PAGE
38
ועדת הכלכלה
21.11.2011
הכנסת השמונה-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב רביעי
פרוטוקול מס' 662
מישיבת ועדת הכלכלה
שהתקיימה ביום שני כ"ד בחשוון התשע"ב (21 בנובמבר 2011) בשעה 11:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 21/11/2011
חוק לתיקון פקודת המכרות (מס' 11), התשע"ב-2012
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק לתיקון פקודת המכרות (פעולות אסורות במכרה בלתי מורשה), התשע"א-2010, של חה"כ אורי אריאל, חה"כ יריב לוין וקבוצת חברי כנסת. (פ/2716)
נכחו
¶
חברי הוועדה: כרמל שאמה – היו"ר
אורי אריאל
יוליה שמאלוב-ברקוביץ'
ג'מאל זחאלקה
רוברט טיבייב
יריב לוין
אלכס מילר
מוזמנים
¶
יוסי וירצבורגר – המפקח על המכרות, משרד התשתיות הלאומיות
עו"ד אביטל בגין – מחלקת ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
עו"ד אסנת שלזינגר – מחלקת ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
עו"ד חיים אמיגה – עוזר ליועץ המשפטי, המשרד לביטחון הפנים
רפ"ק זיו שגיב – ראש צוות חקירה, יאל"כ, המשרד לביטחון הפנים
רפ"ק יפעת חסון – יועצת משפטית, יאל"כ, המשרד לביטחון הפנים
אריה ברזל – מתמחה, לשכה משפטית, המשרד להגנת הסביבה
יוסי בר-ניב – ממונה ארצי על מחצבות, מנהל מקרקעי ישראל
יעקב לבדב – פיתוח נכסים ורישוי, שפיר הנדסה
חנוך סער – גיאולוג ומנהל חומרי גלם, נגב מינרלים תעשייתיים בע"מ.
עו"ד רוית ברעם-מזור – מפעלי רותם אימפורט נגב
עו"ד דורון טישמן, יועץ משפטי, התאחדות התעשיינים
עו"ד ענב שוורץ – ממונה על תחום הבנייה, התאחדות התעשיינים
יעל ישראל – מנהלת עמותת ירוק עכשיו
עופר ענבר – מנהל עמותת ירוק עכשיו
עו"ד הילה כהן – עמותת ירוק עכשיו
מאיר דויטש – רכז שטח, תנועת רגבים
יוסי שניר – יועץ חברת ערבה
היו"ר כרמל שאמה
¶
צהריים טובים. אנחנו פותחים את ישיבת ועדת הכלכלה. על סדר היום: הצעת חוק תיקון פקודת המכרות (פעולות אסורות במכרה בלתי מורשה), התשע"א-2010. דוח מבקר המדינה לשנת 2006 קבע שהכרייה הבלתי חוקית היא מכת מדינה, וזה רק לא קביעה בדוח – המציאות ברורה. כרייה בלתי חוקית מסבה פגיעות סביבתיות, כלכליות, בריאותיות שעלינו כמחוקק להסדיר ולמנוע. חלק מהמניעה היא על ידי הסדרה של הענשה, לרבות הענשה פלילית – סנקציות פליליות. הצעת החוק היא הצעת חוק פרטית ביוזמת חברי הכנסת אורי אריאל, יריב לוין ויעקב כץ. אנחנו דנים בדיון ראשון בהכנה לקריאה ראשונה. בבקשה, חברי הכנסת המציעים, רשות הדיבור שלכם.
אורי אריאל
¶
תודה היושב ראש. הצעת החוק, כפי שאמר היושב ראש באה לתקן מציאות קשה מאוד. אמרו לי אנשי משרד התשתיות, ואני סומך על דבריהם, שבתוך מדינת ישראל הדברים הגיעו לתיקון גדול, גם אם לא מלא, וקשה להגיע כנראה למיצוי מלא של העניין, אבל הגיעו לתיקון גדול. הבעיה מתמקדת, לדבריהם, בעיקר באזור יהודה ושומרון. שם, לצערנו הרב – ואני אומר את זה מידע אישי – זה ברמה של "אין דין ואין דיין" כמעט. זה לא שלא עושים שום דבר – גם שם יש מאמץ מסוים; אבל קורים שם דברים שלא צריכים שיהיו. זה לא חצר אחורית, וגם אם מישהו חושב ככה עדיין יש לנו חובה לתת שירות גם לאזרחים וגם לכל האזור כאזור. בכל מקרה ההצעה באה לתת יותר כלים בפיקוח ולשפר את המצב.
אני התחייבתי בזמנו לעשות את זה בתיאום עם הממשלה. יש הערות למשרד התשתיות, הם דיברו עם עוזריי ואיתי, ואין פה עניינים פוליטיים או מהסוג הזה, אלא יש פה רצון באמת לקדם את הנושא. אני אמשיך לתאם את זה עם הממשלה, וככל שיהיו הערות נתייחס הערה-הערה ונראה איך אפשר להגיע להסכמה ולקדם את הנושא. עד כאן.
רוית ברעם מזור
¶
תודה רבה. חברת רותם היא חברה שכורה כחוק. הצעת החוק, לפי דברי ההסבר, נראתה לנו אפילו מרשימה מבחינת הכוונה. אין לנו כוונה להתווכח עם התכליות ועם המטרה. התחושה שלנו היא שליקויי ניסוח, בעיקר, ואולי גם תקלות שאולי נובעות מאי הכרה של פקודת המכרות, הביאו למצב שאם הצעת החוק הזאת תעבור כלשונה, למעשה, כל המכרות והמחצבות בארץ, אלה שפועלים היום כחוק, יהפכו להיות בלתי חוקיים, וקשה לי לראות איך זה יביא איזושהי תועלת.
הייתי רוצה להפנות לכמה דברים כדי להמחיש את הנקודה הזאת. למשל, יש סעיף שמבקש לקבוע ש"ההעתק מתעודת היתר, רישיון לחיפוש, זכות כרייה או חוזה חכירה לכרייה בתוקף יוצג במקום קבוע ונראה לעין בשטח שבו מבוצעת העבודה". לכאורה הסעיף מתבקש ולא מזיק, אבל בפועל – בלתי ישים לחלוטין.
רוית ברעם מזור
¶
אני פשוט מציינת את זה כדוגמה למשהו שמקים בעיה מחוסר ישימות. חוסר ישימות כזה שלוב גם בסעיפים אחרים. כשיהיו הערות לסעיפים אני אפנה אחד לאחד. אבל הקושי שלנו הוא לא עם תכלית החוק, אלא עם היישום שלו ועם הניסוח הבעייתי.
יעל ישראל
¶
אני קודם כול אגיד מה הרציונל שהוביל אותנו, עמותת "ירוק עכשיו", להתעסק בנושא הזה. התופעה של חציבה בלתי חוקית היא באמת תופעה רחבת היקף – אני לא מדברת על החוקיים, כמובן. כשפנינו בעיקר ליחידת הפיקוח של המנהל האזרחי הוא "אנחנו עושים כל שביכולתנו, וזה לא מספיק". המטרה שלנו, כדי למנוע את הנזקים הסביבתיים החמורים שבחציבה בלתי חוקית, היא בעצם להרחיב את מעגל נושאי האחריות גם למי שמבצע פעולה שהיא לא חציבה בפועל בלתי חוקית. לגבי ישימות או אי ישימות – כשנגיע לסעיפים נתייחס לזה.
