הכנסת השמונה עשרה
PAGE
27
ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
21.7.2011
הכנסת השמונה עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 523
מישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
יום חמישי, י"ט בתמוז התשע"א (21 ביולי 2001), שעה 11:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 21/07/2011
חוק שירות המדינה (גמלאות) (תיקון מס' 51), התשע"א-2011
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק שירות המדינה (גמלאות) (תיקון מס' 52), התשע"א-2011
מוזמנים
¶
ניר רייס, סגן הממונה על השכר, משרד האוצר
עו"ד אסף מסינג, הלשכה המשפטית, משרד האוצר
עו"ד ארז אנצויג, סגן היועץ המשפטי, אגף השכר, משרד האוצר
יאיר פינס, אגף התקציבים, משרד האוצר
עמי כהן, אגף שכר והסכמי עבודה
עו"ד אלי יריב, ההסתדרות החדשה
עו"ד יאיר אלגאווי, הסתדרות עובדי המדינה
עו"ד מיה פרי אלתרמן, יועצת משפטית לאגף לאיגוד מקצועי, ההסתדרות החדשה
עמוס ברנהולץ, ההסתדרות החדשה
מרגלית חן, יו"ר ועד עובדי מינהל מקרקעי ישראל
עו"ד ערן גולן, קו לעובד
שמואל כרמי, חבר מועצת התעשייה האווירית
רון מגורי כהן, חבר מועצת עובדי התעשייה האווירית
עו"ד מאיר כהן, חבר מועצת עובדי התעשייה האווירית
ריצ'רד זקין, חבר מועצת התעשייה האווירית
שי טל, חבר מועצת התעשייה האווירית
יוסי פרי, חבר מועצת התעשייה האווירית
איתי ברנט, חבר מועצת התעשייה האווירית
אליעזר נגר, חבר מועצת התעשייה האווירית
שלמה שני, חבר מועצת התעשייה האווירית
אברהם זק, חבר מועצת התעשייה האווירית
שארלי וקראט, חבר מועצת התעשייה האווירית
ישעיהו להב, הנהלת לשכת המהנדסים
עמי כהן, יועץ להסתדרות
שמואל סעדון, עובדס התעשייה האווירית
אלכס זילברפרב, עובד התעשייה האווירית
אלי רבזנפט, עובד התעשייה האווירית
רשמה וערכה
¶
אהובה שרון – חבר המתרגמים בע"מ
הצעת חוק שירות המדינה (גמלאות) (תיקון מס' 52), התשע"א-2011
היו"ר חיים כץ
¶
בוקר טוב. יום חמישי, י"ט בתמוז, ה-21 ביולי 2011 ואני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות. על סדר היום הצעת חוק שירות המדינה (גמלאות) (תיקון מס' 52), התשע"א-2011.
אתמול עצרנו בנושא של שכר רעיוני. אני שמח שהגיע נציג של הממונה על השכר והיום אתה תשחרר קצת את אסי מסינג שלא ידע להסביר לנו את נושא השכר הרעיוני. אתה תסביר לנו מהיכן נובע השכר הרעיוני כי אנחנו רצינו בגמלה ללכת עם מינהל מקרקעי ישראל לפי מתכונת רפא"ל. אתה מכיר את המתכונת.
היו"ר חיים כץ
¶
רצינו שכאשר מקימים את הרשות, ללכת לפי מתכונת רפא"ל. אתם הלכתם לנו במתווה תיאורטי. יש שכר תיאורטי, יש שכר כזה וכזה, ולא הבנו.
היו"ר חיים כץ
¶
לא, הוא לא תיאורטי. ברפא"ל הם יצאו לפנסיה והם מקבלים פנסיה ושכר ממשי ולא וירטואלי. הם ממששים אותו כל חודש.
היו"ר חיים כץ
¶
תקשיב. יש כאן שתי דרכים לפתור את הבעיה. בעיה אחת היא לעשות שכר כמו לפי הגשש וזה כאילו, כאילו כל אחד כל שנה יעלה תיאורטית בשני אחוזים ויש לו קופה.
היו"ר חיים כץ
¶
מדד פלוס שניים. שני אחוזים ריאלי. יהיה לו שני אחוזים ריאלי כל שנה . יש לו קופה וכשהוא הולך הביתה יראו אם השכר הקובע שלו לפנסיה גבוה או נמוך משני האחוזים ריאלי. זאת אופציה אחת. מהתקרה. אם אני לא מתקדם חמש שנים ובשנה האחרונה, לפני הפרישה, אני מקבל דרגה ואני בכלל לא נהנה ממנה כי אני עם שני אחוזים ריאלי באותה שנה, אני חושב שהוא לא במקום, הוא לא נכון, הוא לא ראוי ואני לא רואה את עצמי מעביר הצעת חוק כזאת. זאת אומרת, אני רוצה שתיקח את התקנון האחיד ונעתיק את הסיפא של התקנון האחיד. יש לי אותו כאן. אני רואה את אסי מתעורר. מה שכתוב שם נעתיק אותו בדיוק לכאן ואז אנחנו יכולים להתקדם ולסיים את הסיפור.
