הכנסת השמונה-עשרה
PAGE
45
ועדת החוקה
31.5.2011
הכנסת השמונה-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 397
מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט
יום שלישי, כ"ז באייר התשע"א (31 במאי 2011), שעה 9:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 31/05/2011
חוק סדר הדין הפלילי (סמכויות אכיפה - חיפוש בגוף ונטילת אמצעי זיהוי) (תיקון מס' 3), התשע"א-2011
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק סדר הדין הפלילי (סמכויות אכיפה – חיפוש בגוף ונטילת אמצעי זיהוי)(תיקון מס' 2), התש"ע-2010.
מוזמנים
¶
עו"ד יפעת רווה
- משרד המשפטים
עו"ד אסנת כהן
- מחלקת ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
עו"ד טליה אגמון
- עו"ד, משרד הבריאות
ד"ר מיה פרוינד
- מנהלת המעבדה הביולוגית, משרד הבריאות
רפ"ק אלעזר כהנא
- עוזר יועמ"ש, משטרת ישראל, המשרד לביטחון פנים
רפ"ק אבישי גולן
- ר' חוליית סמכויות, המשרד לבטחון פנים
עו"ד רפי עציון
- עוזר יועמ"ש, המשרד לבטחון פנים
רס"ן יעל בר יוסף
- רת"ח טרור ופלילי, משרד הביטחון
אושירה זמיר
- ר' מעבדת מאגר ד.נ.א, המשרד לבטחון פנים
ד'
- משרד ראש הממשלה
ד"ר חגית לרנאו
- סגנית הסנגורית הציבורית הארצית
עו"ד לילה מרגלית
- ראש תחום זכויות בפלילים, האגודה לזכויות האזרח
עלווה קולן
- מקדמת מדיניות וחקיקה, האגודה לזכויות האזרח
רשמת פרלמנטרית
¶
אתי אפלבוים
הצעת חוק סדר הדין הפלילי (סמכויות אכיפה – חיפוש בגוף ונטילת אמצעי זיהוי)(תיקון מס' 2), התש"ע-2010
היו"ר דוד רותם
¶
בוקר טוב. אני פותח את ישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט. על סדר-היום: הצעת חוק סדר הדין הפלילי (סמכויות אכיפה – חיפוש בגוף ונטילת אמצעי זיהוי) (תיקון מס' 2), התשע"א-2010.
יש לנו כמה נקודות שנשארו פתוחות ונתחיל איתן.
אפרת חקאק
¶
נתחיל עם שתי סוגיות שנשארו מהדיון הקודם. הסוגיה הראשונה היא נטילה מאיו"ש. בדיון הקודם הצענו שנחיל את הסעיף שאנחנו כתבנו גם לגבי נטילה מחו"ל, כשאנחנו מעבירים את אמצעי הזיהוי להשוואה פה, שזה שכל התנאים של הנטילה שלנו יהיו מותאמים לנטילה שם.
אפרת חקאק
¶
שיהיה מותאם לפה, אם אנחנו רוצים להשוות למאגר שלנו. זה תיקון סעיף 11יג. הנוסח שהצענו זה בעצם אותו נוסח לאיו"ש, כמו שהצענו לנטילה מחו"ל.
אלעזר כהנא
¶
בוקר טוב. העיקרון ודאי מקובל אבל חלק מהסעיפים אין צורך בהם. "מוסר המידע ביקש להכלילם". מוסר המידע במקרה של איו"ש זה משטרת ישראל כי מי שנוטל זאת רק משטרת ישראל. לכן אין מוסר מידע שהוא חיצוני למשטרה. משטרת ש"י נוטלת, אין גורם אחר שנוטל אמצעים.
מה שמדובר פה על מחיקה, כיוון שזה נכנס למאגר ולמאגר יש כללי מחיקה, בכל מקרה זה מחויב במחיקה לפי החוק הישראלי כי זה נכנס למאגר הישראלי. אין צורך בזה.
יעל בר-יוסף
¶
כרגע אפשר ליטול מאמצעי הזיהוי, לא את כולם. יש טיוטת צו שגם עברה להתייחסות היועצת המשפטית. קיבלנו את ההערות שלה והטמענו אותם. ברגע שאפשר יהיה להחיל את אמצעי הזיהוי שנטלו לפי הדין באיו"ש בתוך המאגר, אז תיחתם טיוטת הצו. למעשה טיוטת הצו מציעה - - -
היו"ר דוד רותם
¶
לא. החוק לא יעבור עד שלא יהיה חוק חתום. אני מכיר את החתימות באיו"ש שלפעמים נמשכות זמן רב.
היו"ר דוד רותם
¶
סמוך לאחר כניסת החוק, פירושו של דבר שהוא לא ייחתם אף פעם ולא יהיה חוק. אתם קודם תחתמו עליו ואחר-כך אני אאשר את החוק.
יעל בר-יוסף
¶
אני אומר לאדוני מה הבעיה שלנו לחתום על הצו. למעשה, הצו כופה את אמצעי הזיהוי שמוטלים באיו"ש על המאגר. אם המאגר לא מוכן לקבל את אמצעי הזיהוי האיו"שים אז הצו לא יכול להכריח את המאגר לקבל אותו.
היו"ר דוד רותם
¶
אני אציע לך הצעה, זאת שיטה חקיקתית מאוד מעניינת. אתם תכתבו בסעיף האחרון בצו שצו זה ייכנס לתוקפו ביום פרסומו של החוק ברשומות. בזה ייגמר לכם הסיפור. אני לא אסמוך על זה שזה ייחתם.
היו"ר דוד רותם
¶
לא חשוב איך הסעיף יעבור. קודם כל יהיה לכם צו חתום וכשאני אראה צו חתום אנחנו נאשר את החוק. שיטת המקריות עובדת במקומות אחרים, לא אצלי.
אלעזר כהנא
¶
הבנתי. אני חושב שההצעה של אדוני, להתנות את התחולה שלו היא מתקבלת על הדעת. כמובן צריך לשמוע את איו"ש אבל אנחנו ננסה לברר יחד איתם.
אפרת חקאק
¶
הנושא הבא הוא תיקון לסעיף 11יד', שזה השוואה לנתוני הזיהוי שבמאגר, כאשר המשטרה קיבלה את הנתונים כדין. אנחנו הצענו בדיון הקודם לכתוב את המקרים הספציפיים בהם המשטרה רוצה לעשות השוואה. כתבנו סעיף מיוחד לגבי נתוני הזיהוי שיתקבלו מחו"ל. אם יש עוד מקרים ספציפיים, לדוגמה, לעניין אישורי כניסה, שעלה בדיון הקודם, אז אפשר גם להוסיף סעיף מיוחד למקרה הזה.
היושב ראש ביקש לא להחיל את הסעיף הזה במקרים שאינם ידועים לנו.
אלעזר כהנא
¶
הסברתי שהתהליך הזה קרה לנו גם בעת חקיקת החוק ב-2006, שההצעה היתה בדיון בכנסת אמרו לנו בדיוק את אותה עמדה, דהיינו, תגידו על מה מדובר. ניסו לפרט על מה מדובר וזמן קצר אחר כך גילו את כל מה שלא שמו לב אליו. בשביל זה חיכינו 5 שנים.
היו"ר דוד רותם
¶
אני אפתור לך את הבעיה כדי שלא תצטרכו לחכות 5 שנים. אני אקבע שהשר לביטחון פנים, באישור ועדת חוקה, בתקנות יהיה רשאי להוסיף. תקנות עוברות אצלי בין 8:30 ל-08:45 וימי ראשון וחמישי בין 16:00 ל-18:00.
אלעזר כהנא
¶
מקובל.
רציתי לשאול את היועצת המשפטית לגבי ההערות של לגבי הסעיף הקודם, לסעיף של איו"ש. אני מקבל את כל ההתניות לגופן אבל לכתוב אותן זה מיותר. לא ענית להערה.
היו"ר דוד רותם
¶
אני קצת מכיר את איו"ש, אני מטייל שם לפעמים. זה מתחיל בזה שהמשטרה לוקחת ואחר-כך אנחנו נמצא כל מיני גופים ארגוניים שהם כולם מכונים. את כל הכינויים, את כל הדברים האלה, אנחנו נמצא מהר מאוד. לכן אני רוצה שיהיה כתוב ש"מבקש המידע עשה אותן כדין" כי אני יודע איך עובדים.
אלעזר כהנא
¶
מוסר המידע לצורך העניין, לפי מה שאנחנו מכירים, זאת תהיה משטרת ישראל. כלומר, משטרת ש"י, לצורך העניין, תצטרך לבקש ממז"פ להכליל את הנתונים האלה במאגר. זה לא בלתי אפשרי אבל - - -
היו"ר דוד רותם
¶
משטרת ש"י לא תצטרך כי המשטרה לא צריכה לבקש. אבל מה אני אעשה כאשר גופים אחרים יבקשו? המכונה יבקש.
אפרת חקאק
¶
לעניין "הכדין" עכשיו יש לנו רק את המקרה של נתוני זיהוי מחו"ל. האם אתם רוצים כבר עכשיו להכניס את המקרה של אישורי כניסה?
אלעזר כהנא
¶
המצב הוא שנטילה כזאת מתבצעת לפי סמכויות של גופים כאלה ואחרים. אני צריך לחשוב על ניסוח איך להכניס את זה. אני לא רוצה להגיד סתם.
