PAGE
60
ועדת הכלכלה
14/11/2011
הכנסת השמונה-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב רביעי
<פרוטוקול מס' 654>
מישיבת ועדת הכלכלה
יום שני, י"ז בחשון התשע"ב (14 בנובמבר 2011), שעה 12:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 14/11/2011
תקנות שירותי תיירות (עסק מאושר לתייר), התשע"א-2011
פרוטוקול
סדר היום
<תקנות שירותי תיירות (עסק מאושר לתייר), התשע"א-2011>
מוזמנים
¶
>
אהובה זקן - סמנכל"ית בכירה למוצר התיירותי, משרד התיירות
עובד קדמי - יועץ משפטי, משרד התיירות
רם ליסטמן - סגן בכיר ליועץ המשפטי, משרד התיירות
שרון מאיר - לשכה משפטית, משרד התיירות
מאיה אלקריף - מתמחה בלשכה המשפטית, משרד התיירות
יעל מזרחי - ממונה בתי מלון ומסחר תיירותי, משרד התיירות
תמר קלהורה - עו"ד, משרד המשפטים
שיר כהנוב - עסקים קטנים ובינוניים, משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה
איתן אביבי - יושב ראש, איגוד ארצי למסחר
אריאל סטולר - סגן יו"ר, אגודת מורי הדרך
פניה שטרול - חברת מזכירות, אגודת מורי הדרך
לינור דויטש - יועצת משפטית, התאחדות האיכרים
היו"ר רוברט אילטוב
¶
אני מבקש לפתוח את הדיון על תקנות שירותי תיירות (עסק מאושר לתייר), תשע"א-2011. בבקשה, משרד התיירות.
עובד קדמי
¶
ראשית, תודה רבה על זימון הוועדה. הנושא שלנו הוא תקנות שירותי תיירות (עסק מאושר לתייר) – זה צריך להיות תשע"ב, על אף שכתוב שם תשע"א עדיין – 2011. הבקשה לוועדה היא בהתאם לסעיף 3 לחוק שירותי תיירות, המצריך את אישורה של הוועדה.
אשר לעניין, תעשיית התיירות בכלל, והמסחר התיירותי, הם אחד מגורמי ההכנסות החשובים במטבע החוץ בישראל, ומהווה מנוף, גם ליצירת מקומות עבודה וגם להכנסות – מקומות עבודה הן בייצור והן במכירות. מאגף הסטטיסטיקה במשרד התיירות, המסתמך על נתוני הלמ"ס, נמסר לנו לגבי הקניות בשנת 2010, שכלל הוצאות התיירים בישראל הסתכמו ב-3.7 מיליארד דולר, מתוכם כ-556 מיליון הם רק בקניות של תיירים, שזה פחות או יותר 2 מיליארד שקל.
התקנות שלפנינו נועדו למעשה להסדיר את אישור בית עסק מאושר לתייר, וזאת בהתאם לקריטריונים הקבועים בתקנון. התקנות לא חדשות.
עובד קדמי
¶
התיירים שמגיעים לארץ רוכשים מוצרים, טובין, שזה כולל הרבה מאוד דברים שמופיעים כאן בתוספת השנייה לתקנות המוצעות. זה אביזרי אופנה, אופטיקה, אפילו אלקטרוניקה, בולים, גלריות לאומנות, הלבשה, אפילו ביקבים, יודאיקה ותשמישי קדושה, תכשיטים, מזכרות ומתנות כמובן, כמעט כל דבר. והרכישות האלו הן למעשה הכנסה טובה מאוד, הן משום שהן יוצרות מקומות עבודה, כמו שאמרתי, למוכרים, והן משום היצרנים עצמם – לכל אותם יצרנים זה נותן פרנסה.
התקנות האלה באות להחליף את צו הפיקוח על מצרכים ושירותים. צו הפיקוח על מצרכים ושירותים (זיהוי עסקים למכירת טובין ומתן שירותים לתיירים) הוא משנת 1967. הצו עצמו מחליף צו משנת 1957, והצו הוא מכוחו של חוק הפיקוח על מצרכים ושירותים, תשי"ח-1957. החוק הזה נועד להסדיר מתן שירותים ברי פיקוח ו/או מכירת שירותים ברי פיקוח בכל זמן שמוכרזת במדינה תקופת חירום.
מרבית החקיקה וחקיקת המשנה בישראל להסדרת מכירה של שירותים וטובין הוסדרה על-ידי החוק הזה, וכל שר היה ממונה בתחומו להוציא את חקיקת המשנה, שזה היה צו, ולא היה צריך אישורה של הכנסת בשביל זה. הוא היה מנסח את הצו, הצו היה מאושר על-ידי משרד המשפטים, וכך הוסדרו הנושאים.
עתה, משנדרשו משרדי הממשלה להחליף אותם צווים בתקנות על-פי חוק, או לבטלם כליל, גם משרד התיירות נדרש לכך, והוועדה המשותפת לוועדת החוץ והביטחון וועדת חוק חוקה ומשפט, בראשותו של חבר הכנסת אברהם מיכאלי, שעמד בראש צוות מעקב לעניין זה, דנה בצווים האלה של כל משרדי הממשלה, ובין היתר בצווים של משרד התיירות.
עובד קדמי
¶
כאן יש הבדל בין הצו לבין התקנות דהיום. הצו הישן, שאנחנו מחליפים אותו, למעשה לא קבע מועד תחולה. משניתנה תעודה – התוקף שלה היה עד ה-31 בדצמבר של שנת נתינתו, זאת אומרת שנה, והוא התחדש מאליו כמעט. אנחנו היום רוצים לקבוע את ה-31 בדצמבר של השנה שלאחר נתינתו. זאת אומרת, זה יכול להיות עד שנתיים. אם באמצע שנה, אז זה שנה וחצי.
היו"ר רוברט אילטוב
¶
למה לא לתת כל עוד העסק פועל? למה לא לתת את זה ליותר זמן? מה הסיבה שאתם מגבילים את זה? הרי הפעילות של העסק לא משתנה? אם הוא מצהיר לשלטונות המס שהוא משנה את הפעילות, אז תיקח ממנו את האישור. אבל כל עוד העסק ממשיך לפעול, מה זה משנה?
עובד קדמי
¶
אנחנו מעוניינים בהגנה על התייר בעניין הזה, ואני תיכף אסביר גם איזה טובת הנאה, או יתרון, יש לאותו עסק בכך שהוא מקבל את אישור משרד התיירות. יש לו יתרון עצום. לא סתם יש לנו היום 7,200 עסקים - -
יעל מזרחי
¶
השנה נוספו 450 בתי עסק – מתחילת השנה עד היום.
<עובד קדמי>
פתחנו את אוקראינה, אז באים יותר תיירים.
לאה ורון
¶
ישנן בקשות שהוגשו וסורבו?
<עובד קדמי>
כמעט ולא, אבל היום התקנות מסדירות את זה קצת יותר טוב ממה שהיה קודם, כי הן קובעות אמות מידה, קריטריונים ברורים יותר מקודם.
עובד קדמי
¶
אוקיי. נדבר על זה. בכל אופן, יש קריטריונים בתקנות האלה שלנו, כך שלא כל אחד שמגיש בקשה יוכל לקבל את האישור והסמל. אנחנו רוצים לעשות מעקב אחר אותם עסקים.
היו"ר רוברט אילטוב
¶
אני אגיד לך למה אני שואל את זה. אני זוכר את שר התיירות – כשהוא היה יושב-ראש ועדת הכספים הוא קידם שדולה לעסקים קטנים, וזה בנפשו. לכן אני אומר למה שלא נקל על עסקים, רובם בדרך כלל עסקים קטנים, תכשיטים ואופנה, אלה לא עסקים גדולים. היום אתם מקלים עליהם. למה לא לתת להם באופן קבוע? תעשו פיקוח בצורה שאתם חושבים לנכון, ותיתנו להם.
עובד קדמי
¶
לחלק מהעסקים נדרש גם רישיון, כמו למשל חנויות תכשיטים, חנויות למכירת יהלומים, או גם מוצרים ארכיאולוגיים.
