הכנסת השמונה-עשרה
PAGE
62
ועדת החוקה חוק ומשפט
23.5.2011
הכנסת השמונה-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 391
מישיבת ועדת החוקה חוק ומשפט
יום שני, י"ט באייר התשע"א (23 במאי 2011), שעה 10:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 23/05/2011
חוק הגנה על הציבור מפני עברייני מין (תיקון מס' 3), התשע"א-2011, חוק בתי המשפט (תיקון מס' 62), התשע"א-2011
פרוטוקול
סדר היום
1. הצעת חוק בתי המשפט (תיקון מס' 61) (סמכויות רשם), התשע"א-2010 – בקשה לרביזיה – הצבעה
2. הצעת חוק הגנה על הציבור מפני עברייני מין (תיקון), התש"ע-2010
מוזמנים
¶
חה"כ אלי אפללו
עו"ד עדנה הראל, ראש תחום (בפועל), מחלקת ייעוץ וחקיקה (כלכלי-פיסקאלי) - משרד המשפטים
עו"ד אביגיל סון - משרד המשפטים
עו"ד עמית מררי, ייעוץ חקיקה (פלילי) - משרד המשפטים
עו"ד רינת וייגלר, סגן בכיר ליועץ המשפטי - משרד הרווחה
נועם פליק, יועץ משפטי בלשכה המשפטית - משרד הרווחה
אסתי שדה, סגנית מנהלת השירות - משרד הרווחה
טלי עדן, קצינת מבחן - משרד הרווחה
עו"ד שרונה עבר-הדני - משרד הבריאות
משה בירגר, מנהל החטיבה לפסיכיאטריה - משרד הבריאות
איגור ברש, מנהל המחלקה למערך קליני - משרד הבריאות
רחל גרייבן, קצין נוער וחקיקה נפגעי עבירה - המשרד לביטחון פנים
נועה וינשטוק- עסיס, ע' יועמ"ש - המשרד לביטחון פנים
תמר עשת סבג, מנהלת מרכז יום לטיפול בעברייני מין
נימרוד שמואל שני, מטפל ומאבחן עברייני מין
אריאל אבקסיס, יועץ מחוזי ואחראי תחום עברייני מין ברשות לשיקום האסיר
דנה קייזר, עמותת הקרימינולוגים החברתיים שיקומיים, יו"ר ועדת דוברות
מורדי תליו, סגן יו"ר, עמותת הקרימינולוגים החברתיים-שיקומיים
שמחה עודי, יו"ר עמותת הקרימינולוגים החברתיים השיקומיים
ישי שרון, סנגור ציבורי - סנגוריה ציבורית
ליאת קליין, היועצת המשפטית - איגוד מרכזי סיוע לנפגעות תקיפה מינית
מאיה יעקובוב, יועצת - מרכז סיוע לנפגעי תקיפה מינית
רות דיין מדר - ראש תחום מרכז ונוער, המרכז לשלטון מקומי
קצרנית
¶
אסתר מימון
1. הצעת חוק בתי המשפט (תיקון מס' 61) (סמכויות רשם), התשע"א-2010 – בקשה לרביזיה – הצבעה
היו"ר דוד רותם
¶
בוקר טוב. אני פותח את הישיבה. הנושא הראשון – הצעת חוק בתי המשפט (תיקון מס' 61) (סמכויות הרשם). בקשה לרביזיה. מי בעד הרביזיה?
הצבעה
בעד הרביזיה – פה אחד
הרביזיה נתקבלה.
אלעזר שטרן
¶
התיקון שמוצע להצעת החוק במסגרת הרביזיה זה להוריד את הנושא של סגן רשם גם מבית המשפט העליון, בהסכמת הממשלה והגורמים הנוגעים בדבר.
היו"ר דוד רותם
¶
מי בעד התיקון?
הצבעה
בעד התיקון – פה אחד
התיקון להצעת חוק בתי המשפט (תיקון מס' 61) (סמכויות רשם), התשע"א-2010, אושר.
היו"ר דוד רותם
¶
פה אחד. התיקון אושר. תודה רבה. נא להעלות את החוק לקריאה השנייה והשלישית. תודה רבה.
2. הצעת חוק הגנה על הציבור מפני עברייני מין (תיקון), התש"ע-2010
היו"ר דוד רותם
¶
הצעת חוק הגנה על הציבור מפני עברייני מין (תיקון), התש"ע-2010. בבקשה, רבותי. אנחנו נמצאים בישיבה ה-19, בפרק ג'1 – חובת רישוי וסמכויות אכיפה ופיקוח במרכזים לטיפול ייעודי. גברתי היועצת המשפטית.
רינת וייגלר
¶
הפרק הזה בא להסדיר את הנושא של הרישוי והפיקוח על הגופים שיש להם נגיעה כזאת או אחרת לחוק וגם על גופים שמבצעים טיפול שעניינו נובע מהאוכלוסייה שבה אנחנו עוסקים בחוק הזה.
התייחסנו לנושא של שיקום מונע בפעם הקודמת. דיברנו על ביצוע של שיקום מונע. שיקום מונע, על-פי החוק, יכול להתבצע או במרכז לטיפול ייעודי, שלגביו נתייחס יותר בהמשך, ביחידה במשרד הרווחה או במשרד הבריאות, ברשות לשיקום האסיר ובשירות המבחן למבוגרים. שלושת המוסדות האלה מכוח החוק פטורים מרישוי.
העניין העיקרי שלנו היום הוא מרכז לטיפול ייעודי. מרכז לטיפול ייעודי מכוח ההגדרה המוצעת היום הוא מקום המשמש, או שנועד לשמש, למתן טיפול ייעודי שאינו חד-פעמי, לשישה מטופלים לפחות בשנה. מרכז לטיפול ייעודי כזה יכול להיות או מרכז שבמהותו הוא מרכז, כלומר, מקום שאליו באים מטופלים, שוהים במהלך היום, מקבלים גם טיפול פרטני, גם טיפול קבוצתי, גם טיפול תומך מסוגים שונים. זה ממש מרכז במהותו. ויכול להיות מרכז, וגם קראנו לעניין הזה מרכז, שאליו יבוא אדם, יקבל טיפול, רק טיפול ייעודי ושום טיפול נוסף.
בתפיסה שמוצגת כאן יש תנאים לקבלת רישיון, תנאים שונים. יוצאים מנקודת הנחה שונה אם אכן מדובר במרכז, שזה מהותו, שאנשים מבלים בו הרבה שעות, לבין מקום שאליו אדם בא, מקבל טיפול ועוזב את המקום. לאורך הסעיפים נראה את ההבדל בין התנאים שנדרשים מכל אחד מהמקומות האלה.
בנוסף, אנחנו גם מתייחסים לעניין של תנאים לקבלת היתר למטפל. מטפל במרכז צריך לעמוד בסטנדרטים מסוימים על מנת להיקרא מטפל ייעודי. יש מקצועות בסיס, ובנוסף יש תנאים נוספים. זהו, בגדול, המבנה של הפרק הזה. רצינו לתת סקירה כללית לפני שאנחנו יורדים לפרטים.
רינת וייגלר
¶
ההגדרה של טיפול ייעודי מופיעה בסעיף ההגדרות של החוק – ""טיפול ייעודי" – טיפול פרטני או קבוצתי, שמטרתו להביא למניעת ביצועם של מעשים בעלי אופי מיני המהווים עבירה לפי כל דין או להפסקתם, ושהוא מסוג הטיפולים המנויים בתוספת." התוספת כרגע אומרת: "טיפול התנהגותי קוגניטיבי", ואנחנו מבקשים לפרט ולומר: "טיפול שכולל מרכיבים התנהגותיים קוגניטיביים", זאת אומרת, הוא לא צריך להיות טיפול התנהגותי קוגניטיבי, די שיהיו בו מרכיבים התנהגותיים קוגניטיביים.
רינת וייגלר
¶
הטיפול התרופתי במהותו הוא לא טיפול ייעודי. על מנת שהטיפול התרופתי יהיה טיפול ייעודי הוא צריך להיות טיפול שמלווה בדברים נוספים.
היו"ר דוד רותם
¶
השאלה אם בתוספת, כשאת לא מכניסה "לרבות טיפול תרופתי הכרוך בכך", את לא מוציאה את זה מהאפשרויות?
נעמה מנחמי
¶
בהקשר הזה, כדי להשלים את התמונה, אני אזכיר שהתוספת מתעדכנת בצו, ובין היתר זה נועד כדי לאפשר גמישות ככל שיהיו עוד מרכזים, עוד דרכי טיפול.
ישי שרון
¶
ברובד הכללי ביותר הפרק הזה באמת מנסה לשרטט רקמה שמנסה להיות גמישה מחד גיסא, זהירה ומדודה מאידך גיסא. זו גישה ראויה כשמדובר במטריה כל כך רגישה כמו טיפול בעברייני מין, אבל לצד הרקמה החשובה הזאת אנחנו חושבים שחסרה אולי התייחסות לתפיסות המהותיות שצריכות לעמוד בבסיס החוק, וגם העברנו ההערות לייעוץ המשפטי של הוועדה ברוח זו. קודם כול, הוראה כללית שתהיה בעלת לשון יותר מנחה בדבר אחריותו של שר הרווחה לפעול למען הרישוי של המסגרות האלה ואותו מופקד על המערך הזה, בדומה להוראות דומות שנקבעו למשל בפרק של השב"ס.
ישי שרון
¶
שאלה נוספת שחשבנו עליה, אני לא יודע אם זה בא לידי ביטוי בהוראות אחרות בחוק, היא לגבי היקף הפעילות של אותן מסגרות. מכיוון שהחוק עוסק בעברייני מין, וכפועל יוצא בעברייני מין מורשעים, עולה השאלה האם אותן מסגרות יוכלו לקבל מטופלים שמעוניינים בטיפול והם לא הורשעו בעבירת מין או שחלף זמן רב מאז ההרשעה, כמובן ככל שאותו שיקום יש בו כדי להפחית את רמת המסוכנות. אנחנו חושבים שצריכה להיות הוראה שמבהירה שאותן מסגרות יהיו פתוחות לאותם אנשים שמעוניינים בטיפול.
ישי שרון
¶
דווקא משום שהפרק הזה עוסק ספציפית בעברייני מין מורשעים, ואנחנו עוברים פה על ההוראות - - -
רינת וייגלר
¶
שיקום מונע זה השיקום שניתן לעבריין מין מורשע. זאת אוכלוסיית החוק. בהבחנה מהמושג הזה המרכז לטיפול ייעודי, ובדיוק משם באנו, הוא כדי להתייחס למרכזים שנותנים טיפול ייעודי - - -
ישי שרון
¶
בהחלט, אבל הדבר הזה לא זוכה לביטוי מפורש בחוק. מעניין לראות שבפרק הרישוי מתייחסים לסיטואציות כל כך מובנות מאליהן, כמו למשל אם בעל רישיון נפטר, אז צריך להפקיע לו הרישיון, או אם חדלה להתקיים אותה עילה להתליית הרישיון, הרישיון - - -
ישי שרון
¶
- - - אלה דברים מובנים מאליהם, אבל אין התייחסות מפורשת לעובדה שמטופל, משמעו גם אדם שמעוניין בטיפול.
ישי שרון
¶
דווקא בגלל החשש שלא יהיו מרכזים מספיק ואנשים שמעוניינים לקבל טיפול, לא יהיה להם מענה, בהחלט יש חשיבות להתייחסות בחוק שעומדת על זה שהמרכזים האלה מיועדים גם לאנשים האלה, במיוחד כשהמטרה של החוק היא מניעה.
רינת וייגלר
¶
מדברים במונחים של הזכות לטיפול, ואם אנחנו מדברים במונחים כספיים, המימון של המדינה הוא ביחידות לשיקום מונע ולעבריינים מורשעים, מה לעשות. לעומת זאת, המדינה כן חשבה שנכון מבחינת המסר המועבר, כמו שאתה אומר, ברמת המניעה חשוב שיינתן הטיפול הראוי והנכון ולא משהו שמציג את עצמו - - -
ישי שרון
¶
בגלל זה אני חושב שהעניין הזה צריך לזכות לביטוי מפורש בחוק. אני מבין שיש הסכמה על העיקרון, אין ספק, אבל אנחנו חושבים שכשמדובר בהסכם חדש, כשאנחנו רוצים לתת קריאת כיוון, נראה לי שהדבר הזה כן צריך לזכות לביטוי בחוק.
ישי שרון
¶
זה יכול להיות בהגדרה של מרכז לטיפול ייעודי. למשל בפרק של השב"ס אמרנו: זה מיועד לעבריין מין שהוא אסיר, אבל בהגדרה של המרכז לטיפול ייעודי, אנחנו יכולים לכתוב שזה מיועד הן לעברייני מין מורשעים או למטופל שאותו טיפול יש בו כדי להפחית את רמת המסוכנות שלו.
ישי שרון
¶
כרגע זה לא כל כך מובן מאליו. דווקא משום שהחוק מנסה לקבוע ברחל בתך הקטנה דברים שהם לכאורה מובנים מאליהם, מוזר יהיה להותיר פן כל כך מהותי למחוץ לחוק.
