הכנסת השמונה-עשרה
PAGE
ועדת הפנים והגנת הסביבה
17
24/5/2011
הכנסת השמונה-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 385
מישיבת ועדת הפנים והגנת הסביבה
יום שלישי, כ' באייר התשע"א (24 במאי, 2011), שעה 12:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 24/05/2011
התנהלות אגף הפיקוח על הבניה של משרד הפנים מחוז צפון
פרוטוקול
סדר היום
1.
הצעה לסדר היום (דיון מהיר)
¶
התנהלות אגף הפיקוח על הבנייה של משרד הפנים במחוז צפון, של חה"כ מגלי והבה
מוזמנים
¶
חה"כ מגלי והבה
חה"כ סעיד נפאע
ציון סעד
-
מנהל היחידה הארצית לפיקוח על הבנייה (בפועל), משרד הפנים
דוד אוחיון
-
מנהל תחום פיקוח מחוז צפון, משרד הפנים
חיר נסראללה
-
ראש המועצה המקומית פקיעין + יו"ר פורום ראשי הרשויות הדרוזיות והצ'רקסיות
ביאן קבלאן
-
ראש המועצה המקומית בית ג'ן
סאלח פארס
-
ראש המועצה המקומית חורפיש
סעיד ג'מאל
-
בית ג'ן
אימן זויהד
-
בית ג'ן
יוסף זויהד
-
בית ג'ן
כאמל זויהד
-
בית ג'ן
סעיד זויהד
-
בית ג'ן
זאיד חמזה
-
בית ג'ן
סאהר חמזה
-
בית ג'ן
סאמר חמזה
-
בית ג'ן
סלחה חמזה
-
בית ג'ן
סעיד חמזה
-
בית ג'ן
שפיק חמזה
-
בית ג'ן
אמין קבלאן
-
בית ג'ן
רן פינגולד
-
עוזר לחבר הכנסת מגלי והבה
ריטה פרייס
-
עוזרת לחבר הכנסת מגלי והבה
מרים זרקא
-
עוזרת לחבר הכנסת סעיד נפאע
יגאל ברזילי
-
יועץ ליושב-ראש ועדת הפנים והגנת הסביבה
שמואל חן
-
דובר ועדת הפנים והגנת הסביבה
היו"ר אמנון כהן
¶
צהרים טובים. ברוכים הבאים כל הנמצאים כאן. אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת הפנים והגנת הסביבה. על סדר היום הצעה לסדר היום (דיון מהיר) בנושא התנהלות אגף הפיקוח על הבנייה של משרד הפנים במחוז הצפון. את הדיון המהיר ביקש חבר הכנסת מגלי והבה. נשמע את יוזם הדיון, נשמע את חברי הכנסת ונשמע את התגובה של משרד הפנים. בבקשה, אדוני.
מגלי והבה
¶
זה הדיון הראשון שלי בוועדה בראשותך כיושב-ראש הוועדה. במשך שנים רבות היינו קולגות בוועדת הכספים. עכשיו תבוא לבכות אצלנו על הכספים של ועדת הפנים ...
מגלי והבה
¶
אני מברך אותך על כניסתך לתפקיד. חבר הכנסת אמנון כהן הוא מחברי הכנסת הוותיקים, אדם אחראי שאכפת לו. היינו חברים ביחד כמעט שתי קדנציות וחצי בוועדת הכספים, אז אני מכיר את היכולות והיתרונות שלך ושנינו עכשיו נדע גם היכן לתפוס את משרד האוצר.
מגלי והבה
¶
חבריי האורחים הנכבדים, נציגי בית ג'ן, יושב-ראש מועצת בית ג'ן, יושבי-ראש הפורום, הנוכחי והקודם, חברי הכנסת, ההצעה לסדר, שכותרתה: התנהלות אגף הפיקוח על הבנייה של משרד הפנים במחוז הצפון, היא התוצאה, אבל הסיבה בגינה הגענו לכדי כך שביקשנו את הדיון המהיר נוגעת לסוגיית התכנון והבנייה של בית ג'ן, וסוגיית התכנון והבנייה של כל המגזר הדרוזי בשל חוסר בתוכניות מתאר. הגשנו הצעת חוק בעניין הקמת ועדות תכנון מקומיות שיפתרו את הבעיות הללו והדיונים בהצעת החוק עדיין נמשכים.
אני מבקש להתמקד, ברשותך, בסוגיית בית ג'ן, בסוגיית האוכלוסייה שנמצאת כאן, אנשי הדת שסובלים, שמייצגים מיעוט קטן לעומת הבעיה הגדולה של תושבי בית ג'ן בפרט ושל כל המגזר בכלל, בשל חוסר בתוכניות מתאר מאושרות ובתוכניות מפורטות מאושרות. הם עשו את כל המוטל עליהם כאזרחים כאשר הכינו את תוכנית הבנייה שלהם והגישו אותה, אך אנו הופכים אותם למי שסובלים בשל חוסר תכנון. מדובר על משרד הפנים לדורותיו וכאשר אפרט תבין, אדוני, עד כמה אנו חוטאים לאזרחים. הגיע הזמן שנשים סוף לסבל הזה ונצא עם החלטות שיפתרו, או לפחות יתנו מענה לבעיה.
בית ג'ן הוא ישוב שיש בו כ-11,000 תושבים. תוכנית המתאר הראשונה לישוב הזה אושרה בשנת 1977. מאז ועד היום, ואנחנו בשנת 2011, הוגשו תוכניות מפורטות.
מגלי והבה
¶
הבעיה שלנו, שתוכנית המתאר שאושרה לא נועדה לפתור את כל הבעיות אלא נועדה לפתור רק חלק קטן מהן. בתוכנית המתאר הזאת אמורות להיכלל שלוש תוכניות מפורטות אך עשרות בתים לא נכללים בתוכנית הזאת.
נכנסתי לעובי הקורה עם מועצת בית ג'ן ועם אגף התכנון במשרד הפנים לגבי התוכנית החדשה שמדובר עליה. אני מחזיק בידי את הפרוטוקולים של שלוש ישיבות שהתקיימו אצל מר שמאי אסיף, שם מדובר על תוכנית מתאר שתכלול את שלוש התוכניות המפורטות נשוא הצעתי היום ושבעצם תפתור את כל בעיית התכנון של בית ג'ן. לצערי הרב, מאז אותם מפגשים עם אנשי משרד הפנים וההנחיות שהועברו חלפה כבר שנה וחצי. עד כה אושרה התוכנית בתוך הוועדה המקומית אך לא הוגשה עדיין לוועדה המחוזית. מי שמעכב את הגשת התוכנית זה לא המועצה המקומית בית ג'ן, שעשתה את כל המוטל עליה, אלא משרד הפנים, או משרדי הממשלה השונים.
