
השבנו במכתב שלנו. הן ממש לא שתי קטגוריות. יש מקרים, ואתה נתת באותה הצעה שלך, שאמרת שמשרד המשפטים מתנגד. אני לא מכירה את ההצעה, אבל אני מאמינה לך - - -
יפעת רווה
¶
אתה יכול לחזור אתה אלי, אבל מישהו אחר עוסק בנושא של עובדים זרים. בכל אופן, העסקה שלא באותו תחום למשל, לקחת מישהו לעסוק בסיעוד ומישהו מעסיק אותו בחקלאות, ברור גם לך וגם לכל מי שיושב פה - - -
היו"ר דוד רותם
¶
את תלכי לקיצוניות. אדם שעובד בהיתר מחוץ למסגרת, הוא עובד בלי היתר. אם הוא קיבל לסיעוד והוא עובד בחקלאות הוא עובד בניגוד להיתר.
שי חרמש
¶
ללא היתר באותו תחום זו הגדרה מאוד ברורה. פיליפיני מגיע לפה, הוא לא הולך לעבוד במסעדה סינית. הוא בא מהפיליפינים הוא לא עובד במסעדה סינית, נכון?
לאוניד קוגן
¶
אם בהיתר נקבע שהמעסיק רשאי להעסיק בגידול עגבניות בשטח א' עובד זר, והוא מעסיק אותו בגידול בבנות בשטח ב', זה בניגוד לתנאי ההיתר.
יצחק הרצוג
¶
אדוני היושב-ראש, נכון שיוסי אמר שכל הדיון מתמקד בחקלאות, אבל בפועל, אתם שואלים אותי, אין כמעט בעיה עם החוק הזה, חוץ מחיי היומיום של חקלאים בישראל שנופלים על דקות של גבולות גזרה – חלקה א' או ב', וזה לדידנו נראה מוגזם. למה? כי זו מכת מוות למשקים שלמים בכל רחבי הארץ. נדבר על זה ונבין מה עוצמת הבעיה ונפרק אותה לגורמים. האם ההיתרים האלה של תחום המושב, לצורך העניין, הרבה מכתבי האישום שלכם או התביעות המנהליות שלכם נוגעות לנושא הזה?
יצחק הרצוג
¶
מה הפתרון שמציעה נציגת האיכרים או המושבניקים? ניסוח שבקטע הזה אומר: ובתנאי שזה נוגע באמת לסוגיה המהותית של העסקה באותו תחום, או אני לא יודע מה, ולתת קנס מופחת לסיפור הזה. זה הכול. כמה מקרים כאלה יהיו לך?
היו"ר דוד רותם
¶
רבותי, תדעו דבר אחד, שי חרמש לא יוצא מהוועדה הזאת רעב, עוד לא קרה. זה לא כל האחרים.
יצחק הרצוג
¶
יוסי, אני מאוד מבין אתכם, אבל יש פה כנראה מחאה שבאה מהשטח לא סתם. זה כנראה מטריף את האנשים. הוא קרע את התחת ב-04:00 בבוקר לגדל חממות, ודופקים לו את כל העסק.
איתן אשורי
¶
יש לי היתר: העובד הזה בעגבניות ובפלפל. אלה ההיתרים שלי, הוא עובד בשדות שלי, לא במקום אחר.
יוסי אדלשטיין
¶
במסגרת האכיפה אני לא בודק אם לחקלאי יש היתר לעשרה עובדים, אני לא בודק אם הוא מגדל היום עגבניות או פלפלים או מלפפונים. ברגע שהוא עובד אצלו, אני לא בודק את תחום העיסוק שלו בתוך המשק.
יוסי אדלשטיין
¶
עוד פעם, אני מבקש לחדד, אם יש חקלאי שיש לו שטחים באזור א' ובאזור ב', והם מדווחים למשרד החקלאות, ועליהם הוא קיבל את ההיתר, לא מבוצעת אכיפה. מה שפה מעלים שהוא פתאום חכר איזה שטח - - -
היו"ר דוד רותם
¶
זה מה שאני רוצה שיהיה כתוב בחוק. אני רוצה שיהיה כתוב בחוק שאם אני חקלאי, ויש לי אישור להעסיק עשרה עובדים בחקלאות, ואני מעסיק אותם בחקלאות, אין עלי קנס.
