PAGE
14
ועדת הפנים והגנת הסביבה
02/01/2012
הכנסת השמונה-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב רביעי
<פרוטוקול מס' 475>
מישיבת ועדת הפנים והגנת הסביבה
יום שני, ז' בטבת התשע"ב (02 בינואר 2012), שעה 09:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 02/01/2012
חוק המועצות האזוריות (מועד בחירות כלליות) (תיקון מס' 8), התשע"ב-2012
פרוטוקול
סדר היום
<הצעת חוק המועצות האזוריות (מועד בחירות כלליות) (תיקון מס' 7), התשע"א-2011>
מוזמנים
¶
>
איילת פישמן - לשכת המפקח על הבחירות, משרד הפנים
עמי ברקוביץ - עורך-דין, מחלקת ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
סרן יונתן לוינשטיין - פרקליטות צבאית ראשית, ס' יועמ"ש אט"ל, משרד הביטחון
דובי דקל - רכז ביטחון, מרכז המועצות האזוריות
שמואל חן - דובר הוועדה
קצרנית פרלמנטרית
¶
טלי רם
<הצעת חוק המועצות האזוריות (מועד בחירות כלליות) (תיקון מס' 7), התשע"א-2011>
היו"ר אמנון כהן
¶
בוקר טוב, שבוע טוב. אני פותח את דיון ועדת הפנים והגנת הסביבה. הנושא הראשון על סדר-היום: הצעת חוק המועצות האזוריות (מועד בחירות כלליות) (תיקון מס' 7), התשע"א-2011, הכנה לקריאה שנייה ולקריאה שלישית, הצעת חוק ממשלתית. איילת, מה את רוצה להגיד לנו בהצעת החוק?
איילת פישמן
¶
אני רוצה להגיד שני דברים. דבר ראשון, ההצעה קובעת מועד בחירות אחד לכל המועצות האזוריות. כיום, המועצות האזוריות נחלקות לשתי קבוצות: קבוצה ראשונה תיבחר בדצמבר הקרוב, קבוצה שנייה תיבחר בדצמבר שנה הבאה.
איילת פישמן
¶
רוצים לקבוע מועד אחיד לכולם. כמו שיש במגזר העירוני מועד אחד לכולם, לעשות אותו דבר במגזר הכפרי, כאשר התחולה היא כמובן לא מהבחירות הנוכחיות אלא מועד אחד אחרי. המועד הראשון המשותף יהיה 2018, כלומר מי שייבחר השנה יכהן חמש שנים וחצי; מי שייבחר ב-2013 יכהן ארבע שנים וחצי.
איילת פישמן
¶
זה שינוי שאולי אפשר לחשוב עליו, זה לא מה שאנחנו כרגע מציעים. לטעמי, עולם המועצות האזוריות הוא מאוד מאוד שונה מבחינת החקיקה, מבחינת תהליך הבחירות עצמו, וזה לא יהיה נכון לאחד את כל הרשויות המקומיות בתאריך אחד.
איילת פישמן
¶
אני לא חושבת שזה עניין של פקידים. אני חושבת שמהותית, התהליכים מאוד שונים ולכן יהיה קושי לקיים אותם במקביל.
איילת פישמן
¶
ראשית, על מנת לסבר את האוזן, אומר שגם המעבר למועד אחד למועצות אזוריות זה דבר שאף פעם לא היה, זה פעם ראשונה יקרה. אנחנו כמובן ניערך לזה אבל כאשר אנחנו מדברים על 53 מועצות אזוריות, בעצם אנחנו מדברים על 1,000 ישובים שנבחרים ביום אחד. בכל ישוב רשימות אחרות, פתקים אחרים, מועמדים אחרים, זה מאוד מאוד מאוד מורכב.
היו"ר אמנון כהן
¶
אני מבין, אבל אני רוצה להבין מבחינת המודעות שיש לציבור, נניח כל חמש שנים, יהיה תאריך ייעודי – נובמבר או מאי, נחליט כולנו – ואז יש תאריך אחד שכל אזרח במדינת ישראל בוחר את ראש השלטון המקומי שלו - אחד במועצה האזורית, אחד במקומית ואחד בעירייה.
