PAGE
4
ועדת החוקה, חוק ומשפט
30/11/2011
הכנסת השמונה-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב רביעי
<פרוטוקול מס' 487>
מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט
יום רביעי, ד' בכסלו התשע"ב (30 בנובמבר 2011), שעה 10:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 30/11/2011
צו חתימה אלקטרונית (תיקון התוספת השנייה לחוק), התשע"א-2011
פרוטוקול
סדר היום
<צו חתימה אלקטרונית (תיקון התוספת השנייה לחוק), התשע"א-2011>
עליזה קן
¶
–
מנהלת אגף רישום והסדר מקרקעין, משרד המשפטים
ניצה פויכטוונגר - מנהלת אגף רישום והסדר מקרקעין, משרד המשפטים
אריאל צבי - יעוץ וחקיקה - אזרחי, משרד המשפטים
הילה דוידוביץ - עו"ד, משרד המשפטים
מיכל שמואלי - עו"ד, משרד המשפטים
עמית אשכנזי - הרשות למשפט וטכנולוגיה, משרד המשפטים
עירית ויסלום - רשות האוכלוסין, לשכה משפטית, משרד הפנים
פלאי נעמה - רשות האוכלוסין, לשכה משפטית, משרד הפנים
עופר ישי - מרכז פעילות גולם מאשר, משרד האוצר
פיני עזריה - נציג, לשכת עורכי הדין
חיים רביה - עו"ד
נסים עוג'ר - נציג "משמר חברתי"
הילה דוידוביץ
¶
סעיף 6 לחוק חתימה אלקטרונית קובע כלל ראייתי, שמבקש להתגבר על כלל הראיה הטובה ביותר, ולפיו פלט של מסר אלקטרוני, שחתום בחתימה אלקטרונית מאובטחת, ייחשב בהליך משפטי כמקור.
סעיף קטן (ב) לאותו סעיף 6 מקנה לשר המשפטים סמכות להחריג מהכלל הזה סוגים של מסרים אלקטרוניים, של שימושים מסוימים, ואנחנו מבקשים עכשיו להחריג סוג שימוש מסוים במסר אלקטרוני שהוא חתום בחתימה מאובטחת, ואנחנו מדברים על פלטי נייר של נסחי רישום מקרקעין ופלטי נייר של עותקים מאושרים מאוסף תעודות, תוך הפניה לתקנות מקרקעין, ניהול ורישום, שהתקבלו לאחרונה.
היו"ר דוד רותם
¶
מה זה "אוסף תעודות"? אני יודע מה זה "אוסף תעודות" - רק רציתי לברר, אם משרד המשפטים יודע מה זה.
עליזה קן
¶
המדובר במסמכים השמורים בתיקי הפעולה, שעל בסיסם בוצעו הרישומים של הפנקסים. הנסח מתייחס לרשום בפנקס, ואוסף התעודות מתייחס למסמכים ששמורים בתיקים, שבהם האסמכתאות לרישומים.
היו"ר דוד רותם
¶
הרי היום אתם מעדיפים שאני אזמין בטלפון את הנסח או דרך המחשב, ואתם תשלחו לי אותו במחשב.
היו"ר דוד רותם
¶
אבל אחר כך הגיעו להסכמים. אתם מעדיפים שלא יבואו לבלבל לכם את המוח ויביאו את הטפסים האלה, עם בולים וכל הדברים האלה. פה מחזירים אתכם אחורה.
עליזה קן
¶
אדוני, קודם כל, היום אנחנו נותנים שני סוגים של שירותים ממוחשבים: שירות אחד הוא השירות שאנחנו מכנים אותו "הפצת מידע" – זה המידע המקוון, שנמסר הביתה לכל דורש, מפנקסי המקרקעין. כפי שכתוב בכל מסר ומסר כזה, לא מדובר בנסח רישום אלא מדובר בהעתק מהפנקסים, שהוא שווה לעיון. בעתיד הקרוב אנחנו מתכוונים לתת באמת שירותים של נסח מקוון, ומהבחינה הזו אנחנו הולכים קדימה. הנסחים ייחתמו בחתימה אלקטרונית.
עליזה קן
¶
נרמה שהשימוש שייעשה בנסחים המקוונים יהיה שימוש דיגיטלי. אנחנו מאוד פוחדים, ויש לנו, לדאבוננו, ראיות כבר עכשיו, שאנשים ייקחו את הנסח המקוון, החתום בחתימה שהיא בעצם עם פתקית בסוף הקובץ – אדוני מכיר את זה, ילחצו על "הדפס" – הפתקית הרי לא צמודה לפלט הנייר, ויעשו בזה שימוש לא כדין. אני לא יכולה להרחיב, כי הולכת להתחיל חקירה בעניין – זה כבר קורה היום.
