הכנסת השמונה-עשרה
PAGE
70
ועדת החוקה, חוק ומשפט
05/06/2011
הכנסת השמונה-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 400
מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט
יום ראשון, ג' בסיון התשע"א (05 ביוני 2011), שעה 10:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 05/06/2011
צו לשכת עורכי הדין (בטוחות לעניין עורך דין זר), התשע"א - 2011
פרוטוקול
סדר היום
צו לשכת עורכי הדין (בטוחות לעניין עורך דין זר), התשע"א - 2011
מוזמנים
¶
>
עו"ד עמי ברקוביץ
- מחלקת יעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
עו"ד הילה דוידוביץ
- משרד המשפטים
פיני שחר
- עוזר הממונה על שוק ההון, משרד האוצר
מאור שטיינמן
- עוזר הממונה על שוק ההון, משרד האוצר
עו"ד אסי קליין
- הלשכה המשפטית, משרד האוצר
יובל וולמן
- יועץ שר האוצר, משרד האוצר
עמי לוין
- ממונה על מדיניות יבוא, משרד התמ"ת
לנה זינגר
- מנהלת תחום הסכמים רב לאומיים, משרד התמ"ת
עו"ד רן ונגרקו
- הלשכה המשפטית, איגוד הבנקים
עו"ד סמדר הולצר
- בנק לאומי, איגוד הבנקים
ד"ר גבריאל קלינג
- לשכת עורכי הדין
יעל גויסקי-אבס
- לשכת עורכי הדין
ברוך בבצ'יק
- U.S. Attorney
היו"ר דוד רותם
¶
בוקר טוב. צו לשכת עורכי הדין (בטוחות לעניין עורך דין זר), התשע"א. מי רוצה להציג לנו את הצו?
אסי קליין
¶
צו לשכת עורכי הדין (בטוחות לעורך דין זר), התשע"א-2011. כזכור, סעיף 98ו(א)(4)(ב), בנוסחו בסעיף 6(13) לחוק ההתייעלות הכלכלית (תיקוני חקיקה), עוד בזמנו, בחקיקה של חוק ההסדרים, הסעיף הראשי קובע בסעיף 98ו, "הלשכה תנהל מרשם שבו תרשום מבקש שמתקיימים לגביו כל אלה", כאשר אחד התנאים שהוא צירף אישור כי בידו אחת מהבטוחות המפורטות להלן,, לשם הבטחת פיצויו של מי שנפגע עקב מעשה או מחדל. הבטוחות הן ערבות, ביטוח ופיקדון. סעיף קטן (ב) קבע ש"שר האוצר, בהסכמת שר המשפטים, לאחר התייעצות עם הלשכה, או באישור ועדת החוקה, חוק ומשפט של הכנסת, יקבע, בצו, הוראות לעניין הבטוחות, לרבות הוראות בדבר זהות המבטח, סכומי הבטוחות ופרטיהן; הוראות אלו יכול שיהיו שונות לכל סוג של בטוחה". כעת אנחנו דנים בצו שהוכן לעניין זה. להתחיל לקרוא?
אסי קליין
¶
בגדול, קבענו הוראות נפרדות לערבות, לביטוח ולפיקדון, כאשר הכוונה היתה להשוות ככל הניתן בתנאים שלהם, הן לעניין ההיקף, הן לעניין איכות וחוזק הבטוחה. האמת היא שזה די ברור.
היו"ר דוד רותם
¶
מאוד ברור. תסבירי לי בבקשה על סעיף 1 של ההגדרות, יש שם הגדרה של מבטח זר. מאיפה זה בא?
אסי קליין
¶
כפי שנראה כאשר נעבור סעיף-סעיף, לעניין כל הבטוחות עלתה שאלה, האם מכיוון שמדובר בפתיחת השוק לעורכי-דין זרים – האם לאפשר להם להגיש את הבטוחות האלה גם מתאגידים בנקאיים וחברות ביטוח בחוץ-לארץ או רק בארץ. כאשר בהוראות לעניין ערבות קבענו שהיא תינתן בידי תאגיד בנקאי ומבטח, לא לעניין בנק זר, בעקבות בקשה של משרד המשפטים, ותיכף נסביר למה. בביטוח אפשרנו שזה יהיה על-ידי חברת ביטוח זרה, ולכן ההגדרה "מבטח זר".
אסי קליין
¶
היכן זה מופיע שהבטוחות יכולות להינתן על-ידי חברה מחוץ-לארץ? לא מופיע שזה ניתן, אבל גם לא מופיע שזה לא ניתן.
היו"ר דוד רותם
¶
האם יש חברת ביטוח אמריקנית שלא מורשה לעסוק בביטוח במדינות החברות ב-OECD? למה אני צריך לסמוך בביטוח כזה על מישהו אחר ולא יכול לסמוך על מדינת ישראל עצמה?
היו"ר דוד רותם
¶
הם לא יודעים את החוק, אני אגיד לך איפה זה מופיע. העניין של זהות המבטח מופיע בסעיף 98ו(4)(ב). העניין של זהות המבטח מופיע בסעיף 98ו(4)(ב), כתוב שם ששר האוצר, בהסכמת שר המשפטים, לאחר התייעצות עם הלשכה, ובאישור ועדת החוקה, יקבעו בצו הוראות לעניין הבטוחות, לרבות הוראות בדבר זהות המבטח.
גבריאל קלינג
¶
קיים חוק הפיקוח על הביטוח, ובחוק הפיקוח על הביטוח כתוב בצורה מפורשת שכל מי שעוסק בביטוח חייב להיות בעל רישיון.
גבריאל קלינג
¶
סעיף 15 לחוק הפיקוח על הביטוח קובע שהמפקח רשאי להעניק רישיון לחברה שהיא חברה לפי חוק החברות בישראל, ו-15(א)(2) אומר: לתאגיד חוץ רשום בישראל, העוסק בביטוח במדינת חוץ ונתון לפיקוח של שלטונות מדינת חוץ – רישיון מבטח חוץ. זאת אומרת, לפי מה שכתוב כאן, קודם כול צריך שיהיה רישיון מבטח חוץ מהמפקח על הביטוח, ואי-אפשר לדעתנו בצו לשנות מה שנקבע על-ידי המחוקק. דבר שני, צריך שאותו תאגיד ביטוח זר יירשם כחברה בישראל, לא כל תאגיד ביטוח שעוסק בביטוח ב-OECD. וכל זאת אני אומר מבלי להתייחס לגופו של דבר, אם בכלל יש צורך, יש איזה היגיון שתעסוקנה חברות ביטוח זרות בנושא של ביטוח.
אחד הניירות של האוצר מלמד זאת, כתוב: כדי לעודד תחרות. אנחנו לא מבינים מדוע תחרות צריך דווקא בתחום הזה. מדוע על-פי אותו היגיון לא יכניסו חברות ביטוח לשוק הישראלי? יש עניינים שבהם התחרות חשובה הרבה יותר מאשר בנושא הזה של עורכי-דין זרים. הצעתנו היתה להוציא את הנושא הזה של מבטח זר. על כל פנים, אם הנושא נשאר, צריך להכפיף את זה לרישיון של המפקח על הביטוח, על-פי סעיף 15(א)(2).
היו"ר דוד רותם
¶
למה? אנחנו מדברים על חברת עורכי-דין אמריקנית, ששולחת עורך-דין לישראל, והוא פותח פה משרד. עיקר עסקיה של החברה הוא בחוץ-לארץ, ושם היא מבטחת את עצמה. למה אני צריך לשלוח אותה לחברת ביטוח ישראלית ואני לא יכול לשלוח אותה לחברה שמבטחת את כל עסקיה?
גבריאל קלינג
¶
הלשכה כאן רואה את עצמה כמי שצריכה להגן על הלקוחות הפוטנציאליים. כל הרעיון של הצו הזה הוא להגן על הלקוחות, שלקוח ישראלי, שמקבל שירותים בארץ מעורך-דין זר, לא יצטרך לנהל כנגדו משפטים בחוץ-לארץ, ולזה ניתן ביטוי בכמה דברים – גם כאשר מדובר בחברה זרה, זה נכון – אבל יש מגרעות, למשל אחת המגרעות, שכתוב כאן, ואת זה אפשר לעשות, שבפוליסת הביטוח ייאמר במפורש שחל הדין הישראלי, והסמכות היא בית משפט בישראל או בוררות בישראל. אבל היה והעניין מסתיים ומחייבים את חברת הביטוח, איך מוציאים לפועל את פסק הדין הזה נגד חברת ביטוח אמריקנית או אפילו נגד חברת ביטוח של ה-OECD? אז יפנו אותי לתקנות. יש תקנות בין-לאומיות שמצריכות הון תועפות כדי להפעיל אותן במדינה זרה, ויכול להיות שהנזק של הלקוח הוא בסך הכול הוא 50,000 שקל. לכן אנחנו סבורים שאין שום היגיון. אותו עורך-דין זר שרוצה לעשות עסקים בישראל, ידאג לביטוח ישראלי. מה עוד, שאנחנו מניחים – בשלב זה אין לנו שום ידיעה ולאף אחד אין – שרוב המשרדים הזרים שיפעלו בארץ, יפעלו בשיתוף עם משרדים ישראלים. זאת אומרת, השוק הישראלי לא יהיה זר להם, ובוודאי לא שוק הביטוח.
מאור שטיינמן
¶
לגבי מבטח חוץ, זה לא מונע ממבטחים זרים לבוא ולהיות מבטחי חוץ, אבל הרעיון הוא לא שיקבלו אישור של מבטח חוץ, אלא שעורך-דין זר, עם הפוליסה שהוא קנה אצל המבטח הזר – הפוליסה הזאת תהיה בתוקף.
היו"ר דוד רותם
¶
יש לי פסק-דין נגד עורך-הדין ונגד חברת הביטוח ואני צריך לקבל את הכסף. איך אני גובה את הכסף?
אסי קליין
¶
יש לך כאן כמה אמירות: סעיף 3(4) אומר ש"תנאי פוליסת הביטוח יכללו כתובת בישראל להמצאת מסמכים למבטח".
היו"ר דוד רותם
¶
יש לי פסק-דין נגד חברת הביטוח. איך אני מממש אותו? אם אתם מתכוונים שאני אסע לארצות-הברית ואבקש אישור פסק דין וכל הדברים האלה, זה לא עובד.
פיני שחר
¶
אנחנו יוצאים מנקודת הנחה, ובגלל זה צמצמנו את זה רק למדינות שחברות ב-OECD, שיש שם רמת פיקוח נאותה וראויה, כך שאם ניקלע לבעיה כזאת כמו שאתה מתאר, נצליח להתגבר עליה, לכן לא פתחנו את זה למדינות אחרות, כמו לדוגמה מדינות באפריקה או בדרום-אמריקה שאנחנו לא יודעים עם מי לדבר שם.
היו"ר דוד רותם
¶
אז בואו נוסיף פה עוד סעיף אחד ונאמר בו כך: את פסק-הדין אני אשלח למשרד האוצר, הוא ישלם לי את הכסף ואחר-כך הוא ידבר עם מי שהוא רוצה, אבל קודם אני אקבל את הכסף שלי. אתם מוכנים ללכת על זה?
אסי קליין
¶
מה קורה אם זו חברת ביטוח בארץ? גם אם זו חברת ביטוח בארץ, יש לך כתובת, אתה מתחיל לתקשר עם חברת ביטוח.
פיני שחר
¶
מה שאתה מתאר, עוד פעם, זה לא שונה מכל דבר אחר. ברוב סוגי הביטוחים אין חובה לעשות ביטוח פה בארץ. גם כשאני מבטח את החבות צד ג' שלי כנגד מישהו זר, צד שלישי, אני עדיין יכול לעשות לזה ביטוח בחוץ-לארץ. אין חובה עלי לעשות את זה רק פה בארץ, וגם פה קיימת אותה בעיה שאתה מתאר.
