הכנסת השמונה-עשרה
PAGE
197
ועדה משותפת לוועדת הפנים ואיכות הסביבה ולוועדת הכלכלה
14.7.2011
הכנסת השמונה-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 3
מישיבת הוועדה המשותפת של ועדת הכלכלה וועדת הפנים והגנת הסביבה
לעניין הצעת חוק הליכי תכנון ובנייה-וד"לים
יום חמישי, י"ב בתמוז התשע"א (14 ביולי 2011), שעה 11:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 14/07/2011
חוק הליכי תכנון ובנייה להאצת הבנייה למגורים (הוראת שעה), התשע"א-2011
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק הליכי תכנון ובנייה להאצת הבנייה למגורים (הוראת שעה), התשע"א-2011
נכחו
¶
חברי הוועדה: כרמל שאמה– היו"ר
אורי מקלב – מ"מ היו"ר
דורון אביטל
ישראל אייכלר
אבישי ברוורמן
דב חנין
פאינה קירשנבאום
מוזמנים
¶
אבנר סעדון
- אגף כלכלי, משרד ראש הממשלה
ד"ר גבי גולן
- סגן מזכיר הממשלה, משרד ראש הממשלה
אמיר וייס
- הרשות לפיתוח כלכלי, משרד ראש הממשלה
כרמית יוליס
- ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
יאיר פינס
- אגף תקציבים, משרד האוצר
עו"ד בני זלמנוביץ
- לשכה משפטית, משרד הפנים
אילנה שפרן
- אגף פרויקטים לאומיים, משרד הפנים
משה צימרמן
- רכז תחום באגף תכנון ובנייה, משרד התיירות
גליה בן שוהם
- הפורום לתכנון והבנייה, לשכת עורכי הדין
אסף קשטן
- אדריכל, נציג מרכז המועצות האזוריות
ענבל קורן
- מתכננת סביבתית, החברה להגנת הטבע
גיתית הרש
- החברה להגנת הטבע
עו"ד גיל גן מור
- נציג האגודה לזכויות האזרח
נירית אהרון
- לשכה משפטית, הרשות לשמירת הטבע והגנים הלאומיים
עו"ד אסף רוזנבלום
- אדם טבע ודין
ערן ניצן
- סמנכ"ל התאחדות הקבלנים והבונים בישראל
עו"ד מירי כהן
- יועצת משפטית, התאחדות הקבלנים והבונים בישראל
רפי אלמליח
- מינהל מקרקעי ישראל
אשר כהנא
- איגוד המתכננים בישראל
מאיה בן שושן
- אדריכלית, נציגת פורום המתכננים האורבאניים במנהלים הקהילתיים
בירושלים
משה בר
רשמה וערכה
¶
ר.כ. חבר המתרגמים בע"מ
הצעת חוק הליכי תכנון ובנייה להאצת הבנייה למגורים (הוראת שעה), התשע"א-2011
היו"ר כרמל שאמה
¶
אנחנו פותחים את ישיבת הוועדה המשותפת לפנים וכלכלה בעניין הצעת חוק הליכי תכנון ובנייה להאצת המגורים (הוראת שעה), תשע"א-2011 שידוע גם כחוק הוד"לים. ישיבה שלישית. הגענו בישיבה האחרונה עד סעיף 8, כבר קיימנו דיון בסעיף 8. אנחנו כבר יכולים לדעת ולומר שהצעת החוק מצריכה מספר שינויים. גם ראש הממשלה התבטא אתמול במליאת הכנסת, שהוא יקיים חשיבה נוספת בעניין כמה דברים עקרוניים שדנו עליהם עד לרגע זה ואנחנו כרגע ממשיכים באותה מתכונת, בסעיף 9. בבקשה.
אבנר סעדון
¶
סעיף 9 הגשת תכנית לדיור לאומי לוועדה: 9.
(א)
אלה רשאים להכין תכנית לדיור לאומי ולהגישה לוועדה;
(1)
משרד ממשלתי;
(2)
רשות מקרקעי ישראל;
(3)
ועדה מחוזית – לגבי תכניות בתחום מרכב התכנון שלה;
(4)
ועדה מקומית – לגבי תכניות בתחום מרחב התכנון שלה;
(5)
רשות מקומית – בתחום שיפוטה.
(ב)
מגיש תכנית לדיור לאומי יצרף לה חוות דעת הסוקרת את העניינים המנויים בסעיף 12(א).
(ג)
הוגשה תכנית לוועדה כאמור בסעיף קטן (א), יעביר מגיש התכנית העתק ממנה לוועדה המקומית שבתחום מרחב התכנון שלה נכלל רוב שטחה של התכנית.
(ד)
כללה תכנית לדיור לאומי גם קרקע שאיננה מקרקעי ישראל, יאשר מתכנן המחוז, כתנאי להגשתה, כי הקרקע שאינה מקרקעי ישראל נחוצה לתכנית מבחינה תכנונית וראויה להיכלל בה.
גבי גולן
¶
למעשה הסביר הזה מגדיר בעיקרו מי הגוף או המוסד הראשי להגיש תכנית. למעשה, כפי שהצגנו בתחילת החוק, או הצעת החוק, אנחנו מדברים על תכנית ציבורית, שמוגשת לוועדה על ידי מוסדות ציבוריים, קרי: ממשלת ישראל, רשות מקרקעי ישראל, ועדה מחוזית, ועדה מקומית או רשות מקומית.
גבי גולן
¶
למעשה, בהגדרות התכנית, או בהגדרות תכנית וד"לית, תכנית ציבורית, הגדרנו חלקת קרקע, שלפחות 80% ממנה היא מקרקעי ישראל ובעצם, השארנו אפשרות לצרף לתכנית כזאת, גם מקרקעין שאינם מקרקעי ישראל, קרי: קרקע פרטית, אבל כדי שלא יהיה מצב שבו תכנית, כאשר כל שטחה, לצורך העניין, הוא 100 דונם, כאשר כל הבינוי מתמקד ב-20 דונם וכל שאר התכנית היא קרקע פתוחה לצרכי ציבור או לכבישים או לכל דבר אחר ואז לכאורה אתה מאשר תכנית שכל כולה, כל הבינוי בה הוא על קרקע פרטית וכל הקרקע הציבורית תהיה בעצם קרקע לא לבנייה למגורים, כדי למנוע מקרים כאלה, בכוונה נתתי מקרה קיצוני, אנחנו מבקשים את מתכנן המחוז לבחון האם באמת 20% או פחות מהתכנית שנכללו בה קרקעות פרטיות, הן באמת נחוצות לתכנית עצמה.
ישראל אייכלר
¶
כן, אני אתחיל במה שאתה שאלת, אדוני יושב הראש. למה אני צריך פה תנאים להגשת תכנית לוועדה לדיור לאומי? שהיא תחליט אם היא רוצה או לא רוצה. למה אתם מגבילים את הקרקע הפרטית לעומת קרקע של מינהל מקרקעי ישראל – 'כתנאי להגשתה' – מה המילים האלה?
ישראל אייכלר
¶
לא, לא, סעיף (ד) שדיברת עליו. כתוב פה "אשר מתכנן המחוז, כתנאי להגשתה". שיגישו ויחליטו, למה אתם מגבילים את ההגשה?
גבי גולן
¶
לא, אנחנו לא מגבילים את ההגשה. אנחנו מבצעים פה הליך בדיקה נוסף - טרם הגשת התכנית – מה משמעות צירוף קרקע פרטית לתכנית. אני רוצה לחזור לדברים שדיברנו בהם אני חושב שעות, במסגרת הוועדה, מדוע לא לכלול או לא לאפשר, הגשת תוכניות שהן על קרקע פרטית, חלקה או כולה. אם לזה אתה מתכוון ---
ישראל אייכלר
¶
לזה בדיוק אני מתכוון. אם אדוני יושב הראש היה וודאי בכל הדיונים ודעתך נוחה בעניין הזה שקרקע פרטית לא תוכל להיות מוגשת.
היו"ר כרמל שאמה
¶
זה ייכלל בסעיף קודם. א' אנחנו לא החלטנו אם זה באמת יהיה 2080 ואם בכלל תהיה ההגבלה והאבחנה.
היו"ר כרמל שאמה
¶
אני מסכים איתך, אבל אנחנו מנסים בחוק הזה להגיע להסכמות בכל דבר ואם עד הסוף לא נגיע להסכמות, נפנה להכרעות. כרגע אנחנו בהידברות.
ישראל אייכלר
¶
אבל אני מבין שהמטרה היא זירוז ההליכים ולא עיכוב ונראה לי פה שיש איזה עיכוב בירוקראטי שלא הבנתי אותו. עכשיו, לגבי סעיף 9 (א), אלא שמורשים להגיש תכנית, אולי מותר גם להוסיף גורמים נוספים. היום, כשאני מגיש תכנית בוועדה רגילה, רק הגופים האלה יכולים להגיש בקשה? לא. אז למה פה למשל, נניח ועדת כנסת ---
ישראל אייכלר
¶
ועדת הכלכלה רוצה להגיש, יש איזו רשות שלא רוצה להגי בוד"ל ואנחנו רוצים שיבנו שם, או אפילו איזה שהוא גוף פרטי, ציבורי. למה אני צריך להיות מוגבל שרק ראש רשות, או איזה שהיא רשות מקרקעי ישראל, או- הממסד הבירוקראטי יהיה זה שיחליט אם מותר לי או לא מותר לי להגיש.
גבי גולן
¶
מה שאני רוצה לומר זה, שבלב הצעת החוק הזאת, עומד בעצם מסלול מהיר לתוכניות בנייה ציבוריות ולא פרטיות. היום ---
גבי גולן
¶
מובן. אמרתי התכנית היא ציבורית, הווה אומר: התכנית היא תכנית שיש לה שלושה מרכיבים. מרכיב ראשון – מי עורך ומגיש את התכנית; מרכיב שני – על איזו קרקע התכנית קיימת ומרכיב שלישי הוא מרכיב השיווק, שהשיווק הוא במסגרת תחרותית. זאת אומרת, מכרזים. אלה הם שלושת המרכיבים שאנחנו מנסים וחייבים להקפיד עליהם, לטעמנו.
עכשיו, לעניין מה קיים. בעצם, על פי החוק הנוהג, הקיים, כל בעל עניין בקרקע יכול להגיש תכנית. עכשיו ---
גבי גולן
¶
אז אמרתי, כל בעל עניין. לא, לא, עדיין הוא חייב להראות שיש לו איזו שהיא נגיעה. בוא נאמר כך, שבעל עניין בקרקע זו הגדרה כל כך כללית וכל כך רחבה, שהיא בעצם פותחת את הדלת לכולם, אבל, צריך להדגיש שתוכניות כאלה צריכות להידון, לשיטתנו, במסגרת הרגילה שתעבוד הרבה יותר מהר, באשר חלק מהתוכניות הכבדות יעברו למסלול המהיר. אנחנו לא רואים מצב שבו, באותו מסלול מהיר, שיש בו נאמר לוחות זמנים מאד מצומצמים, שיש בו גם סנקציות מאד כבדות. הרי בעל קרקע פרטית לא ירצה שיאשרו לו תכנית, שיש לה מועד פקיעה אם הוא לא מממש.
גבי גולן
¶
לא. אני אסביר לך למה אי אפשר לטעמנו, לשיטתנו. כי בדרך כלל בתוכניות כאלה יש הרבה מאד בעלי זכויות, בעלי עניין, בעלי השפעה וגורמים שלא בשליטת הממשלה, שצריכים לתת אישורים מאישורים שונים. זאת אומרת, שבמצב כזה, בכל מקרה שבו הזמן יעבור והתכנית תפוג, בעצם יבוא בעל המקרקעין ויוזם התכנית ויגיד – לא באשמתי – אני עכשיו רוצה, או שיפצו אותי, או שיפנה לבית המשפט ויגיד לא באשמתי הזמן עבר, מדוע אני עכשיו צריך לבטל תכנית שהשקעתי בה כך וכך מיליונים של שקלים, דולרים, זה כבר לא משנה.
ישראל אייכלר
¶
זאת אפשרות אחת, אבל יש עוד 100 אפשרויות אחרות שיעזרו בסיוע לבנייה ולזירוז ההליכים, כאשר גם עמותות ציבוריות וגם אנשים אחרים, שאינם בדיוק בקשרים טובים עם ראש העיר, יוכלו לגשת לוועדה ולבקש את הדיון והוועדה מוסמכת להגיד: אני כן מקבלת את זה, לא מקבלת את זה, אלה ואלה התנאים שאני רוצה – כמו כל וועדה. החסימה, אחוז החסימה שאתם עושים פה והשארת כל הממסד, כל השליטה בידי הממסד השלטוני, נראה לי איזה פגיעה בחופש העיסוק של האזרח, של הקבלן, של העמותה, של הציבור. תוסיפו פה עוד משהו - שאתם יודעים יותר טוב ממני – מי יכול לגשת, להרחיב הרבה יותר את זכות ההגשה לוועדה, אם אפשר.
היו"ר כרמל שאמה
¶
אוקי, אני חושב שהסעיף הזה גם בעיקר ייחתך, לאחר שנחליט בסוגיות הקודמות. יכול להיות שלא צריך את חלק מהסעיפים.
ישראל אייכלר
¶
אז איפה רושמים למשל הערה כמו שלי, שאני אהיה בטוח שבזמן ההצבעות, או בזמן זה, שבאמת תכריעו בעניין?
ענבל קורן
¶
שלום, אני ענבל מהחברה להגנת הטבע. אנחנו חושבים שיש ליישם ואני מדברת על סעיף קטן (ד), אנחנו חושבים שיש ליישם את תהליך הבחינה של מתכנן המחוז, גם לגבי קרקעות מדינה ולכן אנחנו מציעים לתקן את הסעיף בניסוח הבא:
תכנית לדיור לאומי, בין על קרקע מדינה ובין אם על קרקע שאיננה מקרקעי ישראל, יאשר מתכנן המחוז, כתנאי להגשתה, כי הקרקע נחוצה לתכנית מבחינה תכנונית וראויה להיכלל בה.
אנחנו חושבים ששיקול הדעת של מתכנן המחוז לגבי נחיצות של קרקע, היא מאד רלבנטית במקרים, בין אם זה קרקע של מקרקעי ישראל או שלא.
אסף קשטן
¶
אסף קשטן, נציג מרכז המועצות האזוריות. אנחנו סוברים, לגבי סעיף (א) שיש לאפשר לכל בעל עניין בקרקע להגיש תכנית. לא ברור למה זה מוגבל פה לתכנית שמחפשת איך ליצור מאגר גדול ככל האפשר של תוכניות, למה מוגבל מי מגיש את התכנית. לגבי סעיף (ד), אנחנו חושבים שצריך לבטל את הסעיף ולא להגביל את המקרקעין רק למקרקעין של מדינה. כאמור, חזרה לסעיף קודם, אבל רלבנטי גם בסעיף הזה. תודה.
איריס פרנקל-כהן
¶
לי יש הערה קטנה, שאני מניחה שפשוט עושה קצת סדר. בהמשך יש חובה של התכנית לעמוד בדרישות שונות, דרישות החוק ודרישות הוועדה. נדמה לי שגם פה, כשמגיש תכנית לדיור מצרף לה חוות דעת שסוקרת את העניינים המנויים בסעיף 12 (א), ראוי שיעשה כן בהתאם לדרישות הוועדה.
היו"ר כרמל שאמה
¶
אוקי. רק לפרוטוקול, בעקבות הדיונים העקרוניים שהיו לנו לקראת החוק והנחיצות שלו והדחיפות שבו, אז בלי קשר לפעולת הוועדה, היום יש כבר בשני מקומות בארץ צעירים שהקימו אוהלים, גם בכיכר ציון בירושלים, גם בכיכר הבימה בתל אביב וישנים שם. כלומר, זה משהו שלא קרה כבר הרבה שנים במדינת ישראל וראוי שייאמר ויישמע ויעמוד ברקע של חקיקת הצעת החוק הזאת.
סעיף 10 בבקשה.
אבנר סעדון
¶
סעיף 10, בדיקה מוקדמת של תוכניות לדיור לאומי.
10.
(א) הוגשה תכנית לדיור לאומי לוועדה, יבדוק מתכנן המחוז בתוך 14 ימי עבודה אם היא ערוכה בהתאם להוראות לפי חוק התכנון ואם מתקיימות לגביה דרישות הוועדה והדרישות לפי חוק התכנון ולפי חוק זה.
(ב) מצא מתכנן המחוז כי מתקיימים בתכנית לדיור לאומי התנאים כאמור בסעיף קטן (א), תיקלט התכנית בוועדה, ומזכיר הוועדה ישלח הודעה על כך, בצירוף מסמכי התכנית, בתוך שלושה ימי עבודה, למגיש התכנית, לחברי הוועדה, ליועצים המקצועיים של הוועדה המנויים בסעיף 7 (להלן – היועצים המקצועיים של הוועדה) ולמינהל התכנון.
(ג) מצא מתכנן המחוז כי לא מתקיימים בתכנית לדיור לאומי התנאים כאמור בסעיף קטן (א), ישלח מזכיר הוועדה למגיש התכנית הודעה על כך; בהודעה יפורטו התנאים שלא מתקיימים בתכנית כאמור.
ענבל קורן
¶
שוב, התכנית שעומדות להיות נדונות כחלק מהצעת החוק הזאת, הן תוכניות גדולות יחסית. אנו טוענים שההשלכות הן מאד גדולות ולכן 14 יום זה זמן שהוא פרק זמן קצר מדי. אנחנו מציעים להקצות למתכנן המחוז 28 יום לפחות, כדי לבחון לעומק את התוכניות שמובאות לפתחו, על כל ההשלכות שלהן. כל חיסכון של כמה ימים בודדים, כידוע לכולנו, בשלב התכנון, עולה ביוקר בשלב הביצוע ולכן אנחנו חושבים שבמידה שמתכנן המחוז לא יצטרך את כל הזמן של ה-28 ימים, הוא כמובן, כחלק מרצון לזרז את התהליכים, לא ישתמש בכל פרק הזמן ולכן אנחנו חושבים שצריכים לתת לו את האופציה באמת לעשות בדיקה מעמיקה וראויה.
מירי כהן
¶
מירי כהן, התאחדות הקבלנים, יועצת משפטית. בעניין הזה ראינו שלגבי ההתכנסויות של הוועדה, יש איזו שהיא סנקציה, במידה שלא עומדים בזמנים וכאן לא ברור מה יקרה אם מתכנן המחוז אכן לא יעמוד בתוך 14 ימי עבודה, שזה עניין שלטעמנו צריך להסדיר.
אשר כהנא
¶
אשר כהנא מאיגוד המתכננים. אנחנו גם חושבים שלוח הזמנים הזה הוא קצר מאד והוא לא כל כך סביר בפרקטיקה, שכפי שאנחנו רואים אותה, גם היום לוחות הזמנים הרבה יותר ארוכים ולא עומדים בהם. אז נכון שאנחנו רוצים לזרז ונכון שאנחנו ניתן פה משאבים, אבל מכאן ועד להגיע ל-14 יום, פשוט מה שיקרה זה שפשוט לא יעמדו בזמנים ואז כל לוחות הזמנים ייראו כפשוט לא יעילים, כי אף אחד לא יתייחס אליהם. זה פשוט לא יקרה.
גבי גולן
¶
קודם כל מדובר על 14 ימי עבודה, שזה לא 14 יום. דבר שני, מדובר על בדיקה טכנית בלבד, לא צריך לבדוק פה לא את איכות התכנית ולא היבטים שונים שלה. אנחנו סבורים, לאחר שכל מתכנן מחוז קיבל תוספת של אנשי מקצוע המיועדים אך ורק לנושא הזה, אנחנו חושבים שזה די והותר.
לגבי אי עמידה באותם לוחות זמנים, מתכנן המחוז הוא עובד מדינה וכעובד מדינה יש למדינה, למנהלים שלו, הם יכולים להעיר לו לתיק, יכולים לקרוא לו לסדר וכן הלאה.
גבי גולן
¶
אין צורך, פשוט אין צורך, חבל. אני הסברתי פה לוועדה שגם במועדים המאד מצומצמים שניסינו ללחוץ אותם, הגענו ללמעלה מ-8 חודשים, במקרה הטוב ביותר, המהיר ביותר. לא תהיה תכנית שלא בשלב מסוים תצטרך את אותן מערכות שאפשרנו בחוק. זה ממש לא המקום. זו בדיקה טכנית, שצריך לעשות, לראות שחץ הצפון במקום, שכל המסמכים הנדרשים צורפו לתכנית, שהתכנית למוגשת לפי ההנחיות. אני לא סבור שפה זה המקום להוסיף.
ישראל אייכלר
¶
אתה יודע מה זה? אדם אחד, מתכנן מחוז, יכריע על מאות או אלפי דירות, אם בכלל זכותן לגשת לוועדה?
היו"ר כרמל שאמה
¶
עדיין ליכולת לבחון לדעתי ועדת תכנון ובנייה, זה קצת יעמיס עליה עומס שהוא בלתי סביר. גם היום עושים את זה, הוועדות המקומיות, אני חושב, ברמת הפקידות.
ישראל אייכלר
¶
זאת אומרת יש פה גם עניינים מעבר לטכניקה של האם התכנית כתובה נכון. על זה אין לי ערעור, אין לי בעיה עם זה. אבל אם ---
ענבל קורן
¶
אולי כדאי להציע פשוט איזו סיפא קטנה שבמידה שיש צורך, כי זה צורך שאנחנו נגלה לא במהלך החקיקה, אלא במהלך הפרקטיקה, אולי כן יש אפשרות לבקשת המתכנן, מתכנן הוועדה, להאריך את המועד, במקרים של תוכניות גדולות.
גבי גולן
¶
רבותי, אם אנחנו נותנים פתח כזה, פתח כזה יהפוך להיות כלל. אנחנו רואים את זה היטב בכל מקום. יש עומס, אנחנו נתנו כוח נוסף למתכנן המחוז, יצטרך כוח נוסף – ניתן כוח נוסף. גייסנו יועצים חיצוניים, לא שמנו גבול על מספר היועצים החיצוניים שהוא יוכל לגייס. יש שם ... הוא יקבל סיוע.
היו"ר כרמל שאמה
¶
הבנתי. אני בעד. יש עוד הערות?
אנחנו מצביעים על סעיף 10, הוא לא סעיף שמצריך שינויים. מי בעד סעיף 10? מי נגד?
הסעיף התקבל.
הצבעה
בעד - רוב
נגד – מיעוט
סעיף 10 התקבל
דב חנין
¶
אדוני, אני רק רוצה להודיע שאני בשמי ובשם סיעתי מבקש לרשום כהסתייגויות, את כל העמדות הביקורתיות שהושמעו פה מפי ארגוני הסביבה.
גבי גולן
¶
דרישות הוועדה – יש לנו סעיף שעוסק בזה בהמשך. אני מבקש לא לתקן. אני מבקש לא להכניס את זה בסעיף הזה. זה סתם ייצור- צריך להבין, התכנית הגיעה, עוד אין דרישות הוועדה, הוועדה עוד לא ראתה אותה בכלל.
איריס פרנקל-כהן
¶
לוועדה יכולות להיות דרישות כלליות לגבי איך מגישים תכנית בפניה. אז כרגע יש אמירה כללית לגבי הגשת חוות דעת: מה אתה מגיש, איזה נספחים ---
איריס פרנקל-כהן
¶
לא. בסעיף (א) כתוב – הוגשה תכנית לדיור, יבדוק מתכנן אם היא ערוכה בהתאם להוראות לפי חוק התכנון ואם מתקיימות לגביה, אה, סליחה. אוקי.
ישראל אייכלר
¶
אני רוצה לרשום בפרוטוקול שעבר כנוסחו, לפי ההבהרה שהבהרתם, שלמתכנן המחוז יש סמכות, רק בתחום הטכני מקצועי בלבד ולא הערכי: זה כן צריך, לא צריך, כן נחוץ, לא נחוץ.
אבנר סעדון
¶
סעיף 11: הגשת חוות דעת של היועצים המקצועיים של הוועדה.
11.
היועצים המקצועיים של הוועדה יגישו למתכנן המחוז, בתוך 21 ימי עבודה מיום קליטתה של התכנית, חוות דעת שתכלול התייחסות להיבטי התכנית שבתחום מומחיותם.
גבי גולן
¶
סעיף 7, דיברנו על היועצים, אז כל אחד מהיועצים יש לו 21 יום להגיש את ההתייחסויות שלהם לתכנית, 21 ימי עבודה.
דב חנין
¶
ההערה שלי בעצם כוללת שני ממדים, אחד נוגע לסוגיה שנקבעת בסעיף 11 עצמו והיא סוגית מסגרת הזמנים. להערה הזאת יש קשר להערה יותר רוחבית, לגבי אופיים, טבעתם, מהותם ומעמדם של היועצים. כפי שחבר הכנסת אייכלר אמר קודם, אנחנו נמצאים בסיטואציה שבה סד זמנים לא ריאלי, יכול להוביל לתוצאה לא ריאלית. כך אני לפחות מבין את דבריו. הוא התייחס קודם כמובן לסמכותו של מתכנן המחוז ולאחריותו של מתכנן המחוז לפי סעיף 10 (ב).
כאן אנחנו עוסקים, אדוני יושב הראש, כבר לא בדברים טכניים, אלא בדברים מהותיים שבסופו של דברים אמורים להנחות את הוד"ל בקבלת החלטותיה. הם צריכים לקבל חוות דעת מקצועיות. אני לא יודע עד כמה אדוני עסק בפן הזה של ייעוץ מקצועי ו... את הפן הזה של ייעוץ מקצועי לוועדות תכנון ובנייה, אבל אני כן יודע שאדוני מכיר היכרות קרובה את המורכבות של הסוגיות האלה. אדוני הגיע מעולם השלטון המקומי וחוות הדעת המקצועיות, הן לפעמים איזה שהוא מדריך לעבודת הוועדה, כי חברי הוועדה עצמם לא יכולים לעשות בעצמם את כל העבודה המקצועית.
מסגרת זמן של 21 ימים מיום קליטתה של התכנית, היא מסגרת זמן, למרבית הצער, לא ריאלית לחלוטין. אנחנו גם מדברים פה, אני מקווה שזה עוד ישתנה, על יועצים מקצועיים שהם גם אינם עובדי מדינה. מי יודע, יכול להיות שהם גם עובדים אצל כל מיני קבלנים מסוגים שונים ויש להם עוד חוות דעת שהם צריכים לעשות, לפעמים אולי בתשלום יותר גבוה קצת, ממה שהם מקבלים מהמדינה עבור חוות הדעת המקצועיות שלהם.
אני כמובן מקווה שאנחנו נשנה גם את ההוראות של סעיף 7, כשנחזור אליו, אבל ברור לגמרי שכל עוד מדובר באנשים שאינם עובדי מדינה, יש להם עיסוקים אחרים וגם חובות אחרות והתחייבויות אחרות - לצפות לזה שבכל מקרה הם יגישו חוות דעת מקצועיות בתוך 21 יום – זו פשוט הערכה לא ריאלית ואני גם לא רואה בסעיף, איזה שהוא מנגנון של הארכה בתנאים מסוימים. נניח שרוצים שהכלל יהיה 21 יום, אני חושב שזה כלל נוקשה מדי וחריף מדי ולא מקצועי, אם אנחנו כבר מדברים על ייעוץ מקצועי, אבל בוודאי צריך להיות איזה שהוא מנגנון שמאפשר הארכה, במצבים של תוכניות מורכבות ומסובכות.
אנחנו שוב, בסעיף הזה, רואים את אחד החסרונות המהותיים, הקשים ביותר של הצעת החוק הזו, שזו העליונות של מסגרות הזמן על פני התוכן. לא משנה מה התוכן, לא משנה מה המורכבות, לא משנה מה המהות של הבעיה, לא משנה מה הם הערכים הנוגעים לסוגיה הזאת. מה שקובע זה לוחות הזמנים ומה שלא עומד בלוחות הזמנים – מקודם – למרות שאין את התשובה המספקת לפרובלמתיקות של תוכן ושל מהות.
לכן אדוני יושב הראש, אני מציע את מסגרת הזמן שנמצאת בסעיף 11 למחוק. לחילופין, אני מציע שמסגרת הזמן תהיה בתוך שלושה חודשים.
היו"ר כרמל שאמה
¶
למחוק את מסגרת הזמן, אז בוא נצביע עליה, מאה אחוז.
מי בעד הצעתו של חבר הכנסת דב חנין למחוק את מסגרת הזמן? מי נגד? ההצעה לא נתקבלה.
הצבעה
הצעת חבר הכנסת דב חנין למחיקת מסגרת הזמן בסעיף 11
בעד – מיעוט
נגד - רוב
ההצעה לא נתקבלה.
ישראל אייכלר
¶
אני רוצה להסביר. אני מאד מעריך את חבר הכנסת חנין, אבל אני יודע שהוא מייצג גם את הפרולטריון, נכון? לא רק את ארגוני הסביבה ואת הטבע.
ישראל אייכלר
¶
אתה שמעת מפי יושב הראש, חבר הכנסת כרמל שאמה, שהיום ישנים צעירים בתל אביב ובירושלים ברחוב. הווה אומר שאני מצפה ממך, כנציג הפרולטריון, לזרז כמה שאפשר את הבנייה ולא לעכב.
דב חנין
¶
אני אשמח אדוני ואני מאד רוצה לפתור את מצוקת הדיור. אני חושב שמצוקת הדיור היא קשה והממשלה לא עושה שום דבר כדי לפתור את מצוקת הדיור. בידי הממשלה יש היום, חבר הכנסת אייכלר ואנחנו הבאנו את הנתונים בפני הוועדה, הרי יושב הראש בוודאי יקבע זמן שבו אנחנו נקבל גם את הנתונים בצורה מסודרת, אבל אני ביקשתי שיצלמו את החומר לכולנו, גם לך אדוני. לוח מפורט של מידע על הדירות המאושרות היום במדינת ישראל, מבחינה תכנונית. אנחנו מדברים על יותר מ-160,000 דירות. למה הממשלה לא משחררת את הדירות האלה? אני אומר לך ---
דב חנין
¶
לא, 160,000. אני רוצה לענות על שאלתו של אדוני, כי היא שאלה מאד מאד חשובה באמת שבליבו של העניין כאן. הדירות האלה לא משוחררות אל השוק בגלל שני כשלים. כשל אחד הוא כשל שוק. יזמים, לפי הנתונים האלה, לפעמים מצפים שהמחירים יעלו עוד יותר, לכן הם לא מעוניינים לשווק דירה, למרות שיש להם אותה במאגר התכנוני. זו בעיה מסוג אחד.
בעיה מסוג שני, אני מדבר על הבעיות האופייניות, לפי המחקרים שהובאו בפנינו, שנמצאים בפנינו ויובאו בפנינו בהמשך דיוני הוועדה, כך אני מקווה, כדי שהעבודה שלנו באמת תהיה מקצועית. הכשל מהסוג השני הוא כשל במישור של רישוי ופה הבירוקרטיה היא באמת בלתי נסבלת.
דב חנין
¶
נכון ולכן אני אומר, רק בתשובה לשאלתו של אדוני, חבר הכנסת אייכלר, ידידי, אני מאד מעוניין בשחרור דירות לשוק, אבל מה שעושים פה ---
דב חנין
¶
אני משלים בשני משפטים, אדוני יושב הראש, שני משפטים. אני אומר, הממשלה יכולה לעשות שני דברים כדי להתמודד עם הבעיה: אחד, לעשות רפורמה ברישוי ואני איתה בנושא הזה. שניים, להתערב בשוק ולהגיד לקבלנים: אם אתם לא משחררים דירות שנמצאות ברשותכם, אנחנו נפקיע את התוכניות ואז לקבלנים לא תהיה ברירה אלא לשווק את הדירות שאושרו להם ברמה התכנונית.
מה הממשלה עושה פה? הוא עושה דבר אחר.
דב חנין
¶
לא, הם לא, זה הקטש הגדול. הם מגדילים את המלאי התכנוני שבידי היזמים, אבל היזם, ברגע שהוא מקבל את התכנית המאושרת, יכול לעשות עבודות יישור קרקע, 20% ---
דב חנין
¶
כמי שמייצג את הפרולטריון, אני לא מייצג אינטרסים של קבלנים. אני מייצג את האינטרס של יותר דירות לאזרחי ישראל.
היו"ר כרמל שאמה
¶
לדעתי אתה כן מייצג אינטרס של קבלנים, כי הקבלנים רוצים נניח שהחוק הזה, שעליות המחירים ימשיכו, הם רק ירוויחו מכך.
דב חנין
¶
לא, לא, לא. אדוני יושב ראש הוועדה ידוע כחבר כנסת מאד יצירתי ועם יכולת טיעון מרשימה ואני חושב שטיעון כזה, אדוני יושב הראש, הוא חדשני אפילו ליכולות היצירתיות של אדוני יושב הראש.
דב חנין
¶
בהחלט. אני רוצה לחזור לסעיף. ההצעה השנייה שלי אדוני, היא לקבוע מסגרת זמן שתאמר: היועצים המקצועיים של הוועדה יגישו למתכנן המחוז במהירות האפשרית, אך לא יאוחר משלושה חודשים מיום קליטתה של התכנית.
היו"ר כרמל שאמה
¶
אני מניח שהיום, אחרי שהוא יסייר אצל הצעירים שישנים ברחוב, גם בירושלים וגם בתל אביב, הוא יבוא עם גישה יותר מרוככת לגבי הזמנים.
דב חנין
¶
לא, לא, לא, להיפך. אני מקווה שאדוני, אחרי שהוא יגיע לצעירים, יגיע עם גישה יותר מרוככת לטובת בעיות הדיור ונגד האינטרסים של הקבלנים.
גבי גולן
¶
יועצים חיצוניים עובדים בימי שישי. הם יכולים לעבוד גם במוצאי שבת. זאת אומרת, מדובר על חודש.
גבי גולן
¶
יתרה מזאת, אני גם רוצה להתייחס להצעתו של חבר הכנסת חנין, מדובר פה על שישה יועצים שחייבים לתת את ההתייחסות, ברגע ש---
גבי גולן
¶
נכון. עכשיו, כשאנחנו אומרים: מהר ככל האפשר, בעצם יש פה שישה אנשים שעובדים וסביר להניח שאחד מהם, מהר ככל האפשר, ימצה את כל השלושה חודשים.
לכן, בסיכומו של יום, מה שאתה מציע זה לא מהר ככל האפשר, אלא זה שלושה חודשים. צריך לשים את הדברים על השולחן. אם אנחנו מדברים על שלושה חודשי עבודה, אנחנו מדברים על ארבעה חודשים.
דב חנין
¶
לא, לא אמרתי שלושה חודשי עבודה אדוני. אני אמרתי שלושה חודשים, אני הלכתי לקראתכם. אמרתי – מהר ככל האפשר – ושלושה חודשים. המילה עבודה נמצאת אצלכם.
היו"ר כרמל שאמה
¶
מדובר בשרשרת אספקה שמהירותה היא בהתאם לחוליה האיטית ביותר. עכשיו, מספיק שאחד ימצה את הזמן, גם אם האחרים באמת יתאמצו כהוראתך, לעשות את הדברים במהירות האפשרית, זה עדיין אנחנו נגיע לזמן שהוא בעצם, כמוש אמר חבר הכנסת אייכלר, פשוט מעקר את תכלית החקיקה.
רפי אלמליח
¶
נציג המינהל, רפי אלמליח. אנחנו יוזמים הרבה תוכניות ומה שמופיע כאן ב-21 ימי עבודה, זה באמת זמן שמספיק. כל הזמן שהיום אנחנו נתקלים בו מעבר לזה, זה זמן שהתוכניות ממתינות לבדיקה ולא זמן שבאמת צריך לבדיקה עצמה.
היו"ר כרמל שאמה
¶
תודה רבה. כן, כל אחד מהדוברים שיציג את עצמו לטובת מאות אלפי הצופים שצופים בנו עכשיו בערוץ הכנסת.
ערן ניצן
¶
ערן ניצן, סמנכ"ל התאחדות הקבלנים. ברשותך, רק במשפט אחד, אני לא ארחיב, על דברי הפתיחה של חבר הכנסת חנין. 160,000 זה מספר שנזרק ממשרד הפנים. יושבים פה נציגי מינהל מקרקעי ישראל, זה נבדק, זה לא נכון. זה לא נכון. יש שם תב"עות מאושרות עם תנאים.
ערן ניצן
¶
לאף אחד אין את המספר הנכון יותר. תב"ע מאושרת היא לא תב"ע שאפשר להתחיל לבנות בה, חבר הכנסת חנין, כי יש בה תנאים.
דב חנין
¶
לא, אבל השאלה היא איפה הכשל, זה הויכוח הגדול, אדוני נציג הקבלנים. זה הויכוח הגדול, איפה הכשל נמצא.
גיל גן מור
¶
עורך הדין גיל גן מור, האגודה לזכויות האזרח. אדוני, כולנו מסכימים שהמהירות היא חשובה, אבל גם יש אינטרס ציבורי גם באיכות של תוכניות ואנחנו חוששים ש-21 ימים זו תקופה מאד בעייתית. אמר מקודם ד"ר גולן שמי שלא יעמוד בזמנים ייקרא לסדר וכו'. כשאנחנו מדברים על יועצים פרטיים, אז ברור שהאיום הזה הוא לא רק לקריאה לסדר, אלא פשוט גם שלא יעסיקו אותם שוב ובתשריט הזה נראה שיותר סביר שבמקום שיעשו עבודה רצינית, כולל אלטרנטיבות תכנוניות, מה שיקרה זה שהם יגישו בתוך לוח הזמנים, חוות דעת דלה ולא מספיק מקצועית.
ולכן צריך לפחות, במקרים מסוימים, לתת הארכות מועד. אם מישהו מראה שהוא באמצע הכנת חוות הדעת והוא צריך עוד זמן – לא לחייב אותו להגיש משהו שהוא לא ברמה מספיק טובה – מהחשש שיבולע לו.
ישראל אייכלר
¶
אפשר להחליף אותו. אם הוא לא מספיק שלושה שבועות, לא מספיקים לא, הוא אדם חיצוני, רוצה לקבל כסף ---
גיל גן מור
¶
הוא רוצה שיקראו לו עוד פעם, הוא יועץ פרטי. צריך לתת לו אפשרות לפחות להארכת זמן, אם הוא מראה שהוא עבד כמו שצריך ---
היו"ר כרמל שאמה
¶
אם הוא לא יעשה בזמן, לא יקראו לו יותר ואם הוא יעשה משהו בזמן ורע, גם כנראה שלא יקראו לו יותר. הוא צריך להשתדל לעשות ---
ישראל אייכלר
¶
אם תיתן לאדם לא מקצועי ורע עוד שלושה שבועות, אז הוא יסחב עוד שלושה שבועות ויגיש חשבון של שעות נוספות.
היו"ר כרמל שאמה
¶
הכל תלוי בכמה אתה מבין שאתה חייב לעמוד בזמנים וכל מי שהיה בצבא, מבין את זה. אומרים לך: תגיע מפה לפה בשתי דקות, אתה אומר – זה בלתי אפשרי – אבל כשאתה מבין שאתה חייב לעשות את זה – אתה עושה את זה.
אבישי ברוורמן
¶
זה לא רק הצבא, לכן עמידה בלוח הזמנים זה דיסציפלינה שתלויה לא רק בצבא, גם באזרחות יש. במערכות בירוקרטיות פוליטיות סבוכות - היא לא קורית - אבל בשוק הפרטי, באקדמיה. הצבא זה לא הדוגמא היחידה, כי בצבא יש גם ---
אבישי ברוורמן
¶
אני לא אלוף, דורון, אני רק סגן. חבר הכנסת דורון הוא מפקד סיירת מטכ"ל לשעבר, הוא יודע שאני צודק.
אשר כהנא
¶
אני מאיגוד המתכננים בישראל ואנחנו אלה שמייצגים את אלה שמתכננים ועושים את התוכניות ואלה שיכתבו כנראה את חוות הדעת ואלה שיבדקו את התוכניות ואלה שיתנו את חוות הדעת המקצועיות. אני חושב שיש פה איזה שהוא חוסר הבנה לגבי המטרייה, בכלל על מה מדובר. זה לא חוות דעת משפטית. אתה לא יושב, קורא איזה שהוא מסמך ואומר: נראה לי, טוב, אני אחפש אותו בתקדים, 21 יום, יש לי מספיק זמן לכתוב. זו בדיקה אמפירית. צריך לבדוק דברים עובדתיים. לעשות מסמך חוות דעת סביבתית, צריך ללכת לשטח, להתחיל לבדוק. צריך לכתוב חוות דעת חברתית, צריך לעשות סקר של מה יש בסביבה ומה המשמעויות.