היו"ר דוד רותם
¶
האם לא צריך לכתוב בחוק שהמרכזים האלה יהיו גם בעברית, גם בערבית, גם ביידיש? אני לא רוצה שאחר-כך יגידו לי שאני מפלה חלקים מהאוכלוסייה. משרד המשפטים אמר לי אתמול שאני מפלה, אז אני רוצה להיות בטוח שאין פה אפליה.
היו"ר דוד רותם
¶
סליחה. בהגדרה כתבתם "מקום המשמש או שנועד לשמש". מה פירוש "נועד לשמש"? אם אין לי שישה, הוא לא נועד לשמש, ואני לא צריך עליו רישוי.
נעמה מנחמי
¶
הוא עדיין לא משמש. יש לו חמישה אנשים כשהמטרה של הטיפול זה אותו טיפול ייעודי, בעוד שהסיבה שהכנסנו לדוגמה את הנושא של השישה זה לא בגלל הייעוד, אלא מצב שזו מעין קליניקה מתגלגלת לכדי סוג של מומחיות של טיפול בטיפול ייעודי. לא זו היתה הכוונה הרשמית - - -
עמית מררי
¶
כמו שנעמה מנחמי אמרה, עסק מתגלגל – עכשיו יש לי אחד, אבל איכשהו הגעתי למצב שבמקרה או לא במקרה יש לי יותר. אבל נעזוב לרגע את הקליניקה, שזה יכול להיות תוצאה של התגלגלות, אם מטרתי להקים, ואני לוקחת את הדוגמה הקיצונית, הוסטל לטיפול בעברייני מין, אני יודעת שיהיו לי שם לפחות שישה, זו המטרה של המקום, לכן אנחנו רוצים שהוא לא יחכה שיצטברו לו השישה במהלך יומיים או חודשיים או שנתיים, זה נועד לשמש לשישה, ולכן מראש הכוונה שהוא יטרח ויבקש רישיון.
שרונה עבר-הדני
¶
ה"נועד לשמש" מבהיר שתנאי לרישוי זה לא שאתה מטפל בפועל. להיפך, אנחנו אומרים שאדם מסודר שצופה פני עתיד, עוד לפני המטופל הראשון, הוא מבקש את הרישוי למקום שישמש בעתיד, אבל נכון למועד הגשת הבקשה הוא עוד לא משמש. זה לא עניין מהותי.
היו"ר דוד רותם
¶
רבותי היקרים, כל מי שפותח את זה כעסק, הוא רוצה לגדול, כי מי שדורך במקום הולך אחורה. אתם אומרים: נכון שכתבנו שישה, אבל אנחנו מתכוונים גם באחד.
רינת וייגלר
¶
מדברים נניח על קליניקה של פסיכולוגים, הם מטפלים באופן אקראי. לא מפרסמים את עצמם כמטפלים בעברייני מין, אלא מתחילים לטפל באוכלוסייה מסוימת. לאט-לאט, מפה לאוזן עובר שהפסיכולוג הזה הוא מטפל מצוין בעברייני מין. הוא לא התכוון מלכתחילה, זה לא העסק שלו. רובם, כמו שאנחנו יודעים לא ממש רוצים לפתוח עסקים כאלה מלכתחילה. הם פתחו מומחיות מסוימת, הם טובים בזה, בא עוד אחד ועוד אחד, לכן הגענו למספר מסוים שבו זה כבר לא אקראי, זה אחד מהעיסוקים שלך, ולכן אתה צריך רישיון.
היו"ר דוד רותם
¶
הוא פיתח מומחיות, בא עוד אחד ועוד אחד, ואז הוא אומר: נעשה סוויץ' ונתחיל לטפל גם בהם. באותו רגע הוא צריך רישוי?
עמית מררי
¶
אם אתה מקים הוסטל, שוב אני חוזרת על הדוגמה הקיצונית, סביר להניח שהכוונה שלך שיהיו שם יותר משישה מטופלים.
היו"ר דוד רותם
¶
- - יש שם 20 חדרים. עולה בדעתך שהקמתי 20 חדרים בשביל שלושה? מה אני יכול לעשות, זה יגיע לשופט. כך ממנים שופטים.
נעמה מנחמי
¶
נחזור לבעלים של מרכז לטיפול ייעודי. "מי שמפעיל מרכז לטיפול ייעודי או מי שמבקש להפעיל מרכז כאמור, לפי העניין;"
""בקשה בעניין צו" – בקשה לביטול צו הגבלה מינהלי לפי סעיף 20כג, בקשה להארכת תוקפו של צו הגבלה מינהלי לפי סעיף 20כב(ז) או בקשה למתן צו הגבלה שיפוטי לפי סעיף 20כד."
""היתר למתן טיפול ייעודי", "היתר"– היתר למתן טיפול ייעודי במרכז לטיפול ייעודי שניתן לפי הוראות סימן ג';"
""הליכים" – החל בחקירה על פי דין;"
""העסקה" – בתמורה או שלא בתמורה, לרבות התקשרות לשם מתן שירותים;"
""מנהל", של מרכז לטיפול ייעודי- מי שבידיו הסמכויות או האחריות לניהול המרכז;"
רינת וייגלר
¶
בעקבות ההערה בדקנו וניסינו לחדד עוד פעם את ההגדרה הזאת, ואכן נראה לנו שמבחינת אופן הפעלת המרכזים ומה שרלוונטי לענייננו זה מספיק "מי שבידיו הסמכויות", אנחנו לא צריכים "או אחריות". לא כל כך משנה לי מי נמצא כרגע במקום, אם הוא המנהל היומי, אלא מי שיש לו הסמכות לנהל את המקום, הוא מבחינתי ההנהלה.
היו"ר דוד רותם
¶
אני חושב שזה לא נכון. את רוצה גם את מי שיש לו הסמכות. דהיינו, אם מישהו הקים חברה, אז נושא משרה בתאגיד, אבל את גם רוצה את הרופא האחראי, כמו שיש לכם בבתי המרקחת רוקח אחראי. אם אני מנהל את העסק ללא רישיון ויש פסיכיאטר שעובד שם, את גם רוצה שהוא יהיה אחראי.
היו"ר דוד רותם
¶
בהגדרת מנהל, אבל את אומרת: מי שבידו הסמכות או האחריות. אני המנהל, כי אני מנהל התאגיד, אבל לו יש האחריות, ולכן את רוצה גם לו לקרוא מנהל, כי את רוצה שגם הוא ייכנס לחובה, אלא אם כן אתם אומרים לי שהכנסתם אותו במקום אחר.
רינת וייגלר
¶
יש לי תנאים שונים לפעילות של המקום, ואנשים שעובדים במקום צריכים לעמוד בתנאים כאלה ואחרים.
היו"ר דוד רותם
¶
אני עומד בכל התנאים, ולמרות הכול בעל הבית שלי, שמשלם לי את המשכורת, לא הגיש בקשה. הוא בכלל לא מבקש, ואני ממשיך לעבוד שם, את לא רוצה להטיל עלי אחריות מסוימת?
ישי שרון
¶
חובת הרישוי אומרת: "לא יפעיל אדם ולא ינהל בעצמו או באמצעות אחר - - - אלא אם כן ניתן לבעלים".
היו"ר דוד רותם
¶
הוא לא מפעיל, הוא רק רופא או פסיכיאטר . אני חושב שאתם צריכים לתקן את זה, אבל, רבותי, מה שאתם רוצים, אתם בעלי החוק.
היו"ר דוד רותם
¶
לא עדיף שתהיה אחריות נוספת. בתי המשפט כורעים גם כך תחת העומס, אנחנו כל הזמן מחפשים איך להקל עליהם.
רינת וייגלר
¶
בסיטואציות שבהן אני כותבת "סמכות או אחריות", השאלה אם לא יכול להיות מצב שבו דבר נופל בין הכיסאות וזה לא לשניהם. זה מה שאני תוהה.
היו"ר דוד רותם
¶
סמכות זה נושא משרה בתאגיד, אבל אחריות זה מי שבפועל מנהל את העסק והוא יודע שאין לי רישיון.
היו"ר דוד רותם
¶
אין לי שום בעיה. מה שקורה שהמנהל לא מגיש, ואת רוצה באותו רגע שאני אפסיק לעבוד שם, כי אם אני אמשיך לעבוד שם, יתנהלו לך עסקים בלי היתרים, ובלעדי הוא לא יכול לנהל.
היו"ר דוד רותם
¶
מכיוון שאתמול הייתם כולכם בקורס לעבירות מינהליות, פה אני יוצר עבירה מינהלית בלי להתאמץ יתר על המידה, כי הפסיכיאטר יודע שאם הוא ינהל את זה בלי שלמקום יש היתר, הוא יאבד את הרישיון שלו, אז הוא יברח משם, וסגרתם את העסק.
עדנה הראל
¶
ההגדרה של מנהל חוזרת גם במקומות אחרים. אנחנו צמצמנו אותה כדי שיהיה ברור שמנהל הוא מי שהוא המנהל בפועל, ועליו חלים האחריות ותנאי הכשירות שנדרשים ממנהל, וזה לא בהכרח מנהל המשמרת. זאת אומרת, יכולה להיות הבחנה.
עדנה הראל
¶
עשינו נוסח דומה לעניין של מעונות היום, והנוסח שם כיוון את ההבחנה בין המנהל של הגן או המעון לבין הגננת האחראית באותו מועד, כאשר רצינו לתפוס את שניהם, להטיל את אותן חובות גם על הגננת שנמצאת באותה עת.
היו"ר דוד רותם
¶
כן, אלא אם כן הם יבקשו לשנות את זה.
""המנהל הכללי" – המנהל הכללי של משרד הרווחה והשירותים החברתיים;" אגב, אני חושבת שעכשיו אולי אנחנו לא זקוקים יותר להגדרה, מאחר שהעברנו את כל ההגדרות לממונה. נבדוק את זה בזמן סיום הפרק.
נעמה מנחמי
¶
אז נשאיר.
""הממונה" – הממונה על טיפול ייעודי, שמונה לפי סעיף 20א1. "
""רישיון הפעלה", "רישיון"– רישיון להפעלת מרכז לטיפול ייעודי שניתן לפי הוראות סימן ב';"
""שליטה"- כהגדרתה בחוק ניירות ערך, התשכ"ח- 1968;" זו היכולת לכוון את פעילותו של תאגיד, למעט יכולת הנובעת רק ממילוי תפקיד של דירקטור או משרה אחרת בתאגיד, וחזקה על אדם שהוא שולט בתאגיד אם הוא מחזיק מחצית או יותר מסוג מסוים של אמצעי השליטה בתאגיד.
השר הוא שר הרווחה והשירותים החברתיים.
נעמה מנחמי
¶
"המנהל הכללי של משרד הרווחה והשירותים החברתיים ימנה, מבין עובדי משרדו, ממונה על טיפול ייעודי, שתפקידיו יהיו לפי הוראות פרק זה." ביקשנו מכם לבדוק מה יהיו תנאי הכשירות של אותו ממונה.
אסתי שדה
¶
אנחנו מדברים על עובד בכיר מבין עובדי המשרד, שיש לו תואר ראשון באחד מהמקצועות ויש לו ניסיון של לפחות ארבע שנות עבודה, כשיש לו כישורים מקצועיים וכישורים ארגוניים-ניהוליים.
היו"ר דוד רותם
¶
הלכתם למינימום. אני לא בטוח שהוא יכול לקבל רישיון הפעלה, אבל הוא יהיה זה שנותן את הרישיונות.
אסתי שדה
¶
אולי בתקנות נקבע את רמת הניסיון והמקצועיות שלו. אין ספק שהוא צריך ידע מקצועי לצורך נושא הרישוי, הפיקוח וקביעת מדיניות. זו בדרך כלל התפיסה שלנו לרמת הבכירות הזאת.
היו"ר דוד רותם
¶
השאלה אם לא צריך לכתוב את זה. קבענו לשופטים של בית הדין לענייני משפחה שהם צריכים להיות בעלי ניסיון, שהם עסקו בזה וכן הלאה. בתקנות אחר-כך, עד שיתקינו את התקנות, בינתיים צריך לפעול. אני חושב שהרבה יותר פשוט להכניס שהוא בעל תואר ראשון, תואר שני, תואר שלישי, ויש לו ניסיון של לפחות כך וכך שנים והוא עובד בדרגה כזאת וכזאת. אנחנו עושים את זה הרבה פעמים עם קציני משטרה.
היו"ר דוד רותם
¶
אז נצטרך לכתוב הגדרה מה זה עובד בכיר, ובעובד בכיר נצטרך לכתוב את הניסיון שלו ואת הידע שלו.
דנה קייזר
¶
אני מבקשת להתייחס לעניין התואר הראשון. זה תפקיד שצריך להיות לאדם בעל תואר שני לפחות. גם בדיונים הקודמים דובר על כך שהמטפלים ומעריכי המסוכנות, שהגדרנו אותם, רוב המטפלים, גם במשרד הרווחה, הם עובדים סוציאליים בעלי תואר שני – שאר המקצועות מובנים בהשכלה שלהם כתואר שני לפחות. ואני חושבת שיש מקום שמי שיהיה ממונה ויוכל לבחון את הדברים לאשורם יהיה לפחות בעל השכלה של תואר שני.