ג'מאל זחאלקה
¶
שלום, כבוד היושב ראש. כשעלתה הצעת החוק בקריאה טרומית אני התנגדתי לה. זאת הצעה שאין לה ולאיכות הסביבה כל קשר. זאת הצעה פוליטית של עמותות של מתנחלים שרוצים לפגוע בפרנסתם של הפלסטינים במסגרת השתלטות על הקרקע בשטחים הכבושים.
אורי אריאל
¶
אני לא אפריע לך יותר, אבל אני מוחה נגד זה. אין בין זה לבין העניין שום דבר. אבל תגיד את דבריך.
ג'מאל זחאלקה
¶
בעקבות הצעת החוק פניתי לוועד בעלי המחצבות בגדה המערבית. הייתה לי ישיבה ארוכה מאוד איתם, והם נתנו לי אינפורמציה חשובה מאוד על מה שקורה, על חשיבות הענף בשטחים הכבושים. גם אני וגם הם דנו בהשלכות החמורות של הצעת החוק הזאת. היא בעצם חיסול המחצבות האלה כי הן מחצבות שלא מקבלות, מטבע הדברים, רישיון ישראלי היות שישראל כבשה אותן. דרך אגב, רישיון פעולה הם הגישו בשנת 94' ולא קיבלו אף תשובה. לא מתייחסים לבקשות שלהם- -
ג'מאל זחאלקה
¶
החוק הבינלאומי הוא שחל בשטחים הכבושים, ולא החוק הישראלי. מדינת ישראל כרתה באופן לא חוקי ובניגוד לחוק הבינלאומי בשטחים הכבושים, וזאת גניבה וניצול קולוניאלי של אוצרות טבע.
אבל לעניין החשוב ביותר
¶
הם פנו לרשות הפלסטינית ולטוני בלייר ולארגונים בינלאומיים אחרים, והייתה פנייה לישראל, והתשובה הישראלית הרשמית שהם קיבלו היא שהחוק הזה לא יופעל בשטחים הכבושים בגדה המערבית. אין לו תחולה בגדה המערבית. אם כך הוא הדבר, אני מוכן להסיר את התנגדותי לחוק אם המציעים יסכימו לכך שלא תהיה לו כל תחולה בשטחים הכבושים, כולל תחולה על ישראלי שקונה בשטחים האלה.
יריב לוין
¶
בשטחים הכבושים לא תהיה לו תחולה – זה אני יכול להרגיע אותך. ביהודה ושומרון, תהיה לו גם תהיה לו.
ג'מאל זחאלקה
¶
החוק הזה הוא במסגרת הרדיפה של עמותות של מתנחלים ומתנחלים נגד בעלי המחצבות הערבים בגדה המערבית. זה ענף חשוב מאוד לפרנסתם של אלפי אנשים, של אלפי משפחות. גזילת הפרנסה בצורה סיטונאית שנעשית במסגרת דמוקרטית כביכול היא אות קלון אם החוק הזה, חס וחלילה, יתקבל.
אני הצעתי הצעה, שלדעתי, היא ראויה: אם יש ניקיון כפיים אז עמותת "ירוק עכשיו" יכולה להסכים לה. אם הם לא באים לפגוע בפלסטינים אז, בבקשה, שתהיה תחולה על הגניבה של החולות בקיסריה ובמקומות אחרים - -
ג'מאל זחאלקה
¶
היות שמדובר בוועדת כלכלה אני מבקש שתוגש לוועדה לפני העברת החוק הזה בקריאה ראשונה תחקיר או איזשהו דוח על ההשלכות הכלכליות של החוק על הכלכלה הפלסטינית.
חבר כנסת כרמל שאמה, אני מעלה שתי נקודות, ולדעתי, אתה צריך להתייחס אליהן בכובד ראש: אחת, מה ההשלכות – אנחנו לא יכולים להעביר חוק בלי לדעת; לא יכולים להעביר חוק כמו גנבים בלילה. צריכים להעמיד בפנינו את ההשלכות החמורות של החוק הזה על הכלכלה ועל הפרנסה של אלפי תושבים בשטחים הכבושים, ואם ממשלת ישראל מסכימה לשלילת פרנסתם – זאת השאלה שעומדת כאן – האם ממשלת ישראל רוצה להצהיר בפני העולם – זה השלום הכלכלי של נתניהו – לגזול את פרנסתם של אלפי משפחות. מדובר בדבר חמור מאוד, וזה יגרום למשבר פוליטי חמור מאוד.
ג'מאל זחאלקה
¶
איזה חוק? איזה "חוקי"? אין תחולה של החוק הישראלי בשטחים הכבושים. זאת החלטה של המושל הצבאי. הכנסת לא מחוקקת חוקים - - -
ג'מאל זחאלקה
¶
אני מציע לא להעביר את החוק כל עוד לא קיבלנו תשובה על שני דברים: האם אכן הייתה הבטחה ישראלית שהחוק לא יחול - -
ג'מאל זחאלקה
¶
אני מבקש שתי תשובות: אחת, דוח על ההשלכות הכלכליות של החוק גם בישראל וגם בשטחים הכבושים, אבל בישראל יכול להיות שהמשרדים הממשלתיים השונים יגישו, אבל השטחים הכבושים צריך תחקיר מיוחד - -
ג'מאל זחאלקה
¶
- - האם ממשלת ישראל עומדת מאחורי התשובה שלה לפלסטינים על כך שהחוק הזה לא יחול על השטחים הכבושים.
ג'מאל זחאלקה
¶
על זה אני רוצה לקבל תשובה, ואחר כך אני אתייחס.
חבר הכנסת אריאל, אתה תלמד קצת נימוס כשאתה מדבר עם אנשים.
יוליה שמאלוב-ברקוביץ
¶
הוא לא אמר שאני לא קיימת, הוא אמר שאני לא חשובה. אבל הוא נורא התעצבן תוך כדי שהוא אמר שאני לא חשובה, אז כנראה אני מאוד חשובה.
יוליה שמאלוב-ברקוביץ
¶
לא, רק רציתי לדעת את מי הוא מייצג. רציתי לדעת מתי הוא טיפל בפעם האחרונה במצב הרפואה בכפרים שהצביעו בשבילו? או חינוך - -
יוליה שמאלוב-ברקוביץ
¶
אז הגיע הזמן שנגיד לו את זה – שהוא אמור לייצג את אזרחי המדינה שהצביעו בשבילו ולא להיות גיס חמישי של פלסטין.
ג'מאל זחאלקה
¶
החוק פוגע גם במאות משפחות בישראל, שמעבדות אבן וקונות אבן וסוחרות באבן. זה לא מעניין את החוק.
דורון טישמן
¶
אני היועץ המשפטי של איגוד יצרני חומרי מחצבה בישראל שמסונף להתאחדות התעשיינים ומאגד את מרבית המחצבות המוסדרות והחוקיות בישראל. לפי בקשת היושב ראש, אני לא רוצה להיכנס כרגע לסעיפים, אבל יש נקודה אחת מרכזית שמטרידה אותנו: ככלל אנחנו מאוד תומכים בהחמרה עם חציבה פיראטית. זאת מכת מדינה, וזה יוצר לחברים אצלנו תחרות בלתי הוגנת. חברים אצלנו משלמים מיסים, עומדים בדרישות איכות הסביבה, משלמים תמלוגים, עובדים כחוק; וכשיש חציבה פיראטית נחסכות כל ההוצאות האלה, וכתוצאה מכך הם יכולים לתת מחירים נמוכים יותר, ויש פה תחרות בלתי הוגנת.