כדי לעשות חוות דעת תחבורתית, גם צריך לעשות הרבה יותר מזה. לגבי פרוגראמה של כמויות ומה הצרכים ואיזו אוכלוסייה צריכה להיות. לבדוק את תחזיות האוכלוסייה, מה תחזיות הגידול. זה דברים שצריכים לבדוק, צריך ללכת ולהשיג מסד נתונים.
דברים כאלה אי אפשר לעשות פשוט ב-21 יום. כבר יש דבר גדול בהצעת החוק הזאת, שאני חושב שהוא גם במידה מסוימת, מיושם ברפורמה, שיש היום כשל. אני מסכים שיש היום כשל, כי היום בסופו של דבר הבדיקה המקצועית לא נעשית לא בחודשיים ולא בשלושה וגם לא לפעמים בשנה. מכיוון שמה שעושה הוועדה, שאין לה כוח אדם, היא אומרת: תנאי להפקדה, תתנו למשרד המשרד הבריאות, תתנו לרשות הניקוז, תפנו ל-20,000 גורמים.
אשר כהנא
¶
נכון. ואז אתה ניגש לאחד והוא לוקח לו חודשיים עד שבכלל הוא מסתכל ואז אתה כותב לו עוד מכתב ואז אחרי חודשיים הוא עונה לך ואחרי זה, כשהוא עונה לך, אתה צריך לפנות עוד פעם לכל ה-37 אחרים, כדי שיבואו ויסתכלו מה הוא עשה, האם זה עכשיו תואם, כי משרד התחבורה אמר – תזיז קצת את הכביש לפה – ואז פתאום קק"ל נחרדת, מה זה לפה? יש פה עצים. עצים בוגרים וכך הלאה וכך הלאה.
אז יש פה משהו גדול, שיש פה שישה יועצים שבאים ומסתכלים, אבל ---
אשר כהנא
¶
חלק גדול מחברי איגוד המתכננים בכלל עובדים בממשלה, ברשויות המקומיות ובוועדות המקומיות וגם כמובן יש את הסקטור הפרטי. אז אנחנו בכלל אין לנו אמירה לעניין הזה אם זה סקטור פרטי או סקטור ציבורי. זה בכלל לא העניין. העניין הוא שתעשה עבודה טובה ושתעשה בדיקה מעמיקה ושבסופו של דבר, כשהוועדה תקבל החלטה, היא תקבל החלטה מודעת, על בסיס נתונים אמיתיים. אחרת זו עלולה להיות בכייה לדורות. זו אולי הוראת שעה ל-18 חודשים, אבל את התוצאות של התכניות האלה, שיאושרו ב-18 חודשים, אנחנו נראה עוד 50 שנה ועוד 100 שנה.
גבי גולן
¶
קודם כל, אני לא יודע, אבל נראה לי שהמציג לא קרא את הצעת החוק ולא ראה את הבדיקות המוקדמות ואת הדרישות להגשת תכנית. יועץ לא צריך לעשות סקרים ולא צריך לצאת לשטח לבצע שם אי אילו מדידות וקידוחים ודברים מעין אלה. הכל כמובן יידרש בבדיקה המוקדמת. לא תיכנס תכנית אם לא כל הסקרים וכל הנתונים הנדרשים לגבי אותה תכנית, לא יוגשו יחד עם התכנית.
אנחנו סבורים שיועצים חיצוניים יכולים תוך חודש, להגיש חוות דעת מקצועית, עניינית. פנינו למתכננים חיצוניים, שהם פנויים לנושא. נוכל גם לעבות את מספר ה---
דב חנין
¶
איפה כתוב שהם פנויים? כתוב שהם משוק הפרטי, למה אתה חושב שהשוק הפרטי האנשים לא עובדים? אין להם קליינטים אחרים?
גבי גולן
¶
כי הסברנו פה בישיבה הקודמת את נוהל ההתקשרות עם יועצים חיצוניים. יועץ חיצוני, כשמתקשר כדי לתת ייעוץ, בין היתר מתחייב לתת את מספר השעות הנדרש, המינימאלי, כדי לתת את ההתייעצות. אנחנו מכירים היטב את היועצים שמייעצים לממשלה ומגישים שעות בשפע, לפעמים יותר שעות מאשר בכלל קיים ביממה ובסיכומו של יום, אני חושב שחייבים לשמור גם על כספי ציבור, חייבים גם לקבל את חוות הדעת המקצועיות – בזמן המתאים – כפי שנדרש בסקטור הפרטי – באיכות המתאימה – כפי שנדרש בכל מקום ואנחנו נעשה את זה, במקרה הזה.
דורון אביטל
¶
אפשר רק להבין את לוחות הזמנים? סליחה, מר גולן, להבין את לוחות הזמנים. יש 45 ימים מהרגע שנקלטת התכנית ו-21 יום מתחילים לספור אותם ממתי?
גבי גולן
¶
יש לי פה, אני אעביר אליך עוד מעט גנט מאד מסודר. הנוהל, כפי שהגענו אליו עד היום, זה שהתכנית מתקיימת בה בדיקה ראשונית של עמידה בתנאי סף. לאחר שהעמידה בתנאי סף אושרה, מתכנן המחוז, שביצע את הבדיקה בעזרת כוח מקצועי שנתנו לו, מעביר את התכנית ליועצים השונים. יש לו שלושה ימים לעשות את זה, בהנחה שהוא מעביר את זה דרך הדואר, או דרך שליח, לכן נתנו שלושה ימים. לאחר מכן אנחנו מתחילים לספור את אותם 21 יום שבהם היועצים עובדים, 21 ימי עבודה.
גבי גולן
¶
הוא לא יכול, כי הסברתי, מדובר פה על עובד מדינה, מדובר פה על אדם שנמצא תחת ביקורת של המנהל שלו ואם אנחנו נראה שהוא, בעזרת הכוח המקצועי הנוסף שנתנו לו - מושך את הזמן יותר מהנדרש - אנחנו נקרא לו לסדר.
תראו, אנחנו לא רוצים לעשות סנקציה על עובדי מדינה, שהם למעשה נאמנים של הוועדה, של הוד"ל ולכן הוא ייקח את הזמן הנחוץ לו, אנחנו מעריכים שהוא יעשה את זה ביעילות רבה.
דב חנין
¶
אני לא כל כך מבין איך הדברים שאדוני אומר מתיישבים עם סעיף 12. אם לא צריך סנקציה למתכנן המחוז, למה כתוב בסעיף 12 – "מתכנן המחוז יגיש לחברי הוועדה, לא יאוחר מארבעה ימי עבודה לפני מועד הדיון"?
ישראל אייכלר
¶
לא שאלתי על סנקציה. כאשר חבר הכנסת אביטל רוצה לדעת את משך הזמן שאדם מגיש תכנית, לא חישבתי את הימים שהמתכנן מחזיק את זה במשרד שלו ואמרתי לחבר הכנסת אביטל שייקח בחשבון שזה יכול לקחת עוד כמה חודשים, או עוד כמה שבועות, עד שהמתכנן יאשר את התכנית להגשה.
דב חנין
¶
המסר של סעיף 11, אדוני יושב הראש, הוא מסר ליועצים המקצועיים – תמהרו – ואם יש צורך – תחפפו. המסר שהחוק מעביר למתכננים הוא – תמהרו – זו הדרישה שלנו. אם אין ברירה – תחפפו – זה המסר של החוק.
דורון אביטל
¶
כן, עד 14. אז זה 14 ואחר כך יש לי 3 ימים, אחר כך 21 ואז יש לי את יתרת הזמן ומה קורה אחרי האישור של ה-21 ימים?
גבי גולן
¶
אחרי הגשת המסמכים של היועצים, צריך מתכנן המחוז לעשות אגרגציה של כל חוות הדעת, להכין חוות דעת נוספות, לקראת הדיונים בוועדה. חברי הוועדה מקבלים גם הם את אותם הנתונים, הם צריכים זמן לעבד אותם. לכן קבענו 45 יום.
דורון אביטל
¶
אז אתם קבעתם מסגרת של חודשיים, כאילו, בוא נאמר שמרכיב הזמן המכונן של כל התכנית הזאת, שחודשיים מהרגע שעולה רעיון או תכנית אפשרית, עד לאפשרות של לשחרר אותה ---
גבי גולן
¶
אחרי זה יש לנו עוד דרך ארוכה, אנחנו צריכים להפקיד את התכנית אם היא עברה, יש עררים, אם זה קרקע חקלאית, אנחנו נדבר על זה בהמשך.
איריס פרנקל-כהן
¶
למעשה, אין מניעה גבי, א' מבחינת לוח הזמנים מתי היועצים מתחילים לעבוד, אני שמחה שאמרת שזה מיום קבלת ההודעה, כי בנוסח כתוב יום הקליטה וזה דווקא אחד הדברים שצריך לתקן, להגיד שזה מיום קבלת ההודעה על הקליטה ומפה מתחילים להיספר הימים.
עכשיו, יש משחק בתוך ה-45 יום, מכיוון שמתכנן המחוז צריך בעצם להוציא חוות דעת תכנונית, שמסתכלת על שורה של עניינים. אחד העניינים האלה זה באמת להתייחס לאותם היבטים תכנוניים שונים, שמועלים מתוך חוות הדעת.
לכן, בתוך הסיפור הזה אין בעיה לספק, עם הימים. במקום 21 יום למשל, אני לא רואה שום בעיה להאריך את זה ל-30 ימי עבודה. אנחנו מדברים על 45 ימי עבודה להכנת חוות הדעת התכנונית, אנחנו מדברים על 30 ימי עבודה למתן חוות דעת, שעל בסיסה יכול המתכנן לעבוד. עדיין נותר לו פרק זמן של 11 יום עד הדקה שהוא צריך להגיש את זה לחברי הוועדה.
גבי גולן
¶
רבותי, כמו שניסיתי להסביר פה, יש פה יועצים שמקבלים שכר לא נמוך לכל שעת עבודה. יש להם מספיק זמן, לטעמי, כחודש, לבוא ועבוד על התכנית. עכשיו, אנחנו לא יכולים לבוא לחברי הוועדה לומר, הנה החומר, יש בעוד יומיים ישיבה, לא ניתן לכם זמן ללמוד אותו. יתרה מזאת ---
איריס פרנקל-כהן
¶
כי גם זה תלוי במתכנן המחוז, כמה עמוסה הערימה שלפניו, אבל בעיקרון, החובה שלו היא להגיש את זה ארבעה ימים לפני הדיון לחברי הוועדה ואז מן הסתם יש להם ארבעה ימים לקרוא את זה ואין בעיה שיהיו לו 11 ימי עבודה כדי ללמוד את החומר הזה ואז אתה כבר מגיע ל-30 ימי עבודה, שזה כבר חודש ושבוע, חודש וקצת יותר.
איריס פרנקל-כהן
¶
אנחנו מנסים לראות שיהיה פרק זמן הגיוני לחוות הדעת. אגב, יש חוות דעת שדורשות הרבה פחות זמן, אבל יש חוות דעת, בעיקר חוות הדעת הסביבתיות, שמסתכלות על מגוון של תחומים ואגב, בזמן הדיונים ברפורמה, הגיע מתכנן והבהיר את הקושי בהכנת חוות דעת כזאת, שאתה צריך בעצם להיעזר באחרים. כלומר, כשאתה מבקש חוות דעת סביבתית, אתה לא מדבר עם אדם אחד. מאחורי אותו אדם יכולים להסתתר חמישה מומחים אחרים. הוא צריך לעשות את האגרגציה גם אצלו במשרד.
גבי גולן
¶
יועץ סביבתי הוא לא איש רשות הטבע, הוא אדם שתפקידו לתת עובדות. יכול להיות שהוא דווקא בעד בנייה והוא רוצה לבנות כמה שיותר, אבל בסופו של דבר הוא צריך לכתוב דו"ח.
גבי גולן
¶
לא, אני טוען דבר מאד פשוט, אנחנו, מזה 10 שנים, מקיימים הליך של הוועדה לתשתיות לאומיות. אנחנו עובדים עם יועצים חיצוניים, כולל אדריכלים, כולל אנשי סביבה, כולל טבע וכל הנדרש לדבר. אם תהיה תכנית שיהיה צורך להתייעץ עם אדם שמבין בציפורים, אז מתכנן המחוז יתקשר גם עם יועץ שמבין בציפורים. הרי אפשרנו לו שם להתקשר עם יועצים נוספים, כפי שיחשוב לנכון.
בפועל, אנחנו סבורים, וזה עובד היטב בות"ל, תוכניות מאד גדולות, בניית תחנות כוח, כבישים מאד גדולים, נמלים ועומדים בזמנים.
גבי גולן
¶
ואנחנו מקבלים תוך זמן קצר, תוך חודש, כולם כל הזמן מזכירים 21 יום, אני מסביר וחוזר ומסביר שזה חודש עבודה. אני חוזר ומסביר שיועצים חיצוניים עובדים גם ביום שישי, עובדי מדינה בשלב זה - לא. אני חוזר ומסביר שאם יידרשו יועצים חיצוניים נוספים, לעניין מסוים, יתקבל. אני רוצה לומר שבות"ל, בדרך כלל, אנחנו מקבלים את חוות הדעת בתוך חודש ואפילו פחות.
אבישי ברוורמן
¶
אדוני יושב הראש, שמאי אסיף, אדריכל, מתכנן, הוא ישב בחוק השני של התכנון והבנייה. בנושא הזה, שהוא לא כל כך ..., הוא תמים דעים או שהוא בעמדת ה---
אבישי ברוורמן
¶
כי אני מסתכל, יש כמה אנשים שהם בעלי, תסלחו לי רק, אני נשוי לאדריכלית, כמה אנשים שהם בעלי מקצוע פה, גם במובן המקצועי ושהם מתעסקים באמת בבנייה ואני יודע שדורון הוא לא, יעקב מעצם עיסוקיו הוא לא ---
אבישי ברוורמן
¶
כן, נכון, אתה צודק, סליחה. ישראל ויעקב זה אותו דבר. כרמל בקיא, אבל גם הוא עורך דין. מי פה בעל מקצוע באמת שהתעסק בדברים האלה?
אבישי ברוורמן
¶
מעניין אותי פשוט דעה, כי הרי חוץ מהייצוג, אנשים רוצים שדברים טובים יקרו, נכון? אז אני שואל פה בעל מקצוע.
רפי אלמליח
¶
אני מתכנן ערים ואנחנו בקידום ביום יום, מול הוועדות. אני מעסיק עשרות ומאות יועצים. כל הבעיות שהם נתקלים בהן, זה בעיות שבמשרדים הרלבנטיים לוקח זמן לענות להם. ברגע שהם יוכלו, יבואו בשם תכנית כשיש בחוק לוחות זמנים מסודרים, העבודה עצמה תכלס לא לוקחת את הזמן. הבעיה זה לוחות הזמנים שהמשרדים עובדים ואם משרדי הממשלה ----
אסף קשטן
¶
אני מבקש אם אפשר, שמי אסף קשטן ממרכז המועצות האזוריות. אני אדריכל במקצועי, עוסק בתוכניות מתאר סטטוטוריות כ-30 שנה. אני מבקש לתמוך בדברי עמיתי, פינחס כהנא ---
אסף קשטן
¶
אשר כהנא, נציג איגוד המתכננים, שאני גם חבר בו. אני חושב שאיגוד המתכננים כנראה שקל בכובד ראש, מפני שלי החודשיים האלה שהוא מדבר עליהם, נראים ממש מינימום שבמינימום. גם בדיקה של מרחב פיזי, סטטוטורי, גם בדיקה של נתונים סביבתיים וכו', לדעתי פה צריך לפחות להכפיל את הזמן.
גבי גולן
¶
אני דוקטור, תואר שלישי, מטעם האוניברסיטה העברית מהמכון ללימודים עירוניים וההתמחות שלי היא בתחום התכנון והבנייה. עכשיו, יש בעיה, דרך אגב, בפרופסיה הזאת שהיא לא כל כך מוגדרת, אבל זה בעצם נתוני ההשכלה, אבל יש לי הרבה מאד ניסיון והרבה מאד זמן ישבתי בוועדות וראיתי. בעיה העיקרית היא שבודק תוכניות או אדם שעוסק בהכנת חוות הדעת, יש לו נניח 15 מטלות על השולחן, יש לו 15 תכניות והוא בעצם סימולטאנית, נדרש לתת תשובה להרבה מאד שאלות ולכן הוא בודק סימולטאנית, או עוסק, שולח מכתב על התכנית הזאת, שם אותה בצד, לוקח את התכנית הבאה, שולח עוד מכתב למשרד אחר על התכנית הזאת, שם אותה בצד.
ולכן אנחנו הלכנו פה למסגרת שבה אותו אחד יש לו תכנית אחת על השולחן. זה הדבר שהוא צריך לעסוק בו מהבוקר עד הערב. לגבי נתונים, כפי שאסף הזכיר פה, נתונים סטטוטוריים ונתונים אחרים, הם בעצם חלק ממסכמי ההגשה של התכנית. זאת אומרת, אין צורך לצאת מחדש ולבדוק מחדש נתונים. אני אומר עוד פעם – ככל שהתכנית תהיה יותר מסובכת – היא תידרש, עם הגשתה, להגיש יותר ויותר מסמכים שיבהירו את המצב הקיים.
הדבר האחרון ---
אבישי ברוורמן
¶
גבי, אדוני יושב הראש, הוא ענה לשאלה. אסף הוא בעל מקצוע ואתה בעל מקצוע. אנחנו יודעים שיש לכל אחד לפעמים ... אחד בא מכאן וגם נקודות מבט. מדוע אתה חושב, שעם ניסיונו, מה האינטרס שלו שזה יהיה חודשיים ולא 21 יום?
אבישי ברוורמן
¶
לא, אני מבין, אבל מדוע הוא חושב שבכל זאת, השלושה שבועות הנוספים או משהו כזה, או החודש, הוא קריטי, שהוא יכול להביא לתקלות. אתה יכול לראות את נקודת המבט שלו?
גבי גולן
¶
נקודת המבט היא פשוטה מאד, אם אתה לוקח יועץ מקצועי שמפנה את זמנו ועובד בשביל המדינה, אז אנא, שייתן את התוצרת בזמן, כפי שנדרשת. חודש ימים זה הרבה מאד זמן, התוכניות, כפי שהדגשתי ואני מדגיש את זה בפעם העשירית, יוגשו עם כל המסמכים. אם המסמכים הנדרשים, לגבי המצב העובדתי של התכנית, לא יהיו מספקים, נכונים וכן הלאה, התכנית הזאת תידרש, או מגיש התכנית יידרש לתקן את המסמך הזה, הזמן של הספירה יהיה רק מזמן שכל התיקונים יתבצעו.
אני חושב שאנחנו יכולים להיות יעילים. מדובר פה על יעילות.
דב חנין
¶
תודה, אדוני יושב הראש. אני חושב שאנחנו נמצאים במצב קצת קשה, כי אנחנו רוצים להחליט החלטה על מבנה שקיים בקומה השלישית, כשעוד לא החלטנו איך נראית הקומה הראשונה והשנייה. יש ויכוח מאד גדול על השאלה האם אנחנו רוצים שהיועצים המקצועיים יהיו יועצים מקצועיים שהם אנשי מדינה, עובדי מדינה ואם הם עובדי מדינה, אז ממילא המדינה מנחה אותם ואומרת להם: אדוני, יש לך חודש, תעשה לי את זה וככה זה עובד במערכת המדינה.
אחד הויכוחים המהותיים שיש לגבי החוק הזה, זה הרצון להפריט החוצה את היועצים המקצועיים, שיש איזה שהוא ויכוח קשה שלי איתם, לא רק בהיבטים של לוחות זמנים, אלא אני חושש מניגודי אינטרסים, מהמון המון בעיות. אם היינו מחליטים מראש בסעיף 7, שמדובר ביועצים חיצוניים, אז יש טעם לויכוח שלנו. אז נגיד 21 יום, 35 יום, צריך לקבוע להם ככה, צריך לקבוע אחר, אבל אולי, דעתי בוועדה הזאת היא דעת רוב? אולי רוב חברי הוועדה חושבים כמוני, שהייעוץ צריך להינתן על ידי עובדי מדינה, שהם אנשי המערכת ועליהם גם אנחנו סומכים, כי הם לא קשורים לשוק הפרטי ולאינטרסים בשוק הפרטי.
לכן, אדוני, אני לא רואה הרבה טעם להחליט החלטות בסעיף 11, כל עוד שלא החלטנו החלטות לגבי סעיף 7. אז אולי אדוני יחזור להצבעה על סעיף 7 ואז נדע איפה אנחנו עומדים שם ונוכל להתקדם.
ענבל קורן
¶
טוב, אז שאלו לגבי ניסיון, שמי ע נבל, אני מהחברה להגנת הטבע. מעבר להיותי מתכננת ערים וההתמחות שלי זה בכלכלה אורבאנית, אני גרה בדירה ול"לית ואני יכולה להגיד לגמרי, מהניסיון הפרטי שלי, שאין ספק שהמהירות גברה על האיכות בכל תשתית בדירה.
אני מבינה את הצורך במהירות. אני בקו הגיל שדורש היום את הדירות הללו ואני חושבת שמהירות זה חשוב. אני חושבת שגם נכון להגיד לוחות זמנים ברורים. הנקודה היא, שכל מתכנן ערים יודע שכל תכנית צריכה גם להציע גמישות מסוימת, בהתאם למורכבות שלה ומה שאני חושבת שהדיון פה לא דיבר, זה בכלל על איזה שהוא מנגנון שמאפשר את הגמישות הזאת ובעצם מציע, במידה שמתכנן המחוז, או כל סמכות שאתם מדברים עליה, רואה שחוות הדעת שהוא מקבל, לאחר 21 יום, נעשו בחופזה וזה קורה וזה לא בגלל שהיועץ לא מקצועי, או לא בגלל שהוא עמוס, כי זה קורה. כי יש בדיקות אמפיריות ומעבר ללקרוא את המסמכים המקדימים ואת חוות הדעת המקדימות, יש דברים שגם צריכים עדכון עד שהם מגיעים למי שבסופו של דבר עושה את האגרגציה.
ענבל קורן
¶
כן, למשל, בעברי עסקתי בתכנון תחבורה. אני דווקא לא הולכת לנושא הסביבה, כי הם תמיד מעוררים איזה שהוא גל אנטגוניזם או הפוך. בעברי תכננתי במשרד התחבורה ועד שמגיעים כבר לשלבי הסיום של הבדיקות, צריכים לעדכן את ספירות התנועה ולבדוק מה היה כושר המינוע וכושר הנשיאה של אותו צומת או מחלף למשל, זה דוגמא הכי קטנה שיש. זה בדיקות שלוקחות עוד חמישה ימים, עוד, אני מדברת על שעות אפילו.
ולכן אני חושבת שאם אתם מדברים פה על הצעת חוק, אתם חייבים גם להכניס מנגנון לגמישות וזה אומר שאם איזה שהוא בר סמכא אומר: אני קיבלתי חוות דעת שאין לי ספק שדורשות עוד יומיים, עוד שבוע, עוד שבועיים, אני חושבת שהמנגנון הזה חייב להיכלל בהצעת החוק.
גבי גולן
¶
דיברו קודם על חוקי פרקינסון. החוק הראשון של פרקינסון אתה יודע מה הוא, הוא בעצם אומר שהעבודה תמיד מסתדרת בזמן שמקוצב לה, אז זה החוק הראשון.
גבי גולן
¶
לא, רבותי, אני אומר עוד פעם ואנחנו ממש נחרצים בנושא הזה. יש פה יועצים חיצוניים - מי שלא יהיה טוב – לא יעבוד. מי שלא יעמוד בלוחות הזמנים – לא יעבוד וכל הסיפור שמספרים לנו פה שעוד יומיים ישפרו באופן דרמטי את חוות הדעת, אני בניסיוני הדל, אני כמובן אין לי ניסיון רב כמו שלאחרים, אבל אני עדיין ---
אבישי ברוורמן
¶
לא יודע היום, בבוקר שחיתי יום מדי אני חושב, המים ערפלו אותי. אני מוכרח להגיד לך, אני בעוונותיי לא הייתי מודע לבנייה. הובלתי, כשהייתי נשיא האוניברסיטה, 32 פרויקטים גדולים בלמעלה ממיליארד דולר ואני אומר לך, שאני לא הייתי תלוי בממשלה כל כך ונלחמתי וכל הדברים ותמיד יש מקרים שבהם עוד דבר מגיע.
ולכן, השכל הישר ואני מסתכל כרגע על השכל הישר, אומר – קח את החודש הזה – אבל תן איזה continuous contract, מה שנקרא, שאם קוראים דבר שלא פתאום יהיה בית משפט. אתה נותן את העוד שבעה ימים, או דברים כאלה.
לכן, דרך הביניים, הנקודה של חבר הכנסת חנין היא נקודה אחרת, אבל בנקודה הזאת, אני חושבת שלא על הדבר הזה הרפורמה הזאת ולכן קצת יותר גמישות, כי החיים הם החיים. איך אומרים? אתה דיברת על חוק פרקינסון, על החוק הפיטרי, היותר גרוע קורה ואתה מכיר את החיים. אז לכן, עוד קצת גמישות ואתה גם מקבל את הגיבוי שאתה צריך לקבל.
היו"ר כרמל שאמה
¶
בואו ננסה רגע לחדד את הדברים. ב-45 ימים שיש, איך זה מתחלק? הרי הבדיקה המוקדמת לא נכללת בתוך 45 ימים. כי אתם תיארתם פה ---
גבי גולן
¶
רגע, הוא צריך להכין את כל הניירות לקראת הגשה, לאחר מכן הוא צריך להעביר את כל הניירות האלה לחברי הוועדה, לפחות 4 ימים מראש ולאחר מכן מתקיים הדיון. זאת אומרת ---
גבי גולן
¶
לא, אני מסביר, אם חוות דעת של, לצורך העניין, מתכנן תחבורה, נתן חוות דעת. לאחר שמתכנן המחוז עשה את כל האגרגציה, הוא רוצה השלמות. הוא פונה אליו בתוך אותם 17 יום, אומר לו תשמע: קח, אנא תתקן, אנא תוסיף את אותה ספירת תחבורה שבאותם שלושה שבועות הצומת השתנה ותחזור אלי ותביא לי את הנתון הזה. דווקא באותם 17 יום אנחנו, או 14 יום עבודה ---
היו"ר כרמל שאמה
¶
כלומר, אתה נותן שיקול דעת למתכנן המחוז. אותו אחד שאתה רוצה להשאיר לו זמן ופנאי, שיהיה לו שיקול דעת שאם פנה אליו אחד היועצים והציג בפניו נסיבות שמצדיקות הארכה, תהיה לו אפשרות להאריך ב-4 ימי עבודה נוספים. הוא יודע גם כמה הלחץ עליו, הוא יתחיל נניח בבדיקה הכלכלית, הוא יגיד רגע, את הסביבתית אני יכול לקבל עוד 4 ימים. בינתיים שילטש את העבודה שלו, ישלים אותה. אנחנו עדיין לא חרגנו ממסגרת הזמנים, הכל בתוך הפנימיות, אז אני לא מבין מה הבעיה.
גבי גולן
¶
אני אומר לחברי הוועדה דבר מאד פשוט, אנחנו נמצאים עכשיו בתחילת מסגרות הזמנים. הרי, אותן טענות יעלו בהמשך לגבי כל מסגרת זמן ---
גבי גולן
¶
זה בסדר גמור, אני רק אומר לך, אני אומר עוד פעם, אין לי התנגדות, אם אתם תחליטו את ה-21 יום, לתת אפשרות לתוספת שלא על חשבון ה-45 יום הכולל.
גבי גולן
¶
אבל אני רוצה לחברי הוועדה שזה ממילא קיים. זה ממילא קיים כי בעצם אותו מתכנן מחוז, בזמן אותם שבועיים שיש לו כדי להכין את התכנית, יכול לפנות חזרה לאותו מגיש חוות דעת ---
היו"ר כרמל שאמה
¶
אבל אדם לא יגיש. כשאדם חותם על חוות דעת, זה כבר מסמך, הוא מגיש חוות דעת מומחה. אם הוא לא מרגיש שלם איתה, אתה יוצר לו איזו שהיא בעיה. אם הוא רוצה עוד כמה ימים כדי להשלים אותה, במיוחד כשזה לא בא על שרשרת הזמנים הכללית, שלך, שזה הדבר ---
היו"ר כרמל שאמה
¶
וגם את זה אני מגביל אותו. אני אומר, הוא לא יוכל לתת לו הארכה עד 45 ימים, אלא עוד איזה פרק זמן שהוא ---
דב חנין
¶
אדוני, אפשר לקבל בנושא הזה עמדה מקצועית, או לא עמדה, או הצגת זווית מקצועית של המשרד להגנת הסביבה? הם נמצאים פה?
אבישי ברוורמן
¶
חבר הכנסת אייכלר אמר לי שבחרת את זה בגלל ש-17 זה טוב, אז אני אומר תמצא לך כ"ד וזה גם טוב.
ישראל אייכלר
¶
כל האומר דבר בשם אומרו, מביא גאולה לעולם, אבל כשהאומר מטיל את זה על מישהו אחר, זאת גאולה ממשית, כי הרעיון היה של אבישי, לא שלי.
אבישי ברוורמן
¶
לכן אני אומר, סיירת מטכ"ל חלק מהדברים הצליחה, חזק אכזבה, אז בואו ניקח את זה קצת גם לכיוון המתכננים.
גיל גן מור
¶
כל ועדה, או ככה לשנייה אולי הבנתי ממה שנאמר פה, כל ועדה תעסוק רק בתכנית אחת? היא רק תגמור תכנית אחת ורק אז היא תעבור לתכנית הבאה?
גיל גן מור
¶
אבל שוב, אם אין הגבלה של כמה תכניות ייכנסו לוועדה, והוועדה פתאום מסתבר שתעסוק ב-10 תכנית, שכל אחת 5,000 יחידות דיור ואתם צריכים להבין כמה מורכבות יש בכל תכנית כזאת של ניקוז, של ---
ישראל אייכלר
¶
אנחנו צריכים לזכור שהוועדה לא מתכננת, דיברת כל הזמן, אבל הוועדה סך הכל מאשר תכניות שלכם. היא לא צריכה לשבת ולתכנן.
גיל גן מור
¶
מה קורה אם היועץ המקצועי מסתכל על המסמכים שהוגשו במסגרת התכנית ואומר: לא בדקתם את כל מה שצריך – לא בדקתם חלופות – בסיס הנתונים נראה על פניו שגוי, מיושן ---
ישראל אייכלר
¶
הוא משכנע את הוועדה ויפסלו את התכנית. אם זה לא טוב, שיתחילו מחדש. אני לא רוצה שהגברת תגור בדירת ול"לית שהיא סובלת מזה כל החיים.
גליה בן שוהם
¶
שלום, אני כרגע פה נמצאת בכובע של פורום תכנון ובנייה של לשכת עורכי הדין, לשעבר הייתי מספר רב של שנים במשרד להגנת הסביבה. אני חושבת, בגדול אני רוצה להציע איזו שהיא הצעה שבעצם מנסה ללכת לכיוון של מ שכבוד יושב הראש מדבר עליו ואני רוצה להפנות אתכם לתקנות התכנון והבנייה, תסקירי השפעה על הסביבה. שם ליזם יש הליך ראשון, שהוא הליך של בדיקה בעצם של השלמות, של דרישה טכנית ופה יכול להיות שיהיה מצב שמצד אחד היזם שיידע שיש את ההליך הזה, הוא יגיש תכניות טובות יותר, כי הוא יידע שזה לא מצב שיכול להיות שבכל מקרה, אם הוא יגיש תכנית טובה או תכנית לא טובה, או מסמך סביבתי טוב או לא טוב, בכל מקרה הוא יעבור הלאה. זה יכריח מצד אחד את היזם בעצם להגיש תוכניות טובות ומצד שני, בעצם זה ייתן את הזמן ליועץ הסביבתי או ליועץ הכלכלי, או ליועץ המשפטי או כל מי שנמצא שם.
עכשיו, הרעיון בעצם בא ואומר, מתוך ה-21 יום לגזור זמן קצר, שבעצם ייתן את הזמן ליועץ הזה לבוא ולהגיד אם הוא צריך עוד השלמות. עכשיו, אם הוא צריך את ההשלמות, שה-21 יום האלה, יתחילו לאחר שהוא יקבל את ההשלמות, אבל אם הוא לא צריך את ההשלמות ובאמת התכנית טובה ומבחינת המסמכים שהוא קיבל הם טובים, אפשר בהחלט ללכת לכיוון למה שגבי אומר. ללכת לתת את ה-21 יום, אם התכנית טובה, החומר שהוגש על ידי היזמים ---
גליה בן שוהם
¶
כן, אבל אני רוצה לנסות להציע פה פתרון. זאת אומרת - הפתרון אומר – באמת ברירת המחדל היא 21 יום, מגישים מסמכים טובים, אין בעיות מכל הנושאים – סביבתיים וכלכליים – כל הבדיקות שנדרשות הן טובות, לרוץ עם זה. במידה שלא - לתת את הזמן הזה - שהזמן הזה ירוץ מהיום שהחומר שהוגש הוא חומר כמו שצריך, היועץ יכול להגיש חוות דעת כמו שצריך ומשם הזמן מתחיל לרוץ.
גליה בן שוהם
¶
אבל מתכנן המחוז לא יודע אם המסמך הכלכלי או המשפטי או הסביבתי שהוא קיבל, הוא מסמך טוב.
איריס פרנקל-כהן
¶
נכון. מה שאת אומרת זה שמתכנן המחוז, ראוי שישתמש ביועץ הסביבתי שלו, כדי לבדוק אם אכן ראוי לקלוט את המסמך הזה.
גיל גן מור
¶
אבל אז זה כבר לא קליטה טכנית, זו קליטה כבר מהותית שאתה מסתכל על התוכן ואומר, רגע, התוכן הזה לא מבוסס.
ענבל קורן
¶
ושוב, זה מחזיר אותנו לנושא שזה לא קליטה טכנית לגמרי, אלא זו קליטה מהותית שבודקת איכות ולא ---
היו"ר כרמל שאמה
¶
טוב, בואו נראה, אני אגיד לכם מה ההצעות שמונחות על השולחן ואם יש פה הסכמות, או רוב ברור, אז נוכל להתקדם. יש הצעה אחת של דב חנין לתקן את הסעיף כך שזה יהיה – 'במהירות האפשרית' או 'תוך 90 ימים', נכון?
דב חנין
¶
אדוני, נוכח הדיון שהיה פה, אני מוכן להצטרף להצעה שמייצרת מנגנון קצר יותר, עם אפשרות גמישות.
היו"ר כרמל שאמה
¶
אז מה שדיברנו זה המנגנון שיישאר כפי שהוא מוצע בחוק ויהיה למתכנן המחוז, מנימוקים שיירשמו, שיקול דעת להאריך את פרק הזמן שקבוע בסעיף 11, בעוד 7 ימי עבודה.
גיל גן מור
¶
אני לא רואה איך זה משפר. שוב, אנחנו עדיין, בעצם כל לוחות הזמנים האחרים מתקצרים ואנחנו נשארים באותו ---
היו"ר כרמל שאמה
¶
לא, מבחינת היועץ הזמנים לא מתקצרים, הם רק מתארכים. מי שמקצר לעצמו את הזמן זה מתכנן המחוז.
גיל גן מור
¶
מה שנאמר כאן זה לא מה שמוצע פה, כי מה שהוצע כאן זה כשיהיו השלמות, אז יתחילו לוחות הזמנים ופה מדובר על בכל מקרה שבעה ימים. אם יהיו השלמות, לא יהיו השלמות, זה לא משנה. הארכה היא תוך שבעה ימים. זה לא מה שמוצע.
גבי גולן
¶
זה מצמצם את הזמן של ההשלמות עכשיו, כי אתה בעצם נותן לו עוד שבוע. זאת אומרת שזמן ההשלמות מצטמצם לשבוע.
ענבל קורן
¶
שוב, אני חושבת שאתם צריכים, תקנות התכנון והבנייה לגבי תסקירי השפעה על הסביבה במקרה הזה, זה מנגנון שבדיוק זה מה שדובר פה. שלושתנו, ארבעתנו מדברים על המנגנון הזה. לקחת את המנגנון מתקנות התכנון והבנייה ופשוט לאמץ אותו.
דב חנין
¶
גברתי יכולה להציע קונקרטית, איך זה נראה? הצעה קונקרטית, כי אני חושב שרובנו רוצים להתכנס לכיוון הזה.
גיל גן מור
¶
מה שאנחנו זה שההשלמות הן היזם. זו אחריות של היזם אם הוא לא עשה את העבודה כמו שצריך בהתחלה, להשלים. אז זה לא יכול להיות בשבעה ימים של היועץ מטעם הוועדה, כשהוא עוד לא קיבל את החומר המתוקן. אם הוא אומר: צריך לעשות בדיקה כזאת וכזאת, לא עשית סקר כזה וכזה, מה קורה עם עודפי העפר, לאיפה הם הולכים. במסמכים שלך אין שום התייחסות.
גבי גולן
¶
רבותי, זה ממש, יש פה פשוט אי הבנה של התהליך. כשמקבל מתכנן המחוז את התכנית, הוא מתייעץ עם היועצים שלו. הוא בין היתר מעביר את התכנית לידיעת היועצים. זה לא שהוא קיבל ---
גבי גולן
¶
הבדיקה היא בדיקה טכנית, אם כל המסמכים נמצאים. אם אין פתרון לעודפי עפר, אז זו בדיקה טכנית. לא אומרים הפתרון טוב או לא טוב. אומרים: אנא, תן מסמך של פתרון לעודפי עפר, כי התכנית הוגשה ללא המסמך הזה. עכשיו, בפועל מתכנן המחוז עובד עם היועצים שלו, מתייעץ איתם, הם עומדים לרשותו. יפנו את שימת ליבו אם חסרים מסמכים ואנחנו חושבים, אני אומר את זה בפעם העשירית אולי, שהגיע הזמן שנעבוד ביעילות. אי אפשר לחכות לעוד דרישות ועוד יועצים ועוד ומתכנן המחוז פתאום לא מספיק אמין על האנשים פה ורוצים עכשיו שכל יועץ ויועץ יציג את דרישותיו. אנחנו נגיע למצב שגם ה-5 או 7 שנים שקיימות היום, לא יספיקו לאישור תכנית.
גליה בן שוהם
¶
יש לי פה את הסעיף בתקנות תכנון הבנייה, תסקירי השפעה על הסביבה. כמובן שהזמנים פה הם הרבה יותר ארוכים. זה נקרא – בדיקת התאמת התסקיר להנחיות - לצורך העניין בדיקת התכנית והתאמה:
יועץ סביבתי שהוגש לתסקיר, לפי תקנה 9(א) יודיע למגיש התכנית ולמוסד התכנון בתוך 30 ימים מקבלת התסקיר, על אחת מאלה:
1. התסקיר שהוגש עונה על ההנחיות והאמור בו ייבדק לפיהן.
גליה בן שוהם
¶
2. התסקיר שהוגש אינו עונה על כל ההנחיות, או שיש צורך בתיקונים והשלמות שיפורטו בגוף ההודעה.
3. התסקיר שהוגש לקוי באופן המחייב הכנת תסקיר חדש והגשתו, בשל אחת או יותר מסיבות אלה:
1. העדר מידע מהותי.
2. הצגת מידע מטעה.
3. הסקת מסקנות שאינן נובעות מהמידע הכלול בתסקיר ובממצאיו.
ואז זה ממשיך, מה מגיש התכנית צריך לעשות ונותן גם אפשרות להגיע לדיון והגשת ערעור, גם ליזם בעצם, במידה שהוא לא מסכים עם ההחלטה הזאת של היועץ הסביבתי.
ענבל קורן
¶
למעשה, המנגנון הזה מציע גם לוחות זמנים לבדיקה טכנית וגם לבדיקה מהותית ובעצם כשאנחנו מדברים בדיקת חלופות, זה לא רק האם הוא הציג חלופות – כן או לא. האם החלופות שהוא הציג הן ריאליות בכלל, האם החלופות הן לא סתם עורבא פרח. זו בדיקה מהותית שהיא לא רק צ'ק ליסט: תואם את ההנחיות, לא תואם את ההנחיות ולמעשה אני חושבת שהמנגנון הזה צריך להיות מותאם לפי לוחות הזמנים הזריזים שרוצים לקדם פה וזה בסדר, אבל כן צריכה להיות חלק בדיקה טכנית וגם מהותית. אחרי שמתקבלת ההודעה שהבדיקה, גם הטכנית וגם המהותית הושלמה, 21 יום לאגרגציה, לדעתי זה המנגנון.
