הכנסת השמונה-עשרה
PAGE
8
ועדת החוקה, חוק ומשפט
27.6.2011
הכנסת השמונה-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 417
מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט
יום שני, כ"ה בסיוון התשע"א (27 ביוני 2011), שעה 12:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 27/06/2011
הצעת חוק התכנון והבניה (תיקון מס' 97) (הריסת מבנה לא חוקי על חשבון המקים), התשע"א-2011
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק התכנון והבניה (תיקון מס' 97) (הריסת מבנה לא חוקי על חשבון המקים), התשע"א-2011
נכחו
¶
חברי הוועדה: דוד רותם – היו"ר
אורי אורבך
טלב אלסאנע
ציפי חוטובלי
שלמה מולה
אברהם מיכאלי
אורי מקלב
חנא סוייד
יוחנן פלסנר
מוזמנים
¶
חה"כ אבישי אבישי ברוורמן
חה"כ נינו אבסזדה
יו"ר ועדת הכנסת חה"כ יריב לוין
חה"כ פאינה קירשנבאום
חה"כ זאב אלקין
יהודה אויור
- קצין מדור ארגון באג"ת, המשרד לביטחון פנים
חיים אמיגה
- עוזר יועמ"ש, המשרד לביטחון פנים
אמיר גור
- ראש מנהל תיאום פעילות אכיפה, המשרד לביטחון
פנים
ציון סעד
- מנהל היחידה הארצית לפיקוח על הבניה, משרד
הפנים
בני זלמנוביץ
- לשכה משפטית, משרד הפנים
ציון אילוז
- פרקליט במחלקה לאכיפת דיני מקרקעין, פרקליטות
המדינה
עלוה קולן
- מקדמת מדיניות וחקיקה, האגודה לזכויות האזרח
שמואל דוד
- יועץ, שתי"ל
קצרנית פרלמנטרית
¶
רויטל יפרח
הצעת חוק התכנון והבניה (תיקון מס' 97) (הריסת מבנה לא חוקי על חשבון המקים),
התשע"א-2011
היו"ר דוד רותם
¶
רבותי, משרד המשפטים, זה לא בית המשפט העליון, פה תירגעו.
רבותי, ועדת הכנסת החליטה שהנושא איננו נושא חדש אבל היא ביקשה על זה רביזיה והרביזיה תתקיים בשעה 13:00, 12:50. לכן, המשך הדיון בחוק למניעת החרם תתקיים בשעה 13:15.
היו"ר דוד רותם
¶
אני עובר לחוק אחר. בשעה 13:00 תתקיים הצבעה בחוק החרם, אחרי ועדת הכנסת. המשך הדיון בשעה 13:00. תודה רבה.
אנחנו נדון עכשיו בהצעת חוק התכנון והבניה (תיקון מס' 97) (הריסת מבנה לא חוקי על חשבון המקים), התשע"א-2011.
על חשבון הבונה, על שם חברת הכנסת מרינה קירשנבוים. חברת הכנסת קירשנבוים, בבקשה.
חנא סוייד
¶
רגע. הם פשוט מאוד באים על מנת להיראות, שאם מפלגה מסוימת, מחוקקת חוקים מסוימים, אני אומר את הדברים האלה, ואני רוצה להדגיש שאני אל בעד בנייה לא
אבישי ברוורמן
לצערי רוב הציבור, כיוון שהציבור היהודי לא בא במגע עם הציבור הערבי, וזה גם נכון, לא מבין בכלל את הסיפור. הבעיה היא שאנחנו על פני שנים, מדינת ישראל, לא מאפשרת, אם בכפרים הדרוזים
ולכן, אדוני היושב-ראש, הוא, , גם האינסנטיב להריסה,
היו"ר דוד רותם
¶
נכון. התבונה לא קיימת מאז שהפסקת להיות שר
אבישי ברוורמן
לא הצלחתי.
דאגתי, ולא הצלחתי מספיק עקב הממשלה. הפעם הראשונה בתולדות ישראל התחיל להיות ממומן
זהבה גלאון
חנא סוייד
¶
זהבה גלאון: אני מתנגדת לבניה בלתי חוקית אבל אני רק חושבת שצריך לעשות את האיזון הנכון בין הצורך לאכוף בניה בלתי חוקית לבין הצורך להגן על זכויות אדם, כשהמדינה לא מאפשרת להם לבנות בניה חוקית.
אני אומרת שוב שההצעה הזאת היא צעד נוסף, במסגרת הרדיפה נגד אזרחי ישראל הערבים, שהיום בכנסת הכל עובר.
היו"ר דוד רותם
¶
אני רוצה לסכם כדי להיות בטוח שהבנתי: אם המדינה לא מאפשרת לאזרח לבנות והוא בונה בניה בלתי חוקית, לא צריך להרוס לו ולא צריך לחייב אותו.
