הכנסת השמונה עשרה
PAGE
161
הכנסת השמונה עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 5 ו-6
מישיבת הוועדה המשותפת לוועדת הכלכלה ולוועדת החינוך, התרבות והספורט
לדיון בהצעת חוק רשות השידור
יום חמישי, כ"ב באייר התשע"א (26 במאי 2011), שעה 11:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 26/05/2011
חוק רשות השידור (תיקון מס' 26), התשע"ב-2011
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק רשות השידור (תיקון מס' 25), התשע"א-2010
א.
דיון בהצעה
ב.
בקשות לדיון מחדש ודיון מחדש
¶
1.
לסעיף 3, סעיף 15 לחוק העיקרי – מאת חבר הכנסת אלכס מילר
2.
לסעיף 7 לחוק העיקרי – מאת חברי הכנסת נחמן שי ואלכס מילר
3.
לסעיף 9, סעיף 19 לחוק העיקרי – מאת חברת הכנסת יוליה שמאלוב-ברקוביץ
מוזמנים
¶
אפי מלכין, ראש ענף, אגף השכר, משרד האוצר
עו"ד אסי מסינג, הלשכה המשפטית, משרד האוצר
עו"ד דנה נויפלד, משרד המשפטים
עו"ד יעל כהן, סגנית היועץ המשפטי, משרד ראש הממשלה
סנ"צ דורון בנאמי, עוזר דובר המשרד לביטחון פנים
אמיר גילת, יו"ר רשות השידור
ערן הורן, סמנכ"ל כספים וכלכלה, רשות השידור
אבי כץ, סמנכ"ל גבייה, רשות השידור
עו"ד חנה מצקביץ, היועצת המשפטית, רשות השידור
עו"ד מרסיה צורמן, סגנית בכירה ליועצת המשפטית, רשות השידור
איתנה גרגור, מבקרת פנים, רשות השידור
לינדה בר, דוברת רשות השידור
בילי סגל, מנהלת הארכיון, רשות השידור
יצחק שבו, יו"ר ועד מטה רשות השידור
דני זקן, יו"ר אגודת העיתונאים, רשות השידור
גדי בן יצחק, ועד העובדים, אגודת העיתונאים, רשות השידור
משה זמיר, ועד העובדים, רשת מורשה, רשות השידור
אסף אפרתי, ועד עיתונות, ערוץ 1
עפרה סתת מילוא, ועד עיתונות, ערוץ 1
עו"ד אופיר ביתן, עוזר היועצת המשפטית, הרשות השנייה לטלוויזיה ולרדיו
פרופ' אלי פולק, יו"ר האגודה לזכות הציבור לדעת
נילי בן גיגי, מנכ"לית האגודה לזכות הציבור לדעת
רננה סייג, מנכ"ל איגוד התסריטאים
אורי רוזנוקס, יו"ר פורום היוצרים הדוקומנטריים
עו"ד אילאיל לבנת, היועצת המשפטית, חברת רשת
עו"ד זוהר קדמון סלע, היועצת המשפטית, חברת קשת
עו"ד דבורה קמחי, היועצת המשפטית, ישראל 10
ירמיהו קדושי, הפקות המזרח בע"מ
ראובן גולדברג, הסתדרות האקדמאים, מח"ר
עו"ד מרדכי שנבל, נשיא לשכת המבקרים הפנימיים
רשמה וערכה
¶
אהובה שרון – חבר המתרגמים בע"מ
הצעת חוק רשות השידור (תיקון מס' 25), התשע"א-2010
א.
דיון בהצעה
ב.
בקשות לדיון מחדש ודיון מחדש
¶
1.
לסעיף 3, סעיף 15 לחוק העיקרי – מאת חבר הכנסת אלכס מילר
2.
לסעיף 7 לחוק העיקרי – מאת חברי הכנסת נחמן שי ואלכס מילר
3.
לסעיף 9, סעיף 19 לחוק העיקרי – מאת חברת הכנסת יוליה שמאלוב-ברקוביץ
היו"ר כרמל שאמה
¶
צהרים טובים. אנחנו פותחים ישיבה של ועדת הכלכלה בעניין הצעת חוק רשות השידור (תיקון מס' 25), התשע"א-2010.
לאה ורון
¶
אדוני, תרשה לי להתנצל בפני הנוכחים שנתקעו גם אתמול וגם היום בשער בגלל בעיות מחשוב והזנת אישורי הכניסה. אנחנו עושים מאמצים מאוד גדולים במזכירות הוועדה, אבל זה לא תלוי רק בנו, ומזינים שוב ושוב את שמות האנשים שנתקעים בשער. אנחנו מאוד מתנצלים. אני מתארת לעצמי שגם אנשי המחשב של הכנסת מבקשים להתנצל בפניכם.
דנה נויפלד
¶
אפשר לחזור ל-25ח, לגבי רואה חשבון מבקר. אני אסביר מה העקרונות ויש לי נוסח שאחר כך אפשר לשפר אותו.
הקראנו את 23ח?
דנה נויפלד
¶
23ח.
רואה חשבון מבקר
(א)
המועצה תמנה רואה חשבון מבקש לרשות שיבקר את הדוחות הכספיים של הרשות ויחווה את דעתו עליהם.
כאן אני רוצה להוסיף
¶
המועצה תמנה באישור רשות החברות הממשלתיות.
(ב)
על רואה החשבון המבקר שמונה לפי סעיף קטן זה, יחולו ההוראות לפי סעיפים 154(א) סיפה, 156 ו-160 עד 170 לחוק החברות, התשנ"ט-1999, בשינויים המחויבים, כאילו הייתה הרשות חברה ציבורית.
כאן אני רוצה להוסיף
¶
שכר טרחה של רואה החשבון ייקבע בהתאם לכללים, לפי סעיף 44 לחוק החברות הממשלתיות בשינויים המחויבים.
יש כללים של רשות החברות.
דנה נויפלד
¶
המועצה תמנה באישור רשות החברות הממשלתיות רואה חשבון ואז זה נשאר אותו הדבר. אני מוסיפה למינוי את אישור רשות החברות הממשלתיות.
דנה נויפלד
¶
אם הוועדה רוצה, אני אסביר.
היום חברות ציבוריות, רואה החשבון המבקר מתמנה על ידי האסיפה הכללית והשכר שלו גם עובר את האסיפה הכללית וזאת כיוון שרואה החשבון המבקר מבקר את הדוחות הכספיים שמוצגים של המנכ"ל ושל הדירקטוריון. אצלנו אין לנו אסיפה כללית. אין לנו גורם חיצוני לרשות השידור שיאשר גם את המינוי של אותו רואה חשבון וגם את השכר שלו. לכן חיפשנו גוף שמתאים לעשות את זה ויש לו ידע והבנה בתחום הזה. כך זה היום לגבי רואי חשבון בחברות ממשלתיות. חוץ מזה, יש הסדר שעובדים עליו שאמור לחול על תאגידים סטטוטוריים והוא נמצא כרגע בהכנה וזה תואם את ההסדר שבדרך. אני לא יכולה להגיד על תזכיר שעוד לא הופץ אבל זה נמצא בהכנה. בכל מקרה, ככל שיהיה הסדר אחיד ויהיה צריך לעשות התאמות, אנחנו בוודאי נעשה אותן, אבל כרגע הפיקוח והאישור של רשות החברות הממשלתיות אמור לבוא ולהוות סוג של פיקוח על מה שעושה הרשות בהקשר הזה.
חנה מצקביץ
¶
אנחנו בוחרים את רואה החשבון שלנו במכרז. כשאת מדברת על מינוי של רשות החברות, אנחנו הולכים לעשות מכרז ואחר כך להעביר לרשות החברות? מתקיים הליך מכרזי.
דנה נויפלד
¶
אני אסביר. בחברות ממשלתיות רואה החשבון מבקר הוא בכלל נבחר על ידי רשות החברות הממשלתיות. זאת לא הכוונה כאן. הכוונה כאן רק לאשר את אותו גורם שנבחר וגם לאשר את שכר הטרחה. אני לא יודעת אם הנוסח אומר את זה.
דנה נויפלד
¶
יש את כללי החברות הממשלתיות, מינוי רואי חשבון ושכרם ויש סעיף שעוסק בשכר של רואי החשבון לחברות הממשלתיות.
חנה מצקביץ
¶
זה יוצר לנו בלבול במערכת. אני עוד לא הבנתי. אנחנו עושים מכרז וכשוועדת מכרזים מחליטה לבחור רואה חשבון, היא מפרסמת מכרז. אז זה כפוף לאישור של גוף חיצוני?
חנה מצקביץ
¶
הוא יכול לבטל את המכרז? ממילא הכללים האלה, אם הם יחולו עלינו, על כל התאגידים הציבוריים, זה יחול גם על רשות השידור.
דנה נויפלד
¶
אני אסביר שוב. ההסבר הזה יכול לחול לגבי הוראות אחרות. אנחנו יושבים עכשיו ומעגנים ואפשר להגיד את זה לגבי עוד נושאי משרה ובעלי תפקיד בתוך הרשות, ואולם אנחנו באים ומעגנים כאן את ההסדרה ואת הגופים ובעלי התפקידים שראוי שיהיו ברשות השידור, לרבות רואה החשבון המבקר.
אני אסביר שוב. כשיש חברה ציבורית, יש גורם שמפקח על הבחירה של רואה החשבון ומי שקובע את שכר הטרחה שלו כי זה גם משליך אחר כך על איכות הביקורת. בהקשר הזה, אותו גורם שממנה והגורם שיכול לפטר והגורם שמשלם שכר, הוא הגורם שעליו אמורים לפקח. ככל שיש פיקוח אפקטיבי, הוא צריך שיהיה על ידי גורם חיצוני.
דנה נויפלד
¶
רואה החשבון המבקר הוא רואה החשבון שמחליט בסופו של דבר על תקינותם של הדוחות הכספיים. זה ברור שהוא צריך להיות גוף חיצוני שמבקר את המועצה גם כי המועצה היא זאת שבסופו של דבר תהיה אחראית על התקציב. דוחות כספיים הם מצגים של הרשות.
דנה נויפלד
¶
לא. אני מסבירה. הדוחות הכספיים מובאים אחר כך לאישור המועצה. זאת אומרת, הם מצגים גם של המועצה. באופן דומה בחברה, לו היו בעלי מניות, אז בעלי המניות באסיפה הכללית הם אלה שמשלמים את שכר הטרחה והם אלה שמממנים את רואה החשבון.
אמיר גילת
¶
גם בעניין העקרוני, יש חוק במדינת ישראל וכל חוק חל גם על חוק רשות השידור. למה בחוק רשות השידור נכנסים דברים? תכניסי גם את חוק שעות עבודה ומנוחה לחוק רשות השידור.
דנה נויפלד
¶
בחברות ממשלתיות, מי שממנה את אותו רואה חשבון זאת הרשות. כאן הרשות אינה ממנה אלא הרשות רק מאשרת. מה תבדוק הרשות? לדוגמה, ענייני אי תלות. אני לא מבינה מה הבעיה בזה. מה החשש?
חנה מצקביץ
¶
כרגע יש לנו בעיה בכל התפיסה של הדבר הזה. אנחנו לא מדברים על הדבר הזה כמינוי. בחברות ממשלתיות אולי אין מכרזים אלא אולי ממנים רואה חשבון.
דנה נויפלד
¶
לא. אני לא מבינה מה הבעיה. הרי מה תבדוק אותה רשות חברות ממשלתיות? היא לא באה להציע שם אחר, היא לא באה לכפור בתהליך שלכם, היא תבדוק דברים כמו לדוגמה אי התלות, לראות שהכל בסדר מבחינת אי התלות של אותו רואה חשבון ביחס לתאגיד. אני לא מבינה מה הסיפור הגדול כאן ומה ההתנגדות הגדולה. מה ההתנגדות לזה שיהיה גורם חיצוני לרשות השידור שיבדוק את המינוי של רואה החשבון? מה הסיפור?
דנה נויפלד
¶
אני לא יודעת איך זה נעשה.
רשות השידור מתנגדת לזה שיהיה פיקוח על ידי גורם חיצוני על המינוי של רואה חשבון מבקר.
לאה ורון
¶
אני מבקשת להפנות את תשומת לב יושב ראש הוועדה והחברים שרשות החברות הממשלתיות לא הוזמנה לדיון.
מרדכי שנבל
¶
יש נושא אחד שמוגדר בחוק ומבחינתנו הוא עקרוני, וזה עניין של הקצבת תקופת כהונה למבקר פנימי. אנחנו טוענים שהדבר הזה הוא לא מופיע במקומות אחרים, ושנית, הוא פוגע באופן מהותי בפעולה של מבקר פנים ועושה אותו תלוי במבוקרים שלו, כי גם אם הוא מפסיק לעבוד וצריך לעבור למקום אחר, הוא צריך את ההמלצה של המבוקרים שלו. אני יכול לתת דוגמא אישית מהדוגמה של מבקר חברת הדואר לשעבר, צביקה אייזנשטיין, שעבר למקום אחר ובמקום האחר הרימו טלפון לקבל המלצות מהמבוקרים שלו שדאגו שהוא יעזוב את חברת הדואר.
ראובן גולדברג
¶
אני מייצג את המבקרים הפנימיים מאחר שהמבקרים הפנימיים הם בדירוג המח"ר ושייכים להסתדרות המח"ר שגם קובעת את תנאי העבודה שלהם כולל את הנושא של קביעות וכולי.
כפופים להסכמים הקיבוציים, וכאן מנסים באמצעות חקיקה לשנות הסכמי שכר ואת התקשי"ר, ואני לא חושב שזאת הייתה הכוונה. אני מתאר לעצמי שזאת הכוונה של האוצר ואני אחזור לזה בהמשך. אני חושב שזאת לא כוונתם של חברי הכנסת, לפגוע בהסכמי שכר באמצעות חקיקה.
אני חושב שהרפורמה גם אימצה את התקשי"ר ושם כתוב בדיוק איך אנשים עובדים וכולי, ואני לא חושב שצריך כאן פתאום להמציא דבר חדש, שיטת עבודה חדשה.
אני רוצה לומר שיש כאן ניסיון לגנוב סוסים, ניסיון של האוצר להכניס שיטה חדשה למערכת שלא נעשתה במשא ומתן עם ההסתדרות, שהמטרה שלה לפגוע בביטחון התעסוקתי של עובדים על ידי הקצבה של זמן של תקופת המינוי שלהם.
על המהות ידבר ידידי שנבל, שהוא נבחר לאחרונה לנשיא לשכת המבקרים הפנימיים, ואני חושב שזאת הזדמנות טובה לברך אותו על בחירתו.
אני רוצה לחזור ולהדגיש. בישיבה הקודמת בחדר הזה, בקריאה הראשונה, אמר לי יושב ראש הרשות שזה תעלול של האוצר והוא מתכוון להוציא את זה. אני מבין שזאת גם העמדה של הרשות היום, שאין צורך להכניס את זה ואין לזה מקום. רק מי שפוחד מביקורת ורוצה לסרס את המבקר ולהפוך אותו לפודל, יתעקש על תוקף המינוי שלו.
כשאתה משאיר את המבקר בחששות, זאת גם איכות העבודה שלו. בעיריית רמת גן ובעיריית ירושלים, אתם ערים לחשיבות הגדולה של המבקר ולכוח שלו. בין השאר הכוח שלו הוא בנושא שהקביעות שלו והביטחון התעסוקתי שלו קיימים ואף אחד לא משתעשע אתם.
לכן אני חושב שלא כוונת המחוקק לפגוע בנושא של הביקורת והמבקר. אגב, ההפחתה של עובדי הביקורת במבנה התעסוקתי החדש, הפיחות שנעשה במעמד המבקר, לדעתי מעידים כאן על ניסיון לפגוע בכל נושא הביקורת ואני חושב שאתם צריכים לתת יד לחיזוקו של המבקר ולא להחלשתו.
מרדכי שנבל
¶
אני רוצה להמשיך בדברים אותם התחלתי קודם בנושא של הפגיעה האפשרית שתהיה בביקורת הפנימית בעניין של הקצבת תקופת כהונה.
דני זקן
¶
העמדה שלנו בהקשר הזה היא דווקא תמיכה לחלוטין בחוק,. כמעט לחלוטין. ההסתייגות שלנו נוגעת אך ורק לכפיפות. הכפיפות היא ליושב ראש המועצה, ליושב ראש רשות השידור שהיא במידה מסוימת בעייתית כי מי יבקר את המועצה עצמה או את הוועד המנהל של היום? נתקלנו בזה לאחרונה בהקשר הזה.
לגבי הסיפור של הכפיפות. יכול להיות שמבקר המדינה צריך להיות או גורם חיצוני אחר שיכול לעסוק בזה. אין גם הגדרה של מי צריך להיות המבקר מבחינת עם איזה דברים הוא צריך לבוא, בין אם אלה תארים או בין אם אלה דברים אחרים.
ההגבלה של תקופת הכהונה צריכה להיות לדעתי אפילו קצרה יותר, אבל בכל מקרה היא צריכה להיות מוחלת במקרה הגרוע, לפחות להחיל אותה החל מתקופת החלת ההסכם. מדובר במשהו חדשני. כל הרפורמה היא חדשנית והגיע הזמן שנתקן את רשות השידור כמו שצריך. הבעיה במבקר שהוא מוכן מהכל, והוא בעצמו יכול להסתאב וזאת בדיוק הבעיה שיש לנו.
מרדכי שנבל
¶
אני אתייחס לדברי הדובר האחרון. מבוקר שהיה בזמן האחרון בוויכוח קשה עם הביקורת הפנימית ברשות השידור.
אלי פולק
¶
אני חושב שמאוד חשוב שהמבקר יהיה ת"פ של יושב ראש רשות. זה נותן ליושב ראש הרשות את הכלי הנחוץ לו כדי לבוא ולדאוג שבאמת המערכת תפעל כמו שהיא צריכה לפעול. יושב ראש רשות מתחלף כל ארבע שנים או תוך כדי תקופה ולכן זה לא עניין של יחסים או משהו כזה אלא להפך, זה נותן כלי חשוב בידי יושב ראש הרשות.
אני גם רוצה לומר כמסתכל מהצד בנושא הזה. אני ממש רואה את הדיכוטומיה בין הגישה לרואה חשבון שצריך להיות ממונה על ידי רשות החברות הממשלתיות.
אלי פולק
¶
באישור של רשות החברות הממשלתיות כדי שהכל יהיה נקי, ואילו כאן כאשר מדובר על מבקר הפנים, מגבילים אותו לשש שנים כדי שבקושי הוא יוכל ללמוד את הנושא.
נסים זאב
¶
אם הוא לא למד, או שהוא דפוק או שהמערכת דפוקה. אחת משתיים. או שהוא מקצועי או שהוא לא מקצועי.
אלי פולק
¶
לא, לא זאת הייתה הטענה. הטענה הייתה שלוקח זמן ללמוד ומה שקורה זה שעד שבן אדם באמת מתמקצע, עובר זמן.
נסים זאב
¶
תאמין לי שלראש ממשלה לוקח יותר זמן לנהל מדיניות של מדינה ובכל זאת הוא ראש ממשלה רק לארבע שנים וחיים עם זה טוב.
היו"ר כרמל שאמה
¶
אני מבקש להפסיק עם החזרות על אותם דברים. אתם מזלזלים באינטליגנציה שלנו. אנחנו זוכרים מה אמרתם.
אנחנו מצביעים על סעיף 23י(א): המבקר הפנימי יהיה עובד הרשות. על הסעיף הזה לא הייתה מחלוקת.
ה צ ב ע ה
סעיף 23י(א) – אושר פה אחד
אנחנו מצביעים על סעיף 23י(ב): תקופת כהונתו של המבקר הפנימי תהיה שש שנים בלבד.
אני מציע למחוק את הסעיף הזה, שלא תהיה הגבלה על הכהונה שלו.
ישראל איכלר
¶
אדוני היושב ראש, אני רוצה להסביר נקודה. כמו שאנחנו חוששים שהמבקר יוגבל ויהיו שליטים מושחתים, הרי אנחנו בונים גוף שלטוני כאן, עלול להיות שהמבקר עצמו יהפוך לדיקטאטור ולא ניפטר ממנו לעולם. לכן, כמו שמנהלי השידור, נותנים להם שלוש שנים, למועצה ארבע שנים, צריך גם למבקר שיהיו שש שנים. זה מספיק זמן.
היו"ר כרמל שאמה
¶
הציגו לנו כאן נתונים. כל המבקרים במשרדים הממשלתיים ובחברות הממשלתיות לא מוגבלים בזמן.
נסים זאב
¶
אני חושב שזה אסון שלמבקר אין בכלל לוח זמנים אלא הוא יכול לכהן עד יום ה-120 שלו. לפעמים מבקר הוא יותר גרוע מצרעת. תפסיקו ללכת בדרך מסוימת ולא להשתחרר ממנה. שש שנים. אני לא מוכן שהסעיף הזה ישתנה.
יוליה שמאלוב-ברקוביץ
¶
אם זה מה שאתם אומרים, צריך לכתוב שהמשך כהונתו של המבקר יהיה בכפוף לחוק החברות.
אתי בנדלר
¶
לא מדובר על חוק החברות הממשלתיות אלא על חוק הביקורת הפנימית שמכוחו ממנים מבקרים פנימיים. בחוק ההוא אין הגבלת כהונה של מבקר פנימי.
ישראל איכלר
¶
אבל את יודעת שרוצים להחליף את הדבר הזה. זה גוף כל כך שלטוני. זה לא מבקר באיזה משרד ממשלתי. בוא נעשה שיהיו לו שתי כהונות.
אתי בנדלר
¶
הארכת כהונה זה הדבר הכי גרוע. עדיף תקופת כהונה אחת ארוכה אם חייבים לקצוב ובשום פנים ואופן לא הארכת כהונה כי אז הוא יודע שהוא צריך להתנהג מאוד יפה כדי שיאריכו לו את הכהונה.
היו"ר כרמל שאמה
¶
אנחנו מצביעים. היו כאן שתי הצעות.יש את הנוסח המקורי שחלק מחברי הוועדה רוצים, ויש את ההצעה שלי למחוק. אנחנו נכריע בהצבעה.
אנחנו מצביעים על ההצעה שלי, למחוק את סעיף 23י(ב).
ה צ ב ע ה
ההצעה נפלה
אני מבקש לרשום בקשה לרביזיה על ההחלטה הזאת.
היו"ר כרמל שאמה
¶
אנחנו מצביעים עכשיו על סעיף 23י(ב) כנוסח הצעת החוק הממשלתית, שתקופת כהונתו של המבקר הפנימי תהיה שש שנים בלבד.
ה צ ב ע ה
סעיף 23י(ב) – אושר
אני מבקש רביזיה. בקשה לדיון מחדש על הסעיף הזה.
היו"ר כרמל שאמה
¶
בהתאם לחוות הדעת המנומקת והמלומדת של היועץ המשפטי של הכנסת. בהתאם לנהלים האלה, נודיע. התראה של שעה.
ישראל איכלר
¶
היושב ראש, אתה לא יודע מי יהיה המבקר. יכול להיות שיהיה מבקר לרוחך ויכול להיות שיהיה מבקר שתרצה להחליף אותו.
היו"ר כרמל שאמה
¶
כמי שהיה יושב ראש ועדת ביקורת של רשות מוניציפאלית, אני יודע מה החשיבות של ביקורת. ברגע שראשי ארגוני המבקרים אומרים שזה אסון לביקורת, השינוי הזה, אז אני נזהר. אין לי כאן דעה חלוטה, אבל אני נזהר. אני נוקט משנה זהירות. לכן, אם הממשלה חושבת שצריך לקצוב את תקופת כהונת המבקרים, תבוא ותעשה שינוי בחוק הראשי ואז זה יחול גם לעניין זה.
ישראל איכלר
¶
לא, כאן זה מאוד רגיש. מר פולק חושב שהמבקר יהיה מהחוג שלו ולכן הוא רוצה שהוא יהיה הרבה שנים. אתה עלול להיתקע עם מבקר שלא יהיה לרוחך.
היו"ר כרמל שאמה
¶
אנחנו ממשיכים. אנחנו דנים במה שכתוב.
סעיף 23י(ג):
על אף האמור בסעיף 5(ד) לחוק הביקורת הפנימית, התשנ"ב-1992 (להלן – חוק הביקורת הפנימית) הממונה על המבקר הפנימי יהיה יושב ראש המועצה.
היו"ר כרמל שאמה
¶
אנחנו מצביעים על סעיף 23י(ג).
ה צ ב ע ה
סעיף 23י(ג) – אושר פה אחד
סעיף 23י(ד). דנה, תסבירי לנו את הסעיף.
היו"ר כרמל שאמה
¶
אין לכם התנגדות. אנחנו מצביעים.
ה צ ב ע ה
סעיף 23י(ד) - אושר פה אחד
סעיף 23י(ה). דנה, הסבר קצר. אנחנו הקראנו את הסעיף.
דנה נויפלד
¶
הקראנו את הסעיף. המשמעות של הסעיף הזה היא לאפשר משימות נוספות שהמועצה תטיל על המבקר הפנימי. בהמשך להערה שהוערה אתמול, אני מציעה להוסיף בסוף: בשים לב לתוכנית העבודה. הכוונה היא שכדי שלא יוטלו יותר מדיי משימות שהמבקר הפנימי לא יוכל לעמוד בהן, אם רוצים להטיל משימות נוספות של ביקורת, זה צריך להיות בשים לב לתוכנית העבודה של המבקר הפנימי.
דנה נויפלד
¶
נוספות על תוכנית העבודה. בתוכנית העבודה נקבעו בדיקות בנושאים אלה ואלה ועכשיו מאיזשהו צורך ונסיבה, המועצה חושבת שיש נושא חדש שיש בו ליקוי והיא רוצה להטיל על המבקר הפנימי לבדוק. בגלל שהחשש היה שיציפו אותו במשימות שהוא לא יכול לעמוד בהן, ההערה שלך, בגללה אני מבקשת להוסיף תיקון שאומר: בשים לב לתוכנית העבודה שלו. כדי שהכל יתקיים בצורה שהיא תהיה סבירה.
מרדכי שנבל
¶
אני מציע, ואני לוקח מחוק אחר, מפקודת העיריות, ובתנאי שיקצו לו אמצעים לעשות את המטלות החדשות.
מרדכי שנבל
¶
בפקודת העיריות, עד כמה שאני זוכר – אין לי כאן את הנוסח המפורש – מדובר על מטלות נוספות או בחוק החברות.
מרדכי שנבל
¶
תוכנית העבודה נקבעת ומקדישים תקציב לנושא הזה כדי לבצע את אותה תוכנית עבודה. תוכנית העבודה מאושרת על ידי המועצה מלכתחילה והיא קבעה תקציב. אותה מועצה שנותנת מטלות נוספות צריכה גם להרחיב את התקציב בהתאם אלא אם כן היא תבטל מטלה אחרת.
נסים זאב
¶
זה לא במסגרת השעות והתפקיד שלו? זה לא מעבר. מה קורה אם יש לו עודף זמן? הוא מחזיר את הכסף? צריך להגביל את זה. מה קורה כשיש לו עודף זמן? מתחשבנים אתו?
יוליה שמאלוב-ברקוביץ
¶
ביקורת נוספת, אולי זה על הצופים. אדוני היושב ראש, אני רוצה לשאול שאלה שאולי היא לא כל כך קשורה לסעיף הספציפי הזה. אני עדיין קצת עם טעם רע של הסעיף הקודם, לגבי הכהונה. מה המשמעות לביקורת פנים כשאנחנו יודעים נניח שבמהלך הרבה מאוד שנים עשיתם עבודה מאוד רצינית בתחום ביקורת הפנים ברשות השידור ויש דוחות, שאני אפילו לא יודעת איך לקרוא להם אבל אלה דוחות מאוד מאוד קשים שבעצם, למרות הביקורת, רשות השידור הגיעה למצב אליו הגיעה. איפה התפקיד של המבקר חוץ מלכתוב את הביקורת? זה לא משמעותי אם זה יהיה שש שנים או עשרים שנים, אם אותם הדוחות הגדולים שנכתבים, אף אחד לא מפקח עליהם. איפה הפיקוח? איפה הכוח של המבקר? איפה יישום הדוחות? אפשר ליישם את מה שמבקרים תוך שנה ואפשר לא ליישם עם אותו מבקר עוד חמישים שנים את מה שהוא ביקר.