תיארתי את הרקע הזה כדי להביא לידיעתכם שמי שאשם בהיעדר תוכניות מתאר לתושבי בית ג'ן הוא משרד הפנים. ומה עושים היום? מאשימים את התושבים, שעשו את כל המוטל עליהם, בכך שאין להם תוכניות ושהם בונים בבנייה לא מורשית. אני יכול להציג שתי דוגמאות על התנהלות הפיקוח כלפי מר שפיק חמזה כאזרח וכלפי השיח' כאמל זויהד.
למר שפיק חמזה היתה קרקע בתוך שמורת הטבע בבית ג'ן. הוא החליף אותה עם רשות שמורות הטבע, עם מינהל מקרקעי ישראל, בקרקע שאמורה להיות בתוך תוכנית המתאר, מתוך הסכמה ורצון של האזרח לתת את הקרקע לרשות שמורות הטבע ובתמורה לקבל קרקע שבה יוכל לבנות את ביתו. הוא הכין את תוכניות הבנייה. האזור שבו קיבל קרקע נכלל בתוכנית המפורטת שהוגשה לראשונה בשנת 1992 ואחר-כך ב-1996 וגם בתוכנית המתאר שאנחנו מדברים עליה עכשיו. מה התוצאה? הוא בנה לו בתים בהתאם לתוכניות. משרד הפנים לא אישר, לא את התוכניות המפורטות – אני מדבר על התכנון במחוז וגם בירושלים – ולא את תוכנית המתאר. הפכו אותו לעבריין בנייה, כאשר ידוע לנו שיש התחייבות של מר שמאי אסיף ושל משרד הפנים שתוכנית המתאר של בית ג'ן בגבול הכחול תאושר.
כעת בא הפיקוח והעניש את מר שפיק חמזה, העביר אותו כמה מדורי גיהנום בכך שהוא נשפט פעם ראשונה, ופעם שנייה, ועכשיו "מתנפלים" עליו פעם שלישית. מנהל תחום הפיקוח במחוז הצפון נמצא כאן אתנו. כאשר אני מסתכל עליך, מר דוד אוחיון, אני נדהם איך האנשים שלך הפכו להיות שוטרים רעים, במקום לפתור את הבעיות עם האזרחים, ומבקשים להעמיד את האנשים לדין על עוד עבירות בנייה שנוצרו שלא באשמתם. יש פסקי-דין על עבירות בנייה שהטילו קנסות של אלפי שקלים. מדובר לא על 5,000 או 10,000 שקלים, אלא על קנסות של 50,000 ו-100,000 ו-200,000 שקלים. יש כאן אנשים שהגיעו לקנסות של 300,000 שקלים. הם אומרים: "בסדר, מה אתם רוצים? תפתרו את הבעיה. לא אני אשם. אני האזרח הפשוט עשיתי כל שביכולתי והגשתי תוכניות. תאשרו את התוכניות". מה שקורה כאן הוא התנהלות לא תקינה. אני שמח שאתה נמצא כאן, אדוני. כנבחרי ציבור לא נרשה לכם להתנהג בצורה כזאת לאזרחים – לזמן לחקירות ולחקור את הדברים. למה אתם לא חוקרים את עצמכם? הרי אתם האשמים העיקריים שמונעים הגשת תוכניות.
מגלי והבה
¶
אם הוא יודע שתוכנית המתאר אושרה במשרד הפנים באופן עקרוני, שהיא עברה בוועדה המקומית וקיבלה מספר ועברה לוועדה המחוזית, והפיקוח מעניש את האזרח פעם ראשונה ומגיש נגדו תלונה, ולאחר שנה-שנתיים חוזר ומגיש תלונה - - -
מגלי והבה
¶
אני מדבר על ההתנהלות של משרד הפנים. ציפיתי שהממונה על המחוז יהיה כאן. ביד אחת הוא מעכב את תוכנית המתאר, וביד שנייה מטיל עונשים כבדים ביותר על האוכלוסייה. לאוכלוסייה אין מפלט, אין להם לאן לפנות. תפקידנו כאן לקבל החלטה ברורה שתחייב את משרד הפנים לעצור את כל ההליכים המשפטיים.
היו"ר אמנון כהן
¶
הממונה על מחוז צפון במשרד הפנים, מר יוסי ברון, הוזמן לכאן ולא הגיע. למעשה הוא אמור לענות תשובות.
דוד אוחיון
¶
כפי שהציג כבוד חבר הכנסת והבה, זה סוגייה שאנשי התכנון במשרד הפנים צריכים להשיב עליה. אני מתחום האכיפה. אני מניח שאין בכוונתך שנימנע מאכיפה.
מגלי והבה
¶
אני מבקש לא לשפוט ולהעניש מישהו פעם ראשונה, פעם שנייה ופעם שלישית. כולם צריכים להיות אזרחים שווים. ראיתי את אופן הפיקוח שלכם – יש כאן התנכלות ברורה. אני לא מסתתר מאחורי הדברים שלי.
מגלי והבה
¶
אתם לא יעילים ולא מקצועיים, לדעתי. אדוני היושב-ראש, צריך לפעול להקפאת הליכי הפיקוח, ושמשרד הפנים ייתן הסברים מדוע הוא לא מאשר את התוכנית. זה דבר אחד.
כאשר אדם נשפט ומשלם את מלוא הקנס שהטיל עליו בית-המשפט, ונשפט עוד פעם ומשלם את הקנס, למה צריך לחזור אליו ולהביא אותו למשפט פעם נוספת, כל פעם בעילה אחרת או בדרך אחרת? אנשי בית ג'ן נחקרים על שימוש חריג בבנייה. הם בנו את הבניין, הכינו תוכנית לבנייה, עשו את כל המוטל עליהם ובמקום לחקור את משרד הפנים חוקרים את האנשים ומעמידים אותם לדין. המהירות הזאת, כאילו המדינה בורחת, או הבית בורח – אדם נחקר ותוך שבוע מוגש כתב אישום. איפה נשמע כדבר הזה? מה עם הניטרליות של הפיקוח?
אני מבקש לומר, מבלי לפגוע באחרים כאן, אני יודע שבישובים על-יד בית ג'ן, שאף הם בונים ומפתחים אזורים, שם לא רק שלא מוגשים כתבי אישום אלא נותנים לאנשים לעשות כרצונם, ואני לא רוצה להזכיר שמות, רק השם שלהם הוא לא בית ג'ן אלא חוסן, לדוגמה. יש כאן מדיניות שאני לא מצליח להבין.
הנושא החשוב מבחינתנו, שנצא היום בהחלטה שתחייב את שר הפנים להקפיא את ההליכים. יש כאן את כל החומר שמוכיח שהאוכלוסייה שיושבת כאן לא אשמה במה שקורה שם אלא האשם במשרד הפנים.
