PAGE
29
ועדת החוקה, חוק ומשפט
09/11/2011
הכנסת השמונה-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב רביעי
פרוטוקול מס' 468
מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט
יום רביעי, י"ב בחשון תשע"ב (9 בנובמבר 2011), שעה 9:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 09/11/2011
צו העיריות (עבירות קנס) (תיקון), התשע"א-2011, עיריית ירושלים , צו העיריות (עבירות קנס) (תיקון), התשע"א - 2011 - אור יהודה , צו המועצות המקומיות (עבירות קנס) (תיקון), התשע"א - 2011- אור יהודה, צו סדר הדין הפלילי (ברירת משפט - חוקי עזר לאור יהודה), התשע"א-2011, צו סדר הדין הפלילי (ברירת משפט - חוקי עזר לכפר סבא), התשע"א-2011
פרוטוקול
סדר היום
1. צו העיריות (עבירות קנס) (תיקון), התשע"א-2011, עיריית ירושלים;
2. צו סדר הדין הפלילי (ברירת משפט - חוקי עזר לאור יהודה), התשע"א-2011;
3. צו העיריות (עבירות קנס) (תיקון), התשע"א - 2011 - אור יהודה;
4. צו המועצות המקומיות (עבירות קנס) (תיקון), התשע"א - 2011- אור יהודה;
5. צו סדר הדין הפלילי (ברירת משפט - חוקי עזר לכפר סבא), התשע"א-2011.
מוזמנים
¶
עו"ד יפעת רווה
- משרד המשפטים
דנה רוסנסקי
- מתמחה, משרד המשפטים
עו"ד אורית מלמד
- לשכה משפטית, משרד הפנים
אמנון מרחב
- היועץ המשפטי לעיריית ירושלים
שמואל שפט
- עוזר ליועץ המשפטי, עיריית ירושלים
איקה בלחש
- עוזרת ליועץ המשפטי לעיריית ירושלים
עו"ד זאב גבאי
- עוזר משפטי ליועץ משפטי לעיריית ירושלים
שלומית שפינדל
- יועצת משפטית, עיריית אור יהודה
עו"ד מיטל טופר
- תובעת עירונית, עיריית אור יהודה
עו"ד נרקיס רובין
- תובעת עירונית, עיריית אור יהודה
עו"ד נטע שוורצמן
- הלשכה המשפטית, עיריית אור יהודה
עו"ד איתי קידר
- תובע עירוני, עיריית כפר סבא
יאיר פז
- עוזר היושב-ראש דוד רותם
מ"מ היו"ר אורי מקלב
¶
אנחנו פותחים את הישיבה של ועדת החוקה, חוק ומשפט. אני ממלא מקום של היושב-ראש דוד רותם. אנחנו נפתח עם ירושלים, נעלה את ירושלים על ראש שמחתנו. בקשתם גם הכי קצרה. תציגו לפנינו את הבקשה שלכם. אתם מבקשים תיקון אחד.
שמואל שפט
¶
כן, אנחנו מבקשים תיקון שהמשמעות שלו למחוק את חוק העמדת רכב וחנייתו מהתוספת הראשונה של צו העיריות. יש פה מערכת כפולה – מצד אחד צו העיריות, שיש לנו ברירות קנס לפיו, ומצד שני צו התעבורה הארצי. אנחנו אמנם סבורים שצו התעבורה הארצי גובר על צו העיריות, אבל כדי למנוע אי-הבנה, אנחנו מבקשים למחוק את הסעיף בצו העיריות ולעבוד לפי הצו הארצי.
מ"מ היו"ר אורי מקלב
¶
וזה רק סעיף אחד או שיש לכם עוד שני סעיפים שכתובים כאן על ניקוי בורות שופכין ועל פתיחת עסקים?
מ"מ היו"ר אורי מקלב
¶
אם כך, אנחנו מוחקים את סעיף 3 מתוך חוק העזר העירוני. אתם עובדים רק לפי הצו הכללי. אנחנו מאשרים את זה פה אחד.
מה עם עיריית כפר סבא? לא נמצאים.
2. צו סדר הדין הפלילי (ברירת משפט - חוקי עזר לאור יהודה), התשע"א-2011;
3. צו העיריות (עבירות קנס) (תיקון), התשע"א - 2011 - אור יהודה;
4. צו המועצות המקומיות (עבירות קנס) (תיקון), התשע"א - 2011- אור יהודה
שלומית שפנדל
¶
לנו יש שתי בקשות: להעביר אותנו מצו המועצות (עבירות קנס) לצו העיריות (עבירות קנס), ואחר כך לעבור מברירות קנס לברירות משפט לפי צו סדר הדין הפלילי.
שלומית שפנדל
¶
לא, אין בעיה, כל שאלה שנשאלנו – ענינו. נתנו את כל ההבהרות גם למשרד המשפטים, גם למשרד הפנים, לפעמים אפילו בכפל ויותר מזה. אני חושבת שכרגע אין לנו שום חילוקי דעות ביחס לאף אחד מהסעיפים.
מ"מ היו"ר אורי מקלב
¶
אני רק רוצה לפתוח ולהגיד לכם, שלא במקרה כמו עיריית ירושלים, אתם הבאתם כאן כמה עשרות חוקי עזר בשינויים כאלה ואחרים, כשהכותרות שאתם אמרתם שהן הכותרות, אבל גם לוועדה יש כמה כותרות, יש שלושה פרמטרים מרכזיים שאנחנו עובדים איתם: קודם כל, אנחנו רוצים לאשר חוקים שהם באמת אקטואליים, לא חוקים שהם לא רלוונטיים לעניות דעתנו, אלא אם תסבירו לנו ותשכנעו אותנו אחרת, כגון חוק עזר על נהיגת עגלות, מה שהיה לפני עשרות שנים.
