הכנסת השמונה-עשרה
PAGE
8
ועדת הכספים
13.09.2011
הכנסת השמונה-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול
מישיבת ועדת הכספים
מיום שלישי, י"ד באלול תשע"א (13 בספטמבר 2011), שעה: 11:45
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 13/09/2011
תקנות מס הכנסה (תיאומים בשל אינפלציה)(שיעור פחת)(תיקון מס' 3)(תיקון), התשע"א - 2011
פרוטוקול
סדר היום
תקנות מס הכנסה (תיאומים בשל אינפלציה) (שיעורי פחת) (תיקון מס' 3),
(תיקון), התשע"א-2011
מוזמנים
¶
עו"ד יעל קינן-מרקוביץ - סגן יועמ"ש, מנהל הכנסות המדינה באוצר
חזקי ישראל – התאחדות התעשיינים
עמי צדיק – מרכז המידע והמחקר, הכנסת
היו"ר משה גפני
¶
בוקר טוב, חיכיתי לך. חברת הכנסת רוחמה אברהם, אני מברך אותך על כניסתך לפעילות רצינית בוועדת הכספים. דעי לך, זוהי ועדה חשובה. חוץ מהיושב-ראש, הכול פה חשוב.
רוחמה אברהם בלילא
¶
אני מודה לך על הברכות. בתפקידי הנוכחי, אני מרכזת האופוזיציה בוועדת הכספים. אני חושבת שזו אחת הוועדות החשובות בכנסת. על אחת כמה וכמה כאשר עולה סוגיית המחאה החברתית. הדברים האמיתיים יובאו לכאן.
אדוני היושב-ראש, כמי שעוסקת בכל הסוגיות החברתיות, וכמי שחוקקה את חוק המועצה לביטחון תזונתי, קיבלתי אתמול מכתב ממנהיגות אזרחית. למעשה, הם אחראים או עוקבים מקרוב אחרי כל מה שקשור לחלוקה התקציבית של משרד הרווחה בהתאם להחלטת ממשלה שהיתה ב-2009 – חלוקת כספים לעמותות.
אנחנו נמצאים בעיצומו של חודש אלול, וערב ראש-השנה. בקרוב נצפה באותם פסטיבלים בהם אנשים עומדים בתור על מנת לקבל את אותה חבילת קרטון.
בדצמבר 2009 שאלתי את שר הרווחה לגבי אותה החלטת ממשלה שקבעה ש-200 מיליון שקלים יחולקו לעמותות הללו, כאשר 100 מיליון שקלים יחולקו ב-2009, וב-2010 יחולקו 100 מיליון נוספים. בסוף 2009 שאלתי את שר הרווחה מה קורה עם אותם 100 מיליון שקלים, והתשובה שלו, ותרשה לי לצטט כי זה חשוב, היתה: ממשלת ישראל עשתה פה צעד ייחודי משמעותי מאוד, ועל-פי הסכם קואליציוני שנחתם בין מפלגת העבודה לליכוד סוכם על הקמת קרן להצלת ארגונים חברתיים.
הרעיון היה שארגונים חברתיים שנמצאים עכשיו במצוקה של גיוס תרומות ומשאבים חיצונים נוספים תוך כדי משבר כלכלי עולמי – וכולם מבינים שיש ירידה בתרומות בגלל המשבר הכלכלי – יוכלו לקבל סיוע מהמדינה במעין גישור, מימון מגשר, הזרמת חמצן וכיוצא בזה.
ואז הוא אומר
¶
החלטנו להקים קרן, והגענו בשעה טובה להחלטה מלאה ערב תקציב המדינה על קרן שתהיה שווה 200 מיליון שקלים. 100 מיליון שקלים לשנה הזאת, ו-100 מיליון שקלים לשנה הבאה. זהו דבר שהוא מהפכני אם תחשבו על רמת המינוף שבה מדובר.
רוחמה אברהם בלילא
¶
כן, זו אותה ממשלה. יש שר חדש שעושה ועובד. אבל, נכון לאתמול, מסתבר שבמהלך 2009 לא הועברו כל ה-100 מיליון שקלים, אלא הועברו רק 60 מיליון שקלים בלבד. נשאלת השאלה, מה נעשה עם אותם 40 מיליון שקלים? 60 מיליון שקלים חולקו ב-2009 כאשר יש 40 מיליון שקלים שהיו אמורים להשלים את ה-100 מיליון, וזה עבור הצעת ההחלטה של הממשלה.