זהבה גלאון
¶
אדוני, זו פרשנות מעוותת. אם המדינה לא מאפשרת בניה חוקית, ומדינה משתמשת בהריסה מינהלית כשיטת ענישה, אז המדינה מוסיפה חטא על פשע.
טלב אלסאנע
¶
אדוני היושב ראש, רבותי, אני רוצה לציין שהצעת החוק הזאת היא מוזרה ותמוהה כי בעצם היא מענישה את האנשים פעמיים. התוצאה המעשית שהיא לא עושה אבחנה בין מצב של אנשים שהם קורבן של מדיניות לבין אנשים שמפרים את החוק כאשר יש להם את האופציה גם לבנות על פי חוק. כולנו יודעים, למשל, בישובים הלא מוכרים שהמדינה מזה שנים, בכל פעם מודעת לזה שיש בעיה אבל מקימה ועדה כדי לפתור את הבעיה שהיא בעצמה יצרה, ואחר כך היא לא מיישמת את ההמלצות של אותן ועדות. אז אני לא יודע מי מפר את החוק כי את הזכות לקורת גג, זו זכות יסוד. כאשר הממשלה לא מאפשרת לאזרחים לבנות על פי חוק, אז הממשלה ברגע כזה היא אשר מפרה את החוק. כאשר מדובר ביישובים ותושבים ששנים גורמי התכנון לא דאגו לתכנן ולא דאגו לאפשר להם לגור בצורה חוקית, ואנשים חוזרים ומבקשים: תאפשרו לנו, אז מי שעובר היא הממשלה. מי שרומס את החוק זה גורמי התכנון ואי אפשר לבוא לאנשים בטענות כאשר הם בונים בהקשר הזה, כי זה חוק התכנון והבניה לא יוצר את הזכות למגורים. חוק התכנון והבניה בא להסדיר את הזכות. זו זכות טבעית, זו זכות יסוד.
לכן, כאשר היום באים ואומרים שגם כשלא נותנים לך את האפשרות לבנות, לא מאשרים תכניות מתאר וגם מעמידים אותך במצב בלתי סביר, בגזירה שאי אפשר לעמוד בה ואתה בונה, אנחנו נהרוס את הבית שלך, יעני "בנחרב ביתך". יעני, נהרוס את הבית שלך וגם אתה תישא בתוצאות. זה דבר שהוא בלתי סביר לחלוטין.
לכן, לדעתי, צריך לבדוק ולבחון אם באותו מקום יש את האופציה לאותו אדם לבנותו בצורה חוקית. אם קיימת האפשרות זה דבר אחד, ואם אין אפשרות לבנות וגורמי התכנון לא דאגו לתכנן, ואנשים מבקשים ולא מאפשרים להם לבנות – זה מצב אחר לגמרי.
הענין הנוסף, אני לא רואה את החוק הזה, שמחילים אותו... אני מסתפק בזה.
שמואל דוד
¶
אני חושב, אדוני, שבימים האחרונים אנחנו רואים את הממשלה ואת הדוח שמייצג גישה חלופית, היישום של דוח גולדברג. דוח גולדברג מדבר על עשרות אלפי בתים, אפשר להתווכח על מספרים אבל זה לא מענייננו כרגע, שנבנו ללא היתר. בא דוח גולדברג ואומר שיש שם בעיה עמוקה. היא לא מסתכמת בשאלה של לבוא ולהרוס אלא היא מצריכה פתרון מערכתי. בא דוח גולדברג ואומר שיש כאן אחריות של המדינה לאי קיומם של חוקי התכנון באזור, לא רק אחריות של התושבים. בא דוח גולדברג ואומר שיש אחריות של המדינה להמצאת - -
שמואל דוד
¶
בניסוח שלך זה יכול להיות כך, אני יכול לקבל את הניסוח שלך ואני אנסח טיפה אחרת, ברשותך, אדוני: אני אומר שבכך שהמדינה בחרה לא להחיל על שטחים גליליים רחבים מאוד את החוק מחד גיסא, לא לייצר שם תכנון פרטני מפורט מאידך גיסא, יצרה כר שבו אנשים שישבו על הקרקע והיו בזיקה לקרקע במשך הרבה מאוד שנים, בין אם תקבל את המונח של "בעלות" ובין אם לא, אנשים ישבו על הקרקע הזאת. אנשים ראו לעצמם ובנו בתים באזורים האלה. לאורך זמן זה הוכר והותר באופנים כאלה ואחרים, גם אם על ידי רשויות השלטון הישראליות וגם כיום קיימת בהמלצות של ועדת גולדברג. למעשה, המלצה מאוד רחבה להלבנה, להכרה. יש מי שמתווכח עם גולדברג, מכוון להרוס שליש מהבתים או אם דוח היישום מתכוון להרוס 40 אלף מהבתים. יש ויכוחים על המספרים או על האחוזים והם פחות רלוונטיים לענייננו מאשר הענין של העיקרון, כמו בסיפור של ברנרד שאו. השאלה המרכזית היא העיקרון, והעיקרון שנקבע היה בצורה ברורה שהמדינה לוקחת על הסיפור הזה מידה של אחריות. מרגע שהעיקרון הזה נקבע, אני חושב שזה צריך להשפיע גם על החקיקה וגם על החוק שעומד בפנינו.
