PAGE
73
ועדת החוקה, חוק ומשפט
28/12/2011
הכנסת השמונה-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב רביעי
<פרוטוקול מס' 513>
מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט
יום רביעי, ב' בטבת התשע"ב (28 בדצמבר 2011), שעה 9:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 28/12/2011
תקנות מרשם האוכלוסין (רישומים בתעודת זהות) (תיקון), התשע"ב-2011, תקנות מרשם האוכלוסין (תקופת תוקפן ופקיעת תוקפן של תעודות זהות), התשע"ב-2011
פרוטוקול
סדר היום
<1. תקנות מרשם האוכלוסין (רישומים בתעודת זהות) (תיקון), התשע"ב-2011>
<2. תקנות מרשם האוכלוסין (תקופת תוקפן ופקיעת תוקפן של תעודות זהות), התשע"ב-2011>
מוזמנים
¶
>
מיכאל איתן
עו"ד הילה דוידוביץ בלומנטל - ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
עמית אשכנזי - יועץ משפטי, משרד המשפטים
נועה ברודסקי-לוי - ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
אמנון בן עמי - מנכ"ל רשות האוכלוסין, משרד הפנים
אלי לוי - מנהל תחום מרשם ודרכונים, רשות האוכלוסין, משרד הפנים
נסים אליאסף - מנהל מערך המִחשוב, רשות האוכלוסין וההגירה, משרד הפנים
יורם אורן - יועץ טכנולוגי, רשות האוכלוסין, משרד הפנים
עו"ד עירית ויסבלום - יעוץ משפטי, משרד הפנים
נעמה פלאי - לשכה משפטית, רשות האוכלוסין, משרד הפנים
יהודה מלול - יועץ כלכלי חיצוני, רשות ההגירה והאוכלוסין
גילי מימון - יועצת מנכ"ל, רשות אוכלוסין
רפי עציון - עוזר יועץ משפטי, המשרד לבטחון פנים
עודד פלר - עו"ד, האגודה לזכויות האזרח בישראל
נסים עוג'ר - המשמר החברתי
קצרנית פרלמנטרית
¶
רונית יצחק
<1. תקנות מרשם האוכלוסין (רישומים בתעודת זהות) (תיקון), התשע"ב-2011>
<2. תקנות מרשם האוכלוסין (תקופת תוקפן ופקיעת תוקפן של תעודות זהות), התשע"ב-2011>
היו"ר דוד רותם
¶
אני פותח את ישיבת ועדת חוקה, חוק ומשפט. אמרתי להם: אני רוצה דבר אחד, אני רוצה לאשר להם את האפשרות להתחיל את הפיילוט.
נעמה פלאי
¶
את הצו שמסדיר את הבדיקות שיעשו בתקופת הפיילוט העברנו בוועדה המשותפת, אבל יש את התקנות. שלושת התקנות שמונחות בפני הוועדה הן תקנות שרלוונטיות גם לתקופת המבחן, מכיוון שמדובר בהם בפרטים שירשמו על גבי התעודה, בפקיעת תוקף של התעודה, בתעודה האלקטרונית לאימות שתשולב בתוך תעודת הזהות בפיילוט - - -
היו"ר דוד רותם
¶
לא הבנתי. אני רוצה להבין דבר אחד, יש לי שתי תקנות, השלישית הגיעה אתמול, ואם אתם חושבים שמאתמול להיום אז - -
הדבר מאוד פשוט
¶
תוקף התעודות, זה כל עוד יש פיילוט. מחר אני מסכים להשתתף בפיילוט, מה הסכמתי? לעשות תעודה ביומטרית לשנתיים, ואחרי שנתיים אתם חייבים להשמיד את זה. אתם לא יכולים לשמור את זה ליותר משנתיים, כי אני הסכמתי לפיילוט של שנתיים.
היו"ר דוד רותם
¶
אתם חייבים להשמיד את כל המאגר, את כל המאגרים. אם אין לך מאגר, התעודה לא שווה כלום, היא סתם חתיכת פלסטיק, שאתה לא יכול להשוות עלי כלום.
נעמה פלאי
¶
זה הטיעון שלנו. הטיעון שלנו אומר, שאנחנו סבורים שצריך שתהיה התעודה החדשה, החכמה יחד עם המאגר, מכיוון שהמאגר נותן מענה לנושא הזהויות הכפולות. אבל השאלה שעומדת למבחן בתקופת המבחן היא שאלת המאגר: האם יהיה מאגר או לא יהיה מאגר? התעודה טובה ונכונה - -
נעמה פלאי
¶
- - וצריך לצאת אליה, גם אם בסוף תקופת המבחן יוחלט על ביטולו של המאגר. ותעודת הזהות הזאת לא תראה כמו תעודת הזהות שיש היום, לכן דרושים לנו - - -
היו"ר דוד רותם
¶
הבנתי. יש לי כרטיס פלסטיק כזה ואין מאגר, אז מחר אני מגיע לאיזשהו מקום ורוצים לזהות אותי, מעבירים אותו במכונה, מה זה עושה? שום דבר, כי אין לך מאגר להשוות את זה.
נעמה פלאי
¶
מאפשר קריאה מול התעודה. האדם ישים אצבע, יצולם, ויבדקו שמה שבתוך התעודה מתאים לבן-אדם שעומד לפנינו.
אמנון בן עמי
¶
אדוני, מה שחשוב הוא שהתעודה תישאר בכל מקרה. אתם תחליטו בסוף תקופת הפיילוט אם לבטל את נושא המאגר, כן או לא, לכן אני חושב שעל התעודה אין מחלוקת.
היו"ר דוד רותם
¶
אין בעיה. בואו נתחיל לדון בתקנות שלכם, נראה מה אנחנו עושים. גברתי היועצת המשפטית, נא להתחיל.
תמי סלע
¶
בישיבה הקודמת התחלנו לדון בתקנות, שעניינן תקופת תוקף התעודות ופקיעת תוקפן של תעודות זהות, שזה סט חדש של תקנות, לא תיקון לתקנות קיימות. צריך לקרוא את כולן ולהעיר הערות תוך כדי.
"בתוקף סמכותי לפי סעיפים 26 ו-28א(2)" – פה חשבתי שצריך גם להפנות לסעיף 47 לחוק מרשם האוכלוסין – "ובאישור ועדת החוקה, חוק ומשפט של הכנסת אני מתקין תקנות אלה: הגדרות, בתקנות...
"גוף ציבורי" – כהגדרתו בפסקה (1) להגדרה "גוף ציבורי" שבסעיף 23 לחוק הגנת הפרטיות", שזה אומר משרדי הממשלה, מוסדות מדינה אחרים, רשות מקומית וגוף אחר הממלא תפקידים ציבוריים על-פי דין. זה רלוונטי בעיקר למידע שנמסר אחר כך מגוף ציבורי על כך שנעשה שימוש לרעה בתעודה, וזאת אחת העילות לפקיעה של תעודת זהות, הכוונה להגדרה של גוף ציבורי.
יש פה הגדרה של גורם מאשר ממשלתי, שהבנתי מהמשרדים, שרוצים לשנות את המונח ל"מנפיק תעודות לאימות ממשלתי", נכון?
תמי סלע
¶
כדי לא להטעות עם הגורם המאשר בחוק חתימה אלקטרוני, שהוא בעצם גורם ממשלתי – אני מדגישה את הממשלתי – ולא גורם פרטי, ש"מנפיק תעודות אלקטרוניות לאימות עבור רשות האוכלוסין לפי תקנות מרשם האוכלוסין". אלה התקנות שהועברו אלינו אתמול.
היו"ר דוד רותם
¶
בקיצור, זה מה שאומר שלא תתחיל את הפיילוט. מי מנפיק את התעודות היום? חברה חיצונית שזכתה במרכז – זה החומר שהעברת לי. פה כתוב: "גורם ממשלתי המנפיק תעודות אלקטרוניות", אין גורם פרטי. זאת אומרת, שאי-אפשר להפעיל את כל המכרז שלך, קח את זה בחשבון.
נעמה פלאי
¶
תעודות הזהות מונפקות על-ידי רשות האוכלוסין. אנחנו מדברים פה על הגורם שמנפיק עבור רשות האוכלוסין את התעודה האלקטרונית לאימות שנמצאת בתוך התעודה.
היו"ר דוד רותם
¶
ואתם כתבתם: "גורם ממשלתי", ומי שמפעיל את זה – זה גורם פרטי ולא גורם ממשלתי, זה חברה שזכתה במכרז.
תמי סלע
¶
ההגדרה הבאה מדברת על "עובד מוסמך", שזה או "עובד רשות האוכלוסין או מנפיק או מנפיק תעודות לאימות ממשלתי ששר הפנים או ראש רשות האוכלוסין הסמיך לכך לענין תקנות אלה או חלקן;".
אחר כך נגיע לתפקידים של העובד המוסמך, אז אולי נצטרך לבחון אותם, כי צריך לשים לב שהעובד של רשות האוכלוסין זה באמת עובד של המשרד הממשלתי, ושמנפיק התעודות הוא גורם יותר טכני מקצועי – ואם יש דברים מסוימים שמחייבים שיקול דעת, אז יכול להיות שזה פחות מתאים, אבל על זה נסתכל כשנגיע לתפקידים עצמם.
עוד הערה שרציתי לברר
¶
לפי חוק מרשם האוכלוסין, הגורם שאחראי על רישום הפרטים, השינוי שלהם, וקבלת בקשה לשינוי פרטים זה פקיד רישום. בעצם, גם העובד המוסמך פה מקבל הודעות על שינוי ברישומים או על שינוי פרטים או על פרטים לא נכונים בתעודה, ומה היחס בעצם בין פקיד הרישום לעובד המוסמך, שני גורמים שונים שלכאורה - - -
נעמה פלאי
¶
בכל הנוגע לשינויים במרשם האוכלוסין, זה נשאר לפי חוק מרשם האוכלוסין, אנחנו לא עושים פה שינוי בהיבט הזה. ההיבט של מה שמופיע כאן נוגע לביטולים, בעיקר לנושא הביטול של התעודה בהקשרים של פרטים שאינם נכונים טכנית, דברים שהם בתעודה האלקטרונית לאימות, הדברים האלה הם הדברים שרלוונטיים לעניין הביטול.
כל הסמכויות שיש לפקיד רישום לפי חוק מרשם האוכלוסין לא משתנות, אנחנו לא עושים פה איזה שינוי. לא יהיה מצב שמישהו שאינו מוסמך לפי חוק מרשם אוכלוסין יוכל לבצע פעולה, שעניינה שינוי במרשם האוכלוסין, אם הוא לא הוסמך לכך.
תמי סלע
¶
טוב, אוקיי. "רשות האוכלוסין" – רשות האוכלוסין וההגירה. תקופת תוקפן של תעודות זהות. 2. (א) תקופת תוקפה של תעודת זהות היא עשר שנים מיום הנפקתה". זה בעצם העניין שדנו בו וקיבלנו מסמך עם כל העלויות של הקביעה החדשה הזו.
ו-"(ב) על אף האמור בתקנת משנה (א), תקופת תוקפה של תעודת זהות הניתנת" - - -
אברהם מיכאלי
¶
בשביל מה פתחת את זה עכשיו? עזוב, שעה שלמה עכשיו יתקיים ביניכם דיון. תשומת לב יש לו גם ככה, אל תדאג.
יהודה מלול
¶
קודם כל בא מי שמבקש את התעודה ועובר הליך הרכשה, שזה הוידוא שזה בן-האדם, אחר כך התמונה שלו, תעודת הזהות וכל הפרוצדורות. זה איזשהו זמן עבודה של הלשכה. התעודה מועברת למקום - - -
יורם אורן
¶
קודם כל, אצל האמריקאים לוקחים את טביעת האצבע ברמת פירוט הרבה יותר גבוהה, זה לא שתי אצבעות אלא עשר אצבעות, כשזה נעשה בהליך של ארבע, ארבע ושני אגודלים.
יורם אורן
¶
אותה שיטה בדיוק, ואז נכנסים ל"סרט". האצבע הזאת כן נוגעת והאצבע הזאת לא נוגעת, וזאת פתאום לא באיכות מספיקה וזאת כן. זה מאריך מאוד-מאוד-מאוד משמעותי את זה.
גם צילום פנים בתנאים של דלפקים פתוחים בשדה תעופה הוא צילום מאוד-מאוד בעייתי, והם צריכים לעשות את זה.
דבר נוסף, המערכת שיושבת כרגע בארצות-הברית היא מערכת מאוד ישנה, לא עומדת בסטנדרטים מודרניים, אפילו המצלמות שלהם זה מצלמות אינטרנט שאנשים משתמשים לצ'טים.
כל הדברים האלה מסתכמים ביחד לזה שהתהליך שם הוא הרבה יותר ארוך, הוא לא מוכוון שירות כמו התהליכים כאן. אצלנו, בעצם, החלק של צילום ושל נטילת טביעות האצבע, הוא אפילו החלק הקצר מתוך אותן שבע דקות.
יורם אורן
¶
זה נעשה במעמד המסירה, כי זה חייב להתבצע פנים אל פנים. זה לא בהרכשה, זה לא קשור לשלב ההרכשה.
מיכאל איתן
¶
מה זאת אומרת, זה לא קשור להרכשה? איפה זה יהיה בתהליך? נגיד שאני בא, ואני רוצה שתהיה לי גם חתימה דיגיטלית, זה אופציונלי, נכון?
יורם אורן
¶
אחד היסודות של כל המהלך הזה, הוא לעבור מהנפקה מפוזרת של התעודות להנפקה מרכזית. יש לזה שתי סיבות: סיבה כלכלית וסיבה ביטחונית.
יורם אורן
¶
הנפקה מרכזית, זה אומר שייצור התעודה ומילוי הפרטים בה נעשה במקום אחד, ולא נעשה בכל הלשכות, זה אחד היסודות של המהלך הזה.