אריה ביבי
¶
אדוני היושב-ראש, חבריי חברי הכנסת, מכובדי, נכבדי העדה. את בית ג'ן אני מכיר קצת. כמעט בכל חודש אני נמצא שם לפחות פעם או פעמיים. אני לא רוצה לחזור על הדברים שאמר חבר הכנסת מגלי והבה אלא באתי להוסיף.
אין לי טענות כלפי הפקחים. כל אחד עושה את עבודתו. אבל, אדוני היושב-ראש, יש לי טענות על כך שאנחנו יושבים כאן בוועדת הפנים והגנת הסביבה והייתי מצפה שלפחות המנכ"ל או הסמנכ"ל, מישהו בכיר ממשרד הפנים יהיה כאן. אני לא מזלזל בכם, חס וחלילה, אתם אחלה חבר'ה, אבל אנחנו צריכים לדבר עם מישהו שיכול לקבל החלטה.
את תוכניות הבנייה בכל המגזר, ובפרט בבית ג'ן, אני מלווה כבר זמן רב. אני מברך על היוזמה הזאת. קיימנו כבר כמה ישיבות בנושא הזה, גם בנושא בית ג'ן וגם בנושא כפרים אחרים.
אי אפשר לפנות לאדם ולהגיד לו: אדון יקר, אתה תגור כאן, תוליד ילדים, תשלח אותם לצבא, תשלח אותם למשמר הגבול, תשלח אותם לשירות בתי-הסוהר, תשלח אותם לכיבוי-אש, לכל זרועות הביטחון – זה מותר, אבל כשמדברים על מתן דיור לאנשים אנחנו אומרים: עד כאן. תבנה באופן בלתי חוקי, תבנה על הכביש.
אני מזמין אותך פעם אחת לצאת אתי לסיור בבית ג'ן ותראה שם שאין להם ברירה. הם בונים על המדרכה. ואז מה קורה? קורה שאין כבישים, וניתקל בזה בעוד 5 או 10 שנים, לא יהיה שם אפילו מעבר בין הבתים. חייבים לתת להם פתרון.
באו אנשי משרד הפנים בשנת 1997 ונתנו פתרון. אבל כמה זמן אפשר להמתין? 14 שנים חלפו מאז ועדיין לא מיישמים את התוכנית.
אציג עוד אנקדוטה אחת. יש שם את קבר הנביא "בהא אלדין" שהוא בין הנביאים הראשיים לעדה הדרוזית. שם עורכים טקס לחיילים דרוזים אחרי שהם מקבלים נשק מן הצבא.
אריה ביבי
¶
לשם מגיעים כל הנכבדים, שם מבקרים תיירים. זה מקום מתויר ממש. האמן לי, אדוני, שאם זה היה קבר של קדוש יהודי היו מאפשרים לבנות שם חניון כפי שצריך. מאחורי הקבר הזה יש כמה דונמים אך מינהל מקרקעי ישראל אומר: רק רגע, זה מקום ירוק, אסור לגעת בו. באמת, נו, כאלה קטנוניים נהיינו? היום כתבתי מכתב למר ירון ביבי, מנהל מינהל מקרקעי ישראל והטחתי בו את כל הדברים הללו. לא רציתי להעלות את זה כאן כי זה נושא אחר.
גם במגזר הדרוזי וגם במגזר הערבי יש בעיות. צריך לקבוע מפתח לכל ישוב: הילודה היא כזאת, האוכלוסייה גדלה בשיעור כזה – אנחנו נקצה כך וכך.
וצריך דבר אחד נוסף, להתחיל ללמד גם אותם לגור בבתים רבי-קומות. האמן לי, אפשר גם את זה לעשות, גם לחסוך אדמה וגם לספק להם מגורים. החבר'ה הצעירים הללו מעורים בנו, יש להם מזגן וחשמל והכול, כמו לצעירים יהודים. האמן לי, אם היית אומר לצעיר מבית ג'ן לבנות במגרש שלו רבי-קומות הוא היה בונה. תן להם גם כן.
סעיד נפאע
¶
ראשית, אדוני היושב-ראש, אני מצטרף לברכות. אני מאחל לך הצלחה.
אני מבקש להתמקד בכמה נקודות כדי להבליט את החומרה בבעיה שעליה אנו דנים.
מוסכם על כולנו שתוכניות המתאר והעיכובים בהכנת התוכניות נדון ונדוש כבר אלף פעמים בוועדה הזאת. אני מקווה רק שלא נתחיל לשמוע עכשיו מנציגי משרד הפנים למה ואיך, למה זה מתעכב. עובדה שזה מתעכב.
אבל יש עובדה אחרת שכבוד היושב-ראש וחבר הכנסת מגלי והבה בוודאי מכירים אותה היטב, ואני מקווה שגם חבר הכנסת אריה ביבי. הכפר בית ג'ן משנת 2000 ועד היום לא קיבל ולו מגרש אחד לבנייה מטעם מינהל מקרקעי ישראל. הכפר הזה משיא מדי שנה 100 זוגות, אז יש לנו 1,000 זוגות לפחות. לחלק מהם יש אדמות פרטיות שעליהן הם יכולים להקים בית ולחלק האחר למעשה אין לאן ללכת. אז "נטפלים" לאדמות החקלאיות שיש להם, לאדמות שמחוץ לתוכנית המתאר, כי אין להם ברירה אלא לגור. זה נתון אחד. רק השנה הואיל בטובו מינהל מקרקעי ישראל סוף-סוף להקצות חלקה - -
סעיד נפאע
¶
- - 4 חלקות של כמה דונמים כדי לחלק את המגרשים הללו. אבל זה כבר 10 שנים אחרי המועד הרלוונטי.
הנקודה השנייה שאני מבקש להתמקד בה, אדוני היושב-ראש, יש מה שנקרא עבירה מתמשכת: אדם מתחיל לבנות, מוציאים לו צו שיפוטי ואז למעשה בכל יום שהוא מוסיף אבן הוא עובר עוד עבירה: מחר הוא עובר עבירה, ומחרתיים הוא עובר עבירה, ועוד עבירה, ועוד עבירה, ואז מוגשת נגדו שרשרת של כתבי אישום. אבל החמור מכול, קרו מקרים שבשל כל מיני סיבות אנשי הפיקוח על הבנייה לא עלו על עבירה של בנייה בלתי חוקית. אז איזה פטנט הם מצאו? פטנט של עבירת שימוש חורג, והזכיר אותה גם חבר הכנסת מגלי והבה. כל יום שאתה יושב בדירה ללא היתר אתה למעשה משתמש בדירה הזאת שימוש חורג. זאת עבירה על חוקי התכנון והבנייה והפרי הוא כתב אישום, מגישים כתב אישום, סוחטים אותך עד הסוף בעשרות אלפי שקלים. במקרה אחד בבית ג'ן זה הגיע עד 120,000 שקל ואף ל-300,000 שקל, וכמה צעירים נכנסו לבית-כלא ונדרשו לשלם 450,000-470,000 שקל, וזה רק לפני כמה חודשים כתוצאה מן המצב הזה.
