PAGE
12
ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
21.11.2011
הכנסת השמונה עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב רביעי
פרוטוקול מס' 568
מישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
יום שני, כ"ד בחשוון התשע"ב (21 בנובמבר 2011), שעה 10:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 21/11/2011
מצב טיפות החלב והמחסור החמור בתקני אחיות בתחנות אלו
פרוטוקול
סדר היום
מצב טיפות החלב והמחסור החמור בתקני אחיות בתחנות אלו
דיון בהשתתפות מנכ"ל משרד הבריאות פרופסור רוני גמזו
מוזמנים
¶
פרופ' רוני גמזו, מנכ"ל משרד הבריאות
אילן סופר, סמנכ"ל תקצוב ותמחור, משרד הבריאות
ד"ר תמר אלרם, יועצת רפואית למנכ"ל משרד הבריאות
נירה חונוביץ, מפקחת ארצית בריאות הציבור, משרד הבריאות
ליאורה שחר, אחות מחוזית, מחוז דרום, משרד הבריאות
רועי כפיר, רפרנט בריאות, אגף התקציבים, משרד האוצר
יוסי קידר, סגן נציב שירות המדינה למערכת הבריאות
ד"ר יצחק קדמן, מנכ"ל המועצה הלאומית לשלום הילד
עו"ד שני אלוני, ההסתדרות הרפואית
מוריה אשכנזי, יו"ר חטיבת אחיות בריאות הציבור
רינה טיורי, אחות, חטיבת אחיות בריאות הציבור
יוספה קייזרמן, אחות, חטיבת אחיות בריאות הציבור
עו"ד אלי יריב, ההסתדרות החדשה
עו"ד מאירה בסוק, נעמ"ת
רות ברוך, מנהלת היחידה לשרותי בריאות ומניעה, שירותי בריאות כללית
דבורה אפראימוב, אחראית טיפות חלב, קופת חולים מאוחדת
רשמה וערכה
¶
אהובה שרון – חבר המתרגמים בע"מ
מצב טיפות החלב והמחסור החמור בתקני אחיות בתחנות אלו
דיון בהשתתפות מנכ"ל משרד הבריאות פרופסור רוני גמזו
היו"ר חיים כץ
¶
בוקר טוב. יום שני בשבוע, כ"ד בחשוון, ה-21 בנובמבר 2011 ואני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות, ישיבת המשך לישיבה שהתקיימה לפני שבוע. על סדר היום מצב טיפות החלב והמחסור החמור בתקני אחיות בתחנות אלו.
בישיבה האחרונה משרד האוצר אמר שאין לו בעיה להביא את התקנים החסרים וכי הם צריכים לראות מהיכן מגיע הכסף. משרד הבריאות אמר שכדי לכסות את התקנים הוא ימצא 10 עד 15 מיליון שקלים מתוך תקציב של ארבעה מיליארד שקלים.
רוני, שזה לא יהיה חיבוק דב. אני מכהן כיושב ראש הוועדה וחבר בה במשך 12 שנות כהונתי בכנסת וזה לא מעט זמן ונתקלתי בכמה מנכ"לי משרד הבריאות. אולי אני לא חביב האוצר ובכל מיני דיונים הם אומרים שבשמחה הם היו מחליפים אותי. אני רואה איך הם אומרים שיענישו אותי ויעבירו את הנושאים שלי לוועדה אחרת. בכל מקום אני אומר שלשמחתי בנושא הבריאות מנכ"ל משרד הבריאות הוא ענייני, מקצועי, לא בורח ממאבקים ומתנהל באופן ישר. אני מאוד רוצה לקוות שגם בצמרת השלטונית, ואני חלק מהמפלגה שמרכיבה אותה, יקבלו מספיק שכל ויבינו שאנשים טובים אומרים את מה שהם חושבים ואנשים טובים שנלחמים הם אנשים חזקים וגם בונים מערכות טובות. אנשים שהם יסמנים והם חלשים, אתם לא מגיעים לשום מקום.