אמנון בן עמי
¶
לקריית-שמונה. יש לנו פיזור של 28 לשכות, אנחנו מנסים להרחיב עכשיו עוד יותר. מבחינת השירות, יהיה שירות טוב יותר אפילו מעכשיו.
אמנון בן עמי
¶
א', זו הבטחה גדולה מכיוון שכבר עכשיו אנחנו נותנים שירות טוב מאוד. אני מציע לחברי הכנסת לראות סקרי דעת קהל בקרב הציבור על השירות שניתן בלשכות רשות האוכלוסין, ואז אתה תראה שזו הבטחה גדולה.
אמנון בן עמי
¶
השר מיכאל איתן מקדם עכשיו את הנושא של השירות הממשלתי, והוא יגיד לך שאנחנו התנדבנו להיות הראשונים לבדיקת השירות.
מיכאל איתן
¶
אבל אני יכול להגיד על עצמי שאני לא הצלחתי, ונכשלתי להביא את המצב שנוכל לעשות את הבדיקה, ולראות שאכן מה שאתה אומר זה נכון.
מיכאל איתן
¶
לא אמרתי. להיפך, היתה נכונות ורצון טוב ויש מודעות לנושא השירות, אבל לצערי הרב, מדד השירות הממשלתי עדיין נמצא במכרז. גלגלי הביורוקרטיה הולכים לאט.
יהודה מלול
¶
אחרי שעשינו את תהליך ההרכשה, הפרטים עוברים למקום שבו מייצרים את התעודה, שזה – כמו שאמרו קודם – על-ידי הזוכה במכרז, ואז יש את ההליך השני של קבלת התעודה, התעודה מועברת בחזרה ללשכה או למקום שבו - - -
היו"ר דוד רותם
¶
אין הזכיין, הם איבדו את הזכיין פה. תראה את: "מנפיק תעודות לאימות ממשלתי", רבותי, אל תבלבלו.
היו"ר דוד רותם
¶
מי מנפיק את התעודה? "גורם ממשלתי המנפיק תעודה אלקטרונית לאימות" – זה לא כרטיס הפלסטיק?
יהודה מלול
¶
שם נעשית בעצם הכנת התעודה. התעודה נשלחת חזרה ללשכה, ואז פה יש את התהליך השני, שהוא בעצם מתן התעודה לאזרח.
היו"ר דוד רותם
¶
לא הבנתי, יש לי פלאפון? יש לי רק פלאפון כשר. אני לא מבין, משרד הפנים אומר שאני צריך להחזיק פלאפון עם אס.אם.אס.
נסים אליאסף
¶
אז יגידו לך מתי לבוא בזמן ההרכשה, ממתי שהתעודה תהיה מוכנה יגידו לך עוד עשרה ימים לבוא.
יהודה מלול
¶
לא, יש גם איזשהו הליך שאתה בעצם מפעיל את התעודה, אבל כן, הכוונה היא, לא כמה אתה מחכה בתור.
היו"ר דוד רותם
¶
כמה זמן אני מחכה בתור? אדוני, תגיד לי רק דבר אחד, אתה רוצה שהתעודה תהיה שווה לעשר שנים, כל עשר שנים אתה תחליף לכל מדינת ישראל את התעודות, כמה כסף זה עולה? כמה זמן מחכים בתור? כמה ימי עבודה הולכים שם לאיבוד? אתם מבינים, אתם - - -
יהודה מלול
¶
אבל פה יש שתי שאלות, אחת עשינו, בהמשך – אומנם לא בחלק הראשון של המסמך, אבל בחלק השני של המסמך, איזושהי עלות נוספת – עשינו שתי חלוקות עלות: חלוקה ראשונה של העלות, היא כמה זה עולה לרשות האוכלוסין.
יהודה מלול
¶
העלות הישירה, יפה. ויש לנו בעצם – נקרא לזה כמו שאתה – מה הטרחה של האזרח בלבוא פעמיים - - -
יהודה מלול
¶
הטרחה בעצם שווה כסף, את הטרחה אתה יודע לתרגם לכסף. כמה זמן לוקח לך. לגישתי, פחות או יותר אתה אומר שעה של טרחה שווה לי נגיד 30 שקלים – תיכף ניכנס בדיוק למחיר – ואז אתה אומר: אוקיי, בזבזתי שעה מחיי, בזבזתי 30 שקלים כפול אותם X אנשים, זה בעצם הטענה שלך של האובדן הנוסף. עד כאן זה בסדר?
יהודה מלול
¶
לא, הזמן הוא זמן ברוטו, לא לקחנו זמן של שלוש דקות. לקחנו את כל הזמן שלדעתנו מהרגע שאתה יוצא מהבית עד שאתה מגיע כולל כל עלות הנסיעה, כולל זמן ההמתנה, כולל זמן החזרה הביתה, איזושהי הערכה כזאת עשינו. יש גם דרך אגב – אולי לא אני צריך להגיד – איזושהי תוכנית של זימון תורים.
יהודה מלול
¶
ההערכה שלנו, כמה זמן לוקח לאזרח, אנחנו עשינו בעצם על שני הליכים: הליך של שירות במקום יחסית מרוחק לאזרח, והליך של שירות במקום קרוב. שוב, עשינו משך זמן המתנה, הגעה, חזרה ועלות נסיעה. ההערכה שלנו שהדברים האלה נעים בין 40-20 שקל לאזרח.
מיכאל איתן
¶
מהרגע שבן-אדם יוצא מהבית, עד שהוא הולך למשרד, וחוזר הביתה עם התעודה? איך אפשר? אולי אתם מנפיקים ביום-כיפור.
עירית ויסבלום
¶
העניין של ה-עשר שנים נובע משיקולים מקצועיים, שקשורים בעניינים של הטכנולוגיה של עמידות התעודה של אבטחת המידע.
עירית ויסבלום
¶
נכון, אז אולי אפשר לשמוע על זה פירוט, אולי יורם יסביר בעניין הזה, שגם בארצות אחרות תעודות מוגבלות.
היו"ר דוד רותם
¶
היה לו מספיק זמן. יורם, אתה יכול להסביר לי בכמה זמן שאתה רוצה. לי לא בוער כלום, יש לי זמן עד 11.
יורם אורן
¶
אז קודם כל יש כאן כמה אספקטים: האספקט הביטחוני של התעודות, באופן קבוע יש משחק "חתול ועכבר" בין מי שמייצר, בין הצד המגן לצד התוקף. המשחק הזה מתאפיין בזה, שסימני ביטחון או אמצעי אבטחה שמשולבים בתעודות, יש להם שחיקה עם הזמן, ומה שנכון היום, לא נכון עוד כמה שנים, אז הדרך היחידה להתמודד עם המצב הזה, פשוט לייצר מטרה נעה. זה להתקדם ככל שעובר הזמן עם סימני הביטחון, זו סיבה אחת ביטחונית.
יש גם סיבה של עמידות, עמידות פיזית. מה שהשוק היום מציע בכרטיסי פלסטיק נע בין שנתיים לכרטיס פשוט לעשר-אחת עשרה שנה לכרטיס ממש-ממש טוב, ואנחנו מדברים על הקטגוריה של הכרטיס הממש-ממש טוב.
אם אנחנו מסתכלים גם מה מקובל בעולם, אז - - -
אברהם מיכאלי
¶
זה דומה לכרטיסים האלה במובן החומרי, מבחינת עמידות? כי זה אחרי שנה נשחק כבר. זה כבר פעם שנייה-שלישית מנפיקים, כי מתקלקל.
יורם אורן
¶
הכרטיס הזה – כשהוא נכנס לקורא, מגעות זהב האלה שאליהם מתבצע החיבור, הזהב שם זה כמה מקרונים של זהב, מעל כמה מקרונים של ניקל, מעל נחושת – עם הזמן נשחק.
דבר נוסף, זה המאמץ המכני כשהוא נמצא אצלנו בארנק, גם יכול לגרום לו לכשלים. הכרטיסים האלה יש להם - - -
מיכאל איתן
¶
כי מה שאתה אומר: אם משתמשים בזה הרבה, אז זה לא ייקח גם עשר שנים, זה יהיה גם פחות.
מצד שני, יכול להיות שעשר שנים, אפילו אם זה יהיה מונח בקופסא ואף אחד לא ייגע, יהיו בעיות של שינויים בחומרים שיחייבו שינוי.
יורם אורן
¶
לא, אנחנו מניחים שכרטיסים כן נישאים על-ידי אנשים. אנחנו לא מניחים שימוש מסיבי, כמו שאתה משתמש בזה יום-יום בשביל להיכנס למערכות המידע של הכנסת. אנחנו מניחים איזה שימוש ממוצע סביר, ובשימוש הזה יכולים לקרות כל מיני דברים. גם הפלסטיקה עצמה יכולה להיפרד לשכבות, יכול קצת לקרות משהו לשוליים עקב השימוש השוטף, ועקב מה שהשוק יודע להציע.
דבר נוסף, אם אנחנו מסתכלים על מה שקורה בעולם, יש רשימה שלמה של מדינות שמנפיקות תעודות, ונדיר שתקופת ההנפקה שם ליותר מעשר שנים, זה אולי שתי מדינות ועל חלקי אוכלוסייה, וכל השאר זה עשר שנים או חמש שנים אפילו. הרוב סביב עשר שנים.
יורם אורן
¶
אפתח את הרשימה. הנה ככה, בבלגיה שתעודת הזהות, אגב היא כן מנדטורית, חמש שנים, באסטוניה שבה אחוז השימוש הוא באמת הגבוה בעולם, זה חמש שנים, בפינלנד זה חמש שנים, בהולנד זה חמש שנים, בפורטוגל זה חמש שנים, בשבדיה זה חמש שנים, וזה מתוך הרשימה שיש לי, שהיא רשימה מאוד חלקית.
היו"ר דוד רותם
¶
אני רוצה לדעת, בכל אחת מהמדינות האלה, כל חמש שנים כל התושבים צריכים לבוא למשרד רשות האוכלוסין להחליף את התעודה והכול, אותו סיפור כמו בישראל?
יורם אורן
¶
אין לי את המספר בשבדיה, אני יודע למשל שבבלגיה יש בערך 8.5 מיליון תעודות והאוכלוסייה שלהם היא 10.5 מיליון, ושם זה חמש שנים, ושם התעודה מנדטורית, ככה שאין למישהו את האופציה לא לעשות את זה.
יורם אורן
¶
לא, "kid-card" הוא כרטיס שניתן לפרק זמן עוד יותר קצר, אם אני לא טועה לשנתיים, והוא משמש שם ילדים בשביל להיכנס לאתרים של בתי-ספר או דברים כאלה. הוא כרטיס הרבה יותר פשוט. הוא גם כרטיס שמתחלף לעיתים קרובות, כי למשל על הגב שלו הם מדפיסים מספרי טלפון של הורים או של מי שצריך, אבל בכמות שאמרתי זה כרטיס תעודת זהות מלא ללא "kid-card".
היו"ר דוד רותם
¶
אני רוצה לדעת, מישהו בדק כמה זה עולה בבלגיה להחליף כל חמש שנים ל-8.5 מיליון את הכרטיסים?
היו"ר דוד רותם
¶
אתם לא יודעים כמה זה עלה בבלגיה? מלול, איך, אני לא מבין. יש מדינות בעולם, אתה צריך להגיד לי כמה זה עולה במקומות אחרים.
יורם אורן
¶
עשר שנים יש באוסטריה, קפריסין, צ'כיה, גרמניה, ספרד. אגב, בספרד מתחת לגיל 30 זה חמש שנים. אנגליה, הפרויקט שם בוטל משיקולי תקציב, אבל הוא תוכנן לעשר שנים.
יורם אורן
¶
כי באנגליה תוכנן מהלך הרבה יותר נרחב שתעודת הזהות היתה רק חלק ממנו, והמהלך הזה היה באמת יקר מאוד. לגמרי שונה - - -
מיכאל איתן
¶
אני רוצה שיהיה ברור, הממשלה לא החליטה על הקמת המאגר. היא החליטה על תקופת מבחן, בתום תקופת המבחן היא תחליט אם כן או לא. אין החלטה על מאגר.
היו"ר דוד רותם
¶
מיקי, אני רוצה להגיד לך משהו, הרי ישבנו יחד בישיבות האלה, ודבר אחד נורא מפריע לי. אני מדבר פה על תעודות של עשר שנים, עכשיו אין מאגר, אני מסכים לפיילוט, ואני הולך לפיילוט כשאני מסכים לשנתיים, ואני מקבל תעודה שהיא לעשר שנים, ובעוד עשר שנים אני צריך להחליף אותה עם אותה פרוצדורה, למרות שאין מאגר, כי יש להם את המכונות שלהם שבודקות אותי, אם זה אני.
מיכאל איתן
¶
לא, אני רוצה לשבח אותך – לא לוועדה שיהיה צוות, לכל הפרויקט הזה, שיהיה צוות מדעי ניטרלי, שילווה את הפרויקט, את המבחן, את מה שנעשה מבחינה מקצועית, שייתן לנו את הנתונים. לצערי הרב, החוק הזה חוקק על-ידי מאיר שטרית, שבניגוד למה שאתה עושה, שאתה חוקר ושואל ודורש - -
מיכאל איתן
¶
- - אז הוא הרגיש את עצמו כשליח של הפרויקט, כי הוא יזם אותו כשהיה שר הפנים, ולא היתה בקרה פרלמנטרית במהלך החקיקה, כמו שיש כאן, והרבה דברים נשארו לא מכוסים.
היום, המצב הוא שאנחנו נמצאים בתחושה – אני אומר עוד פעם, אני מעריך מאוד את האנשים – שהם רצים עם פרויקט שהולבש עליהם לטוב ולרע, גם על אנשי המקצוע בצורה כזאת או אחרת, ואין גורם מקצועי שיאזן.
