הכנסת השמונה-עשרה
PAGE
137
הוועדה לזכויות הילד
15.3.11
הכנסת השמונה-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 115
מישיבת הוועדה לזכויות הילד
יום שלישי, ט' באדר ב' התשע"א (15 במרץ 2011), שעה 09:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 15/03/2011
הצעת חוק הפיקוח על מעונות יום לפעוטות, התש"ע-2010
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק הפיקוח על מעונות יום לפעוטות, התש"ע-2010
מוזמנים
¶
רן רידניק
- אגף התקציבים, משרד האוצר
עו"ד אפרת דון יחיא
- ייעוץ משפטי, משרד הפנים
יובל אביעד
- לשכה משפטית, משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה
תמר אלמוג
- מנהלת מעונות יום ומשפחתונים, משרד התעשייה, המסחר
והתעסוקה
עו"ד אילנה מישר
- ייעוץ משפטי, משרד הבריאות
זאב פיש
- מפקח ארצי לבריאות הסביבה, משרד הבריאות
זהבה סדן
- משרד הבריאות (סיור האוניברסיטה העברית)
חגית אפרתי
- משרד הבריאות (סיור האוניברסיטה העברית)
טלי פורשטט
- משרד הבריאות (סיור האוניברסיטה העברית)
יעל טישלר
- עוזרת ליועצת המשפטית, משרד החינוך
אורה גולדהירש
- מדריכה באגף לחינוך קדם יסודי, משרד החינוך
עו"ד יעקב פרידברג
- ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
עו"ד אילת סולטן פרנקל
- משפטנית, חטיבת האבטחה, משטרת ישראל
עו"ד חיים אמיגה
- עוזר יועמ"ש, המשרד לביטחון פנים
מפקח נירית להב קניזו
- עוזר יועמ"ש, המשרד לביטחון פנים
רות דיין מדר
- מינהל חינוך, המרכז לשלטון מקומי
מיטל להבי
- סגנית ראש העיר, עיריית תל אביב-יפו
רן כהן
- ח"כ לשעבר
דר' יעל דיין
- האוניברסיטה העברית
דר' יצחק קדמן
- מנכ"ל, המועצה הלאומית לשלום הילד
עו"ד לאה שכטר הדסי
- יועצת משפטית, ארגון נעמ"ת
עו"ד גלי עציון
- לשכה משפטית, נעמ"ת
עו"ד מיכל אקסלרוד
- ראש מטה יו"ר, נעמ"ת
ליזה ריבקין
- מנהלת רשת הגיל הרך, ארגון נעמ"ת
עו"ד גיל אשכנזי
- יועץ משפטי, ויצ"ו
ליאורה מינקה
- יו"ר אמונה
שולמית ביסמנובסקי
- יו"ר, ארגון גני הילדים הפרטיים
נטע ליפשיץ
- מזכירת הארגון, ארגון גני הילדים הפרטיים
חנן דגן
- מנכ"ל, איחוד גני הילדים
יעל שמרגד
- מנכ"ל העמותה ארגון נשי חירות בישראל
קרן איוס
- יו"ר, חיבה-איגוד הגנים הפרטיים
אשר לוי
- סוכן ביטוח ואחראי בטיחות בגנים, חיבה-איגוד הגנים הפרטיים
דר' רחל זילברמן
- יועצת משפטית, חיבה-איגוד הגנים הפרטיים
שמחה סחר
- נציגה, אגודה ישראלית למען ילדים עולים
אלקה גנוט
- מפקחת ארצית, מעונות בית יעקב
רבקה קנריק
- דוברת הוועדה
היו"ר זבולון אורלב
¶
בוקר טוב. אני מתכבד לפתוח את הישיבה. אנחנו נפתח את הישיבה בנקודות שסיכמנו ביום חמישי, עשינו רשימה של הבעיות שעדיין נותרו פתוחות ונעבור אחת-אחת. לאחר שסיימנו את הקראת החוק ולאחר שנסיים את הנקודות האלה אנחנו נפתח בהנמקה של ההסתייגויות.
גב' אלמוג תגיע? אני רוצה להתחיל בנקודות, הנקודה הראשונה זה כפל פיקוח והיא לא נמצאת פה.
נתחיל עם ועדת ערר.
מירב ישראלי
¶
עוד נושא שאמרתם שתחזרו אלינו זה השלב של עד כתב אישום, אנחנו רצינו שהמנהל הכללי יהיה מעורב גם בעניין הזה. אני רשמתי את הדברים שדובר עליהם, הדברים שביקשנו להעלות את הסמכויות; הנושא של פיטורים או הפסקת העסקה בסעיפים 8 ו-16א, סעיף 17, המשך הפעלה ללא רישיון וצו הגבלה מנהלי, סעיף 33.
היו"ר זבולון אורלב
¶
בסדר גמור. ברגע שצריך אישור מנהל כללי זה פתרון טוב. הסמכויות של פיטורים וכדומה, אנחנו רוצים שיהיה אישור מנהל כללי.
מירב ישראלי
¶
16א, באישור המנהל הכללי. 17, הממונה באישור המנהל הכללי.
אצלי רשום בסעיף 8 הנושא של ביטול בעקבות שימוע, סירוב לתת רישיון בעקבות שימוע.
היו"ר זבולון אורלב
¶
ביקשנו גם שבתיקים פתוחים תהיה סמכות מנהל כללי. בכתב אישום אין שיקול דעת, אבל אמרנו שאם הוא נמצא בהליכים, זה לא באופן אוטומטי, אלא שיהיה שיקול דעת, כדי לדעת מה בדיוק וכדומה. וגם פה אנחנו רוצים שזה יהיה המנהל הכללי.
מירב ישראלי
¶
אנחנו מדברים על הליכים פליליים שיש לנו בכמה סעיפים. יש לנו בסעיף 7, פעם ראשונה, אבל זה אותו עניין, העיקרון של---
יובל אביעד
¶
בעניין של העברות הפליליות, אני לא חושב שיש מקום שהמנהל הכללי יתערב בסוגיה הזאת. דברים שקשורים לקביעת מדיניות, השלכות רוחב, יש מקום. אני חושב שבמקום שמדובר בעברות פליליות ושיקול הדעת של הממונה מפאת מהותן ונסיבותיהן, צריך להשאיר את זה בידי הגורם המקצועי. אני חושב שזה הדבר הראוי שצריך לעשות מבחינה משפטית.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אנחנו עושים פה דבר שמבחינת זכויות הפרט הוא תקדימי, זה חוק ראשון שאדם נמצא בהליכים ואנחנו שוללים ממנו עיסוק, אני לא מכיר אח ורע. כשאתה הולך לעשות פעם ראשונה כזה מהלך, כדי להגן על הילד, זו התכלית הראויה שלשמה אנחנו רוצים לשלול, אני חושב שגם פה צריך מישהו שהראייה שלו היא ראייה יותר רחבה. הממונה הוא ממונה מקצועי, ענייני, שבקי מאוד בתחום, אבל אין לו הכשרה או ניסיון או השכלה או קשר לשיקולים של מה קורה אם אדם בהליכים. בשירות המדינה, למשל, גם לגבי בעל תפקיד מאוד בכיר, שממונה על הרבה מאוד אנשים וכספים, לא משאירים את זה בידי הממונה על העובדים במשרד ואפילו לא בידי המנהל הכללי, אלא בידי נציב שירות המדינה. אז פה אתה בכל זאת הולך לפגוע באדם, אז שזה יהיה באישור המנהל הכללי. אני מניח שאלה המקרים החריגים מאוד, יוצאי הדופן, וגם כלפי חוץ זה...
יובל אביעד
¶
אני אומר לאדוני דבר כזה, אני לא יודע אם הולכות להתקיים הצבעות או לא, אבל בתשובה שאני קיבלתי מהמנהל הכללי של המשרד שלנו, יש התייחסות לסעיפים שאמרתי ואין התייחסות ל---
היו"ר זבולון אורלב
¶
אז תאמר לו שאנחנו הוספנו לחוק גם פה 'באישור המנהל הכללי'. אם יהיה לו משהו מאוד מאוד נגד, שידבר איתי באופן אישי, אני אסביר לו באופן אישי מדוע זה לדעתי... זה חוק פורץ דרך, לכן צריכים להיות עם יד זהירה מאוד על ההדק בסוגיה הזאת, מאוד מאוד זהירים. הולכים לשלול מאדם, וגם משכונה, גן. צריך להעלות את הדרג שהולך לעשות את---
היו"ר זבולון אורלב
¶
כן, את זה סיכמנו, בגלל הנושא של שיקול דעת. אם אתה משאיר שיקול דעת, שזה יהיה באישור המנהל הכללי. אתה הולך לשלול או לסגור או---
היו"ר זבולון אורלב
¶
בכל מקום של הליכים פליליים יש שיקול דעת, זה יהיה באישור המנהל הכללי. עובר כחוט השני בחוק.
היו"ר זבולון אורלב
¶
לא, את לא צריכה. את זה תעשה עורכת דין ישראלי עם הנסחית.
הנקודה הבאה. כפל פיקוח מסגרות מעורבות, איך אנחנו מונעים את כפל הפיקוח?
היו"ר זבולון אורלב
¶
אני לא מבקש ממך שום עדכון ספציפי, אני מעודכן משני השרים באופן אישי, אבל אני לא הוסמכתי לדווח מישיבת השרים.
היו"ר זבולון אורלב
¶
לא סודי, אין שום דבר סודי. אני דיווחתי ביום חמישי ששר התעשייה, המסחר והתעסוקה קיים פגישה נוספת עם שר החינוך לבדוק את האפשרות של העברת הפיקוח ממשרד התעשייה, למשרד החינוך.
היו"ר זבולון אורלב
¶
ומה שאני רק יכול לומר, שאני לא חושב שיש כאן סודות, שהוקמה כרגע ועדה משותפת של שני המשרדים בראשות המנהל הכללי של משרד החינוך.
היו"ר זבולון אורלב
¶
גברת, אני השקעתי בזה הרבה מאוד מאמצים. אני לא השקעתי בחוק אחד מאמצים כמו שהשקעתי בחוק הזה. בחוק השילוב השקעתי יותר מאמץ, אבל זה אותו סדר גודל.
גב' אלמוג, אנחנו ממתינים לך. רבותיי, מניעת כפל פיקוח.
תמר אלמוג
¶
מסגרות מעורבות, יש כמה מצבים. המצב הראשון זה מסגרת שבה אין הפרדה לכיתות לפי גיל, איזה שהוא חלל שבו נמצאת קבוצה רב גילאית. במקרה ויש שם מעל 10 ילדים בגיל 3 ומעלה, אז יחול חוק הפיקוח על בתי ספר וסמכות הרישוי והפיקוח כולה תהיה של משרד החינוך.
תמר אלמוג
¶
אני חוזרת. מסגרת שבה שוהה קבוצת ילדים בגילאים מעורבים, שהם לא מופרדים לפי כיתות. אין לנו כיתת תינוקות עד גיל שנה וכיתת פעוטות עד שנתיים וכול. במקרה הזה, אם בקבוצה המעורבת נמצאים יותר מ-10 ילדים מגיל 3 ומעלה, על הקבוצה הזו יחול חוק הפיקוח על בתי ספר.
מירב ישראלי
¶
קודם כל צריך להגיד שזה המצב היום. כי ברגע שיש מעל 10 ילדים אין לנו חוק אחר, אז החוק הזה חל ולכן אנחנו מקבעים בעצם את המצב שם. רק חשוב להגיד שמשרד החינוך, בישיבה הפנימית שהיתה לנו בעניין הזה, הסיכום כולל גם את העניין שבאחריות משרד החינוך יהיה פיתוח תורה חינוכית ומערך פיקוח גם לגבי הילדים מתחת לגיל 3 השוהים במסגרות. זה חלק חשוב מהסיכום בעניין הזה. זה לגבי מסגרות מעורבות, בלי כיתות, שיש בהם מעל 10 ילדים מעל גיל 3. זה אחד.
היו"ר זבולון אורלב
¶
יש כאן שאלה תלמודית מעניינת. יכול להיות שאותו גן בשנה אחת יש בו 10 ילדים ובשנה הבאה יהיו בו 9 ילדים, אז מה, הוא יעבור מהפיקוח של משרד החינוך למשרד התעשייה, המסחר ותעסוקה?
מירב ישראלי
¶
אני מפנה לסעיף 65א, 'סייג לתחולה', הוראות חוק זה לא יחולו על מעון יום לפעוטות שמתקיים לגביו אחד מאלה:', פסקה (4) אומרת, 'חל עליו חוק פיקוח על בתי ספר'. זה פותר את העניין הזה.
יצחק קדמן
¶
השאלה שנשאלה פה היא שאלה תקפה והיא לא באה לידי פתרון בחידוש הרישיון כי אם יש עוד 4.5 שנים עד לחידוש הרישיון יהיה מצב שבו לא יהיה שום פיקוח על הגן, לא של הגוף הזה ולא של הגוף הזה וצריך לפתור את זה.
היו"ר זבולון אורלב
¶
הוא צודק. כלומר לכאורה גן קיבל רישיון כי היו 10 ילדים מעל גיל 3, והוא קיבל רישוי ופיקוח של משרד החינוך והוא קיבל רישיון לחמש שנים. שנת הלימודים הבאה פחת מספר הילדים מעל גיל 3 ל-9 ילדים, מה הדין?
היו"ר זבולון אורלב
¶
משרד החינוך ממשיך לפקח למרות שזה ירד ל-9 ילדים? ולפי דעתי זה צריך להיות המצב עד סיום תקופת הרישיון.
היו"ר זבולון אורלב
¶
נכון. משרד החינוך פה? תודיעי לגב' סימה חדד שיש שינוי. כי גם אתם נותנים רישיון לחמש שנים, ככה דיווחתם. מרגע שנתתם רישיון לחמש שנים, עד תום תקופת הרישיון אתם מפקחים.
מירב ישראלי
¶
אז צריך להגיד שהאופציה השלישית שדיברנו עליה, זה מסגרת שיש בה 7 ילדים... אין שם יותר 10 ילדים של חוק פיקוח על בתי ספר, זה ייפול לסיטואציה השלישית שדיברנו עליה, שהיא מסגרת שבה 7 ילדים ופעוטות או יותר שלא נכנסת, לא לחוק פיקוח ולא לחוק המעונות, וזה יכול לקרות.
היו"ר זבולון אורלב
¶
לחבר הכנסת רן כהן יש זכויות אבהות. והוא לא רק זה, הוא גם שר התעשייה, המסחר והתעסוקה לשעבר. אמנם כשהוא היה במשרד האגף שלה לא היה אצלו, אבל כשהלכה העבודה מהרווחה... אני יכול לכתוב ספר.
מירב ישראלי
¶
אני לא אסבך את העניינים, בעיקרון ברגע שהמצב הזה משתנה, ברגע שהסיטואציה היא שזה יורד מ-10 ילדים, לפי כל הסיטואציות האחרות שניתחנו, ותיכף גב' אלמוג תציג אותן, זה אמור לעבור לפיקוח של משרד התעשייה, המסחר ותעסוקה. מה שאנחנו אומרים פה זה שאם הוא קיבל רישיון ממשרד החינוך, הרישיון הזה יעמוד בתוקפו לכל התקופה שלגביה הוא ניתן כשגם הפיקוח ימשיך להיות של משרד החינוך למרות שהסיטואציה השתנתה והוא אמור לעבור למשרד התעשייה, המסחר ותעסוקה.
היו"ר זבולון אורלב
¶
נכון. סיכמנו. אני רק מבקש מגב' גולדהירש, אני צריך שתדווחי על זה למשרד כי יש כאן שינוי ביחס למצב הקיים. גב' טישלר פה?
יעל דיין
¶
אני רוצה להעיר לעניין של מספר הילדים. מסגרת חינוכית יכולה להיפתח ללא רישיון וללא פיקוח כרגע אם יהיו לה 6 תינוקות עד גיל 3, ועוד 9 ילדים מעל גיל 3.
היו"ר זבולון אורלב
¶
תמתיני, קצת סבלנות. אנחנו בכמה סיטואציות. אם בסוף הסיטואציות תחשבי שיש סיטואציה שלא התייחסנו אליה, תעירי את הערותייך.
תמר אלמוג
¶
הסיטואציה השנייה זה מקום ובו הילדים שוהים בכיתות נפרדות לפי קבוצות גיל וקיימת שם גם כיתת גן עם ילדים מגיל 3 ומעלה. אז הרישיון והפיקוח יהיו של משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה ומשרד התעשייה, המסחר ותעסוקה יפנה למשרד החינוך לדווח לו כי קיימת שם כיתת גן, כדי שגם הוא ייתן אישורו לפיקוח הפדגוגי באותה כיתה. המפקח ממשרד החינוך רשאי, כמובן, לפקח ולבקר שם. היה והוא נוכח לדעת שלא מתקיים תנאי מהתנאים של הרישיון, הוא יפנה לממונה במשרד התעשייה, המסחר ותעסוקה, ידווח לו על כך, כדי שיינקטו נגד המפעיל ההליכים הנדרשים.
היו"ר זבולון אורלב
¶
שאלה, הפיקוח החינוכי השוטף על כיתת הגן הזאת הוא בידי מי, משרד התעשייה, המסחר ותעסוקה או חינוך?
היו"ר זבולון אורלב
¶
זה מה שרציתי להבהיר. כלומר מי שמוציא את הגננת להשתלמויות ומי שמנהל את התיק האישי שלה וכדומה זה משרד החינוך.
היו"ר זבולון אורלב
¶
משרד התעשייה, המסחר ותעסוקה לא יפקח פדגוגית על אותה כיתה, הפיקוח הפדגוגי של אותה כיתה זה משרד החינוך.
היו"ר זבולון אורלב
¶
בחוק הזה לא נפרק את המלה פיקוח, אם זה פיקוח רוחני, או פיקוח הלכתי או פיקוח פדגוגי או... יש מפקח והוא מפקח. החידוש כאן, למניעת הכפל של הטיפול, קודם כל הרישוי הוא רישוי אחיד, של משרד התעשייה, המסחר ותעסוקה, וגם שלילת הרישיון, או הדרישות לתיקונים, גם יבואו ממשרד התעשייה, המסחר ותעסוקה, המפקח של החינוך לעניין הזה ידווח למשרד התעשייה, המסחר ותעסוקה ומשרד התעשייה, מסחר ותעסוקה יפעיל את סמכויותיו בעניין הזה. כלומר זה לא רק מניעת כפל בפיקוח אלא גם מניעת כפל בכל הביורוקרטיות והכיתה הזאת עובדת מול גורם אחד ולא מול שני גורמים.
תמר אלמוג
¶
הסיטואציה השלישית זה מצב שבו במסגרת יהיו 7 פעוטות, נניח 7 פעוטות מעל גיל 3, אבל לא חל עליהם חוק הפיקוח על בתי ספר כיוון שלא מתקיים התנאי שיש 10, אז במקרה הזה הרישוי והפיקוח יהיו של משרד התעשייה, מסחר ותעסוקה.
היו"ר זבולון אורלב
¶
כלומר כיתה מעורבת, שיש בה פחות מ-10 ילדים מעל גיל 3, הרישוי והפיקוח כולו הוא בידי התעשייה, המסחר ותעסוקה, כי החינוך לא נמצא שם על פי חוק.
רן רידניק
¶
אז כל עוד יש לו רישיון מחינוך, שיישאר הרישיון של חינוך, שלא יצטרך להחליף כל שנה. ואז בהתאם למה שקבוע.
היו"ר זבולון אורלב
¶
הכלל הוא שמי שנתן רישיון עד תום תקופת הרישוי הוא ממשיך, אין העברות באמצע. אל תשגעו את המערכות. גם פה יכול להיות מצב הפוך, היום יש 7 ילדים והרישוי והפיקוח של משרד התעשייה, המסחר ותעסוקה, מחר יש 10 ילדים---
מירב ישראלי
¶
צריך לשמוע את עמדתם. משרד החינוך עמד על זה שברגע שיש 10 ילדים, הם צריכים להיות בתמונה.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אני מבקש שבחוק שלנו יירשם שמי שנתן את הרישוי עד תום תקופת הרישיון הוא מפקח גם אם מספר הילדים והנתונים השתנו שם.