היו"ר רוברט אילטוב
¶
אבל לפי מה שאני יודע, העירייה, ברגע שהיא נותנת רישיון לבית עסק, היא לא לוקחת אותו אחרי שנה וחצי שנתיים.
עובד קדמי
¶
זה טוב לצורך המעקב. למרות שזה מטיל עלינו יותר חובה של פיקוח, ואחת לשנה לבדוק את העסקים, אנחנו לוקחים את זה על עצמנו, כי אנחנו חושבים שהפיקוח הזה טוב וראוי. מה גם שעוד מעט אסביר את הקשר שלנו עם רשות המיסים בעניין הזה, וטובת ההנאה של אותו עסק עם רשות המיסים.
עובד קדמי
¶
היא מאוד נמוכה. היא 150 לחדש, ו-70 למי שמחדשים לו את האישור. וכל ה-7,200, ואם עוד 400 יקבלו את זה במהלך התקופה הזו, אז מדברים על 7,600 שכבר קיימים, ויצטרכו לשלם 70 שקל כמעט לשנתיים, שזה באמת לא משמעותי.
אתי בנדלר
¶
הבעיה לא כל כך בתשלום במקרה הזה, אלא הבעיה יותר בבירוקרטיה. יש לי מספר הערות תוך כדי קריאת התקנות בדיוק בכיוון של אדוני – לזכור שאם לא הגשת את זה שלושה חודשים מראש, אז זה כבר לא נקרא חידוש, ואז צריכים את כל האישורים כל פעם מחדש. זו הרבה מאוד בירוקרטיה סביב העניין.
אתי בנדלר
¶
לא "יכול", זה המועד המאוחר ביותר להגשת בקשה לחידוש, שאם לא כן זו כבר לא בקשה לחידוש אלא בקשה לרישיון חדש. נדבר על זה תוך כדי הקריאה.
עובד קדמי
¶
אנחנו פתוחים לשמוע הערות, למרות שישבנו על התקנות האלה הרבה מאוד זמן. ואני חייב להגיד תודה גם למשרד המשפטים, לתמר קלהורה, וגם לאיילת גדי שטרחו איתנו, בהכנת התקנות האלו. אני חושב שהן תקנות טובות, ולמרות זאת אנחנו פתוחים כמובן עדיין להערות של הוועדה.
בנוסף, במטרה לעודד את המכירות לתיירים, קובע סעיף 43ב לחוק מס ערך מוסף, תשל"ו-1975, הסדר לעניין החזר מע"מ לתייר. זאת אומרת, כל תייר הנכנס לאותה חנות שיש לה אישור וסמל של משרד התיירות, זכאי בעת יציאתו מישראל להחזר מס ערך מוסף ששילם על רכישת הטובין בבית העסק המאושר, ובלבד שיוכיח בעת יציאתו מישראל שני דברים: שהוא יוצא מישראל עם הטובין ולא השאיר אותם פה, ושבידיו חשבונית מס לרכישה.
כמו שאמרתי, בעיקרון התקנות החדשות ממשיכות בהסדרת המצב הקיים למתן התעודה לבית עסק עם מספר שינויים, ובהתאמה לחוק שירותי תיירות, ובהתאמה למצב דהיום, המודרני.
במקביל לחתימת שר התיירות על התקנות יהיה צורך בחתימתו על צו שמבטל את הצו. למרות שאין צורך באישור של ועדת הכלכלה, הבאנו את זה בפניכם, לצורך הידיעה שהדברים יצטרכו להיעשות במקביל.
מה הם עיקרי התקנות שלפנינו? אומר אותם בתמצית, כי אני רואה שאחר כך נשב ונדון על הסעיפים אחד לאחד. בעל עסק כהגדרתו בתקנות, ויש לנו הגדרה בתקנות מה הוא בעל עסק, זכאי או רשאי לקבל אישור לתעודה של עסק מאושר לתייר אם הוא עומד בכמה תנאים הקבועים שמה, ובכלל זה באמות המידה המפורטות בתוספת חמישית.
תוקפו של האישור הוא עד ל-24 חודשים, והוא ניתן לחידוש. אם נדחית בקשה או אם מותלה או מבוטל אישור רשאי המבקש לפנות בערעור על כך – על החלטה של הממונה – לשר, לפי טופס המצורף גם הוא בתוספת השישית.
האגרות הן, כמו שאמרנו, 150 שקל לחדש, 70 שקל לחידוש. בית עסק שהוא רשת, שיש לו יותר מ-10 חנויות, או 10 עסקים, משלם למעשה את מחצית האגרה. ועדת האגרות המשרדית אישרה את האגרות האלו, ושר האוצר אישר את האגרות במכתבו מ-19.12.2010.
כמו שאמרתי, כיום יש לנו מספר רב של בתי עסק, ונצטרך לתת הוראת מעבר, ואכן יש הוראת מעבר בסעיף 13 שבתקנות.
עובד קדמי
¶
אני סיימתי את הסקירה של הצורך בהחלפת הצו בתקנות. הסברתי מה התועלת שבתקנות, והתקנות האלה יסייעו בשורה התחתונה לעידוד התיירות לישראל ועידוד רכישת מוצרים, טובין, על-ידי תיירים בישראל, ובכך יסייעו לכלכלתה של ישראל.
היו"ר רוברט אילטוב
¶
תודה רבה, האם יש למישהו הערות – משרדי ממשלה או מי שנמצא פה? אין הערות. אנחנו נתחיל בהקראת התקנות. כפי שאמרתי, אני ב-13:00 חייב ללכת לישיבת קואליציה, לכן חבר הכנסת חמד עמאר יחליף אותי. בבקשה, מי מקריא?
<עובד קדמי>
בסדר, אני יכול להקריא, עם הקול הלא כל כך טוב שלי דהיום, אם אתם תסבלו אותו.
היו"ר רוברט אילטוב
¶
העיקר שאתה קורא מהר. בבקשה.
<עובד קדמי>
"תקנות שירותי תיירות (עסק מאושר לתייר), תשע"א – זה צריך להיות תשע"ב – כמובן, 2011. בתוקף סמכותי לפי סעיפים 3(5), 10, 11, 12 ו-24 לחוק שירותי תיירות, תשל"ו-1976 (להלן – החוק) ולעניין תקנה 11 – הכוונה היא לעניין האגרות – באישור שר האוצר לפי סעיף 39ב לחוק יסודות התקציב, 1985, ובאישור ועדת הכלכלה של הכנסת, אני מתקין תקנות אלו."
היו"ר רוברט אילטוב
¶
סיימת את הסעיף?
<עובד קדמי>
זו הכותרת.
הגדרות
1.
בתקנות אלה -
"אישור"-תעודה שניתנה על ידי הממונה לבית עסק, המאשרת כי הוא ראוי למכירת טובין או מתן שירות לתייר, הערוכה לפי הנוסח שבתוספת הראשונה;
"בית עסק" –מקום שעיסוקו העיקרי הוא מכירת טובין או שירות תיירות, או שירות אחר מהסוג שמפורט בתוספת השניה;
"בעל בית עסק" –מי שבידו השליטה על בית עסק או ניהולו;
"מבקר" – מי שהשר מינה לכך לפי סעיף 19 לחוק;
"הממונה" – מי שהשר מינהו מבין עובדי משרדו, להיות הממונה לענין תקנות אלה, כולן או חלקן;
"סניף" – שלוחה של בית עסק הנמצאת בבעלותו ונושאת את שמו ופועלת בכתובת אחרת;
"עסק מאושר לתייר" – בית עסק שקיבל אישור לפי תקנות
אלה.
עובד קדמי
¶
בקשה למתן אישור
2.
(א)
בעל בית עסק יגיש לממונה בקשה בכתב באמצעות הדואר או האינטרנט למתן אישור הערוכה לפי הטופס שבתוספת השלישית;
(ב)
בית עסק בעל סניפים יגיש בקשה עבור כל סניף בנפרד;
(ג)
לבקשה יצורפו אישור ממשטרת ישראל על העדר רישום פלילי, של בעל העסק ומנהל כל סניף בנפרד צילום תעודת עוסק מורשה, אישור מרואה חשבון כי לעוסק אין חובות לפי חוק מס ערך מוסף, התשל"ו – 1976 (להלן – חוק מס ערך מוסף), ודוחותיו מוגשים בזמן ואישור ניהול פנקסי חשבונות ורשומות לפי חוק עסקאות גופים ציבוריים, התשל"ו- 1976 (להלן – חוק עסקאות גופים ציבוריים).
