PAGE
18
ועדת הפנים והגנת הסביבה
26.9.2011
הכנסת השמונה-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול מס'438
מישיבת ועדת הפנים והגנת הסביבה
יום שני, כ"ז באלול התשע"א (26 בספטמבר 2011), שעה 10:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 26/09/2011
היוועצות עם ועדת הפנים והגנת הסביבה בדבר דחיית מועד הבחירות במועצה המקומית קציר חריש
פרוטוקול
סדר היום
דחיית מועד הבחירות במועצה המקומית קציר חריש
נכחו
¶
חברי הוועדה: אמנון כהן – היו"ר
דב חנין
אבישי ברוורמן
אברהים צרצור
אורי מקלב
ניצן הורוביץ
אריה ביבי
מוזמנים
¶
חבר הכנסת אברהם מיכאלי
חבר הכנסת רוברט טיבייב
עמרם קלעג'י
- מנכ"ל משרד הפנים, משרד הפנים
פאיז חנא - סגן הממונה על מחוז חיפה, משרד הפנים
אילת פישמן
- מפקחת על הבחירות, משרד הפנים
סיון להבי
- תקציבנית, משרד הפנים
דב קהת
- יועץ, מרכז השלטון המקומי
אילן שדה
- ראש המועצה, מועצה אזורית מנשה
מיכל שקד
- סגנית ר' המועצה, מועצה אזורית מנשה
נתן קוסקס
- גזבר המועצה, מועצה אזורית מנשה
ניסים דהן
- ראש המועצה, מועצה מקומית קציר חריש משה לבקוביץ
- מזכיר וגזבר המועצה, מועצה מקומית קציר חריש
שלמה רייך
- חשב מלווה, מועצה מקומית קציר חריש
רון רוזן - מבקר הפנים, מועצה מקומית קציר חריש
אברהם שוורץ - חבר מועצה, מועצה מקומית קציר חריש
דוד בלוינגרוד - חבר מועצה, מועצה מקומית קציר חריש
אורי אופיר
- רכז נחל וקבוצות שיתופיות, התנועה הקיבוצית
גדעון מגל
- יו"ר ועד האגודה השיתופית קציר
גבריאל -פיצ'י דובינר - יו''ר ועד הורים מרכזי ותושב קציר
יצחק צימט
- יו"ר ועד הורים קציר
אמנון אליהו
- גזבר ועד האגודה קציר
אפרת צימט
- חברה בפורום למען קציר
רז תמיר
- נציג מטה העתיד חריש, נציגי תושבים
לימור ליברמן
- פעילת המטה לעתיד חריש והאזור
יעקב אלוני
- תושב קציר
אריה גלעד
- תושב קציר
ינון אופק
- תושב קציר
חגי טבת
- תושב קציר
ליאת פרלמוטר
- תושבת קציר
חמי בר-אור
- תושב חריש
ונו סנת
- מתנדבת
גלית בן דע
- תושבת קציר
שושי שמש
- תושבת קציר
ראם שטרן
- פעיל
רחלי לובן
- תושבת קציר
משה כחלון
- תושב קציר חריש
אשר שער
- נציג תושבים
שלמה גרדוש
- תושב קציר
פנינה פרץ
- תושבת קציר
דוד אוחננה
- נציג מקציר חריש
ניל דקלו
- תושב קציר
נתלי ברלין
- תושבת קציר
יובל ברא"ס - נאבק למען הדמוקרטיה
גדי פיטכמן - תושב קציר
דורון ליבר
- שומר ערכי הדמוקרטיה קיבוץ מצר
אלכסנדר הילבריך - פרדס חנה
היו"ר אמנון כהן
¶
שלום לכולם, שבוע טוב ושנה טובה. אני פותח את הדיון של ועדת הפנים והגנת הסביבה בנושא "דחיית מועד הבחירות במועצה המקומית קציר חריש". קיבלנו פנייה משר הפנים לגבי דחיית המועד. ראינו שלוח הזמנים צפוף, לקחנו את זה בחשבון והחלטנו לקיים דיון בנושא הזה אפילו בפגרה. אני מודה לחברי הכנסת שמשתתפים בדיון למרות הפגרה.