אני שמח שאתה נמצא בתפקיד מנכ"ל משרד הבריאות. אני חושב שאתה הבן אדם הנכון במקום הנכון ובתקופה הקשה הזאת. יש עליות ומורדות, פעם אתה באמצע האוטובוס ופעם אתה בסופו, אבל אם אתה באוטובוס, המערכת תגיע לאן שהיא תגיע.
היו"ר חיים כץ
¶
בשורה התחתונה, אני מקווה – ואני גם יודע – שליצמן מבין איזה פנינה יש לו ביד. כל זה היה בגדר הכנה וריכוך, אבל עכשיו ניכנס לנושא.
היו"ר חיים כץ
¶
כן. רוני, אני רוצה לציין שלפני שהתחילה הישיבה אמרו לי חברי הוועדה על כל הגוונים הפוליטיים, גם אופוזיציה וגם קואליציה, שיש דיון על טיפות חלב ועכשיו יבוא מנכ"ל משרד הבריאות רוני גמזו ונגיד לי את מה שאנחנו חושבים. אמרתי להם שאני אומר מה שהם חושבים ואני אוריד מעט כי אומרים רק מקצתו. אם כן, הורדתי ואמרתי מקצתו.
אנחנו נכנסים לדיון בנושא טיפות החלב. בדיון האחרון אמר האוצר שהוא נתן תקנים. הנה, הוא מהנהן בראשו כאומר כן. האוצר אמר שהוא נתן תקנים ואם משרד הבריאות מביא את הכסף, מבחינתו אין בעיה לשחרר את התקנים בשנה אחת. נכון? אמרת דבר כזה?
רועי כפיר
¶
כבוד היושב ראש, אני לא רוצה לומר דברים שלא נסגרו עד הפרט האחרון עם סמנכ"ל התקציבים של משרד הבריאות אבל מקסימום הוא יתקן אותי.
91 תקנים היו אמורים להינתן בארבע פעימות, כאשר הפעימה האחרונה היא ב-2012. ב-2012, אם אינני טועה, הפעימה האחרונה להשלים את ה-91 היא 37 תקנים, כך שעשיתי חשבון בראש והגעתי ל-54 תקנים מחר בבוקר, אם העניין הזה מוסדר.
היו"ר חיים כץ
¶
אני רוצה שתבין. היכן שאתה רוצה לקיים את הדיונים, זה בסדר. אנחנו באים אליך ושואלים אותך למה אתה לא נותן לנו את כל התקנים עכשיו. אנחנו מבקשים ממך, וביקשנו את זה גם לפני שבוע, לפנות לממונה עליך. משרד הבריאות לא מגדיל את התקציב, לא פותח את התקציב ולא מקצר את ההסכם הקיבוצי. אנחנו רוצים להבין אם אתה יודע להביא את התקנות של שנת 2012, שהם לא על חשבונך אבל הם בוודאות ישפרו את מצב התינוקות ואת מצב טיפות החלב.
היו"ר חיים כץ
¶
אדוני מנכ"ל משרד הבריאות, למשרד האוצר יש נכונות לשפר את מצב טיפות החלב והוא אומר שגם את התקנים של 2012 הוא מוכן לפתוח בשנת 2011.
היו"ר חיים כץ
¶
לא, יבוא מנכ"ל משרד הבריאות ויביא כסף. הכסף היה צבוע והלך לדברים אחרים, אבל זה היה לפני שבוע.
היו"ר חיים כץ
¶
אדוני מנכ"ל משרד הבריאות, למשרד האוצר יש נכונות. אתה תאמר שאתם מביאים את הכסף. מה המספר עליו אנחנו מדברים?
רוני גמזו
¶
תודה רבה לכולם. תודה רבה לך יושב ראש הוועדה ולחברי הוועדה על התמיכה. אכן זו תקופה לא פשוטה.
כשנכנסתי לתפקיד לפני כשנה וחצי באמת גיליתי את הבעיה, את אותם חילוקי דעות שמחלקת המחקר של הכנסת תיארה בצורה מושלמת, האם התקנים הגיעו עם כסף בלבד או שהתקנים הגיעו עם מימון של התקנים פלוס עוד אותם חמישים מיליון שקלים. בעצם מה שעומד באותם חילוקי דעות, אלה אותם חמישים מיליון שקלים שיוצרים לראיית האוצר בעיה במימוש התקנים.