היו"ר כרמל שאמה
¶
טוב. חבר הכנסת חנין, אתה עדיין רוצה שנצביע על הצעתך של ה-90 ימים, או שאנחנו מורידים אותה?
ענבל קורן
¶
הנה, היועצים המקצועיים של הוועדה יגישו למתכנן המחוז, בתוך 21 יום ופה השינוי שאני מציעה, לא מיום קליטתה של התכנית, אלא מיום דבר ההודעה כי לא נדרשות השלמות, חוות דעת שתכלול התייחסות להיבטי התכנית שבתחום מומחיותכם. כלומר, ה-21 יום יתחילו להיספר ---
איריס פרנקל-כהן
¶
במקום זה בעצם, בדיוק, צריכים לחזור לסעיף הקליטה. סעיף הקליטה כולל למשל דרישות הוועדה ודרישות הוועדה יכולות להפנות לדרישות לגבי אופן עריכת התסקיר. זאת אומרת שאז למתכנן המחוז יש אפשרות להתייעץ עם היועצים שלו, שיגידו, יעברו על אותם מסמכים, כי הוא לא יכול לעבור, הוא הרי לא יעבור על כל המסמכים.
איריס פרנקל-כהן
¶
בוודאי שלא ואז היועץ הסביבתי יפנה את תשומת ליבו שצריך פה א' ב' ג' וזה לא ייקלט אם זה לא יהיה שם.
ענבל קורן
¶
ולכן אני שוב חוזרת לנושא של סעיף 10, שהאם 14 ימי עבודה או כמה שזה יוצא בסך הכל. כי שוב, אני חושבת שלדבר על ימי עבודה זה נכון ולא לקחת בחשבון שאנשים צריכים לעבוד בשישי ושבת וחגים וכו'. אז להגיד 21 יום זה חודש, אני חושבת שנכון להתייחס ללוחות הזמנים כפי שהם מוצגים בהצעת החוק ולא לדבר באוויר בדיון על כללים.
איריס פרנקל-כהן
¶
אם אנחנו מוטרדים מאיכות הבדיקה, נקודת המוצא היא שהחומר שמונח בפני המתכנן, צריך להיות חומר ראוי, נכון.
איריס פרנקל-כהן
¶
כלומר, בזמן הקליטה ואז הוא הולך להיבדק. אני לא רואה את הטעם בהלוך ושוב הזה, כי בעצם אם אתה לא עמדת בתנאים ותסקיר ההשפעה על הסביבה לא ערוך כמו שצריך, ממילא זה לא ייקלט ואז לא יתחיל ה-21 ימים.
איריס פרנקל-כהן
¶
הוא לא יכול להסתכל רק על עצם קיומו של תסקיר, אלא התסקיר בודק את אותם דברים שצריכים להיבחן במקום המסוים הזה.
ענבל קורן
¶
לכן אני חושבת שצריך לחזור לסעיף 10 ולא לדבר על בדיקה טכנית. שוב אנחנו חוזרים למה שדיברנו קודם, אלא להוסיף שזה בדיקה מהותית.
ענבל קורן
¶
ואנחנו חוזרים להערה הקודמת. לפחות אני קונסיסטנטית לגבי העובדה ש-14 יום לבדיקה מהותית, הם לא רלבנטיים ואני חושבת שצריך לדבר באמת על נושא הקליטה.
היו"ר כרמל שאמה
¶
טוב, אנחנו מיצינו את הדיון בסעיף הזה. בואו נראה אם אנחנו יכולים להצביע עליו. הנוסח שהוצע לשנות את הצעת הממשלה לכך - שיהיה למתכנן המחוז שיקול דעת להאריך בשבעה ימי עבודה, מנימוקים שיירשמו – מקובל על חברה הוועדה?
היו"ר כרמל שאמה
¶
זה מה שאמרנו, נכון, אמרנו, בלי להרחיב את מרחבת הזמן, אנחנו רוצים לתת גמישות ליועצים ולמתכנן המחוז, לא לקבוע מועדים קשיחים לגמרי.
ישראל אייכלר
¶
אני רוצה לתת נתון שלא הועלה פה. לפי התיאור שהממשלה נותנת לנו לתכנית להאצת הבנייה, התוכנית הקצרה, הדרך הכי קצרה זה שלושה וחצי חודשים והדרך הארוכה יותר זה 330 שספרתי פה, שזה אחד עשר חודשים.
היו"ר כרמל שאמה
¶
הספירה שלך לא נכונה. הממשלה הציגה שמינימום זה שמונה חודשים, קצת פחות משמונה חודשים.
ישראל אייכלר
¶
כן. כך שהזמן הוא כבר, חייבים בתוך, כמו שאומר יושב הראש, בתוך מסגרת הזמן, להיות גמישים לגבי כל מה שהעליתם, אבל הכל בתוך מסגרת הזמן.
היו"ר כרמל שאמה
¶
בתוך מסגרת הזמן. אוקי, אז אנחנו נצביע על ההצעה של מתכנן המחוז, אני אתן אחר כך ליועצת המשפטית לנסח את זה במדויק. את הבנת את הרעיון. מי בעד הנוסח עם העדכון שהוועדה הכניסה לשבעה ימי עבודה נוספים?
פה אחד, אושר, אין מתנגדים, אין נמנעים.
הצבעה
בעד – פה אחד
נמנעים – אין
סעיף 11 התקבל
איריס פרנקל-כהן
¶
עוד לפני שעוברים, יש פשוט לקונה שקיימת בחוק. סעיף 10 מדבר על כך שצריך להעביר להערות מינהל התכנון וסעיף 12 מדבר על כך שצריך להתייחס להערות מינהל התכנון, רק לא כתוב מתי מינהל התכנון מעביר את ההערות שלו.
ולכן, נדמה לי שסעיף 11 זה המקום לציין גם כאן את פרק הזמן שאתה מקציב למנהל מינהל התכנון, הרי גם על זה צריך מתכנן המחוז להסתכל.
גבי גולן
¶
לא, כתוב. זה נכון, אבל מה שבעצם כתבנו, שכשיוגש החומר לוועדה, הוא יוגש יחד עם הערות מינהל התכנון.
גבי גולן
¶
תראו, הערות או חוות דעת היועצים, זה בעצם חובה. יש לנו שישה יועצים - חייבים לצרף גם הערה של יועץ - בדקתי את התוכנית ואין לי הערות. לגבי מינהל התכנון אמרנו, מעבירים את התכנית. אם מינהל התכנון בדק והוא לא רואה לנכון להגיב, אז הוא לא מגיב. אם הוא רואה לנכון להגיב, תזכרי גם שמתכנן המחוז כפוף מקצועית למנהל מינהל התכנון, כך שהוא ---
אילנה שפרן
¶
אז יש לו מקסימום, זאת אומרת יש הגבלה של זמן מקסימאלית, שאפשר עוד להוריד ממנה, אבל זה ברור שזה מוקצב בזמן של 41 יום. מיום הקליטה ועד יום חוות הדעת עוברים 421 יום, שבמסגרתם ועוד קודם לכן ---
היו"ר כרמל שאמה
¶
טוב, תדברו אחרי זה על זה. אני עצמי לא הצלחתי להבין על מה אתן מתווכחות.
סעיף 12, נא להקריא.
אבנר סעדון
¶
סעיף 12: הגשת חוות דעת של מתכנן המחוז
12.
(א) מתכנן המחוז יגיש לחברי הוועדה, לא יאוחר מארבעה ימי עבודה לפני מועד הדיון בתכנית, חוות דעת תכנונית בכתב הסוקר את כל אלה:
(1) עיקרי התכנית;
(2) עיקרי השינויים המוצעים בה בהתייחס למצב התכנוני הקיים;
(3) הוראותיהן של התכניות הגבוהות ממנה בסולם העדיפות של תכניות ומידת התאמתה של התכנית אליהן;
(4) השפעותיה של התכנית המוצעת על ההיבטים התכנוניים השונים הנוגעים לתכנית ולסביבתה;
(5) השטחים המיועדים למבני ציבור, לשטחים ציבוריים פתוחים, לתשתיות, לתחבורה ולחניה הנדרשים לצורך התכנית המוצעת, וקיומם בתחומה של התכנית ובסביבתה הקרובה באופן ובכמות הנותנים מענה לצרכים הנובעים מהתכנית;
(6) לעניין תכנית לדיור לאומי החלה על אתר המיועד לשימור בתכנית אחרת – שימור האתר;
(7) המלצותיו ביחס לתכנית, לרבות התייחסות לחוות הדעת של היועצים המקצועיים של הוועדה כאמור בסעיף קטן (ג).
(ב) המליץ מתכנן המחוז להפקיד את התכנית בשינויים, יפרט את עיקרי השינויים המוצעים על ידו.
(ג) לחוות דעת מתכנן המחוז יצורפו חוות הדעת של היועצים המקצועיים של הוועדה כאמור בסעיף 11; ראה מתכנן המחוז שיש צורך בחוות דעת מקצועיות נוספות, יצרפן לחוות דעתו.
(ד) התקבלו הערות מינהל התכנון לתכנית, יצרפן מתכנן המחוז לחוות דעתו.
גבי גולן
¶
מדובר פה על הכנה מקצועית ופה כמובן יש התייחסות מאד נרחבת למהות התכנית. אנחנו בעצם בונים את כל המסגרת כך, שבפני חברי הוועדה תעמוד תכנית בדוקה. יעמדו בפני חברי הוועדה כל הסוגיות הנדרשות לאותה תוכנית, כך שהוועדה תוכל בישיבתה, להכריע. כן, לא, או אם שינויים כאלה ואחרים שהוועדה תדרוש. נדבר על זה בהמשך.
אנחנו סבורים שההוראות הנכללות פה, יבטיחו שבאמת, כשתוגש תוכנית לוועדה, התכנית תהיה ברורה, הנתונים יהיו על השולחן, כולל נתונים הנדרשים לפסילת תכנית, אם התכנית היא גרועה, או לשינויה ולמיטב הבנתנו, עם כוח מקצועי מאד גדול שיעמוד לרשות מתכנן המחוז ואני מזכיר עוד פעם: אנחנו נתנו לו גם תקן נוסף, מיוחד לנושא הזה, תקן מקצועי בעל הכשרה, לפחות כפי שהחברים פה נמצאים, אנחנו סבורים שהתכנית תהיה לפחות ברורה וראויה להחלטה.
ענבל קורן
¶
אני רוצה לציין שסעיף קטן (1) ב-12 (א) מדבר על עיקרי התכנית וזה משהו שנתון נורא לפרשנות ואני חושבת שכדאי לפרט את זה ואני מקריאה, כדי שאחר כך, כשתשאלו אם להצביע –
לרבות אמדן צורכי הדיור בשטח התכנית והסביבה העלולה להיות מושפעת מהתכנית. אמדן צורכי הדיור יתייחס, בין השאר, ליחס בין מחירי הדיור להכנסה הממוצעת באזור; אחוז הדירות להשכרה ומיקומן; תמהיל גודל הדירות הקיים באזורים השונים; מקבלי סיוע בשכר הדירה ודיור ציבורי שבתחום התכנית; המלצות לגבי הכמות הנדרשת לדיור בר השגה; דיור ציבורי; דיור לאוכלוסיות עם צרכים ייחודיים; גודל הדירות הנדרש והיחס בין דיור בר השגה לשכירה ולרכישה.
כל מה שציינתי פה זה אחרי עבודה של הרבה מומחים בנושאי דיור ונדל"ן אצלנו ואנחנו חושבים שזה סוגיות שחייבות להיכנס להתייחסות, ברגע שאנחנו דנים בתכניות למגורים.
גבי גולן
¶
זאת אומרת, מה שאת רוצה להדגיש, שמעבר לנושא שההוראות הן כלליות לגבי בנייה, מכיוון שחלק ממצוקת הבנייה מתרכזת גם בצעירים ואוכלוסיות חלשות, שתהיה ספציפיקציה ברורה.
אבישי ברוורמן
¶
כי כוונת המחוקק שלא פתאום נמצא את עצמנו בבנייה לכל מיני אוכלוסיות שממילא יש להן אזורים מסוימים, שיש פה משהו שמדגיש אותו. זה הגיוני.
אבישי ברוורמן
¶
זה כמו שאנחנו למשל לדוגמא, אני חושב שממשלת ישראל או גם בנק ישראל, לא רק צריכים לקחת את הצמיחה בגירעון בתקציב, אלא גם להתחיל להכניס במסגרת המדדים שלהם, מדד עוני, שוויון ולעמוד בו.
ולכן יש משום מה היגיון, אני חושב, בדבר הזה.
ענבל קורן
¶
רגע ועוד הערה קטנה לסעיף 5, אני הדגשתי את המילה 'וסביבתה' ואני חושבת שצריך להוסיף סיפא: לצורך סעיף זה סביבתה - לא רק הסביבה הקרובה פיזית – אלא הסביבה בכללותה, שעלולה להיות מושפעת מן התכנית. כלומר, אם אנחנו מדברים על סביבה, זו סביבה מאד סובייקטיבית ומתכננים רבים בוודאי יסכימו איתי. זה לא רק סביבה פיזית, אלא באמת לדבר מה היא הסביבה המושפעת מתוספת הבינוי.
למשל, אם אנחנו מדברים על שטחי ציבור בראייה רחבה יותר, מעבר לקו הכחול של התכנית המדוברת, אז אם אנחנו מוסיפים אלפי יחידות דיור, שטחי הציבור - בין אם הם פתוחים – ובין אם הם ציבוריים – מן הסתם יושפעו ולכן אנחנו צריכים להגדיר שוב, באופן ספציפי ולא בכלליות, מה זה סביבתה הקרובה.
דורון אביטל
¶
כן. לחזק. אני חושב שהחשש שיש לגבי תהליכי הצעה כאלה, נובע משני דברים. אחד שזה ינוצל לרעה, נניח על ידי ספקולנטים, זה ברור.
גבי גולן
¶
לא, אבל הסברתי, הממשלה היא מגישה את התכנית. אני מקווה שלא תהיה ספקולציה של הממשלה, כנגד אולי ממשלה אחרת.
דורון אביטל
¶
והחשש השני כמובן, כשאנחנו מציעים תהליך, אנחנו שוכחים שיקולים שהם יותר רחבים, כמו סביבתיים וכו'. לכן אני חושב ששתי ההערות הללו הן יפות, הן כאילו יכולות לענות על שני החששות הללו ויהיה יפה לנסח את זה בתוך, לנסח משהו דומה, לאור הדברים שהגברת אמרה.
אשר כהנא
¶
הערה ראשונה באמת נוגעת להתייחסות מה צריך לכלול בחוות הדעת. אנחנו חושבים שהסעיף סל הזה, שאומר היבטים תכנוניים, זה קצת רחב מדי ולא ברור מה זה היבטים תכנוניים וצריך קצת לפרט ולכתוב במפורש – התייחסות להיבטים סביבתיים, חברתיים וכלכליים.
סוגיה נוספת שצריך להתייחס אליה, זה ייתכנות המימוש של התכנית ותרומת התכנית להגדלת ההיצע במקום שחסר היצע. זאת אומרת, כל המטרה היא שלא יבנו בסוף איפה שבכלל לא חסר היצע ואין ביקוש, אלא מקום שיש בעיה של חוסר בהיצע ושבאמת יש ביקוש עודף; וגם שבסוף לא ייווצרו, בנוסף ל-160,000 דירות שכבר מאושרות, אבל אי אפשר לבנות אותן בגלל שאין מט"ש – מכון לטיהור שפכים - ואין מחלף ואין זה, צריך להתייחס לייתכנות. מה הטעם בסוף לעשות עוד תכניות, כשבסוף אי אפשר לבנות אותן בגלל שיש כל מיני חסמים אחרים.
דבר נוסף שצריך להתייחס אליו בחוות הדעת, זה גם ההשלכות של התכנית על הכלכלה המוניציפאלית והיכולת של הרשות המקומית לתת שירותים לתוספת המגורים. כי לפעמים בונים, בונים, בונים, אבל לא חושבים מה הבסיס הכלכלי של אותה רשות מקומית, אם יש לה מספיק אזורי תעסוקה. כי בסופו של דבר דיור, תוספת הארנונה לא מספיקה בשביל לתת שירותי לאותה אוכלוסייה.
אשר כהנא
¶
כן. דבר נוסף שאני חושב שכדאי להכניס פה וזו הזדמנות, זה שבאמת באיזו מידה התכנית הזאת מתייחסת לעקרונות של בנייה ירוקה. בנייה ירוקה זה לאו דווקא לא בנייה, זה בנייה אבל שהיא פשוט יותר אולי טובה מבחינת פעילות אנרגטית.
אשר כהנא
¶
הערה קטנה נוספת בסעיף 12 (6), מתייחסים לאתר לשימור, אני חושב שגם צריך להתייחס לארכיאולוגיה, אתר ארכיאולוגי, גם צריך להתייחס לזה, במידה ויש.
אשר כהנא
¶
הערה נוספת שאנחנו סבורים, אנחנו מבינים ש-45 יום הם איזה שהוא אבן חקוקה, אבל אנחנו גם לא חושבים שארבעה ימי עבודה, שחברי הוועדה יראו פעם ראשונה חוות דעת שכוללת - אני מניח שהיא כבר תכלול מאות עמודים עם התייחסות להרבה מאד אלמנטים - חברתיים, כלכליים. ללכת וללמוד את זה, להתייעץ, לשאול, מה מדובר, מה המשמעויות - בארבעה ימי עבודה - זה נראה לי שהתוצאה היא שהוועדה לא תקבל החלטות ---
אשר כהנא
¶
אני חשבתי על 14 יום, אבל בוא נגיד ש-7 ימים זה כבר יותר טוב מ-4 ימים. כי לפעמים, כשאתה מקבל חוות דעת כזאת ואתה איש של -אני לא יודע איזה שהוא משרד ממשלתי ואתה לא לגמרי בקיא בכל התחומים האלה – אתה צריך לשאול ולהתייעץ ואולי לפעמים עם אנשים במשרד שלך, לפעמים גם עם מתכנן המחוז. כאילו, לפעמים מתכנן המחוז לא הכי זמין כל רגע לתת לכל אחד את ההתייחסות לכל תכנית שהוא רוצה, כי יש לו עוד כמה עיסוקים כנראה, חוץ מהוד"ל. צריך להיות ריאליים. אני מבין שרוצים לקדם מהר והכל מהר, אבל צריך להיות ריאליים
גיל גן מור
¶
אני רוצה להצטרף ולחזק את ההערות שנאמרו פה. צריך לזכור שזו התשתית העובדתית שעומדת בפני הוועדה. בין היתר, מי שיודע, כשבוחנים אחרי זה תכניות מסוימות בבית משפט, גם בוחנים האם עמדה בפני הוועדה תשתית עובדתית מספקת ובחנו את כל השיקולים ולכן אני חושב שזה אינטרס של המדינה, שזה יהיה מפורט ושיהיה ברור לוועדה מה היא צריכה לבחון.
תכנון הוא כמובן לא רק פיזי, הוא נועד לקדם מטרות חברתיות ואם פה מדובר בחוק, שהוא באופן מפורש נועד להתמודד עם מצוקת דיור, אני חושב שמסמך של אמדן צורכי דיור זה כמעט מתבקש והכרחי. אגב, יש כבר עבודה יסודית שנעשתה במינהל התכנון, לגבי האופן שבו נערך מסמך אמדן לצרכי דיור, כך שאפשר פשוט לאמץ את העבודה הזאת, די בקלות, אין פה איזה שהוא משהו שצריך להשקיע בו יותר מדי עבודה.
לגבי הנושא של הקצאת שטחים לצורכי ציבור, אז יש תדריך קרקע להקצאת צורכי ציבור, שאושר בהחלטת ממשלה בינואר 2001 ואנחנו מציעים שבחוות הדעת יכתבו גם איך שטחי הציבור עומדים ביחס לאותה החלטה.
ערן ניצן
¶
אנחנו רוצים להאיר את פניה של הוועדה בנושא הבנייה הירוקה. אנחנו שותפים לבנייה ירוקה ולמאמצים היום יומיים, כדי להפוך אותה לבנייה מקיימת כחלק מאורח החיים של הנדל"ן בישראל.
ההצעה שלנו לוועדה היא לא להתפתות ובמסגרת חוק הוד"לים, להתחיל להעמיס את הדוקטרינות האלה, שהן חשובות בעיננו, אבל זה לא המקום, לא הבנייה הירוקה ולא סוגיה. ההתייחסות לבנייה ירוקה בסעיף הזה או בסעיפים אחרים, עלולה מאד להקשות, למרות התקן החדש והמודרני, שאנחנו אני מזכיר, שותפים לו, על יישום המטרה העיקרית של הרפורמה הזאת וזה באמת לעמוד במסגרת לא 45, אלא 230, גבי, כמה זה יוצא? 230 יום ---
ערן ניצן
¶
שמונה חודשים, כדי לייצר דירות במשק. ההמלצה שלנו היא לא ללכת לכיוונים האלה, כמו לא ללכת למשל לתמ"א 38 ולסוגיות נוספות חשובות. אני לא חושב שיושב הראש הציג את החוק הזה כחוק שפוטר את כל בעיות הנדל"ן של מדינת ישראל ואת כל אג'נדות הנדל"ן. החוק הזה נועד כדי לייצר דירות בטווח הזמן הקרוב ולכן ההצעה שלנו היא להתחמק מהעמסה מיותרת של אג'נדות כאלה על החוק. אנחנו לא אמרנו שצריך לחייב בנייה ירוקה.
ערן ניצן
¶
לא נכון, לא נכון, קחו את זה בחשבון ויכול להיות שאם בונים פתאום 20,000 דירות ואחר כך נזכור בנייה ירוקה ---
ענבל קורן
¶
אני חייבת להגיד שאני חברה בוועדות מקומיות ומחוזית של חיפה למשל וזה משהו שהוא חובה שיילקח בחשבון בדיונים, לאו דווקא מקבלים כל פעם כל תכנית את הבנייה הירוקה. זה נושא שכדי להעלות אותו על השולחן, יש חובה להתייחס.
דורון אביטל
¶
צריך מאד להיזהר, שבסוף, בגלל רעיון של תכנית חירום, פשוט ניצור מאגר דירות שהוא יהיה בסוף בכייה לדורות, שאחר כך נצטרך לעשות איזה רברס היסטורי ולהרוס אותם, לכן ההתייחסות היא הכרחית.
פאינה קירשנבאום
¶
ענבל, כן. אנחנו באמת מדברים על קיצור טווחים ועל התכניות וכל הנושא. אני מאד מתחברת לנושא של ציון של איזה דירות אנחנו הולכים לתכנן שם. אם אלה דירות ברות השגה או להשכרה לטווח ארוך, או אפילו דיור סוציאלי ולמה אני אומרת? כי אני מכירה את וועדות התכנון וכל ראש עיר ישאף ויפעיל לחץ לבנייה של דירות מרווחות, כי זה מושך האוכלוסייה הכביכול חזקה יותר. הוא לא חושב על הצערת העיר ובעצם על צעירים, סטודנטים ומעוטי יכולת, אבל לא מעוטי יכולת, לא על מנת לפגוע באוכלוסייה הזאת, אבל אנחנו לא מייצרים היום דיור ואני יודעת שזאת מלחמה מתמדת ואם פה, בתכניות, לא נגדיר שייבנו דירות של 2 חדרים, או באיזה אחוז זה ייבנה, שלושה חדרים ---
היו"ר כרמל שאמה
¶
אמרתי גודל דירה ממוצעת. אם אתה אומר גודל דירה ממוצעת 100 מטר, אז יבנו דירות גדולות ולא דירות קטנות.
היו"ר כרמל שאמה
¶
יש גבול במשחק של גודל דירה שאתה יכול לשחק. כלומר, אתה לא יכול לעשות דירות של אלפי מטרים ודירה של מטר.
איריס פרנקל-כהן
¶
במקרה הזה דווקא סעיף 7 כן מתייחס לתמהיל גודל יחידות דיור והיחס בין יחידות קטנות וגדולות.
פאינה קירשנבאום
¶
אני הייתי מציעה באמת לקבוע בצורה אחוזית כמה אנחנו מבקשים לקבוע לכל גודל ולהכתיב את זה, כי אם לא נכתיב, אנחנו נאבד את הדיור הזה לגמרי.
פאינה קירשנבאום
¶
אחוז לדירות. אם אנחנו אומרים שכל מקבץ שנבנה ניקח אותו כ-100% אנחנו יכולים לקבוע ש-20% ילך לדירות כאלה, 10% לכאלה ---
ענבל קורן
¶
אם תלכו אחורה למה שהקראתי, אז פשוט אמרתי שאתם צריכים לקבוע אחוז דירות להשכרה והמיקום שלהן ---
דורון אביטל
¶
אני חושש מאד מלהפעיל יותר מדי לוגיקה של קולחוז, במובן של אחוזים, אלא עקרונות. צריך תמהיל, אבל הייתי חושש מאד להכניס מספרים באחוזים, אני חייב לומר. זה יכול להיות אילוץ מלאכותי על התכנון. תכנון חייב להיות בריא. צריך את העקרונות הבסיסיים שצריך באמת פתרונות לאותו תמהיל דירות. הייתי חושב בכיוון.
פאינה קירשנבאום
¶
אנחנו יכולים לדבר על הוד"לים עכשיו פה ולהחליט באופן עקרוני וכולל ואני מבטיחה לך שגם נעביר את החוק הזה ונצטרך להתיישב פה בחזרה בשביל לקבוע בדיוק את אותם הדברים, כי זה לא יהיה ---
היו"ר כרמל שאמה
¶
עקרונות בתכנון ובנייה זה בדיוק כמו פלסטלינה אצל ילדים. זה מה שקורה בעקרונות בתכנון ובנייה. אני ראיתי מה עושים עם עקרונות בתכנון ובנייה.
היו"ר כרמל שאמה
¶
לא, אתה יכול לא להימנע, אבל אם אתה מצפה שאם תגיד עקרונות ושיהיו דירות לצעירים, לא יצא מזה כלום.
דורון אביטל
¶
אחת הסיבות, זה לא תחום שלי. אני לא בא עם השכלה בתחום הזה, אבל אני כאן בא עם השכלה בתחום של תכנון, אפרופו צבא ואני מאמין גדול בתפיסת תכנון קצת יותר בריאה וליבראלית. אני בכוונה השתמשתי בביטוי לוגיקה של קולחוז. אם מישהו חושב שבתפיסות התכנון העתידיות של מדינת ישראל - לוגיקה של קולחוז תייצר תוצאות – אני אומר לכם – זה לא יקרה ואני שומע בזמן האחרון כל מיני סנטימנטים כאלה של לעשות פרדיקציות בדיוק איפה המספרים ואיך - זה לא יעבוד.
אז בתור אחד שתכנן, אני חייב, לא נעים לי להעלות את הקריירה הצבאית, שתכנן לוחות זמנים מאד מורכבים למבצעים, אני יכול להבטיח לכם שאנחנו מעולם לא הפעלנו אותם בלוגיקה של קולחוז. זאת אומרת התכנון המדוקדק של הזמנים שלנו היה במובן מסוים מאד פלקסבילי ורחב וישב על עקרונות של תכנון ובנייה.
דב חנין
¶
אדוני יושב הראש, אני בנושא הזה דווקא מסכים עם העמדה של רוב חברי הוועדה, שאנחנו חייבים לחזק את ההדגשה ואת המנגנון שיבטיח לנו שאנחנו מייצרים פה דיור בר השגה בתמהיל נכון, תמהיל אפשרי. אני חושב שזה בעצם המבחן הגדול של כל המטרה של העניין הזה.
חבר הכנסת אביטל אומר שאנחנו עושים והוא צודק, אנחנו עושים פה מהלך מאד יוצא דופן. אנחנו בעצם מאלצים את המערכת התכנונית לאיזו שהיא מן מיטת סדום, אבל אם כבר עושים את זה, השאלה למען מה ולעשות מיטת סדום, בכדי שבסוף התוצאה תהיה 200 יחידות דיור, 200 וילות בקיסריה, לא זו המטרה שלנו, אבל זה בסדר גמור לפי החוק. בלי שנחזק ---
גבי גולן
¶
מזכירים פה את קיסריה כל הזמן, אני רוצה להזכיר לאדוני שקיסריה זה היה על קרקע פרטית שהוצאנו אותה, העדרנו אותה מהתכניות האלה.
דב חנין
¶
בסדר, מעכשיו נדבר רק על סביון או על כפר שמריהו. אני אומר, אדוני יושב הראש, חבר הכנסת אביטל בצדק אומר שיש פה, בחוק כולו יש איזו שהיא הכנסה של מערכת התכנון לאיזו שהיא מיטת סדום. אבל זאת תהיה התוצאה הכי לקויה, אם גם נכניס את מערכת התכנון למיטת סדום וגם לא נקבל את התוצאות שהממשלה הרי טוענת שהיא רוצה להשיג, של דיור לצעירים.
דב חנין
¶
ולכן, לעניין סעיף 12, גם אני מצטרף להצעות שהועלו כאן. אני חושב שזה כיוון נכון. אנחנו חייבים לחדד מאד מאד בצד של החומרים המקצועיים שמגיעים לוועדה, גם את ההיבט הכוללני, הסביבתי, ההשלכות, תעסוקה, תכנון נכון בכל המובנים ובכל הממדים שלו; וגם באופן ספציפי את המימד של תמהיל של דיור בר השגה להשכרה ולרכישה, כיעד מרכזי של כל המהלך הזה, אחרת לא עשינו כלום.
אסף קשטן
¶
לעניין סעיף קטן (א)(6), מצא לנכון פה, מנסח הצעת החוק, להתייחס לפגיעה אפשרית באתר לשימור וכבר הוסיפו פה לעניין הזה גם ארכיאולוגיה. לא כל כך ברור לי למה זה כן ודברים אחרים שיכול להיות שהם ערכיים לא פחות, לא מתייחסים אליהם. כמו למשל, פגיעה אפשרית בקרקע חקלאית ופתוחה, שסביר להניח שרוב התכניות יהיו על קרקע חקלאית ופתוחה ופגיעה אפשרית בערכי טבע ונוף, עצים לשימור וכיוצא בזה.
ענבל קורן
¶
עוד הערה, לסעיף (ה), אנחנו רוצים להוסיף: חוות דעת המתכנן והיועצים יפורסמו באתר של משרד הפנים, שבועיים טרם הדיון בוועדה. ד"ר גולן הציג לנו שהתכנית, עוד לפני ההפקדה שלה, על שקיפות, על הבשורה הגדולה של השקיפות בחוק, אז היינו רוצים לבקש באמת שחוות הדעת של המתכנן בקשר לתכנית וגם של היועצים, יפורסמו עוד לפני הדיון בוועדה, כדי שהציבור יידע מה ---
היו"ר כרמל שאמה
¶
אנחנו נעשה סעיף שקיפות בסוף ונכניס אליו כל מה שאנחנו חושבים שצריך, לא נסבך את הסעיפים עצמם. נעשה סעיף שהוא יהיה כללי.
אוקי, בואו נתחיל ככה, על (א) עצמו, זה שמתכנן המחוז יגיש לחברי הוועדה ולא יאוחר מ-4 ימי עבודה ואני מדבר רק על (א) בלי הפירוט - לפני מועד הדיון, חוות דעת תכנונית בכתב הסוקרת את כל אלה – יש ויכוח?
פאינה קירשנבאום
¶
יושב הראש, אני קודם כל מצטערת, אני לא הייתי מתחילת הדיונים ואני שאלתי פה את חברי, דב חנין. איפה כל הנושא, רק ממה שאני שומעת, האם יש פה התייחסות באמת לשמירה על הסביבה, לא הגנת הסביבה, שמירה על הסביבה. יכול להיות שאין צורך בכלל. יכול להיות שתגידו שאין צורך והכל נלקח בחשבון. הרי אנחנו תמיד, כשנוסעים לחוץ לארץ, אומרים וואי, איזה נופים ואיזו שמירה והכל וכשמגיעים לארץ, אז אצלנו חותכים את ההרים, פותחים את הכבישים, לא מתחשבים בזה.
היו"ר כרמל שאמה
¶
נגיע לזה כבר. אני רוצה להתחיל לפרק את הסעיף הזה, כדי שנבין בדיוק מה אנחנו עושים.
אני מדבר עכשיו רק על (א), עד הנקודתיים, מהמילה "מתכנן" עד "את כל אלה", על העיקרון הזה, יש עליו מחלוקת? אני אקריא שוב:
12.
(א) מתכנן המחוז יגיש לחברי הוועדה, לא יאוחר מארבעה ימי עבודה לפני מועד הדיון בתכנית, חוות דעת תכנונית בכתב הסוקר את כל אלה:
היו"ר כרמל שאמה
¶
אני שוב שואל על (א) – יש הערות לגבי (א)? עכשיו אני מדבר רק עם חברי הכנסת. רק חברי הכנסת יכולים להציע שינויים עכשיו.
אבישי ברוורמן
¶
אני אומר עוד פעם, אני מסתכל פה על גבי, אני פשוט מסתייג, הרצון הטוב של כל החוק הזה, גם ההרגשה של המתכננים, שגם הולכים, אתה יודע, יש פה- אני מ-4 ל-7, הייתי הולך על 7. זה הכל.
אבישי ברוורמן
¶
כן, את הפתיחה – לא יאוחר מ-7 ימי עבודה, נכון? זה מה שהוא אמר, לא 14, 7. אני יודע שהיית רצית 14.
אשר כהנא
¶
תמיד זה הכל על חשבון. זה על חשבון המתכנן, על חשבון היועצים. הבעיה היא 45 יום. צריך להאריך.
דורון אביטל
¶
גם אני חושב 7 ואם זה מגדיל את המסגרת ל-50 יום, זה לא נורא. זה רק לחזק את הרצון הטוב, יש בסך הכל דברים שאנחנו יודעים פה, זה לא אופוזיציה, קואליציה, יש פה רצון טוב לנסות שדברים יקרו.
גבי גולן
¶
לא, לא, זה אנחנו פשוט לא יכולים כי זה המועד הראשון שאנחנו דנים בו. בהמשך אתם תבקשו עוד להגדיל ועוד להגדיל במועדים נוספים שיהיו בהמשך. נגיע בסוף עוד פעם לחמש שנים.
אשר כהנא
¶
שנה בסדר, אתם אומרים? שנה זה לא הוד"לים. אני יודע שאתם אומרים ששנה זה בסדר. שנה זה לא הוד"לים.
ענבל קורן
¶
שום דבר זה לא הוד"לים, לא בנייה ירוקה, לא בנייה לצעירים, אז מה, בנייה לקבלנים? מה הוד"לים?
פאינה קירשנבאום
¶
תשמע אני הרבה פעמים, אם יש איזו שהיא התגייסות לאומית ואם כולנו רואים בזה איזו מטרה לאומית, אז כולם צריכים להתגמש וצריכים לעבוד, אז עובדים קצת יותר, מתאמצים קצת יותר ומביאים תוצאה. ואם אנחנו אומרים - זה לא חשוב, בואו רק אנחנו מתייחסים לזמנים, אז יאללה, בואו נמתח את זה שנה וחצי, אבל אם אנחנו נמתח שנה וחצי תכניות ואחר כך גם בנייה, אז כל מה שקורה בנדל"ן לא יסתיים השנה ולא יסתיים בעוד שנתיים. אז אם אנחנו רוצים זה לא סופרטנקר ולא בטיח, אז בואו נעזוב את זה ונמשיך לעבוד כרגיל. מה צריך להיות בלחץ בכלל?
פאינה קירשנבאום
¶
אני לא אומרת לבנות לא איכותי, אני לא אומרת לבנות איזה שיכונים שם של סלמאס או משהו כזה. אני כן אומרת לבנות איכותי, אבל זה צריך להיות, אני פשוט מכירה את התכניות ואני יודעת את כל הטרטורים האלה.
גבי גולן
¶
חס וחלילה. קיצור זמן הפקדה, מבחינתנו, זה פשוט פגיעה בזכות הציבור. אנחנו לא רוצים לפגוע בציבור. אנחנו רוצים שהתכנית הזאת תקבל את כל המועד של ההפקדה, זה פשוט לא נראה לי. אני אומר - אותם 7 ימים שאתם מציעים או התוספת- זה פשוט ימים מבוזבזים. לא יפתחו את התוכניות האלה, יפתחו אותם יום יומיים לפני הישיבה. זה מה שקורה בפועל.
אשר כהנא
¶
לא, אם במילא חברה הוועדה לא קוראים את התכניות, אז בעצם, אז באותו יום שיתנו להם. לא צריך. אם זו ההתייחסות לוד"ל.
פאינה קירשנבאום
¶
כמה תכניות במקביל ירוצו באמת בכל ועדה? כמה תכניות ירוצו? אפשר לחשוב. אם כל ועדה תשב על 40-50 תכניות, אתם יודעים מה חברה, בואו נאריך. אבל אם כל ועדה תשב על 5, 6, 10 תכניות – אין שום צורך, אפשר לשבת ולעבוד על זה.
אשר כהנא
¶
זו לא השאלה. השאלה היא חברי הוועדה, כשהם מקבלים ערימה כזאת של חומר, של יועצים סביבתיים, יועצים חברתיים, 200 עמודים ועכשיו הם צריכים בארבעה ימים ---
פאינה קירשנבאום
¶
אנחנו נלמד אותך איך לטפל בזה, אנחנו כולנו שיושבים פה מקבלים כל יום כזאת ערימה של חומר ולכן לכולנו יש הרבה יועצים שהם עובדים פרלמנטאריים ועובדים על כל החומר.
אבישי ברוורמן
¶
עם כל הכבוד לחברי הכנסת, לבנות בניין, אם הוא מתרסק, זה יותר חמור מכל היום לקשקש. אין לי הערצה לחברי הכנסת בכלל.
פאינה קירשנבאום
¶
אני אומרת את זה ציורית, אבל זה גם לא כזה חומר וזה גם לא ככה. אז אם ככה אפשר להגיד חומר, אז ---
גיתית הרש
¶
חברת הכנסת, אם את מציעה שלכל חבר ועדה יהיו שני עוזרים ויתנו לזה תקציב מהממשלה, אני חושבת שזה ראוי. שזה מאד ראוי.
פאינה קירשנבאום
¶
אני קודם כל לא מתנגדת. אני ראיתי בסעיף 7, כשאני מסתכלת על תוספת היועצים, אבל בהחלט אפשר להחליט, אולי צריך להוסיף יועצים אם אנחנו רוצים לשפר את העבודה.
היו"ר כרמל שאמה
¶
טוב, אנחנו מצביעים על סעיף 12 (א). אנחנו נשנה רק ביום אחד מארבעה ימי עבודה לחמישה ימי עבודה, זה בעצם עובדים שבוע שלם. מי בעד סעיף 12(א)? רק 12(א). מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
סעיף 12 (א) אושר, עם השינוי לחמישה ימי עבודה.
הצבעה
בעד - רוב
נגד – מיעוט
סעיף 12 (א) התקבל
היו"ר כרמל שאמה
¶
עכשיו אנחנו עוברים אחד אחד, על 12(א)(1) עיקרי התכנית, יש הצעות שונות? סעיף 12(א)(1) שמדבר על עיקרי התכנית.
אבישי ברוורמן
¶
אני חושב שהניסוח הזה שבעיקרי התכנית לוקחים את המכלול על ההשפעה על הסביבה, שנותן את התמונה הכללית ---
ענבל קורן
¶
עיקרי התכנית, לרבות אמדן צורכי הדיור בשטח התכנית והסביבה העלולה להיות מושפעת מהתכנית. אמדן צורכי הדיור יתייחס, בין השאר, ליחס בין מחירי הדיור להכנסה הממוצעת באזור; אחוז הדירות להשכרה ומיקומן; תמהיל גודל הדירות הקיים באזורים השונים; מקבלי סיוע בשכר הדירה ודיור ציבורי שבתחום התכנית; המלצות לגבי הכמות הנדרשת לדיור בר השגה; דיור ציבורי; דיור לאוכלוסיות עם צרכים ייחודיים; גודל הדירות הנדרש והיחס בין דיור בר השגה לשכירה ולרכישה.
גבי גולן
¶
אנחנו רוצים לומר שהנושא הזה נדון באריכות רבה גם בממשלה וגם במסגרת הרפורמה. כל עניין שפה הוזכר, בעצם זה נתונים שנמצאים במחלוקת כזאת או אחרת. חלק מהנתונים בכלל לא ניתנים כי אף אחד לא סופר אותם. אחרי זה יש ויכוח על הגדרה של איזה אזור. נתוני ההכנסה של האוכלוסייה באזור, איך אתה מגדיר את האזור ואחרי זה אנחנו מקבלים עשרות עתירות לבג"ץ והתכניות האלה מעוכבות חודשים רבים, כי לא בדק איזה שהוא נתון ש---
אבישי ברוורמן
¶
גבי, איך היית מנסח את זה? אני יודע, כשעבדתי על אזורי העדיפויות, אני מכיר את הדברים האלה, כל אחד. איך היית לוקח את הרוח הזאת ומנסח את זה ברוח החוק?
