הכנסת השמונה עשרה
PAGE
21
ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
13.6.2011
הכנסת השמונה עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 493
מישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
יום שני, י"א בסיוון התשע"א (13 ביוני 2011), שעה 13:15
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 13/06/2011
תקנות שירות התעסוקה (חובת לשכה פרטית לשלם לעובד זר בשנת עבודתו הראשונה), התש"ע-2010
פרוטוקול
סדר היום
תקנות שירות התעסוקה (חובת לשכה פרטית לשלם לעובד זר בשנת עבודתו הראשונה),
התש"ע-2010
מוזמנים
¶
מיטל הוברט אשכנזי, המשרד לאזרחים ותיקים
עו"ד שושנה שטראוס, מדור תשלומים, משרד הפנים
עו"ד נטע ברנר, הלשכה המשפטית, משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה
אברהם ראובני, איגוד לשכות המסחר
צבי רם, אחיעוז, עמותה לתיווך עובדים זרים בסיעוד
רשמה וערכה
¶
אהובה שרון – חבר המתרגמים בע"מ
תקנות שירות התעסוקה (חובת לשכה פרטית לשלם לעובד זר בשנת עבודתו הראשונה), התש"ע-2010
היו"ר חיים כץ
¶
צהרים טובים. אני פותח את ישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות. על סדר היום תקנות שירות התעסוקה (חובת לשכה פרטית לשלם לעובד זר בשנת עבודתו הראשונה), התש"ע-2010.
שושנה שטראוס
¶
אני אתן את הרקע ואולי אחר כך ניכנס לתקנות. התקנות האלו נועדו להילחם בתופעה מכוערת שהייתה קיימת בצורה מאוד רחבה בעבר ואנחנו מקווים שהיום פחות.
שושנה שטראוס
¶
תופעה שקוראים לה פליינג ויזה. מביאים עובד לארץ, חברת תיווך מביאה אותו, מזמינה אותו, וכשהוא מגיע לארץ, אף אחד לא פוגש אותו בשדה התעופה כי בעצם הביאו אותו על מנת לגרוף רווחים מעמלות בלתי חוקיות אבל לאף אחד לא הייתה באמת כוונה אמיתית להעסיק אותו.
התקנות האלו קובעות שחברת תיווך שמביאה עובד מחוץ לארץ צריכה לדאוג שבמשך השנה הראשונה, 12 החודשים מאז הגעתו ארצה, יש לו מקום עבודה כדין. אם היא דאגה לזה, הכול בסדר.
שושנה שטראוס
¶
אם היא לא דאגה לזה, היא חייבת לפצות אותו בפיצוי ששווה לשכר המינימום, לא מעבר לכך, אלא אם כן היא תוכל להוכיח שהוא סירב לעבוד או הוא התפטר או שהצהיר על כל מיני עבודות חלופיות.
היו"ר חיים כץ
¶
אני פונה אל חברת כוח האדם והיא מביאה לי אדם שיעבוד אצלי. אותו אדם עובד אצלי ומקבל הכול לפי החוק. באה השכנה ממול ורואה שהוא טוב ומציעה לו שכר גבוה יותר מזה שאני משלם לו. אותו אדם קם ואומר לי מהיום להיום שהוא הולך אליה כי היא משלמת יותר. למה שייתנו לו להיות בארץ?
שושנה שטראוס
¶
יש לזה כמה תשובות. התשובה הבסיסית היא שבית המשפט העליון פסק שכמו שעובד ישראלי יכול לקום ולעזוב, כך גם עובד זר יכול לקום ולעזוב. אם הוא לא נתן הודעה מוקדמת, ינכו משכרו דמי הודעה מוקדמת, אבל אין הבדל ואי אפשר להפלות בין עובד ישראלי לבין עובד זר. גם מבחינת המדינה, אם אנחנו לא רוצים שיעדיפו עובדים זרים על עובדים ישראלים, זה כך.
היו"ר חיים כץ
¶
אני הבאתי עובד זר עם רישיון שקיבלתי. שוב, להבהיר עניינים, אין לי בעיה ולא מדובר בי אלא לצורך הדוגמה. אני פניתי וקיבלתי רישיון להביא עובד זר. אחרי יומיים הבן אדם קם והולך ממני.