יוסי אדלשטיין
¶
לא אמרתי את זה. כבוד היושב-ראש, אני עוד פעם אומר, אם אתה חקלאי ודיווחת למשרד החקלאות לצורך קבלת ההיתר, שיש לך חלקה פה, חלקה פה וחלקה פה, ועל סמך הדיווח הזה שדיווחת למשרד החקלאות קיבלת עשרה היתרים, אתה יכול לעבד את החלקות איך שאתה רוצה, על-פי מה שדיווחת.
היו"ר דוד רותם
¶
דיווחתי על חלקה א', ב' ו-ג', ואז קיבלתי חלקה ד'. אבא שלי מת, השאיר לי בירושה עוד חלקה. אני אגיד: אל תעבדו שם?
היו"ר דוד רותם
¶
רבותי, כשאני מדבר לא קוראים קריאות ביניים. אני אעשה חזקה כמו שעשינו חזקה שאם תופסים אדם שעובד בשטח שלי, אז אני כנראה המעסיק רק כאשר הוא עובד בשטחים שהם שלי, חקלאות שלי. אם מכרו אותו למישהו אחר, "תרביץ" לא 25,000, אלא 50,000 שקל.
יוסי אדלשטיין
¶
אם זה השטח שלך, אין לי בעיה, אבל לא זה מה שעולה פה. מה שהוא אומר שהוא החכיר פתאום שטח, וזה לא העניין. אם זה שטח שלך, אין לי בעיה.
היו"ר דוד רותם
¶
יוסי, יוסי, יוסי. סליחה, יוסי, יוסי, יוסי, לא מעניין אותי מה שהם אומרים, אני אומר לך מה יהיה כתוב. בבקשה, גברתי.
יהודית כרמי
¶
אני ממשרד החקלאות, אחראית על עובדים זרים. רציתי לציין שבחוברת הבקשה שאותם החקלאים ממלאים רשום שם שעל כל שינוי שהחקלאי עורך בשטח הוא צריך לדווח בתוך 30 יום למשרד החקלאות. אם במקרה מישהו נפטר או מישהו רוצה להעביר את השטח, הכול עובר דרכי, ואני שולחת את זה לעדכון למשרד הפנים, כדי למנוע מצב שבאה אכיפה ותוספת עובדים בשטח שלא שלהם.
אנחנו כן רוצים לעגן את זה ולשמור על זה שלא יעבדו בשטחים שהם לא רשמו או שיש שטחים שלא זכאים להקצאת עובדים זרים, כמו למשל הרבה מגידולי הגד"ש, שאין עבורם הקצאה לעובדים זרים, ואם יהיה תאילנדי שנמצא על טרקטור בשדה כותנה זה בעייתי עבורנו, כי לא עבור זה הקצינו עובדים זרים. אני כן חושבת שיש חשיבות לשטחים שבהם מוצאים את העובדים.
עם זאת, היות שהחקלאי לא תמיד מספיק לעדכן אותי על שינוי או על עוד שטח שהוא חכר או שהתווסף לו או שהוא קיבל, כן צריך להקל כאן ולא אוטומטית לתת לו את הקנס.
היו"ר דוד רותם
¶
חבר'ה, אני מתחיל לעבוד בארבע בבוקר, עובד עד 24:00 בלילה, מתי אתם רוצים שאני אכתוב לכם מכתבים?
יהודית כרמי
¶
אפשר לחשוב על נוהל שנוציא לו גם אישור. כיום אין נוהל בנושא. הוא שולח מכתב, מוודא אתי שזה הגיע, ואני מעבירה את זה למשרד הפנים, אבל אין בעיה לחשוב על נוהל ולהחזיר לו תשובה שמאשרים לו את התוספת בהגדלת השטחים.
בנוסף, אני רוצה לציין שמשרד החקלאות כן רואה לנגד עיניו בחומרה מאוד רבה חקלאי שמעסיק עובדים לא שלו, שאלה עובדים ברחנים או עובדים ללא היתר.
יהודית כרמי
¶
למעט ניוד? זה לא רק שאנחנו חושבים על קנס, מנכ"ל משרד החקלאות אמר לא פעם שמבחינתו חקלאי שמעסיק עובדים ברחנים, צריך לשלול לו את ההיתרים באותה שנה.