(ד)
בית עסק המנוהל באמצעות תאגיד, יצרף מסמכי התאגדות לרבות שמות בעלי זכות החתימה בחברה.
אתי בנדלר
¶
אני רק מבקשת שתתייחס לנושא של היעדר הרשעות פליליות. אני ערה לכך שבחוק שירותי תיירות בסעיף 12(א) נאמר ש"מי שמוסמך ליתן רישיון או תעודה אחרת (להלן – רישיון) לפי חוק זה, רשאי לסרב לתיתו או לסרב לחדשו או להתנות נתינתו בתנאים מוקדמים או לקבוע בו תנאים; ורשאי הוא לבטלו, לשנותו, או לשנות תנאים שנקבעו לגביו אם אירעה אחת מאלה:", וכאן פסקה (4) – "בעל הרישיון הורשע בעבירה שיש עימה קלון או בעבירה על חיקוק הנוגע לעיסוקו".
אני מניחה שלצורך בדיקת הנושא המבקש מתבקש לצרף את התעודה שאתם מדברים עליה, דהיינו: היעדר רישום פלילי של בעל עסק. אבל יכול להיות שיש למאן דהו בכל זאת רישום פלילי, זה לא שיש לו היעדר רישום פלילי, אלא שיש לו הרשעות פליליות, אבל אלה לא הרשעות שבהכרח מונעות אותו מקבלת רישיון לפי החוק הזה. זאת אומרת, לכאורה, נוסח התקנות כפי שאתם ניסחתם אותם כאן, קובעות שהוא חייב להביא אישור על היעדר רישום פלילי. אם יש לו רישום פלילי הוא פסול מקבלת רישיון בכל מקרה, ואני חושבת שלא זו ההסמכה.
עובד קדמי
¶
נכון. נכון שלא זאת היתה הכוונה. לא כל היעדר רישום פלילי ימנע ממנו מלקבל את אישור העסק. הכוונה היא לאישומים פליליים - -
אתי בנדלר
¶
אז אני מציעה שאולי תכתבו כאן: יצורפו אישור ממשטרת ישראל על רישום פלילי, או היעדר רישום פלילי. גברת קלהורה, אני רואה שאת מרימה את ראשך בתנועת "מוקצה", אז תציעי משהו אחר, את ההערה שלי הבנת?
אתי בנדלר
¶
מה שאני מציעה: את הנוסח לא נסכם כרגע, את הנוסח תמציאו לוועדה במועד מאוחר יותר. הרעיון שצריך לבוא לידי ביטוי בתקנה 2(ג) הוא שהוא צריך להמציא, ככל שיש לו הרשעות פליליות, איזושהי תעודה, איזשהו מסמך, בעניין ההרשעות האלה, כדי שהממונה ישקול אם יש בהרשעות האלה כדי לפסול אותו מקבלת רישיון.
תמר קלהורה
¶
לא, השאלה היא – שוב, אני לא יודעת בכלל, זה משהו שאין לי מושג, אבל האם יש לאדם זכאות לקבל ממשטרת ישראל גיליון הרשעות?
אתי בנדלר
¶
אני לא יודעת, אני מוכרחה לומר שלא הספקתי לבדוק את הנושא הזה. מכל מקום, הנוסח כפי שהוצע לנו כאן, איננו תואם לסעיף המסמיך בחוק, זה אני חושבת צריך להיות ברור. אם יש אפשרות להביא אישור כזה, שכולל את ההרשעות הפליליות, כדי שהממונה יבדוק אם יש בהן כדי לפוסלו מקבלת רישיון – בסדר. אם לא, אז תביאו הצעת נוסח אחר.
עובד קדמי
¶
אני רק אומר לך איך הפרקטיקה במשרד התיירות. במקרה אחר, כאשר אנחנו נותנים רישיון למורה דרך, אנחנו מבקשים תעודת היעדר רישום פלילי ומעבירים את זה אלינו ישירות, את הרשימה מהמשטרה, עם הרשעות, ואם יש חקירות וכולי. ואנחנו עושים שקילה האם בתעודה זו יש כדי לפסול אותו. לפעמים יש מישהו שהשתתף בהפגנה לא חוקית, למשל.
עובד קדמי
¶
בוודאי. אנחנו מקבלים אותם, ואז בודקים את העבירות, אם הן באמת פוסלות אותו, אם הן רלוונטיות.
אתי בנדלר
¶
אני לא מתמצאת בסוגיה, לכן אני מדברת במלוא הזהירות. אם יש אפשרות שהוא יגיש לכם תעודה, איזשהו מסמך שכולל את הרשעותיו הפליליות, ככל שיש לו – בסדר. ואם לא, אז צריכים - - -
היו"ר רוברט אילטוב
¶
השאלה היא אם גם לזמן יש משמעות, ואני אסביר למה. בן-אדם ששילם את חובו למדינה, ישב בכלא, לא משנה כרגע על מה, והוא משתקם, הוא חזר לפעילות עסקית, מרוויח ומשלם מס והכול בסדר – אנחנו צריכים לתת לו גם את הזכות לחזור למעגל החיים הנורמאליים. אנחנו לא רוצים להעיף אותו חזרה.
עובד קדמי
¶
כן, שהוא קובע מחיקה של הרשעות אם עברה תקופת ההתיישנות מיום סיום העונש. אם זה מאסר על תנאי, אז זה היום האחרון של המאסר על תנאי.
לאה ורון
¶
כדי שלא ניאלץ להביא את התקנות פעם נוספת לוועדה, שאני מציעה שהוועדה תאשר לגבי אזרחים שאינם יכולים לקבל מהמשטרה רישום פלילי או הרשעות, שמשרד התיירות יפנה ויבקש, שזה מה שאמרת שנהוג לגבי מורי הדרך.
עובד קדמי
¶
אנחנו נעשה את זה. אנחנו מסייעים לבעלי עסקים. מה שהוועדה יכולה לעשות זה להסמיך את היועצים המשפטיים כדי לנסח את הפסקה הספציפית, הרלוונטית הזאת.
היו"ר רוברט אילטוב
¶
העיקרון ברור. אני מעלה את סעיף 2 להצבעה. מי בעד?
הצבעה
בעד אישור סעיף 2 – פה אחד
הסעיף אושר.
עובד קדמי
¶
חידוש אישור
3.
(א)
· בעל בית עסק יגיש לממונה בקשה למתן חידוש האישור הערוכה לפי הטופס שבתוספת הרביעית ויצרף לה אישור מרואה חשבון כי לעוסק אין חובות לפי חוק מס ערך מוסף ודוחותיו מוגשים בזמן ואישור ניהול פנקסי חשבונות ורשומות לפי חוק עסקאות גופים ציבוריים .
(ב)
בקשה לחידוש אישור יכול שתוגש עד שלושה חודשים לפני תום תוקפו של האישור.
אתי בנדלר
¶
הנה ההערה שהערתי קודם – "עד שלושה חודשים לפני תום תוקפו של האישור", דהיינו: אם הוא פספס את המועד הזה, מה הדין? אם הוא הגיש חודשיים לפני, או חודש לפני, או חודש אחרי, זה ייחשב כבר כרישיון חדש, ואז כרוכה בכך כל הבירוקרטיה של הגשה מחדש של כל המסמכים. זה מה שאמרתי. זה לא רק העניין של האגרה, אלא כל הנלווה לזה. האם זה לא קצת מוגזם, שלושה חודשים מראש?
עובד קדמי
¶
אנחנו יכולים להקל בעניין, אבל אנחנו לא רוצים שאותם עסקים יחכו לדקה האחרונה, ואז נהיה מוצפים בהרבה מאוד בקשות.
אתי בנדלר
¶
זה לא בדיוק שנתיים. תיכף אנחנו נראה. תקופת הרישיון הכי ארוכה לפי מה שמוצע כאן זה 23 חודשים ו-29 ימים אולי, במקרה הטוב, אבל אלה מקרים מאוד חריגים. בדרך כלל הממוצע יהיה שנה ומשהו.