היו"ר חיים כץ
¶
אני אומר לך את זה כי באו אלי ארבעה אנשים ואמרו לי שאצלם העובד הזר עבד קשה, הוא גם לא אומר כלום ונעלם, הוא מפנה את הדירה והולך והם לא יודעים למצוא עובד זר ונשארים עם ההורה החולה או עם האישה החולה או עם הילד החולה שצריך טיפול במשך 24 שעות והמדינה החליטה שהוא צריך טיפול במשך 24 שעות ולכן התקבל הרישיון להבאת העובד הזר. למה נותנים לאותו העובד לעבוד במקום אחר?
שושנה שטראוס
¶
אני נתתי לך את המצב המשפטי הנוכחי. יחד עם זאת יש דיונים נוספים כעת בבג"ץ שהם תלויים ועומדים שם יש תקיפה של ההלכה הזאת בדיוק לפי מה שאתה אומר.
שושנה שטראוס
¶
כרגע אין הגבלה על המעברים אבל יש תקיפה של זה כי רוצים באמת להגביל את הבן אדם כך שהוא לא יוכל לעזוב את המעסיק הסיעודי ובג"ץ דן בזה. בנוסף עכשיו יש תיקון של חוק הכניסה לישראל שמאפשר לעשות אמצעי בקרה על מספר המעברים של העובד הזר על מנת למנוע ניצול לרעה.
היו"ר חיים כץ
¶
זאת בעיה. פנו אלי אנשים. אני שמעתי את הבעיה שלהם והם שידרו מצוקה. האנשים האלה שידרו מצוקה. העובד שלהם קם ונטש את האדם היקר להם בלי להודיע שום דבר ולך תחפש אותו. הם שוהים כאן לפי החוק ויש להם רישיון. צריך לראות איך אנחנו פותרים את הבעיה הזאת.
היו"ר חיים כץ
¶
הכי הרבה זה קורה כאשר בורחים מהפריפריה לתל אביב. באים לתל אביב, שם נוח, תענוג, יש להם את הבירה ואת החברה שלהם ולמה הם צריכים להיות תקועים בירוחם? הוא בא לתל אביב, שותה, חוגג, חוגגת. הם בורחים מהפריפריה ובאים לעיר הגדולה. השאלה היא איך אנחנו פותרים את הבעיה הזאת. אנחנו בעד לתת להם זכויות ומגיעות להם הזכויות האלה. באמת מגיעות להם. הם עובדים עבודה קשה היכן שהם עובדים והזכויות מגיעות להם. צריך להתייחס אליהם יפה, לשלם להם, הכול בסדר, אבל איך אנחנו מעגנים את זה שהם לא יוכלו לברוח?
שושנה שטראוס
¶
היו כמה תיקונים בחקיקה ואחד התיקונים הוא הגבלה גיאוגרפית ואנחנו מכינים עכשיו תקנות כך שבאמת מי שבא לפריפריה, יצטרך להיות שם.
שושנה שטראוס
¶
לוועדת הפנים. אנחנו מקווים שזה יגיע במהירות. התיקון לחוק פורסם לפני שבוע ואני יכולה להגיד לך שכבר היום מתקיימת ישיבה ראשונה כדי לחשוב על התקנות.
שושנה שטראוס
¶
זה עדיין לדיון, אבל יש אפשרות גם לעשות ענפי, עובדים שמגיעים לטפל בנכים, וטוענים שעם נכים יותר קשה לעבוד, או בקשישים. החוק בדיוק עבר ואנחנו דנים עכשיו ביישומו והתקנת התקנות.
נועה בן-שבת
¶
בתקנות כאן מוצע שאם העובד התפטר, לא תהיה חובה של הלשכה הפרטית לשלם. כלומר, הלשכה הפרטית הוכיחה שהוא התפטר, לא בנסיבות שהיו מזכות אותו בשכר.
היו"ר חיים כץ
¶
הם באים עם עורך דין. לו אין כסף לעורך דין. כדי לבוא לארץ הוא שילם לפעמים 10,000 דולר ואין לו כסף ללכת לעורך דין ולהם יש ריטיינר. הם אפילו לא משלמים לעורך דין אלא יש להם את השכר הקבוע, החודשי, והוא בא לשם והעובד הזר לא יודע להתמודד אתם.