אורי מקלב
¶
היושב-ראש שאל אם מבחינת התארגנות יש קושי בבחירות בכל הארץ, אתם אומרים שאין בעיה. מה קשורה המהות לתהליך? המהות - גם אם המשמעות אחרת, גם אם התהליך אחר, יותר מפוזר – אין לזה שום משמעות להיום. הפוך.
אורי מקלב
¶
את גם קבעת תאריכים בינואר. ינואר – קשה להגיד שזה תאריך הכי טוב לבחירות. לוקחים בחשבון שנובמבר זה עדיין לא חורף קשה ולא קיץ – ברשויות המקומיות מקיימים בנובמבר. ינואר – קשה להגיד שזה נוח, איך תקיימי בחירות כשיש שלג בגולן?
איילת פישמן
¶
נכון. אני אענה לך מהסוף להתחלה, ברשותך. בראשית ימי המדינה קבעו שהבחירות לרשויות המקומיות תהיינה בראשית חודש חשוון, מבחינתנו זה תאריך מאוד מאוד לא מוצלח מכיוון שכל הפעולות המשמעותיות שחלות ערב בחירות, נופלות על חגים – זה מאוד לא נוח, גם את זה אולי נשנה פעם.
מבחינת הקושי באיחוד המוניציפלי הכללי - שאותו אנחנו לא מבקשים כעת – כמובן שיש פה עומס בלתי נסבל מנהלי, אני כרגע עוד לא מצליחה לתאר את המשמעויות שלו. אני יודעת שפה בבית הזה, אני כממשלה לא יכולה להגיד "קשה לי לבצע", יגידו לי אז תעבדי יותר קשה, ולכן אני לא אומרת.
האם זה יהיה הרבה יותר קשה מאשר היום - בוודאי. בוודאי, מכיוון שזה לא רק התוספת החיבורית. זוהי תוספת בטור הנדסי של כמויות העבודה.
איילת פישמן
¶
זה בדיוק השוני, מכיוון שבכנסת יש לנו 10,000 קלפיות שבכולן אותם פתקי הצבעה ואותם מועמדים – מאושרות שלושים ומשהו רשימות.
בבחירות לרשויות המקומיות במגזר העירוני יש מעל 15,000 מועמדים ב-1,600 רשימות מועמדים, שאת כולן אנחנו בודקים ומאשרים, בצוות שקטן בחצי מהצוות שנמצא פה בוועדת הבחירות המרכזית. במועצות האזוריות אנחנו מדברים כעת על 1,000 ישובים, בכל ישוב מספר רשימות למועצה, מספר רשימות לוועדים מקומיים. פשוט כדי שנדע על מה מדובר.
איילת פישמן
¶
בתיאוריה זה נראה מקסים. אני חייבת להגיד שלושה דברים. אל"ף, אני לא רואה את זה קורה במעשה; בי"ת, אני לא מוסמכת כרגע להתחייב על הדבר הזה – זה לא עבר מנכ"ל, זה לא עבר שר; גימ"ל, אני הייתי מציעה ומבקשת לראות איך אנחנו עושים את האיחוד במועצות האזוריות, כי שוב אני מדגישה- זו פעם ראשונה שדבר כזה יהיה, שכל 1,000 היישובים ילכו לבחירות ביום אחד.
איילת פישמן
¶
כפי שאמרתי בראשית דבריי. בהיסטוריה הרחוקה, כל מועצה בכלל היתה בזמנה החופשי. בשלב הבא היו שלוש קבוצות, וכרגע יש שתי קבוצות, כלומר בכל קבוצה בערך 500 ישובים.
איילת פישמן
¶
חלוקה גיאוגרפית לא, ממש לא. החלוקה נבעה מהתאריכים ההיסטוריים של המועצות על מנת שלאט לאט - - -
איילת פישמן
¶
לא, ממש לא. יש צפון, דרום, יהודה ושומרון – יש הכול בשתי הקבוצות – אין שום אידיאולוגיה מבחינת החלוקה. הרעיון פשוט היה ליצור קדנציות סבירות, זה הכול.
