הכנסת השמונה-עשרה
PAGE
208
ועדת משותפת לפי חוק הכללת אמצעי זיהוי ביומטריים ונתוני זיהוי ביומטריים
במסמכי זיהוי ובמאגר מידע
2.6.11
הכנסת השמונה-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 1
מישיבת הוועדה המשותפת של ועדת המדע והטכנולוגיה, ועדת החוקה, חוק ומשפט וועדת הפנים והגנת הסביבה לפי חוק הכללת אמצעי זיהוי ביומטריים ונתוני זיהוי ביומטריים במסמכי זיהוי ובמאגר מידע
יום חמישי, כ"ט באייר התשע"א (2 ביוני 2011), שעה 10:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 02/06/2011
תקנות הכללת אמצעי זיהוי ביומטריים ונתוני זיהוי ביומטריים במסמכי זיהוי ובמאגר מידע, התשע"א-2011 , צו הכללת אמצעי זיהוי ביומטריים ונתוני זיהוי ביומטריים במסמכי זיהוי ובמאגר מידע, (תקופת מבחן), התשע"א-2011
פרוטוקול
סדר היום
1. צו הכללת אמצעי זיהוי ביומטריים ונתוני זיהוי ביומטריים במסמכי זיהוי ובמאגר מידע (תקופת מבחן), התשע"א-2011
2. תקנות הכללת אמצעי זיהוי ביומטריים ונתוני זיהוי ביומטריים במסמכי זיהוי ובמאגר מידע, התשע"א-2011
מוזמנים
¶
אמנון בן עמי
- מנהל, רשות האוכלוסין, ההגירה ומעברי הגבול
נסים אליאסף
- מנהל אגף המחשוב, רשות האוכלוסין, ההגירה ומעברי הגבול
ברוך דדון
- מנהל אגף פרויקטים, רשות האוכלוסין, ההגירה ומעברי הגבול
יורם אורן
- יועץ ביומטרי, רשות האוכלוסין, ההגירה ומעברי הגבול
עו"ד נעמה פלאי
- לשכה משפטית, רשות האוכלוסין, ההגירה ומעברי הגבול
עו"ד מוריה בקשי-כהן
- ממונה ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
אושרית ביבי
- מתמחה, משרד המשפטים
אביטל שטרנברג
- ראש תחום ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
יורם הכהן
- ראש הרשות למשפט, טכנולוגיה ומידע, משרד המשפטים
עמית אשכנזי
- היועץ המשפטי, הרשות למשפט, טכנולוגיה ומידע, משרד המשפטים
נצ"מ איילת אלישר
- עוזר יועמ"ש, משטרת ישראל, המשרד לביטחון פנים
עמית סדן
- רפרנט פנים, אגף התקציבים, משרד האוצר
ד.ג.
- ראש תחום חקיקה, לשכה משפטית, שב"כ, משרד ראש הממשלה
דניאל שטייר
- רמ"ח טכנולוגיות ומו"פ, המטה ללוחמה בטרור, משרד ראש הממשלה
עו"ד רון אשכנזי
- יועץ משפטי, לשכה משפטית, משרד הרווחה והשירותים החברתיים
דורון שקמוני
- חבר הנהלה, איגוד האינטרנט הישראלי
יהושע שופמן
- יו"ר, המועצה להגנת הפרטיות
עו"ד דן חי
- נציג לשכת עורכי הדין
עו"ד יהונתן קלינגר
- יועץ משפטי, חברות אבטחת מידע
עו"ד אבנר פינצ'וק
- ראש תחום מידע ופרטיות, האגודה לזכויות האזרח בישראל
ישראל אבן זהב
- יועץ נגישות במטה מאבק הנכים, מייצג את פורום ארגוני הנכים, רכז
תחום נגישות, מטה מאבק הנכים
עירא אברמוב
- פעיל, התנועה לזכויות דיגיטליות
אשר דהן
- דובר לחבר הכנסת מאיר שטרית
רשמה וערכה
¶
ס.ל. חבר המתרגמים בע"מ
1. צו הכללת אמצעי זיהוי ביומטריים ונתוני זיהוי ביומטריים במסמכי זיהוי ובמאגר מידע (תקופת מבחן), התשע"א-2011
2. תקנות הכללת אמצעי זיהוי ביומטריים ונתוני זיהי ביומטריים במסמכי זיהוי ובמאגר מידע, התשע"א-2011
היו"ר מאיר שטרית
¶
אני פותח את הישיבה. אני מודה לכל המוזמנים ולכל האנשים שהגיעו ומגלים עניין בסוגיה הזאת. אני רק מבקש לומר שהיום אנחנו דנים בתקנות ובצו לחוק הביומטרי. חוק הביומטרי כזכור אושר לפני כשנה וחצי. על פי החוק הממשלה היתה צריכה להגיש את התקנות האלה תוך ארבעה חודשים, כתוב בחוק, לצערי תחנות הממשלה עובדות לאט, אז זה לקח הרבה יותר זמן. אם היו מגישים תקנות בזמן, אז אולי כבר היינו אחרי הפיילוט או בסוף הפיילוט, אבל חבל שהזמן הזה בוזבז. אני מצטער על כך, אבל אין לי שליטה בעניין כמובן. כפי שאתם יודעים, על פי החוק הממשלה היא הגורם... בשלב הראשון על פי החוק התקנות האלה עברו אישור של ועדת השרים לביומטריה בראשותו של ראש הממשלה, משרד המשפטים ומשרדים אחרים, והממשלה אישרה את התקנות והם מועברים לוועדה הזו, המשותפת, לוועדת הפנים, החוקה וועדת מדע, כדי לאשר את התקנות ואת הצווים ובזה אנחנו דנים היום.
אני לא דן היום בחוק הביומטרי, שיהיה ברור לכל הבאים, זה לא יהיה נושא לדיון היום. הנושא לדיון הוא התקנות שעומדות בפנינו. אני אומר בצער שמאז שהחוק אושר ועד עכשיו פורסמו כל כך הרבה דברים שהם בעיניי, אמרתי אז ואני חוזר עכשיו, פרטים שהם לא נכונים, מטעים את הציבור, מפחידים אותו סתם. אני רק רוצה להתייחס בקצרה לשתיים-שלוש התבטאויות שפשוט לא רציתי להגיב כל הזמן לכל מי שרוצה לעלות לתקשורת וביקש אותי כמקביל. אל"ף, אני לא מייצג את הממשלה, אני מייצג את האופוזיציה ואת הכנסת מבחינתי, אבל דבר אחד שיהיה ברור, ברוב מדינות העולם עברו כבר מזמן למסמכים ביומטריים. ברוב המדינות בעולם שעברו למסמכים ביומטריים יש מאגרים ביומטריים, כמעט בכולן. מה שאין להן באמת, ברוב המדינות האלה, אין להם תעודות זהות, לכן הטענות כאילו שאין אף מדינה בעולם שיש לה מאגר ביומטרי של תעודות זהות היא נכונה חלקית אבל מטעה. במדינות האלה אין תעודות זהות ולכן אין מאגרים של תעודות זהות, אבל ברוב המדינות האלה יש דרכונים ודרכונים כידוע יוצאים יותר מאשר תעודות זהות, כיוון שדרכונים מוציאים גם לאנשים יותר קטנים מגיל תעודת זהות, גם לאנשים קטינים, ולכן ברוב המדינות הללו יש מאגרים ביומטריים של הדרכונים, שזו אוכלוסייה לא פחות גדולה מאשר תעודות הזהות.
שנית, גם זה צריך לומר ואני חושב שלא צריך להסתיר את זה מתחת לשולחן, ישראלים רבים שנוסעים לארצות הברית, כידוע, מוסרים טביעות אצבעות של עשר אצבעותיהם מגולגלות, הן בקבלת ויזה, בבקשה לוויזה, והן בכניסה לארצות הברית, לשערי נמל התעופה קנדי או בניוארק, או בכל מקום שטסים בו מוסרים היום כולם טביעה של עשר אצבעות. יש בידי ארצות הברית להערכתי למעלה ממיליון טביעות אצבעות של אזרחי ישראל, אין שם שום הגנה, שום חוק, שום דבר. מדינת ארצות הברית משתפת בטביעות האלה מדינות נוספות אחרות בעולם, ששותפות למאגרים שלה. זאת אומרת ממשלת ארצות הברית היא בסדר שיהיה לה מאגר של אזרחי ישראל, וממשלת ישראל קצת פחות בסדר לגבי אזרחי ישראל. אז צריך להפסיק להפחיד את הציבור. התועלת שבתעודות ביומטריות היא לאין ערוך גדולה מאשר הנזק שנגרם למדינה בגין אי קיומם של מסמכים ביומטריים ומסמכים שאי אפשר לזייף אותם. המסמכים שיונפקו לציבור יהיו כאלה שאי אפשר, או צריך באמת אמצעים של מדינה, בשביל לזייף אותם, כך שלפחות פרטיותם של האזרחים אכן תישמר.
עד כאן. אני כאמור לא מתכוון לדון היום בנושא החוק הביומטרי, זה אושר, נגמר הוויכוח עליו בזמנו וזה לא הנושא שעומד על הפרק. אני אגש ישר לתקנות. אנחנו עוברים אם כן למסמך שמונח בפניכם, תקנות להכללת אמצעי זיהוי ביומטריים ונתוני זיהוי ביומטריים במסמכי זיהוי ובמאגר מידע, התשע"א-2011. אנחנו נקרא את התקנות הללו ולמי שיש הערה לאחת התקנות, שיעיר, שיצביע, יבקש רשות דיבור, יעיר, נענה, נשמע את התשובות של משרדי הממשלה ונוכל להצביע על כל תקנה.
בבקשה, משרד הפנים. רוצים להציג משהו באופן כללי לפני המעבר לתקנות?
אמנון בן עמי
¶
בוקר טוב לכולם. הזמן לא בוזבז, אדוני היקר. המשימה הוטלה על רשות האוכלוסין לפני שנה וחודשיים, הזמן הזה נוצל בצורה מיטבית בקיום לא מעט דיונים, פרויקט מורכב מאוד, מסובך מאוד, עם לא מעט שאלות, כמו שציינת בפתיחה.
אנחנו הקמנו צוות לפני שנה וחודשיים, כשזה הוטל עלינו, שיתפנו את כל משרדי הממשלה, היתה לנו הידברות עם גורמים רבים, שמענו, שינינו, קיימנו עוד דיונים, חזרנו ושינינו, קיימנו עוד דיונים, הגענו לוועדת השרים, כפי שציינת. התקנות אושרו. במקביל אנחנו בתהליך הקמה של הרשות הביומטרית, ביום ראשון הקרוב אמורה הממשלה לאשר ראש רשות ביומטרית. זה תהליך שגם היו המון מכרזי רכישה, המון התקשרויות, מבנים פיזיים, ואת כל זה עשינו בשנה וחודשיים האחרונים בצורה מאוד יעילה. צודק אדוני שהוקצבו לתקנות ארבעה חודשים, אבל רצינו להגיע אחרי ששמענו את כולם, אחרי שהתלבטנו עם כולם. אנחנו מגיעים לפה עם התקנות, אני חושב אחרי עבודת מטה מאוד מסודרת, עבודה ממשלתית מאוד מסודרת, ואני מקווה מאוד שזה אכן יאושר כדי שנוכל לצאת לביצוע. אנחנו ערוכים בקרוב מאוד לביצוע וכדי שלא יטענו שזה תקוע כבר 15 שנים, אנחנו מקווים מאוד שזה יאושר היום כדי שנוכל לצאת לדרך. תודה.
היו"ר מאיר שטרית
¶
יתחילו התקנות, בכל סעיף שיש לך תאמר, אני אף פעם לא אסרתי עליך לדבר, כזכור. נתתי לך את חופש הדיבור המלא.
אבנר פינצ'וק
¶
נכון, אבל יש לי משהו לגבי מה שאין בהן, או משהו בכלל. אז אם אני צריך להעיר לגבי מה שאין בהן, אף סעיף שלא נעבור עליו... לא יהיה זמן.
היו"ר מאיר שטרית
¶
ידידי, עם כל הכבוד, התקנות הוגשו, אושרו על ידי הממשלה, מונחות לפנינו, אנחנו נעבור, נקרא אותן אחד לאחד. אם יש לך הערות לתקנות הכתובות, תעיר.
בבקשה, היועץ המשפטי.
עידו בן יצחק
¶
(מקריא): "וידוא ואימות זהות לצורך הנפקת מסמך זיהוי. 1. (א) תושב הפונה לקבלת מסמך זיהוי יציג תחילה תעודת זהות, ובהעדרה, תעודה רשמית אחרת המזהה אותו או מסמכים מזהים אחרים לצורך וידוא ואימות זהותו, לפי שיקול דעת של עובד רשות האוכלוסין, שהוכשר בהתאם להוראות החוק ושהשר הסמיך לכך (להלן – עובד רשות האוכלוסין) ובהתאם להנחיות של ראש רשות האוכלוסין לעניין זה.
"(ב) לאחר אימות הנתונים שבמסמך הזיהוי מול מרשם האוכלוסין, עובד רשות האוכלוסין ישאל את התושב סדרת שאלות מזהות המקיימות את התנאים הבאים (להלן – הליך תשאול):
"(1) מערכת ממוכנת בחרה בהן באופן אקראי, מתוך מאגר שאלות;
"(2) הן מבוססות על מידע הקיים במרשם האוכלוסין או על מידע שהתקבל מגוף ציבורי כהגדרתו בפסקה (1) להגדרה "גוף ציבורי" שבסעיף 23 לחוק הגנת הפרטיות, לפי הוראות סעיף 23ג לחוק הגנת הפרטיות, ובלבד שלא יבוקש מידע רגיש לגבי קטינים.
"(ג) אם נמצאה התאמה מספקת בין התשובות שנתן התושב לבין המידע המצוי במערכת המחשב, ייטול עובד רשות האוכלוסין אמצעי זיהוי ביומטריים מהתושב.
"(ד) במקרה שלא התקבלה התאמה מספקת כאמור, יועבר המשך הליך הבדיקה לידי בעל תפקיד נוסף שהוכשר לכך (להלן – פקיד קו שני).
"(ה) פקיד קו שני ישאל סדרה נוספת של שאלות מזהות, ובכלל זה חזרה על שאלות שנשאלו למקרה של אי התאמה מטעמים טכניים בלבד.
"(ו) ככל שלאחר סדרת השאלות הנוספת, לא התקבלה התאמה מספקת בין התשובות שנתן התושב לבין המידע המצוי במערכות המחשב, רשאי פקיד קו שני להפסיק את הליך הבדיקה ולדרוש מהתושב להביא מסמך או אמצעי זיהוי נוסף, באופן האמור בתקנת משנה (א).
"(ז) לא יינטלו אמצעי זיהוי ביומטריים מתושב ולא יונפק מסמך זיהוי ביומטרי, אלא לאחר השלמת הליך וידוא ואימות זיהוי התושב".
רון אשכנזי
¶
יש לנו הערה לגבי תקנה 1(ב)(2), רשום בסופה 'ובלבד שלא יבוקש מידע רגיש לגבי קטינים'. זו הגדרה שהיא מאוד כללית שאנחנו לא יודעים מה נכנס בתוכה. אנחנו מבקשים לראות מראש אם אפשר את המאגר של השאלות הרלוונטיות, לפחות הרלוונטיות לקטינים, כדי שנוכל להשתתף גם בניסוח וגם ב---
יהושע שופמן
¶
באמת גם נאמר שהיה הליך מטה מאוד מסודר, רק שהתקנות לא פורסמו לעיון הציבור קודם לכן, לכן לא היתה הזדמנות לגופים, למשל כמו המועצה להגנת הפרטיות וגופים אחרים, להעיר הערות ולכן אנחנו נאלצים להעיר אותן עכשיו. חבל, הייתי שמח אילו לפני האישור הסופי תינתן הזדמנות להעביר הערות בכתב, יותר מפורטות. אני מבין שאפילו משרדי הממשלה לא לגמרי---
היו"ר מאיר שטרית
¶
סלח לי, מאחר שאני חי בכנסת הזו הרבה מאוד שנים, אז היו הרבה תקנות שפורסמו והרבה תקנות שלא פורסמו.
יהושע שופמן
¶
זה בוודאי ובוודאי נכון והמבחן אמור להיות ככל שיש נגיעה וחשיבות ציבורית אז יש מקום, ולו זו בלבד, אלא לפעמים ההליך בכנסת הוא הליך שמאפשר את שיתוף הציבור, באמת כמו שכבר הוער רק לפני ימים מספר.
היו"ר מאיר שטרית
¶
מאה אחוז, לכן אנחנו יושבים פה באמת. אני רק רוצה להעיר שוועדת המדע פרסמה את התקנות והן מתחילת השבוע באתר.
יהושע שופמן
¶
אבל על אותו סעיף אני רוצה להעיר, ההערה שלי לתקנה הזאת, לגבי מידע רגיש. אין הגדרה של מידע רגיש, יש הגדרה של מידע רגיש בחוק אחר, בחוק ההגנה על הפרטיות, אבל התקנות האלה והחוק המסמיך, ככל שאני מבין, אינם מגדירים מה זה מידע רגיש ואני תוהה מדוע ההוראה הזאת נוגעת רק לקטינים. מידע רגיש, אם הכוונה היא למשל למידע על מצב בריאותי, שזה חלק מההגדרה של מידע רגיש בחוק הגנת הפרטיות, האם לגבי בגירים יתחילו לעמת אותם עם נתונים על מצבם הבריאותי שהם קיבלו מגוף ציבורי אחר. הדבר לא נראה סביר. הסעיף הזה, טוב שהכניסו אותו לגבי קטינים, אבל הוא צריך לחול גם לגבי בגירים וזאת אחרי שיגדירו מה זה מידע רגיש.
נעמה פלאי
¶
היה לנו קושי להגדיר את הנושא של מידע רגיש. כפי שרואים מנוסח הסעיף, יכול להיות שאפשר יהיה אחר כך לפרט לגבי סוג השאלות שיישאלו. כל מידע שיבוקש מגורם אחר יש כפיפות לחוק הגנת הפרטיות. ההגדרה של מידע רגיש היא אכן בעייתית ולכן זה נכתב כך, אבל כמובן שאנחנו חושבים שזה מכסה אפשרויות למידעים שהם בעייתיים לגבי תושבים.
עמית אשכנזי
¶
יש הגדרה למידע רגיש, הבעיה כרגע היא שצריך לשים לב מה המטרה של הסעיף. המטרה של הסעיף היא לתת באמת יכולת פגיעה בפרטיות מסוימת לפקידי משרד הפנים, על מנת שהם יוודאו שמי שעומד מולם הוא אכן מי שעומד מולם.
היו"ר מאיר שטרית
¶
נכון, אבל לא חייבים לפגוע בפרטיות שלו, אפשר לברר המון פרטים גם בלי לפגוע בשום דבר רגיש.
היו"ר מאיר שטרית
¶
אם אני צריך לברר שאתה עמית אשכנזי, אני יכול לברר עליך המון פרטים, לדעת מי אבא שלך, מי אמא שלך, איפה אתה גר, מה הכתובת, איפה גרת קודם, מתי התחתנת, מתי התגרשת.
היו"ר מאיר שטרית
¶
חברים, למיטב ידיעתי לא נמצא שום דבר כזה ברשת. חברים, כל ההערות האלה לא במקומן. אתם תמיד חוזרים ואומרים שהמאגר של משרד הפנים דלף. המאגר של משרד הפנים מעולם לא דלף, מה שדלף הוא רשימת הבוחרים.
אבנר פינצ'וק
¶
ממש לא. בהזדמנות אחרת, או מישהו אחר ממשרד הפנים, שבדקו את השדות והיו שם הרבה יותר שדות בחומר שדלף מאשר מקבלים בקובץ הבוחרים. אני אביא לך את הפרוטוקול.
היו"ר מאיר שטרית
¶
מאחר ואני מכיר את מערכת אביב של משרד הפנים, אז תאמין לי שהמידע הזה הוא רגיש פי אלף, מאשר טביעות אצבעות של מישהו ועובדה שזה לא נמצא בחוץ, עם כל הכבוד שלכם, עם כל הדיבורים. אם מישהו הדליף איזה פרט, זה לא אומר כלום. מאגר משרד הפנים, חרף הניסיונות להתקיף אותו, לא הודלף אף פעם. צריך לדעת את זה. בניגוד לפרסומים שאתם כל הזמן מפרסמים, מאגר משרד הפנים ידלוף, לא דובים ולא יער.
אבנר פינצ'וק
¶
אבל ראש אגף אבטחת מידע במשרד ראש הממשלה פרסם לפני שבועיים מאמר בארץ והבטיח שהמאגר ייפרץ.
היו"ר מאיר שטרית
¶
עם כל הכבוד, מי שאישר את התקנות האלה, כזכור לך, זה ראש הממשלה, ועדה בראשותו.
לגופו של עניין.
יהונתן קלינגר
¶
אני תוהה לגבי סעיף (ב) בכלליות. כלומר אתה אמרת לפני רגע, כבודו, שהמאגרים במשרד הפנים הם הרבה יותר רגישים מטביעות אצבע ואני מסכים איתך, ואנחנו נותנים פה, בלי שום סידורי אבטחה מסביב לזה סמכות כללית לעובד של משרד הפנים לקבל את הנתונים האלה לצורך תשאול. דמיין---
יהונתן קלינגר
¶
כן, אתה נותן לו מידע מכל גוף ציבורי. בעצם אני יכול לרקוח קומבינה עם עובד, לבוא ולהגיד לו 'בוא נעשה ככה, אני אבוא ואתחזה למר מאיר שטרית, אתה תקבל את כל המידע על מאיר שטרית אליך למחשב, תתשאל, תיכשל, אבל יהיה לך תיק'. אנחנו מייצרים פה---
היו"ר מאיר שטרית
¶
אני לא אתמודד מול פרנויה של אנשים. אם נקודת ההנחה שלך שכל עובדי משרד הפנים מושחתים---
יהונתן קלינגר
¶
לא, לא כל, אבל בערך 20% מהעברות המשמעתיות בתיקים של נציבות שירות המדינה הן עברות שקשורות למידע.
היו"ר מאיר שטרית
¶
הם לא מופיעים פה, הם לא צריכים להופיע פה, אנחנו לא דנים פה בסידורי אבטחה של משרד הפנים, עם כל הכבוד. אם יש לך שאלות לעניין, תפנה למשרד הפנים, תפנה לממשלה, תשאל אותם.
דן חי
¶
אין הגדרה מספקת בסעיף 1(ג) מה זה נמצאה התאמה מספקת. זו הגדרה כללית שנותנת סמכות מאוד רחבה לפקיד ואני חושב שצריך להגדיר את זה בצורה יותר ברורה.
היו"ר מאיר שטרית
¶
נכון, והיום כשאתה בא להוציא תעודת זהות, אתה קובע מה סמכותו של הפקיד להחליט אם זה אתה או לא?
היו"ר מאיר שטרית
¶
מה ההבדל? נותנים תעודת זהות כחוק, על שמך. אם אני בא למשרד הפנים לבקש תעודת זהות על שמך, ייתנו לי תעודה? היום, לא ביומטרית, רגילה, ייתנו לי תעודה? לא, שואלים אותי אלף שאלות, לברר אם זה באמת אני. יש לאותו פקיד סמכות, היום, לקבל כל נתון ולשאול אותי כל שאלה לפני שהוא מוציא לי תעודת זהות, אחרת תהיה הפקרות. אני יכול לבוא למשרד הפנים, לבקש תעודה על שמך. ואגב, לצערי הרב, יש בארץ, לפי נתוני המשטרה, 350,000 כאלה, עם תעודות זהות מזויפות.
היו"ר מאיר שטרית
¶
אגב, זו ההזדמנות לכם לנסות בפיילוט, לעקוף את המערכת, לראות אם אפשר להכשיל אותה. ואני אשמח לראות את הבדיקה.
דן חי
¶
אני רוצה לחזור למידע רגיש. אני חושב שראוי לתת מחשבה איזה סוג מידע ולהגדיר אותו בצורה ספציפית.
דן חי
¶
למען ההגינות, אני חושב שלאור ההגדרה הזאת לא יישאר הרבה מה לפקיד לקבל, כי ההגדרה היא מאוד רחבה. אבל היא גם מאוד עמומה.
יהושע שופמן
¶
הבעיה פה, קודם כל שיהיה ברור, לא מדובר פה רק במידע ממרשם האוכלוסין. כמו שעורך דין קלינגר אמר, זה מידע מכל מאגר ציבורי.
אבנר פינצ'וק
¶
נו באמת, מה כתוב שם? אם המידע... מעבירים אותו. מה זה כפוף להוראות 23? זה חוק כללי, חוק הגנת הפרטיות. הוא קובע איזה שהוא באפר מאוד מאוד כללי. אותו באפר כללי, אני לא מבין שום דבר, לא התקדמנו בשום דבר מבחינת ההבנה של מה שבאמת כן יהיה מותר או יהיה אסור לעשות.
דן חי
¶
הבעיה גם, בסעיף 23 צו של שר המשפטים מוסיף עוד מאגרים, אז בעצם יש פה פתח להוסיף מאגרים שהם בכלל לא בשליטה של הכנסת.
היו"ר מאיר שטרית
¶
מה המצב היום, עורך דין שופמן? כשאדם בא להוציא תעודה בארץ, היום, יש פקיד, מה ההנחיות היום?
יהושע שופמן
¶
הוא לא מחובר למאגרים אחרים, הוא לא מקבל מידע ממשרד החינוך, או ממשרד הבריאות כדי לתשאל את האיש. פה אומרים---
יהושע שופמן
¶
לא, בסדר, אבל הוא יכול ל... כדי לבנות את מערך התשאול משרד הפנים יכול לקבל מידע ממשרדים אחרים. יש הבדל בין מידע באיזה תיכון למדת, לבין מה המחלות שלך ואיפה התאשפזת. הדברים האלה לא מוסדרים פה.
יהושע שופמן
¶
כבוד היושב ראש, אני לא באתי עם תקנות אלטרנטיביות בלוח הזמנים, אם היו מפרסמים את זה מבעוד מועד היינו מביאים נייר מסודר של המועצה.
היו"ר מאיר שטרית
¶
פרסמנו את זה בתחילת השבוע, אבל המועצה היא לא הגוף המחוקק, לצערי. כשהמועצה תחוקק, אז תגישו את זה לממשלה ישירות.
משרד הפנים.
נעמה פלאי
¶
אני חושבת קודם כל שכבר היום קיימת סמכות למשרד הפנים לקבל מידע ממאגרים אחרים, בכפוף לסעיף 23 לחוק הגנת הפרטיות, שקובע הסדרים.
נעמה פלאי
¶
היום, שקובע הסדרים מסודרים בשאלת סבירות הבקשה והאיזונים שיעשו ואבטחת המידע וכל מה שדרוש לעניין הזה. אם אנחנו נפרסם היום את המאגרים שאליהם אנחנו נפנה, אז זה בעצם ייתר הכל כי כל אחד יידע איך להתכונן, מאיזה מאגר אני אשאל, לאן אני אפנה.
ומעבר לזה---
נעמה פלאי
¶
מעבר לזה, לקבוע הכפפה של מידע רגיש לחוק הגנת הפרטיות, וזה גם הוצג פה, זה בעצם לייתר הכל.
עידו בן יצחק
¶
ההגדרה כמו שהיא היא הגדרה... מה שאני חושב, אני מנסה למפות איזה סוג של מידע יכול להיות בעייתי, אז באמת זה נושא של מידע בריאותי, מידע על מצב כלכלי של אדם, מידע על---
נעמה פלאי
¶
לגבי מה שנאמר פה, אז לפי מה שנמסר לי, יש חסינות לגבי מידע שנמסר למס הכנסה. אנחנו חושבים, שוב, שאם אנחנו נכפיף את זה לחוק הגנת הפרטיות, אנחנו בעצם מייתרים את העניין. הסיבה שאנחנו נעזרים במידע נוסף נובעת מזה שיש אנשים שלא יהיה לנו מספיק מידע לשאול אותם, ולכן זה דרוש לנו. אנחנו מוכנים למעט דברים רגישים ולא להשאיר את זה---
נסים אליאסף
¶
מידע בריאותי על תושב, ציונים בבית ספר, אני מסכים איתך, למרות שלא התכוונו לשאול, גם מידע בריאותי לא התכוונו לשאול. הכוונה שלנו, המקורית, זה למשל משרד התחבורה, אבל אנחנו לא נגיד עכשיו את כל המקומות, כמו שנעמה אמרה, ש---
נסים אליאסף
¶
העדיפות שלנו היא להסתמך על המאגרים שלנו, זה ברור. כמו שנעמה אמרה, יש אוכלוסייה שאנחנו בדקנו בתקופה האחרונה, כשאנחנו עושים את הטסטים, ואנחנו רואים שיש קבוצה של אוכלוסייה שאין מה לשאול אותם. לכן אנחנו נאלצים להיעזר בעוד מאגר, כי אחרת מה שנעשה, אנחנו---
אבנר פינצ'וק
¶
יש פה אבסורד. הם אומרים שחוק הגנת הפרטיות לא ייתן להם מרווח פעולה. זאת אומרת הם מודים שהם מפרים את הפרטיות, מצד שני, אם ההגדרה בחוק הגנת הפרטיות לא טובה, אז שיילך המחוקק ויתקן אותה. אבל אני חושב שמה שיוגדר כפגיעה בפרטיות זה מה שצריך לעמוד כנר לרגלי משרד הפנים. לא יכול להיות שהפרטיות תהיה הפקרות ומתי שרוצים היא תהיה---
היו"ר מאיר שטרית
¶
עם כל הכבוד, אל"ף, זו לא הפקרות, ואם פקיד של משרד הפנים שואל מישהו, כדי לוודא את זהותו, זו לא הפקרות.
היו"ר מאיר שטרית
¶
תסלח לי, אבל הוא עושה את זה גם היום. היום גם הסמכות שלו לעשות את זה, אז מה זה משנה?
היו"ר מאיר שטרית
¶
אתה טועה, הם עושים את זה היום ושואלים שאלות כדי לזהות את האיש. לא שמעת את נעמה מה אמרה, שהיום יש להם אפשרות לקבל נתונים---
יהונתן קלינגר
¶
אם אפשר להציע, שבמקום שפקיד יעשה את זה, התהליך ייעשה על מערכת ממוחשבת, כך שהמידע לא יעבור לאדם---
נסים אליאסף
¶
זה רק ממוחשב. אולי נסביר את עצמנו. בשאלון של קו ראשון אנחנו שואלים שאלה, התושב צריך לתת את התשובה, הפקיד של רשות האוכלוסין לא רואה מה התשובה במאגר, לא יודע גם איזה שאלה תישאל, כי זה קופץ אקראית לגבי כל תושב. אני אתן דוגמה אחת ואחר כך נלך איתה לאורך כל הדרך, שואלים מישהו מה השם של חמותך. זה לא כתוב בתעודת הזהות, זה צרוב לכל אחד בזיכרון אם הוא נשוי, או שהיה נשוי. במקרה הזה הפקיד של משרד הפנים, של קו ראשון, לא רואה את התשובה---
נסים אליאסף
¶
הפקיד שואל אותו מה השם של חמותך ואז הוא אומר לו את השם, הוא מקליד את זה. אחר כך הוא ממשיך עוד כמה שאלות, גומר את השאלון של כמה שהקצו לו, והמחשב עונה לו 'בסדר' או 'לא בסדר'. אם זה לא---
נסים אליאסף
¶
אחרי שהוא שואל אותו את השאלות האלה, המחשב אומר אור ירוק או אור אדום. אם זה אור אדום, הוא הולך לקו שני, אם זה אור ירוק, הכל בסדר. כשזה אור אדום והוא הולך לקו שני, לפני קו שני נפתחת השאלה, התשובה, ומה התשובה שאמורה אצלנו. בוא נאמר שהשם של חמותו של הנשאל היה לילי והוא כתב 'לאה', הפקיד רואה ואומר 'יכול להיות שהוא מכנה את חמותו לילי ולילי זה לאה, לכן זה בסדר'. לכן אנחנו רוצים שהוא יראה. לכן אנחנו רוצים שקו שני יראה את התשובות. יש לנו גם תיקים אישיים, כלומר המידע, כמו שאתם קוראים לו 'רגיש', הוא ממילא נמצא אצלנו, לכן אני לא מבין מה... אין פה איזה שהיא פרצה מבחנית הגנת הפרטיות.
במידה ובקו שני הוא לא משתכנע, כלומר אחרי שהוא שאל את השאלות הוא רואה שיש בעיה עם התשובות, הוא יכול לפתוח סדרה נוספת של שאלות ואם הוא לא מצליח איתן, הוא הולך לנוהל אחר עד שהוא לא יהיה בטוח שאנחנו נותנים תעודת זהות... כי בסופו של דבר תעודת הזהות הזאת היא תעודת זהות שאותו תושב הולך ומסתובב איתה בארץ.
היו"ר מאיר שטרית
¶
לא רק זה. הנקודה פה של בדיקת הזהות היא הדבר החשוב ביותר בכל המערכת של התעודות הביומטריות, כי ברור לכם שאם אדם מצליח לקבל תעודה ביומטרית בזיוף, כל המוסדות בעולם ובמדינה יאמינו לתעודה. זה יהיה אסון למי שבאמת לקחו את השם שלו אם יקרה דבר כזה. משום כך בעניין הזה הנתונים נותנים אפשרויות כדי באמת לוודא שאדם שמקבל תעודה הוא האדם. בתעודה רגילה, נגיד, יש כאלה שלא יאמינו, יראו עקום משהו, התמונה לא בסדר, אז ישאלו. בתעודות החדשות שיהיו, אי אפשר לזייף אותן, צריך אמצעים של מדינה בשביל לזייף את התעודות האלה, לפי מיטב הכרתי את התעודות הללו שמתוכננות להיות מונפקות, כך שאדם שיקבל תעודה כזו בזיוף זה יהיה פשוט מבחינת אותו אדם שלקחו את הזהות שלו אסון, כי כל המוסדות בארץ, גם מחשבים, יאמינו לו, כי יש שם גם חתימה אלקטרונית. כלומר המצב הוא יהיה בבחינת אסון, לכן העניין הזה של וידוא, מי האדם שמקבל תעודה, הוא חיוני. בעניין הזה, זו הסיבה שמשרד הפנים מבקש בעצם לצורך העניין את האפשרות אכן לוודא את הזהות. היא לא בשביל לפגוע באדם, הפוך, היא בשביל להגן על האדם. בעניין הזה בדיקת הזהות של האדם היא קריטית לאדם עצמו שמבקש את התעודה, ולא למישהו אחר. לכן אתם קצת מגזימים בהתייחסות. למשרד הפנים אין אינטרס לפגוע בפרטיות של אף אחד, או לפרסם פרטיות של אף אחד, ולפקידים של משרד הפנים יש היום סמכות להסתכל בתיקים של האנשים גם ככה ולדעת את כל הפרטים עליהם, אז מה החשש? אני לא מבין.
אבנר פינצ'וק
¶
זאת אומרת, אדוני, שיהיה מנגנון מיוחד שיטפל בהרכשה הראשונה ובעצם הוא יטפל בעשרות אלפי אנשים כל שנה, כי---
עידו בן יצחק
¶
כן, ההגדרה של מידע רגיש בחוק הגנת הפרטיות אכן רחבה מדי, אבל יש שם כמה תיבות שכן אפשר להשתמש בהן. אני הייתי מציע שלעניין זה 'מצב רגיש' יהיה מצב בריאותו של אדם, מצבו הכלכלי, דעותיו ואמונותיו.
עידו בן יצחק
¶
מה שהשמטתי זה נתונים על אישיותו של אדם, שאני לא יודע מה זה, זה יכול להיות הכל בערך, וצנעת אישיותו, שאני גם לא יודע מה---
אברהם מיכאלי
¶
הרי יגיעו למצב שלא יתנו לו תעודת זהות, לא יתנו לו דרכון, אז הוא יבוא לבית המשפט ויבקש אולי סעד מסוים. הרי תמיד אפשר למצוא חריג על חריג. גם אם נכתוב את ההגדרה הרחבה, גם על זה יהיה כל הזמן ויכוח.