אלעזר כהנא
¶
זה משהו שדיברנו עליו בפעם הקודמת. יש סוגים שונים של אישורי כניסה. אדם יכול להיכנס לפה כעובד זר, כמסתנן, כפלסטינאי שבא לעבוד בישראל. יש כניסות מסוגים שונים ויש גופים שונים.
אלעזר כהנא
¶
לוודא שאנחנו לא מכניסים לכאן אדם שהוא עבריין, שכבר עבר פה עבירות בישראל או שהוא מתחזה. אתמול הוא בא בשם פלוני והיום הוא בא בשם אחר והוא מנסה להיכנס. הוא עובד זר שגורש מפה ומחר הוא בא עם שם אחר וזהות אחרת והוא מנסה להיכנס עוד פעם.
היו"ר דוד רותם
¶
מי שרוצה לקבל אישור כניסה לישראל צריך להציג את הנתונים האלה כדי שאפשר יהיה לבדוק אם האיש לא עבר עבירה. זה לא עניין של חדש.
אלעזר כהנא
¶
לא. זה רק השוואה. זה סעיף של השוואה חד פעמית. זה גם לא כל אחד. אני לא רוצה להתחייב כאן, אנחנו נצטרך לחשוב על זה.
היו"ר דוד רותם
¶
לא, אבל עובד זר שגורש וחוזר באיזה מין "קונץ", אז אני רוצה לדעת אם הוא גורש כדי לא לתת לו להיכנס שוב.
זהבה גלאון
¶
אדוני, אם אפשר לקבל הסבר מהמשטרה למה הם מתכוונים? מי הקהל שהם מתכוונים באופן גורף וכוללני להכניס לבדיקה הזאת?
אלעזר כהנא
¶
אני לא יודעת להגיד בוודאות. בעיקרון, מבחינת מה שאנחנו צריכים, היא תחול על אנשים שיש חשש או חשד שמאיזו סיבה הם מעורבים בפלילים או שהם באים בשם אחר. נתתי דוגמאות של סוגים שונים של אנשים שנכנסים לישראל מכל מיני מקומות, מכל מיני סיבות ולכל מיני צרכים. אנחנו מדברים על אנשים שנכנסים כדין. כמובן שיש גם את המסתננים.
בשגרה לא מתבצעת בדיקה ואני לא חושב שזה מעשי לבצע בדיקה מול המאגר המשטרתי של כל אחד כזה שנכנס. יכול להיות שיהיו מצבים שכן יצטרכו לבדוק אדם מסוים, בזמן מסוים.
זהבה גלאון
¶
ברגע שיש לכם את האופציה הזאת, זה פתח גורף לבדוק כמעט כל אחד. כל אחד הוא חשוד בפוטנציה באופן הזה.
אלעזר כהנא
¶
לא בהכרח. אני גם לא חושב שזה מעשי לבדוק כל אחד וגם אין מי שיבדוק את זה. אבל אני לא יודע להגיד כרגע - - -
זהבה גלאון
¶
הבעיה עכשיו היא לא של כוח אדם והאם זה מעשי או לא מעשי. הבעיה היא עקרונית וזה לא עניין של כוח אדם.
אלעזר כהנא
¶
יש שאלה שהיא גם שאלה עקרונית, שאני לא יודע לתת עליה תשובה. האם באופן כללי, כשאדם נכנס לישראל, האם לא נכון לבדוק אותו? אני לא יודע מה קורה איתו בחו"ל. המידע שאנחנו מקבלים מחו"ל או שאנחנו יכולים לקבל מחו"ל לגבי אנשים שנכנסים לישראל הוא בעצם אפס. הוא נכנס להיות פה תקופה ארוכה. יכול להיות שהוא כבר היה פה והוא כבר היה מעורב פה בפלילים ואני יודע את זה וזה נמצא אצלי במאגר אבל אני לא יכול לבדוק אותו. למשל, בדיקה של מרשם פלילי עושים. למה לא בודקים אם הוא כבר היה מעורב בפלילים במרשם פלילי? אם הוא הורשע פה אני כן בודק. אני לא בודק אם הוא היה או הופיע בזירת עבירה, באמצעות טביעת האצבע שלו, כי יכול להיות שהוא הופיע בזירת העבירה וברח ואני לא יודע מי הופיע. אבל אם אני אבדוק אותו מול המאגר, אני אגלה שהבן אדם הזה שמנסה להיכנס לישראל יש טביעת אצבע שלו בזירת עבירה בישראל. אני לא חושב שזה מופרך.
היו"ר דוד רותם
¶
מי שאני אחליט שאני רוצה לעשות את זה, אני יכול לעשות את זה. או שאני אעשה את זה על כולם - - -
היו"ר דוד רותם
¶
אין לאף אחד זכות כניסה לישראל אלא אם כן הוא יהודי שבא מכוח חוק השבות או שהוא אזרח ישראלי . למישהו אחר אין זכות כניסה. מותר לי לבדוק אותו לפני שאני נותן לו את אשרת הכניסה.
היו"ר דוד רותם
¶
אני אומר לו: אדוני, אחד התנאים שלי כדי לתת לך אשרת כניסה זה א', ב' ו-ג', בין היתר תן לי אמצעי זיהוי.
זהבה גלאון
¶
אז יש לנו בעיה עם הא' או עם ה-ב' או עם ה-ג' שלך, עם הבקרה הזאת של אמצעי הזיהוי שאתה רוצה להפעיל.
אלעזר כהנא
¶
גברתי, אנחנו לא מדברים על מידע שניטל לצורך הזה. המידע הזה ניטל מהם לצורך זיהוי. פלסטינאי שרוצה להיכנס לישראל נותן טביעת אצבע. לא כולם, אבל הם נותנים לצבא למאגר שלפי דעתי בכלל מנוהל ברשות הפלסטינית. זה לא שאנחנו נוטלים לצורך זה.
היו"ר דוד רותם
¶
אם זה למאגר של הרשות הפלסטינית זה בסדר. זה כמו שאני מגיע לארצות הברית, אז אני מגיע עם דרכון וויזה דיפלומטיים ועדיין לוקחים ממני טביעות אצבע וטביעת עין.
לילה מרגלית
¶
הרי סמכות הנטילה תוסדר באופן נפרד. אבל אתה אומר שמסך כל הנתונים שיוטלו מכוח הסמכות הנפרדת לא כולם יושוו אל מול המאגר אלא על-פי איזה שהם קריטריונים.
לילה מרגלית
¶
העניין הוא שהקריטריונים האלה צריכים להיות קבועים בחוק ולא לשיקול דעת של המשטרה, שזה ייעשה באופן מפלה, למשל.
אלעזר כהנא
¶
אני לא בטוח. אמרתי שאני לא יודע להגיד את זה בוודאות, זה מה שנראה לי כרגע. לא כל אדם שמבקש להיכנס לישראל, מבקשים לגביו מידע. כשמשרד הפנים פונה אלינו לגבי אנשים שנכנסים לישראל, הרבה פעמים הם אומרים שאדם מסוים מבקש אשרה ושנבדוק. הוא לא פונה סתם, הוא יודע למה הוא בודק. הוא בודק כי את פלוני אלמוני הוא רוצה לבדוק.
אלה דברים שקורים היום. יכול להיות שגם פה זה יהיה באותה מידה והוא יבקש שבמקרה הזה נבדוק טביעת אצבע. אבל אני לא יודע להתחייב בוודאות מה יהיה מחר בבוקר. כמו שבודקים היום מרשם כללי לפי חוק ושר הפנים רשאי לקבל את האישור, אז גם טביעת אצבע אפשר יהיה לבדוק. זה עניין של מדיניות, זאת לא החלטה שלי פה.
אפרת חקאק
¶
לסיכום, הוועדה החליטה שאנחנו נכתוב שני סעיפים בשלב הזה. אחד על נתוני זיהוי מחו"ל, אחד על אישורי כניסה ונשאיר את האופציה לאפשר לשר באישור ועדת חוקה לתקן תקנות ולהוסיף מקרים.
היו"ר דוד רותם
¶
אם אתם רוצים תקנות תצטרכו לעשות את זה תוך שנתיים. אני מזהיר אותם כי בעוד שנתיים אני לא אהיה פה.
רפי עציון
¶
התיקון הזה הוא בעצם פרי עבודתה של הנסחית במשרד המשפטים שביקשה לעשות סדר באופן המסובך שבו היה מנוסח הסעיף קודם. השינוי המהותי היחיד שיש בו הוא צירוף שר המשפטים לשר לביטחון פנים לעניין תיקונים בפרקים ג' ו-ד'.
היו"ר דוד רותם
¶
יש לי בעיה עם הנוסח הזה כי בעצם כל אחד מהם יכול להתקין תקנות בלי שאחד יודע על השני.
היו"ר דוד רותם
¶
כתוב פה: "שר המשפטים והשר לביטחון פנים ממונים על ביצוע והם רשאים להתקין תקנות". זה לא שניהם יחד.
רפי עציון
¶
הפרשנות במקרים אלה, כשהם רשאים, הכוונה היא באישור אחד של השני ולא כל אחד במסלול נפרד או מקביל. למען הסר ספק אפשר לכתוב "והם רשאים כאחד".
היו"ר דוד רותם
¶
אני רוצה להבין. השר לביטחון פנים, באישור שר המשפטים, רשאי להתקין תקנות. למה לא לעשות את זה כפי שאתם עושים תמיד?
