הכנסת השמונה-עשרה
PAGE
37
ועדת החינוך, התרבות והספורט
1.8.2011
הכנסת השמונה-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 468
מישיבת ועדת החינוך, התרבות והספורט
יום שני, א' באב התשע"א (1 באוגוסט 2011), שעה 11:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 01/08/2011
תקנות הקייטנות (קייטנה פטורה מרשיון) התשע"א-2011
פרוטוקול
תקנות הקייטנות (קייטנה פטורה מרישיון), התשע"א-2011
יוסי לוי
- מנהל מינהל, חברה ונוער, משרד החינוך
איתן טימן
- מנהל האגף החברתי קהילתי תלמידים ונוער, משרד החינוך
לירן שפיגל
- לשכה משפטית, משרד החינוך
שלמה דהן
- מפקח ארצי על קייטנות, משרד החינוך
יעקב פרידברג
- משרד המשפטים
זאב פיש
- מפקח ארצי לבריאות הציבור, משרד הבריאות
עו"ד מיכל צברי-דוד
- לשכה משפטית, משרד הפנים
אשר גרנר
- ראש אגף רישוי עסקים ואתרי רחצה, משרד הפנים
מיכל עמיר-קצב
- עוזרת ראש מינהל חינוך, מרכז השלטון המקומי
שמעון צוריאלי
- מנכ"ל איל"ן
מאיר אביקר
- קב"ט החברה למתנ"סים
צהריים טובים לכולם. אנחנו ממשיכים בסדר היום, 1.8.2011, א' באב תשע"א. הנושא – תקנות קייטנות (קייטנה פטורה מרישיון) תשע"א-2011. קדימה, רבותי, מי מציג לנו. אנחנו אישרנו את זה, אני הבנתי שיש איזו שהיא בעיה. בואו תציגו לנו את התיקונים ונתקדם.
הוועדה אישרה את נוסח התקנות, כפי שהבאנו אותה בפעם הקודמת. במסגרת ההערות של הוועדה אנחנו החלנו גם את תקנות רישוי עסקים, תנאים תברואיים לקטינות במחנות.
עם סייג באישור של משרד המשפטים. משרד המשפטים דרש, מאחר שתקנות רישוי עסקים, תנאים תברואיים לקייטנות במחנות נופש הן תקנות ישנות ומאחר שמשרד הבריאות היום גם עובד עם נוהל הרבה יותר מעודכן, או שהתקנות יתוקנו, או שלעת עתה, עד שהתקנות האלה יותקנו, אנחנו נכניס הוראות זמניות ועדכניות, שיתייחסו לקייטנות שפטורות מרישיון עסק ואלה התקנות שאנחנו למעשה, זאת התוספת שאנחנו מביאים בפני הוועדה, הוראות עדכניות שקשורות לענייני תברואה. הכנסנו עוד כמה תיקונים קטנים בתוך התקנות שכבר הבאנו, שרק מחדדות את התהליך אבל לא יותר מזה.
אוקי, אז אני אולי רק אגיד את הדברים החדשים, כדי שלא נקרא עוד פעם את מה שכבר קראנו. לפי השוואה שלי, תקן אותי אם אני טועה, הוספתם ב-2(ב)(3), לגבי תוקף של :
"(3)
טופס מערכך ביקורת בטיחות לפי התוספת השלישית או אישור בטיחות מבנה חינוך בר תוקף של יועץ בטיחות למוסדות חינוך – במידה והקייטנה מתקיימת במוסד חינוך ולא חל שינוי במבנה המוסד החינוכי לטובת פעילות הקייטנה פטורה, בשלושה עותקים"
נכון. הרעיון כאן הוא שלא ייווצר מצב שקייטנה פועלת במבנה של מוסד חינוך. לאותו מוסד חינוך יש אישור בטיחות מתאים, ולטובת הקייטנה עשו איזה שהם שינויים מבניים, שמצריכים אישור בטיחות ספציפי, אז הם גם יצטרכו להתייחס לזה, במסגרת אישור הבטיחות.
אז אני אחדד, (א) ו-(ג) היו ביחד. אנחנו הוספנו את תקנת משנה (ב), שאומרת :
(ב)
נותן האישור יעביר העתק הבקשה לידיעת מנהל מחלקת החינוך ברשות החינוך המקומית שבתחומה מבקשת קייטנה פטורה לפעול.
אנחנו רוצים ליצור מצב שבו, במסגרת הליכי הרישוי, הרשות המקומית מודעת לזה שעומדת להיפתח בתחומה קייטנה. הקייטנה אמורה לפעול בתחומה, אנחנו רוצים להבטיח שכל ההליך של האישור יהיה תקין ויעיל וההודעה הזאת תאפשר, במידת הצורך, לרשות להגיב לעצם הבקשה.
כן, יש בדיקה באמת שזה לא סותר את סעיף 2 לחוק חינוך ממלכתי, והוא צריך להחליט תוך 60 יום, אוקי. עכשיו, לאור זה שכתבתם "רשות החינוך המקומית", רציתי לשאול בסעיף קטן (ח) ב-3:
(ח)
לא ניתן אישור או בוטל האישור, יודיע על כך נותן האישור לרשות המקומית ללא דיחוי.
ואולי גם כאן כדאי לקבוע מי ברשות המקומית.
(יא)
נותן האישור לא יאשר ניהול קייטנה פטורה, אלא אם כן ניתן אישור משרד הבריאות, במקרים אלה:
(1) הוקמה בה מערכת אספת מים לטובת פעילות הקייטנה פטורה;
(2) הוקמו בה תאי שירותים לטובת פעילות הקייטנה פטורה;
(3) הוקמו בה מקלחות לטובת פעילות הקייטנה פטורה;
(4) הקייטנה פטורה מתקיימת בשטח פתוח שמחייב את אישור משרד הבריאות.