לנגד עיני אני רואה את טיפות החלב ואת המורכבות שבהפעלת טיפות החלב. בשנת 2010 היינו צריכים לתת 18 תקנים אבל גם תקנים אלה לא שוחררו. בישיבה בנציבות שירות המדינה ביחד עם האוצר ועם האחיות הצלחנו להשיג הבנה לשחרור אותם 18 תקנים. אגב, שחרור כאשר הם על חשבון תקנים אחרים של המשרד בדברים אחרים. ככל הידוע לי, 18 התקנים האלו שוחררו בשנת 2010.
עכשיו אנחנו עומדים בשנת 2011 על השילוב של ה-32 פלוס שנת 2012, שילוב של ה-37 תקנים. כל זה ביחד – וגם הוועדה אמרה לפני שבוע – כ-15 מיליון שקלים פחות או יותר לאותם 69 תקנים.
מאוד חשוב לי לממש את התקנים האלו ואני מיד גם אסביר מה נקודת הצומת המאוד מאוד קריטית שלנו כרגע. ביקשתי מאילן, סמנכ"ל התקצוב, לשבת עם האוצר החל מהשבוע האחרון. זה היה גם לפני כן, אבל פה ושם אנחנו והאוצר לא תמיד מסתדרים בכל. בשבוע האחרון ביתר שאת שני הגורמים ישבו כדי למצוא לזה פתרון. אני גם הסכמתי לתת, מתוך תקציב המשרד, כדי שיהיה ברור שזאת לא רק בקשה לאוצר. אני מכיר שיש כאן חילוקי דעות ובחילוקי הדעות הללו הסכמתי שיהיה גם מתוך תקציב המשרד.
אילן, סמנכ"ל הכספים של המשרד, יתאר עכשיו איך זה עומד להיסגר, אבל זה ייסגר בשבועות הקרובים באופן שאני מניח שגם האוצר וגם משרד הבריאות ייתנו תקציב כדי לגמור את הסאגה המתמשכת הזאת.
היו"ר חיים כץ
¶
אני חשבתי שהיום נבוא לכאן ונודיע לממונים על טיפות החלב שהסיפור הזה הסתיים, נסמן וי ונלך לנושאים נוספים שמחכים לטיפול. כשאני שומע שבועות קרובים, אני לא מרגיש כל כך טוב. מה זה שבועות קרובים? תגדירו. תנו הגדרות, תאריכים ויעדים. שבועות קרובים, אני לא מבין בזה.
סמנכ"ל כספים, בבקשה.
אילן סופר
¶
בוקר טוב. אני אילן סופר, סמנכ"ל תקציבים של משרד הבריאות. הבעיה, כפי שבאמת עלתה כאן, היא בהחלט קצת יותר מורכבת. הבעיה איננה התקנים, 69 התקנים שנותרו והם קיימים בספר התקציב אלא הבעיה היא התקציב. הבעיה היא תקציב לשכר יותר משווה ערך לאותם 69 תקנים.
אילן סופר
¶
אני לא הייתי במשרד כשזה קרה, זה היה בשנת 2008, אבל אנחנו יושבים בימים האלה על המדוכה ואנחנו נפתור את הבעיה הזאת באופן קבוע, לא רק את בעיית אותם 69 תקנים. יש לנו בעיה של תקנים נוספים. אנחנו נפתור את כל בעיית התקנים ואת כל בעיית השכר של תקציב משרד הבריאות על מנת שגם בעתיד לא יהיו לנו מצבים כאלה שנקבל תקנים ואי אפשר יהיה לאייש אותם. מסתמן פתרון. אני יושב עם האוצר ומסתמן פתרון. כמו שאמר המנכ"ל, חלק יבוא מתקציב המשרד וחלק יבוא בצורה כזאת או אחרת מתקציב האוצר. להערכתי עד סוף השנה הזאת נקלוט את כל התקנים וגם נאפשר למשרד לקלוט את כל התקנים עליהם סוכם בהסכמי בריאת-אוצר ל-2012.