עובד קדמי
¶
בסעיף 6 הוא מדבר על תוקפו של האישור: "תוקפו של אישור יהיה עד ל-31 בדצמבר של השנה האי זוגית". זאת אומרת, עכשיו מי שיקבל בתחילת 2012, יקבל את זה עד סוף 2013.
היו"ר רוברט אילטוב
¶
עורך-דין קדמי, השאלה היא האם יש דרך להקל פה על האזרח? כי בסופו של דבר, תוך שנה וחצי הוא צריך להגיש בקשות מחדש. להתחיל את תהליך הטיפול מחדש בעצם, לפי הלוח-זמנים שאתם קובעים פה.
עובד קדמי
¶
אפשרות אחרת היא לתת למנהל את האפשרות לאשר מועד קצר יותר בנסיבות המיוחדות, אבל, עוד פעם, זה בקשות - - -
היו"ר רוברט אילטוב
¶
אנחנו לא רוצים לתת אפשרות בחוק לפקיד – אם הוא אהב או לא אהב. אנחנו רוצים שהנושא יהיה אוניברסלי וסגור. לכן אנחנו רוצים שיהיה כתוב בחוק או שזה יהיה חודשיים, או להאריך את התקופה של האישור לשלוש שנים.
היו"ר רוברט אילטוב
¶
אפשר גם וגם וגם. השאלה היא, עוד הפעם, עד כמה זה מפריע למשרד? עד כמה אתם רוצים את הפיקוח?
היו"ר רוברט אילטוב
¶
אבל הוא צריך לחדש את זה לא כל שנתיים, אלא כל שלוש. אם יש קושי מבחינת הביצוע האדמיניסטרטיבי – רישום ובדיקה, אז אולי לא צריך לגעת בשלושה חודשים.
אתי בנדלר
¶
יתירה מזאת, אם תכתבו שכל תוקפו של רישיון הוא עד תום השנה שלאחר מכן, או שנתיים שלאחר מכן, זה לא יהיה תמיד באותו תאריך בשנה פרדית לגבי כולם, כפי שאתם הצעתם. אז לא יהיה עומס של כל הבקשות בשנה אחת.
אתי בנדלר
¶
לא, זה תמיד יהיה, נניח, חודשיים לפני תום שנת כספים כלשהיא, אוקיי? אבל זה לא יהיה לגבי כולם אותה שנת כספים כפי שמוצע כאן.
שרון מאיר
¶
אבל כל ההצעה כאן היא לא רלוונטית לסעיף הספציפי הזה, כי הסעיף הזה אומר עד מתי אתה מודיע לי שאתה רוצה לחדש את הרישיון.
שרון מאיר
¶
לא, אבל ההבדל בין בית עסק שבא להקים רישיון, ובין בית עסק שבא לחדש רישיון זה עניין של טופס ועניין של בדיקה שלנו. העומס לא עליו אלא עלינו כמשרד. זאת אומרת, שגם אם הגבלנו אותו בזמן לגשת אלינו, מבחינתו זה לא בזבוז זמן.
חמד עמאר
¶
זה מובן, אבל אם הוא פספס שלושה חודשים לא אמרתם מה תעשו. אם במקום שלושה חודשים הוא הגיע חודש לפני, הוא צריך להגיש בקשה חדשה, למלא את כל הטפסים מחדש.
היו"ר רוברט אילטוב
¶
אנחנו שמענו והבנו שאתם רוצים איזשהו מעקב, אתם לא רוצים לתת רישיון לצמיתות. מצד שני, אין צורך להריץ אנשי עסקים, וצריך להאריך את התקופה. צריך למצוא את האיזון בין התקופה הארוכה והצורך שלכם לבדיקה, לבין הריצות של אותם היזמים. לכן אנחנו אומרים: אוקיי, אתם אומרים שיהיה עומס – אנחנו לא רוצים להעמיס על המערכת, אנחנו רוצים שהמערכת תעבוד מסודר. אני לא רואה בעיה בסעיף אחר להאריך את תקופת הרישיון משנתיים לשלוש. אם הדבר הזה מקובל, נמשיך עם הסעיף. אם לא, נקצר את זה לחודשיים, ואז תגידו שזה גבולי. אני לא רוצה שזה יהיה גבולי, אני רוצה שיהיה לכם פיקוח.
עובד קדמי
¶
אז עדיף לקצר את זה לחודשיים, אני אגיד לך גם למה. אנחנו קשורים פה עם רשות המיסים. אנחנו עובדים בצמידות עם רשות המיסים, כי כל אותם 7,000 העסקים האלו נרשמים מיד ברשות המיסים. זה נוח להם הרבה יותר להיכנס אצלנו למחשב, לראות את התאריכים ולקבל אותם.
לאה ורון
¶
רשות המיסים הוזמנה לישיבת הוועדה. אני מניחה שהם יצאו מתוך הנחה, שיכול והוועדה תהיה מעוניינת להכניס שינויים בתקנות, ולפיכך הנימוק ביחס לרשות המיסים הוא לא נימוק בנושא הזה.
אתי בנדלר
¶
אני רוצה לומר עוד משהו. מדובר כאן על בירוקרטיה הנגרמת לעסקים. אפילו לבקשה לחידוש אישור צריכים להביא אישור מרואה חשבון, אישור כזה ואישור כזה. אני לא יודעת מי מכם הלך בפעם האחרונה לרואה חשבון, וכמה כסף גבו ממנו על כל אישור כזה. זאת אומרת, זה גם טרטור, זה גם הוצאות נלוות.
שרון מאיר
¶
זה לא אישור שהוא ממציא בשבילנו, זה אישור שהוא במילא צריך כדי לקיים את העסק שלו. הוא בסך הכול ממציא לנו העתק. זה לא משהו שאנחנו מעמיסים עליו.
עובד קדמי
¶
דקה אחת להתייעצות קלה, ברשות הוועדה, אדוני היושב-ראש. היא אומרת שזה יהיה לה יותר נוח שזה יהיה שלוש שנים.
היו"ר רוברט אילטוב
¶
אין מתנגדים, אין נמנעים, הסעיף אושר.
לכן אין צורך לתקן את סעיף 4, אבל אנחנו נקריא אותו לפני הצבעה.
עובד קדמי
¶
החלטה בבקשה
4.
(א)
אישור לבית עסק או חידושו, יינתן למבקש אם מילא אחר כל אלה:
(1) עמד באמות המידה שבתוספת החמישית;
(2) שילם את האגרה לפי תקנה 11 וצירף את האישור על תשלומה.
(ב)
הממונה יודיע על החלטתו למבקש בכתב בתוך שישים יום מיום קבלת הבקשה.
היו"ר רוברט אילטוב
¶
יש למישהו הערות, הסתייגויות? אני מעלה את זה להצבעה. מי בעד?
הצבעה
בעד אישור סעיף 4 – פה אחד
הסעיף אושר.
אריאל סטולר
¶
כן. כל הנושאים שעולים – אין מה להיכנס, אלה דברים מאוד טובים ויעילים. הבעיה העיקרית היא: יש הרבה מאוד עסקים שמוכרים מזכרות לתיירים, שפשוט לא מעניין אותם הנושא הזה. הם באים לתייר ואומרים: אצלי אין מע"מ, אני מוכר לתיירים במחיר הזה. הם לא יעשו את כל הפרוצדורה הארוכה, כמו שהזכרתם. זו פרוצדורה מאוד ארוכה, שתבוא רק כנגדם, כי ברגע שיעשו את כל זה יהיה עליהם פיקוח. כרגע אין עליהם פיקוח. הם מוכרים לתיירים – בצורה מאוד עדינה נגיד את זה, הם לא אומרים להם אמת. מחירים מאוד מאוד גבוהים. אין פיקוח על מה הם קונים, איך הם קונים. אתה יכול לקנות משהו שאומרים לך שהוא כסף ובסופו של דבר הוא לא, וכל מיני דברים כאלה.
ברגע שהדברים האלה לא יהיו מפוקחים, רוב בתי המסחר שמוכרים מזכרות לתיירים לא שייכים לנקודה הזאת. הם לא יבקשו את זה ממך.
