הכנסת השמונה-עשרה
הכנסת השמונה-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב רביעי
<פרוטוקול מס' 473>
מישיבת ועדת הפנים והגנת הסביבה
יום רביעי, ב' בטבת התשע"ב (28 בדצמבר 2011), שעה 9:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 28/12/2011
חוק לתיקון פקודת היערות (מס' 5), התשע"ב-2012
פרוטוקול
סדר היום
<הצעת חוק לתיקון פקודת היערות (מס' 5), התשע"א-2011.>
היו"ר אמנון כהן
¶
אני פותח את הדיון השני היום של ועדת הפנים והגנת הסביבה. הנושא הוא הצעת חוק לתיקון פקודת היערות (מס' 5), התשע"א-2011. אנחנו מכינים את החוק לקריאה השנייה והשלישית. למעשה, אנחנו דנו בכל סעיפי החוק, קראנו אותם ושלחנו את הממשלה יחד עם מספר גופים להגיע להבנות לגבי מספר סעיפים קטנים. עודכנתי על ידי היועצת המשפטית של הוועדה, שרוב הדברים קיבלו ביטוי ומענה.
נעבור על הדברים שהיו איתם בעיות ועל הדברים שהגענו להבנות, ומייד נגיע להצבעה. הוועדה חשבה שתהיה קרן לכל ההכנסות שישולמו בגין כל נזק שייגרם לעץ או לסביבה, ומהקרן הזאת ישוקמו אזורים אחרים. היה לי עם האוצר משא ומתן. אני כמובן מבין את המדיניות של האוצר, שלא רוצה להקים קרנות לכל נושא ונושא, אלא שהכול ייכנס לקופה אחת ומשם ינויד לפי צרכים, אבל בגלל שנושא הסביבה והנושא הירוק חשובים לוועדה, מצאנו את המינוח הזה, שנקבל מכתב שמשרד האוצר כתב לנו, שהוא מודיע לנו שאגף תקציבים מתחייב לתקצב את פעילות פקיד היערות לשנת התקציב 2012, וכן בבסיס תקציב 2013 בסך מלוא ההכנסות הצפויות לאוצר המדינה מאגרות והיטלים כספיים, שיושתו מכוח פקודות היערות. בהתחלה רצו רק 80% ולא הסכמנו, אלא אמרנו כל ההכנסות. למה אומרים ב-2012? כי אנחנו יודעים שהתקציב של 2012-2011 סגור ואי-אפשר לפרוץ אותו כרגע, אבל דווקא יהיה טוב לנו, אחרי שהחוק ייכנס לתוקף, שיהיה מדד כמה תקבולים ייכנסו, ועל בסיס זה בתקציב 2013 תיבנה תקנה מיוחדת לנושא הזה. זה לא נפסק ב-2013, אלא ב-2013, 2014 ו-2015 זה יתחיל לרוץ על פי המדד הזה של 2012, וכמובן אם יהיה פיתוח מאסיבי, כתוצאה מכך תהיה פעילות נרחבת יותר ויהיו הכנסות יותר גבוהות, והכול ייכנס לאותו מקום על מנת שילך לשיקום תקציבי לאזור אחר.
היו"ר אמנון כהן
¶
הבנתי שזה ממשיך בתקנה. כתוב במכתב שבגלל שלא יכולים כרגע לשים את זה, התקציב סגור. ב-2012 יהיו התקבולים, ועל פי זה ייבנה תקציב ל-2013. שואלים מה יהיה ב-2014, 2015, 2016 ועד שיבוא המשיח.
מעיין נשר
¶
קודם כל, חשוב להבהיר שאנחנו נתקצב את הפעילות בתחילת השנה, וזה כמובן על סמך ההכנסות הצפויות, זאת אומרת שמשרד החקלאות יעביר לנו צפי של הכנסות מהאגרות האלה, ואז אנחנו נחליט לגבי התקצוב. כרגע אנחנו יכולים להתחייב על 2012, שזה יהיה כמובן תוספתי ועל בסיס תקציב 2013, אבל כולנו מכירים את זה שמשהו נכנס לבסיס התקציב אז אין מניעה שהוא ממשיך אחר כך.