היו"ר מאיר שטרית
¶
אז יבדקו בדרך אחרת. אז לא יקבל תעודה ביומטרית, מה קרה? אז יהיה שמח, יהונתן, עוד אחד לא יקבל תעודה.
אבנר פינצ'וק
¶
דבר אחד, אדוני, מאחר וזה כל פעם צץ ועולה, לגבי העניין של התקנות. באמת אנחנו קיבלנו אותן ביום שני, אבל אני רוצה להגיד לאדוני, זה לא העניין שהממשלה לקח לה שנתיים לעבוד או חצי שנה לעבוד על התקנות. אני חושב שיש, עם כל הכבוד, טעם לפגם, ובעצם הכנסת כבר והוועדה הזאת, כבר היו פה ישיבות בנובמבר ובאוקטובר, עם הפקידים האלה וכבר סגרו את כל הדברים החשובים, ולנו, לציבור, נותנים לעיין בתקנות שלושה ימים. אדוני הרי ישב פה בחודש נובמבר עם הפקידות הזאת, ופחות או יותר הכריע בכל הדילמות הקשות שהיו בינם לבין---
היו"ר מאיר שטרית
¶
התקנות, אני ראיתי אותן כמוך, אולי קצת יותר מוקדם לפניך, לפני חודש אולי היתה טיוטה ראשונה, אבל אני לא יכולתי לדון בתקנות---
היו"ר מאיר שטרית
¶
אני לא יכול לדון בתקנות, או גם להתייחס אליהן ברצינות, לפני שוועדת השרים אישרה אותן. כי בעיניי כל עוד שוועדת השרים לא אישרה את התקנות, הן לא רלוונטיות לגביי. לכן אני קיבלתי אותן בקריאה אחרי שוועדת השרים אישרה אותן. זה אותו זמן, פחות או יותר, קצת לפניך, וקבעתי את הישיבה. זה הכל.
אני חושב שבשביל זה אנחנו יושבים פה, אם יש לך הערות, תעיר. ההערות לגבי התנהלות הממשלה---
היו"ר מאיר שטרית
¶
תסלח לי, אנחנו לא באים לדון פה. העניין הזה נדון בחוק, החוק אושר, נגמר הוויכוח הזה---
אבנר פינצ'וק
¶
אמרת הרי על החוק, אני שמעתי טוב מאוד את אדוני ואני לא מנסה לרגע לערער על מה שכתוב בחוק, את זה אני אעשה---
רון אשכנזי
¶
אני מבקש, בהמשך למה שאמרתי קודם, אם באמת משנים ומגדירים 'מידע רגיש', אז להוסיף 'לרבות מידע לגבי קטינים וחסויים'.
מוריה כהן בקשי
¶
אני מציעה שכשמגדירים את 'מידע רגיש', זה טוב שמגדירים אבל שיישאר עדיין משהו רחב יותר של 'לרבות', כי יכול להיות, למשל, מנקודת מבט של קטינים, שקטין טופל בלשכת הרווחה, זה לא עניין בריאותי, זה לא עניין כלכלי, אבל זה כן מידע רגיש. לכן אני חושבת שנכון לכתוב פה לפחות לגבי קטינים, אני לא יודעת לגבי בגירים, אם אתם רוצים לכתוב 'לרבות'. לפחות לגבי קטינים וחסויים, זו קבוצה שבטעות שכחנו. אם יוצרים הבחנה, אז יוצרים, ואם לא, אז שיהיה את המלה 'לרבות'.
מוריה כהן בקשי
¶
אני אומרת שבהגדרה שאמר כאן היועץ המשפטי של הוועדה, שהיא לא תהיה הגדרה סגורה. זאת אומרת שיהיה כתוב 'מידע רגיש לרבות...', הדברים שהוא פירט. כך שאם יש לי מידע רגיש שהוא לא בריאות, הוא כלכלה---
ישראל אבן זהב
¶
לפני שאני מתחיל עם ההערות לחוק, שאני כמובן מברך עליו, אני חושב שזה חשוב בימים האלה, אני חושב שמשרדי הממשלה או משרד הפנים לא ערוך לקבל אוכלוסייה שונה מהאוכלוסייה הרגילה. למשל חלק מהמשרדים האלה לא נגישים בכלל, אי אפשר להגיש אליהם. צריך מערכות הגברת שמע, ללקויי שמיעה, והשאלה איך המשרד נערך לקראת הדבר הזה.
היו"ר מאיר שטרית
¶
בהמשך לתקנות אתה תראה שיש סמכות לאחראי על העניין הזה ליטול את הנתונים הביומטריים מאנשים גם לא במשרדי הממשלה אלא במקומות אחרים, אבל אם יש למשרד הפנים תגובה לעניין, קושי בשמיעה, ואלה דברים חשובים, צריך להתייחס אליהם.
נסים אליאסף
¶
יש לנו גם בתכנית, אמנם לא בהתחלה, אבל גם אפשרות להגיע לכל מיני מקומות אם לא יכולים להגיע אלינו. אבל למיטב ידיעתי, מבחינת הכניסה למוגבלי ניידות, אני לא יודע על בעיה במשרדים שלנו---
ישראל אבן זהב
¶
אני יודע שעכשיו, בעמדות שאנחנו הולכים לצלם שם והכל, בדקנו שיש את המרחקים המתאימים, על מנת שאפשר גם יהיה להיכנס עם הכיסא ולהסתובב. את כל הדברים האלה בדקנו, אבל---
אברהם מיכאלי
¶
לא רק זה, אנחנו עוד מעט נבקש פה הסבר איך בלשכות הקיימות הם ייערכו באמת לקליטה נוספת של כל הדברים שצריך מסביב לבדיקות הביומטריות.
היו"ר מאיר שטרית
¶
מאה אחוז, תודה רבה.
עוד הערות?
ובכן, אני מציע לאשר את סעיף 1. מי בעד? ירים את ידו. אישרנו.
הצבעה -
סעיף 1 אושר
עידו בן יצחק
¶
(מקריא): "הוראות מיוחדות לעניין הליך וידוא ואימות לקטינים וחסויים. 2. (א) במקרה בו התושב המבקש מסמך זיהוי ביומטרי הוא קטין שטרם מלאו לו 14 שנה או חסוי, ישיב נציגו של התושב במקומו, ובלבד שהנציג הזדהה כנדרש בפני עובד רשות האוכלוסין והציג ראיה בדבר קרבתו כאמור לתושב.
"(ב) במקרה של קטין אשר מלאו לו 14 שנה, ישיב הוא בעצמו על שאלות התשאול, אלא אם כן הביעו הוא או נציגו בקשה כי הנציג ישיב במקומו.
"בתקנה זו "חסוי", "נציג" – כהגדרתם בחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, התשכ"ב-1962".
רון אשכנזי
¶
לא כאן.
הערה לגבי תקנה 2(ב). רשום שיש אפשרות לנציג להשיב במקומו. לצורך העניין צריך שהנציג ייודע על התשאול, כך שרשום כאן שהקטין ישיב בעצמו אלא אם כן הוא או נציגו הביעו בקשה שהנציג ישיב במקומו. השאלה אם הנציג תמיד נוכח או יודע על ה---
אברהם מיכאלי
¶
סליחה, מה פתאום? אני לא מוכן לקבל את זה. לא הפרוצדורה לא בסדר, כל המהות לא בסדר. איזה משרדי ממשלה אחרים לא הגיעו עוד? אני לא מבין את זה. אתם פה מנהלים אצלנו דיון ביניכם? חודשים הם דנים בזה.
אבנר פינצ'וק
¶
לא, חס וחלילה, אבל אתה תגיד לי עם מי אתה ישבת ודנת בתוקף כשרותך כיושב ראש ועדה של הכנסת ואתה תגיד לי, לציבור---
היו"ר מאיר שטרית
¶
אני אענה לך על זה. עם כל הכבוד, אם מישהו מבקש להתייעץ איתי בשאלה כלשהי, אני תמיד שמח, אם תרצה את העצות, גם תבוא אליי, אני אשמח לדבר איתך ואני לא אדווח על זה לציבור שאני ישבתי איתך---
היו"ר מאיר שטרית
¶
אני מנהל את הישיבה. כשאני מנהל את הישיבה, אני מנהל את הישיבה. על זה לא ישבתי. על זה לא ישבתי בשום מקום.
אבנר פינצ'וק
¶
יש לי פרוטוקול של ועדת ה... אדוני, אני לא ממציא המצאות. אני יודע שלפעמים אני קצת... אני לא מתחמם---
היו"ר מאיר שטרית
¶
עם כל הכבוד, הוועדה לא ישבה אף פעם בצורה פורמלית בשום ישיבה, מעבר לישיבות שהוצהרו עליהן.
משרד הפנים, יש לכם תשובה לשאלה של משרד הרווחה?
נעמה פלאי
¶
כמובן שהסעיף הזה כפוף לכל הנהלים הרגילים בעניין הוצאת מסמכי נסיעה לקטינים, נוכחות של נציג, הצגת מסמכים מזהים, כל הדברים האלה קיימים ולכן אני חושבת שזה עונה על הבעיה שהוא העלה.
יהונתן קלינגר
¶
אני שואל את השאלה לאו דווקא ב גלל הביומטריה, אלא השאלה בכלליות על תהליך של נטילת והרכשה של קטינים, לאו דווקא הרכשה ביומטרית אלא תעודת זהות לקטינים. אני זוכר שכשאני הייתי צעיר, באתי עם תעודת לידה והנפיקו לי על סמך תעודת הלידה את תעודת הזהות.
יהונתן קלינגר
¶
אחד ההורים, כלומר יכול להיות מצב תיאורטי, ושוב אני הולך לקיצון, בלי קשר לביומטריה רק שאדוני לא יחשוב שאני מחבל---
יהונתן קלינגר
¶
'הילד הזר שמצאתי ברחוב', מי ייתן לו תעודת זהות, ומשרד הפנים ינפיק לו תעודת זהות היום.
יהונתן קלינגר
¶
אני שואל, כלומר מספיק הורה אחד לא ישר שרוצה להנפיק לקטין בגיל 12 דרכון או מסמך כלשהו, בשביל לשבור את ה---
נסים אליאסף
¶
הוא בא ואומר שזה הילד שלו, הילד גם עונה על השאלות. אם הוא מביא ילד של שכן ואומר 'זה הילד שלי', במצב מסוים זה יכול לעבוד.
יהונתן קלינגר
¶
באמת לא ראיתי את התעודה שלי שנים, אין דרך יותר טובה לקבל הנפקה אמינה של קטין, חוץ מהורה?
יהונתן קלינגר
¶
לא, מה אני יכול לשאול את ההורה, שהורה רמאי לא יידע בלי שהילד זה באמת הילד? זאת אומרת שאלות שרק ילד יכול לדעת וההורה לא.
היו"ר מאיר שטרית
¶
לצערי הרב הם לא עושים את המוות, ומהגרי עבודה פה מסתובבים חופשי, 100,000 עובדים לא חוקיים מסתובבים בארץ.
נסים אליאסף
¶
אני חושב שזה משפר את המצב של היום. זה משפר דרמטית את המצב של היום. כי עכשיו, לצורך זה שאתה תהיה נציג של מישהו, אתה תצטרך לעבור תחקור גם כן, שהיום זה לא נעשה, כי היום אתה מראה רק תעודה. זה הכל עניין של שירות מול נזקים, הרי לא כל האוכלוסייה---
היו"ר מאיר שטרית
¶
נסים, היום אם אדם בא למשרד הפנים עם תעודת הזהות שלו וכתוב בתעודה שיש לו ילד בבית החולים והוא בא עם ילד, סתם, מהרחוב, אומר 'זה הילד שלי', יקבלו אותו בתור ילד שלו?
נסים אליאסף
¶
אבל אנחנו לא לוקחים לילדים קטנים טביעות אצבע, את טביעות האצבע אנחנו לוקחים יותר מאוחר. המצב הזה הוא הרבה יותר טוב מאשר היום.
נעמה פלאי
¶
זה רק ניסוח.ברור שמדובר בנציג. זה ניסוח, הוא יציג ראיה בדבר קרבתו על היותו הנציג. אפשר לחשוב על איזה ניסוח, אבל לא יכול להיות קרוב שאינו נציג.
מוריה כהן בקשי
¶
הנה, יש לי פה את ההגדרה של נציג: נציג של אדם, הוריו או אפוטרופסו הממונה, הכל לפי הוראות הפרק השני או השלישי לחוק הכשרות. כך שזה רק עניין ניסוחי פה להתאים, בדבר היותו נציג או משהו. צריך להראות את צו האפוטרופסות.
היו"ר מאיר שטרית
¶
במקרה בא תושב, מבקש מסמך זיהוי ביומטרי, הוא קטין שטרם מלאו לו 14, ישיב נציגו של התושב במקומו, ובלבד שהנציג הזדהה כנדרש בפני עובד רשות האוכלוסין והציג ראיה בדבר היותו---
עידו בן יצחק
¶
(מקריא): "חריג להליך וידוא ואימות. 3. (א) על אף האמור בתקנה 1(ב), רשאי עובד רשות האוכלוסין ליטול אמצעי זיהוי ביומטריים מתושב אף ללא שאילת שאלות מזהות, אם התושב נמנה על סוגי קבוצות התושבים המפורטים בתוספת, ובהתקיים דרישות הזיהוי הנוסף המפורטות שם.
"(ב) ראש רשות האוכלוסין רשאי לקבוע דרישות נוספות לזיהוי במקרה חריג מסוים ומטעמים שיירשמו".
יהונתן קלינגר
¶
ההערה שלי לגבי התוספת דווקא ולא לגבי התהליך. כלומר אני אישית הייתי מאוד שמח אם אותו ראש ממשלה, נשיא, יושב ראש הכנסת ונשיא בית המשפט העליון יהיו שווים לאחד האדם ועם כל הכבוד יעברו את אותו תהליך תשאול כמוני, אם אני אצטרך לעבור אותו, כי אני לא רואה שום סיבה לתת לאנשים כאלה חריגים.
יהונתן קלינגר
¶
אני מאוד אשמח ובוא נדבר על זה אחר כך, אבל כרגע אני רוצה שכולם יהיו שווים כלפי החוק ודווקא בתוספת יהיו קבוצות שבהן אין צורך להעביר תשאול, לדוגמה קבוצת עובדי מדינה שעוברים תחקיר ביטחוני כלשהו, ולא אנשי---
יהונתן קלינגר
¶
לא, שיש קבוצות של אנשים לא צריך להעביר אותם תשאול, כי יש לנו ודאות לגבי מי הם. עובדי מדינה בסיווג מסוים---
נעמה פלאי
¶
כרגע לא הוספנו קבוצות, אנחנו באמת צריכים להתחיל לראות איך הדברים עובדים. אנחנו נבקש להוסיף קבוצות ככל שזה יהיה רלוונטי וזה יעבור תהליך מסודר של---
היו"ר מאיר שטרית
¶
אם רוצים את תלוש המשכורת, גם אני אתן להם. מה שהם רוצים. מה לא בסדר? אני לא מבין מה ההתרגשות. אני חושב שמה שאנחנו מספקים לאזרח, תעודה שאי אפשר לזייף אותה, היא נכס. לא רק תועלת, היא נכס.
סעיף 3 עוד הערות? אין. אז סעיף 3 מאושר.
סעיף 4.
עידו בן יצחק
¶
(מקריא): "חידוש מסמך זיהוי. 4. תושב המבקש הנפקה חדשה של מסמך זיהוי, לאחר שהונפק לו בעבר מסמך זיהוי עם אמצעים או נתונים ביומטריים על פי תקנות אלה, יידרש לבצע הליך זיהוי מלא ונטילה נוספת של אמצעים ביומטריים, לפי הוראות תקנות אלה; ואולם לא יידרש הליך תשאול במקרה שבו קיים בידי התושב מסמך זיהוי ובו אמצעים או נתונים ביומטריים ונמצאה התאמה בין אמצעי הזיהוי הביומטריים שניטלו ממנו לבין האמצעים או הנתונים הביומטריים שבמסמך הזיהוי, אלא אם כן הורה ראש רשות האוכלוסין כי נדרש הליך תשאול".
היו"ר מאיר שטרית
¶
זאת אומרת, אם אדם קיבל שתי תעודות, תעודת זהות ודרכון, שניהם ביומטריים, ואיבד תעודה אחת, הוא לא צריך לעבור את הזה מחדש אם יש לו דרכון עם נתונים ביומטריים, שאז יכולים לזהות את זהותו מיידית. זו המשמעות.
אגב, אחד היתרונות של הדבר הזה הוא שאדם שייתן נתונים ביומטריים פעם אחת, הוא מקבל אוטומטית גם את הדרכון וגם תעודת זהות. הוא לא צריך לעבור פעמיים וזה יתרון גדול, שהיום צריכים לעשות את זה פעמיים, כל אחד לבד, במקום אחר.
אבנר פינצ'וק
¶
זאת אומרת שהרוב המכריע, אחרי כל התהליך של ההרכשה הראשונה, יחזיק גם וגם. ואז גם במקרה של אובדן, שזה החשש---
אבנר פינצ'וק
¶
אז הוא יוכל להוציא את זה בלי שום בעיה. בעצם לא תהיה לנו שום בעיה, זה אפילו בלי שאנחנו נזקקים למאגר וכן הלאה.
נסים אליאסף
¶
אני אתן דוגמה. לקחנו ממישהו טביעות אצבע ועובד שלנו, מתברר שהוא התרשל או חלילה פשע. מה שאנחנו עושים, את כל התחקורים הוא ביצע בעבר, יש לנו אפשרות להקפיץ לתוך המערכת הממוחשבת שכל אותם אנשים, יכול להיות שהוא חרג לאורך הרבה זמן, אז אותם אנחנו יכולים לפי ההוראה של ראש הרשות לתחקר מחדש. אני עכשיו תחקרתי ונטלתי ממישהו את האמצעים ואני לא הייתי בסדר וגילו את זה שאני לא בסדר, יש אפשרות לבדוק מה עשיתי בעבר באותם ימים. אני מודה שבאותו שבוע לא הייתי בסדר, או שקיבלתי כסף ממישהו, אני לא יודע מה. אז יכול להיות שכל אלה שאני תחקרתי אותם, למרות שהם יבואו עם תעודת זהות כזאת, פעם הבאה שהם יבואו מולנו, נתחקר אותם שוב. יש לנו בזיכרון את השאלות ומה התשובות ומי שאל ומי ענה והכל. כל זה נשאר.
נסים אליאסף
¶
לא, המאגר, שוב, הוא מתוך... רוב השאלות, 90% ומשהו של שאלות הן שאלות בתוך המאגר, אבל הן לא מופיעות בתעודה.
אבנר פינצ'וק
¶
נסים, מה שלא ברור לי, דווקא בגלל הדוגמה הזאת, אם אתה לא היית בסדר או התרשלת או שפשעת, וביום אחד כל חמשתנו פה עברנו אצלך והנפקנו תעודות זהות. מה שיוצא זה שלפי תקנה 4 רק במקרה שאחד מאיתנו איבד ובא לבקש, אז ראש רשות האוכלוסין יגיד לא, לאבנר פינצ'וק תעשו תשאול חוזר. אבל לא, אם גילינו שאתה היית לא בסדר, אז אתה צריך לקרוא לי מהר, כי אחרת המשמעות היא---
אבנר פינצ'וק
¶
המשמעות היא שעלו פה ארבעה אנשים על מאגר ביומטרי עם פרטים לא שלהם, או עם זיוף. היה פה זיוף.
אבנר פינצ'וק
¶
יש לי שאלה בעקבות זה, כמה אנשים מתחזים יכולים לפגוע באמינות של המאגר, אם הם הצליחו לעלות? יש לזה איזה שהוא שיעור מקובל?
יורם אורן
¶
האמינות של המאגר זה להבטיח שלאדם אחד יש זהות אחת. זאת אומרת, אם אתה נכנסת למאגר לא בזהותך האמיתית, אתה בעצם ויתרת על זהותך האמיתית. זה אחד.
יהונתן קלינגר
¶
לא בדיוק. בהנחה שיש לי תעודת זהות ישנה בזהות הקודמת שלי, לפחות לעשור הקרוב כנראה שאני אוכל להשתמש בשתיהן.
היו"ר מאיר שטרית
¶
חברים, אני לא חוזר רוורס. שמענו את זה, נגמר. אני רוצה לומר, אגב, כדי שאנשים יקבלו מושג לפחות, לצערי הרב בנתונים שהיום נוכחים, מספר האנשים שמאבדים יעני, מאבדים או מוכרים, אלוהים יודע, דרכונים, זה מגיע לסדר גודל של 200,000 דרכונים בשנה. כשהייתי שר הפנים זה היה המספר, ויש אנשים שמאבדים את הדרכון שלהם עשר פעמים, מה שאני לא מאמין בחיים, לדעתי הם מוכרים את הדרכונים. אנשים מחליפים את התמונות ונכנסים לארץ פה בזהות בדויה וחיים פה חיים משוגעים בלי לתת דין וחשבון לאף אחד.
בעיניי זה זעזוע, אגב. זו הסיבה שאני שיניתי בזמנו את התקנות שקבעו שמי שמאבד דרכון יותר מפעם שנייה, משלם 1,000 שקל לחידוש הדרכון, לא 200 שקל, גם כדי להעניש. זה העלה את המחירים של הדרכונים בשוק.
היו"ר מאיר שטרית
¶
בסדר, אבל אני נגדך בעניין, כי אני חושב שאנשים... אם אדם מאבד דרכון פעם אחת בחמש שנים, אז ניחא. אם אתה מאבד דרכון כל חודשיים שלושה, זה חוסר אחריות בעיניי ואני חושב שלא צריך להתייחס לזה בזהירות. אגב, אין בעולם מקום, אין, שום מדינה בעולם, שמוציאים דרכון על המקום, תוך יום או יומיים אתה מקבל דרכון. בעולם אתה מחכה לדרכון שישה חודשים ולא יעזור לך כלום, אתה תיתקע, אין מה לעשות. פה מוציאים דרכון ותעודות זהות תוך יום. אין דבר כזה בכלל בעולם.
ואני רוצה לומר, אגב, בעניין של אובדן הדרכונים, היפה בתעודות הביומטריות, שגם אם מישהו מאבד אותן, מבחינת מי שמוצא אותן אין להן שום ערך, כיוון שאי אפשר לזייף אותן, אי אפשר לשנות אותן.
היו"ר מאיר שטרית
¶
לא, אין להן ערך, כי על תעודת הזהות יש תמונה שצרובה בתוך הפלסטיק, אי אפשר לגרד אותה, אי אפשר לקלף אותה, יישארו סימנים שמראים בדיוק... סימני ביטחון, המון אמצעי ביטחון שאי אפשר לזייף אותם פשוט. אותו דבר בדרכון. זאת אומרת לא יכולים לעשות את המשחקים שעושים היום. גם אם מישהו מוצא דרכון והתמונה שלו היא לא כזאת, זה לא יעזור, רק אם הוא יעשה ניתוח פלסטי ויחליף את הפרצוף שלו, אולי זה ישנה.
היו"ר מאיר שטרית
¶
חברים, אנחנו לא חוזרים לזה. אני מבין את עמדתכם, יש אנשים שמתנגדים לזה. ידידי, אני מבין את עמדתכם, אני גם לא חולק עליכם, כל אחד זכותו להאמין בזה.
היו"ר מאיר שטרית
¶
אני חולק עליך, אני אומר אני לא חולק על זכותכם להאמין בזה. אני חושב שאתם טועים, אבל זכותכם להאמין בזה. אני חושב שזה דבר נכון למדינת ישראל ולכל אזרח בה.
אבנר פינצ'וק
¶
מה שעורך דין דן חי התכוון זה שכל הנושא של האמינות של המסמך, מבחינת מה שאדוני תיאר כרגע, לא קשור למאגר. בכל מקרה.
היו"ר מאיר שטרית
¶
אני רוצה להזכיר לך, את הדיון הזה עשינו שעות בסיבוב הקודם. בלי היכולת של קיום מאגר, אתה לא יכול למנוע את העניין של הרכשה כפולה. זה אחד הדברים המרכזיים בעניין, שלא לדבר על המלחמה בפשע, שזה גם כשלעצמו.
4 סיכמנו, אם אין עוד הערות למישהו. 4 נגמר.
סעיף 5.
עידו בן יצחק
¶
(מקריא): "איכות אמצעי הזיהוי הביומטריים. 5. (א) איכות תמונת תווי הפנים תיקבע לפי עקרונות תקן ISO19794, פרק 5, בגרסתו התקפה באותה עת, שיאשר ראש הרשות או מי שהוא הסמיך לכך מבין עובדי הרשות.
"(ב) איכות תמונת טביעות האצבעות תיקבע לפי עקרונות ISO19794, פרק 4, או תקן NBIS של ארגון NIST, כפי שיבחר ראש רשות האוכלוסין ושיאשר ראש הרשות או מי שהוא הסמיך לכך מבין עובדי הרשות.
"(ג) הוחלף תקן מן התקנים הנזכרים בתקנות אלה בתקן חדש, יחולו עקרונות התקן החדש או התקן ישן, זולת אם אין עוד בתקן הישן כדי להבטיח תנאי אבטחת איכות נאותים, להנחת דעת ראש הרשות, שאז יחייב התקן החדש בלבד, תוך זמן שיורה ראש הרשות; רשות האוכלוסין תפרסם באתר האינטרנט של משרד הפנים, או של רשות האוכלוסין, את החלטתה לפי סעיף קטן זה".
יונתן קלינגר
¶
אני חוזר למה שעורך דין פינצ'וק אמר בהתחלה, מה שחסר לנו פה. מה שחסר לנו פה זה התקן של התמונות הלא ביומטריות, מה שנקרא התמונות באיכות מופחתת, שדיברנו על זה, ועוברות הלאה ממשרד הפנים. אני רוצה גם לשמוע התייחסות למה תהיה האיכות שלהן---
יורם אורן
¶
יובהר שאין תקן ISO מוסדר לתמונות מופחתות, זה יצור ש... אין תקן ISO, תקן בין לאומי או תקן יבשתי, כי כאן אנחנו משתמשים גם בתקנים בין לאומיים וגם בתקנים יבשתיים.
יורם אורן
¶
אם אתה מוכן לשבת ולברר תקינה בעניין הזה, אני אשמח. לי זה קשה קצת. הרעיון של תמונה מופחתת הוא כרגע, כפי שאנחנו רואים, וזה עושה את העבודה, זה לעשות שלושה דברים. אחד מהם זה לצמצם את מרחב הצבעים של התמונה, מתמונת צבע לתמונה ברמות אפור. הדבר השני זה הורדה דרסטית של הרזולוציה, והדבר השלישי זה להרעיש באופן אקראי, 3%, 4%, 5% מהפיקסלים.
יהונתן קלינגר
¶
אני מאוד בעד. אם אפשר להכניס את זה בתקנות, ואני הייתי שמח אם היה אפשר להכניס איזה שהוא דיסטורט לפרופורציות---
היו"ר מאיר שטרית
¶
אני לא אכניס לתקנות כי זה יכול להשתנות מחר, וסך הכל מחר הוא יכול לשנות, לשפר את המצב. אני לא רוצה לקבוע את זה בתקנות.
יהונתן קלינגר
¶
'אם החוק קובע זה מה שיהיה, זה נחמד להגיד', אבל אם לא נקבע איך הן מיוצרות, יכול להיות מצב שהטכנולוגיה של מחר כן תוכל לייצר פרופיל ביומטרי מהתמונות האלה ובכך אנחנו נחטא למטרת החוק, כי יהיו עוד מאגרים ביומטריים.
היו"ר מאיר שטרית
¶
חברים, אני חושב שההסבר שלו מניח את הדעת, אני לא חושב שצריך להיכנס לפרטים נוספים מתוך התקנות מעבר לזה, כי כל המוסיף בעניין הזה גורע.
עוד הערות?
היו"ר מאיר שטרית
¶
איכות תמונת תווי הפנים תיקבע לפי העקרונות האלה, של תו תקן ISO כך וכך, בפרק 5, בגרסתו התקפה באותה עת, שיאשר ראש הרשות או מי שהוא הסמיך לכך. זאת אומרת הוא מאשר את התקן---
יורם אורן
¶
העקרונות של התקן זה מה שמאושר והסיבה היא פשוטה ויש לזה גם סימוכין בספרות. התקן הוא תקן מאוד מורכב ומאוד קשה ו-100% מהמדינות בעצם אומרות 'אנחנו לא עובדים על מלוא תקן ה-ISO, אנחנו עובדים על RELAXED ISO', שזה אומר שאנחנו לוקחים את העקרונות האלה, הם מקובלים עלינו, אבל אנחנו יכולים להגיד שבנושא הזה, למשל, של צבע הרקע, הוא לא כזה עקרוני ואנחנו יכולים לסבול רקע בצבע טורקיז, או רקע בצבע אפור, למרות שהתקן אומר אחרת.
היו"ר מאיר שטרית
¶
אני חושב, עורך דין שופמן, שהניסוח די ברור. זה עברית. איכות תמונת תווי הפנים תיקבע לפי עקרונות תקן ISO פרק 5 בגרסתו התקפה באותה עת, שיאשר ראש הרשות. זאת אומרת הוא מאשר את העקרונות שבתקן.
אברהם מיכאלי
¶
עקרונות לא כתוב פה שהוא משנה, כתוב פה גרסה תקפה לפי אותם עקרונות. העקרונות הם אותם עקרונות, הגרסה משתנה.
יהושע שופמן
¶
ממה שהוא מסביר, הוא צריך לאשר לא את התקן ולא את הגרסה, אלא את העקרונות. זה לא בדיוק מה שכתוב פה.
עידו בן יצחק
¶
(מקריא): "אופן נטית תמונות תווי פנים ביומטרית. 6. (א) נטילת תמונת תווי פנים תיעשה לפי נוהל שעליו יורה ראש רשות האוכלוסין, המבוסס על עקרונות המופיעים במסמך של ארגון התעופה הבין לאומי ICAO, לעניין מסמכי נסיעה הניתנים לקריאה על ידי מכונות (Machine Readable Travel Documents Annex A, Photograph Guidelines), תוך מתן דגש לעקרונות הבאים:
"(1) מצג הראש יהיה ישר;
"(2) לא יהיו צללים על הפנים;
"(3) ממדי התמונה יבטיחו מיקום מרכזי של הראש;
"(4) התמונה תצולם בחדות ובניגודיות גבוהים;
"(5) התמונה תצולם ללא משקפיים.
"(6) כיסוי ראש מטעמי דת ומצפון יותר, ובלבד שאין בו כדי להסתיר את איברי הפנים
מקצה העליון של המצח עד תחתית הסנטר.
"(ב) רשות האוכלוסין תפרסם באתר האינטרנט של משרד הפנים או של רשות האוכלוסין את הנוסח המעודכן של מסמך ICAO המוזכר בתקנת משנה (א) ואת עיקרי הנוהל האמור בתקנה האמורה, כפי שיהיו תקפים מזמן לזמן.
"(ג) בוצעו מספר ניסיונות נטילה לתמונת תווי פנים של תושב, אך התוצאות לא עמדו בדרישות האיכות המפורטות בתקנות 5(א), ייקח עובד רשות האוכלוסין את התמונה באיכות הטובה ביותר שהתקבלה ובלבד שקיבל אישור לכך מעובד רשות האוכלוסין שראש רשות האוכלוסין הסמיך לכך; במקרה חריג, שבו לא ניתן ליטול אמצעים ביומטריים באיכות מספקת, ובנסיבות שיירשמו, רשאי מנהל לשכת רשות האוכלוסין לאשר העברת תמונה מודפסת המקיימת את דרישות האיכות לפי תקנות אלה, שתיסרק למערכת המידע, במקום נטילת תמונת תווי פנים ביומטריים.
"(ד) נטילת תמונת תווי פנים לפי סעיף 3 לחוק תיעשה בנוכחות עובד רשות האוכלוסין ואדם נוסף מטעמו של התושב , ככל שהתושב ירצה בכך, ובמקום המאפשר שמירה על כבוד האדם ועל פרטיותו וימנעו פגיעה בהם במידה העולה על הנדרש.
"(ה) לפי בקשת תושב המכסה את ראשו מטעמי דת ומסורת, נטילת תמונת תווי פנים לפי סעיף 3 לחוק תיעשה בידי עובד רשות האוכלוסין שהוא בן אותו מין של התושב, ככל שהדבר ניתן.
יהונתן קלינגר
¶
אני מדבר על הדרך שבה היא ניטלת. כתוב פה 'במקום המאפר שמירה על כבוד האדם', אני רק רוצה לוודא משהו; בחודשים האחרונים, לפחות בלשכת משרד הפנים בתל אביב עומדות כל מיני מצלמות שם בחוץ, זה לא אלה, נכון?
נסים אליאסף
¶
לא יודע, אנחנו לא אחראים על בחוץ. בתוך הלשכה, בתוך אולם קבלת קהל, הצבנו מצלמות, על זה אנחנו מדברים. לא מחוץ ללשכה. בתוך הלשכה---
נסים אליאסף
¶
יהיו לנו מקומות, במקומות שאנחנו יודעים שיש את האוכלוסיות האלה, אז יש לנו אפשרות לעשות פרגוד. בוא נאמר שבלשכה שאין הרבה כאלה, ואחד רוצה, אפשר להכניס אותו לחדר פנימי ולצלם אותו. כלומר אין פה שאנחנו נמצאים בשוק ומצלמים אנשים. זה לא כך.
היו"ר מאיר שטרית
¶
בשביל לצלם, אתה צריך לצלם אותן מהמצח עד הסנטר, כולל אוזניים, אז הם יכולים להצטלם בתא סגור כדי שלא יראו אותן חשופות?
היו"ר מאיר שטרית
¶
אתה מצטלם היום בפוטו רצח? לא. כשאתה מצטלם היום לרישיון, במשרד התחבורה, אתה מגיע, הצלם מצלם אותך על המקום.
יהונתן קלינגר
¶
בסדר, אבל אני יושב בנפרד, אני לא יושב מול אנשים אחרים כשאני מסדר את השיער, כשאני מתאפר, כי חלק מהאנשים ירצו להתאפר לפני כי זו תמונה שתלווה אותם---
יהונתן קלינגר
¶
אתה גם מגיע מאופר ומסודר. כשבאתי בפעם האחרונה להוציא תעודת זהות, אחרי שלוש-ארבע שנים, באתי בבוקר, ירדתי למטה בתל אביב, ישבתי בתא, צילמו אותי בלי שאנשים אחרים עוברים ליד---
נסים אליאסף
¶
כרגע זה נראה עם התחקור משהו סביב חמש הדקות, אבל תהיה לנו עקומת לימוד, אנחנו נהיה יותר חכמים אחרי חודשיים שנעבוד.
אברהם מיכאלי
¶
כי מה שמר קלינגר אומר, האם אפשר ליצור באמת תנאים שאחרי כל התחקור, שהפקיד, או הראשון או השני, מסיים אותו, את הקטע של הצילום, לגבי רגישים יותר, שתהיה באמת---
היו"ר מאיר שטרית
¶
מי שמעוניין בכך, אבל הרעיון הוא שלרוב האנשים אין בעיה להצטלם בגלוי, בחשוף. מי שיבקש, יגידו לאנשים שיש אופציה, אם אתה רוצה, שיגידו להם את זה.
יצחק מלמד
¶
כתוב בסעיף (ה), שהבקשה תהיה, שאדם יוכל לקבל צילום בידי עובד רשות האוכלוסין שהוא בן אותו מין של התושב, ככל שהדבר ניתן. מה זה אומר 'ככל שהדבר ניתן'? למה לא מגיע את זה באופן מובנה, שיארגנו שיהיה...
היו"ר מאיר שטרית
¶
אם יש משרד שאין בו, נגיד, גברים עובדים, רק נשים. מותר לאישה לצלם גבר? כן. אין בזה שום איסור.