מירב ישראלי
¶
כי חמש שנים זה הרבה זמן. צריך לתת את הדעת לזה. ואם אחרי שנה עלה המספר ל-10 ילדים זה אומר שארבע שנים משרד החינוך לא יהיה בתמונה. אני חושבת שזה מקרה חמור, לא צריך להתייחס לזה כך.
היו"ר זבולון אורלב
¶
לדעתי זה לא מקרה חמור, אני מניח שבאותם מקרים משרד התעשייה, המסחר ותעסוקה יפנה לחינוך ויגיד לו---
אורית זוארץ
¶
אני חושבת שאפשר להוסיף איזה שהיא הערה שבמידה ובמהלך השלוש שנים, או משהו הרבה יותר קרדינלי ברמה הפדגוגית, אז אפשר להוסיף שיחויב לדווח למשרד החינוך, או---
היו"ר זבולון אורלב
¶
כן, אבל זה לא לחוק. חברת הכנסת זוארץ, החוק צריך לקבוע דברים מאוד מאוד ברורים, לא שטחי הפקר כאלה---
היו"ר זבולון אורלב
¶
השאלה היא עקרונית. האם אנחנו משנים פיקוח בהשתנה נתוני הילדים, או שאנחנו אומרים שמי שנתן את הרישיון, הוא ממשיך לפקח על המסגרת הזאת גם אם השתנו מספרי הילדים. עכשיו אין 10 ילדים, יש 9 ילדים, היו 9 ילדים, עכשיו יש 10 ילדים, הרי ככה אפשר לשגע את המערכת, אי אפשר לעבוד ככה. אם הוא עובר לחוק הפיקוח של בתי ספר אז זה תנאים שונים בכלל של כל הרישיון, עוד הפעם הוצאות של הגן. חברים, זה לא שתי מערכות עוינות, אלה לא שתי מערכות רחוקות אחת מהשנייה.
אורית זוארץ
¶
דווקא מהטעם הזה אני חושבת שבמידה ומספר הילדים עולה ל-10 ילדים או יותר, תהיה חובת דיווח למשרד החינוך ומשרד החינוך יצטרך לתת את המענה הפדגוגי. אנחנו לא נוגעים ברישיון, אנחנו לא נוגעים ב---
אורית זוארץ
¶
סמכות הפיקוח יכולה להמשיך להיות של משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה, אבל הם מכניסים הדרכה נוספת, כמו שאמרה נציגת הגנים הפרטיים---
מירב ישראלי
¶
הם יכולים לנצל את זה, זה יכול להיות ניצול לרעה, הרי אתה לא מגביל, הוא יכול פתאום להכניס 50 ילדים.
מירב ישראלי
¶
אני מציעה שהוא יחליט מי הוא. אם הוא עובר ל-10 ילדים, הוא יידע שהוא עובר לחינוך. שיחליט מי הוא.
היו"ר זבולון אורלב
¶
חברים, תמר, אני מציע לשקול עוד הצעה אחת של עורכת דין ישראלי. אם הוא קיבל רישיון, היו 9 ילדים בגילאי 3 ואכן הרישוי והפיקוח הוא של משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה. הוא צריך לדעת, אם הוא מעלה את מספר הילדים ל-10, הפיקוח עובר למשרד החינוך.
מירב ישראלי
¶
אם יהיו 40 ילדים מעל גיל 3, אתם תפקחו על זה? הרי אין להם על מספר הילדים שהם יכולים להכניס למסגרת. הוא יכול גם לנצל את זה לרעה, מבחינה חינוכית.
היו"ר זבולון אורלב
¶
רבותיי, ההצעה כרגע, כי אנחנו לא מדברים רק מ-9 ילדים ל-11, גם יש אפשרות שמ-9 ילדים זה יהפוך להיות ל-40 ילדים מעל גיל 3, זה לא פשוט. משרד החינוך?
אורה גולדהירש
¶
בכל מקרה יהיה צריך לחשוב על זה, כי במהלך שנה הרבה פעמים קורה שבתוך שנת הלימודים יורד המספר ואז---
היו"ר זבולון אורלב
¶
מה עמדתכם? היה גן של 20 ילדים מתחת גיל 3 ו-9 ילדים מעל גיל 3, ולכן הרישיון והפיקוח לחמש שנים כבר ניתן למשרד התעשייה, המסחר והתעסוקה. כעבור שנה כל הילדים המשיכו ואז פתאום יש לנו 10 ילדים מתחת לגיל 3 ו-20 ילדים מעל גיל 3, מה קורה אז?
יעל טישלר
¶
אני חושבת שאם ניתן רישיון חמש שנים קדימה ובעצם בשנה שנייה המספר משתנה, כמו שתיארת, אני חושבת שהפיקוח צריך לעבור למשרד החינוך. אם זה במהלך השנה---
היו"ר זבולון אורלב
¶
הבנתי אותך. ובשנה השלישית, הם שוב הלכו לגן אחר ושוב המספר ירד ל-20 מתחת לגיל 3, ו-9 ילדים מגיל 3. עוד פעם למשרד התעשייה, המסחר והתעסוקה?
אורית זוארץ
¶
שאלה לי. נכון להיום יש גן פרטי, יש לו 20 ילדים מתחת לגיל 3 ו-10 ילדים מעל, אתם מכניסים מדריכה חיצונית שמפקחת רק על ההיבטים הפדגוגיים, למה זה לא יכול להימשך? הפיקוח---
אורית זוארץ
¶
לא היו, יש פחות. 9. בשנה הבאה נשארים כל הילדים והוא עדיין תחת הפיקוח הפיזי והארגוני של משרד התעשייה, המסחר ותעסוקה, אבל נכנסת מדריכה פדגוגית, כמו שאתם עושים היום בגנים הפרטיים, ומפקחת על הגן מבחינה פדגוגית, ואז זה לא מסרבל את הרישיון וזה---
יעל טישלר
¶
אני חושבת שהעמדה שלנו תהיה שכאמור הפיקוח צריך להישאר ואם מספר התלמידים עולה מעל 10 ילדים אז הפיקוח צריך לעבור למשרד החינוך. ואם רוצים לתקן, צריך לחשוב על כל ההשלכות של זה ואיך מנסחים דבר כזה.
היו"ר זבולון אורלב
¶
איך מנסחים זאת לא בעיה שלי, זו בעיה שלכם, ותאמיני לי, כל דבר אפשר לנסח, אני קודם כל מדבר על המהות. לפי הסיטואציה שאת מתארת הרישיון עדיין נשאר של משרד התעשייה, המסחר ותעסוקה, אבל כל שנה הפיקוח עובר למשרד אחר? כלומר אותה גננת, אותו צוות, אותו מקום---
אורית זוארץ
¶
גב' אלמוג, מה אתם עושים היום? תגידי לי מה אתם עושים היום, יש לכם הרבה מאוד גנים מעל גיל 3.
תמר אלמוג
¶
מדובר באמת במצב בשטח שלא מאפשר חלוקה חד משמעית לגילאים, אי אפשר, זה לא ייתכן. זה עניין של היצע וביקוש, זה עניין של זמינות המסגרת להורים, זה עניין של להימנע מלפגוע במפעיל, להגיד לו 'לא, עכשיו אתה מוגבל לקבל ילדים רק עד הגיל הזה', או רק עד הגיל ההוא, זה לא נכון לעשות. הנכון הוא ללכת בקו שאדוני ציין בהתחלה, מצב שבו המעון קיבל רישיון נניח ממשרד התעשייה, המסחר ותעסוקה ומספר הילדים השתנה. אם מספר הילדים השתנה, לאורך כל תקופת הרישיון אותו משרד ממשיך לפקח, המשרד ידווח למשרד החינוך על השינוי, אבל אם השינוי הוא דרמטי לחלוטין, אותו מעון שביקש וקיבל ממשרד התעשייה, המסחר ותעסוקה רישיון ופתאום בשנה, במשך תקופת הרישיון הוא החליט שעכשיו הוא מטפל בילדים רק מגיל 3 ומעלה, בוודאי ובוודאי שהוא צריך לדווח, להגיד 'אני משנה סיסטם, אצלי רק ילדים שקשורים למשרד החינוך' ויבקש רישיון ממשרד החינוך. זאת אומרת אם כל הילדים התחלפו לגיל 3 ומעלה.
תמר אלמוג
¶
במסגרת התכנית החינוכית שאנחנו צריכים לקבוע עם משרד החינוך, בהתייעצות עם שר החינוך, ייכנסו כל השיקולים האלה, מה יהיה במצב כזה, מי יפקח פדגוגית.
יצחק קדמן
¶
הפתרון הכי טוב זה שמי שנתן את הרישיון עד תום התקופה ממשיך לפקח, אלא אם יחליטו שני המשרדים אחרת.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אני אומר בגלוי, באופציה הראשונה אמרנו שאם יש מסגרת מעורבת שבה יש למעלה מ-10 ילדים מעל גיל 3, אז הרישוי הוא של משרד התעשייה, המסחר ותעסוקה והפיקוח הוא של משרד החינוך וגם אם מספר הילדים בשנה לאחר מכן פוחת זה נשאר בפיקוח של משרד החינוך. אני מציע את הדבר הבא: עכשיו אנחנו מדברים על כך שמספר הילדים היה נמוך מ-10 ילדים והרישוי והפיקוח של משרד התעשייה, המסחר ותעסוקה, ומספר הילדים עלה ל-10, גם תוך תקופת הרישיון הפיקוח עובר למשרד החינוך ונשאר בידי משרד החינוך עד תום תקופת הרישוי, כמו באופציה הראשונה. כלומר יש רק שינוי אחד, שאם מספר הילדים עלה על 10 ילדים ומעלה, הפיקוח עובר למשרד החינוך וגם אם שנה לאחר מכן זה שוב ירד ל-9 או 8 ילדים, זה נשאר בידי משרד החינוך עד תום תקופת הרישיון. זה מה שאני מציע. אנחנו לא יכולים לקבל שנעשה יו-יו, תחליטו. אני חושב שזה הפתרון הנכון לדבר הזה.
אורית זוארץ
¶
ואם שנה לאחר מכן הילדים סיימו ועברו לגן עירוני בגיל 4 וקלטו לעוד שלוש שנים ילדים בני חצי שנה עד שנה וחצי? משרד החינוך יכול לתת מענה לגילאים האלה?
היו"ר זבולון אורלב
¶
לא. אני מניח שבאותו מקרה תהיה הידברות בין המשרדים להסדיר רישיון חדש ואופי חדש, זה גן אחר לגמרי. אני מעריך ככה.
שולמית ביסמנובסקי
¶
צריך לעשות דיון פדגוגי בין משרדי, שיהיה איזה שהוא ליין אפ אחד שהוא נכון גם למשרד התעשייה, המסחר ותעסוקה וגם לפיקוח הפדגוגי ולעבוד ביחד בשיתוף פעולה. מה כל כך בעיה? זה בסך הכל לארגן את העבודה בין המשרדים. שתהיה תכנית עבודה.
היו"ר זבולון אורלב
¶
תבחיני בין חוק, שאי אפשר שיהיו בו אי ודאויות ואי בהירויות, לבין נוהל והסדרים ותכנית עבודה. בנוהל ותכנית עבודה, את צודקת מאה אחוזים.
היו"ר זבולון אורלב
¶
שיעשו את העבודה ביניהם, אבל החוק צריך להסמיך, יש כאן סמכויות חוקיות, של עיצומים וסגירה וצו הגבלה, השאלה מי הסמכות לדבר הזה, ואני מציע ללכת על הפתרון הזה, אם זה מקובל על משרד החינוך ומשרד התעשייה, המסחר ותעסוקה, שלא יהיה יותר מאשר מעבר אחד, והמעבר יכול להיות רק מעבר למעלה ולא למטה.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אי אפשר להכניס בחוק הדרכה פדגוגית. אין כזה מושג. בחוק שלנו אין מושג כמו הדרכה פדגוגית. מה זה הדרכה פדגוגית? עכשיו צריכים להגדיר.
היו"ר זבולון אורלב
¶
בנוהל. זה לא בחקיקה, זה לא בחוק. מפקח צריך סמכות, הדרכה פדגוגית היא לא סמכותית.
גב' להבי, בבקשה.
מיטל להבי
¶
אני רוצה לומר שברגע שאנחנו מעבירים את הרישיון ממשרד התעשייה, המסחר והתעסוקה למשרד החינוך בקטעים של הבדלי הגילאים, אנחנו צריכים להבין שאחת הדרישות של החינוך ברישיון זה היתר לשימוש חורג. מה שפתרנו במקרה---
מיטל להבי
¶
אני מבינה שפתרנו. בזה שאמרנו שמבנה ציבורי מקבל היתר תוך ארבעה חודשים ועוד 45 יום, פתרנו את השימוש החורג במשרד התעשייה, המסחר ותעסוקה.
מיטל להבי
¶
כל מי שהוא לא מבנה ציבורי יכול להגיש בקשה ארבעה חודשים לפני ואחרי 45 יום הממונה ייתן לו רישיון, היתר זמני, וייתן לו אחרי זה את הרישיון הקבוע בתנאי שהוא עומד בתנאים. זה מה שסוכם.
מיטל להבי
¶
אז בכל אופן, כשאת מעבירה את הרישיון ממשרד התעשייה, המסחר ותעסוקה, כשהדרישות שלהם לסטנדרטים הם אחרים, מהחינוך, כשהדרישות שלהם לסטנדרטים הן אחרות, את לא יכולה---
מיטל להבי
¶
---את לא יכולה להעביר את הדבר הזה, שהוא גם נוגע לפיזיקה, את חייבת לעשות איזה שהוא סטנדרט שאנשים יידעו מה המקסימום---
יצחק קדמן
¶
אם משרד החינוך רוצה לפקח פדגוגית על הילדים, שיעשה את זה באמצעות משרד התעשייה, המסחר ותעסוקה. אחרת אי אפשר לעמוד בזה.
תמר אלמוג
¶
ההיבטים של הנוהל, איזה נוהל ייקבע לגבי מה יעשה כל משרד, הנהלים האלה ייקבעו בוועדת שושני.
מירב ישראלי
¶
אז בסדר, תשאירו מצב כזה ואז יש מצב שיכול להיות שארבע שנים תמימות יש שם 40 ילדים בגיל 3 ומשרד החינוך לא נמצא.
שולמית ביסמנובסקי
¶
הרי החוק מחייב אותנו על תנאי מהותי לדווח, ברגע שאתם תחליטו שתנאי מהותי יהיה, נניח, גידול של מעל 20 ילדים מעל גיל 3, אנחנו מדווחים למשרד התעשייה, המסחר והתעסוקה, הוא מחליט לפנות למשרד החינוך, לשלוח את המפקחת הפדגוגית שתבדוק את מה שהוא רוצה. אנחנו מחויבים לדווח והם יעשו עם הדיווח מה שהם רוצים.
מירב ישראלי
¶
ההסדר הוא שרק כשיש כיתת גן נכנס פיקוח פדגוגי של משרד החינוך, לא כשהמסגרת היא מעורבת, בלי כיתות נפרדות. זו ההחלטה.
שולמית ביסמנובסקי
¶
אז תעשו את זה אחיד כמה שיותר, כי אחרת יהיה פה בלגן ואנדרלמוסיה שאף אחד לא יידע מה רוצים ממנו. חייבים להבין מה רוצים.
היו"ר זבולון אורלב
¶
לא, אני ממש מתקומם שבתוך תקופת רישיון עכשיו צריכים להחליף רישיון. אני מקווה מאוד שהממשלה תעמוד על הרגליים האחוריות ולא תעשה את זה, זה הרי טירוף הדעת הדבר הזה, זה הכפלת כח אדם, זה פשוט שיגעון. שיתאמו ביניהם שני המשרדים לגבי הדרישות הפיזיות וכל הדברים האלה.
מירב ישראלי
¶
אז אפשר לעשות אולי לא רק על כיתת גן, אלא במקום על כיתה, על מספר ילדים מסוים. אם זה עולה מעל מספר ילדים מעל גיל 3, נעשה את אותו הסדר לגבי הפיקוח. ההסדר של קבוצת הביניים עם הגן הוא כזה; אם יש מסגרות שיש כיתות לגילאים שונים, אז הבקשה לרישיון היא למשרד התעשייה, המסחר ותעסוקה, משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה פונה לחינוך לגבי אישור על כיתת הגן ויש על כיתת הגן פיקוח של משרד החינוך. זה מה שסיכמנו. אז בואו נעשה שזה לא רק עם כיתות נפרדות, אלא לפי כמות ילדים מסוימת.
שולמית ביסמנובסקי
¶
אבל רק הפיקוח הפדגוגי, כי אם יגידו לנו עכשיו אסלות ושירותים ומבנה, שלא יהיה שינוי שם.
היו"ר זבולון אורלב
¶
יש לי בקשה אלייך, הצעה שלך שנדחתה, לא צריך להעלות את זה שלוש פעמים. לא יירשם בחוק פיקוח פדגוגי, זה מונח לא ידוע. הוא לא ידוע בחקיקה החינוכית, הסברנו לך. את רוצה שנסביר לך עוד שלוש פעמים? יש גם גבול לסבלנות שלי, כמה פעמים אפשר להעלות הצעה וכמה פעמים אפשר להסביר? היא מסבירה לך, אני מסביר לך ואת עדיין חוזרת וחוזרת.
מיטל להבי
¶
אז אני אגיד לך, זה הממר"ת הזאת שרוצה חשמל, גז, רישיון מהעירייה, רישיון ממנהלת מינהל החינוך של העירייה, כי הם לא באים לבדוק כלום בעצמם, הם רוצים שמינהל החינוך שלי יעשה ומינהל החינוך שלי אולי לא רוצה---
קרן איוס
¶
אני רוצה לחדד נקודה שאמרה גב' להבי. היום חוק הפיקוח של משרד החינוך, גם על הגנים הפרטיים שיש בהם מעל 10 ילדים, יש לו שני תנאים, אחד, זה שיהיו שם 10 ילדים מעל גיל שנתיים ו-9 חודשים לפי התאריך העברי, והשני זה באמת היתר לשימוש חורג. לא תיכנס מפקחת של משרד החינוך אלא אם היא תקבל הרשאה לא לבדוק את המבנה, כי אחרת היא באה שלא בסמכות. אני יודעת את זה מהגן הפרטי שלי, שהמפקחת של משרד החינוך לא נכנסת מכיוון שאין לי היתר לשימוש חורג. אז אני לא רוצה מצד אחד להפסיד את הפיקוח, אבל מצד שני אתם מחייבים אותי. אם היא תיכנס---
היו"ר זבולון אורלב
¶
אני מאוד מודה לך על ההערה הנכונה. כידוע לכם, אחת הבעיות שנשארו פתוחות זה באמת הסינכרוניזציה בין הדרישות של חוק הפיקוח על בתי ספר והחוק המוצע כאן לבין חוקי התכנון והבנייה שמחייבים היתר לשימוש חורג. היה לנו דיון ענייני, הבעיה עדיין לא פתורה, היא חלק מהעיכוב של השלמת החוק הזה. אנחנו מצפים מהמשפטנים של הממשלה שיציעו איזה שהוא פתרון לעניין הזה, איך מצד אחד אפשר לתת רישיון למרות שאין היתר לשימוש חורג. או שנוותר על אישור לשימוש חורג, או שנוותר על הרישיון. אלה תרתי דסתרי ופה אנחנו מחכים לפתרון של... את לא צריכה להסתכל עליי, זה לא את. זה המשפטנים של משרד החינוך, משרד הפנים, משרד התעשייה, מסחר ותעסוקה, משרד המשפטים, משרד הבריאות. כל המשפטנים האלה צריכים לשבת ולתת תשובה.
אורית זוארץ
¶
השאלה מה נסגר בדיון על חוק התכנון והבנייה, כי הסוגיה הזו עלתה שם. הם רוצים לבטל לגמרי את---
היו"ר זבולון אורלב
¶
אנחנו לא דנים כרגע בשימוש חורג. אני רוצה לחזור למניעת כפל. הפתרון, לא יכול להגיד המיטבי אבל בינתיים הפתרון האפשרי של הרע במיעוטו, ואני מקבל את ההגדרה שלך, הוא שהרישיון נשאר אותו רישיון, על פי הרישיון שניתן ואם ישתנו המספרים אזי?
