הכנסת השמונה-עשרה
PAGE
28
ועדת הפנים והגנת הסביבה
15.11.2011
הכנסת השמונה-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב רביעי
פרוטוקול מס' 449
מישיבת ועדת הפנים והגנת הסביבה
יום שלישי, י"ח בחשוון התשע"ב, (15 בנובמבר 2011), שעה 12:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 15/11/2011
ניתוק המים בשעות היום לתושבי ג'סר א-זרקא, ניתוק המים בשעות היום לתושבי ג'סר א-זרקא
פרוטוקול
סדר היום
1. הצעה לסדר היום (דיון מהיר): ניתוק המים בשעות היום לתושבי ג'סר א-זרקא
של חה"כ חנא סוייד
2. הצעה לסדר היום (דיון מהיר): ניתוק המים בשעות היום לתושבי ג'סר א-זרקא
של חה"כ יעקב אדרי
מוזמנים
¶
סיון להבי
רפרנט תקציבים רשויות מקומיות, משרד הפנים
רביע מקלדה
מרכז רשויות מקומיות מחוז חיפה, משרד הפנים
בילי סגיב
סגנית מנהל המרחב, חברת מקורות
משה אבנון
יועץ מים, מרכז השלטון המקומי
עמאש עז אל דין
ראש המועצה ג'סר א-זרקא
אברהים עמאש
מ"מ ראש המועצה ג'סר א-זרקא
מוראד עמאש
מועצה מקומית ג'סר א-זרקא
מוחמד גורבאן
סגן ראש המועצה ג'סר א-זרקא
עו"ד תהל ברנדס
סמנכ"ל בכירה אסדרה בפועל
איה בן עמוס
רכזת פעילות פרלמנטרית, יוזמות קרן אברהם
יפתח בריל
נציג הארגון המשמר החברתי
סמי ג'רבאן
נציג הוועד העממי למען ג'סר א-זרקא
רשמה וערכה
¶
ס.ל. חבר המתרגמים בע"מ
1. הצעה לסדר היום (דיון מהיר): ניתוק המים בשעות היום לתושבי ג'סר א-זרקא
של חה"כ חנא סוייד
2. הצעה לסדר היום (דיון מהיר): ניתוק המים בשעות היום לתושבי ג'סר א-זרקא
של חה"כ יעקב אדרי
היו"ר אורי מקלב
¶
אנחנו מבקשים להתחיל בישיבה. התבקשתי על ידי יושב ראש הוועדה, חבר הכנסת אמנון כהן, לנהל את הישיבה היום, ישיבה מיוחדת בעקבות בקשה לדיון מהיר של חברי הכנסת יעקב אדרי וחנא סוייד, בנושא ניתוק המים בשעות היום לתושבי ג'סר א-זרקא. אנחנו נבקש מחבר הכנסת להציג את הדברים, אחרי זה נשמע את ראש המועצה, נשמע את מקורות וכל מי שיירשם לרשות דיבור.
יעקב אדרי
¶
תודה, אדוני היושב ראש. אני, כחבר הנשיאות של הכנסת, ביקשתי דיון דחוף במה שקורה בג'סר א-זרקא. קודם כל הם שכנים שלי, ראש המועצה גם חבר שלי ואני מעורה בכל מה שקורה שם ועושה כמיטב יכולתי לעזור לראש המועצה שהוא במצב בלתי הגיוני ובלתי סביר לחלוטין. הייתי גם ראש עיר כמה ימים כך שאני יודע באיזה מצוקות ועם איזה בעיות הוא מתמודד. אני חושב שמי שמכיר את ג'סר חייב להתעורר, חייב לקום, חייב לזעוק ולהגיד מה עושה המדינה. זה המדינה, בסוף המדינה אחראית. אני יודע שהממונה על המחוז, ויושב פה הנציג שלו, עושה מאמצים גדולים מאוד, באמת אני דיברתי איתו כמה פעמים על ג'סר ועם לב פתוח ועם לא מעט עזרה הוא מנסה לעזור. יחד עם זאת אני חושב שהדבר הנכון זה שהמדינה תיקח אחריות על כל מה שקורה בג'סר.
אני פגשתי את ראש הממשלה, הוא גם שכן שלהם, הוא גר בקיסריה. אני חושב שמה שצריך לעשות לג'סר זה פשוט תכנית הוליסטית מכל הכיוונים. טיפול נקודתי מיוחד שכולל את כל משרדי הממשלה, עם תקציבים מיוחדים, אחרת זה בנפשנו. יש שם בעיות מאוד מאוד קשות שהמדינה משלמת עליהן ביוקר. הבעיה של המים, נפתור אותה, נשבור את הראש עם מקורות וצריך לפעמים גם לשבור להם את הראש, אבל הם מאוד משתדלים גם ללכת לקראת העניין, אבל כמה. הבעיה בג'סר זה לא רק המים, יש שם בעיות של ביוב, חינוך, חוסר תקציבים, בריאות, רווחה, אין דבר שבו אתה יכול להגיד שזה מסודר עד הסוף. לא, הכל לא מסודר. אני, כשכן וגם כחבר של רבים מתושבי הכפר, והם גם נמצאים כאן, רואה חובה לעצמי להמשיך ולדאוג ולעשות כל מאמץ על מנת שיתוקן מה שצריך לתקן.
בנושא המים אני מקווה שנגיע עם מקורות, ראש המועצה יסתדר איתם, אבל זה לא מספיק. יש עונש יומי לתושבים, חמש שעות ביום השעון דופק, חמש שעות אין מים. ראשון, שני, שלישי.
היו"ר אורי מקלב
¶
יעקב, אתה הרי מגיע לבית הכנסת ביום שבת, אנחנו רק בשבוע שעבר קראנו על סדום שאברהם התווכח עם הקדוש ברוך הוא ואומר לו איך אתה רוצה לספות צדיק ורשע ביחד, אם יש כמה צדיקים... יש יותר מעשרה צדיקים, יש הרבה שמשלמים, איך מנתקים מים לגמרי למי שמשלם? זה דבר לא מתוקן. גם אם יש בעיות, אנחנו לא יכולים לנתק את כולם, אנחנו צריכים למצוא ---
יעקב אדרי
¶
כי מקורות מכירה את המועצה, היא לא הולכת לצרכנים עצמם, היא אומרת לצרכנים, אתם צריכים לשלם לעירייה והעירייה צריכה לשלם את החשבון למקורות. אגב, זה נהוג בכל המקומות, זה לא דבר חריג, אבל אני חושב שגם לגבי המים אתה צודק, יש אנשים שמשלמים שם מים. אגב, זה אחוז נמוך, די נמוך, אולי הנמוך ביותר בארץ, אני צודק? או שאני טועה? אני מדבר על המים.
יעקב אדרי
¶
לא, יש שם מצב כלכלי קשה מאוד, גם את זה צריך להגיד. המצב של האוכלוסייה הוא קשה, המצב הכלכלי הוא מאוד מאוד קשה.
דב חנין
¶
יש להם תכונה נורא נורא מרגיזה לעניים האלה, שהם גם שותים מים. למרות שאין להם כסף, הם עדיין מתעקשים לשתות מים. אני לא מבין איך דבר כזה מתרחש אצלנו.