אתי בנדלר
¶
גברתי מעלה את אחת הבעיות הקשות שמתייחסות בכלל לנושא של הביקורת הפנימית. אחת הסיבות שמבקשים לתקן את חוק הביקורת הפנימית היא למצוא באמת איזשהו מנגנון כזה שיוודא שלא יגנזו את דוחות הביקורת הפנימיים ולא יעשו אתם דבר. מדובר שוב בדוח ביקורת לא רק של מבקר פנימי של רשות השידור אלא של כלל הגופים שחייבים על פי חוק למנות מבקר פנימי.
יוליה שמאלוב-ברקוביץ
¶
גברתי היועצת המשפטית, בעצם השאלה שלי קשורה מאוד לסעיפים כי אם אנחנו מדברים על כך שהמועצה רשאית להטיל על המבקר הפנימי משימות של ביקורת פנימית נוספת על הקבועות בתוכנית העבודה, והיא לא מיישמת את מה שכבר בוקר, אז למה בכלל צריך? משהו כאן לא ברור לי.
יוליה שמאלוב-ברקוביץ
¶
השאלה היא מתי להטיל את האפשרות לתת למבקר משימות נוספות, ומה עשו עם המשימות הקודמות שהוא ביקר והוציא דוח? מה קרה עם זה?
קריאה
¶
דבר אחד, אלה דוחות העבר אבל גם כאן אני חוזר לעמדתי שלא צריך להיות בחוק רשות השידור דברים שנמצאים בחוקים אחרים.
יוליה שמאלוב-ברקוביץ
¶
לא קיבלתי תשובה לשאלתי. שמתם לב שאף אחד לא נתן לי תשובה? אתם מדלגים על השאלה שלי, בברוטאליות.
היו"ר כרמל שאמה
¶
מי שרוצה, ייתן לך תשובה. אנחנו מתקדמים.
על סעיף 23י(ה) לא הצבענו. דנה, הסבר לסעיף 23י(ו).
דנה נויפלד
¶
אנחנו מוסיפים שהדין וחשבון הזה יוגש גם למועצה וגם לוועדת הביקורת. הסעיף בא להרחיב. לכאורה היה צריך להגיש את זה רק ליושב ראש.
כאן אנחנו מוסיפים שזה יוגש גם למועצה וגם לוועדת הביקורת.
מרדכי שנבל
¶
צריך להשלים בקטע של ועדת ביקורת שלא מקבלת את הדוחות אלא דנה בהם וממליצה ומעבירה למועצה.
מרדכי שנבל
¶
הדוגמה הטובה ביותר מופיעה בפקודת העיריות. דהיינו, ועדת הביקורת מקבלת את דוחות הביקורת והיא דנה בהם. לא רק שהיא מקבלת ושמה במגירה, אלא היא דנה בהם.
דנה נויפלד
¶
הבטחתי לך בדיון על הביקורת הפנימית שיש הוראות משלימות בהוראות של המבקר הפנימי. צריך לקרוא את ההוראות במשולב. כאן החובה היא להגיש בסעיף שמדבר על ועדת הביקורת ואמרנו שהתפקיד שלה לדון בדוחות של המבקר הפנימי של הרשות.
ישראל איכלר
¶
אני רוצה להוסיף שהוא חייב לפרסם את הממצאים שלו באתר הרשות. אפשר לבקש את זה? כדי שכל אזרח יוכל להיכנס ולראות מה אומר המבקר על הרשות.
מרדכי שנבל
¶
אני לא בטוח. בנושא הזה של הפרסום יש לנו ויכוח שלם. נכון הוא שזה נדון בבית המשפט העליון בנושא של דוחות ביקורת של משרד התחבורה בזמנו. ברגישות הזאת של מבקר פנימי, והוא פנימי, וצריך לזכור את העובדה שהוא מבקר פנימי ולא מבקר המדינה, הפרסום יביא בצורה די רבה לשלב שבו יצמצמו את הפעילות שלו, יצמצמו את היקף התקציב כדי שלא יתפרסם. נכון להיום אפשר לבקש, מי שמתעניין, על פי חוק חופש המידע, אפשר לבקש את דוחות הביקורת כמו כל דבר אחר וזה כפוף להגנות כמו הגנת הפרטיות וכל מיני דברים שמופיעים בחוק חופש המידע.
אתי בנדלר
¶
אני אסביר שוב. הנוהג היה – והוא הסתמך במידה מסוימת על חוק הביקורת הפנימית – שלא לפרסם דוחות ביקורת פנימית. הוגשה עתירה בקשר לנושא הזה נגד משרד התחבורה.
אתי בנדלר
¶
על כל פנים, הוגשו עתירות נגד אי פרסום דוחות ביקורת פנימית והעתירות התקבלו והבג"ץ קבע שיש לפרסם את דוחות הביקורת. יש על כך מחלוקת מאוד מאוד רצינית, אם זה נכון או לא נכון מבחינת התפיסה. על כל פנים, ההלכה היום היא שיש לפרסם את הדוחות. אינני יודעת אם כולם מפרסמים. אני לא יכולה לומר אם זה נוהג כך באופן רחב. אין ספק שנותנים דוחות ביקורת מכוח חוק חופש המידע, כפי שנאמר כאן, בכפוף לסייגים שבאותו חוק, אבל גם לגבי הנושא הזה אני סבורה לכשעצמי שראוי שההלכה תהיה, או הקביעה תהיה קביעה כללית. ככל שיוחלט לתקן את חוק הביקורת הפנימית, לדון בנושא הזה של פרסום דוחות ביקורת פנימיים, ראוי שההחלטה תהיה החלטה כללית ותעוגן בחוק הביקורת הפנימית ולא הוראות מיוחדות דווקא לגבי רשות השידור.
יוליה שמאלוב-ברקוביץ
¶
אולי כדי לעשות שביל זהב, אולי דוחות צריכים להתפרסם לאחר תקופה מסוימת שניתנה על מנת ליישם. זאת אומרת, זאת מעין סנקציה. אם הביקורת הפנימית לא תיושם, אז זה יפורסם לציבור.
ישראל איכלר
¶
הרי תפקיד הביקורת הוא לא לתפוס אנשים, לתפוס גנבים שם, אלא תפקיד הביקורת הוא לגרום לאנשים לעשות החלטות נכונות כי הם חשופים לביקורת ציבורית. כל זמן שהם יודעים שזה חסוי באיזשהו מדף, זה לא עושה להם כלום. ברגע שהם ידעו שזה כתוב באתר של הרשות, שזאת רשות ממומנת מכספי הציבור וזה לא משרד התחבורה וזה לא איך ניתנו רישיונות למשאיות או למוסכים, אולי זה יעשה משהו. כאן מדובר בגוף שלטוני. אנשים עוד לא קולטים שרשות השידור היא גוף שלטוני. אדון נחמן שי שלט בעם ישראל ב-1991 במשך לילות שלמים והוא אפילו לא ידע על כך. הוא אמר לנו לשתות מים ושתינו.
נחמן שי
¶
יכול להיות שצריך לעבור כאן איזושהי אינסטנציה. רשות השידור היא גוף שקוף, אמורה להיות, ובטח היא שקופה בגובה האגרה שלה. אם אתה גובה ממני כסף עבור אגרת הרדיו ואגרת הטלוויזיה, אז תואיל לספק לי גם את השירות, לדעת מה קורה ומה עושים בכסף שלי. יכול להיות שיהיו דברים רגישים לפעמים, אז אפשר לצנזר מתוכם שמות או נושאים ספציפיים, אבל באופן כללי השירות הוא שירות ציבורי. אתה התכוונת שזה גוף ציבורי ולא גוף שלטוני.
ישראל איכלר
¶
אני מקבל את ההערה של נחמן ושל היועצת המשפטית. אולי כדאי לתת ליושב ראש הרשות סמכות לצנזר שמות ופרטים.
ישראל איכלר
¶
בעיקרון צריך להיות ברור שלמבקר יש כוח להרתיע ולהתריע בפני העובדים שידעו שצריך לתת שירות.
מרדכי שנבל
¶
בעניין הפרסום. מבקר פנימי מלכתחילה הוא פנימי בתוך הארגון. כפי שאמר חבר הכנסת איכלר, הוא לא שוטר ולא מחפש גנבים. המטרה היא לתקן ליקויים. מערכת הפעולה של מבקר פנימי בתוך הארגון היא שהוא יקבל את שיתוף הפעולה עם המבוקרים שלו כי הוא חלק מהארגון. אם התהליך יהיה באופן אחר, כל מבוקר יבקש לפני הביקורת לבוא מצויד עם עורך דין שמא הוא יהיה חשוד בפלילים. לכן למשל יש מצד אחד סעיף שאומר שכל אחד חייב לתת כל מידע וכל מסמך וכל דבר, ומהצד השני כתבו שדוח ביקורת לא יכול לשמש ראיה בהליך משפטי, למרות כל מה שכתוב. זה לצורך האיזון ולכן גם הנושא של הפרסום הוא ברגישות הזאת מבחינת יכולת הפעולה של הביקורת הפנימית.
לכן הגישה הכללית היא לא לתת לפרסם. אנשים יכולים על סמך חוק חופש המידע לבקש דוחות ביקורת. קבע בית המשפט על ידי כבוד השופט ריבלין שצריך להיות איזון בין התועלת לביקורת הפנימית והנחיצות בפרסום.
נחמן שי
¶
אני רוצה לומר משהו אחד כללי. לא הייתי כאן בחלק מהזמן. לדעתי מבקר הפנים הוא תפקיד חשוב ממדרגה ראשונה.
נחמן שי
¶
בתמצית. לגמרי. אני רוצה קודם כל לוודא שהוא כפוף ליושב ראש. קיבלתי על זה חיזוקים. זה כלי גם בידי היושב ראש. דבר שני, להבטיח את מעמדו באופן הכי יציב ולבדוק למה הוחלט להגביל את כהונתו לשש שנים.
ישראל איכלר
¶
הצעתי. כמו שכתוב כאן. יגיש דין וחשבון על ממצאיו למועצה ולוועדת הביקורת ובכלל זה דין וחשבון שנתי, ולפרסם את ממצאיו באתר הרשות.
היו"ר כרמל שאמה
¶
בסדר. תבדקי את זה. אנחנו לא נצביע על הסעיף הזה. משרד המשפטים מבקש לברר משהו בעניין הזה.
סעיף 14, נא להקריא.
יעל כהן
¶
14.
תיקון סעיף 24
בסעיף 24 –
(א)
בסעיף קטן (א), במקום "שייקבעו בתקנות על פי סעיף 52" יבוא "שקבעה המועצה בכללים על פי סעיף 33".
(ב)
בסעיף קטן (ב), במקום הסיפה, החל במלים "לפי הצעת הוועד המנהל" יבוא "על ידי המועצה, באישור שר האוצר".
(ג)
במקום סעיף קטן (ג) יבוא:
"(ג)
הרשות רשאית להתקשר לתקופות או למשימות , עם אדם שהוא משורר, סופר, מוזיקאי, אמן, במאי, עיתונאי, עורך, מפיק, מגיש, תסריטאי או משתתף אחר בתכנית, אם קיימת הצדקה מיוחדת לכך, בנסיבות העניין, ובשים לב לכישוריו המיוחדים".
(ד)
אין בהוראות סעיף זה כדי לגרוע מסמכות הרשות להתקשר בחוזים מיוחדים, במקרים ולפי תנאים שבהם ניתן להעסיק עובדים בשירות המדינה בחוזה מיוחד, וכן עם סוגי עובדים שקבעה המועצה.
(ה)
על אף האמור בסעיף קטן (א), עובדי רשות השידור אשר ערב תחילתו של חוק זה חל לגביהם חוק הגמלאות מכוח סעיף 24, והם מועסקים בדירוג עיתונאים ועיתונות הפקה, לא יחול לגביהם פרק ב' לחוק הגמלאות.
אפי מלכין
¶
ככלל, יש כאן את השינויים הטכניים של קבעה המועצה במקום הוועד המנהל שזה פחות משמעותי. הדבר הזה הוא ככלל מעבר להסכמות שיש עם האיגודים המקצועיים לגבי איך העובדים מועסקים וכולי, הוא מסדיר את עצם האפשרות העקרונית של הרשות להתקשר עם כל מי שהיא רוצה בגלל שבאמת יחסי העבודה ברשות הם מאוד מורכבים כי זה הגוף היחידי אולי שיש לו בדרנים וטאלנטים וכולי. הדבר הזה צריך להיות מוסדר כאן, במיוחד שככלל התנאים של רשות השידור אמורים להיות דומים לתנאים של עובדי מדינה וזה אמור לתת לרשות את האפשרות הזאת.
פסקה (ה) נעשתה כמובן בהסכמה עם אגודת העיתונאים. ככלל, התנאים של עובדי רשות השידור אמורים להיות כמו התנאים של עובדי המדינה ומה שקורה בהסכם הרפורמה זה שבעצם השכר הקובע שלהם, מבנה השכר שלהם משתנה ולכן אנחנו רוצים להחריג אותם מהתחולה של חוק שירות המדינה (גמלאות).
אלי פולק
¶
אחד הדברים שמטרידים אותי הוא האם יש איזשהו גג עד כמה מותר לרשות להוציא על סעיף מסוים. אנחנו יודעים שבעבר הרשות הייתה במצב כספי קשה ונתנה חוזים מאוד מאוד כבדים לכל מיני כוכבים למיניהם. נדמה לי שהאינטרס הציבורי אמור למנוע מתן תגמולים יותר מדיי גבוהים.
אפי מלכין
¶
הדבר הזה מוסדר וגם כתוב כאן באישור שר האוצר. בסעיף קטן (ב), לפי הצעת המנהל, יבוא על ידי המועצה באישור שר האוצר.
אלי פולק
¶
נדמה לי שכשאתה מגיע אל שר האוצר ואתה מבקש ממנו לאשר משכורת לטאלנט, הטאלנט יודע שהמשכורת הזאת באה מידי הפוליטיקאים.
אלי פולק
¶
הניתוק בין פוליטיקה לבין תקשורת, זאת בעיה קשה מאוד. אני חושב שהדבר הנכון הוא בחוק לבוא ולקבוע מגבלות. יש תקרות. אני לא מכיר את כל טבלאות השכר למיניהן.
אפי מלכין
¶
אם הממונה על השכר יכול לפקח על בערך 700 גופים, כולל כל החברות הממשלתיות וכולל כל הגופים, אז אני חושב שהוא יכול לפקח גם על שכר עובדי רשות השידור. צריך להחריג את האישור של שר האוצר. זה עוד פעם להכפיף את רשות השידור.
נחמן שי
¶
ראשית, לעניין ההתקשרות לתקופה או למשימה עם אנשים שהם מאוד מיוחדים. זה מקובל אבל השאלה היא איך נעשית ההתקשרות, לפי איזה כללים, מה שיטת ההתקשרות. קראתי את דוח מבקר המדינה האחרון וראיתי כל מיני התקשרויות שצריך לבדוק אותן. השאלה היא איך נעשית ההתקשרות. אני לא פוסל אותה, אני מקבל אותה, אבל השאלה איך היא נעשית.
אפי מלכין
¶
יש נייר מפורט שבעצם גם הרשות מכירה אותו והוא מפרט בדיוק את התנאים ואת הקטגוריות, את רמות השכר, והוא מפרט הכול, מ-א' ועד ת'. הוא מגדיר בדיוק כמה טאלנטים אפשר להעסיק ובאיזה רמות שכר. הוא מגדיר את כל סוגי החוזים. אחת הבעיות ברשות השידור הייתה מה שנקרא תופעת ה-ש"ת, שבעצם אנשים שהם כביכול היו עובדים ולא עובדים.
נחמן שי
¶
אז תענה לי לסעיף הזה. בחרו במוזיקאי, מישהו החליט שמוזיקאי מסוים צריך לבוא ולנגן בתוכנית מסוימת.
אפי מלכין
¶
הרשות יכולה להחליט עם מי היא מתקשרת. אם הוא מחליטה שהיא צריכה מוזיקאי לתכנית מסוימת, זה דבר אחד. לגבי ההצעה להחריג את הפיקוח של עובדי שכר רשות שידור ממשרד האוצר, אחד הדברים שהביאו את רשות השידור למצב שלה היום זה שמשרד האוצר לא מספיק השגיח על שכר העובדים.
אסף אפרתי
¶
לממונה על השכר באוצר, מתוקף חוק, יש לו יכולת לפקח על הנעשה ברשות השידור. לא צריך לאשר כל חוזה של כל עובד אישור של שר אוצר. זה נראה לי מופרך ששר האוצר יבוא ויקבע מי השכר של איזה טאלנט כפי שאמר מר פולק.
אסף אפרתי
¶
זה מוגדר בהסכם ולא צריך שוב את אישור השר. הרצון שלכם לשלוט בנעשה ברשות השידור הוא מובהק אבל הוא לא צריך להיות ברמת השכר לעובד.
יוליה שמאלוב-ברקוביץ
¶
הם ילדים קטנים? אתה לא סומך עליהם? יש כאן יושב ראש נהדר, יש מנכ"ל, יש מבקר פנים.
נחמן שי
¶
לא ענית לי. אמרת שיש תקנון של התקשרויות אבל השאלה איך ההתקשרות נעשית. אני מוכן שידברו נציגי רשות השידור. אני רוצה שזה יהיה מסודר באיזשהו אופן.
נחמן שי
¶
אני לא רוצה את זה בחוק אבל אני רוצה שזה יהיה מוסדר כי אנחנו יוצרים כאן עכשיו חוק להרבה שנים קדימה. כנ"ל גם הנושאים של חוזים מיוחדים
נחמן שי
¶
אני מדבר לפרוטוקול ואני אומר שאני רוצה הבהרות איך זה נעשה. אם הרשות תסביר לי הסברים מניחים את דעתי, אני מוכן, אבל אם לא, אני קראתי את דוח מבקר המדינה עכשיו. אתה לא היית בארץ כשהוא פורסם? דובר על העסקת עובדים, טאלנטים במקרה הזה, לתקופות ארוכות ללא אישור. אני רוצה לדעת איך זה יימנע.
מרסיה צורמן
¶
אנחנו רוצים להסביר. ברשות השידור יש נוהל שאושר לא מזמן על ידי הממונה על השכר באוצר והוא יהיה חלק מההסכם, במימון הרפורמה בין רשות השידור לבין משרד האוצר. הנוהל קובע קריטריונים ואת הדרך ואת כל המגבלות להעסקת משתתפים חופשיים. זה הסעיף הרלוונטי הזה.
אסף אפרתי
¶
יש הסכם מימון שנחתם בין משרד האוצר לבין רשות השידור ובהסכם המימון הזה יש כל מיני קריטריונים של מה מותר לרשות השידור לשלם ומה לא מותר לה לשלם לעובדים שלה ובאיזה אופנים.
גדי בן יצחק
¶
זה לשדר. נכון שחתמנו על הסכם הרפורמה וחלק מן הדברים שמוסדרים בהסכם הרפורמה הם איך מועסקים אנשים מבחוץ, אך יש לומר בבית הזה שהזרוע המבצעת – שזה משרד האוצר בעניין הזה – היה לה הרבה מאוד כוח עלינו. אני חושב שהמחוקק צריך לדעת מה כתוב כאן בין השורות. אם כל כך הרבה מקצועות שבסופו של דבר הם עיתונאים, לא טכנאים ולא עובדים במשולב, הכוח האדמיניסטרטיבי, יכולים להתקבל איך שההנהלה רוצה בתנאי שהאוצר מסכים, כל אחד יבין מי ישדר שם. זה מצומצם מאוד, תפקיד האיגוד המקצועי העיתונאי, לגבי מי שמתקבל. זה ממש יוצא מן הכלל. אחוז מסך כל המועסקים כעיתונאים ברשות השידור על פי ההסכם שחתמנו, אבל לא על פי החוק – ואתם כמחוקקים צריכים לדעת – הוא די גדול. אז תשאלו כמה כאלה כתוב בהסכם ותנו את הדעת על כך. מי שבוחר אותם, כפי שאתם רואים, זאת ההנהלה שטוב אתם קובעים עד כמה היא עצמאית או לא, והאוצר שאני לא יודע עד כמה הוא עצמאי מהכנסת.
אורי רוזנוקס
¶
אני רוצה להוסיף שאלה בעניין הזה, שאלה ששאלתי גם את דנה והיא לא ידעה לתת לי תשובה מדויקת. דרך הסעיף הזה, האם קיימת אפשרות למנות גם מנהלי מחלקות מקצועיים? האם דרך הסעיף הזה יכולים למשל למנות מנהל מחלקת תעודה או מנהל מחלקת דרמה? איפה כתוב שלא?
חנה מצקביץ
¶
אני רוצה להבהיר. יש לנו כאן סוגיה של עובדים ארעיים בתקופות או במשימות ברשות שידור שזקוקה לפעמים לאומנים להופיע בתוכניות מסוימות, לתסריטאים למשימות מיוחדות, למשתתפים בתוכניות, לעיתונאים. לזה מיועד הסעיף הזה.
יוליה שמאלוב-ברקוביץ
¶
זה סעיף מיותר בחוק הזה. אתם מפרטים כאן את מה שרשות השידור אמורה לעשות. זה חלק מהחוק, זה חלק ממה שהיא צריכה לעשות, להביא עורכים, תסריטאים וכולי. לשם כך אתה קיים ואתה מחליט מה התקופות, כמה זמן, יש לך תקציב וכולי. מה זה קשור לשר האוצר? מאיפה הבאתם אותו? אין לו מה לעשות? לכן יש בעיות חברתיות כי הוא מתעסק בדברים שהוא לא צריך לעסוק בהם.
חנה מצקביץ
¶
על פי סעיף 24 אנחנו כפופים למה שקורה בשירות המדינה לגבי עובדים. לגבי העובדים בשירות המדינה אין דבר כזה של עובדים ארעיים. מצד אחד אנחנו רוצים להביא אותם למשימות ולתקופות כדי אפשר יהיה לעשות את תוכנית העבודה, ולא מדובר בעובדים קבועים או במנהלים. מצד שני אנחנו רוצים שיהיה פיקוח על הדברים האלה ושזה באמת יהיה לתקופות ולמשימות כדי שלא יחזור הסיפור של עובדי ה-ש"ת שלקחו אותם לתקופות או למשימות אבל הפכו לאט לאט להיות עובדים קבועים מעל התקן.
יוליה שמאלוב-ברקוביץ
¶
תסבירי את ההליך. אני רוצה להבין. הגיע עכשיו עורך, מה הפרוצדורה? אדוני שר האוצר, שלום, אני רוצה לקבל אותו.
חנה מצקביץ
¶
אני רוצה לסיים את דבריי. כדי להימנע מהדברים האלה, אנחנו ישבנו והגענו לאיזה שהן החלטות ביחד עם משרד האוצר וקיבלנו נוהל כדי שהעובדים האלה באמת לא יהפכו לעובדים קבועים ולא יעמיסו על התקן ובסופו של דבר כל הליך הפיטורים שמתרחש היום, לא יישא פרי כי תקן כוח האדם יגדל. לכן הגענו לנוהל מסודר איך מתקבלים העובדים האלה, מה הקריטריונים, משרד האוצר לא מתערב בקבלת העובדים, לא מתערב בשמות של העובדים, אין לו שום יד בעניין של העובדים הספציפיים, אלא העניין שיש למשרד האוצר זה לקבוע קריטריונים של סדר שיהיה בקבלת העובדים שבאמת לא ייכנסו לתקן, שיהיו באמת עובדים כפי שקבוע כאן בחוק.
חנה מצקביץ
¶
לא חד פעמי. לתקופה או לעונה מסוימת או למשימה מסוימת. כתוב כאן לתקופות או למשימות. זה יכול להיות לתוכנית או זה יכול להיות לחודש או זה יכול להיות לכמה חודשים. הוא קובע את הקריטריונים לגבי השכר. אין כאן שום התערבות פרטנית.
ירמיהו קדושי
¶
אני דווקא מדבר על התוכן של האנשים ואני חושב שבמשך שנים רשות השידור לא נותנת מענה הולם לאוכלוסיות רבות כאן במדינות ישראל שכן משלמות כסף ובדרך כלל אותם אנשים שנבחרים הם מייצגים את אותו חלק תרבותי או את אותו שיח פוליטי של העניין.
ירמיהו קדושי
¶
אני הייתי רוצה להוסיף כאן שיהיה כאן איזשהו תת סעיף או סעיף מסוים כך שאותם אנשים, מישהו יבקר וידאג לכך שהם ייצגו את כל הקשת החברתית של מדינת ישראל.
משה זמיר
¶
כן, בהחלט. עד לפני שלוש שנים כולנו הועסקנו כקולקטיב אחד של ש"ת. כולם בלי יוצא מן הכלל – עורכים, מגישים – היו ש"ת ואף אחד בלי חוזה, בצורה ארעית, משכורת רעב הייתה וכך היא גם היום. הולכים לקבע את זה בחוק ומי שהיה מקופח עד עכשיו, ימשיך להיות מקופח. מי שהכניסו אותו אחר כך בחוזה, נתנו לו חוזה מיוחד לעובדי רשת מורשת שזה שונה מכל העובדים של רשות השידור וזה מה שאנחנו הולכים לקבל בחוק הזה. איך הולכים להשוות את התנאים שלי כעובד מול כל העובדים של רשות השידור, עם כל הכבוד לכולם?
אסף אפרתי
¶
אני רוצה לתת דוגמה מאוד ספציפית להבהיר למה אישור שר האוצר הוא בעצם הכפפה של עבודה עיתונאית לשליטה של דרג פוליטי. אם מחר המועצה לצורך העניין מחליטה לשכור את שירותיו של עיתונאי כזה או אחר, לצורך העניין תחקירן, שיעשה תחקיר על עבודת משרד האוצר, על אחת כמה וכמה, בכוחו של שר האוצר למנוע את ההתקשרות הזאת על ידי קביעת גובה השכר.
אפי מלכין
¶
אני אענה בקצרה. אני רוצה להסביר. ככלל, החוק הזה נועד לעזור לרשות השידור. למה הוא נועד לעזור לה? כי בעיקרון רשות השידור אמורה להעסיק עובדים כמו שהם מועסקים במדינה, אבל זה לא מתאים לשוק התקשורת ולצורכי התקשורת ולכל הדברים שרשות שידור אמורה להתנהל. לכן החוק הזה בא להגדיר שיש את האפשרות להתקשר בצורה שונה.
לגבי כל הטענות שאני לא מצליח להבין אותן. הממונה על השכר, לא מעניין אותו אם בעשרה עיתונאים שמועסקים לצורך העניין בשכר כוכבים או במאה העיתונאים האלה שמרוויחים שכר שהוא לא מקובל במגזר הציבורי, שאין כלים כאלה, שבמיוחד הם נתפרו עבור רשות השידור כי ככל במגזר הציבורי אנחנו לא רואים כאלה, ולא מעניין אותי אם זה עיתונאי א', ב', ג' או ד'. הסעיף הזה לא מדבר על קבלת עובדים ולא מדבר על מכרז.
אפי מלכין
¶
את האוצר לא מעניין אם יש עשרה עיתונאים שקוראים להם שלמה או כל דבר אחר. הוא קובע מבחינתי שיש כך וכך אנשים, אלה התפקידים שלהם, אלה רמות השכר שלהם. את מי הרשות רוצה להעסיק בתפקידים הבכירים האלה, יש לה את הנוהל.
אפי מלכין
¶
ושרמות השכר שם הן מקובלות. הן חורגות ממה שמקובל בשירות הציבורי בגלל הצורך להביא טאלנטים, אבל הם עדיין מוסדרות. זאת כל מטרת החוק. אין קשר בין קבלת עובדים לבין עיתונאי כזה ואחר.
אפי מלכין
¶
כן. הם עובדים על פי תקן אבל יש צורות העסקה שהן לא מקובלות במגזר הציבורי, שהן ייעודיות אך ורק לרשות השידור.
אפי מלכין
¶
בוודאי. מגישי מבט, הם מועסקים בחוזה מיוחד שהוא לא נהוג במגזר הציבורי והם חלק מעובדי הרשות.
