הכנסת השמונה עשרה
PAGE
48
ועדת הכספים
6.6.2011
הכנסת השמונה עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול
מישיבת ועדת הכספים
יום שני, ד' בסיוון התשע"א (6 ביוני 2011), שעה 10:55
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 06/06/2011
חוק הבנקאות (תיקוני חקיקה), התשע"ב-2012
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק הבנקאות (תיקוני חקיקה), התשע"א-2011
מוזמנים
¶
מיכל עבאדי-בויאנג'ו, החשבת הכללית, משרד האוצר
ערן היימר, סגן בכיר לחשב הכללי, משרד האוצר
עו"ד נטע דורפמן-רביב, סגנית בכירה ליועץ המשפטי, משרד האוצר
עו"ד רוני טלמור, ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
דוד זקן, המפקח על הבנקים, בנק ישראל
עו"ד טידה שמיר, היועצת המשפטית, בנק ישראל
חנה פרץ, הפיקוח על הבנקים, בנק ישראל
עו"ד שריה אורגד, מחלקת תאגידים, רשות לניירות ערך
עו"ד טל נד"ב, היועץ המשפטי, איגוד הבנקים בישראל
עו"ד אייל דותן, איגוד הבנקים בישראל
עו"ד מיקי טמיר, איגוד הבנקים בישראל
עו"ד יהודה דולב, איגוד הבנקים בישראל
גדעון בן ישראל, יו"ר ארגון הגמלאים
היו"ר משה גפני
¶
אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת הכספים. על סדר היום הצעת חוק הבנקאות (תיקוני חקיקה), התשע"א-2011.
אני מקדם בברכה את החשבת הכללית החדשה של משרד האוצר, מיכל עבאדי-בויאנג'ו. אני מאחל לך הצלחה בתפקיד. התפקיד הוא תפקיד מאוד חשוב ומאוד רציני.
היו"ר משה גפני
¶
כן, האישה הראשונה בתפקיד. מהניסיון של העבר בעבודה שלך, אני משוכנע שבעזרת השם תצליחי ויהיה לך סיעתא דשמיא שזה מאוד חשוב. במשרד האוצר צריך את זה הרבה מאוד.
היו"ר משה גפני
¶
יש לה. תאמין לי שיש לה. אני באמת מאחל לך הצלחה בתפקיד הזה שהוא תפקיד מאוד חשוב.
אנחנו מיד נכנסים לעבודה. בישיבה הקודמת דיברנו על ריבוי הסעיפים של ניגוד העניינים ואני ביקשתי לצמצם את הסעיפים הללו. אני מבקש לדעת מה נעשה עם זה.
מאיר שטרית
¶
אני רוצה לדבר על החוק הזה באופן קיצוני, לפני שניכנס לסעיפיו. אני לא מסוגל להבין מדוע בנק ישראל והאוצר מתעקשים להעביר את החוק הזה. בעיניי זה ניסיון להלאמה של בנק לאומי ללא שום הצדקה.
מאיר שטרית
¶
כן, ואני עומד מאחורי דבריי. אין שום סיבה בעולם שהבנק הזה לא יתנהל בדיוק כמו יתר הבנקים בארץ, כמו בנק דיסקונט, כמו בנק הפועלים, כמו בנק איגוד, כמו הבנק בינלאומי, עם גרעין שליטה. למי שיש שליטה, שישלוט בבנק. אם לכם יש מה לומר לפסול מישהו, אתם צריכים לבוא ולומר לנו את הסיבות לפסילתו.
בעיניי מתקבל רושם מאוד עגום לאור התנהלות הממשלה בעניין של בנק לאומי ומאוד פוגעני. כששלמה אליהו אומר שהוא חושב שלא משאירים אותו מכיוון שקוראים לו שלמה אליהו, הוא ספרדי, ואם היו קוראים לו מוסקוביץ היו משאירים אותו, עם כל הכבוד, הרי זה לא מתחת לשולחן. אם יש לך סיבה להגיד למה שלמה אליהו פסול, תגיד את זה על השולחן. אני לא נציגו של שלמה אליהו ואני יכול להוכיח את הדברים אחד לאחד.
היו"ר משה גפני
¶
חבר הכנסת שטרית, אנחנו עכשיו לא נמצאים בליגה. אני אאפשר לך לומר את דבריך על ספרדי ואשכנזי ומה שאתה רוצה. זה בסדר. אני מבקש שאף אחד לא יפריע לך אבל תעשה את זה בקצרה.
מאיר שטרית
¶
ודאי. מאוד תכליתי. אני חושב שאין שום סיבה בעולם שהבנק הזה לא יתנהל כמו שמתנהלים בנקים אחרים.
מאיר שטרית
¶
את זה הוא אמר בעיתונות. כך קראתי בעיתון שהוא אמר ואני חושב שהדבר הזה חמור כשלעצמו. האוצר החליט שהוא לא נותן לו מעל 9,9 אחוזים. לאוצר לא הייתה שום בעיה למכור לאיזה קרן ערטילאית מארצות הברית שרק מזל שהיא לא מימשה בסוף את המכירה כי לא היה להם כסף. שם זה היה כשר והכל היה בסדר. שלמה אליהו רוצה לקנות את הבנק, הוא היה מוכן לשלם כל מחיר שהיו מציעים לו, אבל לא, אסור, הוא פסול מלקנות את הבנק. תסבירו לי למה.
מאיר שטרית
¶
תשובה מנומקת של בנק ישראל או של מישהו אחר. שיסבירו למה שלמה אליהו פסול מלשלוט בבנק בהחזיקו את רוב המניות. המדינה היום עושה כאן איזה תרגיל ואגב, הוא בניגוד לחוק הקיים היום. החוק הקיים היום אומר שמי שיש לו גרעין שליטה, הוא שולט. זה המצב היום בחוק.
דוד זקן
¶
אין לו גרעין שליטה כי מונעים ממנו מלמנות דירקטורים בהשוואה לכוחו. הם מונעים ממנו לקנות מניות.
מאיר שטרית
¶
10 אחוזים מהמניות. זה כן גרעין שליטה? פעם זה גרעין שליטה ופעם זה לא גרעין שליטה. הוא מחזיק 9,9 אחוזים, אז זה לא גרעין שליטה. ההוא עם עשרה אחוזים, זה כן גרעין שליטה. אז מה הנכון?
אני חושב שבחוק הקיים היום, אגב, זה נכון שאין לו היום שליטה, אבל אני לא מדבר על שלמה אליהו אלא יכול לבוא מישהו אחר. מי שיאסוף את המניות הכי גדולות בציבור, שיהיה בעל השליטה בבנק כמו בנוהל עסקים רגיל. אני זוכר את הוויכוחים בממשלה ובכנסת בה שינינו את חוק החברות. בהיותי גזבר הסוכנות, כזכור לך בנק לאומי היה באחזקה של הסוכנות והיה בעצם באחריותי ובבעלותי כגזבר הסוכנות. אז היה הוויכוח הגדול האם אקוויטי שווה הצבעה, כן או לא. חוק החברות שונה ונקבע שזכות ההצבעה שווה לאקוויטי. יש לך מניות, יש לך זכות הצבעה בהתאם. אני ויתרתי על השליטה של הסוכנות בבנק לאומי כדי להבטיח שאמנם הבנק יצא לדרך בגישה של אקוויטי שווה זכות הצבעה. מניות השליטה של בנק לאומי, 75 אחוזים מהם היו בידי ההסתדרות הציונית, זאת אומרת בידי.
לכן אני אומר לכם שבעיניי הדבר הזה הוא מינהל לא תקין, מה שהממשלה עושה. זאת נראית לי הלאמה באופן לא תקין, לא ישר, של בנק. אין שום סיבה בעולם שהמדינה תמשיך להיות מעורבת בבנק. אתם כאילו מתארים מצב שבו אין שליטה לאף אחד, אז זה יחול רק על בנק לאומי או על כל הבנקים האחרים?
