הכנסת השמונה-עשרה
הכנסת השמונה-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב רביעי
<פרוטוקול מס' 485 >
מישיבת ועדת הפנים והגנת הסביבה
יום רביעי, ט"ז בטבת התשע"ב (11 בינואר 2012), שעה 10:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 11/01/2012
העדר מבקרים רשמים על בתי הסוהר מטעם לשכת עורכי הדין בישראל
פרוטוקול
סדר היום
הצעה לסדר היום (דיון מהיר): העדר מבקרים רשמיים על בתי הסוהר מטעם לשכת עורכי הדין בישראל של חבר הכנסת דוד אזולאי
מוזמנים
¶
>
עו"ד יואל הדר - יועמ"ש, המשרד לביטחון פנים
עו"ד לוטם מסיקה - ע' יועמ"ש, המשרד לביטחון פנים
אורי שוהם - יועץ השר, המשרד לביטחון פנים
בן ציון - המשרד לביטחון פנים
תת גונדר אהוד הלוי - יועמ"ש שב"ס, המשרד לביטחון פנים
גונדר משנה שלמה טהרני - רמ"ח ביקורת, המשרד לביטחון פנים
עו"ד נעמה פויכטונגר - מחלקת ייעוץ וחקיקה פלילי, משרד המשפטים
עו"ד הגר פלגי הקר - מחלקת ייעוץ וחקיקה פלילי, משרד המשפטים
עו"ד גליה ניצני - סגנית בכירה לסניגורית הציבורית הארצית, הסנגוריה הציבורית
עו"ד רחלה אראל - ראש הסדנה לזכויות אסירים ועצורים, הקליניקה לזכויות אסירים - המרכז האקדמי למשפט ועסקים
עו"ד אבי חימי - נציג, לשכת עו"ד
עו"ד שירית בכר - נציג, לשכת עו"ד
עו"ד ענת ליטוין - מנהלת מחלקת כלואים, רופאים לזכויות אדם
היו"ר אמנון כהן
¶
אני פותח את הדיון של ועדת הפנים והגנת הסביבה. הנושא השני הוא הצעה לסדר יום (דיון מהיר), של חבר הכנסת דוד אזולאי – העדר מבקרים רשמיים על בתי הסוהר מטעם לשכת עורכי הדין בישראל.
אני קודם-כל רוצה להודות לאדוני שהעלה את הסוגיה הזו עוד לפני כעשרה ימים, וראה זה פלא: פתאום אישרו.
היו"ר אמנון כהן
¶
כן. רק אמרתי שאני אשים את זה על סדר היום, פתאום אומרים לי: תבטל, חתמנו על האישורים.
אל תגיב עכשיו, אני יודע מה אתה רוצה להגיד.
היו"ר אמנון כהן
¶
אני אגיד לך את האמת: פנו אלינו לפני הרבה זמן, ואנחנו שקלנו – אולי אוטוטו תחתמו, ולא חתמתם. והתקשרו אסירים שאמרו שאין מי שיבקר אותם, ואמרנו: מה יהיה? אז חבר הכנסת אזולאי – יושב-ראש הוועדה הקודם – זריז, מבין את העניין, אמר נעשה דיון. לא היה לי זמן לשים את זה בשבוע שעבר – אז הנושא התארך, ובינתיים היה פה נושא שבא על פתרונו ואנחנו מברכים על כך.
יחד עם זאת, יש פנייה שהיתה עוד בזמנו של חבר הכנסת דוד אזולאי בשבתו כיושב-ראש ועדה – עורך הדין הדר, אני צריך את ההקשבה שלך – לגבי מינוי יושב-ראש ועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת ועובד נוסף כמבקרים רשמיים. אנחנו קיבלנו את התשובה שלכם, והוא לא מדייק שיש הפרדת רשויות – אנחנו גוף מפקח על הממשלה – וכביכול יש, סטאטוטורית, רשות מחוקקת, שופטת ומבצעת.
אבל אם כבר יש לנו מבקרים רשמיים שהם ממערכת השפיטה, והם רשות שופטת – אם אתה רוצה להפריד, אז תפריד. אי-אפשר שהרשות השופטת תקבל את האישור, והרשות המחוקקת לא תוכל – אני לא מדבר על עצמי, שלא תחשוב שאני רוצה את זה לעצמי. אני חושב שכפונקציה, שיושב-ראש ועדה שמפקח על עבודת הממשלה בנושא הזה, זה ראוי, ואין לי בעיה שתחשוב שאני עושה את זה בשבילי – שזה יהיה מהכנסת הבאה, אם כי אני חושב שזה לא משנה.
בכוונתי להגיש הצעת חוק בחתימת יושבי-ראש ועדת הפנים והגנת הסביבה לדורותיהם. מי שמכהן היום בכנסת – חבר הכנסת אזולאי. נדמה לי שחבר הכנסת גפני כיהן תקופה. חבר הכנסת גאלב מגאדלה מכהן. אולי נמצא עוד. אם אפשר היה להחתים את מר אופיר פינס היינו עושים זאת, אבל הוא בחוץ.
היו"ר אמנון כהן
¶
מי שהיה. בחוק הזה נוכל להחתים 120 חברי כנסת – אולי נוריד שרים וסגני שרים – אבל זה נדרש. עורך הדין הדר, זה נדרש. אני חושב שהיוזמה צריכה לבוא מכם – אתם אומרים: אצלנו הכול פתוח, אין לנו מה להסתיר. ודאי וּוָדאי שיושב-ראש ועדה מכובד הוא, שאם יש לו עניין – לבוא, לבדוק ולהאיר את עינינו כמערכת. במקום לעשות פה דיון – ללכת, לבוא למערכת, להביא את האדם, להאיר את עיני השר והמנגנון. אם יש תקלה, ואנחנו חיים בעולם – מי שלא עושה לא טועה. אנחנו רוצים לתקן, ואנחנו לא באים לחפש, או לקנטר. המטרה היא שתהיה אופציה, ויש זעקה של אסיר שרוצים לבדוק אם הכול בסדר. אז במקום שאני אחפש את השופט התורן, שקיבל, ילך, - - - עם הסנגוריה הציבורית ויבדוק, אני חושב שראוי שהאישור הזה יהיה ליושב-ראש ועדת הפנים.
שמתי את זה על שולחן הוועדה כדי לדון בזה, וכדי לשמוע את עמדתכם. אם תגידו שאצלכם מתבשלת הצעת חוק בנושא, אנחנו נשמח, ואם לא, אנחנו נגיש הצעת חוק פרטית. גם על זה הייתי רוצה התייחסות של המשרד – אם יש באמתחתך, אנחנו נשמח.
משרד המשפטים, מה יש לכם להגיד? אין לכם בעיה, נכון?
היו"ר אמנון כהן
¶
בסדר.
אני חושב שמצד אחד אם אמרו שמותר לשופטים – לא הבנתי איפה המניע, כי במכתב כתוב: הפרדת רשויות. אם הפרדת רשויות, אז לגבי כולם. האם השופטים איכותיים יותר מיושב-ראש ועדה?
היו"ר אמנון כהן
¶
חכה. זכות הדיבור מגיעה, קודם כל, ליושב-ראש הוועדה לשעבר שביקש את הדיון, כראשון בין ראשונים.
חבר הכנסת מקלב, אם תרצה להתייחס, ודאי תינתן לך האפשרות.
דוד אזולאי
¶
אדוני היושב-ראש, אני רוצה, קודם כל, להודות לך על קיום הדיון הזה, שהוא, לדעתי, דיון חשוב. ברשותכם, אני רוצה להסביר מה הביא אותי להגיש הצעה לדיון מהיר בנשיאות הכנסת: באחד הלילות קיבלתי טלפון דחוף מאסיר – יותר נכון, המזכירה שלי. אסיר שבכה לה, שהיה במצוקה קשה, וביקש: תעזור לי. היא פנתה אליי – זה היה בשעה 23:00 או ב-22:00 – ואמרה לי: חבר הכנסת אזולאי, מה אני עושה? הוא בכה. אמרתי לה: אם הוא יתקשר אלייך עוד פעם, תגידי לו שידבר איתי. אכן הוא פנה אליי, דיבר איתי, סיפר לי את הסיפור – הוא כרגע נמצא בטיפול, אני לא אכנס לפרטים.