יעקב אדרי
¶
חבר הכנסת סוייד ואני ביקשנו לקיים דיון דחוף בעניין הזה. אני מתכונן להיכנס לעומק בנושא הזה. אני אביא את זה לפתחו של ראש הממשלה עוד פעם, אין מה לעשות, כי הנושא ברמה הלאומית חייב לקבל טיפול של כל משרדי הממשלה, זה לא רק מקורות. מקורות כרגע זו בעיה נפרדת. הממונה עושה מאמץ גדול מאוד גם לעזור, אבל זו טיפה בים.
היו"ר אורי מקלב
¶
אתה מציע הצעה לסדר והזמנו את האנשים במיוחד לנושא המים, אבל אין ספק שיש כאן גם אנשי משרד הפנים שהם מהמחוז שיכולים לענות גם על דברים אחרים.
חבר הכנסת עפו אגברייה, בבקשה.
עפו אגברייה
¶
אני מתנצל בשמו של חבר הכנסת חנא סוייד, שלא יכול היה להגיע בגלל מקרה בכפר שלו. אבל את ג'סר א-זרקא אני מכיר לא מהיום. בזמנו אני גם עבדתי כרופא בג'סר א-זרקא כמה חודשים, וזה היה לפני שלושים שנה, לא היום. לדעתי הכפר הזה בכלל לא התפתח, הבעיה של המים ורק לפני שנה היה אותו דבר, שהיו חוסמים את המים, ואני התערבתי עם מקורות והיתה איזה שהיא הפוגה קטנה, אבל זה חזר על עצמו. הענישה הקולקטיבית של כל האוכלוסייה, לנתק את המים מהכפר למרות שיש 1, 2, 5, 10 עבריינים שלא שילמו את המים ולא בגלל זה שהם לא רוצים לשלם את המים.
אם ניקח באופן כללי, הכפר הזה נהיה כמו אי בודד. מצד אחד אור עקיבא, מצד שני קיסריה, מהמערב זה הים ומהמזרח זה כביש 2 שאין לאוכלוסייה הזו ממה לחיות. האוכלוסייה ענייה מאוד, עם תחלואה קשה מאוד, עם ממוצע חיים מאוד נמוך. אם אנחנו ניקח את התחלואה שהיא הגורם העיקרי לתמותה ותמותה מאוד מוקדמת, שזה בכלל לא כמו הממוצע בכל הארץ. לכן יש שם---
עפו אגברייה
¶
גם בגלל העוני וגם בגלל התשתיות וגם בגלל שאין ביוב וגם בגלל שיש בעיות... מצב סוציו אקונומי גרוע ביותר. אני חושב שהכפר הזה צריך להיות על איזה שהוא מקדם או בסדר עדיפויות מאוד---
עפו אגברייה
¶
כן. מה זה העדפה מתקנת? כולם חייבים לעשות את מה שצריך, אנשים שחיים רק מזה שהם עובדים. אם אני רק אגיד לכם שהרוב המכריע של עובדות הניקיון של כל בתי החולים הן מג'סר א-זרקא, שנשים חייבות לצאת לעבוד בצורה כזו.
עפו אגברייה
¶
עובדי קבלן. אז את העניין הזה צריך לקחת ברצינות ואני מסכים עם חבר הכנסת אדרי שזה לא רק עניין המים. עניין המים בראש ובראשונה, אם אנחנו רוצים להוריד קצת גם מהתחלואה, להוריד מהסבל הרב של האנשים, שמים ותחלואה אלה דברים שהולכים ביחד. אם אתה רוצה שאנשים יהיו באמת פחות חולים, הם צריכים להיות יותר נקיים ולא לתת מים לאנשים שאחרי שהם חוזרים מהעבודה, חוזרים מבית ספר, לא לשתות מים, לא להתקלח, לא לכבס, אני חושב שזו התעללות מינימום. אז אני מקווה מהוועדה לקחת את עניין המים, אוטוטו, שהמים לא ייסגרו, ואת התכנית איך באמת לעזור לכפר הזה לצאת מהמשבר הגרוע ביותר שהוא נמצא.
דב חנין
¶
תודה רבה, אדוני היושב ראש. ג'סר א-זרקא הוא היישוב הכי עני אולי בארץ והוא צמוד ליישוב הכי עשיר בארץ. אתם יודעים יש איזה שהיא חומה שמפרידה בין ג'סר א-זרקא לקיסריה ויכולים לראות העשירים איך חיים הכי עניים ויכולים גם העניים לראות איך חיים הכי עשירים. בקיסריה, אגב, יש הרבה מים, יש מספיק מים, יש שם דשאים מאוד יפים, שמעתי שאפילו מגרש גולף מטופח יש, יש מים, אבל מה לעשות, בג'סר א-זרקא גרים אנשים עניים, הם לא משתמשים במים כדי לטפח את מגרש הגולף שלהם, שמעתי שעוד לא בנו אותו, אם כי זה בתכנית כנראה, וגם אין להם מדשאות בג'סר א-זרקא, הם משתמשים במים לשימוש הבסיסי ביותר, לשתייה, לרחצה.
אני מלווה את הנושא הזה בחודשים האחרונים. אני חייב להגיד, קיבלתי תשובות מרשות המים וגם משר התשתיות, והתשובות אלה, אני לא יודע אם הן יותר מרגיזות או שהן פשוט מעידות על ניתוק, על איזה שהוא ניתוק מוחלט. מסבירים לי שיש חובות, ואני לא מתווכח, אני בעד שיגבו חובות. דרך אגב, אם יש חובות מג'סר א-זרקא, עדיין יש פה במדינת ישראל בתי משפט, אפשר ללכת להליכים, יש דרכים לגבות חובות, מה פתאום מנתקים את המים? השיטה של ניתוק מים היא שיטה מטורפת, מחר גם הם יוכלו להגיד שחבר הכנסת דנון חייב כסף למישהו, אני בכוונה הולך אליך, כי אתה מהקואליציה, אז ניקח ממנו את האוויר. למה? אם ניקח ממנו את האוויר, זה הכי אפקטיבי, הוא מיד ישלם לנו את מה שמגיע. זה יותר אפקטיבי מאשר אם ניקח את המים. גם אני באותו מצב.
אז לא לוקחים מים, כמו שלא לוקחים אוויר, ולא מנתקים יישוב שלם ממים, כי הדבר הזה מנוגד לכל נורמה במדינה שרוצה לראות את עצמה כמדינה מתקדמת ודמוקרטית. לכן, אדוני היושב ראש, אני מציע שאנחנו בסיכום הדיון הזה נפנה למשרדי הממשלה בקביעה ברורה שאנחנו חושבים שניתוק יישוב שלם ממים הוא לא אופציה. רוצים לתבוע, להגיש תביעות? רוצים לנהל הליכים? לגייס את הכספים? בבקשה, יש הליכים, יש בתי משפט, אפשר לגבות כל חוב במדינת ישראל. אי אפשר לנתק מים, ואי אפשר להשאיר אנשים בלי מים לאורך שעות ארוכות בכל יום וזה גם הופך להיות למציאות קבועה.
אני, אדוני היושב ראש, מתנצל, אני בעיצומו של דיון מהיר בוועדת הכספים על סל התרופות, אז אני בטוח שאתם תדעו לעשות פה מלאכה מצוינת לטובת הכפר והתושבים שלו.
