ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 14/03/2011

חוק התקשורת (בזק ושידורים) (תיקון מס' 49), התשע"א-2011

פרוטוקול

 
הכנסת השמונה-עשרה

PAGE
ועדת הכלכלה
15
14/3/2011

הכנסת השמונה-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שלישי

פרוטוקול מס' 487

מישיבת ועדת הכלכלה
‏יום שני, ח' באדר ב' התשע"א (‏14 במרץ, 2011), שעה 11:10
סדר היום
1.
הצעת חוק התקשורת (בזק ושידורים) (תיקון מס' 47) (אתרים ותכנים פוגעניים באינטרנט), התשע"א-2011 (פ/456), של חברי הכנסת אלכס מילר, רוברט אילטוב, משה (מוץ) מטלון, דוד רותם, פאינה (פניה) קירשנבאום, אורלי לוי אבקסיס
נכחו
חברי הוועדה: חמד עמאר – מ"מ היו"ר

ישראל אייכלר
מוזמנים
חה"כ אלכס מילר

נתי ביאליסטוק-כהן
-
עוזר בכיר למנכ"ל, משרד התקשורת

עו"ד ליאת גלזר
-
הלשכה המשפטית, משרד התקשורת

עו"ד דורין מוסקונה
-
הלשכה המשפטית, משרד התקשורת

עו"ד כרמית פולק
-
יועצת משפטית, המועצה לשלום הילד

עו"ד לירון גולדנברג
-
מנהל רגולציה, חברת מירס תקשורת

ניר יוגב
-
מנהל קשרי מפעילים, חברת סלקום

עו"ד דורון אבני
-
מנהל מדיניות, גוגל ישראל

מי-טל גרייבר שוורץ
-
סמנכ"ל תפעול, איגוד האינטרנט הישראלי

עו"ד ליאת קליין
-
היועצת המשפטית, איגוד מרכזי סיוע לנפגעות תקיפה מינית
ייעוץ משפטי
אתי בנדלר


אלקנה אפרתי
רכזת בכירה בוועדה
עידית חנוכה
רשמת פרלמנטרית
אירית שלהבת
הצעת חוק התקשורת (בזק ושידורים) (תיקון מס' 47) (אתרים ותכנים פוגעניים באינטרנט), התשע"א-2011 (פ/456)
היו"ר חמד עמאר
אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת הכלכלה. על סדר היום הצעת חוק התקשורת (בזק ושידורים) (תיקון מס' 47) (אתרים ותכנים פוגעניים באינטרנט), התשע"א-2011, של חברי הכנסת אלכס מילר, רוברט אילטוב, משה (מוץ) מטלון, דוד רותם, פאינה (פניה) קירשנבאום ואורלי לוי אבקסיס.