עכשיו, יש פה קצת כפילות – שמחייבת אישור משרד הבריאות – וכתוב ברישא, אלא אם כן ניתן אישור משרד הבריאות. זאת אומרת, בכל מקרה שכתוב שיש שטח פתוח, בעצם אתם דורשים את אישור משרד הבריאות, שהוא יבדוק אם הוא צריך לאשר או לא, אבל צריך לדעתי להשמיט את "שמחייב את אישור משרד הבריאות", ב-(4). כאילו, זה קצת מעגלי כזה.
יכול להיות שזה מעגלי. אני כבר אקדים ואומר ש-(יא) זה חריג. כלומר, במרבית המקרים אנחנו מעריכים שלא יכנסו ל ---
שלא יצטרכו את אישור משרד הבריאות, כי קייטנות פטורות בדרך כלל פועלות באותו מבנה שהן פעלו כל הזמן. אין איזה שינוי מיוחד בתא השירותים, הם לא צריכים מקלחות כי אין שם איזו שהיא לינה, לא מקימים מערכת אספקת מים במיוחד וגם אם פועלים באיזה שהוא שטח שהוא סמוך, אז זה איזה שהוא שטח מובנה של המוסד ואז זה לא מצריך איזה שהוא אישור מיוחד, ובזה אני חשבתי שאולי כן כדאי ---
לא, אבל המילים. איך הוא יידע אם השטח הפתוח מחייב אישור משרד הבריאות? בכל מקרה שיש שטח פתוח, אז הוא צריך ללכת למשרד הבריאות ומשרד הבריאות יגיד אם כן או לא. פשוט צריך למחוק את המילים האלה ב-(4).
אוקי. כל הנושא של הגדרת קייטנה פטורה, אתם לפעמים כותבים "הקייטנה הפטורה" ולפעמים "הקייטנה פטורה". זה עניין של ניסוח, לא רציתי עכשיו להעיר על זה.
החלת הוראות תקנות הקייטנות, רישוי ופיקוח, זה כבר היה ו-5, בכותרת רק יש רישוי ופיקוח, זה מיותר, זו סתם טעות, אפשר להוריד את זה.
אוקי, אז זה הנושא שאנחנו צריכים לדון בו, בעצם.
8. הוראת שעה
על אף האמור בתקנה 5, בתקופה של חמש שנים מיום תחילתן של תקנות אלה, במקום תקנות התברואה, תחול התוספת הרביעית.
זאת אומרת, בעוד 5 שנים הצפי הוא שכנראה יתוקנו תקנות התברואה ועד אז תחול התוספת הרביעית. אם לא, אז הם יצטרכו להביא לנו תיקון לזה, או שיחולו תקנות ... אם הם לא יביאו שום תיקון.
רגע, צריך לקרוא את התוספת הרביעית. זה ארוך ומייגע. אוקי, קודם כל רציתי לשאול, יש פה מישהו מהמשטרה? הם הוזמנו?
טוב, גם המשרד לביטחון הפנים עובד אצלי, אז זה בסדר. פשוט, לגבי התוספת השנייה, לירן, אם אתה זוכר, למשטרה היו כל מיני הערות עליה, וגם את זה הייתם צריכים לברר במסגרת הצוות הפנימי ---
הם ירדו מזה והם אמרו – אנחנו מעבירים הכל דרך משרד החינוך, אנחנו ניתן את ההוראות למשרד החינוך והוא יפקח.
זה פשוט לא מודגש. עמוד 6 למטה.
תוספת רביעית
(תקנה 8)
1. הגדרות
בתוספת זו
"המנהל" – המנהל הכללי של משרד הבריאות או מי שהוא הסמיך בכתב לעניין תקנות אלה;
"שטח פתוח" – שטח פתוח, בתחום אתר הקבע או בתחום מבנה הקבע של קייטנה פטרה.
2. כללי
(1) לא ינהל אדם קייטנה פטורה, אלא אם כן הוא ממלא אחר תוספת זו, להנחת דעתו של המנהל.
(2) ביקש מנהל קייטנה פטורה לקיים את הקייטנה בשטח פתוח על מנהל קייטנה פטורה לפנות ללשכת הבריאות האזורית ולתאם סיור מוקדם באתר המיועד חודש ימים לפני המועד לקיום קייטנה פטורה, לפחות.
את זה אני משאירה למשרד המשפטים.
3. אספקת מים
לגבי אספקת מים, יחולו ההוראות הבאות
(1) בשטח קייטנה פטורה יימצאו מים לשתייה בכמות בלתי מוגבלת בכל עת;
(2) בקייטנה פטורה שממוקמת בשטח פתוח יותקנו ברזים למים לשתייה;
(3) המדריכים יסבירו לילדים על חשיבות השתייה.
עכשיו, רציתי בכלל להגיד הערה כללית. אנחנו עשינו אתמול השוואה לתקנות הקיימות ובעצם התוספת הרביעית מחליפה אותן, לתקופה של 5 שנים. עכשיו, אולי תגידו בכמה מילים כלליות, למה הושמטו, בעצם למה ב-"מספיקות ההוראות האלה" ולמה הושמטו דברים. למשל, אני אגיד לכם שבתקנות התברואה יש למשל חובה, אנחנו כתבנו לנו כמה דברים שרצינו לשאול, לגבי טיולים למשל, שצריך חישוב מים מסוים לטיול. למשל זה הושמט פה. כל מיני דברים שהם כן נראו לנו חשובים, שלא הבנו למה הם הושמטו. אז אולי תסבירו בכלל, באופן כללי, איך החלטתם איזה תקנות כן ואיזה תקנות לא.