יהודית כרמי
¶
זה לא רק קנס. הקנס זה עד שגובים ונגמר הכול. חקלאי שמעסיק עובד ברחן לוקח את זה ממעסיק אחר, אותו מעסיק שלוש שנים נתקע ללא עובד, פונה אין-ספור פעמים, ואין איך לעזור לו כי חקלאי אחר מעסיק את אותו עובד.
איתן אשורי
¶
החקלאים אומרים שאנחנו בעד, תחמירו עוד יותר. מי שמעסיק ברחן, תענישי אותו, קחי לו את ההיתרים.
שי חרמש
¶
שים לב, דודו רותם, אנחנו ב-90% הולכים לקראת משרד המשפטים ובעוד 10% מחמירים מהם, והדבר הקטן היחיד שאני מבקש אי-אפשר לקבל – הפרדה בין מי שמועסק - - -
שי חרמש
¶
הדבר היחיד שאני מבקש, בכל הרצינות, להפריד בין עובד זר ללא היתר בכלל לבין העסקה בניגוד לתנאי ההיתר. תעשו את שתי הקטגוריות האלה.
היו"ר דוד רותם
¶
אנחנו לא מדברים, אנחנו קובעים על אותו ענף. זה שקיבלת לסיעוד, אתה לא תעבוד בחקלאות, זה דבר אחד. דבר שני, לא יתפסו אותך אם אתה עובד בשטח A או B שלך, בתנאי שבתוך 60 יום שלחת מכתב - - -
היו"ר דוד רותם
¶
יש להם המון ברחנים. תאר לך נכה סיעודי שצריך את העובד כדי להעלות אותו למיטה ולהוריד אותו.
יוסי אדלשטיין
¶
כבוד היושב-ראש, היום לא נוקטים בפעולות אכיפה, לא קונסים ולא פותחים תיקים למעסיק סיעודי. אנחנו עושים כל מיני פעולות על מנת לצמצם את חופש הפעולה של העובד בתחום הסיעוד, על מנת שהוא לא יוכל לברוח. כנגד המעסיק בסיעוד אנחנו לא נוקטים בפעולות, לא נשאיר אף אחד - - -
היו"ר דוד רותם
¶
אתה יודע מה הבעיה? היום אתה יושב שם, בעוד שנתיים אני אשב במקומך. ואני רשע, לא כמוך בחור טוב, ואני אשנה את ההנחיות, כן אעמיד לדין.
היו"ר דוד רותם
¶
ליאוניד, אני אחליף גם אותך. למה אני צריך שהאנשים האלה ילכו ויגידו: אנחנו עשויים להיתפס, יש לנו בעיה.
יצחק הרצוג
¶
מה אתה יכול לכתוב? אולם לא יועמד לדין אדם שהעסיק עובד שלא כדין אם הוא סיעודי שלקח מישהו מהרחוב? זה נורא מסובך.
יצחק הרצוג
¶
השאלה אם זה למילוי מקום זמני תחום בזמן, חד-פעמי, בגלל מקרה קיצון, נכון? זה מה שאתה אומר?
יוסי אדלשטיין
¶
זו המדיניות. גם אם תפסתי אצלו עובד לא חוקי, אני מגיע לבית של סיעודי שיש לו היתר כמובן - - -
יוסי אדלשטיין
¶
הוא מעסיק תייר, זה בניגוד לכל הכללים ולכל החוקים. קודם כול, אני לא מוציא את התייר מהבית, אני קורא למשפחה או לחברה, מביאים לו עובד חלופי חוקי. אני לא משאיר שום קשיש לבד בבית ולא קונס אותו.
היו"ר דוד רותם
¶
אתה יודע מה עשית לי עם הרעיון שלך במזונות של אלה שנוסעות לחוץ-לארץ? בגללך שר האוצר הגיש הסתייגות לחוק. אתה מבין? גם 72 יום לא מספיק.