רפי עציון
¶
מקרה המבחן היה, למשל, תיקון החקיקה שבו אנחנו עוסקים עכשיו שהוא לא התקנת תקנות אלא תיקון חקיקה. הוא היה בהובלת המשרד לביטחון הפנים אבל בזמנו רחל גוטליב ביקשה שבמקרים כאלה בכל זאת יש "אינפוט" חשוב למשרד המשפטים, שגם תיקוני החקיקה, הממונה על הביצוע, הכוונה לאו דווקא התקנת תקנות אלא בכלל ממונה על ביצוע החקיקה. גם הממונה על פרקים ג' ו-ד', על המשמעויות השונות, יהיו גם תחת מטרייתו של שר המשפטים.
היו"ר דוד רותם
¶
השאלה, האם זה הגיוני ולא לשים את הסמכות אצל אחד בהסכמת השני? זה לא שר המשפטים - - -
יפעת רווה
¶
האמת היא שלא היינו מעורבות בניסוח. נראה לנו שאפשר לעשות שזה יהיה בהסכמת שר המשפטים כי התוצאה היא אותה תוצאה. למיטב ידיעתי זה קיים בחוקים אחרים. אנחנו הבנו את זה כתקנות משותפות ולא שכל אחד עושה את התקנות שלו. אפשר לכתוב בהסכמת שר המשפטים, אני מניחה שזה בסדר. זאת אומרת, שני השרים ממונים על ביצוע פרקים ג' ו-ד' והשר - - -
היו"ר דוד רותם
¶
גם זה נראה לי מצחיק. מה זה שני השרים ממונים על ביצוע הפרקים? לצורך מה אני צריך שני שרים ממונים? אם לא יתקינו תקנות אני אגיש בג"צ נגד שניהם?
בואו נאמר כך
¶
רחל ביקשה וזה בסדר גמור. אין רחל אז אפשר לשנות. צריך היגיון בכל דבר. בעיקר בחוות דעת משפטיות, רצוי שהן יהיו מדויקות ומבוססות על פסיקה.
רפי עציון
¶
כדי לא להגיד סתם כצפצוף הזרזיר שרחל ביקשה, אני יכול להבהיר שהדיונים שמתנהלים פה עם ה"אינפוט" המאוד חשוב של משרד המשפטים, בתיקון החקיקה שמיועד בעיקרו לפרקים ג' ו-ד' מראה את החשיבות של שר המשפטים גם בהקשר הזה.
היו"ר דוד רותם
¶
עוד לא הגיע אלי חוק שבו לא היה "אינפוט" חשוב של משרד המשפטים. אבל אף פעם לא כתבנו שר המשפטים והשר - - -
אלעזר כהנא
¶
רציתי להסביר מה שהפריע פה. חיינו שנים עם הנוסח הנוכחי ואפשר להמשיך לחיות איתו. יש פה סעיף 15א שאומר שהחוק הזה הוא באחריות שר המשפטים והוא רשאי להתקין תקנות. סעיף 15ב' אומר שלעניין פרקים ג' ו-ד' שר לביטחון פנים רשאי להתקין תקנות בנושאים הבאים. ואז בסעיף א' הוא רשאי להתקין תקנות בנושא מסוים, בהסכמת שר המשפטים. בסעיף ד' הוא רשאי להתקין, בהסכמת שר המשפטים, בסעיף 2 הוא רשאי בהסכמת שר המשפטים ובאישור ועדת חוקה. אותו דבר בסעיף 3. זאת אומרת, שברוב הסעיפים, בין כה וכה, זה כבר כתוב בהסכמת שר המשפטים.
יש פה מן מצב, שסעיף א' זה רק שר המשפטים, סעיף ב' זה השר לביטחון פנים, אבל בכל מיני סעיפי משנה זה שר המשפטים. רצו לעשות סדר.
היו"ר דוד רותם
¶
פרט לסעיף א', בכולם צריך להיות "השר לביטחון פנים בהסכמת שר המשפטים" ותמיד זה באישור ועדת חוקה, את זה אתם יודעים.
היו"ר דוד רותם
¶
מה לא באישור ועדת חוקה? האם אני נותן סמכויות לשרים לחוקק דברים בלי האישור שלי? בעיקר כשזהבה נמצאת, בלי אישור של זהבה? איך אני יכול לעשות את זה.
אלעזר כהנא
¶
הרי רוב התקנות כמעט הותקנו. אפשר לשנות אותן אבל כשכתבו את החוק אמרו: נתקין תקנות בנושאים כאלה ואחרים והתקנות אכן הותקנו. רוב העבודה בעניין הזה כבר נעשתה. רוב הדברים פה זה בדיעבד.
יש פה, למשל, איך גובים אגרות. אגרות לא מגיעות לוועדת חוקה. אחרי ניהול המאגר זה כן יגיע לוועדת חוקה.
אפרת חקאק
¶
חוץ מהאגרות, מה שלא מגיע לוועדת חוקה זה דרך ההפניה בבקשה לעיון חוזר ודרכי מחיקה ודרכי ביעור.
אפרת חקאק
¶
הנושא הבא הוא תיקון התוספת השנייה. פה היושב ראש ביקש בדיון הקודם לעשות חלוקה בין הגורמים בחו"ל שיקבלו די.אן.איי ובין אלה שיקבלו רק טביעות אצבע ותמונות. המשטרה הציעה בעמוד 15 לנוסח המוצע, חלוקה מסוימת.
היו"ר דוד רותם
¶
גם "Moneyval" זאת סוכנות. מחר בבוקר יגידו שרוצים להעביר "Moneyval" ול-FATF ולכל השמות שפול לנדס מאזכר אותם שלוש פעמים בשנה.
על כל פנים, אני רוצה להוסיף פה הגבלה: "רשות או סוכנות לאכיפת חוק פלילי של מדינה עימה יש לישראל הסכם המחייב מסירה כאמור, או דבר מסוג זה".
הפחד שלי הוא, ונגיע לזה גם בחלק השני, שרשויות מיסים יתחילו לקבל אינפורמציה ואחר-כך יעבירו אותה - - -
אלעזר כהנא
¶
רשויות מיסים מקבלות מאיתנו אינפורמציה היום של טביעות אצבע כמו כל המשטרות בעולם, דרך האינטרפול. כשיש צורך בקשר בין משטרת ישראל למשטרות אחרות בעולם, יש קשר.
אלעזר כהנא
¶
אם הם גוף ציבורי כן אחרת לא. לדעתי רשות המיסים הם לא גוף ציבורי ולכן אי-אפשר להעביר להם מידע.
היו"ר דוד רותם
¶
יוצא מן הכלל. אז זה עובר לרשות המיסים בגרמניה והם מחזירים את זה בדרך האחורית לישראל.
אלעזר כהנא
¶
אני לא חושב שזה קורה כל-כך הרבה, אני לא יודע אם זה קורה בכלל. הדברים האלה נעשים תוך פיקוח ובקרה. פה צריך קצין בכיר, צריך אישור. זה נעשה באמצעות איזה קשר נקודתי ועם היכרות.
אלעזר כהנא
¶
על זה דיברנו בפעם הקודמת. מה זה משטרה פדראלית? זה יכול להיות באיזה מדינה. לכן יש ראש מדור, יש נציגי משטרת ישראל במדינות האלה. אם אני לא טועה החוק קבע סגן ניצב. מישהו מפקח על זה, זה לא נעשה כלאחר יד. יש מדינות שפונות אלינו ואנחנו בכלל לא מתייחסים לפנייה. יש מדינות שאנחנו בשיתוף פעולה הדוק איתן. מי שלא מכירים, בודקים.
היו"ר דוד רותם
¶
עכשיו אני מבין למה יחסי החוץ של ישראל נהרסים, כי אתם מקבלים פניות ממדינות זרות ולא מתייחסים.
אלעזר כהנא
¶
יכול להיות. פניות שמופצות באינטרפול לכל העולם ומדינות אויב שמפיצות מידע, הן לא יקבלו תשובה מישראל.
זהבה גלאון
¶
איך אנחנו יודעים כמה אנחנו יכולים לסמוך על הגורמים שם? מה מנגנוני הבקרה שלהם? איך אנחנו יודעים שהם לא עושים את "הסיבוב" הזה, שדיבר עליו יושב ראש הוועדה.
נניח, אתם מעבירים לרשות המיסים במדינה מסוימת והם עושים בזה אחר-כך שימוש.
אלעזר כהנא
¶
אין לנו כל-כך שיתופי מידע עם רשויות מיסים בעניין של מידע ביומטרי. זה לא כל-כך רלוונטי למידע ביומטרי.
אלעזר כהנא
¶
אני אגיד דבר כללי: קודם כל, ככל שמעבירים מידע פלילי כזה או אחר בין רשויות של מדינות בעולם, אז יכול להיות שאני מעביר מידע פלילי רגיש, אישי, פרטי, במסגרת הזאת שהוא לא מידע ביומטרי כמו פה, וזה אנחנו עושים כשגרה. סומכים עלינו, זאת העבודה שלנו. אנחנו בשיתוף פעולה עם משטרות כל הזמן בכל העולם.
אלעזר כהנא
¶
אז אין הבדל.