נעמה מנחמי
¶
חובת רישוי
"20ב. (א) לא יפעיל אדם ולא ינהל, בעצמו או באמצעות אחר, מרכז לטיפול ייעודי, אלא אם כן ניתן לבעלים של המרכז רישיון הפעלה, ובכפוף לתנאי הרישיון ולהוראות לפי סימן זה. (ב) על אף הוראות סעיף קטן (א), חובת הרישוי האמורה באותו סעיף קטן לא תחול לעניין כל אלה: (1)
שירות המבחן למבוגרים ושירות המבחן לנוער כמשמעותם לפי פקודת המבחן; (2)
הרשות לשיקום האסיר;
(3) יחידה במשרד הרווחה והשירותים החברתיים או במשרד הבריאות, שהוכרה כיחידה לשיקום מונע לפי הוראות סעיף 20לג; (4) יחידה לשיקום מונע בבית סוהר."
רינת וייגלר
¶
נבקש לחזור לסעיף הזה, אם אפשר, בדיון הבא, כי יש לנו נקודה נוספת שאנחנו חייבים להבהיר ולראות אם יש גופים נוספים שאנחנו שוקלים לפטור מרישיון. אנחנו מבקשים לא לאשר את הסעיף הזה היום.
היו"ר דוד רותם
¶
אנחנו נאשר אותו היום, ואם יהיו לכם גופים שתרצו להוסיף, נקיים עליהם דיון. אני מאשר את הסעיף, כדי שלא תגידו לי מחר שאתם רוצים להוריד. נשמרת לכם הזכות לבקש להוסיף גופים נוספים.
נעמה מנחמי
¶
בקשה לרישיון או לחידושו
"20ג. (א) בעלים של מרכז לטיפול ייעודי המבקש לקבל רישיון הפעלה לגבי אותו מרכז (בחוק זה – רישיון הפעלה ראשון), לפי סימן זה, או המבקש לחדש רישיון כאמור (בסימן זה - מבקש הרישיון), יגיש לממונה בקשה לכך;" – לאור הערת היושב-ראש – "השר, באישור ועדת החוקה חוק ומשפט, יקבע הוראות לעניין בקשה לרישיון, לרבות הפרטים שתכלול והמסמכים שיצורפו אליה."
הערות לעניין זה.
היו"ר דוד רותם
¶
לוועדה אין מה לעשות ממילא. אל תדאגו יש ימי ראשון וחמישי, ואחר כך אפשר לבקש רביזיה... הכול בסדר.
נעמה מנחמי
¶
לאור הערת היושב-ראש, אנחנו נבקש גם להוסיף סעיף שמבהיר באותו מקרה של הקליניקה, אם לאדם יש חמישה מטופלים, מגיע האדם השישי והוא מבקש רישיון, הוא יוכל להמשיך לפעול עד שיחזרו אליו עם תשובה חיובית או שלילית, אבל לפחות בינתיים הוא יוכל להמשיך לפעול.
היו"ר דוד רותם
¶
אני לא רוצה לתת פטור, אבל החשש שלי שיש חמישה מטופלים, ומגיע השישי – זה באותו מקרה שאת דיברת עליו, לא שמראש - - -
היו"ר דוד רותם
¶
המפקח לא מגיע, אבל אני אדם הגון, אני שומר חוק, אני לא מחכה שיגיע המפקח, ואני צריך להפסיק עם כל המטופלים שלי.
היו"ר דוד רותם
¶
אני מקבל אותו, ואז אני צריך להפסיק. גם אם אני לא מקבל אותו, אני צריך להפסיק, משום שברגע שאני מגיש בקשה, אני ודאי מייעד את זה ליותר משישה, ואז אני נופל להגדרה. מה יקרה עם חמישה האנשים האלה? מצד אחד יש אפשרות לומר שאתם צריכים לתת רישיון בתוך 30 יום, ואני לא רוצה להפיל את זה עליכם, כי אני יודע שזה לוקח זמן, מצד שני אני לא רוצה לפגוע באחרים. צריך לנסח בדרך שמאפשרת לי לקבל רישיון זמני או מכוח חוק, או שאתם תתנו רישיונות זמניים, או משהו כזה.
נעמה מנחמי
¶
אפשר אולי להוסיף את זה לסעיף קטן (ב) או כסעיף קטן (ג). ננסח את זה.
"(ב) בקשה לחידוש רישיון הפעלה תוגש לפי הוראות סעיף קטן (א), 45 ימים לפחות לפני מועד פקיעת תוקפו של הרישיון. הוגשה בקשה כאמור, יעמוד הרישיון הקיים בתוקפו עד למתן החלטת הממונה בבקשה, אין בהוראות סעיף קטן זה כדי לגרוע מכל סמכות הנתונה לממונה לפי פרק זה."
נשמח לעשת דיון קצר בנושא של חידוש הרישיון. היושב-ראש העיר על תקופת הרישיון אם אפשר לעשות את זה רישיון צמית עד לביטולו.
היו"ר דוד רותם
¶
לא צמית. אני מציע שתעשו את זה כמו רישיון של עורכי-דין, זאת אומרת, את האגרה ישלמו כל שנה.
היו"ר דוד רותם
¶
הנושא הוא ודאי אגרה. מה זה "לא אגרה"? יש פה נציג האוצר? הפכתם להיות צדיקים כולכם, פתאום האגרות לא חשובות.
רינת וייגלר
¶
ההבדל בין רישוי עורך-דין לבין רישוי מסגרת כזאת הוא לא האגרה, הוא לא העובדה שמשלמים אגרה או לא משלמים אגרה בכל שנה. במהות המטריה הזאת יש שוני בין זה לבין רישיונות. הרעיון הוא בכך שיש חידוש on going, הוא נובע מכך שיש פה מסגרות שדברים משתנים בהן, שיש פיקוח מתמיד עליהן, שיש עניין בכך שיעברו פרוצדורה של בדיקה מחדש כל זמן מסוים. אולי אפשר גם להגיד את זה על עורכי-דין, זה נכון - - -
רינת וייגלר
¶
בדיוק. זו בכל זאת מטריה אחרת, ולכן חשבנו שנכון רישוי ראשון לתת לתקופה של שנה, ורישוי שני לתת לתקופה ארוכה יותר, אבל לא לצמיתות.
היו"ר דוד רותם
¶
אני רוצה שאתם כל הזמן תפקחו, אני לא רוצה שבפעם השנייה, אם הרישיון יהיה לשלוש שנים, יבדקו את הגוף רק 45 יום לפני תום הרישיון כשהוא מגיש בקשה לחידוש. אני רוצה שאתם תעשו שם בדיקות כל שלושה חודשים, שישה חודשים, שמונה חודשים, לא חשוב כמה, ואם הוא לא עומד בתנאים, אתם תיקחו לו את הרישיון, כמו שעשו עכשיו בחוק הטיס.
היו"ר דוד רותם
¶
אני אומר שאין טעם שאני אגיש בתוך 45 לפני תום הרישיון כדי שתוכלו לבדוק. אני רוצה שתבדקו כל הזמן.
רינת וייגלר
¶
זה נכון מבחינת הפיקוח. הפיקוח נעשה לפי ממדים ולפי הקריטריונים, כפי שהוא נעשה בכל מקרה בכל המוסדות אצלנו במשרד.
רינת וייגלר
¶
בכל זאת במהות העסק אם אתה לא רוצה את זה מהמבט של המפקח, תסתכל ממבט המפוקח. בכל זאת אם אדם יודע שבכל X זמן הוא צריך לעבור פרוצדורה של חידוש הרישיון, מצד אחד זה מאפשר לו לפעול, ולכן אנחנו באמת לא נותנים רישיון לתקופות קצרות. מצד שני זה בכל זאת מחייב אותו, גם במובן המינהלי, גם במובן המהותי. הוא יודע שהוא צריך להגיש בקשה לרישיון, זה נכון, זה נכון במהות. מעבר לכך בעורך-דין יש משהו במטריה שהוא שונה לגמרי.
היו"ר דוד רותם
¶
בתקופה שהייתי עורך-דין והחזקתי סטאז'רים, בשלב מסוים מינו מפקח על המתמחים. הוא היה מטלפן אלי והיה אומר לי: אני רוצה לבוא ביום רביעי הבא. אמרתי לו: תבוא ביום רביעי הבא. מאותו יום שהוא דיבר אתי עד יום רביעי המתמחה שלי עבד מ-08:00 בבוקר עד 20:00 בערב ודפק שעון.
היו"ר דוד רותם
¶
נכון, אבל כשאת אומרת לי ש-45 יום קודם הוא צריך להגיש את הרישיון, ב-45 היום האלה אני אסדר את הכול.
היו"ר דוד רותם
¶
45 יום יספיק לכם לעשות את הבדיקה ולחדש את הרישיון? אחרת אנחנו אומרים: תגיש 45 יום, אבל ממילא תוכל להמשיך לפעול עד שיבדקו אותך ועד שיתנו לך רישיון. לא יספיקו.
רינת וייגלר
¶
זו תקופה שבדרך כלל אמורה להספיק, מה גם שאנחנו לא מדברים על כמויות אדירות של מסגרות. אנחנו מקווים שזה יספיק.
נמרוד שמואל שני
¶
בתור מי שמפעיל כרגע מרכז פרטי לטיפול בעברייני מין, השאלה שעומדת בפני אם אני צריך להתעסק כל הזמן בביורוקרטיה או בטיפול. עם כל הכבוד, לא אכפת לי שיבואו לפקח יום-יום, אבל בשביל מה אני כל הזמן צריך להתעסק בביורוקרטיה של הטפסים במקום להשקיע את מרב האנרגיה - - -
נמרוד שמואל שני
¶
גם כפסיכולוג אני לא מתעסק בכלל בדברים האלה, אני מתעסק פרופר בטיפול גם כשאני מפעיל קליניקה.
נמרוד שמואל שני
¶
אני מסכים אתך שצריך פיקוח על המוסדות האלה, ושווה אולי גם בכוח משמעותי, אבל לחדש בכל פעם את הרישיון ולפנות בבקשות, זה מיותר לחלוטין. זה לא משרת את הטיפול, במיוחד לא באוכלוסיה כזאת, שגם כך מורכב למצוא מטפלים שירצו לטפל בהם.
נעמה מנחמי
¶
באותה הזדמנות הייתי שמחה להעלות לדיון מי אחראי לזכור שהגיע המועד לחידוש. האם אנחנו מטילים את זה על המוסד או על - - -
שרונה עבר-הדני
¶
הם אחראים מספיק לטפל בעברייני מין, הם אחראים מספיק כדי לדעת שהגיע הזמן להגיש בקשה לחידוש.
עדנה הראל
¶
ברשותכם, יש עוד תחומים שבהם הרישוי הוא רישוי מוגבל בזמן, תחומים רגישים שבהם ההנחה המינהלית היא שיש צורך בבדיקה חוזרת ובהבטחת התנאים, בגלל רגישותם, כאשר הנטל עובר למבקש האישור, ובזה שונה בקשת האישור מפיקוח ושלילה. פיקוח ושלילה – הנטל הוא על המינהל, ואם הנושא רגיש, נכון מדי תקופה להעביר את הנטל על מבקש האישור וגם להוכיח שלא השתנו התנאים. כך, למשל, בחוקרים פרטיים, בשונה מעורכי דין, הרישיון שלהם מוגבל, והם זוכרים כנראה, אם הם רוצים להמשיך להיות חוקרים פרטיים, להגיש בקשה לאישור. התעודה של הרבנות הראשית על כשרות, ככל שאני יודעת, מוגבלת בזמן, וצריך להגיש בקשה וצריך לזכור אם אתה רוצה שתהיה לך תעודת כשרות.
עדנה הראל
¶
יש תחומים שבהם הרישוי הוא רישוי מוגבל בזמן, או האישור של הרשות המינהלית הוא אישור מוגבל בזמן, והאינטרס הוא להטיל את הנטל על המבקש להראות שהוא עומד בו. נכון, צריך לאזן בין האינטרס לקיים את המקצוע ובין האינטרס המינהלי, אבל עדיין נכון לטעמנו בנושא הזה, בוודאי במרכז שיש בו מכלול של היבטים ועובדים ורגישות מסוגים שונים, לעמוד בנטל מצד המבקש, מצד בעל הרישיון, מדי תקופה.
דנה קייזר
¶
אני באמת מתקשה להבין את הצורך לכרוך את הרישוי והפיקוח ביחד. הפיקוח הוא הדבר המהותי כאן והרישוי הוא ביורוקרטיה נלווית מחויבת המציאות. אני לא יודעת למה צריך לעשות את הפיקוח באמצעות הביורוקרטיה, באמצעות הרישוי.
אלי אפללו
¶
אדוני היושב-ראש, אני מחזק את מה שאמרת בזכות הלבה לשנות. מישהו צריך להודיע למישהו, מתישהו. כמו שדיברתם על רישיון נהיגה, צריך זמן להודיע להם לפני כן שהתקופה עומדת להסתיים, לפעמים אנשים שמטפלים לא זוכרים הכול, יכולים לטעות. צריכה להיות תזכורת.
היו"ר דוד רותם
¶
חבר הכנסת אפללו, הדבר נורא פשוט, בניגוד לך הם לא מוציאים יומן נייר ורושמים לעוד שנה כשהם מקבלים את הרישיון, הם רושמים במחשב את התאריך שיזכיר להם לחדש את הרישיון. הימים השתנו, אנחנו כבר לא במאה ה-20.