סער פאוקר
¶
אני רוצה להוסיף לגבי הניוד, מה ששאל חבר הכנסת הרצוג. יש נוהל במשרד הפנים איך עושים ניוד: צריך להודיע למשרד הפנים ולקבל אישור. מה שנאמר כאן על-ידי החקלאים שיש לפעמים תקלה טכנית, הפקס לא מגיע - - -
סער פאוקר
¶
אם אומרים לו שאין ניוד, אין לי בעיה. אם אומרים לו "לא", הוא עושה כן, צריך להעניש אותו. אני לא מדבר על זה בכלל. אני מדבר על מצב שבו לא אומרים לו "לא", יש איזה תקלה טכנית. אני רוצה שייאמר כאן לפרוטוקול שכאן לא יטרידו - - -
היו"ר דוד רותם
¶
תקלות טכניות זה הדבר הכי מעניין שיש בעולם – בכל פעם שאני צריך לשלם משהו יש תקלה טכנית, הטלפון של ההוא לא עונה - -
יצחק הרצוג
¶
יש בעיות טכניות. היה לי מקרה של עובדת של אישה זרה שקיבלה צו של בית משפט שמורה לא לגרש אותה, והיא כמעט עלתה על מטוס. הבעיה היתה שהפקס לא הגיע. מה שהוא אומר שיש בעיות שפקס לא מגיע, ואז אדם מוצא את עצמו מול המערכת, הוא לא יודע אפילו איך להתמודד אתה.
היו"ר דוד רותם
¶
יש עבירה או אין עבירה? קנסות המינימום הן לפי העבירות – יש עבירה או אין עבירה. עזוב אותי טכנית.
היו"ר דוד רותם
¶
אני מקווה שכן, ואני אסביר לך גם למה. כבר קרה לך פעם שהיית צריך להודיע בתוך 90 יום על רצונך להישפט, והיתה תקלה טכנית ולכן לא הגיעה אליהם הבקשה?
היו"ר דוד רותם
¶
אני תמיד יודע שההודעות לא מגיעות זה תקלה טכנית. מה זה תקלה טכנית? הפקס לא נשלח? יש לך אישור שהפקס הגיע?
חיים חבלין
¶
אני יושב-ראש הוועדה החקלאית במועצה האזורית ערבה תיכונה על כביש הערבה. מי שנוסע לאילת, יש שם יישובים, גרים שם אנשים. אני, אגב, מזמין את כולם ב-2 בפברואר, יש יום פתוח - -
חיים חבלין
¶
ביום הזה פותחים את כל החממות, מסבירים על שיטות הגידול. זה משהו שיכול ללמד פה הרבה אנשים מה זה חקלאות.
חיים חבלין
¶
אני דווקא חושב שבמהלך קדנציה חשוב לראות את ההתיישבות בבפריפריה, זה יוסיף לכם הרבה נקדות.
חיים חבלין
¶
נושא הניודים – אחת לשנה, ב-31 בדצמבר, סוגרים את הניודים. באזור שלנו, היות שאצלנו יש אביב, נעים כל החורף, בגלל זה גם כדאי להגיע – אנחנו בשיא העונה בשיא הקטיף, ועובדים שניידנו מהצפון אלינו, למעשה ב-31 בדצמבר, באופן הזוי צריכים לחזור למושבתם במטולה, בנטעים וכן הלאה וכן הלאה - -
חיים חבלין
¶
לא רק שאין שם עבודה, יש שם גשם, אי-אפשר לצאת מהבית, אני לא צריך לספר לכם מה קורה עכשיו.
- - עד שגומרים את איזוני התיקים. הדבר הזה חוזר מדי שנה, שנה אחרי שנה. דיברתי על זה עם יוסי לא פעם ולא פעמיים. יש בעיה, ונכון שרשות ההגירה הם בעלי הסמכות, אבל איפשהו צריך לתת את הדעת לפחות להקלות בעניין הזה. ביקשנו ניודים ואי-אפשר לבוא לחקלאים שאין להם עובדים ישראלים. גם אם הם רוצים לשלם להם המון כסף, העובד הכי קרוב נמצא במרחק של שעה וחצי נסיעה. זה דבר הזוי של המערכת שלנו, וצריך לראות איך נותנים פתרונות, לפחות בדברים האלה.
עם זאת, כל מה שיש פה היום, כל הדיון הזה, הוא דיון מבורך. אני חושב שצריך לשלול למעסיקים שמעסיקים עובדים שלא כחוק – לשלול להם את ההיתרים, ללא הנחות וללא סייג. יש לי 500 חקלאים ממושב עידן ועד מושב פארן, החקלאים האלה משלמים אלפי שקלים לחוקרים פרטיים שימצאו את העובדים שברחו מהם, זה כמו למצוא מחט בערימה של שחט, ומודיעים לרשות ההגירה, ובסופו של דבר לפעמים הם באים ולפעמים לא, וזה חבל. יש נזקים במאות אלפי שקלים לחקלאים שלנו, לכן אני מברך על מה שקורה פה היום, אבל בנושא הניודים אני מבקש לתת פתרונות. תודה.
