PAGE
33
ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
14/11/2011
<הכנסת השמונה-עשרה
נוסח לא מתוקן>
מושב רביעי
<פרוטוקול מס' 562>
מישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
יום שני, י"ז בחשון התשע"ב (14 בנובמבר 2011), שעה 11:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 14/11/2011
חוק שירות התעסוקה (תיקון מס' 19), התשע"ב-2011
פרוטוקול
סדר היום
<הצעת חוק שירות התעסוקה (תיקון מס' 19), התשע"א-2011>
מוזמנים
¶
>
מיכאל אטלן - היועץ המשפטי, משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה
אימאן טרביה אלקאסם - אגף הדוברות, משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה
חן כהן - מתמחה, הלשכה המשפטית, משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה
רן רידניק - רפרנט תעסוקה, אגף התקציבים, משרד האוצר
רוני טלמור - מחלקת ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
לירון נעים - מחלקת ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
יוסי פרחי - מנכ"ל שירות התעסוקה
עידית צימרמן - קליניקה לזכויות עובדים, אוניברסיטת תל-אביב; פורום לאכיפת זכויות עובדים
ניקולאי טבך - כח לעובדים, ארגון עובדים דמוקרטי
אורי מיכאל - דובר הוועדה
היו"ר חיים כץ
¶
בוקר טוב, יום שני בשבוע, י"ז בחשוון, 14 בנובמבר 2011, אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות, בנושא: הצעת חוק שירות התעסוקה (תיקון מס' 19), התשע"א-2011. משרד התמ"ת, תציג מה אתם רוצים, למה איך, מדוע, מה רע במה שקיים היום.
מיכאל אטלן
¶
תודה רבה. קודם כול, צריך להכות על חטא. שירות התעסוקה הוא גוף גדול, פריסה ארצית, עוסק בהרבה מאוד אנשים, והמועצה שלו – שהיא הגוף העליון, היא הריבון לפי החוק – מורכבת מזה שנים רבות רבות רבות רק משלושה אנשים: נציג מעסיקים, נציג הסתדרות ויושב-ראש המועצה שהוא השר או מי שהוא ממנה אותו, ובאופן מסורתי הוא ממנה את מנכ"ל המשרד. כך היה גם במשרד העבודה והרווחה.
והנה, מאז שהשר פואד נכנס לתפקיד והוא מינה את המנכ"ל שרון קדמי, המנכ"ל התייחס למועצה כאל דירקטוריון והתחיל לנהל את זה כמו שהוא מנהל את המשרד, בצורה פעילה, עד שהוא גילה שזה מעל לכוחותיו מבחינת הזמן, וגם ששלושה אנשים לא עושים את העבודה שמועצה צריכה לעשות.
כשבא השר שמחון למשרד, התגבשה היוזמה להרחיב את המועצה, לחזק אותה ולתת לה את הכלים למלא את תפקידה, ואני שמח על ההזדמנות הזאת. אני חושב שזה מצב לא מאוד בריא, למרות שהוא היסטורי – אני ירשתי אותו, קודמיי ירשו אותו – אבל צריך לתקן אותו ויש לנו פה הזדמנות לתקן.
עשינו את זה בשיתוף פעולה עם משרד המשפטים כדי להתאים את עצמנו לשטנץ שהם מתכוונים לנסות להביא את חקיקתו ברפורמה גדולה של התפיסה לגבי תאגידים ציבוריים בכלל, תאגידים שמקוימים בחוק, ולאור הצרכים והלקחים שצברנו בכלל, ובשנתיים שבהן המנכ"ל שלי מנסה לקדם את הדברים בתוך המועצה. שירות התעסוקה תומך, אגב, בתיקון.
היו"ר חיים כץ
¶
מה אתם מציעים לגבי מספר חברים? אתה מדבר על שלושה, שכך אי-אפשר לעבוד. עם כמה אתה חושב שכן אפשר לעבוד?
מיכאל אטלן
¶
טווח שנע בין 9 ל-12. אנחנו מוגבלים בעיקרון של הפריטטיות, המספר צריך להיות כזה שמתחלק ל-3.
מיכאל אטלן
¶
זה יכול להיות 27, זה יכול להיות כל מספר שמתחלק ל-3. הכוונה היא למשהו בסדר גודל של דירקטוריון, שגם אם החוק מחייב אותו לכנס רק פעם או פעמיים - - -
רוני טלמור
¶
10 פסיק משהו. מה שאני מנסה לומר, שהגודל שקבוע פה בין 9 ל-12 חברים זה גודל מומלץ ונכון מבחינת מספר חברים שגם מאפשר מגוון דעות וגם מאפשר דיון אפקטיבי.
