הכנסת השמונה-עשרה
PAGE
6
ועדת החוקה חוק ומשפט
3.5.2011
הכנסת השמונה-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 382
מישיבת ועדת החוקה חוק ומשפט
יום רביעי, ל' בניסן התשע"א (4 במאי 2011), שעה 11:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 04/05/2011
צו העיריות (עבירות קנס) (תיקון), התשע"א-2011 - עירית יבנה, צו המועצות המקומיות (עבירות קנס) (תיקון), התשע"א-2011 - עיריית יבנה, צו המועצות המקומיות (עבירות קנס) (תיקון), התשע"א-2011 - מועצה אזורית אלונה, צו העיריות (עבירות קנס) (תיקון), התשע"א-2011 - עיריית חיפה
פרוטוקול
סדר היום
1. צו העיריות (עבירות קנס) (תיקון), התשע"א-2011 - עירית יבנה
2. צו המועצות המקומיות (עבירות קנס) (תיקון), התשע"א-2011 - עיריית יבנה
3. צו המועצות המקומיות (עבירות קנס) (תיקון), התשע"א-2011 - מועצה אזורית אלונה
4. צו העיריות (עבירות קנס) (תיקון), התשע"א-2011 - עיריית חיפה - אישור הצווים
מוזמנים
¶
עו"ד מיכל גולד, מח' ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
עו"ד אורית מלמד, הלשכה המשפטית, משרד הפנים
עו"ד נורית ברעם, עוזרת ראשית לחקיקה ליועמ"ש, עיריית חיפה
עו"ד איתן בראש, הלשכה המשפטית, עיריית יבנה
אריה שרון, ראש המועצה האזורית אלונה
עו"ד משה אריאל, יועמ"ש, המועצה האזורית אלונה
קצרנית
¶
אסתר מימון
1. צו העיריות (עבירות קנס) (תיקון), התשע"א-2011 - עירית יבנה
2. צו המועצות המקומיות (עבירות קנס) (תיקון), התשע"א-2011 - עיריית יבנה
היו"ר דוד רותם
¶
יש לי שאלה רק לגבי סעיף אחד בדברים שלכם. סעיף 4(א), סגירת בתי אוכל ובתי קפה בימים שאינם ימי מנוחה. כתוב "לא יפתח אדם ולא ירשה בעל לפתוח". כשכתוב לא ירשה אדם לפתוח או לא יפתח אדם, המשמעות היא שאם זה כבר היה פתוח קודם, אין פה חובה לסגור. האם לזה הכוונה?
איתן בראש
¶
לא. אני לא יודע כמה יצא לאדוני להכיר את יבנה, העיר הולכת להכפיל את עצמה, יש שכונה ירוקה, וכיוון שהאלמנט הוא לשמור על השקט ואיכות החיים של התושבים, הכוונה היא שעסקים משעה מסוימת שקבועה בחוק העזר יהיו סגורים, שלא יהיה רעש לתושבים.
היו"ר דוד רותם
¶
זה לא נכון לכתוב "לא יפתח". תכתבו "לא יפעיל אדם". ברגע שאתם כותבים "לא יפתח", יש לי הרגשה שזה יגיע לבית משפט ויהיה מישהו שיפרש את זה שאם זה היה פתוח קודם, זה בסדר. לא כתוב פה שהוא חייב לסגור, אלא אסור לו לפתוח.
היו"ר דוד רותם
¶
אני שואל שוב. אם אנחנו נאשר להם את סעיף 4(א), סגירת בתי אוכל ובתי קפה, אני מוכן להתערב אתכם על הרבה שהם לא יתקנו את החוק, וזה גורר אחריו באופן אוטומטי בקשות להישפט עם דיונים משפטיים מאוד מלומדים שאומרים מה זה לא יפתח והאם חובה לסגור.
איתן בראש
¶
אם יורשה לי, אני אציע הצעה. אני לא סבור שתהיה בעיה, ואין לי בעיה להעביר את זה, כי זה לא מזיק.
