הכנסת השמונה עשרה
PAGE
14
ועדת הכספים
28.3.2011
הכנסת השמונה עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול
מישיבת ועדת הכספים
יום שני, כ"ב באדר ב' התשע"א (28 במרץ 20121), שעה 10:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 28/03/2011
תקציב רשות ניירות ערך לשנת 2011
פרוטוקול
סדר היום
תקציב רשות ניירות ערך לשנת 2011
מוזמנים
¶
עו"ד שמשון אלבק, היועץ המשפטי, רשות לניירות ערך
עודד שפירר, המזכיר הכללי, רשות לניירות ערך
נועם כץ, המשנה למזכיר הכללי, רשות לניירות ערך
חן לב, רפרנט מקרו, אגף התקציבים, משרד האוצר
עמי צדיק, מרכז המחקר והמידע, הכנסת
היו"ר משה גפני
¶
אני פותח את ישיבת ועדת הכספים. על סדר היום תקציב רשות ניירות ערך לשנת 2011. קיבלתי טלפון מפרופסור זוהר גושן. הוא דיבר אתי בשבוע שעבר ואמר לי שהוא נוסע לסין לשבת שם עם הרשות לניירות ערך הסינית ולכן הוא מביע את התנצלותו על כך שלא יוכל להשתתף בדיון הזה. הוא אמר שהוא ישלח את האנשים המובחרים ביותר ברשות לניירות ערך וזה בסדר גמור.
שוני, בבקשה.
היו"ר משה גפני
¶
בכל מקרה, שיהיה לך בהצלחה. הרשות לניירות ערך היא גוף מאוד מאוד חשוב ואתה בטח יודע זאת. במהלך כנס החורף גם שדרגנו את הרשות והפכנו אותה לגוף אימתני במובן החיובי של המילה.
שמשון אלבק
¶
בכל מקרה, מוצג בפניכם תקציב הרשות לשנת 2011. אני אומר כמה מלים כלליות. אין צורך לחזור ולומר על מה אנחנו מפקחים, אבל רק כדי לסבר את האוזן, 850 תאגידים מדווחים, שוק המניות עם 750 מיליארד שקלים, שוק האג"ח עם 450 מיליארד שקלים, קרנות הנאמנות עם 160 מיליארד שקלים, תעודות סל עם כ-60 מיליארד שקלים, תשקיפים וכולי. מעבר לכך 5,00 יועצים ומנהלי תיקים ועוד כעשרים אלף שנמצאים בתהליכים.
שמשון אלבק
¶
לפי הצעת התקציב תהיה תוספת של עוד שמונה, כך שנגיע ל-201 עובדים ועוד 24 סטודנטים ומתמחים, כך שהמספר עולה ל-225 עובדים.
היו"ר משה גפני
¶
לא, אתם לא צריכים לבוא עם מספר מדויק. אני רוצה שבעבודה ישולבו חרדים. הרשות לניירות ערך היא גוף גדול ורציני.
שמשון אלבק
¶
אני יכול להגיד שכשאנחנו מגייסים, אנחנו מנסים לגייס מהאוכלוסיות האלה שיש מדיניות ברורה שצריך לגייס אותם והדברים הם מאוד לא פשוטים.
שמשון אלבק
¶
היה לנו ועכשיו אין. אנחנו באמת מחפשים וזה מאוד קשה כי אנחנו מנסים לגייס אנשים אבל אנחנו לא נעשה אפליה מתקנת מוגזמת. היום רוב אלה שאנחנו מגייסים לרשות שהם עובדים מקצועיים, אלה אנשים שבאים עם תואר ראשון בחשבונאות ותואר ראשון במשפטים ובדרך כלל יש להם גם תארים שניים. אין הרבה אנשים כאלה.
היו"ר משה גפני
¶
אצל החרדים היום יש הרבה. אני העברתי לשר האוצר קלסר שלם עם אנשים חרדים שיש להם תואר ראשון ושני. נכון שזה לא היה בעבר, אבל היום יש הרבה יותר.
עודד שפירר
¶
שניים מהם הם מתוכנית עתידים שהיא תוכנית שכוללת את אוכלוסיית הפריפריות במטרה לקדם אותם לתוך משרדי הממשלה והתקן שלהם הוא לשנתיים.