עכשיו אנחנו מדברים על משהו מאוד ספציפי בכל המכלול הזה של שיתופי הפעולה והעברות המידע, שהוא העברת מידע ביומטרי. מאחר והחוק בגרסה המקורית שלו, לדעתנו בטעות מחוסר תשומת לב, לא אפשר את הדבר הזה, כאשר היום בעולם העברת טביעות אצבע זה דבר שבשגרה. בוודאי תמונות שמועברות בכל העולם באמצעות האינטרפול ובאמצעות רשויות אכיפת חוק. החוק היום מגביל אותנו בדבר הזה שהוא ממש כלי יום יומי, אז נאלצנו לבוא לפה ולבקש את התיקון הזה.
היו"ר דוד רותם
¶
אתה מדבר על תמונות, זה הדבר השני. אני מדבר על טביעות אצבע, תמונות ודי.אן.איי. הדי.אן.איי הוא העיקר. הרי זאת הסיבה שהגעתם.
היו"ר דוד רותם
¶
טוב, אבל הדי.אן.איי הוא הנקודה.
רשות או סוכנות לאכיפת חוק זה כללי מידי. עיריית ירושלים היא רשות וסוכנות לאכיפת חוק פלילי.
אלעזר כהנא
¶
אני לא יודע אם זה באמצעות הסכם. מחר בבוקר יכולה להיות לנו פרשיה מאוד רגישה ומסוכנת וחשובה מול משטרה שלא חתמתי איתה הסכם בעבר ועכשיו לחתום הסכם זה יכול לקחת שנה. יכול להיות שצריך למצוא מנגנון שמישהו יאשר את זה וזה לא הסכם. גורם חיצוני למשטרה.
היו"ר דוד רותם
¶
גורם חיצוני למשטרה זה סיפור.
אין לי בעיה עם כל גוף שאתה חבר בו, אינטרפול ודברים כאלה, זה בסדר. אבל, אני לא רוצה שכל מפקד תחנת משטרה באיזו עיירה נידחת בבית לחם בארצות הברית - - -
זהבה גלאון
¶
בבית לחם אין תחנת משטרה. אדוני, אבל גם מתי המשטרה רשאית להעביר? למי ה יא רשאית להעביר ובאלו מקרים היא רשאית?
אלעזר כהנא
¶
כן, אבל האינטרפול רשום ליתר ביטחון. צריך לזכור שהאינטרפול, נכון להיום, הוא למעשה תווך. יש משטרות ומדינות שחברות באינטרפול. כמעט כל המשטרות בעולם חברות באינטרפול. האינטרפול הוא בסך-הכול מדיה, הוא לא גוף חוקר או גוף שמאגד מידע. אמנם זה לא לגמרי מדויק אבל בסך-הכול זה לא התפקיד שלו. האינטרפול מהווה תשתית לקשר בין משטרות. הקשר שלי הוא עם משטרה אחרת ולא עם האינטרפול כאינטרפול, בדרך-כלל. לכן מה שחשוב יותר זה דווקא המשטרות עצמות.
זהבה גלאון
¶
איך זה הולך היום בין מדיניות? זה חדש אצלנו שאנחנו הולכים לעשות שימוש בדי.אן.איי. איך זה הולך בין מדינות? מה אתה יודע? מה הניסיון שלך? איך זה עובד בין מדינות אחרות?
אלעזר כהנא
¶
אני לא חושב שיש עוד מדינה שיש לה מגבלה כמו אצלנו. לדעתי המגבלה אצלנו היא לא משהו מכוון אלא שכאשר כתבו את החוק לא היו ערים לנקודה הזאת. מהרגע הראשון שזה עלה, וזה עלה לפני שנים - זמן קצר אחרי שהחוק הזה נחקק שמו לב שלא תיקנו את זה. זה לא שמישהו חשב ואמר שאנחנו לא מעבירים מידע ביומטרי לאף מדינה בעולם. היום זה דבר שבשגרה. טביעות אצבע ותמונות נעשה כבר שנים וגם די.אן.איי. כ כל ש די.אן.איי אז זה גם עובר בין מדינות.
היו"ר דוד רותם
¶
אתה רוצה להגיד לי שאנחנו המדינה הדמוקרטית היחידה בעולם ששומרת על זכויות אדם ובכל יתר המדינות אין הגבלות?
אלעזר כהנא
¶
אין ספק שאנחנו דמוקרטיה ששומרת הכי הרבה על זכויות אדם אבל אני לא יודע להגיד שאנחנו היחידים.
אלעזר כהנא
¶
הוא מסובך, זה רק כשרוצים להביא ראיה למשפט. בשגרה היום יומית בין משטרות אין עזרה משפטית, זה כלי עבודה. היום הכול נעשה במחשבים.
יפעת רווה
¶
"רשות או סוכנות מדינתית לאכיפת חוק פלילית" ואז ברור שלא אכיפת החוק היא מדינתית אלא הרשות או הסוכנות היא מדינתית.
לילה מרגלית
¶
נניח שמדובר במשטרה של מדינה. האם אין חובה על המשטרה לוודא קודם כל שבאותה מדינה יש סטנדרטים שלא נופלים מהסטנדרטים בישראל לטיפול במידע ולהבטחת המידע. שזה לא ידלוף מהמאגר בחו"ל לחברת הביטוח AIG, למשל. הרי ברגע שהמידע יוצא ממשטרת ישראל לחו"ל, אין למדינת ישראל כל שליטה על אופן הטיפול בו. גם אם אנחנו מתנים את זה באלף תנאים, אם אין איזו בקרת איכות ואין איזו דרך לוודא שהמדינה שאנחנו מעבירים אליה את המידע אכן עומדת בסטנדרטים מקובלים של טיפול במידע, אין לנו שום דרך אחר-כך למנוע ניצול לרעה של המידע הזה.
לכן, השאלה אם אין מקום להכניס לתוך ההסדר הזה – אם לא הולכים לפי הפרוצדורה המסובכת של חוק העזרה המשפטית, לפחות שתהיה חובה. הרי למשטרה יש עניין להגביר שיתופי פעולה, להיענות לבקשות כמה שאפשר. לקבוע תנאים מהותיים שיבטיחו שלא מעבירים את המידע לפני שבודקים את היכולת של המדינה הזאת לעמוד בסטנדרטים מינימאליים לטיפול במידע.
אלעזר כהנא
¶
אדם ביצע רצח חמור ביותר בישראל וברח למדינה שאני יודע שהם לא מקפידים על החוקים כמוני. הוא נמצא שם עכשיו וחשוב לתפוס אותו. אז אסור לי להעביר את נתוני הזיהוי שלו? אז הוא יישאר חופשי, כי אני יודע שהמדינה הזאת לא מקפידה כמוני.
מה כן עשינו? משרד המשפטים כבר אמר את מה שאת אומרת. יש סעיף שאומר שיש כמה תנאים שאנחנו צריכים לעמוד עליהם: שהשימוש יהיה רק למטרה שלשמה נמסר והמידע לא ייאגר, המידע לא יועבר. כל זה אלא אם כן קצין משטרה בכיר אישר אחרת. את הבדיקות האלה הוא חייב לוודא.
לילה מרגלית
¶
אם אתה מתנה תנאים, אתה צריך להשתכנע באיזו רמה של שכנוע שהתנאים האלה יקוימו. אם אתה מתנה תנאים ואתה לא חושב שיש סיכוי שהתנאים ה אלה יקוימו, אז בשביל מה אתה מתנה את התנאים האלה? צריך איזה איזון, שמצד אחד כן מאפשר את שיתוף הפעולה באותם מקרים שצריך. מצד שני, מבטיח שאנחנו האזרחים לא ניפול קורבן.
היו"ר דוד רותם
¶
אנחנו נפנה לאיחוד האירופי ונבקש מהם לקבוע סטנדרטים, אבל זה לא קשור לחוק הזה. אנחנו נבקש מהן גם להיות דמוקרטיות.
אורי מקלב
¶
הוא מדבר גם על מדינות שלא נמצאות באיחוד האירופאי.
יש מדינות שבאמת יכולות לעשות שימוש לרעה. אם מדינה לא מסודרת ולא מקפידה, היא לא מקפידה לשני הכיוונים.
אלעזר כהנא
¶
המענה שנתנו לזה הוא בגוף ההצעה בכך שזה לא יועבר לכל משטרה אלא רק אם הוא אושר על-ידי קצין משטרה בכיר. זה לא יועבר אם לא יקוימו כל התנאים שאמרנו.
היו"ר דוד רותם
¶
לא צריך כלום. קצין משטרה בכיר יבדוק אם זה עומד בתנאים שלו הוא יאשר את ז ה. אני מנחה אותו שהוא צריך לדעת שזה לא עובר הלאה ולא מוכרים את זה ל-AIG וכל הדברים האלה.
לילה מרגלית
¶
השאלה אם לא צריך להוסיף שהוא משתכנע שהתנאים האלה יקוימו? שיש יסוד ממשי להניח שהם יקוימו.
לילה מרגלית
¶
אפשר לקבוע ברירת מחדל שאם יש אפשרות לקבל את המידע מחו"ל ולערוך את הבדיקה כאן ולהעביר את המידע, ולא להעביר את המידע באופן - - -
חגית לרנאו
¶
אני חושבת שהבעיה היא בכלל אחרת וצריך לחשוב עליה. יש חוק עזרה משפטית. יש חוק מאוד מאוד מסובך ואומרים שהוא אולי מורכב מידי ויותר מידי פרוצדורה. אבל אז באים ומציעים: בואו נתעלם לחלוטין מכל ההסדרים שנקבעו בחוק עזרה משפטית ונקבע כאן מין מסלול אוטוסטרדי של העברת מידה שהוא לא קשור לכלום.