אני חבר כנסת, ולפי מכתבו של השר אהרונוביץ אנחנו יכולים להיכנס לבית-הסוהר. אבל אני מציע לך, אדוני היושב-ראש, תעשה ניסיון ותגיד שאתה רוצה לבקר בבית-סוהר x – אני מודיע לך: במקרה הטוב, לפחות שבוע ימים. עד שימצאו את התאריך – התאריך שנוח לך, התאריך שנוח להם, יום ושעה, תוציא מכתב. בקיצור, פרוצדורה לא פשוטה, בסדר?
ואז אמרתי שיש לי חברים טובים בלשכת עורכי-הדין, שאני יכול לפנות אליהם ולבקש מהם: תעשו לי את השירות, תלכו מחר בבוקר. הם יכולים להיכנס בלי הודעה מוקדמת למחרת בבוקר. מתברר – לא האמנתי למשמע אוזניי – לא היה אף עורך-דין שהיה יכול להיכנס.
דוד אזולאי
¶
מפני שעדיין לא ניתנו האישורים למבקרים, ואני אסביר למה: מפני שבאותה תקופה התחלפה לשכת עורכי-הדין – היו בחירות ללשכת עורכי-הדין – אז לקח קצת זמן. אבל אפשר להבין – אתה יודע, זו פרוצדורה.
דוד אזולאי
¶
אוֹהוֹ, תודה רבה – זה העניין; ביטלו לֶאְלֵה ולא נתנו לֶאְלֵה, ובינתיים נוצר ואקום של יותר מחודשיים - - -
דוד אזולאי
¶
יותר מחודשיים, ללא אישורים לאף-אחד: לא ללשכת עורכי-הדין, ולא לאחרים.
לגבי ארגוני זכויות אדם - - -
היו"ר אמנון כהן
¶
אפילו שהיו בחירות ללשכת עורכי-הדין, עדיין יש שורה ארוכה של ארגונים אחרים שיכולים לתת מענה.
דוד אזולאי
¶
תיכף נשמע.
אני קודם-כל רוצה לבקש, אדוני היושב-ראש: אחת ההחלטות החשובות שצריכות להתקבל היום היא שֶלְהָבַּא, כאשר יש בחירות בלשכת עורכי-הדין, אסור שייווצר ואקום – כניסת אותם אנשים תישאר בתוקף, עד למינויים החדשים. עד אז לא יישאר חלל ריק. זה דבר אחד.
דבר שני, אדוני הזכיר את הנושא של מבקר שיהיה יושב-ראש ועדת הפנים; נכון – בזמנו היתה לי התכתבות עם השב"ס, ביקשתי את יושב-ראש הכנסת להתערב בעניין הזה שגם הוא הבין את חשיבות העניין, והתשובה שקיבלנו מהשר לביטחון פנים מונחת בפניכם, והיא מדברת בעד עצמה.
אני הגדלתי לעשות; כאשר ראיתי את תשובתו של השר אהרונוביץ ליושב-ראש הכנסת, פניתי בשאילתה וביקשתי לדעת כמה שופטים מנצלים את הזכות שלהם. אתם יודעים מה היתה תשובת השר לביטחון פנים? הוא לא רצה להגיד לי שאין ביקורים בכלל - -
דוד אזולאי
¶
- - הוא אמר, ואני מצטט ממה שהוא כתב לי: "מינורי מאד", והמבין יבין. במילים פשוטות: לצערי הרב, השופטים יודעים לשלוח אנשים לבית-הסוהר לחמש שנים, לעשר שנים, אבל הם לא יודעים איך נראה בית-סוהר.
אפילו יותר מכך
¶
יושב כאן חברי, חבר הכנסת דב חנין, הרחקנו לכת והגשנו הצעת חוק שאומרת שבמסגרת הכשרת השופט - -
היו"ר אמנון כהן
¶
אני מבקש שגם יושב-ראש ועדת הפנים והגנת הסביבה ישהה בפנים במשך 24 שעות – מה שהוועדה תקבל.
היו"ר אמנון כהן
¶
אנחנו הולכים בהתנדבות – הולכים, מבקרים. אמרו לי שקשה מאד באזור אבו-כביר, אז אני שקלתי להיות שם בלילה.
דב חנין
¶
אדוני היושב-ראש, כשהגשנו את הצעת החוק פנו אלינו ממשרד המשפטים – בשיחה לא פורמאלית – ושאלנו אותנו: שופטים יהיו בבית-הסוהר, ומה עם חברי הכנסת? אמרתי: טוב, זו גם שאלה מעניינת. אז הם אמרו: חברי הכנסת ממילא מגיעים, לפני או אחרי.
דוד אזולאי
¶
חבר הכנסת חנין, אתה יודע מה ההבדל בין חבר כנסת לשופט – אנחנו לא שולחים אנשים לבית-הסוהר.
היו"ר אמנון כהן
¶
שְיִגָע בזה, שיחוש את זה, שישהה במספר מקומות, גם במקום קשה. אבל שיבואו לסייר, כי הם לא באים בכלל.
דוד אזולאי
¶
אדוני היושב-ראש, להגיד לך שהתייאשתי מהרעיון הזה? עוד לא התייאשתי. ראוי ששופט ששולח אנשים לבית-הסוהר, יחוש - - -
דוד אזולאי
¶
אתה יודע מה? אני מוכן להתפשר בעניין הזה, ובלבד שנבטיח שאותו שופט, אתה יודע מה? לא ישהה, אלא לפחות יתחכך - -
דוד אזולאי
¶
- - בתוך כתלי הכלא. יראה את האסירים, כפי שאנחנו, בוועדת הפנים והגנת הסביבה, עשינו: נכנסנו לאגפים, לחדרים, ואני אומר לכם שהתחושה היא מאד לא נעימה. לכן, הנושא הזה חשוב.
אני רוצה לחזור לנושא שעומד על סדר היום – המבקרים. לשמחתי הרבה, הנושא הזה טופל. יש בעיה, ואני אומר לך, אדוני היושב-ראש: לא מספיק שיושב-ראש ועדה יִכָנֶס לבד, כי אנחנו לא מכירים את כל הדברים. אנחנו, חברי הכנסת, לא בקיאים בתוך המערכת.
היו"ר אמנון כהן
¶
ועובד נוסף כמבקרים. ראוי שמנהלת הוועדה – היא תכוון חברי כנסת, היא מלווה חברי כנסת.
דוד אזולאי
¶
איש מקצוע מצידי, זה יכול להיות יועץ משפטי או כל גורם אחר שמבין במערכת הזאת. כי אנחנו, כחברי כנסת, מתחלפים – לא כולנו בקיאים ולא כולנו מכירים את המערכת הזאת מספיק טוב. אתה יודע שאפילו את העוזר הפרלמנטארי שלך אתה לא יכול להכניס איתך לבית-הסוהר גם כשאתה בא לביקור רשמי, לידיעתך.
דוד אזולאי
¶
מנהלת הוועדה יפה שפירא יכולה להגיד לך – זה לא תמיד הלך בקלות. זה לא היה דבר מובן מאליו - -
יואל הדר
¶
עורך-הדין הדר, אתה יודע שהפונקציה הזאת היא פונקציה שרק השב"ס לבדו צריך מבקר. כמעט בכל מוסד במדינת ישראל יש מבקר פנים, חוץ מהשב"ס. אתה יודע את זה טוב מאד.
אורי מקלב
¶
אדוני היושב-ראש תודה רבה, ואני מצטרף לדברי ההערכה שהרעפת על היושב-ראש הקודם, חבר הכנסת דוד אזולאי, - - -
אורי מקלב
¶
זה היה מקצת - - -, וגם בנושא האסירים אנחנו רואים שהוא ממשיך לטפל – לא רק בתור היושב על כס היושב-ראש, אלא גם אחר-כך – כדבר שחשוב לו מאד, וקרוב אליו ואכפת לו ממצב האסירים ובתי-הסוהר.
חכמים אמרו
¶
"אין ממנים פרנס על הציבור אלא אם-כן קופת שרצים תלויה מאחוריו". לכאורה, זו צריכה להיות סיבה לא למנות, אז זו סיבה כן למנות? חכמים מסבירים שלפני שמתמנה פרנס לציבור; לפני שהוא נהיה חבר כנסת; לפני שהוא נהיה שופט; לפני שהוא נהיה עורך-דין בפרקליטות, הוא צריך קופת שרצים מאחוריו – הוא צריך לראות. ללכת למקום של השרצים, להרגיש אותם – שהוא כבר היה שם, מאחוריו, הוא כבר ביקר שם. הוא הרגיש מה זה לשבת 24 שעות בבית-מעצר, מה התנאים בכל המקומות האלה.