מ"מ היו"ר אורי מקלב
¶
מפעם לפעם אנו אוהבים לבדוק ולראות איזה חוקי עזר קיימים. מילא חוקי עזר שקיימים מנדטורית או לפני עשרות שנים – לא ביטלו אותם, אבל לחדש היום ולאשר כוועדה ב-2011, 2012 חוקים כאלה? אנחנו חושבים שזה לא נכון. אנחנו גם "פותחים" את גודל הקנס, אם זה סביר, אם זה מידתי, מידתי בהתאמה.
דבר ראשון שלנגד עינינו – לכן אנחנו גם ועדה כללית – אנחנו רואים את זה בקו אחיד עם רשויות אחרות. אנחנו רוצים לוודא שיש איזה קו אחיד ושפה אחת. אני מבין שיש עבודה בעניין הזה של משרד המשפטים, אבל כל מה שלא נעשה - גם אנחנו מתכנסים לאיזה קו מסוים, לשפה אחידה מסוימת, וגם כשיש חריגה בעניין הזה, אנחנו מבקשים את ההסברים במידה שאנחנו מתבקשים לאשר את זה.
עוד דבר מרכזי לגבי חוקי קנסות בלי אזהרה, יש לנו גם כמה הערות בעניין הזה. מעבר לכך, אני שואל גם את היועצת המשפטית, האם כל העבירות האלה לא צריכות איזה שילוט. אדם נכנס לגן משחקים, ושם יש חוק עזר עירוני שאסור לשחק בכדור. בעיקרון, שני ילדים משחקים כדור – לא כדור רגל.
אפרת חקאק
¶
נעבור על כל ההערות שלי, ונראה על איזה הערות העירייה מסכימה ועל איזה לא. בסעיף 4 לחוק עזר הגנה על הצומח הערתי שהקנס גבוה מדי. הבנתי שיש הסכמה להוריד את הקנס.
אפרת חקאק
¶
אבל הוועדה צריכה להחליט אם זה מקובל על הוועדה. בסעיף 4 העירייה מסכימה להוריד את הקנס לדרגת קנס ד', שזה היום 245 שקלים, זה מקובל על היושב-ראש?
אפרת חקאק
¶
או לפחות לצמח מוגן. רצינו לדעת האם יש לכם סיבה מסוימת למה לא לעשות את החריג שקיים בעיריות אחרות.
שלומית שפנדל
¶
כל העיר נמצאת בשנים האחרונות בתנופה של פיתוח ושיפור פני העיר. מי שהיה לפני כמה שנים באור יהודה, יבוא היום ולא יכיר את העיר, ואני באמת מזמינה את כולם לבוא לבקר.
מ"מ היו"ר אורי מקלב
¶
אני מתנצל, הביקור האחרון שביקשו ממני להגיע לאור יהודה היה להפגנה על כך שלא נותנים כסף לבתי ספר.
מ"מ היו"ר אורי מקלב
¶
חבר הכנסת גפני עמד על ספסל בכיכר העירייה כמו בהפגנות הפועלים של פעם, ודיבר על כך שבית הספר הכי גדול באור יהודה שובת, כי אין לו לא חימום, לא מיזוג, לא אור ושום תקציב עירוני. אני רוצה לבקר באור יהודה, אבל נמנעתי מביקור בהפגנות כאלה. אני אשמח לראות דברים טובים באור יהודה. תבהירו לראש העיר שרציתי לקבל את ההזמנה שלכם לבקר באור יהודה, אבל ההזמנה שקיבלתי לפני שבועיים היתה להשתתף בהפגנה ב-11:00 בבוקר, ולא השתתפתי. אם באמת הבעיה תיפתר, אני אוכל לבוא, אחרת אצטרך להפגין נגד ראש העיר וזה לא נעים כל כך. זה רק בדרך אגב. לא אמרתי דבר, אבל כשהזמנת לבקר, לא היתה לי ברירה אלא להגיד את זה.
שלומית שפנדל
¶
אנחנו נברר ונחזור עם תשובה.
מדובר על פארק מאוד גדול של עשרות דונמים עם תרומות גדולות ותקציבים גדולים. מושקעים הרבה כספים בחינוך של התושבים. עומד לקום פארק שישרת את כל התושבים וגם את תושבי הסביבה. עומדים להיות שם הרבה צמחייה ועצים, כשהרבה מאוד כסף מושקע בתכנון של זה ואחר כך בביצוע. מאוד מאוד חשוב לנו למנוע ונדליזם או השחתה של עצים או של צמחים. כשילדים או נוער מסתובב, אנחנו לא יודעים מה מוגן ומה לא מוגן. אני גם לא יודעת להגיד היום מה יינטע ומה יישתל במקומות האלה, צמחים או עצים מוגנים או לא, ולכן חשוב שתהיה הרתעה ויהיה גם שילוט מתאים, ושיידעו שאת הדברים האלה לא משחיתים, לא נוגעים ושומרים על רכוש הציבור. ההרתעה מאוד מאוד חשובה פה, היא חלק מהחינוך.
מ"מ היו"ר אורי מקלב
¶
נכון, אבל היועצת המשפטית אומרת שקנס נותנים על נזק, בגלל צמח מוגן. אתם יכולים לומר לא לטפס על שיח, ואם אדם עבר ונגע בשיח, בעיקרון אתם יכולים לתת לו קנס.
שלומית שפנדל
¶
אמרנו שלא תהיה השחתה או השמדה. אם סתם טיפסת על עץ ולא קרה דבר, שום דבר לא קרה, אבל אם יש השחתה, השמדה או פגיעה, זה משהו שצריך לטפל בו.