ההצעה אושרה בקריאה הראשונה ב-18 בינואר 2011. מאז התקיים דיון אחד, ב-8 בפברואר, במהלכו הוקרא סעיף אחד והחל הדיון בו. אני מבקש ממציע הצעת החוק, חבר הכנסת אלכס מילר, לומר את דבריו.
אלכס מילר
אתייחס בקצרה. אדוני היושב-ראש, בישיבה הקודמת יצאתי באמצע הדיון בדיוק כאשר נכנס יושב-ראש הוועדה, חבר הכנסת כרמל שאמה, ואז הוחלט לבחון אפשרות לתוספת מיוחדת, להגדיר גם יחסי מין כתוכן פוגעני. התוספת הזאת לא מקובלת עליי. דנו על העניין הזה ועל מהות הצעת החוק כאשר התקיים הדיון לקראת הקריאה הראשונה. אני מציע שגם את העניין הזה נעמיד להצבעה, כי לא היה ברור לחברי הכנסת אם זה יהיה חלק מן החוק, או אולי זה רעיון שהוצע ורק ביקשנו שיועבר נוסח. אני מציע שנצביע על השינוי המהותי ונתקדם הלאה על-פי הנוסח שעבר בקריאה הראשונה.
אתי בנדלר
כדי להבהיר את הבקשה, אתה מבקש להצביע על ההצעות של חברות הכנסת יוליה שמאלוב-ברקוביץ' ואנסטסיה מיכאלי, שהציעו להרחיב את התחולה כך שבגדר תכנים פוגעניים ייכללו גם עירום והצגת יחסי מין. אתה מציע להעמיד את זה להצבעה כדי שנקבל הנחיה ברורה.
אלכס מילר
בשל סיבה פשוטה מאוד, שאני יודע שכל תוכנת סינון שהלקוח יקבל כוללת כבר את הדברים הללו, בלי שום קשר להצעת החוק. אני סבור שאנחנו לא צריכים עכשיו להיכנס לדברים שגם כך מוגדרים.
היו"ר חמד עמאר
אני מעמיד את שתי ההצעות להצבעה. מישהו יכול לקרוא את ההצעה של חברות הכנסת שמאלוב-ברקוביץ' ומיכאלי?
אתי בנדלר
אין הצעות ברורות. אני יכולה לקרוא לך מן הפרוטוקול את הצעתן. אין נוסח, זה בדיוק העניין, אבל הרעיון הוא – חברת הכנסת יוליה שמאלוב-ברקוביץ' אמרה: "אני מבינה, אני רק שואלת האם לא חובה להתריע. אני מדברת רק על קטינים. אני עושה אבחנה בין קטינים ובין בגירים".
היו"ר חמד עמאר
בעצם אין להן הצעות.
אלכס מילר
הן ביקשו הרחבה. אני רוצה להצביע על הבקשה להרחבה.
היו"ר חמד עמאר
כך נעשה. מי בעד הרחבה על-פי הצעת חברות הכנסת יוליה שמאלוב-ברקוביץ' ואנסטסיה מיכאלי? מי נגד?
ישראל אייכלר
אולי תוכלו לומר בקצרה מה הנושא.
אתי בנדלר
הנושא הוא אתרים פוגעניים. כאשר מבקשים הרחבה, הכוונה להרחיב את ההגדרה "אתרים פוגעניים" באופן שהיא תחול על כל סוג של יחסי מין.
אלכס מילר
אנחנו מדברים כאן על תוכנות, וזה במילא חל בהן. הן ביקשו לעשות דבר שקשור לעלון שגם כך יוצא לכל לקוח ולקוח. אישרנו את הצעת החוק הזאת בקריאה הראשונה. חברות הכנסת העלו סוגייה שמבחינתי כמציע הצעת החוק מופיעה במילא. הרחבה של הצעת החוק על-פי הצעתן, גם מבחינת הנוסח וגם מבחינת ההתקדמות יכולה למנוע מהצעת החוק לעבור בקריאה השנייה והשלישית במושב הזה ומבחינתי זה יוצר בעיה, שבמשך 3 חודשים הלקוחות לא יקבלו תוכנת סינון, עד שאנחנו נחזור מן הפגרה. אני סבור שהנושא שהן העלו הוא לא עד כל-כך קריטי שנמנע מהצעת החוק להתקדם.
ישראל אייכלר
היועצת המשפטית מאשרת שזה עלול לעכב את אישור הצעת החוק ב-3 חודשים?
אתי בנדלר
זה עלול לעכב, כי זה מחייב אותי לנסח בצורה שונה לגמרי את כל הצעת החוק. לא יכולתי להגיע לזה, ועד לסוף הכנס הזה לא אוכל להתפנות לכך ולהכין נוסח חדש לדיון בוועדה.
היו"ר חמד עמאר
אי אפשר לאשר את זה בכנס הנוכחי של הכנסת אם נאשר כעת את ההרחבה. אנחנו רוצים שהצעת החוק הזאת תתקדם. במילא יש לנו מועד התחלתי של החוק, ואם נצביע בעד ההרחבה נגיע לכך שאנחנו דוחים את החוק הזה אפילו בשנה, לא רק ב-3 חודשים.
אתי בנדלר
אינני יודעת בכמה זמן, אבל בכנס הנוכחי של הכנסת זה לא יתאשר.
היו"ר חמד עמאר
אני מדבר על תחילת החוק.
אתי בנדלר
אין ספק, כי בין כה וכה הוועדה טרם סיימה לקרוא את כל הצעת החוק. אם הוועדה תסיים את ההקראה ותאשר את הסעיפים האחרים צריך יהיה לקבוע, כמובן, גם תאריך תחילה. כפי שנראה בהמשך, התחילה מותנית בכך שהשר יתקין תקנות. צריך לשלוח איזה עלון הסברה, דף מידע לכל הלקוחות, וצריך לתת לחברות זמן להיערך לאחר שיהיה נוסח התקנות. לכן בין כה וכה צריך לקבוע איזה תאריך תחילה.
ישראל אייכלר
אפשר יהיה להוסיף אחר-כך את ההערות של חברות הכנסת?
אתי בנדלר
רק במסגרת הצעת חוק נפרדת.
ליאת גלזר
התחילה של החוק לא מותנית ב- - -
אתי בנדלר
תיכף נבדוק את זה. בכל מקרה יהיה צורך בסעיף תחילה.
היו"ר חמד עמאר
כאשר נגיע לסעיף התחילה נדון בכך.


אני מבקש להצביע עכשיו על ההרחבה. מי בעד הרחבת התחולה? מי נגד? מי נמנע?