מיכאל אטלן
¶
לכן, אנחנו הולכים לכיוון הזה, האמצעי. והדבר העיקרי הוא לאפשר בחוק שהיושב-ראש של המועצה יהיה או השר או שהוא יוכל למנות נציג ציבור שאיננו עובד המדינה, ושיתוגמל.
היו"ר חיים כץ
¶
לא תלוי בכלום. היום אנחנו לא מדברים על משהו שהוא לא ידוע. הכול ידוע. אם הכול ידוע, שים לנו על השולחן את הכול. ספר לנו כמה אנשים יש, על איזה שכר מדובר, איזה אוטו, מאיזו קבוצה.
מיכאל אטלן
¶
יושב-ראש דירקטוריון, הסמכויות של המועצה – הוא מפעיל אותן, יחד עם המועצה. לגבי השכר, אמר לי הממונה על השכר שיש סולם - כמו שמדרגים את השירות, גם כדי לקבוע את רמת השכר של מנכ"ל השירות, כך הדירוג.
היו"ר חיים כץ
¶
ברור לי שאין שם על השולחן. לא חשבתי לרגע שיש שם על השולחן, אבל אני פעם רוצה להיות שר התמ"ת, אולי. אולי.
היו"ר חיים כץ
¶
איזה ליגה זאת? זה יושב-ראש דירקטוריון בחברה 10 פלוס, שירוויח 100,000 שקלים בחודש? בוא, תגיד לי.
רוני טלמור
¶
ליד הממונה על השכר, ליד שר האוצר פועלת ועדה לסיווג של תאגידים ציבוריים לצורכי שכר וגמול. אני לא בטוחה ששירות התעסוקה בכלל מסווג היום לצורכי שכר וגמול כי השכר הוא כמו של עובדי מדינה שם.
רוני טלמור
¶
עד היום לא מסווגים, זה אומר שאין להם היום דרגה, צריך לקבוע לפי שאלונים וכו'. רק התאגידים הגדולים ביותר, כמו רשות שדות התעופה למשל, רשאים לתת ליושב-ראש תנאים של יושב-ראש פעיל.
רוני טלמור
¶
חברת חשמל היא חברה ממשלתית, היא לא תאגיד ציבורי. בחברת חשמל בוודאי יש יושב-ראש פעיל, אתה יודע את זה, אתה מכיר את זה מכמה חברות גדולות שיש בהן יושב-ראש פעיל.
רוני טלמור
¶
נדמה לי שאתה מכיר. אולי טעיתי. אני לא יודעת לומר מה יהיה הסיווג כי הוועדה תצטרך להחליט את זה.
היו"ר חיים כץ
¶
אני למדתי פה שהמטרה היא לא לחוקק. המטרה היא אם אתה מחוקק, שיממשו גם את החוקים ונדע על מה מדובר ונדע איפה זה חי. ואתם מדברים איתי, תן לנו - - -
יש עכשיו בבורסה האמריקנית אפשרות לגייס בועה. אתה מציע בועה לגיוס, ואם מאמינים בך – שמים לך את הכסף ואומרים: לך תעשה לנו חברה. אם תפנו ל"גלובס" של אתמול – הבן של יצחק שמיר גייס בשבוע שעבר 20 מיליון דולר על בועה – בבורסה האמריקנית, לא הישראלית. אמרו לו: אנחנו מאמינים בך, קח 20 מיליון דולר.
היו"ר חיים כץ
¶
לא, אני לא יודע כלום. היה פה קודם דיון על טיפות חלב. הממשלה קיבלה החלטה להעביר תקנים לטיפות חלב. באו פקידי האוצר ואמרו: מי אתם בכלל, אז מה אם ראש הממשלה החליט; אנחנו הפקידים יותר חזקים, אנחנו בוגרי כלכלה תואר ראשון, עובדים כבר שלוש שנים, אנחנו יודעים מה אנחנו רוצים. אנחנו רוצים לדעת את מבנה הדירקטוריון הפריטטי הזה שאתם רוצים. אני מבין שהיו אלינו פניות מכל מיני גופים ציבוריים שונים שרוצים קצת נכים וקצת נשים וקצת יפים וקצת בלונדינים וקצת ערבים וקצת דרוזים, ועוד כל השאר. אז איך אנחנו עושים את זה פריטטי ומרצים את כולם?