יפעת רווה
¶
יכול להיות שנבהיר את זה אם יכתבו "צמח מוגן או עץ", כי עץ נראה עץ מוגן כשיש היום כל מיני הבחנות שעומדות להתבטל.
אפרת חקאק
¶
לעניין בעלי חיים, אני מבינה את הרציונל למה להכריח אנשים לשים מחסום, האם אתם אי פעם נותנים דוחות על זה?
שלומית שפנדל
¶
יש הרבה מאוד כלבים באור יהודה, והיו הרבה מקרים של נשיכות של ילדים בגנים ציבוריים. כל מי שיש לו ילדים, לא רוצה שיסתובב ליד הילדים שלו בגן כלב בלי מחסום. זה נראה לי טריביאלי, ולאו דווקא ייחודי לאור יהודה.
יפעת רווה
¶
בעבר אפשרנו את הדבר הזה בגנים. בדרך כלל כל מה שקשור לכלבים אמור להפוך בכלל לעבירות מנהליות. בנושא הספציפי - בגנים ציבוריים שמסתובבים ילדים, וזה באמת עניין של פיקוח נפש - - -
מ"מ היו"ר אורי מקלב
¶
לפעמים העירייה אולי לא עושה זאת באופן יזום, אבל כשמגיעים תלונות על אנשים כאלה – יש אנשים שאוהבים לבוא לגן כשיש ילדים, ולא עושים את זה, ואז העירייה מקבלת תלונה והיא רוצה להפעיל. זה נכון שאולי לא הולכים לפקחים, אבל כשיש תלונה, צריך לתת גם את הכוח לפעול.
אפרת חקאק
¶
נשאיר את זה בלי סייג.
סעיף 9 הוא סעיף יותר רחב, שאומר "לא יקשור אדם בעל-חיים, העלול לפגוע בצמח, אל צמח או אל גדר". הייתי רוצה לשמוע האם אתם יכולים לסייג את הסעיף הזה.
שלומית שפנדל
¶
אנחנו לא מדברים פה על קשירה שלא גורמת לדבר, כמו שלא דיברנו על טיפוס שלא גורם לדבר. אנחנו מדברים על פעולה שגורמת נזק.
מ"מ היו"ר אורי מקלב
¶
אנחנו יודעים, תשעה יהודי בגדד שנתלו. לוועדת החוקה, חוק ומשפט יש אפשרות לראות, מעבר לכך שכל הישיבה מוקלטת ומשודרת און-ליין. אנחנו מקבלים תגובות מאנשים תוך כדי הישיבה. קיבלתי כבר הערה. אם כך, סיימנו את הפרק הזה של הגנה על הצומח.
אפרת חקאק
¶
אנחנו סייג "רק כאשר נפגע". את החלק הזה סיימנו.
להדברת מזיקים אין לנו הערות. האם יש לך הערות?
מ"מ היו"ר אורי מקלב
¶
אנחנו יודעים למה הכוונה, שבעל מלאכה שחייב לשים אצלו מכולה, ייקח את האשפה שלו בסוף היום לתוך הרכב, כמו שעושים במוסכים או ירקנים, ואחרי זה יפזר את האשפה שלו לכמה פחי אשפה בעיר, והכול בגלל סיבות כאלה ואחרות. אדם גר ברחוב התשעה 7, והוא את שקית הניילון יזרוק אצל האשפה של השכן, האם זו כוונתם גם למקרה הזה?
שלומית שפנדל
¶
לא, הנקודה מתייחסת בעיקר לפסולת בניין. נעשות בעיר הרבה מאוד עבודות שיפוצים, וכדי לחסוך כסף, אנשים לא מזמינים את המכולה הזאת שקולטת את כל פסולת הבניין ואחר כך גם עולה כסף לפנות אותה, אלא אם מעמיסים את זה ברכבים שלהם, ובכל פינה אפשרית כשמישהו לא רואה, הם פשוט פורקים ומניחים את פסולת הבניין. זו עבירה נפוצה, ולזה מתכוון הסעיף.
מ"מ היו"ר אורי מקלב
¶
השאלה אם ההגדרה באמת נכונה. פסולת בניין זה ברור. נרשום בדברי ההסבר ובפרוטוקול שזאת הכוונה.
גם בהחזקת בעלי חיים אין הערות, גם לא בהחזקת מקלטים וגם לא בחזיתות בתים.
אפרת חקאק
¶
לגבי מודעות ושלטים, יפעת העירה שיכול להיות שהתנאי לא חל על סעיף 2(א)(2) "כתובים בחלקם עברית ובחלקם לועזית".
מ"מ היו"ר אורי מקלב
¶
לפני שאנחנו עוברים דף, אני רוצה להישאר בעמוד 4 בסעיף 7 – מסירת פרטים. כתוב "לא יפרסם אדם מודעה, אלא אם צוין בה שמו ומענו של המפרסם ושל בעל בית הדפוס שבו הודפסה המודעה" ו"לדרישת ראש המועצה חייב בעל בית הדפוס שבו הודפסה המודעה למסור את שמו ואת מענו של האדם שהזמין את הדפסת המודעה". זה במקרה שהדפיסו בלי לשלם אגרה.
יפעת רווה
¶
זה לא רק בלי לשלם אגרה. זה קיים בכל הרשויות, כי בלי זה אי אפשר לאכוף שום דבר שקשור לשלטים. אם יש לך שלט שהוא אנונימי, בדרך כלל לא יודעים מי פרסם אותו, ולכן צריכים איזושהי כתובת.