אני לא מנסה לטפח הפרת חוק אלא להיפך, אני חושב שהחוק צריך להיות מידתי והמלכות לא צריכה לגזור גזירות שאין לעמוד בהן כי התוצאות, אחר כך, הן תוצאות שמביאות לאלימות ולקונפליקט, הן לא מביאות לפתרונות שהמדינה תוכל להתגאות בהן, בלשון המעטה.
עלוה קולן
¶
אני מהעמותה לזכויות האזרח. השינוי שהוצע היום על ידי הוועדה לחקיקה, כמו שהיא עברה בקריאה הקודמת, משווה את הענין של השתת ההריסה לצו השיפוטי. זה נכון שזה משווה את זה בנקודה הזאת, כלומר, בצו שיפוטי. כמובן שבית המשפט רשאי להחליט האם להשית את עלות ההריסה על המקים או לא. אבל זה לא משווה את הצו המינהלי ואת ההריסה לעוד שתי נקודות שהן מאוד מרכזיות בעיננו: 1. לא ניתנת האפשרות לבונה, למקים, להרוס בעצמו - -
היו"ר דוד רותם
¶
סליחה, אנחנו עוסקים בסעיף 1 בחוק. אני יודע, בחוק הזה יש המון בעיות. בכלל, זה שצריך היתר בניה זו גם בעיה.
היו"ר דוד רותם
¶
אני אומר לך שכן. זה שצריך היתר בניה זו בעיה, וזה שאנשים בונים בלי היתר כי לא עשו להם תכניות מתאר, זו בעיה. אני לא עוסק עכשיו בצו השיפוטי ולא באפשרות לערער על הצווים. אני עוסק בסעיף אחד מצומצם, מי ישלם את הוצאות ההריסה. זה הכל. אני קראתי את חוות הדעת שלכם וייתר הנושאים לא קשורים לסעיף הזה.
עלוה קולן
¶
מאוד קשורים לסעיף ולחוק הזה בגלל שאם קודם הורסים ורק אחר כך מבררים: א. האם ההריסה התבצעה בטעות או לא. ב. האם ניתן היה להכשיר בדיעבד את ההריסה, שזו המגמה היום לפי "הלכת קוואסמה", שהולכת בבתי המשפט. כלומר, אם יש תכנית ואם ניתן היה להכשיר בדיעבד את הבניה, אז מעכבים את הוצאת הצו עד להשגת ההיתר. החוק הזה מייצר את האפשרות הזאת.
כמו כן, בצו שיפוטי יש את האפשרות לבונה להרוס בעצמו, כשהמשטרה אמרה בדיון הקודם שמדובר על הבדלים של אלפי אחוזים בין עלות של הריסה שאדם הורס בעצמו לבין עלות של הריסה כשהמדינה הורסת. אז אם רוצים לשנות את הסעיף הזה, שאנחנו חושבים מלכתחילה שלא אמורים לעשות את זה אבל אם רוצים לעשות דבר כזה, אז צריך לכל הפחות לתת לאדם את האפשרות להרוס בעצמו בעלות נמוכה יותר - -
עלוה קולן
¶
המבנה קיבל את הצו המינהלי. בצו מינהלי, בניגוד לצו שיפוטי, לא האדם שבנה, לא בעל המקום מקבל את הצו המינהלי. זה מודבק על המבנה. אם הייתי אצל הדודים שלי בנהריה במהלך 24 השעות האלה, לא ראיתי את הצו ולא יכולתי להרוס בעצמי. אם ההבדלים בעלויות, כשמדובר על אלפי אחוזים, יש מקום לשקול בבקשה את האפשרות לאפשר לבן אדם את ההריסה בעצמו, אם יש את האפשרות שהוא ישלם עליה.
ציון אילוז
¶
רק אומר לגבי ההערות האחרונות: אנחנו סומכים על בית המשפט ולכן, כשאנחנו הסכמנו לתיקון הזה, סברנו שצריכה להיות בקרה של בית המשפט. אז אותו מקרה של נהריה שיובא בפני השופט, הוא יחליט לגבי עלות ההריסה.
ציון אילוז
¶
צריך לקרוא את התיקון הזה על הקונטקסט הכללי של צו הריסה מינהלי. הוא חוקק על ידי הכנסת בשנות ה-80, הוא חי וקיים ונושם. אנחנו מדברים פה על מצב שבו לאחר שצו ההריסה הפך להיות חלוט, לאחר שאפשר לתקוף אותו בבית המשפט הרואה עצמו נפגע, היו דיונים על גבי דיונים ומגיעים לבית המשפט העליון ובסופו של יום בית המשפט אמר שניתן להרוס, אין שום סיבה שבעולם שהרשות תישא בתשלום ההריסה הזאת.