אפי מלכין
¶
לצורך העניין הוא מאשר ארבעים אנשים שיכולים להרוויח ארבעים אלף שקלים ובזה נגמרת ההתערבות שלו.
אסף אפרתי
¶
זה מצוי בהסכם השכר. לא צריך את אישור שר האוצר. זה מצוי בהסכמי השכר כמו שהם מנוסחים היום וחתומים.
נחמן שי
¶
ברגע שעולים לרגל למשרד האוצר, אז עולים לרגל למשרד האוצר וזה כבר לא חשוב לאיזה צורך. ברגע שרשות מהסוג הזה, שהיא רשות ציבורית, עדינה ועצמאית, זקוקה לאישור שר האוצר, אז יש טרייד אין. יש טרייד אוף ויש טרייד אין. נותנים, מוכרים. מוכרים, נותנים. מה אתה חושב, זה עולם שכולו נקי? אני הייתי שם. זה כל ההבדל בין כל הנוכחים כאן. אני יודע מה זה ללכת לשר האוצר, לשבת ולבקש ממנו כסף.
אסף אפרתי
¶
אני רוצה לחדד ולומר שבהסכמי השכר שנחתמו, כל הקריטריונים כבר מצויים. לא צריך שוב את אישור שר האוצר. הקריטריונים מצויים בהסכם השכר.
דנה נויפלד
¶
זאת דילמה מאוד גדולה וזה לא יהיה פשוט. כל פעם כאשר אנחנו מזכירים כאן את המעורבות של השרים והממשלה, הנושא הזה מתעורר מחדש. יחד עם זאת, צריך לזכור שוב ושוב – אנחנו כל פעם חוזרים לאותה נקודה שהיא הנקודה של האם זה ראוי לאפשר ביקורת חיצונית על מה שקורה בתוך הרשות בכל מיני נקודות בהן אנחנו יודעים – ותסלחו לי, אני ממש מתנצלת – לפי ניסיון העבר שאלה נקודות שיכולות ועשויות להיות מאוד בעייתיות.
דנה נויפלד
¶
ניסיתי להגיד את זה יותר בעדינות. הם הביאו את רשות השידור למקום בו היא נמצאת היום. אני לא מצליחה להבין. בסך הכול אנחנו מתווכחים כאן אבל כולנו רוצים את אותו הדבר, שהרשות תוכל לתפקד יותר טוב ממה שהיא תפקדה עד היום. זאת הרי המטרה המשותפת של כולם כאן. כדי שלא נרגיש שאנחנו נמצאים משני צדדים של המתרס, אנחנו לא. השאלה היא איך בכל זאת באותן נקודות בעייתיות אנחנו באים ושמים פרוז'קטור לבדוק שהכל מתנהל בתקינות.
אני מניחה ויודעת שזה ברור שכל אחד רוצה להתנהל בלי שיש עליו דין וחשבון. זה ברור. מן העבר השני, אנחנו רואים לאן הדבר הזה הוביל וזה לא אתם אלא אנחנו מדברים כבר על שנים. זה כמובן לא מי שיושב כאן בחדר. בסך הכול יש עול ויש זכות להיות חלק מהשירות הציבורי ולהיות כרשות ציבורית. הכללים שחלים עליכם לא חלים כאשר מדובר בידידיכם מקשת או מרשת שיושבים כאן – ואם אתם כבר כאן, נשתמש בכם בתור דוגמה – ויש לכם מעמד עדיף עם זכויות עובדים שאין אצל העובדים שלהם. יש לכם תנאים מיוחדים שאין לעובדים שלהם. יש לכם מעמד מיוחד שאין לעובדים שלהם. כל מה שמתבקש כאן זה שיהיה כאן מצב שבו כאשר אתם חלק מהמגזר הציבורי, יתייחסו אליכם כמכלול, כחלק מהמגזר הציבורי.
אסף אפרתי
¶
ברשותך, אני חייב לענות לך כי זה רלוונטי גם לנושאים קודמים. יש מצב שהוא ידוע ברשות השידור, ובשביל זה אנחנו נמצאים במשבר שבו אנחנו נמצאים, שרשות השידור – וזה לא קשור להתנהלות שלה אלא להרבה גורמים נוספים – התנהלה ללא מוסדות וכולי והגיעה למצב בו היא נמצאת היום.
אסף אפרתי
¶
לקחנו מקרה גרוע ומנסים עכשיו לתקן אותו על ידי חוק גרוע. זאת אומרת, לקחת את רשות השידור, לבקר אותה ולתת עליה בקרות מכל עבר, להחיל עליה את חוק החברות, את אישור שר האוצר, כל מיני הגבלות כאלה ואחרות, להפוך אותה לגוף בירוקרטי שכל היום מבוקר. שוב מחזירים את הידיים החיצוניות שישלטו ברשות השידור וימנעו ממנה לעבוד באופן עצמאי כשאני שם בקונטקסט את הרפורמה ברשות השידור כיום, כפי שנוסחה, שאמורה לפתור את מרבית הבעיות. כל היום לשים שוב ידיים של שר האוצר כאן, חוק החברות בנוגע למועצה, שוב פעם להכפיף את מבקר הרשות לכל מיני גופים חיצוניים, זה אומר שלוקחים את הגוף הזה שנקרא רשות השידור ומונעים ממנו לתפקד. זה מה שאתם עושים.
נחמן שי
¶
אתה לא מבין מה קורה כאן? ההנהלה מוכנה הכול כדי לרוץ קדימה. אני אספר לך סוד והוא שהעובדים יישארו שם אחרי ההנהלה.
גדי בן יצחק
¶
כבוד היושב ראש, דנה הסבירה יפה מה הזכויות של עובדי רשות השידור אבל היא שכחה לומר גם מה החובות שלהם. אנחנו עובדי מדינה וככפופים לתקשי"ר,אבל העובדים שאנחנו מדברים עליהם כמו הטאלנטים על פי החוק לא יוצא שהם כפופים לתקשי"ר. שנית, מנהל מדיה – וקבענו כאן שזה מנהל שידור או מנהל מדיה – נבחר על ידי מכרז שבו יש מה להגיד לאיגוד המקצועי כמקצוע ולא מחליט, כי יש לו משקל קטן במכרז, אבל הטאלנטים מתקבלים אך ורק על פי טעם המועצה בלי להגיד משהו על המקצועיות שלהם. זה אחד הטעמים שאנחנו באים ואומרים מה רע בעניין, וזה שהאוצר מפקח עלינו מכוח סעיף 29ב לחוק יסודות התקציב – טוב שכך. ודאי שאנחנו לא רוצים דלת מסתובבת, ודאי שאנחנו לא רוצים שינפחו את שירותינו כך. השאלה היא מי בוחר את האנשים שנבחרו ואיך אנחנו בטוחים שמה שחל עלינו כחובות על המדינה, כעובדי מדינה, חל גם עליהם. הם לא סתם עובדים זוטרים. מגיש מבט הוא לא סתם עוד במאי או עוד רכז כתבים אלא זה מגיש מבט.
אתי בנדלר
¶
אולי אתה יכול להפנות את תשומת הלב, מעבר לדיבורים כלליים שהם חשובים, מה בדיוק בנוסח מפריע לך.
אתי בנדלר
¶
רק בסעיף קטן (ב), באישור שר האוצר. קודם הייתה התייעצות עם שר האוצר ועכשיו זה אישור שר האוצר. זה מה שמפריע לך.
ישראל איכלר
¶
אני רוצה לשאול על סעיף (ג). מה זה הפירוט הזה? מדוע לא כתוב שהרשות רשאית להתקשר לתקופות או למשימות עם כל אדם, אם קיימת הצדקה מיוחדת לכך בנסיבות העניין ובשים לב לכישוריו המיוחדים? מה זה המשורר, הסופר, המוזיקאי וכולי?
קריאה
¶
כדי שלא יבואו וייקחו למשל לצורך העניין בן אדם שהוא לא טאלנט וסתם כי רוצים ביקרו יאמרו שהוא טאלנט ורוצים לתת לו חוזה טאלנטי.
ישראל איכלר
¶
זאת הבעיה, שיש אנשים ברשות השידור שקיבלו בשעתו חמישים אלף שקלים לחודש ועובדים רגילים קיבלו 5,000 שקלים או כפי ששמענו ברשת מורשת קיבלו 4,000 שקלים לחודש. למה אתה מפרט כאן את הכול? הוא משורר, הוא סופר, הוא מוזיקאי וכולי. כל אדם יכול להיות ראוי להיות אותו טאלנט.
ישראל איכלר
¶
לכן הם מקבלים 4,000 שקלים בחודש. במקומות אחרים נותנים חמישים אלף שקלים בחודש. נראה לי שהפירוט הזה קצת מגביל את חופש העיסוק של אנשים אחרים.
אפי מלכין
¶
הוא לא מדבר על מינוי בכלל אלא הוא מדבר על שכר ועל זכויות עובדים. לגבי מינוי, אין שום קשר בין הסעיף הזה.
דנה נויפלד
¶
יש לנו שני סעיפים. יש לנו סעיף האומר איך מקבלים וסעיף האומר מה מקבלים אחרי שמתקבלים. המריבה כאן כרגע, למיטב הבנתי, היא על מה מקבלים ולא על איך מתקבלים. אפשר גם על זה עוד לחזור ולריב.
נחמן שי
¶
אני שאלתי על המינוי. אני רוצה להבהיר את זה. המינוי נעשה בהתאם לנוהלי הרשות, הוועד המנהל, המליאה, אני כבר לא זוכר איך אבל לא משנה.
אתי בנדלר
¶
אני מרשה לעצמי עם כל הכבוד לחלוק על הפרשנות של דנה כי יתכן שזאת הייתה הכוונה, אבל כשאני קוראת את סעיף 24(ג) המוצע, לכאורה מדברים כאן על איך ולא על מה. היא רשאית להתקשר לתקופות או למשימות.
אתי בנדלר
¶
זאת בדיוק הבעיה. לכן שאלתי קודם את הדובר על איזה סעיף הם מדברים. לדעתי, אם הבנתי נכון, חבר הכנסת נחמן שי דיבר כרגע על סעיף קטן (ג) והוא שואל האם מכוח סעיף קטן (ג) המוצע ניתן למנות גם מנהל מדיה.
דנה נויפלד
¶
לא, התשובה היא לא. זה סעיף שעברנו עליו אתמול ושאלתם למה צריך את הסעיף על מנהלי המדיה. שם כתוב שהם יהיו עובדי הרשות.
אפי מלכין
¶
אני אסביר. חלק יהיו וחלק לא יהיו. יהיה מבחן משפטי שיקבע האם הבן אדם הזה שלצורך העניין הוא נותן לי תוכנית בשבוע, האם מתקיימים בינו לביני יחסי עובד-מעביד.
אתי בנדלר
¶
אני לא מביעה עמדה ערכית כרגע, אם זה ראוי או לא ראוי, אבל על כל פנים נראה לי שהתשובה הנחרצת שלא ניתן לעשות כך מכוח החוק איננה מדויקת.
אתי בנדלר
¶
אמרתי לך, אני לא באה להתווכח אתך ואינני מביעה עמדה אם ראוי או לא ראוי שכך יהיה אבל כאשר השאלה הזאת נשאלה, האם ניתן לעשות כן, ניתנה כאן תשובה נחרצת על ידי נציגי הממשלה שאמרו שלא ניתן לעשות כן, אבל אני כופרת בכך.
נחמן שי
¶
אני יכול לחזק את העמדה הזאת? לא ממנים לשלוש שנים אלא ממנים לשנה ועוד שנה ועוד שנה. זאת השיטה. שידע כל פעם המנהל הממונה מאיפה הוא קיבל את הכוח שלו.
אפי מלכין
¶
אני לא מצליח להבין. סעיף (ג) להבנתנו אמור להגביר את הגמישות שיש לרשות. ככלל, התנאים של עובדי רשות שידור אמורים להיות כמו התנאים של עובדי המדינה. מה לעשות, בשוק התקשורת זה לא מתאים ולכן הסעיף הזה בא ואומר שלמרות שבעיקרון התנאים אמורים להיות כמו של עובדי המדינה, אנחנו מבינים שרשות שידור יש לה דרישות שונות וצרכים שונים, ולכן הסעיף הזה מגביר את החופש ומגדיל את האופציות של איך היא יכולה להתקשר עם עובדים, איזה חוזים היא מסוגלת לספק להם ואיזה רמות שכר.
אורי רוזנוקס
¶
אבל לא זה מה ששאלנו וחיזקה את דברינו היועצת המשפטית של הוועדה שאומרת שניתן דרך התקנה הזאת למנות גם מנהל מחלקת תעודה, מנהל מחלקת דרמה או כל דבר מקצועי, ולא רק טאלנטים. כאן יש בעיה. למה שזה לא יהיה במכרז מסודר כמו שצריך?
דנה נויפלד
¶
תשימו לב על איזה סוגים של תפקידים אנחנו מדברים. הסעיף הזה הוא לא סעיף כולל שחל על כל העולם. הוא אומר על מי הוא חל והוא אומר שאדם שהוא משורר, סופר, מוזיקאי, אמן, במאי, עיתונאי, עורך, מפיק, מגיש, תסריטאי או משתתף בתוכנית. זה אמור לתת גמישות יותר גדולה כדי שלא יצטרכו לעשות את אותה דרך חתחתים שצריך לעשות במדינה כדי למנות מינויים. זה נועד להקל ולא נועד להקשות.
ישראל איכלר
¶
אני מבקש להוציא את כל הפירוט הזה. אני רוצה שתהיה אפשרות להביא כל אדם, אם קיימת הצדקה מיוחדת לכך בנסיבות העניין. למה לא? אני צריך להיות משורר? כבר כתבתי פעם שיר. אני צריך להיות עיתונאי? הייתי שלושים שנים.
מרסיה צורמן
¶
אנחנו פועלים לפי הסעיף הזה אלא שבחוק שאנחנו מתקנים היה קבוע שהתנאים להעסקת האנשים האלו יהיו לפי התנאים שייקבעו על ידי הוועד המנהל ובאישור שר האוצר.
מרסיה צורמן
¶
השר לאחר שהתייעץ עם שר האוצר. הצעת החוק הזאת מוחקת את הסמכות של שר האוצר להתערב בזה ומאפשרת לרשות השידור להתקשר עם האנשים שהם במקצועות האלו. מאז שחוקק חוק רשות השידור ב-1965 לא הייתה פרשנות כזאת שאפשר לפי הסעיף הזה להעסיק מנהל לתקופה.
דנה נויפלד
¶
חבר הכנסת רותם הציע הצעה ואולי נאמץ אותה. ההצעה אומרת שנשאיר את הסעיף כמו שהוא ואפשר לכתוב בו למעט מנהלי שידור לפי סעיף זה וזה. מנהלים. עובדי ניהול.
חנה מצקביץ
¶
הם לא עושים תפקיד קבוע לעניין הזה. זה משאיר את הגמישות רק במקרים שרוצים לעשות איזה תוכנית מסוימת או רוצים הופעות בתוכניות מסוימות.
נסים זאב
¶
לא כתוב כאן חזן. כתוב מוזיקאי. אני מבין במקאמות ואני קורא בתורה, האם אני נכלל בסעיפים האלה או לא? אני מאוד רציני.
היו"ר כרמל שאמה
¶
אנחנו עכשיו בהצבעה. רק חברי הכנסת מציעים להציע הצעות. לסעיף 24(א), למישהו מחברי הכנסת יש הצעה לשינוי? אין הצעות לשינוי.
ה צ ב ע ה
סעיף 24(א) – אושר
לאה ורון
¶
חבר הכנסת נסים זאב מצביע במקום חבר הכנסת חבר הכנסת דוד אזולאי. חברת הכנסת יוליה שמאלוב-ברקוביץ מצביעה במקום חברת הכנסת רונית תירוש.
ישראל איכלר
¶
יש לי הצעה לפסקה (ג), להוציא את המלים שהוא משורר ולהשאיר כמו שכתוב: הרשות רשאית להתקשר לתקופות או למשימות עם אדם, אם קיימת הצדקה מיוחדת לכך, ובנסיבות העניין, ובשים לב לכישוריו המיוחדים.
אני מוכן לקבל את הצעתה של הגברת דנה כהצעתו של דוד רותם, להוסיף: מלבד תפקידי ניהול.
נחמן שי
¶
אפשר להוסיף: תפקידים לאורך זמן. יש לזה היגיון. לא תפקידי ניהול. תפקידים לאורך זמן, כך שיהיה ברורה ההתקשרות הקצרה לתקופות או למשימות. שתהיה איזושהי הבהרה. תקופה יכולה להיות שש שנים.
ישראל איכלר
¶
אני אומר לך בדיוק על מה אני מבקש להצביע. הרשות רשאית להתקשר לתקופות או למשימות עם כל אדם אם קיימת הצדקה מיוחדת לכך, בנסיבות העניין, ובשים לב לכישוריו המיוחדים ובלבד שיהיה לתקופות מוגבלות.
היו"ר כרמל שאמה
¶
תגישי רביזיה. אנחנו עכשיו בהצבעה על (ג). את מגישה רביזיה על (ב) באמצע ההצבעה על (ג). זה הגיוני?
נחמן שי
¶
אני מבקש לחזק את העניין של תקופות או משימות שיהיו מוגבלות. אני מבקש מהצוות המשפטי כאן שיציע לי נוסח שיהיה ברור שזה כך.
אתי בנדלר
¶
אחרי "אם קיימת הצדקה מיוחדת לכך" נוסיף: "בנסיבות חריגות" ולא "בנסיבות העניין". במקום העניין יבוא בנסיבות חריגות.
היו"ר כרמל שאמה
¶
אנחנו מצביעים על הצעתו של חבר הכנסת נחמן שי.
ה צ ב ע ה
ההצעה לא התקבלה. אין רוב להצעה של חבר הכנסת נחמן שי.
אתי בנדלר
¶
הרשות רשאית להתקשר לתקופות קצובות או למשימות מוגבלות – או שתיהן מוגבלות, אני עוד לא יודעת איך – ואחר כך בדיוק מה שכתוב, ובסוף במקום בנסיבות העניין, יבוא בנסיבות חריגות.
יוליה שמאלוב-ברקוביץ
¶
אני חושבת שמאחר שאנחנו מדברים על גוף יוצר, יש לי הצעה ויש לי גם שאלה שכדאי שנחשוב עליה. אנחנו מדברים על גוף יוצר וכשאנחנו באים ואומרים לתקופה קצרה או קצובה, יכול להיות מצב שפתאום רשות השידור גילתה איזשהו יוצר יוצא מן הכלל שעושה תוכנית מסוימת והעונות שלו נמשכות יותר מ-13 שידורים ואחר כך עוד 13 שידורים ועוד 13 שידורים.
יוליה שמאלוב-ברקוביץ
¶
הרשות רשאית להתקשר עם אדם בתחום התוכן בתקופה מוגבלת ובלבד, אני חשבתי שלא תעלה על, אבל אחר כך חזרתי בי. אני חושבת שצריך לכתוב כאן עם אדם בתחום התוכן כי אנחנו מדברים על טלוויזיה שהיא טלוויזיה יוצרת. לכן לדעתי זה יכול לתת באיזשהו מקום יותר אפשרות.
קריאה
¶
תחום התוכן, זה יכול להיות גם מנהל מחלקה. מנהל מחלקת תוכן. זה בעיה. הכוונה כאן היא לטאלנטים ספציפית ולא לניהולך.
היו"ר כרמל שאמה
¶
יוליה, הקרקס נגמר. נגמר. הצבעה. אנחנו מצביעים על הצעתה של חברת הכנסת יוליה שמאלוב-ברקוביץ.
ה צ ב ע ה
נחמן שי
¶
אני חושב שאפשר להגיע להבנה ולהעביר את הסעיף. אנחנו סתם יורים ברגליים של עצמנו. אולי לא מיצינו את הנקודה ושווה להשקיע בזה עוד שתי דקות. אנחנו עושים כאן חוקים היסטוריים. עד שיחזרו לזה, כולנו לא נהיה בכנסת. אני יודע שזאת בשורה רעה, אבל זאת עובדה.
נחמן שי
¶
אפשר להציע לך נוסח חדש אולי נסכים עליו? יכול להיות שהשלמנו איזשהו מהלך של פשרה בינינו שמדבר על התקשרות תקופה או למשימות מוגבלות. נשמיט את רשימת הטאלנטים האלה ונכתוב: למשתתף בתוכנית, משהו בתחום התוכן.
נחמן שי
¶
כן, ואז נסיבות חריגות. אנחנו מאחדים את כל שלושת ההסתייגויות שלנו לסעיף אחד. אתי, תוכלי לעזור לנו לנסח את זה? אני חושב שיש לנו כאן הבנה.
גדי בן יצחק
¶
אם זה לתקופות קצרות, למספר בלתי מוגבל של עובדים, הגענו לקצה השני וכל יומיים מישהו אחר יתקבל וזה בסדר.
נחמן שי
¶
הגבלנו את זה. לא הרחבנו את זה. בסך הכול גם הגבלנו וגם מיקדנו את זה כך שלא יהיה בזה שימוש לרעה.
דנה נויפלד
¶
חבר הכנסת שי, הפסקה האומרת: אם קיימת הצדקה מיוחדת לכך בנסיבות העניין ובשים לב לכישוריו המיוחדים – נשארת.
נחמן שי
¶
נמצא נוסח שלא יגידו אחר כך שזה רק משימות מוגבלות ולא תקופות מוגבלות. הנוסח צריך לכלול גם תקופות מוגבלות וגם משימות מוגבלות.
אתי בנדלר
¶
את תחום התוכן והיצירה אני כרגע מצליחה להכניס רק בסוף, אבל יתכן שאני אצליח לשפר את הנוסח בהמשך.
הרשות רשאית להתקשר לתקופות מוגבלות או למשימות מוגבלות עם אדם, אם קיימת בנסיבות העניין הצדקה להתקשרות בתחום התוכן והיצירה ובשים לב לכישוריו המיוחדים.
אני יודעת שהמשפט כרגע נשמע גרוע, אבל זה משקף את רוח הדברים.
אתי בנדלר
¶
זה כתוב נורא, אבל הנוסח ישונה. זה הרעיון.
הרשות רשאית להתקשר לתקופות מוגבלות או למשימות מוגבלות עם אדם, אם קיימת בנסיבות העניין הצדקה להתקשרות בתחום התוכן והיצירה ובשים לב לכישוריו המיוחדים של אותו אדם.
אתי בנדלר
¶
נניח שהגרסה החדשה, כולם יצביעו עכשיו בעדה, עדיין יש לי מספר גרסאות שהקולות היו שקולים ולכן אני אצטרך להעלות אותן למליאה.
אתי בנדלר
¶
עדיין הוא לא נכנס לתוקפו. התיקון הזה עדיין לא הונח ובוודאי שהוא איננו בתוקף. אני יודעת שרוצים לבטל את זה.
אתי בנדלר
¶
כדי למנוע את זה, אני הצעתי ליושב ראש, אם הדבר ייראה בעיניו, לדלג עכשיו, לדון בבקשה לרביזיה לכשהיא תידון, בתקווה שהבקשה תתקבל, ואז להציע את הנוסח הזה בתקווה שכולם יצביעו בעדו.
ישראל איכלר
¶
אני מציע להצביע עכשיו ואני אגיד לך גם למה. אני לא יודע מי ישתתף בפעם הבאה ומתי תהיה הפעם הבאה.
אתי בנדלר
¶
זאת לא הסתייגות שאתם יכולים לחזור בה. מהסתייגות אתם יכולים לחזור ולבקש לא להצביע, אבל כאן יש סעיף שהמליאה כולה תצטרך להצביע עליו.
לאה ורון
¶
ממילא תהיה הצבעה נוספת על הנושא הזה משום שהתבקשה בקשה לדיון מחדש. כשתהיה ההצבעה הנוספת, אתם תצביעו על הנוסח שכל חברי הכנסת הנוכחים כאן גיבשו ביחד.
אתי בנדלר
¶
הוא כתב חצי שעה, שזה זמן מינימום. אני חושבת שראוי להפעיל זמן מינימום אם השעה באמת דוחקת ואין ברירה.
היו"ר כרמל שאמה
¶
אני אוהב את זה שהיועץ המשפטי לכנסת מוציא חוות דעת ואף אחד לא מעיר לו הערות, רק בדיונים. כל מי שיש לו הערה על חוות דעת של היועץ המשפטי לכנסת, שיכתוב לו מכתב. באה חברת כנסת מכובדת ומערערת על זה. אני לא מערער על מה שהוא כתב.
אתי בנדלר
¶
אני חוזרת שוב ואומרת שהיועץ המשפטי דיבר על זמן מינימום. הוא הזכיר גם את הנסיבות החריגות מהן יופעל אותו זמן מינימום. לכן הפרשנות של חוות הדעת הזאת צריכה להיעשות בתום לב ובהתחשב בנסיבות העניין. אני חושבת שבכל מקרה לעשות רביזיה אחרי חצי שעה בהתחשב בחוות הדעת הזאת, זאת פרשנות קצת מצמצמת.
היו"ר כרמל שאמה
¶
למה? זאת לא רק פרשנות. אני ראיתי אותו נכנס לדיונים בששינסקי ואומר שאפשר לעשות – בקולו, לא רק בחוות דעת, ולא היו שום נסיבות מיוחדות – ואומר שיודיעו בערב, העיקר שיהיה את פרק הזמן הזה והזה.
היו"ר כרמל שאמה
¶
אני לא זוכר. או שהוא אמר חצי שעה או שהוא אמר שעה, אבל מה שהוא אמר, זה מה שצריך להיות. אם למישהו מחברי הכנסת יש טענות לגבי העניין הזה, יגיש ליועץ המשפטי. אני נצמד להוראות של היועץ המשפטי.
היו"ר כרמל שאמה
¶
למי יש שינויים לסעיף 24(ד)? אין הצעות לשינויים. אנחנו מצביעים על סעיף 24(ג)(ד) ו-(ה).
היו"ר כרמל שאמה
¶
על (ד) יש הסכמה? יש.
ה צ ב ע ה
סעיף 24(ג)(ד) – אושר פה אחד
אנחנו מצביעים על סעיף 24(ג)(ה). יש למישהו הערות?
אסי מסינג
¶
תיקון טעות סופר. במקום "על אף האמור בסעיף קטן (א)", צריך להיות "(ב)". בהתאם לחוק רשות השידור כיום, סעיף 24 במתכונתו הקיימת, התנאים של עובדי רשות השידור, תנאי הגמלאות שלהם הם כתנאים של עובדי המדינה. המשמעות של הדבר הזה היא שמי שיש לו כתב מינוי ברשות השידור, חלות עליו הוראות חוק שירות המדינה (גמלאות) ובהסכם שנעשה עם איגוד העיתונאים סוכם שמשנים את אופן חישוב המשכורת הקובעת כך שהיא תחושב לפי התקדמות רעיונית של מדד פלוס שתיים. לכן על מנת ליישם את ההסכם הזה, מה שמוצע כאן זה להחריג מתחולתו של חוק הגמלאות את פרק ב' שעניינו אופן חישוב הקצבה, כך שהאימוץ שלו מתבצע באמצעות ההסכם הקיבוצי שלמעשה הוראות חישוב הקצבה הופכות להיות ברמה ההסכמית ולא מכוח החוק.
היו"ר כרמל שאמה
¶
אנחנו מצביעים על סעיף 24(ג)(ה).
ה צ ב ע ה
סעיף 24(ג)(ה) – אושר
נא להקריא את סעיף 15.
לגבי סעיף 24, הדברים שהוכרעו בשוויון קולות, יש לנו רביזיה. זה ברור.
אסי מסינג
¶
15.
הוספת סעיף 24א
אחרי סעיף 24 לחוק העיקרי יבוא:
"24א.
