הכנסת השמונה-עשרה
PAGE
49
הוועדה לזכויות הילד
30.3.2011
הכנסת השמונה-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 121
מישיבת הוועדה לזכויות הילד
יום רביעי, כ"ד באדר ב' התשע"א (30 במרץ 2011), שעה 09:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 30/03/2011
הצעת חוק הפיקוח על מעונות יום לפעוטות, התש"ע-2010
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק הפיקוח על מעונות יום לפעוטות, התש"ע-2010
מוזמנים
¶
עו"ד מילאל סויטאת
- לשכה משפטית, משרד האוצר
יובל אביעד
- לשכה משפטית, משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה
תמר אלמוג
- מנהלת מעונות יום ומשפחתונים, משרד התעשייה, המסחר
והתעסוקה
אדווארד וייס
- סגן יועץ משפטי, משרד הרווחה והשירותים החברתיים
ורד כרמון
- מפקחת ארצית לגיל הרך, משרד הרווחה והשירותים החברתיים
יעל טישלר
- עוזרת ליועצת המשפטית, משרד החינוך
סימה חדד מה יפית
- מנהלת האגף לחינוך קדם יסודי, משרד החינוך
עו"ד יעקב פרידברג
- ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
רות דיין מדר
- מינהל חינוך, המרכז לשלטון מקומי
מיטל להבי
- סגנית ראש העיר, עיריית תל אביב-יפו
דר' יעל דיין
- האוניברסיטה העברית
דר' יצחק קדמן
- מנכ"ל, המועצה הלאומית לשלום הילד
עו"ד טליה לבני
- יו"ר נעמ"ת
עו"ד לאה שכטר הדסי
- יועצת משפטית, ארגון נעמ"ת
עו"ד גלי עציון
- לשכה משפטית, נעמ"ת
עו"ד מיכל אקסלרוד
- ראש מטה יו"ר, נעמ"ת
ליזה ריבקין
- מנהלת רשת הגיל הרך, ארגון נעמ"ת
עו"ד גיל אשכנזי
- יועץ משפטי, ויצ"ו
דר' נעמי מורנו
- מנהלת האגף לגיל הרך
ליאורה מינקה
- יו"ר אמונה
שולמית ביסמנובסקי
- יו"ר, ארגון גני הילדים הפרטיים
נטע ליפשיץ
- מזכירת הארגון, ארגון גני הילדים הפרטיים
דורון מלכה
- יועץ משפטי, ארגון גני הילדים הפרטיים
חנן דגן
- מנכ"ל, איחוד גני הילדים
קרן איוס
- יו"ר, חיבה-איגוד הגנים הפרטיים
אשר לוי
- סוכן ביטוח ואחראי בטיחות בגנים, חיבה-איגוד הגנים הפרטיים
סופי אלעד
- מנהלת רשת המעונות, החברה למתנ"סים
מארק אזואחוס
- מנכ"ל רשת דובדבן
אתי וייסבלוא
- מרכז מידע ומחקר, הכנסת
שמוליק ליטוב
- ע. ח"כ משה גפני
היו"ר זבולון אורלב
¶
חברים, בוקר טוב. פנתה אליי עורכת דין ישראלי, היועצת המשפטית, ואמרה לי שבעקבות הניסוח מתברר שיש עדיין סוגיות שאנחנו צריכים להעלות אותן כאן כדי שיהיה לנו נוסח מושלם. אז אנחנו נעבור על הנקודות האלה אחת ואחת ובאותם דברים שכתוצאה מהניסוח מתברר שיש חורים, אי ודאות, לא ברור וכדומה, אנחנו רוצים פשוט להבהיר אותם.
מירב ישראלי
¶
אני רק אגיד שהנוסח שהודפס בדפוס הוא יצא בלי עקוב אחר שינויים, אז אם אתם רואים דברים קצת מוזרים בנוסח, זה בגלל שהמחיקות לא יצאו, אז במקומות שאנחנו נדבר עליהם אני אפנה את תשומת הלב.
מירב ישראלי
¶
עורך דין אביעד, אתה הערת איזה הערה, אני לא בטוחה שירדתי לגמרי לסוף דעתך לגבי הגדרה של ילד, שצריך לא רק גבול תחתון אלא גבול עליון.
יובל אביעד
¶
מזה אני חושש, אני לא כל כך מבוסס במחשבה שלי, אבל החוק הזה לא אמור לחול על המסגרות של הצהרונים. המסגרות של צהרונים, ותמי פה יחד איתי תתקן אותי, הן מסגרות מעורבות שגם שוהים בהם ילדים מעל גיל 5. אמרתי שאולי כדי להיות ברורים אולי כדאי גם להוסיף---
היו"ר זבולון אורלב
¶
מי שמלאו לו 36 חודשים ב-א' בטבת באותה שנת לימודים, וטרם מלאו לו 5 שנים. בעיניי זה מיותר, אבל אם המשפטנים חושבים שהם צריכים להשלים, נשלים.
מירב ישראלי
¶
זה לא יחול על מסגרות מעורבות שבהן יש ילדים מעל גיל 5.
מעון יום לפעוטות, אני מזכירה שעלתה שאלה לגבי שבעה פעוטות וילדים, שלא יהיה מצב שזה רק ילדים ושתהיה סתירה עם חוק פיקוח על בתי ספר, אז הוספנו את המלה 'יחד', זאת אומרת לשבעה פעוטות וילדים יחד.
עמוד 4. זה עניין של הבהרה. אני מזכירה שבישיבה הקודמת, בסעיף 5(ג) הוחלט להשוות את המעמד של אלה שפועלים במבנים ציבוריים והפרטיים. עלתה פה שאלה של דיוק של ניסוח, בעצם מהנוסח הקודם לגבי הפרטיים עלה כאילו הם חייבים להגיש הודעה ארבעה חודשים מראש. מה שאני הבנתי כשדייקנו את הניסוח זה שבעצם רק אם הם מעוניינים ברישיון זמני אז הם צריכים להודיע ארבעה חודשים מראש. אם הם לא מודיעים ארבעה חודשים מראש, הם לא יהיו זכאים לרישיון זמני אבל הממונה ייתן להם תשובה רגילה תוך ארבעה חודשים. זה לא היה ככה בנוסח הקודם. כרגע הנוסח אומר את זה.
מירב ישראלי
¶
זאת אומרת, בעלים של מעון יום לפעוטות שמבקש לקבל רישיון הפעלה זמני, רק אם הוא יבקש, יודיע לממונה ארבעה חודשים.
מירב ישראלי
¶
הם יכולים להגיש מתי שהם רוצים, רק הם צריכים לדעת שאם הם רוצים רישיון זמני הם צריכים להודיע ארבעה חודשים לפני הבקשה הרשמית שלהם---
היו"ר זבולון אורלב
¶
כיוון שאחרי הבקשה תוך 45 יום המשרד צריך לתת להם רישיון זמני, את זה אנחנו תבענו, כי אתה לא יכול להגיד לגן הפרטי 'תשכור חצי שנה קודם את המבנה', אתה שוכר חודש-חודשיים קודם, אבל כדי שהם לא יגיעו למצב ש-45 יום לפני הפתיחה יש להם הצפה, אז הם צריכים לקבל התראה. אם הם מקבלים התראה ארבעה חודשים קודם---
היו"ר זבולון אורלב
¶
הוא צריך לתת את מרב הפרטים כדי ש... זה מה שהמשרד תבע, בצדק, ואמר, 'חבר'ה, תנו לי איזה התראה'. ושוב, זה לא קיים בשום חוק אחר.
היו"ר זבולון אורלב
¶
הם אמרו, הפרטיים אמרו שהם שוכרים בערך חודשיים קודם. זה גם כן, זה לא קיים, אגב, באף חוק שהם צריכים לתת---
אורי מקלב
¶
עד עכשיו הם שכרו, עכשיו הם יצטרכו לשכור קודם בגלל שיש לעשות הרבה התאמות, להתאים את זה הרבה יותר, השיפוצים לוקחים זמן, או שלוקחים גן קיים כבר, וזה נדיר.
מירב ישראלי
¶
7א(2), זו הבהרה שהתבקשה על ידי משרד המשפטים, המחלקה הפלילית, תנאים הנדרשים מממלאי תפקידים שיועסקו במעון יום לפעוטות ולא במעון יום לפעוטות, כי התנאים נדרשים ממי שמעסיק אותם בעצם.
דורון מלכא
¶
העברנו לוועדה מכתב ביחס להוספת סעיף קטן (ה) לגבי סעיף 5, לגבי בעל מעון שפועל להשגת היתר לשימוש חורג והסדרת הנושא באמצעות היתר זמני עד לקבלת ההיתר החורג, ופשוט להוסיף סעיף קטן (ה) לחבר את זה לסעיף 5 תוך הסתמכות על המכתבים שהעביר היועץ המשפטי לממשלה ו---
היו"ר זבולון אורלב
¶
הסברתי בישיבות שאולי לא היית ואני לא רוצה לחזור לדיון הזה. הסברנו בדיוק את העניין הזה.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אנחנו לא עוסקים היום במהות אלא רק בתיקוני התוכן שנובעים כתוצאה מבעיות שעלו בנוסח. הבהרנו את זה בישיבה וחזרנו, נדמה לי, בשלוש ישיבות שוחחנו על העניין הזה של המכתב.
