הכנסת השמונה-עשרה
הכנסת השמונה-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
ישיבה משותפת של הוועדה לקידום מעמד האישה והוועדה לפניות הציבור
הוועדה לקידום מעמד האישה – פרוטוקול מס' 91
הוועדה לפניות הציבור – פרוטוקול מס' 97
יום רביעי, י"ז באדר ב' התשע"א (23 במרץ 2011), שעה 09:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 23/03/2011
פניות ציבור לגבי קביעת דרוג התשלום במעונות יום, משפחתונים וצהרונים בשנת הלימודים תשע"א. ישיבת מעקב לישיבות שהתקיימו בנושא ב- 1/12/2010, ב-1/2/2011 וב- 21/2/2011.
פרוטוקול
סדר היום
פניות הציבור לגבי קביעת דרוג התשלום במעונות יום, משפחתונים וצהרונים בשנת הלימודים תשע"א.
ישיבת מעקב לישיבות שהתקיימו בנושא ב- 1.12.2010, ב- 1.02.2011, ב- 21.02.2011
מוזמנים
¶
שרון קדמי
מנכ"ל משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה
עמוס שקדי
חשב משרד התעשייה, מסחר ותעסוקה
תמר אלמוג
מנהלת אגף מעונות יום, משרד התעשייה,ה מסחר והתעסוקה
מרצדס צרפתי
יועצת מנכ"ל משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה
שמעון ברונר
מנהל אגף מערכות מידע, משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה
ורד סויד
מנכ"לית הרשות לקידום מעמד האישה, משרד ראש הממשלה
מיכה רחמן
נציג "כוח לעובדים"
רחל אברהם
ועד מטפלות המשפחתונים
רחל שמחיוף
מעונות יום "בית יעקב"
יעל שמרגד
מנכ"לית ארגון נשי חרות בישראל
ירון מלך
מנהל כספים "נעמ"ת"
עו"ד מארק אזואלוס
רשת "דובדבן" – רשת מרגלית
שרי שילון
יו"ר אגף מינהל ופניות ציבור,"נעמ"ת"
שרית עמדי
פונה
חנניה יעקב
פונה
אורלי אלמגור-לוטן
מרכז מחקר ומידע, כנסת
רשמה וערכה
¶
יעל – חבר המתרגמים בע"מ
פניות הציבור לגבי קביעת דרוג התשלום במעונות יום, משפחתונים וצהרונים בשנת הלימודים תשע"א
ישיבת מעקב לישיבות שהתקיימו בנושא ב- 1.12.2010, ב- 1.02.2011, ב- 21.02.2011
היו"ר ציפי חוטובלי
¶
בוקר טוב לכולם, אני מתכבדת לפתוח את הישיבה.
אנו מקיימים היום ישיבה משותפת עם הוועדה לפניות הציבור, בראשות חבר הכנסת אורי מקלב. אנחנו שותפים פעילים כאן במאבק למען ההורים שעוברים השנה מסכת ייסורים קשה בדרך לקביעת דרגות הסבסוד שלהם למעונות, בעקבות שינוי שמשרד התעשייה, המסחר והתעסוקה ערך במערכת. זאת ישיבה רביעית שלנו ואנחנו מקווים שחלק מהבעיות שהוצגו בפעם הקודמת נמצא פתרון.
אני רוצה לפנות למנכ"ל ולומר, אחת הבעיות הגדולות שהועלו בפניך בפעם הקודמת שכל מצב של פניה עם טופס חסר היא מדורגת אוטומטית כדרגה 12. כשאני מסתכלת על הנתונים שהועברו אלינו, אני רואה שמתוך 94,000 טפסים של הורים שהוגשו, 12,894 דורגו בדרגה 12.
היו"ר אורי מקלב
¶
לא מתוך 94,000 אלא מתוך כ- 60,000 שהוחרגו. קודם כל אני אומר, שזה לא 12,000 מתוך 94,000 אלא 12,000 מתוך כ- 60,000 שהם אלה שנקבעה להם הדרגה, יש עוד כאלה שלא נקבעה להם דרגה. צריך להסתכל על זה, מתוך ה- 60,000.
הגיע אלינו מכתב, שאומר
¶
"שמי בת חן כהן, אם יחידנית לבת שנמצאת במעון נעמ"ת בישוב צור הדסה, בחודש ינואר השנה, מילאתי באמצעות האינטרנט, את הטפסים לקביעת דרגה וקיבלתי אישור ב- SMS שהכל התקבל. את קוד האישור העברתי, כמו שנתבקשתי, למנהלת המעון. המתנתי בסבלנות כמו הורים רבים לקבלת הדרגה הקבועה, בינתיים נקבעה לי דרגה זמנית 4. בכל פעם שבדקתי באינטרנט באתר משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה נאמר שטרם נקבעה הדרגה לשנת הלימודים תשע"א. החודש גילתי בתדהמה ש"נעמ"ת" חייבה את חשבוני בהוראת קבע בסך של 3,700 לעומת 750 שקלים בחודשים האחרים."
שלומית אבינח
¶
אנחנו פנינו בדחיפות ללבנה, ובעקבות הפנייה שלנו כשאמרנו שהפנייה תעלה בוועדה, אני לא יודעת אם זה קשור או לא קשור, אבל זה סודר.
היו"ר אורי מקלב
¶
אנחנו כמנהלי הוועדה, צריכים להגיד כשאנחנו מודיעים שנעלה נושאים או לפני שהנושא נידון בוועדה מודיעים לנו שהעניין טופל. אנחנו הרי לא מדברים רק על המקרה הספציפי הזה, וטוב שהוא סודר, אנחנו מדברים על העיקרון, כמו הדוגמה שחברת הכנסת חוטובלי, יושבת ראש הוועדה, נמצאת באמצע ההקראה.
היו"ר אורי מקלב
¶
מה קרה? הרי לא רק לה נקבעה דרגה 12, היא מספרת שלפתע מהחשבון שלה ירד 3,700 שקל. הדרגה שלה בשנה שעברה הייתה דרגה 3, היא קיבלה דרגת ביניים דרגה 4, כשנקבעה לה כבר דרגה היא נקבעה לה בדירוג 12 ומשרד התעשייה, המסחר והתעסוקה הודיע למפעיל שהגברת בת חן כבר בדרגה 12, נעמ"ת גם לא מקבלים עבורה ומורידים אותה מהמכסה, הרי יש כאן יעילות בעניין הזה. למי שנקבעה הדרגה משרד התעשייה, מסחר ותעסוקה מתחשבן עם הרשת והמפעילים בהתאם לדרגות. נניח שיש להם 20 ילדים במעון ול- 10 נקבעו דרגות, ול-10 לא נקבעו דרגות. עבור ה- 10 שלא נקבעו להם דרגות ממשיכים לקבל את המקדמות, לגבי אלה שכן נקבעה להם דרגה רשת המפעילים מקזזת, תקנו אותי אם זה לא נכון. בכל אופן, למי שהודיעו שיש לו דרגה 12, הרשת כבר לא מקבלת עבורו את הסבסוד?
היו"ר אורי מקלב
¶
כדי לא לקחת סיכון, הם הורידו מאותה גברת את כל המקדמות, את כל מה שהיה חסר, כל הסכום שהיווה את הפער בין דרגה 4 לדרגה 12 כפול שישה-שבעה חודשים, הם הורידו וזה הגיע לסכום של 3,700 שקל.
ירון מלך
¶
הרשה לי לעצור אותך. אני מ"נעמ"ת". אני עוצר ב- 3,700. החוב של הגברת הזאת היה הרבה יותר, אני לא גובה את כל היתרה. ברגע שהמערכת הממוחשבת שלנו שעובדת כך שקביעת דרגת משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה מנצחת הכל. זאת אומרת שאני לא יכול לתת לגברת הזאת דרגה אחרת אם משרד התעשייה, מסחר ותעסוקה קבע לה דרגה מסוימת.
היו"ר אורי מקלב
¶
הם לא לקחו. בעצם, כל אלה שהיום נקבעו להם הדרגות, ה- 60,000, מה קורה איתם מבחינת משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה?
שרון קדמי
¶
כל הארגונים החל מה- 8 במרץ, בהמשך להתחייבות שלי מישיבה הקודמת, קיבלו הנחיה שהם יכולים להתחיל להחזיר כסף בהתאם לדרגות שאנחנו יודעים שהן נקבעו או לקזז.
שרון קדמי
¶
העניין מאוד פשוט, ברגע שנקבעו דרגות ואנחנו יודעים מהי דרגה לאיזה הורה, והארגון יודע את זה בצורה חד ערכית, אין שום בעיה שהוא יקזז.
שרון קדמי
¶
לא. 30,000, מתוכם יש חלק גדול מאוד שיקבעו להם ממש בימים הקרובים, אני מניח שעד סוף החודש הרוב המוחלט יקבלו את הדרגות. אנחנו בקצב של למעלה מ- 2,500 דרגות ליום. החשבון שלי אומר שעד סוף החודש נסיים לקבוע דרגה לכולם.
לגבי ההערה שלך לדרגה 12, הסטטיסטיקה אומרת שכ- 20% הם בדרגה 12 כי זה מה שמגיע להם. זה לא כי מישהו החליט עבורם. לפי המספרים שאת הצגת זה אפילו פחות מ- 20%. אנחנו מניחים שאלו יהיו המספרים.
בנוגע לדרגה הזמנית כמו אמרתי בישיבה הקודמת, מאותו דיון לא נקבעו דרגות 12 שרירותיות. למי שהיה לגביו ספק קיבל את הדרגה שהייתה לו, כלומר אותה דרגת ביניים, למען שלא יקרו מקרים כמו במייל של הגברת הזאת. אני לא מכיר את המקרה הזה ואם הייתה תקלה אני רק יכול להצר על כך. אני מאוד מקווה ש"נעמ"ת" יתקזזו עם הגברת בהקדם. מבחינתנו הדרגה שלה תוקנה.
היו"ר אורי מקלב
¶
לפי המסמך של מרכז המחקר והמידע שלפנינו, בכל אופן כל אלה, תקני אותנו אורלי אלמגור-לוטן- - -
שרון קדמי
¶
למה מסמך של מרכז מחקר ומידע כשהמסמך הרשמי צריך להיות מסמך של משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה? אני מאוד מכבד את מרכז המחקר והמידע של הכנסת.
היו"ר אורי מקלב
¶
אני אגיד לך איפה ההבדל. אתה באמת צריך לעבוד לפי המסמך של משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה.