גבי גולן
¶
תראו, אנחנו לא יכולים בחוק הזה, או זה לא הגיוני, כמובן שיכולים, אבל זה לא הגיוני להכניס לחוק הזה נטלים נוספים על הקיימים בחוק הרגיל ובחוק הקיים וברפורמה המתגבשת.
דב חנין
¶
אבל אתם מוסיפים נטלים נוספים. אתם אומרים פה דבר והיפוכו: אנחנו מביאים מערכת אחרת, אבל המערכת האחרת לא יכולה לסתור את המערכת שאנחנו באים לסתור אותה.
גבי גולן
¶
אנחנו סבורים שצריך להשאיר את הדברים כלליים. כמובן, דרך אגב, לעניין תמהיל דירות, יש לנו התייחסות. זה סעיף שזה כבר קיים.
גבי גולן
¶
נחדד אותו, אם צריך, את זה כמובן אפשר לעשות. אנחנו חושבים שמעבר למה שכתוב פה, שבחנו אותו באופן משפטי מילה מילה, התוספות הנוספות בעצם יגרמו למצב שבו ינסו, או ידרשו מתכנית, להציג נתונים, סקרים ומחקרים שהם בלתי אפשריים.
איריס פרנקל-כהן
¶
אני הייתי מציעה משהו הרבה יותר כללי. יש פה הרבה רעיונות ואני חושבת שכולם מתכוונים לאותו דבר, אבל נדמה לי שאני הייתי כותבת הוראה כללית שאומרת שהתכנית תואמת למטרות החוק ומטרות החוק, אנחנו ממילא מדברים על צורכי דיור.
פאינה קירשנבאום
¶
יש לי שאלה – התכנית תואמת מטרות חוק – מה, אנחנו מגדירים במטרות החוק לאחוזי בנייה ---
פאינה קירשנבאום
¶
אני שואלת, האם אנחנו נלך להגדיר ואז כל קבלן, מתוך 100 דירות ייתן דירה אחת ברת השגה ועוד שתי דירות והוא יגיד – זה בהתאם להוראות החוק – הנה, יש לי פה.
דב חנין
¶
לא, לא, אני פותר כרגע בעיה אחרת במקביל, אבל אדוני יושב הראש, מטרות החוק, סעיף מטרות החוק, כפי שאנחנו ---
היו"ר כרמל שאמה
¶
תאמין לי שאני לא אשלים את החקיקה בלי להתייחס לתמהיל דירות, לנושא של דיור כזה ואחר. רק תאמין לי, כל דבר בזמנו.
גיל גן מור
¶
אז שיהיה כתוב, צורכי דיור ולא יפורט אחד לאחד אם זה החשש שאחרי זה לא יהיה איזה שהוא סעיף ---
ענבל קורן
¶
בדיוק, תסתכלו מה אישרתם שנייה לפני זה. זה חוות דעת תכנונית הסוקרת את כל אלה. כלומר, לא אומרים מה חוות הדעת צריכה להיות, אלא להיפך, אלא למה היא צריכה להתייחס.
ענבל קורן
¶
ואמדן צרכי הדיור, לפחות להגיד אמדן צורכי דיור ואמדן צורכי הדיור יפורטו בדברי הסבר, אם אתם רוצים לסעיף, אם זה ארוך לכם מדי, אבל כן, אני חושבת שאתם צריכים להכניס את זה שעיקרי התכנית – מה הן אבני הדרך של העיקריים האלה – כלומר, זה נורא נתון לפרשנות לפי הנוסח המוצע.
גיל גן מור
¶
אדוני, אפשר להעיר הערה? אני רוצה להגיד לד"ר גולן, אני רוצה דווקא לחסוך לך עתירות לבג"ץ אחרי זה, בגלל שאני רוצה להזכיר לך שתמ"א 35 מחייבת שקילה של דיור בהישג יד בכל תכנית להתחדשות עירונית ולהרחבה ניכרת. זה מעל 100 יחידות דיור.
גיל גן מור
¶
אבל אם אתה לא תקבל, אם הוועדה לא יהיה בפניה אמדן צורכי דיור והיא לא תתייחס לזה, אז אחרי זה מישהו יכול לבוא לבית המשפט לעניינים מנהליים ולהגיד – בפני הוועדה לא עמד בכלל חומר לגבי צרכי הדיור. לא היה לה בכלל שום מושג מה צורכי הדיור באותו אזור ולכן לא יכול להיות שהיא שקלה את הוראות התמ"א לגבי הצורך בדיור בהישג יד, בתכנית להרחבה ניכרת ואני רוצה לחסוך לך את זה. זה הכל. אתה לא חייב פירוט אחד לאחד מה יכלול מסמך אמדן צורכי הדיור, אבל ברור שחייב להיות אמדן צרכי דיור, תכנית שכל המגמה שלה זה פתרון למצוקת הדיור.
גבי גולן
¶
לא, אבל זה ממילא קיים, זה כתוב. כתוב פה שכל הוראות חוק התכנון והבנייה וגם תמ"אות, אנחנו לא החרגנו. התכנית הזאת אינה גוברת על תמ"אות. לכן, אם נזכיר דווקא את הנושא הזה ולא נזכיר נושאים אחרים ---
גיל גן מור
¶
אתה מזכיר פה שורה של דברים שצריך, זה לא חייב להיות רשימה סגורה, אבל תפרט. זה דבר חשוב בתכנית מהסוג הזה שהיא תכנית לשכונת מגורים.
גבי גולן
¶
כן, יש קושי. יש קושי רב, כי אחרי זה אנחנו הולכים לבתי משפט ואומרים למה המחוקק ציין דווקא את זה ולא ציין דבר אחר? הייתה לו פה איזו שהיא כוונה מיוחדת ולאחר מכן אנחנו נצטרך לבוא ולהציג איזה שהן שיטות שעדיין לא קיימות בישראל, לבדוק את הדברים האלה ולהגדיר את האזורים.
גבי גולן
¶
לא, החוק בדרך כלל מנסה להיות קונקרטי ולא לרשום בדגש, כי אז עוד פעם, למה הם רשמו דגש. אני אומר עוד פעם, מה שאיריס הציעה ---
איריס פרנקל-כהן
¶
שנייה גבי, החוק הזה מלכתחילה הוא קונקרטי, כלומר – גם הכותרת לחוק, שם החוק – כבר מכוון לאיזו שהיא מטרה. אז סעיף המטרות מכוון את זה עוד יותר ולכן זה לא נראה לי גס לציין – עיקרי התכנית לרבות אמדן צורכי דיור ---
גבי גולן
¶
אני מסכים להצעה הקודמת שהצעת, אני חושב שהיא נכונה. אני לא מסכים, אני ממליץ, כממשלה. לדעתי זה לא מוסיף, אבל זה לא גורף. לכן אנחנו יכולים, הממשלה, להסכים לזה, שבעצם יהיה כתוב שכל תכנית תיבחן גם לעניין מטרות החוק והוראות החוק, שזה מובן מאליו, אבל נרשום אותו, אם זה ייצור פה קונסנסוס.
גיתית הרש
¶
אבל עוד לא הוחלט על מטרות החוק. אתם תצביעו עכשיו על מטרות החוק ואחר כך נתייחס למה המטרות בעצם?
היו"ר כרמל שאמה
¶
להיפך, במקום להכניס את כל הדברים החשובים בסעיף קטן פה ופנימי, אתה מכניס אותו, אם אתה מצליח להכניס אותם ולהסכים עליהן במטרות החוק, זה משפיע על כל החוק.
דב חנין
¶
ברור לי לגמרי שזה יקרה, ברור לי לגמרי שרק כשיושב הראש ישתכנע, זה ברור לי אדוני, אנחנו הרי מכירים, שרק כאשר היושב ראש יחליט שמטרות החוק ראויות להצבעה, הוא יביא אותן להצבעה. אני רק אומר, מבחינת הדיון בוועדה, יש איזה שהוא קושי כרגע להגיד – בואו נכניס פה את מטרות החוק – כשאנחנו לא יודעים מה הן. נדע מה הן מטרות החוק ונחזור לסעיף הזה. אפשר לדלג על הסעיף הזה.
היו"ר כרמל שאמה
¶
אז תאמין לי שבסוף יהיו מטרות לחוק והן יהיו מטרות טובות, לדעתי. אולי גם אתה תאהב אותן.
אבישי ברוורמן
¶
אני במקרה הזה תומך ביושב הראש, אני אגיד לך מדוע. אני לא עורך דין ומהניסיון שלי בחמש שנים שזכיתי לשרת בפרלמנט הישראלי ובממשלת ישראל, אחד הדברים שמפריעים לי בתור אדם שביצע, זה באמת הפלונטר הזה, שכל הזמן הויכוחים על כל סעיף וכל סעיף ובסוף יוצרים מזה פלונטר בירוקראטי פוליטי חקיקתי.
לכן, בביצוע באופן כללי, אם יש אנשי אמון ואם הדברים עובדים, מה שלא קורה בדרך כלל, דיבר על זה חבר הכנסת אביטל, אז אתה מקבל החלטה, אתה בוחר אנשים טובים, כמו שאמר יתרו למשה, אנשי חיל, שוני בצע, דוברי אמת, יראי אלוקים ומתחילים לבצע בדיסאיטרליזציה. ככה בעצם צריכים לעבוד. אגב, עודף הליטיגציה זה בסופו של דבר לא מביא לדברים. הבעיה פה היא רוח המחוקק ומה יקרה מכל הסיפור הזה. האם זה יהיה עוד בנייה סתם, או שזה יביא, כמו שאמרה חברת הכנסת קירשנבאום, לבעיות האמיתיות.
אני מסכים שאם יהיה סעיף למטרות החוק שיגדיר את זה בצורה הברורה ביותר, שם צריך להצביע. אם בכל מקום ניכנס לזה, זה יהיה יותר מדי ואז אני אצביע נגד, אם אני לא אראה שזה משרת את הדברים האלה , אני אצביע נגד.
פאינה קירשנבאום
¶
בסדר. אז אני מציעה פה לסעיף הזה לרשום הסתייגות שלי ואם בסופו של דבר המטרות והוראות החוק לא יספקו אותי, אז אני יש לי זכות להסתייגות לסעיף הזה ובינתיים נשאיר את זה.
היו"ר כרמל שאמה
¶
אוקי, אז אנחנו מצביעים על סעיף 12 (א) (1) עיקרי התכנית, לאור מטרות החוק והוראות החוק.
איריס פרנקל-כהן
¶
זה לא חייב להיות במסגרת 1, זה סעיף קטן נוסף שאומר שהוא בודק שזה בהתאם למטרות החוק והוראותיו. סעיף קטן 1 (א).
פאינה קירשנבאום
¶
אני מתייחסת לסעיף 12 (א) (1), ואם במטרות חוק והוראות החוק אני לא אסתפק בהגדרה שלהם – בנושא עיקרי בנייה – אז אני רוצה להסתייג מהסעיף הזה.
היו"ר כרמל שאמה
¶
אוקי, סעיף 12 (א) (2) :
"עיקרי השינויים המוצעים בה, בהתייחס למצב התכנוני הקיים". למישהו יש הערות?
אין הערות. מי בעד? מי נגד?
היו"ר כרמל שאמה
¶
אוקי, סעיף 12 (א)(3):
"הוראותיהן של התכניות הגבוהות ממנה בסולם העדיפות של תכניות ומידת התאמתה של התכנית אליהן;"
היו"ר כרמל שאמה
¶
תראה, אני יכול להגיד לך שיש תיאוריה שאומרת – תתנגד כל הזמן התנגדות עקרונית – סביר להניח, ביחסי הכוחות, שלא תשפיע כמעט כלום על הצעת החוק. אם תתמוך ברוב הסעיפים, אולי תשפיע על סעיף אחד.
היו"ר כרמל שאמה
¶
אוקי, בסדר. אז 12 (א) (3) כמו שהקראתי:
"הוראותיהן של התכניות הגבוהות ממנה בסולם העדיפות של תכניות ומידת התאמתה של התכנית אליהן;
לדעתי יש כאן בעיה בעברית, אבל את זה כבר נסדר. למישהו יש הערות למהות?
היו"ר כרמל שאמה
¶
אין בעיה. אנחנו מצביעים. לדעתי צריך להיות "התאמת התכנית אליהן", לא? בלי "התאמה של התכנית אליהן".
היו"ר כרמל שאמה
¶
אוקי, סעיף 12 (א) (3), מי בעד? מי נגד? מי נמנע? חבר הכנסת חנין לא משתתף בהצבעה. סעיף 12 (א) (3) – אושר.
הצבעה
בעד - רוב
נגד – מיעוט
סעיף 12 (א) (3) התקבל
היו"ר כרמל שאמה
¶
סעיף 12 (א) (4):
"השפעותיה של התכנית המוצעת על ההיבטים התכנוניים השונים הנוגעים לתכנית ולסביבתה;"
אשר כהנא
¶
לא, יש לי הערה. מה שאני ביקשתי זה לציין במפורש – "לרבות התייחסות להיבטים סביבתיים, חברתיים וכלכליים", שזה ההיבטים העיקריים.
אשר כהנא
¶
וסוגיה נוספת שיכול להיות ושוב, זה משהו שהוא צריך להיכנס כאן, זה הייתכנות ... של התכנית, מה שדיברתי מקודם שיכול להיות שבסוף ---
היו"ר כרמל שאמה
¶
בואו, אתם מתחילים לערבב דברים פה. טוב, אנחנו מצביעים על סעיף 12 (א) (4) כפי שהוא קיים. מי בעד? מי נגד? מי נמנע? הסעיף אושר, חבר הכנסת חנין לא השתתף בהצבעה.
הצבעה
בעד - רוב
נגד – מיעוט
סעיף 12 (א) (4) התקבל
היו"ר כרמל שאמה
¶
סעיף 12 (א) (5):
"השטחים המיועדים למבני ציבור, לשטחים ציבוריים פתוחים, לתשתיות, לתחבורה ולחניה הנדרשים לצורך התכנית המוצעת, וקיומם בתחומה של התכנית ובסביבתה הקרובה באופן ובכמות הנותנים מענה לצרכים הנובעים מהתכנית;"
יש הערות?
גבי גולן
¶
יש פה מצב שבו מבקשים מאיתנו בתכנית של 200 יחידות דיור ברמת גן, לבדוק מה קורה במזרח אסיה ---
גבי גולן
¶
ואנחנו דרך אגב, אנחנו גם העתקנו את זה מהרפורמה. הרפורמה זה בעצם הבחינה הכי גדולה שממשלת ישראל ---
גבי גולן
¶
אחת הבעיות הקשות שיש לנו בתכניות בכלל, לא רק בנושא סביבה, אלא בכל נושא, זה שבעצם מרחיבים את אזור הבדיקה באופן כזה שהופך את יכולת הגשת המסמכים וזמן עריכת המסמכים, לבלתי אפשרי. לכן גם - דרך אגב ותסלחו לי שאני חוזר כל הזמן לרפורמה – אנחנו ניסינו לבוא ולגדר את המסגרת שבה אפשר לדרוש ממגיש תכנית - במקרה הזה הממשלה – לבצע בדיקות.
אבישי ברוורמן
¶
אז עוד פעם אנחנו חוזרים כמו המטרות, שכל דבר אמר רש"י ואנחנו נעבור לפירוש זה ולפירוש זה ולפירוש זה.
גבי גולן
¶
רבותי, אבל הרי כל דבר אתם יכולים לשאול למה הנושא מתייחס. הרי יש פה כל מילה שנייה אתם יכולים להגיד נתונה לפרשנות.
היו"ר כרמל שאמה
¶
רגע, אבל מה סותר המילה "סביבתה"? למה "סביבתה" זה צריך להגיע עד מזרח אירופה? כשאני אומר אזור, סביבתו, זה סביבה סבירה.
גבי גולן
¶
לא, כי זה נותן פרשנות, כי יש כאלה שאומרים שעל כל תכנית צריך לבדוק את צרכי הדיור בכל מדינה.
איריס פרנקל-כהן
¶
אתה לא שם אותו בתוך השכונה, אתה שם אותו באיזה שהוא מרחק משם, אבל זה אמור לשרת את אותה השכונה.
ענבל קורן
¶
חובת ההוכחה על מי שטוען, בדרך כלל, כשבאים לבדוק תכנית ומישהו מתנגד, חובת ההוכחה על המתנגד להגיד שהוא נפגע. במקרה הזה, אני מציעה שיהיה כתוב: מה זה סביבתה, לא סביבתה הקרובה - כי זה מרחק סובייקטיבי גיאוגרפי - אלא לדבר על מרחק השפעה והשפעה זה משהו גם סובייקטיבי.
גבי גולן
¶
לדעתי זה יותר קרובה מ"הקרובה", כי גם הרלבנטית, זה בטח נתון לפרשנות בלתי אפשרית. אני אומר עוד פעם, הסעיף הזה נדון ועבדנו עליו במסגרת הרפורמה, בפרטי פרטים.
אבישי ברוורמן
¶
כבוד יושב הראש, הערה מתודית. העלה את הנושא של הצבא ואני זוכר שהייתי קצין צעיר, הערכתי מאד אדם שהיה מנכ"ל משרד הביטחון וקראו לו פרופסור פינחס זוסמן, זכרו לברכה, הוא היה גיבור בלטרון, הוא היה אדם מאד מיוחד, צנוע, משרת ציבור, שלא היה מדבר כמעט. יום אחד הוא אמר לי ולא בגלל שאני כלכלן אני אומר את זה, כי כלכלנים היום משתמשים במקצוע שלהם לרעה, הוא אומר – מדוע מנכ"ל משרד הביטחון צריך להיות כלכלן ולא עורך דין – כי הוא אמר, מה שקורה, חלק גדול בתפיסה ואני אומר של עורכי דין, שהם חושבים שאם אתה מ מסתכל על כל דבר קטן כשאתה נכנס, אז בסוף אתה לא יכול לקדם שום דבר. הוא תמך, הוא שינה את כל מערכת החוזים במשרד הביטחון, פרופסור זוסמן.
כשאתה מקבל החלטות עקרוניות ואחרי זה אתה מביא את עורכי הדין לסגור את הסיפור. הנקודה שבאמצעות החוק הזה, כל דבר שייכתב פה וייכנס, אני לא מאמין בכלל שיפתור את הבעיה.
לכן אני רואה את כל הויכוחים האלה – אז נכניס את הסביבה הרלבנטי – אני רק מסתכל, בסופו של דבר החוק יעבור והשאלה אם בביצוע באמת יחתכו ויעבדו או שזה עוד פעם יהיה עוד ספין באוויר שלא יקרה ממנו כלום.
לכן אני אומר, הרוח שלנו היא בכיוון שאתם מדברים, אבל אם תתחילו להתווכח פה כל אחד - סביבתה רלבנטית, סביבתה מושפעת, אני מרגיש שזה בעצם מה שקרה לאימפוטנציה של המערכת התחיקתית. זאת רק הערה לסדר.
ולכן, אם הוא לא יוותר על רלבנטי, זה יגיד מושפעת, מושפעת זה גם האוזון, מושפעת זה הכל.
היו"ר כרמל שאמה
¶
אוקי, מי בעד סעיף 12 (א) (5)? מי נגד? מי נמנע? הסעיף אושר.
הצבעה
בעד - רוב
נגד – מיעוט
סעיף 12 (א) (5) התקבל
היו"ר כרמל שאמה
¶
סעיף 12 (א) (6):
"לעניין תכנית לדיור לאומי החלה על אתר המיועד לשימור בתכנית אחרת – שימור האתר;"
גבי גולן
¶
לא, אבל רבותי, ארכיאולוגיה זה דבר שקיים לפי חוק הארכיאולוגיה, לפי כל חוק העתיקות. אנחנו פה לא יכולים לבוא ולהכניס דבר שהוא בכלל לא במקום.
אשר כהנא
¶
אני לא מבין, אנחנו מדברים פה על חוות דעת שצריכה להיות מוגשת לוועדה, שצריכה לדעת מה העובדות – יש פה ארכיאולוגיה אין ארכיאולוגיה, מה זה אומר? אפשר לבנות פה או אי אפשר לבנות פה, צריך להתרחק או לא צריך להתרחק.
אסף קשטן
¶
אני הצעתי להחליף את הסעיף הזה בסעיף שמדבר על הצורך בהגנה על קרקע חקלאית ופתוחה, ערכי טבע ונוף, עצים לשימור, אתרי ארכיאולוגיה ---
מאיה בן שושן
¶
יש לי הערה אחת. שמי מאיה, מפורום המתכננים האורבאניים במינהלים הקהילתיים בירושלים. התכנית הזאת מדברת על דיור, ההצעה הזאת מדברת על דיור לאומי. באף אחד מהסעיפים לא ראיתי שמזכירים משהו שקשור לפינוי בינוי. כי אם מדברים על תכנית שימור, פינוי בינוי זו אחת מהבעיות הקשות והמצוקות הקשות ביותר במדינה. נמצאים כיסי מצוקה בכל מיני מקומות, שאף אחד לא נותן עליהם את הדעת. כאילו, זה לא מוזכר פה ואני חושבת שזה מאד חשוב. תכנית לאומית מדברת על מצב לאומי שצריך לתת לו ---
היו"ר כרמל שאמה
¶
על פינוי בינוי בהקשר של החוק הזה יהיה דיון ספציפי, תאמיני לי. אנחנו נעשה על זה דיון רציני, נגבש את זה. בסדר גמור.
אז אנחנו מצביעים על סעיף 12 (א)(6). מי בעד? מי נגד? הסעיף אושר.
הצבעה
בעד - רוב
נגד – מיעוט
סעיף 12 (א) (6) התקבל
היו"ר כרמל שאמה
¶
סעיף 12 (א)(7):
"המלצותיו ביחס לתכנית, לרבות התייחסות לחוות הדעת של היועצים המקצועיים של הוועדה כאמור בסעיף קטן (ג)."
אני חושב שעל זה אין ויכוח שההמלצות שלו נדרשות. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
אסף קשטן
¶
"אני מפרט מה זה איכות הסביבה בהקשר הזה. "הצורך בהגנה על קרקע חקלאית ופתוחה, ערכי טבע ונוף, עצים לשימור, אתרי ארכיאולוגיה ומורשת".
היו"ר כרמל שאמה
¶
יש פרויקט שלם של משרד ראש הממשלה בעניין אתרי מורשת. פרויקט חשוב מאד. רגע, אז יש הסכמה לגבי ערכי טבע ונוף ומורשת?
גבי גולן
¶
רגע, רגע, רגע, אז אנחנו מציעים לפתור את הבעיה על ידי כך שבסעיף (4) תוסיפו – "השפעותיה של התכנית המוצעת על ההיבטים התכנוניים והסביבתיים". אני רוצה להדגיש בפני חברי הכנסת שפה מדובר על חוות דעת והתייחסויות שהן חובה, שחייבים לתת אותן, חייבים להתייחס אליהן. כמובן שהם מפורסמים כולם לידיעת הציבור וכמובן שהם נבחנים וכמובן שאפשר אחרי זה לבוא ולהשיג עליהם, אם במהלך ההתנגדויות לתכנית ואם במהלכים אחרים, אם לדעת האנשים זה לא בוצע כהלכה.
משה צימרמן
¶
מה עם החקלאות, זה כבר לא ערך שצריך לשקול אותו? המילה חקלאות, למה כל כך חשוב לכם להוריד אותה?
היו"ר כרמל שאמה
¶
איריס, על ההיבטים הסביבתיים לרבות ערכי טבע, נוף ומורשת, בסדר? אנחנו מצביעים על 12 (א) (8), סעיף שהוועדה מציעה שהוא יהיה:
השפעותיה של התכנית המוצעת על ההיבטים הסביבתיים, לרבות ערכי טבע, נוף ומורשת.
היו"ר כרמל שאמה
¶
בסדר, כמו שכבר הקראנו את הסעיף, אנחנו מצביעים עליו ככה. תקריאי את הסעיף. אני מקריא את הסעיף, בפעם האחרונה, מי שלא יקשיב, זו בעייתו.
סעיף 12 (א) (8):
השפעותיה של התכנית המוצעת על ההיבטים הסביבתיים, לרבות ערכי טבע, נוף ומורשת.
דב חנין
¶
מה זה חוק התכנון והבנייה? אבל החוק הזה מייצר מנגנון אלטרנטיבי. מה זה חוק התכנון והבנייה כותב? אדוני, אדוני, אם אדוני לא רוצה לשנות את חוק התכנון והבנייה, ייחקק חוק שיאמר בו – חוק התכנון והבנייה בתוקף – זה יהיה החוק החדש.
דב חנין
¶
אתה פה מייצר מנגנון אחר ובמנגנון האחר אתה לא מכניס את ההיבט של הגנת בריאות הציבור. אני רוצה לנמק.
אבישי ברוורמן
¶
לא יקראו, בדיוק, אחרי זה יזרקו את זה לפח, אבל לא חשוב. הביצועים כואבים. השאלה שלי – סביבה – כשכתוב סביבה – מה זה סביבה? סביבה זה נשימה, סביבה זה בריאות הציבור, זה האוזון, אז זה כבר נכלל. אז למה צריך לחזור על זה?
דב חנין
¶
ממש לא נימקתי. אדוני יקשיב ואז הוא ישמע שלא נימקתי. תודה רבה אדוני יושב הראש. אני מעלה את הסוגיה הזאת כסוגיה עקרונית, כיוון שחבר הכנסת ברוורמן, מייצג תפיסה מאד מתקדמת לגבי מה זה סביבה, שאומרת אכן שסביבה כוללת בריאות וכוללת הרבה מאד דברים אחרים. למרבית הצער, התפיסה הזאת איננה מקובלת עדיין על כולם, יש לסביבה גם מופעים ותפיסות הרבה יותר צרות. סביבה אגב, גם כוללת, כפי שאדוני היושב ראש הקריא, ערכי מורשת, טבע ונוף. בוודאי שזה סביבה. לכן, למה אנחנו מוסיפים את זה? אנחנו מוסיפים את זה כדי להנחות את אותו מתכנן, שמכין את חוות הדעת המקצועית, שהוא צריך לשקול את העניין הזה.
דב חנין
¶
המילה בצדק היא מילת המפתח שהייתה בדבריו של מר גולן בהקשר הזה, אבל חוץ מהמקרה הזה, שהוא באמת בצדק וכולנו מסכימים שהיה בצדק, זה לא קורה שכל התכניות בישראל מעוכבות בגלל שאלות של זיהום אוויר. צריך לשקול את זה. אם יש היבט כזה, צריך לשקול אותו. צריך להציג מידע אם הוא רלבנטי. אם הוא לא רלבנטי ואין בעיה, אז צריך להגיד – בדקנו את העניין – אין רלבנטיות לסוגיה הזאת – ולא תהיה פגיעה בבריאותם של אנשים.
אבישי ברוורמן
¶
אתם יודעים מה הבעיה בדיון הזה? סליחה שאני מפריע, ברגע שאומרים טבע ומורשת הכל טוב. ברגע שחבר הכנסת חנין אומר – אני בעד בריאות הציבור – וכולנו מצביעים, אז יוצא שכאילו אנחנו נגד בריאות הציבור ולכן אני עדיין מבקש, מכיוון שהכל בכנסת כל כך הרבה זה על כותרות ועל דברים, המטרה שהדברים יקרו פה, אז אולי אפשר להכניס מילה ---
דב חנין
¶
התהייה של אדוני, מה היא משמעות ההצבעה שלך נגד הצעות השלום שאני מנסה לקדם. קריאה אמיתית ואני מברך אותך. אכן אדוני צריך לשאול את עצמו, אולי הוא נגד שלום.
אבישי ברוורמן
¶
בואו נכנס, האם אפשר להכניס פה עוד איזו חצי מילה, כדי שלא יתפרש שאלה אויבי בריאות הציבור ואלה הם בעד.
אבישי ברוורמן
¶
אני מבין את הנקודה ולכן אני מסתכל גם בתור קבלן, שיושב פה ממול, אז הקבלן מסתכל ואומר – אני רוצה לבנות.
אבישי ברוורמן
¶
אני נגד כל העודף ליטיגציה, אבל מצד שני, שרוח המחוקק תהיה כללית, זה הכל. טבע בנשימה, טבע כולל אפשרות לנשימה.
מירי כהן
¶
אדוני, מנסים ליצור פה על השולחן תפיסת עולם של הקבלנים שרוצים להרוס את המדינה וארגוני הסביבה ששומרים אותו. אנחנו מנסים לגרום לזה שהחוק באמת ---
היו"ר כרמל שאמה
¶
חברים, אנחנו בהצבעה. מי בעד סעיף 12 (א) (8) כפי שהוצע:
השפעותיה של התכנית המוצעת על ההיבטים הסביבתיים, לרבות ---
היו"ר כרמל שאמה
¶
חבר הכנסת דב חנין מציע להוסיף סעיף 12 (א) (9) – השפעותיה של התכנית המוצעת על בריאות הציבור. מי בעד?
היו"ר כרמל שאמה
¶
מי נגד? הסעיף לא אושר. תודה.
הצבעה
בעד – חבר הכנסת דב חנין
נגד – רוב
סעיף 12 (א) (9) לא התקבל
גבי גולן
¶
תראה, ייתכנות מימוש אנחנו לא רואים מקום להוסיף את זה פה, כי לייתכנות מימוש, בהמשך החוק, יש התייחסות מאד מסודרת.
גבי גולן
¶
קודם כל אנחנו קבענו, זה לא רק הסעיף הזה, אנחנו קבענו שלא תוכל, או לא רשאית הוועדה להפקיד תכנית שיש לה סעיפי או תנאי הפקדה או מימוש, שאינם ניתנים לביצוע בתוך 60 יום, שזה הדבר האקוטי ביותר.
היו"ר כרמל שאמה
¶
סליחה, הערתך נשמעה. הייתה תגובה שהניחה את דעתם של חברי הוועדה.
סעיף 12 (ב):
"המליץ מתכנן המחוז להפקיד את התכנית בשינויים, יפרט את עיקרי השינויים המוצעים על ידו".
יש ויכוח על הסעיף הטכני הזה? אין, אז אני מצביע. מי בעד? מי נגד? מי נמנע? סעיף 12 (ב) אושר.
סעיף 12 (ג):
"לחוות דעת מתכנן המחוז יצורפו חוות הדעת של היועצים המקצועיים של הוועדה כאמור בסעיף 11; ראה מתכנן המחוז שיש צורך בחוות דעת מקצועיות נוספות, יצרפן לחוות דעתו."
אני כבר מקריא גם את סעיף (ד):
" התקבלו הערות מינהל התכנון לתכנית, יצרפן מתכנן המחוז לחוות דעתו".
איריס פרנקל-כהן
¶
אגב, יכול להיות שבסעיף (ג) צריך לציין - ככל שיידרשו – מאחר שלא תמיד נצטרך לפנות לכל יועץ ויועץ.
היו"ר כרמל שאמה
¶
כן, בדיוק. מצביעים על סעיף 12 (ג) ו-(ד). מי בעד? מי נגד? הסעיפים אושרו.
הצבעה
בעד - רוב
נגד – מיעוט
סעיף 12 (ג) ו-(ד) הסעיפים התקבלו
היו"ר כרמל שאמה
¶
אוקי, אנחנו יוצאים להפסקה בדיון. עכשיו השעה 13:40, נחזור בשעה 14:20.
(הישיבה נפסקה בשעה 13:40 ונתחדשה בשעה 14:20)
היו"ר כרמל שאמה
¶
צהריים טובים, אנחנו מחדשים את הדיון על הצעת חוק הוד"לים, הצעת חוק האצת הבנייה. עצרנו בסעיף 13. נא להקריא, בבקשה.
אבנר סעדון
¶
דיון על הפקדת תכנית לדיור לאומי, סעיף 13 (א):
13.
(א) הוועדה תקיים דיון בתכנית לדיור לאומי, בתוך 45 ימי עבודה מיום קליטתה; בתום הדיון תחליט הוועדה להפקיד את התכנית, לדחותה, להתנות תנאים להפקדתה או להעבירה לוועדה המחוזית שבתחום מרחב התכנון שלה כלול שטחה של התכנית; הועברה תכנית לוועדה המחוזית, יחולו עליה הוראות חוק התכנון בלבד.
(ב) על אף האמור בסעיף קטן (א), רשאית הוועדה, בנסיבות מיוחדות שיירשמו, להחליט להמשיך את הדיון בתכנית בישיבה נוספת, אם ראתה שלצורך קבלת החלטה לגבי התכנית נדרשים מידע נוסף או חוות דעת מקצועית נוספת, או שנדרשת בדיקתו של מידע או עניין שהועלה בדיון שקיימה בתכנית.
(ג) החליטה הוועדה להמשיך את הדיון בתכנית כאמור בסעיף קטן (ב), תקיים בה דיון נוסף בתוך 14 ימי עבודה ממועד הדיון הראשון בה; בדיון זה תחליט הוועדה אחד מאלה: להפקיד את התכנית, להפקידה בתנאים שתקבע, לדחותה או להעבירה לדיון בוועדה המחוזית שבתחום מרחב התכנון שלה כלול שטחה של התכנית.
(ד) לא דנה הוועדה בתכנית או שלא קיבלה החלטה לעניין התכנית במועדים הקבועים לכך לפי סעיף זה, יכנס נציג ראש הממשלה בוועדה ישיבה שלא מן המניין לקבלת החלטה לעניין התכנית, והוא יהיה יושב ראש הוועדה לעניין אותה ישיבה.
גבי גולן
¶
כן, הסעיף הזה למעשה קובע את כל הנושא של דיון להפקדה על התכנית, כאשר בעצם תשימו לב שאנחנו נתנו פה את דעתנו למצב שבו תחליט הוועדה שהתכנית הזאת אינה ראויה להידון במסגרת של תכנית וד"ל או תכנית לדיור לאומי וזה נותן גם תשובה לחלק מהנושאים שהועלו פה, מה אם התכנית מאיימת על, לצורך העניין – בריאות הציבור או לצורך העניין – אינה נותנת פתרון לנושאים כפי שהועלו פה.
בנוסף, בסעיף (ב), אנחנו נתנו את דעתנו למקרים שבהם תחליט הוועדה שנדרשת חוות דעת נוספת, או בדיקתו של מידע נוסף. זה גם נותן תשובה, לדעתי, סבירה, אם לא יותר, לגבי נושאים שהועלו פה בדיון הקודם.
ולבסוף, החוק מאפשר לוועדה המחוזית לקיים דיון נוסף בתכנית, במידה שהוועדה מחליטה שיש ---
גבי גולן
¶
סליחה, הועדה המחוזית לדיור לאומי. אני אומר הוועדה המחוזית, כדי להבדיל אותה מוועדת המשנה הארצית. אז הוועדה לדיור לאומי ולמעשה יש פה אפשרות לקיים דיון נוסף בתוך 14 יום ובסיכומו, בסעיף (ד), יש איזו שהיא סנקציה שבמידה שמסיבה מסוימת לא יתקיים הדיון, ראשי, ואני מדגיש – רשאי – ואנחנו נשנה את זה פה מ"יכנס" כפי שסיכמנו, ל"רשאי נציג משרד ראש הממשלה לכנס את הוועדה" ולבקש לקבל החלטה בנושא.
איריס פרנקל-כהן
¶
נוסח ראשוני בעניין הזה זה יהיה נציג ראש הממשלה בוועדת המשנה לדיור, לא, סליחה, לא לדיור לאומי, בוועדת משנה, כן, בדיור הלאומי, נכון? דיברנו על זה?
גיל גן מור
¶
אדוני, אני מבין את ההיגיון שאומרים שצריך להגביל בזמן. אני לא מבין בכלל את ההיגיון שצריך להגביל את מספר הישיבות. אם הוועדה לא מספיקה או שדורשת לעשות עוד ישיבות, שתעשה במסגרת הזמן. היא רוצה לעשות ישיבה יום אחרי יום, כמו שעושים פה, איזה מרתון ישיבות על זה ותוך תקופה סבירה, אני לא מבין למה צריך להגביל את מספר הישיבות? אנחנו רוצים שידונו לעומק בתכנית וילבנו את כל הסוגיות שדרושות, ולא עם איזו שהיא גיליוטינה מעל הראש.
גבי גולן
¶
לא, הישיבה יכולה להיות באורך כפי שיחליטו. זאת אומרת, כמו שאנחנו עושים פה, יכולים להתחיל את הישיבה בשבע בבוקר ולסיים אותה שלושה ימים אחרי.
היו"ר כרמל שאמה
¶
רגע, הבסיס הראשוני הוא שמקיימים ישיבה אחת. היה ובוא נגיד הם לא מצליחים להכריע בישיבה ראשונה, צריכים לזמן ישיבה נוספת לפי סעיף 13 (ב).
גיל גן מור
¶
וגם פה, הערה שכבר הושמעה קודם, צריך איזה שהוא סעיף גמישות למקרים יוצאי דופן, שהוועדה עצמה, הרי מי בסך הכל יכול לבקש את זה? הוועדה עצמה, שרובה נציגי ממשלה, חושבים שהם צריכים עוד שבוע, שבועיים כדי ללבן את כל הסוגיות ---
גיל גן מור
¶
לא, יש פה מסגרת זמן. שיהיה גם סעיף של גמישות, למקרה שצריך עוד זמן מסוים כדי לסיים את הדיונים.
היו"ר כרמל שאמה
¶
זו הגמישות, אם הם לא סיימו עד אז, שיעבירו את זה כבר להליך תכנון רגיל וזהו. שיעבירו את זה, יש להם פה סמכות להעביר את זה לוועדה המחוזית הרגילה ובא לציון גואל.
ענבל קורן
¶
אני מצטרפת לנושא של ישיבה אחת וש-14 יום זקוק לגמישות, אבל בנוסף לזה אני מציעה לגבי סעיף (ד) למחוק אותו, והסיבה היא, בגלל שהסעיף עצמו הוא מאד בעייתי, ברגע שיש פה מספר סמכויות. זה יכול לגרור מצב של בעצם מרוץ סמכויות, על זה ש- אנחנו מנסים לקצר הליכים בירוקראטיים ובעצם ברגע שאנחנו לא מחליטים על מסלול מסוים של סמכות מכרעת, אנחנו בעצם גוררים פה מלחמות סמכות, שיש להן מילים אחרות כמו מלחמות אגו וכאלה.
ענבל קורן
¶
סליחה, יש לי עוד הערה. אם לא מוחקים את הסעיף הזה, אז אפשר להגיד שאם הוועדה לא דנה בתכנית ולא קיבלה החלטה לעניין הפקדתה במודעים הקבועים לכך בחוק זה, יכנס יושב ראש הוועדה ישיבה שלא מן המניין, לקבלת החלטה.
ענבל קורן
¶
אנחנו רוצים להציע את זה בסעיף (ד), אם לא מבטלים אותו אז בעצם סעיף חלופי. שיושב ראש הוועדה יוכל לכנס ישיבה שלא מן המניין ולאו דווקא ---
גיל גן מור
¶
זה אותו דיון שהיה בסעיף 5 ושם לא החלטתם. הייתה שם ביקורת של חברי הכנסת. סעיף 5 (ד) ופה זה בדיוק אותו דבר.
היו"ר כרמל שאמה
¶
אוקי, אז נעתיק את המנגנון הזה. אנחנו מעתיקים את המנגנון שסיכמנו עליו בוועדת המשנה להצעה שלי, אוקי, מקובל?
היו"ר כרמל שאמה
¶
יש את הניסוח כבר פה, ראיתי אותו, הוא בסדר גמור, אני הבנתי שזה בתיאום. אז אני רק מעדכן את חבר הכנסת ברוורמן שהגיע באמצע הסעיף, אנחנו הכנסנו לבקשת אחד העורכים, הצגת החוק הממשלתית דיברה על ישיבה אחת של הוועדה והיה ולא החליטה יהיה ניתן, בתוך 14 ימים, לקיים עוד ישיבה נוספת, מנימוקים שיירשמו בנסיבות מיוחדות ובאה ועלתה טענה נכונה – למה רק ישיבה אחת – אם יש 14 ימים, שיעשו כמה שהם רוצים, אם כבר הארכנו להם זמנים.
היו"ר כרמל שאמה
¶
אז אנחנו מצביעים על סעיף 13 מתחילתו עד סופו, עם השינויים. מי בעד? הסעיף אושר פה אחד.
הצבעה
בעד – פה אחד
סעיף 13 התקבל
אבנר סעדון
¶
תנאים להפקדת תכנית דיור לאומי: 14.