היו"ר זבולון אורלב
¶
הממשלה, שכידוע זו גם הצעת חוק שלה, מתנגדת להכניס את הסוגיה הזאת לתוך החוק. ואני מציע לך שלאחר מכן תיקח דברים עם עורך הדין יעקב פרידברג והוא יסביר לך את זה.
שלמה מולה
¶
למרות שאני לא מערער על מה שאתה אומר, אבל איך מבטיחים שהמכתב של היועץ בכל זאת יש בו התייחסות לחוק? כי מה יקרה? מישהו יכול לבוא ולהגיד 'טוב, יועץ אחד נתן מכתב, נו, זה לא מחייב את היועץ הבא'. דברים ישתנו, מה אני עושה עם זה? שזה לא יהיה על הקרח.
יעקב פרידברג
¶
לא, יש הבדל גדול מאוד בין דברים שמוזכרים... אגב, גם חוקים אפשר לשנות, ביחס למה שאמרת קודם. אבל אני רוצה להצטרף ל--
היו"ר זבולון אורלב
¶
אני אעזור לך. יש כאן סתירה בין שני חוקים, בין החוק שלנו לבין חוק התכנון והבנייה. מה אמר היועץ המשפטי לממשלה? הפתח שהוא מצא זה מה שנקרא הסדר מנהלי. הוא אומר שמבחינת החוק יש לו סמכות או יש לו רשות לקבוע הסדר מנהלי לתקופה מסוימת, באופן כזה או באופן אחר כדי שלא תהיה אותה התנגשות וזה המכתב.
שלמה מולה
¶
לכן אני בא ואומר שאפשר לבוא ולהגיד, מאחר והיועץ המשפטי נתן לנו מכתב, במקרה כזה יבוא ההסדר המנהלי. זה מה שאנחנו מנסים לומר.
היו"ר זבולון אורלב
¶
זה מה שניסינו לשכנע אותו, וגם אני באופן אישי, בשיחה איתו, אבל הוא אומר שהדבר הזה מנוגד לכל כללי החקיקה שזה ממש דבר בלתי אפשרי לעגן בחקיקה שמשפיעה על חקיקה אחרת שעדיין לא סודרה.
מירב ישראלי
¶
קודם כל עלתה שאלה בסוף הישיבה הקודמת שרצוי לתת לה הבהרה בנוסח. כשדנתי עם משרדי הממשלה על הנושא של האופציות השונות של מסגרות מעורבות, אני צריכה פה גם את משרד החינוך וגם את משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה, דובר על מעונות שיש בהן כיתת גן נפרדת. כפי שזה הוצג בפניי נאמר לי שהכיתות הן נפרדות לחלוטין. זאת אומרת, בכיתת הגן יש רק ילדים, זה היה לפחות כפי שהוצג בפניי. עכשיו בסוף הישיבה הקודמת שאלו אותי, כשאנחנו אומרים לעשרה ילדים לפחות פה, זאת אומרת שיינתן בחינוך בגן ילדים כמשמעותו בחוק לימוד חובה, שזה החינוך לילדים מעל גיל 3 לעשרה ילדים לפחות, האם זה ייצור מצב שכאשר המעון מחולק לכיתות נפרדות, אבל בכיתה שיש בה עשרה ילדים יש גם פעוטות מתחת לגיל 3, האם הסעיף הזה יחול עליהם או לא?
מירב ישראלי
¶
כן, אבל אנחנו עשינו פה הסדר אחר. לכן אני שואלת, אם זה לא יחול עליהם, מה שיחול עליהם, על כל המעון, זה חוק פיקוח על בתי ספר. אני רק מציגה את השאלה, זו לא תשובה.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אני קורא אותך לסדר פעם ראשונה. אני כמעט בטוח שהיום אני מוציא אותך. תבקשי רשות, תקבלי רשות.
היו"ר זבולון אורלב
¶
חברת הכנסת חוטובלי, את יושבת פה ישיבה שלישית או רביעית, אני יושב פה בערך עשרים ישיבות וקשה לי מאוד לקבל את השוק שהולך כאן. כל אחד מעיר מתי שהוא רוצה, אחרי שהוא רוצה. שואלים אותה שאלה.
יש סיטואציה שיש מעון שיש שם כמה כיתות, באחת הכיתות יש מעל עשרה ילדים שהם מ-א' בטבת מעל גיל 3, מה היה נהוג עד היום לגבי אותה כיתה או לגבי אותה המסגרת המלאה?
סימה חדד מה יפית
¶
אני יכולה לומר מה סוכם בפגישה האחרונה כשישבו משרדי הממשלה. מכיוון שאתה ביקשת שהפנייה תהיה לגורם אחד,
סימה חדד מה יפית
¶
ההחלטה היתה שהפנייה במקרה של מעונות היא אל משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה. גם כאשר יש כיתת גן אחת, הפנייה תהיה מטעם משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה למשרד החינוך ומשרד החינוך יעביר את אישורו למשרד התעשייה, המסחר והתעסוקה והוא יעביר לבעלות עצמה.
מירב ישראלי
¶
זאת אומרת בין אם יש שם רק ילדים באותה כיתה ובין אם יש ילדים ופעוטות? אז את זה צריך להבהיר בנוסח, כדי שלא תהיה אי בהירות.
תמר אלמוג
¶
רק להשלים את הדברים של גב' סימה חדד, נגיד אנחנו מסכימים למתווה הזה, אבל הפיקוח על כיתת הגן יהיה של משרד ה---
היו"ר זבולון אורלב
¶
אני קורא לך לסדר פעם ראשונה. משרד החינוך עוד לא גמר לדבר, תנו לנהל את הדיון הזה.
מירב ישראלי
¶
בהמשך לזה אני רוצה לחדד גם את המלה, 'כי מתקיימים במעון המבחנים'. זאת אומרת מה שאת אמרת בעצם זה שרק לגבי כיתת הגן אתם נותנים רישיון פיקוח על בתי ספר. איך הדבר הזה נעשה מבחינה משפטית לגבי הבעלות? זאת אומרת כאן, כשאני כותבת 'כי מתקיימים במעון המבחנים', אז זה לכאורה על כלל המעון ולא על כיתת הגן בלבד.
סימה חדד מה יפית
¶
לא זכור לי שדיברנו על המבחנים עצמם, כן דובר שאנחנו נקבע את הקריטריונים הנכונים לגן ילדים במקביל לדרישה שיש בחוק הפיקוח ועל סמך זה---
מירב ישראלי
¶
אז אני כותבת כי מתקיימים בכיתת הגן, לא במעון, המבחנים למתן רישיון לפי חוק פיקוח על בתי ספר, כשהמבחנים זה כל המבחנים הרגילים, זאת אומרת זה כל המבחנים, זה לא רק הפדגוגיים. דיברנו על זה. זו גם היתה שאלה שעלתה.
מירב ישראלי
¶
לכן אני שואלת, כי אני הבנתי, ואתם קצת מדברים פה בשני קולות, אני הבנתי שחוק פיקוח על בתי ספר הוא חוק פיקוח על בתי ספר, אם בגן צריך שיהיה משהו מבני שמתאים לילדים מעל גיל 3, סימה לא תוותר על זה. אז זה לא פדגוגי בלבד.
היו"ר זבולון אורלב
¶
לא, אני הבנתי שהואיל ואנחנו רוצים רישוי אחד, לגבי אותה כיתה משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה יידע כשהוא נותן את הרישיון, מה הדרישות של משרד החינוך ולא ייתן רישיון למעון שכולל גם את אותה כיתה, אם לא מתקיימים באותה כיתה אותם תנאים. זה מה שאני מבין.
היו"ר זבולון אורלב
¶
זה בפנייה של משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה למשרד החינוך. אז זה לא מעניין את הבעלים.
היו"ר זבולון אורלב
¶
חבר'ה, אולי אני אתן לכם פה חדר התייעצות, גב' טישלר. זאת הבעיה פה שאתם באותו משרד מדברים בקולות שונים.
מירב ישראלי
¶
לפי חוק פיקוח על בתי ספר יש דרישות פדגוגיות ודרישות נוספות. יש את העניין של תכנון ובנייה, יש את העניין של תברואה, יש עוד דברים, נכון?
דורון מלכא
¶
לגבי הסעיף הזה, כהצעת ייעול, זה משהו שבאמת לדעתי יכול מאוד לסייע ולעזור, זה פשוט לפרט את המבחנים של המנהל הכללי של משרד החינוך ולהוסיף אותם לרשימת התיוג של משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה, כדי להימנע, אם יהיו דרישות סותרות.
מירב ישראלי
¶
לגבי 7(ב)(ב), יש פה גם התנגדות של משרד החינוך והם אומרים שיהיה להם קושי ביישום. אני אזכיר במה מדובר, כשמספר הילדים עולה במהלך תקופת רישון על עשרה ובעצם הוא עובר---
היו"ר זבולון אורלב
¶
התחילה שנת הלימודים ובכיתה לא היו עשרה ילדים מעל גיל 3, ובמהלך השנה הצטרפו כמה ילדים ובחודש ינואר יש פתאום 15 ילדים מ-3 ומעלה. אנחנו אז קבענו---
היו"ר זבולון אורלב
¶
לפיקוח פדגוגי, לא לעניין הרישוי. הרישוי ממשיך אבל הפיקוח הפדגוגי עובר ממשרד התעשייה, המסחר והתעסוקה---
היו"ר זבולון אורלב
¶
אתה הולך לשכנע אותי? אנחנו באותה עמדה, אבל אני לא ראש הממשלה, מה אני יכול לעשות. לא הפיקוח הפדגוגי, הפיקוח. הפיקוח עובר ממשרד התעשייה, המסחר והתעסוקה---
היו"ר זבולון אורלב
¶
זאת עמדתכם, משרד החינוך? כלומר אתם מבקשים שאיך שהתחיל הפיקוח, כך הוא יימשך כל השנה, עד סוף שנת הלימודים. משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה, זה מקובל עליכם?