הדבר שמטריד אותי במיוחד הוא נושא רישיונות החציבה. לכל החברים אצלנו יש רישיונות חציבה, אבל רישיונות החציבה שמוצעים על-ידי המשרד לתשתיות לאומיות הם תקופתיים, והם מחודשים מעת לעת. לצערי, החידוש הזה לא תמיד נעשה בזמן. מכל מיני סיבות בירוקרטיות, טכניות ומקצועיות הרבה פעמים חידוש רישיון חציבה נעשה לפעמים חודשים, לפעמים שנה, לפעמים יותר, לאחר שהרישיון הקודם פקע. אני מדבר על מחצבות חוקיות ומוסדרות. כפי שזה מנוסח כרגע, יש חשש שביום שרישיון החציבה יפקע ולפני שהוא יחודש יאמרו, אתם עבריינים, אסור לעבוד איתכם וכולי. מה שאני מבקש כנקודה מרכזית הוא לסייג את התיקון הזה שאנחנו תומכים בו באופן כללי, ולומר שהוא לא יחול על מכרה או על מחצבה שהרישיון לחציבה או הכרייה שלה פקע וטרם חודש. תודה.
חנוך סער
¶
אני מחברת נגב מינרלים תעשייתיים. אנחנו חברה שמתעסקת בתחום התעשייה הכימית.הסלעים הם בעצם חומר הגלם לייצר את המוצרים הכימיים, כך שיש לנו גם מפעל שמייצר מוצרים כימיים וגם מכרה שממנו אנחנו כורים את חומרי הגלם לייצור המוצרים.
אני מבקש להסיט את תשומת לבם של יזמי החוק לכך שבתוך פקודת המכרות זה מורכב יותר –זאת לא מחצבה אחת שעובדת באותה צורה, אלא זה מגוון יותר. יש שם מחצבים, ויש שם אבני מחצבה, ויש הבדל בין שני הדברים. לכן כמו שזה רשום בהצעת החוק זה פוגע מראש בחברה שלנו שמתעסקת בתעשייה כימית ועובדת לגמרי על-פי החוק, כפי שאמרה עורכת הדין רוית ברעם. זה פוגע בנו מראש מכיוון שזה לא מתאים לצורה החוקית שבה מפעל כימי עובד. לכן אני מבקש להיכנס יותר לעומק להבין את המהות, איך הדברים עובדים, ולהתאים את הנוסחים לדרך שבה פועלות חברות רציניות וגדולות פועלות בשטח על-פי חוק.
ענב שוורץ
¶
שלום. אני מנהלת תחום תעשיות בנייה ופיתוח עסקי בהתאחדות התעשיינים. אני רק רוצה לחדד את דבריו של עורך הדין טישמן ולהוסיף שכמובן אנחנו מברכים על החקיקה בנושא נגד עבריינים כדוגמת מחצבות פיראטיות, וכמובן, אנחנו מברכים על אכיפה כנגד אותם עבריינים, אבל אנחנו רק רוצים להביע הסתייגות ובעצם את חששנו, שהאכיפה כאן תתבצע לא רק כנגד אותם עבריינים, אלא כפי שדורון אמר, גם כנגד המחצבות / המכרות שפועלים על-פי חוק, וייפלו כאן למכשולים על-ידי אותה חקיקה בגלל בירוקרטיה.
כמו כן אנחנו חושבים שבחוק יש איזושהי בעיה של חוסר מידתיות באכיפה. אני לא רוצה להיכנס לסעיפים, אבל יש כאן סעיפים שנותנים עונשים ממש חמורים על עבירות של תלייה - -
ענב שוורץ
¶
באמת מאוד חשוב לי להדגיש שהאכיפה תהיה בצורה מידתית ובאמת יממש את מטרתו כנגד עבריינים, כנגד מחצבות פיראטיות. תודה רבה.
יוסי יוסי וירצבורגר
¶
אני המפקח על המכרות, שלא נותן את הרישיונות בזמן בגלל בירוקרטיה. אם המחצבות היו חותמות על הרשאות שמנהל מקרקעי ישראל חתם איתן – אין שום בעיה. כשמאשימים מישהו אחר צריך להסתכל במראה, אם האשמה לא בך. לכן החוק הזה צריך לחול על כל מחצבה שעובדת בלי רישיון חציבה. אם למחצבה אין רישיון חציבה מכיוון שהם לא חידשו את הרישיון זאת חציבה לא חוקית, והם יודעים גם היום שהמחצבות הגדולות שצריכות חומר נפץ, לא מקבלות חומר נפץ אם יש עיכוב הבירוקרטיה. לכן אין לנו בעיה עם החוק מהבחינה הזאת.
החוק מכיל שלושה חלקים מרכזיים
¶
הראשון – חובת תליית רישיון חציבה במחצבה. לא צריך לתקן את החוק הזה. תקנות המכרות, 1978 כבר אומרות שצריך להיות רישיון חציבה. לא כתוב "גלוי", ומספיק להוסיף בתקנות מילה אחת: "גלוי", והחלק הראשון של החוק הזה מתייתר. החלק השני מדבר על סעיפי 86 ומדבר על ההפרדה, ויהיה רק על מכרות ולא על מחצבות.
דבר נוסף – אנחנו לא רוצים את סמכויות האכיפה, ואני אסביר למה. אני אמון היום רק על שטחי ישראל ולא מעבר לקו הירוק, וכשאני או נציגיי תופסים מחצבה לא חוקית אנחנו קוראים לניידת משטרה, והיא מגיעה. עם כל הכבוד לי ולפקחים שלי שאנחנו יכולים להיראות מאוד מפחידים – שוטר וניידת זה הרבה יותר מפחיד. צריך להבין שסעיפי 111 נותנים לנו אפשרות לחלט את הרכב שביצע את העבירה. אני לא רואה עבריין שביצע חציבה או כרייה לא חוקית נותן לי לקרוא לגרר ולהעמיס את הבאגר שלו ולנסוע איתו לחולון. לשוטר הוא כן נותן. עם הסעיף השלישי של 111 אין לנו בעיה.
יוסי וירצבורגר
¶
מעבר לקו הירוק יש מפקח על מכרות אחר שעובד מטעם המנהל האזרחי. הוא גם מפקח על המכרות. הייתי שמח שזה יהיה גם בתחום שלי, אבל לצערי, בגלל דברים בירוקרטיים - -
אביטל בגין
¶
שלום. אני ממשרד המשפטים. החלטת ועדת שרים היא שההצעה תקודם בתיאום; שלא יואשם בעבירה פלילית מבצע פעולה שלא ידע שמדובר במכרה בלתי חוקי, ושאכיפת החוק תיעשה על-ידי משטרת ישראל.
השאלה היא האם אתם רוצים התייחסות כללית או להתקדם לפי הסעיפים.
איתי עצמון
¶
הקראה: הצעת חוק לתיקון פקודת המכרות (פעולות אסורות במכרה בלתי מורשה), התשע"א–2010
תיקון סעיף 3 1. בפקודת המכרות (להלן – החוק העיקרי), בסעיף 3, האמור בו יסומן "(א)" ואחריו יבוא:
"(ב)
העתק מתעודת היתר, רישיון לחיפוש, זכות כרייה או חוזה חכירה לכרייה בתוקף על פי פקודה זו, יוצג במקום קבוע, נגיש ונראה לעין בשטח בו מבוצעת העבודה לפי התעודה או החוזה,לפי העניין."
