הכנסת השמונה עשרה
PAGE
34
ועדת הכספים
5.7.2011
הכנסת השמונה עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול
מישיבת ועדת הכספים
יום שלישי, ג' בתמוז התשע"א (5 ביולי 2011), שעה 11:55
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 05/07/2011
התנאים הנלווים לנושאי משרה ברשויות השלטון
פרוטוקול
סדר היום
התנאים הנלווים לנושאי משרה ברשויות השלטון
מוזמנים
¶
שר המשפטים, יעקב נאמן
השופט משה גל, מנהל בתי המשפט
השופטת ורדה אלשיך, יו"ר הנציגות הארצית של השופטים
השופטת ורדה וירט-ליבנה, נציגות השופטים
הדיין אליהו היישריק, נציגות הדיינים
חיים גבאי, סמנכ"ל רשות המסים, משרד האוצר
דן ג'ונה, סגן בכיר לחשבת הכללית, אגף החשב הכללי, משרד האוצר
פואד ג'ודום, מנהל תחום בכיר (שומה – פרט), רשות המסים, משרד האוצר
אריה זהר, המשנה למזכיר הממשלה
עו"ד יעל כהן, סגנית היועצת המשפטית, משרד ראש הממשלה
חיים אבידור, חשב הכנסת
טובי חכימיאן, מנהלת תנאי חברי כנסת, הכנסת
מר שטראוס
היו"ר משה גפני
¶
אני מחדש את ישיבת ועדת הכספים. על סדר היום התנאים הנלווים לנושאי משרה ברשויות השלטון.
בישיבה הקודמת דיברנו על התנאים הנלווים והתברר שיש תנאים נלווים לנושא משרה בסקטורים השונים ואלה יכולים להיות שרים, זה יכול להיות נשיא המדינה, אלה יכולים להיות שופטים ודיינים, שחלקם לא מוסדרים בהחלטה – מתבצעים אבל לא מוסדרים בהחלטה – ואני רואה את זה בחומרה רבה. לא יכול להיות שדברים כאלו לא יוסדרו, דבר שלא קיים בשום סקטור אחר במשק כאשר ללא החלטה מקבלים תנאים נלווים.
גיליתי גם שיש תנאים שמקבלים שרים ולא מקבלים שופטים למשל ויכול להיות אולי ההפך ובעניין הזה ביקשתי מהיועצת המשפטית של הוועדה שתשב עם נציגות הממשלה ועם נציגות השופטים כדי לנסות להגיע למנגנון מוגדר. בסופו של הדיון הזה – בין אם הוא יסתיים היום ובין אם הוא יסתיים בעוד ישיבה – נדע שהדברים מוסדרים ומכאן ואילך, אם רוצים לקבל החלטה על תנאי נלווה לנושאי משרה, זה צריך לבוא לוועדה וצריך לקבל את אישורה, כך שהדברים יוסדרו כפי שהם צריכים להיות במינהל תקין.
היועצת המשפטית של הוועדה, בבקשה.
שגית אפיק
¶
אכן ועדת הכספים היא זאת שקובעת את מה שנקרא התשלומים האחרים שנלווים למשכורת, לשכר היסוד, והתשלומים האחרים האלה כוללים שורת הטבות בעיקר לעניין החלטת שכר השרים שהוחלטה בשנת 1985 ומאז בוצעו בה מעט מאוד תיקונים בוועדת הכספים. התברר שלצדה של ההחלטה יש מה שנקרא חוברת זכויות שרים ובחוברת מעוגנות הטבות נוספות שחלק מהשרים מקבלים, אולי כל השרים מקבלים, אבל תלוי במשרד הממשלתי שבו הם יושבים.
כמו שאמר יושב ראש הוועדה, כוונת הוועדה הייתה ליצור אחידות כאשר המטרה של האחידות היא גם ליצור אחידות בין השרים לבין עצמם, בין סגני השרים לבין עצמם, וגם אחידות בין כלל נושאי המשרה כך שהחלטות השכר יהיו יותר מסודרות.
היו"ר משה גפני
¶
כשאת אומרת בין השרים לבין עצמם – יכול להיות שחברי הוועדה אינם מודעים למה שאת אומרת – זה שיכול להיות מצב שיש שרים בממשלה וחשב של משרד מאשר לשר שלו דבר מסוים וחשב של משרד אחר לא מאשר.
היו"ר משה גפני
¶
זה אבסורד שאין כדוגמתו. אני לא מדבר על ההשוואה בין הסקטורים השונים אלא מה קורה בתוך סקטור אחד כאשר חשב של משרד מאשר וחשב אחר לא מאשר. זה דבר אבסורדי ולכן צריך לקבל החלטה מה כן ומה לא. מה שכן, מחייב את כל החשבים ומה שלא, אוסר על כל החשבים.
שגית אפיק
¶
ככל שתהיה יותר הסדרה בתוך החלטת השכר, ככה תהיה יותר אחידות וכך אני חושבת שזה יקל גם על מזכירות הממשלה לפקח על הביצוע של ההחלטה הזאת. צריך להבחין גם בעניין הזה וכשנעבור על שורת התנאים הנלווים, על שורת ההטבות, צריך להבחין בין הטבה שהיא דומה יותר לכלי עבודה שלמעשה אותה אנחנו לכאורה לא מחויבים לעגן בהחלטת השכר משום שזה כלי עבודה ולא תשלום נלווה שהוא בגדר הטבה, לבין מה שזו באמת הטבה מובהקת או הטבה שנמצאת בתחום האפור לפי המבחן.
נתחיל עם החלטת שכר שרים וסגני שרים. אני אעבור בקצרה על תשלומים אחרים שהיום השרים וסגני השרים מקבלים בפועל - ויתקנו אותי ממזכירות הממשלה ככל שאני טועה – למרות שזה לא מעוגן בהחלטות השכר של הוועדה.
אם אני מבינה נכון, כל הנושא של הוצאות בחוץ לארץ. היום המדינה נושאת בהוצאות הלינה של שר לגבי הנסיעות שלו לחוץ לארץ במסגרת התפקיד שלו. זה משולם לשר מכוח החלטת ממשלה ומכוח הנחיה שיש מטעם ראש הממשלה והנושא הזה מעוגן כרגע בחוברת זכויות שרים.
יעקב אדרי
¶
ראיתי שמציעים לגבי בת זוג. ראש הממשלה החליט לגבי שרים ואני חושב שמפילים כאן תיק על ראש הממשלה.
היו"ר משה גפני
¶
אני מציע ששגית בקצרה תאמר את כל הנושאים, תרשמי אותם וכמובן אנחנו נרצה את ההתייחסות גם של מזכירות הממשלה וגם של הנהלת בתי המשפט במה שנוגע לשופטים.
שגית אפיק
¶
לא. זאת החוברת של הכנסת אבל יש חוברת של הממשלה שנקראת חוברת זכויות השרים וזאת החוברת הזאת. זאת החוברת של הכנסת שכוללת את החלטות ועדת הכספים, אבל יש חוברת שנקראת חוברת זכויות שרים והיא כוללת הטבות נוספות שלא תמיד מעוגנות בהחלטת השכר וזאת שאלה אם צריך לעגן את כולן אבל זאת שאלה אחרת.