שושנה שטראוס
¶
ניסינו כאן לאזן. יש כאן חברות שצריכות להתמודד, כמו שאתה אומר, עם הרבה עובדים ויש תופעות שטוענים שהעובדים נוטשים. מצד שני יש עובד שאין לו אמצעים אולי לפעול מול החברה.
שושנה שטראוס
¶
הלשכות הפרטיות מפקידות אצלנו ערובה. אלה תקנות שאתה העברת. יש מקור להיפרע. בתקנות כאן יש מעין חזקה שאם העובד יוכיח שהוא לא עבד, הלשכה חייבת לשלם לו אלא אם כן היא תוכיח את החריגים. יש כאן איזון מסוים בין שני הצדדים שאנחנו מקווים שזה איזון שאפשר לעמוד בו ויביא לתוצאה סבירה.
צבי רם
¶
אני מייצג את חברות כוח האדם בישראל. החברות הן חברות תיווך והן לא חברות העסקה. בפועל אנחנו לא מעסיקים.
היו"ר חיים כץ
¶
אתה הבאת בן אדם אלי והוא לא מצא חן בעיני ואני לא רוצה להעסיק אותו. למה? הוא מתנהג כך, הוא עושה כך, לא מוצא חן בעיני ואני לא מעסיק אותו. הוא הולך כי אני לא רוצה אותו. הוא מסתובב ולא עובד. מה קורה אתו?
צבי רם
¶
במציאות שאנחנו חווים בשנה האחרונה, ושושנה אמרה את זה בראשית דבריה, הייתה קיימת תופעה של חברות, בהפקרות שהייתה שוררת כאן עד לפני שלוש שנים, לפני הנוהל החדש, והיו חברות – אני לא רוצה להגיד בשיתוף פעולה עם גורמים על ממשלתיים – שהכניסו לכאן עובדים בתופעות מכוערות והם נכנסו לכאן ללא מטרה. התקנה הזאת הייתה מאוד צודקת ומתאימה למציאות שהייתה אז. כרגע, בנוהל החדש, כל הנוהל מייתר את התקנה הזאת כי הם בעצמם בבית המשפט התייחסו לתופעת ה-פליינג ויזה.
צבי רם
¶
את התקנה הזאת של תשלום בשנה הראשונה. המציאות הזאת מייתרת בכלל את התקנה הזאת. אין צורך בתקנה הזאת. גם המדינה אמרה בבית המשפט העליון שתופעת הפליינג ויזה התחסלה לחלוטין עם קיומו של הנוהל ולא קיימת יותר התופעה הזאת.
צבי רם
¶
אני אומר לך למה איכפת לי שהיא כתובה. אתה יוצר תקנה עם פרשנות פתוחה. אתה תיארת קודם מקרה שבא עובד והחליט שהשכנה מהבניין ממול מציעה לו מאתיים שקלים יותר ולכן הוא עובר אליה. זה סצנריו אחד. סצנריו שני הוא בא ואומר שיש לו כאן נוהל עם פרשנות פתוחה. זאת אומרת, הוא יבוא ויגיד שהביאו אותו לעבודה לא סבירה. מה זה לא סביר? מהי המילה לא סבירה? אתה יכול להשאיר כזאת פרשנות פתוחה ללא סבירה? עצם ההגדרה של סיעודי, היא לא סבירה. עדיף להיות בריא ולא להיות לא סבירה. סיעודי זה לא סביר.
היו"ר חיים כץ
¶
באיזה סעיף? אחר כך נקרא את התקנות, אבל אנחנו מנהלים שיחה דקלרטיבית ותגיד איפה זה כתוב.
נועה בן-שבת
¶
כי הפיטורים לא אמרו למה הוא פוטר. הוא פוטר. אבל אחרי כן הוא סירב סירוב בלתי סביר לקבל שלוש עבודות לפחות שהלשכה הפרטית הציעה לו שהן חלופיות וסבירות.
אברהם ראובני
¶
רציתי לומר הרבה דברים. אני מאיגוד לשכות המסחר ואני עובד בחברת עמיר בנושא של עבודה עם עובדים זרים.