בתקנון נאמר לגבי תקרת השכר
¶
השכר הקובע בשיטת שלוש השנים האחרונות בחודש הבסיס בתוספת ריבית בשיעור 0.165 בשיטת ריבית דריבית – ואצלך זאת לא ריבית דריבית, וגם כאן אני לא מבין איך זה קרה, אבל זאת המומחיות שלך – בגין התקופה שבין חודש הבסיס לבין חודש הביטוח האחרון של המבוטח בקרן שהוא מעודכן לפי שיעור שינוי מדד החודש שקדם לחודש הזכאות הראשון לקצבה לעומת מדד החודש שקדם לחודש הבסיס.
אני לא רוצה ריבית דריבית. תרוויח את הריבית דריבית. שני אחוזים ריאלי, תקרה וירטואלית כי אתה הלא משחק כאן הרבה בוויטאליות. יש לך כאן המון שכר וירטואלי. אתה גומר את זה, וזה ייתן לי מענה אתו אוכל לחיות.
ניר רייס
¶
רק כדי להבין את מה שאתה אומר. על איזה שכר אתה מדבר? על השכר ברשות או על השכר הקובע במדינה הווירטואלית?
היו"ר חיים כץ
¶
אני רוצה לומר עוד משהו לפני שאתה מתחיל להתייחס ואחר כך אני לא אפריע לך. אני יודע שסיכמתם עם ההסתדרות, אני יודע שהגעתם להסכם עם ההסתדרות, אבל יחד עם זאת מאחר שלא הייתם בדיון הקודם אני רוצה לומר לכם שאני לא עובד בהסתדרות ואני לא עובד אצלכם. אני לא חותמת גומי של אף אחד. אם ההסכם לא ימצא חן בעיניי, החוק הזה לא יעבור. קח את זה בחשבון. לא מעניינים אותי כל הסיכומים שלכם עם ההסתדרות. אני לא חותמת גומי של אף אחד. ההסכם הזה הוא הסכם רע. אני לא רוצה להפוך אותו לגמרי אלא אני אומר שאני מתקן בשוליים. אמרתי את זה אתמול לאסי ואמרתי לו ללכת הביתה לחשוב. אם יש לכם זמן, גם לי יש זמן. אתם רוצים חודש, חודשיים, חצי שנה, שנה, כמה שאתם רוצים.
עכשיו אתה יכול לומר מה שאתה רוצה. אני אמרתי את דבריי.
ניר רייס
¶
קודם כל, אני אתייחס להבדל התפיסתי בין מה שקרה ברפא"ל לבין מה שקורה במינהל. רפא"ל הייתה יחידת סמך שהפכו אותה לחברה והעובדים יצאו משירות המדינה לחברה ממשלתית. במעבר ממינהל מקרקעי ישראל לרשות המקרקעין, העובדים נשארים עובדי המדינה והם לא מוותרים על כתב המינוי שלהם. הם לא מוותרים על הפנסיה התקציבית שלהם.
ניר רייס
¶
אני אתייחס דבר-דבר. מבחינת הביטחון של העובדים, המעמד שלהם כעובדי מדינה, שום דבר מזה לא נפגע. תהליך הפיטורים שלהם לא משתנה ואין כאן מעבר לחברה אלא יש רשות שהיא רשות פנים ממשלתית כפי שהיא הייתה עד היום, במבנה ארגוני אמנם קצת אחר, עם מבנה שכר אחר, אבל מבחינת העובדים והביטחון התעסוקתי שלהם וכל מה שמסביב, זה נשאר אותו הדבר.
לכן לא היה צורך לעשות את המודל של סגירה במדינה ופתיחה בחברה כפי שעשו ברפא"ל.
יש כאן שני הסכמים כאשר אחד מהם הוא הסכם הפרישה וההסכם השני הוא הסכם העבודה. הסכם העבודה כולל תוספות שכר משמעותיות לעובדים, לרבות הפיכה של רכיבים כמו לדוגמה שכר עידוד לרכיב ששולם באופן קבוע לעובדים ובלי החישובים כפי שהיו עד היום.