היו"ר אורי מקלב
¶
אבל אנחנו ככנסת, מבקרים את מדינת ישראל, ולשם זה בעצם הקמנו את מרכז המחקר והמידע של הכנסת, בדיוק בשביל הטעון הזה שאתה אומר. אנחנו מקבלים נתונים ממשרדי הממשלה ואנחנו הקמנו את מרכז המחקר והמידע של הכנסת, אנחנו תומכים בו ומפתחים אותו רק בשביל לקבל את הנתונים של המרכז מחקר ומידע ככלי עזר לביקורת כגוף המפקח על עבודת הממשלה.
היו"ר אורי מקלב
¶
כלי העזר שלנו הוא מסמך של מרכז המחקר והמידע של הכנסת בלבד. אגב הנתונים עליהם הם מסתמכים בחלקו הגדול מבוסס על הנתונים שאתם מעבירים לבדיקה. יש מקרים - - -
היו"ר אורי מקלב
¶
כשאתה אומר ש- 20% מתוך הכלל, מאחר ו- 9,250 הם אלה שנקבעה להם דרגה 12 וכבר הוגשו ערעורים של ההורים, דהיינו 9,250 אנשים שנקבעה להם דרגה 12 ומתברר שהקביעה לא הייתה נכונה.
היו"ר אורי מקלב
¶
בסדר, אבל אנשים שמגישים ערעור מתוך ה- 20% עליהם אתה מדבר, אבל אנשים מגישים גם אם הם יודעים מראש שאין סיכוי, כך הנוהל וכך ההתנהלות. אני חושב שמי שמרוויח 15,000 שקל בחודש הוא בוודאי לא מערער. מדובר בחלק מהמקרים שחסרים לפניות חלק מהטפסים, אנחנו מדברים בכל אופן על 12,000.
אורלי אלמגור-לוטן
¶
לפי הנתונים שלכם, בוצעו בסך הכל 9,250 עדכונים, לא מדובר כאן על ערעורי ההורים אלו דרגות ששונו בפועל. אני לא יודעת כמה ערעורים הוגשו, רק כדי לשבר את הנתון. אלו הנתונים שאתמול העבירו אלי, אני לא ממציאה סתם מספרים.
תמר אלמוג
¶
בחלק הזה, אם יורשה לי לציין, אנחנו עשינו עוד שיפור במערכת ממש לאחרונה, המוקדן שולח הודעת SMS להורה ואומר לו "דע לך שחסר לך מסמך, נא צור קשר איתנו דחוף". המוקדנים מטפלים בפקסים או במיילים שמגיעים לצורך השלמות ברמה של יום יום, עד כדי כך שאין להם פקסים על השולחן ולכן יש עדכונים Online של דרגת 12.
שרון קדמי
¶
אנחנו יודעים להסביר מה קרה עם הגברת בת חן כהן שקיבלה עדכון שנקבעה לה דרגה זמנית 4 ומשום מה ,נעמ"ת, קיבלו עדכון שהדרגה שלה 12?
היו"ר אורי מקלב
¶
השאלה אם זה מלמד על המקרים.
אני יודע להגיד לך שאני מכיר חלק נכבד מההורים שאין להם SMS, הטלפונים שלהם לא מקבלים הודעות כתובות. למשל הטלפון שלי לא מקבל SMS.
היו"ר אורי מקלב
¶
על אף שיש לנו כאן נתון מאוד מעניין, אתם התכוונתם ואני קיבלנו את זה בברכה ואמרנו שאתם התבקשתם שיגישו את הטפסים באמצעות האינטרנט. מתברר שכ- 90% מהטפסים הוגשו שלא בדרך האינטרנט אלא בדואר.
היו"ר אורי מקלב
¶
אני בררתי את העניין הזה, אני יודע שאולי אינטרנט בעייתי בציבור שאני אולי מייצג אותו באופן פרטני, אני כמובן מייצג את כולם. אבל מתברר ש- 90% לא שלחו באמצעות האינטרנט אלא בדואר, אמרו לי שחלק מהנתונים שגויים בגלל שהמסמכים לא נסרקו מספיק ברור, מסתבר שזה היה צריך להיות רק חלק קטן מהמקרים האלה כי מי ששלח בדואר אין איתו בעיה של סריקת מסמכים ולכן לא ברור למה יש שגויים.
יש לנו כאן מכתב של מישהו שאומר שחלק מהשגויים הם שיבוש במקומות לא נכונים, דהיינו ששיבצו במעון הזה במקום אחר, או שציינו גיל לא נכון. למשל שלחו ל- 20 הורים הודעה שהם לא זכאים מאחר והם עברו את גיל הזכאות, עכשיו הם רוצים לערר על כך. מתברר שאותו מפעיל שרצה לערר בשם כולם, אמרו לו שהם מטפלים בכולם יחד ולא בצורה מרוכזת. שכל הורה ירים טלפון בנפרד, הוא אומר להם "אני שולח לכם רשימה וחבל כי יש בעיה אצל כולם" הם לא קיבלו את זה. אלו דברים קטנים אומנם אבל בפרק הזמן שאנחנו נמצאים זו בירוקרטיה ואנחנו רוצים לפתור אותה.
תמר אלמוג
¶
זה אומר, שאם המוקד ייתן מענה ובירור לכל ה- 20 מקרים האלה זה יחסום את הקו ולא יאפשר להורים אחרים להגיע למוקד.
שרון קדמי
¶
את זה אני לא מצליח להבין, אז מה זה משנה אם עשרים הורים יתקשרו אחד אחרי השני ויחסמו את הקו או שיהיה טלפון אחד שיטפל בעשרים הורים?
שרון קדמי
¶
בסדר, התשובה מעכשיו היא כזאת. ברגע שיש מישהו שמתקשר ומייצג גם חמישה הורים, אין שום בעיה. לא משנה אם יש חמש שיחות טלפון או מאה שיחות טלפון או שיחת טלפון אחת, הזמן המצטבר הוא אותו זמן מצטבר.
היו"ר אורי מקלב
¶
אני הכרתי אישה לפני שנתיים, כשהלכתי לנחם אותה על יהודי בעל חסד מאוד גדול שנפטר, וכשישבנו שם בני המשפחה, סיפר שם אחד שליהודי הזה כל בוקר אחרי התפילה היו באים אליו בכל מיני בקשות, הוא היה בעל מיני עניינים, הוא היה מנהל מוסד חינוכי, ניגש אליו מישהו וביקש שיעשה לו טובה בבנק דיסקונט ושיכניס לו צ'ק לחשבון שלו, האנשים הכירו אותו והוא היה עושה חסדים.
מה האיש עושה? במקום שכולם יעמדו בתור, שהוא ממילא בבנק כל יום הוא היה מסייע להם, מתברר שהיהודי הזה עמד בתור וקיבל שירות מהפקיד, קיבל שירות והפסיק, הולך לתחילת התור ועומד שוב, שאלו אותו מה זה? ענה "אני עושה חסד עם האנשים אז מי שעומד מאחורי צריך לחכות כל כך הרבה? אני לא עושה חסד לא על חשבון אחרים". זה למקרה הזה כשמישהו מטפל עבור אחר, זה לא מקרה דומה אומנם, אבל רק כדי להבין שצריך להיזהר שלא עושים חסדים על חשבון סבל של אחר. זה כדי ללמד בינה.
אורלי אלמגור-לוטן
¶
זה מתחבר לטיפול המצרפי של בקשות, של חוות דעת, זה אותו עניין למעשה. בקשות שהוגשו בצורה מרוכזת.
היו"ר אורי מקלב
¶
אני מציע עוד נושא, ראיתי את זה במסמך שלכם. הנושא של שכר טרחה של עורכי הדין עם כל המשמעות שלו.
שרון קדמי
¶
אמרתי. מה- 8 במרץ ניתנה הנחיה לארגונים שהם יכולים להתקזז מול ההורים שאנחנו יודעים לגביהם.
שרון קדמי
¶
והדרגה שלהם הגיע חלוטה לארגון, יתכבד הארגון ויחזיר את מה שהוא צריך להחזיר או ייקח את מה שהוא צריך לקחת אם חסר, איפה הבעיה? אני לא מבין.
ירון מלך
¶
זה קל להגיד. אני אומר לך מה הבעיה. אני נמצא בתקופה הזאת בשנה רגילה בסדר גודל של 2 מיליון שקל חובות הורים, הורים חייבים לי כסף, לא מהסיבה אם זה בגלל שחזרו הוראות קבע, חסר להם כסף, זאת הבעיה שלי. אני בערך ב- 10 במרץ וחובות ההורים אצלי קפצו ל- 6 מיליון שקל.
ירון מלך
¶
הלכתי לנתח את זה. בדקתי, ואמרתי בואו ונשווה את דרגות חודש ינואר, כשאני נתתי דרגות זמניות אתם עדיין לא התחלתם לעבוד, לעומת הדוחות שקיבלתי אלפונים מהמערכת, לעומת הדרגות שמשרד התעשייה, המסחר והתעסוקה נתן. רק בדרגה 3 היו 642 ילדים שאני נתתי להם בינואר דרגה זמנית 3 והם קיבלו דרגות אחרות, אבל מאחר ודרגה 3 היא הדרגה הכי נמוכה הם קיבלו מן הסתם דרגות יותר גבוהות, רק כ- 150 ילדים קיבלו דרגה 12. אני נתתי להם דרגה 3 והמערכת נתנה להם דרגה 12, בסדר ולא משנה מהי הסיבה, חסר מסמך או לא. המשמעות של ה- 150 ילדים האלה שקיבלו דרגה 12 היא שהם יצרו חוב במערכת של למעלה ממיליון שקל. מתוך ה- 6 מיליון שקל אם שני מליון שקל אני שם בצד כי זה חוב שלי, היה לי עוד 600,000 שקל.
היו"ר אורי מקלב
¶
אתה מקבל מקדמות רגילות, את מה שאתה קיבלת באוגוסט אתה ממשיך לקבל עכשיו, מה הסיבה לגירעון?
ירון מלך
¶
זה לא נכון אפקטיבית, כי אם בשנה שעברה על סך אותו סכום היו לי חובות הורים של שני מיליון שקל ועכשיו שישה מיליון שקל .
ירון מלך
¶
זה חור אמיתי. מתוך ה- 4 מיליון שקל האלה מיליון וחצי זה חוב שאני ייצרתי. מה זאת אומרת שאני יצרתי? –עצרתי את גביית החוב האמיתי מההורים שלא יעברו את סכום 3,700 שקל כי יכול להיות שהחוב עומד על 5,000, 6,000 או 7,000 שקל ומראש לא רציתי להיכנס לחשבון הבנק שלהם בכאלה סכומים. אני גובה 3,700 שקל, מתוך ה- 4 מיליון שקל מיליון וחצי זה גירעון שאני ייצרתי כי עצרתי את גביית החוב.