יעל ישראל
¶
בהתייחס להערה של מר וירצבורגר. אני מבינה שאתה מבקש תוספת לתקנה, וזה משהו שאנחנו לא יכולים לעשות במסגרת הצעת החוק. אנחנו מבקשים להשאיר את הסעיף הזה. במידה שתהיה תוספת כמו שהוא ביקש בתקנות והשר יוסיף אותן, ואז אנחנו נסכים למחוק את זה.
יוסי וירצבורגר
¶
אמרתי שאני רוצה לשנות את התקנות ולא את החוק, אבל אם כבר משאירים את זה בחוק צריך להיות כתוב פה גם "רישיון חציבה".
יוסי וירצבורגר
¶
אנחנו נשנה את התקנה כי יש פה בעיה. מה אומר "רישיון חיפוש"? אין כלום בשטח. אני נותן אישור לבן אדם לאסוף אבנים בלי מכונות קדיחה, בלי באגר, בלי כלום. איפה הוא יתלה את זה?
קריאה
¶
יש מכרות ומחצבות שאין בהם שום מבנה. יש שם ציוד נייד, אז ידביקו את זה על הבאגר, והוא ייסע עם זה?
רוית ברעם מזור
¶
הרבה פעמים הכרייה עצמה היא לא במקום קבוע, היא באתר אחר בכל פעם. כל יום זה במקום אחר – תזיז את השלט?
אורי אריאל
¶
יש דרכים שמובילות – הרי על מה אנחנו מדברים? אנחנו מדברים על משאיות שיוצאות עם חומר במכרה שאין לו רישיון. עזבו רגע את ההערה - -
אורי אריאל
¶
אפשר, ברשותך?
ההערה שלא מקבלים רישיונות בזמן – תכף נראה מה לעשות איתה. אבל במחצבות שאין להן רישיון – הרי לכל מחצבה יש דרך שמובילה אליה, ואם לא אחת – שמונה. בשמונה המקומות האלה אנחנו רוצים לדבר ולהזהיר את בעלי המשאיות, אנחנו לא רוצים את המטיילים. המטיילים שמים שלטים אחרים. קחו את הדרכים האלה, ותשלטו, תצלמו שתהיה לכם עדות ששמתם.
אורי אריאל
¶
לא A4. אנחנו נכתוב בתקנות שזה יהיה A19. עם כל הכבוד, אתם יודעים לגדר ויודעים לשים שלטי אזהרה כפי שהיושב ראש שאל. אבל לפי החוק, יהיה מותר - -
רוית ברעם מזור
¶
לא יהיה מותר. לפי החוק, יהיה כתוב שצריך, ואז יבואו ויאמרו לנו, אוקיי, תביאו היתר בנייה, או עכשיו צריך להכין את התב"ע, ולתקן את התב"ע ולפרסם ולחכות ולהפקיד ולחכות מספר חודשים. זה לא כל כך פשוט כמו שזה נשמע.
היו"ר כרמל שאמה
¶
כמו הודעה על הפקדת תוכנית בתכנון ובנייה – יש גודל השלט, מציבים אותו על עמוד או על שני עמודים, ותקבלו אישור לזה בחוק. לא נגיד לכם לעשות משהו שהוא לא חוקי, זה ברור. נעתיק את המנגנון שקבוע בחוק התכנון והבנייה. זה יהיה בתקנות?
דורון טישמן
¶
המילה "בתוקף". זה מתקשר למה שאמרתי קודם לכן. הפיקוח על המכרות במשרד התשתיות זה באמת גוף שראוי לשבחים ועובד בצורה מאוד יעילה. העניין הוא שהוא תלוי בגורמים נוספים; למשל, הוא לא מוציא רישיון עד שהוא לא מקבל אישור ממנהל מקרקעי ישראל. במנהל מקרקעי ישראל זה קצת יותר מורכב. לפעמים צריך להגיש כל מיני מפות או תוכניות. אומרים, לא, הקנה מידה לא נכון. יש איזשהו תהליך, ולא בכל רגע נתון יש רישיון שלא באשמת החוצבים. אז אני מבקש רישיון חציבה בתוקף אחרון, אבל לא יכול להיות שיום אחרי הכרייה - -
דורון טישמן
¶
אם אדוני שואל אותי – הסכמי הרשאה למחצבות משנת 98' עד לפני שנה לא היו בכלל. עכשיו מתחיל בטפטוף.
יוסי בר-ניב
¶
אני אענה על זה. אני רוצה לחלוק על דבריו של חברי דורון. אין דבר כזה שמחצבה לא מקבלת רישיון אם היא בסדר ואם האשמה של העיכוב היא על מדינת ישראל. זה לא משנה אם זה מנהל מקרקעי ישראל או גורם אחר. כל עוד ה- - - הבירוקרטיה שלנו בעל המחצבה יקבל מאתנו הסכמה, מהמפקח על המכרות, לקבל רישיון. מחצבה שלא מקבלת הסכמה להוצאת רישיון יש בה בעיה. לכן הניסוח הזה הוא בסדר גמור. לא צריך לתת ארכות אחרות.
דורון טישמן
¶
אני יכול לתת דוגמה נוספת: יש מחלוקות קשות עם המנהל, אני לא אסתיר את זה, שחלקן מגיעות גם לדיונים בבתי המשפט. אז יש דיון בבית משפט, וצריך שבית משפט יכריע במחלוקת.
היו"ר כרמל שאמה
¶
אנחנו רוצים למצות נקודה-נקודה. אפשר להציע מנגנון שרישיון שפקע ייחשב לצורך החוק הזה בתוקף לחצי שנה, אלא אם כן הממונה - -
יוסי וירצבורגר
¶
זה החוק שמסדיר את כל המחצבות. מציעים פה שהמחצבה נגמרה עד 1 בדצמבר 2012, והיא לא סופרת אותי עד 30 ביוני 2012.
היו"ר כרמל שאמה
¶
אבל אתה לא מקשיב עד הסוף. אם לא תקפוץ ותקשיב עד הסוף תוכל להתייחס ברצינות. אמרתי שניתן בברירת המחדל את הארכה הזאת, אלא אם כן הממונה על המכרות והמחצבות יודיע להם אחרת ויוכלו לערער על ההחלטה הזאת, כמובן ולתקוף אותה ואת הסבירות שלה. לך יהיה שיקול דעת, איפה אתה באמת חושב שלא מגיעה להם הארכה הזאת מסיבות כאלה ואחרות, ותוציא החלטה. משאירים את שיקול הדעת שלך. אבל מאחר שאתה הולך כאן לסנקציות פליליות, פג רישיון, למחרת הגיע בעל משאית, פרק ולקח – מה עשינו? זה הגיוני? אנחנו לא רוצים שתיווצר כרייה בלתי חוקית. אבל אם מישהו היה חוקי סביר להניח שיש ביניכם מחלוקת ובירוקרטיה. טווח כזה של זמן הוא סביר, ועדיין יש לך שיקול דעת להוציא לו מידית. להגיד לו, במקרה זה לא מגיעה לך שום ארכה מנימוקים אלה ואלה. יחשבו שאתה טועה – יתקפו אותך בבית משפט.
אורי אריאל
¶
מה הצעת, שביהודה ושומרון לא תהיה ארכה? אין שיקול דעת.
זחאלקה, הסכמנו שביהודה ושומרון לא תהיה אורכה אפילו לא של יום אחד. לאור דרישתך.