חנן דגן
¶
ב-7(ב)(1), דילגנו על זה, יש פה בעיה ניסוחית, בבית מגורים, זה צריך להיות דירת מגורים. בית מגורים, גם אם יש דונם שמחולק לארבע דירות זה נחשב בית מגורים אחד, זה בית משותף, ואז עלולה להיות בעיה עם כל הסביבה. זו הגדרה של מקרקעין. בחוק מקרקעין יש הגדרת דירת מגורים. דירת מגורים תפתור את הבעיה בחילוקי דעות.
ליאורה מינקה
¶
הנחת העבודה שחלק מאי הבהירויות האלה ייפתרו אחרי זה בתקנות, אני הייתי רוצה להבין איך זה יקרה. בזמן רישיון, בין שנה לשנה, אם צריך מתקני חצר אחרים לגילאים השונים, איך זה יקרה בפועל?
היו"ר זבולון אורלב
¶
יש לך בעל רישיון, לבעלות יש רק גורם אחד בממשלה שמולו היא עובדת לאורך כל תקופת הרישיון, ויש סנכרון בין שני משרדי הממשלה, שזה חלק ממה שהתקנות צריכות להסדיר. איך יהיה הסנכרון? למשל העצה שרשימת הצ'ק ליסט תהיה משותפת וכדומה.
מירב ישראלי
¶
לגבי 7(ב)(ב), גב' אלמוג, מתי הממונה יפנה למנהל הכללי של משרד החינוך? צריך שזה יהיה קצת לפני שנת הלימודים כדי שהוא יוכל לתת את תשובתו לגבי שנת הלימודים.
מירב ישראלי
¶
אז בכל זאת אנחנו משאירים , 'אף אם מספר הילדים בו עלה על עשרה במהלך התקופה האמורה', עלה מספר הילדים, יפנה הממונה מיד?
מירב ישראלי
¶
יפנה הממונה למנהל הכללי של משרד החינוך בצירוף הבקשה לרישיון שהוגשה לגבי המעון, כדי שיאשר כי מתקיימים בו המבחנים למתן רישיון. ואז איך נכתוב? שמשרד החינוך מתחיל כאילו להיכנס לתמונה רק מתחילת שנת הלימודים?
תמר אלמוג
¶
אבל הוא צריך לקבל את התשובה לפני כדי שהבעלים יערער. הוא גם צריך להחזיר תשובה כמה שיותר מהר.
מירב ישראלי
¶
אז את הוראות הפיקוח מחוק פיקוח על בתי הספר יחולו מתחילת שנת הלימודים. זאת אומרת המנהל הכללי... מה שנאמר פה, אני רוצה שתשימו לב, סימה ויעל, זה שברגע שהאדם הודיע שמספר הילדים עלה, הממונה באותו רגע פונה למנהל הכללי, המנהל הכללי מתחיל לבדוק את זה, נותן לו תשובה כמה זמן שזה לוקח, אבל הפיקוח נכנס רק בשנת הלימודים שלאחר מכן.
יעל טישלר
¶
שברגע שמספר הילדים עולה על עשרה, הוא יודע שבשנה הבאה יהיו לו מעל עשרה ילדים מעל גיל 3, הוא צריך להגיש בעצמו למשרד החינוך, למה ש---
מירב ישראלי
¶
החלטנו שהרישיון של משרד התעשייה ,המסחר והתעסוקה עומד בתוקפו, ההחלטה הזאת לא השתנתה, כדי לא לעשות כפל רישוי.
מירב ישראלי
¶
כן. הרישיון של משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה ממשיך לעמוד בתוקפו, למשך כל חמש השנים האלה, אבל אתם נכנסים כמו ב-7(ב)(א), השווינו את זה ל-7(ב)(א). היה דיון ארוך, בסופו הוחלט, כדי שלא לטרטר את האדם שיבקש עשר פעמים רישיון, כל פעם שמתחלף לו, אחר כך יירדו לו הילדים, אז הוא שוב מבקש, אז מה שהוחלט זה להשוות את המצב של המסגרת הזאת ל-7(ב)(א).
היו"ר זבולון אורלב
¶
אמרנו, כדי לשגע את הבעלויות, שיהיה סנכרון ביניכם לגבי הדברים, הרי 90% מהדברים, לדעתי 80% מהדברים קשורים לבטיחות ולמטראז', דברים די שווים, והדברים הספציפיים... הבעלות הרי יודעת לאן פניה מועדות, היא גם צריכה להיערך פחות או יותר ואז היא יודעת.
יעל טישלר
¶
מדובר בעצם בשנה אחרת של שנת הלימודים, זאת אומרת הוא קולט כבר, הוא יודע שהוא הולך לשנות את קבוצת הגיל שלו בשנה שלו, לקלוט הרבה יותר ילדים מעל גיל 3.
טליה לבני
¶
אני רציתי לשאול, או בעצם להציע שהדבר ייעשה רק בתחילת שנת לימודים. אם נניח בכיתה של פעוטות ישנם שמונה ילדים בגיל 3 והצטרפו עוד ארבעה במשך השנה, לא להתחיל להפוך אותה לכיתת גן עם כל מה שמתחייב---
טליה לבני
¶
שאותו רישיון של משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה יהיה עד סוף השנה ובשנה אחרי זה נבקש כבר ממשרד החינוך.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אנחנו יותר ליברלים ממך. אנחנו לא רוצים לשגע אותך, שתיכנסי להוצאות ותגישי עוד פעם בקשות לרישיון, ישלחו עוד הפעם את כל הפמליה המכובדת הזאת. אנחנו מסתפקים באותו רישיון, רק הפיקוח בתחילת שנת לימודים, לא באמצע, יעבור ממשרד התעשייה, המסחר והתעסוקה למשרד החינוך. למה את צריכה עוד הפעם לעבור את כל---
היו"ר זבולון אורלב
¶
היא תענה לך ואת תדעי אם בתחילת שנת הלימודים הפיקוח עובר או לא עובר. זה מה שיגידו לך.
היו"ר זבולון אורלב
¶
גב' לבני, זה היה הבירור וכתוצאה מזה שינינו את הנוסח. זה מה שהיא אמרה. אמרתי בראשית הדיון שבניסוח עלו כל מיני בעיות. זו בעיה שעלתה ולכן חזרנו אליה כדי להבהיר, כי אוזננו קלטה שהיו כמה דעות, היתה איזה בהירות בין הלשכה המשפטית לאגף הגיל הרך, לבין משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה, וניסינו לסדר את זה. זה הכל.
שולמית ביסמנובסקי
¶
כבוד היושב ראש, החוק באמת פוטר את הגנים מלפנות פעמיים לשני משרדים, אבל הוא לא פוטר מרישוי כפול, כי גב' סימה חדד לא מאשרת לנו להכניס מפקח אם לא נעשה רישוי פרטי משלה, ותגידי לנו אם זה נכון.
מירב ישראלי
¶
צריך להגיד שיש פה חוק חדש, החוק הזה חדש, הוא עוד לא נכנס לתוקף, עוד לא התחילו ליישם אותו. גב' סימה חדד, אם יש לה היום נהלים, אחרי החוק החדש, כשהחוק יגיד ההיפך, היא לא תוכל ליישם נהלים שהם הפוכים מהחוק. איך היא יכולה?
היו"ר זבולון אורלב
¶
לא, אני אגיד לך מה אנחנו בודקים בחוק. מה זה מעניין אותי מה גב' סימה חדד אומרת. אני אגיד לך מה כתוב בחוק.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אני חוזר עשר פעמים ואני אומר את זה, במעון שיש שלוש כיתות גן ובאחת הכיתות היו בתחילת השנה שמונה ילדים מתחת לגיל 3 ובמהלך השנה הצטרפו עוד ארבעה ילדים, עד תקופת הרישיון של המעון כולו נשאר הרישיון ולא עובר הרישיון ממשרד למשרד. בתוך תקופת רישיון לא משגעים את הבעלות. בסוף שנת הלימודים, על פי פנייה של משרד התעשייה המסחר והתעסוקה למנהל הכללי של משרד החינוך יעבור הפיקוח ממשרד התעשייה, המסחר והתעסוקה אל משרד החינוך, וכשיעבור הפיקוח משרד החינוך לא רשאי לתבוע רישיון חדש. זה כל מה שכתוב כאן בחוק. ככה כתוב? ככה סיכמנו, סימה?