אני שמח שהמנכ"ל שינה את ההוראה, מנהלות שניסו להתקשר בשם הורה בודד כי יש הורים שיש להם בעיות שפה, המוקד סירב לדבר איתן, זאת אומרת שהיא הייתה צריכה או להזדהות בכאילו ההורה, זה לא הוגן.
שרון קדמי
¶
אם מנהלת מעון רוצה להתקשר בשם קבוצה של הורים ולייצג אותם אחד לאחד, אמרתי שאין בעיה, תמר מנהלת האגף אמרה שהייתה בעיה שהיא תופסת זמן טלפון. אמרתי בסדר, הבנתי, לא מעניין אותי. היא כן יכולה לייצג כי אותם הורים יתקשרו באותו זמן. נגמר ואני לא מבין איפה הבעיה. זה היה.
תמר אלמוג
¶
סליחה, אני רוצה להתייחס לעניין הזה. אתה לא צודק ירון מלך. התפריט במענה הטלפוני אומר שאם אתה הורה הקש 1, אם אתה מנהל מעון הקש 2.
היו"ר ציפי חוטובלי
¶
הצגת תכלית, לא עונה.
תנו לנו את המספר הרגיל ונערוך את הבדיקה.
אדוני המנכ"ל יש כאן עדיין שאלה, יש פער גדול בין מספר הילדים שאמורים להיות במערכת לבין מספר הטפסים שהגיעו. אני רוצה לחזור לנקודה שיש 136,000 ילדים שאמורים להיות במערכת לעומת 95,000 שבפועל הגיעו.
שרון קדמי
¶
לא, רק 20,000 לצהרונים. אין לי בעיה שיגישו גם 200,000. כל מי שיגיש נבדוק, אני לא יודע לבדוק מה שלא הוגש.
אורלי אלמגור-לוטן
¶
קודם כל, האם אין מקום לנקוט פעולה אקטיבית מבחינת ההורים הזכאים לסבסוד, דבר שני האם זה לא משפיע עליכם כאגף, הרי היום זה הבסיס לנתונים על מספר הילדים שיש במערכת, המוקד הזה, זה לא משפיע באיזו צורה על הפעילות שלכם, על התקציב שלכם?
שרון קדמי
¶
ברור שזה משפיע, אבל לא תוך כדי העבודה. אני יודע שאני מסיים את ההכרות, למשל במהלך חודש אפריל כשאני מסיים את כל ההכרות אני אבדוק איפה אני מבחינת ביצוע, איפה אני מבחינת התקציב. אם אני רואה שאני בעודפים אני אצטרך לראות מה אני מפריש לרבעון הראשון של תשע"ב, ומה אני יודע להתקזז, איך אני יודע לעשות הסטת תקציב? אני לא יודע תוך כדי עבודה להגיד לך.
שרון קדמי
¶
שווה לבדוק, אבל עובדה שרק 10% הגיבו לאינטרנט ו- 90% הגישו רגיל כמו שהגישו מקדמת דנא. אני לא רואה כאן איזה הסבר הגיוני. צריך לבדוק.
אורלי אלמגור-לוטן
¶
החשש הוא כפול, קודם כל יש כאן 40,000 הורים שלא הגישו, אני לא יודעת מאיזו סיבה ושנית זו שאלת ההמשך, הרי תקציב האגף מיועד לסבסוד - - -
אורלי אלמגור-לוטן
¶
כרגע כמעט כולו הוא לסבסוד לילדים במערכת. אם יש לך כרגע מצב שכל הנתונים של האגף מתבססים על הילדים שנקלטו במערכת, זה רק כשני שליש מהילדים שנקלטו במערכת, יש לך כאן בעיה מבחינת איך אתה בונה את התקציב אחר כך.
יעל שמגרד
¶
עם כל הכבוד לך אנחנו גם לא יכולים לסגור מאזנים, אמרנו את זה גם בפעם הקודמת. אנחנו הארגונים לא יכולים לסגור מאזנים.
אורלי אלמגור-לוטן
¶
יש כאן רק שני שליש מהילדים שאמורים להיות במערכת שהם קלוטים בפועל, האם זה לא משפיע אחר כך על התקצוב של הילדים אם כן יקלטו לצפי לשנה הבאה, זאת השאלה.
שרון קדמי
¶
אתם מרשים לי לענות, אתם מרשים לי להחליט כמנכ"ל המשרד מה אני עושה עם העודפים בהתאם למדיניות הממשלה? אני לא עושה עם זה מה שאני רוצה, יש מדיניות ממשלה מאוד ברורה על מה היא החליטה, ואת זה נעשה. יהיו עודפים אנחנו נדון ונראה מה נעשה איתם. אם הממשלה תחליט להסיט את העודפים האלה לחקלאות אני אשים אותם בחקלאות.
היו"ר ציפי חוטובלי
¶
יש לך תקציב באגף שהוא מיועד לסבסוד מעונות יום. יש לך הורים שזכאים לסבסוד, אנחנו טוענים טענה פשוטה ואומרים יש עכשיו כ- 40,000 הורים שלא מקבלים.
שרון קדמי
¶
לא. הם לא במערכת, זה כמו שכבוד היושב אמר שמי שלא ממלא כרטיס לוטו לא יזכה. מי שלא הגיש בקשה אני לא יודע לסבסד אותו, אני לא יכול לרדוף אחרי 140,000 הורים ולהגיד להם, בשנה שעברה הגשתם איפה אתם עכשיו, אולי השכר שלהם עלה, אולי הם הולכים למעון פרטי, אולי הם החליטו להישאר בבית.
היו"ר אורי מקלב
¶
ברשותך, אני אשאל את המפעילים וגם את המעונות הפרטיים. אתם מזהים איזו בעיה בהגשה? אצלכם כולם הגישו, כל ההורים הגישו?
שרון קדמי
¶
אדוני היושב ראש, אני יכול להציע משהו?
במשרד התעשייה, המסחר והתעסוקה יש אגף מחקר וכלכלה, אני אבקש מהאגף לבצע סקר מדגמי שיבדוק על פי נתוני השנה שעברה, מדגמית, סטטיסטית עם מספר מאוד מבוקר שמייצג, לנסות להבין מה קרה. אולי נקבל איזו תשובה. אני מסכים עם שזו שאלה, איך קרה שבשנה שעברה היו כ- 30% יותר? - אין תשובה. אבל מבחינת התקציב זה לא משפיע עליו כהוא זה, להפך זה יכול לייצר לי עודפים שאני אדע להשתמש בהם לדברים שאני צריך באגף.
היו"ר אורי מקלב
¶
אורלי אנחנו לא שמה, אני אומר לך שאין לו שום עודפים, לפי דעתי כולם יגישו. אין שום סיבה שלא יגישו. אנחנו לא מזהים בדיוק את הסיבה ויכול שזה נמצא בדואר. יש לנו גם דיון על דואר ישראל. יתברר שיש טפסים שגם חודש מסתובבים בתוך הדואר, אנחנו לא יודעים איפה הבעיה בנושא הזה. אנחנו קיימנו דיון גם בוועדה לפניות הציבור, התברר שמכתבים מגיעים גם אחרי חודשיים. לפי דעתי זה עדיין לא מוצא, אין שום סיבה שאם בשנה שעברה היו 130,000 ילדים בצהרונים ובמשפחתונים והשנה לא יהיה מינימום המספר הזה, אין ספק שיש יותר. יכול להיות שאלה שלא זכאים לא מיהרו לשלוח, יכול להיות שעדיין לא שלחו אבל בסופו של דבר זה יגיע. יכול להיות שהארגונים הם יותר מסודרים ועוזרים להורים ויתכן שהמקומות הקטנים יותר, הגופים הפרטיים שמחזיקים מעון או שניים עדיין להם אין את הקשר וזה ייקח להם זמן.
ההצעה שלך היא הצעה מצוינת. היה ותגלו שזה בגלל שביקשו מאוחר, יכול להיות. ההורה בסופו של דבר יודע להסדיר את הדברים שלו, אבל מאחר ואנחנו ביקשנו רק בתחילת ינואר או בסוף דצמבר, ההורים לא קיבלו, לא ידעו, כן הגיעו למקום, יכול להיות שיש צורך לנקוט בהסברה או בפנייה אקטיבית שלכם של משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה כדי להבין יותר.
עמוס שקדי
¶
יש בסביבות, אנחנו בקשר עם החברה של המוקד באופן יומיומי, הקצב הוא בסביבות 400 ל- 600 מעטפות שממשיכות להגיע דרך הדואר יום יום.
שרון קדמי
¶
במעונות אם אני זוכר נכון, בשנה שעברה היו כ- 84,000 ילדים, אני מניח שעם הגידול הטבעי אנחנו נגיע ל- 88,000, 90,000, ואלו באמת הבקשות שהוגשו. בצהרונים בשנה שעברה היו לנו כ- 14,000 ילדים, אנחנו הערכנו שעם הגדלת התקציב שעלה לאין שיעור נגיע לכ- 60,000, אנחנו רואים שהבקשות הן רק על שליש. את הדלתא שחסרה לנו של אותם ה- 40,000 זה בדיוק אותם ה- 40,000 שלא הגישו לצהרונים. למה לא הגישו לצהרונים? – שאלה מעניינת ושווה לבדוק.
אני אחדד עוד יותר את הבקשה שאני אבקש מאגף מחקר וכלכלה שלי, אני אבקש להתמקד בצהרונים כי במעונות אני לא מזהה שום בעיה. יכול להיות שאין צורך בצהרונים. יכול שאין צורך, יכול להיות שהפתרון לא נכון, יכול להיות שהפתרון צריך תיקון, אבל זו התשובה לדלתא.
היו"ר ציפי חוטובלי
¶
בסדר גמור, אנחנו מקבלים את הרעיון שלך לבצע את המחקר. אני חושבת שהבקשה להתמקד בצהרונים זה דבר נכון.
אני רוצה לפנות כרגע למפעילים ולעשות סבב קצר כדי שכל אחד מכם יציין את הבעיה המרכזית שיש לו כרגע, ושהמנכ"ל יכול להשיב.