פיני שחר
¶
לא. אני רוצה לדייק פה בכמה דברים. חוק הפיקוח על שירותים פיננסיים (ביטוח) מגדיר שתי צורות של מבטחים: המבטח הראשון הוא מבטח ישראלי, שפועל פה בארץ, שהוא חברה רשומה, והכול על-פי דין, הוא מקבל רישיון מאתנו של מבטח ישראלי. הרישיון השני הוא של מבטח חוץ. מבטח חוץ זה חברה זרה שרוצה להגיע לארץ, אבל היא מקבלת כל מיני הקלות. נכון להיום יש שני מבטחי חוץ כאלה, שהיקף הפעילות שלהם בטל בששים, והם גם לא פועלים בתחומים האלה, הם פועלים בתחומים של יהלומים וכדומה, וזה הכול.
עם זאת, לכל אזרחי מדינת ישראל אין שום בעיה לנסוע לחוץ-לארץ ולקנות בלונדון, בארצות-הברית, בכל מקום אחר ביטוח לדירה שלהם, וזה בסדר, הביטוח פה תקף ואין עם זה שום בעיה. כנ"ל גם לביטוחי חבויות. אין שום בעיה שאותו אזרח ישראלי ייסע לחוץ לארץ, ואז לכאורה אנחנו גם נמצאים באותה סיטואציה שאתה מתאר.
פיני שחר
¶
בגלל זה אמרתי "דירה". חובה זה מבטח ישראלי בלבד, אבל את פוליסת המקיף שלך אתה בהחלט יכול לעשות בחוץ-לארץ.
היו"ר דוד רותם
¶
מקיף אני לא חייב לעשות בכלל. פה אתה חייב לעשות ביטוח. אני רוצה שתבין, בביטוח רגיל אין בעיה. מה שיקרה זה שאני, אזרח ישראלי, קניתי ביטוח מקיף בחוץ-לארץ, גרמתי נזק, יתבעו אותי, ייקחו לי את הבית. פה אני מדבר על עורך-דין שיושב רוב הזמן בחוץ-לארץ, ומה שיקרה שאותו אזרח ישראלי שנפגע ממנו יצטרך לרוץ אחריו.
היו"ר דוד רותם
¶
מה זה "מאחורי הקו הירוק", רק תסביר לי. אני לא יודע מה זה. אתה מתכוון מאחורי הקו הירוק בתל-אביב, בחיפה – באזורים האלה?
אורי מקלב
¶
יש בהחלט אוכלוסייה שמבטחת את הרכבים שלה לא בחברות ביטוח ישראליות בביטוח המקיף, לא התושבים היהודים של יהודה ושומרון.
היו"ר דוד רותם
¶
הם ממילא לא משלמים, אז חבל על הזמן. הם נוסעים בלי ביטוח.
רבותי, זה לא הולך כך. הדגשתי, הסברתי והבהרתי שאם אתם רוצים שעורכי-דין זרים יעבדו בישראל, הם יהיו במצב זהה לעורכי-הדין הישראלים. זאת אומרת, אני לא ארוץ, לא אחרי חברת ביטוח אמריקנית ולא אלך לממש בארצות-הברית ולא אבקש אישור פסק חוץ וכל הדברים האלה, אני לא מתחיל בכלל.
פיני שחר
¶
ההערה מקובלת, רק צריך גם לשקול את הצד השני של הדבר הזה, וכמו שאמרת קודם לפרוטוקול, בסופו של דבר צריך לזכור שאותם עורכי-דין שפועלים בחוץ אלה עורכי-דין מכובדים, מפירמות גדולות בחוץ-לארץ, וכשהן באות לארץ חברות הביטוח פה בארץ לא מכירות אותן, לא יודעות מה ההיסטוריה שלהן ולא יודעות איך הן מתנהגות, והסבירות שהם יצליחו למצוא פה ביטוח היא נמוכה מאוד.
היו"ר דוד רותם
¶
שיביאו ערבות בנקאית או פיקדון ולא יביאו ביטוח. לא יעלה על הדעת. אני רוצה להגן על הקליינט. עורכי-הדין – תאמינו לי, לא מעניינים אותי באגורה אחת. הם פשוט לא מעניינים אותי. הלקוח מעניין אותי.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
כשקורה הפוך, עורך-דין ישראלי שמקבל אישור בחוץ לארץ, האם הוא יכול לבוא - - -
היו"ר דוד רותם
¶
מצדי שעורכי-דין ישראלים לא יעבדו בחוץ-לארץ, אני לא דואג. אני דואג עכשיו לאזרח הישראלי שקיבל ייעוץ, עשו לו טעות וצריך לשלם לו. תחשבו איך אתם מתמודדים עם הבעיה הזאת, כי אחרת אני לא אאשר את הצו.
היו"ר דוד רותם
¶
לא יהיה מבטח זר. הרי הסמכות לקבוע את זהות המבטח נמצאת בידי שר האוצר ושר המשפטים, בהתייעצות עם הלשכה, ואחרי הכול צריך את האישור שלנו.
עמי ברקוביץ
¶
צריך לזכור, כמו שאמר פיני שחר, את הצד השני במובן הזה שזה לא בהכרח פירמות גדולות, אבל עורכי-דין שעולים לארץ, למשל, ומעדיפים לממש את המסלול הזה - - -
היו"ר דוד רותם
¶
פנו אלי עורכי-דין כאלה, אני מאוד לא אוהב את זה. לא אכפת לי שתפרקו את לשכת עורכי-הדין, כפי שאתם יודעים, אבל אני לא חושב שיכול עורך-דין שעלה מארצות-הברית להישאר עורך-דין זר, לא לעבור את הבחינות ולא להירשם.
עמי ברקוביץ
¶
עדיין 2 מיליון שקל כפיקדון זה סכום מאוד-מאוד גבוה. לאדם רגיל לשים את הסכום הזה קשה מאוד, ולכן החלופה היותר טובה - - -
היו"ר דוד רותם
¶
חבר'ה, תפסיקו. תעשו לי טובה. בחייכם, קיבלתי רישיון בלשכת עורכי-הדין, למחרת הלכתי לחברת ביטוח ואמרתי להם שאני רוצה ביטוח מקצועי. לא שאלו אותי מי אתה, מה אתה – תמלא את הטופס, תשלם את הכסף, תודה רבה.
גבריאל קלינג
¶
אם יורשה לי רק על זה להעיר, הלשכה כבר פועלת שנתיים, והיא הגישה למשרד המשפטים ולמשרד האוצר הצעת חוק להטיל חובת ביטוח על עורכי-דין ישראלים, ואי-אפשר לקדם את זה בגלל ההתנהלות של שני המשרדים האלה, בעיקר משרד האוצר.
היו"ר דוד רותם
¶
סליחה, הלשכה רוצה את זה מסיבה אחרת. מחר יש לי דיון פה בתוצאות הבחינות של הלשכה. הלשכה רוצה שיהיו כמה שפחות עורכי-דין, לכן היא מטילה כל מיני חובות, אחריות וכל הדברים האלה.
היו"ר דוד רותם
¶
הלשכה לא עושה שום דבר שאיננו לטובת הלקוחות. אם הייתי חושד שהלשכה לא עובדת רק לטובת הלקוחות, הייתי חושב אחרת...
נמשיך.
אסי קליין
¶
צו לשכת עורכי הדין (בטוחות לעניין עורך דין זר), התשע"א-2011
"בתוקף סמכותי לפי סעיף 98ו(א)(4)(ב) לחוק לשכת עורכי הדין, התשכ"א-1961 (להלן – החוק), בהסכמת שר המשפטים, לאחר התייעצות עם הלשכה, ובאישור ועדת החוקה חוק ומשפט של הכנסת, אני מצווה לאמור."
הגדרות
"1. בצו זה – "בורסה" – כהגדרתה בחוק השקעות משותפות בנאמנות, התשנ"ד-1994; "מבטח" – כהגדרתו בחוק הפיקוח על שירותים פיננסיים (ביטוח), התשמ"א-1981; "מבטח זר" – תאגיד המורשה לעסוק בביטוח במדינה החברה בארגון לשיתוף פעולה ופיתוח כלכלי (ה-OECD); "נפגע" – מי שנפגע עקב מעשה או מחדל של עורך דין זר בנוגע לשירות משפטי בעניין דין זר שניתן, כולו או חלקו, בישראל."
היו"ר דוד רותם
¶
למה אתם מגדירים את זה "בעניין דין זר שניתן, כולו או חלקו, בישראל"? ולא מגדירים את זה "מי שרשום במרשם"?
היו"ר דוד רותם
¶
אני פונה לעורך-דין אמריקני, כמו שאמר ד"ר קלינג, שעובד בשיתוף פעולה עם משרד ישראלי, הוא לוקח שם חדר. הוא את כל השירות, כי זה שירות מסובך, עושה במשרד שלו בארצות-הברית, אני לא אוכל לתבוע אותו.
עמי ברקוביץ
¶
ההסמכה מדברת על כך שזה תנאי לרישום במרשם – צירף אישור כי בידו אחת מהבטוחות המפורטות להלן, לשם הבטחת פיצויו של מי שנפגע עקב מעשה או מחדל שלו בנוגע לשירות משפטי בעניין דין זר, שניתן כולו או חלקו בישראל.
היו"ר דוד רותם
¶
נכון, השאלה מבחינת ההיגיון. נניח שאותו עורך-דין, שפניתי אליו בישראל, הוא אומר שזאת בעיה מסובכת, הוא מעביר את הטיפול כולו לניו-יורק, שם יושב המשרד הראשי שלו ושם עובדים על התיק. מה שיקרה, עצם הפנייה אליו בישראל תהיה זו שאומרת "ניתן, כולו או חלקו", כי את החשבונית הוא יוציא לי בארץ, אני מקווה.
אלעזר שטרן
¶
מבחינה פרשנית השירות ניתן פה בישראל. גם אם בפועל אולי רוב העבודה, אולי כל העבודה, נעשתה בחוץ-לארץ, השירות ניתן בישראל.
אורי מקלב
¶
אם הלקוח מבקש לקחת עורך-דין ממשרד ישראלי, ומשרד ישראלי לוקח עורך-דין מחוץ-לארץ, לחלק מהתביעה יש משמעות בחוץ לארץ.
אורי מקלב
¶
הרי אנחנו כאן באים גם לתקן את הפעילות של אותו עורך-דין מחוץ-לארץ, וכל הכוונה ששכרתי אותו זו הפעילות בחוץ-לארץ.
אורי מקלב
¶
אם זו הפעילות שלו, זו התביעה. אני רוצה שיגיש עיקולים – נפגעתי מפעולת איבה, אני לוקח עורך-דין שיתבע ארגון כזה או אחר ויתחיל לקחת נכסים.
אורי מקלב
¶
אם חלק מפעילותה של החברה הזאת היא בחוץ-לארץ והיא נותנת פה שירותים, אני חייב לפעול בחוץ-לארץ, בשביל זה לקחתי אותו.
אסי קליין
¶
""פיקדון" – פיקדון כספי שמופקד בתאגיד בננקאי או פיקדון ניירות ערך למשמרת; "פיקדון ניירות ערך למשמרת" – איגרות חוב שמנפיקה הממשלה או ממשלה במדינה החברה בארגון לשיתוף פעולה ופיתוח כלכלי (ה-OECD), הנסחרות בבורסה והמופקדות למשמרת בתאגיד בנקאי."
היו"ר דוד רותם
¶
מאין זה לקוח? תראו לי איפה זה מופיע בחוק? אתם מבינים שפה הבעיה ש"פיקדון ניירות ערך למשמרת" זה פיקדון שהיום עולה, מחר זה יורד.
אסי קליין
¶
לקחנו את זה מהסדר שכבר קיים, מתקנות הסדרת העיסוק בייעוץ השקעות, בשיווק השקעות ובניהול תיקי השקעות.
אסי קליין
¶
בסעיף המסמיך כתוב: "הוראות לעניין הבטוחות, לרבות הוראות בדבר זהות המבטח, סכומי הבטוחות ופרטיהן".