יצחק הרצוג
¶
מה ההערה המקצועית שלך לטיוטה שלנו? מה שאתה מתאר מחייב אכיפה הרבה יותר נחרצת, תאמין לי, בשוק העבדים הזה.
חיים חבלין
¶
נכון. אכיפה וקנסות כפי שזה כתוב. הדבר היחיד שאולי כן הייתי מוסיף, וזה דווקא נדון לא מעט בבית המשפט המחוזי עם כבוד השופטת נאוה בן-אור, זה נושא של התחשבות במקרים חריגים. פסקה כבוד השופטת נאוה בן-אור שבמקרים חריגים אפשר להגיע, יש ועדת חריגים שהוקמה לצורך העניין, וליתן פתרונות, ובמקרים חריגים אף יותר היא ביקשה שכל מקרה חריג יגיע בעתירה לשולחנה שלה. בסך הכול זה הגון. הייתי מוסיף: לדון בנושאים מיוחדים בוועדת החריגים.
יוסי אדלשטיין
¶
אנחנו כרגע עושים עבודת מטה עם משרד החקלאות ועם כולם לשנות ולעדכן את הנוהל, על מנת שהוא יתאים, אבל זה לא שייך לחוק. כרגע זה כך, וכך צריך לנהוג. את הבעיות הפרטניות אנחנו פותרים - - -
חיים חבלין
¶
ב-31 בדצמבר הרבה חקלאים הופכים באופן אוטומטי לעבריינים. הם מעדיפים להתפרנס ולהיות עבריינים.
שלמה יפרח
¶
הסתדרות עובדי הבניין. במקום לטפל בקבוצה שגורמת למלריה נותנים כדורים. צריך קודם כול לסגור את הגבול מכל המסתננים שמביאים פשע למדינת ישראל. זה הטיפול הכי גדול שצריך להיות.
איתן אשורי
¶
פה עוסקים בטפל ולא בעיקר. בכל חודש 2,000 מסתננים, זה מה שגורם לכל הבעיות האלה. בהם שיטפלו ולא בעובדים התאילנדים.
אברהם דניאל
¶
אדוני היושב-ראש, בסופו של דבר מתעסקים בחוקיים. בלא חוקיים, תאמין לי, הם כמעט ולא נוגעים.
אברהם דניאל
¶
תאמין לי, הכי קל להפוך אותנו פעם על הבטן, פעם על הגב – אלה שמעסיקים חוקיים. הם מחפשים את השטויות.
אברהם דניאל
¶
אני אסביר לך למה, אדוני. אדוני היושב-ראש, כל הנושא הזה של העסקת עובדים זרים, לו היה ניתן והחקלאים היו יכולים לקבל את העובדים באמת על-פי הצרכים שלהם, 99% מהבעיות האלה בכלל לא היו קיימות. אדוני היושב-ראש, אני מרגיש כחקלאי ששמו אותי בכלוב, וכל אחד תוקע חץ ואומר מי תוקע יותר טוב. אני רוצה שתבינו, הגיל הממוצע של החקלאים 63-62. מה נשאר לנו? אתם צריכים גם לחשוב לטווח יותר ארוך, מי יכין מחר בבוקר את הסלט של אזרחי מדינת ישראל. אם הגיל שלנו הוא כזה, אין דור המשך ואתם רק מכבידים ומכבידים עלינו. זה מה שאתם עושים כל היום. לדעתי אתם מחסלים את החקלאות ופוגעים באזרחי מדינת ישראל. זאת דעתי. והמחאה שהיתה תהיה בדיחה לעומת מה שיהיה.
שי חרמש
¶
דודו, אפשר להוציא פה לפחות החרגה בנושא הניוד, בהבנה מהותית שלכם. הרי אף אחד לא חושב שב-31 בדצמבר צריך לשלוח תאילנדי מהערבה לעשות סקי במרכז החרמון, נכון?
שי חרמש
¶
לפחות שתהיה איזה הבהרה, יוסי, בנושא הזה, כי זה יתנקז לנקודה הזאת שאליה גם אתם לא מתכוונים.