אילן סופר
¶
סוף דצמבר. לקראת שנת התקציב הבאה אנחנו נסדר את זה בספר התקציב, בבסיס התקציב, על מנת שהבעיות האלה לא תחזורנה על עצמן.
אילן סופר
¶
כולל תקני 2012. בוודאי. נסדר את זה. יש לנו גם תקנים נוספים - מעבר לאותם תקני אחיות שכרגע נמצאים במחלוקת – שהם לא כאן על השולחן אבל גם זה ייפתר.
היו"ר חיים כץ
¶
אל תפתור את כל הבעיות בבת אחת, כי אם תפתור את כל הבעיות בבת אחת לא יהיה לנו מה לעשות ויפטרו אותנו. לך נושא-נושא.
היו"ר חיים כץ
¶
אתה אומר שעד 31 בדצמבר 2011 אתה פותר את כל בעיית התקנים של טיפות החלב, כך שמוריה תהיה מרוצה.
יצחק קדמן
¶
לא אגיד מרוצה אני. קודם כל, שלוש שנים הם כבר הרוויחו את הכסף. שיחזירו את הכסף של שלוש השנים.
היו"ר חיים כץ
¶
יצחק קדמן, אי אפשר לפתור את הבעיה רטרואקטיבית. אם עכשיו – בגלל שאתה פנית, בגלל שהוועדה עבדה, בגלל שהאנשים האלה נמצאים – פתרנו את הבעיה והכל בסדר, מרוצה אני.
יצחק קדמן
¶
לא יודע. שמעתי פתאום שמ-60 מדברים על 54 וה-108 בכלל נעלם. צריך לשאול ברחל בתך הקטנה מתי יהיה הכסף והתקנים וכמה.
יצחק קדמן
¶
כן. זה הופיע במצגת של פרופסור גרוטו שהתחיל להציג אותה כאן בוועדה לפני שבוע והמצגת אצלכם.
היו"ר חיים כץ
¶
מה שכתוב, אמרת שזוכרים וזה נשאר. אנחנו פותחים את המצגת ואכן כתוב 108 תקנים.
רוני, אכן גרוטו הציג תקנים חסרים, 108 תקנים. אלה כנראה כל התקנים החסרים וכדי לפתור את הבעיה אנחנו מצפים ל-108 תקנים אלה.
היו"ר חיים כץ
¶
אתה יודע איך זה מסביר. יש שני סוגי אנשים, יש מסבירים ויש מצליחים. ברגע שאתה מסביר, אני נכשלתי.
רוני גמזו
¶
בשנת 2007 המנכ"ל הקודם, פרופסור אבי ישראלי, פרסם סטנדרט של כמות אחיות בתוך טיפות חלב. סטנדרט מקצועי של משרד הבריאות, סטנדרט שמנותק מתקנון על פי נציבות שירות המדינה ותקצוב על פי האוצר. זה סטנדרט נכון. זה נכון מקצועית וכך זה צריך להיות. על פי הסטנדרט הזה, זאת ההערה של פרופסור גרוטו, כדי להגיע מהמצב הנתון לסטנדרט שאנחנו קבענו אותו, חסרים לנו 108 תקנים. כדי לממש את ה-108 תקנים, מעבר לבעיה התקציבית הזו, אני צריך לשכנע את אגף תקציבים להאמין בסטנדרט הזה ולתת לנו את האפשרות לממש את התקנים האלו. במידה שאני לא מצליח לשכנע אותם, בסדרי עדיפות שלי במשרד, כשאני מקבל תקנים לכל שנה נתונה, אני צריך לבוא ולומר שקודם כל זה יהיה לזה. יש לי חוסרים במקומות אחרים כמו מזון, רוקחות וכולי, ואני צריך לקבל את ההחלטה - ואני אקבל את ההחלטה, בינואר 2012, אם אני לא מגיע להסכמות עם האוצר - האם אני הולך ומשחרר יותר אחיות לטיפות החלב כדי לעמוד בסטנדרט אותו אנחנו בעצמנו קבענו.
