הכנסת השמונה-עשרה
PAGE
9
הוועדה לקידום מעמד האישה
6.7.2011
הכנסת השמונה-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 99
מישיבת הוועדה לקידום מעמד האישה
יום רביעי, ד' בתמוז התשע"א (6 ביולי 2011), שעה 09:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 06/07/2011
חוק שוויון ההזדמנויות בעבודה (תיקון מס' 17), התשע"א-2011
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק שוויון ההזדמנויות בעבודה (תיקון מספר 17) (זכויות הורה), התשע"א-2011 של חבר הכנסת זבולון אורלב (פ/1477)
מוזמנים
¶
ענבר ברקוביץ-אפרים
- מתמחה נציבות שוויון הזדמנויות בעבודה, ירושלים והדרום, משרד
התעשייה, המסחר והתעסוקה
עו"ד נטע ברנר-נאור
- לשכה משפטית, משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה
טרביה-אלקאסם אימאן
- דוברת משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה
עו"ד חלי גיא אלדר
- משרד המשפטים
רן רידניק
- רפרנט תעסוקה באגף התקציבים, משרד האוצר
עו"ד מאירה בסוק
- לשכה משפטית, ארגון נעמ"ת
שרון צ'רקסקי
- לוביסטית ומנהלת תחום קשרי ממשל, ויצ"ו ישראל
עו"ד אלי יריב
- ההסתדרות החדשה
רשמה וערכה
¶
ר.כ. חבר המתרגמים בע"מ
הצעת חוק שוויון ההזדמנויות בעבודה (תיקון מספר 17) (זכויות הורה), התשע"א-2011
היו"ר ציפי חוטובלי
¶
בוקר טוב לכולם. אנחנו רוצים להכין לקריאה שנייה ושלישית את חוק שוויון הזדמנויות בעבודה, זכויות הורה. הרעיון שעומד מאחורי החוק הזה הוא כמובן לאפשר לנשים ולגברים, לבני הזוג, ליהנות למעשה מזכויות שאישה לא מממשת. אני חושבת שנשמע פשוט את כל מי שיש לו מה לומר לקראת האישור של החוק הזה, כדי שנוכל לקדם אותו לקריאה שנייה ושלישית. זה חוק מאד מאד חשוב ליחס השוויוני בעצם לזכויות המשפחתיות והזכויות ההוריות. למעשה אמרתי את זה גם בדיון הקודם, שחלק מהמאמצים שלנו כאן בוועדה זה לא להסתכל על משפחה כיחידה, לא רק על נשים בנפרד.
היו"ר ציפי חוטובלי
¶
אני בטוחה שזה מה שעמד גם לנגד עיניך, ואני רוצה לאפשר למציע הצעת החוק, חבר הכנסת אורלב, בבקשה, רק אם יש לך הערות.
זבולון אורלב
¶
לא, אין לי הערות. כמו שאמרה יושב הראש, החוק הזה הוא חוק חשוב מבחינה זו שהוא באמת מרחיב את האפשרויות של נשים להשתלב בשוק העבודה, ולכן עד היום העובדת העצמאית היתה מקופחת, באופן זה שבן זוגה לא יכול היה לממש את הזכויות האלה, והחוק הזה מאפשר גם לבן הזוג לממש, במידה שהעובדת העצמאית לא השתמשה בזכות הזאת. חוק פשוט, קטן, נחמד, קומפקטי.
ענבר ברקוביץ-אפרים
¶
שמי ענבר ברקוביץ-אפרים, אני מתמחה בנציבות שוויון זכויות בעבודה במשרד התמ"ת. כמה מילים על הנציבות, למי שלא מכיר את ההקשר. נציבות שוויון ההזדמנויות היא גוף סטטוטורי שהוקם במשרד התמ"ת בשנת 2008. הנציבות מטפלת, מהפן האזרחי, בכל מה שקשור באכיפת חוקי עבודה ואנחנו פועלים, בעיקר פועלות, הצוות שלנו, להפנמה של נורמות ראויות בשוק העבודה.