אני רוצה שמנכ"ל משרד הפנים יציג לנו את הנושא, את הנימוקים ואת ההסברים למה הדחייה נחוצה ואם נלקחו בחשבון כל המהלכים, כדי שחברי הוועדה יוכלו לשמוע ולהתייחס. ניתן גם לגופים ולאנשים לדבר.
לא ידעתי שיהיו כל כך הרבה אנשים. חשבתי שזה משהו טכני והקצבתי לזה רק חצי שעה. אז נראה איך נתקדם. בבקשה, כבוד מנכ"ל משרד הפנים עמרם קלעג'י.
עמרם קלעג'י
¶
בוקר טוב לכולם. היישוב קציר חריש הוקם בוועד ממונה בשנת 2006, אם זכור לי. הממשלה החליטה שבחריש יוקם יישוב חרדי. לכן ישבנו על המדוכה ואנחנו מציעים להפריד את חריש מקציר, את קציר לצרף למועצה אזורית מנשה, ואת חריש להשאיר כיישוב חרדי שתוכנית המתאר שלו אושרה.
עמרם קלעג'י
¶
קציר יצורף למועצה אזורית מנשה וחריש יהפוך לעיר חרדית. זה המתכון שיש לי. אני קראתי לראש מועצה אזורית מנשה וביקשתי ממנו לצרף את קציר למועצה אזורית מנשה. הייתה שיחה ארוכה. הוא אמר לי בלשון הזאת: "הבחירות שלי מתקיימות בעוד זמן קצר. מאוד קשה לי לצרף 3,000 איש היום, לפני הבחירות. אני מאוד מוכן לקבל אותם, אבל רק אחרי הבחירות שיתקיימו במועצה".
עמרם קלעג'י
¶
זה מה שביקש ממני ראש המועצה האזורית מנשה. הוא ביקש ממני עוד משהו: "אם אני מקבל את קציר אליי, אני מאוד מבקש שתדאגו שהתשתיות של היישוב – כבישים, מים, ביוב ועוד תשתיות – יתבססו. שאני אקבל יישוב שאוכל לתחזק אותו בצורה מניחה את הדעת".
שתיים – במקביל, ביקשתי מהממונה על מחוז חיפה שייפגש עם ראשי הוועד של קציר וישמע מהם מה הם חושבים. הבנתי ממנו, אחרי שיחה שלו איתם, שהם מוכנים לעבור למועצה האזורית. הם היו מעדיפים עכשיו אבל מאוד מוכנים להצטרף למועצה האזורית. זו המסגרת שאני מדבר עליה.
הדילמות שעומדות בפנינו היום - - - אם זה המתווה שאנחנו מדברים עליו, אנחנו מבקשים שהבחירות בקציר חריש יידחו מהתאריך המקורי לסוף שנת 2013. זה הסיפור בפשטות.
היו"ר אמנון כהן
¶
בסדר. 'כביכול' כי זה עוד לא חובר. רציתי לדעת, על פי בקשה של מועצה אזורית מנשה, מתי הבחירות שלהם? יחד עם כל הרשויות המקומיות בנובמבר 2013, או ב-2012?
היו"ר אמנון כהן
¶
אז קודם כל נבין: זה ב- 2012 וזה ב-2013, אתם מבקשים.
כרגע החיבור של קציר עם מועצה אזורית מטה מנשה לא עומד על הפרק. כרגע אתה מבקש דחייה של הבחירות בחריש מינואר 2012 לנובמבר 2013, יחד עם הרשויות המקומיות.
דב חנין
¶
דמוקרטיה, אדוני היושב ראש. פעם למדנו בבית ספר שיש דמוקרטיה, יש בחירות. או שמה שלמדנו בבית ספר כבר לא רלוונטי?