אני רוצה לומר עוד דבר, לגבי דברים שאמרתי פה בפעם האחרונה: עבירת תכנון ובניה היא מכת מדינה והיא רלוונטית לכל המגזרים, באחריות מלאה.
ציון אילוז
¶
- - לא נכון לצבוע את החוק הזה לפי מגזר כל שהוא. אני אומר שוב: אין שום סיבה בעולם שהמדינה תישא בהוצאות, מה גם שאם רוצים להשיג איזה שהוא אפקט הרתעה במדינה הזאת, אז הכלי הזה הוא כלי נוסף למערכת הכלים הקיימת.
היו"ר דוד רותם
¶
רבותי, אנחנו מחדשים את הדיון בחוק למניעת פגיעה במדינת ישראל באמצעות חרם. אני עובר להצבעות.
היו"ר דוד רותם
¶
אני אעשה דיונים תוך כדי דיונים. זה עושה לך בלאגן? יכול להיות. אני הודעתי לך שכך זה יהיה.
היו"ר דוד רותם
¶
תכף נדון בהסתייגויות של כולם. אני מיד מתחיל לדון בהסתייגויות. אני מצביע גם על ההסתייגות, שלא יהיה לך שום ספק.
סיגל קוגוט
¶
סעיף 4, אקרא אותו: "הוראות בדבר מניעת הטבות." זה הנוסח של משרד המשפטים כרגע: "שר האוצר, בהסכמת שר המשפטים, רשאי להחליט לגבי מי שפרסם ביודעין קריאה פומבית להטלת חרם על מדינית ישראל או לגבי מי שהתחייב להשתתף בחרם כי 1. לא יראו בו מוסד ציבורי לענין סעיף 46 לפקודת מס הכנסה" זה הסעיף של ההטבות במס. "2. הוא לא יהיה זכאי לקבל כספים מהמועצה להסדר ההימורים בספורט לפי סעיף 9 לחוק הסדר ההימורים לספורט. הוא לא יחשב כמוסד ציבור לענין קבלת תמיכה לפי סעיף 3א לחוק יסודות התקציב. הוא לא יהיה זכאי לערבות לפי חוק ערבויות מטעם המדינה. הוא לא יהיה זכאי להטבות לפי החוק לעידוד השקעות הון ולפי החוק לעידוד מחקר ופיתוח בתעשייה. הפעלת סמכותו של שר האוצר לפי סעיף קטן (א)(2) תעשה בהסכמת שר הספורט, והפעלת סמכותו לפי סעיף קטן (א)(3 תעשה בהסכמת השר שנקבע בידי הממשלה כממונה על סעיף התקציב, כאמור בפסקה (2) להגדרה "ממונה על סעיף תקציב" שבחוק יסודות התקציב, והפעלת סמכותו לפי סעיף קטן (5) תיעשה בהסכמת שר התעשייה, המסחר והתעסוקה. 4. שר המשפטים ממונה על ביצוע הוראות אלה."
חנא סוייד
¶
אני רוצה להכניס הסתייגות לשם החוק, ואני מציע לקרוא לחוק: חוק לפגיעה, ולא למניעת פגיעה, במדינת ישראל באמצעות חרם. ולחילופין: חוק לפגיעה בחופש המחאה האזרחי וחופש הביטוי.
יואל בריס
¶
לגבי סעיף 4: ההערה הראשונה לגבי פסקה 1 ואחרי זה, אני אעיר הערה כללית. לגבי פסקה 1 – אנחנו מבקשים שלא יתייחס הסעיף - -
יואל בריס
¶
לענין סעיף 3: באופן עקרוני, אנחנו רואים כבעייתי, ודיברתי לפני כן על העמסת נושאים על חובת המכרזים. בנושא של תמיכות, אנחנו רואים בזה נושא עוד יותר רגיש, בפרט החשש שלנו, אני מודה שהוא גם חשש של משרד האוצר וגם חשש כייעוץ משפטי של משרד האוצר בפרט, שאנחנו נתקרב פה לעניינים של ביטוי אומנותי, ביטוי אקדמי, שלא יהיה אפילו חשש שאם יש הצגה שמועלית בתיאטרון, ומתוך ההצגה אפשר להבין שההצגה אוהדת חרם כזה או אחר או אם יש יצירת אומנות שתלויה במוזיאון, ולצורך הענין כל יצירת האומנות זה אדום על גבי לבן המילה "חרם", או אם יש מוסד אקדמי שבו יש קורס או הרצאה שמתייחסים באופן אוהד לנושא כזה או אחר, אסור לנו כמי שמנהלים את נושאי התמיכות, להתקרב לשם. תמיכה היא תמיכה. היא קשורה רק בקיום הפעילות ובשום אופן לא בתכני הפעילות. לכן, זו ההערה שלנו לענין סעיף 3א. לענין פסקה 4 – אני מבין - -
יואל בריס
¶
עכשיו אני רוצה להגיד לגבי כל הדברים באופן כללי לרישא של הדברים: ההחלטה לתבוע את זה כהחלטות פרטניות של שר האוצר, זה גם מעמיס על שר האוצר, זה גם שם נושאים תקציביים בהחלטות פוליטיות פרטניות על התבטאויות ספציפיות. לכן, אנחנו מבקשים שכל הנושא הזה יובא בתקנות. לדעתי, בגלל הרגישות של הנושא ראוי שתקנות כאלה יהיו באישור ועדה, כמו שבדרך כלל אנחנו אוהבים לכתוב תקנות לבד, לדעתי תקנות בענין הזה, ראוי שיהיו באישור ועדת החוקה וכך זה צריך להיות. כלומר: שר האוצר, בהסכמת שר המשפטים, בהתאם לתקנות שיקבעו לענין זה באישור ועדת חוקה, חוק ומשפט של הכנסת, רשאי וכן הלאה.
