הכנסת השמונה-עשרה
PAGE
ועדת הכלכלה
23
30/5/2011
הכנסת השמונה-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 523
מישיבת ועדת הכלכלה
יום שני, כ"ו באייר התשע"א (30 במאי, 2011), שעה 15:15
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 30/05/2011
חוק הגבלת הפרסומת והשיווק של מוצרי טבק (תיקון מס' 6), התשע"א-2011
פרוטוקול
סדר היום
1.
הצעת חוק הגבלת הפרסומת והשיווק של מוצרי טבק (תיקון מס' 6) (איסור הצבת מכונות מכירה), התשע"א-2011 (פ/2728), של חברי הכנסת אורי אריאל, זאב בילסקי, מיכאל בן-ארי, יואל חסון, דב חנין וכרמל שאמה
מוזמנים
¶
חה"כ יואל חסון
חה"כ אורי יהודה אריאל
רוני גמזו
-
מנכ"ל משרד הבריאות
חיים גבע הספיל
-
מקדם בריאות ומרכז תחום עישון, משרד הבריאות
עו"ד אילנה מישר
-
הלשכה המשפטית, משרד הבריאות
עו"ד טלי שטיין
-
ממונה על תחום הבריאות, משרד המשפטים
סימה אדיב
-
מתמחה, משרד המשפטים
אילן לוי
-
סיגומט, יו"ר חטיבת מפעילי מכונות אוטומטיות לממכר סיגריות
אברהם הייקושלר
-
סיגומט, מפעילי מכונות אוטומטיות לממכר סיגריות
רמי גבע
-
מפעילי מכונות אוטומטיות לממכר סיגריות
עו"ד אורן גלעדי
-
ייעוץ משפטי לחטיבת מפעילי מכונות אוטומטיות לממכר סיגריות
שמעון חדד
-
טיק טק אוטומט, מפעילי מכונות אוטומטיות לממכר סיגריות
חנן יונה
-
ועד מפעילי מכונות אוטומטיות לממכר סיגריות
אבנר יעקבי
-
מפעילי מכונות אוטומטיות לממכר סיגריות
דרור לוי
-
חטיבת מפעילי מכונות אוטומטיות לממכר סיגריות
איתן מוסיוב
-
מוסיוב פרויקטים, מפעילי מכונות אוטומטיות לממכר סיגריות
משה פיסו
-
חטיבת מפעילי מכונות אוטומטיות לממכר סיגריות
אילן קורנפלד
-
ליטל, מפעילי מכונות אוטומטיות לממכר סיגריות
ד"ר נאוה כהן אביגדור
-
דוברת האגודה למלחמה בסרטן
שוש גן נוי
-
מנהלת מדור פיתוח ותקשורת בריאותית, המחלקה לחינוך וקידום בריאות, שירותי בריאות כללית
עו"ד תמי בר-און
-
תחום מדיניות ציבורית, ההסתדרות הרפואית
רשמת פרלמנטרית
¶
אירית שלהבת
הצעת חוק הגבלת הפרסומת והשיווק של מוצרי טבק (תיקון מס' 6) (איסור הצבת מכונות מכירה), התשע"א-2011 (פ/2728)
היו"ר כרמל שאמה
¶
אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת הכלכלה לישיבה הרביעית שלנו היום. על סדר היום הצעת חוק הגבלת הפרסומת והשיווק של מוצרי טבק (תיקון מס' 6) (איסור הצבת מכונות מכירה), התשע"א-2011, של חברי הכנסת אורי אריאל, זאב בילסקי, מיכאל בן-ארי, יואל חסון, דב חנין וכרמל שאמה.
בכנס הקודם של הכנסת הכנו את הצעת החוק לקריאה הראשונה.
היו"ר כרמל שאמה
¶
כרגע אנו בהכנה לקריאה שנייה ושלישית. אנו זוכרים את הדיון הקודם. נראה לי שגדר המחלוקת נותרה בעניין הוראות המעבר, כלומר מתי החוק יתחיל לחול ובאיזו עוצמה.
הוועדה לא רואה בחוק הזה פתרון לבעיית העישון בישראל, אבל יוזמי החוק והוועדה כן רואים את המצב שבו יש נגישות של קטינים לסיגריות מצב בלתי רצוי בעליל ואותו היא תנסה למנוע ככל יכולתה. המכונות האוטומטיות הן בהחלט פִרצה הקוראת לקטין. מעבר לכך, הגישה של יוזמי החוק ושל חברי הוועדה היא שאין סיבה לעודד נגישות-יתר של אוכלוסיית ישראל לרכישת סיגריות 24 שעות ביממה.
שמענו, גם בדיון הקודם וגם בפגישות, את טענות מפעילי מכונות הסיגריות. קיבלנו גם מכתבים עם טענות משפטיות. אני ממליץ לכם להתרכז בטענות הכלכליות, כי לגישתנו, גם לגישת הייעוץ המשפטי של הוועדה וגם להבנת חברי הוועדה ויוזמי החוק, עם הטענות המשפטיות אין לנו שום בעיה. ייתכן שצריך להפעיל רגישות בנושא הכלכלי. מידת הרגישות והתרגום שלה להוראות מעבר – זה מה שכרגע, מבחינתי לפחות, נמצא על שולחן הוועדה. אתם רשאים להעלות כל טענה שתמצאו לנכון שמייצגת את האינטרס שלכם בצורה הטובה ביותר, ונקבל החלטות. מי מכם מעוניין לדבר?
אילן לוי
¶
אני מוכן להתחיל. אני מחברת "סיגומט", יושב-ראש חטיבת מפעילי המכונות.