דני דנון
¶
תודה רבה, אדוני היושב ראש. המצוקה של ג'סר א-זרקא היא מצוקה אמיתית וכואבת, אבל היא סימפטום, סימפטום לניהול כושל הרשויות, לא כולן, אבל הרבה מאוד מהמגזר הערבי ומהמגזר היהודי, וחוסר הניהול הזה גורם לבעיות קשות, גם לתושבים בקטע של הפסקת מים וגם נתונים קשים של מרכז המחקר והמידע של הכנסת לגבי למה זה מוביל. אני רוצה, אדוני היושב ראש, לשתף אותך, ב-2009 היתה עלייה בפשיעה של 8% במגזר הערבי. אלה נתונים שאני נבהלתי לשמוע, 40% מכלל תיקי הרצח הם של ערבים, 43% תיקי השוד---
דני דנון
¶
אני אגיד לך, אדוני היושב ראש, במה זה קשור. ברגע שיש ניהול כושל של רשות מוניציפלית ושירותי החינוך, שירותי הרווחה והתשתיות לא מנוהלים נכון, מה שקורה בסוף, זה מוביל גם לפשיעה יותר גדולה ומוביל גם... לכן אני פונה פה לנציגי משרד הפנים, שאם צריך לקיים ועדות קרואות, לא לחשוש מלקיים אותן ולבצע את זה ביישובים יהודיים וערביים כאחד. כי היום זה מים, מחר זה פשיעה, אחרי זה פשעים לאומניים. זה כדור שלג, אדוני היושב ראש, ולכן אנחנו נמצא את עצמנו---
עפו אגברייה
¶
---לפשעים לאומניים, תגיד למשטרה שלא יחלקו את הנשק לכל מי שדורש במגזר הערבי. כמה פעמים אנחנו דיברנו על זה. אנחנו נגד שיהיה הנשק הזה, אז למה לא אוספים אותם?
דני דנון
¶
אני פונה לאנשי משרד הפנים פה, היום זה מים, מחר זה שירותים. המהותי אם יש גירעון, צריך לנהל ועדה קרואה ול---
יעקב אדרי
¶
אולי אתה לא יודע, אבל פיזרו את המועצה, השאירו רק את ראש המועצה, אבל יש בעיות קשות מאוד בג'סר.
עמאש עז אלדין
¶
שלום לכולם ותודה לחבריי חברי הכנסת שהשתתפו בדיון חשוב זה, תודה מיוחדת לידידיי ועמיתיי לשעבר, חבר הכנסת יעקב אדרי ודר' חנא סוייד.
אני חושב שהנושא שמועלה היום על שולחן הוועדה, זה לא הפעם הראשונה, אגב, אני עקבתי שנים רבות אחרי ניתוקי מים גם ביישובים אחרים, כמו רמא, שחרור, אפילו בית שאן, קרית שמונה ועוד, והטיעונים חוזרים ונשנים. תמיד אותם טיעונים. לקצת ידע, למי שלא יודע, אני בין השנים 89' עד 2000 כיהנתי כראש המועצה, ידידי יעקב היה ראש עיריית אור עקיבא ותמיד הדבר הראשון שידעתי לעשות הוא לשלם מים. קודם כל המים, לשלם מים היה אצלי בעדיפות ראשונה. לפני שלוש שנים חזרתי למועצה וגיליתי לתדהמתי הרבה שכל מערכת המים, כולל תשלומים למקורות נוהלה באופן לא תקין ובילי יכולה להעיד על הנושא הזה, מצאתי מועצה שהעדיפה לשלם לספקים ולקבלנים. אגב אני מסכים עם חבר הכנסת, שהניהול הכושל גורם לתופעות כאלה של בעיות, גם למקורות וגם לזכויות לעובדים ולספקים ולקבלנים, גירעון אדיר. אני קיבלתי לפני שלוש שנים גירעון שהגיע עד 30 מיליון שקל ולדעתי, ואני אומר את זה כאיש מקצוע, לא כפוליטיקאי, אני גם במקצוע שלי אני מתמחה במינהל עסקים, ניהול משאבי אנוש, תואר ראשון במשפטים, אני יודע על מה אני מדבר, ואני גם חקרתי את התופעה של כישלון של הרשויות המקומיות הערביות, לדעתי, ולפי מחקרים שקראתי וביצעתי---
עמאש עז אלדין
¶
נמוך מאוד. לפני שלוש שנים, כשהגעתי למועצה, מצאתי אחוז גבייה שהוא פחות מ-10% ממוצע. היום אחוז הגבייה מגיע כמעט ל-50% וזה עלה לי ביוקר, אני מאוים בדרגה 6, כל שישה חודשים יש הערכה במשטרה ואני מאוים על רקע עיקולים וכל המאמצים ואכיפת חוקי הגבייה בכדי לגבות ולהעלות את הגבייה ולשלם למקורות. החוב בתחילת 2009 למקורות היה עבור צריכה שוטפת 6 מיליון, ואם נעשה חשבון בשלוש שנים מה הצריכה היתה עוד 15 מיליון שקל, זאת אומרת בשלוש שנים שוטפת פלוס החוב, זה 21 מיליון שקל למקורות. שלוש שנים, כולל החוב. אם תשאלו מה חוב הצריכה של מקורות היום זה 4 מיליון. זאת אומרת המועצה שילמה בשלוש שנים כמעט 17 מיליון שקל מכסף שאין לה, כי אני תמיד העדפתי לשלם למקורות, כי בשבילי מים זה כמו אוויר. מנתקים מים, מנתקים אוויר, אי אפשר.
עמאש עז אלדין
¶
כנראה. אני נכנסתי למסגרת תשלומים באמצעות הממונה על המחוז, מר מישלב, שהנציג שלו, רביע, נמצא כאן. ישבנו בחיפה, נדמה לי, פעמיים-שלוש, עשינו הסדר וכבר בשנת 2010 שילמתי כמעט 5-6 מיליון שקלים. הבעיה חזרה ב-2011 כי היו לי כל מיני בעיות בבתי ספר, תושבים שהתלוננו שאין שירותים, משכורות לעובדים, ואז הייתי חייב לפזר את הכסף, לחלק אותו בין מקורות, בין העובדים, בין הקרנות, ביטוח לאומי, מס הכנסה, תנאים סוציאליים של העובדים, ספקים, קבלנים שלא קיבלו שקל אחד שנים רבות, ואז הגענו היום למצב שאנחנו חייבים עבור הצריכה 4 מיליון שקלים. לטעמי הפתרון שנעשה ברשויות אחרות, שפתרו את הבעיה של אי תשלום למקורות, כמו רמא ושחרור ועוד, שני דברים, זה כניסה לתכנית הבראה, כולל חוב של מקורות ואנחנו כנראה בתוך חודש ימים נאשר תכנית הבראה שכוללת גם חוב למקורות של 4 מיליון שקלים, ודבר שני תאגיד מים וביוב. כשחוקקו את חוק תאגיד המים והביוב, התכלית של החוק הזה זה לפתור בעיות מסוג זה. אנחנו בג'סר א-זרקא התחננו בפני כל הגורמים הרלוונטיים במדינה שיכניסו אותנו לתאגיד מים, לצערי אף תאגיד מים במדינה לא מוכן לקלוט את ג'סר א-זרקא ואז הפכו אותי לעבריין. כי מי שלא נכנס לתאגיד חייב לשלם את הקנס, קנס של אי תאגוד, 2.6 מיליון לשנה, ואני לא מקבל תקציב עבור תשתיות, מים וביוב, אני לא מבצע תשתית מים וביוב, כי אני לא בתאגיד מים. זאת אומרת שאני, כראש הרשות, גם עבריין על חוקי הסביבה, שביוב דולף בנחל עדה ונחל תנינים, ואני חושב שהיה כאן בוועדת הפנים והגנת הסביבה על נושא הביוב שדולף לנחל עדה---
היו"ר אורי מקלב
¶
כבוד ראש העיר, התאגיד לא היה עוזר במקרה הזה. תאגיד עוזר במקרה שהרשות משתמשת בכסף של המים לתקציבה השוטף.