יוחנן פלסנר
¶
אבל יש כאן משהו מעבר בגרסה הזאת. אני רוצה להבין. בגרסה הקודמת הוא לא היה גורם שיפוטי כי הוא אמר: הוא קבע הוראות כלליות. פה הוא ממש גורם שפוסק. אתה לא מקבל וכולי. הוא הפך להיות גורם שיפוטי.
דובר
¶
בדברים הקודמים שאמר חבר הכנסת אלקין, נזכרתי למה חשבנו שיהיה חשוב "במקרים מיוחדים", ואתה אמרת שזה לא הוסכם במתווה שדובר עם היועץ אבל אני רוצה לומר לחברי הוועדה, שבסופו של דבר צריכים להצביע, כמו שאמרתי קודם לכן: מקרים מיוחדים או דבר אחר, זה בא, מבחינתנו, לאפשר יכולת הגנה יותר חזקה על החוק. מדוע? כי בסוף, כשזה בא לבית משפט ויגידו לנו כמו שעכשיו נאמר: שר האוצר ישקול מה שהוא רוצה בלי שום מבחנים, בלי שום דבר, הרי גם אתה מסכים, אמרת לי קודם לכן חבר הכנסת אלקין, שכשיקרה כזה מקרה, הוא יצטרך לקבל חוות דעת מקצועית מהגורם, הוא יצטרך לשמוע דעות ולכן, יש בעיניי כמה חלופות: א. לקבל מה שהוא הציע, שינויי תקנות. לקבל מתווה שכבר נקבע במה שקרוי "חוק הנכבה". זאת אומרת שממילא זה כתוב שם, שהגורם המקצועי, שר האוצר, מחליט אחרי שהוא מקבל עמדה מגורמים המקצוע, המלצת צוות מקצועי וכולי. הרי זה ממילא התהליך שיקרה. אז "מה אכפת לכם" אני שואל, אם ממילא הדבר הזה יקרה, נכתוב את זה ככה כדי לאפשר לנו יכולת הגנה יותר חזקה על החוק, שכמו שאמרתי קודם לכן, יכול להיות בעייתי בבית המשפט.
משפט אחרון
¶
כך או כך, אם זה לא יהיה, אם לא יהיו מנגנונים כאלה, אז הרי היועץ המשפטי לממשלה הוא פרשן מוסמך של החוק. שום דבר לא ימנע מהיועץ המשפטי, אחרי שהחוק הזה יעבור, להנחות את שר האוצר - -
דבורה מילשטיין
¶
לקראת ההצבעה, בסעיף הזה לפחות אנחנו נצטרך כי עוד לא קיבלתי אישור, להסתייג. אנחנו נצטרך לשמור על הזכות להגיש הסתייגות.
היו"ר דוד רותם
¶
הסתייגויות מגישים היום. מה שלא מגישים עכשיו הסתייגות ורק שר מוסמך, נגמר.
רבותי, תודה רבה. עכשיו שיבואו השרים שלכם - -
היו"ר דוד רותם
¶
אני עובר עכשיו להצבעה. אל תלמד אותי איך עושים את זה, אני אלמד אותך.
אני מצביע על הסעיף וההסתייגויות שלו. עכשיו אתה יכול להעלות את כל ההסתייגויות שלך. בבקשה.
סיגל קוגוט
¶
לגבי 4, אתם צריכים להחליט מה הטקסט ומה ההסתייגות. לגבי "הסכמה או התייעצות עם שר המשפטים".
לגבי השם
¶
יש כמה וכמה הסתייגויות על שם החוק. צריך קודם להצביע אם מישהו בעד הסתייגות כל שהיא על שם החוק. אם זה יתקבל, אני אעבור אחת אחת, על כל ההסתייגויות לשם החוק.
היו"ר דוד רותם
¶
תודה רבה. יוחנן, פעם ראשונה אני קורא לך לסדר. אתה רוצה לנסח את ההסתייגות שלך? בבקשה.
