PAGE
116
ועדת החוקה, חוק ומשפט
16.11.2011
הכנסת השמונה-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב רביעי
פרוטוקול מס' 473
מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט
יום רביעי, י"ט בחשון התשע"ב (16 בנובמבר 2011), שעה 8:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 16/11/2011
הצעת חוק נציגי לשכת עורכי הדין בוועדות המינויים לנושאי משרה שיפוטית (תיקוני חקיקה), התשע"ב-2012
פרוטוקול
סדר היום
1. הצעת חוק בחירת נציגי לשכת עורכי הדין לוועדות למינוי נושאי משרה שיפוטית (תיקוני חקיקה), התשע"א-2011
נכחו
¶
חברי הוועדה: דוד רותם – היו"ר
יריב לוין – ממלא מקום היו"ר
דורון אביטל
אורי אורבך
מיכאל בן-ארי
זהבה גלאון
יצחק הרצוג
נסים זאב
אברהם מיכאלי
אורי מקלב
חנא סוייד
נינו אבסדזה
טלב אלסאנע
זאב בילסקי
משה גפני
ניצן הורוביץ
דב חנין
יואל חסון
ציון פיניאן
נחמן שי
מוזמנים
¶
גלעד סממה
- יועץ שר המשפטים
עו"ד איל זנדברג
- ראש תחום משפט ציבורי, משרד המשפטים
עו"ד עמי ברקוביץ
- מחלקת ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
עו"ד שרית שפיגלשטיין
- ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
עו"ד אד פרידמן
- יו"ר צוות קישור כנסת, לשכת עורכי הדין
צביקה פירון
- יו"ר המועצה, לשכת עורכי הדין
אשר אקסלרד
- יו"ר מחוז ירושלים, לשכת עורכי הדין
אהוד ברעם
- מועצה, לשכת עורכי הדין
חווה מרצקי
- לשכת עורכי הדין
מיכל שקד
- לשכת עורכי הדין
בת-שבע שרמן שני
- מנכ"ל יד לאישה
קצרנית פרלמנטרית
¶
יפה קרינצה
הצעת חוק בחירת נציגי לשכת עורכי הדין לוועדות למינוי נושאי משרה שיפוטית (תיקוני חקיקה), התשע"א-2011
היו"ר יריב לוין
¶
בוקר טוב, אני פותח את הישיבה. על סדר-היום הצעת חוק בחירת נציגי לשכת עורכי הדין לוועדות למינוי נושאי משרה שיפוטית (תיקוני חקיקה), התשע"א-2011. הצעתם של חברי הכנסת רוברט אילטוב, זאב אלקין, היו"ר יריב לוין, אברהם מיכאלי, אורי אריאל, משה גפני, אורי מקלב וכרמל שאמה, שמספרה פ/3506. זו הכנה לקריאה ראשונה.
יפתח חבר הכנסת אילטוב בהצגת הצעת החוק. בבקשה.
יואל חסון
¶
היא פורסמה בכותרת ראשית, מקדמת אתכם היטב בפריימריס. בכל אופן, יש לי הצעה לסדר רציני. אם אתם הולכים על יוזמות כאלה משמעותיות, שכולן קשורות לבית המשפט העליון וליכולת של גורמים כאלה ואחרים לעתור לבית המשפט העליון, אני מציע, במקום לבזבז ניירות ויהיו כל כך הרבה הצעות חוק, קחו את הצעת החוק הזאת ונאחד אותה עם הצעת החוק השניה ונתקדם ביחד. חבל ליצור פה כמה דיונים.
היו"ר יריב לוין
¶
למען הפרוטוקול, אבקש להוסיף בסוגריים בפרוטוקול "בציניות", כדי שאחר כך לא יפרשו אותך לא נכון. נרשמה הצעתך, תישקל. תודה רבה.
שלמה מולה
¶
אדוני היושב ראש, אני מבקש לדעת את מסגרת הדיון היום. כמה זמן אדוני מתכוון להמשיך לקיים את הדיון? בכל, זאת יש לנו גם ועדות אחרות.
היו"ר יריב לוין
¶
כן. א. אני מתכוון להצביע היום. ב. ההצבעה תתקיים לא לפני השעה 9:00. גם אבהיר שישנה בקשה, שהעביר לי יושב ראש הוועדה לענייני ביקורת המדינה, חבר הכנסת בר-און. הוא ביקש ממני לקיים דיון בוועדת הכסת בבקשתו להעביר את הדיון בנושא הזה לוועדה לביקורת המדינה.
היו"ר יריב לוין
¶
למרות שחבר הכנסת בר-און כתב בלשונו המשפטית הברורה שאין כל מניעה לקיים דיון בבקשתו בוועדת הכנסת, מכאן שגם לשיטתו אין חובה. אני בכל זאת חשבתי שצריך לקיים את הדיון הזה, ולכן זימנתי ישיבה של ועדת הכנסת לשעה 9:50 כדי לדון בבקשה של חבר הכנסת בר-און וגם התחייבתי שעד לקיום הדיון הזה – דבר שהוא ממילא - - -
היו"ר יריב לוין
¶
הוא ביקש, וחבר הכנסת בר-און יש לו מספיק זכויות. החלטתי שאני נענה לבקשה שלו ואנחנו נקיים את הדיון הזה. כמובן שאם יוחלט להעביר לוועדה לענייני ביקורת המדינה יעבור אליה פרוטוקול הדיון הזה והיא תוכל להמשיך מהנקודה, כפי שימצא חבר הכנסת בר-און. אם לאו – אנחנו נישאר עם ההחלטה שנקבל כאן.
שלמה מולה
¶
שאלה שניה, אדוני היושב ראש, באותו עניין. האם לאדוני יש אישור מיושב ראש הכנסת לקיים דיונים, הצבעות, אחרי 11:00 היום?
היו"ר יריב לוין
¶
כרגע אני לא מחזיק באישורים ולא ביקשתי בקשה כזאת. ייתכן שנידרש, ואם נידרש נבקש ונפעל, כמובן, על-פי אישור, כפי שאנחנו עושים תמיד. חבר הכנסת אילטוב, בבקשה.
היו"ר יריב לוין
¶
סליחה, עוד הערה אחת, ברשותכם. מי שמעוניין לדבר, אנא שיירשם עכשיו. חברי הכנסת – זה מובן, ואאפשר כמובן לכולם.
רוברט אילטוב
¶
אדוני היושב ראש, על הצעת החוק הזאת דובר רבות. רוב הדברים שנאמרו על ההצעה, אני לא מקבל אותם. ההצעה באה להסדיר את דרכי בחירתם של נציגי לשכת עורכי הדין לוועדות המינויים לנושאי משרה שיפוטית. היא מציגה את המצב, שיושב ראש הלשכה או מישהו מטעמו של יושב הראש - שנבחר על-פי הרוב הדמוקרטי, כפי שמקובל במדינה דמוקרטית - שהוא או נציגיו יהיו מיוצגים. זה מצד אחד. מצד שני, אני מאזן את הדבר הזה – בהצעת החוק הזאת יהיה איש האופוזיציה, שאנשי האופוזיציה יבחרו.
היו"ר יריב לוין
¶
חבר הכנסת חסון, אתה יכול לשאול אבל תשאל אותו כשהוא יסיים. אם תהיה שאלה, בבקשה, אתה תעלה. ירצה – יתייחס, יחליט שלא - - -
היו"ר יריב לוין
¶
חבר הכנסת מולה וחבר הכנסת חסון, בשביל מה? אני אקרא לכם לסדר. בשביל מה? תנו לו לדבר, יהיה תורכם ותאמרו מה שאתם רוצים לומר. חבר הכנסת חנין, שנכנס עכשיו, גם הוא יאמר את דברו. הדברים פשוטים.
רוברט אילטוב
¶
כבוד היושב ראש, אני חייב לציבור הבוחרים שלי, שבחר אותי באופן דמוקרטי. לא חייב לחברי הכנסת האלה שום דבר.
שוב - הצעת החוק הזאת מאוזנת, היא מאזנת את תהליך הבחירה בתוך הלשכה. אין פה שום התערבות בשום נושא. ההצעה הזאת היא פשוטה, ואני ממשיך להתקדם אתה.
דורון אביטל
¶
יש לי שלוש הערות קצרות. הערה ראשונה - אני חוזר על הדברים שאמרתי אתמול - יש פה גזירה לאחור של חוק. יש תוצאה שרוצים להגיע אליה, אחר כך מייצרים את התירוץ האידיאולוגי של החוק. זה על פניו מוזר. אם יש הצדקה צריך להיות לה אופי של תחום חלוט כללי ולא גזירה פרסונלית לאחור. זה אולי תקין פרוצדוראלית, אבל זה לא מריח טוב.
נקודה שניה, מדובר פה על הרוח הדמוקרטית, אז לפי הפרוצדורה אתה לא חייב, כמובן, לענות לאף אחד מעמיתיי. אבל הרוח הדמוקרטית היא יותר מפרוצדורה, זה עניין של עמיתים, חלק ממערכת.
דורון אביטל
¶
אני חושב שהם התנהלו כמו עמיתים. שאלו שאלה והיה מן הראוי לענות, אפילו שפרוצדוראלית אתה לא מחויב לענות.
דורון אביטל
¶
הנקודה השלישית, היותר רחבה - החוק הזה הוא חלק משינוי החקיקה. אני רוצה להגיד משהו גם על הפילוסופיה של קדימה. הניסיון לאזן משהו כנגד משהו, שאולי אפשר לקרוא לו אקטיביזם שיפוטי, יכול להיות משהו שקדימה, בפרספקטיבה מסוימת, יכולה הייתה לחשוב שהוא מהלך שאפשר להצטרף אליו. אבל כשאת האקטיביזם שיפוטי מחליף משהו שקוראים לו אקטיביזם חקיקתי – שהוא לא פחות יהיר, ולדעתי אולי יהיר יותר, מסוכן יותר ואולי שטחי יותר מהאקטיביזם השיפוטי, שיכולות להיות לי השגות עליו - אנחנו נמצאים במצב מסוכן.
אסיים בכך שאגיד שאפלטון אמר שלא עושים צדק על-ידי אי-צדק. ההתערבות הגסה שבה מנסים לנהל את המהלך הזה מפרה את האיזונים באופן גס. אני לא יודע מי אמר שהתרופה הרבה קשה מהמחלה, אבל זו התחושה שלי במצב העניינים. תודה.
שלמה מולה
¶
תודה רבה, אדוני היושב ראש. הכנסת הזאת הגיעה לשפל, במיוחד שר המשפטים נאמן מוביל אותנו לתהום חקיקתית במקום שהוא יעצור את הצעות החוק האנטי-דמוקרטיות שפוגעות, במקום ששר המשפטים יבצר את מעמדו של בית המשפט העליון.
אנחנו נזקקים לבית המשפט העליון, אדוני היושב ראש, בגלל שהכנסת, ובעיקר הוועדה הזאת, לא עשתה את עבודתה ולא חוקקה חוקה. אילו במדינה הזאת הייתה לנו חוקה, יכול להיות שהיו בלמים ואיזונים גם בשאלות של האקטיביזם השיפוטי, שלי אין בעיה עם זה, בניגוד לידידי הטוב דורון אביטל. במקום שבו לא נבצר את מעמדו של בית המשפט העליון, שנביא הצעות חוק שפוגעות בו, אנחנו פוגעים בזכויות יסוד של האדם במדינה דמוקרטית. כשאנחנו חיים במדינה יהודית דמוקרטית, אני חושב שנדרש מאתנו לחשוב כפול ומכופל האם הכנסת, כשהיא מחוקקת חוקים או באה לחוקק חוקים, רואה באמת את הנושאים במכלול העניינים.
מה שנראה היום, אתם הפכתם להיות שיכורי כוח. הימין עלה לשלטון והפך להיות שיכור. ראו, הגלגל מסתובב. יכול להיות שבבחירות הבאות תהיה ממשלה אחרת. האם אתם רוצים שהכנסת תחוקק חוקים בדיוק באותה מטבע? בעיקר, להרוס את כל הדברים, שהם אולי קודש הקודשים של הדמוקרטיה שלנו.
אני לא מתפלא, אין לי הרבה ציפיות מישראל ביתנו, מאילטוב, אבל השר נאמן רוצה להיות קבלן הביצוע שלהם – להרוס את בית המשפט, להפחיד את בית המשפט, להפחיד את התקשורת, להפחיד את ארגוני השמאל. במקום שבו בית המשפט אומר את דברו, איך הוא אומר את דברו? לא בגלל שפעילי ישראל ביתנו או הימין מגיעים לבית המשפט אלא דווקא, במדינה דמוקרטית, כשיש ארגונים שלא תמיד מסכימים אתם. החובה שלהם, הזכות שלהם היא להגיע לבית המשפט, שבית המשפט ישמע את דבריהם. לכן הקמפיין הזה, אדוני היושב ראש, בראשותו של שר המשפטים, וראש הממשלה הוא המשקיף הלאומי, שלא מתערב ולא עושה שום דבר, ואביגדור ליברמן וחברי הכנסת החרוצים שלו פה הם המוציאים לפועל של אותה תפיסה.
זו תפיסה מסוכנת, אדוני היושב ראש, תפיסה מסוכנת למדינת ישראל, תפיסה מסוכנת לדמוקרטיה שלנו. אני אומר לך, אם מדינת ישראל מתפארת בהיותה מדינה יהודית דמוקרטית באזור הזה, ואנחנו אומרים שיש אצלנו יציבות שלטונית, מדינה יציבה באזור - זה אך ורק בגלל שהדמוקרטיה שלנו חזקה. יכולנו להתגאות בכל מקום. גם כשלא נוח לנו, יש לנו בית משפט עליון שמפרש חוקים ומאפשר לנו להיראות בעולם - כאלה אנחנו. מה שקורה, אני אומר לך - - -
שלמה מולה
¶
אדוני היושב ראש, אני רוצה לומר לך, גם כשבאים לחוקק חוקים, לא רק צריך לעשות אלא שהדברים גם ייראו. מה בוער לכם היום? מה קרה? בשעה 8:00 בבוקר? זה החוק היחיד שיש בוועדת החוקה, חוק ומשפט שאפשר לקדם אותו? אתה יודע כמה חוקים קיימים? מה קרה? אביגדור ליברמן מאיים על הקואליציה, שולח את אילטוב לכאן? מה הדבר הזה בכלל?
אני אומר לך, אני מסתכל עליך כנציג הליכוד, ואני אומר לך אדוני היושב - -
שלמה מולה
¶
- - אתה כרגע מנהל את הדיון. אני יודע שאתה אדם הגון, מאפשר לנו לקיים את הדיון בצורה הגונה, אבל לא יכול להיות שתראו רפיסות כלפי המפלגה הזאת, שבאה להרוס את בית המשפט העליון, את התקשורת, את ארגוני זכויות האדם ואתם תיתנו לזה יד. אני לא מאמין שהליכוד משתתף בפסטיבל הזה.
יואל חסון
¶
קודם כול, אדוני, התחלת בסבב של כל אחד מחברי הכנסת שיגיד את דברו, ואני חשבתי ש - - -כי רצינו לשאול את המציע שאלות.
היו"ר יריב לוין
¶
חבר הכנסת חסון, אתה תאמר את דברך, תוכל לשאול שאלות. בסוף נאפשר למציע לענות במרוכז על מה שימצא לנכון. בבקשה.
יואל חסון
¶
קודם כול, אני חייב לומר שיש לי תהיות איך חבר הכנסת אילטוב עלה על הצעת החוק הזו בכלל. אדוני, חבר הכנסת אילטוב, שש שנים - -
יואל חסון
¶
- - שש שנים, חבר הכנסת אילטוב, אתה מכהן בכנסת הזו, התחלנו באותו יום. שש שנים מתנהלות להן ועדות לבחירת שופטים, הלשכה שולחת את נציגיה ואתה ישנת בשקט. חוסר אחריות.
יואל חסון
¶
חבל שאתה תמיד שקט. כדאי אולי שתהיה קצת יותר ערני ואז תשים לב מה אתה והמפלגה שלך עושים. אתה יודע, היהירות הזאת - - -
היו"ר יריב לוין
¶
אז הוא הופך אותו לאישי, אז אתה תוכל להגיב בסוף. מותר לו לומר מה שהוא חושב. בבקשה, חבר הכנסת חסון.
יואל חסון
¶
אם אני פוגע בך ברמה האישית אני מתנצל. אין לי שום כוונה לפגוע בך ברמה האישית, אבל יש לי באמת דברים קשים לומר על היוזמה שלך. חבר הכנסת אילטוב, היא יוזמה שלך. מה אני יכול לעשות? אני לא יכול להתעלם מהעובדה שאתה יוזם אותה ואתה מדבר בנחישות וקצת ביהירות, אני חייב לומר, על הצורך הדחוף - -
היו"ר יריב לוין
¶
אז הוא תוקף אותך. בסוף אני אאפשר לך לענות לכל ההתקפות האישית. בבקשה, חבר הכנסת חסון.
היו"ר יריב לוין
¶
חבר הכנסת אילטוב, בוא אגלה לך סוד: כשמדברים לגופו של אדם זה אומר שאין טענות לגופו עניין. זה הכול. אז תן לו.
יצחק הרצוג
¶
אילטוב יודע שנשות ישראל נפגעות מהחוק שלו? שיקרא את חוק הדיינים, הוא הופך עכשיו את כל החד-הוריות, שהוא מייצג - -
יצחק הרצוג
¶
את כל החד-הוריות הוא תוקע בבית המשפט באמצעות החוק הזה. הוא אפילו לא יודע כי הכתיבו לו את החוק הזה.
היו"ר יריב לוין
¶
חבר הכנסת אילטוב, מספיק.
רחל אדטו
אני שואלת למה הכנסת בכלל מתערבת בלשכת עורכי הדין. למה תפקידנו בכלל להתערב במה שקורה בלשכה?