אנחנו לא יכולים להגיד שאנחנו לא כל-כך קשורים, ושאנחנו לא שולחים אנשים לכלא. אנחנו מתקנים תקנות של בתי-הסוהר – כמה דברים שקשורים באופן ישיר לעציר עצמו, לבתי המאסר. זה מגיע לפנינו, כאן, על השולחן הזה, ואנחנו מתקנים תקנות. אנחנו רק שומעים את האנשים שמציגים בפנינו, ואנחנו לא מרגישים: לא חשנו, לא הרגשנו ולא ראינו את זה.
דברים כאלה, של שלילת חירותו של האדם – הדברים הכי חמורים שנעשים כלפי האדם – נעשים במסגרת המעצרים ובתי-הסוהר. אנחנו יודעים באיזה תנאים – להרגיש פעם מה זה תא מעצר בבית-המשפט בירושלים - - -
אורי מקלב
¶
אנשים שנמצאים כמה שעות – מהבוקר, מביאים אותם מוקדם – והוא יכול להישאר עד שדנים במצבו - - -
אורי מקלב
¶
במצב חבריו, בלי יכולת, כמעט, לצאת לשירותים – דברים נוראיים קורים שם. אני לא מדבר על כך שלפעמים נמנעת מהם זכות אלמנטארית כמו הנחת תפילין ועוד.
אורי מקלב
¶
חוץ מזה, אני אומר לשב"ס במאמר מוסגר: אנשים שמקבלים שחרור – אנשים נעצרו ל-24 שעות, ל-48 שעות, והובאו בפני שופט שהורה לשחרר אותם מיידית – לוקח ארבע, חמש, שש שעות עד שהם משתחררים. זה לא היה פעם כשהנושא היה בידי המשטרה – השחרור היה מוקדם – הוא היה יכול לצאת מהחדר ולהשתחרר.
תהליך השחרור היום מחדר המעצר בבית-המשפט לוקח שעות רבות.
אורי מקלב
¶
לא, הוא לא חוזר – גם אם הוא לא חוזר – אבל תהליך הבדיקה, ויכול להיות שהוא גם חוזר לשם, אבל עד שהוא משתחרר, אפילו מאותו חדר, התהליך הזה לוקח הרבה זמן, וזו שלילת חירותו של אדם לאחר שבית-המשפט שיחרר אותו.
אורי מקלב
¶
שישחרר אותו. או שלא יעצרו אותו או שישחררו אותו. הדברים האלה צריכים טיפול.
דרך אגב, אני לא הולך להרחיק עדותי עד לגויים, אבל יש פרק מאד נכבד בספר הביוגרפיה של מר רודי ג'וליאני, כאשר הוא שימש כראש התביעה של מדינת ניו-יורק –לפני שהיה ראש עיריית ניו-יורק – והוא מספר איך הוא העמיד עצמו בשני לילות בבתי המעצר של משטרת ניו-יורק כדי להרגיש, לפני שהוא נהיה התובע הכללי של מדינת ניו-יורק.
אורי מקלב
¶
עכשיו לגופם של דברים: אני שמח - - -, במיוחד כשיש יושבי-ראש נחרצים, אז טרם אקרא ואני אענה – מיד כשהמקומות המוסמכים, המקצועיים, שמעו שאנחנו רוצים לדון, הם הביאו את זה לידי פתרון וזה דבר חשוב.
אבל אני חושב שהנושא שאמרת – ואתם העלתם את זה כאן – הוא הנושא של מבקר קבוע לוועדת הפנים, לבתי-הסוהר – יש לזה משמעות מאד גדולה.
בעצם, אתה יודע שאחד הדברים הבסיסיים בנושא משגיחי כשרות, שזה נקרא "מבקרים", הוא לא חייב להיות כל הזמן. הוא יכול להגיע למקום כשר כשהוא יוצא ונכנס. אף-אחד לא יודע מתי הוא רוצה. הוא לא צריך להיות – הוא יכול לבוא מתי שהוא רוצה – אבל ברגע שיודעים שכשהוא רוצה הוא יכול להיכנס, זה מספיק. - - - יש לו סמכות ובקרה בעניין.
אורי מקלב
¶
זו בקרה שמרתיעה. זו נקראת בקרה. לפעמים זה יותר טוב מה-24 שעות שאתה נמצא – אתה עייף; הוא לומד את אורח החיים שלך, מתי אתה יותר ערני.
אני חושב שאנחנו כיום – גם כי אנחנו מדברים על 2012 – יודעים את הבעיות. אנחנו יודעים כמה אנו דורשים זכויות אדם, וזה חשוב. אנחנו יודעים שאם רוצים אמת, להעמיד ולשמור, על זכויות אדם, או שהתקנון שאנחנו מתקנים בישיבתנו הָרַבָּה פה – אנחנו יודעים שמחוקקים חוקים בנושאים האלה – אין שום סיבה: מי שאין לו מה להסתיר, לא צריך למצוא סיבה לעצור ולא להסכים לדבר כזה. מכיוון שגם אם יש חששות שאולי חברי כנסת ויושב-ראש ועדת הפנים והגנת הסביבה – לא מדובר ב-120 חברי כנסת – ליושב-ראש ועדת הפנים והגנת הסביבה יש הרבה סמכויות. העניין שיש אינטרסים, ואולי יש מישהו שיש לו עניין לבקר, ואכן יכולה להיות בעייתיות – לא צריך לברוח מהבעיה הזאת, ולהחליט שלא נותנים אישור כזה. אלא, יש בעיה? חושבים שיכולה להיות בעייתיות בעניין הזה? כיוון שאמרתם: מלווה על-ידי פקיד מקצועי, שכל מה שנעשה זה לא צדקה מתחלקת בשתיים – אבל גם ביקור בתוך - - - יכול להיות.
אבל - - - שהדבר הזה לא צריך אותו, זו הפרדת רשויות הפוכה. אם אנחנו רוצים הפרדת רשויות, אנחנו צריכים לראות שגורם הפיקוח זה הביקור. ביקור חברי הכנסת היום הוא הליך יותר קשה, ארוך ומסורבל מאשר בן-משפחה שמבקר את האסיר. אנשים יודעים שבאים לבקר. לביקורים אין כמעט משמעות אמיתית, בשונה ממה שאנחנו רוצים כגורם פיקוח שבא לבקר.
לכן, אנחנו תומכים בהצעת החוק שלך - - -
אורי מקלב
¶
מכיוון שזה נמצא, - - - פניות - - - שנעשה שנה שלמה על-ידי מכתב של יושב-ראש הכנסת ועוד – ליישם את זה מהר.
היו"ר אמנון כהן
¶
לזה הוא מתכוון. הוא רוצה לענות, ואנחנו ניתן לו את כל הזמן שיענה – לא נפספס הערה אחת שלא קיבלנו עליה תשובה.
דב חנין
¶
תודה אדוני היושב-ראש. אני רוצה להצטרף לכל הדברים של קודמיי ולא לחזור אליהם. אני רוצה לומר לגורמי המשרד לביטחון פנים שאני חושב שזה גם האינטרס שלכם, לחזק את הפיקוח הפרלמנטארי על מה שקורה בתחום בתי-הסוהר. בסופו של דבר, הן למשרד לביטחון פנים והן לשירות בתי הסוהר אין רצון להסתיר או חס-וחלילה לעשות דברים – אתם רוצים שהמערכת שלכם תהיה שקופה. בסך-הכול, אני יודע שגם בשירות בתי הסוהר – ואני אומר את זה במלוא הרצינות – נעשים מאמצים גדולים כדי להשתפר, כדי לשפר. אני יודע שהמשרד לביטחון פנים, ביחד עם שירות בתי הסוהר, מקדם את חוק תנאי הכליאה הראויים, ההולמים. לכן, אני חושב שגם אתם צריכים לתמוך ברמה העקרונית בזה שהפיקוח הפרלמנטארי יהיה מוסדר.
לגופו של עניין, אני חושב שהנושא הזה צריך להיות מוסדר בחוק. אני לא חושב שאנחנו – אתה אדוני, כיושב-ראש הוועדה, או חבר הכנסת אזולאי – צריכים להיות במעמד של השר לביטחון פנים, שנותן לכם או לא נותן לכם את הסמכות הזאת. אנחנו רשות נפרדת, עצמאית.