אוקי, נתחיל בזה שתקנות רישוי עסקים מתייחסות גם למחנות, וכאן אנחנו מדברים על קייטנות פטורות ומחנות לא נכנסים לגדר הקטגוריה הזאת. לכן, יש מספר הוראות בתקנות שמתאימות במיוחד למחנות ולא לקייטנות. יש דרישות נוספות בתקנות שחשבנו שהן לא צריכות להיכנס לתוך התקנות. לדוגמא, חישוב של מים, או מה יימצא בתיק חובש, אלה דברים שעם הזמן הידע בהם מתקדם או משתנה, ואנחנו לא חושבים שצריך לבוא ולתקן את התקנות כל פעם שיחליטו לעשות חישוב אחר, או שיחליטו להוסיף או להסיר איזה שהן ---
רגע, יש לי תשובה. בתקנות הקייטנות רישוי ופיקוח, שאותן החלנו, יש הוראות ספציפיות לעניין טיולים ולעניין כמות השתייה.
אוקי. מערכת אספקת מים: 4. מערכת אספקת מים
בקייטנה פטורה שמקימה מערכת מים לטובת פעילות הקייטנה יתקיימו הוראות אלה:
(1) אין להשתמש בציוד למי שתייה ששימש לפני כן למטרה אחרת כלשהי;
(2) על מקור המים ומערכת אספקת המים, יחולו הוראות תקנות בריאות העם (איכותם התברואית של מי-שתייה) התשל"ד-1974 9 (להלן- תקנות מי-שתייה);
(3) רשות הבריאות תאשר את מקור המים;
(4) משרד הבריאות יאשר את מערכת אספקת המים; ניקוי וחיטוי של מערכת המים יבוצעו בנוכחות נציג משרד הבריאות ולפי הנחיותיו;
(5) ניתן יהיה לחבר את מקור המים למערכת אספקת המים של הקייטנה רק לאחר אישור מקור המים ואישור מערכת אספקת המים לפי פסקאות (3) ו-(4);
(6) מעבדה מוכרת כהגדרתה בתקנות מי-שתיה) תערוך בדיקה של איכות המים במועדים אלה:
(1) שבוע לפני פתיחת הקייטנה;
(2) יומיים לפני פתיחת הקייטנה;
(3) במהלך השוטף של פעילות הקייטנה;
(7) החיבורים בין קווי המים יהיו אטומים, למניעת נזילות וחדירת זיהום אל מי השתייה במקרה של היווצרות לחץ שלילי.
(8) ככל שהדבר ניתן, הצנרת תהיה טמונה באדמה כדי למנוע התחממות המים ופגיעה בצנרת.
(9) לא יעשו חיבורי כלאיים בין צנרת מי שתייה לבין צנרת שאינה מיועדת לשתייה;
(10) בקייטנה שיש בה מכלי מים, המכלים יהיו חלק בלתי נפרד ממערכת המים, כך שיתאפשר רענון של המים;
(11) המכלים והאביזרים לאספקת מים יהיו עשויים מחומר שלם, אטום ועמיד שאישר משרד הבריאות;
(12) המכלים יוצבו באזור מוגן בפני פגיעות וחבלה, מגודרים, סגורים ונעולים.
שנייה, רק הערה, העיר פה זאב פיש ממשרד הבריאות שבסעיף קטן (א) במקום משרד הבריאות, לכתוב רשות הבריאות.
מירב, גם בסעיף 4 (6) (ג) – במהלך השוטף של פעילות הקייטנה, אני רואה איזו שהוא חוסר איזון בין (א) ו-(ב) שממש מוגדרים מאד בימים לקראת וכן הלאה, ואז (ג) במהלך השוטף של פעילות הקייטנה, ואין שום הגדרה על כמה פעמים או על כל כמה זמן.
אנחנו רוצים שבשבוע הראשון תהיה פעם אחת. אם הכל בסדר, אז זה בסדר. אם זה לא בסדר – אז צריך לעשות בדיקה חוזרת בלאו הכי למחרת.
אז זה לא. בשבוע הראשון לפעילות הקייטנה, בסדר, תיקנו. אפשר לעבור לסעיף 5.
5. תאי שירותים
(1) במבנה מוסד חינוכי, מספר תאי השירותים ותנאי החזקתם יהיה לפי האישור שנתנה לשכת הבריאות למוסד החינוכי, ובהתאם למספר התלמידים המאושר.
(2) בקייטנה פטורה שאינה מתקיימת במבנה מוסד חינוכי, יתקיימו הוראות אלה:
(1) מספר תאי השירותים יהיה תא אחד לכל 50 נפש לפחות –
זה קצת יותר ממה שקיים בתקנות התברואה, לדעתי, נכון?
טוב, ממשיכה.
לפחות אלא אם כן אישר המנהל אחרת; במידה ויוקמו שירותים כימיים, אלה יוצבו במקום מוצל, ינוקו ותוכנם יישאב פעמיים ביום לפחות.
(2) סמוך לשירותים יותקנו ברזים לשטיפת ידיים, לידם יימצא תמיד סבון.
כן, היום זה תלוי במה שכתוב בהל"ת – הוראות למתקני תברואה – והל"ת מתחדש כל הזמן. התקנות הן מאד ישנות וההנחיות שלנו מתיישרות לפי ---
אין בעיה, רק אם אתה לא כותב את זה פה בתקנות, יכול להיות שלא תוכל לדרוש דברים נוספים מכוח הנהלים.