ניר רייס
¶
אני אומר שיצרנו טבלאות שכר חדשות. כאשר עובד מינהל מקרקעי ישראל ישובץ בטבלאות השכר החדשות, הוא ישובץ על פי השכר שלו ערב המעבר לרשות, כולל שכר העידוד, נניח שהשכר המשולב של העובד היה לצורך העניין 5,000 שקלים פלוס 1,000 שקלים שכר עידוד, אני משבץ אותו בטבלאות השכר החדשות.
היו"ר חיים כץ
¶
אתה מכניס אותו לבסיס השכר כרכיב קבוע ואתה לא בודק לו יותר שכר עידוד. אתה חושב שזה בסדר?
ניר רייס
¶
אני מבין את ההשלכות ואני אומר שאני עושה משהו אחר לגמרי. אני משבץ אותו בטבלה על פי שכר שכול את ממוצע שכר העידוד שלו. בטבלה חדשה של רשות המקרקעין.
היו"ר חיים כץ
¶
התקדמות. ניר, אל תביא אותי למקומות כאלה. אני רוצה להבין. מאחר שאנחנו מדברים על נושא מאוד מסובך, אני רוצה להבין. אתה לוקח היום שכר עידוד ממוצע של שנה, שנתיים, שבע שנים ואומר שהממוצע הזה הוא שכר העידוד שהולך לפנסיה של הבן אדם הזה?
היו"ר חיים כץ
¶
זאת אומרת, יש שכר רעיוני. לקחת מקדם שכר עידוד. זכור מה שאתה אומר. קרא לזה איך שאתה רוצה, שכר עידוד או פרמיה. לקחת פרמיה, עשית ממוצע, אמרת שזה הולך להיות רכיב פנסיוני.
היו"ר חיים כץ
¶
זה מה שאמרת. הכול בפרוטוקול. אם אתה אמרת שאתם עושים דברים לא תקינים, אני רוצה להבין.
ניר רייס
¶
לא אמרתי את זה. אני אומר שאנחנו עשינו את הדבר הזה במסגרת בניית מבנה שכר חדש שיש בו שינוי טוטאלי במבנה הדרגות.
ניר רייס
¶
אם זה נעשה במסגרת כוללת במסגרת של בניית מבנה שכר חדש כפי שדרך אגב נעשה במע"צ עם ההסדרים הפנסיוניים המתאימים, אז זה יהיה תקין.
ניר רייס
¶
אני אומר לך. אם היו עושים את זה בלי לשנות את מבנה הדרגות, בלי לעשות שינויים מבניים, בלי לשנות את המבנה.
היו"ר חיים כץ
¶
הבנתי מה אתה אומר. אם אני עושה את זה בשינוי מבנה השכר, זה תקין. אם אני מחליט כממונה על השכר לעשות את זה כי זה נוח, אני מבטל גופים שבודקים, זה לא תקין.
היו"ר חיים כץ
¶
רק בשינוי מבנה שכר. איפה זה כתוב בחוק שבשינוי מבנה שכר זה תקין? יש איזו תקנה או חוק שבדרך הזאת זה תקין?
ניר רייס
¶
לא. כשיגיע המקרה שנצטרך לדון בו, נדון בו. אני לא חושב שזה עומד על הפרק מה שקורה כרגע בנמל חיפה.
היו"ר חיים כץ
¶
החברה הממשלתית לביעור עשבי הבר. מה זה משנה? השאלה היא האם זה תקין או לא תקין.
טוב. בקטע הזה של תקין או לא תקין דיברת מספיק. אני עוזב את זה.
ניר רייס
¶
נתקדם. בנינו מבנה שכר חדש. אני מעריך שלו היינו מדברים בתקנון של הקרנות הוותיקות, אני לא בטוח – ואסי יכול להתייחס – אם היו מכירים לצורך חישוב הפנסיה על פי התקנון במבנה השכר החדש הזה, לרבות תוספות השכר שלו. לכן אני לא חושב שרלוונטי ההקשר של הקרנות הוותיקות ושיטת החישוב שלהן אם מדברים על השכר ברשות. אנחנו נתקלים גם במקרים אחרים שכאשר מייצרים רכיב שכר חדש, הוא לא מוכר על ידי הקרנות הוותיקות.
ניר רייס
¶
לא, יש לו אמות מידה של מה שנעשה במדינה ואמת המידה במקרה הזה תצטרך להיות האם זה מתבקש במסגרת משהו שהוא דומה למה שנעשה במינהל.
היו"ר חיים כץ
¶
כמה כסף עולה לכם ההתעקשות לגבי הפנסיה הווירטואלית? זה נופל רק על אנשים שלא מתקדמים. אדם במשך חמש שנים לא התקדם.