היו"ר דוד רותם
¶
נאמר שהזמנתי נסח, קיבלתי אותו בחתימה אלקטרונית, ואני רוצה להעביר דירה בטאבו. עם הפלט הזה אני אבוא אליכם, שתחתמו עליו?
עליזה קן
¶
בתקנות החדשות ביטלנו את הצורך בהגשת נסח כחלק מהמסמכים שנחוצים לרישום, בדיוק מהסיבה שגם אצלנו יש שירותים ממוחשבים, ואנחנו לא צריכים- - -
עליזה קן
¶
אותו אדם יוכל לשלוח את הנסח באופן מקוון, באימייל, לבנק, ויהיה עדיין מקור. אנחנו פוחדים מאנשים שידפיסו את הנסח, ישנו בו פרטים, ואז יעשו בו שימוש, ויגידו: זה מקור, זה כתוב בחוק.
היו"ר דוד רותם
¶
אני עורך דין, ומייצג לקוח שקונה דירה. אני צריך נסח, כדי שאם מחר תהיה בעיה כלשהי, אני לא התרשלתי – הנה, בדקתי. אני אדפיס את הדבר הזה, ואז אבוא אליכם לקבל חותמת? איך אהפוך אותו למקור?
עליזה קן
¶
קודם כל, הוא כבר מקור, ואנחנו מקווים שכמו שאצלנו אנחנו הולכים לעתיד שהתיקים מקוונים או דיגיטליים, גם אצל עורכי הדין יהיה תיק דיגיטלי – אצלנו זה כבר קורה בהנהלת האגף – יש לנו תיקים פיזיים ותיקים דיגיטליים, אז הנסח יהיה שמור בתיק הדיגיטלי של עורך הדין, והוא יהיה מקור. אם עורך דין ירצה אחר כך להעביר אותו לעוד 20 עורכי דין אחרים שמעורבים בעסקה, יעביר אותו באופן דיגיטלי, וזה ימשיך להיות מקור.
עליזה קן
¶
גם הוא יהיה דיגיטלי. אני רוצה נייר, לא רוצה דיסק. אני אדפיס, אבוא אליכם, ותשימו לי חותמת?
תמי סלע
¶
זה מעורר שאלה – האם בזה שכותבים את זה בצו, זה מבטיח לנו שעורכי דין ואנשים אחרים לא יעשו את השימוש הזה לרעה, או בטעות או בכוונה, האם יהיה כתוב, נגיד, על הקובץ הזה, כשהוא מודפס, שהוא לא יכול לשמש מקור, כלומר על גבי הקובץ, בצורה שאי-אפשר יהיה למחוק את זה? זה יהיה רשום על הקובץ בצורה שאי-אפשר למחוק אותה, שכשזה מופיע כתדפיס נייר, זה לא יכול לשמש- - -
עליזה קן
¶
זה יהיה רשום על הקובץ בצורה שאי-אפשר למחוק אותה באופן דיגיטלי, אבל גברתי יודעת שכל דבר אפשר למחוק. התשובה היא, אגב, שמי שמבקש העתק נייר, יגיע אלינו ללשכה, ומקבל את נסח הנייר.
כדי לסבר את האוזן אומר, שמאז שהשקנו את השירותים של הפצת המידע, ערב המועד שבו השקנו את השירותים של הפצת מידע היינו מנפיקים בלשכה כ-450 אלף נסחים, וכיום הכמות היא כ-220 אלף לשנה לכל הארץ, והצפיות בהפצת מידע הן למעלה ממיליון וחצי צפיות, לכן יש איתותים שהשוק מתרגל ואוהב את המוצר הדיגיטלי ומשתמש בו לצרכים שהם בסופו של דבר במרבית המקרים טובים וכשרים.
אברהם מיכאלי
¶
חטטנות אתה יכול גם כך. היום מותר לך להיכנס למחשב, ולעיין במה שאתה רוצה. אתה משלם את האגרה, ושלום על ישראל, הרי הגישה היא חופשית.
אורי מקלב
¶
אתם מודעים לכך שאני עולם הפוך ראיתי - כל אחד יכול להיכנס, אחרי שיש לו גוש וחלקה, יכול להיכנס – למי זה שייך, מי ירש את זה, למי זה משועבד, אבל אם לי יש מספר זהות, אני בא עם תעודת זהות, ומבקש – תגידו לי, אם יש נכס שרשום על שמי - לא יכול לקבל.
אורי מקלב
¶
אני רוצה לדעת, עם מספר זהות, אם יש משהו על שמי – אני לא יכול לקבל. ככה נעלמים ומועלמים מאנשים רבים במדינה הזאת, שלא יודעים שיש דברים שרשומים על שמם, ומתברר במקרה – רק לאחרונה הגיע לשולחני אחד שיש לו שטח לא קטן בנתניה, ולא ידע שיש לו את זה, כי לסבא שלו היה את זה, וחלק מהקרקע היה לבנייה, חלק למבני ציבור, אז מבני הציבור – לא היה רשום על סבא שלו, ומסתבר שחלק ממבנה ציבור, ונמנע מידע מאנשים.