לא, נראה לי שאנחנו צריכים לפרט. אם יש דברים נוספים שאתה חושב שאתה חייב לבדוק, למשל שם יש את הקטע שחייבים להאיר את זה בלילה, כל מיני דברים כאלה.
6. מקלחות
בקייטנה פטורה בה קיימת לינה, יוקמו מקלחות ויתקיימו לגביהן הוראות אלה:
(1) יוקצו מקלחות נפרדות לשני המינים;
(2) תוקם מקלחת אחת לפחות לכל 50 נפש;
(3) ניקוז המקלחות יהיה למערכת ביוב מרכזית, באין מערכת ביוב מרכזית לבור סופג, מכוסה באבנים או חצץ לספיגת הדלוחין, או פתרון אחר להנחת דעתו של המנהל.
(4) רצפת המקלחת תהיה בנויה מבטון או מאריחים, עם שיפוע לכיוון הניקוז, ותישטף מדי בוקר במברשת ובמים עם חומר מחטא.
שיהיה נקי בבוקר.
7. חומרי ניקוי הדברה וחיטוי –
בקייטנה פטורה יימצא תמיד מלאי מספיק של חומרי ניקוי וחיטוי, נייר טואלט וסבון.
פה חסר הדברה בתוך הסעיף, ויש בכותרת.
לא, זה שני דברים שונים. פה אתה צריך מלאי. האם ח ומרי ההדברה שמופיע בזה, זה גם משהו שצריך לגביו מלאי בקייטנה?
אוקי טיפול בפסולת.
8. טיפול בפסולת
(1) הפסולת בקייטנה פטורה תוחזק במכלים מתאימים ותפונה 3 פעמים ביום לפחות למתקן האשפה המרכזי שנקבע על ידי הרשות המקומית.
(2) שטח קייטנה פטורה, לרבות השטח שמסביב למכלי האשפה ומתחתם יהיה נקי בכל עת.
כאן רשמנו, לגבי המרחקים, בסוף כן היה לדעתי הוראה. יש את העניין של מה המרחק של האשפה המרכזית מהמקום.
נכון, אבל כאן אנחנו עוד פעם מדברים על קייטנה פטורה, שבדרך כלל פועלת באיזה שהוא מבנה קבוע, והרשות המקומית אמורה לקבוע לאן היא מפנה.
זאת אומרת הרשות המקומית תגיד, יש לה את הכללים שלה, אוקי, בסדר.
9. איסור הכנסת בעלי חיים
אין להכניס בעלי-חיים לשטח הקייטנה, אלא באישור רופא וטרינר עירוני כהגדרתו בפקודת הכלבת.
10. פנקס חיסונים
(1) לא יתקבל ילד לקייטנה פטורה אלא אם כן הביא עמו את פנקס החיסונים שלו או אישור של רופא שהילד מחוסן בהתאם לגילו.
(2) העתק הפנקס או אישור הרופא ---
אתם רוצים גם אישור הרופא?
אוקי,
או אישור הרופא יימסר למנהל קייטנה פטורה ויוחזר לילד עם עזיבתו את הקייטנה.
11. מקומות רחצה מותרים
לא ירחצו ילדי קייטנה פטורה, אלא במקום רחצה מוסדר, לפי צו הסדרת רחצה (מקומות אסורים ומוכרזים בים התיכון, בים כנרת, בנהר הירדן, בים המלח ובים סוף), התשס"ד-2004, או בבריכת שחייה שניתן לגביה רשיון לפי חוק רישוי עסקים, התשכ"ח-1968.
אני רק מבקש שתהיה פה איזו שהיא התייחסות קודם כל שההורים מודעים וקיבלו הסבר על כך שהילדים יוצאים ---
לא, לא, לא. את זה אנחנו הולכים להסדיר עכשיו בצורה נורמאלית. קודם כל אני רוצה שיהיה אישור חתום של הורה, זה דבר ראשון. דבר שני, שיהיה דף הסבר איפה הולך להתקיים עניין הרחצה ---
מועדים ומקום, כן. שיינתן ביד דף מודפס להורה, על זה הוא חותם, שהוא יודע שהוא שם והוא שם. הנושא של המצילים וכל העניין הזה של הפיקוח, איך זה הולך להיות?
אדוני, דבר ראשון בתקנות הקייטנות רישוי ופיקוח שחלות על הקייטנות האלה, אז בתקנה 26 כותבים: הרחצה בים או בבריכה תותר רק לילדים שהביאו אישור בכתב מאת הוריהם על הסכמתם. האישור יימסר למנהל הקייטנה ויישמר בתיק מיוחד.
בסדר, תקשיב, זה עניין פורמאלי. זה מה שקרה גם בכמה מקומות אחרים, עם אישורים, עם הכל, רק פשוט אף אחד מההורים לא ידע לאן הם הלכו ומה בעצם הסכנות שיכולות להיות סביב אותם המקומות. טבעו לנו ילדים בשנים האחרונות, אז אני מציע שתתייחסו לזה בצורה קצת יותר מקצועית. אנחנו קבענו שבכל נושא שקשור לטיולים, לא לקייטנות, לטיולים במערכת החינוך, העניין של ההסברה והמודעות יהיה בצורה הרבה יותר רחבה. אז תעשו את זה גם בקייטנות, אותם נהלים, מה שקיבלנו בעניין הטיולים.
אני לא רוצה שהורים יהיו איפה שהוא בחוסר וודאות מה הולך להיות, בעניין הזה של הרחצה. וכמובן, עניין של מצילים וכל הדברים האלה, יש לכם נהלים כמה פר כמות תלמידים צריך להיות מצילים?
