הכנסת השמונה עשרה
PAGE
50
ועדת הכספים
24.5.2011
הכנסת השמונה עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול
מישיבת עדת הכספים
יום שלישי, כ' באייר התשע"א (24 במאי 2011), שעה 10:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 24/05/2011
חוק הבנקאות (תיקוני חקיקה), התשע"ב-2012
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק הבנקאות (תיקוני חקיקה), התשע"א-2011
מוזמנים
¶
שוקי אורן, החשב הכללי, משרד האוצר
עו"ד נטע דורפמן-רביב, סגנית בכירה ליועץ המשפטי, משרד האוצר
דוד זקן, המפקח על הבנקים, בנק ישראל
עו"ד טידה שמיר, היועצת המשפטית, בנק ישראל
עו"ד אורנה ואגו, הלשכה המשפטית, בנק ישראל
חנה פרץ, הפיקוח על הבנקים, בנק ישראל
עו"ד שרית אורגד, מחלקת תאגידים, רשות לניירות ערך
עו"ד טל נד"ב, היועץ המשפטי וסמנכ"ל איגוד הבנקים בישראל
עו"ד אייל דותן, איגוד הבנקים בישראל
אוהד מראני, מנכ"ל ILDC
היו"ר משה גפני
¶
בוקר טוב. אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת הכספים. על סדר היום הצעת חוק הבנקאות (תיקוני חקיקה), התשע"א-2011.
אנחנו נמצאים בסעיף 15.
מירב תורג'מן
¶
פסקה (14) קובעת תיקון לסעיף 36 וקובע שבמקום פסקה (2) יבוא שהרכב הוועדה יהיה מורכב למעשה משני חברים שיציע יושב ראש הוועדה שמונה לפי פסקה (1) בהתייעצות עם יושב ראש הרשות לניירות ערך שהם אנשי משק וכלכלה אשר מתקיים בהם האמור בסעיף 16(א) לחוק החברות הממשלתיות.
נטע דורפמן רביב
¶
אבל הפרשנות המשפטית - כאשר קוראים את הסעיף היום כתוב שופט – שלפי המצב המשפטי, כאשר קוראים שופט, זה רק שופט בדימוס ולכן הפרשנות הסבירה של הסעיף היא שהכוונה היא לשופט בדימוס.
נטע דורפמן רביב
¶
אפשר לבדוק האם הייתה כוונה שזה יהיה שופט מכהן או שזאת פשוט השמטה לא מכוונת של המילה בדימוס.
נטע דורפמן רביב
¶
כאשר אתה כותב שופט, אפשר לפרש את זה כשופט מכהן ואפשר לפרש את זה כמי שהיה שופט. תלוי מה הפרשנות התכליתית והסבירה של הסעיף בנסיבות העניין. אנחנו לא רואים איזה שינוי של המצב אלא הבהרה של המצב.
היו"ר משה גפני
¶
אני תומך במה שאתם אומרים. אין ויכוח על זה. אני שואל - כי אני עושה לעצמי שיעורי בית – איך עבר בוועדה שופט בלי לכתוב שופט בדימוס.
היו"ר משה גפני
¶
לא, אין צורך. אני אתחיל לשאול מי היה אז היושב ראש ויהיה כאילו אני מדבר נגד מישהו. לא. גמרנו. באיזה שנה זה היה?
היו"ר משה גפני
¶
הם הסבירו בפעם הקודמת ואני אבקש מהם שיסבירו שוב. מה שדיברנו עד עכשיו, בחוק הקיים, יושב ראש הוועדה הוא שופט. מה שהם מציעים ומה שאנחנו מאמצים זה שיהיה שופט בדימוס. לא יכול להיות שופט מכהן שיעמוד בראש הוועדה. אני שאלתי איך עבר בוועדה דבר כזה, שופט, בלי לכתוב בדימוס.
מירב תורג'מן
¶
מלבד זה יש גם הבחנה בהרכב הוועדה ויש הבחנה לעניין ההגבלות על המינוי של אותם אנשי ועדה.
אורנה ואגו
¶
המצב הקיים הוא שלמעט היושב ראש שהוא שופט, ארבעת חברי הוועדה הם אנשי משק וכלכלה או אנשי סגל אקדמי גבוה. אנחנו עכשיו שינינו את זה אבל לדעתי לא הייתה שאלה בדיון הקודם בנושא הזה.
אורנה ואגו
¶
השינוי הוא שבמקום ארבעה שהם אנשי משק וכלכלה או חברי סגל אקדמי גבוה, יהיו שניים שהם אנשי משק וכלכלה או אנשי סגל אקדמי בכיר, והם יוצעו על ידי ראש הוועדה שהוא השופט.
אורנה ואגו
¶
גם היושב ראש ושני החברים שמונו שהם אנשי משק וכלכלה או אנשי סגל אקדמי גבוה, בהתייעצות עם המפקח על הבנקים.
שוקי אורן
¶
לא, הדיונים היו אצלנו ואני רוצה להסביר את הרציונאל ומה עשינו כאן. צריך לזכור שגם הוועדה הקודמת או כפי שהיא קיימת היום בעצם ועדה שמי שממנה אותה הוא בנק ישראל. אנחנו רצינו לייצר מצב שזאת תהיה ועדה בלתי תלויה.
שוקי אורן
¶
לא. בחוק הקיים היא הייתה אמורה להיות בלתי תלויה אבל מכיוון שאנחנו מדברים עכשיו על אפשרות ממשית שיהיה בנק ללא גורם שליטה ויכול להיות שיהיה יותר מבנק אחד ללא גורם שליטה, כלומר, הבנק המיידי שאנחנו רואים אותו ללא גורם שליטה הוא בנק לאומי, אבל בהחלט יכול להיות מצב שיהיו בנקים נוספים ללא גורם שליטה. לדוגמה, בנק דיסקונט גם יכול להיות.
שוקי אורן
¶
אני לא אומר את זה סתם. כל אחד מהבנקים יכול להיות בסופו של דבר ללא גורם שליטה אם מי שהיום נחשב לבעל השליטה ימכור את המניות שלו וימכור אותן בשוק. החוק הזה אמור לטפל באמת במצב שיכולים להיות מספר בנקים.
שוקי אורן
¶
במיידי, בוודאי כי אנחנו יודעים שלגבי הבנק הזה כבר היום אנחנו מצויים במצב שהמדינה היא לכאורה בעלת השליטה והיא מחזיקה רק 6.5 אחוזים מהמניות והמדינה מתכוונת למכור את המניות האלה. אנחנו יודעים שיהיה בנק ללא גורם שליטה.
השינוי שכאן רצינו לעשות כי יש מי שראה – ואני סומך על המפקח על הבנקים – שלכאורה הייתה זיקה בין הוועדה שהיא אמורה בכלל לבחור דירקטורים לבין הפקח על הבנקים שזה אולי לא הדבר הנכון. לכן כאן עשינו שני דברים: האחד, הוועדה במינוי שלה היא בלתי תלויה, היא כמעט ועדה שממנה את עצמה למעט הראשון, שזה יושב ראש הוועדה שמי שממנה אותו זה שר המשפטים בהתייעצות עם נשיאת בית המשפט העליון.
שוקי אורן
¶
מי שמציע את האנשים, שר המשפטים בהתייעצות עם נשיאת בית המשפט העליון מציע את יושב ראש הוועדה. אז יש הליך שיושב ראש הוועדה ממנה את השניים הנוספים שהם אנשי המשק, והוא ממנה אותם בהתייעצות עם יושב ראש רשות ניירות ערך. אז, הייתי קורא לזה, יש ועדת בסיס.
דודו זקן
¶
לא, לא ממש לגמרי. הנגיד הוא זה שממנה אבל הסבירו לנו שהקטע הזה הוא קטע פורמאלי. מי שמציע את היושב ראש, זה שר המשפטים. אחרי שיש יושב ראש, היושב ראש בהתייעצות עם יושב ראש הרשות לניירות ערך מציע שניים נוספים. שלושתם באים ומתייעצים עם המפקח על הבנקים ובוחרים שני דח"צים מכהנים בבנק.
דודו זקן
¶
לנגיד בסופו של דבר – אלא אם כן נגיע לאחת הסמכויות – יש מה לומר. אם יש מינוי לא ראוי, הנגיד יכול לומר שהוא לא ממנה.
שוקי אורן
¶
מבדיקה שאנחנו עשינו, אין זכות וטו. אני רוצה להדגיש שכמו שאמרנו יש בסיס של שלושה והשלושה האלה למעשה יכולים להתאים לכל אחד מהבנקים, לכולם.
יעקב אדרי
¶
אני לא יודע. אני באמת לא יודע. קטונתי. אתה אומר שאתם בוחרים שניים והשניים האלה עם השופט יבחרו עוד שניים.
יעקב אדרי
¶
זה מאוד מוזר לי. הרי כל הזמן אתם לוקחים ולוקחים ופתאום נגיד הבנק אומר שהוא לא רוצה את הסמכות הזאת.
היו"ר משה גפני
¶
החוק הקיים אומר שהנגיד ימנה ועדה למינוי דירקטורים, הוועדה תהיה בת חמישה חברים: שופט שיציע שר המשפטים לאחר התייעצות עם נשיאת בית המשפט העליון והוא יהיה היושב ראש, ארבעה חברים שהם אנשי משק וכלכלה או אנשי סגל במוסדות להשכלה גבוהה בתחומים הנוגעים לעניין. מי שממנה את כל ארבעת אלה, זה נגיד בנק ישראל.
היו"ר משה גפני
¶
אתה כבר מתווכח אתם אידיאולוגית. קודם נברר את העובדות וזאת העובדה. מה שמציעים עכשיו זה שימנו את השופט בדימוס, ימנו עוד שני חברים, והשלושה האלה ימנו עוד שניים שהם מתוך אלה שמכהנים.
יעקב אדרי
¶
אני שואל רק למה השניים האלה שנבחרו זה עתה הם הבוחרים את השניים האחרים. זה נראה לי דבר לא תקין.