אני רוצה לבוא לטובתם בטיעון אחד – עד כמה שאני מבין, ואני לא איש מקצוע – אומר לי יורם, שהוא איש המקצוע המרכזי של הפרויקט הזה, שאני בהחלט מאמין לו ומעריך את הידע שלו, רק עוד פעם אני אומר: צריך תמיד מישהו שיאזן, כי כל דבר אנחנו יודעים, דודו, אדוני היושב-ראש, שאתה בא עם תפקיד מסוים, עם מערכת מסוימת, אז הראיה שלך היא לא תמיד מאוזנת, ואולי גם לא צריכה להיות. גם בעניינים מקצועיים אתה בוחר אלטרנטיבות כאלה ואחרות.
אבל, נניח, אני מקבל את מה שהוא אומר, ואני משתדל להיות באמת אובייקטיבי, הוא אומר כך: התעודה הזאת זה לא קשור למאגר, נכון? זה לא קשור למאגר, ימי חייה של התעודה הם עד עשר שנים, מדינת ישראל רוצה ללכת לקדמה, בקדמה יש הרבה תועלת, התעודה הזאת תוכל לשרת את האזרח ולחסוך לו עשרות שעות עבודה במהלך עשר השנים האלה, כי הוא יוכל לקבל שירותים, הוא לא יצטרך לנסוע, יוכל לקבל – אז הוא ישקיע עכשיו על מנת לחסוך את שעות העבודה בתורים ובקבלת שירותים ממשלתיים בצורה דיגיטלית, ובשירותים נוספים שגם גורמים מסחריים יוכלו לעשות עם התעודה הזאת, לתת בו יותר אמון, ולתת לו שירות יותר טוב, התייעלות גדולה של המשק.
התעודה הזאת ללא ספק תחסוך למשק כסף. אז אם יצטרכו פעם בעשר שנים, ואין לנו אפשרות אחרת והתעודה כבר לא שווה, אז צריך לעשות את החשבון, ואני בעד החשבון שאין ברירה ואחת לעשר שנים אנשים - - -. אולי אתה יכול להגיד: תשמע, אל תחייב אותם - - -
היו"ר דוד רותם
¶
החשש שלי הוא ש-20% לא ילכו לחדש את תעודות הזהות. דווקא אותם אלה שאתם רוצים שיהיה לכם ביטחון שזה הם, הם לא יחדשו.
מיכאל איתן
¶
אז יש על זה הצעת חוק של בילסקי, דרך אגב, והיתה הצעה שגם רישיון נהיגה יוכל לשמש בסיס להזדהות, שאדם יהיה חייב לשאת או תעודת זהות או רישיון נהיגה, ומדי פעם בפעם, רישיון נהיגה בכל מקרה צריך לחדש.
היו"ר דוד רותם
¶
אבל רישיון נהיגה אתה מקבל בדואר, משלם וקיבלת – הלוואי שזה היה קורה פה, אם זה היה קורה פה שכל עשר שנים אני מקבל את התעודה וצריך לשלם, אני כבר הייתי מאשר את התקנות האלה לפני שנתיים.
היו"ר דוד רותם
¶
הבעיה שלי שאני חושב שאנחנו הולכים – עשרה מיליון תושבי מדינת ישראל פעם בעשר שנים – ומטרטרים אותם.
אברהם מיכאלי
¶
א', אי-אפשר לדעת מה יהיה תוך עשר שנים, יכול להיות שהטכניקה תתקדם, ואולי ניתַן בפעם הבאה לא ללכת לעוד עשר שנים, אלא אולי עוד 50 שנה.
תמי סלע
¶
לא זיופים. שהכרטיס הזה, ברוב המקרים ישמש לזיהוי חזותי, לא לזיהוי במחשב, כי אם אני באה לבנק, לקופת-חולים, כל מיני גורמים שרוצים לזהות אותי מסתכלים על התמונה. בעצם הגיעו למסקנה שכשאנשים מסתובבים עם תמונה מיושנת זאת בעיה, וכל עשר שנים זה זמן ראוי לעדכן גם את התמונה, מעבר לצד של הפלסטיק והבלאי שלו וכולי.
תמי סלע
¶
אחרת לא היתה הצדקה בתעודות הרגילות – הרי היום עדיין רוב האנשים יסתובבו עם תעודות זהות רגילות – להחיל את זה על כל התעודות.
מיכאל איתן
¶
תגידי לי כמה פעמים, כמה אנשים הורשעו בעשר שנים האחרונות על כך שהם השתמשו בתעודת זהות מזויפת?
אמנון בן עמי
¶
השר איתן, זה לא אגדות, זה נתונים. אתה צריך להפנות את השאלה הזו למשטרת ישראל, אבל יש זיופים של תעודות זהות, ותעודות הזהות הישראליות הם הקלות ביותר לזיוף.
מיכאל איתן
¶
אני בעד התעודה החדשה, אבל אם יבוא אדם עם תעודה של עשר שנים או 15 שנה, לכשעצמה אם היא טובה, לא יהיה שום אסון, וגם 20 שנה, זה לא מכת המדינה.
הנקודה המרכזית כאן, זה לא הפחד מהזיופים, אלא הצורך לעשות את המדינה עם שירותים, מדינה יותר מפותחת, שיכולה לפתח את עצמה, זה מכשיר שיכול לסייע.
אמנון בן עמי
¶
התיעוד החכם נותן מענה גם למה שאתה אומר, וגם לזיופים, וגם למניעת זהויות כפולות, זה פרויקט תשתית לאומי.
היו"ר דוד רותם
¶
אתם כל הזמן מדברים על זיופים, זיופים, איפה מישהו מזייף תעודת זהות, למה שאני אזייף תעודת זהות? בחירות יש פעם בארבע שנים, וגם לא צריך לזייף תעודת זהות בשביל לבחור בשם מישהו אחר.
אמנון בן עמי
¶
רק בשבועיים האחרונים היו כתבות בטלוויזיה על זיופי תעודות זהות, ומה שעשו לאזרחים עם זיופי תעודות זהות. אני לא נכנס לזיופים בבחירות, ואני לא נכנס לזיופים בתשלום קצבאות, ואני לא נכנס לנושא זיופים בנושא ביטחוני. יש בכל הפרמטרים האלה זיופים, זה פשוט מדהים, פשוט מדהים מה שאתם אומרים.
מיכאל איתן
¶
זיופים בבחירות זה שבכלל לא מביאים תעודת זהות, בן-אדם עם עשר תעודות זהות, אף אחד לא מסתכל, זה הזיופים, לא צריך תעודה מזויפת.
היו"ר דוד רותם
¶
אבל תגיד לי רק מה עושים עם זה. זייפתי תעודת זהות ישראלית במדפסת בבית, יש לי גם את הניילון לשים על זה, כי זה הדבר - - -. אתה מבין שלוקח - - -
היו"ר דוד רותם
¶
אדוני, לא, אני לא רוצה עובדות של "כלבוטק", אתם תגידו לי את העובדות. אני רוצה להבין, למה אדם יזייף תעודת זהות ישראלית?
עירית ויסבלום
¶
הוא ילך לבנק לפתוח חשבון בנק עם תעודת זהות מזויפת על שם אדם אחר, הוא ייקח הלוואות, ייקח משכנתה, אחר כך הוא ילך לעורך-דין, יחתום על ייפוי כוח בלתי חוזר, הם ימכרו את הדירה של האדם הזה ש - - -
היו"ר דוד רותם
¶
את יודעת, על ייפוי כוח בלתי חוזר אפשר לחתום או לעורך-דין או דרך נוטריון, ומישהו צריך לבדוק, כשהוא מאשר את ייפוי הכוח הזה, שהחותם הוא האיש הנכון.
עירית ויסבלום
¶
זה הבדיקה שנעשית היום, אין להם את האפשרות לדעת שתעודה היא מזויפת. אני רוצה גם לציין שב - - -
אברהם מיכאלי
¶
אתם נכנסים פה לויכוח פילוסופי שלא נצא ממנו. אם צריך תעודת זהות, אם צריך דרכון או לא צריך דרכון, אני לא יודע – כרגע - - -
עירית ויסבלום
¶
אני רוצה לציין תופעה שראינו אותה בצורה ברורה עכשיו כשהוגשו התחשיבים – זה גם צורף כנספח לתחשיבים – היה חיתוך של כל האנשים שלא החליפו תעודות זהות בעשר השנים האחרונות, כדי קבלת הנתונים הסטטיסטיים, והתברר שיש אנשים שמחזיקים תעודות זהות, ולא הוחלפו משנת 1860, 1889, כל השנתונים – ילידי השנים האלה – זה אנשים שכנראה כבר לא אתנו היום, רק שלא נמסרה הודעה מתאימה לפי חוק המרשם, ולכן הם לא נגרעו מהמרשם.
היו"ר דוד רותם
¶
איך זה יכול להיות? קברו אותם? אה, לא קברו אותם? בסדר, את יודעת, אם מישהו מת ולא קברו אותו, אלא מחזיקים אותו בסלון, זה בסדר.
עירית ויסבלום
¶
יש אנשים שנקברים שלא בהתאם לתקנות של המדינה, יש תופעות – אני שמעתי על זה שאנשים לא מדווחים כנפטרים.
היו"ר דוד רותם
¶
רגע, יש לי הצעה. כיוון שלאחרונה התעסקתי במתים, את יודעת, אדם מת אי-אפשר להוציא אותו, אם אין או תעודה משטרתית או אישור של רופא.
נסים אליאסף
¶
ואם הוא עזב את הארץ והוא נפטר בחוץ-לארץ, ואתה לא יודע. היום בפנקס הבוחרים יש מעל חצי מיליון - - -
נסים אליאסף
¶
בפנקס הבוחרים יש פער בינינו לבין הלמ"ס בנוגע לכמה תושבים יש במדינה, בפנקס הבוחרים יש מאות אלפים שהם לא בארץ. בגלל זה אחוזי הבחירות שלנו זה 70% וזה לא נכון, זה הרבה יותר.
היו"ר דוד רותם
¶
מה פתאום 70%, אנחנו מצביעים הרבה יותר, אנחנו כמעט מצביעים 100%, בעיקר המתים ואלה שבחוץ-לארץ.
מיכאל איתן
¶
עכשיו זה אקטואלי, ב-31 לחודש הליכוד הולך לבחירות, ואני עברתי על הרשימות, יש המון אנשים ילידי 1890 ו-1895.
עירית ויסבלום
¶
לכן, אנחנו חושבים שהעניין של תעודות זהות שתהיינה תקפות לעשר שנים – אדם שלא יבוא לחדש, המשמעות תהיה שאין לו תעודת זהות, ולכן למשל הוא לא יוכל לבוא, זה יהיו דברים שייעשו התאמות בחקיקה ותקנות של הגורמים השונים, גם ביטוח לאומי.
אני מניחה שעם הזמן ובהתאם לתקנות, ככל שיאושרו כאן, אם תהיה החלטה שלא משלמים קצבאות ביטוח לאומי לאנשים שאין להם תעודת זהות תקפה, אז אנשים שאולי נקברו בחצר ולא דווחו לרשויות כאנשים שנפטרו, לא יוכלו לקבל קצבת ביטוח לאומי, כי הם לא באו לחדש תעודת זהות אחרי עשר שנים. חלק מתרמיות ביטוח לאומי שנעשות במיליארדים, זה גם כתוצאה מהעניין הזה.
היו"ר דוד רותם
¶
הבנתי, זאת אומרת, השיטה הולכת להיות יותר מעניינת, שאם לא אחדש את תעודת הזהות אחרי עשר שנים, אפסיק לקבל גם קצבאות ביטוח לאומי, ומכיוון שאת התקנות האלה לא אני צריך לאשר, יש ועדה אחרת שיגיע אליה, שם יאשרו את זה, כי הם לא ישימו לב לרעיון.
עירית ויסבלום
¶
התקנות שלנו לא קובעות את מה שאני אומרת, אני אומרת שיהיו תועלות שגורמים אחרים ממשלתיים יוכלו לעשות בזה, אדם שמופיע במרשם כיליד 1892 והוא כבר לא חי, אז המשפחה שלו לא תמשיך לקבל קצבאות ביטוח לאומי לחשבון, והוא גם לא יבוא לבחור, כי אין לו תעודת זהות תקפה.
מיכאל איתן
¶
מה ביטוח לאומי לא יודע להוציא מהמחשב את כל ה-1892 ולעצור את זה? תגידו לי, איפה אנחנו חיים, ב"חלם"?
עירית ויסבלום
¶
אבל יש גם אנשים שאולי בגיל 60 נפטרו ולא דווחו, וביטוח לאומי משלם להם, כי הוא לא חושב שהם נפטרו.
מיכאל איתן
¶
אני לא יודע. אני עכשיו "ביטוח לאומי", אם יש 100 איש, והמחשב מוציא לי ילידי 1890, אני שולח בן-אדם ומברר את זה, ולא משלם להם 50 שנה, מה זה יכול להיות?
אמנון בן עמי
¶
היא אמרה שאם יהיו רשויות אחרות שרוצות לעשות התאמה, וטוב שיעשו, מה אתם רוצים שימשיך הברדק של תשלום דברים כאלה? לא, נכון? אז ראוי ש - - -
יורם אורן
¶
לכל רכיב אלקטרוני וגם לפלסטיקה של הכרטיס יש משהו שנקרא "גרף אמבטיה". "גרף אמבטיה" זה אומר שיש אחוז מסוים של המוצרים האלה שמתקלקלים בהתחלה, יש תקופה ארוכה של חיים תקינים, ועליה בקצב התקלות לקראת סוף החיים. "גרף האמבטיה" שלנו אומר שאנחנו רוצים שתקופת השימושיות של הכרטיס תשב על התקופה הארוכה, ולכן הכרטיסים עוברים מבחני אמינות, שמפילים בשלב מאוד מוקדם את אלה שמתקלקלים במיידי.