יותר מאוחר נתייחס לנושא עצמו אבל אני רק רוצה לומר מילה אחת לנושא עליו דיברה גברת שושנה שטראוס. לא רק שהעובד בא ומחר בבוקר הוא אומר לך שלום, אלא אתה חייב לעשות אתו חוזה עבודה. חוזה עבודה מדוקדק ומפורט. את מי החוזה מחייב בכלל? רק אותך. באים אליך ומוצאים שאתה לא חתמת על החוזה, אתה חוטף קנס של 5,000 שקלים. מחר בבוקר הוא נוטש והולך, שום דבר לא קורה לו.
אברהם ראובני
¶
בהמשך לדבריה של גברת שושנה שטראוס, ומה שמקומם, זה שמחייבים את המעסיק להחתים את העובד על חוזה עבודה ויש חוזה עבודה שהוא מאוד עבה עם כל הפרטים שאתה רק רוצה והכל טוב יפה, אבל דבר אחד חסר. העובד מחר בבוקר קם והולך לשכנה, שום דבר לא קרה. אם באים אליך ובמקרה אתה בתום לב לא חתמת, ושיהיו לי כך שנים טובות כמה פעמים נתקלתי בדברים האלה, הקנס הוא בגובה של 5,000 שקלים על כל עובד.
היו"ר חיים כץ
¶
מה זה בטעות? לצערי הייתי צריך עבור אבי עובד זר. ישבתי עם חברת כוח אדם שאמר לי שאלה התנאים, כך אני משלם, הנה החוזה, איפה חותמים, איפה ביטוח לאומי, תביא כרטיס אשראי לביטוח וכולי. העסק עבד יפה.
אברהם ראובני
¶
מדובר בחקלאים. אני רוצה שתבין. מדובר בחקלאים שעובדים מחושך עד חושך וכל עיסוקי הוא הדרכת החקלאים בנושא של העסקת העובדים, תשלום וכולי.
היו"ר חיים כץ
¶
הייתה כאן פעם מפלגת שינוי. מפלגת שינוי קמה על שנאה לחרדים. הם הלכו בפאבים ואמרו שהם נגד כפייה דתית וכולי. הם קיבלו 15 מנדטים. הם דאגו שאגודה לא תהיה בקואליציה ו-ש"ס לא תהיה בקואליציה. כולם היו באופוזיציה. נפתרה הבעיה של החרדים. נפתרה. באותה קדנציה היה שקט ולא שמעו חרדים. מה קרה למחרת בבוקר בבחירות? שינוי לא נבחרה ולא קיבלה אף מנדט. לא הייתה בעיה. תשאיר לך כמה בעיות. אל תפתור את כל הבעיות.
אברהם ראובני
¶
אני רוצה להסביר לך יותר מזה. לא יוצא מתחת ידי מסמך אחד שקשור בהעסקת העובדים שהוא לא כתוב בעברית ובתאילנדית, כך שהתאילנדי יודע בדיוק על מה הוא חותם. אני אומר דבר פשוט לגמרי.
אברהם ראובני
¶
כן. רק תאילנדים. הגיעו קצת מווייטנאם אבל עצרו את זה. באיזושהי פינה הביאו גם מסרילנקה, אבל בעיקרון אלה תאילנדים.
היו"ר חיים כץ
¶
וכאשר מביאים מסרילנקה, הוא קורא הודית? הוא קורא עברית? מה הוא קורא? אתה כותב לו בתאילנדית ובעברית.
אברהם ראובני
¶
אני לא רוצה להיכנס לקטע. השגרירות לא מוכנה לתרגם. אנחנו רוצים לתרגם להם את כל המסמכים שצריך, אבל השגרירות לא מוכנה לתרגם. אני לא נכנס לקטע הזה.
לגבי החוק עצמו, בהמשך יש לי מספיק מה לומר.
אברהם ראובני
¶
מאוד, אבל לא רק בהקשר הזה אלא גם בהקשרים אחרים. קשה לי להבין מה לשכה פרטית חייבת בנושא הזה לשם. מה הקשר בינה לבין העובד שאתה פיטרת?
היו"ר חיים כץ
¶
היא קיבלה כסף על זה שהבאתי אותו? אני לשכה פרטית, הבאתי את התאילנדי. קיבלתי עליו בונוס?