אורי מקלב
¶
אדוני היושב-ראש, יש בזה מעלה אחת, כפי שהיא אומרת. הרי יש עובדים שהם בסך הכול עובדים קבועים.
אורי מקלב
¶
כפי שאתה אמרת, היו צריכים להגדיל את מצבת כוח-האדם. ככה נשארים עם אותו כוח-אדם, מחלקים אותו לשניים. אם נניח אנחנו עכשיו – לפי ההצעה שלך, שהיא הצעה הגיונית – צריכים להגדיל את כוח-האדם, אתה אומר שיש מספיק זמן להיערך.
היו"ר אמנון כהן
¶
עובדים זמניים אד הוק לפרויקט, מגייסים אותם מספר חודשים לפני הבחירות. גרעין קשיח יש.
היו"ר אמנון כהן
¶
אז את הגרעין הקשיח – לפי בדיקה מקצועית – מרחיבים טיפה, לפי הצורך. לאחר מכן, שנה לפני מועד הבחירות – כדי להיערך עם פתקים, מקומות - כל מה שצריך לעשות יעשו. את הרעיון זרקתי ככה.
היו"ר אמנון כהן
¶
ההיגיון אומר ככה. אני שומע את הקושי. כמובן, אנחנו גם נדבר עם השר ועם המנכ"ל טרם שאישרנו את הצעת החוק. יכול להיות שכבר נשנה תוך כדי הליכה, תיכף נראה. אדוני, בבקשה.
דובי דקל
¶
דובי דקל, מרכז המועצות האזוריות. כבוד היושב-ראש, הבחירות במועצות האזוריות הן גם ככה מאוד מסובכות.
דובי דקל
¶
אנחנו בוחרים באותו יום בשלושה אופנים. אופן ראשון, בוחרים בבחירה ישירה את ראש המועצה. לאחר מכן בוחרים ברשימה שמית את נציג היישוב למליאה במועצה, ולאחר מכן בוחרים את הוועד המקומי. גם ככה יש סיבוך עם כמות גדולה מאוד של פתקים.
היו"ר אמנון כהן
¶
על עיריות אני מדבר. כל השלטון המקומי – מועצות אזוריות, מועצות מקומיות ועיריות באותו יום, על זה אני מדבר. לא על הכנסת.
דובי דקל
¶
זה רק בעיה של התארגנות לוגיסטית מאוד גדולה כי מדובר על אלף ישובים, וכל ישוב זה יחידה נפרדת.
היו"ר אמנון כהן
¶
אני מבין את הקושי, אני מבין שמדובר על עיבוי של הכוחות הנמצאים. איילת גם תהיה מנהלת אגף.
היו"ר אמנון כהן
¶
מעכשיו אני אומר. ב-2018, לא עכשיו. ב-2018 איחוד של כל השלטון המקומי. תני להתמודד עם זה, אני אעזור לך להתמודד.
איילת פישמן
¶
אני מודה על ההצעה. אני לא בעד. אם אתה רוצה שנעשה הפסקה בדיון – אני אתייעץ, אני לא מוסמכת לאשר דבר כזה, אני מצטערת.
היו"ר אמנון כהן
¶
תשוחחי איתו. אנחנו יוצאים להפסקה חמש דקות. תגידי לו שאנחנו רוצים אחוד – הוא יחליט – או כולם במאי, או כולם בנובמבר. חמש דקות הפסקה.
(הישיבה הופסקה בשעה 09:50 ונתחדשה בשעה 09:55)
היו"ר אמנון כהן
¶
אני מחדש את ישיבת ועדת הפנים והגנת הסביבה. בבקשה, איילת, מה היתה תשובתו של מנכ"ל משרד הפנים, עמרם קלעג'י?