מ"מ היו"ר אורי מקלב
¶
אדם רוצה לפרסם איזה אירוע, אז הוא צריך לכתוב את שמו או מעונו של המפרסם? יש מודעות רחוב על אירועי תרבות, למשל בית הכנסת עושה שירת בקשות – אם הגבאי הזמין את זה - - -
שלומית שפינדל
¶
אני יודעת שזה כך בכל הערים, זאת אומרת בכל המודעות שאתה רואה בכל מקום שאתה מסתובב נמצא למטה שם בית הדפוס.
מ"מ היו"ר אורי מקלב
¶
גם לא משנה איזה גודל של מודעה? שמו ומעונו - צריך להגיד איפה הוא גר במודעות רחוב? אני לא ראיתי את זה. אמנם אני לא אגיד שאני קורא בעיון את המודעות ברחוב, אבל אדם מפרסם ערב עם זמר או משחק בינגו באיזה אולם באיזה אולם שעושים - אני יודע איזה מודעות יש היום – אבל פעם ראיתם שכותבים את שמו ומעונו של מזמין המודעה? אני לא ראיתי זאת מימיי בעיריית ירושלים.
מ"מ היו"ר אורי מקלב
¶
ראינו פעם בעיריית ירושלים שכתוב שם המפרסם וכתובתו? אם כתובה כתובת ושם האולם, בוודאי שלא צריך - - -
מ"מ היו"ר אורי מקלב
¶
אבל זה לא החוק, לא כתוב איפה האירוע מתקיים. אם את אומרת שצריכה להיות כתובת – ואם הוא מבקש לקראת יום השנה של רחל אמנו להתפלל יותר ולהגיד את הפרקים האלה והאלה - - -
שלומית שפינדל
¶
זה לא נכנס להגדרה של מודעה, כי בחוק יש הגדרה מה זאת מודעה וגם יש מידות מינימאליות, שמתחתיהן זה לא נחשב מודעה.
מ"מ היו"ר אורי מקלב
¶
אנחנו נבדוק את זה. אני לא אחריג אתכם משאר המקומות, אבל אולי בזכותכם העניין יתברר יותר.
אם כך, אנחנו בעמוד 5 – ניקוי מגרשים וחצרות. אין לכך הערות. כך גם לגבי ניקוי מדרכות.
אפרת חקאק
¶
במפגעי תברואה סעיף 10 יש שלושה סעיפים ויש הערות לכולם. בסעיף (ה) כתוב: לא ישים אדם נייר או אשפה ברחוב – זה סעיף מאוד מאוד רחב, כאשר דרגת הקנס היא הכי גבוהה. זה כולל כל מיני התנהגויות, ולא רק לגבי הדבר שאתם רוצים באמת להרתיע מפניו. נדמה שהקנס גבוה מדי בסעיף (ה) או שצריך לצמצמו למשהו ספציפי.
שלומית שפנדל
¶
לגבי כל הסעיפים עם ההערות שלכם ישבנו עם הפיקוח העירוני. ביקשנו לקבל דוח על העבירות השכיחות לעומת האזוטריות, עליהן לא צריך להתעקש. רק אתמול ישבנו עם הפקח, שביקש להשאיר את זה כמו שזה, כי זו תופעה מאוד נפוצה של השלכת ניירות ברחוב, והם נותנים די הרבה דוחות על העניין. הניקוי של הדברים שאנשים משליכים עולה כסף. אנשים משליכים ניירות ופסולת.
מ"מ היו"ר אורי מקלב
¶
אם אדם רוצה לחלק איזה מנשר או פרוספקט ומעיף את זה ברחוב, אז על כל מודעה ומודעה אתם יכולים לתת לו קנס על 730 שקלים, ויש עיריות שנוהגות לעשות זאת, או אדם שפתח קופסת סיגריות וזרק את זה ברחוב. הוא צריך לקבל קנס, אבל אנחנו מדברים על 730 שקל. אם הוא עובר שלא במעבר חציה, הוא מקבל קנס על סך 100 שקלים, למרות שסיכן את החיים שלו ושל אחרים.
יפעת רווה
¶
בדקתי את עניין השילוט במקומות אחרים – מצאתי לפחות מקום אחד שזה פשוט חלופי, צריך להיות מישהו אחד - - -
מ"מ היו"ר אורי מקלב
¶
אבל הלכתם רחב מדי. לגבי פסולת ברחוב, אני יכול להבין, וזה באמת אולי הקנס הראוי, אבל לא על נייר.
קריאה
¶
היום יש גם נאמני ניקיון של המשרד להגנת הסביבה, שיכולים להטיל גם כמה אלפי שקלים של קנס, אם זורקים פסולת מהרכב.
שלומית שפינדל
¶
המשרד להגנת הסביבה מטיל אלפי שקלים, זה לא חוקי עזר. אנחנו בכל זאת מבקשים להשאיר את זה.
אפרת חקאק
¶
את מכירה סעיף כל כך רחב עם קנס של 730 שקל? מהזכור לי הסעיפים הם יותר מצומצמים – לגבי חומרי בניין, משהו שיכול לגרום למטרד.
יאיר פז
¶
דן מרגלית כתב לפני כמה זמן, שהוא קיבל קנס על השלכת סיגריה מהרכב על סך 1,000 שקל. הוא לא מעשן, והוא לא יכול להוכיח שהוא לא זרק.
שלומית שפינדל
¶
הקנסות ניתנים בשיקול דעת, אין לנו מצבת כוח אדם של פקחים, כמו שאתה אומר, שמסוגלים לארוב למישהו שזרק נייר ברחוב, הרי אנחנו לא מתנהלים בצורה כזאת.
