PAGE
9
ועדת הכספים
13/12/2011
הכנסת השמונה-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב רביעי
<פרוטוקול מס' 922 >
מישיבת ועדת הכספים
יום שלישי, י"ז בכסלו התשע"ב (13 בדצמבר 2011), שעה 12:45
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 13/12/2011
תקנות התעבורה (תיקון מס' ), התשע"ב -2011 - הסדרים בעניין הנחה באגרת רישוי רכב לנכה
פרוטוקול
סדר היום
<תקנות התעבורה (תיקון מס' ), התשע"ב-2011 - הסדרים בעניין הנחה באגרת רישוי רכב לנכה>
מוזמנים
¶
>
עו"ד חוה ראובני - הלשכה המשפטית, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים
אבנר עורקבי - יו"ר אהב"ה, ארגון הנכים בישראל המיוחד
קצרנית פרלמנטרית
¶
חבר המתרגמים – אהובה שרון
<תקנות התעבורה (תיקון מס' ), התשע"ב -2011 - הסדרים בעניין הנחה באגרת רישוי רכב לנכה>
היו"ר משה גפני
¶
אני פותח את ישיבת ועדת הכספים. על סדר היום תקנות התעבורה (תיקון מס'), התשע"ב-2011 – הסדרים בעניין הנחה באגרת רישוי רכב לנכה.
עו"ד חוה ראובני
¶
אני מתנצלת שלא הייתי כאן קודם. הייתה איזו אי הבנה ביני לבין צוות הוועדה לגבי השעה.
חוה ראובני
¶
התקנות האלה עוסקות בשני דברים. תקנות 1 ו-2 הן למעשה עיגון של פרקטיקה נוהגת בפועל שרק חשבנו שהיא לא מעוגנת מספיק טוב בעניין הליכי מתן פטור באגרת רישוי לנכים. נכים אינם משלמים אגרת רישיון רכב רגיל אלא הם משלמים סכום שהיום עומד על 26 שקלים לשנה. אנחנו רוצים לוודא שהרכב שעליו יינתן הפטור לא יהיה רישום פיקטיבי על שם נכים. שוב, זאת פרקטיקה נוהגת ועלתה השאלה אם שינוי התקנות תומך בזה. בעבר הפטור היה יכול להינתן רק לרכב שרשום על שם נכה ואחר כך הרחבנו את זה על מנת למנוע צורך בהעברות בתוך המשפחה כשיש ילד נכה או משהו כזה והרכב רשום על שם הנכה, על שם בן זוגו, על שם האפוטרופוס שלו.
עלתה השאלה, לדעתנו גם היום זה אסור, לרשום על שם הנכה ועוד מישהו כמו אח שלו, בן שלו וכיוצא בזה. ברגע שמרחיבים את המעגל, כל אחד מהמנויים בתקנות זה עוד מישהו.
חוה ראובני
¶
מה שנהוג ומה שאנחנו רוצים לעגן זה שהפטור יינתן לרכב שרשום או על שם הנכה או על שם האפוטרופוס שלו שאלה הורים או חסוי בגיר, האפוטרופוס על פי דין, או על שם בן זוג או איזשהו שילוב ביניהם. אנחנו לא רוצים מישהו חיצוני למעגל הזה כי זה פותח פתח למצב של רישומים פיקטיביים. יש משפחה, בגירים בריאים ובמשפחה הזאת יש גם אח נכה, רושמים את הרכב על שם האח הנכה והמשפחה הבריאה, הרכב שמשמש אותה, משלמים אגרות רישוי של 26 שקלים במקום הסכום הקבוע. אין בזה הטבת ניידות אלא זאת הטבה כלכלית.
זאת הפרקטיקה הנוהגת. על ידי כך אנחנו סוגרים את המעגל. אם מדובר בילד נכה, הרכב יכול להיות רשום על שם ההורים. אם מדובר אדם נכה הרכב יכול להיות רשום גם על שם בן או בת הזוג שלו, אבל לא שיהיה מצב שכאשר יש נכה, זה כל אחד אחר, מי שבא, מכיר אותו ונותן בו אמון.
זבולון אורלב
¶
הוא שואל שאלה מאוד פשוטה. יש ילד נכה והוא במשמורת אצל האימא שאין לה רישיון נהיגה. השאלה היא אם אין לה רישיון נהיגה, האם היא רשאית להחזיק רכב?
היו"ר משה גפני
¶
אם אני מסכם את הדברים שלך לגבי השאלה של אבנר עורקבי, אם יש ילד נכה ויש לו אימא שהיא האפוטרופסית שלו ואין לה רישיון נהיגה, היא רשאית לקנות רכב על שמה גם אם אין לה רישיון והיא יכולה לקחת את השכן כנהג.
היו"ר משה גפני
¶
תודה. דבר שני, אני רוצה לדעת היום, לפני שאנחנו מאשרים את התקנות, האם השכן של הנכה, הרכב יכול להירשם על שמו.
חוה ראובני
¶
אני משיבה על הפרקטיקה דהיום. רכב שרשום על שם הנכה ומישהו אחר שאיננו בן זוג או אפורטופוס, לא זכאי לפטור מאגרת רישוי.
חוה ראובני
¶
נכה מבוגר ובנו הבגיר. הרכב שהיה רשום על שם הבן, ביקשו להוסיף את האבא ולקבל פטור מאגרת רישוי. אנחנו לא מונעים מהרכב הזה להסיע את האבא. רכב כזה עשוי אפילו לקבל תו חניה לנכה, אבל לא פטור.