היו"ר זבולון אורלב
¶
מה זה רישוי? אמרנו שהרישיון עד תום התקופה. את יכולה להגיד, אבל זה לא מה שכתוב בחוק. בחוק כתוב שהרישוי הוא עד תום תקופת הרישיון. אם הרישיון ניתן---
סימה חדד מה יפית
¶
אני רוצה להבין. המשמעות היא שבתקנות אנחנו נכניס את הסטנדרטים כבר לגילאי 3, שהבעלויות יידעו מה נדרש מהן---
היו"ר זבולון אורלב
¶
אתם יכולים לעשות את זה, זה מה שאמרנו, הסנכרון ביניכם, זה מה שגם הציע עורך הדין, שיהיה סנכרון בצ'ק ליסט, זה הכל. אתם לא תוכלו, אני מבהיר לך, בתוך תקופת הרישיון לבקש רישיון שלכם, רק הפיקוח עובר, כי אנחנו עמדנו על זה, לא ישגעו את העניינים ויהיה כפל רישיון, לא יהיה באותו מבנה שלוש כיתות, להוא רישיון לזה... זה לא יהיה, תעשו סנכרון ביניכם.
מירב ישראלי
¶
יש פה תוספת מתבקשת של משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה שמשרד החינוך יגיד 'לא מסכים לה', אבל בסעיף 7(ב) למטה, כתוב בצד הצעת משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה.
מירב ישראלי
¶
כן, 'לא אישר המנהל הכללי של משרד החינוך כי מתקיימים המבחנים כאמור עד למועד ההחלטה בבקשה לרישיון יראו בכך הסכמתו להתקיימותם'. לזה משרד החינוך לא מסכים בשום אופן. אני חושבת שהכוונה היא ל-(א), הרישיון לכיתת הגן.
מירב ישראלי
¶
כן. הממונה צריך לענות לו תוך ארבעה חודשים. בתוך הארבעה חודשים האלה הוא פונה אל המנהל הכללי של משרד החינוך וצריך לקבל ממנו---
היו"ר זבולון אורלב
¶
עכשיו הוגשה בקשה למשרד התעשייה ,המסחר והתעסוקה, וכמה ילדים יש מעל גיל 3 בכיתה הזאת?
היו"ר זבולון אורלב
¶
אנחנו אומרים שמבקשים רישיון רק מגורם אחד, הגורם הזה במקרה הזה הוא משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה.
מירב ישראלי
¶
נכון. עכשיו הוא פונה לקבל אישור של המנהל הכללי לגבי כיתת הגן, זה מה שסיכמנו. מה שהם רוצים לפתור זה את הבעיה שאם המנהל הכללי לא נותן להם תשובה תוך ארבעה חודשים.
היו"ר זבולון אורלב
¶
מה הבעיה? הסיטואציה היא, הואיל ויש עיקרון שיש רק רישיון אחד, אז אנחנו הולכים איתו עד הסוף; הוגשה בקשה וצריכים לתת תוך ארבעה חודשים תשובה. יש כיתה עם עשרה ילדים ומעלה ועוד פעוטות אחרים. פנה משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה למנהל הכללי של משרד החינוך, עברו ארבעה חודשים ולא התקבלה תשובה. אנחנו רצינו כשלא התקבלה תשובה, משרד התעשייה ,המסחר והתעסוקה אומר 'אנחנו רואים באי התשובה הסכמה לכך שמתקיימים התנאים' לצורך מתן הרישיון.
יעל טישלר
¶
כמו שזה קיים היום בחוק הפיקוח, ההוראה של ארבעה חודשים היא הוראה מנחה. אנחנו כמובן מנסים לעמוד בתנאים האלה---
היו"ר זבולון אורלב
¶
אני אומר לך שוב. חוק הפיקוח הוא חוק ישן. אנחנו עכשיו בחוק חדש שאחד החידושים שאנחנו עושים הוא שלא סומכים על הממשלה, כשאומרים לה ארבעה חודשים והיא תיתן תוך ארבעה חודשים, ואנחנו רוצים לדעת מה יקרה אם אחרי ארבעה חודשים לא מתקבלת תשובה.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אז תכירי, הואיל ואת עכשיו בבית המחוקקים, יושבים פה חמישה חברי כנסת והם לא מוכנים לקבל את הדבר הזה שאם הממשלה לא נותנת תשובה, אז לא קרה... אין כזה דבר, צריכים לדעת מה קורה, יש שם ילדים.
יעל טישלר
¶
נכון, בדיוק. בגלל שיש שם ילדים. הרישיון מבטיח את טובת הילדים, הרישיון מבטיח שמתקיימים כל התנאים להבטחת---
היו"ר זבולון אורלב
¶
עכשיו מה את מציעה? שיעמדו 90 הורים ויגידו 'תשמע, המנהל הכללי לא נתן לנו תשובה', אז מה הם יעשו? אין רישיון, מה הם יעשו? מה את מציעה שהם יעשו? אנחנו לא מוכנים לקבל את התשובה הזו. בשום פנים ואופן.
היו"ר זבולון אורלב
¶
לא יפתחו את כיתת הגן? אוה, יש לי חדשות בשבילך, כיתת הגן תיפתח. יש לי חדשות בשבילך, אם הם עומדים לפחות בתנאים של משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה, הם יקבלו רישיון.
היו"ר זבולון אורלב
¶
תגידו לשר, אני מתעקש על הסעיף הזה ואני מקווה שחברי הכנסת ייתנו לנו גיבוי מלא לדבר הזה. זה לא עולה על הדעת שהורים וילדים יסבלו מפני שממשלה לא עומדת בלוח הזמנים. זה לא עולה על הדעת הדבר הזה.
היו"ר זבולון אורלב
¶
גב' טישלר, הסיטואציה היא שאותה כיתת גן כן עומדת בתקנים של משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה, רק מפני שיש שם עשרה ילדים ומעלה רוצים שהיא תעמוד גם בתקנים שלכם ואין תשובה. עכשיו צריכים לתת רישיון---
היו"ר זבולון אורלב
¶
אני מבקש את רשותם של חברי הכנסת להשאיר את הדבר הזה. תדווחו על כך לשר ולמנהל הכללי, את עיקשותנו, ואני מזמין אותם לשוחח איתי בדבר הזה ואני מקווה שאני לא אצטרך לחזור לוועדה ולהגיד שהממשלה מתנגדת.
היו"ר זבולון אורלב
¶
תסדרו את זה איתם. חברים, זו חקיקה חדשה, בחקיקה אנחנו קובעים נורמות חדשות. לא יעלה על הדעת הדבר הזה.
מירב ישראלי
¶
הנושא של סעיף 14, ביחד עם הנושא של גוף בודק, חברת הכנסת לוי, יש פה הצעה חדשה של הממשלה.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אני מציע שתדלגי עליה, נעשה אותה בסוף, נראה אם היא פותרת את הבעיה שלנו, כן או לא.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אין בעיה, זו לא ישיבה לבקשות. הישיבה הזאת מתקיימת רק כדי להעלות סוגיות של הניסוח שעלו כתוצאה מהישיבה שלך עם הנסחית.
יובל אביעד
¶
לי יש הערה והעברתי אותה ליועצת המשפטית של הוועדה כבר ביום ראשון, אני רואה שזה נכלל כאן עדיין בנוסח, לגבי סעיף 8(3)(ג), לעניין מפקח.
מירב ישראלי
¶
זו טעות. אני אסביר. בנוסח שאתם קיבלתם מהדפוס לא יצא שם 'עקוב אחר שינויים'. עקרונית, אני לא המצאתי את זה, אתה הקראת את זה בישיבה.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אנחנו בסוף נבחן האם ההצעה החדשה של משרד המשפטים, לגבי המבדקות עונה על הבעיה של נושא חדש לדעתה של ---
מירב ישראלי
¶
בפרק הפיקוח, פרק ה', סעיף 29(ב)(2), עלתה הערה. אנחנו הכנסנו את ההשכלה והניסיון בתחום החינוכי-טיפולי. בעצם הסעיף קודם דיבר על תנאי כשירות נוספים בהסכמת השר לביטחון פנים. יש את (1) שאומר, הוא קיבל הכשרה מתאימה בתחום הסמכויות שיהיו נתונות לו לפי פרק זה, שזה כל הסמכויות שצריכות להיות יחד עם המשטרה, ואז סעיף (2) בעצם עכשיו חידד שתנאי הכשירות הנוספים הם בעיקר בנושאים שלא קשורים למשטרה. אז המשרד לביטחון פנים ביקשו להוריד את הסכמת השר לביטחון פנים בסעיף הזה.
מירב ישראלי
¶
אז אני מורידה את זה.
אני רק אומר שכשדפנה ואני ניסחנו את ההצעה ראינו שבמהלך ההצעה לפעמים זה מופיע 'שלומם של הילדים', לפעמים 'שלומם ובטיחותם של ילדים'. אנחנו ניסינו לעשות האחדה של הנוסח הזה, אז אני רק אפנה את תשומת הלב, אם יש למישהו הערה בנושא הזה, למשל בסעיף 33(ד)(2) הוספנו 'שלומם ובטיחותם'.
היו"ר זבולון אורלב
¶
זה מה שהיא אומרת. היא אומרת שהיא עושה אחידות בכל החוק, בכל פעם שהיה כתוב 'שלומם' או 'בטיחותם', יהיה 'שלומם ובטיחותם'.