מ"מ היו"ר אורי מקלב
¶
אף אחד לא יודע בדיוק מה החומר האנושי שנמצא בכל היום, הרי אנחנו מתמודדים כל היום עם העניינים האלה. אני גם בא מרקע של רשות מקומית, ויודע בדיוק כמה תלונות מצאנו וכמה בעיות יש בנושאים האלה.
יאיר פז
¶
אם נאמן ניקיון יראה אותך – הוא יטיל עליך 1,000 שקל, ואם הפקח יראה אותך – הוא יטיל עליך 750 שקל.
מ"מ היו"ר אורי מקלב
¶
לא סתם קבעו את המדרג. קבעו ארבעה מדרגים וכל דבר צריכים לכנס לתוך הדרגה. כל מה שאתם מביאים לפה, גם קנס של 320 ו-245 שקלים, אני יכול לנמק גם למה הוא צריך להיות 730 שקלים. אני יכול לנמק את זה לגבי כל עבירה שיש פה, רק שאנחנו חייבים לקבוע מדרג של עבירות חמורות, עושים את האיזון. אני אומר שאנחנו לא יכולים לתקן את כל העולם, אבל בוודאי אנחנו רוצים לראות מה מקובל ברשויות אחרות ולהכניס זאת לשפה אחת ובקו אחד. במקרה שלכם אני מבין שהרחבתם מאוד את הסעיף, והשאלה אם זה נכנס לסבירות.
שלומית שפנדל
¶
יש לי איזו הצעה חלופית. אם תבדקי ותמצאי שזה חריג מרשויות אחרות, מה שאנחנו חושבים שלא, את סעיף (ה) "לא ישים אדם נייר או אשפה ברחוב" נדרג ונוריד את הקנס לדרגה ב', והיתר יישאר בדרגה א', כי ההצעה החלופית עושה איזשהו איזון.
מ"מ היו"ר אורי מקלב
¶
הסיכום הוא שסעיף (ה) יורד לדרגה שנייה. בסעיף (ז) יש גם תקלות ברחוב, זה לא רק ניקיון, נכנסת לפה סכנה. אני רואה הבדל וחשיבה מאחורי ההפרדה בין סעיפים (ה) לסעיף (ז). סעיף (ה) זה לא הנזק שיכול להיגרם בעקבותיו, אלא בעקבות עצם ההשלכה, גם אם היא לא גורמת נזק וגם אם אין בהשלכה הזאת חשש שתזיק למישהו אחר, אלא עצם הדבר של השלכה ולכלוך ברחוב ובמרחב הציבורי. בסעיף (ז) הדגש הוא הרבה יותר לכיוון שכל דבר כזה הרבה יותר מהותי, זה גם לא בהיסח הדעת. לפעמים אדם יכול לזרוק נייר אולי בהיסח הדעת מחוסר ריכוז, שלא ממש בכוונה, אבל אדם ששם חומר חד, אדם שמחזיק אבן ואחרי זה ברזל, גרוטאות, כלי רכב, חומר בנייה, יש כאן גם ממד של הרתעה נגד מה שיכול הזיק, וזה עניין הרבה יותר חמור. לכן אני חושב שיש חשיבות לשתי דרגות בעניין הזה.
שלומית שפינדל
¶
יש לי דוגמאות. לאור יהודה שני אזורי תעשייה. יש לנו לפחות ארבעה בתי דפוס. בתי הדפוס גם נוהגים להוציא החוצה לא נייר. אנחנו מדברים על קרטונים של נייר ועל חבילות של נייר, דבר שקורה הרבה. זאת היתה המטרה של סעיף (ה). יש חשיבות לגובה הקנס.
מ"מ היו"ר אורי מקלב
¶
אבל אתם בסעיף הוצאת אשפה – אתם יכולים להטיל עליו קנס של 730 שקלים, כי מי שמשליך זבל או פסולת לתוך כלי קיבול, במיוחד בעלי עסק – את הסעיף הזה הבאתם לגבי עובר אורח, אבל לגבי עסקים יש סעיפים שלהם. אנחנו נמשיך הלאה.
מ"מ היו"ר אורי מקלב
¶
לעסקים, לבעלי חנויות. לא חסר לכם איפה להכות ולהרתיע עם הקנס של 730 שקלים. הסעיף הזה בנוי לעובר אורח, אם הילד זרק והאבא אחראי לכך.
אורית מלמד
¶
אדוני, אני משווה לצו של בני שמעון, שנדון בו בשעה הבאה. שם יש עבירה, שלא יגרום אדם ולא ירשה לאחר מטעמו לגרום לכלוך במקום ציבורי, והקנס המוצע הוא (ב).
מ"מ היו"ר אורי מקלב
¶
אמרתי שאתן לכם אפשרות להחליט על הכול יחד. אני נותן לכם את חופש הבחירה. ביקשתי מהיועצת המשפטית שתגיד גם מה ההערות לסעיף (יב).
שלומית שפנדל
¶
בחוק העזר מודעות ושלטים ניתן להדביק מודעות רק על לוח מודעות של המועצה. הקשר בין החוק הזה לחוק העזר - מי שרוצה להדביק את המודעות בא לעירייה, משלם את האגרה והעירייה מבצעת עבורו את הפעולה, הוא לא הולך לבד ומדביק איפה שמתחשק לו ומסתיר מודעות של אנשים אחרים, אלא בא לעירייה, משלם את האגרה. העירייה לא מסרבת להדבקה של אף שלט, זה דבר מאוד מאוד רוטיני ומקובל, היא מקבלת את האגרה ומבצעת את פעולת ההדבקה.