אם יש בעיה ואם חוק עזרה משפטית לא מתאים בנקודה כזאת או אחרת למטריה הזאת, אז צריך להיכנס לחוק עזרה משפטית ולהתאים אותו.
חגית לרנאו
¶
אני לא יודעת ולא יכולה לדעת איך מופעל חוק עזרה משפטית ומה בדיוק הקשיים שהחוק הזה מטיל לגבי המטריה הזאת ואיך אפשר לפתור אותו.
חגית לרנאו
¶
אני לא יודעת, נאמר כאן שהחוק הזה לא מתאים כמן אמירה כללית, שהוא נורא מסובך והוא לא מתאים למטריה הזאת.
חגית לרנאו
¶
למה? הוא בשלב של חקירה. אז אולי צריך להחליט על עוד שלב של חקירה סמויה. אבל, הרעיון הזה שנחקק חוק עם הרבה מאוד מגבלות ואיזונים – אני אומרת מראש שלא באתי מוכנה לחוק הזה. אני מוכנה להגיש חוות דעת על החוק הזה לישיבה הבאה.
חגית לרנאו
¶
על סמך אמירה כללית כזאת, שהוא לא מתאים למטריה הזאת, קובעים אוטוסטראדה להעברת מידע שאין לה שום מגבלה. זה מאוד מאוד מוזר בעיניי. זאת פשוט דרך לא נכונה לחשוב על הבעיה. הבעיה צריכה לראות איך מתקנים את חוק עזרה משפטית בצורה כזאת שתתאים למטריה הזאת.
לילה מרגלית
¶
אז לפחות להגדיר מהם המקרים שבהם חוק העזרה המשפטית לא מאפשר שיתוף פעולה ולהגדיר אותם באופן ספציפי וברור עם עילות מוגדרות וברורות ופרוצדורה שיש בה איזו תוכן.
היו"ר דוד רותם
¶
לא, לא. רבותיי, חוק עזרה משפטית אומר: "לא יועברו ראיות או מידע שהושגו בישראל לפי בקשה לעזרה משפטית של מדינה אחרת בקשר לעניין פלילי, אלא לאחר שקיבלה הרשות המוסמכת הבטחה של המדינה המבקשת שהראיות והמידע ישמשו רק בעניין הפלילי שבו הם נתבקשו וכי לא יעשה בהם שימוש אחר אלא על-פי אישור מראש של הרשות המוסמכת".
יש לנו סעיף זהה. אנחנו לא בודקים גם אז, רגע, נראה אם הם באמת יכולים לקיים את זה והאם הם ישמרו את זה וכל הדברים האלה. זה עכשיו לשים גם את החגורה וגם את ה"שלייקס" בנוסף לכל הצרות. זה לא מופיע.
ההגבלה שמופיעה בחוק סיוע לעזרה משפטית מופיעה גם פה.
אלעזר כהנא
¶
אני רוצה לומר משהו לגבי חוק עזרה משפטית. צריך לזכור שבחוק עזרה משפטית יש את סעיף 32. סעיף 32 מאפשר להעביר מידע מהמשטרה למדינות אחרות. אז בא החוק שלנו, בסעיף 11טז(ג) ואומר שמשטרת ישראל רשאית למסור מידע מן המאגר למדינות בחו"ל לפי סעיף 32.
התעוררו כל מיני ויכוחים פרשניים באיזו מידה בא החוק הזה, מול סעיף 32 ומול שאר החקיקה של חוק עזרה משפטית והאם החוק הזה חוסם העברות מידע לפי סעיף 32 של מידע ביומטרי רגיל במסגרת חקירות או לא?
יש חוות דעת לכאן ולכאן. יש כאלה שאומרים, כולל המחלקה הבינלאומית, שבכלל גם היום מותר לנו להעביר מידע מן המאגר. מצד שני, אמרו במשרד המשפטים, וזאת העמדה לחומרה שאימצנו, שאי-אפשר להעביר מידע ולכן היה צריך לתקן את זה.
להגיד שכל העברות המידע, הן בפרוצדורות המיוחדות של חוק עזרה משפטית, ובאים פה לפרוץ את החוק הזה, זה הפוך. לפי חוק עזרה משפטית ובשגרה אנחנו מעבירים מידע למשטרות בחו"ל על כל דבר. זה דבר שבשגרה יום יומי, מידע שהוא יותר רגיש מהמידע הביומטרי הזה. אנחנו מעבירים מידע חקירתי, מידע פלילי, מידע מכל מיני סוגים, הכול במסגרת שיתוף פעולה בין משטרות. אגב, אני לא בוחר את המדינה שאני עובד איתה. לצורך העניין, העבריין בוחר אותה. אני לא יודע מול מי יש לי פרשיה או האם אדם ברח או לא ברח.
חוק עזרה משפטית לא פותר. בא פה חוק ספציפי וחסם את האפשרות הזאת אז אנחנו באים לפתוח אותה. אנחנו לא פותחים אותה לגמרי. אנחנו פותחים אותה בפתח צר עם המון מגבלות. אנחנו אומרים: רק קצין משטרה שהוא סגן ניצב, רק אחרי שהוא השתכנע שכך וכך ורק אחרי שהוא אישר את הגוף שאליו הוא מעביר, ובמגבלות ובתנאים שהוא אומר. באיזו מידה הוא יכול לאכוף על זימבבואה או על מדינה אחרת שלה הוא חייב להעביר מידע? לא תמיד ולא בטוח שהוא יכול להשתכנע או שהוא יכול לדעת במאה אחוז מה הולך להיות שם.
חגית לרנאו
¶
אני מודה שאני לא יושבת בחדרי חקירות. אני פשוט לא הצלחתי להבין מה הבעיה עם חוק עזרה משפטית.
יפעת רווה
¶
גם בחוק עזרה משפטית ניסינו לעשות כמה שיותר מגבלות כדי שלא יהיו הפרות כאלה. גם בחוק עזרה משפטית, אם המדינה השנייה רוצה להפר ויש מישהו מושחת שייתן את זה, זה לא הרמטי. מנסים ב-99.9% למנוע את הדברים האלו.
אלעזר כהנא
¶
אין שם את האיזונים. שם אפשר להעביר מידע שגרתי פלילי ובא החוק הזה וחסם את זה בחוסר תשומת לב. כשישבנו בחדר פה, לא שמנו לב שבעצם יש פה חוק שחוסם את האפשרות להעביר מידע בשגרה בין משטרות ובאנו לפה לבקש לפתוח חזרה את הפתח הזה. אבל לא לפתוח אותו לגמרי ולחזור להעברה שגרתית.
אפרת חקאק
¶
רק רציתי לבקש הבהרה על הסעיף הזה. כתוב: "הורשה לעניין זה בידי קצין משטרה בכיר". האם הכוונה שבכל תיק מישהו יאשר?
אלעזר כהנא
¶
בוודאי שכן. ההעברה הזאת זה משהו אוטומטי. פיזית מישהו צריך להחליט שכרגע יש צורך והוא מעבר.
אלעזר כהנא
¶
בדרך-כלל יש חוליה. ראש המדור היתה פה בפעם שעברה והסבירה. זה מדור שלם, זה התפקיד שלהם, זה מה שהם עושים כל היום. הם מטפלים בקשר בין משטרות בעולם. יש למדינת ישראל נציגים בעולם שלפעמים העברת המידע מתבצעת באמצעותם, אם זה רגיש במיוחד ואם צריך קשר מיוחד ואם זה משהו קצת יותר משמעותי. זה המקצוע שלהם, זה התפקיד שלהם. כמובן שהם בודקים למי הם מעבירים ומה הם מעבירים ולמה הם מעבירים.
אפרת חקאק
¶
ההצעה היתה שהצו יתוקן לפי צו של השר לביטחון פנים בהסכמת שר המשפטים. היושב ראש רוצה שזה יהיה גם באישור ועדת חוקה.
אלעזר כהנא
¶
אני אף פעם לא התווכחתי ולא מתווכח כשוועדת חוקה רוצה שמשהו יגיע לשולחנה. זה נראה לי בסדר גמור.
אפרת חקאק
¶
הנושא הבא, סעיף 26 להצעה הממשלתית, שזה תיקון עקיף לחוק מידע גנטי. לא הצלחתי להבין מה הצורך בתיקון הזה. אנחנו מבינים שלגבי המשטרה עצמה זה כנראה היתה טעות בחקיקה שם. אבל הרחבה עכשיו, שכל גוף ציבורי לפי החוק שלנו, לא יחול עליו הוראות חוק מידע גנטי, זה נראה לנו רחב ואני פשוט לא מבינה למה הכנסתם את התיקון הזה.
אלעזר כהנא
¶
אני לא יודע לגבי זה. אולי גלי תדע להגיד, אבל היא לא פה. חוק מידע גנטי הוא חוק שבאחריותה.
היו"ר דוד רותם
¶
אני רוצה לומר לכם דבר אחד. מבחינתי, בחוק מידע גנטי, בסעיף 50, בסופו יבוא: "ולעניין משטרת ישראל, נקודה".