היו"ר חיים כץ
¶
אין לי מחלוקת על הפריטטי, אבל אתה יכול לבוא לתעשיינים, שהם שליש, ולהגיד: בארבעה שלכם או בשלושה - - -
היו"ר חיים כץ
¶
אתה חייב. בחוק אתה יכול לעשות הכול. אם אתה יכול להכתיב את היושב-ראש, אתה יכול להגיד: אני רוצה אחת בלונדינית שמדברת יפנית, אחד שבדי שמדבר תימנית. אתה יכול להכתיב הכול.
היו"ר חיים כץ
¶
אם אתה רוצה שזה ייושם, אתה אומר, תן לי את מה שיאיר שמיר קיבל – חברת בועה. הוא קיבל בבורסה, לך ל"גלובס" של אתמול.
היו"ר חיים כץ
¶
קח 20 מיליון, תעשה לי חברה, תשקיע במה שאתה רוצה. אתמול זה פורסם, בשבוע שעבר הוא קיבל את זה. 20 מיליון דולר, לא שקל, לפי 4.60.
אורלי לוי אבקסיס
¶
יש לי שאלה, אני חושבת שהיא המשך. ההמשך של השאלות שאנחנו צריכים לשאול פה זה באמת למה אנחנו צריכים את זה ואיזה תפקידים הוא אמור לאייש. כתוב פה: "המועצה תפקח על פעולות הרשויות של שירותי התעסוקה", "תהיה רשאית ליזום ולהמליץ בפני השר על פעולות בתחום שירות התעסוקה", "תהיה רשאית להמליץ בפני השר על התקנת תקנות", "תמלא את שאר התפקידים המוטלים עליה..."
מאיפה אנחנו יודעים שלא מכניסים לנו בעקיפין את ויסקונסין? סתם לדוגמה.
אורלי לוי אבקסיס
¶
אני לא יודעת, יכול להיות שאני פרנואידית אבל אני כבר לא מאמינה באף אחד. ראית מה היה קודם.
מיכאל אטלן
¶
אמרתי שזה לא עובד טוב בצורה הזאת. עבודת הפיקוח מצריכה משאבי זמן, מאמץ ונכונות להשקיע בכך.
היו"ר חיים כץ
¶
"(ב) מונה ליושב ראש המועצה מי שאינו עובד המדינה, יהיה זכאי הוא לגמול ולהחזר הוצאות כפי שיקבע שר האוצר בהתייעצות עם השר." מה זה?
היו"ר חיים כץ
¶
זה לא רציני. אני לא אאשר חוק פתוח לשר האוצר לעשות מה שהוא רוצה בשכר. אני רוצה להבין, שיהיה כתוב בחוק - ברמת מנכ"ל משרד ממשלתי, ברמה כך וכך. אני רוצה לדעת מה אני עושה. אני לא חותם לכם על חוק "בליינד".
מיכאל אטלן
¶
הרי אם הסיכום בין שר האוצר לשר התמ"ת – למרות שאני יכול לבקש, מייד לאחר הדיון תקבל מהממונה על השכר צפי של מה שלפי הכללים שלו יהיה.
היו"ר חיים כץ
¶
מאחר שאני מכיר איך מתנהלת המדינה, וה"שירקס" שלוקחים אנשים מתאימים או לא מתאימים – אני אשים בתפקיד הזה את האיש שלך, אתה תשים בתפקיד הזה את האיש שלי, שאין להם שום קשר לתפקיד, ולפעמים מחבלים במדינת ישראל – אני רוצה לדעת בדיוק איפה אני חי.
ג'ודי וסרמן
¶
אני מציעה שנציגי הממשלה יביאו לוועדה את הרמות - על מה מדובר, מה קיים היום במשרד האוצר.
רוני טלמור
¶
לממונה על השכר ולשר האוצר יש שני סוגים של סמכויות לגבי תאגידים ציבוריים. סוג אחד של סמכויות נובע מסעיף 29 לחוק יסודות התקציב, שאתה מכיר אותו; הסוג השני של הסמכויות נובע מהרבה מאוד חוקים שמקימים תאגידים ציבוריים, שבהם יש סעיף שדומה לסעיף שעכשיו קראת, שבעצם אומר שנושא הגמול ייקבע על-ידי שר האוצר, באישור, בהתייעצות, וכו', עם השר הרלוונטי – כי לפעמים יש התאמות.