מארק אזואלוס
¶
מנכ"ל רשת "דובדבן". אני חושב שבגלל שאנחנו נמצאים בתאריך של היום ומצב הקליטות הוא לא כל כך טוב, אנחנו לא יודעים לעזור כי באמת במוקד לא קיבלו את הארגונים, כלומר לא את הנהלת הארגון ולא את מנהלות המעון, לא קיבלו אותם, יתכן וההצעה שלי תיתן מענה, יכול להיות שכדאי להקצות מתוך ה- 40 טלפניות חמש שתדברנה מול ארגונים. הארגונים הם מקצועיים והם ידברו בפקסים בקבצים מסודרים, אנחנו נעזור למוקד להתגבר על הבעיות. אנחנו זיהינו בעיות של תאריכי לידה, רישום שגוי של לגובה הכנסה- במקום 4,000 שקל רשמו 40,000 שקל וזה זרק אותם לדרגה 12, ועוד כל מיני דברים. אנחנו יכולים לסייע כי גם אנחנו במצוקה מול ההורים. בהמשך תהייה לנו בעיה לגבות כי כשהורים משלמים דרגה 3 או דרגה 5 ותקבע להם דרגה 7 לא נוכל להוציא מהם את הכסף, אנחנו בבעיה.
שרון קדמי
¶
אני אחדד את הנקודה. יש כ- 40 טלפניות, אני לא אקצה לא אחת ולא ארבעים. טלפון שמצלצל, אם תתקשר או יתקשר פלוני אלמוני וידבר בשמם של מספר הורים הוא יקבל את אותו טיפול כמו הורה יחיד, אין שום בעיה. יהיו ארבעים יהיו ארבעים, יהיה אחד אז יהיה אחד, חד וחלק והכי ברור שאפשר.
היו"ר ציפי חוטובלי
¶
זה המספר שחייגנו, הוא אומר שבאינטרנט.
ניסיון נוסף להתקשרות למוקד.
לא עובד, זה לא קולט.
מארק אזואלוס
¶
לפני כחודש קיבלנו דוח מהמחוזות, דוח לארגונים של כל ההורים שנקבעה להם דרגת 12 עם הסטאטוס של שלב קליטה, לא דוח של סוף חודש אלא סטאטוס של קליטות ילדים. עזרנו מאוד למחוזות והתקדמנו, אני רוצה לומר לזכותה של תמר אלמוג ומנהלי המחוזות, כל מנהלות המחוזות וכל צוות המחוזות עבדו על הדרגות 12 ותיקנו המון דרגות והסדירו את זה. אני חושב שנוכל לסייע אם נקבל דוח כזה, דוח סטאטוס לפני סיום דוח, דוח שהארגונים יקבלו כדי שנדע מה המצב.
מארק אזואלוס
¶
דוח ממנהלות המחוזות שנותן צילום מצב של מה שנמצא במחשבי המוקד עם הדרגות טרם קליטה. כלומר מה נמצא בסטאטוס טיפול, אז נוכל לדעת כמה הורים הגישו ומה בדיוק הבעיה שלהם.
מארק אזואלוס
¶
לא. בשום אופן. גם בחודש הבא לא ישלמו אם הם לא יקבלו את הדרגה הקבועה, הם ימשיכו עם הדרגה הזמנית.
זה משהו שאנחנו בודקים לפי הדרגה שהייתה להם בשנה קודמת, או חישוב לפי הנתונים שהם הגישו, נתונים אותם אנחנו מבקשים להציג בפנינו. יש איזה דוח שהוא דוח צילום מצב של טפסים בתהליכי קליטה. זה נתון מאוד חשוב, אגב במוקד אמרו לנו "מה הבעיה כנסו למחשב תוכלו לראות מה שאנחנו רואים". אנחנו לא רואים מה שהם רואים.
תמר אלמוג
¶
אני אסביר, האלפון הוא נפרד לכל ארגון וארגון, אנחנו לא רוצים מצב שנעביר לך דוח ב"אקסל" שבו מופיעים ילדים שנמצאים במעונות אחרים. לארגונים אנחנו מעבירים אלפון שהוא ספציפי לארגון, את דוח ה"אקסל" אנחנו מעבירים למחוזות שלנו.
יעל שמגרד
¶
אני רק רוצה להזכיר שאנחנו לא יכולים לסגור מאזנים משום שאין לנו כניסת כספים החל מה- 1 בספטמבר ועד ה- 31 בדצמבר, אין לנו כניסת כספים ואנחנו לא סוגרים מאזנים.
יעל שמגרד
¶
אתה לא הבנת מה הבעיה? אתה איש כספים? אתה יודע מה זה סגירת מאזן? הנה יש כאן רואה חשבון שיסביר לך.
יעל שמגרד
¶
אני מנכ"ל נשות חרות בישראל, אני אמורה לחתום על מאזן שנסגר בדרך כלל עם הכנסת כסף מה- 1 לינואר 2010 ועד 31 בדצמבר 2010. יש כניסת כספים ממשרד התעשייה, המסחר והתעסוקה וממשרד הרווחה וכדומה עד ל- 31 באוגוסט 2010.
ירון מלך
¶
מה שהיא רוצה להגיד זה שאין לה רישום הכנסות, כלומר המקדמות ממשרד התעשייה, המסחר והתעסוקה לא נרשמות כהכנסות, אבל זה ניתן לפתרון.
עמוס שקדי
¶
כידוע, אכן יש בעיה בקליטת דרגות לילדים ולכן אנחנו כאן, אני מתנצל על כך שזה גורם קושי לארגון לחתום על הדוחות הכספיים שלו, אני מבין עכשיו אחרי שהסבירו לי שיש לכם בעיה להגיד מהי מקדמה ומהו הסכום שמגיע לכם בפועל, להגיד כמה כסף קיבלתם את יודעת. אני מניח שבמקצוע ראיית החשבון ניתן למצוא את הפתרון הנכון, עובדה שארגון "נעמ"ת" יודע למצוא את הפתרון למאזנים שלו, כנראה ניתן לעשות את זה. אני לא יודע להחליף את הרואה חשבון שלכם, אנחנו נשמח הכי מהר שאפשר שתהיינה דרגות. אני מניח שתעשה התחשבנות בגין הדרגות בפועל, דהיינו תדעו מה מגיע לכם בין ספטמבר לדצמבר, עדיין בגלל כל תיקוני דרגות יהיו עוד התאמות בעתיד, תמיד יש תיקוני דוחות.
היו"ר אורי מקלב
¶
אני נכנס לדברייך. אדוני המנכ"ל, האם הבנתי נכון שמחודש הבא תהייה כבר התחשבנות בין המעונות לבין משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה? כלומר למי שנקבעה לו דרגה.
היו"ר אורי מקלב
¶
הם קיבלו מקדמות כמו שהיה באוגוסט. התחשבנות סופית. נניח ילדים ב"נעמ"ת" ילדים דרגה 12, "נעמ"ת" הפסיקה לקבל עבורם מקדמה דהיינו הם קיבלו עד עכשיו עבור עשרים ילדים, ועכשיו לעשרה בעלי דרגה 12 ינכו מהמקדמה ויגידו לא מגיע? אני רוצה להבין. אני מדבר ברמת הארגון ולא ברמת המעון, ניקח מעון פרטי של ארבעים ילדים. הוא מקבל מקדמה כפי שהוא קיבל באוגוסט 2010, כך הוא מתנהל מספטמבר. מחודש הבא היה ועשרים ילדים מתוך הארבעים קיבלו דרגה 12, מה הוא יקבל מהחודש הבא, הוא יקבל חצי מהמקדמות?
עמוס שקדי
¶
מאה אחוז. אני רוצה להיות זהיר. עד היום שילמנו מקדמות לפני תחשיב שהיה בשנה שעברה בהנחה שחוק המספרים הגדולים עובד, ובוודאי בארגונים הגדולים לא צריך להיות שינוי מהותי בתשלום. בשאיפה, אני מעריך שזה המצב, אנחנו משלמים בכל חמישה בחודש, עד לחמישה בחודש תהייה קליטה ילדים, יהיו דרגות ל- 99% או ל- 100% מהדרגות שנמצאים שם, למעט ה- 13,000 שלא יודעים לזהות מיהם ומה זה. לכן אפשר לעשות התחשבנות לגבי מה שהגיע במצטבר מתחילת השנה ועד היום. ההחלטה אם אני מנכה את זה במאה אחוז או מנכה בחמישים או שלושים אחוז טרם התקבלה כי לא ראיתי את המספרים. אני לא מעוניין להקשות על הארגונים, זה בלתי אפשרי כי אני לא יודע, לא ראיתי את המספרים ומהן ההשלכות. אני אשמח לקזז את זה בפעם אחת. המנכ"ל גם מבקש לראות איך ארגונים לא פושטים את הרגל בתהליך. לכן כשאראה את המספרים בפועל אני אדע מהו האחוז.
היו"ר אורי מקלב
¶
ענית לי חצי תשובה. החשש שלי שלגבי ילדים שנקבעה להם דרגה 12, ואנחנו יודעים שבתוכם יש הרבה שגויים, עד עכשיו זה היה דיבור עם ההורים כמו המקרה שהועלה כאן, אבל ברגע שיהיה הקיזוז אמיתי, מה יקרה עכשיו עם אותם הורים שנקבעה להם דרגה 12 והיא לא הדרגה הסופית והמפעילים יגבו את זה ישירות מחשבון ההורים?
שרון קדמי
¶
הבעיה שלי עדיין אומרת שאם מסתכלים בממוצע של 20% בכל שנה שהם בדרגה 12 אמיתית, ואלה האחוזים עליהם אני מדבר, אז אני מבין שבאוכלוסייה של כ- 130,000 - - -
שרון קדמי
¶
לא. אדוני היושב ראש, יש שגגה בידייך, אני רואה כאן את החלוקה והיא מאוד ברורה. במעונות יש 65,000, לצהרונים – 18,000.
שרון קדמי
¶
אני יודע למה הוא הגיש, הוא הגיש לצהרון, הוא הגיש למעון והוא מגיש למשפחתון. זה מונח לפניך ולכן אמרתי. תתבססו בבקשה גם על מרכז המחקר והמידע של הכנסת אבל אני אשמח אם תבססו גם עלינו.
היו"ר אורי מקלב
¶
מתוך 63,000 – 18,000 מתוך זה כ- 20% צהרונים, אפילו טיפה למעלה. בתוך זה יש צהרונים , 65,000 .
היו"ר אורי מקלב
¶
מספיק שאנחנו יודעים ש- 80% הם באמת משפחתונים, אבל זה מראה שנקלטו או שהגישו. אנחנו יכולים לצאת מתוך נקודת הנחה שמתוך אלה, הרי בשנה שעברה היו לך 90,000.