אדווארד וייס
¶
אני הייתי מציע גם לפנות לחוק מעונות יום שיקומיים ולהתאים את המונח, שתהיה אחידות גם בחקיקה כמה שאפשר.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אם שכחת להביא, זה כנראה... יעקב ינסה להעלות את זה. אני חושב שכדאי תמיד שתהיה אחידות, שכולם יבינו במה מדובר.
מירב ישראלי
¶
סעיף 34, בעקבות זה שהוכנסה ועדת ערר, בעקבות פניית הוועדה, כדי שלא כל פנייה תהיה לבית המשפט, אז אני מפנה את תשומת הלב, היינו צריכים לעשות התאמות משפטיות בנושא הזה. 34, בבקשה לביטול צו הגבלה מנהלי, שהיתה קודם לבית משפט, עכשיו היא גם תהיה לוועדת ערר. עלתה שאלה תוך כדי הניסוח לגבי עיכוב הביצוע של הצו המנהלי, יש חוקים שבהם רק ועדת ערר מוסמכת לעכב ויש חוקים שהרשות עצמה שנתנה את הצו גם מוסמכת לעכב. עלתה פה שאלה האם לתת את הסמכות לעיכוב ביצוע של הצו עד להכרעה בערר גם לממונה.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אני לא מבין את ההיגיון. אם הממונה מוסמך להוציא צו הגבלה, בוודאי שיש לו סמכות גם להוריד את צו ההגבלה.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אני מוכן לבדוק את זה, אצל האדמו"ר גוגל...
חבר הכנסת מולה, בחוק הזה, במסגרת החידושים, נתנו סמכות לממונה שהוא גם נותן הרישיונות, הואיל והוא נותן את הרישיונות אז הוא גם מוסמך להוציא צו הגבלה במידה ויש בעיות קשות שמסכנות, ולהגיד 'אתה עכשיו מוגבל ברישיון שלך', ואז האיש ההוא יכול ללכת לערר ולא לבית משטפ.
היו"ר זבולון אורלב
¶
פה לא רצינו, כיוון שזה הכלי המנהלי שיש לממונה כי הוא נותן את הרישיון ולכן גם הכנסנו את ועדת הערר. השאלה כרגע האם אותו ממונה, שנתן את צו ההגבלה, והנפגע ניגש לוועדת ערר ותוך כדי ועדת הערר התרחשו כל מיני דברים, שהוא סידר את הבעיה וכולי ובעצם ההליך התייתר, אז למה צריכים להמשיך את הערר כשהממונה יכול להוריד אותה?
היו"ר זבולון אורלב
¶
אוקי, עיכוב ביצוע כדי שהגן יוכל להמשיך ולפעול. תחשבו שזה לא סוחר שהוא יסגור ואף אחד לא נפגע, פה הגן נסגר, יש ילדים.
היו"ר זבולון אורלב
¶
את סומכת על הממונה שהוא נותן את הרישיון. אני בעד לתת את הסמכות הזאת של עיכוב הביצוע לממונה.
גלי עציון
¶
גם בערכאות שיפוטיות יש קודם כל סמכות של עיכוב ביצוע לערכאה שנתנה, ואם היא לא נותנת, אז---
היו"ר זבולון אורלב
¶
יכול להיות שבמסחר לא הייתי נותן את הדבר הזה, כי באמת מי שנפגע פה זה רק בעל החנות, פה הנפגעים זה לא רק בעל הגן, אלה מאה הורים שצריכים את הגן הזה והם גם נפגעים, למה לפגוע בהם?
מירב ישראלי
¶
אין בעיה להביא את זה שוב.
עיצום כספי גם הכנסנו. שם זה היה 'שלומם ובריאותם', הכנסנו 'שלומם ובטיחותם'.
אני מבהירה לגבי סעיף 40(ג), שהיתה הסתייגות לגביו ולא היה ברור אם הוא נמחק או לא נמחק. הוא לא נמחק והכנסתי את ההסתייגות לגביו.
אני אומרת לפרוטוקול, לגבי סעיף 60, ארנונה, שמשרד הפנים הודיע לנו שלא יהיה מכתב של השר בעניין של יחידת מגורים נפרדת, אז הנושא נכנס.
מירב ישראלי
¶
סעיף 60 אומר שלגבי יחידה נפרדת המשמשת כולה לצרכי המעון, היא תהיה פטורה לגמרי. לא יחול עליה שני השליש.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אנחנו קבענו שגם יחידה נפרדת תהיה פטורה לחלוטין מארנונה. עלתה שאלה אם צריכים להכניס את זה לחוק או שיהיה מכתב של שר הפנים. קיבלנו תשובה ממשרד הפנים שלא יהיה מכתב. הואיל ולא יהיה מכתב, אנחנו מכניסים את זה לחוק, יהיה כתוב בחקיקה הראשית שיחידה נפרדת המשמשת כולה לצרכי המעון תהיה פטורה מארנונה.
מירב ישראלי
¶
שם זו שאלה אחרת, מה שאמרת 'דירת מגורים'.
טליה לבני
אני רוצה לומר בהזדמנות זאת של נושא הארנונה, אולי כדאי להכניס את נושא שכר הדירה.
היו"ר זבולון אורלב
¶
יכול להיות שבהסתייגות אני אתמוך וזה ייכנס לנוסח החוק. אבל כל עוד אין תהליך הצבעות, אני לא רוצה לשנות כרגע שום דבר.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אני לא יכול להוסיף כזה דבר, למשל כשמשרד הפנים לא פה. משרדי הממשלה כששאלו אותנו על מה הישיבות, אמרנו תיקוני נוסח או השלמת נוסח.
טליה לבני
¶
שייך לכל רשות בנפרד, בעצם זה שייך למשרד התעשייה, המסחר והתעסוקה, כי משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה צריך לבוא ולומר, 'אני לא רוצה ש---
היו"ר זבולון אורלב
¶
מי גובה את שכר הדירה? אני לא יודע, ליאורה יום אחד צלצלה אליי ואמרה לי שעיריית ראש העין רוצה שכר---
היו"ר זבולון אורלב
¶
אם השלטון המקומי יאמר שהוא תומך בזה שלא ניתן לגבות שכר דירה עבור מעונות יום על פי החוק הזה, אז אני מוכן בהחלט להכניס את זה.
טליה לבני
¶
את השלטון המקומי ותיכף תגידי, והיא היתה בדיון, כי אני הייתי אצל ראש השלטון המקומי. אבל הנושא הוא של משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה, ומדוע הנושא הוא שלו? מדובר במבנה ציבור, מדובר במחיר בפיקוח של משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה, ומדובר בכך שמשרד התעשייה, המסחר והתעסוקה לא מוכן להכיר בתעריף שלו, הוא לא מוכן, לא הוא ולא האוצר לא מכירים בתעריף את נושא שכר הדירה. אני רוצה להצהיר פה---
טליה לבני
¶
אני יודעת, לכן אני אומרת , מדברים על ארנונה, אם לא דנים בכלל בנושא... אבל דנים בנושא ארנונה, הנושא האקוטי יותר והוא נכון לשנה, זה פתאום הצפה של רשויות מקומיות שכולן דורשות שכר דירה. לא יהיה מחיר בפיקוח לקראת שנת הלימודים הקרובה אם אנחנו לא נפתור את הנושא הזה, משום שכל הרשויות דורשות ואומרים שיפנו אותנו. אני מוכנה להביא לוועדה את כל הרשימה של כל הרשויות שכותבות, יהוד כתבה, 'אנחנו נפנה אתכם אם אתם לא מתחייבים לשלם שכר דירה'.
טליה לבני
¶
אבל יכול להיות שהממשלה בנתה אותו, מי מימן את הבנייה? לא הרשות. המדינה. הנושא הזה הוא אקוטי.
היו"ר זבולון אורלב
¶
גב' לבני, אני מסכים איתך שהנושא הוא אקוטי. כמו שאמרתי לך, באופן אישי אני טיפלתי בנושא הזה, בינתיים בהצלחה זמנית---
היו"ר זבולון אורלב
¶
אגב אורחא, כשאנחנו בתיקוני נוסח מסבירים שמה שהיה בסוגריים, הורדנו את הסוגריים ונכנס לחוק, הואיל ולא קיבלנו מכתב ממשרד הפנים, אני לא יכול עכשיו להכניס נושא כשמשרד הפנים לא פה. אני לא יודע אם השלטון המקומי רוצה להגיב, אבל צריכים לשמוע... אמרתי לך, אני נוטה, אבל זה לא כרגע להכניס לנוסח כי הנוסח שלנו נעול, ההסתייגויות נעולות, הכל נעול ומחכה להצבעות. בהצבעות, אני מניח שיהיו הסתייגויות שייכנסו לגוף החוק.
היו"ר זבולון אורלב
¶
למשל היום אני ארצה כן להכניס לגוף החוק את הפשרה שאני מבין שהסכמתם לה, לגבי שלוש השנים והשנה, שזה יהיה שנתיים. כשנגיע לזה בהוראות המעבר נדבר על זה.
טליה לבני
¶
לא נכון, משרד הפנים אומר לי 'תפני למשרד התעשייה, המסחר והתעסוקה, שיעלו את התעריף'. אנחנו מתגלגלים בין משרדים.
היו"ר זבולון אורלב
¶
תגידי, נראה לך שאני כל כך לא מבין מה שאת אומרת? את חוזרת כבר שלוש פעמים על אותו דבר.
