פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת השמונה-עשרה
הכנסת
3
14/03/2011
מושב שלישי
פרוטוקול מס'
מישיבת ועדת החוץ והביטחון
יום שני, ח' באדר ב' התשע"א (14 במרץ 2011), שעה 08:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 14/03/2011
חוק השיפוט הצבאי (תיקון מס' 63), התשע"א-2011, הצעת חוק השיפוט הצבאי (תיקון מס' 59) (סיוג השלכות הרשעה), התשס"ח-2008, הצעת חוק השיפוט הצבאי (תיקון - הוראות בדבר סיוג השלכות הרשעה פלילית בבתי דין צבאיים), התש"ע-2010, הצעת חוק המרשם הפלילי ותקנת השבים (תיקון - הסדר לרישום הרשעה בבית דין צבאי), התשס"ט-2009
פרוטוקול
סדר היום
1. הצעת חוק השיפוט הצבאי (תיקון מס' 61) (הגבלה על מסירת מידע מהמרשם הפלילי וקיצור תקופת הרישום), התש"ע – 2010 – הכנה לקריאה שנייה ושלישית – הצבעה.
1. הצעת חוק השיפוט הצבאי (תיקון מס' 59) (סיוג השלכות הרשעה), התשס"ח – 2008 של חה"כ אורי אריאל. (פ/635) – הכנה לקריאה שנייה ושלישית – הצבעה.
1. הצעת חוק השיפוט הצבאי (תיקון – הוראות בדבר סיוג השלכות הרשעה פלילית בבתי דין צבאיים), התש"ע – 2010 של חה"כ מירי רגב. (פ/2122)הכנה לקריאה ראשונה – הצבעה.
1. הצעת חוק המרשם הפלילי ותקנת השבים (תיקון – הסדר לרישום הרשעה בבית דין צבאי), התשס"ט – 2009 של חה"כ דב חנין, חה"כ מוחמד ברכה, חה"כ חנא סוייד, חה"כ עפו אגבאריה. (פ/371) – הכנה לקריאה ראשונה – הצבעה.
נכחו
¶
חברי הוועדה: שאול מופז - היו"ר
מירי רגב – מ"מ היו"ר
אריה אלדד
אורי אריאל
אברהם דיכטר
ישראל חסון
עתניאל שנלר
מוזמנים
¶
אלוף אבי מנדלבליט - פרקליט צבאי ראשי, משרד הביטחון
אל"מ משה ינון - מפצ"ר, רמ"ח יעח"ק, פרקליטות צבאית, משרד הביטחון
יפעת רווה - משרד המשפטים
סנ"צ מאיר דב ברקוביץ' - ראש מדור מידע פלילי, משטרת ישראל, המשרד לביטחון פנים
רפ"ק זהבה לייב - ראש חולית ייעוץ וחקיקה, מידע פלילי, משטרת ישראל המשרד לביטחון פנים
רס"ן רות דנינו מויאל - מפצ"ר, ראש מדור חקיקה, הפרקליטות הצבאית, משרד הביטחון
סא"ל אייל טולדנו - מפצ"ר, ראש ענף חקיקה ותקשורת, הפרקליטות הצבאית, משרד הביטחון
אריאל סיזל - ממונה ייעוץ משפטי, המשרד לביטחון פנים
מרק פרי - סגן הסניגור הצבאי הראשי, משרד הביטחון
עו"ד שלמה ציפורי - עו"ד המתמחה בייצוג חיילים
מאיר פניטה - יועץ
עו"ד שלמה רכבי - מומחה בדיני צבא
רשמה וערכה
¶
ש.י. חבר המתרגמים בע"מ
1.
הצעת חוק השיפוט הצבאי (תיקון מס' 61) (הגבלה על מסירת מידע מהמרשם הפלילי וקיצור תקופת הרישום), התש"ע – 2010 – הכנה לקריאה שנייה ושלישית – הצבעה.
1. הצעת חוק השיפוט הצבאי (תיקון מס' 59) (סיוג השלכות הרשעה), התשס"ח – 2008 של חה"כ אורי אריאל. (פ/635) – הכנה לקריאה שנייה ושלישית – הצבעה.
1. הצעת חוק השיפוט הצבאי (תיקון – הוראות בדבר סיוג השלכות הרשעה פלילית בבתי דין צבאיים), התש"ע – 2010 של חה"כ מירי רגב. (פ/2122)הכנה לקריאה ראשונה – הצבעה.
1. הצעת חוק המרשם הפלילי ותקנת השבים (תיקון – הסדר לרישום הרשעה בבית דין צבאי), התשס"ט – 2009 של חה"כ דב חנין, חה"כ מוחמד ברכה, חה"כ חנא סוייד, חה"כ עפו אגבאריה. (פ/371) – הכנה לקריאה ראשונה – הצבעה.
היו"ר מירי רגב
¶
חברים, בוקר טוב. אנחנו פותחים את ישיבת ועדת החוץ והביטחון, יושב ראש הועדה, צריך להגיע. שלום לחברי, חבר הכנסת אורי אריאל. הישיבה הזאת, אני רוצה להודיע כבר בפתח שלה שהיא אינה חסויה, והיא פתוחה לפי סעיף 102(א). הדיון היום בעצם עוסק בארבע הצעות חוק ששולבו, פרטיות ששולבו עם הצעת החוק הממשלתית, הצעת חוק שלי, חברת הכנסת מירי רגב, של אורי אריאל, ושל חבר הכנסת דב חנין.
אני רוצה בפתח הדברים להגיד שהדיון הזה הוא דיון היסטורי שאמור לתקן עוול של שנים שבהם חיילים הופלו לרעה לעומת אזרחים בכל מה שקשור לרישום פלילי בעקבות הרשעות בבתי דין צבאיים. אם החוק הזה יאושר הוא יוריד ממעגל העבריינים כ – 35 אלף חיילים שהורשעו בעבירות לא חמורות, והחוק הזה בעצם יסיר מהם את הסטיגמה של עבריינים.
לגבי העתיד, אם אכן הצעת החוק הזאת תאושר אז מידי שנה, חבר הכנסת אורי אריאל, כ – 3,000 חיילים שהורשעו בעבירות לא חמורות ישלמו בעצם את העונש שלהם בעקבות האירועים, אבל הם יוכלו לחזור לחיים האזרחיים כאזרחים ללא כתם, ויוכלו להשתלב בהתאם בחיים שלהם.
אנחנו, לפני שנדון אנחנו עשינו הרבה מאד, קיימנו הרבה מאד דיונים פה עם החברים מהפצ"ר, ברשותו של האלוף משנה משה, שהוביל פה יחד איתנו את כל ההליך. עו"ד ציפורי ורחבי, היועץ המשפטי של הועדה, עידו, יחד עם היועצת המשפטית מירי פרנקל. עברנו דרך לא פשוטה עד שהגענו לכאן היום. יש לנו עדיין שתי מחלוקות שהיום אנחנו נסכם אותם לכאן או לכאן, חבר הכנסת אורי אריאל, על מנת שבעצם נקדם את הנושא.
אני מבקשת ממך, עידו היועץ המשפטי, לפתוח, להסביר איפה אנחנו חלוקים שנכנס ישר לנושא עצמו. בבקשה.
עידו בן יצחק
¶
למעשה, בעקבות סיכום הישיבה הקודמת נערכה פגישה אצל גבירתי, כפי שציינת, שבה, ובעקבותיה הגענו לסיכומים לגבי מספר סוגיות, לגבי מספר סוגיות שמיד ניכנס אליהן. עדיין נשארו מחלוקות שהועדה תידרש להכריע בהן.
אני אתחיל עם הדברים שסיכמנו לגביהם. כזכור אנחנו מדברים על בעצם עבירות שייכנסו בגדר הרישום המופחת הן עבירות שהעונש שנגזר עליהן הוא פחות משני חודשי מאסר. סוכם להכניס להסדר הזה גם אם הוטל עונש של עבודות צבאיות, שזה המקבילה הצבאית לעבודות שירות, באופן הבא: שבעצם מה שהוא עד שני חודשי מאסר יהיה או עד ארבעה חודשים שכולם בעבודות צבאיות, או עד שלושה חודשים שחלקם הם עבודות צבאיות וחלקם מאסר, בתנאי שהמאסר אינו עולה על חודשיים. זה דבר אחד שסוכם.
דבר שני שסוכם – לעניין הוראות מעבר – הייתה בעיה שהעלתה המשטרה לגבי הוראות מעבר, הוראת מעבר פירושן החלת החוק על מי שכבר הורשע בשנים האחרונות, אנחנו רוצים שגם אלה ייהנו מהחוק. למשטרה הייתה בעיה שיש, אחד התנאים להחלת החוק הוא שלא הייתה הרשעה בעבירה דומה, וזה דורש הכרעה שיפוטית שהיא לא יודעת לאבחן אותה. לכן מה שהציע הצבא כפתרון הוא שבמקרים שבהם הייתה הרשעה בודדת החוק יחול אוטומטית. במקרים בהם הייתה עוד הרשעה וצריכה להתבצע בחינה, הבחינה תתבצע בצבא. מי שהורשע ביותר מעבירה אחת יוכל לפנות לצבא. הצבא יבדוק אם החוק חל עליו או לא, ויודיע למשטרה אם לתקן.
מה בעצם נשאר? המחלוקת.
היו"ר מירי רגב
¶
אני רוצה לברך את נציגת משרד המשפטים שלטובת הפרוטוקול את אחר כך בהתייחסות תגידי את שמך, נציגי המשטרה ומשרד הביטחון נמצאים פה גם?
עידו בן יצחק
¶
או.קיי. נשאר נושא שנדון בהרחבה בישיבה שעברה, ושסוכם שיונחו בפני הועדה שתי גירסאות להכרעה ביניהם, הוא שאלה: האם עבירות שכיום הן עבירות שאינן נושאות רישום פלילי ימשיכו שלא לשאת רישום פלילי, או שיחול עליהן ההסדר החדש של רישום מופחת או רישום מלא לפי העונש.
עמדת הממשלה הייתה שהתקנות האלה בעצם יבוטלו, שיחול ההסדר החדש על כל העבירות. עמדת המציעים הייתה שמה שהיה, אני תיכף אכנס, אם יוחלט ללכת לכיוון הזה יש ניואנסים, אבל מה שהיה הוא שיהיה, כלומר, עבירות שאינן נושאות עימן רישום פלילי כיום ימשיכו שלא לשאת רישום פלילי בעתיד.