בעיקרון זה אמור להיות לפי התקנות שהפנינו אליהן, מקום רחצה מוסדר ובריכה. זאת אומרת זה אמור להיות מוסדר שם, הנושא של המצילים.
אתה רואה, יש פה שתי אפשרויות: אחת זה מקום רחצה מוסדר, שזה יכול להיות גם ים סוף, ים תיכון וכו', או בריכה, שיש לגביה רישיון עסק.
בקייטנות. כניסת ילדים לים או לבריכה מותנית בליווי שני מדריכים לכל קבוצה בת 15 ילדים, עד גיל 14.
רק שאני אבין, למה משרד החינוך הקפיא את כל הנושא של הטיולים, שהם במקומות היכן שיש רחצה, בכל הנושא של החינוך הפורמאלי, ובקייטנות זה עדיין בפנים?
ההסבר שניתן לנו בזמנו הוא דבר כזה, במסגרת טיול, מה שמתאפיין, רחצה בדרך כלל מתאפיינת בסוף היום, לפחות זה מה שהוסבר. מתאפיינת בסוף היום, כאשר בקייטנה כל יום הבריכה זה יום שנערכים לקראתו.
האיסורים של הטיול נובעים, אסרו רחצה במקווה מים, זה תוך כדי הטיול. התירו אבל, הסיפור הוא כזה, אם אתה בא נקודתית לפעולה הזאת ואתה מתארגן אליה נכון, עם מספר מדריכים ואתה מדריך את המורים והכל, וממוקד, אנחנו רואים שם הרבה פחות סכנות. גם שם לא קרו המקרים האלה. זאת אומרת בית ספר יכול לבוא ---
בסדר, הבנתי. מה שאנחנו נעשה, אנחנו נפריד את זה. אנחנו קודם כל נחליט שכל מה שבעצם נועד לפעילות שהיא פעילות רחצה וזה נמצא בסדר היום, עם כל התכנונים והאישורים שיש בהם צורך, אנחנו נשאיר. כל מה שיכול להיות כחלק בדרך, אנחנו נוציא את זה מחוץ לעניין. ומה זה אומר? זאת אומרת, אם יש טיול ויש מסלול ויש שם איזה אגם, שיכולים לעבור ויכולים להיכנס, מבחינתי זה מחוץ לזה.
אוקי, לא נכנסים למים, אלא אם זה נועד מראש, וגם כל הנושא הזה של ים ולא משנה מה. ואסור להחליט על זה בזמן טיול. זאת אומרת זה צריך להיות מראש, צריך להיות תכנון.
לא לגבי קייטנה, בגלל שזה נוהל מוסדר מאד לגבי מה שאתה אומר, בעניין של חציית מקווה מים, כי אין לנו אגמים שפתאום אנחנו צריכים ---
רבותי, תקשיבו, אני לא אלך עכשיו לעבור פר מסלול, פר אגם. תקשיבו, היום המערכת אינה יודעת איך להתמודד עם כמות גדולה של ילדים, שפתאום באמצע המסלול שלהם החליטו לקפוץ למים, או שנמצאים בקרבת מים, ובערב כשכולם הולכים שם לישון, אז פתאום הם מחליטים על איזו שחייה לילית, אוקי? על העניין הזה צריך להקפיד ומי שבעצם אחראי על העניין הזה בפועל, שזה ראשי הקייטנות, הם צריכים לקחת את האחריות.
ומה זה אומר? זה אומר שצריך להגדיר בצורה חד משמעית, שכל ילד שייכנס ללא אישור למים, ישר עף הביתה. הדברים צריכים להיות עם יד על הדופק. אני לא רוצה שיקרה מצב שאנחנו נחזור לאותן הבעיות, שהצלחנו לפתור בחלקן בטיולים מוסדרים של מערכת החינוך, ועדיין הנושא של הקייטנות, זה איפה שהוא, אמרנו – אנחנו נלך לקראת כי אנחנו יודעים שאפשר לעשות את זה בצורה מסודרת בקייטנה. זה לא איזה שהוא טיול שפתאום נופל על התלמידים, אבל אתם חייבים להיות עם יד על הדופק ואני מבקש שהנושא הזה יובהר בתקנות.
אז מה שאנחנו מוסיפים זה שיציאה לרחצה תהיה רק באישור חתום מראש של ההורים, על דף הסבר לגבי המועדים והמקום.
במידה שהם הולכים לבריכה, אנחנו צריכים לדעת מה שם הבריכה ואנחנו בודקים אם יש לה רישוי עסק וצריך להביא את הרישוי עסק שלה. במידה והוא רוצה לנסוע לטיול הוא מקבל סמל מוסד בקיץ, נפרד, כדי שגם לא יהיו זיופים.
אבל צריך לעמוד בכל מיני תנאים, כן, וודאי. עכשיו היינו בסיור, היינו בקייטנה של גלישה בתל אביב, שיש בה הרבה סיכונים. אימנו אדם מומחה, אחראי על כל הגלישה בארץ, שהוא נותן אישורים לכל קייטנה, הוא בודק את כל ההיבטים.
הכל הכל. ואני רוצה להגיד לך עוד משהו, שלא שייך לתקנות עם אבנר, אנחנו בקשר עצום היום. הוצאנו עכשיו לאתר האינטרנט, ... להצעה שלך, הרעיון עם ההורים, הוצאנו עכשיו לאתר האינטרנט גם שלו וגם של המשרד, דף המלצות להורים שגם הם יידעו מה לבדוק בתוך הקייטנות. אני חושב שהיום זה נכנס להרבה מאד מקומות, מעבר לחוקים ולתקנות.