נסים אליאסף
¶
אבל יכול להיות באיזה שהיא משמרת מסוימת, ביום מסוים, זה לא יהיה ניתן, אז מי שלא ירצה, שיבוא למחרת.
היו"ר מאיר שטרית
¶
חברים. אני חושב שבדרך כלל לא נתקלנו עד היום בבעיות האלה לפי מיטב זיכרוני, במשרד הפנים.
היו"ר מאיר שטרית
¶
זה מה שאני אומר, אז אמרו שתינתן אפשרות, מבחינתנו, לעשות צילום בידי אותו בן מין למי שמבקש, כדי שלא תהיה פגיעה חלילה באף אדם. 'ככל שהדבר ניתן', הסבירו מה הנסיבות שבהן יכול לקרות, יכול להיות שלא יקרה בכלל, אבל הם לא סוגרים לעצמם את הדלת שאי אפשר לצלם מישהו כיוון שאין באותו רגע בן אדם. ומי שלא רוצה יבוא פעם אחרת, יגידו 'אוקי, היום אי אפשר, תבוא מחר'. אין בעיה, לא מכריחים אף אחד. אדוני, הנקודה ברורה. אדם יכול להגיד 'אני לא רוצה להצטלם היום, אלא אם תביאו אישה', אז יגידו 'בסדר', יקבעו לו זמן אחר והוא יבוא.
היו"ר מאיר שטרית
¶
סליחה, לך יפריע שמישהו אחר יצלם אותך? למה? למה לסבך את משרד הפנים? אני לא מבין למה. תגידי, כשאת הולכת לארצות הברית או למקום אחר, את שואלת מי מצלם אותך? כל החכמות האלה, אתם בכוונה מחפשים איך כאילו עובדי משרד הפנים... חברים, אל תגזימו. עם כל הכבוד, מדינת ישראל היא לא מדינה חריגה בעולם וכל הישראלים שנוסעים בכל מקום מצלמים אותם מכל כיוון, בכל עת, עם דלתות, בלי דלתות, נשים, גברים, אז אל תמציאו פה חוקים חדשים.
היו"ר מאיר שטרית
¶
'לפי בקשת תושב המכסה את ראשו מטעמי דת ומסור, נטילת תמונת תווי פנים לפי סעיף 3 לחוק תיעשה בידי... בן אותו מין, ככל שהדבר ניתן'.
יהונתן קלינגר
¶
חבר הכנסת שטרית, אם אני מכסה את ראשי כי יש לי צלקת ענקית על המצח, זה יביך אותי ואני רוצה---
עידו בן יצחק
¶
(מקריא): "אופן נטילת תמונת טביעות אצבע. 7. (א) נטילת תמונת טביעות האצבעות תיעשה לשתי האצבעות המורות, ככל שניתן.
"(ב) לא ניתן ליטול מתושב תמונת טביעת אצבע מורה או תמונת טביעת אצבע העונה על דרישות האיכות המפורטות בתקנה 5(ב), יינטלו תמונות טביעת אצבע מורה אחת ואגודל אחד; לא ניתן ליטול תמונות כאמור, יינטלו תמונות שתי טביעות האגודלים; לא ניתן ליטול תמונות כאמור, יינטלו תמונות שתי טביעות אצבעות האמה.
"(ג) לא ניתן ליטול מתושב תמונת טביעת אצבע או תמונת טביעת אצבע העונה על דרישות האיכות המפורטות בתקנה 5(ב), לא יילקחו מאותו תושב תמונות טביעות אצבע כלל.
"(ד) לא ניטלה תמונת טביעת אצבע לפי הוראת תקנת משנה (א), יציין עובד רשות האוכלוסין הערה במסמך הזיהוי בדבר סוג האמצעים הביומטריים שניטלו מאותו תושב, ככל שניטלו; הערה כאמור תועבר גם לרשות לצורך הכללתה במאגר הביומטרי כאמור בתקנה 11".
יהונתן קלינגר
¶
החוק מדבר רק על שתי האצבעות המורות, ככתוב בחוק. ופתאום אנחנו רואים שיש לנו גם אגודל ואצבע אמה, שאלה דברים שבחוק מוגדר לא כאמצעי זיהוי. זה מוגדר, בחוק נותנים סמכות אך ורק לבקש אמצעי זיהוי ביומטרי. אמצעי זיהוי ביומטריים מוגדרים אך ורק כאצבעות מורות.
היו"ר מאיר שטרית
¶
החוק הראשי מסמיך את השר להתקין תקנות לצורך נטילת נתונים ביומטריים, זה מכוסה לגמרי. אתה מבין שיש אנשים שאין להם אצבעות, יכול להיות, חבלנים בעיקר---
יהונתן קלינגר
¶
דיברנו על זה כשהדיון היה פה. עם כל הכבוד למשרד הפנים, הוא ניסח את החוק, אם הוא היה רוצה לאפשר לקחת טביעות שהן לא האצבעות המורות, זה היה צריך להופיע בחוק בצורה מפורשת.
יהונתן קלינגר
¶
סעיף 35(א)(2) מדבר על דרכי פעולה, לא אמצעי זיהוי חלופיים. דרכי פעולה זה לא אמצעי זיהוי.
יהונתן קלינגר
¶
בתמונת פנים כבר יורם אורן אמר בדיון, שדיברנו על נחיצות של גם טביעות אצבע וגם תמונת פנים, הוא אמר שזה די בשביל להקים מאגר.
היו"ר מאיר שטרית
¶
אני קיבלתי תלונות הפוכות, אגב, מאנשים שפנו אליי, נכים, שאין להם ידיים, שאמרו 'אתם מעליבים אותנו', ממנו אי אפשר יהיה לקחת טביעות אצבעות.
היו"ר מאיר שטרית
¶
אני מציע שהמשפטנים יענו לך, אני לא משפטן. לעניות דעתי החוק מאפשר את זה, בשביל זה קבעו שיתקינו תקנות. האם יש תשובות למשרד המשפטים או משרד הפנים?
יהונתן קלינגר
¶
אבל היא לא מוגדרת כאמצעי זיהוי ביומטרי בחוק. החוק מגדיר אמצעי זיהוי ביומטרי כתמונת תווי הפנים ותמונות שתי האצבעות.
יהושע שופמן
¶
אני לא מתווכח על העיקרון, אבל נדמה לי שזו אמירה נכונה, כי 35 לא הופך את האגודלים לאמצעי זיהוי ביומטריים. כל עוד הם לא בהגדרה של אמצעי זיהוי ביומטרי בסעיף ההגדרות שבחוק, אז בעצם אי אפשר לעשות בהם שימוש, כי החוק מדבר על העברת אמצעי זיהוי ביומטרי, זה שימוש באמצעי זיהוי ביומטריים, אז גם אם ייקחו את האגודלים, הם לא הופכים לאמצעי זיהוי---
יהושע שופמן
¶
לא. השאלה היא משפטית טכנית, זה אפילו לא מהותי פה. האם אפשר להפוך טביעת אגודל לאמצעי זיהוי ביומטרי. חוששני שבחקיקה הראשית לא נתנו אפשרות כזאת.
אברהם מיכאלי
¶
אז בעצם אתה אומר, בכך שלא מצלמים את שתי האצבעות המורות, הזיהוי נפגם. זה בעצם מה שאתה אומר, זה חלק מהזיהוי.
היו"ר מאיר שטרית
¶
מבחינה משפטית. זה רק מראה לך שלפעמים כל המוסיף גורע. אם היו כותבים כמו בכל המדינות שאפשר לקחת עשר אצבעות, אז לא היתה שום בעיה איזה אצבע אתה לוקח. פה רצו לא להכביד מבחינת הציבור, אמרו נעשה רק שתי אצבעות מורות, אז עכשיו האצבעות המורות לא בסדר... חברים, הרעיון הוא לספק לאנשים אפשרות של הגנה על המסמכים שלהם, גם אם אין להם שתי אצבעות ואני בעד לאפשר להם, גם אם זה לא האצבעות המורות---
יהונתן קלינגר
¶
האם מבחינת משרד המשפטים האצבעות האלה יוכלו לעבור את ההגדרות? האגודלים שלי יוכלו לעבור את כל התהליכים שאמורים לעבור אמצעי זיהוי?
יהונתן קלינגר
¶
35(א)(2) מדבר על אנשים שלא יכולים להגיע, כמו שדובר, על קשישים, על נכים, אמצעי זיהוי מוגדרים.
עידו בן יצחק
¶
הרציונל של ההגדרה 'אצבע מורה', בהגדרה של אמצעי זיהוי ביומטרי הוא לא כי האצבע המורה, איכותה, טובה או שונה---
עידו בן יצחק
¶
ולכן הרציונל הוא שתהיה אחידות, שיהיה ברור על איזה אצבעות מדובר. במקרה שאין לאדם אצבע, או שלא ניתן לקחת מהאצבע שלו טביעת אצבע, הגיוני יהיה ש---
עידו בן יצחק
¶
סעיף 35(א)(2) לדעתי נותן את הסמכות הזאת. הוא לא נותן את הסמכות במקרה שיש בעיה בטכנולוגיה, אלא הוא נותן במקרה שיש בעיית בריאות---
היו"ר מאיר שטרית
¶
חברים, נגמר הדיון. יהונתן, רק להקל עליך, שמי שאין לו את האצבע הזאת, אז אין לי אצבע מורה.
היו"ר מאיר שטרית
¶
אחרת איך אתה מצביע? אתה מצביע ככה. אם אין למישהו אצבע, איך הוא מצביע במקום? הוא מצביע ככה.
עידו בן יצחק
¶
אני רוצה להעיר לעניין הזה. כאשר לא ניתן ליטול טביעת אצבע, זה בסדר, לגבי תמונת טביעת אצבע העונה על דרישות האיכות, השאלה פה אם זה לא נכנס לשאלה של טכנולוגיה.זאת אומרת האם בגלל בעיה במכשור---
אברהם מיכאלי
¶
השאלה שאני שואל, האם בכך שלא לקחנו טביעות אצבע בגלל איכות זה פוגם בחוק, בזיהוי של החוק? זה מה שאני שואל. אין, לא ניתן, והחוק קבע, אמרו פה החברים שהחוק קבע שחייב להיות טביעות אצבע, אם אין אפשרות, מה עושים?
היו"ר מאיר שטרית
¶
כן, אם הוא לא מצליח תמונה באיכות, מסיבה כלשהי.
חברים, סעיף 7 סיימנו. נעבור לסעיף 8.
עידו בן יצחק
¶
(מקריא): "אופן נטילת אמצעים ביומטריים מקשישים או בעלי מוגבלות. 8. (א) במקרה שבו אין ביכולתו של תושב קשיש או בעל מוגבלות לקיים הליך נטילת תמונת תווי פנים או תמונת טביעת אצבע לפי תקנות אלה והוצג אישור רפואי המעיד על מגבלה זו – לעניין טביעות אצבע, יחולו תקנות 7(ג) ו-(ד); לעניין תווי פנים, ימסור התושב תמונה מודפסת המקיימת את דרישות האיכות לפי תקנות אלה, שתיסרק אל מערכות המידע.
"(ב) במקרה חריג שבו לא ניתן לקבל אמצעים או נתונים ביומטריים כלשהם של התושב, מטעמים שיירשמו, רשאי עובד רשות האוכלוסין שראש רשות האוכלוסין הסמיך לכך, לאשר כי התושב לא יקבל מסמך ביומטרי אלא יונפק לו מסמך ללא אמצעים או נתונים ביומטריים כלל.
"(ג) לא ניטלו אמצעים ביומטריים כאמור בתקנה משנה (ב), יציין עובד רשות האוכלוסין הערה לעניין זה במסמך הזיהוי.
"(ד) ראש רשות האוכלוסין רשאי, לפי שיקול דעתו ומטעמים שיירשמו, לאפשר ביצוע תהליך הנפקה של מסמך זיהוי במוסד או מקום שבו מצויים תושבים קשישים או בעלי מוגבלות שאין ביכולתם להגיע ללשכות רשות האוכלוסין".
יהונתן קלינגר
¶
רק על (ד), שכל העניינים של צנעת הפרט והליך תשאול במקום לא פוגעני יתקבל גם כשהולכים למקום שבו יש קשישים או אנשים עם מוגבלויות, שלא יערכו שם את הליך התשאול בלובי מול כולם.
נעמה פלאי
¶
אז אני אומרת, סעיף 6, שקובע שישמרו על כבוד האדם ובן אותו מין וכל זה לא מוחרג רק ללשכות---
אברהם מיכאלי
¶
השאלה היא האם אתם יכולים בכלל לשלוט באותו מוסד רפואי, נניח, שתגיעו, ותבקשו שם 'תקצו לי חדר', יגידו לכם 'אין לי חדר', אז איך אתה יכול להתחייב על זה שזה יתקיים בתנאים מסוימים כאשר אין לך שליטה באותו מוסד איך לקבוע את זה.
אברהם מיכאלי
¶
לכן ההערה המקובלת שיהונתן אומר, שאי אפשר באמת לעשות את זה בחדר האוכל הכללי שם וכל החולים מסתכלים על זה. איך אפשר בתקנות לרשום דבר שאתם תעשו כמיטב יכולתכם שהדבר הזה יתקיים?
אברהם מיכאלי
¶
מדובר פה באוכלוסייה מיוחדת, האוכלוסייה הזאת צריכה, מבחינתכם, הגנה, כי למוסד אולי לא אכפת, לכן שתהיה מבחינתכם התאמצות, שתבואו ותבקשו. אז, עידו, תציע איזה שהוא נוסח פה...
חבר הכנסת שטרית, פה ב-8 מדובר במוסד רפואי, נניח, ועורך דין קלינגר העיר, ובצדק, שלא יכול להיות שיבואו לשם ויעשו לו את הזיהוי או את התשאול בפרוזדור הכללי, אז שהם יעשו, מבחינתם, את כל המיטב, אבל אין להם שליטה שם, הוא יכול להגיד לו 'אין לנו חדר'.
עידו בן יצחק
¶
(מקריא): "אופן נטילת אמצעים ביומטריים מקטינים. 9. לא ייטול עובד רשות האוכלוסין תמונת טביעת אצבע מקטין לצורך הפקת נתונים ביומטריים, אלא לאחר שמלאו לקטין 12 שנה, ומסמך נסיעה לקטין עד גיל 12 יכלול תמונת תווי פנים ביומטרית בלבד".
יהונתן קלינגר
¶
---לא לקבוע שלא ייטול עד גיל 12, אלא קטין עד גיל 12 כמובן שלא ליטול, אבל בין 12 ל-18 להתנות את זה או בהסכמה, הן של ההורה והן של הקטין---
יהונתן קלינגר
¶
בסדר, אז שגם בתקנות שלא יישמר מידע על קטין, אלא לאחר שהובהר לו, ולאפשר לקטין לקבל עד גיל 18, כיוון שהוא לפחות נכון לעכשיו יכול להיות שכשהוא יגיע לגיל 18 לא יהיה מאגר של טביעות אצבע, יכול להיות לתת לו אפשרות לקבל מסמך נסיעה רק עם תמונה, בלי טביעות אצבע, ללא---
היו"ר מאיר שטרית
¶
היום זה לא רלוונטי. היום לא מכריחים אף אחד ללכת, מי שמבקש ורוצה יקבל, מי שלא לא. איחן פה בכלל שאלה.
עידו בן יצחק
¶
(מקריא): "הפקת נתוני זיהוי ביומטריים והצפנתם. 10. (א) אמצעים או נתונים ביומטריים שנתקיימו בהם דרישות האיכות המפורטות בתקנה 5, או החריג האמור בתקנה 6(ג) יוצפנו באופן מיידי וממוכן בעמדת המחשב שבה בוצעה נטילת האמצעים האמורים, באמצעות מפתחות הצפנה אקראיים שאינם ידועים לעובד רשות האוכלוסין ואינם נמצאים בשליטתו, באופן שאישר ראש הרשות הממלכתית לאבטחת מידע או מי מטעמו.
"(ב) לצורך ביצוע הצפנה של אמצעי ונתוני זיהוי ביומטריים, ייעשה שימוש באלגוריתם והליך הצפנה שאישר מראש ראש הרשות הממלכתית לאבטחת מידע או מי מטעמו.
"(ג) מפתחות הפענוח יישמרו בידי הרשות ומרכז ההנפקה בלבד, וייעשה בהם שימוש לצורך מילוי תפקידם לפי תקנות אלה בלבד; ראש הרשות יקבע דרישות אבטחת מידע לגבי מפתחות אלה.
"(ד) אמצעים ביומטריים שניטלו מתושב ונתונים ביומטריים שהופקו מהם, יימחקו באופן אוטומטי מעמדת המחשב בה בוצעה הנטילה עם תום הפעילות בעמדה, ולא ניתן יהיה לשחזרם בעמדה זו".
דורון שקמוני
¶
בין היתר, כן, אני גם נמצא פה בכובע של מומחה לאבטחת מידע.
מפתחות הצפנה אקראיים לדעתי זו טעות ניסוח. מפתחות הצפנה אינם אקראיים. מפתחות הצפנה בהגדרתם אינם אקראיים, אז אם אתה מתכוון שאתה בוחר אותם באופן אקראי, אז צריך להבהיר את זה מכיוון שבכל מקרה הם לא---
דורון שקמוני
¶
מבחינתי הייתי יכול למחוק את המלה. המלה פשוט מיותרת.
הדבר השני, יש בסעיף (ד) דרישה למחיקה באופן אוטומטי, וגם מחיקה, מכיוון שמדובר במידע מסוג זה, צריכה להיות מוגדרת, כלומר מה היא מחיקה. מחיקה צריכה להיות מחיקה איכותית, מחיקה לפי תקן. היום אני לא צריך לספר לכם איך עושים את זה.
אבנר פינצ'וק
¶
וזה יחזור גם בהמשך. היו לנו הרבה דיונים פה לגבי מקומות שבהם החוק קובע שתהיה מחיקה באופן אוטומטי ודיברנו על זה והבהרנו ואני שאלתי כמה וכמה פעמים, והבהרנו שמדובר בעניין טכנולוגי. זאת אומרת שבררת המחדל תהיה איפה שכתוב בחוק שיימחק באופן אוטומטי, זה לא נתון לשיקול דעת אלא, שוב, וזה אולי תצטרך להסביר לנו, יש מקרים שבהם אנחנו רוצים שלא למחוק, אז אני אצטרך לעשות איזה שהיא פעולה, ככה אני מבין. אנחנו נראה בהמשך, יש מקומות של מחיקה אוטומטית, אלא אם כן. לפחות זה היה הרעיון. מה שאני הייתי מבקש שתהיה האחדה של המינוח ושיש מקומות שחוזרים על העניין האוטומטי. לא, באופן ממוכן.
ומה שאני שואל גם לגבי (ד) למה עם תום הפעילות בעמדה? למה לא ברגע שעברה הצפנה, באופן אוטומטי המערכת תמחק את האמצעים והנתונים?
יהושע שופמן
¶
אני רק רציתי להבין, מדובר ברשות ממלכתית לאבטחת מידע, גוף קיים, רק שלי לא ידוע שהוא מוסדר בחוק.
יהושע שופמן
¶
אבל נותנים לו את המעמד כאן ויש גם רשות ממלכתית אחרת, שזה הרשות למשפט וטכנולוגיה, ואני תוהה מדוע---
יהושע שופמן
¶
מקובל עליי, אני מדבר מכאן ואילך. בתקנות, לא מצאתי את המעמד של לא בקרה, דיווחים, קבלת מידע. זו הערה כללית, בעצם מהסעיף הזה ואילך, אני חושב שצריך לתת על זה את הדעת.
דן חי
¶
אין הגדרה בסעיף 10(ג) איפה נשמרים מפתחות ההצפנה. דובר הרי שיהיה מאגר נפרד שיהיה מוצפן בעצמו.
נסים אליאסף
¶
זה לא קשור למאגר. המפתחות האלה נועדו להגן על ההעברה ממקום ההרכשה ברשות האוכלוסין לרשות הביומטרית.
דן חי
¶
אז אולי שאלה אחרת, אז איך זה יהיה? אתה אומר שלכל טביעת אצבע יהיה איזה שהיא הצפנה, איזה שהוא מספר, או לא יודע מה, ואחר כך איפה יהיה הדבר הזה?
יהונתן קלינגר
¶
בתקנה כתוב שהמפתח לא ידוע לעובד, השאלה היא למי הוא כן ידוע במקרה הזה, וצריך לראות אם באמת זה לא עובר הלאה לאנשים אחרים.
אבנר פינצ'וק
¶
הערה כללית, אדוני. התשובות הן תשובות טכניות, הרי זה לא איזה משהו בינינו לבין הרשות. מה שלא ברור מהתקנות חייב להיות ברור בתקנות, זה לא מספיק ש---
אבנר פינצ'וק
¶
זה לא מספיק שיהיה ברור בחדר הזה. את זה אני אומר שוב, כי אמרתי אם לא כתוב באופן ממוקד ו---
יורם אורן
¶
הנושא הזה הוסבר כבר בעבר, אבל הרעיון מאוד פשוט. יש לך רשומה של מידע שאתה ייצרת אותה בזה הרגע, אתה רוצה להצפין אותה, אתה מגריל מפתחות שמצפינים אותה. גמרת את הדבר הזה, לוקח את המפתחות האלה ומצפין אותם עם מפתח א-סימטרי, זאת אומרת עם מפתח שבצד שמצפין יש יכולת הצפנה אבל אין יכולת פענוח. יכולת הפענוח נמצאת רק ביעד של המידע. מבחינת היעדים של המידע מדובר במאגר, מדובר במערך הנפקת תעודות הזהות, כשצריך את המידע הזה, ובמערך הנפקת הדרכונים כשצריך את המידע הזה. לכן אותם מפתחות הצפנה מוצפנים שלוש פעמים.
יהונתן קלינגר
¶
מה עם פתרון של סיקרט צ'לנג', של 2 מ-3. הרי יש לנו בעצם שלוש, יש לנו עמדת הנפקה, מערך הנפקה ומאגר. אנחנו יכולים לייצר סיקרט צ'לנג' שמספיק אחד לכתוב אבל צריך שניים לקרוא ואז---
יהונתן קלינגר
¶
זה לא קשור לתהליך העברת המידע, זה קשור לאיך אנחנו מצפינים את המידע ומעבירים אותו הלאה. אם היה כתוב בתקנות שיש מפתח א-סימטרי שנמצא ברשות---
היו"ר מאיר שטרית
¶
יורם, תמשיך בתשובות. תענה על השאלה על העניין של ממוכן, זו שאלה שעלתה בחוק בזמנו, המחיקה הממוכנת.
יורם אורן
¶
בלי להיכנס יותר מדי לפרטי מימוש, המידע הזה נשמר בזיכרון זמני שנדרס או ברשומה הבאה, או בכיבוי העמדה.
אבנר פינצ'וק
¶
זה חייב להיות רשום. אני שואל ככה, האם אפשר לכתוב שהאמצעים יימחקו הלא מוצפנים, גם אחר כך יש חוסר אחידות---
אבנר פינצ'וק
¶
יימחקו באופן אוטומטי, אני מדבר על (ד), מעמדת המחשב בה בוצעה הנטילה, ואז ייכתב 'באופן מיידי וממוכן מיד לאחר ההצפנה'.
אבנר פינצ'וק
¶
אדוני, זו שוב טכניקה משפטית. יכול להיות שאנחנו מסכימים על המהות, אבל אני מבקש מאדוני---
אבנר פינצ'וק
¶
לא, כי במקום אחר באותה תקנה, כשכיסו את ה'אוטומטי' שבחוק, דיברו על 'באופן מיידי וממוכן'. לכן אני מבקש שזה גם יימחק באופן מיידי וממוכן, מיד לאחר ההצפנה.
אברהם מיכאלי
¶
דווקא כאן אני יורד לרזולוציה. אני אומר, ישב האזרח מול הפקיד, סיים את מילוי השאלון, הצטלם, אנחנו רוצים שבאותו רגע הנתונים האלה יימחקו מהעמדה.
דורון שקמוני
¶
אפשר להציע שמיד לאחר ההצפנה יימחק כל המידע שאינו מוצפן מהתחנה במחיקה איכותית, שיוגדר מה היא.
היו"ר מאיר שטרית
¶
דורון, אם אתה אומר אני, בשפה אנושית, רוצה ללכת מפה מנקודה א' לנקודה ב', ותביא משפטן לנסח את זה, הוא כבר יכתוב לך דרך שאתה לא תמצא את הדרך.
היו"ר מאיר שטרית
¶
אני לא מעליב, אני רק אומר שאתם חכמים מדי. תאר לך שכל החוקים היו כתובים בשפה שכולם מבינים בלי בעיות---
נעמה פלאי
¶
מה שאנחנו אומרים זה שני דברים. אנחנו מדברים בסעיף (ד) על האמצעים והנתונים שאינם מוצפנים. האמצעים או הנתונים שאינם מוצפנים, אנחנו נוריד את המלים, 'עם תום הפעילות בעמדה', זאת אומרת 'הם יימחקו באופן מיידי', ולכן זה יהיה 'האמצעים הביומטריים שניטלו מתושב והנתונים ביומטריים שהופקו מהם ושאינם מוצפנים, יימחקו באופן אוטומטי ומיידי מעמדת המחשב בה בוצעה הנטילה', בלי 'עם תום הפעילות בעמדה', 'ולא ניתן יהיה לשחזרם'.
היו"ר מאיר שטרית
¶
היא אמרה, אמצעים ביומטריים שניטלו מתושב או נתונים ביומטריים שהופקו מהם, יימחקו באופן אוטומטי ומיידי?
היו"ר מאיר שטרית
¶
זאת אומרת אמצעים ביומטריים שניטלו מתושב או נתונים ביומטריים שהופקו מהם ושאינם מוצפנים---
היו"ר מאיר שטרית
¶
אבנר, אם לא היו מצלמים פה, הייתי מספר לך בדיחה על מה זה אוטומטי.
'יימחקו באופן אוטומטי ומיידי מעמדת המחשב בה בוצעה הנטילה, ולא ניתן יהיה לשחזרם בעמדה זו'. אבנר, בסדר?
דורון שקמוני
¶
בכל זאת, זה ניתן אבל זה לא מספיק. מחיקה של מידע מחשב בדרך כלל היא איננה מוחקת את המידע באמת ואני מבקש שבמקרה הזה יוספו ארבע מלים שיאמרו 'המחיקה תתבצע בהתאם לתקן מתאים', בעצם יצאו לי חמש מלים.
היו"ר מאיר שטרית
¶
איפה זה ייכתב? אמצעים ביומטריים שייגבו מתושב ונתונים ביומטריים שהופקו מהם ושאינם מוצפנים יימחקו---
דורון שקמוני
¶
מחיקה איכותית. זה מה שאתה רוצה להוסיף? באופן אוטומטי ומיידי מעמדת המחשב בה בוצעה הנטילה ולא ניתן יהיה לשחזרם.
דורון שקמוני
¶
לא, זה לא באופן מחוק, זו בדיוק הבעיה. אדוני, אפשר לצחוק על הדברים, אבל מחיקה של קובץ במחשב שלך, אפשר תוך חמש שניות לשחזר אותו.
היו"ר מאיר שטרית
¶
אתה צודק, זה ברור לגמרי. אבל השאלה אם צריך לכתוב את זה בתקנות, כיוון שאומר לך האחראי שהמחיקה תהיה מחיקה סופית, לא חלקית, לא זמנית, לא שאפשר לשחזר אותה, אבל לא חייבים לכתוב את זה בתוך התקנות. דורון, כתוב 'באופן שלא ניתן יהיה לשחזרם'. זה מכסה את העניין.
נעמה פלאי
¶
אני רוצה להוסיף עוד משהו וצריך לראות איך להוסיף את זה. מובן שהמחיקה נעשית אחרי שמבצעים את ההצפנה, צריך להוסיף את זה באיזה שהיא צורה.
אבנר פינצ'וק
¶
מה שהצעתי קצת יותר קל. ב-(א) את מדברת על ההצפנה, תצמידי באופן ממוכן ומיידי, אל"ף, את ההצפנה, בי"ת, את המחיקה ובאופן שלא ניתן... ושלום על...
דן חי
¶
אני לא חושב שקיבלתי תשובה, איפה יישמרו המפתחות ולמה לא הולכים על המתווה שהציע פרופ' עדי שמיר להקים שני מאגרים.
היו"ר מאיר שטרית
¶
לא קשור למאגר, לא אלה, אלה לא קשורים למאגר. חברים, אי אפשר לחזור להסבר ברוורס, חזרה, זה לא קשור למאגר.
אנחנו עוברים לסעיף 11.
עידו בן יצחק
¶
(מקריא): "העברת אמצעים ונתונים לרשות ולמרכז ההנפקה. 11. (א) המאגר הביומטרי המצוי ברשות, ומחשבי מרכז ההנפקה המשמשים להנפקת מסמכים עם אמצעים או נתונים ביומטריים, יהיו מבודדים מכל רשת תקשורת חיצונית, באופן שלא יאפשר זליגת מידע לרשת תקשורת חיצונית, ויימצאו במרחב מוגן המקנה הגנה גבוהה מפני חדירה בלתי מורשית, לפי הנחיות הרשות הממלכתית לאבטחת מידע.
"(ב) האמצעים והנתונים המוצפנים לפי תקנה 10(א) יועברו באמצעות ערוץ תקשורת חד כיווני מוצפן אל הרשות ואל מרכז ההנפקה.
"(ג) העברת מידע אל המאגר הביומטרי בתוך הרשות, ואל המחשבים המשמשים להנפקת מסמכי הזיהוי, תיעשה באופן ידני באמצעות רכיב אחסון נתיק, לאחר ביצוע בדיקות אבטחה על גבי המידע המועבר.
"(ד) לכל אמצעי ונתון מוצפן יוצמדו מספר ייחודי, ונתונים מנהלתיים שיצורפו להעברה, שאין בהם כדי לזהות את התושב, ובכלל זה פרטים על הליך הנטילה, ככל שיידרשו, ורישום של פרטי עובדי רשות האוכלוסין שביצעו את תהליך הנטילה וההפקה של אמצעי ונתון זה.
"(ה) הנתונים המוצפנים יימחקו מכל מקום בו נשמרו במהלך ההעברה, לכל המאוחר עם קבלת אישור ממרכז ההנפקה ומהרשות בדבר קבלת הנתונים".
יונתן קלינגר
¶
אני מסתכל על סעיף לחוק שמדבר על איך המאגר מידע ינוהל והוא חייב להיות נפרד. אחת הדרישות היא שהוא יהיה בנפרד מכל מאגר אחר, ודובר על סידורי אבטחה פיזיים של נפרדות ולא רק נפרדות לוגית של מחשב נפרד, או הארד דיסק נפרד, ואני לא ממש רואה את זה בתקנה הזאת.
יהונתן קלינגר
¶
בסדר, אבל בחוק מדובר על אמצעי אבטחה, ואני אשתמש בדברי כבוד יושב הראש, ברמה 11, ובתקנות אני רואה רמה 8.
יהונתן קלינגר
¶
לא, אני לא רוצה לדעת באיזה בניין זה יהיה, ואני לא רוצה שאף אחד יידע, אבל אני רוצה להיות בטוח שזה לא נמצא באותו מתקן כמו, אתה יודע, מאגרים אחרים שכן מצאו את דרכם לאינטרנט.
יהונתן קלינגר
¶
הערוץ החד כיווני, כמובן ש אני לא מצליח להבין איך ערוץ חד כיווני עדיין אומר שלא יאפשר זליגת מידע, כי כמו שראינו באירן, גם שם היתה מערכת שמאפשרת רק תקשורת חד כיוונית פנימה לכור, וראיתם מה קרה.
יהונתן קלינגר
¶
היית צריך לבוא להמצאה בדפקון, לפני חודשיים. בא בחור מצ'ק פוינט, שקיבל עותק מהסוס הטרויאני שם והסביר בדיוק איך כשיש מערכת שיש לה רק חד כיווני יכולה לעשות את זה.
יהושע שופמן
¶
התקנה הזאת בעצם מותקנת לפי סעיף 10(ד), זה הסעיף המסמיך את השר להתקין תקנות בדבר דרך ניהול המאגר. נדמה לי שזה המקום להציף את השאלה מדוע נבחרה הדרך הזאת ולא---
היו"ר מאיר שטרית
¶
אנחנו נגיע לנקודה הזאת. זה לא הועלה לא פעם, זה הועלה פעם אחת כרעיון ורעיון לא מוצלח בעיניי, זה הכל.
יהושע שופמן
¶
אבל ברגע שמגיעים לתקנות לפי 10(ד), ששם קובעים את דרך ניהול המאגר, אז זה הזמן להציף את השאלה האם יש דרכים אחרות---
היו"ר מאיר שטרית
¶
נגיע לשם. אני אביא סעיף בעניין הזה, כדי שלא נשאיר שום דבר מתחת לשולחן, הכל על השולחן, ותאמין לי, אני אסביר לך ואתה תראה שאני באינטרס שלך ולא הפוך.
יהושע שופמן
¶
שיהיה ברור שהעמדה של המועצה להגנת הפרטיות זה לבנות את המאגר בצורה המגינה באופן מרבי על---
היו"ר מאיר שטרית
¶
זו גם העמדה שלנו, רק השאלה מה זה מגינה באופן מרבי. יש אולי חילוקי דעות ביניכם לביני, ביניהם לבין הממשלה.
גמרנו 11, אם כן.
סעיף 12.
עידו בן יצחק
¶
(מקריא): "בקרה בלשכות רשות האוכלוסין ובמרכז ההנפקה. 12. לצורך שמירה על רמת אבטחה נאותה, יבצע הממונה על אבטחת מידע לפי סעיף 17 ב לחוק הגנת הפרטיות, או מי מטעמו, בדיקה מדגמית במחשבי רשות האוכלוסין ובמרכז ההנפקה, להבטיח כי מתקיימת מחיקה של קבצי מחשב הכוללים אמצעים או נתונים ביומטריים שנשמרו באופן זמני באותם מחשבים לצורך הנפקת מסמכי זיהוי לפי החוק".
היו"ר מאיר שטרית
¶
אתה לקחת נתונים מאדם, הנתונים נשלחים על ידי מישהו נגיד למרכז הנפקת דרכונים במקום איקס, יש שם מכונה שמפיקה את הדרכון, היא מקבלת את הנתונים הביומטריים של אנשים ומפיקה תעודה ביומטרית. בזמן הזה של העבודה על התעודה---
יהושע שופמן
¶
התקנה לא מדברת על איזה תדירות. כתוב שהוא יבצע בדיקה מדגמית, ובכל זאת צריך להטיל עליו את החובה לבצע את זה בתדירות גבוהה, ולדווח אם מדובר בממונה הפנימי שמתמנה לפי חוק הגנת הפרטיות.
היו"ר מאיר שטרית
¶
לפי החוק יש ראש רשות אבטחה ויש ראש רשות מאגר במשרד ראש הממשלה, שניהם צריכים לדווח גם לוועדת השרים לביומטריה וגם לוועדת הכנסת לביומטריה אחת לפרק של זמן, דיווחים מפורטים על כל דבר. זה די מכוסה. החוק קובע את זה.
יהושע שופמן
¶
פה מדובר על משהו אחר. יש לפי החוק גם ממונה על הפרטיות וגם עליו לא מדברים. מדברים פה על מישהו אחר, שזה מישהו שהוא לא מוסדר בחוק הביומטריה, הוא מוסדר בחוק הגנת הפרטיות, דהיינו הממונה על האבטחה כמו שקיים בכל רשות ציבורית ובכל מאגר. מטילים עליו כאן את החובה לבצע בדיקה מדגמית, אנחנו לא יודעים באיזה תדירות הוא עושה את זה ולמי הוא מדווח. כלומר רצוי שהוא ידווח---
יהושע שופמן
¶
זה מצוין, אבל הוא צריך גם לדווח, נדמה לי, גם על הממונה על הפרטיות, לפי החוק, הסטטוטורית וגם לרשם מאגרי המידע, שגם הוא תפקידו סטטוטורי.