איתן בראש
¶
הייתי היועץ המשפטי של העירייה עד שנת 2006, היום אני עורך-דין בלשכה המשפטית, אני נותן להם שירותים בחלקיות משרה.
היו"ר דוד רותם
¶
לא צריכה להיות עם זה בעיה, הבעיה בדרך כלל שעורכי-הדין שצריכים להכין את זה הולכים הביתה ואחר-כך הם שוכחים.
אפרת חקאק
¶
יש שני צווים על יבנה. האחד זה ביטול של החלק על יבנה בצו המועצות המקומיות, שהם היו יכולים לעשות לפני 20 שנה, אבל זה מגיע עכשיו.
אורי מקלב
¶
הניסוח "לא ירשה בעל לפתוח"? בעל בית עסק, אני מבין. "לא יפתח אדם ולא ירשה בעל לפתוח" - בעל של מי?
היו"ר דוד רותם
¶
אדוני היועץ המשפטי, גם באותן שנים ניסחו חוקי עזר כמו שצריך. תלוי מי התעסק בחוקי העזר. היו כאלה שעשו "מצא והחלף".
היו"ר דוד רותם
¶
אני לא בא אליך בטענה. אני לא בא לעורכי-דין בטענות בכלל, מה שהם עושים זה לפנים משורת הדין...
מי בעד?
הצבעה
בעד - פה אחד
צו העיריות (עבירות קנס) (תיקון), התשע"א-2011 - עירית יבנה וצו המועצות המקומיות (עבירות קנס) (תיקון), התשע"א-2011 - עיריית יבנה, אושרו.
היו"ר דוד רותם
¶
פה אחד. תודה רבה.
צו המועצות המקומיות (עבירות קנס) (תיקון), התשע"א-2011 - מועצה אזורית אלונה
מיכל גולד
¶
יש לנו כמה הערות שרצינו להוסיף. כל ההערות שאני אומרת סיכמנו מראש. את סעיף 20(ב) אנחנו רוצים לסייג שזה יהיה על מים מזוהמים.
משה אריאל
¶
בהגדרה של חוק העזר הם מי שפכים. מי שפכים מוגדרים בחוק העזר כמים דלוחים, מי כביסה, מי שטיפת רצפות או כל מים מלוכלכים או מזוהמים, לכן הם ביקשו לסייג את זה.
היו"ר דוד רותם
¶
למה מה שיוצא ממכונת הכביסה שלי או ממכונת הכלים שלי לא ייחשב כמים מזוהמים? מדינת ישראל מנסה לעודד שימוש חוזר במים. איך אומרים שם? "ישראל מתייבשת".
מיכל גולד
¶
ברגע שההגדרה כוללת גם מי כביסה, ואנחנו אומרים פה לעניין מים מזוהמים, שלא כוללים מי כביסה, ברור שמי כביסה, המים הדלוחים ושאר ההגדרות יוצאות.
היו"ר דוד רותם
¶
צריך לתקן פה. "לא ישפוך אדם ולא ירשה לשפוך מי שפכים" - כי מי שפכים כולל גם את - - -
מיכל גולד
¶
14(ד)(1), "לא יזרוק אדם- - -". יש פה כמה סוגי אשפות, מיעטנו את אשפת הבית, שיהיה ברור שרמת מפקח לא כוללת אשפת בית.
היו"ר דוד רותם
¶
זה גם יהיה. 25ה, "לא ישים אדם אשפה אלא בתוך שקיות פלסטיק, שהמפקח קבע את גודלן וצורתן". זה חוק עזר משנת 1989. האם יש קביעה של המפקח באיזה שקיות פלסטיק מותר לזרוק?
היו"ר דוד רותם
¶
זאת אומרת, יש לכם סעיף בחוק מ-1989, שאי-אפשר להפעיל אותו, ועכשיו אתם רוצים להפוך אותו גם לברירת משפט.