שוקי אורן
¶
בתיקון שאנחנו מציעים עכשיו הוועדה לא אותה ועדה, לא רק בהרכב אלא במהות שלה. היא לא אותה ועדה שהייתה קודם.
שוקי אורן
¶
תפקידה של הוועדה בחוק היום לפני התיקון הוא ממש למנות במקרה שהאסיפה הכללית לא מצליחה למנות דירקטורים, אז קובע המפקח על הבנקים שהגיע הזמן והוא למעשה – אחרי שהנגיד ממנה את הוועדה – אומר שהוועדה ממנה את הדירקטורים, היא עוקפת את האסיפה הכללית והיא זו שממנה את הדירקטורים. כלומר, זה רק במקרה של כשל חמור שבכלל לא מצליחים, שהאסיפה הכללית לא מצליחה למנות דירקטורים.
כאן אנחנו באים ואומרים דבר אחר לגמרי. אנחנו אומרים שתהיה ועדה והוועדה הזאת תציע בהתחלה, כאשר בפעם הראשונה שצריכים למנות דירקטורים הוועדה הזאת כבר תציע דירקטורים שהאסיפה הכללית תבחר. זה מצב שונה.
יעקב אדרי
¶
למה נותנים את הפריבילגיה הזאת לשניים שזה עתה נבחרו שהם יבחרו עוד שניים? ייתנו להם רשימה, אבל הם יבחרו. זה נראה לי הזוי.
שוקי אורן
¶
לגבי הניתוק מהנגיד, צריך לזכור שבנק ישראל מפקח על הבנקים ובמהלך העסקים השוטף הוא לא זה שאמור למנות את הדירקטורים.
שוקי אורן
¶
כשאתה ממנה דירקטורים או כשאתה מציע דירקטורים, אתה פועל כבר כבעל מניות שבמקרה כזה הוא כמעט כמו בעל שליטה כי הוא מציע את הדירקטורים. לכן היה טעם לייצר את הריחוק הזה בין בנק ישראל לבין הוועדה הזאת כי זאת ועדה שבאופן שוטף היא זאת שתציע את הדירקטורים לאסיפה הכללית. לכן נוצר הריחוק בין בנק ישראל לבין הוועדה.
שוקי אורן
¶
אנחנו חיפשנו את המנגנון, ניסינו לחפש את המנגנון הכי פחות תלוי שיכול להיות. היה דיון שלם והסכמנו שבסוף יש הגיון שיהיו דירקטורים מתוך הבנק בוועדה הזאת. הרי זה החידוש הגדול ביותר, שבתוך הוועדה יש שני דירקטורים מהבנק ועד עכשיו לא היו דירקטורים מהבנק. אנחנו מצרפים לוועדה שני דירקטורים שהם דח"צים מהבנק, מתוך ראייה שיש אנשים שהם בבנק עצמו, שהם מכירים את האינטרסים של הבנק כחברה ובסופו של דבר הם רואים את טובת החברה גם מתוך החברה לנגד עיניהם כדי להיות בהליך הבחירה של דירקטורים או בהליך ההצעה של דירקטורים. לכן החלטנו שמן הראוי להוסיף שניים כאלה.
עלתה השאלה והיה על זה דיון שלם מי יבחר אותם. יש כאלה שיגידו שהדירקטוריון יבחר אותם, אבל אז שואלים מה פתאום שהדירקטוריון עצמו, שהוא בעל עניין ויש בו גם לפעמים אינטרסים אחרים, הוא זה שיציע. לכן הדבר שנראה לנו הנכון ביותר הוא שאותם אנשים שממילא הם בלתי תלויים, יבחרו. אותו שופט שנבחר בצורה נקייה והוא זה שבחר בהתייעצות עם רשות ניירות ערך שני אנשי ציבור אחרים, הם יהיו אלה שיבחרו.
דודו זקן
¶
אני מניח שהחשש שלך יפוג כשתראה את הסעיף הבא שנותן תשובה לשאלת היושב ראש, לגבי איפה הנגיד נמצא בתמונה. הסעיף הבא מדבר על סייגים.
אוהד מראני
¶
למען הגילוי הנאות, אני לא מייצג אף אחד. דיברו אתו הרבה אנשים ואני אגיד לכם את עמדתי. אני לא אתן את התייחסותי לכל סעיף. אני לא בקיא בכל סעיפי תזכיר החוק.
שי חרמש
¶
הרי לא קמת בבוקר ושאלת את עצמך מה תעשה היום והחלטת לבוא לוועדת הכספים. היית כאן אלפי פעמים ואתה מכיר את הוועדה. אני מניח שמישהו ביקש. למען הגילוי הנאות, בוא תגיד.
אוהד מראני
¶
פנו אלי כמה אנשים ובסופו של דבר הוזמנתי על ידי הוועדה ואני הולך להגיד לכם את עמדתי שלי.
יעקב אדרי
¶
אתם רוצים שאני אגיד את זה? אין לי בעיה. אני לא מכיר את הבן אדם אבל לי ברור ששלמה אליהו שמדבר עם הרבה אנשים. אני לא מכיר אותו. אלוהים עדי, אני לא מכיר אותו.
היו"ר משה גפני
¶
לא, לא פוסל. פונה אלי אברהם פורז על נושא מסוים והוא היה בשינוי ואני מנסה לעזור לו אצל סגן החשב הכללי.
אני רוצה להגיד לכם את עקרונות הוועדה בראשותי. אין מישהו, בוודאי לא במקרה הזה, שאנחנו לא רוצים לשמוע את עמדתו. אם הוא צריך להגיע לוועדה ולא מעניין אותי מי ביקש ממנו ויש לו מה לומר בעניין הזה, לפי דעתי אנחנו חייבים לשמוע את דבריו. אני לא מדבר עכשיו על המקרה הזה הספציפי אלא באופן כללי. חייבים לשמוע. תפקיד חברי הוועדה הוא לשפוט בסופו של דבר ולקבל החלטה שהם עומדים מאחוריה גם מבחינה ציבורית, בניגוד, אגב, לממשלה ששם השרים לא יודעים על מה הם מצביעים. יש לי כמה מקרים כאלה, אבל על זה נדון מחר. במקרה הזה, על אחת כמה וכמה לי זה חשוב לשמוע את מר מראני מכיוון שהחוק הזה הולך להיקרא על שמו.
אוהד מראני
¶
אני אומר לכם את האמת. העמדה שאני אציג כאן, ותשמעו אותה עוד שנייה, היא העמדה של ועדת מראני המקורית כאשר כיהנתי כמנכ"ל האוצר. אני מייצג את העמדה שנקובה בדוח ועדת מראני, בדוח שיצא ביולי 2002 ונשארתי עקבי עם העמדה הזאת. דרך אגב, לא שאסור לשנות עמדות, אבל אני לא רואה איזה נסיבות גרמו לשינוי העמדות. יש בעלי מניות מן הסתם של הבנק שהעמדה הזאת נוחה להם, ויש כאלו שהיא לא נוחה להם. יש לי חברים רבים בממשלה ויש כאלה שרואים עמדה כזאת נכונה ועמדה אחרת נכונה.
היו"ר משה גפני
¶
מר מראני, אני אאפשר לך וחשוב לנו לדעת. אני רק מבקש, באמת לגבי הגילוי הנאות, אני רוצה גם שתאמר את זה לפרוטוקול. הם שאלו שאלה וגם אני מצטרף לשאלה הזאת. אתה מייצג את בנק לאומי?
אוהד מראני
¶
אני לא קשור לבנק לאומי ולא לשלמה אליהו. בעבר נתתי לו את עצותיי, לפני חמש שנים או משהו כזה כשהוא התייעץ אתי אבל כעת אני אדם עצמאי, איש עסקים פרטי, ואין לי שום קשר לבנק לאומי וגם לא הגשתי מועמדות לדירקטוריון בנק לאומי. אני אחד האנשים הבודדים שלא הגיש מועמדות לוועדת בנק לאומי, כך שגם אין לי ולא היה לי שום שיג ושיח עם ועדת המינויים.
אני לא אתייחס לתזכיר כאן כי אני לא מכיר אותו. אני לא עוסק בזה ולא מכיר את התיקונים. אני אדבר רק על רוח החוק או על החוק. שוב, אני לא מדבר על התיקונים הספציפיים שמונחים כאן אלא אני מדבר על התהליך שקרה בשנים האחרונות. אני חושב שהחוק תוקן בצורה כזאת שהוא לקח את החוק למקום שהוא שונה לגמרי מרוח המלצות הוועדה שעמדתי בראשה. אפשר להסכים על הכיוון החדש, אפשר לא להסכים עליו אבל זה דבר שונה לגמרי מרוח הוועדה שעמדתי בראשה, עת הייתי מנכ"ל משרד האוצר.
אנחנו המלצנו המלצות ביולי 2002, כאשר ההמלצות שהמלצנו, ואני מניח שלפחות בעבר ראיתם אותן, שונו לגמרי והשוני הוא בדבר העיקרי. בעיניי אם הרכב הוועדה, אם יושב שם שופט כזה או חברי ציבור כאלה ואחרים, זה לא הדבר המהותי. כלומר, זה חשוב וצריך לדון בזה בכובד ראש, אבל לא זה הדבר החשוב ביותר בעיניי. הדבר החשוב ביותר בעיניי הוא מהי ברירת המחדל, מה הדרך הראשונית והעיקרית למנות דירקטורים.
לפי תפיסת העולם שלי, וזאת הייתה תפיסת העולם אז של רוב חברי הוועדה, מי שצריך למנות דירקטורים בכל חברה, אלה בעלי המניות של החברה. זה קודם כל, עוד לפני שנכנסים לסוגיית גוף בנקאי. בעלי המניות הם אלה שיש להם את הזכות ואת החובה למנות דירקטורים. לפי תפיסתנו בוועדה זה המצב שהיה צריך לשרור גם לגבי בנקים בישראל, גם לגבי בנק עם גרעין שליטה וגם לגבי בנק בלי גרעין שליטה.