אפרת חקאק
¶
סעיף 2(א) לחוק עזר מודעות ושלטים חל רק על הדבר הזה? זה לא נראה לי, כי בתנאים שלכם אתם חייבים להחריג מודעה למכירת רכב, מודעת אבל, מודעות ושלטים המצויים בתוך בית עסק. אם מה שאת אומרת נכון, לא היינו צריכים את כל התנאים האלה.
אפרת חקאק
¶
הסעיף הזה במודעות ושלטים חל גם, לכאורה, על מודעות שאתה רוצה לתלות בחנות שלך, ברכב שלך, בבית שלך, זה לא רק חל על משהו רשמי שאתה רוצה לפרסם.
מ"מ היו"ר אורי מקלב
¶
כאן מדובר על הדבקות, כאן מדובר על פרסום. במודעות ושלטים הדגש הוא יותר על שלטים – לא יפרסם אדם מודעה ולא יציג שלט, דהיינו על החנות שלו.
מ"מ היו"ר אורי מקלב
¶
לא, יש הבדל בין הדבקה לבין פרסום. כאן הכול זה לא יפרסם, וכאן הם מדברים על הדבקות.
אפרת חקאק
¶
כל מודעה זה כל הודעה שפורסמה, זה הכול, וכך הבנתי גם מעיריות אחרות, שיכולות להחיל את הסעיף הזה על כל הודעה שמישהו מפרסם ברחוב.
שלומית שפינדל
¶
כי סעיף 2(א) לא מדבר רק על פרסום על לוחות מודעות עירוניים, הסעיף שמדבר על פרסום על לוח מודעות זה סעיף 9.
אפרת חקאק
¶
תני לי דוגמה של התנהגות, שנכנסת לסעיף 10(יב) של מפגעי תברואה, שלא נכנסת לחוק עזר (מודעות ושלטים).
אפרת חקאק
¶
מה שמפריע לי זה שיש סעיף אחד עם קנס של 730 שקלים וסעיף אחד של 475 שקלים. אם זאת בדיוק אותה התנהגות, זה לא ראוי.
אפרת חקאק
¶
העירייה הסכימה להשוות את גובה הקנס של סעיף (יב) לגובה הקנס של סעיפי עבירה במודעות ושלטים, שזאת דרגת קנס ב' – 475 שקלים.
מ"מ היו"ר אורי מקלב
¶
אבל אני רוצה שיבדקו את זה היטב, כי במודעות ושלטים הדגש הוא יותר על שלטים, מודעה שרוצים לפרסם בה, ויש מודעות שהן יותר מודעות.
שלומית שפינדל
¶
אני רוצה להגיד שאם החשש הוא שאנחנו ניתן על אותה עבירה אחת כפל קנס פעם מכוח זה ופעם מכוח זה, זה ממש לא - - -
מ"מ היו"ר אורי מקלב
¶
יבוא מישהו לבית המשפט, ואנחנו צריכים שיהיה סדר, לא רק בגלל החשש. אנחנו צריכים להוציא דבר מתוקן תחת ידינו.
דנה רוסנסקי
¶
אולי אפשר שבסעיף (יב) יחול רק "לא יבליטם", "יציירם", ואז להתנהגויות של "לא ידביק" יהיה סעיף מודעות ושלטים ולגרפיטי יהיה סעיף (יב).
מ"מ היו"ר אורי מקלב
¶
אפשר להשאיר את הסעיף, אנחנו לא יכולים שהסעיף ממש יחזור על עצמו, אבל אם בחוק העזר הרחבתם יותר את הדברים והוא עומד על דברים שלא כתובים בסעיף 2, אפשר להשאיר אותו.
אפרת חקאק
¶
אז פשוט נוריד את דרגת הקנס.
בהסדרת גדר חיה העירייה הסכימה שרק סעיף 3(ג) יהיה עבירת קנס, אז נוריד את סעיף 2, משמע שרק אחרי שיש הודעה.
לגבי עגלות אני הבנתי שהעירייה מסכימה להוריד את סעיף 2(א). האם יש עגלות בכלל ואתם לא צריכים לתת היתרים, או שאין עגלות בכלל וכל החלק הזה מיותר?
אפרת חקאק
¶
אבל לעניין כל עבירות קנס לגבי חוק עזר עגלות, יש לכם בעיה כזאת? סעיפים 27, 28 נראים לי סעיפים הגיוניים, אבל אם אתם לא מתכוונים לאכוף את הסעיפים - - -
שלומית שפנדל
¶
יש הרבה ילדים שנוהגים על עגלות עם חמורים באמצע העיר, וזה גם נוגע לסעיף אחר של בטיחות של בעלי חיים.
שלומית שפנדל
¶
אנחנו לא נותנים היתרים, את מבינה שהילדים לא באים לבקש מאתנו היתרים, יש פה בעיקר סכנה של בטיחות, הם מתפרעים ברחובות.
אפרת חקאק
¶
לגבי פינוי חפצים ישנים, בעיריות אחרות כן צמצמנו את זה רק למרחב הציבורי, כך שאם מישהו משאיר זבל או חפץ מיושן על המרפסת שלו, הוא לא יקבל קנס.
שלומית שפנדל
¶
את נתת פה את הדוגמה של אלעד, שיש הסתייגות, ובלבד שהחפץ לא מהווה מפגע לסביבה. שוב בדקנו את הסעיף הזה. יש המון תלונות של תושבים על תושבים אחרים, שעורמים ערימות של חפצים מיושנים, זבל, וזה ברמה של מטרד גם מבחינת ריחות וגם כסכנה תברואתית. אם אצטרך להתחיל לפרש מולם, אם זה מהווה מפגע לסביבה או לא, אנחנו לא נוכל לאכוף את זה, וזה קורה הרבה.