היו"ר דוד רותם
¶
אחר-כך הוא יגיד: אני לא קיבלתי. שמרתי את הזכות להציע פה שינויים, אנחנו נחשוב על זה.
נעמה מנחמי
¶
"20ד. בעל רישיון הפעלה יודיע לממונה, בכתב, על כל שינוי בפרט מהפרטים שמסר בבקשה לרישיון לפי סעיף 20ג, בתוך 30 ימים מיום השינוי."
תנאים למתן רישיון או לחידושו
" 20ה(א). הממונה ייתן רישיון הפעלה לגבי מרכז לטיפול ייעודי או יחדשו, אם מצא כי מתקיימים כל אלה:" - - -
היו"ר דוד רותם
¶
אתם שמים לב שסעיף 20ד אומר שהכול כבר נמצא אצל הממונה, אלא אם כן עשיתי שינויים בחודש האחרון לפני חידוש הרישיון? על כל פרט הודעתי לו, אז הוא כבר יודע הכול. הוא מכיר את העסק שלי יותר טוב ממני.
נעמה מנחמי
¶
רוב הסיכויים שפעם בשנה הוא גם יצטרך לשלוח איזו הודעת עדכון. הרבה משרדים דורשים את זה, פעם בשנה לציין מי הצוות - - -
רינת וייגלר
¶
בבקשה לרישיון עוד לא דיברנו על הטופס. רצית שהוועדה תאשר את הטופס ועדה תאשר את הטופס. מה אנחנו יודעים מה יהיה בטופס? טופס הבקשה לרישיון זה הטופס שבו אתה צריך לעדכן על שינוי בפרטים, אבל כל מה שהם תנאים לפעילות אלה לא דברים שבהכרח ידועים.
נעמה מנחמי
¶
"הממונה ייתן רישיון הפעלה לגבי מרכז לטיפול ייעודי או יחדשו, אם מצא כי מתקיימים כל אלה: (1) מבקש הרישיון והמנהל של המרכז שלגביו מתבקש הרישיון או חידושו, ואם המבקש כאמור הוא תאגיד – גם בעל השליטה בתאגיד ומנהלו, לא הורשעו בעבירה פלילית או משמעתית שמפאת מהותה, חומרתה או נסיבותיה לא ראוי כי יהיו בעלים או מנהל, לפי העניין, של מרכז לטיפול ייעודי; (2)
מבקש הרישיון הוכיח, להנחת דעתו של הממונה, כי הוא עומד בתנאים הנדרשים לפעילותו של מרכז לטיפול ייעודי לפי סעיף 20ז, או כי הוא ערוך לעמוד בהם במועד שיקבע הממונה. (3) מבקש הרישיון או חידושו לא הוכרז פסול דין או פושט רגל, ואם הוכרז פושט רגל - ניתן לו הפטר כאמור בסעיף 62 לפקודת פשיטת הרגל [נוסח חדש] התש"ם-1980" - - -
היו"ר דוד רותם
¶
בסוף סעיף 22 המלים "או כי הוא ערוך לעמוד בהם במועד שיקבע הממונה", אני מבקש להוריד. לא תיתן את הרישיון אם אני לא עומד בכל התנאים. אל תגיד לי: בתוך שישה חודשים תעמוד בהם, אני אבטיח לך, ואחר-כך כן תעמוד, לא תעמוד, בינתיים טיפלת באנשים.
רינת וייגלר
¶
זו בעיה. בייחוד כשמדובר בתנאים היותר מורכבים, כשמדברים על המרכזים שבהם שוהים מורשים. כשאני באה לבקש רישיון, בהנחה שאדם בא לבקש רישיון בצורה מסודרת לפני שהוא פותח, הוא יכול להראות תנאים בסיסיים. יש תנאים שנוגעים לרמת כוח-האדם הספציפי ומי בדיוק יהיה העובד ואיך, הוא צריך להראות לי שהוא יודע שהוא צריך לעמוד בתנאים האלה והאלה ושהוא מתכוון להשיג כוח-אדם כזה וכזה, אבל הוא עוד לא יכול להראות לי את כוח-האדם, כי הוא עוד לא העסיק את כוח-האדם, כי הוא עוד לא קיבל את הרישיון.
היו"ר דוד רותם
¶
רבותי היקרים, רישוי עסקים – אני רוצה לפתוח מסעדה, אומרים לי: אדוני, 13 שורות של קרמיקה, כיורים בשני הצדדים, מים חמים, קולט אדים, מסנן שמנים, עד שיש לי רישיון עסק. אני אשקיע כסף ואחר-כך לא תיתן לי רישיון? השאלה אם אני רוצה פיקוח אמיתי. אני מכיר את התנאים, אני ראיתי לפני כחודש ימים או משהו כזה שסגרו חברת תעופה, כי אמרו להם: תעמדו בתנאים ובכל פעם האריכו להם, והם לא עמדו בתנאים, אז סגרו אותם. בינתיים הם הטיסו אנשים והמטוסים טסו, למזלנו גם כולם נחתו.
עדנה הראל
¶
אני רוצה להציע שאולי הפתרון יהיה ברישיון מותנה. התנאים יכולים לכלול שהרישיון יפקע אם לא יעמדו בתנאים מסוימים בתוך תקופה. ברישוי עסקים יש רישיון מותנה.
היו"ר דוד רותם
¶
תלוי במה. את אומרת "רישיון מותנה", אחת משתיים, אם התנאים האלה הכרחיים כדי לטפל באנשים, איך אני יכול לתת למישהו רישיון כשאין לו האנשים האלה? יהיו לו בעוד שישה חודשים, תבוא לקבל רישיון בעוד שישה חודשים. אני לא רוצה שתתחיל לטפל - - -
רינת וייגלר
¶
הוא מראה לי שהוא עומד לשכור מקום מסוים. הוא עוד לא שכר אותו, כי הוא עוד לא קיבל רישיון. יש בעיני חשיבות לאפשר גמישות, כשיוצאים מנקודת הנחה שמי שנותן את הרישוי לא רוצה לתת רישוי למקום שלא יעמוד לתנאים. כלומר, זה לא שלנו יש אינטרס לתת רישוי למקום שלא יעמוד בתנאים.
נעמה מנחמי
¶
במיוחד מאחר שהתנאים קבועים בחוק. גם אם עוד שנתיים יתגלה שאחד התנאים הוא לא הדבר הכי הכרחי, עד שהם לא יבואו ויתקנו בחוק, הם אפילו לא יוכלו לעשות את זה באופן מותנה, ואז הם יצטרכו לבטל את כל - - -
היו"ר דוד רותם
¶
מתן סמכויות כאלה לעקוף את החוק לאדם, שיהיה בכיר ככל שיהיה, אני לא אוהב את זה. השאלה אם לא צריך להגביל את התקופה גם אם אני כותב "או כי הוא ערוך לעמוד בהם במועד שיקבע הממונה". פעם אחת זה יכול להיות חודש, פעם אחת זה יכול להיות שלושה חודשים, פעם אחת זה יכול להיות שלוש שנים. אני אאשר את זה, אבל אני שומר לי זכות לרביזיה.
תמר עשת סבג
¶
בסעיף 20 "השר, באישור ועדת החוקה, חוק ומשפט, יקבע הוראות לעניין בקשה לרישיון, לרבות הפרטים שתכלול והמסמכים" - - -
היו"ר דוד רותם
¶
זה איך ייראה הטופס, מה צריך לצרף. התנאים לקבלת רישיון זה בסעיף 20ה, זה מה שאנחנו מדברים עליו עכשיו.
תמר עשת סבג
¶
יכול להיות שיצטרכו לדווח דיווחים אבסורדיים. הסעיף הזה מגדיר שינוי בכל פרט מהפרטים, זאת אומרת, אם העסקתי אדם מסוים ועכשיו אני מעסיקה אדם אחר, אני צריכה לדווח בנפרד.
נעמה מנחמי
¶
20ה(א)(3) – "(3) מבקש הרישיון או חידושו לא הוכרז פסול דין או פושט רגל, ואם הוכרז פושט רגל - ניתן לו הפטר כאמור בסעיף 62 לפקודת פשיטת הרגל [נוסח חדש] התש"ם-1980, אשר לפי תנאיו אינו אוסר עליו להיות בעל רישיון, ואם הוא תאגיד – הוא לא החליט על פירוקו מרצון ובית המשפט לא נתן צו לפירוקו, צו כינוס נכסים או צו פירוק זמני בעניינו;"
"(4) הממונה לא מצא כי מתן הרישיון למבקש עלול להיות נוגד את טובת הציבור או את טובת המטופלים."
היו"ר דוד רותם
¶
הממונה יחליט האם הוא חושב שהטיפול באנשים האלה, שנמצאים בבקשה הזאת, לא טוב למטופלים.
נעמה מנחמי
¶
זה סעיף סל מסוים, שמכיל בתוכו כל מה שהמשרד לא הצליח לחשוב עליו קודם, והוא חושש שכאשר יגיע יום ויהיה לו אדם שמטפל, אף-על-פי שהוא לא הורשע, אף-על-פי שאין הליכים עומדים ותלויים נגדו, יש איזה - - -
נעמה מנחמי
¶
זה סוג של נשק יום הדין, אבל זה נשק יום הדין שאמור להיות מופעל כמו כל דבר מינהלי, בסבירות. אם הוא לא יפעל בסבירות, יש בתי משפט.
נעמה מנחמי
¶
"(ב) היו תלויים ועומדים נגד מבקש הרישיון או המנהל, כאמור בפסקה (א)(1), הליכים בעבירות כאמור בפסקה זו, רשאי הממונה לדחות את החלטתו בעניין מתן הרישיון עד לסיום ההליכים נגדו." בסעיף אחר טיפלנו גם בנושא של מה קורה כשיש לו רישיון, והוא מותלה.
"(ג) הממונה רשאי להתנות מתן רישיון הפעלה או חידושו, בקיומם של תנאים נוספים על אלה המפורטים בסעיף קטן (א), אם מצא שתנאים אלה נדרשים להפעלתו התקינה של המרכז לטיפול ייעודי שלגביו מתבקש הרישיון או חידושו, מנימוקים שימסור למבקש הרישיון."
"(ד) הממונה יסרב ליתן רישיון הפעלה או לחדשו אם לא נתקיימו התנאים האמורים בסעיף 20ה(א) או (ג), מנימוקים שימסור למבקש הרישיון ולאחר שנתן לו הזדמנות לטעון את טענותיו." אנחנו הופכים את סעיף 20ו לסעיף קטן (ד).
תנאים לפעילותו של מרכז לטיפול ייעודי
"20ו במרכז לטיפול ייעודי – (1) לא יועסק במתן טיפול ייעודי אלא מי שהוא בעל היתר לכך לפי סימן ג'." זה ההיתר שניתן פר מטפל, להבדיל ממרכז. "(2) לא ישהו ולא יטופלו, באותה עת, קטינים ובגירים יחד; לעניין זה, "בגיר" – למעט מי שטרם מלאו לו 20 שנים והוא שוהה או מטופל במרכז מאז היותו קטין."
היו"ר דוד רותם
¶
כי הוא כבר מטופל שם ורוצים לגמור את הטיפול. זה אדם שכבר התחיל בטיפול כשהוא היה קטין.
דנה קייזר
¶
בעל מרכז יכול להיות או לקטינים או לבוגרים או שהוא יכול להפעיל בימים נפרדים קבוצה לבוגרים וקבוצה לקטינים?
נעמה מנחמי
¶
"(ב) השר רשאי לקבוע [בהתייעצות עם שר הבריאות" לשיקול דעת שר המשפטים - "תנאים לעניין ניהול תיקים, תיעוד ואיסוף מידע לגבי המטופלים במרכז לטיפול ייעודי. תקנות לעניין שמירה, תיעוד, איסוף וביעור של מידע כאמור יותקנו בהתייעצות עם שר המשפטים ובאישור ועדת החוקה." נוסיף שמירה וביעור גם לחלק הראשון של המשפט.
נמרוד שמואל שני
¶
הלוא יש פער בין מידע אישי של המטופלים לבין המידע שהם מטופלים. באיזה מידע מדובר כאן, או שזה משהו שעדיין לא הוחלט ויהיו אחר-כך תקנות?
היו"ר דוד רותם
¶
לגבי התנאים לעניין ניהול תיקים, תיעוד ואיסוף אני חושב שצריך לרשום שם את שר המשפטים, כי תקנות הפרטיות נמצאים במשרד המשפטים. כל נושא הפרטיות זה במשרד המשפטים.
נעמה מנחמי
¶
כמו שאומרת אביגיל סון, אפשר לוותר על כל הסיפה, מכיוון שבסופו של דבר כל מה שהיא אומרת שזה ייקבע בתקנות, וברור מזה שזה כללים.
"(ג) במרכז לטיפול ייעודי שבו שוהים מטופלים, בנוסף על האמור בסעיפים קטנים (א) ו-(ב), יחולו גם אלה:" – הרעיון בסעיף הזה היה להבדיל בין קליניקות לבין הוסטלים או מרכזי יום שבהם שוהים מטופלים – "(1) לא יועסק אלא מי שהציג אישור מאת הממונה, כי לא הורשע בעבירה פלילית או משמעתית שמפאת מהותה, חומרתה או נסיבותיה - - -
היו"ר דוד רותם
¶
איזה ממונה פה? יש לנו הגדרה על ממונה, ואני לא רוצה שזה יהיה אותו ממונה. מאיפה הממונה יודע אם הורשעתי בעבירה פלילית או משמעתית?