אפרת חקאק
¶
הנושא האחרון לפני שנעבור למאגר נעדרים זה העניין של מחיקת דגימות ביולוגיות. ממה שהבנתי, דגימה מגופה לא תבוער פיזית. לפני הדיון הבנתי ממשרד המשפטים שהכוונה היתה גם לדגימה מבן משפחה?
אושירה זמיר
¶
אני אסביר. כאשר אנחנו נדרשים לזהות גופה אלמונית אנחנו עושים את זה הרבה פעמים בעזרת בני המשפחה. אפשר על-פי הגנטיקה להגיד האם גופה מסוימת היא הילד של ההורים האלה או אח של האחים האלה וכדומה. מרגע שבוצע הזיהוי, אין כבר טעם להשאיר את הפרופיל בתוך המאגר. יחד עם זאת, אני סבורה שאת הדגימות הפיזיות של בני המשפחה כן כדאי לשמור כי אם היתה טעות בזיהוי, אי-אפשר יהיה אחר-כך לבדוק שוב. לפעמים נדרשים להוציא מהקבר ולעשות כל מיני פעולות.
אושירה זמיר
¶
אבל בני המשפחה יכולים למות. הם יכולים כבר לא להיות בחיים. היום אנחנו בתוך מבצע שנקרא "לכל אלמוני שם". לקחו דגימות של אלמונים מקום המדינה ומנסים לאתר אותם על-פי בני משפחה. נכנסו לסיפור הזה מהר כי בני המשפחה כבר מבוגרים ויכולים לא להיות בין החיים. אם אנחנו נשמיד את הדגימה הפיזית, לא יהיה לנו אף פעם איך לבדוק במקרה של טעות זיהוי.
אושירה זמיר
¶
יש לפעמים טעויות זיהוי. אנחנו יודעים שיש טעויות בזיהוי, מוציאים אנשים מהקבר, יש פרשיות שונות.
מאיה פרוינד
¶
המשפחה אחר-כך לא בטוחה שהזיהוי הוא נכון. היא מביאה אנשים מתחום אחר ומבקשת שיחזרו על הבדיקה.
אושירה זמיר
¶
הצענו שיהיה לזה שרת נפרד והתוכנה תותקן על שרת אחר לגמרי מאשר השרת של המאגר הפלילי והיא תהיה נכונה אך ורק לאלמונים ולבני המשפחה שלהם.
היו"ר דוד רותם
¶
השאלה מי ישלוט במאגר הזה? איך אני מבטיח שמחר בבוקר אתם יש לכם איזו עבירת פשע חמורה מאוד. אין לכם במאגר כלום ואתם רוצים לבדוק עכשיו גם את המאגר ההוא.
זהבה גלאון
¶
אם ההוא בבלרוס ירצה, אז אולי מישהו יגיד: רגע, אולי נבדוק, אולי זה מישהו מתוך המאגר הזה.
אושירה זמיר
¶
יש היום מאגר שלם בצבא של כתמי די.אן.איי של חיילים מגויסים. אנחנו לא מעלים בדעתנו לעשות בזה שימוש, למרות שלפעמים היינו יכולים לבקש דגימה. יש גם תיקים פליליים שמתנהלים במצ"ח ואנחנו לא עושים בזה שום שימוש.
היו"ר דוד רותם
¶
נניח שאתם שומרים את החומרים שמהם מנפיקים את הגנטיקה, גם של בני המשפחה. זה לא אצלכם, זה במכון לרפואה משפטית.
אושירה זמיר
¶
דווקא את אלה של בני המשפחה אנחנו עושים. זה מבוצע אצלנו במאגר הדי.אן.איי. אנחנו מעבירים אחר-כך את נתוני הזיהוי למכון לרפואה משפטית כבסיס נתונים לזיהוי של אלמונים. דווקא בדיקות של בני המשפחה מבוצעים במאגר הדי.אן.איי במשטרת ישראל.
מאיה פרוינד
¶
אנחנו שומרים רק מה שאנחנו מבצעים. מה שמבצע גוף אחר, אנחנו מקבלים את הפרופילים של התוצאה הסופית.
היו"ר דוד רותם
¶
זה שאין לכם עניין זה בסדר. הבעיה היא שאני חושש מחריגות. כשמישהו אומר: טוב זה כבר נמצא אצלנו, בואו נבדוק אולי יש שם גם כמה עבריינים.
אלעזר כהנא
¶
יש סעיף שכבר כתבנו אותו, שמידע מן המאגר לא יועבר ולא יימסר ולא ייעשה בו שימוש לפי אמור בחוק זה. אין בעיה לכתוב את זה בצורה ברורה. דרך אגב, יש אפילו סעיפים שאומרים את כל הממשקים בין המאגר הזה למאגר הפלילי והבדיקות הפליליות מוגדרים פה. אין בעיה לעשות סעיף יותר ברור שאומר שאין לעשות או לא ייעשה שימוש במאגר הזה למטרות של השוואות או למטרות שהן חקירה פלילית. אני לא רוצה להתחייב כרגע על הניסוח אבל הרציונאל מקובל. לא זאת המטרה. לא עולה על דעתנו שניקח דגימות של בני משפחה, שנתנו אותם לצורך זה ונעשה בהן שימוש אחר.
היו"ר דוד רותם
¶
אחרי כמה שנים מתגלית טעות? אתם מדברים על מצב שיש טעות. יש לי אלמוני, הגישו תלונה שהוא נעדר. אני בא לבני המשפחה ואומר: יש לי גופה שאני לא יודע מי היא, האם אתם מוכנים למסור די.אן.איי. הם מוסרים די.אן.איי ומאתרים ואומרים שזאת הגופה. כמה שנים ייקח עד שמישהו יתעורר ויגיד שהיתה טעות?
מאיה פרוינד
¶
לא היה דבר כזה עד היום. אני אומרת דבר אחר. המשפחה, או בייעוץ של מישהו אחר, יגידו: אנחנו כופרים בזיהוי, אתם טעיתם, אנחנו רוצים לבדוק בעצמנו.
היו"ר דוד רותם
¶
תוך כמה זמן זה קורה? תוך שנה? תוך שנתיים? תוך 7 שנים? הם לא יבואו בעוד 17 שנה ויגידו שהם כופרים.
אפרת חקאק
¶
אם הם מגיעים אז יש לנו את הדי.אן.איי שלהם. היושב ראש לא מתנגד לרעיון שלא נבער את הדגימות של הגופות.
היו"ר דוד רותם
¶
אין לי בעיה שלא תבערו את הדגימות של הגופות. הבעיה היא שאני לא רוצה שהדגימות של בני המשפחה לא יושמדו.
היו"ר דוד רותם
¶
הסבא שלי היה נעדר ולקחו מהאבא שלי דגימה. הוא מת וכולם מתו ועכשיו אני כופר. יגידו לי: בוא תיתן אתה דגימה ונבדוק. הרי הגנטיקה עוברת.
אלעזר כהנא
¶
זאת לא איזה עמדה קריטית. רוצים שלא נשמור, אז לא נשמור. יכול להיות שבאמת אין מקרים כאלה וזה נדיר שזה יקרה. אנחנו מסכימים.
אני לא חושב שיש חשש. אני מאוד מאוד לא מוטרד. יכול להיות שאני היחיד שכל-כך לא מוטרד. בסך הכול, הדגימות האלה נשמרות במחסן סגור במז"פ. בסדר, באופן עקרוני, עצם העובדה שבאיזה מקום מוחזק עלי מידע, אני מבין את זה ואני לא מתווכח.
היו"ר דוד רותם
¶
יבואו בעוד 20 שנה ויגידו שכופרים בזיהוי? רבותיי היקרים, אין שום בעיה. הנה הדגימה של הנפטר. אתם רוצים לבדוק את זה כנגד הסבא שלכם שמת? תוציאו אותו מהקבר, מה אתם רוצים ממני, אני לא פותח קברים.
מאיה פרוינד
¶
במקביל לזה, מכיוון שהיום פותחים המון קברים מהשיקול הזה, אני גם מבקשת לא לשמור דגימה של המנוח. אם אין למה להשוות ולא מדברים על טעות או על כפירה, אז אני אקבור יחד עם הגופה.
מאיה פרוינד
¶
בואו נחשוב על כבודו של המת. אחרי שהמנוח נפטר, יושבת עצם שהיא חתיכת רקמה, רק למחשבה שמישהו יכפור בזיהוי.
היו"ר דוד רותם
¶
בני משפחה תשמידו וזה הכול. זיהיתם את הגופה, תשמידו. יגידו אחר-כך שיש טעויות – יאללה. אנחנו צריכים לספק פרנסה לבעלי הטרקטורים שיפתחו קברים.
מאיה פרוינד
¶
אבל יש קצת קושי עם החצי שנה. כאשר עושים זיהוי מוציאים את הגופה שהיא קבורה כאלמוני באיזה בית קברות, מעבירים אותה לבית קברות אחר ומקימים מצבה. זאת ההזדמנות להכניס לקבר. אם אני שומרת חצי שנה, אז שוב פעם יפתחו את המצבה ויטמנו?
היו"ר דוד רותם
¶
תגידו לי, תוך כמה זמן אחרי הזיהוי, כשאתם מוסרים את הגופה וקוברים אותה, באים פתאום בני המשפחה ואומרים: רגע, טעיתם.
יפעת רווה
¶
אפרת, לעניין של גוף ציבורי, הסתכלנו בהגדרה. בין היתר, גם המרכז הלאומי לרפואה משפטית. הם גם מוגדרים כגוף ציבורי. הם, הצבא, מה שנקרא פה "המכונים".