מה שנשלח לאזרח זה כבר כרטיס אחרי בדיקות ותקין, הוא חי את התקופה השטוחה של "גרף האמבטיה", ויש איזשהו שלב, איזושהי נקודת זמן בעתיד שקצב התקלות שלו יתחיל לעלות.
אם זה יהיה 15 שנה, נקודת 15 שנה היא לחלוטין מעבר לעליה של "גרף האמבטיה".
היו"ר דוד רותם
¶
אתם אמרתם לי שאתם בכלל לא חושבים שאחת לעשר שנים כולם יבואו להחליף, כי בכל שנה חלק מחליפים. אז בוא נאמר ככה, תהיה לי תעודה שבתוקף ל-15 שנה, ואחרי 11 שנה היא תתחיל ליצור לי בעיות, אז אני אבוא ואגיד: אני רוצה להחליף אותה. אבל אם התעודה שלי עובדת טוב, אז היא תסחב 15 שנה.
יורם אורן
¶
הנקודה היא, שוב פעם, תסתכל על זה פרקטית מנקודת המבט של האזרח, הוא לא משתמש בזה יום-יום כמו שאתה משתמש בכרטיס שלך בשביל להיכנס למערכות המידע.
יורם אורן
¶
הוא משתמש בכרטיס מספר פעמים בשנה, כשהוא ירצה להשתמש, הוא יגלה את זה, ואז שוב פעם, אנחנו מחזירים אותו אחורה למצב שאת השירות הוא לא יכול לעשות.
היו"ר דוד רותם
¶
לא הבנתי יורם, אם אני לא משתמש, אני לוקח את התעודה הזאת ושם אותה בבית, בארון, ופעם בעשר שנים אני מוציא אותה ומשתמש בה פעם אחת, אז היא לא תפעל, כי עברו עשר שנים?
מיכאל איתן
¶
אבל יורם, היושב-ראש, בצדק, אומר דבר אחד: אתה מנפיק תעודה לאזרח, אתה אומר לו: אדוני, התעודה הזאת בנויה לשירות לעשר שנים. מבחינת היושב-ראש, הוא אומר: תן לו תוקף ל-15 שנה. אתה אומר לאזרח, מבחינת המוצר, המוצר הזה תקף לעשר שנים, אם זה עבד לו 15 שנה, עבד לו, אם לא, הוא ממילא – למה אתה מחייב אותו? הרי אם אתה מחייב אותו לבוא, אתה דופק את אלה שעדיין זה עוד בסדר אצלם, רק בגלל העניין הזה שהם יכולים לשמור לעצמם אופציה לא לבוא, וברגע שהם לוקחים את האחריות על עצמם, כשהתעודה לא תעבוד, הוא יצטרך ללכת מיד והוא יגיד לעצמו: למה חיכיתי עד לרגע האחרון, למה לא שמעתי להצעה של יורם, ואחרי עשר שנים לא החלפתי.
תעשה 15 שנה עם אופציה שאחרי עשר שנים הבן-אדם לוקח את הסיכון על עצמו, אם התעודה כוחה יפה או היא טובה לשימוש לעשר שנים, אבל אתה חייב להחליף אותה אחרי 15.
יורם אורן
¶
אני חושב שצריך להסתכל על זה כחיתוך של כמה מעגלים: גם המעגל האבטחתי, גם המעגל האמינותי, וגם המעגל של התועלת מהחידוש של זה. אם אנחנו חותכים את כל המעגלים האלה, אם נסחב את זה ל-15 שנה, זה לחלוטין מוגזם.
מיכאל איתן
¶
אבל זה לא חשוב להם כל כך. מה אכפת להם, הבן-אדם התקלקל לו, הוא יצטרך להחליף ממילא, לא התקלקל, זה טוב, אז מה אכפת להם? הם יכולים להגיד לו - -
מיכאל איתן
¶
- - הספק אומר שהתעודה תעבוד עשר שנים, אחר כך אתה לוקח על אחריותך שתתקלקל לך כל רגע. אחרי 15 שנה אתה חייב בכל מקרה להחליף.
אברהם מיכאלי
¶
טוב, בוא נעשה פשרה איפשהו באמצע. אתה הרי חושב על הצד הכלכלי, אתה לא חושב כרגע על אמינות של אותה - - -
היו"ר דוד רותם
¶
אני חושב על האזרח – אמינות, אפשר לעשות דבר אחר – מתי אני צריך להחליף את תעודת הזהות שלי בפעם הבאה? התקנות האלה מתקבלות, יש לי תעודת זהות מ-1884.
עירית ויסבלום
¶
התעודות הרגילות שיש ביד הציבור היום, יש הוראת מעבר שקובעת שבעוד עשר שנים מיום התחילה.
היו"ר דוד רותם
¶
תודה. זאת אומרת, עשר שנים התעודות האלה יעמדו בתוקף ממילא, אז שם בוודאי שתתנו לי 15 שנה, לא יקרה כלום, כי התעודה הזאת תמשיך – אני כבר ממילא לא דומה למה שיש בתמונה.
היו"ר דוד רותם
¶
בסדר, זה לא משנה אם זה עשר שנים או 15 שנה. תאמינו לי, אני לא מזדקן כל כך מהר, זה לא נורא.
מיכאל איתן
¶
גם כאן יש עקרון של "אמבטיה". בהתחלה השינויים הם מהירים, אחר כך אתה שומר על התדמית שלך לאיזה תקופה ארוכה שָׁוֶה, ואחר כך עוד פעם יש עקומה של השתנות מהירה בדמות החזותית.
אברהם מיכאלי
¶
אדוני היושב-ראש, אנחנו נחשוב על הצד הכלכלי הזה שאתה חושב עליו, זה יותר כלכלי, נגדיל את זה ל-12 שנה, כדי שנוכל פשוט מאוד לראות מה יקרה באמצע גרף.
היו"ר דוד רותם
¶
לפי הפילוסופיה שלי, זה צריך להיות כמו בארצות-הברית. אדוני, יש לי רישיון נהיגה, זה תעודת הזהות שלי, למה אני צריך בכלל - - - ?
מיכאל איתן
¶
לא צריך היה לשאול: מי זה שר הפנים? צריך לשאול: איזה סיעה מיוצגת כאן באופן קבוע בכל הדיונים.
מיכאל איתן
¶
הוא לא מאמין בתעודת זהות, אתה לא מאמין בקדוש-ברוך-הוא? שיסדר את כל העניין שהכול יהיה בסדר.
תמי סלע
¶
גם ככה אנחנו הרי נאשר רק ביחד, כי התקנות לאימות אנחנו לא נאשר את אלו שהועברו אתמול, שמפנים אליהם - - -
אורי מקלב
¶
אני כן חושב שאצל אנשים מבוגרים השינויים הם כבר לא שינויים – מגיל 65, מגיל 70, תעודת הזהות - - -
אורי מקלב
¶
לא חושב שצריך להביא אותו.- - - דיברתי על זה בישיבה הקודמת, ועכשיו אומנם לא השתתפתי ברוב הדיון, אבל דיברנו אז על הנקודה של אנשים מבוגרים. לראות אותם נשרכים להחליף את תעודות הזהות שלהם, אנשים מבוגרים יכול להיות מגיל 65, ו-70, ו-80, ו-85 והוא גם בן 90, והוא יצטרך להגיע למשרד הפנים, לכן מגיל מבוגר - - -
אורי מקלב
¶
עכשיו אצל נשים זה כן, אצל גברים זה לא, אבל אצל גב' לא, מגיל 70 ואילך. תעודת הזהות יכולה להיות ברת תוקף עד 120 שלו, כל זמן שהוא חי. השינויים כבר לא שינויים שעליהם דיברנו. דיברנו על כמה סיבות, לָמָה צריך להחליף תעודת זהות. חלק מהסיבות, אולי נשארו גם - - -
היו"ר דוד רותם
¶
האלקטרוניקה שבתוכו נשחקת. זאת אומרת, אותו אדם כשהוא יהיה בן 75 או 80, והוא עשה את תעודת הזהות כשהוא היה צעיר יותר, יבוא להצביע ופתאום יתברר שהכרטיס לא עובד, וביום הבחירות אי-אפשר להוציא כרטיסים חדשים, ואנחנו לא מוכנים לוותר על ההצבעה של הקשישים האלה.
אורי מקלב
¶
זה בהחלט נכון, ואני חושב אבל מצד שני לראות את כולם, לראות קשישים – אתה רוצה שבן-אדם בן 85 יעמוד במשרד הפנים - -
היו"ר דוד רותם
¶
רגע, תיכף, אתה יודע, אדון בן עמי הוא אדם רציני, והוא עם הפנים לאזרח – האם תהיה אפשרות שאנשים מעל גיל מסוים, או אנשים במצב בריאותי מסוים, תהיה מכונה ניידת שתבוא אליהם הביתה?
היו"ר דוד רותם
¶
יש עכשיו הצעת חוק שאנשים מעל גיל 90 שבאים לביטוח לאומי יוכלו לעשות את הבדיקות בבית. אתה מבין, בוא נאמר ככה, מיקי - - -
אורי מקלב
¶
זה לא ישים, ואני חושב שאנחנו נטרטר אותם, נראה את כל הקשישים, לא כולם יוכלו לבוא, והם ירצו לבוא לבחירות - - -
נעמה פלאי
¶
כבוד היושב-ראש, אנחנו קבענו בתקנות של הביומטריה, בתקנה 8(4), שאנחנו מתכננים: "לאפשר ביצוע תהליך הנפקה של מסמך זיהוי במוסד או מקום שבו מצויים תושבים קשישים או בעלי מוגבלות שאין ביכולתם להגיע ללשכות רשות האוכלוסין, ובלבד שתהליך ההנפקה יתקיים במקום המאפשר" - - -
תמי סלע
¶
זה תקנה (א). תקנה (ב) אומרת: "על אף האמור... תקופת תוקפה של תעודת זהות הניתנת לבעל רישיון לישיבת ארעי לפי חוק הכניסה לישראל... היא למשך תקופת הרישיון שניתן לו".
תמי סלע
¶
ו-(ג): "במקרים מיוחדים שיאשר ראש רשות האוכלוסין, בהחלטה מנומקת בכתב" – זאת תוספת, "תינתן תעודת זהות לתקופה הקצרה מעשר שנים". עכשיו, פה באמת השאלה מה המקרים שעליהם מדובר, כי בסך הכול מבחינת העילות לפקיעת תוקף, אם יש רישיון ישיבה שפג, זאת עילה לפקיעת תוקף כבר בתקנה 3. השאלה מה העילות שבעצם היו במחשבה לצורך סעיף קטן (ג), ופה באמת עולה שאלה: האם אין אפשרות לציין את העילות, או שההליך יהיה יותר מתועד?
עודד פלר
¶
גם אנחנו סבורים שלסעיף הזה אין מקום. צריך לזכור, בראש ובראשונה, שתעודות זהות אינן עניין וולונטרי, אדם חייב על-פי חוק להחזיק בתעודת זהות. אני מסכים עם אדוני היושב-ראש, אפשר היה להסתפק בתעודות אחרות, כמו רישיון נהיגה, אבל חייבים להחזיק בתעודת זהות, וחייבים לשאת אותה על-פי חוק, ולכן אנשים צריכים לבוא לקבל את זה. וכשזה המצב, צריך לתת להם את זה בתקופה שצריך לתת להם את זה.
אנחנו סבורים שסעיף 26 לחוק מרשם אוכלוסין, שהוא הסעיף המסמיך לעניין תוקפן של תעודות זהות, לא מאפשר את תקנת משנה (ג) מהסיבה הפשוטה שסעיף 26 לחוק מרשם אוכלוסין קובע שהשר יוכל לקבוע בתקנות הוראות כלליות, שיחולו על כל תעודות הזהות באשר הן, כמו למשל שכולן יפקעו אחרי עשר שנים ללא יוצא מן הכלל, וכן לקבוע כללים לגבי פקיעתן משום שני טעמים: או מועד הוצאתן או גילם של בעליהם. זאת אומרת, או לכולם - - -
עודד פלר
¶
בדיוק. העניין של מבחן אחר, לטעמי, הוא לא מצב שבו הוועדה מסמיכה את ראש הרשות לקבוע מבחנים אחרים. הוועדה צריכה לקבוע את המבחן. בעצם במתן סמכות לראש הרשות, נותנים לו את האפשרות לקבוע את המבחנים האלה וזה לא מה שקובע החוק.
מניין נובע החשש שלנו? ראשית, משום שהתקנות קובעות את העילות שלטעמנו הן עילות לפקיעת תוקפה של התעודה, ואנחנו לא רואים זולתן עילות אחרות שמטעמים אלה צריך לעשות את זה. מעבר לזה, הניסיון שלנו מלמד – והניסיון הזה מגובה גם במספר הליכים שנאלצנו לנהל בבית-המשפט הגבוה לצדק – שמשרד הפנים לא פעם רואה עצמו מוסמך למנוע מאנשים שירותים על מנת ללחוץ עליהם לקבל את הסכמתם לעניינים כאלה ואחרים. יש לו מחלוקת איתם למשל בעניינים של מרשם אוכלוסין; הם רשומים כיהודים, הוא סבור שהם לא יהודים, רשום שהם גרים במקום מסוים, והוא חושב שהם גרים במקום אחר.