לכן אני סבור שאנחנו צריכים להקדיש את כל תשומת הלב בדיון הזה לעניין שנקרא שימוש חורג ולבקש להקפיא את ההליכים בינתיים. אנחנו יכולים להמליץ על הקפאת ההליכים עד אשר תיפתר הבעיה הזאת, שכפי שנאמר על-ידי קודמיי האשם לא כולו בנו אלא 95% מן האשם נמצא למעשה בפתחי רשויות התכנון השונות. לכן אם נגיע לפחות להמלצה בכיוון הזה, שבינתיים יקפיאו את ההליכים ויסירו את החרב החדה הזאת מעל צווארי האנשים, אני חושב שנוכל לצעוד צעד חשוב מאוד. תודה רבה.
אריה ביבי
¶
עוד משפט אחד, כבוד היושב-ראש. בזמנו הצעתי, גם למינהל מקרקעי ישראל וגם למשרד הפנים, להגיד: מה שיש עד עכשיו – הכול "מולבן", ומעכשיו אנחנו מתחילים. צריך לחשוב על זה.
שפיק חמזה
¶
אדוני היושב-ראש, חברי הכנסת, קהל נכבד, אני בקי מאוד בנושא התכנון והבנייה בבית ג'ן ואני רוצה להתייחס בקיצור להליכים של תוכנית המתאר הכללית של בית ג'ן.
המועצה המקומית בית ג'ן הוקמה בשנת 1964. בשנת 1965 הוועדה לתכנון ובנייה מרכז גליל התחילה להכין תוכנית לבית ג'ן ללא ידיעת המועצה המקומית. מי התווה את התוכנית? רשות שמורות הטבע ומשרד הפנים. רק אחרי 10 שנים המועצה המקומית השכילה לראות את התוכנית הזאת, תוכנית שהיתה אמורה לשרת את התושבים למשך עשרים שנים, עד שנת 1985. אולם התוכנית אושרה רק בשנת 1997, באיחור של 12 שנים. מאז שנת 1985 ועד היום אנחנו חיים במה שנקרא "רִיק תכנוני". למשרד הפנים ולרשויות התכנון אין מדיניות תכנון ולא נותנים פתרונות תכנון, דבר שמטבע הדברים הזמין בנייה בלתי חוקית. מדובר כאן בכ-1,300 תיקים בבית ג'ן.
הבירוקרטיה של רשויות התכנון – המועצה המקומית עוד בשנת 1988 הגישה תוכניות מפורטות להרחבת התחום. מאז ועד היום הוגשו כ-8 תוכניות מפורטות, אך רשויות התכנון הפכו את כל התוכניות הללו ל"אות מתה" ובכך פגעו בכלל האוכלוסייה, ובעיקר בזוגות הצעירים ובחיילים המשוחררים. כפי שהזכיר חבר הכנסת נפאע, גם המדינה לא מקצה מגרשים לחיילים משוחררים ולזוגות צעירים. הכפר בית ג'ן, כמו כל ישוב במדינה, מביא ילדים לעולם ומתפתח. צריך לתת מענה ופתרון לעניין הריבוי הטבעי.
אני רוצה לצטט כאן את מה שאמר כבוד ראש הממשלה בישיבת הממשלה מיום 24 במאי 2009. הוא אמר כך: "אין זה הוגן שלא לתת מענה לגידול הטבעי. הדרישה לעצירה מוחלטת של בנייה היא לא דבר שאפשר להצדיק אותו". נכון שאז היה מדובר בהתנחלויות, אבל זה נכון גם לבית ג'ן, לפחות מבחינת הצורך בשוויון.
המועצה המקומית בית ג'ן והוועדה המקומית לתכנון ולבנייה לא חסכו מאמץ והגישו תוכניות מדי פעם, אך משום מה בדרך התוכניות הללו נתקעו באיזה מקום.
אני אישית, לדוגמה – ואני לא רוצה לחזור על הדברים שאמר חבר הכנסת מגלי והבה – עוד בשנת 1994 הגשתי בקשה לקבלת היתר מכוח תוכנית 7683ג' שהיתה בשלבי הפקדה. יש לי אישור של משרד הפנים שהתוכנית נמצאת בשלבי הפקדה, אך עד היום אני מחכה. בשנת 1998 הגשתי עוד בקשה מכוח תוכנית אחרת, בקשר לאותו מקום, תוכנית 7653ג'. קיבלתי אז תשובה של ועדת התכנון, כדלקמן: "להשעות את ההחלטה עד שהתוכנית המפורטת 9257ג', שהוראותיה חלות על המקום, תקבל תוקף". אנחנו מחכים עד היום כדי לקבל תוקף.
אדוני היושב-ראש, מצד אחד, לרשויות התכנון אין מדיניות תכנון, הן לא נותנות פתרונות תכנון, ומצד שני, הן משתמשות בכלים שיש להן כדי לפגוע באנשים, בהגשת כתבי אישום שרירותיים ובכל מיני שיטות. חברי הכנסת הסבירו את זה כבר ולא אחזור על הדברים.
לאחרונה המועצה המקומית בית ג'ן, עם מינהל התכנון הארצי, עם מהנדס הוועדה המחוזית, עם רשות הטבע והגנים הלאומיים ועם הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה הכינו תוכנית כוללת שנותנת פתרון לכל בעיות התכנון והבנייה בבית ג'ן. התוכנית הזאת עומדת להיות מוגשת, וראש המועצה בוודאי יתייחס לזה. לכן אני חוזר ומבקש להתלות ולהקפיא את כל ההליכים נגד אנשי בית ג'ן עד שתאושר התוכנית הזאת, שאישורה תלוי במשרד הפנים, לא בתושבי בית ג'ן.
רק הערה קטנה לאדון דוד אוחיון. ביקשתי ממנו פעמיים לקבל אותי לפגישה כדי שאוכל להסביר לו את העמדה שלי, אך הוא סרב לקבל אותי.
ביאן קבלאן
¶
קודם כול, אדוני היושב-ראש, אני מאחל לך הצלחה בתפקיד.
אדוני היושב-ראש, בשנת 1997 אושרה תוכנית מתאר לבית ג'ן לאחר ארבעים ומשהו שנים, כאשר 12 שנים לקח לתוכנית עד שאושרה. היא אושרה על-פי המצב שהיה קיים בזמנו בלא תוכניות עתידיות. מאז ועד היום הישוב מתפתח. בעידן הגלובלי בכל יום יש שינויים, אבל אצל הרשויות ואצל ועדות התכנון במשרד הפנים לדברים לוקח שנים רבות.