ג'מאל זחאלקה
¶
יש לך סמכות. אז יש הבדל ב-common sense בין מכרה שלא חודש תוקף רישיונו מסיבה זו או אחרת לבין מכרה שאתה הודעת שהוא סגור.
ג'מאל זחאלקה
¶
צריך להיות הבדל בענישה ובמידתיות. אם מכרה סגור ומישהו פותח אותו, צריך שתהיה ענישה. אבל אם מישהו לא חידש אנחנו צריכים למצוא את הדרכים לא לפגוע גם בפרנסתם של אנשים, במיוחד לא בפרנסתם של העובדים. אני מתאר לעצמי שיש מחצבה שיש בה 20 עובדים – זה יתעכב, מה יהיה עם העובדים האלה? אנחנו גם צריכים לתת את הדעת - -
ג'מאל זחאלקה
¶
אני מציע לשפר את ההצעה – לעשות הבדלה בין רישיון שלא חודש לבין מקרה שהמפקח אומר, אנחנו סוגרים את המכרה הזה מסיבה זו או אחרת.
ג'מאל זחאלקה
¶
אתה תקבע תקנות שתהיה מידתיות, אבל לא לשים את החרב על הראש של העובדים אם זה יתעכב בחודש מסיבה זו או אחרת. אני חושב שיש הבדל. הרי אתה מונית לפקח על העניין, ואתה בעצמך רואה הבדל בין מכרה שאתה אומר שבו לא צריך בכלל לפעול לבין מכרה שעדיין לא סידר את רישיונו. יש הבדל בין שני המקרים האלה.
אביטל בגין
¶
נראה לי שהקביעה שמי שאין לו רישיון יראו אותו כאילו יש לו רישיון לגבי כל הפקודה היא קצת מרחיקת לכת. אולי רק לגבי הסעיף הזה.
היו"ר כרמל שאמה
¶
לא, לא. אני מתכוון שלא יהיו סנקציות כלפי אדם שמגיע למכרה שפג לו הרישיון אתמול – שלא ייפול בפער הזה.
היו"ר כרמל שאמה
¶
אם צריך לקבוע סעיף בנפרד נקבע את זה בכל סעיף בנפרד. אנחנו אומרים שלצורך העניין מאחר שהכול מותנה אם יש רישיון או אין רישיון, רישיון פג, והבנו שיש פה תהליכים שכשרישיון פג לוקח זמן עד שמחדשים. איפה הצדק? זה כרגע פחות - -
יוסי וירצבורגר
¶
היושב ראש, אני חוזר בי, לא צריך יום אחד. אם עכשיו אנחנו מדברים רק על התיקון הזה, כבר היום מי שחוצב לא חוקית מואשם בעבירה פלילית. כל סעיף 111 - -
יוסי וירצבורגר
¶
- - זה ברמה פלילית, ברמת פשע. בעצם אנחנו אומרים רק על התיקון הזה שזה לא, זה משהו - -
היו"ר כרמל שאמה
¶
לא הבנתי. מי שחוצב ללא רישיון אף פעם – זה לא קשור לתיקון הזה. מי שהפעיל מחצבה ועבר למצב שאין לו רישיון- -
יוסי וירצבורגר
¶
אז עד היום גם כש- - - חודש-חודשיים, כנראה, שיקול הדעת היה נכון. לא יום אחר כך הלכתי לפרקליטות ולמשטרת ישראל להגיש תביעה.
יוסי בר-ניב
¶
אני יכול להוסיף, בבקשה? אני הממונה על המפקח הארצי למחצבות במנהל מקרקעי ישראל. יש מצב, כמו שחבר הכנסת זחאלקה סיפר, שבו פג רישיון חציבה. אנחנו לא מרשים לאותו בעל מחצבה לחצוב. אבל זה לא אומר שאנחנו לא מתירים לו להוציא חומר גלם שהוא כבר הכין במחצבה. כלומר משאיות יכולות להיכנס, לקחת סחורה ולצאת מהמחצבה של אותם חומרים שכבר הופקו ולא לכרות חומר חדש. כלומר אין מצב שהמחצבה מפסיקה לגמרי לעבוד; אסור לה לחצוב חומר חדש. מותר לה לקחת ולמכור חומרים שכבר נחצבו ועובדו. זאת אומרת, אם פג רישיון, ואנחנו לא מחדשים לו רישיון אין סגירה מידית של המחצבה. ייתכן שהפרוצדורה עד שהוא יקבל רישיון תיקח חודש-חודשיים-שלושה, אבל בינתיים במאגר שלו הוא יכול להשתמש, אבל לחצוב חומר חדש אסור לו.
דורון טישמן
¶
מה קורה עם משאית שמוציאה את החומר הזה? לפי זה, נהג המשאית הוא עבריין. צריך לסייג את זה גם.
היו"ר כרמל שאמה
¶
נראה אם יש לזה מנגנון דומה גם ברישיון רכב – אם הוא פג, ולא עברו שישה חודשים מיום שהוא פג אז יש סנקציה אחת. ואם עברו שישה חודשים יש סנקציה אחרת. זה עניין של מידתיות. מכרה שהיה לו רישיון ופג הרישיון זה לא דומה למי שכורה בלי רישיון. אנחנו עדיין משאירים אצלכם, אנשי המקצוע, את הסמכות לקצר את התקופה הזאת עד אפס ספציפית פר-מקרה. אני לא מבין מה הבעיה.
איתי עצמון
¶
אם זה ענישה זה משהו ששייך לסעיפים הפליליים. אם אתה מדבר על הוראה כללית שתחול עכשיו לאורך כל הסעיפים - -
אביטל בגין
¶
יש עוד עבירות בפקודה שאנחנו לא בוחנים אותן כרגע, ואנחנו לא יודעים מה תהיה השפעה של הוראה כזאת. זה משהו שכדאי לעבור על כל הסעיפים ולראות.
איתי עצמון
¶
בחלק ט', חלק העונשין בפקודה, יש כמה וכמה עבירות, בין היתר גם עבירה על חיפוש או כרייה שלא לפי הוראות פקודה זו. יש כבר היום עבירה שהסנקציה עליה היא מאסר של שנה. יש עוד ועוד רשימה של עבירות. צריך לבדוק את העניין הזה יותר לעומק לפני שאנחנו קובעים.
איתי עצמון
¶
כיום לפי סעיף 88 לפקודה: "כל המחפש או חוקר או כורה שלא לפי הוראות פקודה זו" – וזה חל גם על מכרות, לרבות מחצבות – "יואשם בעבירה, ויהיה צפוי למאסר שנה אחת ולתשלום כסף". אני לא אמשיך לקרוא את הסעיף.
יוסי וירצבורגר
¶
ואם עכשיו לא כרו את אבן הצפחה אז זה לא מכרה, זאת מחצבה. הסעיפים עד 107, כולל, מדברים על מכרות.
היו"ר כרמל שאמה
¶
התיקון לחוק מדבר על נהג משאית שמגיע למכרה. יש לו אחריות, נכון? אז אני לא חושב שזה הגיוני להגיד שאם אתמול פג הרישיון הנהג יהיה אחראי; שהוא צריך לבדוק אם הוא בא כל יום – יכול לקרות מקרה. אתם רוצים להטיל עליו סנקציה פלילית, אז פה נדרשת ההבחנה הזאת. מכיוון שאתם כוללים את כולם בתוך המשקל של הסנקציות, ובצדק, צריך ללכת על טווח ביטחון.