יעקב אדרי
¶
לא. כתוב כאן שאם שר רוצה להוציא את בת זוגו, הוא צריך אישור של ראש הממשלה. אני אומר שמפילים עליו תיק.
שגית אפיק
¶
שירותי תקשורת בבית. היום השרים זכאים לקו טלפון רשמי ולקו נוסף לצורכי פקס ואינטרנט בבית. אצל חברי הכנסת למשל ההטבה הזאת קיימת אבל מעוגנת בהחלטת השכר ואצל השרים וסגני השרים זה לא מעוגן בהחלטת השכר.
אותו הדבר לגבי עיתונים. לגבי חברי הכנסת יש הוראה ברורה שהם זכאים לשני עיתונים בשפה העברית וזה מעוגן בהחלטת השכר. זה לא קיים בהחלטת השכר לגבי שרים וסגני שרים.
שגית אפיק
¶
כן, נכון. זה לא מופיע לגבי החלטת השכר ומוצע לעגן את זה. זה אחד הדברים שהבנו שיש לגביו אי בהירות בין המשרדים.
שגית אפיק
¶
הנושא של כיבוד ואירוח, גם לגבי פגישות עבודה מחוץ למשרד, גם לגבי אירוח של אורחים מחוץ לארץ, זאת אחת ההטבות שמופיעה בחוברת זכויות שרים וצריך לבחון האם זה נכון לעגן את זה גם בהחלטת השכר של הוועדה.
כביש אגרה. לאחרונה נעשה תיקון להחלטת שכר חברי הכנסת ועוגנה ההטבה הזאת של נסיעה בכביש אגרה. ככל הנראה שרים וסגני שרים זכאים לזה מכוח הוראת תק"ם אבל זה לא מעוגן בהחלטה.
שגית אפיק
¶
כנראה חלק מהשרים מקבלים את זה. זה לא מעוגן בהחלטת ועדת הכספים.
הטבות נוספות שלא מוסדרות בהחלטות קיימות לגבי חברי הכנסת וצריך לבחון האם ראוי שיחולו גם לגבי שרים וסגני שרים , אלה הם שלושה דברים: לימוד שפה, ייעוץ פנסיוני ומנוי לטלוויזיה. אלה שלושה נושאים שלא מוסדרים גם היום.
השר יעקב נאמן
¶
גם אני לא. אין לי ייעוץ פיננסי ואני לא לומד שפות. הרב גפני, אני מציע לימוד דף גמרא במקום לימוד שפה.
שגית אפיק
¶
בסדר. לגבי נושאי משרה שיפוטית. ההחלטה שלהם די מסודרת. לא מצאנו הטבות לגבי נושאי משרה שמכהנים בפועל שהם מקבלים מחוץ להחלטה.
הדיין אליהו היישריק
¶
לא, אנחנו לא יכולים לכנס את הוועדה שתוציא החלטה שזה מעוגן בחוק. הפריבילגיה הזאת לכנס ועדה שתחליט על הטבה שפתאום מעוגנת בחוק.
היו"ר משה גפני
¶
הרב היישריק, מה שמגיע לשופטים, אני בדעה שצריך לעגן את זה בהחלטה ולתת. אנחנו תכף ניכנס לדיון האם שופטים באמת צריכים כביש אגרה, כן או לא, האם השופטים צריכים להיות ניידים או רק חברי כנסת ושרים. נצטרך לקבל על זה החלטה. אין לי עמדה מוקדמת בעניין הזה. אנחנו מקיימים את הדיון.
שגית אפיק
¶
אני אסביר את מה שאמרתי בתחילת הדברים לגבי השופטים. אמרתי שההחלטה לגבי השופטים היא די מסודרת. אולי אין בה תנאים נלווים כמו שיש לחברי הכנסת, אבל יש בה את כל תוספות השכר הדרושות כמו תוספת ותק, תוספת שהייה והכל מוסדר בהחלטה וההחלטה מסודרת לחלוטין. מה שהוספתי ואמרתי זה שלגבי השופטים לא מצאנו שיש הטבה שניתנת מחוץ להחלטת ועדת הכספים בכל הנוגע לשופטים שמכהנים כרגע.
היו"ר משה גפני
¶
להוציא מה שהתפרסם, ששופטי בית המשפט העליון, לאחר פרישתם, מקבלים לשכה ומזכירות בבית המשפט. גם זה לא מעוגן בהחלטה.
הדיין אליהו היישריק
¶
כשאנחנו מכהנים אין לנו חדר. כשאנחנו מכהנים אין לנו לשכה ופינה בה אפשר לדון בשקט ולכתוב.
היו"ר משה גפני
¶
שר המשפטים, שמעת מה הוא אומר? אמר הרב היישריק שלגבי לשכות וחדרים, גם כשהם מכהנים אין להם מספיק.
הדיין אליהו היישריק
¶
אני מזמין את הוועדה לבית משפט השלום בירושלים, ממש בלב העיר. אני מזמין את חברי הוועדה לסיור בספינת הדגל של בתי הדין הרבניים שזה בית הדין הגדול בעולם בתל אביב, לראות איך הוא נראה. אני לא צריך שום מילה נוספת להוסיף.
היו"ר משה גפני
¶
אני עצרתי כאן תקציבים בוועדת הכספים, ושר המשפטים יודע, ואז הייתה התחייבות של משרד האוצר על העברה של חמישה מיליון שקלים לעניין הזה. זה מתבצע?
שגית אפיק
¶
הטבות נלוות שלא מצויות בהחלטת שכר השופטים ומצויות בהחלטת שכר חברי הכנסת או השרים וסגני השרים זאת קצובת ביגוד שלאחרונה אושרה ביחס לשרים וסגני שרים. לפי מה שאני הבנתי מהנהלת בתי המשפט, השופטים זכאים לגלימה ולניקיון הגלימה אחת לשנה אבל אין קצובת ביגוד.
יעל כהן
¶
אני אתייחס תחילה ואחרי כן חבריי ישלימו אם צריך. אני יעל כהן מהלשכה המשפטית של משרד ראש הממשלה. ההבחנה הבסיסית ששגית כבר הציגה היא באמת בין דברים שהם כלי עבודה לבין דברים שהם הטבות נלוות או שיש בהם אלמנט אפילו מעורב של הטבה.
לגבי שרים. חלק גדול מהדברים שמקבלים בשוטף שלהם, הם בוודאי כלי עבודה. העבודה שלהם היא עבודה טוטאלית שאין לה גבולות ברורים ומיעוט הדברים הם בגדר הטבה או עם אלמנט מעורב.
נלך לפי סדר הדברים. לגבי הוצאות השר בחוץ לארץ, אנחנו חושבים שמדובר בכלי עבודה מובהק. מדובר רק בנסיעות בתפקיד ולא בנסיעותיו הפרטיות שהן על חשבונו ובהן אנחנו לא משתתפים בשום צורה. מדובר לכן בעניין שאינו טעון הסדרה של ועדת הכספים.