אלעזר כהנא
¶
יכול להיות שרק לעניין שמירת דגימות או פעולות לפי חוק סדר דין פלילי, חיפוש בגוף, חוק המידע הגנטי לא יעבור אליהם. למה אני מתכוון?
היו"ר דוד רותם
¶
למה שלא יחול עליהם? אני רוצה לפנות ולשאול אותם: כמה דגימות ממתים יש אצלכם? כמה עצמות אתם - - -
אלעזר כהנא
¶
זה לא קשור, זה חוק חופש מידע.
חוק מידע גנטי מחייב אותם בכל מיני דברים, לקבל אישורים להקים מאגרים וכדומה. במקרה הזה, אם חוק סדר דין פלילי מתיר להם להחזיר מידע גנטי שהם קיבלו מאיתנו למטרות מסוימות, אז שלא יהיה מצב שהם לא עומדים בחוק מידע גנטי אבל הם כן עומדים בחוק סדר דין פלילי, אז הם בסדר.
הרי לפי חוק סדר דין פלילי, הם שותפים איתנו בחקירות מסוימות ומעבירים להם מידע. כל זמן שהם עומדים בחוק סדר-הדין הפלילי, הם לא צריכים להיות נבחנים, האם הם עומדים גם בחוק מידע גנטי. שלא תהיה כפילות לפחות בהקשר הזה. תבדקו את זה.
אפרת חקאק
¶
רוב הסעיפים האחרים בהצעה הממשלתית הם תיקונים טכניים ויכול להיות שנצטרך לשנות את ההפניות לסעיפים כי חלק מהם מפנים למאגר נעדרים. אחרי שיהיה לנו נוסח של מאגר נעדרים אנחנו נעבור על התיקונים הטכניים.
לפני שנעבור למאגר הנעדרים אולי גם נדבר על סעיף התחולה שהממשלה ביקשה להכניס, שזה תיקון לסעיף 15 ב' רבתי, שזה סעיף 23 להצעה הממשלתית.
אפרת חקאק
¶
בואו נדבר עכשיו על המאגר.
הדבר הראשון בעניין המאגר זה ה"interface" בין המשטרה לבין אבו-כביר. אנחנו לא הבנו מהדיון הקודם בדיוק למה הכוונה. האם המשטרה רשאית מתי שהיא רוצה להעביר לאבו-כביר את הדגימות הפיזיות אבל היא חייבת להעביר את העותק של המאגר בכל מקרה? או האם היא גם רשאית להעביר עותק מתי שהיא רוצה? למה התכוונתם?
אלעזר כהנא
¶
אני אגיד כמה מילים ויכול להיות שאנשי המכון ישלימו או חבריי ישלימו.
צריך להבחין בין שגרה לבין מצבים קיצוניים של אסון המוני וכיוצא בזה. בשגרה, בשיתוף פעולה יום יומי ובפרויקטים משותפים בשגרה, אם יש לנו נתונים שאנחנו הפקנו, מעבירים את הנתונים למכון וכן להיפך. חלק מהנתונים הם דוגמים, חלק אנחנו דוגמים ויש שיתוף פעולה.
באסון המוני זה עולם אחר. חלילה אם נגיע למצב הזה, כל הפעילות תהיה בצורה אחרת, במקומות אחרים, באמצעות צוותים נוספים. שם העניין של להעביר או לא להעביר למכון הוא חסר משמעות. קודם כל, הכוונה כמובן שמייצרים איזה מאגר לצורך האסון כדי לזהות את האנשים ואחר-כך כבר לא צריך יותר שימוש בדבר הזה. אי-אפשר לחייב אותי להעביר להם את המידע שלא בטוח שהוא לגמרי אצלי.
לכן העדפתי את המילה "רשאי" ולא בעצם המשטרה - - -
אלעזר כהנא
¶
אם אני דוגם אז הדגימה אצלי, אם הם דוגמים הדגימה אצלם. אנחנו מעבירים נתונים בעצם. המאגר הוא מאגר של נתונים.
אלעזר כהנא
¶
השגרה היא שבאמת מעבירים ביום יום. מאחר ויש מצבים קיצוניים שבהם זה לא יתרחש, לא רציתי שתהיה חובה פוזיטיבית "המשטרה תעביר", כי במצבים האלה אנחנו לא נעמוד בזה וגם לא יהיה בזה צורך.
קחי למשל אסון כמו השריפה בכרמל. אחרי שבוצע הזיהוי ומבחינת ההיקפים, המכון לא יכול היה לטפל בכל הזיהוי הזה וזה נעשה במשטרה. אין טעם עכשיו להתחיל להעביר את הנתונים למכון. למה שאני אעביר למכון? הסתיים הזיהוי, האנשים זוהו, נקברו ונגמר הסיפור.
אלעזר כהנא
¶
אנחנו מעבירים כשצריך. יש לנו שיתוף פעולה. זה גם הדדי, הם לוקחים ומעבירים ואנחנו לוקחים ומעבירים. זה לא צד אחד.
אושירה זמיר
¶
במקרה של אסון המוני גדול ברור שהמכון לרפואה משפטית לא יוכל לעמוד בזיהוי כל הגופות. אנחנו מדברים על רעידות אדמה, על נפילות מטוס וכדומה. במשטרת ישראל יש שתי מעבדות שעושות די.אן.איי, אחת מעבדת המאגר ואחת המעבדה שעושה את תיקי החקירה. יש להן בדיוק את אותן היכולות וחבל שלא להשתמש בהן. מבחינת כוח האדם והציוד, הן הרבה יותר גדולות מאשר המעבדה במכון לרפואה משפטית. רק במסגרת ההיערכות לאסון המוני אנחנו התבקשנו וביקשנו לעשות את ההסדר הזה שכל החומר שלנו בנושא זיהוי אלמונים יועבר אליהם והחומר שהם עושים יועבר אלינו, כדי שיהיו שתי תשתיות שבהן אפשר יהיה לזהות את הגופות של האלמונים. זה רק לצורך הזה.
אושירה זמיר
¶
אני עוסקת בתחום כבר שנים רבות. תיקי הרצח מתבצעים במעבדה של המכון לרפואה משפטית כדבר שבשגרה ולכן הם מעבירים אלינו את הדגימות לתוך המאגר. את התוצאות של ההשוואות אנחנו מעבירים אליהם וכו', כמו שנעשה בתוך המשטרה. אבל החקיקה הזאת של מאגר נעדרים ואלמונים הוא לצורך התכוונות או התכוננות שלנו למקרה של אסון המוני.
אלעזר כהנא
¶
בישיבה הקודמת סיפרנו על פרויקט נעדרים ואלמונים. עושים ויושבים השוואות. שם המאגרים בשגרה הם משותפים. בפרויקט הזה יש מאגר אצלנו, יש העתק שלו אצלם ולהיפך. זאת השגרה. אסון המוני, שלא נדע – הכול ייראה כנראה אחרת.
חגית לרנאו
¶
אז נשאלת השאלה למה צריך את זה? למה לא יכול להיות גוף אחד ששומר על המאגר ומגן עליו ועושה מה שצריך. למצוא מנגנון של העברת מידע בין מאגרים.
אלעזר כהנא
¶
כי אלה שני גופים שעושים כל אחד חצי מהעבודה. בסופו של דבר, כל אחד מאיתנו מנהל את הנתונים שהוא אסף. את הדגימות אני שומר אצלי, את הנתונים שהפקתי אני שומר אצלי, אבל אני נותן להם העתק, כדי שיוכלו לנהל את זה אצלם.
מאיה פרוינד
¶
אם מותר לי להבהיר משהו. אני חושבת שאת לא כל-כך מבדילה בין המאגר הפלילי, ובאמת צריכים לקרוא לו "המאגר הפלילי" כפי שהוצע פה, לבין "מאגר אלמונים ונעדרים". במאגר אלמונים ונעדרים העבודה האמיתית הכי קשה זה למצוא את ההתאמות. זאת לא התאמה אחד לאחד, זה בני משפחה וזה מאוד מסובך.
לכן אנחנו יכולים לעשות את העבודה בצורה של חפיפה. את תעבירי לי את כל בני המשפחה ואני אעשה חלק מהזיהויים ואת תעשי חלק מהזיהויים. אין פה שום כפילות. זאת פשוט חלוקת עבודה לפי הצורך. אם זה אירוע רב נפגעים, זה גם לפי הגודל ולפי הצורך. אם זה ביום יום, כפי שתיארנו בפעם הקודמת כשלא היית, יש פרויקט שנקרא "לכל אלמוני יש שם", ואנחנו עכשיו מזהים את כל האלמונים שהדגימות שלהם נשמרות במכון ומנסים להשוות אותם לבני משפחה של נעדרים. כ-500 משפחות הכריזו על נעדרים ואנחנו מנסים לעשות את ההצלבה. בקטע הזה של מאגר האלמונים והנעדרים זה משהו מוגבל בהיקפו ואנחנו עושים את זה ביום יום ולא בחירום. אז יש עותק אחד אצלנו ועותק אחד אצלם. גם הם עושים את החיפושים וגם אנחנו עושים את החיפושים. צריך להבין שזה לטובת המשפחה. אף אחד לא יוצא נפגע מזה. בני המשפחה נתנו מרצונם ואנחנו בעצם מנסים לעזור לבני המשפחה למצוא את יקירם שאיננו.