מירב ישראלי
¶
אז עכשיו צריך להחליט על מספר ילדים מסוים, אם הוא מעל גיל 3, משרד התעשייה, מסחר ותעסוקה צריך לפנות לקבל אישור ממשרד החינוך.
יעל טישלר
¶
אני התייעצתי עם היועצת המשפטית שלנו והיא מבקשת לבדוק את זה במשרד. לאחר שהנושא הזה פעם ראשונה עלה כאן---
היו"ר זבולון אורלב
¶
הוא לא פעם ראשונה, אני מוחה בתוקף על מה שאמרת עכשיו. על מניעת כפל פיקוח אנחנו מדברים לפחות שלוש פעמים וגם כלפיכם אין לי יותר סבלנות.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אין לי יותר סבלנות. דיברנו כמה וכמה פעמים, לפחות שלוש פעמים, והתבקשתם לשבת ביחד, התבקשתם לנסח מסמך. קיבלנו, אגב, ממשרד התעשייה, המסחר ותעסוקה---
מירב ישראלי
¶
אני אסכם. לדעתי אין לכם כזו בעיה גדולה, אני אסביר לך למה. אני אמקד לך ואז תראי שזה לא כזה שינוי מהותי. בעיקרון, כשזה מעל 10 ילדים מראש זה אצלכם. אנחנו מדברים רק על תקופת ביניים שרישיון של משרד התעשייה, מסחר ותעסוקה הוא בתוקף, שזה יכול להיות עד חמש שנים, שבו יש שינוי במהלך תקופת הרישיון שלפתע עולה מספר הילדים שקשור אליכם. רק לגבי המסגרות האלה, לתקופת הביניים, אנחנו נעשה את אותו ההסדר שדיברנו עליו לגבי הקבוצות של כיתת הגן, זאת אומרת שברגע שמדווחים על השינוי, כמו שנאמר פה, שזה שינוי מהותי, שגילאי ילדים משתנים, תמי מקבלת על זה דיווח, היא פונה אליכם למשרד החינוך, היא אומרת לכם 'אני צריכה את אותו האישור כמו שיש לי על כיתת גן, ואני רוצה שאתם תלכו לשם ותתנו אישור', אולי צריך לקבוע רק מועדים לדברים האלה, ובעצם רק עד תום תקופת הרישיון הזה יהיה את אותו הסדר של כיתת גן. זה רק משהו זמני.
אורית זוארץ
¶
אנחנו מדברים על שני צירים. ציר אחד זה שמלכתחילה יש את הכיתה והציר השני זה שבמהלך השנים פתאום יש איזה שהיא חלוקה אחרת שמחייבת שתי כיתות.
יעל טישלר
¶
לגבי כיתת הגן, זה פיקוח ורישוי ביחד, למעשה כל ההליך אמור לעבור למשרד החינוך ומשרד החינוך נותן אישור.
מירב ישראלי
¶
לא, זה לא הסיכום. הסיכום לגבי כיתת גן היה אחר. הסיכום לגבי כיתת גן היה, וגם דורית הסכימה לו, שברגע שיש כיתת גן כזאת, כל הרישוי הוא במשרד התעשייה, מסחר ותעסוקה ולא הגורם שמבקש את הרישוי, כדי לא להעמיס על הגורם שמבקש את הרישוי, מבקש את האישור של משרד החינוך שמתקיימים תנאי חוק הפיקוח על בתי ספר, אלא גב' אלמוג מבקשת את זה. היא מקבלת את האישור ואז הפיקוח השוטף על קיום התנאים של פיקוח על בתי ספר הוא של החינוך לגבי כיתת הגן.
לאה הדסי שכטר
¶
שאלה, עורכת דין ישראלי, מה קורה אם יש חילוקי דעות, אם משרד התעשייה, מסחר ותעסוקה נתן אישור על ההיבטים הפיזיים בטיחותיים של המבנה, והם חולקים על דעתם.
מירב ישראלי
¶
כן, שאם יש דרישה בחוק הפיקוח על בתי ספר שאין במשרד התעשייה, מסחר ותעסוקה, הוא יצטרך לעמוד בזה, כי הוא מעל 10 ילדים, אין מה לעשות.
קרן איוס
¶
אני רוצה להגיד משהו והצעה. בגלל שהתנאים לרישיון הם די מחמירים והסטנדרטים שלהם מאוד גבוהים, אני לא חושבת שיש פער בין גן שיש בו פעוטות לבין גן שיש בו ילדים בגיל 3 ולכן לא צריך בתנאים הפיזיים להיות הבדל בין ילדים שהם צעירים מגיל 3 ומעל גיל 3.
בקשר לפיקוח החינוכי, מאחר והחוק קבע שזה 10 ילדים מגיל מסוים דרושה גננת ואנחנו מדווחים ברמת ההכשרה על מי נמצא אצלנו והגננות הן אמונות למשרד החינוך ולא למשרד התעשייה, מסחר ותעסוקה, אז אפשר לתת את הדעת בעניין ההכשרה בגן שיש בו 10 ילדים ומעלה מגיל 3, ששם תהיה הגננת. הגננת תקבל את הכשרתה ואת הליווי המקצועי והתמיכה בה במשרד החינוך, אבל הגן יישאר תחת משרד התעשייה, מסחר ותעסוקה.
היו"ר זבולון אורלב
¶
תודה רבה.
אנחנו סיכמנו כפי שעורכת דין ישראלי ניסחה את הנקודה הזאת, ואני מבין שאם משרד החינוך ירצה לפתוח את זה, נשקול אם ניתן לו לפתוח את הדבר הזה, מה עוד שכפי שעורכת דין ישראלי אומרת, אין כאן סטייה מהותית מהסיכום עם גב' דורית מורג, היועצת המשפטית של משרד החינוך.
הנקודה הבאה.
היו"ר זבולון אורלב
¶
משרדי הממשלה, התבקשתם... אנחנו עושים הבחנה לצורך הרישוי בין מבנה ציבורי שהעירייה מעמידה לבין מבנה פרטי שצריך היתר שימוש חורג וכל הדברים האלה ולוח הזמנים.
היו"ר זבולון אורלב
¶
לא, זה מבנה ציבורי. אני לא נכנס לשאלות האלה. אנחנו רק לא ידענו את ההגדרה המשפטית, מה זה מבנה ציבורי. רצינו לעשות הבחנה . יש הגדרה למבנה?
יובל אביעד
¶
אני אקרא את הנוסח ששלחתי. אנחנו נדרשנו לבדוק בחקיקה האם יש הגדרה למבנה ציבור. מצאנו הגדרה למבנה ציבור דווקא בחוקי עזר, שם יש יותר שימוש בצמד מלים 'מבנה ציבור' וההגדרה היא כלהלן: 'מבנה המשמש או המיועד לשמש על פי טיבו וטבעו את הציבור ולמעט מבנה המיועד לשמש בעיקרו למטרות רווח. לעניין זה מבנה המיועד לשמש בעיקרו למטרות רווח הוא מבנה שבו מתקיימת פעילות אשר התכלית היחידה או העיקרית המונחת ביסודה היא הפקת רווח'. קיבלנו הערות ממשרד המשפטים שייתכן שההגדרה הזאת תהווה בעיה כי יהיה ניתן לטעון שהתכלית של הפעלת מעון יום היא הפקת רווחים ואז יהיה צורך להוכיח שיש תכליות נוספות, חינוך וכדומה. משכך אנחנו רוצים להגיע לתוצאה שלא תהיה החרגה גם למעונות הפועלים לטעמנו במבנה ציבור. ואז משרד המשפטים הציע שההגדרה תהיה על פי מספר הפעוטות.
מירב ישראלי
¶
אנחנו רוצים להבחין בין המעונות שיש להם סמל מעון, במרכאות, שפועלים בשטחים חומים, לעומת גנים פרטיים שפועלים בבתים פרטיים, באזורי מגורים.
אפרת דון יחיא
¶
הוא יכול להיות של החברה למתנ"סים, הוא יכול להיות גן פרטי לחלוטין ששוכר שטח חום. שטח חום לא חייב להיות בחינם, אפשר להרוויח עליו כסף, אבל הוא מיועד למטרות חינוך, או דת או תרבות.
מירב ישראלי
¶
לא, זה רק במועדים לרישיון. לגנים הפרטיים רוצים לתת אפשרות לרישיון זמני, כי לוקח להם יותר זמן להשיג את הדברים.
היו"ר זבולון אורלב
¶
חבר'ה, יושבת פה המומחית, גב' אפרת דון יחיא, עורכת דין, היא ממשרד הפנים וזה תחומה. מה ההגדרה?
אפרת דון יחיא
¶
אז תגידו לי, אני יכולה לשבת ולבחון את ה... כי אני לא שמעתי קודם את הבקשה הזאת להגדרה.
אורית זוארץ
¶
---שטח ציבורי ברשות המקומית, האם כשהגננת באה והיא רוצה לפתוח שם גן, היא צריכה הליך של שימוש חורג מול---
מיטל להבי
¶
אני אגיד לך יותר מזה, שאם כתוב לה על מבנה הציבור שהוא מעון יום ואת רוצה לעשות שם גן ילדים, את לא יכולה, זה שימוש חורג, אפילו זה.
היו"ר זבולון אורלב
¶
את צריכה להבין, כממשלה, אנחנו נעים פה בין כל מיני צירים, חלק מהצירים זה פחות ביורוקרטיה, לפשט הליכים, לא לשגע את האנשים. לא צריכים שמי שיושב במבנה ציבורי כזה, להטיל עליו, כדי לפנות את הזמן לפרטיים שצריכים לשכור את המבנה, וכל חודש שכירות נוסף, שהוא לא משמש למטרת גן בסוף זה נופל על הורי הילדים כי הם צריכים לשלם יותר, כי העלות עולה... כלומר לנו יש אינטרס להקל על אלה שרוצים לעשות את ההליך של גן פרטי, להגדיל את ההיצע, שיהיה יותר לנשים, שיהיה יותר זול. זו המטרה שלנו.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אני מציע להסמיך, על דעת הממשלה, את עורכת דין אפרת דון יחיא לנסח את ההגדרה של מבנה ציבור, שזה לא רק למטרת חינוך, אלא משהו יותר רחב, וביקשת רשות דיבור, בבקשה.
גלי עציון
¶
אני קוראת שוב את הסעיף ואני חושבת שאולי יש מקום בכלל לייתר את כל העניין, כיוון שהמשמעות של הסעיף בעצם זה שהארגונים, שפועלים במבני ציבור, אם משרד התעשייה ,מסחר ותעסוקה לא יעמוד בלוחות הזמנים יהיו חסרי רישיון. אני לא חושבת שזה המצב שרצינו להעביר לה.
יעקב פרידברג
¶
הרעיון שרצינו להציע לכנסת, צריך לפתח אותו כמובן אבל אולי אפשר לשלב אותו במה שכרגע אמרתם שעורכות דין ישראל ודון יחיא תעשינה, להתחשב אולי גם בגודל, לא רק בייעוד של הקרקע, שזה המתווה שהולכים אליו כעת, אלא בגודל המסגרת. אני חושב שהשיקול שעכשיו הזכרת, של הרצון להקל על מסגרות פרטיות, ככל שהמסגרת קטנה יותר מבחינת מספר הילדים, הקושי גדול יותר. אם מדובר במסגרת שהיא מאוד מאוד גדולה, אז יש פחות מקום להקל, וזו אולי אפשרות אחרת לחשוב עליה.
יעקב פרידברג
¶
כי כמו שראיתם, למשל שייעוד קרקע הוא מאוד מורכב. גודל זה משהו שיותר קל לנו לעבוד איתו.
יעקב פרידברג
¶
נכון, אבל אם מדובר בגן, אני סתם נותן דוגמה, בלי שבדקתי אם זה נכון כלכלית, אבל אם מדובר בגן שלומדים בו 40 ילדים, לצורך העניין, בשתי כיתות, והוא פועל בייעוד קרקע של פטור למוסדות חינוך, אני חושב שגן כזה כנראה שהקושי שלו לשכור את המבנה הוא לא כזה גדול, כי ממילא יש לו התארגנות רצינית מאוד כדי להקים את המבנה, כדי להתאים וכן הלאה, ולכן ההיתר לשימוש חורג מבחינתנו הוא דבר הוא יכול לעמוד בו יותר בקלות מאשר מסגרת של 10 ילדים או 12 ילדים ששם כל הקשיים שעלו כאן בישיבות השונות הוא משמעותי.
אורית זוארץ
¶
האינסנטיב שלנו זה לתת מענה לילדים וברגע שאתה מערים קשיים אתה פוגע ביכולת של לתת שירותים לילדים.
יעקב פרידברג
¶
אני חושב שזה בדיוק העניין, שאם מדובר במסגרת קטנה, אנחנו אמורים להקל, ואם מדובר במסגרת גדולה---
אורית זוארץ
¶
למה? להקל על כל מי שרוצה לפתוח מערכת חינוכית. הרי אתם לא נותנים מענה. אם מדינת ישראל היתה נותנת מענה---
היו"ר זבולון אורלב
¶
חברים, סגרנו גם את העניין הזה באופן שאנחנו נסמיך לתת את ההגדרה המשפטית, כשעורכת דין ישראלי מבינה למה אנחנו התכוונו למבנה הציבורי, עם עורכת דין אפרת דון יחיא ממשרד הפנים.
הסוגיה הבאה.
מירב ישראלי
¶
אבל הם אמרו שהם עוד רוצים לחשוב על זה. עשינו נוסח של תקנות של משרד התעשייה, מסחר ותעסוקה בהתייעצות עם שר הבריאות, וגם בנושא של התזונה אמרתם שתחזרו אלינו.
אילנה מישר
¶
לדעתנו הנושא של תזונה בוודאי חייב התייעצות עם משרד הבריאות, יש למשרד הבריאות מחלקת תזונה, יש להם המומחיות לנושא והנושא הוא מאוד חשוב---
היו"ר זבולון אורלב
¶
ידעתם על הדבר הזה מיום חמישי, לא יכלה להיות התייעצות בין סגן שר הבריאות לבין שר התעשייה, המסחר ותעסוקה להחליט? אתם רוצים מאיתנו שאנחנו נפתור מחלוקות בתוך הממשלה? תקבלו החלטה. זה דבר בלתי מתקבל על הדעת. אנחנו נקבל החלטה בסוף.
עורך דין אביעד, אני לא מבין מה המניעה שמשרד התעשייה, המסחר ותעסוקה, גם בקשר לתזונה, יתייעץ עם משרד הבריאות. יש שם מומחיות, מה הבעיה?
רן רידניק
¶
אני מנחש שהוא מתכוון אליי. התקנות עצמן דורשות התייעצות עם עשרה משרדים שונים, וגם לנושא הזה יש השלכות, בשביל מה צריך את זה? אני לא צריך את זה בחוק.
היו"ר זבולון אורלב
¶
תשמע לי, מר רידניק, ברציונל הממשלי המדינה מחזיקה אגף תזונה במשרד הבריאות, מה הבעיה שמדינה מתייעצת עם הדבר הזה?
קריאה
¶
אני לא מבין מה הבעיה, הנחיות מקצועיות צריך לתת בעל מקצוע והאחראית על אגף התזונה במשרד הבריאות---
היו"ר זבולון אורלב
¶
עכשיו השתכנעתי, קודם היה לי ספק. אני לא מבין מה הפחד הזה מההתייעצות לגבי התקנות. הרי זו התייעצות לגבי התקנות.
היו"ר זבולון אורלב
¶
ואבטחה זו התייעצות עם השר לביטחון פנים.
גב' נירית להב חזרה. עם המשטרה יש לנו שתי בעיות. אחת זה סיטואציה שהגן פועל בתוך דירת מגורים ובדירת המגורים מסתובבים עוד אנשים ואנחנו רוצים לוודא את הסמכויות לבדוק את המרשם הפלילי של יתר האנשים שמסתובבים בדירה.
מירב ישראלי
¶
את זוכרת שדיברנו על הניסוח? אז בישיבה הקודמת עלה האם האפשרות לפנות למרשם הפלילי בנושא של מי שמתגורר. תסתכלי בנוסח החדש, ב-7 החדש, (1)(ב).
היו"ר זבולון אורלב
¶
הסוגיה השנייה היא שהאבטחה היא באחריות שר התעשייה, מסחר ותעסוקה, אבל בתקנות תהיה התייעצות עם השר לביטחון פנים.
איילת סולטן
¶
על העיקרון אין בעיה, וזה כבר סוכם, אבל לעניין התקנות. מהניסיון שלי באבטחה אני לא מכירה תקנות שמכילות איזה שהוא מפרט אבטחה, זה לא מתאים למהות העניין. הדרישה היא שמפרט אבטחה יאפשר דינמיות, הוא יאפשר גמישות בהתאם לנסיבות, בהתאם לתקופה.
מירב ישראלי
¶
לא ייתכן שלא יהיו בכלל הוראות לגבי אבטחה. הוא יקבע בתקנות משהו לגבי נוהל ויהיה נוהל. משהו יהיה בתקנות.
מירב ישראלי
¶
אמרנו שתהיה ישיבה בין משרד התעשייה, מסחר ותעסוקה לנציגי הארגונים, שהם ישמיעו להם את מה שנראה להם נכון מבחינתם, כדי שיהיה סנכרון.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אני מציע שתגידו ישר את ההסכמה, כי קיימנו כבר את הדיון. תודיעו לנו מה ההסכמה וגב' דיין תאשר.
יובל אביעד
¶
אני רק אומר שהדיון היה דיון עקרוני, עם מספר רב של משתתפים, כולל נציגי אקדמיה, כולל התייעצות טלפונית של גב' תמר אלמוג עם דר' יעל דן לפני וכולל התייעצות שלי עם מי שאחראי על ההכשרה במשרד התעשייה, המסחר ותעסוקה.
היו"ר זבולון אורלב
¶
לפני שאתה מתחיל אני מזכיר שבשעה 11 אנחנו נצטרף להחלטה של היושב ראש ואנחנו עושים אותה מלכתחילה מרצון כדי שאנחנו נוכל להזדהות עם רצון רחב בעם להביא לשחרורו של גלעד שליט.
יובל אביעד
¶
אנחנו מדברים על סעיף 69(א)(2) לעניין מתן פטור לפי סעיף זה מהתנאים בדבר ניסיון והכשרה מקצועית של ממלאי תפקידים במעון יום לפעוטות שנקבעו לפי סעיף 7א, יחולו ההוראות האלה:
יובל אביעד
¶
לא, אלה תיקונים בסעיף 69. עכשיו אנחנו מדברים על סעיף 69(א)(2(ב), שאלה התנאים לעניין מחנך-מטפל. סעיף קטן (1) נמחק, סעיף קטן (2) תוקן להלן: מי שערב מועד ההחלה מילא תפקיד זה במשך תקופה שאינה עולה על שלוש שנים, יהיה פטור מחלק מן התנאים האלה למשך חמש שנים ממועד ההחלה ובחלק מן התנאים האחרים למשך עשר שנים.
יובל אביעד
¶
לנו יש הכשרות שנקראות סוג 1 וסוג 2. לגבי סוג 1, אנחנו חושבים שזה צריך להיעשות בחמש השנים הראשונות, וסוג 2, שזה לפי ההסברים שניתנו לי יותר תיאורטי, יכול גם להימשך לאחר חמש השנים הראשונות.
מירב ישראלי
¶
זאת אומרת השר יקבע שני מדרגים של תנאים, תנאים שצריך תוך חמש שנים ותנאים שצריך תוך עשר שנים. וכל זה יהיה בתקנות.
יובל אביעד
¶
כן. סעיף (3) נמחק וסעיף קטן (4) תוקן כלהלן: מי שערב מועד ההחלה מילא תפקיד זה במשך תקופה העולה על שלוש שנים, או שערב מועד ההחלה מלאו לו 50 שנה והוא מילא תפקיד זה במשך שלוש שנים לפחות, יהיה פטור מעמיד בתנאים אלה.