יואל חסון
¶
אני שואל עכשיו את השאלה: מה היה בשש השנים האחרונות? איפה הייתם? איך הבהילות של היום לא הייתה אז? מה קרה? מה, לא בחרו שופטים? לשכת עורכי הדין לא שלחה את נציגיה? מה הלחץ? מה דחוף? עכשיו לבוא ולהגיד שפתאום התעוררתם והחלטתם לייעל את הדרך שבה בוחרים שופטים בישראל. אבל מעניין, זה בא באיזה גל עכור, ענק, של אסטרטגיה ברורה, שעכשיו ומהר צריך לשנות את פני החברה הישראלית, ולשנות אותה לרעה.
הבוקר אנחנו גם מתעוררים לעוד הצעת חוק – מעניינת, מרתקת, מקורית - שמגבילה את היכולת של גופים מסוימים, צד מסוים, לעתור לבג"ץ. אתם מגיעים לרמות של דברים הזויים. הרי מחר זה גם יכול להיות בצד השני.
היוזמות האלה הן יוזמות מסוכנות, הן יוזמות רעות. אני אומר לכם, לצערי, וגם בדקתי את זה - הציבור הישראלי עדיין לא מבין מה קורה כאן, לא מבין עדיין את חומרת המעשים שלהם, אבל הוא יבין. הציבור יבין כי קודם כול אנחנו לא נשתוק ואנחנו נסביר את זה בכל דרך אפשרית, כולנו, לרוב הנאור במדינת ישראל, מה הדברים שנעשים כאן בעריצות של רוב, של רוב קיצוני. אגב, בתוכו יש מיעוט שמשליט על הרוב. הרי צריך לומר את זה גם בצורה ברורה: היוזמים והיוזמות מגיעים מהצדדים הקיצוניים ביותר שיש בכנסת הזאת. אנשים שאוחזים בדעות קיצוניות מאוד – וזאת זכותם, אני לא אומר שאין להם את הזכות הזאת - אבל אני מצפה מראש הממשלה, ממי שנושאים באחריות הרבה יותר כבדה, שיושבים בממשלה, להיות הגורם הבולם, המאזן. אני רק רואה פה, בגלל כל מיני עניינים פוליטיים וכל מיני התפתחויות פוליטיות פנימיות שקיימות בתוך מפלגת השלטון, שההצעות ההזויות, ההקצנה, ההצעות האנטי-דמוקרטיות הופכות להיות דבר שבאופנה כי, מה לעשות, צריך להיבחר.
יואל חסון
¶
ואני אומר לך, אדוני היושב ראש, אתה מוביל חלק מהדברים האלה ואתה חלק מהיוזמים ולכן אותך אני בטח לא אשכנע - אבל אני אומר לציבור, אני אומר לכל חברי הכנסת הנאורים שזה זה לא עניין של קואליציה ואופוזיציה, כי צריך לעצור את הדברים האלה.
המשפט האחרון, שבאמת חשוב להגיד
¶
צר לי על השתיקה, קודם כול של גורמים משמעותיים וחשובים במערכת המשפט היום, לפחות אלה שבדימוס, שלא מדברים מספיק, לא אומרים את דעתם, לא משפיעים על דעתו של הציבור ומשאירים את הזירה רק לפה. השיח הזה צריך להיות גם בחוץ, ואני לא מדבר, דרך אגב, על האנשים הבכירים המכהנים - אם זה היועץ המשפטי לממשלה, שמגמגם כל מיני גמגומים בצורה מאוד לא ברורה וחד-משמעית, פרקליט המדינה ובעלי תפקידים אחרים, שבמקרים אחרים ידעו להגיד את עמדותיהם הנחרצות, גם כשהן היו מנוגדות לעמדת הממשלה. היום, אדוני, הם שותקים, והשתיקה הזאת חייבת להיפסק ומיד.
היו"ר יריב לוין
¶
תודה. אם יש מישהו נוסף שרוצה זכות דיבור, מלבד כל חברי הכנסת הנוכחים, שכולם רשומים - - -
דב חנין
¶
אדוני עושה פה טעות פרוצדוראלית. אנחנו עדיין לא בשלב הדיון. מבחינתי, אני מתכוון להציע הערה לסדר. אנחנו בשלב הטרומי, לקראת הדיון, ואני מתכוון להציע הערה לסדר הדיון, שנוגעת לזמן ולמתכונת של עריכת הדיון.
היו"ר יריב לוין
¶
חבר הכנסת חנין, אני כבר אומר לך, זמן ומתכונת של עריכת הדיון – עדיין נשארו איזה שהן סמכויות ליושב ראש הישיבה, וזו סמכותי. אתה ברשות דיבור בדיון שאנחנו מקיימים אותו כבר קרוב לחצי שעה. אתה יכול, כמובן, לומר בזמנך את מה שאתה רוצה, אבל זו ההזדמנות שלך לדבר לגופו של עניין.
דב חנין
¶
עמדתך לגמרי ברורה לי. אני אומר מראש – אין לי שום רצון ויכולת לשכנע אותך. כל מה שאני אומר כרגע נאמר אך ורק לצורכי הפרוטוקול, מכיוון שיכולת השכנוע בדיון הזה מצומצמת ביותר. לכן אני מבקש ממך, אדוני, לנהוג בזהירות מכיוון שגם אדוני מבין מה המשמעות של רישומם של דברים בפרוטוקול.
הצעתי לסדר – הדיון הזה נעשה בצורה חפוזה. לא במקרה התכנסנו פה בשעה 8:00 בבוקר ביום רביעי. הוא נערך בצורה חפוזה מכיוון שביום שלישי הקרוב אחרי הצהריים מתכנסת מועצת לשכת עורכי הדין לבחור את שני נציגיה לוועדה לבחירת שופטים, והמטרה של הדיון הזה היא לסכל את המהלך הזה. למנוע ממועצת לשכת עורכי הדין לבחור בצורה דמוקרטית את נציגיה, כפי שיבחרו נציגי עורכי הדין לבחור, ולהחליט במקומם את מי הם יכניסו לוועדה לבחירת שופטים. זה, כמובן, מהלך מרחיק לכת וכוחני, שאכן, ברמה הפורמלית, מבחינת המשפט הפורמלי, זכותה של הכנסת לעשות. זכותה של הכנסת גם להחליט, כפי שמישהו כבר אמר, שעכשיו השעה היא 12:00 בלילה ולא 8:00 בבוקר.
דב חנין
¶
זה עובר. בכנסת הזאת זה עובר. מבחינה פורמלית, זוהי זכותה של הכנסת לקבל החלטה כזו; מבחינת משפט מהותי, זוהי החלטה חמורה ופגומה. אבל לא על זה אני מדבר, כי על זה אדבר כשתינתן לי זכות הדיבור לנושא לגופו – אלא אם כן היא תישלל ממני.
אני מדבר כרגע על הפרוצדורה, על הנוהל ועל לוחות הזמנים. לוחות הזמנים החפוזים נועדו לבצע פה מהלך דרמטי של העברה בקריאה טרומית, העברה בקריאה ראשונה, העברה בקריאה שניה ושלישית ופרסום ברשומות – והכול לפני יום שלישי. דבר כזה עוד לא קרה, זה נכון. עוד לא קרה במדינת ישראל הליך כל כך חפוז, שמזכיר רפובליקת בננות. אני שומע שאפילו אנשי המדפיס הממשלתי קיבלו הנחיה להדפיס באמצע הלילה ברגע שיאשרו את הקריאה השניה והשלישית. לא כך צריך להיראות הליך חקיקה מסודר ונכון.
לכן, אני רוצה לדבר על נושא לוחות הזמנים בהקשר הזה. אני מציע שהדיון שלנו ייעשה בצורה כזאת: קודם כול, אדוני, אני חושב שהמתח העצום שנמצא בחדר הזה, והוא מתח אמיתי, שהוא נובע מהחשש הזה שאתם בהזדמנות זו רוצים לחלוטין לשבור את כל כללי המשחק, וגם למנוע את היכולת לקיים דיון רציני בהסתייגויות בשבוע הבא. ועדת הכנסת תחליט על סדרי דיון מיוחדים, שזה נשק יום הדין בכנסת, שמאפשר גם להתעלם מהתקנון, והכול בכדי לסיים את הכול בקריאה שניה ושלישית ביום שני. דרך המלך להוריד במעט את המתח הזה היא הודעה ברורה שלך, אדוני יושב ראש הוועדה, שאתה, כיושב ראש ועדה, לא מתכוון להעלות את החוק הזה בקריאה ראשונה היום. גם אם הוועדה תסיים את הכנתו הוא לא יעלה בקריאה ראשונה היום, לא תבקשו את זה. במהלך כזה אנחנו כבר מורידים במידה רבה את רמת המתח.
היו"ר יריב לוין
¶
אני כבר אומר לך, חבר הכנסת חנין, שזו בקשה שנשמעת לי מאוד הגיונית. אני לא יודע לתת לך תשובה בזה הרגע אבל כן, אני קשוב ופתוח – בניגוד למה שאמרת בתחילת הדברים - ויכול להיות שעוד תופתע.
היו"ר יריב לוין
¶
אני רק מציע. חבר הכנסת חנין, אוסיף לך עוד שתי דקות כדי שתדבר גם לגופו של עניין, כי אני מניח שיש לך הערות חשובות גם לגופו של עניין.
דב חנין
¶
מבחינת צורת הדיון הזה – אני כרגע מתעלם מכל הממדים הפוליטיים, אני מנסה להעיר את תשומת ליבך להיבטים העיוניים של הצעת החוק, בהנחה שאנחנו בכוכב אחר ואין לוחות זמנים ואין צורך לשבש את צורת העבודה של לשכת עורכי הדין. ברמה העיונית, יש פה מעבר בין שתי צורות שונות של ייצוג: בין ייצוג על-ידי נבחרים לבין ייצוג אקסופיציו. שני מודלים שונים של ייצוג, שהמעבר ביניהם הוא לא טכני. המעבר ביניהם, יש בו שינוי גדול, מהותי ורעיוני. לכל אחת מהשיטות האלה יש יתרונות, אגב. גם לשיטת אקסופיציו יש יתרונות, יש לה גם חסרונות. אדוני היושב ראש, כשאנחנו מדברים על ועדה לבחירת שופטים, אנחנו לא יכולים להרשות לעצמנו לעשות איזה מין דיון, שקמנו בבוקר, אנשים עוד משפשפים את העיניים כי הם עוד לא לגמרי התעוררו, וברוח הזאת גם נקבל החלטות.
אני חושב שבדיון כזה ראוי לשמוע, קודם כול - ואני מציע, אדוני, שתיעתר לבקשה הזאת מבחינה פרוצדוראלית - מומחים. יש מחקרים, יש עבודה - - -
היו"ר יריב לוין
¶
אני כבר אומר לך שהבקשה שלך גם היא נרשמה והיא תישקל לפני הקריאה השניה והשלישית, אם יהיה מקום בכלל להיענות לה. אני מבקש ממך, חבר הכנסת חנין, יש לך עוד דקה. אנא דבר לגופו של עניין, אם אתה רוצה, או שאתה רוצה להסתפק רק בטיעונים פרוצדוראליים.
דב חנין
¶
הדבר הזה התחדד עוד יותר בעריכה החדשה של פרק החקיקה בתקנון הכנסת, שאדוני הוביל. הזמן הנכון לבירור עקרוני ורעיוני של מהות הצעת החוק הוא בהכנה לקריאה הראשונה. זו לא סוגיה שאנחנו יכולים להותיר אותה לקריאה השניה והשלישית. זו שאלה עקרונית, האם הכנסת מבינה את המשמעויות של המעבר בין שתי שיטות שונות של ייצוג, והשאלה הזאת צריכה להתברר כרגע. אני חושב שיש מספיק מחקר, מספיק עבודה אקדמית שנעשתה, שראוי לכנסת – אם היא רוצה לבצע הליך חקיקה ראוי, נכון מבחינה - - -
דב חנין
¶
הנושאים שארצה לדבר בהם, אם וככל שתינתן לי זכות לדבר לגופו של עניין, הם שלושה נושאים. אני מציע לך, אדוני היושב, כן לאפשר לי להשמיע את הדברים.
היו"ר יריב לוין
¶
יש לך משפט אחרון. השאת לי כל כך הרבה עצות שייקח לי הרבה זמן לעכל אותן. תן לי משפט אחד לגופו של עניין ובזה נסיים.
דב חנין
¶
שלושה נושאים שצריכים להתברר פה באופן רציני. השאלה הראשונה שצריכה להתברר פה באופן רציני היא שאלת המעבר בין שני מודלים של ייצוג. השאלה השניה שצריכה להתברר פה היא ניתוח משפטי עקרוני של השינויים המוצעים בתוך רקמת החוקים השונים. יש פה שינוי של שורה ארוכה של חוקים. בכל אחד מהחוקים האלה יש פה התערבות בסכין גס בתוך רקמה משפטית של חוק קיים. הכנסת חייבת לבחון את הדברים האלה בצורה רצינית, עם כל הדורסנות וכל הקצב שאדוני רוצה להכתיב פה בוועדה. זו חובתה של הוועדה, זו נקראת עדיין ועדת החוקה, חוק ומשפט. יש דרך לבצע תיקון בחוק, והדרך הראויה - - -
היו"ר יריב לוין
¶
חבר הכנסת חנין, תודה על ההצעה המלומדת, השכלתי. אבל אני גם רוצה לשמוע אחרים. זה לא דיון עם נואם יחיד. תודה.
ניצן הורוביץ
¶
לא ויתרתי, אבל אתה צריך לתת לו לסיים.
אתמול בדיון אצלך, כשהיית בכובע של יושב ראש ועדת הכנסת, אמרתי שהאכסניה המתאימה לחוק הזה היא לא ועדת חוקה ומשפט, היא ועדת הסמים . זה מה שאמרתי אתמול בדיון, והדיון הזה בדיוק מוכיח את העניין, כי זה דיון הזוי.
ניצן הורוביץ
¶
טלב אלסאנע הוא יושב ראש ועדת הסמים, אצלו צריך לדון בחוק הזה. אני רוצה שהציבור יבין, שום חוק בכנסת לא מקבל את טיפול האקספרס שמקבל החוק הזה – לא חוקים על דיור, לא חוקים על בריאות, לא חוקים על רווחה ולא כל החוקים שהמפלגה המנופחת שלך הבטיחה ולא קיימה. רק את הדברים האובססיביים האלה שיש לכם, ולך באופן אישי, עם בית המשפט העליון, ומדובר פה באובססיה.
עכשיו צריך להבין מה הרקע הפוליטי לאובססיה הזאת שלכם. שליש מחברי סיעת הליכוד הנוכחיים לא יכהנו בכנסת הבאה, בגלל התקנון שלכם בפריימריס. זאת אומרת, תשעה יישארו בחוץ ואתם כולכם, כל חברי הליכוד, נאבקים אחד מול השני מי יקבל יותר בולטות, בין היתר, בעזרת הצעות חוק הזויות כאלה.
לגבי ישראל ביתנו, יתכן שאף אחד מכם לא ייכנס לכנסת הבאה. יש כתב אישום שמרחף מעל ראש המפלגה, ומי יודע מה יהיה עם המפלגה הזאת. לכן צריך להספיק לחטוף בזמן שנותר לכם, לעשות רושם, כמה אתם תוקפים את השמאל ומגנים על המשנה הקיצונית שלכם. לכן אתם הולכים להליכי חקיקה כאלה, שלא קיימים ולא מתקיימים בשום חוק בכנסת.
ניצן הורוביץ
¶
- - מחר בבוקר אולי כבר תכנס אותנו כבר ב-6:00 בבוקר להכנה לקריאה שניה ושלישית. כדי לחסום את ההסתייגויות שלנו אתם תעבירו סדרי דיון מיוחדים ותעבירו את זה בקריאה שניה ושלישית ביום שני בערב, והמדפיס בלילה כבר ידפיס כדי שזה ייכנס ברשומות, כדי שדורון ברזילי ייבחר ביום שלישי. אגב, לא רק לוועדה למינוי שופטים, כדאי שאנשים יידעו: לוועדה למינוי דיינים, לוועדה למינוי קאדים מוסלמים, לוועדה למינוי קאדים דרוזים ולוועדה למינוי שופטים צבאיים. זה הכל דורון ברזילי. מאה אחוז, דורון ברזילי, סבבה.
ניצן הורוביץ
¶
כל גוף כזה, שנוגע לציבורים חשובים – תגיד לי, יש פה דרוזים? אתה כופה עליהם את דורון ברזילי. שמענו אותם?
ניצן הורוביץ
¶
יש פה קאדים מוסלמים. יש פה נציג? אתה שם עליהם את דורון ברזילי. זה פשוט דבר מסמר שיער.
ניצן הורוביץ
¶
מילא, הוועדה למינוי שופטים, עם האובססיה שלכם על בית המשפט העליון. אבל מה אשמים לכם הקאדים והמדהבים, שגם עליהם אתם שמים את דורון ברזילי? אדוני, אני רוצה להגיד לך שהדבר הזה הוא קומבינה מצחינה, שמורידה את הכנסת הזאת לשפל המדרגה.
אני עכשיו לא פונה ישירות אליך, אני פונה ליושב ראש הכנסת. בסמכותו של יושב ראש הכנסת לשים קץ לביזיון הזה, לעצור את המהתלה העגומה הזאת, למנוע הבאת החוק היום לקריאה הראשונה ולאפשר דיון ראוי בנושא. תקנון וחוק הם לא כסות ריקה. מה שאתם עושים כאן זו פורמליסטיקה. זה שיש דיון ואנחנו אומרים שאנחנו נגד ואחר כך תגייסו פה ותצביעו אוטומטית, זה לא אומר שהיה כאן הליך דמוקרטי. זה אומר שאתם עושים צחוק מהחוק. דמוקרטיה זה לא רק הצבעה רוב נגד מיעוט, ארבעה מול שלושה, וזהו, זה עובר. זו לא דמוקרטיה, זאת פורמליסטיקה, ואפילו את הפורמליסטיקה הזאת, את מראית העין הזאת אתם דורסים. לכן אני פונה מכאן ליושב ראש הכנסת להשתמש בסמכות שיש לו ולמנוע את העניין הזה.