אנו טוענים כי אם יוציאו את מכונות הסיגריות זה לא בהכרח יצמצם את היקף העישון במדינת ישראל. כלל המכירות במכונות הסיגריות במדינת ישראל מהווה 3% מכלל הסיגריות הנמכרות, היינו, זה לא בדיוק הבעיה. עם זאת, יש כאן אנשים רבים שמחויבים בחוזים כאלה או אחרים כלפי מוכרי המכונות וכלפי בנקים. אנו שואלים שאלה פשוטה: מה נוכל לעשות אם החוק הזה יעבור? אנשים כאן התחייבו בסכומי כסף גבוהים מאוד. אין להם בעיה להוציא את המכונות, מסכימים כבר להוציא את המכונות. השאלה איך מוציאים את המכונות – אם גם מוציאים את הילדים מן הבית או מוציאים רק את המכונות במשך תקופה מסוימת. זאת השאלה שרוב האנשים כאן שואלים, ורוצים תשובה ממשרד הבריאות ומיוזמי הצעת החוק. תנו לנו תשובה מה אנחנו הולכים לעשות.
חיים גבע הספיל
¶
שלום וברכה, אני נציג משרד הבריאות. אתמול בישיבת הממשלה אושרה התוכנית הלאומית לצמצום העישון, שאחד מסעיפיה קובע איסור מוחלט על הצבת מכונות אוטומטיות.
חיים גבע הספיל
¶
זה עדיין לא תסקיר חקיקה. זה עובר לתיאום, אבל הגישה היא איסור מוחלט על הצבת מכונות הסיגריות.
חיים גבע הספיל
¶
לא באופן מיידי. אני חוזר ואומר, זה עוד לא תסקיר חוק. יש טיוטות חקיקה שהונחו בפני הגורמים השונים. על-פי משרד הפנים שנתיים זה פרק זמן סביר, מתוך התחשבות בבעלי המכונות, שיוכלו למצות את הפוטנציאל שיש להם ולכסות את העלויות. יש אישור של הממשלה להצעת חוק ממשלתית, ויש גם הצעת חוק פרטית שנמצאת במצב מתקדם יותר, אבל אנחנו בהחלט מצטרפים לאותה הצעה.
חיים גבע הספיל
¶
מדובר על חקיקה. תקנות אפשריות גם היום בלי אישור הממשלה והן רק מגבילות. אנחנו הולכים לתיקון חקיקה.
חיים גבע הספיל
¶
מכיוון שהתקנות לא היו משיגות את המטרה. אנחנו רואים מה קורה בעולם. למשל בבריטניה כבר 10 שנים מיישמים הגבלות שונות על הצבת מכונות. אחרי 10 שנים הם הגיעו למסקנה שזה לא יעיל ולא משרת את המטרה ושרק איסור מוחלט ישיג אותה.
יש לנו מחויבות לאמנה הבין-לאומית שממליצה על איסור מוחלט. 22 מדינות באירופה כבר אסרו על הצבת המכונות הללו, וכך גם מדינות אחרות בעולם. אנחנו בסך הכול מיישרים קו עם העולם ונוקטים באותה גישה, של איסור מוחלט. אנחנו לא רואים צורך בכך שיחלפו עוד כמה שנים של ניסיונות ולימוד מן המסקנה המתבקשת, שכולם הגיעו אליה, שרק איסור מוחלט ישיג את המטרה למניעת גישה של צעירים למכונות סיגריות, ולכן זה מה שאנחנו מציעים.
חיים גבע הספיל
¶
למיטב ידיעתנו, מעבודת המחקר של מרכז המחקר והמידע של הכנסת, יש כ-2,000 מכונות, כ-20 מתוכן נמצאות בבסיסי צה"ל. יש לנו גם עבודה מול הצבא בנושא הזה, להוצאת המכונות מן הצבא.
חיים גבע הספיל
¶
אנחנו עושים עבודה עוד לפני החקיקה. כחלק מתוכנית לצמצום העישון גם בקרב חיילים הנושא הזה עולה.
אורי יהודה אריאל
¶
כפי שנאמר כאן, כרגע הדיון מתקיים בממשלה והוא מתכוון לאותה מגמה, לאותו כיוון. אני מקווה שהממשלה אכן תבצע את מה שהיא החליטה. ידוע ש-70% מהחלטות הממשלה אינן מתבצעות, אז אל תהיו בצד הזה, תהיו בצד של ה-30%.
מחר יהיה היום הבין-לאומי למניעת עישון. העישון הוא תופעה עולמית, לא מבית-ספרנו, אנחנו באיזה מקום באמצע. אפשר להתווכח על הנתונים, ראיתי נתונים כאלה ונתונים כאלה.
באשר לתאריך, שזה מוקד הדיון, אם אני מבין נכון – אחרי שנפגשתי 3 פעמים עם נציגי המפיצים וגם עם משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה בניסיון למצוא איזה מסלול שיכול לעזור להם בהתקדמות בעתיד, בהנחה שהחוק הזה יתקבל, כדי להיות מאוזנים אני מציע לקבוע את המועד 1 בינואר 2015. אני סבור שזה המועד המיטבי. אני בטוח שהמפיצים רוצים שהתחילה תהיה רק בשנת 2029.
היו"ר כרמל שאמה
¶
אבל כרגע הוא דיבר ספציפית על מכונות. אם אנחנו עוזבים כרגע את החדר, האלטרנטיבה היא שיעבור החוק הממשלתי שיקבע תאריך תחילה בתוך שנתיים. בואו נתחיל מזה.
אורי יהודה אריאל
¶
אני מבין שהמפיצים רוצים יותר. אני סבור שההצעה שלי יותר ממאוזנת. היא הולכת לקראתכם, בגלל הפרנסה, בגלל העיסוק, אנחנו לא רוצים לפגוע. זאת ההצעה שלי. נשמע את שאר החברים.
היו"ר כרמל שאמה
¶
לא, אנחנו לא עושים כאן פוילע שטיקים. זה כמו לקבוע תעריף של 1.99 שקלים.
אני רוצה לשמוע קודם כול את חברי הכנסת, חבר הכנסת חסון, בבקשה.