היו"ר אורי מקלב
¶
גם אם זה 50%, אני רוצה לומר לך שאולי כאן נקודת המחלוקת בינינו. אחד שמרוויח 10,000 שקל הסיכוי לאין ערוך בכל הסטטיסטיקות שזו דרגה 12. אבל אנשים שחרב עליהם עולמם שפתאום מורידים להם 3,700, 5,000 שקל או 7,000 שקל. תחשוב על אותה אחת שהורד לה מהחשבון שלה, מהמשכורת שלה אלפי שקלים. אנחנו לקראת פסח, אנחנו לא יכולים להיות בטעות בעניין הזה, אנחנו לא יכולים לאפשר שהמפעילים יורידו אלפי שקלים בגלל טעות. לכן אני מבקש תובנה מיוחדת לאלה שנקבעה להם דרגה, אם תעשה את כל החשבונות בכל הדרגות אני יכול לקבל את זה.
אני רוצה לומר לך שפגשתי בתפילה בפורים, אדם שאמר לי תודה רבה למה שאתה עושה, אתה לא יודע אבל הוא מספר לי שהוא עדיין משלם 2,000 שקל כל חודש למעון של "אמונה" ברמות.
היו"ר אורי מקלב
¶
הוא אמר לי שאת תכנית חסכון לבר מצווה שההורים שלו הפקידו הוא שבר. שאלתי אותו אם הוא היה צריך לשבור והוא ענה כן, "שברתי תכנית". כאב לי וכואב לי הלב לראות אותו והאמת ניכרת על פניו. למה הוא היה צריך לשבור תכנית חסכון? למה? למה צריך להגיע חלילה למקרה שהוא שילם 10,000 שקל לדרגות האלה. אנחנו הוועדה לפניות הציבור ולכן אנחנו נמצאים כאן. ציבור זה אפילו אחד.
אתה גם מודה שמתוך 12 יש כאלה שהם - - -
היו"ר ציפי חוטובלי
¶
גם דרגת הביניים לא מספקת אותנו כי בדרגת הביניים יש פער. תן להם את הדרגה האמיתית.
היו"ר אורי מקלב
¶
שרון מחודש הבא לא תהייה דרגת ביניים, תהייה דרגה קבועה. עמוס, מה יהיה עם אלה שתקבעה להם עד סוף החודש הזה דרגה 12? מה יהיה איתם החל מהחודש הבא?
עמוס שקדי
¶
חלק מהפער שלא נקלטו, עדיין מידי יום אנחנו נותנים דרגות בין 1,500 ל- 2,000 דרגות ביום. אם תוסיף עוד עשרה ימים עד התשלום, ההנחה שבמועד התשלום של החודש יהיה מאה אחוז דרגות אמיתיות.
עמוס שקדי
¶
טעויות יש תמיד, מספר האנשים כאן מאוד גדול ואז גם בעשירית האחוז זה גדול, זה מצד אחד ואני מבין את הכאב ואני לא מזלזל בו. מצד שני, זו הדרגה שיש, תמיד תהיינה טעויות, אנחנו עוסקים בציבור, מדברים על מקדמות של כ- 60 מיליון שקל בחודש. הסטטיסטיקה שמדברת היא בערך אותו אחוז דרגות 12 אמיתי, אני מתקשה לראות איך אני אשלם כסף סתם כי אולי יש משפחה אחת מתוך אלף - - -
היו"ר ציפי חוטובלי
¶
כל הישיבות האלה נולדו לא על ידי משפחה אחת. הישיבות האלה נולדו בגלל שיש מאות, אלפי משפחות במדינת ישראל שמשלמות אלפי שקלים שלא בצדק, לא בדין. נזכור שהדבר הזה הוא בגלל שינוי שאתם הכנסתם ולא גיליתם אחריות, זאת לא רשלנות של ההורים.
עמוס שקדי
¶
לכן משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה במשך שבעה חודשים שילם מקדמות ואמר לארגונים לתת דרגות ביניים כדי שהורים לא יישאו בנטל של תקופת החיכוך הזאת. יחד עם זאת נגמרה תקופת החיכוך, כולם קיבלו דרגות וחוזרים לתהליך רגיל. באותו תהליך רגיל עלול באמת לקורה מצב, שאני לא מזלזל בו, שמשפחה כזאת או אחרת אכן מגיעה לה דרגה גבוהה ממה שנקבעה לה. אבל הוא לא תהליך שנובע מאותו מצב משברי שהיה בשבעת החודשים האחרונים. אם לא היינו משלמים מקדמות הם היו צודקים לחלוטין אבל שילמנו מקדמות כדי שההורים לא יישאו בנטל.
שרון קדמי
¶
אבל זה לא נכון. גברתי היושבת ראש את לא יכולה לומר שהמצב הוא בדיוק כמו שהיה לפני חודשיים, הוא אחר, ועובדה שהתקבלו החלטות ועובדה שהמצב השתפר. להגיד לך שהמצב אופטימאלי - ממש לא. אבל אי אפשר לומר שעכשיו יש אלפי משפחות שהם במצב הזה. זה ממש לא. אם תהייה משפחה אחת אז היא תקבל טיפול נקודתי, בדיוק כמו שהיה לפני שנה ולפני שנתיים ולפני חמש שנים. אני לא יודע להיות מושלם, אני מצטער. מתוך מאה אלף משפחות אני לא יודע לתת תשובות נכונות בלי טעויות.
שרי שילון
¶
אני נציבת קבילות הציבור ב"נעמ"ת" והדברים מתנקזים אלי.
בישיבה הקודמת אנחנו דיברנו על כך שלפני שנשלח הסרט לקלוט את האנשים בדרגות הגבוהות הללו יישלח אליהם מכתב. אתה הבטחת שיישלח להם מכתב, שאומר חסר לכם מסמך כזה וכזה.
תמר אלמוג
¶
נשלח קובץ "אקסל" של דרגות 12, הם מצלצלים להורה הורה ואומרים לו "דע לך חסר לך כך וכך, שלח בפקס או במייל".
היו"ר אורי מקלב
¶
את לא יכולה לעמוד מאחורי דברייך, המחוזות לא מתקשרים, ההורים לא מקבלים. אולי SMS כן. ההורים מטלפנים לברר מה קורה. אולי המפעיל מקבל את ההודעה ואז הוא קורא להורה.
אנסטסיה מיכאלי
¶
יש לי שאלה למנכ"ל. אני מבינה שיש לנו מצב במדינת ישראל שאנחנו בדרך כלל יודעים לטפל בדברים בדיעבד אחרי שהאסון קורה. לצערי הרב הנטייה הזאת נמשכת, אני לא אציין את מקרה אסון הכרמל ורצח ראש ממשלה, יש עוד הרבה דוגמאות, וזה קורה בהיסטוריה שלנו.
אני פוחדת שהנטייה שאני מוצאת כאן, גם בגלל שהמערכת הפוליטית, לא כל כך יציבה וכל פעם מתחלף לנו שר בממשלה ובמשרד ומן הסתם מתחלף הצוות. אני אישית עם תחושה משנתיים ניסיון בכנסת וגם כאימא, שאין תכנית כלכלית ברורה ונכונה לעידוד ילודה במדינת ישראל. אני רוצה לשאול אותך, אני למען האמת מכירה אישית את שרון קדמי ויצא לי לעבוד עם שרון ולהכיר את הראיה שלו לטווח הקצר ולטווח האורך גם של עשרים שנה קדימה כשהייתה לנו נסיעה למוסקבה עם שר התעשייה, מסחר ותעסוקה בנימין בן אליעזר, אני מאוד נהניתי וזו הזדמנות להגיד לך, היו לנו כמה דיונים שלצערי לא יכולתי להשתתף בזמן שאתה הייתה כאן בנושא הזה, חשוב לי להעביר את המסר.
אני, כאישה שמשלמת הרבה מאוד כסף לחינוך, קיבלתי גם הרבה פניות מנשים, אני יודעת שכל נושא הדירוג הוא גם תקציבית ועלות כלכלית של תחזוקת המערכת, לספור טעויות, לקבל את הפניות, כל המערכת הזו היא עלות כלכלית. האם הייתה פעם אחת במשרד התעשייה, המסחר והתעסוקה חשיבה להשקעה לטווח הארוך לבניית גני ילדים ממשלתיים, או לסבסוד מסוים שלהם לטווח ארוך? כך שנפסיק לדרג ושלכולם יהיה שוויון הזדמנויות ושהחינוך שלנו יהיה במצב שכל אחד ישלם סכום מינימאלי.
אני חושבת שאם נחשוב נכון, תקציב משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה הוא תקציב מספיק גדול ואני חושבת שניתן בשיתוף פעולה, אומנם אני לא מאמינה בשיתופי פעולה כי תמיד זה עניין פוליטי, שיתוף פעולה בין משרד החינוך ומשרד התעשייה, המסחר והתעסוקה כדי לבנות תכנית כלכלית לעשרים שנה, כך שבעוד ארבעים שנה אנחנו נדע שאנחנו רוב יהודי במדינה יהודית ודמוקרטית.
על פי הנתונים הסטטיסטיים החינוך היקר ביותר הוא מגיל אפס עד גיל שש, זה הכי קשה לאימהות צעירות שמתמודדות מול הבעיות הקשות של יציאה לשוק העבודה או לצאת לשוק העבודה ולהישאר בבית, עם כל העלויות זה מאוד קשה. אני אומרת שהתקווה בידייך ובצוות העובדים במשרד. יכול להיות שיש אפשרות להקים וועדה שתבדוק את הנושא הזה ותעריך כמה זה צריך לעלות לנו. במקום לעשות דרוגים שיעשו את זה על פי תעודות זהות, אפשר וזה מספיק לראות את מספר הילדים שיש במשפחה ולתת הזדמנות לכל אימא, משכילה או לא משכילה, כדי לחוש שיש שוויון כלכלי. תודה.
שרון קדמי
¶
אם הממשלה והכנסת, יחליטו שיש 'חוק חינוך חינם' מגיל אפס, משרד התעשייה המסחר והתעסוקה יישם אותו. אנחנו זרוע ביצוע.
שרון קדמי
¶
אני שוב מחדד 'חוק חינוך חובה חינם', לזה התכוונה חברת הכנסת אנסטסיה מיכאלי. תחליט הממשלה והכנסת שמגיל אפס, אנחנו נבצע. תכנית לאומית.