יש שתי גירסאות שהונחו בפני הועדה, והועדה צריכה להחליט ביניהן. זה נושא ראשון.
היו"ר מירי רגב
¶
אז אני מציעה שנעבור על המחלוקות. יש לנו בעצם שני נושאים עיקריים, סכם אותם, יש גם איזה מחלוקת ביני ובין אורי, אבל אני בעניין הזה אלך עם אורי.
אנחנו מדברים בעצם על סעיף 4 שאנחנו מדברים על, שהוא מפרט את העבירות שהרשעה לא תגרור עימה רישום כלשהו. בעניין הזה הצבא מבקשים שנוציא מתוך הרשימה.
היו"ר מירי רגב
¶
קודם כל אנחנו סיכמנו שאנחנו מקבלים את העיקרון של הרשימה, של סעיף 4. הצבא אמר שהוא לא אוהב את זה, אבל אם זאת תהיה החלטת הועדה הוא לא יסתייג. עידו, תאמין לי שאנחנו מכירים את אלוף משנה משה יינון, שיודע לעמוד פה ולהציג היטב את עמדת הצבא. אני, ברגע שהוא יחשוב שיש כאן איזה שהיא אי הבנה בינינו אז שיגיד אותה. אני אומרת רגע את סעיף 4 בכללותו, ואז אתה תחליט, ותיכף נראה איך אנחנו פותחים את זה לדיון.
הויכוח היה על סעיף 4, על רשימת עבירות שהרשעה לגביהם לא תגרור רישום צבאי כלשהו. יש שני נושאים שעליהם היה, הסעיף כולו הצבע לא אוהב אותו, אבל קיבלנו, הם הבינו שאנחנו בסוף בית המחוקקים, וזה מה שגם חברי אורי אריאל, דב חנין, שהוא מציע החוק, ואני רוצים. שני נושאים מתוך הרשימה הזאת שהם היו בעצם במחלוקת.
נושא אחד שאורי אריאל ביקש, לא להוציא את העבירות לגבי בדיקת הסמים. אני חשבתי שלא צריך לחייב את זה, אבל אני בעניין הזה מסכימה איתך, חבר הכנסת אורי אריאל, ואני אלך איתך בעניין הזה. והנושא השני, סליחה, זה הצבא ביקש. את זה הצבא ביקש. נכון?
היו"ר מירי רגב
¶
סמים. או.קיי. ובעניין הזה אני חשבתי שלא נכון להסכים עם עמדת הצבא. חברי, אורי אריאל חושב שנכון להסכים עם עמדת הצבא, ולכן אנחנו מסכימים עם עמדת הצבא. אני מסכימה עם עמדת הצבא בעניין הזה.
משה ינון
¶
רק אני רוצה להגיד משהו שאנחנו לגבי הנושא של התקנות אמרנו שאנחנו נציג את עמדתנו בנושא של התקנות.
היו"ר מירי רגב
¶
הדבר השני, אורי, שהייתה במחלוקת, היו שני נושאים, נושא אחד שהסכמנו עם הצבא, וקיבלתי את העמדה, זה הנושא של חיוב בבדיקת, שמי שלא מוכן להיבדק בבדיקת סמים יהיה לגביו רישום פלילי. או.קיי?
הנושא השני שהייתה עליו מחלוקת, שבעניין הזה הצבא התנגד, אבל הצבא הלך לקראתנו, זה הנושא של עבודה פרטית ללא היתר.
היו"ר מירי רגב
¶
נכון? יפה. שבעניין הזה אם חייל עבד ללא היתר, ותאמינו לי שחיילים שעובדים ללא היתר זה לא חיילים שיש להם. זה רק חיילים שאין להם בדרך כלל.
היו"ר מירי רגב
¶
או.קיי. אז בעניין הזה הצבא הלך לקראתנו. בסדר? האם אני צודקת? יפה. האם בנושא סעיף 4 בכלל, בנושא התקנות אנחנו צריכים לדבר על זה עכשיו? או כשנגיע להצבעה?
היו"ר מירי רגב
¶
או.קיי. יפה. אז הנושא הזה, אני פשוט רוצה רגע להבין שיש קודם כל הבנה ביני לבין המציעים.
עכשיו הגיע גם חבר הכנסת אריה אלדד.
עידו בן יצחק
¶
המחלוקת היא בין, יש פה שתי גירסאות: גירסה אחת אומרת: יש כיום, כיום עבירות שאין בהן רישום פלילי לפי תקנות המרשם הפלילי. שורה של עבירות צבאיות. אנחנו באים לעשות הסדר חדש לגבי כלל העבירות שנדונות בבתי הדין הצבאיים, שלפיו לגבי, אם נגזר עונש קל יחסית, של עד חודשיים מאסר, לגבי נפקדות יש ... אחר, אבל לא חשוב. יהיה רישום מופחת שהוא לא 17 שנה, הוא 5 שנים, ופחות אנשים יכולים לקבל מידע לגביו מהמרשם הפלילי. או.קיי?
שלמה רכבי
¶
בניגוד למצב הקיים שאין רישום פלילי בכלל צה"ל סבור שהעבירות האלה צריכות להיכלל במסגרת ההסדר החדש, אז זאת אומרת, רישום פלילי מופחת.
היו"ר מירי רגב
¶
הנושא הבא, שלום לפצ"ר, אנחנו תיכף נחזור לסעיף 4, שהוא הסעיף במחלוקת, שנגיע להצבעה שאתה תוכל בעצם להביע את עמדתך בנושא.
הנושא השני שבעצם עליו אנחנו נמצאים בויכוח, משטרה, אני חוזרת אליכם. חברַי, העניין הוא כזה: אנחנו לאחר הרבה מאד מאמצים מצליחים להעביר חוק היסטורי במדינת ישראל. ואני מבינה שבגלל בעיה בירוקרטית אנחנו כנראה לא נצליח להעביר את זה בזמן בגלל מיחשוב. והייתי רוצה לשמוע מה הבעיה, גם עם הוראת המעבר, וגם עם חיילים חדשים שמקבלים הרשעה לרישום פלילי. מדוע אנחנו לא יכולים בעצם להכיל את החוק הזה במיידי? מה שאומרת המשטרה: יש לה בעיית, היא תיכף תסביר את עצמה, יש בעיית מיחשוב, ולכן הם צריכים שנה וחצי לחכות. קרי, אנחנו נאשר חוק, וחיילים יהיה להם רישום פלילי. שנה וחצי לא יתקבלו למקומות עבודה.
היו"ר מירי רגב
¶
יפה. אז אני הייתי רוצה לשמוע את עמדת המשטרה בעניין הזה. עמדת משטרה שונה ממה ששמענו עד עכשיו.
מאיר דב ברקוביץ'
¶
העמדה שלנו שהתייחסה לנושא המועד היא לא השתנתה בשום דבר. היא הייתה ככה כל הזמן לאורך כל הדיונים.
מאיר דב ברקוביץ'
¶
אני אסביר. אני אקדים בזה שלא עומדת פה שאלת המחלוקת המהותית. הייתה מחלוקת מהותית בזמנו על הנושא של החלה רטרואקטיבית, לא קשורה לעמדות הערכיות של המשטרה לגבי העניין הזה, אלא קשורה להתאמה בין הרציונל של חוק המרשם הפלילי לבין כל המנגנון הזה של החלה רטרואקטיבית שהוא לא קיים בתיקונים ובחקיקות אחרות שקשורות לחוק המרשם הפלילי, וגם לא במסגרת הועדות שדנו בו, ועדת קנאי שדנה בנושא המרשם הפלילי. אבל דווקא בעניין הזה כן אני חושב שהגענו לאיזה שהם הבנות לגבי מה נכון שיהיה, ופה הוצג ההסכמה שהייתה גם בדיונים שהיו לקראת הדיון הזה בנוסח שמאפשר לעשות את המינימום שחייבים לעשות ושאפשר לעשות רטרואקטיבית, עם איזה מהלך ידני שצריך לדבר עליו עוד מעט, איך הוא אמור לעבוד.
אבל צריך להבין שהמערכת של המרשם הפלילי היא מערכת בת עשרות שנים, ישנה מאד, עם המון המון בעיות. נכון להיום יש חוקים, תקנות, שהיו מחייבות אותנו בחוק המרשם הפלילי שלא מבוצעות כבר שנים, שההשפעה שלהם על אזרחים היא הרבה יותר, היא לא פחות, נניח, מהשפעה על אותם חיילים. הנושא הזה נמצא בועדת חוקה כבר די הרבה זמן בדיונים, בביקורת קשה, בביקורת קשה עלינו על זה שתקנות אחרות שנכנסו, רק לסבר את אוזניכם, אז תקנות שקשורות לנושא של העברת מידע על תיקים שמתנהלים, על תיקים פתוחים, שלפי חוק המרשם הפלילי מי שמקבל מידע על הרשעות, על החלטות של בית משפט, מקבל מידע גם על תיקים פתוחים, לא על תיקים סגורים, זה רשימה מצומצמת, אבל על תיקים פתוחים, ויש תקנות שצמצמו בזמנו, לפני שנים, שקבעו שמידע על תיקים, תיקים מתנהלים, או בהליכים המשפטיים, או פתוחים בחקירה, יועברו בכל מיני סייגים. הסייגים האלה לא ניתנו לביצוע למערכת הישנה, ובזמנו זה נדחה, ונדחה, ונדחה, והמערכת החדשה שעובדים עליה, עובדים עליה כבר לא מעט שנים.
יש כל מיני חוקים אחרים, כל מיני חוקים אחרים שמחייבים אותנו לעשות תיקונים שבעקבותיהם אנחנו נמצאים בעצם תחת אותה ביקורת של ועדת חוקה על מאמץ להשלים את המערכת החדשה כדי שהיא תוכל לתת מענה לכל מיני דרישות שהיו ולא בוצעו. שוב, לא בוצעו לא כי מישהו התנגד אליהם עקרונית, אלא כי המערכת לא יכלה לשאת את התיקונים. המערכת הישנה, הקיימת היום, מאחר ובמהלך 2011, אנחנו מעריכים שלקראת סוף 2011 תעלה, או במחצית השנייה של 2011 תעלה המערכת החדשה, אז המערכת הזאת עליה אי אפשר לעשות, אי אפשר, במערכת הישנה אי אפשר לגעת בכלל, א' – כי אנחנו הולכים, יש, מה שנקרא: הקפאת תצורה כדי לעבור למערכת חדשה, וב' – היא לא סובלת שינויים. זאת אומרת, גם שינויים שאנחנו רוצים לצורך ההתייעלות שלנו, אנחנו לא יכולים לבצע אותה כי כל שינוי קטן בה יוצר בלגן מאד גדול.