היו"ר חיים כץ
¶
כן. אני רוצה לעזור לכם לגמור את זה כי אני לא רוצה שתסתבכו יותר מדיי. אני רואה שאתם מסתבכים ומתברברים. חבל לי עליכם. אני אומר לי שחבל לי עליכם. אני מדבר אתך עכשיו כידיד. יש לנו מחלוקת. אנחנו יכולים לגמור את החוק הזה היום אבל יש לנו מחלוקת על הקטע ואני אתן לך דוגמה.
בן אדם לא התקדם חמש שנים, פתאום החליטו שהוא מתקדם והוא פורש. אז אתה אומר לו שהוא מקבל בפרישה תוספת שכר של 11-12 אחוזים בגין הדרגה. לצורך העניין הוא יקבל תקרה, מדד פלוס שתיים ועל היתר יהיו לו הפרשות לפנסיה צוברת. בתקציבית הוא יקבל מדד פלוס שתיים. זה גג. לגבי היתר יהיו לו הפרשות לפנסיה צוברת.
אסף מסינג
¶
כאן המדד פלוס שתיים יותר נמוך מהתקרה. אז יש הפרשות. מדד פלוס שתיים יותר נמוך מהשכר שלו בפועל, אז יש הפרשות לפער בין השכר בפועל לבין המשכורת הקובעת.
ניר רייס
¶
קודם כל, דרגת הפרישה פורצת את התקרה. אם ביום הפרישה שלו נניח הוא בדיוק בתקרה והוא מקבל גם דרגת פרישה, דרגת הפרישה שלו פורצת את התקרה.
היו"ר חיים כץ
¶
הוא קיבל דרגה שהיא לא דרגת פרישה והיא לא במתכונת של דרגת פרישה. אם זה כך, אין לך בכלל בעיה. למה לא תכתוב? יש כלל גדול בתורה שזה נהנה וזה לא חסר. תכתוב במהלך ולא בשנה האחרונה.
היו"ר חיים כץ
¶
אני הולך עכשיו חמש שנים לפני פרישה ואני בן אדם בן 58 שבמשך שש שנים לא קיבלתי דרגה. עכשיו, אחרי שש שנים, קיבלתי דרגה. מה קורה עם זה?
היו"ר חיים כץ
¶
למה? תעשה לי וירטואלי. אמרתי אתמול לאסי והכתבתי לו. גם אסי וגם ההסתדרות מבינים שהם טעו בהסכם ושהם עשו עוול לאנשים. כשאני פניתי אליהם אמרו לי שהם אחרי יומיים של דיונים וזה היה ב-4 לפנות בוקר. אמרו לי שאני צריך להבין וכי הם לא ראו וטעו. פניתי אליהם ושאלתי איך הם חותמים על הסכם כזה. אני לא הולך להפוך אותו לגמרי. תעשה את הסיפא, תעתיק את התקנון האחיד ונגמור את הסיפור כי בשורה התחתונה זה לא כמו הרופאים. מבחינתי אני יכול למשוך את זה עד סוף הקדנציה ויש עוד שנתיים. לא יהיו כאן שביתות ועיצומים אבל לא יהיה לך את ההסכם. אני אומר לך שאתה יכול לחזור הביתה, אתה יכול לחזור ללוין ולומר לו שאמרתי שבלי הסיפא הזאת לא יהיה הסכם. לא יהיה. זה רע לאנשים. גם כך ההסכם הזה הוא רע. זחילת השכר של שני האחוזים היא לא בריבית דריבית.
עמי כהן
¶
עמי כהן, יועץ חיצוני להסתדרות. אני חושב שההסדר הזה, כמו שאמרת, פוגע בעובדים גם אם זה מקרה קיצון. נוצר כאן מצב שיכולים להיות שני עובדים שהקידום בשכר שלהם יהיה שונה כאשר אחד יתקדם רציף והשני במדרגות ובסוף הם יגיעו לאותו שכר ובמקרה של עובד אחד השכר הקובע של הפנסיה יהיה נמוך משל השני. זה גם לא הרציונאל. פנסיה תקציבית הולכת על שכר אחרון וכאן עשינו מנגנון אחר, עשינו איזה שכר וירטואלי.
עמי כהן
¶
בטח לא הייתה כוונה להתחיל להפלות בין האנשים בפנים או לפגוע במישהו אם מסיבה כזאת או אחרת הוא נתקע בשכר שלו. זאת התוצאה כאן וזאת תוצאה שאנחנו חושבים שהיא לא ראויה.
ניר רייס
¶
הם יודעים ולדעתי גם הוועדה יודעת שהם העלו את הנושא הזה. אנחנו אמרנו שלדעתנו יש הטבה גדולה אחרת ואם הם רוצים לשנות את מה שנחתם בהסכם בין הצדדים, זה משהו אחר.