יואל חסון
¶
בסך הכול ההצעה של חבר הכנסת אורי אריאל סבירה. חשבתי שצריך לתת פחות זמן, שמספיק 3 שנים. אני רוצה לומר לוועדה, שהדברים יהיו ברורים, נעניתי לבקשה של נציגי בעלי מכונות הסיגריות. הם פנו אליי, פגשתי אותם כמה וכמה פעמים והם דיברו אתי. אני מבין את הבעיה ואת הצורך לשמור על העיסוק, את הזמן שהם צריכים כדי לעמוד בהתחייבויות. זה בקשה סבירה. חשבתי ש-3 שנים זה מספיק, אבל מציע החוק, חבר הכנסת אורי אריאל, מציע כאן מועד אחר. אני יכול, לא בקלות, להסכים לפשרה הזאת. בדרך הזאת הכנסת בהחלט מתחשבת מאוד באנשים הללו ותשיג את המטרה שבסופו של דבר – וזה יהיה תהליך ארוך – המכונות הללו ייעלמו מן הנוף של חיינו, לטובת הציבור.
היו"ר כרמל שאמה
¶
תודה רבה. נציגי משרד הבריאות, יש לי שאלה אליכם. אם נקבע כאן החלה הדרגתית, האם תדעו ליישם את זה?
היו"ר כרמל שאמה
¶
אומרים שכעת יש כ-2,000 מכונות בשוק. אם נקבע את התחילה ב-1 בינואר 2015, אולי אפשר לקבוע כי יש לצמצם את היקף השוק בכל שנה עד לשנת 2015. אתם תדעו לפקח על זה?
חיים גבע הספיל
¶
טיוטת החקיקה המקורית של משרד הבריאות, בהתאם להמלצות הוועדה הציבורית לצמצום העישון ונזקיו, המליצה שבתוך 3 שנים המכונות ייצאו, אבל באופן מיידי שר הבריאות יישם את הסמכות שיש לו בחוק ויקבע תקנות. זאת היתה ההמלצה. כלומר, תקנות להגבלה מיידית על מיקום המכונות, ותוך 3 שנים הוצאה מוחלטת.
חיים גבע הספיל
¶
כאן אנחנו נכנסים בדיוק לסיבה שלא התקנו את התקנות, כי אם היינו אומרים "500 מטרים" אז היינו רואים מכונה במרחק 501 מטרים ממוסד חינוך, ואין לזה סוף. הכוונה שלנו למנוע הצבת מכונות בכל מקום שנגיש לקטינים.
היו"ר כרמל שאמה
¶
היום יש גם מכונות שמוצבות 60 מטרים משער בית-ספר. אני שואל על הוראות שייכנסו באופן מיידי.
חיים גבע הספיל
¶
הרצון המקורי שלנו הוא שיהיה איסור מוחלט. אם יש תקופת ביניים עד האיסור המוחלט, נשקול להגביל בינתיים, וההגבלה תקבע כי בכל מקום שנגיש לקטינים לא תוצב מכונת סיגריות. זה אומר שברחוב לא תהיה מכונה.
היו"ר כרמל שאמה
¶
אי אפשר להשאיר הגדרה פתוחה. "נגיש" זה מונח פתוח מאוד. הרי לא תשלח עכשיו פקח לכל מקום לבדוק את הנגישות. הכלל הכי מתאים הוא רדיוס, שאת זה קל לבדוק. אם מישהו יבקש להציב מכונת סיגריות ברדיוס של כך וכך מטרים ממוסד חינוך תאמרו שזה פשוט לא חוקי.
חיים גבע הספיל
¶
אנחנו לא מדברים על רדיוס, כי כל רחוב בעיר נגיש לקטינים. אנחנו רוצים שהמכונות לא יוצבו ברחוב. לכן אנחנו לא רוצים להזדקק לתקנות, כי זה באמת מורכב, וגם הגישה הזאת לא נכונה, אבל לצורך העניין, אם נתקין תקנות אז נגיד: כל מקום שנגיש לקטינים. זה אומר: הרחוב.
היו"ר כרמל שאמה
¶
זאת הגדרה לא חדה. המפעילים צריכים לדעת מחר אם המיקום של המכונה שלהם חוקי או לא חוקי. המבחן הכי חד הוא מרחק ממוסד חינוך. גם אם אסורה הצבת מכונות כאלה ברחוב שבו ממוקם בית-הספר, במסלול שבו הילדים הולכים – יש גבול עד כמה ניתן למתוח את ההגבלה. פרט לכך, אם לא ייקבע הגבלה על-פי רדיוס מסוים אז יציבו מכונות כאלה ברחוב הסמוך, אמנם לא בקו ישיר לבית-הספר אבל המעשנים ימצאו מייד את הנתיב. לכן לדעתי המבחן הטוב ביותר הוא הרחקה ברדיוס מסוים ממוסד חינוך. זה אמנם לא מאה אחוז הרחקה, אבל זה נותן איזה אפקט. זה דבר שאפשר להחיל, לדעתי, באופן מיידי. תאמר: אני לא פוסל לכם את המכונות, אבל אל תציבו אותן במקומות אלה ואלה. אני יכול להציע רדיוסים משלי. חשבתי שאולי חשבתם על העניין.
אילנה מישר
¶
לא חשבנו על זה עד כה. אפשר לשקול את זה, אבל אם מדובר בתקופת מעבר של כמה שנים עד שכל זה ייכנס למסלול הרצה, מבחינתנו היה עדיף לצמצם את התקופה ל-3 שנים.
היו"ר כרמל שאמה
¶
עוד נדבר על משך התקופה. קמה צעקה של מפעילי המכונות, ושמעתם את חברי הכנסת. עדיין לא אמרתי את דעתי, אבל יש כאן כמה חברי כנסת שמסכימים לקבוע את התחילה ב-1 בינואר 2015.