(א) תנאים להפקדת תכנית לדיור לאומי יכול שיתייחסו לתיקונים שיש להכניס במסמכי התכנית כדי שיהיה ניתן להפקידה, או לתנאים שהוועדה סברה שהם חיוניים כדי לאפשר את אישורה של התכנית או את מימושה, ואולם לא תתנה הוועדה את הפקדתה של תכנית, אלא באישור, בתיאום או בחוות דעת של מי שאישורו, תיאום עמו או חוות דעתו נדרשים לפי הוראות חוק התכנון או חוק אחר.
(ב) לא תתנה הוועדה את הפקדתה של תכנית לדיור לאומי בתנאי, אלא אם כן סברה שניתן לקיימו או שהוא צפוי להתקיים בתוך 60 ימים.
(ג) חלפו 60 ימים ולא התקיים תנאי אשר קבעה הוועדה כאמור בסעיף קטן (א), רשאית הוועדה לקיים דיון נוסף בתכנית בתוך 14 ימי עבודה, ולקבל החלטה לעניין התכנית.
(ד) סברה הוועדה שהתקיימותו של תנאי הכרחית כדי לאפשר את אישורה של התכנית או את מימושה, והתנאי אינו ניתן למילוי בתוך התקופה הקבועה בסעיף קטן (ב), תדחה את התכנית; ואולם רשאית הוועדה לאשר את הפקדת התכנית ולקבוע שאישורה של התכנית יותנה בקיומו של אותו תנאי, ובלבד שמצאה שיש סיכוי סביר שיהיה ניתן להשלים את התנאי בתוך התקופה הכוללת הקבועה בחוק לאישורה של תכנית לדיור לאומי.
גבי גולן
¶
הסעיף הזה למעשה הוא סעיף המימוש. אנחנו מניחים בפני הוועדה אתגר מאד גדול, הווה אומר: תכנית שלדעת הוועדה לא ניתן למלא את התנאים הנדרשים לאישורה ולמימושה בתוך 60 יום, בעצם דינה לעבור למסלול הרגיל. על ידי זה אנחנו מוציאים מתוך סדר תכניות הוד"לים, את כל אותן תכניות שהן מותנות בבניית מתקן טיפול בשפכים, או בסלילת ציר מרכזי, או בהגעה לאיזה שהם נתונים או מתקני תשתית, שביצועם נמשך הרבה זמן.
גיל גן מור
¶
כן, אדוני, שוב, מהאגודה לזכויות האזרח. אדוני, זה בינינו, אחד הסעיפים החשובים שיש בחוק הזה, מכיוון שפה בעצם אפשר או שצריך או שזה המקום הנכון מבחינת הסדר של החוק, להכניס גם קצת תוכן מהותי, לכל החוק הזה והכוונה היא להוסיף סעיף (ה), שאומר שהתכנית לא תופקד, אלא אם יתקיימו בה תנאים מסוימים או תוכן מסוים, שאותו אנחנו רוצים להכניס לתוך התכנית הזאת. אז דבר ראשון, כמובן שאפשר לקבוע שהתכנית לא תופקד, אלא אם כן הובטח בה מענה לכל צורכי הציבור, השטחים הציבוריים הפתוחים והתשתיות הפיזיות, לרבות פתרון לסילוק שפכים, בהתאם לגדול האוכלוסייה המיועדת להתגורר בתחום התכנית ולשלבי מימושה.
כמו כן, אנחנו מציעים שייקבע שלא תופקד תכנית לדיור לאומי, אלא אם כן נכללו בה שטחים המיועדים למבני ציבור, לשטחים ציבוריים פתוחים, תשתיות פיזיות וכו'.
דבר שלישי, שלפחות 40% מיחידות הדיור הם לצרכי דיור בר השגה; שליש מהן לדיור ציבורי, לזכאי משרד הבינוי והשיכון; ודירות המותאמות לצרכים של אנשים עם מוגבלויות, הזכאים לפי תנאי משרד הבינוי והשיכון ושההחלטה לאשר תכנית, עם הקצאה של פחות מ-40% לצורכי דיור בר השגה, תעשה רק במקרים מיוחדים.
אנחנו מציעים גם שייקבע שלא תופקע תכנית, אלא אם כן לפחות 20% מהדירות הן דירות קטנות, עד 75 מטר רבוע. אנחנו מציעים שייקבע שלא תופקע תכנית, אלא אם כן לפחות 20% משטח התכנית ייקבע כייעוד קרקע של השכרה בלבד ולבסוף, שלא תופקע תכנית, אלא אם כן היא כוללת מגוון גדלים של יחידות דיור, תוך יצירת מגורים הטרוגניים, שכל אחד מהם כולל יחידות דיור בגדלים שונים.
אדוני, זה הסעיף שיכול לתת תוכן לחוק הזה, שיהלום בעצם את המטרה המוצהרת שלו, שזה פתרון מצוקת הדיור של צעירים, של מחוסרי דיור וכו'. אם לא יהיו הוראות ואם התכנית הזאת תקודם ללא הוראות, יש פה גם מדיניות. המדיניות היא שהשוק ייקבע ומה שנקבע היום וזה מגובה בנתונים ובסקרים וידוע, אני חושב, גם ליושב הראש ולכולם. מה שייקבע היום זה דירות מאד גדולות, זה דיור בצפיפות גבוהה במגדלים, שאוכלוסייה לא יכולה וגם בדיור למכירה. כמעט ולא נבנה היום דיור להשכרה.
פה מדובר במקרקעי ישראל, לפחות ב-80%. אני מזכיר לאדוני יושב ראש הוועדה, שבשנת 2009 אתם, חברי הכנסת, העברתם תיקון לחוק מינהל מקרקעי ישראל ובחוק הזה אתם קבעתם שאחד מהתפקידים של רשות מקרקעי ישראל זה להקצות קרקע לדיור בר השגה ולדיור ציבורי. עכשיו, מאז עברו כמעט שנתיים והמדינה הקצתה עשרות אלפי יחידות דיור. אף לא אחת מהן לדיור ציבורי, אף לא אחת מהן לדיור בר השגה. אפילו לא נעשתה עבודת המטה הנדרשת, כדי לצקת תוכן לסעיף הזה.
אדוני יודע שגם מבחינה משפטית, היועצת המשפטית של הוועדה בטח יכולה לתמוך בזה, כשיש סמכות לרשות מנהלית ואותה רשות מנהלית לא עושה שימוש בסמכות ולא שוקלת בכלל לעשות שימוש בסמכות ועוברים שנים והסמכות הזאת הופכת להיות אות מתה, יש פה בעיה משפטית. יכול לבוא מישהו ולהגיד שמינהל מקרקעי ישראל פועל בצורה לא סבירה ואני חושב שגם יוגשו עתירות בעניין הזה, אם לא תהיה פה פעולה.
זה בדיוק המקום, זה המקום. פה אתה הולך לשחרר 50,000 יחידות דיור בשנה, על קרקע ציבורית ואם אתה לא תקבע הוראות בתוך תכניות הוד"לים לגבי השילוב של דיור בר השגה ודיור ציבורי, כפי שמורה חוק רשות מקרקעי ישראל ואתה תשווק את הקרקעות האלה, רק תקבע למגורים, תקבע איזו שהיא קביעה כללית, יהיו פה 200 יחידות דיור כלליות ותשווק את זה ליזם והוא יקנה את זה במחיר קרקע מלא ויבנה, אז זה לא יהיה ואז אתה נשאר בבעיה משפטית.
לכן אני חושב שגם אם נעזוב ואני לא רוצה להגיד שזו רק בעיה משפטית. אני חושב שזה גם נכון מבחינת המדינה שהיא מציגה את הוד"לים כאמצעי לפתרון של מצוקת דיור, לא רק להגדלת ההיצע, אלא גם אמר את זה ראש הממשלה. הוא אמר את זה שמשבר הדיור היום זה פצצה חברתית מתקתקת ושצריך לדאוג גם לאוכלוסיות מסומנות, ייעודיות, שיש להן היום קושי להתמודד עם מחירי הדיור וזה הצעירים וזה הזכאים של הדיור הציבורי, שכבר שנים לא בנו להם דירות חדשות בתמהיל מסוים. אפשר גם לעשות את זה בתמהיל מסוים.
ולכן אני חושב שפה חייבים לצקת את התוכן הזה לתוך הסעיף הזה, שמדבר על התנאים להפקדה. אחרי שהתכנית הזאת תופקד כבר, אדוני בטח יודע, זה כבר יהיה מאד מאד קשה לשנות אותה ולכן אני חושב שדווקא ---
גיל גן מור
¶
מה זה סעיף 14? אני מדבר עכשיו על הסעיף הזה. להוסיף שם את ההוראות המהותיות שייצקו באמת תוכן לחוק הזה, שבאמת יבוא ויעביר את המסר ---
היו"ר כרמל שאמה
¶
התוכן, בלי להתייחס אם הוא בסוף יתקבל או לא יתקבל, או מה עמדתי בעניין, לא יהיה בסעיף הזה. אם יהיה נניח מישהו ירצה להבטיח דיור בר השגה או משהו אחר, זה לא יהיה בסעיף של התנאים להפקדה, אלא בסעיף שיעסוק בדיור בר השגה או בדיור לצעירים או בדיור לזכאים, איך שלא תקרא לזה, או בדיור ציבורי. אם תהיה באמת הסכמה בין חברי הוועדה, שכרגע היא לא קיימת וזה גם שינוי של חקיקת הממשלה ולכן השלב עוד מאד מוקדם. בשלב הזה אמרתי, ואני לא דוחה, אני לא מביע דעה, אני בהחלט לא גיבשתי דעה סופית בעניין. אנחנו מקיימים שיחות ברקע של דיוני הוועדה בעניין הזה. אלה דברים, לגבי שינוי של הצעת חוק, זה הוא כבר שינוי דרמטי, שהוא עוד לא בשל.
אבישי ברוורמן
¶
ברשותך, אדוני יושב הראש, יש לי הערה. אני חושב שבאמת, אני עכשיו ... כרגע היחידי פה, שבעצם הרוח של ההיצע, זה לא רק שיש בעיה של היצע ואני לא אחזור, אומרים את זה כל הזמן. אוכלוסייה מסוימת, במיוחד הצעירים ואני לא מתייחס גם לקבוצות החלשות. חלק גדול מהמעמד הבינוני של הצעירים, בוגרי האוניברסיטאות, האחרים, מסתכלים שאין להם ...
עכשיו, אם החוק הזה בהוראות שלו לא מתייחס לזה ובעוד שנה כבר יהיו בחירות, ישכחו מכל הדברים, מיצו אז אחרי זה, אני חושב שאנחנו לא עושים פה ...
עכשיו, יש פה שתי אפשרויות. אפשרות אחת, אתה מציע שאנשים ידונו, כדי להוסיף סעיף. האפשרות הנוכחית היא ---
היו"ר כרמל שאמה
¶
לא, אני אומר לך, אני רוצה להבהיר את דבריי, אולי לא הסברתי נכון. אנחנו נקיים דיון נפרד, ממש דיון מתחילתו ועד סופו, בכל מה שקשור – האם חוק הוד"לים יישאר חוק פתוח, ללא שום הבטחת חלוקה וכמו שאמרת תמהילים לסוגי דירות, לסוגי אוכלוסייה, מענה כזה, מענה אחר ואם אפשר לשלב את זה בחוק ואיך ובאיזו מידה. אנחנו נעשה על זה דיון ספציפי שהדיון יוקדש לכך, לפני שהחוק יינעל. אני הבטחתי את זה ואנחנו נקיים את זה.
אורי מקלב
¶
אני הגעתי בדיוק להיכנס לתוך דבריך? הרב אייכלר מילה את מקומי, זה לא שאני במקום אייכלר. אז אני צריך להודות לו.
אורי מקלב
¶
בכל אופן, אנחנו לא יכולים לעמוד בקצב של יושב הראש, עם כל הכבוד. אנחנו צריכים כמה אנשים כדי לעמוד בזה.
אבישי ברוורמן
¶
אז אני אצביע נגד, רק מכיוון- מקובלת עלי כאן הצעתו של אדוני יושב הראש, אבל רק מהחשש שלי.
אבישי ברוורמן
¶
כן, בדיוק. כי אחר כך- אני הלו כבר, מאז הייתי, כבר הייתי יושב ראש ועדת הכספים וראיתי שפתאום ---
היו"ר כרמל שאמה
¶
אני לא הבטחתי לך שיהיה שינוי, הבטחתי לך שיהיה דיון ודיון מעמיק. לא דיון בתוך סעיף, אלא ממש דיון.
אבישי ברוורמן
¶
אני מקבל, אבל במידה שזה ייפסל לחלוטין, אני כבר בתור מה שנקרא, הוראת אזהרה, מצביע נגד.
ערן ניצן
¶
אני אומר בקצרה. תקנו אותי אם אני טועה פה, גם נציגי הממשלה, נדמה לי שבחלק מהוד"לים זה כבר קרקעות שגם שווקו, נכון? זה יכול להיווצר מצב שקרקע משווקת ואז היא עולה לדיון בוד"ל? לא, מר גבי גולן?
אורי מקלב
¶
לא, אבל השאלה שנשאלה פה, שזו באמת שאלה וסליחה שאני מתפרץ, אפילו שנכנסתי, אבל אני דנתי בישיבות הקודמות. חלק מהחשיבה שלנו, מה שאתה אדוני יושב הראש מוביל על קרקעות פרטיות, אבל וודאי זה צריך לכלול קרקעות שהן של המינהל, שכבר שווקו ואז נשאלה כאן שאלה בשביל מה צריך לדון בוד"לים, אנחנו אומרים שאנחנו יודעים שגם קרקע ששווקה, עדיין אנשים רוצים להתאים אותה. אנחנו מכירים הרבה קרקעות ששווקו ואלה שבאמת זכו בהם וגם המינהל ידע, שהם מתכוננים להגיש תב"עות.
היו"ר כרמל שאמה
¶
אבל אז נשאלת השאלה, נניח אם אתה מביא קרקע ששווקה ל-250 יחידות דיור ושהיזם רוצה להוסיף עכשיו ל-280 יחידות דיור, האם בשביל 30 יחידות דיור תכניס אותה לצנרת של הוד"לים?
ערן ניצן
¶
לא, אבל אם אתה רוצה, סתם לצורך העניין בדוגמא שלך, להוסיף מ-1,000 ל-1,300, יכול להיות שזה וד"ל. אני רק אומר שצריך, כשאנחנו מדברים על התנאים הללו ---
אורי מקלב
¶
כן, אבל במידה שהתקבל מה שיושב הראש מפריד כקרקע פרטית, אז וודאי שזה יהיה קרקע כזו, שהיא קרקע של מינהל שאנחנו יודעים שקיבלה איזה היבט תכנוני ואנחנו יודעים שהיו שם תכניות ---
אורי מקלב
¶
כמו שאתה שאלת, הרבה פעמים זה לא רק לתוספת יחידות דיור. כאן כתוב 200 יחידות דיור, זה נכון, אבל יש עוד דברים, לפעמים לצמצם, דירות גדולות, דירות קטנות, להתאים את זה, בנייה רוויה שהייתה שם, לצמצם בנייה שהיא צמודת קרקע, יש שם חלקים יותר גדולים של צמודי קרקע, רוצים לצמצם. יש שינויים שהיזמים רוצים לעשות וזה חלק שהם מתעכבים באמת, אנחנו עדים לכך. זה מעשים שבכל יום ויום, כמעט קשה, אין הרבה קרקעות חוץ, אולי בסוגי קרקע ---
ערן ניצן
¶
רק 20% זה הוועדה המקומית. רק כדי להשלים את הדברים, נדמה לי שכשאנחנו נדבר על התנאים ועל לכאורה ---
ערן ניצן
¶
לגבי סעיף 14, כמו שאמר גם קודמי, זה אחד הסעיפים החשובים בחקיקה. הוא נוגע בדיוק בבעיה, יושב הראש, של התכנון היום בישראל. התנאים שמלווים את ההפקדות, שיכולים להימשך שנים.
ערן ניצן
¶
לא, חלילה. אנחנו רק מחזקים את ידיה של הממשלה בנושא הזה של 60 יום וקוראים לוועדה לא לבוא ולהרחיב את התנאים הללו, כי זה בעצם מה שהופך את הוועדה הזאת ---
ענבל קורן
¶
אני רק מציעה, למען הזהירות, מכיוון שאנחנו מדברים פה הרבה על סעיפים ואתם כל הזמן אומרים סעיפים קטנים וזה לא חלק מהדברים של המהות, זה המהות. זה בסופו של דבר מה שיהיה דבר המחוקק ועל פי זה הוד"לים יעבדו או לא יעבדו. לדעתי, הצנועה, הנושא הזה של מה התנאים להפקדה ומה התנאים לא להפקדה, זה על סמך הניסיון היום יומי של הפקדת תכניות שהן לא וד"ליות.
היו"ר כרמל שאמה
¶
תמיד יכול לבוא עוד סעיף 37, או כמה יש פה? ולהגיד – לא תופקד תכנית לוד"ל, אם לא תכלול 80% דיור בר השגה.
ענבל קורן
¶
רגע, שנייה, הנקודה היא שזה צריך להופיע תחת התנאים להפקדה. כלומר, זה צריך להיות תחת התנאים להפקדה. אחת הבעיות היום של יזמים וככה ברמה הפרקטית, זה שהם לא יודעים מה הם צריכים ומה הם לא צריכים ומשגעים אותם והבירוקרטיה זה אחד המכשלות הכי גדולות היום לפיתוח השוק של הנדל"ן.
ולכן, גם כשאומרים מה יקרה שלא יהיה משהו, זה אחד מהתנאים שהם חייבים להיות למען ההבנה.
ענבל קורן
¶
לכן אני חושבת ואני מציעה שאם תשקלו להכניס את הסעיף שאנחנו מציעים, שישה סעיפים שמדברים על תנאים וברגע שמדברים על כן דיור בר השגה או לא דיור בר השגה ומקבלים את התנאים המהותיים ---
אשר כהנא
¶
דבר ראשון, לגבי המועדים, אני חושב שכדאי להוסיף בכל זאת, סמכות ליושב ראש הוועדה במקרים מיוחדים, אפשרות להאריך את המועד למילוי תנאי, מכיוון שהחשש הוא שבסופו של דבר, כשמדובר בתנאים לפעמים מהותיים שמצריכים תכנון מחדש של דברים מסוימים, של תחבורה או של מדידות חדשות, בסופו של דבר התוצאה, מזה שכל כך רצינו למהר, שכל התכנית נפלה וכל הכספים שבוזבזו בשביל להביא את התכנית הזאת עד לכאן, הלכו ובעצם אין יותר תכנית.
גבי גולן
¶
היא לא נופלת התכנית, התכנית עוברת לוועדה המחוזית. היא פשוט עוברת למסלול אחר, היא לא נפלה.
איריס פרנקל-כהן
¶
"(ד) סברה הוועדה שהתקיימותו של תנאי הכרחית כדי לאפשר את אישורה של התכנית או את מימושה, והתנאי אינו ניתן למילוי בתוך התקופה הקבועה בסעיף קטן (ב), תדחה את התכנית; ואולם רשאית הוועדה לאשר את הפקדת התכנית ולקבוע שאישורה של התכנית יותנה בקיומו של אותו תנאי, ובלבד שמצאה שיש סיכוי סביר שיהיה ניתן להשלים את התנאי בתוך התקופה הכוללת הקבועה בחוק לאישורה של תכנית לדיור לאומי."
אשר כהנא
¶
לפעמים כל מה שצריך זה שיושב הראש ייתן עוד שבוע, שבועיים ואז בזה נגמר הסיפור. אז אני לא הבנתי שזה מאפשר הארכה של המועדים.
אשר כהנא
¶
לא, אני לא הבנתי שזה מאפשר ליושב הראש . היום יש אפשרות ליושב הראש, זה כתוב בצורה מפורשת לאשר הארכה. היום יש בעיה אחרת, שכל התנאים הם תמיד לא רק תשנה, אלא תלך תתאם עם 30 גורמים וזה אף פעם לא קורה פשוט ואז 60 יום, 90 יום, זה לא משנה מה שתכתוב – זה לא יקרה. אז פה אנחנו במצב אחר. אנחנו לא במצב שאתה צריך ללכת ל-30 גורמים ולתאם ולכן אפשר לעשות את זה ב-60 יום, אבל יש גם מקרים שבהם זה לא רק שינוי של תשנה בסעיף 14, תכתוב ככה וככה וזה, אלא ללכת, לקחת את התשריטים ולשנות לגמרי את כל תכנון התחבורה, כי אי אפשר לעשות את הכביש, שהוא דווקא ישתלב פה, אלא שם וזה ללכת לתכנן את הכל. לעשות מדידות חדשות, ללכת לשטח ולפעמים 60 יום פשוט לא יספיק. זה הכל.
אשר כהנא
¶
זו ההערה ראשונה. הערה שנייה, אני רואה פה שזה מתייחס לתנאים להפקדה, אבל אז יש גם תנאים למימוש, שאני לא כל כך הבנתי איך זה משתלב, כי בדרך כלל היום, יש מה שנקרא תנאים להפקדה ויש בתוך התכנית תנאים למתן היתר. זאת אומרת, אתה כבר אישרת את התכנית, אבל אתה לא יכול להוציא היתרי בנייה, אלא אם כן יש כביש, אלא אם כן כבר עשו את עבודות החשמל. אז אני לא מבין אם הכוונה היא שכבר התנאים האלה צריכים להתקיים תוך 60 יום, עוד לפני שבכלל התכנית אושרה? זה התנאים למימוש?
היו"ר כרמל שאמה
¶
ברור שאם הוא מציב תנאי, אתה צריך להשלים אותו כדי שתהיה סבירות גבוהה שיהיה אפשר לממש את התכנית.
אשר כהנא
¶
אבל כתוב פה שהוא צריך להתקיים תוך 60 יום מהיום שעוד החלטת על ההפקדה, זאת אומרת, זה הגיוני שעכשיו יבנו את המט"ש, או יעשו מה שצריך ---
גבי גולן
¶
צריכות להיות תכניות שיהיו בזמן סביר. אז שימו לב, בכל מקום שיש תאריך, שיש מועד, מציעים פה – תנו עוד שבוע – תנו עוד כמה ימים ---
גבי גולן
¶
הבנתי היטב. אנחנו שמים פה, אנחנו מקשים על הממשלה, מקשים על המינהל, מקשים על משרד השיכון. אומרים להם – רבותי - אם לא הצלחתם תוך 60 יום, תאמין לי שתוך 65 יום גם לא יצליחו ואם אפשר תוך 65 יום, אפשר תוך 60 יום. פשוט, כמו שאמרה חברת הכנסת פאינה קירשנבאום, צריך להתחיל ולעבוד. פשוט לא עובדים.
אשר כהנא
¶
מה שאני רציתי לשאול, האם אי אפשר במסגרת תכנית כזאת, לקבוע תנאים למתן היתר, לאחר שהתכנית תאושר. האם זה מה שאני מבין מהסעיף?
אורי מקלב
¶
זה חלק מהעניין. נניח שהם הניחו וההחלטה תהיה 60 יום, אז אפשר להקים ב-60 יום, אבל דברים שהרי היא לא תקבל את ההחלטה, משהו יכול להיות שהם חלוקים, יכול להיות שהם אומרים דברים לא סבירים, אבל זאת ההחלטה שלהם.
אשר כהנא
¶
אני פשוט לא הבנתי את המילה "את מימושה" פה, כי אני מבין מה זה תנאים להפקדה, שאומרים לך – אני לא מפקיד – כל עוד לא מתקיימים תנאי אלה, זה בסדר, הבנתי.
אורי מקלב
¶
אבל נניח תסקירים. תסקיר זה לא מספק אותך? או תיקון בתסקיר, אז זה לא נקרא "למימושה"? זה גם כולל.
אשר כהנא
¶
אני חייב להגיד, אני כמתכנן קצת מודאג מהניסוח. יכול להיות שאנחנו נגלה את זה בהמשך, את הבעיה עם הניסוח.
היו"ר כרמל שאמה
¶
אנחנו מצביעים על סעיף 14. מי בעד סעיף 14? מי נגד? הסעיף אושר.
הצבעה
בעד - רוב
נגד – מיעוט
סעיף 14 על סעיפיו התקבל
אבנר סעדון
¶
סעיף 15, מילוי תנאים להפקדת תכנית לדיור לאומי: 15.
(א) הורתה הוועדה על הכנסת שינויים במסמכי התכנית שהוגשה, כתנאי להפקדתה, יתקן מגיש התכנית את מסמכי התכנית ויגישה למתכנן המחוז כשהיא מתוקנת בהתאם להחלטת הוועדה, בצירוף דוח המפרט את כל השינויים שנערכו במסמכי התכנית, בתוך 60 ימים מיום פרסום ההחלטה באתר האינטרנט של משרד הפנים כאמור בסעיף 30 או מיום שהומצאה לו ההחלטה, לפי המוקדם.
(ב) הוגשו לוועדה מסמכים מתוקנים כאמור בסעיף קטן (א), יבדוק אותם מתכנן המחוז; קבע מתכנן המחוז שהמסמכים תוקנו בהתאם להחלטת הוועדה, יודיע על כך למגיש התכנית ויצרף את נוסח ההודעה על הפקדת התכנית שיש לפרסם לפי חוק זה.
(ג) ראה מתכנן המחוז שהמסמכים לא תוקנו בהתאם להחלטת הוועדה, יודיע על כך למגיש התכנית בתוך שבעה ימי עבודה מיום שהוגשו לו המסמכים ויפרט את התיקונים הנדרשים בהם; הודיע מתכנן המחוז כאמור, יוגשו המסמכים המתוקנים בתוך שבעה ימי עבודה מיום קבלת ההודעה.
(ד) לא הוגשו לוועדה מסמכים מתוקנים במועדים הקבועים בסעיפים קטנים (א) או (ג), או שקבע מתכנן המחוז כי המסמכים שהוגשו בעקבות הודעתו לא תוקנו על פי הוראותיו, יחולו הוראות סעיף 16 (1).
אבנר סעדון
¶
זה קובע רק את השלבים פה, של תיקון תכנית. כלומר, מהרגע שיש תנאים להפקיד מה צריך לעשות ומה קורה במקרה שמתכנן המחוז אמר תתקנו וזה לא קרה.
אורי מקלב
¶
יש לי שאלה אחת. אני לא הייתי, ימי עבודה, מה קבעתם? בסעיף כתוב 10 ימי עבודה, מה זה ימי עבודה? שישי? שבת? יש הרי ימי עבודה ובכל מיני חוקים יש הרי פרשנות אחרת. לכל חוק. מה אנחנו קובעים פה בימי עבודה וזה באמת חשוב. גם שאינו דומה לפי דעתי הפקדה לימים שהם ימי עבודה, לגבי תכנית.
גבי גולן
¶
יש לזה הגדרה ברורה בחוק. אנחנו מדברים על חוק שעות עבודה ומנוחה שזה חוק ברור שאומר – בשבתות לא עובדים – זה חוק ברור שאומר מה הם מועדים ומה הם החגים.
גבי גולן
¶
בסדר, אין לי בעיה להכניס הגדרה, אבל שיהיה ברור לכולם, שכל נושא של ימי עבודה ומנוחה זה כפי שמוגדר בחוק. יום שישי למשל זה יום עבודה.
אורי מקלב
¶
באמת זה תלוי בחוק שיתקבל, האם יום ראשון זה יום מנוחה או לא. יום ראשון, יכול להיות שהממשלה תחליט שיהיה יום מנוחה.
ערן ניצן
¶
אנחנו סבורים שסעיף קטן (ד) עוד יכול להתגלות כסעיף בעייתי, בגלל שאין בו את הגמישות המינימאלית שנדרשת. ההצעה שלנו לעשות, אנחנו לוקחים את זה מהודל"ים הקודמים, הצעה שבה כמובן התכנית תבוטל וזה במידה שמגיש התכנית לא מילא את התנאים, מחמת נסיבות שאינן תלויות בו. אם הוא לא תיקן את המסמכים מסיבות שלא תלויות בו, אז יהיה איזה מנגנון שאתה יודע, לא יזרוק את הוד"ל הזה הצידה.
גבי גולן
¶
לא, לא, לא זורקים הצידה, אלא במקרה הזה הוועדה, זה בסעיף אחר, החלטת הוועדה להפקדה בטלה, והוועדה תצטרך לקיים דיון נוסף על זה. דיון נוסף על הפקדה. אנחנו בדיון להפקדה, לא הוגשו המסמכים, הרי אנחנו מדברים על מצב שבו הוועדה החליטה להפקיד והיזם צריך להגיש את מסמכי ההפקדה.
גבי גולן
¶
הציבורי. עכשיו והיה והיזם לא הגיש, אנחנו חייבים לעשות פה איזו שהיא סנקציה ואני אומר, זו סנקציה עלינו, על עצמנו.
ערן ניצן
¶
אתה צודק, בטח בעולם היזמים, אבל אני אגיד לך, דווקא בעולם הרשויות נדמה לי שנכון יהיה להגיד – לא הגיש באשמתו.
ערן ניצן
¶
תן לו איזה מנגנון שאם זה לא תלוי בו כמו שהיה, הרי זה לא דברים שהמצאנו, אלה דברים שהם קיימים ונכונים, לפי דעתי שווה לשקול אותם, שכל זה מתקיים במידע ובנסיבות שאינן תלויות בו, אתה יכול לאפשר שם מנגנון אחר ולא החזרה עד ערב ההפקדה. זה 4,000 יחידות דיור.
מירי כהן
¶
כן, המטה שלך בסנקציה זה לגרום לאנשים לפעול הכי ביעילות שהם יכולים. אם זה לא תלוי בהם, אין טעם להפעיל סנקציה. על מה אנחנו מפעילים סנקציה, אם הם לא עשו משהו לא בסדר?
גבי גולן
¶
אני, כמו שאמרנו ואנחנו אומרים את זה הרבה פעמים פה בחקיקה הזאת, זאת חקיקת חירום, זאת הוראת שעה, צריך לתת לתכניות האלה את העדיפות בטיפול, אם זה ברשות מקומית, אם זה במינהל מקרקעי ישראל. גם רשויות המדינה, שמכינות תכניות, גם הן לפעמים צריכות איזה שהיא סנקציה משמעותית. מה הסנקציה פה? הסנקציה פה, שההחלטה על ההפקדה מבוטלת. יכולה הוועדה לעשות אחת מן השתיים, או לבוא ולומר – תגיש לי את המסמכים ונדון בהם מחדש להפקדה – או להעביר את התכנית לוועדה המחוזית.
מירי כהן
¶
כן, אבל עכשיו אנחנו מדברים, גם אם לקח לו להגיש, בגלל שאין פה שום גמישות, גם אם הוא איחר ביומיים, אתה חוזר על אותו תהליך. זה בזבוז זמן ציבורי עכשיו, גם במצבים שחבל לבזבז. זה מצריך איזה שהוא- בואו נחשוב שנייה. אנחנו בעד הנוקשות הזאת, אנחנו בעד שהחוק הזה יהיה מהיר ככל האפשר, אבל פה לא נתתם אפילו את הפתח הכי מינימאלי שנדרש.
מירי כהן
¶
כאן, מספיק שהוא איחר ביום, החוק לא מאפשר לעשות כלום. חייבים להחזיר את זה להפקדה, נקודה. על יום.
גבי גולן
¶
אנחנו יודעים את זה ואנחנו עומדים על זה. אנחנו חשבנו על סנקציה יותר חמורה, אבל שכנעו אותי שהושקעו הרבה כספים והסנקציה של דיון נוסף להפקדה, היא חמורה מספיק.
ערן ניצן
¶
אני יכול לחשוב על תנאים שהוא לא צריך לגביהם מסמכים, כי הרשות באמת לא הצליחה להגיע לכיבוי האש או היו עכשיו, סתם אני אומר, עיצומים של רופאים, של כיבוי אש, אז מה?
גבי גולן
¶
רוצים לעשות, אם נתחיל לפתוח ובכל מקום ניתן אפשרות להארכה, הרי ינצלו אותם, אנחנו רואים מה קורה ואז זה פשוט, נגיע עוד פעם לחמש שנים, בקלות, ברגע.
היו"ר כרמל שאמה
¶
אנחנו עוברים להצבעה, תודה. אנחנו מצביעים על סעיף 15. לא היו פה שום שינויים בעצם. מי בעד הסעיף? פה אחד.
הצבעה
בעד – פה אחד
נגד – מיעוט
סעיף 15 התקבל
אבנר סעדון
¶
סעיף 16, ביטול החלטה על הפקדה: 16.
החלטת הוועדה להפקיד תכנית לדיור לאומי בטלה בהתקיים אחד מאלה:
(1)
לא הוגשו לוועדה מסמכים מתוקנים במועד;
(2)
לא התקיימו התנאים האחרים שקבעה הוועדה להפקדת התכנית, בתוך התקופה
האמורה בסעיף 15.
הסעיף עוסק בביטול החלטה על הפקדה, כמו שאמרנו, אם לא עמדנו בלוחות הזמנים, או כמו שאמרנו בסעיף 15 (ד), שלא עמדו במועדים הנוספים שקבעה הוועדה.
היו"ר כרמל שאמה
¶
חברים, אתם איתנו? דברי תורה? גם דבריו של מקלב שאינם דברי תורה, הם בדרך כלל מקסימים.
היו"ר כרמל שאמה
¶
למזלנו, הוא היחידי שאינו מתמודד שם בפריימריס, אז יש לו זמן להיות שותף למלאכת החקיקה.
טוב, אז יש הצעות לשינוי? לא. מצביעים על סעיף 16. מי בעד? הסעיף אושר.
הצבעה
בעד - רוב
נגד – מיעוט
סעיף 16 התקבל
אבנר סעדון
¶
סעיף 17, פרסום הודעה על הפקדה: 17.
(א) הודעה על הפקדת תכנית לדיור לאומי תפורסם בתוך 14 ימים מיום שקיבל מגיש התכנית את הודעת מתכנן המחוז כאמור בסעיף 15 ב) –
(1) על גבי שלט במקום בולט לעין בתחום התכנית, בהתאם להוראות לפי סעיפים
89א(א) עד (ג) ו-265(22ב) לחוק התכנון;
(2) בעיתון, בהתאם להוראות סעיף 1א לחוק התכנון, בשינויים אלה: במקום "בשני
עיתונים" יקראו "בחמישה עיתונים", ובמקום "שלפחות אחד מהם הוא עיתון נפוץ" יקראו "שלפחות שניים מהם הם עיתונים נפוצים";
(3) באתר האינטרנט של משרד הפנים.
(ב) פרסום הודעה כאמור בסעיף קטן (א)(1) ו-(2) ייעשה על ידי מגיש התכנית ועל
חשבונו, בנוסח שיאשר מזכיר הוועדה.
גבי גולן
¶
רגע, רגע, שנייה, אנחנו נסביר. יש פה נוהל בוועדה, עובדים מסודר, זה לא מוסד תכנון.
בעצם, אנחנו בסעיף הזה החמרנו עם עצמנו, בגלל העובדה שיש פה הליך תכנוני יעיל, אנחנו בעצם עושים פה משהו שלא קיים בחקיקה רגילה. קודם כל מרחיבים את הפרסום בעיתונים נוספים ודבר שני, נותנים חובה לפרסם באתר האינטרנט של משרד הפנים. תראו בהמשך שמפרסמים לא רק את דבר התכנית והוראותיה, אלא מפרסמים גם את כל המסמכים הנוגעים לתכנית, הווה אומר - את כל אותן חוות הדעת של היועצים המקצועיים – והכל כמובן יעמוד בפני הציבור, שיוכל, כמו שאמרתי קודם, גם להשתמש בזה אם יחשוב שהוא רוצה להתנגד לתכנית.
היו"ר כרמל שאמה
¶
בגלל שבאמת אני רוצה שפה יהיה גילוי, מה שנקרא לציבור, בצורה מקסימאלית, אז אני רוצה שלפחות שניים יהיו העיתונים הנפוצים ביותר. כי מה זה הגדרה של עיתונים נפוצים?
גבי גולן
¶
אז יש הגדרה בחוק העיקרי. כמובן שאנחנו לא מתנגדים, אבל אנחנו רוצים לראות ורוצים לבחון את זה, כי זה נושא מאד מאד רגיש, לגבי איפה חייבים לפרסם.
היו"ר כרמל שאמה
¶
יש לך חמישה עיתונים, אני אומר שניים כדי לתת באמת כיסוי מקסימאלי, שני העיתונים הנפוצים ביותר ואחרי זה עוד שלושה תעשה רוטציה, תעשה לפי האזור, תעשה לפי שיקול דעתך. הרי זה תוספת, העיתונים. הוספת פה, נכון?
גבי גולן
¶
כבוד יושב הראש, אני מבקש את בקשתך לבחון, כי אני לא מכיר את זה. זה עניין של המשפטנים שיגידו אם אין פה איזו שהיא אפליה.
בני זלמנוביץ
¶
סעיף 1 (א) לחוק התכנון והבנייה קובע שפרסום בעיתון זה אומר:
"לעניין זה יפרסם שר הפנים ברשומות, מדי שנה, לאחר התייעצות עם האיגוד המייצג את רוב המפרסמים במדינה, רשימה של שלושת העיתונים היומיים הנפוצים ביותר במדינה, בשפה העברית".
גבי גולן
¶
לא, לא, עכשיו זה שניים. לגבי הגדרת מה הוא עיתון נפוץ, תשים לב שבהגדרה יש נפוצים ביותר. תקריא אותו.
בני זלמנוביץ
¶
"רשימה של שלושת העיתונים היומיים הנפוצים ביותר במדינה בשפה העברית". יש גם את הסקר. יש סקר כל שנה של T.G.I.
היו"ר כרמל שאמה
¶
רגע, לא, אם זה שניים מתוך שלושה, אין לי בעיה, אבל זה העיתונים הנפוצים ביותר. אני יודע, פעם מישהו אמר לי איזו הגדרה שעיתון נפוץ זה גם לדוגמא עיתון "הארץ". מבחינתי הוא לא עיתון נפוץ. הוא עיתון חשוב מאד, אני קורא אותו כל בוקר, אבל הוא לא נפוץ.
בני זלמנוביץ
¶
שלושת העיתונים הנפוצים ביותר במדינה בשפה העברית. זה מה שקובע חוק התכנון והבנייה בסעיף 1א (ב).
אבישי ברוורמן
¶
העיתון של מורדוק היה מקבל את התפוצה הגדולה ביותר, לפני שנסגר. מה שנקרא - "קול המון כקול שדי".
בני זלמנוביץ
¶
אז במקרה כזה יצטרכו לעדכן את ה- אם ייסגר לנו עיתון בארץ, מהנפוצים ביותר, אז נצטרך לעדכן את זה.
גבי גולן
¶
לא, בהגדרה תמיד יהיו לך שלושה נפוצים ביותר, אלא אם לא יהיו שלושה, אם יהיו פחות משלושה עיתונים.
היו"ר כרמל שאמה
¶
הבנתי. לא, זה מתאים דווקא להגדרה, כי אם השר מפרסם בשלושה עיתונים הנפוצים ביותר, אם השניים מתוכם, אז זה בסדר.
אבישי ברוורמן
¶
כן, גם לגבי העברית, אני חוזר על אותה הערה, כמו קאטו הזקן, דיבר על זה ד"ר חנא סוייד, אמרו לי, שמעתי שראש הממשלה רשם אפילו פתק בעניין. מכיוון שאנחנו מדינת ישראל, שיש בה יהודים וגם ערבים ואולי גם מספר לאומים אחרים, דרוזים, צ'רקסים ואחרים, בעיית הדיור הזאת, שבה גם לדיור בר השגה, אני רק אסיים ---
אבישי ברוורמן
¶
לא, לא, אבל אני רוצה להגיד משהו אחר. אני אומר את זה רק בשביל הפרוטוקול, לחזור. אני לא רואה שהנושא הזה, במידה שיפעל נכונה ועל זה עוד נדבר לחוד, לגבי האוכלוסייה היהודית, אם יפתור את הבעיות לוועדות המחוזיות ויוסיף כוח אדם, אפילו בלי הכוח הזה, יפתור חלק מהבעיה היהודית. אני לא רואה שזה פותר שום דבר לאוכלוסייה הערבית. אני חוזר על זה כמו קאטו הזקן, מספר היחידות, 200 וכו', כל הצורה שזה נעשה ---
אבישי ברוורמן
¶
לכן אני אומר, לכן חלק מהדברים האלה, בתהליך הזה, כשהמטרה היא גם להגיע לאוכלוסייה של צעירים, גם יהודים וגם ערבים וגם לפתור את בעיית האי שוויון, החוק הזה לא עושה שום דבר בנושא הזה וזה צריך להיות ברור, שבמסגרת גם- אחת השאלות לגבי מדינת ישראל שנכשלה בענק, אני כיהנתי בתפקיד הזה וניסינו לעשות קצת שינוי, שמאז רבין לא היה, לתקן את האי שוויון הזה, שהוא לא רק שהוא לא צודק, הוא גם לא נכון מבחינה כלכלית וגם יש לו משמעויות אחרות.