רוית ברעם מזור
¶
ברשותכם, הערה מאוד מהותית: אם הבנתי נכון הרציונל של כל הצעת החוק הזאת זה לנסות להילחם בעיקר במחצבות פירטיות. גניבות של חומרי מחצבה זאת תופעה מוכרת בארץ; גניבות של מחצבים – לא ממש. אני לא חושבת שקיימת תופעה כזאת, והיא גם לא ממש מעשית. יש פה חוסר מודעות מאוד מורגש לגבי ההבדל בין מחצב לבין חומר שניתן לכרותו במחצבה שמוגדר כחומר חציבה – ראו סעיף 108 לפקודת המכרות. ההוראות שחלות על חומר חציבה זה חלק י"ב לפקודת המכרות, סעיפים 108 ואילך. ההוראה שמתייחסת למחצבות לעניין הענקת רישיון ולעניין אי פתיחת מחצבה ללא רישיון קבועות בסעיף 109 לפקודת המכרות ולא בסעיף 3. סעיף 3 לא עוסק בכלל מחצבות. למעשה, באתם והצעתם איזשהו תיקון שחל על כל העולם ואשתו שממש לא מגיעים לשום תופעות פירטיות מהסוג שאתם רוצים להילחם בו, ומצד שני המחצבות – אפילו לא נגעתם בהן ולא ליטפתם אותן מרחוק. כלום.
זה משהו חסר היגיון בעיניי. אם כבר היה צורך לתקן משהו, אם בכלל, אנחנו מדברים על סעיף 109 לפקודת המכרות ולא על סעיף 3. תעודת היתר, רישיון לחיפוש, זכות כרייה או חוזה חכירה לכרייה – כל אלה מונחים מעולם המחצבים, לא מעולם המחצבות. בעולם המחצבים אין תופעה של חציבה פירטית, ואין מכרות פירטיים – זה לא קיים בכלל. אי אפשר לגנוב מחצב בלי לדעת בדיוק איפה הוא ולחפש אותו ולחפור ולעשות סקרים גיאולוגיים מאוד רציניים, ואז כשיהיה לך מפעל לעבד אותו, שהוא מאוד מורגש ובולט – זה לא הולך ברגל. לכן כל הסעיף הזה הוא לא רלוונטי לתכלית החוק, לפחות לא לזאת המוצהרת. לעומת זאת הוא יהפוך את כל המכרות שפועלים היום בארץ כחוק לבלתי חוקיים מחר בבוקר. כי לא יעזור כמה הוראות – אולי תנפחו אותו ותעשו אותו עמוד אחד עם כל מיני סייגים וסייגים על החובה לשים שלט, אבל לא יעזור כלום – בסופו של דבר לפחות במכרות שאני מכירה לכריית מחצבים, ובוודאי שלא באתרי חיפוש, אין מקום לשים שלט - -
יעל ישראל
¶
סליחה שאני קוטעת אותך כשאת מדברת המון המון, ובצדק. גם דובר על הנושא הזה גם עם משרד התשתיות וגם עם משרד המשפטים. זאת אכן טעות. את צודקת לגמרי. כל מה שאנחנו רוצים זה להתייחס לסעיף 109 ולא לסעיף 3. הוא באמת לגבי מחצבות ולא לגבי מכרות. כל מה שאמרת הוא נכון - -
ג'מאל זחאלקה
¶
בגדה המערבית אין מכרות. מזל שלכם שאין מכרות בגדה המערבית, אחרת היו מחוקקים חוק שכל מכרה שנמצא ב - -
איתי עצמון
¶
אם אנחנו מדברים רק על הצגה של רישיון חציבה, רישיון למחצבות, ולא על שאר הרישיונות שנקובים כאן – על זה אנחנו מדברים?
יריב לוין
¶
האמת היא שבעיניי הדרך שאפשר אולי להציע לפתור את העניין היא לקבוע סעיף שיאמר שביחס למקרים שבהם פג הרישיון לא יינקטו הצעדים האלה טרם המצאת אזהרה או משהו מהסוג הזה. אז בעצם זה נותן איזשהו יתרון למי שכבר עבד ופעל על-פי רישיון. כי אני מניח שלא תצא אזהרה במקום שבו יש כוונה להסדיר את העניין ולאפשר לו לעבוד. לעומת זאת במקום שאין בו כוונה כזאת תומצא אזהרה, ולאחריה יינקטו הצעדים.
איתי עצמון
¶
חבר הכנסת לוין, אני לא כל כך רואה את ההוראה העונשית על אי הצגת שילוט. אין הוראה כזאת. הענישה היא כלפי מי שמסתמך על - - -
איתי עצמון
¶
אבל אם אתה מדבר על הגנות כלפי מי שעלול לבצע עבירה כזאת בהסתמך על השלט, המקום הוא לא כאן. בסעיף הזה בתיקון לסעיף 1 להצעת החוק מדובר על השילוט.
יריב לוין
¶
ברור לי. אני חשבתי שאתם רוצים לפתור את העניין באופן כולל לגבי כלל הנושאים. אבל לדעתי, את השילוט אפשר להוריד לתקנות, ובזה לפתור את כל העניין. אז הוא יורד מהחוק ונפתרה לך הבעיה.
איתי עצמון
¶
כלומר למעשה אתה מציע להסמיך את שר התשתיות לקבוע בתקנות הוראות לעניין חובת החרגה של שילוט?
איתי עצמון
¶
השאלה היא האם אתם רוצים להסתמך על רצונו הטוב של השר לתקן את התקנות או לקבוע את זה לחקיקה. זאת השאלה.
רוית ברעם מזור
¶
תלוי בסוג החול. החול שבראש שלך שמשמש לענף הסלילה והבנייה זה חומר מחצבה. יש סוגים ייחודיים של חולות שלא בגלל שהם מכונים "חול", אלא בגלל תכונות מיוחדות של החומר הם מחצבים, אבל אז כל מה שאמרתי לגבי מחצבים תקף לגביהם. הם לא הולכים לתעשיית הסלילה והבנייה.
יוסי וירצבורגר
¶
פעולות חציבה הן במחצבה; פעולות כרייה הן במכרה. זה לפי פקודת המכרות. לפי העברית, כרייה זה מקום שלא צריך חומר נפץ, וחציבה זה עם חומר נפץ ועם באגרים דברים כאלה.
יוסי וירצבורגר
¶
לא. לפי העברית אתה אומר, אני כורה חול. אבל לפי פקודת המכרות, הרישיון שאני מוציא לו הוא רישיון חציבה.
איתי עצמון
¶
סעיף 109 מדבר על רישיון לחיצוב. הוא בעצם קובע חובת רישוי לגבי פתיחת מחצבה ועבודה במחצבה.
דורון טישמן
¶
לסייג את זה לחול. קוראים לזה חציבה, אבל זה משהו שונה לגמרי, חול וחצץ. חול זה פשוט כף שאוספת. לא צריך לאתר את השטח, לא צריך לחשוף את - - - זה משהו אחר לגמרי.
היו"ר כרמל שאמה
¶
אני מבקש מהמציעים לעשות התאמות לקראת הישיבה הבאה כי אנחנו לא מצליחים להתקדם לשום מקום בסיפור הזה. תבואו מגובשים.
יריב לוין
¶
כן, בלי להתייחס בהצעת החוק, אלא אם יגיד לנו משרד המשפטים שהשר לא מוסמך להתקין הוראות כאלה בתקנות, על-פי הנוסח הקיים. אם זה המצב נצטרך לתקן בהתאם. אבל, להבנתי, אין בעיה, יש לו סמכות והכול.
