הכנסת השמונה-עשרה
PAGE
6
ועדת הכספים
11.05.2011
הכנסת השמונה-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול
מישיבת ועדת הכספים
מיום רביעי, ז' באייר תשע"א (11 במאי 2011), שעה: 10:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 11/05/2011
תקנות מס הכנסה (פטור ממס על הכנסות מסוימות של קרן נאמנות חייבת לתושבי חוץ), (תיקון).תקנות מס הכנסה (פטור ממס לתושב חוץ על דווח הון מעסקה עתידית), (תיקון).
פרוטוקול
סדר היום
תקנות מס הכנסה (פטור ממס על הכנסות מסוימות של קרן נאמנות חייבת לתושבי חוץ), (תיקון).
תקנות מס הכנסה (פטור ממס לריבית המשתלמת על מלווה מדינה), (תיקון),
תקנות מס הכנסה (פטור ממס לתושב חוץ על דיווח הון מעסקה עתידית), (תיקון).
מוזמנים
¶
ליאת גרבר – מנהלת מחלקה בכירה שוק ההון, משרד האוצר
תמר לומברזו – סגנית בכירה ליועמ"ש, משרד האוצר
ניר הלפרין – מנהל מחלקת שוק ההון, רשות המסים, משרד האוצר
חזקיה ישראל – מנהל מחלקה, התאחדות התעשיינים
רשמת פרלמנטארית
¶
אושרה עצידה
תקנות מס הכנסה (פטור ממס על הכנסות מסוימות של קרן נאמנות חייבת לתושבי חוץ), (תיקון)
תקנות מס הכנסה (פטור ממס לריבית המשתלמת על מלווה מדינה), (תיקון),
תקנות מס הכנסה (פטור ממס לתושב חוץ על דיווח הון מעסקה עתידית), (תיקון)
ניר הלפרין
¶
שלום בוקר טוב. אני ניר הלפרין מרשות המסים. איתי ליאת גרבר מרשות המסים, ותמר לומברזו מרשות המסים.
ניר הלפרין
¶
המדובר במהלך כולל שלנו של תיקון חקיקה ראשית שלא נדון היום, וגם שלוש תקנות שנלוות כמהלך משלים לגבי ביטול הפטור לתושבי חוץ על אגרות חוב לזמן קצר שהמדינה מנפיקה, ומלווה קצר מועד שמנפיק בנק ישראל גם עד שנה.
תכליתו של המהלך – ראשית, הוא נובע משיתוף פעולה של משרד האוצר עם בנק ישראל כמהלך כולל לבחינה, בדיקה, והתמודדות עם שער הדולר. בתקופה האחרונה, לפחות בשנה האחרונה, זיהינו שתושבי חוץ ממירים את הדולרים שלהם, משפיעים על שער הדולר כלפי מטה, ורוכשים איתם השקעות לטווח קצר. כמובן שכל יתר ההשקעות שלהם שהיו פטורות עד היום, ממשיכות להיות פטורות, ואנחנו מעודדים אותם. אין בזה כדי לפגוע כהוא זה בהשקעות של תושבי חוץ בישראל ככלל. יחד עם זאת, את ההשקעות לטווח קצר, ובעיקר במק"מים ובאגרות חוב קצרות מועד, אנחנו לא חושבים שהפטור משרת את התכלית כרגע. ולכן, אנחנו חושבים שצריך לבטל אותו.
ניר הלפרין
¶
ואז באנו ב-2003. רצינו לשמר פטורים אלו ואחרים של תושבי חוץ שימשיכו להשקיע בישראל. רצינו להמשיך ולשמר את הפטורים לתושבי חוץ - בסך הכול, היינו גם בתקופת מעבר – ואפילו הרחבנו אותם ככל שהדבר משרת את המשק הישראלי. שוב, בתקופה האחרונה זיהינו - - -
יעקב אדרי
¶
האם אפשר לדעת מה זה "בתקופה האחרונה"? האם זה חודש, חודשיים? זו בעיה שמתגלגלת כבר לא מעט זמן.
ניר הלפרין
¶
לא, לא. אמרתי לפחות שנה. אני מזכיר ששר האוצר יצא עם ההודעה בינואר, ואנחנו מדברים כבר לפחות שנה. זיהינו עלייה מהותית ברכישות מק"מ על-ידי תושבי חוץ.
קריאה
¶
סליחה, אם יורשה לי. ככל שהריבית בישראל עולה יחסית למדינות אחרות, אז זה רק מחריף את המצב כמובן. אנחנו יודעים שבתקופה האחרונה היו כמה עליות כשבנק ישראל את העלה הריבית, וזה כמובן מחריף את הסיטואציה יחסית לריבית במדינות אחרות.