ניר רייס
¶
אנחנו לא פותחים את כל ההסכם. יחד עם זאת אנחנו אומרים שהעובדים קיבלו הטבה בזה שיש הפרשות לפנסיה על הפער בין השכר הרעיוני לשכר השוטף. ההפרשות האלה נשארות אצלם גם אם השכר הרעיוני מדביק את השכר השוטף.
היו"ר חיים כץ
¶
אני נותן לך עצה בחינם. אם היית הולך לבג"ץ והיה אומר לך השופט למשוך את העתירה, היית מושך את העתירה. אני אומר הכי ברור שאפשר. אתה רוצה שנעשה הפסקה של חצי שעה כדי שתשב אתם? תגמרו את זה. זה הרע במיעוטו. אני לא נכנס ליתר הדברים אבל תגמור את זה ונלך הלאה. נגמור את זה היום, נאשר את זה ביום שני או ביום שלישי ובא לציון גואל והמינהל יתחיל להפשיר קרקעות ואולי יוריד מחירי דירות. אני אומר לך שחבל בגלל דבר וירטואלי - ואני לא יודע בכמה אנשים מדובר ואני לא יודע בכמה כסף מדובר - שהעניין נתקע. אני לא אעביר את ההסכם הזה. את זה אני אומר לפרוטוקול ואתה שומע את זה בעברית הכי ברורה. אני לא רוצה להיכנס ליתר סעיפי ההסכם. לא רוצה כי אם אני אכנס ליתר סעיפי ההסכם, אני הופך לך את ההסכם. אני לא רוצה להחליף את ההסתדרות. אני לא רוצה כלום. אני יודע שאם אני הייתי עושה הסכם כזה והייתי צריך אישור של יושב ראש האגף לאיגוד מקצועי, הוא היה מחזיר לי את ההסכם ואומר לי שהוא לא מאשר לי אותו ומבקש ממני לתקן סעיפים שונים. אני לא מתנהג כך. אני מבין שישבתם ואני מבין שהשקעתם והקטע עליו אני מדבר אתך עליו הוא בשוליים.
אני נותן לך עצה בחינם. קח את זה וגמור את זה. חבל על הזמן. זה יגיע לועדת השרים ואני אעמוד מולך ואני אסביר למה זה רע אבל אז אני אסביר לגבי הכול. אם אני אצטרך, אני אדבר גם עם עובדי המינהל.
אתם צריכים לקחת את זה וזה כלום. תהיו פעם חכמים ולא צודקים. תגידו שניסיתם ולא הלך לכם. תגידו שישבתם עם ההסתדרות ב-2 לפנות בוקר ולא הלך לכם. העסק מתגלגל. הרי יש הסכם כזה, אחרי חצי שנה יש עוד הסכם, אחרי שנה יש עוד הסכם ויש חברה אחרת. אתה רוצה הפסקה?
היו"ר חיים כץ
¶
אני מחדש את ישיבת הוועדה. לצערי הרב ההסתדרות והאוצר עדיין לא הגיעו להסכמות וזה אולי כדי להרוויח זמן.
אנחנו נמשיך עכשיו בהקראה.
נועה בן שבת
¶
אנחנו מתחילים לקרוא מסעיף קטן (ד) בעמוד 1313 בהצעת החוק.
(ד)
האמור בסעיף 10(1) יחול לעניין חישוב חודשי השירות לפי סעיף קטן (ג).
קיבלתי הסבר ובו נאמר שלמרות שסעיף 10 חל, היה צריך לחזור על הסעיף שעומד בתוקפו.
אסף מסינג
¶
הסעיף הקודם שקראנו אותו מתייחס בין היתר לשני מצבי עולם בהם יש צורך להתחשב במספר חודשים במהלך השנה. זה בשנה הראשונה של המעבר לרשות ובשנה האחרונה, וזה במצבים בהם התקופה אינה תקופה של שנה מלאה. במצב כזה היה צורך להתייחס לשאלה של מהו חודש שירות ולכן מה שהוצע כאן זה להסתמך על הכללים שנקבעים היום בסעיף 10(1) לחוק הגמלאות שקובעים שעד 15 ימים זה לא חודש ומ-15 ימים ומעלה זה חודש. כלומר, עיגול כלפי מעלה או עיגול כלפי מטה.
מה שמוצע כאן זה להבהיר במפורש שאם יש ספק, הכלל הזה חל גם על העניין הזה.
היו"ר חיים כץ
¶
אני רוצה להעיר הערה. ההסתדרות, מאחר שיכול להיות שההסכם הזה ייפתח לגמרי, אם יש לכם הערות לסעיף, אתם יכולים עכשיו לומר כל מה שאתם רוצים. אתם יכולים לומר מה הייתם משפרים בהסכם. אתם יכולים להתייחס ולהעלות את כל הפנטזיות עליהן ויתרתם. כל סעיף שהוא מסביר ולמישהו יש הערות, ניתן לכם את האפשרות להסביר.