אברהם ראובני
¶
עוד דקה אחת תשמע אותי ונראה מה תגיד. אני בא ואומר שאני לא רואה שום קשר בין זה לבין זה משום שאם הוא העובד הגיע לארץ והוא הגיע אלי – ותכף אני גם אסביר משהו לגבי מה שהגיע אלי – מי שצריך לשלם לו, זה המעסיק שלו.
היו"ר חיים כץ
¶
ואם הבאתי אותו בלי מעסיק? אתה בקיא בעניין ויש דברים שנראים לך טריביאלי ים, אבל אני לא מבין אותם. זאת אומרת, אני שואל כדי להבין ולא לשם דבר אחר כלשהי. אני רק רוצה להבין.
אברהם ראובני
¶
לא רק לפי בקשה שלך. דרך אגב, אני מדבר על החקלאות והחקלאות שונה. בחקלאות לא היה פעם אחת מקרה אליו התייחסה גברת שושנה שטראוס. מקרה אחד כזה לא היה.
אברהם ראובני
¶
לא היה ולא נברא. לא היה כל מקרה כזה, אבל מעבר לזה, אני רוצה לומר דבר פשוט לגמרי. שר התעשייה לא חתם על הנקודה שבה מותר לך בכלל לגבות כספים מהעובד. אי לכך היום חברות כוח האדם לא גובות אגורה שחוקה בתאילנד עבור העובדים הזרים. אגורה לא גובות. בחקלאות לא גובים כלום אבל בתעשייה ובבניין כן גובים.
היו"ר חיים כץ
¶
כמה גובים ממנו בחוץ לארץ? העובד שעובד אצלי אמר לי שלקחו ממנו 10,000 דולר בשביל הזכות לעבוד. לקחו ממנו 10,000 דולר.
אברהם ראובני
¶
יש במדינת ישראל נושא של אכיפה. אני שומע השכם והערב את העניין הזה של 10,000 ו-50 אלף דולר. קחו את אלה שגובים את הסכומים האלה ותכניסו אותם לבית סוהר. מה אתם רוצים ממני?
היו"ר חיים כץ
¶
יש חוקים קשוחים כמה אתה משלם לעובד עבור שבת, כמה חופש הוא מקבל במשך השבוע, כמה ימי חג מגיעים לו.
אנסטסיה מיכאלי
¶
יש חברות כוח אדם שמכניסות אנשים לפי פליינג ויזה והשאלה היא מה הרווח שלהן. מה בעצם האינטרס הכלכלי שלהן.
שושנה שטראוס
¶
אני אסביר לך. מה שידוע לרשויות כבר הרבה שנים והן לא מצליחות להילחם בזה, בשנים האחרונות זה יותר טוב, זה שכל עובד שמגיע לישראל, הוא משלם סכום שנע בין 8,000 דולר ל-25 אלף דולר והסכומים האלו מגיעים לידי גורמים בישראל.
שושנה שטראוס
¶
הוא לוקח הלוואה בארצו בשוק השחור. כל הכפר ממשכן את הקרקעות שלו ואת מה שצריך והוא משלם ריבית דריבית כדי להגיע לישראל.
היו"ר חיים כץ
¶
אמר לי העובד שלי שכל המשפחה אספה את הכסף. שאלתי אותו איפה הוא עבד והוא אמר לי שהוא עבד בחברה בה הרוויח שמונים דולר בחודש. מאיפה הוא לקח 10,000 דולר? הוא אמר שכל המשפחה התגייסה לזה וכל אחד תרם משהו ועכשיו הוא מחזיר להם.
היו"ר חיים כץ
¶
כי הוא מגיע אצלי לשכר של אלפיים דולר לחודש בממוצע. כל פעם שהוא ישן בבית החולים, 200 שקלים ללילה. אלה המספרים ואני לא מקבל מהביטוח הלאומי. לאבא שלי יש הכנסה של 12 אלף שקלים ברוטו.