היו"ר דוד רותם
¶
אני חושב שפיקדון כזה הוא מסוכן. נאמר שהבורסה מחר מתמוטטת, הערך יורד, אני נשאר תקוע. זה צריך להיות או כסף או ביטוח או משהו כזה.
אסי קליין
¶
""תאגיד בנקאי: - כהגדרתו בחוק הבנקאות (רישוי), התשמ"א-1981."
הוראות לעניין ערבות
"ערבות בנקאית שעורך דין זר נותן כבטוחה לפי סעיף 98ו(א)(4)(א)(1) לחוק תוצג ללשכה כשהיא ערוכה לפי הנוסח שבתוספת הראשונה ויתקיימו בה כל אלה."
היו"ר דוד רותם
¶
מה זה "תוצג ללשכה"? אותי לימדו, כשהייתי צעיר, שכאשר אני רוצה לממש ערבות בנקאית, אני צריך להעביר את הערבות יחד עם מכתב דרישה לבנק.
היו"ר דוד רותם
¶
חברים, סליחה. עורך-הדין בא, הוא צריך את הבטוחה, לא להראות ללשכה שיש לו. הוא צריך לתת את זה ללשכה, אחרת הלשכה לא תוכל לגבות את זה. הלשכה מוכנה לקבל את הנאמנות הזאת? אם הלשכה תטעה ותשלח את זה יום אחרי הזמן, היא תשלם את הכסף, היא תהיה רשלנית.
גבריאל קלינג
¶
הלשכה כאן הוכנסה שלא על-פי בקשתה, לא על-פי יוזמתה, ובהחלט אפשר היה לקיים את הנושא הזה, בייחוד כאשר מדובר על חברת ביטוח או פיקדון, מבלי מעורבות של הלשכה.
גבריאל קלינג
¶
קיבלתי את הפרוטוקולים, אני לא אומר שהלשכה התנגדה, אני רק אומר שהלשכה לא ביקשה. זה לא יזום על-ידה.
אסי קליין
¶
אני מסכימה, הלשכה לא ביקשה, אבל בדיונים ביחד ניסינו לחשוב על גוף שיהיה באמצע, ומכיוון שהלשכה באופן טבעי נראה לנו הגוף המתאים ביותר, מכיוון שהלשכה אחראית על המרשם, היא מפקחת, היא בוחנת את עורכי הדין, היא אמונה על כך. ובדיונים עם הלשכה, הלשכה הסכימה לכך מכיוון שזה תואם את האינטרס שלכם לדאוג לטובת הנפגע. למה חשבנו שצריך להיות גוף באמצע? בשונה מערבות - - -
גבריאל קלינג
¶
אינני כופר בכל מה ששמענו, אני רק אומר שזו לא בקשתה של הלשכה, הלשכה מוכנה לקבל על עצמה.
גבריאל קלינג
¶
הלשכה לפי סעיף 11 לחוק לשכת עורכי הדין זה הוועד המרכזי. אם לא כתוב גוף אחר בלשכה, אז כל הסמכויות הן של הוועד המרכזי.
היו"ר דוד רותם
¶
אתם מבינים מה אתם עושים פה? זה דבר שהוא בלתי נתפס. יש לי פסק-דין נגד עורך-הדין הזר, אני פונה ללשכה. כל כמה זמן מתכנס הוועד המרכזי?
היו"ר דוד רותם
¶
זה לא חשוב בכלל. יש לי פסק-דין, אני פונה ללשכה, הלשכה צריכה לפנות לבנק ולהגיד: תן לי את הכסף. כל כמה זמן יש ישיבה של הוועד המרכזי?
אסי קליין
¶
האם בוודאות זה צריך לעלות לוועד המרכזי? אתם לא יכולים להסמיך? בשיחות אתכם הבנו שתסמיכו אנשים שיטפלו בכך.
עמי ברקוביץ
¶
זה נראה מאוד משונה. זה ממש לא תואם את הסמכויות שלו. זה נשמע הצעה מאוד מוזרה, עם כל הכבוד.
אסי קליין
¶
הפסיקו אותנו באמצע. יש שתי שאלות, קודם כול, האם צריך מישהו באמצע או שכל נפגע יפעל בעצמו, ואחר כך השאלה השנייה, מי יהיה אותו מתווך. מה שחשבנו, בשונה מערבות, שלאדם ספציפי, בעסקה ספציפית, הערבות הניתנת כאן וגם הפיקדון לאותו עניין זו לא ערבות לנפגע או פיקדון לנפגע. זו לא ערבות עם השם של הנפגע, זו ערבות כללית לכמה נפגעים פוטנציאליים. ייתכן שהמקרה, אלעזר שטרן, שהבאת, שאדם אחד הולך, אז הוא יכול ללכת, זה מקרה יחסית פשוט, אבל ייתכן בהחלט, ואלה המקרים שמהם חוששים, שעורך-דין שעושה כאן בעיה אחרי בעיה, או שיש מספר נפגעים באותה עסקה שהוא עשה, אז יכול להיות שיהיו כמה פסקי דין בכמה עניינים, ואז חשבנו שחשוב שיהיה מישהו שיתווך ביניהם. גם לעניין הבנק חשבנו שעדיף שיהיה מישהו שייצג את הנפגעים בפני הבנק מאשר שהבנק בעצמו ילך וידאג לאינטרסים שלהם, יתחיל לבדוק את פסקי הדין, ואם הבנק ירצה לשחרר או לא לשחרר את הכסף ולמי ובאיזה סדר ויפנה לבית המשפט כדי לקבל טען ביניים, כדי להכריע למי מהם הוא צריך לשלם קודם ובאיזה סדר.
אלעזר שטרן
¶
הבנק לא יכול להחליט אם הוא רוצה או לא רוצה, הוא התחייב לפי דרישה מסוימת ולפי תנאים שייקבעו בתוכן הערבות. זה לא עניין של רצון או לא רצון.
אלעזר שטרן
¶
גם לפיקדון יש תנאים. עכשיו אנחנו קובעים באיזה תנאים הבנק צריך לשחרר את הפיקדון ולשחרר את הערבות.
אסי קליין
¶
אתה לא יכול להתעלם מכך שהוא יהיה מוכרח להפעיל שיקול דעת. יש מצב מסוים, זה נכון, זה כתוב, וודאי שניסינו להגדיר את זה כמה שיותר, אבל יכול להיות שיהיו שני זכאים שיגיע להם.
אסי קליין
¶
שני נפגעים, ששניהם יגידו: נפגעתי מעורך-הדין הזר, כל התנאים שכתובים כאן מגיעים לי, ואז צריך להכריע ביניהם אם הסכום עולה.
היו"ר דוד רותם
¶
אם אתם מתכוונים שמישהו פה ילך לטען ביניים, אני הולך להגדיל את הסכומים. אני לא רוצה טעני ביניים מסיבה אחת פשוטה, טען ביניים זה עוד ארבע שנים. בינתיים אני בצרות צרורות. כשאתם מפקידים את זה בלשכה, אני מבטיח לך שהלשכה מקבלת שני פסקי דין, היא הולכת לטען ביניים. היא צריכה להסתבך? למה לה להסתבך?
אסי קליין
¶
גם אם לא במצב שלאחר מכן, גם מלכתחילה אתה רוצה שמישהו יראה שהם מציגים את הבטוחות ויראה שהם מעדכנים אותן.
עמי ברקוביץ
¶
בשאלה המקדמית. אם אני בוחר בדרך של הפיקדון, כל עוד אין לי נפגע ספציפי, ממילא אני צריך שהפיקדון הזה יהיה באיזה מקום. איך אתה יכול לנהל את זה? תסמוך על ההצהרה של עורך הדין שיש פיקדון? מה אתה תעשה?
היו"ר דוד רותם
¶
לא. כל אחד, כשבא להירשם במרשם, צריך להראות ללשכה שיש לו פיקדון ויש לו אישור מהבנק ויש לו ביטוח או משהו כזה כדי להירשם. אין לו אישורים כאלה, אין רישום. השאלה היא כאשר רוצים לממש את זה, האם צריך ללכת ללשכה? אני אגיד לכם ממה אני חושש, אם הלשכה חכמה, יש לה פסק דין על 2 מיליון ושקל, אחד זה שני מיליון, ואחד זה שקל, היא תלך לטען ביניים. היא אפילו לא תציע לי, שיש לי פסק דין על 2 מיליון, ותגיד לי: אדוני, קח 1.9 מיליון ותן להוא את השקל שלו, כדי לא להסתבך, אלא היא ישר תגיד "טען ביניים", שלום על ישראל. למה לה להסתבך בעניינים האלה? זה הרי מעניין את הלשכה כמו השלג דאשתקד.
עמי ברקוביץ
¶
מה יעשה הבנק כשהוא יפנה אליו עם שני פסקי הדין האלה? הוא יגיד בדיוק אותו דבר שתגיד הלשכה.
היו"ר דוד רותם
¶
נכון. הרי הלשכה עשתה כל מאמץ כדי למנוע בכלל כניסת עורכי-דין זרים, לא הצליחה בזה, זה לא מעניין אותה יותר.
השאלה אם בחנתם את הסכומים. האם בדקתם במשרדי עורכי-דין גדולים בישראל, איזה סכומי ביטוח יש להם? כמה עולה היום דירת מגורים ממוצעת בישראל? 2 מיליון שקל? כל מי שחושב שהוא הולך לעשות חוזה על דירה, כדאי לו לעשות ביטוח יותר מ-2 מיליון שקל, כי הוא עשוי להיתבע על זה, ואתם פה לקחתם סכומים נורא נמוכים, אני לא מבין למה.
אני יכול לתת לכם את התשובה. האוצר מוכן שיהיה ביטח גם על 100,000 שקל, כי הוא רוצה שיבואו עורכי-דין זרים. התחרות הפכה להיות הדבר הקדוש.
אסי קליין
¶
השווינו את זה למה שקיים. בהתחלה זה היה מילון, ואז התבקשנו להעלות ל-2 מיליון, בהתייעצות עם הלשכה. 2 מיליון בשיחה עם היושב-ראש.
אלעזר שטרן
¶
עמי ברקוביץ, בשאלה ששאלת לגבי מצב שבאים שני נפגעים ומביאים פסק-דין, האם ההוראה שמחייבת את אותו עורך-דין לכונן את הבטוחה מחדש אחרי שהיא מושהה לא נותנת פתרון למצב הזה?
גבריאל קלינג
¶
הסנקציה יכולה אולי להיות שהוא לא יכונן את הבטוחה ולא יוכל להמשיך לעסוק כעורך-דין, והנפגעים יישארו נפגעים שלא יהיה להם כיסוי.
היו"ר דוד רותם
¶
מי שמשלם 2 מיליון שקל, תאמין לי, הוא מבין שהוא כבר לא צריך לעבוד בארץ, כי הוא מבין שהוא לא יודע. אחרי 2 מיליון שקל הייתי בורח מפה כל עוד נפשי בי, למה לו להמשיך כאן? לשכת עורכי-הדין, מה אתם אומרים על הסכומים?
גבריאל קלינג
¶
במסגרת גילוי נאות, מה שהוזכר פה הוא נכון. מבלי שיש חיוב הלשכה מעודדת ביטוח חובה לעורכי-דין ישראלים, והסכום השכיח הוא של מיליון שקל. זו הפוליסה הבסיסית, והלשכה באמצעות מכרז מגיעה להסכם.
גבריאל קלינג
¶
לא. זו לא חבילה. זה מופץ על-ידי חברת ביטוח שזוכה במכרז. חברות ביטוח אחרות מיישרות קו עם אותה חברת ביטוח. רוב עורכי-הדין עושים רק את השכבה הזאת, חלק מעורכי-הדין, בייחוד המשרדים הגדולים, עושים שכבה נוספת ומגיעים לסכומים הרבה יותר גדולים. מצד שני, עשינו בדיקה עם אותה חברה שזכתה במכרז ורוב עורכי-הדין מבוטחים אצלה, אין תביעות גדולות. זה נשמע מוזר, אבל בשלב זה לא עמדו אנשים בפני מצב שהביטוח לא כיסה את הנזק שנגרם להם.