הגדלות תקופת שירות
(א)
לצורך קביעת זכויות של עובד רשות השידור שחוק הגמלאות, כולו או חלקו, חל לגביו, מכוח סעיף 24, אשר פרש בתקופה שבין יום כ"ו בטבת התשע"א (31 בינואר 2011) לבין תום תקופת סיום העבודה, כמשמעותה בסעיף 4 להסכם סיום העסקה, והתקיימו התנאים המפורטים להלן, תחושב תקופת השירות כתקופה גדולה משהייתה למעשה כך ששיעור קצבתו יוגדל בשיעור של עשר נקודות האחוז או בשיעור הקצבה שהעובד היה צובר בין מועד פרישתו מהשירות לבין החודש שבו יגיע העובד לגיל פרישת חובה כמשמעותו בחוק גיל פרישה התשס"ד-2004, אילו שירת עד שהיה מגיע לגיל האמור, לפי הנמוך מביניהם, ובלבד ששיעור הקצבה לא יעלה על שבעים אחוזים מהמשכורת הקובעת של העובד המחושבת כאילו עבד במשרה מלאה בכל תקופת שירותו:
(1)
שר האוצר קבע בצו כי נתקיימו כל התנאים לפי הסכם סיום העסקה והסכמי העבודה להגדלת תקופת שירות כאמור בסעיף קטן (א).
(2)
בחודש שבו פרש מהשירות הגיע לגיל 50 וטרם הגיע בחודש האמור לגיל 65.
(3)
העובד יצא לקצבה לפי סעיף 15(4) או 17(ד) לחוק הגמלאות.
(4)
לא מתקיימים בעובד התנאים המנויים בסעיף 5.2 להסכם סיום ההעסקה.
(5)
לגבי מי ששולם לו מענק לפי סעיף 22 לחוק הגמלאות כשהוא מחשוב לפי האמור בפסקה (א)(2) של הסעיף האמור ובמסגרת הקצבה שהוא זכאי לה בזמן פיטוריו לעניין אותה פסקה לא הובאה בחשבון הגדלת תקופת השירות לה הוא זכאי לפי סעיף זה – העובד השיב את ההפרש שבין סכום המענק ששולם לו לבין סכום המענק המגיע לו כשמובאת בחשבון הגדלת תקופת השירות כאמור.
(ב)
על אף האמור בסעיף קטן (א), סך הגדלות תקופת השירות לפי סעיף קטן זה ולפי סעיף 100 לחוק הגמלאות לא יעלו על תקופת שירותו בפועל של העובד, וכן הן כפופות לתנאים שנקבעו לפי סעיף 100 לחוק הגמלאות.
(ג)
בסעיף זה -
"הסכם סיום העסקה" – אחד משני אלה לפי הדירוג שבו מדורג העובד:
(1)
הסכם סיום העסקה בין רשות השידור לבין הסתדרות העובדים הכללית החדשה מיום ד' בניסן התשס"ט (29 במרץ 2009), וכפי שעודן ביום כ"ג בטבת התשע"א (30 בדצמבר 2010).
(2)
הסכם סיום העסקה בין רשות השידור לבין האיגוד הארצי של עיתונאי ישראל מיום ט"ז בניסן התשס"ט (10 באפריל 2009), וכפי שעודכן ביום י"ג באדר א' התשע"א (17 בפברואר 2011)".
אסי מסינג
¶
כפי שציינתי קודם לכן, לגבי מי שחל עליו הסדר פנסיה תקציבית ברשות השידור, ההסדר הוא הסדר מכוח חוק שירות המדינה (גמלאות). בחוק שירות המדינה (גמלאות) ככלל הקצבה מחושבת לפי תקופת השירות של העובד. עם זאת, סעיף 100 לחוק הגמלאות מאפשר להגדיל תקופת שירות משהייתה בפועל מטעמים שונים שמנויים בתקשי"ר. יש החלטת ממשלה משנת 2005 שאומרת שלא ניתן יותר ליתן הגדלות תקופת שירות שהיו מקובלות קודם לכן בגין עידוד פרישה. במתכונת הקיימת במשרדי הממשלה השונים היא כיום באמצעות מענקים שמשולמים לעובדים ולא באמצעות הגדלת התקופה. עם זאת, בנסיבות המיוחדות של הרפורמה ברשות השידור, במסגרת ההסכמים שנחתמו עם ארגוני העובדים, מוסכם שלגבי עובדי רשות השידור, בין אם הם עובדים שמי שמייצג אותם זאת ההסתדרות ובין אם איגוד העיתונאים, תינתן הגדלת תקופת שירות למי שפורש בתקופה מסוימת שנקראת תקופת סיום העסקה לפי ההסכמים.
מה שמוצע כאן לנוכח כל האמור ומאחר שמדובר בחריג למה שיש בשירות המדינה, להוסיף את ההסדר האמור בחוק רשות השידור כך שייקבעו התנאים שהוסכמו עליהם בהסכמים ותינתן הגדלה שמסתכמת בלא יותר מעשרה אחוזים לקצבה שתשולם לעובדים שיפרשו בתקופה האמורה.
היו"ר כרמל שאמה
¶
יש הערות? אין הערות. אנחנו מצביעים על סעיף 24א כפי שהוצג.
ה צ ב ע ה
סעיף 24א – אושר
ממשיכים לסעיף הבא.
יעל כהן
¶
16.
תיקון כותרת פרק רביעי 1
בכותרת פרק רביעי 1 לחוק העיקרי, בסופה יבוא "תשדירים לשירות הציבור והודעות חסות".
יעל כהן
¶
17.
תיקון סעיף 25א
בסעיף 25א לחוק העיקרי -
(1)
בסעיף קטן (ב), ברישה, במקום "הוועד המנהל יקבע" יבוא "המועצה תקבע".
(2)
בסעיף קטן (ג)(1) במקום "הוועד המנהל" יבוא "המועצה".
(3)
בסעיף קטן (ה), במקום "הוועד המנהל יודיע" יבוא" המועצה תודיע", במקום "שבדעתו" יבוא "שבדעתה" ובמקום "והוא יהיה רשאי" יבוא "והיא תהיה רשאית".
היו"ר כרמל שאמה
¶
אלה תיקונים טכניים. אני מבין שאין הערות. אנחנו מצביעים על סעיף 25א.
ה צ ב ע ה
סעיף 17 – אושר
יוליה שמאלוב-ברקוביץ
¶
אתה הולך מאוד מהר. הכותרת "תשדירים לשירות הציבור והודעות חסות", יש לזה משמעות מאוד רצינית.
אתי בנדלר
¶
הוא מבקש להגביל את זמן שידור הפרסומות. השאלה היא אם הוא לא ביקש לדון בזה בהיעדרו. סעיף 25א שעושים בו רק תיקונים טכניים, עניינו בפרסומות והודעות ברדיו. בהקשר הזה מבקש חבר הכנסת אורי אריאל להכניס איזשהו תיקון מהותי.
אתי בנדלר
¶
בדרך כלל אם מבקשים לדון בהיעדר, פונים במיוחד ומבקשים לעשות זאת. הענין הוא שאין מי שיציג את בקשתו.
דוד רותם
¶
רביזיה אפשר לבקש עד הרגע שהצבעת בקריאה שנייה ושלישית, ואז הוא יבקש רביזיה ויבקש לדון בסעיף הזה ואז הוא כן יבוא. עדיף לדון בזה עכשיו ולגמור את זה.
דוד רותם
¶
זה ויכוח שהתקיים אתמול בוועדת הכנסת בתקנון. הייתה נטייה של יושב ראש ועדת הכנסת לא לקבל את ההסתייגות שלי.
אלי פולק
¶
ברשות השידור אין הגבלה של זמן פרסומות בכלל. יש הוראה של היושב ראש הקיים להגביל את זה לתשע דקות, אבל זאת הוראה שלו וזאת לא הוראה שהייתה קיימת בעבר. היו תקופות בהן נתנו עשרים דקות של פרסומת בשעה, בין 7 ל-8 בבוקר.
אלי פולק
¶
אם תשווה לרשות השנייה, אתה בעצם יוצר מצב שבו יש לך רשות שידור ציבורי שמעבר לכך נותנת פרסומות ומתחרה בצורה לא הוגנת.
יעל כהן
¶
18.
הוספת סעיפים 25ג ו-25ד.
אחרי סעיף 25ב לחוק העיקרי יבוא:
"25ג
תשדירים לשירות הציבור
(א)
בסעיף זה -
"גוף ציבורי" – כל אחד מאלה:
(1)
משרד ממשלתי ומוסד ממוסדות המדינה.
(2)
רשות מקומית.
(3)
גוף הממלא תפקיד ציבורי על פי דין.
(4)
תאגיד שהוקם בחוק.
(5)
גוף הפועל שלא למטרות רווח.
"תשדיר לשירות הציבור" – תשדיר מטעם גוף ציבורי שמטרתו מתן שירות לציבור, בין בדרך של מתן מידע והדרכה לגבי שירותים ציבוריים או לשם קידומם של ענפים במשק, ובין בדרך של הכוונה אומתן ייעוץ בנושאים שבטובת הציבור, והכל בלא ציון שמו של יצרן מסוים.
(ב)
הרשות רשאית לשדר, במסגרת שידוריה, תשדירים לשירות הציבור, תמורת תשלום.
(ג)
הרשות רשאית להזמין, להכין ולהפיק תשדירים לשירות הציבור, בעצמה או באמצעות אחר.
(ד)
המועצה תקבע כללים לעניין שידור תשדירים לשירות הציבור לפי סעיף זה.
דנה נויפלד
¶
הסעיפים האלה באים לעגן את הסמכות שהייתה קיימת שנקבעה כבר בפסיקת בג"ץ, קיבלה אישור בג"ץ והם קיימים גם היום מבלי שיש חקיקה. החקיקה הזאת באה לעגן את המצב הקיים היום כי אמרנו שאנחנו עושים סדר ומסדירים את פעולת הרשות. מדובר בעשיית סדר ולעגן את מה שקיים ממילא כבר היום לפי הדין הכללי. אנחנו לא מתערבים אלא מעגנים.
אופיר ביתן
¶
אנחנו סבורים שעל הצעת החוק לשקף את המצב הקיים היום. יש הבדלים מאוד ברורים בין תשדירי שירות וחסות לבין פרסומות. כל פגיעה בגבולות האלה תשפיע באופן רוחבי על כל השוק. הנוסח כפי שהוא מוצג היום הוא לא ברור. לא ברור האם הוא שומר על המצב הקיים או שהוא בא לשנות אותו.
היו"ר כרמל שאמה
¶
הבעיה היא שאת לא מקשיבה. את מנהלת שיחות ואחרי כן את מפריעה לדיון. זה מה שקורה כאן מהבוקר.
אילאיל לבנת
¶
אני היועצת המשפטית של רשת, ערוץ 2. הדברים שאני אומר יפים גם לסעיף הבא. אנחנו כרגע מדברים על תשדירי שירות ואנחנו מתכוונים בדברינו גם להודעות חסות. שנה וחצי ישבנו בפורום המכובד הזה של ועדת הכלכלה עם כל היושבים סביב השולחן כאן ודנו בעתיד הטלוויזיה המסחרית בישראל. אנחנו מתקשים להאמין שמישהו מהמכובדים כאן בטיוטת החוק הזאת התכוון לפתוח בדלת האחורית את השוק שכבר הוסדר או לפגוע בו. לכן אנחנו סבורים שהגדרת תשדירי שירות והודעות החסות בתיקון כרגע היא פתוחה מדיי, היא רחבה מדיי, היא מאפשרת פתח לחרוג מהמצב הקיים כפי שדנה נויפלד הסבירה שקיים על פי פסיקת בג"ץ כי פסיקת הבג"ץ בנושא שהייתה ב-1994 נתנה מרשם מאוד ברור איך אפשר, מה מותר ומה אסור לגבי תשדירי שירות והודעות חסות.
ההגדרות כאן, הן לגבי שני סוגי השירותים האלה, הן פתוחות ביותר והחשש הוא שיש בהן בעצם היתר לשדר פרסומות, דבר שלא יעלה על הדעת כאשר מדובר ברשות ציבורית שניזונה מאגרה.
יתרה מזו, יש כאן היתר לנגוס בעוגת הפרסום מצד אחד ומצד שני אין מולה שום חובה להפקה, מה שחל על שוק הטלוויזיה המסחרית. בטלוויזיה המסחרית, לצדו של כל שקל שנכנס, יש שקל שיוצא.
אילאיל לבנת
¶
אנחנו לא רוצים להרע את המצב הקיים, אין לנו שום תלונה על המצב הקיים כרגע, אבל אנחנו מבקשים שאם כולם תמימי דעים על כך שהמצב אמור להיוותר על כנו, צריך לדייק ולצמצם את ההגדרה.
זוהר קדמון סלע
¶
אני היועצת המשפטית של קשת. בהמשך לדברים שאילאיל אמרה, גם דברי ההסבר להצעת החוק מבהירים באופן ברור שמדובר בניסיון לעגן בחקיקה את המצב הקיים על פי הפסיקה ולכך אנחנו חותרים, שזה ייעשה בצורה הכי מדויקת שיכולה להיעשות, ומתומצתת, כיאה לחקיקה ראשית.
בהמשך לכך, אנחנו רוצים להציע הצעות מאוד רזות לסעיפים 25ג ו-25ד.
זוהר קדמון סלע
¶
בסדר. אנחנו מדברים עכשיו על סעיף 25ג. אנחנו מבקשים שיוחלף המונח יצרן מסוים. אנחנו מדברים כאן על התשדיר, שיהיה בלא ציון שמו של יצרן מסוים. שבמקום המונח יצרן מסוים, כי הרי יש גורמים מסחריים שהם אינם יצרנים אלא סוגים של משווקים, מפיצים, יבואנים וכדומה, שייאמר גורם מסחרי. ושגם יהיה ברור שזה ללא ציון שמו של יצרן מסוים אלא גם ללא ציון שמו של מוצר או סימן מסחרי או תיאורם והכל בהמשך לבג"ץ רשת מ-1994 שדיבר על כך שאסור לקדם במסגרת תשדירי השירות יצרנים או מוצרים.
דוד רותם
¶
ההערה היא מאוד פשוטה. נניח שאני רוצה לעשות תשדיר לשירות הציבור מטעם המועצה הישראלית לצרכנות ושם אני רוצה לציין שבדקתי את זמני ההמתנה וברשת גרמו לי להמתין כדי להתלונן בשירות הציבורי שם שלושת-רבעי שעה. אסור יהיה לי?
דנה נויפלד
¶
גם כרגע לפי ההצעה שעל שולחננו, הדבר הזה, כתוב שהכל בלא ציון שמו של יצרן מסוים. זה לא נוגע להצעה שלנו.
יוליה שמאלוב-ברקוביץ
¶
יש לי בעיה מאוד קשה עם הסעיף הזה. אכן אני מסכימה עם היועצות המשפטיות של כל שלושת הטלוויזיות, הגופים המשדרים. אין ספק שיש כאן איזשהו ניסיון מאחורי הקלעים להכניס יכולת כניסת רשות השידור שהייתה אמורה להיות ממומנת על ידי האגרה לתוך השוק המסחרי. כבר לא פעם אמרתי שאם רשות השידור הייתה נותנת את פתרון התוכן, שלצערי עד עכשיו היא לא נותנת, יכול להיות שהייתי באה ואומרת לטלוויזיה המסחרית שאין לה שום חובות, ואז אולי יכולתי לבוא ולתת לרשות השידור למכור פרסומות.
אני רוצה לשאול כאן כמה שאלות. האחת, מה זה תאגיד שהוקם כחוק? האם הכוונה שזה תאגיד ממשלתי? אם הוא ממשלתי, למה צריך להגיד שהוא תאגיד שהוקם כחוק?
דנה נויפלד
¶
הסעיפים הקודמים מסבירים מה זה גוף ציבורי. רגע, נעשה סדר. הסעיפים הקודמים, מדובר על רדיו. בטלוויזיה וגם ברדיו ניתן לשדר תשדירים שהם לשירות הציבור כפי שהם מוגדרים כאן, שזאת הגדרה צרה, והיא יכולה לקבל תשלום עבור השידור הזה.
יוליה שמאלוב-ברקוביץ
¶
זה נראה לי הגיוני שהיא מקבלת. אני לא מבינה למה צריך לכתוב את זה. גם זה נשמע לי מוזר.
עוד שאלה.
יוליה שמאלוב-ברקוביץ
¶
יש כאן סעיפים מאוד קשים ואי אפשר לזרז אותנו כמו כבשים. יאללה, יאללה, מהר. באמת, אלה סעיפים מאוד חשובים.
יוליה שמאלוב-ברקוביץ
¶
מדובר על אלפי עובדים שנמצאים בטלוויזיה המסחרית ואתם מעבירים את זה ככה, כאילו לא קרה כלום.
יוליה שמאלוב-ברקוביץ
¶
הבעיה היותר רצינית כאן היא בסעיף (ד). המועצה תקבע כללים לעניין שידור תשדירים לשירות הציבורי לפי סעיף זה. אני לא מבינה, יש כאן סיבוך על סיבוך. אם נחליט שאין אגרה, צריך לשנות את הכול, אבל יש אגרה, נכון? ואני בכוונה הגעתי לכאן כדי לדבר על האגרה על הטלוויזיה. חבר הכנסת רותם, מאחר שאתה רק קורא כי אתה אינטלקטואל, אז יש גם דבר שנקרא טלוויזיה.
דוד רותם
¶
את יודעת שאגרת הטלוויזיה היא לא אגרת רשות השידור. זאת אגרה על עצם אחזקת טלוויזיה. גם אם את מחזיקה בבית טלוויזיה שחתכת את חוט החשמל שלה, עדיין את משלמת את האגרה.
ישראל איכלר
¶
יש לי שאלה עקרונית, אדוני היושב ראש. מה הסיבה שלא לאפשר לרשות השידור לעשות פרסומות, אפילו פרסומות מסחריות, ולבטל את האגרה?
ישראל איכלר
¶
שידור ציבורי בפיקוח ציבורי כפי שבנינו כאן מערכת שלמה והיא מתפרנסת יפה. היא תוכל לדעתי להתפרנס יפה מפרסומות.
אתי בנדלר
¶
זה מכבר נקבע שהחלוקה בין גופי השידור השונים תהיה כזאת שיש טלוויזיה למנויים שעיקר הבסיס הכלכלי שלה מבוסס על דמי מנוי, הטלוויזיה המסחרית שהיא מפוקחת על ידי הרשות השנייה לטלוויזיה ורדיו שעיקר הבסיס הכלכלי שלה הוא פרסומת מסחרית, והשידורים הציבוריים שרוצים לשמור על כך שהם לא יהיו מוטי רייטינג ושיקולי ההכנסות ממפרסמים לא הם שיכתיבו את תוכן ואיכות השידור הזה, ועל כן הם ממומנים כמו במדינת רבות בעולם מאגרה שהציבור חייב לשלם בשל אחזקת מקלט טלוויזיה.
למרות זאת ולאחר שהתפתחו הדברים במשך הזמן, אפשרו לרשות השידור בשידורי הטלוויזיה – אני מדברת כרגע רק על שידורי הטלוויזיה ולא על שידורי הרדיו שהסעיף הזה היה הסעיף הקודם שנדון – לשדר להם שידורים לטובת הציבור, שידורי שרות כפי שזה נקרא, והודעות או שידורי חסות.
מאחר שבמהלך הזמן הייתה תחושה שרשות השידור גולשת באמצעות סוג השידורים האלה לפרסומות, הוגשו נגדם שתי עתירות, האחת בשנת 1990 והשנייה עוד בשנת 1984.
אתי בנדלר
¶
שלוש עתירות. עוד יותר טוב. על כל פנים, במסגרת העתירות האלה, הבג"ץ קבע תבחינים לשאלה מתי יראו תשדיר כתשדיר שירות ומתי כשידורי חסות.
תהליך די דומה עבר על השידורים בגלי צה"ל. גם שם כדי לאפשר הכנסות נוספות לגוף הזה, אפשרו להם שידורי חסות ותשדירי שירות ובמהלך הזמן הייתה תחושה, מעבר לתחושה, שהם גלשו קצת לשידורי פרסומת. שוב, בעקבות העובדה שהנושא הזה הגיע לדיון בבג"ץ והנחיות בג"ץ, תוקן חוק גלי צה"ל. חוקק חוק גלי צה"ל, שידורי רדיו של צבא הגנה לישראל, שידורי חסות ותשדירי שירות, הוראת שעה משנת 2005 שהוארכה פעם או פעמיים, ועכשיו היא פגה לחלוטין ועל שולחן הכנסת הונחה הצעת חוק ממשלתית שהתקבלה השבוע, להאריך את תוקף החוק הזה בשנה נוספת.
ההגדרות המצויות כאן בהצעת החוק לגבי מהו גוף ציבורי, תשדיר לשירות הציבור, בעצם הועתקו כמעט מילה במילה מחוק גלי צה"ל, שידורי רדיו של צבא הגנה לישראל, שמגדיר בדיוק מה זה שידור חסות, תשדיר שירות וכן הלאה.
אתי בנדלר
¶
אין סתירה. זה לא משקף את כל התנאים שנקבעו בפסקי הדין של הבג"ץ. בעצם ברור שגלי צה"ל כבולים לפסקי הדין כפי שגם רשות השידור, למרות שאני מוכרחה לומר שהדברים הם לא חד משמעיים.
מכל מקום, לגבי חוק גלי צה"ל, נקבע מפורשות שכדי שכל הכללים יהיו ברורים בסופו של דבר, הוטל על שר הביטחון, בהתייעצות עם השר הממונה על ביצוע חוק רשות השידור ועם ועדת הפיקוח שהוקמה לפי החוק הזה, לקבוע הוראות לעניין התנאים בשידורי חסות ותשדירי שירות בגלי צה"ל, לרבות איסורים או מגבלות שיחולו לגבי אישור כאמור ובכללים האלה, בתקנות האלה, היו אמורים להיות מעוגנים יתר התנאים.
התקנות האלה, בהתאם לחוק גלי צה"ל, הן באישור ועדת הכלכלה של הכנסת.
כפי שלא האריכו אף פעם במועד את חוק הוראת השעה בגלי צה"ל, גם לא הותקנו תקנות, בניגוד למצוות המחוקק.
על כל פנים, השלמת התקנות הייתה אמורה להיעשות במסגרת התקנות באישור ועדת הכלכלה של הכנסת. גם כאן ההשלמה של ההוראות שמוצעות כאן בעצם אמורות לבוא לידי ביטוי במסגרת הכללים שהמועצה אמורה לקבוע בהתאם להצעת החוק.
אתי בנדלר
¶
ההבדל הוא, לעומת חוק גלי צה"ל, שכאן לא הוצע שהכללים האלה יובאו לאישור ועדת הכלכלה של הכנסת והשאלה הזאת עומדת עכשיו לפתחם של חברי הכנסת.
אני מדברת על סעיף קטן (ד) הן בסעיף 25ג והן בסעיף 25ד. בשני המקרים מדובר על קביעת כללים כדי להשלים את מכלול הנורמות שיחולו לעניין תשדירי שירות ושידורי חסות והשאלה רק האם להשאיר את קביעת הכללים כולם אך ורק למועצה או כפי שנקבע לגבי חוק בלי צה"ל, או שהכללים יועברו לאישור ועדת הכלכלה.
ישראל איכלר
¶
אדוני היושב ראש, האם חבר כנסת שלעבר יכול להתמנות לשופט בית המשפט העליון? כי יש לי תחושה שעורך דין רותם הולך על זה.
היו"ר כרמל שאמה
¶
ההמלצה של היועצת המשפטית היא שבעצם בסעיף 25ג(ד), המועצה תקבע כללים לעניין שידור תשדירים בשירות הציבור לפי סעיף זה באישור ועדת הכלכלה.
אתי בנדלר
¶
עכשיו השאלה מה קורה אם יקרה חלילה כפי שקרה בחוק גלי צה"ל, הוועדה תדון בזה ודאי בעת הקרובה, שיש הוראה מסמיכה קביעת כללים או תקנות ואלה אינם נקבעים.
אתי בנדלר
¶
הקביעה היא לא חד משמעית. יש מקרים שבג"ץ אומר שניתן להפעיל חוק גם ללא תקנות. יש מקרים שללא קביעת תקנות, לא ניתן להפעיל את החוק וזה מה שהיה בחוק כהנוביץ.
אתי בנדלר
¶
האמת היא שאני מניחה שיש היום כללים ואז יגידו שכללים חדשים יובאו. מה שיש, לא טעון. השאלה עכשיו איך מתגברים על הנושא הזה. לכן אני מציעה שהכללים יובאו לאישור ועדת הכלכלה לא יאוחר מיום.
יוליה שמאלוב-ברקוביץ
¶
יש לי שאלה. איך אנחנו שומרים לפחות על מה שהיה? שלא יהיה מצב שבגלל שרוצים לעשות תיקונים, שהמצב שהיה עד עכשיו ישתנה. אני רוצה שלפחות יישאר המצב כמו שהיה.
לבנת
¶
היושב ראש, כפי שהסבירה היועצת המשפטית של הוועדה, המציאות לימדה אותנו שרשות השידור שוב ושוב הרחיבה לעצמה את המדיה והפכה אותה כמעט לפרסומת וזה מה שקבע בג"ץ. נשאלו כאן שאלות האם החוק תואם את מה שקבע בג"ץ ואני אקריא רק שתי שורות לעניין תשדירי שירות שתמציתן במתן שירות לציבור על דרך הגדלת מודעותו בנושאים לאומיים וציבוריים. אסור בשידורים אלה לקדם יצרן מסוים או מוצר מסוים. היינו, אין להזכיר את שמו של יצרן ספציפי או מוצר ספציפי בתשדיר שירות. איך בדיוק הצעת החוק משקפת את ההלכה הפסוקה הזאת? בעיניי זאת הטעיה של חברי הוועדה.
קריאה
¶
גם אנחנו מבקשים את זכות הדיבור. כל הזמן זכות הדיבור ניתנת רק לגופים המסחריים ועמותה ציבורית שרוצה להתייחס, לא מקבלת.
אורי רוזנוקס
¶
בשם היוצרים אנחנו רוצים לומר שאנחנו בעניין הזה מצדדים בדעה של הזכיינים. אנחנו חושבים שטלוויזיה מסחרית היא טלוויזיה מסחרית. טלוויזיה ציבורית היא טלוויזיה ציבורית. צריך לשמור על המתווה כפי שהוא היום ולהדק אותו כי אנחנו יודעים איפה אנחנו מתחילים ואנחנו לא יודעים איפה אנחנו גומרים. אנחנו לא רוצים להגיע לבעיות בעניינים האלה של פרסום כמו שאנחנו נתקלים עם הזכיינים. בעניין הזה אנחנו כן תומכים בהם. אם היועצת המשפטית דיברה על סעיף (ד), חשוב לנו גם שהעניין הזה יישאר בפיקוח של ועדת הכלכלה ולא יהיה נתון רק בידי המועצה. הדברים האלה הם חשובים. רשות השידור מקבלת אגרה, היא מקבלת תשדירים באופן שהיא מקבלת אותם עכשיו ואסור להרחיב את היריעה בעניין הזה אלא צריך לשמור את זה כפי שזה. זה חשוב מאיכות התכנים. אפרופו מה שאמר חבר הכנסת איכלר, אם יהיו פרסומות בערוץ הראשון, זה סוף הערוץ הראשון.
דבורה קמחי
¶
אנחנו מבקשים לבצע את שני המהלכים. ראשית, התקנות באמת צריכות להיות באישור ועדת הכלכלה. יחד עם זאת, בל נשכח שמתקין התקנות היא מועצת רשות השידור שכמובן תדאג לאינטרסים של רשות השידור. בד בבד אנחנו מבקשים לצמצם את ההגדרה בחוק כפי שהצענו כדי שהמתחם שיהיה ניתן להתקנת התקנות יהיה מצומצם ומוגבל על פי מה שקבע בג"ץ.
אלי פולק
¶
אני מבין שהדברים האלה הם לא פופולאריים בוועדה אבל בכל אופן. מדובר בחוק שאמור להיות חוק לארבעים שנים. לפי מיטב הבנתי, הכנסות רשות השידור גם מתשדירי חסות וגם מתשדירי שירות בטלוויזיה אינם עולים על עשרים-שלושים מיליון שקלים. הציבור משלם עבור הטלוויזיה הזאת. מדוע הוא חייב לסבול תשדירי שירות, תשדירי חסות, ולא לקבל טלוויזיה נקייה? היה מדובר על עשרה שקלים באגרת רכב כדי לכסות את כל תשדירי השירות ואת כל תשדירי החסות. לא צריך אותם ולא צריך לבוא ולהעמיס על הציבור דברים שאין לי שום ספק שאם היינו שואלים אותו מה הוא רוצה, הוא היה אומר תוותרו על זה, אין לזה מקום במסגרת של רשות שידור ציבורית.