זבולון אורלב
¶
תרשו לי להסביר. יש אבא זקן נכה והוא זכאי לקבל רכב. יש לו בן בריא לחלוטין. היא אומרת שאם הרכב יהיה רשום על שם הבן, הרכב לא יקבל את ההנחה. הרכב צריך להיות רשום על שם האבא. הבן יכול לנהוג.
אבנר עורקבי
¶
אני חוזר עם השאלה אליך. אם הרכב הזה רשום על שם האם, ילד נכה, הוא מקבל את הפטור מהאגרה?
חוה ראובני
¶
זאת התקנה הראשונה, תיקון לתקנה 272(א).
תיקון לתקנה 290(א) עוסק בשאלה של נכה שקנה או מכר רכב בתוך שנת הרישוי שלו ואיך מממשים את הפטור או ביטול הפטור. נכה קנה רכב, נניח רכב חדש, היה לו פטור ובאמצע השנה רישיון הרכב בתוקף והוא מוכר את הרכב. הפרקטיקה הנוהגת היא שהקונה נדרש לשלם את ההפרשים באגרת רישוי עד סוף אותה שנה. אנחנו רוצים לעגן את זה. זה לא כתוב במפורש בשום מקום.
בנוסף, נכה קונה רכב יד שנייה, לא רכב חדש, רישיון הרכב שלו בתוקף מכוח זה ששילם המוכר, זה שמכר לו את הרכב, הנכה מקבל החזרים כך שהוא יהיה פטור כבר ביתרת השנה הזאת ולא רק בשנה הבאה.
חוה ראובני
¶
עשיתי עקוב אחרי שינויים.
בתקנה 290א(1)(א)(4), הרכב נרשם כאמור בתקנה 272א(א)(2) ולעניין פסקה זו יהיה הפטור האמור בתקנה זו, למעט סכום האגרה שבה הוא חייב לפי תקנה 272א. דהיינו, לא פטור מוחלט אלא הוא עדיין צריך לשלם את ה-26 שקלים שהם אגרת רישוי של נכה.
תקנה 3, עניינה אחר. תקנה 3 עניינה בנכי צה"ל מאה אחוזים פלוס. יש נכי צה"ל במצב חמור מאוד ודרגת נכותם עולה על מאה אחוזים. לנכי צה"ל כאלה משרד הביטחון קונה רכבים שהם בבעלותו של משרד הביטחון והוא מעמיד אותם לשימושם של הנכים. כאשר אותו נכה יקבל רכב אחר, כאשר הרכב מוחלף אחרי פרק הזמן שחוק השיקום מקנה לו, או כאשר הנכה חלילה הולך לעולמו, הרכב אמור לחזור למשרד הביטחון. הבעיה היא שבמצב הנוכחי, כאשר רושמים את הרכב על שם הנכה, זה יוצר בעיות במצב של החלפות ובמצב של ירושות ולפעמים הליכי הוצאה לפועל יוצרים בעיות בגלל שנוצר פער בין הבעלות לפי דיני הקניין, שזה של משרד הביטחון, לבין הבעלות הרשומה שהיא של הנכה.
משרד הביטחון פנה אלינו וביקש לתקן את המצב הזה ולא לרשום את הרכבים על שם הנכה אלא לרשום אותם על שמו בלי לפגוע בזכותו של הנכה לשלם את האגרה המופחתת של 26 שקלים.
לפיכך אנחנו מציעים פטור מיוחד מאגרת רישוי באותה רמה של 26 שקלים לרכבים כאלה שהם רכב רפואי בבעלות משרד הביטחון ומשמשים נכה כזה.
חוה ראובני
¶
על פי הדין במדינת ישראל, בניגוד למרשם המקרקעין נניח, מרשם כלי הרכב לא מרשם קנייני. יכול להיות פער בין הבעלות הרשומה על רכב לבין הבעלות הקניינית בו.
חוה ראובני
¶
הבעלות הקניינית נקבעת לפי דיני הקניין והיא לא תלויה ברישום הרכב. הוא יכול להיות אינדיקציה אבל הוא לא זה שקובע בניגוד למקרקעין שם הבעלות היא אך ורק כפי שמופיעה. הפסיקה מכירה בזה וזה הדין במדינת ישראל.
חוה ראובני
¶
אני מבקשת להוסיף כדי להפיס את דעתו של חבר הכנסת אורלב. התקנה הזאת איננה קובעת איך יירשם הרכב. אני משאירה את זה, זה בין הנכה לבין משרד הביטחון. אני רק קובעת שהיה ויירשם רכב כזה על שם משרד הביטחון, הפטור מאגרה יעמוד בעינו כאילו היה רשום על שם הנכה.
היו"ר משה גפני
¶
אנחנו נפנה. טמיר, צריך לפנות אליהם ולשאול אותם למה הם לא באו. אם יש להם עניין, שיגידו מה העניין שלהם.
אני יכול להוריד את שלושים הימים? לשם מה צריך את שלושים הימים? שלושים הימים הם לגבי הכול?
היו"ר משה גפני
¶
אני מבקש או שתורידי או על הכול כי אחרת יוצא שאנחנו לא בני אדם. על ההטבה אנחנו אומרים שלושים ימים.
היו"ר משה גפני
¶
בסדר. אנחנו מצביעים על אישור התקנות.
הצבעה
התקנות אושרו פה אחד
התקנות אושרו בלי ההגבלה של שלושים הימים.
היו"ר משה גפני
¶
יש בקשה לרביזיה של חבר הכנסת אורלב על הסעיף הספציפי הזה של ארגון נכי צה"ל. אנחנו נפנה מהוועדה אליהם. אם התשובה היא חיובית, הוא מסיר את הרביזיה.
תודה רבה. אני מודה לך. הישיבה נעולה.
<הישיבה ננעלה בשעה 13:00>