דב חנין
¶
בוקר טוב אדוני היושב ראש. אני מאחל לך ולכל האורחים שנה טובה. הדיון הזה, אדוני היושב ראש, הוא ממש לא דיון טכני. זה נושא שכבר היה על שולחנה של הוועדה שלנו. והוועדה שלנו, אחרי דיון מאוד מאוד ממצה, נתנה למשרד הפנים – לבקשתו – אפשרות להאריך את תוקף הכהונה של הוועדה הממונה בקציר חריש. אנחנו הבנו שזו ההארכה האחרונה. יש איזשהו כלל בסיסי בחברה דמוקרטית שיש כזה דבר שנקרא בחירות. אנשים הולכים לקלפי ובוחרים את הנציגים שלהם. כשאין בחירות זה יוצא מן הכלל. אבל פה בחריש זה כבר נעשה למציאות קבועה. עם ההארכה החדשה אנחנו מגיעים ל-7 שנים בלי בחירות, ולדעתי זה דבר שלא עולה על הדעת. אני שואל את עצמי האם - -
דב חנין
¶
7 שנים מ-2006, אני לא מדבר מתחילת ההקמה. שבע שנים בלי בחירות זו מציאות שלא יכולה לעמוד בקנה אחד עם הרעיון הבסיסי של דמוקרטיה ושל זכותם של אנשים לבחור את נציגיהם ולנהל את עצמם. אני קורא את הנתונים שמשרד הפנים הביא ומבין שהמקום מאוזן מבחינת תקציבית. אין גירעון. אין את אותם דברים שבגללם המדינה בדרך כלל באה ואומרת: "יש קטסטרופה, המקום מתמוטט, אין לנו ברירה, אנחנו צריכים ועדה ממונה או ועדה קרואה". פה אין. הכול מאוזן, החשבונות מאוזנים, ואין שום סיבה אמיתית להאריך את הוועדה הממונה הזאת. לכן, אדוני היושב ראש, אני חושב שחיוני לתת לתושבי קציר חריש את הזכות הדמוקרטית שלהם – כמו כל אחד במדינת ישראל – לבחור את הנציגים שלהם.
אני חייב להעיר עוד שתי הערות. הערה ראשונה זה העניין של הכבוד לוועדה. הרי היינו ב"סרט" הזה, אני זוכר את הדיון הזה, אפילו חלק מהאנשים אני זוכר. היה ויכוח, הגענו לפשרה על דעת הוועדה ועל דעת האורחים והנציגים. אם לא מכבדים הסכמים ופשרות, אז לאן בכלל אנחנו הולכים? אני, אגב, לא התלהבתי מהפשרה ההיא, אני מודה בפניכם, חשבתי גם אז שצריך בחירות. אבל הלכנו כולנו, חברי הוועדה, מתוך רצון טוב ואמרנו: "בסדר, פשרה אחרונה, נגמור עם זה". אבל אם הסכמים הם לא הסכמים ופשרות הן לא פשרות, לאן אנחנו מגיעים?
דבר שני, אדוני היושב ראש, אני זוכר דיון שהיה בוועדה הזו לפני שנתיים ימים. הדיון הזה גם עסק בוועדה קרואה. הוא עסק בוועדה קרואה שתפקדה רק שנתיים, בעיר ערד. שם ראש הוועדה הקרואה היה רואה החשבון גדעון בר-לב. אנחנו שמענו איזה נפלאות הוא עושה, וכמה הוא עובד טוב. הוא כיהן שנתיים ואמר: "אני רוצה עוד קצת זמן". אבל בא משרד הפנים - -
דב חנין
¶
- - אנחנו חייבים דמוקרטיה. אי אפשר. שנתיים האיש יושב בתור ועדה קרואה. אני מכיר את ניסים דהן בתור בן-אדם מוכשר, אבל אם הדברים שנאמרו על מר בר-לב נכונים, הם נכונים גם למקרה הזה.
נקודה אחרונה – לתושבי המקום יש טענות מאוד קשות. אני לא מכיר את הפרטים, אבל אני מציע שאדוני היושב ראש ישמע את הטענות שלהם, כי יש להם טענות מאוד קשות על התפקוד. במצב כזה להאריך את הכהונה זה בכלל לא מתקבל על הדעת.