בשעתו הזמנתי מחקר ממרכז המחקר והמידע של הכנסת בעקבות תלונה, כולל תמונה ששלחו לי של ילד הרוכש קופסת סיגריות ממכונה אוטומטית. זאת היתה המטרה הראשית של הצעת החוק, ודווקא פחות המלחמה בעישון. אם נרחיק באופן מיידי את מכונות הסיגריות מבתי-הספר אהיה רגוע יותר, כי אחרת התקופה הזאת, עד 1 בינואר 2015, ארוכה מאוד, מעבר לנדרש. אם לפחות נסגור את הפינה של הקטינים והילדים, בכך עשינו כבר משהו מיידי שהיה המטרה העיקרית של הצעת החוק.
דרור לוי
¶
זה חלק מן העניין, כי המכונות מהוות רק 4% מכלל מכירות הסיגריות. יש עוד 96%. אם נייקר את מחיר הסיגריות ב-50% נצמצם בתוך שנה ב-15% את צריכת הסיגריות.
חיים גבע הספיל
¶
כאשר אנחנו מדברים על הגבלות של נגישות לצעירים, זה לא רק המיקום הפיזי אלא גם הקנייה בפועל. לצורך העניין, אם נרצה להתקין תקנות, הן יקבעו לא רק האם להציב את המכונות מטר יותר או מטר פחות, זה לא העניין. העניין הוא שילדים יכולים להגיע למכונה ואנחנו רוצים לקבוע הגבלת גיל ואפשרות זיהוי לשם הגבלת גיל.
יואל חסון
¶
הועלתה כאן הצעה מקורית, שהמכונות יוצבו בגובה 1.80 מטר ומעלה ... אני לא בטוח שזה רעיון רע.
חיים גבע הספיל
¶
אם אפשר לוודא שיש אמצעי טכנולוגי לזיהוי גיל – על-פי הניסיון בעולם אנחנו יודעים שאמצעים כאלה לא יעילים, לכן כל הדיון הזה קצת מוזר, כי אנחנו מנסים להמציא פתרונות לא יעילים.
אילנה מישר
¶
כרטיס אשראי מקבלים מגיל 16, ואיסור מכירה לקטינים הוא עד גיל 18, אז כרטיס אשראי אינו פתרון. הרי לא נציע הצעה שתחייב את בעלי המכונות להשקיע עוד כסף במכונות שאמורות אחרי כן לעבור מן העולם.
היו"ר כרמל שאמה
¶
תעשו חשבון שאם נותנים לכם 3 שנים "גרייס" זה כאילו 6 שנים חיי מכונה, כי לא כל המכונות חדשות.
דרור לוי
¶
הוא מושקע המון במכונה. אני יכול להציג לכם כאן השקעות של מיליון שקלים או מיליון שקלים וחצי.
יואל חסון
¶
צריך לעזור לנו כאן. מכיוון שנותנים כאן זמן ארוך יחסית צריך לעזור לנו לראות איך ליצור הגבלה שתצמצם יכולת של ילדים להשתמש במכונות הללו ותעשה את זה בהשקעה הכי נמוכה שאפשר מבחינת המפעילים.
אני סבור ששימוש בכרטיסי האשראי כן חוסם שימוש על-ידי ילדים באופן מסוים, כי שיעור הילדים שמחזיקים כרטיס אשראי לא גבוה. אם ילד יצטרך כרטיס אשראי כדי לקנות חפיסת סיגריות – זה מחסום משמעותי.
דבר נוסף, החבר'ה שנפגשתי איתם דיברו על אפשרות שבמקומות מסוימים כדי לקנות סיגריות יצטרכו לקנות אסימון, אבל אז זה מגביל את כולם. אינני יודע אם אתם עדיין מציעים פתרון כזה.
אילן קורנפלד
¶
לא. בואו נראה איך אפשר שיהיה פיקוח מלא על המכונה. למשל בסופרמרקט שבו מוכרים סיגריות, אפשר להציב את המכונה מאחורי הדלפק ולהגיד לבעל הסופרמרקט שהוא אחראי על מכונת הסיגריות.
אילן קורנפלד
¶
כן. אנחנו מוכנים שיהיה פיקוח מלא ב-3 השנים הללו. אני בא לקראתכם. אתה צודק, שמתחת לגיל 18 אף אחד לא יקנה ממכונת סיגריות, אבל תבואו גם אתם לקראתי. אכניס את כל המכונות לפיקוח מלא.
אילנה מישר
¶
בתקופת המעבר, אפשר לשקול את זה. אם המכונה תהיה נעולה והמוכר יפעיל את המכונה בתקופת המעבר, זה אפשרי.
היו"ר כרמל שאמה
¶
גם אני כיוזם הצעת החוק ואנטי המכונות הללו מבקש לשאול, מה הבעיה עם הצבת מכונות מאחורי דלפק גם אחרי תקופת המעבר? אם בעל החנות רוצה לשמור את הסיגריות בתוך מכונה סגורה, עם מכירה אוטומטית, אולי אפילו כאמצעי ביטחון בינו ובין הזבן שהוא מעסיק, זה היינו הך. להיפך, מסוכן יותר כאשר הסיגריות מונחות על מדף. אם נקבע תנאי שהמכונות יוכלו "לחיות" רק מאחורי דלפק ובנוכחות אנושית, אי אפשר לאסור את זה עליהם.
היו"ר כרמל שאמה
¶
אנחנו מגדירים באופן חד וברור. לא יהיו פרשנויות. זה מצריך נוכחות אנושית ומצריך שלא תהיה גישה ישירה ללקוח, כלומר, רק אם הוא מבקש מן הזבן לעשות את הרכישה עבורו. זה משרת אותם כדי שלא יעלימו להם סיגריות ושלא יפרצו להם בלילה וכל מיני דברים כאלה.
