הכנסת השמונה-עשרה
PAGE
149
הוועדה לזכויות הילד
10.3.2011
הכנסת השמונה-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 114
מישיבת הוועדה לזכויות הילד
יום חמישי, ד' באדר ב' התשע"א (10 במרץ 2011), שעה 10:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 10/03/2011
הצעת חוק הפיקוח על מעונות יום לפעוטות, התש"ע-2010
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק הפיקוח על מעונות יום לפעוטות, התש"ע-2010
מוזמנים
¶
רן רידניק
- אגף התקציבים, משרד האוצר
עמית שטאובר
- משרד האוצר
יובל אביעד
- לשכה משפטית, משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה
מיכל כרמל
- ממונה תכניות הכשרה, משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה
עו"ד אדווארד וייס
- סגן היועצת המשפטית, משרד הרווחה והשירותים החברתיים
עו"ד יעקב פרידברג
- ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
אורה גולדהירש
- מדריכה באגף לחינוך קדם יסודי, משרד החינוך
זאב פיש
- מפקח ארצי לבריאות הסביבה, משרד הבריאות
עו"ד אילת סולטן פרנקל
- משפטנית, חטיבת האבטחה, משטרת ישראל
רפ"ק ארי וענונו
- משטרת ישראל
רות דיין מדר
- חינוך, מרכז השלטון המקומי
דר' יצחק קדמן
- מנכ"ל, המועצה הלאומית לשלום הילד
עו"ד מיכל אקסלרוד
- ראש מטה יו"ר נעמ"ת, ארגון נעמ"ת
עו"ד לאה שכטר הדסי
- יועצת משפטית, ארגון נעמ"ת
עו"ד גיל אשכנזי
- יועץ משפטי, ויצ"ו
שולמית ביסמנובסקי
- יו"ר, ארגון גני הילדים הפרטיים
נטע ליפשיץ
- מזכירת הארגון, ארגון גני הילדים הפרטיים
מיטל להבי
- סגנית ראש העיר, עיריית תל אביב-יפו
קרן איוס
- יו"ר, חיבה-איגוד הגנים הפרטיים
דר' רחל זילברמן
- יועצת משפטית, חיבה-איגוד הגנים הפרטיים
דר' תמר ארז
- ועד האגודה הישראלית למען הילד בגיל הרך
חנן דגן
- מנכ"ל, איחוד גני הילדים
אלקה גנוט
- מפקחת ארצית, מעונות בית יעקב
יוליה קרימנסקי
- סטודנטית, אוניברסיטת תל אביב
אלינה דובין
- סטודנטית, אוניברסיטת תל אביב
שלי קריסה
- סטודנטית, אוניברסיטת תל אביב
ליה דיחון
- סטודנטית, אוניברסיטת תל אביב
הדס פלדמן
- סטודנטית, אוניברסיטת תל אביב
צליל קטן
- סטודנטית, אוניברסיטת תל אביב
בת חן גבע
- סטודנטית, אוניברסיטת תל אביב
לימור ולנסי
- סטודנטית, אוניברסיטת תל אביב
עדי רפלובסקי
- סטודנטית, אוניברסיטת תל אביב
רחלי שלו
- סטודנטית, אוניברסיטת תל אביב
שירן טייב
- סטודנטית, אוניברסיטת תל אביב
היו"ר זבולון אורלב
¶
שלום לכולם. אנחנו מארחים סטודנטיות לעבודה סוציאלית מאוניברסיטת תל אביב. ברוכות תהיו ודרככם מסרו נא את תמיכתנו ואהדתנו לעובדים הסוציאליים, ואנחנו מייחלים לכך שייחתם הסכם לכבוד ולתפארת העובדים הסוציאליים ושהשביתה תסתיים בהקדם האפשרי.
חברים, בירושלים אמרו חכמים, 'ואיש לא אמר צר לי המקום בירושלים, עומדים צפופים ומשתחווים רווחים'. אנחנו לא בירושלים, אז כנראה קצת יותר צפוף. בוקר טוב לכולם. אתמול בבוקר החלטנו להעביר את הישיבה לתל אביב, כדי להתחשב בתל אביבים, מאחר והתחזיות צפו שיש אפשרות לשלג בירושלים, חששנו שהשלג הזה ימנע את בואם של התל אביבים ולא רצינו לקיים ישיבה בלי התל אביבים, והיינו מקיימים ישיבות, אנחנו לא מבטלים ישיבות בגלל סיבות כאלה ואחרות, אבל מאחר ולאורך כל הדרך בחוק הזה, כמו בחוקים אחרים שאני משתדל להוביל, חשבתי שמן הראוי לאפשר לכל אחד להשתתף, העברנו את הישיבה לתל אביב, דבר שכמובן גם כורך הוצאות של הכנסת ואני מודה, גם למנהלת הוועדה שהתארגנה מהר וגם ליועצת המשפטית שטרחה והגיעה מירושלים, ולעובדי המדינה ולכל היתר, ונשתדל להיות יעילים. אנחנו צפויים לסיים את הישיבה עד 15:00, לא יאוחר מ-15:00 בכל מקרה.
גמרנו את ההקראה של החוק והסדר הוא, על פי עצה של עורכת דין ישראלי, אנחנו נחזור לפי הסדר על דברים שנשארו פתוחים. אנחנו לא פותחים דברים שהקראתם הסתיימה. כלומר לא מתחילים עכשיו סיבוב שני, שלא תהיינה אי הבנות, ואני אהיה מאוד נוקשה בעניין הזה. זה לא סיבוב שני על החוק, אלא סיבוב כדי לטפל ב אותם נושאים שלא קיבלנו הכרעה בהם.
בבקשה.
מירב ישראלי
¶
אני אגיד את כל הדברים שאנחנו צריכים לסגור. בסעיף 1 צריך לסגור סופית את העניין של 'ברוח עקרונות אמנת האומות המאוחדות בדבר זכויות הילד'.
יובל אביעד
¶
משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה כמובן בחן את זה ואנחנו גם אמרנו את זה בפרוטוקול, בחנו את סעיפי האמנה, אין לנו עם זה בעיה, ועורך דין פרידברג יאמר את עמדת משרד המשפטים.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אנחנו נכריע שאנחנו משאירים את זה בתוך הסעיף ואני מציע שתהיה הסתייגות של משרד האוצר.
יעקב פרידברג
¶
אדוני, אנחנו התחייבנו שהממשלה תדבר בקול אחד בחוק הזה, אני לא אוכל להתנגד שמשרד האוצר מביא לכאן. יש---
היו"ר זבולון אורלב
¶
אני מבין שהאוצר מתנגד, מנקודת מבטו בצדק, שהמלים האלה יחייבו את המדינה התחייבויות מעבר למה שכתוב בחוק הזה. זו עמדת האוצר, שאני מבין אותה, מנקודת מבט האוצר היא נכונה, ואני מצהיר שאין כוונתי לחייב את המדינה בהתחייבויות מעבר לאמור בחוק הזה. כל הוויכוח כאן, האם האמירה הזאת תכניס את המדינה לאיזה שהן התחייבויות שלא התכוונו להן, ואינני מתכוון להכניס את המדינה להתחייבויות שלא התכוונו להן, זאת השאלה, היא שאלה משפטית, כן או לא, היא לא שאלה כספית, כי אנחנו לא מתכוונים כאן לחייב באופן אמיתי שום דבר.
רן רידניק
¶
המדינות החברות ינקטו צעדים מתאימים להבטיח כי לילדי הורים עובדים תהיה הזכות ליהנות משירותי טיפול בילד ומתקנים המגיעים להם.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אז אולי ברוח עקרונות האומות המאוחדות, בסעיף 3(3). אני מוכן לצמצם את זה לסעיף 3(3).
היו"ר זבולון אורלב
¶
אני אגיד לך מה מפריע לי. אנחנו אשררנו את האמנה, מעמדנו בעולם בעניין של זכויות אדם וכדומה הוא לא מהמעמדים הזוהרים ביותר. הולכת מדינת ישראל ועושה מעשה נפלא באמצעות החוק הזה, שהוא באמת חוק מתקדם, אני לא יודע לכמה מדינות יש אותו, למה לא להשתמש בחוק הזה גם כמנוף קצת לאפר את הפנים שלנו, קצת ליפות את עצמנו. ואני שוב אומר, אינני מתכוון, באופן כן, לשום התחייבות נוספת מעבר לאמור בחוק הזה. אז אם יש חשש, אפשר להגביל אותו בסעיף 3(3) או משהו מהסוג הזה, כדי לא להיכנס... אני לא רוצה להגיד למעט סעיף 18, אבל תגידו איזה מלה, למה אם עושים כזה מעשה טוב, שמשרד המשפטים, שמדווח פעם בשנה יוכל להגיד 'עוד חוק שעשינו'.
יעקב פרידברג
¶
אנחנו סבורים שההכנסה של המלים הללו לא תטיל עלינו חובה משפטית, אבל צודקים משרד האוצר, שלא נוכל לדעת מה---
יצחק קדמן
¶
מה שכתוב פה זה לא ברוח סעיפי אמנה, זה ברוח עקרונות האמנה. אני לא יודע אם אתם יודעים, אבל תפתחו ותראו, יש ארבעה עקרונות עיקריים לאמנה, הם לא קשורים לסעיפים, זה עיקרון ההשתתפות, עיקרון ההישרדות. עקרונות הוועדה זה לא סעיפים שלה.
רן רידניק
¶
השאלה הגדולה היא אם בעוד עשר כשזה יגיע לפתחו של בית משפט, מה הוא יכריע, ויש לנו חשש לא מבוטל---
רן רידניק
¶
אז החשש שהאלמנט ההצהרתי הזה, על רצף שנים, ייתפס אחרת, ואז אף אחד מאיתנו לא יהיה כאן בשביל להגיד 'לא לזה התכוונו', וזה יגיע להרבה מאוד כסף. אתה לא יכול לעגן בחקיקה ראשית הבנה של דברים.
יובל אביעד
¶
דיברנו על זה המון. אבל אני רוצה לומר משהו, צודק מר רידניק בהנחה שלו שאומרת שמבחינה משפטית יבוא בית המשפט ויפרש את מטרת החוק על פי רוח האמנה, אבל לפני פירוש רוח האמנה יש מספר דברים נוספים שבית משפט בוחן. מה שלא כתוב זה חזקת טובת הילד לפני כל דבר אחר, האמנה היא ממש בסוף במדרג. הנושא הזה הוא נושא שלא היה בהצעת החוק הממשלתית.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אנחנו נכתוב כפי שהממשלה מבקשת, אבל אני אגיש הסתייגות שלי ואני אבוא בדברים עם השרים, כדי לבחון אם ההסתייגות הזאת תעבור או לא. כך נעשה.
יש עוד הערה לסעיף 1, לגבי התיקון שעשינו? לא פותחים שום דיון.
סעיף 2.
מירב ישראלי
¶
הנושא של בעל תפקיד בכיר. אנחנו עוד לא עשינו את הדיון הזה, הכוונה היא בסופו של דבר לבדוק בכל מקום בחוק למה הכוונה כשמדברים על בעל תפקיד בכיר ולפרט שם, ולכן ההגדרה הזו כנראה תרד. אני רק אומרת שאנחנו כבר דנו בזה בינינו, בין משרדי הממשלה, לגבי הנושא של עברות פליליות באנשים שעובדים במעון, אבל עדיין לא דיברנו על מקומות נוספים שבהם מוזכרת התיבה הזאת. אני רק מזכירה, וכשנגיע למקומות המהותיים, נצטרך לדון בזה היום ולסגור את זה.
מירב ישראלי
¶
זה חדש וזה בעקבות הבקשה של הוועדה והנוסח הוא כזה: " "ועדה" – ועדה שקבעה ועדת הכנסת שחוק זה הוא בתחום ענייניה והודיעה על כך לכנסת".
היו"ר זבולון אורלב
¶
אם כך אנחנו משאירים את האופציה שוועדת הכנסת תוכל שהתקנות וכל זה יובאו לוועדה לזכויות הילד.
יש הערות? אין. אנחנו מתקדמים.
מירב ישראלי
¶
הוספת הגדרה של 'ילד', בעקבות ההבחנה שהוחלט לעשות בצורה חדה בין ילד לבין פעוט, מתי ילד גומר להיות פעוט ומתחיל להיות ילד. אז ילד, כמו בהגדרה לפי חוק חינוך חובה, זה מי שמלאו לו 36 חודשים ב-א' בטבת של אותה שנת לימודים, כשההגדרה של פעוט במקביל תוקנה כך שזה מי ש---
מירב ישראלי
¶
בדיוק. זאת אומרת כאן אין עכשיו ילדים שנופלים בין הכיסאות. אני רק אגיד שההתנגדות בזמנו היתה של משרד הרווחה, בעקבות חוקים שלהם.
אדווארד וייס
¶
בהקשר הזה רק רציתי לציין שהצענו לפתור את הבעיה דרך תוספת לחוק שאומרת שאין בחוק זה כדי לפגוע בזכות של פעוט שמקבל על פי דין. כדי להבטיח שהשוני בהגדרות---
היו"ר זבולון אורלב
¶
ההערה היא הערה נכונה וחשוב שייאמר בפרוטוקול שהתוספת שהוסיף היועץ המשפטי של משרד הרווחה מתקבלת ואנחנו נוסיף זאת בסעיף המתאים, או בשמירת דינים או בסעיף אחר, כפי שתקבע היועצת המשפטית יחד עם נסחית הכנסת.
מירב ישראלי
¶
הנושא של כפל הפיקוח טרם נפתר, זה אחד הנושאים שאנחנו צריכים לדון בו היום. אני מבינה שהיום מתקיימת ישיבה מהותית ביותר בין שר התעשייה, המסחר והתעסוקה לשר החינוך. אני יכולה להציג את המתווה שהתחלנו להגיע אליו. אנחנו צריכים לראות איך זה יהיה, כי חלק מההוראות זה בהגדרות, חלק זה מהותי.
הוספנו בהגדרות הגדרה שהופיעה קודם רק בהוראת המעבר, מחנך-מטפל. לא דנו בהגדרה הזאת מבחינה מהותית, אז כדאי לסגור את זה עכשיו.
" "מחנך-מטפל" – מי שאחראי במעון יום לפעוטות על ההשגחה על הפעוטות השוהים במעון ועל מילוי הצרכים הפיזיים, הרגשיים, החברתיים והחינוכיים של הפעוטות כאמור ".
מירב ישראלי
¶
במעון יום לפעוטות אני מזכירה שנשאר עדיין העניין של ההסתייגויות לגבי מספר הפעוטות במעון.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אני לא יודע מה לעשות, האם אני צריך לקבוע ישיבה מיוחדת כדי שמי שיש לו הסתייגויות, שיבוא וינמק?
היו"ר זבולון אורלב
¶
אני מבקש שמהישיבה הבאה ואילך ייכתב שצפויות הצבעות ומי שרוצה לנמק הסתייגויות, זו ההזדמנות.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אנחנו נשארים עם הצעת הממשלה, שבעה ילדים. קשה לי לומר את זה, כי אני כמובן חושב, אתם יודעים את דעתי, שזאת שגיאה גדולה מאוד, אבל אנחנו הולכים על הצעת הממשלה, זה שבעה ילדים ומעלה, ואם יש חברי כנסת שירצו להסתייג, שיסתייגו. אני מבין שיש הסתייגויות של חברי כנסת.
יובל אביעד
¶
אני רוצה להעיר הערה פרוצדורלית לפרוטוקול. הצעת החוק הנוכחית היא הצעת חוק ממשלתית. על סמך הצעת החוק נוספו דברים שהוועדה החליטה להכניס. שר התעשייה, המסחר והתעסוקה הקים, בראשות המנהל הכללי שלנו, ועדה, בין היתר לדון בדברים שנוספו. סדר היום של השר נקבע על ידי השר, אני אמסור לשר שצפויות להיות הצבעות, אבל הדברים---
היו"ר זבולון אורלב
¶
הוא רשאי למשוך את החוק מתי שהוא רוצה. אין בעיה. רק תמיד תזכור שיש גם חוק פרטי. אני התחייבתי לא לקדם את החוק שלי עד שתהיה הצעת חוק ממשלתית, אבל אם הממשלה מושכת את החוק שלה אני צריך לשאול את הייעוץ המשפטי אם אני פטור מההתחייבות שלי, כן או לא. חברים, ברגע שמשרד ממשלתי מגיש הצעת חוק, זה עובר לכנסת. יש קואליציה, הוא יכול להשתמש בקואליציה, לקרוא לי להנהלת הקואליציה, או שאני אקבל משמעת קואליציונית, או שלא. קרוב לוודאי שכן, אני יודע את חולשותיי.
יצחק קדמן
¶
לגבי העניין של חמישה ושבעה, אני רוצה להעלות שאלה, אם כמו שעשינו בעניין אחר, אפשר לפחות לקבוע שמישהו מעל חמש או מתחת לשבע, הוא מבחינה וולונטרית רוצה לעמוד בדרישות החוק---
היו"ר זבולון אורלב
¶
קודם כל נדבר על המהות, אם הבנתי אותה נכון. אומר דר' קדמן, בואו לא נמנע ממי שיש לו משפחתון, פחות משבעה ילדים, והוא אומר 'אני מוכן לקבל עליי עול תורה ומצוות, את כל תרי"ג המצוות האמורות בחוק שלכם, ותמורת זה תעניקו לי רישיון'.
מירב ישראלי
¶
לא, אי אפשר, חוק רישוי זה חוק רישוי, חבר הכנסת אורלב. אי אפשר. דר' קדמן, חוק רישוי חייב להיות ברור. צריך לדעת על מה זה חל.
היו"ר זבולון אורלב
¶
את מירב הבנתי, אבל תסביר לי אתה איך זה גורם אי בהירות, אם, אני רוצה לנסח, מסגרת לפעוטות, מעון יום לפעוטות שיש בה שישה ילדים ומטה, רשאי לפנות ולבקש והמשרד רשאי להחליט אם הוא רוצה לתת לו רישיון, כן או לא, מה הבעיה בזה?
אדווארד וייס
¶
אני לא יודע אם יש צורך בזה בגלל זה. חוק הפיקוח על המעונות לא חל על מסגרות מתחת למספר ש---
יובל אביעד
¶
הוא אמנם חל, אבל הכלים שנותן החוק מקשים על מתן רישיון. נכון, משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה נותן סמל משפחתון, לצורך העניין---
מירב ישראלי
¶
אז תורידו לחמישה. או שתורידו לחמישה או... אין טעם לעשות הסדר שהוא... אי אפשר, זה רישוי. בתי ספר, תעשה בחוק פיקוח על בתי ספר, כל מי שיש לו חמישה ילדים ולא עשרה ילדים, רשאי לפנות למשרד החינוך וזה. אין בזה היגיון בחוק של רישוי, חוק רישוי חייב להיות חוק ברור.
יעקב פרידברג
¶
שוו בנפשכם שיש מסגרת כלשהי שבאמת התנדבה וכדי לקבל מן תו תקן שכזה היא אומרת 'יש לי רק חמישה ילדים, אבל אני מעוניינת להיות מפוקחת', ואז בא המפקח ופוסל משהו, ואז הם אומרים 'אוקי, בעצם לא, אנחנו לא רוצים'. ואז אומרים, אולי נערער, אולי לא. האולי הזה יוצר חוסר אפקטיביות.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אבל מה אתה עונה על כך שבין כה וכה משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה נותן סמלי מוסד למשפחתונים עם חמישה ילדים?
אני רוצה להבהיר יותר את השאלה שלו, לחדד אותה יותר. החוק הזה יסדיר את המסגרות לפעוטות עם שבעה ילדים ומעלה. עדיין, חוץ מחוק הפיקוח על המעונות, שהזכיר עורך דין וייס, עדיין יש לך מערכת מסודרת, במשרד התעשייה, המסחר והתעסוקה, של פיקוח על משפחתונים עם חמישה ילדים, כולל גם הסבסוד של הילדים שם, אני מבין. בין כה וכה יש לך כאן איזה...
יעקב פרידברג
¶
אלה שני מישורים שונים. יש את מישור הרגולציה, שאותה אנחנו יוצרים כעת, שהיא לא התנדבותית בכלל, ויש את מישור ההסכם החוזי, שבו מעון הילדים לפעוטות או המשפחתון מקבל על עצמו לעמוד בקריטריונים מסוימים בגלל שהוא רוצה את הסבסוד.
היו"ר זבולון אורלב
¶
תודה רבה, אנחנו שוכנענו על ידי משרדי הממשלה ואנחנו לא יכולים לקבל את ההצעה הזאת. כמובן לא משרדי הממשלה שכנעו אותי, אלא היועצת המשפטית של הכנסת שכנעה אותי.
מירב ישראלי
¶
הנושא של ההסתייגות, פה יש עניין של ניסוח, יש מחיקה של ה'למעט' וזה עבר בעצם לסייגים, זה עניין של ניסוח. על זה אני אדון עם משרדי הממשלה.