היו"ר אורי מקלב
¶
זה נכון, מוסר התשלומים, גם תאגיד היה פושט את הרגל, גם תאגיד לא היה משלם למקורות ומקורות היו---
עמאש עז אלדין
¶
אנחנו מפעילים חברה גבייה, חברת גבייה שעושה את כל האכיפה. לצערי הרב אנשים, לשעבר חבריי, התושבים הם חלשים, אני לא אוסיף על הדברים שאמר אותם גם דר' עפו וגם חברי יעקב אדרי, היישוב ג'סר א-זרקא סובל ממצוקה חברתית כלכלית קשה מאוד. המים זה סימפטום של בעיה.
עמאש עז אלדין
¶
הבקשה שלי, שאני מבקש באמצעות ועדת הפנים לפנות לחברת מקורות, שישמעו בקולי, ואני דיברתי איתם בנושא הזה, ישבתי לפני חודשיים עם בילי במקורות ואמרתי להם 'תדחו את ניתוקי המים עד לתכנית ההבראה'.
יעקב אדרי
¶
זה מה שצריך לעשות, מבקשים מכם שתפסיקו את הניתוקים, צריך לתת פתרון. אנחנו הולכים להיכנס ל---
עמאש עז אלדין
¶
כי יש 30%-35% אנשים שהם הגונים ומשלמים, יש להם מוסר תשלומים, עד 35% משלמים ומה שקורה שבניתוק המים מקורות מענישה את אותם 35%.
עמאש עז אלדין
¶
לא, 1,200 בתי אב, מתוך 2,200. 60%. 1,200 נתמכי סעד. זאת אומרת יש 1,200 שחיים מקצבאות שמקבלים מהביטוח הלאומי. התושבים לצערי הם לא מתחמקים לשלם, הם דוחים תשלומים, תשלומי חובה למועצה, בכדי לקנות אוכל לילדים שלהם. הם מעדיפים לקנות חלב ובשר ולחם לילדים מאשר לשלם את החובות שלהם למועצה. אלה לא סרבני תשלום, אבל יש לו בעיה. ממוצע השכר בג'סר לפי דוחות הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה , יש 3.8 1,000 שקל לחודש.
חנין זועבי
¶
קיבלתי תשובה מהשר לתשתיות לאומיות והוא אמר שהמשרד שלו משקיע, עושה מדיניות של אפליה מתקנת ומשקיע הרבה סכומים ותקציבים על מנת לתקן תשתיות מים בכפרים הערביים.
חנין זועבי
¶
אתה יודע שלפעמים משלמים יותר בגלל שהתשתית עצמה אינה תקינה, אז האם יש לכם בעיה של התשתית עצמה?
עמאש עז אלדין
¶
אמרתי שיש בעיה, יש לנו פחת שמגיע ל-30%, גניבות מים גם. אמרתי, אולי לא שמעת, אנחנו לא מקבלים כסף, יש סנקציה.
היו"ר אורי מקלב
¶
בחוק המים שהתקבל לפני כמה שנים, ברגע שביישוב לא קם תאגיד, במקרה הזה לא בגלל שהם לא רצו, אלא בתאגיד לא רצו לקבל, אנחנו מבינים לבד למה לא מקבלים, התשובה היא שלא מקבלים כספים---
עמאש עז אלדין
¶
נו, את רוצה לדבר, לא לשמוע אותי. את שאלת שאלה, אני אסביר לך. אני קיבלתי בתיאום עם מנהלת הביוב דרישה, לתקן מה שנקרא תיקון מעוות. קיבלתי צו שאני אמנע דליפת ביוב לנחל עדה ונחל תנינים. מה שנעשה, שמִנהלת הביוב פרסמו מכרז בעלות של 6 מיליון, להשלים את מערכת הביוב כולל הסדרת משאבות ושדרוג עוד משאבות של ביוב. פרסמו מכרז, יש קבלן זכיין ו… אבל מי שעשה את המכרז זה מנהלת הביוב, לא המועצה, כי למועצה יש סנקציה על כך שאנחנו לא נמצאים בתאגיד.
עמאש עז אלדין
¶
זו דרך עקיפה, זה בטוח מנהלת הביוב. כנראה לזה הוא מתייחס עכשיו, כנראה, אבל מים לא קיבלתי.
משה אבנון
¶
אדוני היושב ראש, רק הערה קטנה. אם הרשות המקומית היא לא רשות סרבנית, היא יכולה לקבל גם תקציבים למים.
היו"ר אורי מקלב
¶
ראש המועצה יבדוק את הנושא הזה ואנחנו נשמע את מקורות. בבקשה. אני אומר מראש, הכל מכוון אליהם משום שמקורות מבטלת את המים, על אף שאנחנו חושבים, אנחנו לא אומרים את זה דווקא בוועדה הזאת, אנחנו חושבים שכמו שאוויר אנחנו לא מנתקים, המים, כמצרך הכי חשוב, שהוא שונה גם מכל הדברים האחרים שמנתקים, הוא שונה גם במהות של האספקה שלו, גם חשמל ובזק ודברים אחרים שנחשבים שירותים אלמנטריים, היום אפשר לחיות בלי זה, אבל בלי מים אי אפשר לחיות. הדבר הזה גם לא היה, זה הדברים החדשים שנוצרו. כל הדברים האחרים שאנחנו מנתקים, אלה דברים שהיום מפעילים אותם עם ההתקדמות, מים זה מתחילת הבריאה, אנחנו יודעים שאין בריאה, אין יישוב, בלי מים. כל הניתוקים של המים, אנחנו חושבים שזה לא אנושי לכל אורך הדרך. צריך למצוא, כמו שאמר חבר הכנסת אדרי, כל מיני דרכים אחרות, ודאי וודאי לא ביישוב שחלקו משלם, ולא משנה, גם אם זה היה 2%. איך אנחנו יכולים להגיד במצב, אני אמרתי גם קודם, הפכו את סדום כי אפילו לא מצאו... אם היו עשרה, לא היו הופכים אותה, איך אפשר? לא היו מנתקים, גם אם היו חטאים ורשעים מאוד. עצם התפיסה הזאת, ואני חושב שזו תפיסה, אבל לא באופן כללי, שחלק משלמים וגם אותם מנתקים, זו תפיסה שאנחנו לא יכולים לקבל אותה, בצדק, ביושר, לפי כל קנה מידה, מעבר לעובדה שאנחנו חושבים שעצם הניתוק הוא לא נכון, ודאי וודאי, וכאן הממשלה צריכה להיכנס, כשאתה מספק את השירותים האלה שאתה לא יכול להפריד אותם, אז צריכים למצוא מענה גם מה קורה במקרה שחלק לא משלמים. בחברת החשמל, אז ידוע שמי שלא משלם, אפשר לנתק אותו. האספקה היא ישירה. בבזק אספקה ישירה. בדברים אחרים שיש אספקות ישירות. אם קבענו במדינה שתהליך אספקת המים לא יהיה באופן ישיר, הוא יהיה קודם כל לרשות והרשות היא שמספקת, אי אפשר במקביל להחליט שאם חלק לא משלמים, שהרשות לא משלמת בגלל שחלק לא משלמים, אנחנו מנתקים את כולם. מה אני צריך לענות לאותו אחד שניתקו לו את המים והוא שילם? מה אני אענה לו? אוי לרשע ואוי לשכנו? מה אני עונה לו?