היו"ר אמנון כהן
¶
תודה. רק לתקן: אלה שהשתתפו בדיון הקודם אמרו שניתן את הזמן לראשון בינואר 2012, אבל אם יהיו מסקנות אחרות, נביא את הנושא הזה שוב לדיון. והנה הדיון הגיע. חבר הכנסת דב חנין, אני פשוט מתקן את דבריך. בדיון הקודם אמרת שכבר לא אמרו - - - כרגע ההחלטה שאנחנו מבקשים שהבחירות ייערכו בראשון בינואר 2012, ואם יהיה שינוי ויהיו בדיקות אחרות, אז נדון בזה עוד פעם. זה המצב כרגע. כרגע יש פה שינוי - - -
דב חנין
¶
אדוני צודק בהחלטה הפורמלית. אבל ההבנה שהייתה לנו מסביב לשולחן, אני אומר את זה מתוך זיכרון, שזו הארכה אחרונה. הדמוקרטיה תחזור גם לחריש.
משה כחלון
¶
אני תושב קציר 16 שנה. גילוי נאות: אני גם עובד במועצה המקומית קציר חריש. אני נציג התושבים לא פחות מכל מי שנצמא פה ביחד.
משה כחלון
¶
אם להתייחס לטענה של חבר הכנסת דב חנין לגבי החלטת הוועדה האחרונה שהייתה – ההחלטה הייתה לבחון את הנושא ב-2012 מחדש. אני רוצה שנבין דבר מאוד פשוט: המועצה המקומית קציר חריש עברה קטסטרופה מוניציפאלית בשש השנים האחרונות שאנחנו מדברים עליהן. מר ניסים דהן - -
משה כחלון
¶
אני אשלים הכול חבר הכנסת דב חנין. תאמין לי שאני אגיד את הכול ולא אסתיר אפילו רבע - - - ניסים דהן ממלא את תפקידו כמעט 4 שנים.
משה כחלון
¶
אני מדבר גם כתושב וגם כאחד מתוך המערכת, מה שרואים מבפנים לא רואים מבחוץ. אתה מכיר את הפתגם הזה. אני אומר לך שהמועצה המקומית תקרוס. אני נותן לה לא יותר מחודשיים והיא תיהפך להיות עצמאית היום. אני מוכן להפנות את כל תשומת לבכם לנושא של ירוחם, של עמרם מצנע, שהיה שם 5 שנים ועשה את העבודה הכי טובה בעולם. כולם אומרים את זה. איך שהוא עזב את תפקידו - - -
משה כחלון
¶
מאוד. אנחנו פעם אחת צריכים להשלים את הבנייה של העיר חריש. זה הפתרון שכבר 5 שנים הולכים אליו. פעם שנייה, התחלנו לעשות פרויקטים מניבי הכנסה למועצה, שיסתיימו בערך בעוד שנתיים- שנתיים וחצי. אז המועצה תהיה קצת יותר עצמאית ופחות נטל על משרד הפנים והמדינה. אני חושב שאנחנו צריכים להיות עצמאים וחזקים ולהמשיך במסלול הזה, במיוחד באזור הטופוגרפי שאנחנו חיים בו.
שלמה רייך
¶
שלמה רייך, חשב מלווה מטעם משרד הפנים. עד סוף שנת 2008 היישוב היה במצב של הידרדרות כלכלית. הגירעונות הלכו ונצברו. ב-2008 עוד היה גירעון בהיקף של למעלה מ-5 אחוזים מהתקציב השוטף. אני מדבר על גירעון שוטף. החל מ-2009, יחד עם הוועדה הממונה בראשותו של נסים דהן, התחלנו לעשות פעילויות אמיתיות להבראה. לא רק הבאת כספים, אלא הטמעת נוהלי עבודה, סדרי עבודה, נורמות עבודה נכונות שלא היו קיימות במועצה.