אריאל סטולר
¶
זה נכון. אני אשאל אותך שאלה: את הולכת כתייר בחו"ל, את מסתכלת על חנות ואומרת: האם יש לה איזשהו סימן והיא מוכרת? לא, את נכנסת לחנות כי את רואה מזכרות. אתה רואה מזכרות, אתה רואה יופי של צלבים או פסלים או כל מיני דברים אחרים.
אריאל סטולר
¶
אתה שואל: כמה עולה? אומרים לך. אתה שואל אם זה עץ זית, אתה שואל אם זה כסף, אתה לא שואל אותם: יש לך תעודה? אתה רואה במקום אחר שיש החזר מע"מ, אתה שואל: אצלך אין החזר מע"מ? הוא אומר: לא, אני חנות פטורה ממע"מ, אצלי אתה בכל מקרה לא מקבל את המע"מ. אני נותן דוגמאות מהשטח.
היו"ר רוברט אילטוב
¶
מר סטולר, הדברים ברורים, אני לא חושב שכרגע זה הזמן. ברמת העיקרון אנחנו צריכים לדון מה עושים.
עובד קדמי
¶
אנחנו רואים דווקא מגמה הפוכה. כפי שציינתי, 7,200 היו בתחילת השנה, כבר יש 400 שצריכים - - -
עובד קדמי
¶
עצתי למר סטולר היא שגם כשמורי הדרך לוקחים את התיירים, ויש שתי חנויות: חנות אחת שנמצאת בהסדר, וחנות שאיננה בהסדר – הַעֲדיפו את זו שבהסדר, ואז התיירים ייהנו.
עובד קדמי
¶
כמעט בכל עיר ובכל מרכז שבו מוכרים מזכרות לתיירים ותכשיטים וחפצי אומנות, יש להם את האישור הזה.
היו"ר רוברט אילטוב
¶
חברים, מעכשיו אתם מדברים איתי, לא ביניכם, בסדר? בואו נעשה סדר. אני פשוט רוצה לסיים את הסעיף הבא.
עובד קדמי
¶
ערר על החלטה
5.
ערר על החלטה על שלילה, התליה או על החלטה לפי תקנה 4, יוגש בכתב לשר תוך שלושים ימים מיום קבלת ההחלטה; הערר יהיה ערוך לפי הנוסח שבתוספת השישית.
אני רק חייב לציין, ששלילתו או התלייתו של אישור היא לא לפי התקנה כאן, אלא לפי סעיף 12 לחוק שירותי תיירות, בחוק העיקרי. שם יש את הסמכות לממונה, למנהל, איך לשלול את האישור, רישיון כתוב, כולל אישור ותעודה.
עובד קדמי
¶
סעיף אחר בחוק קובע ש"השר יסדיר בתקנות", אז זה מוסדר בתקנות "תוך שלושים ימים". אפשר להגיד 40 יום, 50 יום, 60 יום, אבל בדרך כלל מי שמגיש בקשה ושוללים לו, רוצה להזדרז בבקשה שלו, הוא לא רוצה להתעכב בה.
אתי בנדלר
¶
השאלה שלי היא באמת שאלה משפטית, והייתי רוצה לשמוע את ההתייחסות שלכם. אותו סעיף 12(ג) לחוק, שאתה מפנה אליו, מר קדמי, אומר: "בוטל רישיון או נשללה דרגה". אני מניחה שדרגה זה דירוג בתי מלון שהיה.
אתי בנדלר
¶
המדובר כאן בפירוש על ביטול רישיון "שלא בידי השר, רשאי בעל הרישיון לערור לפני השר, בדרך ובמועד שנקבעו בתקנות". מדובר כאן על סמכות ערר בפני השר רק במקרה של ביטול רישיון. וכאן אתם מקנים – ואני לא בטוחה שיש סמכות לזה, אני מבקשת שתבדקו שוב – סמכות לערור בפני השר על עצם אי קבלת רישיון, לא על ביטול, אלא שמישהו מגיש בקשה לראשונה, ולא נותנים לו.
עובד קדמי
¶
סעיף 12(א) אומר: "מי שמוסמך ליתן רישיון או תעודה אחרת". ב"רישיון" הכוונה היא גם תעודה אחרת, שזו גם התעודה שלנו.
אתי בנדלר
¶
מר קדמי, אין ספק. מה שאני אומרת זה לא שאין סמכות לא לתת רישיון. זה ברור שמישהו יכול להגיש בקשה לקבלת רישיון או תעודה, והממונה רשאי לסרב לה. אני שואלת לגבי ערר על החלטה כזאת, אני לא בטוחה שהיא נכנסת לגדרי סעיף 12(ג). אני מציעה שתבדקו את זה שוב. זה מאוד בעייתי במקרה כזה, אבל אז אפשר לפי חוק בתי משפט לעניינים מנהליים לערור על ההחלטה. זה לא שהוא נשאר ללא מענה.
היו"ר רוברט אילטוב
¶
בנוגע ל"תוך 30 ימים" – אם נניח בן-אדם היה חולה בבית חולים, או במילואים, מה קורה? אם הוא לא יכול היה להגיש, יש נסיבות מקלות?
עובד קדמי
¶
אומנם בתקנות לא קבועה דרך להארכת התקופה, אבל יש להניח שנסיבות מיוחדות מאריכות את התקופה.
היו"ר רוברט אילטוב
¶
איך מתנהל המשרד באופן כללי במקרים כאלה? יש לך תקנות שבהן כתוב זמנים ותאריכים. בא בן-אדם ואומר הייתי חולה, לא יכולתי לקום מהמיטה. מביא לך אישורים. מה אתה עושה? אתה פועל בניגוד לתקנות? אתה לא יכול.
עובד קדמי
¶
הארכת תקופה? לא יודע. מה את אומרת, תמר? הארכת תקופה בידיו של הממונה – האם הוא יכול להאריך את התקופה בנסיבות מיוחדות?
אתי בנדלר
¶
אוקיי? השר או הממונה רשאים להאריך את התקופה האמורה בנסיבות המיוחדות. את יודעת מה – אם חס וחלילה מישהו אושפז ונמצא בטיפולים ועניינים, אז למה להגביל?
היו"ר רוברט אילטוב
¶
לא צריך. אנחנו מצביעים עם התיקון. לא צריך להקריא כבר. אני מעלה את זה להצבעה עם התיקונים. מי בעד?
הצבעה
בעד סעיף 5– פה אחד
סעיף 5, כולל התיקונים, אושר.
היו"ר רוברט אילטוב
¶
פה אחד. אין מתנגדים, אין נמנעים. סעיף 5 אושר. אני מבקש שתחליף אותי. אני מצטער, אני נאלץ ללכת לקואליציה.
עובד קדמי
¶
תוקפו של אישור
6.
תוקפו של אישור יהיה עד ל- 31 בדצמבר של השנה האי זוגית הבאה אחרי מועד קבלת האישור.
הערת הוועדה היא לעשות את זה לשלוש שנים, אז אם כך זה לא השנה האי זוגית, זה צריך להיות - -
היו"ר חמד עמאר
¶
אבל דיברנו שבשביל שלא יהיה עומס, שלא יהיה תאריך כזה. מהרגע שהוא מוציא את הרישיון – שלוש שנים, בוא נגיד.
עובד קדמי
¶
פקיעת תוקפו של אישור
7.
(א)
פג תוקפו של מסמך מהמסמכים המפורטים בתוספת החמישית, יפקע תוקפו של האישור; חודש תוקפו של המסמך האמור , רשאי בעל בית עסק להגיש בקשה חדשה למתן אישור לפי תקנה 2.
(ב)
שינה בית העסק את כתובתו, יפקע תוקפו של האישור.
מדוע? משום שאם בית עסק משנה את הכתובת שלו, לפי התוספת צריך לראות את המקום, לוודא שהוא אכן ראוי ומתאים לעסק המאושר וכן הלאה. ואם פג תוקף של אישור מסוים, מן הסתם גם האישור שלנו צריך לפוג תוקפו.
אתי בנדלר
¶
יש רק בעיה שחלק מהאישורים, אני חושבת, שבתוספת החמישית, יכול להיות שהם אישורים שנתיים, ואז באופן אוטומטי תוקפם של אותם אישורים פג.