מירב ישראלי
¶
כן, פה באמת יש הסתייגויות חדשות של חבר הכנסת כרמל שאמה הכהן, לגבי המשרד והשר, שבאמת זה יהיה שר החינוך במשרד החינוך, שזה נושא---
היו"ר זבולון אורלב
¶
תודיעי לחבר הכנסת כרמל שאמה שמהישיבה הבאה ואילך הוא יכול להופיע. לאלה שהסתייגו, תודיעי. תודיעי לחברי הכנסת זוארץ, מולה יושב שבעה, נשלח לו תנחומים, ואפילו לקבוע לחבר הכנסת מולה מועד מיוחד שיבוא וינמק, לאברהם מיכאלי וכרמל שאמה הכהן. אלה הגישו הסתייגויות, נכון?
היו"ר זבולון אורלב
¶
הסתייגות חבר הכנסת שאמה, אנחנו לא דנים בהסתייגות של כרמל, שהוא בעיקר גם רמת גני ואנחנו יושבים ברמת גן.
כרגע אנחנו לא פותחים פה שום דבר. תשימו לב, ההגדרה של פעוט היא הצד השני של ההגדרה של ילד, מי שטרם מלאו לו 36 חודשים של אותה שנת לימודים, עד א' בטבת.
חברים, פעוט עם מוגבלות, מה היתה השאלה? האם קביעת השר תהיה בתקנות?
היו"ר זבולון אורלב
¶
מה שתקבעו בניסוח מקובל עליי. מה שעורכת דין ישראלי ונסחית הכנסת רואים כניסוח נכון, זה מקובל עלינו.
היו"ר זבולון אורלב
¶
היום מתקיים דיון בין שר התעשייה, המסחר והתעסוקה לבין שר החינוך בהמשך להודעה שמסרתי בוועדה בהקשר הזה שיש הסכמה עקרונית בין השרים שהפיקוח החינוכי יעבור לחינוך. היום שני השרים דנים, ולכן גב' תמר אלמוג לא נמצאת כאן בדיון, כי היא נמצאת באותו דיון. נמתין בשאלות האלה עד שתהיה לנו תשובה.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אינני יודע, כרגע שני השרים דנים בכל האופציות האפשריות. העליתי בפניהם את כל האפשרויות. עמדתי ידועה.
מירב ישראלי
¶
סעיף 4 זה בעצם כל הנושא של הפעילות של הרישוי והפיקוח. לגבי הכפילות במשרד התעשייה, המסחר והתעסוקה, נאמר לפרוטוקול, ואדי, אתה יכול לחזור על זה, שבעצם לא תהיה כפילות בין שני המשרדים---
(נתק בהקלטה).
היו"ר זבולון אורלב
¶
---בדבר הסדרים מנהליים למנוע פיקוח. יש מכתב של המנהליים הכלליים, הפרוטוקול היה מופקד בלשכה המשפטית ו... שב-10 בבוקר יבוא המפקח שלך, וב-11 יבוא המפקח של---
מירב ישראלי
¶
היתה ישיבה, יש איזה שהוא מתווה שנוכל לדון בו שבעה ילדים. זאת אומרת גילאי 4-3 ועדיין עד שבעה ילדים.
יצחק קדמן
¶
אני גננת, יש לי 12 ילדים, אני לא רוצה אותך שתבוא לבלבל לי את המוח, אני מפצל את זה לשניים, אני אומר, חדר ימני זה גן רבקה, חדר שמאלי זה גן שושנה ואני פטור בכלל מפיקוח.
היו"ר זבולון אורלב
¶
תשובת הממשלה? האזרח שואל, הממשלה משיבה. התשובה שלי מאוד פשוטה, זו פשוט התחכמות. המקום הוא אחד, רואים מה התכנית, אתה רואה את מספר העובדים. הרי כל מסגרת כזאת צריכה איזה מינימום של עובדים.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אתה יכול לשאול על 12, אתה יכול לשאול גם על 18 או על 24 אותו דבר, כולם יעשו את ההתחכמות, אבל אי אפשר כאן להתחכם, השאלה איך המציאות בחיים, מה המציאות בשטח.
היו"ר זבולון אורלב
¶
דר' קדמן, כשאתה תבוא למקום, תדע את זה גם. איך אומרים? אם הוא עושה קולות של ברווז... מתחכם.
שולמית ביסמנובסקי
¶
בעניין הפיקוח, אם אפשר להציע, לקראת הישיבה של שני השרים, שגן שיש בו את שני הגילאים, שיטילו את הפיקוח על משרד החינוך---
היו"ר זבולון אורלב
¶
לא יהיה לנו קשר עם השרים לפני הישיבה. מאוחר מדי. לי לא יהיה קשר עם שני השרים לפני הישיבה.
מירב ישראלי
¶
אני יכולה להגיד שזה הכיוון שהתחלנו ללכת בו, אני משערת שיהיה מי שיציג את הדבר הזה לפני השרים.
יובל אביעד
¶
זה עבר, המתווה עבר לשרים, ככל שזה נוגע לשר התעשייה, המסחר והתעסוקה. זה המתווה שפחות או יותר חשבנו עליו.
אדווארד וייס
¶
הבהרה, לגבי הנושא שלנו, ההודעה של המנהלים הכלליים, זה התייחס לעניין של איחוד הליכים. כי העניין של הפיקוח כבר מוגדר בחוק, בתיקון לחוק.
היו"ר זבולון אורלב
¶
דיברה התורה בלשון בני אדם, אל תכתוב 'איחוד הליכים'. תכתוב איחוד הליכים, ובסוגריים פיקוח, שיהיה ברור.
אשר לוי
¶
בסעיף הזה ששלומית דיברה עליו, בקטע של הרשויות. אם באותו גן יש גילאי 3 ומעלה, והיום זה הולך למשרד החינוך---
אשר לוי
¶
מעל עשרה ילדים, ובאותו מקום יש גם ילדים קטנים, היא תצטרך לאותו מקום להוציא שני רישיונות, רישיון לגילאי 0 עד---
היו"ר זבולון אורלב
¶
לא הכיוון, מבחינתי לא יקום ולא יהיה שני רישיונות. הכוונה היא שכל מסגרת תדע שהיא עובדת מול גורם אחד בממשלה. מבחינתי, זה מאוד מאוד ברור. אני לא אאפשר אפשרות פרצה בחוק כדי שפה יעבדו מול שני רישיונות. זה משגע את הממשלה, בממשלה זו עבודה כפולה, לכם זו טרחה כפולה.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אתה יודע שאני יודע את זה. אז אני אומר, אנחנו פה יכולים לעשות תיקונים עקיפים. אנחנו מוסמכים, בהסכמת הממשלה, לעשות תיקונים עקיפים, כדי להסדיר את מה שאנחנו מסכימים עליו. אם לצורך זה יצטרכו לעשות תיקונים עקיפים, יעשו תיקונים עקיפים, אבל על פי מה, שוב, שיקבעו, או יציעו השרים היום. אגב, הם יכולים להציע, הוועדה צריכה להחליט. העיקרון הוא פיקוח אחיד, רישוי אחיד, לא מפצלים.
אנחנו עכשיו בסעיף 5.
מירב ישראלי
¶
סעיף 5, דפנה ברנאי, הנסחית של הכנסת, ואני ניסחנו אותו. ניסינו לנסח את ההחלטה של הוועדה בישיבה הקודמת, שהיתה קצת מורכבת, לגבי המועדים. אני רוצה להקריא את הסעיף הזה כי הוא חדש למעשה ויש פה כמה שאלות שהייתי רוצה את עזרת גורמי המקצוע בניסוח:
"בקשה למתן רישיון או לחידושו. 5. (1) (א) בעלים של מעון יום לפעוטות המבקש לקבל רישיון הפעלה לגבי אותו מעון (בסעיף זה – רישיון ראשון), או המבקש לחדש רישיון כאמור, יגיש לממונה בקשה לכך, (בחוק זה – בקשה לרישיון), -זאת אומרת בקשה לרישיון זה כל סוגי הבקשות- "הוגשה בקשה לחידוש רישיון, יעמוד הרישיון הקיים בתוקפו עד למתן החלטת הממונה בבקשה".
"(ב) החלטה בבקשה על רישיון תינתן בתוך ארבעה חודשים מיום קבלתה.
"(ג) (1) בעלים של מעון יום לפעוטות המיועד לפעול במבנה שאינו ציבורי, יודיע לממונה על כוונתו לבקש רישיון ראשון לכל הפחות ארבעה חודשים לפני הגשת הבקשה. הודיע כאמור, רשאי הממונה בתוך 45 ימים מיום שקיבל את הבקשה לתת למבקש רישיון הפעלה זמני, אם מצא כי מתקיימים לגביו התנאים המפורטים בסעיפים 7(1) ו-(3) -כאן אנחנו צריכים להתאים את מספרי הסעיפים- וכן כי אין סיכון לשלומם או לבטיחותם של פעוטות שישהו במעון היום.
"(2) רישיון הפעלה זמני, כאמור בפסקה (1) יעמוד בתוקפו עד תום ארבעה חודשים מיום הגשת הבקשה כאמור באותה פסקה, או עד לקבלת החלטה בבקשה, לפי המוקדם"
סעיף (2) אומר שגם אם הממונה לא נותן את ההחלטה שלו בתוך הזמן שמוקצב לו, הרישיון הזמני ממשיך להיות בתוקף, עד שהוא נותן את ההחלטה. זאת המשמעות.
מירב ישראלי
¶
זה פתרנו, זה רק היה לגבי חידוש. דיברנו על זה ואמרנו שאין מנוס והוא יצטרך לפנות לבית משפט, אי אפשר שהזמני יהפוך לקבוע. דיברנו על זה.
קרן איוס
¶
אם הרשות לא עושה את תפקידה, אז מטילים על בעל המעון גם הוצאות של פנייה לבית משפט וגם עכשיו הוא בעצם פועל בחוסר רישיון. זו המשמעות.
מירב ישראלי
¶
ההחלטה היתה שלגבי רישיון ראשון, בניגוד לחידוש רישיון, ששם הרישיון בתוקף עד שהממונה נותן את החלטתו, בין אם זה בקשה לרישיון קבוע ובין אם זה בקשה לרישיון זמני, הארבעה חודשים, אין להם הארכה, מכיוון שמדובר באפשרות סיכון לפעוטות.
מירב ישראלי
¶
הממונה צריך לתת החלטה תוך ארבעה חודשים, השאלה היא מה קורה אם הוא לא נותן החלטה תוך ארבעה חודשים, ברישיון ראשון, גם זמני וגם קבוע.
היו"ר זבולון אורלב
¶
שייתנו תוך ארבעה חודשים, ואם הוא לא נותן תוך ארבעה חודשים, הרישיון הזמני ממשיך.
היו"ר זבולון אורלב
¶
מה אתם רוצים שהם יעשו? אני לא מבין. ההורים כבר נרשמו, תחשבו גם על הילדים, מה אתם רוצים שהם יעשו? שהוא יילך לבית משפט? מה יקרה בינתיים עם הילדים?
מירב ישראלי
¶
השאלה אם לגבי רישיון זמני, בגלל שהוא כבר בדק חלק מהדברים ואין סיכון, לפי מה שהוא בדק, אפשר בכל זאת שזה---
היו"ר זבולון אורלב
¶
אני רוצה עוד הפעם להבהיר שאני מבין את הסיטואציה. ברישיון חדש הודיעו ארבעה חודשים קודם שיש כוונה להגיש בקשה, הוגשה בקשה, הממונה תוך 45 יום צריך לתת רישיון זמני, ומתחילת ה-45 יום גם מתחילים להיספר ארבעה חודשים שבתוכם הוא צריך לתת את הרישיון הקבוע. עברו 45 יום, הוא קיבל רישיון זמני ועכשיו גם הושלמו ארבעה חודשים ולא קיבל את הרישיון הקבוע, ולא שללו ממנו את הרישיון הזמני. לא שללו ממנו. לפי הנוסח הקיים הרישיון הזמני פוקע והוא צריך ללכת לבית משפט. לא נראה לי.
יעקב פרידברג
¶
אפשר להוסיף ב-(ג)(2) אמירה לטובת הממשלה, לפי 5(ב) החלטה בבקשה לרישיון תינתן בתוך ארבעה חודשים מיום קבלתה. זה מטיל חובה על המדינה לתת תוך ארבעה חודשים.
יעקב פרידברג
¶
לפי (ג)(2) אפשר להוסיף אמירה, אם משרד התעשייה, המסחר ותעסוקה יסכים, שהרישיון הזמני יעמוד בתוקפו עד תום ארבעה חודשים מיום הגשת הבקשה כאמור באותה פסקה, או לומר 'לפי המאוחר', או פשוט להוסיף אפשרות להאריך בעוד ארבעה חודשים.
היו"ר זבולון אורלב
¶
חברים, אנחנו לא יכולים ליצור כאוס. אם בדקו ברישיון הזמני, אין סיכון לשלומם ולבטיחותם של הפעוטות. אין סיכון. כי אם יש סיכון, ישללו מהם את הרישיון. אז מה הבעיה?
היו"ר זבולון אורלב
¶
או שתשלול ממנו, או... אין פקיעה אוטומטית, או שתשלול ממנו או שתיתן לו רישיון קבע.
רן רידניק
¶
לא, אבל בגלל שזה זמני, זה מבטל את המעמד של קבוע. רישיון זמני זה עולם אחר, זה לא אותו דבר.
מירב ישראלי
¶
אז נעשה שנה, או מתן החלטה, לפי המוקדם. זה מה שאתה מציע. הוא אומר ככה: רישיון הפעלה כאמור בפסקה (1) יעמוד בתוקפו עד תום שנה מיום הגשת הבקשה, או כאמור באותה פסקה, או עד לקבלת---
היו"ר זבולון אורלב
¶
זה לא מדויק. גם רישיון של קבע כשלא קיבלו את הרישיון בינתיים, גם הוא מתארך. זה לא ככה.
קרן איוס
¶
מה שאומרים פה, שבעצם אם הרשות מתרשלת ולא עושה את תפקידה, אז אנחנו מעבירים את הנטל לבעל המעון אחרי ארבעה חודשים או אחרי שנה. זה בלתי סביר לחלוטין.
היו"ר זבולון אורלב
¶
נכון מאה אחוזים, אתה לא יכול להטיל על הצד השני, יש לו הוצאות, הוא שכר מקום, עכשיו יש גם הורים.
רן רידניק
¶
תתחם את זה איפה שאתה רוצה, אבל הארכה של רישיון זמני יהיה אינסנטיב להם או לנו לסחוב את זה לשבע שנים.
רן רידניק
¶
אין לי בעיה, תגידו לי איפה, אתם מבינים יותר טוב ממני בניסוח, חבר'ה. אני לא יודע, אני שואל אתכם, איפה---
היו"ר זבולון אורלב
¶
חברים, אנחנו רוצים לסכם שאנחנו משנים, במקום 'לפי המוקדם', 'לפי המאוחר'. אתה לא מקבל את התיקון ?
אשר לוי
¶
אבל סיכון מראש אין. הרי דיברנו פה שאין סיכון לשלומם ולביטחונם של הילדים, אז יכול להיות שזה יפקע מסיבות אחרות, אבל לפחות שלא יפקע באמצע שנת לימודים, כשהמעון פועל.
מירב ישראלי
¶
יש פה שתי שאלות בצד שבזמן הניסוח התלבטנו בהם, ואני בהחלט רוצה שיישמעו פה הדברים בוועדה.
יצחק קדמן
¶
אפשר הבהרה לגבי מה שנוסח עכשיו? כשאתה כותב 'לפי המאוחר', ואחת האופציות היא או שהבקשה תאושר, זה יכול להתמשך גם מי יודע כמה זמן.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אני חושב שכדאי להשאיר את הארבעה חודשים, כי זה מה שאנחנו, המחוקק, קוצבים לרשות המבצעת.
מירב ישראלי
¶
לא, אבל אז זה אומר שגם אם הממונה נתן החלטה, הרישיון הזמני עומד בתוקף ארבעה חודשים, גם אם הוא החליט שלא. אין בזה היגיון.
היו"ר זבולון אורלב
¶
הבנתי. עכשיו אני רוצה לחזור בי מהעניין שזה לעולם ועד. צריכים להגביל את זה עד---
היו"ר זבולון אורלב
¶
צריכים להגביל את זה שלכל המאוחר ולא יאוחר מ-1 לספטמבר של שנת הלימודים הבאה. זה מה שצריך לעשות.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אז לא יהיה. אנחנו צריכים לעשות איזון, שולמית, בין הילד לבין הגן. יש כאן את הדבר הזה.
מירב ישראלי
¶
אוקי, אז מה שסוכם, אם כך, זה: רישיון הפעלה זמני כאמור בפסקה (1) יעמוד בתוקפו עד לקבלת החלטה בבקשה, ולא יאוחר מ-1 בספטמבר של שנת הלימודים שלאחר מכן.
מירב ישראלי
¶
יש פה שתי שאלות שצריך לקיים בהן דיון. אחת, ההחלטה היתה פה להבחין בין מה שאנחנו קוראים מעון פרטי ל"מעון ציבורי". נאמר פה שההבחנה הנכונה ביותר היא לפי המבנה שבו הוא פועל, ולא לפי הגוף, כך הגדרנו את זה, אבל ההגדרה הזאת של מבנה שאינו ציבורי, אנחנו צריכים לעשות הגדרה טכנית ברורה, כדי שלא יהיו אי הבנות אחר כך מה זה מה.
מיטל להבי
¶
את רוצה לעשות למעשה 'אינו ציבורי', זה זה שדורש שימוש חורג, כי ציבורי לא דורש שימוש חורג. 'אינו ציבורי' זה בניין שמשמש למגורים, לתעסוקה, למלאכה, ואינו מוגדר בחוקי התכנון והבנייה כשטח חום.
גיל אשכנזי
¶
זו הגדרה מסובכת… שמיום הגשת הבקשה הייעוד של המבנה אינו מאפשר שימוש לצרכי מסגרת או מעון היום.
גיל אשכנזי
¶
אבל אני לא בטוח, כי לא בכל הציבוריים אפשר גם מעון. בואו נעשה את זה יותר נקודתי, כל ייעוד שאינו מיועד, בין היתר, למעון יום לפעוטות, ואז אנחנו הרבה יותר פתוחים.
מיטל להבי
¶
אני חושבת שהחקיקה הזאת צריכה לעזור גם לנעמ"ת וגם לוויצ"ו לחיות, לא רק לפרטיים, ואם אני יכולה לתת לוויצ"ו בניין שהוא בית ספר כדי להקים מעונות, ובגלל שהבניין הוא בית ספר אני צריכה שימוש חורג, אז תקלו גם על העניינים האלה. יש לי היום כיתת גן צמודה למעון של ויצ"ו בבורגשוב, היא שימשה מעון לקשישים, אין לי שם קשישים ואין לי שם מעון, הנה דוגמה טובה.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אני רוצה לומר לפרוטוקול שגם משרד הפנים הוזמן לישיבה הזאת וענינו להם בתשובה לשאלה שהם שאלו, האם הם צריכים להיות, אמרנו להם 'כן' וגם המשרד לביטחון פנים, הוא פה.
מיטל להבי
¶
נתתי דוגמה, יש מעון בבוגרשוב, אני מציעה שזו תהיה הצעה רחבה שתאפשר גם למלכ"רים ליהנות ממנו ולא רק לפרטיים.
רן רידניק
¶
לא, הכוונה העיקרית היתה לעזור לגנים הפרטיים הקטנים שלא יצטרכו לשלם שכירות כפולה במשך ארבעה-חמישה חודשים, לא המטרה כאן לטפל ב---
מירב ישראלי
¶
גב' להבי, אפשר להגדיר מבנה ציבורי, זה יותר פשוט, ואז זה לא זה. זו גם אופציה, חיובית. להגדיר מבנה ציבורי ואז זה כל מה שזה לא זה. יש לנו שתי אופציות.
קריאה
¶
להגדיר שביום הגשת הבקשה ניתן על פי כל דין, על פי חוק התכנון והבנייה, להפעיל בו מעון יום לפעוטות.
רן רידניק
¶
כל מטרת הסעיף הזה, על פי בקשת היושב ראש, אתה מאפשר לגנים פרטיים שמועסקים בדירות שכורות לא לשלם ארבעה, חמישה, שישה חודשי שכירות לשווא, עד שיהיה רישיון.
מירב ישראלי
¶
בדיון המעונות הציבוריים אמרו שאין להם בעיה, עד כמה שאני זוכרת, הבעיה היתה עם הפרטיים, שניסינו לפתור את זה.
היו"ר זבולון אורלב
¶
נכון, ומצד שני גם לא רצינו להטיל עומס של 45 יום על משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה, שהוא לא יעמוד בדבר הזה. עשינו הבחנה בין שניהם.