הצבעה

בעד הצעת חברות הכנסת יוליה שמאלוב-ברקוביץ' ואנסטסיה מיכאלי – אין

נגד – 2

נמנעים – אין

ההצעה לא נתקבלה.
היו"ר חמד עמאר
הצעת חברות הכנסת יוליה שמאלוב-ברקוביץ' ואנסטסיה מיכאלי לא נתקבלה.
עידית חנוכה
חבר הכנסת אלכס מילר הצביע במקום חבר הכנסת רוברט אילטוב.
ישראל אייכלר
אפשר להגיש הסתייגות ברוח ההצעה של חברות הכנסת?
אתי בנדלר
אפשר להגיש הסתייגות. זה מחייב את ניסוח ההסתייגות, וזה שוב יעכב. אני אומרת לכם בכנות, אין לי התנגדות עקרונית לנושא הזה. אני בכלל לא מביעה כאן עמדה ערכית. אני מדברת כרגע אך ורק מבחינת לוח הזמנים. אותה סיבה שבגינה לא יכולתי להיערך להכין את הנוסח לישיבה הזאת, כאשר הישיבה הזאת נקבעה ביום חמישי, אני לא רואה איך אוכל להיערך לזה הלאה. הרי בסופו של דבר הסתייגות היא הצעה שלא התקבלה, ואת ההצעה אין לנו כרגע.
ישראל אייכלר
כלומר, אם נרצה להגיש הסתייגות נוכל לכתוב מכתב לוועדה?
היו"ר חמד עמאר
אתה יכול להגיש הסתייגות למליאה.
אתי בנדלר
אפשר להגיש הסתייגות, אין בעיה, אך אני צריכה לדעת מה ההצעה ושהוועדה תצביע עליה, וכאשר ההצעה הזאת לא תתקבל נערוך עוד דיון.
אלכס מילר
אתה יכול להגיש עכשיו הצעה לסעיף ספציפי.
אתי בנדלר
אינני יודעת מה ההצעה. אין לי הצעה מגובשת כרגע, זאת הבעיה.
ישראל אייכלר
אני לא אוהב לדבר על דבר שאני לא בקי בו. אינני יודע על מה מדובר, לכן לא אגיש כעת הצעה.
אתי בנדלר
בסעיף קטן (א) קראו את ההגדרות "אתר פוגעני", "תוכן פוגעני" ו"ספק גישה לאינטרנט".


נערך דיון לגבי ההגדרה "תוכן פוגעני", וכאמור הרחבה של ההגדרה לא נתקבלה.