היו"ר משה גפני
¶
שי, אני לא מבין בעניין הזה. אני רוצה לשמוע דברים ברצף. אתה תוכל לשאול ולעזור לו אחר כך אבל תן לי קודם להבין. אני רוצה להבין מה המחלוקת. אני לא חייב לקבל את העמדה שלו, אבל אני חייב לדעת אותה. לא קרה שום דבר שב-2002 היה כיוון חשיבה מסוים וב-2011 יש כיוון חשיבה אחר. גם נסיבות נוצרו במצב שונה, אבל אני רוצה להבין את מה שהוא אומר.
אוהד מראני
¶
לפי תפיסתנו בוועדה, העדיפות העליונה הייתה צריכה להיות שבעלי המניות ימנו את הדירקטורים. רק אם נוצר כשל רציני שבו בעלי המניות לא מצליחים למנות את הדירקטורים או לחליפין הם לא מצליחים למנות בצורה שתקבל את אישור בנק ישראל, והוועדה עדיין השאירה כוח רב למפקח על הבנקים לפסול ולנקוט באמצעים כאשר צריך לנקוט באמצעים, רק במקרה של כשל כזה והיה ופחת מספר הדירקטורים מהמספר המינימאלי שנבחר כפי שנקבע על ידי בנק ישראל – וזה המקור שהיה אז – רק במקרה כזה תופעל הוועדה שתמונה במתכונת כזאת או אחרת שבעיניי זה פחות חשוב. השינוי שקרה במשך השנים האחרונות, שהוא לא לרוחי, זה לגיטימי אבל אני חושב שהוא סותר את תפיסתי לפחות לגבי איך מתנהלות חברות בישראל ובכל משק מודרני, השינוי שקרה הוא שהוא העביר משקל גדול מדיי לוועדה - ושוב, אני לא מתווכח על הרכב הוועדה – ולמעשה הוא הוריד את היכולת של בעלי המניות למנות דירקטורים.
אוהד מראני
¶
בעיניי זה לא חשוב מה זה עלול לעשות. דרך אגב, יכול להיות שהוועדה שמונתה על ידי מנגנון ממשלתי בסופו של דבר תמנה דירקטורים מצוינים. אני לא חושד בוועדה.
אוהד מראני
¶
יכול להיות שהמנגנון שמוצע – לא אכנס לדקויות של הוועדה – יציע דירקטורים יותר טובים מאשר של בעלי המניות, יכול להיות שפחות טובים, אבל לתפיסתי זה לא נכון. כלומר, קחו למשל את חברת טבע, יכול להיות שאותה ועדה ואותו מנגנון יביא למינוי יותר טוב של דירקטורים בחברת טבע. בעיניי זאת לא הדרך הרצויה. הכוח למינוי דירקטורים בכל חברה עסקית ציבורית צריך להיות. אין לי ביקורת על הוועדה.
שי חרמש
¶
האם לנגד עיני ועדת מראני ב-2002 עמדה אופציה - שלמיטב זיכרוני לא הייתה קיימת – של בנק ללא גרעין שליטה?
אוהד מראני
¶
על זה הייתה הוועדה. בוודאי. אני רוצה לומר לך למה נוסדה הוועדה. היא נוסדה לאור זה שהפרטת הבנקים הייתה תקועה שנים רבות. דרך אגב, גם אז היו אנשים שאמרו מה רע אם הבנקים יהיו בידי המדינה. אנחנו סברנו באוצר דאז – ואני מקווה שגם חבריי באוצר דהיום – שלא נכון שהממשלה תהיה הבעלים ותנהל בפועל בנקים מסחריים, גם עם כל החומות הסיניות. בנקים מסחריים במדינה מתוקנת עם כלכלה מערבית מתוקנת, צריכים להתנהל לא בידי הממשלה. הממשלה נכנסה בשנות ה-80 עקב המפולת בבנקים, היא נכנסה בצורה שהייתה אמורה להיות צורה זמנית, ועשתה נכון, כדי להציל את הבנקים, אבל עוד יותר מזה, כדי להציל את המשק, והייתה אמורה לצאת אבל לצערנו נשארה תקועה. הבחנו שהממשלה תקועה, ולמה? כי הייתה קונספציה שרווחה בשנות ה-90 שאת הבנקים מוכרים רק לבעל שליטה, למשקיע אסטרטגי שהוא בעל שליטה. כאשר מיפינו את הכול, ראינו שבעובדה זה לא קורה, חוץ מהמכירה של בנק הפועלים ועוד עסקה אחת פחות גדולה, וראינו שאין מי שיכול. אמרו שלזה יש אחזקות צולבות, ההוא לא עומד בקריטריון הזה וכולי, ובסופו של דבר נוצר מצב שהיה מרוץ מטורף אחרי בעלי הון זרים במשך שנים ובסופו של דבר לא קרה שום דבר. אנחנו אמרנו שנסתכל בעולם וראינו שבעולם אין את התפיסה הקיצונית הזאת שמוכרים רק למשקיע אסטרטגי שמגדירים אותו כבעל שליטה.
לא רק זה אלא אז היינו אחרי שתי מפולות של שני בנקים וראינו דבר שלא הפתיע אותי, שהאגדה הזאת שיש בעל שליטה שמשפיע דווקא על הניהול הטוב והתקין ושאם קורה חס וחלילה משבר, הוא מכניס את ידו לכיס הפרטי ומחלץ את הבנק, ראינו שאין לזה שום שחר. לכן אמרנו שאנחנו לא פוחדים, רוצים להפריט את הבנקים ולא חוששים, ואנחנו מוכנים לקחת את ההחלטה ולהמליץ על הפרטה ללא גרעין שליטה. חיזקנו את הבקרה ואת הדיו וחיות כדי שיהיה אפשר להבטיח ניהול תקין של בנק ללא גרעין שליטה. דרך אגב, רוח ההמלצות שלנו הייתה שהמדינה תפקח על הבנקים לא על ידי דווקא הדירקטורים שימונו על ידי איזה אורגן או יומלצו על ידי אורגן שמונה על ידי המדינה, אלא היא תפקח על ידי כלי הפיקוח התקין. יש את המפקח על הבנקים, יש לו כלים חזקים וזאת הדרך לפקח על בנק.
יצחק וקנין
¶
יש לי חשש אחד בלבד. אני מאוד מתחבר למה שאומר אוהד מראני אבל אני שואל את שוקי וגם את המפקח על הבנקים האם זאת לא הליכה יותר מדיי לקצה, לא לתת לגרעין שליטה? בעצם אתה בעל הבנק.
יצחק וקנין
¶
זה בדיוק הפוך. אותם אלה שצריכים לקבל החלטות מחר והם השקיעו את הכסף שלהם, הם בעלי מניות, האם הדבר הזה בריא? תארו לעצמכם שמחר אנחנו לוקחים את הדבר הה לעסקים אחרים ואת אותה שיטה נחיל גם בדירקטורים אחרים. האם הדבר הזה בריא?
אוהד מראני
¶
אני לא מומחה כמוכם לאותו תזכיר כי כבר שנים אני לא עוסק בו ואני לא מתיימר. אני מסתכל בסופו של דבר על התוצאה. אם התוצאה הסופית היא שהתזכיר הזה יוביל לכך שרוב חברי הדירקטוריון של בנק לאומי או כל בנק אחר יהיו חברים שהוצעו לא על ידי בעלי המניות, ולאו דווקא על ידי בעל מניות ---
דודו זקן
¶
מי מצביע עבורם? הוועדה לא מצביעה באסיפה כללית. הוועדה לא ממנה. מי שמצביע, מי שיש לו כוח הצבעה, לוועדה יש אפס. אני מצטער על ההתפרצות, אבל צריך לשים את הדברים בצורה מדויקת. הוועדה לא ממנה. הוועדה רק מציעה וגם אחרים רשאים להציע.
אוהד מראני
¶
אני מקבל את מה שאתה אומר בטרמינולוגיה אבל לא ברוח הדברים ואני מוכן לדבר בטרמינולוגיה שלך ולחדד את המסר שלי.
בסופו של דבר, גם בטרמינולוגיה שלך, אם רוב הדירקטורים בבנק לאומי יהיו כאלה שהוצעו לאסיפה הכללית על ידי הוועדה, אין בעיה.
אוהד מראני
¶
בסופו של דבר, אם רוב הדירקטורים שימונו בבנק לאומי, שיכהנו בבנק לאומי בשנים הקרובות, יהיו כאלו שהוצעו ואושרו באסיפה הכללית, אבל שהוצעו על ידי הוועדה ולא בעלי המניות, בעיניי זה סותר את התפיסה העסקית שלי ואת התפיסה שאני האמנתי בה עת כיהנתי כיושב ראש הוועדה. בסוף המבחן הוא מבחן התוצאה, מי יהיו הדירקטורים בבנק שכרגע מוחזקים רק שישה אחוזים מהמניות שלו בידי המדינה, ואני מקווה שבהמשך זה ירד לאפס אחוזים, ואני מאמין שגם החשב הכללי שותף לתקווה הזאת, ולמעשה של מי הדירקטורים האלה? לא של מי במובן של עבור מי הם עובדים אלא מי ייצר את התהליך שהמליץ עליהם לאסיפה הכללית.
היו"ר משה גפני
¶
תודה. אני מודה לך על שבאת והצגת את הדברים. אתה מוזמן להמשיך ולשמוע כי טידה הולכת להשיב לך עכשיו.
טידה שמיר
¶
כי אני בכל זאת רוצה לנסות להסביר כמה דברים בסיסיים כי מהעקרונות של ההצעה הזאת, זה נוגע גם לסעיפים אחרים.
אין מחלוקת על כך שהזכות למינוי דירקטורים היא של בעלי המניות. הזכות של בעלי המניות היא לבוא ולהצביע על הנושאים שעל סדר היום. זאת הזכות ולכן צריך שעל סדר היום יהיו דירקטורים מוצעים ועליהם בעלי המניות יצביעו. הזכות הזאת לא נשללת מהם בשום דרך. בוועדת מראני נתנו זכות לוועדה שמדובר בה להצביע, למנות ממש. זה לא המקרה כאן.