עכשיו אנחנו עוברים לתנאים של מנהלת מעון, שזה סעיף קטן (ג). גם סעיף קטן (1) תוקן: מי שערב מועד ההחלה מילא תפקיד זה במשך תקופה שאינה עולה על חמש שנים, יהיה פטור מעמידה בתנאים אלה ובלבד שעבר בתוך חמש שנים ממועד ההחלה הכשרה למנהלים מטעם המשרד, או הכשרה דומה, כפי שיקבע השר.
יובל אביעד
¶
סעיף קטן (2), מי שערב מועד ההחלה מילא במשך תקופה העולה על חמש שנים יהיה פטור מעמידה בתנאים אלה.
יובל אביעד
¶
במעון יום לפעוטות, יהיה פטור מעמידה בתנאים אלה, ואולם רשאי השר לקבוע כי מי שערב המועד האמור מילא תפקיד של מדריך חינוכי או מפקח חינוכי במשך תקופה שאינה עולה על חמש שנים, יידרש לעבור הכשרות שונות אשר ייקבעו בהתאם לניסיון שרכש בהדרכה ובהכשרה במהלך התקופה האמורה.
סעיף קטן (ה) גם הוא ישתנה. מי שערך מועד ההחלה מילא תפקיד של מבשל במעון יום לפעוטות במשך תקופה העולה על שנתיים, או מי שערב יום ההחלה מלאו לו 50 שנים ומילא תפקיד של מבשל במשך תקופה של שנתיים לפחות, יהיה פטור מעמידה בתנאים אלה.
היו"ר זבולון אורלב
¶
מה הדין של מבנה ציבורי שארבעה חודשים ואחרי ארבעה חודשים אין תשובה. לגבי המשך חידוש רישיון, אמרנו שהרישיון ניתן, לגבי הפרטי אמרנו רישיון זמני, מה קורה עם הציבורי?
היו"ר זבולון אורלב
¶
אני שואל. אנחנו אמרנו שלגבי הפרטי הסידור הוא שמודיעים ארבעה חודשים על הכוונה מראש, ולאחר ארבעה חודשים מראש תוך 45 יום צריך לתת משהו אפילו זמני, אחרי איזה שהיא בדיקה. באו אליי עכשיו בהפסקה להסביר את ההערה של עורכת דין עציון, שאני חתכתי אותה, כי אמרתי לה שזה לא הנושא ואמרו לי שמה הדין לגבי מבנה ציבורי. כלומר הוקם מבנה חדש למטרת מעון והגישו בלוח הזמנים שקבענו בחוק ועברו ארבעה חודשים והגיע 1 לספטמבר, מה קורה? המעון נפתח? הוא לא יכול להיפתח כי אין רישיון. למה מה שעשינו לגבי הפרטי אנחנו לא יכולים לעשות... אני מדבר רק על חדשים. לגבי ישנים פתרנו את הבעיה, יש המשכיות, השאלה לגבי חדשים. אני אתן לך את הדוגמה של המבנה שלגביהם אמרנו לוח זמנים יותר ארוך, הם לא צריכים להגיש כוונה אלא בקשה ארבעה חודשים מראש, מה הדין? עומד מבנה, נרשמו ילדים, הגיעה שנת הלימודים, מה עושים?
גב' תמר, מה עושים?
היו"ר זבולון אורלב
¶
המעון חייב להיפתח, אומרת גב' אלמוג. תודה. הם לא הולכים לבית משפט, כי גם בית משפט בינתיים---
מירב ישראלי
¶
בסדר, אני אגיד מה עושים. מה שאנחנו עושים זה ככה, אנחנו אומרים ככה, 'החלטה בבקשה לרישיון תינתן בתוך ארבעה חודשים מיום קבלתה'. זה נשאר. אחרי זה אנחנו אומרים 'בעלים של מעון יום לפעוטות', בלי 'שהיה מיועד לפעול במבנה שאינו ציבור', את זה אנחנו מוחקים, אולי 'רשאי להודיע לממונה', ואז אם הוא יודיע, יהיה לו רישיון זמני, לא הודיע, לא יהיה לו רישיון זמני.
מירב ישראלי
¶
יודיע לממונה על כוונתו לבקש רישיון ראשון לכל הפחות ארבעה חודשים לפני הגשת הבקשה. הודיע כאמור, רשאי הממונה בתוך 45 ימים מיום ש---
היו"ר זבולון אורלב
¶
לא. להם אין את ההסדר של 45 יום. הם צריכים להגיש את הבקשה ארבעה חודשים קודם. לא על כוונה, להגיש את הבקשה ארבעה חודשים קודם.
מירב ישראלי
¶
כן. הם מודיעים ארבעה חודשים קודם על הגשת בקשה ואז הם מגישים את הבקשה ואז יש לממונה ארבעה חודשים, אבל---
מירב ישראלי
¶
עכשיו, מצדם. שיגיש את זה באמצע שנה, יקבל באמצע שנה, לא הגבלנו. הוא יודע שברגע שהוא מגיש, לממונה יש ארבעה חודשים, שהוא יעשה את השיקולים שלו.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אנחנו אמרנו ככה, עוד לא עשינו שום שינוי, לפי המצב כרגע הציבורי צריך להגיש בקשה ולקבל תשובה תוך ארבעה חודשים. עברו ארבעה חודשים---
מירב ישראלי
¶
לא, אבל אז אתה נותן בחוק גושפנקא להפרה של הממונה. אנחנו לא רוצים לעשות את זה. הממונה חייב, חייב לפי החוק, לתת תוך ארבעה חודשים את הרישיון. אם הוא לא עושה את זה, זה אומר שהוא בהפרה ואז הם יכולים לפנות ל---
מירב ישראלי
¶
לא, הוא חייב לתת תשובה תוך ארעה חודשים. אם הוא לא נותן תשובה תוך ארבעה חודשים הממונה בהפרה של החוק.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אני רוצה להשאיר לו פתח שהוא לא יפר את החוק, שהוא יכול לתת רישיון זמני אחרי ארבעה חודשים.
היו"ר זבולון אורלב
¶
לא, שם את חִייבת אותו לתת תוך 45 יום, פה אני לא רוצה לחייב אותו, תוך 45 יום הוא יכול לתת גם את הרישיון הזמני בשבוע האחרון של הארבעה חודשים.
מירב ישראלי
¶
אבל הם לא יידעו להיערך. כל הרעיון היה שהם יידעו להיערך, לכן עשינו גם שהם יוכלו להיערך---
היו"ר זבולון אורלב
¶
תראי את הסיטואציה, נבנה מבנה או שופץ מבנה, הותאם מבנה, ציבורי לצורך העניין שלנו, לצורך מעון יום והוגשה בקשה כדין ולפי לוח הזמנים ועברו ארבעה חודשים ולא ניתן. עכשיו יש שתי אפשרויות, או שהולכים לבית משפט ובינתיים המבנה סגור והילדים לא מתחילים את שנת הלימודים, או שיש פתח לממונה לתת רישיון זמני לפני תום ארבעה חודשים. בתום ארבעה חודשים רשאי שיהיה רישיון הקבע ורשאי שיהיה גם רישיון זמני.
אפרת דון יחיא
¶
אני אומרת שאיך שזה מנוסח כרגע… אתה לא מבין מה אני מעירה, ההיפך, אני רוצה לעזור לך. אם הכוונה היתה להגביל שהממונה יהיה חייב לתת תוך ארבעה חודשים את הרישיון, אז ההמשך, משהו כאילו לא סביר. הוא חייב לתת---
אפרת דון יחיא
¶
יש בחוק רישוי עסקים מנגנון שאנחנו יצרנו כדי לאפשר מצב שבאמת כשאדם הגיש בזמן ולא נתנו תשובה חלק מהגורמים ואז נכנס הנושא של היתר זמני, הוא מוגבל לשנה, צריך תנאים מסוימים, אבל זה ממש לא כתוב פה.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אני רוצה לראות את הממונָה שעברו ארבעה חודשים, עומד מבנה, אוה, כמה שאילתות פה וכמה הצעות דחופות, ואוהה מה שיהיה פה.
היו"ר זבולון אורלב
¶
יש ברוך ה' 120 חברי כנסת שמחכים רק לכאלה דברים, שעומד מבנה חדש ויש חובה בחוק לתת תשובה תוך ארבעה חודשים, הוגשה בקשה כדת וכדין ולא נותנים תשובה, ואין אפשרות בחוק עכשיו לפתוח את זה.
אפרת דון יחיא
¶
אז בחוק רישוי עסקים יש מנגנון שאומר שאם לא אמרו לא, יראו בזה כאישור להיתר זמני לתקופה.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אני מתנגד לדבר הזה כי אני באמת לא יודע כי גם ב-45 יום אמרנו שיש איזה בדיקה בסיסית, מינימלית, לראות שלא---
אפרת דון יחיא
¶
מה התאריך שבו הם יכולים להגיד את הלא? אם יש סכנה? זאת אומרת לא להגביל את זה אולי לשבועיים, אבל---
היו"ר זבולון אורלב
¶
קודם כל, אם יש סכנה, בכל רגע אפשר לשלול את הרישיון. אנחנו לא מסכנים ילדים בחוק. אחד הדברים שעוברים כחוט השני בחוק, זה שאין מסכנים ילדים.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אני מציע לא להסתבך. אני מציע, אני מבקש את הסכמתכם כמובן, שחלפו ארבעה חודשים, או בתוך ארבעה חודשים, רשאי הוא שיינתן רישיון קבוע, או רשאי שיינתן גם רישיון זמני באותם תנאים של הרישיון הזמני של 45 יום.
מירב ישראלי
¶
רישיון הפעלה זמני יעמוד בתוקפו עד לקבלת החלטה בבקשה ולא יאוחר מ-1 בספטמבר של שנת הלימודים שלאחר מכן.
מיטל להבי
¶
אדוני היושב ראש, העירה עורכת הדין דון יחיא הערה נכונה, כל עוד המלה 'רשאי' קיימת, הוא רשאי גם לא לענות להם בכלל.
מירב ישראלי
¶
לא, אמרנו, החלטה בבקשה לרישיון תינתן בתוך ארבעה חודשים, כתוב, לא כתוב שהוא 'רשאי'. תינתן. הוא רשאי לתת רישיון, אבל הוא חייב לתת החלטה אם כן או לא, 5(ב).
היו"ר זבולון אורלב
¶
נכון מאוד. זה הפתח שלו, כשהוא רואה שהוא לא הספיק או משהו כזה, עומד מבנה וצריכה להיפתח שנת הלימודים, אז יש...
מירב ישראלי
¶
כן, אלה תנאים שחלים, אבל מבנה שאינו ציבורי, הפרטיים, האוצר ומשרד התעשייה, מסחר ותעסוקה ביקשו, כדי שהממונה יידע להיערך לכמות הבקשות---
מירב ישראלי
¶
'רשאי הממונה בתוך 45 ימים מיום שקיבל את הבקשה'. רשאי, כי הוא לא חייב, אם הוא לא עומד בתנאים?
מירב ישראלי
¶
לא, זה לא ארבעה חודשים מראש, זה הודעה ארבעה חודשים מראש על כוונה להגיש בקשה. זה הסדר אחר. זה עוד ארבעה חודשים מראש, זה שמונה חודשים.
אורית זוארץ
¶
רשאי 45 יום... זה לא מתאים, צריכים להפריט את כל משרדי הממשלה. בסקטור הפרטי לא הייתם מתנהלים ככה יום אחד.
יובל אביעד
¶
סעיף קטן (ו). מי שערב מועד ההחלה מלאו לו 50 שנים או מילא במעון יום לפעוטות תפקיד שאינו מנוי בפסקאות משנה (א) עד (ה) במשך חמש שנים לפחות, יהיה פטור מעמידה בתנאים אלה כפי שיקבע השר.
מירב ישראלי
¶
כאן אני ביקשתי בכל זאת לדעת באיזה תפקידים מדובר. כשדיברנו על ממלאי תפקידים והדרישות אמרנו שהתפקידים החינוכיים זה מחנך-מטפל, מנהל ונושא של מדריך חינוכי, שזה מחוץ למעון, ואמרנו שכל השאר הם עובדי שירות. לגבי עובדי שירות, ההתייחסות היחידה שיש פה זה מבשל.
מירב ישראלי
¶
אתם יודעים פחות או יותר בתקנות באיזה תפקידים נוספים מדובר? אני לא יודעת אם ה-50 רלוונטי.
יובל אביעד
¶
גם אתמול אנחנו ניסינו לברר אם יש בעלי תפקידים נוספים שאנחנו לא יודעים עליהם בסקטור הפרטי, לצורך העניין. עלתה הסוגיה של סייעות שסעיף (ו) אמור לחול עליהם. סייעות ויש כל מיני בעלי מקצוע נוספים שנמצאים במסמכים כאלה ואחרים, כמו מסייעות אחרות, מטפלים פרא רפואיים, כל מיני דברים שכרגע אנחנו לא חושבים שהם נכנסים.
מירב ישראלי
¶
אז 'מי שערב מועד ההחלה מלאו לו 50 או מילא...', עדיין, נאמר שעכשיו השר יקבע שהמנקה במעון בכל זאת צריך שיהיה לו משהו, איזה שהוא משהו, המנקה צריך להיות בגיל 50? זה לא הגיוני. אם אתה קובע בחוק סעיף סל כזה הוא יחול לך גם על דברים שאולי זה לא הגיוני שהוא יחול.
יובל אביעד
¶
אני הצעתי בישיבה הפנימית, וזה לא התקבל, שאפשר להוריד את כל התנאים לגבי חמש שנים ופשוט לכתוב 'כפי שייקבע', או 'באישור הממונה', להחיל את האפשרות---
היו"ר זבולון אורלב
¶
הם לא קיבלו את זה. מה התגובה שלכם להערה של עורכת דין ישראלי? מי השתתף בפגישה? מה ההערה שלכם?
מיטל להבי
¶
---משרד החינוך כנגד העבר הפלילי ותעודת היושר וכל הדברים האלה. אנחנו היום מפעילים גנים גם באמצעות גמלאים וגם עם סייעת שנכנסת לחצי שנה---
מיטל להבי
¶
יש כל מיני פרויקטים. אתה מביא פתאום סמינריסטיות, אתה מביא בתחילת שנה הרבה סייעות כי זו תחילת שנה והחודש הראשון מאוד קשה ואתם מתפעלים אותו באמצעות כח אדם זמני.
אורית זוארץ
¶
מה שקרה, למשרד החינוך לא היה תקציב אז הם לקחו ושינו את ההגדרה של התפקיד והמפקחת הפכה להיות מדריכה חינוכית. בעצם כל הסמכויות שהיו לה ברמת הפיקוח נגרעו והיא התעסקה רק בצד הפדגוגי, אז היא הפכה להיות מפקחת חינוכית.
היו"ר זבולון אורלב
¶
הואיל והייתי יותר מיומן בענייני הנהלת כח אדם בהוראה במשרד החינוך, אז אני קובע שגם אין מושג כזה מדריך חינוכי, אלא יש מורה בתפקיד הדרכה, ככה זה נקרא. זו ההגדרה החוקית של המשרה. אין לי התנגדות שיקראו לזה מדריך חינוכי, אבל לא מפקח חינוכי, כי יש לזה השלכות לכל המערכת. יש מפקח פדגוגי ויש מפקח שהוא לא פדגוגי?
מירב ישראלי
¶
רגע. מדריך חינוכי, לפי מה שהבנתי, זה גורם שהוא לא שייך למערכת. זה מישהו שהמעונות שוכרים אותו---
תמר אלמוג
¶
בדרישות הצוות החינוכי שצריך לעבוד במעון צריכה להיות גם פונקציה של אדם שהוא מתמחה בגילאים---
מירב ישראלי
¶
אני רוצה לקרוא את ההגדרה. אם במעונות הציבוריים צריך להוסיף עוד משהו כדי שזה יענה להם גם על ה---
היו"ר זבולון אורלב
¶
היא קוראת לו מדריך חינוכי. יש דמוקרטיה במדינת ישראל, תקראו לו המנהל הכללי של המעון. מה שאתם רוצים תקראו לו, מה זה משנה. חבר'ה, אתם לא מבינים מה זה חקיקה? תעשו אותה יושבת ראש כבוד של ה… אני לא מבין את העניין הזה. יש הגדרה בחוק, ההגדרה באה לומר שכל מה שכתוב בחוק מדריך חינוכי, הכוונה לתפקיד הזה והזה. תקראו לזה איך שאתם רוצים וגם תשלמו לו איזה משכורת שאתם רוצים. את מי זה מעניין?
מירב ישראלי
¶
אז זה היה (ו). הגדרות של מדריך חינוכי, מחנך-מטפל כבר העברנו את זה לראש החוק. מדריך חינוכי הוספנו בעברות הפליליות באיזה שהוא מקום או בדרישות?
שולמית ביסמנובסקי
¶
כי עכשיו מחקנו סעיף וזה פטר לנו את כל הסייעות מחובת... אני רוצה להציע שבסעיף (ה), מי שערב---
היו"ר זבולון אורלב
¶
נו, אז מה עם הסייעת? יש לי שאלה אלייך, ההגדרה של מסייעת בגן, היא שונה מההגדרה של מטפלת במעון?
יעל טישלר
¶
בתיאור התפקיד שלה, אני לא יודעת להגדיר אותו במדויק, אבל הוא גם על החלק הארגוני וגם על החלק של סיוע חינוכי.
היו"ר זבולון אורלב
¶
בגן של שנתיים-שלוש יש גננת, ליד הגננת יש סייעת. הגננת היא גננת מוסמכת שסיימה מכללה---
היו"ר זבולון אורלב
¶
לא, היא לא נקראת סייעת פדגוגית.
חברים, יש פה קצת בלבולי מושגים, אני רוצה לעשות סדר. לפי החוק הזה, אין גני ילדים מתחת גיל 3, כי כולם נקראים על פי החוק מעונות, אבל עדיין בטרמינולוגיה שלנו אנחנו יודעים שיש מעונות ויש גנים. המסגרת של 20 ילדים, או 25 ילדים, העם קורא למסגרת הזאת 'גן ילדים', גם אם זה גילאי שנתיים. בגן הזה יש גננת ויש סייעת. היא לא נקראת מטפלת, כי ככה קוראים לה, לזה התכוונת, וצריכים הוראות מעבר לגבי הסייעת הזאת. מה אתם עושים מזה בעיות?
היו"ר זבולון אורלב
¶
אמרתי שבמעונות יש סייעות? אמרתי שאין, דיברתי על הגנים. אתם קוראים לזה מטפלות, הם קוראים לזה סייעת.
מירב ישראלי
¶
השאלה אם זה נכנס להגדרה של מחנך-מטפל שהיא כזו: מי שאחראי במעון יום לפעוטות על ההשגחה על הפעוטות השוהים במעון ועל מילוי הצרכים הפיזיים, הרגשיים, החברתיים והחינוכיים של הפעוטות כא מור.
היו"ר זבולון אורלב
¶
כן. הקשבת, גברת אורה גולדהירש? אני רוצה להקריא לך הגדרה ותגידי לי אם פחות או יותר זה עונה לעניין הסייעת.
מירב ישראלי
¶
'מי שאחראי במעון יום לפעוטות על ההשגחה על הפעוטות השוהים במעון ועל מילוי הצרכים הפיזיים, הרגשיים, החברתיים והחינוכיים של הפעוטות כאמור'. יכול להתאים גם לסייעת?
שולמית ביסמנובסקי
¶
רק שאלה אחת לא ברורה. המבנה ארגוני של מעון יום הוא לא כמו מבנה ארגוני של גן פרטי ולכן ייתכן מצב, ואמרתי את זה אתמול, שמחנכת מטפלת תהיה גם מבשלת, גם מטפלת, גם סייעת וגם מחנכת. איזה הכשרה היא תצטרך לעבור ואיזה הוראות מעבר יחולו עליה? יש לה גן של שבעה ילדים והיא גם מחנכת וגם המטפלת והיא גם מנהלת את הגן. איזה הוראות היא תצטרך לעשות?
היו"ר זבולון אורלב
¶
כשנגיע לתקנות נדבר על העניין הזה.
