הכנסת השמונה-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב רביעי
<פרוטוקול מס' 503>
מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט
יום ראשון, כ"ב בכסלו התשע"ב (18 בדצמבר 2011), שעה 10:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 18/12/2011
תקנות פינוי ובינוי (פיצויים)(מינוי שמאי פינוי ובינוי וסדרי דין בבקשות שיוגשו לשמאי פינוי ובינוי), התשע"א-2011
פרוטוקול
סדר היום
2261. תקנות פינוי ובינוי (פיצויים)(מינוי שמאי פינוי ובינוי וסדרי דין בבקשות שיוגשו לשמאי פינוי ובינוי), התשע"א-2011
מוזמנים
¶
>
שלמה מרלה - מזכיר מועצת שמאי המקרקעין, משרד המשפטים
משה אשכנזי - מחלקת ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
כרמית יוליס - עו"ד, יעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
אריאל יוצר - אגף התקציבים, משרד האוצר
אלעזר במברג - עו"ד, ייעוץ משפטי, משרד האוצר
עינת גנון - סגנית מנהלת אגף תכנון ובינוי ערים, משרד הבינוי והשיכון
חנה גבאי - עו"ד, משרד הבינוי והשיכון
ראובן צדוק - מנכ"ל, אגודה לתרבות הדיור
יעל סיון גייסט - יועצת שימור אגף פיתוח ובקרה, משרד הפנים
אוהד דנוס - יושב ראש, לשכת שמאי מקרקעין
אייל חיימובסקי - סמנכ"ל התאחדות הקבלנים והבונים בישראל
מירי כהן - עו"ד, יועצת משפטית, התאחדות הקבלנים והבונים בישראל
נסים עוג'ר - נציג משמר חברתי
דוד דהן - משקיף, משמר חברתי
רשמת פרלמנטרית
¶
הילה מליחי
<תקנות פינוי ובינוי (פיצויים)(מינוי שמאי פינוי ובינוי וסדרי דין בבקשות שיוגשו לשמאי פינוי ובינוי), התשע"א-2011>
היו"ר דוד רותם
¶
רבותי, אנחנו יכולים לעבור לנושא הבא? יש פה אנשי משרד המשפטים שמטפלים בזה?
אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת חוק חוקה ומשפט בנושא: תקנות פינוי ובינוי (פיצויים)(מינוי שמאי פינוי ובינוי וסדרי דין בבקשות שיוגשו לשמאי פינוי ובינוי), התשע"א-2011. כן, משרד המשפטים.
כרמית יוליס
¶
שלום אדוני, התקנות האלה שמובאות לאישור אמורות לקבוע את סדרי הדין בדיון בפני שמאי - - -
כרמית יוליס
¶
סליחה, כרמית יוליס, ממשרד המשפטים. חוק בינוי-פינוי (פיצויים) תוקן בשנת 2010 מתוך מטרה להקל על הליכי פינוי-בינוי בהקשר של בחינת הכדאיות הכלכלית. כלומר, חוק בינוי-פינוי (פיצויים) כבר אושר בשנת 96', וקבע שאם יש דייר שמסרב לעסקת פינוי-בינוי מעילות שהן סירוב בלתי סביר, אז אפשר לתבוע אותו בנזיקין בפני בית משפט – כשזה אמור להיות איזשהו גורם מרתיע שיגרום לדיירים לא לסרב מעילות שהן בלתי סבירות.
בין היתר, עילה שנחשבת כסירוב סביר היא שאם אדם טוען שהעסקה שמוצעת לו היא לא כדאית בהיבט הכלכלי שלה. התיקון משנת 2010 נועד להתמודד עם השאלה הספציפית הזאת. הוא קבע שיוקם מוסד - איזשהו גוף מנהלי של שמאי פינוי-בינוי. הם ימונו על-ידי שר המשפטים, ויכריעו בשאלת הכדאיות הכלכלית של העסקה. רוב מיוחס במתחם פינוי-בינוי לעניין כדאיות כלכלית רשאי לפנות ליושב-ראש הוועדה למתחמי פינוי-בינוי, שהוא נציג שר השיכון, ולבקש שבמחלוקת ספציפית שנוגעת לכדאיות כלכלית של עסקת פינוי-בינוי ימנו שמאי, והוא יכריע בסוגיה הזאת.
התקנות שאנחנו מביאים עכשיו לאישור מסדירות את סדרי הדין בהתדיינות הזאת ביחס לעסקת פינוי-בינוי, ולכל הדיון שמתנהל בפני השמאי.
היו"ר דוד רותם
¶
כן. האם אתם מבינים את ההבדל בין התדיינות לפי חוק פינוי-בינוי לבין התדיינות של שמאי מכריע, או שאתם לא רואים הבדל?
כרמית יוליס
¶
לטעמי, זה קרוב יותר לשמאי מכריע, אבל לרדת לפרטים ואז לראות במה ההבדלים באים לידי ביטוי.
כרמית יוליס
¶
אני אומרת שאני חושבת שזה דומה יותר לשמאי מכריע; לכן יש קרבה בסדרי הדין של שני הגופים המנהליים האלה; כיוון שבסך הכול אלה גופים שלמרות שיש להם סמכות שהיא מעין שיפוטית, הם בכל זאת גופים מנהליים. הם לא עובדי מדינה – גם בזה זה דומה. השכר שלהם משלום על-ידי הצדדים, גם בהקשר הזה זה דומה. המטרה שהובילה אותנו בקביעת סדרי הדין היתה ליצור הליך שהוא יעיל ומהיר. כלומר, לא רצינו להאריך את המועדים יותר מידי, כיוון שאם הגוף הזה לא יוציא החלטות בזמן סביר, אז כל התמריץ שעסקת הפינוי-בינוי באמת תצא לפועל - גם הוא עשוי להתעכב.
כרמית יוליס
¶
הצדדים הם כל אותם מבקשים, שהחוק הראשי קובע שצריך להגיע לרוב מסוים. אלה שהחוק קובע אותם כרוב מיוחס לעניין כדאיות כלכלית ביחד עם היזם, כי הם אלה הצדדים שמעוניינים בעסקה. מהצד השני הם כל מי שהוא בעל דירה במתחם - - -
עינת גנון
¶
עינת גנון, משרד הבינוי והשיכון. בכל עסקאות פינוי-בינוי, בסופו של דבר, אנחנו רואים את זה, הלכה למעשה, הדיירים לוקחים לעצמם עורך-דין שמייצג אותם. כך שזה לא אותו עורך-דין שמייצג את היזם.
היו"ר דוד רותם
¶
בואי נאמר ככה, אם תעברי על הפסיקה בנושא, ותסתכלי מיהם עורכי-הדין שהופיעו בתיקים, זה לא במדויק מה שאת אומרת.
מירי כהן
¶
מירי כהן, עורכת-דין, יועצת משפטית של התאחדות הקבלנים. התקנות האלה יצאו כדי לאפשר קידום פרויקטים של פינוי-בינוי; ובעיקר לתת לדיירים וליזמים – שעושים את הפרויקטים האלה בפועל –כלי להתמודד עם דייר סרבן; שמסרב לא מסיבות תמימות וראויות, אלא מסיבות של ניסיון סחטנות. מהסיבה הזו יש לנו עניין לאפשר שהכלי הזה יהיה כמה שיותר יעיל. אפשר להיכנס לגופו של עניין, לתקנות עצמן?
היו"ר דוד רותם
¶
אנחנו תיכף ניכנס. זאת אומרת, אתם אינטרסנטים, כי אתם מייצגים את הקבלנים שעוסקים בנושא הזה, ולכן, שיהיה יותר קל וירוץ מהר.
כרמית יוליס
¶
אדוני, כל הנחת המוצא של החוק, וגם של התקנות, היא שיש קומץ מסוים של דיירים שמונעים מכול היתר ליהנות מהעסקה. אכן, מה שרצינו להגיע אליו זה איזשהו מנגנון שיהיה יעיל, מהיר ומקצועי, שיכריע בסוגיה הספציפית הזאת, עליה בעיקר מתקוטטים הצדדים. לכן אני חושבת שהתקנות שהבאנו משרתות את האינטרס הזה. הן קובעות לוח זמנים די מהיר וקצוב. כל מנגנון המינוי של שמאי פינוי-בינוי לא קבוע בתקנות, הוא קבוע בחוק, אבל הוא גם כן, מבטיח הליך שכולל פרסום ושקיפות, ומינוי על-ידי שר המשפטים, אחרי התייעצות עם ועדה מייעצת.
אני רוצה להביא לידיעת הוועדה שההליך הזה כבר יצא אל הפועל. הפרסום, זה שקרא להגיש מועמדות כבר יצא, אנשים הגישו, המועד להגשת מועמדות הסתיים. בימים הקרובים הוועדה המייעצת אמורה להתכנס כדי להכריע ברשימה שאותה היא תמליץ לשר למנות. גם תקנות השכר כבר אושרו, אחרי שקוימה ההתייעצות הנדרשת עם השרים, וזו בעצם המשוכה האחרונה כדי שהחוק ייכנס לתוקפו, שכל ההליך הזה יוכל לצאת אל הפועל.
נעמה מנחמי
¶
"מתוקף סמכותי לפי סעיף 7(א) ו- (ג) לחוק פינוי ובינוי (פיצויים), התשס"ו- 2006 (להלן- החוק), בהסכמת שר הבינוי והשיכון ובאישור ועדת החוקה חוק ומשפט של הכנסת, אני מתקין תקנות אלה:
הגדרות
¶
בתקנות אלה-
"אמצעי אלקטרוני" – תקשורת בין מחשבים, דיסקט מגנטי או אופטי או התקן אחר שבאמצעותו ניתן להעביר מסמכים אל מערכת ממוכנת או ממנה.
"בקשה"- בקשה כאמור בתקנה 2(א); כשב-2(א) מופיעה בקשה למינוי שמאי פינוי ובינוי שנעשית על-ידי המגיש ליושב-ראש הוועדה.
"הוועדה" – הוועדה לעניין מתחמי פינוי ובינוי כהגדרתה בחוק.
"מבקשים" – בעלי דירות שהם רוב מיוחס לפחות מבין בעלי הדירות לעניין קביעת כדאיות כלכלית שפנו ליושב ראש הוועדה בבקשה למנות שמאי פינוי ובינוי לפי סעיף 2א(א) לחוק וכן יזם עסקת פינוי בינוי.