חנן יונה
¶
אם יהיה מנגנון של פיקוח, מה הבעיה? אנחנו מנסים להבין את ההיגיון של החוק. אנחנו רוצים מאוד לשתף פעולה ולהתמודד עם בעיית העישון הגלובלית. מעבר לזה, אנחנו מנסים לבנות מנגנון של פיקוח. הרי אם יהיה פיקוח, כפי שהיום מוכרים בחנות, אם הייתם אומרים: "נוציא את העישון מחוץ לחוק, אנו בוחרים להשמיד ענף", בסדר, עם זה אין לנו בעיה. אבל מאז קום המדינה לא היה אפילו ענף אחד שהשמידו אותו, פרט לענף האווזים, וגם שם לא אמרו שאי אפשר לגדל אווזים אלא אסרו על הפיטום.
חנן יונה
¶
אם יש מנגנון של פיקוח, בין פיקוח על-ידי אדם או על-ידי אמצעי אלקטרוני, לא צריכה להיות בעיה.
היו"ר כרמל שאמה
¶
אנחנו לא מסתירים: הכנסת לא מאוהבת במכונות הסיגריות, בלשון המעטה. מצד אחד, יש לנו רצון להמעיט את התופעה. מצד שני, עוררתם בנו רגישות. אחרת, הייתי אומר שהמכונות יוסרו כבר מחר. אמרתם שיש כאן עניין של פרנסה, אנשים השקיעו, אנשים עובדים בזה. אנחנו מאזנים בין הדברים, אבל אל תקחו את הרצון שלנו לאזן צעד אחד רחוק מדי.
היו"ר כרמל שאמה
¶
מבחינתי כיושב-ראש הוועדה, וכמדומני גם חברי הוועדה האחרים לא הביעו איזו התנגדות, אין לי שום בעיה שמכונות סיגריות יוצבו מאחורי דלפק, ללא נגישות לקונים, בין מבוגרים ובין צעירים. המכירה תתבצע רק על-ידי המוכר, בין אם יעשה את זה באמצעות אסימון או קוד.
היו"ר כרמל שאמה
¶
איך שירצה. זה לא משנה. והעיקר שלאדם מן הרחוב, או לנער מן הרחוב לא תהיה גישה למכונה. אז לא אכפת לי שיש שם מכונה. מצידי שיחזיקו את הסיגריות גם בתוך מקרר, זה עניין של המוכר. כל עוד לא אוסרים מכירת סיגריות באופן כללי אז מבחינתי זה היינו הך.
שוש גן נוי
¶
אני מן המחלקה לחינוך וקידום בריאות בשירותי בריאות כללית. אני רוצה לשים דברים בפרופורציה ובקונטקסט הכללי והרחב של הנושא, של צמצום ממדי העישון והנזקים שלו. כפי שציין חבר הכנסת אורי אריאל, מחר יהיה יום ללא עישון. הנושא שנבחר הוא האמנה הבין-לאומית שנותנת מבט כללי, עם כללים איך לאכוף את כל הדברים. אחד הסעיפים החשובים שם הוא איסור הצבת מכונות לממכר סיגריות. כל הדברים שנוסו בעולם: מטבעות, כרטיס חכם וכן הלאה, לא הוכיחו את עצמם.
לאה ורון
¶
גברת גן נוי, הישיבה צריכה להסתיים עוד מעט. אם יש לך איזו הצעה קונקרטית לחברי הכנסת, בבקשה תעלי אותה.
היו"ר כרמל שאמה
¶
מה ההבדל אם הן על המדף או במכונה סגורה? להיפך, הייתי מעדיף שכל הסיגריות יהיו במכונות, אני אומר את זה באופן מוחלט, מאשר שיהיה קיר שלם של חפיסות שהוא כמו פרסומת לסיגריות.
חנן יונה
¶
יש לי שאלה לחברה כאן. מה יותר גרוע, שמוכרים ממתקים לילד בן 5 בחנות "קנדילנד" ואומרים לילד: אתה יכול לקנות את כל הממתקים, וסיגריות תקנה כאשר תגיע לגיל 18, או שתהיה איזו מכונה מוצנעת במקום סגור? אני לא מבין.
נאוה כהן אביגדור
¶
שלום לכולם, אני דוברת האגודה למלחמה בסרטן. לא אאריך בדברים. דובר על כך שיהיה סיום מוגדר בחוק לקיומן של מכונות. עכשיו הדיון מוסט לכך שאולי יימצא פתרון קבע, שהמכונות יהיו במקום כזה או אחר. לא זה המקום להרחיב את הדיבור על נזקי העישון, אך אני רוצה להגיד שהאינטרס להרוויח כסף ממוות של אנשים אינו לגיטימי.
נאוה כהן אביגדור
¶
באשר למועד החלת החוק, האגודה למלחמה בסרטן קוראת להחיל את החוק תוך תקופה קצרה הרבה יותר. כאן דיברו על שנת 2015 אך אנחנו דיברנו על מועד של שנתיים. צריך לזכור גם שמדברים על החוק הזה כבר זמן רב וזה לא דבר שעלה לדיון היום וצריך להתארגן לקראתו.
נאוה כהן אביגדור
¶
ההחלה של החוק צריכה להיות מיידית. גם אם רוצים לצמצם את מספר המכונות באופן מסוים, עדיין בתוך שנתיים המכונות הללו צריכות להיעלם כי כולנו יודעים מה הנזקים שהן גורמות. להתחיל בשימוש בכל מיני אמצעים של מטבעות וכרטיסים וכולי, אני סבורה שזה לא יפתור את הבעיה.
לאה ורון
¶
השיחה שלך היא לא עם בעלי מכונות הסיגריות. איתם את יכולה לדבר במסדרון. תציעי לחברי הכנסת את ההצעה של האגודה למלחמה לסרטן וזהו.
נאוה כהן אביגדור
¶
לדוגמה, הוחלט באחת שהמפוחים, שיוצרים רעש, לא גורמים למוות ולא גורמים לנזק מעבר לרעש, הוחלט שהם גורמים נזק ועצרו את זה בבת אחת.