אגב, הדבר הזה קיים במקומות אחרים בעולם, במקומות מאוד מכובדים, ואני חושב שמגיע לציבור שכל הנושא הזה יימחק ושבמסגרת החוק החדש אתם תבואו ותדאגו לכך שתשדירי השירות והחסות לא יהיו. בוודאי בכל מקרה, מאחר שאני יודע שההצעה הזאת לא תעבור, היא לא ריאלית, אני שומע את הדברים ובתוך עמי אני יושב ובתוך הוועדה הזאת אני יושב ושומע את הקולות, בוודאי שצריך לעשות את המקסימום כדי להגביל את הדברים וכדי לחסוך מהציבור את הדבר הזה שהוא לא צריך אותו ולא רוצה אותו. הייתי מאוד רוצה לראות קצת רוח גבוהה ולא קטנה של תיקון של דבר קטן פה ושם. תבטלו את זה בבקשה.
אלי פולק
¶
אני חושב שבמסגרת הרדיו גם לא צריכות להיות פרסומות, אבל מאחר שהנושא כרגע הוא הטלוויזיה ולא הרדיו, לא התייחסתי לרדיו. אני בחפץ לב אתייחס גם לרדיו.
אלי פולק
¶
תרשה לי לחלוק עליך. תרשה לי לומר שאחת הבעיות הקשות של הציבוריות הישראלית, זאת השפה העברית שדרך הפרסומות נהפכת להיות שפה קלוקלת שבה האנגלית שלטת, האנגלית הקלוקלת שלטת בה, והיא יוצרת מצב שלטעמי הוא פוסט ציוני בשפה העברית. אם הייתה מהפכה במדינת ישראל בהקמת המדינה, זאת החייאת השפה העברית ואם יש דבר שהורג את השפה העברית, אלה הפרסומות ברדיו.
ערן הורן
¶
שתי הערות בקצרה. קודם כל, ברמה הכלכלית. אני מדבר על תשדירי חסות ותשדירי שירות בערוץ הראשון בטלוויזיה. בסך הכול בשנה טובה שיש בה אירוע מגה גדול כמו מונדיאל או אולימפיאדה, זה מביא לרשות השידור הכנסה של כעשרים מיליון שקלים.
ערן הורן
¶
ככל שאני מבין את הצעת הזכייניות, זה שינוי דרסטי של המצב הקיים. אם חל איסור על שם של מוצר, גם אם הוא מוצר כמו מוצרים שמשווקים וגופים ציבוריים כמו מפעל הפיס והטוטו, זה שינוי של המצב הקיים.
אמיר גילת
¶
אני רוצה להדגיש שוב ואני אחזור על זה גם בהקשרים אחרים. הכול הוא רק כדי לשדר וכל השאר אלה אמצעים שנועדו לאפשר לנו את השידור כולל פנייה לציבור עם תשדירי שידור לציבור. אנחנו לא רוצים פרסומות, אין לנו בעיה לוותר על התקציב הזה של הפרסומות. כל מה שקשור לסימון מסחרי, מקובל עלינו. שוב, יש דברים שהם סימן של המותג, כמו שהזכיר סמנכ"ל הכספים, וזה באמת מחזיר אותנו אחורה. אין לנו גם שום בעיה עם אישור ועדת הכלכלה לכללים.
אילאיל לבנת
¶
בעצם יש כאן הודעה לפרוטוקול מטעם רשות השידור שרשות השידור חורגת מההלכה הפסוקה שקבע הבג"ץ.
אתי בנדלר
¶
אני רוצה להבהיר את גישתך, מר גילת. האם אתה מציע לשנות את ההגדרות המופיעות כאן או רק להוסיף את אישור ועדת הכלכלה?
דנה נויפלד
¶
אני לא מצליחה להבין. הכללים שמתקיימים, הם ממשיכים לעמוד. האם יש צורך להביא אותם שוב לאישור ועדת הכלכלה?
חנה מצקביץ
¶
תשדירי השירות הם על פי חוות דעת משפטיות של היועץ המשפטי לממשלה ועל פי נוהל פנימי. אין לנו בכלל כללים.
דנה נויפלד
¶
אני לא מצליחה להבין. הטענה הייתה שיש כאן חשש שזה ישנה את המצב הקיים. לכן כל עוד המצב הקיים מתקיים, למה צריך להביא ומה צריך להביא לוועדת הכלכלה? אני לא מצליחה להבין את זה. ככל שיש שינוי ויש חשש שהמצב הקיים לא ישתנה.
דנה נויפלד
¶
אני מנסה להבין. החשש הוא שהמצב שהחוק מוביל אליו הוא שיהיה שינוי של המצב הקיים ולכן תפגענה החברות המסחריות. כיום יש את המצב הקיים כמו שהוא ולא על זה באו החברות להלין. לכן אני שואלת האם ככל שהמצב הקיים איננו משתנה, האם יש גם אז לגישתך צורך להביא מה בדיוק לאישור ועדת הכלכלה. זה מה שאני שואלת.
אתי בנדלר
¶
לגישתי, כן. קודם כל, המועצה צריכה לקבוע כללים כדי לעגן את המצב המשפטי הקיים בכללים ולא לפעול רק מכוח נהלים פנימיים והחלטות בלבד.
היו"ר כרמל שאמה
¶
בעניין הזה הוספנו שהמועצה תקבע כללים לעניין שידור תשדירים בשירות הציבור לפי סעיף זה, באישור ועדת הכלכלה של הכנסת.
קריאה
¶
בעניין היעדר ההרחבה. אנחנו רוצות לחדד כאן. הלכת בג"ץ קובעת שאסור בשידורים לקדם יצרן מסוים או מוצר מסוים. ארבע מלים. בתשדיר לשירות הציבור על פי הצעת החוק, כתבתם: והכל בלא ציון שמו של יצרן מסוים. למה לא הלכתם עד הסוף ואמרתם יצרן או מוצר? למה לא להוסיף מילה אחת וזה יהיה בהתאם למה שבג"ץ אמר? איזה נימוק יכול להיות נגד הדבר הזה?
היו"ר כרמל שאמה
¶
חברים, המבחן הוא לא אם בג"ץ קבע. השאלה אם זה נכון לעשות את זה. בג"ץ קבע או לא קבע, זה לא עניין שלנו.
אתי בנדלר
¶
אני רוצה לשאול אותך. מחר יש תשדיר שירות לעידוד השימוש בירקות. האם עגבנייה היא מוצר? לא יאמרו של איזה יצרן.
ישראל איכלר
¶
יש משהו כן חשוב להוסיף וזה העניין של לא להונות את הציבור, כך שהציבור ידע שמדובר בתשדיר שירות ולא במידע ואינפורמציה אובייקטיבית.
היו"ר כרמל שאמה
¶
לא. אנחנו מצביעים על סעיף 25ג עם התוספת והשינוי שעשינו ב-(ד) כפי שהקריאה היועצת המשפטית של הוועדה.
ה צ ב ע ה
סעיף 25ג – אושר פה אחד
אנחנו עושים הפסקה של עשרים דקות. הישיבה תתחדש בשעה 15:15.
זוהר קדמון סלע
¶
רצינו בהגדרה, בדיוק כמו בהגדרה של תשדירי שירות, להוסיף שאין בשם של מוצר סימן מסחרי.
יוליה שמאלוב-ברקוביץ
¶
אם הייתה הסכמה, לא הייתי מבקשת לדבר על זה. אני לא רוצה לדבר על הנושא כשחבר כנסת לא נמצא.
היו"ר כרמל שאמה
¶
עשרים דקות הפסקה ואחרי כן נתייחס. את יודעת כמה פתקים קיבלתי שאנשים רוצים לשתות ולאכול?
היו"ר כרמל שאמה
¶
לא, אני שומע ויכוחים וזה לא יסתיים בעשר דקות. גם לא נצא להפסקה, גם המזנון ייסגר וגם לא נסיים את הסעיף.
הישיבה הופסקה בשעה 14:50 וחודשה בשעה 15:25
היו"ר כרמל שאמה
¶
אנחנו מצביעים על סעיף 25ד עם שני השינויים: האחד, ב-(ד) התנאים יצטרכו את אישור ועדת הכלכלה ועורכת הדין אתי בנדלר תנסח את זה בהמשך, ושנית, זה יהיה תוך שנה.
זוהר קדמון סלע
¶
גם כאן אנחנו מבקשים להבהיר שהנוסח הוא נוסח פתוח שלא משקף את מה שנפסק בפסיקת בג"ץ ובתיקון קל אפשר שהתשתית לכל הנושא של הודעת חסות תהיה תשתית זהה לתשתית שנקבעה על ידי בג"ץ ושאין סיבה לא לעשות את זה. להסביר שלא יהיה סימן מסחרי, לא יהיה תיאור של הגורם, המוצר או השירות שבאותה חסות.
היו"ר כרמל שאמה
¶
אנחנו מצביעים על סעיף 25ד עם השינויים שהוספנו בהתאם לשינוי בסעיף הקודם.
ה צ ב ע ה
סעיף 25ד – אושר
יעל כהן
¶
19.
תיקון סעיף 28
בסעיף 28 לחוק העיקרי –
(1)
בסעיף קטן (א), במקום הסיפה החל במלים "נכס שבבעלותה" יבוא "משדרים, נכס מקרקעין או נכסים אחרים שבבעלותה, שהשר קבע, בתקנות, כי הם נכסים חיוניים, אלא באישור השר".
(2)
בסעיף קטן (ב), אחרי "נכס" יבוא "חיוני כמשמעותו בסעיף קטן (א)", והסיפה החל במלים "או – אם היה הנכס מקרקעין" – תימחק.
דנה נויפלד
¶
סעיף 28 הקיים מטיל על הרשות מגבלות מאוד מאוד חריפות בכל הנוגע להעברת נכסים, מגבלות כל כך חריפות שאם היא רוצה למכור נכס כמו רכב, תיאורטית היא צריכה אישור הממשלה. הסעיף החדש מצמצם משמעותית את המגבלות על הרשות, נותן לה חופש פעולה ומחייב אישורים רק לנכסים חריגים באמת כמו משדרים או מקרקעין. זאת מהות ההתאמה.
דנה נויפלד
¶
נכון. היה צורך גם באישור ממשלה וגם באישור ועדת הכספים. בגלל שאנחנו עכשיו מצמצמים מאוד את אותם נכסים בגינם נדרש אישור רק לנכסים חיוניים בלבד, וזאת על מנת להקל על עבודת הרשות, אנחנו עכשיו מבקשים שזה יהיה באישור השר.
היו"ר כרמל שאמה
¶
אנחנו מצביעים על סעיף 19 ו-20. אין בהם שינויים
ה צ ב ע ה
סעיפים 19 ו-20 – אושרו פה אחד
יעל כהן
¶
21.
הוספת סעיף 29ג
אחרי סעיף 29ג לחוק העיקרי יבוא:
"29ד.
אגרה בעד האפשרות לצפות בשידורי טלוויזיה שלא באמצעות מקלט טלוויזיה
השר, בהסכמת שר האוצר ובאישור ועדת הכספים של הכנסת, רשאי להטיל, בתקנות, אגרה שנתית בסכום האגרה האמורה בסעיף 28א, בעד האפשרות לצפות בשידורי הטלוויזיה, גם שלא באמצעות מקלט טלוויזיה, ובלבד שנוכח כי שינויים בהרגלי הצפייה של הציבור מצדיקים זאת. בתקנות לפי סעיף זה יקבע השר על מי תחול חובת תשלום האגרה ורשאי הוא להחיל את ההוראות לפי סעיפים 29 עד 29ג, כולן או חלקן, בשינויים או בלא שינויים".
דנה נויפלד
¶
הסעיף הזה למעשה בא להתגבר על שינויים טכנולוגיים שמתרחשים. היום יש מעבר לצפייה בשידורים שלא באמצעות מקלט טלוויזיה. לכן הסעיף הזה צופה פני עתיד ומאפשר לשר הממונה, בהסכמת שר האוצר ובאישור ועדת הכספים, להטיל אגרה גם בעד האפשרות לצפות בשידורי טלוויזיה שלא באמצעות מקלט טלוויזיה, אם הוא נוכח שהרגלי הצפייה של הציבור מצדיקים זאת.
היו"ר כרמל שאמה
¶
הבנתי, אבל אני רוצה לשאול שאלות ספציפיות. צפייה בטלוויזיה דרך אייפון, אני עכשיו מתחבר למאקו או לערוץ 10 ואני צופה, וראה אותו יושב ראש רשות השידור, הוא יכול לחייב אותי?
דנה נויפלד
¶
אם השרים אישרו זאת ונוכחו שיש הרגלים של צפייה. זאת אומרת, אם בעוד עשר שנים תהיה צפייה רק דרך מכשיר שהוא גם טלפון ותהיה צפייה מסיבית דרך המכשיר הזה או מכשיר אחר, או אז השרים יכולים, באישור ועדת הכספים, לאשר לגבות אגרה גם בגין אותם מכשירים.
אתי בנדלר
¶
אני מוכרחה לומר שאני לא מסכימה לחלוטין לדרך הצגת הדברים גברת נויפלד. מספיק שנוכחו שיש שינויים בהרגלי צפייה, שמצדיקים. מדובר בעשרה אחוזים למשל.
אתי בנדלר
¶
לדעתם כן. אין כאן מבחן אובייקטיבי. לא מדובר כאן על כך שיש שינוי מסיבי והרוב רואה את שידורי הטלוויזיה דרך אותם מכשירים.
אמיר גילת
¶
קודם כל, דיברתי על זה בישיבה הראשונה. אמרתי שאנחנו צריכים לשנות את החוק לגבי ממי אנחנו גובים את האגרה כי החוק היום מ-1965 מדבר על מי שיש ברשותו מקלט טלוויזיה, כולל כמו שנאמר כאן קודם, אפילו אם זה מכשיר לאבטחה, מעגל סגור, ואז הוא צריך לשלם אגרת טלוויזיה.
אמיר גילת
¶
נכון. בפרמטר השני זה הנושא של איך אנחנו משדרים. זה כבר לא העתיד אלא ההווה. העולם עבר לשידורים טכנולוגיים מתקדמים וצריך להפריד בין הדרך בה אנחנו משדרים היום או שידרנו עד היום לבין הדרך של הפצת התכנים באמצעים טכנולוגיים מתקדמים. החוק חייב לתת מענה לזה שגם זה מכשיר טלוויזיה וגם מחשב נישא הוא מכשיר טלוויזיה וכל דבר אחר, במיוחד אם אנחנו מדברים על חוק כמו שאנחנו אומרים לארבעים שנים.
היו"ר כרמל שאמה
¶
מחשב נישא הוא אולי שאלה אחרת. אנחנו מתחילים קודם כל בדבר הבסיסי הזה. ממסך של פחות מארבעה אינצ', אתם רוצים לגבות אגרה. אני חושב שזה לא נקרא צפייה בשידור. אי אפשר לצפות בשידורים באופן תמידי ובאופן עקבי. זה לא תחליף לטלוויזיה אלא זה מוצר אחר לגמרי.
אמיר גילת
¶
לכן כן קשרתי את זה עם החלק הראשון. זאת אומרת, אין כאן כוונה להטיל אגרה על בית אב, גם וגם וגם וגם. אם נחליט בהמשך על בית אב.
נחמן שי
¶
אני מאוד מכבד את היצירתיות של רשות השידור. הלוואי שהיצירתיות הזאת גם תבוא לידי ביטוי בשידורים ובתוכניות של רשות השידור, וזה באמת יהיה לעונג. אגב, ברשות השידור יש תוכניות טובות מאוד ואני אומר את זה במלוא הכנות, אבל זאת באמת פריצת דרך. כשיגיעו לגשר, תחצו אותו. בינתיים הרוב המכריע שצופה, צופה באמצעות מקלט טלוויזיה. אגב, אף פעם לא שמעתי שגם המקלטים של האבטחה משלמים אגרה.
נחמן שי
¶
בסדר. תחדד את זה. טלוויזיה היא טלוויזיה היא טלוויזיה וכל היתר הם מכשירים חדשים שעושים את דרכם. ביום שתגיעו למסקנה שהתהפך העולם תרתי משמע ושמכשירים מסוימים תפסו את מקומם, אז תביאו את התיקון. מאוד יפה שאת עושה שינוי צופה עתיד. זה בכלל ביטוי שפעם ראשונה אני שומע אותו. חוק צופה עתיד.
נחמן שי
¶
אם זה אמיר, הוא בסדר. לא עולה על הדעת. אגב, בינינו אתם תקוממו את הציבור. בפרס ראשון מי מקומם את הציבור, מובילה רשות השידור. אתם גם מומחים למלא את החלב בדלי וגם לשפוך אותו. תהיה כאן התנגדות מן הקצה אל הקצה.
היו"ר כרמל שאמה
¶
אין סיכוי שדבר כזה עובר כאן. גם אם היינו מעבירים לכם את החוק, הייתם מגיעים למשל בעוד שנתיים לוועדת הכספים ורוצים להחיל אגרה על טלפונים ניידים?
נחמן שי
¶
אמר פרופסור פולק, יש למשפחה שלושה ילדים. תגידו בחוק שכל אזרחי ישראל – וגם לזה אני אתנגד – חייבים בתשלום אגרה. אני יודע שלזה אתם רוצים להגיע. נעלתם את עצמכם מה יכול להיות הכי קרוב לחוק בלי שיהיה חוק, והגעתם למסקנה. יש במדינת ישראל שבעה-שמונה מיליון טלפונים סלולריים, לא כולם סמארטפון, נטיל עליהם אגרה. יש אין סוף מחשבים, נטיל עליהם אגרה. זה לא עולה על הדעת.
נחמן שי
¶
אלה כל בתי האב בישראל, להוציא אולי את האוכלוסייה החרדית שגם לה יש. אצל איכלר בבית יש מחשב והוא לא צופה בטלוויזיה.
אבי כץ
¶
בכיוון זה אנחנו הולכים לפי מה שקורה באירופה. אגב, בגרמניה התחילו לגבות גם אגרה לגבי המחשבים האלו עליהם אתה מדבר ולאור מה שקורה, הם עברו לשיטת גבייה מכל בית אב, דבר עליו נחמן מנסה לרמוז. בגרמניה גובים אגרה מכל בית אב, ממבוגר מבית האב, בבית. בעסקים גובים מכל מוסד על פי מספר העובדים שיש במקום. עכשיו הייתי בכנס שהתקיים באירופה והבאתי משם את החוק שהגרמנים התחילו להפעיל לפני כשנה וחצי, והם הולכים לכיוון הזה שכל בית אב משלם את האגרה.
אבי כץ
¶
בערוצים המסחריים המימון, כפי שהסבירה אתי, הוא מימון די ברור ושם עוגת ההכנסות מהפרסומת היא די רחבה, אצלנו יש לנו בעיה. שאלתם אותנו איך אנחנו יכולים להעמיק את הגבייה כדי לממן את הרפורמה. אין לנו שום אמצעי להעמיק את הגבייה ולתמוך ברפורמה אם לא ייתנו לנו הכלים הדרושים כפי שמבוקש בחוק.
קריאה
¶
איפה החוק הזה נותן לך כלי שאתה יכול להיכנס ולקבל יותר? לא תוכל להיכנס לבית שלא ייתנו לך להיכנס אליו.
אמיר גילת
¶
אני רוצה שוב לחדד את הנושא. אני מדבר צופה פני עתיד, חבר הכנסת שי. אנחנו מדברים על חוק שהוא באמת לעשרות שנים קדימה ואנחנו לא יכולים להישאר במצב שבו כרגע ההגדרה היחידה למי משלם אגרה, זה מקלט טלוויזיה. זאת נקודת המוצא.
אמיר גילת
¶
לכן אני אומר שצריך לקחת בחשבון שאנשים זורקים מקלטי טלוויזיה. אתה נתת דוגמת קיצון של המכשיר הקטן, החמישה אינצ' אבל אני מדבר עכשיו על הצעירים שרואים היום טלוויזיה באמצעות המחשב הנייד. החוק הנוכחי לא נותן לנו מענה. אנשים זורקים טלוויזיה ואנחנו נישאר בלי מקורות הכנסה.
ישראל איכלר
¶
אתן לכם עצה פשוטה, טכנית, כפי שעושה הרשות השנייה. תוכניות כמו למשל פולישוק. אני לא יכולתי לראות כי אין לי טלוויזיה והם לא מעבירים אותה באינטרנט בזמן השידור. גם אתה יכול לעשות את זה. אל תיתן באינטרנט ואל תחייב אנשים באגרה.
אלי פולק
¶
אדוני היושב ראש, נדמה לי שיש כאן כמה דברים שהם בסיסיים. נכון, יש התקדמות של טכנולוגיה. תגביל היום לחמישה אינצ', אבל מחר יהיה לך מכשיר כזה שיהיה לו עוד מסך פלסטיק שמתקפל החוצה והוא יהיה עשרים אינצ'. אי אפשר לבוא ולהגביל את זה באינצ'ים כאלה ואחרים כי מחר הדברים ישתנו. אני ודאי מסכים עם מה שאמר חבר הכנסת נחמן שי, דהיינו, אם השינויים יהיו, תבואו אלינו.
אלי פולק
¶
גם לפני כן אמרת כמה דברי חכמה ודברי טעם, אם מותר לי לומר.
הרבה יותר עקרוני מזה. המס הזה הוא מס רגרסיבי שלא ניתן לגבות אותו מציבורים שלמים. אתה הולך ואומר שאתה ממשיך את הקיים, במקום לבוא ולהסתכל צופה פני עתיד באמת. צופה פני עתיד הוא להפוך את המס הזה שבו העשיר משלם יותר והעני משלם פחות. כל זה ניתן לעשות דרך אגרת הרכב.
אלי פולק
¶
מי שצופה פני עתיד ירצה לבוא ולבטל לחלוטין את אגרת הטלוויזיה ולדבר אך ורק על אגרת רשות שידור וליצור אותה בצורה כזאת שלא תצטרכו להיכנס לתוך בתי אב כפי שאתם עושים היום.
ירמי קדושי
¶
אני חושב שכל הנטל הזה של האגרה, לא מספיק שהוא מכביד על הציבור והציבור לא משלם אותו בכיף כי הוא מרגיש שהוא לא מקבל מענה, כל העניין עכשיו לנסות ולקחת מהציבור כסף בצורה כזאת או אחרת, בכל מיני דרכים, זאת פשוט שערורייה. מה עושה סטודנט שיושב בתל אביב היום, שוכר דירה והוא רוצה לצורכי הלימודים שלו לשים בו מחשב ואולי יש לו שניים או שלושה מחשבים? האם גם הוא צריך לשלם אגרה? הוא בכלל לא צופה בטלוויזיה ואין לו זמן לכך. אני לא חושב שזה צודק לבוא ולהטיל אגרה על מכשירים. אני לא חושב שזה צודק לבוא ולקחת מאנשים את הכסף הזה ולומר להם שזה עבור אגרה או משהו כזה. אם הציבור היה מרגיש שהוא מקבל תמורה, כמו שהוא הולך לתיאטרון, לקולנוע ולמקומות אחרים, הוא היה משלם את זה בכיף, אבל היום האגרה לא מצדיקה את עצמה בכלל.
אני מציע לבטל את כל הסיפור הזה של האגרה ולנסות לקחת את הכסף בדרכים אחרות.
נחמן שי
¶
אני רוצה להוסיף עוד משהו בהמשך למה שאמרתי. מצבה של רשות השידור הוא קשה ויש עליה גם לחץ של משרד האוצר להביא עוד מזומנים כדי לנסות לעשות את הרפורמה. אני מסכים שצריך לחפש מקורות הכנסה נוספים כדי לחזק את הרשות בכלל ובפרט ערב הרפורמה. בוא נשבור את הראש בנושא הזה.
נחמן שי
¶
אותו הדבר. גם במחשבים יש גדלים שונים, פעם המחשב הוא בגודל כזה ומחר הוא בגודל אחר. למה? אני אומר לכם, אתם פורצים גדרות כאן שהם לא במקום ולא בזמן. אני לא יודע מה אבי ידידי ראה בגרמניה ואני לא יודע מה עושים שם.
קריאה
¶
הוט ו-יס יכולות לקבוע דמי מנוי בהתאם לעלויות שלהן ולהוצאות. לא משנה אם זה באינטרנט או בטלוויזיה הרגילה. הם יכולים לעשות התאמות. לרשות השידור אין את היכולת לבצע את זה.
אנחנו מדברים על שינויים שיכולים להיות בעוד 5-10 שנים ואנחנו רואים את העולם הטכנולוגי. המכשירים הסלולריים שלנו השתנו פלאים רק בשלוש השנים האחרונות. אנחנו יכולים למצוא את עצמנו במצב שבעוד שנתיים אנשים זורקים את מקלטי הטלוויזיה שלהם וצופים בטבלטים או במחשבים ניידים ואנשים צעירים עושים את זה כבר היום. אני עוד לא עושה את זה, אבל אני מכיר לא מעט אנשים שעושים את זה.
קריאה
¶
אנחנו לא מציעים כאן בהצעת החוק כבר עכשיו להטיל אגרה על אותם אנשים. אנחנו מציעים שהשר יצטרך, בהסכמת שר האוצר, להביא את זה לאישור ועדת הכספים.
נחמן שי
¶
כשיגיע הרגע. אני לא פוסל שום רעיון. אני אומר שוב שאני לא אצהיר יותר הצהרות נאמנות כי יחשבו שהשתגעתי. צריך לעזור לרשות השידור אבל נחפש דרך. אם ישתנו הרגלי הצפייה, תעשו תיקון לחוק, תבואו לבניין הזה ותבקשו את האישור לכך. להשאיר את זה פתוח כך שאתם תחליטו מתי, לא.
אמיר גילת
¶
מדינת ישראל רוצה, וזאת נקודת המוצא, שידור ציבורי אבל את השידור הציבורי צריך לממן. אין חסויות, אין תשדירים, אין אגרה, אז מה כן?
ישראל איכלר
¶
יש לכם תשדירים וחסויות. אם תרצו פרסומות, לדעתי אפשר לדבר על זה אבל לא להטיל עוד מסים על הציבור.
אבי כץ
¶
לאורך כל הדיונים שהיו כאן, אנחנו מדברים על חוק שזמן קיומו יהיה בערך ארבעים שנים. לא נשנה את החוק בעתיד הקרוב. אני חושב שזה הזמן להרחיב את החבות של מי שחייב באגרת טלוויזיה. אם לא נתחשב בכל האמצעים הטכנולוגיים שקיימים, לא תהיה לנו הזדמנות אחרת. אנחנו לא מדברים על איך נגבה ומה נגבה. אנחנו רוצים שהבסיס שמי שחייב באגרה יהיה בסיס רחב בהתחשב בכל מה שקורה גם בתחום הטכנולוגי ובמה שקורה בעולם. בעולם כל הזמן מדברים על האפשרות לגבות את האגרה ולממן את השידור הציבורי באופן עצמאי ואם לא תתנו לנו את ההזדמנות עכשיו כאשר מתקנים את חוק רשות השידור לדורות, זאת בעיה.
היו"ר כרמל שאמה
¶
לא, הוא אמר שזה יותר נכון להגיד את זה מאשר להגיד שהם משלמים ובזה הוא צודק. יותר נכון לומר שלא משלמים מאשר משלמים.
אבי כץ
¶
ארנונה ומסים למועצות המקומיות. מה שקורה כיום, מאחר שהבסיס היחידי עבורו אנחנו גובים אגרה זה מכשיר הטלוויזיה, היום יש תופעה שהולכת ומתפשטת שאזרח אומר לי שהוא זרק את מקלט הטלוויזיה והוא לא צופה בשידורים שלנו ולכן הוא לא רוצה לשלם אגרה.
היו"ר כרמל שאמה
¶
אם מחייבים חברות, הכי פשוט והכי צודק היה שחברות יס ו-הוט היו מעבירות את הנתונים של מי מחובר אליהן וכמה מכשירים יש להם בבית. אז גם התשלום היה פרופורציונאלי והכי סוציאלי והכי נכון.