היו"ר ציפי חוטובלי
¶
אני לא רוצה שנושא הדיון יחרוג למרות שהנושא שחברת הכנסת אנסטסיה העלתה הוא נושא מאוד מאוד חשוב.
כמה נקודות שעוד נתרו לנו לברור, אמרת לנו כמה דברים חשובים היום. אני רוצה לתת למנכ"ל אפשרות לסייע לנו כאן בדברים המרכזיים. הבעיה המרכזית שהצגנו בפניך היא בעיית דרגה 12, מבחינתנו זו הבעיה האקוטית של כל התהליך הזה. אנחנו רוצים לדעת שהורים, רק לצורך העניין ובאופן כללי, יש בערך 18% שלא מקבלים סבסוד, היום אנחנו נמצאים במצב של 28% שלא מגיע להם סבסוד. זה הפער של הדרגה 12.
היו"ר אורי מקלב
¶
לפי מרכז המחקר והמידע של הכנסת זה גם 11. בתוך ה- 18% נכלל גם את ה- 11. כשאתה מכשיר עכשיו בתוך 25% זה רק דרגה 12.
היו"ר אורי מקלב
¶
בהמשך למה שאמרה היושבת ראש בנושא הזה, זה חד משמעי, לא יכול להיות שתהיינה כאן טעויות אדוני המנכ"ל. אנחנו נגיע למצב שהורים יחויבו באלפי שקלים. זה לא דבר פעוט. אמרת שקיבלו מקדמות ואם המעונות קיבלו את המקדמות של שנת 2010 בשנת 2011, אז נקודת ההנחה שהם לא שילמו יותר. צריך לזכור שמשפחות שנכנסות למעגל העוני אז אחוז מקבלי הסבסוד יגדל ולא יקטן. לכן כשאתה משלם מקדמה לא לקחת שום סיכון, נתת את המינימום ולא נתת יותר, אני מקווה שלא פחות. לכן לומר שעשית מחווה מיוחד ושילמת את המקדמות של שנת 2010 זו טעות.
עמוס שקדי
¶
אני מסתכל בסוף בראיה על אותו ארגון שיכול להיות שקיבל פחות או יותר ואם יותר אני צריך לרדוף אחריו לקבל חזרה.
היו"ר אורי מקלב
¶
אתה רודף אחרי ארגונים. אבל לא יתכן שיכנסו לחשבון הפרטי. אנחנו מכירים ויודעים שמסתכלים כל הזמן דרך החור של הגרוש, אתם חייבים להסתכל על הציבור שמגיע ואז תוכלו לראות את הדברים אחרת. אני יכול להראות מכתב של מנהלת מעון שאחרי שקיבלו את הדרגה ההורים עזבו וברחו עם הילד לעיר אחרת. איך המשפחתון או המפעיל הזה ירוץ אחרי המשפחה? אתה צריך לרוץ אחרי המפעילים והארגונים כשהם נמצאים איתך כל הזמן, אבל אותו מעון פרטי שצריך לרדוף אחרי זה ברח ועברו דירה, מי ישלם לו?
שרון קדמי
¶
אני מקווה שעד סוף החודש נשלים, אני לא יודע להתחייב על מאה אחוז, על כמעט הכל. אנחנו בקצב של 2,000 ומשהו ליום. נעשה את המכפלות, עוד 18,000, 20,000 עד סוף החודש.
היו"ר ציפי חוטובלי
¶
נקודה נוספת שרצינו לדבר עליה, זה החזר שכר טרחת עורך הדין וכל מה שקשור לויתור על סודיות.
שרון קדמי
¶
אני לא מגביל את התאריך. גם עם יבואו אחר כך, ההתיישנות בחוק זה שבע שנים, בסדר שבע שנים. לא תשאלו יותר את השאלה הזאת?
היו"ר אורי מקלב
¶
כמו דברים אחרים שלא ידעו. בוועדה הזאת מתברר שהמנכ"ל נתן הוראות Online. רשמנו את זה לעצמנו שבנושא הזה הוא לא מגביל כרגע את החזר.
שרון קדמי
¶
בסדרי העדיפויות שלי אני לא חושב שכרגע האגף צריך להתעסק בלהחזיר את הנייר. הוא צריך קודם כל לקלוט את הילדים. נגמור לקלוט את הילדים נחזיר לכולם את כל הניירות, ואת מה שלא נוכל להחזיר כי זה סרוק נמחק, גם לגנזך המדינה, ואת מה שצריך להחזיר נחזיר. אני לא חושב שאלו דברים של חיים ומוות שצריכים להתבצע השבוע, הם יכולים להתבצע גם בעוד חודש-חודשיים. זה יתבצע.
היו"ר אורי מקלב
¶
אין שום בעיה, וגם מול הארגונים, כי יש שלקחו עורכי דין שלקחו עורכי דין במרוכז כדי להוזיל את העלות, צריך לדון איתם עם הארגונים ששלחו ולא רצו לקבל אותם בכלל. נניח שארגון החתים את כל ההורים יחד אצל עורך דין אחד ובמקום לשלם 187 שקל שילמו 60 שקל לעורך דין.
היו"ר אורי מקלב
¶
אלה שלא קיבלו. כאן הפער בגמישות, לא בגלל שהמעון טוען לכמה ילדים ולא נענו במוקד. צריך לגלות אם המעון באמת הוזיל את ההוצאות להורים, כמובן שצריכים להביא קבלות.
היו"ר אורי מקלב
¶
עם זה אין בעיה, אבל פסלו אותם לגמרי מלקבל בכלל. אין לי בעיה גם עם חודשיים, גם שלושה חודשים.
היו"ר ציפי חוטובלי
¶
נקודה נוספת שהתחילה עם פניות הציבור. יש כאן נתון של 13,025 ערכות שממתינות להשלמת מסמכים. נראה לי שזה סוג של צוואר בקבוק שאליו מתנקזים כל אלה שמקבלים דרגה 12.
ירון מלך
¶
לא. זה כאלה שאפילו לא הגיעו ל- 12. הם כאלה שלא שלחו או את התעודה של הילד או לא נתנו אישור.
שרון קדמי
¶
דרגה זמנית. מה שנאמר בדיון הקודם. אין יותר דרגה 12 שרירותית. אין. זה הוחלט כבר בדיון הקודם.
היו"ר אורי מקלב
¶
בנושא דרגה 12, גם לא אחד, גם אם יהיו עשר משפחות אני לא אדון על זה. אבל אם תהיינה למעלה מעשר אנחנו נדון. מקרה אחד לא, גם לא חמישה גם לא בעשרה.
מארק אזואלוס
¶
מה זה דרגה זמנית? המנכ"ל התבטא כמה פעמים "דרגה זמנית". אין חיה כזאת בדוחות משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה "דרגה זמנית", עם כל הכבוד דרגה זמנית היא לגבי הארגונים כי ברגע שמפסיקים את המקדמות - - -
היו"ר אורי מקלב
¶
אנחנו מודים לך אדוני המנכ"ל על השתתפותך בישיבה. בכל אופן משפט אחרון לגבי השנה הבאה. תחשבו על מה שקרה השנה ואולי לקחת אזורים - - -
שרון קדמי
¶
להבנתי, בשנה הבאה התהליך יתחיל מוקדם מאוד ואני מקווה שבאמצע ספטמבר, אם ירצה ה', אנחנו נהייה כבר אחרי דרגות לכולם. כמובן שתהיינה תקלות ואני לא אומר שלא תהיינה תקלות.
היו"ר ציפי חוטובלי
¶
אני רוצה להסב את תשומת לבך לבעיה אחת שהיא בעיה מאוד ברורה. אחוז ניכר מהאנרגיה שלכם מושקע באתר האינטרנט ושתהייה מערכת שתקבל את המידע באינטרנט, בפועל רוב האנשים לא פונים דרך האינטרנט אלא בדרך הישנה.
שרון קדמי
¶
זה תהליך לימוד שלוקח זמן. אם שמתם לב אנחנו בשנת 2011. העולם הופך להיות דיגיטאלי, נכון שיש - - -
היו"ר ציפי חוטובלי
¶
אתה צריך לשרת את הלקוחות שלך, אם הם לא מקבלים את השירות בדרך שאתה רוצה, אז אתה חייב להתאים את השירות.
היו"ר אורי מקלב
¶
תוך כדי, הוועדה בשידור, אנשים ראו אותנו דרך האינטרנט ושמעו אותנו כששאלנו למה 90% לא שלחו דרך האינטרנט, חשוב שתשמעי את זה גם, הוא אומר לי "במוקד אמרו לאנשים אל תשלחו באינטרנט תשלחו בדואר זה יותר טוב". זה מה שאנשים אמרו. אני קיבלתי גם מהמחוז וגם במוקד שאמרו שהשנה "אל תשלח דרך האינטרנט אלא דרך הדואר, זה יותר טוב". יכול להיות שבשנה הבאה כן יקבלו דרך האינטרנט אבל השנה העובדה היא - - -
היו"ר ציפי חוטובלי
¶
אנחנו רוצים שתשקלו, דרשנו את זה גם בישיבה הקודמת, ממשיכים, חוזרים ואומרים שכדי לפצות על עוגמת הנפש שההורים עברו השנה, לנסות לצמצם את מספר ההורים שיעברו את התהליך שוב, ולנסות להשאיר לפחות את ההורים שיש להם ילדים לפחות או יותר להשאיר באותו סטאטוס. לא מדובר בקליטת ילדים חדשים, להשאיר אותם באותה דרגה.
שרון קדמי
¶
אותה משפחה לרוב לא, אבל הורה משנה לשנה, אני לא יכול להסתמך על מה שהיה בשנה שעברה עם כל הכבוד.
כמו שאמרת שלאותה משפחה יהיה טופס אחד, אנחנו לא רוצים להשיט עלויות וטרחה על ההורים. אבל ועם כל הכבוד הורה משנה לשנה אולי מצא עבודה אחרת, אולי ירש ירושה, אולי פוטר מעבודתו. לא רוצה, ולמה? זה משני הכיוונים. כל שנה יתבקש ההורה להגיש טפסים.
היו"ר אורי מקלב
¶
אין בעיה, אבל זה מחייב אותך.
המנכ"ל לא היה מחויב להיות בוועדה. אנחנו היינו מקיימים את הישיבה גם אם המנכ"ל לא היה. ביקשנו שיגיע. תודה רבה לך.
נמצאים כאן אנשי המשרד שעושים ופועלים בדברים ואנחנו גם עושים את הדברים ונעמוד מול המנכ"ל בהמשך.