רחל גרייבן
¶
הנוסח של הסעיף הזה העלה שאלה. בכל סעיף שעוסק בהעברת מידע, יש צורך לדעת מי זכאי לקבל את המידע ולשם איזה צורך. מתוך נוסח הסעיף כמו שהוא זה לא מספיק ברור. מי שמבקש, אני לא הבנתי לגמרי - - -
היו"ר דוד רותם
¶
רבותי, אני הולך לתחנת משטרה בכל מקום שהוא, נותן את מספר תעודת הזהות שלי, ושעה אחר-כך אני מקבל.
ישי שרון
¶
אחת מההמלצות של ועדת קנאי זה באמת לבטל את אותה אפשרות לקבל תדפיס. תהיה לך זכות לעיין - - -
רחל גרייבן
¶
מה שאנחנו מציעים, כיוון שהדברים נמצאים עכשיו בהתנהלות כללית, צריך שהנוסח של הסעיף יהיה מותאם.
נעמה מנחמי
¶
למיטב הבנתי, כשאדם בא לקבל אישור לרישום פלילי על עצמו, זה ניתן לו במספר עמודים, כשלא כתוב על העמוד הראשון כמה עמודים יש. ולכן, אם הוא נותן רק את העמוד הראשון, בעמוד הראשון לא יהיה כתוב כלום. ההסדר הזה נועד למנוע ממעסיקים, שלא מורשים לקבל, לדרוש מאנשים להביא להם את זה ולעקוף באופן הזה את האיסור.
רינת וייגלר
¶
להיפך. אם רוצים לאפשר בדיקה של מרשם פלילי, העמדה בדרך כלל לאפשר למעסיק כזה או אחר בצורה מפורשת בחוק, ולא ליצור מצב ששולחים אדם להביא.
היו"ר דוד רותם
¶
אני לא מתכוון לתת לאף אחד סמכות, כי אני לא רוצה שהוא ידע על מב"דים, אלא רק על הרשעות. ומכיוון שמשטרת ישראל לא מסוגלת להפריד בין המב"דים לבין ההרשעות, אף אחד לא יקבל סמכויות כאלה.
רחל גרייבן
¶
עמית מררי הבהירה לי שהסעיף הזה קיבל את האישור של מי שעוסק בזה במשרד המשפטים, וזה מקובל מבחינתנו.
היו"ר דוד רותם
¶
אני לא מתכוון לתת הסמכה, אני לא מתכוון לתת מב"דים, אני לא מתכוון לתת חקירות. אתם רוצים הרשעות – תקבלו הרשעות. אני יודע בדיוק איך פותחים תיק חקירה.
רינת וייגלר
¶
אדוני, כתוב "לא הורשע". כתוב "לא יועסק אלא מי שהציג אישור מאת הממונה כי לא הורשע- - -". אנחנו מדברים רק על הרשעה.
היו"ר דוד רותם
¶
"לרבות הליכים תלויים ועומדים בשל עבירה כאמור". אני קודם צריך להביא לך אישור שיש נגדי חקירות, ואני לא רוצה לתת לו את החקירות, כי אני יודע איך פותחים תיק חקירה.
היו"ר דוד רותם
¶
האלטרנטיבה היא הרשעה בלבד. אני לא אתן לפסול אנשים בגלל חקירה, שהרי אני יודע כמה זמן יכולה להימשך חקירה במשטרת ישראל.
היו"ר דוד רותם
¶
מישהו הגיש נגדו תלונה והזמינו אותו לחקירה, והוא אמר: לא היה ולא נברא, ועכשיו התיק שוכב. 20 שנה איש לא יעבוד, כי לא סגרו לו את התיק.
ישי שרון
¶
זה עולה גם בהוראה אחרת. דיברנו עליה, אגב, לגבי התליית רישיון. העניין של הליכים תלויים ועומדים קיים גם בסעיף של דחיית ההחלטה בעניין מתן הרישיון.
נעמה מנחמי
¶
היו לנו עוד מקומות. שם, להבדיל מכאן, אנחנו מדברים על המטפלים עצמם או על בעל המוסד. צריך לחשוב על הסעיפים האלה בנפרד.
היו"ר דוד רותם
¶
זה לא נכון. שם אני לא נותן לו סמכות, אלא הוא ישאל, יבדוק אצל המבקש אם יש כלפיו הליכים תלויים ועומדים. אין הליכים תלויים ועומדים – תודה רבה.
מאיה יעקובוב
¶
אדוני, בנוגע למה שאמרת, רק הרשעה, אני רוצה להביא דוגמה קטנה. ביום חמישי האחרון ליוויתי בחורה למשטרה במגרש הרוסים מטעם מרכז הסיוע. היא נסעה באוטובוס, התיישב לידה גבר בן 60, ובזמן שהיא נרדמה הוא הכניס יד לחזה שלה. הזמינו משטרה, עצרו אותה, ומה הסתבר במהלך החקירה? שהיו נגדו תלונות קודמות. אין הרשעה, הוא לא עמד אף פעם למשפט, אבל ברגע שהיא הגיש נגדו תלונה והתפתחה חקירה, ראו במחשב שזו לא התלונה הראשונה. אין פה הרשעה, אבל ודאי שאדם כזה גם יכול להיות מטפל או איש טיפול. אי-אפשר שאדם כזה ייכנס. צריכים לעשות הכול כדי למנוע את זה.
היו"ר דוד רותם
¶
את כבר יודעת מה האיש הזה עשה בתלונה הזאת, בתלונה הקודמת, או בשתי תלונות או בשלוש תלונות?
מאיה יעקובוב
¶
אני לא יודעת מה היה בעניין התיקים הקודמים. אני יודעת מה בעניין התיק הזה – המשטרה חוקרת.
היו"ר דוד רותם
¶
יופי. אז המשטרה תגיש כתב אישום, ובזה נגמר הסיפור. זה שיש תלונות, זה לא אומר לי כלום.
רינת וייגלר
¶
כאשר אנחנו מדברים על הליכים תלויים ועומדים בניגוד להרשעה, כתוב פה במפורש שיש פה נסיבות שבשלהן העסקתו תהיה מנוגדת לטובת הציבור או לטובת המטופלים. אני צריכה להראות דבר כזה. זה לא פסילה על פניה, זו פסילה שצריכה להיות תלוית הקשר ותלוית נסיבות.
היו"ר דוד רותם
¶
האדם הזה לא רק שהוא זכאי, הוא לא עשה כלום, הוא לא עשה שום דבר. הרי אחת משתיים, אתם לא רוצים שאני אעלה בדעתי שאדם עבר עבירה ויש ראיות והמשטרה או הפרקליטות לא הגישו נגדו כתב אישום. זה לא יכול להיות בכלל. אל תעלו בדעתכם דבר כזה. אם לא הגישו נגדו כתב אישום, פירושו של דבר שאין ראיות. אין ראיות, פירושו של דבר שאין עבירה.
מאיה יעקובוב
¶
במיוחד במקרים כאלה שבהרבה מהם הקורבן מחליט בסוף לא להתלונן. זה לא משום שאין ראיות, זה משום שקשה לקורבן להתלונן ולעבור את המשפט.
היו"ר דוד רותם
¶
אני לא מקבל את הגישה שמתלוננים, ובזה נגמר גורלו של האדם – הוא אנס סידרתי. לא אצלי. רק בית משפט קובע אם אדם עשה מעשה או לא, לא אף אחד אחר.
מאיה יעקובוב
¶
לא היית רוצה במקרה רגיש כזה לנקוט ביותר אמצעי זהירות, במיוחד כשאנחנו מתעסקים בעבירות כאלה?
היו"ר דוד רותם
¶
דהיינו, להרשיע את האדם על-פי תלונה. רבותי, אתם מרשיעים את האדם, אתם לא מבינים. אתם רוצים להיות במצב שאתם תדעו שהוגשו תלונות, ואז לא תתנו לו את הרישיון.
רינת וייגלר
¶
צריך גם לראות על מה אנחנו מדברים. אנחנו מגבילים את העיסוק שלו בנוגע לתחום מאוד-מאוד ספציפי, עד שיתברר - - -
שמחה עודי
¶
אנחנו מדינת חוק, ויש חוק במדינה, ומי שמחליט זו ערכאה משפטית. אני מבינה את הכאב, אני מבינה את הבעיה, אני מבינה שרק 20% מהקורבנות מתלוננים, אלה נתונים ידועים, אבל אין מה לעשות.
רינת וייגלר
¶
מדובר פה על נסיבות ש"בשלהן העסקתו תהיה מנוגדת לטובת הציבור או לטובת המטופלים". העובדה שהוא בנה מרפסת ללא רישיון - - -
היו"ר דוד רותם
¶
מה שנקרא היום "הצהרת תובע". אני לא רוצה 24 שעות, אבל אני לא רוצה שאחרי שהתובע הצהיר יבוא מישהו ויגיד: סגרתי את התיק מחוסר עניין לציבור או מחוסר ראיות או מחוסר עבירה, מה שקורה יותר ויותר.
נעמה מנחמי
¶
אני בכל זאת אקרא שוב את הסעיף כדי שנראה שאין הערות נוספות לגביו. "לא יועסק אלא מי שהציג אישור מאת הממונה, כי לא הורשע בעבירה פלילית או משמעתית שמפאת מהותה, חומרתה או נסיבותיה לא ראוי שיועסק במרכז, וכי לא קיימות נסיבות אחרות, לרבות הצהרת פרקליטות" – נראה איך נעשה את זה – "בשל עבירה כאמור, שבשלהן העסקתו תהיה מנוגדת לטובת הציבור או לטובת המטופלים" - - -
נעמה מנחמי
¶
- - -"סעיף קטן זה לא יחול לעניין בעל הרישיון, מנהל המרכז ומטפל ייעודי; על אף האמור, רשאי השר לקבוע כי בתפקידים מסוימים או בנסיבות מיוחדות העסקה במרכז לטיפול ייעודי לא תהיה טעונה אישור, ובלבד שהמועסק אינו בא במגע ישיר עם עברייני המין השוהים או המטופלים באותו מרכז." לדוגמה עובדי הניקיון שלא נמצאים במגע ישיר עם המטופלים.
"(2) השר רשאי, בהתייעצות עם שר הבריאות, לקבוע תנאים נוספים לפעילות המרכז בעניינים המפורטים להלן, ורשאי הוא לקבוע תנאים שונים בהתאם למאפייני המרכז ולסוגי המטופלים;"
היו"ר דוד רותם
¶
אני לא בטוח שפועלי הניקיון לא באים במגע, הם נוסעים באותו אוטובוס, ואחר-כך הם שולחים ידיים.
נעמה מנחמי
¶
זה יכול להיות. לדוגמה מרכז יומי, שהפעילות בו מתחילה ב-08:00, ועובדי הניקיון מסיימים עד 08:00.
נעמה מנחמי
¶
"(2) השר רשאי, בהתייעצות עם שר הבריאות, לקבוע תנאים נוספים לפעילות המרכז בעניינים המפורטים להלן, ורשאי הוא לקבוע תנאים שונים בהתאם למאפייני המרכז ולסוגי המטופלים; (א) תנאים ואמצעים הדרושים להפעלתו התקינה של המרכז, לרבות תנאים פיזיים, סביבתיים, בטיחותיים ותברואתיים, וכן תנאים לעניין אבטחת המרכז. תנאים לעניין אבטחת המרכז ייקבעו לאחר התייעצות עם השר לביטחון פנים; (ב) תנאים לעניין סדר היום במרכז, לרבות חלוקת הזמן בין סוגי הפעילויות הניתנות בו וכן תנאים לעניין תכנית הטיפול הניתנת למטופלים במרכז; (ג) תקן המועסקים במרכז, לרבות היחס בין מספרם לבין מספר המטופלים במרכז; (ד) תנאי כשירות, ניסיון והכשרה מקצועית, לרבות השתלמויות והדרכות, הנדרשים מהצוות המועסק במרכז וממנהל המרכז."
פסקה (5) לא נדרשת, מאחר שהיא כבר נכנסת בפסקה (4).
"(ה) הסתייעות במומחים או מטפלים אחרים בנוגע לסוגים מסוימים של טיפולים הניתנים במרכז; לעניין סעיף זה "מרכז לטיפול ייעודי שבו שוהים מטופלים" – מרכז שבו מתגוררים המטופלים או שניתנים להם טיפולים נוספים מלבד הטיפול הייעודי במהלך שהותם שם." למה הכוונה ב"טיפול נוסף"?
אסתי שדה
¶
קודם כול אלה טיפולים שאינם טיפול ייעודי. זה יכול להיות טיפול פסיכו-חינוכי, זו יכולה להיות סדנת בישול, סדנה בפסיכודרמה או מיניות האדם, דברים שגם קשורים להתנהלות, לאורח חיים, לשגרת יום-יום של אנשים שעוברים תהליך טיפולי שקשור גם להתנהגותם המינית הסוטה אבל גם בהחלט להחזרתם לשגרת היום-יום.
