הכנסת השמונה עשרה
PAGE
11
ועדת הכספים
7.3.2011
הכנסת השמונה עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול
מישיבת ועדת הכספים
יום שני, א' באדר ב' התשע"א (7 במרץ 2011), שעה 12:20
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 07/03/2011
חוק מס ערך מוסף (תיקון מס' 41), התשע"א-2011
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק מס ערך מוסף (תיקון – מיסוי על בסיס מזומן), התשע"א-2010
הצעתם של חברי הכנסת אלכס מילר ורוחמה אברהם-בלילא
מוזמנים
¶
עו"ד וינברגר, סגנית היועץ המשפטי, רשות המסים, משרד האוצר
שי דותן, מנהל תחום כלכלה, רשות המסים, משרד האוצר
נעמי רייש, הסוכנות לעסקים קטנים, משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה
עו"ד שלומית ארליך, משרד המשפטים
שמואל חרסט, סגן נשיא לה"ב, לשכת ארגוני העצמאים
חזקיה ישראל, התאחדות התעשיינים
רשמה וערכה
¶
אהובה שרון – חבר המתרגמים בע"מ
הצעת חוק מס ערך מוסף (תיקון – מיסוי על בסיס מזומן), התשע"א-2010
הצעתם של חברי הכנסת אלכס מילר ורוחמה אברהם-בלילא
היו"ר משה גפני
¶
אני פותח את ישיבת ועדת הכספים. על סדר היום הצעת חוק מס ערך מוסף (תיקון – מיסוי על בסיס מזומן), התשע"א-2010, הצעתם של חברי הכנסת אלכס מילר ורוחמה אברהם-בלילא.
איפה אלכס מילר?
היו"ר משה גפני
¶
לא, לא נדחה. מה ששנוא עליך, אל תעשה לחברך. לו זאת הייתה הצעת חוק שלך, לא היית מסכים שאני אדחה את הדיון.
שי חרמש
¶
אבל לו זו הייתה הצעת חוק שלי, למרבית הפלא, כמו שאתה מכיר אותי, אמרת חבר כנסת מכובד, הייתי בא לישיבה.
היו"ר משה גפני
¶
כן, אבל הוא אמר לי מראש שכנראה עד 12:30 הוא לא יוכל להגיע. לכן שמתי את הנושא כסעיף אחרון.
מי משיב על הצעת החוק הזאת?
איריס וינברגר
¶
כעיקרון בחוק מע"מ יש פרק שמדבר על מועד החיוב במס ואומר שככלל במכר טובין החיוב במס יהיה עם מסירתם לקונה ובשירות החיוב במס יהיה עם נתינתו. מה שחברי הכנסת מציעים זה שלגבי עסקים קטנים שמחזור העסקאות שלהם לא עולה על 15 מיליון שקלים, החיוב במס יחול רק עם קבלת התמורה.
שי חרמש
¶
שאלה קטנה טכנית. איך אתם מסוגלים לעקוב אחר מה מזומן ומה לא מזומן? יש לכם איזשהו מנגנון בקרה על תזרים המזומנים של החברה? אני מדבר על התזרים. אתם הרי עוקבים לפי חשבוניות. נכון?
איריס וינברגר
¶
באופן עקרוני אנחנו תומכים. הצעת חוק תואמת מוכנה כבר כתזכיר חוק שפורסם על ידי הממשלה מטעם משרד האוצר ובה משולבים עוד תיקונים נוספים שאנחנו מוצאים לנכון לעשותם. בהתאם אנחנו תומכים בהצעה ובלבד שבסוף הדרך היא תאוחד יחד עם הצעת הממשלה. זאת הבקשה שלנו. בהתאם הייתה גם החלטת ועדת שרים לענייני חקיקה שהחלטתה הייתה שהחוק יעלה לקריאה טרומית ולאחר מכן יאוחד עם הצעת הממשלה.
מאחר שהצעת הממשלה עדיין לא עברה ועדת שרים לענייני חקיקה, מה שאנחנו מקווים שיקרה בשבועות הקרובים, אנחנו ממשיכים לתמוך בהצעת החוק ובלבד שבסופו של דבר היא תאוחד יחד עם הצעת החוק מטעם הממשלה.