יש מקום למיסוד הנהלים בצורה מעודכנת כי באמת ההנחיות בחוברת זכויות שרים הן ישנות ולא מעודכנות. יש לנו עבודת מטה שאנחנו כבר לקראת סיומה של הכנת נהלים חדשים שיובאו כנראה לאישור הממשלה לגבי נסיעות השרים. מדובר באמת בנוהל עבודה לגבי כלי עבודה ולא בזכות או בטובת הנאה.
יעל כהן
¶
לגבי בת הזוג, זה סעיף נפרד. לגבי בת הזוג יש כאן איזשהו אלמנט מעורב. בנושא הזה יש הבחנה בסיסית, שגם חבר הכנסת אדרי ציין, בין ראש הממשלה לבין יתר השרים. לגבי ראש הממשלה, כללי הטקס והמקובל בעולם הוא שהוא לוקח את בת זוגו לחוץ לארץ לחלק גדול מהנסיעות ואנחנו חושבים שצריכה להיות גמישות מלאה לקבל החלטה על פי הצרכים האמיתיים.
לגבי שרים. התלוות בת הזוג היא בגדר היוצא מן הכלל וזה ממש לא הכלל. גם כיום זה מצריך אישורים מיוחדים, גם לפי ההוראות הקיימות בחוברת זכויות שרים, ובמסגרת כללי האתיקה של השרים, שהם תהליך עבודה מקביל שכבר לקראת סיום, גם כן יש התייחסות לנסיעות בת הזוג כאל משהו שיצריך אישור מיוחד גם במישור הזה.
אנחנו חושבים שעל אף שכאשר הזוג מצטרפת, וזה בהגדרה בנסיבות חריגות בדרך כלל כי יש איזשהו טקס , נניח שר החוץ ויש נסיבות טקסיות, על אף שזה חריג ואמור להיות משיקולי עבודה, יש כאן איזשהו אלמנט מעורב בכל זאת ובגלל שיש כאן שטח אפור, ולו בגלל הספק, ראוי לעגן את זה בהחלטת ועדת הכספים בצורה מסודרת.
היו"ר משה גפני
¶
אנחנו לא נסכים. זה טוב שאת אומרת את זה כי אנחנו לא נסכים שזאת תהיה החלטה של ראש הממשלה.
יעל כהן
¶
עצם הזכות, שיהיה אפשר לקחת את בת הזוג במקרים חריגים, תעוגן, אנחנו מקווים, בהחלטת ועדת כספים אבל שיקול הדעת הפרטני מתי זאת נסיעה שהיא מתלווה או לא, הממשלה תקבע את המנגנונים לאישור.
יעל כהן
¶
לגבי הנושא של שירותי תקשורת בבית שכיום הוא לא מעוגן בהחלטת ועדת כספים. אנחנו חושבים שהגם שהטלפון בביתו של השר והפקס הם כלי עבודה, יש אלמנט מעורב ונכון לעגן את זה בהחלטה של הוועדה. הגשנו איזושהי הצעה שבעצם מתייחסת בצורה די דומה למצב הקיים. קו טלפון אחד רשמי וקו נוסף שהוא גם ישמש לתקשורת. אנחנו חושבים שהעיגון הוא נכון והוא גם ייצר סדר כי לגבי שירותי האינטרנט יש היום איזושהי שונות בין המשרדים. החשבים פועלים בסך הכול לפי הוראות חשב כללי על מכרזים מרכזיים, אבל עדיין יש מקום כאן.
שגית אפיק
¶
זאת אומרת, אתם מציעים סל שירותי תקשורת עד 6,000 שקלים כשאתם אומרים שכל משרד יעשה את זה בהתאמה.
יעל כהן
¶
אנחנו מדברים על סל של 500 שקלים לחודש כשכל משרד יעשה את הרכש מספק האינטרנט לפי מכרזים מרכזיים. המדינה רוכשת שירותי אינטרנט למשרדים.
יעל כהן
¶
לגבי עיתונים. בעיקרון אנחנו חושבים ששרים אמורים, גם לצורכי עבודתם פרופר, להיות מעודכנים בנעשה. ברור לנו ששר האוצר צריך לדעת מה קורה במציאות הכלכלית.
יעל כהן
¶
אנחנו רצינו להשאיר לשר את שיקול הדעת. אנחנו חושבים שיש כאן בשוליים איזשהו אלמנט מעורב. בוודאי אם רוצים גם לפטור את השר מהמס על המנוי.
דן ג'ונה
¶
בדיוק כמו שאמר יושב ראש הוועדה. אין דיפרנציאליות בין המשרדים. יש מקומות שמאשרים שני עיתונים ויש מקומות שמאשרים שלושה עיתונים. הנוהג הקיים אינו מוסדר.
יעקב אדרי
¶
היושב ראש, מכיוון שהייתי בשישה משרדים, בכל משרד ביום הראשון אמרו לי שמגיע לי שלושה, ארבעה, שניים ואכן טוב שנעגן את זה בהחלטה מסודרת.
היו"ר משה גפני
¶
אתם תצטרכו לומר מה עמדתכם בעניין הזה ואנחנו נצטרך לקבל החלטה. אני הייתי מציע שזה יהיה כמו חברי הכנסת ולא יותר מזה. זאת אומרת, השר יכול פתאום להתבלבל כי הוא יקרא את "ידיעות אחרונות" ואת "ישראל היום" והוא לא ידע מה להחליט.
יעל כהן
¶
העברנו את הצעת מזכירות הממשלה שמדברת על עד חמישה מנויים. השר יכול גם להחליט אפס. הוועדה תקבע את מה שהיא תקבע בסופו של דבר לגבי מספר המנויים.
יעל כהן
¶
האחידות חשובה והיא נחוצה.
לגבי כיבוד ואירוח. מדובר כאן על כיבוד ואירוח בתפקיד ולא על ארוחה שהשר אוכל ארוחת צהרים בעצמו כי כאן הוא מקבל דמי כלכלה על פי החלטת ועדת הכספים. כשהשר מארח מישהו מחוץ לארץ והחשב מזמין עבורו ארוחת צהרים, לו ולאורחיו, בעינינו זה כלי עבודה וזה לא משהו שהוא מצריך עיגון בהחלטת ועדת הכספים.
דן ג'ונה
¶
בהקשר הזה יש אחידות. ההוראה מאוד ברורה. לגבי כיבוד, יש הוראה בחוברת זכויות שרים, יש החלטת ממשלה בעניין הזה, והחשבים עובדים בהתאם לכך.
יעקב אדרי
¶
מר שטראוס, אני זוכר את המקרה שאירחתי משלחת מגרמניה ורדפו אחרי שנה אחרי שסיימתי. ביקשו ממני לארח משלחת אחרי עופרת יצוקה ולקחתי אותם לארוחת צהרים בבאר-שבע. עשינו סיבוב בשדרות. אתה מרשה לי לספר?