היו"ר דוד רותם
¶
לא כך כתוב בחוק שלכם. כתוב בחוק שלכם שאני צריך לשים את זה בשקית פלסטיק, שהמפקח יקבע את גודלה וצורתה. לא כתוב "שקיות", אני לא יכול לשים בשקית נייר. זו עבירה פלילית לשים את זה בשקית נייר. יש לי שקיות נייר מתכלות, יפהפיות, אם אני שם אשפה בפנים וזורק באלונה, עברתי עבירה פלילית. זו לא תהיה ברירת משפט, אלא יעמידו אותי ישר לדין.
משה אריאל
¶
- - - "שהמפקח קבע את גודלן וצורתן", והוא רשאי להסדיר פינוי באמצעות שקיות מפלסטיק או כל חומר אחר, או באמצעות כל מכל אחר. זאת אומרת, יש עניין של שיקול דעת.
היו"ר דוד רותם
¶
יש ברירת מחדל, שזה שקיות פלסטיק, אלא אם כן הוא נתן הודעה לבעל הנכס על משהו אחר. אם תראה לי הודעה אחת שמסרתם ב-25 השנים האחרונות, מאז 1989 - - -
היו"ר דוד רותם
¶
בקיצור, אתם רוצים להפוך לברירת קנס עבירה שאתם בכלל לא יכולים להפעיל. איך תפעילו את העבירה הזאת?
היו"ר דוד רותם
¶
כשהייתי צעיר, הייתי עורך-דין ונורא אהבתי להתעסק בשטויות, אז בכל פעם שהייתי מקבל דוח חניה הייתי מוצא טריק. הייתי מקבל אצלכם דבר כזה, אני מודיע לך שהייתי הולך לבית משפט והייתי אומר: רבותי היקרים, אי-אפשר להעמיד אותי לדין על הסעיף הזה, גם אי-אפשר להגיש לי דוח, כי המפקח לא קבע את השקיות והוא לא קבע את הצורה שלהן, ולכן אין איסור. תגיד לי מה היית עונה לי.
משה אריאל
¶
הייתי עונה, אדוני, שהסעיף שנכלל כאן בצו הוא 25(ה), 25(ה) קובע ש"לא ישים אדם ולא ישאיר אשפה, אלא בתוך כלי אשפה, שקית או מכל שהותקנו כאמור בסעיפים הקודמים".
משה אריאל
¶
סעיף 25(ה). וסעיף קטן (ה) מפנה לסעיפים קטנים (א), (ב) ו-(ג), ובכולם אפשר אולי לנהל דיון על סוג השקית, אבל אי-אפשר לנהל דיון על עצם החובה לשים בתוך שקית. זה מה שהייתי עונה.
היו"ר דוד רותם
¶
איפה זה כתוב? לא כתוב בחוק שצריך לשים בתוך שקית, כתוב שצריך לשים בתוך שקית פלסטיק שהמפקח קבע את גודלה וצורתה. לא כתוב שום דבר אחר.
היו"ר דוד רותם
¶
זה בתנאי שהוא מסר לי הודעה בכתב. תראה את סעיף קטן (ג), "המפקח רשאי, במסירת הודעה לבעל הנכס - - -, להסדיר פינוי אשפה באמצעות שקיות מפלסטיק או מכל חומר אחר". מכיוון שהוא לא עשה, לא את מה שכתוב בסעיף קטן (ב) ולא את מה שכתוב בסעיף קטן (ג), אי-אפשר להעמיד אותי לדין.
היו"ר דוד רותם
¶
לא. אני מודיע לך, אני מתכוון לנסוע לאלונה, לחפש את הפקח שלכם ולשים לו שקית, כי זה מגרד לי בידיים הדברים האלה.
היו"ר דוד רותם
¶
האוטו שלי זה נכס.
אנחנו עכשיו בבית משפט, מה אתה עונה לי כשאני אומר: אדוני השופט, לא יכולתי לשים בשקית, משום שלא קיבלתי הנחיות איזה שקית, את הסעיף הזה אי-אפשר לבצע?