ראינו כבר אתמול שראש הממשלה לקח צעד אחורה. אולי נכנסו אליו אנשים והעירו לו והוא שקל מחדש. גם את העניין הזה צריך לשקול מחדש, כי הוא לא עניין קטן בכלל. זה עניין מאוד מהותי. אני, כשאני בוחר בחירות בלשכת עורכי הדין, אם הייתי יודע שיושב ראש הלשכה, דורון ברזילי או כל יושב ראש לשכה אחר, יכהן גם מתוקף תפקידו בחמישה גופים כל כך חשובים, אולי הייתי בוחר אחרת. אתם בדיעבד מעקמים והופכים את הבחירה שעשו עורכי הדין בתוך הלשכה שלהם. אתם מונעים מהם את הבחירה הרגילה.
ניצן הורוביץ
¶
אפשר, אדוני, לשקול תיקון כזה להבא, לא בסיבוב הנוכחי. לא משנים את כללי המשחק באמצע המשחק. זה דבר שהוא בלתי מתקבל על הדעת. לא צריך להיות מומחה גדול בחוק ובמשפט כדי להבין את זה, אבל אתכם זה לא מעניין. אתם חבורה של אובססיבים, זמנכם שאול ובזמן הזה אתם דורסים כאן כל נורמה מהוגנת. תודה.
היו"ר יריב לוין
¶
כן, כן, אני אפתיע אותך. אני אומר את זה ברצינות. בניגוד למה שאתם חושבים, באתי לשמוע. בבקשה, חבר הכנסת אלסאנע.
טלב אלסאנע
¶
אדוני היושב ראש, מתקיים כאן לא דיון, כאילו דיון. זה לא רציני. יודעים מה התוצאה, המשחק מכור מראש והכול למראית עין. יש חובה לקיים דיון אז מקיימים כאילו. מזמינים ב-8:00, ממשיכים, אחר כך מעבירים בקריאה ראשונה, שניה ושלישית. לדעתי, זה לא רציני, זה לא ענייני, עושים צחוק מהעבודה ומהדמוקרטיה בכלל.
מדברים על עיקרון של הפרדת רשויות. מה זאת אומרת? זה לא סתם סיסמה. זה לעשות איזונים במערכת. כאשר יש טירוף בכנסת, אז יש איזה שהוא גורם נוסף שמאזן. יש בלמים ברכב הזה, שדוהר. יש לנו רכב שדוהר בלי בלמים, מנטרלים את הבלמים והוא דוהר לתהום וזה דבר שהוא מאוד מסוכן. זה לא עניין של מה בכך. כולנו יודעים מה המטרה – לשנות את ההרכב של הוועדה למינוי שופטים כדי למנות את נועם סולברג כדי לעשות עוד מאחז בתוך בית המשפט העליון, בנוסף למאחזים בגדה המערבית. זו כל המטרה. אז במקום לעשות את כל הסיבוב הזה, למנות את ליברמן כשופט בית המשפט העליון. להגיד שהוא מתאים - - -
טלב אלסאנע
¶
תשמע, זה מקצר את הדרך, כי אתם ממנים אותו לא בגלל כישוריו. אתם ממנים אותו בגלל דעותיו, והדעות שלו תואמות לדעתו של ליברמן. רוצים את הדעות האלה? תמנו ישירות אדם פוליטי עם הדעות האלה. ככה להגיד בצורה הכי ברורה, לחשוף את הפרצוף האמיתי, לחשוף את הכוונות ולהפסיק עם המשחק של כאילו דמוקרטיה. זו לא דמוקרטיה, זו עריצות הרוב בצורה הכי מכוערת שיכולה להיות.
איך אתה מעלה על דעתך – ואתה עורך דין – שאתה מסכל את רצונם של עורכי דין שבחרו את הנציג שלהם בתור ראש לשכת עורכי הדין? הם בחרו אותו בתור ראש לשכת עורכי הדין, הוא מתאים לתפקיד הזה, אבל הם לא בחרו בתור נציג לוועדה למינוי שופטים. אתה בא באופן רטרואקטיבי ומשנה את דעתם, אתה גונב את דעתם, אתה מחליט בשבילם. זה דבר רציני? זה כבוד לאנשים שבחרו וביטאו את רצונם בבחירות? אתה משנה את זה רטרואקטיבית? אם יש כוונות טובות, כוונות טהורות, הגעתם למסקנה שראש לשכת עורכי הדין צריך לכהן, בצורה עניינית? אז שיחול בבחירות הבאות. אנשים יבחרו את הנציג שלהם ויידעו כששמים את הפתק – הוא גם יכהן בתפקיד הזה וגם בתפקיד השני. אבל למה, להתערב בצורה דורסנית כזו? מה המטרה? האם השיקול הוא באמת תמים או שזה חוסר תום לב מובהק?
חשבו אנשים שהולכים לספח את ההתנחלויות – ההתנחלויות מספחות את ישראל. שינוי מערכות, טירוף מערכות, שינוי כללי משחק על מנת להנציח שבבית המשפט העליון יש דעה כזו שולטת, בתקשורת יש את הדעה הזו, באקדמיה יש את הדעה הזו, בכל מקום, ואז יש שיח אחד שהוא לגיטימי – השיח של הימין. העתירות של הימין יתקבלו, המאחזים יולבנו ובא לישראל גואל.
טלב אלסאנע
¶
בסדר, אז יש זמן לשמוע את כולם בשבוע הבא, בשבוע שאחריו, ביום שבת. זה חוק חשוב, דוחה שבת.
טלב אלסאנע
¶
אני רוצה לומר שהשר נאמן מגלה חוסר נאמנות, גם לדמוקרטיה, גם לשלטון החוק. הכנסת הזו הפכה להיות האיום האמיתי על הדמוקרטיה ואתם, ברוב שלכם, משליטים טרור על ההתנהלות של ועדת החוקה. גם חוקי נירנברג התקבלו ברוב, אבל הם לא חוקתיים. זה עריצות של הרוב, ולכן אני חושב שצריך לחזור לשפיות. הנושא הזה הוא לא של הרוב שלכם, זה נושא של כל אזרחי המדינה, יש לכולם עניין בעניין הזה. לא לנכס לעצמכם, בגלל הרוב, שהכול מותר. לא הכול מותר. יש דברים שהם אסורים, וזה אחד הדברים האסורים.
היו"ר יריב לוין
¶
חבר הכנסת בן-ארי. בבקשה, חבר הכנסת סוייד ברשות דיבור. רבותי, תנו לחבר הכנסת סוייד. בבקשה.
חנא סוויד
¶
אדוני היושב ראש, אני חייב לגלות שבשביל להגיע למחטף הזה ולנסות לבלום אותו הייתי חייב להתעורר בשעה 4:30 כדי להגיע לכאן ב-8:00. אני עוד אדרוש פיצויים.
חנא סוויד
¶
אני רוצה להגיד, אדוני היושב ראש, שאתה מנסה לעשות מחטף חקיקתי לא ראוי. אני חושב שמדובר בחוק שהוא אחד ממכלול של חוקים פוגעניים, שכל אחד במדינת ישראל יודע שהכוונה שלהם היא להשתלט על מערכת המשפט ולבטל את העצמאות של המערכת המשפטית. הרי זה לא סוד, זה כבר כולם יודעים, ולכן צריך להתייחס לעניין הזה בשיא הרצינות. יש כאן ניסיון של הפיכה והשתלטות בדרכים של ניצול רוב פרלמנטרי, אבל זה לא שונה בסופו של דבר. אם אנחנו אומרים שצריך לשמור על העצמאות של בתי המשפט ועושים, גם בדרך פרלמנטרית, בשביל לבטל את העצמאות הזו – זו הפיכה, זה coup d'état. צריך להעריך וצריך להעביר ביקורת על הדברים האלו מנקודת המוצא הזו.
אני חושב שאם אנחנו מסתכלים, אדוני היושב ראש, על האזור, ואני מסתכל על האביב הערבי, אני רואה שהתמצית של מה שקורה באזור הזה היא בעצם לצאת נגד או לבטל את המצב שאנחנו, על-ידי חוקים כאלו, רוצים להגיע אליו. אנחנו רוצים להגיע למצב שבו אין מערכת משפטית עצמאית - - -
חנא סוויד
¶
תלוי בעיני מי. אנחנו כאן הולכים בדיוק בדרך ההפוכה לרוח הדמוקרטית ולרוח החופש שנושבת במזרח התיכון.
בית המשפט העליון, ואני מדבר כאזרח ערבי במדינת ישראל, איננו תמצית הצדק. יש לנו הרבה ביקורת על בית המשפט העליון. בגלל בית המשפט העליון אולי עדיין אין שוויון מלא לאוכלוסייה הערבית במדינת ישראל, אבל עדיין אני רואה בבית המשפט העליון – בגלל העצמאות שלו, בגלל שהמרכיב של זכויות האדם הוא עדיין מרכיב חזק בו - - -
חנא סוויד
¶
אני אומר, אדוני היושב ראש, שבכל זאת בית המשפט העליון הוא עדיין המחסום בפני קיצוניות, בפני פשיזם במדינת ישראל, ולכן צריך לשמוע על העצמאות שלו.
אנחנו כאן בפני חוק פרסונלי. אנחנו פה מחוקקים ולא חייטים. אנחנו לא צריכים להיות חייטים ולתפור ג'ובים לכל מיני אנשים ספציפיים במדינת ישראל. אני חושב שבחוק הזה אנחנו עושים טעות של התערבות בחופש איגוד מקצועי. יש לנו איגוד מקצועי, שהוא לשכת עורכי הדין. עוד מעט אנחנו ניכנס לור"ה – ועד ראשי האוניברסיטאות - עוד מעט נתפור חוק בשביל ועד סטודנטים ארצי.
חנא סוויד
¶
אנחנו כאן נכנסים לתחום שהוא לא בשביל מחוקקים, לא בשביל כנסת, לא בשביל פרלמנט.
אני אומר לך, אדוני היושב ראש, הועלו האשמות נגד שר המשפטים. חבר הכנסת רוני בר-און - - -
חנא סוויד
¶
אני חושב שלעומת ההאשמות הפרסונאליות והישירות כלפי השר נאמן, שהוא מנסה לקדם את החוק הזה דרך אנשי קש, דרך פרלמנטרים שאין להם עמוד שדרה, הוא צריך לעמוד ולהגיד: לא, אין לי אינטרס אישי בעניין הזה. לא פעלתי, לא באופן גלוי ולא באופן נסתר, בשביל לקדם את החוק הזה.
נינו אבסדזה
¶
אדוני היושב ראש, צר לי לומר, אבל אתם מתנהגים כלפי השלטון כמו כנופיית בריונים שכונתיים או כמו ילדים מפגרים, שקיבלו צעצוע וקיבלו – אני מקווה לטווח קצר מאוד - - -
היו"ר יריב לוין
¶
אני מבקש לשמור על כבודם, בוודאי של ילדים. זה יאמר לך שר הרווחה לשעבר, השר הרצוג. בזה תסכים אתי.
נינו אבסדזה
¶
כמובן שלא. הכוונה לדבר עליכם, שקיבלתם צעצוע. לדעתכם, קוראים לצעצוע הזה שלטון. קיבלתם, אני מקווה לטווח קצר, ואתם מנסים להרוס כל חלקה טובה, כל פינה שיש במקום הזה, כדי שאחרים לא ישחקו. אני רוצה לומר לכל החברים שלי, אלו שקמו ב-4:00 בבוקר – אני אישית קמתי רק ב-5:30 אז אני אתלונן לבג"ץ – כולנו שקמנו כדי לדבר כאן על דמוקרטיה - - -
היו"ר יריב לוין
¶
חבר הכנסת מיכאל בן-ארי, באיזו צורה אני יכול להסביר שלפחות אני רוצה לשמוע מה אנשים אומרים. אני יכול לומר - - -
נינו אבסדזה
¶
כל החברים שלי, שקמו ומנסים להוכיח כאן משהו, לדעתי, אין פה הרבה מה לעשות מכיוון שמדובר בתג מחיר של ימין קיצוני, שהחליט לנקום, מאלטלנה ועד להתנתקות, שזה נראה להם מעשה שמאל קיצוני, כנראה. הם החליטו לנקום, הם נשבעו, כנראה, לקהל שלהם, לאותם מתפקדים – אני לא רוצה לדבר באיזה מפלגות – שיותר לא פה, וגם רוצים להבטיח שבעתיד, חלילה אם הימין הקיצוני לא יהיה בשלטון, כבר לא יהיו דברים שלא מיישרים את הקו עם האידיאולוגיה המטורפת שלהם.
חבר הכנסת בן-ארי, האביב היהודי זה עידן הקרח של הדמוקרטיה הישראלית. זה מה שאתם רוצים, עידן הקרח של מדינת ישראל. זה לא אביב יהודי.
יצחק הרצוג
¶
קודם כול, אני מסכים עם חברתי, חברת הכנסת אבסדזה במובן הזה שזה לא ילדים, זו כנופייה אמיתית, שמובילים אותה ראש הממשלה, שר החוץ ושר המשפטים. המבצעים והמוציאים לפועל הם אתה, אדוני, יושב ראש הוועדה רותם, יושב ראש הקואליציה אלקין, חבר הכנסת אילטוב, חבר הכנסת אקוניס, חבר הכנסת שאמה-הכהן – כל פעם חבר כנסת אחר. אזכיר לוועדה, במשך שנה היה ניסיון - - -
היו"ר יריב לוין
¶
חבר הכנסת מולה, אתה מפריע לו. מספיק כבר. הוא שכח הרבה אנשים, וזו זכותו לשכוח או לא להזכיר.
היו"ר יריב לוין
¶
בבקשה. הזכרנו את ידידי הטוב, חבר הכנסת דנון. עכשיו הכול בסדר. בבקשה, חבר הכנסת הרצוג.
יצחק הרצוג
¶
אתם הייתם קוראים לה "כנופיית שלטון החוק", אתם כנופיית "מחרבי שלטון החוק". זה מה שאתם עושים. שנה שלמה היו דיונים בוועדה על חוק אחר, שנועד לשנות את הרכב לשכת עורכי הדין באמצעות חיזוק מחוז המרכז על חשבון הפריפריה, הנגב והגליל. לא הלך, הצלחנו למנוע את זה כאן בוועדה. אז עכשיו באתם עם חוק אחר.
החוק הזה מנסה בכל דרך אפשרית לשנות מוסכמות יסוד. קודם כול, הוא משנה חוק יסוד, חוק יסוד: השפיטה. אני מבקש לדעת את עמדתה של היועצת המשפטית של הוועדה, האם זו תכלית ראויה ותהליך נכון של שינוי חוק יסוד בן לילה, כהרף עין? דבר מאוד חמור, בעיניי, ודבר שאני חותם לך, חבר הכנסת לוין, שבתקופות עברו בטח נשאת נאומים נמלצים וחוצבי להבות כמה אסור לשנות חוקי יסוד בדרך הזאת.
יצחק הרצוג
¶
חוק יסוד: השפיטה, מה לעשות? כתוב בחוק יסוד: השפיטה כתוב שני נציגים של לשכת עורכי הדין. כך כתוב.
היו"ר יריב לוין
¶
חבר הכנסת הרצוג, אני אקל עליך. אין ויכוח, וזו הערה נכונה ומוצדקת, שמה שנעשה כאן חייב להיות תואם לסעיף הזה, כפי שהוקרא כאן. אני רושם את זה לפניי וגם לזה אני אתייחס. זו הערה חשובה ונכונה.
יצחק הרצוג
¶
אמשיך. יש פה שינוי של חוקים אחרים שהוזכרו, אבל אני חושב שהנושא החמור ביותר שעולה בחוקים האחרים זו הפגיעה החמורה בסיכוי של אישה להיות בוועדה למינוי דיינים, בוועדה למינוי קאדים וכל כיוצא בזה.
יצחק הרצוג
¶
בוועדה למינוי שופטים עוד לכאורה אפשר להגיד שיש תמהיל מסוג אחר, על-ידי גורמים אחרים. אבל אני אומר לך, זה דבר שאף אחד לא לוקח אותו בחשבון. חבר הכנסת אילטוב, תאמין לי, אני אדאג שאתה והסיעה שלך תתייצבו בפני ציבור, שרובו אצלכם מצביעות נשים חד-הוריות, נשים מבוגרות שחיות לבד, נשים שעוברות גיהינום במערכת הדיינות ובתי הדין הרבניים, ואנחנו נגיד להם שדאגתם לכך שאף אישה לא תשב בשולחן הזה, ובוא נראה אז מה תגיד.
יצחק הרצוג
¶
אתה תגיד: אוי, נאמן נתן לי את הטקסט ולא הבנתי. זה מה שאתה תגיד.
דבר אחרון, אני אומר לחברים בלשכת עורכי הדין: קצה נפשנו במלחמות שלכם ואנחנו נביא לכאן חקיקה לביטול לשכת עורכי הדין. הגיע הזמן לסיים את הסאגה הזאת ואת הארגון הזה, שהפך למצב של איש בצוואר רעהו. אי-אפשר להמשיך ככה. מרוב תככים ותרגילים קצה של נפשו של המחוקק והוא יביא לביטול לשכת עורכי הדין. תודה רבה.
היו"ר יריב לוין
¶
חבר הכנסת חסון, זה לא יכול להיות. אני יכול לומר לך שהיו כאן עד עכשיו לפחות שלוש הערות חשובות מאוד. אני לא יודע אם הקשבת, אני לפחות מנסה להקשיב.