אבי כץ
¶
זה דיון אחר שצריך להתקיים בוועדת הכלכלה. זה דיון שגם אותו אנחנו מבקשים כאמצעי לאפשר לנו לקבל את המידע. כבר קיימת דיון אחד ואנחנו מבקשים להרחיב את הדיון כדי לאשר לנו גם את קבלת המידע מ-הוט ו-יס. היום הבעיה היא איך אתה מרחיב את בסיס החייבים.
היו"ר כרמל שאמה
¶
אני אמרתי לכם שתציגו לי דרך בה אתם מעמיקים את הגבייה לא רק ברמת גן אלא גם באום אל פאחם. זאת השאלה.
אבי כץ
¶
אדוני היושב ראש, יש לנו מצגת שהכנו שגם מתייחסת למה שאתה מבקש. ברגע שתרצה, אנחנו נציג את המצגת כי גם שם אנחנו הולכים בכיוון של חיוב האזרחים על סמך זה שהם מחזיקים צלחת לווין. אנחנו הולכים לכיוון הזה ורוצים להרחיב את זה בצורה מסיבית כדי להעמיק שם את הגבייה. זאת בדיקה חיצונית ולא כמו שציין קודם פרופסור פולק לגבי כניסה לבתים או לא. זה משהו חיצוני. על סמך הרישום שנבצע, שם נעמיק.
היו"ר כרמל שאמה
¶
למה אתם לא עושים מיקור חוץ לגבייה באזורים האלה? אני יודע לדוגמה שרשויות מקומיות, גם רשויות מקומיות ערביות שהיה להן קושי בעצמן לגבות את הארנונה, ברגע שהעבירו את זה לחברות שמתמחות בכך, העמיקו את הגבייה בצורה דרמטית.
אבי כץ
¶
אנחנו גייסנו לפני ארבע שנים חברה חיצונית שקוראים לה מילגם כדי לטפל בסוגיה הזאת. לצערנו החברה לא הצליחה. היום אנחנו מקושרים עם משרדי עורכי דין על מנת לטפל באכיפה מעמיקה וגם לטפל בסוגיה הזאת שאני מדבר עליה, שנוכל להציג אותה בוועדת הכלכלה כאשר תרשה לנו לעשות זאת.
דנה נויפלד
¶
הנוסח כמו שהוא היום כולו, כמו שאמרת קודם, הוא לא ישנה את המצב הקיים היום. כלומר, בשביל להפעיל את הסעיף הזה, הסעיף הזה רק נותן לנו מתג שאפשר להעלות אותו ולהפעיל אותו בעת הצורך. באותו רגע שנגיע עם אישור תקנות כאלה, ועדת הכלכלה – לפי הצעתכם זאת תהיה ועדת הכלכלה – תוכל לשאול את כל השאלות האלה. הסעיף הזה לא ימנע ולא יחסום שום דבר. כל מה שהוא עושה, הוא מאפשר כניסה בדלת. זה הכול. הוא לא מפעיל את הסעיף, זה לא שממחר יגבו אגרה על טלפונים ולא על מחשבים ולא על שום דבר. המצב נשאר כפי שהיה. כל מה שהוא מאפשר זה שבעת הצורך באמצעות תקנות יהיה אפשר לבוא לוועדת הכלכלה וועדת הכלכלה כמובן תשאל את השאלות הללו. ועדת הכלכלה תוודא ממי גובים ומתי גובים. לכן לא נמנע שום דבר.
ישראל איכלר
¶
זאת הטלת מס על הציבור. אם רוצים להטיל מס נוסף על הציבור, צריך לבוא לכנסת ולעשות זאת בנפרד. למה צריך לכלול את זה כאן?
אבי כץ
¶
יש את תקנה 6 לחוק רשות השידור שאומרת שאדם שהוציא את המקלט שלו, העביר אותו, צריך להודיע תוך שלושים ימים לצוות הפרטים. הלכו חכמים, קראו את התקנה הזאת, ראו ששם לא כתוב שאם אתה זורק את המקלט אתה פטור מתשלום, והלכו עם זה לבית המשפט. בית המשפט קבע שלא כתוב שאם אתה זורק אתה לא חייב ולכן חייבו אותנו על סמך זה שהוא הודיע שהוא זורק את המקלט. יש פסק דין בנושא הזה.
חנה מצקביץ
¶
רשות השידור מקבלת אגרה בשביל התוכן שהיא מעבירה לציבור. כשחוקקו את החוק הישן, כשקמה הטלוויזיה, הייתה סוגיה איך ישלמו ובשביל מה ישלמו. אמרו שכל מי שמחזיק מקלט – אז זה היה מקלט טלוויזיה – הוא צופה בשידורים ולכן מחייבים באגרה את מי שמחזיק במקלט טלוויזיה. היום לא מדברים יותר על טלוויזיה. אין כבר מונח של טלוויזיה. היום מדברים בעולם על טלוויזיה היברידית, היום למקלט עצמו אין שום משמעות יותר כי מבחינה טכנולוגית את אותם התכנים אתם רואים באמצעים טכנולוגיים אחרים.
היום אנחנו עושים חוק חדש מודרני שיתאים אותנו לעידן המודרני ועדיין אנחנו נשארים עם המונחים שהם כבר לא קיימים היום בעולם. באירופה ובכלל בכל העולם זה לא קיים יותר, המושג הזה של מקלט טלוויזיה.
ישראל איכלר
¶
אני שומע כל הזמן על כל העולם. תשאלו בעולם כמה אנשים מרוצים מה-BBC, כמה מרוצים מהשידור הציבורי וכמה מרוצים בארץ.
חנה מצקביץ
¶
אתם צודקים אבל אתם לא מאפשרים לנו לקבל את האגרה שמגיעה לנו. אני לא מדברת על הרחבת בסיס משלמי האגרה. אני אומרת לשמר אותה. מה שקורה היום, כמו שאמר אבי, הם משליכים את המקלט כי הם רואים את אותם התכנים באמצעים טכנולוגיים אחרים. הסעיף הזה באמת לא אומר שום דבר.
היו"ר כרמל שאמה
¶
חבר הכנסת איכלר, אם אנחנו נשנה את הסעיף במובן כזה שיאמר שמחריגים טלפונים סלולריים באופן אבסולוטי? תנאי נוסף הוא שנקבע שיהיה אפשר לחזור לכנסת רק אם השינויים יהיו שינויים משמעותיים בהרגלי הצפייה? תנאי נוסף הוא שרק במידה שהשידור דרך האינטרנט יהיה שידור מלא של ערוץ 1?
ישראל איכלר
¶
השאלה אם אתה יכול לכלול גם מחשבים ביחד עם הסלולרי, כי מה ההבדל? הצעירים כבר לא צופים במחשב אלא רק בסלולרי. הדור הזקן שלנו מסתכל עוד במחשב אבל הדור הצעיר מסתכל כבר באייפון.
היו"ר כרמל שאמה
¶
יש כמה דברים שצריכים לקרות. ראשית, אנחנו מחריגים לגמרי את מכשירי הסלולר. שנית, אנחנו שמים תנאי נוסף.
היו"ר כרמל שאמה
¶
מחריגים את מכשירי הסלולר. שנית, קובעים שהזכות שלהם לחזור לכאן לוועדה כדי לקבל אישור לדרכי גבייה נוספות, במידה שהשידור יהיה שידור מלא וזהה לטלוויזיה כך שזה באמת יהיה תחליף לצפייה בטלוויזיה.
נחמן שי
¶
לא יודע, אולי הם מתכננים את זה. אני לא יודע מה זה אומר שיש שידור מלא. כרגע אין. יכול להיות שזה עניין פשוט להזרים את זה לתוך המחשב. אני מצטער שזה לא קיים כבר היום. אני לא חושב שצריך לתת את הדבר הזה.
נחמן שי
¶
אני אגיד לך מתי אני מוכן לאשר את זה. אני מוכן לאשר את זה כשהם יגבו שמונים אחוזים מכלל האוכלוסייה ועכשיו עניתי על הדבר השני שאמרת. כשרשות השידור תודיע שהיא גובה היום משמונים אחוזים מהשוק, ניתן להם את התוספת.
נחמן שי
¶
ככל שקטנה האגרה בקבוצות מסוימות, בסקטורים מסוימים, ככל שהמדינה מקטינה את המחויבויות, זה נופל כולו על קבוצה אחת מסוימת שהיא מסומנת וידועה. היא נופלת על אנשים שמשלמים, על הפרייארים.
היו"ר כרמל שאמה
¶
ניסיתי ככל יכולתי. כרגע אין רוב לסעיף בשום וריאציה, גם אם לא מכווצים אותו וגם אם לא מחריגים אותו. אנחנו נדלג עליו. נצביע עליו והוא ייפול. תנסו לעשות עבודה בקרב חברי הוועדה.
היו"ר כרמל שאמה
¶
אם תרצה אחרי כן להעביר את זה, יצטרכו עוד דיון לרביזיה. ממילא זה יסתיים בסוף אחרי רביזיה. השאלה אם יש לך כאן רוב בוועדה.
אמיר גילת
¶
אני מציע ללכת ולחשוב. נקודת המוצא היא שצריך לעדכן את החוק. זה בתור התחלה. לא יתכן שאנחנו נחוקק ב-2011 חוק של 1965.
נחמן שי
¶
אמיר, נקודת המוצא היא איך לחזק כלכלית את רשות השידור כדי שהיא תוכל לתפקד. זאת נקודת המוצא. אגרה, מקור אחר, על זה אני מוכן לדבר כמה זמן שאתם רוצים. אני אומר את זה במלוא הכנות. אני מרגיש שזה שירות ציבורי חיוני שעושה עבודה טובה.
אמיר גילת
¶
כל עוד המחוקק מותיר על כנו שתשלום האגרה הוא באמצעות מי שיש ברשותו מקלט טלוויזיה ומי שהספק מדווח על כך שרכש, אנחנו במצב לא הגיוני.
נחמן שי
¶
אז בוא נחשוב. אתם מדברים על העלאת אגרת הרדיו ברכב. אני לא יודע, יש לכם פתרונות אחרים. נחשוב עליהם.
דני זקן
¶
אתה צודק ברמה העקרונית אולי, אבל אנחנו לא מדברים כאן רק על סיפור האגרה וההשלמה של הרפורמה והמימון שלה. יש כאן בעיה אמיתית של המודרניזציה שאנחנו לא מביאים אותה לחוק. אולי זה נראה קצת מפחיד עכשיו, אולי יימצא ניסוח ממותן יותר, אבל אי אפשר להתעלם מזה שבעתיד הלא רחוק אנשים לא יראו יותר טלוויזיה במקלטים.
נחמן שי
¶
נכון להיום הפרופורציות הן שהחלק המכריע של הציבור עדיין צופה במסך הטלוויזיה ואם אתה מדבר על התפתחויות טכנולוגיות, המסכים גדלו ונעשו דקים יותר ויש בדיוק תנועה הפוכה גם לצפייה בטלוויזיה דרך מסכים. זה לא בהכרח שכולם עברו לניידים.
היו"ר כרמל שאמה
¶
חברים, אנחנו עוברים להצבעה. אנחנו מצביעים על סעיף 29. אני מבין שהצעת חברי הוועדה היא למחוק את סעיף 29ג.
היו"ר כרמל שאמה
¶
ברור. לא תהיה גבייה עתידית ממכשירים שאינם טלוויזיות, לא מכשירי סלולר ולא מחשבים ניידים.
אנחנו ממשיכים בהקראה.
אתי בנדלר
¶
הממשלה מבקשת להסתייג ואני מבקשת להמציא את נוסח ההסתייגות. אם אתם רוצים להסתייג באופן שההסתייגות תהיה תואמת בדיוק את נוסח הסעיף המוצע, אתם לא צריכים לעשות שום דבר מעבר לכך. אם אתם רוצים נוסח אחר, אני מבקשת להעביר אותו מבעוד מועד כדי שהוועדה תדון בו, ככל שתהיה בקשה לדיון מחדש.
יעל כהן
¶
בסדר גמור. אנחנו נשקול ונחליט בהתאם.
סעיף 22 הוא תיקון טכני אבל הוא מותנה בזה שסעיף 29ד הקודם התקבל. אם הסעיף הקודם לא מתקבל, הוא מיותר. אני חושבת שהוא יהיה חלק מההסתייגות שלנו. כאמור, הסעיף הבא הוא תיקון טכני שמושפע מהסעיף הקודם ואני מניחה שהוא פשוט יהיה חלק מההסתייגות שלנו. אם הסעיף הקודם נופל, הסעיף הזה לא נחוץ. הוא תיקון טכני שנועד להוסיף את סעיף 29ד באזכור במקום אחר. אתם יכולים להצביע נגד ואני אסתייג עליו.
יעל כהן
¶
סעיף 22 הוא תיקון שמכניס את סעיף 29ד שכרגע הצבעתם נגדו. אם הצבעתם נגד סעיף 29ד, אתם יכולים פשוט להצביע גם נגד סעיף 22 ואנחנו נסתייג.
היו"ר כרמל שאמה
¶
יש לי הצעה. אני מציע לשנות את סעיף 22. סעיף 32א לחוק רשות השידור אומר שאגרות, פטורים וקנסות לפי סעיף 29(א) והתקציב לפי סעיף 31 טעונים אישורה של ועדת הכספים של הכנסת. אני מציע שהשינוי שלנו יהיה, להעביר את כל האישורים האלה לוועדת הכלכלה.
לאה ורון
¶
לא, זה לא הסעיף הזה. זה סעיף 32א. אגרות, פטורים וקנסות לפי סעיף 29(א) והתקציב לפי סעיף 31 טעונים אישורה של ועדת הכספים של הכנסת. מציע היושב ראש שזה יהיה באישור ועדת הכלכלה.
דנה נויפלד
¶
סעיף 23 הוא התאמות טכניות.
23.
תיקון סעיף 33
בסעיף 33 לחוק העיקרי –
(1)
בסעיף קטן (א) במקום "הוועד המנהל רשאי" יבוא "המועצה רשאית" ובמקום "תפקידיו" יבוא "תפקידיה".
(2)
סעיף קטן (ב) – בטל.
דנה נויפלד
¶
הפסקה השנייה שמבוטלת מדברת על כך שהוועד המנהל יכול לייפות את כוחו של היושב ראש לחתום על כללים וכולי. זה פשוט לא רלוונטי בחוק החדש.
דנה נויפלד
¶
24.
החלפת סעיף 35
במקום סעיף 35 לחוק העיקרי יבוא:
"35.
פרסומים ומופעים פומביים
הרשות רשאית להוציא לאור ולהפיץ פרסומים המכילים ידיעות על התכנים שמעבירה הרשות וכן חומר משידורי הרשות, באמצעים שונים, לרבות בכתב, במדיה מגנטית, דיגיטלית או אחרת, או בדרכים אחרות שתקבע המועצה בכללים, וכן לערוך מופעים פומביים הנועדים לשידור".
יש היום סעיף דומה. הסעיף הזה מרחיב את האמצעים הטכניים והטכנולוגיים שבהם הרשות יכולה להשתמש.
היו"ר כרמל שאמה
¶
כן. הודענו על כך. הופץ סדר יום.
הסעיף הראשון. מדובר בסעיף 13 להצעת החוק, סעיף 23י(ב), בקשה לדיון מחדש של חברי הכנסת כרמל שאמה-הכהן ונחמן שי. היה סעיף שמדבר על הגבלת כהונת מבקר רשות השידור לשש שנים. אני הצעתי הצעה שהנושא הזה יימחק וכהונתו לא תוגבל.
היו"ר כרמל שאמה
¶
בדיוק. שסעיף 23י(ב) תימחק ושלא תפגע עצמאות הביקורת, החדות שלה והעומק שלה. לצערי הרוב באותה שעה בוועדה בחר להגביל את משך הכהונה. לאחר מכן הצטרף לדיון חבר הכנסת נחמן שי שלא היה בעת ההצבעה כאשר התקבלה ההחלטה וביקש להצטרף לבקשת הרביזיה.
לכן אנחנו מעמידים עכשיו את הרביזיה להצבעה.
ישראל איכלר
¶
אני רק רוצה להסביר במשפט אחד ואני לא אאריך. אני רוצה שהמבקר יהיה חזק כי המבקר יכול להיות העוגן האחרון נגד העריצות של האנשים שם. אני רוצה שהוא יהיה חזק ולא ייתקע לי איזה פקיד בגדר מסמר בלי ראש עד גיל 67.
היו"ר כרמל שאמה
¶
אנחנו מצביעים על בקשה לדיון מחדש.
ה צ ב ע ה
הבקשה אושרה
אנחנו דנים מחדש בסעיף 23י(ב) ואנחנו מבקשים למחוק את סעיף 23י(ב). אנחנו מצביעים על מחיקת סעיף 23י(ב).
ה צ ב ע ה
סעיף 23י(ב) – נמחק
היו"ר כרמל שאמה
¶
בסדר. עכשיו אנחנו עוברים לאותו סעיף שהיה כאן תיקו אין סופי בכל הוורסיות. זאת בקשה שנייה לדיון מחדש, סעיף 14 בהצעת החוק, סעיף 24(ג), מאת חברת הכנסת יוליה שמאלוב-ברקוביץ.
אנחנו מצביעים על הבקשה לדיון מחדש.
ה צ ב ע ה
הבקשה לדיון מחדש אושרה
עכשיו היועצת המשפטית תגיד לנו מה אנחנו עושים כדי שזה יהיה טוב.
היו"ר כרמל שאמה
¶
אני מקריא את הנוסח המוסכם, הנוסח אליו הגיעו להסכמה חברי הכנסת.
הרשות רשאית להתקשר לתקופות מוגבלות או למשימות מוגבלות עם אדם, אם קיימת בנסיבות העניין הצדקה להתקשרות בתחום התוכן והיצירה ובשים לב לכישוריו המיוחדים של אותו אדם.
אנחנו מצביעים.
ה צ ב ע ה
הנוסח אושר
זה הנוסח שהתקבל על ידי הוועדה בסעיף 24(ג).
אני חושב שעשינו שני שינויים מבורכים, במיוחד השינוי הראשון שהוא מאוד חשוב, לגבי המבקר.
ישראל איכלר
¶
נכון. אני חושב שכך צריך להיות. הוא לא יכול לשבת כמסמר בלי ראש ולא לעשות כלום. למשל, מבקש שלא עושה כלום, מה עושים אתו?
היו"ר כרמל שאמה
¶
אנחנו נודיע לפרוטוקול שהרביזיה השנייה הייתה רביזיה גם של חברת הכנסת שמאלוב-ברקוביץ וגם אני ביקשתי אותה אלא שזה לא נרשם. לכן היעדרה של חברת הכנסת שמאלוב-ברקוביץ, מה עוד שהנוסח היה מוסכם, לא משנה לצורך העניין.
היו"ר כרמל שאמה
¶
את מוסמכת לשפר את הנוסח בכל סעיפי הצעת החוק.
אנחנו מעמידים להצבעה עוד בקשות לדיון מחדש. סעיף 3, סעיף 15 לחוק העיקרי, מאת חבר הכנסת אלכס מילר.
היו"ר כרמל שאמה
¶
אני אראה לפי משמעות הסעיף. יש את הרביזיה של חבר הכנסת מילר על הסעיף שהוספנו ואומר לקדם את מטרות החינוך היהודי על כל גווניו ואת החינוך הממלכתי. הוא ביקש רביזיה. הוא רוצה למחוק את זה ואנחנו לא מוכנים למחוק את זה. אנחנו נפיל לו את הרביזיה.
אנחנו מעלים את הרביזיה של חבר הכנסת אלכס מילר להצבעה.
היו"ר כרמל שאמה
¶
זאת רביזיה על אחת ממטרות הרשות. אנחנו מצביעים על הרביזיה של חבר הכנסת אלכס מילר.
ה צ ב ע ה
הרביזיה לא התקבלה
רביזיה של חבר הכנסת נחמן שי ואלכס מילר לסעיף 7 לחוק העיקרי.
אתי בנדלר
¶
אתה רצית את הנוסח שהיה כלול בהצעת החוק הראשונה. שיושב ראש ועדת האיתור לא ימונה על ידי השר, בהסכמת שר המשפטים.
אתי בנדלר
¶
כאן השר בוחר בהסכמת שר המשפטים את יושב ראש הוועדה ויושב ראש הוועדה בוחר את שאר חברי הוועדה.
נחמן שי
¶
אני רוצה לנטרל את כוחה של הממשלה ככל הניתן. אני רוצה ועדה ציבורית אמיתית ולא ועדה ממשלתית.
היו"ר כרמל שאמה
¶
אנחנו מצביעים על הבקשה לדיון מחדש של חברי הכנסת נחמן שי ואלכס מילר.
ה צ ב ע ה
הבקשה לא אושרה
בקשה נוספת לדיון מחדש בסעיף 9, סעיף 19 לחוק העיקרי, של חברת הכנסת יוליה שמאלוב-ברקוביץ.
נחמן שי
¶
אני חוזר למקום שהייתי בו קודם. אני צריך ללמוד בדיוק את העניין. אני זוכר שהתנגדתי למעורבות של הממשלה במינוי ועדת האיתור.
נחמן שי
¶
נכון. בדיוק כך. הייתה שם איזו ועדה שממנה את ועדת האיתור, בראשות שופט וכל הדברים האלה.
תנסחי את ההסתייגות על פי רוח הדברים.
היו"ר כרמל שאמה
¶
אנחנו מעלים לדיון בקשה לדיון מחדש בסעיף שמדבר על משך כהונה של חברי ועדת האיתור. אנחנו קבענו שחברי ועדת האיתור ימונו לארבע שנים ועכשיו הממשלה מבקשת שיהיה אפשר להאריך בשנה.
דנה נויפלד
¶
ברשותכם, אני אסביר. המועצה תתמנה לארבע שנים כפי שהצעתם, אבל אנחנו יודעים שהליכי מינוי לא תמיד מסתיימים בזמן. אם הם לא יסתיימו בזמן, הרשות תישאר בלי מועצה ולא תוכל לתפקד.
נחמן שי
¶
אני חושב שניסחנו איזשהו סעיף יותר חכם, אם אני עוד לא סנילי לגמרי. אם אני לא טועה, היה מקום שבו דיברנו על העניין הזה של מינוי ממלאי מקום ומחליפים. האם זה לא היה כאן? אז ניסחת איזשהו נוסח ששחרר אותנו.
דנה נויפלד
¶
בנוסח שיש כרגע לגבי חבר ועדת איתור עשינו משהו דומה. אמרנו שחבר ועדת איתור ימונה לתקופה של שלוש שנים ואולם הממשלה יכולה להאריך את תקופת כהונתו עד לסיום הליכי מינוי של חבר ועדה במקומו לתקופה שלא תעלה על שנה.
אתי בנדלר
¶
אני רק מזכירה לכם שבהתאם להצעה שלכם כפי שהתקבלה, אני פשוט לא זוכרת כרגע באיזה סעיף מדובר, במקרה של פיזור המועצה, אתם תמנו מועצה חדשה תוך שישים ימים. מועצה שלמה, לא חבר אחד, והסעיף הזה אושר. חבר מועצה, אתם רוצים להאריך עד שנה כי בפחות זמן מזה לא מספיקים, אבל כלל חברי המועצה, יספיקו לכם שישים ימים.
דנה נויפלד
¶
לא, סליחה, בכל הכבוד. היה אז שלוש שנים עם אפשרות להארכת קדנציה נוספת של עוד שלוש שנים. הוועדה ביקשה לעשות קדנציה אחת. קדנציה אחת של שלוש שנים זה מעט, ולכן אמרנו שאם עושים קדנציה אחת, שיהיו ארבע שנים. הסעיף השני שהיועצת המשפטית דיברה עליו הוא הסעיף שעניינו פיזור מועצה ומינוי מועצה חדשה. אולם יש שם גם סעיף שאומר שעד שמתמנית מועצה חדשה, המועצה הקודמת ממשיכה לכהן כמועצה זמנית. אם כן, יש שונות ולא רק בשישים הימים. יש לנו שם איזשהו פער שמאפשר בכל זאת להתגבר על אי מינוי המועצה החדשה וזה שהמועצה היוצאת ממלאת את תפקידה עד שהמועצה החדשה נכנסת.
נחמן שי
¶
במקום שש שנים, נתתם חמש שנים. זה הכול. גם אנחנו יודעים לספור לפחות מספרים בסיסיים. היו שלוש שנים, רציתם עוד שלוש, העליתם לארבע והוספתם את השנה. במקום פעמיים שלוש, עשיתם ארבע פלוס אחד.
נחמן שי
¶
גברתי היקרה, תאמיני לי, תסמכי קצת על הידע האישי שלי, אין שנה שלא ממצים אותה. יגיעו אליה ביום ה-364. תקשיבי למה שאני אומר לך. תמיד זה כך. מתחילים ונתקעים ולא זזים, ויש עוד דאגות, ואם אין את להב החרב המתהפכת של החוק, זה לא זז. אז במקום שש שנים, עשיתם חמש שנים. למה הארכתם אחרי ארבע? שלוש פלוס אחת מקסימום וגם זה כבר הרבה.
דנה נויפלד
¶
אנחנו מעדיפים שיישאר ארבע בבסיס בהנחה שזאת קדנציה אחת אבל שיהיה איזשהו גרייס גם אם הוא פחות משנה, כדי שתהיה איזושהי תקופה.
דנה נויפלד
¶
זה תלוי בתקופה. אם נופלים על תקופת בחירות, יש הקפאת מינויים וגם בלי הקפאת המינויים, הממשלה לא רוצה.
נחמן שי
¶
שיחזרו אחרי שלוש שנים, אבל הם כבר לא יחזרו. אנחנו רוצים מגוון ורוצים עוד אנשים ורוצים שיהיה כאן ייצוג ציבורי נרחב. זה מה שאני רוצה ואני חושב שזה נכון.
דנה נויפלד
¶
הסעיף בו אנחנו מדברים עכשיו הוא מועצת הרשות. הקראתי לכם את הדוגמה שאתם כבר החלטתם עליה בוועדת האיתור. אנחנו רוצים מנגנון דומה. אנחנו מדברים על המועצה. סעיף 19 מדבר על המועצה. הסעיף מדבר על תקופת הכהונה של חבר מועצה.
דנה נויפלד
¶
אנחנו מדברים על סעיף 19 שעניינו תקופת הכהונה של חבר מועצה. השאלה אם להחיל הוראה דומה כמו שעשינו לעניין ועדת האיתור, גם על חברי המועצה.
היו"ר כרמל שאמה
¶
במקום שלוש פלוס שלוש שהם רצו, אמרנו להם שייקחו ארבע. אחרי שעשינו את ארבע, הם מבקשים שניתן להם ארבע פלוס שנה למקרה שתיפול שנת בחירות או דברים כאלה.
נחמן שי
¶
בסדר עשיתם. זה נכון שיהיו רק ארבע במקום פעמיים שלוש. ניתן לכם שלושה חודשים בשביל למנות אלא אם יש נסיבות, תקראו להן כוח עליון, חצי כוח עליון. בחירות, אני מסכים שזאת בעיה ואסור לעשות מינויים לפני הבחירות.
היו"ר כרמל שאמה
¶
אני מעמיד את בקשתה של חברת הכנסת יוליה שמאלוב-ברקוביץ לדיון מחדש להצבעה.
ה צ ב ע ה
הרביזיה אושרה
הסעיף נפתח לדיון. אני מציע לשנות את סעיף 19 כך שבסופו תבוא תוספת של חצי שנה. ניתן להאריך בחצי שנה נוספת.
לאה ורון
¶
משאושרה הבקשה לרביזיה, צריך להתייחס לבקשה של חברת הכנסת יוליה שמאלוב-ברקוביץ שלפחות עשרים אחוזים מהמועצה ניתן יהיה להאריך את הכהונה לקדנציה נוספת.
היו"ר כרמל שאמה
¶
נצביע על זה. אנחנו מצביעים על הצעתה של חברת הכנסת יוליה שמאלוב-ברקוביץ.