אני מבין שהיה ניסיון למצוא פתרון פרקטי, ואני חושב שהפתרון צריך להיות עקרוני ולא רק פרקטי, ולכן החקיקה הזאת נדרשת. גם אני רוצה לקדם חקיקה כזאת, וכולנו ביחד נעביר אותה ואני חושב שנעביר אותה בהסכמת כל גורמי הממשלה – אני לא חושב שמישהו צריך להתנגד לזה.
אני רוצה להוסיף, אדוני, שאני לא חושב שההצעה שהזכיר חבר הכנסת אזולאי נועדה להיות משהו מתגרה – אני מדבר בעניין השופטים. יש לנו מצב, ואני אומר את זה בצער – אני אומר את זה כידיד מובהק של מערכת המשפט. אי-אפשר לבוא אליי בטענות שאני מתנגד למערכת המשפט. אני חסיד של מערכת המשפט, אני חסיד של בתי-המשפט, ואני בעד לשמור על כבודם ומעמדם של השופטים בישראל – אנחנו נתקלים במצבים שבהם יש יד מאד קלה על ההדק, וקל להגיד: נמצא הנאשם לפניי, שילך לכלא לכך-וכך זמן. השופט לא חש, באמת, מה הוא עושה פה. יותר קל להגיד את זה - - -
היו"ר אמנון כהן
¶
חבר הכנסת דב חנין, אני מבקש ממך: השופטים בישראל חשים הכול. הם יודעים הכול. הכול שפיט, ובָּכֹּל אפשר להתערב – בכל החלטה שאתה מחוקק – הם יכולים לבטל חוק שהעברת. לכן, הם כל יכולים. הממשלה תקבל החלטה, והם לא יגידו: יש פה הפרדת רשויות, אלא הם יאמרו: הכול שפיט. אפשר לשפוט הכול. יש להם יכולות מעל ומעבר ליכולות שלך, שלי ושל כל אחד אחר. לכן, הוא לא צריך לחוש – הוא חש ברוח הכוח העליון.
דב חנין
¶
אתה יודע, גם אנשים שחשים מכוח הכוח העליון, צריכים קצת ללמוד, להשכיל ולהכשיר את עצמם, כדי למצות את היכולות הגדולות שניתנו להם באופן טבעי. לכן, דווקא מכיוון, שכפי שאדוני אומר: הכול שפיט, ולשופטים יש הרבה כוח והרבה סמכויות ועינינו לא צרה בכך – אנחנו רוצים שהם יפעילו את הכוחות והסמכויות האלה באופן יותר מושכל. לכן, ראוי ששופטים יחושו את תנאי הכליאה בבתי-הכלא, כחלק מתהליך העבודה שלהם כשופטים – אני חושב שזה דבר ראוי ונכון.
לאחר שתעבור הצעת החוק על תנאי כליאה הולמים, זה גם יהיה בסדר – זה לא יהיה כזה נורא. זו לא תהיה חוויה כל-כך קשה.
היו"ר אמנון כהן
¶
תודה רבה. אנחנו נשמע דברים נוספים ואז ניתן לך, עורך הדין הדר, את זכות הדיבור. תתחיל להתכונן. תרשום את כל ההערות שלא תפספס.
אבי חימי
¶
אני רוצה לומר מספר מילים, כבודכם. אני אזרח פשוט, אבל כאשר אני שומע את חבר הכנסת אזולאי ואת היושב-ראש ואת חברי הכנסת הנוספים אני מתרגש, משום שטוב לדעת שיש גם מי שדואג לחלכאים, לנדכאים, לאסירים, לאנשים שנמצאים במצבים קשים, וזה ראוי להערכה. טוב שהאסירים ידעו שוועדת הפנים והגנת הסביבה דואגת גם להם – לאלה שספונים בתאי המעצר.
יחד עם זאת, אני רוצה להגיד שעל-סמך תחושתי – לא ממחקרים – ששב"ס עשה כברת-דרך מאד ארוכה, והארגון הזה משתדל להפנים וללמוד, ויש, להערכתי, התקדמות מאד גדולה בהתייחסות שלהם. אני זוכר שלפני מספר שנים הגעתי לאיזשהו בית-כלא, ומטעמי ביטחון ישנו חלון לסוהר שיושב בפתח הכלא – הוא רואה אותך ואתה לא רואה אותו. פניתי לנציב הקודם ואמרתי: גם ככה הגוף הזה נחשב אטום וקשה; אני עומד בחלון, ואני לא יודע אם רואים אותי, אין לי עם מי לדבר. אז פתחו חלון קטן, ואנחנו משתדלים לראות. אבל זה מלמד על איזושהי פתיחות. גם לאסירים יש אפשרות להגיש עתירות לבית-המשפט המחוזי – זה מנגנון שעובד, והשב"ס עושה כמיטב יכולתו.
לגבי המשרד לביטחון פנים – זה לא בגלל הבחירות; חבר הכנסת אזולאי, היה עיכוב משום שהמשרד לביטחון פנים החליט שהמבקרים הרשמיים של לשכת עורכי-הדין יהיו כפופים להנחיות היועץ המשפטי לממשלה, דהיינו, שיודיעו על ביקורים מבעוד מועד; שידווחו קודם-כל למבוקר, וכל מיני דברים מהסוג הזה. אנחנו רצינו שהמבקרים מטעמנו יהיו חופשיים, כמו שאמרתם: שיהיו רשאים להגיע בלי התרעה מוקדמת, לדווח למי שהם חושבים שצריך לדווח ולא איזושהי פרוצדורה כזו או אחרת, ולכן העסק התעכב – זה לא קשור לבחירות.
דוד אזולאי
¶
לדוגמא בכנסת – אותו דבר – יש כנסת נבחרת וכנסת יוצאת. הכנסת היוצאת ממשיכה לתפקד עד לכניסתה של הכנסת הנבחרת.
היו"ר אמנון כהן
¶
כל חבר כנסת שפורש, ישנן 48 שעות עד לפרישתו, אבל הוא עדיין מכהן כל עוד - - -. זה על הדקה – זה גומר וזה נכנס.
אבי חימי
¶
אין ספק שאתם צודקים – כיום מונו מבקרים רשמיים. אני רוצה להזכיר שהם עושים את תפקידם בהתנדבות. זה לא כמו מבקר - - -
דוד אזולאי
¶
למה נושא מימון המבקר – לדעתי צריך לתת על כך את הדעת – צריך למצוא את הדרך לתת לעורך-דין שבא לבקר, לפחות, את החזר ההוצאות שלו. זה תפקיד מחייב, ואני תמיד טוען: עבודה בחינם, שווה חינם.
היו"ר אמנון כהן
¶
עוד שאלה – אני מכוון אותך, אנחנו מוגבלים בזמן – לגבי הפג תוקף של האישור, וכניסתו לחדש: הרי אותו עורך-דין שקיבל אישור, ממשיך להיות עורך-דין. אין פה בעיה. הוא לא נבחר, אולי, לאותו צוות שצריך לטפל בזה - - -
אבי חימי
¶
מכל מקום, היום סודר המאבק הזה שהמבקרים הרשמיים אוטונומיים להגיש דו"חות, לפעול ולהגיע מתי שהם רוצים. בסופו של יום, הם עושים את תפקידם בהתנדבות. אנחנו רוצים שבשנה הזאת הם יעשו ביקורים, יתנו דו"חות – גם לחברי הכנסת שמעוניינים בכך – כדי להגביר את הביקורת.
היו"ר אמנון כהן
¶
אני מציע שאם יש את הגוף שמקבל את הדו"חות, תעשו משהו מרוכז. אנחנו מקבלים את דו"חות הסנגוריה הציבורית, ודנים בזה. ולא פעם, בכל שנה כשדנים בזה, ואני אומר לך באחריות: כמו שאמרת – יש שיפור רב. הם מתייחסים לזה ברצינות. לפעמים מדובר בתקציב גדול, אז הם מכניסים לתכנית העבודה הרב-שנתית, על-פי דו"חות. זאת אומרת, הדו"ח שלכם מזווית אחרת, כעצמאים, ולא עוד גוף כפוף. מבחינתנו, הדו"חות שלכם הרבה יותר חשובים, כי אתם לא קשורים לאף-אחד; אתם אומרים את האמת, זה מה שראיתם, זה מה שעשיתם, וזה חשוב – תרכז את זה, תגיש לוועדה ואנחנו נמצא את הזמן לעשות דיון, ובוודאי שהם ישמחו שיש עוד פן בנושא הזה.