אנחנו נשארים כרגע בהגדרה הזאת. אנחנו מבקשים מעורך דין אביעד לקבל, בדחיפות, עד הישיבה הבאה את ההגדרה המשפטית הנכונה המקובלת על הממשלה. מר רידניק, תדאגו לזה ותתחילו לעבוד. אני, אגב, מתנגד לעניין של שימוש חורג שייכנס כאן בדלת האחורית. גם לזה אני מתנגד.
מירב ישראלי
¶
השאלה אם ניתן על פי כל דין, זה גם תכנון ובנייה בהיתר לשימוש חורג. אם ההגדרה היא שביום הגשת הבקשה ניתן על פי כל דין להפעיל בו מעון יום לפעוטות, גם היתר לשימוש חורג זה דין, זאת אומרת זה כן מכניס את ה---
היו"ר זבולון אורלב
¶
אנחנו מבקשים לחפש הגדרה נכונה בסוגיה של המבנה הציבורי. על זה לא הצלחנו היום להתגבר.
הלאה. יש עוד הערות לסעיף 5?
מירב ישראלי
¶
יש פה שאלה נוספת. אני יצאתי קצת באי בהירות, מה הממונה בדיוק צריך לבדוק לגבי הרישיון הזמני, איזה דברים. היה ברור לגבי הסיכום, היה ברור עברה פלילית ושלא היו צווי הגבלה מנהליים לפני כן, אבל לא היה ברור לגבי מה שהיה 10, (3) ו-(4), שעכשיו זה 7א. השארנו בכוונה את סעיף 10.
מירב ישראלי
¶
10 (3) ו-(4), האם אנחנו דורשים גם איזה שהם תנאים אולי מינימליים, לגבי תנאים לעניין סדר היום והתכנית החינוכית הטיפולית וגם לגבי תקן ממלאי התפקידים. גם לגבי הרישיון הזמני.
מירב ישראלי
¶
ברישיון הזמני הוא לא מתייחס לזה בכלל. הממונה, כשהוא נותן רישיון זמני, הוא לא בודק כלום.
היו"ר זבולון אורלב
¶
על סמך מה הוא נותן את ההיתר הזמני? הוגשה בקשה עם הכל, הוא רואה ראייה ראשונה אם זה שייך/לא שייך.
היו"ר זבולון אורלב
¶
הוא בודק אם אין סיכון לשלומם או לבטיחותם של פעוטות שישהו במעון היום, הוא בודק את ההרשעות הפליליות והוא בודק את תקן העובדים, שתקן העובדים מספיק להפעיל את המעון.
היו"ר זבולון אורלב
¶
כתוב 'אין סיכון לשלומם ובטיחותם של פעוטות'. דר' קדמן, אני אגיד לך למה, מנקודת מבט של גן פרטי לא כדאי לו לעשות את הדבר הזה, למה? הוא מגיש בקשה חמישה, שישה חודשים לפני פתיחת שנת הלימודים, הוא מודיע ארבעה חודשים קודם שיש לו כוונה ואחרי ארבעה חודשים, אי שם ביולי, הוא מגיש את הבקשה כי אז הוא שוכר גם את המבנה ואז תוך 45 יום הוא מקבל את הרישיון ונפתחת שנת הלימודים. אחרי חודש יכולים להודיע לו שהוא לא עומד בתקן והגן נסגר. איך אמרת? 60 ילדים ב... הוא הרי יודע פחות או יותר את הדברים, מה, הוא רוצה שיסגרו לו אחרי ארבעה חודשים את הגן?
היו"ר זבולון אורלב
¶
לא, אין לו הרבה שפיל, הרי בתוך ארבעה חודשים הממונה אמורה לתת את רישיון הקבע, לכן אני לא רואה שהם ייקחו סיכון לשכור ולשלם שנה שלמה של שכירות ושיסגרו להם את זה. אני לא רואה את הדבר הזה.
מיטל להבי
¶
אני מציעה, צריך להיות טופס טיולים שבן אדם ממלא אותו ואומר 'אני עומד במטר, אני עומד בגלגלון ביטוח, אני עומד ב---
היו"ר זבולון אורלב
¶
חברים, אני לא פותח את הדיון. מה שסיכמנו זה ארבעה דברים, תקן העובדים, הרשעות פליליות ואין סיכון לשלומם או לבטיחותם של פעוטות, וגם צווי הגבלה מנהליים. חברים, הממונה בודק ארבעה דברים לפני מתן רישיון זמני. הרכזת הפדגוגית עכשיו מדברת.
מיכל כרמל
אני מבקשת להוסיף בסעיף 5 לרישיון הזמני, יש את הנושא של תקן, את הנושא של הכשרה לעניין השכלה. כי בתקן יש את היחס המספרי בלבד ולי חשוב בעל התפקיד מי הוא.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אני רוצה להסביר למיכל שבקשתה מיותרת. היא רוצה שברישיון הזמני כבר יבדקו גם את הכשרתם של העובדים. הרי החוק הזה ייכנס לתוקפו אחרי שהתקנות יאושרו וכל אחד יידע, כשהוא מבקש רישיון, איזה הכשרה צריכים העובדים שהוא רוצה להפעיל. עכשיו תתארי לך שנגיד שלצורך הגן הזה צריכים גננת אמ. איי בשיא הוותק, נגיד שזה מה שהתקנות יחייבו, ועכשיו היא תגיש בקשה של בוגרת תיכון שלא עברה את בחינות הבגרות. אז היא יודעת שהבקשה שלה נועדה מראש לכישלון. על זה היא שכרה מקום, התחייבה בחוזה, קיבלה ילדים, הרי היא תפשוט את הרגל תוך יומיים כי לא יאשרו לה את הרישיון. מה האינטרס שלה?
היו"ר זבולון אורלב
¶
אין לה. אז תסלח לי, שגב' אלמוג תפסול את הרישיון. אם אנחנו יוצאים מתוך נקודת הנחה שהממשלה היא עיוורת, פיסחת וכולי, אז חבל לנו על הזמן. זה לא עובד ככה. בשביל זה יש ממונה, שרואים את הרישיון.
היו"ר זבולון אורלב
¶
לכן אני אומר לך, אין כזו מציאות. אנחנו יוצאים מתוך נקודת הנחה שמי שהגיש את הבקשה לרישיון יודע מה תנאי הרישיון. תביני, על סמך זה היא שכרה מקום, נכנסה להוצאות. אל תשגעו את העולם.
חברים, סיכמנו את הנוסח, גם בהסכמת משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה.
כן, אדוני, לאיזה סעיף אתה רוצה להעיר?
חנן דגן
¶
אותו סעיף שדיברנו להוסיף בקשר לאישום הפלילי. אנחנו צריכים לקחת בחשבון שהמציאות העגומה שהיתה עד היום, מביאה לכך שיש לנו היום אלפי גננות שנמצאות עם אישום פלילי על התכנון ובנייה, וזה מראש לסגור אותם, לפי החוק הנוכחי.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אומרת היועצת המשפטית, בהרשעות הפליליות שמונעות מתן רישיון לא כלולה ברשימה עברה---
מירב ישראלי
¶
אלא אם כן העברה של התכנון ובנייה היתה כזאת שמפאת חומרתה ונסיבותיה זה קריטי לילדים. אני לא יודעת. אני לא יכולה להגיד שזה אף פעם לא יקרה.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אתה שואל אותי? זו לא הכוונה למה שאתה מתכוון. למה שאתה מתכוון, זה לא מונע. לכן לא מנינו את זה במפורש בהרשעות הפליליות שמונעות מתן רישיון. זה לא אומר שמותר להיות עבריינים. שלא תהיינה אי הבנות, אני בכל זאת איש החוק שצריך לייצג את כיבוד החוק.
רוצים שתקריאי את מה שסוכם.
מירב ישראלי
¶
אני אגיד שוב, עקרונית מה שצריך זה ארבעה דברים לרישיון הזמני. מה שכתוב פה, 'אם מצא כי מתקיימים לגביו התנאים המפורטים בסעיף 7(1) ו-(3)', זה הרשעה פלילית, עכשיו זה הפך לדעתי ל-7(2) שזה הצו המנהלי, אם היו איזה שהן החלטות מנהליות לגביו. מה ש-10(4) שעכשיו זה מספר אחר של סעיף, אנחנו נתאים את זה, זה נושא של תקן אנשי מקצוע למספר ילדים, וכן 'כי אין סיכון לשלומם או לבטיחותם של פעוטות שישהו במעון היום'. אלה ארבעת הדברים.
קריאה
¶
הערה קטנה לגבי הסעיף הקודם, לגבי הסיכון. החוק השתמש במונח מפגעים מסכני חיים, או קשיים בטיחותיים מסכני חיים. אני חושבת שייתכן שכדאי גם פה לדבר על מפגעים בטיחותיים מסכני חיים, ולא סיכון שהוא מאוד מאוד רחב.
היו"ר זבולון אורלב
¶
תודה רבה, ההערה נשמעה.
חברים, אנחנו מתקדמים לסעיף 7 וסוף סוף הגענו ללב החוק. טיפלנו בידיים, ברגליים ועכשיו בלב.
היו"ר זבולון אורלב
¶
ההחלטה היתה שלא, ואני לא פותח את סעיף 6.
חברים, נתתי רשות דיבור ללא הגבלה בכל סעיף וסעיף במהלך הדיון ולכן אני מרשה לעצמי לא לפתוח דיונים מחדש, רק בסעיפים שבהם לא קיבלנו החלטות ולא הגענו לנוסח.
סעיף 7.
מירב ישראלי
¶
פה באמת היתה הפעם הראשונה שהופיע המונח שדיברתי עליו בהגדרות, של בעל תפקיד בכיר, ואנחנו החלטנו שבכל מקום שזה מופיע אנחנו נבדוק מי בעלי התפקידים האלה ונציין אותם באופן מפורש, כדי שלא יהיו אי הבנות. פה יש בקשה של משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה, והיא חדשה, אז אנחנו מעלים את זה לדיון. אני מקריאה, ב-7(1)(א) שעכשיו, 'מבקש הרישיון, מנהל מעון היום לפעוטות, שלגביו הוגשה בקשה לרישיון, ומחנך-מטפל', זו תוספת, 'במעון כאמור. ולעניין מבקש רישיון שהוא תאגיד...', זה כבר היה קודם, הנושא של המנהל ובעל השליטה ומי שמתגורר בבית. אלה דברים שכבר דיברנו עליהם. הנושא של מחנך-מטפל, זו תוספת ש---
מירב ישראלי
¶
אני אגיד. היתה לי ישיבה בדיוק בנושא הזה עם נציגי משרדי הממשלה ונירית מהמשטרה, כדי שאני אוכל להבין איך המנגנון יעבוד, ומה שלמעשה נאמר זה שמדובר בבדיקה של הממונה, לממונה יש אפשרות, בדקנו את הנוסח של סעיף 6 לחוק המרשם הפלילי, מה שצריך יהיה זה הסכמה. זאת אומרת בבקשה יהיה טופס שבו האדם שמבקש לעבוד במעון יום לפעוטות, כמו היום בלשכת עורכי הדין, אם אני זוכרת נכון, יש גם משהו כזה, שבעצם האדם חותם שהוא מסכים שהממונה יקבל עליו פרטים מהמרשם הפלילי---
מירב ישראלי
¶
נכון. זה סעיף 6 לחוק המרשם הפלילי. מה שווידאנו עם נירית זה שהנוסח של הסעיף הזה, יש עניין של ניסוחי חקיקה, מאפשר לממונה לקבל את המידע לפי סעיף 6, היא אישרה לנו שאכן כן.
היו"ר זבולון אורלב
¶
יש לי חדשות בשבילך, כך נוהגים לגבי 60,000 עובדי המדינה, 120,000 עובדי ההוראה במדינת ישראל עושים את הפרוצדורה הזאת. מי שבא במגע עם ילדים, יש עליו מחויבות, ובשירות המדינה זה לא רק בעניין של ילדים, כי רוצים ששירות המדינה יהיה טהור.
היו"ר זבולון אורלב
¶
הואיל ואני בא מאיפה שאני בא, אני אומר לך, גם בשדות האחרים, בשדה הרווחה נותנים מעון יום למפעיל מלכ"רים, גם צריך לעשות את כל הפרוצדורות האלה. הרי לא יעלה על הדעת שמי שמטפל בילדים עם פיגור, או בפנימייה של כפרי נוער של משרד החינוך... אין כזה דבר, כל מורה, כל עובד הוראה, כמו שכל עובדת צריכה להביא בדיקה רפואית שהיא בריאה בגופה ובנפשה, כמו כל עובד הוראה. ידידי, גיל, הרי בין כה וכה עובד חדש צריך למלא טופס 101 למס הכנסה, יש לו ערמת טפסים, התקבלת לשירות המדינה, יש לך חבילה למלא.
היו"ר זבולון אורלב
¶
לא יודע, אני כבר עובד כמה ימים בשירות הציבורי ואני יודע שאני צריך למלא כל שנה טופס 101. כל פעם אני צריך לשאול את אשתי 'את עובדת?'
היו"ר זבולון אורלב
¶
עורך דין אשכנזי, ברור שזה מסרבל. ההגנה על ילדים מסרבלת את החיים, אני מסכים איתך.
היו"ר זבולון אורלב
¶
תשמע, על סמך זה אתה מקבל רישיון מן המדינה והורים סומכים על הרישיון הזה, שמי שמטפל בילדים האלה הוא אדם שאין לו עברות והוא לא עבריין מין ואין לו רישום פלילי ואין לו זה ואין לו זה. זה חלק מהעניין.
היו"ר זבולון אורלב
¶
זה חלק מהעניין של ההיערכות, שאני גם קצת אחראי לה עם השר שלהם. אי אפשר להפוך את הנדבך הזה של גילאי 0 עד 3, להגיד שזה עכשיו הופך להיות נדבך חינוכי, הילד וכולי וכולי, ומצד שני, לעשות... זה לא עובד ככה. מה עושים גילאי 4-3? זה אותו דבר. אמרתי לך, 120,000 עובדי הוראה, 60,000 עובדי המדינה. אגב, אני בטוח שגם השלטון המקומי, איפה גב' דיין מדר? עובד בשלטון המקומי לא עובר את---
היו"ר זבולון אורלב
¶
יש 80,000 עובדי הרשויות המקומיות, משהו כזה, כל השירות הציבורי עושה את הדבר הזה, והוא לא במגע עם ילדים. פועל תברואה צריך לעבור את הפרוצדורה הזאת, אז אתה רוצה שמטפל-מחנך לא יעבור את זה? גם הבשלנית צריכה לעבור את זה.
יצחק קדמן
¶
שאלה. מה קורה או מי חותם לגבי סעיף (ב), הסעיף שמישהו מדרי הבית והמעון נמצא בבית? אני לא מדבר על המעונות הגדולים. שם העובדת לא יכולה לתת הסכמה בשם בעלה, או מישהו אחר.
יצחק קדמן
¶
לא, גנים קטנים, זה מתנהל אצלה בבית, מי נותן את האישור? אתה הסברת להם מדוע העובדת שמתקבלת צריכה לחתום שהיא מוכנה שיסתכלו אצלה ברישום הפלילי, אני שואל בגנים שמתנהלים בבתים, לא במעונות הגדולים, ששם אנחנו דורשים שגם כל מי שמתגורר בבית הזה לא יהיה לו עבר פלילי, מי נותן שם את האישור?
יובל אביעד
¶
כן. אם אני מבין נכון, אז הסעיף הזה מאפשר למעשה להחתים את האנשים שמתגוררים יחד עם מפעילת מעון היום, נכון?
אילת סולטן
¶
כמו שעורכת דין ישראלי אמרה, היא ישבה עם נירית, אני לא רוצה להתחייב בשום דבר בנושא הזה, כי זה לא הנושא שלשמו באתי הנה.
מירב ישראלי
¶
7(ב). (ב) זה המתגורר, חילקנו את זה כי חלק מהעברות לא רלוונטיות לגביו, אבל מפאת מהותה, חומרתה ונסיבותיה, זה לא רלוונטי לגביו.
יעקב פרידברג
¶
אני אולי בכל זאת אחדד משהו בעניין הזה. זאת לא הצהרה, מי שרוצה לאפשר לממונה לבדוק את הרישום הפלילי שלו, הוא לא מצהיר 'לי אין עברות', הוא נותן הרשאה, הוא אומר 'אני מסכים שהממונה יבדוק', זה הכל. להיפך, אנחנו לא מעוניינים שאדם ייתן הצהרה, בוודאי לא תצהיר, על הנושא הזה בעצמו.
מירב ישראלי
¶
ב-7(2) אני צריכה לתקן בעל תפקיד בכיר שהוא מחנך-מטפל, טעות בניסוח. התיקון פה הוא ניסוחי, לא עשינו שום תיקון מהותי. אני אסביר. בדרך כלל מה שקורה זה שהוועדה מסיימת לעבור על חוק ואז אני הולכת לנסחית הכנסת והיא עושה האחדה של נוסח. מה שקורה פה, בגלל לחץ הזמן, אני בעצם עובדת איתה כבר במקביל לעבודת הוועדה. עברנו בערך על חצי מהחוק וחלק מהתיקונים אלה תיקונים שלה. מה שעשינו פה, ב-7 לקחנו, בגלל זה לא מחקנו את 7 המקורי, אתם יכולים לראות 'סעיף 7 להלן הוחלף בנוסח לעיל', כי רציתי להראות את התיקונים שעשינו אז השארנו את זה. 7 הוא למעשה ניסוח מחדש.
היו"ר זבולון אורלב
¶
בוועדה אנחנו לא צריכים להצביע אחרי שינויי הנסחית. אנחנו מצביעים על הנוסח כפי שהוא כאן.
מירב ישראלי
¶
מה שעשינו זה שבנינו את זה קצת אחרת, כי למשל לגבי מי שמתגורר, חלק מהעברות לא היו רלוונטיות, אז נאלצנו להפריד את זה. (2), בעיקרון העברנו את מה שהיה (3) ל-(2), (3) היה צו מנהלי ו-(2) היה ערוך לעמוד, אז העברנו את (1) ו-(2) אחד אחרי השני, עברה פלילית וצו מנהלי או החלטה מנהלית, (3) זה מה שהיה ערוך לעמוד בתנאי 10, אז קודם כל העברנו את 10 אחרי 7, שהתנאים יהיו ברצף, עשינו כרגע 7א, זה אחר כך יהיה 8. (3) זה 'מבקש הרישיון הוכיח, להנחת דעתו של הממונה כי מתקיימים התנאים לפעילותו של מעון היום לפעוטות שנקבעו לפי סעיף 7(א)'.
מירב ישראלי
¶
7א, כאן לא עשינו שינויים מהותיים, קראנו כבר את הסעיף הזה, אני מזכירה שאנחנו צריכים לדבר פה על אבטחה ותברואה.
היו"ר זבולון אורלב
¶
עכשיו אבטחה. סוגיית האבטחה. אני רוצה לומר, שוב, שקשה לקבל עמדה שתהיה התעלמות של הצורך באבטחה של מסגרות של מעונות יום לפעוטות. כלומר החוק מסדיר עכשיו רישיון והרישיון מתעלם לחלוטין מכל סוגיית האבטחה. אנחנו ביקשנו מן הממשלה, תעשו סדר ביניכם ותחליטו מי נותן את ההוראות לאבטחה, מי מנחה את האבטחה, מי מממן, אם צריך. אם הממשלה תחליט שהשלום פרץ ואין צורך בשום אבטחה ופעוטות יודעים לשמור על עצמם, זה גם בסדר, אבל מישהו צריך לקבל החלטה על הדבר הזה, ואני לא יודע אם הכנסת תסכים, אבל קודם כל צריך לומר מי נושא באחריות להנחות את סוגיית האבטחה במסגרות לפעוטות יום בכל רצף הגדלים. תזכרו שהרצף הוא משבעה ילדים עד מעונות יום של למעלה ממאה ילדים.
נמצאים איתנו, רב פקד אבי וענונו, ראש תחום משרדי ממשלה, ופקד אילת סולטן. מי לוקח את רשות הדיבור, הרב פקד או הפקד?
אילת סולטן
¶
אחרי הדיון הקודם שהיה בעניין הזה אנחנו בדקנו את הנושא. מבחינתנו אין התנגדות לנוסח כפי שהוא כתוב כעת, שתנאים לעניין הפעלת המעון ייקבעו בהתייעצות עם השר לביטחון פנים, תוך שאנחנו מבהירים לפרוטוקול שמדובר בהתייעצות בסיוע לגורם האחראי במשרד התעשייה, המסחר והתעסוקה, לקביעת תפיסת האבטחה, עקרונות האבטחה, שהם עקרונות כלליים, בוודאי שלא מדובר ביישום או פיקוח ובקרה אחרי העקרונות האלה.