תמר אלמוג
¶
זו סוגיה שהיא לא חדשה למשרד, אנחנו מנסים להתמודד עם זה כבר כמה שנים. בשנים האחרונות באמת יש איזה שהוא טרנד שכמה רשויות החליטו להוציא את המבנים שהמדינה בנתה למכרזים כדי שחברות אחרות שרוצות לעשות שימוש במבנה הזה כעסק, כמעון לעסק, ישלמו להם שכר דירה. אפילו רשות אחת דרשה משהו כמו אלף דולר לכיתה, לחודש, משהו כזה. המשמעות של המהלך הזה זו פשוט דרישה נכונה ולגיטימית של הארגונים, להעלות את התעריף ואז זה יגולגל על ההורים. אמרנו 'לא ולא', ניסינו כמה פעמים בפניות למשרד הפנים, לא נענינו ומה שעשינו זה באמת פעלנו נקודתית מול כל רשות ורשות. יש כמה רשויות שהצלחנו להוריד אותן מהדרישה. אבל זה לא פתרון---
היו"ר זבולון אורלב
¶
אמרתי, יש הסתייגות בדבר הזה, נדון, יכול להיות שאנחנו נכניס את זה לגוף החוק, אבל נעשה את זה בצורה מסודרת והשלטון המקומי יצטרך להתכונן לדיון הזה.
יובל אביעד
¶
אני רק רוצה לומר משהו באופן מאוד כללי. אני לא אומר שהטענות הן לא מוצדקות, הן אכן מוצדקות, גם גב' אלמוג הבהירה שזה אכן מוצדק, אבל זה לא הנושא של החוק. החוק עוסק בחוק פיקוח על מעונות יום. יכול להיות שיש דרכים אחרות שאולי באמצעות הוועדה הזאת נכנס דיון נוסף, יחד עם משרד הפנים כדי לבטל---
היו"ר זבולון אורלב
¶
לא, אני לא כל כך מסכים לדבר הזה, מפני שלפחות ברוח החוק אנחנו אמרנו לאורך כל הדרך שמבחינת המדיניות אנחנו לא נעשה שום דבר שמעלה את העלות שכתוצאה ממנה בסוף זה יתגלגל להורים. זה חלק מהאחריות שלנו ואם מובאת תוך כדי הדיונים בעיה, לכן ניסינו לטפל בשימוש חורג, יכולת להגיד אותו דבר, ולגבי ארנונה אפשר להגיד אותו דבר, היו דברים שאגב לא טיפלנו, כמו היטל השבחה וכדומה, כי סברנו שזה ממש ממש חורג מהסמכויות שלנו. אבל זה בגוף העניין, הדבר הזה. יכול להיות אגב שזה גם מתנגש עם חוקים והנחיות של משרד הפנים לרשויות המקומיות, שבא המבקר ואומר 'רגע, יש לכם נכס, למה אתם לא עושים ממנו...'. אינני יודע, יכולים להתברר פה הרבה מאוד דברים.
אורלי לוי אבקסיס
¶
אבל באותה מידה אפשר להגיד את זה גם על חלק מבתי הכנסת, מבתי ספר מיוחדים שיש, ולכן---
היו"ר זבולון אורלב
¶
אמרתי, לכן אמרתי לגב' לבני, שהיא רוצה עכשיו הכל מיד, שבמהלך הדיונים על ההסתייגויות אנחנו נטפל. לצערי זה לא עלה בדיונים המסודרים. אם זה היה עולה במסגרת הדיונים המסודרים, היו פה משרד הפנים, היו כל משרדי הממשלה... לא דנו בזה, אני לא יכול בדרך אגב כזה...
תמר אלמוג
¶
לגבי הנוהל שקיים ברשויות. קיים נוהל הקצאה להקצאת מבנה ציבור, שלא בתמורה או בתמורה סמלית. זה כתוב.
אדווארד וייס
¶
מדובר פה בתיקון לחוק החוק על פיקוח על מעונות, הסמכויות של המפקחים שלנו. זו הערת נוסח. בסעיף הראשון אנחנו מבקשים שיובהר שהסמכויות שלנו לפי חוק הפיקוח נשמרות, כי אפשר לפרש את הנוסח כאילו רק יש להם סמכויות להיכנס אבל לא לדרוש דברים וכן הלאה.
מירב ישראלי
¶
בסעיף 68(ג), הסעיף אמר, 'על אף האמור בסעיף קטן (א) לעניין מעון יום לפעוטות שהוראות חוק זה טרם הוחלו לגביו, ניתן להפעיל את הסמכויות', במקור, בהצעת החוק הממשלתית, היה כתוב לפי פרק ה', אם נשקפת סכנה. פרק ה' זה רק פרק הפיקוח, זאת אומרת זה לא יעזור שאנחנו נפקח ואחר כך לא תוכל לעשות עם התוצאות שלו שום דבר. דפנה ואני סרקנו את החוק ומה שחשבנו, ומכיוון שזה חידוש רציתי שתתנו את דעתכם על זה, שבעצם הפרק הרלוונטי הוא הפרק של צו ההגבלה המנהלי. זאת אומרת המסגרת הזאת עדיין לא צריכה רישיון אבל צריך להיות איזה שהוא כלי לסגור אותה במקרה של סכנה.
יובל אביעד
¶
תיכף, אני חייב לבדוק את זה. הצו המנהלי תמיד היה בפרק ו', זה מה שאנחנו אומרים, נכון? כן, אפשר להכניס את פרק ו', זה צו הגבלה מנהלי.
היו"ר זבולון אורלב
¶
לפני שהיא ממשיכה, אנחנו בינתיים קיבלנו פתק מגב' סימה חדד, ממשרד החינוך, ואני רוצה להקריא אותו, שגם יירשם בפרוטוקול. זה בסדר מבחינתך שאני מקריא אותו, נכון? שבשיחה עם המנהל הכללי של משרד החינוך, דר' שמשון שושני, הוא אמר לגב' סימה שיש גיבוי לכתוב 'במידה ותוך ארבעה חודשים משרד החינוך לא יגיב, משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה ייתן אישור', הכוונה לרישיון, 'על סמך הסטנדרטים והדרישות בתקנות שנקבעו'.
אז יש גם גיבוי למה שהכנסנו, כך שאם לא עומדים בלוח הזמנים, אז משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה מוציא את הרישיון.
מירב ישראלי
¶
סעיף 70. הוראת מעבר לעניין מעון מוכר. זה נוסח לפי מה שעורך דין אביעד הקריא לפרוטוקול בישיבה הקודמת. בינתיים שלחת לי הגדרה. זה משהו שבכל זאת הייתי רוצה להעלות, שנסגור את הנוסח הסופי.
מירב ישראלי
¶
כתבתי לי מה שכתבת לי במייל. הנוסח הוא כרגע, כפי שמופיע אצלכם בטקסט, 'הממונה רשאי לתת רישיון הפעלה ראשון לבעלים של מעון יום לפעוטות שפעל והוכר על ידי המשרד ערב יום התחילה ומצא כי מתקיימים לגביו הסעיפים המפורטים בסעיפים 7(1)(2) ו-7א(4) וכי אין סיכון לשלומם או לבטיחותם של פעוטות שישהו במעונות', זה על אותם התנאים---
טליה לבני
¶
אני חושבת שאפשר להיעצר בשורה השלישית, 'ומצא אם מתקיימים לגביו התנאים המפורטים ב-7(1)(2) ו-7א(4)', נקודה.
טליה לבני
¶
כי ממה נפשך? כל העניין הוא שמדובר במעונות שפעלו בפיקוח משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה, אז את מניחה שלא היה סיכון לשלומם ולבטיחותם של הפעוטות.
היו"ר זבולון אורלב
¶
מה שאנחנו רוצים לעשות זה שהמעונות שהיו בסמל והיו בפיקוח, אז רק בסוגיית סיכון הילדים, תעשה בדיקה, ואז תקבל רישוי לחמש שנים, אז היא רוצה לוותר גם על הבדיקה הזאת. אני מציע לא לוותר על הבדיקה הזאת.
מירב ישראלי
¶
משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה העביר לי את ההגדרה למעון שהוכר. מעון שפעל ערב יום התחילה---
היו"ר זבולון אורלב
¶
חיפשנו את ההגדרה של מה שאנחנו כל הזמן אומרים מעונות שהיה להם סמל. מעון שהיה לו סמל, זו לא הגדרה משפטית. ביקשנו ממשרד התעשייה, המסחר והתעסוקה שייתן לנו את ההגדרה המשפטית מי הם אותם מעונות שאנחנו מתכוונים אליהם, שהיה להם סמל.
מירב ישראלי
¶
אז מה שהועבר לנו על ידי משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה, זה כך: 'מעון שפעל ערב יום התחילה ושמפעילו חתם על הסדר הפעלה עם המשרד ופעל לפי הנחיות האגף ונהליו'.
אורלי לוי אבקסיס
¶
אבל אם הסיעה עושה איזה משהו, אני יכולה לשמור את ההסתייגויות שלי בצד, מבחינה משפטית.
אורלי לוי אבקסיס
¶
אני רשאית לשמור את ההסתייגויות שלי, גם אם הסיעה מחליטה להסיר את ההסתייגויות הסיעתיות?