ה צ ב ע ה
ההצעה לא התקבלה
אתי בנדלר
¶
אני בכל זאת חייבת הערה לנושא של המועצה שפוזרה. זה נכון שאתם אומרים שהמועצה המפוזרת תמשיך לכהן כמועצה זמנית עד שתמונה מועצה חדשה, אבל עדיין כשאתם קובעים כאן שישים ימים, יוצאים מתוך הנחה ברורה שהתקופה הזאת איננה ריאלית. שיהיה ברור לכם שלא ניתן למנות מועצה חדשה בתוך שישים ימים. לכן מראש אתם קובעים תקופה שאתם יודעים שהממשלה לא תעמוד בה. תהיה כאן הפרה צפויה. לכן אני חושבת שזה לא ראוי. אני ודאי לא במעמד לבקש דיון מחדש, אבל זה לא ראוי.
יעל כהן
¶
25.
תיקון סעיף 40
בסעיף 40(א) לחוק העיקרי, אחרי פסקה (4) יבוא:
"(5)
חוק שירות הציבור (מתנות), התש"ם-1979".
סעיף 40 מחיל על עובדי הרשות כל מיני חוקים שחלים על עובדי מדינה. אנחנו מעוניינים להחיל על עובדי הרשות את אותן נורמות שחלות על עובדי מדינה, שאסור להם לקבל מתנות.
יעל כהן
¶
26.
החלפת סעיף 41
במקום סעיף 41 לחוק העיקרי יבוא:
"41.
הסכמים עם גורמים זרים
הרשות לא תחתום על הסכם עם ממשלה זרה וכן לא תחתום על הסכם עם גוף שבמדינה זרה שלישראל אין עמה יחסים דיפלומטיים, אלא באישור הממשלה".
דנה נויפלד
¶
לא. זה תיקון של סעיף קיים שהוא מאוד דרקוני וקשה שאומר שהרשות לא יכולה לחתום על הסכם עם כל גוף שבמדינה זרה בלי אישור הממשלה. גוף במדינה זרה, זאת גם חברת הפקה. זה נראה לנו דרקוני ואנחנו רוצים לצמצם את זה כך שהיא תצטרך אישור רק כשהיא חותמת עם ממשלה זרה או עם גוף במדינה שאין אתה יחסים דיפלומטיים.
היו"ר כרמל שאמה
¶
מישהו הדליף לחבר הכנסת אלכס מילר שנמצא בחוץ לארץ שמבטלים לו את רדיו רקע. למדליף – תדייק. בסך הכול הפלנו לו איזו רביזיה שהוא לא זוכר בכלל שהוא הגיש אותה. אמרו לו שהפילו לו את ההצעה שלו.
יש הערות לסעיף 26?
דני זקן
¶
כן. למה צריך אותו? לא רשות השידור ולא שום גורם מטעמה הולך לנהל קשרי ריגול עם איזושהי מדינה זרה. יכולים להיות מצבים שבהם רשות השידור צריכה קשר עם מדינה שבמקרה אין אתה קשרים דיפלומטיים.
היו"ר כרמל שאמה
¶
זה כמו שברור לך שחברה ישראלית לא צריכה לסחור עם איראן שרוצה להשמיד את ישראל, והנה, עובדה שזה קורה. אנחנו המדינה שצועקת בכל העולם שיטילו סנקציות על איראן וחברות שלנו עושות כסף אתה.
יעל כהן
¶
27.
תיקון סעיף 42
בסעיף 42 לחוק העיקרי –
(1)
בסעיף קטן (א), במקום "מליאת הרשות" יבוא "המועצה" במקום "המליאה" יבוא "המועצה".
(2)
בסעיף קטן (ב), במקום "12(ג), יבוא "21ג".
28.
תיקון סעיף 43
בסעיף 43 לחוק העיקרי, במקום "חברי המליאה או הוועד המנהל" יבוא "המועצה" והמילה "ומשנהו" - תימחק.
29.
תיקון סעיף 44
בסעיף 44 לחוק העיקרי, במקום "הוועד המנהל" יבוא "המועצה".
30.
תיקון סעיף 44ב
בסעיף 44ב לחוק העיקרי, במקום "הוועד המנהל" יבוא "המועצה".
31.
תיקון סעיף 44ג
בסעיף 44ג לחוק העיקרי –
(1)
בסעיף קטן (ד), במקום "המליאה" יבוא "המועצה".
(2)
בסעיף קטן (ה), במקום "המליאה" יבוא "המועצה".
כל התיקונים הם התאמות טכניות.
אתי בנדלר
¶
הסתייגות דיבור בלבד? תגיד לי כמה הסתייגויות דיבור. ביקשתי כבר מהיושב ראש שיודיע שהוא מתיר הסתייגויות דיבור.
יעל כהן
¶
32.
הוספת סעיף 44ו
אחרי סעיף 44ה לחוק העיקרי יבוא:
"44ו.
העברת תכנים באמצעים טכנולוגיים נוספים
(א)
הרשות רשאית להעביר תכנים באמצעים טכנולוגיים אחרים מן האמור בהגדרה "השידורים" שבסעיף 1, ובכלל זה, באמצעות רשת האינטרנט ובאמצעות מערכת רדיו טלפון נייד כמשמעותה בחוק התקשורת (בזק ושידורים), התשמ"ב-1982.
(ב)
הרשות לא תעביר תכנים כאמור בסעיף קטן (א), אלא במקביל לשידורם בשידור ראשוני ברדיו או בטלוויזיה, או לאחר שידורם כאמור. ואולם רשאית הרשות להעביר חלק מהתכנים האמורים אף לפני השידור הראשוני כאמור או גם אם לא ישודרו ברדיו או בטלוויזיה, ובלבד שאינו חלק משמעותי מתכנים אלה. הוראות סעיף קטן זה לא יחולו על שידורי חדשות כמשמעותם בסעיף 4א.
(ג)
על תכנים המועברים לפי סעיף זה יחולו ההוראות לפי חוק זה החלות על שידורים, בשינויים המחויבים.
(ד)
מבלי לגרוע מהוראות סעיף קטן (ב), רשאית הרשות לשלב באתר האינטרנט שלה הודעות פרסומת, ובלבד שהן יופרדו מהתכנים המועברים על ידה באתר, בהתאם לכלים שקבעה המועצה. בסעיף זה, "הודעות פרסומת" – למעט תשדירי פרסומת.
יעל כהן
¶
אני אסיים להקריא ואז נסביר.
(ה)
אין בהוראות סעיפים קטנים (ב) ו-(ג) כדי למנוע מהרשות את האפשרות להעביר תכנים כאמור בסעיף קטן (א) הכוללים תשדירי פרסומת, במקביל לשידורם לפי הוראות סעיף 25א בשידור ראשוני ברדיו".
דנה נויפלד
¶
הסעיף הזה למעשה מסמיך את הרשות לשדר תכנים באמצעים טכנולוגיים אחרים. זאת אומרת, דרך רשת האינטרנט או לטלפון הסלולרי. זה מאפשר לה לשדר שידורים כאמור שלא רק במסגרת שידורי הטלוויזיה. אנחנו קוראים לזה העברת תכנים כי אלה לא שידורים במובן הקלאסי אלא אלה העברת תכנים דרך האינטרנט. אלה יכולים להיות אמצעים אחרים, אבל כאן אנחנו מדגישים שבכלל זה, זה באמצעות רשת האינטרנט או באמצעות רדיו טלפון נייד.ף
אנחנו לא מאפשרים לעשות כל דבר אלא אנחנו נותנים לה כמה הגבלות. ראשית, בשביל שעדיין ישודרו שידורים גם מסגרת ערוצי הטלוויזיה, אנחנו אומרים לה שהיא יכולה לעשות את זה אבל זה צריך להיעשות במקביל לשידור ברדיו ובטלוויזיה או לאחר השידורים כאמור. ואולם, יש הגבלה על ההגבלה. הרשות רשאית לשדר שידורי תוכן ייעודיים שישדרו בשידור ראשוני ובמסגרת שידורי האינטרנט שלה, ובלבד שזה לא יהיה חלק משמעותי מהשידורים האלה.
אני אסביר את הכוונה. אם הרשות מעבירה שידורים במקביל לשידורים שקיימים בטלוויזיה, אין עם זה שום בעיה והיא יכולה להעביר מה שהיא רוצה. ההגבלה היא שכדי שלא תהיה הסטה של השידורים לאינטרנט בלבד, יש מגבלה שזה לא יהיה יותר מחלק שהוא חלק לא משמעותי.
אמיר גילת
¶
השבוע הוועד המנהל אישר את הקמת המדיה החדשה ואמרתי את זה. מה שאנחנו משדרים היום לטלוויזיה והרדיו, החל מחר אנחנו עוברים לשדר בפלטפורמת המדיה החדשה ואני רואה את זה כעוד פלטפורמה להפצת תכנים, חוץ מהטלוויזיה והרדיו, כי הטכנולוגיה משתנה והיום מדברים על שיטות הפצה.
אכן אנחנו רואים, וכל העולם כבר בכיוון הזה, גם כל תחנות השידור המתחרות לנו בארץ בכיוון הזה, שהתכנים משודרים באינטרנט, הן בסטרימינג והן ב-VOD ולכן שוב, החוק צופה עתיד ואם אנחנו מחוקקים היום את החוק, צריך לחוקק אותו קדימה ולצפות מצב שבאמת תהיה הסטה של התכנים, בצפייה בהם, בהאזנה להם.
אמיר גילת
¶
צריך למצוא את האפשרות שרשות השידור, אם היא רוצה להיות רלוונטית, מתקדמת וחדשנית, שהחוק יאפשר לנו לשדר תכנים גם בפלטפורמות אחרות, גם באמצעים טכנולוגיים אחרים והייתי עושה את זה בהגדרה הכי כללית שאפשר כי אנחנו לא יודעים לאן הטכנולוגיה תתפתח.
נחמן שי
¶
ראשית, אני מברך על זה. אם הייתי יכול, הייתי אומר שהרשות חייבת לשדר ולא רק רשאית. הייתי משנה את הנוסח ואומר שהרשות חייבת לשדר גם בערוצים אלטרנטיביים כולל בצעצוע הזה.
נחמן שי
¶
אני לא אשלם על זה אגרה. אני משלם אגרה כבר פעמיים בבית ובמכונית ואני תורם את תרומתי.
באפליקציה הזאת נדמה לי שאתם גם יכולים למכור פרסומות ועל ידי זה תגדילו את ההכנסות שלכם.
נחמן שי
¶
באופן עקרוני זה נכון שרשות השידור תיכנס לעידן החדש.
אני שואל האם ברעיונות החדשים שאתה מפתח מדובר על תכנים שונים לגמרי במדיה או שהם מבוססים על הרגיל?
אמיר גילת
¶
נכון להיום מצבה הכספי של הרשות מוכר ובוודאי שאנחנו לא יכולים לעשות דברים שהם רק לאינטרנט אבל אני מסתכל על העתיד. אם אנחנו יושבים וחושבים קדימה, בהחלט יכול להיות מצב, דיברנו קודם על שינוי הרגלי הצפייה, ויכול להיות שבאמת ההרגלים יהפכו לכאלה שאנחנו נרצה לעשות את זה רק באינטרנט. למשל, מחלקת הילדים והנוער, אני כל הזמן מדבר על זה, במבנה הארגוני החדש, אנחנו שמנו את זה במחלקת המדיה החדשה. מחלקת הילדים והנוער של רשות השידור צריכה להיות שם כי בני הנוער שם והם לא רואים היום טלוויזיה. תוכניות הנוער של קול ישראל יושבות היום ברשת א' אבל אני לא מכיר בני נוער או ילדים רבים שמאזינים היום לרשת א'. לכן אני חושב שרשות השידור צריכה להמשיך להפיק תכני אודיו כשידור ציבורי, אבל ההפצה שלהם היא בכלל במדיה החדשה ולא ברשת א'.
דנה נויפלד
¶
בגלל ששידורי החדשות מתקיימים כל הזמן, לגבי זה אין הגבלה. אפשר לשדר ברשת האינטרנט תכני חדשות שלא משודרים בטלוויזיה.
נחמן שי
¶
אפשר שבשעה 4 יגידו עד כאן שידרנו את נאומו של ראש הממשלה, ובשעה 4 יעשו תוכנית לילדים בערוץ 1 וימשיכו באינטרנט בשידור של נאום ראש הממשלה.
דנה נויפלד
¶
אכן כך. נכון מאוד. זאת בדיוק הכוונה. לאפשר שאם יש אירועים חיים, זה לא יהיה חייב להיות במקביל.
ישראל איכלר
¶
אני לא הייתי מגביל את הילדים באינטרנט. תוכניות הילדים, עדיף שהן יהיו ברדיו מאשר באינטרנט.
דנה נויפלד
¶
אני אסביר את ההיגיון. אנחנו משלמים אגרת טלוויזיה והציבור בישראל מצפה שכספו יושקע בשידורי טלוויזיה.
נחמן שי
¶
בשעתו פנו לבג"ץ צופי הטלוויזיה בערבית וטענו שצמצמו להם את השידורים עד למדרגה שזה כבר לא שירות שלהם.
נחמן שי
¶
היא לא רוצה שיעבירו את מרכז הכובד של השידורים עליהם אתה ואני שילמנו למדיום השני החדש שבו אולי אנחנו לא משתמשים.
דנה נויפלד
¶
אני אסביר. אני יודעת מה אתה רוצה לשאול וזה עונה על החשש. חבר הכנסת איכלר לא יסכים אתי אבל בכל זאת אני מנסה לטעון את הטיעון הבא. זה בכל זאת עדיין נשאר שידור ציבורי ולכן אנחנו רוצים שלא יהיה אפשר לשדר שידורי פרסומת כמו שאי אפשר בטלוויזיה ואולם יהיה אפשר לשים באנרים, זה מה שנקרא הודעות פרסומת. לכן אמרנו הודעות פרסומת למעט תשדירי פרסומות. כלומר, את הבאנרים, שזה משהו שקיים בכל האתרים. את זה אנחנו מאפשרים אבל תשדירי פרסומת אנחנו לא מאפשרים, ולכן זה חל.
דנה נויפלד
¶
אז הם הופכים להיות שידור שהוא לא שידור ציבורי.
אני רוצה להוסיף תיקון טכני. אני מבקשת להוסיף בסעיף (ג). סעיף קטן (ג) אומר שאנחנו רוצים להחיל על אותם תכנים שמועברים באינטרנט את אותן הוראות שחלות לעניין השידורים. כלומר, לדוגמה, אם המטרות של השידורים הן כפי שפירטנו בסעיף 3, אותן מטרות יחולו גם לאותם תכנים שמועברים באינטרנט. יש הרבה הוראות כאלה לאורך החוק.
אני כן רוצה למעט את סעיף 44ג שמדבר על הפקות מקור, על החובה של הוצאות שצריך להוציא, שהיא לא תחול לגבי אותם תכנים באינטרנט. בסדר?
אתי בנדלר
¶
אני מוכרחה לומר שאני מתלבטת. אני בכלל לא בטוחה אבל אני אגיד לכם מה ההתלבטות שלי. בסופו של דבר הרי יש פיקוח על תקציב הרשות. גובה האגרה נקבע בין היתר גם בהתייחס לסך כל הוצאות הרשות, הכנסות מול הוצאות. אין לדעת לאיזה הכנסות יגיעו, אם בכלל, עם הפרסומות באינטרנט והשאלה היא אם לא ראוי שכל התמונה, תמונת המצב, תבוא בפני הוועדה. זאת ההתלבטות היחידה שלי.
אתי בנדלר
¶
אולי זה יכול להשפיע על היקף גביית האגרה, על הבסיס לגביית האגרה. למשל עכשיו הוועדה אישרה אפשרות של הרחבת הבסיס שממנו גובים את האגרה. עוד לא אישרה אבל היא תאשר.
דנה נויפלד
¶
אכן יש כאן תוספת על הקיים היום. זה נכון. תשדירי פרסומת יהיו אסורים בכל מקרה כי המעטנו אותם. אמרנו הודעות פרסומת למעט תשדירי פרסומת. זה כן מאפשר בכל זאת הודעות בצורה של באנרים.
קריאה
¶
למה? הרגע אמרתם שזורקים את הטלוויזיה מהחלון ונשארים עם המחשב. זה יהפוך תוך כמה שנים לערוץ העיקרי. הם מכניסים את הפרסומות מהדלת האחורית.
אמיר גילת
¶
החוק מדבר כרגע רק על תכנים משמעותיים. אנחנו לא מדברים על כל התכנים. שנית, גם המדיה הזאת היא מדיה שעולה כסף. אנחנו לא רוצים להעלות את האגרה אבל אנחנו כן רוצים להיות רלוונטיים וכולי. לכן, זה כדי לממן את פעילות המדיה החדשה.
נחמן שי
¶
אז תגדילו וגם לשידורים האלה תצרפו חסויות ותשדירי שירות. למה אתם מכניסים פרסומת? העיקרון הוא שיש הפרדה גמורה במדינת ישראל בין שירות ציבורי לבין שירות מסחרי. יש הפרדה גמורה. עבדנו על זה הרבה שנים. אתם שוברים את זה כאן. ראשית, זה יעורר אאוט קריינג גדול. נכון, אתם מדברים כאן לציבור יותר קטן ולא לציבור גדול אבל מחר הוא יהיה גדול. יהיה לכם בג"ץ.
אתי בנדלר
¶
מאחר שאין הגדרה של תשדירי פרסומת ולא של הודעות פרסומת, הפרשנות שלה שהודעות פרסומת אלה רק באנרים, זאת פרשנות אפשרית אך לא מחייבת למרות שזה נכתב בדברי ההסבר להצעת החוק.
דנה נויפלד
¶
כן. אותם כללים. יש סעיף האומר שהתכנים המועברים לפי סעיף זה, יחולו ההוראות לפי חוק זה בשינויים המחויבים.
דנה נויפלד
¶
אין בהוראות סעיפים קטנים למנוע מהרשות את האפשרות להעביר תכנים כאמור בסעיף קטן (א) הכוללים תשדירי פרסומת לפי הוראות סעיף 25א בשידור ראשוני ברדיו. זאת אומרת, אם משדרים את הרדיו, גם אם הוא עובר באינטרנט, יכולים להיות.
אתי בנדלר
¶
נוסח פסקה (ג) יהיה: התכנים המועברים לפיט סעיף זה יחולו ההוראות לפי חוק זה החלות על שידורים, בשינויים המחויבים, למעט סעיף 44ג.
ישראל איכלר
¶
שאלה לגבי סעיף קטן (ב). אני לא מבין אותו. כתוב כאן שהרשות רשאית להעביר חלק מהתכנים האמורים ובלבד שהנו חלק משמעותי מתכנים אלה.
דנה נויפלד
¶
לא. אני רוצה להבהיר שכמו שאמר חבר הכנסת שי, זה לא שחלק משמעותי מהשידורים שלה יהיו בשידור ראשוני באינטרנט. היא לא יכולה.
אתי בנדלר
¶
אני מזכירה לצורך הפרוטוקול את השינויים בסעיף 44ו לעומת הצעת החוק הם שבסעיף קטן (ג), בסופו יבוא: למעט סעיף 44ג, וסעיף קטן (ד) נמחק.
יעל כהן
¶
33.
החלפת סעיף 46
במקום סעיף 46 לחוק העיקרי יבוא:
"46.
שידור הודעות חירום
במקרי חירום או מטעמים של ביטחון המדינה שתדר הרשות הודעות מטעם הממשלה, משטרת ישראל, שירותי הכבאות וההצלה, המטה הכללי של צבא הגנה לישראל או ראש הג"א, כפי שהורה השר".
יעל כהן
¶
34.
תיקון סעיף 48
בסעיף 48 לחוק העיקרי –
(1)
בסעיף קטן (ג), במקום "שהוועד המנהל מוסמך" יבוא "שהמועצה מוסמכת".
(2)
בסעיף קטן (ד), בכל מקום במקום "הוועדה מנהל" יבוא "המועצה".
תיקון טכני.
יעל כהן
¶
35.
הוספת סעיף 48א
ברשותכם, אני אקריא תיקון קל לנוסח שמופיע כאן.
אחרי סעיף 48 לחוק העיקרי יבוא:
"48א.
ארכיון הרשות
הרשות תקים ארכיון לתיעוד שידוריה ותכנים אחרים שהיא מעבירה לפי סעיף 44ו, מיום הקמתה, ותעמידם לעיון הציבור בדרכים שתקבע המועצה בכללים".
אנחנו רוצים להכניס כאן תוספת בסיפה, אחרי מה שמופיע, האומרת:
"אין באמור כדי לגרוע מהוראות חוק הארכיונים, התשט"ו-1955".
יעל כהן
¶
אני אסביר. חוק הארכיונים הוא החוק שמסדיר את הנורמות של טיפול בחומר ארכיוני שלא מבערים, ששומרים, שמתעדים את ההיסטוריה.
יעל כהן
¶
רשות השידור, מיום הקמתה, היא מוסד מדינה לעניין חוק הארכיונים, זאת אומרת שהחוק חל עליה והיא צריכה לשמור חומר ולטפל בו.
יעל כהן
¶
זה יהיה מרנין. החוק הזה מטיל על הרשות להקים ארכיון ולעשות בעצם אקט שקודם לא הוטל עליה בצורה הזאת וזאת בעצם התוספת, שבו יש לה ארכיון אבל אין לה היום חובה חוקית כזאת כמו שמוצגת כאן. אנחנו רק רוצים להבהיר שמבחינה נורמטיבית, מה שחל על החומר הארכיוני, זה חוק הארכיונים.
נחמן שי
¶
אני אגיד לך שני דברים. האחד, מדינת ישראל צריכה לתת להם הרבה כסף כדי שישמרו את החומרים האלה שהם חומרים היסטוריים. צריך להפוך אותם למדיה אלקטרונית אבל אין להם כסף והם מכרו את זה להרווארד יוניברסיטי ואני לא יודע מה יצא מזה. לא, נתתם להם להעביר.
נחמן שי
¶
הם עוזרים לכם, בסדר. לפי דעתי זה צריך להיות כאן באיזשהו מקום, שזאת גם אחריות ממלכתית לאומית. זה ארכיון לאומי והם לא עומדים ביכולת.
אמיר גילת
¶
אני ביקשתי שארכיון רשות השידור יוכר כאתר מורשת לאומי במסגרת פרויקט אתרים שהם אתרי מורשת ואנחנו במגעים מתקדמים מאוד עם מינהלת הפרויקט כדי שהוא יוכר ואז נקבל סיוע. אכן הכוונה היא לעשות דיגיטציה של כל ארכיון רשות השידור ולהגיש אותו לציבור הרחב באמצעות אתר אינטרנט.
נחמן שי
¶
כמו שעשו עכשיו עם הארכיון של לשכת העיתונות.
יש לי עוד הערה. הארכיון הזה הוא גם מקור הכנסה לרשות והוא משמש – בגלל שהוא היסטורי ואין הרבה מקורות כאלה – גם את הערוצים המסחריים. כאן אני שומע טענות מהכיוון שלהם. הם הלכו הביתה.
נחמן שי
¶
כי גם הם עושים סרטים, והשאלה היא מי מסדיר את עניין המכירה, ראשית, מחייב, כלומר, אומר שחייבים למכור וזה לא יכול להישאר בלעדית ברשות, ושנית, קובע את התעריפים. מאחר שזה ארכיון לאומי-ואני מקבל את ההגדרה שלך – הוא באמת צריך להיות פתוח לכל המשדרים במדינת ישראל, בלי לפגוע בזכויות המיוחדות של רשות השידור, אבל היא לוקחת על עצמה תפקיד לאומי. לכן אני חושב שאתם ראויים לתמיכה.
אמיר גילת
¶
אני מקווה שזה יהיה תוך שנים ספורים ואולי אפילו נתחיל במיידי בחלק. למשל, יש שירים שזכויות ההקלטה והשידור שלהם פגו, ואנחנו עכשיו ביוזמתנו עושים להם דיגיטציה ומעלים אותם כשירות לציבור בלי כסף.
לגבי חברות פרטיות או מטרות מסחריות בכלל. צריך לעשות את ההפרדה. זאת באמת כבר מכירה ולכן יש תעריפון.
נחמן שי
¶
צריך לקבוע שזאת מחויבות שלכם להעמיד את זה לרשותם. אני זוכר בהיסטוריה הארוכה שהיו מצבים שסירבו להעמיד חומר ואמרו שזה שמור לנו וכדומה.
אמיר גילת
¶
שאלת לגבי מחירון. מליאת רשות השידור אישרה בזמנו את המחירון ואנחנו במליאה הזאת שכוננה לא מכבר נגיע לזה.
אורי רוזנוקס
¶
בעניין הארכיון שזה בעצם אחד הסעיפים הכי חשובים שעלו כאן היום. ראשית, הארכיון הזה הוא באמת ארכיון בעל ערך לאומי, מורשת לאומית, עליון כי הוא מתעד תקופות שלא היה בהן שום פורמט אודיו-ויזואלי אחר בישראל. אין לי שום ביקורת על בילי סגל ועל העובדים שלה שעושים עבודת קודש.
אורי רוזנוקס
¶
אבל בפועל מה שקרה שם, בגלל שלא הושקעו האמצעים הנכונים כל השנים, הרבה מאוד חומרים הלכו שם לאיבוד לעולמי עד, נמחקו ונעלמו. סתם אני אציין לדוגמה חלקים מחיים שכאלה עם עזר ויצמן כבר לא קיימים, חיים שכאלה עם גולדה מאיר לא קיימים ואלה רק דוגמאות קטנות למה שקרה שם. יש שם חומרים שמתכלים יום-יום. טוב עושה המדינה שהחליטה לתמוך ולשקם את הארכיון הזה כי זה אתר מורשת לאומי, אבל אנחנו מקווים שהיא תתמוך ואנחנו תומכים ומקווים שגם האגרה תחוזק גם למטרה הזאת. לא יתכן שרשות השידור מסמנת סמן קיצוני בכל הקטע של מחירים של הדברים האלה.
אורי רוזנוקס
¶
זה קשור. זה קשור בזה שאנחנו חושבים שכמו שיש את הארכיון הציוני וכמו שיש ארכיונים אחרים, רשות השידור, בגלל שהיא ממומנת על ידי האגרה, צריכה להנגיש את החומרים האלה כמה שיותר גם לציבור וגם ליוצרים, וזה צריך להתבטא גם בעניין של התמחור. זה מאוד מאוד חשוב שהכללים האלה יושתו על ידי ועדת הכלכלה ולא על ידי מועצת רשות השידור.
אורי רוזנוקס
¶
לא, אבל לא יכול להיות שהעלויות של הדבר הזה הן הכי גדולות במדינה כאשר יש להם מונופול על כל כך הרבה שנים. בעניין הזה הם מונעים את הפצת החומר לציבור הרחב.
אורי רוזנוקס
¶
יש להם מונופול מתוך העניין. אני לא יודע אם מונופול זאת המילה הנכונה. ממלחמת ששת הימים עד הקמת ערוץ 2, הם היו הגורם האודיו-ויזואלי היחידי בארץ. השנים האלה צריכות להיות מונגשות לציבור. אחת הדרכים להנגשה לציבור היא על ידי שימוש בסרטים תיעודיים.
היו"ר כרמל שאמה
¶
שאלה של תמחור. בתמחור אני לא יודע מה הידע של חברי הכנסת, להגיד אם זה שווה דולר לשנייה או שווה סנט לשנייה. איך אתה רוצה שאני אתמחר?
אורי רוזנוקס
¶
אני חושב שבגלל שזאת רשות ציבורית – ואני לא נכנס כרגע לעניין עצמו ואני יודע שזה לא המקום – שנתמכת על ידי האגרה, הדברים האלה צריכים להיות מתומחרים בהתאמה כמו בארכיון הציוני , כמו בסוכנות היהודית, כמו בלשכת העיתונות הממשלתית. הם לא יכולים לחשוב שהם יכולים לגזור רווח כל כך גדול על יוצרים, ובגללם גם הערוצים האחרים לוקחים את הדבר הזה לקצה. המדינה משקיעה כל כך הרבה כסף בשיקום הזה.
אורי רוזנוקס
¶
אנחנו רוצים שיהיה על זה פיקוח ושזה לא יושאר בידם. זה משאב לאומי וזה לא יכול להיות רק מקור רווח.