לגבי ההגדרה "ספק גישה לאינטרנט" היתה הצעה של משרד התקשורת, להרחיב את זה גם למפעילים וירטואליים, דהיינו שזה יחול לא רק על "בעל רישיון כללי למתן שירותי רדיו טלפון נייד הנותן שירות כאמור באמצעות ציוד קצה נייד" אלא גם על "בעל רישיון למתן שירותי רדיו טלפון נייד ברשת אחרת". אם אין הערות נוספות, עכשיו צריך להצביע על כל ההגדרות, כולל התוספת שהוצעה על-ידי משרד התקשורת.
ישראל אייכלר
אני רוצה להגיש הסתייגות ברוח הנוסח של ההרחבות שהוצעו כאן.
אלכס מילר
אין נוסח של הצעת חברות הכנסת שמאלוב-ברקוביץ' ומיכאלי.
אתי בנדלר
מכיוון שלא היה נוסח ביקש יושב-ראש הוועדה שאכין הצעת נוסח. בשל פרק הזמן הקצר לא היתה שהות בידי לעשות כן. הדבר מחייב חשיבה, כיצד לנסח מחדש, ייתכן, את כל ההגדרות כאן. לכן אין לי כרגע הצעה קונקרטית שאפשר להצביע עליה. אם אדוני ירצה, יגיש בקשה לדיון מחדש, יגיש הצעה והוועדה תדון בה, אלא אם כן יש לאדוני כבר עכשיו הצעה. זאת הבעיה, זה התחיל מכך שלא הצלחתי לנסח הצעה.
אלכס מילר
חבר הכנסת אייכלר, אני רוצה להסביר לך דבר מה. את הצעת החוק הזאת אנחנו "מגלגלים" עוד מן הכנסת הקודמת. היא נדונה בוועדה בדיונים רבים והיתה התייחסות כמעט לכל דבר ודבר. המהות של החוק הזה, שכל לקוח שרוכש חבילת אינטרנט מן הספק יקבל תוכנת סינון והוא יוכל לבחור מה הוא מסנן, ללא תשלום. כל עיכוב של העניין הזה בעצם מונע מן הלקוחות לקבל את תוכנת הסינון וכל שבוע וכל חודש שעובר בעצם מותיר את הילדים חשופים עדיין. החוק הזה נועד לסייע למנוע מילדים להיחשף לאתרים פוגעניים. האמן לי שדנו כאן ארוכות בהצעת החוק, ביחד עם חבריך לסיעה וכל מי שהגיע לכאן התבטא. פרטנו לפרטים מה קשור למה, האם זה קשור לתוכנות, האם זה קשור לפיתוח טכנולוגי, האם זה קשור לעלון המידע שיישלח ללקוחות. כל הדברים הללו נדונו כאן וזה הנוסח שגיבשנו.
ישראל אייכלר
אני לא נגד הצעת החוק. אני בעד הרחבתה. אני לא חושד שחברת הכנסת אנסטסיה מיכאלי מן המפלגה שלך תהיה נגד זה.
אלכס מילר
סיכמתי עם חברת הכנסת מיכאלי ועם כל שאר חברי הכנסת שהנושא הזה מבחינתם לא כל-כך עקרוני. לכן הן לא כאן ולכן הן גם לא מעלות את הסוגייה הזאת. אני שואל אותך עד כמה זה עקרוני מבחינתך, מתוך ידיעה שזה יעצור את התקדמות הצעת החוק.
אתי בנדלר
אני מבקשת להעיר עוד הערה אחת. מי שיקרא את הפרוטוקול יראה שנציגת משרד המשפטים, עו"ד דנה נויפלד, הציעה איזו הצעה, שלכאורה היתה הצעה קבילה ואמרתי שאבחן אותה. חשבתי עליה, ושוחחתי גם עם עו"ד נויפלד, שנאלצה ללכת עכשיו לישיבה אחרת. חבר הכנסת עמאר שמע אותה אומרת ומבקשת ממני להצהיר כאן בשמה: ההצעה איננה טובה. כלומר, אין לנו הצעה קונקרטית. מי שיקרא את הפרוטוקול יחשוב שלכאורה יש. אין לנו הצעה קונקרטית שניתן לשלב בהצעת החוק.
ישראל אייכלר
אז כאשר תהיה הצעה - - -
אלכס מילר
אין הצעה חלופית. עכשיו אנחנו מצביעים על הצעת החוק לקריאה שנייה ושלישית. הצעת החוק נתמכת כמובן על-ידי הממשלה.
היו"ר חמד עמאר
מכיוון שאין לנו הצעה חלופית ואין עוד הערות על הסעיף, אנחנו עוברים להצבעה על סעיף קטן (א).
אתי בנדלר
בכפוף להוספה של "בעל רישיון למתן שירותי רדיו טלפון נייד ברשת אחרת", על-פי בקשת משרד התקשורת.
היו"ר חמד עמאר
מי בעד? מי נגד? מי נמנע?

הצבעה

בעד סעיף 4ט(א), עם התיקון שהוכנס בו – 2

נגד – אין

נמנעים – אין

הסעיף נתקבל.
היו"ר חמד עמאר
סעיף קטן (א) נתקבל.
אלקנה אפרתי
"(ב)
השר יקבע הוראות לעניין חובתו של ספק גישה לאינטרנט ליידע את מנוייו בדבר –

(1)
אתרים פוגעניים ותכנים פוגעניים באינטרנט ואפשרויות ההגנה מפניהם, לרבות אמצעים טכנולוגיים המיועדים לסינון אתרים או תכנים כאמור; הוראות כאמור ייקבעו בתקנות או ברישיון הספק;

(2)
סכנות נוספות הנשקפות מהשימוש באינטרנט כפי שיקבע השר, באישור ועדת הכלכלה של הכנסת."
ליאת גלזר
אני מבקשת להעיר על הסעיף הזה. עו"ד עמית אשכנזי מן הרשות למשפט וטכנולוגיה לא יכל להגיע היום וביקש כמובן להתנצל. הוא ביקש להוסיף לסעיף הזה, שבמסגרת הייִדוּע על הסכנות הנוספות יהיה ייִדוּע לא רק על הסכנות אלא גם על דרכי הגנה אפשריות מפניהן.
אלכס מילר
כן, בהחלט.
ליאת גלזר
אפשר יהיה להוסיף את זה להצעת החוק?
אתי בנדלר
כן, בהחלט. בפסקה (ב)(2) ייאמר: "סכנות נוספות הנשקפות מהשימוש באינטרנט והגנות אפשריות מפניהן ...".
ליאת גלזר
אולי: "סכנות נוספות הנשקפות מהשימוש באינטרנט כפי שיקבע השר, והגנות אפשריות מפניהן ...".
אתי בנדלר
בסדר, זה יופיע כך.
היו"ר חמד עמאר
יש הערות נוספות לסעיף קטן (ב)? אם לא, נעמיד אותו להצבעה. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?