ביאן קבלאן
¶
אנחנו שייכים למחוז הצפון. לצערי המחוז מושבת כבר כחצי שנה כי המהנדס – שיהיה בריא, אנחנו מאחלים לו החלמה מהירה – חלה. מה קורה כאשר ראש ממשלה, חלילה, חולה, או יושב-ראש ועדה חולה, או יושב-ראש הכנסת? אין לו מחליף? במחוז הצפון של משרד הפנים אף אחד לא מטפל, אף אחד לא מקדם שם שום עניין. זה פוגע לא רק בבית ג'ן אלא בכל מחוז הצפון.
לאורך השנים נערכו פגישות רבות. יש בידי סיכומים של כל הפגישות. בשנתיים וחצי האחרונות קיימנו מרתון של ישיבות במשרד הפנים, אצל מי שהיה מנהל מינהל התכנון, מר שמאי אסיף, עם מהנדס הוועדה המקומית, עם המתכנן. השקענו שעות רבות כדי לקדם את התוכנית, אך תמיד אנו נתקלים בקשיים, שצריך להשלים כאן ושם, צריך את האישורים לפתרונות הקצה של רשות הטבע והגנים הלאומיים. גורמים רבים עוזרים למשרד הפנים לעכב את אישור התוכנית וכנראה הם עובדים בתיאום ובשיתוף פעולה מלא ועושים את זה בכוונה תחילה, כי כדי לממן את הוועדות המקומיות כדאי לפגוע באזרחים דרך בתי-המשפט. באמצעות הקנסות שהאזרחים משלמים הם מורידים את העומס מן הקופה שלהם. האזרח התמים הוא שמממן את הפעילות של הוועדות.
ביאן קבלאן
¶
כן. הגשנו תוכניות ונתבקשנו גם לערוך בדיקת היתכנות. עשינו את כל שנדרש מאתנו. שילמתי מיליון שקל למתכנן. הוא לא עובד בהתנדבות, מיליון שקל שילמה המועצה ולא קיבלנו שקל אחד כעזרה מאף משרד ממשלתי, למרות שממשלת ישראל הקצתה תקציב למטרה הזאת.
ביאן קבלאן
¶
היא עוד לא במחוז, היא עוד לא הופקדה. אנחנו קובעים ישיבה עם מהנדס המחוז ועם מהנדס הוועדה המקומית ותמיד יש להם תנאים חדשים להוסיף לנו, אז עלינו לחזור הביתה ולהתחיל לתקן לפי הדרישות שלהם. כאשר אנחנו חוזרים שוב אחרי שתיקנו מוצאים לנו דברים מתחת לאדמה. לא רק הכנסת, גם ממשלת ישראל צריכה לתת על כך את הדעת.
אצלנו בישוב, וגם בישובים הסמוכים יש זעם רב. אנשים הפסיקו להאמין ברשויות התכנון, התחילו לבנות בלי לתכנן. אנשים במשך 10 ו-15 שנים לא מקבלים אישור ואין להם סיכוי לקבל אישור, אז הם אומרים: בשביל מה אשלם למתכנן? גם כך לא ייצא לי כלום, לא אקבל אישור. עוזרים לאנשים לעבור על החוק בכוונה תחילה. אנשי הוועדה המכובדת הזאת צריכים לתת על כך את הדעת ולחייב את רשויות התכנון לקחת את העניינים במלוא הרצינות, לזרז את התהליכים ולאשר את כל מה שצריך בטווח הזמן המיידי.
הבקשה השנייה שלנו היא הקפאת התביעות נגד התושבים. הבתים שנבנו כולם נמצאים בתוך התכנון המוצע. אני מתחייב שאין ולו בית אחד שנבנה ולא אושר בתחום הקו הכחול על-ידי מר שמאי אסיף. כל המתחם, הקו הכחול שתוחם את הכפר, אושר. צריך "להלבין" את התביעות ולתת הזדמנות לאנשים, במקביל לקידום של אישור התוכנית.
נושא לא פחות חשוב הוא שטחי השיפוט. היום חלק מן התוכנית המאושרת מ-1997 נמצא מחוץ לשטח השיפוט של המועצה. ואז מה קורה לאזרח? חלק מן הכפר מטופל בוועדה המקומית וחלק מטופל בוועדה המחוזית, ותנאי העבודה של הוועדה המקומית ושל הוועדה המחוזית שונים ומשתנים וזה יוצר בעיות. באשר לתוכניות להרחבת שטחי השיפוט – צריך להתאים אותן לישובים בהתאם לתוכניות המתאר. זה באופן כללי. לא ארחיב את הדיבור, אבל המגמה ברורה.
אדוני היושב-ראש, אני רוצה להעביר לכם מסר. אתמול התקיימה ישיבה של אנשים שלקחו יוזמה ורוצים לקדם את עצמם בכל דרך אפשרית כי נמאס להם להמתין. מבחינת הרשויות, מבחינת מילוי החוק פקעה סבלנותם של האנשים. לכן כל-כך חשוב שהעניין הזה יטופל כפי שצריך, כפי שמטופל בכל מקום אחר במדינה.
יש לי כאן הוכחות כמה זמן לוקח לטפל בתוכנית מתאר בישובים יהודים, 10% מפרק הזמן שזה נמשך אצלנו. מה שבישוב אחר מתקדם תוך שנה, אצלנו מתקדם בתוך 10 שנים. אצלנו משנת 2001 ועד שנת 2011 אנחנו עובדים על אותה תוכנית: תתקן כאן, תתקן שם, תתקן פה, תתקן שם. אתה מתרוצץ, "שורף" זמן, מאבד הרבה משאבים, משקיע הרבה משאבים ושום דבר לא מתקדם. תודה.
היו"ר אמנון כהן
¶
תודה. נציגי משרד הפנים, מי מכם רוצה לדבר קודם? הייתי רוצה לשמוע את מנהל המחוז אבל נצטרך כנראה להביא אותו לכאן לישיבה נוספת.
ציון סעד
¶
שלום לכולם. אני מנהל היחידה הארצית לפיקוח על הבנייה (בפועל). כבוד היושב-ראש, דבר ראשון, נושא הדיון כפי שהוגדר לנו בזימון הוא התנהלות אגף הפיקוח על הבנייה של משרד הפנים במחוז צפון. לשם כך באופן טבעי הגיע מר דוד אוחיון והגעתי אנוכי, כי אנחנו אנשי פיקוח ועובדים בפיקוח. נושא הדיון לא הוגדר כתכנון, לא נכתב כאן תכנון.
היו"ר אמנון כהן
¶
אני רוצה לשמוע על המדיניות של מנהל המחוז. אתה נכנס לתמונה אחרי שמנהל המחוז מאשר או לא מאשר, אבל אם הוא לא מאשר הוא הופך את האזרחים לעבריינים, והאזרחים אומרים: תנו לנו קורת גג. לכן צריך לשמוע על המדיניות שלו, למה התוכנית תקועה כבר 10 שנים. הוא צריך להשיב לנו תשובה: המהנדס חולה, אין כסף להעסקת מהנדס נוסף, אז נוכל לפנות לשר הפנים ולהגיד: אדוני, יש כאן בעיה שצריך לפתור אותה. ממך אני לא מבקש את זה.