רחל אברהם
¶
אנחנו המשפחתונים, מרגישים שנפגענו הכי הרבה מפני שאנחנו קבוצה קטנה, אנחנו לא מעונות. יש מטפלות שמאוד מאוד נפגעו בנושא ההחזרים שהתחילו להתקזז. יש לנו כעת בבת ים מטפלות שהורידו להן מהמשכורת. נתנו להם דרגה זמנית מסוימת, משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה החליט על דרגה גבוהה יותר והורידו את סכום הכסף. למטפלת הורד 3,000-4,000 שקל מהמשכורת. למה המטפלת נפגעת? המטפלת עבדה, והיא צריכה לקבל את השכר שלה. בגלל שמישהו טעה בדרגה הזמנית, ויש פער בין הדרגה הזמנית לבין מה שהוא קיבל והוא צריך לשלם מלא, ההורה גם יכול לברוח, אגב גם בורחים, ואנחנו נשארות מטפלות ללא שכר. זו מציאות עובדתית מאתמול, בבת ים שהורים קיבלו דרגה גבוהה למטפלת הורדו 3,000-4,000 שקל מהמשכורת. למה? אגב גם בבני ברק.
רחל אברהם
¶
הודעה שלכמה מטפלות הורד 3,000-4,000 שקל, ירד מהשכר ואומרים לה תקזזי. להחזיר אתם אומרים למטפלת "את תחזירי תוך עשרה ימים מיום שתקבלי את הפרשים". אם מפקידים כבר והמטפלת קוזזה. למשל בבני ברק 190 ילדים קיבלו דרגות אבל בלי כסף, אני לא יודעת להגיד למה. אין כסף, היה חסר 400,000 שקל בעיריית בני ברק.
היו"ר ציפי חוטובלי
¶
היא מדברת על מקרה ספציפי, היא מדברת על מקרים של מטפלות שנשארות עם הורים שבורחים.
תמר אלמוג
¶
אין. קודם כל המשרד אתמול לא פרסם שום דבר, אני לא יודעת על סמך מה זה קרה. המשרד מדי תחילת חודש מעביר את הנתונים. שנית, כמו ששמעת את המנכ"ל שלנו, הוא אמר שהארגונים כולל המשפחתונים עדיין מקבלים מקדמות ולכן לא היה צריך לבצע שום קיזוז. אם בבת ים מאן דהוא קיזז זה צריך לבוא לידיעתי ואני אבדוק את זה נקודתית. תעבירי את הנתונים.
מיכה רחמן
¶
אני נציג של "כוח לעובדים". אני מלווה של המטפלות בהתנדבות. חבל שמנכ"ל יצא. אם כך תוציאו מכתב חד משמעי שמהמטפלות בשום פנים לא מקזזים מהן ישירות. אתם צריכים להבין שמטפלות נמצאות בתחתית העניין, הן לא ארגון, והן בקושי מגיעות לשכר מינימום בהפרש בין הכנסות להוצאות. מתייחסים אליהן כאילו הן עצמאיות - הן לא עצמאיות, בפועל הן שכירות לכל דבר ועניין. אחר כך זה ימשיך כך. הם אומרים שלא יקזזו, אז שהמנכ"ל יוציא מכתב.
מיכה רחמן
¶
שאומר שמהמטפלות לא מורידים?
אני מדבר על כך שיצא מכתב, שבכל הויכוחים על הקיזוזים ועל השאלה האם הורים צריכים לשלם או לא צריכים לשלם, ואם הורה צריך לשלם כי הוא שילם פחות מדי, שבכל זה המטפלות לא תהיינה צד. שיצא מכתב שהמטפלות הן לא צד ורק הארגונים והמפעילים הם אלה שמשלמים, והמטפלות הן לא צד בעניין הזה. המערכת עובדת כך וצריך לדעת את זה, אין שליטה מהמרכז לגבי כל המפעילים ולגבי כל העיריות ובמקומות שונים עושים מה שהם רוצים ומפעילים עושים מה שרוצים, אנחנו מכירים את המציאות הזאת. לכן חייב להיות מכתב כזה שאני אוכל ללכת איתו לראש העירייה או למפעיל ולדרוש.
עמוס שקדי
¶
משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה תומך בהורים, משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה מעביר כסף. זאת הנקודה בדיוק. מבחינת משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה הן עצמאיות.
היו"ר ציפי חוטובלי
¶
אני שואלת כאן שאלה אנושית. מה ניתן לעשות כדי להגן על אותן מטפלות שלא תשארנה בסוף בלי כסף. ההורים לא בורחים סתם ככה, ההורים בורחים בגלל הסיבה שלא סידרו להם את הדרגות האמיתיות והם מרגישים שהם לא יכולים לעמוד בתשלום.
תמר אלמוג
¶
בנושא המשפחתונים המערכת בנויה באופן ההיררכי הבא: המשרד מתקשר ישירות עם רשות מקומית שמפעילה את שירות המשפחתונים או עם חברה זכיינית שזכתה במכרז. אותה חברה זכיינית או אותה רשות מקומית מתקשרת חוזית עם מטפלת המשפחתונים. אני במשרד מנחה את הרשויות המקומיות ואת החברות כיצד לפעול.
מכתב כזה יצא לכולם. כתוב שם שהמשרד ממשיך לשלם את המקדמות לרשויות ולזכיינים ולפיכך לא צריך עדיין לגבות לפי דרגת הקבע מההורים, אלא לאפשר להם עדיין דרגה זמנית. ההשלכה של האמירה שהופצה היא שהכסף שמגיע לרשות מועבר למטפלות בהתאם להסדר החוזי הקיים בין הרשות לבין המטפלת. אם ישנה בעיה נקודתית תעבירו אותה אלי ונבדוק.
היו"ר אורי מקלב
¶
אומרת תמר שיש כאן מערכת כפולה, אתם מעבירים לרשות והרשות מעבירה לפעוטון. אבל אומרת רחל שהרשות לא קיבלה את הכסף אז הבעיה אצלכם והיא לא בעיה ברשות.
היו"ר אורי מקלב
¶
זה לא כמו שאמר המנכ"ל, שגם אם נקבע דרגות עדיין ממשיכים להעביר מקדמות. מתברר, לפחות לגבי המשפחתונים בבני ברק, ואני מניח שלא תפסתם במיוחד את העיר בני ברק, אם הייתה טענה כלפי העירייה הייתי מציע שתפנו לעירייה, כפי שאנחנו מכירים את הבעיה בעיריית ירושלים. אבל היא אומרת שהעירייה לא קיבלה מקדמות.
עמוס שקדי
¶
המשרד משלם כ-500 דרישות תשלום באגף הזה, אם יש בעיה נקודתית שתועבר למשרד, ככל שהבעיה היא במגרש של המשרד הוא יטפל.
תמר אלמוג
¶
אני מוכנה לתת לכם עכשיו דיווח, אני אשאל כמה עיריית בני ברק קיבלה כל חודש, כולל החודש האחרון.
רחל אברהם
¶
כתוב לי, אני אומרת לך: דלית אל כרמל, עוספייה, עם מקדמות לחודשיים שלושה ראשונים ועכשיו בשלושה החודשים האחרונים אין מקדמות.
היו"ר אורי מקלב
¶
אני רוצה לשאול אותך, למה צריכה הוועדה לטפל בזה. נניח שהוועדה לא הייתה מתכנסת, או שהיא לא הייתה מוכנה ביום עמוס, אגב החוק שלה עבר בשעה 03:45 לפנות בוקר ואנחנו נמצאים כאן.
מיכה רחמן
¶
יש לנו גם משא ומתן ישירות עם משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה, אבל מאחר ויש ועדה אנחנו רוצים לנצל את ההזדמנות. אני חושב שהנקודה המרכזית היא שתהייה הגנה למטפלות ושמשרד התעשייה, המסחר והתעסוקה לא יתעלם מחובתו ישירות כלפי המטפלות ולא דרך כל מיני מפעילים מאחר והמפעילים הם שונים, המפעילים הפרטיים הם עוד יותר גרוע. שיצא מכתב ישירות שיגן על המטפלות ושהן לא משלמות את החלק של ההורים.
היו"ר אורי מקלב
¶
תעבירי אלי את כל הרשימה. אנחנו כוועדה נעקוב אחרי הנושא כולל העיר בני ברק. זאת נקודה אחת. הנקודה השנייה היא,אם יש עיריות שכן קיבלו ולא מעבירות למטפלות, אתם צריכים להעביר את הטיפול למשרד התעשייה, המסחר ותעסוקה. אני כן מבקש את ההתערבות - - -
עמוס שקדי
¶
זאת האחריות שלי לכסף, יש צינור והוא צריך להגיע למקום הסופי. ככל שיש טענה שהעברנו כסף והוא לא עובר הלאה, אנא פנו למשרד והמשרד יעשה כל מה שהוא יכול.
היו"ר אורי מקלב
¶
אם אנחנו יוצאים מנקודת הנחה מדבריו של המנכ"ל שלא יהיו קיזוזים, דהיינו עדיין המקדמות ממשיכות ובוודאי לחודשים עברו כשלא נקבעו לכולם דרגות, ממילא לא צריכה להיות בעיה, אנשים מקבלים מקדמות, מה שהיה הוא שיהיה, אנשים שילמו מה שהם שילמו, זה ימשך לטוב ולרע.
שרית עמדי
¶
רציתי להתייחס לדבריו של המנכ"ל שאמר, שהחל מה- 8 במרץ יהיה אפשר כבר להתחיל להתקזז מול המעון. אני יצאתי בתחילת הוועדה לדבר עם מנהלת המעון, והיא אמרה לי שהיא עדיין לא קיבלה אישור רשמי בנוגע לדרגות, כך שבאופן רשמי אי אפשר לבוא ולהתקזז עדיין. היא עדיין לא קיבלה אישור רשמי.
היו"ר אורי מקלב
¶
אני הייתי רוצה לבדוק את המקום הזה ספציפית. זה לגבי אותו מקום שאותו אחד דיבר, זה לא מקום חדש. יכול להיות, שגם הארגון מתנהל לא נכון מול מנהלת המעון.
שרית עמדי
¶
תמר אלמוג אמרה לי, שמספיק שאני מדפיסה מהאתר אישור ומגישה אותו למנהלת, וזה צריך להיות אישור רשמי. מנהלת המעון אמרה שזה לא נחשב.
שרית עמדי
¶
את אמרת לי להוציא את האישור לדרגה, להעביר למנהלת ושמבחינתה זה אישור רשמי לדרגה שלי. היא אמרה, שזה לא אישור רשמי ושהיא צריכה לחכות לעדכון.