היו"ר אורי מקלב
¶
מוסר התשלומים הוא נמוך, הוא אומר בשביל מה צריך לשלם, אם הם מנתקים אותי בין כך ובין כך. אני לא אשלם---
סמי ג'רבאן
¶
פנינו לחברי הכנסת בכל הרשויות ולצערי לא נענינו. אני אחר כך אדבר, אבל יש פה הרבה... אבל יש פה הרבה… גוף נפרד וגם אם זה לרשויות ואם רשות מקומית---
היו"ר אורי מקלב
¶
מקורות, אם יש חוב והחוב הזה מתמשך, הופתענו לשמוע שהחוב הזה באופן יחסי צומצם בשלוש השנים האחרונות, לכאורה זה היה צריך להיות החוב אם לא היו משלמים 21 מיליון, והיום אנחנו מגיעים לחוב של 4 מיליון. זה קודם כל אומר שיש התקדמות בעניין הזה ואני שואל מה ומי מכריח אתכם לנתק את המים? האם זה דרישה שלכם או שאתם מחויבים? כי אם אתם מחויבים לעשות את זה, אז אני באמת רוצה לפנות מיד למשרד הפנים, כי אנחנו יודעים שהתקדים הוא שמחויבים לעשות דברים על ידי רשות המים---
היו"ר אורי מקלב
¶
אני חושב שאתה יכול לעשות תיקונים, כספים שמגיעים ממשרד הפנים לרשות, תעשו דברים אחרים, משרד הפנים צריך... אבל לבוא ולנתק את המים? מה אתם עונים למאות משפחות שמשלמים את המים ואתם מנתקים אותם?
בילי סגיב
¶
קודם כל צהריים טובים לכל חברי הוועדה המכובדת. דבר ראשון אני רוצה להדגיש שמקורות קיימת בשביל לספק מים, למען הסר ספק. המטרה שלנו היא לספק מים לכל צרכן של החברה באופן סדיר ומלא בצורה אמינה, ובתמורה כמובן לקבלת התמורה הראויה עבורם, שזה מקור הקרן של החברה. לחברה אין הכנסות אחרות מלבד ההכנסות ממים ובזכות זה היא יכולה להמשיך את הפעילות שלה ולהמשיך לספק מים לכל תושבי המדינה. אין לנו מקור הכנסה אחר.
אני חייבת לתקן את ידידי ראש המועצה, לגבי הנתונים שנמסרו כאן. קודם כל, החוב של המועצה למקורות עומד היום על 8 מיליון שקל, שמורכבים מ-5 מיליון שקל צריכת מים שוטפת שהם שווי ערך לתשעה חודשים שלא שולמו ועוד 3 מיליון שקלים בגין קרן שיקום, שזה תשלום שצריכה על פי חוק לשלם כל רשות מקומית שלא מאוגדת בתאגיד מים.
תהל ברנדס
¶
הם בתעריפי רשויות מקומיות, תעריפי ספקים מקומיים, מכיוון שהם לא תאגיד. המבנה הזה שאני מדברת עליו קיים לגבי התאגידים.
יעקב אדרי
¶
לא הבנתי מזה כלום, באיזה תעריף הם משלמים? הם משלמים כמו קיסריה או כמו אור עקיבא? זה מעניין. כמו מי הם משלמים?
היו"ר אורי מקלב
¶
אם יבואו למועצה ויעדכנו את המספרים של הנפשות, אז אולי הם גם יקבלו את התעריף במחיר יותר נמוך.
תהל ברנדס
¶
ברשות המקומית, בהתאם לנתונים שהיא צריכה להעביר אלינו, אני מאוד מקווה שהם יעבירו את הנתונים, לפחות כמו שצריך, ואנחנו נוסיף את זה.
יעקב אדרי
¶
אתה מבין מה זה 6 שקלים לקוב? זה גם הנזילות, 30% פחת, שזה דבר מדהים, אחד הגבוהים בארץ. אתה מבין?
היו"ר אורי מקלב
¶
לא צריך מודעות, אדוני. ברגע שלא משלמים מים, אז בשביל מה לעדכן במועצה, למה הוא צריך לעדכן במועצה את מספר הנפשות? הוא לא משלם גם ככה.
סמי ג'רבאן
¶
מועצה מקומית צריכה גם לפעול בנושא של העלאת מודעות לאנשים. לי יש 4 נפשות בבית, אם אני חורג אני משלם על הקוב בחריגה 20 שקל אפילו, יש כאלה שמגיעים בתעריפים. לא משנה עכשיו מה, האלמנט שלנו זה גם לפעול בכל מיני מישורים.
היו"ר אורי מקלב
¶
ראש המועצה, הם אומרים כזה דבר, זה גם נכון למועצה, כמה שאתה יותר תעדכן מספר נפשות במועצה, כך המחיר הנמוך הוא יותר גבוה.
תהל ברנדס
¶
התעריף למכירה לצוותים מקומיים הוא ממוצע של כל התעריפים לתאגיד. אין לי פה את המספר לגבי כל תאגיד, אין בעיה להעביר את זה, זה גם מפורסם באתר.
היו"ר אורי מקלב
¶
אבל אם את יכולה לעשות משהו אחר, בינתיים, אם את יכולה לפנות אצלך במשרד, שיבדקו כמה המכסה שלהם בתעריף הנמוך. אנחנו נשאל את ראש העיר כמה נפשות יש לו, אנחנו---
היו"ר אורי מקלב
¶
בינתיים אנחנו נשיג את זה. אתה תראה שפתאום יש לך פער שהיית יכול לקבל הרבה הרבה יותר קובים במחיר הנמוך. אתה תראה את הקנסות שהוא קיבל ותראה כמה הם מקבלים, אני לא יודע אם על צריכת המים בכלל, זה מה שהוא חייב---
היו"ר אורי מקלב
¶
סליחה, אדוני. אל תתערב. יש כאן שתי דלתות, לא רק דלת אחת, אולי אפילו שלוש דלתות בחדר הזה, אין בעיה. תן לנו לנהל את הדבר הזה.