"משיבים" – כל מי שהוא בעל דירה במקבץ נשוא הבקשה שאינו מבקש.
"צדדים" – המבקשים והמשיבים."
נראה אחר-כך, במהלך הקריאה, אם יש טעם להגדיר באופן מפורט מיהו שמאי פינוי-בינוי, רק על-מנת ש- - -
נעמה מנחמי
¶
אני יודעת שזה מוגדר בחוק. אבל ההנחה היא שאולי כדאי שכשבן אדם קורא את התקנות, שכבר יהיה לו מושג כללי, הוא לא יצטרך לרוץ לחוק. אנחנו מנסים להקל את קריאת התקנות או החוק על האדם הפשוט שלא מיוצג, ולא צריך לרוץ לחוק.
כרמית יוליס
¶
אין לנו בעיה עם זה, זו פשוט עמדה של המחלקה לחקיקת משנה אצלנו, שהתקנות לא צריכות לחזור על מה שכתוב בחוק.
ראובן צדוק
¶
בוקר טוב, אני ראובן צדוק, מנכ"ל "האגודה לתרבות הדיור". אני מבין מהשאלה של אדוני, שאדוני לא רגוע מבחינת הייצוג, כי אתה רוצה לראות מישהו שגם מייצג את הדיירים. בטח אדוני שמע ומכיר - - -
ראובן צדוק
¶
אז לפחות בפינה הזו – אני בטוח. לפחות להרגיע את אדוני בפינה הזו – ל"אגודה לתרבות הדיור" יש 90 סניפים ברחבי הארץ. היא גוף ממשלתי שהוקם על-ידי ממשלת ישראל, אבל מייצגת גם את הדיירים. אני חושב שבהליך הזה חשוב להכניס את ה"אגודה לתרבות הדיור", כי היא גם תוכל לשמור על האינטרס של הדיירים בבניין.
נעמה מנחמי
¶
"2. בקשה המוגשת ליושב-ראש הוועדה לצורך מינוי שמאי פינוי ובינוי, כאמור בסעיף 2א(א) לחוק, תיערך לפי הטופס שבתוספת ותשלח ליושב-ראש הוועדה בדואר או בדואר אלקטרוני."
אנחנו אחר-כך נגיע להמצאות אלקטרוניות, כעיקרון - - -
נעמה מנחמי
¶
זהו, אני מניחה שגם אם חותמים, אפשר לסרוק את המסמך ולשלוח אותו ליושב-ראש בדואר אלקטרוני. כך שכעיקרון, עם הקושי הזה אין בעיה.
נעמה מנחמי
¶
"(ב) לבקשה כאמור בתקנת משנה (א) יצורפו המסמכים המפורטים להלן:
נסח רישום בפנקסי המקרקעין או מסמך אחר המעיד על זכות כל בעל דירה מבין המבקשים בדירתו, אם הזכות איננה רשומה בפנקסי המקרקעין;
החוזים המתייחסים לעסקת פינוי ובינוי שהוצעה למבקשים, ככל שנכרתו טרם הגשת הבקשה, או טיוטת חוזים שהוצעו על ידי היזם אך טרם נכרתו, ככל שישנם כאלה;
אמות המידה לקביעת התמורה כפי שהיזם הציגן למבקשים או שומת מקרקעין.
הוראות התכנית המפורטת החלה על המקרקעין והוראות התכנית המפורטת המוצעת שמכוחה יוקם המבנה החדש במקבץ פינוי ובינוי, אף אם טרם אושרה.
מסמך המפרט את עיקרי הטענות של המבקשים ביחס לעסקה המוצעת והיותה כדאית כלכלית.
כל מסמך אחר הנוגע לעניין שהמבקשים מעוניינים להגישו.
(ג) בקשה שלא יצורפו לה מסמכים כאמור בתקנת משנה (ב) לא תתקבל."
היו"ר דוד רותם
¶
המטרה שלכם היא שיהיה הליך. בואי נאמר ככה – שלחתי בקשה, חסר מסמך, אומרים לי: לא מתקבלת הבקשה, תודה רבה, לך הביתה.
היו"ר דוד רותם
¶
מה יקרה בעוד שלושה ימים? אני אגיש עוד פעם את הבקשה. זאת אומרת, מה שיקרה – אנחנו בסך הכול ניצור מערכת של עוד ועוד בקשות. במקום זה תכתבו שנתקבלה בקשה לקויה, תופנה תשומת לב המבקש לחוסר במסמכים, והוא יידרש להשלימם תוך 15 יום.
עינת גנון
¶
אני רק מבקשת לקצר את מועד ההשלמה. או שיגישו בצורה מסודרת את הכול – לתת 15 יום להשלים - - -
היו"ר דוד רותם
¶
יש לי שאלה אליך. בואי נשאיר את זה כמות שהוא, את יודעת מה? הגשתי בקשה חסרת מסמכים. מה יקרה? יודיעו לי – הבקשה שלך לא התקבלה. ואז מה יקרה? תהיה עסקה? לא תהיה שום עסקה, אלא מישהו אחר יצטרך - - -
היו"ר דוד רותם
¶
לא יהיה דיון אצל השמאי, אין עסקה, כי אני מסרב. אז מישהו יצטרך לשבור את המעטפת הזאת, זה ייקח יותר מ-15 יום.
נעמה מנחמי
¶
מה שכן, בהמשך להערת היושב-ראש מקודם, מאחר שבתקנות השמאי המכריע כן מובהר ש"לא תתקבל בקשה לפי תקנת משנה זאת, שבה לא מולאה ההסכמה המופיעה בה"; אז אני מציעה שנוסיף בסעיף א' שלא תתקבל בקשה כפי שהקראתי, אותו נוסח; כדי להבהיר שיש כאן דרישה להסכמה אקטיבית.
היו"ר דוד רותם
¶
לבקשה. אני מגיש בקשה ליושב-ראש ועדה, שבה אני מבקש שימנה שמאי. אז אני צריך להגיש בקשה. איך מגישים בקשה בלי לחתום עליה?
כרמית יוליס
¶
ביחס לשמאי מכריע זה משהו אחר, ההסכמה שיש שם. שמאי מכריע רשאי לדון בשני ראשים:
1. שומת השבחה. בזה לא צריך שום הסכמה. 2. תביעה לפיצויים לפי 197. שם צריך ששני הצדדים יסכמו על מינוי שמאי. לכן הציטוט הזה הוא לא רלוונטי. כל הטופס משמעותו היא שאתה מבקש שימונה לך שמאי פינוי-בינוי. ברור שאתה מסכים שהוא ידון בעניין שלך. אבל אין לי בעיה עם זה.
נעמה מנחמי
¶
אין בעיה. אם אין בעיה, אז אנחנו נוסיף שתידרש חתימה.
ב-(ב)(3) אתם מפנים לאמות מידה לקביעת התמורה או שומת מקרקעין. מדוע אין דרישה לשומת מקרקעין, אלא רק לאמות מידה?
עינת גנון
¶
כי יתכן שבשלב הזה, מכיוון שהרצון לבצע את העסקה הוא מאוד ראשוני. ייתכן שהיזם עצמו עוד לא הוציא שומה, אלא רק מגשש ורוצה לראות אם הדיירים מוכנים. הוא מציע להם מה יהיה מפתח התמורה – תמורת הדירה שלכם תקבלו דירה גדולה פי 1.5. אז יכול להיות שהוא עדיין לא הוציא שומה - - -
נעמה מנחמי
¶
אבל אם אני אדם, שלכאורה כאן מוגדר כמתנגד, או כמשיב לבקשה, אני פשוט רוצה לדעת מה שווי הקרקע. יש לי דירה, מגיע אלי השמאי, אומר: אני אתן לך פי 1.5. אני לא יודעת מה שווי הקרקע. אולי הקרקע הזאת שווה זהב ומגיע לי לא דירה, אלא שלוש דירות על כל דירה?
עינת גנון
¶
אז את בעצם מתדיינת על מפתח התמורה. האדם הפשוט מהישוב, שווי הקרקע לא אומר לו דבר. מה שהרבה יותר משמעותי מבחינתו זה איזו תמורה הוא יקבל. אם הוא יקבל שתי דירות, שלוש דירות, או דירה.
היו"ר דוד רותם
¶
אז יכול להיות שאני לא אפנה לשמאי, כי אני אדע כמה ערך הקרקע שלי, ואז כשתגיע בקשה כזאת, יגידו לי: ערך הקרקע הוא מיליון דולר. אתה הולך לקבל שמונה מיליון דולר. אני אומר: הבנתי, הזהב שלי שווה פי שמונה, אז אני לא צריך את כל הדיון.
עינת גנון
¶
אני חושבת שפה ירחיבו השמאים. אבל חוץ מערך הקרקע יש פה עוד מרכיבים נוספים שמהם נובעת התמורה.
אוהד דנוס
¶
ברשותך אדוני, אם אפשר, אוהד דנוס, יושב-ראש לשכת השמאים. אנחנו הערנו לסעיף הזה, כי אני חושב - - והעמדה של הוועדה צריכה להיות יותר עקרונית. אם קיבלתי הצעה אמורפית, אני חושב שהסירוב במקרה הזה, הוא מחזיק מים. זאת אומרת, מה זה יגידו לי: תקבל פעם וחצי השטח שלך? איך יראה הבניין, כמה יחידות יהיו שם, איך יראו התשתיות, מה התכנון? כל הדברים האלה – להגיע לשמאי מכריע כשאני הצעתי פי אחד וחצי מהשטח, בעיני, דייר סרבן שיסרב לדבר כזה הוא דייר שמסרב בצדק.
אוהד דנוס
¶
כן, אבל התמורה צריכה להיות מפורטת. היא צריכה להיות פרטנית. היא לא יכולה להיות כללית. היא גם תאפשר ליזמים, בכל הכבוד, לתת כמה שפחות. אין שום דבר שמגביל אותם. כששמאי עושה שומה והוא יודע שהיא הולכת לשמאי פינוי-בינוי, והוא עובד מכוח תקנות ותקינה שמאית שעוסקת בפינוי-בינוי – הוא יצמצם כבר את טווח המחלוקת שיכולה להיות, למרות שהוא בא מטעם היזם. לכן אנחנו חשבנו שיהיה נכון שתוגש שומה ולא איזושהי הצעה אמורפית שניתנה לדיירים, שעל בסיסה, מה לעשות, עם כל החשד שיש, אולי גם אני הייתי מסרב.