מאיר דב ברקוביץ'
¶
לא, אנחנו צריכים בעצם, לצורך ההצעה הזאת לייצר, מבחינת אנשי המיחשוב, אם צריך שיסבירו את זה בשפת המיחשוב אז יש פה מי שיסביר. אבל מה שאנחנו צריכים לייצר זה בעצם לכתוב תכניות משלושה או ארבעה סוגים שונים בגלל ההצעה הזאת. זאת אומרת, אנחנו צריכים לייצר מהלך אחד שהוא עוסק לנושא הרטרואקטיבי, שהוא סוג אחד של מהלך שצריך ללכת אחורה ולבדק על מיני דברים ולבצע כל מיני שינויים. בתוך הרטרואקטיבי הזה יש שני סוגי מהלכים שצריכים לעשות: 1 – משהו יהיה אוטומטי, ברגע שהחוק הזה ייכנס לתוקף בבת אחת יעשו שינויים על פני כל הרצף, ולכל שינוי צריך להבין שיש לו המון המון משמעויות. זה לא איזה שינוי טכני קטן, כי למשל, אם אתה מקצר תקופת התיישנות של הרשעה שהייתה בעבר אבל, ויש לאותו אדם הרשעות אחרות אחר כך בתחום האזרחי, לפי הכללים הישנים, לפני החוק הזה, שהרשעה קודמת הייתה לה תקופת התיישנות ארוכה, ביצוע העבירה בתוך תקופת ההתיישנות של עבירה קודמת הוא יוצר הארכה מאד גדולה לפי חוק המרשם הפלילי. עכשיו בעצם מה שאנחנו יוצרים, אנחנו משנים היסטוריה, ואז אנחנו אומרים: רק רגע, העבירה התקצרה מאד, אז מכאן, זאת אומרת שהעבירה שהוא ביצע אחר כך, שגם היא מההיסטוריה, שעם האזרחות היא כבר לא באותה תקופה, הכל משתנה.
היו"ר מירי רגב
¶
אני מצטערת, כן, אבל מה שאתה מסביר לי פה בעניין של הרטרו, ובעניין של המשטרה יכולה, לא יכולה. אני מבינה שהרבה אנשים הם עבריינים בגלל המחשבים של המשטרה. כנראה שתי כתבות בטלביזיה יסדרו את זה. לא יכול להיות מה שאתה אומר לי כרגע. אתה אומר לי עכשיו שבגלל מערכת מיחשוב ישנה אנשים ישבו עם רישום פלילי. לא ייכנסו לעבודה, לא יתקבלו לאף, אפילו הייתה ילדה שדיברה על זה שלא יכולה להיות מנהלת חנות, כי היא עובדת בקופה. אתה אומר לי שבגלל זה שנה וחצי אנשים לא יעבדו. אז תסביר לי רגע, תגיד לי מה הפתרון? אל תגיד לי שנה וחצי.
מאיר דב ברקוביץ'
¶
מה שהבנת, מה שאמרתי זה בדיוק מה שהתכוונתי, אבל אני אגיד יותר חמור מזה: אם המערכת החדשה אנחנו לא נצליח להעלות אותה, אז הרבה יותר אזרחים מאותם חיילים שנפגעים היום כתוצאה מהמערכת ימשיכו להיפגע. עכשיו, אנחנו לא יכולים לקבל.
מאיר דב ברקוביץ'
¶
אז יש לנו פתרון אחד.
אני רוצה להגיד מה האפשרויות. מבחינת הזמן והתחילה של החוק הזה, לנו אין, אנחנו לא רואים שום אפשרות לעשות את זה בטווח שהוא פחות משנה וחצי. אתם לא רוצים שאני אמשיך את ההסבר הקודם אז אני לא אמשיך להסביר אותו, אבל מה שאנחנו יכולים לעשות, אנחנו יכולים לצבור את כל המקרים שהיו צריכים להיכנס, שהיו צריכים מרגע שהחוק הזה פורסם להיכנס לתוך המהלך הזה, כך שברגע שנוכל לעשות את, שהיישום הזה יוכל להתבצע הם כולם ייהנו מאותו דבר שייהנו אותם אנשים אחרי כן. את זה אנחנו יכולים לבצע.
מאיר דב ברקוביץ'
¶
זה אומר שלא, בשנה וחצי הזאת, הרי הטענה היא שאם החוק הזה בעוד שנה וחצי, או לא משנה, בעוד כמה זמן, אז כל האנשים שהם בינתיים בזמן הזה לא ייהנו מהחוק הזה.
מאיר דב ברקוביץ'
¶
אז אנחנו אומרים: אנחנו כן יכולים לדאוג שאותם אנשים ייהנו מהחוק הזה, אבל הם ייהנו ממנו בעוד שנה וחצי כשנוכל לבצע. זה יחול עליהם רטרואקטיבית.
מאיר דב ברקוביץ'
¶
אנחנו בועדה אחת אמורים לתת דין וחשבון על זה שאנחנו לא מיישמים את המערכת כדי לתת מענה לכל האזרחים. בועדת כנסת שנייה אומרים לנו: תעזבו את הדבר הזה, קודם כל תתקנו לנו.
ישראל חסון
¶
יש לי אליך שאלה: מאחר שהבקשה פה היא הרבה יותר מצומצמת מאשר אצל האזרחים, כי אצל האזרחים, לפי דעתי, אתה נזקק לרישום הפלילי במונחים של מאות אלפים לשנה.
מאיר דב ברקוביץ'
¶
מפני שהבעיה היא לא בכמות המידע שמועברת בכמות האנשים שנמצאים. הרי ברגע שפיתחתי את התוכנה לאדם אחד.
ישראל חסון
¶
כן, בסדר. אבל בינתיים בהצעה שלך, הצעת הביניים שלך אומרת: חבר'ה, אנחנו נחיה עם זה עד שאני אוכל לתת. אני מציע לך בוא חפש פתרון שהוא זמני לשנה וחצי.
ישראל חסון
¶
אז אני שואל אותך שאלה נורא פשוטה: למה שבתקופת ביניים הזו לא תיתן פתרון שבדיוק מה שהיא הגדירה אותו: ידני? עכשיו, אני אומר לך, אחרת אתה משית איזה שהיא גזרה שהיא, אתה יודע מה?
היו"ר מירי רגב
¶
לא, אבל השאלה היא כזאת, מאיר: אם עכשיו אני היה לי אישום פלילי לפני, קבעו שיש לי רישום פלילי. אני עכשיו יודעת שהחוק הזה, תחולת החוק היא מיידית, בסדר? אני מגיעה אליך, אין לך כרגע את התוכנה. באה אליך ידנית אומרת לך: כך וכך, וכך. באתי לצבא, קיבלתי אישור מהצבא. באתי אליך, אני אומרת לך: הנה, זה האישור מהצבא. האם המשטרה יכולה להנפיק לאזרח באופן אישי, עד שהמערכת תהיה, כל אזרח שזה פוגע לו בחיים, כמו החיילת הזאת שהייתה פה.
מאיר דב ברקוביץ'
¶
אתם אומרים משהו שנובע מחוסר היכרות של החוק למרשם הפלילי. אתם צריכים להבין איך הדבר הזה עובד. הרי אני לא מצייד אנשים בשום אישורים. אנחנו מייצרים מערכת שאת כל החישובים המורכבים מאד של חוק המרשם הפלילי תדע לבצע, והמידע לגוף שזכאי לקבל מידע עובר לכל הגופים האלה באופן אוטומטי. הוא לא פונה אלי ואומר לי: תן לי מידע על פלוני.
משה ינון
¶
אין לי פתרון לדבר הזה, מה גם שאני יודע על העמדה הזאת של המשטרה מהזמן האחרון. אנחנו כבר שנים מנהלים את הדיונים האלה. שני כיוונים לפתרון אולי. לא מכיר את המערכת.
משה ינון
¶
תן לי להתייחס, אז אולי תהיה לך תשובה. שני דברים: א' – יכול להיות שלעניין מועד התחולה אפשר לעשות הבחנה, בגלל המגבלה, בין מה שמכאן ואילך, לבין הרטרו. זאת אומרת, אולי לתת יותר זמן למי שזה חל עליו רטרואקטיבית. אולי. אני מעלה את זה כאפשרות. כי אני מבין שעיקר הקושי הוא דווקא עם המקרים האלה.
לגבי – מכאן ואילך – תחשבו על אפשרות שבה, שלפיה מי שמקבל את הרישום המופחת הזה מבחינת המערכת זה נרשם לו כאי הרשעה, כי זה הרי אותה, יש לזה אותה משמעות הרי. נסו לחשוב על פתרון כזה. אני לא יודע אם חשבתם על פתרון כזה שתוכלו לרשום אפילו ידנית, יהיה הרשעה, ואז כל הכללים שחלים לגבי אי הרשעה חלים גם על הרישום המופחת.
זהבה לייב
¶
אבל המערכת הממוחשבת היא מחשבת כללים מאד מסובכים של התיישנות ומחיקה ומסירת מידע. זאת אומרת, יש פה תגובות שרשרת. אנחנו צריכים את המערכת החדשה כדי ליישם את הכללים האלה, כי הכל זה כמו אבני דומינו: אחד משפיע על השני. ואין דרך לקצר את ההליך הזה. אי אפשר לעשות את זה בצורה ידנית.
קריאה
¶
איך אתם רושמים באזרחות ללא הרשעה? תיק אזרחי עכשיו מגיע מבית משפט, מבחן ללא הרשעה. יש לכם דרך לרשום?
זהבה לייב
¶
לא, לא, כאן החוק הזה יש לו כל מיני תנאים שמחייבים אותי גם לגבי דיווחים. למשל: החלטה של בית משפט שיש מאסר על תנאי בר הפעלה ולכן סיוג הרשעות לא יחול. זה חלק מהתנאים של החוק. אני צריכה לקבל על זה דיווח מיוחד, ואני צריכה להחיל על זה את מערכת הכללים של כמו ללא הרשעה. זה משהו מיוחד. אני צריכה לבנות את זה. אני לא יכולה להשתמש בכלים הקודמים. יש לי בכל זאת תנאים אחרים פה. יש לי חוק עם תנאים אחרים. אני לא יכולה ליישם את זה אותו דבר.