עודד פלר
¶
לא, הסיפור הוא כזה – משרד הפנים, לצורך העניין, מגיע אליו מבית-הדין הרבני או מגורם אחר, עולה חשש שמישהו רשום כיהודי והוא לא יהודי, העניין מוסדר בסעיף 19 לחוק מרשם האוכלוסין, סעיף 19 אומר שכשפקיד הרישום קיבל מידע בעניין שנוגע למרשם, כלומר שיש טעות במרשם, הוא צריך לנקוט באחת משתי הדרכים; אם זה לא נוגע לאחד מהפרטים כמו: דת, לאום, מצב אישי, הוא יכול לשנות את זה על סמך הראיות שיש בידיו ככל שהן יותר מספיקות, אבל במקום שבו מדובר בדת, לאום, מצב אישי, הוא צריך לזמן אליו את האדם, את האזרח או התושב, לשאול אותו: האם להציג בפניו את הראיות, ולשאול אותו האם הוא מסכים לשינוי. אם האדם מסכים, אפשר לשנות, אם האדם לא מסכים, החוק קובע שמשרד הפנים, רשות האוכלוסין, תלך לבית-המשפט לענייני משפחה, תציג את ראיותיה, ובית-המשפט לענייני משפחה יורה על תיקון המרשם – זו הפרוצדורה.
עודד פלר
¶
למיטב ידיעתי, משרד הפנים נהג בעניין הזה עד היום, פעם אחת בלבד, בעניין שאנחנו מנהלים היום, זאת אומרת, הלך לבית-המשפט הגיש תובענה לשינוי המרשם, וזה גם בעקבות הקריאה - -
עודד פלר
¶
- - שהגשנו לבג"ץ אחרי שנים שבהם טרטרו את האזרחים.
מה שקורה בפועל הוא שמשרד הפנים – כיוון שהחוק אומר: או הסכמה של האזרח או בית-משפט, משרד הפנים לא הולך לבית-משפט, אז איך משיגים את הסכמת האזרח? מונעים ממנו שירותים במשך תקופה ממושכת, הוא לחוץ, הוא צריך תעודת זהות בשביל להצביע בבחירות, הוא צריך תעודת זהות בשביל להציג בביטוח לאומי - -
עודד פלר
¶
מונעים מאדם שירותים, ועל-ידי זה, כשהוא בשלב מסוים שכבר נקעה נפשו, הוא מוכן לחתום על כל דבר שיגידו לו. לכן, כך הוא "מסכים" במירכאות.
העניין הוא שאנחנו נאלצנו ללכת עם הדבר הזה פעמיים לבג"ץ. בעקבות העתירה הראשונה שלנו אכן תוקן הנוהל. משרד הפנים על-פי הנהלים שלו לא רשאי לעשות את זה בפועל היום. הוא מכיר את זה שהוא לא רשאי לעשות את זה, אלא שנאלצנו ללכת שוב לבג"ץ, משום שבפועל זה לא תמיד קורה, כי יש נסיבות שבהם הפקיד מחליט שבכל זאת אתה צריך ללחוץ, מה אכפת לו לנסות את הדבר הזה?
וזה לא פעם נעשה גם בתמיכה של הלשכה משפטית. בעתירה האחרונה שהלכנו לבג"ץ זה לווה במשהו כמו חמישה או שישה מכתבים מטעם הלשכה המשפטית של משרד הפנים, שאומרת שזה בסדר והיא מגבה את זה, וזה ככה, וזה על-פי הנוהל, ואז כשאנחנו מגיעים פעם ראשונה לבג"ץ, אומרים לנו: לא זו היתה טעות. אני את הטעויות האלה רוצה למנוע. ראש הרשות, יש לו עילות שקבועות בתקנות, שהן מספיקות בנסיבות האלה, מעבר לזה לא צריך לתת סמכויות להחליט על מתן תעודת זהות או אי-מתן תעודת זהות. אדם צריך לשאת תעודת זהות על-פי חוק, שיקבל אותה.
היו"ר דוד רותם
¶
רגע, לא. אני לא רוצה שתתייחסי לדברים של מר פלר. אני צריך גם לגמור. אני רוצה להבין באיזה מקרים אתם רוצים לקצר את תעודת הזהות?
עירית ויסבלום
¶
אנחנו חשבנו על מקרים – קודם כל מדובר במקרים חריגים וזה יהיה במשורה, זה לא יינתן בידי פקיד שרוצה להציג - - -
עירית ויסבלום
¶
אנחנו לא יודעים על רשימה, אני יכולה לתת דוגמאות לדברים שחשבנו ולסיבות שבעטיין התקנה הזאת עלתה, מקרים שלמשל נשקל ביטול אזרחותו של אדם לפי חוק האזרחות, ויש מנגנון בסעיף 11 "חוק האזרחות" פניה לבית-המשפט וכולי. יש שם תנאים ומבחנים ובמקרה כזה למשל, כשאנחנו נמצאים בהליך מתקדם לביטול אזרחותו של אדם, יש מקום אולי לבחון או להחליט האם לאותו אדם תינתן תעודת זהות, למשל לשלוש או ארבע שנים, כיוון שאנחנו מעריכים שבתוך שלוש-ארבע שנים אזרחותו, סביר להניח, שתבוטל.
עירית ויסבלום
¶
- - אבל אותו אדם, גם אחרי שהתעודה שלו רשומה אצלנו כתעודה שפקעה אחרי שביטלנו לו את האזרחות, הוא עדיין יכול לעשות בה שימוש ולהזדהות אִתה כאזרח מן השורה ולהטעות או את המשטרה או את האנשים שבאים אתו בקשרי מסחר, עבודה וכולי. זאת אומרת, שבמערכת המחשבים שלנו זה מופיע כתעודה שפקעה וכאדם חסר מעמד. אבל אנחנו מכירים אנשים כאלה שעדיין עושים שימוש בתעודת הזהות, ולכן אם יש סבירות גבוהה שהמעמד שלו יבוטל, האזרחות שלו תבוטל, אדם אולי שנמצא בהליכי הסגרה, והוא לא יהיה פה ב-20 שנים הקרובות, לא אמור להיות פה ב-20 שנים הקרובות, כי הוא הוסגר לחוץ-לארץ או אדם שמבקש ויתור על האזרחות - - -
עירית ויסבלום
¶
אם יבוא לחופשה בארץ, יבקש תעודת זהות, ואנחנו נדע שהוא לא תושב ישראל בפועל, הוא לא יקבל תעודת זהות. מי שאינו תושב, האזרחות שלו לא נפגעת, אבל הוא עדיין לא מחזיק בתעודת זהות.
עירית ויסבלום
¶
זה מקרים שאולי אנחנו עוד לא לגמרי יכולים להגיד: זה המקרה 1, 2, 3, אולי הסגרה יוחלט שלא, אולי ויתור על אזרחות יוחלט שלא, אבל ביטול אזרחות יכול להיות שכן. לכן אנחנו מציעים - - -
היו"ר דוד רותם
¶
לא, אתם צריכים לכתוב הפוך: בהתקיים אחד מאלה, רשאי ראש הרשות, ואז בהסגרה הוא יחליט שלא, אז הוא ייתן את התעודה לעשר שנים, אבל תהיה לו סמכות לתת אותה גם לפחות.
תמי סלע
¶
אז יהיה פירוט של העילות ותציעו נוסח לעניין הזה. ה"עילות לפקיעת תוקפה של תעודת זהות, תקנה 3(א) על אף האמור בתקנה 2, יפקע תוקפה של תעודת זהות בכל אחד מאלה: לאחר שהודיע בעל תעודת זהות, שזהותו אומתה", או בעצם זה בתקנות שבפנים שעוד לא - - -
תמי סלע
¶
"בהתאם לתקנה 2(3) לתקנות מרשם האוכלוסין... לעובד מוסמך כי קיים חשש ממשי... נפגעה שליטתו בתעודת הזהות או כי נעשה שימוש לרעה בתעודת הזהות או במידע או בנתונים השמורים בה, או כי פרט מהפרטים... המופיעים בתעודת הזהות או בשבב אינו... נכון". אז פה יש כמה הערות. הערה אחת - - -
היו"ר דוד רותם
¶
לא הבנתי, אני פה מוכרח לשאול שאלה: הלכתי למשרד הפנים, הוצאתי תעודת זהות, כתוב שם רווק וכתוב שם חמישה ילדים, התחתנתי או נולד לי עוד ילד, יש שם פרט לא נכון, בשביל זה מבטלים את תעודת הזהות?
היו"ר דוד רותם
¶
זו לא הכוונה? כך כתוב פה. מה זה, "או כי פרט" המופיע "בתעודת הזהות או בשבב אינו נכון".
עירית ויסבלום
¶
הנוסח המקורי שחשבנו עליו, ולא הצלחנו להשאיר אותו מבחינת ההערות של משרד המשפטים, זה שכשהמידע ששמור בתעודה או בשבב אינו מהימן. התכוונו למקרים שבהם צריך להגן על בעל התעודה בגלל סיבות כמו פריצה לשבב - - -
עירית ויסבלום
¶
היה לנו על זה שיג ושיח ארוך מול משרד המשפטים, והם טענו שזה עמום מדי, העניין של אינו מהימן - - -
עירית ויסבלום
¶
הכוונה היא לא שפרט רישומי על גבי התעודה כבר לא נכון, כבר לא מעודכן, צריך לשנות אותו, אלא כשיש ניסיון לחבל בשבב ועל-ידי כך לפגוע בשליטה של בעל תעודת הזהות בתעודה שלו. הכוונה היא במיוחד לתעודות הביומטריות שאנחנו חוששים שיהיו ניסיונות לבצע פגיעה כזאת כדי להשתמש לרעה בתעודה, אם מישהו ירצה לחבל בשבב, להוסיף פרטים שהם לא נכונים, לשנות, ארצה להשתמש בתעודה של מישהו אחר, ולכן אכניס את הפרטים שלי לתעודה שלו. הכוונה היא לדברים כאלה, לא למקרים שבהם הסטטוס של האדם כבר לא נכון, זאת לא הכוונה.
נעמה פלאי
¶
הניסוח הזה שמופיע כאן מסתמך על סעיף 20 לחוק חתימה אלקטרונית בהקשר של תעודות שיש עליהם חתימה אלקטרונית, לקחנו את הנוסח בשינויים המחויבים לכאן יותר בהקשר של התעודה לאימות. השינוי בפרט מרשם יותר רלוונטי, אם כבוד היושב-ראש יסתכל בהמשך ל-26 - - -
היו"ר דוד רותם
¶
אז אני מציע לכם לשים נקודה אחרי המלים: "או כי נעשה שימוש לרעה בתעודת הזהות או במידע או בנתונים השמורים בה", נקודה. כי המלים: "או כי פרט מהפרטים המופיעים בתעודת הזהות או בשבב אינו נכון" – אין שום היגיון שזה תעודת הזהות.
נעמה פלאי
¶
הקושי לצפות את המקרים שבהם יכולים להיות מצבים שקשורים יותר לתעודות החדשות בהקשר הזה מבחינת בעיות שיש בתעודה, זאת אומרת, אנחנו יכולים לחשוב אולי על תוספת שתבהיר את זה ששינוי בפרט מרשם אינו סיבה. אגב, אנחנו מדברים על סעיף שבו אדם מבקש לבטל את זה, זה קודם כל, אבל אפשר להוסיף פה איזה הבהרה לעניין זה, שזה לא שינוי בפריט מרשם, שזה כפוף לכללים הרגילים, אבל יכול להיות שכן כדאי להשאיר - - -
היו"ר דוד רותם
¶
לא. אגב הוא לא מבקש לבטל, הוא מודיע שקרו אירועים, אז הוא מודיע למשרד הפנים: תשמעו, נולד לי עוד ילד, כי הוא בא לרשום את הילד שם.
נעמה פלאי
¶
זה לא המצב. אדם שנולד לו עוד ילד צריך להגיע לפי הכללים הרגילים של חוק מרשם האוכלוסין לשנות את המרשם, לקבל תעודה חדשה.
נסים אליאסף
¶
בזמנו בדקנו מי מסתמך היום על הספח, ועשינו גם עבודה מול כל המשרדים, התברר שהשינוי הוא גדול מאוד בכדי להיכנס בו עכשיו. כרגע יש ספח.
עירית ויסבלום
¶
בפסקה (6) יש את המצבים של שינוי פרטים, ולמעט שינוי - - - בהחלפת הספח, זאת אומרת, הוצאנו את זה מה - - - למקרה הזה.
היו"ר דוד רותם
¶
לא, זה צריך להיות "או בנתונים השמורים" בנקודה שמישהו שיחק עם התעודה, עזבו את הפרטים, זה לא מעניין אתכם בכלל.
נעמה פלאי
¶
יתכן שזה מספיק, אבל אנחנו פשוט מתקשים לחשוב כרגע על כל האפשרויות שיחולו, על כל התרחישים.
היו"ר דוד רותם
¶
רבותי, אל תתקשו לחשוב, הגיע הזמן שנחשוב מראש על כל הדברים האלה, כי פה אנחנו נכנסים לקישקס של אנשים, וצריך לחשוב על זה מראש.
היו"ר דוד רותם
¶
אז תתקנו את התקנות. בכל דבר, אם יקרה מקרה, מה אני יכול לעשות? הרי אין גבול לדברים האלה.
נעמה פלאי
¶
האם אפשר, בכל זאת, לעשות את זה בדרך של החרגה בסוף הסעיף ולכתוב: למעט שינוי בפריט מרשם לפי הסעיף הרלוונטי שנכניס בחוק.
היו"ר דוד רותם
¶
אם זה "למעט", אז תסבירי לי לאיזה צורך את צריכה "או כי פרט מהפרטים המופיעים בתעודת הזהות או בשבב אינו נכון". מהו המקרה שאת צריכה את זה? תני לי מקרה אחד שאת צריכה את זה.
נעמה פלאי
¶
שיש מצב שבו פרט לא נכון, אבל מרשמית הוא כן נכון. זאת אומרת, יצאה תקלה שפרט שרשום על - - -
נעמה פלאי
¶
אז אני אומרת, יכול להיות מצב שאדם יצא מהלשכה ופתאום הוא יראה שהשם שרשמו לו אינו נכון וזה לא שינוי, הוא לא רוצה עכשיו לשנות את השם שלו. יש תקלה וכתבו לו את השם לא נכון, הוא רוצה שיתקנו לו את השם.