בפועל מה שקורה – יש החלטת ממשלה, כבר די ותיקה, שמקימה ועדה שמייעצת לשר האוצר ולממונה על השכר. הוועדה הזאת קבעה גם קריטריונים לסיווג של התאגידים לפי גודל, היקף פעילות, מורכבות פעילות, רגישות וכולי, וגם יש את סולמות השכר עצמם – כמה מקבל חבר מועצה, בהקשר שלנו לא רלוונטי, ויושב-ראש מועצה, לפי כל סיווג וסיווג. יש לי את זה במחשב, אני יכולה לפתוח ולהקריא לכם את הנתונים האלה.
מה שאנחנו לא יודעים כרגע לומר – משום שלמשרד האוצר עדיין אין את הנתונים של שירות התעסוקה לעניין זה – זה מה יהיה הסיווג, אבל אני יכולה אולי להניח את דעתך ולומר, אפילו יתקבל הסיווג הגבוה ביותר, מה זה יהיה. משהו אחר זה לא יהיה כי זה לא עובד ככה.
היו"ר חיים כץ
¶
גילוי נאות – אני בא מהתעשייה האווירית. הגבלה של מנהל חטיבה בתעשייה האווירית – שממונה על 4,000 איש – או מנכ"ל התעשייה האווירית, עד לאחרונה היתה 45,000 שקלים.
מנכ"ל התעשייה האווירית כל יום צריך לעשות התקשרויות חדשות בסך 70 מיליון שקלים כדי להביא פרנסה, 90% יצוא, וצריך לבצע מכירות כל יום, כולל שישי-שבת, 50 מיליון שקלים.
היו"ר חיים כץ
¶
עזב מנהל כוח-אדם. פתחו מכרז למנהל כוח-אדם, שכר בסדר גודל של 40,000 שקלים – למען האמת אינני יודע מי הגיש, אבל מאות רבות הגישו. אז אם אתה תגדיר, כנראה שמאות רבות יבואו.
היו"ר חיים כץ
¶
לפני רגע הוא אמר שאם אני אגדיר את השכר, הם לא יבואו, אז למה להשחית את הזמן. בוא נלך לשיטתך.
היו"ר חיים כץ
¶
בוא נלך לשיטתך. למה להשחית את הזמן של כולם? נקבע את השכר. הבן-אדם ידע שזה נמוך – לא יגיש למכרז; אם יהיה גבוה – יבואו אחרים.
<מיכאל אטלן>
הכנסת נכנסת לרמת השכר עכשיו?
היו"ר חיים כץ
¶
למה ככה. אתה לא מתעסק פה עם אנשים טיפשים. אתה מבקש "בליינד", מה שאין היום מנדט. לפחות אני רוצה לדעת מה ה"בליינד" הזה, אני רוצה לדעת את המסגרת של ה"בליינד".
ג'ודי וסרמן
¶
אני רוצה להציע. ראשית, אני מבקשת לבדוק אם יש כזה דבר בחקיקה, ואני בספק אם יש הגדרה של גמול בחקיקה.
ג'ודי וסרמן
¶
אפשר לבדוק אפשרות לקבוע את זה לא בחוק אלא בתוספת לחוק, ושר האוצר ושר התמ"ת באישור הוועדה יהיו רשאים לשנות את זה. זה לא ידרוש שלוש קריאות אם רוצים לשנות את זה, זה יהיה בתוספת לחוק, עם סמכויות של שר אוצר, שר העבודה וועדת הרווחה של הכנסת, לשנות. מצד אחד, זה יהיה גלוי וידוע, לפי אותם פרמטרים הקבועים היום במשרד האוצר; מצד שני, השינוי של זה ייעשה בצורה כפי שייקבע.
אורלי לוי אבקסיס
¶
יש לי שאלה לגבי תיקון סעיף 12. הוא הופך להיות בעל-הבית. בסעיף 12(1) לחוק העיקרי, בסופו יבוא: "ותתווה את מדיניות וקווי הפעולה של השירות". זה בעל-הבית.
אורלי לוי אבקסיס
¶
בנוסף למה שקיים עכשיו, למה הם יצטרכו אותנו להעביר תוכנית, כמו שהם רצו להעביר כמה פעמים?
אורלי לוי אבקסיס
¶
אני לא יודעת, אגיד לך את האמת. יש כבר כל כך הרבה פער בין מה שאתם אומרים – הרבה פעמים ניסיתם להכניס לנו עזים.
אורלי לוי אבקסיס
¶
למה? כי אם אתם מתווים את מדיניות וקווי הפעולה של השירות בלי חובה להעביר את זה דרך הוועדה, בטח שאתם יכולים לעשות כרצונכם.