שמשון אלבק
¶
אבל אנחנו מעסיקים לא במיקור חוץ קלאסי, זאת אומרת קבוע, אלא כיועצים וכגורמי ביקורת אנחנו מעסיקים לא מעט משרדי רואה חשבון ועורכי דין שעושים עבורנו במיקור חוץ לפי משימות.
שמשון אלבק
¶
לכן גם תקני כוח האדם, גם השכר ברשות, מאושרים על ידי עובדי האוצר באופן מלא ואנחנו פועלים בדיוק בהתאם להנחיות.
היו"ר משה גפני
¶
למה שלא יהיו עובדים קבועים? אנחנו באכיפה המינהלית דרשנו שאלה יהיו עובדים קבועים שיפקחו.
חן לב
¶
ודאי. לכן יש תוספת של שישה עובדים ועוד שני תקני סטודנטים.
בשבע-שמונה השנים האחרונות היקף כוח האדם ברשות לניירות ערך , לא כולל כמובן עובדים במיקור חוץ, גדל בסדר גודל של שישים אחוזים.
חן לב
¶
מאז 2004. זאת הגדלה גדולה בכל קנה מידה במגזר הציבורי. ההגדלה בכוח האדם אפשרה לרשות לניירות ערך להעביר פעילויות שבעבר בוצעו במיקור חוץ, ולפי הנהלת הרשות ברמה לא מספקת ובאיכות לא מספקת, לעבודה בתוך הבית. במקביל לכך הרשות השקיעה משאבים ניכרים מאוד שזכו גם להכרה בין לאומית בתחום מערכות המידע, מה שמאפשר לרשות להגביר את האכיפה שלה גם עם גידול מתון יותר – למרות שקשה לקרוא לגידול הזה גידול מתון – בהיקף כוח האדם.
לכן אנחנו לא ששים להגדיל את היקף כוח האדם של רשות ניירות ערך, בין היתר משיקולי נראות. החשש שלנו מפני השפעות רוחב בתוך גופים שהם בחוק התקציב, הוא חשש מהותי ואנחנו נתקלים בהשלכות שלו באופן שוטף.
חן לב
¶
זה נכון ובכל זאת בתוך המגזר הממשלתי, בתוך גופים שהם מתוקצבים, אנחנו נהנים מגמישות רבה יותר בהעסקה כאשר העובדים מגיעים ממיקור חוץ. כמו שציינתי, הרשות כן השקיעה מאמצים ניכרים כדי להעביר פעילויות ממיקור חוץ לביצוע על ידי עובדי הרשות, מה ששיפר את יכולת האכיפה של הרשות בשנים האחרונות.
היו"ר משה גפני
¶
גם אנחנו. אם אתם סומכים על הרשות לניירות ערך, אני מבקש שהם יחליטו האם הם רוצים מיקור חוץ או עובדים קבועים. תסמכו עליהם. אתם מוכנים להחליף את מיקור החוץ עם עובדים קבועים?
היו"ר משה גפני
¶
לפני שאתה מוסיף. כל המוסיף גורע. אם אתה סומך על הרשות לניירות ערך, אני אשאל אותם אם הם רוצים, במקום מיקור חוץ, להגדיל את התקנים של עובדי הרשות. אתה לא סומך עליהם בזה?
חן לב
¶
אני מבקש לציין שתקציב רשות ניירות ערך לצערנו הוא לא תקציב יש מאין. זה תקציב שמקורו באגרות שמוטלות על שוק ההון והאגרות האלה בסופו של דבר מתגלגלות אל ציבור הפעילים בשוק ההון שבסופו של דבר זה הציבור הרחב. איך שלא מסתכלים על זה, זאת תוספת מסים.
היו"ר משה גפני
¶
מה שלא תוכלו, אני יודע. אני שואל אותך למה לא לאשר להם את אותו תקציב ואפילו פחות. להפך, עוד לחסוך קצת כסף ולהעסיק עובדים קבועים במקום מיקור חוץ.
חן לב
¶
אני חוזר על אותו הסבר. אנחנו לא נוכל לאשר הגדלה של היקף כוח האדם ברשות לניירות ערך משום שזה גוף ציבורי בסופו של דבר, שהיקף כוח האדם בו נמצא בפיקוח של הממשלה ואנחנו נתקלים בקשיים רבים בהעסקה במגזר הציבורי בכלל. רשות ניירות ערך, על אף שהיא גוף שהתקציב שלו עצמאי ולא נמצא בחוק התקציב, הוא גוף שבאופן עקיף נתפס כגוף ממשלתי.