איילת פישמן
¶
העמדה היא כך – הרעיון נראה על פניו מאוד מושך את העין, הוא מעורר קשיים כמובן. אנחנו לא רוצים לפסול אותו על הסף, אבל מצד שני, אנחנו גם לא יכולים לקבל אותו בקלות דעת.
איילת פישמן
¶
לכן, יש שתי אפשרויות. אפשרות ראשונה – להעביר את החוק כמו שהוא ולהוסיף תיקון נוסף בהמשך. אפשרות שנייה – בכאב לב גדול כי אנחנו עובדים הרבה זמן על החוק הזה – לעכב את ההעלאה למליאה כדי שאנחנו נבחן את הסוגיה.
היו"ר אמנון כהן
¶
אוקיי. אני מקבל. אני לא רוצה להביא חוק טלאי על טלאי אלא אחרי שתמצו את עצמכם ובאמת תבחנו את זה באופן אמיתי – לא טכנית, לא אדמיניסטרטיבית, אלא עניינית.
היו"ר אמנון כהן
¶
מרכז המועצות האזוריות אומרים שבאופן טוטלי הם לא רוצים, אני לא הבנתי למה, צריך לשבת איתם. אם יש סיבות, נסיבות מתאימות ואמיתיות שיש קושי כזה או אחר – לא גחמה מסוימת בין שלטון מקומי, היוקרה שלי – זה אצלי אין, אין יוקרות אצלי.
אני כמדינה חושב שצריכה להיות אחידות, שוויוניות, וצריך להיות תאריך אחד לכולם. כמובן, אני גם נותן גיבוי שאתם צריכים לקבל תקציב נוסף במידה שזה מצריך – אנחנו גם נעמוד מהצד לעזור ולסייע בנושא הזה.
היו"ר אמנון כהן
¶
על הכול ביחד. אנחנו כמובן עומדים לרשות המשרד כל הזמן, הדלת פתוחה. הצענו איזשהו רעיון, תבדקו אותו.
אני אומר כך. מצידי, עוד שבוע להניח את זה מחדש – אם תהיו מוכנים. אתם רוצים עשרה ימים, שבועיים – ברגע שיש לכם סיכום סופי, תיידעו את הוועדה ואני מייד אשים זאת על השולחן.
היו"ר אמנון כהן
¶
המפתח אצלכם, תקיימו דיון בפנים, תשמעו את הגופים. אם יש סיבות ענייניות – אל"ף; לא סיבה עניינית – תני לי להתמודד עם כולם. מחר אני פוגש את מר ישועה, הקב"ה ישלח לו רפואה שלמה, ביום שלישי יתקיים דיון בנושא תכנון ובנייה, הוא יהיה פה, אני אשאל מה מעיק עליו – בלי שום קשר אני מצידי גם אבדוק.
מטרתי לא לפגוע באף אחד. המטרה שיהיה הכול דמוקרטי ושוויוני. אנחנו נותנים בין שבוע לשבועיים, על-פי בקשתם.
היו"ר אמנון כהן
¶
יש מה לחשוב, ונראה. מנהלת הוועדה, תהיי בקשר איתם. כשתהיו מוכנים – אין צורך באישור ממני – מייד לשים את הנושא על סדר-היום של הוועדה.
היו"ר אמנון כהן
¶
הם יבדקו כבר. אני לא נכנס, אני נותן להם את כל הסמכות. איילת, כל הסמכות אצלכם, אתם תעשו שיעורי-בית – אם זה יהיה שש שנים וחודשיים, חמש שנים ושמונה חודשים - - -
היו"ר אמנון כהן
¶
- - אם אנחנו הולכים לקצר לו, הוא יודע שהבחירות אחרי כן יהיו במאי – שלפני כן כבר ידע, לא יגיד: חשבתי שאני בתפקיד חמש שנים – שמראש, מבעוד מועד הוא ידע שהוא בא הפעם לארבע שנים וחצי. לכן, חשוב מאוד לקבל את ההחלטה כמה שיותר מהר, שכל אחד ידע את מקומו.
תודה רבה, ישיבה זו נעולה.
<הישיבה ננעלה בשעה 10:00.>