ענבר ברקוביץ-אפרים
¶
בנציבות יש שוויו, שאלה היא למה אף אחד אחר לא מגיע לקבל עבודה בנציבות. החוק העיקרי, מכוחו אנחנו פועלים בנציבות, הוא חוק שוויון הזדמנויות בעבודה ועל כן ומבלי להביע עמדה לגבי השלכות כלכליות שקשורות בהצעת החוק, אנחנו חושבים שזאת הצעת חוק ראויה, מבורכת ואנחנו תומכים בה בפה מלא.
מאירה בסון
¶
עורכת דין מאירה בסון מנעמ"ת. כמובן שאנחנו תומכים בחוק הזה באופן מלא ואני רוצה רק להגיד דבר נוסף שהוא לא קשור, אבל אולי זה יביא להמשך ואולי להביא לזה שגברים יוכלו לקחת חופשת לידה, גם כשלהם יש זכויות בביטוח הלאומי ונשותיהם הן סטודנטיות, אולי תהיה אפשרות שהם ייקחו גם חופשת לידה, מה שהיום הם לא יכולים, כי היום בביטוח הלאומי, רק שני בני הזוג, אם יש להם זכויות בחוק ביטוח לאומי, אחד מהם יכול, שניהם יכולים לקחת בצורה הדרגתית את חופשת הלידה. אז אולי גם זה יפתח פתח ---
היו"ר ציפי חוטובלי
¶
תראי, אנחנו בדיוק עכשיו עובדים יחד עם ועדת חינוך על תיקון לזכויות של סטודנטיות.
היו"ר ציפי חוטובלי
¶
זו נקודה מאד חשובה ובאמת צריך לחשוב איך אנחנו לוקחים את החוק הזה ועושים לו התאמות בתחומים נוספים.
ענבר ברקוביץ-אפרים
¶
בדיוק. גם ככה החוק הזה נהדר, שיכול לפתוח פתח לעוד דברים, שכמובן ביטוח לאומי מתנגד וכו' וכו'.
חלי גיא-אלדר
¶
שמי חלי גיא-אלדר ממשרד המשפטים. הממשלה תומכת בהצעת החוק, בכפוף לתיאום נוסח והנוסח שעומד פה תואם איתנו. יכול להיות שלחברי ממשרד האוצר יש כמה שאלות הבהרה.
זבולון אורלב
¶
היא אומרת 'שיכול להיות שלחברי', הממשלה תומכת, הנוסח פה הוא נוסח שמקובל עלינו, אבל כנראה לחברי ממשרד האוצר יש הערות.
רן רידניק
¶
רן, נציג האוצר, אותה ממשלה. לנוסח שבו תמכה ועדת השרים, בכפוף לתיאום נוסח, אנחנו מקבלים. אני מדבר על גרסה ב' שמובאת לפנינו. לגבי גרסה א', היו לי כמה שאלות בתיאום עם הייעוץ המשפטי. היה לנו חשוב להבהיר, גם בהתאם לבקשת הוועדה בדיון הקודם, עשינו בדיקה מה ההשלכות של מחיקת הדרישה שבת הזוג תהיה זכאית לזכות בקשר להורות. יש כאן השלכות תקציביות מהותיות, לכן הדבר תואם עם המציע. אנחנו לא דנים בזה כעת. חשוב לי רק להבהיר לפרוטוקול, שאין כאן שום שינוי של המצב הקיים. כלומר, שהמחוקק מוסיף את הסוגיה שעובדת עצמאית, אם בת זוגתי היא עובדת עצמאית, אני גם יוכל לנצל את הזכות בכפוף לכך שהיא גם זכאית בכל ההתניות, אבל אין כאן שינוי של הדרישה, שבת הזוג שתהיה שכירה, תהיה זכאית לזכות בקש להורות. זה לא משתנה בהצעת החוק הזאת.