עינת גנון
¶
צריך להבין שזה לפעמים בא בשלב מאוד מוקדם. אל תשכחו שאנחנו מדברים על הסכמות בשיעור נמוך יחסית. לכן המטרה היא לראות – אפשר לומר לשני הצדדים – אם יש כדאיות כלכלית או שאין, לפני שנכנסים להשקעות רבות. אנחנו סבורים שבשלב הזה, לתת את זה כאופציה זה סביר.
נעמה מנחמי
¶
השאלה היא – בהנחה שאנחנו באמת שמים את אחד הצדדים כמשיב לבקשה, מעין פרה-תביעה – אם אנחנו רוצים שזה יהיה על יסוד משהו מאוד ראשוני, כשעדיין אין שומה, כשעדיין לא לחלוטין ברור מה שווי הקרקע ומה שווי הדירות. אנחנו רוצים שזה יעשה בשלב קצת יותר מתקדם, כשכבר הוצע לדיירים משהו על בסיס קונקרטי.
היו"ר דוד רותם
¶
אני יכול לחיות עם זה מסיבה אחת פשוטה: אנחנו מדברים פה על שמאי פינוי-בינוי. זה איש מקצוע, זה לא איזה ליצן. עכשיו, הוא יראה את כל הנתונים האלה, הוא יגיד – כמו שאומר יושב-ראש השמאים – חבר'ה, זו לא הצעה רצינית, תביאו הצעה נורמאלית, כדי שנוכל לחיות איתה. בוא נאמר ככה, הוא ימלא את תפקידו.
אוהד דנוס
¶
רק שלפעמים הוא יצטרך לעסוק במרווחים או בפער עמדות או גישות די גדול. אין לי ספק בכלל שברגע שדייר סרבן יקבל תביעה, הוא ירצה לפנות לשמאי, וירצה לקבל - - -
אוהד דנוס
¶
לא, אבל הוא יקבל הזמנה לדיון הזה אצל שמאי פינוי-בינוי, הוא צריך להתכונן אליו. רצוי במצב כזה, שיהיה איזשהו בסיס כתוב של משהו שהוא קיבל, ששמאי שלו יוכל לבחון ולהגיד לו אם ההצעה סבירה או לא. יכול להיות שהוא יחליט לא להיות סרבן.
היו"ר דוד רותם
¶
יהיה כתוב שם שהוא הולך לקבל פעמיים ורבע משטח הדירה שלו. ואז הוא יראה את זה לשמאי שלו. השמאי שלו יגיד לו – מדברים פה שטויות, כי של הדירה שלך אתה צריך לקבל פי שמונה.
היו"ר דוד רותם
¶
אני מתנגד כי אני אומר: אני לא מקבל מספיק. אז אני צריך לדעת מה יש לי, אחרת זה לא שווה כלום.
נעמה מנחמי
¶
לגבי חובות שמאי והדרך להעברתו מתפקידו, אני ראיתי שלא התייחסתם לזה בנוסח שהוצע על-ידי הממשלה.
כרמית יוליס
¶
חלק מהנושא הזה של שמאי פינוי-בינוי מוסדר בחוק הראשי – האיסור שאסור לו להיות בניגוד עניינים, ושאסור לו לעבוד עם מי שעיקר עיסוקו בפינוי-בינוי. אפילו קבעתם תקופת צינון, שגם אחרי שהוא מסיים את התפקיד. מעבר לזה, באמת יכולים להיות מקרים שהוא יקבל תיק למינוי, ואז הוא יגיד שאחד הצדדים שם הוא חבר קרוב שלו, ולכן הוא לא יכול לטפל בזה. אנחנו יצאנו מנקודת הנחה שברור שבמקרה כזה התיק יועבר, כיוון שהחוק הראשי אפילו קובע את האיסור החמור הזה על ניגוד עניינים של שמאי פינוי-בינוי. אין לי מניעה לכתוב את זה גם - - -
כרמית יוליס
¶
כן, אבל בעיני, זה חלק משיקול דעת מנהלי סביר, שאם אדם אומר לך שהוא מכיר הכרות אישית או קרובה – כזו או אחרת – את אחד הצדדים שאמור להתדיין בפניו, ברור שהוא לא יטפל בתיק הזה. אני רוצה להכניס פה חצי מילה בסוגריים. ביחס לשמאים אחרים – אנחנו מלווים את התהליך הזה באופן שוטף ממאי 2009. מה שקורה שם, שכל שמאי מכריע דיווח לנו על כל רשימת האנשים שהוא קרוב אליהם – בין אם זה באופן אישי, ובין אם זה באופן מקצועי – שטרם המינוי שלו כשמאי מכריע הוא עסק עם הוועדה המקומית הזאת, או הוא עבד באופן שוטף עם קבלן כזה או אחר. לגבי כל אחד מהאנשים האלה הוא מנוע מלטפל בתיקים שלהם, וכבר במסגרת המינוי אנחנו דואגים לזה שהוא לא יקבל תיק שאמור להיות לו ניגוד עניינים לגביו.
כרמית יוליס
¶
אדוני, אין לי בעיה לכתוב את זה בצורה כזאת או אחרת – שאם ידוע על ניגוד עניינים, הוא כמובן, לא יקבל את התיק הזה.
נעמה מנחמי
¶
אני כתבתי שם ציטוטים מחוק הבוררות, מאחר שבתקנות שמאי מכריע לא הופיעו כאלה הוראות. אני מציעה לכם להציע לנו נוסח בהתחשב בסעיפים - - -
נעמה מנחמי
¶
"2. הודעה על זהות שמאי פינוי ובינוי" – בנוסח שנמחק, היה כתוב: "בנוסף לאמור בתקנת 2א(ב) לחוק, ימסור יושב-ראש - - " אני אקריא את הנוסח המשולב כבר, עם ההערות שלי: "יושב-ראש הוועדה ימסור העתק מהחלטתו על זהות השמאי שמינה למבקשים ולמשיבים בבקשה ולשמאי שמינה בתוך7 ימים ממועד החלטתו." למה צריך 15 ימים בשביל להודיע לצדדים?
היו"ר דוד רותם
¶
לא, אבל אני חושב - - - היא גם נכונה. צריך לתת לו שבעה ימים, אבל אני רוצה שבשבעה ימים האלה הוא גם יבדוק ניגודי עניינים. זאת אומרת, הוא יגיד לשמאי הזה: אני הולך למנות אותך. לפני שאני ממנה אותך, לפני שיעברו שבעה ימים, אני רוצה לדעת האם אתה מכיר מישהו מהצדדים פה. אתה התעסקת עם האנשים האלה, אתה יכול לקבל מינוי כזה או שאתה תהיה פסול?
היו"ר דוד רותם
¶
אני לא רוצה למנות ואחר-כך להפיל אותו, אלא אני רוצה שלפני שממנים אותו שהוא ייתן הבהרה - -
כרמית יוליס
¶
זה כבר החוק. לא, אני אומרת: יש הוראה בחוק – שמהרגע שמתקבלת בקשה, תוך 15 יום צריך להודיע לכולם מי השמאי.
היו"ר דוד רותם
¶
לא לכל הצדדים, לשמאי. להרים טלפון לשמאי ולהגיד לו: אני הולך למנות אותך, כאשר היזם הוא פלוני והכתובת היא כך וכך. האם אתה קשור לעסקאות האלה? האם אתה עשוי לפסול את עצמך? הרי מה יקרה אחרת? אני אמנה אותו, ואז אחרי 15 יום, כשעיכבו את ה- - יבואו אנשים, יתחילו טענות. האיש פסול. אז מה, אני אפסול אותו, ואז אני אצטרך למנות מישהו אחר?
אורי מקלב
¶
אסור שלשמאי גם תהיה נגיעה עם אחד הדיירים. לא תמיד השמאי יכול לדעת מראש. גם אם הוא יראה את הרשימה, עדיין לא בטוח שהוא יכול לדעת שיש לו נגיעה. זה לפעמים עם הזמן.
היו"ר דוד רותם
¶
בסדר, אולי יהיו לי מקרים שבהם אחר-כך הוא יבוא ויגיד: אני פוסל את עצמי למרות שלא פסלתי קודם.
כרמית יוליס
¶
עשויים להיות מקרים כאלה. בשמאים אחרים זה קורה לנו הרבה פעמים, ואז התיק מועבר לשמאי אחר. כי לפעמים בניגוד עניינים אישי - - -
היו"ר דוד רותם
¶
ואז, את יודעת, מתחיל סיפור: למה פסלתם אותי, נתתם לי זכות טיעון קודם? אני רוצה - - -
היו"ר דוד רותם
¶
על כל 50 – שניים או שלושה, זה ניסיון עצום? האמת היא שהדבר הוא נורא פשוט. שם אתם פוסלים בדרך כלל על ניגוד עניינים מהותי, נכון?
כרמית יוליס
¶
ניגוד עניינים, בעיקר בכובע האישי שלו, כיוון שניגוד העניינים המוסדי מלכתחילה לא אמור לקרות. כמו שאמרתי, כל שמאי מכריע, ביום שמינו אותו, הצהיר על רשימה של אנשים וגורמים שהיו מקורבים אליו מבחינה עסקית או מקצועית. מה שנותר, שהוא רק יודיע לנו אם זה במקרה נפל על מישהו שהוא שכן שלו, שהוא הורה - - זאת אומרת, ניגודי העניינים האישיים הם אלה שגורמים לנו להעביר את המינויים של שמאים אחרים. על ניגודי עניינים מהותיים אנחנו יודעים כבר לפני שמחלקים את התיקים.
היו"ר דוד רותם
¶
אז השאלה היא כאשר אתם הולכים למנות, יש לכם 15 יום למנות את השמאי. האם לא נכון יותר להתייעץ איתו, עם אותו שמאי, לומר לו: האם יש לך ניגודי עניינים? שלא יהיה אחר-כך עוד 15 יום.
כרמית יוליס
¶
אדוני, אני לי שום מניעה עקרונית לזה. אני רק אומרת שדווקא במקרה הספציפי הזה, זה לא נשאר מול ועדה. זו יכולה להיות רשימה מאוד ארוכה של אנשים במתחמים של 60 בעלי דירות. אתה צריך לבדוק את כל ה-60 האלה. 15 יום זה גם ככה לא פרק זמן גדול במיוחד.