היו"ר דוד רותם
¶
מרבית התביעות בישראל נגד עורכי-דין זה בנושא של מס שבח, מס רכישה והטעויות האלה. פה אנחנו מדברים על עסקאות הרבה יותר רציניות ומסובכות, כי אחרת לא הייתי לוקח עורך-דין זר. הוא הרי לא יכול לתת לי ייעוץ כמה מס שבח אני אשלם על מכירת הדירה שלי.
גבריאל קלינג
¶
הבעיה היא ביטוח החובה. ביטוח החובה בישראל, העיקרי אם לא היחיד, זה ביטוח רכב. זה המקום היחיד שאין בו הגבלה. בתחום הרפואה, למשל, בשלב זה אין חובת ביטוח, יש ביטוח שנעשה על-ידי המוסדות וגם לו יש גבולות.
היו"ר דוד רותם
¶
בביטוח רפואי יש לי כמה כיסים עמוקים: בית החולים, משרד הבריאות. יש הרבה גופים שיש להם כיסים עמוקים, ופה אין לי שום כיס עמוק, יש לי רק עורך-דין זר. אני באמת מסתכל על אותו אזרח מסכן. ועוד יקרה יותר מזה, כי הרבה עורכי-דין זרים שעולים ארצה, וכבר קיבלתי כל מיני פניות מהם, יישארו עורכי-דין זרים, ואחר-כך כשיתחילו התביעות, נהיה בברוך גדול.
רן ונגרקו
¶
הערה ראשונה, לגבי האזכור של ערבות בנקאית. היות שגם חברת ביטוח יכולה להנפיק את הערבות הזאת, לדעתנו הביטוי "בנקאי" צריך להתחלף בביטוי "אוטונומי", שזאת הכוונה פה.
רן ונגרקו
¶
עוד דבר אחד. אם כבר באוטונומית עסקינן, מדובר למעשה בערבות שבסך הכול המוטב שלה, שלדעתנו צריך להיות לשכת עורכי-הדין, פשוט מגיע לבנק ומבקש את הכסף ומקבל אותו. זאת אומרת, זה צריך להיות מנגנון פשוט, כפי שמקובל בענף הבנקאות, בלי סיבוכים מיותרים – בלי להציג פסקי דין ובלי להציג הסדרי פשרה.
היו"ר דוד רותם
¶
מכיוון שאנחנו מכירים גם את מימוש הערבויות במערכת הבנקאית, פשוט זה אף פעם לא יהיה. אין שום דבר שקשור לבנקים שהוא פשוט.
רן ונגרקו
¶
יש כמה דרגות. הנוסח הנוכחי הוא נוסח של ערבות אוטונומית, כשהמוטב צריך לבוא ללשכת עורכי-הדין, אחרי שהיא בדקה, והיא צריכה לבדוק, לראות שעורך-הדין הזר רשום בלשכה, שיש פסק-הדין החלוט או הסדר פשרה ופשוט לבקש את הכסף. אני מאמין שככלל, אם אין בעיות מיוחדות, הבנק גם יעביר את הכסף.
רן ונגרקו
¶
הלשכה היא הבעלים של הערבות מבחינת הבנק לפחות, מבחינת היחסים המשפטיים שלנו עם הלשכה. כאילו ללשכה יש כרגע 2 מיליון שקל ביד במזומן, והיא צריכה להחליט מה היא עושה עם הכסף הזה. היא תעשה אתו מה שהיא רוצה, היא המוטב. כל מה שהבנק יכול לתת פה זה 2 מיליון שקל. זה מה שהבנק מחויב לתת, וזה גם מה שהוא ייתן. איך הלשכה תחלק את הכסף הזה? שוב, זה מחזיר אותי לנושא שזאת ערבות אוטונומית, היא על-פי דרישה. את הבנק לא מעניין שיש 2 מיליון או מיליון ומיליון, זה בכלל לא משנה. אם זה כן ישנה, ושמעתי פה רעיון כלשהו להוריד את המוניטור של הלשכה, מי שחושב פה על טובת הלקוח, זו בהחלט לא טובת הלקוח שהבנק יעמוד ישירות מול הלקוח של עורך-הדין הזר. אני חושב שהלשכה צריכה להיות הווסת, זאת שמנטרת את האירועים תחת הערבות הזאת, וכשהיא מגיעה למסקנה מה היא צריכה מהבנק, היא אומרת שהיא רוצה, למשל, 2 מיליון שקל.
היו"ר דוד רותם
¶
אתה שם לב? פה מכדררים את הכול. אולי משרד המשפטים ייקח על עצמו את האחריות? בואו נכדרר את זה למשרד המשפטים.
גבריאל קלינג
¶
הלשכה לא מתנערת מהנכונות לתפקיד הזה. בהחלט מה שהיושב-ראש העלה אלה בעיות שצריך יהיה להתמודד אתן.
היו"ר דוד רותם
¶
אין שום ספק. אתה יודע, פעם אני הייתי חבר בלשכה, אז אני עוד מפחד שפעם יבואו אלי עם החובות...
גבריאל קלינג
¶
האמת היא שכל הבעיות שאדוני מעורר יכולות להתעורר גם מפוליסת ביטוח. כל זמן שפוליסת הביטוח מוגבלת – נאמר שהיא מוגבלת ל-2 מיליון – באים שני נפגעים שהזכויות להם, שפסקי הדין שלהם עולים על 2 מיליון, הם לא יקבלו פיצוי מלא.
גבריאל קלינג
¶
אם זה כך שום חברת ביטוח לא תוציא פוליסה כזאת. חברת ביטוח יכולה להוציא למקרה אחד בסך הכול. פרט לביטוח רכב מנועי בישראל - - -
היו"ר דוד רותם
¶
כן, מה אני יכול לעשות. אם זה למקרה ביטוח, ללשכה אין בעיה, היא לוקחת את פסק-הדין, היא אפילו לא צריכה לקחת את פסק-הדין, יכול להיות שכאשר אני בא בטענה, היא אומרת לי: אדוני, הנה, זאת חברת הביטוח, קח את פסק הדין שלך, תפנה אליה, כי המבוטח זה לא הלשכה. הלשכה פה רק תחזיק - - -
אלעזר שטרן
¶
בנוסח של הביטוח בסעיף 3, פסקה (2): "סכום הביטוח בפוליסה לביטוח לא יפחת משני מיליון שקלים חדשים, למקרה ביטוח".
היו"ר דוד רותם
¶
בפוליסת הביטוח, בתוספת השנייה, בסעיף 4, כתוב: "סכום הביטוח הוא שני מיליון שקלים לפחות למקרה ביטוח (וכן כיסוי בעד הוצאות משפט סבירות - - - מעל סכום הביטוח)".
היו"ר דוד רותם
¶
אני קורא את הביטוח הזה בכל פעם מחדש, ובכל פעם קופץ לי משהו אחר בראש. כתוב פה "למקרה ביטוח (וכן כיסוי בעד הוצאות משפט סבירות שעל המבוטח לשאת בשל חבותו, אף מעל סכום הביטוח)". פירושו של דבר, שאם בית המשפט פסק לי 2 מיליון שקל ועוד חצי מיליון שקל הוצאות, חברת הביטוח תגיד לי: זה לא סביר, אני לא משלמת לך, כי כתוב "הוצאות סבירות".
היו"ר דוד רותם
¶
רבותי, אתם מדברים פה על מבטח זר, ואתם מביאים אותי לחוק חוזה הביטוח? מה זה "הוצאות סבירות"?
פיני שחר
¶
סעיף 66 לחוק חוזה הביטוח, שהוא סעיף קוגנטי ואי-אפשר להתנות עליו, קובע שבאחריות בפוליסות חבויות צריך לשלם גם הוצאות משפט סבירות שהן מעל לסכום הביטוח. אדוני שאל שאלה נכונה, מה זה סביר.
היו"ר דוד רותם
¶
לכל שופט יש הוצאות סבירות בגובה אחר. וההוצאות הסבירות אצל כל שופט זה לפי אורך הזרת שלו.
פיני שחר
¶
כבר מ-1981 אנחנו עם הסעיף הזה. הסעיף הזה כבר 30 שנה וחיים אתו ואין אתו בעיות. כשכבר מגיעים לבתי משפט כל שופט קובע מה זה סביר. לרוב שופטים קובעים ש-20% הוצאות משפט זה משהו סביר. יש אלה שקובעים גם יותר ויש אלה - - -
היו"ר דוד רותם
¶
זאת הבעיה שלנו. אם היו קובעים הוצאות סבירות, אנשים היו מפסיקים להתדיין.
<פיני שחר>
בשביל זה יש בתי משפט, שיש להם סמכות שבשיקול דעת.
היו"ר דוד רותם
¶
אתם מבינים ש-200,000 שקלים אני בכל מקרה מפסיד פה, בגלל ההשתתפות העצמית, ולך תחפש את העורך-דין. מה אתה עושה לי ככה?
פיני שחר
¶
הבעיה היא לא של הנפגעים, הבעיה היא של חברת הביטוח. כאשר הנזק עולה על סכום ההשתתפות העצמית חברת הביטוח משלמת הכול, ואז היא פונה למבוטח שלה וגובה ממנו את ההשתתפות העצמית.
היו"ר דוד רותם
¶
סליחה, רבותי. אם הגישה שלך היא נכונה, תגיד: מה אכפת לי, מצדי שחברת הביטוח תכתוב שההשתתפות העצמית היא 2.5 מיליון שקל, תשלם לי 2 מיליון שקל, ושתרוץ אחרי עורך-הדין ותגבה ממנו את זה, זו בעיה שלה.
פיני שחר
¶
כאשר הנזק הוא עד גובה ההשתתפות העצמית, מי שמשלם את הנזק זה המבוטח. כאשר גובה הנזק עובר את ההשתתפות העצמית חברת הביטוח משלמת הכול, הולכת למבוטח לגבות - - -
היו"ר דוד רותם
¶
זאת אומרת, העורך-דין. לך תחפש אותו. איפה אני מוצא אותו? בקיצור, עד נזק של 200,000 שקל. אין פיקדון, אין ערבות, אין שום דבר.
אורי מקלב
¶
אני יכול להבין, אדוני היושב-ראש, 200,000 שקל זו הגבלה, שלא תהיה השתתפות עצמית ביותר מ-200,000 שקל. זה אחד. בזה יש סבירות. וזה כדי שלא נחשוש שהוא יברח ולא ייתן. אתה אומר נכון, אבל במכתב שיובל שטייניץ כותב לך למה הוא מבקש 200,000 שקל? נשמע את הנימוק שאני לא מבין – "מוצע להגביל את גובה ההשתתפות העצמית ב-200,000 שקלים חדשים, על מנת להבטיח שהעורך-דין הזר לא יבטל את פוליסת הביטוח ללא ידיעת הלשכה".
אורי מקלב
¶
זה משהו שקשור ללשכה, שהוא לא יבטל, לכן הוא מציע 200,000 שקל. זה במכתב בעמ' 2, בסעיף 3, במכתב של יובל שטייניץ.
מאור שטיינמן
¶
אפשר לסגור את ההשתתפות העצמית אם קובעים כלל שאפשר להפקיד פיקדון או ערבות בגובה ההשתתפות העצמית.
היו"ר דוד רותם
¶
זה בטוח צריך להיות. אם זה נכון שכאשר הנזק הוא פחות מההשתתפות העצמית, אני צריך לגבות את זה מהמבוטח, איפה אני אתפוס את העורך-דין הזר הזה?
גבריאל קלינג
¶
אני מסכים עם אדוני. רצינו להציע שמכיוון שמדובר בעורכי-דין זרים, לא אפשר יהיה להתנות השתתפות עצמית. לא תהיה השתתפות עצמית, כל הכסף יהיה אחריות של חברת הביטוח.