טידה שמיר
¶
רק במקרה של כשל אבל ממש למנות. מה שניסינו להסביר גם לגבי הרכב הוועדה, הוועדה כאן צריכה לתת את הדעת גם למקרים שהיא לא ממנה משום שזאת באמת זכות של בעלי המניות ולא במקרה כשל אלא להציע, ותכף אני אתייחס לזה. אין שום מקום בעולם שכל אחד שמחזיק מניה אחת יכול להציע. לכן בעלי המניות צריכים לבוא – ואני לא מדברת על מה כתוב בתקנון אלא כמו שאמרת, מה קורה בפרקטיקה – ולהציע שמות שנכללים בסדר היום.
היו"ר משה גפני
¶
טידה, את לא מנהלת אתו דיאלוג. אנחנו לא ב-2002 אלא היום, ב-2011, את צריכה לשכנע אותנו. דברי אלינו בלי דיאלוג. אם מר מראני יבקש להתייחס לדברים, אני אאפשר לו אבל לא באריכות כי אנחנו צריכים להתקדם עם החוק.
טידה שמיר
¶
אני חושבת שאין שום חברה ציבורית שכל אחד יכול להציע, אבל נכון שבנקים מסחריים – דיברת על זה – במדינה מתוקנת, עדיין זה לא דומה לכל תאגיד מסחרי אחר וראינו מה קרה לפני כמה חודשים כאשר מי שמחזיק מניה אחת הציע. לא יכול להיות תוהו ובוהו בשום תאגיד ציבורי ובוודאי לא בבנק. בארצות הברית למשל, מי שמציע את הדירקטורים, זאת ועדה של הדירקטוריון. יש ועדה של דירקטוריון שהיא יושבת ובוחנת והיא מציעה ועל זה בעלי המניות מצביעים. אנחנו לא רצינו להיות שם. יש חשש גדול לאזן בין הקונספציה שאמרת על בעל שליטה בבנק לבין שלטון מנהלים בבנק ולכן גם הוועדה שמוצעת כאן, היא איזשהו שילוב. זה דווקא כדי לתת ביטוי גם לדירקטורים, למי שמכיר את הבנק, לחשוב מי הדירקטורים המתאימים, הם כלולים באותה ועדה – ושאלתם לגבי שני דח"צים שכלולים באותה ועדה – ולא רק אנשי משק וכלכלה חיצוניים.
תפקידה של הוועדה הזאת להציע בלי לגרוע מזכותם של בעלי המניות להציע וזה נראה בסעיף אחר. אנחנו חושבים שזה לא ראוי בבנק שבעלי המניות יצטרכו לבחור בין אלף שמות, לכן צריך לקבוע מי רשאי להציע את השמות עליהם יצביעו בעלי המניות. גם את זה ניסינו להסדיר משום שהייתה תפיסה בזמנו שמי שמציע ומינה דירקטור שהוא הציע, נחשב למי שממנה אותו ואז יש שאלה מתי אתה זקוק להיתר אחזקה בבנק. את אי הבהירות הזאת אנחנו רצינו להבהיר ולכן קבענו גם כללים לגבי כמה אפשר להציע ומי רשאי להציע.
זה לא שולל את הזכות של בעלי המניות למנות אלא להפך, זה מקל עליהם וגם מבטיח מצבים בהם לא יוצעו בעלי מניות משום שבבנק ללא גרעין שליטה גם יכול להיות מצב שלאף אחד אין ממש אינטרס להציע כי הוא לא מחזיק שיעור כזה שזה מעניין אותו.
היו"ר משה גפני
¶
הייתה שאלה של חברי הכנסת וגם אני מצטרף אליה. אין לי עמדה בעניין הזה אבל האם לא הולכים עכשיו בהצעה הזאת לקצה השני?
שוקי אורן
¶
ברשותך אני אענה ודודו ישלים. אני חושב שההצעה שמוגשת כאן, לא רק שהיא לא הולכת לקצה השני אלא באמת הראייה שהייתה כאן היא מתוך האחריות שיש כאן בנקים - הבנק הזה הוא היום הבנק הגדול בישראל - שאנחנו לא יכולים להרשות לעצמנו שהוא ייכנס לתקופה של כאוס. החוק עצמו היום, כפי שהיא קיים, הבנק יכול להיות בכאוס. למה הכוונה? כל אחד יכול להציע. אנחנו נמצאים היום במצב שיש מישהו שהוא בעל מניות ואין לו היתר שליטה, והוא יכול להציע את כל הדירקטורים ויכול להיות שהם גם יעברו.
שוקי אורן
¶
זה בדיוק הנושא אותו אנחנו פותרים בתיקון של החוק ולא מאפשרים את זה, כי זה עלול להעלות את השאלה שאם אותו בעל מניות הציע את הכול, האם יש סוג של זיקה שנוצרה בינו לבינם, האם יש סוג של השפעה, האם יכול להיות שאותו אחד שהציע את כולם בדרך הזאת הוא ייצר לעצמו מעין שליטה מבלי שהוא קיבל על זה היתר מבנק ישראל? זאת שאלה שאני חושב שאנחנו צריכים להיות מוטרדים ממנה. לכן כאן מה שאנחנו מנסים לעשות זה לא להגיע למצב שרק בכלות הקצים תהיה ועדה שתפעל כי יש חשש אמיתי שבמצב של ישראל היום לא יציעו. כלומר, בעלי מניות מוסדיים למשל, הרי רוב בעלי המניות של בנק לאומי נכון להיום – מכיוון שהמדינה מחזיקה רק שישה אחוזים ויש את אליהו שכולנו מכירים שמחזיק עשרה אחוזים – יתרת בעלי המניות, שזה כ-85 אחוזים ברובם, הם מוסדיים.
שוקי אורן
¶
אבל הוא זה שמציע היום את הדירקטורים ועלול להיווצר מצב שבעלי המניות לא יציעו דירקטורים. לכן הרעיון שהיה כאן הוא שהוועדה מציעה בלבד. היא לא ממנה אלא מציעה. בעלי המניות יוכלו להציע עדיין את הדירקטורים שלהם, כך שהזכות הזאת תהיה קיימת. הוועדה לא כופה שום דבר אלא היא בסך הכול מציעה דירקטורים. לכן ניסינו לייצר ועדה שהיא בלתי תלויה ושבעלי המניות האחרים, המוסדיים וכדומה, יאמרו אם הרשימה הזאת ראויה או לא. צריך לזכור שזה בנק בלי גרעין שליטה. חבר הכנסת וקנין אמר בצדק, אנחנו לא חוסמים כאן את הנושא של גרעין שליטה. היה ומישהו, בעל מניות, רוצה שליטה, בבקשה, יפנה למפקח על הבנקים והמפקח על הבנקים ייתן לו היתר שליטה ואז זכותו תהיה להציע יותר דירקטורים.
בסופו של דבר יש כאן הסדרה.
היו"ר משה גפני
¶
היית ברור לחלוטין. אפילו אם לא לפרוטוקול או כן לפרוטוקול, דבר אתי בהווה. תגידו לי מה החשש שלכם. בסופו של דבר אנחנו נצטרך להכריע ויכול להיות שנקבל את העמדה שלכם. אני נוהג לדבר בעברית קלה לפעמים זה בעוכריי. נדבר על בנק לאומי. אפשר? כמשל. למדינה יש שישה אחוזים במניות, חלק מכרנו, חמישה אחוזים מכרנו, אתם מכרתם ואנחנו אישרנו. השאר מוסדיים. עשרה אחוזים זה שלמה אליהו. מה החשש? ששלמה אליהו – אני אומר כמשל ולא חס וחלילה בפועל – ישתלט על ההחלטות לפי החוק הקיים של האסיפה הכללית?
דודו זקן
¶
המישהו הזה יכול להיות היום שלמה אליהו ויכול להיות מחר מישהו אחר. למעשה כל חוק בנקאות רישוי אומר שמי שרוצה לשלוט בבנק, יתכבד ויבקש היתר מנגיד בנק ישראל ולא ישלוט בבנק בדרכים אחרות. יש חשש שמי שיוכל להשפיע על בחירת הדירקטורים – ובחירת הדירקטורים הוא אמצעי שליטה מובהק – ישפיע על מהלכי הבנק.
שוקי אורן
¶
אני חייב לומר את זה. זה לא לחסום את אליהו. בוא נאמר שאליהו מוכר את מניותיו ועכשיו רק מוסדיים מחזיקים את המניות. אני אעשה לך את החיים קלים. גם במקרה כזה יש חשש גדול שצריך למנות דירקטורים והמוסדיים לא יציעו אפילו.
היו"ר משה גפני
¶
אני לא אומר שאתם רוצים לחסום את אליהו. אני שאלתי שאלה. אני מדבר בהווה, כי זה יותר קל לי ואני לא מסתבך. למה אתם לא עושים חוק שאי אפשר לעשות בלי אישור של המפקח על הבנקים?
היו"ר משה גפני
¶
אבל המפקח על הבנקים יכול להתערב בהרבה דברים. גם בגרעין שליטה הוא יכול להערב בהרבה דברים.
דודו זקן
¶
הוא אומר לא רק זה. אתה אומר לא רק ה-פיט אנד פרופר אלא אתה אומר שניתן סמכות, אם אני מבין נכון.
אוהד מראני
¶
אני רוצה לומר מילה אחת. אין לי שום ויכוח עם המפקח על הבנקים, גם לא עם החשב הכללי וגם לא עם כל יתר חבריי. אם מישהו רוצה לשלוט בבנק, הוא חייב ללכת בדלת הראשית ולבקש את השליטה, וזה כולל כל אחד מהשמות שהוזכרו ושלא הוזכרו.
אוהד מראני
¶
אין לי ספק שזאת הדרך הנכונה כאשר מדברים על בנקים וזה ההבדל בין שליטה בבנקים לבין שליטה בחברות מסחריות רגילות. הנקודה היחידה ועליה יש לי מחלוקת היא על המהות של העניין, מי מוביל את התהליך להמלצה על דירקטור.