שלמה רייך
¶
שנייה, אני רוצה להסביר למה. התחיל תהליך של הבראה אמיתית במועצה. ב-2009 היה איזון, ב-2010 כבר היה עודף, ב-2011 אנחנו גם צופים עודף. כל זה נובע - -
שלמה רייך
¶
כל זה נובע מהתהליכים. חלק מהעודף כמובן קיים והולך לצמצום הגירעון המצטבר מהעבר. לכן אי אפשר לשפוך אותו גם לרחובות וגם לגירעון.
שלמה רייך
¶
בלי מועצה שנתונה ללחצים פנימיים כאלה ואחרים, שמשפיעה גם על עובדים. צריך לבנות איזושהי מערכת אובייקטיבית מקצועית לחלוטין במועצה, וזה מה שנעשָה.
אריה ביבי
¶
אדוני היושב ראש, מכובדיי, אנחנו יושבים פה בשם הדמוקרטיה. אין ספק. כתוצאה מכמה דברים, אנחנו כולנו צריכים להצביע לבחירות בכל מקום שמגיעה העת. אבל יש כמה דברים שצריך לשקול: אם אנחנו הולכים היום לעשות בחירות – זה טוב לתושבים או לא טוב?
ניצן הורוביץ
¶
אולי הם יקבעו בעצמם. הם יכולים לקבוע בעצמם. זה מה שאומר 'בחירות' – שהם צריכים לקבוע בעצמם.
אריה ביבי
¶
תן לי. אני קצת יותר מבוגר ממך, חוץ מזה שאני חבר כנסת יחד איתך. יש לי קצת ניסיון, אני הייתי ממונה בלוד. מה שאני רוצה לומר זה שאם המועצה מתפקדת היום טוב בראשותו של מר ניסים דהן, אבל עם זאת אנחנו חייבים לחשוב על מישהו שצריך לקחת את הדבר הזה בצורה דמוקרטית. אני כן הייתי חושב על מצב של פשרה. לא מפני שאני רוצה להתפשר, חבר הכנסת ניצן הורוביץ. אני לא רוצה להתפשר. אני אומר מצב להכין את היישובים האלה לבחירות. ותאמין לי, מצב להכין את אנשים לבחירות, זה אי אפשר לקבוע להם מהיום לינואר 2012, זה מוקדם - -
אריה ביבי
¶
אז איפה היינו 5 שנים? ההצעה שלי היא נובמבר 2012, וזה מועד אחרון. שלא יבואו לפה עוד פעם, כי כבר באו לפה ואנחנו הארכנו. נובמבר 2012, להכין את היישוב בצורה מסודרת, משרד הפנים – יש לו זמן. דיברתי עם מר עמרם קלעג'י, ומשרד הפנים - -
אריה ביבי
¶
אני יודע מה הוא הציע. אני אומר 2012, ואני חושב שמשרד הפנים יחד עם המנכ"ל – שאני מכיר אותו והוא עושה עבודה טובה – יכינו את היישובים האלה בצורה מסודרת. שהכול יעבור בצורה מסודרת לגוף הנבחר. תנו להם את השנה הזו על מנת להתארגן כמו שצריך. אני
חושב שלקבוע להם היום ללכת לבחירות בינואר זה דבר שאי אפשר לעשות אותו וגם אי אפשר להיערך לבחירות כמו שצריך.
ניצן הורוביץ
¶
תשמעו, דמוקרטיה זה באמת דבר מטריד – צריך לשאול אנשים; לתת להם זכויות; אחד אומר ככה; אחד אומר ככה. יותר טוב פקיד מנוסה כמוך שיחליט בשבילם מה טוב להם ומה רע להם. בכלל, למה רק בקציר? אפשר גם בתל-אביב או ירושלים. אתם הרי יודעים יותר טוב מכל אחד אחר. אלא שיש לנו שיטה, וקוראים לה 'דמוקרטיה', ובדמוקרטיה הזאת צריך לתת לעם את הזכות. יש מקרים קיצוניים שבהם אפשר לקחת את הזכות הזאת, שהיא הזכות הכי בסיסית שלנו כאזרחים, ולתת אותה לפקיד. אבל זה חייב להיות מוגבל בזמן ומוגבל למצבים קיצוניים. מיציתם את העניין לגבי קציר חריש. אחרי 5 שנים שמיניתם פקיד, מיציתם את היכולת למשוך את זה הלאה. ובמקביל, באופן ברור, אדוני, עכשיו בבית המשפט העליון הם מגישים בג"ץ. כי אין עילה יותר טובה מזו לבג"ץ. אז אם פה זה לא ילך, בבג"ץ זה ילך.