היו"ר דוד רותם
¶
רבותי, לא אכפת לי. קודם כול, בפוליסה אפשר לעשות מה שרוצים, כי זו פוליסה חדשה. אפשר להכתיב את התנאים.
היו"ר דוד רותם
¶
בניגוד לעמדת הלשכה, אני בעד שיבואו הרבה עורכי-דין זרים, אבל מי שרוצה לבוא, שיעמוד בתנאים. עורך-דין ישראלי שנולד בארץ, למד בארץ, עשה שירות צבאי או שירות לאומי, עושה מילואים, משלם מס-הכנסה – הכול בארץ, כשתובעים אותו, לוקחים לו את הבית והוא משלם רק את המשכנתה. פה בא לי עורך-דין זר מחוץ-לארץ, הוא בדרך כלל עורך-דין גדול ועשיר וכו', אחר-כך האזרח הישראלי המסכן שהשתמש בו ירוץ אחריו, אז צריך לסגור את זה. הוא לא רוצה, שלא יבוא.
פיני שחר
¶
אפשר להגביל עוד יותר את סכום ההשתתפות העצמית, אבל בסופו של דבר צריך לזכו,. נכון שאנחנו כותבים פה איזה מוצר מאפס, אבל עדיין המוצר הזה צריך לעמוד בכללים הסטנדרטיים של הביטוח.
היו"ר דוד רותם
¶
מקובל עלי. אבל את סכום ההשתתפות העצמית, שיעשה אותו 200,000, 300,000, 400,000, לא מעניין אותי – את הסכום הזה הוא יפקיד בבנק לפי תנאי פיקדון. מה אתה עושה לי לא?
היו"ר דוד רותם
¶
מה אתה רוצה שיקרה? אני לא מבין. אתה אומר לי שאם אני תובע אותו על 20,000 שקל, הוא צריך לשלם את זה. אין לו בארץ שום רכוש, הוא עזב את הארץ. איפה אני אתפוס אותו? אני ארוץ אחריו? שלא יבואו עורכי-דין זרים ארצה, אני כבר אומר לכם.
היו"ר דוד רותם
¶
יכול להיות. לא יקרה כלום. אני לא אפקיר את האזרחים הישראלים שמקבלים את השירות הזה. יש לי מספיק עורכי-דין טובים בארץ גם ככה.
גבריאל קלינג
¶
כל הנושא של השתתפות עצמית זה כדי להוזיל את הפרמיה, דהיינו, אם תבוטל ההשתתפות העצמית, זה ייקר במידה מסוימת את הפרמיה, אבל אי-אפשר לבוא ולומר שלא יבואו ולא יבטחו.
ברוך בבצ'יק
¶
אני מקווה שזה בסדר לדבר אנגלית. אני עורך דין זר, עובד בישראל בארבע השנים האחרונות. אני מנהל את משרד עורכי הדין הניו-יורקי שלי מרחוק. שרתתי פה בצבא, שרתתי במילואים שנים רבות, למרות שאני לא מדבר עברית. שהיתי 24 ימים בבופור בלי מקלחת, כי לא היו מספיק מים. אני נמצא פה ארבע שנים, אני לא יכול לייצג לקוחות ישראלים בגלל חוסר הצדק הגדול, אני חושב, שנגרם על-ידי מדיניות לשכת עורכי הדין. אני מאוד מודה לוועדה על כך שמחוקקת את החקיקה החדשה שתתקן את חוסר הצדק הזה. הבנתי אולי 30% ממה שנאמר פה, אבל אני חושב - - -
ברוך בבצ'יק
¶
עליתי בשנת 1994. אני לא חבר בלשכת עורכי הדין הישראלית, אני לא רוצה להיות חבר בלשכת עורכי הדין הישראלית.
ברוך בבצ'יק
¶
אמרו לי לפני שנים רבות שאני לא יכול להיות חבר בלשכה הישראלית בגלל כמה תנאים מגוחכים. אבל אני חושב שזה לא הוגן. לו הייתי יושב במשרדי בניו-יורק לא הייתה לי בעיה לייצג לקוחות ישראלים, אבל בגלל העובדה שאני נמצא פה פיזית אני לא יכול וחשבתי שהתיקון לחוק מתקן את העיוות הזה. דבר אחד ששמעתי, שאני חושב שהוא לא הוגן, זה לסווג כל מיני סוגים של עורכי דין לקבוצה אחת. יש הבדל גדול בין משרד עורכי דין ששולח לכאן נציג שינסה להגן על לקוח לבין מישהו כמוני. הקמתי ואני נשיא של ארגון של כמה מאות עורכי דין כמוני, שרבים מהם גרים ברמת בית-שמש, היכן שאני מתגורר, שרוצים שיהיה להם חופש עיסוק ושיוכלו לייצג לקוחות ישראלים.
ברוך בבצ'יק
¶
זה כל מה שאנחנו רוצים, אבל עד החקיקה הזאת לא יכולנו לעשות אפילו את זה. אני אומר שאני חושב שזה לא הוגן שהוועדה תאכוף תנאים על עורכי דין בודדים שהם באותה רמה שמחילים על מגה משרדי עורכי דין. לעניות דעתי צריכים להיות שני סיווגים: צריכים להיות תנאים למשרדי עורכי דין זרים שמגיעים לפה, שהם משרדים גדולים; וצריכים להיות תנאים אחרים לאנשים כמוני, שחיים פה. אני לא צריך להיות במצב פחות טוב מעורך דין ישראלי.
היו"ר דוד רותם
¶
אתה צודק לחלוטין. אבל הנקודה היא שהחוק הזה לא נועד לאנשים כמוך, הוא רק לעורכי דין זרים, שנמצאים בדרך כלל בחו"ל.
אסי קליין
¶
"הוא שימש עורך-דין מחוץ לישראל במשך חמש שנים לפחות בתקופה הסמוכה לבקשת הרישום." אז במקרה הספציפי הזה זה לא יכול להיות. הוא לא יכול להירשם במרשם.
ברוך בבצ'יק
¶
לא, זה חשוב מאוד. יש מאות לקוחות שאני מייצג, שבשבילם זה מאוד חשוב. חשבתי שהחוק הזה בא לתקן את העיוות הזה.
ברוך בבצ'יק
¶
אוקיי, אבל החברים הנכבדים של לשכת עורכי הדין פונים אליי ואומרים לי שאני לא יכול לעסוק פה בחוק כי אני לא חבר בלשכה הישראלית. אני חושב שזה משהו שהוועדה הזאת צריכה לקחת בחשבון לפני - - -
ברוך בבצ'יק
¶
אוקיי. אנחנו מוכנים לפנות ל-30 מדינות בארצות-הברית, שמציבות תנאים לישראלים שחיים באותן מדינות, שלא ייתנו לישראלים לעבוד שם.
היו"ר דוד רותם
¶
בדיוק. זו רעיון טוב מאוד. אתה צריך לשלול מכל עורכי הדין הישראלים את הרישיון לעבוד בארצות-הברית.
אסי קליין
¶
הוראות לעניין ערבות - סעיף 2
"ערבות בנקאית שעורך דין זר נותן כבטוחה לפי סעיף 98ו(א)(4)(א)(1) לחוק תוצג ללשכה כשהיא ערוכה לפי הנוסח שבתוספת הראשונה ויתקיימו בה כל אלה: (1) היא תינתן בידי תאגיד בנקאי או מבטח; (2) היא תהיה בסכום שלא יפחת משני מיליון שקלים חדשים; (3) היא תהיה בלתי מותנית ובלתי ניתנת" – כאן אנחנו מציעים להוסיף להבהרה מבחינת הנוסח "לביטול" – "לביטול, שעבוד או עיקול."
אסי קליין
¶
"להעברה, לביטול, לשעבוד או עיקול".
"(4) היא תהיה לטובת הלשכה ותוחזק על-ידי הלשכה בנאמנות עבור נפגעים."
אסי קליין
¶
לעניין הערבות הבנקאית עברנו את הנסחות של משרד המשפטים, ולעמדתם ערבות בנקאית מכילה גם ערבות מחברת ביטוח. אנחנו יכולים להחזיר לנסחית, ושהיא תכריע. אין לנו התנגדות לכשעצמה לכתוב "אוטונומית", כי זו הכוונה, אבל זו פשוט היתה הכרעה של הנסחית של משרד המשפטים. גם אנחנו העלינו את הטענה שאמרתם.
אסי קליין
¶
שוב, אין לנו שום התנגדות לקבל את ההערה, אני מוכנה לבדוק את זה עם הנסחית. שר האוצר לא יכול לחתום על צו בלי שנסחית משרד המשפטית מאשרת לו את הנוסח. נעביר את ההערה. קיבלנו אותה ונעביר אותה הלאה.
אסי קליין
¶
רציתי להוסיף עוד משהו לעניין פסקה (1) שקובעת "היא תינתן בידי תאגיד בנקאי או מבטח", הלשכה המשפטית העירה לנו הערה אם אפשר להכניס גם בנקאי זר.
אסי קליין
¶
לעניין הביטוח, הדברים שהעלית אלה בעיות שכבר בחנו קודם, ואנחנו לא בטוחים שנרצה לשקול את זה בשנית.
היו"ר דוד רותם
¶
אין לי עם זה שום בעיה. אם תגידו לי שאתם לא רוצים לשקול, אתם לא תשקלו. אם תגידו לי שאתם רוצים להשאיר את זה כמות שהוא, אני לא אאשר את הצו. זה הכול.
אסי קליין
¶
נוריד את המבטח זר. מה שמשמש לעניין ביטוח זה יהיה רק ממבטח בארץ. כשאני אקרא, אני אקרא מתוקן.
היו"ר דוד רותם
¶
אני רוצה לדעת האם הלשכה הסכימה. הלשכה לדעתי לא מבינה מה כתוב פה, כי הם עורכי-דין, הם צריכים גם להבין קריאה של צו...
היו"ר דוד רותם
¶
לא. יש בעיה נורא פשוטה. אם אני צריך להחזיק בנאמנות, הנאמן צריך להסכים. על-פי חוק הנאמנות, אין נאמנות שהיא לא בהסכמה. אחר-כך מה שיקרה שהערבות תשכב בלשכה, ואף אחד לא יטפל בה. מישהו צריך לדאוג להאריך אותה מפעם לפעם.
אסי קליין
¶
הסכמנו להוריד את זה, לכן ההגדרה: "פיקדון" - פיקדון כספי שמופקד בתאגיד בנקאי" בלי החלופה.
היו"ר דוד רותם
¶
אני שואל אם אתם דואגים להם. אני שם 2 מיליון שקל בבנק. מה זה? הם קונים עם זה משהו? הם משאירים את זה בעובר ושב? הם משלמים לי ריבית של 1.5%?
היו"ר דוד רותם
¶
בחשבון נפרד שמה עושים אתו? האם הם צריכים להשקיע את זה באג"ח? לפי החוק עורך-דין שמחזיק פיקדון, יש הוראות במה הוא צריך להשקיע אותו.
היו"ר דוד רותם
¶
יש לי אליכם הצעה, כשהייתי עורך-דין וקיבלתי מקליינט פיקדון, הוא כל חודש שילם כסף על כך שאני מחזיק את זה. לשכת עורכי-הדין תחזיק ותשקיע לכם כספים של עורכי-דין זרים בחינם, ואתם אומרים לי שלא צריך לקבל את ההסכמה שלהם? הם יעשו את זה?
היו"ר דוד רותם
¶
הרי כל החבילה הזאת, צריך לאשר אותה ביחד. אם אני אאשר את זה ואני לא אאשר את כל יתר התנאים, אנחנו בברוך גדול.
היו"ר דוד רותם
¶
אני בטוח, כי אז הלשכה תגיד לכם: אין בעיה, רבותי, כמה אתם רוצים שנקבל אגרות? 100 שקל? קיבלנו, אנחנו לא רוצים להיות נאמנים. תכריח אותם?