אוקי, אז הוספנו את זה.
12. גילוי סימני מחלה
(1) נתגלו אצל ילד סימני מחלה, הוא יופנה לרופא, בליווי הוריו או אפוטרופסו.
(2) נודע למנהל קייטנה פטורה על גילוי סימני מחלה מידבקת, יודיע מנהל הקייטנה על כך ללשכת הבריאות הקרובה ולנותן האישור תוך 12 שעות.
13. כללים להתנהגות בקייטנה פטורה
(1) מנהל קייטנה פטורה יקפיד לקיים פעילות שתמעט ככל האפשר בשהייה בשמש.
(2) מנהל קייטנה פטורה לא יאפשר לשהות בשמש ללא חולצה וכיסוי ראש.
(3) מנהל קייטנה פטורה לא יאפשר ללכת יחף בטיולים או בשטח הקייטנה, ללא נעליים מתאימות לסוג הטיול או לשטח הקייטנה.
(4) לילדי קייטנה פטורה שמתקיימת בה לינה תהיה מנוחת לילה שלא תפחת משמונה שעות רצופות.
בקייטנה פטורה שבה הוקם מטבח יחולו תקנות 2 עד 53 ו-59-72 לתקנות רישוי עסקים (תנאי תברואה נאותים לבתי אוכל), התשמ"ג-1983.
עברנו על זה. למעשה, 2 ואילך זה נושא של רישוי, אז זאת אומרת אתם דורשים רישוי למטבח?
כן, אבל אם אתם מפנים, לכאורה אתם מפנים לכל התקנה. לכאורה נדרש רישוי. אתם צריכים אולי להגיד למה אתם כן מתייחסים. גם 2 ומה היה לנו הלאה? היה לנו 2, היה לנו גם בהמשך. כל הפרק הראשון הוא למעשה חידוש רישיון, כל הדברים האלה. גם הנושא של המבנים לא נראה לנו נורא רלבנטי, למען האמת.
גם הנושא של הרישוי, שאתם כאילו מכילים, בלי שום סייג, את כל הפרק של הרישוי. לכאורה, לפי מה שהכלתם – נדרש רישוי על המטבח, אוקי? אז זה דבר אחד.
בסדר, אין לי בעיה, רק איך שאתם הכלתם את זה כאן, אתם גם לדעתי מכילים דברים שלא התכוונתם אליהם. לכן, בוודאי לדעתי אתם לא דורשים רישיון נפרד למטבח, נכון?
לא, השאלה אם מחר לא פותחים שם איזה שהוא בית אוכל. אם אתה מקים שם איזה שהוא מבנה, אתה לא תרצה שהוא יסמן לך איך הוא מסדר את זה? אתה לא תרצה תרשים? אתה תרצה את כל הדברים האלה, דברים מסוימים.
לדעתי אתם צריכים לשבת על זה בצורה יותר יסודית ולראות מה אתם כן מכילים ומה לא. כי ככה זה הכלה גורפת מדי, לדעתי.
2-4 זה בשינויים המחויבים, כי זה לא מצריך רישיון, אבל יכול להיות שיהיה מצב שהוא כן יצטרך, לדוגמא את תקנה 3 לגבי הנספחים. בהחלט יכול להיות מצב שהוא יצטרך ---
אוקי, אבל אי אפשר להכיל את זה, שוב, בצורה גורפת. אם אתה אומר בשינויים המחויבים, לא יהיה ברור לו איזה שינויים מחויבים ובמה הוא צריך לעמוד ובמה. הוא צריך לדעת במה הוא צריך לעמוד. אם אתה כותב את זה בצורה כזאת, הוא לא ידע.
אז תכתבו שכמו בשטח הפתוח אולי, ככה: נותן האישור לא יאשר ניהול קייטנה פטורה, אלא אם כן ניתן אישור משרד הבריאות. משרד הבריאות, גם פה אתם רוצים לתקן רשות הבריאות ב(יא), דרך אגב?
לא שמתי לב לזה קודם. רשות הבריאות במקרים אלה: הוקמה מערכת אספקת מים
תאי שירותים
מקלחות
שטח פתוח ומטבח.
אוקי. הטיפול במזון: 15. הטיפול במזון
בנוסף על האמור בתקנה 14 בנספח הזה, טיפול במזון ייעשה לפי הוראות אלה:
(1) לא יוחזקו ולא יוגשו לאכילה שאריות מזון, או מאכלים מארוחה קודמת;
(2) המאכלים יוכנו סמוך ככל האפשר לשעת הצריכה;
(3) יש להימנע ככל הניתן מנגיעת ידיים מיותרת במצרכי המזון;
(4) אחסנת המזון תהיה בכלים נקיים וסגורים ---
כאן זה צריך להיות, בתקנות קוראים לזה הנתונים על מדפים, משהו כזה ---
בגובה של 30 סנטימטרים לפחות מהרצפה;
זאת אומרת זה על מדף או משהו.
(5) מאכלים הנאכלים חמים יוחזקו במתקן מיוחד ובחימום פעיל בטמפרטורה של cº70 לפחות עד להגשתם; מאכלים הנאכלים קרים, יוחזקו בקירור פעיל, בטמפרטורה של עד cº4.
(6) פירות וירקות יש לרחוץ באופן יסודי, בתמיסת דטרגנט ולשטוף היטב במים זורמים;
(7) העובדים שעוסקים בהכנת המזון ובהגשתו ירחצו ידיהם במים וסבון באופן יסודי לפני תחילת העבודה, לאחר הפסקה בעבודה, בין טיפול בסוגי מזון שונים ולאחר ביקור בשירותים או עבודה שאינה קשורה במזון.