ביאן קבלאן
¶
אני אומר לך באחריות שאין לו יכולת לכפות על המהנדס לקדם את העניינים. המהנדס, מר אלכס שפול, עושה מה שהוא רוצה. הוא בעל הבית.
היו"ר אמנון כהן
¶
המהנדסים בארץ מוגדרים בתפקיד סטטוטורי. אף אחד לא אומר להם מה לעשות. אבל אני מצפה מכל מהנדס עיר ומכל מהנדס מחוז לעשות תפקידו כראוי ולתת פתרונות, לתכנן ולתת מענה לאזרחים, ולא להפוך אותם לעבריינים, שאז צריך לבוא הפיקוח. אנשי הפיקוח עושים את עבודתם, אני מבין את זה. מכיוון שרשויות התכנון והמהנדס ומנהל המחוז לא עושים את עבודתם כפי שצריך אז לאזרח אין ברירה והוא בונה ואז הפקח נכנס לתמונה.
ציון סעד
¶
מר דוד אוחיון ואני עוסקים בפיקוח ולא בתכנון. אם אתם רוצים לקבל תשובות בנושא התכנון באופן טבעי עליכם לשמוע את הממונה על המחוז, כפי שאמרת, את יושב-ראש הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה שאחראי על השטח, וכולם מכירים את הוועדה מעלה נפתלי, וכמובן את מתכנן המחוז, ואם הוא לא נמצא אז מישהו אחר, ואת מינהל התכנון. אלה הגופים שצריכים לענות תשובות בנושא התכנון. מרב הטענות, מרב הנושאים שעלו כאן הם בנושא התכנון.
ציון סעד
¶
באשר לפיקוח, ידוע לכולם שאזור בית ג'ן הוא אזור של שמורת הטבע מירון. השטח הזה, מלבד הישוב בית ג'ן שיש לו שטח שיפוט, הוא שטח גלילי, שטח שאין עליו אחריות של ועדה מקומית.
ציון סעד
¶
לכל ישוב יש גבול שיפוט וגבול תכנון, כפי שידוע לכולם, הקו הכחול. בתוך הקו הכחול זה אחריות של הוועדה המקומית מעלה נפתלי. מחוץ לקו הכחול – על זה אני מדבר – אלה שטחים שכלולים במרחב התכנון המחוזי, דהיינו השטח הגלילי. בשטח הגלילי לוועדה המקומית אין say. המבנים שאתם הצגתם, רובם או כולם נבנו בשטח הגלילי, שאין בו ועדה מקומית לתכנון ולבנייה.
סעיד נפאע
¶
אדוני היושב-ראש, אתה שומע? רוב המבנים שעליהם אנו דנים נבנו בשטח הגלילי. מה אחוז השטח הזה?
ציון סעד
¶
לכן האחריות על הפיקוח היא של הוועדה המחוזית, ולכן נמצא כאן מר דוד אוחיון שאחראי על הפיקוח בעניין הזה. זה נקודה ראשונה, כדי שהדברים יהיו ברורים.
דבר שני, הפיקוח המחוזי הוא שלוחה של היחידה הארצית לפיקוח על הבנייה של משרד הפנים והוא עושה את תפקידו בהתאם לחוק התכנון והבנייה, נקודה. יש לנו סדר עדיפות בפיקוח על הבנייה של היחידה הארצית במשרד הפנים, ובמקום הראשון בסדר העדיפות נמצאים השטחים הגליליים, שעליהם אנו מדברים היום, כי אין שם ועדה מקומית לתכנון ובנייה שתנחה ותסדיר ותאכוף את החוק. האזור שעליו אנחנו מדברים הוא אזור של שטח גלילי ולכן הוועדה המחוזית תפקידה לאכוף ולפקח. זה התפקיד של מר דוד אוחיון, עבור זה הוא מקבל משכורת וזאת עבודתו, לא רק בבית ג'ן אלא בכל מחוז הצפון.
דבר נוסף, אנשים שבונים ללא היתר, בכל המדינה ולא רק באזור שלכם, בין בבנייה ללא היתר ובין בשימוש שנעשה במבנה ללא היתר, הם עברייני בנייה, אין מה לעשות. כפי שאדם שנוהג שלא בהתאם לכללים הוא עבריין תנועה, אותו דבר כאן, הוא עבריין בנייה, ולא משנה אם הוא בנה מרפסת או בנה מבנה של 3 קומות, זה עבריין בנייה וזה עבריין בנייה.
הפיקוח המחוזי מתוקף תפקידו יוצא לשטח ורואה שיש מבנים ללא היתר, קרי: שיש עברייני בנייה. מה עליו לעשות? האם הוא צריך לשים מסכה על הראש שלו, לחזור למשרדו ולומר: ראיתי מבנים ללא היתר, עצמתי עין והלכתי לביתי?
מגלי והבה
¶
זה לא הבעיה שהוצגה כאן. סליחה, אתה מנסה להיות דמגוג, ואני אומר לך את זה בלי כחל ושרק. מדובר על אנשים שנשפטו על אותה עבירה פעם ראשונה, פעם שנייה ופעם שלישית, ואתה מסביר לי עכשיו איך מתייחסים לעבירה?
מגלי והבה
¶
קודם זרקת הכול על התכנון. עכשיו אתה מנסה להסביר לנו למה חוקי לשפוט אדם 4 פעמים על אותה עבירה ולהגיד לו אחר-כך שהבנייה שלו חריגה.
ציון סעד
¶
נאמר שיש שם מבנים ללא היתר, או שימושים ללא היתר. תפקידו של הפיקוח לאכוף את החוק, בייחוד כאשר מדובר בשטחים גליליים, מכיוון שאין שם ועדה מקומית.
מגלי והבה
¶
למרות שהם כלולים בתוכנית המתאר המוצעת שנתקבלה על-ידי הוועדה המקומית. על זה עשיתם שיעורי בית ובאתם להגיד לנו מה מותר ומה אסור. נכון?
מגלי והבה
¶
יש ועדה מקומית לתכנון ובנייה ששייכת לך, שייכת למשרד הפנים, וכל עשרות הבתים שאתה מדבר עליהם הם חלק מתוכנית מתאר שעומדת להיות מאושרת במחוז.
ציון סעד
¶
האם הוועדה המקומית שאתה מדבר עליה יכולה היום על בסיס התוכנית שאתה מציין לתת היתרי בנייה? בבקשה, שייתנו היתרי בנייה.
ציון סעד
¶
מכיוון שלא ניתן לתת היתרי בנייה על בסיס התוכנית – ואני לא בקי בנושא התכנון, אבל אם יש תוכנית שעל-פיה ניתן לתת היתרי בנייה, בבקשה, אין שום בעיה. אנחנו חוסמים? בוודאי שלא. אבל אם אין תוכנית כזאת המבנים הם עדיין בגדר מבנים ללא היתר או שימושים ללא היתר.