היו"ר דוד רותם
¶
מינית אותו, ואז אחרי חודש ימים פתאום הוא אומר לך: אני פוסל את עצמי כי אני מכיר שם אחד מה-60 האלה. ואז את הולכת חזרה למנות עוד מישהו. אז בסדר, אם אתם - - -
עינת גנון
¶
לא רק זה, אם זו קרקע מוחכרת, לא תמיד בנסחי טאבו יש רישום מדויק. לפעמים רק מופיע למשל - -
היו"ר דוד רותם
¶
האיש ימונה, ואחר-כך הוא יפסול את עצמו. זה לא חייב להיות בתוך 15 יום, זה יכול להיות גם בישיבה הראשונה, כשהוא יראה את האנשים פתאום.
נעמה מנחמי
¶
אז אם הוא פוסל עצמו לאחר שלב המינוי, לא ברור למה צריכים 15 ימים ולא שבעה. כלומר, לאורך כל החוק נקטתם בזמנים מאוד מצומצמים, כשמדובר היה בזכויות המתדיינים, בעוד שכאן, לעצם המינוי, ביקשתם 15 ימים.
אורי מקלב
¶
אדוני היושב-ראש, גם אם אין נסחי טאבו, ליושב-ראש הוועדה לפינוי כבר יש את הרשימה. כשהוא כבר לוקח שמאי, זה אחרי שהוא כבר מכיר את האנשים, מכיר את השמות, הוא מכיר את מספרי הטלפון.
אורי מקלב
¶
הכול מתחיל עוד לפני שיושב-ראש הוועדה לפינוי ובינוי לא מכיר את מי שהוא מתדיין איתם, עם יש לו עסק?
עינת גנון
¶
לא. מגיעה לפתע פתאום הודעה, בקשה למינוי. לא בכל מתחם פונים לשמאי פינוי-בינוי. בוודאי שאנחנו לא מכירים ברמה השמית את דיירי המתחמים.
היו"ר דוד רותם
¶
בסדר, אז יש להם 15 יום, יתעניינו, יבדקו. יצליחו – טוב, לא יצליחו – אז תמיד הוא יוכל לפסול את עצמו.
אורי מקלב
¶
אני כן רוצה להתחבר למה שאתה אומר, שבאותם 15 יום שממנים אותו – עד שממנים אותו הוא יכול לבדוק, ודאי כרשימה ראשונית, במכתב ראשון.
אורי מקלב
¶
אני חושב שכן היה צריך, כמו שסיכמנו, להטיל על השמאי בפרק הזמן הזה לבדוק. מוטל עליו לבדוק אם יש לו ניגוד עניינים ברשימה הזאת.
היו"ר דוד רותם
¶
אבל אתה יודע, בוא נאמר, אף אחד לא אוהב שמעבירים אותו מהתפקיד. זו הרגשה לא נוחה. הוא יעדיף להגיד: אני לא יכול לקבל את זה מאשר שיקבל את זה ואחר-כך יפסלו אותו.
נעמה מנחמי
¶
יש לי שאלה. בדרך כלל, בבית משפט כששופט מקבל תיק, הוא כבר מקבל אותו לאחר שברור מיהם המייצגים של שני הצדדים, בעוד שכאן נוצר הליך שהוא לא בהכרח דומה. כלומר, יש הגשת בקשה, מתמנה אותו "שופט", ואז שולחים את התביעה לצד השני, שאז אותו צד צריך למנות מצידו את השמאי.
היו"ר דוד רותם
¶
זה תלוי, אם אתה עורך-דין מספיק ותיק, אתה יודע איזה יום בשבוע הולך למי, וגם את המספרים הסופיים.
נעמה מנחמי
¶
השאלה היא האם חשבת מה יקרה כשלאחר המינוי אני אלך לשמאי, ואז אני אקח שמאי כלשהו, כשלאותו שמאי יש כבר ניגוד עניינים עם - - -
מירי כהן
¶
- - מול מי הדייר שאנחנו מתנגדים. יכול להיות שאם כבר יהיה רשום בטופס את הפרטים האלה, אז כבר כשהשמאי יראה, הוא יגיד: אני מכיר. כלומר, הטופס צריך לכלול את מלוא - - - האפשריים.
אוהד דנוס
¶
אבל אין מה לעשות כל-כך נגד זה, כי אני סירבתי, אני לא יודע שבכלל מתחילים בקשה. ואז פתאום אני מקבל הזמנה לדיון. רק אז אני הולך לחפש את עורך-הדין ואת השמאי - - -
נעמה מנחמי
¶
לא, יכול להיות שצריך להפוך את הסדר. בעצם, מה שצריך להיעשות זה שברגע שמוגשת בקשה ליושב-ראש הוועדה, יושב-ראש הוועדה ישלח את הבקשה למינוי למשיבים. המשיבים ייקחו עורך-דין, ואז הוא יקבע מיהו שמאי הפינוי-בינוי.
כרמית יוליס
¶
אנחנו לא רוצים להטיל עליהם נטל להיות מיוצגים. מבחינתנו, הם יכולים לא להיות מיוצגים. זה גם יכול לקרות.
נעמה מנחמי
¶
כמו שלא מטילים גם על דברים רגילים להיות מיוצגים. אבל המינוי של השופט נעשה אחרי שכבר יש שני צדדים גמורים.
היו"ר דוד רותם
¶
לא, לא, לא. אני יכול לספר לך, שבירושלים לפחות – אבל אני מכיר את זה בכל הארץ – היו ממנים שופטים מסוימים, ואז הנאשמים היו הולכים לקרובי המשפחה של אותם שופטים שייצגו אותם, כי אז זה היה עובר לשופט אחר.
כרמית יוליס
¶
אני חושבת שאולי באמת כדאי להוסיף לטופס את הצד השני, את המשיבים. ואז כבר בשלב הקליטה אמורים לדעת מי כל הצדדים להליך.
אלעזר במברג
¶
אדוני, לא רואים כאן סיבה להחמיר ביחס לכל הליך משפטי אחר, כשאדם מגיש תביעה, והצד השני ייוצג או לא ייוצג על-ידי מי שהוא רוצה.
נעמה מנחמי
¶
הדיירים שמבקשים את שמאי הפינוי-בינוי יהיו המבקשים והשאר יהיו המשיבים. המבקשים זה גם היזם.
נעמה מנחמי
¶
נכון, אנחנו עכשיו נגיע לזה בתקנה 4.
"המצאת מסמכים לשמאי פינוי ובינוי ולמשיבים:לאחר קבלת ההודעה כאמור בתקנה 3, ימציאו המבקשים, או מי מטעמם, עותק של הבקשה וכן את המסמכים שצורפו לה כאמור בתקנה 2(ב) לידי שמאי פינוי ובינוי ולידי המשיבים בתוך 21 ימים מיום קבלת ההודעה."
כמה שאלות לגבי (א). למי אתם מתכוונים ב-"או מי מטעמם", ובמה זה שונה מהמצאה רגילה, שבדרך כלל יכולה להיעשות לא רק על-ידי התובע בעצמו, אלא גם על-ידי עורך-דינו?
נעמה מנחמי
¶
כי בתקנות שמאי מכריע הם לא כתבו כך. הם כתבו: " הודע למבקש כי מונה שמאי מכריע, ימציא המבקש את המסמכים" - - -
נעמה מנחמי
¶
מאחר שמשרד המשפטים לקח את תקנות שמאי מכריע והעתיק אותם פחות או יותר, אז כשיש שוני, אני מנסה להבין למה התכוון המשורר כשהוא עשה את השוני.
חנה גבאי
¶
אולי התשובה היא שדווקא במה שאת אמרת. מדובר פה באמת באנשים – כמו שאמרת מקודם – שיהיה קריא להם, שלפי התקנות ידעו מה לעשות. ככה יובהר להם שהם לא צריכים לעשות את זה באופן אישי. גם לא מדובר בהליך משפטי ממש, מדובר במשהו שאמור לחסוך הליך דיוני שבא להקל. אז פה זה פשוט בא להבהיר – זה אתם או מישהו מטעם.
נעמה מנחמי
¶
אני חושבת שאולי היה רצון להבהיר שהיזם יכול לעשות את זה, אבל היזם הוא חלק מהמבקשים. לא בדיוק ברור לי מה - - -
כרמית יוליס
¶
- - - זה המבקשים או מי מטעמם. את רוצה להשמיט את זה, עשי בזה כטוב בעינייך. סך הכול רצו להגיד שאם פה אדם אחד שמייצג את כולם, הוא יכול להגיש בשמם, זה הכול.
חנה גבאי
¶
- - - שברור שאפשר לייצג, אלא הם מתאגדים, כי בכל זאת, מדובר פה בהרבה דיירים, והגיוני שהם ימנו מישהו מטעמם שיפעל, והוא לאו דווקא צריך להיות עורך-דין. אז יבואו ויגידו: מה פתאום אתה? פה זה נותן מישהו מטעמם.
היו"ר דוד רותם
¶
השאלה רק מבחינת ההיגיון הצרוף, האם זה טוב שכשאני מתנגד לעסקה, אז כבר כולם לא אוהבים אותי, זה גם טוב שאבוא, אדפוק להם בדלת ואמסור להם את המסמכים – אם זה לא יוצר שם חגיגות מיותרות.
היו"ר דוד רותם
¶
אני יודע שלא רציתם להטיל, אבל אני אומר לך, אתם יוצרים פה רק חגיגה. את יודעת, אני בא למישהו שכבר מקלל אותי ממילא, ואני אומר לו: עכשיו אני אמשוך אותך ל - - -
היו"ר דוד רותם
¶
ב-4(א) השאלה היא האם לא נכון לכתוב: "לאחר קבלת ההודעה כאמור בתקנה 3, ימציאו המבקשים בדואר רשום עם אישור מסירה את המסמכים".
כרמית יוליס
¶
אפשר להתגבר על הדבר הזה, על כתובת דואר שאין בה שימוש באופן יום-יומי. אבל לא רצינו מלכתחילה לבקש שכל המסמכים יהיו רק בעותק נייר. זה מאוד מקל, אלו יכולים להיות מסמכים מאוד ארוכים, מאוד כבדים, כל העלויות.