אנחנו נמצאים בספטמבר, והוחלט לחלק 30 מיליון מתוך ה-100 מיליון שקלים. זאת אומרת, מאותה הצעת מחליטים, מאותו תקציב שהוקצה – כ-200 מיליון שקלים – החליטו להעביר אך ורק 90 מיליון שקלים. מה קורה עם ה-110 מיליון שקלים הללו?
אני חושבת שהוועדה צריכה לעבוד ולעמוד מקרוב על ביצוע הנושא הזה. הארגונים החברתיים האזרחיים עושים עבודת קודש למען אותו ציבור דומם שלא ראינו אותו בימים האחרונים באותן מחאות חברתיות כי הוא לא יוצא ולא מדבר, והוא מתבייש לצאת לרחובות. אני חושבת שאנחנו צריכים לראות איך אנחנו לא רק מביאים את זה לסדר, אלא איך אנחנו באמת מביאים לכאן את שר האוצר ואת שר הרווחה לתת לוועדה הזאת תשובות.
רוחמה אברהם בלילא
¶
30 מיליון שקלים כאשר היו אמורים לתת 100 מיליון שקל. שאלתי מה קורה עם 40 מיליון של שנת 2009, ועוד 70 מיליון.
היו"ר משה גפני
¶
תודה. זו הצעה לסדר. האם יש פה רפרנט של הרווחה? האם יש פה רפרנט שיכול לענות על השאלה מה קורה עם קרן הסיוע במשרד הרווחה ועם החלטת הממשלה?
היו"ר משה גפני
¶
רוחמה, אני אדבר עם השר כחלון שהוא היום שר הרווחה. אני אשאל אותו, אני אביא לו גם את הפנייה שלך ואגיד לו במה מדובר. אם יהיה צורך, נקיים על זה דיון. אני אנסה קודם בדרך הזאת.
רוחמה אברהם בלילא
¶
אני חושבת שיש צורך לקיים דיון, קודם כל, בשאלה מה קרה עם ה-40 מיליון שקלים שהובטחו ל-2009. לגבי 2010 – נריב על ה-70 מיליון שקלים.
היו"ר משה גפני
¶
אני אמרתי, אני אדבר עם משה כחלון ואומר לו את מה שאת העלאת כאן. אני גם אעיר את תשומת ליבו שאת היום רכזת האופוזיציה בוועדת הכספים, ושלא יעשה לי בעיות.
היו"ר משה גפני
¶
תודה רבה שהעלאת את העניין הזה. זהו באמת נושא חשוב.
תקנות מס הכנסה (תיאומים בשל אינפלציה) (שיעורי פחת) (תיקון מס' 3),
(תיקון), התשע"א-2011
היו"ר משה גפני
¶
אנחנו עוברים להמשך סדר-היום: תקנות מס הכנסה (תיאומים בשל אינפלציה) (שיעורי פחת) ( תיקון מס' 3) (תיקון), התשע"א-2011. מי מציג את התקנות? בבקשה.
יעל קינן-מרקוביץ
¶
עו"ד יעל קינן, סגנית היועצת המשפטית של מינהל הכנסות המדינה באוצר.
אנחנו מבקשים להאריך את תקנות מס הכנסה (תיאומים בשל אינפלציה)(שיעורי פחת). התקנות הללו הסתיימו בדצמבר 2010, ואנחנו מבקשים להאריך אותן לדצמבר 2013.
היו"ר משה גפני
¶
יעקב, שאלה טובה. השאלה שלך היא במקומה, מאה אחוז. אבל, קודם תן לה להשלים, ושנדע קודם האם אנחנו מדברים פה בהטבה לתעשיינים.
יעל קינן-מרקוביץ
¶
מדובר בהטבה, ואני אסביר.