אני מצר על זה שבחוק הזה לא חושבים ובפתרון הבעיה הזאת, שלא נכנסים, לכן אני שם את זה ומפעם לפעם אני אעלה את זה, כמו קאטו הזקן וד"ר סוייד, זה יתפרש עוד אחד, גם בציבור בארץ וגם בעולם, שהערבים הם לא חלק במשחק.
אבישי ברוורמן
¶
בהחלט וכמו שאומר ידידי, קל וחומר, אחד הדברים שניסיתי גם בתור שר, ראיתי שלמשל, אני אספר לכם סיפור אחד רק בשביל העדכון ההיסטורי. ראינו שפתאום למשרות הציבוריות בישראל, אחוז הפונים מבין הערבים הוא אחוז אחד. בדקנו למה הם לא פונים:
1. אין להם אינפורמציה.
2. הם חושבים שהכל מכור.
ברגע שהתחלנו לפנות גם באינפורמציה, יושב פה בן אדם שהיה מעורב גם בדברים האלה, ראינו גם כן שמסבסדים, למשל בירושלים את המקומות, פתאום אתה רואה שהביקוש עולה.
לכן, בנקודה הזאת, גם במשרד ראש הממשלה, אני חושב שהסיגנלים אפקט של החוק הזה, במידה שיעבור, יהיה – לא חלק לנו במדינת ישראל ולא חלק עם בן ישי.
בני זלמנוביץ
¶
חבר הכנסת ברוורמן, לעניין שאלתך, רק הערה אחת לגבי מה שאמרת ואני לא אגע בשאלת המדיניות שפתחת פה, אבל ----
בני זלמנוביץ
¶
בדיוק, אבל לגבי ההפצה, סעיף 1 (א) (2) לחוק התכנון והבנייה, קובע שבמרחב תכנון מקומי, שבו האוכלוסייה הדוברת ערבית מהווה לפחות 10% מכלל האוכלוסייה, פרסום אחד בעיתון המתפרסם בשפה הערבית, אחד בעיתון נפוץ בעברית ואחד בעיתון מקומי.
איריס פרנקל-כהן
¶
אני מוכרחה לומר, אגב, עם כל ההתמקדות בנושא העיתונות, שנדמה לי שהפרסום האפקטיבי יותר הוא דווקא זה על שלט, מאחר שאני לא מכירה הרבה אנשים שהתחביב שלהם הוא לעניין בעיתון ולחפש את זה.
אורי מקלב
¶
הטיעון הזה מאד נכון. הרי אנחנו הולכים על ציר יעיל, אני לא אומר מהיר, יעיל ובנושא הזה כבר הולכים על תכניות גדולות בחוק הזה, שאנחנו רואים שחלקם וודאי נמצאים במקומות שהם לא נראים לעין. כל המקום לא נראה לעין, לא רק השלט או לא השלט. וכשאנחנו מדברים על גבי שלט במקום בולט לעין, קודם כל הייתי מבין על גבי שלט שבולט לעין, לא רק שהמקום. המקום, תשים אותו בכל המקומות, הוא עדיין לא בולט לעין. הרי, אם לקחו את זה מחוק התכנון וכשמדובר על כל מיני פרסומים והפקדות, אנחנו יודעים שהשלטים הם מאד מאד מינוריים וקטנים.
השאלה היא אם אנחנו, בחוק הזה, שיש כאן משמעות למהירות, שזה שונה ממקומות אחרים, שאנחנו יודעים ש ---
אורי מקלב
¶
שלא ייראה שאנחנו עושים את זה חפוזים. אני מבין שצריך לעשות לזה סעיף מיוחד, לנושא הפרסום. אז קודם כל, מה זה נקרא שאת אומרת שאם יש חשיבות לשלט, אז השלט צריך להיות בולט ולא רק המקום בולט לעין, מפני שהמקום יכול להיות, השלט הוא קטן וגם אם תמצאי את המקום הכי בולט לעין בתוך תחום התכנית ---
אורי מקלב
¶
עדיין הוא לא בולט לעין, השלט. גם אם תשים בתוך שטח התכנית, במקום הכי בולט לעין, אבל הוא עדין לא בולט, מכיוון שהשלט הוא לא בולט וכל המיקום, הגודל שלו ואני לא יודע מה זה נקרא סעיפים 8-9 א' וכו'.
איריס פרנקל-כהן
¶
יכול להיות שצריך, מעבר לתחום התכנית, יכול להיות שיש מקום לשים שלט במשרדי הרשות המקומית למשל.
אורי מקלב
¶
זה יכול להיות, אבל לא חייב להיות, אבל בסעיף הזה באמת, בסעיף (ב), אדוני יושב הראש, אם אפשר גם כן להעיר, "שייעשה על ידי מגיש התכנית ועל חשבונו". אני לא יודע, אני כבר כמה שנים טובות לא נמצא בתחום הזה, אבל עד כמה, כמדומני, שאני חושב שעם התיקונים האחרונים, אז זה נעשה על ידי הרשות, על חשבון ולא על ידו, בגלל כל מיני סיפורים שבעבר ואני חושב שזה נכון. אם זה נכון גם בתכניות קטנות, וודאי זה נכון גם פה. לא צריך לתת את זה לידי היזם שהוא יפרסם את זה. זה צריך להיות על חשבונו, אבל בידי הוועדה. אותו מזכיר הוועדה הוא צריך לפרסם, הוא צריך לקבוע את העיתונים והוא צריך את המיקום של המודעות האלה ולא לתת את זה ליזם. אנחנו יודעים את הדברים שהיו גם בעבר בנושא הזה.
גבי גולן
¶
זו הפרקטיקה הנהוגה היום בתכנית, שבעצם הוא מקבל את הנוסח ממזכיר הוועדה, הוא בעצם דואג לפרסום על חשבונו. אם פרסם את הנוסח בטעות של אות אחת, פוסלים את הפרסום, הוא חייב לפרס פעם נוספת. החשש הגדול שלנו, שקורה לפעמים, זה שאם הוועדה מפרסמת, היא צריכה לקבל את ההתחייבות הכספית של מגיש התכנית, זה לוקח זמן – כן העביר – לא העביר. יש פה בירוקרטיה מיותרת. זה עובד טוב, למה לתקן את מה שעובד טוב?
אורי מקלב
¶
אני לא בטוח שזה עובד טוב. בתחום רשויות מקומיות, אני גר בשטח היום, אני יודע שיש חברות שזוכות במכרז והן החברות- אפשר לעשות מכרז, הוועדה יכולה לעשות מכרז, היא יכולה להתחיל מיד במכרז קטן בין מפרסמים, מי שיפרסם היא החברה הזוכה, ממילא ההתחשבנות היא מהירה מאד מול אותה חברת פרסום, שהיא אחראית לכך. הם גם סימנו את המודעות בשטח, אני רואה אותן בשטח, אני יודע, הבית שלי בשטח התכנית, ראיתי שחברה הגיעה, לא היזם.
מאיה בן שושן
¶
בעירייה שולחים אותך לחברה שנמצאת בתוך בניין העירייה ושאתה מחויב להגיע אליה להסדיר את הנושא של התשלום, היא כבר מפרסמת, היא תולה, היא דואגת שהכל יהיה והיא גם מסירה בבוא הזמן.
גבי גולן
¶
לא, לא, אין בעיה. אני אומר עוד פעם, אלה הם דברים של בירוקרטיה, אני צריך להתייעץ עם עמיתי, כי יבואו ויגידו: החברה הזאת, בירושלים, שמכריחים את היזם להגיע אליה, זכתה במכרז, לא זכתה במכרז.
גבי גולן
¶
זה לא משנה, אפילו אגורה. פה מדובר על יזמים שזה משרד השיכון, שזה מינהל מקרקעי ישראל, שזה וועדה מחוזית. הפרקטיקה שנראתה בעינינו והיא גם קיימת היום, זה שבעצם המינהל מקבל, עם אישור התכנית, את נוסח הפרסום והוא מפרסם. המינהל יש לו התקשרות קבועה עם משרד פרסום, לפ"מ, במקרה הזה, שהוא מיד מעביר את זה לפרסום.
עכשיו, כל פרקטיקה אחרת, דורשת בירוקרטיה נוספת, מדוע? כי אם זה יהיה פרסום של הוד"ל, הווה אמור: המנגנון של הוועדה המחוזית, יישב החשב ויגיד רגע, אני לא שולח לפרסום עד שאין לי אישור מחשב מינהל מקרקעי ישראל. זה סתם להעמיס.
אורי מקלב
¶
איך אמרה הרבנית, הרב אמר לרבנית – כשצד אחד מגיע אתה אומר שהוא צודק, מגיע הצד השני אתה גם אומר שהוא צודק, אז איך זה יכול? גם אתה צודק וגם אני צודק. כשאנחנו חושבים כבר שגם קרקע פרטית לא תיכנס ועוד דברים, אז אני רואה את זה הרבה יותר צורך, אני כבר רואה את זה וכשהוא רואה רק איך שהוא הגיש, הוא מבין. גבי רואה שלא יהיה שום שינוי בחוק הזה ואנשים, רק מדובר כאן מינהל, רק מדובר על משרד השיכון, אנשים מסודרים שהוא לא חושש, אז יכול להיות שאולי הוא צודק, אבל כשאנחנו כבר רואים בעיני רוחנו אולי שינויים, אז אנחנו רואים את הדברים. כשאני מסתכל על סעיף אני כבר מסתכל על מה שאני כבר חושב ואני מקווה וגם יותר ממקווה שהדברים, כפי שאמר גם יושב הראש, שאני יודע שהוא גם ---
היו"ר כרמל שאמה
¶
שנייה, אבל עוד לא הצגתי. נאשר את הסעיף כמו שהוא. במידה שיאושרו גם מגישים פרטיים, נוסיף פה סעיף 17 (ג) שבמקרה של מגיש פרטי יהיה כך וכך וכך וכך. בסדר? אנחנו לא נאשר את זה כרגע, אלא רק במידה ונצטרך. שנגיע לקשר.
ערן ניצן
¶
יש אגב פרסום, מה שאדוני, יושב הראש, אמר קודם העיתונים הנפוצים, אני מציע שיהיה כתוב – שניים מתוך שלושת העיתונים הנפוצים שנמצאים ברשימה.
אשר כהנא
¶
עד עכשיו אנחנו ראינו שלוחות הזמנים הם מאד מאד צפופים ואין ימים, 4 ימים לקרוא את כל החומר ולהגיע לוועדה ופתאום 14 יום לפרסם. אני מציע, יש לנו הזדמנות, אני לא מבין למה צריך כל כך הרבה זמן בשביל לפרסם, לשים שלט ולפרסם. זה הרבה פחות מסובך מאשר לכתוב חוות דעת מקצועית, אז אולי נעביר 7 ימים לשלב ההפקדה, לשלב של מתכנן המחוז, ליועצים המקצועיים וקצת פחות זמן בשביל לשים שלט ולהודיע לעיתונים.
גבי גולן
¶
כתוב בתוך 14 יום. גם אנחנו לוקחים בחשבון שיזם התכנית יש לו עניין ל- עכשיו, אם אתם רוצים לצמצם, אני מוכן בתוך יום.
דב חנין
¶
תודה רבה. אדוני יושב הראש, דווקא במצב שבו המהלך התכנוני הוא מהלך מהיר יותר, האינטרסים לפרסם ולהביא לידיעת הציבור, הם חזקים יותר ואני לא מוצא במנגנונים שמוצעים בסעיף 17, שום תשובה מהותית לצורך המהותי העמוק הזה. אנחנו מדברים על הליך מאד מאד מהיר והמינימום שנדרש זה שבאמת אנשים יידעו שקורה דבר כזה ואז יתחילו לרוץ ולעשות. אם יספיקו או לא יספיקו, זו כבר שאלה אחרת.
דב חנין
¶
אני מציע להבטיח, אין לי הצעה פה של ניסוח קונקרטי, אבל אני מציע מבחינה רעיונות. קודם כל, כמובן העניין של פרסום בערבית ---
דב חנין
¶
מאה אחוז. זה חייב להיות מוסדר. נקודה ראשונה. נקודה שנייה, אני הייתי מציע, אני אומר את זה כך – ואדוני יושב הראש דווקא בנושא הזה יש לו יותר ניסיון ממני – יש ניסיון מצטבר בבדיקה של השאלה למה אנשים לא יודעים. מה הן הסיבות שגורמות לאנשים לא לדעת על תכניות, שבעצם מתרחשות בסמוך אליהם? הרי אנחנו נתקלים לא מעט במצבים כאלה שאנשים באים אחר כך ואומרים: רגע, רגע, מה קורה? אז אומרים להם כן, זה התפרסם בעמוד 17 בעיתון ההוא וההוא ובאמת פותחים את העיתון ואכן התפרסם שם בעמוד 17 למטה ופורמאלית הכל היה בסדר.
אני הייתי מציע, לא לסכם את הסעיף הזה, אלא לפני שמסכמים את העיף הזה, לשמוע ולי אין את הנתונים האלה לצערי פה, להציג בפני הוועדה ---
דב חנין
¶
ההצעה שלי היא לא לסכם את הסעיף הזה, אלא לשמוע איזו שהיא חוות דעת, אולי מצד מערכת התכנון - מינהל התכנון – מה הם הכשלים, מה הם המנגנונים הפרסומיים שלא הוכיחו את עצמם. יכול להיות שיש מנגנון שבכלל לא מוכיח את עצמו. אולי המודעה הזאת בעמוד 17 למטה ---
דב חנין
¶
אני אומר, השאלה למשל האם אנחנו רוצים להטיל, אני אומר את זה כשאלה, כי אני לא בטוח שזה המנגנון. האם אנחנו רוצים לראות תשובה שזה לא הצעה טובה, אבל אני שואל אותה, האם אנחנו רוצים להטיל חובה למשל על משלוח בדואר, במצבים מסוימים, לאנשים שגובלים עם התכנית, כדי שהם יקבלו הביתה, אליהם הודעה - בסמוך אליכם הולכת להתבצע תכנית כזאת וכזאת? זו שאלה. אני חושב שזה מנגנון. מבחינת יידוע הציבור זה מנגנון מאד אפקטיבי. בן אדם מקבל לדואר מעטפה, הוא פותח אותה, הוא קורא. יתנגד, לא יתנגד – זה כבר עניינו.
היו"ר כרמל שאמה
¶
יש מקרקעין שלא רשום הבעלים גם בטאבו, יש מקרקעין שהבעלים מקומו לא ידוע. אמנם הוא רשום כבעלים, אז אנחנו נתחיל להדביק עכשיו לאנשים על הדלתות ---
היו"ר כרמל שאמה
¶
מאחר שמדובר פה בתכניות גדולות ולא בתכניות קטנות, אלה התכניות שלא נעלמות מהעין, אלא אם כן יש פה כוונת מזיד וממש ---
גבי גולן
¶
אני מציע, אתה יכול לבוא ולומר שיהיו מספר שלטים יותר גדול. אבל להגדיל את השלט זה פשוט לא אפקטיבי.
גבי גולן
¶
זה שלט שעומד בשטח הפתוח, זה לא השלטים הגדולים שאתם רואים, שהם בדרך כלל שלטים שמוגנים לבניין, עם קונסטרוקציה יותר גדולה.
גבי גולן
¶
לא, אבל אני אסביר מה הבעיה. נכנסנו כבר לאיזו שהיא אחידות בתחום הזה של אותם יצרני שלטים, מציבי שלטים, מדפיסי שלטים, כל הדברים האלה. אז ברגע שאתה עושה משהו חדש, אתה פשוט יוצא עכשיו לאיזו שהיא מסגרת אחרת, שגם כמובן תעלה את המחיר שלה, ללא שום תרומה בהוספת מתנגד אחד שלא ראה את השלט הקודם.
לכן, אם אדוני רוצה ובא ואומר: בואו, יהיה מספר שלטים כפול ממה שקבענו בתקנות ---
דב חנין
¶
אני מקבל את הנקודה הזאת. עוד דבר אחד אני רוצה לשאול כשאלה. האם השלטים כפי שהם מחויבים היום, כוללים איזו שהיא הדמיה חזותית שנותנת לאדם להבין על מה מדובר?
דב חנין
¶
אני אומר לכם שזה דבר שמאד מאד קשה לאזרחים להבין אותו. באמת. אני לא אומר את זה בשביל סתם להעלות פה נקודה.
גבי גולן
¶
כתוב למטה, יש מספר אינטרנט, זאת אומרת סייט ואתה יכול להיכנס ובסייט הזה, רק בתכניות וד"ל, תוכל לראות את כל המסמכים, את כל המפות, את כל חוות הדעת. אם יהיו הדמיות – יהיו גם ההדמיות בפנים. לגבי תכניות רגילות, גם ברפורמה יש בעיה עם הדמיה, כי הדמיה יכולה גם להטעות. היא גם יכולה לבוא ולהציג את הדברים לא כפי שהם יהיו באמת. לכן, בעצם מפנים את האנשים למקום שהוא נגיש, שהוא קל, שהוא בחינם, שיכולים לראות את הכל.
דב חנין
¶
אדוני יושב הראש, שוב, לי יש איזה שהוא קושי. אני לא משוכנע שיש לי הצעה יותר טובה, אני אומר את זה באופן פתוח ---
איריס פרנקל-כהן
¶
יש בהצעת החוק עצמו, יש את סעיף 89 א' ואולי יש בו איזה שהוא מתן מענה, לפחות בשיקול דעת של מתכנן המחוז. הסעיף הזה אומר – "יושב ראש מוסד התכנון המוסמך להחליט על הפקדת תכנית, כאמור בסעיף א', רשאי מטעמים להורות כי תכניות מסוימות ... יחולו הוראות סעיף קטן (א) ורשאי הוא לקבוע דרכי פרסום חלופיות". כלומר, יש פה איזו שהיא ---
איריס פרנקל-כהן
¶
איזו שהיא גמישות שקיימת פה, מעבר לזה שבתכניות שהן עד 3,000 מטר מרובע, 3 דונם, אז יש חובה למשלוח הודעות אישיות.
דב חנין
¶
כן, אבל זה בדיוק, מבחינה מסוימת, הדבר הבעייתי. התכניות הקטנות, יש עליהן חובות יותר גדולות.
דב חנין
¶
אבל אם כבר אנחנו הולכים לעשות לך מהפיכה ולשנות לגמרי את דמותה של הסביבה שלידך, אז ייזהר האזרח, יתכבד לקרוא באינטרנט, או מה שזה לא יקרה.
אורי מקלב
¶
רוב רובן של התכניות האלה, גם אם הן גדולות, גם אם הן היו קטנות, לא הייתה חובה לפרסם לפי סעיף שצריך לשלוח הודעות, בגלל שהם לא גובלים. על פי רוב התכניות האלה- החוק הזה אומר שאם גובלים במגרש אחר משאר הבנייה וכשאתה לא גובל, החוק אמר, יש שני סוגי פרסום. אני כבר גם לא זוכר, לפי סעיף זה וזה, לפי סעיף, תלוי באמת – גדולות וקטנות – בקרבה.
לכן, בחוק שהפרסום קיים גם לשלוח הודעות אישיות לדיירים. קיים. אבל בזה זה לא יתקיים קודם כן בגלל שהן גדולות וגם אם היו קטנות, הן לא היו ברוב רובן, בגלל שהן נמצאים רחוק, הן לא גובלות ממש, יש עוד כביש באמצע והן בכלל לא גובלות.
אסף רוזנבלום
¶
שלום. עורך דין אסף רוזנבלום, אסף טבע ודין. לעניין הפרסום, אנחנו מכירים את זה מקרוב, אנחנו מקבלים המון פניות מתושבים שלא זכו לראות את השלט וכו' ולא ידעו על תכניות שמתרחשות בקרבת מקום. אני חושב שזה נכון להגדיל את השלט. בזמנו, כשקבעו את התקנות של גודל השלט, זו הייתה איזו שהיא פשרה שמשרד הפנים מאד התנגד. זה לא היה מסיבות של זה יעוף ברוח או כאלה, פשוט לא רצו שאנשים יידעו על העניין הזה.
אסף רוזנבלום
¶
בהחלט גם נכון להגדיל את מספר השלטים, אבל צריך לשים לב שגם אם יש שלט, אפילו אם יפרסמו אותו בשמיים באמצעות מטוס, עדיין יש בעיה עקרונית של השפה שבה משתמשים בהודעות האלה. זה שפה שהיא מורכבת מקודם שאנשים מן הציבור לא מבינים ולא יכולים להבין. אני, שעוסק בתחום הזה כבר כמה שנים, גם לפעמים לא בדיוק מבין מה מדובר כשאני מסתכל על הודעה על הפקדה ולא על מסמכי תכנית.
לכן, צריך לשנות, להחליף דיסקט ולהכניס שפה עממית לתוך ההודעות האלה.
אשר כהנא
¶
במיוחד אם מקצרים את זמן ההתנגדויות, אז לפעמים כשרואים את השלט, אנשים לא מבינים מה זה אומר, עד שהם לא ---
אבישי ברוורמן
¶
בלי שום קשר, אבל אנשים צריכים לקרוא. אני גם כן לא מסוגל, אשתי תמיד מסבירה לי את זה. היא אדריכלית.
מאיה בן שושן
¶
אני רוצה רגע להציע איזו שהיא הצעה של פעילות שאנחנו עושים. ירושלים זה העיר היחידה במדינה שיש בה מנהלים קהילתיים ובמנהלים הקהילתיים יש מתכננים אורבאניים. בחלק מהמקרים יש לנו הסדר עם הוועדה המחוזית, שאנחנו מקבלים העתק של התכנית, לפני שהיא מופקדת ומזמנים את המתכנן והוא מציג אותה בפני התושבים לידיעה. אז המהלך הזה, נכון שהוא יוצא דופן כי הוא קורה במנהלים קהילתיים בירושלים, אבל אני חושבת שיכול להיות שאפשר לתלות שלט פרסום כזה, על מתנ"סים שקיימים בכל הארץ, ששם זה גם איזה שהוא מוקד מפגש תרבותי כזה או אחר, שיכול להיות שהוא נותן ---
היו"ר כרמל שאמה
¶
לא, לא בכל מקום יש מתנ"ס. זה לא מתאים. טוב, אנחנו מצביעים על סעיף 17 בשינויים הבאים:
1. מספר השלטים יהיה כפול מחוק התכנון והבנייה.
2. 10 ימים במקום 14 ימים.
מי בעד? מי נגד? אין מתנגדים. מי נמנע? אין נמנעים. הסעיף אושר. הסעיף אושר בשינויים.
נא לעבור ולהקריא סעיף 18.
הצבעה
בעד – רוב
נגד - אין
סעיף 17 התקבל
אבנר סעדון
¶
סעיף 18, משלוח הודעה על הפקדה.
18.
(א) הוועדה תשלח הודעה על הפקדת התכנית לדיור לאומי, בתוך התקופה האמורה בסעיף 17(א), לכל אחד מאלה:
(1) למהנדסי הוועדות המקומיות שבתחום מרחב התכנון שלהן כלול שטחה של התכנית;
(2) למהנדסי הוועדות המקומיות שמרחב התכנון שלהן גובל בשטחה של התכנית;
(3) אם שטח התכנית גובל בתחום מחוז אחר – למתכנן המחוז הגובל;
(4) לתאגידים המנויים בסעיף 119ב(9)(א) לחוק התכנון.
(ב) כללה תכנית לדיור לאומי הוראות בדבר איחוד וחלוקה בלא הסכמה, יחולו ההוראות לפי חוק התכנון לעניין משלוח הודעות על הפקדה, נוסף על הוראות סעיף ה.
(ג) לא תישמע טענה כי הודעה על הפקדת תכנית לפי סעיף זה לא נמסרה למי שחלה חובה למסור לו הודעה לפי סעיף זה, אלא ממי שחלה כלפיו החובה כאמור.
היו"ר כרמל שאמה
¶
יש לי אלמנט שיכול להגביר את המודעות של הציבור. חברי המועצות המקומיות בעיריות. הם חברי וועדות מקומיות ---
גבי גולן
¶
אנחנו לא יכולים בחוק לכתוב – לעירייה – אנחנו צריכים שם. למי ברשות המקומית? לראש הרשות המקומית?
גבי גולן
¶
לא, לא, אי אפשר לשים את החובה להפיץ לחברי המועצה אצל ראש העיר, כי אז אנחנו יש לנו פה סעיף שבא ואומר, שאם לא הגיעה כל הפצה כזאת לתהודתה, כאילו לא נמסרה ואפשר לעצור את התכנית.
היו"ר כרמל שאמה
¶
לא, החובה היא להפיץ לראש העיר. אם ראש העיר רוצה להיות איזה "קרימינל" בעניין הזה, ישפוט אותו הציבור, ישפוט אותו מי שירצה לשפוט אותו.
אורי מקלב
¶
אבל אדוני יושב הראש, יש מעלה למנכ"ל העירייה, שהוא באמת לא תלוי וגם זה חלק מהתפקיד שלו. על ראש העיר, שאתה עכשיו מטיל עליו משהו שהוא לא בנוי לזה, הוא לא יודע לשלוח את הדברים האלה.
היו"ר כרמל שאמה
¶
אנחנו נותנים לכם עד לניסוח החוק, אתה והיועצת המשפטית, ועדת משנה לעניין הנמנעים. הוועדה מצביעה על עיקרון מאד ברור. אנחנו רוצים שחברי הרשויות המקומיות, חברי המועצות, יקבלו הודעה. עכשיו, זה נותן לך כבר כיסוי מכל הכיוונים הגעת. איפה דב חנין? אתה איתנו?
היו"ר כרמל שאמה
¶
אז ככה יקבלו כולם ויוכלו לעדכן את הוועדים השכונתיים ואת הוועדים האזוריים שחלקם קשורים לירוקים.
היו"ר כרמל שאמה
¶
אנחנו קובעים חובה להפיץ לחברי מועצת העיר. תחליף אותי לחמש דקות.
חילופי יו"ר – היו"ר אורי מקלב
אסף קשטן
¶
אפשר להעיר משהו, בנושא הקודם? באותה רוח שמודיעים למנכ"ל רשות ולראש רשות, לפי דעתי גם יושב ראש וועדה ראוי ולא רק מהנדס הוועדה.
היו"ר אורי מקלב
¶
אבל מרחביות בסדר, אבל אני כן חושב שיש הבדל גדול בין החלק המקצועי לחלק הפוליטי. אנחנו רצינו להבדיל שאם אחד מהמקצועיים מקבל, אנחנו מניחים שיש שם סדרי עבודה נאותים ומהנדס שולח ליושב ראש, יש סדרי עבודה. כשיש משהו שהוא כבר לא מאותו מסלול, אז אנחנו חושבים מהנדס העיר לא חייב לתת לחבר מועצת העיר. הוא לא מרגיש חובה, הם גם לא נמצאים יחד באותה קליקה.
לכן, אמר יושב הראש, אם אתה רוצה גם מההיבט הציבורי, הוא גם חיפש את ההיבט הציבורי. הוא חיפש גם פתרון לכך שהתכנית האלה לא יתגלגלו בשקט ויגיע גם יידוע אנשי הציבור. אז הוא מצא, אחת מהדרכים שהוא מצא עכשיו, דווקא רעיון יצירתי, לשלוח לחברי מועצת העיר, חברי הרשות, שהם אנשים שמייצגים כל אחד את הציבור שלו. עכשיו, שאתה אומר, יושב ראש, אז ממה נפשך? אם הוא אחד מחברי המועצה, אז הוא יקבל את זה בתור חבר רשות. אם הוא לא איש מקצועי, המקצועיים שיסתדרו איתם ביחד.
ענבל קורן
¶
אם אפשר גם להוסיף יידוע של חברי הוועדה המחוזית, מאחר שזו ועדה מצומצמת, הוועדה המחוזית צריכה לדעת מה קורה בשטח שלה. אמנם זה הופקע ממנה, התכניות האלה, אבל אני חושבת שראוי ---
ענבל קורן
¶
היושב ראש זה מתכנן, אבל יש 17 או 18 חברי וועדה מחוזית, שלא כולם יושבים אחר כך בוד"ל המחוזית וראוי שהם יידעו.
גבי גולן
¶
יש גבול. יש גבול. הרי, תראו, מתכנן המחוז הוא אותו מתכנן מחוז של הוועדה המחוזית, זה לא מתכנן אחר. היושב ראש זה היושב ראש של הוועדה המחוזית ועכשיו אנחנו גם מתחילים לשלוח גם לחברים. יש לנו כבר רשימה של 50-60-70 איש, שפספסת אחד, כל העסק נופל. אתה צריך להתחיל הכל מחדש.
היו"ר אורי מקלב
¶
גבי, בוא נשמע, כל אחד מציע הצעות, נשמע, אולי צריך להתייחס בכללותן. בואו נשמע מה כל אחד מציע.
נירית אהרון
¶
שמי נירית אהרון מרשות הטבע והגנים. חלק מחברי הכנסת כאן הביעו ובצדק, דאגה לאינטרסים הסביבתיים.
נירית אהרון
¶
זה ראוי. אנחנו ערים כמובן לצורך בזירוז הליכי התכנון, אבל יחד עם זאת, צריך לזכור שיש גם אינטרסים סביבתיים שאסור לפסוח עליהם ולפחות לשמור אותם במידה כזו או אחרת. ההצעה שלנו לסעיף הזה היא כזאת: רשות הטבע והגנים היא הגוף הסטטוטורי שמופקד מכוח החוק על החזקתם וניהולם של שמורות הטבע והגנים הלאומיים. בנוסף, הרשות גם מופקדת על הגנת ערכי הטבע והמורשת ולכן ההצעה שלנו היא כזאת ---
נירית אהרון
¶
כן. לשלוח לנו הודעה בשלושה מקרים: 1. במקרה הראשון, כאשר מדובר בתכנית שחלה על שטחים שמיועדים בתכניות מתאר מאושרות לשמורות טבע וגנים לאומיים.
2. כאשר מדובר בתכנית שחלה על שטחים שמצויים בהם ערכי טבע ומורשת.
3. כאשר מדובר בתכנית שחלה על שטח שהוגדר בתמ"א 35, כשטח ברגישות נופית וסביבתית גבוהה.
אנחנו סבורים שלא יקרה שום נזק, אם ישלחו ואני חושבת שדווקא ---
היו"ר אורי מקלב
¶
הרי כל זה, נקודת הפרסום באה להגיד לאנשים שהם לא באופן שוטף מתעסקים עם זה והם לא אמורים לדעת ואנחנו חושבים. זו תהיה בושה וזה לא יהיה נכון שאת דורשת דבר כזה. אני מניח שאת לא היית צריכה לדרוש את זה, מכיוון שלא יכול להיות, אני יוצא מנקודת הנחה, שלא יכול להיות כזאת תכנית ואתם לא תדעו מזה הראשונים, מכיוון שאתם כל יום בודקים את זה.
נירית אהרון
¶
כבר היו מקרים מעולם, אדוני ואם מיידעים כאן גופי תשתיות כמו רכבת, בזק, חשמל, אז מדוע לא ליידע את התאגיד שמופקד מכוח החוק על הגנת הטבע? למה? למה לא? איזה נזק ייגרם כאן?
אבנר סעדון
¶
כמו שנאמר קודם, אחת המטרות של החוק הזה היא לאפשר שינוי ייעוד של קרקעות חקלאיות למטרות אורבאניות ומי שייפגע מחלק גדול מהשינויים האלה הם החקלאים. כמובן שזה לא מעשי בוודאי לכל החקלאים שפעילים בשטח. מה שאנחנו מציעים ---
אבנר סעדון
¶
אזה מה שאנחנו מציעים, זה כאשר מנכ"ל העירייה, מה שנמסר כאן שמנכ"ל עירייה מוסר את ההודעות לכל חברי מועצת העיר, הוא ימסור עוד הודעה אחת, למזכירות הוועדה החקלאית, באותן רשויות שיש ועדה חקלאית.
אסף רוזנבלום
¶
עולה פה בעצם בעיה כללית, שכל אחד מהמגזרים מעלה, בעצם מצב שבו גורמים שיש להם עניין, יכולים להיפגע מקידום התכנית והם צריכים לדעת על הקידום שלה. מעבר לרשות הטבע והגנים, אני יכול לציין גם את קק"ל, משרד החקלאות דרך קק"ל, שאחראים על מתן היתרים לכריתת עצים וניהול יערות ותכניות שחלות בשטחים כאלה, גם כן ראוי להודיע להם, לכן צריך שיהיה כאן סעיף כה.
אסף רוזנבלום
¶
משרד הביטחון הוא חבר בוועדה. צריך שיהיה כאן סעיף כזה שמבטיח את היידוע של כל הגורמים האלה, שהם לווייניים להליך התכנוני.
איריס פרנקל-כהן
¶
הוד"לים נעשית אחרי שמתנהל דיון בתוך הו"דל. בתוך הוד"ל חברים נציג שר זה ונציג שר זה ---
אבישי ברוורמן
¶
ברשות יושב הראש, אם אני הייתי בתפקיד שלכם והייתה תכנית שקרובה אליכם ולא הייתם יודעים עליה ---
נירית אהרון
¶
אז אפשר לומר אותו דבר על גופי תשתית כמו הרכבת. אז אנחנו חושבים שלא יקרה שום נזק אם ישלחו לנו הודעה. בסך הכל אנחנו מייצגים ---
היו"ר כרמל שאמה
¶
טוב, אנחנו מצביעים על סעיף 18 עם השינויים שהסכמנו עליהם, לא שהוצגו, שהסכמנו עליהם.
היו"ר כרמל שאמה
¶
כן, אבל אנחנו עכשיו בהצבעה. אנחנו מצביעים. אחרי זה תסביר לנו את התפיסה הלא ריאלית. מי בעד סעיף 18 עם השינויים? מי נגד?
דב חנין
¶
רק תרשום בפרוטוקול שבעתיד אתה תלמד גם למה היית לגמרי נגד, כי אתה לא נותן לי את הזדמנות, אז אני אומר.
היו"ר כרמל שאמה
¶
יותר הזדמנות ממה שניתנת לך, תמיד בסוף נשמע את הטענה הזאת. אני תמיד מתבלט בהתחלה אם בכלל לתת הזדמנות מורחבת ותמיד בסוף אתם מתלוננים שלא ניתנה לכם הזדמנות אמיתית.
היו"ר כרמל שאמה
¶
אני זוכר את זה מימי הרפורמה של המינהל. ישבתי פה שעות על גבי שעות, אקסטרה ממה שהיה צריך לשבת, בסוף היו אנשים שאמרו – תשמע – לא נתת לנו מספיק לדבר. אז זה תלוי בתוצאה כנראה, לא ב ---
אבישי ברוורמן
¶
אני גם, אבל אחד הדברים שחשבתי, זה לא מהפרלמנט, זה גם בכלל, בישראל יש בעיה קשה מאד של גביית מיסים, אין מספיק. אני הייתי מטיל מס על דיבור. מס על דיור היה מביא הכנסה גבוהה, היה משפר את ההקשבה ואז גם התוצאות היו הרבה יותר טובות.
היו"ר כרמל שאמה
¶
אני מתנגד לה, חברה, בכל זאת יש פרוטוקול ואף אחד לא יידע שאתה קצת צחקת, בעתיד. אז אני מתנגד. שיירשם שאני מתנגד למס על דיבור.
סעיף 19, נא להקריא.
אבנר סעדון
¶
סעיף 19, הפקדה.
19.
כל מסמכי תכנית לדיור לאומי שהוועדה החליטה להפקידה, יהיו פתוחים לעיון הציבור במשרדי הוועדה המחוזית ובמשרדי הוועדה המקומית שבתחום מרחב התכנון שלהן כלול שטחה של התכנית, וכן באתר האינטרנט של משרד הפנים או באתר האינטרנט של מגיש התכנית.
גבי גולן
¶
אני אסביר. יש מקרים שבהם מסמכי התכנית הם כבדים מאד, הם כוללים הדמיות ותכניות וכן הלאה ומשרד הפנים טען שאתר האינטרנט שלו, יתכן ולא יוכל לקבל את הכל. אנחנו בשאיפה שהכל יהיה גם פה וגם פה.
גבי גולן
¶
הייתה טענה ממשרד הפנים שיתכן וחלק ממסמכי התכנית יהיו מסמכים מאד כבדים, מבחינת הנפח שלהם. יכול להיות שיביאו איזה שהוא קובץ שהוא שוקל ג'יגה, שהם לא יכולים לטפל בו מבחינת הטכנולוגיה.
גבי גולן
¶
אין לי שום בעיה שתכתבו באתר משרד הפנים ובאתר היזם. אין לנו שום בעיה ובתנאי שמשרד הפנים יגיד שפתרת בעיה טכנולוגית.
היו"ר כרמל שאמה
¶
הכלי הכי יעיל, הכי יעיל כדי לברר תכניות, כדי להבין מה באמת קורה בהן, כדי להוציא מידע, כדי להתכונן להביע דיעה על התכנית, זה אתר האינטרנט. מכל העיתונים, הכל זה בעיקר פוליטיקה ופרנסה לעיתונים וגם השלטים. ולכן במקום הזה, אני חושב שיעשו מאמץ.
גבי גולן
¶
אני מתנצל רבותי, חבל שלא ידעתי שזה קיים. כל התכנון במדינת ישראל פגום, בגלל שלא ידעתי שיש חובה לפרסם באינטרנט.
גבי גולן
¶
אה, הבנתי, אז יכול להיות שבגלל זה. אני מבקש בנושא הזה, אנחנו נברר את זה עם אנשי משרד הפנים, כדי לראות שאנחנו לא מכניסים אותם למשהו שכמו שהחבר פה מציג, שיש חובה ולא עושים. בשלב זה אני מציע, תנו לנו ---
היו"ר כרמל שאמה
¶
אני אגיד לך מה נעשה. אנחנו נעשה את הסעיף כמו שאנחנו רוצים. היה ואתה תבוא ותגיד שבדקתם והשתכנעתם ותצליחו לשכנע אותנו, נשנה את הסעיף. כרגע אני לא רואה ספק סביר שיש בעיה לשים קובץ של תכנית כזו או אחרת, על אתר אינטרנט של משרד ממשלתי. מדינת ישראל, אתה יודע, בדירוג האקונומיסט, מספר אחת, אני חושב, ביזמות וחדשנות, מספר 4 בהשקעה במו"פ.
דב חנין
¶
לא, אם זה אתר משרד הפנים שבו צריך ללחוץ על מקום מסוים ואתה נכנס לתכנית, מה איכפת לי איפה זה נמצא. אבל מבחינת האזרח, המקום צריך להיות האתר של משרד הפנים.
גבי גולן
¶
רבותי, חוות הדעת זה חלק ממסמכי התכנית. אין לי שום בעיה שתכתבו – לרבות חוות הדעת – כמובן, אבל זה ככל שאתם, אני אומר, בחקיקה, מהניסיון שלי - ככל שמדגישים משהו - מחלישים משהו אחר ואז באים ואומרים, אם אמרו לרבות חוות הדעת, זאת אומרת שדברים אחרים חשבו שהם פחות חשובים ואם לא יתפרסמו, הם לא פגם מהותי בפרסום התכנית.
איריס פרנקל-כהן
¶
רגע, אז אני רוצה להבין את התיקון שסוכם כרגע. מסמכי התכנית זה לא לרבות, זה וכן חוות הדעת, כי חוות הדעת הן לא חלק מהתכנית.
אורי מקלב
¶
אדוני יושב הראש, לשיטתנו, שיכול להיות שגם אם תיאסף גם מיזמים פרטיים, יזם פרטי זה לא בטוח שיש לו גם אתר אינטרנט, אז אתה צריך כאן או לפטור אותו, להגיד רק אם זה גופים ציבוריים, או למצוא איזו דרך, כי לא כל אחד יש לו אתר.
אורי מקלב
¶
אבל כאן אתה מחייב אותו. אתה כותב פה שהוא צריך לפרסם באתר. התכנית אומרת שאתה צריך לפרסם באתר האינטרנט שלו.
אורי מקלב
¶
אז בסדר, אז יהיה בתוך אתר משרד הפנים, שידגישו בתוך משרד הפנים, זה בסדר, אבל לא שגם אצלם, אין להם דבר כזה.
אורי מקלב
¶
אני לא יודע, אני כבר לא הרבה זמן, האמת שכל ועדה צריכה היום להיות מוקלטת ויש סטנוגרמה היום.