היו"ר אמנון כהן
¶
תודה. החוק שהוגש לכם – הסעיף שאנחנו מדברים עליו הוא סעיף 15ב בעמוד 6, קרן לשיקום ושמירת עצים ויערות. את הסעיף הזה אנחנו מורידים. אנחנו מוחקים את הסעיף הזה ומתבססים על המכתב שקיבלה הוועדה ועל הדברים המשלימים שנאמרו על ידי נציגת האוצר.
אחר כך היה לנו נושא של סמכויות. היועצת המשפטית, תאמרי לנו לאיזה סיכום הגעתם, באיזה סעיף ובאיזה עמוד.
היו"ר אמנון כהן
¶
תעשו את ההתאמות בגין המחיקה.
בסעיף הבא הקבלנים אמרו שיש להם חשש מה זה בדיוק קורות עץ. מה הפתרון?
מיכל גולדברג
¶
רק לעניין זה משרד החקלאות ביקש שבמקום "קורות עץ" יירשם "או חלקן מהם". התיקון הזה יופיע היכן שהוא במקום הביטוי "קורות עץ" בסעיף 4(2) להצעת החוק, תיקון סעיף 15, וכן בסעיף העונשין סעיף 17(7א) לפקודה, שזה סעיף 6 להצעת החוק. בשני המקומות הללו יירשם "או חלקן מהם", דהיינו: "המוביל אילן מוגן או עץ בוגר או חלקם מהם שלא על פי רישיון".
היו"ר אמנון כהן
¶
היתה עוד בקשה של הקבלנים, שרצו להיות משקיפים באותה מועצה, שמחליטה איזה סוגי עץ. מדובר על משקיפים בצד, לא מצביעים.
ערן אטינגר
¶
אבל אנחנו התנגדנו, היו לנו בקשות גם של הארגונים הירוקים. הסכמנו להשאיר את זה בהרכב הנוכחי. לצרף משקיפים? אנחנו נצטרך לצרף עוד משקיפים. אנחנו חושבים שהאינטרסים מיוצגים על ידי הנציגים שקיימים בהרכב הוועדה.
היו"ר אמנון כהן
¶
קיבלה הוועדה החלטה מסוימת או ארגון ירוק כזה או אחר או ארגון קבלנים או כל אחד אחר יעיר הערה, הערתו תושמע ותבוא לידי ביטוי, או שתגידו: זאת ועדה מקצועית, זה מה שהחליטה, ואתם יכולים לדבר עד מחר בבוקר?
היו"ר אמנון כהן
¶
אתה אומר שזה שקוף, אז אם לאחר שההחלטה התקבלה ופורסם פרוטוקול יש הערה, יכול להיות שהיא עניינית וטובה. האם היא יכולה לבוא לידי ביטוי בדיון נוסף כדי לבחון את הסוגיה?
מאיר ברקן
¶
במסגרת הצעת החוק הקיימת, קיים נציג של הארגונים הירוקים, ולא קיים שום היבט של נציג הקבלנים בוועדה הזאת. אנחנו לא ביקשנו מלכתחילה להיות חברים זהים לכולם בוועדה, ביקשנו להיות משקיפים אשר יתנו את דעתם, הערותיהם, הסתייגויותיהם או כל דבר אחר אשר נדרש לצורך העניין. ממילא אין לנו שום יכולת השפעה מבחינת רוב הדעות הנמצא שם, ולכן אני חושב שזה לגיטימי לחלוטין.
היו"ר אמנון כהן
¶
אני לא רוצה לזכור דבר כרגע. אני אומר שאם יש פה כבר גוף שהוא לא ממשלתי, נציג ציבור? יש נציג ציבור.
היו"ר אמנון כהן
¶
תפתרו את הסוגיה בחוק היערות? מתי יבוא חוק היערות סופסוף? הבטחת שלושה חודשים ועברו חודשיים.
ערן אטינגר
¶
אנחנו מציעים להישאר עם הנוסח הנוכחי. יש בו יידוע ציבור ויש בו שיפור מהותי לעומת המצב הקיים. במצב הקיים אין שום חובת פרסום לא על העיריות ולא על קק"ל.