עמוס שקדי
¶
אי אפשר הכל, אתם באים ודורשים שהמשרד יעשה גם וגם וגם וגם, יש סדרי עדיפויות. רוצים לתכנן את דרגה 12 לפני שמטפלים בהחזר הזה, זה כנראה יותר חשוב. אני חושב שגם אתם חושבים כך.
היו"ר אורי מקלב
¶
היא יכולה לבוא בטענות, אתה יכול לבקש את רחמי הוועדה ואת רחמי האנשים, אבל הם לא צריכים לסבול. כמו שאמרנו כשהולכים לתהליך כזה דרמטי אז עושים את זה בהדרגה. אם הייתם קצת מודדים ובודקים בגופים אחרים שעשו שינויים, אנחנו בדקנו ואנחנו יודעים שאף אחד לא הצליח לעשות את זה בצורה שהבטיחו לו או שהוא חשב, גם מי שהשקיע הרבה מאוד כסף ולקח את החברות הכי טובות. אני יכול לתת לדוגמאות רבות החל מ"הגיחון" בירושלים וכל תאגידי המים, עובר במוסד לביטוח לאומי ולמשרדים ממשלתיים, אף אחד לא הצליח לעבור את זה בשלום ותמיד היו כמה נזקים. במקרה שלכם הנזקים הם מול האנשים ולא מול החברות עצמן.
רחל שמחיוף רצית להתייחס?
רחל שמחיוף
¶
רציתי להתייחס קודם לעניין האחוזים. אני ממעונות יום "בית יעקב". מאחר והשנה ההורים בניגוד לשנים עברו מגישים את הטפסים, כמו שאמרו כנראה הורים בעלי דרגות 11 ו-12 נמנעו מלהגיש את הטפסים ולא רצו להטריח את עצמם וגם לשלם עבור דואר רשום וגם ולכן יש אחוזים גבוהים בדרגות 12 גם הדרגות השגויות, אותם הורים שהם באמת בעלי דרגות 12 כנראה לא הגישו את המסמכים. לנו כארגונים אין את הבקרה ואנחנו יכולים לסמוך רק על ההורה שיגיד שהוא שלח אבל אין לנו דרך לבדוק אם הוא אכן שלח או לא שלח את המסמכים.
תמר אלמוג
¶
אני חושבת שהדבר הפשוט ביותר שכל מנהלת שפוגשת את ההורים ברמה היומיומית תעשה איזו בדיקה עם כל הורה.
תמר אלמוג
¶
אין דרך אחרת. זו שנה ראשונה - נלמד, נטמיע את המערכת החדשה וגם ההתנהגות של ההורים תשתנה בהתאם. אני מאמינה שבשנה הבאה נהייה בסרט אחר, נהייה במצב הרבה הרבה יותר משופר. את כל המהפכה הזאת עשינו במטרה אחת והיא לחסוך מכם את הבעיות ואת המורכבות הבעייתית שהייתה, וגם של ההורים.
היו"ר אורי מקלב
¶
אני בהחלט חושב שהיה מקום בהתחלה לבקש את עזרת המפעילים שיעזרו להורים. ההוראה הייתה שזה רק ההורים ושאף אחד לא יתערב.
תמר אלמוג
¶
יש מפעילים שאפילו לקחו בצורה יזומה את ההורים, ריכזו את החומר שלהם, עברו ובדקו אותו כדי שההורים לא ישלחו מסמך שגוי ויעברו את הטרטור הזה.
היו"ר אורי מקלב
¶
סיכמנו את הנושא? תמר בנוגע ל- 2,000 שקל שההורים משלמים. חמישים אחוז של מפעילי המעונות הם, לא הארגונים, אלה אנשים פרטיים או מפעילים קטנים עם מעון אחד או שניים. מתברר, לקחתם מההורים עוד 3.1% משכר הלימוד כדי לשלם את ה- 2,000 שקל לגננת או למטפלת. בפועל חלק נכבד מהמפעילים לא משלם את זה. אני מציע קודם לפנות במכתב למפעילים האלה ולהודיע שכולם מחויבים, ההורים שילמו שכר לימוד יותר גבוה וחלה עליהם החובה לשלם למטפלת או לגננת את תוספת ה- 2,000 שקל.
תמר אלמוג
¶
אדוני, המשרד לא מוסמך להתערב ביחסי עובד מעביד בארגון. העלייה בתעריף במעונות היום בפברואר נבעה משינוי משכר העבודה במשק כתוצאה מההסכם שהיה בין ההסתדרות למשרד האוצר במגזר הציבורי.
היו"ר אורי מקלב
¶
אתם תתנו ליועצים המשפטיים שלכם לבדוק קודם שנפעיל את היועצים המשפטיים שלנו, אני חושב שבסך הכל ההגינות זה לדאוג גם למטפלות. בסך הכל אתם מייצגים את ההורים. ההורים שלמו על זה והם רוצים לדעת שהתוספת לשכר הלימוד אכן תגיע לייעודה.
תמר אלמוג
¶
במשרד יש יחידה לאכיפה והסדרה, מתפקידה לבדוק גם באופן יזום וגם כשהיא מקבלת תלונות, לבוא ולבדוק כל ארגון מה קורה שם.
עמוס שקדי
¶
צריך להפריד, מדובר על תהליך רגולטורי שהמשרד מקיים כמשרד התעשייה, המסחר והתעסוקה בעניין האכיפה של חוקי העבודה. יש יחידה ספציפית. אנחנו משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה שעושה תפקיד רגולטורי, זה לא האגף למעונות יום, זה תהליך שנעשה במקביל ללא קשר, ואם יש קשר כשמגיעות תלונות זה יופנה לאגף הרלוונטי שעושה רגולציה של העניין. התעריף ששולם הוא תעריף שנקבע בוועדת תעריפים באוצר שכולל סל עלויות כללי. למיטב ידיעתי המשרד אינו בודק האם הסל הכללי שעובד על עשרות או מאות ארגונים מתאים לכל ארגון וארגון באופן ספציפי.
מיכה רחמן
¶
צריכים לקחת מההורה את ההפרש במקום ששילמו פחות מדי, במקום זה יותר קל לקחת מהמטפלת - את זה אתם עושים, בזה אתם חייבים לטפל.
מארק אזואלוס
¶
אני רק רוצה לומר לחבר הכנסת אורי מקלב, אני בטוח שהיה ויובא לידיעת משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה, לגברת תמר אלמוג, שאיזה ארגון לא משלם שכר מינימום היא תפסיק את החוזה.
היו"ר אורי מקלב
¶
כשיגיעו תלונות כאלה הם יעבירו אותן לאותה יחידה שאוכפת גם את הדברים האלה. אם תגענה פניות אנחנו נפנה ונעקוב איך הם מתערבים בעניין הזה.
חנניה יעקב
¶
תודה. באתי לכאן רק כדי להודות לוועדה למעמד קידום האישה ולוועדה לפניות הציבור. במשך חצי שנה הסבל הזה נמשך ורק אנחנו כאזרחים נאלצנו לשלם. אני מודה לכם על כל המאמץ הזה. אין ספק שהוועדה הזאת הביאה להאצה וליעילות יותר בעניין הזה. כשאני פעלתי בעניין הזה ופניתי למשרד התעשייה, המסחר והתעסוקה אמרו לי "זה המשרד הכי קשה, אין לך סיכוי". ברוך ה' אחרי חצי שנה, אומנם חצי שנה עברה אבל הכסף חזר אחרי שבעה חודשים, קיבלנו ברוך ה' את הכסף ואני לא יודע מהי הסיבה. אנחנו באמת רוצים להודות לכם שקידמתם בכל דיון את הנושא, ראינו שזה התקדם בעוד משהו. אנחנו מאחלים לכם הצלחה.
היו"ר ציפי חוטובלי
¶
בבקשה אני מבקשת לשמור על השקט. קודם כל תודה אישית מיוחדת לחבר הכנסת אורי מקלב שמלווה כאן את הדיונים בלהט ומתוך אכפתיות עמוקה לנושא הזה. תודה רבה לכם. לנו כאן חברי הכנסת שמובנים רבים היכולת שלנו בסוף לעזור לאזרחים זה הסיפוק והנחת הכי גדולים שלנו. זה בלי ספק נושא שהטריד אלפי אנשים במדינת ישראל, ואתם, בזכותכם הנושא הזה עלה בעצם לדיון, בזכות הוועדה לפניות הציבור, בזכות הוועדה לקידום מעמד האישה. אני חושבת שיש כאן שיתוף פעולה מבורך שלשמחנו הביא לתוצאות.
עוד לא סיימנו את הכל ולפני שאנחנו נחים על זרי הדפנה, עדיין לא הגענו לזרי הדפנה. אני רוצה לסכם את הדברים שאמר כאן המנכ"ל.
ראשית המענה לכל אותם מעונות שרוצים לפנות במרכוז. בבקשה להסדיר את זה.
היו"ר ציפי חוטובלי
¶
אנחנו עוד נבדוק, עדיין לא הצלחנו להשיג את הקו הזה. שתהייה שלוחה מיוחדת שתטפל בעניין הזה, המנכ"ל נתן הנחיה ברורה.
בנוגע לדרגה 12, דיברנו כבר על כך. כל אותם אנשים שנפלו בין הכיסאות וקיבלו דרגה שאינה מתאימה, בבקשה שהדבר הזה יושלם.
קיבלתם טפסים שנמצאים עדיין בטיפול. הייתה התחייבות של המנכ"ל שעד סוף החודש כל הטפסים יקלטו. אנחנו כמובן נעקוב אחרי זה ונראה שאכן כל הטפסים נקלטו.
בנושא טופס חתימת ויתור על סודיות, בנושא הזה המנכ"ל נתן זמן בלתי מוגבל להגיש את הבקשה להחזרים.
בנושא המטפלות, לדעתי זה נושא מאוד מאוד חשוב, אנחנו כן רוצים לתת להן רשת בטחון בתקופה הזאת. שיהיה כאן ברור, אני לא יודע אם נפנה במקרה הספציפי שהועלה בפנינו, אנחנו כן רוצים לפקח.
היו"ר אורי מקלב
¶
היה ברור שהמנכ"ל אמר, שבנושא הדרגה 12 או לא דרגה 12, בינתיים המקדמות ממשיכות כל זמן שלא מצאתם פתרונות, וזאת שמבחינתנו לא יהיה אפילו אחד שיצטרך לשלם בגלל שהדרגה אינה אמיתית.