אני רוצה לתת לכם דוגמה מתחום אחר. עונה לי כל פעם המפקח שהאסיפה מחליטה והוועדה רק ממליצה. ההמלצה היא קריטית בעיניי. אני אתן לכם דוגמה מתחום אחר. נניח בחירות לעירייה. תארו לכם שהממשלה הייתה מעבירה הצעת חוק שאומרת שאת המועמדים לראשות העיר או לחברי המועצה תציע או תמליץ עליהם ועדה ממשלתית. אני הייתי בא ואומר להם שזה סותר את התפיסה שלי לגבי זכויות תושבי העיר. אז היה בא המפקח על הבנקים או על העיריות, המקביל לו, והיא אומר לי: לא, הוועדה בסך הכול ממליצה על המועמד לראשות העיר, אבל התושבים בוחרים.
אוהד מראני
¶
אם יש עירייה שמתנהלת לא תקין, אז יש את המנגנון של ועדה קרואה אבל אני אומר שלא תפעילו את הוועדה הקרואה לפני שהיא הגיעה למצב לא תקין. זה כל ההבדל. כלומר, תנו אפשרות לבעלי המניות להמליץ ואם נוצר כשל – וזאת הייתה רוח הוועדה אז – אז יופעל המנגנון של ועדה כזאת ואחרת שאין לי שום ויכוח אתכם על ההרכב שלה.
שוקי אורן
¶
יש חברות ציבוריות שלפעמים לא מצליחות למנות דירקטורים ואז לפעמים הרשות מטפלת ומוציאים אותן מהמסחר. כאן תחשבו שמדובר על בנק עם כל הרגישות של זה, שיש רגישות ציבורית מאוד מאוד גדולה לבנקים, והאם אנחנו יכולים להרשות לעצמנו מבחינה משקית להגיע לאותם מצבים שאנחנו אומרים שהוועדה תהיה קיימת רק אם יש כשל.
אוהד מראני
¶
הוועדה נכנסת לפעולה לא כשיש אפס דירקטורים. אם בנק ישראל קבע שהמספר המינימאלי לדירקטורים הוא 15 לדוגמה ויש לך עשרים דירקטורים, ואחרי כן המספר ירד ל-18, ואחרי כן הוא הגיע לקו האדום של 15, אז הוועדה נכנסת לפעולה, לפי תפיסתי ולפי המלצות הוועדה שעמדתי בראשה. היא לא צריכה להיכנס לפעולה לפני כן.
רונית תירוש
¶
אני אגיד את הדברים אולי קצת באופן בוטה. למדתי מעט את הנושא וזה נראה לי סוג של הלאמה. המדינה מצד אחד מכרה את השליטה שלה מסיבות שלה, ומצד שני היא אומרת שהיא בכל זאת רוצה את השליטה וזאת הדרך שלה לשלוט. זה להחזיק את המקל משני הקצוות. זה נראה לי לא תקין.
היו"ר משה גפני
¶
אני רוצה להבהיר. המדינה זה דבר מאוד רחב, כך לימדו אותי בלימודי האזרחות בישיבה. המדינה זה דבר מאוד רחב. המדינה מכרה את המניות בבנק לאומי - היא רוצה למכור גם את השאר - כי היא רצתה את הכסף. אין לה צורך להחזיק את המניות האלה.
היו"ר משה גפני
¶
המדינה של בנק ישראל והמדינה של משרד האוצר, באמצע עובר נהר. הם חיים בשלום כמובן, אבל זה משהו אחר.
טידה שמיר
¶
בבנק ללא גרעין שליטה צריך לתת את הדעת על כמה מצבים. כשאין בעל שליטה בבנק, זה מפתה מאוד למנהלים למעשה לממש את הזכויות גם של בעלי המניות. זה מה שאנחנו קוראים שלטון מנהלים.
טידה שמיר
¶
בשלטון מנהלים, אנשים שהם לא בעלי המניות, מבצעים את שליטתם. הם אלה שממנים את המנהלים והאינטרסים של מנהלים ושל בעלי מניות לא זהים.
טידה שמיר
¶
אנחנו ניסינו כאן לא לאפשר שלטון מנהלים, ליצור איזושהי מעורבות יחד עם זאת של אנשי הבנק, לא לאפשר כשאין בעל שליטה לבעל מניות מהותי שהוא יציע את כל הדירקטורים, את רוב הדירקטורים משום שאחרים מחזיקים בשיעורים שאין להם עניין בו. גם לא רצינו מצב, כמו שאתה שואל, של ועדה סטטוטורית עם מעורבות של פוליטיקאים שהיא זאת שתקבע.
היו"ר משה גפני
¶
איך הפוליטיקאים הגיעו לשם? כשאומרים לי מעורבות של פוליטיקאים, אני מקבל חלחלה כי אותי לימדו שפוליטיקאים מושחתים. הפקידים הם אנשים טובים. כך לימדו אותי. ראינו את זה במחירי המים, כאשר היה פיקוח על מחירי המים, והפוליטיקאים באמת נהגו שלא לעניין ועכשיו כשהגיעו הפקידים, ראינו מה קרה. המילה פוליטיקאים, דרך אגב, לא עושה לי בזמן האחרון שום דבר. פעם נבהלתי מזה.
היו"ר משה גפני
¶
התברר לי שיש פוליטיקאים טובים, ישרים, נקיי כפיים שדואגים לציבור. אפילו התברר לי שיש פקידים מושחתים, מה שכל הזמן הייתי בטוח שמאה אחוזים כולם טובים.
טידה שמיר
¶
אני ממש לא הייתי שיפוטית לגביהם. רציתי להבהיר שזה באמת לא הלאמה. לכן, כששאלת מה קרה לנגיד, גם את הנגיד רצינו טיפה להרחיק כך שזאת לא תהיה ועדה סטטוטורית, שלא הוא ממנה את כל חברי הוועדה, אלא באמת שיש איזשהו תהליך.
היו"ר משה גפני
¶
אגב, אני קיבלתי הצעת פשרה שהגיעה מכיוונו של שלמה אליהו. אתם רוצים שאני אעביר לכם אותה?
מירב תורג'מן
¶
אנחנו ממשיכים בסעיף 15.
15.
במקום סעיף 35(ב) יבוא:
"36ב
סייגים לכהונה והגבלה לאחר סיום הכהונה
(א)
לא ימונה ולא יכהן כחבר הוועדה מי שמתקיים בו אחד מאלה:
(1)
הוא או קרובו מחזיקים באמצעי שליטה מכל סוג שהוא באחד מאלה, למעט אחזקה במניות סחירות בשיעור שאינו עולה על רבע אחוז מערכן המונפק.
(א)
בתאגיד בנקאי - בתאגיד השולט בתאגיד בנקאי או בתאגיד הנשלט בידי מי מהם.
(ב)
במחזיק – לעניין זה מחזיק מי שמחזיק יותר משניים וחצי אחוזים מסוג מסוים של אמצעי שליטה בתאגיד הבנקאי שהוועדה דנה או אמורה לדון בעניינו, מי ששולט במחזיק כאמור, מי שנשלט בידי מי מהם, חבר בחבר מחזיקים כמשמעותו בסעיף 11ד(א)(3) לפקודה, מי ששולט בחבר בחבר מחזיקים כאמור ומי שנשלט בידי מי מהם".
יש כמה שאלות שעולות מהסעיף הזה. אני אשאל אותן ואחר כך תבהירו. קודם כל, לגבי השימוש במונח קרובו, נראה לי שמדובר במונח קצת רחב. השאלה אם יש בכך צורך.
מירב תורג'מן
¶
יש כאן הגדרה רחבה. זה בן זוג, אח, הורה, צאצא, צאצא בן הזוג או בן זוגו של כל אחד מאלה.
דודו זקן
¶
לא, זה מי שיכול למנות כחבר ועדה, אבל בוא נבין קודם כל את האיסור ואחר כך נראה אם קרובו זה מרחיק לכת או לא. האיסור הוא שהוא מחזיק רבע אחוז, ממה? רבע אחוז מבנק? כלומר, מי שמחזיק רבע אחוז מבנק, ודאי שלא יכול לכהן בוועדה שבוחרת דירקטורים ולא משנה באיזה בנק. מי שמחזיק רבע אחוז מאיזשהו אורגן שהוא מחזיק שניים וחצי אחוזים בבנק, אנחנו מדברים על אנשים עם רבעי האחוזים והשניים וחצי אחוזים האלה, אנחנו מדברים על תאגידים גדולים מאוד ואלה לא אחזקות של שקלים ולא של מאות אלפי שקלים אלא אלה מיליוני שקלים. האנשים האלה, אני חושב שהם לא צריכים להיות בוועדה.
מירב תורג'מן
¶
(2)
הוא יחיד שיש לו, לקרובו, לשותפו, למעבידו, למי שהוא כפוף לו במישרין ובעקיפין או לתאגיד שהוא בעל שליטה בו במועד המינוי או בשנתיים שקדמו למועד המינוי או במועד אחר החל בתקופת הכהונה, זיקה – כהגדרתה בסעיף 11ה(ה) לפקודה, לתאגיד בנקאי, למי ששולט בתאגיד בנקאי או לתאגיד הנשלט בידי מי מהם, לנושא משרה בתאגיד בנקאי או למחזיק כאמור בפסקה 1(ב) בתאגיד בנקאי שהוועדה דנה או אמורה לדון בעניינו. לעניין זה – כהונה כדירקטור חיצוני של חבר הוועדה שמונה לפי סעיף 36א(ב)(3) לא תיחשב כזיקה.
יש לי שאלה לגבי המונח זיקה. אתם יכולים להבהיר למה הכוונה? מלבד הפניה לסעיף, מה הכוונה האמיתית למונח זיקה?