ערן אטינגר
¶
החוק קובע לראשונה חובת פרסום, הוא לא פרסום על כל עץ. אנחנו חושבים שהוא מאזן היטב בין האינטרסים, ואנחנו מציעים להסתפק בו.
היו"ר אמנון כהן
¶
אז אני מבקש שתכניס את זה כהסתייגות שנצביע עליה, כדי שאתה דב חנין תבוא לידי ביטוי שניסית ועשית כל מה שצריך.
דב חנין
¶
עדכון - משרד הפנים מוכן ללכת לקראת הרעיון הזה לגבי עצים שאינם חלק מתוכנית בנייה. האם אתם מוכנים ללכת לפחות להסכמה הזאת?
ערן אטינגר
¶
כן, אז נדע איזה עצים מסומנים בתוכנית ומה הפתרון בתחום התכנון והבנייה, ונראה אם יש צורך להרחיב את חובת הפרסום.
היו"ר אמנון כהן
¶
אנחנו מצביעים קודם כל על ההסתייגות של חבר הכנסת דב חנין, שרצה יידוע רחב יותר על כל עץ.
דב חנין
¶
גם זכות לערער על ההחלטה לתת היתר לכריתה, וגם חובת פרסום על מתן היתר הכריתה בסמוך למקום שבו העץ נמצא.
היו"ר אמנון כהן
¶
זו ההסתייגות. מי בעד ההסתייגות? מי נגד ההסתייגות? מי בעד הצעת החוק על פי כל התיקונים שהצגנו היום?
ערן אטינגר
¶
אני גם אמרתי שאין צורך, אבל גם שאין לי התנגדות למנות את קק"ל ואת רט"ג במפורש באותו סעיף, שמאפשר לפטור גופים שעוסקים בשמירת טבע.
ערן אטינגר
¶
תשאל אותם, הם כנראה לא סומכים עלינו. אני אמרתי שאין בזה צורך, אבל גם שאין לי התנגדות, ואני עדיין אומר שאין לי התנגדות.
היו"ר אמנון כהן
¶
זה דחוף, תוסיף סעיף תחולה תוך חצי שנה. לא חצי שנה, תוך חצי שנה, חודש, חודשיים, שלושה.
מיכל גולדברג
¶
הנוסח המלא של סעיף התחילה יהיה: תחילתן של פסקה 2 של סעיף 4 לחוק זה ופסקאות 1(ב) ו-(2) של סעיף 5 לחוק זה, תוך 60 ימים ממועד פרסומו של חוק זה או במועד תחילתן של תקנות לפי סעיף 15א לפקודה, כנוסחו בסעיף 4(2) לחוק זה וסעיף 15א(ד) לפקודה כנוסחו בסעיף 5(4) לחוק זה בהתאמה לפי המוקדם; ונכניס סעיף של תקנות ראשונות לפי סעיף 15א לפקודה, כנוסחו בסעיף 4(2) לחוק זה וסעיף 15א(ד) לפקודה, כנוסחו בסעיף 5(4) לחוק זה יובאו לאישור ועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת תוך שישה חודשים מיום פרסומו של חוק זה.
ערן אטינגר
¶
אבל אם את אומרת כך, תוך 60 יום או תוך התקנת תקנות לפי המוקדם, זה אומר שהוא נכנס תוך 60 יום גם בלי תקנות, וזה לא הגיוני.
מיכל גולדברג
¶
נכון, אז את ה-60 יום – הואיל והיושב-ראש הסכים לשלושה חודשים, גם פה אפשר לרשום תוך שישה חודשים.
היו"ר אמנון כהן
¶
בסדר, מי בעד הצעת החוק על פי כל התיקונים שהגשנו כאן, ואחרי שהורדנו את ההסתייגות של חבר הכנסת דב חנין? מי בעד הצעת החוק בכללותה, הצעת חוק לתיקון פקודת היערות, התשע"א-2011 - מי בעד? מי נגד?
הצבעה
בעד – 4
נגד – אין
נמנעים – אין
הצעת חוק לתיקון פקודת היערות (מס' 5), התשע"א-2011 נתקבלה.
היו"ר אמנון כהן
¶
אושרה פה אחד, רק תעשו התאמות בניסוחים.
תודה רבה, הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 9:55.