עורכת-הדין אראל, את רוצה להגיד משפט? אני לא יכול שלא תאמרי משפט או שניים, לאחר שהגעת עד לכאן ובזבזת מזמנך היקר. את יכולה להגיד משפט או שניים בכדי להשלים את הדברים – אם לא, את לא חייבת.
רחלה אראל
¶
חייבים להגדיל את מספר עורכי-הדין מטעם לשכת עורכי-הדין בישראל, שמשמשים כמבקרים רשמיים. אין הצדקה למספר עשר. מה עשר? צריך יותר.
רחלה אראל
¶
המשרד לביטחון פנים.
רבותיי, אנחנו המבקרים הרשמיים היחידים העצמאיים; שהם בעלי ניסיון מקצועי; שחווים את השטח לא דרך שולחן-כתיבה, אלא מכתתים רגליים, ולמעשה, מייצרים אינטראקציה יומיומית עם שירות בתי-הסוהר.
אנחנו עדים בתקופה האחרונה לכרסום הולך וגובר במעמד עורך-הדין בשירות בתי-הסוהר. אוטוטו, יוגש בפני כנסת ישראל תזכיר חוק בעניין הזה, שתכליתו לצמצם יותר ויותר את חופש העיסוק ואת הבקרה על שירות בתי-הסוהר, שממילא, ציבור עורכי-הדין משמש.
רבותיי, חייבים להגדיל את מנגנוני הפיקוח והבקרה, אם באמצעות הצעת החוק המונחת פה על השולחן; אם באמצעות מינוי נציבות קבילות אסירים – כמו שיש נציב קבילות החיילים, שהוא חלק מצבא ההגנה לישראל - -
רחלה אראל
¶
תשמע, יושב פה אדם שמבחינתי כמבקרת רשמית, זו פשוט הזדמנות פז לומר לו, בשם הציבור הישראלי, בשם עורכי-הדין: תודה.
רחלה אראל
¶
הוא הממונה על תחום הביקורת בשירות בתי-הסוהר. זה אדם שבכל עת גילה זמינות, נכונות ויעילות. ואם יש בפי מילה טובה על שירות בתי-הסוהר – הוא האחראי למילה הזו.
גליה ניצני
¶
קודם-כל, אני רוצה להבהיר שלמרות שעובדי הסנגוריה הציבורית הם עובדי משרד המשפטים, ולמרות הפעולה שלהם – בהתאם להנחיות היועץ המשפטי לממשלה – הדו"חות שלהם נוקבים - -
גליה ניצני
¶
- - עצמאיים. והעבודה המעמיקה והמקיפה שנעשית על-ידי הסנגוריה הציבורית מזה שנים רבות, מתחילה ונטועה בקשר החזק של הסנגורים שעושים את הביקורים האלה בשטח – לייצוג עצורים, חשודים ונאשמים.
גליה ניצני
¶
אני יכולה לתת נתונים: בחמש השנים האחרונות ביצענו 170 ביקורים בכל רחבי הארץ, בכל סוגי המתקנים.
היו"ר אמנון כהן
¶
אני שואל מבחינת ההערכה שלכם – מבחינה כמותית. מלשכת עורכי-הדין אמרו פה שיש להם מכסה של עשרה. מצד שני, אני לא רוצה שיהיה ריבוי מבקרים שלא יתנו לעבוד. הם צריכים לטפל באסירים.
היו"ר אמנון כהן
¶
זה לא פשוט להיערך לביקור בכל יום. הביקורת טובה, אבל במידה.
לכן אני שואל, מבחינת הסנגוריה הציבורית: כמה אישורים יש לכם?
שלמה טהרני
¶
כן, תמיד. בדרך-כלל אין עיכוב.
מעבר לכך, גם כשפונים אלינו – כלומר, לשירות בתי-הסוהר – לדוגמא: המועצה לקרימינולוגיה ביקשה לתאם מועד ובית-הסוהר היה בחופשה. כלומר, הם ביקשו להיכנס אחרי המועד, והם קיבלו אישור להיכנס אחרי המועד.
גליה ניצני
¶
אני רוצה להשלים אדוני, למרות העבודה המקיפה שאנחנו עושים, אנחנו בעד המגוון, ואנחנו כן, כמובן, בראש-ובראשונה, שהגורמים הבכירים ביותר בחקיקה בישראל – שזה יושב-ראש ועדת הפנים והגנת הסביבה, ויושב-ראש ועדת חוקה, חוק ומשפט – שיהיו מבקרים רשמיים, וייכנסו בעצמם ויראו את הדברים במו עיניהם, ולא דרך איזשהו תיווך של מבקר אחר.
אנחנו בעד שלשכת עורכי-הדין תרחיב את הפעילות שלה.
אני רוצה להבהיר שעצמאות הדו"חות שלנו היא - - -
היו"ר אמנון כהן
¶
אני קיבלתי את זה. יש לכם דו"חות אחראיים, עצמאיים ואובייקטיביים, והם גם מקבלים את זה באהבה ומתקנים. תודה רבה לכם.
אורי מקלב
¶
כשיש כמה עשרות, אז אחד עושה ביקור שלם – בשביל זה הוא מבקר? אני חושב שהנתונים לא מספיק מרשימים - - -
היו"ר אמנון כהן
¶
תודה, לא עכשיו. אני חייב לשמוע את עורך-הדין הדר, שיענה גם על השאלה שחבר הכנסת מקלב שאל, כי הם צריכים להסתכל ברמה המערכתית כמה צריך, ואתם פתוחים – כמו שאמרו חבריי כאן לביקורת – לבדוק את הדברים.
ראשית, הטיעון שעלה לגבי הואקום, שאם אנחנו מבקשים, אז יש בסך-הכול עשרה עורכי-דין עם אישורים. קודם-כל, תתייחס לגבי ההרחבה, וגם לעניין ההמשכיות – כמו שיש במקומות אחרים – הוא ימשיך בתפקידו עד שייבחר חדש, למרות שהוא לא נבחר. אם אין כלים וצריך נהלים וחקיקה, ואתם תסדירו את זה בנהלים שלכם, זה מקובל. אם תגיד: אין לי כלים וחקיקה, אנחנו פה איתך יד ביד.
נושא שני שעלה כאן, לגבי נציבות קבילות אסירים. אם תגיד: אמנון, אין לי יכולת לטפל בזה, צריך חקיקה, ואם תחליטו בחקיקה אז אנחנו נתייחס. אני חושב שכמערכת חשוב שאתם תיתנו על זה את הדעת. תעשה עבודת מטה. תראה שכל אסיר – - - - – שיהיה לו מישהו אובייקטיבי שיבחן את הסוגיה. זה גם לטובת המערכת. אנחנו לא מפחדים מביקורת. אם יש פה בעיה, שיהיה למי לפנות והוא יכול לטפל – לראות אם יש כשל, ולתקן את הכשל.
גם לגבי הכמות אני רוצה שנתייחס. בסך-הכול כמותית, אם יש עבודת מטה מסוימת; כי רק 170 ביקורים ל-8,000 אסירים – יש 8,000 אסירים, בערך? מחלקים את זה ולא נשאר כלום.
וגם לגבי מבקר רשמי ליושב-ראש ועדת הפנים והגנת הסביבה.
יואל הדר
¶
יש לי הרבה דברים לענות עליהם: דבר ראשון, לגבי המבקרים הרשמיים של לשכת עורכי-הדין – כפי שצוין פה, ללשכת עורכי-הדין יש כמות מסוימת של מבקרים רשמיים שאיפשרנו להם, אבל זה חלק מהמערך הכולל של המבקרים הרשמיים. יש לנו, להערכתי, כיום, כ-1,000 מבקרים רשמיים פוטנציאלים.
היו"ר אמנון כהן
¶
אז זה כבר לא רלבנטי. - - - אני בדו"ח של הסנגוריה הציבורית. אני זוכר שרק שופט אחד מתמיד ובא – אני חושב שהוא בדימוס, אפילו.
יואל הדר
¶
אם הם רוצים לבקר בלי לפגוש בעלי תפקידים, זה משהו מסוים. אם רוצים לפגוש בעל תפקיד שרוצה לדבר איתו, את זה צריך לתאם מראש, וזה דבר סביר.
לבעלי תפקידים יש דברים נוספים חוץ מלהתלוות למבקר הרשמי.
יואל הדר
¶
ראוי שהם יעשו גם דברים אחרים.