היו"ר אמנון כהן
¶
מה באשר לטיעון על השימושים החורגים, כביכול כל פעם בווריאציה שונה תוקפים את האנשים?
ציון סעד
¶
זאת הנקודה האחרונה. כאשר יש מבנה ללא היתר ובית-המשפט גוזר על הנאשם צו כזה או אחר: צו הריסה, או צו אחר, וכמובן נותן לעבריין הבנייה שנה, חצי שנה או שנתיים להסדיר את המבנה שלו על מנת שיהיה היתר, באים המפקחים ואומרים: אדוני, הוּצא צו הריסה או צו מסוג אחר והיה עליך להרוס את המבנה, אך לא הרסת אותו.
סעיד נפאע
¶
כאשר מוציאים צו הריסה בדרך כלל הצו הזה מוּתְלֶה: אם בתוך שנה לא תצליח להוציא היתר אז צו ההריסה ייכנס לתוקפו.
היו"ר אמנון כהן
¶
נעבור לשמוע את מר דוד אוחיון. למה אתה פועל רק בבית ג'ן? למה אתה לא פועל גם בכפר הסמוך?
דוד אוחיון
¶
מדובר על הר מירון, שהוא מרחב תכנון מחוזי באותם חלקים שהמחוקק קבע לגביהם כי "כל שטח במחוז שאיננו מרחב תכנון מקומי יהא אף הוא מרחב תכנון מקומי, ולוועדה המחוזית של המחוז יהיו באותו שטח, בנוסף על סמכויותיה האחרות לפי חוק זה, כל הסמכויות שהיו לוועדה המקומית אילו הוכרז השטח כמרחב תכנון מקומי". כלומר, סעיף 12(א) נותן לנו סמכות לבצע פעולה של אכיפה אקטיבית נגד בנייה בלתי חוקית בייעוד קרקע חקלאי מוכרז כפי שקורה בשטח המדובר בבית ג'ן.
אנחנו פועלים ללא משוא-פנים ובאופן שוויוני מול כל הבנייה הבלתי חוקית בהר מירון, כלומר גם סובב בית ג'ן, גם סובב חורפיש וגם פקיעין. במקרה המדובר הר מירון הוא שמורת טבע מוכרזת לכל דבר ועניין על-פי חוק מדינת ישראל. תוכנית ג/ 400 קבעה את זה במפורש, ולכן יש מגבלות בנייה קשות מאוד בהר מירון.
אצטט את תמ"א 35: "שטח מוגן מפיתוח, תמ"מ 2, תיקון 9: תוכנית ג/ 400 מיועדת לשמורת טבע". תוכנית מתאר ארצית מספר 8: "הבנייה מצויה בתחום שמורת טבע מוכרזת". בתוכנית מתאר ארצית מספר 35 השטח מוגדר כ"בעל רגישות נופית סביבתית גבוהה, שטח לשימור משאבי מים". תמ"א 35 ממשיכה להגדיר את השטח כ"מרקם שימור משולב שמורות וגנים לאומיים". מדובר על אזור רגיש מאוד, שהבנייה הבלתי חוקית בעצם יוצרת עובדות בשטח ועומסים שלא תוכננו בשטח. זה החלק של 100,000 דונם של שמורת הטבע.
הפעילות שלנו באותם חלקים, בהסתמך על סעיף 12(א) לחוק שעל-פיו אנו פועלים, נועדה למנוע ככל האפשר בנייה בלתי חוקית מחוץ לתוכניות מאושרות.
ידועות לי התוכניות המאושרות בבית ג'ן. אושרה גם תוכנית בשנת 2001 שהכשירה את כל הגבעה ונתנה לגיטימציה לכל הבנייה הבלתי חוקית. אני יודע על תוכנית 18690 שהוועדה המחוזית קיבלה בדצמבר 2009 וסיימה את הטיפול בה בפברואר 2010 כאשר היא דחתה אותה על הסף.
דוד אוחיון
¶
אתקן אותך, אדוני. אני בקי. אני כבר 10 שנים מנהל תחום הפיקוח במחוז צפון של משרד הפנים. אשמח לתת עדכון מדויק על הסוגייה הזאת.
תוכנית 18690ג' של מחוז הצפון להרחבת הישוב בית ג'ן התקבלה במחוז ב-10 בדצמבר 2009. ב-22 בפברואר 2010 המחוז הודיע על סיום טיפול. מדוע? כי תושבי הכפר רצו הרחבה גם לכיוון מערב ולא רק לכיווני צפון, דרום ומזרח.
דוד אוחיון
¶
עודכנתי אתמול. לכן הוועדה המקומית מעלה נפתלי יזמה תוכנית שמספרה 4410 – אני אומר את זה לפורום הזה ברמת מידע, למרות שאני כרגע לא יכול להתייחס לכך – שהומלצה לרשות הטבע והגנים הלאומיים למתן חוות דעת ואישור. לאחר מכן התוכנית אמורה לעבור לוועדה המחוזית לתיקונים. צריך להבין שכעת אין לה סטטוס. אבל נכון, היא כוללת פתרונות בנייה לסובב בית ג'ן.
ביאן קבלאן
¶
להקים ישוב חדש בשמורה בתנאים שהוא אמר, את הישוב חרשים – זה מותר, אבל לפתח את הישוב בית ג'ן ולהרחיב את תוכנית המתאר של הכפר הקיים – מאז קום המדינה אין תוכנית, זה לא ניתן.
דוד אוחיון
¶
אדוני חבר הכנסת, מצאתי לנכון להציג את הנתון הנכון מבחינה תכנונית כי אין בישיבה הזאת ייצוג של תחום התכנון.
דוד אוחיון
¶
קראתי את השאילתה שלך וכתבת שם שלאחרונה אושרה תוכנית. רציתי לבדוק איזו תוכנית אושרה לאחרונה, ומתברר שהתוכנית שאושרה לאחרונה היא בוועדה המקומית מעלה נפתלי, שהיושב-ראש שלה הוא מר בוחבוט.
מגלי והבה
¶
ועדת התכנון והבנייה המקומית אישרה את התוכנית שפותרת את הבעיה וכוללת את כל הקו הכחול שאושר בישיבה אצל מר שמאי אסיף.
מגלי והבה
¶
לשיטתך התוכנית הזאת מועברת עכשיו לוועדה המחוזית עם התיקונים שיוכנסו בה. מה אתה צריך מהאוכלוסייה הזאת שנשפטה פעם ראשונה ופעם שנייה ופעם שלישית, ואתה עוד בא ומנסה להתנפל עליה? על זה הדיון.