מירב ישראלי
¶
השאלה שעלתה היא, בעצם ברגע שהחוק ייכנס לתוקף, אז הסכמי ההפעלה האלה, אני לא יודעת מה יעלה בגורלם. השאלה היא נגיד שמעון יוצא מהסכם ההפעלה איתך, את נתת לו רישיון אוטומטי לחמש שנים, אבל הוא כבר לא בהסכם הפעלה איתך.
מירב ישראלי
¶
הוא יצא, אין לו מחיר בפיקוח, החליט לא לעשות את זה ויצא. אני מעלה פה סיטואציה היפותטית. מבחינתכם, גם מעון כזה חמש השנים אוטומטי זה בסדר?
היו"ר זבולון אורלב
¶
ערב התחילה היה לו הסכם, נתת לו רישיון לחמש שנים, חודש אחרי זה הוא ביטל את ההסכם איתך, נשאר לו רישיון חמש שנים, כן או לא? או שהרישיון הוא כל עוד ההסכם בתוקף?
היו"ר זבולון אורלב
¶
כן. הדגש הוא שבערב יום התחילה הוא היה בהסכם ובפיקוח. מה קרה אחרי זה, זה לא מעניין אותנו.
היו"ר זבולון אורלב
¶
זה הסכם, הסכם זה הסכמה של שני צדדים.
חברים, אני רוצה לומר משהו. בישיבה שהיתה בחדר ועדת החינוך---
אורלי לוי אבקסיס
¶
אבל שנייה, זה נושא ששאלתי גם את הנציג של האוצר שהיה כמה פעמים, כשדנו בחוק עוד לפני ההסתייגויות אפילו. לגבי הפיקוח על המחירים, החוק הזה משנה את כללי המשחק, זאת אומרת שהמחירים הולכים להשתנות בצורה כזו שלא הכרנו אותם עד היום, כי יש לזה כל מיני עלויות נלוות. אני רוצה שעדיין יהיה ברור שמהחוק הזה הפיקוח לא יוסר על המחירים.
היו"ר זבולון אורלב
¶
הוא לא יוסר לגבי אלה שנמצאים בהסדר. מה שהמשרד יכול לקבוע, למשל, זה שכל בעל רישיון יכול עכשיו להיכנס להסדר עם משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה. כלומר שגם מחיר בפיקוח וגם הסבסוד והסיוע בבינוי ועוד כל מיני כאלה דברים אחרים, כי ההסכם מקנה חובות לאלה שנמצאים בהסכם, אבל מקנה גם זכויות.
היו"ר זבולון אורלב
¶
יכול להיות. זה מסלול של הסכם דו צדדי, מה המדינה נותנת ומה הם נותנים. למשל הקליטה של ילדי רווחה, מי שנמצא בהסכם חייב להקצות איקס מקומות, מסגרת פרטית לא חייבת, הוא יכול להגיד למשרד התעשייה, המסחר והתעסוקה 'לא רוצה פיקוח על המחיר, לא רוצה, אני עומד ברישיון שלך, תעזוב אותי, אני פרטי לחלוטין', את לא יכולה לאנוס מסגרת פרטית שתיכנס למסגרת של פיקוח וחובות.
יובל אביעד
¶
אני רוצה לומר משהו כללי, כי משרד האוצר לא נמצא אבל אני אגיד מאיפה בא ההסדר הזה מבחינה חקיקתית, ואולי דרך החוק האחר יהיה אפשר לעשות משהו אחר.
כל הסוגיה של הפיקוח על המחירים ועל התעריפים באה דווקא מחוק אחר, זה חוק הפיקוח על מצרכים ושירותים, סעיף 12, שמאפשר בהחלטות ממשלה או החלטות אחרות של ועדות התעריפים למיניהן במשרד האוצר לקבוע מחיר, ולכן הסוגיה הזאת היא מוסדרת בחקיקה, היא מוסדרת בחוק אחר, לכן היא לא הוכנסה לחוק הפיקוח הקיים, שמוצע בפניכם. השאלה היא שאלה נכונה, האם הסדר סמל מעון ימשיך לחול גם לאחר שהחוק הזה ייכנס לתוקפו. זאת שאלה שיש לה השלכות תקציביות, זאת שאלת רוחב, ומשרד האוצר צריך לתת את הדעת גם בנושא הזה. אני לא יכול להשיב לגברתי באופן מלא ולומר ולהבטיח, או להגיד שלא יהיה סמל מעון או הסדר סמל מעון, או שכן יהיה הסדר של סמל מעון, אבל כרגע אין לנו איזה פרצה בחקיקה שלא מאפשרת את הפיקוח על המחירים כי זה בא מתוקף חוק אחר, שזה חוק הפיקוח על מצרכים ושירותים, שממשיך לחול כי לא נעשה בו שום תיקון, לא ביטלנו אותו.
אורלי לוי אבקסיס
¶
תגיד לי אם אני טועה עקרונית או לא, כי זה חוק נפרד ולא ייקחו בחשבון את העלויות של החוק הזה, יישאר הפיקוח כפי שהוא היום, העלויות שלהם גדלו, לדוגמה, מן הסתם זה מתגלגל על המחיר פר ילד ולכן השאלה שלי היא מה קורה, מי מאזן את ההוצאות מול המוסדות, כי מי שבהתקשרות איתכם צריך לעמוד בתנאים החדשים, יש לזה עלויות, הפיקוח נשאר, אני בכלל רוצה שהפיקוח יישאר לתמיד, כן? אבל נישאר בלי גנים. יש פה התנגשות של שני חוקים שאני לא מבינה איך מיישבים אותם.
יובל אביעד
¶
אני שוב אומר לגברתי, זו סוגיה תקציבית שנקבעת... גם יושב ראש ועדת התעריפים זה משרד האוצר ולא משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה ולכן אני לא יכול לתת תשובה בשם משרד אחר.
אורלי לוי אבקסיס
¶
תוכל להעביר לי את זה בכתב, יובל, בבקשה, שאני אעלה את זה להנהלת הקואליציה? רק כדי להבין איפה זה עומד, כי זו התנגשות בין שני חוקים.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אין בעיה, אני רק מניח שצריכים להיות שרים מטומטמים, תסלחו לי על הביטוי, ופקידים מטומטמים שמצד אחד קובעים מחיר ומצד שני זה לא מסתדר עם העלויות. אני מקווה מאוד שהמערכת הממשלתית היא לא---
היו"ר זבולון אורלב
¶
אני מקווה שהחוק הזה יעזור שלא יהיה טמטום. אני לא יודע למה הגענו לזה, אבל זה לא הנושא לדיון כרגע, רק מפני כבודה של חברת הכנסת. אני לא פותח את הדיון.
היו"ר זבולון אורלב
¶
טליה, אני מציע שתתלו שלט, 'אני מתנגדת לחוק', למה כל הזמן להגיד? תגידו 'אנחנו מתנגדים לחוק', וזה בסדר גמור, אין שום בעיה.
אורלי לוי אבקסיס
¶
אני לא מתנגדת לרעיון של החוק ואל תציגו אותי ככזו. הרעיון הוא מעולה, כל עוד הוא יגרום לכך שייסגרו הגנים, לא השגנו כלום.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אני לא סומך עלייך. ראיתי את זה בששינסקי. רבותיי, גם בששינסקי לא עזר שום דבר והחלטת הממשלה בסופו של דבר התקיימה. אני מאמין שגם בחוק הזה בסופו של דבר החלטת הממשלה תתקיים---
אורלי לוי אבקסיס
¶
ואני רוצה להגיד שאני אומרת את זה וחשוב שזה יירשם בפרוטוקול, כי אם נישאר בלי גנים, וזו לא עמדתי היחידה, בגלל זה יש לך קושי לגייס פה חברי כנסת נוספים, אפילו מהקואליציה, אפילו מהמפלגה שלך, שיתמכו בעניין הזה. זאת אומרת תסמוך עלינו שיש לנו קצת יותר עומק מלהקשיב ללוביסטים כאלה ואחרים. עמדנו מול משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה בוויסקונסין ויכולים להגיד פה, אז אף אחד לא יקשור אותי לאיזה שהוא קשר כזה או ההוא עם---
אורלי לוי אבקסיס
¶
אז אני עושה שגיאה. אני חושבת שאנחנו נעשה שגיאה גדולה מאוד אם נפקיר את העניין הזה.
היו"ר זבולון אורלב
¶
בסדר, נביא את זה להכרעה בהנהלת הקואליציה ונראה איפה אנחנו עומדים. בינתיים הממשלה צריכה לומר את דברה.
אורלי לוי אבקסיס
¶
לחלוטין, ואני מקווה שלא רק הצד הכלכלי, מה ייפול על משרד האוצר בעקבות החוק הזה, ינחה את הקואליציה, כי אני ממש לא הייתי רוצה להיות שותפה לקואליציה שהיא באה ועושה חוקים, וואלה חוקים טובים, אבל לא מממנת אותם בשקל והכל ייפול על ההורים. אומרים לי, זה חוק תקציבי---
אורלי לוי אבקסיס
¶
זה חוק תקציבי ברמות מאוד מאוד גדולות, רק שמי שיתקצב אותו זה יהיו ההורים ולא משרדי הממשלה, וזו הפדיחה שלנו.