היו"ר חיים כץ
¶
שמע מה אני אומר לך. הם מפקירים את המשפחות שלהם, הם לא רואים את הילדים שלהם, ואחר כך ראיתי סרט דקומנטרי של אחת שעבדה כאן 15 שנים והיא חזרה והילדים שלה לא רצו לראות אותה כי אמרו לה שהיא זרקה אותם בשביל כסף. האחוזות האלה שהם בונים, הן לא שוות כלום כי הם מאבדים את החיים שלהם. הם הולכים לעבוד בשביל לתת לילדים שלהם כסף ללמוד ואני מעדיף שחברת כוח האדם ירוויחו כמה גרושים פחות ולהם יהיו חיים יותר טובים.
צבי רם
¶
גם אנחנו בעד. גם אנחנו בעד. אנחנו בעד הזכויות של העובדים הזרים אבל אנחנו צריכים לדעת שיש סיעודיים מאחורי כל העניין הזה. כל הדברים שהיו, התופעות המכוערות, היו בעבר ופסו מן העולם.
אברהם ראובני
¶
תרשה לי להמשיך. אני שוב רוצה להסביר שלחברות כוח האדם אסור היום לגבות אגורה שחוקה אחת.
אברהם ראובני
¶
כיוון ששר התעשייה לא חתם ולא חידש את האפשרות לגבות את הסכומים האלה, כלש חברות כוח האדם לא יכולות לגבות אגורה שחוקה אחת.
אברהם ראובני
¶
כן. באה מדינת ישראל ואמרה שגם את זה היא לא נותנת. לא גובים אגורה שחוקה אחת. אתה עוסק בכל הנושא הזה, בכל המערכת הזאת, ובסך הכול הרי אף אחד לא מוכן לעבוד בחינם. חברות כוח האדם אומרות לעצמן, מניחים שהם כל הזמן מדברים על נוהלי עבודה חדשים, שעם נוהלי העבודה החדשים פחות או יותר נדע איפה אנחנו חיים, ואז כן נוכל לחיות. נכון להיום, כשאתם הולכים להעביר את ההצעה הזאת, בעצם חברות כוח האדם לא יכולות לגבות אגורה שחוקה ומאיפה הן יביאו את הכסף הזה?
היו"ר חיים כץ
¶
אם היום לפי החוק אסור להן לגבות, מה זה משנה? לפי התקנות האלה הן לא יכולות לגבות. אתה אומר שכבר היום לפי החוק הן לא יכולות לגבות.
אברהם ראובני
¶
רגע, מה זה לא? החוק אומר שמחר בבוקר חברת כוח האדם צריכה לשלם לעובד את השכר. מאיפה היא תיקח את הכסף לשלם לו?
כל מה שאני חותר, זה בעצם לנקודה אחת. מדינת ישראל חתמה על הסכם עם I0M.
אברהם ראובני
¶
משום שזה לא עניינה של חברת כוח האדם.
אני רוצה לומר לך עוד נקודה. אני מדבר על החקלאות כי זה העולם שאני מכיר. רוב העובדים שמגיעים מתאילנד הם מגיעים על סמך בקשה של העובד עצמו. זאת אומרת, עובד שעובד אצלי אומר שמחר בבוקר הוא נוסע ומבקש שאקח את האח שלו או הדוד שלו. הם מגיעים על סמך המלצה. מגיע אל החקלאי עובד על סמך המלצה של אחיו. הוא נתן את השם ואנחנו מביאים אותו. אני צריך לשלם אם הוא לא עבד או כן עבד, אם הוא פיטר אותו, אם הוא לא מצא חן בעיניו? מדוע זה ענייני?
כל מה שאני בעצם מבקש היום זה רק דבר אחד. כיוון שעובדים חתמו על הסכם עם IOM – ואני מודה, IOM יוריד את המחיר למחיר הנורמאלי והסביר.
אברהם ראובני
¶
היא תסביר. אני אומר דבר פשוט לגמרי. מי שיביא מחר בבוקר את העובד, זה בכלל יהיה IOM. חברות כוח האדם בישראל לא יביאו יותר עובדים. אז אני רוצה לראות את מדינת ישראל אומרת ל-IOM שישלם את הכסף. אני רוצה לראות את זה.
אני אומר דבר פשוט לגמרי. בואו נדחה את ההצעה הזאת, את הדיון הזה כאשר IOM יקום, ואחרי ש-IOM יקום בואו נראה מה אנחנו עושים.