מאיר שטרית
¶
אם זה על כל הבנקים, השאלה עוד יותר גדולה. עם כל הכבוד, למה אתם חושבים שזה נכון לעומת מה שמתרחש בעולם? הרי בנקים בכל העולם מנוהלים עם גרעיני שליטה שמותר שיהיה להם אינטרסים, יש מי שמפקח עליהם, אתה יכול לקבוע מי מתאים ומי לא מתאים, לפסול מי שבעיניכם לא מתאים, יש לכם את היכולת להפשיט את האיש שיהיה ערום ועריה מהתחלה ועד הסוף ולבדוק את כישוריו אם הוא יכול או לא יכול. אני חושב שאתם טועים בגדול בגישה הזאת כי אם אתם הולכים לעשות את זה לכל הבנקים, זה אסון עוד יותר גדול כי אתה אף פעם לא יודע מה יצא בסוף שמנהלים את הבנק אנשים ערטילאיים שאתה לא יודע בכלל מה האינטרסים שלהם.
אני חושב אדוני היושב ראש שזה מוטעה ואם היה תלוי בי, אני מציע לך להסיר את החוק מסדר היום ולא להעביר אותו כי בעיניי זאת שגיאה חמורה בתחום הבנקאי בישראל.
היו"ר משה גפני
¶
בסדר. אני הייתי בארץ. אני רוצה להגיד לך שמה שאנחנו דנים עכשיו - אחרי כן יהיו גם סעיפים על בנק עם גרעין שליטה שנדבר עליהם - אנחנו דנים על בנק בלי גרעין שליטה. המשמעות של העניין הזה היא שכדי להגן על הלקוחות, אם חס וחלילה קורה משהו, יכול לבוא מי שרוכש או מי שמצטרף לבעלי מניות נוספים ואחרי כן אם חס וחלילה קורה משהו, המניות שיש לו, רק על זה הוא אחראי והוא לא אחראי על דברים אחרים. לא מדובר על בנק עם גרעין שליטה שם יש כתובת, אפשר לעמוד מולו והלקוחות יכולים לעמוד מולו. כאן אנחנו מדברים על בנק שהוא ללא גרעין שליטה וזה בכלל לא משנה שמצטרפים אליו או לא מצטרפים אליו נוספים. המניות שיש לו, עליהן הוא אחראי והוא לא אחראי מעבר לעניין הזה. תפקידו של בנק ישראל להגן על הלקוחות. אני לא מדבר על המינון, אני לא מדבר על מה שהגדרת כהלאמה ולכן אנחנו מדברים על סעיפי החוק. אני לא מסיר חוק מסדר היום של הוועדה לפני שלא מקיימים את כל הדיון, לפני שחברי הוועדה לא נותנים את דעתם על הסעיפים השונים. לאחר מכן תתקיים הצבעה ובהצבעה אתה מוזמן להצביע בעד או נגד או להימנע.
מאיר שטרית
¶
תבין שהחוק הזה בא לעשות את מה שאני אומר. זאת אומרת, החוק הזה נעשה כדי לשנות את המצב ולמנוע.
דוד זקן
¶
יש כמה אי דיוקים. הקרן שאמרת היא לא שולטת בבנק לאומי כי היא לא קיבלה היתר מבנק ישראל. יש מסלול לקבל היתר.
היו"ר משה גפני
¶
דודו זקן, אמנם הגיע לכאן חבר כנסת מאוד נכבד שהיה שר אוצר לשעבר, אבל אנחנו לא שינינו את הכללים בעקבות זה שהוא הגיע. אתה מדבר, אתה לא מנהל דיאלוג ואתה לא עונה על שאלות.
דוד זקן
¶
כדי להיפסל או כדי לקבל היתר, צריך לבקש היתר שליטה. החוק הזה לא פוסל את המסלול של גרעין שליטה אבל הוא מטפל במצב שבו יכול להיות שאין גרעין שליטה. לכן, מה שאמרת, גם לגבי הקרן וגם לגבי פסילה מראש של מועמד כזה או אחר, מישהו שרוצה לשלוט כזה או אחר, פשוט לא נכון. לא נכון לא לגבי הקרן ולא נכון לגבי אליהו. עדיין המסלול – והוא מסלול קיים ולא משנים אותו – לבוא ולבקש היתר שליטה מנגיד בנק ישראל, קיים. מה שלא קיים זה לשלוט בבנק ללא היתר מנגיד בנק ישראל.
טידה שמיר
¶
עלו שלוש סוגיות סביב הסייגים לכהונה – כמות הסייגים, נושא של הזיקה האישי, עסקית ופוליטית והיה העניין של קשרים זניחים.
לגבי האורך, אנחנו יכולים לנסות לתת הגדרות ולקצר את הסעיף. זה עניין קוסמטי. אנחנו לא רואים שאנחנו יכולים להפחית מהסייגים. אנחנו יצאנו מזיקות כמו שחלות בחוק החברות לגבי דירקטורים חיצוניים ואני לא חושבת שמישהו חושב שבוועדה כזאת יכולות להיות דרישות יותר מקלות מאשר מה שנדרש מדירקטור חיצוני בכל תאגיד אחר, ויש סעיפים ספציפיים לסיטואציה הזאת שנוגעים גם לזיקות שנובעות מאחזקת מניות שהן לאו דווקא שליטה. אני לא חושבת שאפשר לקצר את זה שלא יכהן מישהו שהורשע בפלילים.
היו"ר משה גפני
¶
אני יודע שלא, אבל אנחנו מדברים על ניגוד עניינים ואפשר לקחת את הסעיף הזה ולהעתיק אותו.
טידה שמיר
¶
אנחנו צריכים להגדיר כאן, ראשית, ניגודי עניינים כמו שיש בכל תאגיד אחר. שנית, אנחנו צריכים את ההגבלות שנובעות.
טידה שמיר
¶
לגבי זיקה אישית, עסקית ופוליטית, כולנו מסכימים על מה שמדובר, אבל אם אנחנו נשתמש במונח אחר, יש בעיה של פרשנות כי זה רצף המלים שנמצא בחוקים אחרים. מה שאנחנו מציעים זה שהזיקה האישית, עסקית ופוליטית תתייחס לסגן שר ושר ולא לחבר כנסת כי זה לא קיים בחוקים אחרים.
טידה שמיר
¶
כשמגבילים, כאשר יש זיקה לדרג הפוליטי, משתמשים במינוח הזה, זיקה אישית, עסקית או פוליטית. אם אני אגדיר זיקה אחרת, מבחינת כללי הפרשנות יפרשו שבמקרה של חברי הוועדה, דווקא כאן הזיקה הפוליטית היא גמישה יותר ואין הכוונה לכך. מה שנכון זה שבחוקים אחרים כאשר מגבילים בזיקה אישית, עסקית או פוליטית, זה מתייחס לשר ולסגן שר ולא לחבר כנסת. לכן אנחנו מציעים להתאים את זה גם כאן אבל להשתמש במונח שמופיע בחוקים אחרים.
שגית אפיק
¶
אין שם הגדרה. זה רק מופיע. זה המינוח שמופיע שם ובתקנות. זה לא מופיע באף מקום אחר בחקיקה.
שגית אפיק
¶
זאת אומרת, זאת רמה הכי נמוכה שיש, אם אני מנסה לפרש לעצמי. נכון? זאת הכוונה? זאת אומרת, זה חריג מאוד מצומצם.
היו"ר משה גפני
¶
מה שאת אומרת זה שהכל מועתק. אמרתי בישיבה הקודמת שאני בעד להעתיק ממה שקיים בחוקים אחרים, אבל להעתיק את החוקים כמות שהם. למה כאן אתם מרחיבים כל כך? למה אתם לא מגיעים לנוסח מצומצם יותר?