משה אריאל
¶
אפשר לבצע אותו, אדוני, מכיוון שיש ברירת מחדל. ברירת המחדל אומרת: שקית סגורה במכל אשפה. כך כתוב בסעיף קטן 25(ב).
היו"ר דוד רותם
¶
"לא ישים אדם אשפה אלא בתוך שקיות פלסטיק, שהמפקח קבע את גודלן וצורתן; שם אדם אשפה בשקיות פלסטיק, יסגרן היטב ויעבירן לכלי אשפה."
היו"ר דוד רותם
¶
סליחה, הסיפה מדברת קודם על שקיות הפלסטיק שקבע המפקח. לקחת סעיף, לנסות לחתוך באמצע ולהגיד שזה לא קשור, אין שופט במדינת ישראל שיקבל את זה.
משה אריאל
¶
אני לא מנסה לחתוך את הסיפה, אני קורא את כולו, אדוני, ואני חושב שמה שסעיף 25 כולו אומר, אי-אפשר להסיק ממנו שלא צריך להשתמש בשקית.
היו"ר דוד רותם
¶
סעיף 25(ב) אומר דבר נורא פשוט, אתה רוצה לזרוק אשפה, אתה צריך לשים אותה בשקית פלסטיק שקבע המפקח את גודלה וצורתה, וכששמת את זה בתוך אותה שקית פלסטיק, תסגור אותה ותשים אותה במכל אשפה ולא ליד מכל האשפה. מכיוון שהמפקח לא קבע את הצורה, אז סעיף 25(ב) לא יכול לחול.
היו"ר דוד רותם
¶
כל שקית פלסטיק שאני אשים בה את האשפה, אני אסגור אותה היטב ואני אזרוק במכל אשפה, עברתי עבירה פלילית, כי הגודל לא יתאים למה שקבע המפקח.
משה אריאל
¶
מכיוון שהמפקח לא קבע גודל, המחלוקת ביני ובין אדוני היא כזאת: אדוני בא ואומר שמכיוון שהמפקח לא קבע, למעשה אין חובה בכלל להשתמש בשקית. זה מה שאדוני אומר?
משה אריאל
¶
אם אדוני סבור שיש חובה להשתמש בשקית פלסטיק, אז אני ואדוני חושבים אותו דבר, ומכיוון שיש חובה להשתמש בשקית פלסטיק, זוהי החובה, ואם המפקח לא קבע - - -
אורי מקלב
¶
פקח עירוני באלונה יבוא וייתן ברירת קנס לאדם שזרק אשפה בשקית לא סגורה. הוא יבוא ויגיד: אני מסתמך על הסיפה של סעיף 25(ב). האם הוא יוכל לתת לו קנס או לא? הוא יגיד: מה זה משנה אם המפקח קבע גודל, קבע צורה, ברגע שזרקת אשפה כשהשקית לא היתה סגורה? יכול להיות שהוא יסגור את השקית, אבל לא שקית פלסטיק, יכול להיות שאולי זה יהיה בסדר. אתה צודק, הוא לא קבע איזה פלסטיק.
היו"ר דוד רותם
¶
אני חושב שיש המון היגיון, אבל קודם כול אני נגד שקיות פלסטיק, ודבר שני, כל הסיפור הזה של סגר או לא סגר, זה דבר בלתי ניתן לפיקוח. כל הסעיף הזה נולד רק לצורך דבר אחד ויחיד, לאותם אנשים ששולחים את הילדים שלהם עם השקית, והם לא מצליחים להכניס אותה לתוך הצפרדע או לתוך המכל, והם משאירים את זה ליד. כל הסעיף הזה בחוק נועד לדברים האלה. אני זוכר את אותם מקרים שבהם הפקח היה מגיע עם שקית של זבל לבית המשפט כדי להוכיח מי זרק את זה, והיו עושים מסדר זיהוי זבל, כי בודקים את המעטפות עם הכתובות שרשומות שם.