ניצן הורוביץ
¶
אנחנו הגשנו הסתייגות אחת לשם החוק: החוק למניעת פעולה אזרחית, חברתית וצרכנית ולחילופין, מה כתבנו שם?
היו"ר דוד רותם
¶
חוק שכל מטרתו למנוע חרם על מוצרי התנחלויות על ידי המתנגדים לכיבוש ונורמליזציה של ההתנחלויות. תודה רבה.
היו"ר דוד רותם
¶
רבותי, מי בעד הסתייגויות לשם החוק, נא להצביע.
בעד – 5
נגד – 7
נמנעים – אין
ההסתייגויות נפלו.
הקיימות הן
¶
למחוק את ההגדרה של "חרם", לחילופין למחוק את "האזור הנמצא בשליטתה". יש הסתייגות לשנות את הגדרת "הימנעות לכל מי שלא מקיים קשר". יש הסתייגות להשאיר רק את הנושא הכלכלי ולמחוק את התרבותי והאקדמי. יש הסתייגות לענין במקום "מחמת זיקתו למדינת ישראל על רקע גזע, מין או דעה פוליטית."
אלה ההסתייגויות שיש לסעיף 1.
יוחנן פלסנר
¶
אני רוצה להוסיף: להשאיר רק את "הכלכלי" ולהוריד: "תרבותי אקדמי, אזור הנמצא בשליטתה". אני רוצה לצרף גם את מולה.
יוחנן פלסנר
¶
אני רוצה להוסיף עוד הסתייגות: להגדרה של מיד אחרי "חרם על מדינת ישראל", להוריד את כל מה שמופיע שם ולהוסיף: אי תמיכה בהתנחלויות המבודדות ובמתנחלים הקיצוניים תהווה חרם על מדינת ישראל.
היו"ר דוד רותם
¶
כן, כן. בסדר גמור.
רבותי, מי בעד ההסתייגויות לסעיף ההגדרה?
בעד – 5
נגד – 8
נמנעים – אין
ההסתייגות נפלה. תודה רבה.
סיגל קוגוט
¶
יש הסתייגויות: 1. למחוק את העוולה. 2. לכתוב "במתכוון" במקום "ביודעין" בכל הסעיפים שלה. במקום "אפשרות סבירה" תהיה "ודאות קרובה". תתווסף המילה "חרם כולל". יש הסתייגות להחליף את זה ב"חרם צרכני על קוטג'".
ניצן הורוביץ
¶
לא רק קוטג' אלא "המחרים את הקוטג' או את בנק המזרחי או עסקים הפתוחים בשבת עלול להיתבע על פי חוק זה."
סיגל קוגוט
¶
בהחלט, זאת ההסתייגות. יש לה שם קוד אצלי.
"גרם הפרת חוזה" – יש הסתייגות למחוק את האפשרות הזאת. "פיצויים לדוגמה", יש הסתייגות למחוק. אלה ההסתייגויות על סעיף 2.
היו"ר דוד רותם
¶
אין שום בעיה.
מי בעד ההסתייגויות לסעיף 2 ירים את ידו?
בעד – 4
נגד – 8
נמנעים – אין
ההסתייגות נפלה. תודה רבה.
לא שמתם לב שבוז'י הרצוג לא מצביע בעד ההסתייגויות שלכם.
סיגל קוגוט
¶
עדיף שלא.
סעיף 3 – יש הסתייגות אחת למחוק אותו, יש הסתייגות אחת לומר במקום "שר האוצר" יבוא "נשיא בית המשפט העליון".
יוחנן פלסנר
¶
אדוני היושב ראש, שני דברים: 1. הייתי שמח כאן לשמוע את התשומה של משרד התמ"ת, שלא הכיר את הדבר הזה - - אפשר לשמוע את הגורם המקצועי.
היו"ר דוד רותם
אתה רוצה לשמוע את הגורם המקצועי? אחרי הישיבה, אחרי ההצבעה, אתה יכול לדבר אתו. אדוני היקר, עכשיו אני בהצבעה.
יוחנן פלסנר
¶
ברור. א. אני רוצה לבטל את כל הסעיף. דבר שני, להוסיף את "במקרים מיוחדים". זאת הסתייגות שניה, בהנחה של בוטל הסעיף. הסתייגות שלישית: אני רוצה לקבוע מכניזם שזה לא איש פוליטי שיש לו תפקיד מעין שיפוטי. כאן רציתי את העצה של משפטן כמוך, איזה גורם מעין שיפוטי יכול לקבוע את הדבר הזה.
היו"ר דוד רותם
¶
מכיוון שהחזרתי את הרישיון שלי ללשכת עורכי הדין, אני לא יכול לענות לך. עכשיו מנסחים הסתייגויות. אדוני רוצה להסתייג, אדוני יסתייג.
ניצן הורוביץ
¶
אנחנו מבקשים למחוק את הסעיף. לחילופין, להוסיף "במקרים מיוחדים" ולחילופין, כדי לתת לחוק את משמעותו האמיתית במקום "שר האוצר" שייכתב "יו"ר הקואליציה".