יהונתן קלינגר
¶
חשוב רק להוסיף שהבדיקה שלו לא צריכה להיות רק כשיש מחיקה, לדעתי, הוא צריך לעשות עוד בדיקות. כלומר נניח הוא רואה שהיתה מחיקה אבל שנייה לפני המחיקה העבירו את זה לארגון טרור כלשהו, זה פתאום לא בסמכות שלו, לפי סעיף 12.
נעמה פלאי
¶
מבחינתנו אנחנו מוכנים להוסיף שאחת לחצי שנה הוא יבצע את הבדיקה המדגמית. מדובר פה על מחיקה מקבצי מחשב, כי באמת מדובר על רשות האוכלוסין ועל מרכז ההנפקה ולכן זה רלוונטי לעניין קבצי המחשב ולא לעניין דברים נוספים שקשורים למאגר. זה על המחשבים של רשות האוכלוסין ושל מרכז ההנפקה, ולכן זה המינוח המתאים וזה מה שהוא---
עמית אשכנזי
¶
אולי נגיד משהו יותר כללי. בהמשך לשאלות שעלו פה, גם הערה של מר שופמן מהמועצה להגנת הפרטיות. החוק עצמו מגדיר עוד ממונה או בעל תפקיד או בעל סמכות בתוך הרשות החדשה שתקום במשרד הפנים, או שקמה, והוא הממונה על הפרטיות. הרעיון היה שיש מישהו שזה משרתו המלאה, ככה החוק נבנה.
עמית אשכנזי
¶
בהחלט. הדמות הזאת, התפקידים שלה, הסמכויות שלה, הדברים שהיא צריכה לעשות במהלך החיים הרגיל שלה, קווים לדמותה, מה שנקרא, נמצא כרגע בדיון בינינו לבין משרד הפנים. יש סעיף הסמכה בחוק לתקנות נפרדות, שמתארות אותו, וכמובן שיש פה, כמו שעלה גם קודם, היבטים ביטחוניים משמעותיים למאגר, לכן צריך לשאול את השאלה מה פרטיות ומה ביטחון המדינה, וזה הדיון שייעשה אגב תקנות מיוחדות בעניין---
היו"ר מאיר שטרית
¶
התקנות של מאגרי מידע באות לוועדת המדע בכל מקרה. לא אולי הוועדה המשותפת, אבל לוועדת המדע זה יבוא.
עמית אשכנזי
¶
מה שאני רוצה להגיד זה שבעצם יש הרבה שאלות, לא רק פעם בחצי שנה, מה עושים פה ומה עושים שם, ואיך עושים ביקורות. שאלות כבדות וחשובות וטובות, וצריך לטפל בהן.
היו"ר מאיר שטרית
¶
זה נכון לגבי כל המאגרים. מי מטפל היום במאגר במשרד הרווחה, אפרופו משרד הרווחה, פרטיות וחסינות, יש שם 700,000 ומעלה אנשים עם טביעות אצבע, אנשים שמקבלים מענק אבטלה. איזו הגנה יש על המאגר הזה?
היו"ר מאיר שטרית
¶
באמת? הצחקתני. זה עובד כמו נמר, כל יום, כל הזמן, ואנשים נוספים כל הזמן למאגר, כי גם אלה שהפסיקו להיות מובטלים יצאו מהמאגר ונוספו חדשים.
היו"ר מאיר שטרית
¶
אבנר, אני מספר לך, לנוכח העובדה שאתם מגלים רגישות מאוד גבוהה ואני בעד זה שתהיה רגישות מאוד גבוהה לפרטיות של אנשים, אני בעד הגנה מלאה על הפרטיות של אנשים, דווקא בגלל זה---
היו"ר מאיר שטרית
¶
הפקת תעודות ביומטריות זה הנושא שבעיניי מגן על הפרטיות של אדם בצורה פי אלף יותר חזקה, מאשר היום המצב, לצערי, שהוא פרוץ לגמרי. ברגע שיהיה דבר אחד שייקבע כתקן מקובל, לא תהיה בררה לכל המקומות האחרים, אני אדרוש שעליהם יהיה פיקוח והתקנה והגנה וכן הלאה, ואז אני עובר לצד שלכם באופן מלא. אני טוען, אם דורשים מהמדינה, שלא חשודה, לדעתי, שהיא תפר, אם דורשים מהמדינה לעשות הגנות כאלה וכן הלאה, ודאי צריך לדרוש מרשות ממשלתית אחרת שלוקחת טביעות אצבעות, בלי שום פיקוח של אף אחד, אומרים לך למעלה, לפני שנה וחצי זה היה 700,000, לדעתי היום יש להם כמעט מיליון כבר, כי האנשים האלה התחלפו. יש בשדה התעופה מאגר גדול מאוד, ועוד מאגרים אחרים, שאין עליהם שום פיקוח, שום דבר. אז אני אומר לכם איפה הרגישות גם שלכם? הרי אתם, אני לא יודע מה עשיתם בעניין.
עמית אשכנזי
¶
יש חוק שמסדיר, שקובע, שאם עכשיו קורה משהו רע עם טביעות האצבע באחד המאגרים שציינת, לא קשור בכלל לחוק הזה---
עמית אשכנזי
¶
יש להם הסמכה בחוק. כל אחד והחוקים שלו. בן אדם שרוצה לעבור בתור המהיר בנמל התעופה בן גוריון, הוא רוצה לעבור בתור המהיר, הוא לא רוצה לתת טביעת גב גף יד? אגב, השאלה אם אפשר להשתמש בטביעת גב כף היד הזאת לעוד דברים, זו גם שאלה.
אבנר פינצ'וק
¶
קודם כל, אם יהיה ברוך, האזרח יוכל לתבוע. בי"ת, אם יש להם ייעוץ משפטי ואנחנו מניחים לטובתם שיש להם ייעוץ משפטי---
אבנר פינצ'וק
¶
אדוני הראה שיש מקרים הרבה יותר טובים כשהוא רוצה להעביר משהו, והוא יודע את כל השיטות איך לעשות את זה.
היו"ר מאיר שטרית
¶
אני מתערב, אני חושב שצריך לפקח, בהחלט, ואני מסכים איתך, צריך לפקח על המקומות האלה.
היו"ר מאיר שטרית
¶
צריך לפקח על המאגרים האלה ועל המקומות האלה ואני מנסה לגמור דבר אחד, כדי להתפנות לדברים אחרים.
עמית אשכנזי
¶
אני רציתי להעיר לתקנה הזאת, שבעצם היא לא מחזיקה את כל הדברים שיכולים להיכנס תחת הנושא של---
היו"ר מאיר שטרית
¶
מקובל עליי, בסדר גמור. אז העניין כאן יוסדר, יהושע אומר שיבואו תקנות חדשות שיסדירו את העניין.
היו"ר מאיר שטרית
¶
לא, הוא העיר את ההערה לגבי זה. אז כתשובה אני אומר לו, שאם אתה אומר את זה, זה יבוא לוועדה הזאת בכל מקרה, אז נדון בזה מחדש.
12 גמרנו.
סעיף 13.
עידו בן יצחק
¶
(מקריא): "העברת תוצאת זיהוי מהרשות לרשות האוכלוסין ועדכון מרכז ההנפקה. 13. (א) אמצעים או נתונים ביומטריים שיעביר עובד רשות האוכלוסין לרשות יושוו למידע המצוי במאגר, והרשות תעביר לעובד רשות האוכלוסין שראש רשות האוכלוסין הסמיך לכך הודעה בדבר אישור הנפקת מסמך זיהוי, תוך 24 שעות, ממועד קבלת בקשת ההנפקה ברשות; למניין השעות יובאו בחשבון ימי עבודה בלבד.
"(ב) על אף האמור בתקנת משנה (א), הודעה בדבר אישור הנפקה כאמור יכולה להינתן עד שבועיים ממועד קבלת בקשת ההנפקה, באישור ראש הרשות, במקרה שבו התקיימו נסיבות חריגות המונעות ביצוע השוואה כאמור; אשר ראש הרשות לדחות את מועד מתן האישור להנפקה, תודיע הרשות על כך לעובד רשות האוכלוסין שראש רשות האוכלוסין הסמיך לכך ולמרכז ההנפקה בתוך 24 שעות ממועד קבלת בקשת ההנפקה.
"(ג) התגלתה אי התאמה בין אמצעים או נתונים ביומטריים שהועברו לרשות לפי סעיף 3(ג) לחוק, לבין המידע השמור במאגר, תעביר הרשות באופן מיידי, ובטרם חלפו 24 שעות ממועד קבלת בקשת ההנפקה, תוצאת זיהוי לעובד רשות האוכלוסין שראש רשות האוכלוסין הסמיך לכך באמצעי תקשורת מאובטח, שאינו מקושר למערכות המחשב של הרשות.
"(ד) מיד עם קבלת תוצאות הזיהוי לפי תקנת משנה (ג), יעביר עובד רשות האוכלוסין הוראה למרכז ההנפקה שלא להנפיק את מסמך הזיהוי ויוודא קבלת ההודעה; ההוראה תינתן לגבי המספר הייחודי שניתן לאמצעי ולנתון המוצפן של אותו תושב ולא תכלול כל פרט מזהה בנוגע לזהותו של התושב.
"(ה) התגלתה אי התאמה כאמור בתקנת משנה (ג9 יזמן עובד רשות האוכלוסין את התושב לגביו התגלתה אי ההתאמה ולצורך בדיקת הנושא.
"(ו) לא יונפק מסמך זיהוי ובו אמצעים או נתונים ביומטריים בטרם חלוף פרק זמן של 24 שעות, כאמור בתקנת משנה (א), ובטרם וידוא קבלת הודעה מהרשות בדבר אישור הנפקת המסמכים, לפי המוקדם ביניהם".
היו"ר מאיר שטרית
¶
זה כתוב, סעיף 11(ה), 'נתונים מוצפנים יימחקו מכל מקום בו נשמרו במהלך ההעברה, לכל המאוחר עם קבלת אישור מרכז ההנפקה ומהרשות בדבר קבלת נתונים'.
יהונתן קלינגר
¶
לא, זה אנחנו מדברים על נתונים שנמצאים אצל רשות האוכלוסין, אנחנו לא מדברים על מרכז ההנפקה.
יהונתן קלינגר
¶
'העברת', כל מקום בו נשמרו במהלך ההעברה, בתום ההעברה הם נשמרו במקום מסוים. אני חושב שצריך להבהיר במפורש. עברו 24 שעות והנתונים האלה חייבים---
היו"ר מאיר שטרית
¶
4(ב) כתוב 'האמצעים והנתונים המוצפנים שהועברו למרכז ההנפקה לפי הוראות סעיף 3(ג) לא ייאגרו באופן ממוחשב מעבר לנדרש לצורך הנפקת מסמך זיהוי, והם יימחקו באופן אוטומטי מיד לאחר ההנפקה'.
יהונתן קלינגר
¶
לא, כי כתוב בחוק הרבה דברים שהגדרנו והרחבנו והסברנו איך הם עובדים. צריך להכניס את זה---
יהונתן קלינגר
¶
חבר הכנסת שטרית, בסעיף 3(ה) לחוק אומרים שאמצעים שניטלו והופקו לא ייאגרו למעט במאגר מעבר לנדרש והם יימחקו.
נסים אליאסף
¶
לא ברגע ההנפקה. אנחנו לא רוצים להגיע למצב שבן אדם בא ונתנו לו אמצעי זיהוי וצריך להחזיר אותו עוד הפעם כתוצאה של QA האוטומטי.
נסים אליאסף
¶
כשיצאה התעודה אחרי ה-QA. כלומר ברגע שאנחנו יודעים שהתעודה טובה. כי אנחנו לא רוצים להגיע למצב של לקרוא לתושבים לחזור.
אברהם מיכאלי
¶
מר אורן, תסביר לנו. אני מבין שהפקיד העביר את הנתונים למרכז ההנפקה, וקודם כל גילינו באמת בתקנות שאין הנפקה מיידית באותו רגע, צריך לחכות 24 שעות לפחות, ואפשר גם יותר לפי הבעיות, אם יש או לא. אותו מנפיק, מתי הוא מוחק, או מתי נמחק מהמחשב שלו אוטומטית כל הנתונים האלה? כשהוא נותן לאזרח את תעודת הזהות, או את הדרכון, ביד? כבר אז הוא לוחץ על כפתור וזה... או הנפקתי דרכון ואז זה נמחק אוטומטית או לא?
יורם אורן
¶
כיוון שהמערכות האלה הן מנותקות, מערך ההנפקה כשהוא מקבל את הדיווח שהדרכון או תעודת הזהות הונפקה ועברו את כל שלבי ביקורת האיכות ועברו את כל השלבים הלוגיסטיים, אז אפשר למחוק את זה.
אברהם מיכאלי
¶
אבל מישהו יכול לתת הוראה למחשב 'הנפקתי מסמך' ואז באותו רגע יכולה להתבצע אותה מחיקה אוטומטית?
אבנר פינצ'וק
¶
זה סיכמנו שלא. עכשיו אפשר לדבר על התקנות? אני קורא את תקנה 13 ואני עורך דין כבר לא שנה וזה לוקח לי---
היו"ר מאיר שטרית
¶
הרי יש פרוצדורה של הנפקה, ברגע שנתונים לוקחים מהעמדה, בעמדה נמחק אוטומטית, את זה קבענו וכתבנו. זה עבר למרכז ההנפקה, למרכז ההנפקה יש זמן להכין את התעודה, להדפיס את הנתונים על התעודה, להוציא תעודה ממשית. דרכון או תעודת זהות, זה שני מקומות שונים, אגב, דרכון לבד ותעודת זהות לבד. כל עוד שלא הוצא הדרכון ועבר בקרת איכות לאזרח, אין היגיון למחוק את הנתונים שלו במרכז ההנפקה, כי אחרת אם חלילה משתבש משהו, צריך לטרטר אותו עוד פעם לעבור את כל התשאול. לכן המחיקה צריכה להתבצע בעצם ברגע שהונפקה התעודה ועברה את הכל.
היו"ר מאיר שטרית
¶
הם רוצים בתקנות ביטוי לזה. איפה בתקנות יש ביטוי שנגמרה הנפקת תעודה שעברה QA והנתונים יימחקו באופן אוטומטי. אפשר לכתוב את זה בסעיף (ז)? עורכת דין פלאי, את יכולה לנסח לנו?
נעמה פלאי
¶
'אמצעים או נתונים שהועברו למרכז ההנפקה יימחקו באופן אוטומטי לאחר הנפקת מסמך זיהוי שעבר בדיקת איכות'.
יורם אורן
¶
במדינות אחרות המידע הזה נשמר, אם אני אתן שתי דוגמאות מאירופה למשל, בגרמניה המידע הזה נשמר חודשיים, באוסטריה המידע הזה נשמר ארבעה חודשים.
אבנר פינצ'וק
¶
מר אורן, אנחנו לא מתווכחים כרגע על שום דבר מהותי, אנחנו רק מנסים לברר ומנסים לראות אם התקנות יחייבו גם את אלה ש---
אבנר פינצ'וק
¶
אני מאוד מצטער, העניין הוא שאנחנו עושים תקנות כדי להבטיח שאת הקונטקט הראוי שלך, גם אם נסכים עליו, גם הבאים אחריך יהיו מחויבים בו. אז קודם כל זה לא מספיק מה שאנחנו אומרים כאן בחדר, אנחנו רוצים להבטיח את זה בתקנות. אני רוצה להבין שוב, יש פה שתי פעולות, אחת זה הודעה, היא ממוכנת אולי, למרכז ההנפקה מהרשות שאפשר למחוק, או הנפקת התעודה, שזה גם כן ממוכן.
היו"ר מאיר שטרית
¶
מרכז ההנפקה גמר להפיק את התעודה, עברה QA, עברו 24 שעות, זה צריך להימחק באופן אוטומטי.
יהונתן קלינגר
¶
עכשיו לנושא סעיף קטן (ה), 'התגלתה אי התאמה', ברור, לצורך בדיקת הנושא. מה זה בדיקת הנושא? האם זה תהליך של תשאול?
היו"ר מאיר שטרית
¶
'יזמן עובד רשות האוכלוסין את התושב שלגביו התגלתה אי התאמה לצורך בדיקת הנושא', מה זאת אומרת? איך קרתה אי ההתאמה, ישאלו אותו.
היו"ר מאיר שטרית
¶
תוך 24 שעות, לא לוקחים שבת בחשבון.
נחזור לעניין הזה, התגלתה אי התאמה, יזמינו את התושב לבדוק את הנושא.
נסים אליאסף
¶
כשיש אי התאמה, יכול להיות שיש טעויות משני סוגים. יכול להיות שזה שבא ראשון ונרשם במאגר קודם הוא המתחזה ויכול להיות שהשני מתחזה.
יהונתן קלינגר
¶
גם לא חייב להיות מתחזה, יכול להיות שפשוט לא התאמה ולכן צריך לכתוב אם זה הליך של הרכשה נוסף, הליך של---
אברהם מיכאלי
¶
לא, לדעתי בדיקת הנושא זה הרבה יותר רחב מאשר להתחיל לפרט למה, כי בסוף יגידו שאין לך סמכות.
היו"ר מאיר שטרית
¶
עושים בדיקה, כשעושים בדיקה מוצאים מה הסיבה לאי התאמה. אם הסיבה נעוצה במישהו שמנסה ל---
היו"ר מאיר שטרית
¶
ממילא לא יונפק לו מסמך, ודאי שלא. אתה לא צריך לכתוב. מה, יתנו לו מסמך אם יש אי התאמה?
יהושע שופמן
¶
מסעיף קטן (ו) עולה שאם הרשות מאחרת ולא נותנת מסיבה כלשהי תוך 48 שעות, אז מנפיקים תעודה גם בלי אימות?
יהושע שופמן
¶
כתוב ב-(ו) 'לא יונפק מסמך זיהוי... בטרם חלוף פרק הזמן של 24 שעות... או בטרם וידאו... לפי המוקדם ביניהם'.
יהושע שופמן
¶
אבל עכשיו אנחנו מפרטים בתקנות. האם זה הגיוני שאם יש איחור עבור 24 שעות אין תשובה מהרשות, מנפיקים תעודה?
נעמה פלאי
¶
לא, קודם כל קבוע בתקנות שיש נסיבות חריגות שבהן אפשר להאריך את המועד שבו הרשות תיתן את תשובתה. מעבר לזה, בסעיף 14 לחוק כתוב 'לא העבירה הרשות הוצאת זיהוי כאמור בתוך פרק זמן שעליו יורה השר, יראו בכך לעניין סעיף 4(א) אישור להנפקת מסמך זיהוי'.
יהושע שופמן
¶
לא, אבל החוק אומר שאפשר, מותר להנפיק, עכשיו אנחנו באים בתקנות. לי לא ידוע מדוע זה נכתב ככה---
יהושע שופמן
¶
אני מבין, לא הלך לאיבוד, לא טרחו לבקש הארכת מועד, קרתה תקלה, יש תקלה בתקשורת, השד יודע מה, אבל לא קיבלו אימות, האם אנחנו לוקחים את הסיכון הזה?
היו"ר מאיר שטרית
¶
השאלה היא פשוטה. יהושע אומר, עברו 24 שעות, לפי מה שכתוב פה, לדבריו, הרשות צריכה להנפיק את התעודה. חייבת.
יהושע שופמן
¶
אני? אני לא מעורה בטכנולוגיה. לי נראה שדבר משמעותי כזה , להנפיק תעודה כזאת, ההנפקה לא צריכה להיות לפני אישור פוזיטיבי. לא קיבלו ב-24 שעות---
אברהם מיכאלי
¶
נכון, יכולים להגיש אורכה. יהושע, אני מבין שבחוק דואגים כביכול לאזרח, שיקבל תעודה מהר.
נסים אליאסף
¶
אנחנו מניחים שהמקרים שיתגלו בזיופים של אלה שיבואו הם לא יהיו הרוב, אז אנחנו יכולים להנפיק. במקרה כזה שהוא לא ענה, להנפיק, אבל לא למסור. זה לא ייצא מהמפעל.
היו"ר מאיר שטרית
¶
פה אומרים לכם, בעצם, חברים, אל תנפיקו תעודה אם אין לכם אישור פוזיטיבי. חכו עם זה, מה קרה? אי אפשר לתקן את זה בתקנות ולהגיד 'אנחנו ננפיק תעודה רק כשיתקבל אישור פוזיטיבי'? כתוב פה, סעיף 13(ו), 'לא יונפק מסמך זיהוי ובו אמצעים ביומטריים בטרם חלוף הזמן של 24 שעות כאמור בתקנת משה (א), או בטרם קבלת וידוא קבלת הודעה מהרשות בדבר אישור הנפקת מסמכים, לפי המוקדם ביניהם'. יהושע אומר, שאם אין לנו וידוא מסמך, כלומר אם אין לנו אישור פוזיטיבי, אני צריך להכניס את זה בניסוח פה. כתוב 'לא יונפק מסמך זיהוי ובו אמצעים או נתונים ביומטריים, בטרם חלוף 24 שעות כאמור בתקנת משנה (א), או בטרם וידוא קבלת הודעה מהרשות... לפי המוקדם ביניהם', ואפשר להוסיף, אבל בשום מקרה לא לפני אישור פוזיטיבי.
דורון שקמוני
¶
אני מבקש להעיר שגם אם לא ניתן אישור פוזיטיבי, ניתן במועד מאוחר יותר לבטל מרחוק את התקפות של המידע הביומטרי שנמצא על התעודה. זאת אומרת התקפות של התעודה הדיגיטלית, הרכיב האלקטרוני שנמצא על התעודה, גם אם התגלה משהו במועד מאוחר יותר.
דורון שקמוני
¶
אין בעיה, אבל אם יש משהו שרוצים לקצר טווחים, מה שאני אומר זה שמבחינת הטכנולוגיה שבדברים ניתן לבטל גם מאוחר יותר את הרכיב הביומטרי שנמצא על התעודה.
היו"ר מאיר שטרית
¶
משרד הפנים, אם אפשר לתקן את הניסוח שיאמר שבכל מקרה חייבים לקבל אישור פוזיטיבי, מעבר ל-24 שעות.
נעמה פלאי
¶
אני חושבת שאם אנחנו מורידים בסעיף (ו) 'לא יונפק מסמך זיהוי ובו אמצעים או נתונים ביומטריים בטרם וידוא קבלת הודעה מהרשות בדבר אישור הנפקת המסמכים'.
יהושע שופמן
¶
לא, כי זה לא יכול להיות... זה צריך להיות אישור פוזיטיבי ולא אישור קונסטרוקטיבי של החוק.
עמית אשכנזי
¶
לכאורה צריך לקבוע איזה שהוא פרק זמן, הוא לא חייב להיות 24 שעות. החוק התכוון, אני מודה שאני לא זוכר, אבל יש תפר בין 4(א) ל-14 במובן הזה שצריך להיות גג עליון לסיום הפרוצדורה מול מרכז ההנפקה. 24 שעות לא נראה לי מועד רלוונטי, מהסיבות ש... אבל אפשר לקבוע. אנחנו מכירים מהחוק לתיקון סדרי מינהל פרק של 45 יום, אפשר לקבוע פרק אחר.
היו"ר מאיר שטרית
¶
נכון. אבל מה לא בסדר במה שיהושע מציע? אני לא מבין. עמית, אני לא מבין מה לא בסדר במה שיהושע מציע, יהושע מציע שלא יונפק מסמך לפני שמקבלים אישור פוזיטיבי ש---
נעמה פלאי
¶
הן לא אמורות ליצור בעיה, זה זמן שהצענו אותו בגלל שאנחנו סבורים שזה הזמן שהרשות מסוגלת לתת תשובה. קבענו חריג שהיא יכולה להאריך את המועדים, אבל הכלל, וזה בהסתמך על אנשי המקצוע, זה לא עניין משפטי, שסבורים שתוך 24 שעות הרשות מסוגלת ותיתן תשובה כדי שאנשים יקבלו מסמך זיהוי.
היו"ר מאיר שטרית
¶
חברת החשמל הורידה את השאלטר, עברו 24 שעות, הם יקבלו תעודה באופן אוטומטי בלי בדיקה?
נעמה פלאי
¶
לא, אז ראש הרשות יבקש, לפי סעיף (ב), בנסיבות חריגות שמונעות ביצוע, הארכת המועד. את זה סידרנו.
היו"ר מאיר שטרית
¶
פה הם הולכים לקראתכם דווקא, אז תקבעו יותר, מה אכפת לכם, תעשו 48 שעות, מה זה משנה, 36 שעות.
יהונתן קלינגר
¶
אני חושב שאם כתוב בחוק שיש מועד מקסימלי שהשר יכול להורות עליו, אי אפשר לקבוע שם איזה שהיא---
יהונתן קלינגר
¶
השר מורה בתקנה בסופו של דבר על 24 שעות ואומר 'אבל ראש הרשות יכול למתוח את זה'. בואו נקבע מקסימום שראש הרשות יכול למתוח גם, כדי שזה לא יהיה חודשים או שנים.
יהושע שופמן
¶
סליחה, יש הבדל בין ה-24 שעות של (א) ובין 24 שעות של (ו). ב-24 השעות של (א) זה בסדר גמור, השר יכול לבוא ולהגיד 'זה הסטנדרט שאני דורש, 24 שעות', אבל ב-(ו) כאילו השר פועל מתוקף סמכותו לפי סעיף 14, הוא שם יכול להגיד 45 יום. זאת אומרת הוא מחייב את הרשות לטפל בתוך 24 שעות, אבל את המנגנון האוטומטי הוא לא מפעיל עד 45 יום שזה בעצם דבר שאף פעם לא יקרה.
נעמה פלאי
¶
הרשות תיתן תשובה תוך 24 שעות ואתם תנפיקו מיד, אבל המקרה התיאורטי של הנפקה ללא אישור פוזיטיבי, אלא כעבור 45 יום וזה לא יקרה אף פעם.
היו"ר מאיר שטרית
¶
יהושע, אי אפשר להוסיף בסוף תקנה (ו) 'בשום מקרה לא תונפק תעודה לפי אישור פוזיטיבי'? זה הכל. על אף האמור לעיל---
נעמה פלאי
¶
אנחנו מנסים לחשוב אם זה אפשרי להציע... איזה מועד אנחנו יכולים להציע שהוא יהיה מועד שעורך דין שופמן רוצה. זה מה שאני בודקת.
היו"ר מאיר שטרית
¶
אתכם אני לא כל כך מבין, אתם מעוניינים שיהיה מצב שתיאלצו להנפיק מסמך גם אם אין לכם אמיתי של הזיהוי הפוזיטיבי? אתם רוצים לעמוד במצב הזה? כן? לא הבנתי.
נעמה פלאי
¶
אנחנו הצענו לסעיף (ו) את ההורדה הזאת, לפי מה אני מבינה ממר שופמן זה לא אפשרי, כי כן חייב להיות משהו שהשר ינפיק בלי אישור, לפי הסיפה הזאת זה לא יקרה.
אברהם מיכאלי
¶
רגע, חבר הכנסת שטרית, שיובן, השבועיים או 30 יום זה בשביל לתת לכם דד ליין לגמור את הבירור. תודיעו אחר כך שאתם לא מנפיקים תעודה, שהוא יילך לבית משפט.
יהושע שופמן
¶
אני מציע לכתוב בפירוש, שיהיה תקנה, או תקנת משנה לעניין סעיף 14 לחוק, המועד שבו יראו כאילו ניתן אישור יהיה איקס ימים. בלי צורך לנחש.
נעמה פלאי
¶
השאלה אם זה אפשרי להכניס את זה לתקנה (ו) בכל זאת ולכתוב 'לא יונפק מסמך זיהוי ובו אמצעים או נתונים ביומטריים בטרם חלוף פרק זמן של...', כאן נקבע מועד יותר ארוך מ-24 שעות, 'בהתאם לסעיף 14 לחוק, או בטרם וידוא קבלת הודעה מהרשות בדבר אישור... לפי המוקדם מביניהם'.
יהושע שופמן
¶
לי נראה שזו דרך עקומה למלא תוכן בסעיף 14. אם התקנה הזאת היא לפי סעיף 14, כדאי לכתוב את זה, כך שניתן יהיה להבין ביתר קלות, אבל זו שאלה של ניסוח.
היו"ר מאיר שטרית
¶
עורכת דין פלאי, תנסחי לי מה שאת רוצה, אנחנו נכניס את הניסוח.
אנחנו עוברים לסעיף 14.
עידו בן יצחק
¶
(מקריא): "אבטחת מידע במאגר. 14. (א) אמצעים או נתונים ביומטריים המתקבלים ברשות יפוענחו ויוצפנו שוב לפני הכללתם במאגר, באמצעות מנגנוני הצפנה ייחודיים, העומדים גם הם בדרישות המפורטות בתקנה 10.
בתקנה (ב) משרד הפנים רוצה להציע פה נוסח חלופי למה שמופיע. נתונים
נעמה פלאי
¶
בתקנה (ב) הרישה תישאר כפי שהיא והסיפה תשתנה, כך שהסעיף ייקרא כך: "אמצעים או נתונים ביומטריים יישמרו במאגר באופן נפרד מכל פרט מרשם אחר; האמצעים או הנתונים יישמרו כך שבהינתן אמצעים או נתונים כאמור שניטלו מתושב שפרטיו כלולים במאגר והעומדים בדרישות האיכות לפי תקנות אלה, ניתן יהיה לשייכם, על סמך המידע במאגר בלבד באופן חד ערכי לאותו תושב".
היו"ר מאיר שטרית
¶
אני פותח את הדיון. מר פינצ'וק, זה הדיון שאתה רצית, שהמשמעות של הסעיף הזה בעצם אומרת שמבחינת המאגר, שמירת המאגרים לא תיעשה לפי השיטה שהציעו פה. פרופ' עדי שמיר הציע שיטה אחרת כיצד לשמור את הנתונים בתוך המאגר. הוא התייעץ עם העניין הזה, שקלנו את העניין הזה, היתה התייעצות אצלי, יחד איתי. אני מניח שקיימו התייעצויות אחרות אבל הוא גם התייעץ איתי ובהתחלה אני נטיתי לקבל. הרעיון של עדי שמיר הוא כזה; ה וא הציע לשים את כל האנשים שבמאגר במגרות של 1,000 איש בכל מגרה, בערך. כאשר נמצאת טביעת אצבע, למשל, של מישהו שרוצים למצוא אותו, אז לא יכולים למצוא את האדם הספציפי שיש לו טביעת אצבע, אלא ימצאו מגרה עם 1,000 אנשים.
היו"ר מאיר שטרית
¶
אקראיים, ברור ש-1,000 אנשים אקראיים, זה לא בצורה כלשהו. ימצאו 1,000 אנשים, ייקחו 1,000 אנשים ביחד. ואמרו נציגי המשרד לביטחון פנים, משטרה ומשרד המשפטים---
היו"ר מאיר שטרית
¶
בדיוק. אתה אומר, עכשיו, אם נגיד מצאו טביעת אצבע באתר פשע, שהתרחש בו פשע, ורוצים למצוא את טביעת האצבע, מוציאים פתאום עכשיו מאגר של 1,000 איש. אז נגיד שאם זה---
היו"ר מאיר שטרית
¶
לא נתתי לך רשות דיבור. שמעתי את ההערה ואני לא נותן לך רשות דיבור.
המאגר הוא לא לשימוש המשטרה, המשטרה אין לה שום גישה למאגר, בניגוד, אגב, לפרסומים, אין לשום שוטר או למשטרה שום גישה למאגר. כשהמשטרה מוצאת טביעת אצבע של מישהו לא מזוהה שהיא רוצה לזהות, בגלל אירוע של פשע, היא שולחת את הטביעה למאגר פיזית, במאגר בודקים האם יש טביעה כזו או אין, ואם יש טביעה, של מי זה, ומודיעים למשטרה, 'זה פלוני', זה אתה, או הוא, או הוא. יש רצח, תפסו טביעת אצבע באתר הרצח, המשטרה יכולה לפנות ולבקש 'אנחנו מבקשים לדעת האם יש טביעת אצבע כזו במאגר שלכם', מחפשים, אם במאגר מוצאים את הטביעה הזאת, מודיעים למשטרה, 'זה פלוני'. זה לגיטימי לגמרי ואני חושב שצריך לעזור למשטרה במלחמה בפשע ואין שום סיבה לאף אחד להגן על פשע.
אבל לפי ההצעה של עדי שמיר, אם היו מקבלים את השיטה שלו, של לשמור את כל המאגר במגרות של 1,000 איש, התוצאה היתה שהיו צריכים להזמין 1,000 איש לחקירה, שאין להם שום קשר לעניין, הדבר היחיד שיש להם קשר, שהם באותה מגרה עם אותו בן אדם. זו פגיעה חמורה ביותר בפרטיות שאפשר לעשות לאנשים. זה אחד הדברים הכי חמורים שיכולים להיגרם לאנשים, שהמשטרה פתאום תצטרך להזמין, נגיד לא את ה-1,000, ימצאו גבר או אישה, אז יצטרכו להזמין 500 איש, או חצי מהאנשים האלה, ואלה אנשים שאין להם שום קשר, לא למקום, לא היו שם מעולם, אין להם שום קשר, סתם, צריכים לחקור אותם ולברר איתם מה פתאום הם מופיעים שם, אם זו טביעה שלהם או לא טביעה שלהם.
היו"ר מאיר שטרית
¶
תן לי לסיים. לא, זה גם, לא רק. הדבר הזה יכול לעזור לסייע בפשע ואין סיבה להגן על מישהו---
היו"ר מאיר שטרית
¶
לא, אבל זו סיבה טובה.
שנית, בכל מקרה, גם כשאדם הולך ומוצא גופה, אותו דבר לגבי גופה, אתה מוצא גופה, אדם לא מזוהה, מסיבה כלשהי, אדם לא מזוהה, אתה מאתר טביעה לא מזוהה שרוצים לזהות אותה, לזה נועד לפעמים גם המאגר, אתה שולח ואתה מקבל רשימה של 1,000 איש. אני חושב שזה חמור מאוד מבחינת הפגיעה בפרטיות. הנזק בזה הוא הרבה יותר חמור מאשר התועלת. זו הסיבה שנקבעה מראש נשארה ולא שונתה.
בהתייעצות לפחות זו היתה עמדתי, אני חושב שזו היתה גם עמדתם של שרי הממשלה שהעניין הוצע בפניהם. נקבע שתא הזהות יהיה אחד לאחד. זאת אומרת, יש טביעת אצבע, יזהו מי זה הבן אדם. לא יזמינו 1,000 איש שאין להם שום קשר לעניין.
היו"ר מאיר שטרית
¶
בגלל זה אמרתי שנפתח את הדיון. תן לי לסיים.
בנקודה הזאת, לפחות לעניות דעתי, זה דבר מיותר לחלוטין, זה לא מביא שום תועלת, רק נזק. עם כל הכבוד, השיטה של הרישום היא לא קיימת בשום מקום בעולם. לא קיים. בשום מאגר.
היו"ר מאיר שטרית
¶
אתה אומר דברים לא נכונים. אז אני חוזר בי, אתה לא משקר, אתה אומר דברים לא נכונים ואתה מטעה את הציבור. בעולם כולו יש מאגרים, מאגרים של טביעות אצבע ביומטריות במדינות רבות שמפיקות דרכונים ביומטריים.
היו"ר מאיר שטרית
¶
תסלח לי, מי שרוצה דרכון, זה חובה. זה לא רשות. אתה לא רוצה דרכון? תישאר במדינה, אל תצא. ביפן אתה לא יכול לצאת בלי דרכון ביומטרי. בשום מדינה אתה לא יכול לצאת אם יש לך דרכון ביומטרי.