מ"מ היו"ר אורי מקלב
¶
מי שמשאיר שם אשפה, זה לא צריך להיות מיושן, גם אם זה חדש זה יכול להיות אשפה ולהפריע. אנחנו מדברים כאן על חפץ מיושן.
מ"מ היו"ר אורי מקלב
¶
למה? יש לו ספסל ישן, פרימוס, ומבחינתו זה יפה שזה בחצר שלו ואתם לא מאפשרים לו את זה אם מישהו אחר יחשוב אחרת. אם אלה ערמות אשפה, צריך להכניס את זה להגדרה אחרת. זה לא קשור לחפץ מיושן, זה יכול להיות גם חדש וגם גרוטאה. אדם שבחצר שלו אוסף ואוגר, זה גם יכול להיות גם בתוך הבית שלו, יש אנשים שאוגרים דברים.
שלומית שפנדל
¶
נכון, דיווחו לנו הפקחים שיש לא מעט אנשים, כמו סוחרים בגרוטאות, שאוספים דברים ופעם בשבוע מבצעים מכירה. יש מפגע, יש תופעה של נחשים, ואני לא רוצה להתווכח איתם שיגידו לי: זה לא היה מפגע, אז למה נתת לי דוח?
מ"מ היו"ר אורי מקלב
¶
הם יגידו לך שבמרחב הפרטי שלהם את לא יכולה לתת להם קנס. מקובל עלי שאפשר גם – כמובן באזהרה - - -
מ"מ היו"ר אורי מקלב
¶
אבל זה צריך להיות בחוק. מה שאתם בדקתם, זה חשוב לפרוטוקול, אבל לפני זה יש מינימום בדברים האלה. גם מקובל עלי שאם לאדם יש חצר, ולפעמים זאת חצר גדולה, ואולי באור יהודה זה יותר מקובל, שאנשים מתחילים לאגור דברים וגורמים מפגעים לסביבה, לא רק חזותית. מקובל עלי שגם במרחב הפרטי ברשות היחיד יש רשות לאכוף, אבל השאלה מה ההגדרה שלנו.
מ"מ היו"ר אורי מקלב
¶
זה ברור, בוודאי שצריך לתת לאדם התראה במרחב הפרטי שלו, אבל השאלה האם כאן ההגדרה לא רחבה מדי.
מ"מ היו"ר אורי מקלב
¶
אני חושב ששם זה באמת נותן מענה לכול, ובלבד שהימצאות החפץ ברשות היחיד אינה מהווה מפגע לסביבה.
מ"מ היו"ר אורי מקלב
¶
אבל מחסן לא מהווה מפגע לסביבה, אבל אם נמצאים שם דברים שמביאים נחשים לסביבה, זה סיפור אחר. כך גם לגבי אדם בביתו שלו, זה מקובל עד היום. רק אתמול קיבלתי פנייה על הצפה של ביוב שמגיעה מבית אחר בירושלים, ולשכן הזה לא אכפת. אם לאדם יש למשל נזילה בבית או בחצר שלו והוא לא מתקן אותה, כי לו זה לא מפריע, אנחנו שואלים: אין שום אפשרות לאכוף את המפגע הזה?
מ"מ היו"ר אורי מקלב
¶
אז שיבוא לבית משפט במקרים חריגים. אנחנו יודעים להתמודד עם זה, כל דבר לפעמים מצריך התמודדות.
מ"מ היו"ר אורי מקלב
¶
היה סעיף של שיחים בחצר, אדם שלא גוזם שיחים בחצרו, מדוע זה קיים? למה אנחנו מפעילים את החוק הזה? או בגלל מפגע, לא בגלל עניין חזותי.
מ"מ היו"ר אורי מקלב
¶
אין לכם שעות מנוחה, דהיינו אדם שרוצה לפתוח את החנות לאחר שעה מסוימת, אתם לא מאפשרים לו? איך אתם מבטלים את כל הסעיף הזה? בבני ברק חוקקו עכשיו חוק עזר.
שלומית שפינדל
¶
כן. חשבתי שאתם רוצים אולי להוריד את כל השעות של פתיחת וסגירת עסקים...אני יכול לספר לכם מניסיון שזה גרם לפתיחת בתי עסק בשבתות, וכאן בירושלים זה הגיע להתמודדות לא פעם בפני בתי משפט, לא רק השלום, זה גם עלה למחוזי. העירייה התחילה לאכוף על בית עסק לממכר בגדים שפתח גם בשבתות, וטען שזה סלקטיבי ושהחוק הזה הוא כללי ולא כותב איזה חנויות. העובדה שכל שופטי בית המשפט העליון או השופטים קונים בסופרמרקט באגרון שפתוח עד 24:00 ביום ה' וביום ד'.
מ"מ היו"ר אורי מקלב
¶
זה נגד חוק עזר עירוני, שמדבר גם על שבתות וגם על כך שכל ערב צריך לסגור את בית העסק בשבע, בשמונה או בתשע. בית משפט כן קיבל את זה, תלוי מה. אוכל, סופרמרקטים, מרכולים – אנחנו לא אוכפים, אבל בתי מסחר כמו ריהוט וביגוד – אנחנו אוכפים. משהוכח שכך הדברים, בית המשפט קיבל את זה. כשהעירייה עדיין לא שינתה את חוק העזר ולא אוכפת באופן סלקטיבי על אף אחד את כל הנושא של בתי אוכל, כולל בתי אוכל גם בשבתות, בית אוכל כזה שהעירייה פעלה נגדו בא לבית משפט וקיבל סעד, אבל בית עסק שיאכפו אותו גם אם ייפתח ביום רגיל בשעה 23:00 ואין כמותו שפתוחים 24 שעות והעירייה גם הוכיחה שהיא אכפה במקומות כאלה, בית המשפט קיבל את זה. זה ההבדל המאוד דק בנושאים האלה. בוודאי שהנושאים של שעות הם חלק חשוב מאוד, גם אם יש חנויות שפתוחות ולא אוכפים את החוק נגדן, אבל זה לא בכול. זה לא רק בגלל המנוחה, זה גם פוגע בסוחרים אחרים, ולכן צריך לעשות סדר בעניין הזה.