היו"ר משה גפני
¶
הבנתי. אני מבקש שתביאו ניסוח אחר. תשבו אתם ותביאו לנו ניסוח אחר. אנחנו נצטרך להכריע בין שני הניסוחים אלא אם כן תגיעו להסכמות. צריך להכריע בין שנשי הניסוחים.
חבר הכנסת יעקב אדרי, לך יש שאלה ואני מבקש שתחזור עליה.
מאיר שטרית
¶
אדוני היושב ראש, אני מצטער על שאני חוזר על השאלה. אם אני מבין נכון, ויתקן אותי המפקח על הבנקים, החוק הזה בעצם יחול רק על בנק לאומי.
היו"ר משה גפני
¶
נכון. החוק הזה חל על כל הבנקים במדינת ישראל שאין להם גרעין שליטה. העובדה היא שבמדינת ישראל הבנק היחיד ללא גרעין שליטה, זה בנק לאומי. נקודה.
היו"ר משה גפני
¶
לאחר מכן יש סעיפים על בנקים עם גרעין שליטה. הסעיפים שאנחנו מדברים עליהם עכשיו הם על כל הבנקים ללא גרעין שליטה. היום זה בנק אחד שקוראים לו בנק לאומי, ומחר אלה יכולים להיות בנקים אחרים ללא גרעין שליטה. החוק איננו ספציפי לבנק לאומי ולא מתכוון ישירות לשלמה אליהו. זה חוק כללי.
יעקב אדרי
¶
בשבוע שעבר אני העליתי נושא בו דנו, הנושא של מינוי הדירקטורים. החמישה המפורסמים שהשופט בדימוס הוא היושב ראש. ממנים שניים והשניים והשלושה ממנים עוד שניים. לא קיבלתי תשובה לעניין הזה.
יעקב אדרי
¶
על זה לא קיבלתי תשובה. אני אפילו הרחקתי לכת, ידידי המפקח על הבנקים, והצעתי שאפילו אתה תמנה, אם אתה זוכר.
דוד זקן
¶
אני אשיב.
אני אומר שזה בדיוק הפוך ממה שחבר הכנסת שטרית אמר בנושא ההלאמה. אנחנו לא רוצים בנק ממשלתי. הממשלה לא רוצה לשלוט בבנק לאומי. רצינו להקים ועדה חיצונית ויצרנו מנגנונים חיצוניים. היושב ראש הוא שופט בדימוס שמציע אותו שר המשפטים.
דוד זקן
¶
הוא בהתייעצות עם יושב ראש הרשות לניירות ערך בוחר עוד שניים והם בוחרים עוד שני דירקטורים, דח"צים, שמכהנים מתוך רשימה - וזה בהתייעצות אתי – מצומצמת של אנשים מכהנים. זה לא חבר מביא חבר.
מאיר שטרית
¶
מר זקן, הייתי שר המשפטים והייתי מעורב במינויים שונים. אני אומר לך שזה חבר מביא חבר. איך זה? חבר מביא חבר, חד וחלק. חבר מביא חבר ואל תספרו סיפורים. כולכם מספרים סיפורים. זה חבר מביא חבר. לשם כך בעולם מנהלים בנקים לפי מניות ולא לפי מי ממנה איזה שופט. תפסיקו עם הקשקוש הזה. חבר מביא חבר.
יעקב אדרי
¶
אני העליתי את העניין שהנה זה עתה נבחרו שניים לדירקטורים, לתפקיד מאוד חשוב, והנה הם צריכים להמליץ על עוד שניים. למעשה יש להם את הכוח ביד וזה נראה לי דבר לא נכון.
טידה שמיר
¶
בעולם, כמו שאתה אומר, יש בנקים שמתנהלים עם גרעין שליטה ואין שום מקום בעולם שמי שמחזיק עשרה אחוזים הוא שולט. אין דבר כזה.
טידה שמיר
¶
שליטה כהגדרתה בחברה רגילה, זה מי שיש לו רוב ולא מי שיש לו הכי הרבה מהמניות. מי שיש לו רוב. רק בבנקים שגרעין השליטה הוא כל כך יקר, המצאנו מין שליטה בשיעור נמוך מ-51 אחוזים, אבל ודאי לא עשרה אחוזים. בעולם רואים בנקים עם גרעין שליטה מובהק ורואים בנקים, כמו חברות אחרות בארצות הברית, שאין בהם גרעיני שליטה ויש שלטון מנהלים. זה נתון שבנק לאומי היום כבר אין בו לא רוב של בעלי מניות ואנחנו נאלצים להתמודד עם מצב כזה. זה יהיה לא אחראי שלא להסדיר את זה וצריך לבחור - זאת המציאות – בין שלטון מנהלים לבין שלטון שמוסדר באיזושהי פשרה בין בעלי מניות שאין להם שליטה לבין שלטון שהוא כולו בידי המנהלים. זה יהיה חוסר אחריות מוחלט לא להסדיר את זה.
לשאלה לגבי הדירקטורים. קודם כל, לא רצינו באמת שהמפקח או גורם ממלכתי אחר הוא זה שיקבע וכן רצינו שיהיה ביטוי גם לכאלה שהם נציגים של הבנק, ולא רק נציגים של בנק ישראל, בוועדה שמאתרת את ההרכב הנכון, את התמהיל הנכון של הדירקטורים שיהיו. לפי החוק הקיים היום, אין בכלל נציגים של הבנק בוועדה כזאת. אנחנו רוצים לשמוע גם את הצרכים של הבנק. אז אנחנו לא לוקחים דירקטורים שהם נציגים מובהקים של בעלי אינטרסים מסוימים אלא כאלה שאושרו על ידי המפקח כדירקטורים חיצוניים.
יעקב אדרי
¶
זה בסדר, אבל אני שואל למה שני דירקטורים שאושרו זה עתה ממליצים על שני דירקטורים אחרים. זה מה שמפריע לי ונראה לי לא נכון.
שגית אפיק
¶
הם עושים את זה בהתייעצות עם המפקח. הם לא עושים את זה על דעת עצמם. זה מתוך רשימה שניתנת להם. זאת דווקא החלטה סבירה.
שגית אפיק
¶
יש סעיף ניגוד עניינים מאוד מחמיר שדובר עליו בישיבה הקודמת, שאוסר על זיקות מסוגים שונים, לרבות חברות עסקיות.
היו"ר משה גפני
¶
מדובר על ועדה שהוועדה הזאת היא ממנה. חברי הוועדה הזאת – יש סעיף שעוד לא החלטנו מה גודלו של הסעיף הזה – יש ניגוד עניינים מאוד מחמיר. זאת אומרת, אין מניעה שהוא יהיה דירקטור, אחד מהחברים הללו, באיזו חברה אם אין ניגוד עניינים. אם יש ניגוד עניינים, וניגוד העניינים כאן הוא מאוד מאוד מחמיר, אז הוא לא יכול להיות חבר בוועדה והוא לא יכול להיות דירקטור בחברה אחרת אלא הוא צריך לבחור אחד מהשניים.
היו"ר משה גפני
¶
כל העמודים הללו שגורמים לי כאב ראש. אפשר להגיע לניגוד עניינים גם בלי לכתוב כל כך הרבה מילים. אנחנו ממשיכים הלאה, לסעיף 16.
שגית אפיק
¶
בסעיף 36ג. הסעיף עוסק בתקופת כהונה לחברי הוועדה. האמור בו יסומן (א) ובו אחרי "חבר ועדה" יבוא: "האמור בסעיף 36א(ב)(1) ו-(2)".