הצבעה

בעד סעיף 4ט(ב), עם התיקון שהוכנס בו – 2

נגד – אין

נמנעים – אין

הסעיף נתקבל.
היו"ר חמד עמאר
סעיף קטן (ב) נתקבל.
ישראל אייכלר
אני מבקש להגיד לפרוטוקול שאני לא משתתף בהצבעות לא כי אני נגד אלא כי אני לא יודע בדיוק במה מדובר.
אלקנה אפרתי
"(ג)
ספק גישה לאינטרנט יידע את מנוייו בהתאם לסעיף קטן (ב) בכל הדרכים שלהלן:

(1)
ישלח בדואר עלון מידע מודפס למנוי, במועד ההתקשרות בהסכם לקבלת שירות גישה לאינטרנט ובמועד חידושה, וכן אחת לשנה לפחות במהלך תקופת ההסכם;

(2)
יפרסם את המידע באתר האינטרנט של ספק הגישה לאינטרנט;

(3)
יציין את המידע בהסכם שנחתם עם המנוי;

(4)
ימסור את המידע למנוי על-ידי נציג שירות הלקוחות של ספק הגישה לאינטרנט."
היו"ר חמד עמאר
יש הערות לסעיף?
לירון גולדנברג
אני נציג "מירס". לגבי פסקה (1) – אין לנו בעיה בזמן ההתקשרות לצרף את העלון, אבל יש דרישה שאחת לשנה יישלח עלון מידע מודפס. היינו שמחים שתתווסף כאן הערה לגבי משלוח העלון שיהיה לאו דווקא מודפס אלא במייל. בסך הכול אלה אנשים שיש להם מיילים, אלה אנשים שגולשים באינטרנט וחבל שסתם נכרות עצים שלא לצורך ונתחיל לשלוח דברי דואר מודפסים.
אלכס מילר
אסביר את הסוגייה הזאת, מדוע זה מודפס. החוק הזה נולד בעקבות מחקרים שערכנו. קיבלנו מידע על כך שלהורים אין מודעות לאן ילדיהם גולשים. 70% מן הציבור שרוכש חבילות לטובת הילדים שלו, אין לו זמן ומודעות למיילים שאתם שולחים דרך הדואר האלקטרוני שאתם פותחים כספקים לטובת הלקוח. בנוסף לכך, לא כולם משתמשים בתיבות המיילים שאתם נותנים, כלומר ייתכן שיש לי תיבת דואר אלקטרוני ב"ג'ימייל" וכאשר אני רוכש חבילה מ"בזק בינלאומי" הוא פותח לי תיבת דואר ב"בזק בינלאומי" ושולח לי את כל האינפורמציה לשם ואני בכלל לא נכנס ולא בודק. לכן רצינו שיישלח עלון מודפס, כי רוב האנשים כאשר מקבלים מידע מודפס יש להם חשיפה הרבה יותר טובה למידע. החוק הזה נועד למנוע את המקרים שידועים לנו בשנה-שנתיים האחרונות כאשר האינטרנט מנוצל כדי לפגוע בילדים ובקטינים בצורה אכזרית ביותר. ככל שתגבירו את מודעות ההורים לחשיפה של הילדים שלהם לאתרים פוגעניים כך תצליחו למנוע פגיעה בילדים. זה העניין. יש מהות בכך שזה צריך להיות מודפס, כי אנשים לא תמיד נכנסים למיילים ובודקים, ולעתים מוחקים את ההודעות באופן אוטומטי. כאשר זה מגיע אליהם מודפס יש אפשרות, אמנם באחוז קטן, שהעין שלהם תיתפס והם יצליחו להשתמש בכל הפתרונות שאנחנו מציעים כאן כדי להגן על הילדים. זאת היתה המטרה, אדוני היושב-ראש, וזה המהות של הצעת החוק.
היו"ר חמד עמאר