היו"ר משה גפני
¶
הרי על זה יהיה בג"ץ. אם אנחנו מאשרים את החוק ה, יהיה על זה בג"ץ ואני רוצה שהכל יהיה מסודר. על הרבה חוקים שאנחנו מעבירים כאן, אנחנו מגינים בבג"ץ ועד היום לא נכשלנו. רק על חוק בנק ישראל לא היה בג"ץ. על האכיפה המינהלית הוגש בג"ץ. על זה יהיה בג"ץ. אם הוועדה מאשרת, יהיה בג"ץ. נדמה לי שאני יודע מי יגיש אותו.
חנה פרץ
¶
ההגדרה של הזיקה היא קיום יחסי עבודה, קיום קשרים עסקיים או מקצועיים דרך כלל, למעט קשרים זניחים, וכן כהונה כנושא משרה, ואולם קשרים עסקיים קמעונאיים שבין תאגיד ללקוח לא ייחשבו כזיקה. כלומר, קשרים יום יומיים.
היו"ר משה גפני
¶
אני רוצה שנשנה ממנהגנו. תפסיקי לקרוא ואני רוצה שמישהו יסביר את כל הסעיף הזה, לפני שאנחנו קוראים אותו. אני רוצה הסבר לגבי כל מה שדיברנו. שמישהו יסביר מה יש בחוק. אחר כך נקריא את הסעיף.
חנה פרץ
¶
סעיף 36ב לחוק הבנקאות רישוי כנוסחו כיום כולל דרישות מחברי הוועדה – כשדיברנו על הוועדה שממנה – שמתייחסות לכשירות מקצועית, זיקות אסורות ודרישות צינון לאחר סיום הכהונה. הדרישות לגבי כשירות מקצועית במתכונת המוצעת נכללות כבר בסעיף הקודם שדיברנו עליו. הנוסח המוצע, בסעיף 36ב, כולל התייחסות למגבלות על אחזקה שכרגע דיברנו עליה, אחזקה באמצעי שליטה בתאגיד הבנקאי או בגופים שמחזיקים שיעור משמעותי מהתאגידים הבנקאיים, זיקה, דרישות לאי זיקה ודרישות צינון.
חנה פרץ
¶
עכשיו בוא נסקור את הדרישות אחת לאחת. הגבלות על אחזקה באמצעי שליטה, זה הסעיף שדיברנו עליו כרגע, שהוא או קרובו לא מחזיקים באמצעי שליטה בתאגיד בנקאי או בתאגיד השולט בתאגיד בנקאי או בתאגיד הנשלט בידי מי מהם או במחזיק ואמרנו שמחזיק זה מי שמחזיק יותר משניים וחצי אחוזים.
חנה פרץ
¶
אמרנו למעט אחזקה ברבע אחוז.
לגבי דרישות של אי זיקה, נקבעו בדומה לזיקות שאסורות על דח"צ לפי חוק החברות בהתאמות הנדרשות, דרישות כלהלן: אי זיקה של אותן דמויות שנקבעו בחוק החברות.
חנה פרץ
¶
רגע, לפני זיקה. בואו נעשה סדר. יש סעיף ראשון שעוד לא מדבר על זיקות אלא הוא מדבר על אחזקות.
חנה פרץ
¶
עד כאן דיברנו על נושא של הגבלות על אחזקה. הנושא השני הוא נושאים של זיקה. דרישות של אי זיקה מחבר הוועדה שלא יהיו לו כל מיני זיקות. אי הזיקות שנדרשו, נקבעו בדומה לזיקות שנדרשות היום מדירקטור חיצוני לפי חוק החברות בהתאמות הנדרשות, כשיש לנו כאן בנק ללא גרעין שליטה.
מה הן אי הזיקות שנדרשות. אי זיקה של אותן דמויות שנקבעו בחוק החברות לעניין אי זיקה של דח"ץ, שאנחנו מדברים אז על המועמד, קרובו, שותפו, מעבידו, מי שהוא כפוף לו במישרין או בעקיפין, או תאגיד שהוא בעל השליטה בו. לאותן דמויות לא תהיה זיקה לתאגיד הבנקאי, לשולט בו ולמי שנשלט בידי מי מהם, לנושא משרה בתאגיד בנקאי או למחזיק בבנק ללא גרעין שליטה כאשר מחזיק זה מי שיכול להציע מועמדים.
בנוסף לזה נדרשת אי זיקה של המועמד לקרוב של נושא משרה בתאגיד הבנקאי. כל הסיבות האלה בעצם דומות לזיקות של דח"צ.
חוץ מזה, איזה דרישות נוספות חלות על חבר הוועדה? הוא לא יכול להיות שר, סגן שר או חבר כנסת או בעל זיקה אישית עסקית או פוליטית למי מהם.
יעקב אדרי
¶
זה לא מוגדר. אתם אומרים חבר כנסת, אני מבין, סגן שר אני מבין, שר אני מבין, אבל להגיד בעל זיקה אישית עסקית או פוליטית?
יצחק וקנין
¶
רק ש"ס צריכה להיות מודאגת. אני אומר לך במלוא הרצינות שרק סיעת ש"ס צריכה להיות מודאגת, עליה יתגלחו בכל ההחלטות.
היו"ר משה גפני
¶
לפי דעתי זה גם לא נוגע לליבת הבעיה. לפני שנטפס כולנו על עצים, אני רוצה לשאול שאלה. אלא אם כן מישהו יגיד לי בסוד ששני העמודים האלה שעכשיו שמתם נוגעים לגופו של עניין. אם הם לא נוגעים לגופו של עניין, זה לא משנה את המדיניות שלכם במה שאתם רוצים להשיג בחוק הזה. אני לא בטוח שאתם צודקים בניסוח הארוך הזה. לפעמים ניסוח ארוך, עומד בעוכרנו. אנחנו נוכל עכשיו לקיים דיון ויכול להיות שגם יום עיון על זיקה פוליטית וזה יהיה מאוד מעניין דרך אגב, ירוצו שם בדיחות על ימין ועל שמאל. אני מציע שתחשבו עוד פעם. אנחנו לא מצביעים היום. תחשבו עוד פעם. הרי בחוק הקיים יש שלוש פסקאות קצרות מי כשיר להיות. אתם הפכתם את זה לשני עמודים מי לא כשיר עם הרבה מאוד הגדרות.
דודו זקן
¶
אני מבקש שנתייחס פחות לאורך, אם זה קצר או ארוך, אלא נתייחס למה מפריע לוועדה ועל זה נדון. מפריע לוועדה הזיקה העסקית או פוליטית – אנחנו נחשוב על זה.
יצחק וקנין
¶
אין סיכוי בעולם ש-ש"ס יתמנה לשם, כך שאת יכולים להכניס את זה. זה טוב למפלגות האחרות. אני מדבר עכשיו במלוא הרצינות.
היו"ר משה גפני
¶
אני חושב שזה צודק. אני לא מפחד מהתקשורת. לוקחים כאן אנשים בעלי משפחות ונותנים להם שכר של 4,000-5,000 שקלים.
היו"ר משה גפני
¶
אני יודע. כבר היו לנו מקרים כאלה. מי שרוצה לרקוד על כל החתונות, שירקוד. אנחנו לא ממנים אנשים שרוקדים על כל החתונות. אני לא יודע איך זה במפלגות אחרות, אבל כך זה אצלנו.
אורנה ואגו
¶
רק להזכיר שבחוק הקיים יש לנו בחוק החברות הממשלתיות, בין היתר, סעיפים שדנים באיסורי זיקות. נכון שאין לנו בחוק הקיים את הפירוט איזה זיקות וכולי.
יעקב אדרי
¶
יש גישה של אנטי פוליטיקאים, אז מילא בכל מקום אומרים רק לא פוליטיקאי. על כך אמר הרב גפני שיש גם אנשים טובים והגונים בין הפוליטיקאים.
היו"ר משה גפני
¶
אני רוצה להציע הצעה. אני אמנם יועץ פוליטי, אבל עושה את זה בחינם ולא מבקש שום טובת הנאה מבנק ישראל ושלא יסדרו לי את המניות. תשבו עוד הפעם על הקטעים האלה. קחו את ליבת העניין. אני תומך בכם לחלוטין שלא יכול להיות חבר ועדה שממנה ומייעץ בנושא של הבנק ושיש לו איזושהי זיקה, ויכולה להיות זיקה פוליטית, יכולה להיות זיקה אישית, יכולה להיות זיקה עסקית, יכול להיות שיש לו מניות או שהוא בעל מניות. לא חשוב מה. תנסחו את זה קצר יותר. תאמינו לי, זה יהפוך להיות נושא. עורך דין טוב – כך לימדו אותי, ואני לא יודע אם זה נכון, לא בדקתי – הוא מי שיכול לתמצת את ליבת העניין ולא לפספס שום דבר, אבל עושה זאת במלים קצרות יותר. זה נראה לא טוב. חבר הכנסת וקנין בצדק חושב שאתם לא רוצים מישהו מ-ש"ס.
היו"ר משה גפני
¶
גבירותיי היועצות המשפטיות, אם אפשר, בבקשה. אם לא, אז בסדר, נקיים דיון על כל מילה. דווקא יהיה דיון מאוד מעניין ונקבע לו ישיבה מיוחדת. אני לא נגד.
היו"ר משה גפני
¶
אני מסכים אתכם לחלוטין בכל מה שכתוב כאן. נקודה. תנסחו את זה אחרת לגמרי. ברור לחלוטין שאם יש למישהו זיקה אישית, זה גם פוליטית ולא צריך לכתוב את זה. זה מיותר לגמרי. זה ברור. אם שניהם יושבים ליד אותו שולחן פוליטי, עולה בדעתו של מישהו, של איזה משפטן, שזה לא נקרא זיקה אישית? צריך לכתוב את המילה פוליטית? אני גם רוצה לומר שמי שנמצא ביחד במועדון שותי הבירה, הם יושבים כל יום שישי אחר הצהרים כמובן ולא בערב, גם הוא לא יוכל להתמנות אם תהיה לו זיקה כזאת. צריך להגדיר את זה בניסוח משפטי רחב שימנע את הזיקות האלה. זה ברור לגמרי.