המשמעות היא שסעיף קטן (א) יאמר שחבר ועדה יתמנה לתקופה שלא תעלה על שלוש שנים וניתן לשוב ולמנותו לתקופת כהונה אחת נוספת. אז מתווסף סעיף קטן (ב):
אחרי סעיף קטן (א) יבוא:
"(ב)
תקופת כהונתו של חבר ועדה האמור בסעיף 36א(ב)(3) – שאלו הם הדירקטורים החיצוניים – תהיה שנה אחת וכל עוד הוא מכהן כדירקטור חיצוני בתאגיד הבנקאי כאמור באותו סעיף, וניתן לשוב ולמנותו, ובלבד שלא יכהן ברציפות למשך תקופה העולה על שנתיים ושתקופות כהונתו המצטברות לא יעלו על שלוש שנים".
תסבירו.
טידה שמיר
¶
להפיס את מה שמדאיג את חבר הכנסת אדרי למשל, שאיכשהו יחליטו על שני דח"צים ואז כל הדירקטוריון יתחנף לאותם דח"צים שמכהנים בוועדה כדי שיבחרו שוב את הדירקטורים. כדי שלא יהיה מצב כזה, קבענו מעין רוטציה באותה קבוצה סגורה שלמעשה לא יבחרו דווקא את אותם שניים.
היו"ר משה גפני
¶
אני לא מבין בבנקאות ואני לא דירקטור. אני לא דירקטור בגלל שאני חרדי. למה יש לי הרגשה בסעיף הזה שיש כאן איזה רצון של שליטה בוועדה הזאת? תראו מה שאתם עושים בסעיף הזה. אתם קובעים שממנים שופט או שופט בדימוס והוא ממנה שני חברים והשלושה האלה ממנים עוד שני חברים. יש לי הרגשה – ויכול להיות שאני סתם פרנואיד – שאתם רוצים שליטה מוחלטת בוועדה הזאת. כלומר, עד שימצאו אחד כזה עם ניגוד עניינים של שלושה עמודים, כך קבעתם, שאין לו זיקה אישית, זיקה עסקית וזיקה פוליטית, כל מה שקבעתם שם, אתם תראו במשך שנה האם הוא הולך בתלם. אני מתנצל, אני פשוט לא מבין ולכן אני שואל. את לא צריכה לעשות פרצופים, יכול להיות שאני לא מבין. אתם תראו במשך שנה האם הוא הולך בתלם ועושה מה שהמפקח על הבנקים אומר לו לעשות. אחרי שנה אתם לא צריכים לפטר אותו אלא הוא מפוטר מאליו. סתם, זה תסריט אימה שאני אומר, זה ממש לא נכון, אבל תוציאו ממני את החשש הזה. אחרי שנה אתם תראו שבאמת הוא הלך בתלם, אז אתם תתנו לו עוד תקופת כהונה של שנה.
היו"ר משה גפני
¶
אז אתם בוחנים שוב, בגלל שדירקטור רגיל מתמנה לשלוש שנים רצופות ואחרי שלוש שנים אפשר להאריך לו לעוד שלוש שנים. זאת אומרת, הוא יהיה שש שנים. מתי תמצאו בן אדם שעומד בכל הקריטריונים של ניגוד העניינים, שהוא יסכים לבוא רק לשנה, ואחרי שנה הוא יודע שהוא לא יכול להמשיך? עד שהוא ילמד את העניין, בכל אופן מדובר על בנק ללא גרעין שליטה, הוא צריך ללמוד את הפרטים. אתם לא רוצים להביא מישהו שלא מבין אלא אתם רוצים להביא מישהו משכיל, מישהו שמבין. בסוף הצלחתם לגייס אותו ואתם עושים לו מבחן במשך שנה שלמה. האם ההרגשה שלי לא נכונה?
טידה שמיר
¶
שניים. אני חוזרת ואומרת שאנחנו חששנו ממצב שהשניים האלה יהיו קבועים בוועדה ולכן זה עלול לפגוע בשיקול הדעת של יתר הדירקטורים. לא יהיה מאזן כוחות סביר בדירקטוריון של הבנק כי דירקטורים שרוצים להיבחר שוב ינסו לראות איזה החלטות מצפים מהם לקבל אותם שני דירקטורים שהם חברי הוועדה.
היו"ר משה גפני
¶
רגע. אתן מבינות ואני לא. יכול להיות שאני לא קורא נכון. אחרי שנה שהוא היה בוועדה, הוא מפסיק להיות חבר בוועדה אלא אם כן מאריכים לו בעוד שנה. אני מתנצל על שאני לא מבין. אני העליתי חשש, ויכול להיות שאני טועה.
היו"ר משה גפני
¶
אתן לא יכולות כל הזמן לבלבל אותי כי הראש שלי לא קולט. האם זה נכון, החשש הזה שלי, שאתם לא קובעים בחוק שנתיים בגלל שאתם רוצים בסוף השנה לבחון האם להאריך לו או לא להאריך לו.
טידה שמיר
¶
כי אנחנו לא רוצים שדירקטורים ידעו מראש מי זה שיכול להשפיע על בחירתם. לכן, אם זאת שנה, הם לא יודעים. כרגע הוא מכהן אבל בסבב הבא יכול להיות שכן ויכול להיות שלא.
נטע דורפמן רביב
¶
הסעיף הזה לא נועד לחזק את שליטת בנק ישראל בוועדה. ממש לא. הסעיף הזה הוא סעיף שאנחנו רצינו בו. הסעיף הזה נועד למנוע מצב בו האיזון בתוך הדירקטוריון של אותו בנק בלי גרעין שליטה הוא איזון שבו יש דירקטורים סוג א', אלה שבוחרים מי יהיו הדירקטורים הבאים, ודירקטורים סוג ב', דירקטורים שעלולים לא להיבחר כי הם לא מוצאים חן בעיני אותם דירקטורים שצריכים לבחור אותם.
היו"ר משה גפני
¶
אני לא מצליח להבין עד עכשיו את האיזון בין משרד האוצר לבין בנק ישראל בחוק הזה. איך שיתוף הפעולה ביניכם?
נטע דורפמן רביב
¶
כולנו בעד החוק. מכיוון שלא רצינו שיהיה מצב של חוסר איזון בדירקטוריון, שיש דירקטורים סוג א' ודירקטורים סוג ב', רצינו לקצר את תקופת הכהונה של אותם דירקטורים שמכהנים בוועדה. סברנו שאם אדם ממונה לשנה, הדירקטורים האחרים יודעים שבפעם הבאה יהיה מישהו אחר.
נטע דורפמן רביב
¶
זה לא עניין של חשד בכשרים. זה טבע האדם. אם אדם צריך לבחור אותך לכהונה הבאה, אתה תרצה למצוא חן בעיני אותו אדם, אבל אם אתה יודע שבבחירות הבאות יצטרכו לבחור אותך ויכול שיהיה מישהו אחר ואולי אפילו אתה בעצמך, זה לא כך.
נטע דורפמן רביב
¶
משרד האוצר רצה שתהיה שנה. נקודה. מבחינתנו רצינו שתהיה רק שנה. בגלל הסיבות שאתם העליתם, עד שאדם נכנס לתפקיד, עד שהוא מבין את התפקיד וכולי, יש צורך אולי להאריך את אותה כהונה, הסכמנו שאפשר יהיה למנות פעם נוספת והתנאי שלנו היה שבתנאי שהתקופות המצטברות לא יעלו על שלוש שנים כדי שבאמת לא יהיה מצב שהוא שולט כבר בוועדה.
היו"ר משה גפני
¶
בסדר. אני לא שואל אותך אלא את בנק ישראל. שיתוף הפעולה הזה ביניכם מעצבן אותי. כל אחד יענה לי תשובה אחרת, אז יש בעיה. אני רוצה להבין. אני מבקש לדעת, אבל אני רוצה תשובה מערכתית. נטע, זה לא יכול להיות שאת תגידי שאנחנו אמרנו ככה והם אמרו ככה.
היו"ר משה גפני
¶
אני לא אמרתי את זה. אני לא אמרתי. אני ממש לא נגד בנק ישראל. השבוע אני נגד משרד האוצר ולא נגד בנק ישראל.