מר שטראוס
¶
אני מרשה, אבל לגבי האורחים מחוץ לארץ, רק לשם ההיבט ההיסטורי, הכיבוד והתשלום היו למעשה מלאים. השר לשעבר אדרי, הוויכוח היה לגבי הארוחה עם אורחים מהארץ, אבל גם זה סודר.
מר שטראוס
¶
לגבי אורחים מהארץ, השרים למעשה מקבלים חלק בתוך השכר וזה אמור למעשה לממן את זה. לעניין הזה אין תוספת.
יעל כהן
¶
לגבי כביש אגרה, זה לא היה בדברים שאנחנו חשבנו שמחייבים עיגון. אני לא בטוחה שנתנו דעתנו לעניין הזה עד תום. אנחנו חושבים שכל רכב השר שהוא כלי עבודה ולא מעוגן, כך גם ההוצאות הנלוות אליו.
יעקב אדרי
¶
בנושא הרכב. עלתה בעיה בנושא של הגילום וכולי. יש בעיה שאני חושב שכדאי לתת תשומת לב. יש רכבים משוריינים לכמה נושאי משרה, שרים, ואני חושב שצריך להשוות את הגילום שלהם בדיוק כמו לשרים ולא יותר מזה. אילוץ של רכב משוריין, אלה גורמים הביטחון שקבעו זאת וכאן פתאום נוצר מצב שמי שאילצו אותו לנסוע ברכב ביטחוני, ואני שמח שרשות המסים – וישבתי עם יהודה נסרדישי – הסכימה לכך.
אני מציע שבהזדמנות הזאת נטפל גם בעניין הזה של הרכבים המשוריינים
יעקב אדרי
¶
רק המשוריינים, שהם ישלמו כמו שר רגיל כי אחרת זה נראה דבר אבסורדי. גורמי הביטחון מאלצים אותם לנסוע ברכב משוריין ועל זה הם מקבלים עונש.
היו"ר משה גפני
¶
אנחנו נדבר על העיקרון.
מר גבאי, מה שמעלה חבר הכנסת אדרי, ואני מבקש התייחסות רצינות לעניין הזה. הוא דיבר אתי על העניין. אני אומר לכם מה ההיסטוריה של הדבר הזה. פנו אלי כמה שרים, לפני חודשים ארוכים, וביקשו ממני שאני אביא לדיון את הנושא של הרכבים של השרים עם תשלום המס עליהם. אני אמרתי שאני מוכן להביא את זה לדיון בוועדה. כל דבר כזה, אני מביא לדיון בוועדה ואז תתקבל החלטה שקופה וכולם ידעו אותה. אף אחד מהממשלה לא הגיע להציג את זה. אמרתי שאם השרים מתביישים במה שהם תובעים, אני לא חייב להיות זה שמביא את זה לדיון ולא הבאתי את זה לדיון. קיבלתי משרים תלונות למה אני לא מביא, ואני גם עכשיו לא מביא. אם לא מבקשים, אני לא מביא.
העלה חבר הכנסת יעקב אדרי עכשיו, והוא גם אמר לי את זה קודם, טענה אחרת. הוא לא מדבר על כל השרים. כל השרים, שהממשלה תתכבד ותביא בקשה מסודרת. הוא אומר שיש כמה נושאי משרה – וזה יכול להיות ראש הממשלה, נשיא המדינה, נשיאת בית המשפט העליון – ואלה הם אנשים בודדים אבל אנשים שנמצאים בראש המערכות ועל פי נוהלי האבטחה חייבים לנסוע ברכב משוריין ואז מכניסים את שווי הרכב, שהוא שווי גדול מאוד, בתוך השכר שלהם והם משלמים על זה מס מאוד גבוה.
העלה את זה חבר הכנסת אדרי ואני שואל אתכם מה אתם אומרים על זה.
חיים גבאי
¶
קודם כל, אנחנו מסכימים שאת זה לא צריך לכלול בתוך שווי הרכב. אנחנו בדעה שצריך לגלם את החלק של השריון, להוציא אותו ולגלם אותו כך שלא תיזקף הטבה.
השר יעקב נאמן
¶
למעלה מארבעים שנים עסקתי בייעוץ מס. אם אני הייתי צריך לייעץ לשר בנושא הזה, הייתי מבקש ממנו לתבוע את זה כהוצאה מוכרת לצורכי מס. לכן כל הגיון אין בגילום הזה. זה מעשה של גולם ולא מעשה נכון. זאת הוצאה בייצור הכנסה.
חיים גבאי
¶
כבוד השר, השר לא עמד בהוצאה כך שאתה לא יכול להתיר לו את זה כהוצאה. זה לא הולך לפי סעיף 17.
השר יעקב נאמן
¶
הוא כן עמד בהוצאה כי אתה מחייב אותו כאילו יש לו הכנסה כתוצאה מזה שהוא נוסע ברכב מסוים.
השר יעקב נאמן
¶
זאת הוצאה רעיונית כי אתה מחייב אותו ומחייב אותו במס. זה נוגד את הוראות החוק. אתם פועלים בניגוד לחוק ואני אומר לכם שזה פשוט אבסורד. אני בדקתי את זה. אין מדינה בעולם שעושה דבר כל כך בלתי סביר.
אברהם מיכאלי
¶
במיוחד במקרה הזה של ההגנה הזאת לטובת המדינה. זה לא כל כך לטובת השר. הוא מייצג את המדינה.
השר יעקב נאמן
¶
לא רק אלא הוא סובל מזה שהוא נוסע ברכב כזה. רבותיי, אני רוצה שתדעו שאותי מכריחים בקטע האחרון, לפני שאני מגיע למשרד המשפטים כיוון שהוא במזרח ירושלים, להחליף רכב ולהעביר את כל הדברים שלי, לעבור לרכב משוריין, לנסוע קילומטר או קילומטר וחצי ברכב משוריין. רבותיי, אני מציע למערכת המסים שתתנהג בהיגיון.
היו"ר משה גפני
¶
טוב שאנחנו כאן. מה שאמר שר המשפטים ומה שהעלה חבר הכנסת יעקב אדרי, בשעה שנקבל החלטות על כל הדברים, אנחנו נקבל החלטה גם לגבי העניין הזה. אני רוצה עמדה מוסמכת שלכם לגבי מה שאמר שר המשפטים ולגבי מה שהעלה חבר הכנסת אדרי. אנחנו לא מדברים על השרים. אין בקשה פורמאלית של הממשלה ואני לא דן בעניין הזה והוא יורד מסדר היום. יש בעיה לגבי נושאי משרה, שאלה לא רק שרים אלא זה נשיא המדינה, ראש הממשלה, נשיאת בית המשפט העליון, שר החוץ.
היו"ר משה גפני
¶
אני מבקש שאתם תבואו עם הצעה לא לפטור אותם מתשלום המס אלא לקחת רק את החלק שהוא שונה מאשר שר רגיל או רכב ממשלתי רגיל, החלק המשוריין שהוא מעלה מאוד את מחיר הרכב, להוציא אותו כפי שאמר שר המשפטים.