נטע ברנר
¶
אני אסביר. לשכות פרטיות - שאלה הלשכות שעוסקות וצריך להפסיק את הבלבול בין חברות כוח אדם ללשכות פרטיות - אלה מי שעוסק בתיווך עבודה לעובדים זרים. יש גם לשכות פרטיות לתיווך עבודה לישראלים. אנחנו מדברים רק על לשכות עבודה פרטיות לתיווך של עבודה עובדים זרים. הלשכות האלה מרוויחות הרבה מאוד כסף, כמו שאמר יושב הראש הוועדה, מתחת לשולחן וגם לא מתחת לשולחן ואני אומר באיזה אופן חוקי כן אפשר שהן ירוויחו. העובד, כאשר הוא משלם את ה-10,000 דולר, הסכום הזה, ממה שהרשויות יודעות, רוב הכסף מגיע ללשכה הפרטית בארץ. הלשכה הפרטית הזרה לוקחת מעט מאוד מהרווח הזה.
החלק החוקי שבזה, זה ה-3,149 שקלים, ונכון, הלשכה באופן ישיר לא יכולה לגבות מהעובד כיום ואנחנו נשנה את זה כאשר יבואו לפתחה של הוועדה תקנות בקרוב בעניין הזה.
נטע ברנר
¶
אם העובד מגיע במסגרת התקשרות בין לאומית שישראל היא צד לה, כלומר, בפיקוח של ארגון ההגירה הבין לאומי שזה ה-IOM, זה מה שהוא ישלם. הלשכה הפרטית תוכל לגבות. אבל איך היא כן גובה באופן חוקי? באופן עקיף. בתקנות האלה של תקנות שירות התעסוקה, תשלומים של מבקש עבודה, כתוב שיש שני רבדים לתקנות האלה. יש את התחום שכרגע אסור ולשכה פרטית לא יכולה לגבות מהעובד, אבל לשכה פרטית כן יכולה להתקשר עם לשכה זרה שגבתה 3,050 שקלים מהעובד. לכן הכסף הזה מגיע. כלומר, הכסף הכשר הוא ה-3,000 שקלים ואנחנו יודעים כמה ההפרש בין 3,000 שקלים ל-10,000 דולר.
זה גם מגוחך שהם אומרים את זה כי אם אתם אומרים שהם לא גובים כלום, ממה הם מתקיימים?
נטע ברנר
¶
אני מדברת על סיעוד. בסיעוד הם מקבלים אלפיים שקלים עבור ההשמה ומקבלים שבעים שקלים עבור טיפול מהמעסיק. שבעים השקלים הם חודשיים עבור הטיפול שהלשכה עושה בשביל המעסיק. הלשכה אמורה להיות מעין מתווך בין המעסיק לבין העובד ולפתור את כל הבעיות.
נטע ברנר
¶
נכון, ולהסביר למעסיק את החובות והזכויות שלו.
כפי ששושנה אמרה, לפי התופעה הזאת של הפליינג ויזה מה שקורה זה שהלשכה הפרטית מזמינה עובד ולעובד הזה לא באמת יש מעסיק, ויש תופעות כאלה. פעם כל הנושא הזה היה במשרד התעשייה של היתרים ואני זוכרת שטיפלתי בתלונות כאלה.
נטע ברנר
¶
זה בדיוק מה שרציתי להסביר. מה זה רישיון עבודה? הם הולכים למעסיק סיעודי והם שואלים אותו אם הוא רוצה עובד. הוא אומר שהוא לא רוצה וכי אף פעם הוא לא רצה עובד כי המשפחה שלו עוזרת לו. הם אומרים לו: מה איכפת לך, הוא יבוא שלוש פעמים בשבוע לנקות לך את הבית.
היו"ר חיים כץ
¶
אני אומר לך למה אני לא אוהב את הדוגמה הזאת. בזמנו אני הגשתי הצעת חוק שאדם בגיל 85, אדם אמיד אבל ערירי, רוצה להביא על חשבונו עובד זר. באתם אתם ואמרתם שכולם גנבים. העובד הזר ילך לבת שלו וינקה אצלה. הגישה שלכם היא שכולם גנבים.
היו"ר חיים כץ
¶
הגישה שלכם היא שכולם גנבים וזאת גישה פסולה. בן אדם שעשה את ממונו והוא לא רוצה להיות ערירי, אלא הוא רוצה שאפילו עובד זר ידבר אתו.