תמי סלע
¶
זה לא פקיעת תוקף, זה צריך להיות "עם החלפתה בתעודת זהות" מתוקנת, זה צריך להיות כמו ב-(6) במקרה הזה, לא להיכנס לתוך (1). רציתי לשאול, האם נגיד חבלה שנגרמה לו בכרטיס, שזה לא שימוש לרעה או פגיעה בשליטה, יכולה לגרום לזה שנגיד הנתונים בשבב יהיו לא נכונים או שבאמת פוגע במהימנות של התעודה או משהו כזה, כי זה אולי מקרה שלא נכנס כרגע לשתי העילות, (1) זה פגיעה בשליטה - - -
תמי סלע
¶
דיברתם על מקרה של חבלה כלשהי בכרטיס, שאולי פוגעת בשבב, אני לא מכירה מספיק את זה, אז אני שואלת.
תמי סלע
¶
לא, זה בסדר. האם זה מקרה שצריך אולי להוסיף לכאן, לעילות האלה שב-(1), שזה מסוג המקרים האלה שבאמת השבב נפגע, ולכן יש פגיעה במהימנות של הכרטיס, וזה לא בגלל שימוש לרעה של איזה גורם או פגיעה בשליטה שלו, שמישהו לקח את זה, אלא שזה בגלל חבלה שקרתה לו. זאת אומרת, זה עדיין אצלו, אף אחד לא השתמש לרעה, אבל הכרטיס התקלקל והוא מודע לזה, כי היתה לא יודעת מה, החתול השתין לו על הכרטיס, סתם, אני שואלת, רלוונטי להוסיף את המקרה הזה.
היו"ר דוד רותם
¶
לא, 3(א) מ-(1) ואילך, אם תקראו את (ב), אתם תראו ש"בהתקיים אחת העילות... יציין העובד המוסמך" את הפקיעה ויודיע לאזרח. זה לא מקרים שבהם אני האזרח בא לבקש, זה מקרים שבהם איכשהו גיליתם את זה, ואתם מבקשים להחליף.
היו"ר דוד רותם
¶
לכן, זה לא מצב שמ-(1) עד (6) ב-3(א), שזה מקרים שבהם האזרח בא לבקש החלפת תעודת זהות, מתברר לו שיש לו שם לא נכון, הוא בא לרשות אומר: רבותי, תחליפו לי בבקשה את תעודת הזהות, מחליפים לו את תעודת הזהות.
עמית אשכנזי
¶
צריך גם להגיד, אדוני היושב-ראש, שהסעיף הזה בעצם גם מתכתב עם החוק העיקרי בסעיף 28(א), שמטיל חובה על תושב להודיע לפקיד הרישום במשרד הפנים כשקורה משהו לתעודה, זאת משום שהתעודה הזאת היא אמצעי זיהוי שאפשר לעשות אִתה פעולות, אז זה עוד סיבה לחדד את הדבר הזה.
נעמה פלאי
¶
מה שלא מכוסה כאן, זה מצב שבו בן-אדם מסתכל על התעודה שלו, והוא רואה שהיא לא נראית לו כמו התעודה שהוא קיבל, למשל במצב – שוב אני אומרת – קודם כל במצב שהוא קיבל אותה בטעות מבחינת זה שהשם שמופיע לו לא נכון, לא כי הוא רוצה לשנות את שמו - -
נעמה פלאי
¶
- - או למשל מצב שנראה לו שמישהו שינה משהו על גבי התעודה, או שמשהו נמחק בתוך התעודה, הוא חושש מזה - - -
היו"ר דוד רותם
¶
סליחה, התעודה שלי בתוקף עשר שנים, אני יכול לבוא אחרי שבועיים לרשות ולבקש להחליף אותה?
תמי סלע
¶
לא, אז זה מה שאתם אומרים זה להוסיף ב-(6), ש"עם החלפתה בתעודת זהות חדשה", אז כתבתם "בשל בלאי" או "שינוי ברישומים" או שפרט מהפרטים לא נכונים.
נעמה פלאי
¶
פה כן הכוונה היא לפרטים מרשמיים, כשאני מחליף שם או נולדים לי ילדים בספח וכולי. הכוונה היא לא שהחלפתי פרטים או שיניתי סטטוס.
היו"ר דוד רותם
¶
עוד לא היה שימוש לרעה, קיבלתי תעודת זהות חדשה, אני שם אותה בבית, אחרי שבוע אני מגלה שמישהו שיחק לי בתמונה. אני לוקח את התעודה, בא לרשות האוכלוסין אומר: רבותי, תראו מה קרה לי, יחליפו לי או לא?
היו"ר דוד רותם
¶
"בהתקיים אחת העילות האמורות בתקנת משנה (א)(1) עד (6), יציין העובד המוסמך במערכות המחשב... את עילת הפקיעה ואת פקיעת תוקף תעודת הזהות, ויודיע על כך לתושב בהודעה בדואר רשום עם אישור מסירה".
היו"ר דוד רותם
¶
סליחה, אני בכלל לא רוצה שתודיעו לי ואל תבלבלו לי את הראש. אתם הרי לא תדעו שדברים כאלה קרו, ראיתי ששיחקו לי, באתי עם תעודת הזהות שלי למשרדי הרשות, אמרתי: תחליפו לי, אז אתם תיקחו את התעודה ותשלחו לי דואר רשום שביטלו? טוב, בסדר רבותי, מצוין.
עירית ויסבלום
¶
הפסקה הראשונה באה להסדיר את ההוראה המהותית, שכשיש בעיה של פגיעה בשליטה או חשש, זו הוראה מהותית שמאפשרת לנו להפקיע את תוקף התעודה על-פי הודעת בעל התעודה.
היו"ר דוד רותם
¶
בקיצור, מי שיוזם את הפעולה זה תמיד האזרח בעל התעודה, אלא אם כן הוא איבד אותה ומישהו שלח אותה בדואר ואז זה סעיף (3).
עירית ויסבלום
¶
הפסקה הזאת היא לפי הודעת בעל התעודה, הוא יכול להגיע ללשכה ולהגיד: יש לי בעיה בשבב או יש לי בעיה, מישהו החליף לי תמונה וכולי. הוא יכול גם להודיע טלפונית למוקד טלפוני.
עירית ויסבלום
¶
אם הוא מגלה את זה בשבת או באיזשהו יום בלילה, שהוא לא יכול להגיע ללשכה, יהיה מוקד טלפוני, שזמין 24/7 שיאפשר לו לבצע ביטול.
היו"ר דוד רותם
¶
מצוין, את יודעת, גיליתי את זה אתמול בערב, טלפנתי למוקד הטלפוני והודעתי להם: רבותי, מישהו שיחק לי בתעודת הזהות, מה קורה מרגע זה ואילך?
עירית ויסבלום
¶
זה גם כתוב בתקנה, הרעיון הוא שמבצעים אימות ודאי שאותו אדם הוא באמת האדם שמחזיק את התעודה ומורשה לבטל אותה בהתאם לתקנה, וכשמאמתים באופן ודאי את הזהות שלו, אז יש ביטול מרחוק. זה אומר שבמערכות המחשב ממיתים את התעודה ואת השבב שלה, התעודה כבר לא בתוקף למרות שכתוב עליה שהתוקף הוא לעוד עשר שנים, וזה אומר שלמחרת בבוקר הוא יכול כבר לבוא ללשכה ולבקש חדשה.
נעמה פלאי
¶
הרעיון זה שאדם רוצה באופן מיידי שיבטלו לו את התעודה, מכיוון שהוא לא רוצה שיעשה בה שימוש. זה קשור לתעודה האלקטרונית שיש עליה. ברגע שבן-אדם מגלה; הוא רואה את המחשב שלו פתוח, הוא רואה שהכרטיס בקורא והוא לא מבין, הוא רואה שהתעודה לא בארנק והוא חושד שמישהו לקח לו אותה, או שאפילו הוא רואה אותה במקום שהוא לא שם אותה בדרך כלל.
הוא רוצה, זה בשבילו, הוא רוצה לוודא שלא יעשה שימוש בתעודה האלקטרונית, ולכן נתנו לו את האפשרות, זאת ההסדרה של העילה המהותית. איפה אני מסדירה את העילה המהותית, שאזרח יכול לבקש שיבטלו לו את התעודה, וזה הרעיון של סעיף (1). הוא יכול לבוא ללשכה – זה תקנה 4 – הוא יכול להתקשר לאותו מוקד שאנחנו מקימים לצורך זה כדי להודיע, כדי שלא יהיה מצב שהוא חושש שעוד שעתיים מישהו ימכור לו את הבית בשמו.
תמי סלע
¶
טוב, המקרים, הדוגמאות שנתתם, לדעתי כולם נכנסים למצבים שיש חשש שנפגעה שליטתו, כי אם הוא רואה שמישהו שיחק בתמונה או מישהו שינה לו פרט, אז כנראה – גם אם עכשיו היא אצלו – באיזה שהוא שלב מישהו השתמש בה.
עוד לא היתה דוגמה שלא נכנסת לפסקה, גם אם היא מסתיימת "בנתונים השמורים בה", למעט אולי המקרה של חבלה, וזה, תחשבו אם אתם רוצים להוסיף לקראת פעם הבאה.
ראיתי בתקנות של הליך התשאול לעניין הנתונים הביומטרים שלוקחים, שיש התייחסות מיוחדת לחסוי ולאפוטרופוס ופה אין, זאת אומרת, מישהו מתקשר וצריכים לוודא שזה הוא, ואם זה אדם שיש לו אפוטרופוס, אז זו יכולה להיות אולי בעיה.
עירית ויסבלום
¶
ההתאמה לא תהיה בתקנות כאן, אלא באופן סימטרי כמו שנקבע לעניין הרכשה. הסכמה גם של הנציג או של ההורה, אפשר יהיה לקבוע בנוהל שכשמדובר בקטין או בחסוי ורוצים להפעיל את פסקה (1), אז מי שיתקשר זה ההורה שלו.
עירית ויסבלום
¶
כי זה הכללים הרגילים של קטינים וחסויים, שעושים פעולות באמצעות הנציג שלהם. אנחנו לא רואים מקום להתייחס באופן נפרד בתקנות.
אורי מקלב
¶
יש עוד דבר חדש שמשרד הפנים פתוח 24 שעות, שבעה ימים בשבוע, יש היום עוד אגפים במשרד הפנים שפתוחים 24 שעות, שבעה ימים בשבוע בשדה התעופה?
נסים אליאסף
¶
המוקד שיענה בטלפון הוא עובד 24/7, הוא יהיה ב"ממשל זמין" במשרד האוצר, והוא המוקד הטלפוני. רשות האוכלוסין פתוחה לפי השעות המקובלות.
תמי סלע
¶
עוד הערה, בסעיף בחוק חתימה אלקטרונית, שהוא המודל לתקנות האלו, באמת מדובר על כך שמיד לאחר שהוא הודיע, כי מבחינתכם הרי חשוב שהתעודה הזו לא תהיה מסמך מטעה שייעשה בה שימוש, כרגע זה כתוב: "לאחר שהודיע" לו, יכול להיות שכדאי לכתוב שם בדומה לנוסח שיש בסעיף 20: "מיד לאחר שהודיע".
נעמה פלאי
¶
אדם צריך לדווח מיד כשנודע לו. לפי חוק מרשם האוכלוסין אדם חייב מיד כשנודע לו שנפגעה שליטתו, לדווח על זה.
אורי מקלב
¶
מה קורה היום עם דרכונים, כשלמישהו אבד דרכון, גם יש איזשהו מוקד שהוא יכול להודיע, כשהוא חושש שאולי מישהו משתמש לרעה בדרכון שלו?
אורי מקלב
¶
השימוש לרעה שיכול להיות בתעודת זהות זה דווקא בגלל שהן תעודות זהות חכמות, והיום אם יש חשש לשימוש רע ומישהו ניסה להשתמש, או למישהו אבדה תעודת זהות, הוא יכול היום להודיע באיזשהו מקום לבטל את התוקף. מה השוני בתעודות החדשות האלה, החכמות יותר מתעודות הזהות הקיימות כיום, חוץ מאולי לפנות למוקד של 24 שעות?
עירית ויסבלום
¶
בתעודות הקיימות יש פחות סיכון, מכיוון שאין בהן רכיב אלקטרוני שמאפשר ביצוע פעולות מרחוק. כשיש בתעודה החדשה שבב שמאפשר פעולות מרחוק, מהבית במחשב האישי למשרדי ממשלה, אולי בהמשך אפשר יהיה לחתום על עסקאות בחתימה דיגיטלית, אז - - -
עירית ויסבלום
¶
- - מי שיבקש באופן וולונטרי – השימוש הוא יותר בעייתי ועם יותר פוטנציאל של נזקים כלכליים ואחרים למשתמש בתעודה, ולכן החשיבות היא, מעבר לזה שמישהו לקח את התעודה שלי והזדהה בשמי, זה אולי לא נזק מיידי נוראי - - -
נסים אליאסף
¶
בכרטיס תעודת הזהות החדש, כמו שנאמר, יש פה שבב, על השבב יש ססמאות. יכולות להיות שם שתי תעודות, תעודות לאימות שאתה יכול להזדהות מול משרדי הממשלה בלי להגיע לשם, אלא פשוט דרך האינטרנט ולקבל שירות, ובתעודה לחתימה אתה יכול גם לעשות עסקאות פיננסיות, ופה זה חמור אם לא תהיה לנו אפשרות לבטל את זה במקום, אפשר יהיה לעשות את זה.
עירית ויסבלום
¶
חוק מרשם האוכלוסין קובע חובה להודיע מיד, ולכן אנחנו צריכים לאפשר את המנגנון הזה של הודעה מיידית.