השר יעקב נאמן
¶
יש עוד אבסורד. אם כבר דנים בזה, יש עוד אבסורד. כמה אחוזים מהנסיעות של שר או של ראש ממשלה או של נשיאת בית המשפט העליון הן נסיעות פרטיות?
היו"ר משה גפני
¶
בקשה רשמית של הממשלה. מה שאתה אומר אדוני שר המשפטים, אני רוצה בקשה רשמית של הממשלה, שהממשלה מבקשת לפטור.
השר יעקב נאמן
¶
אני רוצה להגיד לכם שאני, כדי לא להיכנס לדילמה הזאת, החלטתי עם בואי לממשלה לא לנסוע ברכב ממשלתי ואני נוסע ברכב הפרטי שלי.
השר יעקב נאמן
¶
לא, רק בקילומטר האחרון. אני מוכרח לומר לכם שאם אני הייתי צריך לייעץ לנושא משרה, אדם שנוסע תשעים אחוזים מהרכב לצורכי עבודתו – עורך דין פרטי – מנכה את הוצאות הרכב מההכנסה החייבת שלו. רואה חשבון, אותו הדבר.
היו"ר משה גפני
¶
בסדר. הבנו אחד את השני. אני לא מעלה את הנושא של רכבים של שרים אלא אם כן הממשלה תביא בקשה ואז נעלה אותו. אנחנו מדברים רק על המקרה הספציפי הזה שזה ראש ממשלה, נשיאת בית המשפט העליון, נשיא המדינה ועוד כמה שרים, כמו שר החוץ, שנוסעים ברכבים משוריינים, להוריד את הנושא הזה ולהשאיר את זה כאילו מדובר ברכב רגיל של שר עליו הם יהיו חייבים לשלם מס.
יעל כהן
¶
לגבי לימודים שפה. זאת זכות שהשרים כיום לא מקבלים בפועל והיא קיימת אצל חברי הכנסת. אנחנו חושבים שבאמת היה מתאים שוועדת הכספים תעגן זכות מקבילה גם לגבי השרים, זכות שכיום לא ניתנת להם.
לגבי ייעוץ פנסיוני. גם הזכות הזאת לא קיימת לשרים ולא ניתנת להם היום. זאת אומרת, היא לא מופיעה וגם לא ניתנת בפועל. הבנו שלגבי חברי הכנסת יש הסדר אופרטיבי בכנסת עם עובד מסוים בכנסת שנותן את הייעוץ. אנחנו לא ראינו לנכון לבקש הסדר מקביל גם לגבי השרים.
היו"ר משה גפני
¶
לא ביקשתם, בסדר. אני הרבה שנים בכנסת ואף פעם לא קיבלתי ייעוץ פנסיוני גם שפה לא למדתי.
יעל כהן
¶
לגבי מנוי לטלוויזיה. חשבנו שנכון במציאות של היום לאפשר לשרים לקבל את התשלום של דמי מנוי לטלוויזיה בכבלים או בלוויין לצורך החבילה המינימאלית שכוללת גם שידורי חדשות. אנחנו חושבים שהיום זה משהו שהוא חיוני לעבודה, חלק מהמציאות המודרנית ולכן ביקשנו להוסיף את זה.
אריה זהר
¶
שמי אריה זוהר, אני המשנה למזכיר הממשלה. אני רוצה לנצל את העובדה שנמצאת כאן נציגות של השופטים ולהעלות נושא. יש זכות מסוימת שמוקנית לשרים לשעבר שיש להם שבעים אחוזי גמלה, בשעתו זה בוטל בשלב מסוים אבל עדיין יש אוכלוסייה שבדיון הקודם אמרתם שהיא הולכת ונפטרת. הזכות הזאת של מתן החזר שירותי מזכירות לשרים לשעבר נתונה גם לשופטים בדימוס של בית המשפט העליון שיש להם שבעים אחוזי גמלה וגם לרבנים ראשיים לשעבר כדיינים שכיהנו לפחות עשר שנים.
על פי תקנות גמלאות נושאי משרה ברשויות השלטון, שזאת החלטה של ועדת הכספים הזאת, סדרי בקשות ביצוע והיוון, כל הנטל הזה שנאמר כאן בסעיף 17 – הזכאי לשירותי דיור, מזכירות או הסעה, יפנה למזכיר הממשלה.
אנחנו חושבים שהתפתחה כאן איזושהי מגמה שראשיתה בהיסטוריה שקודם היו זכאים לזה רק השרים ולאחר מכן ניתנה ההטבה הזאת גם לשופטים של בית המשפט העליון וגם לרבנים הראשיים. ראוי אולי להסיר את הנטל הזה ממזכיר הממשלה ושהנהלת בית המשפט העליון תטפל בשופטים בדימוס של בית המשפט העליון ואולי בתי הדין הרבניים יטפלו ברבנים הראשיים.
היו"ר משה גפני
¶
שר המשפטים ומנהל בתי המשפט אומרים שאתה צודק והם מסכימים לזה. אני חושב שצריך להעביר את זה להנהלת בתי המשפט במה שנוגע לשופטים ולהנהלת בתי הדין הרבניים במה שנוגע לרבנים הראשיים.
קריאה
¶
אני מבין שיש כאן איזושהי אפליה מוסווית כי אצל הרבנים הראשיים זה רק לשניים ויש עוד חברי בית הדין הגדול שמונים כמעט 11. פתאום זה נעלם כאילו לא היה.
השר יעקב נאמן
¶
אני מציע לא להשוות כי אז אני אבקש השוואות בנושאים אחרים בימי הדיונים, בשעות שהם מופיעים לעבודה.
היו"ר משה גפני
¶
היות ששר המשפטים הוא השר המופקד גם על בתי המשפט וגם על בתי הדין הרבניים, ומכיוון שזה לא תפקידה של ועדת הכספים – יש לנו מספיק עבודה ואנחנו עסוקים בכבלים בטלוויזיה - אני מציע שהנהלת בתי הדין הרבניים, כמו הנהלת בתי המשפט, תקיים את הדיון הזה. מעבירים את זה ומקבלים את הבקשה שלך להעביר את זה לשני הגופים האלה ואתם יחד עם שר המשפטים, גם בהנהלת בתי המשפט וגם בהנהלת בתי הדין הרבניים, תאמר באותו דיון את מה שאמרת כאן. אז הדיון הוא לא שלנו. אנחנו לא מוסמכים לדון בזה.
שגית אפיק
¶
למעשה התקנות הן של שר האוצר באישור ועדת הכספים ובתקנות קבועה באמת פנייה למזכיר הממשלה, אבל אם יש כאן הסכמה לשנות את זה, אפילו מבלי שיתוקנו התקנות זה יכול להיות, אם כי אפשר לפנות לשר האוצר ולבקש תיקון התקנות.