היו"ר דוד רותם
¶
אני סומך על השרים. אם לא, יש בתי משפט. ועדת החוקה לא תקבע תנאי כשירות, כשהיא לא מבינה מה צריך ומה לא צריך.
דנה קייזר
¶
זה נותן פתח מאוד-מאוד רחב להכשרות והשתלמויות שאני רוצה לדעת מי יפקח עליהן, מי יהיה אחראי על זה שיש אחידות, שהרמה האקדמית זהה - - -
דנה קייזר
¶
זה עשוי להיות בעייתי, כי הוא לא מפקח על המוסדות להשכלה גבוהה, אלא על בית הספר להכשרת עובדים סוציאליים, וצריך שתהיה אחידות. המטרה היא לדאוג שרמת המטפלים תהיה גבוהה ככל האפשר ועומדת בסטנדרטים אקדמיים ככל האפשר. אני חושבת שבעניין הזה כולם תמימי דעים. אני תוהה אם אין כאן ניגוד עניינים. אחד המקומות שבהם תינתן הכשרה, וחלילה לי מלומר שההכשרה לא תהיה מתאימה ומוצלחת. אחד מהמוסדות שתינתן בו הכשרה הוא תחת פיקוח שר הרווחה, וחלקם לא.
דנה קייזר
¶
מי שבוגר המוסדות האקדמיים ולא המוסדות התוך-משרדיים יצטרך גם לממן את העתירה הזאת, שעלותה עשרות אלפי שקלים.
דנה קייזר
¶
במידה ואני כאדם פרטי, כמטפלת פרטית, יכול להיות שאני אעמוד בתנאים אחרים, אבל ההכשרה שלי, ממילא אני משלמת עליה כסף רב באופן עצמאי, ואחר-כך אני אצטרך לעתור כדי להוכיח את כשירותה בעוד עלות משמעותית. תוך כדי זה שאני מדברת הגעתי ל-50,000 שקלים. זה נטל רב מדי להטיל על כתפיו של אדם.
ישי שרון
¶
מה היחס בין הסעיף הזה לבין סעיף 20טו, שמדבר על היתר למטפל, וגם שם מדובר על ניסיון והכשרה מקצועית כפי שקובע השר?
ישי שרון
¶
ההערה של דנה קייזר היא יותר קריטית בעיני לגבי סעיף 20טו, של מטפלים, ושם, לדעתנו, צריך להוסיף אישור של ועדת החוקה.
דנה קייזר
¶
או שמא לזמן לדיון בסעיף הזה נציג. ככל הידוע לי כרגע, המוסד היחיד שמכשיר מטפלים זה אוניברסיטת בר-אילן, אז אולי נציג של מי שמרכז שם את התוכנית, ואולי מי שהולך להיות רפרנט של הלימודים האלה בבית הספר לעובדים סוציאליים. זה נראה לי מאוד מהותי, הדבר הזה.
רינת וייגלר
¶
אנחנו מוכנים להציע, ועוד לא שאלתי את שרון, שהאישור יהיה בהסכמת שני השרים, כמו במעריכי מסוכנות, גם שר הבריאות וגם שר הרווחה.
ישי שרון
¶
אם עלתה כאן הדוגמה של מעריכי מסוכנות, זו יכולה להיות דווקא דוגמה טובה לאותו חשש של יצירת, אולי אפילו מונופול, או חסימה של אנשים ראויים, אולי עם תפיסה טיפה שונה, ואם המטרה של החוק הזה היא לעודד טיפול ולפתוח מסגרות טיפוליות, אז יש חשיבות בפיקוח ועדה לגבי המטפלים. אם יש חשיבות של פיקוח של הוועדה בנוגע לאופן הגשת הטופס והנספחים שצריך לצרף, נראה לי שבדבר כל כך מהותי, שנוגע לכשירות של מטפל והכשרה מקצועית שהוא צריך לעבור, זה בהחלט צריך לעבור עין מפקחת נוספת של המחוקק.
ישי שרון
¶
יכול להיות שאם הדבר הזה יגיע לוועדה, הוועדה לא תתערב בשאלות מקצועיות גרעיניות, אבל לפחות שתהיה פלטפורמה לקיים דיון בפיקוח המחוקק לגבי התנאים האלה.
נעמה מנחמי
¶
קביעת תנאים ברישיון, במהלך תקופת תוקפו
"20ח. הממונה רשאי לקבוע ברישיון הפעלה תנאים שיש לקיימם במהלך תקופת תוקפו של הרישיון, כולה או חלקה, לרבות בעניינים המפורטים בסעיף 20ז (א) ו- (ג), וכן רשאי הוא, בכל עת, אם מצא כי הדבר דרוש בשל שינוי הנסיבות לאחר מתן הרישיון, לגרוע מתנאי הרישיון או לשנותם."
רינת וייגלר
¶
למשל, אם במהלך תוקפו של רישיון מרכז עובר ממקום למקום, נניח, ושינוי המקום הזה גורם לי לדרוש תנאי אבטחה אחרים או תנאים פיזיים אחרים, דברים שמתגלים במהלך תוקפו של הרישיון.
שרונה עבר-הדני
¶
לדוגמה, כשעושים שיפוץ במקום, קובעים תנאים זמניים לתקופת השיפוץ. זו דוגמה שהיתה לנו בהקשר אחר.
רינת וייגלר
¶
לא תמיד. לפעמים מספיק לי להוסיף תנאי. נניח שיפוץ במקום הקיים. נניח, משהו שהוא זמני. נניח, שהוא מקבל פתאום אוכלוסייה אחרת. מקום לבקש ממנו רישיון חדש, אני נותנת לו תנאי מסוים שהוא נכון לאותו רגע.
היו"ר דוד רותם
¶
קודם כול, זה צריך להיות "לאחר שנתן לבעל הרישיון אפשרות לטעון טענותיו". זה ברור. לא יכול להיות שהוא מחליט חד-צדדית.
היו"ר דוד רותם
¶
מה זה "לגרוע מהתנאים ברישיון"? אני מבין לשנות את התנאים. דרשתי ממנו שיעסיק שם 18 עובדים, פתאום הוא מעסיק רק 12 עובדים. גם זה הוא יכול?
רינת וייגלר
¶
יכול להיות לפעמים שצוות משתנה. נניח, כרגע יש מטופלים בעלי מאפיינים מסוימים, ובהמשך יש בעלי מאפיינים אחרים, אני לא צריכה לחייב אותו במה שחייבתי אותו מלכתחילה מבחינת היקף הצוות.
היו"ר דוד רותם
¶
זה הרבה יותר מדי סמכויות. זה מפחיד אותי. זה אומר שאני פותח לממונה פתח למה שהוא רוצה.
נעמה מנחמי
¶
הוספנו את חובת השימוע. אז הוא שמע אותו, ואם הוא רוצה סתם להוסיף לו תנאים, עדיין הוא יוכל לעשות. השימוע בעיני הוא לא פתרון לכל דבר.
היו"ר דוד רותם
¶
ברגע שהוא שומע אותי, ואני יכול לשכנע אותו, המצב שונה. אחרת, אני הופך את כולם לשרירותיים, וזה לא מקובל עלי. אנשים הם אנשים הגונים. יש לי הנחה נורא משונה, שאני מאמין לאנשים.
נעמה מנחמי
¶
תקופת תוקפו של רישיון
"20ח(א). תוקפו של רישיון הפעלה ראשון שניתן יהיה לשנה, ורשאי הממונה לחדש את תוקפו לתקופות נוספות של שלוש שנים כל אחת. (ב) על אף הוראות סעיף קטן (א) רשאי הממונה לתת רישיון הפעלה או לחדשו, לפי העניין, לתקופות קצרות מהתקופות האמורות באותו סעיף קטן, מטעמים מיוחדים, לאחר שהודיע למבקש הרישיון בכתב את נימוקיו לכך ונתן לו הזדמנות לטעון את טענותיו."
רינת וייגלר
¶
בדרך כלל חובת שימוע יכולה להיות, כך גם לפי הפסיקה, שימוע בעל פה, שימוע בכתב, לא מחויב להיות שימוע בפניו. זאת העמדה שלנו.
היו"ר דוד רותם
¶
העמדה שלכם אומרת שהשימוע צריך להיות בנפש חפצה ולב פתוח, ואנחנו יודעים שזאת רק סיסמה.
היו"ר דוד רותם
¶
מה זה קשור ליועץ המשפטי לממשלה? את מייצגת פה את הממשלה. גם אצל היועץ המשפטי לממשלה זה לא שימוע, זה אצל פרקליט המדינה, כי לא חשוב מה אומרים בשימוע הזה, הוא מחליט. אני לא רוצה שכאשר הממונה ירצה לעשות לי את זה, הוא יגיד לי: תעביר לי בבקשה את השגותיך, הוא יעביר את זה ליועץ המשפטי שלו, והיועץ המשפטי יחליט. כמה כאלה יש שאני צריך להימנע משימוע בפניו?
נעמה מנחמי
¶
אם כך, אני אשאל אותך ביתר המקומות שגם בהם לא כתבנו עד עכשיו "בפניו", במקומות שניתנה זכות שימוע. אתה רוצה להשאיר אותם?
נעמה מנחמי
¶
20ט החדש. "(א) הממונה רשאי, לאחר שנתן לבעל רישיון הפעלה הזדמנות לטעון את טענותיו בפניו, ובכפוף להוראות סעיף קטן (ב), (1) לבטל את הרישיון או להתלותו לתקופה שיקבע, בהתקיים אחד מאלה: (א) הרישיון ניתן על יסוד מידע כוזב או שגוי; (ב) חדל להתקיים תנאי מן התנאים למתן הרישיון לפי סעיף 20ה(א) או (ג); (ג) הופר תנאי מתנאי הרישיון או הופרה הוראה מההוראות לפי סימן זה, לרבות תנאי מהתנאים לפעילותו של מרכז לטיפול ייעודי לפי סעיף 20ו; (ד) בעל הרישיון הפריע למפקח להפעיל את סמכויותיו לפי סעיף 20כב(א), לאחר שנמסרה לו הודעה מאת הממונה לפי סעיף 20כב(ד), והוא לא מילא אחר הוראות ההתראה."
היו"ר דוד רותם
¶
ודאי, כי יכול להיות שאני אטען שהמידע לא היה כוזב, והתנאי עדיין מתקיים, אבל אם נתברר שאני רימיתי או אם נתברר שהתנאים למתן רישיון לא קיימים, אני לא רוצה שיהיה מצב שהוא מעדיף את אלה שהם בוגרי בר-אילן, אז הוא יגיד לו: אני לא מבטל לך.
היו"ר דוד רותם
¶
אחרת, מה שקורה, שיתברר שהעובד הזה לא עומד בתנאים, זה מידע שגוי, והוא יגיד לו: אוקיי, אני לא מבטל לך, והא ישאיר את העובד הזה.
רינת וייגלר
¶
עדיין יש נסיבות. יש דברים יותר פעוטים, יש דברים יותר רציניים, איך אדם יפעיל שיקול דעת פה.
עדנה הראל
¶
ברשותך, אדוני, הסעיף הזה כולל מכלול של סיטואציות ומכלול של נסיבות. אין ספק שבמצב הקיצוני, כשאדם קיבל את המרכז במרמה, ובעצמו חסר השכלה מינימלית - - -
עדנה הראל
¶
"הכוזב" יכול שיהיה כוזב בשל שגגה, בשל כזב שתרם לי רואה החשבון, ואני כבר מזמן פיטרתי אותו. עדיין הרישיון ניתן על סמך המידע שבאותה עת היה כוזב, ואני לא ידעתי. אני אבוא לשימוע, ואני אשכנע בשימוע שפיטרתי את רואה החשבון ושהוא הטעה אותי - - -
היו"ר דוד רותם
¶
המידע הפך להיות נכון בינתיים או שהוא כוזב? כשאני בא לשימוע המידע הוא כוזב או אמיתי? מה זה חשוב אם טעיתי או לא, השאלה אם העובדות הן אמיתיות או לא אמיתיות.
עדנה הראל
¶
נניח שהתנאי יהיה שיהיה לך מינימום של איתנות פיננסית, של סכום מסוים, ורואה החשבון באותה עת שיבש את הנתונים ונתתי לך מידע שהיה כוזב. פיטרתי את רואה החשבון ומילאתי אחר התנאי, יש לי כרגע הסכום הנדרש. כאשר ביקשתי את הרישיון בטעות שגרם רואה החשבון, אכן לא היה לי הסכום הנדרש. נכון להיום, כשאתה עושה לי את השימוע, הסכום קיים. המידע דאז היה כוזב, אני תיקנתי את הדברים, הכול נכון, אבל תיקנתי, וכרגע התנאי לקבלת הרישיון מתקיים בי. זו סיבה לבטל את הרישיון? זה מרכז גדול, שיש בו 30 מטופלים, יש בו אנשים. יכולות להיות כל מיני נסיבות שבהן - - -
עדנה הראל
¶
יכול להיות שיעמידו אותי לדין על מסירת מידע כוזב, ויכול להיות שיפעילו שיקול דעת לא להגיש כתב אישום כזה, כי לא יכולתי לדעת ותיקנתי כנדרש.