תחולתו של חוק התיאומים הוגבלה עד ל-31 בדצמבר 2007. אבל, השארנו את סעיף 3 לחוק התיאומים שתחולתו לא הוגבלה כדי שנוכל להמשיך להפעיל את התקנות (תיאומים בשל אינפלציה)(שיעורי פחת), שנותנות, למעשה, שיעורים מואצים לנכסים בבנייה, בתעשייה ובמלונאות. אלו הן התקנות, ואותן אנחנו מבקשים להאריך. מכיוון שמדובר בשיעורים מואצים, כמובן שמדובר בהטבה.
רוחמה אברהם בלילא
¶
אין ספק שיש חשיבות רבה בכל מה שקשור לענף הבנייה, התעשייה והמלונאות. שלושת הענפים האלה כוללים בתוכם הרבה מאוד עסקים קטנים ובינוניים. השאלה היא מה קורה עם עסקים קטנים ובינוניים נוספים שלא קשורים באופן ישיר בתוך הענפים החשובים האלה?
יעל קינן-מרקוביץ
¶
לא, לא. יש את הפחת המואץ שניתן בהתאם לחוקי העידוד, ויש את התקנות הספציפיות הללו של תיאומים בשל אינפלציה (שיעורי פחת). אגב, אותו נישום זכאי לבחור.
רוחמה אברהם בלילא
¶
זאת אומרת שזו השלכה רוחבית כלפי כל העסקים הקטנים והבינוניים שלאו דווקא קשורים לתעשייה, מלונאות.
יעל קינן-מרקוביץ
¶
הם כמובן עונים על התנאים של חוקי העידוד. אגב, הנישום זכאי לבחור בין הפחת המואץ שנותנים לו חוקי העידוד, לבין הפחת המואץ שנותנות לו התקנות הללו. יש לו את הבחירה.
יעל קינן-מרקוביץ
¶
לא, זה לא עניין של שכחה. גם כאשר פנו אלינו ושאלו מה קורה לגבי 2011, אמרנו שאנחנו ניתן לגבי 2011. הסיבה שזה עדיין לא הובא לוועדה היא פשוטה. אנחנו רוצים לעשות איזושהי רה-אורגניזציה בנושא הפחת. התחילו אצלנו דיונים ולכן התעכבנו גם בהבאת התקנות בגלל המחשבה איך אנחנו באמת הולכים לשנות את כל סוגיית הפחת, ואז אמרנו שגם זה ייכלל.
יעל קינן-מרקוביץ
¶
תהיה רציפות. התקנות הקודמות הסתיימו ב-31 בדצמבר 2010. אנחנו אמרנו למי שפנה אלינו שתהיה רציפות, ושניתן את 2011. למעשה, זה מה שאנחנו מבקשים מהוועדה.
יעל קינן-מרקוביץ
¶
אני רוצה לבקש איזושהי בקשה מהוועדה. ייתכן שבמהלך השבועיים אנחנו נבקש מהוועדה איזשהו תיקון טכני של התקנות, ואנחנו מבקשים לאפשר לנו את אותו תיקון שייתכן ונצטרך להביא לוועדה.
היו"ר משה גפני
¶
כן, בסדר. אני מבין שהיה פה מהלך בתוך רשות המיסים, יחד עם מינהל הכנסות המדינה - בסדר. אני לא אהבתי את זה שביקשתם להוריד את זה מסדר-היום, אני רציתי שזה יהיה בסדר-היום. אני חושב שזה דבר שהוא מועיל לתעשייה. כשיש ויכוחים - יש ויכוחים. צריך לעשות את זה בוועדה. אני מאוד שמח שזה נמצא בוועדה. אני אומר לך, אם תרצו לעשות תיקון טכני, ואם תרצו לשנות, תביאו את זה לכאן ובלב פתוח ובנפש חפצה אנחנו נעזור לכם.
היו"ר משה גפני
¶
כן, כן. הם יביאו תיקון טכני.
מי שהוא בעד אישור התקנות ירים את ידו. מי נגד? אין, מי נמנע? אין.
ה צ ב ע ה
בעד – רוב
נגד – אין
נמנעים – אין
תקנות מס הכנסה (תיאומים בשל אינפלציה) (שיעורי פחת) (תיקון מס' 3) (תיקון), התשע"א-2011 אושרו.