ניצן הורוביץ
¶
פה אפשר להביא קומבינה פוליטית כי פה זו כנסת עם פוליטיקאים. אני מקווה שבבג"ץ קומבינה פוליטית לא תעבור. הרי מה כל המטרה במהלך הזה? להכשיר את ההקמה של חריש כעיר לחרדים בלבד. זאת המטרה. לא צריך פה יותר מדי תאוריות – המטרה שלכם היא להכשיר את חריש כעיר לחרדים בלבד ולכן אתם תאריכו את זה עד שתשלימו את המטרה.
היו"ר אמנון כהן
¶
20 שנה זה עומד שם לחילוניים ולא זז כלום. הייתי בסיור שם, במקרה. 20 שנה התשתיות מוכנות, מתקופתו של אריק שרון, עברתי לשם – לא בא אף אחד, לא בא אף אחד.
ניצן הורוביץ
¶
ראיתי בדיוק את הטיפול של המועצה שם. והוא לא טיפול טוב. יש כאן עניין אחד שהוא עניין של דמוקרטיה ושל זכות יסוד אצלנו. דבר שני, הקמת העיר החרדית תוך חוסר התחשבות מוחלט באנשים שגרים שם. דבר שלישי, לגבי עצם תפקוד המועצה. גם אם נשים בצד את הדמוקרטיה ואת הסיפור של העיר החרדית – שיש עם כל הדברים האלה בעיות איומות – עצם תפקוד המועצה, וגם זו טענה של התושבים, איננו תקין. היא לא מתפקדת ולא נותנת את השירות.
ניצן הורוביץ
¶
אדוני, אבל זה חשוב. כי אפילו אם אני מתעלם מהפיל הענק הזה שנמצא פה בחדר ונקרא 'העיר החרדית חריש', עצם התפקוד של המועצה בראשות מר ניסים דהן איננו תקין. הגיע הזמן לתת לתושבים לנהל את חייהם בעצמם.
ניצן הורוביץ
¶
חבר הכנסת אורי מקלב, אני הייתי וראיתי במו עיניי. ראיתי. אם לא הייתי רואה, לא הייתי אומר.
היו"ר אמנון כהן
¶
שקט. תדבר עכשיו איילת פישמן.
אנחנו, חברי הכנסת, צריכים לקבל החלטה. אם אנחנו לא מקבלים את הבקשה של משרד הפנים, מקבלים החלטה אחרת. החלטה אחרת אומרת שצריכות להיות בחירות בראשון לינואר 2012.
היו"ר אמנון כהן
¶
סליחה, אתה לא איש מקצוע. אני רוצה לשאול את הגברת אילת פישמן. היא אחראית במשרד הפנים על נושא הבחירות. אתם נערכתם? הפנקסים מוכנים?
היו"ר אמנון כהן
¶
עוד הפרעה אחת מהתושבים – כולם יצאו החוצה. אני כבר חייב לסיים את הדיון. אבל אני חייב לשמוע מבחינה מקצועית האם משרד הפנים או האחראית על נושא הבחירות ערוכים במקרה שנקבל החלטה אחרת. את יכולה להגיד איפה אנחנו עומדים עם זה?