היו"ר יריב לוין
¶
חבר הכנסת אילטוב, גם אותי התקיפו וגם את חבריי. לא, אני לא אאפשר את זה עכשיו. אנא, תאפשר - - -
היו"ר יריב לוין
¶
חבר הכנסת, ידידי הטוב רוברט אילטוב, אני אאפשר לך בסוף להגיב, אם תמצא לנכון. חברת הכנסת גלאון, בבקשה.
זהבה גלאון
¶
אדוני היושב ראש, אני לא מצליחה להבין מה מהות החקיקה החפוזה הזאת. למיטב זכרוני, הפעם האחרונה שהייתה חקיקה חפוזה מהסוג הזה הייתה בשנת 81', כשסיפחו את רמת הגולן.
היו"ר יריב לוין
¶
דמוקרטיה זה לא להתייחס לאוויר גם למי שאתה לא מסכים אתו. חבר הכנסת בן-ארי, אבקשך לא להפריע כי חברת הכנסת גלאון ברשות דיבור. בבקשה.
זהבה גלאון
¶
אדוני היושב ראש, ההצעה הזאת היא רק אחת ממכלול של הצעות שבאות לפגוע בעצמאות מערכת המשפט. זה מה שאתם רוצים – לרסק אותה עד דק, לפגוע בה. בחסות סבר הפנים היפות שלך ויכולת ההקשבה להערות החשובות, אין לי ספק שכבר סגרתם איזה דיל מפוקפק בעניין הזה. כל השיטה שלכם, שיטת החקיקה הזו, היא שיטת פעולה שמזכירה לי את הפמיליה של המאפיה האיטלקית. אלה שיטות שלא היו מביישות את ברלוסקוני, שגם הוא כבר עף. לדעתי, ברלוסקוני צריך לקחת שיעורים ממה שהולך כאן בוועדת החוקה. עושים בונגה בונגה בוועדת החוקה – זה מה שקורה כאן עכשיו. זה שיטות ברלוסקוני, זה מה שאתם עושים.
זהבה גלאון
¶
אדוני היושב ראש, היוזמה הזו – אני לא נכנסת אפילו לגופו של עניין. חברי הכנסת חנין וניצן הורוביץ היטיבו להסביר למה ההצעה הזאת היא בעייתית. אבל השיטה הזאת, שחברי כנסת שמים את עצמם מעל החוק בגלל שאין לנו חוקה שתגביל אותם, והגוף היחיד שיכול עדיין למנוע פגיעה במיעוטים, בחופש הביטוי, בחופש ההתארגנות – צודק חבר הכנסת חנא סוייד, גם לי יש ביקורת לא אחת על בית המשפט העליון, מהכיוון ההפוך אני מניחה – אבל עדיין בית המשפט העליון נותר המחסום האחרון להגנה על זכויות האדם והדמוקרטיה. יש עתירה שאמורה להתברר היום בבג"ץ בסוגיה הזו, שאנחנו דנים בה. אפילו מפאת כבודו של בית המשפט, לפחות היית צריך להשעות את הדיון עד שתתקבל.
זהבה גלאון
¶
אתם הרי נהנים משיכרון כוח ומשתמשים בקואליציה לקדם יוזמות חקיקה. אנחנו לא מתעסקים היום רק בהצעה הזאת - אמנם אנחנו דנים בה עכשיו - אתם מבקשים לרסק את הדמוקרטיה או לעשות את הדמוקרטיה על-פי שיטתכם. אתם מבקשים היום לקחת את ההצעה הזו, לאותת למערכת המשפט - גם אם תקפיאו את ההצעה הזו, גם אם סגרת עם רובי ריבלין שהוא לא יביא אותה היום ולקראת יום חמישי או יום שני תעשו שלוש קריאות חשובות. אתם מאותתים. כמו שראש הממשלה נתניהו הבין שהוא הגדיש את הסאה אז הוא ביטל את השימוע בוועדת החוקה לשופטים, ואתם עושים חוק פרסונלי – חוק גרוניס – אתם מבקשים לאותת למערכת המשפט: יש לנו כאן חוליית חיסול בכנסת, אנחנו נחסל אתכם אחד-אחד. זה מה שאתם אומרים. גם אם אתה אומר: אני מקשיב להערות, אני מקבל את ההערות, אנחנו לא נצביע, נלך ב-9:50 לוועדת הכנסת – כל השיטות הפרלמנטריות. יכול להיות שזה מה שתעשו, לכאורה בכסות ההקשבה להערות. אתם מבקשים לחסל את מערכת המשפט. אם זה לא יצלח בחוק הזה זה יצלח בחוקים אחרים. זה חלק משיטה.
אני חושבת שכדאי שנתעורר, חבריי חברי הכנסת. יש כאן קואליציה שמבקשת לפגוע בדמוקרטיה, לחסל את מערכת המשפט ובעיקר, מה שמדאיג אותי לא פחות, לצוד את ארגוני החברה האזרחית, וכולכם שותפים לדבר הזה.
נחמן שי
¶
אני חושב שאתם, אדוני היושב ראש וחברי הקואליציה, שאינם פה רובם כי הם באים רק להצביע והולכים הביתה אחר כך, אתם בוכים ויורים. כל הזמן אתם מייללים שמקפחים אתכם, שאתם לא בעמדה שאתם יכולים להשפיע, שאין לכם כוח. אבל בפועל, מי שמסתכל רואה תופעה לגמרי שונה. אתם פועלים באופן שיטתי, סדור וברור כדי לשנות את המבנים הבסיסיים של המוסדות הכי חשובים בדמוקרטיה הישראלית. אתם לא רוצים לקצור את הפירות עכשיו – זו טעות; אתם רוצים לקצור אותם הרבה שנים קדימה. זאת הנקודה. פעם עוד הייתם נאיביים, חשבתם שיש פה איזו החלטה ופה יש איזה מינוי – נילחם בהם. עכשיו אתה, היושב ראש, וחבריך החלטתם שצריך לטפל בנושאים האלה ממש מן השורש. זו הבעיה.
היו"ר יריב לוין
¶
אנחנו רוצים לשנות את מערכת המשפט מן היסוד, להוציא את השליטה בה מאליטה שמאלית רדיקלית ששולטת בה, להחזיר אותה לעם, לדאוג שיהיה בית משפט עליון שמורכב ומשקף את כלל הזרמים בחברה הישראלית - - -
יואל חסון
¶
זה לא שמאל או ימין. זו עמדה של ימין קיצוני. הרי אתם דואגים להתנחלויות, דואגים לדברים האלו.
רוברט אילטוב
¶
מפלגת קדימה הובילה את המהלך הזה, כבוד היושב ראש. אני רוצה להזכיר – מפלגת קדימה התחילה את המהלך הזה, לכן הטענות שלהם, אני קצת לא מבין.
יואל חסון
¶
זה שקר. מעולם קדימה לא קידמה חוקים כאלה. עובדה שלא הגיעו חוקים כאלה. זה שקר ואתה משקר כאן במצח נחושה. עובדה שבתקופת קדימה מעולם לא הוגשו חוקים כאלה - - -
היו"ר יריב לוין
¶
סליחה, חבר הכנסת שי. אני מתנצל, אבל אני חייב לומר שהניתוח שלך היה כל כך חד ומדויק, שהייתי מוכרח לומר לך – איך אומרים? אני מסיר את הכובע.
נחמן שי
¶
תפקידנו לפזר את העשן ולמצוא את התמונה מאחוריו. לכן אני רוצה לומר לך שנפגוש אתכם גם בשדה הקרב הזה. אנחנו לא נוותר לכם על הג'סטות של ראש הממשלה, שמודיע אתמול באצילות רבה שהוא החליט לחזור בו ולהוציא את העז מהבית. גם את הטכניקה הזאת אנחנו מכירים – ממלאים את הבית בעזים, מוציאים אחת ואחר כך כולם נושמים, יש מקום בתוך הבית. אין מקום בתוך הבית, זה לא ככה.
גם החוק הזה הוא רע, כמו החוק הקודם או ההצעה הקודמת וכמו אלה שממשיכות לצאת מבית היוצר הזה, שאתה הצבעת עליו בהגינות ואמרת: כן, זה נכון. הם כולם באים מאותה משפחה, ואם אחד פסול אז כולם פסולים, כי הם באים מאותו מקום בדיוק. לחוק הזה, לכיוון הכללי שלו אין מקום.
הזכירו פה שקדימה בעברה גם כן ניסתה לעשות שינויים. אגב, הם לא היו פרסונליים, גם את זה למדתי.
נחמן שי
¶
אני מקבל את זה שנעשו בעבר גם טעויות וגם משגים. לא כל דבר שהיה בתקופת הממשלה הקודמת אני מסכים. תתקנו. קיבלתם מנדט מהבוחרים לתקן, לא להשחית. קיבלתם. אל תחזרו על הטעויות. מה החוכמה להתייצב כל פעם ולהגיד: גם אצלכם זה היה. יש איזה היסטוריון אצלכם, שכל פעם מגלגל שלוש שנים לאחור, מחפש לראות מה היה, מוצא משהו ואומר: הנה, גם הם עשו את זה. תתקנו, קיבלתם מנדט. אבל תתקנו, אל תשחיתו. אתם לוקחים את זה לכיוונים הרעים, זה מה שאני מנסה להגיד לך.
עוד פעם - לא ניתן לכם לוותר על התמונה הכוללת. התמונה הכוללת היא משולשת: גם חבורת החוקים האלה, גם מה שנדון עכשיו בישיבות אחרות בכנסת - הפגיעה בתקשורת הישראלית, בחוזקה, בחוסנה, ביכולת שלה לעמוד במשבר הנוכחי ובלחצים עליה - וזה הנושא של הארגונים הלא ממשלתיים, שגם בהם אתם מנסים לטפל בדרכים שלא יפגעו, חס וחלילה, במקורות ההכנסה שהולכים מגבירים בארצות-הברית וממקומות אחרים לארגוני הימין אלא איכשהו לחפש איזושהי דרך ביניים, שבדיוק תפגע גם בארגונים שעוסקים בנושאים מסוימים וגם במימון במקורות המסוימים. כל הדברים האלה הם פסולים והם לא עולים על הדעת.
אני חושב שהדבר הכי חשוב שאתה יכול לעשות – ואני עוקב אחריך ואני רואה שאתה מאזין בקשב - תעצור את זה, תשהה את זה, תן לזמן לעשות את שלו. ככה מחוקקים, בוודאי חוקי יסוד. חוקי יסוד דורשים איזושהי בשלות, איזושהי המתנה, וניגש לזה בהמשך. השלב הקרוב, תעזבו אותו, יתנהל כמו שהתנהל. תיגשו לזה בחודשים הקרובים, נקדיש לזה את הזמן בכנסת ונראה לאיזה פתרון נוכל להגיע. תודה רבה.
היו"ר יריב לוין
¶
תודה. הגם שחברי הכנסת בילסקי ובן-ארי הגיעו אחרי שרשימת הדוברים נסגרה, בכל זאת, מאחר שהם ישבו כאן והקשיבו רוב קשב, אני מבקש לאפשר להם גם. אם אפשר בקצרה, חבר הכנסת זאב בילסקי ואחר כך חבר הכנסת בן-ארי.
היו"ר יריב לוין
¶
אני מצביע היום, בוודאי. אחר כך נשמע את האורחים שהגיעו לכאן, נציגי הגופים הנוגעים בדבר.
היו"ר יריב לוין
¶
בסופו של דבר, לאור כל ההערות נציע נוסח ונעמיד אותו להצבעה. תודה. חבר הכנסת בילסקי.
היו"ר יריב לוין
¶
אין לי עדיין. חבר הכנסת חסון, אני, בניגוד לכל מה שכולכם חושבים, באמת באתי להקשיב. בבקשה.
זאב בילסקי
¶
תודה, אדוני היושב ראש. אני אקצר. יש לי הצעה אחת פרקטית ואחר כך בקשה. ההצעה הפרקטית – אתה, אדוני היושב ראש, ואני מעבירים הרבה מאוד חוקים יחד ואני מוצא בך שותף מצוין. הסתכלתי פה וראיתי שהשם שלי לא מופיע. לכן, אני מציע שאיפה שאתה חושב שלא כדאי שאני אופיע, אז אולי לא כדאי לשים את החוק, ואז שנינו יחד נמשיך בחקיקה ונצליח לעשות. זאת ההצעה הפרקטית.
לגבי העניין עצמו, אני רואה שמנכ"לית הוועדה, דורית, איננה פה. רציתי לספר לכם ב-20 שניות על ילדה בשם שחר גרינשפן, שנדרסה על-ידי נהג שיכור שדרס אותה על אי תנועה. ההתנהלות של התביעה הייתה מתחת לכל ביקורת. הבאתי את שחר לכנסת יחד עם המשפחה שלה. פגש אותם שר המשפטים, אני לא זוכר את שר המשפטים עושה כל מאמץ כדי לעזור למשפחה ולהביא למצב שאנחנו הולכים לאשר בוועדה הזו הצעת חוק שהפקרה תהיה חלק מנפגעי עבירה ולא יקרה מצב שיש עסקת טיעון מעל הראש של המשפחה. במהלך החקיקה הזאת, שלוקחת הרבה זמן מטבע הדברים, הייתי בקשר עם דורית כל הזמן. דורית מסבירה לי - אני גם מכיר אותה, למען הגילוי הנאות, הרבה שנים - כל פעם, גם בנוכחות יושב ראש הוועדה, שיש סדר בוועדה. היא אומרת: בילסקי, אתה צריך להבין. יש הרבה מאוד הצעות חוק והצעות לסדר. הייתי רוצה בהזדמנות הזאת, ואדוני גם יושב ראש ועדת הכנסת וגם כאן, להורות לדורית שמעכשיו כל הצעת חוק שאני מביא לפה תתקדם באותה מהירות של הצעת החוק הזו. אני לא רוצה יותר. באמת, בצניעות האופיינית לי, אני רוצה שזה ילך.
באמת אני אומר לך, יריב, לפעמים המהירות מהשטן. גם לעצם העניין, דיברו חבריי הרבה יותר טוב ממני. אבל עצם המהירות הזאת, כשאתה עושה משהו בחופזה, זה כבר מעיד שכנראה משהו לא בסדר פה. לכן אני פונה אליך, בשם החברות רבת השנים שלנו, שהייתה ובטח שתהיה, תוריד את המהירות מהצעת החוק הזאת. תביא לפה איזושהי הצעה שתאפשר לאנשים לדון, לשנות. עשיתם את זה השבוע באומץ רב בוועדה אחרת. השופטים כולם נשמו הלילה לרווחה כשראש הממשלה אמר להם שלא יצטרכו לעמוד כאן בתור. אהרון ברק ייכנס, שמגר ייכנס - רק שניה אחת, חבר הכנסת זה עוד לא הגיע, תסביר לנו מה דעתך לגבי דברים שאירעו - - -
זאב בילסקי
¶
האם אתה מכיר את מיגרון? האם אתה מכיר מקומות אחרים? זה הוסר, אז לכן אני מציע לתת את הזמן – מיכאל בן-ארי, אתה לא חייב להפריע לי.
מיכאל בן-ארי
¶
אני חייב להודות שאני מאוד נהנה. אני מאוד נהנה, אבל אני יותר נהנה לראות את הצביעות, את ההתחסדות של אנשי מפלגת העבודה, שבזמנו קנו את הסכם אוסלו. להזכיר לכם, קנו את הסכם אוסלו.
מיכאל בן-ארי
¶
הכול תקין היה בהסכם, חוץ מזה שקנו חברי כנסת במיצובישי. הכול היה בסדר, זה היה מאוד-מאוד דמוקרטי. ולאחר מכן, חוק ההתנתקות הרי עבר בצורה מאוד שקולה, יש פתרון לכל מתיישב.
מיכאל בן-ארי
¶
אני לא רואה הבדל גדול בין ציפי לבין ביבי, הם שניהם באותה סירה מבחינתי, כך שאתה מתפרץ לדלת פתוחה. אבל גם זה שאתם תמכתם בהתלהבות - הרי עבר פה בחופזה שאין כדוגמתה. אז רבותי, טלו קורה מבין עיניכם. אם דמוקרטיה, אז דמוקרטיה. אבל דמוקרטיה מתקבלת ברוב ובאצבעות. ויכולה גברת זהבה כיבוש להגיד שהיא לא סופרת אותי, אני אוויר. אבל האצבע שלי היא אצבע והיא תכריע פה עכשיו, שהנושא הזה יעבור, בעזרת השם, ויהיה סוף-סוף איזון בבית המשפט העליון.
משה גפני
¶
רק הימין לא ראוי לשלטון בגלל שהוא לא יודע לשמור על השותפים שלו. זה הכול. הם יחזרו לשלטון בגלל ההתנהלות הזאת.
היו"ר יריב לוין
¶
לא כדאי, ממש לא כדאי.
רבותי, אני עובר עכשיו לשמוע את הדוברים שביקשו לדבר. ראשון, יושב ראש המועצה הארצית של לשכת עורכי הדין. זאת הזדמנות לברך אותך, עורך הדין צבי פירון, על בחירתך ולאחל לך הרבה הצלחה. בבקשה, יושב ראש המועצה הארצית של לשכת עורכי הדין.
צבי פירון
¶
תודה רבה. רבותי חברי הכנסת, בחודש יוני השנה הלכנו, אנו עורכי הדין, לבחור את המוסדות שלנו. בחרנו בדורון ברזילי - שלבי לבי עליו על ששמו ייזכר בהקשר של החוק הזה - כראש לשכה ויש לו, אגב, את היכולת להיות ראש לשכה מצוין, ובחרנו גם במועצה ארצית. לחבר הכנסת אילטוב אני אסביר, וגם לאותם אנשים בינינו שאינם עורכי דין – אם יש בכלל בציבור עוד אנשים שאינם עורכי דין - שאנחנו, עורכי הדין, מצביעים בארבעה פתקים: אנחנו בוחרים את ראש לשכה בפתק אחד; בוחרים סיעות למועצה הארצית בפתק אחר; את ראשי המחוזות שלנו אנחנו בוחרים בפתק שלישי ואת הסיעות בוועדי המחוז שלנו אנחנו בוחרים בפתק רביעי.