אני מקבל את ההערה של חבר הכנסת אלכס מילר.
ישראל אייכלר
הודעות המיילים של החברות השונות בדרך כלל מקודדות בקוד ואנשים רבים לא זוכרים את הססמאות של אתרי המיילים. אני מדבר מניסיון של אנשים רבים שלא יכולים לפתוח את המיילים של כל מיני ספקים.
היו"ר חמד עמאר
מעבר לזה, כאשר זה נשלח בדואר יש ודאות גדולה שזה יגיע להורה, אך כאשר זה מופיע במייל לא בטוח שזה יגיע להורה.
אלכס מילר
וגם אם זה מגיע, הוא מוחק את זה אוטומטית.
היו"ר חמד עמאר
אני מקבל את ההערה של חבר הכנסת אלכס מילר. יש הערות נוספות?
אלכס מילר
רק רגע. חשבתי שההתייחסות היתה לסעיף שבו נדרשו תקנות של השר. אני מבין שהעלון המודפס אמור להיות אחיד. האם זה נכון?
ליאת גלזר
עדיין לא הוחלט.
אלכס מילר
מי אחראי על העלון, אתם או הספקים?
ליאת גלזר
לא הוחלט. לשר יש סמכות. הסעיף קובע שהשר יקבע הוראות לעניין החובה של הספק. השר יכול להגיד: אתם צריכים להוציא עלון שייכללו בו 1, 2, 3, 4, או השר יכול ללכת עוד צעד נוסף ולהעביר לחברות עלון לדוגמה שמשרד התקשורת יכין. אני לא בטוחה שהמשרד עצמו הוא שיכין את העלון.
אלכס מילר
חשבתי לעשות את זה באישור ועדת הכלכלה של הכנסת. כאשר מדובר על נושא שיש לו השלכות ציבוריות רבות - - -
היו"ר חמד עמאר
יש כמה חברות וכל אחת תעשה מה שהיא רוצה.
אתי בנדלר
בסעיף קטן (ב) יש שני חלקים. החלק הראשון עוסק בהוראות בדבר אתרים פוגעניים ותכנים פוגעניים באינטרנט ואפשרויות ההגנה מפניהם. הסכנות הנוספות שהשר צריך לקבוע בתקנות הן באישור ועדת הכלכלה. ייתכן שאתה רוצה שכל מה שהשר יקבע יובא לאישור ועדת הכלכלה.
אלכס מילר
חשבתי שהעלון, שיהיה אחיד לכולם, יגיע לאישור ועדת הכלכלה.
היו"ר חמד עמאר
אתה מציע שוועדת הכלכלה תאשר את העלון?
ליאת גלזר
חבר הכנסת מילר, תוכל לראות שהסעיף קובע שההוראות של השר, שהוא מורה לספקיות ליידע את המנויים שלהן, יכולות להיקבע או בתקנות או ברישיון, מתוך מחשבה שאלו כלים שהמשרד עושה בהם שימוש באופן שוטף וזה גם ניתן לעדכון, בהנחה שהשר רוצה לתת איזו הוראה, לא להצטרך להגיע כל פעם שוב לוועדה. נשמח כמובן להציג את זה בפני הוועדה, אבל להביא את ההוראות שברישיון לאישור הוועדה נראה לי לא נכון.
אלכס מילר
אני לא מכיר את המדיניות של ועדת הכלכלה. בוועדה שאני עומד בראשה אין דבר שלא מגיע לאישור הוועדה. בסדר, זה כבר להחלטת ועדת הכלכלה.
אתי בנדלר
אני יכולה לומר לחבר הכנסת מילר שמספר הנושאים שנמצא על שולחנה של ועדת הכלכלה כל-כך גדול ...
אלכס מילר
אפשר להשאיר את הסעיף בנוסחו הנוכחי.
היו"ר חמד עמאר
אני מעמיד להצבעה את סעיף קטן (ג). מי בעד? מי נגד? מי נמנע?