היו"ר מאיר שטרית
¶
סליחה, תן לי לסיים את דבריי. אבנר, אל תפריע לי. תסלח לי, אל תפריע לדברים שלי, אני אתן לך רשות דיבור, דבר כמה שאתה. אני לא צריך להשמיע את דעתך, אני משמיע את דעתי. במדינות האלה יש מאגרים בכולן, ברוב המדינות שיש בהן דרכונים ביומטריים, ויש רבות כאלה, בכולן יש מאגר ביומטרי. וזו חובה ולא רשות. מי שרוצה דרכון, חייב ל---
היו"ר מאיר שטרית
¶
אז מה? יש דרכונים יותר מאשר תעודות זהות במדינות מסוימות. לכן הוויכוח הוא מיותר. תפסיקו, קודם כל, להפחיד את הציבור, 'אין מדינה כזו בעולם', אתם פשוט מפחידים את הציבור, מטילים מורא על הציבור ללא שום הצדקה.
היו"ר מאיר שטרית
¶
אתם מפריעים לי, אתה עוד פעם מפריע לי, אבל זכותו של היושב ראש לדבר, מה לעשות. אני חושב, אני פשוט מעמיד את הדברים על דיוקם, כי הציבור צריך לדעת את האמת. יש מדינות רבות בעולם עם מאגרים ביומטריים של טביעות אצבע, חובה למי שרוצה לקבל דרכון, לא רק בעולם, גם ישראליים. כמו שציינתי קודם, ישראלים שנוסעים לארצות הברית, כולם נותנים עשר טביעות אצבעות, לא שתיים, מגולגלות, גם בוויזה בשגרירות ארצות הברית, בלי שום שאלות של אף אחד, וגם בכניסה לארצות הברית. ויש מאגר.
היו"ר מאיר שטרית
¶
תסלח לי. אז דלף, אז מה אתה רוצה? אצלנו לא ידלוף. אז עובדה, ישראלים הפסיקו בגלל זה לתת טביעות אצבע? לא. לכן אני אומר לכם, תפסיקו להפחיד את הציבור. זה דלף בחלקו, אז מה עשו? לקחו את טביעות האצבעות של האמריקאים והשתמשו בהם למשהו? כל ההפחדות של הציבור הן הפחדות סרק שאתם מפחידים את הציבור ואני מצטער שאתם עושים את זה כי לדעתי זה גורם נזק למדינה, במקום להאיץ את העניין של הפקת התעודות הביומטריות, זה גורם לעיכובים מכל מיני אנשים שמפחדים ונבהלים מהפוליטיקלי קורקט. אני לא נבהל, כי אני חושב שזה טוב למדינת ישראל. אני עומד מאחורי כל מלה שאני אומר. זה לא רק טוב, זה קריטי למדינת ישראל, וחיוני ביותר ליכולת שלנו להבטיח מי האנשים שחיים במדינת ישראל, שהיום לצערי זה בכלל לא בטוח, ומסתובבים פה מאות אלפי אנשים עם מסמכים מזויפים. זה ייגמר ביום שייצאו תעודות ביומטריות לכל המדינה. אבל אתם קצת מפחידים את הציבור.
עכשיו אני אחזור לעניין של המאגר. בעניין של המאגר, השיטה של עדי שמיר לא קיימת בשום מקום אחר בעולם. אני לא רוצה להיות שפן ניסיונות, לא של עדי שמיר ולא של מישהו אחר ואני מעריך אותו מאוד. אבל שמעתי את עצתו, באמת לקחתי אותה ברצינות וחשבתי בהתחלה שזה נכון, עד ששמעתי את האנשים האחרים שעוסקים בתחום של ביטחון המדינה ואחרים והבנתי שזו תהיה טעות איומה לעשות את זה, כיוון שהנזק שבזה לפרט הוא הרבה יותר חמור מאשר האפשרות של אחד ואחד. לכן אמרתי שאני לא משנה שום דבר, אני לא מוכן לפתוח את החוק ולשנות את המאגר והמאגר יישאר בעינו. כדי שלא תהיינה אי הבנות אנחנו כותבים, הניסוח של נעמה נועד לכתוב את זה במדויק, שהזיהוי יהיה אחד לאחד.
אפרופו משרד הפנים, אני רוצה לומר לכם שלפחות אני כשר הפנים כך חשבתי, אני לא יודע מה שר הפנים הנוכחי חושב, אני חשבתי שאם היה הדבר הזה קורה בזמני, זאת אומרת אם החוק היה באמת נגמר, לצערי הממשלה שם נפלה לפני שנגמר החוק, אבל אם החוק היה עובר כולו בזמני, אני התכוונתי, אגב, בשדה התעופה במדינת ישראל לעשות כמו שעושים במקומות אחרים בעולם, שכל תייר שנכנס לארץ יצטרך לתת טביעות אצבע וצילומי פנים, כמו שעושים היום בארצות הברית, ביפן, בהרבה מדינות אחרות בעולם הולכים לכיוון הזה, והרעיון שלי, כדי ליצור מצב שגם אם מישהו חלילה וחלילה וחלילה וחס יפרוץ למאגר, לא ייצא לו שום דבר מזה. הרעיון שלי היה, אגב אני מציע לכם לשקול את זה, זה לקחת את טביעות האצבע של כל התיירים שנכנסים לארץ, כמה מיליונים בשנה, ולהכניס את כולם למאגר. למה? זה מה שעושים בעולם. כי אז זה מתערבב. נגיד יש לנו 7 מיליון אוכלוסין, עם הזמן זה יהיה 20-15 מיליון, ואין לזה שום שימוש, הוא לא יידע מי נגד מי, וזה יוצר צורה של אבטחה. את זה שמעתי מאיש מחשבים אחר, צורה של אבטחה יותר טובה, כי בעצם זה לא רק אזרחי ישראל, זה אזרחים מכל העולם ואין לזה שום ערך באופן מעשי, ובעולם כולו נוטלים, ביפן, בארצות הברית, ובמדינות רבות בעולם, כל תייר שנכנס, לוקחים את טביעות האצבעות שלו.
חשבתי שאם אפשר לערבב אותן עם המאגר שלנו, גם את הטביעות של התיירים, בעתיד לקחת מכולם בכניסה טביעות אצבע וצילומי פנים ביומטריים, לערבב אותם במאגר שלנו, זה יטשטשט את הזהות של הישראלים וייצור מצב שהמאגר הוא לא חד-חד ערכי וגם לאף אחד אין שום סיבה או שימוש לפרוץ אליו.
מה שעורכת דין פלאי הציעה בניסוח שפה בתקנה יהיה ברור שאם אנחנו הולכים, כדי שלא תהיינה אי הבנות ושלא דיברנו על זה.
אבנר פינצ'וק
¶
אדוני, לפני שאנחנו נגיד מה, כי זו פעם ראשונה הזדמנות שלנו באמת להיחשף לעניין הזה, ואני מאוד מודה, אדוני נתן תמצית וסיכום של הדברים, ואני חושב שאנחנו והציבור זכאים לפחות להבין מדוע, וזה אני רואה שם בהתייעצות עם אדוני נאמר, שראש הרשות לאבטחת מידע בשירות הביטחון הכללי תמך בהצעת עדי שמיר.
אבנר פינצ'וק
¶
הפרוטוקול של משרד הפנים, של ההתייעצות עם אדוני מה-22 בנובמבר 2010. נאמר בפירוש שראש הרשות לאבטחת מידע בשירות הביטחון הכללי תומך בשיטת שמיר. אני באמת לא רוצה לעורר ויכוח, אדוני---
היו"ר מאיר שטרית
¶
מה לעשות. אני לא כתבתי את הפרוטוקול, אני רק אומר לך, מאחר ואני הייתי בחדר, אני לא זוכר דבר כזה. למען האמת, אתה מהשירות? מי אתה? היה דבר כזה, מה שהוא אומר? תודה רבה.
אבנר פינצ'וק
¶
מר יורם אורן, שיושב פה בחדר, כאשר הוא נשאל מה דעתו על שיטת שמיר, מאחר ויש את ראש הרשות שרוצה, ובצדק מבחינתו, רק להתקדם הלאה, העיקר שנתחיל עם הפרויקט, אז הוא לא אומר---
אבנר פינצ'וק
¶
כי זה מה שנאמר בהמשך, אתה אומר, 'העיקר שנתחיל כבר לזוז', ואני מבין אותך, כי הפרויקט הזה כבר עשר שנים---
יורם אורן
¶
זה לא אומר שלא התקיימו דיונים ומרבית הדוברים, לא בדיון אחד, תמכו באחד לאחד, השב"כ, לוט"ר (לוחמה בטרור) ומשטרה, כולל רשות האוכלוסין. היתה התייעצות נוספת עם מר---
אבנר פינצ'וק
¶
זה הכל פרוצדורה. אתה מסביר לי למה החלטתם בסופו של דבר מה שהחלטתם. מה שאני ביקשתי לדעת, ואני אומר, יורם אורן אומר פה, לטענת רא"מ, ראש אגף אבטחת מידע בשירות הביטחון הכללי, 'המאגר יהיה מאובטח בצורה טובה יותר בשיטת ההקצבים', כלומר בשיטת---
אבנר פינצ'וק
¶
אני הייתי רוצה לשמוע למה הרשות למשפט וטכנולוגיה, למשל, סבורה שזה הפתרון המידתי. אני חושב שאנחנו, בתור ציבור, עם כל הכבוד לזה שהממשלה החליטה, אבל זה בדיוק מה שעושים בכנסת ובדיון הציבורי, והמשנה ליועץ המשפטי לממשלה, הבטחתם לנו שיהיה דיון אמיתי בנושאים האלה.
אבנר פינצ'וק
¶
בתור ציבור אני לא רוצה לקבל את הסך הכל, את מה שהחלטתם בשורה התחתונה. הייתי רוצה לדעת למה---
אבנר פינצ'וק
¶
לא, אדוני לא ממשלה. אדוני, עם כל הכבוד, אני מאחל לאדוני מה שהוא רוצה, אבל כרגע אדוני הוא הכנסת והתפקיד של הכנסת ושלנו זה לשמוע מהממשלה למה כן ולמה לא, לא שהחליטו לא.
היו"ר מאיר שטרית
¶
תסלח לי, אל תנהל את הישיבה. המנהל הכללי של הרשות האוכלוסין, מר אמנון בן עמי, אני מבקש שתסביר מה ההליך שאתה עשית לצורך העניין של הכנת הדבר הזה, ותן תשובות למה שנאמר לך.
אמנון בן עמי
¶
קודם כל ברור שהיו ויכוחים ודיונים לגבי עדי שמיר. עדי שמיר מול השיטה של אחד לאחד. כמו שאמר חבר הכנסת שטרית, גם אצלנו ברשות היו דעות שונות. ככל שהתקדמנו ושמענו יותר גופים והנציגים שלהם יושבים פה, שירות הביטחון הכללי, לוט"ר, משטרת ישראל, השתכנענו להמליץ על השיטה של אחד לאחד. ביקשתי גם אני, אני ביקשתי, לבוא להתייעץ עם חבר הכנסת שטרית, לשמוע גם את דעתו. שמענו, אני חושב, וקיימנו על זה לא מעט דיונים, כמו שאמרתי קודם, כולל דיון דומה וארוך יותר אולי בוועדת השרים. הצגנו את החלופות. לא באנו עם המלצה חד משמעית, הצגנו לכאן ולכאן, בין היתר נאמר לנו על ידי גורמי המקצוע, אם אנחנו הולכים עם השיטה של עדי שמיר אין נסיגה אחורה. אם הולכים עם השיטה של אחד לאחד, ונגלה שהיא לא טובה, ישנה אפשרות נסיגה.
חכה, חכה, אתה כבר מרים את היד.
אמנון בן עמי
¶
אני אמרתי, אין טעם יותר למהלכים גם וגם שיעכבו, הגיע הזמן אחרי 15 שנים ללכת קדימה, צריך לקבל החלטות. ההחלטה לקחת את אחד לאחד מאפשרת נסיגה, ההחלטה של עדי שמיר, שאין ניסיון לגביה, לא מאפשרת נסיגה, ואני מציע שעכשיו אדוני ייתן גם את זכות הדיבור לשירות הביטחון הכללי, למשטרה, ללוט"ר, כולם היו שותפים לדיונים האלה.
היו"ר מאיר שטרית
¶
לא הוכח בשום מקום שיש שיטה יותר טובה, אל"ף, כי זה לא קיים בשום מקום. אז מי שרוצה לנסות, שלא ינסה את זה עליי, שינסה במדינה אחרת, נראה אותו, ואחר כך אולי אנחנו נעתיק.
היו"ר מאיר שטרית
¶
אבנר, הפיילוט הוא לא לשיטה, הפיילוט הוא להפקת התעודות. אגב, אם היה תלוי בי, כידוע לך, מי שנסוג זו הממשלה מהעניין של צורת הפיילוט. לפי גרסתי, הפיילוט היה צריך להיות אחרת לגמרי, לא שנתיים ולא בטיח, היה צריך לצאת לדרך במהירות עצומה.
היו"ר מאיר שטרית
¶
עשינו דיונים ארוכים והחוק הוחלט. אמנם בניגוד לדעתך, אבל הכנסת החליטה.
אני רוצה לתת קודם לנציגי הממשלה לדבר. בבקשה.
ד.ג.
¶
אני רואה שיש צורך לחזור על הדברים. הדברים נאמרו. מה שנאמר על ידי ראש רשות האוכלוסין הוא מדויק ומשקף את מהלך הדיונים שהתקיימו בחודשים האחרונים.
אנחנו התייחסנו לסוגיה בשני היבטים. ההיבט האחד זה ההיבט האבטחתי וההיבט השני זה ההיבט הסיכולי, החקירתי מודיעיני. בהיבט האבטחתי, שירות הביטחון הכללי, כמי שאחראי על אבטחת המאגר, אבטחת המידע, יידע לאבטח את המאגר בשתי השיטות. למרות שראוי לציין ששיטת פרופ' שמיר אין לגביה שום ניסיון ושאפשר לומר פה דעה נחרצת בעניין.
לגבי ההיבט הסיכולי, לתכלית המודיעינית, החקירתית והסיכולית, עדיפה השיטה של אחד על אחד משום שאנחנו חייבים לקבל מידע ומענה ממוקד, מדויק ובזמן אמת ולא מתוך מאגר או מגרה של---
אברהם מיכאלי
¶
לא. הטכניקה, אולי יש אפשרות לפענח את הקבוצה הזאת בשניות, אני לא יודע, אני רוצה לשמוע את זה. זה לא הגיוני שיש אפשרות בשניות לפענח את כל ה---
ד.ג.
¶
לכן אנחנו, כפי שהודענו ומסרנו בכל הדיונים הארוכים המאוד מפורטים שהתקיימו לאחרונה, הודענו שהעמדה שלנו היא שאנחנו מעדיפים את השיטה של אחד על אחד.
ד.ג.
¶
אנחנו לא אמרנו שצריך שיטה שנייה, אנחנו דיברנו על היבט האבטחה ואמרנו שבהיבט האבטחה העמדה שלנו היום היא שאפשר לאבטח בשתי---
היו"ר מאיר שטרית
¶
מר פינצ'וק אמר קודם, בדיון, הוא ציטט מישהו מפרוטוקול שהוא קיבל, שאני לפחות לא שותף לו, שנאמר לו כאילו, בתוך הפרוטוקול, כתוב לו בתוך הפרוטוקול, שהשב"כ כאילו התנגד, או רצה דווקא את השיטה של שמיר, או תמך בשיטה של שמיר במקום השיטה של אחד לאחד. מסתבר לפי מה שאתה אומר שזה לא נכון.
איילת אלישר
¶
אני מהייעוץ המשפטי של המשטרה. אני רק רציתי להעיר שתי הערות לעורך דין פינצ'וק. הראשונה, גם מה ששמעתי בכלי התקשורת ואני ככה שומעת כל הזמן ש'הממשלה פה שינתה את דעתה', 'שיטת עדי שמיר', 'אנחנו לא מקיימים דיון בעניין הזה'... אני רק רוצה להזכיר, השיטה לא של עדי שמיר, שיטת האחד לאחד היא השיטה שנדונה והיתה פה בדיון בכנסת וכשנבחנה הצעת החוק וכשהיא אושרה, זה מה שעמד לנגד עיני הכנסת. אין כאן איזה שהיא חזרה.
אחרי שהכנסת אישרה את החוק בשיטת אחד לאחד למעשה, אחרי זה, עלה הרעיון של פרופ' עדי שמיר, הוא נבחן, הוא נבחן בתוך הממשלה, באמת נערכו הרבה מאוד דיונים והממשלה בסופו של דבר חשבה שהשיטה הזאת היא לא מספיק טובה כדי לקיים את האינטרסים שהחוק מבקש מאיתנו לקדם. זאת הערה ראשונה.
איילת אלישר
¶
תרשה לי, עורך דין פינצ'וק, אני רק רוצה רגע לחדד את ה... בעצם יש פה שני היבטים מרכזיים, על אחד מהם דיבר חבר הכנסת שטרית כשהוא דיבר באמת על אפשרויות מאוד נרחבות, שאנחנו באנו לכנסת, אנחנו באנו ואמרנו שכשהמשטרה תקבל מידע, היא תקבל מידע מאוד מוגבל, היא בדרך כלל תקבל פריט אחד של אדם כשהיא תרצה לדעת את זהותו, או מקסימום במצב של חוסר בהירות, היא תקבל קבוצה אבל קבוצה מאוד קטנה. כאן המשמעות של שיטת עדי שמיר, שהמשטרה באופן אוטומטי תקבל מינימום את כל מי שנמצא בקבוצה, שזה מטבע הדברים, כן, זה כן יכול לפגוע בפרטיותם של אנשים, כי אנחנו נצטרך לבדוק יותר אנשים וכולי. אז זה היה באמת טיעון ראשון, שאני חושבת שהוא גם צריך לדבר ללבם של אלה שכן רוצים להגן על פרטיותם של אנשים.
הטיעון השני הוא טיעון שהוא פחות נוגע למשטרה. הניתוח שנעשה בתוך המדינה העלה שבעצם בשיטה הזאת יש סיכון רב יותר שאדם יכול לקבל זהות בדויה. כל התכלית של החוק ושל המאגר היא כנגד זהויות בדויות, כנגד האפשרות, הוא נועד לסכל את האפשרות שאדם יקבל שתי זהויות או יותר, בשביל זה מקימים את המאגר. בשיטת עדי שמיר הסיכון הוא הפוך, זאת אומרת, אם אדם באיזה שהיא דרך יקבל את מי שנמצא איתו בתוך המגרה, החשש הוא שהוא יוכל לקבל בעצם את הזהות של אותם אנשים שהוא יודע שנמצאים איתו במאגר. שוב, זה נוכח איך שכל המאגר בנוי.
לכן אלה שתי הסיבות המרכזיות שבגינן התנגדה הממשלה. זה לא רק לעניין הגנת הפרטיות, אלא, שוב, אני אומרת, זה בעיקר בגלל החשש שבאמת אנשים יקבלו כאן זהות בדויה והחוק נועד בדיוק למנוע את הדבר הזה.
אביטל שטרנברג
¶
שאלת שני המודלים עלתה כמובן גם אצלנו והיא נבחנה וכמו שאמרו פה חבריי קודם, יש פה אינטרסים לכאן ולכאן, ובסופו של דבר ההכרעה של המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, מייק בלאס, היתה שאי אפשר לומר משפטית שמודל אחד גובר על משנהו וזו היתה בעצם שאלה של מדיניות שהובאה לממשלה, 'תחליטו איזה מודל נוח לכם', כי מבחינה משפטית שניהם טובים.
אבנר פינצ'וק
¶
לא, זה חשוב, כי היתה טענה כאילו זה לא עולה בקנה אחד עם החוק, אז לפחות באספקט הזה שיהיה ברור ש---
דניאל שטייר
¶
על מנת לא לחזור על כל מה שקודמיי אמרו, אני רק אנסה לחדד עוד נקודה אחת חשובה ומהותית בינינו. השיטה הזאת לא יושמה בשום מקום אחר בעולם, לא רק בהיבט של האם זה קיים או לא קיים, אלא מבחינת האם היא טובה או לא טובה. בסדרת דיונים שנעשתה במסגרות הממשלתיות השונות, יחסית מהר עלינו על אותן נקודות כשל שציינה עורכת הדין איילת אלישר. עכשיו ללכת ולפתח את השיטה הזאת יעכב מאוד את יישום החוק ואנחנו לא יודעים מה אנחנו נגלה גם על הדרך כשנבדוק אותה ואיזה עוד מגבלות יש. הפתרונות שהציעו, כדי לפתור את אותן מגבלות היו דברים שבעצם היו לא הגיוניים, כי הם שמטו את כל ההיגיון שעומד מאחורי החוק הזה. יש פה סוג של הרפתקנות, ללכת לשיטה חדשה, שמרוב שאנחנו יודעים להצביע על מכשלות שלה, שלא קיימות בשיטה של אחד לאחד.
היו"ר מאיר שטרית
¶
תודה רבה.
אני רוצה להוסיף עוד שני דברים, לפני שאני אעביר רשות דיבור. אחד, אני לא הייתי שותף לשום דיון בממשלה, שיהיה ברור, לא בין המשרדים לבין עצמם ולא עם שרים איתי. הדבר היחידי שביקשו להתייעץ איתי. ואני רוצה לומר לך, אבנר, עוד דבר אחד, כשעדי שמיר בא להציג לי את הרעיון, לי, באופן אישי הוא ביקש להיפגש איתי ולהסביר לי, פגשתי אותו בשמחה רבה. ישבתי איתו די ארוכות ושמעתי את השיטה. באתי להתייעצות עם עמדה לתמוך בהצעה שלו.
היו"ר מאיר שטרית
¶
אני מצטער, לא ידעתי שמישהו כותב פרוטוקול, אני צריך להיזהר בפעם הבאה עם מי אני אדבר ומה אני אדבר.
היו"ר מאיר שטרית
¶
אבל לא היה שום פרוטוקול. תקשיב, אני באתי עם עמדה לתמוך בהצעה שלו, אבל כשבחנו את הפרטים הגעתי למסקנה שזה יהיה לא אחראי לתמוך בהצעה שלו, מהסיבות שהזכרתי. ראשית, אני באמת גורם נזק מאוד חמור להרבה מאוד אנשים. לפי השיטה שלו, כל מקרה שיצטרכו לבדוק יצטרכו להביא מאות אנשים לבדיקה, זה מטורף לגמרי בעיניי. שניים, שאלתי אותו האם זה קיים במקום אחר. זה לא קיים בשום מקום אחר בעולם, אז זה ממש הפחיד אותי, למה? כי אני אהיה שפן ניסיונות של מישהו? אמרתי, אם היו עושים במקום אחר, אתה יודע מה? ניסיתי בזמנו כשר הפנים, להעביר את הבחירות לבחירות ממוחשבות. הכנתי גם הצעת חוק שעברה ועדת שרים לחקיקה, לצערי הכנסת התפזרה, להעביר את הבחירות הממוחשבות. כדי שאני אהיה בטוח בעצמי, עשינו פיילוט, כשהיו בחירות למועצות האזוריות. לקחתי חמש רשויות, שכל אחת עד 10,000 תושבים ועשינו בחירות ממוחשבות במקביל לבחירות הרגילות, היו קלפיות רגילות וחוץ מזה שמנו קלפיות עם מחשבים ואמרתי לאנשים לבקש שיצביעו פעמיים, כדי שנבחן האם מצביעים מהר, כמה זמן לוקח, האם זה תקין, האם התוצאות אותו דבר והתוצאות היו מדהימות, מכל הבחינות, ורציתי לעבור שלב לבחירות המוניציפליות הבאות ואז הסתבר לי שצריך חוק ואי אפשר בחוק לשים קלפיות ממוחשבות, אלא צריך להעביר את החוק. את החוק לא יכולתי להעביר כי לא היה מספיק זמן עד הבחירות.
למה אני מסביר את זה? כי אני לא ממהר לקבל החלטה על בסיס איזשהו ניואנס אישי שלי. אני מנסה לעשות מה שבעיניי הכי נכון מבחינתה של מדינת ישראל. החוק שנדון בכנסת, נדון כל הזמן על בסיס שישנה אחת לאחת.
היו"ר מאיר שטרית
¶
אני לא אחראי לפרוטוקול, גם. אמרתי, שאם מוצאים טביעת אצבע של אדם ורוצים לזהות אותה, יצטרכו להזמין מאות אנשים, אני נגד זה, זו פגיעה באזרחים.
הדבר השלישי הוא שבמצב הנוכחי, כשדנו בחוק, ההצעה של שמיר לא היתה היחידה. הרבה אנשים באו אליי עם כל מיני רעיונות ועצות וכל מיני איך לעשות זה, בין היתר אגב הרעיון הזה שאמרתי היום, של לקחת את כל התיירים ולהכניס אותם למאגר, דבר שבאמת יטשטש את היכולת של מישהו להשתמש במאגר הזה כמאגר ארצי. מישהו אמר פעם שייקחו את המאגר של תושבי המדינה, אז תאר לך שאם המאגר של תושבי המדינה יהיה כפול, או פי שתיים או שלוש אנשים אחרים בכלל, אז לא יהיה לזה שום ערך מבחינת אם מישהו תופס את המאגר של טביעות האצבע. היו כל מיני רעיונות אחרים, אני יכול למנות לפחות ששה-שבעה רעיונות אחרים, אני מודה, ותאמין לי, בכל הלב, אני חשבתי שאם אני יכול להרגיע אותך ואת יהונתן ואחרים, ושהיא לא פוגעת בעיקרון, הייתי עושה בשמחה, ואני מודיע לך, הקדשתי לזה הרבה מאוד שעות והרבה זמן של לימוד ולא מצאתי, אף אחד לא בא עם משהו שאמר 'וואלה, הנה, זו השיטה'. עדי, בהתחלה, כשהוא הציג לי את זה בחדר, אני השתכנעתי כי לא שמעתי את הצד השני. כששמעתי את הדברים האחרים אז הבנתי שאנחנו נעשה טעות אם נשנה את זה. לכן העמדה שלי היא להישאר בעמדה של החוק, לא לשנות דבר בחוק. עד כאן.
בבקשה, מר יהונתן קלינגר.
יהונתן קלינגר
¶
אני רוצה לדבר על השיטה ואחר כך להיכנס לגופם של דברים, לסעיפים (ד) ו-(ו) שיש לי הערות עליהם, אבל שמעתי פה שני דברים שקצת גירדו לי את האוזן בצורה לא נעימה. הראשונה זה שנציג לשירותי הביטחון אמר את המלים 'זמן אמת'. כששאלו אותו מה ההבדלים בין השיטות הוא אמר 'המאגר מאפשר גישה בזמן אמת'. אני קצת לא רואה איך אפשר גישה בזמן אמת---
היו"ר מאיר שטרית
¶
אני אענה לך על זה. זמן אמת פירושו שאם הוא שולח טביעת אצבע לזיהוי, הוא לא יקבל 500 איש לבדיקה. הוא יקבל את האיש שהוא שלח את טביעת האצבע שלו. זה זמן אמת. הוא יחכה חצי שעה, שעה, מאתרים את האיש ואומרים, 'זה האיש'. אם זה 500 איש, זה ייקח שבועיים.
היו"ר מאיר שטרית
¶
תסלח לי, 1,000 איש. אל תמציא דברים, אתה לא היית פה, אני הייתי ואין לי סיבה לשקר לך.
יהונתן קלינגר
¶
בסדר, גם ב-1,000 איש תמיד אפשר, באמצעות חיתוכים סטטיסטיים נוספים, שכוללים גם מיקומים---
היו"ר מאיר שטרית
¶
איך תעשה חיתוך? אני לא מבין. יש לך 1,000 איש, יש לך טביעת אצבע אחת, איך תעשה חיתוך?
יהונתן קלינגר
¶
מה זאת אומרת? יש לך טביעת אצבע שיכולה להיות כוללת ל-1 מ-1,000 איש, אז קודם כל תוכל להעיף לדוגמה, אם אתה חושד בפשע, כל מיני קשישים, כל מיני אנשים ש---
ברוך דדון
¶
הפעולה שאתה מדבר עליה, צריך להוציא 700 איש, לשלוח את זה למטה הארצי ולהגיד להם 'רבותיי, קחו כרגע 700, תחפשו---
ברוך דדון
¶
אתה לא נותן לעובדות האמיתיות לבלבל אותך, תן לי שנייה. הוצאנו מתוך המאגר כרגע בחודש ארבעה מקרים כאלה שכל פעם 700, המטה לא מטפל בזה, הוא יעביר את זה למחוזות, לתחנות, למרחבים, והנה מסתובבים 700 פרטים של אנשים שכל מה שהם אשמים זה דבר אחד, שבאותו יום הם עשו את ההרכשה, אחד בקרית שמונה, אחד באילת---
יהונתן קלינגר
¶
זה לא באותו יום, ממש לא באותו יום. זה לא אמור להיות באותו יום ואם זה יהיה באותו יום, אתה חוטא למטרה של השיטה.
ברוך דדון
¶
תן לי להסביר לך. כל מקרה יחיד אתה מוציא 200 וה-200 האלה בחוץ. לעומת זאת, באחד על אחד אתה בכל מצב מוציא רק אחד. גם אם האדם הזה הוא לא הוא, פגעת באחד.
יהונתן קלינגר
¶
אז יש לך פה כמה טעויות קטנות. הטעות הקטנה הראשונה היא שהמטרה של החוק היא לא לשרת את המשטרה. המטרה של החוק היא לייצר מערך הנפקה אמין ואיכותי. אם הרציונל היחיד להשתמש בשיטת אחד על אחד הוא רציונל של לרצות את רשויות אכיפת החוק, אז צריך היה לכתוב את זה שחור על גבי לבן בחוק. הרציונל בחוק הוא להנפיק מערכת הנפקה אמינה, וזה מוגשם על ידי שיטת שמיר.
חבר הכנסת שטרית אמר קודם שיש שתי סיבות מדוע לא להשתמש בשיטת שמיר; הראשונה היא רשויות אבטחה, והשנייה היא זיהוי של גופות. את שיטת זיהוי הגופות אפשר לצמצם---
יהונתן קלינגר
¶
ואותה אפשר לנסות בפיילוט. בדיוק את זה אפשר לנסות בפיילוט, לראות האם הפגיעה הפחותה בזכויות אדם ובפרטיות מוגשמת, ורק לאחר מכן---
יהונתן קלינגר
¶
נכון, יפה, ולכן, חבר הכנסת שטרית, בוא נעשה בדיקה, בוא כרגע למהלך הפיילוט, נעשה שניים, נעשה גם בדיקה של שיטת שמיר וגם בדיקה של השיטה המסורתית ונראה מה מבין השניים עובד יותר טוב.
דורון שקמוני
¶
אני רוצה להעיר כמה הערות בהקשר הזה. האחת, שאולי באופן שיפתיע חלק מהאנשים אני אינני תומך באימוץ שיטת שמיר למאגר, מכל מיני טעמים שהם לא הטעמים שהועלו כאן, מטעמים אחרים, אבל אני חושב שעדיף שלא אומצה. אבל בהקשר זה אני חייב לומר כמה דברים. אחד, התייחסת, אדוני, לאמירות של המשטרה לגבי מה ניתן לעשות כאשר המאגר הוא אחד לאחד. אני רוצה להזכיר שבאחת הישיבות הראשונות, אם לא הראשונה, שנידון כאן החוק, ישב כאן ראש המעבדה לזיהוי פלילי של המשטרה והוא אמר בצורה ברורה, שנרשמה בפרוטוקול, שאין שום סיכוי שטביעת אצבע שנלקחה מזירת פשע תהיה בינה לבין טביעת אצבע שנמצאת במאגר הביומטרי הצפוי המתוכנן התאמה כלשהי. הוא לא אמר 'שום סיכוי' ,הוא אמר 'הסיכוי הוא אפסי מאוד'. אני חושב שכדאי שנזכור את זה כאשר אנחנו מנפנפים בכל מיני סיועים כאלה ואחרים למערכת---
דורון שקמוני
¶
אני ישבתי מולו והוא ענה לשאלתי ולכן... יש פרוטוקול. אדוני, זה נמצא שם. חלק מהדברים שנאמרו בישיבות האלה נאמרו כדי שיימצאו בפרוטוקול מכיוון שהיה ברור איך נראה תהליך החקיקה הזה.
אני חושב---
היו"ר מאיר שטרית
¶
תהליך החקיקה, אדוני, היה אחד התהליכים היסודיים ביותר שנעשה בכנסת. עם כל הכבוד, אבל---
דורון שקמוני
¶
נכון, הוא היה אכן יסודי אבל אני חושב שהייתי יכול להשתמש בעוד כמה מלות תיאור כדי לתאר אותו, אבל אני רוצה לגעת בנקודות ספציפיות. אחת, זה האמירה לגבי טביעות האצבע מזירת הפשע, שככל הנראה המאגר לא יסייע להם, לפחות לפי עדותו של האדם המוסמך בנושא.
היו"ר מאיר שטרית
¶
זה לא מה שהוא אמר. עם כל הכבוד, זה לא מה שהוא אמר. אני זוכר היטב, הוא אמר, אחרי שאתם הפחדתם את הציבור שייקחו את טביעות האצבע של אנשים וישתמשו בה כדי להרשיע אותם במקום אחר, הוא אמר שדבר כזה בחיים לא יכול לקרות, זה רק בסרטים.
דורון שקמוני
¶
אדוני, אני הייתי כאן, אני חיכיתי לרשות הדיבור, אני מבקש לומר את דבריי, אם לא לאדוני, לפחות לפרוטוקול, כי ההיסטוריה צריכה שהדברים האלה ייאמרו ויירשמו.
דורון שקמוני
¶
הדבר השני, אני חושב, שחשוב מה שאמר יהונתן, אני חושבת שנחשפת מתוך הדברים האלה המטרה האמיתית של מרכיב המאגר שבחוק.
דורון שקמוני
¶
אני חושב. כבודו, זה מה שאני רוצה לומר. המטרה האמיתית, שהיא בעצם המטרה שמנצחת כל פתרון חלופי, היא המטרה שלא לשמה מראש נוצר החוק והיא טענות כאלה ואחרות, שחלקן מחזיקות מים וחלקן פחות, של המערכות של ביטחון פנים ומערכת הביטחון. אני חושב שזה חשוב שהנושא הזה צף מכיוון שאת הבעיה המקורית, שהיא בעיית ההרכשה הכפולה, שהיא בעיה שגודלה המספרי הוא גודל מאוד מאוד קטן, ניתן היה לפתור בשלל דרכים אחרות, שהיו יוצרות מאגר הרבה פחות מסוכן מהמאגר שאנחנו יוצרים היום, ועדיין לתת את כל המענה שדורש משרד הפנים, אבל מסתבר שזו איננה המטרה המרכזית שבעצם לשמה נבנה המאגר הזה.
אני רוצה להגיד עוד דבר אחד אחרון, כי אני יודע שהוא יהיה אחרון, כי אחריו אולי לא יתאפשר לי להמשיך. בהנחה שגם אני אצטרף לאבנר ואקרא שקרן, אני רוצה לומר שוב, שבכל המדינות שבהן היתה הצעה להקים מאגר כגון זה שאנחנו מקימים כאן, בכל המדינות המערביות, סליחה, אני צריך לתקן, הנושא הורד ובוטל. במקומות שהיתה חקיקה כזאת, החקיקה לא התיישמה, מכיוון שאחר כך הבינו שזאת טעות. אין להשוות בין המאגר הזה לבין המאגר שנמצא בנמל התעופה בן גוריון, אין שום קשר בין השניים, המאגר שנמצא בנמל התעופה בן גוריון איננו בעייתי בכלל מכל הטעמים שהם בעייתיים במאגר הביומטרי, ואנחנו בכל זאת המדינה הראשונה בעולם המערבי שבה הולך להיות מוקם מאגר ביומטרי של כלל תושביה. זה איננו שקר, זו עובדה, גם אם היא לא נוחה לאנשים מסוימים לשמוע.
היו"ר מאיר שטרית
¶
אתה לא אומר אמת, לדעתי. עובדה שיש מאגרים קיימים כאלה בעולם, של כל בעלי הדרכונים, ואל תמציא המצאות. אתם פשוט מפחידים את הציבור.