אריה אלדד
¶
קיבל הודעה: אתה לא יכול לעבוד כי יש לך רישום פלילי. עכשיו, אם הוא זוכר שהוא בלס שקמים, גנב מכוניות, שדד בנקים, אז הוא אומר: וואללה, תפשו אותי, באמת אין לי מה לחפש שם עבודה. אבל אם הוא אומר לעצמו: חברים יקרים, אני בסך הכל התחצפתי לרס"ר. לא יכול להיות שאת זה עכשיו יסחבו לי כדי שאני אעבוד בשירות המדינה.
אריה אלדד
¶
ואז הוא פונה אליך, ואתה ידנית בודק מה סיבת אי מתן האישור. אם הסיבה היא באמת העבירה שלו בשירות הצבאי.
אריה אלדד
¶
לא יכול להיות שהקושי המחשבי יגרום עוול לאנשים. תפתור את הבעיה! תשים חמישה אנשים שיעברו על תיקים ויוציאו את המידע ויאשרו.
מאיר דב ברקוביץ'
¶
אבל זה יכול להיות. אבל אתם מדברים פה על מערכת שמנהלת מאות אלפי פריטי רישום של אנשים. אתה לא יכול לבקש באבחת חרב להפוך את כל הכללים.
אריה אלדד
¶
נכון, אבל פניה חריגה, פניה חריגה. אתם צריכים להקים עכשיו מנגנון של פקיד, או חמישה פקידים, חמישה קצינים, עשרה פקידים, שבאותם פניות אינדיבידואליות של אנשים שיגידו: נפגעתי כי עברתי עבירה בשירות הצבאי שלי, יבדקו אותם.
משה ינון
¶
סליחה, שניה, התשובה של זהבה, אני מצטער, לא הייתה משכנעת. אנחנו הרי מעבירים, מצ"ח מעבירים דיווח למרשם הפלילי לגבי הרשעה, נכון? לבית הדין הצבאי.
משה ינון
¶
בסדר. מה שמצ"ח יעשה, הוא יעביר לכם דיווח על אי הרשעה. אי הרשעה. ואתם, לכם יש פונקציה של אי הרשעה בתוך המערכת, נכון? אתם תרשמו: אי הרשעה. מה הבעיה עם זה?
מאיר דב ברקוביץ'
¶
כן, אבל תיראו, זה לא מספיק להגיד את זה ככה. רגע, זה לא מספיק להגיד את זה ככה. א' – זה סוג של פתרון, צריך לעשות את הבדיקה. אפשר לעשות אותו ביחד. אבל צריך להבין את המשמעות. אתה מדווח לי גזר דין שהוא בעצם הוא לא הגזר דין שניתן. אתה מדווח לי משהו אחר, שהיום הוא גזר דין שאתה בכלל לא יכול לתת: ללא הרשעה. אין לך סמכות כזאת.
מאיר דב ברקוביץ'
¶
אז אתה כאילו מדווח לי עכשיו גזר דין לא נכון. עכשיו, אני אין לי בעיה. אני חי מפיך. אני חי מפיך. אני יכול לעדכן את זה כמו שאתה. אבל מי שיהיה אחראי, בסופו של דבר, לעדכן את הרישום הנכון הזה בבוא העת ולהגיד מה כן היה ... החדשים זה יהיה אתה.
מאיר דב ברקוביץ'
¶
אני לא אדע להעביר את זה מזה לזה, כי אני לא יודע לתרגם את האי הרשעה למגוון ההחלטות השונות שיכולות להיות. אתה צריך להגיד לי": פלוני שדיווחתי אי הרשעה, הנה דיווח מעודכן. בסדר.
אורי אריאל
¶
שמענו פה הצעה, יושב פה הפצ"ר בעצמו. אז תגידו: תודה. בואו נמשיך. למה לסבך את זה עכשיו? לא צריך. אני רק מבקש. הם מדווחים מה שהם מדווחים, אחרי זה ... הוא הבין, כולם הבינו.
זהבה לייב
¶
אם מדווחים: ללא הרשעה, יש כללים במערכת. ללא הרשעה אף פעם באזרחות, לפי הכללים הרגילים אין מאסר בפועל. זאת אומרת, זה נורא קל לבוא לפה ולהציע הצעות כאלה שלא מתיישבות עם כל החוקים העיסקיים של המערכת. יש חוקים עיסקיים של המערכת שתואמים את החוק. ללא הרשעה לא בא עם מאסר על תנאי, או עם מאסר בפועל. הוא בא או עם צו מבחן, או עם התחייבות. יש כללים עיסקיים שמתאימים לחוקים. עכשיו, אם מדווחים: ללא הרשעה, אז מה? לא ידווחו על מאסר בפועל? לא ידווחו על עבודות השירות? לא ידווחו על המאסרים על תנאי? כשהמערכת החדשה תעלה, היא תעלה עם: ללא הרשעה. יימסר מידע לגורמים זכאים שהוא שגוי ולא נכון. הגורמים הזכאים יעשו החלטות על סמך זה?
אורי אריאל
¶
אני הבנתי טוב מאד, הקשבתי קשב רב, ועכשיו רק נשארת עוד שאלה אחת שהיא מופנית אליכם: האם יכול להיות שאלפי, אלפי, אלפי אזרחים, הרבה, אני לא יודע, אתם לא אומרים מספר, וחיילים לשעבר יסבלו בגלל שאתם לא רוצים למצוא איזה שהיא דרך יצירתית לפתור את העניין, כי יש לכם משהו בקוצו של יוד שדיכטר מסכים איתו. בסדר. אז זה כן בסדר? איפה עומד באינטרסים האלה שיש התנגשות.
אברהם דיכטר
¶
לפחות אחד לא. לפחות אחד לא, ואני אומר לך, אני אומר לך, לדעתי זה מהלך לא שהוא לא תקין, הוא לא חוקי שהמערכת הממלכתית שיושבת אצלכם תוזן במידע שיקרי, לא מדוייק. אני חושב שהבעיה היא לא למצוא טלאי שפותר בעיה אחת, וכנראה יוצר בעיה אחרת. אני לא חושב שזה פתרון.
אברהם דיכטר
¶
אני חושב שלא סותמים, לא פותרים תקלה בתקלה. לא פותרים תקלה בתקלה. עכשיו, יכול להיות שהרעיון היה טוב, אב לא מספיק טוב.
שלמה ציפורי
¶
הפתרון האחר שיכול להיות בשביל לא ליצור מידע לא מדוייק במערכת, אתם תקבלו דיווח מצה"ל לגבי האי הרשעה. יהיה רשימה, זה לא יוזן, אז הם ירוויחו בשנה וחצי.
מאיר דב ברקוביץ'
¶
אין לנו בעיה גם עם זה, כי ממילא גם ככה הדיווחים נעשים לפעמים בחודשים של איחור מהצבא על הזנות.
היו"ר מירי רגב
¶
אבל השאלה היא כזאת: אם אחרי שנה וחצי אנחנו עושים הוראת מעבר לשנה וחצי, אנחנו הרי חיים כולנו על המחשבים, מה עשינו לפני עידן המחשבים? את זה נשאל כנראה אחרים במשטרה, אבל אני אומרת, אחרי שנה וחצי הרי לצבא יש את כל הרשימה, מדובר על בערך 3,000 כל שנה שלהם יהיה, הם יורדים מהמאגר, נכון? אז לצבא יהיה את כל המידע. למצ"ח יהיה את המידע. ברגע שהמערכת עובדת, אחרי שנה וחצי, מצ"ח יעבירו בצורה מסודרת את כל הפרטים למערכת החדשה. מה הבעיה עם זה? על מה אנחנו מדברים? אנחנו נותנים כל כך הרבה חיילים לשב"כ ולמשטרה, ולשח"ם, נוריד לכם את החיילים, נשים אותם במצ"ח כדי שהם יטפלו בזה שחיילים לא ידפקו להם את החיים בגלל רישום פלילי, ובגלל מערכת.
אביחי מנדלבליט
¶
אני לא חושב שצריך להשעות את החוק. אני חושב שצריך לקדם את החוק. אני חושב שצריך למצוא פתרון הבעיה של המחשב. יכול להיות עם כוכבית, או משהו כזה. הבעיה באמת זה מאסר על תנאי, שהוא משליך על החברה. זה לא תיקים הכי חמורים בעולם. אבל זה תיקים של סמים למשל, צריכים לדעת שהאדם משתמש בסמים, יש לו מאסר על תנאי. אם בשנה וחצי האלה הוא יעבור עבירה, אי אפשר יהיה להפעיל אותה. זה לב הבעיה.
אביחי מנדלבליט
¶
מבחינת מצב חוקי, אני לא חושב שזה בלתי חוקי. מה שמחייב זה גזר הדין, זה פסק הדין, הכרעת דין וגזר הדין שמטיל את המאסר על תנאי. על בסיס פסק הדין הזה ניתן להפעיל אותו גם בבתי משפט אזרחיים, לא משנה מה שרושמים ברישום הפלילי של המשטרה. הרישום הפלילי של המשטרה הוא למעשה דבר שמביא ... אתה לא יכול להפעיל מאסר על תנאי על בסיס רישום פלילי. כדי להפעיל רישום פלילי אתה צריך להביא פסק דין. הרישום פלילי הוא אינדיקציה לזה שיש מאסר על תנאי, ואז שופט בערכאה אזרחית שרואה את האינדיקציה הזאת יכול, התובע למעשה יבקש את פסק הדין הצבאי, ואז הוא יופעל על בסיס פסק הדין הצבאי. זה האינדיקציה לזה. השאלה אם אפשר, בכל זאת אני אומר, לגבי מה שמכאן ולהבא, כי לי אין בעיה שיהיה רשום: ללא הרשעה, כי הנפקות הרישומית היא זהה. זה נחשף בדיוק לאותם האנשים. השאלה אם יש אפשרות בדרך של הפניה, כוכבית, או משהו דומה.
אביחי מנדלבליט
¶
אם אפשר להשלים שניה. אני כל הזמן רואה בלבול בזה. רישום מופחת שווה ל – לא הרשעה. זו אותה נפקות רישומית. אין שום הבדל. זה צריך להיות ברור. הדבר היחיד זה העונש שמוטל בגינו: האם הוא יבוא לידי ביטוי, לא יבוא לידי ביטוי ברישום.
מאיר דב ברקוביץ'
¶
להיפך, המערכת חוסמת את האפשרות. כבר היינו בסרט של הטעויות האלה ברישומים בעבר. המערכת חוסמת אותך כתובע, שאתה מזין, או כל מי שיזין לא יכול להגיד: יש אי הרשעה ומאסר כי אין חיה כזו.