צבי פירון
¶
לכן, לא בכדי יכול להיווצר מצב שבו ראש הלשכה הוא מקבוצה אחת ואילו במועצה הארצית נבחר רוב מקבוצה אחרת.
צבי פירון
¶
הרוב הזה, חבר הכנסת אילטוב, לא נוצר כתוצאה מתככים או בגידות או עריקות או קלנטריזם. הרוב הזה נוצר והוא משקף בדיוק את רצונם של עורכי הדין במדינת ישראל. זה הרצון האוטונומי שלהם, כפי שבא לידי ביטוי בבחירות חופשיות. כבר אמרו את זה כמה חברי כנסת - אם היינו יודעים שדורון ברזילי מועמד להיות לא רק ראש הלשכה אלא גם להיות חבר בוועדה לבחירת דיינים או חבר בוועדה לבחירת שופטים, אולי חלק מאתנו היו מצביעים אחרת, ויתכן גם שחלק מאתנו, שנשאר בביתו ולא מצא לנכון להשתתף בבחירות לראש לשכת עורכי הדין, חלק מאתנו היה כן משתתף בבחירות האלה אם היינו יודעים שזה מה שיקרה ארבעה חודשים מאוחר יותר. את הרצון האוטונומי שלנו, רבותי, הצעת החוק הזו מעוותת, מסלפת והופכת על פניו. זה הרצון האוטונומי שלנו, זה רצון - - -
צבי פירון
¶
בואו לא ניתן לדורון ברזילי יותר קרדיט ממה שמגיע לו ולא פחות קרדיט ממה שמגיע לו. איפה החוק הזה התבשל - כולכם יודעים.
צבי פירון
¶
בשביל מה אנחנו עושים את החוק הפרסונלי הזה? בשביל מה אתם קמים ב-4:00 בבוקר והולכים במהירות הבלתי סבירה הזו? בשביל מה אתם פוגעים ברצון האוטונומי הדמוקרטי שלנו, בהליך הדמוקרטי שלנו? אתם עושים את זה בשביל שיהיה קול חמישי לארבעת הפוליטיקאים. הקול החמישי הזה לארבעת הפוליטיקאים לא יעלה ולא יוריד בבחירת שופטי בית המשפט העליון, וחברי היו"ר יריב לוין, שיחד אתי ישב בקואליציה בלשכת עורכי הדין במשך שנים רבות, יודע את זה טוב מכולנו. שם צריכים שבעה קולות והקול החמישי הזה הוא חמישי, הוא לא שביעי. אבל מה הוא כן יעשה, הקול הזה? הוא כן ייתן את הרוב, את הרוב המספיק, את הרוב החוקי בשביל למנות את כל שופטי המחוזי ואת כל שופטי השלום.
כאן המטרה של החוק הזה היא לא מטרה אידיאולוגית. אין בין החוק הזה לבין המלחמה בין הרשויות לבין המחשבות שכבוד היושב ראש הביע קודם, לגבי למעמדו של בית המשפט העליון וההתערבות בהליכי החקיקה וביטול חוקים. אין בין החוק הזה לבין זה דבר וחצי דבר. החוק הזה נועד להשיג מטרה פוליטית. את המטרה הפוליטית הזו הוא משיג על גבנו, על גב עורכי הדין. אם אתם רוצים לחוקק חוק, חבר הכנסת יריב, שמקטין את משקל רצונם של עורכי דין - תשנו את הרכב הוועדה לבחירת שופטים. במקום שיהיו לנו שני נציגים יהיו לנו נציג אחד, יהיה עוד נציג לפוליטיקאים. למה בדרך עקיפה? לנו יש זכות למנות שני נציגים? תשאירו לנו את הזכות הזו למנות שני נציגים. המטרה הפוליטית הזו מושגת, כמו כל מטרה פוליטית, בגסות, בברוטליות, בתאוותנות, בלי התחשבות. ככה פועלים בפוליטיקה.
דורון אביטל
¶
אדוני, על זה אני רוצה למחות. לגופו של העניין עמדתך חשובה, אבל להשליך ככה על החיים הפוליטיים במקום שהוא אכסניה פוליטית זה לא ראוי. לעניין הזה - - -
היו"ר יריב לוין
¶
חבר הכנסת אביטל, אני מבין לליבו של עורך הדין פירון, כי שנינו זכינו לראות איך זה קורה בלשכה, כמה היא פוליטית ובאיזו ברוטליות וכוחנות הדברים נעשים.
צבי פירון
¶
אני מסיים. אני מייצג את עורכי הדין, את הרוב של עורכי הדין כפי שבא לידי ביטוי בבחירות במועצה. אתם גוזלים מהרוב הזה את זכותו הדמוקרטית. תודה רבה.
היו"ר יריב לוין
¶
תודה. עורך הדין אשר אקסלרוד, גם אותך נברך על בחירתך המחודשת ליושב ראש ועד מחוז ירושלים, כור מחצבתי. אני לא יודע אם זה עוזר לך שאני אומר את זה או לא.
אשר אקסלרוד
¶
זה עוזר לי וזה משמח אותי. אני רוצה להזכיר לך, היית חברי ועד המחוז, לא סתם חבר במחוז.
אקצר יותר. שמעתי את כל הדברים שנאמרו כאן, והייתי מציע גם לחברי הוועדה להתמקד. בניגוד למה שנאמר, לא נכון להעלות כאן את פרשיית ההתנתקות, את נושא ההתנחלויות וכתב אישום נגד חבר כנסת כזה או אחר וגם לא את השופט סולברג, שהוא שופט מצוין. לא אלה הנושאים שעומדים כאן לדיון. מה שצד את אוזני בדיון הזה זו אמירה אחת, שנשארה באוויר ללא תשובה, של חבר הכנסת חסון. הוא העלה את התהייה בפני יוזמי הצעת החוק: מה אתם יודעים מה יקרה בבחירות הבאות, אם זה כדאי לכם או לא? זה נותר ללא תשובה. אבל את השאלה הזו כבר העליתי, ושמעתי מיותר מאחד האנשים שיושבים כאן בחדר הזה: אז נשנה את החוק פעם. זה בסדר גמור, זו תשובה טובה מצוינת כי אנחנו יודעים שהיא גם נכונה וראינו אותה נעשית בשבוע האחרון בהקשר אחר, קצת יותר משמעותי. בסדר, כהונת נשיא בית המשפט העליון – לא התאים לנו מי שרצינו, אז שינינו שוב את החוק.
רבותי, אני עוסק בעריכת דין 32 שנה, וזו לא הכהונה הראשונה שלי – יריב, אתה יודע – בראשות ועד מחוז ירושלים. שלטון החוק קרוב ללבי. התפיסה שלי ושלך, ואני יודע איך חונכת בעריכת דין, שמערכת המשפט היא מערכת שיש בה איזושהי תחושה של קדושה מסוימת למשפטנים. גם הרשות המחוקקת, שמייצרת את החוקים, גם לה יש איזושהי הילה של קדושה בתפיסה המשפטית. אנחנו מכבדים מאוד את פסיקות בתי המשפט, אנחנו מכבדים מאוד את מעשה החקיקה. אתם יודעים מה? מי שאמר כאן קודם, בטעות לדעתי, שלשכת עורכי הדין היא איגוד מקצועי – היא לא איגוד מקצועי. גם היא זרוע במערך הזה של שלטון החוק, וגם לה צריך לתת את הכבוד הראוי בהקשר הזה. כשאני שומע כאן זילות במעשה החקיקה, כמו שאני שומע בשבועות האחרונים – בסדר, אז אם זה לא ייצא כמו שאנחנו רוצים בבחירות הבאות אז נשנה שוב את החוק – בתפיסה שלנו מעשה חקיקה הוא לא מעשה שמשנים אותו כשאנחנו רוצים שפלוני יהיה בתפקיד ואלמוני לא יהיה בתפקיד.
אני לא נכנס כאן לכל הנושאים האחרים. יכול מאוד להיות שמעשה החקיקה הזה, בעיקרון, הוא מעשה חקיקה שאפשר לראות אותו כהגיוני ובנסיבות אחרות אולי הוא היה נכון, אם לא בהקשר הזה של מעשי החקיקה האחרונים או אם היו קובעים, למשל, שהוא יחול החל מהקדנציה הבאה. אבל לבוא היום ולומר: אנחנו רואים שהמועצה הארצית של לשכת עורכי הדין הולכת לבחור נציגים מסוימים לוועדה לבחירת שופטים – אגב, זו ועדה לבחירת שופטים, לא למינוי שופטים – או למינוי דיינים או לקאדים או לשופטים צבאיים, וזה לא כל כך נראה לנו ואנחנו רוצים נציג פוליטי שם - - - אוקיי, מאה אחוז, בואו נעשה את זה החל מהקדנציה הבאה, כשאנחנו לא נדע מי יאחז בראשות הממשלה, כשלא נדע מי יהיה שר המשפטים, כשלא נדע מי יהיו ראש לשכת עורכי הדין וחברי המועצה. זה הוגן, זה נכון וזה גם מעשה חקיקה שיכול להיות ראוי. הוא מצריך חשיבה נכונה, עיבוד נכון, שמיעת מומחים נכונים. אבל להגיד היום שבשבוע הבא, ב-22 בחודש, עומדת המועצה הארצית לבחור את נציגיה, אנחנו חוששים שהנציגים שהיא תבחר לא יתאימו לנו ולכן בואו נשנה את החקיקה, ובהזדמנות הקרובה, אחרת נשנה אותה שוב – עם זה אני לא יכול לציבור עורכי הדין ולהגיד שבכנסת ישראל נעשה מעשה חקיקה ראוי.
אודי ברעם
¶
שנים רבות אני בלשכה, ושנים הייתי חבר ועד מרכזי ומועצה ארצית. השתדלתי שלשכת עורכי הדין לא תהיה פוליטית, א-פוליטית לחלוטין, ותמיד צעקתי את זה ברמה. השתדלתי לא להכניס פוליטיקה ללשכה.
גם עכשיו, אני שומע פה חברי כנסת שאומרים שהשמאל נפגע, ואני תוהה. אני חושב שלא השמאל נפגע בכלל, בכלל זאת לא שאלה של שמאל וימין. כל העם נפגע. כאשר במערכת ייבחרו שופטים על-ידי אותם נציגי ימין, אם נקרא להם כך, שלא יהיו ראויים להיות שופטים אלא רק בגלל נטייה, אולי, ימינה שלהם, זה נזק לכל עם ישראל. זה בכלל לא קשור לשמאל וימין כל הדיון הזה. כשאני שומע מה אומר חבר הכנסת הרצוג על תככים בלשכת עורכי הדין - התככים הם פה, רבותי חברי הכנסת. התככים הם לא בלשכת עורכי הדין, והחוק הזה הוא דוגמה לתככים האלה.
הצבעתי בבחירות האחרונות ללשכת עורכי הדין ובקודמות, ולפני זה. וכשמדברים פה, כמו חבר הכנסת בן-ארי, על רוב שיכול לקבוע, על האצבע שלו - גם האצבע של חברי לשכת עורכי הדין, שהצביעו, גם לה יש משמעות. חברי לשכת עורכי הדין בחרו נציגים והנציגים האלה מצביעים. ואם יש רוב במועצה הארצית שמשקף את רצון עורכי הדין – וזהו רצון המחוקק משכבר הימים - לא יכולה הכנסת למחוק באחת את רצון הבוחר בלשכת עורכי הדין, ולעשות את זה באמצע הקדנציה. זה לא משנה אם דורון ברזילי, איש האשכולות, יכול לכהן בכל התפקידים האלה שמנויים בתיקון לחקיקה או לא.
דבר אחרון שרציתי לומר, ברור שהטיפול הזה דורש גם תיקון של חוק היסוד, כמו שנאמר פה, שהרי אי-אפשר לסתור אותו. לפני הרבה שנים, כשלמדתי עוד באוניברסיטה, למדתי על חשיבותם של חוקי היסוד, איך הדברים האלה אולי יום אחד יתקבצו לידי חוקה. לבוא ובמהלך כל כך חפוז, בלי דיון, כשמי שכתב את הצעת החוק בכלל שכח את חוק היסוד הזה ורק אחר כך הוא נזכר, כשמי שחתום על ההצעה הזאת אולי בכלל לא יודע מה כתוב בה – כך לבזות את חוק היסוד, כך הכנסת מבזה את עצמה. תודה רבה.
היו"ר יריב לוין
¶
לא להדיח, חבר הכנסת חסון. יצטרכו לבחור את כל בעלי התפקידים, כפי שעושים אחרי בחירות. לא צריך לעשות מזה דרמה.
אד פרידמן
¶
עוד לא הגיעו למנויים חדשים. אני רק מבהיר שאין כאן עמדת הלשכה, כי עוד לא הצליחו להגיע להסכמות. אבל בתוקף תפקידי, כ-12 שנים פה, מנסה לא רק לייצג את לשכת עורכי הדין אלא גם לשמור על שלטון החוק.
יש לי שתי הערות לגבי הדברים שאנחנו דנים בהם. אחת, הוזכר כאן חוק יסוד: השפיטה. שלא יהיו כאן אי-הבנות - החוק הזה אינו מתקן את חוק היסוד, כי אי-אפשר לתקן חוק יסוד על-ידי תיקון של חוק רגיל. החוק הזה, אם יעבור, הוא התנגשות חזיתית עם חוק היסוד. לכן, הכנסת מזמינה את העתירות לבג"ץ, כל עוד אפשר עדיין להגיש עתירות לבג"ץ, ואז יבואו טענות שהנה, בית המשפט העליון מתערב בהליכי חקיקה. אז אני מזמין את הכנסת וחברי הוועדה לחשוב היטב אם זו הדרך הנכונה להגיע לחקיקה.
לגופו של החוק - אני יודע שיש הרבה שסבורים שאין אפילו להתייחס לגופו כי אנחנו עוד לא הגענו לזה – אבל אני רוצה לציין, לאור החיפזון שאנחנו דנים בזה. נאמרו דברים בחוק שאני לא בטוח שהיוזמים חשבו על התוצאה. נציג סיעות האופוזיציה, ההגדרה בסעיף 1 קובעת שהסיעות שאינן צדדים להסכמים המחייבים תמיכה בראש לשכת עורכי הדין הם אלה שיקבלו את הנציג השני. מי כמוך, יושב הראש, יודע שבניגוד לכנסת, בתוך לשכת עורכי הדין יש לפעמים קואליציות מקיר לקיר. יתכן מאוד, וזה יכול להיות אפילו המצב היום, שסיעה בת קול אחד יכולה לקבל את הייצוג בוועדה לבחירת שופטים, היות ולפי החוק הזה מגיע לו כי הוא לא מחויב. זה יכול לעודד אנשים בודדים או סיעות של נציג אחד או שניים לא לחתום על הסכמי קואליציה, רק כדי להשיג את המטרה של הייצוג.
לדעתי, אין דרך לתקן את החוק הזה בלי לקבוע שלשכת עורכי הדין אינה ראויה אפילו לקבוע מי האופוזיציה.
היו"ר יריב לוין
¶
תודה רבה. רק אעיר שבכל השנים שאני הייתי בלשכת עורכי הדין לי לפחות לא זכור שהייתה קואליציה מקיר לקיר אי פעם, באיזשהו מוסד. הדברים נשמעו.
היו"ר יריב לוין
¶
אני מודה לך, תודה. הדברים חשובים, לפחות בהערה הראשונה. עורכת הדין בת-שבע שרמן-שני, בבקשה. רק בבקשה, ממש בשני משפטים.
בת-שבע שרמן שני
¶
אני מנהלת ארגון יד לאישה, שמייצג נשים מסורבות גט ועגונות. כבר עשר שנים שאני עוסקת בתחום. אני מבקשת שהדיון לגופה של הצעת החוק, מעבר לדיונים על אידיאולוגיה, יתייחס לכל אחד מהחלקים שבהצעת החוק. אני חושבת שייצוג עמדות שונות בנוגע לבית המשפט, שונה לחלוטין לעומת בית הדין הרבני. אם אנחנו רוצים לייצג עמדות שונות בעניין בית הדין הרבני, אז כאן העניין הוא מגדרי דווקא. בית הדין הוא מערכת יחידה, שבפניה מופיעים חצי בחצי גברים ונשים - כל זוג שמתגרש בבית הדין הרבני, זה גבר ואישה. לעומת זאת, הוועדה משוריינת לארבעה גברים מתוקף תפקידם: ארבעה דיינים ושני הרבנים הראשיים, שזה גברים בלבד. כמעט תמיד בוועדה הזאת היה רוב גורף גברי, כאשר בלשכת עורכי הדין היה הסכם ג'נטלמני, לא מחייב, שהנציגים מטעם לשכת עורכי הדין יהיו גבר ואישה. הצעת החוק, כפי שהיא היום, תצמצם את היכולת לנשים להיות מיוצגות בוועדה למינוי דיינים. אם ההיגיון שעומד מאחורי הצעת החוק, כפי שהוא מוצהר, הוא לייצג עמדות שונות בוועדות המינויים, אז ראוי שבוועדה למינוי דיינים יהיה כתוב שיש חובה לייצוג נשי דווקא. תודה.