היו"ר משה גפני
¶
יש חבר כנסת מכובד בוועדת הכספים ששמו שי חרמש והוא שאל שאלה. אתה יכול לחזור בבקשה על השאלה?
שי חרמש
¶
העיקרון הוא פשוט לגמרי. מע"מ עובד על העיקרון הבא: עוסק גדול כל חודש, עוסק קטן כל חודשיים, מגיש דוח מע"מ תשומות ומע"מ תפוקות. במידה שמע"מ התפוקות שלו היה גבוה יותר, הוא מביא את הכסף ואם מע"מ התשומות היה גבוה, מע"מ מחזיר לו כסף. זאת אומרת, המע"מ יודע לעבוד מול הנפקת חשבוניות. אגב, זה היה גם הדיון המכוונן כאן שהיה לפני שנה שהיה מאוד מאוד מורכב לגבי העברת חשבוניות בהעברה מכווננת.
עכשיו עוברים למסלול אחר לגמרי שבו בעל העסק צריך לדווח למע"מ מתי משלמים לו. איך אתם בכלל יודעים מתי משלמים לו? איך אתם בכלל עוקבים אחרי דבר כזה?
איריס וינברגר
¶
ובמקרים שחל מועד על בסיס מזומן, תוך שבעה ימים, מועד החיוב במס. זאת אומרת, ברגע שקבענו שמועד החיוב במס הוא על בסיס מזומן, מועד הוצאת החשבונית, חשבונית המס שהיא זו שמדווחת לרשות, לא מדובר על חשבון פרופורמה או משהו כזה אלא חשבונית המס, היא בהתאם לתשלום.
אנחנו ככלל ברשות המסים עובדים על עיקרון השומה העצמית. העוסק מדווח ואנחנו עושים ביקורת ואנחנו עושים ביקורת כבר היום. הרי מדובר על חקיקה שמעגנת בחקיקה ראשית הוראת שעה שכבר קיימת במשך שלוש שנים.
איריס וינברגר
¶
תמיד היה. עוסקים חופשיים למשל, תמיד היה. בעלי מקצועות חופשיים, תמיד היה על בסיס מזומן. זאת אומרת, תמיד יש גם בסיס מזומן, יש בסיס מצטבר ויש בסיס מעורב.
איריס וינברגר
¶
הוא לא קובע עקרונות חדשים, רק מה שקרה זה שהחוק קבע כלל שבשירות מועד החיוב במס הוא במועד מתן השירות ונתן לשר האוצר סמכות לקבוע לזה חריגים. קבענו הוראת שעה בעקבות המשבר הכלכלי שהיה כדי להקל על עוסקים והרחבנו מאוד את מעגל נותני השירותים שהם על בסיס מזומן. ההרחבה הזאת היא הרחבה שיצרה מצב שמיעוט נותני שירותים היום הם על בסיס מצטבר ומרביתם הם על בסיס מזומן. אז חשבנו שזה לא נכון להשאיר את זה בחקיקת משנה אלא נכון לקבוע את זה בחקיקה ראשית, שלא ייווצר מצב ששר האוצר בחקיקת משנה כמעט מרוקן מתוכן את החקיקה הראשית.
שי חרמש
¶
זאת אומרת, אין כאן בעצם בקרה אלא זה בנוי על אמון בין הנישום לבין הרשות. נכון? אין לכם בקרה על התזרים.
שמואל חרסט
¶
הערה טכנית ולאחר מכן הערה מהותית.
הצעת החוק שמונחת לפנינו, משום מה היא כתובה בלשון רבים וזה עלול לבלבל בנושא של 15 מיליון שקלים. האם 15 מיליון שקלים של שני הצדדים? למה זה בלשון רבים ולא בלשון יחיד כאשר בעסקאותיו?