היו"ר זבולון אורלב
¶
וגם לא יהיה משמרות זה"ב ולא יעמדו בצמתים. כלומר באותו יום של פתיחת שנת הלימודים, שהשוטרים שמתגייסים באותו יום, המפה של מעונות היום למשל, עם מאה ילדים ואילך, לא מופיעים בכלל במפה.
אילת סולטן
¶
אם אנחנו מדברים על ה-1 לספטמבר בלבד, אז אפשר לבדוק את זה, אין בעיה. אבל מכיוון שאנחנו מדברים על השגרה, אז כל מי שיושב פה מסביב לשולחן מבין שבעצם---
היו"ר זבולון אורלב
¶
תסלחי לי שאני אוהב להיות נודניק, אבל אני צריך לשאול את השאלות האלה. אז זאת עמדתכם.
עורך דין אביעד.
יובל אביעד
¶
אני רוצה לומר כאן את העמדה של משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה. כמובן שהתוספת הזאת גם נמסרה לשר והוא יבחן את התוספת, הוא טרם בחן אותה.
יובל אביעד
¶
כן, 'התנאים לעניין אבטחת המעון כאמור ייקבעו לאחר התייעצות עם השר לביטחון פנים'.
אני רוצה לומר משהו גם כללי. כאשר אומרים שייקבעו תנאים לאחר התייעצות עם השר לביטחון פנים, כלומר מעבירים את הסמכות לקבוע את הכללים וגם לפקח על אותם הכללים, זה משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה. על פי הדין הקיים, המשרד לביטחון פנים ומשטרת ישראל הם האחראים על ביטחונו של הציבור. אנחנו, כאמור, כל דבר שיוכנס והוא חדש מצריך ממנו תקציבים, מצריך הקצאת כח אדם, כי אם זה למשל יוטל על קצין הביטחון של המשרד שלנו---
היו"ר זבולון אורלב
¶
זה לצורך הרישוי, זה בסדר. רן צודק שכל מה שקשור בבדיקת התנאים הטכניים, שאין בהם שיקול דעת, המשרד קובע את התנאים---
גיל אשכנזי
¶
לא, אם יש שומר, ההורים מממנים וולונטרית. אין אצלנו שומרים, יש אצלנו אמצעי אבטחה של גדרות, שערים כפולים, דלתות נעולות.
היו"ר זבולון אורלב
¶
הדליפו לי, עורך דין אביעד, אף אחד לא שמע, שכבר כיום משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה מנחה את המעונות שיש להם סמל בדבר סוגיית הבטיחות, שערים, אזעקה, גובה הגדר---
היו"ר זבולון אורלב
¶
חברים, אני שוב אומר, אנחנו הרי לא מצביעים, אני רק אומר שמבחינתנו זה הנוסח שהוא כרגע, הואיל והמשטרה לא מוכנה לקחת על עצמה את האחריות.
היו"ר זבולון אורלב
¶
הממשלה הטילה אחריות בהפרטה ב-1995, או משהו כזה, יש החלטת ממשלה שהטילה את כל סוגיית אבטחת מוסדות חינוך על המשטרה, התקציב עבר מהחינוך למשטרה, קיבלו מאה ניידות וכולי וכולי, ומאז המשטרה מפעילה ואחראית עם השלטון המקומי על מוסדות החינוך. המשטרה אחראית, משרד החינוך לא מטפל באבטחה. אם תגיעו להסכמה שהואיל ואנחנו פה מוסיפים עוד נדבך למערכת החינוך...
היו"ר זבולון אורלב
¶
אמרתי, אני מקבל את הנוסח שקיים פה. אני אומר מה העובדות. העובדות, מגיל 3 ומעלה, זה לא מה שכתוב פה. מבחינת נוסח, זה הנוסח שאנחנו נשארים, אם הממשלה רוצה לבוא לפתוח את הדיון הזה מחדש, נשקול את הדבר הזה.
יצחק קדמן
¶
יש לי שאלה. אם קובעים פה שהמשרד יכול לקבוע תנאים לאבטחה ומצדו המשרד יגיד 'אני רוצה שני מאבטחים על כל מעון', מי ישא בזה? זה לא כתוב פה, מי ישא בזה?
היו"ר זבולון אורלב
¶
דר' קדמן, מי יאשר לו את זה? את כל התנאים הוא צריך להביא לאישור הוועדה. מי יאשר לו את זה? מי יאשר לו לגבות מההורים את זה? גמרנו עם התקופות האלה, זה היה בתקופתי, אגב, כשהייתי מנהל כללי.
יובל אביעד
¶
זה חשוב גם כשאתה בודק את הפעלת הסמכות. אם מטילים את זה על קצין הביטחון של משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה, קצין הביטחון של משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה לא יוכל לעשות את זה.
יצחק קדמן
¶
אתה אומר 'לא יוכל', המשטרה אומרת 'זה לא ענייננו', ובסופו של דבר אני לא יודע, מנעמ"ת, הקב"ט של נעמ"ת יצטרך לעשות את זה.
היו"ר זבולון אורלב
¶
הוצאתי חוזר מנהל כללי, צריך אבטחה, ההורים משלמים. זהו.
יש הרבה דברים שאם היום הייתי צריך להחליט אותם... אני כבר לא יודע אם סיפרתי פה בוועדה, כשהתמניתי לשר, והמנהל הכללי היה מי שהיה משנה למנהל הכללי של משרד החינוך, אני הייתי ראש הלשכה של השר המר בסוף שנות ה-70, והוא היה יועץ של המר, פרופ' דב גולדברגר, שנינו היינו אנשי לשכה. הגענו למסקנה שכשרים ב-2005 אין לנו את הסמכויות שהיו לנו כעוזרי שרים. זו המסקנה שהגענו אליה.
היו"ר זבולון אורלב
¶
ודאי. עוד לא הגענו לזה.
חברים, אנחנו ב-7א(1) נשארים בנוסח הקיים כרגע כאן ורשמנו לפנינו שמשרד התעשייה, המסחר והתעסוקה מבקש שתהיה לו אפשרות לפתוח את הסעיף הזה במידה והממשלה תקבל החלטה אחרת. אם הממשלה לא תקבל החלטה אחרת, כלומר ועדת שרים לחקיקה או ממשלה, אם משרדי הממשלה כולם לא יגיעו ועמדת הממשלה לא תהיה שונה, זה הנוסח שאנחנו נשארים בו.
מירב ישראלי
¶
עורך דין אביעד, השמטתי את זה. עכשיו אני נזכרת. בינתיים השמטנו את זה עד שתהיה החלטה בין שר הבריאות ושר התעשייה, המסחר והתעסוקה, אבל צריך להחליט לגבי זה. זה לא קיים כרגע בטקסט.
מיטל להבי
¶
אני אומרת שבין קובעי התנאים, ביחס למבנה הפיזי, שזה סעיף 7(1) יש את משרד הבריאות שהוא מאוד מאוד דומיננטי בקביעת תנאים וגם בפיקוח על התנאים שהוא קובע. הוא קובע את גובה השירותים, כמות השירותים, גובה הכיורים, כמות הכיורים במטבח, כמות הכיורים באמבטיה, כמות---
מיטל להבי
¶
אתה קובע איפה ישימו את חומרי הניקיון ואיפה יישמר האוכל ומה התנאים ההיגייניים, לכן אני חושבת שכשמדברים ב-7(1) על התנאים והאמצעים הדרושים להפעלה תקינה, אי אפשר להתעלם מהתנאים שהוא מתנה. שיהיה בהתייעצות השר, אבל שגם זה יהיה חלק מהרשימה המאוד ברורה.
רן רידניק
¶
את התנאים עצמם אין ספק שצריכים ללמוד מהמומחיות של משרד הבריאות, בוודאי התייעצות, בוודאי בתחום הבקרה, עם זאת אנחנו לא חושבים שזה נכון שכל המעונות יפוקחו על ידי כמה וכמה גופים ושהראשון יהיה תלוי ב---
מירב ישראלי
¶
אני אסביר. בחוק הפיקוח על בתי ספר אחת הדרישות לפני פתיחת מוסד חינוך, לפי החוק הזה, הוא אישור רשות הבריאות. זאת אומרת, יש אישור מראש לכל מסגרת שהיא עומדת בתנאי תברואה. כאן, אם אתה משאיר לו רק את---
גיל אשכנזי
¶
במעונות יש לנו צ'ק ליסט של משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה, הם שולחים את המפקחים, אנחנו עומדים בדרישות ומקבלים את הסמל.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אני רוצה לשאול אותך שאלה אינפורמטיבית. כדי לקבל סמל מוסד למעון היום, אתה צריך להמציא אישור תברואה ממשרד הבריאות?
רן רידניק
¶
מי שממילא מקבל, לא צריך את הדברים של משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה. זה יחסוך את כל הפרורגטיבה של שימוש חורג.
יעל שמרגד
¶
גם היום, כשאנחנו צריכים אישור לפתוח מעון, אנחנו צריכים אישור של משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה, הם שולחים את משרד הבריאות, לפעמים יש מקרה שצריכים את משרד הרווחה ואחר כך יש כיבוי אש ועכשיו יש לנו דברים חדשים, יועץ בטיחות. הבאתי בכוונה דוגמה. זה במקרה מעון שעובד 26 שנה, היום, בגלל שיש לי בעיה בגדרות, הם מבקשים יועץ בטיחות על כל המעון כבר, יועץ בטיחות על הגדר ועל החצר ועל המתקנים.
היו"ר זבולון אורלב
¶
מר רידניק, אני מבין שקודם כל צריכים לקבל החלטה של מדיניות, האם עולה על דעתנו שיכולה להיפתח מסגרת מבלי שנבדקה סוגיית התברואה. זאת שאלה מספר אחת. שאלה מספר שתיים, והיה וכן, צריכים להחליט איזה רמה, מה אנחנו בדיוק רוצים, והדבר השלישי, מי יעשה את הדבר הזה. כלומר אני עדיין תקוע בשאלה הראשונה איתך, שאני לא מבין ממך שגם אתה מבין שיש לנו כל מיני דרישות כאן לרישיון, לדעתי הדרישה של תברואה היא דרישה בסיסית, היא לא---
היו"ר זבולון אורלב
¶
מה פירוש אתה רוצה להוסיף את זה? אתה הגשת הצעת חוק ממשלתית שזה לא מופיע. אתם הגשתם הצעה שזה לא מופיע, ולכן אני אומר שכאן צריך להיות איזה שהוא תיאום עם משרד הבריאות, אבל אני קודם אתן למשרד הבריאות, מר פיש, לדבר.
זאב פיש
¶
העמדה שלנו היא עקבית, כמו שאתה בוודאי יודע, לאורך כל הזמן, אנחנו מאוד מעוניינים, אנחנו חושבים שאסור, במיוחד במעונות בגיל הרך, לאשר מעון ללא ביקורת ואישור תברואתי. הסוגיה, כמו שאמר היושב ראש, היא חד וחלק תלויה ועומדת כי אנחנו רוצים לעשות את האישור ואת הפיקוח בעצמנו ובסוף חודש זה יש דיון עם האוצר ועם הנהלת המשרד שלנו, לגבי כח האדם, ואם יאושר כח אדם---
היו"ר זבולון אורלב
¶
מר פיש, אני רוצה להבהיר לך דבר אחד. גם אם אנחנו כאן כותבים 'וכן תנאים לעניין תברואה', שיהיה ברור שהחוק לא מחייב את משרד האוצר לתת לך גם תקן אחד, למה? כי כאן אנחנו רק מסמיכים את השר, את שר התעשייה, המסחר והתעסוקה, לבוא לוועדה שתקבע ועדת הכנסת והוא יצטרך להציג את התנאים, ואז יצטרכו לעשות את הבירור, מי עושה את זה, איך עושים את זה, מתי עושים את זה, באיזה רמה עושים את זה, אנשי מדינה, אנשי חוץ. אני שומע שלוקחים תברואנים מבחוץ, אינני יודע איך עושים. השאלה שלנו כרגע היא לא מי עושה, השאלה שלנו כאן בחוק היא האם עושים, זאת השאלה, האם דורשים כחלק מתנאי הרישיון תברואה, כשהתנאים לתברואה לא אמורים כאן.
זאב פיש
¶
גם אם יוחלט שלא משרד הבריאות יבצע את הפיקוח פיזית, משרד הבריאות, ברור לחלוטין, וזאת כבר עבודה מוכנה, ייתן למשרד התעשייה, המסחר והתעסוקה את התו"ל, זאת אומרת את רשימת הסטנדרטים, את נוהל הפיקוח, כל זה יש לנו.
רן רידניק
¶
רק אמירה קצרה מבחינת אופן ההפעלה. כמו שיש היגיון בקביעת תנאים תברואתיים, כמו שאמר כבוד היושב ראש, יש גם היגיון רב וחשיבות בשימוש בניסיונו המקצועי של משרד הבריאות, שבוודאי גדול מניסיונם, בטח של משרד האוצר ומשרד התעשייה, המסחר והתעסוקה, אנחנו חושבים שמבחינת אופן ההפעלה, חשוב שיהיה גורם פיקוחי אחד שיפעיל את הכלים שלו ויגיע למעון מבקר אחד ולא עשרה או שניים או שלושה.
זאב פיש
¶
אני רוצה לנמק את ה'חלוקים', כי ההכשרה של האנשים שלנו זה בתחום המדעים וההנדסה ולא מדעי ההתנהגות. זה לא יכול להיות אותו אדם.
היו"ר זבולון אורלב
¶
מר פיש ומר רידניק, הכנסת תגבה מכם שכר עבור החדר הזה שאנחנו מאפשרים לכם לנהל דיון ממשלתי. יש לכם מספיק חדרים, תיפגשו בממשלה ותדונו. זה לא המקום. אנחנו לא צריכים להיכנס לזה, כי קודם אתם צריכים להסדיר את זה. האוצר, משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה, הרווחה, החינוך, הבריאות צריכים לשבת ביניהם ובזמן שקבענו שצריכים להציג את התנאים, אתם תבואו ותגידו מה התנאים, ואני לא בטוח, אגב, שכל מה שתגידו אנחנו נקבל, אבל קודם כל תגידו איך אתם רוצים לבצע. אבל זה מוסכם שאנחנו מכניסים את התברואתיים.
מירב ישראלי
¶
נזכרתי, הכנסנו את זה בהגדרה של מעון יום לפעוטות, כתבנו שם ש'לצורך ההשגחה על הפעוטות ומילוי צרכיהם הפיזיים, לרבות הצרכים התברואתיים והתזונתיים', בהגדרה כבר הכנסנו את זה, זה קיים.
מירב ישראלי
¶
לא, עושים משהו שהוא לא כמו פיקוח על בתי ספר, שדורש אישור תברואה לגבי כל מוסד, לא, אלא עושים כרגע, אלא אם כן יהיה שינוי של הממשלה---
היו"ר זבולון אורלב
¶
אתה רוצה לומר עוד משהו, או שאני חיסלתי את כל החובות שלי?
חברים, התקדמנו היום יפה.
זאב פיש
¶
בריאות זה הרבה יותר רחב, תברואה זה רק הנושאים כמו טיפול במזון, במים ודברים כאלה. בריאות זה בעצם אחריות של מצב הבריאות הכללי במעונות במדינת ישראל, לדוגמה הנושא האפידמיולוגי, הרפואי, משרד הבריאות---
מיטל להבי
¶
אני רוצה להגיד לכם שלא את כל התנאים הבריאותיים הם קובעים. יש תנאים בריאותיים שהמשרד לאיכות הסביבה קובע, כמו איכות אוויר ואיכות מים.
זאב פיש
¶
אני חושב שזו תהיה טעות לא לכתוב בריאותי, אני חושב שמה שכתוב במשרד החינוך זה בסדר גמור, מכיוון שלפעמים יש כל מיני שיקולים שרופא מחוזי קובע וזה לא בעולם המושגים של התברואה.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אבל יש לך הסמכה בחוק, אז מה הבעיה?
מר פיש, אני אגיד לך, אני מנסה לאורך כל הדרך לראות בחוק הזה לא חוק מקסימלי אלא חוק מינימלי. כאן כל הטלת חובות נוספות, זה חוק בראשיתי, רק תגרום לכך שזה לא יבוצע, כי הצטברות כל התנאים תהיה כזאת שאי אפשר יהיה לפתוח בסוף, גם העלויות וכל זה, לכן אני מאוד מאוד חושש מהדברים האלה. תברואה זה המינימלי, בריאות יש סמכות לפי פקודת העם---
היו"ר זבולון אורלב
¶
תזונתי ובריאותי, אני מסכים. תזונה זה איפה המטבח, באיזה גובה, מאה אחוזים. תברואה ותזונה אני מקבל.
(הפסקה)
¶
היו"ר זבולון אורלב: תפתח בבקשה את הפרוטוקול. אנחנו חוזרים לדיון. הואיל ואין הסכמה בין משרדי הממשלה, אנחנו נשארים בנוסח שהתברואה היא בהתייעצות עם שר הבריאות והתזונה היא כמו יתר התנאים, שהשר רשאי לקבוע תנאים, ירצה להתייעץ, לא ירצה להתייעץ, יעשה כהבנתו, אלא אם כן משרדי הממשלה, תשכנעו אחד את השני ותבקשו מאיתנו, לקראת---
היו"ר זבולון אורלב
¶
יש רק בעיה אחת בכנסת, שצריכים רוב. בכנסת לא הולכים על פי האמת והצדק ועל פי מה שנכון מקצועית, יש רק מבחן אחד בסוף, צריך רוב, ואם יש מחלוקת בין משרדי הממשלה אז אין רוב, הבנת? זהו. כשאתם הולכים להצביע, תדעו למי להצביע.
בקיצור, חברים, אנחנו נשארים כרגע בתברואה בהתייעצות, ובתזונה בלי התייעצות. אתם שואלים אותי אם זה נכון? לא, אבל זו כרגע המציאות הפוליטית שאנחנו ניצבים בה ואני רוצה להתקדם עם החוק.
אם משרד המשפטים ומשרד התעשייה, המסחר והתעסוקה, שתומך בזה שתזונה תהיה עם התייעצות, ישכנע את משרד האוצר ונשמע קול אחד ממשרדי הממשלה, אין לנו התנגדות. אנחנו רוצים, בחפץ לב, לצרף גם את התזונה להתייעצות עם משרד הבריאות. נורא פשוט.
שיעור באזרחות, פרק א', פסקה 3.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אני רוצה לרענן את זיכרונך שבהגדרות קבענו שוועדת הכנסת היא זו שתחליט איזו ועדה תחליט על התקנות. אני אעשה כמובן מאבק גדול מאוד שזו תהיה הוועדה לזכויות הילד, ואם זו תהיה הוועדה לזכויות הילד, אני אהיה מעורב מאוד. אם זו תהיה ועדת העבודה והרווחה, אז אני גם אהיה מעורב, אבל אני לא היושב ראש, אבל גם היושב ראש שם, תאמין לי, לא יעשה חיים קלים.
מירב ישראלי
¶
בגדול, אני רק מזכירה, יש פה הסתייגות, אבל זה יעלה בהסתייגות. חברת הכנסת זוארץ בישיבה ביקשה לצמצם את הסמכות של הממונה, בנושא של העברות הפליליות. אלה דברים שהיו בנוסח הקודם, בעמוד 8.
היו"ר זבולון אורלב
¶
עורכת דין ישראלי מצביעה לנו על התיקונים שנעשו או על דברים שלא קיימנו דיון בפעם הקודמת ולא קיבלנו הכרעה. צריכים לתת אמון בעורכת דין ישראלי שהיא מאוד מדויקת בעניין הזה, שלא תיכנס בחוק פסקה שלא נידונה, או שלא התקבלה בה החלטה.
יצחק קדמן
¶
הערה ל-7א. אני הייתי מבקש בנוסח שעורכת דין ישראלי, שיודגש שמשרד התעשייה, המסחר והתעסוקה מוסמך לקבוע תנאים לכלול במפורש גם את העניין של שטח פר ילד. זה אחד הדברים הכי חשובים שיש.
יצחק קדמן
¶
אני לא אומר כמה. העיקרון שאתה אומר, שהוא מוסמך לקבוע תזונה והוא מוסמך לקבוע זה, אני מבקש להוסיף---
היו"ר זבולון אורלב
¶
הרי ברור שבתקנות יהיה השטח הזה. יש למישהו מחלוקת שהתקנות צריכות לכלול את המטראז' שיש פר ילד?
זאב פיש
¶
לא, אם אתה עושה בהקבלה למוסדות חינוך, לכיתות הלימוד של בתי הספר וגני הילדים, שם הצפיפות זה אחד מהדברים ההנדסיים שמשרד הבריאות קובע. אם אתם רוצים לעשות משהו אחר, זה בסדר, אבל למשרד התעשייה, המסחר והתעסוקה אין את היכולות לעשות את זה.