אתי בנדלר
¶
אני אתן לך דוגמה: אישור על ניהול פנקסי חשבונות ורשומות הוא לא אישור שנתי? אם אני מגישה אליכם בקשה, בשנה מסוימת, בשנת 2011, ואני מצרפת את האישור שמתייחס לשנת 2011, כמובן שבתום 2011 תוקף האישור הזה פג. ואז, מה אתם אומרים? שגם תוקף האישור שלכם יפוג יחד עם זה.
עובד קדמי
¶
<אני אסביר את ההיגיון שבדבר. אם לעסק שמוכר עתיקות יש רישיון לשנה, או לשנה וחצי מהיום, ואנחנו נותנים לו את התעודה לשנתיים וחצי מיום הבקשה, כמובן שבתום שנה וחצי יפוג תוקף האישור שלנו, כי אסור לו לעסוק במכירת מוצרים.>
לאה ורון
¶
קודם אמרתם – לשיטתה של עורכת-הדין בנדלר לגבי אישור מרואה חשבון – שממילא העוסק מקבל את האישור לשנה מרואה החשבון לצורך ענייניו האחרים מול שלטונות המס ככל הנראה וכולי. מה שיקרה כעת זה שהאישור הזה יפוג ואיתו יפוג הרישיון שלכם.
תמר קלהורה
¶
מצד אחד אני מבינה את זה. הרי נניח שיש עסק ששללו ממנו את רישיון העסק כי הוא הפר את תנאי הפעולה שלו, אז הוא לא יכול לפעול בכלל וכולי. האישור של משרד התיירות הוא תפל, כי אין לו את הרישיון העיקרי שלו. אבל מצד שני, להתחיל עכשיו שכל עסק שחל איזשהו שינוי אצלו, יתחיל כל שנה - - -
אתי בנדלר
¶
אז אולי במקום לעשות את זה באופן גורף כל כך, צריך למפות את האישורים שתוקפם פקע, לא בשל כך שתוקף אותם אישורים היה שנתי מלכתחילה ומתחדש כמעט באופן אוטומטי, אלא באמת מה שהתבצע באמצעות איזשהו הליך בדיקה. אני חושבת שבצורה כזאת התקנה הזאת היא מאוד גורפת, ולמעשה תגרום לכך - -
תמר קלהורה
¶
אני מסכימה. אני חושבת שהניסוח צריך להיות יותר מדויק בעניין הזה, כי אם אין בעיה עם האופן שבו העסק מנהל את ספרי החשבונות שלו, אז לא אמורה להיות בעיה עם אישור רואה החשבון. אבל לעומת זאת העניין של רישיון עסק - - -
עובד קדמי
¶
אני מציע למחוק את הסיפא של סעיף 7(א): "חודש תוקפו של המסמך, רשאי בעל בית העסק להגיש בקשה" וכולי, ולהשאיר: "פג תוקפו של מסמך מהמסמכים המפורטים - - - יפקע תוקפו של האישור." אנחנו נעשה את הביקורות שלנו, והוא צריך לדעת שהאישור שלנו מותנה באישורים האחרים.
עובד קדמי
¶
לא, זו גם אחריות שלו. האחריות שלו היא לוודא שיש לו את האישורים האחרים. הוא לא יכול לפעול ללא רישיון עסק. הוא לא יכול לפעול ללא היתר למכירת עתיקות, למשל, אז הוא צריך לדאוג לזה.
שרון מאיר
¶
לא, אם נשלול אחד מהמסמכים, זאת אומרת אם יודעים שלקחו לו את הרישיון עסק אז אתה יכול שהרישיון - - -
אתי בנדלר
¶
בתוספת החמישית אנחנו אפילו לא צריכים לכתוב את זה. בסעיף 10 לתוספת החמישית מדובר על רישיון עסק בתוקף, או אישור מאת הרשות. אישור מרואה חשבון אין כאן מה לבטל, נכון?
עובד קדמי
¶
אפשר לבטל אישור של רואה חשבון. אם, נניח, העסק לא עמד בתנאים, ורשויות המס החליטו לבטל לו.
תמר קלהורה
¶
לא רק שהיא מפורטת יותר, זה גם יותר נכון להפנות אליה, כי החמישית זה אמות מידה לשיקול דעת.
עובד קדמי
¶
עתיקות בסעיף 4: "רישיון עסק" ו"רישיון לסחור בעתיקות". האמת היא שאלה שני הרישיונות החשובים.
אתי בנדלר
¶
אז אנחנו מדברים רק על סעיף 4. אם כך, צריך להיות: בוטל אחד הרישיונות המפורטים בסעיף 4 לתוספת השלישית.
עובד קדמי
¶
זה גם מתייחס למספר קטן יותר של בתי עסק. לא כל בתי העסק הם כאלה שצריכים רישיון או רישיון למכירת עתיקות.
יעל מזרחי
¶
רישיון עסק בעיקר לתכשיטים, יהלומים, מעל סכום מסוים: 200,000 ש"ח, וזה משתנה מעירייה לעירייה.
לאה ורון
¶
אני לא מדברת על התשלומים, אני מדברת על האקט של רישיון עסק. זה היה ככה בעבר. כבר אין צורך?
היו"ר חמד עמאר
¶
צריך להביא אישור מכיבוי אש, צריך להביא את כל האישורים האלה. לא יכול להיות. העירייה לא תאשר עסק בלי רישוי עסק.
יעל מזרחי
¶
כשאני מבקשת מבתי עסק שעוסקים למשל באופנה רישיון עסק מהרשות המקומית, הם שולחים לי מכתב שאותה רשות לא מבקשת מהם את הרישיון. זה מספיק עבורי.
אתי בנדלר
¶
אם כך, אז בתקנה 7(א), במקום האמור: "פג תוקפו של מסמך מהמסמכים המפורטים בתוספת החמישית," יבוא: בוטל אחד מהרישיונות המפורטים בסעיף 4 לתוספת השלישית, יפקע תוקפו של האישור; חודש תוקפו של רישיון כאמור, רשאי בעל בית העסק להגיש בקשה חדשה למתן אישור לפי תקנה 2.
עובד קדמי
¶
אם זה בית עסק חדש, הוא חייב לקבל את האישורים, את הרישיונות של בית העסק החדש. יכול להיות שהוא עבר מעיר לעיר.
שרון מאיר
¶
אני אסביר לך למה. אם אתה רואה את טופס הבקשה שלו, בתוספת השלישית, אתה רואה איזה דברים בא המפקח ובודק. אחד מהדברים זה הוויטרינה.
עובד קדמי
¶
זיהוי בית עסק מאושר לתייר
8.
(א)
בעל בית עסק שברשותו אישור תקף, רשאי להציגו בבית העסק שלגביו ניתן האישור ולציין בפרסומיו כי בית העסק הוא עסק מאושר לתייר.
(ב)
לא יציג אדם בבית עסק אישור, מדבקה, שלט, מדגם או סימן הדומה להם או הנובע מהם, לרבות אישור החזר מס ערך מוסף לתייר, העלול להטעות, ולא יתחזה כבעל אישור אלא אם כן בידו אישור תקף לגבי בית העסק .
אתי בנדלר
¶
ואם מגישים לכם תלונות על כך שמישהו ביצע עברה, לכאורה, לפי חוק שרותי תיירות, שהוא עבר על התקנות האלה, אתם מטפלים בזה באמת?
אריאל סטולר
¶
כן, הוא פשוט לא רוצה להיות בזה. אף אחד מבתי העסק שאני מדבר עליהם לא יציג את עצמו כאחד שיש לו אישור.
עובד קדמי
¶
צריך לזכור, מר סטולר ואדוני היושב-ראש, שזה לא אובליגטורי, זו לא חובה על בית העסק לקבל את האישור. זה וולונטרי. זה כדאי לו. עובדה היא שיש לנו עוד מעט 8,000 עסקים כאלו. זאת אומרת, זה כדאי להם והם רוצים ומעוניינים. והם נלחמים בשיניים – אם אנחנו אומרים להם שחלון הראווה שלהם לא ראוי, שבוע לאחר מכן אנחנו רואים שחלון הראווה מסודר והוא כבר יותר יפה, וכן הלאה. אנשים רוצים את האישור הזה, הוא חשוב להם, הם מציגים אותו בגאווה בעסק.