יוסי אדלשטיין
¶
חבר הכנסת חרמש, אני לא חושב שכל בעיה פרטנית צריכה להיכנס פה לחוק. החוק הזה הוא משהו אחר, והבעיות שעלו פה, אנחנו מודעים להן. בכל מגזר יש בעיות אחרות.
שי חרמש
¶
בחוק זה לא יכול להיכנס, אבל האם יכולה להיאמר אמירה בהתנהלות שלכם שמבינה את הדד ליין הזה של ה-31 בדצמבר? שתהיה הבנה שבתקופות הניוד האלה של הרבעון הראשון של השנה שאחרי זה לא באים עם הקנסות האלה בנושא הניידות?
שי חרמש
¶
הבוקר, 26 בינואר, חקלאי בערבה תקוע עם בעיית ניוד ונדרש לפני 26 יום להחזיר את העובד למטולה למטעי התפוחים, כשאין תפוחים כרגע. האם אתה מטיל עליו קנס או שאתה כרגע עוצר את הנושא?
יוסי אדלשטיין
¶
מכובדי חבר הכנסת שי חרמש, מכיוון שאתה גם חקלאי, ואני לא חקלאי, אבל אני לומד בכל פעם משהו חדש, למדתי שבחקלאות בכל פעם יש עונה אחרת. אמרו לי שבאוקטובר מתחילים ההדרים, ואז אי-אפשר לעצור את הניוד, כי זה יפגע בהדרים, ובאפריל מתחילה הערבה - - -
היו"ר דוד רותם
¶
אם הם קוטפים עגבניות לייצוא, ממילא הם לא מכינים לי את הסלט, אני לא צריך לדאוג להם...
יהודית כרמי
¶
אני רוצה לציין לגבי הניוד שזה בעייתי לפתוח לכל השנה. הסיבה שזה בעייתי כי בכל שנה אנחנו מעבירים המלצה להיתרים חדשים. יכול להיות חקלאי שקיבל שני היתרים, כל השנים מנייד את העובדים שלו, באיזה שלב עלינו על זה שהוא לא זכאי להקצאה, הוא ירד לאפס עובדים, ואז זה בעייתי לנייד.
אברהם דניאל
¶
שבע שנים את לא מקצה נכון. כל הזמן יש לכם עודף וההקצאה שלכם לא נכונה. כשהגדולים לוקחים מהקטנים סימן שההקצאה שלך לא נכונה.
היו"ר דוד רותם
¶
סליחה, רבותי, גמרנו. תודה רבה. מה שאני מבקש, לגבי סעיף (א1) להכניס את הנושא שדיברנו על החקלאים, שאם אני עובד עם היתר בשטח שלי והחריגה היא משטח א' לשטח ב', שלא יהיה קנס מינימום, ואותו דבר לגבי הנכים והסיעודיים – אין קנס מינימום.
יצחק הרצוג
¶
אני מסכים עם היושב-ראש, לא יכול להיות שהתובע יהיה מישהו חיצוני. זה לא נראה לי סביר בכלל.
יפעת רווה
¶
לא רק מדיניות, אלא יש לה הרבה מאוד השלכות. אני מבינה את הטיעון העקרוני.
לנושא של החרגה, כפי שנאמר פה, באמת בנושא של הנכים אין בעיה אמיתית כי לא ממש מעמידים לדין. למה אי-אפשר להסתפק בכך שזה יהיה בהנחיות פנימיות של ליאוניד ושלא נחוקק את זה? לא מסיבה פרקטית, אלא מסיבה של מה מכניסים בחקיקה ומה לא. האם אי-אפשר להסתפק פה בהצהרה ובהנחיות?
היו"ר דוד רותם
¶
אפשר, כללים שיאושרו על-ידי הוועדה, אבל כל עוד שלא יהיו כללים שיאושרו על-ידי הוועדה, החוק לא ייכנס לתוקף. אני סומך בהחלט על יוסי ועל קוגן, אבל מחר הם לא שם. מחר אני שם, אז מסכנים כולם.
אפרת חקאק
¶
בסעיף הבא אנחנו עוסקים בקנס מינימום כפול ומשולש למי שיש לו עבר פלילי באותו תחום. בדיונים הקודמים הערנו שהסעיף הזה מנוגד להבניית שיקול הדעת השיפוטי בענישה, כי שם הוועדה קבעה שעבר פלילי הוא שיקול במתחם והעיקרון המנחה הוא ההלימה.