רן רידניק
¶
אנחנו קבענו בפרוגרמה. אני ישבתי בוועדת פרוגרמה, אתה אומר לי לא? אני קבעתי, אתה אומר לי שלא אני קבעתי?
היו"ר זבולון אורלב
¶
חברים, למרות שהדברים מובנים מאליהם, הואיל והנושא הזה הוא קריטי, אני גם מקבל את הבקשה הזאת, שבתנאים הפיזיים אולי נכתוב 'לרבות'---
היו"ר זבולון אורלב
¶
יש לך מחלוקת על זה... יש איזה מחשבה לכתחילה שבתקנות לא יהיה העניין של מטראז' פר ילד?
היו"ר זבולון אורלב
¶
שלשום ציינו 19 שנה לפטירתו של מנחם בגין ואחת מאמרותיו המפורסמות, שגם הדבר הברור, לפעמים צריך שייאמר.
היו"ר זבולון אורלב
¶
חברים, אנחנו לא בשיעור פילוסופיה. הואיל והממשלה איננה מתנגדת ואני לא שומע שיש מישהו שמעלה על דעתו שזה לא יהיה בתקנות, זה ברור לחלוטין. אני הייתי מסתפק בהבהרה הזאת בפרוטוקול, אבל אתה לא מסתפק. דר' קדמן לא מסתפק, ואחרי עשר תשובות שליליות שהוא קיבל ממני, שיקבל תשובה חיובית אחת.
היו"ר זבולון אורלב
¶
עד שהממשלה מסכימה לדר' קדמן ופתאום אני באופוזיציה, שחושב שזה מיותר, אבל נכניס את זה. את יודעת מה להכניס?
היו"ר זבולון אורלב
¶
אמרתי שאני מאוד מעניין שככל שאנחנו יכולים לצרף לחוק את התוספת, אני אעשה ואני עושה מאמצים, אני לא התחייבתי שזה יהיה תנאי בל יעבור, אני עדיין שואף ובמגע עם המשרדים ועם השרים שהחלק העיקרי של אותם תנאים ייכנסו כתוספת לחוק ויעברו בד בבד עם החוק. אני מקווה מאוד שזה יהיה אפשרי, אני שואף לזה. אבל אני לא יכול להתחייב במאה אחוזים שזה יהיה.
שולמית ביסמנובסקי
¶
אני חושבת שדווקא שטח פר ילד כן צריך להכניס לתוספת, משום שזה ישפיע כלכלית על כל מה שקורה במדינה.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אני מאוד מאוד מסכים איתך ואני אעשה מאמץ עליון שכך אמנם יהיה. אני מאוד מפציר במשרד התעשייה, המסחר והתעסוקה, ככל שאפשר, שהדברים העיקריים, כמו ההכשרה, ההשכלה והניסיון והמטראז', הדברים הבסיסיים, ייכנסו בתוספת. אני בהחלט חושב שזה דבר נכון מאוד.
אני מבקש, עורך דין אביעד, להביא את בקשתי, וגם מיכל, לנסות בשבועיים הקרובים לעשות את המאמצים.
היו"ר זבולון אורלב
¶
התוספת תהיה הישיבה האחרונה, ב-17 לחודש, אם יוגש לנו חומר.
חברים, אני אתן פה רשות דיבור, אני לא אסתום פיות, אני רק אומר שכנראה נחליט היום שביום ראשון יש עוד ישיבה.
מיטל להבי
¶
אני רוצה להזכיר לעורכת דין ישראלי שהמטר מרובע לנפש הוא נושא מאוד מורכב שקיים גם במוסדות חינוך.
מירב ישראלי
¶
ההסדר של 7 ו-7א, אני רק מזכירה שהיתה הסתייגות שחברת הכנסת אורית זוארץ רצתה באחת הישיבות, משהו על עברה פלילית, אם היא תרצה, היא תעלה את זה.
מה שהיה 7(ב), שירד, אמור להיבדק עוד על ידי המשרדים. הם ביקשו לחזור לזה.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אנחנו מתנגדים לזה. הם לא מעלים את זה. הם רוצים? שיעלו את זה, אנחנו מתנגדים לזה.
בעמוד 9 יש סעיף בשורה הרביעית (ב) מחוק. אני מציע שלא תחזרו לזה.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אני רק רוצה לפרוטוקול שביקשתי ממנהלת הוועדה שתודיע לחברי הוועדה שבשבוע הבא ייתכנו הצבעות על החוק.
היו"ר זבולון אורלב
¶
נראה מה יותר נח לי. בכל מקרה, אם יוגשו הסתייגויות, אני צריך להצביע על ההסתייגויות וחוץ מההסתייגויות לא נוהגים להצביע בקריאה שנייה ושלישית---
מירב ישראלי
¶
סעיף 7, התנאי של העברה הפלילית, שזה חוזר אחר כך גם בהמשך. גמרנו את 7 ו-7א שזה התנאים. עכשיו יש שאלה כללית, שהיא נוגעת גם לסעיף 7(1) וגם בהמשך היא נוגעת לדברים נוספים, אפשר לדון בה עכשיו, או יותר מאוחר, מתי שתרצה, בגדול למעשה ההגדרה של תלויים ועומדים נגדם הליכים פליליים, זה בעצם משלב הפתיחה בחקירה. זאת אומרת ברגע שהמשטרה פותחת בחקירה, באמצע יש כתב אישום או אין כתב אישום, אבל יש את השלב של כתב אישום, ובסוף יש הרשעה. כאן, למעשה, אדם לא יכול במקרה של 7 לפתוח מעון, אם אחד מהגורמים האלה, נפתחה נגדו כבר חקירה פלילית על אחת העברות שדיברנו עליהן, כמו עברה שבסופו של דבר הוא הורשע, אותה עברה כזאת, נפתחה נגדו חקירה פלילית. זה המצב. מכיוון ששלב פתיחה בחקירה זה שלב ראשוני, בעצם אנחנו עוד לא יודעים, זה אפילו עוד לא בשל לכתב אישום, הוועדה ביקשה ממשרדי הממשלה לבחון את השלב הזה, שלב הפתיחה בחקירה, בין אם עד כתב אישום ובין אם עד הרשעה, ולראות אם אפשר לעשות איזה שהוא הסדר מדורג יותר ולא שיהיה לגבי כל השלבים את אותו הסדר שאי אפשר לקבל רישיון, או אחר כך אי אפשר להעסיק גם. נדבר על זה בהמשך. זה נוגע לכמה נקודות. זאת השאלה. בעצם.
אני רק אגיד שבישיבה עם נירית במשטרה, הסתבר לנו שבעקבות המבנה של המרשם הפלילי אין אפשרות לממונה, כשהוא פונה למרשם הפלילי, לדעת באיזה שלב נמצא מה שנקרא המב"ד (ממתין לבירור דין), התיק התלוי והעומד, אין לו אפשרות לדעת אם כבר הוגש כתב אישום או לא הוגש כתב אישום. זה משהו שגם נאמר לנו בישיבה.
מירב ישראלי
¶
אבל יש אופציה מסוימת, שהיא אפשרית, שלגבי תיקים שהם פתוחים, לממונה יהיה שיקול דעת לא רק לעכב את ההחלטה בבקשה, כמו שיש עכשיו, אלא יהיה לו שיקול דעת כן לתת רישיון.
היו"ר זבולון אורלב
¶
מצד שני, אתה גוזר גזרה על בעיה גדולה מאוד. זה לא פשוט. מה נהוג לגבי עובדי הוראה?
היו"ר זבולון אורלב
¶
אני נוטה לכך שיהיה שיקול דעת לגבי פתיחה בהליכים לפני כתב אישום, שיהיה שיקול דעת של הממונה, שזה לא יהיה דבר אוטומטי.
היו"ר זבולון אורלב
¶
עורך דין פרידברג, מול הרצון, ואני האחרון שהייתי רוצה שעבריין פוטנציאלי יעסוק בחינוך ובטיפול, יש גם חופש העיסוק, יש גם הילדים, יש גם ההורים שלהם וכדומה, ולכן צריכים להיות עם יד זהירה מאוד על ההדק, ולכן אני לא הייתי עושה את זה כהוראת חובה שהיא אסור, אלא להשאיר שיקול דעת לממונה, לראות מה העניין, באיזה שלב אנחנו נמצאים וכדומה, בסדר? נראה בעיניכם?
מירב ישראלי
¶
כן, את המב"דים אפשר, ואז אם אתה רוצה לברר אם הוגש כתב אישום או לא, אתה צריך להתקשר ספציפית לצוות החקירה.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אני מציע שנלך על זה, אלא אם כן... אני רוצה לסכם שבאשר לכתב אישום והרשעה בוודאי שזה בלתי אפשרי, כך גם נהוג במערכת החינוך---
יעל שמרגד
¶
אני רוצה לשאול שאלה. בעמוד 8, ודיברנו על זה, ...כאמור בפסקת משנה (ב), גם לא תלויים ועומדים. זה צריך להיות הפוך, אם כבר משהו שבכלל הממונה ישקול לא לתת---
יובל אביעד
¶
---בגלל הבקשה של הוועדה אני נדרשתי לבדוק לכן בדקתי. אקרא את הנוסח שצריך להיות ואחר כך אני אנסה גם להסביר. סעיף 8. 'מבקש הרישיון או חידושו הוכרז פסול דין או הוכרז פושט רגל וטרם ניתן לו הפטר כאמור בסעיף 62 לפקודת פשיטת רגל (נוסח חדש), התש"מ-1980' ואם הוא תאגיד צריך לבוא: 'ואם הוא תאגיד, ניתן לגביו צו פירוק, או צו פירוק זמני, לא מונה לו כונס נכסים, והוא לא החליט על פירוקו מרצון'.
מירב ישראלי
¶
אז ניתן לגביו צו פירוק, צו פירוק זמני, או מונה לו כונס נכסים, או שהוגשה בקשה לכל אחד מאלה, או שהוא החליט על פירוקו מרצון.
היו"ר זבולון אורלב
¶
הואיל ויש לי עניין גדול מאוד בסעיף הזה, אני קובע שחבר הכנסת זבולון אורלב התיר ליושב ראש לעזוב את הישיבה לכמה דקות ואתם תמשיכו בדיון. להמשיך את הפרוטוקול.
יובל אביעד
¶
זה משפטי. סעיף 9 לפקודת פשיטת הרגל קובע כי לא תוגש בקשת פשיטת רגל נגד תאגיד או חבר בני אדם שניתן לפרקם לפי פקודת החברות, או לפי פקודת האגודות השיתופיות.
מירב ישראלי
¶
לא, השאלה שלי היתה אחרת. השאלה שלי היתה לגבי אדם פרטי שניתן לגביו הפטר, זאת אומרת כאן---
מירב ישראלי
¶
לא, אני מדברת על אדם פרטי. גננת, מבקש הרישיון או חידושו היא גננת. היא לא הוכרזה פסול דין והיא לא הוכרזה פושטת רגל, אבל אם היא הוכרזה פושטת רגל וניתן לגביה הפטר, היא כן יכולה. זה מה שזה אומר. אתה מבין מה אני אומרת? אחרי שניתן ההפטר היא כבר יכולה כי ההפטר מחזיר אותה לחיים רגילים.
מירב ישראלי
¶
מה שקורה זה שלפעמים בהפטר יכול להיות כתוב שאסור לה לנהל גן. יש תנאים בהפטר, זה מה שאני אומרת, לכן זה חייב להיות בהתאם לתנאיו, או משהו כזה.
מירב ישראלי
¶
אולי נגמור את הסעיף הזה באופן כללי ואז אני אגיד משהו לגבי הפירוק. הסעיף הזה באופן כללי אמור לכלול באופן מסודר את כל העילות שהממונה יכול, לאחר שהוא שמע את המבקש, למרות שהוא עומד בתנאים הכלליים הוא יכול או לתת לו או לא לתת לו רישיון. זאת אומרת אלה עוד נסיבות שאנחנו מוסיפים שיכולות להיות בעייתיות. זאת אומרת יכולה להיות בעיה לתת לאדם את הרישיון, אבל זה מצריך איזה שהוא שימוע ואיזה שהוא שיקול דעת של הממונה. אז אחד, זה באמת הנושא הזה שיכול להיות שבן אדם אמנם הוא פסול דין או משהו כזה, אבל עדיין הוא יכול לנהל, הממונה יבדוק אם הוא יכול, ומחקנו פה נסיבות אחרות, ומשרד התעשייה, המסחר והתעסוקה היה צריך לבדוק אם יש עוד נסיבות כאלה, זאת אומרת שהוא עומד לכאורה בתנאים של 7 ו-7א, אבל עדיין אלה נסיבות בעייתיות שמצדיקות אולי אי מתן רישיון אחרי שימוע. למשל הזכרנו את דיני העבודה.
יובל אביעד
¶
לגבי דיני עבודה, אני ניסיתי להסביר באופן נרחב את הרציונל מדוע, לעתים היושב ראש הסכים איתי, לעתים לא. היועץ המשפטי של משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה יבוא וינסה לשכנע בסעיף הזה---
יובל אביעד
¶
בעצמו, כי זה תחום מומחיות שלו, הוא עוסק בדיני עבודה, כפי שאתה יודע, והוא יבוא וינסה פה לשכנע.
מירב ישראלי
¶
זאת אומרת זה לא יהיה תנאי חד משמעי לסירוב לרישיון, אבל האדם יצטרך לבוא ולהסביר את עצמו אצל הממונה כדי לדעת אם הוא לא סדרתי, אם זה לא יכול לפגוע בילדים. זאת הכוונה.
היו"ר זבולון אורלב
¶
חבל על הזמן, אני מקבל את זה. הוא לא צריך לבוא. אני מקבל את העמדה הזאת. אם זה לא דבר אוטומטי וזה שיקול דעת, זה בסדר גמור.
מירב ישראלי
¶
אין בעיה, אפשר להגדיר. נגדיר, רק מה שבתוספת השנייה שבחוק בית הדין לעבודה. זה רק חוקים.
יובל אביעד
¶
אפשר לכלול בהגדרת דיני עבודה את התוספת השנייה לחוק בתי הדין לעבודה. ייתכן ויש מקום להוסיף גם הסכמים קיבוציים וכדומה.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אני כרגע אומר את התוספת השנייה, הסכמים קיבוציים אנחנו לא מוסיפים. אני מציע לא להוסיף. לא לנצל יותר מדי את טוב לבי.
תסבירי לי למה במערכת החינוך אפשר שכל הבעלויות הפרטיות משלמות את ההסכמים הקיבוציים עם המורים ולא אומרים שההסכמים הקיבוציים לא חלים, למה? כי המדינה מממנת 100% את העלות הזאת. אני לא מבין למה מה שקיים אצל המורים אי אפשר שיהיה קיים אצל העובדים הסוציאליים. זה תמוה בעיניי.
היו"ר זבולון אורלב
¶
יש הסכמה? זה נשמע לי דבר תמוה ומופרך למה מה שאפשר במערכת אחת… אני לא יודע את הפרטים, אבל כמי שהיה המנהל הכללי במשרד החינוך, זה נשמע לי תמוה שהסדרים שיש במערכת אחת---
היו"ר זבולון אורלב
¶
50% מעובדי ההוראה במדינת ישראל עובדים בבעלויות, רק 50% הם עובדי מדינה, למה שם---
יעקב פרידברג
¶
אגב, יש תקנה במוכר שאינו רשמי, שנוגע לדיני העבודה במפורש, שמשלמים להם את שכרם בתקנות של הכרה במוסדות חוץ.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אנחנו לא ממהרים בשום דבר. את המלה 'ממהרים' תיקחי בחזרה. אני יכול להדגים לך מה זה נקרא למהר, אם את רוצה. אם את רוצה, אני יכול להדגים לך מה זה נקרא להעביר חוק במהירות.
גלי עציון
¶
אז שהנוסח לא יפנה לתוספת השנייה, כי התוספת השנייה זה סעיף הסמכות של בית הדין לעבודה והוא מאוד מאוד רחב.
מירב ישראלי
¶
מה שעכשיו מופיע פה כ-(2). יש סעיף שהיה 12, אנחנו צריכים לדון בזה ביחד, ואנחנו החזרנו אותו. אני מדברת על סוגיה כללית ואני מפנה לכמה דברים. בתוך חיי הרישיון יש את סעיף שהיה 12 ואנחנו העברנו אותו ל-16(א) בגלל מבנה שעשינו ולא משנה המיקום כרגע, שבתוך חיי הרישיון הממונה יכול לתת הוראה למעון להפסיק העסקה של מישהו אם הוא מורשע בעברות מסוימות. זה מה שהיה 12. לגבי מתן רישיון, היתה הוראה גורפת יותר שלא כוללת רק עברות פליליות, אלא היא בעצם מה שעכשיו מופיע פה כ-(2) בסעיף שאנחנו כרגע מדברים עליו, שזה אומר ככה, 'אם הממונה מצא נסיבות שבשלהן מישהו מבקש להעסיק כמנהל או כבעל תפקיד בכיר', שאנחנו צריכים לפרוט את זה, מה זה אומר מבחינתכם בעל תפקיד בכיר פה, 'אחר במעון, אינו ראוי להיות מועסק כאמור'.
זאת אומרת אתם רציתם לתת לממונה בשלב מתן הרישיון סמכות רחבה מאוד לאחר שימוע לא לתת רישיון למי שאנשים מסוימים שהוא מבקש להעסיק במעון הם לא ראויים. זה לא רק הרשעה פלילית, זה יכול להיות גם דברים אחרים. זה הסעיף שמופיע פה כ-(2).
הסעיף המקביל, תוך כדי חיי הרישיון, אחרי שהרישיון כבר ניתן, רציתם לתת בסעיף 12 שהיה אפשרות לממונה לדרוש הפסקת העסקה לא רק של בעל תפקיד בכיר או זה, אלא של כל מועסק או נותן שירותים במעון, רק אם הוא עבר עברה פלילית מהסוג שאנחנו מדברים עליה.
זאת אומרת יש פה קודם כל סוג של אי התאמה בין שלב מתן הרישיון לשלב הפעילות, והדבר השני, סעיף (2) הוא מאוד רחב בגלל העניין של ה'לא ראוי' ומה זה לא ראוי. זאת סוגיה שצריך לדון בה באופן כללי גם לגבי מתן רישיון, גם לגבי זמן הפעילות, הפסקת העסקה.
יש את הניסוח שלכם פה ב-(2), יש ניסוח שהוספנו ב-9(ב) רק כמשהו טנטטיבי. כרגע זה מופיע כ-9(ב), 'נוכח הממונה כי מי שהגיש בקשה לרישיון מבקש להעסיק כמנהל או כבעל תפקיד בכיר', שוב אני אומרת, אתם צריכים להגיד לנו מה זה בעל תפקיד בכיר פה, 'אדם שאינו ראוי להיות מועסק, רשאי הוא, לאחר שנתן למבקש הזדמנות לטעון טענותיו להתנות את החלטתו בדבר מתן רישיון בהעסקת אדם אחר במקומו'. זו היתה ואריאציה לדבר הזה בסעיף אחר.
מירב ישראלי
¶
אז עכשיו אנחנו צריכים לדון בהוראה עצמה. זאת אומרת האם ה'לא ראוי' הזה הוא... אז אולי תגידו לנו בדיוק למה התכוונתם ואז צריך גם לעשות השוואה בין השלב הזה של מתן רישיון לשלב של הרישיון, ואם עכשיו המנהל או המחנך-מטפל לא ראוי בזמן שהמעון פועל, אז אתה גם צריך להורות על הפסקת העסקה שלו, לכאורה. ההוראות צריכות להיות אותן הוראות בשני השלבים.
יצחק קדמן
¶
הסעיף הזה, אם הבנתי נכון, נותן אפשרות במקום לסגור את כל המעון, להגיד לאדם אחד... תשמעו, האיש הזה צריך ללכת הביתה, יסגרו את כל המעון בגללו.
גיל אשכנזי
¶
ראוי זה אתי, אין עברה פלילית, אבל אתית אתה לא בסדר. זה נשמע פגיעה לא מידתית בחופש עיסוק. אני גם לא בטוח שתמי אלמוג רוצה כזה שיקול דעת.
יצחק קדמן
¶
אני יכול לתת לך דוגמאות מהמציאות. יש התנהגות שאתה תסכים שהיא לא ראויה ואומרים לנו גם מארגוני נשים, כשאנחנו פונים בתלונות, 'יש גננת שכל היום מקללת'. זאת לא עברה פלילית, לא נפתח בעניינה חקירה, היא כל היום מקללת את הילדים.
גיל אשכנזי
¶
אבל זו דוגמה אחת שהיא במקרה בתחום הלבן, יש הרבה באפור, דר' קדמן. אתה לא רוצה לתת שיקול דעת בתחום האפור? מה זה ראוי? לך יש שיקול דעת שהוא נקי, ברור ומזוכך, אבל לא לכולם יש את זה, כמו שלך.