חוץ מהשופטים – אם נסמן את השופטים – יש כ-250 מבקרים רשמיים: המועצה לקרימינולוגיה, לשכת עורכי-הדין, הסנגוריה הציבורית – יש שלושה עמודים מודפסים של שמותיהם. אין לנו שום הגבלה – ומשרד המשפטים, שגם עושה ביקורת.
יואל הדר
¶
לא לכל גוף וולונטארי או לכל גוף אחר, אנחנו נותנים להיכנס – - - -. יש לזה גם משמעויות.
במשך חודשיים לא נכנסו נציגי לשכת עורכי-הדין, וזה לא מנע מאף-אחד אחר מהמבקרים הרשמיים לעשות את אותן הביקורות. זה לא ביקורות אחרות. לכן, אם פנו לחבר הכנסת אזולאי וביקשו לעשות משהו מסוים, יש מספיק מבקרים רשמיים אחרים מהסנגוריה הציבורית ומכל גורם אחר שהיו יכולים לעשות את אותה - - -
רחלה אראל
¶
סליחה, הסנגוריה הציבורית לא מקיימת התייחסות כמונו – עשרה על פניות פרטניות – הם מקיימים דו"חות רוחב.
יואל הדר
¶
לכן, אין מניעה שמישהו אחר יעשה את אותה הביקורת. לכן, יש גם הגבלה שצריך לעשות את ההגבלה המתאימה.
יתרה מזאת, לכן מאחר שאמרתי שכל אחד יכול מתי שהוא רוצה – לא זאת היתה הבעיה מול לשכת עורכי-הדין. אם אדוני יעשה בדיקה כמה ביקורות עשתה לשכת עורכי-הדין – אולי חוץ מעורכת-הדין רחלה אראל – כמה עשו ביקורות, מתוך העשרה שהיו בשנה החולפת: לפי מספר האנשים שעשו, והכמות, יראה שזאת לא כמות גדולה. לכן, הצורך בתוספת היא - - -. קודם שיעשו אלה שנמצאים כיום, ואז אפשר - - -
היו"ר אמנון כהן
¶
ואז אם צריך לבקש מהם להכפיל או לשלש, נוכל לבקש, אבל קודם-כל שיעשו את העבודה. לשופטים יש אישורים והם לא נכנסים, אז מה הועילו?
יואל הדר
¶
הסיבה שלא הוארכה אוטומאטית: - - - שנכנסנו, נתקלנו בבעיה – בהתאם להנחיות היועץ, להן כפופים גם הסנגוריה הציבורית וגם - - -
יואל הדר
¶
לבעיה של ניגוד עניינים – עורך-דין שנכנס לכלא, לא יטפל גם בדברים האישיים שלו או של הלקוחות שלו. נתקלנו באיזושהי בעיה – הרי אנחנו מפיקים לקחים – ולכן, נדרשנו לחייב את לשכת עורכי-הדין - -
יואל הדר
¶
- - שיחתמו על כתב התחייבות למנוע ניגוד עניינים. היה פינג-פונג בין לשכת עורכי-הדין לבינינו בנושא הזה, עד שהסדרנו את הנושא. הסדרנו את זה לפני שחבר הכנסת אזולאי פנה, ואני חושב שזה סביר שעורך-דין לא יטפל בדברים האישיים שלו במהלך הביקור - - -. את זה היינו צריכים להסדיר.
היו"ר אמנון כהן
¶
עורך-הדין הדר, עם זה אין בעיה, אבל לא צריך להפסיק את הפעילות. תוך כדי הפעילות אתה יכול לבקש.
יואל הדר
¶
אני אתן לאדוני מידע: מתוך העשרה, שבעה חתמו – ביניהם עורכת-הדין אראל – שניים עוד לא חתמו על כתב ההתחייבות; לא בגלל שאנחנו מנענו, הם לא חתמו - - -
דוד אזולאי
¶
אדוני היועץ המשפטי, - - - שאלה – וזו הנקודה: קיבלנו את כל מה שאמרת, זה בסדר; השאלה היא להבא, שלא ייווצר ואקום או לא ייווצר - - -?
היו"ר אמנון כהן
¶
כעבור שנה הוא לא רוצה לחתום על כתב ההתחייבות – יכול להיות שיש לו אינטרסים באותו מקום שהוא היה מבקר – אבל אתה לא מוריד לו את האישור כל עוד לא ייכנס חדש, איך אפשר לעשות?
יואל הדר
¶
אני מקבל פנייה מלשכת עורכי-הדין בכל שנה, את מי הם רוצים בתור מבקר רשמי. אני לא מונע מהם – מי שרוצה, כל עוד שהוא חתם על כתב ההתחייבות, שימשיך.
היו"ר אמנון כהן
¶
אבל יכול להיות שיש עורך-דין שלא רוצה לחתום – זו בעיה שלו. אתם צריכים להחליף את השם, שמישהו אחר יהיה מוכן לחתום. אבל שלא יהיה ואקום; המטרה היא שתמיד יישארו עשרה. הבנתי שזה לא תלוי רק בך.
דוד אזולאי
¶
אדוני היושב-ראש, נכון: לא חתמו – ואני מקבל את הגישה הזאת – לא חותמים, לא צריך לתת, בסדר? אבל בינתיים, אלה שהיו קודם וכן חתמו, שימשיכו.
היו"ר אמנון כהן
¶
האישורים היו עדיין בתוקף. הם אמרו: מי שירצה לחדש, יצטרך לחתום על כתב התחייבות בעניין ניגוד עניינים. אף-אחד לא חתם. התוקף פג, ובנובמבר צריך לקבל מינויים חדשים.
היו"ר אמנון כהן
¶
רגע. כך אני הבנתי.
הגיע חודש נובמבר, וכל האנשים שלשכת עורכי-הדין נתנה את שמותיהם, לא חתמו על כתב ההתחייבות. ברגע שלא חתמו פג התוקף, ובתפר הזה הוא אמר: לא תקבלו. - - -, ואז עשו סדר – אולי הביאו שמות חדשים שחתמו. כך אני הבנתי.
דוד אזולאי
¶
- - זה בסדר – הדרישה צודקת ואנחנו מקבלים אותה. מה שאני מבקש הוא שלא ייווצר חלל ריק – - -
דוד אזולאי
¶
- - אלה נמצאים, ממשיכים לתפקד עד שייכנסו החדשים. כל עוד החדשים לא נכנסו, הוותיקים ממשיכים לתפקד.
נושא של מינוי יושב-ראש הוועדה
¶
להבדיל ממה שנאמר פה, היו חילופי מכתבים. לא רק שחבר הכנסת אזולאי, כיושב-ראש הוועדה, פנה לשר – השר גם השיב לו. היה מענה.
יואל הדר
¶
נכון. עשינו הבחנה בין המבקרים הרשמיים השונים. לטעמנו, לא ראוי שמבקר רשמי מטעם הכנסת, שמבקר גם את - - -
יואל הדר
¶
ימונה על-ידי השר, גם מסיבות של ניגוד עניינים – שאם נחתים את חבר הכנסת בנושא של ניגוד עניינים, יכול להיות שתהיה בעיה עם הדבר הזה. אם נרצה להפסיק, למשל, את הפעילות של היושב-ראש, של חבר הכנסת, בגלל בעיה של ניגוד עניינים נעשה שימוע אצל השר – אנחנו לא חושבים שראוי שאנחנו נעשה את הפעולה הזאת.
גם אצל השופט אין לנו כתב התחייבות – זה מינוי סטאטוטורי. החוק קבע.
דוד אזולאי
¶
לא, הוא צודק. יכול להיות ניגוד עניינים: מספיק שאותו יושב-ראש ועדה הוא גם עורך-דין - - -
היו"ר אמנון כהן
¶
לא, לא, זה אחד. אבל הוא מתכוון שאם יש בן משפחה שאני הולך לבקר אותו, לזה אתה מתכוון?
ליואל הדר
¶
לגבי כניסת חברי כנסת: אנחנו לא סבורים שצריכה להיות בעיה של כניסת חברי כנסת, והתיאום לא צריך להיות שבוע – נמסר לי פה שזה לא הצורך.
אפשרות למלווה לחבר הכנסת
¶
יש אפשרות בפקודת הנציבות, כך שאם יש בעיה אני מבקש להפנות את תשומת-ליבנו בזמן אמיתי. לא אחרי המועד.