היו"ר משה גפני
¶
אני רוצה להבין. אתם הבאתם לנו חוק ממשלתי ובחוק הממשלתי כתוב שהחבר הזה מתמנה לשנה ולאחר שנה אפשר להאריך לו לעוד שנה ובלבד שהתקופות המצטברות לא יהיו אלא שלוש שנים. אני לא הבנתי למה זה. חשבתי שרצו למצוא כאן שליטה אבל שכנעת אותי. היה לך שכנוע מצוין. אמרת ששנה בוחרים דירקטורים כדי שלא ישב שם קבוע, תהיה רוטציה. אני רוצה לדעת בתום השנה, על פי החוק המערכתי שהבאתם לנו, חוק של הממשלה, בסוף השנה, על פי החוק, אפשר להאריך את הכהונה שלו. מי יושב להחליט על העניין הזה ומה יהיו הקריטריונים שכן מאריכים לשנה או לא מאריכים לשנה? אסור להאריך לשנה כדי שהוא לא יקבל שליטה, אבל אפשר להאריך במקרים כאלה שהוא כנראה לא טבע האדם אלא הוא מלאך. מי יקבע את זה בתום השנה?
דוד זקן
¶
שאלת שאלה נכונה. לגבי ההצעה הממשלתית, מה הממשלה רוצה. הממשלה רוצה בדיוק את מה שכתוב בסעיף וזה משיג את אותו איזון בין כל הגורמים.
היו"ר משה גפני
¶
אני שואל לגבי השלושה שאמורים למנות אותו לשנה נוספת. לפי איזה קריטריונים מאריכים את הכהונה שלו? לפי מה?
פניה קירשנבאום
¶
אני רוצה לומר לכם שאנחנו מדברים לא על איזשהו מפעל של שלושים אנשים אלא אנחנו מדברים על עסק מאוד רציני. אני יושבת ואני מקשיבה וחושבת שאם אני נכנסת לדירקטוריון של איזשהו בנק.
פניה קירשנבאום
¶
אני נכנסת להנהלה. אני מדברת על אלה שהם בוחרים. אני צריכה ללמוד את המערך הזה כדי להיות יעילה לארגון. אני אומרת לכם שלי לקח יותר זמן ללמוד את הנושאים בוועדת הכספים. אני לא מזלזלת בשום דבר אבל אני אומרת שאנחנו ניצור תחלופה של אנשים טובים שהיכולת שלהם והתרומה שלהם לארגון הזה לא תבוא לידי ביטוי, מכיוון שהתחלופה הזאת לא תאפשר זאת. אני חושבת שלפחות שנתיים אם לא שלוש שנים, זה משהו שצריך להיות קבוע כי לוקח זמן עד שילמדו ועד שיגיעו לרמת היעילות. שוב, אני לא קובעת את עמדתי שלי אלא אני מציעה לכם לחשוב על זה. אם אתם אומרים כל שנה, רק מתוך חשש שהם ישפיעו על זה שיבחרו בהם או לא יבחרו בהם, אז תקצו את הזמן ולא יותר משלוש שנים. שנתיים ולא יותר משלוש שנים.
ערן היימר
¶
יש קצת בלבול. המגבלה של השנה-שנתיים, היא לא על הדירקטור. היא על הוועדה שבוחרת את המועמדים לוועדה.
זהבה גלאון
¶
אני חושבת שזה בסדר גמור, אדוני היושב ראש, שכך מגבילים את הוועדה. אני חושבת שזה אמצעי זהירות נכון. כמו שאתה יודע, אני לא שייכת לקדימה אבל גם לי יש עמדה עצמאית.
היו"ר משה גפני
¶
זהבה, לפני שאת ממשיכה. יש כאן הרי שני חלקים. החששות הם בשני הכיוונים. מצד אחד אנחנו רוצים שלא תהיה שליטה טוטאלית של המערכת על חברי הוועדה ומצד שני אנחנו רוצים שהם לא יקבלו קביעות כזאת שהם יוכלו באמת לעשות מה שהם רוצים. צריך למצוא את האיזון בין הדברים. אם היו באים ואומרים שממנים אותו לשנתיים, יש אפשרות להאריך לשנה השלישית, מובן. אם הם מדברים על שנה והסיבה לשנה היא כדי שהוא לא יהיה זה שבאים אליו ומבקשים ממנו למנות אותי לדירקטור, מי מחליט להאריך את התקופה בעוד שנה? הרי שנה זה פרק זמן מאוד קצר. הרי צריך לקחת אחד שיש לו ניגוד עניינים מוחלט, אדם שמבין בכלכלה, אדם שיודע מהי המערכת הבנקאית, שהוא יודע איך למנות דירקטורים, שהוא צריך להיות איש ישר שזה נדיר במחוזותינו, ולאחר מכן אומרים לו שהוא רק לשנה. אחרי שנה יושבים וכנראה תהיה השפעה על המערכת על ההחלטה של אלה שמונו על ידה, בסופו של דבר, והם יגידו שאותו אל תמנו לשנה נוספת כי הוא לא מוצא חן בעינינו. אז שאלתי למה לא לעשות את האיזון, למנות לשנתיים, שזה פרק זמן לא ארוך, ואז האיש לא תלוי גם במערכת ולא רק לא תלוי בדירקטורים שאמורים להיבחר. אם רוצים להאריך לשנה, אז צריך באמת לקבל החלטה נוספת. זאת השאלה שלי.
מאיר שטרית
¶
אולי ניתן לעשות גזרה שווה וללמוד מהוועדה שקיימת היום שממנה את הדירקטורים של בנק לאומי? הוועדה שמינתה את הדירקטורים של בנק לאומי בעבר. ועדה שעמדה בראשה הדסה בן-עתו אם אני לא טועה. כאן מדובר בוועדה למינוי דירקטורים. הייתה ועדה שמינתה את הדירקטורים בבנק לאומי בשנים האחרונות ובראשה עמדה אם אני לא טועה השופטת הדסה בן-עתו.
מאיר שטרית
¶
עמדה בראשה שופטת והוועדה הזאת הציעה את הדירקטורים מטעם המדינה לבנק לאומי בכל תקופה בה המדינה שלטה בבנק לאומי. מעניין לדעת מה הפרוצדורה שהייתה נהוגה שם ולכמה זמן מינו אותם. אם אני לא טועה, הם מונו לחמש שנים.
טידה שמיר
¶
לא היו שם נציגים של דירקטוריון הבנק. אנחנו מדברים כאן רק על הנציגים מתוך הבנק. לא היה מצב כזה.
היו"ר משה גפני
¶
אבל גמרנו. את לא שמת לב, את יושבת רחוק, אבל אני סיכמתי עם החשבת הכללית החדשה של משרד האוצר שזה יהיה שנתיים עם אפשרות הארכה בשנה.
היו"ר משה גפני
¶
אנחנו נביא את זה להצבעה. אני אמליץ לוועדה לקבל שנתיים רצופות עם אפשרות הארכה בשנה. מה רע בזה? זה הכול בגלל שלא למדתי את הליבה, כי אחרת הייתי מקבל את העמדה.
היו"ר משה גפני
¶
צריך לדעת שהחיים הם לא שחור-לבן. החיים הם אפור. כאשר מדובר על שנתיים, זה פרק זמן מספיק כדי שאדם ילמד. בסדר. אם מאריכים לעוד שנה, שזה פחות מתקופת הכהונה שלו, צריך שיהיה את שסתום הביטחון הזה. לא תמיד אתה מוצא אנשים. לא הכרענו עוד. אני אמליץ לוועדה לקבל את העמדה הזאת, טידה, אלא אם כן תשכנעי אותי אחרת אבל לא עכשיו.