מירי כהן
¶
לרובם זה אתרים לא כל כך מוצלחים, לא הייתי מציעה להסתמך על האתרים האלה. משרד הפנים עשו עבודה מצוינת, נראה לי שכדאי שנישאר ---
היו"ר כרמל שאמה
¶
כן, ברור, הוספנו. מי נגד? מי נמנע? הסעיף אושר. חבר הכנסת דב חנין לא השתתף בהצבעה.
הצבעה
בעד - רוב
נגד – מיעוט
סעיף 19 התקבל
אבנר סעדון
¶
סעיף 20, הגשת תכנית: 20.
(א) כל אדם רשאי להגיש התנגדות לתכנית לדיור לאומי שהופקדה.
(ב) התנגדות תוגש לוועדה בתוך 60 ימים מהמועד שבו פורסמה הודעה על הפקדת התכנית לפי סעיף 17, ולגבי מי שיש לשלוח לו הודעה על הפקדת התכנית לפי סעיף 18 – בתוך 60 ימים מיום קבלת ההודעה; לעניין זה, מועד פרסום ההודעה על הפקדת התכנית יהיה המועד המאוחר מבין אלה:
(1)
מועד הפרסום על גבי השלט האחרון שהוצב בתחום התכנית לפי סעיף 17;
(2)
מועד הפרסום האחרון מבין הפרסומים בעיתון לפי סעיף 17;
(3)
מועד הפרסום באתר האינטרנט של משרד הפנים לפי סעיף 17.
היו"ר כרמל שאמה
¶
הערות? אין הערות. הצבעה. מי בעד סעיף 20? מי נגד? מי נמנע? הסעיף אושר. חבר הכנסת דב חנין לא השתתף בהצבעה.
הצבעה
בעד - רוב
נגד – מיעוט
סעיף 20 התקבל
מירי כהן
¶
אדוני, זה לא ממש קשור לסעיף הזה, אבל אולי רק לציין, ברפורמה יש עניין להתנגדויות, שהתנגדות קנטרנית ושהיא חסרת תום לב, זו נקודה שאני בכוונה מעלה אותה, כי אני יכולה להגיד שאנחנו מודעים להרבה תכניות שמתעכבות, שהן הרבה פעמים ניצול של משא ומתן. עכשיו, אם פינוי בינוי כן ייכנס, ככל שזה דיון שאמרנו שהוא עוד יהיה, כן יש עניין לחשוב גם על הנקודה הזאת, של התנגדויות שהן באמת לפעמים באות רק כדי לשפר עמדות מול קבלנים.
אז אני כן רוצה שההערה הזאת תישמע, אפשר להרחיב על זה כשנגיע לדיונים הרלבנטיים.
מירי כהן
¶
זה נמצא ברפורמה. זה סעיף שאני לא המצאתי, הוא קיים גם היום וחבל שלא משתמשים בו, כי הוא היה מאד עוזר.
אבנר סעדון
¶
סעיף 21, שמיעת התנגדויות והחלטת הוועדה.
21.
(א) הוועדה תשמע את ההתנגדויות לתכנית לדיור לאומי בעצמה או באמצעות חוקר בתוך 30 ימי עבודה מהמועד האחרון להגשת ההתנגדויות לפי סעיף 20(ב) (להלן – התקופה לשמיעת התנגדויות); יושב ראש הוועדה רשאי, מטעמים מיוחדים שיירשמו, להאריך את התקופה לשמיעת התנגדויות לתקופה נוספת שלא תעלה על 30 ימי עבודה.
(ב) שמעה הוועדה את ההתנגדויות בעצמה, תחליט בתוך 21 ימי עבודה מתום התקופה לשמיעת ההתנגדויות –
(1)
לקבל או לדחות את ההתנגדויות, כולן או חלקן;
(2)
לאשר את התכנית, עם או בלי שינויים או בתנאים שתקבע, או לדחותה.
(ג) מונה חוקר כאמור בסעיף קטן (א), ישמע את ההתנגדויות ויגיש לוועדה את המלצותיו בתוך 30 ימי עבודה מתום התקופה להגשת התנגדויות; הוגשו לוועדה המלצות החוקר, תחליט הוועדה, בתוך 21 ימי עבודה ממועד הגשת המלצות החוקר –
(1) לקבל או לדחות את ההמלצות, כולן או חלקן.
(2) לאשר את התכנית, עם או בלי שינויים או בתנאים שתקבע, או לדחותה.
(ד) הופקדה תכנית לדיור לאומי ולא הוגשו התנגדויות עד המועד האחרון להגשת התנגדויות לפי סעיף 20(ב), יראו את התכנית כאילו אושרה בידי הוועדה בתום 30 ימים מהמועד האמור, זולת אם החליטה הוועדה אחרת במהלך יום הימים האמורים.
איריס פרנקל-כהן
¶
כי אם הוועדה עצמה רואה שיש איזה שהוא פגם ובכל זאת, הציבור לא עלה על הפגם הזה, אז למתכנן המחוז יש את ה ---
אורי מקלב
¶
אני חושב שהמצב הוא שלא יתקבלו תכניות, ... בתוך וועדה, שלא יתקבלו ואנחנו מאשרים את התכנית. לא מבקשים ממנה לחכות את כל ה-30 יום והיא יכולה לקבל החלטה, אבל מה אתה אומר כאן? שנתת לציבור 30 יום ובמידה שלא התקבלו שום התנגדויות, אז אנחנו רואים את זה כאילו שהוועדה אישרה באופן אוטומטי. מדוע שהוועדה לא תאשר את זה באופן מעשי? איך היא מאשרת את זה, היא לא שמעה, היא מחליטה והיא אומרת, יש פרוטוקול שכתוב – לא היו התנגדויות – ואישרנו את התכנית. זה שזה באופן אוטומטי, זה קצת הליך שהוא, אני חושב, שהוא צריך להיות יותר- זה לא דברים אוטומטיים באישור תכנית ללא התנגדויות. זה עצם הגשת ההתנגדויות והפרסום, זה תהליך מסוים וצריך לאשר אותו. צריך לאשר שלא היו התנגדויות. אני לא חושב שזה משהו שלא היה, כאילו שלא היה וזה מאליו התכנית מאושרת.
אורי מקלב
¶
רגע, נניח הוגשה התנגדות אבל היא לא הייתה חוקית, לא הייתה לפי החוק, אין מי שיחליט, לא הייתה כאן התנגדויות. אבל זה צריך, מי החליט שלא היו התנגדויות?
אורי מקלב
¶
יכול להיות שהייתה התנגדות שהיא לא הייתה חוקית, היא לא נעשית ככה כפי שאנחנו נחליט, אבל מישהו צריך להחליט על זה. לכן אני לא רואה למה שהוועדה לא תתכנס ותחליט שלא היו התנגדויות, לכן אנחנו מאשרים את התכנית.
אשר כהנא
¶
אני חושב שזה דווקא נותן משנה תוקף בכלל להליך של ההתנגדויות, כי יש חשש שאם ממילא הוועדה אמרה - אם לא יהיו התנגדויות זה מבחינתי מאושר – אז זה אומר בשביל מה להגיש התנגדויות?
אורי מקלב
¶
זו שאלה אחת. שאלה שנייה, אם אתה כבר מתייחס, זאת אומרת שאם יש חוקר, למעשה יש עוד 30 יום לתהליך.
אורי מקלב
¶
במידה שאין חוקר אז הם צריכים, הוועדה צריכה, היא שמעה אותם והיא צריכה תוך 21 יום ואם יש חוקר, אז יש קודם כל 30 יום ואחרי זה להם, לוועדה עצמה, יש עוד 21 יום.
אורי מקלב
¶
אז זאת אומרת אם יש חוקר, בסדר, אז זה אומר שיש עוד 30 יום בתכנית, בתהליך, יש עוד 30 יום כשיש חוקר.
גבי גולן
¶
בוא, אני אלך קודם כל לנושא הראשון שהיה לגבי תום מועד ההתנגדויות ולא הוגשה אף התנגדות. פה, כמו באישור חוקים ובדברים כאלה, תמיד צריך להמתין איזו שהיא תקופה, אולי יש משהו בדואר, אולי מישהו הגיש ולא הגיע, כל מיני דברים כאלה. לכן אנחנו תמיד יוצרים תקופה נוספת, כדי שהעובדות יהיו ידועות. במקרה כזה, אחרי שעברה תקופה נוספת, התכנית מאושרת, כי לא הוגשו לה התנגדויות, זולת אם החליטה הוועדה, לדון בתכנית. כי יתכן, כמו שאתה אומר, שהוגשו התנגדויות ונדחו, או שנוצרה פתאום איזו שהיא התנגדות שלא הוגשה, אבל היא קיימת מבחינה ציבורית.
גבי גולן
¶
חבר הכנסת מקלב, ממילא זה במקביל לאותו זמן שאמרנו שזו תקופת הדגירה, כדי לראות שבאמת העניינים הגיעו לסופם ולא נוצרה איזו שהיא טעות. לכן אין פה תשלום של זמן, כי זה ממש במקביל.
אסף רוזנבלום
¶
יש כאן בעיה מסוימת שצריך לתת עליה את הדעת. בסעיף (ב) יש מגבלה על פרק הזמן שבו הוועדה צריכה להחליט מאז ששמעה את ההתנגדויות. צריך להבין שלפעמים בהתנגדות מסוימת מתנגד מעלה איזו שהיא טענה שמצריכה בדיקה – השלמת תסקיר או בדיקת חלופות נוספת או כל מיני דברים – וזה יכול בקלות לעבור את ה-21 יום ובמצב כזה זה בעצם הופך את האפשרות לקבל התנגדות, זה בעצם מצמצם את האפשרות לקבל התנגדות וזה דבר בעייתי שפוגע בזכות ההתנגדות. אז או שצריך להאריך את התקופה או יותר נכון - להעניק שיקול דעת ליושב ראש הוועדה – להאריך אותה.
גבי גולן
¶
אנחנו גם בפרקטיקה של שמיעת התנגדויות, אם סבורה הוועדה שההתנגדות היא סבירה, היא או מתקנת או מורה לתקן את התכנית, או דוחה את ההתנגדות, במידה שהיא חושבת שההתנגדות לא סבירה. במידה שיש צורך בעוד בחינות, בעוד תיקונים וכן הלאה, תחליט הוועדה לקבל את ההתנגדות או לדחות אותה. אנחנו לא רוצים ליצור את אותם בייפסים, שבסיכומו של יום מנצלים אותם, כי הם קיימים.
לכן, במקרה כזה, גם יכולה הוועדה לבוא ולומר – אנחנו מקבלים את ההתנגדות – לא רוצים לעשות את הבדיקות הנוספות, כי זה נראה לנו הוגן – וללכת קדימה.
עוד פעם, אני רוצה לחזור עוד פעם - כל פתח שאנחנו נפתח – ינוצל. שלא תחשבו, אנחנו רואים את זה בחוק התכנון הקיים ולא מקבלים החלטות.
גבי גולן
¶
לא, ינוצל למשיכת התכנית לתקופות. הרי למה אנחנו מגיעים לתקופות לא הגיוניות? כי באה הוועדה ואומרת, רגע, מישהו העלה איזה שהוא משהו, חייבים לבדוק. אז חייבים לבדוק, אז בודקים וזה לוקח חודש – חודשיים, כי הוועדה עד שמתכנסת וכן הלאה ואחרי שבדקו אומרים רגע, אבל הבדיקה לא הושלמה, כי בעצם אותו אדם, המתנגד, התכוון לדבר אחד והיזם בכלל בדק דבר אחר. אז נותנים עוד שלושה חודשים ובסיכומו של יום לא מגיעים להכרעה בתכניות ואנחנו אומרים דבר נורא פשוט – תכריעו – כן או לא. אם בתכנית העלה מתנגד משהו שעושה שכל וזה נכון, תדחו את התכנית, או תעבירו אותה לוועדה המחוזית.
דב חנין
¶
הבעיה היא שיש מצבים שאליהם השאלה התייחסה, שהוועדה לא יודעת אם זה עושה שכל או לא. אם נניח, הרי ברור שאם הוועדה חושבת שההתנגדות היא מוצדקת, היא תקבל אותה, אם היא חושבת שהיא לא מוצדקת – היא תידחה אותה. עכשיו, בואו נתאר לעצמנו מצב שבו נוצר איזה שהוא מצב שלא ברור לוועדה, באמת לא ברור לוועדה ושוב, בואו נזכור, אנחנו לא מדברים על וועדה שמורכבת מנציגי N.G.O. אנחנו מדברים על וועדה שיושבים שם בעיקר נציגי משרדי ממשלה.
דב חנין
¶
אבל הוא כל אחד, מר גולן. בוא נתמקד רגע בנקודה הזאת. אדוני יושב הראש, אני לא חושב שהתוצאה, במצב של סימן שאלה, צריכה להיות תוצאה של חיתוך – כן או לא. אני לא חושב שזאת תוצאה נכונה. בסופו של דבר יש פה ועדה שרוב חבריה, רוב רובם של חבריה הם נציגים של משרדי הממשלה. למה שלא נייצר מצב שאפשר להגדיר אותו באופן ברור, שאם ישנו מצב יוצא דופן, שהוועדה השתכנעה, מטעמים מיוחדים שנרשמו, שנדרש בירור מקצועי נוסף של הרקע להתנגדות, היא תקבל בהחלטה של רוב חבריה, תוכל לקבל בהחלטה של רוב חבריה, אפשרות לבצע את הבירור הנוסף הזה, בתוך פרק זמן שייקבע.
גבי גולן
¶
לא משנה, אבל אם יש התנגדות, הרי איך הפרקטיקה? הפרקטיקה היא שיוצרים, אני המקצוע, עוד לפני הדיון בוועדה, הם עושים את הטבלה עם כל ההתנגדויות, מרכזים התנגדויות דומות.
דב חנין
¶
בסעיף 21(ב) ואולם, אם הגיעה הוועדה למסקנה ברוב קולות חבירה, שהחלטה בהתנגדות מחייבת, מטעמים מיוחדים שיירשמו, פרק זמן נוסף לבירור, היא רשאית להעניק פרק זמן של שבועיים נוספים לבירור כזה.
היו"ר כרמל שאמה
¶
אתה נמנע? חבר הכנסת ברוורמן נמנע, בכל מקרה אין רובה להצעה, זה יהפוך להיות הסתייגות.
הצבעה
בעד – מיעוט
נגד – רוב
נמנע - 1
הצעתו של חבר הכנסת דב חנין לא התקבלה
איריס פרנקל-כהן
¶
יכול להיות שצריך לשקול לשמוע את עמדת מתכנן המחוז ואת זה אני למדה מהרפורמה ואני מדברת על סעיף קטן (ג).
איריס פרנקל-כהן
¶
בתוך 21 ימי עבודה ממועד המלצת החוקר ולאחר שמיעת עמדת מתכנן המחוז בקשר להמלצות אלה, לקבל או לאשר.
איריס פרנקל-כהן
¶
כי הרי גם ברפורמה יש הוראה שאומרת שמתכנן המחוז יניח בפני הוועדה איזו שהיא חוות דעת בכתב, בהתייחס להמלצות ---
איריס פרנקל-כהן
¶
בסעיף (ג), בתוך 21 יום ממועד הגשת המלצות החוקר ולאחר שמיעת עמדת מתכנן המחוז בקשר להמלצות אלה:
1) לקבל או לדחות את ההמלצות;
2) לאשר את התכנית.
בני זלמנוביץ
¶
איריס, כשיש חוקר ששומע התנגדויות לתכנית, אז תמיד בשמיעת ההתנגדויות יושב גם נציג של מתכנן המחוז ו---
גבי גולן
¶
ככה, כי יש דברים- כל דבר כזה שאתה רושם בחוק, זה מצב שבו, לצורך העניין, באותו יום מתכנן המחוז שלח את נציגו, שלח את אחד מעובדיו ויגידו שכתוב בחוק מתכנן המחוז ויבואו המשפטנים ויתווכחו עכשיו חצי יום, אם מתכנן המחוז זה לרבות מחליפו או לא לרבות מחליפו.
גבי גולן
¶
כי זה לא קיים גם במסגרת הרגילה, כשדנים בחוק הרגיל, זה לא קיים גם ברפורמה וזה גם לא דבר שאלא מוסיף. צריך להבין, אני חייב לומר, חוק התכנון והבנייה בנוי תלאים על תלאים על תלאים. כל תלאי אמרו – אז תוסיפו רק את זה – מה קרה? ותוסיפו רק את זה – מה קרה? ככה הגענו למה קרה, מה קרה, מה קרה, חמש שנים. אני יכול פשוט להראות לכם איך כל ---
אבנר סעדון
¶
סעיף 22, תנאים לאישורה של תכנית לדיור לאומי.
22.
(א) לא תקבע הוועדה תנאים לאישור תכנית לדיור לאומי אלא אם כן סברה שניתן לקיימם או שהם צפויים להתמלא בתוך 60 ימים מיום קבלת ההחלטה.
(ב) הורתה הוועדה על הכנסת שינויים במסמכי תכנית, יחולו על תיקונם של מסמכים כאמור הוראות סעיף 15, בשינויים המחויבים.
גבי גולן
¶
זאת בעצם התשובה לנושא של תנאים לקבלת היתר, או תנאים לאישור תכנית. זאת אומרת, לא ניתן להכניס תנאים לאישור תכנית, כשבעצם אותם תנאים מאיינים את התכנית, כי מגישים איזה שהם סוג של תנאים שלא ניתן לבצע אותם.
היו"ר כרמל שאמה
¶
סעיף 22(א) מדבר על 60 ימים מיום קבלת ההחלטה, זמן שהוא מקסימאלי לסבירות של התקיימות תנאים שאתה מקיים אותם.
גיתית הרש
¶
היינו רוצים להכניס פה סעיף שכותרתו – ערר על החלטת ועדה, לאשר תכנית דיור לאומי. אין בכל החוק סעיף של ערר ואנחנו מבינים את זה, כי רצו לקצר תהליכים וכו' ואנחנו חושבים שזו פגיעה בזכותו של הציבור להשתתף בהליך התכנוני ולהשפיע.
לכן היינו מבקשים להוסיף בסעיף
22(א)(א)מי שהתנגדותו לתכנית לדיור לאומי נדחתה, יוכל להגיש ערר לוועדת המשנה של המועצה הארצית לדיור לאומי, בתוך 30 ימי עבודה ממועד פרסום ההחלטה, לאשר את התכנית או ממועד קבלת ההחלטה, לפי המוקדם.
(ב)
ועדת המשנה של המועצה הארצית לדיור לאומי תקיים דיון בעררים ותיתן החלטתה בהם, בתוך 60 ימי עבודה מתום המועד להגשת הערר.
אני רק רוצה להוסיף, כבר הערתי על זה בישיבה הקודמת, אבל אני אזכיר את זה שוב, שבישיבה של ועדת השרים לענייני חקירה, היה דיון בנושא העררים, שהעלה אותו בעיקר השר מיכאל איתן ונאמר וכתוב את זה גם בפרוטוקול, שייעשה דיון בממשלה דרך ראש הממשלה ושר המשפטים, לדון כיצד ניתן יהיה לאשר בדרך זו או אחרת, ערר על החלטות הוד"לים.
דב חנין
¶
תודה רבה, אדוני יושב הראש. אני מציע לאמץ את ההתנגדות הזאת, או את התוספת הזאת ואני חושב שהיא, בסופו של דבר, יכולה לעשות שלושה דברים טובים לחוק הזה.
כמובן ברמה הדמוקרטית, אנחנו מדברים פה על תכניות שיש להן משמעות גדולה, תכניות גדולות ולא יתכן שמה שאנחנו מאפשרים לגבי סגירת המרפסת, שראש הממשלה כל כך מתעניין בה, של גברת ישראלי, שעליה אפשר לערער, לא יהיה אפשרי כאשר מדובר בקבלן שרוצה לבנות 200 בניינים. זה לגבי המימד הדמוקרטי העקרוני.
הדבר השני, אני חושב, אני רוצה פה לנסות לשכנע אותך, מר גולן, מעבר לשיקול העקרוני הדמוקרטי. אני חושב שנכון לכם, כמי שמעוניין במערכת הזאת ושמעוניין שהמערכת הזאת תעבוד ותתפקד, לייצר בתוכה מנגנונים פנימיים של בירור נוסף. הרי אם אנשים יחשבו שהם נפגעו מהתכנית, הם לא ישבו בבית. הם לא יהיה לכם מנגנון של בירור פנימי, בתוך המערכת, אז כל פאול קטן שיקרה ויקרו פאולים, לא בגלל שמתכננים, אלא כי זו דרכו של עולם, יגיע לבית משפט ובית משפט לא יפעל לפי הכללים הפנימיים של התכנית, אלא יפעל לפי הכללים הרגילים של מדינת ישראל.
לי נראה, אדוני נציג משרד ראש הממשלה, שגם לכם נכון, אני יודע שבממשלה הייתה התלבטות בנושא הזה, אבל גם לכם נכון לקבל את העיקרון הזה, כי עדיף לכם שהמערכת הזאת תדע לקיים בתוך עצמה בירור בדרך של ערר, מאשר שכל מצב כזה יתגלגל החוצה מהמערכת הזאת, לבתי משפט.
אבישי ברוורמן
¶
אדון יושב הראש, מכיוון שאני המלצתי לא מס על כמות הדיבור, בנושא הזה אני מסכים עם גיתית ועם חבר הכנסת דב חנין, אבל אני לא רוצה לגרום לך להיות במיעוט, אז אתה צריך להחליט איך אתה מצביע.
אשר כהנא
¶
אני גם רציתי להצטרף למה שנאמר כאן ואני גם רוצה להדגיש את המקום של הוועדה המקומית, מוסד תכנון מאד מאד חשוב של נציגי ציבור שיושבים שם, שהוא לא כל כך קיים בחוק. היום תכנית בסמכות ועדה מחוזית, קודם צריך לעבור אצל ועדה מקומית, היא צריכה להמליץ. יד לה מעמד לא כמתנגד, אלא כשיש התנגדויות היא צריכה לתת חוות דעת וכמובן יש לה זכות ערר ופה אפילו לוועדה מקומית אין זכות ערר על החלטה שנכפית עליה. זה נראה לי מצב מאד לא סביר.
אסף רוזנבלום
¶
אני מסכים עם כל מה שנאמר, אני רק אוסיף. אני יודע שהנושא הזה של העררים זה יכול לכאוב למי שמעוניין להאיץ את ההליכים כמה שיותר. לכל הפחות שתהיה פה האופציה של ערר ברשות, מה שיש כיום לרשות יושב ראש הוועדה, במקרים שבהם יש חשיבות ציבורית.
אשר כהנא
¶
לפי החוק היום, יש גופים מסוימים שיש להם בזכות ויש גופים מסוימים או פרטיים לדוגמא, שאין להם זכות, יש להם רשות.
אסף רוזנבלום
¶
לחילופין ואם כבר, אז גם לקבוע את התנאים שלפיהם צריך להפעיל את שיקול הדעת ושוב – זו רק הצעה חלופית.
אסף רוזנבלום
¶
בפסיקה יש כל מיני גישות מבולבלות בעניין הזה קצת ואולי נכון דווקא כן להבהיר את העניין הזה.
גליה בן שוהם
¶
לא, הבעיה היחידה היא שמה שיקרה ברגע שלא תהיה את הזכות הזאת, זה שכולם ילכו להצבעות מנהליות ואז אנחנו מאריכים את ההליך.
גבי גולן
¶
כן, אני רוצה לומר קודם כל, שגם היום אין זכות ערר למגיש התנגדות. מגיש התנגדות מגיש את התנגדותו, היא נבחנית, מתקבלת החלטה, בזה הסתיים נושא ההתנגדות.
גבי גולן
¶
שנייה, תן לי לדבר, הרי שמעתי את דבריך, למרות שהם היו מאד לא מדויקים. אני שומע את הציונים שלך כל הזמן לממשלה, אבל לתת לי לפחות לדבר, אתה לא נותן.
אבישי ברוורמן
¶
באמת, בכנסת, דווקא בוועדה הזאת פה מקשיבים אחד לשני. אתה רוצה להיות חבר כנסת כשאתה נכנס באמצע הדברים של אנשים?
גבי גולן
¶
אוקי. עכשיו לגבי הנושא של מה שאנחנו מכנים דיון נוסף, שבו יכולים שני חברי ועדה לבקש קיום דיון נוסף על החלטה של הוועדה. זה דבר שבחנו אותו ואנחנו חושבים שהוא לא נחוץ, מסיבה פשוטה. אנחנו נתנו אפשרות במסגרת הוד"לים, לקיים דיון נוסף בוועדות המשנה של המועצה הארצית, אם זה הולקחש"פ, במידה שהייתה בעיה של שטחים חקלאיים ושטחים פתוחים. אם במסגרת הולחו"ף במידה שהיתה פגיעה בסביבה החופית. לגבי אותו דיון בולקחש"פ ובולחו"ף – שם ניתן לערור על ההחלטה – וההחלטה הזאת, או הערר הזה, יישמע בוועדת המשנה.
הדבר האחרון שאני רוצה לומר, זה שעדיין חל וקיים סעיף 109, הווה אומר – תכנית הטעונה אישור שר הפנים - בתכניות שבהן יחליט מינהל התכנון שאת תכניות מסובכות, קשות או שיש סיכוי או שיש חשש שיפגעו במארג התכנון, מינהל התכנון יכריז על התכנית כתכנית טעונת אישור השר - התכנית הזאת תגיע אל מינהל התכנון - ושם יחליט השר אם הוא מאשר את התכנית, אם לאו.
אבנר סעדון
¶
סעיף 23, ביטול החלטה לאשר תכנית לדיור לאומי.
23.
(א) החלטת הוועדה לאשר תכנית תהא בטלה ויראו את התכנית כתכנית שנדחתה,
בהתקיים אחד מאלה
¶
(1) לא הוגשו לוועדה מסמכים מתוקנים במועד הקבוע לכך לפי סעיף 22(ב);
(2) לא מולאו התנאים שקבעה הוועדה לאישור התכנית לפי סעיף 21(ב)(2) או (ג)(2), בתוך 60 ימים מיום פרסום ההחלטה או מיום שהומצאה למגיש התכנית, לפי המוקדם.
גבי גולן
¶
טוב, הסעיף הוא פשוט. מדובר על ביטול החלטה לאישור של תכנית לדיור לאומי. בהמשך לשיטה שאנחנו עובדים איתה לכל הוראת השעה הזו, אנחנו מטילים על היזמים, במקרה הזה היזמים הציבוריים - משרד השיכון בעיקר ומינהל מקרקעי ישראל – לעבוד מהיר ויעיל.
גבי גולן
¶
אם יסתבר שהתכנית כנראה מסובכת, כנראה שהתכנית נדרשת לדיון נוסף, לזמנים נוספים, אינה מתאימה להיות תכנית וד"לית ושם, בשפה שלנו – ידברו בה וישקלו אותה – לעומקה, כי היא לא מתאימה להיות תכנית וד"לית. בסדר? הייתי בסדר?
מירי כהן
¶
אני חוזרת על ההערה שהערתי בהפקדה, בעניין המסמכים להפקדה. אני אחזור עליה, כאן ואולי כאן כן תשקלו אותה שוב, כי ד"ר גולן, אני חושבת שלפחות פה זה באמת יש עניין שאם המסמכים, אם זה לא תוקן פה שלא בנסיבות שתלויות ביזם, חבל לבטל פה כבר אישור תכנית שעברה תהליך כל כך ארוך, רק כי לא הספיקו במועד המדויק להגיש מסמכים. אז את זה אני כן אבקש שהוועדה פה תשקול כן להכניס את המשפט הזה כאן.
אשר כהנא
¶
כנציג המתכננים, אני גם חייב להצטרף לזה. אין דבר יותר מתסכל למתכנן, שעבד כל כך הרבה זמן על תכנית ובסוף בגלל מה שנקרא 'פאול טכני', הכל הלך.
מירי כהן
¶
נכון, אדוני, לא מזמן היה על הערר של תנובה, בדיוק על הנושא הזה, שהגישו שם מסמכים אחרי המועד וביטלו שם את החלטת האישור ויש תסכול מאד מאד גדול והם עוד ערערו ולא קיבלו את הערעור שלהם על המועדים. תכנית שעברה את כל מסלולי האישור, אנחנו יכולים להגיע למצב שהוא ממש יהיה אבסורדי, שטכני לגמרי וזה יהיה בזבוז משאבים ובזבוז זמן לכולם.
גיתית הרש
¶
אבל זה אותו דבר כמו עם יועץ סביבתי, שיש לו עוד חמישה ימים להגיש חוות דעת שהיא תהיה הרבה יותר טובה, עוד עשרה ימים שיתקנו לו.
מירי כהן
¶
כי פה אני מדברת על נסיבות שאינן תלויות בו וכאן אני מדברת על סוף התהליך. כולם, כל האורגנים הרלבנטיים בזבזו זמן מוסדי, השקיעו פה כסף, השקיעו פה זמן ועכשיו, בגלל דבר טכני לבטל וזה יהיה טכני, כי לא להגיש מסמכים במועד זה טכני לחלוטין, אז חבל באמת שכולנו נעשה את זה. זה ממש להטיל כשל שאנחנו לדעתי נתחרט על העניין.
דב חנין
¶
אבל גברתי כנראה לא היתה בזמן דבריו הקודמים של מר גולן, שמנסה לשכנע אותנו שיש פה חוק שהמטרה שלו היא בסופו של דבר לעבוד כמו איזה שהוא סוג של שעון ולכן הוא כל כך עומד על מסגרות זמנים וכדומה. הוא אומר – בואו ננסה לייצר פה משהו – ואני שותף לדעתך הספקנית במהות הדברים, אבל גברתי מדברת פה על משהו שהוא חלק מהקונספציה של החוק. הקונספציה של החוק היא מערכת שעובדת בצורה מאד מאד מסוימת, יוצאת דופן ואם זה לא עומד בתנאים האלה – זה יוצא החוצה.
מירי כהן
¶
לא, אבל אדוני, הקונספציה של החוק אומרת – אני רוצה לגרום לכל האנשים האפשריים שבתוך מסגרת החוק – לפעול באופן יעיל.
מירי כהן
¶
ואני מנסה להגיד לכם שפה, אם זה לא תלוי בו, הסנקציה כאן לא תיתן שום דבר, היא לא תביא ליעילות, כי אין לו שום יכולת לעשות משהו. בגלל זה אני צמצמתי את זה למשפט - בנסיבות שאינן תלויות בו – לא ביקשתי פה חסדים של אף אחד.
דב חנין
¶
זה המון תעסוקה להמון עורכי דין, דבר שהוא בסך הכל טוב, כי אנחנו גם רוצים לעודד תעסוקה בישראל.
מירי כהן
¶
אנחנו העלינו את ההצעה הזאת כי היא הייתה קיימת בחוק הול"לים הקודם, ככל שמישהו לא חושב, אבל ---
מירי כהן
¶
בסדר, אני יודעת, פשוט זו הסיבה שאנחנו על ההצעה הזאת. ככל שיש הצעה אחרת, אבל שתביא לזה שאנחנו לא נהיה במצבים אבסורדיים, שאני בטוחה שאף אחד מאיתנו לא רוצה להיות, אני מציעה ש---
איריס פרנקל-כהן
¶
אסור שתהיה פה ועדת חקירה של מי אשם, למה אשם וכו'. יכול להיות שכן צריכה להיות איזו שהיא מידת גמישות ---
איריס פרנקל-כהן
¶
לגבי מספר ימים מועט שבסך הכל יאפשר באמת לא ליפול על דברים טכניים, כי אם המטרה היא להגדיל את ההיצע, אני חושבת שליבה של הממשלה יכאב אם תכנית תיפול.
גבי גולן
¶
כל מה שאני מנסה לשדר לאורך כל הדיונים - זה שכשאנחנו נטיל סנקציה ואנחנו נטיל לוחות זמנים – יעמדו בהם ואם לא יעמדו בהם, אז התוספת של השלושה, ארבעה ימים – לא תעזור – כי בעצם ככל שנרים את הרף, זה יהיה הרף החדש. עכשיו, בעצם מה שקורה במקרה הזה, זאת אומרת התכנית עצמה – רואים את ההחלטה על האישור – כבטלה ורואים את התכנית – כשנדחתה. מה יעשה היזם המוסדי ואני רוצה להדגיש – אנחנו מדברים – לשיטתי – במינהל מקרקעי ישראל – הוא בעצם יצטרך, הקנס שהוא בעצם ישלם, הוא בעצם יצטרך לחשוב האם הוא מגיש את התכנית שנית לוועדה, או הוא מעביר את התכנית לוועדה המחוזית שתדון בה.
זאת אומרת, מאמצי התכנון לא ירדו לטמיון, התכנית עצמה קיימת והכל קיים. עצם זה שלא השלימו- תראו, אחת הבעיות המרכזיות, אמרתי את זה פה כמה פעמים, זה שלא משלימים את העבודה במועד. העבודות שנדרשות, ההשלמות שנדרשות על ידי הוועדות, המסמכים הנוספים, נגררים ונגררים ולפעמים במשך חודשים ופה אנחנו רוצים למנוע את זה. למנוע את המצב שבו הפקיד איננו – אז אומרים לא נורא – הוא יחזור מחופש, הוא יטפל בנושא.
מירי כהן
¶
מר גולן, אני רוצה לתת דוגמא ותגיד לי – נניח אחד מהתנאים לאישור יהיה אישור של רשות הטבע והגנים או של רשות העתיקות או של מישהו כזה – ונניח שיש להם גם עניין שהתכנית הזאת לא תעבור. אתה נותן עכשיו כוח, שבגלל מסמך אחד שלא יקבלו, כל התכנית הזאת תרד לטמיון. עכשיו, זה נשמע לי באמת אבסורדי וזה נשמע לי גם שזה נותן כוח ---
גבי גולן
¶
אז אני חושב שהוועדה, כשתדון בתנאים, היא תבוא ותאמר – אנחנו מבקשים את אישור רשות ה- ככל שלא יגישו תוך זה וזה, זה לא יהיה, אבל אני מנסה עוד פעם לבוא ולשדר לכם את הנושא של הדחיפות. את הנושא של הצורך להיות יעילים. נותנים 60 יום – אומרים תנו עוד. נותנים 30 יום – אומרים תנו עוד. כך אנחנו מגיעים עוד פעם ---
מירי כהן
¶
אני אומרת – תן איזו שהיא גמישות – ואני באמת חושבת שערר תנובה צריך להיות פה לנגד עיני כולם. זה דברים שקורים בשטח, זה לא איזה אופציה אמורפית שלא תקרה. זה באמת דברים שקורים.
גבי גולן
¶
אז אולי אם אפשר, ברשות יושב הראש, ננסה להגיע לאיזה שהוא ניסוח, משהו שייתן מצד שני אפשרות ---
דב חנין
¶
אני רק מציע, אם אתם חושבים על איזו שהיא הגמשה בסעיף 23, כפנייה באמת עניינית, אז אותו מנגנון של הגמשה שצריך לחול בסעיף 23, צריך לחול גם במצבים אחרים. זאת אומרת, אם מייצרים פה איזה שהוא מנגנון הגמשה שאומר – אוקי, יש סיטואציות שאנחנו לא צופים אותן מראש, כי כל החוק הזה - דבר אחד שצריך להגיד לזכותו – זה שיש בו איזה שהוא קונספט שהוא קונספט מאד מאד סגור. אם הוא עובד - עובד לדעתכם - לדעתי הוא לא עובד, אבל בסדר, זה ויכוח אחר, אבל אם אתם מחליטים שבעצם אתם מוכנים לרדת מהגישה המאד תקיפה של הגנת הקונספט הזה, ולהגיד – אוקי - אנחנו מתגמשים כי חשוב – אז גם הדברים האחרים הם חשובים ואז אותו כלי חשוב צריך ---
אבנר סעדון
¶
סעיף 24, פרסום הודעה על אישורה של תכנית לדיור לאומי.
24.
(א) החליטה הוועדה לאשר תכנית לדיור לאומי, וקבע מתכנן המחוז כי מולאו התנאים שנקבעו לאישורה כאמור, לפי סעיף 21(ב)(2) או (ג)(2), יודיע למגיש התכנית על אישור התכנית ויצרף את נוסח ההודעה על האישור שיש לפרסם לפי חוק זה.
(ב) הודעה על אישור תכנית לדיור לאומי תפורסם על ידי מגיש התכנית, על חשבונו, בעיתון כאמור בסעיף 17(א)(2), בתוך 21 ימים מיום שנמסרה לו ההודעה על ידי מתכנן המחוז, ובלבד שלגבי תכנית ששר הפנים החליט כי היא טעונה את אישורו לפי סעיף 109(א) לחוק התכנון – שר הפנים אישר את התכנית או שחלפו 30 ימים מיום שנשלחו מסמכי התכנית לאישור שר הפנים והוא לא הודיע שאינו מאשרה.
(ג) הודעה על אישורה של תכנית לדיור לאומי תפורסם באתר האינטרנט של משרד הפנים.
(ד) העתק ההודעות על אישור התכנית יישלח למי שיש לשלוח לו הודעה על הפקדתה כאמור בסעיף 18(א).
(ה) מזכיר הוועדה יפרסם הודעה ברשומות על אישור תכנית לדיור לאומי.
אשר כהנא
¶
שוב, למה לפרסומים יש כל כך הרבה זמן וליועצים פחות? 21 יום בשביל לפרסם בעיתון, אבל ליועץ יש רק ארבעה, חמישה ימים. זה כבר לא משנה, רוצים לבנות לא? פה כל המטרה היא להגיע למצב שאנחנו בונים.
גבי גולן
¶
דבר שני, אני אומר, אפשר לקצר, אבל פה בדיוק דובר על איזה שהוא פגם טכני, צריך לערוך, צריך לקבל את הודעת האישור, היועצים המשפטיים צריכים לעבור עליה. זה איזה שהוא תהליך שאי אפשר לבוא ובדקה האחרונה להכניס פאול רציני ביותר, טכני לחלוטין, לתכנית שאושרה. כמובן שיבצעו את זה בטווח זמן יותר קצר, אם יתאפשר. אין לי גם, מבחינתכם, אם אתם רוצים להוריד יום, יומיים, שלושה, זה בסדר, אבל צריך להבין, 21 יום, אם נופל באמצע גם שישי שבת ואולי עוד איזה חג ומועד.
דב חנין
¶
שוב הויכוח העקרוני פה הוא הויכוח איפה אנחנו קובעים מסגרות זמנים יותר גמישות ויותר ארוכות ואיפה אנחנו מצמצמים מאד במסגרות הזמנים ופה באמת יש ויכוח עקרוני, מכיוון שלעתים בהצעת החוק הזאת, דברים כמו שנאמר כאן, שהם דברים בסך הכל באמת טכניים, ניתן להם זמן, ואני אגב לא מתווכח אתכם על הזמן. עוד חמישה ימים, פחות חמישה ימים, זה לא קריטי.
אני כן מתווכח על הזמן בדברים שהם דברים מהותיים ופה יש כזה צמצום וכזו מיטת סדום לתהליכים שהם צורכי המון המון אנרגיה, זמן, מחשבה, התלבטות, שזו ---
גבי גולן
¶
רק צריך להבין, חברי הכנסת צריכים להבין שזה למשל לא מפרסמים ביום שישי, כי זה יותר יקר, רוצים לחכות ליום ראשון, דברים מהסוג הזה.
אשר כהנא
¶
שוב, הבעיה היא ש-45 ימי הפקדה, זה השלב הכי קריטי, ההחלטה על ההפקדה, זה הרגע שצריך לשבת ולעבוד ולבדוק. אבל את הצמצום הזה צריך להוסיף לתקופת ההפקדה.
דב חנין
¶
אני לא מסכים לסעיף. לא, אם יהיה פה דיל שאומר אוקי, אנחנו מורידים פה ומוסיפים שם, אני מסכים בהחלט.
דב חנין
¶
עוד העמדה הזאת היא עמדה נדיבה מצדו של אדוני יושב הראש. אני לא רוצה פוטנציאל, אני רוצה מימוש.
היו"ר כרמל שאמה
¶
מי בעד סעיף 24 עם השינוי ל-16 ימים? מי נגד? מי נמנע? הסעיף אושר.
הצבעה
בעד - רוב
נגד – מיעוט
סעיף 24 התקבל
אבנר סעדון
¶
סעיף 25, תחילתה של תכנית לדיור לאומי.
25.
תחילתה של תכנית לדיור לאומי, לפי כל דין, ביום פרסום הודעה על אישורה באתר האינטרנט של משרד הפנים לפי סעיף 24(ג)
אסף רוזנבלום
¶
אני חושב שזה בעייתי מאד. פרסום באינטרנט זה משהו שאפשר לשנות, להזיז. קשה לדעת בדיוק מתי זה פורסם. התחילה צריכה להיות מהפרסום ברשומות.