היו"ר חיים כץ
¶
ישראלי לא רוצה. לכן אני לא מקבל שכולם גנבים. לא כולם גנבים. זאת התשובה שקיבלתי מהם. אני מדבר על אדם בן תשעים. אמרתי להם שהוא לא רוצה מהם שקל. הוא לבד והוא לא רוצה להרגיש כמו כלב אלא הוא רוצה מישהו שילך אתו לגינה, הוא רוצה שמישהו יבדוק את הגז אם הוא סגור וכולי, והכל על חשבונו. אני מדבר על גיל מסוים ועל אדם ערירי ולא על זוג. אמרו לא, שהוא לא ישלוט על הצרכים. אני שמעתי את התשובות שלכם.
היו"ר חיים כץ
¶
שמעתי את התשובות שלכם והן היו תשובות רעות. הן היו תשובות רעות. יש אנשים שמתביישים ללכת לביטוח הלאומי בגלל התשובה הזאת שעשיתם אותם גנבים.
נטע ברנר
¶
כמו שאמרת קודם, צריך להגן גם על המעסיקים וצריך להגן גם על העובדים. אנחנו לא חד צדדיים. כשאתה אומר למישהו – וזה קורה, ואנחנו יודעים את זה מהשטח, ואני יכולה שהממונה על זכויות עובדים במשרד יתייחס לזה ---
היו"ר חיים כץ
¶
אבל יש כאלה שזה לא קורה. אתם עשיתם את כולם גנבים ובכך מנעתם מאנשים איכות חיים לעת זקנה. לא נתתם להם שיהיה להם מישהו בבית. אתם מנעתם מהם.
נטע ברנר
¶
בנושא הספציפי הזה נעשה באמת שינוי על ידי משרד הפנים ואני לא מוסמכת לומר, אבל אני כן מוסמכת לומר מה שהיה לי על סמך העבר. אני יודעת שהיו תלונות כאלה כאשר אנשים לא הבינו מאיפה פתאום באו אליהם ואמרו להם שהם מעסיקים עובדים זרים. הם אמרו שבאמת יש אצלם בבית מישהו שלוש פעמים בשבוע והוא עובד בחינם. יותר מזה, אפילו נכים שלא רצו להעסיק עובד זר, אבל לא איכפת להם להעסיק אותו בחינם במשך שלוש פעמים בשבוע עובד שינקה להם את הבית. זאת תופעת הפליינג ויזה. זאת לא תופעה שהמשרדים המציאו אותה.
היו"ר חיים כץ
¶
כמה אנשים כאלה יש בארץ? אני צריך לאשר ואני אקבל תשובות. עד שאני לא אקבל תשובות, אני לא אאשר כלום.
שושנה שטראוס
¶
כמה אנשים שהובאו בפליינג ויזה? אנחנו לא נדע כי העובד, כשהוא מתלונן, הוא מפחד שיוציאו אותו.
שושנה שטראוס
¶
הם לא יכולים להתלונן ובדרך כלל הם לא יתלוננו כי הם מפחדים להתלונן אחרי שהם משכנו את הכפר שלהם.
אני רוצה לתת את הדוגמה השנייה, את הנזק לקשישים שאני ראיתי בתיקים אצלנו. לשכה פרטית אומרת לקשיש שהיא מביאה לו עובד, או-טו-טו אני מביאה לך עובד, והעובד מגיע לשדה התעופה, היא שמה אותו באיזה מקום אחר והקשיש מחכה.
שושנה שטראוס
¶
היה לנו עכשיו תיק ובו כמה דוגמאות של מקרים כאלו. אם באמת מה שאומרים כאן, כולם עובדים כמו שצריך, ברוך השם לא יצטרכו את התקנות. אם התופעה הזאת תתגלה, התקנות ייכנסו לפעולה.
היו"ר חיים כץ
¶
שמעתי את כל הצדדים. כל מי שרצה לדבר, דיבר. אני לא מבין למה אני צריך לאשר את התקנות האלה. אני רוצה שתביאו לי יותר נתונים, יותר מספרים, ואז אנחנו נחשוב מחדש אם לאשר את התקנות או לא.
תודה רבה. הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 13:55