תמי סלע
¶
עילה, "(2) לאחר שנמסר לעובד מוסמך, מידע ממשטרת ישראל או מגוף ציבורי ונמצא כי קיים חשש ממשי כי נפגעה שליטתו של התושב בתעודת הזהות או כי נעשה שימוש לרעה בתעודת הזהות או במידע או בנתונים השמורים בה", וגם פה בעצם אני חושבת שאותה הערה לגבי הפרטים צריכה לחול, כלומר, שהמשפט יסתיים ב"מידע ובנתונים השמורים בה", גם פה זה בעצם מקביל ל-(1) וגם ל-(2), אבל אולי ב-(2) זה יותר משמעותי.
שוב, את תשומת הלב לכך ש"העובד המוסמך" זה יכול להיות גם עובד של רשות האוכלוסין, אבל זה יכול להיות גם מישהו מטעם הגורם המנפיק שהוא גורם יותר טכני, לא עם שיקול הדעת של עובד רשות האוכלוסין.
ב-(1) זאת הודעה שהאזרח, שהתושב מוסר, אבל ב-(2) זה מידע שמישהו צריך לבחון האם באמת לאורו יש חשש ממשי שנפגעה השליטה, ופה אולי זה כן צריך להיות רק עובד רשות האוכלוסין שמחליט החלטה כזו שהמשמעות שלה היא לבטל את תוקף תעודת הזהות, ולא אותו מנפיק שהוא גורם טכני.
עירית ויסבלום
¶
קודם כל, יש פה את המענה לחשש – גם מר פלר התייחס לזה בנייר העמדה שלו – שיהיה ביטול אוטומטי, אז כמובן שלא מדובר על ביטול אוטומטי, מדובר במסירה, "לאחר שנמסר... מידע ממשטרת ישראל או מגוף ציבורי ונמצא כי קיים חשש".
עודד פלר
¶
אנחנו גם מסכימים, כמובן שיש חשש גדול שהתעודה יצאה משליטתו של מישהו ויכול להיעשות בה שימוש, יחד עם זה, הסעיף הזה מקים איזושהי חזקה שכל מידע שמגיע מרשות ציבורית הוא מידע אמין, שאפשר לקבל אותו ומיד להפקיע את התעודה.
נעמה פלאי
¶
חשש למצבים הספציפיים של פגיעה בשליטה, של שימוש לרעה של פרט מהפרטים, שאת זה אנחנו כמובן נבדוק שוב.
עודד פלר
¶
אני מסכים שזו יכולה להיות עילה לפקיעת תוקף של תעודה, אני רק חושב שבמקרה כזה, שפה זה לא האדם מודיע אלא הגיע מידע מרשות אחרת, מן הראוי שהרשות תעשה את המאמץ הזה – והדבר ייקבע במפורט – לפנות לאדם שבו מדובר, לתושב או לאזרח, להודיע לו שהגיע מידע.
היו"ר דוד רותם
¶
אם כתוב: "ונמצא כי קיים חשש ממשי כי נפגעה שליטתו של התושב בתעודת הזהות או כי נעשה שימוש לרעה בתעודת הזהות או" בנתונים המפורטים בו, אז אני קודם כל מבטל כדי שלא ימכרו את הדירה, אחר כך אלך להודיע לאזרח שביטלתי לו, כי יש את הסעיף הבא, בסעיף (ב), אני צריך להודיע לו בדואר רשום עם אישור מסירה שביטלתי לו, אבל קודם כל אני אבטל כדי שלא ימכרו את הדירה.
תמי סלע
¶
"(3) התקבלה באחת מלשכות רשות האוכלוסין תעודת זהות שנמצאה שלא ברשות בעליה. (4)
עם קבלת הודעה מראש רשות האוכלוסין בדבר פגם בחתימתו האלקטרונית המאובטחת, או במערכות החומרה והתוכנה המנפיקות את התעודות האלקטרוניות לאימות, שיש בו כדי לפגוע במהימנות חתימתו או במהימנות התעודות האלקטרוניות לאימות שהוא מנפיק".
היו"ר דוד רותם
¶
לא הבנתי, מה הודיע פה ראש רשות האוכלוסין? שיש פגם בחתימה האלקטרונית של ראש הרשות? זו חתימה אלקטרונית של ראש הרשות? לא יכול להיות דבר כזה. אם אתה מכניס לי סעיף כמו סעיף (4) פירושו שאתה אומר לי: המערכת הזאת לא בטוחה, זה מה שאתה אומר לי.
יורם אורן
¶
הנתונים בתעודה שרשומים שם חתומים על-ידי מערכת טכנולוגית שחותמת על הנתונים האלה. המערכת הטכנולוגית הזאת, ככל שאנחנו יודעים היום, החוזק ההצפנתי שלה הוא עד – אומרים: תשתמשו בזה עד שנת 2030 ואחרי זה תתחילו לחשוב, אבל בכל רגע נתון יכול לבוא – אין פרס נובל במתמטיקה, אבל המקביל של פרס נובל במתמטיקה, ויכולה לבוא פריצת דרך מתמטית שאומרת: ואללה, שולי הביטחון שחשבת שיש לך הם לא כאלה גבוהים, והם פחות. הסתברות לזה היא מאוד נמוכה, אבל אנחנו אומרים: זה לא אפס.
היו"ר דוד רותם
¶
אני מסכים אִתך, אבל כשיתעורר אותו חתן פרס נובל במתמטיקה וימצא ויגיד לך שהמערכת לא בטוחה, אל תשתמש בה יותר, כי מה שמפחיד אותי – אתה מבין – זה שאתה - - -
היו"ר דוד רותם
¶
עזוב אותי מה אתה צופה או לא צופה. כשזה יקרה, אז מכיוון שאתם תתביישו לבוא לרשות האוכלוסין ולהגיד להם: חבר'ה, תשמעו, טעינו בהערכות שנתנו לכם, השוליים הרבה יותר מצומצמים, אז מה שיקרה זה שהוא ימשיך לחתום לי בחתימה המאובטחת, ואתה אומר לי: אם הוא מצא שיש בזה תקלה, אז הוא יבטל את תעודת הזהות. לא, אני רוצה שאם יש בזה תקלה, שיפסיק לחתום, כי אני לא מוכן שהמערכת הזאת תהיה באיזושהי דרך בלי שולי ביטחון.
היו"ר דוד רותם
¶
תגיד, אני אחראי על הבנקים? למה אתם מספרים לי סיפורים רחוקים, אני מדבר על הסעיף הספציפי, יש תקלה, יש אפשרות של שוליים נמוכים, תעצרו את השימוש.
היו"ר דוד רותם
¶
סליחה, איך יכול להיות מצב שהונפקה תעודת זהות עם פגם בחתימה האלקטרונית המאובטחת? איך יכול להיות דבר כזה? אם המערכת לא צועקת לכם מראש: רבותי, יש תקלה, אל תשתמשו בה, היא לא שווה כלום. לא אתן לכם את האפשרות להשתמש במערכת מאובטחת, בחתימה אלקטרונית מאובטחת, שאין ביקורת ופיקוח שכל דקה זה אמיתי, לא תגלו את זה שבועיים אחר כך.
עמית אשכנזי
¶
אני רוצה רגע להסביר. משרד הפנים בא ואומר: אני משתמש בטכנולוגיה הכי טובה בכפוף לחתן פרס נובל, ברגע זה מה שאנחנו עושים טוב ל-30 שנה, זה הדברים שנאמרו. כלומר, התעודות שיוצאות מחר ומחרתיים ובתקופה הקרובה הן בסדר. מגיע רגע שבו משהו השתנה במציאות שאנחנו מבינים, ועכשיו זה כבר לא בסדר. בעיני זה מובן מאליו שתעודות חדשות הם מפסיקים להנפיק. הלו"ז של הסעיף הזה - - -
היו"ר דוד רותם
¶
"עם קבלת הודעה מראש רשות האוכלוסין בדבר פגם בחתימתו האלקטרונית המאובטחת", לא מקובל עלי. ברגע שהמערכת הזאת יש בה פגם כזה, היא עוצרת מלהוציא תעודות זהות.
היו"ר דוד רותם
¶
סליחה, לא חתן פרס נובל, חתן פרס נובל נולד, הוא מודיע לך ששולי הביטחון אצלך הם לא נכונים, אבל המערכת אוטומטית אלקטרונית צריכה בעצם להודיע: יש פגם בחתימה המאובטחת.
היו"ר דוד רותם
¶
איך יכולת להוציא תעודות? אני לא מבין, אני לא מדבר על שולי הביטחון של חתן פרס נובל. "פגם בחתימתו האלקטרונית המאובטחת", זה אומר שיש תקלה בחתימה, לא בגילויים ובשולי הביטחון של המערכת. לא רוצה שזה יקרה.
יורם אורן
¶
הנקודה היא שוב פעם, אתה יודע בנקודת זמן מסוימת שיש תקלה, אבל עם אותו מפתח הצפנה שמבוצעת אִתו החתימה, הוא מתחלף אחת לתקופה, לצורך העניין שנתיים, בשנה ו-364 ימים אתה גילית שיש פגם, אבל כמעט תקופה של - - -
היו"ר דוד רותם
¶
המערכת שלך לא שווה כלום. המערכת צריכה לגלות מראש, כשהוא הולך לחתום על התעודה הבאה, שיש פגם בחתימה שלו. אם היא לא מגלה את זה, אין לך מערכת מאובטחת.
יורם אורן
¶
בעולם אידיאלי זה נכון, אנחנו מביאים בחשבון שיש גם מצבי קצה כאלה. לא קרה עד היום בעולם, אין תקדים לזה, אבל אנחנו מביאים בחשבון שיכול לקרות.
תמי סלע
¶
רציתי לשאול בהקשר הזה, אם באמת אתם מדברים על מצבים שעלולים לפגוע במהימנות של התעודות, או של החתימה מצד המערכת, אם אלה שני המצבים היחידים שיכולים לקרות, או שאולי כדאי לדבר על – כי פה מדובר על פגם בחתימה האלקטרונית או במערכות המנפיקות את התעודות האלקטרוניות לאימות – האם יכול להיות עוד משהו שקשור נגיד לשבב, שיכול לפגום במהימנות של התעודות שלא נכנס פה, שהוא גם סיבה לביטחון.
יורם אורן
¶
מכיוון שאין במערכת הזאת יסודות רוחביים, שתקיפה של תעודה אחת יכולה להשליך על תעודות אחרות, אז אנחנו לא רואים בזה - - -
תמי סלע
¶
אני מבינה שתעודה אחת לא, אבל גם במערכות אולי שמנפיקות את השבבים גילו שהיתה – השאלה אם מה שכתוב פה מכסה את כל התקלות שהם מצד המערכת.
עמית אשכנזי
¶
אדוני, אני ברשותך רוצה רגע לשאול מבחינת ניסוח. נניח שהתקנה במקום אחר אפילו, כי אדוני רוצה שהדברים יהיו כתובים כשזה יוצא מכאן, יהיה כתוב: ראש רשות האוכלוסין לא ישתמש בחתימה אלקטרונית מאובטחת או במערכות חומרה ותוכנה המנפיקות את התעודות האלקטרוניות לאימות אם יש בהן כדי לפגוע במהימנות חתימתו ובמהימנות התעודה האלקטרונית לאימות שהוא מנפיק.
היו"ר דוד רותם
¶
לא, עזוב אותי, אצלכם יש דקלרציות, לי אין דקלרציות, אני לא רוצה. אני רוצה לוודא שיש לי פה מערכת שצועקת מראש: חבר'ה, יש תקלה, אל תגעו, אל תשתמשו.
תמי סלע
¶
שהוא לא ימשיך, ואם היו תעודות שיש חשש שם שהמהימנות שלהן נפגעה, אז - - - זה (4). פסקה "(5) עם ביטולו או פקיעת תוקפו של רישיון ישיבה לפי חוק הכניסה לישראל או תקנות הכניסה לישראל... או עם ביטול אזרחותו של בעל תעודת הזהות לפי חוק האזרחות התשי"ב", זאת עוד עילה לפקיעת תוקף.
תמי סלע
¶
ו-"(6) עם החלפתה בתעודת זהות חדשה, לרבות בשל בלאי התעודה או שינוי ברישומים שבה", או אפשר להגיד – דיברתם קודם על תיקון של רישומים שהם מוטעים - -
היו"ר דוד רותם
¶
ב-(5) לא נכון לכתוב: "עם ביטולו או פקיעת תוקפו של רישיון", או עם פתיחת הליכים לאחד מאלה.
עירית ויסבלום
¶
כל עוד שאדם הוא תושב או אזרח הוא חייב לשאת בתעודת, לכן אנחנו לא נפקיע את התעודה, לא נגרום למצב שהוא יסתובב בלי תעודת זהות, כי הוא חייב לשאת תעודת זהות. לכן, אני חוזרת לדברים שנאמרו קודם, במקרים מאוד מסוימים אולי היינו רוצים לשקול - - -
עירית ויסבלום
¶
אני מבינה את הכוונה, אבל אנחנו לא יכולים להפקיע תוקף של תעודה, כי הוא חייב להחזיק בתעודה והמעמד שלו עדיין בתוקף. יכול להיות שבמקרים מסוימים, מקרה קצה, נרצה מראש לתת תוקף של פחות מעשר שנים.