יואל הדר
¶
לגבי נושא מבקר פנים לשב"ס: מבקר הפנים של המשרד הוא גם מבקר הפנים של המשטרה ושל השב"ס. יש לזה גם יתרון: למבקר הפנים יש ריחוק מסוים כשהוא עושה את הביקורת, והביקורות של מבקר הפנים של המשרד לביטחון פנים הן ביקורות מאד חריפות, ולא מזמן גם יצאנו לפרסום באינטרנט של דו"חות מבקר הפנים, שאם אדוני יעיין בהם הוא יראה שְאֶלֵה לא דו"חות קלים למבקר הפנים של המשרד לביטחון פנים, דווקא כנגד - - -
אורי מקלב
¶
כמה דו"חות יש על השב"ס? מה שעושה מר שלמה שגב על המשטרה אנחנו מקבלים. אני חושב שהיה דו"ח אחד.
יואל הדר
¶
אבל על השב"ס, להבדיל מהמשטרה, יש הרבה מבקרים רשמיים, ולכן יש הרבה דו"חות שנעשים כל הזמן על השב"ס. יש את החלופה שאין את זה לגבי המשטרה, ולכן הדו"חות במשרד ענייניים.
אורי מקלב
¶
אדוני היושב-ראש, אני לא יודע אם שמעת, אמרתי שמבקר הפנים של המשרד לביטחון פנים והשב"ס – בדו"חות שאני קיבלתי וראיתי – אני חושב שהוא הוציא על השב"ס באופן מינורי. על המשטרה הוא הוציא הרבה דו"חות.
אבי חימי
¶
כבוד היושב-ראש, חברי עונה - - -, שאלו שאלה ספציפית: נציב קבילות אסירים – למה שלא יוקם מוסד כזה - - -
יואל הדר
¶
- - אין מקום לנציב קבילות. לגבי האסירים: יש לנו אדם, במבקר הפנים של המשרד, שתפקידו לקבל את פניות האסירים ולטפל בהם.
היו"ר אמנון כהן
¶
אני יכול - - - על הפעילות של - - -, מה הוא עושה?
מנהלת הוועדה, תרשמי לזמן אותו לשיחה עם יושב-ראש ועדת הפנים והגנת הסביבה. נשמע מָהֶן סמכויותיו, כמה פנו אליו, מה הוא יכול לטפל.
היו"ר אמנון כהן
¶
עורך הדין הדר, אל תענה יותר. חבר הכנסת מקלב, לאט, לאט.
תודה רבה שיש שם כזה. אנחנו נלמד את הפונקציה שלו. נראה אם זה מקיף, אם יש לו סמכויות. אנחנו רוצים לעבות את סמכויותיו. אם הכול בסדר, אז בסדר. אנחנו רוצים לעזור למערכת, עורך-הדין הדר, לא רוצים לחפש אותך.
יואל הדר
¶
בשביל זה אני משיב.
לאור כל מה שאמרתם, אני חושב שהשבתי לכל השאלות שנדרשתי, נכון? לא היתה שאלה אחת שלא השבתי.
יואל הדר
¶
אני רוצה לסכם: אני חושב שהשב"ס, כפי שנאמר פה – גם על-ידי חבר הכנסת חנין – חשוף, חושף, שקוף, כלפי כל - - -
נעמה פויכטונגר
¶
אין לי מה להוסיף על הדברים - - -. לגביהם אני רוצה להעיר שתי הערות בשולי הדברים: דבר אחד – שמתייחס גם להערות לגבי חברי הכנסת ובעיקר ללשכת עורכי-הדין, אבל כיוון שזה הוזכר פה – אני רוצה להזכיר שמבקר רשמי לפי פקודת בתי-הסוהר, זה לא רק כותרת של תפקיד. זה תפקיד שהמחוקק העניק לו סמכויות מאד-מאד מרחיקות לכת: זה כולל – אם תסתכלו בפקודה – כניסה לכל מקום בבית-הסוהר; שיחה עם כל אסיר; אפשרות להיות חשוף, כמעט, לכל מסמך של בית-הסוהר.
השאלה עד כמה הנחיות היועץ המשפטי לממשלה חלות על מי שאינו עובד מדינה – אלו שאלות קשות שלא יתבררו עד הסוף. אבל אין ספק, שכל אדם שמחזיק בסמכות כזאת - - -, חייב להיות חשוף לאיזה שהן מקורות בסיסיים - - -. אגב, בנושא הזה לא נתקלתי במחלוקות משמעותיות עם לשכת עורכי-הדין, מכיוון שמה ברור לנו ברור גם להם. כך שבאמת, כמו שכולם ציינו, - - - עדיין פתורה.
נעמה פויכטונגר
¶
בניגוד למה שנאמר פה, למשל, הנחיות היועץ המשפטי לממשלה, אגב, אינן מחייבות בתיאום מוקדם. הפרקטיקה שלנו זה מקובל, בין משרד המשפטים לבין - - - – כי זה משרת אינטרסים של כולם מהרבה בחינות. אבל זו הערה בסוגריים.
למה ההערה שלי כן רלבנטית? היא רלבנטית בהקשר שהוזכר פה של מבקרים מתלווים, לכאורה. בעינינו זה חשוב להקפיד על כך שמי שמונה כמבקר רשמי ומגיע עם הסמכויות שהוא נושא בתרמילו, יוכל למלא את התפקיד. ומי שלא מונה, יכול לתאם ביקורים יפה מאד עם שירות בתי-הסוהר כאוות-נפשו. הוא לא יכול להתלוות למבקר רשמי ולגייס לעצמו את כל הסמכויות האלה בלי מינוי ברור, או של המחוקק - - -
היו"ר אמנון כהן
¶
במקום שיתבייש שעתיים בחוץ - - -
תני לי להשלים.
הוא עובד איתו צמוד בהרבה נושאים חקיקתיים, אבל הוא לא מתערב כביקורת – הוא בא להתלוות לחבר הכנסת. - - - את התיק הכבד שהוא נושא איתו ולהיות איתו.
נעמה פויכטונגר
¶
אני אעיר בהקשר הזה שזאת בדיוק הסיבה שהתחלנו לפני כשנתיים-שלוש להתעקש שמתמחים יכללו בכתבי המינוי. מתמחים שהתלוו למבקרים הרשמיים עשו בדיוק את מה שאדוני מתאר, ואנחנו הקפדנו על כך שמתמחה שאיננו נמצא בכתב המינוי - - -
אבי חימי
¶
אני בטוח שהעוזר המשפטי של שופט ייכנס לכלא, ולא צריך מינוי רשמי ושום שופט לא ייכנס לבד. ואם הוא רוצה לרשום ליקוי, אז העוזר ירשום. העוזר המשפטי כמו העוזר הפרלמנטארי – מה הם לא יכולים להיכנס? אני לא מבין - - -
היו"ר אמנון כהן
¶
אם שופט מגיע, אז המזכיר שלו יבוא איתו. אם חבר כנסת מגיע – יד ימינו, היועץ שלו, היועץ הפרלמנטארי – יש לו תעודה של הכנסת שהוא יועץ פרלמנטארי.
יואל הדר
¶
אדוני, בוא ננסה לסכם: שכחנו לברך את היועץ המשפטי החדש של שירות בתי-הסוהר – עורך-הדין אודי הלוי. - - -
היו"ר אמנון כהן
¶
החיוך שלך מוכר לי – חיוך לבבי וטוב וטוב-לב. זכיתם. זכיתם באיש מקצוע מעולה, גם כבן-אדם.
יואל הדר
¶
אין ספק.
לכן, עורך-הדין הלוי, לשאלה של אדוני, לא ימונה מישהו, יושב-ראש הוועדה – כמובן שבמסגרת חקיקה או העוזר שלו – יש אפשרות במסגרת פקודת הנציבות שנציב השב"ס יאפשר עוזר, והדבר ייבחן במסגרת הזאת. בסדר? זה מענה פרקטי.
היו"ר אמנון כהן
¶
הבנתי. נגיד שחבר כנסת רוצה לבקר והוא רוצה לבוא עם מישהו, אז הוא יביא את האישור; אתה תבדוק את שמו לעניין הרישום פלילי בכדי שלא יהיו בעיות.