הצבעה

בעד סעיף 4ט(ג) – 2

נגד – אין

נמנעים – אין

הסעיף נתקבל.
היו"ר חמד עמאר
סעיף קטן (ג) נתקבל.
אלקנה אפרתי
"(ד)
ספק גישה לאינטרנט יספק למנוי שביקש זאת שירות יעיל לסינון של אתרים פוגעניים ותכנים פוגעניים באינטרנט, בשים לב למקובל בתחום; בעד שירות סינון הניתן לפי סעיף קטן זה לא יגבה ספק גישה לאינטרנט מהמנוי תשלום נוסף על התשלום שהוא גובה ממנו בעד שירות הגישה לאינטרנט"."
היו"ר חמד עמאר
יש הערות לסעיף?
כרמית פולק
אני נציגת המועצה לשלום הילד. כתוב "ספק גישה לאינטרנט יספק למנוי שביקש זאת". אנחנו סבורים שהוא צריך להציע לכל מנוי את השירות הזה.
אלכס מילר
כך כתוב בעלון.
כרמית פולק
בעיניי העלון הזה חשוב מאוד וחיוני, אבל באותה מידה הדברים שצוינו לגבי האינטרנט או המיילים שנשלחים – יש לזה אותה חשיבות כמו לגבי העלונים שניתנים. פעמים רבות נותנים לנו עלון ואנחנו לא מתייחסים אליו וזורקים אותו לפח. לדעתנו צריך להציע את הדבר הזה לכל מנוי שמבקש להתחבר לאינטרנט, לא רק אם הוא מבקש. הפרשנות של זה תהיה לדעתנו שהספקים יקטינו ראש ויגידו: "הוא לא ביקש, נתנו לו את העלון והוא לא קרא אותו, מה לעשות".
ישראל אייכלר
אפשר למחוק את המילים "שביקש זאת". זה יפתור את הבעיה.
אתי בנדלר
אי אפשר למחוק את המילים "שביקש זאת" כי אז אתה כופה על כולם לכלול תוכנות סינון כשלא כולם רוצים בכך.
כרמית פולק
אני מציעה להחליף את המילים "יספק למנוי שביקש זאת" במילים "יציע למנוי".
ישראל אייכלר
"ספק גישה לאינטרנט יספק למנוי שירות יעיל לסינון של אתרים", בלי המילים "שביקש זאת".
אתי בנדלר
זה אומר שהוא חייב לספק את השירות של תוכנות סינון.
ישראל אייכלר
גם למי שלא ביקש זאת הוא צריך להציע.
אתי בנדלר
על כך מדובר, על ה"יציע". אולי אפשר לכלול את זה בסעיף קטן (ב), שבמידע שמחייבים---
אלכס מילר
את חושבת שגם בדרך הזאת אי אפשר לברוח?
כרמית פולק
לא משנה, אני רוצה לסגור את האופציה שספק יגיד: "וואלה, נתתי לו עלון".
היו"ר חמד עמאר
ההערה מקומה.
אתי בנדלר
למרות שברור לנו שזאת הכוונה, אבל אם הדברים עשויים להתפרש אחרת, אני מציעה שבסעיף קטן (ב) - - -
אלכס מילר
רגע, משרד התקשורת מסכים לזה, שהספק יהיה חייב להציע את תוכנת הסינון לכל לקוח שרוכש מנוי?
ליאת גלזר
צריך לחשוב באיזו מידה.
כרמית פולק
הוא מציע. אף אחד לא חייב לקבל את הצעתו. זאת הצעה.
ליאת גלזר
מתי הוא מציע?
כרמית פולק
כאשר הספק מתקשר עם הלקוח.
אלכס מילר
בעת רכישת חבילה.
ליאת גלזר
אני מציעה שזה יהיה כלול בסמכויות של השר. סעיף קטן (ב) קובע "השר יקבע הוראות לעניין חובתו של ספק גישה לאינטרנט ...".
היו"ר חמד עמאר
היועצת המשפטית לוועדה תציע נוסח.
אתי בנדלר
זה בדיוק מה שרציתי להציע, שבמסגרת סעיף קטן (ב), בו מגדירים את חובותיו של ספק הגישה לאינטרנט כפי שייקבעו על-ידי השר, תהיה אפשרות לחייב אותו גם להציע תוכנות סינון.
ישראל אייכלר
איך את מציעה לנסח את ההצעה?
אתי בנדלר
במסגרת סעיף קטן (ב) ייכתב: "השר יקבע הוראות לעניין חובתו של ספק גישה לאינטרנט ליידע את מנוייו בדבר – ... (3) תוכנות סינון שהוא חייב להציע".
מי-טל גרייבר שוורץ
אני מאיגוד האינטרנט הישראלי. נראה לי שהמקום הנכון להכניס את זה הוא דווקא פסקה (ג)(4), שעוסקת בשיחה בין נציג שירות הלקוחות של ספק הגישה ובין הלקוח.
ליאת גלזר
אם נאמץ את ההצעה של עו"ד אתי בנדלר, שהחובה להציע את התוכנה תהיה בסעיף קטן (ב), אז אוטומטית זה נכלל גם בסעיף קטן (ג), שקובע: "ספק גישה לאינטרנט יידע את מנוייו בהתאם לסעיף קטן (ב)". אם נאמץ את ההצעה של עו"ד בנדלר לגבי הצעות שעניינן תוכנות הסינון שמוצעות על-ידי הספק וזה יופיע בסעיף קטן (ב) אז הספק יצטרך להציע את תוכנות הסינון בכל אחת מארבע הדרכים שמופיעות בסעיף קטן (ג). זה קצת יותר מדי, בעיניי.
היו"ר חמד עמאר
צריך להצביע על ההצעה של עו"ד בנדלר?
אלכס מילר
אנחנו מסכימים שלשר תהיה סמכות לקבוע באיזו דרך הספק יציע את תוכנת הסינון ללקוח.
אתי בנדלר
זאת ההנחיה, שתהיה חובה שתחול על ספק הגישה להציע תוכנות סינון.
אלכס מילר
מצוין.
היו"ר חמד עמאר
אין עוד הערות לסעיף קטן (ד)? אנחנו מצביעים. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?