השופט משה גל
¶
אני לא כל כך יודע למה מתייחסים עכשיו בהשוואה לבתי המשפט אבל אנחנו חושבים, כמו בדיון הקודם, שכאשר באים להשוות בין גורמים שונים, צריך שגם תהיה תשתית בסיסית שווה להשוואה. אני חושב שגם בדיון הקודם וגם בדיון הזה לא הרי השופטים כהרי ממלאי תפקידים אחרים, גם מבחינת הצרכים, גם מבחינת אורך המשרה, התואר והביצוע. לכן, ההשוואה המיידית, לומר שאנחנו רוצים שזה יהיה שווה וכולם יהיו שווים, זה יכול ליצור דווקא אי שוויון.
היו"ר משה גפני
¶
אני אאפשר לך להגיד את כל הדברים, אבל אני רוצה להגיד לך את עמדתי. לגבי הנושא הזה, אתה צודק כי באמת יש דברים שהתשתית צריכה להיות שווה, אבל יש דברים שהם שונים אצל שופטים משרים. לגבי הדיון הקודם, אני חולק. אני סבור ששיטת הצמדה צריכה להיות אחידה. לגבי הדיון הזה, בוודאי אתה צודק.
השופט משה גל
¶
נכון. כשאנחנו עושים רשימה, יש הרבה מאוד דברים שהשופטים לא מקבלים ואחרים כן מקבלים. חלק השופטים לא צריכים להמשיך לקבל וחלק צריך לשקול אולי כן אבל באופן כללי צריך לזכור שהשכר של השופטים לא סתם נקבע כמקשה אחת. אם תראה תלוש שכר של שופטים, לא תראה בו ביגוד. יש שכר יסוד ועוד איזושהי תוספת אחת שהוספה לאחר מכן וזהו. כמו שאשתי אומרת, התלוש מאוד משעמם. כל פעם אותו הדבר. מכיוון שבאמת חשבו שלא יהיה נכון להתחיל לתת לשופטים שעות נוספות וכולי, אין את זה והכל נכלל בבסיס אחד וזה יהיה נכון וראוי באמת לא להכניס את השופטים עכשיו לתוספות כאלה ותוספות אחרות, אבל זה עדיין לא אומר שלא צריך באמת לדאוג לרמה של השכר של השופטים שתהיה ברמה ראויה. אני חולק על כך שהרמה של השכר של השופטים היא יוצאת דופן בשיעורה. אם אנחנו משווים בעולם, בהחלט השופטים משתכרים כך אבל לא סתם ולא בגלל שמישהו רוצה לעשות להם פרוטקציה ולמצוא חן בעיניהם אלא זה חלק מתפיסה ושיטה של מדינה דמוקרטית. לדמוקרטיה יש עלויות.
שמעתי כבר הערות של אדוני יושב ראש הוועדה בפעמים קודמות לגבי החדרים של השופטים בדימוס בבית המשפט העליון. אני מבקש לומר בנושא שתי מלים. הנושא הזה כבר נבדק בעבר אפילו על ידי מבקר המדינה. לא היה גורם שלא בדק אותו ואומר במה מדובר.
יש בבית המשפט העליון ספרייה אליה אנשים באים ובספרייה הזאת יש איזושהי נישה ושמו קיר גבס כדי ששופט בדימוס שממלא אין סוף תפקידים ציבוריים לאחר תפקידו – ורובם ללא שכר – יוכל למלא. ניקח כדוגמה את השופט זמיר. מאז הוא פרש, הוא ישב בחמש או שש ועדות חשובות ללא שכר. כלומר, זה לא משהו שגובים שכר או תשלום. מדובר לא על חדר שהוא תופס משרד של מישהו אלא זה חלק מהספרייה בספרייה.
מדברים על שירותי מזכירות. מה זה שירותי מזכירות? אין שירותי מזכירות.
זה מקובל בכל העולם ובכל העולם ראינו ששופטים שפורשים, לאחר פרישתם ממלאים תפקידים ציבוריים רבים ונותנים להם איזושהי אכסניה. לא הייתי שולל אפילו אפשרות שזה יהיה חלק מזכות קבועה שלהם, כמו שקיים לגבי נושאי תפקידים אחרים אבל אנחנו לא מבקשים את זה.
השופט משה גל
¶
הרציונל הוא שאותם אנשים לאחר כן באמת משמשים את הציבור בתפקידים ואז יש להם מקום מכובד. זה מקובל בעולם, אין לזה עלות וזה לא שאני משלם דמי שכירות על המקום הזה. אני לא מטיל מעמסה כזאת.
השופט משה גל
¶
אני לוקח חלק מהספרייה במקום שיהיה שולחן, כי אם היה שולחן, לא היינו סוגרים אלא היינו אומרים שיבואו לשבת.
השופט משה גל
¶
אתה יכול לבוא לסיור. אתה מוזמן לבוא לסיור. אני אומר לך שאם תבוא לסיור, אתה לא תעלה את זה עוד פעם.
היו"ר משה גפני
¶
אני לא מעלה. מה אני מעלה? אני לא רוצה שיישאר איזשהו דבר שיגידו שלא דנו בו. צריך לדון על זה ולקבל החלטה.
השופט משה גל
¶
הנושא כבר נבדק מכל הכיוונים. אנחנו פונים לשופטים האלה. אין חודש שאני לא פונה לשופט או שניים לעשות תפקיד כלשהו והם עושים זאת ברצון. אם זה היה משרד ששוכרים לו, זה משהו אחר. אם אדוני יעגן את זה באופן מפורש, אני אצטרך ללכת ולשכור משרד ואני לא רוצה את זה.
היו"ר משה גפני
¶
אחרי כן אני רוצה להעיר לך לגבי התנאים הנלווים של השופטים כי אני רואה כאן שורה ארוכה שיש תוספות שהם מקבלים.
היו"ר משה גפני
¶
לנושא משרה שיפוטית תשולם תוספת חודשית בשיעור של ארבעה אחוזים משכרו המשולם בעד כל שנת כהונה. אני לא אקריא את הכול.
היו"ר משה גפני
¶
לנושא משרה שיפוטית כמפורט בטור א' שכיהן שבע שנים תשולם החל מהשנה השמינית כל עוד הוא מכהן.
היו"ר משה גפני
¶
לנושא משרה שיפוטית תשולם במשך תקופת כהונתו 15 אחוזים. לנושא משרה שיפוטית ישולם גמול ניהול בשיעור של חמישה אחוזים משכרו המשולם. לסגן של נושא משרה שיפוטית מאלה ישולם גמול ניהול. לנושא משרה שיפוטית שהצטרף לקרן תשולם לשם העברה לקרן תוספת של 7.5 אחוזים. אני בעד. שלא תהיה אי הבנה, אני בעד.
השופט משה גל
¶
יש נושא אחד שכבר הונח על השולחן ושר המשפטים הגיש את זה לוועדה בשעתו ובו אנחנו מבקשים בהסכמת כולם לתקן תקלה בניסוח של החלטת הוועדה בכל הנוגע לרכבים של שופטי בית המשפט העליון. יש תקלה בנושא הזה.