אורי יהודה אריאל
¶
אני מבקש לעשות סדר. אם הולכים לכיוון שהמכונות יעברו להיות מוצבות מאחורי הדלפקים באיזו צורה של פיקוח – אני מתנגד לזה. לא יהיה פיקוח, כך אני סבור, ולא אנמק כעת מדוע. לא יהיה פיקוח ציבורי. לפני רגע הסבירו שאי אפשר.
אורי יהודה אריאל
¶
אני נגד הצבת מכונות מאחורי דלפק. אם הוועדה תקבל את ההצעה הזאת, שהיא לכאורה נושא חדש, אבל אני לא נכנס לפורמליסטיקה, אז ברור שאמשוך את הצעתי לאחור ואציע שזה יחול מ-1 בינואר 2013. שלא יהיו אי-הבנות, אי אפשר גם להגיד: משאירים את המכונות מאחורי דלפקים ובשביל זה צריך עכשיו 3 שנים. לא, מבחינתי ההצעה הזאת לא קיימת. במקרה כזה ההחלה ב-1 בינואר 2013 כבר מרחיקת-לכת כי יש שנה להתארגנות.
אתם לא תפריעו כאן. יש גבול להתנהלות שלכם. אם היושב-ראש ייתן לכם לדבר, דברו כרצונכם. עכשיו אני מדבר.
מבחינתי ההצעה היא הצעת החוק הקיימת, והשאלה היא התאריך. לדעתי התאריך צריך להיות 1 בינואר 2015. אם הולכים לשנות את זה ולהשאיר את המכונות באופן קבע, אזי מדובר מבחינתי על 1 בינואר 2013, שזה די זמן כדי להתארגן עם תקנות וכל מה שצריך ולהעביר ומציאת מקומות. זה לא הולך בד בבד, לא גם משאירים מאחורי דלפק וגם קובעים תחילה ב-2015, זה בכלל לא בא בחשבון.
יואל חסון
¶
ייתכן שרק אני מתבלבל, אבל צריך לעשות כאן סדר בדברים. יש את הצעת חוק שמטרתה בסופו של דבר להוציא את המכונות מחיינו, שלא יהיו כאן מכונות. היו כאן בקשות ושיחות והתדיינויות, שלי אישית היו לא פשוטות, כי הייתי רוצה שכבר מחר המכונות הללו לא יהיו, אך אמרו שבשנת 2015 המכונות הללו יהיו לכל היותר במוזיאון ולא בשום מקום אחר. זה מה שאנו רוצים להשיג כרגע. השאלה מה קורה בתקופת הביניים. אינני יודע אם זה נושא חדש או לא נושא חדש. אינני יודע מה תכננו לעשות בתקופת הביניים הזאת. אני לא רואה אותם עכשיו לוקחים את כל המכונות ומוציאים אותן מן הרחובות ומן הקניונים ושמים אותן מאחורי דלפקים. אני לא רואה את זה קורה, וגם אם זה קורה – זה לא כל-כך מעניין אותי. בסוף התהליך אני לא רוצה לראות כאן מכונות.
ההגבלה האמיתית שצריך לעשות בזמן הביניים הזה היא שימוש בכרטיסי אשראי, וזה צריך להיקבע בתקנות. הרי יודעים מי בעל הכרטיס ומה גילו, כל הנתונים הללו קיימים בתוך כרטיס האשראי. רק כרטיס אשראי שהבעלים שלו מעל גיל 18 יוכל להיקלט במכונה הזאת.
יואל חסון
¶
חבר'ה, או זה, או זה, או שנסגור את זה לגמרי. מה אתם רוצים? תחליטו. עם כל הכבוד, הולכים כאן לקראתם מעל ומעבר, וזה בסדר, כי הם אנשים שמתפרנסים בכבוד. אני יכול לא לאהוב את זה, אבל הם מתפרנסים בכבוד. בשורה התחתונה, כרטיס אשראי הוא לדעתי המגמה. זה מה שצריך להיות בתקופת הביניים של 3 שנים, שכל המכונות יעברו לעבוד באמצעות כרטיסי אשראי.
רמי גבע
¶
אני מפעיל מכונות. דרך אגב, אני מפעיל עסק לגיטימי במדינת ישראל ומשלם מסים כחוק. אולי אתם לא יודעים, אנו מכסים רק 2%-3% ממכירת הסיגריות במדינת ישראל. "תפסתם" את המכונות כאילו הילדים רוכשים סיגריות רק במכונות, אך לא כך הדבר. יש מכונות שמשרתות קהל שלא נגיש ל"פיצוציות" ולא נגיש לסיגריות, ומה לעשות, במדינת ישראל יש ציבור מעשנים. אם אתם רוצים להילחם – ודרך אגב, אני אתכם, אני לא מעשן ולא עישנתי מעולם – אז תילחמו בסיגריות ולא במכונות. המכונות הן העסק שלנו, אנחנו מתפרנסים מן העסק הזה, אנחנו מגדלים משפחות מן העסק הזה, והילדים שלנו משרתים בצבא בתפקידים בכירים.
חבר הכנסת חסון אומר לנו
¶
"אם לא תסכימו, אז ...". אנחנו נלחמים על החיים שלנו. מחר בבוקר אשאר בלי פרנסה. אני בן 53. אולי לא ידוע לכם, אבל כבר מוציאים אותנו ממקומות שונים, כבר יש איסור עישון במקומות רבים מאוד. הרווחיות שלנו הולכת ויורדת, ואנחנו צריכים להמשיך להביא פרנסה הביתה. כלומר עצם חקיקת החוק והכתבות בעיתונות גרמו לנו נזקים וגורמים לנו נזקים. זה לא שעכשיו אתה נותן לנו 3 או 4 שנים ומחר בבוקר הפרנסה שלנו תישאר כפי שהיתה. אנחנו נגווע לאט, וזה בסדר, כי יש לנו את הזמן. ועכשיו מתחילים להתווכח אם זה שנה וחצי או שנתיים או שלוש או ארבע שנים. את ההפסדים שלנו אנחנו סופגים בעצמנו, אף אחד לא יעזור לנו.