שמואל חרסט
¶
עניין מאוד מאוד מהותי. התיקון הזה נועד להקל על מצוקת אשראי של עוסקים במדינת ישראל והוא תיקון מבורך אלא שבשטח יש למעשה תוהו ובוהו שלם שנובע מחוסר בהירות בנושא מועד הוצאת החשבונית. נכון שרוצים להקל ובחוק כתוב שצריך להוציא חשבונית תוך שבעה ימים מיום קבלת התמורה, אבל אז נשאלת השאלה האם זאת המלצה או שזאת הוראה מחייבת. כלומר, אם אני ספק של משרד הביטחון ומשרד הביטחון לוחץ עלי לתת חשבונית מס כתנאי לתשלום, וההנחיה שמחייבת אותי להוציא את החשבונית תוך שבעה ימים מיום קבלת התמורה לא מעניינת אותו, משרד הביטחון הופך אותי באופן אוטומטי לפורע חוק. אני הוצאתי את החשבונית בניגוד להוראות טרם קבלת התמורה ואני מדבר היום על פרק ה' להוראות ניהול פנקסים, בעלי מקצועות חופשיים, ומחר על כל נותני השירותים, שפרק י"א.
אצל היהודים יש פסוק האומר
¶
טרם נקרא אליך ואני אענה. עוד הם מדברים ואני אשמע. אנחנו אישרנו את הבקשה שלכם עוד לפני שבאת.
היו"ר משה גפני
¶
בבקשה. תעשה את זה בקצרה משום שאין כבר צורך בהארכת השאלות. עכשיו אני גם לא אתן לשי חרמש לשאול שאלות.
שמואל חרסט
¶
אנחנו מבקשים שמע"מ יבהיר בצורה שלא משתמעת לשתי פנים שחל איסור למי שחייב בניהול פנקסים על בסיס מזומן להוציא חשבונית מס טרם קבלת התמורה. אז כל הגופים העושקים – לא העוסקים – כמו הבנקים וכמו משרד הביטחון וכמו כל משרדי הממשלה שמצפצפים על החוק ומצפצפים על הרצון שלכם לעזור לעוסקים ומתנים קבלת חשבונית בתשלום, ירדו מהעץ עליו הם מטפסים. אז באמת תהיה תכלית לחקיקה ואפשר יהיה ליישם אותה.
איריס וינברגר
¶
אני אענה לשתי ההערות. לעניין הרבים והיחיד. הנושא הזה, גם בתזכיר החוק כבר מנוסח בלשון יחיד, כך שאין בעיה.
לעניין היותר מהותי אני רק אומר שבנושאים האלה היו פניות אלינו, גם שלכם, ואנחנו פנינו בעניין הזה אל החשב הכללי למתן הוראות. החשב הכללי עשה שינויים בהוראות החשב הכללי כדי שהדברים האלה יהיו ברורים ושלא תהיה חובה על משרדי הממשלה לדרוש חשבונית מס כתנאי לתשלום אלא הפוך, חשבונית מס צריכה לצאת באמת בהתאם למזומן. אנחנו לא יכולים להגיד שהדבר הוא אסור. אנחנו יכולים להגיד שמועד הוצאת החשבונית בהתאם לחוק הוא תוך שבעה ימים לאחר קבלת התמורה.
היו"ר משה גפני
¶
תודה רבה.
אני מבקש שתקריאי את הנוסח עם התיקונים שלך ועם התיקון אותו מבקש מר שמואל חרסט.
ענת מימון
¶
הצעת חוק מס ערך מוסף (תיקון – מיסוי על בסיס מזומן), התשע"א-2011
תיקון סעיף 29 –
בחוק מס ערך מוסף, התשל"ו-1975, בסעיף 29, אחרי פסקה (1) יבוא:
"(1א)
בעסקה של עוסק שחלה עליו החובה לנהל פנקסי חשבונות על פי תוספת י"א להוראות ניהול פנקסי חשבונות שנקבעו לפי סעיף 130 לפקודת מס הכנסה – גם כאן פשוט נפנה לשם המלא של ההוראות – יחול החיוב במס עם קבלת התמורה ועל הסכום שהתקבל ובלבד שמחזור עסקאותיו אינו עולה על 15 מיליון שקלים חדשים לשנה.
ענת מימון
¶
כן. גם הוספנו שנה וגם נפנה לשם המלא של החוק.
עוד עניין קטן. הערכת עלות תקציבית להצעה הזאת והאם יש עלות.
היו"ר משה גפני
¶
חבר הכנסת אלכס מילר, אני רק רוצה לומר לך מה היה כאן לפני שהגעת. אמרה עורכת הדין איריס וינברגר מרשות המסים שאתה הסכמת לאחד את הצעת החוק הזאת עם הצעת החוק הממשלתית.