לגבי סעיף (ד) אין לכם בעיה.
נועה בן שבת
¶
(ה)
על אף הוראות פ0סקאות (1)(א) ו-(2)(א) של סעיף קטן (ג), לעניין עובד הרשות שפרש מהשירות לפי הסכם סיום העבודה במינהל במהלך תקופה של שלוש שנים שתחילתה במועד ה מעבר לרשות, יחולו הוראות הפסקאות האמורות בשינויים אלה:
(1)
בפסקה (1)(א), במקום "שתי נקודות האחוז" יבוא "נקודת האחוז" ובמקום "1/6 נקודת האחוז" יבוא "1/12 נקודת האחוז".
(2)
בפסקה (2)(א), במקום "1/6 נקודת האחוז" יבוא "1/12 נקודת האחוז".
אסף מסינג
¶
כמו שציינתי בדיון הקודם, הסכם סיום ההעסקה קבע שורה של מתן הטבות למי שיסיים את שירותו בשירות המדינה בשלוש שנים שחלפו ממועד המעבר לרשות. מה שמוצע כאן במסגרת העדכונים שיעשו לו בשכר הקובע, להתחשב בזה והעדכונים ייעשו עדכונים נמוכים יותר. היינו, במקום מדד פלוס שתיים לכל שנה, זה יהיה מדד פלוס אחד לכל שנה. החלק השני מדבר כמובן על החלק היחסי של השנה.
נועה בן שבת
¶
(ו)
מתקיימים לגבי עובד הרשות, לראשונה, התנאים לתשלום אחת או יותר מהתוספות המנויות בפסקאות (1) עד (3) להגדרה "תוספות נוספות", במהלך תקופה של חמש שנים שתחילתה במועד תחילת שירותו ברשות, או עד ערב פרישתו מהשירות, לפי המוקדם מביניהם, יראו לעניין סעיף קטן (ב) את המשכורת הבסיסית של אותו עובד כאילו כללה, ערב מועד תחילת שירותו ברשות, את אותה תוספת בהתאם לשיעורה במועד האמור. ואולם לעניין ניכוי תשלומים ממשכורתו הקובעת של העובד לפי סעיף 89(א)(2) לחוק התכנית להבראת כלכלת ישראל (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב והמדיניות הכלכלית לשנות הכספים 2003 ו-2004), התשס"ג-2003, יחול האמור בסעיף קטן זה רק בעד התקופה שמהמועד הראשון שבו התקיימו התנאים לתשלום של אותה תוספת.
אסף מסינג
¶
כזכור, אנחנו מקפיאים למעשה את השכר הקובע ערב המעבר לרשות. התפתחות של מדד פלוס שתיים עם פיקוח וכל מה שדיברנו עליו קודם לכן. עם זאת, מה שמוצע כאן זה גם שאם במהלך תקופה של חמש שנים ממועד המעבר, עובד רשות יהיה זכאי לאחת התוספות המנויות בהגדרה של תוספת נוספת, גמול השתלמות א' או ב' או גמול מינהל - כאשר לכל אחת מהתוספות הללו יש תנאים כדי לרכוש אותן – אם בכל זאת במהלך התקופה של אותן חמש שנים הוא יהיה זכאי לאותן תוספות, הדבר יתווסף לבסיס של המשכורת.
אסף מסינג
¶
יעלה לו את הבסיס אבל אנחנו מבהירים שזה יחול ממועד אותה רכישה ואילך לעניין הניכוי של שני אחוזים מהמשכורת הקובעת כפי שמתבצע לפי חוק התוכנית להבראת כלכלת ישראל.
היו"ר חיים כץ
¶
אתמול הרווחתי 5,00 שקלים. עברו ארבע שנים וקיבלתי גמול השתלמות בסך של 800 שקלים. קיבלתי אותה באפריל. מגיע ינואר ואתה עושה לי בדיקה.
היו"ר חיים כץ
¶
אנחנו עכשיו בשנת 2011. 5,000 השקלים, הייתה סגירה בדצמבר 2010. התחלתי את ינואר 2011 ב-5,000 שקלים. באפריל, לפני שלושה חודשים, קיבלתי תוספת של 800 שקלים. מה קורה?
אסף מסינג
¶
ה-800 שקלים האלה מתווספים ל-5,000 שקלים ומקבלים את העדכון, אם היה עדכון במהלך התקופה שחלפה עד אפריל.
אסף מסינג
¶
גם עדכונים רטרואקטיביים, אבל לעניין הניכוי של שני האחוזים, זה יהיה מהמשכורת של חודש אפריל ואילך.