שגית אפיק
¶
בסעיף 36ה – סעיף 36ה עוסק בסדרי עבודתה של הוועדה – סעיף קטן (א), בסופו יבוא "ובלבד שברוב חברי הוועדה כאמור אין רוב לחברים שמונו לפי סעיף 36א(ב)(3)", שזה הדירקטורים החיצוניים.
בסעיף קטן (ב), אחרי "ברוב קולות" יבוא "של חבריה המשתתפים בהצבעה".
אחרי סעיף קטן (ב) יבוא:
"(ג)
הוועדה תקבע לעצמה את סדרי עבודתה לרבות את דרך בחירת הדירקטור שתמנה כאמור בסעיף 35א(ב) ואת דרך בחירת המועמד לכהונת דירקטור שתציע לאסיפה הכללית כאמור בסעיף 11(ד) לפקודה. סדרי עבודת הוועדה יאושרו בידי המפקח".
למעשה השינוי ביחס לחוק הקיים, הוא לעניין הרוב. אתם יכולים להסביר למה?
שגית אפיק
¶
היום הסעיף קובע שרוב חברי הוועדה יהיו מניין חוקי בישיבותיה ועכשיו אתם למעשה מוסיפים סייג האומר שבלבד שברוב חברי הוועדה אין רוב לדח"צים. אתם לא רוצים שיהיו רק הדח"צים.
מאיר שטרית
¶
למה שונה רוב חברי הוועדה? פוזיטיבית רוב חברי הוועדה. הם מינו דירקטור, אז הוא לא נחשב דירקטור?
טידה שמיר
¶
נקודת המוצא הייתה שלא רוצים לחשוף את הבנק לשלטון מנהלים. דירקטורים, גם הם כבר מנהלים ומנסים לקבע איזשהו מצב. לכן רוצים נציגות שלהם אבל לא רוב שלהם.
טידה שמיר
¶
יכולים להיות שלושה אבל שלא יורכבו משני הדח"צים פלוס אחד חיצוני בלבד. שלושה שיש בהם לפחות שניים חיצוניים.
שגית אפיק
¶
לא היה לכם סעיף לגבי סדרי עבודה. אתם חושבים שאישור המפקח לסדרי העבודה, ובעיקר לדרך בחירת המועמד לדירקטור, זה מספיק? לא צריך אולי לפרסם את זה?
שגית אפיק
¶
זאת הכוונה. זה לא כתוב. כתוב סדרי עבודת הוועדה יאושרו בידי המפקח אבל לא כתוב שזה יפורסם.
שגית אפיק
¶
ודרך בחירת המועמד יאושרו על ידי המפקח. גם זה יאושר על ידי המפקח. אתם אומרים שהכוונה שלכם שזה יהיה דבר שיפורסם.
מאיר שטרית
¶
במה שאמרת, לא פתרת את הבעיה. לכאורה יכולים להיות שלושה בישיבה בוועדה ויהיו שניים דירקטורים ואחד חיצוני, אז יש להם רוב.
טידה שמיר
¶
לא. רוב חברי הוועדה, זה הקוורום. כמה יש לך קוורום? שלושה, אז רוב המשתתפים. אם שניים מצביעים בעד ואחד נגד, יש לך רוב.
שגית אפיק
¶
לא, הם לא יהיו רוב. הם לא יהיו מניין של רוב. אם היא קובעת ושבלבד שברוב חברי הוועדה כאמור אין רוב לדח"צים, אז היא לא רואה בזה רוב חוקי. זה המצב.
מאיר שטרית
¶
אז שלא יבחרו. זה בדיוק העניין. על זה מדבר הנביא. אני טוען שכן החמישה צריכים להיות בבחירה של דירקטור. אדם שהוא חבר בוועדה הזאת ולא איכפת לו את מי ממנים, תסלחי לי, לדעתי הוא מועל בתפקידו. מה זאת אומרת? ממנים דירקטור לבנק, אז הוא לא בא לבחור את הדירקטור? שכולם יהיו. אם לא נמצאים, הפורום צריך להיות חמישה ולא שלושה.
היו"ר משה גפני
¶
אני מציע שגם בכנסת אי אפשר יהיה לקבל החלטות אלא אם כן כל חברי הכנסת נמצאים.
מאיר, זה בסדר. אי אפשר.
היו"ר משה גפני
¶
יש חמישה חברים בוועדה. אתה לא יכול לדרוש שיבואו כל החמישה כי אין מציאות כזאת בשום מקום בעולם.
היו"ר משה גפני
¶
שי, תודה שאתה עוזר לי. אין בוועדה הזאת אפשרות לעשות פיליבסטר ואני אגיד לך למה. סתם, לא קשור לדיון הזה.
היו"ר משה גפני
¶
אני הולך להסביר. אין מציאות בעולם שצריך שיהיו כולם. אין דבר כזה מכיוון יכול מישהו שלא רוצה שפלוני ייבחר, הוא יודע שיש לו רוב ואז הוא פשוט לא מגיע אלא נוסע לחוץ לארץ ולא חוזר במשך שנה. לכן אין מציאות כזאת.
היו"ר משה גפני
¶
כן. שנתיים הוא יהיה בסין. המציאות הזאת היא בלתי מתקבלת על הדעת ואז אומרים שיש חמישה חברים, הקוורום המחייב הוא רוב החברים של הוועדה. זאת אומרת, לפחות שלושה. בתוך השלושה, אסור שיהיה רוב לדח"צים. כלומר, אם יש שני דח"צים ואחד מהשלושה האחרים לא, זה לא קוורום.
היו"ר משה גפני
¶
אם בשלושה האלה יש שניים שהם דח"צים ואחד שהוא לא, אז יש רוב של חברי הוועדה, קובע החוק שזה לא קוורום. אז יצטרכו ארבעה.
היו"ר משה גפני
¶
כן. המציאות הזאת שבקוורום יהיו שניים שהם דח"צים ואחד שהוא חבר, זה לא טוב. אז יצטרכו ארבעה.
מאיר שטרית
¶
אם יש שלושה כמו שאתה אומר, אחד דח"ץ ושני חיצוניים, אדם יכול להיבחר בעצם באמצעות שני קולות. אחד יכול להיות נגד ושניים בעד.
היו"ר משה גפני
¶
כן. תקין לגמרי כי כל הוועדה היא חמישה והוא יכול להיבחר ברוב של שלושה נגד שניים. הם לא רוצים לתת כוח כל כך גדול לדח"צים שהם יחליטו ברוב לבד.
שגית אפיק
¶
פסקה (18) בעמוד 368 למטה. סעיף 36ח בטל. זה הסעיף שמדבר על קביעת דרך בחירת הדירקטורים היום על ידי הוועדה והוא מבוטל מכיוון שהוא הוחלף על ידי סעיף קטן (ג) הקודם.
אנחנו עוברים לעמוד 369, פסקה (19). למעשה כבר דנו בפסקה הזאת ולכן אנחנו עוברים לסעיף 2.
מאיר שטרית
¶
אני רוצה להבין מה אומר הסעיף. לפי תחילתו של חוק הבנקאות התש"ן שעמד בתוקפו ערב תחילתו של החוק כאמור, יראו אותו כהיתר שניתן למפקח לפי הוראות וכולי.
זאת אומרת, כל הבנקים הקיימים היום נשארים.
שגית אפיק
¶
לא. יש סעיף מוקדם יותר שקובע שמעתה היתרי סניף יינתנו על ידי המפקח, הן לעניין פתיחת סניף והן לעניין ביטולו. על מנת שיהיה ברור שהיתרי סניף שנתן הנגיד לפני תחילת החוק הזה, נקבעה הוראת המעבר הזאת. בגלל השינוי שהוחלף הנגיד במפקח לפי הצעת החוק.
שגית אפיק
¶
זה היתר לסניף ולא היתר לבנק.
פקודת הבנקאות.