מיכל שקד
¶
אני חברת המועצה הארצית בוועד המרכזי של לשכת עורכי הדין. אנסה לקצר. אם הייתי צריכה להגדיר במילה אחת את התחושה שלי על מה שנעשה כאן הייתי משתמשת אולי במילה לא קלה, ב-takeover, השתלטות. יש כאן תחושה של השתלטות בחסות כנסת ישראל, בחסות משמעת קואליציונית כפויה, של הכנסת עצמה, משכן הדמוקרטיה, על הדמוקרטיה עצמה. התחושה היא ששכחנו קצת לשם מה התכנסנו. אני חושבת שההתנהלות הנחפזת, שלא לומר בוטה וגסה, שנתמכת על-ידי משמעת קואליציונית, אמורה להיות בראש ובראשונה בעייתית לכם, נבחרי הציבור. בכל הכבוד לכנסת ישראל, ציבור עורכי הדין כבר אמר את דברו, כפי שאמר יושב ראש המועצה, בחר מועצה ארצית בבחירות ישירות. הסמכות לבחרו שני נציגים נתונה למועצה הזו, שבחר אותה הציבור מכוח חוק יסוד: השפיטה. אני מדברת על אותו ציבור שבחר אתכם, רבותי.
לגופו של עניין, ראש הלשכה הנוכחי ממילא הציג מועמדותו לחברות בוועדה למינוי שופטים, ואתם צריכים להניח לציבור עורכי הדין, באמצעות המועצה הארצית, לומר את דברו. זה רצונו האמיתי של הבוחר. אנחנו מצפים מכם היום להצביע לפי צו מצפונכם ולא לפי משמעת כפויה, לעשות את חובתכם כנבחרי ציבור, שקשובים לציבור בוחריהם. באותה נשימה, החלתו של החוק חייבת להיות, כמובן, מהבחירות הבאות. החלתו לא יכולה להיות מהיום מכיוון שמדובר בהליך אנטי-דמוקרטי בעליל, ולפחות משום העובדה שהבוחר לא בחר בראש השלכה לכהן בתפקיד זה. אני מאמינה שאם הבוחר היה יודע שכך ייעשה תוצאות הבחירות היו שונות לחלוטין.
לסיום, הרצון לשנות את מערכת המשפט או חלקים ממנה הוא לגיטימי בעיניי. הדרך היא החשובה - הדרך, הקצב, ההקשבה ושיקול הדעת – ולצערי, נראה לי שעל כל אלה אתם בוחרים לדלג. אנחנו מבקשים מכם היום להוריד את הרגל מדוושת הגז שמא, חלילה, כולנו - גם מערכת המשפט, גם החברה הישראלית - כולנו נתרסק. תודה.
היו"ר יריב לוין
¶
תודה רבה. עורכת הדין חווה מרצקי – אחרונת הדוברים. אחר כך משרד המשפטים, אם תרצו איזושהי התייחסות, בבקשה.
חווה מרצקי
¶
אני חברת המועצה הארצית. אם, כפי שציין היושב ראש, אין ויכוח שהחוק החדש לא יכול לסתור חוקי יסוד, הרי אין טעם בכלל - - -
חווה מרצקי
¶
אין טען בכלל לקיים הצבעה. הצעת החוק עומדת בסתירה חזיתית עם חוק יסוד: השפיטה, שכפי שהקראתי קודם, אומר שיהיו בוועדה שני נציגים של לשכת עורכי הדין, שתבחר – המילה היא "שתבחר" - המועצה הארצית של הלשכה. בסיטואציה הקיימת אתם לא יכולים להצביע בעד הצעת החוק, שעומדת בהתנגשות ישירה עם חוק יסוד. אני עותרת בפניכם, מבקשת, אל תזמינו עליכם עתירות לבית המשפט העליון, ואחר כך תבכו: בית המשפט העליון מתערב.
יואל חסון
¶
אתם מנהלים אותם והם מנהלים אותנו, ככה זה. התערבתם להם והם מתערבים לנו. מה אתם חושבים? אתם יכולים להתערב להם?
חווה מרצקי
¶
החקיקה הזאת מונעת משני סוגי אינטרסים: פוליטיים ואישיים. פוליטיים - כפי שציין כבוד היושב ראש, ואישיים – כפי שציין בצער יושב ראש הכנסת אתמול. עכשיו יושב בראש הלשכה אדם שאנשי הימין חושבים – ואני מדגישה, חושבים - שהוא בן-אדם שלהם, הוא נוח להם. כששאלתי אנשי ימין: מה תעשו – כפי ששאל גם חברי, מר אקסלרוד – אם כיושב ראש לשכת עורכי הדין בבחירות הבאות ייבחר מישהו שאתם חושבים שלא נוח לכם, אמרו בפה מלא: נשנה את החוק. חברים, אתם באים לשנות היום חוק יסוד, אתם רוצים לשנות חוק יסוד, על בסיס פוליטי, ופוליטי טוטאלי בלבד. צר לי שכך הדבר. בעיניי זה באמת עצוב.
הנקודה הנוספת היא שהרכבת יצאה מן התחנה. מי שהגיש את החוק הזה הגיש אותו באיחור רב מאוד. אני לא יודעת אם החברים פה יודעים, ההליך של בחירות של נציגי הלשכה בוועדות המינוי הקודמות יצא אל הדרך. ההליך יצא, הוגשו מועמדויות, גם, אגב, של אותו דורון ברזילי. אם הוא ייבחר במועצה, שיהיה לו בהצלחה. אבל התהליך יצא אל הדרך, לאנשים יש כבר אינטרס, הסתמכו. ב-22 בחודש אמורות להתקיים בחירות. הליך הבזק שמתנהל פה, בעיניי, מבייש את הקואליציה, מבייש את הכנסת.
חווה מרצקי
¶
שתי נקודות אחרונות, ברשותך, וזה דווקא לחבר הכנסת הרצוג. עלתה טענה: אתם, בלשכת עורכי הדין, מתקוטטים. אני רוצה לספר סוד, שאני חושבת שלא ידוע פה להרבה מחברי הכנסת. באה קבוצתו של דורון ברזילי והציעה לנו: תמכרו לנו, תיתנו לנו את המקום השני בוועדה למינוי שופטים ולא תהיינה יותר התקוטטויות, לא תהיינה יותר מלחמות ולא נעשה לכם את המוות, וניתן לכם 50% מכל התפקידים בוועד המרכזי.
שלמה מולה
¶
אתה מבין מה זה? זאת אומרת יושב ראש לשכת עורכי הדין מכתיב לחברי הכנסת מה לעשות. הם עושים בדיוק מה שהוא אומר.
חווה מרצקי
¶
ככל שדעתי תישמע ודעתם של חבריי, אנחנו לא מוכרים את המקום בוועדה למינוי שופטים בתמורה לשום דבר, לשום תפקיד ולא נכנעים לאלימות פוליטית.
חווה מרצקי
¶
אנחנו לא מוכרים שום דבר. דבר אחרון, אולי אני אדם תמים, אבל אני רוצה ב-30 שניות לספר לכם - - -
חווה מרצקי
¶
ב-1929, ערב מאורעות תרפ"ט, עמד סבא שלי, בהיותו בן 33, כראש הקהילה היהודית בצפת. כאשר נאמר לו על-ידי קצין המשטרה שההמון עולה על היהודים בצפת הוא נעמד בפתח הרובע היהודי והסתכל בעיניהם של האנשים שהתקרבו, שאת כולם הוא הכיר והיה אתם ביחסי ידידות. הוא אמר להם: חברים, אני עותר בפניכם, לכו הביתה. מה אתם עושים? אתם לא מתביישים? ואכן, אותם ערביי צפת הסתובבו ולא עלו על הרובע היהודי. אני עותרת בפניכם, חברים: כולנו אחים, תסתובבו ותלכו הביתה. תשקלו את הדברים לקראת הבחירות הבאות.
יואל חסון
¶
הדברים שנאמרו על-ידי עורכת הדין הוא דיל מסריח, שצריך לברר אותו. אני מבקש ממך לעצור את הדיון, לברר את הנושא הזה. אדוני, זה קריטי. אני מבקש ממך, אל תתעלם מהנושא הזה.
היו"ר יריב לוין
¶
חבר הכנסת חסון, מה שאתה עושה זה לא הגון. תודה. נציגי משרד המשפטים, אתם רוצים לומר משהו?
יואל חסון
¶
אדוני, אני מבקש ממך. זה עניין חשוב. תשאל אותה שאלות קשות. אם אתה חושב שהיא לא דוברת אמת, תשאל אותה.
היו"ר יריב לוין
¶
חבר הכנסת חסון, תודה רבה. עם כל הכבוד, אני לא מקבל הוראות מאף אחד, לא מראש לשכת עורכי הדין ולא ממך.
היו"ר יריב לוין
¶
רבותי, אני מודה לכם על הדיון הענייני והרציני. אני מבקש עכשיו להתייחס להערות שנשמעו כאן. רבותי, אני חושב - - -
דב חנין
¶
אני מבקש את התייחסותה של היועצת המשפטית של הוועדה לשאלה התקנונית הבאה. אני קורא את רשימת יוזמי החוק, במקום השלישי ברשימה נמצא חבר הכנסת היו"ר יריב לוין, יושב ראש הוועדה לצורך הדיון הזה. סעיף 79(ד) לתקנון, בפרק החקיקה החדש, קובע: "ועדה לא תכין לקריאה ראשונה הצעת חוק שיושב ראש הוועדה הוא אחד מיוזמיה כל עוד מצויה על סדר יומה הצעת חוק פרטית אחרת, שאושרה בדיון המוקדם ועברו שישה חודשים מהיום שהצעת החוק האחרת הועברה אליה או מהיום שבו נדונה לאחרונה בוועדה, אלא אם כן ביקש יוזם אותה הצעת חוק - - - "
סיגל קוגוט
¶
במקרה הזה חבר הכנסת רותם אישר את הדיון, חבר הכנסת לוין רק מחליף אותו. זה לא קביעה של מועד לפי החלטתו של חבר הכנסת לוין.
שלמה מולה
¶
אני רוצה לשאול את היועצת המשפטית של הוועדה: האם מה שנאמר בנושא הדיל, על-ידי עורכת הדין מלשכת עורכי הדין, וגם השאלה בנושא חוק יסוד: השפיטה, שעומד בסתירה להצעת החוק העומדת, מאפשרים לנו להמשיך לקיים את הדיון כעת?
היו"ר יריב לוין
¶
תודה רבה. השאלה שלך תקבל תיכף מענה, גם בדברים שאני אומר. ואם יהיה צורך, היועצת המשפטית תוסיף.
רבותי, אני מסכם את הדיון. אני חושב שנשמעו כאן שלוש הערות, שהן בעיני הערות שראויות לתשומת לב והן הערות חשובות. ההערה הראשונה הייתה הבקשה שלא יתקיים היום דיון בקריאה הראשונה. הדבר הזה הוא, כמובן, נושא שלא אני יכול להחליט בו לבד. אבל אני מוכרח לומר שאני באופן אישי כן חושב שצריך לאפשר איזשהו פרק זמן לשקול את מכלול הדברים ולקיים איזשהו דיון, שאפשר יהיה להתכונן לדיון במליאה.
היו"ר יריב לוין
¶
לכן, לו דעתי תישמע – אבל זו כמובן לא יכולה להיות התחייבות שלי, כי זה לא דבר שתלוי רק בי - אני חושב שיש מקום להיענות לזה.
הטענה השניה, החשובה מאוד, שהשמיע חבר הכנסת הורוביץ, הייתה בעניין כהונתו של ראש הלשכה באופן אישי כחבר במספר רב של ועדות. אני חושב, חבר הכנסת הורוביץ, שהדברים האלה נכונים, יש בהם היגיון רב. לכן, גברתי היועצת המשפטית, הייתי מציע שהמועמדים יהיו כאלה שהם נבחרים על-פי המלצה של ראש השלכה או בדרך שאת תראי לנכון, שהיא תואמת את האפשרויות על-פי החוק, ולא בדרך שראש הלשכה באופן אישי יכהן בכל הוועדות האלה. בזה, נדמה לי - - -
היו"ר יריב לוין
¶
חבר הכנסת חסון, זה לא שלב ההערות. זה שלב ההתייחסות שלי להערות שלכם. הדבר הזה, אני מניח, יביא לפחות פתרון. אולי לא מספק לטעמכם, אבל בהחלט לטעמי פתרון נכון להערה המאוד חשובה הזאת, של חבר הכנסת הורוביץ ואני מודה לו.
ההערה השלישית והחשובה עד מאוד, של חבר הכנסת הרצוג בסוגיית חוק היסוד. אין בכלל ולא יכולה להיות מחלוקת שהצעת החוק הזו חייבת להלום ולהיות תואמת את חוק היסוד.
היו"ר יריב לוין
¶
לפיכך, ומאחר שאני באופן אישי חושב שעלולה להתעורר בעיה עם הנוסח המקורי שהוצע ביחס לבחירת השופטים בוועדה לבחירת שופטים – חוק היסוד חל רק שם, אני מדגיש, לא בנושאים האחרים - אני רוצה להציע, ואת זה אני מתכוון גם להעמיד להצבעה, שההצעה שתופיע כחלק מהנוסח לקריאה הראשונה תהיה שבחירת נציגי הלשכה תיעשה ברוב של שני שלישים. הדבר הזה יפתור את הבעיה שהעלה חבר הכנסת הרצוג, והוא גם בעיניי נכון מאוד - -
היו"ר יריב לוין
¶
לא. קודם כול, אין נושא חדש, כמובן, כי אנחנו בהכנה לקריאה ראשונה. חברת הכנסת גלאון, את מנוסה ממני. בואי ננסה לטעון טיעונים שיש בהם דבר מה.
היו"ר יריב לוין
¶
והיא תענה. אחר כך היא תענה, אתה רק לא מקשיב. אם היית מקשיב היית שומע. היא תענה, היא תתייחס גם למה שאני מציע, באופן לגמרי מסודר. רק תקשיב, זה נורא פשוט.
יואל חסון
¶
מה צריך כאן, פסיכולוג? מה זה להירגע? אולי אתה צריך להירגע, אתה היסטרי, אדוני היושב ראש. מה אתה מוציא אותו? מה הוא עשה?
היו"ר יריב לוין
¶
חבר הכנסת חסון, מספיק. רבותי, ההצעה היא כמענה למה שהעלה כאן חבר הכנסת יצחק הרצוג והעלו גם אחרים.
היו"ר יריב לוין
¶
אני רוצה אבל אתם לא נותנים. אם אתם תקשיבו ותיתנו לדבר ותפסיקו להפריע סתם, אז תוכלו לשמוע.
זהבה גלאון
¶
זו הצעה שלשכת עורכי הדין דחתה בדיל המפוקפק שדורון ברזילי הציע להם. אז אתה מבקש לעגן בחקיקה פשרה רקובה של דיל מפוקפק. זה מה שאתה עושה עכשיו.
היו"ר יריב לוין
¶
יופי, תודה. עכשיו אני אסביר שוב, זה מאוד פשוט. ההצעה היא שהבחירה תיעשה ברוב של שני שליש.
היו"ר יריב לוין
¶
חבר הכנסת הרצוג, זו בושה. אתה יודע, פשוט בושה. אני עונה להערה שלך, מתייחס אליה בתשומת לב.
היו"ר יריב לוין
¶
רבותי, אני בכל זאת - - - חבר הכנסת חנין, מספיק. הוצאתי אותך, אוציא אותך שוב. מספיק כבר. רבותי, אני מסביר את הדברים בצורה פשוטה וברורה. הרוב יהיה רוב של שני שליש. הדבר הזה יפתור את הבעיה של חוק היסוד.
היו"ר יריב לוין
¶
במועצה הארצית יש 48 חברים. הדבר הזה יפתור את השאלה הנכונה שהעלה חבר הכנסת הרצוג והוא יעשה, בעיניי, דבר נכון מאוד משני היבטים. האחד, הוא יבטיח מצב שאי-אפשר יהיה לבחור נציגים תוך התעלמות מוחלטת מעמדת ראש הלשכה והציבור הגדול שתמך בו. הדבר השני, הוא יבטא את העובדה שהנציגות של לשכת עורכי הדין בוועדה הזו לא יכולה ולא צריכה להיות לא נציגות פוליטית של גורם כזה או אחר, לא נציגות שמטה את ההחלטות בוועדה לבחירת שופטים לכיוון כזה או אחר. היא צריכה להיות נציגות שמבטאת עמדות מקצועיות, שיש להם קונצנזוס רחב בקרב המשפטנים. זו ההצעה.
סיגל קוגוט
¶
הנוסח המקורי של הטרומית אכן עמד באי-התאמה לסעיף 4 לחוק יסוד: השפיטה. ההצעה החדשה שמציע חבר הכנסת לוין, מתוך איזו קונספציה של הכרחת איזשהו קונצנזוס במשא ומתן בין הסיעות בלשכה, לא עומד בסתירה לחוק יסוד: השפיטה. חוק בתי המשפט תוקן לפני כמה שנים, וגם שופט בית משפט עליון צריך להיבחר ברוב מיוחס, ולא ראו בזה איזושהי סתירה לחוק יסוד: השפיטה.
סיגל קוגוט
¶
חוק בתי המשפט, כן. לא ראו בזה סתירה. רוב מיוחס זה לא שולל את שיקול הדעת של המועצה ברמה כזאת שיוכלו לומר שזה סותר את חוק היסוד. בסופו של דבר, את חוק היסוד צריך לפרש באופן שלא כל הסדר בחקיקה רגילה יסתור אותו. זה אומר שהלב של חוק היסוד, שמדבר על בחירת נציגים, הוא שיש עדיין שיקול דעת רחב לבחירה ושיש הליך של בחירות. רוב של שני שליש, שמחייב משאים ומתנים, לא סותר את המגמה הזאת. לכן, בחוק בתי המשפט אפשר לעשות את התיקון הזה.
היו"ר יריב לוין
¶
אין דיון עכשיו. אנחנו שומעים את היועצת המשפטית. היא תציג לנו את החוק, את ההתייחסות לשאלות שנשאלו ונעבור להצבעה.