מירב ישראלי
¶
יש רק עוד שני חידודים קטנים בתוספת של דיני העבודה, שזו התוספת השנייה, פשוט עשינו השוואה מול התוספת השנייה לחוק בית הדין לעבודה וראינו שחוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות זה פרק ד', שזה הנושא של תעסוקה, ומניעת הטרדה מינית זה סעיף 8. פשוט הכנסנו את זה כמו שם.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אני רוצה לעשות עוד תיקון אחד שהיתה בו הסכמה ולא נכנס משום מה. עורך דין אביעד, כשישבנו בוועדה עלתה בקשה להוריד לשנה את המטפלת.
היו"ר זבולון אורלב
¶
ואמרתי שם שיש לכם רשות להציע פשרה של שנתיים ואתם הסכמתם. באתי איתו בדברים וגם הוא הסכים לדבר הזה ולכן אני מציע שלא תהיה הסתייגות, אלא שזה ייכנס לגוף החוק, כי היתה הסכמה.
מירב ישראלי
¶
סעיף 69(א)(2)(ב), לעניין 'מי שערב מועד ההחלה מילא תפקיד של מחנך-מטפל במעון יום לפעוטות, יחולו ההוראות כמפורט להלן'. מי שערב מועד ההחלה מילא תפקיד זה במשך תקופה שאינה עולה על שנתיים---
מירב ישראלי
¶
אבל בהמשך גם צריך לתקן, 'מי שערב מועד ההחלה מילא תפקיד זה במשך תקופה העולה על שנתיים', נכון, יובל?
מירב ישראלי
¶
גם בפסקה (2) אני מתקנת, 'מי שערב מועד ההחלה מילא תפקיד זה במשך תקופה העולה על שנתיים, או שערב מועד ההחלה מלאו לו 50 והוא מילא תפקיד זה', שוב במשך שנתיים?
היו"ר זבולון אורלב
¶
ותמחקי את ההסתייגות.
עכשיו אני רוצה לשמוע את ההצעה החדשה שיש לגבי פרק המבדקה, שייתכן שהיא פותרת את הבעיה של נושא חדש, כן או לא, נשמע אחרי שנקרא ונראה במה מדובר.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אני רוצה להזכיר את הרקע. בהצעת החוק הממשלתית היתה מבדקה לצורך הרישוי או לצורך החידוש שיכולים להיעזר בבודקים חיצוניים בשלושה תנאים, אחת, שאין שיקול דעת, שתיים, אין סמכות שלטונית, שלוש, שזה על פי רשימה שנקראת צ'ק ליסט, רשימת תיוג. במהלך הדיון ביקשנו לא לשגע את המפעילים ושבקשות לחידוש רישיון לא יהיה כל שנה או כל שנתיים, אלא יהיה שנה, ומשנה לקפוץ לחמש שנים, כדי לא לשגע את האנשים וגם לחסוך בעלויות, שלא יתגלגל על ההורים. אז עלתה השאלה, מה יקרה במשך חמש שנים, יש דברים שמתרחשים וצריך גם לבדוק אותם ואני אמרתי שאין לי התנגדות שאותה מבדקה תעשה את הבדיקות שעשתה לפני הרישיון גם אחרי הרישיון, עם הצ'ק ליסט, שוב בלי שיקול דעת וכדומה. אז הוגשה הצעה שלצערי היא לא עלתה בקנה אחד עם מה שאני התכוונתי, כי קודם כל קראו לזה יועצים מומחים, אמרנו שאנחנו לא רוצים יועצים מומחים וגם רצו שהם יהיו בתחום החינוכי, אמרנו בשום פנים ואופן לא ועל זה הגישה חברת הכנסת אורלי לוי אבקסיס טענה לנושא חדש. זה היה בפורים, יום לפני צלצלו אליי ואמרו 'תשמע, אפשר להציע הצעה אחרת שייתכן שפותרת את הבעיה', ולכן ביקשתי לעכב את הדיון בוועדת הכנסת, אם יש הצעה אחרת שאולי פותרת את הבעיה, או שהממשלה חוזרת בה מהבקשה הזאת. קיבלנו נוסח חדש, אני מודה, אני עברתי עליו, לא בעיון---
אורלי לוי אבקסיס
¶
אני חייבת להגיד משהו כי אני חייבת לרוץ לוועדת העבודה והרווחה. אני הסתכלתי על הנוסח החדש, הוא עדיין לא פותר את הבעיה, ואני דיברתי גם סגן השר ליצמן ובינתיים הוא לא נתן דעה אחרת שהשתנתה בעקבות הנוסח הזה. היא לא פותרת את הבעיה של המבדקה החיצונית וההפרטה שאני רואה בה הפרטה של שירותי פיקוח של משרד הבריאות, מה שאני רואה פה זה אפשרות של השר לבחור מבין קבוצות, או מבין תאגידים, מי מביניהם הוא רואה בו או נותן לו את האישור, אבל מראש לקחנו לו את הסמכות הראשונית שהיתה שלו, ולכן אולי כדאי להשאיר פה מקום למשרד הבריאות להתנהל מול משרד הבריאות לגבי תקנים, וזה מה שמנסה סגן השר לעשות. צריך להבין, זה בדיוק כמו אחיות בריאות התלמיד. למה אני אומרת את זה? כי באמת כמו שיש היום את היכולת של משרד הבריאות להתנהל מול המשרד, זו עדיין הפרטה, לקחנו ממנו מראש את הסמכות ועכשיו אמרנו לו 'בין הזה, יהיו לך כמה אופציות'. זה מה שאני הבנתי. אני עדיין רואה בזה נושא חדש, עדיין אנחנו נמצאים בתחום הפיקוח.
היו"ר זבולון אורלב
¶
חברת הכנסת לוי, תישארי כמה דקות. חבל, אם הייתי יודע, הייתי שם את זה דבר ראשון. אגב, אני מבין דברים שונים לגמרי ממה שאת אומרת.
יעקב פרידברג
¶
כן. מבחינתנו, וברור לחלוטין שהקושי המרכזי שהיה לנו עם השינוי משנתיים לחמש שנים היה בזה שאין לנו שום בעיה עם חידוש הרישיון ומתן רישיון ראשון, יש לנו בעיה עם הפיקוח. אני מתייחס למה שאת אומרת. בגלל שלנו, כמשרד המשפטים, יש קושי משמעותי מאוד בדיוק כמו שאת מדברת עם הפרטה של סמכויות שהן סמכויות של פיקוח, בין אם זה בריאות או כל דבר אחר. את מתמקדת בבריאות משום מה, אבל זו כל סמכות של פיקוח, זה גם משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה וזה גם דברים אחרים. אנחנו מתנגדים לדבר הזה ורואים בו---
אורלי לוי אבקסיס
¶
משרד החינוך לא מנהל את המאבק שלו... מנהל מאבק כנגד הלקיחה של המתווה של הבודק ממנו.
יעקב פרידברג
¶
הפרטה של סמכות של פיקוח, שהיא סמכות שבעיקרה חייבת להיעשות על ידי המדינה, היא דבר שאנחנו מבחינה משפטית רואים בו קושי מאוד מאוד גדול. מה שאנחנו מציעים כאן זה הסתייעות בבודקים כדי לעשות דברים טכניים, וזה יהיה נכון גם לנושא הבריאות. לכן אני חושב שההשוואה שלך לאחיות בריאות הציבור אינה במקומה.
אורלי לוי אבקסיס
¶
כי מסתכלים על זה טכנית. אחות באה, בודקת את העיניים, בודקת את הזריקה ויש לה שעון עצר, תוך כמה שניות היא עושה את הדברים האלה. אם זה צ'ק ליסט, באמת זה יהיה צ'ק ליסט, בי בי בי בי נגמר. מזה אני חוששת. מה גם שסגן השר ליצמן אמר שהוא בא בדין ודברים להפשרת תקנים מול משרד האוצר, אז למה אנחנו לוקחים ממנו---
יעקב פרידברג
¶
זה לא חוסם את הדרך. החוק הזה לא חוסם את הדרך מסגן השר ליצמן להשיג הישג ולקבל עוד תקני פיקוח והם יוכלו להיכנס במקום הבודקים.
אורלי לוי אבקסיס
¶
לא, לא, בכלל כל העניין של המבדקות, לדעתי, אבל אני לא מבינה למה משרד החינוך והנציגים שלו פה לא אומרים, 'אל תיקחו מאיתנו את הפיקוח הפדגוגי'.
יעקב פרידברג
¶
גברתי, הבודקים לא יכולים לבדוק בנושאים פדגוגיים. לפי הנוסח זה לא נמצא. אבל אני רוצה להבין ממך, אני לא חושב שזו עמדתך, כי זו עמדה שהיא מאוד מאוד קיצונית וקשה לי להאמין שזה מה שאת מתכוונת לו.
יעקב פרידברג
¶
גברתי, למה את מתכוונת? את רוצה עכשיו שמשרד התעשייה, המסחר והתעסוקה יעסיק... אני באמת---
אורלי לוי אבקסיס
¶
לא משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה, שמשרד הבריאות יקבל תקנים ויידע שמי שעושה את זה---
יעקב פרידברג
¶
גברתי, זה לא חשוב איזה משרד ממשלתי זה. את רוצה שיעסיקו אלפי עובדי מדינה על מנת לבדוק דברים טכניים בעליל?
אורלי לוי אבקסיס
¶
תודה רבה. אני חייבת לזוז, תסלחו לי, זה נורא מעניין, אבל אני חייבת ללכת לוועדת העבודה והרווחה.