עובד קדמי
¶
פרט לזה שיש החזר על מע"מ, והם אומרים: אתה חוסך אצלי 16%.
הצבעה
בעד סעיף 8 – פה אחד
סעיף 8 אושר.
עובד קדמי
¶
חובת הצגת אישור
9.
בעל בית עסק שקיבל אישור חייב להראותו לפי דרישה לממונה, למבקר, לשוטר או לכל אדם אחר המוסמך לפי חוק.
עובד קדמי
¶
לפי חוק מס ערך מוסף. כאשר הם באים לביקורת, הם אומרים לו: אצלנו אתה רשום כבעל עסק מאושר. הראה לנו את האישור שלך ממשרד התיירות.
עובד קדמי
¶
כשהם עושים את הביקורת הם רוצים את שני האישורים האלה גם יחד, אחד מול השני. ואם הם רואים את שניהם, הם ממשיכים הלאה בבדיקה שלהם.
עובד קדמי
¶
לפעמים, כשלא רוצים לתת לנו להיכנס, יש וויכוח. אז אנחנו מבקשים מהשוטר: אנא, תסייע בידינו, כדי שיראה לנו, כי התלונה של התייר שנמצא בחוץ היא כזו וכזו, ואנחנו רוצים את זה מיידי. יש מקומות מסוימים שהמשטרה נמצאת בהם באופן כמעט קבוע: ליד אתרי התיירות, אתרי מכירה של מוצרים לתייר, מזכרות וכיוצא באלה. זה חשוב, זה טוב.
עובד קדמי
¶
השבת האישור
10.
בעל בית עסק שאישור שניתן לו פקע, בוטל, נשלל או הותלה, יחזירו לממונה לא יאוחר מתום שבעה ימים מקבלת ההודעה על הביטול או ההתליה, או לפי דרישת מבקר, במועד מוקדם יותר.
עובד קדמי
¶
בוודאי. אבל אנחנו לא רוצים שמישהו יציג שפג התוקף שלה, והוא מתחזה כאילו היא קיימת. אם היא פקעה, תחזיר אותה. זה מהניסיון שלנו, שהוא רב שנים – משנת 1957, לפי הצו. אז אנחנו מעדיפים שיחזיר לנו אותה, ולא יגיד: שכחתי אותה על הקיר, מצטער, שכחתי לחדש וכולי.
עובד קדמי
¶
אגרות
11.
(א)
בעד מתן אישור תשולם אגרה של 150 שקלים חדשים;
(ב)
בעד חידוש אישור תשולם אגרה של 70 שקלים חדשים;
בית עסק שבשליטתו או בניהולו יותר מעשרה סניפים בעלי אישור, ישלם מחצית האגרה עבור חידוש אישור לכל סניף נוסף.
אני רוצה לציין, שפה עשינו להם הנחה גם באגרה, אם מאריכים את התקופה לשלוש שנים. אבל זה בסדר, אין לנו בעיה עם זה, אנחנו נתגבר.
עובד קדמי
¶
אה, סליחה.
(ג)
חל שינוי בשיעורי האגרה כאמור, תפורסם על כך הודעה ברשומות.
והשינוי בשיעורי האגרה בסעיף 12.
יעל מזרחי
¶
"קסטרו", "זארה", "הוניגמן". מעל 25 חברות עובדות בסניפים, שלא נדבר על זכיינים של אותה חברה.
עובד קדמי
¶
אנחנו כבר לקראת הסוף, כי זה סעיף טכני.
הצמדה למדד
12.
(א)
האגרות לפי תקנה 11 יעודכנו מידי שנה ב- 1 בפברואר (להלן-יום העדכון) לפי שיעור השינוי של המדד החדש לעומת המדד היסודי וכשהיא מעוגלת לשקל החדש השלם הקרוב.
(ב)
בתקנה זו-
"מדד" - – מדד המחירים לצרכן שמפרסמת הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה;
"המדד החדש" – המדד שפורסם לאחרונה לפני יום העדכון;
"המדד היסודי" – המדד שפורסם לאחרונה לפני יום העדכון הקודם ולעניין העדכון הראשון, שלאחר פרסומן של תקנות אלה, המדד שפורסם לאחרונה לפני י' בשבט התשע"א (15 בינואר 2011)
אנחנו נצטרך לשנות את זה ולעדכן את התאריך.
עובד קדמי
¶
כן, אנחנו נשנה את זה. זה לא יצא י' בשבט, צריך לבדוק את זה, להתאים את התאריך העברי. אנחנו נתאים אותו.
(ג)
המנהל הכללי של משרד התיירות יפרסם בהודעה ברשומות את נוסח תקנה 11 כפי שהשתנתה עקב האמור בתקנה זאת.
שרון מאיר
¶
אז מתייתר מה שהיה קודם. קודם אמרנו שצריכים לפרסם באתר האינטרנט, אז הנה – כבר יש פה הודעה מהמנכ"ל על כך.
אתי בנדלר
¶
לא, ברשומות ובאתר האינטרנט, ב-11(ג). מה זה בא להוסיף? זה פשוט מיותר לדעתי. למחוק את (ג).
עובד קדמי
¶
הוראות מעבר
13.
אישור שניתן לפי הצו יישאר בתוקפו עד יום כ"ד בטבת התשע"א (31 בדצמבר 2011) או עד למועד פקיעתו, המוקדם מביניהם.
אתי בנדלר
¶
אז אנחנו מדברים שוב על 2012, אותו דבר? את רוצה לבדוק את התאריך, תמר? התאריך העברי בהתאם. 31 בדצמבר 2012.
עובד קדמי
¶
תחילה
14.
תחילתן של תקנות אלה שלושה חודשים מיום פרסומן.
אני חושב שזה די סביר, שלושה חודשים.
עובד קדמי
¶
אנחנו עוברים לתוספות. התוספת הראשונה על-פי תקנה 4 – "דוגמת כתב אישור".
זו דוגמה. להציג לכם את זה בצבע? כי שלחנו את זה בשחור לבן, אם אינני טועה.
עובד קדמי
¶
אנחנו מתקנים את זה כאן על השחור לבן שלנו. נשנה את זה כבר שם.
הצבעה
בעד התוספת הראשונה – פה אחד
התוספת הראשונה אושרה.
עובד קדמי
¶
התוספת השנייה היא על פי תקנה 1 – "רשימת סוגי בתי העסק". פה אנחנו מונים את 32 סוגי בתי העסק. תראו כמה שזה רחב.
אתי בנדלר
¶
"אופנה" ו"אבזרי אופנה", לדעתי, כולל הכול. אלא אם כן אלה חנויות הלבשה יד שנייה, שאז זה אולי פחות אופנתי.
אתי בנדלר
¶
לא, להפך, 3 רחב יותר כי הוא כולל אולי גם תיקים, אם זה לא אביזרים. אני מציעה "אופנה" ולמחוק את "הלבשה" ו"הנעלה".
תמר קלהורה
¶
אני הייתי מוחקת דווקא את "אופנה", והייתי אומרת "אביזרי אופנה, הלבשה והנעלה," ואז סגרנו את הכול.
היו"ר חמד עמאר
¶
אני מציע שתבדקו את הנושא הזה.
הצבעה
בעד התוספת השנייה – פה אחד
התוספת השנייה, בכפוף לבדיקה, אושרה.
עובד קדמי
¶
התוספת השלישית על-פי תקנה 2, היא טופס בקשה לקבלת האישור. מי שמבקש בקשה יכול למלא את הטופס ולשלוח אותו באינטרנט או בדואר, לאחר שמילא את כל הפרטים וצירף את המסמכים המנויים בסעיף 9 שם.