אני מציע שנאשר כמו שכתבתם "אי השארת אשפה אלא בתוך כלי אשפה, אבל לא לעניין סגירת - - -
היו"ר דוד רותם
¶
אני לא רוצה להוריד את זה ממך, אני רק רוצה להגיד לך שאתה הולך לתת לי דוח של 730 שקלים כי הבערתי קוצים, עצים, אשפה, בשדה, תחת כיפת השמים ובשטח מגורים, ללא היתר מראש המועצה. זאת אומרת, כל מדורת ל"ג בעומר, אתה צריך לאשר בכתב.
היו"ר דוד רותם
¶
הוא לא אומר, כתוב שאסור אלא על-פי היתר בכתב מאת ראש המועצה. כשהילדים בגינה עושים קומזיץ לשלושה תפוחי אדמה - - -
איתן בראש
¶
אתמול ביקרתי במועצה שלהם, זה באמת צמוד למקום שהיתה השריפה הגדולה. כל הרעיון הוא, כך זה גם במקומות אחרים, שתהיה הבערה מסודרת.
היו"ר דוד רותם
¶
כשיש הבערה מסודרת, אז כתוב: לא ידליק אלא במקום שהתקינו כך וכך. יש מיליון סעיפים כאלה.
אורי מקלב
¶
אדם עשה בחצר גם שלו, לכאורה לפי חוק העזר הזה, או עשה במקום פתוח, תחת כיפת השמים, "על האש", כמו שאוהבים לעשות אחינו הדרוזים ואחרים, עם עצים, זרדים, ולא קיבל אישור מראש המועצה, הוא צפוי לקנס של 730 שקלים.
אריה שרון
¶
אדוני בגדול צודק, אבל במקרה הספציפי שלנו אנחנו נמצאים באזור מלא יערות ומאוד רגיש, ויש מקום שזה יישאר.
היו"ר דוד רותם
¶
אל תעמיד אותי במבחן, כי אתה רק מטרטר אותי. בעוד שבועיים זה ל"ג בעומר, אני אבוא לאלונה, אני אשאל איפה גר ראש המועצה, אני אדפוק אצלך בדלת, אני אקח אותך לסיבוב בעיר, ואני אראה לך כמה מדורות ל"ג בעומר יש.
היו"ר דוד רותם
¶
אז תהיה בבעיה. אני אגיד לך: אתה עובר על החוק, אתה לא מפעיל את החוק.
אמרתם שיש לתקן את הטבלה, סעיף 39(ב) לפני סעיף 46. האם זה סודר?
היו"ר דוד רותם
¶
כתוב פה "לא יימצא אדם בגן בשעות אסורות, כמפורט בהודעת ראש המועצה המוצגת בגן או בכניסה אליו". זאת אומרת, אתה צריך להודיע לי באיזה שעות אסור לי להיות שם.
היו"ר דוד רותם
¶
שומר זה לא מספיק, שלט צריך להיות.
ב-27(ב), התקנת ביתן אשפה – אני שואל את משרד הפנים – "(ב) בעל נכס שנדרש להתקין ביתן אשפה כאמור בסעיף קטן (א) חייב להתקינו באופן, בצורה ובמקום שיקבע המפקח ובהתאם להוראותיו ובתוך הזמן שקבע." אני זוכר את הימים שהיו חדרי בטון. לא צריך היתר בנייה לדברים האלה? המפקח הוא זה שאומר לי איפה לבנות ושם אני חייב לבנות, ואז יבוא הפקח השני ויגיד לי: אדוני, אין לך היתר בנייה?
אורית מלמד
¶
אין פה התייחסות לשאלה הזאת. ברור שהכול כפוף לחקיקה ראשית. אם יש צורך בהיתר בנייה, ברור שזה צריך להיות בכפוף להיתר בנייה.
אורי מקלב
¶
שאלתי שאלות ולא קיבלתי תשובה, אדוני. תאפשר לי שאלה קצרה. מי קבע את סכום הקנס, האם זה משרד המשפטים, משרד הפנים, המועצה קבעה? אני שואל באופן כללי. מדרג גובה הקנס נקבע לפי חומרת העבירה?