חברים, אנחנו עכשיו מדברים על ההגדרה של דיני עבודה, ניסוח להפרה---
מירב ישראלי
¶
רצינו להגיד גם שזה רק הפרה חוזרת ובוטה של דיני עבודה וגם להגדיר את דיני העבודה. יש את זה בסעיף 8 בפעם הראשונה ואחר כך בסעיף נוסף, למעשה זה אותו דבר, בסעיף 15.
יובל אביעד
¶
ההגדרה הסופית טרם גובשה אצלנו במשרד, אני חייב לומר. הם טוענים שזו הגדרה רחבה, אנחנו צריכים להחליט איזה הגדרה---
היו"ר זבולון אורלב
¶
שאלתי לארגונים לסוגיהם, מה בתוספת שמוצעת, שהיא תיכלל כולה, אתם סבורים שראוי להשמיט?
היו"ר זבולון אורלב
¶
רק לחברות הכנסת אני רוצה להזכיר את סוגיית ועדת הערר. אנחנו ביקשנו, על מנת לצמצם ביורוקרטיה, לקצר הליכים ולחסוך בהוצאות שלא על כל דבר צריך לרוץ לבית משפט, שזה הליכים ארוכים והוצאות ושיהיה הליך ביניים של ועדת ערר, ולקחנו את הדוגמה, שוב, של משרד החינוך, ועדת ערר פנימית במשרד, שמי שעומד בראשה צריך מי שהוא כשיר להיות שופט ועוד שני חברים שממנה השר וזאת ועדת ערר. על ועדת ערר אפשר ללכת לבית משפט. זה לא היה בחוק הבסיסי, זו אחת התוספות החיוביות שהוספנו לחוק והממשלה הסכימה לזה, רק חיפשנו עכשיו את הנוסח איך בדיוק ועל מה הולכים לוועדת ערר. האם כל דבר הולכים לוועדת ערר, או חלק ועדת ערר, חלק בתי משפט, את זה ביקשנו מהם לנסח. זה, אגב, יפתור הרבה מאוד בעיות.
מירב ישראלי
¶
זה סעיף חדש. נתייחס אליו יחד עם סעיף 64. סעיף 64 בעצם מוסיף לתוספת הראשונה בחוק בתי משפט לעניינים מנהליים את כל ההחלטות לפי החוק הזה. זה אומר שהפנייה בערעור לגבי כל החלטה לגבי החוק הזה היא כרגע, לפי סעיף 64, לבית משפט לעניינים מנהליים. אנחנו רוצים להוסיף איזה שהיא קטגוריית ביניים כזאת, ערכאת ביניים, שקודם יפנו אליה.
היו"ר זבולון אורלב
¶
ואגב הוכח במשרד החינוך שזה עובד כראוי. אנחנו קיבלנו דיווח בפעמים הקודמים ממשרד החינוך שוועדת הערר פותרת 95% מהבעיות. כלומר מספר הפניות לבית משפט אחרי שמתקבלת ועדת ערר הוא זניח לחלוטין, ואז אין את כל דיני הראיות ועורכי הדין וכל הסיפורים האלה.
יובל אביעד
¶
יש המלצה של משרד המשפטים להכליל את פרק ועדת הערר בסעיפים (1) ו-(2) בפרק הממונה. זאת הצעה. עכשיו אני אקרא את הסעיפים האופרטיביים.
יובל אביעד
¶
בדיוק, בואו נדבר על המהות. הסעיף הראשון הוא סעיף הערר: "הרואה עצמו נפגע מהחלטה של הממונה לפי פרק ג' ו-ו'," שאני אזכיר, פרק ג' זה הרישיונות, פרק ו' זה הצעדים המנהליים, "רשאי לערור עליה לפני ועדת ערר שהוקמה לפי סעיף" איקס, לצורך העניין.
סעיף (2) זה הקמת ועדת ערר והרכבה: "השר יקים ועדת ערר בת שלושה חברים שתפקידה לדון בעררים על החלטות של הממונה כאמור בסעיף איקס ואלו חבריה: (1) מי שכשיר להתמנות לשופט בית משפט שלום, או שופט בדימוס, שימונה על ידי שר המשפטים והוא יהיה שופט ראש;".
יובל אביעד
¶
סעיף קטן "(2) נציג ציבור שאינו עובד מדינה, בעל מומחיות וניסיון בתחום החינוך שימנה שר התעשייה, המסחר ותעסוקה, מתוך רשימה שתגיש לו המועצה להשכלה גבוהה כמשמעותה בחוק המועצה להשכלה גבוהה, תשי"ח-1958".
יובל אביעד
¶
"(3) נציג ציבור, בין שהוא עובד מדינה ובין שאינו עובד מדינה, שימונה על ידי שר התעשייה, המסחר ותעסוקה".
יובל אביעד
¶
יש את חוק בתי הדין המנהליים, הוא חל במקרה הזה, וכל הסמכויות שניתנות לוועדת ערר ניתנות על פי חוק בתי הדין המנהליים ואפשר לבדוק את חוק בתי הדין המנהליים, הוא נותן תשובות.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אנחנו לא ממציאים פה את הגלגל, אנחנו משתמשים במנגנון קיים ואפילו לא חידשנו פה לעומת מערכת החינוך. בדרך כלל חידשנו, פה אנחנו רק מעתיקים.
יובל אביעד
¶
סעיף קטן "(ב) הוראות לפי חוק בתי הדין המנהליים, התשנ"ב-1992 (להלן - חוק בתי דין מנהליים), למעט סעיף 45 לחוק האמור, יחולו בשינויים המחויבים ובשינויים המפורטים בחוק זה על ערר ועל ועדת ערר".
יובל אביעד
¶
"45. סעיף הערעור. (א) החלטה סופית של בית דין ניתנת לערעור בזכות בפני בית משפט מחוזי ודן יחיד.
"(ב) היה יושב ראש המותב של בית הדין שופט המכהן בבית משפט מחוזי, יוגש ערעור לפי סעיף קטן (א) לבית המשפט העליון וידון בדן יחיד או במספר בלתי זוגי גדול יותר---
יובל אביעד
¶
נכון, "כפי שנשיא בית המשפט העליון קבע.
"(ג) פסק דין של בית משפט מחוזי בערעור לפי סעיף קטן (א) ניתן לערעור לפני בית המשפט העליון, אם ניתנה רשות לכך מאת נשיא בית המשפט העליון או מאת שופט אחר של בית המשפט העליון שהנשיא קבע.
"(ד) החלטת ביניים---
היו"ר זבולון אורלב
¶
לא יחול. כלומר לא מחייבים אותנו להוציא הוצאות, ללכת לבג"צ או למחוזי שזה שוב הוצאות וכל זה, אלא לבית משפט מנהלי.
היו"ר זבולון אורלב
¶
במקור היה אסור ללכת למנהלי, עכשיו יש תחנת ביניים ובתחנת הביניים הולך למנהלי. אנחנו מכניסים עוד ערכאה באמצע, הסוף זה מנהלי.
יובל אביעד
¶
"(ג) הסמכויות הנתונות לבית משפט מחוזי לפי סעיף 28(ד) ו-(ה) לחוק בתי הדין המנהליים יהיו נתונות לבית משפט לעניינים מנהליים.
"(ד) (1) החלטה סופית של ועדת ערר ניתנת לערעור לפני בית משפט לעניינים מנהליים".
יובל אביעד
¶
"(ד) (2) החלטה אחרת של ועדת ערר ניתנת לערעור לפני בית משפט לעניינים מנהליים, אם ניתנה לכך רשות מאת שופט של בית משפט לעניינים מנהליים; לעניין זה החלטה אחרת, החלטה לפי סעיף 33 לחוק בתי הדין המנהליים וכן החלטה בעניין חיסיון או בעניין סמכות עניינית".
מירב ישראלי
¶
החלטה אחרת זו בדרך כלל החלטת ביניים ולא החלטה סופית לכן צריך עליה רשות ערעור ואין עליה ערעור בזכות. אז שרק יגיד לנו על איזה החלטות---
יובל אביעד
¶
סעיף 33 זה עיכוב ביצוע. "(א) הוגש ערר, רשאי בית דין להורות על עיכוב ביצוע של החלטה שעליה עוררים לפרק זמן שיקבע ובתנאים שייראו לו אם לדעתו ראוי לעשות כן בנסיבות העניין.
"(ב) משנתכנס בית הדין לדון בערר, מוקנית הסמכות לעכב את ביצוע ההחלטה לבית הדין בלבד".
מדובר בעיכוב ביצוע.
"(3) תיקון חוק בתי הדין המנהליים. בחוק בתי הדין המנהליים, בתוספת אחרי פריט 19 יבוא "20. ועדת ערר לפי סעיף איקס לחוק הפיקוח על מעונות יום לפעוטות, התש"ע-2011".
במקום סעיף 64 להצעת החוק, יבוא "תיקון חוק בתי משפט לעניינים מנהליים, 64. בחוק בתי המשפט לעניינים מנהליים התש"ס-2000, יבוא "סעיף קטן (1) בתוספת הראשונה אחרי פריט 7 יבוא "7(א) הסדרת הפעלת עסק, החלטה של רשות לפי הוראות החיקוקים המפורטים בזה, סעיף קטן (1) חוק הפיקוח על מעונות יום לפעוטות".
יובל אביעד
¶
" (2) בתוספת השנייה, אחרי פריט 17 יבוא "18. ערעור לפי סעיף איקס (ד) לחוק הפיקוח על מעונות יום לפעוטות, התש"ע-2011". ובזה סיימתי.
מירב ישראלי
¶
עתירה זה על הכל? אני רוצה להבין, כי עקרונית עכשיו כל ההחלטות של הממונה, תהיה עליהן ועדת ערר.
היו"ר זבולון אורלב
¶
קודם כל אני מאוד מודה לכם, אני חושב שגם הארגונים וכולם צריכים להודות. עשינו פה צעד, לדעתי, מאוד מאוד חשוב, שוב, לפישוט ההליכים, לזירוזם, לעמוד בלוח הזמנים, להפחית בהוצאות, כי ההצעה הממשלתית המקורית, ללכת לבתי משפט, זה סיפור מההפטרה.
יעקב פרידברג
¶
נפתור את העניין. רק לעניין, חשוב באמת, כדי להוסיף על מה שאמר היושב ראש, מה שמאוד מועיל בסיפור הזה של ועדת ערר זה שאם יש עומס אז השר יכול גם למנות שני מותבים, או שלושה מותבים, או אפילו יותר, ואחר כך כשהעומס מצטמצם, לבטל אותם. זה משהו שהוא גם מאוד גמיש מבחינת ההפעלה הממשלתית.
מירב ישראלי
¶
בסעיף התקנות, אם רוצים לגבות אגרה חייבת להיות הסמכה בחוק לגבות אגרה. כרגע, אם אני מבינה נכון, בסעיף התקנות יש אגרה רק על הגשות של---
אורלי לוי אבקסיס
¶
אני לא מעבירה את זה פה ככה. מצטערת. ועדה זה ועדה, במליאה זה משהו. במליאה יכולים לעמוד לנו עם גרזן, פה לא יכולים לעמוד לנו עם גרזן. לא יהיו אגרות. לא שאני ארים את היד שלי לאגרות. יותר חשוב לי---
יובל אביעד
¶
בחוק הרשות הלאומית להסמכת מעבדות יש רשימה שמוגשת, של המוסדות המוכרים. זה תחום טכני לחלוטין ויושב שם מישהו מהמועצה להשכלה גבוהה. מה רע בזה?
גלי עציון
¶
רציתי להעיר באותו הקשר, לאו דווקא השלטון המקומי, שבעיניי לא נראה רעיון, אבל כן איזה שהוא גורם מהפרקטיקה יכול בהחלט לעזור.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אני חושב שההרכב סביר. כל העניין של ועדת הערר זה לקחת אנשים שהם לא מעורבים, שיש להם את הראייה האובייקטיבית, זה כל העניין. זה כמו בית משפט. זה במקום בית המשפט המנהלי.
היו"ר זבולון אורלב
¶
הם לא תלויים בממסד, שניהם לפחות לא תלויים בשר. חברים, אין דבר יותר הגון מזה.
גמרנו, סיימנו את הפרשה של ועדת ערר.
יובל אביעד
¶
דבר נוסף שנשאר פתוח, הוא לא כל כך פתוח אבל צריך לעלות אותו שוב פעם, זה העניין של הפטור מארנונה.
היו"ר זבולון אורלב
¶
ידידים, סליחה, אתם הקראתם בפעם הקודמת מן הכתובים נוסח של משרד הפנים וקיבלנו את זה. חברים, אי אפשר ככה.
אורלי לוי אבקסיס
¶
אנחנו מדברים על ארגונים של האוכלוסיות החלשות שמקבלות הנחות בארנונה, צריך לשמר את זה.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אמרו לנו שאתה בבית משפט ונתת נוסח והנוסח הזה נכנס לפרוטוקול. אני לא יודע על מה מדובר.
אורלי לוי אבקסיס
¶
היום בחוק הקיים הם מקבלים הנחות ופטורים מארנונה. יכול להיות שבכניסה לחוק החדש הם יכולים להיפגע ועליהם אנחנו צריכים לשמור. שמצבם לא יורע בעקבות המעבר.
היו"ר זבולון אורלב
¶
המעונות היום כבר פטורים מפני שיש להם סמל מוסד ובחוק הפטורים של הארנונות מוסדות חינוך פטורים מארנונה, בגלל שרואים בהם מוסדות חינוך.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אני עכשיו עושה כיתה, היא לא היתה ביום חמישי ואני מסביר לה כרגע מה שמשרד הפנים הסכים לו. מה שאנחנו מסכימים, שכל מוסד שיש לו רישוי הוא כמו המעון, הוא צריך לקבל פטור. היתה בעיה בהוראות הקבע מה הדין של גני ילדים שפועלים בתוך הבתים. אז על זה האיש החכם שלנו ממשרד הפנים מצא את הנוסחה שהקראנו אותה בפעם הקודמת, לוקחים את החלק היחסי וזה רק שני שליש. יש נוסחה שהוקראה בפעם הקודמת.
היו"ר זבולון אורלב
¶
זו פרוצדורה מאוד פשוטה, שמי שפועל שם ועומד בתנאים האלה על החלק היחסי, שני שליש, הוא מקבל שני שליש פטור, נדמה לי.
היו"ר זבולון אורלב
¶
ידידי, היתה לך אפשרות, השתתפת ביום חמישי בדיון, אני לא פותח איתך את הדיון עכשיו.
היו"ר זבולון אורלב
¶
מה הקראת? יש לך את הנוסח שהקראת? אני לא פותח, חברים. יש נוסח שהוקרא, אני אבקש מעורכת דין ישראלי שהיא תלך לפרוטוקול ומה שהוקרא ביום חמישי זה מה שיהיה בחוק. אני לא פותח את זה. מה שהוקרא, כשאתה שמעת ביום חמישי, זה היה מקובל עליך?
היו"ר זבולון אורלב
¶
אז אני קובע, מה שהוקרא זה מה שיהיה בחוק. מה עוד אתה רוצה ממני? יש לך גם על זה טענה?
היו"ר זבולון אורלב
¶
אני מניח שהוקרא נכון. חברים, אני לא פותח את הדבר הזה. מה הבעיה עם הארנונה בתקופת המעבר?
גיל אשכנזי
¶
היתה הסכמה שלכם. כאשר אנחנו, הארגונים שפועלים עם סמל מוסד, יוצאים מהתחולה של החוק משנות ה-60 אנחנו למעשה מאבדים את הפטור שניתן בפקודת הפיטורים למעונות האלה וישנה תקופת ביניים שבה טרם קיבלנו את הרישיון לפי החוק החדש.
גיל אשכנזי
¶
יפה, אבל אנחנו עוד לא רואים את זה מנוסח. עורכת דין ישראלי אמורה להציע נוסח להוראות המעבר, כי זו הוראה זמנית ולא קבועה.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אתה צודק, זה הוסכם. אנחנו לא נרע את מצבכם, כלומר הפטור ממשיך עד שנכנס ה... מאה אחוז. הוסכם, מאתיים אחוזים. זה הוסכם ואתה אומר שאתה לא רואה את זה בנוסח. עורכת דין ישראלי תיכף תחזור וזה יהיה בסדר.
היו"ר זבולון אורלב
¶
מיטל, את השתתפת בישיבה, את יודעת שבכל דיון אני נותן חופש דיון מלא, אני לא פותח.
היו"ר זבולון אורלב
¶
הנה, עורכת דין ישראלי חזרה. אנחנו הסכמנו לגבי ארנונה שקשורה למעונות. המעונות, מי שיש לו סמל מוסד, פטור מארנונה. עד שהוא יקבל את הרישיון הקבוע יש תקופת מעבר, הסכמנו שגם בתקופת המעבר אנחנו פוטרים אותם. אומר עורך דין אשכנזי שהוא לא רואה את זה בנוסח.
מירב ישראלי
¶
כן, אני כתבתי את זה כהערה ולא הספקתי לנסח את זה עדיין, כי אני צריכה לשבת עם הנסחית. כל מה שכתוב בהערות, ינוסח.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אני מודיע לפרוטוקול, אני אמרתי עוד דבר אחד שאני אומר גם לאוזנייך, הנוסח של הפטור מארנונה יהיה כנוסח שהוקרא ביום חמישי. אני מציע שתלכי לפרוטוקול, אני לא רוצה לפתוח את זה.
אורלי לוי אבקסיס
¶
נשאלה פה שאלה שהיא גם מעניינת אותי, גן שעובד בבניין מגורים, אבל בדירה שבו מתקיים הגן אין שם חיים אחרים פרט לניהול של הגן, האם גם שם יש פטור מארנונה מלאה?
מירב ישראלי
¶
עקרונית סעיף 60 פוטר כל מסגרת שמקבלת רישיון לפי הדבר הזה, אלא אם כן זה גם בית מגורים, שאז זה שני שליש.
היו"ר זבולון אורלב
¶
קודם כל כולם פטורים. אם גרים, אז...
אני לא פותח את נושא הארנונה, וגם גמרנו את הארנונה בתקופת המעבר למעונות שיש להם סמל. עכשיו אנחנו עוברים לסעיף הבא. דיני עבודה. היינו בדיני עבודה, משרד התעשייה, מסחר ותעסוקה מציע שכל מה שנמצא בתוספת יהיה בחוק.
גיל אשכנזי
¶
אנחנו מבקשים לצמצם את זה בשים לב לעובדה שביטול או התליה של רישיון זו הסנקציה החמורה ביותר שהחוק הזה מעמיד לממונה, או בכלל. אמר את זה משרד המשפטים. אנחנו מציעים לצמצם את זה לשבעת חוקי העבודה הקוגנטיים, מה שנקראים חוקי המגן, אני אקריא אותם; זה חוק שכר מינימום, חוק שעות עבודה ומנוחה, חוק חופשה שנתית, חוק עבודת נשים, חוק הגנת השכר, חוק שוויון הזדמנויות בעבודה וחוק החניכות. אלה הם שבעת חוקי המגן הקוגנטיים, הבסיסיים.
גלי עציון
¶
פקודת תאונות מחלות ומשלח יד. אני רוצה להזכיר, התוספת הזאת זה כל החוקים שעליהם יש סמכות לבית הדין לעבודה. זאת אומרת ברור שזה משהו מאוד רחב.
גלי עציון
¶
כן. פקודת הבטיחות בעבודה, 1946, חוק החיילים המשוחררים, חוק שעות עבודה ומנוחה, חוק חופשה שנתית, חוק איסור אפיית לילה, חוק חומרי נפץ, חוק החניכות, חוק עבודת נוער---
גלי עציון
¶
סימן א' לפרק ז' לחוק יישום ההסכם בדבר רצועת עזה ואזור יריחו, הסדרים כלכליים. חוק העסקת עובדים על ידי קבלני כח אדם.
גיל אשכנזי
¶
לא. חוק הסכמים קיבוציים, איך אפשר להפר אותו? הוא לא חוק שעוסק בהפרות, הוא עוסק בסמכות, איפה רושמים הסכם קיבוצי, הוא לא עוסק בהפרות, זה לא רלוונטי.