בסעיף 2, בהגדרה "הנגיד" – במקום לפי סעיף 8 לחוק בנק ישראל התשי"ד-1954" יבוא "לפי סעיף 6 לחוק בנק ישראל", אחרי ההגדרה "הנגיד" יבוא "חוק בנק ישראל – חוק בנק ישראל התש"ע-2010, חוק הבנקאות (רישוי) – חוק הבנקאות".
שגית אפיק
¶
תיקונים טכניים שנובעים כתוצאה מתיקון חוק בנק ישראל שהוחלף בחוק מ-1954 בחוק מ-2010. כתוצאה מהתיקון בפקודת הבנקאות יש הפניות לחוק בנק ישראל ולסעיפים.
היו"ר משה גפני
¶
אנחנו תיקנו את חוק בנק ישראל ועשינו חוק חדש. אומרת היועצת המשפטית של הוועדה שיש כאן דברים טכניים. אנחנו לא משנים כאן שום דבר במהות.
שגית אפיק
¶
"בסעיף 4(א), המלים התשמ"ה-1981" יימחקו. בסעיף 5(ג) המלים "התשמ"ה-1981 והתשי"ד-1954" – יימחקו. בסעיף 8(ג), במקום "על פי סעיפים 42 ו-44 לחוק בנק ישראל התשי"ד-1954" יבוא "על פי סעיף 36(4) לחוק בנק ישראל".
עד כאן תיקונים טכניים.
בסעיף 11(א), בסעיף קטן (ב) אחרי "יביא בחשבון לעניין זה" יבוא "בשים לב בין השאר לצרכיו המיוחדים של התאגיד הבנקאי" ובסופו יבוא "ואם המועמד כיהן בעבר כנושא משרה בתאגיד בנקאי גם את תפקודו בתקופת כהונתו כאמור".
לעניין מועמד לכהונת דירקטור, יביא בחשבון המפקח גם את עיסוקיו ועסקיו האחרים של המועמד, את קיומה של זיקה כלשהי בינו לבין התאגיד הבנקאי ואת התאמתו של הרכב הדירקטוריון לתחומי פעולתי של התאגיד הבנקאי בשים לב בין השאר לכישורים ולניסיון של חברי הדירקטוריון.
תסבירו את זה ואחר כך נמשיך להמשך הסעיפים הקטנים.
חנה פרץ
¶
צריך להבהיר שהסעיף הזה מתייחס קודם כל לא רק לבנק ללא גרעין שליטה אלא הוא מתייחס לכל התאגידים הבנקאיים והוא מתקשר לסעיף שקיים בפקודת הבנקאות ומדבר על הליך של פיט אנד פרופר למועמדים, לנושאי משרה, בתאגידים הבנקאיים.
זה תיקון שנעשה בזמנו, בשנת 2005 אם אני לא טועה ומאז התחיל הליך שאנחנו עושים בו פיט אנד פרופר לנושאי משרה בכירים במערכת הבנקאית, לכל הדירקטוריון, ותכף נגיע למי הם נושאי המשרה שעושים להם את ההליך הזה.
כפועל יוצא מהניסיון שנצבר אצלנו במשך השנים שאנחנו כבר מתנסים בהליך הזה, הגענו למסקנה שיש עוד שיקולים שצריך לקחת אותם בחשבון בעת ההליך הזה. שני השיקולים הנוספים שהכנסנו כאן לגבי כלל המועמדים, זה הנושא של תפקודם, אם הם תפקדו כבר במערכת הבנקאית בתפקידים קודמים, זה יילקח בחשבון גם הניסיון.
מאיר שטרית
¶
למה זה קשור? למה צריך לציין את זה במיוחד? נגיד הבנק יכול לבדוק בכל מקרה אם הוא כיהן או לא כיהן. למה צריך לציין את זה בחוק?
מאיר שטרית
¶
היום מישהו מונע מהמפקח לבדוק כל דבר שהוא רוצה? אין שום מגבלה למיטב ידיעתי לנגיד להחליט שהוא בודק כל דבר ולהחליט אם הוא מתאים או לא מתאים.
דוד זקן
¶
השאלה מה השיקולים. כאן מכניסים עוד שיקול חדש והשיקול החדש הוא לדוגמה מה שחני אמרה ואני אתן דוגמה אחרת. נביא בחשבון את הצרכים של הבנק. כלומר, הדירקטור הוא מצוין, כולם מצוינים אבל כל הדירקטוריון, הם 14 וכולם פרופסורים למשפטים וה-15 שמציעים], גם הוא פרופסור למשפטים ואנחנו חושבים שצריך להשיג איזשהו איזון ולשים מישהו עם כישורים אחרים. אני סתם נותן דוגמה ובבקשה, לא להיתפס אליה. אני יכול לתת גם דוגמה אחרת אם הפרופסור למשפטים מפריע לך. הכוונה היא להביא בחשבון עוד שיקולים. שיקולים נוספים.
מאיר שטרית
¶
כתוב כאן שבסופו יבוא אם המועמד כיהן בעבר כנושא משרה בתאגיד בנקאי. זה אמור לדבר לחובתו או לזכותו?
היו"ר משה גפני
¶
אני מציע, באמת צריך שהמפקח יכול להתנגד למינוי אבל אני אומר לכם באיזה נימוקים ותאמרו אם זה לא מכסה. המפקח יכול להתנגד למינוי לאחר שנתן כמובן למועמד הזדמנות להשמיע, לאחר התייעצות וכולי. יביא בחשבון לעניין זה את התאמתו של המועמד לתפקיד המוצע לרבות ניסיונו העסקי, יושרו, יושרתו וקשריו מכל סוג שהוא עם התאגיד הבנקאי או עם נושא משרה בתאגיד הבנקאי. זה לא מכסה הכול?
טידה שמיר
¶
דודו ניסה להסביר. הסעיף כמו שהוא היום מדבר רק על ההתאמה של המועמד עצמו. יכול להיות מישהו שהוא מאוד מתאים אבל הוא לא מתאים כי כבר יש דיסציפלינות כאלה בדירקטוריון. אז יאמרו לי שאני לא יכולה לפסול אותו.
מאיר שטרית
¶
אני מתנגד לפרשנות הזאת. אדוני היושב ראש, אני חושב שזה מסוכן ואסור לתת שיקול דעת כזה. מי קובע את ההתאמה?
מאיר שטרית
¶
על בסיס שיקול מקצועי פרופר? על בסיס מה הוא קובע את ההתאמה? יש 15 דירקטורים מכל הכוונים וההוא לא מתאים לו? על בסיס מה? אם האיש מתאים, הוא יכול להיות דירקטור. אם הוא לא מתאים, שלא יהיה. חברים, עם כל הכבוד לכם, כל השיקולים האלה, אתם מכניסים כאן עיזים שאלוהים יודע מה יעשו אתם אחר כך. אני לא סומך על זה. בראותי את הניסיונות להשתלט על בנק לאומי, אני בכלל לא שקט עם זה.
ערן היימר
¶
דווקא בחברות ממשלתיות, לשאלתך, הכניסו תיקון בחוק כך שיהיה בדירקטוריון גם לדוגמה בחברת הרכבת, יהיה מהנדס אחד. לא כולם עורכי דין.
מאיר שטרית
¶
תכתוב מהנדס אחד, ואני אתמוך בזה. מה אתה רוצה? אתה נותן שיקול דעת כללי בחברה ממשלתית שלא יותר חשובה מבנקים, עם כל הכבוד, ואני אומר לכם שבחברה ממשלתית אין שיקול כזה, לבדוק את ההתאמה לדירקטוריון.