אילת פישמן
¶
כן, בהחלט. נכון לרגע זה, מועד הבחירות התקף הוא ינואר 2012. לפי חוק הבחירות, תהליך הבחירות אורך 150 יום. להבנתי אנחנו כבר בתוך ה-150 יום. רק אציין שהפעולה הראשונה שאנחנו - -
אילת פישמן
¶
הפעולה הראשונה שאנחנו צריכים לעשות ביום ה-150 היא לשלוף פנקס בוחרים ראשונים ממרשם האוכלוסין. זה לוקח דקה במחשב. אם אנחנו נידרש לקיים את הבחירות בינואר, נוכל לקיים אותן.
עוד משפט אחד ברשותך, למרות שלא נשאלתי על זה, בהמשך לטיעון הדמוקרטי. אנחנו דנים פה בנקודה אחת מתוך מכלול גדול יותר. אנחנו דנים בשאלה האם להזיז או לא להזיז את מועד הבחירות. המכלול הגדול מדבר על שניים. אל"ף, הקמת העיר החרדית. זו החלטת ממשלה, ואני לא מתווכחת איתה. זה נתון מבחינתי. בי"ת, הכוונה של המשרד להפריד את קציר ולהעביר אותה למועצה אזורית מנשה. כלומר, אם אנחנו נקיים בחירות ביישוב קציר חריש כולו בינואר או אפילו נובמבר 2012 ומספר חודשים לאחר מכן שני שליש מהיישוב יצאו החוצה ויעברו למנשה – מה יהיה התוקף הדמוקרטי של אותה מועצה שתיבחר? זו שאלה שגם צריך לשאול.
היו"ר אמנון כהן
¶
תודה. היועץ המשפטי של הוועדה - - - כרגע זו התייעצות של ועדה. שר הפנים מבקש להתייעץ עם הוועדה, אבל אני לא שלם עם עצמי ורוצה לבדוק את הנתונים. אני רוצה לבדוק דברים מבחינה משפטית. אם אני מקיים דיון במועד אחר – מה יהיה התוקף? גברת אילת פישמן אומרת שבמידה שבסופו של התהליך לא יהיו בחירות, יש לה אפשרות לשלוף את הנתונים. מה קורה אם אנחנו לא מחליטים כלום? מה קורה אם הוועדה לא ממליצה כלום לשר הפנים?
מבחינה משפטית, אנחנו רוצים לדעת כרגע אם מחליטים או לא מחליטים. אם לא קיבלנו החלטה, לא קיימנו התייעצות, ואנחנו אומרים לשר הפנים שהוועדה לא אמרה את עמדתה – מה אתה עושה? מה התהליך?
גלעד קרן
¶
הסעיף קובע שהשר רשאי לשנות את מועד הבחירות בהתייעצות עם ועדת הפנים. כמובן שאם ועדת הפנים התכנסה והתכנסה ולא הגיעה להחלטה, השר – אני מניח – יגיד בסופו של דבר: "פניתי לוועדת הפנים והיא לא אמרה את דברה. אני קיימתי את חובת ההתייעצות של עם הוועדה - -"
גלעד קרן
¶
אם הוועדה לא תקבל החלטה, אז הוא ייאלץ להחליט בלעדינו. השר גם יכול להחליט בניגוד להמלצות הוועדה.
גלעד קרן
¶
כמובן שהוא צריך לתת משקל רב להחלטת הוועדה, אבל הסמכות לקביעה הסופית היא סמכות של השר. בכל אופן, כל עוד אין החלטה סופית של השר לגבי מועד הבחירות, החלטה שפורסמה ברשומות, משרד הפנים – מבחינת הפקידות – צריך להיערך לבחירות ולעשות את כל מה שצריך.
היו"ר אמנון כהן
¶
סליחה, סליחה. אם אתם רוצים שכל אחד ידבר – ואני רוצה לכבד כל אחד ולתת לכל אחד לדבר – לא יהיה מצב שאחד ידבר והוא מיצה את עצמו וילך - -
היו"ר אמנון כהן
¶
סליחה, אף אחד לא מדבר עכשיו. אני רוצה לשמוע את כולכם. לעשות דיון יותר ארוך ולשמוע את כולם, לא שאחד מדבר ואחד לא מדבר.