עדנה הראל
¶
ראה עוד דוגמה. "בעל הרישיון הפריע למפקח להפעיל את סמכויותיו." יכול להיות שהיתה הפרעה, שוב, שלא היתה תלויה בו, והוא תיקן. היה עובד אצלו שהתפרע, הוא פיטר את העובד. האם הוא יכול לתקן את זה שההפרעה אז נעשתה? הוא כבר לא יכול לתקן את זה.
היו"ר דוד רותם
¶
מכיוון שיש פה שימוע, יהיה כתוב, "ובלבד שהוכיח בעת השימוע כי נכון לאותו יום תוקנו התקלות האלה".
היו"ר דוד רותם
¶
רבותי היקרים, אני עוסק במקום שמטפל באנשים, ואני רוצה שהמפקחים יוכלו לבדוק כל הזמן, ואף אחד לא יפריע להם בשום הפרעה שהיא. מצד אחד אתם אומרים: בואו נפקח, מצד שני אתם אומרים: לא קרה כלום.
ישי שרון
¶
מדובר באיזון. לתת סמכות שהוא רשאי, האיזון הוא איזון ראוי. אם נכניס פה את המלה חייב, נראה לי שהאיזון יופר. גם אין תקדים להוראה שאומרת שלחובת התליה - - -
נעמה מנחמי
¶
אנחנו מתקדמים ל-(2). (1) נשאר כפי שהוא. הוספנו סעיף קטן (2), כך שהרישה מ"הממונה רשאי" עד "ובכפוף להוראות סעיף קטן (ג)". זו הרישה של הסעיף. (1) זה לבטל את הרישיון או להתלותו לתקופה שיקבע בהתקיים אחד מאלה" ומה שפירטנו, והאופציה השנייה זה להתלות את הרישיון אם היו תלויים ועומדים נגד מבקש הרישיון או המנהל הליכים כאמור בסעיף 20(ה)(ב). כלומר, כאן הוא לא יבטל את הרישיון, אלא רק יתלה עד שיתבררו ההליכים.
"(ג) הממונה לא יבטל רישיון הפעלה ולא יתלה אותו לפי הוראות סעיף קטן (א)(2) או (3), אלא לאחר שדרש, בכתב, מבעל הרישיון לקיים את התנאי או ההוראה שחדלו להתקיים או שהופרו, כאמור באותו סעיף קטן, באופן שהורה ובמועד סביר בנסיבות העניין, ובעל הרישיון לא עשה כן; ביטול רישיון ההפעלה או התלייתו יכול שייעשו ללא דרישה כאמור, אם לא ניתן לקיים את התנאי או ההוראה כאמור."
דוגמה למצב שאי-אפשר לקיים את ההוראה כאמור התבקשה על-ידי היושב-ראש. דוגמה שהיא נתנה שאדם התפרץ או הפריע למפקח. כלומר, אי-אפשר לתקן בדיעבד את אותה הפרה שהתקיימה.
היו"ר דוד רותם
¶
זה לא יכול להיות על זה, כי כתוב פה שהוא צריך לדרוש ממנו בכתב, אלא אם כן אי-אפשר לתקן את התנאי או את ההוראה. הוא אמר לו: אדוני, תבדוק, אני מצטער.
שרונה עבר-הדני
¶
צו חלוט להריסת הבית. כפי שנאמר קודם, הרישיון הוא גם על אתר וגם על הצוות. אין לו ברירה לא להוציא רישיון חדש על אתר חדש, כי יש צו הריסה על הבית הזה.
שרונה עבר-הדני
¶
במוסד דיורי בוודאי הרישיון הוא על אתר ספציפי, מבנה ספציפי, כי יש דרישות גם למבנה. יש לי צו הריסה חלוט על המבנה. אין מה להשאיר את הרישיון הזה תקף, הוא צריך - - -
היו"ר דוד רותם
¶
הם לא הסכימו. תחליטו. לחבל הזה יש שני קצוות, אי-אפשר להחזיק אותם. אמרו לי: זה, נקבע לו תנאים אחרים. יש צו הריסה, הורסים את הבניין, הוא יעבור למקום אחר.
עדנה הראל
¶
מסתבר שההשכלה הנדרשת לא קיימת, שהיתה תעודה מזויפת, וכבר היו דברים מעולם. אי-אפשר לתקן. המטפל איננו מטפל.
עדנה הראל
¶
אם זה מרכז שיש לו שמונה מטפלים, מרכז של קליניקה יחידאית. הקליניקה היא של הפסיכולוג המטפל, ומסתבר שהוא לא פסיכולוג, כמו שהסתבר לא מזמן ש-X לא היה באמת עורך-דין. אין, אי אפשר לתקן.
עדנה הראל
¶
אני לא חושבת שצריך להגיד את זה, משום שהרישיון הוא אישי ולא ניתן להעברה. זה נאמר בסעיף 20יא, ולכן לא צריך להגיד שהוא נפטר, כי הרישיון לא ניתן להעברה מהנפטר לאחר בין כך ובין כך, גם לא להורשה.
נעמה מנחמי
¶
(ד) שהיה (ג) קודם לכן. "אין בהוראות סעיף זה כדי לגרוע מהאפשרות להוציא צו הגבלה מינהלי לפי סעיף 20כב או צו הגבלה שיפוטי לפי סעיף 20 כד".
הגבלה על העברת רישיון ועל העברת השליטה בתאגיד שהוא בעל רישיון
"רישיון הפעלה, לרבות זכות מהזכויות המוקנות בו, אינו ניתן להעברה, אלא אם כן ניתן לכך אישור מראש ובכתב מאת הממונה ובתנאים שקבע; [העברת השליטה בתאגיד שהוא בעל רישיון הפעלה טעונה אישור מראש ובכתב מהממונה ורשאי הממונה לקבוע כי העברה כאמור טעונה רישיון חדש]. אישור כאמור יינתן אם שוכנע הממונה שמתקיימים בנעבר כל התנאים הנדרשים למתן רישיון הפעלה."
אגרה בעד רישיון או חידושו
"20יב. השר, באישור ועדת החוקה, רשאי לקבוע אגרה בעד הגשת בקשה לקבלת רישיון הפעלה או חידושו."
סימן ג
¶
היתר למתן טיפול ייעודי במרכז לטיפול ייעודי
חובת היתר
"20יג. לא ייתן אדם טיפול ייעודי במרכז לטיפול ייעודי שחייב ברישיון" – זו תוספת – "אלא אם כן ניתן לו היתר לכך לפי סימן זה, ובכפוף לתנאי ההיתר ולהוראות לפי סימן זה."
בקשה להיתר
"20יד. המבקש לקבל היתר למתן טיפול ייעודי במרכז לטיפול ייעודי יגיש לממונה בקשה לכך; בקשה כאמור תוגש באופן שיקבע השר ובאישור ועדת החוקה."
תנאים למתן היתר
"20טו. (א) הממונה ייתן היתר למתן טיפול ייעודי במרכז לטיפול ייעודי, למבקש שמתקיימים לגביו כל אלה: (1) הוא אחד מאלה: (א) רופא מומחה בפסיכיאטריה או פסיכיאטריה של הילד והמתבגר; (ב) פסיכולוג; (ג) עובד סוציאלי; (ד) קרימינולוג שקיבל רישוי לפי חוק לעסוק בטיפול."
שמחה עודי
¶
אני יושבת-ראש עמותת הקרימינולוגים החברתיים-שיקומיים. קודם כול, אני אבקש, ברשותך, אדוני, אם אפשר, את הסעיף הספציפי הזה לדחות לדיון הבא.
שמחה עודי
¶
נבקש אם אפשר להביא נייר עמדה מסודר מטעם פרופסור שרה בן-דוד, מי שהקימה את המגמה שלנו, ועוד כמה בעלי עניין, בנושא שלנו לפחות.
שמחה עודי
¶
קרימינולוגים – נכון למצב הנוכחי מבחינה משפטית, אין שום הכרה בפרופסיה הזאת במדינה – יש כרגע דיונים בניסיון להעלות חוק קרימינולוגים בכנסת כדי להעביר אותו – ובגלל זה אנחנו נהיה בסוג של השהיה. מי שלמד לצורך העניין תואר ראשון בקרימינולוגיה ותואר שני בקרימינולוגיה והכשרה למטפלים בעבריינים, לא יוכל לטפל.
שמחה עודי
¶
לא. זה לא מה שאמרתי. אני מבקשת את האפשרות ואת הזכות להגיש את נייר העמדה בשבוע הבא, אם אפשר. מעבר לזה, אם אפשר להתנות את זה – כמו שיש כל ההתניות הזמניות, כמו שבחוקים אחרים יש זכויות סבא למי שעבד כשלא היה קיים החוק – עד רגע חקיקת החוק, כן לאפשר תעסוקה עד שיועבר החוק, כי כרגע זה בתהליכים.
רינת וייגלר
¶
הרי הנושא הזה עלה גם כשדנו במעריכי המסוכנות. בעקבות הדיון שעלה כאן, אדוני גם עשה שינוי, ומהמלים "קרימינולוג קליני" הניסוח עבר גם כאן וגם במעריכי מסוכנות ל"קרימינולוג שקיבל רישוי לפי חוק לעסוק בטיפול", כי אדוני אמר שברגע שהם יוכרו מכוח איזה חוק, יהיה להם מעמד. ולכן אותו שינוי עשינו באופן אוטומטי כאן מבלי אפילו שזה הגיע לדיון. בדיונים הפנימיים שנעשו בין המשרדים הועברה תשובה ברורה לאיגוד, שעליהם להגיש בקשה למשרד הבריאות, על מנת להיות מוכרים. אני לא יודעת אם הוגשה בקשה כזאת, לא הוגשה בקשה כזאת, איפה זה עומד.
שרונה עבר-הדני
¶
היום במשרד הבריאות יש מסגרת ברורה מאוד להכרה במקצועות טיפוליים, זה חוק הסדרת העיסוק במקצועות הבריאות. ועדת העבודה והרווחה כשגרה עוסקת כל פעם במקצוע נוסף. זו המסגרת שלנו להכרה במקצועות.
דנה קייזר
¶
אני רוצה לחדד את הנקודה. קרימינולוגית חברתית-שיקומית, שעוסקת בטיפול יותר מכמה שנים, עם קבלת החוק תצטרך לחפש עבודה חדשה?
דנה קייזר
¶
חוק מקצועות הבריאות נתן הסמכה לקרימינולוגית הקלינית, ולא לקרימינולוגיה החברתית-שיקומית, שהבית הטבעי שלה הוא משרד הרווחה ולא משרד הבריאות. אני אומר את זה בנימה אישית, כי אין לי דרך אחרת לתקוף את העניין הזה, אני עוסקת בתחום זה 11 שנים, אני נמצאת במשך 11 שנים במעגל שוטה, שאין לו התחלה ואין לו סוף, שמגלגל אותי ממשרד למשרד, מאדם לאדם, מפרופסיה לפרופסיה במשך תקופה מאוד ארוכה. ההחלטה של פרופ' בן-דוד, שכבוד רב לי מאוד אליה, היא החלטה שלא נעשתה בתיאום עם העמותה.
דנה קייזר
¶
פעם ראשונה שאני שומעת על הצורך בהגשת הבקשה, ואני אמונה על הטיפול בעניין הזה בעמותה. פנינו מספר פעמים, גם אליכם - - -
היו"ר דוד רותם
¶
רבותי, ביקשתם לדחות את הדיון בסעיף הזה, כדי שפרופ' בן-דוד תגיש עמדה. אז תחליטו, זו עמותה, פעם היא כן הסמכות, היא לא הסמכות.
דנה קייזר
¶
כדי להיות קרימינולוג חברתי-שיקומי צריך לסיים לימודי תואר אקדמי, שמלווים בעבודה מעשית, תואר שני, באוניברסיטת בר-אילן. מי שהקימה את המגמה, והיא אחראית על התכנים הנלמדים בה, זו פרופ' בן-דוד, וכמו שאמרתי, כבוד רב אליה. פרופ' בן-דוד היא קרימינולוגית קלינית. במקביל, עובדת עמותה שמייצגת את הפרופסיה, והעמותה הזאת היא עמותה שמנסה לפנות לכל הגורמים, הרבה פעמים בחוסר ידיעה למי אנחנו צריכים לפנות. עד כה, למרות תכתובות, מיילים וטלפונים, לא קיבלתי תשובה ברורה למי אני צריכה לפנות. התחלתי את זה לפני יותר מעשור, ואנחנו עדיין באותו מעגל שוטה. התהליכים האלה הם תהליכים של שנים, ולכן אני שואלת בצורה מאוד פשוטה, האם אני אצטרך לתלות את תעודת המטפלת בעברייני מין, שקיבלתי מאוניברסיטת בר-אילן – האם אני אצטרך לתלות אותה על הקיר ולחכות ארבע, חמש, שש שנים, עד שיעבור חוק הקרימינולוגים ועד שהתהליכים האלה יושלמו? האם התשובה היא כן או לא?
רינת וייגלר
¶
התשובה היא, את לא צריכה לתלות אותה על הקיר, מאחר שההיתר נדרש למי שעובד במרכז. מרכז מוגדר משישה ומעלה.