יורם אורן
¶
מכוח דירקטיבה של מועצת האיחוד האירופאי, משנת 2004, כל דרכוני האיחוד האירופאי יכילו גם טביעות אצבע החל משנת 2007, בפועל הם איחרו, זה משנת 2008. לכן פורטוגל, שזה לדרכונים, זה מכיל תמונות וטביעות של שתי אצבעות. אני אפילו הייתי במאגר וראיתי בעין את תהליך ההרכשה ואת הדבר שהם עושים את זה. בספרד, לנושא תעודות זהות ודרכונים, כולל תמונות פנים וטביעות אצבע. באוסטרליה, לדרכונים, לתמונות פנים. בקנדה, לדרכונים, גם בתמונות פנים. מקסיקו, שהיא מדינה דמוקרטית, חברה ב-OECD עוד הרבה לפנינו, יש לה חוקה מאוד ותיקה ובמקסיקו יש את המאגר הביומטרי כרגע הכי גדול בעולם שמשמש לרישום בוחרים, אתה לא יכול להצביע אם אתה לא שם. המאגר הוא לצורך מניעת כפילויות וזיופים בבחירות.
יורם אורן
¶
כן. וחוץ מזה, יש מאגר נפרד במקסיקו שמופעל על ידי משרד החוץ והוא בשביל לאתר הרכשות כפולות בדרכונים ובוויזות. במאגר הגדול במקסיקו יש כ-100 מיליון רשומות, במאגר הקטן יש כ-44 מיליון רשומות. מתוך ה-44 מיליון רשומות, היות וחלקן רשומות לגאסי, יש 22 מיליון רשומות שכוללות תמונות פנים וטביעות של אצבעות.
בפרו, שגם היא דמוקרטיה וגם לה יש חוקה וכולי וכולי, יש מאגר ביומטרי שהוא מיועד למנוע הרכשות כפולות לתעודות זהות. ההבדל בין פרו ובין מדינות אחרות, שלמאגר הזה יש חיבורים מכוונים מכל המדינה.
פינלנד העבירה ביוני 2009---
יורם אורן
¶
אתם יודעים שמה שאני אומר אני אובייקטיבי לגמרי. בפינלנד העבירו חוק, אני יודע מי מפעיל את זה, מפעילה בפינלנד את המאגר הזה המשטרה והצורך הוא מניעת הרכשה וביקורת גבולות. הוא נועד בשלב מאוחר יותר להשתלב גם בתעודות הזהות, עוד לא ברור בדיוק איך.
הודו. הודו היא מדינה דמוקרטית, גם עם חוקה, אפילו עם בית דין חוקתי, חלום רחוק שלנו פה. בהודו הולך להיות המאגר הביומטרי הכי גדול בעולם. הודו בנתה שני שלבים---
יורם אורן
¶
בהודו נגמר לפני מספר שבועות מפקד אוכלוסין. מפקד האוכלוסין היא פאזה ראשונה. במקביל לזה, לפני כשנה החלה הרכשה ביומטרית של כל אלה שכבר נכנסו למפקד, שזה היה תהליך מאוד ארוך. עד היום כבר יש בפנים הרבה מיליונים של רשומות והקצב הולך וגדל. המטרה של המאגר הזה היא לתת לכל אזרח הודי מספר זהות ייחודי, מה שאין היום. המאגר הזה כולל טביעות של עשר אצבעות, כולל צילומי פנים וכולל תמונות של קשתיות של שתי עיניים. מי שרוצה, ותאמינו לי, זה מאוד מרתק, יש לי סרטונים שצילמתי בעצמי בתהליך ההרכשה הזה, אתם מוזמנים לבוא ולראות אותם אחרי זה.
קולומביה. מדינה עם דמוקרטיה נשיאותית, עם חוקה, לא כזאת ותיקה, רק מ-1991. יש שם 40 וכמה מיליון תושבים ויש שם מערכת ביומטרית למניעת הרכשות כפולות עבור תעודות הזהות שלה. המערכת הזאת כוללת כ-35 מיליון רשומות, וגם כוללת טביעות אצבע וצילומי פנים.
בארצות הברית יש לא מעט מערכות קטנות, נגיד לצורך בקרה של קבלת שירותי רווחה, אבל יש גם כמה מערכות גדולות. יש 20 מדינות בערך ש---
יורם אורן
¶
עבור רישיונות נהיגה. יש מערכות שמבוססות על זיהוי פנים למניעת הרכשות כפולות. בארבע מדינות יש מערכות שכוללות גם טביעות אצבע וגם זיהוי פנים, ביניהן זה טקסס וקליפורניה, שהן לדעתי השתיים הגדולות.
יורם אורן
¶
במאגרים. טקסס בטוח הכי גדולה. גם ל-FBI יש גישה למאגרים האלה. חוץ מזה, יש מערכת ביומטרית נוספת לזרים בארצות הברית, שנקראת US VISIT, שמשמשת לניהול אשרות, היא הוזכרה כאן קודם, יש בה איזה 80 מיליון רשומות.
הרשימה היא חלקית והיא כוללת רק כאלה שמצאתי באמת אסמכתאות ממש ממש מלאות ואמינות.
יורם אורן
¶
בוליביה, שהיא גם דמוקרטיה, יש לה חוקה משנת 1982 וחוקה חדשה שאפילו רעננו אותה בשנת 2009, וגם שם יש מערכת ביומטרית שמיועדת לרישום בוחרים. זאת אומרת הזכות הדמוקרטית הכי יסודית תלויה במערכת הזאת.
הרשימה עוד גדולה, אבל אלה באמת מדינות עם אסמכתאות.
היו"ר מאיר שטרית
¶
אין חובה. בפיילוט אין חובה. מי שלא רוצה דרכון, שלא ייתן. אף אחד לא מכריח אותך להוציא דרכון.
יורם אורן
¶
אני לוקח את הודו כדוגמה רלוונטית כי זה הולך להיות הסמן הימני של כל המערכות האלה בעולם. בהודו קבלת מספר הזהות היא לא מנדטורית, אבל במוצהר ובצורה מאוד על השולחן והכי גלויה שיכולה להיות חייך יהיו מאוד מאוד קשים כאזרח הודי בלי מספר הזהות הזה. התורים של אנשים שרוצים להירשם הם ענקיים שם, ושוב פעם, אתם מוזמנים לראות את כל החומר אצלי.
היו"ר מאיר שטרית
¶
חברים, I rest my case, לעומת הטענות שלכם שאין מדינות בעולם שאין להם מאגרים. שמעתם רשימה ארוכה שלא אני הכנתי אותה, של מדינות, גם באירופה.
היו"ר מאיר שטרית
¶
תסלח לי, אל תגיד לי 'אף אחד איננו כמו זה', אתה סתם עוד פעם מק... מוציאים כל מיני, מפחידים את הציבור.
היו"ר מאיר שטרית
¶
תסלח לי, יהונתן, אין להם תעודות זהות, זה הכל, אבל יש להם דרכונים ולכולם יש מאגרים, כמו שאתם מבינים, גם טביעות אצבע, גם תמונות וגם עם גישה לכולם, אז תפחידו להפחיד את הציבור ואני שמח על הסקירה הזו של יורם.
מר יהושע שופמן.
יהושע שופמן
¶
אם דיברנו בתחילת הישיבה על כך שקיבלנו את הטיוטה לפני שלושה ימים, כאן את הסעיף שאולי הוא הכי משמעותי אנחנו שמענו רק היום, אפילו לא ראינו, אז אני לא יכול להתייחס לנוסח שהוקרא, שאני באמת לא ראיתי. וחבל. אבל הנושא הוא לא מפתיע כמובן וטוב שהוא מוצף על השולחן.
כמו שאמרה נציגת משרד המשפטים, יש כמה אופציות חוקיות. האופציה החוקית של אחד לאחד, במסגרת החוק, והאופציה של מה שאנחנו קוראים מגרות.
יהושע שופמן
¶
אפילו בלי תיקון החוק. והשאלה היא מה האופציה הפוגעת בחוק הפרטיות מפני שיש חובה על מחוקק המשנה לבחור באופציה שפוגעת פחות. זה כלל חוקתי, הזכות לפרטיות היא זכות המעוגנת גם בחוק יסוד. בואו נזכור שהתכלית של החוק בראש ובראשונה זה תכלית של מרשם אוכלוסין, של מניעת הרכשה כפולה. זה מה שכתוב בסעיף המטרות של החוק.
היו"ר מאיר שטרית
¶
לא, התכלית העיקרית של החוק היא להפיק תעודות ביומטריות שאי אפשר לזייף אותן. זו שמירה על פרטיות של אדם.
יהושע שופמן
¶
היחידה שהתייחסה לזה היום, נדמה לי, זאת איילת אלישר, שאמרה שגם בנושא של הרכשה כפולה יש סיכון יותר גבוה.
יהושע שופמן
¶
אני מבקש לדעת מה ההסתברות הסטטיסטית להרכשה כפולה בשיטת שמיר, אני לא סטטיסטיקאי, גם לא מומחה לאבטחת מידע. ככל הידוע לי, אנחנו מדברים על הסתברות סטטיסטית זניחה, אבל אני מציע שישימו את הדברים על השולחן, מה ההסתברות הסטטיסטית של הרכשה כפולה בשיטת עדי שמיר.
יש גם תכליות משנה. מה ששמענו פה בעיקר, עיקר ההתנגדות באה לא מהכיוון הזה, עיקר ההתנגדות באה לא מהכיוון של אמינות התעודה, ההתנגדות באה בעיקר מהסיבה של שימושי המשנה.
היו"ר מאיר שטרית
¶
אני הצגתי את דעתי, אני לא מדבר בשם הממשלה. אני לא יודע מה בממשלה דנו, אין לי מושג מה הדיון אצלם, הם גם דיברו פה בשם עצמם.
יהושע שופמן
¶
נציג שירות הביטחון הכללי דיבר על התכלית הסיכולית. התכליות של ביטחון המדינה וביטחון הציבור בוודאי צריך להיות חשובות, אבל נדמה לי שזאת תהיה טעות לבוא ולהגיד ששיטת המגרות תחייב להזמין כל פעם 1,000 אנשים למשטרה, זה פשוט לא נכון. זה כמו להגיד שאם יש זיהוי בזירה של מכונית עם מספר רישוי חלקי ויש רשימה של 1,000 איש, אז כולם הופכים להיות חשודים. זה לא נכון. בתוך המגרה אנחנו מדברים על גברים ונשים, צעירים וקשישים---
היו"ר מאיר שטרית
¶
איך אתה יודע של מי הטביעה? אתה מקבל טביעת אצבע, איך אתה יודע של מי הטביעה, אישה או גבר? קשיש או נמוך?
יהושע שופמן
¶
כאשר עושים רשימה אפשרית של נניח 700 איש, אז מול מרשם האוכלוסין יודעים שמבין ה-700 איש האלה יש גברים ונשים.
היו"ר מאיר שטרית
¶
אבל איך אתה יודע של מי הטביעה, אם זה גבר או אישה? אתה לא יודע של מי הטביעה, אתה מוצא טביעת אצבע, אתה רוצה לדעת של מי זה.
היו"ר מאיר שטרית
¶
לא ניתן לתרגם, זאת טעות שלכם. אתם אומרים דברים לא נכונים. אתה מקבל טביעת אצבע, אין לך שום סימן לפיו אתה יכול לעשות חיתוך ב-1,000 איש, כלום, איך תדע? לפי מה? תסביר לי, אני רוצה להבין בעברית איך תדע את מי לסנן החוצה.
היו"ר מאיר שטרית
¶
זו לא אותה דוגמה. תגיד לי איך אתה תסנן מישהו החוצה מתוך ה-1000 איש, להגיד, 'את זה אני מזמין, את זה אני לא מזמין'.
יהושע שופמן
¶
ידוע שבזירת אירוע היה אוטו עם מספר רישוי ואני יודע את המספר החלקי, יש 100 מכוניות מהסוג הזה, 100 מכוניות בבעלות 100 אנשים, אולי 200 אנשים בבעלות משותפת. ואז עם המידע הזה אפשר לדעת מי מהם הם מתגוררים באזור.
יהושע שופמן
¶
לא, מה שאני אומר זה שאתה לא מקבל תשובה אחת, ואתה גם לא צריך לזמן 1,000 איש לחקירה, זה פשוט דחליל שלא קיים.
היו"ר מאיר שטרית
¶
אני מצטער, יהושע, אתה טועה בגדול. אני מנסה להסביר לך את זה, אתה לא רוצה להקשיב. אתה טועה בגדול. אתה מקבל טביעת אצבע בלתי מזוהה של אדם שנמצא בתוך מגרה. כשאתה מבקש לדעת זהות של האיש, אתה מקבל רשימה של 1,000 איש לפי עדי שמיר, אתה לא יכול לסנן אותם, לא יכול לחתוך, לא יודע אם זה גבר או אישה, אם זה קשיש או מבוגר, אתה לא יודע כלום.
יהושע שופמן
¶
חבר הכנסת שטרית, אתה תסכים איתי שאם הזירה היא זירה של נניח לצורך העניין פריצה, אז אפשר להוריד את בני 4 ו-5, נכון?
היו"ר מאיר שטרית
¶
אתה רואה שאתה מסתבך עם העניין. השיטה של עדי שמיר פוגעת בפרט בצורה החמורה ביותר, בעיניי, כי הסכנה להזמין מאות אנשים שאין להם שום שייכות לעניין, מעצם היותם במגרה, היא בעיניי הפגיעה הכי חמורה בפרטיות של האזרח. אני לא מבין למה אתם מנסים להגן על זה.
היו"ר מאיר שטרית
¶
אף אחד לא אמר. מטרת החוק, כדי להסביר לך, כי אמרת איך זה מסכן, אם אתה עושה מגרות, עצם העובדה שמישהו יודע, כי הזמינו אותו לבדיקה פעם אחת, שהוא במגרה מסוימת, יכול לתת אפשרות למי שמעוניין באמת לנסות לרכוש הרכשה כפולה, כי כשאתה שולח---
יהונתן קלינגר
¶
אדוני, זה אמר מר יורם אורן בישיבה פה אצלך, על מנת למנוע רכישת זהות בדויה מתוך המגרה, ניתן לנייד רשימה של אזרח בין המגרות השונות והוא יוכל להרחיב. אדוני, תן ליורם להרחיב.
היו"ר מאיר שטרית
¶
יורם דיבר כמו שהוא רצה, אני לא הפרעתי, ואל תגיד לי למי לתת לדבר. תקשיב, כשיש לך אפשרות לדעת לאיזה מגרה אתה שייך, אתה יכול לעשות הרכשה כפולה מאותה מגרה. אף אחד לא יכול לדעת את זה, אם אתה באת או לא באת, הסיכון להרכשה כפולה הוא הרבה יותר חמור ולכן גם מבחינה זו זה לא פותר את הבעיה הבסיסית שבשבילה הוקם המאגר.
יהושע שופמן
¶
הנושא עלה על השולחן, העמדות נאמרו ולכן אני רק רוצה עוד פעם לחזור למטרה העיקרית של החוק ואני מציע שהדברים יוצגו כאן מה הסיכון של הרכשה כפולה, כאשר איש איננו יודע מי חבריו למגרה.
דניאל שטייר
¶
בוא נחליט על מה אנחנו מדברים. אפשר להחזיק את המקל משני הקצוות שלו. אם המאגר דולף, לצורך העניין, אז ההרכשות הכפולות, בשיטת עדי שמיר, הן במאה אחוז, כי אין לך בעיה לזייף את ה---
דניאל שטייר
¶
אם המאגר לא דולף, אז זה לא רלוונטי, השאלה היא לא בעייתית כי אין לך בעיית פרטיות באחד לאחד.
אבנר פינצ'וק
¶
יש לך בכל מקרה, כי אתה מאבטח מידע, אתה חושש רק מה יקרה אם המאגר יגיע לידיים זדוניות, זאת אומרת של אויב, ואני, עם כל הכבוד, אני חושב שלא צריכים למדינה כוחות בלתי מוגבלים כשאין לזה הצדקה, או חזקה.
דניאל שטייר
¶
במקום שבו אני נמצא, החשש הזה בעיניי הוא בעייתי. למדינת ישראל יש את הכלים שהיא יודעת לבחון את הפקידים שלה ואת האנשים שלה ואת המנגנונים לעשות את הבקרה, ולא יכול להיות שזה מה שימנע את הנושא של מינוף מטרת החוק. לי יש עם זה בעיה---
יהושע שופמן
¶
שאלה, זה נושא קריטי. אנחנו מדברים על מאגר שבשלב בנייתו בוודאי שהוא איננו דולף, אם הוא דולף, הלך עלינו.
יהושע שופמן
¶
השאלה שנדמה לי שהתשובה חייבת להיות בפני חברי הכנסת שמקבלים החלטה, מה הסיכון של הרכשה כפולה בשיטת המגרות.
היו"ר מאיר שטרית
¶
אז אני עונה לך. אני רוצה לענות את דעתי, אם יורם ירצה, יוסיף, בבקשה, כי אני ישבתי בדיון הזה, עם כל הכבוד, ואל תצטט לי פרוטוקול, כי אני לא יודע מה הפרוטוקול אומר והוא אומר מה שהוא רוצה להגיד ואולי לא אומר מה שהוא לא רוצה להגיד.
היו"ר מאיר שטרית
¶
הפרוטוקול, לא אתה. ואני אומר שהתרשמתי שבשיטה של המגרות מספיק עצם העובדה שאדם אחד, או עשרה, בתוך המגרה הזו, מאחר והזמינו אותם לבדיקה, יודעים מי האחרים שהזמינו כי הזמינו אותם ביחד לבדיקה והוא רואה לאיזה מגרה הוא שייך, כדי לפתוח פתח ענק למי שמעוניין לעשות הרכשה כפולה. הרי הגישה שלי אומרת, ואני מניח שגם שלכם באופן הגיוני, מי מעוניין לעשות הרכשה כפולה? בדרך כלל זה גורמים עבריינים שהם הכי מעוניינים לקבל הרכשה כפולה. להם יש את האינסנטיב ואת היכולת הכלכלית לברר מי האנשים, מי נמצא איתם במגרה, וללכת לעשות את ההרכשה הכפולה. זה יוצר סיכון למערכת שייקחו הרכשות כפולות של אנשים. לכן השיטה של עדי היא, לדעתי, לא טובה והיא מסכנת את היכולת למנוע הרכשה כפולה.
שנית, כאמור, היא לא נוסתה בשום מקום בעולם. אני לא יכול לעשות משהו שאף אחד בכלל לא יודע מה זה, שחור, לבן, כן עובד, לא עובד, זה כן עובד נכון... לא נעשה משהו שלא קיים. למה להתגלח על זקן של עצמנו בשביל מישהו אחר? אני הולך על הבסיס הבטוח ואני חושב שהממשלה עשתה נכון, הממשלה תיכף תגיד את שלה, בזה שבחרה בשיטה של אחד לאחד.
בבקשה, יורם, אתה רוצה להוסיף משהו?
איילת אלישר
¶
איך זה פותר את הבעיה? אם אדם מקבל... הרי מה החשש? במקור הקבצים של 700, שזאת שיטת עדי שמיר, מבחינת הרכשת זהויות כפולות בוודאי שיש כאן מענה. החשש הוא אחר, החשש הוא שאם אדם מקבל לידיו את המגרה עם ה-700, אם אדם יודע מי נמצא איתו במאגר---
איילת אלישר
¶
הרי מה היה הסיכון לפני כן? הסיכון לפני כן היה שאותו שומר ידליף את הפרטים שלך. הוא יודע את שמך והוא ידליף את הפרטים שלך. עכשיו הסיכון הוא רב יותר, כי אותו שומר ידליף את הפרטים של מי שנמצא איתך במאגר ואז אתה חשוף לזה שמישהו יגנוב את הזהות שלך ויסתובב עם הזהות שלך, התעודה תהיה בתוקף, אנחנו נסתמך על המאגר, נחשוב שזאת הזהות ולא תהיה לנו שום דרך לגלות את זה. זאת הבעיה של הרכשות כפולות. זאת לא שאלה סטטיסטית, זאת שאלה מעשית, שאלה של סיכון שנובע מזה שהמגרה שלך תדלוף.
המגרה יכולה לדלוף גם בדרכים לא חוקיות, וחשבנו גם על דרכים חוקיות שהמגרה יכולה לדלוף, למשל---
עידו בן יצחק
¶
אני מסכים עם מר שופמן שחלק מהשיקולים שאינם פה, במיוחד השיקול של הטיעון הסיכולי של דני, הוא בכלל לא רלוונטי, לא זו תכלית החוק, מה שרלוונטי הוא האם יש סיכון בשיטה השנייה, כן או לא, ואני חושב שנציגי המשטרה ולוט"ר התייחסו לנקודה הזאת.
אבנר פינצ'וק
¶
אם אפשר רק שמר אורן יסביר. באמת דיברה נציגת המשטרה, אילת, על אפשרות שאני אדע מי איתי במגרה.
אבנר פינצ'וק
¶
אבל בנסיבות חוקיות מסוימות עלולה להיווצר סיטואציה שבה אני אדע שאני ואדוני באותה מגרה ואני לא רוצה או אדוני לא רוצה להיות איתי ביחד במגרה, ואז---
אבנר פינצ'וק
¶
אולי לאדוני כבר נמאס לשמוע אותי ולא רוצה להיות איתי יחד במגרה, ואז ליורם אורן יש תשובה לכך ואני מבקש לשמוע אותה.
יורם אורן
¶
יש סיטואציות מסוימות שבהן אתה יכול לנייד מישהו מהמגרה, בהינתן שלוש הביומטריות שלו. כשהבן אדם לפניך, עם שלוש הביומטריות. הסיטואציה הזאת קורית בעת חידוש פעם בעשר שנים.
עידו בן יצחק
¶
(מקריא): "(ג) כל פעולה במאגר תבוצע בנוכחות ובאמצעות שני עובדי רשות לפחות, שהורשו לכך לפי סעיף 13 לחוק.
"(ד) כתנאי לגישה למערכות המחשב של הרשות, יזדהו עובדי הרשות באמצעות שלושה רכיבים שונים לפחות, ובהם רכיב חומרה ייעודי, סיסמה ומנגנון זיהוי ביומטרי.
"(ה) כל פעולה המבוצעת במאגר תתועד באופן ממוכן בקובץ יומן שיועד לכך ושאינו ניתן לשינוי או מחיקה, יחד עם פרטיו המזהים של עובד הרשות שביצע את הפעולה.
"(ו) לא יהיה ערוץ תקשורת יוצא מן המאגר, וכל מידע יועבר באמצעות שיחה טלפונית ובאמצעי תקשורת מאובטח שאינו מקושר למערכות המחשב של הרשות.
"(ז) במאגר תופעל מערכת המתריעה לממונה הביטחון של המאגר על פעולות חריגות.
"(ח) למידע שבמאגר יבוצע גיבוי שיישמר באתר נפרד ויוצפן באמצעות מפתח הצפנה שאישר ראש הרשות הממלכתית לאבטחת מידע; מפתח ההצפנה יישמר בנפרד מן המידע המגובה".
יהונתן קלינגר
¶
שתי שאלות. אני אתחיל דווקא ב-(ו) ואחרי זה אני אעבור ל-(ד). אנחנו אומרים שלא יהיה ערוץ תקשורת יוצא מן המאגר וכל מידע יועבר באמצעות שיחה טלפונית. אז קודם כל אני רוצה לחזור לדוגמה האירנית, כשהראינו איך ערוץ נכנס גם צריך להיות מאוד מאוד מאובטח, במיוחד כשאנחנו מדברים על העברה של מידע ולכן אני רציתי לדעת, בהנחה שאני רוצה להעביר פנימה לתוך המאגר לצורך אימות מידע, משהו כזה---
יהונתן קלינגר
¶
אז בואו הסבירו לי למה בתקנות לא מוסבר איך אני מעביר פיזית למאגר את טביעות האצבע כדי לקבל אימות.
יהונתן קלינגר
¶
התקן פיזי ייעודי. כלומר המשטרה שולחת קובץ תמונה, לדוגמה, לרשות, הרשות מעלה אותה על התקן פיזי, אותו התקן פיזי עולה למערכת ואז נכנס פנימה. כלומר קובץ מתוך מחשבי המשטרה מגיע, לא משנה אם בערוץ תקשורת או עקיף, לתוך המאגר.
יהונתן קלינגר
¶
דבר שני, מה זה 'כל מידע יועבר באמצעות שיחת טלפונית'? אם אני רוצה לדעת איך טביעת האצבע של מר יורם אורן---
יורם אורן
¶
אין שאילתה כזאת. אתה יכול להגיד 'הנה טביעות האצבע, תגידו לי מי זה' ולא 'הנה מישהו, תנו לי טביעות אצבע'.
יהונתן קלינגר
¶
כלומר אני רוצה שתעביר לי, לדוגמה, קורה false positive על מאגר של נניח אני מעביר תמונה, סביר להניח שתחזיר לי רשימה של 100 או 200 שמות מתמונה. נכון?
יהונתן קלינגר
¶
בסדר, אז יעמוד הנציג ויקריא את 100 השמות טלפונית ביחד עם תעודות הזהות שלהם. מה זה אמצעי תקשורת מאובטח שאינו מקושר למערכות המחשב של הרשות? מה זה אומר?
יהונתן קלינגר
¶
כלומר את הזהות של האנשים שאתה העברת לי את השאילתה לגביהם אחזיר לך בדואר אלקטרוני מאובטח.
יהונתן קלינגר
¶
בנוסף לטלפון, גם וגם. כלומר יש ערוץ יוצא מאובטח מעובד הרשות, לא מהמאגר, אל אותם גורמים.
יהונתן קלינגר
¶
כן, אני שואל איך עובדת האבטחה שלו, איך כל הדברים האלה בתקנות הנפרדות לאבטחה.
השאלה לגבי סעיף (ד) היא, כשאנחנו אומרים מנגנון זיהוי ביומטרי ופתאום אנחנו גם מחייבים את עובדי הרשות לתת את טביעות האצבע שלהם, השאלה היא האם יוקם מאגר ביומטרי נפרד של עובדי הרשות ואם כן, מה תהיה רמת האבטחה שלו, איך היא תנוהל, או שהביומטריה פה יהיה smart card ואז אנחנו נכתוב את זה גם כך בתקנות.
יהונתן קלינגר
¶
חייבים להיות לפחות שניים, בוא נגיד ככה. ואז כשמבקשים מהם טביעת אצבע, לוקחים אותם לבית המשפט ובית המשפט אומר למעביד, 'אדוני, אל תיקח את טביעות האצבע של העובדים שלך, אלא אם יש לך צורך ביטחוני---
יהונתן קלינגר
¶
במקרה הזה ברור שיש צורך ביטחוני, בגלל זה אני שואל איך הוא ינוהל, כדי שלא נעמוד בעוד שנתיים במצב שהמאגר עצמו לא דלף, אבל מה שדלף זה הביומטריה של עובדי הרשות, שבאמצעות הביומטריה הזאת, זה אחד מאמצעי הזיהוי שאפשר באמצעותם לגשת למידע במאגר.
נעמה פלאי
¶
רק להוסיף, נשאלה שאלה לעניין הרשות הממלכתית לאבטחת מידע. אנחנו מבקשים להוסיף 'בשירות הביטחון הכללי', ואז זה יבהיר---
עידו בן יצחק
¶
14(ב), 'אמצעים או נתונים ביומטריים יישמרו במאגר באופן נפרד מכל פרט מרשם אחר; האמצעים או הנתונים יישמרו כך שבהינתן אמצעים או נתונים כאמור שניטלו מתושב שפרטיו כלולים במאגר והעומדים בדרישות האיכות לפי תקנות אלה, ניתן יהיה לשייכם על סמך המידע במאגר בלבד באופן חד ערכי לאותו תושב'.
נעמה פלאי
¶
13(ו), אני אקריא את הנוסח הסופי: 'לא יונפק מסמך זיהוי ובו אמצעים או נתונים ביומטריים בטרם וידוא קבלת הודעה מהרשות בדבר אישור הנפקת המסמכים, אף אם חלפו 24 שעות כאמור בתקנת משנה (א)', ואז יהיה סעיף קטן (ז): 'על אף האמור בתקנת משנה (ו), בהתאם להוראות סעיף 14 לחוק, לא העבירה הרשות תוצאת זיהוי תוך פרק זמן של חודש, יראו בכך אישור להנפקת מסמך זיהוי'.
נעמה פלאי
¶
וזה יהיה (ח): 'אמצעים או נתונים שעברו למרכז להנפקה יימחקו באופן אוטומטי תוך יום עבודה ממועד...'.
יהושע שופמן
¶
סעיף (ב) ששוב אני שומע אותו מהר ולא יכול להתייחס לניסוח, להבדיל מתיקונים אחרים שנעשו פה, זה תיקון שהוא מאוד משמעותי. במקום שזה יהיה שיטה של יושב ראש הרשות, דהיינו יש כמה אופציות, פה סוגרים את זה ויש רק אופציה אחת. עד כמה שאני יודע, הסעיף הזה לא עבר את ועדת השרים.
קריאה
¶
יהושע, רק כדי שזה ייאמר, זה לא נכלל בניסוח, אבל מודל עדי שמיר היה על השולחן בוועדת השרים והוא הוכרע.
יהושע שופמן
¶
רק שני דברים, כמעט טכניים. בסעיף קטן (ו) אני רואה שיש פה ו' החיבור, זאת אומרת שכל מידע יועבר גם בשיחה טלפונית וגם באמצעי תקשורת. לכל דבר זה בשיחה טלפונית? אין מצב של בלי שיחה טלפונית, זה מה שאתם מתכוונים?
יהושע שופמן
¶
זה לא רק לעצור משהו. כל העברת מידע זה אך ורק בשיחות טלפון? אני לא יודע, כי ב-ו' החיבור זאת אומרת שצריך גם וגם.
יהושע שופמן
¶
זה משונה קצת.
בסעיף קטן (ז), התראה, זה טוב שתהיה התראה לממונה על הביטחון, אבל נדמה לי שגם לממונה על הפרטיות. לא?
היו"ר מאיר שטרית
¶
ההתראה היא למי שאחראי על המאגר. מי שאחראי על המאגר, אם הוא יחשוב שיש משהו לא בסדר, הוא יראה.
עירא אברמוב
¶
התנועה לזכויות דיגיטליות. חסר לי כאן דבר אחד, על התעודה נמצא כל המידע בשביל שאפשר יהיה לאמת בעזרת זה, כשבן אדם בא להזדהות. לא דיברנו כאן כלום על מה הוא טרמינל שיכול לזהות אותו, מי יכול להחזיק כזה, מי מייצר אותו.
היו"ר מאיר שטרית
¶
אני אסביר. זה לא מופיע פה בתקנות, בעיקרון המגמה היא בעתיד כשלאדם יהיה תעודת זהות כזו, לשוטר יהיה מן קורא שאתה מכניס את התעודה פנימה ושם אצבע וזה מזהה אם זה אתה או לא, ירוק או אדום. אם זה ירוק, סימן שזה אתה, אדום, אתה לא אתה.
עירא אברמוב
¶
זאת אומרת שכל סורק ביד של כל שוטר שמסתובב איתו מכיל מפתחות שיכולים לפתוח כל תעודת זהות.
יורם אורן
¶
בדרך כלל המערכות האלה בנויות על זה שאת הסודות אתה שומר במקום מרכזי, ואז אתה יודע שאם אחת מיחידות הקצה נגנבה היא כבר לא מסוגלת לתקשר יותר.
עירא אברמוב
¶
לא מסוגלת לתפקד יותר, זה אומר שהכרטיסים צריכים לסרב לסורק ולא לתת לו את המידע, אז זאת אומרת שכל כרטיס תעודת זהות אצלי בכיס גם צריך להכיל בלאק ליסט של סורקים?
יורם אורן
¶
לא, המפתח לא נשמר פיזית בקורא. המפתח נשמר פיזית במערכת מרכזית, שאומרת 'בסדר, אני יודע שהקורא הזה לא נגנב, או לא דווח כנגנב, אז מותר לו לדבר איתי'. ברגע שקורא נגנב ונעלם, אתה יודע שהוא יותר לא מסוגל לדבר.
עירא אברמוב
¶
זאת אומרת שבשטח השוטר יבוא אליי עם סורק, אני אשים את האצבע, הוא יקבל אישור דרך האוויר, עם מפתח פתיחה של ההצפנה...
עירא אברמוב
¶
אוקי, אז גם הכרטיס צריך לסמוך שהסורק הוא אמיתי, ואין לו בלאק ליסט של סורקים שנגנבו, גם ה---
היו"ר מאיר שטרית
¶
תענה לו לשאלות, לא טכני. הוא שואל שאלה פשוטה, נגנב סורק, האם הסורק הזה יכול לקרוא כרטיסים אחרים? אני גנבתי את הסורק משוטר, אני יכול לקרוא כרטיסים של אחרים?
יורם אורן
¶
לא, בלי שום קשר, אם אני אבוא אליך עם כובע של שוטר ועם מכשיר ושמת את האצבע, אז קיבלתי את טביעת האצבע שלך, בלי קשר לכרטיס.
עירא אברמוב
¶
מה מונע מהמשטרה, כמו בבריטניה לפני שהיה להם מאגר, היה להם את המאגר המשטרתי, הם עצרו רנדומלית אנשים ברחוב, לפי חוק מותר להם להחזיק עכשיו שבע שנים את בדיקת הד.נ.א., טביעת אצבע, פרצוף וכל הדברים האלה ושחררו אותם אחרי שעה, אבל יש להם עכשיו לשבע שנים מאגר.
עירא אברמוב
¶
אבל החוק מאפשר להם להחזיק שבע שנים את המידע הזה עכשיו, כי בן אדם נראה חשוד. החוק הישראלי אולי לא, אבל איך אני אוכל לסמוך על זה שזה באמת ככה?
עירא אברמוב
¶
רציתי להציע, לגבי ההצפנה של הנתונים, למה הם צריכים להיפתח בכלל במרכז ההנפקה, אם לכל כרטיס יש מפתח סודי בפנים, אתה יכול לדעת את המפתח הציבורי שלו---
יורם אורן
¶
יש לי תשובה בשבילך. אם היינו מגדירים את זה ככה, אז הטכנולוגיה הזאת בדיוק שאתה מדבר עליה, שזה נפתח אך ורק בכרטיס עצמו, היא טכנולוגיה של חברה אחת בלבד, מוגנת בפטנט ולכן אם היינו מגדירים את זה ככה, היינו בעצם את כל הליכי הרכש שלנו בהליכי ספק יחיד, ולא בתהליכים מכרזיים.
יצחק מלמד
¶
רציתי לשאול לפני זה, על הטלפון. יש שיחת טלפון מהמאגר החוצה. התקשורת שאני מבין, לא מוצפנת.
היו"ר מאיר שטרית
¶
אז יאזינו, אז יגידו 'פלוני אלמוני', אז מה?
חברים, שאלות לתוספת? אין.
אנחנו נצביע על כל התקנות בתיקונים שנעשו והתקבלו פה בסעיפים השונים. מי בעד? ירים את ידו. מי נגד? אין נגד.
הצבעה
בעד – 2
נגד – 0
התקנות אושרו.
בזה אנחנו מאשרים את התקנות. אני מודה לכל המשתתפים.
אני מתלבט אם להמשיך עכשיו את הישיבה על הצו, או שנקבע ישיבה אחרת.
נעמה פלאי
¶
התקנות מוסדרות לפי הסעיפים שהגדרנו בפתיח של התקנות לצורך הפעלת החוק באוןפ קבוע, גם בשלב הנוכחי וגם אחרי תקופת הפיילוט, לפי מה שיוחלט. הצו הוא צו ספציפי שיוצא מכוח סעיף 41 לחוק והוא מסדיר את תקופת המבחן, באופן ספציפי לתקופת המבחן, ויש פה פירוט של כל הדברים שייעשו במהלך תקופת המבחן.