גבריאל קלינג
¶
אם יורשה לי, האגרות נמצאות במשא-ומתן והאגרות ייקבעו לא על-ידי הלשכה, אלא בתיאום עם משרד האוצר ומשרד המשפטים, כך שמבחינה זאת לא הייתי אומר שיש חשש. הלשכה לא תבקש איזה סכומים - - -
היו"ר דוד רותם
¶
אני בעד שגם לשכת עורכי-הדין תהיה וולונטרית ושהבחינות והרישום יעברו למשרד המשפטים. ברגע זה אני עושה אתך מזל וברכה.
גבריאל קלינג
¶
לרוב רואי החשבון אין ברירה מבחינות מקצועיות אלא להיות חברים, והם חברים, עובדה היא. אותו דבר אגודת המהנדסים. בשום גוף לא חייבים להיות וכולם גובים יותר כסף מאשר הלשכה.
גבריאל קלינג
¶
אני לא חושב כך. אני חושב שזה הישג אדיר של הכנסת, שלא היה בה רוב לעורכי-הדין, בשנות ה-60.
היו"ר דוד רותם
¶
לנאמנות. אתם לא התנגדתם, אני רוצה הסכמה ברורה, כי אתם הולכים להיות נאמנים וזה מטיל עליכם חובות, אתם תצטרכו להשקיע את הכסף. אני מדבר על פיקדון, לא רק על - - -
יובל וולמן
¶
יועץ שר האוצר. אני רוצה להפנות את תשומת לב יועציך לשאלה קטנה בסעיף קטן (4) בסעיף 2. כשדיברנו על הלשכה כנאמן, והערת על כך שזה דורש את ההסכמה על-פי דיני הנאמנות, יכול להיות שהסעיף הספציפי הזה גובר על דיני הנאמנות, כי הוא ספציפי והוא דין שמגדיר.
היו"ר דוד רותם
¶
מה זה שייך? זה צו. חוץ מזה, נניח שזה גובר. אתה מבין, לחייב מישהו להיות נאמן, גם אם זה כתוב בצו, אני לא רוצה.
יובל וולמן
¶
זו נאמנות שהיא חלק ממכלול כולל של הסכמה, של הסדרה חקיקתית שמדברת על האחריות של לשכת עורכי-הדין כלפי אותם עורכי-דין זרים. זה מרכיב ספציפי.
היו"ר דוד רותם
¶
אתה טועה, כי אני לא מחפש את הנאמנות כלפי עורכי-הדין הזרים, אני רוצה את הנאמנות כלפי - - -
אסי קליין
¶
במקביל, משרד המשפטים יצאו לברר את זה, ונוכל בינתיים להמשיך לעניין ביטוח.
ביטוח - סעיף 3
"3. בביטוח שעורך דין זר עורך כבטוחה לפי סעיף 98ו(א)(4)(א)(2) לחוק, יתקיימו כל אלה: (1) הביטוח ייעשה אצל מבטח" – הורדנו את החלופה של מבטח זר – "באופן שיכסה תביעות בשל אירועים שאירעו בתקופת הביטוח על-פי הפוליסה גם אם הוגשו לפחו בתוך שנה מתום תקופת הביטוח כאמור."
גבריאל קלינג
¶
בביטוח הישראלי מקובל שעורכי-דין, יש להם מה שנקרא "run off", זאת אומרת, מכיוון שתקופת ההתיישנות היא שבע שנים, השנה שיש כאן איננה מספיקה, ולכן יש ביטוח למשך שבע שנים, על אחת כמה וכמה כשמדובר בעורך-דין זר. צריך לדאוג שיהיה ביטוח לשבע שנים, כל תקופת ההתיישנות.
אלעזר שטרן
¶
מעבר לזה הייתי רוצה להוסיף על ההערה של ד"ר קלינג שהעובדה שהצו מנוסח בצורה "מתום תקופת הביטוח", זה אומר שמדובר בביטוח על בסיס של תביעות ולא בביטוח על בסיס של מקרה - - -
אלעזר שטרן
¶
נכון, רק שהמשמעות היא, אל"ף, מה שד"ר קלינג אמר, וההערה נוספת היא שזה יוצר חוסר שוויוניות מסוימת בין הנפגעים השונים. זאת אומרת, יש פה אלמנט מאוד שרירותי – מתי נפגעתי לעומת הזמן שעורך-הדין הזר עזב את הארץ. אם נפגעתי שלוש שנים לפני שהוא עזב, יש לי שלוש שנים פלוס שנה נוספת לתבוע אותו, ואם נפגעתי חצי שנה לפני שהוא עזב, יש לי חצי שנה פלוס עוד שנה. נוצר פה אלמנט שרירותי לחלוטין ולא מוצדק של שוני בין הנפגעים השונים.
היו"ר דוד רותם
¶
למה שהתביעה תהיה בתוך שנה מתום תקופת הביטוח? אני גיליתי את הנזק שנגרם לי רק אחרי ארבע שנים.
מאור שטיינמן
¶
אפשר לקנות תקופת גילוי נוספת, זה מה שנהוג בפוליסות בארץ, העניין הוא שלרוב קונים את זה בתום תקופת הביטוח.
היו"ר דוד רותם
¶
אני רוצה פוליסת ביטוח. האיש בא לכאן, שהפוליסה תהיה עם תקופת התיישנות של שבע שנים, כמו בחוק הישראלי.
מאור שטיינמן
¶
הפוליסות שנמכרות אלה פוליסות על בסיס תביעה ולא על בסיס אירוע. זאת אומרת, האירוע יכול לקרות במועד מסוים והתביעה תוגש במועד מאוחר יותר, ולכן היא לא תכוסה.
פיני שחר
¶
אני אחדד את מה שמאור שטיינמן אמר עכשיו. אם צמצמנו את המבטחים רק למבטחים ישראלים, בארץ אין פוליסות של אחריות מקצועית על בסיס אירוע. אנחנו לא מכירים. אנחנו, שמאשרים מוצרי מדף כאלה, לא מכירים את זה.
היו"ר דוד רותם
¶
תרשום לך כבר עכשיו מספר טלפון, 02-6248877. זה משרד עורכי דין, תבקש את עורך-הדין דגני, תבקש ממנו שישלח לך את פוליסת הביטוח שלו.
פיני שחר
¶
גם ביום חמישי ביררנו עם גורמים בשוק שאמרו לנו שאין פוליסות כאלה על בסיס אירוע. יכול להיות שיש פירמה של עורכי-דין שהצליחה להשיג פוליסה על בסיס אירוע.
היו"ר דוד רותם
¶
יותר מזה, יש פוליסות בארץ שאם התביעה הוגשה בתקופת הביטוח, גם אם היא על אירוע שאירע קודם, זה מכיל אותה.
היו"ר דוד רותם
¶
רבותי, שבע שנים אחרי תקופת הביטוח אתה עדיין יכול לתבוע, גם אם עברתי מחברה לחברה. תקופת ההתיישנות בארץ היא לא שנה. אומנם משרד המשפטים רוצה להוריד אותה לארבע שנים, בינתיים זה נדחה.
פיני שחר
¶
לא, זו לא פוליסה על בסיס תביעה. מה שאתה מתאר זו פוליסה על בסיס אירוע. גם המכרז שמוציאה לשכת עורכי-הדין הוא לא על פוליסה על בסיס אירוע, כי זה לא קיים בארץ, אולי בצורה מאוד בודדת. בפוליסה על בסיס תביעה אפשר לקנות תקופה רטרואקטיבית אחורה. השאלה היא כשעורך-דין מגיע עכשיו לארץ, למה הוא צריך לקנות תקופה רטרואקטיבית. הוא בכלל לא היה פה בארץ.
היו"ר דוד רותם
¶
לא ביקשתי שיקנה רטרואקטיבית. אני רוצה שיקנה פוליסה על בסיס אירוע, אבל אני רוצה שהפוליסה הזאת תהיה בתוקף, ושבע שנים מיום שהוא עזב את הארץ.
פיני שחר
¶
זה לא משנה. פוליסה על בסיס אירוע זה אומר שעכשיו זה אפילו מעבר לתקופת ההתיישנות, זה לא משנה מתי הוא עזב את הארץ. זה ביחס לאירוע. מתי האירוע קרה, לא התביעה.
היו"ר דוד רותם
¶
מתי קרה האירוע. שים לב שכתוב פה "גם אם הוגשו לפחות בתוך שנה מתום תקופת הביטוח כאמור".
היו"ר דוד רותם
¶
אני רוצה שאת הסעיף שאומר פה "גם אם הוגשו לפחות בתוך שנה מתום תקופת הביטוח כאמור" תורידו.
היו"ר דוד רותם
¶
אני לא מבין. אתה אומר לי שזה הולך על בסיס אירוע. בסיס האירוע היה בתוך תקופת הביטוח, אתה רוצה שאני גם אבטח וגם אתבע בתוך תקופת הביטוח. אין דבר כזה, רבותי, אז תבטלו גם את הנושא של הביטוח, לא יהיה גם ביטוח, הם כולם יביאו כסף לבנק.
פיני שחר
¶
אפשר לקבוע שכולם יביאו כסף לבנק. יש שני סוגים של פוליסות בחבויות: פוליסה על בסיס אירוע ופוליסה על בסיס תביעה. פוליסה על בסיס אירוע, מה שזה אומר, שלא משנה מתי היתה התביעה בבית משפט, זה משנה מתי היה האירוע שבגינו נגרם אותו נזק. וגם אם התביעה, כמו לדוגמה ברכב חובה, היא בעוד 20 שנה, אם האירוע היה בתוך תקופת הביטוח עדיין יש כיסוי ביטוחי.
גבריאל קלינג
¶
3(1) אומר "הביטוח ייעשה אצל מבטח - - - באופן שיכסה תביעות בשל אירועים שאירעו בתקופת הביטוח" ולא בשל תביעות.
גבריאל קלינג
¶
לא, יש שני נושאים. הביטוח מכסה אירועים שאירעו בתקופת הביטוח ולא תביעות שהוגשו בתקופת הביטוח. על-פי פוליסות שמקובלות בארץ, הביטוח מכסה את התביעות שמוגשות. פשוט כאן כתוב ההיפך ממה שאתה אומר.
אלעזר שטרן
¶
יש פה בעיה עם החוק, כי חוק חוזה הביטוח קובע בסעיף 31 שההתיישנות היא של שלוש שנים, כמדומני.
היו"ר דוד רותם
¶
אומרים לי עכשיו שאני לא יכול לעשות את זה יותר מאשר בחוק חוזה ביטוח, אז זה יהיה כמו בחוק חוזה ביטוח.
מאור שטיינמן
¶
בתביעות צד שלישי זה לא מתיישן כל עוד לא התיישנה תביעת הצד השלישי, אז זה בכלל לא בעיה. הבעיה שלא ימצאו פוליסה כזאת היום. זו הפוליסה שיש בארץ, וגם הלשכה מכירה.
אסי קליין
¶
אין בעיה עם ההתיישנות, הבעיה היא בתקופה. אפשר לדרוש ממנו לחדש את זה בכל פעם בהתאם לפעולה שלו. אם זה על בסיס אירוע, זה מתחדש כל שנה, כמו ביטוח רכב. הוא יעשה את זה בכל שנה, ובכל פעם שהוא ממשיך לפעול, הוא ימשיך להציג את זה ללשכה.
היו"ר דוד רותם
¶
המחוקק רצה, אבל המחוקק ידע בדיוק למה הוא מתכוון, והוא אמר את זה גם כשהוא חוקק את החוק. לא יהיה מצב שעורך-הדין הזר רק כדי לבוא לכאן – אם אני רוצה לפתוח את השוק ואני רוצה תחרות וכל הסיפורים האלה – לא יהיה במצב זהה לעורך-דין ישראלי.
אסי קליין
¶
אתה בעצם אומר שאתה רוצה להשוות את מצבו לעורך-דין ישראלי, ואתה מטיל עליו חובה שהיא לא חלה לגבי עורך-דין ישראלי, ולא בכדי, כי אין מוצר כזה.