אורי מקלב
¶
זו אחת ההפרעות המצויות מאוד שגורמות למכשול, גורמות להחלקה ועוד דברים מסגנון כזה ואחר. זו אחת העבירות הכי מצויות והכי נדרשות לאכיפה.
היו"ר דוד רותם
¶
מי בעד?
הצבעה
בעד - פה אחד
צו המועצות המקומיות(עבירות קנס) (תיקון), התשע"א-2011 – מועצה אזורית אלונה – אושר.
היו"ר דוד רותם
¶
יש לי פה חוק עזר לחיפה – מניעת דליקות – רק כדי שתלמדו, כדי שתלכו עם זה הביתה ולא תסתבכו. "לא יבעיר אדם קוצים, עצים, אשפה, פסולת בנין, פסולת מפעל, זבל" וכו'. "האמור בסעיף קטן (א) לא יחול על הבערת אש לצורך חגיגות ל"ג בעומר, ובלבד שהמבעיר אש בשטח פתוח בל"ג בעומר, ינקוט אמצעי זהירות שיאפשרו את כיבויה המיידי של האש או את מניעת התפשטותה". הבנתם? זו עיר שיש בה ראש עיר חכם, שאומר: חבר'ה, תפסיקו לבלבל לי את המוח, אני לא אשב ואתן אישורים לעשות מדורות.
היו"ר דוד רותם
¶
להבדיל מראש עיר שחתם על צו שכתב לו יועץ משפטי. כשהייתי נבחר להיות ראש העיר, הדבר הראשון שהייתי אומר: היועץ המשפטי, תביא לי את כל חוקי העזר – אני צריך לאשר דברים, ואני צריך לדעת מה אני צריך לעשות – ואז היית קופץ לשמים, כי אתה לא יודע איזו עבודה קשה יש לך.
סעיף 6(4), איסור גרימת דליקות - "לא יזרוק אדם, לא ישאיר ולא יניח ולא ירשה לזרוק, להשאיר או להניח גפרור דולק, בדל סיגריה דולק או כל חפץ או חומר דולק או עשן, בכל מקום שהוא, זולת אם נקט אמצעי זהירות כדי להבטיח מניעת דליקה או התפשטותה". מה זה "למעט הרשאה לאחר"?
היו"ר דוד רותם
¶
כשאני נוסע באוטו ואני רוצה לזרוק את הסיגריה החוצה, אני אתן אותה לזה שיושב לידי, ואז אין לי ברירת קנס...
אורי מקלב
¶
אני רואה שאותך כל הזמן מטריד ל"ג בעומר, אבל מה עם יום העצמאות שהוא לפני ל"ג בעומר? מה עם סעיף 16ב? הסעיף הבא מדבר על האש. אתם אוסרים בחיפה בכל מקום ציבורי אלא רק במקומות שראש העיר מרשה.
היו"ר דוד רותם
¶
בדיוק כך. בתל-אביב אין מקומות, אז כל אחד עוצר על אי-תנועה ליד גני יהושע ועושה קומזיץ על האי-תנועה.
נורית ברעם
¶
למשל בשפת הים אצלנו זה מפגע חמור ביותר, ודווקא לא תושבי חיפה באים לשם. באים לשם בלילות ועושים וונדליזם יחד עם "על האש".
דורית ואג
¶
חיפה חריגה בכל דבר, זו גם העיר היחידה שצריך לשים תו חניה ביום שישי עד השעה 15:00 ולא עד 13:00 כמו בשאר הארץ.
נורית ברעם
¶
יש מקומות, המספר לא רב, אני אגיד בכנות. נשאלנו על זה, הכוונה היא למפות את זה ולהוסיף מקומות.
היו"ר דוד רותם
¶
הם מוחקים הפניות לסעיפים 17 ו-17א שבוטלו. מצוין. מי בעד?
הצבעה
בעד - פה אחד
צו העיריות (עבירות קנס) (תיקון), התשע"א-2011 – עיריית חיפה – אושר