דוד זקן
¶
אם אפשר, לפני שאתה מציע את הצעתך. אנחנו גם ביקשנו שתהיה לנו יכולת לבחון את העיסוקים ואת ניגודי העניינים בעיסוקים האחרים של המועמד. חברת הכנסת ענת וילף שלא נמצאת כאן שאלה האם דירקטור אחד יכול להיות גם דירקטור במקום שני. יש בעיה של ריכוזיות במשק ועכשיו אנחנו יושבים כוועדה לראות מה אנחנו נעשה, ועדה משותפת של הרגולטורים בראשות מנכ"ל ראש הממשלה ומנכ"ל משרד האוצר. אנחנו חושבים שצריך לתת את שיקול הדעת כדי שאם דירקטור אחד מכהן במספר גדול של חברות או בחברות שיש להן איזה שהם קשרים עסקיים מהותיים עם הבנק, שתהיה לנו יכולת לבחון את זה.
היו"ר משה גפני
¶
אני מציע הצעה שאתם יכולים לא לקבל אותה. אני הבנתי את העניין הזה שאתם אומרים שאם יש בהרכב של התאגיד, אפילו שבעצם המועמד הזה מתאים, אבל לא להרכב. בסדר. אני מציע שבכתוב יושאר החוק הקיים ונוסיף לרבות התאמתו של הרכב הדירקטוריון וכאן תהיה הנמקה בכתב למה לא ממנים אותו.
היו"ר משה גפני
¶
רגע. אתה כבר עם לא רק זה אבל גם לזה הם לא מסכימים.
מה אתם אומרים על הדיל? שתהיה הנמקה בכתב למה לא ממנים אותו.
דוד זקן
¶
מה עם העיסוקים האחרים? מה עם זה שהוא דירקטור למשל בחברה – אני לא רוצה לציין שמות של חברות כאן – אבל מה אם הוא דירקטור בקונגלומרט א', בקונגלומרט ב' ובקונגלומרט ג' ורוצה להיות דירקטור בבנק? אנחנו רוצים שתהיה לנו את הסמכות להגיד משהו על זה.
שגית אפיק
¶
מנמקים בעל פה בפניו. איך תנמקו יביא בחשבון גם את עיסוקיו האחרים? עכשיו אתם משנים את הניסוח. יביא בחשבון גם את עיסוקיו האחרים.
זהבה גלאון
¶
בסדר, אבל בהתאמתו אתה יכול לקחת בחשבון את עיסוקיו האחרים. אתה אומר שהאיש הזה מתאים אבל לדירקטוריון הזה הוא לא מתאים כי בדירקטוריון הזה כולם כבר חברים בדירקטוריונים אחרים ועכשיו אתה מביא לנו עוד אחד שהוא חבר בדירקטוריונים אחרים. ההתאמה והסעיף השני משתלבים.
מאיר שטרית
¶
שני הדברים צריכים להופיע בנפרד. התאמה לבד והופעה בדירקטוריונים אחרים זה דבר שני. שני הדברים עומדים אבל צריכים לנמק בכתב.
היושב ראש, לגבי נימוקים בכתב, אתה צודק בגישה כי נימוק בכתב מחייב את מי שמחליט שאכן יש לו נימוק רציני שיעמוד במבחן משפטי. זאת המשמעות של ההבדל. אם אתה אומר בעל פה, מסכן הדירקטור, מה יעשה? אומרים לו שהוא לא מתאים, שלום.
היו"ר משה גפני
¶
אני רוצה להתמנות להיות חבר בדירקטוריון של בנק לאומי. שטרית עכשיו נתן לי חשק. לא חשוב שאני לא אצליח.
היו"ר משה גפני
¶
אתם מבקשים שיקול דעת עצום. אני ישר, יש לי יושרה, אין לי קשרים, אין לי כלום ובכל זאת בא המפקח על הבנקים ופוסל אותי. למה? את לא שומעת אותי. את החלטת מה שאת הולכת להגיד ואת לא שומעת אותי. כך אני נוהג. את יותר גרועה ממני.
המפקח על הבנקים עכשיו החליט לפסול אותי בגלל שאני מ-מרצ. זאת הסיבה שהוא החליט לפסול אותי. היות שאני חבר בעוד שלושה דירקטוריונים, הוא החליט לפסול אותי. זה התירוץ. אני מבקש שאת התירוץ הזה הוא יכתוב כדי שאני אוכל לעתור עם הנייר הזה לבג"ץ. אני לא מבקש שהוא יפרסם את זה בדה מרקר אבל אני מבקש שהוא ייתן לי נייר למה הוא פסל אותי.
טידה שמיר
¶
גם היום אם המפקח החליט לפסול, זה לא סוף פסוק אלא לך כחבר מרצ יש אפשרות לבוא ולדרוש שימוע.
היו"ר משה גפני
¶
אני אגיד לך במה זה יעזור. אני עכשיו לא מדבר על המפקח על הבנקים הנוכחי ועל היועצת המשפטית של בנק ישראל הנוכחית. לא עליהם אני מדבר. אני מדבר על הבאים אחריהם. יכול להיות שם מפקח על הבנקים חרדי שהוא לא ירצה למנות מישהו מ-מרצ והוא ימצא תירוצים לכך. צריך למנוע מהחרדים האלה את זה.
היו"ר משה גפני
¶
יהיה כתוב: כולל התאמתו של הרכב הדירקטוריון ועיסוקיו ועסקיו האחרים, והמפקח על הבנקים ינמק את החלטתו בכתב.
היו"ר משה גפני
¶
לא. לא כל הסעיף. תראה מה כתוב כאן. זה נראה כאילו אתם רוצים להשתלט על כל העולם. אם המועמד כיהן בעבר כנושא משרה בתאגיד בנקאי, זה נמצא כבר קודם. גם תפקודו בתקופת כהונתו כאמור. תשקול את זה בכל מקרה. אל תגזימו.
טידה שמיר
¶
אתה לא רוצה שיהיה כתוב כך כי עוד עלולים לחשוב שמקומות אחרים שלא כתוב בכתב, אני לא חייבת לנמק ויש חובת הנמקה בחוק על כל גוף ציבורי.
טידה שמיר
¶
יש. "מתבקש עובד הציבור בכתב להשתמש בסמכות שניתנה לו על פי דין, יחליט בבקשה וישיב למבקש בכתב בהקדם".
מאיר שטרית
¶
אני מכיר את זה במישור אחר לגמרי, אפילו במישור של שופטים. יש דברים שאומרים ששופט יחליט אבל בנימוק בכתב.
מאיר שטרית
¶
תאמין לי, זה יוצר בפני השופט הרתעה אדירה והוא חושב עשר פעמים לפני שהוא כותב את הנימוקים. לכן הנימוק בכתב חשוב ביותר.
היו"ר משה גפני
¶
טוב. אנחנו נסיים כאן היום. אני מצטער שזה המצב. אנחנו נצטרך לעשות יום אחד ארוך. אני רואה שאנחנו לא יוצאים מהחוק הזה. אנחנו נצטרך לקיים גם דיון עקרוני כי יש רבים שביקשו להופיע ואני אאפשר להם.
היו"ר משה גפני
¶
אני לא מזמין אותם. היה כאן מרני והוא ביקש להופיע ואחרי כן ראיתי בעיתון שאני הזמנתי אותו. אני לא מזמין אף אחד.
היו"ר משה גפני
¶
מרני היה כאן. אחר כך כתבו שהזמנתי אותו. אני מודיע לפרוטוקול שאין לי עמדה לכאן או לכאן. אני דן על החוק ונקבל החלטה בהצבעה. מי שמבקש להופיע, יופיע אבל אנחנו עכשיו אוחזים בסעיפי החוק. צריך לראות מה קורה עם סדר היום אבל צריך לעשות יום ארוך על החוק עצמו. את הדיון העקרוני נקיים והוא יהיה מאוד מעניין. הבקשות שאני קיבלתי להופיע בוועדה, מדובר בשמות מפוצצים. רק שחקני כדורגל עוד לא ביקשו, אבל מלבדם כל המגזרים ביקשו.
היו"ר משה גפני
¶
כן. יכול להיות.
תודה רבה. היה נעים מאוד בחברתכם. אני עובר לסעיף הבא.
הישיבה ננעלה בשעה 13:30