עמי ברקוביץ
¶
המשמעות היא של חסימת המסלול הזה. זה אומר שמי שיוכל לעבוד כאן זה מי שיש לו אפשרות לשים 2 מיליון שקל בצד, שזאת דרישה קשה מאוד.
היו"ר דוד רותם
¶
אין לי שום בעיה שיביא לי פוליסה שהיא זהה לפוליסה של עורך-דין ישראלי, אבל היא צריכה להיות זהה בכול. דהיינו, מכיוון שאותו אני יכול לתבוע, כל זמן שאני יכול לתבוע אותו, מצידי שהביטוח שלו יהיה כזה שכל זמן שאני תובע אותו יש לו ביטוח.
אסי קליין
¶
הורדנו את המבטח זר, השארנו מבטח בארץ, ולמבטחים בארץ ככל הידוע לנו, לגורמים המקצועיים באגף שוק ההון, אין פוליסה כזאת.
אסי קליין
¶
"(2) סכום הביטוח בפוליסת הביטוח לא יפחת משני מיליון שקלים חדשים, למקרה ביטוח; (3) על פוליסת הביטוח, על כל תנאיה, יחול הדין הישראלי, ותביעות על פי פוליסה זו יוגשו ויתבררו בפני בית משפט או בורר בישראל בלבד; (4) תנאי פוליסת הביטוח יכללו כתובת בישראל להמצאת מסמכים למבטח." – ספק אם צריך את סעיף קטן (4) ברגע שהורדנו מבטח זר – "(5) סכום ההשתתפות העצמית למקרה ביטוח על פי תנאי פוליסת הביטוח לא יעלה על מאתיים אלף שקלים חדשים; (6) הפוליסה תהיה משועבדת לטובת הלשכה בנאמנות עבור נפגעים."
היו"ר דוד רותם
¶
יש לי פסק-דין נגד האיש. אם יש פיקדון או ערבות בנקאית, אני הולך ללשכה, היא הנאמן שלי, היא מבצעת את זה. פה יש לי פסק-דין שמחייב אותו לשלם לי מיליון שקל. אני הולך ללשכה. איפה הלשכה מעורבת פה בכלל? הפוליסה משועבדת לה, היא לא נאמן. צריך להכניס פה גם את העניין של הנאמנות של הלשכה, שהלשכה היא הנאמן עבור הנפגעים.
אלעזר שטרן
¶
מעבר לזה, מטרת הסעיף הזה היא לדאוג שעורך-הדין הזר לא יוכל לבטל את הביטוח בלי שהלשכה תדע, האם אין חלופות אחרות? האם אי-אפשר לדרוש למשל מאותו עורך-דין זר להציג בכל שנה אישור, או לבקש הודעה מחברת הביטוח ברגע שהוא מבטל את הדבר? השאלה אם שעבוד הפוליסה לטובת הלשכה היא הדרך היחידה להשיג את המטרה של יידוע הלשכה על ביטול הפוליסה.
פיני שחר
¶
אני אביא דוגמה של בנק למשכנתאות. בבנק למשכנתאות גם דורשים מהלווה שלוקח משכנתה, שיעשה פוליסה לביטוח המבנה שלו, שישעבד אותה לטובת הבנק. זה אומר שברגע שהמבוטח רוצה לשנות את הפוליסה, חברת הביטוח חייבת לפנות לבנק. ברגע שהיא רוצה לשלם כסף, היא חייבת לפנות לבנק, כי הפוליסה משועבדת לטובתו.
היו"ר דוד רותם
¶
מצוין, זה בסדר. השאלה שלי היא אחרת. יש לי פסק-דין נגד אותו עורך-דין. לאן אני לוקח את פסק הדין?
היו"ר דוד רותם
¶
מה הלשכה בעסק? היא תגיד לי שהפוליסה משועבדת לטובתה, מה אתה רוצה שאני אממש לך? איפה חובת המימוש שהלשכה צריכה לקחת את פסק-הדין שלי, להעביר לחברת הביטוח ולהגיד: תביאו את הכסף?
גבריאל קלינג
¶
ההערה שכאן נשמעה בקשר למשכנתאות היא מאוד מאוד רלוונטית, כי כאשר הפוליסה משועבדת לטובת הבנק, המלווה, כשקורה אירוע ביטוחי שהמבוטח זכאי לקבל כסף מחברת הביטוחי, כל הפנייה לבנק למשכנתאות היא רק – תן את הסכמתך. הוא לא נדרש לטפל בגביית כספים שמגיעים לפי פוליסת הביטוח.
אסי קליין
¶
בשעבוד כאן, כפי שאתם שמים לב, גם בסעיפים בהמשך, הלשכה בעניין פוליסת הביטוח, היא לא זו שמממשת את הפוליסה. דיברנו גם קודם על הבעיות לעניין מבטח זר, הנפגע הולך בעצמו עם הפוליסה ותובע מחברת הביטוח. השעבוד כאן הוכנס לעניין כי רצינו שהלשכה תדאג שלא מסבים, מרוקנים את הפוליסה מתוכן, מבטלים אותה. ולזה אלעזר שטרן התכוון בשאלתו אם אין משהו יותר מרוכך. אנחנו חשבנו שזה הטוב ביותר לטובת הנפגע. אם רוצים משהו מרוכך יותר, אנחנו בהחלט מוכנים לשקול.
אלעזר שטרן
¶
השאלה אם יש לשעבוד הזה השלכות נוספות. אם משעבדים פוליסה לטובת הלשכה בנאמנות, האם כשאני עכשיו, הנפגע, קיבלתי פסק-דין לטובתי – האם זה יוצר משמעויות כלשהן? אני אתייחס לשאלה של היושב-ראש, האם זה יוצר משמעויות כלשהן כאשר אני בא לממש את הדברים? כאשר אני בא לנסות לגבות מחברת הביטוח את הכסף, האם לשעבוד הזה יש משמעויות מסוימות כשאני משעבד פוליסת ביטוח לטובת מישהו?
היו"ר דוד רותם
¶
רבותי, יש לנו פה תלמידים מבתי ספר בראש העין. הם יקשיבו לכל מה שאנחנו אומרים פה, ואחר-כך הם ישקלו את הרצינות שלנו. נא שימו לב...
אלעזר שטרן
¶
מה לגבי פסקה (5)? קודם היושב-ראש הציע את הרעיון שיופקד בבנק פיקדון כנגד ההשתתפות העצמית.
פיני שחר
¶
אני יכול להיות ציני לשנייה? מאחר שאנחנו דורשים דרישה על בסיס אירוע ולא יהיו פוליסות כאלה, זה כבר לא משנה מה נקבע בהשתתפות העצמית.
היו"ר דוד רותם
¶
אני לא מתרגש מהציניות. יש לי תפקיד אחד, להגן על האזרחים. לכם נורא חשוב השוק הפתוח, זה בסדר. אני לא מוכר את האזרחים בשביל שוק פתוח. אם בגלל זה לא יהיה שוק פתוח, שלא יהיה שוק פתוח.
פיני שחר
¶
אדוני היושב-ראש, זה לא נכון בכלל. בסופו של דבר, ברגע שיהיו בעיות פרקטיות ביישום הצו, נצטרך למצוא כל מיני פתרונות. דרך אגב, אותו דבר קורה גם לגבי הספורט המוטורי. בספורט המוטורי ועדת החינוך והספורט קבעה לפני קרוב לשלוש שנים תקנות חובת ביטוח, וכבר אז אמרנו שבתקנות האלה לא יעמדו, לא תהיה חברת ביטוח שתסכים לבטח, ואנחנו נמצאים היום, שנתיים וחצי, שלוש שנים אחרי, ובאמת אין ביטוח על הספורט המוטורי.
אסי קליין
¶
הגישו. לעניין, למשל, מיילדות בית. מכיוון שלא ניתן למצוא פוליסה, אז מגישים בג"ץ, בין היתר, נגד המפקח על הביטוח שהוא צריך לדאוג לכך שחברות הביטוח יספקו את המוצר הזה, והמפקח על הביטוח לא יכול להתערב כאן.
היו"ר דוד רותם
¶
רבותי, אני כבר יכול להבטיח לכם דבר אחד, שיגישו בג"ץ ואתם תגידו: רבותי, אנחנו נורא מצטערים, יושב בוועדת החוקה אחד, פסיכי על כל הראש, לא אישר לנו את הפוליסות האלה. מה אתם רוצים מאתנו? יזמינו גם אותי, לא נורא.
אסי קליין
¶
אם אני רוצה בטוחה שהיא ביטוח, אני רוצה שיהיה בה א', ב', ג'. אם לא אפשרי בשוק, נוריד את החלופה, כי מה שאנחנו בעצם עושים, אנחנו הורגים את הבטוחה הזאת, ואז אנחנו נהיה בבעיה.
פיני שחר
¶
דיברתי עם עורך-הדין יזהר דגני, הוא לא ידע על מה מדובר. הוא אמר שהוא ידבר עם הסוכן ביטוח שלו, שהוא עושה את הכול והוא לא יודע על מה מדובר. דבר אתו.
היו"ר דוד רותם
¶
מכיוון שאני פעם עבדתי במשרד שלו, אני מכיר את פוליסות הביטוח שם. אני חייב לכם פוליסת ביטוח.
היו"ר דוד רותם
¶
אני צריך לבדוק את ההשתתפות העצמית. מכיוון שזה מבטח ישראלי, מצבי יותר קל. הסיפור הזה של השעבוד זה רק כדי לא לקבוע שינויים. זה לא מפריע לי.
אסי קליין
¶
הצעת אישור קיום ביטוח - סעיף 4
"עורך דין זר יציג בפני הלשכה אישור ביטוח חתום בידי מבטח או מבטח זר, לפי הטופס שבתוספת השנייה או השלישית, לפי העניין."
פיקדון - סעיף 5
"בפיקדון שעורך דין זר מפקיד כבטוחה לפי סעיף 98ו(א)(4)(א)(3) לחוק, יתקיימו כל אלה: (1) הוא יהיה בסכום שלא יפחת משני מיליון שקלים חדשים; (2) הוא יהיה חופשי מכל שעבוד, משכון או עיקול בכל עת."
היו"ר דוד רותם
¶
נתתי 8 מיליוני שקלים ופתחתי פיקדון על שם הלשכה, הלשכה צריכה לפתוח חשבון בנק לצורך זה. פתחה הלשכה חשבון בנק לצורך זה. אני מחר מגיש תביעה נגד הלשכה ומטיל עיקול על כל נכסיה, והחשבון הזה מעוקל.
היו"ר דוד רותם
¶
רבותי, תבחינו בין לרדת לבין להטיל את העיקול. אני יכול להטיל עיקול על כל חשבון שנמצא בלשכה, אחר-כך אתה תרוץ ותגיד: חשבון נאמנות וכו'. "הוא יהיה חופשי מכל שעבוד, משכון או עיקול בכל עת", אתם פה דורשים משהו שאני לא בטוח שהוא אפשרי.
רן ונגרקו
¶
העברנו הערה בין השוני בניסוח בין הסעיף הזה לסעיף 2(3). לפי מה שאני מבין, המטרה היא להגן על הכסף הזה, לא משנה באיזו צורה.
היו"ר דוד רותם
¶
זה לא פותר. אני אביא דוגמה יותר פשוטה מזה. אני מגיש תביעה נגד עורך-הדין, ואני מטיל עיקול על החשבון. אני יכול או לא יכול?
רן ונגרקו
¶
בנוסח הנוכחי אתה כן יכול לדעתי, כי זה שכתוב שהוא חופשי מכל שעבוד, משכון או עיקול, זה לא אומר שאי-אפשר לעקל. זה אומר שאם אתה מעקל, הוא לא עומד בסעיף הזה, ולכן הבטוחה הזאת למעשה כבר לא משמשת כבטוחה לצורך הצו הזה. זו ההבנה שלנו. לעומת זאת, לגבי הנוסח שנמצא בסעיף 2(3), שהוא בלתי ניתן לעיקול, אתה אומר למעשה שאי-אפשר לעקל אותו.