היו"ר משה גפני
¶
כל זה אני יודע. אני שואל שאלה ומבקש שתענה לי תשובה. זה שהיא גוף ציבורי, בסדר. תענה לי ממוקד על השאלה למה העובדים הללו שאנחנו צריכים לאשר עכשיו את התקציב שלהם, למה הם לא יכולים להיות עובדים קבועים? לא מוסיפים כסף.
חן לב
¶
מהסיבה הפשוטה שאנחנו מעוניינים במגזר הציבורי באופן כללי ובכלל זה ברשות לניירות ערך, לשמור על מגמה של הגדלת הגמישות בהעסקת העובדים. העסקתם של עובדים קבועים מקשה על המגמה הזאת והיא נוגדת את הכיוון בו אנחנו מנסים ללכת בכל המגזר הציבורי, ובפרט בממשלה וכמובן גם ברשות לניירות ערך.
עודד שפירר
¶
כספת היא למעשה דואר מאובטח בין חברי בורסה לבין הרשות. בעצם מה שהיום אנחנו עושים, כל פעם שאנחנו צריכים נתוני בנקים לצורך חקירות או לצורך פיקוח שאנחנו עושים, אנחנו מגישים צו לחבר הבורסה והולכים פיזית לקחת קובץ נתונים. אנחנו סיכמנו דרך איגוד הבנקים עם כל חברי הבורסה שכל הנתונים האלה יעברו אלינו בצורה של כספת. כספת, זה בעצם איזושהי מערכת וירטואלית שנמצאת אצלך אל מול מערכת וירטואלית בצד השני, היא מקודדת בשני הצדדים ובאמצע אף אחד לא יכול לעלות עליה.
שמשון אלבק
¶
אני חושב שהם שמעו את ההערה של כבוד היושב ראש באופן מאוד מאוד ברור. אני מניח שבמהלך שנת 2011, כאשר נדון אתם על תקציב 2012, הדברים יבואו לידי ביטוי.
היו"ר משה גפני
¶
שיתוף פעולה. אתם עושים מה שאתם רוצים. מכפילים את מיקור החוץ ולא נותנים להם להעסיק עובדים. אנחנו העברנו את החוק של האכיפה המינהלית ואחד הדברים המרכזיים שם היה שיהיו עובדים של הרשות.
שמשון אלבק
¶
באכיפה המינהלית יש בירור מינהלי. הליך החקירה המינהלית נקרא בירור מינהלי ואותו יעשו רק עובדי הרשות.
שמשון אלבק
¶
אתם רוצים שנתייחס לעודפים? אנחנו נתייחס עוד שנייה לעודפים.
הרזרבות של הרשות היום עומדות על סכומים, ואני אסביר גם למה אני אומר בין לבין, בין 240 ל-300 מיליון שקלים.
שמשון אלבק
¶
בארבעים אחוזים לארבע שנים ואז התקציב הופך להיות תקציב גירעוני, כי אנחנו נשתמש בעודפים האלה לכסות את הגירעון. המשמעות של הדבר הזה היא שהרזרבות יוקטנו בסדר גודל של כעשרים מיליון שקלים בשנה, על פי הערכות שיש לנו היום, ויעמוד בסוף התהליך על משהו שהוא בין 160 ל-220 מיליון.
היו"ר משה גפני
¶
רבותיי, אנחנו מצביעים על אישור תקציב רשות ניירות ערך לשנת 2011, כפוף למה שנאמר בדיונים בוועדה.
היו"ר משה גפני
¶
שגם יהיו דיונים לגבי מיקור החוץ. תקציבו של מיקור החוץ הוכפל לפי ההצעה הזאת ואנחנו מבקשים שיהיה פחות מיקור חוץ ויהיו יותר עובדים קבועים. המדיניות של משרד האוצר היא ללכת למיקור חוץ.
ה צ ב ע ה
תקציב רשות ניירות ערך לשנת 2011 – אושר פה אחד
תודה רבה. שיהיה לכם בהצלחה.
הישיבה ננעלה בשעה 10:55