אסף רוזנבלום
¶
אתה יכול לשנות את הדף, זאת אומרת זאת לא בעיה. איך אתה יכול, אתה בתור אדם שמסתמך על התכנית, לא יכול לקבל אסמכתא שאפשר ----
גבי גולן
¶
אישור תכנית מתפרסם ברשומות, מתפרסם בעיתון. אנחנו מדברים על תחילתה של תכנית. בתחילתה של תכנית, אנחנו פה רוצים לקצר. קיצרנו את מועד הפרסום, קיצרנו את הכל, לא נחכה עכשיו עד שרשומות יפרסם או עד שהעיתון ייצא.
אסף רוזנבלום
¶
הרעיון הוא שלתחילתה של תכנית יש משמעות משפטית מאד חשובה לגבי שיהוי בעתירות מנהליות וכו', זה צריך להיות משהו מאד ברור שאפשר להוכיח אותו.
גבי גולן
¶
נו, אז אני מסביר. זה מאד ברור, כי זה לא הפרסום היחידי שעושים. אנחנו אומרים תחילתה של תכנית הוא מיום פרסומה והרשומות אחרי זה, מפרסם בצורה רשמית את יום התחילה. הוא מקבל את הנתונים ממשדר הפנים ויש רפרנטס ליום התחילה. זה לא שעכשיו צריך להתווכח מה היה יום התחילה. השאלה היא האם יום התחילה יהיה ביום אישורה של התכנית או נמשוך את זה עוד כמה ימים. אני חושב שאנחנו יכולים להסכים שיהיה לזה פרסום בעיתון יומי נפוץ אחד.
היו"ר כרמל שאמה
¶
אוקי, קיבלתי. אז היועצת המשפטית הוסיפה. חבר הכנסת דב חנין, אתה מסכים? אנחנו מצביעים על סעיף 25 עם השינוי שיתווסף פרסום בעיתון נפוץ אחד, הודעה על האישור. מי בעד? מי נגד? מי נמנע? הסעיף אושר.
הצבעה
בעד - רוב
נגד – מיעוט
סעיף 25 התקבל
אבנר סעדון
¶
סעיף 26, פרסום הודעה על דחייתה של תכנית לדיור לאומי.
26.
נדחתה תכנית לדיור לאומי בידי הוועדה, יפרסם מזכיר הוועדה הודעה על דחייתה בעיתון כאמור בסעיף 17(א)(2) ובאתר האינטרנט של משרד הפנים, בתוך 21 ימים מהיום שנדחתה.
היו"ר כרמל שאמה
¶
כן, אבל אין מה לקצר. על זה אין ויכוח, אני מבין. מי בעד סעיף 26? מי נגד? מי נמנע? הסעיף אושר.
הצבעה
בעד - רוב
נגד – מיעוט
סעיף 26 התקבל
אבנר סעדון
¶
סעיף 27, המועד לתחילת ביצוע תכנית לדיור לאומי והשלכות אי ביצועה במועד.
27.
(א) ביצועה של תכנית לדיור לאומי יחל בתוך שלוש שנים וחצי מיום שאושרה; לעניין סעיף זה יראו כתחילת ביצועה של תכנית, ביצוע בפועל של 20 אחוזים מכלל עבודות התשתית המתוכננות בשטח התכנית; ראש הממשלה רשאי לקבוע כללים בדבר אופן חישוב שיעור עבודות התשתית כאמור.
(ב) חלף המועד האמור בסעיף קטן (א), ימסור מתכנן המחוז הודעה על מצב ביצוע התכנית לוועדה המחוזית שבתחום מרחב התכנון שלה כלול שטחה של התכנית.
(ג) לא הוחל בביצוע תכנית בתוך התקופה האמורה בסעיף קטן (א), לא יפקע תוקפה, ואולם הוועדה המחוזית תהיה רשאית לשנות את התכנית, להתלותה או לבטלה.
(ד) בעל קרקע או בעל זכות בקרקע שבתחום תכנית לדיור לאומי, לא יהיה זכאי לתבוע פיצויים כלשהם בשל שינוי התכנית, התלייתה או ביטולה כאמור בסעיף קטן (ג).
היו"ר כרמל שאמה
¶
טוב, זה סעיף מאד חשוב ועוד לא הסבירו. זה סעיף מאד חשוב, כי מאחר שהזמנים, כמו שהדגשנו, הם הדבר שאנחנו נלחמים ומשלמים פה מחירים סעיף אחר סעיף, אז אם זה לא עומד בזמנים, צריך ---
גבי גולן
¶
מדובר על סנקציה מאד ממשמעותית, שבעצם מוטלת על הממשלה. במסגרת תכניות ציבורית, בדרך כלל הממשלה היא זאת שמבצעת את הפיתוח, מבצעת את השיווק, היא גם במקרה הזה תישא בנזק שייגרם, במידה שהעניינים לא יתקדמו לכדי שיווק וביצוע התכנית במהירות הנחוצה.
אנחנו לא עשינו פה מצב שתהיה פקיעה אוטומטית של התכנית, כי צריך להבין שיתכן שבתכנית כזאת, כבר שווקו וכבר יש לנו פה קונים, רוכשים של דירות, באחוז מסוים מהתכנית ולכן השארנו לשיקולה של הוועדה המחוזית, לבוא ולתת תוקף לחלק מהתכנית ולא לכולה. אם בחלק מסוים יזם, או התכנית התקדמה ויש כבר רוכשים, יתכן אפילו שבחלק מהתכנית כבר יגורו, אם יעבדו במהירות גדולה.
הסעיף האחרון זה כל נושא של תביעת פיצויים. יש פה מצב שבו אנחנו לא רוצים שיהיה מצב שבגין תביעות פיצויים, לא תוכל הוועדה המחוזית לקבוע קביעות ולכן כתבנו את מה שכתבנו.
היו"ר כרמל שאמה
¶
גם אני חושב שהמקל פה הוא קצר מדי ודק מדי. כלומר, זה סעיף שבהחלט לא מבטיח שהדירות האלה שאנחנו מתכננים, לפעמים בניגוד לתכנית מתאר, יהיו בזמן הנראה לעין ואז מה עשינו?
גבי גולן
¶
הוועדה המחוזית תוכל במקרה כזה, לשנות את התכנית, להוריד ממנה חלקים שלא נבנו, לבטל את כל התכנית, יש פה ---
איריס פרנקל-כהן
¶
שנייה, שנייה, הרבה ולא מספיק, תוך שלוש וחצי שנים. זאת אומרת, תוך שלוש וחצי שנים, כל מה שאני צריכה לראות, זה שמכשירים קרקע ועושים איזה שהוא שביל גישה לאיזו שהיא שכונה, שאולי תקום, עוד אלוהים יודע כמה זמן, כי מאותם שלוש וחצי שנים כבר אין שום סנקציה. זה יכול להמשיך ולשבת ככה ---
גבי גולן
¶
לא, זה ממש לא כך. ממש לא כך. אני לא רוצה להלאות את כולם בחישובים, אבל אם אנחנו מדברים ---
גבי גולן
¶
אז אני אומר, אם אנחנו מדברים על תכנית שהיא 200 יחידות דיור, לצורך העניין, לקחת את המינימום שבמינימום ואם אנחנו מדברים על עלויות פיתוח שנעות בממוצע, בוא נאמר אפילו לא ממוצע, במינימום מסוים של 150,000 ₪ לכל יחידת דיור, זה פחות או יותר עלויות הפיתוח, אנחנו מדברים פה על עלויות של 30 מיליון, אני אומר בגדול, לתכנית של 200 יחידות דיור. 20% מ-30 מיליון זה 6 מיליון ₪. אני לא רואה מצב, שבו הממשלה הוציאה מכיסה 6 מיליון ₪ ועכשיו התכנית לא מבוצעת במשך שנים, או לא נבנית וכן הלאה; או הממשלה מסכנת סכום כזה וזה לא ממש יישור קרקע, כמו שאת מנסה לרמוז וזה לא כמה אלפי שקלים. פה זה 6 מיליון ₪, במקרה של התכנית המינימאלית ביותר. אם אנחנו מדברים על תכנית של 1,000 יחידות דיור, אנחנו כבר מדברים על מספרים הרבה יותר גדולים. זה פשוט לא סביר, לא סביר.
גבי גולן
¶
לא, אבל אמרתי שאם סך עלות התשתיות, אנחנו אומרים זה 30 מיליון ₪ ואתה חייב לבצע 6 מיליון ₪, זה כסף של הממשלה. אז אני לא רואה מצב שבו זה קנס שהוא בלתי הגיוני לאי התקדמות בתכנית. לכן ---
איריס פרנקל-כהן
¶
מר גולן, אנחנו רואים מדי פעם כבישים שנסללים במקומות שהם לא משמשים בסופו של דבר ---
איריס פרנקל-כהן
¶
אנחנו רואים כל מיני דברים שנעשים. לא תמיד ההסתכלות היא על אותם 6 מיליון. אתה צריך לראות איך אתה מבטיח שבסופו של דבר הדירות ייבנו. אם כל המטרה של החוק הזה זה האצת הבנייה, אין פה שום האצת בנייה. יש פה האצת הליכי תכנון ואיזו שהיא נקודה אחרי זה.
גבי גולן
¶
לא, זה פשוט, אני אומר עוד פעם, אני מתנצל, אבל הפרקטיקה היא שונה לחלוטין. הפרקטיקה היא שמינהל מקרקעי ישראל, או הבחור פה, רפי, שכבר הלך, מינהל מקרקעי ישראל, גם על פי החלטות מועצת המינהל וגם הממשלה, משווק את המקרקעין האלה עם איזה שהוא, לא איזה שהוא, עם פרמטר של זירוז מאד גדול, שבו ---
היו"ר כרמל שאמה
¶
רגע וקרקע שלא שווקה בכלל? המדינה תחליט פה עכשיו ליצור לה איזה בנק של קרקעות, שבניגוד לכל תכניות המתאר, שלא משרתות את האינטרס שאנחנו רוצים לשרת.
גבי גולן
¶
של התכנון. כל אותן עלויות גדולות שהיו, כדי להכין את התכנית, כל אותם תשלומים שאנחנו משלמים ---
גבי גולן
¶
לדעתי, הפרקטיקה תהיה שבמקרה כזה ישנו את התכנית, לא יבטלו אותה, כי בחלק ששווק ובחלק שפותח ובחלק שייתכן שכבר נמכרו דירות, הרי לא יגידו לאנשים – אנחנו מבטלים לכם עכשיו את הדירות שאתם גרים בהם – ותחזרו למקום אחר.
לכן, צריך פה לתת מקל משמעותי, אבל לא להיכנס למצב שבו ייגרמו נזקים מאד גדולים, כולל לציבור הרחב או לציבור קוני הדירות.
גבי גולן
¶
מסיבה מאד פשוטה, שהוצאת היתרי בנייה היא לא בידי הממשלה, אלא בידי הגורמים שהממשלה שיווקה להם כקרקע.
גבי גולן
¶
אנחנו יוצרים מחויבות, אני מציע שבדיון הבא, נציג מינהל מקרקעי ישראל יסביר. כל תכנית שאנחנו מוציאים היום ואני אומר אנחנו, כי אני גם חבר מועצת מקרקעי ישראל. המועצה קיבלה החלטה, כל תכנית שמוצאת היום, יש בה גם תמריץ מאד גדול, אם הוא בונה את יחידות הדיור תוך 36 חודשים וגם קנס לגבי אי בנייה, עד כדי ביטול ההתקשרות איתו, במידה שלא קידם את התכנית בשקידה הראויה ובזמנים שנקבעו.
להערכתנו ולפי הייעוץ המשפטי שאנחנו- דרך אגב, הנושא הזה היה בדיון מאד רחב, גם בממשלה וגם בוועדת השרים. חשבנו שצריך להפריד בצורה מאד ברורה מה שמוטל על הממשלה ומה שמוטל על היזמים שזכו במכרז. תיקחו בחשבון שיתכן שנחזה במצב של שוק יורד. במצב של שוק יורד, יזם שזכה במכרז, במחיר שייראה לו גבוה, לא תהיה לו מוטיבציה להוציא היתרי בנייה, הוא בעצם יחכה שיבטלו את התכנית ויחכה לקבל חזרה את הסכום הגבוה ששילם למינהל. ראינו, דרך אגב, דברים כאלה בעבר.
לכן, אנחנו רואים שאם אנחנו ניצור פה משהו שהוא מאד דרמטי, פשוט נכניס את הנושא הזה לתסבוכת משפטית.
דב חנין
¶
כמו שאמר יושב ראש הוועדה, הסעיף הזה הוא באמת אחד הסעיפים החשובים של החוק ולטעמי גם אחד הסעיפים הבעייתיים ביותר. אני באמת, כשקראתי את החוק, עד שהגעתי לסעיף הזה, היה לי סוג אחד של ביקורות, אבל כשהגעתי לסעיף הזה, אני הבנתי שאני כנראה בעצם צריך להתחיל את קריאת החוק מחדש.
כי כל המנגנון, מר גולן, שאתם מציעים, באמת מנגנון מאד קצבי, מתוקתק - לא הצלחת להביא מסמכים – אתה בבעיה. הכל עובד בצורה מאד הדוקה, עד שהתכנית מאושרת. התכנית מאושרת, הגענו אל המנוחה ואל הנחלה ואנחנו יכולים לשבת שלוש וחצי שנים וליישר קצת קרקע. הדבר הזה, הוא צורם במיוחד, מכיוון שכבר היום יש לנו מלאי של דירות מאושרות מבחינה תכנונית. לפי הבנתי, פה נמצאת אגב הבעיה. עכשיו, עם המקום שבו הבעיה נמצאת באמת, אתם בכלל לא רוצים להתמודד, אפילו אתם מוסיפים לבעיה. אתם מוסיפים עוד ועוד דירות שייכנסו למלאי הזה, שאנחנו לא יודעים למה הוא לא- אנחנו יודעים. יש לנו הערכות, יש לנו דעות ואנחנו אולי נשמע באחד מדיוני הוועדה בעתיד, סקירה. אני לפחות ביקשתי סקירה כזאת.
אבל, מרגע שהתכנית מאושרת בעצם בהליך רחצני, כל אותו משטר מהיר, דווקני, מתוקתק, דורשני – נעלם - ואנחנו בעצם, הדבר היחידי שאנחנו עושים פה, אנחנו נותנים ליזמים עוד מלאי של דברים מאושרים ברמה התכנונית. עכשיו, יש פה עוד בעיה והבעיה היא, זו בעיה מהיבט אחד, זו הבעיה מהזווית של מציעי החוק, או של המטרות המוצהרות של החקיקה הזאת.
יש בעיות, אדוני יושב הראש, גם מזווית אחרת. אני יוצא מתוך הנחה ואמרו את זה גם נציגי המדינה, שבחוק הזה יש מחירים תכנוניים. בכדי להשיג את כל המטרות האחרות ---
דב חנין
¶
לא אתה אמרת אדוני, לא אמרת. אמרו נציגים אחרים של משרד המשפטים ומשרד הפנים, בדיון האחרון של הוועדה, שיש פה מחירים ---
דב חנין
¶
אני חייב לומר שהופיע פה נציג של משרד המשפטים, שהוא אמון עלי כצנזור ראשי של המדינה, בענייני תכנון ובנייה וכל פעם שמישהו לא אומר משהו שמובע בהחלטות הממשלה, הוא יודע לנזוף בו. אדוני יושב הראש, אתה לא מכיר את זה, זה בהליכי הרפורמה האחרת. כשהוא אמר את הדברים, אני אמרתי שכנראה אלה דברי אלוהים חיים - אם הוא אומר את זה – אז כנראה שזו גם עמדת הממשלה. בכל מקרה, לצטט פשוט דברים בשם אומרם, אמר נציג משרד המשפטים, אמר נציג משרד הפנים - שאנחנו משלמים מחירים גדולים – כדי להשיג מטרות שהמדינה מעוניינת בהם. מחירים תכנוניים וזו כנראה עמדתם. הוא לא אומר שזו עמדתו של אדוני.
הבעיה היא, שתכנית כאלה, אם הן ממומשות, אז לפחות אמרנו – בסדר – שילמנו מחיר, אבל לפחות יש תדירות. אבל אם הן לא ממומשות, הן מצטרפות לנו לתחום של תכניות שהן בעיתיות מבחינה סביבתית ובעיתיות מבחינה חברתית, אבל הן יושבות על השולחן ובכל רגע אתה יכול לשלוף אותן. זה כמו פרשת פלמחים, שמוכרת לכולנו, שיש באמת תכנית והיזם בסך הכל פעל לפי תכנית. אי אפשר לבוא אליו בטענות. היתה תכנית, הוא אמר עכשיו אני רוצה לממש את התכנית. זה שבינתיים מדינת ישראל החליטה על חוק החופים ומדיניות אחרת, זו בעיה שלכם. התכנית היא מן דבר שיש לו קיום נצחי בעולמנו ואנחנו פה מייצרים עוד מלאי של דברים בעייתיים והדברים האלה יהיו בעיתיים שוב, מכיוון שההליך הוא פה יותר מהיר ויכול להיות שיש פספוסים בדרך ואין כל את העררים ואין את כל ההתנגדויות ואין את כל המנגנונים האחרים שמייצרים משהו, בסופו של דבר יותר שקול, יותר מאוזן.
והערה שלישית, אדוני יושב הראש, הסעיף הזה גם מאד מחובר לויכוח שעלה פה בוועדה ועדיין לא הוכרע. כי אם נקודת המוצא של המדינה, שוב, היא שאנחנו מדברים פה כל הזמן על המדינה ואם זה המצב, אז יש לדבר הזה סוג מסוים של רציונל, שאני לא מסכים איתו, אבל אני מבין אותו. יושב ראש הוועדה הביע דעה, ככה טנטטיבית והיו עוד חברים בוועדה שהביעו את אותה דעה, שאמרה שאנחנו רוצים להחיל את זה גם על קרקעות פרטיות ואז נכנסים לפה יזמים פרטיים. ואז, במצב כזה, בוודאי ובוודאי שאין לסעיף הזה שום הצדקה בכל מקרה. כי אם אותו יזם פרטי עוד קיבל מהמדינה מסלול מהיר וכל מיני הקלות בהליך התכנוני, אז אנחנו צריכים להיות מאד מאד דווקניים לגביו, כשהוא בא לממש את התכנית.
לסיכום הדברים, מה שאני הייתי מציע, זה לקבוע הוראה ברורה ואני יודע שזו סנקציה ברורה, שאומרת – לא התחיל מימושה של התכנית – ותיכף אני אגיד מה לטעמי זה מימושה – יופקע תוקפה של התכנית. אולם, רשאית הוועדה לקבוע מנגנונים של פיצוי לנפגעים וככל ובמידה שהיו כאלה. אם אנשים רכשו שם או אני לא יודע מה, הוועדה יכולה לקבוע מנגנונים כאלה. ככל שיהיה מדובר, אם יהיה מדובר, על קרקעות פרטיות – ברור שתנאי לקבלת ההיתר של התכנית, לא היתר הבנייה אלא לאישורה של התכנית, צריך להיות הפקדת ביטחונות כספיים מתאימים, למצב של פיצוי של אנשים שייפגעו אם לא יהיה ביצוע של התכנית, במסגרת הזמן שתיקבע.
אני גם חולק לחלוטין על המידה המינימאליסטית הזאת של ה-20%. יש פה ויכוח בכמה רמות – יש ויכוח על השאלה מה קורה כשלא עומדים בתנאי - ואני חושב שהאמירה שלי – לא עמדתם בתנאי – מתבטלת התכנית, זה העיקרון וכמו שאדוני אמר קודם, אני יכול רק לצטט פה אילנות גבוהים, מדברי מר גולן, שאמר – אם נקבע את התנאי – זה מה שיהיה. אז אני הפעם מצטט אותך ובהסכמה, זה גם קורה לנו.
דב חנין
¶
אם נקבע את התנאי – זה יהיה – אז בוא נקבע את התנאי שתוקפה של התכנית יופקע ואז זה גם יהיה. זאת אומרת, אז אנשים יתנהלו בהתאם. יבצעו ויבנו בהתאם, אלמנט אחד. אלמנט שני, תחילת הביצוע לא יכולה להיות 20%. 20% זה בעצם כלום. אנחנו צריכים לקבוע, אני לא מומחה גדול בתכנון ובנייה, אבל אנחנו כבר נתנו את כל המהלך הזה. אני לא אומר שהתכנית חייבת להיות מושלמת, שהכל חייב להיות מושלם, הדירות צריכות להיות מושלמות, עם הברזים במקום ומים זורמים בהם. אני לא הולך עד לשם, אבל אני חושב שכן צריך לדרוש, תכנית שהושלמה בעיקרה במהלך מסגרת הזמן הזו. שלוש וחצי שנים זה המון זמן.
דב חנין
¶
בוודאי שהוגשה, זה תחילת ביצוע. אני רוצה יותר מזה. אני רוצה הגשת בקשה להיתר בנייה – בוודאי. אני רוצה התחלת בנייה. אני לא יודע לקבוע את המבחנים, שוב, מתוך חוסר ידע מקצועי מספיק בעניין הזה, אבל אני מניח שאפשר לקבוע מבחן של מה הוא בניין שבנוי בעיקרו.
דב חנין
¶
אז אני אומר, ההשלמה לא חייבת להיות טופס, איך זה נקרא? טופס 4. אני לא דורש, אני לא מגיע עד לשם, אבל אני חושב שכן, אם כבר נותנים את כל המהלך הזה, אז צריך, נצטרך לדרוש פה ביצוע.
דב חנין
¶
אדוני, עוד נקודה אחת שנשמטה ממני, רק ברשותך, אדוני. רק עוד הסתייגות אחת שאני מבקש לשקול, כשהנושא יוכרע על ידי הוועדה, זה לצמצם גם את מסגרת הזמן. מסגרת הזמן של 3.5 שנים היא גם כן מסגרת זמן ארוכה מדי. תודה.
היו"ר כרמל שאמה
¶
נחזור, אני לא פחות קיצוני ממך בעניין הזה, אני פשוט עוד לא מוצא איזה פתרון שאני רואה שהוא ---
אבנר סעדון
¶
סעיף 29, תשריט לצורכי רישום.
29.
(א) בתוך 60 ימים ממועד תחילתה של תכנית לדיור לאומי, יגיש מגיש התכנית לוועדה תשריט לצורכי רישום.
(ב) מתכנן המחוז יאשר תשריט לצורכי רישום שהוגש לו בתוך 21 ימי עבודה ממועד הגשתו, ובלבד שהתשריט תואם את התכנית לדיור לאומי.
(ג) ראה מתכנן המחוז כי תשריט לצורכי רישום שהוגש לו אינו תואם את התכנית לדיור לאומי, יביא את התשריט לדיון בוועדה בתוך שבעה ימי עבודה ממועד הגדשתו.
(ד) הוועדה תחליט בדבר אישור או דחיית התשריט בתוך 14 ימי עבודה מהמועד שהובא לפניה, ורשאית היא להחליט על עריכת תכנית לשינוי תכנית לדיור לאומי. החליטה הוועדה על עריכת תכנית לשינוי כאמור, יחולו על עריכת התכנית החדשה, הגשתה והליכי אישורה, הוראות סעיף 9 עד 29.
(ה) לא יינתן היתר בנייה במגרש שנקבע בתכנית לדיור לאומי ולא נרשם כחלקה אלא אם כן אושר על ידי מתכנן המחוז תשריט לצורכי רישום לאותו מגרש, והתשריט הוגש למנהל מחלקת המדידות.
גבי גולן
¶
בשתי מילים – אחת הרעות החולות שקיימות היום והממשלה מנסה להתגבר עליהן ולא מצליחה – זה בעצם רישום הדירות על שם הרוכשים. כצעד ראשון לרישום דירות, צריך להכין תצ"ר, צריך לארגן את המגרשים מחדש, באותה תכנית. אנחנו חשבנו, או אנחנו יודעים מקצועית, שאם אנחנו עושים את הסימון מחדש, את הפרצלציה החדשה של המגרשים, טרם תחילת שיווקה של תכנית, אנחנו מקצרים באופן מאד משמעותי את הליכי רישום הדירות על שם הבעלים בעתיד.
לכן, אנחנו חשבנו שאת התהליך הזה אנחנו נעשה כבר בשלב הראשוני, הוא ייעשה מהר והוא יתרום הרבה לאפשרות לרשום את הדירות על שם הרוכשים.
איריס פרנקל-כהן
¶
רק חשבתי להציע, שאולי - אם מצא מתכנן המחוז כי יש בתשריט להביא לסטייה ניכרת מהוראותיה של תכנית לדיור לאומי – יורה הוא על דחיית התשריט. זה ממילא אמור להיות כך, כי סטייה ניכרת בוודאי שלא תאושר.
איריס פרנקל-כהן
¶
ג'. ראה מתכנן המחוז כי תשריט שאינו תואם את התכנית, יביא את זה לדיון בוועדה בתוך 7 ימים. אבל אם יש סטייה ניכרת ---
גבי גולן
¶
זה לא משנה, הוא יביא. בסטייה הניכרת – הוועדה תדון – אם היא תראה שזה ניכרת. עכשיו אנחנו נצטרך להגיד מה זה סטייה ניכרת לעניין תצ"ר ---
גבי גולן
¶
לא, לעניין תצ"ר, לעניין תצ"ר – לדעתי אין. יש סטייה ניכרת מתכנית, אין סטייה של התצ"ר מתוך התכנית. חבל לסבך את זה.
היו"ר כרמל שאמה
¶
אוקי. מי בעד סעיף 29? מי נגד? אין נגד ואין נמנעים, הסעיף אושר.
הצבעה
בעד - רוב
סעיף 29 התקבל
אבנר סעדון
¶
סעיף 30, פרסום החלטת הוועדה: 30.
החלטות הוועדה לפי חוק זה יפורסמו באתר האינטרנט של משרד הפנים, בתוך שבעה ימי עבודה מיום קבלתם.
איריס פרנקל-כהן
¶
למען האמת, אני קצת מהססת לגבי הצעות, כי צריך לוודא שכל מה שאנחנו רוצים שיפורסם – יפורסם. כבר ציינו שיפורסמו מסמכי התכנית וחוות הדעת. מה שחסר לי זה פרסום דו"ח החוקר למשל, שאת זה אני זוכרת. צריך רק לראות שאנחנו לא פספסנו עוד משהו, כי בעיקרון אני מבינה גם, יושב הראש, כל מסמך אמור להיות גלוי וחשוף.
אשר כהנא
¶
אז לא הבנתי, למה יש סעיף נפרד על החלטות ועל פרוטוקול, כשבחוק הקיים יש סעיף אחד שמתייחס להכל, אם אני לא טועה.
גבי גולן
¶
אני לא חושב שיש פה ויכוח לכולם, שצריך לפרסם את ההחלטות באינטרנט וזה כמובן בנוסף לכל הפרסומים האחרים ש ---
איריס פרנקל-כהן
¶
לא, ההתלבטות שלי זה לא לבזבז עוד סעיף, אלא אם כבר יש סעיף פרסום – להכניס את כל הדברים האחרים ש---
גבי גולן
¶
לא הפרוטוקול זה פרוטוקול החלטות. זאת אומרת, כשאומרים פה החלטות, בדרך כלל זה פרוטוקול החלטות. יש הבדל בין פרוטוקול וסטנוגראמה, שזה התמליל של המילים, שגם התמליל היום הוא פתוח לציבור, אבל הוא לא נעשה בלוח הזמנים הזה, כי ---
גבי גולן
¶
כי זה קיים בהוראות. אנחנו פה כתבנו שכל מה שהחוק הזה לא משנה – אנחנו פועלים לפי מה שקיים בחוק.
גבי גולן
¶
לא, כי אני אומר, איפה שיש שינוי, אני לא יודע אם בחוק הראשי כתוב שכל החלטות תוך 7 ימי עבודה, צריכות להיות באתר או בפרסום. אין כזה דבר, אז פה אנחנו מוסיפים על כל מה שקיים, עוד משהו. אבל תנו לנו לבדוק את זה, אני לא רואה פה בעיה.
איריס פרנקל-כהן
¶
העיקרון הכללי שתהיה שקיפות וגם לוח זמנים. עכשיו, בסעיף 19 קבענו שמסמכי התכנית וחוות הדעת וחוות דעת המתכננים יפורסמו, רק לא קצבנו את זה בזמן.
היו"ר כרמל שאמה
¶
אנחנו יכולים לאשר את הסעיף, אבל להגיד באופן ברור שהאישור הוא כפוף לזה שגם התמלילים יפורסמו.
גבי גולן
¶
בסדר, אבל אנחנו נצטרך לבדוק את זה יחד עם היועצת המשפטית, כדי לראות מה קיים בחוק הרגיל ומה אנחנו משנים.
אבנר סעדון
¶
סעיף 31, החלטה בבקשה להיתר לפי תכנית לדיור לאומי: 31.
על בקשה להיתר לפי תכנית לדיור לאומי יחולו הוראות חוק התכנון.
מירי כהן
¶
אדוני, זה גם מתקשר להמשך של ההערה של איריס מהדיון הקודם דווקא, שבאמת החוק הזה לא כל כך מתייחס לחלק של הבנייה. עכשיו, הטענה שלנו שעיקר העיכובים שיש היום בבנייה בסופו של דבר, זה בבקשה להיתרים לרשויות המקומיות. אם אנחנו לא פותרים את זה – לא פתרנו פה את קידום הליכי, פתרנו את קידום הליכי התכנון, לא פתרנו את קידום הליכי הבנייה. אז אנחנו מציעים א' לשנות, להתייחס לזה אי אפשר להחיל רק את הוראות חוק התכנון והבנייה. צריך לרדת לזמנים ולקבוע זמנים קונקרטיים.
מעבר לזה, אנחנו חושבים שצריך להציע איזה שהוא מסלול ירוק של בנק של תנאים, שזה יהיה ברור שאפשר להפקיד עליהם ערובה ולהתקדם הלאה ולא לעכב את התחלת הבנייה, עקב כך. לקבוע איזה שהוא- אנחנו יכולים לתת עצה קונקרטית בכתב, אם זה נדרש, במקום ---
אשר כהנא
¶
שיש היום רפורמה הרי גם בנושא הרישוי והבעיה העיקרית היא שזה כרוך תכנון ורישוי ביחד. אם זה היה מפוצל מהרפורמה, אפשר היה לקדם את זה הרבה יותר מהר.
גבי גולן
¶
סעיף 32, הגשת ערר וסמכויות ועדת הערר.
32.
(א) על הגשת ערר לוועדת הערר לפי סעיף 12א לחוק התכנון (בסעיף זה – עדת הערר), יחולו הוראות חוק התכנון.
(ב) על אף האמור בסעיף קטן (א), החליטה ועדת הערר לקבל ערר שהוגש לה וליתן היתר לפי תכנית לדיור לאומי, יהיו נתונות לוועדת הערר כל הסמכויות של הוועדה המקומית ושל מהנדס הוועדה המקומית לפי חוק התכנון, לעניין מתן ההיתר, ויראו את יושב ראש ועדת הערר ונציג מתכנן המחוז כרשות הרישוי לפי חוק התכנון.
(ג) החליטה ועדת הערר ליתן היתר, תשולם האגרה למתן היתר כאמור בחוק התכנון לאוצר המדינה, ואולם לגבי כל שאר התשלומים שתשלומם מהווה תנאי למתן היתר לפי חוק התכנון, יחולו הוראות חוק התכנון.
פה מדובר על מצב שבו יזם מגיע לוועדה המקומית, רשות הרישוי, מבקש היתר ולא מקבל את היתר. הוא יכול לפנות לוועדת הערר ובפרקטיקה שקיימת היום כבר בחוק, ועדת הערר יכולה להוציא לו היתר. במקרה הזה, חשבנו שאם כבר ועדת הערר מוציאה היתר ובעצם מבצעת את כל ההליכים, האגרה צריכה להיות משולמת לאוצר המדינה, שהוא מממן את ועדת הערר ולא לרשות הרישוי שלא עשתה את המוטל עליה.
גבי גולן
¶
המנגנון שעומד לוועדת הערר הוא מנגנון שקיים בות"ל, הוא מנגנון שמבוסס על הוצאת היתר בהסתמך על יועצים חיצוניים. כך אנחנו עושים בות"ל ואנחנו מאד מקווים שאת ההליך הזה לא נצטרך להפעיל ---
איריס פרנקל-כהן
¶
בות"ל זה תכניות תשתית מסוימות ופה, כשאתה מדבר על תכנית מגורים, שיכולה להיות מאסה מאד גדולה עם מבני ציבור ותשתיות וכו', זה אופרה אחרת לגמרי.
גבי גולן
¶
צריך להדגיש שיש מקומות שבהם נמצא השטח במתחם גלילי או באזור גלילי, שגם שם המדינה מוציאה היתרים ויש גם תכניות כאלה למגורים, מעט מאד, אבל יש. בסיכומו של יום, זו איזו שהיא סנקציה, שאנחנו מקווים מאד שלא תופעל, אבל צריך לתת תשובה למצב שבו, מסיבה כזאת או אחרת, רשות רישוי לא מוציאה היתרים.
היו"ר כרמל שאמה
¶
טוב, בואו נשלים את הסעיף הזה, גם נציג השלטון המקומי לא נמצא. שמענו, נמשיך. סעיף 33.
גבי גולן
¶
סעיף 33, ביצוע ותקנות.
33.
ראש הממשלה ממונה על ביצוע חוק זה והוא רשאי להתקין תקנות בכל הנוגע לביצועו.
דב חנין
¶
תודה, אדוני יושב הראש. אני מוצא טעם גדול לפגם בסעיף הזה. אני חושב שיש לנו עדיין שר פנים. אני אמרתי את הדברים הרבה פעמים, אני לא רוצה לקחת הרבה זמן מישיבת הוועדה, אבל אני אומר אותם בתמצית. יש משרד פנים, הוא המשרד האחראי על תחום התכנון בישראל. יש ויכוח לגיטימי בין שר הפנים לבין ראש הממשלה בענייניים שונים, לראש הממשלה תמיד יש סמכות עודפת, יכול ראש הממשלה גם להחליף את שר הפנים אם הוא לא מוצא חן בעיניו, או קצב ביצוע החלטות הממשלה, על ידי שר הפנים, לא נראה לו, אבל אי אפשר את הבעיות הפוליטיות האלה, לפתור באמצעות כל מיני מנגנוני חקיקה לא נכונים.
ראש הממשלה הוא ראש הממשלה, הוא צריך להתעסק בעניינים שהוא פועל בהם כראש הממשלה ויש ממילא הרבה עניינים באחריותו של ראש הממשלה. שר הפנים הוא שר הפנים והוא צריך לטפל בענייני משרדי. אם יש בעיות פנימיות בממשלה, הבעיות האלה לא צריכות להיפתר בדרך של חקיקה ראשית של הכנסת.
אני אומר את זה ברמה הנקודתית ואני אומר את זה גם ברמה היותר רחבה, שאותה לא הזכרתי בדיונים קודמים, אני אגיד עליה כמה משפטים. אני חושב שמוסד ראש הממשלה בישראל, בניגוד לרבים אחרים שחושבים אחרת, אני חושב שהוא מוסד חזק מדי. אני חושב שאנחנו נמצאים במצב שבו יש יותר מדי כוח שמרוכז בידי אדם אחד, במשרד אחד, בידי רשות אחת. אומרים אצלנו לפעמים שיש בעיות משילות בישראל, אני חושב שהמצב הוא בדיוק הפוך, יש עודף משילות. במדינת ישראל ראש ממשלה יכול להחליט בבוקר לצאת למלחמה ויכול אחרי הצהריים גם לפנות חבל ארץ שלם מיושביו. עכשיו, בלי קשר לשאלה אם אני בעד זה או נגד זה, ממש לא רלבנטי, אני לא חושב. אני חושב שיש פה עודף אדיר של החלטות בידי אדם אחד, שהוא אגב, לא המצב הקונסטיטוציוני שמדינת ישראל הייתה צריכה להימצא בו. אנחנו לא במשטר נשיאותי, אבל בפועל, ראש הממשלה מרכז בידי כוחות וכוחות על, מאד מאד חורגים ממה שראש ממשלה בעצם צריך להיות, בדמוקרטיה פרלמנטארית.
ולכן, משני הטעמים האלה, גם מהטעם הנקודתי של החוקר הזה וגם מהטעם הרוחבי, של התייחסות ליחסים שבין תפקיד ראש הממשלה, תפקיד מכובד, ראשון בין שווים, הנושא באחריות לעבודת הממשלה וכדומה, אבל לא הנשיא הביצועי של מדינת ישראל. משני הטעמים האלה - אני מציע שמה שיהיה כתוב בסעיף – ששר הפנים הוא הממונה על ביצוע החוק והוא שיתקין תקנות ככל ובמידה שיידרש לכך.
גליה בן שוהם
¶
אפשר להוסיף? אני לא רוצה להוסיף לדברים שנאמרו, אבל אני רוצה להגיד משהו אחר. כל תכנון התכנון והבנייה עוברות גם לאישור של המועצה הארצית לתכנון ובנייה והמועצה הארצית היא גוף מייצג לשר בעניין התקנות. זאת אומרת השר יכול לקבל או יכול להחליט שלא לקבל את ההמלצה של המועצה הארצית, אבל יש גם ועדת משנה לתקנות ולנהלים ואחר כך יש גם את המועצה הארצית. אני חושבת שמן הראוי שמי שיתקין, אם יוחלט שזה ראש הממשלה, כמובן ששר הפנים עדיף, אבל גם אם יוחלט שזה יהיה ראש הממשלה – אני חושבת שצריך יהיה להוסיף לפחות את ההליך שמתבצע בתקנות, כל התקנות של תכנון ובנייה, שזה הליך ---
גליה בן שוהם
¶
שזו התייעצות עם המועצה הארצית. אחר כך מי שיתקין יחליט אם הוא רוצה לקבל את ההמלצות או לא, אבל לפחות שיהיה את הגוף התכנוני הבכיר במדינה, שמבין את הנושאים האלה, שיראה את התקנות האלה לפני שראש הממשלה מחליט וימליץ לו, יתקן לו. זאת אומרת, שיהיה פה איזה שהוא גוף, כמו שקיים בכל התקנות האחרות.
אשר כהנא
¶
אני מבחינה מקצועית גם מצטרף להערות האלה, כי אני חושב שגם צריך לחשוב, זה לא רק עניין של פוליטיקה. למשרד הפנים יש מנגנון שלם שהוא מקצועי, אנשי מקצוע שיושבים שם ממינהל התכנון, שהם אלה שיושבים וחושבים וכותבים את התקנות ולהעביר את הכל למשרד שלא מיועד לזה ואין לו את האנשים. יכול להיות שעכשיו לצרכים מסוימים שכרו מספר אנשי מקצוע לתחום הזה, אבל זה לא המנגנון הקבוע המקצועי שנמצא.
איריס פרנקל-כהן
¶
אם יותר לי להעיר, אני חושבת שמכיוון שהחוק הזה אמור לחיות לצד חוק התכנון, בתוך המכלול של מערכת התכנון, לדעתי ראוי שתהיה פה חובת התייעצות לפחות עם שר הפנים ועם המועצה הארצית.
גיתית הרש
¶
אני חושבת שבסעיפים האחרונים כל הזמן קראנו – יחולו הוראות חוק התכנון והחוק הזה, כמה שהוא לוקח באקסטרים ויוצא מחוק התכנון, הוא גם חוזר אליו בהרבה מובנים ולכן חייבים שמי שיהיה אחראי עליו – זה השר שממונה על חוק התכנון והבנייה ומינהל התכנון – שאחראי בישראל על כל נושא התכנון.
מירי כהן
¶
כן, כן, שהכותרת שלו זה ביצוע ותקנות, אז אני גם רוצה להוסיף שאנחנו חושבים שצריך להוסיף מנגנון בקרה על הביצוע בפועל של החוק ולבקש שכל יושב ראש ועדה מחוזית, לפחות פעם ברבעון, יגיש דו"ח על התכניות שהוא באמת קידם באמצעות החוק הזה, כדי שיהיה איזה שהוא מנגנון שהוא יצטרך להסביר ולהגן.
גבי גולן
¶
לגבי המנגנון של דיווח, זה קיים בהחלטת ממשלה, לא מכניסים את זה לחוק. הממשלה קיבלה החלטה אכן של מנגנון של דיווח. אנחנו פועלים, כבר דיווחים מתחילים לרוץ.
היו"ר כרמל שאמה
¶
כל השרים באים ומדווחים מדי חצי שנה, פה אולי צריך קצב יותר גדול על הביצוע וזה חשוב.
טוב. בזה ננעל את הדיון של היום. אנחנו נפגשים ביום ראשון, תודה רבה לכולם על ההשתתפות בדיון הארוך.
הישיבה ננעלה בשעה 17:30