רן רידניק
¶
אז אני אנסה לדבר באופן ברור יותר. בדיון הקודם, אני חושב שחברת הכנסת חוטובלי, ביקשה מהאוצר לבדוק מה עמדתנו לגבי מחיקת הדרישה, לכך שגם עובדת שהיא שכירה תהיה זכאית לזכות.
רן רידניק
¶
ביצענו בדיקה של זה. יש כאן עלויות תקציביות מאד מאד מהותיות והוחלט לא להעלות את זה לדיון היום.
נועה ברודסקי-לוי
¶
אני רק רוצה שיובהר, אנחנו פשוט לא נוגעים בנושא של עובדת שכירה, אבל אין בזה כדי לשנות מהדין הקיים היום, כמו שבית הדין לעבודה גם פירש את הסעיף, זאת אומרת אנחנו פשוט לא נוגעים בנושא הזה, ואנחנו לא באים לשנות או לגרוע כמובן, על החלטת בית הדין הארצי לעבודה.
רן רידניק
¶
לכאן ולכאן מבחינתי. אנחנו לא לחומרה ולא לקולא. אנחנו לא משנים את המצב הקיים ואת ה.... הייתי שמח שזה יובהר כאן.
היו"ר ציפי חוטובלי
¶
אני מניחה שעובדות שכירות מנצלות יותר את הזכויות שלהן, זאת אומרת זה נראה לי פחות בעייתי. נועה, אם רק תוכלי לפרט, לפני שאנחנו נשמע. רגע, יש עוד נציגה. נציגת משרד התמ"ת.
היו"ר ציפי חוטובלי
¶
טוב. רק באמת כדי להבהיר, מאחר שאנחנו מכינים לקריאה שנייה ושלישית, נוסח דברי ההסבר באמת מפרט את כל אותם המקרים בהם בן הזוג יוכל לבנות. אז אם תוכלי בבקשה רק לפרט את כל אותם מקרים.
נועה ברודסקי-לוי
¶
בעצם חוק שוויון הזדמנויות בעבודה קובע בסעיף 4 על איזה זכויות מדובר, בסעיף קטן (ב) נקבע בעצם מה היא זכות בקשר להורות. הזכויות שעליהן מדובר הן:
(1) היעדרות מעבודה בשל מחלת הילד;
(2) יום עבודה מקוצר בשל היות העובדת אם לילד;
(3) זכות להשתמש בשירותי מעון שהמעביד מעמיד לרשות ילדי העובדים;
(4) השתתפות המעביד בעלות החזקתו של הילד במעון.
נועה ברודסקי-לוי
¶
בשני תנאים, בעצם. זאת אומרת בתנאי שבמקום עבודתו נשים מקבלות, אימהות זכאיות לאותן הטבות ובתנאי שבת הזוג שלו לא משתמשת באותה הטבה. זאת אומרת, שלא יהיה כפל ששני בני הזוג מקבלים את אותה הטבה.
נועה ברודסקי-לוי
¶
עניין של היעדרות מהעבודה בשל מחלת ילד זה באמת לפי חוק, ולכן זכאיות כל הנשים. האמת שכל הנשים וכל הגברים זכאים שאחד מהם ייקח יום.
נועה ברודסקי-לוי
¶
אז אני אקרא את נוסח הצעת החוק. סעיף 4 – זכויות הורה, סעיף קטן א (1):
(1) בת זוגו היא עובדת, ואנחנו מוסיפים או עובדת עצמאית ולא נעדרה מעבודתה, מעסקה או מעיסוק במשלח ידה, מכוח זכאותה כאמור בסעיף קטן (ב) (1), או (2) או שלא השתמשה בזכות כאמור בסעיף קטן (ב) (3) או (4);
בהמשך, בעצם סעיף קטן (ב), הוא נשאר כמו שהיה, וכמובן גם סעיף קטן (2), פסקה 2.