פה חסרה הוראה לגבי הובלת מזון, ונדמה לי שזה במכלים נקיים וסגורים, או משהו כזה. זה קיים בתקנות הקייטנות או שצריך להוסיף את זה?
הובלה במכלים נקיים וסגורים, בסדר.
16. שמירת דגימות מזון
יישמרו בקירור דגימות מזון מהמנות העיקריות מכל ארוחה במשך 48 שעות.
מה זה המנות העיקריות, לירן? כל מנה? מה זה מנה עיקרית?
אוקי, מכל מנה. מכל ארוחה במשך 48 שעות.
17. הכנסת סוגי מזון
לשטח הקייטנה פטורה לא יכניס מנהל הקייטנה מצרכי המזון אלה, אלא באישור המנהל:
(1) קרמים, קצפות ורטבים;
(2) מיונז;
(3) בשר, עוף, דגים או מוצריהם, בין אם הם מבושלים או בלתי מבושלים, טחונים או בלתי טחונים, קפואים או בלתי קפואים, אלא אם כן הם משומרים וארוזים בקופסאות סגורות היטב;
(4) חלב שאינו מפוסטר או מעוקר.
רגע, מי זה המנהל?
את זה אני מפנה למשרד הבריאות, האמת שבתקנות של רישוי עסקים זה קצת יותר מפורט. יש הוראות לגבי משומרים, מוצרי חלב, מרגרינה, חמאה, ריבה, ביצים וכל הדברים האלה לא קיימים פה.
אז תסתכלו בתקנה 15 בתקנות רישוי עסקים ותגידו לי אם יש משהו שאתם רוצים לאמץ משם, בסדר? וגם תקנה 13 – שולחנות לרחיצת כלי אוכל. 15 ו-13 חסרות פה, תגידו לי אם אתם ר וצים בכל זאת לאמץ אותן. 13 לא, אוקי. אז רק 15.
18. שטח פתוח
(1) ביחס לשטח קייטנה פטורה הממוקמת בשטח פתוח, יחולו הוראות אלה:
(1) לעניין מרחקים, השטח ימוקם –
(1) במרחק סביר מאזור מגורים ואזור תעשיה, מביצות, שלוליות ומקומות לסילוק אשפה ושפכין;
(2) 100 מטרים משדות חקלאיים מושקים בקולחין או מרוססים לפחות;
(3) 50 מטרים מקו מתח גבוה לפחות;
(4) 100 מטרים מעורק תחבורה ראשי לפחות;
(5) 150 מטרים ממאגרי מי שתייה לפחות;
צריך לראות איך לנסח את זה. לדעתי ה"לפחות" צריך להיות אחרי "מטרים", אבל לא חשוב.
(2) לעניין הקרקע או השטח:
(1) השטח יהיה יבש ונקי; השטח ינוקה מעשבי בר ומקוצים עד מרחק של 10 מטרים לפחות ממבני הקייטנה פטורה;
(2) הקרקע תהיה בעלת כושר ספיגה גבוה;
שלא ייווצרו שלוליות. שלוליות זה זבובים, יתושים וכל מיני דברים כאלה, אז צריך קרקע עם כושר ספיגה גבוה. יש כל מיני סוגי קרקעות ואנחנו מדברים על קרקע, למשל לא לס.
(3) הקרקע תהיה בעלת שיפוע מתון;
(4) בחודשי הקיץ השטח יהיה מוצל; בחודשי החורף השטח יהיה שטוף שמש.
מה זה אומר שהוא יהיה שטוף שמש?
אני רוצה להציע משהו פה שלא דיברנו, אבל הוא מתאים גם להמלצות של הטיולים – שלא תמוקם קייטנה בסמוך למאגרי מים גדולים שיכולים להוות סכנה. המלצנו על זה גם בטיולים, אם לא איכפת לכם.
כן, וגם העניין הזה של העצים, כל מיני עצים שיכול להיות שהם יגרמו לנפילות שם ודברים כאלה, גם כן תכניסו את זה.
לא, אבל יש דברים מועדים ויש דברים שבעצם זה, ברור שכל אחד מאיתנו לא עובר ברחוב והאבן יכולה ליפול, אבל כשאנחנו הולכים ליער ויש שם ---
צריך להבדיל בין מאגרי מים, שזה למשל קולחין, זה לא רק עניין בטיחותי, זה גם עניין בריאותי, לבין מקווה מים שזה עניין בטיחותי נטו.
אוקי. טוב, יש כל מיני תקנות שאני אגיד לכם, תגידו לי למה הורדתם אותן. ניקיון השטח בסיום הקייטנה, יש את זה במקום אחר, זה תקנה 29.
עוד פעם, זה יותר מתאים למחנות, הנוסח כאן. מדברים פה על ניקיון השטח – לא יעזוב מנהל הקייטנה, אלא לסתימה של כל בורות הניקוז, בורות או שוחות ---
אז דיברתם קודם על הנושא של רפואה, 31-35 זה נושא של ציוד רפואי, דרכי הגשת טיפול רפואי, זה לא קיים כרגע בכלל פה בתקנות. יש את זה בקייטנות?
יש את זה בקייטנות, כמו שאני ציינתי, לגבי תרמילי עזרה ראשונה, אז דבר ראשון היום מפרטים את המלאי של התרמילים בחוזרי המנהל הכללי, כי זה משתנה מעת לעת.