סיגל קוגוט
¶
אחר כך נצטרך לדון בהוראות מעבר שונות, גם אם לא עושים את זה בקריאה ראשונה, כי מעבר ממשטר של בחירות מסוימות למשטר של בחירות ברוב אחר מחייב איזושהי התייחסות של המחוקק למה שקורה בינתיים, ומה קורה אם יהיו בינתיים בחירות בלשכת עורכי הדין. זה נושא שיצטרך להידון בנפרד, בלי קשר לשאלה האם המשטר הראוי לטווח רחוק הוא של רוב של שני שליש.
סיגל קוגוט
¶
הוראת מעבר זו הוראה שחברי הכנסת יצטרכו לקבוע אותה. כרגע עוד לא יודעים המצב שיהיה ולכן אין מה לקבוע. יצטרכו לקבוע מה הדין שיחול במעבר ממשטר אחד למשטר אחר במצב הביניים. זה דבר שאפשר להוסיף גם אחרי קריאה ראשונה.
סיגל קוגוט
¶
לפעמים צריך לכתוב שיהיו כללים מיוחדים לצורך זה ובינתיים נראה מה יהיה המשטר. לפעמים אפשר להסדיר את זה בחוק עצמו. אפשר לעשות כל מיני דברים.
היו"ר יריב לוין
¶
אני מבקש לא לענות על השאלות ולא להפריע ליועצת המשפטית. תנו לה להציג את הדברים. אנא, תציגי לנו את החוק במלואו, על כל מרכיביו. תודה.
ניצן הורוביץ
¶
זה שינוי שהבאת לפני עשר דקות וצריך לדון בו. אתה לא יכול לזרוק עלינו דבר כזה ונגיד אמן.
היו"ר יריב לוין
¶
חברת הכנסת גלאון, את לא שואלת אותי כי את לא ברשות דיבור. בבקשה, אל תפריעו ליועצת המשפטית. מספיק כבר.
היו"ר יריב לוין
¶
חברת הכנסת גלאון, אני קורא לך לסדר פעם ראשונה. בשביל מה? ניהלנו דיון תרבותי ומסודר.
זהבה גלאון
¶
לא, הוא ממש לא היה תרבותי, אל תתבלבל. הוא לא היה תרבותי ולא היה מסודר, הוא היה הבריונות שלכם פה.
היו"ר יריב לוין
¶
חברת הכנסת גלאון, אני קורא לך לסדר פעם שניה. חבר הכנסת חסון, אתה רוצה שתגיע הפעם השלישית עכשיו? מספיק בבקשה.
טלב אלסאנע
¶
לא התקיים שום דיון בחוק הזה. הדיון התקיים לגבי הצעת חוק אחרת ועכשיו אתה מעלה הצעת חוק חדשה לגמרי.
היו"ר יריב לוין
¶
רבותי, קודם אתם טוענים שלא מקשיבים ולא מתקנים ולא עושים. כשמשנים ומתקנים, אז עכשיו יש טענות אחרות.
סיגל קוגוט
¶
הדבר השני, בהצעת החוק היו מרכיבים נוספים לתקן את החוקים השונים של ועדות המינויים. עובר לדיון היום הודיע לנו, ותיכף יסביר את זה גלעד סממה, עוזר השר, שהגיעו להסכמה שלא לתקן את החוקים שבהם יש נציג אחד במועצה.
יצחק הרצוג
¶
זה לא יעזור לך. בסוף אתה תוציא את כולנו. היא שאלה בהתחלה אם הייתה הסכמה, אמרו שאין הסכמה.
סיגל קוגוט
¶
לכן אנחנו לא מתייחסים כרגע לתיקון של חוק שיפוט צבאי וחוק בתי הדין הדרוזיים, מאחר שלא מתכוונים לתקן אותו, לפי מה שהודיעו לי.
סיגל קוגוט
¶
שני החוקים הנוספים הם חוק הדיינים וחוק הקאדים. לגבי חוק הקאדים, אני חייבת לומר שלא ידעתי שמתכוונים לתקן אותו ומנהלת הוועדה לא הזמינה לדיון את הנציגים הרלוונטיים. אבל - - -
ניצן הורוביץ
¶
זה רק 20% מאוכלוסיית ישראל. אפילו היועצת המשפטית לא ידעה שמתקנים את החוק. איזו רשלנות זו.
היו"ר יריב לוין
¶
חבר הכנסת אלסאנע, אני לא רוצה להוציא אותך. אתה לא משאיר לי ברירה. אתם לא נותנים לה להוציא משפט.
סיגל קוגוט
¶
לגבי חוק הדיינים, גלעד, אני רוצה שתאמר לפרוטוקול מה הסיכום הסופי, כי הוא השתנה מידי - - -
אייל זנדברג
¶
אדוני היושב ראש היוצא, חבר הכנסת לוין, יזכיר בבקשה ליושב ראש הנכנס את זכות משרד המשפטים לדבר.
שלמה מולה
¶
מאחר שהיושב ראש הקודם הבטיח שלא יתקיים דיון אחרי 10:10, כי יש דיון בוועדת הכנסת בעניין זה, על-פי בקשתו של יושב ראש הוועדה לביקורת המדינה. הוא ביקש שהדיון יתקיים אצלו. אכן, יושב ראש ועדת הכנסת זימן דיון ועל כן אני מבקש שההבטחה הזאת תקוים.
ניצן הורוביץ
¶
אתה בעצמך לא יודע על מה מצביעים. אין לך מושג על מה מצביעים. אתה מצביע פה על נוסח שאין לך מושג מה הוא. אין לך מושג.
ניצן הורוביץ
¶
אין לך מושג על מה מצביעים. יו"ר הוועדה לא יודע מה הנוסח. זו בושה וחרפה, דודו, אפילו לך. אתה לא יודע על מה מצביעים.
ניצן הורוביץ
¶
היועצת המשפטית עכשיו אמרה שהיא אפילו לא ידעה שהיה את הקאדי בתוך הסיפור הזה. לא ידעה, לא היה לה מושג.
היו"ר דוד רותם
¶
אתה רוצה שאגיד לך משהו? בניגוד לך, אני מכיר את החוקים שמגיעים לכאן ולכן אני לא צריך את היועצת המשפטית.
אייל זנדברג
¶
חסכנו לוועדה מקודם את זמן הדיבור כדי שנוכל להתייחס לנוסח. אם אדוני יוכל רק לומר מה הנוסח, אני אוכל להעיר או לחסוך את הערותיי. מה הנוסח?
יואל חסון
¶
יש עכשיו בוועדת הכנסת רביזיה, האם הדיון יהיה פה או בוועדה אחרת. לכן אתה לא יכול להצביע. יש תקנון לכנסת.
היו"ר דוד רותם
¶
תודה. לך ליושב ראש, תתלונן. רבותי היקרים, עכשיו היועצת המשפטית תקריא את הנוסח, ומיד בתום הקראת הנוסח - - -
סיגל קוגוט
¶
התיקון יהיה אך ורק לחוק בתי המשפט ולחוק לשכת עורכי הדין, ללא תיקון לחוקים האחרים. לא מתקנים את חוק הדיינים, את חוק הקאדים, את חוק בתי הדין הדרוזים ואת החש"ץ.
סיגל קוגוט
¶
בחוק בתי המשפט [נוסח משולב], התשמ"ד-1984, בסעיף 6(2), אחרי "חשאית" יבוא "ברוב של שני שלישים מחברי המועצה". תיקון חוק לשכת עורכי הדין: בחוק לשכת עורכי הדין, בסעיף 109א, האמור בו יסומן א ,ואחריו יבוא: המועצה הארצית של הלשכה תתקין, באישור שר המשפטים וועדת החוקה, חוק ומשפט - -"
יואל חסון
¶
קואליציה גועלית. מעולם לא היה דבר כזה. הייתי יו"ר קואליציה - מעולם לא היה יו"ר קואליציה כל כך מסוכן. מעולם.
היו"ר דוד רותם
¶
תודה רבה לך. כך אנחנו - - - נא להוציא אותה החוצה, ואם צריך כוח – אז כוח.
(חברת הכנסת זהבה גלאון יוצאת מחדר הוועדה.)
יואל חסון
¶
לא, אני לא מקבל את זה. את התנאים האלה אני לא מקבל, עם כל הכבוד. אני לא עובד אצלך, אני עובד אצל הציבור הישראלי, אדוני. שתי דקות זה לא ריאלי לתת לי כדי להתייעץ סיעתית. אני לא מקבל את זה, אני לא יוצא.
היו"ר דוד רותם
¶
אני רוצה להגיד לך, הרי כל כך הרבה אני רואה אותך בוועדה הזאת, כחבר קבוע בה, אז יכול להיות שהפיליפינים יעשו את זה יותר טוב.
יואל חסון
¶
- - לא מסבירה לחברי הכנסת. היא אמרה את זה לפרוטוקול. אני מבקש 20 דקות התייעצות סיעתית, אדוני. 20 דקות זה המינימום המכובד והנדרש.
יואל חסון
¶
אדוני, הציבור רואה את ההתנהלות הזאת. הציבור יראה ורואה את ההתנהלות הזאת, וישפוט אתכם על כך. הוא ישפוט אתכם על כך. אתם לא יכולים - -
יואל חסון
¶
- - להפוך. תראה את המשא ומתן, תראה את יו"ר הקואליציה. גועל נפש, תראו מה יש לנו כאן – שלטון של פחד.
היו"ר דוד רותם
¶
אני לא חייב לשמוע אותך. אני אנהל את הישיבה כמו שאני רוצה. אם לא מוצא חן בעיניך – אתה יכול להתלונן.
יואל חסון
¶
אני מציע למצלמות - אל תצלמו אותנו, תצלמו את זה, תצלמו מה שקורה שם מאחורה. זה הביזיון האמיתי. אלה הדילים, אלה הדברים שקורים מאחורי הקלעים. שימו לב מה קורה שם, אלו האנשים שמשפיעים על שלטון החוק במדינת ישראל. אלה הדברים מאחורי הקלעים. זה גועל נפש מה שקורה מאחורה. זו הבושה האמיתית. תסתכלו את הלחשושים, תסכלו על הקומבינות והלחשושים, זו הבושה האמיתית.
יואל חסון
¶
תראו מה קורה שם. יושב ראש הקואליציה המסוכן ביותר שהיה פה אי-פעם בהיסטוריה הישראלית. מסוכן, אנטי-דמוקרט, שראש הממשלה לא שולט עליו בכלל.
יואל חסון
¶
הוא במרוץ לפריימריס שלו, זה מה שהוא עושה, ועם ישראל כולו משלם את המחיר, על המרוץ של זאב אלקין בפריימריס הקיצוני של הליכוד.
ניצן הורוביץ
¶
אדוני, אתה צריך להחזיר את חברת הכנסת זהבה גלאון לדיון. אין לך זכות למנוע ממנה, אין לך זכות למנוע מחבר כנסת להשתתף כאן. אין לך זכות לעשות את זה.
יואל חסון
¶
ההגינות שלך, אדוני היושב ראש, מחייבת שתחשוף את כל הסיכומים מאחורי הקלעים שהיו שם עכשיו. תחשפו את הדברים בפני חברי הכנסת, את כל הסיכומים, את כל הקומבינות ואת כל ההנחיות שקיבלת מיושב ראש הקואליציה עכשיו. אתם פועלים באופן אנטי-דמוקרטי, מסוכן, שיוצר כאן תקדימים מסוכנים.
היו"ר דוד רותם
¶
חבר הכנסת חסון, עכשיו אתה מדבר לתקשורת. זה בסדר, אתה הולך לפריימריס. ציפי לבני נתנה לך הוראות - - -
היו"ר דוד רותם
¶
תודה רבה. חבר הכנסת הרצוג, בוא אני אגיד לך משהו. אתה חבר בוועדה הזאת מאז שהחלפת את איתן כבל, כמעט שנה. אתה יכול להגיד לי בכמה דיונים היית?
יואל חסון
¶
כמה דקות אתה היית בדיון הזה? ואתה מיד רץ להצבעה, בלי דיון, בלי שום דבר. הבאתם הצעה חדשה? תנו לנו לדון בהצעה החדשה, אולי נשתכנע. אבל כל פעם קומבינה חדשה, כל פעם תוכניות חדשות, כל פעם זאב אלקין רץ לך מאחורי האוזן. לך. אתה מקבל הוראות מזאב אלקין? חשבתי שאתה לא מקבל הוראות מאף אחד חוץ מליברמן.
היו"ר דוד רותם
¶
אתם יודעים שזאת הצעת חוק טובה, אתם תצביעו נגד. לא חשוב על מה מצביעים, אתם תמיד נגד.
היו"ר דוד רותם
¶
אני קורא לך לסדר פעם שניה. דב, תעשה לי טובה, אני לא רוצה לקרוא לך בפעם השלישית. לך אני לא רוצה לקרוא. אני מבקש ממך. גמרנו, ביקשתי ממך פעמיים לשמור על השקט.
גלעד סממה
¶
תודה, אדוני. אני אתייחס לשני רבדים. יש ועדות שבהן יש נציג אחד ללשכת עורכי הדין ויש ועדות שיש שני נציגים. כרגע, אחרי סיכום עם המציעים, החלטנו להוריד את כל - - -
יצחק הרצוג
¶
יש פה שמונה מציעים. האם זה טלפון משר המשפטים לאלקין, לראש הממשלה, לרותם – בטיסה שלו מהפיליפינים? מה זה המציעים?
גלעד סממה
¶
בכל מה שקשור לוועדות שיש בהן נציג אחד של לשכת עורכי הדין המציעים הסכימו להוריד את זה - אנחנו מדברים על חוק השיפוט הצבאי, על קאדי מדהב. עכשיו אני מפנה רק לוועדות שיש בהן שני נציגים, שזה הוועדה לבחירת שופטים, הוועדה לבחירת קאדים והוועדה לבחירת דיינים. הנוסח - - -
גלעד סממה
¶
הנוסח שהגענו כרגע להסכמה, אני גם חושב שאחר כך אפשר לדון בו ולשנות אותו. צריך יהיה לבחון את זה. בוועדה לבחירת שופטים – הרי דיברנו על חוק היסוד, ואנחנו נעמוד על כך שלא תהיה סתירה לחוק היסוד, זה ברור לגמרי - שיהיה רוב מיוחס, וכך תתקבל הסכמה רחבה לגבי הנציגים. זה לגבי הוועדה לבחירת שופטים.
לגבי הוועדה - - -
גלעד סממה
¶
באשר לוועדה לבחירת דיינים, אנחנו מציעים שזה יהיה נציג שיוצע על-ידי ראש הלשכה - אגב, זה הולך בהתאם להצעת החוק המקורית - ונציג נוסף, שהמועצה תבחר.
יצחק הרצוג
¶
רותם, שאל - - - אין בעיה, אתה עכשיו פוגע בדרוזים. אתה בכלל לא יודע על מה אתה מדבר. אתה פוגע בדרוזים, כי זה הרכב אחר לגמרי.
יצחק הרצוג
¶
הוא לא הוציא. הוא מוציא בחוק את הדרוזים. שאנשי המשרד יסבירו את עמדתם, כי הם מסבכים את העניין.
אייל זנדברג
¶
שמענו לפני דקות אחדות את הנוסח מפי אדוני היושב ראש ואני שומע עכשיו את הדברים שאומר חברי, מר סממה. אני לא יודע אם זה משתלב בהצעת אדוני היושב ראש, אתייחס לשני המרכיבים.
אייל זנדברג
¶
לגבי המרכיב הראשון, כפי שקראה היועצת המשפטית, קרי, תיקון לגבי הוועדה לבחירת שופטים, הדרישה של רוב של שני שליש במועצה של לשכת עורכי הדין. אנחנו סבורים שהכלל שייקבע צריך לאפשר איזושהי משמעות לביטוי "המועצה תבחר", שמופיע בחוק היסוד. ואכן, ההצעה שמחייבת שראש הלשכה עצמו יהיה חבר מעוררת את הקושי שעורכת הדין קוגוט עמדה עליו.
ההצעה של שני שליש – אנחנו נחשפים אליה עתה. אני לא יכול להבטיח שהיא לא מעוררת קושי, כי היא בוודאי מגבילה בצורה מסוימת את חופש הבחירה. אבל אם אני צריך להביע על פני הדברים את עמדתי, לא נראה לי שזה חורג מגבולות האפשר מבחינה פרשנית.
אייל זנדברג
¶
בהתייחס לנקודה השניה, שאני לא מבין אם היא עומדת על הפרק או לא – נכון לעכשיו, הצעת החוק המקורית, גם לפי דברי ההסבר וגם לפי תוכנה, חותרת לשקף איזשהו איזון בייצוג של הגוף שקרוי מועצת לשכת עורכי הדין, כך שיהיה נציג לאופוזיציה ולקואליציה. אם הבנתי נכון את ההצעה שנשמעה לפניי, הרי שמדובר על כך שראש לשכת עורכי הדין יהיה חבר - הוא עצמו או על-פי רשימה שהוא יקבע – והנציג השני – אדוני היושב ראש, אולי חשוב שתקשיב לדברים.
יצחק הרצוג
¶
זנדברג, תמתין עד שהם יסיימו את הדיסקוס שלהם. זה בסדר. לפחות על ההערה שלך שזה יכול להשפיע על שיקול הדעת, חשוב שתרחיב. כי אמרת את זה לפרוטוקול.