היו"ר אמנון כהן
¶
אני חושש שנסיים את הדיון בלי תוצאות. אתם רוצים כך – בבקשה. תשלים עוד שני משפטים בהתייחסות לדברי חברי הכנסת, ואני עובר לסיכום. שני משפטים, לא יותר.
היו"ר אמנון כהן
¶
עזוב את בית-המשפט העליון. אני מבקש ממך להתייחס לבקשתו של חבר הכנסת מגלי והבה. אם יש לך תשובה, תענה. אם אין, אזום עוד דיון.
היו"ר אמנון כהן
¶
אני מבקש לסכם את הדיון. הדיון לא הסתיים. הדיון הזה הוא דיון מהיר שבו שומעים את הבעיה ואז מקבלים החלטה איך להמשיך את הטיפול, כלומר הטיפול בעניין לא מסתיים כרגע. נסכם סיכום ביניים ואתאם נוסח גם עם המציע.
יש לנו תחושה שמדינת ישראל לא מקדמת תוכניות לטובת אזרחיה, גם כמענה לבעיות היום-יום וגם כמענה לטווח הארוך. בדיון הבא נדבר על חוק תכנון ובנייה חדש. אני מקווה מאוד שהרפורמה הזאת תיצור שינוי בתפיסה. לא ייתכן שתוכנית "תתגלגל" 10 שנים ולא תבוא לכדי פתרון.
לא ייתכן גם שכל פעם מחדש יהיו הערות ובקשות חדשות לתיקון התוכניות. כאשר מוגשת תוכנית צריך להיות טופס מוסדר, ויציינו בטופס אם היזם מילא את סעיפים א', ב', ג' ו-ד' ואם נותר לו להשלים עוד ארבעה סעיפים אחרונים, ובזה תם ונשלם. לא צריך לערוך כל פעם עוד דיון ועוד פעם להשמיע הערות, עוד פעם דיון ועוד הערות, ובין כל דיון שמתקיים חולפים 3-6 חודשים. את זה אנחנו הולכים להסדיר לטובתכם ולטובת כולם. אבל לא ייתכן שאתם משלמים כל-כך הרבה כסף, מגישים תוכניות לוועדות התכנון ובסופו של דבר בגלל שחסר איזה פריט קטן נאלצים להמתין עוד 3 חודשים, ועוד 3 חודשים, וכך חולפות 10 שנים. לא ייתכן דבר כזה. את זה אנחנו עומדים, בעזרת השם, להסדיר. אם תשתתפו בדיונים תראו שכל סעיף בהצעת חוק התכנון והבנייה הוא עולם ומלואו. אנחנו הולכים לשנות את חוק התכנון והבנייה לטובת האזרחים שבניהם מתגייסים ועובדים. לכן אנחנו מחויבים לכם ולכולם.
נושא שני, בכל מקרה אזום כאן דיון מעמיק עם כל אנשי התכנון והבנייה והאכיפה והפיקוח, בנוכחות מנכ"ל משרד הפנים החדש שנבחר. הוא מנכ"ל חדש אך הוא ותיק ומכיר את העבודה. אזום דיון ואבקש שתשתתף בו. אני מבקש לבחון את הרמה הכוללת, וגם נושא בית ג'ן יבוא לידי ביטוי. אכתוב למנכ"ל שיבוא אליי עם תשובות על הנושא שעלה כאן בדיון של ועדת הפנים והגנת הסביבה, עם המתכנן, המהנדס, האדריכל, כל אנשי משרד הפנים. שיגיד לי מה הסטטוס היום, למה המדינה הופכת אזרחים טובים שרוצים לעמוד בסעיפי החוק לעבריינים בעל כורחם, וכל פעם מוגשות עתירות לבית-המשפט, והתושב ובני משפחתו חיים כל הזמן בחרדה ולא יודעים מה יהיה מחר, כי הפקח עושה את עבודתו. אבל כאן רשויות התכנון לא מקבלות את ההחלטות הנכונות בזמן הנכון וזה גורם למועקה כל-כך קשה.
דיברתם על "הלבנת" מבנים. איני יודע למי נתונה סמכות בנושא הזה. אבקש באותו דיון שייערך, אם יש מקומות שבלאו הכי נכללים בתוך הקו הכחול שסימנה המועצה ושאושר על-ידי מר שמאי אסיף, ואמנם לא אישרו תב"ע נקודתית לאותו מבנה אבל הוא כבר נכלל במסגרת התוכנית הקיימת, אם אין כאן חריגה, לא בנו על הכביש או על מקום המיועד לטיפת חלב או לגן ילדים, אם אדם בנה אבל לא קיבל את האישור אז צריך להכשיר אותו. אם יש בנייה על שטח ציבורי צריך למצוא דרך או לפָנות או לתת פיצוי כזה או אחר, אבל המצב הזה לא יכול להימשך. אני רואה את האנשים, אני מתבונן בעיניהם. הדבר הזה קשה לי מאוד. לכן נערוך דיון המשך. קודם כול נשמע את תשובתו של מנכ"ל משרד הפנים.
מגלי והבה
¶
אדוני האחראי על הפיקוח. כולנו הבנו את הבעיה. יש קו כחול ועומדת להיות מאושרת תוכנית בוועדה המחוזית, תוכנית שעובדים עליה כעת. אנו מבקשים ממך, עזוב את האנשים האלה שנשפטו לא רק פעם ראשונה וגם לא שנייה ושלישית אלא אתה ממשיך לחקור אותם ולטפל בהם. אנחנו מבקשים להקפיא את הכול. תן לנו שנה.
היו"ר אמנון כהן
¶
יש מעליו עוד כמה מפקחים. הוא לא יכול לעשות דברים מעין אלה, וגם אנחנו לא. יש בתי-משפט.
היו"ר אמנון כהן
¶
עם כל הרגישות הראויה, מה שאפשר לעשות במסגרת החוק – לא יכולים להגיד לך להקפיא, לא יכולים להגיד לך כלום. ברוח הרגישות, אם אתה רואה שאדם לא אשם אלא הרשויות אשמות תמצא את הדרך הנכונה, אבל אנחנו לא יכולים לסבך אותו בדבר הזה.
כאמל זויהד
¶
אנחנו לא רוצים לסבך. אנחנו מדברים לשיטתו. לא ייתכן ולא יעלה על הדעת שמי שצריך להיות נתבע הוא התובע. הוא רשלן בעבודתו, הוא לא מבצע את עבודתו, לכן הוא צריך לשלם ולא האזרח שממלא את כל חובותיו.
היו"ר אמנון כהן
¶
יבוא לכאן מנכ"ל משרד הפנים ויענה לנו תשובות ויכשיר את העבודה שלהם ואז אנשי הפיקוח יהיו פטורים למעשה. סיימנו את הדיון הזה. תודה רבה. הישיבה נעולה. יהיה דיון המשך עם מנכ"ל משרד הפנים.
הישיבה ננעלה בשעה 13:10
PAGE
17