מלכתחילה הכוונה הייתה ששופטי בית המשפט העליון מוקבלים לשרים וכך פעלו. הייתה החלטה לגבי הרכב. בהחלטה בסוף, ברגע האחרון, הכניסו שם בדרגת השירות הציבורי או משהו כזה ואז הועלתה טענה ששר הוא לא נושא משרה בשירות הציבורי ולכן שופטי בית המשפט העליון. בפועל הם מקבלים את זה וקיבלו את זה והחשב הכללי מכיר בזה, אבל צריך לתקן את הניסוח של ההחלטה כדי שלא יהיה פגם למראית אפילו.
השופטת ורדה אלשיך
¶
אני רוצה להבין בין אולי שני סוגי תוספות. תוספות שכר פרטניות עליהן דיברנו שהשופטים לא רואים אותן כנכונות ויש התוספת שאני קוראת לה תוספת מערכתית. מה שאני קוראת תוספת מערכתית, אני מדברת על זה ששופט שאין עיסוקו בכך ואין לו מאיפה ואין לו איך, יהיה זכאי – וזה בהשוואה לאחרים – לקבל ייעוץ פנסיוני בכניסתו לשפיטה וביציאתו מהשפיטה. חלו תקלות רבות בזכויות של שופטים שלא ידעו מה הזכויות שלהם כשהם נכנסו לשפיטה והתקלה התבררה כשהם יצאו לפנסיה כאשר אז הסתבר שזה עולה הרבה כסף לשופט.
השופטת ורדה אלשיך
¶
אבל אין לנו את זה.
בנושא של כביש האגרה. אני חושבת שאת הנושא הזה אפשר להצמיד לנושא הרכב רק במובן זה שזה ישולם לאותם שופטים – ויש כאלה – שמשתמשים בכביש 6. שופטים שנוסעים לבית המשפט בבאר-שבע, נוסעים לבית המשפט בנצרת, נוסעים לבית המשפט בירושלים כדבר יום ביומו.
השופטת ורדה אלשיך
¶
גם לא. זה שונה. זה כבר לא קיים. יש לנו שופטת לדוגמה שנוסעת יום-יום מרעננה לבאר-שבע.
השופט משה גל
¶
יש גם נשיאי בתי משפט שמוזמנים לישיבות בירושלים הרבה מאוד פעמים. הנשיא מחיפה שמגיע לירושלים נוסע דרך כביש 6 ואין לו כיסוי לזה.
השופטת ורדה אלשיך
¶
הנושא של כיבוד ואירוח. אני רוצה לומר לכם שבאים אלינו שופטים שהם שופטים מחוץ לארץ ושייכים לארגון הבין לאומי של השופטים ואני מזמינה אותם, יחד עם חברים אחרים, ואנחנו יוצאים. אני משלמת את זה. אני והשופט הנוסף שיוצא אתי חולקים בהוצאות. זה לא קורה כל יום, אבל צריכה להיות לזה איזושהי פינה.
דבר נוסף, וכאן אני מעלה את זה בדחילו ורחימו מכיוון שהזכות שניתנה לנו, כפי שהיא קיימת לשרים, לחברי כנסת ולכולם, נלקחה מאתנו באיזשהו שלב ואינני יודעת איזה הוא, אבל זה אותו שירות בשדות התעופה. מקרה שקרה לא מזמן לאחד השופטים שבא אלי ואמר שאנחנו צריכים לטפל בעניין הזה. הוא עמד ושני אנשים מאחוריו עמד נאשם שנשפט אצלו והתחיל לדבר אתו על התיק. הזכות הזאת הייתה אצלנו, אני לא יודעת אם היא נקראת VIP, אני לא יודעת את המינוח, אבל הייתה לנו זכות כמו של שירות שלום, להיכנס לטרקלין או ללכת במסלול המהיר.
השופטת ורדה אלשיך
¶
אתם דנים בכל הזכויות.
יש את הנושא של מחשבים ניידים. יש את הנושא של ביגוד, ואנחנו, חוץ מהצבא, היחידים במדינת ישראל שחוק מחייב אותי ללבוש בגדים מסוימים לעבודה. יש לנו חוק ותקנות בעניין הזה. אני לא חסידה של הדבר הזה ואני לא באה לבקש אותו, ממש לא, אבל הדברים הקודמים שאמרתי, אני חושבת שראוי להתייחס אליהם.
מה שיאמר השר, מקובל עלי. יפחית, יוסיף, מקובל.
הדיין אליהו היישריק
¶
אני חוזר מהישיבה הזאת עם רשימה שלא חשבתי עליה. יש כאן מושגים – ואני לא מדבר על הכסף – שזרים לנו. יש כאן את העיקרון והיושב ראש הרי תמיד עומד מאחורי הרמה העקרונית.
הדיין אליהו היישריק
¶
כביש אגרה - ואני לוקח את זה כדוגמה – עוגן. למי עוגן? לחברי כנסת. למה? כי הם היו צריכים את זה. הרי לא יתכן שאנחנו - נחזור לרגע לדיון הקודם – נטרטר את המוח לחבר הכנסת הזה או הזה ולומר שאנחנו רוצים כביש אגרה וכל פעם אנחנו נעמוד כאן כעניים בפתח. לא.
אני רוצה לחזור על דוגמה שנתתי בישיבה הקודמת, על הקוריוז שמראה עד איזו רזולוציה זה מגיע. המשכורת שלנו היא אן-בלוק. זאת אומרת, אין תוספות. מעבר לך מה שכתוב, אין ואין לך שום אפשרות. עד כדי כך שאני חבר בוועדה ממשלתית שמונתה על ידי שר המשפטים – לא כבודו אלא עוד בזמן חיים רמון – והוועדה הממשלתית הזאת קיימת ישיבה ברמת גן. אני יוצא מהבית עם רכב שלי והרכב שלי שותה דלק, ואני לא מקבל רכב מהממשלה, כך שהנסיעה הלוך וחזור עולה לי קרוב ל-160 שקלים. על הזמן אני לא מקבל והוצאות אני לא מקבל.
הדיין אליהו היישריק
¶
לא נתת לי להסביר. זה מחוץ לתפקידי. זה תפקיד וולנטרי לחלוטין. באותה ישיבה יושבים חברים אחרים והם צוחקים עלי. הם אומרים שהם עושים קופה ועבור כל ישיבה הם מקבלים 600 שקלים.
הדיין אליהו היישריק
¶
לא ידוע. בגלל שאתה נושא משרה שיפוטית, אסור לך לעסוק בשום דבר אחר.
בקשר לכביש האגרה, יש את הנתיב המהיר לתל אביב והוא חשוב מאוד.
חיים אבידור
¶
כל המגזר הציבורי, לפי הנחיית החשב הכללי, לא מקבלים. זה כביש שאמור להיות כביש ירוק ולא כביש למלא אותו.
הדיין אליהו היישריק
¶
לימודי שפה, אין למרות שזה חשוב מאוד בעבודה היום יומית. מנוי טלוויזיה אין, למרות שהיושב ראש לא מבין לאיזה ערוץ צריך את זה, אבל יש את הערוץ של הרב עובדיה.