היו"ר משה גפני
¶
בסדר. לא חשוב. אנחנו נאשר את זה בעזרת השם לקריאה ראשונה. היא אומרת שיש כבר תזכיר חוק ואז יכול להיות שאתה תצטרך להסכים לאיחוד של החוק הממשלתי עם החוק שלך.
שלומית ארליך
¶
אולי נבהיר שבאמת זה היה התנאי עליו הוסכם בוועדת השרים לענייני חקיקה, לתמוך בקריאה הטרומית בלבד, ובלבד שבסופו של דבר שתי ההצעות יאוחדו יחד.
היו"ר משה גפני
¶
למה זה כל כך חשוב למשרד המשפטים? אם החוק הוא טוב, הוא טוב, ואם הוא לא טוב, הוא לא טוב.
היו"ר משה גפני
¶
זאת כבר פעם שנייה היום עמדת משרד המשפטים. משרד המשפטים, התפקיד שלו הוא לדאוג שהחוק הוא נכון מבחינה משפטית ומבחינה חוקית. מה איכפת למשרד המשפטים? אם החוק הוא טוב מבחינה משפטית, הוא לטובת העניין ורשות המסים תומכת בו, אז מה איכפת לכם אם הוא ייקח את הקרדיט או הממשלה תיקח את הקרדיט?
אלכס מילר
¶
לא, אדוני היושב ראש, אני חושב שההערה הזאת, תעשו לי טובה, מעכשיו והלאה אל תעלו את זה בוועדת הכנסת.
אלכס מילר
¶
אין שום בעיה. אין לכם שום מנגנון פרלמנטארי חוץ מלפנות. אם את כבר מעלה את זה, אין לכם שום מנגנון פרלמנטארי לעקוף את הסיפור הזה חוץ מלפנות לקואליציה והקואליציה תחליט. אל תעלו את זה בצורה כזאת בוועדת הכנסת כי זה לא מכובד.
אלכס מילר
¶
אני כבר התחייבתי. אני יושב עם רשות המסים כל כך הרבה זמן על הנושא הזה ואנחנו מסונכרנים. ההערה הזאת לא הייתה במקום. אני מציע שאחרי שיושב ראש הוועדה מעלה את הסוגיה, ואני כבר נתתי אישור, לפעמים צריך פשוט לחייך ולא יותר מזה.
אלכס מילר
¶
אני רוצה לומר כמה מלים אדוני היושב ראש. אני יודע שהתגעגעת אלי אחרי חצי השנה האחרונה שאני לא חבר ועדת הכספים.
אלכס מילר
¶
במשך שנה וחצי ייצגתי כאן את ועדת המשנה לנושא של עסקים קטנים ובינוניים והוועדה פעילה בתחומים רבים מאוד. אני שמח שסוף סוף אנחנו יכולים להביא בשורה לעסקים קטנים. כידוע לך קרוב לארבעים אלף עסקים עומדים כל שנה בסכנת סגירה ואחת הסיבות לכך היא שיש להם בעיה בניהול המזומנים.
אלכס מילר
¶
הם מקבלים את הכסף רק אחרי שהם נתנו את המוצר והזדכו מול המדינה. התקופה הזאת היא בעצם תקופה מאוד בעייתית מבחינת העסקים כאשר הם לא קיבלו כסף מהמשלם ובזמן הזה הם צריכים כבר לשלם למדינה. זה סוחט מהם את כל המשאבים.
אני רוצה להודות לך על כך שאתה מעלה את הצעת החוק.
אלכס מילר
¶
אני כמובן רוצה להודות לרשות המסים ולמשרד האוצר על כך שהם התחשבו בנושא אותו העלינו בוועדת המשנה. זאת בשורה טובה מאוד ואני מקווה מאוד שתביאו עוד בשורות כאלה.
היו"ר משה גפני
¶
אנחנו מצביעים על אישור הצעת חוק מס ערך מוסף (תיקון – מיסוי על בסיס מזומן), התשע"א-2011 של חבר הכנסת אלכס מילר וחברת הכנסת רוחמה אברהם-בלילא. הצבעה לקריאה ראשונה.
ה צ ב ע ה
אושר פה אחד
הצעת החוק אושרה לקריאה ראשונה. הדברים שלכם נאמרו, הנזיפה שלו נשמעה, החיוך שלה היה. תודה רבה. הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 12:40