יפעת רווה
¶
באמת התייעצתי עם רביד דקל. הרי ההצעה הזאת מתגלגלת כבר כמה שנים, הסעיף נכתב לפני כמה שנים והבניית ענישה זה משהו שאושר לאחרונה. בעקבות ההערה של אפרת חקאק התייעצתי עם רביד דקל, ויש ממש. ההערה נכונה שזה לא עולה בקנה אחד עם הבניית הענישה. שאלה שהעליתי – אני מעלה את זה יותר כשאלה, וזה גם עלה בעבר – האם זה שיש פחות משמעות לעבר פלילי, האם זה מתאים בהכרח גם לעבירות הסדר. למשל אני עוסקת בתחום של תעבורה, ושם הדבר המרכזי כששופט שופט זה הנושא של עבר פלילי. אני מניחה שבהבניית ענישה החשיבה היתה בעיקר למה שנקרא - - -
היו"ר דוד רותם
¶
לעבירות בכלל במתחם. הוא קובע את המתחם חד יותר.
עונשי מינמום כאלה שמכפילים את עצמם, בדרך כלל אתם מתנגדים לכל דבר כזה. למה פתאום הסכמתם?
היו"ר דוד רותם
¶
בהצעות ממשלתיות אני רואה איך אתם שולחים את המשנה ליועץ המשפטי להגיד שזה לא חוקתי. נגיד חוק בוררות חובה, כבר אמרו לי שאם אני זז סנטימטר אחד זה הופך להיות לא חוקתי, אף-על-פי שזו הצעת חוק ממשלתית.
לינור דויטש
¶
היום הבעיה למשל של השטחים. הבעיה שלנו עם תנאי ההיתר, שמה שמוחלט על-ידי פקיד במשרד הפנים ומשתנה כל שנה.
היו"ר דוד רותם
¶
אני מציע שתגישו עתירה לבג"ץ, בג"ץ יקבע מי צריך לאשר את זה ואיפה. אני לא מאשר את הדברים האלה, לא מתעסק בהם.
היו"ר דוד רותם
¶
שלום הילד ומעמד האישה. אין בעיה. מי בעד? מי נגד?
הצבעה
בעד – 1
נגד – 2
ההצעה לא אושרה.
היו"ר דוד רותם
¶
קחו בחשבון שאני מתכוון למחוק את 4א. אתם תתייעצו ביניכם, ואז תחליטו מי מכם מגיש את ההסתייגות כדי שאני ל אאשר חוק ופתאום אחרי שבוע אני אקבל הסתייגות. זה קורה הרבה באוצר.
אפרת חקאק
¶
סעיף 4ב. מוצע לקבוע חזקה לגבי מי שעובד בשטח, אלא אם כן המעסיק הוכיח אחרת, שהוא עובד עבור המחזיק במקרקעין. הצעתי נוסח חלופי, כי הנוסח שהיה בהצעה המקורית היה קצת tautological, שהחזקה לא מוסיפה.
היו"ר דוד רותם
¶
אולי אני לא מבין כל כך טוב בסעיפי חוק, אבל "מחזיק במקרקעין שבהם נמצא עובד זר אשר מתקיים לגביו אחד מאלה, יראו אותו כמי שמעביד את העובד הזר, אלא אם כן הוכיח אחרת: (1) העובד הזר מבצע עבודה או נותן שירות, בעבור המחזיק במקרקעין."
היו"ר דוד רותם
¶
הבנתי: מחזיק במקרקעין שבהם נמצא עובד זר אשר עובד בשטח, יראו אותו כמי שמעסיק את העובד הזר, אלא אם כן הוכיח אחרת; נמצא עובד זר עובד בשטח, יראו את המחזיק במקרקעין כמי שמעביד את העובד הזר, אלא אם כן הוכיח אחרת.
היו"ר דוד רותם
¶
אני מציע, אני לא צוחק – אני יודע שהפגישה עם היועץ המשפטי לגבי סגירת תיק מותנית היא בימים אלה. יש לנו דיון ביום שני הבא – שעד אז תהיה הכרעה.
יפעת רווה
¶
כיוון שממילא תהיה עוד ישיבה, נמתין לראות מה קורה שם. אפשר לדון על הגבלת השימוש במקום? מחקתם את זה.