אתי בנדלר
¶
אני מבקשת לדעת – יש כאן פרטים שצריכים למלא – האם זה כדי שמשרד התיירות, גברת מזרחי או מי שממלא את מקומה ידע, זאת אומרת שהמאגר הזה יהיה רשום באיזשהו מקום, או שיש לזה איזושהי משמעות נוספת? אני אתן דוגמה למה אני מתכוונת. מדובר כאן בסעיף 5: עובד הדובר שפה זרה – כן או לא? נניח שהתשובה היא לא, אז מה? תיאור בית העסק: מיקום השירותים – ואם אין שירותים? מספר מפלסים – למה זה חשוב? יש כאן פרטים שאני לא הבנתי מה המטרה שלהם בכלל.
אתי בנדלר
¶
אז לאיזה צורך אתם צריכים בכלל את המידע הזה? מה זה משנה אם יש מפלס אחד או חמישה מפלסים, בין אם מדובר ברשת, בחנות כלבו, ובין אם מדובר בחנות אחרת? מה המשמעות של זה בכלל לצורך קבלת האישור? למה מישהו צריך בכלל למסור את הפרטים האלה?
יעל מזרחי
¶
ראשית כול, הטופס הזה מאמת פרטים. כשאנחנו באים עם הטופס, אנחנו בודקים אחד לאחד אם מה שרשום אכן קיים.
אתי בנדלר
¶
אפשר לשאול גם מה שם האבא, ולבקש תעודת זהות ולראות אם הוא דובר אמת או לא. מה הרלוונטיות של זה לצורך קבלת האישור? זה מה שאני שואלת.
שרון מאיר
¶
אני חושבת שהעניין של השפות נובע מזה שאנחנו באים להתקין תקנות לטובת תייר. תייר, מן הסתם, דובר שפה זרה. אנחנו רוצים לדעת שבאמת יש איזושהי אוריינטציה לטובת התייר.
אתי בנדלר
¶
ונניח שהתשובה היא שאין לו? יש עובד הדובר שפה זרה – הוא ממלא: לא. מה המשמעות האופרטיבית של זה? האם בשל כך הוא לא יהיה זכאי לאישור?
היו"ר חמד עמאר
¶
היא צודקת. יש לו היום עובד שדובר שפה זרה. למחרת הוא לא עובד. הוא רשם כן, למחרת הוא לא עובד, הוא התפטר. מה זה רלוונטי לנושא?
עובד קדמי
¶
פעם נתנו להם דירוג. פעם עסקים היו מדורגים – זה מ-1957 – למשל מסעדות היו מדורגות כמזלגות: היה מזלג אחד, שתיים, שלוש, ארבע. ולבתי עסק היו כוכבים.
שרון מאיר
¶
אבל אי אפשר לשכוח שהתקנות האלה נובעות מחוק שירותי תיירות. הרעיון של חוק שירותי תיירות זה להשביח את המוצר התיירותי. אנחנו רוצים לדעת איזה מוצר אנחנו מקבלים.
תמר קלהורה
¶
אם זה לא חלק מאמות המידה לשיקול הדעת למתן האישור, אז אולי לא צריך אותם. אם בעתיד יחזרו לדרג עסקים, אז תמיד אפשר יהיה להוסיף. אנחנו נעבור על זה, נראה מה לא - - -
אתי בנדלר
¶
רישוי – ברור שצריך. הפעלת בית העסק – האם מספר הימים שהוא עובד הם רלוונטיים לצורך העניין?
אתי בנדלר
¶
תיאור בית העסק – שטח בית העסק רלוונטי לצורך העניין? אם יש לו בית עסק שגודלו שמונה מטרים או 80 מטרים רבועים – זה משפיע באיזושהי צורה על קבלת האישור?
אתי בנדלר
¶
זה שייך לעירייה – בדיוק ככה. הם לוקחים אגרה לפי גודל השילוט. מואר – כן או לא, גם לא רלוונטי. אתם רק רוצים לדעת שיש שילוט, כדי שניתן יהיה לזהות את בית העסק.
אתי בנדלר
¶
על זה דיברתי קודם, שאתם צריכים לבדוק בסעיף 9 – "לבקשה יצורפו המסמכים הבאים - - -אישור מהמרשם הפלילי על העדר עבר פלילי", וצריכים להתאים את זה.
היו"ר חמד עמאר
¶
יש עוד הערות?
הצבעה
בעד התוספת השלישית – פה אחד
התוספת השלישית, בכפוף לשינויים, אושרה.
עובד קדמי
¶
תוספת חמישית – "אמות המידה לקבלת אישור לבית עסק" לפי תקנה 4(א). להזכיר, שתקנה 4(א) אומרת, ש"אישור לבית עסק או חידושו, יינתן למבקש אם מילא אחר כל אלה: (1) עמד באמות המידה שבתוספת החמישית". מה הן אמות המידה?
אישור לבית עסק יינתן במידה ועמד בכל אמות המידה המפורטות להלן:
1.
עיקר עיסוקו של בית העסק הוא באחד הסוגים המפורטים בתוספת השניה;
2.
בית העסק נמצא במקום ציבורי ונגיש לקהל;
עובד קדמי
¶
אני אסביר. קיבלנו בקשה מאדם שמכר בבני-ברק, וכשהלכנו לראות איפה זה, הסתבר שזה בחדר הילדים, פינה קטנה, באיזה ארון, והוא שולח את זה בדואר. הוא אומר: מה, איפה כתוב שאני צריך לעשות את זה פה ופה וכן הלאה? מותר לי גם מכאן לנהל את העסק שלי. תנו לי את הפטורים.
אתי בנדלר
¶
יש עניין של "נגיש לקהל", אני מקבלת את זה, אתה צודק. אני שואלת למה זה צריך להיות "במקום ציבורי"?
אתי בנדלר
¶
כן, יכול להיות שיש אישור לבית עסק בסטודיו שהוא צמוד לבית. יש הרבה מאוד תכשיטנים שעובדים בצורה כזאת.
עובד קדמי
¶
רצינו להדגיש שזה לא יהיה בבית. תגידי לי את איך אני יכול להדגיש את זה, כדי שהוא לא יעשה את זה בביתו, ויגיד: אני פתוח לקהל, שמתי פתק למטה, מי שרוצה לקנות אצלי כך וכך, תכשיטים ויהלומים, יעלה לגברת כך וכך.
תמר קלהורה
¶
אני מבינה את זה, אבל אפשר לחשוב על כל מיני דוגמאות, על כל מיני חוות שמוכרות ספינות או מוכרות מזכרות.
היו"ר חמד עמאר
¶
ברגע שרשום לך: "נגיש לקהל", למה אני צריך "במקום ציבורי"? אם הוא בבית, אין לו את הדברים שאתם דורשים בשביל לקבל את האישור, אז הוא לא יכול לקבל את האישור. אני חושב שצריך למחוק "מקום ציבורי".
עובד קדמי
¶
אז אני חוזר רק ל-2: בית העסק נמצא במקום נגיש לקהל. במקום נגיש לקהל – זאת אומרת, לא שהוא נגיש, אלא במקום נגיש לקהל.
אתי בנדלר
¶
תראו, אני הייתי מחוקקת חוק כללי, שכל חלונות הראווה במדינת ישראל יהיו נאים, אבל אני חושבת שזה מאוד בעייתי, כי אתה מדבר כאן על אמת מידה, ומדובר על משהו מאוד סובייקטיבי. אני מדברת באמת עכשיו, לא לצחוק, מה שנאה בעיני האחד איננו נאה בעיני האחר. אז כשמדברים על "מסודר" ניחא, עוד אפשר לבלוע את זה, אבל אני חושבת שחלון ראווה "נאה" זו אמת מידה אולי קצת - - -
אתי בנדלר
¶
הצגת מחירים בשקלים חדשים לפי חוק הגנת הצרכן, לא "כמתחייב". כי זה נקבע בתקנות – הצגת מחירים לתיירים, וחנויות תיירים וכולי.
עובד קדמי
¶
אנחנו עושים את הבדיקות המדגמיות שלנו, אין מה לעשות. בדרך כלל, אנחנו לא שוללים אוטומטית את ההיתר. קודם כל מזהירים, מעירים, כותבים.
עובד קדמי
¶
התוספת השישית היא לפי תקנה 5 – בקשת ערר על החלטתו של הממונה. היא מוגשת לשר התיירות. שם מפרטים את הפרטים האישיים, פרטי בית העסק והנימוקים של הערר כדי שזה יהיה מסודר, בטופס.