ג'ודי וסרמן
¶
מה שאת אומרת, את רוצה בהכרח שתקנות שיותקנו על-ידי שר התמ"ת לעניין שירות התעסוקה, את רוצה שכולן יאושרו בוועדה.
ג'ודי וסרמן
¶
זה עניין אחר, זה לא עניין של המועצה. אפשר גם לחייב את השר שהוא לא יתקין תקנות אלא אם כן הוא עבר התייעצות של המועצה. זה דבר אחר. אפשר להוסיף את זה, זה לא מה שמופיע כאן.
היו"ר חיים כץ
¶
אנחנו מתעסקים בנושא התמ"ת, הולך לנו קשה. אנחנו רוצים לתת יותר אפשרויות, שיהיו כמה דברים שגם נצליח.
מיכאל אטלן
¶
אני מוכן לאמץ מודלים קיימים. אני אומר שוב – אני לא מצאתי בחקיקה דוגמאות לקביעת רמת השכר.
היו"ר חיים כץ
¶
לא, אל תגיד לי 48 שקל. תגיד לי הגדרה: הוא יהיה כמו משנה למנכ"ל משרד ממשלתי, יושב-ראש דירקטוריון של חברה מספר 5.
ג'ודי וסרמן
¶
אני מניחה שאין דבר כזה. אפשר לא בחוק, אולי בתוספת לחוק עם אפשרות יותר גמישה לשנות את זה, ולא בשלוש קריאות.
רן רידניק
¶
רן, משרד האוצר. אני מציע שלדיון הבא יגיע נציג ממונה על שכר, אולי הוא יניח את דעתו של היושב-ראש עם הסבר מפורט בנושא.
רוני טלמור
¶
שוב, אני מתנצלת על הפורמט הלא ידידותי. זו הטבלה של גמול ליושב-ראש ולחבר מועצה בתאגיד ציבורי. יש שלוש רמות: א', ב' ו-ג', לפי הסיווג, ציינתי שיש סיווגים.
הסיווגים הם קצת שונים מאשר בחברות ממשלתיות – הסוף שלהם, התקרה היא יותר נמוכה מהתקרה של חברות ממשלתיות. יושב-ראש בחברה ממשלתית הכי גבוהה מקבל יותר מיושב-ראש בתאגיד ציבורי הכי גבוה.
רוני טלמור
¶
בחברה ממשלתית הכי גדולה, התקרה יותר גבוהה מהתקרה של יושב-ראש בתאגיד הכי גדול, שהוא בסיווג 8. הגמול לישיבה שמקבל דירקטור – אם הסיווג יתברר כהכי גדול, אינני יודעת מה יהיה הסיווג, יכול להיות שהוא לא יהיה הכי גדול, ייתכן שהם יהיו ברמה ב' ולא ברמה ג' – הגמול שיקבל יושב-ראש לישיבה הוא 914 שקלים. למה כתוב שם תוספת 20%, אני מוכרחה לומר שאני לא יודעת.
מיכאל אטלן
¶
זה לא התפקיד העיקרי של הבן-אדם, זה גמול. זה לא עבודה, אין יחסי עובד-מעביד, זה לא השכר; זה גמול יותר משופר מהחזר הוצאות לפי תקנות.
רוני טלמור
¶
אנחנו לא אומרים שהוא צריך לעסוק בזה במשרה מלאה. בהרבה מאוד חברות ותאגידים, היושב-ראש לא עוסק רק בזה, יש לו עיסוקים נוספים, זה קורה גם לפעמים בחברות יותר גדולות. הכול נבחן לגופו של עניין.
ג'ודי וסרמן
¶
אם ימונה ליושב-ראש מי שאיננו עובד מדינה, הוא יהיה זכאי לגמול ולהחזר הוצאות כפי שיקבע השר, בהתאם לטבלאות, זו הוועדה שליד שר האוצר.
רוני טלמור
¶
כמו שהמנכ"ל לא קיבל היום גמול נוסף, עובדי מדינה לא מקבלים גמול נוסף על כהונה בתאגידים ציבוריים.
מיכאל אטלן
¶
זו תקלה שלנו. עשינו מנגנון הארכה אוטומטית לחצי שנה אחרי שפגה הכהונה, שכחנו שלא כתבנו משך כהונה.
מיכאל אטלן
¶
כן, מכיר אותו טוב, אבל הוא עובד. אנחנו מדברים פה על נציגים שנשלחים על-ידי ארגונים לכהן כחברי דירקטוריון. זה לא עובד, זה לא במשרה.