עידו בן יצחק
¶
(מקריא): "הגדרה. 1. בתקנות אלה, "תקנות הכללת אמצעי זיהוי" – תקנות הכללת אמצעי זיהוי ביומטריים ונתוני זיהוי ביומטריים במסמכי זיהוי ובמאגרי מידע, התשע"א-2011. זה בעצם התקנות שזה עתה אושרו.
יהונתן קלינגר
¶
אולי בגדול, עוד לפני שאנחנו נכנסים לקרוא, זה הדברים שלא מופיעים בצו. בעוד שהחוק מחייב את הצו לקבוע מדדים ושבתקופת המבחן ייבחנו ואני מקריא, 'אנחנו צריכים לבדוק את נחיצות של מאגר ביומטרי ומטרותיו', בצו כאן אין שום התייחסות לבדיקת הנחיצות שהיא אחת מהמטרות שבגללו הוכנס סעיף התחולה ההדרגתית, ואם זה לא יוגדר בצו אז אני חושש שהצו הזה לא עומד בדרישות החוק.
יהונתן קלינגר
¶
לבחון את הנחיצות. חבר הכנסת שטרית, עם כל הכבוד, בחוק כתוב שבצו יש לבחון את נחיצות קיומו של מאגר ביומטרי ומטרותיו. בלי בחינה של נחיצות המאגר, שזה כולל את הבדיקה של האם אנו צריכים או לא צריכים מאגר, הצו הזה חוטא למטרות החוק.
עידו בן יצחק
¶
סעיף 41(1) אומר שבצו ייקבעו תקופת מבחן של שנתיים ואחר יחולו הוראות וכל זה, וזאת במטרה לבחון את אופן היישום, את הנחיצות ואת המידע.
נעמה פלאי
¶
הדברים שקבועים בצו הם אלה שיובילו אותנו בסופו של התהליך לשאלה האם המאגר נחוץ או לא, ובייחוד תקנה 10 לצו, שמפרטת את הבדיקות שיעשו במאגר ושם אנחנו בעצם בוחנים האם בכלל המאגר משמש למה שנקבע.
עידו בן יצחק
¶
(מקריא): "פריסה גיאוגרפית ופרסום. 2. (א) בתקופת המבחן ניתן ליטול אמצעי זיהוי ביומטריים מכל תושב שנתן הסכמתו לכך בכל לשכות רשות האוכלוסין, ההגירה ומעברי הגבול (להלן – רשות האוכלוסין) וכן באתרים נוספים שייועדו לכך, לפי החלטת ראש רשות האוכלוסין; רשימת האתרים הנוספים שבהם יינטלו אמצעי זיהוי ביומטריים בתקופת המבחן תפורסם ברשומות ובאתר האינטרנט של משרד הפנים או של רשות האוכלוסין.
"(ב) רשות האוכלוסין תפרסם באמצעים שונים, ובכלל זה באתר האינטרנט ובלשכות רשות האוכלוסין ובאמצעי התקשורת מידע בדבר מסמך הזיהוי הביומטרי, תקופת המבחן, אופן הבקשה לקבלת מסמך זיהוי ביומטרי, וכן מידע בדבר האפשרות להכללת אמצעים או נתונים ביומטריים במאגר הביומטרי".
עידו בן יצחק
¶
אבטחת מידע של מחשבים שנמצאים ברשות האוכלוסין נעשית באמצעות ממונה אבטחת מידע ובהנחיית שירות הביטחון הכללי. פה בעצם מאפשרים לעשות את כל זה גם במקומות אחרים, שאנחנו לא יודעים כרגע מה הם, והשאלה היא איך מתבצעת אבטחת המידע באותם מקומות.
נסים אליאסף
¶
בוא נאמר שאנחנו רוצים לשים בקניון במלחה. בקניון במלחה, לפני שהממונה על אבטחת המידע שיושב פה לא יאשר לנו את המקום פיזית, לא יושם שם מחשב ולא יתחילו לעבוד שם. בהגדרה אנחנו לא פותחים שום אתר שאפשר להתחבר אליו למערכת אביב, שהיא המערכת שמנפיקה, בלי אישור של אבטחת מידע. התשובה היא כן.
אברהם מיכאלי
¶
הבנתי. יכול להיות שיהיו מקומות... אתם לא תפתחו סניף של משרד הפנים, אלא תפתחו נקודה ספציפית לצורך תשאול או צילום.
נסים אליאסף
¶
כמו שנתתי דוגמה סתם, שאני לא יודע אם היא תהיה, קניון מלחה, אז לתקופה מסוימת, זה באישור של הממונה על אבטחת המידע.
אברהם מיכאלי
¶
זה אחד משולב בתוך השני. אנחנו צריכים אימות ספציפי שהצו הזה ייכנס בתוך התקנות, או ההיפך?
יהונתן קלינגר
¶
עוד דבר שהייתי מבקש להוסיף וזה לעניין הוולונטריות כמובן. בסוף סעיף 2(ב) לצו, לא רק את תקופת המבחן והאפשרות להכללת אמצעים, גם את האפשרות לאי הכללת האמצעים והזכות של אזרח להמשיך לקבל בימים אלה גם את התעודות הרגילות.
עידו בן יצחק
¶
(מקריא): "תכנית מבחן. 3. ראש רשות האוכלוסין, לאחר התייעצות עם הסטטיסטיקאי הממשלתי, יערוך תכנית מבחן בהתאם לכללים מקובלים; תכנית המבחן תקבע בין היתר את סוגי ומאפייני המערכות הנבדקות, אופן הבדיקה של שיעור הדיוק בנטילה, באימות ובהשוואה המבוססים על אמצעי זיהוי ביומטריים לפי חוק זה, ואופן ביצוע הבדיקות הטכנולוגיות על המערכות".
יהונתן קלינגר
¶
ההערה שלי היא שלקחו את הסמכות שקיימת לשר, בהתייעצות עם שר האוצר ושר המשפטים, לקבוע מבחן, והעבירו אותה לראש רשות האוכלוסין שבכלל רק צריך להתייעץ עם הסטטיסטיקאי הממשלתי. במקום שיבואו אלינו עם צו שאומר מה הדיוקים, במקום שיבואו עם מדדים מדויקים לא רק לדיון בנטילה אלא לכל הדברים שצריכים בתכנית המבחן, באים ונותנים לנו סעיף סל, 'הוא יקבע'. את ה'הוא יקבע' היו יכולים לקבוע גם בסעיף מבחן בחוק. היה לכם שנה וחודשיים, יותר, היה לכם שנה וחצי לנסח את הצו הזה, אתם באיחור של שנה וחודשיים, למה לא ישבתם להכין לנו מדד כזה? למה אתם מעבירים את זה לראש רשות שלא כפוף לפיקוח כמו חבר הכנסת שטרית, שעושה פה עבודה ומפקח עליכם?
אמנון בן עמי
¶
אנחנו לא באיחור בכלל, אתה פשוט כנראה לא מבין את המשמעות. אתה כנראה אף פעם לא הובלת פרויקט כזה, אז אתה לא מבין בכלל מה זה איחור.
יהונתן קלינגר
¶
אתה לא באיחור? בגלל זה הם נתנו לכם ארבעה חודשים להנפיק את התקנות. אתם מאחרים בתקנות, אין מה לעשות.
יהושע שופמן
¶
'בפירוט העניינים שייבחנו, המדדים להצלחתו', מה שראיתי זה משהו שמוחבא בתוך סעיף שעוסק בתיעוד בכלל.
עידו בן יצחק
¶
הטענה הזאת נכונה. החוק מסמיך את השר לקבוע בתקופת המבחן את כל הדברים האלה, הוא לא יכול להעביר את זה הלאה.
יהושע שופמן
¶
ההגדרה של תקנות זה כולל גם צו ומנשר והכרזה, זה לא משנה, אלה תקנות כמשמעותם בחוק הפרשנות. ואי אפשר לאצול סמכות שקבועה בתקנות. זה חוק יסוד הממשלה. כשהחוק אומר שהשר---
יהונתן קלינגר
¶
אז שהשר יילך, יבדוק עם הסטטיסטיקאי הממשלתי, יחזור אלינו עוד שבוע עם המדדים ונדבר אז.
נעמה פלאי
¶
תכנית המבחן שעליה מדובר בסעיף הזה זו ירידה לרזולוציות שהן מבחינת נהלים פנימיים של עבודה של רשות האוכלוסין בהקשר הזה. אנחנו חושבים שהצו הזה קובע את הדברים שהיו צריכים להיקבע במסגרת הצו ותכנית המבחן היא עוד שלב מתחת לזה. אנחנו צריכים לזכור, וזה אולי היה צריך להיאמר בהתחלה, שהחוק הזה יורד לרזולוציות שהן ברמה שלא אמורה להיות בכלל בחקיקה ראשית ואמורה להיות בתקנות והתקנות יורדות לרזולוציות של רמה של כמעט נהלים, ולכן אנחנו הגענו למצב שבו כשאנחנו כותבים תכנית מבחן שהיא אופן ההפעלה של הדברים, ירידה לרזולוציות מאוד מאוד מאוד מאוד קטנות ברמת נהלים של עבודה של רשות האוכלוסין---
היו"ר מאיר שטרית
¶
אתה לא קובע מה המדדים, השר קובע מה המדדים. סליחה, להוריד את סעיף 3. סעיף 3 נמחק, סעיף 4 יהיה סעיף 3. נגמר העניין. פתרנו את הבעיה.
היו"ר מאיר שטרית
¶
נעבור לצו. כתוב בהמשך הסעיפים מה בודקים, ואם צריך לפרט משהו, נפרט עכשיו, זו ההזדמנות. בבקשה.
עידו בן יצחק
¶
(מקריא): "הסכמה. 4. (א) עובד רשות האוכלוסין בלשכות ובאתרים הנוספים שייועדו לכך בתקופת המבחן יציע לכל תושב הפונה לקבלת שירות את האפשרות לקבל מסמכי זיהוי הכוללים אמצעים או נתונים ביומטריים לפי חוק זה, אשר יישמרו במאגר הביומטרי.
"(ב) בטרם ביצוע אימות או נטילה, ימסור עובד רשות האוכלוסין לתושב טופס הסכמה הערוך לפי הנוסח שבתוספת, עליו יחתום התושב ובו יביע את הסכמתו המפורשת לנטילת אמצעי זיהוי ביומטריים, הכללת האמצעים או הנתונים הביומטריים של התושב במאגר הביומטרי, ושימוש בהם לפי הוראות החוק וצו זה ( להלן – טופס הסכמה).
"(ג) בנטילת אמצעים ביומטריים מקטין שמלאו לו 14 שנה, יסכימו לכך הקטין ונציגו ושניהם יחתמו על טופס הסכמה.
"(ד) בנטילת אמצעים ביומטריים מקטין שטרם מלאו לו 14 שנה, יסכים לכך נציגו ויחתום על טופס הסכמה, ובלבד שמלאו לקטין 10 שנים, יימסר לקטין, ככל שהוא מסוגל להבין בדבר, הסבר אודות נטילת אמצעי זיהוי ביומטריים, הכללתם במאגר הביומטרי ושימוש בהם לפי הוראות החוק וצו זה, והכל בהתאם לגילו ולמידת בגרותו של הקטין; ואולם הביע הקטין התנגדות לנטילה, לא יינטלו ממנו אמצעים ביומטריים.
"(ה) בנטילת אמצעים ביומטריים מחסוי, יסכים לכך נציגו ויחתום על טופס הסכמה, וכן ככל שהחסוי מסוגל להבין, יסכים לכך החסוי ויחתום על טופס הסכמה.
"(ו) עותק חתום מטופס ההסכמה יינתן לתושב ורשות האוכלוסין תשמור עותק חתום נוסף.
"בסעיף זה, "חסוי", "נציג", כהגדרתם בסעיף 80 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, התשכ"ב-1962".
רון אשכנזי
¶
בעניין ההסכמה והטופס, אני חושב שזו צריכה להיות איזה שהיא הערה כללית, אבל לגבינו, לגבי הקטינים וגם החסויים, מסירת טופס שעליו רשומים נתונים, אנחנו לא חושבים שיש בה די, אלא צריך שיהיה איזה שהוא הסבר, או הנחיה מה יש בטופס וכולי וכולי. לא כולם מבינים בהכרח.
רון אשכנזי
¶
לא, בעת מסירת הטופס. זה לא כתוב. אנחנו רוצים שכשבן אדם מקבל את הטופס, יסבירו לו מה יש בטופס, על מה הוא חותם, לא שהוא יצטרך לקרוא.
היו"ר מאיר שטרית
¶
בטרם ביצוע אימות או נטילה, ימסור עובד רשות האוכלוסין טופס הסכמה הערוך לפי התוספת---
היו"ר מאיר שטרית
¶
'נטילת אמצעים ביומטריים מקטין שטרם מלאו לו 14, יסכים נציגו...'. אתם רוצים גם להסביר לכל אחד, לאדם מבוגר?
היו"ר מאיר שטרית
¶
'בטרם... ימסור עובד רשות... לתושב טופס הסכמה, הערוך לפי הנוסח שבתוספת, ויוסברו לו המטרות'.
היו"ר מאיר שטרית
¶
תסלח לי, אתה לא תקבע מה יסבירו לו. ניתן לו דף הסבר, זה מספיק, כולם יודעים לקרוא, מי שלא יודע לקרוא, שיחפש מי שיקרא לו. באמת, אל תגזימו.
היו"ר מאיר שטרית
¶
עם כל הכבוד, גם החתימה שלך על ה... היא לא הסכמה מדעת. עזוב, מה אתם פה עושים דברים שלא קיימים בעולם?
היו"ר מאיר שטרית
¶
יש לו טופס, הוא יקרא. גם ניתוח דורש הסכמה מדעת, ואנשים קוראים או לא קוראים. יש כאלה שקוראים ויש כאלה שלא קוראים. אני קורא הכל. למשל.
רון אשכנזי
¶
אם מבחינת הכלל זה לא יהיה, אז לפחות אנחנו מבקשים שב-(ג) לגבי הקטינים וכולי שזה כן יהיה, כי אלה עניינים מהותיים. שמה שיש ב-(ד) יהיה רלוונטי גם לגבי (ג).
היו"ר מאיר שטרית
¶
לכל אדם את נותנת טופס הסבר. טופס כתוב, ההסבר יהיה כתוב בטופס, מה הוא חותם, מה המשמעות. הוא יקרא.
היו"ר מאיר שטרית
¶
בכתב הרבה יותר טוב, אגב, מאשר בעל פה, כדי שלא יוכלו להגיד 'אמרתי ככה', 'לא אמרת ככה'. בכתב, ברור.
יהושע שופמן
¶
אביטל שואלת ואם זה בכל שפה. הוא יודע רק שפה אחת אזוטרית, אבל אז אם הוא לא מבין את שפת המכתב, אז צריך להסביר לו בעל פה.
היו"ר מאיר שטרית
¶
ההסבר ניתן בכתב. חברים, תסלחו לי, עם כל הכבוד, אני חושב שאתם מגזימים. תראה לי דבר אחר, במשרד המשפטים, חוק אחר, שאתם מסבירים לו בכל שפה שנראית לו. תראה לי. אפילו בבתי משפט לא מסבירים לכל אחד בשפה שלו. בבתי משפט לא מסבירים, יועצים משפטיים לא מסבירים, פרקליטים לא מסבירים. מה, הם מדברים באמהרית וברוסית ובערבית לכל אחד? בחלום, אתם מדברים. איפה אתם חיים? אתם חיים כנראה במדינה אחרת ממני. דווקא לחוק הזה אתם מתנפלים? שיסבירו, בשפה, נסביר במרוקאית ובתימנית וביוונית. למדינת ישראל יש לה שפה רשמית, עברית וערבית, נקודה, מי שלא מבין, שייקח מתרגם שיסביר לו. אני לא מבין למה צריך לעשות את זה, תפסיקו עם הדבר הזה. עברית וערבית, לא להסביר בשום שפה אחרת. מי שרוצה, שייקח מתרגם שיסביר לו.
היו"ר מאיר שטרית
¶
אנחנו בצו של המדינה לצורך הנפקת תעודות ועם כל הכבוד לכם, יסבירו בעברית ובערבית בטופס כתוב את ההסבר. נקודה.
יורם אורן
¶
---יש 600 שפות, בחוקה יש 18 שפות מתוכן 2 שפות שאף אחד לא מדבר אותן, את המפקד הם עשו ב---
נעמה פלאי
¶
בסעיף 4(ב), 'בטרם ביצוע אימות או נטילה ימסור עובד רשות האוכלוסין לתושב דף הסבר אודות...', ואז אנחנו מעתיקים מסעיף (ד), 'אודות נטילת אמצעי זיהוי ביומטריים, הכללתם במאגר הביומטרי ושימוש בהם לפי הוראות החוק וצו זה'. זה מה שמופיע ב-(ד), אנחנו מעבירים את זה ל-(ב), 'וטופס הסכמה...'.
ב-(ג) יסכימו לכך הקטין ונציגו, לאחר שניתן לקטין הסבר אודות המפורט בתקנה (ב), בהתאם לגילו ומידת בגרותו. ואז ב-(ד) עוד פעם, הסבר כאמור בתקנת משנה (ג), הכל בהתאם לגילו ולמידת בגרותו של הקטין. לא צריך לחזור שוב 'על אודות נטילת אמצעי זיהוי ביומטריים, הכללתם במאגר ושימוש בהם'.
אבנר פינצ'וק
¶
לפחות, מאחר והתקנה הזאת מפנה לטופס הסכמה, הדבר הראשון שעולה בדעתי זה שבטופס ההסכמה צריך להיות מובהר גם מה שמובהר בחוק, שלא יישללו זכויות.
יהושע שופמן
¶
זה צריך להופיע כבר ב-4. קודם כל החוק מחייב, חוק הגנה על הפרטיות, סעיף 11, שבכל פעם שפונים לאדם לקבל מידע שייכלל במאגר מידע, חייבים להסביר לו האם הוא חייב למסור את המידע או איננו חייב. לכן חייבים כאן ב-4(א)---
יהושע שופמן
¶
זה לא מה שכתוב פה. סליחה, כתוב כל אדם שפונה לקבל שירות. כל שירות. מה שכתוב פה שכל אדם, ב-4(א)---
היו"ר מאיר שטרית
¶
'עובד רשות אוכלוסין בלשכות ובאתרים... שייועדו לכך בתקופת המבחן', ייועדו לכך, זאת אומרת להוציא תעודות ביומטריות, 'יציע לכל תושב הפונה לקבל שירות, את האפשרות לקבל מסמכי זיהוי הכוללים אמצעים או נתונים ביומטריים לפי חוק זה, אשר יישמרו במאגר הביומטרי'. ירצה, תפאדל, לא ירצה, לא.
יהושע שופמן
¶
סליחה, אדוני, מה שכתוב פה הוא שעובד רשות האוכלוסין בלשכות וגם באתרים יציע לכל אדם שבא לקבל שירות. מי שבא לקבל שירות, לא משנה, להחליף מען, לשנות את הסטטוס, לשנות את השם שלו, לשנות את הסטטוס שלו מרווק לנשוי, כל אדם שבא לקבל שירות יציעו לו. מה מציעים לו? מה שצריך להציע לו זה להסביר לו את האפשרות להסכים---
יהושע שופמן
¶
נכון, ולכן כבר בסעיף הזה צריך שהוא יציע לו, יודיע לו שיש לו אפשרות להסכים לקבל את המסמכים ושהדבר איננו חובה ושאי ההסכמה איננה שוללת ממנו שום זכות על פי דין.
יהושע שופמן
¶
באותו כיוון, רק עניין ניסוחי, ב-(ג), (ד) ו-(ה) כתוב 'בנטילת אמצעים יסכימו לכך...', לדעתי צריך להיות 'נטילת אמצעים ביומטריים מקטין מותנית בהסכמת הקטין', לא שיסכימו אלא שהנטילה מותנית בהסכמה. זו הכוונה.
מוריה כהן בראשי
¶
באופן כללי הגישה שלנו במשרד המשפטים היא שבחוקים שונים שבהם נדרשת הסכמה, למשל ניסוי רפואי בבני אדם, למשל היפנוזה, זה שמגיל מסוים נדרשת הסכמה כפולה, גם של הורה וגם של בן נוער, ובגילים הנמוכים יותר, אין צורך בהסכמה פוזיטיבית, אבל צריך לאפשר לקטין בגיל הצעיר יותר להתנגד. אני מבינה שמשרד הפנים העדיף לא להשאיר את זה אמורפי, שבכל גיל, גם בגיל 8 ובגיל 7 יינתן לו הסבר בהתאם לגילו ומידת בגרותו ו-10 נקבע פה. אפשר להשאיר את זה גם בלי גיל, ואז זה יהיה בהתאם להתרשמות.
מוריה כהן בקשי
¶
הרעיון הוא שבכל גיל שאתה יכול לסרב, יינתן לך איזה שהוא הסבר כדי שתהיה לך אפשרות לסרב. אין פה משהו קדוש, אבל זה צריך להיות בגיל צעיר, כי את ה-14---
נעמה פלאי
¶
הוחלט לאפשר עוד שנתיים לקטין להתנגד לנטילה. זה מה שעשינו פה, זאת אומרת הורדנו את הגיל שבו קטין יכול להביע את עמדתו לעניין נטילה.
עידו בן יצחק
¶
(מקריא): "תיעוד הליך וידאו ואימות זהות. 5. בתקופת המבחן יבוצע תיעוד ממוכן של הליך הזיהוי והאימות לפי תקנות 1 ו-2 לתקנות הכללת אמצעי זיהוי, וייבחנו:
"(1) מספר וסוג השאלות שנשאלו;
"(2) מספר ההתאמות לתשובות הנתונות;
"(3) אופי ההתאמה או אי ההתאמה לתשובה המקורית;
"(4) מספר המקרים שהועברו לבעל תפקיד נוסף;
"(5) מספר המקרים בהם נדרש התושב להביא מסמכי זיהוי נוספים;
"(6) משך הזמן הנדרש מרגע שעובד רשות האוכלוסין התחיל את שלב השאלות הראשון,
ומשך הזמן הנדרש לשלב שאלות שני, ככל שהתקיים".
יהונתן קלינגר
¶
לא, זה רק חלקי. אין את המדדים שדרושים בחוק להיות. רק דבר אחד, כמו כל ניסוי צריך לעשות גם קבוצת ביקורת וגם קבוצת מבחן ולכן צריך להגדיר את זה אולי גם פה איכשהו.
יהונתן קלינגר
¶
אני מעריך שאת הליך התשאול הזה אתם מעבירים לא רק בגלל המאגר הביומטרי, אלא כי ככה אמור לבצע הליך של אימות זהות, נכון? אז בוא, בתקופת המבחן תשווה לי בבקשה את ההבדלים בין מי שבא ורוצה לקבל תעודה לא ביומטרית לבין מי שכן מקבל תעודה ביומטרית. שיהיה לנו קונטרול גרופ, כדי שנראה איזה הבדלים יש.
היו"ר מאיר שטרית
¶
זה גם מדדים שהחוק מדבר עליהם, כי אנחנו רוצים ללמוד כמה זמן לוקח להוציא תעודה ביומטרית, מה השאלות ששואלים. אלה בהחלט מדדים ומזה ילמדו לגבי העתיד אם אכן יעבור הפיילוט בהצלחה.
היו"ר מאיר שטרית
¶
מאה אחוז, זה עוד לא עונה על הכל, אבל את זה אנחנו רוצים ללמוד כי גם זה שייך לעניין האם הדבר מצליח או לא מצליח. אם יסתבר שבשביל להוציא תעודה ביומטרית צריך חודש, אז יסתבר שאולי לא כדאי לעשות את זה.
יהושע שופמן
¶
זה בסדר גמור, אבל נדמה לי שיש פה דילוג על שלב מסוים וזה התיעוד של שלב בקשת ההסכמה. זאת אומרת, מה שאין פה---
היו"ר מאיר שטרית
¶
ברגע שיחשבו שזה עומד לקרות, המדינה תחליט שייתנו לכולם. זה לא הפקרות, כל אחד עושה מה שהוא רוצה.
היו"ר מאיר שטרית
¶
זה שייך לעניין אם הוא לא רוצה או לא רוצה? אף אחד לא... עם כל הכבוד, הניסוי נועד לבחון את הפקת התעודות הביומטריות, לא אם לעשות מאגר או לא לעשות מאגר.
אבנר פינצ'וק
¶
מה עם מדגם מייצג? ואני לא שואל סתם. אם אנחנו עושים מבחן אמיתי, זה צריך להיות מדגם מייצג. סתם לשם הדוגמה, אם נניח שאוכלוסיית הג'ינג'ים היא עשויה להיות בעייתית בפרמטרים מסוימים, אז אני חייב שיהיה לי איזה שהוא ייצוג במדגם.
אבנר פינצ'וק
¶
לא, לא. אדוני, אני אמרתי ג'ינג'ים וכולם יודעים למה, כי אני לא רוצה להתחיל ללכת לכל אלה שבדרך כלל עשויים להיות יותר, לפי כל מיני---
היו"ר מאיר שטרית
¶
עם כל הכבוד, זה לא מחקר. תסלח לי, זה לא מחקר ולא הולכים לעשות שום מחקרים, הולכים לעשות פיילוט וולונטרי למי שמעוניין להירשם במאגר הביומטרי ולקבל תעודה ביומטרית. זה הכל. זה לא מדגם מייצג, לא מחקרים---
היו"ר מאיר שטרית
¶
אנחנו לא עושים שום מחקרים. הפיילוט נועד לבחון את האפשרות להפיק תעודות ביומטריות, יש רצון או אין רצון, זה עובד נכון---
יהונתן קלינגר
¶
יפה, ולכן אם אתה רואה שיש אוכלוסייה מסוימת שלא הולכת להנפיק תעודות ביומטריות, אתה צריך ל---
היו"ר מאיר שטרית
¶
לא מסכים. אני לא מסכים, זה לא מחקר, עם כל הכבוד. זה אמנם ועדת המדע והמחקר, אבל זה לא מחקר.
היו"ר מאיר שטרית
¶
לבחון את מה? אנחנו בוחנים את דרך ההנפקה, את העובדה אם המאגר יעבוד או לא יעבוד, עד כמה אנשים, האם באמת תהיה הדלפה או לא תהיה הדלפה, מה מידת ההגנה על המאגר, האם האנשים רוצים את הדבר הזה, האם יהיה זיוף של מסמכים כאלה או לא. צריך לראות---
אבנר פינצ'וק
¶
בסופו של דבר אנחנו צריכים להגיד כן או לא, נכון? לכל הפחות, נצטרך להגיד האם זה היה כך, האם זה הצליח---
אבנר פינצ'וק
¶
על זה אנחנו לא מתווכחים כרגע. כל שאלה שאדוני יציב, נצטרך לענות עליה, עונים עליה בכן או לא בסוף, באחוזים.
היו"ר מאיר שטרית
¶
נגמר, שמעתי אתכם, לא מקבל. יש דברים שאני לא מקבל, מה לעשות. אני לא חייב לקבל מה שאתה אומר. אבנר, אני לא מקבל את מה שאתה אומר, נקודה.
היו"ר מאיר שטרית
¶
גמרתי, לא מקבל.
סעיף 6.
מה אתה ממשיך להתווכח איתי? אתה בכוונה רוצה לעכב. אז אני אומר לך, לא אתן לך לעכב, לא אתן לך לעכב, עם כל הכבוד לך, ולא תעשה פיליבסטר---
היו"ר מאיר שטרית
¶
אני מסכים למה שכתוב בצו. תענה בצו לדברים שיש לך, שמפריעים לך, אני אדון בהם. אל תציג לי פה תזות חדשות. באמת, יש גבול.
סעיף 6.
עידו בן יצחק
¶
(מקריא): "אופן נטילה. 6. (א) לצורך נטילת אמצעי זיהוי ביומטריים, יבוצעו בעבור כל אחד מהאמצעים הביומטריים שישה ניסיונות נטילה לכל היותר; אם לאחר שישה ניסיונות נטילה בעבור כל אחד מהפרטים בנפרד לא ניתן להפיק נתון המקיים את דרישות תקנה 5 לתקנות הכללת אמצעי זיהוי, יחולו הוראות תקנה 6(ג) ו-7(ג) ו-(ד) לתקנות האמורות; בכל הנוגע לנטילת תמונת טביעת אצבע לפי תקנה 7(ב) לתקנות האמורות, יבוצע מספר ניסיונות נטילה לפי צו זה לכל אחת מאפשרויות הנטילה המנויות באותה תקנה.
"(ב) בתקופת המבחן יבוצע תיעוד ממוכן ככל שניתן של הליך זה, או תיעוד ידני על ידי עובד רשות האוכלוסין במקרים בהם לא ניתן לבצע תיעוד ממוכן, וייבחנו בין השאר:
"(1) מספר ניסיונות הנטילה הנדרשים להפקת נתון באיכות הדרושה;
"(2) משך הזמן הנדרש לביצוע הליך נטילת האמצעים הביומטריים;
"(3) מספר המקרים שכשלו בהפקה של כל אחד מאמצעי הזיהוי הביומטריים השונים לפי
דרישות האיכות בתקנות הכללת אמצעי זיהוי;
"(4) חתכי קבוצות גיל התושבים בהן כשל ניסיון הנטילה;
"(5) הסיבות לכישלון תהליך הנטילה וההפקה עד כמה שניתן לזהותן".
יהונתן קלינגר
¶
יש לי הערה קטנה, שהיא, שוב, קשורה לנושא של מבחן ובדיקה. אנחנו מדברים פה על אופן הנטילה ומתי עברנו וקיבלנו תמונה באיכות מספיק טובה. מה שחסר לי בצו כאן הוא מצב שבו אנשים באים כדי לבדוק שהמידע הוא בר אחזור. כלומר להגיד לקבוצת מדגם כלשהי, 10%, 15% מהאנשים אחרי שסיימו את הנטילה, בואו נראה שאפשר באמת לשחזר את הנתונים הביומטריים שלכם מולכם, כדי לראות שיש איזה שהיא תועלת ונחיצות למאגר הזה. כלומר אם אין את הבדיקה הזאת אחר כך, אין לנו שום טעם בלבדוק את הנתונים עכשיו.
היו"ר מאיר שטרית
¶
יהונתן, יש לי הצעה. נגמור לעבור על החוק ואם יש לך דברים שאתה חושב שחסרים, נדון בסעיפים הללו, כי הם אומרים שזה בסעיף 9, אז כדי להתווכח אם מופיע או לא מופיע, נגמור לעבור על הסעיפים ואם יש לך מה להוסיף נדון בדברים שאתה רוצה להוסיף.
לסעיף 6, כמו שהוא כתוב, יש לך הערות?
יהונתן קלינגר
¶
לא, אני לא מדבר על 9. אני מדבר על 6. בדקנו, קיבלנו נתונים איכותיים, שמרנו אותם במאגר. עכשיו אם אין לי בדיקה עוד שבוע שחבר הכנסת שטרית, שכבר נכנס למאגר, יבוא אליי ואני אבדוק אותו עוד פעם, כדי לראות שהנתונים שאני מקבל עכשיו הם אותם נתונים---
יהונתן קלינגר
¶
אבל היא מובנית יחסית להיום, אנחנו בודקים פה את הביומטריה, בסופו של דבר, כדי לבדוק אם עוד שבועיים אני עדיין עובר את המבחן---
עידו בן יצחק
¶
(קריאה): "איכות נטילה. 7. בתקופת המבחן יבוצע תיעוד ממוכן של איכות הנתונים הביומטריים המתקבלים וייבדקו, בין השאר:
"(1) מספר תמונות טביעות האצבע שהתקבל בכל אחת מרמות האיכות הנמדדות לפי אחד המדדים כאמור בתקנה 5 לתקנות הכללת אמצעי זיהוי;
"(2) מספר הנתמונות המודפסות שהועברו למאגר במקרה של כישלון נטילת תמונת תווי פנים ביומטריים, בהתאם לתקנה 6 לתקנות הכללת אמצעי זיהוי".
עידו בן יצחק
¶
(מקריא): "אופן תיעוד הליכים ושמירת מידע. 8. (א) תיעוד ממוכן של ההליכים המפורטים בצו זה, ללא המידע הביומטרי, יישמר במערכת המידע של רשות האוכלוסין, בעבור כל תושב בנפרד, אולם לצורך ביצוע הפקת לקחים וניתוחים סטטיסטיים, יישמר מידע מרוכז, ללא פרטים מזהים של התושבים מהם התקבל.
"(ב) נמסרה תמונת תווי פנים מודפסת של תושב, בהתאם לתקנות 6(ג) או 8(א) לתקנות הכללת אמצעי זיהוי, יישמרו ברשות האוכלוסין תמונות תווי הפנים ותמונות מודפסות שלא עמדו בדרישות התקנות האמורות, באיכות פחותה בלבד וללא פרטים מזהים, למטרות בקרה והפקת לקחים בלבד; תמונות אלה יימחקו מיד בתום תקופת המבחן".
יהונתן קלינגר
¶
אני רוצה להבין. עוד פעם אנחנו חוזרים לתמונות המופחתות. אלה לא התמונות המופחתות שאנחנו מדברים עליהם מהחוק, נכון?
יורם אורן
¶
הרעיון הוא כזה, אם צילמנו מישהו וארובות העיניים חשוכות או שיש לו צל על הפרצוף ואנחנו רוצים עכשיו לנתח את הבעיות שלנו בציוד הרכשה, כדי לשפר אותם, אז אנחנו צריכים משהו שיגיד את זה.
יהונתן קלינגר
¶
אז תסלח לי שאני יורה לעצמי ברגל, למה אתה צריך את זה באיכות פחותה? אתה צריך את זה באיכות מלאה.
יהונתן קלינגר
¶
בעיות תאורה זה בסדר, אבל יכול להיות שאתה תגיע למצב שיש אנשים מקבוצה מסוימת, שאלה דברים שאתה רואה רק בביומטריה, נניח אם יש לך תמונה ברזולוציה גבוהה מספיק, אתה יכול לראות עיוותים בעיניים.
עידו בן יצחק
¶
(מקריא): "חובות בעל תפקיד בהשוואה מול מסמך זיהוי. 9. במשך תקופת המבחן כל בעל תפקיד הנדרש לבצע נטילת אמצעי זיהוי ביומטריים והשוואתם לאמצעים או לנתונים הביומטריים הכלולים במסמך הזיהוי לפי הוראות סעיף 6 לחוק, ושהוכשר לכך כאמור בסעיף 9(ס) לחוק, יידרש לקיים את ההוראות הבאות:
"(1) אופן הנטילה יהיה לפי תקנות הכללת אמצעי זיהוי ולפי סעיף 6(א) לצו זה.
"(2) יבוצע תיעוד ממוכן ככל שניתן, או יבוצע תיעוד ידני על ידי בעל התפקיד, של המידע הבא או חלקו:
"(1) מספר השוואות שבוצעו;
"(2) משך זמן הנטילה;
"(3) מספר הנטילות עד להתאמה לאמצעים או לנתונים ביומטריים במסמך הזיהוי;
"(4) משך זמן ביצוע ההשוואה לאמצעים או לנתונים שבמסמך הזיהוי;
"(5) מספר המקרים בהם כשל תהליך ההשוואה והגורמים לכישלון, ככל שידועים.
"(3) בעל תפקיד שהוסמך והוכשר לבצע נטילת אמצעי זיהוי ביומטריים לפי החוק יאסוף מידע כאמור ויעבירו לרשות האוכלוסין בתדירות שעליה יורה ראש רשות האוכלוסין ובאון שאין בו כדי לזהות את התושבים לגביהם נאסף המידע".
אבנר פינצ'וק
¶
מה הסף המינימלי של בדיקות שנדרשות כאן כדי להסיק מסקנות למשל? אתם אמורים לקבוע, עם סטטיסטיקאים, מה הסף המינימלי, נכון?
יורם אורן
¶
אנחנו נערכנו מבחינת אמצעי ייצור לכמות מסוימת של אותם תיעודים משני הסוגים לחמש שנים, כמה אנשים יגיעו...