נעמה מנחמי
¶
כן, רק ההבדל בין פטנטים לבין כאן, הוא שבפטנטים אנחנו מדברים על ציבור מתוחכם, שברוב המקרים אכן משתמש בדואר האלקטרוני; בעוד שכאן אנחנו מדברים על אנשים שגרים באיזו שכונה, סביר להניח שחלקם לפחות מבוגרים, לא משתמשים באינטרנט - - -
היו"ר דוד רותם
¶
השאלה כאן היא האם לא צריך לכתוב את זה בצורה ברורה. אני הרי לא רוצה שאותו אדם שמגיע, מרגיז את כולם, שהוא ילך לדפוק לכל ה-60 בדלת וימסור להם. זה רק בלגן. אין לי בעיה שיהיה כתוב: "בדואר רשום עם אישור מסירה או במסירה אלקטרונית".
נעמה מנחמי
¶
אגב, יש יתרון נוסף בזה שאנחנו מטילים על הוועדה או על שמאי פינוי-בינוי להמציא, והוא שאז אנחנו בטוחים שההמצאה לא נעשית תוך ניסיון לזכות ביתרונות לא הוגנים, כמו יום אחרון, כמו שיחסר בטעות איזשהו דף, או משהו כזה. זה היתרון של המצאה, לדוגמא, שבית המשפט ממציא.
אורי מקלב
¶
אדוני היושב-ראש, אני רוצה להגיד משפט אחד בנושא, שבסעיף הזה נכון – בטח לגבי סעיפים אחרים זה נכון – כל נושא המסירה ונושא של פינוי-בינוי צריך לקבל אצלנו מבט נכון. צריך לראות איך מטפלים בו. אתה ישבת הרבה ישיבות פה על הנושא של הוצאה לפועל ועוד דברים כאלה בתקנות, הקפדת מאוד לראות איך זה מגיע, האם בדואר רשום עם אישור מסירה - - -
אורי מקלב
¶
בסופו של דבר, הגעת להסכמות וקיבלת כל מיני בקשות, או בכל אופן, עמדות של משרד המשפטים או של מישהו אחר – יש קושי בעניין הזה. אבל כאן אנחנו מדברים על משהו מאוד מוגדר ומאוד קבוע. אנחנו יודעים, המתחם הוא ברור – לא מדובר פה במאות ואלפי אנשים, מדובר על פרק זמן מסוים. צריך להגיע עם הבנה עם כל אחד ואחד איך מגיע אליו הדואר.
אבל קודם כל גם באיתור. אנחנו צריכים לדעת שגם באיתור – ודאי בשלב הראשוני – יכול להיות שבאותה מידה אותו אדם מבוגר שיש לו את הדירה נמצא עכשיו מאושפז כמה חודשים, נמצא אצל בנו במשך כמה חודשים בגלל שהוא נפל ושבר את הרגל ועוד דברים בסגנון הזה. אנחנו צריכים קודם כל, להיות בטוחים שאיתרנו את כולם, את כל מי שבבית והוא בעל עניין בשטח הזה.
לאחר מכן, צריך להגיע איתו להסכמה: אם הוא בדואר מקוון, אז בסדר. לא פעם שואלים אותי גם כן: האם אתה מסכים שכל החומר יישלח אליך בדואר מקוון? במידה שלא, צריך לדעת שכל פעם המשלוח צריך להיות – יכול להיות דואר רשום עם אישור מסירה, או עם חברה, יכול להיות שחברה כזאת עובדת עם חברה מסוימת שמאשרת, ואז יהיה אפשר לעשות את זה.
נעמה מנחמי
¶
בהמשך, בתקנה שעוסקת בהמצאה אלקטרונית, העליתי הצעה שזה יהיה בהסכמה, כמובן, שאז אין כל קושי. אבל לגבי ההמצאה הראשונית, כמובן שנראה לנו מאוד בעייתי שההמצאה הראשונית תעשה בהמצאה אלקטרונית.
כרמית יוליס
¶
גם אם מלכתחילה אין לצדדים התנגדות. בואי נלך על scenario שכולם כן מיוצגים על-ידי שמאי מקרקעין, על-ידי כלכלן, על-ידי עורך דין, אני בטוחה שתאפשרו לו. יכול להיות שאפילו הוא יבקש שזה יהיה בדואר אלקטרוני. אין לי בעיה שזה יהיה - -
כרמית יוליס
¶
לא אכפת לי להוסיף את ה - - - הזאת, כדי שההתדיינות בדרך אלקטרונית תהיה בהסכמה, זה גם בסדר.
נעמה מנחמי
¶
אפשר במקום דואר רשום עם אישור מסירה, להפנות לתקנות הוצאה לפועל או לנסות להעתיק את ההסדר שם.
היו"ר דוד רותם
¶
לא, יש לי בעיה. בהסדר שם, אני יכול גם למנות אותי, ואז אני דפקתי שלוש פעמים בדלת, ולא היתה תשובה, אז הדבקתי את זה על הדלת. בדרך כלל הדבקתי את זה על הדלת שלי - - -
נעמה מנחמי
¶
- - "מסמכים נוספים על אלה שבתקנת משנה (א) לאחר חלוף המועד הקבוע בתקנת משנה זו, אלא באישור שמאי פינוי ובינוי".
כרמית יוליס
¶
(ג), אדוני, ביחס לשמאים – שוב, יש לנו סוג מסוים של ניסיון, וכבר שהתקנו את התקנות ואת סדרי הדיון של שמאי מכריע חשבנו על ה-scenario הזה, ואנחנו רואים שהוא באמת קורה במציאות. הסיטואציה היא שלאדם יש פרק זמן – בשמאי מכריע זה יותר בולט, כיוון שיש פרק זמן שבו אתה רשאי לפנות לשמאי מכריע – אז אנשים מפחדים לפספס את המועד. הם פונים ומתמנה להם שמאי מכריע, ואז הם שוקטים על השמרים, כלומר, הם יושבים על הגדר. הם לא מעבירים מסמכים. המינוי הזה, אתה לא יודע אם הוא מתגלגל, אם הוא מתקדם.
היו"ר דוד רותם
¶
בואי נאמר ככה: אני ביקשתי שמאי מכריע. לא מסרתי לו את המסמכים. מה יקרה? אם השמאי לא ייתן לי פיצויים או שהשמאי לא יקבע את היטל ההשבחה, נשארת השומה שהיתה לי, ואני בצרה צרורה. מה יקרה פה אם תמחקי את הבקשה? אם תמחקי פה את הבקשה, העסקה לא תקום עד שלא תמני מחדש, וכל הסיפור יתחיל. זה אותו סעיף שאמרתי לכם קודם.
כרמית יוליס
¶
למבקשים בסיטואציה הזאת יש אינטרס מאוד גדול שימונה שמאי פינוי-בינוי, ושהוא יחליט בכדאיות העסקה. אדוני צודק, אבל מהצד השני, גם אנחנו, כשולטים על המנגנון הזה, רוצים לדעת האם השמאי הזה באמת דן בתיק? יש אצלו תיק עכשיו שהוא עוסק בו, או שהמינוי הזה הוא ריק, הוא פיקטיבי, אף אחד לא מגלגל את הדיון הזה.
היו"ר דוד רותם
¶
לא, זה לא חשוב. אנחנו רוצים שבסופו של דבר עסקת הפינוי-בינוי תתבצע. אנחנו לא רוצים – לא הגשתם בזמן? הבקשה שלכם נמחקה, עכשיו אתם לא חותמים על ההסכם, כי אתם טוענים - - - אז אתם פונים עוד פעם. ואז אתם תמנו עוד פעם – 15 יום, ועוד פעם להעביר את המסמכים. זה מה שיקרה.
כרמית יוליס
¶
לא בקלות כל-כך אנשים מסכימים שיראו בהם כמי שחזרו בהם מהבקשה. הניסיון שלנו מראה שהשמאי נותן להם התרעה, ואומר להם: התקנות קובעות שתוך כך וכך אתם צריכים להגיש את כל המסמכים, אתם עדיין לא הגשתם לי שום דבר. זה מניע את הדבר הזה.
היו"ר דוד רותם
¶
הסעיפים האלה, שיש אחר-כך עוד סעיף שאומר ככה, וכולי, תמיד מפחידים אותי, כי אני קורא את הסעיף הזה ומבין ממנו רק דבר אחד – אוטומטית, לא עשיתי כלום – יש לך 21 יום להגיש את המסמכים - -
כרמית יוליס
¶
אין שום בעיה לכתוב את זה באופן ספציפי. ברור שהבקשה הזו להארכות מועד – שוב, בגלל שאנחנו רוצים שזה כן יקרום עור וגידים – צריכה להיות מטעמים מיוחדים.
היו"ר דוד רותם
¶
אבל אנחנו רוצים עסקאות כאלה. אם אני אכתוב "טעמים מיוחדים", ואז יבוא השמאי ויגיד: מה זה "טעמים מיוחדים"? אני צריך כבר להיות עורך-דין, אחר-כך יגישו נגדי תביעת נזיקין שנתתי אורכה מטעמים לא מיוחדים. אנחנו רוצים עסקה? ככל שאנחנו אצל השמאי הזה, ויש לו תיק שמתנהל – עוד שבועיים, פחות שבועיים – יש לנו עסק. ברגע שהתיק נסגר וצריך להתחיל את הכול מחדש, אנחנו מחוץ למשחק, וזה מפחיד אותי.
נעמה מנחמי
¶
אני כן רוצה להפנות את תשומת הלב לכך שבסעיף (ג) כל הדבר קשור אך ורק להמצאה לשמאי פינוי-בינוי, בעוד שלכאורה, המצאה למשיבים היא לא רלוונטית כאן. כלומר, אני יכולה - - -
נעמה מנחמי
¶
כן, אבל ב-(ג): "לא המציאו המבקשים לידי שמאי פינוי ובינוי עותק של הבקשה" וכולי, יראו אותם "כאילו חזרו בהם מהבקשה". בעוד שנכון להגיד שאם הם לא ימציאו לידי שמאי פינוי ובינוי ולמשיבים - - -
היו"ר דוד רותם
¶
האמת היא שאפשר היה לבטל את (ג) ולאחד אותו עם (א), ולהכניס את הכול ב-(א), ולפתור את הבעיה.
כרמית יוליס
¶
היה חשוב לנו לומר שאם אנשים לא עומדים במועדים רק בגלל שהם פאסיביים, בלי סיבה טובה, יש לזה סנקציה. הסנקציה היא שאין הליך.