ניר הלפרין
¶
ראשית, לא התנגדנו. מדיניות מדינת ישראל לאורך השנים היתה לעודד השקעות זרות. אתם צריכים להבין שאנחנו עושים פה איזשהו שינוי מסוים. אנחנו עושים את השינוי הזה בקפידה מכיוון שאנחנו לא רוצים לפגוע בפעילות במשק, ולא רוצים לפגוע בפעילות תושבי החוץ בישראל. יחד עם זאת, היכן שזיהינו לטווח קצר שאין בזה שום יתרון למשק – אני לא רוצה לדבר על נזק – באנו ואנחנו פה. זאת הסיבה.
ניר הלפרין
¶
כן, ודאי. אנחנו מדברים פה על שלוש תקנות. אנחנו קיבלנו איזושהי אמירה – אני לא אגיד התנגדות – מהבנקים, ותגובות מהבנקים. ממש לפני כניסת יום העצמאות סיכמנו איתם על כמה דברים, ואני מבקש להעלות את זה.
ניר הלפרין
¶
סיכום ראשון – את התקנות של הריבית. יש להם בעיה של תפעולית איך מתפעלים את הליניאריות שם, את הוראת המעבר. ולכן, בשלב זה אנחנו רוצים למשוך אותן, או לא להעלות אותן. נעלה אותן יחד עם החקיקה הראשית. לא כחקיקה ראשית, אלא ביחד.
ניר הלפרין
¶
תקנות הריבית (פטור ממס לריבית המשתלמת). לגבי שתי התקנות הנוספות - הם גם ביקשו היערכות יותר ארוכה מ-30 יום מיום הפרסום. סיכמנו על ה-7.7.2011. למה ה-7.7? כי זה יום אחרי פדיון מק"מ סדרה 711. ולכן, זה הסיכום. אם כך, נשארנו עם שתי תקנות. במקום 30 יום, הם ביקשו ארכה נוספת, וזה מה-7.7.2011. למה ה-7.7.2011? מועד הפדיון של סדרת מק"מ 711 הוא ב-6.7. אז יום לאחר מכן. אין לנו בעיה עם זה.
חזקיה ישראל
¶
לא מתנגד, אני רק רוצה להעיר. מעבר לתקנות, האוצר פרסם תזכיר הצעת חוק, והנושא הזה מתעכב. הוא ביקש 21 יום, ובתזכיר עצמו כתוב אחר כך עוד grace של עוד 60 יום וכד'. אני חושב שהנושא הוא קריטי, דחוף וחשוב, וצריך לפעול במתכונת אחרת בטווחי זמן יותר קצרים כדי לענות על הבעיה. כל יום שעובר, הספקולנטים עושים את שלהם. גם לדחייה הזאת לשביעי ב-11 יש משמעות של עוד פרק זמן שניתן לספקולנטים לעשות את מה שהם עושים, ולהשפיע על שער הדולר.
אנחנו בעד התקנות, מברכים על התקנות. חבל שהן הגיעו רק עכשיו. אנחנו מבקשים להאיץ את תזכיר הצעת החוק, ויש דרכים לעשות זאת. כשרוצים להאיץ משהו אז לא בדרך השגרה 21 יום לתשובות וכד'. זה גם מאותת לספקולנטים שלא דחוף.
ניר הלפרין
¶
מכיוון ש-21 יום עברו - ונהוג לתת 21 יום, ולכן גם כאן נתנו את ה-21 יום לתגובות - כמובן שמרגע זה, מרגע שהם עברו, והם עברו רק השבוע, אז אנחנו עובדים רק על זה.
היו"ר משה גפני
¶
העניין הוא שכשאתם תמיד מביאים תקנות לוועדה, אצלנו אתם רוצים שזה יאושר באותו יום בעוד שאתם אצלכם מתעכבים בזמן.
היו"ר משה גפני
¶
אנחנו מדברים עכשיו על תקנות מס הכנסה (פטור ממס על הכנסות מסוימות של קרן נאמנות חייבת לתושבי חוץ), תקנות מס הכנסה (פטור ממס לתושב חוץ על רווח הון מעסקה עתידית). את הפסקה השנייה בסעיף 1 אצלנו בוועדה שנוגעת לריבית אתם הורדתם - יפה. אתם משנים את פרק הזמן שבו בעצם הוראת המעבר הזאת, תיכנס לתוקף - - -
היו"ר משה גפני
¶
אני מתכוון ליום התחילה, רציתי להגיד את זה - 7.7.2011.
האם צריך להצביע על כל תקנה בנפרד? מי בעד אישור התקנות ירים את ידו? מי נגד? אין. מי נמנע? אין.
ה צ ב ע ה
בעד – רוב
נגד – אין
נמנעים – אין
התקנות אושרו.
היו"ר משה גפני
¶
התקנות אושרו. תודה רבה. אני רוצה לברך את חבר הוועדה חבר הכנסת יצחק וקנין על זה שהוא אמור להיבחר מחר ליושב-ראש ועדת האתיקה של הכנסת. אני מאחל לך הצלחה.