דבר שני ---
דבר שני, אנחנו מדברים על קייטנות פטורות. לא בהכרח בכל מקרה בקייטנה פטורה, הן בדרך כלל סמוכות לקופות חולים או למרכזים אחרים. זה גם כן משהו שצריך לקחת אותו בחשבון.
לגבי טיולים, יש את העניין של ---
זה גם מופיע אצלנו בהנחיות פשוט, ולגבי דרך הגשת עזרה ראשונה, זה יותר מתאים למחנה, ופחות לקייטנה וגם זה דברים שכבר נראה לי שלא מתאימים לתקנות. אני לא אכניס דרכי טיפול בהכשת נחש או ---
לא, זה בסדר, זה מאד פרטני, אבל לגבי זה שהוחזק איזה שהוא ציוד עזרה ראשונה, לא צריך איזו הוראה כלשהי? אפילו "בהתאם להנחיות המנהל", או משהו כזה.
סליחה, קיימת הנחיה בתוך התקנות. קיימת הנחיה בתוך תיק עזרה ראשונה תקני שנמצא בידי המע"ר – מגיש עזרה ראשונה - או החובש. זה נמצא בתוך חוזר מנכ"ל.
בגלל שאתה לכאורה אומר שתקנות מסוימות לא יחולו ב-5 שנים האלה, אז יש בעיה. אנחנו תיכף נסיים.
השאלה מה אתם דורשים. לדעתי, את המינימום לפחות כדאי להכניס בתקנות, אחרת לכאורה אין שום דרישה. בגלל שהחרגתם את זה ---
אין לי בעיה. אני שואלת, ברגע שאתם אומרים שזה לא חל, זה לא חל. לכן, השאלה אם אתם מעוניינים שזה יחול או לא מעוניינים שזה יחול.
אנחנו החברה למתנ"סים. יש לנו חוזר מנכ"ל מסודר שאנחנו חיים לפיו ועל פיו סיימנו את הקייטנות עכשיו. הולכים לסיים.
לא, חוזר מנכ"ל משרד החינוך לקייטנות 2009, הוא החוזר, מה שנקרא אצלנו החוזר החדש, או החוזר המחייב והוא מפורט לעילא ולעילא, שם מדובר בסעיף הרפואה, גם קריטריונים ומפתחות. למשל, קייטנה – פחות מ-100 ילדים – לא צריך להוציא בה מגיש עזרה ראשונה ויש מפתחות לעניין הזה, מ-100 ילדים ומעלה וכו', עד לרמה של ---
אבל מה שאתה אומר נכון לגבי כל הוראות התקנות. אם יש הוראות בחוזר מנכ"ל, למה אנחנו צריכים את התקנות האלה? לא רק לגבי רפואה.
זה בדיוק הסיפא של ההערה שלי, כי התקנות הללו, כמו שנאמר פה, הן תקנות תברואה והן צריכות להיות משלימות לחוזר מנכ"ל, ואני לא חושב שזה המקום לחדש או לשכתב מחדש את חוזר מנכ"ל.
לא. מה שאני אומרת, התקנות היום, תקנות התברואה היום מתייחסות לנושא, אוקי? ברגע שאתה שולל את תחולתן, לכאורה יש שלילה של התייחסות לנושא, זה מה שאני א ומרת.
אני לא שולל, אני מחזק את מה שאמור בחוזר מנכ"ל משרד החינוך, שהוא בעצם מושתת על תקנות התברואה. בסעיפים שקשורים ל ---
אין לי בעיה שתכתבו שכל הנושא יהיה בהתאם, יוחזק בהתאם להוראות המנהל הכללי של משרד החינוך.
אז אפשר להגיד שציוד עזרה ראשונה וציוד רפואי, במתן עזרה ראשונה או טיפול רפואי, יהיה לפי הנחיות המנהל הכללי.
רגע, מישהו שהוא לא מוסמך לתת עזרה ראשונה הוא יכול לתת עזרה ראשונה? צריך להגדיר את זה. לפחות שיהיה בן אדם בעל הכשרה מתאימה.
תראה, אם אתה בא ומצביע לי על תעודת קורס שבן אדם עבר ומחזיק בו, זה בסדר. אבל מתי בפעם האחרונה הוא התנסה בפועל? אם זה מופיע שם – אין לי שום בעיה. אם זה לא מופיע ---
ובאחריות מי בעצם שאותו אדם שמבחינת מנהל הקייטנה הולך להיות בעצם בעל הסמכות לעזרה ראשונה, מי לוקח אחריות לבדוק שהוא אכן עבר רענון? צריך להציג למנהל לפני שהוא לוקח אדם לעבודה, איזה שהוא מסמך חתום. זה הכל כתוב?
כתוב בפירוש. כתוב גם שהתעודה חייבת להיות בתוקף, כולל התוקף של הרענון. הכל מפורט לפרטי פרטים בחוזר מנכ"ל. ודרך אגב, זאת כמעט גם העתקה, כמעט אותו דבר לגבי טיולים. כלומר, אין פה שום דבר שמשתנה ואותו דבר לגבי מהלך השנה.
ורק שתי שאלות נוספות, הנושא של החזקת רשימת טלפונים והנושא של ספירת הילדים, זה שני דברים שנפלו.
זאב פיש ממשרד הבריאות. אני רוצה להודות ללירן, היועץ המשפטי ממשרד החינוך ולחברים ממשרד החינוך שעזרו לי, כאיש משרד הבריאות, לעשות תקנות שעיקרן תברואה.
אוקי. ואחרי התודות, אפשר להצביע? טוב, רבותי, אני מעלה את התקנות, עם כל התיקונים שנעשו בוועדת החינוך להצבעה.
הצבעה
בעד – פה אחד
התקנות אושרו