היו"ר אורי מקלב
¶
זה הוא התכוון בשאלה שלו וזאת התשובה שלך. הוא מתכוון לזה, האם המכסה היא לכל נפש, אם היא קבועה לכולם. זה לא קשור למקום---
היו"ר אורי מקלב
¶
אין לנו מענה על כך שאת אומרת שחברת מקורות צריכה לקבל כסף על מה שהיא מספקת. אין לנו מענה לחלק הזה.
היו"ר אורי מקלב
¶
זה מורכב... היא מסתכלת גם על השוטף, שאני חושב שכל תאגיד חייב למקורות, אלה חובות שאנחנו יודעים, אין תאגיד שלא חייב, בשוטף אני מניח שכולם חייבים---
בילי סגיב
¶
אם תתנו לי להסביר, אני אסביר. אני אתן את התמונה הכללית ואז אני חושבת שהדברים יהיו יותר ברורים. ג'סר תמיד היתה חייבת ואנחנו, כפי שאמרתי קודם, מאוד נזהרים ולא ממהרים ועושים את כל המאמצים האפשריים בשביל לא לנתק מים, וכל המאמצים האפשריים זה להגיע להסדר פריסה, לפעמים באמת ארוך טווח, שיאפשר אורך נשימה לרשות המקומית ויאפשר לה להתארגן ויאפשר לה לגבות את הכספים מהתושבים שלה על מנת שהיא תוכל לעמוד במחויבות שלה לשלם בעד המים. יש לי פה נתונים משנת 2009. היו לנו הרבה מאוד פגישות, אנחנו מדברים הרבה, אנחנו נפגשים הרבה, אנחנו נפגשים לבד, אנחנו נפגשים במשרד הפנים, אנחנו נפגשים בכל מיני פורומים על מנת למצוא פתרונות לתשלום החוב של המועצה.
בשנת 2010 ממוצע חשבון שהמועצה קיבלה היה 310,000 שקלים לחודש. זה היה חשבון ממוצע של המועצה. היא היתה חייבת כסף אז, החוב של המועצה עמד על סביבות 3 מיליון שקלים.
בילי סגיב
¶
אני מדברת על 2010, אין לי בדיוק את החודשים, אבל גם את זה אני יודעת לספק. אנחנו הגענו להסדרי תשלומים בהתערבות של משרד הפנים, והמועצה שילמה בשנת 2010 בממוצע 380,000 שקל בחודש, כאשר 310,000 שקלים כיסו את החוב השוטף ו-70,000 שקל כיסו את חובות העבר ולאט לאט החוב הלך והצטמצם וזה היה בסדר ולא היו סגירות מים. בשנת 2011, ואני מדברת בלי קרן שיקום, אני מדברת על המים נטו, בגלל השינויים במחירי המים החשבון הממוצע של המועצה מגיע ל-450,000 שקל והתשלום החודשי של המועצה, הממוצע, עומד על 195,000 שקלים. אותה מועצה שידעה בשנת 2010 לשלם בממוצע 380,000 שקל לחודש, משלמת למקורות ב-11 החודשים האחרונים רק 195,000 שקלים לחודש. אז איפה הכסף? לאן הלך הכסף?
בילי סגיב
¶
אני לא יודעת מאיפה הוא גובה. אני לא נכנסת לנעליים שלו. אני לא יודעת מאיפה מגיע הכסף, אני רק יודעת דבר אחד, אני יודעת שאותה מועצה שלפני 10 חודשים ידעה לשלם 380,000---
היו"ר אורי מקלב
¶
גם רשות ולא תאגיד חייבת לנהל משק מים בחשבון נפרד ולא יכולים לקחת את זה לשום דבר אחר בעיר. זה קיים עוד לפני התאגיד.
בילי סגיב
¶
אתם פה במה שאמרתם עכשיו, אתם מסכימים איתי שכספים שבמקום לייעד אותם למים הולכים למקומות אחרים.
היו"ר אורי מקלב
¶
אני רוצה להקריא לך מכתב, בתשובה לחברי כנסת, הוא כותב, 'בהתאם לחוק המים, מחויבות הרשויות המקומיות או תאגידי המים באגודות להעביר את כל הנגבה ממכירת המים לחשבון סגור שאינו ניתן לעיקול, היוצר מצב שבו הכנסות ממים מיועדות אך ורק לתשלום אספקת המים'. בגלל זה היה לך פחות כסף. אם הוא היה לוקח את כל מה ששייך למים והיה נותן לך, זה היה פחות מ-195. זה עובד לטובת מקורות ולא לטובת---
בילי סגיב
¶
מה שאתם בעצם אומרים, אתם מסכימים איתי שאם לא היו צמצומי המים, עם כל הצער והיגון שאנחנו מאוד לא אוהבים לעשות את זה, זאת טרחה מאוד גדולה בשבילנו, אף אחד לא אוהב לסגור מים לתושבים, זה לא במהות קיומנו, זה לא במהות תפקידנו---
היו"ר אורי מקלב
¶
מה תגידי לו? אני רוצה להסביר את השאלה שלי. יש לך הרבה בעיות, מקורות צריכה להתמודד עם הרבה בעיות שיש לה, בהתמודדות איך לגבות את החוב שיטה אחת לנתק את המים, אבל השיטה הזאת לא יכולה להיות נכונה לכל המקומות. בכל שיטה יש תמיד יוצאים מן הכלל, צריך להתאים את זה למקום שאת מבצעת את זה. כשיש מועצה כזאת שהיא באמת חריגה, בעניות שלה, בעבר שלה ובקשיים האחרים שיש לה, ועכשיו יש 35% שמשלמים, איך את מנתקת להם את המים? כפי שאת יכולה להבין שאנחנו לא יכולים להסכים לדבר כזה, לכן זה צריך להביא אתכם לתובנה אחת, אתם צריכים לחפש דרכים אחרות, או על ידי לחץ של משרד הפנים---
טלב אלסנאע
¶
אני רוצה להעמיד דברים על דיוקם. אין מחלוקת שמקורות רשאית וחייבת לגבות, גם על מנת לספק את השירות. לא זו השאלה העומדת על הפרק. השאלה היא מדוע אתם רצים מיד כשיש חוב, שמים בעדיפות הראשונה לנתק ולהעניש גם אנשים אשר שילמו, גם מוסדות ציבור, מערכת החינוך, גם מרפאות, גם אם יש בתי אבות. למה זו העדיפות הראשונה? למה אתם לא הולכים למשל ונוקטים בהליכי הוצאה לפועל? לעקל ציוד, לעקל הכנסות---
טלב אלסאנע
¶
הרי אנחנו יודעים, מבחינת האנשים, ההתקשרות היא ביניכם לבינם, הוא משלם, הוא זכאי לקבל את המים, אתם חייבים לספק לו, הוא שילם לכם. אתם אומרים, 'לא, מבחינתנו האנשים האלה לא קיימים, יש לנו גוף אחד שאנחנו איתו בקשר, זו הרשות המקומית. הרשות המקומית מפגרת בתשלום החוב, אנחנו מנתקים'. אתם לא מענישים את ה... אתם לא מנתקים את המים למועצה המקומית, אתם מנתקים מים לתושבים, אתם מענישים את התושבים. נניח, אני לא רוצה לדבר, מה אכפת לראש המועצה? הוא מתעניין? יש כאלה שמזמינים את הניתוק על מנת לאלץ את התושבים להעלות את רמת הגבייה, ללא קשר עם זה ששילם או לא שילם. לכן צריך להשתמש בכלי הזה אך ורק כשקצו כל הקיצין ואין שום אפשרות אחרת, כאשר אתם הולכים להוצאה לפועל, לגבייה, נגד המועצה, נגד ראש המועצה, לעקל להם תקציבים שמגיעים מכל מיני גורמים, אבל לא להעניש את התושבים. אין היגיון, במיוחד בתקופה האחרונה שהיתה, של החודשים, של החגים, של רמדאן, של קרבן, הולכים ומנתקים את התלמידים שהולכים לבית הספר. זה דבר שלא מתקבל על הדעת. במלחמה אסור לנתק מים לאוכלוסייה אזרחית, בדיני מלחמה, אתם מכריזים ככה מלחמה על אזרחים, מענישים אותם.