אורנה ואגו
¶
העצה שלך היא כמובן עצה טובה, אבל אני רוצה לומר משהו באופן כללי ואחרי כן אני אומר משהו על פסקה (4).
מבחינת המהות, הסעיף הזה בא לשקף, יש קבוצות שאנחנו לא רוצים שישבו בתוך הוועדה כי הוועדה באה לייצג את אותו ציבור גדול שמחזיק בלי כוח השפעה מעשי באסיפה הכללית. אנחנו לא רוצים שקבוצות שאנחנו לא רוצים שיהיו בעלות השפעה, יקבלו ביטוי בוועדה הזאת. לכן מי שיש לו אחזקות משמעותיות בבנק, אנחנו לא רוצים שאנשים שקשורים אליו יגיעו בעקיפין לאותה ועדה ואני חושבת שהדברים האלה מובנים. הבנק הזה הולך לעבור הפרטה, אנחנו גם לא רוצים שתהיה מראית עין שהממשלה נמצאת שם ולדברים האלה זה מכוון.
יש סעיפים בחקיקה שמנוסחים אחרת מחוק החברות הממשלתיות ומחוק בנק ישראל ואני אתן כדוגמה את החקיקה שמתייחסת לייעוץ המשפטי לכנסת שמדברת למיטב זיכרוני על מי שהיה פעיל בחיים הפוליטיים במשך איזושהי תקופה.
היו"ר משה גפני
¶
כל חברי הוועדה אתכם בעניין הזה באופן עקרוני, שאסור שיהיה שם מישהו שיש לו זיקה. זה ברור.
היו"ר משה גפני
¶
יש חוק קיים. אי אפשר להגיד שהמחוקק, אפילו אם הוא עשה טעות לגבי שופט או שופט בדימוס, הוא טעה בכל. המחוקק קבע מי כשיר. צריך לצמצם את זה ולא להרחיב כל כך, אלא אם כן תבואו ותאמרו – ועל זה אני לא מתווכח אתכם – שמבחינה משפטית צריך את כל האריכות הזאת כי אחרת זה לא מכסה את הכול. מהיכרותי את העניין הזה, אפשר לכסות את זה בסעיפים יותר מצומצמים ולא להכניס את כל הדברים האחרים. זה השיקול שלכם ולא על זה יקום או ייפול דבר.
אורנה ואגו
¶
אני מאוד שותפה לכך. גם אני לא אוהבת ניסוחים ארוכים. אני לא בטוחה שאפשר, אבל אנחנו נחשוב.
חנה פרץ
¶
הסעיף הבא הוא שהוא לא יכול להיות עובד המדינה או עובד של תאגיד שהוקם בחוק, בכלל זה עובד בנק ישראל.
חנה פרץ
¶
מישהו שתלוי ועומד נגדו כתב אישום בעבירה שבגינה אין הוא ראוי לכהן בתפקיד או שהורשע בעבירה.
הסעיף האחרון שכולם חיכו לו אומר שלדעת הנגיד אין הוא ראוי לכהן כחבר הוועדה.
היו"ר משה גפני
¶
תסבירי את פסקה (7) ותסבירי את התהליך. איך התהליך מהתחלה ועד סוף פסקה (7). איך הוא מתמנה, איפה נמצאים כל בעלי התפקידים בעניין, זאת אומרת, איפה נמצא שר המשפטים, איפה נמצאת נשיאת בית המשפט העליון ואיפה נמצא נגיד בנק ישראל. תסבירי מתחילת התהליך.
היו"ר משה גפני
¶
שתדעו ככל מה שנאמר כאן על ש"ס, זה היה בהומור מוחלט. כמו בכל מפלגה, יש יותר טובים ויש פחות טובים.
על כל פנים, התמנה יושב ראש הוועדה, אין לו את כל הזיקות שמנויות בפסקאות עליהן דיברנו, ואז מה קורה?
חנה פרץ
¶
שניים כאלה מוצעים על ידי היושב ראש בהתייעצות עם יושב ראש הרשות לניירות ערך. אם כן, יש לנו כבר שלושה.
היו"ר משה גפני
¶
איך מגיע פתאום יושב ראש הרשות לניירות ערך? אני מאוד בעדו, אני לא מכיר אותו, אבל איך הוא מגיע לכאן? לא איכפת לי, אבל איך הוא מגיע?
דודו זקן
¶
זה היה איזשהו אלמנט של איזון. זה לא שבנק ישראל מצד אחד לא יהיה עמוק בתהליך ומצד שני ליצור איזשהו ריחוק.
שוקי אורן
¶
כדי להשתכנע צריך לראות את האבולוציה שאנחנו עברנו כדי להציע את זה. כאן באמת יש מצב וצריך לזכור שמי שממנה זאת דמות שמונתה כרגע. הרי מי שממנה, זה השופט שכרגע הוא מונה והוא זה שמציע את השניים האחרים. לכן רצינו בכל זאת לייצר איזה מצב שהוא לא מחליט לגמרי לבד. לא רצינו התייעצות עם שר האוצר ושר האוצר לא רצה לייעץ לו כדי שלא תהיה זיקה.
היו"ר משה גפני
¶
אתם אבל מבינים שזה נראה לנו מוזר. אנחנו לא באבולוציה. לא איכפת לי, אבל מה פתאום דווקא יושב ראש הרשות לניירות ערך?
חנה פרץ
¶
אז יש לנו שלושה חברים והשלושה האלה בוחרים מתוך הדירקטורים החיצוניים המכהנים באותו בנק ספציפי.
היו"ר משה גפני
¶
כן, של הבנק הספציפי שעליו מדובר. אני רוצה להבהיר. הוועדה הזאת לא תהיה ועדה של חמישה אנשים שתהיה בכל המקומות. הוועדה הזאת תהיה ועדה שעל כל בנק היא תשתנה מכיוון שהשניים האלה שבוחרים אותם, הם מתוך אותו בנק.
חנה פרץ
¶
יש לנו חמישה אנשים. קפצנו לתהליך אבל לא סיימנו את הרשימה הקודמת ואת ההסבר לגבי מי שלא יכול להיות בוועדה.
חנה פרץ
¶
לא, אמרנו שהנגיד ורצינו להסביר את זה ולומר שכיוון שבמבנה הזה בעצם הנגיד הוא אמנם זה שממנה פורמאלית, אבל מי שבוחר את המועמדים הוא לא הנגיד. חשבנו שאיזשהו איזון כן צריך להיות דרך זה שלנגיד יש סמכות – צריך כמובן להסביר וצריכות להיות לו סיבות טובות – למה לדעתי הוא לא ראוי לכהן.
היו"ר משה גפני
¶
אני ממשיך את התהליך. אחרי שנבחרו כל החמישה בתהליך שאמרת, כולם נבדקו לפי הסעיפים בחוק, לא משנה אם הסעיפים הם ארוכים או קצרים, יש את החמישה. אז מי צריך לחתום על המינוי שלהם?
היו"ר משה גפני
¶
מביאים חמישה אנשים לנגיד, הוא בודק אותם, הוא בודק אם בדקו את כל הנתונים ושהם עומדים בדרישות החוק, ואז הוא חותם.
היו"ר משה גפני
¶
מדובר על שופט בדימוס שהוא היושב ראש, והוא ממנה שניים, אחרי שהוא מתייעץ עם האוזר, ואז לוקחים כל השלושה האלה ובוחרים עוד שניים מתוך הדח"צים של הבנק, והם עוברים את כל התהליך שכתוב בחוק וחזקה עליהם שהם לא עוברים על החוק. אם יש בעיה שהם עוברים על החוק, לא צריך את נגיד בנק ישראל אלא מספיק לשים עורך דין ברמה נמוכה שיבדוק את העניין, יראה אם הוא עומד בתנאים, יהיה טופס, ימלאו אותו, אם יש לו זיקה של ארבעים מיליון שקלים. עבר על הכול, הכול בסדר, ואז חותמים. מתי הנגיד לא חותם?
אורנה ואגו
¶
זה סעיף פתוח אבל יכול להיות מקרה שעדיין לא הוגש כתב אישום אך יש חקירה משטרתית בעבירה מאוד חמורה והפרקליטות סוברת שיש סיכוי טוב שהיא תעמיד לדין או שהיא מקיימת כבר שימוע.
יעקב אדרי
¶
בכל זאת אני מקדים. לא ענו לי לשאלה הפשוטה, למה שני האנשים האלה שנבחרו זה עתה, הם הממליצים על השניים הנוספים. את זה אני שואל. אני סומך על שיקול דעתו של נגיד הבנק. יש כאן שניים שזה עתה הם מונו וכבר הם ממליצים על שניים אחרים.
היו"ר משה גפני
¶
מה שאני מבין, יתקנו אותי אם אני טועה, בנק ישראל מפקח על הבנקים, יש מידע שבנק ישראל יודע מתוקף תפקידו ואחרים לא יודעים. זה מאוד קריטי כאן. זה מתחבא כאן. אנחנו ראינו כבר מקרים בעבר שהיו מקרים שבהם הבנק עשה פעולות או נמנע מלעשות פעולות בגלל מידע שהיה לו והוא לא העביר אותן לציבור וכולי. יש מצב שבו בחוק הזה בנק ישראל מקבל הרבה כוח. הרבה כוח. אני אמרתי את זה כשהייתי בבנק ישראל, מתי שעבר חוק בנק ישראל והם עשו מסיבה, ואני אמרתי שילמדו בפקולטה למדעי המדינה איך בן אדם מוותר על הרבה כוח וצובר פי אלף יותר. זה המקרה של נגיד בנק ישראל. חוק בנק ישראל הסיר ממנו הרבה דברים שהוא העביר לוועדות – הוא העביר לוועדה מוניטארית ולוועדה מינהלית – אבל בעצם זה חיזק את כוחו. זה מה שקורה עכשיו בחוק הזה ותקנו אותי אם אני טועה.