אפרת חקאק
¶
כשאנחנו לא מדברים על גופות אלא על נעדר, יכול להיות שהנעדר ייפגע. אי-אפשר להגיד שאף אחד לא ייפגע.
היו"ר דוד רותם
¶
יכול להיות שהוא ייפגע, אבל החשיבות של גילוי הנעדרים היא חשיבות ששווה לי לפגוע בזה.
אז זה יישאר "רשאי".
אפרת חקאק
¶
אני אתקן את זה ל"המשטרה רשאית להעביר למכון עותק של הנתונים". השארתי בכוכביות כדי לשאול לשם מה יועבר העותק? רציתי לשמוע מהמכון לאיזו מטרה אתם רוצים שנכתוב בחוק ,שהעותק יועבר אליכם?
היו"ר דוד רותם
¶
כמו שכתוב למעלה: "לצורך בירור זהותם של אדם או של גופה ולצורך איתורם". זה כתוב גם בסעיף הקודם, זאת המטרה.
אפרת חקאק
¶
העניין הבא בעניין מאגר נעדרים זה לעניין נטילה מבן משפחה. קודם כל, שאלנו האם אפשר ליטול מאדם עם מוגבלות או מקטין, שזה באמת היה בהצעה הממשלתית. נראה לנו שכן ראוי לתת דגימה כזאת בהסכמה של אפוטרופוס. צריכים לזכור שאנחנו לא משווים את נתוני הזיהוי למאגר הפלילי אלא רק לגופות אז החשש פה אינו גדול. יש למישהו הערות?
אנחנו נכניס את הנוסח שיש בנוסח המוצע.
אנחנו מתקדמים. בדיון הקודם אמרנו שנטילה של בן משפחה תהיה לבקשתו. עלתה השאלה האם זה מספיק שזה יהיה בהסכמתו?
אוסנת כהן
¶
אני חושבת שבקשה בעצם מטילה את האחריות על האדם לבוא ולבקש מיוזמתו. אם הוא בכלל לא מודע לאפשרות הזאת, זה צריך להיות בהסכמה. המשטרה צריכה לבוא ולהציע לו כעזרה למציאת הנעדר, את האפשרות לקחת ממנו דגימה ולבדוק.
אפרת חקאק
¶
לדעתי, אין הבדל פרקטי מאוד גדול כי אם נכתוב "לבקשתו" ברור שהמשטרה יכולה להסביר לו מה קורה.
אסנת כהן
¶
זאת ממש פיקציה. באה משטרה לאדם ואומרת: אנחנו צריכים לתת את הדגימה הזאת ואז הוא יגיד: אני לא רוצה לבקש אבל אני מסכים.
אפרת חקאק
¶
אני הצעתי גם שייכתב שהנתונים שיופקו לא ייכללו ולא יושוו למאגר הפלילי. אני יודעת שאם לא נכתוב את זה ברור שהם לא יושוו ולא ייכללו - - -
אלעזר כהנא
¶
אין לי בעיה. מאחר שבסעיף 11יד יש סעיף שמדבר על השוואות מול המאגר הפלילי, אז אני חושב שכל מה שקשור לסוגי ההשוואות מול המאגר הפלילי, כולל תיקונים שעשינו קודם - - -
היו"ר דוד רותם
¶
יש פה 10 נציגים שיבואו אם הסתייגויות. אז אם הם יסתייגו הם יקבלו 40 דקות במליאה. בוא נחסוך את זה.
אפרת חקאק
¶
בעניין הזה רציתי לשאול האם בכוונתם להתקין תקנות לגבי טפסים והוראות? איך אתם בפרקטיקה מתכוונים לעשות את הדבר הזה?
אלעזר כהנא
¶
דרך אגב, אנחנו משתמשים בטופס המובנה. כבר היום עושים את זה. הולכים לאנשים ומבקשים מהם ושואלים אותם אם הם רוצים שנעשה את ההשוואה. יש גם את הפרויקט שציינו. לפי סעיף 14 לחוק יש נטילה מאדם שאיננו חשוד. שם יש טופס מובנה של בקשה. לקחנו את המאפיינים שלו מבחינת הרציונאל, למעט זה ששם אין חקירה פלילית ופחות או יותר הנוסח דומה.
אפרת חקאק
¶
שאלת הבהרה. אנשים שבן משפחה שלהם נעדר, האם הם יודעים האם להגיע למשטרה או להגיע לאבו-כביר?
אלעזר כהנא
¶
המשטרה מגיעה אליו, הוא לא מגיע לשום מקום. מגיעים אליו ודופקים לו בדלת. תלונה על נעדר מוגשת במשטרה.
אפרת חקאק
¶
ג' זה התיקון הכי דרמטי בחוק הזה, כשלוקחים דין.אן.איי מחפץ של הנעדר עצמו. פה אמרנו בדיון הקודם שזה יהיה רק כשתגיע תלונה למשטרה כי זה 99% מהמקרים. עלתה השאלה האם עניין התלונה הוא דרוש ?
מאיה פרוינד
¶
באירוע רב נפגעים המשפחה לא תתלונן כי היא עדיין לא יודעת. אז השוטר דופק על הדלת שלהם ואומר: כנראה שקרה משהו ליקיר שלכם ואני רוצה לקחת מסרק.
אפרת חקאק
¶
האם אנחנו רוצים לקבוע סעיף שאם יש אופציה לקחת או מבן משפחה או מחפץ של הנעדר, אז ברירת המחדל תהיה שניקח מבן משפחה.
היו"ר דוד רותם
¶
אם אתם לוקחים את המסרק אתם יכולים להשוות את זה גם מול המאגר הפלילי ואת זה עדיף לי שלא יעשו.
מאיה פרוינד
¶
לפעמים יש בן משפחה שהוא לא יעיל כל-כך לזיהוי. למשל, רק אח. אני אומרת, תיקחו עוד חפץ. אם אני לא אצליח לזהות אותו מבחינה סטטיסטית עם האח, שיהיה לי גם חפץ. הרי בסופו של דבר המטרה היא לזהות לטובתו של הפרט. כשאנחנו מדברים על זיהוי - - -
יפעת רווה
¶
אפרת, צריך להגן באמת על דברים שיש בהם פגיעה אמיתית. עלו פה דברים שעלולים להוות פגיעה אמיתית בזכויות אדם.
אפרת חקאק
¶
לדעתי, כל פעם שאנחנו לוקחים די.אן.איי של נעדר מחפץ שלו, זאת פגיעה. ככל שאנחנו יכולים לצמצם - - -
אלעזר כהנא
¶
מבחינת זיהוי העיקרון הוא הפוך. העיקרון הוא שנטילה מבן משפחה היא חלופה כשאין ברירה לנטילה מהנעדר עצמו. הרי בבן משפחה הזיהוי הוא פחות טוב, פחות ודאי. יש כל מיני סיבוכים כשלוקחים מבני משפחה. טכנולוגית זה יותר מסובך. בוודאי שכאשר מדובר על אסון המוני זה לא כל-כך מעשי. יש להם תוכנה. זה לא משהו כל-כך פשוט לקחת מבני משפחה.
לכן, כשאין משהו של הנעדר, בלית ברירה לוקחים מבן משפחה. מבחינה מקצועית ברור שהעדיפות היא לזהות אחד מול אחד.
לילה מרגלית
¶
לעניין ההשוואה אל מול המאגר. אני יודעת שזה כבר נדון אבל למה אי-אפשר לייצר אפשרות שהשוואה אל מול המאגר מחפץ של נעדר - - -
היו"ר דוד רותם
¶
דנו בנושא הזה. רבותיי, קודם נמצא את הנעדר ואחר-כך נראה אם יש לו גם תיק פלילי. יותר חשוב זה לאתר. צריך להסתכל על הדברים בהיגיון ולא לחשש שמא נמצא את הנעדר הזה גם במאגר. קודם תנו לזהות אותו. בדרך-כלל מדובר בגופות ולא באנשים חיים.
אפרת חקאק
¶
הנושא הבא זה סעיף קטן ב', שזה ניסוח שהיושב ראש ביקש להכניס בדיון הקודם, שהנטילה תעשה רק לאחר שקצין משטרה או רופא משפטי אישר שזאת הדרך היעילה ביותר לאתר את הנעדר. זה הכי רלוונטי, כמובן, לדי.אן.איי שלוקחים מהנעדר עצמו. יכול להיות שיש בעיה עם הניסוח אבל אני חושבת שהעיקרון מאוד חשוב.
היו"ר דוד רותם
¶
אתם כל הזמן מדברים איתי על אסון המוני. כשיש אסון המוני אז אף אחד לא רץ עם ספר החוקים בכיס, תפסיקו לקשקש. מה זה תפסיקו לקשקש? לא רצים עם ספר החוקים באסון המוני, עושים הכול כדי לפתור את הבעיה.
יפעת רווה
¶
אבל לא רוצים מראש להיות במצב של הפרת חוק. כיוון שאתה אומר את הדבר הזה, אז נחריג במפורש מקרה של אסון המוני.
יפעת רווה
¶
לא. במקרה כזה של אסון המוני גם היושב ראש מסכים שלא צריך את הדבר הזה ולא צריך מראש להעמיד את המשטרה במצב של הפרת חוק. לפחות, לא צריך לעשות את זה מיוזמתנו.