נעמה פויכטונגר
¶
רציתי להתייחס לעוד הערה אחת בעניין אחר שהוזכר פה: נציב קבילות האסירים. הנושא הועלה גם בפני משרד המשפטים, וגם - - -
נעמה פויכטונגר
¶
אני רוצה להגיד על זה משהו: הנושא הזה הוא נושא, שלפחות על-ידי משרד המשפטים שאיננו חלק מהמנגנון השב"סי, - - -, בזמנו. היתה גם הצעה מפורטת שהוגשה על-ידי גורמים שונים – בדקנו את זה במלוא הרצינות. בסופו של דבר, אנחנו הגענו למסקנה שזה מנגנון שיכול להיות שהוא מזיק יותר מאשר מועיל, בין היתר – אני אגיד, רק כדי לסבר את האוזן. אני מניחה שלא - - - לפתוח את זה לדיון – צריך לשים-לב שכאשר אסיר מגיש עתירת אסיר לבית-המשפט, קיימת חובת מיצוי הליכים. כל מנגנון נוסף שאתה תוקע כטריז בין האסיר לבין בית-המשפט, מרחיק אותו מבית-המשפט - - -
היו"ר אמנון כהן
¶
אבל אני לא רוצה להגיע לבית-המשפט. תקשיבי, אני לא רוצה מנגנון: יש מכתב פשוט, הוא רוצה משהו קטן – הוא לא רוצה להגיע לבית-המשפט.
היו"ר אמנון כהן
¶
יש לו תלונה מקומית נקודתית: לא נתנו לו את התרופה בזמן; או שאזקו אותו יותר משהיה צריך; או שלא נתנו לו ללכת לשירותים וכתוצאה מכך הוא עשה את צרכיו במקום, ויש מקרים כאלה – אזקו אותו הרבה שעות. אז מישהו מטעמו כתב - - -
נעמה פויכטונגר
¶
א', הרבה מאד אסירים פונים ליועץ המשפטי לממשלה – אני יודעת, כי אני, אישית, מטפלת בפניות.
קריאה
¶
כמה זמן לוקח לו לענות? אנחנו פנינו ליועץ המשפטי לממשלה, - - - הוא לא ענה לנו. לחבר כנסת הוא לא עונה.
נעמה פויכטונגר
¶
ב', יש את גורמי הביקורת של השב"ס - - -
ג', מבקר המשרד לביטחון פנים, והאדם מטעמו - - -
היו"ר אמנון כהן
¶
עורכת הדין פויכטונגר, אני חבר כנסת וגם אליי פונים. אז הייתי צריך, בשמו של אותו אסיר, לפנות ליועץ המשפטי לממשלה – אני. לא האסיר המסכן - - - – חודש לא קיבלתי תשובה.
היו"ר אמנון כהן
¶
גם לא עניתם. אז אם חבר כנסת לא קיבל תשובה, זה מצריך נציבות כזאת שתסתכל כמו אבא. יסתכל על הילד שלו ויראה אם יש לו בעיה. לפעמים על-ידי טלפון אחד למפקד, שיש לו כל-כך הרבה אסירים – כל אחד הוא עולם ומלואו, אמנם – אבל יש לו הרבה, והוא לא יכול להגיע לכל אחד. פנו אליו במכתב, והוא אומר: סליחה, לא שמתי-לב; פתרת את הבעיה – לא צריך בית-משפט, לא צריך את היועץ המשפטי לממשלה, ולא צריך חברי כנסת. מכתב וטלפון, שתהיה לו גישה – יש לו זמן פנוי לטלפון? במקום שיתקשר למשפחה שלו, שיתקשר לאותו אדם – שזה יהיה מפורסם – לטלפון הציבורי. יש לך תלונה? יש לך בקשה? תפנה. מה הבעיה? למה לא?
היו"ר אמנון כהן
¶
עזבי, אני חי במדינה קטנה – שבעה מיליון איש בסך-הכול.
אתם יכולים לשקול את זה מחדש? אנחנו נכין הצעת חוק מקיפה וראויה.
היו"ר אמנון כהן
¶
הרי כל גוף רציני, יש לנו גוף כזה שאפשר לפנות אליו. גם למדינה, גם לאזרח: יש את מבקר המדינה; לידו יש את הנציבות שיכולה לטפל בתלונות האזרח – הוא הרחיב את זה למחוזות.
אנחנו מסכמים כך, כבוד היועץ המשפטי של המשרד לביטחון פנים: הוועדה שמעה את הסקירה ואת הפעילות לגבי מבקרים רשמיים בבתי-הסוהר מטעם לשכת עורכי-הדין, ושוכנעה שיש הליך מוסדר, היום, במסמך ניגוד העניינים, לגבי לשכת עורכי-הדין. לאחר החתימה על המסמך, כל עורך-דין שמופנה על-ידי לשכת עורכי-הדין, יקבל את מינויו.
להבא, אנחנו מבקשים – הוועדה מבקשת – שלא יישאר חלל; שתמיד, במקום אחד יבוא אחר. שהמבקרים הרשמיים שקיבלו את מינויים, יעשו את עבודתם במסירות וביעילות.
הוועדה תגיש הצעת חוק בנושא
¶
מבקר רשמי – יושב-ראש ועדת הפנים והגנת הסביבה לדורותיו. הנושא יוגש בחתימתם של יושבי-ראש הוועדה הקודמים, ומספר חברי ועדה המכהנים היום. אנחנו מצפים שהמשרד לביטחון פנים יקדם בשתי ידיו, בוועדת שרים לענייני חקיקה, את הנושא הזה. אני חושב שיש היגיון רב שזה יוסדר בחקיקה, ולא שְיֵמוּנֶה על-ידי השר ושימוע והסיפור הזה.
הוועדה גם בוחנת ומבקשת מהייעוץ המשפטי של הוועדה להגיש הצעת חוק לגבי נציבות קבילות אסירים. אני מבקש מהסנגוריה הציבורית ומגופים אחרים שיש להם דעה בעניין, להעביר מסמכים לייעוץ המשפטי של הוועדה בכדי שאנחנו נבחן וניקח בחשבון את כל הלבטים.
אנחנו מבקשים ממשרדי המשפטים וביטחון הפנים לעשות חשיבה מחדש. לא להגיד מראש: כבר עשינו עבודה לפני שנתיים, נתנו תשובה ברורה – לא. לפתוח את זה. אנחנו מדברים על תפקיד אבהי לאותו אסיר, כמו שקיים במנגנונים אחרים במדינת ישראל. הוא לא יפגע בשום ערכאה משפטית, כזו או אחרת. להיפך, אנחנו רוצים להוריד מבתי-המשפט דיונים; יש תיקים שנערמים ולשופטים אין מה לעשות, ומדינת ישראל לא נותנת מספיק תקנים לשופטים.
גם עורכי-הדין ואנשי הסנגוריה הציבורית עובדים עבור דבר קטן – כולם עובדים בשביל מכתב קטן: לתת תרופה בזמן כי האסיר מקבל תרופות כרוניות ולא נתנו לו, או בעיה קטנה. בטלפון אפשר לסגור את הסיפור הזה. אני חושב שיש היגיון רב בנושא הזה.
אני מבקש שכשתגיע ההצעה אליכם, תבחנו אותה באופן מקצועי ועם לב פתוח וחפץ למצוא פתרון. אם תגידו שיש פתרונות אחרים אני אשמח.
הוועדה מבקשת לזמן את הנציב של היום.
היו"ר אמנון כהן
¶
אנחנו נתרשם מפעילותו, ואם אנחנו רוצים והוא פונקציה מספיק טובה, אז יכול להיות שנסמיך אותו לנציבות קבילות האסירים, ניתן לו סמכויות בתיאום איתכם, שתהיה לו היכולת לטפל בנושא הזה.
חבר הכנסת אזולאי, אם תרצה להיות שותף לאותו מפגש, אנחנו נשמח.
היו"ר אמנון כהן
¶
אנחנו מברכים את היועץ המשפטי החדש, שגם בתפקידים הקודמים עשית את הדברים על הצד הטוב ביותר, ואתה תהיה אוזן קשבת במערכת הזאת. תביא מניסיונך הרב לעיצוב המערכת, ולתת את הנדבכים החשובים הנוספים.
תודה רבה לעורך-הדין הדר. תודה רבה לכל אלה שהגיעו והשקיעו מזמנם וממרצם. ראיתי אותך בטלוויזיה אתמול – עשית עבודה מצוינת. יישר כוח. תאירו את עינינו לטובת המערכות האלה, כולנו רוצים לעשות טוב – לא תמיד מגיעים לדברים האלה, אבל חשובה לי ההסתכלות שלכם.
תודה רבה, הישיבה נעולה.
<הישיבה ננעלה בשעה 11:21.>