הצבעה

בעד סעיף 4ט(ד) – 2

נגד – אין

נמנעים – אין

הסעיף נתקבל.
היו"ר חמד עמאר
סעיף קטן (ד) נתקבל.


נעבור לסעיף התחילה.
אתי בנדלר
יש כאן שני דברים, ואני מציעה לשמוע כמובן את נציגי ספקיות השירות.
לירון גולדנברג
אני מחברת "מירס". בסך הכול, כפי שאמרנו בדיונים הקודמים, אנחנו תומכים בהצעת החוק. אנחנו אמנם מחברות הסלולר. אני לא רואה כאן את חברות האינטרנט, אבל הן כנראה ידעו שזה יעבור ולכן לא הגיעו. בכל מקרה, אנחנו תומכים בהצעת החוק, אבל מבקשים שיינתן לנו זמן סביר להיערך. נפגשנו עם ספקים רלוונטיים שיכולים לתת את השירות הזה, כי לא אנחנו נותנים את השירות הזה אצלנו.
היו"ר חמד עמאר
מה זה "זמן סביר"?
לירון גולדנברג
זמן סביר הוא 6 חודשים. אנחנו לא מבקשים להגזים. אנחנו נדרשים להטמיע דבר מה במערכות שלנו בליבת הרשת. נפגשנו עם כל מיני ספקים, חלקם נותנים פתרון חלקי שידרוש גם פיתוח אצלנו במערכות מידע ובמערכות ההנדסיות שלנו, חלקם נותנים פתרון כזה או אחר. אנחנו מבקשים, וביקשנו לאורך כל הדרך, זמן סביר להיערך.
היו"ר חמד עמאר
יש הערות נוספות לסעיף התחילה? משרד התקשורת.
נתי ביאליסטוק-כהן
אנחנו לא יודעים להגיד טוב יותר מהספקים מה מועד התחילה. ייתכן שיש הבדל בין ספקי אינטרנט ובין ספקי הסלולר. מאחר והחוק חל על שניהם נצטרך כנראה לאזן את זה ביניהם.
אתי בנדלר
מה זה אומר?
ליאת גלזר
לגבי ספקי הסלולר – דיברנו על כך גם בדיון הקודם – הפתרון שנדרש על-ידם שונה מן הפתרונות שנדרשים על-ידי ספקי הגישה הנייחת. בספקי האס-פי, אלה שאנחנו מכירים, יש היום ככל הנראה מגוון של תוכנות וזמן ההיערכות לא צריך להיות ארוך מדי.
אלכס מילר
אפשר להפריד בסעיף התחילה בין ספקי הסלולר וספקי האינטרנט?
אתי בנדלר
אני סבורה שאפשר.
אלכס מילר
אני מציע שלספקי הסלולר ניתן חצי שנה, ולספקי האינטרנט – 3 חודשים.
מי-טל גרייבר שוורץ
למה הם צריכים 3 חודשים? תוכנות הסינון קיימות כבר.
אלכס מילר
אבל צריך להכין את המנגנון. גם כך אנחנו מתקרבים לחגים. עכשיו יהיה חודש שלם של פסח ואז כולם בחופש.
ליאת גלזר
מעכשיו הם יצטרכו להציע את זה בחינם וזה ידרוש היערכות. עד היום זה עלה כסף.
היו"ר חמד עמאר
אנחנו מבינים את ההבדל. גם משרד התקשורת מאמת את מה שאנו אומרים, שייקח זמן רב יותר לספקי הסלולר להיערך.
אתי בנדלר
אין לי את הנוסח הסופי, אבל על כל פנים, התחילה היא: לגבי ספקי גישה לאינטרנט – 3 חודשים מיום פרסום החוק, ולגבי ספקי סלולר – 6 חודשים מיום פרסום החוק.
נתי ביאליסטוק-כהן
סלולר זה גם בעל רישיון רט"ן וגם בעל רישיון רט"ן ברשת אחרת.
אתי בנדלר
ברור.
היו"ר חמד עמאר
אנחנו מעמידים את זה להצבעה. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?

הצבעה

בעד סעיף התחילה, כפי שהוסבר ע"י עו"ד אתי בנדלר – 2

נגד – אין

נמנעים – אין

הסעיף נתקבל.
היו"ר חמד עמאר
סעיף התחילה נתקבל.


תודה רבה. הישיבה נעולה.

הישיבה ננעלה בשעה 11:50
PAGE
15

קוד המקור של הנתונים