יצחק קדמן
¶
השאלה איך מונעים דברים שהוא מתכוון אליהם, שיבוא אדם ממפלגה מסוימת ויגיד 'העובדת הזאת היא לא חברה במרכז...'.
היו"ר זבולון אורלב
¶
חברים, אני רוצה להתייחס לסעיף 2. אני מבין שסעיף 2 הוא רצון לתת סמכות להפסיק עבודה של מישהו מנימוקים מקצועיים. אני מבין שזה העניין. נימוקים מקצועיים, הייעוד של אותו אדם נגיד להיות מחנך-מטפל ומתברר שלמרות כל התעודות שיש לו בחיים היא או הוא לא יכולים להיות מחנך-מטפל.
היו"ר זבולון אורלב
¶
רק לידיעתך, גם על מורה באורט רשאי המנהל הכללי של משרד החינוך והתרבות לומר אחרי ביקורי מפקח ש'המורה איננו מתאים לתפקידו' והוא מורה לרשת אורט להפסיק את עבודתו של אותו עובד הוראה, בלי שהוא הורשע, מסיבות מקצועיות. במושגים של משרד החינוך זה נקרא פיטורים פדגוגיים. יש פיטורים מנהליים, אין תקן, מספר התלמידים הצטמצם וכדומה, ויש נימוקים פדגוגיים, יש לו דוקטורט במתמטיקה, אבל הוא לא יודע ללמד מתמטיקה, כי חסרה לו זה, אינני יודע, הוא לא מורה .
היו"ר זבולון אורלב
¶
את חוטפת לי ממש את הדברים. אתם זוכרים שאני ביקשתי ממשרד התעשייה, המסחר והתעסוקה כמה דברים להעלות לרמת מנהל כללי. זה לדעתי דוגמה קלאסית.
גיל אשכנזי
¶
אבל אדוני פה מדובר בעובדים שלכם, של משרד החינוך. זה בעיקר מיועד לעובדים שלך, פה אתם הרגולטורים. כמה זה קורה במוכר שלא רשמי?
היו"ר זבולון אורלב
¶
כן, ודאי. אני אומר לך שזה קורה, ודבר שני שאני אומר לך, שאני מניח שגם פה זה לא יקרה הרבה, כי זה לא פשוט. לפטר אדם מחוסר התאמה מקצועית, או בגלל שהוא גורם נזק לתלמידים וכדומה, באישיותו, בהתנהגותו, באופיו, ביכולת המקצועית שלו, אתה חייב להשאיר פתח, סמכות לרגולטור להביא לפיטורי אדם בגלל אי התאמה או כישלון מקצועי, התאמה מקצועית. אתה חייב להשאיר, רק מה? אני חושב שהסמכות הזאת לא צריכה להיות בידי הממונה. הממונה יכול להמליץ, הממונה יכול לנמק, זה כבר צריך להיות מנהל כללי, זה כבר לא פשוט. אגב, גם המנהל הכללי של משרד החינוך, ידו לא קלה על ההדק, אני לא יודע כמה מפטרים בשנה מתוך 120,000 מורים, אם מגיעים ל-30 בשנה, זה נדמה לי משהו פנומנלי.
היו"ר זבולון אורלב
¶
בדרך כלל מגיעים להסכמה איתם שלא יגיעו לפיטורים אלא יעזבו מרצון, אבל זה סיפור אחר. לכן אני חושב שצריכים להשאיר את הזכות, אבל להעלות את זה לרמת מנהל כללי, וגם 'ראוי להיות מועסק', זה ביטוי מדי רחב.
מירב ישראלי
¶
בחוק פיקוח יש הרשעות וסוגים של עברות, ואז יש 'הוכח למנהל הכללי שיש בהתנהגותו של העובד משום השפעה מזיקה על תלמידים', זה אחד, והשני זה שהוא פוטר מבית הספר מטעמים פדגוגיים בעצם. אלה שני הדברים.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אני מציע להעתיק את שני הסעיפים האלה כמו שהם. זה נשמע סביר, ולהעלות את זה לרמת מנהל כללי.
מירב ישראלי
¶
אני מסכמת. סעיף 16 לחוק הפיקוח על בתי ספר. אני אומר ככה; עקרונית בבתי ספר, לגבי כל עובד חינוך, נדרש אישור מראש, מה שאנחנו לא דורשים פה. יש הבדל בהסדר. עקרונית אנחנו אומרים פה, רק לגבי המנהל והמחנך-מטפל, אני לא יודע אם יש עובדי חינוך נוספים במעון, או שאלה עובדי החינוך היחידים---
מירב ישראל
¶
אז אלה באמת כל עובדי החינוך, אז זה אותו דבר. אז מחנך מטפל ומנהל, כמו בפיקוח על בתי ספר---
היו"ר זבולון אורלב
¶
חברים, תאמינו לי שאני יודע, ולכן לא הטלנו עליו את כל החובות של המנהל הכללי במשרד החינוך. במשרד החינוך המנהל הכללי חותם על הרישיון ו---
היו"ר זבולון אורלב
¶
לא, פיטורי אדם מסיבות מקצועיות, חברים, אני לא מציע לתת לפקיד ממונה. אני חושב שאני ותיק בשירות המדינה, בכמה ימים, אני לא מכיר אח ורע בשירות המדינה שיש סמכות לפקיד במדינה לפטר אדם מסיבות מקצועיות. לא מכיר כזה דבר, גם הממונה עליך לא יכול לפטר אותך ככה.
מירב ישראלי
¶
כן, אבל פה אמרנו שיש סמכויות מסוימות שעדיין יכול להיות שראוי להעלות אותן לרמת מנהל כללי.
אורה גולדהירש
¶
ראשית, ישנם הרבה מצבים במעונות שבהם יש צורך בהתערבות, למרות שאי אפשר להגיש אישום פלילי ואני חושבת שארגונים והמסגרות הגדולות יכולים ליהנות מהסעיף הזה כי לא פעם יש קושי רב לפטר עובד מסיבות מקצועיות, כאשר---
אורה גולדהירש
¶
ואני חושבת שבאמת הסעיף הזה יכול לשמור על שלומם של הילדים ובריאותם. זה פותר בעיות ולא מקשה.
מירב ישראלי
¶
אז מה שאנחנו אומרים, בשלב בקשת הרישיון המנהל הכללי יכול לבדוק את המנהל ומחנך-מטפל ואם הוכח, כמו ב-(3) ו-(4) שבהתנהגות יש משום השפעה מזיקה על פעוטות או שהוא פוטר מטעמים פדגוגיים בעבר ולא נשתנו הנסיבות כך שהן מצדיקות ניסיון חדש בהעסקתו, זה הניסוח---
מירב ישראלי
¶
ההסדר בחוק פיקוח על בתי ספר נותן שימוע לאדם עצמו. כאן אנחנו נותנים שימוע למנהל המסגרת. אני לא בטוחה שזה בסדר, כי יש פה לאדם---
חנן דגן
¶
רציתי לשאול אם בתוך הדברים האלה אנחנו יכולים בעצם למנף את המצב שאם יש עובד שהוא באמת לא ראוי, לא יקבלו אותו אחר כך במקומות האחרים באופן קבוע, נדע שזה עובד---
היו"ר זבולון אורלב
¶
אם לא תיתן לו תעודה שהוא עובר כיתה אבל לא בבית ספרי, אז הוא עלול להתקבל במקום אחר, אבל אם אתה במכתב הפיטורין תכתוב בדיוק למה, אז לא יקבלו אותו גם במסגרת האחרת.
היו"ר זבולון אורלב
¶
לא יודע עוד. קודם כל זאת שאלה איך אנחנו יודעים שמי שפוטר מאורט מטעמים פדגוגיים לא יתקבל ברשת עמל. זאת שאלה, אבל בדרך כלל הפיקוח יודע מזה. אין סודות, כי אלה לא מקרים שכיחים, אלה מקרים נדירים. שוב אני אומר, אם בשנה יש 10,000 עובדים חינוכיים, אם כאלה יגיעו 5 בשנה, תאמין לי שזה יהיה הרבה. אלה מקרים מאוד נדירים, כי בכל זאת מי שמתקבל עובר איזה סינון וגם הבעלות רואה אותו והוא גם צריך לקבל את האישור---
מירב ישראלי
¶
אפרופו הדבר הזה, אני אגיד משהו שנדון בו בסוף, שכל הנושאים האלה אמורים להגיע גם לוועדת ערר.
היו"ר זבולון אורלב
¶
חבר'ה, אני רוצה לגמור את החוק ביום שלישי. אני לא מבין אתכם. חבר'ה, זאת הצעת חוק ממשלתית, הממשלה לא רוצה את החוק, תגידו. אני לא מבין אתכם. מיכל, קחי מקל, תני להם בפטיש על הראש, אני לא מבין אותך. אתם תתנו למשפטנים פטיש על הראש.
מירב ישראלי
¶
אני רק רוצה להפנות את תשומת הלב שאם נותנים סמכויות מסוימות למנהל הכללי או לממונה, אני לא יודעת מה המבנה של ועדת ערר, אבל אולי אתם צריכים לשים לב לזה.
מירב ישראלי
¶
'לא להעסיק', לקחנו את זה ממקום אחר. אתה הרי לא אוסר עליו להעסיק אותו במשהו אחר שהוא לא מעון, אם אתה רוצה, לא להעסיק אותו במעון. בדקנו את זה עם הנסחית.
16(א), פה נאמר 'על אף האמור בכל דין, הסכם קיבוצי, או הסכם אחר', נצטרך להעתיק את זה גם לשם.
אני רוצה שנעשה את ההסדרים ביחד, כי הם באותו עניין.
מירב ישראלי
¶
סעיף 16(א). כאן, בגדול, זה בזמן חיי הרישיון. פה מדובר על מועסק שהוא לא מנהל או מחנך-מטפל, אני מבינה. לגבי מנהל ומחנך-מטפל העילות הן צרות מדי, כי אם אתה יכול לא לתת את הרישיון בגלל סיבות פדגוגיות, אתה גם יכול לא לתת להעסיק אותו מסיבות פדגוגיות.
אז קודם כל לגבי מנהל ומחנך-מטפל, צריך לעשות סעיף שהוא מקביל. לגבי העברות הפליליות בלאו הכי זה חל כי זה תנאי הרישיון. אם מופרים תנאי הרישיון, זה כבר חל. וצריך לעשות פה סעיף מקביל לגבי מנהל ומחנך מטפל, לגבי "הסיבות הפדגוגיות", אני עושה עכשיו השוואה, ובנוסף לזה, לגבי מועסקים אחרים... סעיף 16(א) עוסק למעשה במועסקים אחרים, נכון?
מירב ישראלי
¶
אז מדובר על מועסקים אחרים, שמועסקים אחרים, שאם הם גם עברו עברות שלא בדקו אותם בשלב הראשון, כי זה לא בתנאים, אם התגלה לממונה בשלב זה שהם עברו עברות פליליות, אז הוא רשאי לבקש. גם פה ניתן לבעל הרישיון ולעובד זכות שימוע וגם פה הנושא של פתיחה בחקירה. פה הפתיחה בהליכים, שזה לא כתב אישום, גם צריך להיות בשיקול דעת.
מירב ישראלי
¶
מה שעוד רציתי להגיד בהקשר הזה; במערכת החינוך כל עובד חינוך צריך לקבל אישור מראש ועל כל עובד שירות, שאני מבינה שפה מדובר על עובדי שירות, כי לעובדי חינוך התייחסנו קודם, אז למעשה צריך לעשות הגדרה, כמו בחוק פיקוח על בתי ספר. הרי הממונה לא יודע עליהם, כי הם לא מופיעים ברישיון שמית, יכול להיות שיגידו שיש מבשלת אחת על 40 ילדים, אבל לא יגידו 'המבשלת איקס', והוא לא יוכל לבדוק אם היא עברה עבֵרה פלילית. איך הוא מפעיל את 16(א)? זה מה שאני שואלת.
מירב ישראלי
¶
עקרונית העובדים שמדובר עליהם ב-16(א), שאפשר בדיעבד לדרוש פיטוריהם, אלה לא עובדי חינוך, כי בעובדי חינוך כבר טיפלנו בהם והסיבות הן יותר רחבות. מדובר פה בעובדי שירות, מה שנקרא. בחוק פיקוח על בתי ספר יש חובה של הגשת רשימה של עובדי שירות למנהל הכללי---
יובל אביעד
¶
אז צריך לומר את זה. כי אם זה לא נותן לי סמכות, אז חייב לומר את זה. כי בתקנות אני כן כתבתי נוסח של סעיף שמאפשר ל---
היו"ר זבולון אורלב
¶
מה שכתוב בחוק הפיקוח לגבי הסמכות של המנהל הכללי, לגבי עובדי שירות, אנחנו לא נכתוב את זה באופן מפורט בחוק, אלא נסמיך שבתקנות ניתן להתקין תקנות, כמובן הכל, שוב, באישור הוועדה.
יובל אביעד
¶
אני הנחתי שזה מסעיף 7(א)(2)(ב), תנאים לעניין השכלה, ניסיון והכשרה מקצועית. כלומר שאני מבקש רשימה של כל העובדים ואז---
מירב ישראלי
¶
9(ב) ירד. 9 זה 'דחיית החלטה לעניין מתן רישיון הפעלה או חידושו', או התנייתה, הוספנו פה. 'נוכח הממונה כי נגד מי מהמנויים בסעיף 7(1)(א) או (ב) תלוי ועומד הליך פלילי בחשד לביצוע עברה', כאן יש לו, כאמור, סמכות רק לדחות את החלטתו, מה שאמרנו עכשיו, שאתם תוסיפו כאן, כנראה, תבדקו את האפשרות להוסיף כאן גם שהוא בכל זאת יאשר פתיחת מעון, עד כתב אישום.
מירב ישראלי
¶
כן, אבל הם צריכים להעביר את זה במחלקה הפלילית. זה מה שהם אומרים.
אמרנו בזמנו שיכול להיות שצריך לעשות הבחנה בין עברות ומספרי ילדים, אבל כרגע נראה לי שהחתך הכי קל זה באמת שלב החקירה.
10, אנחנו מדלגים, כי הוא 7א.
היו"ר זבולון אורלב
¶
פה אני צריך את עזרתו של עורך דין רידניק. פה אני צריך לכופף את משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה.
היו"ר זבולון אורלב
¶
מר רידניק, אני צריך הגנה שלך, לקפל את משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה. אנחנו עוסקים עכשיו בתוקפו של רישיון, עמוד 13, מה שביקשנו בפעם הקודמת להיות מותאמים עם משרד החינוך. אל תקלקל לי אותו.
היו"ר זבולון אורלב
¶
זה גם מקל על הביורוקרטיה. הרי הם בהתחלה רצו שכל שנה יהיה רישיון. מה שקבענו בפעם הקודמת זה שלשנה הראשונה זה שנה, לאחר מכן שנתיים, לאחר מכן חמש שנים.
היו"ר זבולון אורלב
¶
יש חובות קוורום, זה עניין אחר. הפטנט של הממשלה לעצור חקיקה פרטית זה לקבוע חובת קוורום.
היו"ר זבולון אורלב
¶
כן, אני אומר מה העניין. הממשלה ביקשה ממני לבדוק אפשרות, כלומר הממשלה נוטה להסכים לתאריכים שאנחנו ציינו כאן, שנה, שנתיים, פלוס חמש אפילו, אמר לי נציג האוצר שהוא אפילו מוכן להצעתי של ישר שנתיים וחמש, אבל הם רוצים לבדוק אפשרות, מוסכמת גם עם משרד המשפטים, שהמבדקה שבדקה את תנאי הרישיון בצדדים הפיזיים, שאין בהם שיקול דעת ואין בהם סמכות שלטונית, יהיה אפשר להפעיל אותה גם תוך כדי החמש שנים, כי לפי הנוסח כרגע אי אפשר. אז בודקים. עדיין לא הגיעו להסכמה עם משרד המשפטים. אני אמרתי שכל דבר שאין בו סמכות שלטונית ואין בו משום שיקול דעת, מבחינתי אותו עיקרון של החידוש או של הגשת בקשה, אני לא רואה הבדל בין לפני לבין אחרי---
היו"ר זבולון אורלב
¶
כלומר אם רוצים לעמוד שתנאי הרישיון מתקיימים באותם דברים שהמבדקה בדקה לפני הרישיון, אני מדגיש, גובה הגדר, המטראז', שלא ייצא ש---
היו"ר זבולון אורלב
¶
---שאחרי שנתיים כששוב חידשו את הרישיון ועכשיו יש חמש שנים, אז בדירה עכשיו סגרו שלושה חדרים ונשאר רק חדר אחד, או משהו כזה. שניתן את הדברים הטכניים האלה לבדוק גם תוך כדי חמש השנים. אמרתי שאין לי התנגדות אידיאולוגית לעניין, אבל אני לא רוצה לחזור לזה, כי אתם צריכים לגבש הצעה ממשלתית.
יעקב פרידברג
¶
אני אסביר לך, אני חושב שאתה תהיה מוכן, אני מקווה שאני אצליח לשכנע. יש מודל בחוק רישוי עסקים שמדבר על כך שמפקח מטעם המדינה, או מטעם הרשות המקומית, כי זה רישוי עסקים גם ברשות המקומית, יכול להסתייע בבעלי מקצוע שונים שיש להם מומחיות לעניינים מסוימים. לנו אין בעיה שהמודל שיש שם יועתק גם לפה, כמובן בשינויים המחויבים, ואז זה קצת מעבר לטכני אפילו, כי יכול להיות מאוד שאנחנו נסמיך בעל מקצוע שיהיה ידו הארוכה של הממונה.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אני חושב שאתם הולכים לסבך אותי. אני לא בטוח שאני מסכים לדבר הזה, כי אני לא מסכים להפריט סמכויות שלטוניות ושיקול דעת שלטוני.
יעקב פרידברג
¶
לא, זה לא שיקול דעת. אנחנו לא רואים את זה כהפרטה, כי שיקול הדעת כמובן לא נמצא בידיו של בעל המקצוע, אלא בידיו של הממונה, והוא מוסמך ספציפית מולו.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אני הבנתי שהמבדקה עושה בדיקות טכניות פשוטות, לא מסובכות, ולא צריכים בשביל זה מומחים וכדומה. אני לא הבנתי איזה מומחים צריכים פה, לא הבנתי את הדבר הזה.
היו"ר זבולון אורלב
¶
עוד דבר שאני רוצה לסגור זה סעיף הארנונה. נדלג לסעיף הארנונה. יש לנו נוסח שמוסכם עם משרד הפנים, סעיף 60. עורך דין אביעד, תקריא את הנוסח ותקשיבו היטב, הארגונים.
יובל אביעד
¶
זה נוסח שנוסח על ידי משרד הפנים ואני אקרא אותו: "בפקודת מסי העירייה ומסי הממשלה (פיטורין), 1938, בסעיף 5ג בפסקה קטנה (4) בסופה יבוא 'ומעון יום לפעוטות, כהגדרתו בחוק הפיקוח על מעונות היום לפעוטות, התש"ע-2010, שניתן לגביו רישיון הפעלה לפי פרק ג' לחוק האמור והכל לגבי השטח המשמש כולו לצרכי המעון או מעון היום כאמור'.". עכשיו התוספת: "במעון כאמור הפועל בדירת מגורים תוטל ארנונה לגבי השטח המשמש כמעון בגובה של שני שליש מתעריף הארנונה למגורים החל על דירת המגורים בה פועל המעון וכפי שייקבע בתקנות".
יובל אביעד
¶
אני נותן את ההסבר שנתן לי משרד הפנים, זה לא הסבר של משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה. מכיוון שמעון יום לפעוטות שפועל במסגרת מגורים פועל כממוצע שמונה שעות, על שמונה השעות האלה למעשה הוא נותן פטור מארנונה. לגבי 16 השעות האחרות, זה מתפקד כבית מגורים ולכן החישוב הוא של שני שליש-שליש.
היו"ר זבולון אורלב
¶
כלומר אנחנו מדברים על שני השליש במידה ומעון היום פועל בדירת מגורים שמשמשת למגורים. זה כתוב כאן? תקריא שוב.
שולמית ביסמנובסקי
¶
למען הסר ספק אני רוצה להבין, מעון שנמצא בדירת מגורים ולא משמש למגורים, דינו כדין הרישא. הראשון. זאת אומרת פטור מלא.
מירב ישראלי
¶
יש הוראות מעבר. אבל זה לא ייכנס פה, לדעתי, זה ייכנס בהוראת מעבר. הוראת המעבר אומרת להוסיף הוראה של שמירת הפטור לגבי מעונות שהיו פטורים לפני שהחוק הוחל עליהם, למשך תקופת הביניים עד להחלה.