גלי עציון
¶
חוק הודעה לעובד (תנאי עבודה). חוק הגנה על עובדים בשעת חירום וסעיף 5א לחוק הגנה על עובדים, חשיפת עברות ופגיעה בטוהר המידות ובמינהל התקין.
גיל אשכנזי
¶
חוק שכר מינימום, חוק שעות עבודה ומנוחה, חוק חופשה שנתית, עבודת נשים, הגנת השכר, שוויון הזדמנויות בעבודה, חוק החניכות. הוספנו את חוק עבודת הנוער והוספנו את חוק שירות לאומי, הוספנו את חוק שעות עבודה בשעות חירום, הוספנו את חוק העסקת עובדים של קבלני כח אדם והוספנו לגבי עובדים עם מוגבלויות.
היו"ר זבולון אורלב
¶
האוצר מציע להוציא את חוק שירות לאומי, תוציא את חוק שירות לאומי. חברים, זאת הרשימה, אם אתם רוצים לחזור אלינו.
היו"ר זבולון אורלב
¶
תשאירי את זה בחוץ, לא צריכים בשביל זה להתלות רישיון. יש אמצעים אחרים. מדברים פה על התליית רישיון, ריבון העולמים.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אני מסכים איתך שגם ככה הרשימה ארוכה מדי. הרי לכל החוקים האלה, מי שעובר עליהם, יש צעדים.
היו"ר זבולון אורלב
¶
זה שלייקס על שלייקס. גם ככה זה יותר מדי. אני מודה לך על ההערה שלכם, היתה לכם הערה נכונה. לא צריכים את כל התוספת.
שולמית ביסמנובסקי
¶
אני חושבת שאם בונים על הגננת שיש לה שבעה או שמונה ילדים בגן, כדי להבין את כל החוקים האלה היא תעבור על כל החוקים האלה הרבה פעמים ואני חושבת שיתלו פה רישיונות על ימין ועל שמאל. אני חושבת שצריכים קצת לצמצם את הרשימה הזאת עוד. היא עדיין רחבה מאוד.
מיטל להבי
¶
שואלת עורכת הדין נטע סודרסקי, אם יש סנקציה על כל עברה כזאת, אז בשביל מה צריך להכניס את זה? הרי אנחנו לא צריכים את זה לעורכי דין או לכל מיני משרדי ממשלה. בשביל מה צריך להכניס את זה בחוק?
היו"ר זבולון אורלב
¶
כי זה חלק מהתפקוד התקין של המסגרת. עד ששמים בית משפט ותובעים זה חמש שנים, פה היא יודעת שיש סנקציה מיידית. אנחנו רוצים שהמעון, המסגרת, תתנהל כהלכה. כאן לוקחים את הגרעין... שאגב, לא צריכים שיהיו עברות כאן, וגם פה עברה חמורה ומתמשכת. תשאירו את זה. חברים, אם תרצו לקצר את הרשימה הזאת, לא נבוא אליכם בתלונות.
יעקב פרידברג
¶
בסעיף 64 לחוק בתי המשפט לעניינים מנהלים, התוספת הראשונה, כרגע מופיע פרט 7, אז אנחנו נשנה את זה לפרט 3, ומה שיבוא זה תוספת 3א רבתי והכותרת תהיה 'מעונות יום לפעוטות'.
היו"ר זבולון אורלב
¶
תשכנעי את הממשלה. קודם כל ראית שהממשלה קיבלה את בקשתנו, בקשת הארגונים, הבקשה הגיונית, לעבור על החוקים ולא לעשות פה איזה שהוא דבר... עברנו אחד אחד ואמרתי, יובל, אני אשמח מאוד עבור כולנו, גם חברת הכנסת לוי אבקסיס וגם אני נשמח אם תצמצמו יותר.
שולמית ביסמנובסקי
¶
עובדת אחת עברה על חוקי דיני עבודה, כל המעון נפגע, איך יכול להיות? זה עונש קולקטיבי.
שולמית ביסמנובסקי
¶
אני אתן לך דוגמה. מנהלת המעון, או בחורה שיש לה שלוש עובדות, לא הודיעה הודעה מוקדמת כחוק ל---
שולמית ביסמנובסקי
¶
לא נתנה לה חצי שעה מנוחה. חצי שעת מנוחה בגן ילדים הוא בעייתי, נניח באותו יום הילדים היו ערים, לא היתה לה---
שולמית ביסמנובסקי
¶
לוקחים פה סמכות שיפוטית ונותנים אותה לממונה, זה לא יכול להיות. זה לא הגיוני. מירב, הממונה לא יכול לקבוע אם היתה הפרה, זה הליך שיפוטי, כמו שעורכת הדין פה אומרת. דבר שני, עובדת שלא נתנה חצי שעת מנוחה לעובדת אחרת, כי הילדים התעוררו בצהריים, יעמידו אותה---
שולמית ביסמנובסקי
¶
את לא יכולה לדעת, שבית משפט יקבע. שהיא תלך בהליך הרגיל לבית משפט ושתתבע את הגננת. אל תתלו את הרישיון לכל הגן, כל המעון ייפגע בגלל דבר כזה?
שולמית ביסמנובסקי
¶
סליחה, בית ספר זה גם ילדים. אנחנו עסוקים בילדים והגננת צריכות להתעסק בילדים ולפעמים על חשבון הזמן האישי שלהם. אין מה לעשות.
מירב ישראלי
¶
שוב, אני לא מגנה על זה, אני אומרת, קודם כל עברה חמורה ונמשכת, זה לא שיום אחד היא לא נתנה לה מנוחה.
שולמית ביסמנובסקי
¶
אני לא יודעת מה, אבל בית משפט יקבע אם זו הפרה נמשכת, לא הממונה. סליחה. תמר, תוותרי על זה, כי זה בית משפט לכל דבר. תוותרי על זה. את לא תעמדי בזה.
היו"ר זבולון אורלב
¶
חברים, אנחנו מבקשים ממשרד התעשייה, המסחר ותעסוקה לקיים אצלו דיון אבל מהיר, מתוך מטרה להוריד את הסעיף הזה, או לצמצם אותו באופן ניכר ביותר. תודה רבה.
אנחנו עוברים לסעיף הבא. תקופת תוקפו.
מירב ישראלי
¶
זה הנושא של הפטור לסמל מעון על חמש השנים. הוראת מעבר, סעיף 14. סעיף 14 אומר שזה יהיה לשנה, שנתיים, חמש. הם רוצים מיד לחמש שנים, את הרישיון הראשון שלהם.
היו"ר זבולון אורלב
¶
תודה רבה, זהו.
יש בקשה של הארגונים שמי שיש לו סמל מוסד בחמש השנים האחרונות, או בעשר השנים האחרונות, תקופת זמן מסוימת, יוכל לקבל את הרישיון לחמש שנים ישר, לקפוץ ישר למדרגה של החמש שנים. זה יחסוך לכם הרבה---
רן רידניק
¶
לא, ממילא את נותנת להם רישיון לשנה הראשונה, השאלה לכמה זמן הוא יהיה. הוא חייב לעמוד בתנאים ממילא. הראשון ניתן, לא משנה אם לשנה או לחמש, על פי אותם תנאים, נכון?
היו"ר זבולון אורלב
¶
אגב, יכול להיות ששר התעשייה, מסחר ותעסוקה, כשהוא יביא את התקנות הוא יצלם את המצב הנוכחי במעונות, יאמר 'מי שעומד בתנאים האלה, אני נותן לו רישיון'. זה בסדר גמור. זה לא מחייב הוצאות וכל הדברים האלה. זה גם יכול להיות. אבל זה מקלקל לך את הספין של הוצאות וכל הדברים האלה, אני לא יודע איך תסתדרו עם הדבר הזה במידה וזה יהיה.
היו"ר זבולון אורלב
¶
לא בלי לבדוק. לא. לא. אני הבנתי שהבקשה היא שונה. מרגע שנכנס החוק גם המעונות חייבים להגיש בקשה לרישיון על פי מה שכתוב בחוק והבקשה נבדקת, ככתבה וכלשונה, בלוח הזמנים שדיברנו, רק הם אומרים שאתה נותן את הרישיון, אחרי שבדקת, תן אותו כבר לחמש שנים כי 'אנחנו כבר עשר שנים מקבלים סמל מוסד'. אגב, אני גם מציע שזה לא יהיה אוטומטי, שהוא רשאי לתת לחמש שנים.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אנחנו מחדשים את הישיבה אחרי ההתייעצות של המדינה. אני מבקש למנוע ממני את הצורך לקרוא לסדר את האנשים שאינם ממושמעים.
חברים, אני אמרתי שהעברנו את הבקשה, הבקשה תועבר ליועץ המשפטי של משרד התעשייה, מסחר ותעסוקה. אמרנו להם את עמדתנו ואת דעתנו. נעצרנו בבקשה של הארגונים, שמי שהיה לו סמל מעון איקס זמן שנחליט עליו והגיש בקשה ועמד בכל תנאי הרישיון וקיבל רישיון, שהרישיון יהיה מיד לחמש שנים. יש בעיה של סוגים שונים של רישיון שיכולות להיות טענות של אפליות כאלה ואחרות, לכן ההצעה הנידונה כרגע, שאני מבין שעל זה לא נקבל תשובה עכשיו, היא שהרישיון הראשון לשנה אחת אצל כולם ואנחנו מוותרים על השנתיים ומיד קופצים לחמש שנים. באופן כללי בחוק.
היו"ר זבולון אורלב
¶
לא, הבעיה של אפליה בין ותיקים לחדשים היא בעייתית כנראה מבחינה חוקתית, ולכן ביקשו משרדי הממשלה בתום ההתייעצויות לבחון את ההצעה זאת ובישיבת הסיכום אנחנו נטפל גם ב---
יצחק קדמן
¶
אני בכל זאת רוצה להעיר לפרוטוקול. כדי לענות לדרישה, שבעיניי צודקת, של מעונות מסודרים שכבר עמדו בסטנדרטים של ערב החוק, אנחנו הולכים לעשות פה דבר עקום ועושים את ההשוואה למקום שאני לא יודע מה הוא, אני לא יודע באיזה סטנדרטים הם עובדים ולתת לו לחמש שנים, תקופה כזאת ארוכה, שאני לא יכול לסמוך עליו כי אני לא יודע מי הוא, זה יכול להיות גם איזה גן פיראטי או משהו כזה.
יצחק קדמן
¶
אבל אתם לא תגיעו אליו בשנה הראשונה, אנחנו יודעים כולנו מה יקרה. ואז לקפוץ ישר לחמש שנים זה---
היו"ר זבולון אורלב
¶
לא, דר' קדמן, לא. לא כולם מקבלים רישיון ראשון באותה שנה, בשביל זה עשינו את ההדרגתיות.
היו"ר זבולון אורלב
¶
חברת הכנסת זוארץ, אנחנו מדברים על כך שלא תהיה הבחנה בין ותיקים לחדשים. כל מי שהגיש בקשה ועמד מאה אחוז בתנאים יקבל רישיון ראשון לשנה, ואחרי השנה הוא מגיש שוב ושוב בודקים אותו ואם הוא עמד אז, אז הוא יקבל לחמש שנים. זה הכל. זה דבר שנשמע לי הגיוני, פחות פרוצדורות, פחות ביורוקרטיות ואין בעיה שכולם מתנפלים בשנה אחת כי בהוראות המעבר אנחנו עושים שלוש או ארבע קפיצות, יש מדרג, אז לא כולם נכנסים. כל שנתיים נכנסת עוד קבוצה אז יש למשרד התעשייה, המסחר ותעסוקה אפשרות לעשות את כל הבדיקות האלה.
אנחנו עכשיו עוברים להערה של דר' יצחק קדמן כאן.
מירב ישראלי
¶
קודם יש בסעיף 15(א)(3), מה שכתבתי זה שהממשלה תחזור לגבי האם אפשר לפרק פה את התנאים. 'הופר תנאי מתנאי הרישיון, הופר תנאי מהתנאים לפעילותו של מעון יום לפעוטות לפי סעיף 7א, או הופרה הוראת הממונה לפי סעיף 16א', והשאלה היתה האם דינם של כל התנאים שווה, כך רשום אצלי.
היו"ר זבולון אורלב
¶
7א פירושו של דבר זה שהוא מפר תנאי מהאמצעים הדרושים להפעלה תקינה, הוא מפר משהו בתנאים הפיזיים, הבטיחותיים והסביבתיים, הוא מפר תנאים לעניין התאמה בריאותית, גופנית או נפשית שנקבעו עם שר הבריאות, הוא מעסיק עובדים שלא בדרישות ההשכלה והניסיון שהם נדרשים, הוא לא מקיים את התכנית החינוכית-הטיפולית שהוא צריך למלא והוא לא ממלא אחר תקן ממלאי התפקידים. צריך להיות תקן מסוים והוא לא עומד בתקן.
אורלי לוי אבקסיס
¶
אבל אתה שמת לב שבכל אחד מהם רשום... זה סעיף די פתוח, ייקבע לאחר התייעצות עם השר, ייקבע עם שר הבריאות, ייקבע עם השר לענייני...
היו"ר זבולון אורלב
¶
הרזולוציה, מה התנאים הפיזיים הנדרשים ייקבעו בתקנות שיובאו לוועדה ואם הוועדה תאשר, טוב, אם הוועדה לא תאשר אז לא טוב. אבל פה את כותבת מה הנושאים שאותם צריכים לפרט. אבל אם הוא לדוגמה הפר דבר בטיחותי, אז ברור שיש כאן איזה שהיא בעיה.
היו"ר זבולון אורלב
¶
16א רבתי וזה באישור מנהל כללי. הוא לא הפסיק העסקה של מי שנדרשה הפסקת העסקתו וזה רק באישור המנהל הכללי.
גלי עציון
¶
יש את הרישא שאומרת שהופר תנאי מתנאי הרישיון, זאת אומרת כל תנאי מתנאי הרישיון, לרבות הצבת השלט במקום בולט, זו עילה לכאורה להתליית רישיון.
היו"ר זבולון אורלב
¶
קודם כל אני מודה שאני קראתי את זה טיפה אחרת. אני הבנתי שהופר תנאי מהתנאים לפעולתו של מעון יום לפי סעיף 7א. איזה עוד תנאים לתנאי הרישיון חוץ מ-7א יש? עורך דין אביעד, אנחנו עכשיו עוסקים בעמוד 14, בסעיף 15(א)(3), כתוב 'הופר תנאי מתנאי הרישיון'. למה זה לא עולה כשדנו בסעיף הזה? 'הופר תנאי מתנאי הרישיון, הופר תנאי מהתנאים לפעילותו של מעון יום לפעוטות לפי סעיף 7א, או הופרה לפי סעיף 16א'. איזה תנאי מתנאי הרישיון יש שהם לא ב-7א או ב16א?
מירב ישראלי
¶
זה במועד שהממונה קבע, כי כל תנאי זה יכול להיות משהו אחר. יכול להיות שזה תנאי ששלושה חודשים זה יותר מדי.
אורית זוארץ
¶
לא הבנתי, למה אי אפשר לפי טיב ההפרה לקבוע מועדים מראש ולהגיד 'על ההפרה הזו זה יהיה המועד', על ההפרה הזו---
אורית זוארץ
¶
את יודעת מה קורה? אני אגיד לך מה קורה. הם פונים למשרד הממשלתי ואז הם קובעים איזה שהוא פרק זמן, למה? אם היא הפרה תנאי פיזי שייתנו לה חודשיים לתקן, אם היא הפרה---
היו"ר זבולון אורלב
¶
חברת הכנסת זוארץ, תקשיבי מה אמרת, אני הגעתי לגן וראיתי חוטי חשמל חשופים, אז עכשיו אני אתן לו חודשיים לתקן?
היו"ר זבולון אורלב
¶
איפה יקבעו את זה? את יכולה להקיף את כל המקרים האפשריים? חבר'ה, יש שיקול דעת מסוים, את חייבת להשאיר שיקול דעת. יש דברים שהם מיידיים, שהם אומרים לו 'אדוני, אם עד מחר בבוקר---
אורית זוארץ
¶
אבל צריך נניח 'אי קיום תכנית טיפולית', זה צריך להיות נניח פרק זמן כזה, אבל סיכון פיזי של חשמל חשוף זה מיידי.
אורלי לוי אבקסיס
¶
סתם דוגמה, החצרות עכשיו בקיבוצים, חצר המשחקים, רק לפנות משם, או רק להוריד אותם, כי זה מה שאתם דורשים, כי חצי מהם לא בטיחותיים לפי החוק הקיים---
יובל אביעד
¶
אני רוצה לענות לגברתי, את הכנסת חוק אחר שהוא חוק התקנים שקובע שעל מתקני משחקים צריך תו תקן וזה חוק אחר לגמרי, אז האכיפה היא אכיפה של הממונה על התקינה בנושא הזה.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אי אפשר לקבוע זמן. המפרט של 7א יכול להיות כל כך מגוון, חברת הכנסת זוארץ, גם בתכנית החינוכית, אם היא לא ממלאת 20%, אז צריכים---
אורית זוארץ
¶
אם אנחנו מדברים על היבטים פיזיים שמסכנים את הילד ברמה המיידית, מיידית, אז זה יהיה תוך---
היו"ר זבולון אורלב
¶
אז ייתנו זמן סביר. צריך שיהיה זמן סביר בנסיבות העניין. יש דבר שצריך להיות בתוך שעה, או חצי שעה.
מירב ישראלי
¶
לא צריך להגיד את זה, כי הסמכות של הממונה, כל סמכות של רשות, צריכה להיות מופעלת בסבירות. זה הדין.
מירב ישראלי
¶
לא צריך את זה, כי כל הסמכויות של הממונה לפי החוק, וכל סמכות של כל רשות לפי החוק חייבת להיות סבירה. הכל חייב להיות סביר.
אורית זוארץ
¶
אני אגיד לך מה קורה, הממונה יושב ומקבל החלטה, על אירוע כזה הוא מקבל החלטה כזו ולמחרת יש אירוע שהוא דומה, אבל היא מקבלת החלטה אחרת---
אורית זוארץ
¶
כל פנייה קיבלה מענה אחר. אני מטפלת בפניות ציבור, אתה יודע איזה ערמות יש לי? כל ממונה עושה דין אחר לאחר.
היו"ר זבולון אורלב
¶
זה חוק אחר. זה חוק של נציבות שירות המדינה, דרכי מינוי של עובדים, שם כתוב מה הכשירות שכל עובד צריך---
היו"ר זבולון אורלב
¶
ודאי, לכל תפקיד בשירות המדינה יש תיאור תפקיד שצריכים למלא אותו, השכלה, ניסיון, ודאי.
היו"ר זבולון אורלב
¶
חברים, אפשר להזמין את נציב שירות המדינה. היא לא מוסמכת לענות, מי שמוסמך לענות זו נציבות שירות המדינה.
חברים, למרות שהיועצת המשפטית, גב' ישראלי, שאני, כידוע לכם, סומך עליה בעיניים עצומות, אני מציע שפה בכל זאת נכתוב 'בזמן סביר ובנסיבות העניין', זה ירגיע את כולם.
היו"ר זבולון אורלב
¶
כדי להסיר ספק, הפירוש המשפטי של כל הדרישות כאן, זה הכל דברים שנעשים בכתב ולא בטלפונים.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אוקי, אז גם זה ייכנס. תוסיפי למסגרת הניסוח שהדברים שנאמרים כאן הם דברים שנאמרים בצורה מסודרת בכתב.
מירב ישראלי
¶
לא, 7 זה תנאים למתן הרישיון, שזה עבר פלילי. יש הוראות ב-7 והוראות ב-7א, זה כבר ניסוח, עורכת דין עציון. 7 זה הפלילי והמנהלי.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אלה אותן עברות שאם אדם עבר אותן, או תלויים ועומדים נגדו, החוק אומר מה קורה איתן. השאלה על איזה חוקים אנחנו מדברים. כרגע ההצעה היא שזה סעיפים---
יצחק קדמן
¶
חלק מהעברות החמורות ביותר נשמטו פה, לדעתי, כמו למשל ניסיון לרצח. זה לא מופיע פה. כמו למשל פרק או סימן ז' לפרק י' לחוק העונשין שכולל חטיפת ילד ממשמורת, סחר בבני אדם. זו שורה של עברות חמורות ביותר, לא פחות מהעברות שכן נמנו, ולכן אני הנחתי שזה פשוט נשמט.