שמחה עודי
¶
אף-על-פי שאנשים לא מוכרים על-פי חוק, אנשים הולכים מתוך מטרה ומתוך רצון וייעוד לעזור לאוכלוסיות הכי קשות בארץ, והולכים להיות קרימינולוגים. וכרגע אני יודעת שקביל בחוקים אחרים זכויות סבא למי שכבר החל לימודים או שסיים לימודים. לא שיש עודף מטפלים בעברייני מין.
דנה קייזר
¶
כשישבה תת-הוועדה בזמנו, בסוף שנות ה-90, שמינתה עוד הגברת יהודית קרפ, וישבו בה נציגים מכל הפרופסיות, ואני בזמנו עדיין הייתי סטודנטית והייתי אסיסטנטית של פרופ' בן-דוד, שהיתה יושב-ראש הוועדה, ההיתר מטעם זכויות סבא לקרימינולוגים חברתיים-שיקומיים היה בהמלצות. עם הגלגולים שהחוק הזה עבר במחלקה המשפטית של משרד הרווחה ובמחלקת ייעוץ וחקיקה ההמלצות האלה נמוגו והתאדו להן. רבים, אגב, מאותם אנשים שהיו שותפים בוועדה הזאת נמצאים כאן בדיונים, ובכללם הגברת עשת ודיויד כהן שלא נמצא כאן עכשיו, אני יכולה לחשוב על עוד כמה, אני יכולה גם להעביר לאדוני את הפרוטוקולים, כיוון שכתבתי אותם ושמרתי אותם, ואני שואלת, איפה ההכרה באנשים שכבר מצויים בתחום זה שנים?
דנה קייזר
¶
עברו בנוסף הכשרה ספציפית. לפני שהיתה אפשרות לעשות הכשרה ספציפית, טיפלתי בעברייני מין בתפקידי כרכזת שיקום האסיר בקהילה, וכשניתן היה לעשות הכשרה ספציפית, עברתי את ההכשרה הספציפית והתחלתי לטפל בהם במסגרת פרטית, ויש לי הכשרה רבת שנים שלא מקבלת שום הכרה, אלא אם בדרך היותר מהירה מלחכות לחוק, יהיה הסבה לעבודה סוציאלית. עם תואר שני ולימודי הכשרה אני צריכה לחזור ולעשות תואר ראשון. אני לא מבינה את ההיגיון.
שמחה עודי
¶
זה לא שהשוק מוצף במטפלים לעברייני מין. זו לא אוכלוסייה סקסית כזאת שכולם רצים והולכים ללמוד את המקצוע הזה. אנשים לא רוצים לטפל בהם, הם מוקצים. אנשים לא רוצים בכלל להתקרב לרדיוס הקרוב ביותר אליהם. באים לפה אנשים שכבר למדו שבע שנים. תואר ראשון שלוש שנים, עוד שנתיים לצורך העניין לתואר שני, פלוס הכשרה מקצועית למטפלים בעברייני מין. אנחנו לא מדברים על תואר ראשון קיקיוני או אנשים שאומרים: טיפלנו, תנו לנו להמשיך לטפל. יש פה אנשים שהוכשרו לצורך העניין, בתוכניות שמקובלות.
רינת וייגלר
¶
מה שעמד בבסיס הדיון גם כאן וגם לגבי מעריכי מסוכנות היה, שהרעיון בהכרה במקצועות בסיס אומר שיש בכל זאת מערכת משמעתית שאפשר להפעיל, מתוך הכרה בכך שאלה מקצועות מסוימים, שדרושה להם מערכת כזאת. זה מה שעומד בבסיס העניין. אני יכולה להצר על הזמן שעבר ולא הוגשה בקשה, וחבל על הזמן הזה. גם אחרי שמוגשת בקשה, זה נכון שיש דור מדבר, ולדור המדבר הזה תמיד מתייחסים בחקיקה שמסדירה מקצועות כאלה או אחרים, או כל חקיקה שמסדירה מצב או באה לשנות מצב, אבל כאן כרגע אין לנו הבסיס, במובן הזה שאין לנו מקצוע שהוכר באיזו מסגרת שמאפשרת את אותם הליכים.
אלי אפללו
¶
מה את ממליצה כדי לפתור את הבעיה לאנשים האלו שעובדים כבר שנים רבות? מה הם יעשו? ביום הזה שייכנס החוק, נגמר, הם לא עובדים.
רינת וייגלר
¶
הפתרון הוא בכך שקודם כול הם צריכים לעבור את אותה הכרה. ברגע שיש הכרה אפשר לפתור את הבעיה בחוק.
רינת וייגלר
¶
משרד הבריאות, כבר אמרתי את זה חמש שנים. דרך אגב, זה כבר נאמר לפני שנה. אי-אפשר לשחק עכשיו משחק כאילו זה לא נאמר.
שרונה עבר-הדני
¶
כבעבר. המקצוע, נכון להיום, לא מוכר במשרד הבריאות. אנחנו לא יודעים מה זה המקצוע הזה. היום במשרד הבריאות יש מסגרת חוקית שמאפשרת להכיר במקצועות טיפוליים, זה חוק מקצועות הבריאות, וזו דרך המלך מבחינתנו. יש עוד פרופסיות שמעוניינות לקבל רישוי, והן פונות למשרד הבריאות, וזה נבחן אחד לאחד לגופו של עניין, ואחר-כך צריך לעבור את ועדת העבודה והרווחה כדי להיכנס לחוק. זה תהליך קשה, וצודקת החברה שגם אם מחר הם פונים, זה לא שמחרתיים זה יעבור, אחת וכמה וכמה זה יהיה תהליך קשה, שזה מקצוע שלא הוכר קודם. גם מקצועות שהיו מוכרים במשרד הבריאות בעבר, כגון מטפלים בהבעה וביצירה וכן הלאה, עוברים היום תהליך מאוד קשה לעבור מהסטטוס של תעודות הכרה במעמד לסטטוס של רישוי על-פי חוק.
אלי אפללו
¶
מה שהייתי מציע, אדוני היושב-ראש, שנקבע תקופת מעבר שאלה שעובדים בעניין הזה, וקיבלו את כל ההכשרה, שניתן להם זמן בהוראת שעה, כדי שהאנשים האלה, שעובדים כל כך הרבה שנים, הם למדו כל כך הרבה, הם הוכשרו בעניין הזה, ופתאום חרב עולמם. אני לא רואה את ההיגיון. זו דעתי האישית בכנות. אני חושב שאתה רגיש מאוד בעניינים האלה. אתה יודע שהאנשים האלה למדו, עבדו - - -
היו"ר דוד רותם
¶
יש עוד כמה מקצועות שקשורים לעברייני מין. רבותי היקרים, הרי אני לא גומר היום את החוק. עד הישיבה הבאה, שהיא בעוד שבועיים, תבואו אלי עם העתק הבקשה שהגשתם. אם לא יהיה לכם העתק הבקשה שהגשתם, מאותו רגע אני מפסיק לשמוע אתכם בכלל.
תמר עשת סבג
¶
אפשר לחדד בעייתיות נוספת? ההגדרה של מטפל מורשה. הוא מטפל שעובד במרכז יום. מרכז יום מוגדר כמרכז לשישה מטופלים ומעלה, משמע מצב אבסורדי – מטפלים שלא מקבלים רישוי ולא עוברים את כל הפיקוחים, יוכלו לטפל בחמישה אנשים, שזה די והותר בשנה, בלי לעמוד במסגרת החוק.
היו"ר דוד רותם
¶
לא רק שדיברנו על זה בבוקר, כבר דיברנו על זה גם בשבוע שעבר. תשכנעי את משרד הרווחה שיעשו רישוי מאחד.
תמר עשת סבג
¶
יש מצב אבסורדי, שאדם שרוצה לטפל ולא במסגרת הקריטריונים ולא להיות מפוקח ולהגיש טפסים, יטפל בחמישה עברייני מין בשנה.
נעמה מנחמי
¶
ההנחה היא שמגיע אליך מטופל שכבר נמצא אצלך, ואז הוא מעלה נושאים נוספים שדורשים את הטיפול הזה, ואתה לא רוצה לזרוק אותו, להתחיל לחפש לו מטפל אחר.
תמר עשת סבג
¶
זה נכון, וזה חריגים, אבל אני מדברת על מצב של שרלטנים בתחום, ולצערי, גם בתחום הזה יש שרלטנים.
רינת וייגלר
¶
היום, בכל מקרה, את יכולה לעשות כל מיני דברים, אז אנחנו מנסים להגיע לאיזון מסוים בין החופש של אנשים לעבוד לבין הצורך לתת להם רישוי. אחר-כך יש טענה שפוגעים בחופש העיסוק.
נעמה מנחמי
¶
"(2) הוא בעל ניסיון והכשרה מקצועית, לרבות השתלמויות והדרכות, בטיפול בתחום עבריינות המין, כפי שקבע השר, בהתייעצות עם שר הבריאות." האם אתה רוצה להוסיף גם את אישור הוועדה כמו שדיברנו קודם לכן?
נעמה מנחמי
¶
"(3) הוא לא הורשע בעבירה פלילית או משמעתית שמפאת מהותה, חומרתה או נסיבותיה אין הוא ראוי לקבל היתר למתן טיפול ייעודי. (4) הממונה לא מצא כי קיימות נסיבות שבשלהן מתן ההיתר יהיה מנוגד לטובת הציבור או לטובת המטופלים." אותם תנאים שדיברנו עליהם קודם.
"(ב) היו תלויים ועומדים נגד מבקש ההיתר הליכים בעבירות כאמור בפסקה (3), רשאי הממונה לדחות את החלטתו בעניין מתן ההיתר עד לסיום ההליכים נגדו."
ביטול או התליה של היתר
"20טז. (א) הממונה רשאי, לאחר שנתן לבעל ההיתר הזדמנות לטעון את טענותיו, ובכפוף להוראות סעיף קטן (ב), לבטל היתר או להתלותו לתקופה שיקבע, בהתקיים אחד מאלה: (1) ההיתר ניתן על יסוד מידע כוזב או שגוי; (2) חדל להתקיים תנאי מן התנאים למתן ההיתר לפי סעיף 20טו(א); (3) הופר תנאי מתנאי ההיתר או הופרה הוראה מההוראות לפי סימן זה; (ב)
הממונה לא יבטל היתר ולא יתלה אותו לפי הוראות סעיף קטן (א)(2) או (3), אלא לאחר שדרש בכתב מבעל ההיתר לקיים את התנאי או ההוראה שחדלו להתקיים או שהופרו, כאמור באותו סעיף קטן, באופן שהורה ובמועד סביר בנסיבות העניין, ובעל ההיתר לא עשה כן; ביטול רישיון ההפעלה או התלייתו יכול שייעשו ללא דרישה כאמור, אם לא ניתן לקיים את התנאי או ההוראה כאמור."
נעמה מנחמי
¶
ביטול ההיתר או התליתו.
השאלה, אם לא צריך כאן את הסעיף שהוספנו קודם לכן לגבי רישיון. התליית היתר שניתן והתליה שלו נוסיף בהתאמה.
נעמה מנחמי
¶
"(ג) הממונה רשאי לסרב לתת למבקש היתר מנימוקים שימסור למבקש ההיתר ולאחר שנתן לו הזדמנות לטעון את טענותיו."
נעמה מנחמי
¶
אגרה בעד היתר
"20יז. השר רשאי, באישור ועדת החוקה, לקבוע אגרה בעד הגשת בקשה לקבלת היתר למתן טיפול ייעודי במרכז לטיפול ייעודי."
איסור מתן טיפול ייעודי לקטין ולבגיר ביחד
"20יח. מטפל ייעודי מורשה לא ייתן טיפול ייעודי במרכז לטיפול ייעודי, לקטין ולבגיר יחד; לעניין זה, "בגיר" - למעט מי שטרם מלאו לו 20 שנים והוא שוהה או מטופל במרכז מאז היותו קטין."
יש צורך במרכז לטיפול ייעודי, כלומר, לא מספיק שהוא לא ייתן טיפול ייעודי ביחד? למה צריך את ה"במרכז"?
עדנה הראל
¶
צריך להשאיר את זה. יכול להיות שאדם מטפל לעניין מרכז מסוים, ובמרכז יש קבוצה גדולה, וחוץ מזה, באופן אישי, הוא מטפל עד שישה.
עדנה הראל
¶
הרי את לא יכולה לקבל הסדרה כזאת פתאום. אם אין הפעילות האחרת, רק את העניין הזה תעשי? אני עקבית עם ההסדר.
נעמה מנחמי
¶
סימן ד': איסור התחזות
איסור התחזות
"20 יט. (א) מי שאינו מטפל ייעודי מורשה לא יתחזה ככזה ולא ישתמש בתואר או בכינוי שמשתמע מהם כי הוא מטפל כאמור. (ב) לא יציג אדם טיפול שהוא נותן כטיפול שיש בו כדי להביא למניעת ביצועם של מעשים בעלי אופי מיני המהווים עבירה לפי כל דין או להפסקתם, אלא אם כן הטיפול הוא טיפול ייעודי." אלה הטיפולים שמנויים בתוספת שהזכרנו בתחילת הישיבה.
היו"ר דוד רותם
¶
הערות? גם זה אושר, למעט אותם סעיפים שדיברנו שנחזור אליהם. עד כאן הממשלה מוכנה. לממשלה יש אינטרס שלא נגמור את החוק הזה.