יפעת רווה
¶
בקשתנו היא להחזיר את זה. אנחנו חושבים שההסדר נעשה מאוד במתינות. נאמר במפורש כתנאי לבית המשפט שהוא לא יגביל את השימוש אם הגבלת השימוש במקום תגרום לנזק כלכלי חמור שאינו סביר בנסיבות העניין לבעל המקום, למחזיק במקום או לאדם אחר. זאת אומרת, אם יש מקום שהנזק הוא אקוטי והוא בלתי סביר, לא יסגרו את המקום, וגם הנושא הפחות בעייתי של פגיעה בביטחון המדינה, בשלום הציבור, או באינטרס ציבורי חשוב אחר. זאת אומרת, לא יסגרו פתאום בית חולים, גם אם הועסקו שם עובדים זרים. למה תנועת היד?
היו"ר דוד רותם
¶
אני אקרא לך מה שאמרתי בישיבה הקודמת בעניין הסעיף הזה: "קחו את הסעיף הזה ותברחו איתו מהר. עכשיו הוכחתם לי את מה שאמרתי לכם בפעם הקודמת. אתם מדברים על החמרת ענישה ולא על מניעת עבירות. אין באף אחד מהתנאים האלה כדי להצביע על משהו שהוא מניעת עבירה. זה בתנאי שהורשעתי, ו-5 עובדים. 4 עובדים אז לא צריך לסגור אותי ויש ככה ויש ככה. אין בזה שום קשר למניעת עבירות. אתם הצהרתם פה שכל הכוונה היא למנוע ממני מלחזור ולעבור עבירות. שום דבר אין פה, זאת רק החמרת ענישה".
יפעת רווה
¶
מניעת עבירות זו גדר פיזית, זו מניעה. כל החוק פה הוא החמרת ענישה. החוק פה הוא החמרת ענישה שמטרתו הרתעה, שמטרתה בסופו של תהליך מניעת עבירות, אבל החוק הזה, אני חושבת שהצהרנו, שיש בו משום ענישה והגבלת שימוש במקום, אבל התנאי הוא שיש חשש שיעברו עבירות באותו עסק. בנוסף לאלמנט ההרתעה יש פה התנאי: "בית משפט השלום, רשאי, לבקשת תובע, ליתן צו להגבלת שימוש במקום, בהליך אזרחי, אם שוכנע כי קיים יסוד סביר לחשש שהמקום ישמש לביצוע עבירה של העסקת עובד זר". דווקא הסעיף הזה מכל החוק, להבדיל מהסעיפים האחרים, מטרתו כן שימוש חוזר. זו המטרה שלו. אם אין חשש שבאותו מקום יבוצעו עוד עבירות, והרבה פעמים חשש זה על סמך עבירות שכבר בוצעו, אז אין טעם בשימוש, ואלה התנאים לבית המשפט. הסעיף הזה להבדיל מסעיפים אחרים הוא סעיף מניעתי לחלוטין במהותו.
היו"ר דוד רותם
¶
חקלאים הם אנשים שומרי חוק, ובית המשפט אומר להם שזה בית עסק שאסור לכם, הם מפסיקים לעבוד.
יפעת רווה
¶
כן, החממה היא בית עסק לצורך העניין. זו לא הגדרה פורמלית של בית עסק, אבל נניח שהחממה היא בית עסק.
היו"ר דוד רותם
¶
שלום הציבור – נאמר שהחקלאות במדינת ישראל זה אינטרס ציבורי וזה גורם נזק כלכלי שאינו סביר בנסיבות העניין.
היו"ר דוד רותם
¶
תטילו עלי קנס, ריבונו של עולם. מה עשיתי? העסקתי עובד זר שלא כדין. לא נתתי אוכל מלוכלך. הסעיף הזה מתאים כאשר אנחנו מדברים על בית עסק שמוכר אוכל, והאוכל לא עומד בתנאים וטרניריים, אז אני סוגר אותו כדי שלא ירעיל את הסביבה. פה, מה קרה? העסקתי עובדים זרים שלא כדין, תטילו עלי 25,000 שקל על כל עובד. מה אתם סוגרים לי את העסק? מה תעשו בזה? את חושבת שיהיה איזה חקלאי שיפסיק לעבוד בחממות?