טלב אלסאנע
¶
יושב ראש ועדת חוקה, לא משנה איפה יכהן, באיזה תפקיד, זה יהיה תפקידו וסמכותו הבלעדית. דוד רותם אישית.
היו"ר דוד רותם
דוד רותם, אישית? תודה רבה. אני מבקש עכשיו מכל חברי הקואליציה להצביע בעד ההסתייגות של טלב אלסאנע. להתאחד על זה...
היו"ר דוד רותם
¶
מי בעד ההסתייגויות לסעיף 3?
בעד – 5
נגד – 8
נמנעים – אין
מי בעד הסעיף כהצעת הוועדה?
בעד – 8
נגד – 5
נמנעים – אין
הסעיף התקבל כהצעת הוועדה.
סיגל קוגוט
¶
לסעיף 4 ההסתייגויות הן: למחוק את הסעיף. יש הסתייגות במקום "שר המשפטים" יבוא "שר החינוך". אלה ההסתייגויות.
היו"ר דוד רותם
¶
אני רוצה להוסיף פה סעיף 4ג, כדי שלא יגידו לי אחר כך שלא הספקתי. אני מבקש להוסיף סעיף: חברה המקבלת על עצמה שלא לרכוש שירותים ומוצרים המיוצרים ומסופקים על ידי חברות היחידים הפועלים במדינת ישראל או באזורים הנמצאים בשליטתה או מתחייבת שלא להעסיק ישראלים, לא תוכל להתקשר בחוזה לאספקת מוצרים ושירותים עם מדינת ישראל - -
יוחנן פלסנר
¶
למה אני לא יכול? בוודאי שאני יכול. אם אתה מכניס נושא חדש, אני יכול. אולי תבטלו גם את המליאה ותעשו ועדת כנסת בזמן המליאה.
דבורה מילשטיין
¶
רגע, יש לנו הסתייגות לסעיף 4 (5) ו-(ב): בכל זאת, זה סעיף שנוגע לשר התמ"ת. רק היום אנחנו מדסקסים - -
היו"ר דוד רותם
¶
נצביע גם על ההסתייגויות שלכם עכשיו. מי בעד ההסתייגויות, כולל הסתייגויות השרים האוצר והתמ"ת?
חנא סוייד
¶
זה לא מספיק שאתה תגיד את זה. אפשר להגיד שכולם, אני עוקב אחרי הדיון מילה במילה. אני לא יודע על מה אנחנו מצביעים.
היו"ר דוד רותם
¶
זאת אומרת, על סעיף 5. אז יש הסתייגות אחת שמבקשת מחדש שזה יהיה 30 יום אחרי כניסתו לתוקף של הסכם השלום או 1.1.2020 או 1.1.2025 - -
יוחנן פלסנר
¶
אני גם מצטרף להסתייגות של מולה, ואני רוצה להוסיף הסתייגות גם: עם יום כניסתו של החוק הזה לתוקף, תסיר תנועת הליכוד ממטרותיה את השם "ליבראלית" ותישאר רק "לאומנית".
היו"ר דוד רותם
¶
יריב לוין, תודה רבה לך. אתה מבין, אתה לא רוצה שהחוק הזה ייכנס אף פעם לתוקף. אתה מבין?
רבותי, מי בעד ההסתייגויות לגבי התחולה?
בעד – 5
נגד – 8
נמנעים – אין
ההסתייגויות לא התקבלו.
זאב אלקין
¶
אני מציע שאתה ואני, אדוני, נגיד הסתייגות. אני רוצה להפיל אותה אבל אני רוצה שהיא תעלה למליאה כהסתייגות מפה.
זאב אלקין
¶
מאוד פשוט: אני רוצה להגיש הסתייגות שאי אפשר לטעון על זה "נושא חדש", כי זה היה בהצעת החוק הטרומית - -
היו"ר דוד רותם
¶
אתה רוצה הסתייגות דיבור? קיבלת.
רבותי, הסיפא האחרון, "שר המשפטים ממונה על ביצוע חוק זה". מי בעד הסעיף כנוסח הוועדה?
בעד – 8
מישהו רוצה להסתייג מהסעיף?
היו"ר דוד רותם
¶
רבותי, עכשיו אני עובר להצבעה על נוסח החוק לקריאה שנייה ושלישית. מי בעד, ירים את ידו.
בעד – 8
נגד – 5
נמנעים – אין
החוק נתקבל ויעלה לקריאה שנייה ושלישית.
היו"ר דוד רותם
¶
תודה. רבותי, אנחנו ממשיכים בהצבעה על הצעת חוק התכנון והבניה (תיקון 97) (הריסת מבנה לא חוקי על חשבון המקים), התשע"א-2011. אני עובר להצבעה.