מיכאל אטלן
¶
הקושי המעשי הוא שאנחנו בקושי מקבלים מועמדים מההסתדרות ומהמעסיקים גם ככה, והם לא מתחלפים כל כך בקלות, הפונקציונרים שם.
רוני טלמור
¶
השאלה היא לא אם ההתאחדות תוכל להחליט שהיא מחליפה את הנציגים שלה, אלא במידה שהיא לא תרצה להחליף את הנציג, אחרי שהוא כבר היה כמה קדנציות, האם היא תהיה - -
רוני טלמור
¶
- - כבולה לזה שהוא יצטרך להתחלף או שהיא תוכל להשאיר פקיד שהיא סומכת עליו שימשיך בתפקיד? זאת השאלה.
יוסי פרחי
¶
לדעתי יש כמה דברים טובים מאוד בהצעת החוק. דבר ראשון, שאפשר לשים את היושב-ראש כאיש ציבור. אני חושב שזה הרבה יותר נכון מהמצב שקיים היום משום שכפי שנאמר בדברי ההסבר, המנכ"ל עסוק בעניינים שלו – בדיוק מה שכתוב בדברי ההסבר, אני חושב שזה נכון.
יוסי פרחי
¶
אני חושב שצריך לחדד. יש שני דברים עקרוניים. ראשית, אנחנו נמצאים כרגע בוועדה עם משרד המשפטים ורשם החברות על נושא של תזכיר חוק חברות. יש לנו עבודה משותפת אתם, היתה לנו ישיבה שארכה שלוש שעות.
מיכאל, יש הקבלה בכמה דברים בין מה שאתם הצעתם לבין מה שמציעים, והם אמורים להגיש את ההצעה שלהם בינואר.
יוסי פרחי
¶
שנית, יש פה נקודה שהזכירו אותה קודם – נושא של התוויית המדיניות. אני חושב שהמדיניות של שירות התעסוקה חייבת להיות מותווית על-ידי השר, על זה אין עוררין.
יוסי פרחי
¶
על-ידי השר, אני חושב שזה נכון, זה בסדר גמור. יחד עם זאת, צריך ליצור איזון מסודר בין התוויית מדיניות לבין חופש פעולה של התאגיד, ואלה שני דברים שחייבים לקרות במקביל.
האיזון הזה, שתאגיד יש לו את העצמאות שלו לעשות את העבודה, אי-אפשר להתערב לו בדברים כאלה ואחרים – יש לו את היום שלו, את סדר-היום שלו שהוא צריך להיות סדר-יום מקצועי לחלוטין – אני חושב שהעניין הזה צריך להישמר.
מיכאל, אני חושב שההגדרה הזאת של התוויית מדיניות היא אולי כוללנית מדי, אולי צריך לחדד אותה יותר.
יוסי פרחי
¶
אתם זוכרים, הרי כתבתי לכם שאין לי התנגדות, אבל ביום חמישי שעבר היינו אצל רשם החברות יחד עם שר המשפטים.
יוסי פרחי
¶
גם עכשיו אין לי הערה, אני רק מנסה לחדד נקודה חשובה מאוד, שלמדתי אותה ביום חמישי שעבר במשרד המשפטים.
אתם כותבים בסעיף 7: "תתווה את המדיניות וקווי הפעולה של השירות..." מה זה? זה דבר מאוד כוללני, הוא יכול להתחיל באל"ף ולהיגמר בהא'.
רוני טלמור
¶
אדוני, אם אפשר, אני רוצה להתייחס לשאלה שלך. התיקון המוצע כאן הוא תיקון שבדיוק עולה בקנה אחד עם מה שמוצע בהצעת חוק התאגידים הציבוריים, שהולך בעקבות כל מה שנהוג גם בחוק החברות ובמה שנקרא, ממשל תאגידי מודרני.
הרעיון הוא שדירקטוריון או מועצה של תאגיד שעומדים בראשו ויש להם תפקיד משולב של התוויית מדיניות - - -
היו"ר חיים כץ
¶
את רוצה "בליינד", את לא נותנת לדבר. את רוצה חתימה "בליינד", שאני אאמין בכם – והאמת, לא מאמין בכם. לא מאמין בכם, ואת רוצה "בליינד" – לא תקבלי. חבל על הזמן, את יכולה להגיד מה שאת רוצה – לא תקבלי "בליינד".
רוני טלמור
¶
אדוני, תקשיב לי בבקשה. סעיף 11 לחוק קובע שהשר רשאי בעצמו להיות יושב-ראש המועצה אם הוא רוצה. הוא ימנה את מי שהוא רוצה, הוא מינה את המנכ"ל שלו עד היום, הוא יכול למנות איש שהוא לא עובד מדינה אבל הוא יכול גם להמשיך לכהן בעצמו.