יובל אביעד
¶
אדוני, גם דיברתי עם אביבית, היועצת המשפטית של המועצה לשלום הילד, אפשר לבחון שוב פעם, אם יש צורך להוסיף, אז נוסיף.
יובל אביעד
¶
אדוני וגבירותיי, רק להערה, יש גם סעיף נוסף, שזה סעיף (ב), שאלה עברות שמפאת חומרתן ונסיבותיהן אפשר שלא יינתן רישיון במקרה הזה. יכול להיות שעברה של חטיפת ילדים ממשמורת נכנסת כעברה שמפאת חומרתה ונסיבותיה---
יצחק קדמן
¶
התוספות שלי הן סעיף 305 לחוק העונשין, שזה ניסיון לרצח, ועברות לפי סימן ז' בפרק י' של חוק העונשין, שזה כולל חטיפה ממשמורת, חטיפה, סחר בבני אדם, כולן עברות חמורות ביותר.
היו"ר זבולון אורלב
¶
עורך דין אביעד, אנחנו רוצים להכניס את זה וזה בפנים. תודה רבה.
רבותיי, הסוגיה של היתר לשימוש חורג.
חבריי בממשלה ובמקרה שלושתם עומדים ביחד, אנחנו מתקשים לסיים את החוק כל עוד הסוגיה של ההתנגשות בין החוק המוצע לבין חוק התכנון והבנייה בדבר היתר לשימוש חורג לא עולים בקנה אחד. על זה ייחדנו ישיבה שלמה והגענו למסקנה שאי אפשר מצד אחד לתת רישיון בלוח הזמנים שקבענו ומצד שני לקבל היתר לשימוש חורג. ההתנגשות הזאת מחויבת פתרון ולעניות דעתי הממשלית אני לא רואה מוצא אלא שתתקיים ישיבה אצל היועץ המשפטי לממשלה בדחיפות, לא נמתין הרבה, כי לוח הזמנים לסיום אמרתי מה הוא. אנחנו מבקשים שתהיה התייעצות דחופה, אם צריכים גם את השרים, אני לא יודע מה, אבל מוכרחים שתהיה החלטה ממשלתית בעניין הזה.
אורלי לוי אבקסיס
¶
יש לי שאלה נוספת וסליחה שאני נזכרת עכשיו, לגבי סעיף 7א. הרי יש שם תנאים שיכולים להשתנות מעת לעת על ידי השר---
היו"ר זבולון אורלב
¶
גם זה כתוב. תאמיני לי, החוק הזה הוא בית ספר לחקיקה, תאמיני לי. כמה ישיבות ישבנו?
היו"ר זבולון אורלב
¶
אגב, רק שתבינו שלדעתי על חוק ההסדרים לא... אגב, אם היו יושבים עליו כל כך הרבה, כנראה היה יוצא חוק יותר טוב. עכשיו ועדת הכספים, שאני חבר בה, עובדת על חוק מסי רווחי נפט, ששינסקי, ואני מודיע לכם ששם בשבוע הבא כנראה הם מביאים את זה לשנייה ושלישית. שם מקיימים ישיבות לא מ-9:30, שם מ-8 בבוקר, ב-22:00 בלילה. מזל שחבר הכנסת גפני דתי, אז בשבת לא יושבים. ושם לא נותנים רשות דיבור כמו שפה נותנים.
הפסקה, התייעצות של הממשלה עם חברי הכנסת.
(הפסקה)
¶
היו"ר זבולון אורלב: אני מחדש את הפרוטוקול. כאמור הסוגיה של היתר לשימוש חורג, שזאת היתה עילת ההתייעצות, עדיין לא פתורה, אבל כמו שהוועדה רואה, אנחנו שוקדים על פתרון ואנחנו מפקידים בידי נציג משרד המשפטים, עורך דין יעקב פרידברג, שהוא יעשה את התיאומים ואנחנו מחכים לתשובות בלוח זמנים מאוד מאוד קצר.
היו"ר זבולון אורלב
¶
באתר האינטרנט, הוספנו בנוסח החוק שזה באתר האינטרנט, לא אמרנו בתוספת. והיה לי ויכוח קשה על זה.
היו"ר זבולון אורלב
¶
שמה? באתר האינטרנט, מה הבעיה? זו רשימה חשאית? אפשר לעדכן, יש סמכות לעדכן אותה, אבל היא שקופה, כולם יודעים מה מבקשים.
היו"ר זבולון אורלב
¶
את יכולה ללכת לוועדה אחרת, אבל זה לא מעכב אותנו מלקבל החלטות, שלא תהיינה אי הבנות, למען הסדר השלטוני הנכון. בכלל כל הממשלה יכולה ללכת, אני מבטיח לכם, אנחנו נחוקק את החוק.
סעיף 14. תקופת תוקפו של רישיון.
יובל אביעד
¶
בגלל שהוועדה ביקשה להאריך את תקופת הרישיון לעד חמש שנים, אנחנו זקוקים להסתייעות במומחים לצורך המשך הפיקוח על תנאים ברישיון, אנחנו בתוך הממשלה קיימנו דיונים רבים, יחד עם המשנים ליועצים המשפטיים לממשלה בעניין הזה, שאנחנו נצטרך ונזדקק לסיוע של מומחים שקיבלו הסמכה.
יובל אביעד
¶
כדי לעגן את זה אנחנו חייבים להוסיף מספר סעיפים לחוק עצמו, שיש לי את הנוסח, אני מוכן לקרוא לוועדה את הנוסח.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אני מאוד לוחץ אותם ללוח זמנים מאוד קצר. שאלתי אליך, לפני שאנחנו רואים את הנוסח, אני שואל גם את עורך דין פרידברג ממשרד המשפטים, לא ברור לי, הרי כל משרדי הממשלה מעסיקים כל אחד בתחומו, ורשויות מקומיות, בוודאי מעסיקים מומחים, אם צריכים מהנדסים, אדריכלים, רופאים, כל בעלי מקצוע שיש להם הסמכות רשמיות של המדינה הם מועסקים והסמכתם מדברת בעד עצמה, מה קרה בחוק הזה שצריכים הסמכה? ואני אומר לפרוטוקול, אני לא רואה כאן שום מניעה שכל משרד ממשלתי יכול להעסיק מומחה בתחומו. אם צריכים לקבוע במשך החמש שנים אם הבניין עדיין תקין, אז שולחים מהנדס, אני לא אומר שזה צריך להיות מהנדס עובד מדינה, אם מהנדס רשאי לחתום על תקינותו, אתם המשרד... האחראי על המעליות במעלית אצלי בבית, זה שעושה את הבדיקות התקופתיות, הוא לא עובד מדינה, הוא מהנדס מורשה, הוא בא וחותם ש---
יובל אביעד
¶
אני לא רוצה להטעות את הוועדה, אבל אני חושש שבמקרה הזה יש הסמכה לאותו בעל מקצוע שמפקח על בטיחות בעבודה, אז צריך את הסמכות הזאת בחוק.
יעקב פרידברג
¶
לחלוטין לא. כל הסיפור הזה נכנס עקב התעקשות שלנו שלא לאפשר למבדקות להיכנס, והעובדה שמדובר פה בהחלטה שהיא סמכות שלטונית שעלינו לא היתה מקובלת. כשהכנסת בעצם קבעה שזה יהיה אחת לחמש שנים נאלצנו לחפש פתרון יצירתי מאוד לאפשר פיקוח במהלך חיי הרישיון. מצאנו את מה שקיים בחוק רישוי עסקים, הסתייעות של בעלי מקצוע, ולקחנו את ההסדר משם. בהתאמות כמובן. ההסדר שקיים בחוק רישוי עסקים הוא נצרך בגלל שבעצם מסתייעים בסוגים שונים של בעלי מקצוע שמגדירים אותם בחוק עצמו. למשל אנחנו כאן נרצה להגדיר סוג של בעל מקצוע שהוא מומחה לענייני בטיחות, או מומחה לענייני בריאות, או מומחה לעניינים סביבתיים. אלה דברים שהם לא מוגדרים כמו שניסית לומר קודם, באיזה חקיקה אחרת, כך שאפשר לפנות אליהם, זה לא פסיכולוג או אדריכל או דבר מהסוג הזה. אנחנו נדרשים להסדרה---
יעקב פרידברג
¶
הרעיון של ההסתייעות בבעלי מקצוע הוא כזה שהשר מסמיך באופן אישי את אותו בעל מקצוע, לפי תנאים שנקבעים בתקנות שהוא קובע אותם והוא קובע איזה סוג של הכשרה צריך וכן הלאה.
יעקב פרידברג
¶
מי משלם את השכר של בעל המקצוע? זה דבר שאנחנו רואים אותו כמסגרת, היות שהוא עובד פרטי---
יעקב פרידברג
¶
רשימת אנשי המקצוע שחשבנו עליה זה מומחים בעלי מקצוע בתחומים של בטיחות, בתחומים של בריאות, בתחומים של סביבה, בדיקה סביבתית ובתחומים של חינוך בטיפול.
אני אפרט. מומחים בחינוך וטיפול אלה אנשים שיהיו מסוגלים ושיש להם את ההכשרה המתאימה לבדוק שהתכנית החינוכית טיפולית שנקבעה על ידי הממונה, על ידי המדינה, אמנם מתבצעת בפועל.
היו"ר זבולון אורלב
¶
תראה, דברים שהם טכניים, הרשימה הזאת שאמרנו, אני לא רואה בעיה. למדינה אין מספיק עובדי מדינה שהם יועצי בטיחות, למדינה אין מספיק מהנדסים, למדינה... זה בסדר, דברים שהם טכניים, אבל לא בליבה של העניין. זו הפרטה מובהקת של ליבת הפעילות. מה מטרת הגנים? מה מטרת המעונות? מטרת המעונות זה טיפול וחינוך, זו עבודה רגשית, חינוכית, טיפולית, בזה אתה רוצה להפעיל מומחים?
היו"ר זבולון אורלב
¶
אני מכיר משרד, אגב, שיש לו מומחים בזה. אני מכיר משרד ממשלתי שיש לו הרבה מומחים לזה.
היו"ר זבולון אורלב
¶
שר התעשייה, המסחר ותעסוקה לא יודע להסמיך, אין לו ידע להסמיך, אין לו כלים להסמיך עובדי חינוך. אין לו ידע להפעיל. המנהל הכללי גם הוא לא איש חינוך. תרדו מהעניין של חינוך, זה ייהרג ובל יעבור.
יצחק קדמן
¶
זה הרגע הוספתם, כשהפכתם את זה לחמש שנים. הכנסת את זה להחלטה להעביר את הרישיון לחמש שנים.
היו"ר זבולון אורלב
¶
דר' קדמן, לא צריכים גם להפריז. אם אנחנו רוצים להאריך את הרישיון, הרי לא רוצים להפקיר לגמרי את התקופה הזאת. באה המדינה ואומרת ש'יש תחומים שאני לא מסוגלת להשתלט על העניין ואני חייבת להיעזר במומחים חיצוניים' ואני מקבל את זה.
יעקב פרידברג
¶
המבדקה יכולה לשמש כרגע לטובת מתן או חידוש רישיון. זה על פי הנחיות ואחרי הרבה דיונים במשרד המשפטים. לכן אם הרישיון הוא לחמש שנים, אתה לא יכול בתקופה הזאת באמצע, זאת בדיוק הבעיה.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אני מחזיר את הרישיון לשנתיים ותרדו מהעניין הזה. תעזבו אותי מהסיפור הזה. אנחנו מסתבכים פה.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אתה מבין מה אתה עושה? מחר משרד החינוך יעביר החלטת ממשלה שהוא מסתייע בגורמי חוץ---
היו"ר זבולון אורלב
¶
אני לא רוצה להשתמש במלה הזו. אני לא ראיתי את החלטת הממשלה. בעניינים חינוכיים? לא זה מה שהבנתי.
היו"ר זבולון אורלב
¶
לא, אני אומר שוב, בטיחות, בדיקה פיזית, התנאים הסביבתיים, החשמל, המים, מספר המטרים, כל הדברים האלה, אני לא רואה כאן בעיה, זה בסדר גמור, תיקחו מומחים, תביאו אותם, זה ייעל את העבודה, זה בסדר גמור. בלי סמכויות שלטוניות. האנשים האלה לא מוסמכים לתת שום הוראות ושום הנחיות.
היו"ר זבולון אורלב
¶
זאת הבעיה, שהוא רוצה שזה יהיה... הוא צודק, הוא אומר, אין למדינה מפקחים, אז זה יהיה הפיקוח. זה לא יהיה כפל פיקוח.
יובל אביעד
¶
גברתי, סעיף 17 לחוק הפרשנות קובע מראש שגורם מפקח יכול להסתייע בבעלי מקצוע. גם אם זה לא היה כתוב בחוק באופן ספציפי, גם אז יכולנו בבדיקות---
יצחק קדמן
¶
למען מה? למען זה שלא יהיה לכם מפקחים של המשרד ואתם תעסיקו חברות קבלניות במקום זה ויהיו עכשיו שלושה אנשים שנכנסים לגן, הבודק מהמבדקה, המפקח של התעשייה, המסחר ותעסוקה, המפקח היועץ המומחה של חברת מרמנט והשד יודע מי עוד, הכל בשביל להכניס בכח את ההפרטה גם לנושאים חינוכיים.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אני רק אומר לחבריי שבעקבות הפרטת הבחינות הקדם אקדמיות וכוונת האוצר להפריט כמעט כל מה שזז במשרד החינוך, תכנית נעל"ה וכדומה, הוגשה הצעת חוק של רבים מחברי הכנסת שאותה סמכות שיש לשר הביטחון לפטור ממכרזים במערכת הביטחון, תהיה סמכות לשר החינוך לפטור ממכרזים דברים שהם בליבת החינוך, שזה הכשרת מורים, קבלת מורים, פיטורי מורים, תכניות לימודיות, ספרי לימוד, מבחנים, מיונים, בדיקת מבחנים וכדומה. אגב, מאז שהצעת החוק עלתה בינתיים כל ההפרטה במשרד החינוך נעצרה. זו אחת התרומות. ואני מקווה שיום אחד גם החוק הזה יעבור.
אני לא יודע את חבריי, הבנתי גם מחברת הכנסת אורלי לוי אבקסיס, ואני מראשי הלוחמים, כמו שלא יגייסו לצה"ל עובדים זרים מתאילנד שיהיו חיילים, אי אפשר לגייס אנשים---
היו"ר זבולון אורלב
¶
הפיקוח החינוכי ובדיקת תכניות חינוכיות זו הסמכות השלטונית המובהקת. אין התנגדות שהמפקחים האלה יתקשרו עם מרכז תכניות לימודים ברמת אביב, או יתקשרו עם מחלקת החינוך או המכללה להכשרת מורים ויסתייעו בקיום השתלמות וקיום הנחיה. עם זה אין בעיה, אבל הפיקוח? לא יכול להיות. זה לא יכול להיות, זה לב ליבת העניין, זה בדיוק כמו גיוס חיילים מתאילנד להילחם. חברים, תרדו מהעניין של החינוך, כל הדברים האחרים אני מקבל.
היו"ר זבולון אורלב
¶
הוא אמר. חוץ מחינוך, מניתם את הבטיחות, סביבה ותברואה, אני מקבל. אבטחה אני מקבל.
אורלי לוי אבקסיס
¶
לא, אז לא. יש למשרד הבריאות אנשים מומחים בתחום. אסור בריאות, מספיק אכלנו אותה עם האחיות. אל תיתן להם את הבריאות.
אילנה מישר
¶
לעניין הסתייעות במומחים לתחום התברואה ותזונה ובהנחה שהמצב יישאר כפי שזה ומשרד הבריאות לא יעשה את העבודה, אז אנחנו מבקשים שקביעת הדרישות וההכשרה של אותם המומחים יהיו בהתייעצות עם שר הבריאות.
היו"ר זבולון אורלב
¶
מה שהיא אמרה זה לא הפיקוח, הבדיקה, לוודא שעומדים בתנאי הרישיון, אפשר שיסתייעו על ידי מומחים שיש להם הסמכה כשההסמכה היא בהתייעצות, או על דעת, או בהסכמה של משרד הבריאות שאלה באמת מומחי בריאות.
זאב פיש
¶
לא, זה נאמר רק אם זה יישאר כפי שזה והפיקוח לא יהיה של משרד הבריאות. רק אם לא יוסדר נושא כח האדם, אך ורק.
היו"ר זבולון אורלב
¶
הנוסח שהיא אמרה הושמע בפרוטוקול וביקשתי מעורך דין אביעד, על זה שהוא אמר שזה מקובל, שהוא ייתן---
זאב פיש
¶
אנחנו לא רוצים, בדיוק הפוך. גברתי לא היתה, אנחנו דורשים לעשות את הפיקוח, רק רוצים כח אדם, זה הכל.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אם אפשר להקריא את הנוסח המתוקן והמלא? חברים, אני מבקש להקריא את הנוסח המתוקן כדי שיהיה ברור. בסדר, מר פיש?
מירב ישראלי
¶
תסתכלו בעמוד 16, למטה יש פרק ד', שכרגע הוא כולל רק גוף בודק והם רוצים להוסיף לו גם הסתייעות בגורם מקצועי.
יובל אביעד
¶
'פרק ד', הסתייעות בגוף בודק ובבעל מקצוע. סימן א', הסתייעות בגוף בודק'. כאן ייכנסו כל הסעיפים מ-20 עד 26 שקיימים.
'סימן ב' – הסתייעות בבעל מקצוע. סעיף 27.
יובל אביעד
¶
'סעיף 27. בדיקות עזר. (א) הממונה רשאי להסתייע בבעלי מקצוע שמאוגדים בתאגיד שהתאגד ונרשם בישראל ושקיבלו כתב הסמכה לפי חוק זה ואשר אינם עובדי מדינה או עובדי הרשות המקומית לשם ביצוע בדיקות לעניין עמידתו של מעון יום לפעוטות שקיבל רישיון הפעלה בתנאים שנקבעו לפי סעיף 7א ולתקופה המפורטת בכתב ההסמכה ובכפוף לתנאיו. לעניין זה "בעל מקצוע", בעל מקצוע בתחום הבטיחות, הבריאות, סביבה', וחינוך, כרגע אדוני אמר שיורד.
אורלי לוי אבקסיס
¶
למען הסר ספק, כי הוא לוקח אותו ממקור חוץ, מיקור חוץ, הוא משלם לו פר בדיקה, פר שעה, לא יודעת מה זה---
אורלי לוי אבקסיס
¶
זאת השאלה שלי. אם כדי לבדוק גן מסוים, אתם אומרים, 'אתם יודעים מה, פה יש לי שאלה, אני רוצה פה להתייעץ עם מומחה, אני צריך להביא את המומחה', יכול שתגלגלו את זה שוב פעם על הגב של המעונות?
אורלי לוי אבקסיס
¶
אם זה ייפול על המשרד, הם לא יזדרזו לעשות את זה, הרבה, אבל אם זה נופל עליכם, אין להם בעיה להביא לכם את כל המומחים אחת לשבוע.
אורלי לוי אבקסיס
¶
אבל אני לא רוצה שזה יהיה על חשבונם ואז יהיו פה עוד כמה... הם ימצאו את האיזון. השאלה, לכמה זמן הם יהיו מחויבים להביא מפקחים?
גם לוועדה יש כח לעצור הפרטה. עשינו את זה בוויסקונסין, הפרטה של שירותי התעסוקה במדינת ישראל.
מיטל להבי
¶
אתה רוצה שאני אעזור לך? אני בעד שהם לא ייקחו עובדים קבועים. אתה יודע למה? כי למשל תחום הסביבה מתקדם כל הזמן וכל פעם צריך לבדוק דברים אחרים, כי תחום הסביבה מתקדם. עובד קבוע הוא לא כמו עובד שההכשרה שלו מתקדמת. אני בעדך. רק תממן את זה.