הדיין אליהו היישריק
¶
מה שכן חשוב, במקום ערוץ הטלוויזיה, לא נותנים לנו כלי פשוט מאוד, תוכנה של אוצר החכמה שהיא חלק בלתי נפרד.
השר יעקב נאמן
¶
אני לא קורא.
אדוני היושב ראש, הדיון הזה המחיש לי את מה שאני חושב הרבה זמן, עוד מהתקופה שעברתי את תקופת ההתמחות שלי במשרד האוצר כמנכ"ל וכשר ומעבודתי הציבורית. יש במדינת ישראל אבסורד. במקום לקבוע שכר כולל ובמקום להתעסק עם כל מיני תוספות – אני מציע שנחשוב על שינוי חשיבה כולל לכל נושאי המשרות הציבוריות, שכר כולל, בלי להתעסק עם כביש אגרה זה או כביש אחר. לא להתעסק עם תוספות כאלה ותוספות כאלה אלא השכר צריך להיות כולל.
אני מציע לוועדה הנכבדה הזאת לחשוב על הדבר הזה ולא לעשות את הדברים הללו כי במדינת ישראל, כתוצאה מזה שבהסכמי השכר של העובדים לא רצו להעלות שכר אבל עשו את זה בדרך עקיפין, הגיעו למצב שלכל עובד יש תלוש עם כל מיני שמות ובעזרת השם הצליחו לפתור את הבעיה.
נקודה שנייה והיא לגבי רכב השרים, ואני אומר את זה כמי שלא נוסע ברכב ממשלתי. רכב השרים הוא למעלה מתשעים אחוזים בזמנו של שר לצורכי עבודתו. אין כל הגיון למסות את זה ולפי מה שאני מבין בדיני מסים, ויכול להיות שאנשי רשות המסים מבינים יותר טוב ממני, זאת הוצאה בייצור הכנסה ולכן אין שום יסוד לגילום בנושא הזה. אם אני הייתי צריך לייעץ לשר כעורך דין, הייתי פונה לבית המשפט ומבקש פסק דין הצהרתי שהגילום הוא בלתי חוקי. אני מבקש להפסיק עם מעשה הגולם הזה.
אני פונה לרשות המסים ומבקש שתתעסק באמת בהעלמות מס במדינה ולא תתעסק בהעברה מכיס לכיס בתקציב המדינה ולא תגדיל את תקציב רשות המסים על חשבון משרד ממשלתי זה או אחר.
אני מבקש, אדוני, אתה כיושב ראש הוועדה, וחברי הוועדה שרואים את המערכת כולה, להנחות להפסיק עם הדבר הזה וליישר את הקו. בוודאי לגבי השרים שמשתמשים ברכב המשוריין, כאשר משריינים להם גם את הגילום. זה פשוט אבסורד שאין כדוגמתו. בדקתי מה קורה במדינות אחרות ושם אין דבר כזה. אני כעורך דין פרטי יכולתי לנכות את הוצאות הרכב והראיתי כמה אחוזים מהרכב שלי שימשו לצורכי עבודה. עבדתי 16-17 שעות ביממה, בשבת אני לא נוסע, וביקשתי הוצאות והכירו לי בהוצאות.
השר יעקב נאמן
¶
אדוני, אני מציע שתשווה את מצבך לעומת מקבילך בארצות הברית ותראה שהוא לא מקבל רכב בכלל. במדינת ישראל, כדי להעלות שכר, נותנים את הוצאות הרכב וכבר אמרתי את זה. רבותיי, אני פונה אליך אדוני היושב ראש, זאת הזדמנות לעשות סדר בנושא ויפה שעה אחת קודם.
היו"ר משה גפני
¶
תודה רבה. אני מבקש לסכם את הדיון. חלקים מהדיון היום היו בעיניי קצת פתטיים והרגשתי לא נוח. אנחנו מדברים על חיבור לערוץ טלוויזיה וכל מיני דברים אפשר לעשות מהם צחוק, אבל אני לוקח את הדברים מאוד ברצינות. אני נמצא בוועדת הכספים, לא כיושב ראש, הרבה זמן ואני לא זוכר שהתקיים דיון על כל הפרטים, וזאת הכוונה שלי. אנחנו לא נזניח שום פרט ואני גם מקבל את ההצעה שלך. יכול להיות שאנחנו נצטרך להגיע לאיזושהי החלטה לגבי כל הנושאים.
לכן הצוות שהקמנו לגבי הסעיף הקודם, אני מבקש שהוא יוקם גם לגבי הנושאים הללו. יהיו חברים בצוות הזה חבר הכנסת ציון פיניאן וחבר הכנסת יעקב אדרי. אני אעמוד בראש הצוות הזה. אני מבקש ממזכירות הממשלה ומהנהלת בתי המשפט להגיש את ההצעות שלהם לגבי הנושא.
היו"ר משה גפני
¶
בסדר. אין בעיה. אני לא מוצא מקום לשינויים מלבד העובדה שאם נאשר ערוץ טלוויזיה, ורדה אלשיך תראה את ערוץ 2 ואתה תראה את הערוץ של הרב עובדיה.
היו"ר משה גפני
¶
בוודאי. אני אומר לכם מה הולך לקרות קודם כל טכנית, לפני שהצוות מתכנס. הממשלה עושה עבודת מטה ונאמר קודם שהיא לקראת סיומה. אתם תצטרכו להחליט אצלכם מה אתם סבורים – שמעתם את מה שעומד כאן על סדר היום – שאתם צריכים לקבל ואתם מבקשים אותו. אותו דבר לגבי הנהלת בתי הדין. לפי דעתי אין הבדלים אבל זה בסדר, אני לא מתערב בערכאות השיפוטיות.
הנושא הזה יובא, על פי הבקשות עליהן דובר. אני מבקש שרשות המסים תציע הצעה בעניין אותו העלה שר המשפטים והעלה חבר הכנסת יעקב אדרי.
היו"ר משה גפני
¶
לא, אנחנו לא שם. אנחנו הולכים לפתרונות.
אני מבקש להעביר את ההערות ליועצת המשפטית של הוועדה. ברגע שאנחנו מרכזים את הבקשות, יתכנס הצוות. יכול להיות שנשב אתכם, יכול להיות שנשב עם נציגות השופטים, עם נציגות הדיינים ועם מזכירות הממשלה.
היו"ר משה גפני
¶
נכון, זאת הגדרה יותר מתאימה לעניין. אנחנו נרכז את הדברים ונתכנס. כשנתחיל בדיונים האלה, אנחנו נזמין אתכם ואז אנחנו נציע לפני מליאת הוועדה, גם לגבי הסעיף הקודם וגם לגבי הסעיף הנוכחי, את ההצעות שלנו. אז, בעזרת השם, נביא את זה להצבעה.
תודה רבה. כבר הרבה זמן לא היה דיון כזה בוועדת הכספים. אני מודה לכם. אני עושה הפסקה של כמה דקות וממשיך בסעיף הבא.
הישיבה ננעלה בשעה 13:00