בילי סגל
¶
הארכיון האנלוגי שלנו, יש בו הרבה מאוד פורמטים שהם מתפוררים והיוצרים שנמצאים כאן יודעים שאנחנו משתפים אתם פעולה ובמשאבים המצומצמים הארכיון פתוח ויש נגישות גם לאנשים פרטיים, למרות שגם במקומות אחרים לא עושים זאת. זה מפני שבארץ ישראל זה שונה ממקומות אחרים. ציבור משלמי האגרה חושב שמגיע לו הכול ואנחנו הולכים עם הכיוון הזה ככל שאפשר.
עיקר המאמצים שלנו כיום הם לעשות דיגיטציה כדי שאפשר יהיה להנגיש את הארכיון. אנחנו לא חיים בחלל ריק. אנחנו משווים את עצמנו לתחנות ציבוריות אחרות בעולם, ועשינו כאן עבודה יפה, כך אני חושבת, גם באופן השימור שצריך להיות עכשיו עם הדיגיטציה ובזה אנחנו עוסקים. זאת פעם ראשונה שמשרד ראש הממשלה עוזר.
בילי סגל
¶
בעניין התמחור. הוועד המנהל הקודם אישר את המחירים לאחר שהוצגו לו התעריפים, ואלה תעריפים מדורגים, אלה תעריפים שונים למוסדות ציבור, לתחנות מסחריות וכולי כאשר לגבי התחנות המסחריות, תלוי איזה שימוש הם עושים, כמה שידורים, איזו פלטפורמות שידור. הכול היה לפי תעריפים - הייתה כאן ועדה שקבעה את זה – שנקבעו בממוצע של תעריפים בתחנות ציבוריות בעולם.
אני יכולה להסכים כאן שניתן לפנות למועצה, ליושב ראש רשות השידור ולמועצה, אם הם רוצים, כך שהמועצה החדשה תעיין ותשקול.
נחמן שי
¶
רשות השידור לא השקיעה את הכספים שלה אלא היא השקיעה את הכספים שלי ושלך ביצירת המאגר הזה. זה רכוש הציבור. הם יכולים לומר 3,000 או 4,000 שקלים לדקה, אבל זה רכוש הציבור.
אורי רוזנוקס
¶
כאשר רשות השידור תיתן להפקה כמו שנותנים ב-BBC, אנחנו גם נשלם מחירים כמו ב-BBC. יש מחירים ריאליים שנהוגים בארץ והם צריכים להתקבץ לתוך המחירים האלה.
היו"ר כרמל שאמה
¶
אם אתם רוצים לשנות את זה, אם תביאו דוגמאות של מחירים שהם נמוכים משמעותית ברשות שידור של מדינות דומות לישראל, אנחנו נדע להתייחס לזה. כרגע אין לנו בסיס להתייחס לתמחור.
היו"ר כרמל שאמה
¶
אם אתם חושבים שהם מנצלים את הכוח שלהם כמונופול, יש את הממונה על ההגבלים העסקיים. הוא יכול להכריז עליהם כמונופול ולקבוע להם את המחיר, אבל זה הרבה יותר נכון מאשר ועדת הכלכלה תקבע מחירים לכל מיני רשויות ציבוריות. אנחנו לא ועדת מחירים. יש בעיה עם זה.
אורי רוזנוקס
¶
יש לי תשובה. מעבר ל-2,500 שקלים לדקה, אנחנו משלמים גם עלויות של העברות, של צפיות, של כל הדברים האלה שהם מחוץ ל-2,000 השקלים האלה.
אורי רוזנוקס
¶
אני חושב שזה צריך להיות תחת בקרה. אני רואה איך אתם מחזיקים את הארכיון. הכול שם מתפורר ומת. אתם מקבלים עכשיו תמיכה של המדינה, תנגישו את זה ליוצרים במחיר ריאלי. אף אחד לא רוצה שתיתנו את זה בחינם.
בילי סגל
¶
כשהארכיון יהיה דיגיטאלי, כשישקיעו את חמישים מיליון השקלים, אז אפשר יהיה גם לדון בזה שאני מעבירה לך קובץ דיגיטאלי ולא סרט מתפורר.
אורי רוזנוקס
¶
אנחנו דנים בכל המרכיבים של הרפורמה עכשיו והמרכיב הזה הוא מאוד מאוד חשוב. אלה חומרים שלא מצויים אצל אף אחד. אתם לא יכולים לנכס אותם ברמה כזאת. אף אחד לא רוצה שתיתנו אותם בחינם, אבל תנו אותם במחיר כמו הגופים האחרים. זה אתר מורשת. יינתנו לכם חמישים מיליון שקלים.
נחמן שי
¶
אני רוצה להוסיף ולכתוב שהמדינה תסייע לארכיון רשות השידור בהיותו משאב או עם ערך לאומי מיוחד. אני חושב שאנחנו צריכים לומר את האמירה הזאת במקום הזה, אם זה יסייע להם.
נחמן שי
¶
ערך לאומי. אני חושב שמותר לנו לומר את זה גם בחוק כי זה ייחודי. אין עוד מקום בארץ ששמורים הסרטים מתחילת שנות ה-60 ועד היום. אם זה יסייע לו אחר כך להתלבש על הקרן לשימור אתרים, בסדר.
יעל כהן
¶
37.
תיקון חוק החברות הממשלתיות
בחוק החברות הממשלתיות, התשל"ה-1975
(1)
בסעיף 60א(ב), אחרי פסקה (4ב) יבוא:
"(4ג)
לעניין כשירות לכהונה כיושב ראש המועצה לפי חוק רשות השידור, התשכ"ה-1965, במקום הוראות סעיף 16א יחולו הוראות סעיף 14(א)(1) לחוק האמור".
(2)
בתוספת השנייה, אחרי פרט 23 יבוא:
"24.
ועדת האיתור לפי חוק רשות השידור, התשכ"ה-1965".
דנה נויפלד
¶
אני אסביר. יש כאן שני דברים שאני רוצה לומר. האחד הוא שהסעיף הזה צריך לקרוא אותו ביחד עם סעיף שמדבר על המועצה ויושב ראש המועצה, כי זה מדבר על הבדיקה של ועדת שפניץ. הייתי רוצה להכניס את זה לתוך החוק כמו שעשינו לעניין המנכ"ל. זה תיקון טכני ואם אפשר להסמיך אותנו לבדוק איפה המקום הנכון לעשות את התיקון.
דנה נויפלד
¶
הדבר השני שאני רוצה להוסיף זה במקום הוראות סעיף 16א ו-24(ג), יחולו הוראות סעיף 14(א)(1). עשינו תיקון דומה לעניין המנכ"ל.
דנה נויפלד
¶
לא. זה סעיף שצריך לקרוא אותו ביחד עם הסעיף שמדבר על יושב ראש המועצה ועל חברי המועצה והכשירות שלהם. זה אומר שהכשירות של היושב ראש היא גבוהה יותר. אם יתקבל שם, בסעיף שהצענו, שעוד לא הצבעתם עליו, הכשירויות המיוחדות של יושב ראש המועצה, אז הם באים לגבור על ההוראות שכתובות בחוק החברות הממשלתיות שקובעות מה הכשירויות של יושב ראש חברה ממשלתית.
יעל כהן
¶
אתם רוצים לעשות את הוראות התחילה והוראות המעבר לפני שמסיימים? זה יעורר קצת קשיים. צריך קודם לסיים את הסעיפים שלא הצבענו עליהם ואחר כך לדון בהם.
יעל כהן
¶
עכשיו יש את הוראות התחילה ואת הוראות המעבר אבל הן צריכות לבוא בסוף הדיון כשהן מושפעות ממה שכתוב בחוק.
אתי בנדלר
¶
אולי קודם כל נסיים את נושא ארכיון הרשות. הצעתי היא שבסעיף 48א, בסופו יבוא – ושוב, זה לא נוסח סופי – ובלבד שהתעריפים שתקבע המועצה לפי סעיף זה יהיו בהתחשב בעיקרון העלות ללא רווח.
קריאה
¶
מה זאת אומרת? למה? נדמה לי שרשות השידור מלכתחילה היא תאגיד ללא מטרות רווח. נושא הרווח לא צריך להופיע בכלל.
אתי בנדלר
¶
אני רוצה שתקשיבו כי הייתה כאן הערה. אני חשבתי שבהתחשב בהערות, ולאחר שיחה עם מר סדן, חשבתי להציע שבסעיף 48א, בסופו יבוא: ובלבד שהתעריפים שתקבע המועצה לפי סעיף זה יהיו בהתחשב בעיקרון העלות ללא רווח.
מעיר כאן נציג לשכת המבקרים הפנימיים שאולי הסעיף הזה מיותר משום שהרשות איננה רשאית לעשות רווחים. אם כך, אולי זה מיותר.
קריאה
¶
הגברת בנדלר, אם אפשר להבהיר לפרוטוקול שכאשר אנחנו מתייחסים לעלות, אנחנו מתייחסים לכלל העלויות כולל תחזוקה, תפעול כולי.
אתי בנדלר
¶
"ובלבד שהתעריפים שתקבע המועצה לפי סעיף זה ייקבעו בהתחשב בעיקרון העלות ללא רווח".
זה הנוסח המוצע. בתשובה להערתך, אכן המועצה תהיה רשאית לקבוע מה העלות ומה הרווח לצורך העניין הזה, אבל אם היא תכניס לתוך העלות מרכיבים שייראו בלתי סבירים, ההחלטה הזאת ניתנת לתקיפה.
נחמן שי
¶
אני רוצה להוסיף אמירה בזכות החשיבות ההיסטורית של הארכיון, כדי שזה גם יסייע לרשות. קראנו לזה אתר מורשת ישראל וירטואלי. כך צריך לקרוא לזה. אני חושב שיכולה להיאמר כאן אמירה בהתחשב בכך שלארכיון יש ערך. בהתחשב בעובדה שיש לארכיון ערך לאומי היסטורי. משהו כזה. אני מקווה שאין לך התנגדות למלים ערך לאומי היסטורי.
היו"ר כרמל שאמה
¶
אנחנו חוזרים אחורה, לסעיפים עליהם דיברנו. סעיף 8, איסור זיקה.
8.
איסור זיקה
לא ימונה לוועדת האיתור ולא יכהן בה מי שיש לו זיקה אישית, עסקית או פוליטית לשר משרי הממשלה.
דנה נויפלד
¶
הפרדנו בין הזיקה האישית והעסקית ואמרנו שלא ימונה לחבר מועצה מי שבשלוש שנים לא עסק בפעילות פוליטית.
היו"ר כרמל שאמה
¶
כאן אתה אומר מי שבשלוש שנים היה פעיל בחיים הפוליטיים ולא רק בזיקה לשר. הוא יכול להיות פעיל בחיים הפוליטיים בכל דבר ועניין.
ישראל איכלר
¶
אני מציע לכתוב פעיל במפלגה, כי מי לא מעורב בחיים הפוליטיים? אני לא מכיר אחד כזה. אני לא רוצה לומר פעיל בחיים הפוליטיים.
היו"ר כרמל שאמה
¶
כבר עשינו את זה בסעיף 15. זה קיים. נעתיק את אותו נוסח. אתה רוצה באותו חוק שתי זיקות שונות?
ישראל איכלר
¶
זה נוסח לא טוב. אם אתה אומר חיים מפלגתיים, אני מבין. חיים פוליטיים? על כל אדם אני אגיש בג"ץ שהוא היה פעיל כי הוא היה בוועד השכונה.
היו"ר כרמל שאמה
¶
אנחנו מצביעים על סעיף 8 בהתאם לנוסח של סעיף 15 עם ההתאמות הנדרשות.
ה צ ב ע ה
סעיף 8 – אושר ברוב קולות
יעל כהן
¶
אלה הסעיפים של הרכב המועצה. ביחס לסעיפים האלה אנחנו מבינים שיש איזושהי הסכמה גם אחרי שיחה של היושב ראש עם ראש הממשלה. כך נמסר לנו.
יעל כהן
¶
רצינו להציע כאן איזשהו תיקון. בדיון הקודם בנושא הזה נשמעה ביקורת על כך שנותר שיקול דעת כביכול מאוד רחב לבחירת חברי המועצה מבין המועמדים שתאתר ועדת האיתור. לכן אנחנו רוצים להציע איזשהו תיקון שבעצם יחלק את 13 חברי המועצה.
לגבי שישה מהם – ותכף אני אפרט איזה – ועדת האיתור תאתר את המועמד ותביא אותו כפי שהוא בלי שיקול דעת של השר. לגבי שבע מועמדים, ועדת האיתור תאתר מספר מועמדים והשר יוכל לבחור מביניהם. זאת אומרת, תמהיל כזה שלשר יש שיקול דעת מצומצם בין מי שיביאו לו ביחס לשבעה ואין שיקול דעת לגבי השישה.
יעל כהן
¶
עכשיו אני אעבור סעיף-סעיף ואני אעשה את ההתאמות. קודם הסברתי את העיקרון ועכשיו אני אסביר את הפרטים.
סעיף 1 מדבר על היושב ראש והוא יישאר כמו שהוא. את היושב ראש השר הממונה יבחר מבין שלושה מועמדים שתביא לו ועדת האיתור על פי תנאי הכשירות המפורטים כאן. זאת ההצעה.
הסעיף הבא מדבר על שני נציגי ציבור בעלי מעמד בתחום התקשורת והוא יפוצל לשניים: נציג ציבור אחד בעל מעמד בתחום התקשורת ייבחר על ידי ועדת האיתור. נציג ציבור שני ייבחר על ידי השר הממונה מבין שני מועמדים שתביא לו ועדת האיתור. זאת אומרת, הם יביאו שניים והוא יבחר אחד. חלוקה של חצי-חצי.
הסעיף הבא מדבר על שלושה נציגי ציבור בעלי מעמד בתחום התרבות, חינוך, יהדות וכולי וכולי. מתוך השלושה האלה, ההצעה היא שהשר יבחר שניים מתוך השלושה שתציע לו ועדת האיתור, וועדת האיתור תבחר את השלישי ותביא אותו כמועמד. יש שלושה מועמדים, ועדת האיתור תביא לשר הממונה שלושה שמות מתוכם הוא יבחר שניים והיא תביא עוד שם אחד שאותו היא בחרה. בסך הכול שלושה.
פסקה (4) מדברת על שלושה נציגי ציבור בעלי מעמד בתחום הכלכלה והניהול. כאן השר יבחר אחד מתוך שני מועמדים שוועדת האיתור תביא לו וועדת האיתור תבחר שניים בעצמה.
אתי בנדלר
¶
בנושא מעמד בתחום הכלכלה, אמרתי בהקשר אחר שאני רוצה להעיר לגבי העניין הזה. הרי חוק החברות תוקן עכשיו ודורשים כשירות בתחום הפיננסים.
ישראל איכלר
¶
בינתיים אני יכול לברר מה זה בעלי מעמד? בכל החוק הזה יש הרבה אנשים בעלי מעמד. מה זה בעלי מעמד? מה ההגדרה?
אתי בנדלר
¶
בסעיף 16(א)(2), התקבל תיקון לפני זמן קצר, בשנת 2010. הוסף סעיף 16(א)(2) לחוק החברות הממשלתיות והוא אומר: לכל חברה ממשלתית יתמנה דירקטור אחד לפחות שהוועדה לבדיקת מינויים מצאה שהוא בעל מומחיות חשבונאית פיננסית כמשמעותה לפי סעיף 240 לחוק החברות.
כלומר, כל מקום שיש פעילות עסקית, דורשים שיהיה לפחות דירקטור אחד שהוא בעל מומחיות חשבונאית ופיננסית. כיוון שכאן מדובר גם על מאזנים, דוחות כספיים וכולי, אני חושבת שבמקום להשתמש במילה כלכלית, בעל מומחיות כלכלית כפי שכתוב כאן, ראוי שייאמר בפירוש בעל מומחיות חשבונאית ופיננסית.
אתי בנדלר
¶
הפנינו לסעיף הזה. בוועדת הביקורת יצטרך להיות אחד מחברי המועצה בעל מומחיות חשבונאית ופיננסית.
יעל כהן
¶
אותו אחד, בעל המומחיות, יהיה אחד מהשניים.
בפסקה (5), שני נציגי ציבור הידועים בפעילותם בתחום החברתי ופועלים שלא למטרות רווח. גם כאן נעשה חלוקה של אחד ואחד. אחד שתבחר ועדת האיתור ואחד שיבחר השר מתוך שניים.
בפסקה (6) שני נציגי ציבור הידועים בתרומתם לחברה הישראלית לרבות לתרבות הישראלית או לחינוך וליצירה. אותו דבר, חלוקה של אחד ואחד באותו עיקרון שאמרנו קודם.
בסך הכול, שישה שתבחר ועדת האיתור ושבעה לגביהם יהיה לשר שיקול דעת.
נחמן שי
¶
יש שני דברים שחסרים לי. אנחנו שוכחים שמדובר בגוף של שידור ותקשורת ויש לי רושם שנסחפים כאן יותר מדיי לכיוון כללי. אם זה היה צריך להיות בורד של אוניברסיטה, הייתי יותר רגוע. שימו לב. תרבות, חינוך, יהדות, כלכלה וניהול, תחום חברתי, עוד פעם תרבות ישראלית או חינוך ויצירה. חסר לי יותר בתחום השידור. הנה אמיר, הוא היושב ראש והוא בתחום השידור ונכון שזה יהיה כך. בואו נחשוב על זה. זאת נקודה אחת והיא מאוד חשובה. מדובר רק בשניים מתוך 13, וזה מעט.
הדבר השני הוא חובת ההתייעצות עם הגופים. אני יודע שקראתי לאחרונה בדוח שהיו התייעצויות עם מאות גופים. זה נראה לי מטורף לחלוטין.
אמיר גילת
¶
בחוק הייתה חובת התייעצות עם עשרות, נדמה לי 130, גופים כמו יוצרים, סופרים, אוניברסיטאות וכולי. היו חייבים לפנות אליהם.
דני זקן
¶
אדוני היושב ראש, יש לי הצעה נוספת. מועצת העיתונות קיבלה מעמד גם על ידי הכנסת, מעמד שמסייע בלא מעט הצעות חוק וגופים נוספים. אני לא מדבר על איגודי העובדים שגם זה סוג של גוף שצריך להיות מעורב כמו אגודות העיתונאים, איגוד העיתונאים הארצי, שזה מאוד חשוב. גם היוצרים זה בסדר, הם חלק מהעניין והם קשורים, אבל מועצת העיתונות כגוף צריכה לדעתי להיות יותר מאשר בקטע של ייעוץ והיא צריכה להיות מעורבת בתהליך הזה יותר קרוב באיזושהי צורה כי היא גוף שעוסק בדיוק בדברים האלה. אומר בצדק חבר הכנסת נחמן שי שבכל כל ה-בורד הענק הזה נותנים לנציגי התקשורת, לשני אנשים מתוך כל ה-700 האחרים שיש.
אלי פולק
¶
מדובר על גוף ציבורי. מדובר על גוף ששייך לציבור ולא לעיתונות. לא העיתונות צריכה להיות שלטת כאן אלא היא צריכה לייעץ ולעזור לו.
דני זקן
¶
סליחה, אתה טועה. אתה טועה ומטעה. מועצת העיתונות היא גוף עם מעמד, היא גוף שבראשו עומדת שופטת בית המשפט העליון בדימוס. אתה טועה ומטעה.
נחמן שי
¶
גם לי יש ואני אומר לכם איפה. יש כאן שלושה נציגי ציבור בעלי מעמד בתחום חינוך, תרבות, יהדות וכולי, ושני נציגי ציבור הידועים בתרומתם לחברה הישראלית, לרבות תרבות וכולי.
אורי רוזנוקס
¶
למה ברשות השנייה זה יכול להיות ובמועצת הכבלים והלוויין זה מתקיים, ודווקא ברשות השידור זה לא יתקיים?
דנה נויפלד
¶
אני אומר לך למה כתבנו את זה. כתבנו את זה כדי לבטא את זה שאותם אנשים שיושבים שם עשו משהו בחיים שלהם. יש להם איזשהו מעמד.
דנה נויפלד
¶
זה תמיד כך. תמיד יש ועדת איתור שיושבת וקובעת פרמטרים. זה כדי שלא ייקחו משהו כמוני שסיים תואר ראשון בתקשורת ויגידו שהיא יכולה להיות בתוך המועצה.
יעל כהן
¶
בפסקה (2) יש שני נציגי ציבור בעלי מעמד בתחום התקשורת ונציע להעלות את זה לשלושה. בפסקה (3), בה יש שלושה נציגי ציבור בעלי מעמד בתחום התרבות, נרד לשני נציגים.
היו"ר כרמל שאמה
¶
רגע. יהדות וציונות? אני לא מוכן לוותר לעומת אנשי תקשורת. מה פתאום? מה זה הדבר הזה?
נחמן שי
¶
כרמל, יש לך ארבעה כאלה כי למעלה יש לך תרבות, חינוך, יהדות, ציונות, ולמטה יש לך תרבות, חינוך, יהדות, ציונות. יש לך ארבעה.
נחמן שי
¶
בסדר גמור. זה מכפיל את עצמו. לא היה להם מה לכתוב ולכן הם הוסיפו את זה. תאמין לי, אני יודע איך כותבים את הדברים האלה. אני עשיתי את זה בימי חיי.
יעל כהן
¶
בסעיף (3), מתוך הארבעה, יהיו שניים ושניים, כאשר את השניים שראש הממשלה או השר הממונה בוחר, הוא בוחר מתוך שלושה כפי שעשינו קודם.
אני רוצה לבדוק את המספרים.
ירמי קדושי
¶
בפעם שעברה גם אמרתי את זה ואני רואה שאין התייחסות לזה. אני רוצה שיהיו שני אנשים שמייצגים את הפריפריה החברתית במדינת ישראל. זה פשוט ולעניין. אין אף אחד שמייצג את הפריפריה החברתית במדינת ישראל.
נחמן שי
¶
כתוב בתחום החברתי שפועלים שלא למטרות רווח לקידום אינטרסים של כלל הציבור בישראל או חלק רחב ממנו ובכלל זה לקידום שוויון בחברה, לקידום ערכים דמוקרטיים וכולי.
ירמי קדושי
¶
אבל שיהיה כתוב שאלה אנשים שחיים בפריפריה החברתית והם נמצאים שם. זה לא כתוב כל כך ברור. לי זה לא ברור.
יעל כהן
¶
ביחס לנציגי הציבור בעלי מעמד בתחום התקשורת, השר ימנה שניים מתוך שלושה מועמדים שתציע ועדת האיתור וועדת האיתור תמנה אחד.
יעל כהן
¶
לא, אני עדיין צריכה להגיע לשבע ולשש.
מתוך ארבעת נציגי הציבור בעלי מעמד בתחום התרבות וכולי, השר ימנה שניים.
יעל כהן
¶
ועדת האיתור תמנה שניים והשר ימנה אחד. מתוך נציגי הציבור הידועים בתחום הפעילות החברתית, אחד פלוס אחד.
נחמן שי
¶
הם אף פעם לא רוצים להגדיר. חמישים פעמים כבר ניסיתי להגדיר בחוקים אבל הם לא מוכנים לפצח את הקוד של ייצוג הולם.
יעל כהן
¶
כל כך קשה למנות את הגוף הזה, עם כל המכלול שיקולים הזה. מה גם שחלק ועדת האיתור מסמנת ואז לשר נשאר שיקול דעת יותר בעייתי עכשיו כאשר פיצלנו.
היו"ר כרמל שאמה
¶
אנחנו מצביעים על סעיף 14(א) ו-(ב) לפי ההסכמות שהושגו כאן והן כאמור בהתאם להסכמות אליהן הגעתי עם ראש הממשלה בין הדיון הקודם לדיון הזה, בעקבות הביקורת שנשמעה בדבר התלות של המועצה במערכת הפוליטית.
היו"ר כרמל שאמה
¶
ברור. אנחנו מצביעים על הסעיף עם ההסכמות שהושגו.
ה צ ב ע ה
סעיף 14(א) ו-(ב) – אושר פה אחד
יעל כהן
¶
בגוף כמו רשות השידור שאמור לעשות כל מיני דברים במועצה שלו, לדון בענייני עובדים, לדון בהסכמים כספיים, חשיפה מלאה של הפרוטוקולים.
היו"ר כרמל שאמה
¶
אני נותן לך את שיקול הדעת. כל מידע שעלול לפגוע בפעילות רשות השידור, או לפגוע בפרטיותו של אדם, או באיזשהו עיקרון מסחרי שיש לכם, תהיה לך סמכות להוריד את זה.
היו"ר כרמל שאמה
¶
בסדר. הצלחתם להתיש אותנו.
אם כן, אנחנו מצביעים על סעיף 21ב, סדרי עבודת המועצה. זה סעיף שהקראנו ודנו בו בישיבה הקודמת. היה ויכוח האם לפרסם את הפרוטוקולים של המועצה או לא. כאן יש רק חובה לערוך את הפרוטוקולים. הם אומרים לי שזה עלול לפגוע בחופשיות הדיון.
ישראל איכלר
¶
אני רוצה שיירשם בפרוטוקול שיש כאן ניסיון להשתלט על גוף שלטוני על ידי גורמים עלומים שאנחנו לא יודעים מי הם יהיו. בסופו של דבר בעוד חמש שנים ועשר שנים מישהו עלול לנצל את החוק הזה. אני רוצה להזהיר את עצמנו שלא נשפוך את התינוק עם המים. כולנו רוצים שזה יהיה שידור ציבורי. מותר שתהיה ביקורת ציבורית והממשלה, גם היא חלק מהביקורת הציבורית.
יעל כהן
¶
התבקשתי לבדוק. הייתה טענה שהסמכות של הנציב כאן היא יחסית מוגבלת מזו שברשות השנייה. שם יש אפשרות להורות וכאן המנכ"ל הוא זה שמורה.
נחמן שי
¶
אבל זה לא דומה. ברשות השנייה הוא מחייב זכיינים וכאן הוא מחייב את ההנהלה. זה לא דומה, אבל אני בעד לתת לו כוח אבל אני לא יודע מה הסמכויות שלו.
אלי פולק
¶
המציאות היא שיותר מדיי המלצות של הממונה על קבילות הציבור ברשות השידור לא מתבצעות. הוא בא ואומר שצריך לעשות, אבל מצפצפים עליו.
אלקנה אפרתי
¶
בפסקה נאמר: מצא הממונה על הקבילות לאחר דיון בקבילה ושמיעת הנוגעים בדבר כי צדק הקובל בפנייתו וכי הרשות פעלה שלא כדין בעניין מסוים, רשאי הוא לפנות למנהל הכללי בדרישה שיורה לשדר את ממצאיו בשידורי הטלוויזיה או הרדיו. המנהל הכללי יורה על אופן שידור הממצאים כאמור בשים לב להמלצת המבקר.
היו"ר כרמל שאמה
¶
חברים, הודעה חשובה. מאחר שיש לנו גם את נושא האגרה שבלעדיו לא עשינו כלום, וזה חוק נפרד שאנחנו צריכים לשים אותו על סדר היום, ומאחר שנשארו יותר מכמה סעיפים כדי לסיים, אנחנו נקבע דיון נוסף ולא נסיים היום.
אלי פולק
¶
לא נאמר כאן שום דבר על איך ממנים אותו, על תקופת הכהונה שלו, כאשר בכל אחד מהדברים האחרים, כאשר מדובר למשל על רואה חשבון, כן אומרים את זה.
דנה נויפלד
¶
מעגנים את התפקיד כמו שעשו לגבי המבקר הפנימי לפני שלוש שעות. עובד הרשות, זה אומר שהוא כפוף לסעיף 24 שתיקנו אותו היום ואיך מקבלים לעבודה ברשות. הסעיף הזה מעגן אותו בתוך הרשות כמו שעיגנו את מבקר הפנים.
היו"ר כרמל שאמה
¶
בסדר. בוא נחשוב על זה. יש זמן עד לדיון הבא.
אנחנו מצביעים על סעיף 23ט.
ה צ ב ע ה
סעיף 23ט - אושר
הישיבה נעולה. הנהלת הוועדה תזמן דיון נוסף.
הישיבה ננעלה בשעה 17:50