מאיר דב ברקוביץ'
¶
בגלל שחבר הכנסת דיכטר היה שר לביטחון פנים, והוא מכיר את מערכת, את הנושא של פיתוח מערכת שאמורה להחליף את כל מערכת גזרי הדין, שזה שנים שעובדים על הדבר הזה, המערכת הזאת אמורה לעלות בגרסה הראשונה שלה לקראת סוף השנה הזאת, ובגרסה הזאת היא סגורה, בה אנחנו לא יכולים לגעת בשום דבר, כי הדברים האלה הם בנויים, וסגורים ולא יהיו בה שום שינויים כמה שאנחנו,
מאיר דב ברקוביץ'
¶
בגרסאות עדכון שלה, שאנחנו אחר כך חצי שנה יש לנו הרבה דברי חקיקה שאנחנו חייבים להכניס אותם לתוך הגרסאות האלה, שהם חשובות לא פחות מאשר התיקון הזה, ולכן בתוך הארכת הזמנים הזאת אמרנו שהזמן שאנחנו יכולים להתחייב עליו זה שבעוד שנה וחצי הדבר הזה יוכל לעבוד בצורה מלאה. עד אז אמרנו שאנחנו יכולים לשמור מידע, להזין אותו אחר כך, אחר כך נוכל לעשות רטרואקטיבי. את כל הפטנטים נוכל לעשות אחר כך. אם נצליח לעשות את הדבר הזה קודם, הרי אנחנו הראשונים שנרצה לעשות, כי מרגע שהמערכת תהיה מוכנה היא לא תוכל גם לעבוד בשיטות הישנות, אבל אנחנו לא יכולים להתחייב על משהו שהוא פחות מזה. אמרתי, אנחנו נמצאים בביקורת בועדה אחרת, בועדת חוקה, אז אנחנו נמצאים תחת ביקורת קשה מאד, עם פניות לשר. הוקמה ועדה כדי למפות הצעות, דברי חקיקה, שבגלל סיבות כאלה, כמו הדברים האלה, לא מצליחים ליישם אותם, ולראות איך מסדרים אותם. אז אנחנו עוד לא גמרנו לתת מענה לחוקים הקיימים, ואנחנו מחוקקים חוק שישר יעבור לועדה של אי יישום חקיקה. נראה לנו שזה לא נכון לעשות.
היו"ר מירי רגב
¶
אנחנו חייבים לסיים את הדיון, ואני רוצה להצביע בקריאה ראשונה. אני, סליחה, שנייה ושלישית. אני רוצה להגיע לסיכום הזה, חברי, אריה אלדד, כי אתה יכול להצביע, שלום לך כבוד היושב ראש, אני רק אסכם את זה.
אני חושבת שאנחנו צריכים להגיע לסיכום שאומר את הדבר הבא: נקבע מועד התחלה: לחדשים אנחנו נקבע, ואני התייעצתי על זה לפני כן גם עם רמ"ח ייעוץ וחקיקה, לחדשים אנחנו נקבע שלושה חודשים הזנה ידנית.
מאיר דב ברקוביץ'
¶
אנחנו מודיעים לפרוטוקול שאנחנו לא מסוגלים ליישם את זה, ואנחנו נבקש למשוך את הצעת החוק הזאת חזרה.
מאיר דב ברקוביץ'
¶
אנחנו לא יכולים. המערכת, עד שהיא עולה המערכת הקיימת היא נעולה. אי אפשר לבצע בה שינויים. יש שינויים שחשובים לנו, תאמינו לי, פי 10 מהעניין הזה, ואנחנו לא יכולים לבצע.
זהבה לייב
¶
אז אם אנחנו חוזרים להצעה הראשונית שלנו, שלאגור את זה במשך שנה וחצי עד כניסת המערכת לפעולה, מי ייפגע?
היו"ר שאול מופז
¶
חברים, אני מבקש רגע, סליחה, אני לא הייתי פה מלכתחילה. אני מבקש שתסבירו לי את הנקודה הזאת, ואנחנו נסכם אותה. אז בנחת. בסדר? אז בבקשה המשטרה.
מאיר דב ברקוביץ'
¶
הנקודה היא שאנחנו הסברנו שמעבר למחלוקות העקרוניות שהיו בעבר והם נפתרו, חלקם הם, הפתרונות שלהם הם חלק ממה שמייצר את הפיתוחים הממוחשבים המורכבים יותר, כמו כל החלה רטרואקטיבית שלא המצאת בפרסום של הצעת החוק הזאת לכתחילה בלי שינוי מהותי. הסכמנו עליו, אם אנחנו יכולים להיערך לזה בפרק הזמן שאנחנו צריכים. המערכת המרשם הפלילי היא מערכת חדשה שעובדים עליה במשך שנים, ואמרתי מקודם.
מאיר דב ברקוביץ'
¶
לא, היא עוד לא עלתה. היא מערכת חדשה בפיתוח, שאמורה לעלות לקראת סוף השנה הזאת. המערכת בשלב הראשון שלה אי אפשר לבצע בה שום שינוי, כי היא נעולה. מיחשובית היא גמורה. אנחנו לא יכולים לבצע בה שינויים שאנחנו נדרשים לעשות גם לצרכים אחרים שחשובים לנו, לעבודה שלנו, שאמורים להקל עלינו, לייעל לנו. גם אנחנו לא יכולים לעשות את זה בשלב הזה. אנחנו יכולים לעשות את זה באחת משתי הגירסאות הפיתוח של השדרוג הבא שלה שזה באינטרוולים של חצי שנה, וגם לדברים האלה יש לנו רשימה של דברי חקיקה שכיום המערכת לא יודעת ליישם אותם, והיא תדע ליישם אותם במערכת החדשה. אנחנו יכולים את הדברים האלה להכניס לאותם שלבים. המשמעות היא שנה וחצי מהיום. עכשיו, אם יגידו שכופים עלינו לעשות את זה קודם.
מאיר דב ברקוביץ'
¶
לא, אני אומר שבתוך השנה וחצי הזאת, בין העדכון הראשון, יכול להיות שנצליח להכניס את זה לעדכון הראשון של המערכת, שזה אומר: חצי שנה אחרי שהמערכת עולה לאוויר, ויכול להיות שאנחנו נצליח להכניס את זה רק לתוך העדכון השני, כי העדכון הראשון הוא למעשה עדכון שכולו כבר סגור מבחינת מה שצריכים לעשות בו, רק אנחנו לא יכולים להעלות אותו כדי לא לעכב את המערכת.
עוד דבר שאמרתי, אדוני, שבוועדה שכנה פה, בועדת חוקה, אנחנו נמצאים תחת ביקורת על דברים שאנחנו לא מיישמים במערכת, ויושבים לנו, בצדק, על הזנב, כדי שנעלה כבר את המערכת החדשה שהיא תיישם. אז אנחנו לא מסוגלים לעבוד בשני הקולות האלה. אנחנו לא מתוך אי רצון, אנחנו רוצים ליישם את זה, מבינים את החשיבות. עובדה שהגענו להסכמות על דברים שבעבר התנגדנו אליהם עקרונית. עכשיו אנחנו צריכים ליישם את זה, צריכים לזה את הזמן. אז אם הועדה תחליט שעושים את זה בזמן שיותר קצר מזה, אז אין לנו ברירה אלא להודיע א' – לפרוטוקול שאנחנו לא מסוגלים ליישם את זה, ולא נוכל לבצע, ולבקש למשוך את ההצעה.
אריה אלדד
¶
הוא ילך לבית משפט ויגיד: למה לא נותנים לי עבודה כי הלכתי בלי כומתה לפני 4 שנים? אז תיתן לו פתרון ידני.
מאיר דב ברקוביץ'
¶
אז הצבא יוכל לתת לו פתק שיגיד לו, זאת לפי השיטה הזאת, יגיד לו: תשמע, אדוני השופט, הוא רק לא שם כומתה. אני לא יודע להגיד לו, אני רואה סעיף.
מאיר דב ברקוביץ'
¶
אני לא מוציא אישור. בכל דקת זמן יש גורמים שיכולים לקבל מידע מהמרשם באופן אוטומטי. אין לי שליטה על זה. אני חובתי לבנות מערכת שתיתן להם מידע אמין. זה מה שאני צריך לעשות. אני לא אחראי מתי הוא שולף את המידע.
ולכל המעסיקים, ואני רוצה, אם אפשר, להגיד לך עוד נקודה אחת. כמעט בכל הבעיות שיש לחיילים, איפה שאני יכול להשפיע, למשל אנשים, היום כל פקח שמתמנה עם איזה שהם סמכויות צריך לקבל אישור מהמשטרה. שמה זה בא אלי. אז שמה אני, בלי החוק הזה, העובדה שיש לו הרשעה, שהיא הרשעה מהצבא ושאני רואה על פניה, לפי טיב העבירה שעבר מספיק זמן, וזה כנראה משהו מינורי, אז אני לא מתחשב בזה. אבל זה שיקולים שאני יכול להפעיל, אני יכול להפעיל אותם לגבי אותו, כי החוק הבא שלגבי אדם שהולך להיות פקח איכות הסביבה, אני צריך להגיד: מאשר, לא מאשר, על פי כל המידע שיש ברשותי. אז אני יכול להפעיל שיקולי דעת. אז אני עושה בדיוק בשיטה שאתה אומר.
זהבה לייב
¶
אבל בוא נחשוב אם הם ייפגעו. אם אנחנו חוזרים להצעה המקורית שלנו, של לשמור את הרישומים עד רגע כניסת המעבר, ואז להכניס אותם למערכת החדשה.
זהבה לייב
¶
מי ייפגע? הרי אנחנו, מה המשמעות של סיוג הרשעות? המשמעות שזה נמחק, חלה תקופת המחיקה אחרי 5 שנים. מה זה אומר? שזה לא נמחק פיזית, אלא שיש הגבלה במסירת מידע. אז איזה נזק?
משה ינון
¶
אני רוצה רגע להגיד משהו על ההצעה הזאת. יש משמעות לזה שיש רישום פלילי וגם רישום מופחת. רישום מופחת בכל זאת עובר.