היו"ר יעקב אדרי
¶
את תעני, אבל אני רוצה לומר משהו. למרות הכל, ג'סר מבחינתכם צריכה... אנחנו מבינים, אתם צריכים לגבות, ובכל זאת המקרה הזה הוא מקרה מאוד חריג ואני אומר פה, אנחנו מבקשים ודורשים שתורידו את הסיפור הזה של הניתוקים, תתבעו את המועצה. תתבעו אותה, אין לנו בעיה, תתבעו את ראש המועצה, אין בעיה. אבל בגלל המצב המיוחד של ג'סר, והוא מצב מאוד מיוחד, ואת יודעת שפה זה לא סיסמאות, מי שמכיר את המצב בג'סר, צריך להגיד שזה נכון, המצב הוא מאוד מאוד ייחודי ובגלל זה אנחנו מבקשים מכם, מקורות, תורידו את הסיפור הזה של הניתוקים מג'סר א-זרקא.
חילופי יו"ר, היו"ר אורי מקלב
יעקב אדרי
¶
אנחנו נמשיך, אורי ואני וחברים שלי פה, ולא נעזוב אתכם. אני אומר לכם את זה, כי ג'סר זה יישוב מיוחד, תתייחסו אליו באופן ייחודי.
בילי סגיב
¶
אני מבקשת לענות על מה שנאמר כאן. אני בהחלט מסכימה איתך שיש לנתק מים רק כשכלו כל הקיצין, וזה מה שאנחנו עושים. אנחנו לא ממהרים לנתק מים. אני מדברת על חודשים, על שנים שאנחנו מנסים למשוך ולמשוך ולמשוך ולהימנע מניתוק המים. זה לא עניין שלנו, אנחנו לא מעוניינים לנתק את המים, אין לנו בררה. אנחנו לא יכולים ללכת להליכים משפטיים כשמדובר על שירות מתמשך, הרי זה… כשם שהתושבים משלמים בעד החשמל והתושבים משלמים בעד החשמל, כי שם יש קשר ישיר---
בילי סגיב
¶
המערכת היום במדינת ישראל בנויה כך שמקורות מספקת לרשות המקומית והרשות המקומית מספקת לתושבים. יש לנו חיבור צרכן אחד, יש לנו חיבור אחד שדרכו אנחנו מספקים את המים ואת החיבור היחידי הזה אנחנו סוגרים. מה שקורה בתוך היישוב, אנחנו לא יודעים.
חנין זועבי
¶
גם אם תנתקו הם לא ישלמו, כי אין להם. אתם אומרים שהדרך האחרונה היא לנתק את המים על מנת לגבות את החוב, אבל במקרים כמו ג'סר א-זרקא, גם אם תנתקו, אין למועצה דרך להבטיח עכשיו את החוב, לכן מוטב, מבחינת יעילות, אפילו מבחינת החישובים שלכם, אתם צריכים דרך יעילה לגבות את החובות, אבל ניתוק המים הוא לא דרך יעילה, כי גם אם תלחצו, אין כסף, לכן יותר טוב לחשוב על הסדרים אחרים, הסדרים של משא ומתן עם ראש המועצה. הוא פה הציג תכנית אחרת של איך הוא יחזיר את החוב, איך הוא ישלם את החוב, אז אם צריכים... גם המשוואה הזאת לא יעילה, הרי אתם מדברים על יעילות, נכון? השיקולים שלכם הם שיקולים של יעילות, אולי זה יעיל במקרה של ראשון לציון, אולי זה כן יעיל במקרים של יישובים וערים שיש ביכולתם, אם תלחצו עליהם קצת, לשלם. במקרה של ג'סר א-זרקא גם אם תלחצו אין כסף. לכן יותר טוב, גם מבחינת מקורות וגם מבחינת התושבים להסדיר את זה בדרכים אחרות, לחשוב על דרכים אחרות, זה יהיה רק דרך משא ומתן.
יעקב אדרי
¶
אני רוצה להציע הצעה. אני מציע, על דעתו של היושב ראש, דיברנו על העניין הזה, שוב, אני חושב שכל חברי הכנסת שיושבים כאן צריכים להתלבש על הנושא של ג'סר בכל ההיבטים שלו, זה לא רק מים. יש שם בעיות מכל הכיוונים. באשר לנושא המים, אני מציע שתיכנסו למשא ומתן איתו, הוא יעלה קצת את הסכום שהוא משלם לכם, הוא משלם היום 190,000, הוא יעלה בהתאם ליכולות שלו---
יעקב אדרי
¶
תנו לי לסיים את ההצעה שלי. במקביל אמר ראש המועצה שהוא במשא ומתן מתקדם עם משרד הפנים בשביל תכנית ההבראה. לפני שנכנסתי לפה דיברתי עם הממונה על המחוז, מר מישלב, שאני מכיר, הוא יעשה הכל בעניין הזה, תכנית ההבראה תקודם במהרה, בתוך חודשיים היא תאושר.
יעקב אדרי
¶
תן לי לסיים את ההצעה. מה שאנחנו מבקשים, אתם, עד אז לא לנתק. תגיעו איתו ל... הוא יעלה את הסכום במידת האפשרויות שלו. במקביל תכנית ההבראה תאושר תוך חודשיים---
יעקב אדרי
¶
בילי, אני מציע לכם, יש פה שישה חברי כנסת, שמבקשים ממקורות... אני לא מציע לכם להגיד שזה בעבר היה. ואת צודקת, והיישוב הזה עם בעיות לא פשוטות, ואני שוב מציע למקורות להתעלות בעניין הזה לגבי היישוב שיש לו הרבה מאוד בעיות חוץ מהבעיה של המים. חודשיים ביקשנו---
יעקב אדרי
¶
לא צריך. אתם לא רוצים? בלי טובות. תמשיכו לנתק ואנחנו גם נעשה כל מאמץ לנתק אתכם ולתקוע... אני מצטער שאני אגיד את זה, אם את מנתקת את הראש, אתם---
היו"ר אורי מקלב
¶
אנחנו דורשים ממשרד הפנים בתקופה הזאת לגמור את תכנית ההבראה. אם יש תכנית הבראה, צריך ליישם אותה וצריך לגמור אותה. אנחנו מקבלים על עצמנו עוד שלושה חודשים לעשות ישיבת מעקב.