איתי עצמון
¶
לשר יש סמכות; השאלה היא אם הוא יעשה שימוש בסמכות. התקנות האלה הן לא בפיקוח פרלמנטרי. אתה צריך להבין שברגע שאתה משאיר את זה לרצונו הטוב של השר - -
יריב לוין
¶
רבותיי, סוגיית השילוט היא דקלרטיבית, היא לא הדבר המהותי. המהות היא שלא יכרו באופן בלתי חוקי. האם יהיה שלט שבו אתה יכול להקל על הפקח לבדוק? בינינו, אני בטוח שאף אחד מהפקחים שלך לא סומך על השלטים, והוא בא מראש עם תיק מסודר ויודע בדיוק על מה הוא מדבר.
הילה כהן
¶
אני עורכת דין של "ירוק עכשיו". זה לא נועד לפקחים, זה נועד לאותם מובילים, קונים, סוחרים שמגיעים לשטח וצריכים לראות את הרישיון הזה.
יריב לוין
¶
אבל אז אתה לא חייב שלט. אתה יכול לחייב, ואתה יכול לומר שנהג משאית לא יוביל חומרים ממקום, אלא אם מוצג לו או נמסר לו העתק של רישיון שמאשר. אז אתה מתגבר על כל הטכנוקרטיה עם השלטים.
איתי עצמון
¶
סעיף 2 הוא סעיף מאוד ארוך שנוגע לסמכויות פקחים. לפי עמדה ששמענו כאן ממשרדי הממשלה, הממשלה מתנגדת בכלל לכל הסעיף. השאלה היא מהי עמדת הוועדה.
אביטל בגין
¶
יש פה שני סוגים: סמכויות הפיקוח – אנחנו לא מתנגדים, אבל אין צורך, ואם יש כבר פקחים, לפי הפקודה היום, שזה הסמכויות שמתאים שיהיו להם, או לסמכויות מעבר לכך – המשטרה צריכה להיות הגורם המטפל.
איתי עצמון
¶
את מתכוונת מבחינת סמכויות הפיקוח הכלליות? לגבי כל הפקודה? כי אני יודע שיש לגבי מחזור פסולת בנייה - -
אביטל בגין
¶
יש סמכויות כלליות שעליהם אני מדברת, שהן מאפשרות לפקח להגיע למכרה, לבדוק בפנקסים, לראות את הרישיון. אלה כבר סמכויות קיימות. סמכויות שהן מונחות חשד של עבירה צריכות להיות מופעלות על-ידי המשטרה.
איתי עצמון
¶
הקראה: תיקון סעיף 111א 3. בסעיף 111א לחוק העיקרי, בכל מקום, במקום "סעיף 111" יבוא "סעיפים 111, 111א1 או 111א2".
איתי עצמון
¶
הסעיף הזה מתקן את הסעיף שעניינו אחריות של נושא משרה בתאגיד לגבי עבירות שנוגעות, אם אינני טועה, רק למחצבות לגבי עבירות של כרייה שלא כדין במחצבה. ההצעה היא להוסיף כאן לרשימת העבירות שלגביהן ניתן להאשים נושא משרה בתאגיד גם את העבירות שמציעים בהצעת החוק. אולי עדיף לדון בסעיף הזה אחרי שאנחנו דנים בעבירות העיקריות, לא בעבירות של פיקוח על נושא משרה.
איתי עצמון
¶
הקראה: הוספת סעיפים 111א1 ו-111א2 4. אחרי סעיף 111א לחוק העיקרי יבוא:
"חובת המבצע פעולה בשטח מכרה 111א1.
איתי עצמון
¶
"חובת המבצע פעולה בשטח מכרה 111א1. (א)
לא יבצע אדם פעולה של מסחר, הובלה, טעינה או פריקה של תוצר כריה בשטח מכרה" – צריך להיות "מחצבה".
איתי עצמון
¶
נכון, יש הגדרה: "חומר חציבה" – "כל אחד מהחומרים שניתן לכרותם במחצבה". זאת הגדרה שמופיעה בסעיף 108. השאלה היא מהו "תוצר כרייה" כאן, אני לא יודע.
איתי עצמון
¶
אז אם כך: "לא יבצע אדם פעולה של מסחר, הובלה, טעינה או פריקה של חומר חציבה בשטח מחצבה, אלא אם הציג בפניו – כתוב "מנהל המכרה", צריך להיות "מנהל המחצבה" – מנהל המחצבה היתרים או רישיונות תקפים להפעלת המחצבה לפי פקודה זו ולפי חוק רישוי עסקים, התשכ"ח-1968 וקבלה הכוללת את הפרטים הכלולים בתוספת השישית".
דורון טישמן
¶
קודם כול, אני לא מבין מה עניינו של חוק רישוי עסקים לכאן. אם דיברנו על הצרות שלנו עם המנהל, אני לא רוצה לספר על כל הצרות עם הרשויות המקומיות. יש רישיון עסק לתקופה, רוצים לחדש אותו, הגדר לא בצבע הנכון, צריך לעשות כך או אחרת – אלה תהליכים שעושים, אבל זה לוקח זמן. רישוי עסקים בכלל לא שייך לפקודת המכרות.
נקודה שנייה זה המילה "תקפים" ששוב אנחנו חוזרים לנקודה שיושב הראש דיבר עליה.
לאה ורון
¶
אני רוצה להביא לידיעת הוועדה שגם מועצת המובילים והמסיעים וגם התאחדות הקבלנים והבונים הוזמנו לישיבה ומצאו לנכון שלא להגיע.
יעל ישראל
¶
אוקיי, אז אם ככה אולי זה מיותר. לגבי הנושא של "תקף" / "לא תקף" כמו בשילוט כדאי להתייחס לזה בסוף בצורה מסודרת כפי שהציעו ולא סעיף-סעיף להיתקע על המילה הזאת.
רוית ברעם מזור
¶
נקודה נוספת, אם אפשר, לעניין ישימות. מנהל המחצבה יצטרך להציג קבלה הכוללת את הפרטים הכלולים בתוספת השישית. מניסיון מנהלי מחצבות לא מחזיקים קבלות, לא מנהלים קבלות, לא מסוגלים להפיק קבלות - -
רוית ברעם מזור
¶
מי מטעם זה שמבצע את הכרייה. יכול להיות שיש למנהל המחצבה בוס, ויש הנהלה, ויש משרדים, ובמשרדים בטח יכולים להפיק קבלות כאלה או אחרות - -
דורון טישמן
¶
צריך לשנות אולי לתעודת משלוח. יש תעודות משלוח במחצבות החוקיות שמנפיק מנהל מקרקעי ישראל, ועליהן עושים את הפרטים האלה. מכניסים את הפרטים שבתוספת השישית.
דורון טישמן
¶
זאת גם בעיה. ברגע שמוכרים חומר מחצבה מהמחצבה החוצה, ודאי שזה רלוונטי. אבל אם אנחנו חוצבים גוש אבן, מה שנקרא "בולדר", ומעבירים את זה בתוך המחצבה לאזור המתקנים, ושם גורסים ומנפים ומנקים, ברור שאין שם תעודות וקבלות ותעודות משלוח.