היו"ר חיים כץ
¶
אני ידעתי כל החיים שתקציבית אתה לא מפריש ופתאום אתה מפריש שני אחוזים. על ה-800 אחוזים אני אפריש.
נועה בן שבת
¶
(ז)
חל מועד תחילת שירותו ברשות של עובד הרשות עד יום כ"ג בתמוז התשע"ג (1 ביולי 2013), תעודכן משכורתו המעודכנת או משכורתו ערב הפרישה גם במועדים המפורטים בתוספת החמישית, בשיעורים החלים לגביו בהתאם למועד תחילת שירותו ברשות ובלבד שהמשכורת המעודכנת או המשכורת ערב הפרישה לא תעלה, לאחר העדכון לפי סעיף קטן זה, על תקרת משכורתו של העובד.
כאן השאלה היא אם אנחנו צריכים את תקרת משכורתו בכל עדכון או רק כאשר אנחנו מדברים על המשכורת ערב הפרישה.
היו"ר חיים כץ
¶
אני לא יודע איך הצלחתם לטמטם את ההסתדרות. זה הסכם שהוא לא מפצה על כלום. זה הסכם שוחק. הוא לא מפצה על עליית מדד. לצערי זה לא מגיע אלי.
היו"ר חיים כץ
¶
אם אני כבר כאן, אני באמת רוצה ללמוד. מה הסיפור הזה של העדכון האחרון של האחוז או חצי אחוז? כמה זה היה?
היו"ר חיים כץ
¶
כל חודש רבע אחוז. שלושה אחוזים. זה החשבון שלי. שלושה אחוזים. למה עשית את כל המשחק? היית נותן לי את התוספת של האחוז שב-1 לאוקטובר, לוקח את שלושה האחוזים ומרוויח שלושה אחוזים ולא מטמטם את המערכת. למה עשית את זה? אני רוצה להבין את הרציונאל שעומד מאחורי הטמטום. מה הרציונאל של זה? לקחת לי שלושה אחוזים בפריסה לשנה – רבע, רבע, רבע שזה שלושה אחוזים – ונתת לי ביולי. אתה רוצה לקחת, תזיז לי את האחוז הזה לאוקטובר. למה אני צריך לבוא להסתדרות? למה אתם צריכים להצטייר ככאלו שמורידים את השכר?
היו"ר חיים כץ
¶
עמוס, אני מצטער שאתה מבין גדול. הוא היה נותן את האחוז לכל החיים מיולי. זאת אומרת, הוא היה חוסך שלושה אחוזים, מה שהוא לקח לי שנה ברבע, רבע, רבע. למה הצטיירה ההסתדרות כמי שמורידה לי רבע אחוז מהשכר?
היו"ר חיים כץ
¶
אתה מבין על מה אני מדבר? עכשיו אני מבין איך ההסתדרות עובדת. אתה נמצא שם יותר מדיי זמן. אני קיבלתי אחוז אחד לכל החיים מיולי ובתמורה לקבלת האחוז שילמתי רבע אחוז הורדה למשך שנה כאשר הפריסה של התשלום שלו היא שלושה אחוזים. באותה עלות, עלות אפס, היו מזיזים את זה לאוקטובר והיו מצטיירים טוב. זה נהנה וזה לא חסר. אני לא מבין. לפעמים אני מסתכל ולא מבין את הרציונאל. למה אני צריך להוריד לעובדים שלו רבע אחוז?
היו"ר חיים כץ
¶
אני לא רוצה להרוויח כסף. אני רוצה עלות אפס. בקטע הזה אני לא רוצה להרוויח כסף. אני רוצה לעשות עלות אפס. יש הסכם, שקל לשקל, ואני רוצה שבן אדם ירגיש טוב ושלא דפקו אותו. קראתי את ההסכם הזה ואמרתי שאני לא רוצה לקחת אותו. אני לא רוצה להוריד, ושההנהלה תיתן לי את האחוז באוקטובר. כולם יודעים שמקבלים ארבע ורבע ועכשיו אני אגיד להם שזה לא כך אלא הם מקבלים ארבע. עלות אפס.
אסף מסינג
¶
אני אשלים את ההסבר. 7.25, כמו שאמרנו, משולם בפעימות ולכן אם מעבר הרשות יהיה לפני הפעימה האחרונה, משמעות הדבר שאלמלא עשינו את התיקון, הוא לא היה נכלל בפנים.
אסף מסינג
¶
יש להניח שהמעבר יהיה לפני. ככל שהמעבר יהיה לפני, מה שמוצע כאן זה פשוט לכלול בבסיס המשכורת את התוספות הללו בהתאם למועדים שהוסכמו בהסכם.