אייל זנדברג
¶
ההצעה המקורית, כפי שוועדת השרים החליטה לתמוך בה, מדברת על איזון – נציג אופוזיציה, נציג קואליציה. אם ההסדר החדש יהיה כזה שנציג אחד נבחר על-ידי המועצה בבחירה כללית ולאו דווקא מתוך האופוזיציה, והנציג האחר הוא בעצם נציג של ראש לשכת עורכי הדין, המשמעות המעשית שבמצב רגיל הקואליציה תוכל לבחור שני נציגים. זה, ראשית, מחמיר את המצב היום למי שרוצה איזון, בוודאי לא עולה בקנה אחד עם הצעת החוק שוועדת השרים תמכה בה. שמענו את זה בזה הדיון. יותר מזה אני לא יכול לומר.אני לא יכול לומר, כמובן, בשם הממשלה מה עמדתה אבל זה לא מה שעלה. זה סוטה מהצעת החוק - - -
סיגל קוגוט
¶
רגע, יש לי הערה משפטית, שחייבים. גלעד, אם אתה מתקן את חוק הקאדים, היום כתוב שאחד חייב להיות מוסלמי. אני לא ראיתי איפה בהצעה שלך אתה עומד על זה שיהיה נציג מוסלמי לקאדים. כידוע, לא הזמנו אף אחד מהם הנה.
סיגל קוגוט
¶
אם אתה רוצה שראש לשכת עורכי הדין יהיה נציג, איך אתה שומר על האיזון המוסלמי בחוק הקאדים?
יואל חסון
¶
אבל פתאום הממשלה לא דורשת דיון מחודש בוועדת שרים. מאוד מעניין. כזה שינוי מהותי, ואתם לא דורשים דיון מחדש בוועדת שרים.
ניצן הורוביץ
¶
זו לא הצבעה, זו הצגה ריקה, זה קרקס. אתה מנהל פה באסטה, זו לא הצבעה. אתה עושה צחוק מהכנסת.
ניצן הורוביץ
¶
אתה מקיים כאן הצבעה לא חוקית. אין הצבעה, אי-אפשר להצביע על נוסח שלא קיים. אתה מטעה את הוועדה ואת חברי הכנסת. זה הליך לא חוקי. מה שאתה עושה כאן זה הליך לא חוקי, אתה עובר על החוק. אי-אפשר לנהל הצבעה כזאת. אין נוסח.
ניצן הורוביץ
¶
אתה מקיים לא חוקי, ההתנהלות שלך לא תקינה, לא חוקית ואתה לא יכול להצביע.
(חבר הכנסת ניצן הורוביץ יוצא מחדר הוועדה.)
שלמה מולה
¶
אתה בריון, אתה גנגסטר. אתה סותם פיות, אתה לא נותן לדבר לאף אחד. אתה בריון, בריון, בריון.
היו"ר דוד רותם
¶
אדוני היקר, אני אקבל אישור מהיושב ראש. בדיוק בעוד חצי שעה תהיה פה רביזיה.
10:40 – 11:10 הפסקה בדיון.
היו"ר דוד רותם
¶
אני מחדש את הדיון, על סדר היום רביזיה. כל אחד יוכל לדבר דקה אחת, כי אני מוגבל בזמן לדיון הזה. בבקשה, חבר הכנסת יצחק הרצוג.
יצחק הרצוג
¶
אדוני היושב ראש, אני וחבריי פנינו ליושב ראש הכנסת, העלינו בפניו טענות חמורות וקשות על התהליך של הדיון שהסתיים קודם ועליו הרביזיה, כולל הליך ההצבעה. אנחנו מונים שורה של ליקויים בכל תהליך החקיקה, לרבות ליקויים פרוצדוראליים מהותיים בניהול הישיבה על-ידי אדוני. אני רוצה לומר את זה לפרוטוקול - - -
יצחק הרצוג
¶
הם גם פרוצדוראליים כי הם מנוגדים לתקנון הכנסת, הם מנוגדים לתהליך ה-due process של החקיקה. מבחינתנו, אלו דברים מהותיים מאוד כי לחוק הזה יש השפעה מאוד דרמטית. בין היתר, העובדה שהובאה כלאן הצעת חוק חדשה לחלוטין מההצעה הקודמת ולא ניתנה לאנשים אפשרות להתייחס אליה, לרבות לנציגי לשכת עורכי הדין, שהם הנוגעים הראשונים בדבר. אבל, כמובן, לא ביקשת מהם את התייחסותם לרעיון של שני השליש. גם הסוגיה שהוזכרה כאן בנושא של כפיית שיקול הדעת בניגוד לחוק יסוד: השפיטה, וסוגיות נוספות שנוגעות לתהליך עצמו של החקיקה, ההקראה וכיוצא בזה. אני רוצה לומר את זה כאן.
אני מבקש מאדוני לדחות את ההצבעה ברביזיה עד שהיועץ המשפטי של הכנסת יעבור על התהליך כולו. הוא הונחה על-ידי יושב ראש הכנסת לבצע את הבדיקה כאמור.
היו"ר דוד רותם
¶
רבותי היקרים, אתם לא צריכים להביא לי כל כך הרבה אסמכתאות לחיזוק. גם גפני נותן לכם חיזוק.
שלמה מולה
¶
אדוני היושב ראש, הבית הזה ראה הרבה מאוד דיונים סוערים, אבל פארסה כמו שהייתה פה עוד לא ראינו. אם אנחנו רצים להיראות רציניים ולא רק כדי למלא קוניוקטורה פוליטית של מפלגה מסוימת. נכון, יש לכם רוב, כולנו יודעים שבסוף זה יעבור, אבל גם כשזה עובר כדאי שזה יעבור בטעם טוב. זאת אומרת, לפחות כל מי שיש לו לומר, יאמר את דבריו. כל הנציגים הציבוריים, גם אנשי המקצוע האחרים, יאמרו את דבריהם, הדברים יישמעו כמו שצריכים להישמע. אפשר להסכים ואפשר לא להסכים. כמובן, אני לא אסכים כי נראה לי שזה חוק רע. אבל אנשים באים לכאן, במיוחד אנשי מקצוע, להשמיע את דבריהם המקצועיים בצורה מתורבתת ותרבותית, ואתה מונע מהם לומר את דבריהם.
בסופו של דבר, שלושה נוסחים הוקראו. גם אנשי המקצוע במשרד המשפטים פוחדים לומר את דבריהם בצורה גלויה והם מסתתרים. אני חושב שההפחדה הזאת היא נוראה. לכן יש טעם לדחות את הדיון. יש לכם רוב, תעבירו מתי שאתם רוצים, אבל לפחות פרוצדוראלית תאפשרו למחוקקים לומר שאנחנו סומכים את ידינו, עשינו את הדבר נכון בצורה הנכונה. לכן, אני חושב שהדיון שהיה, ההצבעה שהייתה, דינה להידחות כדי לקיים דיון מהותי גם על הנוסחה שהוקראה או שנקרא אותה מחדש או שמישהו יקריא לנו מחדש.
טלב אלסאנע
¶
אדוני היושב ראש, יש הרבה הצגות לפעמים ומדברים על תיאטרון, אבל זה היה תיאטרון אבסורד מה שהיה כאן. לפעמים אומרים שהמטרה מקדשת את האמצעים, אבל גם האמצעים יכולים להיות סבירים, לא עד כדי כך אמצעים פסולים. יש מטרה, כולנו יודעים מה המטרה, וממש יש חציית כל הקווים האדומים - נדרשנו להצביע כשאנחנו לא יודעים, ממש לא יודעים, על איזה נוסח אנחנו מצביעים. זו פעם ראשונה – אני חבר כנסת ותיק, אני משתתף קבוע בדיונים של ועדת החוקה, למרות שכל פעם יש לה נושאים חדשים זה היה שיא השיאים. לא יודעים על מה אנחנו נדרשים להגיד כן או לא. לא יודעים. רוצים להגיד כן, רוצים להגיד לא, אבל לא יודעים על מה.
לכן אני חושב שזה זמן לעשות חשבון נפש, לתקן את המעוות. קורה שאנשים טועים, זו הזדמנות לחזור מהמסלול שאליו נכנסת, שהוא אין כניסה, ולנהל את העניין במסלול רגיל. זה חוק חשוב, הדיון צריך להיות רציני ורחוק משיקולים פסולים או שיקולים זרים.
ניצן הורוביץ
¶
אדוני, לא אגיד הדיון שהיה פה בבוקר - מה שהיה פה בבוקר היה abuse of process. חרגת מסמכותך, קודמך חרג מסמכותו, כי התקיימה הצבעה על נוסח שאיש לא ראה, שנציגי הממשלה לא ראו, שהיועצת המשפטית של הוועדה לא ראתה, שהשתנה בחטף. התקיים כאן איזה שיח על משהו שאחר כך בכלל ירד מהפרק. עד לרגע זה, ואני אומר לך את זה בכנות, אני לא יודע מה אושר ומה לא אושר כאן. בכלל, ראוי לקיים את הסדרים בתיקונם בכל נושא.
הנה, ה- abuse of process ממשיך, כי גם לעניין הזה אתם לא מקשיבים.
בטח כשמדובר בנושא כל כך רגיש – כן יהיה קאדים, לא יהיה קאדים; כן יהיה דרוזים, לא יהיה דרוזים; על הרבנים יש דיל אז נעיף אותם, נכניס אותם. הכול במין סחר מכר כזה, אפילו בשוק לא עושים דברים כאלה. עדיין אפשר לעצור, לקיים דיון רציני בעניין ולהצביע בצורה רצינית ולא כפי שהיה.
יואל חסון
¶
דגל שחור וירטואלי. חבר הכנסת גפני, אני בהחלט גאה בשינוי המגמה שלך ואני מקווה שזה ימשיך ככה.
היו"ר דוד רותם
¶
עזוב, גפני. יש לך דקה. אני אפסיק אותך אחרי דקה. תודה רבה. רבותי, אל תפריעו לחסון, יש לו דקה ואחר כך הוא יפסיק.
יואל חסון
¶
בדיון הקודם, לצערי, צפינו כולנו בעובדה שלא היה דיון אמיתי, חברי הכנסת לא יכלו באמת לדון. אז מילא, מזלזלים בדיון שלנו פה ולא מייחסים חשיבות לדבר בסיסי בדמוקרטיה, של אפשרות לקיים דיון פה, בבית הנבחרים, בהיכל הדמוקרטיה של מדינת ישראל.
היו"ר דוד רותם
¶
נכון. וכמה אני הייתי כל כך אדיב כדי להכניס אותך חזרה לדיון הזה, כשביקשת חנינה פעם, פעמיים ושלוש.
יואל חסון
¶
אז מילא, אדוני היושב ראש, לא היה דיון פה, באולם הזה, בהיכל הדמוקרטיה, לא היה גם דיון בציבוריות הישראלית. הרי על מה הציבוריות הישראלית דנה בשבועות האחרונים? על ההצעה המקורית. עליה כתבו מאמרים, פרשנים, ראיונות. כל אחד מכם עלה להסביר אותה ולעדכן אותה, הציבור יכול היה לשקול, להבין, להגיד את עמדתו. פתאום עליתם על משהו חדש לחלוטין, המצאה חדשה. מן ההגינות היא לאפשר דיון ציבורי, לאפשר דיון אמיתי, לפתוח את הנושא, לבדוק את הבעייתיות, לבדוק איך זה יבוא, איך זה יפעל.
אדוני, היועץ המשפטי כנראה כבר קיבל החלטה לבחון את התנהלות הדיון הקודם.
יואל חסון
¶
אני יודע שאתה לא עובד אצלם. אתה לא עובד אצל אף אחד. אבל אני לא רוצה לשים מכשול בפניך, ואני אומר לך: מה אכפת לך? תשעה את הרביזיה בכמה שעות, תן ליועץ המשפטי לתת את דעתו ואז נראה מה עשינו.
יואל חסון
¶
אחרת לעד, אדוני היושב ראש – גם ככה ההצעה הזאת לא מריחה משהו – אז גם התהליך יהיה כל כך מסריח, כל כך שנוי במחלוקת, שגם כנראה יבוא להכרעת רשויות אחרות, מעבר לרשות המחוקקת.
דורון אביטל
¶
לפני שהדיון נכנס לסחרור שהוא נכנס עשיתי אבחנה אחת, ואני רוצה לחזור עליה, בין הרוח הדמוקרטית לבין הפרוצדורה הדמוקרטית. כשהפרוצדורה הדמוקרטית עוקבים אחריה, הפרוצדורה של ניהול הדיון, בצורה כל כך עריצה, ודאי אנחנו חוטאים לרוחה של הדמוקרטיה. לכן, אני מציע לסגת בטעם טוב. אני בטוח שהציבור יעריך את זה והצופים שנמצאים פה.
משה גפני
¶
אני לא רוצה להביע עמדה, אני לא כל כך מבין בדמוקרטיה. אני רק רוצה לדעת מה עמדת היועצת המשפטית של הוועדה.
היו"ר דוד רותם
¶
סליחה, אני לא אתן לה להביע את עמדתה, מסיבה אחת פשוטה. אדוני, היועץ המשפטי לכנסת. אתה יודע, הקדוש ברוך הוא ירד על הר סיני בדמותו של היועץ המשפטי לכנסת. הוא בודק אותי כבר, אז זה בסדר, אתה מבין? לא נעים להגיד, אני הייתי בוועדה שהמליצה למנות אותו, יחד עם עוד אחרים, אבל הוא יבדוק אותי. זה לא מספיק שהציבור בודק אותי.
משה גפני
¶
אבל רק רגע, גברתי היועצת המשפטית. אדוני היושב ראש, לא הלכתי לשום מקום אחר. עמדתי בעניין הזה - - -
משה גפני
¶
אדוני היושב ראש, לא הבעתי שום עמדה. עמדתי היא שהריבון - במקרה הזה הכנסת - מקבל החלטה. אבל הנוהג הוא, מה שאני נוהג תמיד ואני חושב שכך צריך לנהוג גם כאן, יש יועצת משפטית של הוועדה - צריך לשמוע את עמדתה. מקבלים החלטה בהצבעה, גם אם היא נוגדת את עמדתה של היועצת המשפטית. אני משתדל, אצלי בוועדה, שזה לא יקרה. בינתיים זה לא קרה. אבל אני רוצה לדעת מה עמדתה. אני הרבה פעמים מושפע מיועצות משפטיות.
משה גפני
¶
יותר טוב שאני לא אדבר אידיאולוגיה. הייתי שם פה את האידיאולוגיה על השולחן, הייתם רואים לאן הייתם מגיעים עם האידיאולוגיה.
משה גפני
¶
אמרתי להתייעץ, לשמוע, לקבל החלטה. למה באמת אתה לא מעביר את החוק על היועצים המשפטיים? תעביר את החוק.
סיגל קוגוט
¶
יש פה שתי טענות. טענה אחת היא שאנשים לא יודעים על מה מצביעים, ואת זה אני חייבת לתקן. טענה שניה היא הליכי הדיון. זה דבר שהוא פררוגטיבה של יושב ראשד הוועדה, אבל ברור שצריכים להיות הליכי חקיקה תקינים וצריך להיות דיון על ההצעה.
הנושא שאמרו כאן, שלא יודעים על מצביעים, אז אני אומר מה הנוסח.
סיגל קוגוט
¶
עכשיו אנחנו בהליך של רביזיה, אנשים יכולים לתקן כל דבר. למה נועד הליך של רביזיה? שאם היה מישהו שהצביע והוא לא הבין על מה הוא הצביע, הוא יכול עכשיו לתקן.
יואל חסון
¶
כי לא הסברתם, חבר הכנסת אילטוב. אני לא מקבל כרטיסיות שאומרות לי מה להצביע. אני מנסה להבין - - -
חנא סוייד
¶
אפשר להוסיף ליועצת המשפטית, אדוני היושב ראש, שאלה לגבי התחילה של החוק הזה? מתי החוק הזה - - - ?
סיגל קוגוט
¶
התחילה, אמרנו שזה דיון שיתקיים אחרי קריאה ראשונה. נראה מתי תהיה הקריאה הראשונה, כי המצב העובדתי והמשפטי שיהיה בזמן שבו ידונו במשטר הזה לגבי מה שיקרה בלשכת עורכי הדין והעיתוי מאוד משנה לגבי הוראות של תחילת תחולה והוראות מעבר.
סיגל קוגוט
¶
בחוק בתי המשפט יהיה תיקון שהרוב הוא רוב של שני שליש. המטרה הייתה לחייב משא ומתן בין הסיעות השונות.
בחוק לשכת עורכי הדין התיקון יהיה שחייבים להתקין כללים, ובהיעדרם השר יתקין תקנות.
בחוק הקאדים וחוק הדיינים יהיה תיקון זהה, שמשנה את הטרומית ואת הרציונאל שלה, שאומר כך: נציג אחד הוא ראש לשכת עורכי הדין או מי שהוא מינה לכך, והנציג השני ייבחר על-ידי המועצה של לשכת עורכי הדין. אלה הם התיקונים.
סיגל קוגוט
¶
לא מתוך רשימת מועמדים. מה שגלעד סממה הקריא כאן זה שהנציג האחד הוא ראש לשכת עורכי הדין או מי שהוא מינה לכך.
חנא סוויד
¶
אדוני היושב ראש, אולי תניח את הפטיש הזה? אף פעם לא ראיתי אותך מנפנף עם הפטיש הזה כל כך הרבה. למה?
היו"ר דוד רותם
¶
כי אני צריך להחזיק משהו ביד מאז שהפסקתי לעשן. הצבעה. חבר הכנסת ציון פיניאן מצביע במקום חברת הכנסת ציפי חוטובלי; חבר הכנסת שלמה מולה מצביע במקום חבר הכנסת יוחנן פלסנר; חבר הכנסת זאב אלקין מצביע במקום חבר הכנסת כרמל שאמה.
דורון אביטל
- בעד
אורי אורבך
- נגד
מיכאל בן-ארי
- נגד
יצחק הרצוג
- בעד
ציון פיניאן
- נגד
טלב אלסאנע
- בעד
היו"ר יריב לוין
- נגד
אברהם מיכאלי
- נגד
אורי מקלב
- בעד
חנא סוייד
- בעד
שלמה מולה
- בעד
זאב אלקין
- נגד
וגם אני נגד.