יורם אורן
¶
אבל זה לא קשור ל... דרכונים אנחנו צריכים להנפיק בלי שום קשר, תעודות זהות אנחנו צריכים להנפיק בלי שום קשר, גם אחרי השנתיים.
יהונתן קלינגר
¶
רגע, אתה אומר שבהנחה שהפיילוט יקבע בסופו שהמאגר לא נחוץ, אתם תוכלו להמשיך להנפיק תעודות זהות חכמות ודרכונים חכמים בלי מאגר?
היו"ר מאיר שטרית
¶
תיאורטית אני מניח שכן, למה לא. מצד שני יכולה להתחלף ממשלה באמצע ואז לבטל את כל הדבר הזה.
יהונתן קלינגר
¶
תתחלף ממשלה באמצע, בטוח. הפיילוט הזה יסתיים אחרי הבחירות, ככה שהמדדים להצלחה לא נופלים על אדוני.
היו"ר מאיר שטרית
¶
שיימחקו, למרות שבעצם מאחר וזה לא מזוהה, אין לזה שום ערך, יהונתן, אבל שיהיה, לא אכפת לי.
סעיף 10.
עידו בן יצחק
¶
(מקריא): "תיעוד בדיקות מול מאגר ובקרה. 10. במשך תקופת המבחן יתועד באופן ממוכן ככל שניתן, או יבוצע תיעוד ידני, על ידי עובד הרשות או עובד רשות האוכלוסין לפי העניין במקרים בהם לא ניתן לבצע תיעוד ממוכן, המידע שלהלן, באופן שאין בו כדי לזהות את התושבים לגביהם נאסף המידע:
"(1) מספר הפעמים בהם העבירה הרשות תוצאות זיהוי אל עובד רשות האוכלוסין;
"(2) מספר הפעמים בהם התקבלה תוצאת זיהוי מוטעית עבור אמצעים ונתונים ביומטריים שהועברו לרשות, או עבור בדיקות אימות נוספות שתבוצענה על גבי האמצעים או הנתונים הביומטריים במאגר, ובכלל זה דחייה מוטעית (false rejection) או קבלה מוטעית (false acceptance), תוך בדיקת ההנחה כי לגבי תמונות תווי פנים, מספר המקרים של קבלה מוטעית לא יעלה על 1 מתוך כל 5,000 נטילות, ומספר המקרים של דחייה מוטעית לא יעלה על 1 מתוך 250 נטילות, ואילו לגבי תמונת טביעת אצבע, מספר המקרים של קבלה מוטעית לא יעלה על 1 מתוך כל 10,000 נטילות, ומספר המקרים של דחייה מוטעית לא יעלה על 1 מתוך 100 נטילות;
"(3) משך הזמן הדרוש לקבלת תוצאת זיהוי והעברתה לידי עובד רשות האוכלוסין;
"(4) מה מידת ההתאמה שנמצאה בהתאם למאפיינים שנמדדים עבור כל אחד מהאמצעים הביומטריים;
"(5) מספר הפעמים בהם נעצרה ההנפקה, והסיבות לעצירה;
"(6) באיזה שלב נעצרה ההנפקה לאחר קבלת תוצאת זיהוי;
"(7) פרטי אירועי אבטחת מידע במאגר, ככל שיהיו.
בתקנה זו, "דחייה מוטעית" – מצב בו תוצאת הזיהוי הראתה אי התאמה בין אמצעי הזיהוי הביומטריים שניטלו, או נתוני הזיהוי הביומטריים שהופקו מהם, לבין האמצעים או הנתונים הביומטריים הכלולים במאגר, במקום בו היתה התאמה.
"קבלה מוטעית" – מצב בו תוצאת הזיהוי הראתה התאמה בין אמצעי הזיהוי הביומטריים שניטלו או נתוני הזיהוי הביומטרי שהופקו מהם, לבין האמצעים או הנתונים הביומטריים הכלולים במאגר, במקום בו לא היתה התאמה".
היו"ר מאיר שטרית
¶
מבחינתם הם רוצים לדעת, ההנחה הממוצע שלהם היא שבמקרה הזה קבלה מוטעית לא תעלה על 1 מתוך 5,000 נטילות. כך גם לגבי קבלה מוטעית, שלא תעלה על 1 מתוך 10,000 נטילות. הם קובעים מדד של הצלחה.
אבנר פינצ'וק
¶
זה צריך להיות סעיף נפרד משום שאנחנו גם שמענו מהרשות שהם בעצם בודקים עוד דברים. אז צריך, אחרי כל סעיפי התיעוד, מה בודקים.
היו"ר מאיר שטרית
¶
ודאי שמתעדים, זה מה שכתוב בסעיף, שמתעדים את הנתונים תוך הנחה שזה לא יעלה על כך. אבל יכול להיות הפוך ויכתבו, ודאי, זה הרעיון.
היו"ר מאיר שטרית
¶
לא, ישקלו, מי שצריך לקבל החלטה יקבל את הנתונים ויחליט. ועדת השרים לענייני ביומטריה תצטרך לשבת עם התוצאות של הניסוי, לראות את התוצאה, להבין מה, מי נגד מי ולהחליט. אם זה היה תלוי בי, לא היה פיילוט כזה בכלל. אני אומר לך את דעתי. זה אינטרס של המדינה, לא הייתי שואל, לא הייתי עושה פיילוט, עם כל הכבוד.
עידו בן יצחק
¶
זה צריך להיות סעיף מופרד שבו ייאמר, מדד ההצלחה לעניין זה מה שכתוב ב-(2) וב-10 מתעדים את הטביעות המוטעות והקבלות המוטעות כדי לראות אם עמדו במדדים.
אבנר פינצ'וק
¶
ואני רוצה להוסיף. מאחר ויורם אורן אומר שהם בודקים עוד דברים, ואני שמח, אנחנו צריכים שבסעיף יהיה את כל הדברים שבודקים לשיטתכם ואז אנחנו נוכל סוף סוף---
אבנר פינצ'וק
¶
אבל כדי שנוכל לראות האם אמנם כל הדברים שנמדדים בסופו של דבר מכסים את המטרות שנקבעו בסעיף 41, דהיינו לבחון את אופן היישום של ההוראות, שזה יפה, את הנחיצות של קיום המאגר, את מטרותיו, את המידע שיש לשמור בו ואת אופן השימוש, מה עושים עם המידע הזה, זאת אומרת אם מאפסנים אותו בצורה אחת, בצורה אחרת. אלה כל מיני דברים שהחוק קבע שאותם יש לבחון בפיילוט ועכשיו בצו צריכים לפרוט את כל הדברים האלה למטרות משנה, או לבחינות משנה, ולקבוע מדדים לגביהם, ורק אז אנחנו גם נוכל לראות האם באמת הוראות התיעוד הן מספיקות, כי יכול להיות שצריך לתעד עוד דברים.
היו"ר מאיר שטרית
¶
אני לא בטוח שאפשר לקבוע מדדים לכל עניין. תיעוד של התוצאות הוא יהיה בעצם, כשיצטרכו להחליט אם זו הצלחה או לא הצלחה, יבחנו את התוצאות ויקבעו, אם בעיניהם זו הצלחה או לא הצלחה.
אבנר פינצ'וק
¶
אדוני אמר שהוא רק יעץ, הוא גם עכשיו נחשף לפני כמה ימים לצו, הייתי מבקש ממר יורם אורן או ממישהו אחר מהרשות שיענה על השאלה שלי. שוב, אני הולך אחורנית, אני הולך מהסוף שזו המטרה שהציב המחוקק. צריך לפרוט את זה ליעדי משנה או לדברים שאתה הולך לבדוק, מה יהיו המדדים להצלחה בכל אחד מהדברים האלה, לפי זה גם אתה תוכל להגיד לי מה אתה מתעד. יכול להיות שאתה מפספס משהו, יכול להיות שצריך לתעד עוד משהו כדי באמת לבדוק את מה שאתה בודק, אבל לא כשאנחנו הולכים הכל הפוך.
יורם אורן
¶
אפשר לעבור על מה שיתועד ולראות אם זה כולל הכל, אז אנחנו מתחילים כמובן בהצלחת ההרכשה או אי הצלחת ההרכשה. יש איזה שהן הנחות יסוד בעניין הזה, גם יש להם סימוכין בספרות מהעולם שתמונת פנים זה כמובן 100% מהאוכלוסייה, או קרוב מאוד מאוד מאוד ל-100%, עם כמה מקרי קצה זניחים.
מה שאנחנו קודם כל שומרים זה כמויות כוללות של הרכשות, כאשר את ההרכשות אנחנו מחלקים למעשה לשלושה סוגים, שזה הרכשות מלאות, הכוונה תמונת פנים וטביעות של שתי אצבעות מורות, שזה אמור להיות המסה הגדולה, הרכשה חלקית זו הרכשה של תמונת פנים ושתי אצבעות אחרות והרכשות חסרות זה הרכשה של תמונת פנים בלבד. אז אלה בעצם החתכים שעל פיהם אנחנו בודקים.
כמובן מהצד השני אנחנו מוציאים מהמשוואה הזאת קבוצות גיל שעבורן לא מתבצע זה, בשביל לדעת אם קיבלנו משהו תקף או לא.
אנחנו אוספים כמה נתוני סריקה, זאת אומרת כמה מקרים טופלו באמצעות סריקת תמונות מודפסות, זה אותו אחד שמרותק למיטה ואי אפשר היה לצלם אותו.
נתונים תפעוליים, שזה בחתך של גילאים, אז מה שכתוב כאן, זה כבר הוזכר כאן בצו, מספר הניסיונות עד להרכשה מוצלחת, זמן ממוצע להרכשה מוצלחת, כמה מורכשים טופלו באמצעות נוהל חריגים, שדברים לא הלכו בצורה תקינה וכן הלאה.
כמובן בחלוקה לא רק החלק הביומטרי אלא דווקא החלק של התחקור, שהוא החלק אולי אפילו היותר מפחיד מבחינה תפעולית.
כמה כאלה שהועברו לנוהל חריגים זכו לפתרון. כי אם יש לנו נוהל חריגים והוא לא נותן מענה, אז צריך כנראה לשפר אותו.
כמה הרכשות בוצעו לכל זהות.
נתוני איכות, שזה הוזכר כבר קודם, מדדי NIST ומדדי ISO. אותו מקרה ששומרים תמונה מופחתת בשביל לנתח בעיות תאורה וכן הלאה.
איכויות של טביעות אצבע, זה גם אותם מדדי איכות.
נתונים של השוואות ביומטריות שיבוצעו בלשכות רשות האוכלוסין מול התיעוד, בלי נגיעה למאגר.
יורם אורן
¶
כן, אז לגבי המקרים האלה, כמובן כמות כוללת. אני מזכיר, מדובר במקרה הזה רק על תצורת האחד לאחד. זה מה שלא מאפשר, אגב, לבדוק הכל, אבל מה שאפשר לבדוק, נבדק.
כמות השוואות מוצלחות, כמות השוואות שנכשלו, איך טופלו ההשוואות שנכשלו, כמה ניסיונות נדרשו עד לזיהוי, התפלגות של ציון ההשוואה.
יורם אורן
¶
כן, הכל אנחנו עדיין בסיטואציה הזאת. התפלגות של ציון דחייה, שזה בעצם נותן לנו תובנות איפה לשים את הסף שממפה אותך לאחד משני המרחבים האלה.
משך הזמן שהתהליך ארך.
נתונים מנהלתיים שקשורים במאגר, אבל ידועים מכיוון רשות האוכלוסין. זאת אומרת כמה פניות היו לשם, כמה נתונים הועברו ודברים כאלה. זה פשוט הצלבה לצד השני.
אבנר פינצ'וק
¶
יש פה בעיה. בהתחלה אתם סברתם שהפיילוט נועד לבדוק את המאגר ואך את המאגר. כשהיועץ המשפטי עמד על זה שתבדקו את כל המהלך, אז הוספתם את זה, אבל בעיקר מה ששמעתי כאן כמעט לא מתייחס למאגר. איך כל הדברים האלה---
יורם אורן
¶
מצד רשות האוכלוסין, מצד הלשכות, מה שאפשר לדעת זה את מספר הפניות הכולל למאגר.
מספר אירועי סימולציה, כי יש דברים שאנחנו רוצים לבדוק, ואנחנו לא יכולים לבדוק בשנתיים האלה למשל דברים שחשוב מאוד לדעת כמו הנושא של שאילתות שמגיעות מכיוון המשטרה. אסור לנו למסור מידע בקצה, אבל אנחנו כן יכולים לעשות סימולציה עד לאקט מסירת המידע בקצה.
יורם אורן
¶
כן, אז יש אירועי הדמיה שנועדו לבדוק את אותן לוגיסטיקות, כמה הרכשות בוצעו לכל זהות, עבור איזה מסמך, האם זה עבור תעודת זהות, או עבור דרכון או עבור שניהם. כמה השוואות טביעות אצבע בוצעו בלשכות, השוואות באמצעות זיהוי פנים, שפה אני מדגיש שיכול להיות שמצב כזה יקרה במעבר גבול. אין לנו ברשות האוכלוסין את זה, אבל יכול להיות שאם יהיה כזה דבר זה יצטרך להיכלל ב...
כמות הרכשות כפולות מדומות. זאת אומרת משהו שחשבנו שהוא הרכשה כפולה, אבל הוא לא. בעיית רישום או בעיה טכנולוגית.
זמני תגובה, אירועי אבטחת מידע, כאשר, שוב, פה בנינו איזה שהוא מדרג. אירועי עצירת הנפקה, זה רשום כאן, הוראות עצירה רשום כאן, הסיבות לעצירה, הנפקות שהיו צריכות להיעצר ולא נעצרו, נתוני הנפקות תיעוד בכלל שזה אותו נתון שדובר עליו בהתחלה, של תיעוד ישן מול חדש.
יש דברים כמו הצורך בתחזוקה של הקוראים, שזה כמה פעמים היה צריך לנגב אותם או דברים כאלה.
אם גילינו עברה של זיוף, תיעוד כמובן. תיעוד שנפגם. ככל האפשר לנסות גם להבין למה. העבירו אותו במכונת כביסה, או אני לא יודע מה. כמות התיעוד שנפגם, למרות שהשימוש בו היה נאות. כמות הזיהויים שבוצעו על פי תמונה מופחתת. כמות אזעקות השווא כתוצאה מתמונות מופחתות. שוב פעם, זה ויזואלי.
בנושא תשאולים, אז כמה אימותים תקינים היו, פילוח של אותן שאלות ששואלים, מה עבד ומה לא עבד, איפה אנשים נתקלו בבעיות כי הבעיה הגדולה זה השאלות שאנשים לגיטימית לא יודעים לענות עליהן. כמה כישלונות היו, כמה אימותים הצליחו בשלב שני.
יורם אורן
¶
נכשלת, עברת לקו שני, כמה היה בשלב שני, כמה חייב שימוש במסמכי זיהוי נוספים, כמה קיבלו פטור.
אבנר פינצ'וק
¶
אם אני באתי לאימות, אם באתי להוציא תעודת זהות, זה מעניין אותך אם יש לי גם דרכון? אתה מתעד את זה? אני באתי עכשיו להנפיק תעודת זהות, אתה רושם את זה, מתעד את זה?
אבנר פינצ'וק
¶
כן, אבל אתה אחר כך מעביר נתונים הרי לא מזוהים, אז אני שואל אם אתה מתעד את עצם העובדה שאני... כי בהמשך, אם הייתי כבר עם דרכון ביומטרי יכולת ל---
יהונתן קלינגר
¶
אבנר, אם אפשר להוסיף למדדים שמתועדים גם את מספר האנשים שקיבלו גם תעודת זהות וגם דרכון?
אבנר פינצ'וק
¶
הכנסת מתבקשת לאשר צו, אבל היא רוצה לראות שהצו באמת יוצר פיילוט שבודק את מה שסעיף 41 ביקש לבחון.
יורם אורן
¶
כן, אבל מצד שני צו לא יורד לאותם רזולוציות שבסוף יש עוד רמת פירוט והדברים האלה גם מדווחים ומדווחים גם פה, בין היתר.
היו"ר מאיר שטרית
¶
קיבלתם תשובה די מפורטת, לדעתי, על כל הפרטים.
נעמה, את רוצה לשנות משהו בניסוח של סעיף 10?
נעמה פלאי
¶
היתה פה בקשה להעביר את החלק השני של 10(2) לסעיף נפרד. אפשר לעשות את זה. או בסעיף משנה, ש-10 יהיה (א), ואז 10(ב), לעניין תוצאת זיהוי מוטעית, כאמור בסעיף 10(2) בתקופת המבחן תיבחן ההנחה שלגבי... ואז להעתיק את כל הסיומת של (2).
עידו בן יצחק
¶
זה לא צריך להיות בסעיף קטן נפרד, זה צריך להיות סעיף נפרד. זה קביעת מדד, זה לא תיעוד בדיקות, לכן צריך להיות סעיף נפרד. השאלה אם קובעים את זה 'זה המדד להצלחה'.
אבנר פינצ'וק
¶
איפה הצו עוקב אחרי החוק? אולי אני קצת בתוך ה... יש פה יועץ משפטי, יש פה משהו שהוא חסר, לא מאוזן. יש פתאום פירוט יתר לגבי דברים מסוימים, דווקא לגבי דברים שלכאורה החוק מבקש לייצר פיילוט אין פירוט. אני חושב שהכל צריך להיות מפורט.
אברהם מיכאלי
¶
בסדר, אבל אפשר לא לפרט כל דבר. לכתוב שהם יגישו מדדים להחלטה בעוד שנתיים ואז לדרוש במדדים האלה.
אבנר פינצ'וק
¶
בעוד שנתיים הם יגידו לך 'בדקנו א', ב', ג' ו-ד' ', ואתה תגיד להם, 'רבותיי, זה לא עונה עדיין על מה שאני ביקשתי מכם לבדוק', ואז בעוד שנתיים אתה תגיד את זה?
היו"ר מאיר שטרית
¶
אבל זה לא מחקר, שוב פעם. זה לא מחקר, אנחנו לא קובעים את הסף מראש, כי אנחנו לא יודעים, לא מנוסים במאגר ביומטרי או בתעודות ביומטריות.
יהונתן קלינגר
¶
זה מבחן שמטרתו לבחון את נחיצות קיומו של מאגר ביומטרי. שאלתם איזה מדדים, אז אני אומר, על מנת לבחון את נחיצות קיומו, אפשר לבחון האם ללא קיום המאגר היינו מגיעים לאותם מדדים. או איך המדדים האלה היו משתנים, לדוגמה, בתשאול, כתוצאה מאי קיומו של מאגר. ואז אנחנו יכולים באמת לבחון את נחיצות קיומו של המאגר. בלי זה אנחנו לא יכולים ל---
אבנר פינצ'וק
¶
זה לא חייב להיות הכל או לא כלום, יכול להיות שתגיע למסקנה, אחרי הפיילוט, בשביל זה אתה צריך לבחון את הדברים, שגם בלי התמונות אתה מסתדר פנטסטי.
היו"ר מאיר שטרית
¶
לא כמה ניסיונות, כמה זיופים היו. אז נדע, אם לא היה אף זיוף, זה אפקטיבי. נורא פשוט.
היו"ר מאיר שטרית
¶
למשל אם הייתי קובע, הייתי אומר שאני רוצה לדעת כמה זיופים היו בדרכונים ותעודות ביומטריות.
היו"ר מאיר שטרית
¶
המטרה של המאגר היא למנוע הרכשה כפולה, זו המטרה המרכזית שלו, ואני מציע לקבוע כמדד כמה ניסיונות זיוף היו וכמה הצליחו.
היו"ר מאיר שטרית
¶
אתה מסיק מסקנה הפוכה. אתה מכיר את המדען הרוסי שיש לו יתוש עם שש רגליים, הוריד לו שתי רגליים, אמר לו 'קפוץ', הוא קופץ, הוא אומר 'יתוש עם ארבע רגליים קופץ', מוריד לו עוד שתיים, אומר לו 'קופץ', הוא קופץ, כותב 'יתוש עם שתי רגליים קופץ'. מוריד לו את האחרונות, 'קפוץ', הוא לא קופץ, הוא אומר 'יתוש בלי רגליים חירש'.
אם לא הצליח אף אחד לזייף, או היו ניסיונות שלא הצליחו, זה מוכיח שהמאגר ממלא את ייעודו. המטרה המרכזית של המאגר היא למנוע הרכשה כפולה ולהבטיח שתהיה זהות באמת אחד לאחד.
אפשר לקבוע שאם היו בקשות של המשטרה לזיהוי אנשים מתוך המאגר, כמה בקשות היו---
היו"ר מאיר שטרית
¶
לא חל, אז אין בעיה בכלל, אז רק העניין של הרכשה כפולה, כמה ניסיונות היו, כמה הצליחו, כמה לא הצליחו, כמה נמנעו. זה ייתן לכם תמונה. תכתבו את זה.
יהונתן קלינגר
¶
חבר הכנסת שטרית, יורם אורן העלה נקודה שבבריטניה, הוא אמר, אנשים באו וניסו ועדיין היו אנשים שניסו לקבל הרכשה כפולה. נכון אתה אמרת את זה בזמנו?
יהונתן קלינגר
¶
כן, כלומר גם כשיש איזה שהוא מאגר, מנסים, ולכן כמות האנשים שינסו יעזור לנו לבחון את נחיצות המאגר.
היו"ר מאיר שטרית
¶
לא, כמות האנשים שניסו, כמות האנשים שהצליחו.
חברים, אני מציע להוסיף את המדדים האלה, מספר הניסיונות להרכשה כפולה.
היו"ר מאיר שטרית
¶
אז תנסחו את זה אחרת. תכתבו את המדדים בסעיף נפרד, במקום 10 יהיה 11. אתם מורידים משם את המדדים. אתם יכולים לכתוב בסעיף 11, מדדים להצלחה של נחיצות המאגר: (1) מספר הניסיונות להרכשה כפולה של תעודות הזהות שהצליחו; מספר הניסיונות שלא הצליחו; מספר הניסיונות להרכשה כפולה של תעודות זהות; מספר הניסיונות שלא הצליחו. דרכונים ותעודות זהות, כל אחד בנפרד. זה ייתן לך תמונה אמיתית. מאחר והמשטרה לא רלוונטית לעניין, זה בתקופת הפיילוט, זה לא קיים, אז בעצם הדבר המרכזי זה העניין של מספר הניסיונות וההצלחות.
אבנר פינצ'וק
¶
אבל אלה שעלית עליהם, יורם, אתה היית רוצה לדעת איך עלית, למה. זאת אומרת האם היית צריך בשביל זה... עלית על זה מיד בגלל טביעת האצבע, האם---
יהונתן קלינגר
¶
נכון, אבל בשביל לבדוק את הנחיצות של המאגר צריך לראות... בשביל למנוע הרכשה כפולה יכול להיות שיבוא יורם עוד שנתיים ויגיד 'יהונתן, בשביל למנוע הרכשה כפולה הספיק לנו טביעת אצבע אחת, אנחנו לא צריכים עוד אצבע ופנים', וכך אנחנו יכולים לבחון את הנחיצות של המאגר.
היו"ר מאיר שטרית
¶
זה מה שאני אומר, הנחיצות של המאגר למנוע הרכשה כפולה, לכן הדרך למדוד את נחיצותו היא לקבוע את מספר הניסיונות ומספר ההצלחות, ואם גם נעצרו---
היו"ר מאיר שטרית
¶
לא נדע, אז מספר הניסיונות ומספר הכישלונות ולמה נכשלו, אפשר לאתר דרך זה מה היו הפגמים.
נעמה, נסחי את הסעיפים הללו, תתקני את סעיף 10, תשאירי את עניין התיעוד בצד אחד ואת המדדים בצד שני ואז זה ייתן לנו תמונה שאפשר יהיה לבדוק אותה בדיעבד, אחרי שייגמר הפיילוט.
עירא אברמוב
¶
דבר אחרון לגבי 10, את כל הסטטיסטיקות האלה שיאספו וידווחו כל חצי שנה, זה גם יהיה פתוח לציבור?
היו"ר מאיר שטרית
¶
לא היתה שום ישיבה. תסלח לי, אני חוזר ואומר, אני לא מבין למה אתה מתעקש לחזור על זה, לא היתה שום ישיבה ולא היה שום פרוטוקול. היחידים שכותבים פרוטוקול זה הכנסת, כשעושים ישיבה בכנסת, לא אף אחד אחר.
היו"ר מאיר שטרית
¶
זה לטובת הציבור. ברגע שזה בא לכנסת, הציבור יודע. זה בא לכנסת לדיווח, הדיווחים שמועברים מועברים לכנסת.
יהונתן קלינגר
¶
הם מדווחים לפני הסוף, הוא מדבר על הדיווחים החצי שנתיים. יש בצו דיווחים חצי שנתיים. בסעיף 11(ב).
עידו בן יצחק
¶
(מקריא): "סקר דין וחשבון. 11. (א) במהלך תקופת המבחן יבצע גורם מקצועי, שימנה לכך ראש רשות האוכלוסין, סקרי שביעות רצון של התושבים לגבי הליך הנפקת מסמכי הזיהוי הביומטרי והשימוש בהם; תוצאות הסקרים יוגשו לראש רשות האוכלוסין בתדירות שתיקבע, ועיקריהם יועמדו לעיון הציבור באתר האינטרנט של משרד הפנים או של רשות האוכלוסין.
"(ב) הרשות ורשות האוכלוסין יכינו דין וחשבון מפורט בכתב ובו תיאור כל תוצאות הבדיקות שבוצעו בתקופה האמורה לפי צו זה, אחת לחצי שנה במשך תקופת המבחן; דין וחשבון זה יוגש לראש הממשלה, שר הפנים, שר המשפטים והשר לביטחון פנים".
עידו בן יצחק
¶
(מקריא): "(ג) דין וחשבון כאמור ייערך לפי כללים מקובלים לעריכת מבדקים למערכות ביומטריות, ככל שהם רלוונטיים, ובכלל זה יסקור את הממצאים והאסמכתאות לממצאים בהתאם לתכנית המבחן, וכן חוות דעת של הסטטיסטיקאי הממשלתי בדבר התאמה של הבדיקה והממצאים לכללים המקובלים בתחום זה.
"(ד) מצא ראש רשות האוכלוסין או ראש הרשות, לפי העניין, כי הנתונים שבדין וחשבון מצדיקים שינוי בתהליכים המשמשים לצורך ביצוע הוראות צו זה, רשאי הוא להורות על שינויים, ובתנאים שיקבע, ובלבד שאין בשינויים כאמור כדי לסתור את האמור בצו ובתקנות".
יהונתן קלינגר
¶
הדבר הראשון זה שסקרי דעת הקהל ושביעות הרצון צריכים להיערך בשביל שתהיה לנו קבוצה גם של קונטרול וגם של טסט, גם בין מי שכן הנפיק תעודה ביומטרית וגם בין מי שלא הנפיק תעודה ביומטרית, לראות אם אנשים יותר מרוצים במצב א' או במצב ב'.
יהונתן קלינגר
¶
לא, יש לי סקרי שביעות רצון של התושבים לגבי הליך הנפקת מסמכי הזיהוי הביומטרי והשימוש בהם. תשווה לי את זה להליך הרגיל. אם אתה לא משווה, אין לך שום מדד.
היו"ר מאיר שטרית
¶
אני לא הולך לפסול או לבחון את ההליך הרגיל. אני לא פוסל שום דבר. ההליך הרגיל, אף אחד לא בא אליו בטענות.
יהונתן קלינגר
¶
דבר שני זה שלמרות שהרשות מעבירה, הוספת את הוועדה, אני אשמח אם היא גם תפרסם את הדין וחשבון לא רק לוועדה אלא גם באתר האינטרנט שלה.
היו"ר מאיר שטרית
¶
למה שכן? זה יבוא לוועדה. בשביל מה צריך ועדה? למה שקיפות? שקיפות זה הוועדה דנה בזה וזה מפורסם בציבור.
יהונתן קלינגר
¶
כי יכול להיות שזה יהיה באתר האינטרנט, אני אראה, אני אגיד לחבר הכנסת שטרית, 'איזה יופי, אין לי הערה'.
עידו בן יצחק
¶
(מקריא): "תחולה. 12. (א) במשך תקופת תחולתו של צו זה, יחולו סעיפים 1 עד 6, 9 עד 14, 23 עד 36, 39 עד 41 לחוק.
"(ב) בכל הנוגע למסמכי זיהוי שהונפקו לפי החוק, יחולו גם התיקונים המופיעים בהוראות סעיפים 37 ו-38".
יהונתן קלינגר
¶
אני חושב שב-12(ב) יש איזה הוא דיסוננס חוקתי, כי אתה לא יכול להחיל הוראות חוק ספציפיות על אדם אחד, אתה לא יכול לקבוע שחוק הוא בתוקף עבור אדם מסוים ולא עבור אדם אחר. יש עם זה איזה שהיא בעיה וזה צורם. אני קובע, נניח, חוק שאומר שהשפה הרשמית עבור מדינת ישראל היא עברית, ואז צו שמשנה את החוק עבור אדם מקבוצה איקס, החוק אומר משהו אחר. אנחנו יוצרים מצב שיש שתי מערכות חוקים שונות.
יהונתן קלינגר
¶
התיקונים הם לא רק על מסמכי זיהוי. התיקונים לפי סעיפים 37 ו-38 הם תיקונים של חוקים אחרים. כלומר עבור אותו אדם יש לקרוא... אנחנו מדברים על חוק הדרכונים ואנחנו מדברים על חוק מרשם האוכלוסין ואני אמור לקרוא אותם אחרת עבורו. זה קצת... אני לא חושב שיש לזה תקדים חוקתי.
נעמה פלאי
¶
זה המצב, מה אנחנו יכולים לעשות. בתקופת המבחן מי שלא ייכלל בפיילוט, יקבל מסמכים כמו הניסוח הקודם של החוק, מי שכן ייכלל בתקופת המבחן יקבל מסמכים אחרים.
יהונתן קלינגר
¶
מה יהיה כתוב בספר החוקים הרשמי של מדינת ישראל על הסעיפים האלה? האם הנוסח המתוקן יופיע בספר הרשמי או הנוסח הקודם?
יהונתן קלינגר
¶
אבל סעיף 23(א) לחוק מרשם האוכלוסין יופיע בנוסח הרשמי ברשומות, בתור חלק מהחוק, יהיה כתוב שכניסתו לתוקף היא ביום היום, אבל הוא חל רק על אנשים א', ב' ו-ג'? כלומר לאנשים אחרים הוא לא יופיע בספר החוקים הרשמי של המדינה.
היו"ר מאיר שטרית
¶
אלה לא שני חוקים לא שונים, הם מסמכים שונים, כי עושים פיילוט. אני אישית מוכן לוותר על הפיילוט.
אברהם מיכאלי
¶
לפני התוספת, אני רוצה שתי נקודות שהזכרנו, אבל לא הזכרנו באופן מפורט. דבר ראשון זה ההרחבות של הלשכות לכל הקליטה של הדבר החדש הזה.
אברהם מיכאלי
¶
היערכויות של הלשכות, איך אנחנו נערכים, הגדלה, הקטנה, תוספת, לא יודע מה, תקנים כאלה, תקנים אחרים.
אברהם מיכאלי
¶
לא, אנחנו רוצים לדעת שאתם נערכים שבנובמבר תתחילו לעבוד.
שנית, אגרות. לא פירטנו פה אגרות, זה עולה כסף, מה עולה, למי עולה.
אמנון בן עמי
¶
לגבי היערכות לשכות. עשינו התאמה בכל לשכה. שוב, זה פיילוט, כמו שאמר ראש הוועדה, יש מסע הפחדה, אנחנו לא יודעים את הכמויות שיגיעו. יש לשכות שכבר הגדלנו, עמדות מתאימות יהיו בכל לשכה, יהיה בפיזור ארצי, בכל הלשכות שלנו. לדוגמה בלשכת ירושלים הוספנו שטח גדול. בכל הלשכות יהיו עמדות מתאימות, נאמרה קודם אמירה לגבי נכים, אנחנו נעשה התאמה גם בזה. גייסנו תוספת כוח אדם, העובדים עוברים הכשרה והדרכה. מבחינת היערכות, אנחנו לא יודעים את הכמויות, אנחנו לא יודעים לומר עכשיו מה המשמעויות מבחינת תורים, אבל אנחנו נערכים ונדע לבצע את זה ולהתאים את כוח האדם בהתאם לקצב שיגיעו.
לגבי אגרות, נעמה, את רוצה לומר?
נעמה פלאי
¶
אנחנו מגבשים את האגרות בהתאם לכל הדברים שנאמרו בחוק, בהתאם לזה שאנחנו רוצים שזה יהיה תוך יצירת האיזונים שקבועים בחוק, העובדה שזה צריך להיות רלוונטי ואנחנו נביא את זה כמובן לאישור הכנסת ברגע שזה יהיה מגובש.
אברהם מיכאלי
¶
דבר שלישי, אמנון, איך אתם נערכים מבחינת פרסום בשלושה או ארבעה החודשים הקרובים? זה חשוב מאוד.
אמנון בן עמי
¶
אין ספק. אנחנו נערכים למסע של הסברה לציבור. עד עכשיו לצערי שמעו רק את המפחידים ואת ה---
אמנון בן עמי
¶
אנחנו נערכים להסברה מקיפה, אמיתית, מעמיקה, עם עובדות, כדי לשכנע את הציבור שזה מהלך נכון, מהלך שגם הציבור ירוויח בו וגם המדינה תרוויח ממנו. זה לא נוגד.
היו"ר מאיר שטרית
¶
טופס הסכמה. כתבי אישור והסכמה. יש פה כתב אישור והסכמה, אתם רואים, כתוב בעברית, אמנם לא בערבית. יש פה כתב אישור והסכמה במקרה שממולא על ידי מבוגר, על ידי קטין, וכתב אישור והסכמה של אפוטרופוס של קטין. יש שלושה כתבי הסכמה, אם יש לכם הערות, בבקשה.
אבנר פינצ'וק
¶
אני הייתי מבקש, בהמשך למה שאמרנו קודם, שיתווסף לטופס ההסכמה מלים ברוח או בנוסח 'ידוע לי שאינני חייב למסור נתונים ביומטריים, ואם לא אעשה כן לא אוכל לקבל מסמכים ביומטריים, אך לא יישללו ממני זכויות כלשהן המוקנות לפי חוק'.
היו"ר מאיר שטרית
¶
אני לא מסכים. אדם שחותם על טופס הסכמה, הוא חותם שהוא רוצה נתונים ביומטריים, אז יהיה כתוב ש'אני מודיע שאם אני לא מסכים...'. בחייך, מה זה? זו הגזמה. מסבירים, אומרים לו שהוא לא חייב, שהוא לא ייפגע, הכל בסדר.
היו"ר מאיר שטרית
¶
הוא לא צריך לתעד את זה, טופס הסכמה מתעד שהוא הסכים. חברים, אני לא מקבל את זה. יש גבול.
היו"ר מאיר שטרית
¶
אני אסמיך את היועץ המשפטי של הוועדה לתאם עם עורכת דין פלאי. מה שהוא יחליט בעניין הזה, מבחינתי, הניסוח מקובל עליי.
אם כן, אנחנו גמרנו בזה את הדיון בצו.
מי בעד? ירים את ידו? חבר הכנסת אברהם מיכאלי, שנינו. מי נגד? אין נגד.
הצבעה
בעד – 2
נגד – 0
הצו אושר.
אני מאשר את הצו.
אני מודה לכל החברים על ההשתתפות הערה, אני מודה לכם על הדיון. בסך הכל נהניתי מהדיון, נתתי לכולם לדבר כמה שהם רצו. אני יכול לבקש ממשרד הפנים משהו? אני רוצה שחברי הוועדה המשותפת יקבלו דרכונים ותעודות ביומטריות ראשונים.
תודה רבה לכם.
הוועדה ננעלה בשעה 15:30