היו"ר דוד רותם
¶
רבותי, אנחנו עוברים לדיון בהסתייגויות. נא להקריא את ההסתייגויות: חבר הכנסת חנא סוייד מציע: לאחר המלים: "פירוק או סילוק של הבנין החורג יבוא: וזאת לאחר סיום כל בירור משפטי סביב חוקיות הצו". בסעיף 2 למחוק את המלים: או את האחראי להקמתו לפי סעיף 208א.
רבותי, מי בעד ההסתייגויות של חבר הכנסת חנא סוייד וחברי סיעת חדש?
טלב אלסאנע
¶
לצורך הסעיף 238א(א), לגבי הפסקה הראשונה – "רשאי בית המשפט לבקשת נותן הצו לחייב..." שהסעיף הזה, (א) – ימחק.
אלעזר שטרן
¶
חבר הכנסת אלסאנע, אי אפשר להגיש הסתייגות ששוללת את תוקפו של החוק. אי אפשר למחוק את כל החוק, זה מה שהתקנון קובע.
טלב אלסאנע
¶
מאה אחוז. ובלבד שיש פתרון זמין וסביר ומיידי. ולחילופין: הוצאות הריסה והפירוק או הסילוק של הבנין יחולו על ועדת התכנון שלא דאגה לאשר תכניות מתאר במגזר הערבי. בהמשך – הוצאות ההריסה יגבו על ידי מוסד התכנון. הוצאות ההריסה יגבו על ידי הרשות המקומית. במקום "רשאי בית המשפט לבקשת נותן הצו" - לא ייתן בית המשפט צו אלא לאחר קבלת דוח סוציאלי משירותי הרווחה, ולחילופין - תזכיר שירות מבחן.
היו"ר דוד רותם
¶
מי בעד ההסתייגויות ירים את ידו.
בעד – 2
נגד – 6
נמנעים – אין
ההסתייגות לא התקבלה.
חברת הכנסת גלאון, בבקשה.
זהבה גלאון
¶
אני מבקשת להוסיף אותו להסתייגות שלי. כבר אמרתי את זה לייעוץ המשפטי. מוצע להוציא סעיף, ואני מצטטת: "במקרים בהם הבניה שנעשתה תואמת את תכנית המתאר המפורטת שחלה על המגרש" אז "יש מקום לדחות את מימושו של צו ההריסה ולמצות את הניסיון לקבל היתר - -
זהבה גלאון
¶
לא, יש עוד כמה נקודות. אני מציעה: מוצע להוציא סעיף: "בית המשפט הדן בבקשה לביטול צו הריסה מינהלי בבקשה לעיכוב ביצוע צו ההריסה המינהלי, רשאי לחייב את מבצע הבניה בהוצאות ההריסה אך ורק במקרים בהם ניתנה - -
היו"ר דוד רותם
¶
את לא צריכה לקרוא את זה.
רבותי, מי בעד ההסתייגויות של חברת הכנסת זהבה גלאון, אילן גילאון, ניצן הורוביץ, קבוצת מרץ ושלמה מולה?
זאב אלקין
¶
יש לי הסתייגות, אני מניח שלקראת סופו של החוק צריך להיכתב, ואתה תעזור לי בניסוח המדויק אבל ההסתייגות היא שלא ניתן להחיל חוק זה על אזור שנמצא בשליטת ישראל.
אלעזר שטרן
¶
אני רק אבהיר: החוק כשלעצמו לא חל בשטחי יהודה ושומרון. מה שחבר הכנסת אלקין רוצה למנוע זה שהחוק ימנע מהמפקד הצבאי באזור, שהוא זה שמוציא את הצווים.
היו"ר דוד רותם
¶
סליחה חבר הכנסת אלקין. מי בעד ההסתייגות?
בעד – 6
נגד – 2
נמנעים - אין
ההסתייגות התקבלה והיא תוכנס לנוסח החוק.
היו"ר דוד רותם
¶
רבותי היקרים, אני מציבע על החוק בצירוף ההסתייגות שנתקבלה. מי בעד?
בעד – 6
נגד – 2
נמנעים - אין
היו"ר דוד רותם
¶
סליחה, אחרי ההצבעה אתה יכול לשאול אותו מה שאתה רוצה. החוק אושר לקריאה שנייה ושלישית. הישיבה נעולה.
חנא סוייד
¶
אפשר לאשר משהו שהוא בניגוד לחוק? מה שהוא אומר, שבעצם על דבר שהוא לא חוקי, לא עושים שום דבר.
היו"ר דוד רותם
¶
תודה רבה לכם רבותי, הישיבה נעולה. תרשמו את ההסתייגות שאתם מבקשים שמה שהתקבל בהסתייגותו של אלקין יורד. תודה רבה. מי בעד?
בעד – אין
נגד – 1
נמנעים - אין
ההסתייגות לא התקבלה והיא תעלה למליאה.
תודה רבה. החוק אושר לקריאה שנייה ושלישית. הישיבה נעולה.
(הישיבה ננעלה בשעה 13:50)