היו"ר חיים כץ
¶
רוני, אני לא מבין משהו. ההתחייבות של אילן, סמנכ"ל הכספים שלך, לכמה תקנים היא עד ה-31 בדצמבר?
רוני גמזו
¶
נכון. כאן אני צריך או לקבל הסכמה מאגף התקציבים לתוספת תקנים או אני צריך לקחת תקנים מתוך המשרד ולומר שיותר חשוב להזיז אותם מכאן לכאן. זאת החלטת מדיניות שאני צריך לקבל אותה.
רועי כפיר
¶
אנחנו מכירים את ההתמודדות עם 91 התקנים. ה-108 תקנים לא הוצגו בפנינו ולכן קשה לי קצת להתייחס אליהם. אני גם לא יודע לומר האם אלה תקנים, משרות או איוש.
רוני גמזו
¶
זה הכול. זה תקן שאתה צריך לתת, לאשר, להוסיף יחד עם תקציב, לאשר עם נציבות שירות המדינה לפתוח עוד שורות ואז אנחנו מאיישים.
רועי כפיר
¶
שני דברים בהקשר הזה כאשר הדבר הראשון הוא הכללי יותר. אנחנו לא יודעים לנהל את משרד הבריאות, לזהות את הצרכים שלו ולפי זה לומר לו לאן אנחנו מקצים את תוספות התקציב שניתנות מדי שנה. משרד הבריאות הוא זה שבא אלינו עם סדרי העדיפויות ולאחר שמחליטים כמה יתווסף לתקציב משרד הבריאות, זה מוקצה על פי סדרי עדיפויות שלו. לכן אנחנו לא מכירים בתהליך שאחרי שסוכמו התוספות האלה לפי אותם סדרי עדיפויות, באים ואומרים לנו שגם זה חשוב וגם זה חסר ולכן תוסיפו מעבר. יש מסגרת תקציב לשנים 2011 ו-2012 ומשרד הבריאות יכול, אם הוא שינה את סדרי העדיפויות, לפעול בהתאם.
הערה שנייה, ברשותכם. מנציבות שירות המדינה אני יודע שבחלק גדול מהלשכות גם היום יש בעיה לאייש את התקנים הקיימים.
היו"ר חיים כץ
¶
רועי, התחלת לדאוג לי למשרדים אחרים? לשם מה? תעשה את העבודה שלך ותעשה אותה טוב. עזוב את המשרדים האחרים. אל תנהל את העולם. תעשה את העבודה שלך ואל תתפשט יותר מדיי. אימפריאליזם זה לא דבר טוב אלא כל דבר צריך להיות במידה. רד ממה שאתה יודע.
יוסי קידר
¶
יוסי קידר, סגן נציב שירות המדינה למערכת הבריאות. אני עד הרבה מאוד שנים למצב שמשרד הבריאות מציג סטנדרטים כפי שהוא היה רוצה. אני גם מודע לכך שבין הרצון או לבין הסטנדרט שהמשרד המקצועי קובע לבין התקצוב, יש עדיין תהליך ארוך שצריך להחליט מה מתוך הסטנדרט אנחנו מאמצים ומה לא.
הייתי מאוד שמח אם כל הסטנדרטים דווקא במערכת הבריאות היו יכולים להתממש אבל התקציב של היום לא מאפשר סטנדרטים לא ברופאים, לא באחיות בתי חולים וכולי. הסטנדרט הוא הרצון המקצועי של המשרד. מקביעת הסטנדרט על ידי המשרד ועד התקצוב שהמדינה נותנת, יש תהליך שצריך לעבור אותו. ה-108 תקנים הם סטנדרט שהמשרד מעוניין בו.
יוסי קידר
¶
עדיין הסטנדרט הזה לא עבר בחינה של אותם גורמים שחייבים להיות מעורבים בתקצוב ובקביעת הסטנדרט. למשל, הסטנדרט הזה לא הוצג לנציבות שירות המדינה.
יוסי קידר
¶
עוד דבר. לנושא האיוש. נושא התקנים היה אמור להיפתר ואני ממרץ 2010 מתריע בפני שני המשרדים על כך שהנושא לא פתור וכי זה שהוא לא פתור, זה לא תקין. הסאגה ידועה. למרות זאת, במקורות התקציביים הנוכחיים עדיין האיוש הוא בחוסר של 9-10 אחוזים.