היו"ר דוד רותם
¶
רכוש, כסף וקרקעות עוברים בירושה במשפחה – הם עוברים מאב לבן, כולם זוכרים את זה. עוד לא ראיתי מישהו ששכח את הקרקעות שלו.
אורי מקלב
¶
עם ישראל הוא עם שנע ונד, ועבר שואה לא קטנה, והרבה אנשים שקנו קרקעות כאן, ועוד יש דברים כאלה ואחרים, ואני יכול לספר לך סיפורים, אבל לא במסגרת הוועדה הקצרה הזאת - דברים שקרו, כולל בתוך מרשם המקרקעין, ששינויים - כי אנשים לא ידעו, לא זיהו את זה, וכל החשש הוא מפני רמאים. גם היום אדם שנמצא בעיר, ורואה שטח שאף אחד לא משתמש בו. כשאתה רואה מגרש ריק או בית ריק, אתה הולך למפת הגוש במועצה המקומית או בעיר, ואתה יודע בדיוק את הגוש והחלקה, ואתה יודע מי הבעלים, ופועל איך שאתה רוצה, אם אתה רוצה לרמות, אבל זה שיש לי היום – דברים ששייכים לי, ואני לא יכול לדעת את זה- - -
עליזה קן
¶
הרישומים עם תעודות זהות הם משנות ה-70, אבל הערך של תעודת זהות הוא לא ערך מוביל, ולכן הוא גם לא נבדק אצלנו- - -
היו"ר דוד רותם
¶
הכול אפשרי. אני עוד זוכר את הימים, שכשרצינו לחפש לפי תעודת זהות, היינו יורדים ברח' חשין 1 בפינה למרתף, והיינו יושבים על קופסאות, ועוברים על הכרטיסיות.
היו"ר דוד רותם
¶
איך אתה רוצה שהם יידעו – שיכניסו את תעודת הזהות למחשב?
<אורי מקלב>
מה שיש להם לפי תעודות זהות, ולפי שם.
אורי מקלב
¶
תן קצה חוט.
אני רוצה לשאול עוד שאלה, אדוני – השימוש שאתם רוצים זה רק לעובדי מדינה או לכלל הציבור?
היו"ר דוד רותם
¶
לכלל הציבור.
<אורי מקלב>
אני יודע שאתה ער לפניות הציבור. כדי לקבל זכות לחתימה אלקטרונית צריך שתי תעודות מזהות.
תמי סלע
¶
בעצם, סעיף 6 מדבר על השימוש בנסח במסגרת הליך משפטי. הסעיפים שמכוחם החריגים הם גם סעיף 3 ומעמד הפלט, מתייחס לשימוש בו בהליך משפטי. השאלה, בהליכים אחרים שבאים לבנק, או לא רואים את המעמד שלו כמעמד של נסח רגיל?
היו"ר דוד רותם
¶
מה זה חשוב? אם הבנק רוצה – שיסתכל על זה כנסח רגיל, ואם לא רוצה - זה הבעיה של הבנק, של מי שמקבל.
עליזה קן
¶
במסגרת פיתוח המערכת החדשה, שתחת חסותה גם יונפק הנסח המקוון, בשלב מאוחר יותר של פיתוח המערכת, אנחנו שוקדים על הקמת ממשק מול הבנק, ואני מאמינה שהממשק מול הבנקים – אגב, גם מול רשויות בתי המשפט – לכשהדברים יקרמו עוד וגידים, בכלל תיפתר כל הסוגייה של העברת מידע בין הגופים.
עליזה קן
¶
אני מדי ששה חודשים ב-03:00 בבוקר מתעוררת וחולמת, שזייפו משכנתא על הדירה שלי, יורדת למטה, מוציאה את הפצת המידע ב-10 שקלים. אני מאמינה שאעשה את זה גם עם הנסח של 30 שקל, וכך אני שקטה.
זה בעיקר לצורך עסקאות ופעולות במקרקעין, אבל לאו דווקא חטטנות; כשזה לא עוזר, זה לאו דווקא חטטנות.
תמי סלע
¶
יש נוסח מתואם מתוקן: – יש תקנות חדשות – תקנות המקרקעין, ניהול ורישום, התשע"ב-2011, והנוסח שהיה על האתר אומר:
פלט נייר של נסח כהגדרתו בתקנות המקרקעין, ניהול ורישום, התשע"ב-2011, וכן פלט נייר של עותק מאושר מאוסף תעודות כמשמעותו בתקנה 93 לתקנות האמורות, וזה להבדיל מהפלט עצמו, שהוא יכול להיות גם התצוגה על מסך מחשב של קובץ כזה בדיסק, שאדם כן יכול לבוא אתו להליך משפטי או לבנק, ולהשתמש בו כמקור.