שולמית ביסמנובסקי
¶
צריכים לקחת בחשבון גם את הגננת שצריכה לעמוד מול כל המפקחים האלה, לעזוב את הילדים לצורך הפיקוח, לצורך הסיור הזה. אמרנו שיהיה מפקח אחד בגן, זה הפך להיות חמישה מפקחים.
אורלי לוי אבקסיס
¶
דרך אגב, שגם המפקחים יעמדו בתנאי הסף של החוקים, בדרישות, שלא יהיה להם עבר פלילי---
יובל אביעד
¶
אני מתחיל עוד פעם בסעיף 27.
'27. בדיקות עזר. (א) הממונה רשאי להסתייע בבעלי מקצוע שמאוגדים בתאגיד שיתאגד ונרשם בישראל ושקיבלו כתב הסמכה לפי חוק זה ו אשר אינם עובדי מדינה או עובדי הרשות המקומית לשם ביצוע בדיקות לעניין עמידתו של מעון יום לפעוטות שקיבל רישיון הפעלה בתנאים שנקבעו לפי סעיף 7א ולתקופה המפורטת בכתב ההסמכה ובכפוף לתנאיו; לעניין זה 'בעל מקצוע' – בעל מקצוע בתחום הבטיחות, הבריאות, הסביבה', וחינוך ירד.
רן רידניק
¶
ואבטחה? זה גם צריך להיות בתקנות. שתהיה לו את האפשרות. הם הוסיפו כאן חובה לקבוע תקנות לעניין אבטחה.
רן רידניק
¶
החוק הזה. שר התעשייה, המסחר ותעסוקה גם יקבע תקנות כי אין אבטחה. בגלל זה, אם הוא יקבע בתקנות, זה יכול---
תמר אלמוג
¶
אין. יש החלטה אחת שאומרת שאם יש מאה ילדים ומעלה, אז באבטחה ההיקפית של הרשות המקומית בסיור ניידות היא תעשה גם סביב המעונות, אבל לא מאבטח בתוך המעון.
שולמית ביסמנובסקי
¶
כבר שלוש שנים אנחנו מדברים על זה שיש מפקח אחד, איך הפכנו בישיבה האחרונה את החוק?
היו"ר זבולון אורלב
¶
כרגע עורך דין אביעד קורא את החוק והוא הספיק לקרוא את 27(א), עכשיו הוא קורא את 27(ב).
אורלי לוי אבקסיס
¶
אתם עושים פה אאוט סורסינג, אני רוצה לטעון לנושא חדש והרגע אתה אמרת שהנושא הזה נכנס בגלל השנתיים-חמש.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אני אגיד לך מה פעולת התגמול שתהיה, נחזור להצעת החוק הממשלתית המקורית, על משך הרישיון. אנחנו רצינו לאפשר שלא יטרטרו---
היו"ר זבולון אורלב
¶
אני המורה פה, אז אני אסביר מה הקשר. הקשר הוא שאם יש צורך להגיש בקשה מדי שנה או מדי שנתיים, אז יש פיקוח, רואים מה קרה, שולחים את הבודק כי זו בקשה חדשה, רואים מה קרה שם, היא ביקשה בקשה על שני חדרים ובינתיים היא צמצמה את זה לחדר אחד, או הפוך, לא יודע, קרה שם משהו. מאחר ואנחנו עכשיו רוצים לתת רישיון לחמש שנים, אי אפשר להשאיר את השטח פרוץ חמש שנים, צריך שבמשך החמש שנים האלה---
אורלי לוי אבקסיס
¶
אני בכלל רוצה להחזיר את אחיות בית ספר, אז אני לא אתן יד בעצמי לגרום לזה שיהיה מבחוץ.
היו"ר זבולון אורלב
¶
חברים, הפיקוח, כפי שאני תופס אותו, הוא לא הפיקוח... באה מפקחת של משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה או של החינוך, היא לא מפקחת על הבטיחות---
אורית זוארץ
¶
המפקחת של משרד התעשייה, מסחר ותעסוקה עושה הכל היום. מה עושה המפקחת של משרד התעשייה, מסחר ותעסוקה? בואי, סברי את אוזנינו, היא עושה הכל, נו.
היו"ר זבולון אורלב
¶
חברת הכנסת זוארץ, בתחום הטיפולי ובתחום החינוכי ואם יש לה את הזמן ואת השעה להקדיש, שתקדיש לדברים האלה ואישית אני לא רואה בעיה שבדברים שלכתחילה במתן הרישיון נבדקו על ידי גורם חיצוני, שבמהלך החמש שנים גם הם ייבדקו על ידי גורם חיצוני. היתה לו רשימת תיוג, צ'ק ליסט כזה, אני לא רואה בעיה שגם באמצע החמש שנים יבואו ויבדקו שהמטראז' נשאר אותו מטראז' ועומדים בכל תנאי הבטיחות ובכל התנאים הסביבתיים והיועץ המומחה הזה, המומחה, חוזר ואומר 'רבותיי, לא קרה שום דבר רע, הכל בסדר גמור'. זה הכל. אין לו שום סמכות, לא להתלות רישיון ולא להורות ולא להנחות---
מיכל אקסלרוד
¶
אני מדברת בשם הארגונים. אנחנו, כאמור, נמצאים בפיקוח של משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה. נכנסים אצלנו המפקחים מספר פעמים בשנה, מפקחות ליתר דיוק, מתקנת אותי חברתי. הן בודקות ויש ביכולתן לבדוק גם את נושא הבטיחות, גם את התנאים הפיזיים, גם את מספר הילדים, גם את התקנים, גם את הפן החינוכי, גם את נושא הצוותים, גם את המזון. הן קיבלו הכשרות לנושא הזה. הן נכנסות מספר פעמים בשנה. על פי החוק הזה יש אפשרות הרי להתנות את הרישיון, להתלות את הרישיון, להפסיק אותו, לחתוך אותו, לעשות כל כך הרבה, להוציא צו מנהלי, צו כזה, יש כל כך הרבה אופציות---
היו"ר זבולון אורלב
¶
יש לי חדשות בשבילך, החוק הזה במקום שהיום משרד התעשייה, המסחר ותעסוקה מפקח על 1,700 מעונות, הוא עומד לפקח על 15,000 מסגרות---
היו"ר זבולון אורלב
¶
אפשר להיות צודק, אין שום בעיה, זה גם נשמע טוב לאוזן, שהכל המדינה והכל המדינה והכל המדינה, אבל אפשר גם להיות חכם ולהבין שהמדינה לא תגדיל את כח האדם פי עשרה, מ-1,700 ל-15,000 ולכן צריכים לייחד את מה שיש למדינה לעיקר ולא צריכים שיבוא עובד מדינה ויעשה את המדידות ולא צריכים עובד מדינה כדי שהוא יראה את עניין הבטיחות.
אורלי לוי אבקסיס
¶
אבל עניין הבריאות כן. בעניין הבריאות אנחנו לא יכולים לתת עוד יד להפרטות, מה שנעשה שם זו קטסטרופה אחת גדולה. חוץ מזה שיש החודש הזה ישיבה של סגן שר הבריאות מול שר האוצר---
היו"ר זבולון אורלב
¶
אורלי, את מתפרצת לדלת פתוחה עם הבריאות, מה את רוצה ממני? תעזבו את כל היתר, נושא חדש, עכשיו יתעכב עוד שבועיים עד שוועדת הכנסת תשב.
אורלי לוי אבקסיס
¶
ולכן אני רוצה לדרוש נושא חדש, זה גם ייתן לי קצת זמן להתייעץ איתו ולראות מה... כי משרד הבריאות לא רוצה שיוציאו ממנו את הפיקוח.
היו"ר זבולון אורלב
¶
את לא צריכה לבקש נושא חדש כדי שיהיה לך זמן להתייעצות. אם תבקשי ממני זמן להתייעצות, אני אתן לך זמן להתייעצות.
אורלי לוי אבקסיס
¶
אני לא רוצה לתת את ידי למשהו שאחר כך אנחנו נבכה עליו בכייה לדורות, כמו שעשינו עם אחיות בית ספר.
היו"ר זבולון אורלב
¶
הואיל וחברת הכנסת אורלי לוי אבקסיס מבקשת נושא חדש, אין טעם לדון בנושא. אינני רואה טעם לדון בנושא והואיל והיועצת המשפטית קבעה שאין מניעה משפטית שהיא תבקש נושא חדש, אז אני מחויב לבקש את בקשתה. אני צריך לפנות ליושב ראש ועדת הכנסת, לפי הפרוצדורה?
היו"ר זבולון אורלב
¶
אני חושב שהוועדה צריכה לפנות. אנחנו נברר את זה ואני מבקש עוד היום, להגיד שהנושא הוא דחוף מאוד ואני מבקש לקיים דיון בעניין הזה, יוזמנו הממשלה, אני מניח שזה יעלה להנהלת הקואליציה פחות או יותר ונחליט מה שאנחנו מקבלים שם. יש דמוקרטיה.
יצחק קדמן
¶
הצעה לרוויזיה. אני לא אחזור על דברים שאמרתי פה, אני מציע שאותה מבדקה שלגביה קבענו שורה של דברים מאוד מסוימים שהיא מוסמכת לבדוק כאשר היא באה לבדוק בקשה לרישיון, שאותה מבדקה תוכל גם לעשות את אותן בדיקות מוגבלות שהגבלנו אותה גם בתקופת הפיקוח. הדבר הזה ימנע הכנסת גורם נוסף שלישי לכל העניין הזה. בעניינים הטכניים יש להם את המומחיות, כך אני מתאר לעצמי כי הם נבחרו כדי לבדוק את הדרישות לרישיון, אז מדוע לא לקחת את אותם אנשים שכבר הוסכם עליהם, באותם עניינים טכניים שלא קשורים לחינוך---
יעקב פרידברג
¶
התוספת של הסעיף, או שני הסעיפים שהתחיל עורך דין אביעד לקרוא הם כמעט העתק מלה במלה של ההסדר על גופי הבדיקה או המבדקות, למעט בנושא אחד שהוא נושא ההסמכה שלדעתי דר' קדמן דווקא מאוד אוהב אותו וגם אדוני יושב הראש מאוד אוהב אותו, ההסמכה של הבודקים, וגם כל היושבים בחדר אוהבים אותו. ההסמכה של הבדיקות היא ישירות, היינו השר הממונה, הממשלה מסמיכה את הבודקים ולא התאגיד ולא הגוף הבודק. כל יתר הדברים זה יכול להיות אותו הגוף, אין לנו שום בעיה עם העניין הזה וזה גם מה שעולה מ---
היו"ר זבולון אורלב
¶
חשוב לומר שלדעתה של עורכת דין ישראלי לא מדובר בנושא חדש, אבל זכותה של חברת הכנסת אורלי לוי אבקסיס לטעון לנושא חדש ועל פי סעיף 120 לתקנון הכנסת, 'הוצע בוועדה תיקון להצעת חוק וחבר הוועדה או נציג ממשלה טוען שהתיקון המוצע חורג מגדר הנושא של הצעת החוק, יביא יושב ראש הוועדה את הדבר לפני ועדת הכנסת, שיושב ראש ועדת הכנסת יעמיד כסעיף ראשון על סדר יומה בישיבתה הרגילה הראשונה לאחר מכן. החלטת ועדת הכנסת היא סופית'. כלומר אני לא צריך לבקש דיון דחוף כי זה בתקנון, זה הסעיף הראשון בישיבה הבאה, כלומר אם אני מגיש היום, זה יהיה מחר אם ועדת הכנסת יושבת מחר.
היו"ר זבולון אורלב
¶
לא. המבדקות קיימות בתוך הכחול. הם מבקשים עכשיו שיהיה ייעוץ חיצוני לא רק לצורך מתן רישיון אלא גם בתקופת הרישיון.
מיטל להבי
¶
עולה מהתהליך שמוצע כרגע שבפעם הראשונה שמוציאים רישיון המבדקה עושה צ'ק ליסט. בפעם השנייה שמחדשים רישיון בודקים מומחים. אני הייתי מצפה שבפעם הראשונה יהיו מומחים ובפעם השנייה רק צ'ק ליסט.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אני לא פותח את הדיון. אולי הוועדה תאמר שזה נושא חדש וזה לא יהיה, אז למה אני עכשיו---
מיטל להבי
¶
הדבר השני שאני רוצה לומר זה שדברים פיזיים לא משתנים בדרך. זאת אומרת צריך להבחין בין בדיקה על נושאים טיפוליים שהם שוטפים לבין דברים פיזיים. כשקונסטרוקטור נותן חוות דעת שמבנה עומד ברעידות אדמה, הוא לא עומד ברעידת אדמה לשנה, הוא עומד ברעידת אדמה לעשר שנים. כשאיכות הסביבה עשתה בדיקת ראדון, היא עומדת בתוקפה לכמה שנים. מה שלא עומד בתוקפו זה החינוך, ולכן צריך לעשות הבחנה בין דברים פיזיים שלא צריך לבדוק אותם כל חמש שנים---
שולמית ביסמנובסקי
¶
אז מה נשאר למפקחים של המדינה לעשות? רק לסגור גנים? בפרוצדורה הפלילית? מה נשאר לכם?
היו"ר זבולון אורלב
¶
גב' ביסמנובסקי, אין לך רשות דיבור. אני לא רוצה שתשיב לה עכשיו, אם נחדש את הדיון, אני אאפשר לך להשיב ברוחב לב ובנדיבות רבה, עכשיו אין טעם להשיב, אולי הנושא הזה ייפול.
חברים, חוץ מהסוגיה הזאת, נותרנו כרגע עם שני דברים פתוחים; הסוגיה של היתר לשימוש חורג והסוגיה הזאת של ההסתייעות בבעל מקצוע בתקופת הרישיון. זו למעשה ההגדרה של הנושא הזה.
היו"ר זבולון אורלב
¶
השלב הבא לאחר מכן יהיה השמעת ההסתייגויות, אנחנו נאפשר לחברי הכנסת שהסתייגו להשמיע את ההסתייגות. אם הם לא יהיו, אנחנו על פי הכתובים נקרא את ההסתייגות שלהם, נשמע את התגובות ואז נקבע מועד ל---
היו"ר זבולון אורלב
¶
המימון יבוא רק ברגע שתדעי מה התנאים. באופן תיאורטי לגבי המעונות, יכול להיות שהשר יחליט שהוא מצלם את המצב הקיים והנהלים, הסטנדרטים הקיימים היום הם הסטנדרטים המחייבים---
אורלי לוי אבקסיס
¶
לא, אבל אז הפיקוח על המחירים יירד, אז זה לא המצב הקיים היום, הוא לא יכול לצלם את המצב הקיים היום.
אורלי לוי אבקסיס
¶
במצב הקיים היום יש פיקוח על המחיר. אם אנחנו מכניסים את החוק הזה זה כבר משנה את המצב כי אז מוסר הפיקוח על המחירים, כי אי אפשר במחירים של היום לנהל את התנאים החדשים.
היו"ר זבולון אורלב
¶
לא, הפיקוח על המחירים לא קיים מתוקף חוק היום. הפיקוח על המחירים קיים מתוקף הסכם וולונטרי בין ארגוני הנשים לבין הממשלה. ההסכם הזה, יכול להיות שיתקיים אחרי החוק, הוא יכול גם להתבטל לפני החוק, הוא לא תלוי בכלל בחוק. הפיקוח הזה---
היו"ר זבולון אורלב
¶
הוא לא קיים. לכן כל סוגיית התקציב תלויה בתקנות, באיזה סטנדרטים השר יבוא, ואני מעריך שהשר, כשהוא יביא את התקנות, הוא יודע שהוא לא חי במציאות שאין בה אין סוף לתקציב ולכן אני מעריך שגם הדיון בוועדה כשהוא יביא את התקנות, השאלה הראשונה כמובן תהיה מה העלויות, מי יממן, מה המדינה נותנת, ואני מתכוון לשאול שם שאלות, כמוך, מאוד קשות ומאוד נוקבות ולא לאשר כל דבר באופן אוטומטי, כי יש לזה השלכות על פתיחת גנים, סגירת גנים, המחירים וכדומה. מאחר ואנחנו הצהרנו שמטרתו של החוק הוא להגדיל את ההיצע, לאפשר פתיחת גנים, להוריד מחירים, אז אני מניח שבתקנות לא נעשה מהלכים הפוכים. אז כל זה לא שייך.
לגבי אגרות, הצעת החוק הממשלתית מציעה להסמיך את השר, באישור הוועדה, לקבוע אגרות להגשת הבקשות. אני ביקשתי---
אורלי לוי אבקסיס
¶
יכול להיות שעד שיגיעו התקנות האלה, לא אני ולא אתה נהיה פה ויהיו פה אחרים שאומרים להם עכשיו מהקואליציה, והם חותמת גומי, וזה קרה גם בוועדות אחרות. לכן את האגרות האלה צריך להפיל בטרם.
היו"ר זבולון אורלב
¶
חבל שאת לא נותנת לי לסיים, את שאלת אותי שאלה. ביקשתי כמה וכמה פעמים מהממשלה לרדת מעניין האגרות וגם נימקתי בכך שהואיל ואנחנו נכנסים למעטפת שקוראים לה מערכת חינוך, אין מקובל במערכת החינוך, בבקשות מקבילות של מוסדות אפילו למטרות רווח, לשלם אגרות, ולכן אני חושב שזה לא מן הראוי ולהיפך, אנחנו רוצים להפחית עלויות ולא להוסיף עלויות, לכן גם פטרנו מארנונה, שזה דבר שהוא משמעותי. אבל לצערי זו הצעת חוק ממשלתית, הממשלה לא השתכנעה והודעתי להם שאני אישית אגיש הסתייגות לדבר הזה ואני מאמין, אגב, שיהיה רוב במליאה שהוא יאשר את ההסתייגות הזאת.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אותי בעניין הזה לא יכריחו, את מכירה אותי. יש דברים שאני אומר, אני אומר בצורה גלויה, אותי לא יכריחו.
אורית זוארץ
¶
זה משחק פוליטי בתוך המליאה ואני חושבת שבמקרה הזה יש תמימות דעים וזה לא עניין של קואליציה-אופוזיציה.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אגב, יכול להיות שיהיה פה רוב נגדי בדבר הזה. אמרתי, אני מחויב, כיושב ראש ועדה, זה לא סוד, אני לא יכול באופן בוטה ללכת בעניין שהוא עקרוני נגד הממשלה, אני יכול להגיש הסתייגות אישית. לכן בחוק אני משאיר את זה כמו שהוא, אם זה תלוי בי, יכול להיות שיהיה כאן רוב נגדי, ואמרתי שאם הממשלה נשארת בעמדתה, אני מגיש הסתייגות והודעתי להם שבמליאה אני נלחם להוריד את האגרות האלה וכללי המשחק ידועים כאן.
אגב, הואיל וזה חוק ממשלתי וההסתייגות הזאת תתקבל, יכול להיות שהממשלה תמשוך את החוק, כי זה חוק ממשלתי, זה גם יכול להיות.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אני עובד מתוך כבוד ומתוך שמירת כללי המשחק כאן בכנסת וכללי המשחק הם כאלה שהצעת החוק הפרטית שלי שולבה בהצעת החוק הממשלתית, קיבלתי על עצמי, גם כאיש קואליציה, לפעול בתיאום עם הממשלה וזה חלק מהעניין. אני מודה שבשונה מהרגיל, אני מפחד לחלק להם מחמאות, יש המון שינויים לטובה כפי שאני רואה אותם בחוק, המון שינויים לטובה, ואני משבח את הממשלה על הדבר הזה ואת שני השרים ואת העובדים שהיו כאן, אבל במקום שבאה הממשלה ואומרת 'חבר'ה, עד כאן', אני לא מציע למתוח את החבל יותר מדי ונעביר את המאבק הזה למליאה.
אורלי לוי אבקסיס
¶
אני חושבת, גם כחברים בקואליציה ואולי דווקא כחברים בקואליציה, יש לנו אחריות יתרה להעביר חוקים שהם יהיו חוקים שאפשר יהיה לעמוד בהם.
היו"ר זבולון אורלב
¶
מאה אחוזים.
תודה רבה, הישיבה נעולה. תקבלו הודעה על מועד הישיבה הבאה.
הישיבה ננעלה בשעה 14:11