יוסי קידר
¶
סליחה. מתוך 1,218 תקנים שמתוקצבים במקורות, אנחנו היום בחוסר של 171 אחיות בלשכות עצמן. זה המצב. למרות שה כרגע לא הדיון של הוועדה.
היו"ר חיים כץ
¶
אנחנו מדברים רק על הנושא שעל סדר היום ולא על שום דבר אחר. אנחנו לא מתפזרים. אנחנו באים לייעל ולעבוד באופן מסודר. אם אנחנו לא רוצים לעבוד באופן מסודר, נתפזר ולא נגיע לשום מקום. נפתור בעיה, נלך הלאה. אם נדבר על הכול, לא נפתור שום דבר. הנושא שעל סדר היום הוא אחיות טיפת חלב ולא שום דבר אחר.
יוסי
אני מדבר על מחסור באחיות טיפות חלב ועל מתן שירות בטיפות החלב. את הבעיה הזו צריך לפתור.
חנין זועבי
¶
השאלה שלי דווקא קשורה לנקודה שהעלית. מה הבעיה באיוש ובאיזה מקומות גיאוגרפיים היא קיימת?
היו"ר חיים כץ
¶
אם תיקח את מפת ארץ ישראל ותחלק אותה לארבעה חלקים, אלעד נמצאת במרכז. אלעד נמצאת בקו אווירי מתל אביב במרחק של שישה-שבעה קילומטרים.
רוני גמזו
¶
אני עומד מאחורי הצהרתו של אילן סופר. עד סוף השנה כל ה-69 תקנים צריכים להיות מאוישים. יש לנו כאן מצגת על מצב טיפות החלב בדרום אבל אני מניח שלוועדה אין זמן לראות אותה ולכן אני אומר כמה דברים בקצרה.
בדרום באמת יש לנו את בעיית האיוש הקשה ביותר. היו שם שלושה תהליכים הדרגתיים כדי להגדיל את האיוש כאשר האחד היא תוכנית תמריצים לאחר בג"ץ בשנת 2009, אם אני לא טועה, או בשנת 2010, תוכנית תמריצים ראשונה. התוכנית הזאת לא עבדה והיא לא הביאה מספיק אחיות. מספר האחיות שהגיעו היה שקול למספר האחיות שעזבו.
בשנת 2010 עשינו תוכנית תמריצים שנייה – האוצר, הממונה על השכר, הנציבות ואנחנו – וגם כאן לא הצלחנו לעשות שינוי משמעותי. הבנו שכדי לעשות שינוי משמעותי אנחנו צריכים לתמרץ את כולן, גם את הקיימות וגם את החדשות.
אז קיבלנו הסכמה לייצר תוכנית תמריצים שלישית שנותנת אפשרות גם לקיימות לקבל תמריץ. לפני כשבועיים יצאנו בקמפיין – נמצא כאן סמנכ"ל ההסברה של המשרד – שהיה מאוד מוצלח וכרגע יש לנו זהב מתחת לידינו. יש לנו כרגע חמישים אחיות שרוצות להגיע לדרום, מתוכן ודאי עשרים-שלושים אחיות מתאימות. אני לא מעלה על דעתי – ואני אומר את זה כאן גם לאוצר, גם לנציבות ולכל מי שקשור – וזה יהיה כשל היסטורי אם אנחנו נאבד את האחיות האלו. צריך לקבל את כולן ולכן מאוד חשוב להפשיר ולשחרר את התקנים. המצב בדרום הוא לא טוב. יש לנו ירידה בשיעורי החיסונים, יש לנו עלייה בשיעורי תמותת התינוקות וחייבים לפתור את זה.
לכן אני חייב לגמור את הנושא הזה כדי לתת לדרום את אותם עשרים תקנים.
היו"ר חיים כץ
¶
אתה תדווח עד ה-10 בדצמבר היכן זה עומד. תעביר לוועדה דיווח. תודה רבה. הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 11:00