אפרת חקאק
¶
לעניין שווקים, הסעיפים כתובים בהרחבת יתר – "לא ייכנס מוכר לשוק אלא לפי היתר" ו"לא ימכור אדם טובין אלא בשוק" זה כולל כמעט כל התנהגות.
שלומית שפינדל
¶
כרגע אין באור יהודה שווקים, ואף לא שוק אחד. יש תוכניות בשטחים של רמת פנקס במערב העיר להקים את השוק הסיטונאי, זה עוד ייקח זמן, אבל זה נמצא בתכנון. המחשבה גם שלנו וגם של משרד החקלאות ששותף לפרויקט הזה, שכשיגיע היום – זה עוד מעט מוקדם - נצטרך או לחוקק חוק עזר חדש שיתאים למצב הנוכחי של ימינו, או לתקן את חוק העזר הישן ולהתאים אותו להיום. אין כל כך משמעות כרגע לסעיפים האלה.
מ"מ היו"ר אורי מקלב
¶
היום קיים שוק רמלה לוד, שוק נודד בהרבה ערים. הוא קיים בהרבה ערים, אבל מחר הוא יכול להיות קיים. אני לא יודע אם כדאי לבטל דבר כזה. מחר אדם יגיד שהוא רוצה לעשות יום שוק, וזה מקובל גם בירושלים ובעוד ערים, שבאים יום אחד או חצי יום ומקימים דוכנים, אם המרחב הציבורי מאפשר זאת. דרך אגב, זה קיים גם ירושלים.
שלומית שפינדל
¶
אני לא יודעת היום למה מתכוונים, כי זה ארכאי. אין היום שוק, אז אני לא יודעת להגיד, כי החוק ישן.
שלומית שפינדל
¶
אני מניחה שהטובין מוגדר באותו חוק ספציפי – טובין זה כל מצרך הדרוש לאדם או לבעל חיים, זה כמו שוק סיטונאי.
שלומית שפנדל
¶
אני אומרת שכרגע אני לא זקוקה לסעיף. כשיקום שוק, אני מניחה שנזדקק לסעיף ונעשה עליו אדפטציות לפי מה שיהיה רלוונטי, אבל אני לא רוצה להישאר כרגע בלי דבר. אבל אני גם מצהירה שאנחנו לא משתמשים היום בחוק העזר הזה, כי כרגע אין שוק באור יהודה.
אפרת חקאק
¶
לעניין סעיף 2, אנחנו יכולים לסייג את הסעיף "לא ימכור מוכר בשוק אלא לפי היתר", זה מקובל? במקום "לא ייכנס" – "לא ימכור".
שלומית שפנדל
¶
בחוק יש הגדרה גם של טובין, אבל גם יש הגדרה של שוק. שוק זה השטח בתחום המועצה, שיועד לשוק בתוכנית מתאר מקומית ובתוכנית מפורטת לפי פרק ג' לחוק התכנון והבנייה. זה לא מדובר ברחבי העיר, זה בפירוש מתייחס לשטח של שוק על פי תוכנית.
אפרת חקאק
¶
אבל מה זה "לא ייכנס...לשוק"? הוא פיסית לא ייכנס לשוק? הוא לא ימכור. אפשר להוסיף סייג "לא ימכור" או "לא יקים דוכן", משהו בסגנון הזה.
מ"מ היו"ר אורי מקלב
¶
זה לא רלוונטי היום. יכול להיות שפעם כשהיה שוק וכשלא היה רישוי עסקים, הסעיף הזה היה מובן. אני מניח שהסעיף הזה היה קיים כשלא היה רישוי עסקים והיה שוק, אז היו אומרים לאדם: המכירה שלך היא רק בשוק. בשוק עצמו יש כללים, ומחוץ לשוק אין בכלל רשות מכירה, אבל היום רישוי עסקים מגן עליכם מפני כל הדברים האלה.
מ"מ היו"ר אורי מקלב
¶
אנחנו מאשרים גם את הנושא של ברירת משפט. אני מבין שאפשר ללכת ישירות להוצאה לפועל, אם הוא לא הודיע שהוא רוצה משפט.
שלומית שפנדל
¶
הקנס הוא חלוט, ורק אם אתה רוצה, אתה פונה לבית המשפט, ואז אתה באמת חוסך הרבה זמן שיפוטי ודיוני גם שלנו וגם של בית המשפט.
מ"מ היו"ר אורי מקלב
¶
בסדר גמור, אנחנו אישרנו גם את הנושא הזה. אנחנו מודים לכם ודרישת שלום לראש העיר.
5. צו סדר הדין הפלילי (ברירת משפט - חוקי עזר לכפר סבא), התשע"א-2011
איתי קידר
¶
אני התובע העירוני של עיריית כפר סבא. אנחנו באים כמו אור יהודה כדי לשנות את הסיווג מעבירות קנס לעבירות משפט.
מ"מ היו"ר אורי מקלב
¶
טוב.
רק אומר הערה לסדר, שאת הדיונים הקצרים צריך להביא ראשונים ואחרי זה את הדיונים הארוכים.