יובל אביעד
¶
פה אני רוצה לומר משהו. אני לא נציג משרד הפנים ואני חושב שלהערה הזאת של הוראת המעבר צריך להתייחס.
היו"ר זבולון אורלב
¶
משרד הפנים הוזמן, יודע, קיבלנו את הנוסח שלו. חברים, יש גם גבולות ל... דבריך נרשמו בפרוטוקול.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אנחנו חוזרים. ההתייעצויות בחוץ זה על ועדת הערר, גם את זה אנחנו רוצים לגמור היום. אני מבין שהעמדה העקרונית התקבלה רק כרגע מדברים על האפשרויות.
מירב ישראלי
¶
אז 14 ייבדק במקביל למתן סמכויות נוספות למבדקות. כרגע אני משאירה את הנוסח של 14 כמות שהוא.
מירב ישראלי
¶
בסעיף 14 מה שכתבתי שכרגע זה נשאר ככה וייבדק על ידי הממשלה במקביל למתן סמכויות נוספות למבדקות. זה הסיכום. זה מה שאמרת.
היו"ר זבולון אורלב
¶
בשביל עצמך את יכולה, שאנחנו יודעים שהממשלה שוקלת להציע הצעה בעניין, לא יותר מזה.
מיכל אקסלרוד
¶
בדיון שקיימנו, אדוני, בסוגיית סעיף 14, אדוני הסכים שייעשה מסלול נפרד למעונות בעלי סמל מעון. הבהרת והסכמת שיש הבדל בין מעונות בעלי סמל מעון שמפוקחים מזה עשרות שנים על ידי משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה, מפוקחים ובעלי רישיון, לבין מעונות שמקבלים רישיון בזו לראשונה, ואז ביקשנו שהפטור למתן הרישיון למעונות יהיה לחמש שנים, או ליתר דיוק יינתן רישיון---
היו"ר זבולון אורלב
¶
כשהם יחזרו תזכירי לי, אני מוכן לבדוק את הדבר הזה, או לפחות לא צריך את השנה הראשונה.
היו"ר זבולון אורלב
¶
הוא מקבל סמל מוסד 20 שנה. דר' קדמן, תחשוב על העומס שלהם. הם צריכים להחליט במה הם מתרכזים.
מירב ישראלי
¶
נכון, וזה יהיה מקביל, כי פה יהיה שימוע וזה בסדר. לגבי הסעיף האחרון, עורך דין אביעד לא פה, פסקה (7).
מירב ישראלי
¶
מה שנאמר פה זה שזה סעיף רחב מדי ושאם הוא רוצה להוסיף תנאים נוספים הוא צריך להוסיף אותם ב-7 ו-7א.
מירב ישראלי
¶
יש פה סוגיה שדפנה ואני כשעשינו את הניסוח התלבטנו בה. עלתה השאלה של מה קורה כשגננת שהיא יחידה, לא תאגיד, הולכת לעולמה. זה עלה אפרופו הנושא של האפשרות של הממונה גם אם אין רישיון אפשרות לתת למעון להמשיך לפעול ועלתה השאלה האם זה יכול להיות גם באמצעות אחר. זאת אומרת שבעל רישיון כבר לא נמצא בעצם ולכן הרישיון לכאורה פוקע, ועכשיו צריך לתת למעון, בזמן חירום---
מירב ישראלי
¶
נכון. אז יש את הוראת חירום, אבל אנחנו הגענו למסקנה, ורציתי לשאול את יובל אם זה תקף גם לתאגיד, עכשיו לאור מה שהוא הוסיף לגבי צו פירוק סופי---
מירב ישראלי
¶
יש כל מיני מצבים, יש מצבים שהאדם לא מקיים תנאים ושניתן מידע כוזב או שגוי ושניתן זה, למעשה האפשרות לביטול רישיון, אם אתה מסתכל על הסעיף של ביטול רישיון, שעכשיו דיברנו עליו, סעיף 15, הוא בעצם לא בדיוק מכסה... זה לא אפילו 'חדל להתקיים תנאי מהתנאים למתן רישיון', זה 'חדל להתקיים', בעל הרישיון. זאת אומרת סעיף 15---
מירב ישראלי
¶
אנחנו הגענו למסקנה, כשעשינו את הניתוח, שמצבים שבעל הרישיון לא קיים יותר, לא מכוסים בחוק.
מירב ישראלי
¶
אלה לא מצבים שבהם צריך לבטל את הרישיון, כי הרישיון בעצם פוקע, הוא מתבטל, כי כבר אין מי שמחזיק בו. לכן הוספנו פה סעיף---
היו"ר זבולון אורלב
¶
עורך דין אביעד, פה מדובר במקרה שהגננת נעלמה, לקח אותה ה', והיא בעלת הרישיון, גננת יחידה.
מירב ישראלי
¶
כשדפנה ואני ניסחנו את הצעת החוק הגענו למסקנה שסעיף 15 שמאפשר ביטול, למעשה לא מטפל באופן ברור במצבים שלא תנאי מתנאי הרישיון הופר או משהו כזה, אלא בעל הרישיון חדל להתקיים. פיזית. אלה מצבים שלמעשה הרישיון פוקע, הוא לא מבוטל, הוא מותלה, הוא פוקע. בחקיקה המונח שמשתמשים הוא 'הרישיון פקע', הוא פקע כי כבר אין מי שיחזיק בו.
מירב ישראלי
¶
אני אומרת מה אנחנו חשבנו לעשות. מה שאנחנו עשינו, טיפלנו במצבים האלה. קודם כל אמרנו את זה. מה שרציתי לשאול אותך, לאור הסוגיה של פירוק שהתלבטנו לגביה, מה שעשינו בסעיף 15(ב)(1), יש אפשרות לממונה לבטל או להתלות. זה (א) ו-(ב). אחר כך יש אפשרות ב-(ג) הוראה כללית שזה לא מבטל צו הגבלה מנהלי, ו-(ב)(1) בא לטפל במצבים ש-(ב) לא מטפל בהם, שגם הם קיימים וצריך לדאוג להם.
אנחנו אומרים
¶
'היה בעל רישיון הפעלה יחיד, יפקע הרישיון אם נפטר'. השאלה שלנו היתה לגבי תאגיד, חשבנו שמכיוון שיש את כל ההליך הזה של הפירוק ופירוק זמני, זה לא שתאגיד מתפרק ביום אחד, אז חשבנו שההסדר של השימוע, מה שאתה עכשיו הוספת, צו פירוק סופי וכל זה, מסדיר את העניין הזה. זאת אומרת זה לא שיום אחד התאגיד ייפול אפיים ארצה וזהו. לכן חשבנו שהסעיף הזה צריך לטפל רק במקרים של יחידים והפקיעה של הרישיון האוטומטית צריכה להיות רק במקרה הזה.
מה שחשבנו שיקרה במקרה הזה זה כך; סעיף 17 מטפל בהמשך הפעלת מעון בחירום, אני קוראת לזה במרכאות, מה שעשינו שם, אמרנו 'הממונה רשאי להורות על המשך הפעלתו של מעון יום לפעוטות שרישיון ההפעלה שניתן לגביו בוטל', צריך למחוק 'לאחר מועד הביטול', עשינו הגדרה לביטול, 'למשך תקופה שיורה ובתנאים שיקבע, לרבות הפעלתו בידי אחר, אם נוכח שהדבר דרוש לשם שמירה על שלומם או טובתם של הפעוטות', ואז עשינו הגדרה של ביטול, שגם התליה ופקיעה וכל זה.
מירב ישראלי
¶
נכון, התלבטנו לגבי הדבר הזה, אמרנו שכבר אין בעל רישיון, אז אי אפשר להגיד 'אחר מבעל הרישיון', אבל אפשר להגיד אחר ממי שקיבל רישיון לגבי המעון. התלבטנו לגבי זה, זה ניסוח.
מירב ישראלי
¶
חייבים למצוא פתרון... נתנו פה התייחסות ספציפית למקרים שאין להם התייחסות בסעיף 15. סעיף 15 לא מדבר על מצב שבעל רישיון חדל מלהתקיים.
יובל אביעד
¶
בסדר, אבל אני אומר, אם אפשר למצוא נוסח, אולי כהמשך לנוסח, 'היה בעל רישיון הפעלה יחיד... נפטר, אלא אם כן אחר נכנס לתוך---
היו"ר זבולון אורלב
¶
בתור הסדר חירום, יש לכם הערות על זה? אין. קיבלנו את הגרסה הזאת. עורכת דין ישראלי, תרשמי לפנייך.
חנן דגן
¶
בתוך מצב החירום אני חושב שכדאי להכניס מצב של, נקרא לזה עוקף ביורוקרטיה ,שלא יבוא הממונה וימשוך את זה יתר על המידה.
היו"ר זבולון אורלב
¶
חברים, אני לא מתכוון לכתוב ספר עב כרס של החוק הזה. אני מבטיח לך שיהיו עוד כמה מצבים שהחוק לא נתן את דעתו. מי שרוצה, עוד שלוש שנים נשב ונפתור את כל האפשרויות. עזוב. הלכנו בדרך המלך, לא צריכים...
היו"ר זבולון אורלב
¶
יש בקשה, עורך דין אביעד, בסעיף 14, שמעונות עם סמל שפעלו בעבר, נאמר לפחות עשר שנים, לא צריכים את השנה, אפשר ישר לעבור לחמש שנים.
היו"ר זבולון אורלב
¶
זה צריך להיות בהוראות המעבר. ותבדקו, אני שוב אומר, בכל דבר שמקל על הביורוקרטיה... כשיש סמל מוסד של המעונות, כל כמה זמן מחדשים את הסמל?
מיטל להבי
¶
זאת הסיבה שאני טוענת שכשכיבוי אש דורש דרישות חדשות, נניח בעקבות השרפה, הם תמיד מוחלות רק על השוק הפרטי ולא על מי שיש לו רישיון רצוף.
יצחק קדמן
¶
התליית רישיון או ביטולו, תתקנו אותי אם אני טועה, אני לא ראיתי כעילה לביטול רישיון מקרה שבו הסברנו קודם שבמקום לסגור את המעון מחליטים לפטר את אחד העובדים. אם ממשיכים להעסיק את העובד הזה, לדעתי זה צריך להיות עילה לביטול רישיון.
מירב ישראלי
¶
לפי סעיף 16(א)(3), לא? אם צריך להשלים, אנחנו אשלים, אני אכתוב לי להשלים, אני אעבור עם דפנה על כל ההוראות ואנחנו נשלים אם צריך.
אדווארד וייס
¶
סעיף 16(א) לא היה שייך לעניין שהסברתי מקודם. האם אין מקום אולי להכניס את הנושא שעלה פה, מדובר בהפסקה, אפשרות להפסיק את ההעסקה, אבל האם זה לא המקום להכניס את הנושא של קבלה?
מירב ישראלי
¶
לא, זה יותר במהלך חיי המעון. אמרנו, שהם יעבירו רשימת עובדי שירות, זו בדיוק היתה המטרה של זה.
מירב ישראלי
¶
לא, עקרונית, על עובדי שירות, גם בחינוך זה כך, אין חובה להודיע מראש, כמו בעובד חינוך, לקבל אישור מראש על עובד השירות. צריך להעביר את הרשימה של עובדי שירות ואז אם נודע לממונה, עד כמה שאני מבינה, הוא לא הולך לרישום הפלילי מראש ובודק את זה.
אדווארד וייס
¶
אבל אני מסביר לך, יש בעיה, כי יש חוק למניעת העסקת עברייני מין. יש איסור מוחלט. אם אתם רוצים להוסיף---
אדווארד וייס
¶
לא סותר, אבל כדי להוסיף על הסמכות שם, לפי דעתי זה צריך להיות כתוב במפורש מפורש. אם רוצים מעבר לעילות של החוק שם---
אדווארד וייס
¶
לפני שהוא התחיל לעבוד. לא קבלת הרישיון, קבלת העובד. שכדי להפסיק את העסקתו, אם הוא לא----
מירב ישראלי
¶
אז מה שאמרנו, שלגבי עובדי חינוך עשינו פה הבחנה, בדומה לחוק הפיקוח על בתי הספר. אם צריך לשנות את זה, אפשר לשנות את זה, אבל בגדול בחוק הפיקוח על בתי ספר המצב הוא כזה; לגבי עובד חינוך אתה מקבל אישור מראש להעסיק אותו. לגבי עובד שירות, אתה מוסר רשימה, ואלא אם כן המנהל אמר לך להפסיק להעסיק אותו, אתה יכול להעסיק אותו.
מירב ישראלי
¶
אבל מה שרציתי להגיד, שיכול להיות שבחוק פיקוח על בתי ספר אתה רואה... עקרונית המנהל רשאי לדרוש מבעל רישיון שיפטר עובד שירות, אבל יש פה גם מה שאין אצלנו, 'הוכח למנהל הכללי שיש בהתנהגותו של עובד משום השפעה מזיקה על התלמידים', גם אם הוא עובד שירות.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אנחנו נכניס את זה. את מה שאמרו בסעיף 22 לחוק הפיקוח לגבי עובד שירות, נכניס גם אצלנו.
היו"ר זבולון אורלב
¶
בסעיף 17 אני חושב שזה גם צריך להיות המנהל הכללי. סעיף 17 מדבר על המשך הפעולה של מעון יום בעצם אף על פי שאין רישיון. זה רק מנהל כללי, אני אפילו הייתי מעלה את זה לשר. זה לא פשוט, הדבר הזה. 17, אנחנו מבקשים שזה יהיה המנהל הכללי כי פה מדובר בהפעלת מעון שאין לו רישיון. אם מגיעים למסקנה שטובתם ושמירת שלומם של הילדים מחייב את הדבר הזה. אי אפשר שפקיד---
היו"ר זבולון אורלב
¶
מבחינתנו זה המנהל הכללי. אגב, יש כאן שלושה דברים, העניין של העסקה, מה שנקרא פיטורים מקצועיים או של עובדים פדגוגיים, או של עובדים מקצועיים, נותני שירות, והסוגיה הזאת של להפעיל... פקיד לא יכול לקחת סיכון על עצמו, להפעיל מעון שאין בו רישיון, עם כל הכבוד. זה נשמע לי מופרך.
היו"ר זבולון אורלב
¶
תחליטו, תביא לשר את בקשתנו. אני לא רוצה לפתוח את הוויכוח, אנחנו ב-17 מבקשים שזה יהיה המנהל הכללי, תודיעו לנו מה החלטת השר בעניין הזה, אני גם אדבר איתו. אנחנו מבקשים שזה יהיה המנהל הכללי, זה לא תוספת כח אדם, אין השלכה תקציבית, להיפך, יש חיסכון תקציבי.
היו"ר זבולון אורלב
¶
מר רידניק, כמה מעונות ללא רישיון יחליטו על עובדים לפני... אלה מצבים קיצוניים שבהם יכולים להיות 100 ילדים ששללו את הרישיון בגלל איזה שהיא סיבה, מישהו צריך לקחת כאן אחריות, כתפיים רחבות, ולהחליט שמפעילים את המעון הזה אף על פי שאין רישיון. אני לא הייתי רוצה להפקיד את הדבר הזה בידי ממונה. צריכים כתפיים רחבות, זה מנהל כללי. אתם לא יודעים על מה שרים ומנהלים כלליים חותמים, על זוטות, ועל הדברים החשובים לא...
היו"ר זבולון אורלב
¶
על כל עובד סוציאלי שהיה צריך להיות מוסמך לחוק נוער או לחוק זה, היו מביאים לי ערמות כאלה שאני אחתום, בשביל מה מחתימים אותי? אני מכיר את העובד הסוציאלי?
יעקב פרידברג
¶
אתה נכנס כאן, אדוני, ל... אני לא רוצה להתערב בשטח של משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה, אבל צריך לזכור שהאגף הזה הוא לא עיקר עיסוקו של משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אמרתי, אני לא משווה, ההשוואה פה בסמכויות של המנהל הכללי לא מגיעה גם ל-5%, בחייך. מה אנחנו מבקשים? פיטורים פדגוגיים ועניין של הפעלת מעון ללא רישיון. זה מקרה חירום.
מירב ישראלי
¶
18, גם, במהלך הניסוח עלתה שאלה, עורך דין אביעד, האם במרשם, חוץ מבוטל או הותלה, אתם רוצים גם לציין מעונות שהרישיון שלהם לא חודש ופקע? זו תוספת שעשינו עכשיו, אני לא יודעת אם זה רלוונטי למרשם.
שולמית ביסמנובסקי
¶
יש או אין. מה זה משנה אם זה פקע או לא פקע? או שיש לו רישיון היום או שאין לו רישיון היום, מה זה משנה אם הוא פקע או חודש, או לא חודש?
מירב ישראלי
¶
פקע זו תוספת חדשה, אבל לא חודש, לא ידעתי למה הם לא הכניסו, האם זה בכוונה או לא. לכן אני שואלת.
מירב ישראלי
¶
סעיף 20, הייתם צריכים לחזור אלינו לגבי סמכויות הבודקים, אני מבינה שעכשיו זה עוד פעם ייבדק.
מירב ישראלי
¶
אני אגיד לך מה אנחנו התלבטנו. כרגע הסעיף הזה לא אומר בשום מקום שהבדיקות הן טכניות. מה שדפנה ואני עשינו---
מירב ישראלי
¶
בוא נקרא את זה רגע. 'הסתייעות בגוף בודק. 20. הממונה רשאי, לצורך קבלת החלטה לפי פרק ג' בעניין מתן רישיון הפעלה או חידושו, להסתייע בממצאי בדיקות שביצע גוף בודק', וכאן דפנה ואני הוספנו איזה אינדיקציה קטנה למה שהתכוונו אליו, 'לבחינה של קיום התנאים לפי סעיף 7א בעניינים הניתנים לבדיקה לפי רשימת תיוג', שזו המלה העברית לצ'ק ליסט, 'שקבע הממונה, (בפרק זה – בדיקות)'. עקרונית זה גם לא אומר, שוב אני אומרת, מה מתוך 7א, שזה כל הבדיקות.
מירב ישראלי
¶
ב-7א יש לך פיזיים, בטיחותיים, סביבתיים, עכשיו יהיה גם אבטחה ותברואה, אחר כך יש לנו תנאים הנדרשים מממלאי תפקידים, שזה יכול להיות גם וגם.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אתה רוצה שמבדקה פרטית תדע את מצבו הרפואי של כל אחד מהזהו? אני לא מבין אותך, תקשיב למה שאתה אומר.
מירב ישראלי
¶
זו חוות דעת מרופא. אמרנו שהמסמכים הולכים ישר לממונה. דיברנו על זה. עוד פעם חוזרים לזה?
היו"ר זבולון אורלב
¶
משרד המשפטים מסכים שגוף פרטי יקבל מידע מרופא תעסוקתי האם גננת מתאימה או לא מתאימה ויש לה מגבלות רפואיות ומה מצבה הנפשי?
מירב ישראלי
¶
זה לא מה שאמרתם, אמרתם שהמסמכים יישלחו ישירות לממונה ולא יעברו דרך המבדקה. זה מה שנאמר.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אני חושב שזה מה שצריך להיות. צריך להיות שהוא בודק את קיום התנאים הפיזיים, הסביבתיים והבטיחותיים והאבטחתיים והתברואתיים וכן איסוף נתוני השכלה, ותק וכדומה. לא לעניין הבריאות. הטופס של הבריאות, לדעתי צריך לעבור ישירות. אני מציע למשרד הפנים.
יעקב פרידברג
¶
אני חושב שמה שהציג דר' קדמן הוא נכון. הזרימה הנכונה היא שכשמעון רוצה להיפתח, כשהוא מבקש רישיון, בפעם הראשונה בוודאי, הוא שולח את הבקשה עם כל צרופותיה, לרבות המסמך הרפואי לממונה, ואז המבדקה הולכת לבדוק את התקיימות התנאים. אני לא חושב שבשלב ההוא צריך יהיה לתת עוד פעם את הצהרת הבריאות.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אני מקבל את מה שאתה אומר, אז איך היית מנסח את זה? לבחינה ולקיום של התנאים לפי סעיף 7(א).
היו"ר זבולון אורלב
¶
הוא לוקח את הבקשה שהוגשה, הבקשה הוגשה עם כל המסמכים והוא עכשיו הולך עם הצ'ק ליסט ואומר כך; מסמכי השכלה הגיעו, מסמך בריאות הגיע, אני הולך לשטח לבדוק שזה באמת המטרים המרובעים, אני הולך לבדוק שבאמת האדם שאמרו לי זה האדם וכדומה.