כמונו יש "פיצוציות" שפתוחות 24 שעות ביממה, ויש חנויות שפתוחות 24 שעות ביממה. אנחנו מהווים בסך הכול 3% מן השוק, כלומר 97% משוק הסיגריות ממשיך לפעול בלי הגבלה.
רמי גבע
¶
הם ידברו, כל אחד בזמן שלו. הגענו לכאן וחיכינו בתור. עמדתי בצד ולא התפרצתי והצבעתי.
אנחנו לא במלחמה עם אף אחד. אנחנו במלחמה על הפרנסה שלנו. אני מבקש מכם לגלות הבנה מלאה ולתת לנו את הזמן. אם אנחנו צריכים למות מוות טבעי, נמות מוות טבעי. אף אחד לא יעצור את הפרנסה שלנו. התפרנסנו בכבוד.
הבעיה שלך עם העישון לא נובעת מן המכונות. המכונה היא בעיה קטנה מאוד. תטפלו בחינוך.
נאוה כהן אביגדור
¶
המאבק של האגודה למלחמה בסרטן הוא בכל מה שגורם לעישון, לא רק המכונות. המכונות הן חלק ממערך רחב יותר.
נקודה שנייה, לפי הידוע לנו, לא הוכח שאי אפשר להסב את המכונות לייעוד אחר. השאלה אם הנקודה הזאת נבדקה, אולי אפשר להסב את המכונות לייעוד אחר ולצמצם את הנזקים. אני מבינה את הדברים שאמרת, אף אחד לא מוחק את זה, חלילה, או מתעלם מזה.
נאוה כהן אביגדור
¶
בסופו של דבר יש כאן נזקים שאי אפשר להתעלם מהם. אתה אומר: "תנו לנו למות מוות טבעי". הסיגריות גורמות למוות לא טבעי.
אילן לוי
¶
המכונות לא יכולות להיות מוסבות לדבר אחר היות והן נבנו ויועדו למכירת סיגריות. אם את כבר מדברת על צמצום נזקי העישון וכן הלאה, למה להתחיל במכונות? למה ילד בן 5 שנכנס לחנות כדי לקנות מחק לבית-הספר - - -
אילן לוי
¶
אני פונה אליך, חבר הכנסת אורי אריאל. אנחנו רוצים לגמור בכבוד את החובות שלנו, את הסיפורים שלנו. הבנו שמסיגריות לא נרוויח כסף. תנו לנו לגמור את העסק הזה איכשהו.
אורי יהודה אריאל
¶
אני עונה לך, ולכולכם, אחרי שנפגשנו כמה פעמים. היות והצלחתם והחברה שלקחתם עזרה לכם והצליחה, הצעתי לקבוע את 1 בינואר 2015. יש לי עצה עבורכם: הרי בעוד דקות ספורות הדיון יסתיים, כי המליאה החלה. קחו את זה בחשבון. אם לא נסיים כאן, לממשלה יש הצעה. אני אומר לכם שאם לא נסיים את הליך החקיקה כאן אתמוך בוודאי בהצעת הממשלה וייתכן שנקדם אותה מהר מאוד. אם אתם מניחים שאם עכשיו לא תתקבל החלטה העניין יסתיים – אני סבור שזה יסתיים רע. זה החלטה שלכם. הצעתי, שנאמרה כאן לפרוטוקול, הלכה לקראתכם במרב. בינתיים שמעתי שלפחות חבר הכנסת יואל חסון מסכים לה. אתם רוצים להתווכח? נראה לי שזה ירע את מצבכם. קחו את זה בחשבון וזה החלטה שלכם.
אורי יהודה אריאל
¶
אני לא מנהל יותר משא ומתן, בוודאי לא כאן. עם כל הכבוד, חברים, ישבנו ודיברנו ונציגיכם ששכרתם דיברו אתי פעמים רבות, כולל אתמול בלילה והבוקר ובצהרים ואחר-הצהרים. אני לא מנהל משא ומתן. זאת ההצעה שלי, ואתם תחליטו. בסוף יחליטו חברי הכנסת, אבל אני סבור שאתם מרעים את מצבכם ולא מקלים עם מצבכם. זאת ההערה שלי ויש לה על מה לסמוך, היא לא באה מהחלל.
רוני גמזו
¶
אהיה קצר וקולע.
עמדת משרד הבריאות היא שצריך להפסיק את השימוש במכונות ואילו יכולנו היינו מפסיקים אותו לאלתר. אנו רוצים להדגיש, המכונות מגדילות את שיעור המעשנים. שאף אחד לא ישאל למה אנחנו נוגעים בדבר הזה. זה אחד הנושאים, זה אחד האמצעים. על-פי התורה שלנו זה מה שנקרא "סביבה מאפשרת".
רוני גמזו
¶
בכל העולם מבצעים את זה. הפשרה שהיינו מוכנים לקבל כדי להקל על העוסקים במקצוע היא לתת זמן של שנתיים. אנחנו לא יכולים להקל יותר מכך. בהצעת החוק הממשלתית היינו אפילו קיצוניים יותר.
רוני גמזו
¶
היא תסקיר חקיקה מאושר על-ידי משרד המשפטים. היא תוגש לוועדת השרים לענייני חקיקה בשבועות הקרובים. התסקיר מוכן, "סגור" לחלוטין.
חברי הכנסת כאן צריכים להביא בחשבון שזה אחד הכלים הכי חשובים להקטין את שיעור המעשנים. אסור להיכנס כאן למשא ומתן על שנה, שנתיים או שלוש שנים. יש הגדרה של שנתיים וצריך לעמוד מאחוריה. זה לא פופולרי, אנחנו יודעים. אנחנו עושים את זה בהרבה מאוד מקומות ובהרבה מאוד דברים. הצעדים הללו לא פופולריים. לכן נתנו תקופה של שנתיים. אסור "למרוח" יותר מזה.