תמי סלע
¶
תקנה 3(ב) פה זה רק עניין של תיקוני ניסוח, "בהתקיים אחת העילות האמורות בתקנת משנה (א)(1) עד (6), יציין העובד המוסמך במערכות המחשב של רשות האוכלוסין את עילת הפקיעה ואת פקיעת תוקף תעודת הזהות, ויודיע על כך לתושב בהודעה בדואר רשום", פה זה לדיון "עם אישור מסירה", הצעה שלי "בהקדם האפשרי". "ההודעה תישלח למענו הרשום של התושב במרשם האוכלוסין". כמה הערות לעניין הזה - - -
היו"ר דוד רותם
¶
קודם כל, צריך שפה יהיה כתוב בצורה ברורה, שזה קיים בהתקיים אחד התנאים האלה שהאזרח לא פנה אליכם, כי אני כבר רואה איך הפרוצדורה עובדת. אני גיליתי פגם בתעודת זהות שלי, אני בא אליכם למשרד, אומרים לי: תודה רבה, תמלא בבקשה את הטופס, ואז אומרים לי: לך הביתה. ואז שולחים לי בדואר רשום, בוודאי.
נעמה פלאי
¶
(1) עד (6) לעניין ציון עילת הפקיעה ורישום במערכות המחשב, ולעניין ההודעה את (6) אנחנו נוריד.
היו"ר דוד רותם
¶
כן, אבל אני בא למשרד הפנים לרשות האוכלוסין ואני אומר: חבר'ה, הנה התעודה לקויה, תקנו לי, איך הם סיפרו קודם? קיבלתי את התעודה, כתוב שם ישראל ישראלי במקום יעקב ישראלי. אני בא ואומר: טעיתם, תקנו לי, אז יחליפו לי את התעודה. שלא יודיעו לי בדואר רשום, עזבו אותי.
עמית אשכנזי
¶
בסיטואציה הזאת זה בסדר, אבל בסיטואציה שאנחנו מכירים של גניבות זהות ותהליכים מהסוג הזה, שמישהו עכשיו בא למשרד הפנים ואומר: שלום, אני דודו רותם ואיבדתי את תעודת הזהות. דווקא יש תועלת בזה שתקבל על זה - - -
עמית אשכנזי
¶
הייתי מציע, במיוחד אם הנושא הזה יתפוס, לא לוותר, אם משרד הפנים - - - לשלוח אסמכתה לאזרח שאומר לו: אתה היית אצלנו וביצענו פעולה שקשורה בתעודת הזהות שלך, לא מזיק.
היו"ר דוד רותם
¶
זה תיעוד, לא אכפת לי. אתה מבין, אני לא רוצה שכשאני אבוא, יגידו לי: אדוני, אנחנו לא יכולים עכשיו לצלם אותך, תחכה לקבל את המשלוח בדואר, וכשתקבל - - -
תמי סלע
¶
ראשית, אין בתקנות, בעצם, שום חובה לאדם לבוא ולמסור תעודה שהיא לא בתוקף. כלומר, יש דוגמה לזה בתקנות התעבורה כשמבטלים רישיון נהיגה, אז יש הוראה שמחייבת אדם, תוך תקופה, הוא מקבל בהודעה שיש לו חובה לבוא, ולהחזיר את הכרטיס שלא בתוקף - -
תמי סלע
¶
- - להפקיד אותו ולקבל כרטיס חדש, אני מקווה שזה נכון גם לתקנות האלה.
דבר נוסף, זאת שאלה שעוררתי, יש בחקיקה גם דרכים יותר משמעותיות למסירת הודעות, במיוחד במקרים חריגים שהם נגיד קרבת בחירות, אם אני רוצה לחייב הודעה טלפונית בתקופה כזו או מסירה בדרכים אחרות. כתוב "בהקדם האפשרי", אנחנו לא יודעים מה זה בדיוק אומר, למה הכוונה שלכם, תוך כמה זמן באמת זה יגיע. כשכותבים דואר רשום ואין אישור מסירה, אז גם אין תיעוד של הדואר פר הודעה, אלא יש להם רק תיעוד על איזה מסה של דברי דואר שנשלחו, ואם רוצים לבדוק במקרה מסוים אחר כך סביב איזשהו אירוע שהיה, בן-אדם רוצה לבדוק אם נשלח לו או לא נשלח לו, אז אין לזה תיעוד. אם זה עם אישור מסירה, אז זה אומר שכל משלוח מתועד בדואר.
תמי סלע
¶
כן, אבל המשמעות של זה, שהם מודיעים לך על פקיעת תוקף, זה שאתה עובר עבירה ברגע שאתה יודע שאתה - - -
תמי סלע
¶
גם מבחינתם, הם כל הזמן אומרים כמה חשוב להם שתסתובב עם תעודה, שהיא באמת עדכנית כדי שלא להטעות את הציבור.
תמי סלע
¶
בסדר, אתה מסתובב עם תעודה, והם קיבלו מידע מהמשטרה שיש פגם, שהיה שימוש לרעה בתעודה שלך, והם רוצים שההודעה תגיע אליך, כדי שתבוא להפקיד אותה ולא תשתמש בה.
היו"ר דוד רותם
¶
נכון, אבל הם - - - שמסתפקים בזה, הם יודעים: שלחו בדואר רשום, הגיע – הגיע, לא הגיע – לא הגיע, זה הכול.
היו"ר דוד רותם
¶
למה אין תיעוד, אני לא מבין. אני מתקשר אליך, אז אני רושם שדיברתי עם גב' כך וכך, וכדי לוודא שזה את אני שואל מה תעודת הזהות שלך, ואז את נותנת לי את המספר או משהו כזה.
היו"ר דוד רותם
¶
כן, כי הרי מתי יש בעיה קשה ביותר? הבעיה היותר קשה היא בערב בחירות, שאז פתאום כולם צריכים תעודת זהות.
תמי סלע
¶
"4. הודעה על פגיעה בשליטה בתעודת זהות. בעל תעודת זהות שנודע לו כי קיים חשש ממשי כי נפגעה שליטתו בתעודת הזהות או כי נעשה שימוש לרעה בתעודת הזהות או במידע או בנתונים השמורים בה" ופה בעצם צריך למחוק את ההמשך בהתאמה למה שאמרנו קודם. "יודיע על כך מיד לעובד מוסמך באחת מהדרכים האלה: (1) יתייצב באחת מלשכות רשות האוכלוסין ויודיע על כך; (2) יודיע על כך בטלפון למוקד קליטת הודעות שיוקם לעניין זה, ואשר יהיה זמין 24 שעות ביממה". מתי אמור להיות המוקד הזה? כי זה גם רלוונטי למועד פקיעת התקנות.
היו"ר דוד רותם
¶
השאלה היא, במוקד הזה הכול מוקלט? כי אחר כך נרצה להעמיד את האיש הזה לדין על זה שהוא לא דיווח, וזה לא יהיה אישור מסירה – דואר רשום ואישור מסירה, אז תהיה לי בעיה.
נסים אליאסף
¶
העובד המוסמך זה עובד של "ממשל זמין", שמקבל הודעה רק על אובדנים ובשעה שהוא מקבל הודעה על אובדן, הוא שואל שאלה אישית.
נעמה פלאי
¶
אדם שהתקשר ואומר את אחד מהדברים שדיברנו עליהם: נפגעה שליטה, גנבו לי, אבד לי, כל הדברים האלה, יכול להתקשר למוקד הזה, ישאלו אותו את שאלת האימות לוודא שהוא האדם הנכון, ואז הוא יגיד שזה המצב, ומבטלים לו את התעודה.
נסים אליאסף
¶
הוא רושם את זה במערכת של רשות האוכלוסין, כלומר, הוא מזין הודעה במערכת של רשות האוכלוסין ודרך זה הוא - - -
נעמה פלאי
¶
זה מופיע לך ב-3(ב) בעצם, בהתקיים אחד האירועים האמורים "יציין העובד המוסמך במערכות המחשב של רשות האוכלוסין" מהו האירוע שאירע... "ואת פקיעת... תעודת הזהות, ויודיע על כך לתושב". חייבים להכניס את זה להערות והשלב הבא, וזה בתעודה לאימות, זה גם ייכנס לנושא מאגר התעודות הבטלות, אבל זה לדיון הבא.
תמי סלע
¶
"5. תחילתן של תקנות אלה ביום", כרגע זה 1 בינואר 2012, אבל הבנתי שתקופת המבחן מעוד סיבות עוד לא מתחילה, לכן אני חושבת שזה רלוונטי, לברר מועד חדש לתקופת המבחן לתקנות האלה.
והוראת המעבר, שאומרת שתעודות הזהות שניתנו לפני תחילת תוקפן של התקנות יהיו בתוקף עשר שנים מיום תחילתן או תקופה אחרת שתיקבע, 15 שנה. אלה התקנות.
היו"ר דוד רותם
¶
אלה שניתנו לפני תחילתן, אני לא מבין מה איכפת לכם שזה יהיה 30 שנה, זה לא הכרטיסים שלכם. זו תהיה תעודת זהות עם התמונה שלי מ-1894. אתה מבין, הרי אתם בתקנות האלה מנסים לשנות את אופי ההתנהלות של אזרחי מדינת ישראל. חבר'ה, זה לא עובד כל כך בקלות. אתה מבין, האזרח רוצה את מה שנוח לו. אז כאשר יהיו תעודות זהות שיאפשרו לי לעשות את הכל באותה תעודה, יהיה "ממשל זמין" וכל הסיפורים האלה, אז יהיה מקום.
בינתיים, תאמינו לי, רבותי, אני מבטיח לכם, אני לא מתכוון בעשר שנים הקרובות להחליף תעודות זהות. אז מה שיקרה זה, שהיא תשכב לי בכיס הלאה. אילו אתם הייתם באים ואומרים מחר: תשמע, יש לנו תעודת זהות שעושה ניסים ונפלאות – כשיהיה דרכון כזה, ואז יגידו לי שמכיוון שיש לי דרכון כזה, אני פטור מלעמוד בתור לקבל ויזה לארצות-הברית, אתם תראו שכל אלה שעומדים בתור לקבל ויזה אמריקאית, עומדים אצלכם בתור.
עמית אשכנזי
¶
אני רוצה להגיד שני דברים, אחד קונקרטי ואחד יותר כללי. תעודת זהות חכמה זה תשתית. משרד הפנים פורס את התשתית, היא תשתית שמאפשרת זיהוי גם כשאתה לא פנים מול פנים עם הבן-אדם, בנושא הזה עוסקות התקנות. ויש פה בעיה שאנחנו רואים אותה של ביצה ותרנגולת, בלי תשתית אתה לא יכול לפתח יישומים וכולי וכולי.
במקביל למהלך הזה, "ממשל זמין" וגורמים אחרים מגבירים את התלות בתעודת הזהות החכמה. אנחנו ברגולציית הפרטיות מגבירים את הלחץ על ספקים שנותנים שירותים מרחוק לגבי עוצמת הזיהוי, כדי לתת שירותים שכרוכים במידע אישי. וכבר עכשיו – והממונה על שוק ההון פרופ' שריג החליט שבגישה למידע של אדם במסגרת פרויקט המסלקה הפנסיונית, שזה אותה רשומה פיננסית לאומית, בתקנות שם – יש כבר הפנייה לכאן, לתעודת הזהות החכמה. אין ספק, שצריך להראות מסה קריטית של פרויקטים שאנשים יעשו את זה.
היו"ר דוד רותם
¶
חברים, אם לא הייתי יושב פה עכשיו, לא הייתי יודע את מה שאתה אמרת, אז מה פתאום שאני אעשה תעודת זהות. תעזבו אותי במנוחה, תנו לי לחיות את החיים שלי בשקט וזה הכול.
אורי מקלב
¶
אפשר לשאול גם על רישיון נהיגה לתוך השבב הזה, שאני בעל רישיון נהיגה, ואז באמת יחסוך ממך וייתר ממך להחזיק את רישיון הנהיגה. הרי למה אני מחזיק רישיון נהיגה? או כתעודה מזהה או כשאני צריך להזדהות בפני - - -
אורי מקלב
¶
בחוץ-לארץ אני אקח את רישיון הנהיגה שלי, אבל אם אנחנו רוצים באמת לייעל, מה שאומר היושב-ראש, כדי שאנשים יחזיקו – אנשים לא רוצים להחזיק שתי תעודות זהות מקבילות, או שני דברים מזהים אם הם יכולים הכול לעשות נניח ברישיון נהיגה.
אם בתוך תעודת הזהות יהיה גם אישור או אפשרות לוודא שאני בעל רישיון נהיגה עם כל הפרטים, נניח שוטר עוצר אותי ורוצה לוודא אם אני בעל רישיון נהיגה, אני מביא לו תעודת זהות ובמחשב של השוטר באמת הוא יכול לעלות על רישיון הנהיגה שלי, זה יכול גם להעצים ועוד למנף את מה שאמר היושב-ראש.
זה דברים שלא צריכים ללכת רחוק, כמו פנסיה, זה דברים שקיימים היום, שבעצם אפשר להגיד שזה הדבר העיקרי שאנשים מחזיקים היום ביד כמו רישיון נהיגה, על אף שאני שומע שהיום בתקנות המשטרה לא לחייב אנשים להחזיק אצלם רישיון נהיגה, בכל אופן לא נותנים על זה דוח.
יכול להיות שצריך לבוא להגיש את זה, או מי שלא מחזיק רישיון נהיגה לא מקבל - - -, אבל זה דברים שהיום אומרים ככה, מחר יגידו אחרת. לא קיבלתי תשובה על זה.
היו"ר דוד רותם
¶
אתה תקבל בפעם הבאה, כי אתה מבין שבעוד דקה אני הופך להיות עבריין שמנהל ישיבת ועדה בזמן שהמליאה יושבת, ואין לי אישור מהיושב-ראש.
אורי מקלב
¶
אבל נניח, אתה לא מדבר כאן על אדם – זה מקביל לתקנות שקיימות עד היום כשתעודת זהות אובדת או צריך לחדש אותה?
היו"ר דוד רותם
¶
תודה רבה רבותי, נתכנס עוד פעם כדי לגמור את העניין, ואתם חייבים לי תשובות.
<הישיבה ננעלה בשעה 10:56.>