משה ינון
¶
אני מבקש רשות להשלים. רישום מופחת בכל זאת נמצא במרשם והוא עובר לגופים שזה נדרש להם. למשל, שב"כ. כשיש חייל שמשתחרר והוא רוצה לעבוד, להיות חוקר שב"כ, או לעבוד בשב"כ, השב"כ רוצה לדעת האם יש לו עבירות קודמות? רישום מופחת ימשיך לעבור לשב"כ. מה שמציעה המשטרה שנה וחצי לאיש לא יהיה שום רישום. אם השב"כ יבקש להעסיק אותו הוא לא יידע שהייתה לא הרשעה בכלל. אז תגידו לי אתם אם אתם חושבים שזה דבר שהוא טוב למדינה? לדעתי לא. הוא טוב לחיילים, אין ספק. קצת חוסר אחריות להציע את זה, לדעתי.
מאיר דב ברקוביץ'
¶
תיראו, אני לא מצליח להבין, אני מסכים שזה פתרון לא טוב, ולהזין אותו כאי הרשעה, שזה דיווח שהוא בעצם שיקרי זה גם פתרון לא טוב. אבל אתם עכשיו אומרים: בואו נחשוב על פתרון יצירתי, ומה המינימום נזק שייגרם? אני אומר שלהזין את המערכת עם מידע שהוא לא נכון, בן אדם שריצה מאסר, והשב"כ, כמו שאתה אומר, יקבל את זה עליו, וזה הפתרון שאתם לכאורה הסכמתם, הוא יקבל מידע לא נכון עליו, זה בסדר.
אביחי מנדלבליט
¶
אם תזין: ללא הרשעה, או את סוג העבירה: הורשע בשימוש בסמים ואי הרשעה, זה ממש לא נורא אם השב"כ יראה.
זהבה לייב
¶
לא, לא, זה כן להזין את זה, אבל את האינדיקציה שסיוג הרשעות לא חל, שזה משהו שאנחנו לא יכולים עכשיו ליישם, אנחנו נקלוט את זה במועד כניסה לפעולה. עכשיו, בכל התקופה הזאת החיילים לא ייפגעו, כיוון שפרט הרישום הרי נמחק רק אחרי חמש שנים. אז מה יכול לקרות בשנה וחצי?
זהבה לייב
¶
הם ייכנסו, אבל אנחנו נקבל את הדיווחים שלכם, כולל הדיווח שבית המשפט החליט שהתנאי בר הפעלה לא חל, או.קיי? עכשיו הדיליי הזה של השנה וחצי לא יפגע בחיילים, כי ממילא הנמחק הזה חל אחרי חמש שנים. לא תהיה פגיעה בחיילים.
אביחי מנדלבליט
¶
כן, אבל בשנה וחצי תהיה פגיעה, כי זה ייחשף להרבה יותר גורמים. הרבה יותר גורמים יראו את זה.
יפעת רווה
¶
אפשר להציע משהו? במחשבים אני לא מבינה. יחד עם זה, אנחנו במשרד המשפטים יושבים בועדה של הדברים שלא מיושמים במשטרה, ובוודאי שלעשות משהו שלא ייושם זה לא דבר טוב להוסיף לרשימה הזאת.
מה שרציתי להציע ושאלתי את חברי אם אפשר להציע את הדבר הזה, לעשות פה איזה שהיא חלוקה. זאת אומרת, על עבירות שהן במהותן קשות, כמו עבירות סמים, בשנה וחצי האלה, כן, זאת אומרת, זה כן יוזן, ואחר כך רטרואקטיבית יהיה את השינוי רטרואקטיבית ויכול להיות שאותם אנשים ייפגעו, מי שעישן סמים, מי שעשה עבירות מאד חמורות. עבירות שהם יותר קלות,לעומת זאת, לא יוזנו בכלל כרגע.
יפעת רווה
¶
היא חמורה, אבל זה עבירה שאדם שלא היה בצבא, למשל, הוא בכלל לא עובר אותה. זה עבירה שלא אמורה לפגוע באדם, אמורה פחות לפגוע באדם באזרחות.
אביחי מנדלבליט
¶
אני חושב שגם מי שהוא מגיע לשב"כ לא צריכים להגיע שהוא הגיע למצב שהוא נשפט בבית דין על עריקות. זה לא.
היו"ר שאול מופז
¶
חברים, אנחנו לא יכולים לעשות פה דיון על הסוגיה הטכנולוגית. אנחנו נחליט החלת החוק תהיה תוך חצי שנה. תפתרו את הבעיה הטכנולוגית. זה לא בעיה שלנו.
מאיר דב ברקוביץ'
¶
אז אנחנו רוצים שיירשם לפרוטוקול מה שאמרנו לאור ההחלטה הזאת: שאנחנו לא יכולים ליישם את זה בלוח הזמנים הזה, ואנחנו נבקש להגיש הסתייגות כדי למשוך את הצעת החוק חזרה לועדת השרים, כי ממילא היא כללה נושא שבכלל לא היה בה, וזה כל התחולה הרטרואקטיבית. לאור- - -
מירי רגב
¶
אבל הרטרואקטיבית אנחנו אתכם. אנחנו נותנים לכם את זה. על מה אתם רוצים, על מה אתה בדיוק רוצה להגיש הסתייגות? רטרואקטיבית אנחנו הולכים אתכם.
אברהם דיכטר
¶
אני לא מציע לחפש מוצא מהדיון, אלא פתרון לבעיה. ואני, אני לא יודע בדיוק בלוחות הזמנים אם זה אפשרי. אבל יכול להיות שצריך להושיב את שני הצדדים ולעשות דיון השלמה קצר בעוד שבוע.
מירי רגב
¶
לא, לא, עושים שום דיון השלמה יותר, לא על הטכנולוגיה. אני ביקשתי לדבר, השר כבר מעודכן בעניין הזה. הוא נמצא באפריקה, הוא יחזור אני אדבר איתו על זה. אני לא חושבת שבגלל הנושא של טכנולוגיה כאן אנשים צריכים להיאשם ברישום פלילי. הם לא עבריינים. עד עכשיו חשבתי שפקידים מנהלים אותנו, עכשיו אני מבינה שמחשבים מנהלים אותנו. אני חושבת, כבוד היושב ראש, שאתה נתת פתרון נכון. חצי שנה לחדשים, שזה מעבר לכל מה שאפילו סיכמנו עם הצבא ידנית, ושנה לרטרואקטיבית, אני הולכת אתכם לעניין של הרטרואקטיבית, אם לא חשבתי שזה בתחולת החוק. לא יכול להיות מצב שבגלל סמים, הייתה פה נערה שעישנה פה סמים, בגלל זה היא לא יכולה להיות קופאית כי היא מתעסקת עם קופה. אז אל תגידו לי: סמים זה עבירה חמורה. באמת יש גבול כבר למה אנחנו עושים לאותם אלה שמתגייסים לצבא.
היו"ר שאול מופז
¶
על החצי שנה הזאת משטרת ישראל תעשה כמיטב יכולתה על מנת לפתור את זה טכנולוגית. אני חושב שאתם לא יכולים לשים את זה כמחסום בפני חקיקה. זה גם לא נכון להגיד את זה פה בטון הזה, ובאופן שאתם מציגים את זה. תגידו: יש לנו בעיה. אנחנו נפתור אותה. ככה צריך לעשות גוף שהוא אחראי על מערכת, ומשעה שיש חקיקה, אז הוא צריך להשתדל לפתור אותה. אין בעיה שבתחום המיחשוב, הטכנולוגיה, שאי אפשר לפתור בחצי שנה, גם אם זה יעלה קצת כסף. אז אני מציע שאת הסוגיה הזאת נסכם באופן הזה, ואנחנו נעבור מכאן להצבעה.
מירי רגב
¶
סיכמנו את זה עם הצבא. אני לא מבינה למה אנחנו צריכים לסכם את זה שוב. סיכמנו שאנחנו הולכים לגרסת המציעים. מוציאים מהמציעים שני דברים.
מירי רגב
¶
אז הוא יוכרע. אבל סיכמנו, המציעים סיכמו שאנחנו רוצים ללכת לגרסת המציעים. הצבא אמר שאם נלך על העניין הזה לא יגישו הסתייגות. אנחנו אמרנו.
מירי רגב
¶
אני אומרת דבר מאד פשוט, הצבא צריך להעלות את ההסתייגות שלו, זה ברור. אנחנו בסוף המחוקקים, לא הצבא מקבל את ההחלטות. אנחנו פשוט נשמע את מה שיש לפצ"ר להגיד. אנחנו בעניין הזה עשינו דיונים כבר כמעט שנה. אנחנו נצביע כמו שאנחנו מבינים להצביע. וזהו. ואם יחליטו להגיש הסתייגות, יגישו הסתייגות.
אביחי מנדלבליט
¶
קודם כל אני מבקש להזכיר שזה עמדה גם של היועץ המשפטי לממשלה, גם של משרד המשפטים, גם של הממשלה בעצם, זה לא רק עמדה אישית שלי. אבל אני כן מבקש להגיד איזה, יש לי גם תשובה לגבי ליהי גולדברג שהייתה פה פעם שעברה, כי בדקתי, אם זה יעניין אחר כך אני יכול להגיד. זה שונה ממה שזה הוצג, במידת מה, אפילו לא מבוטלת.
לגבי התקנות – אני שמעתי גם את הדברים תוך כדי הדיון, וזה, יש לי עדיין הרגשה, צריך להבין שבית דין צבאי הוא בית משפט פלילי לכל דבר ועניין. שום מקרה של כומתה לא מגיע לבית דין צבאי. שום מקרה של נפקדות לא מגיע לבית דין צבאי. מתחת ל – 60 יום בכלל לא מגיעים, של עריקות, בכלל לא מגיעים לבית דין צבאי. מגיעים לבית הדין עבירות חמורות, ועבירות פליליות. בית הדין הצבאי הוא בית דין פלילי לכל דבר ועניין.
בתקנות למעשה מופיעות עבירות קלות מאד. אף עבירה שמופיעה בתקנות לא אמורה להגיע לבית דין צבאי בשבתו כבית משפט פלילי. ברגע שיהיה את המצב שבו תהיה את החלופה של רישום מופחת, שהיא שוות ערך ל – ללא הרשעה, זה קשור למה שאמרנו קודם, זהה לחלוטין מבחינת הנפקויות שלה ללא הרשעה. ברגע שתהיה החלופה הזאת למעשה לא תהיה הצדקה יותר להגיד מלכתחילה כתבי אישום לבית דין צבאי בגין אף אחת מהעבירות לפי התקנות, למעט העבירה, או שתי העבירות שלמעשה ממילא מוסכם שצריכות לצאת מהתקנות, כי הם מספיק חמורות. בדגש על עבירה של סירוב לתת דגימת שתן על פי צו של קצין שיפוט בכיר. זה העבירה היחידה שאין לי פתרון לגביה, כי זה עבירה שהיא מקבילה לשימוש בסמים.