אנחנו לא שללנו את האפשרות הזאת, למרות שהאפשרות הזאת מנוגדת לחלוטין לעקרונות של הצעת חוק התאגידים הציבוריים ולממשל התאגידי שאנחנו מצפים שיהיה בתאגידים. אנחנו כיבדנו את המבנה שקיים בשירות התעסוקה והוספנו אפשרות, בלי לשלול את האפשרות הקיימת.
מיכאל אטלן
¶
יותר מזה. יש עוד שתי סמכויות לשר לפי החוק הקיים. בחוק הזה יש עוד סמכויות ישירות לשר, בלי קשר למועצה. הוא יכול לפתוח לשכה, לסגור לשכה, והוא צריך לאשר תקציב לבד. לכן, יכולת הפעולה של השר נותרת בעינה, אין פה בעיה.
היו"ר חיים כץ
¶
מצוין. יחד עם זאת אני חוזר למה שהוא אמר. אני לא חושב שאתם צריכים לקבל, כנראה אתם לא יודעים את גבולות הכוח שלכם, הרצון שלכם להשתלט ולא לשים על עצמכם הגבלות. אתם אולי רגילים שככה זה עובד באיזשהו מקום – אתם באים, נותנים, עושים, הולכים - אתם, האוצר.
מיכאל אטלן
¶
אני, עם האשמות כלליות לא יודע להסתדר. אני מוכן לשקול שבמקום "להתוות מדיניות" יבוא "להמליץ לשר בדבר התוויית מדיניות".
רוני טלמור
¶
אני לא חושבת שאתה יכול לומר ששר מתווה מדיניות של תאגיד ציבורי בתפקידו כשר. אם הוא יושב-ראש המועצה הוא יעשה את זה בכובעו כיושב-ראש המועצה, על כל מה שכרוך בכך מבחינת האחריות שלו כיושב-ראש מועצה, אחרת זה לא תאגיד ציבורי.
רוני טלמור
¶
השר יכול לקחת על עצמו – כמו שקורה גם בתאגידים ציבוריים אחרים – להיות היושב-ראש באופן אישי.
מיכאל אטלן
¶
היא אומרת שאם השר איבד את האמון שלו ביושב-ראש, הוא יחליף את היושב-ראש. היושב-ראש, כיוון שהוא מינוי של השר, זה כלי באמצעותו - - -
רוני טלמור
¶
הוא יכול להיות בעצמו יושב-ראש. בחברה ממשלתית, שר לא יכול להיות יושב-ראש. בתאגיד הזה, השר יכול בעצמו לשבת שם – כמו שיושב שר החינוך בראש המל"ג.
רוני טלמור
¶
תסתכלו על סעיף 11ב(ב), שנותן לשר שיקול דעת מיוחד - בניגוד לחברי מועצה אחרים - אחרי שימוע, להפסיק כהונה של יושב-ראש אם הוא חושב שהוא איננו ממלא תפקידו כראוי.
זה דבר חריג וחשוב, בדיוק בגלל יחסי האמון המיוחדים שאנחנו חושבים שצריכים להיות בין מי שיהיה יושב-ראש לבין השר.
היו"ר חיים כץ
¶
זה מה שאמרתי, שאתם רוצים "בליינד". בכל שורה אתם רוצים "בליינד". השר לא צריך להסביר. שימוע זה קשקוש – לצערי – נותנים לבן-אדם להגיד מה שהוא רוצה, אפילו לא מקשיבים, או כן מקשיבים, זה לא חשוב, והשר יעשה מה שהוא רוצה כאשר הוא רוצה, א', ב,' ג', ד', והוא ימנה את מי שהוא רוצה אם הוא יעמוד בכישורים המתאימים, אבל כנראה שגם הם לא יהיו גדולים מדי. אתם רוצים הכול יותר מדי, הכול פתוח מדי.
היו"ר חיים כץ
¶
אימא שלי, עליה השלום, אמרה: מה שיותר מדי, לא טוב. יותר מדי יפה לא טוב, יותר מדי מלוח לא טוב.
היו"ר חיים כץ
¶
נתתם לו הכול. אני מוכן ללכת לקראתכם, בתנאי ששר האוצר ופקידי האוצר לא יהיו מעורבים בכלל. זה ה"בליינד" שאני אתן לכם – שר האוצר ופקידי האוצר לא ינהלו את העסק. אתם יודעים להביא את זה?