היו"ר דוד רותם
¶
אני רוצה להבין, כשמגישים נגד אדם כתב אישום, ולא קובעים לו תאריך לשמיעה, אז יש סנקציה, אבל מה מפריעה לי הסנקציה הזאת? הרי טוב לי שאין הליך.
היו"ר דוד רותם
¶
כרמית, אל תתנו להם להגיש עוד פעם. אם לא הגשתי את המסמכים, תמחקי את זה. ואז יבוא משרד השיכון ויחפש את הפרויקט שלו, משום שאם אין שמאי, אז אין פרויקט. אם אין הערכה, אין פרויקט. אחר-כך תלכו לחפש בבתי המשפט תביעת נזיקין וכולי. לא יהיו פרויקטים.
כרמית יוליס
¶
- - בתקנות האלה, הוא להקל על אלה שכן רוצים עסקת פינוי-בינוי. בסיטואציה שבה אנשים מסרבים מטעמים לא סבירים, אנחנו מקנים להם איזשהו מנגנון שאמור להיות יעיל, מקצועי וטוב. טוב גם לאינטרסים שלהם. מצד שני, אנחנו - - -
היו"ר דוד רותם
¶
אנחנו כולנו יודעים שיש מה שנקרא "בקשה להארכת מועד להגיש ערעור". הפסדתי במשפט, ואני רוצה להגיש ערעור, וזה נורא חשוב לי כי לוקחים לי את הבית, ואני לא מספיק, אז יש לי מועדים להארכת מועד להגשת ערעור. אותו הדבר פה.
כל מה שאני אומר
¶
רבותי, תנו לשמאי, שהוא האיש שמתעסק, הוא גם רוצה אווירה טובה, הוא רוצה שקט, הוא רוצה שהוא יוכל לדבר עם הצדדים, ולא שהם יהיו תחת איזה מין גרדום שאומר להם: לא הגשתם תוך 21 יום? אין בקשה, תלכו הביתה.
נעמה מנחמי
¶
אז אנחנו נגיד "במועד שיקבע בתקנות או במועד שקבע השמאי". במועד לפי 4(א), או במועד שקבע השמאי.
היו"ר דוד רותם
¶
לא. אפשר לעשות את זה ב-(א), לכתוב: "עותק של הבקשה וכן את המסמכים שצורפו לה כאמור בתקנה 2(ב) לידי שמאי פינוי ובינוי ולידי המשיבים בתוך 21 ימים מיום קבלת ההודעה, או במועד אחר שקבע השמאי". או תוך מועד אחר שקבע השמאי.
מירי כהן
¶
אם אנחנו אומרים "או במועד אחר שקבע השמאי", זה אומר שהוא יכול להחליט שתוך יומיים צריך להמציא.
חנה גבאי
¶
זה נשמע כאילו מראש השמאי נותן – אני מציעה אולי להשאיר את (ג), ושם לכתוב שהוא רשאי להאריך את המועד, כי זה אומר את האמירה.
נעמה מנחמי
¶
"תשובת המשיבים: המשיבים יגישו את תשובתם לשמאי פינוי ובינוי ולמבקשים בתוך 45 ימים, מיום שהומצאו להם הבקשה והמסמכים כאמור בתקנה 4(א), ובצירוף כל המסמכים שהם מבקשים להביא לפניו, ורשאים הם לצרף שומת מקרקעין לתשובה; לא יוגשו מסמכים נוספים לאחר המועד הקבוע בתקנה זו , אלא באישור שמאי לפינוי ובינוי".
כרמית יוליס
¶
יראו בך מישהו שלא הגיב בזמן, והשמאי יעשה עם זה כפי שנראה בעיניו. כלומר, לא יהיה את הצד שכנגד בהליך. תמיד אפשר לבקש הארכת מועד, תמיד אפשר לבוא לשמאי להגיד לו זה זמן לא - - -
היו"ר דוד רותם
¶
את יודעת, אין צד שכנגד בהליך, ואז אין הליך. אל תשכחי, שימי לב מה אני צריך: אני צריך להגיש כל מיני מסמכים. אני רוצה שומה – את יודעת כמה זמן לוקח לעשות שומה? אדוני יושב-ראש השמאים, כמה זמן?
נעמה מנחמי
¶
יש צורך בהתארגנות של המשיבים. זה גם יכול לקחת זמן. כלומר, אנחנו מדברים פה על הרבה מאוד אנשים שלא בהכרח מאוגדים, שכל הקשר ביניהם הוא שהם כולם לא רוצים, או לא חושבים, שאותה עסקה אמורפית, שהיא רק על יסוד אילו שהן אמות מידה, ואפילו לא על יסוד איזושהי שומה, הם צריכים עכשיו למצוא אחד את השני כדי למצוא לעצמם מייצג משותף, ולמצוא לעצמם מישהו שיגיש לכולם שומה משותפת. ככל שאני חושבת על זה, גם 45 יום נראים לי מעט, אני חייבת לומר.
כרמית יוליס
¶
אדוני, אני רק רוצה להגיד משהו, שאותם משיבים שלא רוצים את העסקה, הם יודעים על מינוי שמאי פינוי-בינוי. זה לא שיש להם רק את ה-30 יום. יש להם 30 יום מאז שהמבקשים הגישו את המסמכים. הם יודעים על המינוי כבר בעת שהוא קורה.
היו"ר דוד רותם
¶
בואי נאמר ככה: אנחנו לא רוצים שיהיה אוטומטית. יהיו לי 30 יום, ואז אוטומטית, את יודעת, כל מי שמתעסק בזה אוטומטית מגיש בקשה לאורכה. וכל שמאי ייתן, כי אחרת הוא מפוצץ את העסק.
אורי מקלב
¶
מי שיודע, השלב הזה הוא השלב שלוקח הכי הרבה זמן – שלב ההתארגנות של התושבים, מציאת המייצג, התארגנות שלהם, או שלא מתארגנים בקבוצה אחת. זה זמן שלוקח, וצריך לתת אותו.
אורי מקלב
¶
תאמיני לי שהתחברתי למה שאת אומרת, ש-45 יום זה לא - - זה נכון. מי שיודע, יודע שאלו שלבים שלוקחים זמן. עם כל הרצון לזרז את - - - אפשר לקצר בימים בשלבים אחרים, יכול להיות, ולא - - -
נעמה מנחמי
¶
לכן שאלתי במקרים קודמים למה היה צריך 15 ימים, לדוגמא, לטובת המינוי, אם כל המטרה היא - -
נעמה מנחמי
¶
למנות שמאי לוקח 15 ימים, אבל לארגן את כל התושבים ולמצוא שומה וכולי, כנראה מספיקים 30. תקנה 6: "דיון לפני שמאי פינוי ובינוי: שמאי פינוי ובינוי יקיים דיון לא יאוחר מ- 45 ימים מיום הגשת תשובת המשיבים אם הוגשה, או מיום שנקבע להגשתה, לפי המוקדם, ויודיע לצדדים על מועד הדיון ומיקומו" – אני חושבת – "21 ימים לפחות מהמועד שבו הוא עתיד להתקיים", כלומר- - -
נעמה מנחמי
¶
אין לי בעיה, מבחינתי, שיקבע את זה גם אחרי שבועיים, אבל רק שיהיה שבועיים, או זמן סביר לבן אדם לדעת שהוא צריך להגיע ביום ספציפי.
היו"ר דוד רותם
¶
אדוני היקר, אז הם יביאו שמאי. יש להם 45 ימים לתת תשובה, ואחרי-כן עוד עשרה ימים שיביאו את האיש. אני לא מבין, גם היומן של עורכי דין תמיד מלא.
היו"ר דוד רותם
¶
בואי נאמר ככה: עורכי דין צריכים בדרך כלל חצי שנה מראש, לפחות, הודעה. הם צריכים להתחיל ללמוד את התיק.
מירי כהן
¶
אבל אדוני, אבל זה רק להודיע לנו. זה לא מאריך את - - בתוך 45 ימים, שנקבע שהוא צריך לקבוע דיון – טווח הזמנים הזה לא משתנה.
נעמה מנחמי
¶
"מקום הדיון: הדיון יערך במשרדי שמאי פינוי ובינוי או במקום אחר המאפשר קיום דיון הולם, ואולם לא יתקיים דיון במשרדו של אחד הצדדים אלא אם כן הסכימו לכך שאר הצדדים". אני חושבת - - -
היו"ר דוד רותם
¶
לא רוצה הסכמה, ואני לא רוצה רק במשרדו של אחד הצדדים לדיון, אלא במשרדו של אחד הצדדים לדיון או של מייצגו. אני זוכר שניהלתי פה דיון במשרדי עורכי בדיון של אחד הצדדים, ואחר-כך זה היה מאוד לא נעים. אל תעשו פה הסכמה מסיבה מאוד פשוטה – אנשים לא באמת - - אתה יודע, זה כמו – לא נעים להגיד – שאישה מסכימה שהדיון בעניינה יהיה בבית הדין הרבני. זו לא הסכמה.
כרמית יוליס
¶
אנחנו פשוט חשבנו על מצב שבו השמאי גר באזור אחר לגמרי של המדינה, והוא ירצה להקל עליהם, והדרך היחידה להקל עליהם היא להתדיין אצל אחד הצדדים.
נעמה מנחמי
¶
"דיון בהעדר צד". הנוסח שהציע משרד המשפטים היה: "הוזמנו הצדדים לדיון ואחד מהם לא התייצב לדיון, רשאי שמאי פינוי ובינוי לקיים את הדיון גם בהעדרו, ובלבד שחלפו 30 דקות מהמועד שבו אמור היה להתחיל הדיון".
אני חושבת שדיון בהיעדר צד זה משהו שהוא חמור מידי, ואני מציעה את הנוסח שיש בחוק הבוררות לגבי דיון בהיעדר צד: "צד שהוזמן כדין לישיבה פלונית ולא התייצב, רשאי שמאי פינוי ובינוי באותה ישיבה לדון בסכסוך בהעדרו; צד שנדרש לטעון טענותיו במועד שנקבע לכך ולא עשה כן, רשאי השמאי לפסוק בסכסוך בהעדרו".