עכשיו, הטענה שלי שהחוק, חוק השיפוט הצבאי מלכתחילה, ונוסחו מ – 1955 הוא חוק מיושן, הוא לא מתאים לשיטה שקיימת היום במדינת ישראל. אנחנו שואפים, בהרבה מאד דברים, וזה קשור לנושא אחר שנמצא פה, ... מנסים בהרבה מאד דברים לקדם את חוק השיפוט הצבאי לחוק יותר מתאים לחוקי המדינה. מאחר ואנחנו שואפים לקדם אותו לשם אין רשימה כזו של תקנות לגבי מי שנשפט בבית משפט אזרחי. בית משפט שלום אין לו מגבלה כזאת כמו שיש בחוק השיפוט הצבאי, ולכן התקנות האלה מיותרות לחלוטין, משאירות את החוק בצורה נכה, וברגע שאנחנו פותרים את הבעיה במובן זה שנותנים את הסמכות לבית המשפט האזרחי על פי הענישה בכל סוגי העבירות למעשה לתת רישום מופחת שהוא שווה ל – ללא הרשעה, אנחנו משווים את מעמדו לבית הדין הצבאי. לא יהיו מקרים, אני מדבר, לא באופן, זה מה שיהיה.
אביחי מנדלבליט
¶
לא מגיעים לבית הדין. לא יהיו כתבי אישום על העבירה הזאת לבית הדין, אלא כתבי האישום יהיו על עבירות אחרות. הרשימה הזאת פשוט לא יהיו כתבי אישום. זה תיקים שמתאימים לדין משמעתי.
אביחי מנדלבליט
¶
לא, הפתרון, זה מוסכם שהעבירה הזאת היא לא פחות חמורה משימוש חד פעמי בסמים, היא אפילו יותר חמורה, כי זה מישהו שהוא יותר מתוחכם.
אביחי מנדלבליט
¶
אבל זה משתנה. לפי ההצעה של המציע. זה לא במחלוקת, כי לפי הצעת המציעים, בכל מקרה זה לא יותר בתקנות. זה לא יותר בתקנות בכל מקרה. אין ויכוח על זה. ולכן, כל העבירות האחרות זה עבירות שאני לא מעמיד בגינם לבית דין צבאי. עכשיו כשיהיה את השינוי לא יהיה העמדות לדין עליהם. זה מה שיקרה. הם יגיעו לדין משמעתי.
שלמה ציפורי
¶
שתי הערות, אם אפשר. 1 – אומר הפצ"ר שבחוק האזרחי, לגבי אזרחים, אין מצב של אי רישום בכלל, וזה הטעייה. כי יש, בחוק האזרחי יש חטאים שלא נרשמים במרשם הפלילי. בחוק השיפוט הצבאי אין עבירה שמוגדרת כחטא, כי כל עבירה היא שנת מאסר ומעלה. אז לכן גם בחוק האזרחי יש מצב של אנשים שעוברים עבירה, ואין רישום בכלל.
דבר שני, אומר הפצ"ר כל הרשימה של העבירות האלה זה עבירות שנגמרות בדין משמעתי. ואני, עם כל הכבוד, חולק. יש לי פה מסמך רשמי של יחידת בתי הדין הצבאיים שאומר שבשנת 2010 היו 1,170 מקרים שנגמרו בבתי הדין הצבאיים בעבירות מהרשימה הזאת. כלומר, בעבירות שאין בצידן רישום פלילי כלל. וזה כשאני שם בצד את העבירות של סירוב לתת דגימה, שהיום הם גם לא במרשם, סדר גודל של כמעט 200 נוספים. כלומר, אנחנו מגיעים שהתקנות האלה, שאומר הפצ"ר כולם זה דין משמעתי, יש 1,300 מקרים, קצת יותר.
שלמה ציפורי
¶
זה מלמד על צורך. בתי הדין הצבאיים הגשתם כתב אישום, קראו השופטים ללשכה ואמרו לכם: תרדו, אין פה הצדקה לרישום, וזה הנתונים, נתוני אמת.
אביחי מנדלבליט
¶
כמו שבפעם שעברה הצגת את הדברים לגבי לי גולדברג בצורה לא מדוייקת, גם הדברים האלה אינם מדוייקים.
מירי רגב
¶
זה לא נכון. אנחנו אומרים שזה לא נכון. אנחנו רוצים להגיע שהיא תהיה ללא רישום פלילי, רוצים לבטל.
אביחי מנדלבליט
¶
קודם כל, מה שהציג עו"ד ציפורי, שאני לא בדקתי את הרשימה הזאת, היא דברים שהתביעה עושה במצוקתה מאחר ואין לה את האפשרות, כדי לעזור לחיילים, זה הסכמות של התביעה. כתב האישום מלכתחילה מוגש בגין עבירה של היעדר מן השירות שלא ברשות, סעיף 94 לחש"צ, והתביעה, מאחר ואין לה את האפשרות של רישום מופחת היום, אלא רישום מלא, כדי לא לפגוע בחיילים ולגרום להם 17 שנים רישום פלילי, היא הולכת לקראתם ביוזמתה, לא בלחץ של בית הדין.
אביחי מנדלבליט
¶
בגלל שהתביעה היא זו שעושה. יותר זה לא יהיה. ברגע שיהיה רישום מופחת לא יהיה יותר מקרים שהתביעה תמיר מהיעדר מהשירות ל – התנהגות מבישה. לא יהיה יותר מקרים כאלה לעולם. זה מה שיהיה.
אביחי מנדלבליט
¶
אני מסביר. א' – זה יהיה אות מתה. זה לעולם לא ייושם.
הדבר השני, לא, חבל. הדבר השני – זה משאיר את החש"צ בצורתו הקדומה, שהיא לא נכונה. היא סוטה למעשה מהשיטה האזרחית. השיטה האזרחית נותנת שתי חלופות. זה בניגוד למה שאמר קודם גם כן. חלופה אחת זה הרשעה. חלופה שניה זה ללא הרשעה.
השינוי המרכזי של החוק הזה, של ההצעה, שאני מאד מעוניין בה, ומאד מברך עליה, היא למעשה להשוות את המצב בבית הדין שהיום הוא לא כזה. היום בבית הדין יש או רישום מלא, בלי שיקול דעת בכלל. לא משנה איזה עונה הוטל, תמיד רישום מלא, או בלי רישום בכלל, לפי התקנות. אבל כל עבירת סמים, כל עבירת – היעדר מן השירות – גם אם גוזרים יום אחד, גם אם גוזרים עונש על תנאי בלבד זה רישום מלא ל – 17 שנה.
מירי רגב
¶
כן. וסיכמנו על שני דברים שאנחנו הולכים לקראתם. אנחנו הולכים לקראתם בכל מה שקשור לבדיקות לגבי סמים. כל שאר הרשימה הם מסכימים איתנו בעניין הזה. אתם רוצים לפתוח את כל הדיון מחדש?
עידו בן יצחק
¶
ההסכמה היא שהנושא הזה יובא להכרעת הועדה, והועדה תחליט. אם היא תקבל את עמדת הפצ"ר והממשלה – העבירות האלה לא, יהיו עם רישום פלילי או מופחת או מלא, בהתאם לעונש. אם תקבל את עמדת המציעים, אז הם יישארו ללא רישום פלילי.
מירי רגב
¶
אז אם לא יהיה אז נכתוב את זה בחוק, מה הבעיה? כמו שאמרתי, אתם לא מפטרים נשים בהיריון מהצבא, אבל בכל זאת עשינו חוק. אז אם אתם לא מפטרים – לא צריך את החוק. ואם אתם מפטרים – צריך את החוק. אז למה התנגדתם לפטר נשים מהצבא ורק אני וחיים כץ הצלחנו להביא את זה לידי ביטוי? אם לא מפטרים נשים מהצבא, אז לא מפטרים נשים מהצבא. אז יש חוק. אם אתם מפטרים, אז החוק יגן על אנשים בצבא. ואם אין חוק כזה – אז אתם במילא עושים את זה. אותו דבר פה. אם אתם במילא לא נותנים על זה רישום פלילי, אז מה הבעיה? שזה יהיה כתוב.
היו"ר שאול מופז
¶
תגיד לי סעיף פה שהוא בעייתי. אני לא רואה פה, באף אחד מהסעיפים האלה: התנהגות מבישה, התחזות.
מירי רגב
¶
אז אם אין אז מה הבעיה? אז בוא נשים את זה. בוא נשים את זה בחוק. אני רוצה לוודא שלא יהיה על זה רישום פלילי. כן.
אביחי מנדלבליט
¶
העמדה של הממשלה ושל היועץ שלי זה שאם הסעיף הזה ממילא יותר לא ייושם מאחר והפתרון הוא פתרון מהמעלה הראשונה. זה פתרון גרוע הפתרון הזה.
אביחי מנדלבליט
¶
אני הוא זה שיכריע על אכיפת הדין. ברגע שיש את הכלי עם הפתרון מהמעלה הראשונה, אני ברגע שיש את הפתרון מהמעלה הראשונה, שהוא נותן את הפתרון המאוזן יותר של רישום מופחת בכל סוגי העבירות, אין צורך יותר בפתרון המעוות הזה.
מרק פרי
¶
שלום שמי מרק פרי, סגן הסניגור הצבאי הראשי. אני אבקש לסבר את אוזניכם עם מספר דוגמאות מהתקופה האחרונה.
מרק פרי
¶
באופן נחרץ אנחנו חושבים שהרשימה צריכה להישאר על כנה, ואנחנו רוצים להדגים את זה בעזרת כמה דוגמאות מהתקופה האחרונה.
מרק פרי
¶
בוודאי. בוודאי. משום שהפער בין מערכת האכיפה הצה"לית, למערכת האכיפה הפלילית הרגילה במדינה שמתבסס גם על קיום של הוראות חוק, או עבירות שלא קיימות באזרחות, וגם על כללי, או מדיניות תביעה שלא קיימת באזרחות, צריך לאזן אותו בעזרת רשימה של עבירות מיוחדות, צבאיות במהותן, שלא יירשמו במרשם הפלילי בכלל. ואני רוצה להדגים את זה בכמה דוגמאות.