היו"ר ציפי חוטובלי
¶
אוקי, רק שאלה למשרד התמ"ת. יש לכם נתון לגבי כמה עובדות עצמאיות יש? מה אחוז העובדות העצמאיות?
לא, אין לי את הנתון כאן – כמה עובדות עצמאיות יש – אבל לדעתי זה לא נתון של משרד התמ"ת. אולי של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה.
היו"ר ציפי חוטובלי
¶
לא, אני רציתי לדעת באחוזים כמה מבין המועסקות הן עובדות עצמאיות. טוב, אני חושבת שדי השתכנעתי מהדברים שנאמרו כאן לגבי היכולת להשאיר את המצב הקיים על פי הפסיקה. זאת אומרת שאנחנו בעצם לא פוגעים בזכויות של נשים שכירות לממש את היכולת שלהן להמיר בעצם את הזכויות שלהן ולגלגל אותן על בן הזוג. אז זה דבר שאנחנו לא פוגעים בו, לפחות הדבר הזה חשוב שיובהר.
אני חושבת שנוסח הצעת החוק כפי שהוא, הוא די ברור, הוא נותן גם את כל הפירוט של ההטבות שלהן התכוון המחוקק ונראה לי שחשוב בעיקר לברך את חבר הכנסת אורלב, על כך שהצעת החוק הזאת בעיני היא פתח לתיקונים נוספים ברוח הזאת, שיחזקו, ולא רק יחזקו את המשפחה אלא בעיקר, אני חושבת, יסייעו לכך שהזכויות, שניתנות לנשים, לא תלכנה לאיבוד. כי בעצם הצעת החוק הזאת מסייעת לזכויות האלה להישמר בתא המשפחתי ולא בעצם להיות מבוטלות.
נצביע? אני חושבת שאני גם הנציגה ---
זבולון אורלב
¶
קודם כל אני רוצה מאד מאד להודות לך, ובכל הזדמנות שעכשיו תהיה לי להעביר אליך חוקים, אני מבטיח לך להיאבק בחירוף נפש לעשות את הדבר הזה, כולל גם תיקונים שקשורים לבתי הדין הרבניים, שקודמך, גדעון סער, טיפל בחוקים האלה והצליח להעביר אותן לוועדה ואני עכשיו נתקל בקשיים שזה עובר לוועדות אחרות. אז זו זכות אחת שלמדתי מעבודתך; והדבר השני, שכמו שאמרי בראשית הדיון ש ----
היו"ר ציפי חוטובלי
¶
אם תביא לי חוקים כאלה קלים זה יהיה קל יותר. אני מוכנה שתיתן לי גם חוקים מורכבים.
זבולון אורלב
¶
נתחיל בקלים. כן. והדבר השני, רק לקיים את המצווה של האומר דבר בשם אומרו ומביא גאולה לעולם, שהצעת החוק הזאת נולדה בכנסת ה-16, על ידי שני חברים שלנו, הגברת גילה פינקלשטין ושאול יהלום, שעמד בראש ועדת העבודה, הרווחה והבריאות ואני בסך הכל היום הצלחתי להשלים את המלאכה, ונכון שאין מלאכה נקראת אלא על שם גומרה, אני חושב שבמקרה הזה את המסיימת, כי את תציגי את החוק במליאה.
היו"ר ציפי חוטובלי
¶
טוב, אז אני מודה לך מאד על הצעת החוק החשובה הזאת. ההצעה תועבר להכנה לקריאה שנייה ושלישית. לא, סליחה. היא אושרה לקריאה שנייה ושלישית.
הצבעה
בעד – פה אחד
נוסח תיקון החוק – אושר
היו"ר ציפי חוטובלי
¶
זה היה חוק חשוב.
אני מודה לכל המשתתפים, מברכת את כל השותפים להצעת החוק, בעיקר את חבר הכנסת זבולון אורלב.