למנות את האנשים הללו – ולא חשוב שהשלושה ממנים את השניים ותכף נדבר על מה ששואל חבר הכנסת אדרי – מה שקורה זה שבסופו של דבר הכול תחת עינו הפקוחה של נגיד בנק ישראל ולפי דעתי הוא לא יצטרך לנמק, ואני לא נגד זה, למה הוא לא חותם על פלוני. לא כתוב בחוק שהוא צריך לנמק ואני לא מבקש לכתוב את זה בחוק. הבנק, הכוונה לבנק ישראל, מקבל הרבה יותר שליטה ממה שהיה לו קודם. אני טועה?
טידה שמיר
¶
באמת קודם היה יותר כוח כי הנגיד מינה בפועל אבל עכשיו יש לו זכות וטו במקרים חריגים. אתה לא מפעיל את זה כדבר שבשגרה.
השניים האלה שממונים הם מתוך רשימה סגורה של שישה אנשים.
ציון פיניאן
¶
הנגיד היה ממנה את כל החמישה ועכשיו זה צומצם כי הוא ממנה שלושה והם ממנים את השניים הנוספים.
יעקב אדרי
¶
רגע. ובאישור המפקח, אני מוכן גם את זה לקבל. בהתייעצות, אומרים שהתייעצו אתו ועושים מה שרוצים. אני מוכן שיהיה באישור המפקח. אין לי בעיה עם זה.
שוקי אורן
¶
שקלנו את זה. דע לך שבמסגרת הדיונים עלתה בזמנו האפשרות שמי שיקבע את הדירקטורים החיצונים יהיה בכלל המפקח על הבנקים. הרי המפקח על הבנקים, זאת רשימה סגורה של חמישה דירקטורים, אז אתה יכול לשאול לשם מה צריך, שהמפקח יקבע מי יהיו השניים מתוך החמישה האלה. מכיוון שאנחנו בכל זאת רצינו – אפילו לאור אמרות ההלאמה האלה שקיימות כאן – לייצר מצב שהגופים המפקחים לא קובעים, הם לא אלה שממנים, ולכן קבענו.
יעקב אדרי
¶
יוצא שהשניים ממנים שניים, גם אם התייעצו. התייעצו, שמענו אותך ואנחנו ממנים. אם זה באישור שלו, זה משהו אחר.
היו"ר משה גפני
¶
יעקב, תחשוב על זה עוד הפעם. אני רציתי להציע שזה יהיה בהתייעצות עם המפקח אבל יש את זה.
יעקב אדרי
¶
ההתייעצות היא דבר טוב וחשוב אבל מה שקורה זה ששוב אותם שניים הם שממנים בפועל. הם התייעצו אתו, אבל הם ימנו. אני אומר שלפחות לגבי השניים האחרים, יהיה קונטרול שלו.
היו"ר משה גפני
¶
רבותיי, נחשוב על העניין הזה. יעקב יחשוב ואתם תחשבו. הבנו. אני כבר הבנתי. לקח לי הרבה זמן אבל הבנתי.
שוקי אורן
¶
זה לא דבר שאני הייתי נלחם עליו, כי אני מוכן לקבל את זה אם אין ברירה, אבל עדיין אני חושב שנכון יותר שיהיה כאן הליך של התייעצות ולא הליך שהמפקח הוא זה שממנה.
היו"ר משה גפני
¶
נחשוב על זה ונחליט בסופו של דבר. העיקרון ברור. אתם גם כן תבדקו את הסעיפים הארוכים האלה. אם אתם משאירים את הנושא של האישית עסקית או פוליטית, נקיים על זה ישיבה נפרדת ונחליט מה זה פוליטית.
חנה פרץ
¶
דיברנו על זה קודם, לגבי העניין של הזיקות בתקופת הכהונה עצמה, אז יידרשו תנאים של אי זיקה גם בקשרים חד פעמיים אלא אם כן הם זניחים, בדומה לתיקון שנעשה בתיקון 16 לחוק החברות. לגבי מועמד, קרוב למועד המינוי ובתקופת הכהונה בלבד. התאמנו את זה גם בתיקונים שיש בחוק החברות, בתיקון 16 לחוק החברות, ואז נדרשות אי זיקות לא רק לקשרים עסקיים מקצועיים דרך כלל אלא גם אם יש קשרים עסקיים או מקצועיים חד פעמיים, למעט אם הם קשרים זניחים או אם הם קמעונאים.
שוקי אורן
¶
מה זה זניחים? אני חייב להגיד שלי זה קצת מפריע כי אם אותו חבר ועדה הולך לקחת משכנתא בבנק, כבר יש לו בעיה לדעתי כי מבחינתו זה לא זניח.
היו"ר משה גפני
¶
טידה, את יודעת שאנחנו לא מוציאים מילה כזאת בחוק בוועדת הכספים הנוכחית. דברים זניחים.
היו"ר משה גפני
¶
לא נוציא חוק כזה. חפשו משהו אחר. אני לא יודע מה זה זניחים. לי יש קשרים זניחים עם בנק מסוים, פעם שמתי שם מזוזה, זה זניח או לא זניח?
פניה קירשנבאום
¶
תאמיני לי שאין לי. אם היו לי חמישה אחוזים, בטח לא הייתי כאן וגם אנחנו מחויבים למכור את האחוזים שלנו, כך שאין לי.
היו"ר משה גפני
¶
למעט קשרים זניחים – צריך להגדיר את זה. תגידו מה כן ומה לא. אנחנו לא נוציא בחוק מילה כזאת.
פסקה (ג).
חנה פרץ
¶
הסעיף האחרון מדבר על שנת צינון לאחר סיום הכהונה. חלה על חבר הוועדה תקופת צינון עד שנה עד שהוא יוכל לכהן שוב כדירקטור או להיות מועסק על ידי הבנק שהוועדה דנה בעניינו או לתת שירותים לבנק.
זה דומה לדח"צ כאשר בדח"צ יש אפילו שנתיים.
היו"ר משה גפני
¶
הבנקים, יש לכם הערות לגבי זה? זה סעיף חשוב בחוק. בישיבה הבאה אנחנו נרוץ עם הסעיפים.
תקריאי.
מירב תורג'מן
¶
הגעתי עד פסקה (3).
(3)
הוא יחיד שיש לו במועד המינוי או במועד אחר החל בתקופת הכהונה זיקה כהגדרתה בסעיף 11ה(ה) לפקודה לקרוב של נושא משרה בתאגיד בנקאי שהוועדה דנה או אמורה לדון בעניינו, לקרוב של מחזיק כאמור בפסקה (1)(ב) או לשותף של מחזיק כאמור.
(4)
הוא שר, סגן שר או חבר כנסת או בעל זיקה אישית עסקית או פוליטית למי מהם.
(5)
הוא עובד המדינה או עובד של תאגיד שהוקם בחוק ובכלל זה עובד בנק ישראל.
(6)
תלוי ועומד נגדו כתב אישום בעבירה שמפאת חומרתה, מהותה או נסיבותיה אין הוא ראוי לכהן בתפקיד או שהורשע בעבירה כאמור.
(7)
לדעת הנגיד אין הוא ראוי לכהן כחבר הוועדה.
(ב)
בלי לגרוע מהוראות סעיף קטן (א)(2), לא יכהן כחבר הוועדה יחיד שיש לו, לקרובו, לשותפו, למעבידו, למי שהוא כפוף לו במישרין או בעקיפין או לתאגיד שהוא בעל השליטה בו, קשרים עסקיים או מקצועיים עם תאגיד בנקאי או עם מי ששולט בתאגיד בנקאי או עם תאגיד הנשלט בידי מי מהם, עם נושא משרה בתאגיד בנקאי או עם מחזיק כאמור בסעיף קטן (א)(1)(ב) בתאגיד הבנקאי שהוועדה דנה או אמורה לדון בעניינו, גם אם הקשרים כאמור אינם דרך כלל למעט קשרים זניחים.
מירב תורג'מן
¶
אני חושבת שאולי צריך לחשוב גם על לקרובו, לשותפו, למעבידו. זה נראה לי גם מאוד מאוד רחב.
היו"ר משה גפני
¶
אני מציע שהוועדה תסמיך אתכם. מה שהקראנו, הקראנו, אבל אנחנו מסמיכים אתכם לשנות את הנוסחים אלא אם כן משנים בעקרונות ואנחנו לא משנים בעקרונות. תנסחו את זה.
היו"ר משה גפני
¶
לא. אני נגד שתהיה זיקה פוליטית. אני נגד שתהיה זיקה אישית או עסקית. חוק בנק ישראל, זה משהו אחר. אני מבקש ניסוח שיהיה רחב ולא ירד לפרטים האלה ויהיה מובן מאליו שזה לא יכול להיות שאדם כזה יוכל להיות בוועדה.
מירב תורג'מן
¶
(ג)
תאגיד בנקאי, תאגיד השולט בתאגיד בנקאי או תאגיד הנשלט בידי מי מהם לא ימנו לדירקטור את מי שכיהן כחבר הוועדה שדנה בעניינו של התאגיד הבנקאי, לא יעסיקו אותו כעובד ולא יקבלו ממנו שירותים מקצועיים בין במישרין ובין בעקיפין, לרבות באמצעות תאגיד בשליטתו אלא אם כן חלפה שנה מתום כהונתו כחבר הוועדה כאמור.
הוראות סעיף קטן זה לא יחולו על חבר הוועדה שמונה לפי סעיף 36א(ב)(3) לעניין כהונה כדירקטור חיצוני בתאגיד הבנקאי.
היו"ר משה גפני
¶
אני בעד. נשאיר את הפוליטי, אבל שזה יהיה גודל כזה. אנחנו מסמיכים אתכם להביא נוסח.
רבותיי, אני מסיים כאן את הישיבה. אנחנו נמשיך בעזרת השם בסעיפים האחרים בישיבה הבאה. אני מודה לכם. טידה, אני מבקש לעשות את הניסוח עם היועצת המשפטית של הוועדה.
תודה רבה. אני עובר לסעיף הבא שבסדר היום.
הישיבה ננעלה בשעה 10:50