תארו לעצמכם סגן אלוף, טייס, שנוסע בכפר סבא באמצע הלילה. עוצר את הרכב כדי להרים משהו מהכביש, יוצא מהרכב בלי לנעול אותו, בלי להוציא את המפתח מהסוויץ', והרכב נגנב. אותו סגן אלוף מגיע לבית דין צבאי באשמת אי שמירתו של רכוש צבאי. ואני לא חושב שהוא לא צריך להגיע לשם. הוא מגיע לשם, הוא נשפט, הוא השאיר רכב מונע לכמה רגעים, ורכב הצבאי הזה נגנב.
מירי רגב
¶
אין לך בעיה. זה כמו נשים בהיריון מהצבא שמפטרים. אתם אמרתם אתם לא מפטרים נשים בהיריון. חיים כץ ואנוכי אמרנו: אנחנו רוצים חוק. התנגדתם לזה, ... אבל מה הבעיה? אם אתם לא מפטרים אז החוק לא ייושם. בשביל אחת שמפטרים מהצבא החוק יגן עליה. אותו דבר פה, בשביל אחד שבגלל שנגנב לו הרכב יקבל רישום פלילי 17 שנה, החוק יגן עליו.
היו"ר שאול מופז
¶
רבותיי, זה נראה לי ויכוח שהוא באמת ויכוח סרק. אנחנו נעשה את זה, נעבור להצבעה. אני בעד העמדה שאומרת.
היו"ר שאול מופז
¶
כן. בואו נתקדם כי אנחנו צריכים לסיים. הרעיון המרכזי היה להגיע לסיכום הזה, ואני חושב שהסיכום הזה הוא נכון. הויכוח הזה על הניואנסים הקלים האלה לא צריך להפחית מערכו של החוק, אז בואו בבקשה ניגש להצבעה.
עידו בן יצחק
¶
אם ככה אז אני אקרא את גירסה ב', גירסת המציעים: סעיף 1 תיקון סעיף 304: "בחוק השיפוט הצבאי, התשט"ו – 1955 (להלן – החוק העיקרי), בסעיף 304 – (1) בסעיף קטן (א), אחרי "בתוספת" יבוא "הראשונה". (2) בסעיף קטן (ב), אחרי "התוספת" יבוא "הראשונה".
2. הוספת סעיף 403א – אחרי סעיף 403 לחוק העיקרי יבוא 403א. הגבלה על מסירת מידע מהמרשם הפלילי וקיצור תקופת הרישום. (א) על אך הוראות חוק המרשם הפלילי ותקנת השבים התשמ"א – 1981 (בסעיף זה - חוק המרשם הפלילי), לעניין מסירת מידע מהמרשם הפלילי וקיצור תקופת הרישום יחולו הוראות סעיף זה. (ב) הורשע נאשם בעבירה מסוג עוון, שאינה עבירה מהעבירות המנויות בסעיף קטן (ג) או בתוספת השנייה, לא יימסר מידע מהמרשם הפלילי על פרט רישום בשל העבירה כאמור, אלא לגופים כאמור בסעיף 13 רישה לחוק המרשם הפלילי או לגופים המפורטים בפרטים (כו) ו – (כז) שבתוספת הראשונה לחוקה האמור, לצורך מילוי תפקידיהם. (בסעיף זה – הגבלה על מסירת מידע מהמרשם הפלילי), אם הוטל עליו עונש כמפורט להלן: (1) עונש שאינו כולל מאסר בפועל. (2) עונש שאינו עוללה על שני חודשי מאסר בפועל. (3) עונש שאינו עולה על שלושה חודשי מאסר בפועל שבית הדין קבע שחלק ממנו ירוצה בדרך של בעבודות צבאיות".
ופה אני מוסיף סיכום שלא נכלל עדיין בנוסח הזה: "ובלבד שחלק ממנו שירוצה בכליאה בפועל לא יעלה על חודשיים".
עידו בן יצחק
¶
"(4) עונש שאינו עולה על ארבעה חודשי מאסר בפועל שבית הדין קבע", שוב אני מוסיף בהתאם להסכמות, "שכולו ירוצה בדרך של עבודות צבאיות כמשמעותן בסעיף 543(3)(א)(1). (ג) הורשע נאשם בעבירה לפי סעיפים 94 או 94א והוטל עליו עונש כמפורט להלן, יחולו לעניין ההגבלה על מסירת מידע מהמרשם הפלילי הוראות אלה: (1) עונש שאינו עולה על שלושה חודשי מאסר בפועל – ההגבלה תחול, אלא אם כן הורה בין הדין, מטעמים שיירשמו, כי הוא לא תחול. (2) עונש העולה על שלושה חודשי מאסר בפועל ואינו עולה על שישה חודשי מאסר בפועל – ההגבלה לא תחול, אלא אם כן הורה בית הדין, מטעמים שיירשמו, כי היא תחול. (3) עונש העולה על שישה חודשי מאסר בפועל – ההגבלה לא תחול. (ד) תקופת המחיקה כאמור בסעיף 16(א) לחוק המרשם הפלילי, לעניין פרט רישום שחלה לגביו הגבלה על מסירת מידע מהמרשם הפלילי בהתאם להוראות סעיף קטן (ב) או (ג), תהיה חמש שנים ממתן פסק הדין. (ה) הורשע נאשם בעבירה המנויה בתוספת השנייה לא תהווה העבירה פרט רישום. (ו) הוראות סעיפים קטנים (א) עד (ד) לא יחולו לעניין נאשם שתלוי ועומד נגדו עונש מאסר על תנאי ושבשל הרשעתו בעבירה נוספת כמשמעותה בסעיף 32(א), שהיא עבירה כאמור בסעיף קטן (ב) או (ג), רשאי בית הדין שהרשיעו כאמור לצוות על הפעלת העונש על- תנאי, בית הדין יציין בפסק הדין כי סעיף זה אינו חל במקרה האמור.
3. תיקון כותרת התוספת: בתוספת לחוק העיקרי, בכותרת, אחרי "תוספת" יבוא "ראשונה".
1. הוספת תוספת שנייה: אחרי התוספת הראשונה לחוק העיקרי יבוא: תוספת שנייה (סעיף 403א(ה)) עבירה לי הוראות אלה: (1) סעיפים 48, 49, 53, 54, 58(א) רישה, 62, 64, 67(א) רישה, 68, 70, 71, 80 רישה, 82, 89, 90, 91", סעיף 95 לא צריך להיות פה, זה טעות. "96, 106, 109(א), 116, 117, 122 רישה, 123 רישה, 124, 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133, 133א", 134א גם לא צריך להיות פה, זה גם טעות. (2) ניסיון או קשר לעבור עבירה כאמור בפסקה (1). (3) תקנה 6 לתקנות שירות ביטחון (חובות אנשי מילואים), התשט"ז – 1956, או תקנה 12 לתקנות האמורות למעט אם היה הרכוש נשק, כלי טיס, כלי שיט או כלי תחבורה אחר". לגבי תחילה אני אציג את מה שסיכמנו ש – תחילה לגבי חדשים – חצי שנה, לגבי מי שכבר הורשעו – שנה. הוראות מעבר – אני קורא מהדף המצורף לזה: 3. (א) הוראות מעבר – סיוג השלכות ההרשעה וקיצור תקופת מחיקת ההרשעה כאמור בסעיף 403א(ד) (בסעיף זה - סיוג הרישום הפלילי) יחולו על מי שבערב תחילתו של חוק זה הורשע בעבירה כאמור בסעיף 403א(ב) או (ג)(1) רישא, אם היה זה" עכשיו, כתוב פה "פרט הרישום" המונח הנכון יותר הוא "הרשעה" כי פרט רישום זה רחב מידי.
זהבה לייב
¶
לגבי הסעיף הזה של, כאילו, כל התיקון הזה בחש"צ לגבי "העבירות ... לא תהוונה פרט רישום" המקום הנכון לתקן את זה, זה בתקנות המרשם הפלילי.
עידו בן יצחק
¶
"הרשעה יחידה בבית דין צבאי, ואין לפניו הרשעה אחרת. (ב) מי שהורשע בעבירה כאמור בסעיף 403א(ב) או (ג)(1).
מאיר דב ברקוביץ'
¶
זה הנוסח שנכון לאתמול בבוקר. דיברנו גם אתכם, והיה מסוכם. כדי שגם אם נוכל לבצע את זה, אז שיהיה אפשר לעשות משהו בהפרדה בין הרטרואקטיבית לחדש.
מאיר דב ברקוביץ'
¶
לא, אנחנו בודקים פה כדי שאנחנו נוכל להוציא מתוך הרשימה את אלה שאפשר לעשות את זה עליהם בצורה ממוחשבת ולא בדרך הידנית. אנחנו צריכים לבדוק שההרשעה הזאת היא הרשעה הראשונה והיחידה שלו בבית דין צבאי, ואנחנו צריכים לבדוק שלא היה לו לפני כן שום רישום פלילי אחר שהוא לא קשור אליכם, ואז הפרט רישום הוא יכול להיות יותר רחב מהרשעה.
עידו בן יצחק
¶
או.קיי. "(ב) מי שהורשע בעבירה כאמור בסעיף 403א(ב) או (ג)(1) ובמועד כניסת החוק לתוקף סעיף קטן (א) לא חל עליו, יהיה רשאי לפנות אל שר הביטחון או מי שהוסמך לכך על ידו (להלן – הגורם המחליט) בבקשה להחיל עליו את סיוג הרישום הפלילי. מצא הגורם המחליט כי לא התקיים בפונה הסייג הקבוע בסעיף 403א(ה), יחיל עליו את סיוג הרישום הפלילי. (ג) שר המשפטים בהסכמת שר הביטחון יהיה רשאי לקבוע הוראות לעניין ביצוע סעיף זה".
עכשיו, לפני שמצביעים אני מבקש שההצבעה תכלול, מעבר לאישור החוק,
עידו בן יצחק
¶
2 – שילוב הצעות החוק של חברי הכנסת רגב וחנין בהתאם לסעיף 138 לתקנון הכנסת. 3 – מיזוג הצעת החוק של חבר הכנסת אורי אריאל, שכבר עבר קריאה ראשונה, עם הצעת החוק הממשלתית, לפי סעיף 122 לתקנון הכנסת. זה עדיין צריך גם אישור של ועדת הכנסת, אבל אני אדאג לזה. זה מה שאנחנו מביאים.
היו"ר שאול מופז
¶
או.קיי. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד הצעות החוק – רוב
נגד – מיעוט
הצעות החוק התקבלו לקריאות.