היו"ר חיים כץ
¶
עזוב, הם יתנו לכם "בליינד". כמו שאתה מבקש ממני, שהם יתנו לכם "בליינד" ויגידו: שר האוצר לא מתערב ופקידי האוצר לא מתערבים, ושר התמ"ת יעשה מה שהוא רוצה.
מיכאל אטלן
¶
בסדר. אתה אומר לי - אתה לא יכול לתקן את המצב כל עוד אתה לא עושה מהפכה, אז אל תגיד שאני לא קל ולא נענה לדרישות.
היו"ר חיים כץ
¶
אני לא אמרתי אם אתה קל או קשה או לא קשה. מה הקשר? אם אתה מבקש ממני חופש מהוועדה – אני אוהב את השר יותר מאשר אתה אוהב אותו, כנראה, את השר שאני לא יודע מיהו. היום אנחנו יודעים מי זה, אנחנו לא יודעים מי יהיה בעוד חודשיים. שמשרד האוצר לא יהיה במגרש.
היו"ר חיים כץ
¶
זה יגיע, זה בטוח יגיע, אחרת לא יהיה פה כלום.
אני אוהב את שר התמ"ת, באשר הוא – גם כשאני לא יודע מי הוא יהיה. יכול מאוד להיות שעוד שנתיים או שנה, או שנה וחצי, יוחלף שר התמ"ת. הוא לא בא לארבע קדנציות. זה לא הנשיא.
מיכאל אטלן
¶
מה שאתה מבקש הוא ששירות התעסוקה יהיה התאגיד היחיד ששר האוצר לא מעורב באישור התקציב שלו, לפי חוק יסודות התקציב.
רן רידניק
¶
למען הסר ספק, הצעת החוק הזאת לא נבעה מיוזמה של משרד האוצר, היא נבעה מיוזמה של שר התמ"ת ומנכ"ל התמ"ת, משרד התמ"ת כולו, שרצה לחזק את אופן הפעולה של שירות התעסוקה. היא לא באה מיוזמה של משרד האוצר, אנחנו הסכמנו בתיאום עם משרד התמ"ת לקדם את היוזמה הזאת. היא לא יוזמה שלנו, ובכל אופן אני חושב שזה מחובתנו – על-פי חוק יסודות התקציב, על-פי חוקים אחרים- לנהל - - -
היו"ר חיים כץ
¶
אותי לא. אני לא רוצה אותו במועצה. אני אומר לך, מניסיוני הדל, כל נציג שלהם במועצות – לא כל, אני לא יכול להגיד בהכללה – אבל מניסיוני הדל, נציגים שלהם זה גיס חמישי במועצות.
מיכאל אטלן
¶
אז לי יש ניסיון אחר. לי יש ניסיון שכשאתה לא משתף אותם הם גיס חמישי, וכשהם נמצאים בפנים ומכירים את הבעיות, הם אתך.
מיכאל אטלן
¶
החשבת שלו, שהיא עובדת משרד האוצר, היא משתפת פעולה יותר מאשר גורם חיצוני במשרד האוצר – כי היא מכירה את השירות, כי בסופו של דבר אנחנו בעלי מקצוע, כי בסופו של דבר זה כן משפיע שאתה מכיר את הדברים מבפנים. ולכן, להכניס אותו מקדם את העניין, ואת זה אני אומר לך כמי שבא ממשרד העבודה.
היו"ר חיים כץ
¶
אה, זה מקדם, אחרת הוא לא היה מאשר לך את מה שביקשת. זה התשלום.
זה מה שאני מצפה ממך. לפחות פה, שתדבר פתוח ותגיד - זה התשלום שאנחנו משלמים למשרד האוצר. אנחנו נותנים להם נציג בדירקטוריון בשביל ההסכמה שלהם.
מיכאל אטלן
¶
זה לא רק על הקטע של הדירקטוריון. זה על כך שהם יאשרו את התקציב כי הם יכירו אותו מבפנים. זה על כך שהם יבינו את הצרכים של השירות ולא ינהלו קרבות מול השירות סתם. זאת המשמעות האמיתית. זו קואופטציה, זה לא מאבק.
אנחנו בכל זאת רק ממשלה אחת, ולכן עדיף – If you can't beat them, join them – זה אני מוכן להגיד לפרוטוקול.
מיכאל אטלן
¶
אני אומר לך שמניסיוני, כאשר הם אורגן כמו כולם, קל לי יותר באישור התקציב. הנה, אתם גורמים לי "להתפשט" לחלוטין.