אני רק מבקש מרשות המים, אתם לא תהיו פטורים בלא כלום. אני חושב שחלק מהתפקיד שלכם זה באמת להעמיד לרשות המועצה, כמוהם, שעדיין לא יודעים את כל... הם לא תאגיד, הם לא מומחים בכל הנושא הזה, זו לא ההתמחות שלו, הוא גם לא יכול להזכיר את הכל. אין לי ספק שהרבה כסף שהוא משלם הוא לא צריך לשלם על זה, קודם כל לבדוק למה הוא משלם את המחיר הזה, לפי המדרג הזה, בי"ת, לנסות לראות איך אנחנו מביאים למצב בשיתוף פעולה שלכם, בנכונות וגם בשיתוף הפעולה עם התושבים, שאנשים יירשמו בתוך המועצה---
יעקב אדרי
¶
אנחנו פונים למשרד התשתיות ולרשות המים, ואני מדבר על דעת כל חברי הכנסת, אנחנו מבקשים מכם, פונים אליכם, אחרת אני אומר לכם, יהיו דיונים נוספים ואנחנו לא נהסס לנקוט בצעדים. פה יש מקרה מאוד חריג שאנחנו מבקשים בסך הכל חודשיים, עד שנגמור את תכנית ההבראה, ואז---
בילי סגיב
¶
אנחנו מבקשים שבחודשיים האלה ההכנסות ממים יגיעו למקורות. יש הכנסות, במקום שיילכו למקומות אחרים---
היו"ר אורי מקלב
¶
הוא אומר שהוא לא יכול לקחת מכספים אחרים, לא של מים, להעביר את הכל אליכם בגלל שיש לו מחויבות אחרת.
אנחנו מסכמים ככה, כל הכסף שיגיע לו ממים הוא מעביר אליכם, ולא יפחת מהתשלום של 190 וההשתדלות שלו צריכה להיות כמה שיותר.
שלושה חודשים אנחנו עושים הפסקה בניתוק המים וחודשיים, אנחנו מבקשים ממשרד הפנים, כדי לבנות את תכנית ההבראה, ואנחנו בעוד שלושה חודשים נשב פה.
אני נותן דקה אחת לאיה בן עמוס מיוזמות קרן אברהם.
איה בן עמוס
¶
תודה, אדוני יושב הראש. אני אקצר. רצינו לתת את הקונטקסט של התמונה הכללית שלצערנו הבעיה של ניתוקי מים וענישה קולקטיבית היא לא רק של ג'סר א-זרקא, זה קורה בעוד מקומות. נראה לנו שחשוב למצוא פתרונות אחרים, להוציא את הנושא של ענישה קולקטיבית כפתרון בכלל ולעזור לרשויות החלשות, הרוב רשויות ערביות אבל לא רק, לייצר מקורות הכנסה, גם על ידי גבייה מהתושבים, אבל צריך לזכור שהרבה מאוד מהתושבים הם עניים ולא יכולים לשלם, גם על ידי מקורות הכנסה אחרים, מאזורי תעשייה, מאזורי מסחר, לחזק את הרשויות באופן כזה שיפתור את הבעיה וגם להוציא את האפשרות של ענישה קולקטיבית בכלל מהלקסיקון.
סמי ג'רבאן
¶
אני אומר שהמודל של ג'סר א-זרקא שהוא מודל ממש חזק לעניין של מצוקת המים ביישובים הערביים זה צריך להיות רעיון למחשבה לחברת מקורות שאולי הגיע הזמן שתשכיל ותלמד מהחברות האחרות, כמו חברת החשמל, ותשנה את המדיניות שלה לגבי העונש הקולקטיבי. אפשר להטיל עונשים נקודתיים, לדעתי גם זו לא בעיה של התושבים, הגיע הזמן שחוק המים והתקנה והסעיף שמקנה לחברת מקורות לנתק מים באופן קולקטיבי ולסגור את השיבר, אפשר לשנות את זה. הגיע הזמן, נראה לי, וזה בצד הדרך שנתחיל בג'סר.
דבר אחר, לדעתי גם הרשות המקומית וראש המועצה צריכים לנצל את כל אמצעי הגבייה שיש להם, לייעל את אמצעי הגבייה וגם כל שיטת הגבייה ברשות המקומית, כי זה לדעתי חלק בלתי נפרד מכל הבעיה.
עמאש עז אלדין
¶
ראיתי אנשים שלפי הפנים שלהם חייבים למועצה מיליון שקל, כולל חבר מועצה לשעבר, שחייב 700,000 שקל. איזה בושה.
סמי ג'רבאן
¶
נקודה אחרונה. לדעתי עד עכשיו הצלחנו מחודש פברואר, השנה, לשרוד בלי מים לשעות ארוכות במהלך היום, אז ג'סר יכולה להמשיך לשרוד, יש לנו מעיינות על יד החוף ויש לנו את המים המינרליים ונמשיך לשרוד, אז יהיה לנו גם אחריות חברתית וגם זה נגד מקורות ואפשר להחרים את מקורות וממש תשימו קץ לכל התופעה הזו.
היו"ר אורי מקלב
¶
זה לא נראה לנו. אנחנו לא נסכים, זאת לא מחאה חברתית על חשבון התושבים. על חשבון ילדים חולים ועל חשבון מחלות אתה מציע הצעות כאלה?
סמי ג'רבאן
¶
אני לא מציע הצעות, אני אומר שעד עכשיו לא נפל להם האסימון, הם צריכים להעניש את התושבים... מחודש פברואר אתם סוגרים. אם אני טועה, קליק קטן בגוגל ואני מוציא לכם את הפרסום הראשון ב-YNET ובהארץ מתי התחילו הניתוקים ואני עוקב. אני עם רקע עיתונאי, אני גם עקבתי, מחודש פברואר התחילו ניתוקי המים.
סמי ג'רבאן
¶
גניבות מים, האנשים נאלצים עקב אילוצים ומצוקות. וכל החברים שאמרו שהם מכירים את ג'סר, אין אדם כמו תושב ג'סר שמכיר את ג'סר יותר טוב את המצוקות ואיך לפתור אותן. ואני מוסיף עוד הערה, כחוקר חברתי אני חוקר כבר שלוש-ארבע שנים את ג'סר, אז אתם יכולים לפנות ואני בברכה אני אתן לכם את כל---
תהל ברנדס
¶
אני הופתעתי לגלות שג'סר, על אף שקיבלה מאיתנו מכתבים ספציפית, לא דיווחה את הנתונים על הכמות המותרת, מספר נפשות. זה לא הוצאות, זה להעביר טופס דיווח, הטופס נשלח לכם, קיים גם באתר שלנו, היום הוא היום האחרון לדיווח לקראת השנה הבאה, ואתם כבר---
היו"ר אורי מקלב
¶
אומרים כאן רשות המים שעל כל נפש שמדווחת המועצה אתה מקבל 44 שקל. אתה יכול במאות אלפי שקלים להוזיל את מחיר המים שאתה משלם למקורות.
תהל ברנדס
¶
אני מבקשת מראש המועצה, אנא שוחח אתי אחרי הישיבה ואם משהו לא ברור, אני אתן לך את השם לאן להעביר את הדיווח, בואו, לפחות את הסיפור הזה אפשר לעשות.
היו"ר אורי מקלב
¶
זה לפי מספר הנפשות המדווחות למועצה ואם 70% לא מדווחים, זו גם בעיה.
תודה רבה, הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 13:10