אסף מסינג
¶
לא. לגבי עובדים שיעברו לאחר מכן, אנחנו כמובן מתחשבים במה שהם קיבלו בפעיל. לא יהיה כאן כפל תשלומים. כלומר, אם קיבלת את זה לפני המעבר, אתה לא בא בחשבון ואם קיבלת אחרי, אז כן. הכול מותנה כמובן במועד תחילת השירות ברשות.
נועה בן שבת
¶
אם כן, גם לעניין זה תיעשה בדיקה.
(ח)
למשכורתו המעודכנת או למשכורתו ערב הפרישה, של עובד הרשות, ייווסף במועד שבו משתלמת לו קצובת הבראה או קצובת ביגוד, סכום בגובה הקצובה כאמור, וזאת עד מועד פרישתו מהשירות.
אסף מסינג
¶
על הסעיף הזה דיברנו בעבר. זה המשלים של הוצאת קצובת הביגוד וההבראה מהמשכורת הקובעת. אמרנו שהערך שלה לא משתנה ברשות אלא ישולם באותו ערך.
אסף מסינג
¶
הכללים הרגילים של עדכון הביגוד וההבראה אצל עובדי המדינה. כאן אמרנו שמוסיפים את הרכיב הזה במלואו לפני הפרישה מהשירות.
נועה בן שבת
¶
בכל זאת רציתי לשאול משהו שלא מובן לי. אתה אומר משכורתו המעודכנת והכוונה לאותה משכורת בסיסית מעודכנת. אתה שוב מדבר על אותה משכורת.
אסף מסינג
¶
לא, זה למשכורת המעודכנת או למשכורתו ביום הפרישה. כלומר, המשכורת שהייתה בשנה שעברה. למעשה מה שיש בשנה האחרונה של הפרישה.
נועה בן שבת
¶
(ט)
מתקיימים לגבי עובד הרשות, ערב פרישתו מהשירות, תנאי זכאות להעלאה בדרגה, אחת או יותר (בפסקה זו – דרגה נוספת) ייווסף למשכורתו ערב הפרישה גם סכום בגובה ההפרש שבין המשכורת ערב הפרישה אילו המשכורת הבסיסית חושבה לפי הדרגה הנוספת לבין המשכורת ערב הפרישה. לעניין חישוב ההפרש האמור לא תובא בחשבון תקרת המשכורת.
זה מה שאמרת קודם לגבי הפריצה של התקרה.
אסף מסינג
¶
כן. אני אחדד לגבי הפסקה הקודמת, פסקה (ח). זה ייווסף במועד שבו משתלמת לו קצובת ההבראה בשנה האחרונה. זה אומר שהחודשים הם נדמה לי יוני ויולי. לפי החודשים. אז זה נכלל בפנים.
נועה בן שבת
¶
הוא מקבל את זה בשוטף. אתה לא מביא את זה בחשבון מדי שנה בשנה כשאתה מעלה כאילו בזחילה של הסכום הבסיסי.
היו"ר חיים כץ
¶
תרשמו לפניכם את הערת הוועדה. תרשמי פסקה (י).
(י)
בכל מקרה, בעת פרישה משירות, משכורתו הקובעת של העובד תהיה משכורת הבסיס בתוספת ריבית בשיעור 0.165 אחוז, בשיטת ריבית דריבית בגין התקופה שבין מועד תחילת השירות ברשות של העובד לבין חודש פרישת העובד כשהיא מעודכנת לפי שיעור שינוי מדד החודש שקדם לחודש הפרישה לעומת מדד חודש מועד תחילת שירות העובד ברשות ולא יותר מתקרת המשכורת ערב הפרישה של העובד.
תוכלו להסתייג. זאת התוספת שאנחנו רוצים. אמרנו שאם היא לא תהיה, אנחנו לא נצביע.
אם אתה צריך, תלך לסיפא של התקנון האחיד ותמצא את הסעיף שם.
יש את פסקה (י). יש לנו בחוק סעיפים (א) עד (ט).
היו"ר חיים כץ
¶
(ג) עד (ט). עכשיו זה צריך להיות (ג) עד (י).
למרות שהדיון מרתק אותי, כל דבר טוב צריך להסתיים, אנחנו צריכים לסיים כי יש לנו דיון שנקבע לשעה 12:30. אני מאוד מצטער על שאנחנו מסיימים עכשיו את הישיבה. מבחינתי אני מוכן לקבוע דיון ליום שני הקרוב, אם תאמרו לי שיש התקדמות. נתאם דיון ליום שני הקרוב במטרה לסיים את הצעת החוק עד סוף המושב. אם אנחנו מושכים את זה עד סוף המושב, יש לנו זמן רב במשך הפגרה.
תודה רבה. הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 12:25