"החלטה שניתנה אחרי דיון שהתנהל בהעדר צד או בהעדר טענותיו, רשאי שמאי פינוי-בינוי, על-פי פניית בעל-דין שהובאה לפניו תוך שלושים יום מהיום שנמסר לו העתק ההחלטה, לבטלו ולחדש את הדיון, אם שוכנע שבעל-הדין נעדר או לא טען טענותיו מסיבה מוצדקת. שמאי פינוי ובינוי לא יקיים ישיבה בהעדר צד, אלא אם הזהיר אותו, בכתב או בעל-פה, שידון באותה ישיבה בהעדרו אם לא יתייצב".
היו"ר דוד רותם
¶
(ג) הוא דבר טכני לחלוטין. כשאני ניהלתי בוררויות, אוטומטית, בישיבה הראשונה הייתי מודיע לכל הצדדים שמי שלא יופיע לישיבה, אני אקיים בהיעדרו, הזהרתי אתכם.
היו"ר דוד רותם
¶
בסדר, אז היתה אזהרה. אז אני יכול לעשות את האזהרה בתקנות, ואז לא צריך להזהיר אותם פעם נוספת.
היו"ר דוד רותם
¶
כשאת מדברת על (ב), אני חושב שגם משרד המשפטים, במה שהוא כתב, הוא התכוון לזה. אוי ואבוי אם לא.
כרמית יוליס
¶
אדוני, ברור שבמצבים המאוד חריגים אין ספק שתהיה השלכה לזה שאם בן אדם פתאום לא הגיע כי היתה לו תאונת דרכים בדרך לדיון, אני מניחה שיהיה לזה השלכה על התוצאות שיתקבלו שם - -
כרמית יוליס
¶
לא אדוני. סמכויות לפסוק הוצאות הן בסימן שאלה מבחינתנו, בגלל המהות של הגוף הזה, שמצד אחד, יש לו סמכויות מעין שיפוטיות אבל זה עדיין לא בית משפט. הוא גם מעין - - -
היו"ר דוד רותם
¶
אני רוצה להגיד לכם משהו, תחשבו על דבר אחד, אני אחד התובעים או המשיבים לא חשוב מה – אני לוקח עורך דין – ולמיטב ידיעתי, עורכי דין לא עובדים בחינם – אנחנו מגיעים לדיון, והצד השני לא הגיע. עורכי דין עובדים על שתי שיטות: או ישיבות, או שעות. אם הוא עובד על ישיבה, אז היא היתה ישיבה, הוא היה. אם הוא עובד על שעות, אז את יודעת, כל מה שהוא פחות מרבע שעה מרגע שיצאתי מהמשרד שלי נחשב שעה. אם זה יותר מרבע שעה, זה נחשב שבע שעות. אז אני בכל מקרה אשלם. למה לא מגיע לי, כשלא קרה כלום? אני לא יודע, אני הייתי שוקל את זה. אתם מבינים, ברגע שאדם יודע שהוא מקבל מכה בכיס אם הוא עושה צחוק מההליך, הוא מתייחס אליו אחרת.
היו"ר דוד רותם
¶
זה לא שופט. לשופט יש הוראות בחוק – לא הופיע הצד שכנגד, אתה פוסק לרעתו. שמאי לא צריך את הצד. אני יכול לעשות שומה ולהגיד אם זה שווה או לא שווה בלי לשמוע אף אחד.
היו"ר דוד רותם
¶
אבל השמאי לוקח את ההצעה שהציע. הוא מסתכל על הפרויקט, ואומר: חבר'ה, עובדים עליו פה, מה אתם רוצים. איך אמר קודם היושב-ראש? הוא אמר: בלי שומה אני יכול להגיד לך מראש שהשומה היא - - -
כרמית יוליס
¶
כן, אני חושבת שיש בעיה יותר עקרונית עם הדבר הזה – איזה גוף ואיזה סוג של סמכויות שיש לגוף שרשאי להטיל הוצאות. יש ועדות ערר, יש על זה פסקי דין. זה שנוי מאוד במחלוקת, האם ועדת ערר – שעוד יש לה כובע מעין שיפוטי אפילו עוד יותר חזק מאשר שמאי פינוי בינוי – רשאית להטיל הוצאות.
אני לא בטוחה שבלי הסמכה בחוק ראשי ניתן לעשות את זה, ולכן אני לא בטוחה שניתן לקבוע את זה כאן. למרות שבמהות אני מסכימה עם אדוני לגמרי; כלומר, ככל שתהיה סנקציה שאנשים ירגישו בכיס, שהם לא הגיעו על-אף שהם היו צריכים ולא היתה להם סיבה מספיק טובה. מצד שני, מאוד יכול להיות שיהיה לזה ביטוי בעצם ההחלטה. אם לאדם יש איזה טענה מאוד חזקה, והוא לא הגיע לדיון, אז הטענה שלו לא תילקח בחשבון בהחלטה של אותו שמאי.
היו"ר דוד רותם
¶
בואי נאמר ככה: איזו טענה אני צריך לטעון בפני שמאי, כאשר שמאי מעצם טבעו עושה שומה? אני מדבר איתו על ערכים. הוא לא צריך אותי. הוא יכול לקחת את התוכניות ולשבת בבית, ולעשות את השומה. הם לא צריכים אף אחד בעיניים. הם בטח לא צריכים עורכי דין שיטענו בפניהם.
כרמית יוליס
¶
זה מה שרצינו הרי להשיג. כל המטרה של התקנות האלה היא לקבוע גוף מקצועי. זה באמת לא משנה מה יאמרו לו הדיירים הסרבנים. הוא יודע האם העסקה הזאת כדאית לו או לא.
כרמית יוליס
¶
- - מאוד משכנעת, מידע שלא היה בפניו. יעירו נקודות כאלה, נקודות אחרות. אי-אפשר לקיים הליך בלי לאפשר להם.
נעמה מנחמי
¶
"איחוד דיונים: שמאי פינוי ובינוי הדן בבקשה, רשאי להזמין לאותו דיון גם את מי שמתדיין לפניו במחלוקת אחרת, אם ראה שיש בכך כדי לייעל את הליכי הדיון בבקשות אלה, ולאחר שהודיע לצדדים על איחוד הדיונים וקיבל את תגובותיהם בכתב".
כרמית יוליס
¶
אני לא צופה שהסיטואציות האלו יקרו כדבר שבשגרה, זה עשוי להיות הליך מאוד חריג. אבל במקרה התיאורטי של שני מתחמי פינוי-בינוי סמוכים, ויש פה מבקשים ושם מבקשים באותו שמאי פינוי-בינוי, יכול להיות שהוא יחשוב שלשם היעילות, הוא לא ידון בשניהם בנפרד, אלא יאחד אותם. הרי ההבדל האם מתחם נחשב מתחם אחד או שני הוא שאלה תכנונית – איך חילקו את זה בתוכנית, האם זה - -
היו"ר דוד רותם
¶
אם חילקו לשניים, אז זה שני דיונים, זה לא דיון אחד, זה לא יכול להיות. אל תסבכו לי את החיים. כמו שאמרנו קודם, אני משלם לעורך הדין שלי לפי ישיבות. אז אני לא רוצה שהוא יישב שם כשדנים בתיק השני, מה זה מעניין אותי? למה אתם עושים את זה? ואת עוד אומרת לי: זה לא יקרה.
היו"ר דוד רותם
¶
אם זה לא יקרה, אז למה אתם צריכים את זה? אני אומר לכם, זה מיותר לחלוטין, סתם לסבך את החיים.
כרמית יוליס
¶
זה עשוי להיות עילה להפחתת שכר הטרחה, אם באמת יש שני מתחמים עם מאפיינים תכנוניים וסביבתיים זהים, אז הוא יקיים דיון אחד.
היו"ר דוד רותם
¶
אני לא רוצה להוריד שכר טרחה לאף אחד. אני אומר, תנו לי לדון בתיק שלי, ושמישהו אחר ידון בתיק שלו. אגב, הסיכוי שזה יקרה הוא אפס, משום שאתם לא תמנו את אותו שמאי בכל מקרה בשני המקרים האלה. יש לכם רשימה מספיק ארוכה כדי שבדיוק בשני מתחמים תואמים תמנו את אותו שמאי.
נעמה מנחמי
¶
"10. ביקור בנכס: שמאי פינוי ובינוי יבקר לצורך מילוי תפקידיו לפי חוק זה בדירה אחת לפחות מכל סוג אופייני של דירה במתחם בנוכחות הצדדים, זולת אם הסכימו הצדדים כי הביקור ייערך שלא בנוכחותם", או שאולי יסכימו הצדדים שאין צורך בביקור.
נעמה מנחמי
¶
רק שנייה, אני אסיים לקרוא. "טען אחד המבקשים כי דירתו בעלת שווי גבוה יותר משווי דירה אופיינית באותו מתחם – יבקר שמאי פינוי ובינוי גם בדירתו".
אלעזר במברג
¶
אולי בהתייחס לעניין הזה, הנקודה היא כזו – עשינו ישיבה עם נציגי איגוד השמאים, ובנינו באופן שנראה לנו הכי נכון את אופי העבודה שיעשה בסוף אותו שמאי פינוי-בינוי. הנחת העבודה היתה כזו שהשמאי צריך לבוא ולראות – כנקודת מוצא – אנשים שחיים בדירת ארבעה חדרים, שמציעים להם מחר דירת חמישה חדרים. הנחת העבודה היתה שדירת ארבעה חדרים טיפוסית – שכנגדה מקבלים דירת חמישה חדרים מסוימת – כולם אותו הדבר, צריכים להימדד באותם כלים שמאיים. אפשר לנתח אותם באופן דומה, מה שכמובן, מפשט מאוד את העבודה ומוזיל את העלויות, זה ברור.
עדיין, מכיוון שהמתווה של כל התיקון לחוק שנעשה – וגם התקנות – היה מצד אחד למנוע סחטנות או סרבנות לא סבירה, אבל עדיין לשמור על זכויותיהם של אותם אנשים שבדין, בצדק, טוענים שיש קיפוח, ויכול להיות שהם צודקים. תחת התפיסה הזאת אמרנו, על מנת למפות את אותם אנשים, לשמר לאותו דייר זכות לבוא ולומר: הדירה שלי היא אמנם דירת ארבעה חדרים כמו כל הדירות בבניין הזה, ועדיין, יש לה מאפיינים ייחודיים שבגינם היא שווה קצת יותר. זה ברור לחלוטין שזה צריך להוות חריג - - -
עינת גנון
¶
לא, אנחנו כתבנו - יש שני הבדלים. אנחנו חילקנו את זה לשני שלבים. קודם כל, השמאי יעשה איזושהי שומה כללית. לאחר מכן - - -
כרמית יוליס
¶
בהתייחס לדירות האופייניות במתחם. זה יצא מנקודת הנחה שבמתחמים מהסוג הזה יש קווים זהים בין הסוגים של הדירות. זה מה שהמציאות מראה – שיש דירות של שלושה חדרים, של ארבעה חדרים, של חמישה חדרים. אפשר לאפיין דירה טיפוסית, ועל סמך הדירה הטיפוסית הזאת השמאי קובע מה השווי שלה במצב הנוכחי, ואיזו תמורה היא תמורה כדאית עבורה אחרי עסקת פינוי-בינוי.