דורון טישמן
¶
כתוב כאן: "פעולה של הובלה, טעינה או פריקה". אני מעמיס משטח החציבה את גוש האבן על המשאית שלוקחת את זה 500 מטר למגרסה – אני צריך לעשות תעודות? הנהג השכיר שעובד אצלי - -
אביטל בגין
¶
אנחנו באנו בדברים לפני הדיון עם העוזר של חבר הכנסת המציע, ויש לנו מסגרת שעליה אנחנו מסכימים של קביעת עבירה במתכונת של 111א1 שמדברת על הצגה של תעודה, ואחר כך איזושהי עבירה של המוביל שעושה את הפעולות בתוך המכרה. אני רואה מהדיון שיש חוסר בהירות לגבי המונחים, לגבי הדברים. אולי יכול להיות דיון אצל הייעוץ המשפטי פה שנוכל לסכם את הדברים לפני כן ולהביא את הדברים.
איתי עצמון
¶
חבל שממשלה מתנה תמיכה בהצעת החוק ולא מעבירה לנו את העמדות שלה. אני ניסיתי לברר מהי עמדת הממשלה ולא כל כך הצלחתי. לפי החלטת ועדת השרים.
אביטל בגין
¶
אבל לנו הייתה עמדה לגבי העבירות. אני פשוט ידעתי על הדיון רק ביום רביעי, ואז באמת התחלנו לנסות לתאם את העמדות. אבל אחרי התיאום הזה – לא עומדים מולנו כל הגופים שעוסקים בשטח שמביאים מידע שהוא מאוד חשוב לקביעה של ההחלטה.
יריב לוין
¶
אני מוכרח לומר שלפחות כאן הבעיה. הבעיה לא ברורה לי בכלל. הרעיון כאן הוא לא שכל פעם שמישהו מעמיס אבן על המשאית ירוצו אליו עם האישור ביד. בן אדם מגיע לעבוד במכרה, הוא צריך להסתכל שיש לו רישיון. אחר כך הוא עושה כל מיני פעולות – הוא פורק, הוא מעמיס, הוא לוקח את האבן ממקום למקום. זה לא תעודת משלוח לכל נסיעה שהוא עושה מנקודה א' לנקודה ב'. זאת בדיקה עקרונית שהמקום עם רישוי מסודר כאן. מה הבעיה בזה?
ענב שוורץ
¶
אי אפשר לדרוש ממנה בפעילות שמתרחשת בתוך שטח המחצבה או המכרה להתחיל לבקש קבלה או תעודת משלוח.
יריב לוין
¶
אני רוצה לעשות הפרדה בין שני דברים: בין העובדה שהוצג רישיון תקף שבזה, לפי דעתי, אין שום בעיה, זה פשוט וקל – לבין הסוגיה של קבלות החוצה. אני מבין שכאן הבעיה שלכם, אז צריך לנסח את הדבר הזה או בהפרדה בין דברים שיוצאים החוצה משטח המכרה לבין דברים שנעשים בתוך שטח המכרה עצמו. גם בזה אני לא רואה בעיה. דרישת הצגת הרישיון חלה על הכול מכול כול. כל מה שקשור בפרטים שהם מעבר לזה, שהם כבר ספציפיים ודומים לתעודת משלוח – את אלה אנחנו נייחד למה שיוצא החוצה, שיצא מהשער.
רוית ברעם מזור
¶
גם ההובלה, הטעינה והפריקה זה צריך להיות פעולות שמתבצעות לשם הוצאה החוצה ללקוח סופי, להבדיל למשל, מהובלה וטעינה או בתוך תחומי המחצבה, אבל לא רק, כי לפעמים יש מפעל סמוך במרחק של קילומטר-שניים מהמחצבה, והמפעל הזה הוא מפעל של בעל רישיון החציבה. הוא הולך ובאמצעות קבלן שלו, באמצעות עובדים שלו יביא את החומר מהמחצבה אל המפעל, וברור שלא לזה הכוונה.
יריב לוין
¶
אותי מעניינים שני דברים: א', שלא תהיה פעילות בפתח המחצבה בלי שיש רישיון. הרי הסעיף דורש שני מרכיבים: הוא אומר, תראה שיש לך רישיון, ופר-חומר תראה שיש לך קבלה עם כל הפרטים. אני בא ואומר שרישיון חייב להיות, אני לא רוצה שהוא יעשה פעולות בתוך המחצבה כשאין לו רישיון.
יריב לוין
¶
לא חשוב. אבל בזה אני לא רואה שום בעיה. הבעיה צריכה להיות במקום שבו צריך אישור ספציפי לחומר מסוים. שם אני אומר שצריך להבחין בין מה שנעשה בפנים שאנחנו לא נרוץ עם יומן עבודה כזה על כל מטר לבין ההוצאה של הדברים החוצה.
ג'מאל זחאלקה
¶
קודם כול אני חוזר על מה שאמרתי בהתחלה, שלחוק הזה יש השלכות ענקיות. אני לא יודע אם חברי הכנסת היושבים כאן, חוץ מהמתנחלים ואלה שיזמו את החוק, מודעים להשלכות החמורות. יש כאן כוונת זדון, בוודאי. מן הראוי היה לפחות לזמן את המנהל האזרחי שאחראי על מתן השירות בגדה המערבית.
היו"ר כרמל שאמה
¶
הערתך נרשמה, ואם הנהלת הוועדה תמצא לנכון לזמן אותם הם יזומנו. שמענו את ההערה. אם יש קשר, והם ימצאו לנכון להשתתף בדיון אנחנו נשמח.
ג'מאל זחאלקה
¶
שנית, בוועדה אנחנו, חברי הכנסת, לא מודעים לתהליך קבלת הרישיונות בגדה המערבית. זה תהליך שונה לגמרי. אני קיבלתי מכתבים מארגוני המחצבות בגדה המערבית, והם אומרים שהוגשו בקשות לרישיונות בשנת 96' ולא קיבלו תשובה על חלק גדול מהם עד היום. יש כאלה שקיבלו, אני לא אומר, אבל יש חלק גדול - -
ג'מאל זחאלקה
¶
אני לא אמרתי "דחוף". אתה מחוקק עכשיו חוק שיש לו השלכות על אלפי משפחות. אנשים יכולים למצוא שם ולא יהיה להם אוכל. המתנחלים מקווים שהם יעופו משם או רוצים להשתלט על השטחים שלהם - -
ג'מאל זחאלקה
¶
זה טוב מאוד שלא חוקקנו את הסעיף הזה. בעניין התחולה אני חוזר שוב על בקשתי הראשונה: אני רוצה שלוועדה יוצג מסמך עם ההשלכות הכלכליות של החוק הזה על המחצבות בכלל ועל המחצבות בגדה המערבית בפרט.
יריב לוין
¶
חבר הכנסת זחאלקה, אף אחד לא מונע ממך לבקש מה-מ.מ.מ דוח. לא מנע ממך עד עכשיו ולא מונע ממך גם עכשיו. אתה לא צריך לא את הוועדה ולא את רשות אף אחד, מה הבעיה? תבקש מה-מ.מ.מ כל דוח שתרצה. אין שום קושי.
ג'מאל זחאלקה
¶
אבל כוונת המשורר להחיל אותו. לא היו טורחים לבוא לכאן; לא מעניין אותם בכלל לא הירוק ולא השחור. זה ירוק של מתנחלים ושל גזלנים - -
היו"ר כרמל שאמה
¶
טוב, בסדר. בנימה אופטימית זו אנחנו נסיים את הדיון הזה, וכולם יהיו יותר ממוקדים לדיון הבא.
הישיבה ננעלה ב-12:45