אסי קליין
¶
"(3) הוא אינו ניתן למשיכה אלא כאמור בסעיף 7; (4) הוא יופקד בתאגיד בנקאי בחשבון נאמנות נפרד על שם הלשכה לטובת נפגעים."
הצגת אישור קיום פיקדון - סעיף 6
"עורך דין זר יציג בפני הלשכה אישור קיום פיקדון חתום בידו ובידי תאגיד בנקאי, לפי הטופס שבתוספת הרביעית."
רן ונגרקו
¶
לגבי הסעיף הקודם, הכוונה כפי שאנחנו מבינים, שלכל עורך-דין זר יהיה חשבון נפרד. ההבנה נכונה?
אסי קליין
¶
אופן מימוש ערבות או פיקדון - סעיף 7
"הלשכה תממש את הערבות או הפיקדון, לפי העניין, לטובת הנפגע מוקדם ככל האפשר, ובכל מקרה לא יאוחר משלושים ימים מהיום שבו הוצג בפניה פסק דין, הסכם פשרה או פסק בוררות (להלן - הכרעה) כמפורט להלן, המורה על תשלום כספים לנפגע, ובהתאם לתנאים ולסכומים המפורטים בו: (1) פסק דין חלוט של בית משפט בישראל; (2) פסק דין שייתן בית משפט במדינה זרה אשר קיבל הכרת בית משפט בישראל."
היו"ר דוד רותם
¶
תסבירו לי את סעיף קטן (2). למה הכוונה? אני עורך-דין אמריקני ויש לי משרד גדול בניו-יורק ויש לי פה פיקדון. אני שולח את הבן-דוד שלי ואומר לו: תגיש נגדי תביעה בבית משפט בארצות-הברית, תקבל פסק-דין, כי אני לא מתגונן, לך תממש אותו בישראל ותוציא את ה-2 מיליון שקל האלה. הרי אנחנו מדברים על אדם שהשירות שלו ניתן, כולו או רובו, בישראל והוא אזרח ישראל. למה שהוא ילך לתבוע בארצות-הברית כשהוא יכול לתבוע בישראל? אני חושש שפה אנחנו פותחים פתח.
היו"ר דוד רותם
¶
אין לי שום בעיה, אז תכתבו: פסק דין שנתן בית משפט במדינה זרה לגבי שירות שניתן בישראל. אני רוצה לצמצם את האפשרות לתבוע את זה.
אלעזר שטרן
¶
הערה נוספת להערה של היושב-ראש. לפי הכללים של חוק אכיפת פסקי חוץ, נראה לי שלא צריך להיות פה "קיבל הכרת בית משפט בישראל", אלא "קיבל צו אכיפה", או לפחות אחת משתי החלופות. ההבדל בין הכרה לבין אכיפה, שהכרה בפסק חוץ היא שניתן להשתמש בו כמעשה בית דין, אבל אי-אפשר ללכת אתו להוצאה לפועל. המשמעות של אכיפת פסק חוץ היא שבית המשפט בישראל מכריז שפסק החוץ הוא אכיף ואפשר ללכת אתו להוצאה לפועל. אומנם פה לא הולכים אתו להוצאה לפועל, כי הלשכה היא זו שהולכת ומממשת את הדברים, אבל מבחינה מהותית זה דומה להוצאה לפועל, אני הולך וממש את פסק הדין הזה. לכן מן הראוי שזה יהיה אכיפה ולא הכרה, או לכל הפחות אכיפה או הכרה. אכיפה היא המסלול הטבעי יותר פה.
עמי ברקוביץ
¶
לעניין הזה דיברנו עם מי שבמשרד המשפטים אמון על הנושא, וההצעה היתה לאחר התייעצות אתו. הוא עדיין נשאר בעמדתו, אם אני לא טועה, אף-על-פי שאני באופן אישי חושב שיש טעם רב בדברים של אלעזר שטרן. גם את הנקודה הזאת נברר.
עמי ברקוביץ
¶
נכון. לשאלתך לגבי הביטוח. אותה בעיה קיימת בכל אחת מהחלופות מבחינת החשש שיהיה פה שימוש פיקטיבי באכיפה של הפיקדון.
אסי קליין
¶
אם זה פסק דין של בית משפט בישראל, זה אומר שאתה רוצה להוריד את החלופה של סעיף קטן (2). אתה רוצה רק את החלופה של סעיף קטן (1).
היו"ר דוד רותם
¶
דוגמה. אני עורך-דין שנותן שירותים כאלה. אני אומר למישהו בארצות-הברית: אדוני, תגיש נגדי תביעה, אנחנו מגיעים להסכם פשרה, מגיעים לך 2 מיליון שקל, אתה מאשר אותו בישראל, כי אני לא מתנגד, לוקח את הכסף. ברחת מהארץ.
פיני שחר
¶
אותו דבר יכול להיות לגבי פסק דין בישראל. אני רואה שיש לי תביעה שלוקחת שנתיים, אני מבקש מבן-דוד שלי שיגיש תביעה, בבית משפט אני אומר "אני מודה", יש פסק דין בישראל, והוא לקח את ה-2 מילון שקל והלך.
אלעזר שטרן
¶
במקרים האלה זה לא הסכמים וזה לא פסקי דין שניתנו בעניין שירות משפטי, בעניין עורך דין זר שנמצא בישראל.
אסי קליין
¶
כינון בטוחה שמומשה - סעיף 8
"מומשו ערבות או פיקדון או ששולמו תגמולי ביטוח, חלקם או כולם, יציג עורך דין זר בפני הלשכה, בהקדם האפשרי, אישור כי כונן את הבטוחה כמפורט בסעיפים 2, 3, או 4, על פי התנאים הקבועים בהם, לפי העניין." כאן קיבלנו הערה של הלשכה המשפטית, כפי שיהיה בסעיף הקודם, "בהקדם האפשרי ולא יאוחר משלושים ימים". כפי שקיים בסעיף 7.
אסי קליין
¶
לא יכול לבוא דרך הצו פתרון כזה. הצו מתייחס רק לבטוחות, לא לסמכויות הלשכה לעניין הבטוחות.
אסי קליין
¶
ודאי.
תוקף ערבות או פיקדון - סעיף 9
"ערבות לפי סעיף 2 או פיקדון לפי סעיף 4, לפי העניין, יעמדו בתוקפם עד תום שנים עשר חודשים מהמועד שבו חדל עורך דין זר להיות רשום במרשם; לאחר מועד זה, תשיב הלשכה את הערבות או כספי הפיקדון לפי העניין לעורך הדין הזר."
היו"ר דוד רותם
¶
פה קיצרתם את תקופת ההתיישנות לתביעה. את שמה לב? האיש רשום במרשם, בתאריך מסוים הוא מודיע שהוא מבקש לבטל את הרישום שלו וחוזר לחוץ-לארץ. יש תביעה בבית המשפט שאני הגשתי כבר חצי שנה קודם.
עמי ברקוביץ
¶
המבנה כאן הוא מבנה של איזון בין השיקול שאתה מציג, שמושך את זה לכיוון אופטימלי של שבע שנים. מצד שני, אתה משאיר כאן 2 מיליון שקל לתקופה מאוד ארוכה.
אסי קליין
¶
ייתכן שהוא רוצה לעשות עסקה אחת בקיץ הזה, ובשביל לעשות את העסקה הזאת בארץ, הוא צריך לחכות שבע שנים.
היו"ר דוד רותם
¶
בשביל עסקה אחת של ייעוץ בחוק הזר, הוא לא צריך להירשם. אין מקרה שהוא רוצה לעשות עסקה אחת והוא מפקיד 2 מיליון שקל.
היו"ר דוד רותם
¶
אני מעמיד נגדו דרישה שאני דורש מכל עורך-דין ישראלי, שיהיה אחראי לתביעות נגדו לכל תקופת ההתיישנות. אין דבר כזה שלא. בא לפה בן-אדם, שאין לו שום קשר למדינת ישראל, הוא היום פה, מחר הוא איננו, ואתה רוצה שאני אתן לו את כל האפשרויות ואני לא אבטיח את האזרחים.
אסי קליין
¶
אתה מתכוון גם לעניין ההוצאה לפועל, כי אם עורך-דין ישראלי מחליט שהוא לא מחדש את הפוליסה, עדיין יכול להיות שיגלו את הפגיעה אחר-כך.
היו"ר דוד רותם
¶
יכול להיות שהוא יברח, אבל בדרך כלל יש פה משפחה, הוא לא בורח כל כך מהר. לאזרח ישראלי קשה להסתובב במדינות זרות אם אין לו אזרחות של אותה מדינה ולקבל ויזה לכל החיים, ואחרי חמש שנים לא יאריכו לו את הדרכון, ובזה גמרתי את הסיפור, מה שאני לא יכול לעשות לעורך-דין זר. עורך-דין ישראלי שברח מהארץ עם דרכון הישראלי, לא מחדשים לו את הדרכון הישראלי, ונגמר הסיפור.
היו"ר דוד רותם
¶
זה בתנאי, אני מקווה, ש-30 יום מיום שאני אאשר את הצו הזה ותפרסמו אותו, תגמרו עם הלשכה. הרי הלשכה צריכה להביא את כל הליכי הרישום. אני מוציא צו מצוין, הוא לא שווה כלום.
עמי ברקוביץ
¶
קודם כול, יש שני היבטים: דבר ראשון, הנושא של הפירמות הזרות שיכולות לעבוד, זה לא קשור להליכי הרישום של הלשכה, שמתייחסים רק לעורכי-דין זרים. תחילתו של הפרק הזה כולו מותנית בצו הזה, ובפירמות של עורכי-הדין הזרים, למיטב הבנתי, לא נקבע משטר רגולטיבי כלשהו של הלשכה כתנאי לפעולה של הפירמות.
היו"ר דוד רותם
¶
זה לא מעניין אותי, הם לא יצטרכו לפתוח את זה, כי עורכי-דין ישראלים שמועסקים שם, נמצאים פה, אחר-כך אני אתבע אותם, לא את הפירמה.
עמי ברקוביץ
¶
דבר שני, כמו שאמרת קודם, העבודה על ההסדרים המקבילים נמצאת בשלבים מאוד מתקדמים. הבעיה היא שיש בחירות בלשכה, ולכן אני לא בטוח, בגלל הנושא של הכינון של המוסדות בעוד 30 יום, שנוכל להביא את זה, ואני לא רואה קשר הכרחי בין הדברים הגם שאנחנו עושים את מלוא המאמצים. יש תקנות של שר המשפטים שמדברות על בחינות, התקנות האלה טעונות התייעצות לא פורמלית, אבל אין מנגנון התייעצות שקבוע בחוק, ולכן הוא קרוב להשלמה, עליו אנחנו עובדים עם הגורמים המקצועיים של הלשכה. הכללים של הרישום, שגם הם להבנתי לא תנאי להפעלת החוק, אלא נכון שהחוק יעבוד כשזה נמצא, אבל זה לא מצב משפטי שבו אי-אפשר להפעיל את החוק כאשר אין כללים כאלה – גם בעניין הזה, כולל בנושא של האגרות אנחנו קרובים. זה העדכון שאני יכול למסור.
גבריאל קלינג
¶
אם יורשה לי, צריך שדברים ייראו בצורה מכובדת. הצו הזה הוא תנאי להפעלתו של החוק, וזה לקח למשרדי הממשלה קרוב לשנתיים להכין אותו. אני מציע שהכול ייכנס לתוקף בבת אחת ולא לשיעורין, דהיינו, הבחירות מתקיימות בעוד שבועיים - -
גבריאל קלינג
¶
נניח שבאמת ייקח חודשיים לכונן מועצה. צריך רק את המועצה, המועצה היא נבחרת, לא צריך לכונן אותה.