עינת גנון
¶
אוקיי, מה שאתה יכול לעשות – אחרי שהשמאי קבע את השומה הכללית שלו, לפנות אליו ולהגיד: בוא תעשה לדירה שלי שומה פרטנית.
היו"ר דוד רותם
¶
תודה רבה. את מבינה איזה מצב אתם משאירים? הרי אני לא פראייר של אף אחד. את הטענה שהדירה שלי היא אופיינית, מיוחדת ושווה הרבה יותר, אני אטען תוך כדי הדיונים, ואז אני אגיד לשמאי: לפי הסעיף ההוא תבוא אלי אחר-כך ואני אשלם לך. עשה לי שומה נוספת. בחיים לא. אסור לשמאי הזה לקבל ממני – בחוק, הכנסנו – אסור לקבל מאחד הצדדים שם כסף לעבודה פרטית. איזו תקופה עשינו? תקופה ארוכה.
אלעזר במברג
¶
אנחנו מסבירים שבאופן נורמאלי יש את המנגנון של שכר טרחה, אבל כאשר בסיטואציה הזאת – ששוב, היא ייחודית, היא חריגה – בא אדם ואומר: הדירה שלי היא יוצאת דופן. זה לא אמור להיות 100% מהאנשים, זה אמור להיות חלק מאוד קטן מהאנשים, ובתקווה שזו גם טענה מבוססת. ההנחה היא שאם לא היתה לזה עלות מסוימת, לא תהיה שום סיבה שלא יבואו 100% מהאנשים - -
היו"ר דוד רותם
¶
סליחה, אני רוצה רק להגיד לכם דבר אחד. אני כנראה מעריך את השמאים יותר מכם. אני מניח - - -
היו"ר דוד רותם
¶
אז זה שאני מעריך יותר מהם, זה לא אומר שאני מעריך אתכם הרבה מידי. בואו אני אגיד לכם משהו, אני מאמין ששמאי מקרקעין שבא לדבר כזה – הוא שמאי פינוי, כדי גם להרגיע את השטח, הוא יגיד לכל אחד: אני רוצה לראות את הדירה שלך, מה מיוחד בה. מה קרה? אז מתחם של 60 דירות ייקח לו עוד ארבע שעות להסתובב בשטח.
נעמה מנחמי
¶
הביקור זה לא העניין. נניח שהוא יבקר ב-60 דירות, אבל איזה תוצר שומתי הוא יוציא בסוף? אנחנו לא רוצים שהוא יקבע - - -
נעמה מנחמי
¶
זה יהיה מאוד קשה, זה מאוד יכביד על ההליך, אם הוא יצטרך להעריך כל דירה באופן פרטני כבר מ - - -
היו"ר דוד רותם
¶
יש לכם טעות, הוא בסוף יוציא רק הערכה אחת ויחידה. הוא יגיד: לאחר שעברתי בכל הדירות, ושמעתי את כל הטענות, הגעתי למסקנה שהתמורה המוצעת על-ידי היזם היא הוגנת. הוא לא צריך להגיד לי כמה הדירה שלי שווה.
אלעזר במברג
¶
אדוני, הוא צריך לפעול בהתאם לתקנות, ואז השאלה היא – כרגע, בשולחן שלנו – האם התקנות ינחו אותו או יחייבו אותו לעבור דירה דירה בתוך 60 הדירות האלה - - -
אורי מקלב
¶
- - - תמיכה נלהבת במה שאתה אומר. אני לא הבנתי, לא האמנתי שהוא יכול לתת שמאות בלי שבכלל היו ברוב הדירות. קל וחומר אם מישהו סרבן. אני לא מבין איך עושים את זה בלי זה. כרמית, מתי אתם פעם תיכנסו לראש של הדיירים עצמם, ולא רק ראש במקום אחר, מתי יגיע הזמן הזה? שאני לא אצטרך - - -
אורי מקלב
¶
אז מה השאלה, של מה? של יותר זמן? העלות של השמאי, אם אין לו ביקור – אני ראיתי שמאויות על סכומים קטנים, לא מדובר כאשר מוציאים אותך מהדירה, משלמים לך על הדירה, על דברים קטנים. תמיד אני רואה בדוח של השמאי שזה פרטי וכנראה שזה עולה לו כסף, ביקרתי בנכס, ראיתי את המקום.
כרמית יוליס
¶
- - חלק מכללי האתיקה מחייבים אותו להיכנס לכל דירה שהוא עושה לה שומה. אבל עוד פעם, אני רוצה להסביר מה הוביל אותנו לקביעת ההסדר הזה. אנחנו ישבנו עם השמאי הממשלתי הקודם – כי הם כבר התחלפו מאז – וצירפנו לדיון את הנציגים של המשרדים הרלוונטיים, ביחד עם עוד שני שמאים אחרים, שאנחנו מכירים אותם, שיש להם הרבה ניסיון עם פינוי-בינוי. ניסינו לחשוב איך השומה הזאת בסופו של יום צריכה להיראות.
הם אמרו שמהניסיון שיש להם – זה לא סביר שאם מדובר על מתחם עם 80 יחידות דיור, שהשמאי ייכנס לכל יחידת דיור ויקבע לגביה באופן ספציפי מה התמורה הכדאית לגביה. וביחד עם זה, הם אמרו שבמתחמים האלה, שהם לרוב מתחמים מאוד ישנים, בהחלט אפשר לזהות מה שנקרא "דירות טיפוסיות" – שיש איזושהי דירה שככה בנו בשנות ה-80 או ה-70 או ה-60 - -
כרמית יוליס
¶
נכון שיש כאלה ששדרגו את הדירות שלהם, ושיפצו אותן, והפכו אותן לארמונות, והשווי שלהן - -
כרמית יוליס
¶
- - לא דומה לאותה דירה טיפוסית. ויחד עם זאת, בהחלט אפשר לומר שבכל מתחם פינוי-בינוי כזה, איש מקצוע יודע לאפיין דירות אופייניות. ולכן אמרנו שהשלב הראשון של העבודה יהיה לבחון את אותן דירות אופייניות, שיאמר לגביהן איזו עסקה שמוצעת על-ידי היזם היא כדאית כלכלית. אחרי שכל הדיירים במתחם מקבלים את ההכרעה הזאת, ואדם אחד מרגיש שנעשה לו עוול עם ההחלטה הזאת, כיוון שהדירה שלו מלכתחילה היתה שווה הרבה יותר, הוא רשאי לשלם סכום, שהוא בסך הכול מאוד סמלי – הוא 1,500 שקל.
היו"ר דוד רותם
¶
שמונה אגורות לא ישלמו. אתם מבינים, אתם עוקפים לי את החוק בעניין הזה, ואני לא אתן לכם, כי אני התעקשתי שם על הנושא הזה של ניגוד העניינים. אני מוכרח לומר לכם דבר אחד: זה לא קורה לי הרבה, אבל לפחות היום זה קורה לי – שהוועדה חושבת אחרת מכם. מה אני אעשה?
אורי מקלב
¶
תבוא בכל יום ג' – יש את הרפורמה בתכנון ובנייה, ותראה אם הוועדות מסכימות או לא מסכימות. בדיוק בנקודות האלה.
היו"ר דוד רותם
¶
כי אנחנו כתבנו בחוק שברגע שאדם היה שמאי שלי, הוא לא יכול לקבל ממני שכר למשך תקופה של שנה אחרי שהוא גמר.
אריאל יוצר
¶
אנחנו רצינו לעשות הליך שמייעל את נושא הפינוי והבינוי, ולמעשה מוציא את העגלה הזאת מ- - -
לעניין מתי מגיעה השומה הפרטנית, היא חייבת להגיע אחרי שיש איזשהו benchmark או איזשהו קנה-מידה למה היא דירה טיפוסית במתחם. אחרת, כל דייר יבקש שיעשו לו שומה פרטנית, ובמקום שומה אחת טיפוסית למתחם שלם, אנחנו נצטרך לעשות 60, או 100 שומות. אני לא מדבר על ביקור בנכס. ברור לי שהשמאי יצטרך לבקר בכמה דירות כדי להבין איך נראה הבניין ומול מה מתמודד. אבל לערוך שומה, הרי דיברנו על זה שהשומה היא שומה - - -
אריאל יוצר
¶
אוקיי, מאה אחוז. אם הוא עושה שומה אחת זה מצוין. עכשיו השאלה היא מה קורה עם אדם שאומר: לי יש דירה יותר טובה מהשומה.
היו"ר דוד רותם
¶
אז הוא כותב בשומה: "התמורה לדירה אופיינית של אדון פלוני היא לא הוגנת". זה בדיוק מה שאני רוצה.
כרמית יוליס
¶
אנחנו יכולים רק להתייחס לסעיף הקטן הזה, שאתה אומר שבהוא בעייתי, מה שאנחנו מציעים? פשוט, אני קוראת אותו לגמרי אחרת.
כרמית יוליס
¶
2א(ה) לחוק. זה סעיף שאדוני ביקש להכניס כשדנו בהצעת החוק. "שמאי פינוי-בינוי או אחר מטעמו ובעבורו לא יקבל טובת הנאה במישרין או בעקיפין ממי שעניינו נידון לפניו, וממי שהיה צד לדיון שהתקיים לפניו, זולת שכר והחזר הוצאות שקיבל לפי סעיף קטן זה". זה בדיוק שכר. גם הכרעה פרטנית היא שכר. המטרה של הדבר הזה היא לא שאתה תבוא להתדיין בפני ביחס לעסקת פינוי-בינוי, ואחר-כך אני אשכור את השירותים שלך בדרך אחרת, או אשלם לך שכר בדרך אחרת.