צריך לומר עוד דבר אחד. אסור גם לעשות פשרות, להגיד שיש למנוע את המכירה רק לקטינים או רק במקומות כאלה ולא במקומות אחרים. מדובר כאן על נגישות גבוהה למוצר שגורם לירידה בבריאות, לתחלואה גבוהה ולמקרי מוות. עלינו להבין שזה לא דבר של מה בכך. כאשר מגדילים את הנגישות על-ידי מכונות שמוצבות בכל מיני מקומות, זה אחת הבעיות. לא לשים את זה מאחורי דלפק, לא לשים את זה במקום אחר, אלא פשוט לאסור ולתת זמן סביר של שנתיים. זה הזמן הסביר. כל המדינות בעולם לא "מרחו" את זה יותר מכך. כש"מורחים" יותר מכך בדרך מוצאים כל מיני עיגולי פינות, כל מיני פתרונות וכל מיני הצעות אחרות שמבטלות את הסרת המכונות.
רוברט אילטוב
¶
ממש בקצרה. שמעתי את הדברים. אני סבור שחבר הכנסת אריאל הציע הצעה שמאזנת בין כל הדברים, למרות שזה פוגע בפרנסתם, אבל עדיין נותן להם זמן יותר מסביר. לדעתי ההצעה של חבר הכנסת אורי אריאל היא הצעה ראויה שצריך לתמוך בה. צריך לסיים את הסוגייה הזאת.
אורי יהודה אריאל
¶
זה לא יותר מאשר אתם תציעו, כי עד שאתם תסיימו את החוק הממשלתי בעוד שנתיים – זה יהיה אותו זמן.
היו"ר כרמל שאמה
¶
אדוני המנכ"ל, אמרתם שנתיים. זה מביא אותנו כבר לאמצע שנת 2013. חבר הכנסת אורי אריאל הציע 1 בינואר 2015. אני הצעתי 1 בינואר 2014, שזה לא רחוק מהזמן שאתם הצעתם. אם תסכימו לכך אפשר יהיה להתקדם כאן בהסכמה.
היו"ר כרמל שאמה
¶
משרד הבריאות הציג את דעתו הנחרצת, שהתיקון צריך להיכנס לתוקף בתוך שנתיים. חבר הכנסת אורי אריאל הציג את עמדתו, שהתיקון צריך להיכנס לתוקף ב-1 בינואר 2015. שאלתי את מנכ"ל משרד הבריאות אם כדי לסיים את העניין מהר ובהסכמה, ולא בהתנגשות בין הכנסת ובין הממשלה, ושלא נקבל אחר-כך עוד הצעת חוק ממשלתית, יסכים שייקבע כאן 1 בינואר 2014. הוא אמר שמבחינתו, על אף שהוא לא מאוהב ברעיון, הוא מוכן ללכת יד ביד עם הוועדה. לכן אני מציע שנקבע את המועד הזה.
היו"ר כרמל שאמה
¶
בזמן הזה, שיתפרנסו.
אדוני המנכ"ל, כאשר לא היית כאן הצעתי הגבלה נוספת שתחול גם בתקופת המעבר, איסור מוחלט על הצבת מכונות לסיגריות בקרבת מוסדות חינוך.
חנן יונה
¶
שיוסיפו לנו עוד שנה. אתם גם מורידים לנו שנה וגם רוצים להוציא את המכונות לגמרי? תהיו הוגנים.
משה פיסו
¶
אני מפעיל מכונות לסיגריות כבר 12 שנים. כולכם מדברים כאן על מספרים, ואני מכבד את כל הפנל היקר הזה. המספרים שעליהם אתם מדברים הם החודשים והשנים עד שיעקרו לנו את הפרנסה. ביום שאחרי, כשיכבו האורות בחדר הזה, אנחנו צריכים לעמוד מול אורות של בנקים ולעמוד בהתחייבויות שלנו. אני בחור בן 42 והיום אני חייב לבנק 2.5 מיליון שקלים. עם כל הכבוד לכולם, אנחנו מהווים 3% משוק הסיגריות. אדוני נציג משרד הבריאות, הגד לי איך מחר אעמוד מול הבנקים ואתחיל להתמודד עם חובות של 2.5 מיליון שקל. איך אוכל לעשות את זה?
אלקנה אפרתי
¶
הצעת חוק הגבלת הפרסומת והשיווק של מוצרי טבק (תיקון מס' 6) (איסור הצבת מכונות מכירה), התשע"א-2011
סעיף 1 – תיקון סעיף 7ב לחוק העיקרי
"בחוק הגבלת הפרסומת והשיווק של מוצרי טבק, התשמ"ג-1983, בסעיף 7ב, הסיפה החל במילים "במקום שקבע שר הבריאות" – תימחק.
סעיף 2 – תחילה
תחילתו של חוק זה ביום 1 בינואר 2014."
היו"ר כרמל שאמה
¶
מי בעד הסעיפים שהוקראו? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד הצעת חוק הגבלת הפרסומת והשיווק של מוצרי טבק (תיקון מס' 6) (איסור הצבת מכונות מכירה), התשע"א-2011, על-פי הנוסח שהוקרא – 2
נגד – 1
נמנעים – אין
הצעת החוק נתקבלה.
היו"ר כרמל שאמה
¶
אני מצביע על העיקרון והיועץ המשפטי ינסח אותו לאחר מכן, שלמרות דחיית התחילה, בתקופת המעבר יהיה איסור מוחלט על הצבת מכונות בקרבת בתי-ספר ומוסדות חינוך, כפי שיקבע השר. מי בעד הסעיף הזה? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד ההצעה להוסיף סעיף להצעת החוק כפי שפירט היושב-ראש – 3
נגד – אין
נמנעים – אין
ההצעה נתקבלה.
היו"ר כרמל שאמה
¶
ההצעה נתקבלה פה אחד.
תודה רבה. הצעת החוק נתקבלה ותועבר לקריאה שנייה ושלישית במליאה. הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 16:15
PAGE
23