הכנסת השמונה-עשרה
PAGE
6
ועדת הפנים והגנת הסביבה
23.05.2011
הכנסת השמונה-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 383
מישיבת ועדת הפנים והגנת הסביבה
מיום שני, י"ט באייר תשע"א ( 23 במאי 2011), שעה: 12:10
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 23/05/2011
צו הכניסה לישראל (פטור מאשרה) (תיקון) - פטור לאזרחי נאורו
פרוטוקול
סדר היום
צו הכניסה לישראל (פטור מאשרה)(תיקון) – פטור לאזרחי נאורו
מוזמנים
¶
אורלי שמואל-דהן – הלשכה המשפטית, רשות האוכלוסין, משרד הפנים
אלון שוהם – מנהל מח' קונסולרית מרחבית, משרד החוץ
מיכאל רונן – מנהל מח' פסיפיק, משרד החוץ
מיכל יוספוף – ממונה בקרת גבולות ומעברים ברשות האוכלוסין, משרד הפנים
שמואל חן – דובר ועדת הפנים והגנת הסביבה
היו"ר אמנון כהן
¶
אנחנו ממשיכים בדיונים, ואנחנו עוברים לנושא הבא: צו הכניסה לישראל (פטור מאשרה)(תיקון) – פטור לאזרחי נאורו. מי מציג לנו את הנושא? נציג משרד החוץ, האם יש סיבה לפטור את אזרחי נאורו?
מיכאל רונן
¶
שמי מיכאל רונן, ואני מנהל מחלקת פסיפיק במשרד החוץ. זוהי מחלקה שעוסקת באוסטרליה, ניו-זילנד, ועוד 14 מדינות באזור הפסיפיק, שבעיקרן הן מדינות איים. הדיון הוא על אחת המדינות יותר קטנות שיש באזור הזה. לתומי חשבתי שהדיון באמת יתייחס לכל האזור כי הרעיון היה באמת לחתום עם כולן על הסכמים.
מיכאל רונן
¶
יש כמה מדינות שנתחם וזה עובד והן: פיג'י, מיקרונזיה ואחרות. יש כמה מדינות שההסכמים נחתמו ועדיין לא אושררו על-ידי הכנסת.
היו"ר אמנון כהן
¶
אז למה לא הבאתם את שאר המדינות או האזורים שהם היו רוצים לכרוך אותם? הם צריכים להצביע בספטמבר בעדנו.
אורלי שמואל-דהן
¶
יש הליך מסודר, מבחינתנו. אנחנו מתחילים עם אישור עקרוני של שר הפנים, ויש הליך מסודר לפי תקנון הממשלה איך אנחנו מאשררים הסכמים מול הממשלה. חלק מההליך הוא פנייה לוועדת הפנים.
אורלי שמואל-דהן
¶
לא באתי לפה עם כל הרשימה. אבל, יש רשימת מדינות שעדיין לא חתמו על ההסכמים, וזה שלב של טיוטא. יש מדינות שממתינות לאישור עקרוני. זאת אומרת, אין כרגע דברים תקועים בוועדת הפנים, לפי ידיעתי. אין משהו שאמור להיות פה ולא הובא.
מיכאל רונן
¶
קודם כל, אני אומר שלמשרד החוץ אין טענות למשרד הפנים ולצורת עבודתו. אנחנו קיבלנו אישור עקרוני לחתום עם כל מדינות הפסיפיק הסכמי פטור מוויזות כבר לפני שנתיים-שלוש. זה תהליך שלוקח זמן גם מול המדינות, וגם איתנו. יחד עם זאת, בנוסף לנאורו יש מדינות כמו טונגה, למשל, שחתמנו איתן על הסכם, וזה עדיין לא אושרר.
מיכאל רונן
¶
אם אתם באמת רוצים לדבר על נאורו אז בנאורו יש 10,000 תושבים, ושטח המדינה הוא אלפית משטח ישראל בגבולות 67', כולל חילופי שטחים. כלומר, שטחה של נאורו הוא 21 קילומטר מרובע.
מיכאל רונן
¶
בוודאי. אני אענה מהסוף, כן זה הדדי. הדבר השני - המוטיבציה היתה בכלל מדינית. אנחנו נלחמים לשמור על מדינות הפסיפיק בצד שלנו, גם בזירות האו"ם וגם בזירות אחרות. זה לא כל כך פשוט. התקציב השנתי שלי לפעולות בפסיפיק היה עד לפני כמה זמן 50,000 דולר. הערבים והליגה הערבית בגיבוי מדינות המפרץ הגיעו לשם עם חבילת סיוע של 50 מיליון, וזה ההבדל בינינו. אנחנו עם 50,000 דולר מנסים לייצב ידידות באזור הזה מול מאמצים של הצד הערבי לגרור אותם לצד שלהם.
מיכאל רונן
¶
יש הצבעות באו"ם, ויש הצבעות בפורומים נוספים. ואכן, אחד הרעיונות היה באמת להציע להם דברים שרוב מדינות העולם לא מציעות להם. הם חשים - די בצדק - שהם בשולי ההתרחשויות העולמיות, ופתאום אתה בא ומציע להם דבר כזה. זה אות של ידידות, והם קיבלו את זה באמת בהרבה מאוד הערכה.
מיכאל רונן
¶
אתה יכול לקרוא לזה שר החוץ, אתה יכול לקרוא לזה מי שאתה רוצה. זו בהחלט פעילות של משרד החוץ. אם כן, המוטיבציה היתה בעיקר מדינית.
אני יודע שכאשר מדברים על נאורו ואומרים 10,000 תושבים, 21 קילומטר מרובע זה מעורר חיוכים. מבחינתנו זה עוד קול באו"ם. טונגה - 120,000 תושבים זה קול באו"ם, וזה אפילו קול חשוב. יש מדינות שיכולות אפילו לרכז חמישה-שישה קולות נוספים, וזאת היתה המוטיבציה.
אלון שוהם
¶
שמי אלון שוהם, המחלקה הקונסולרית במשרד החוץ. קודם כל, אני רוצה להדגיש את כמות המטיילים הישראלים שכן מגיעים לנאורו. זה בערך פי 10 מכמות הנאורויינים שמגיעים לארץ. תרמילאים עוברים שם, וזה מקום נחשק.
לשאלתך, מאוד קשה לרכוש אזרחות של נאורו. כלומר, הפחד שמישהו יקבל את האזרחות וייכנס בפטור לאחר שאסור לו להיכנס בדרך אחרת, למשל, הוא מזערי מבחינתנו.
היו"ר אמנון כהן
¶
אנחנו אישרנו את ההתקשרות בין שתי המדינות ופטור מאשרה. מי בעד?
ה צ ב ע ה
בעד – כולם
נגד – אין
נמנעים – אין
צו הכניסה לישראל (פטור מאשרה)(תיקון) – פטור לאזרחי נאורו, אושר פה אחד.
היו"ר אמנון כהן
¶
תביאו תמיד עוד מדינות, זה חשוב לנו מבחינה לאומית. אנחנו צריכים לאשר כל שבוע מדינה או שתיים.
הישיבה ננעלה בשעה 12:25.