יעקב פרידברג
¶
אני לא חושף לעיני המבדקה מה שכתוב, האם הוא חולה בזה או בזה או בזה, וגם לאיש של המבדקה אין מושג---
היו"ר זבולון אורלב
¶
חברים, אני מצטער, אני לא פותח את הדיון הזה מחדש, קיימנו דיון ארוך מאוד בעניין. אני לא פותח את הדיון. אנחנו רק רוצים לדעת שהנוסח האמור פה מכסה את מה שאנחנו התכוונו. על פי ההסבר שנתן עורך דין פרידברג, לדעתי הניסוח שהוא אמר והסביר את הדברים מבחינתי הם מדויקים מאוד, והשאלה, עורכת דין ישראלי, אם מה שכתוב פה הוא בדיוק מה שאמר עורך דין פרידברג, לא פחות ולא יותר. לדעתי כן, כי אם אומרים שהוא בודק את התנאים לפי סעיף 7(א), לפי רשימות שניתנות לתיוג, הוא לא יכול לבדוק בעניינים אחרים, הוא בודק רק בעניינים הניתנים לבדיקה לפי רשימת תיוג, זה בסדר מבחינתי. זה הצ'ק ליסט, יש לו צ'ק ליסט ועם זה הוא הולך ואת זה הוא בודק, הוא לא בודק שום דבר אחר.
מירב ישראלי
¶
זו היתה ההצעה שלי ושל דפנה, אבל אנחנו התלבטנו האם זה אומר את זה ברמה מספיק חזקה, שלא ייכנסו שם דברים של שיקול דעת.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אני חושב שכן. אם זה לבדיקה לפי רשימת תיוג שקבע הממונה, זו ההגבלה של הממונה. הממונה יכול לתת לו רק רשימות תיוג.
יעקב פרידברג
¶
שיקול הדעת הוא רק אצל הממונה, הממונה יעבור כמובן על הבדיקה הרפואית ויבדוק וישקול האם האדם שהגיש אותה ראוי להיות או לא ראוי להיות.
מירב ישראלי
¶
אבל אתם רוצים להחריג באופן מפורש את פסקה (3) לגבי תכנית חינוכית טיפולית, שלא יהיה ספק שהוא לא מתעסק עם זה?
היו"ר זבולון אורלב
¶
זה לא תלוי, איך הוא יכול לבדוק עניינים חינוכיים לבדיקה לפי רשימת תיוג? תסבירי לי. אין מציאות כזאת.
היו"ר זבולון אורלב
¶
בבקשה, רשות הדיבור למיכל, אבל אני לא פותח את הדיון. אני אומר באופן גלוי, אני לא פותח את הדיון.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אנחנו אמרנו סמכויות שלטוניות ושיקול דעת לא ניתנים למבדקות, הכוונה שלנו היא צ'ק ליסט וצריך להיות ברור מהנוסח, ותגידי לי אם ברור, שהממונה יכול לתת למבדקה אך ורק דברים שניתנים לבדיקה לפי רשימת תיוג, כן או לא.
היו"ר זבולון אורלב
¶
לא כלי בקרה,פה זה לא כלי בקרה. פה זה לצורך מתן הרישיון. מה הוא יבדוק לפי רשימת צ'ק ליסט---
היו"ר זבולון אורלב
¶
שמעת? אמרה מיכל, אין כזה דבר, לפני מתן רישיון צ'ק ליסט בענייני תכניות חינוכיות. אין כזאת מציאות, מה הוא יבדוק?
גלי עציון
¶
זה חלק מהבקשות לרישיון, אם בא מישהו מהגוף הבודק לאחר מכן בא ובודק שאמנם זה התקיים, זה פיקוח.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אני חולק עלייך, דברים שהם בדיקה, יש או אין, כן או לא, הם לא נתונים לשיקול דעת. זו בדיקת עובדות ולדעת מציאות, אדם מתחזה או לא מתחזה, רימו אותי או לא רימו אותי, קיים או לא קיים, נמצא או לא נמצא, עומד בתו התקן או לא עומד בתו התקן. אלה דברים שהם לא סמכויות שלטוניות. לאור הממצאים האלה תחליט הממונה מה היא עושה. אני לא פותח את הדיון.
שולמית ביסמנובסקי
¶
אני מסכימה עם זה שאם יש רשימת תיוג זה באמת לא פיקוח, אבל למען השקיפות אני מבקשת שרשימת התיוג תהיה ידועה לציבור מראש לפני פתיחת גן הילדים, שהגננת תדע לקראת מה היא צריכה להיערך.
היו"ר זבולון אורלב
¶
כתוב, התנאים האמורים בסעיף 7(א), הוא לא יכול להמציא ברשימת תיוג שלא קשורה בסעיף 7(א).
שולמית ביסמנובסקי
¶
הצ'ק ליסט חייב להיות מפורסם למען עקרון החוקיות, שאנשים יידעו לקראת מה הם הולכים להיבחן.
היו"ר זבולון אורלב
¶
לא, אנחנו פעם ראשונה מכניסים את הסוגיה הזאת של הבודק לחוק, פעם ראשונה, ואנחנו רוצים לנקוט במידת הזהירות המונעת, שלא יהיה כאן מדרון חלקלק.
היו"ר זבולון אורלב
¶
זה לא עסק, אלה עניינים חברתיים וחינוכיים. זה לא רישוי עסקים פה. אם זה רישוי עסקים, תעשו את מה שאתם רוצים, אין לי התנגדות, להיפך, כמה שתחמירו יותר טוב, אבל בעניין הזה ההבחנה מה בין שיקול דעת ללא שיקול דעת, מה סמכות שלטונית, לא סמכות. אלה דברים מאוד דקים ולא בכדי משרד המשפטים כאן מגלה זהירות יתר ורגישות יתר לדעת מה הגבולות המותרים ולכן אני חושב שעניין של שקיפות עוזר מאוד לעניין הזה. אני לא מבין, תהיה רשימה סודית של רשימת התיוג? מה הבעיה?
יעקב פרידברג
¶
אני אומר. מה שהמסגרות, המעונות, יצטרכו לקיים זה מה שיופיע או בתוספת או בתקנות. זה מה שהם יצטרכו לקיים, זה שקוף, זה גלוי, זה מפורסם לחלוטין. שיקול הדעת של הממונה, הממונָה במקרה שלנו, היא תחליט מה היא בודקת, על פי תכנית העבודה שלה היא החליטה לבדוק את זה ולא את זה, או את זה ולא את זה.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אתה תרכיב את הרשימה המרבית. אתה תרכיב רשימת תיוג, היא יכולה לבדוק חצי, רבע, אבל---
יעקב פרידברג
¶
אתה לא יכול להכריח אותה לעשות הכל, נכון? זה בדיוק שיקול הדעת שלה. אולי היא רוצה להתמקד בסוג מסוים של ביקורת.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אני רוצה לצמצם את שיקול הדעת שלה, מה ייכנס ולא ייכנס ברשימה, זה בדיוק הוויכוח שלי איתך. אני חושב שלא צריך לתת שום שיקול דעת, צריכה להיות רשימת תיוג על פי 7(א). לממונה לא צריך להיות שיקול דעת מה בודק הבודק. לא יכול להיות שיקול דעת, היא לא יכולה להחליט שפתאום ברשימת התיוג היא תכניס גם אם המורה יודע לנאום בפני תלמידיו, אם המורה מגמגם או לא מגמגם.
היו"ר זבולון אורלב
¶
רשימת התיוג חייבת להיות מרבית. היא יכולה להחליט שהיא לא רוצה לבדוק זה וזה, אבל היא לא יכולה להכניס כל מיני דברים אחרים שלא רשומים. אני לא מבין מה הבעיה של השקיפות. הדבר המדהים אותי, שיש טופס שכתוב בחוק רשימת תיוג מופיעה כאן ורשימת התיוג הזאת היא סודית. זה לא עולה על הדעת, הדבר הזה.
היו"ר זבולון אורלב
¶
לא רציתי להכניס את רשימת התיוג שתאושר בתקנות, לא רציתי להכביד עליכם. אבל שבאופן עצמאי אתם מוסמכים לקבוע את רשימת התיוג, ההגנה של הציבור זה השקיפות, זה סודי? הממונה תחליט מה רשימת התיוג? אין כזה דבר.
אתה הולך לעשות, עוד על ידי אדם חיצוני, איזה שהיא בדיקה, ואף אחד לא יודע מה הוא בודק, מה הוא לא בודק? מה יש ברשימה, מה אין ברשימה? איפה נשמע כדבר הזה?
מירב ישראלי
¶
יעקב, אני רק אגיד שבעקבות ההתייעצות שלך עם טלי רווה בעניין של הנהלים ברשויות המקומיות והפרסום שלהם באתר האינטרנט בחינוך הבלתי פורמלי, עשיתי בדיקה ובאמת יש כמה דוגמאות של נושאים של נהלים שמפורסמים באתר אינטרנט. יש דוגמאות כאלה, זה לא משהו שהוא בלתי... כפי שאתה עצמך אמרת.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אני לא מבין, אתם הרי תפרסמו את הטפסים שצריכים להגיש את הבקשות, הם מאוד מאוד מפורטים, אני מניח ככה, באתר האינטרנט, מה הבעיה לפרסם? ההתעקשות לא לפרסם מדליקה לי נורה אדומה.
יעקב פרידברג
¶
אדוני, אני רוצה להסביר בעוד משפט אחד, ברשותך. אני לא חשוד כנוגע בדבר, אני לא משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה. אני חושב שצריך להשאיר גמישות למנהלת---
מירב ישראלי
¶
זה נכון מה שהוא אומר, כי עקרונית היא יכולה להחליט שלמרות שמשהו הוא טכני, המפקחים יבדקו אותו.
יעקב פרידברג
¶
אדוני היושב ראש, לי יש חשש הפוך. החשש שלי הוא שהיות שיכול להיות שהצ'ק ליסט הזה לא ייחשף בגלל תכנית העבודה המצומצמת באופן יחסי של הממונה לאותה תקופה, הם יחליטו שהם מפוקחים רק על הצ'ק ליסט ולא כל התקנות חשובות להם.
היו"ר זבולון אורלב
¶
היא לא מוסמכת. יש עליה בדיקות חובה. אני הבנתי שמה שכתוב ב-7(א) אלה בדיקות חובה, אין לה שיקול דעת לא לבדוק, ואם לא, צריכים להבהיר את הדבר הזה.
היו"ר זבולון אורלב
¶
מה, יש לה שיקול דעת לא לבדוק? אתה שולח ילדים, לא בדקת... מנוסח החוק, יכול ממונה להחליט? אין לו בדיקות בטיחות והוא יחליט לתת רישיון?
יעקב פרידברג
¶
לא, אני אתן לך דוגמה מעולם הקייטנות. בקייטנות שפועלות מדי קיץ ויש רשימה מאוד ארוכה---
יעקב פרידברג
¶
אולי אפילו היית מעורב בו. אני אתמול שמעתי, ממש ממנהל אגף לחברה ונוער, שהם עושים בדיקות מדגמיות, לדוגמה.
יצחק קדמן
¶
אני אתן דוגמה, נניח שאנחנו נקבע בתנאים של הבטיחות ששקעי החשמל צריכים להיות לא בהישג ידם של ילדים.
יצחק קדמן
¶
בצ'ק ליסט יכול להופיע האם יש מכסה לשקע, זו דרך אחת, האם השקעים הם בגובה שהם לא בהישג ידם של הילדים, שמו את השקע במקום גבוה בכוונה. זה עניין של טכניקות. צריך להבדיל בין המהות לבין עניין הטכניקה.
מיטל להבי
¶
הם רוצים לעשות בדיקות מדגמיות. הממונה תוכל להגיד להם לבדוק רק את השירותים ולא את הבטיחות.
יצחק קדמן
¶
לא יכול להיות. זה חלק מתנאי הרישיון, צריך לבדוק את כל התנאים, אבל על הטכניקה של הבדיקה...
היו"ר זבולון אורלב
¶
חברים, אם החלטנו שמספיקה בקשה ואפשר לוותר על הבדיקה של הבקשה הזאת, אז תגידו, יכול להיות שאני אסכים לזה גם כן, שיהיו תצהירים ויעשו בדיקות מדגמיות ומי שיתברר ששיקר, לא שנת מאסר, חמש שנות מאסר. אין לי בעיה גם בדבר הזה, אבל מה שאי אפשר, שאנחנו קובעים כאן חובת בדיקה... אני לא מבין מה הבעיה, יש צ'ק ליסט שאותה צריכים לקיים, יש שיקול דעת לממונה מה לשים בצ'ק ליסט, איך להרכיב את הצ'ק ליסט, היא יכולה לשנות כל חודש את הצ'ק ליסט, היא יכולה להגיד למעונות צ'ק ליסט א', לגנים צ'ק ליסט ב', היא לא מוגבלת בשום דבר, רק מה שהיא החליטה, מרגע שהיא החליטה, תפרסמו את זה.
היו"ר זבולון אורלב
¶
לא תקנות, אני מסכים שזה לא מתאים לתקנות. מסכים איתך, כי רשימת התיוג תהיה נזילה, יהיו בה שינויים וצריכים לבוא כל פעם לתקנות ולוועדה. אני מסכים איתך. אני הייתי משאיר שיקול דעת מלא לממונה איך להרכיב את ה... אבל רק דבר אחד, החלטת על רשימת התיוג, תפרסמי אותה. הפרסום הוא מעורר את כל העניין, ברגע שהיא תדע שזה מתפרסם, אז... חבר'ה, אנחנו יודעים מה עושה שקיפות. לשקיפות יש יתרון.
היו"ר זבולון אורלב
¶
תודה רבה. אנחנו כרגע מוסיפים שרשימת התיוג תפורסם באתר האינטרנט של המשרד ואם יש הערות נשמע הלאה.
מירב ישראלי
¶
21 זה רק תיקונים טכניים ניסוחיים.
22. אתם ביקשתם לבדוק את המחיקה של האמירה 'ורשאי הוא לקבוע תנאים והוראות שונים לסוגים של גופים בודקים'.
היו"ר זבולון אורלב
¶
זו אותה הערה חוזרת ונשנית, שאנחנו לא רוצים לתת דברים פתוחים בחקיקה ראשית. לא חזרו אלינו, זה נמחק.
היו"ר זבולון אורלב
¶
נכון. בשביל זה יש בקרה של הכנסת. או שקיפות, או תנאים, אין כזה דבר שכל אחד עושה שבת לעצמו.
אני אגיד לך עוד דבר לגבי השקיפות. שקיפות גם משפרת ותשפר גם את הביצועים שלהם.
מירב ישראלי
¶
בעקבות הבקשה שלך לעשות הבחנה בין שני סוגים של מפקחים, אנחנו ישבנו בישיבה פנימית גם עם המשטרה, עם נירית, ועשינו את ההבחנה שביקשת וגם בדקנו איתם מה צריך להיות בשיתוף השר לביטחון פנים ומה לא, אז רציתי להקריא את ההסדר כי הוא חדש.
סעיף 29: 'השר ימנה מפקחים שיהיו נתונות להם הסמכויות לפי סעיף 30, כולן או חלקן, לשם פיקוח על ביצוע הוראות לפי חוק זה, כמפורט להלן', וכאן עשינו את ההבחנה,
'(1) מפקחים מבין עובדי המשרד, שיהיו נתונות להם הסמכויות לפי סעיף 30(א)', שאלה הסמכויות "הקלות יותר", לא החקירה והחיפוש, 'ורשאי הוא לתת למפקחים כאמור', זאת אומרת מבין המפקחים לפי סעיף 30(א) רשאי הוא לתת למפקחים כאמור סמכויות גם לפי סעיף 30(ב). זאת אומרת לא לכולם יהיה, אלא יהיו חלק.
מירב ישראלי
¶
אבל זה בכל נוסח, הרי לא נכתוב שמתוך 40 הוא ייתן ל-30. אי אפשר לכתוב את זה. אנחנו אומרים שמבין המפקחים שהם כלליים הוא יכול לתת למפקחים מסוימים גם סמכויות לפי 30(ב).
גלי עציון
¶
מכיוון שבתוך עמנו אנחנו יושבים, אנחנו יודעים שבהחלט יכול להיות מצב שתינתן פה איזה שהיא הוראה גורפת שתאציל את הסמכויות האלה ל---
מירב ישראלי
¶
מה שלא תגידי, עורכת דין עציון, הוא יכול לתת לכולם. איך את יכולה לנסח את מה שאת אומרת? שהוא לא ייתן, לחלק הוא ייתן רק ככה ולחלק הוא ייתן רק ככה?
היו"ר זבולון אורלב
¶
על זה בדיוק אני רוצה לענות לך. נדמה לי שאמרתי גם בפעם הקודמת, למפקח יש שני תפקידים, יש ההיבט של האינספקטור, כלומר מישהו שבא לראות שהכל מתקיים כסדרו וכתקנו, סמכות לתת הוראות וכדומה, וגם סמכות להטיל עיצומים וכדומה, זה הצד של האינספקטור של המפקח, ויש גם צד שבעיניי הוא הרבה יותר חשוב, הצד התומך, הצד המנחה, הצד המלווה, הצד הידידותי, הצד שנותן כתף, הצד שבו המחנך המטפל והמנהלת יכולים לשפוך את לבם ולהגיד מה הקשיים שהם נתקלים ומה קורה עם הדבר הזה ולבקש את העצה ולתת הכוונה. תבינו, ככל שהמפקח הוא גם בעל הסמכויות של השיטור, אז לא מתמלא התפקיד שבעיניי הוא התפקיד העיקרי של המפקח. לכן אמרנו, בואו נפריד בין שני הדברים.
היו"ר זבולון אורלב
¶
יש 30 מפקחים, אני לא יודע כמה מפקחים למשרד התעשייה, המסחר והתעסוקה, שהם המפקחים החינוכיים וכולי וכולי, אבל יש המפקחים השוטרים שיש, אמרנו, אחד במחוז, שאם צריכים להפעיל סמכות, אז קוראים לאחד הזה. על זה דיברנו.
מירב ישראלי
¶
אבל זה מה שזה אומר, למעשה, רק אתה לא יכול לקבוע שיהיה אחד מתוך 30. אם מחר יהיו 40 מפקחים, אז---
מירב ישראלי
¶
לא רצינו. לא רצינו לעשות מדרג, בכיר, לא בכיר, זה לא העניין. חשבנו על זה, לא רצינו לעשות את זה. זה מפקח שיש לו סמכויות לפי סעיף 30(א) וסמכויות לפי סעיף 30(ב). זה הרעיון.
יעקב פרידברג
¶
אתה מדבר לדעתי במאטריה של משרד החינוך, שאתה שואף שכל המפקחים הם כאלה. כאן התפקיד התומך, הפדגוגי, הטיפולי, לדעתי יותר מיועד למדריך, מדריכה במקרה הזה, יש תפקיד כזה בחוק. וכל המפקחים הם יותר אינספקטורים וצריך גם לתת את הדעת---
היו"ר זבולון אורלב
¶
אני מקווה שזה לא כך. גם במערכת החינוך יש מורים מדריכים, יש מדריכים שהם יותר לעניינים המקצועיים, כלומר אין מדריך שהוא כולל, אבל יש מדריך לאנגלית, מדריך למתמטיקה, שהם יושבים עם המורים המקצועיים והם מדברים יותר בדידקטיקה, במתודיקה, בתכנית הלימודים וכדומה, אבל לכיתה א' אין מורים מדריכים.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אני מקבל את ההמלצה של עורך דין רידניק. על כמה מפקחים אתם מדברים, לתת להם את הסמכויות האלה?
היו"ר זבולון אורלב
¶
והאם הכוונה היא שאותן סמכויות השיטוריות זה סדר גודל של אחד למחוז? באיזה סדר גודל אנחנו מדברים?
יובל אביעד
¶
לא קובעים מספרים כאלה, את לא יכולה לכבול את שיקול הדעת של השר שלך. אני חושב שהנוסח הזה הוא נוסח ראוי.
מירב ישראלי
¶
אבל מה שגב' אלמוג תגיד זה יהיה נכון להיום. בעוד עשר שנים, בעוד עשרים שנה, יהיו דברים אחרים. אני לא יודעת מה יהיה.
היו"ר זבולון אורלב
¶
חברים, אנחנו נשאיר את הסעיף כמו שהוא, אבל אני אומר לוועדה שאני אדבר עם השר עוד לפני ההצבעה ואני רוצה לקבל ממנו הבהרות לגבי מה מתכוונים כאן לעשות. אני שולל את האפשרות הזאת שכח הפיקוח שעומד לרשות משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה ייהפך להיות הפיקוח השיטורי. זו טעות גדולה מאוד. אם זה היה תלוי בי, אם הייתי המנהל הכללי או השר של משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה, הייתי עושה שלושה בכל מדינת ישראל, זה מספיק, צפון, דרום, מרכז, לא צריך יותר מזה. כי אחרי העונש הראשון והשני שיפעילו, גם את אלה לא יצטרכו.
מירב ישראלי
¶
נכנס פעמיים. יש גם כללים וגם בהסדר הספציפי.
29. שימו לב שלגבי המפקחים של 30(ב) זה רק מבין עובדי המשרד, רק המשרד. זה סוג אחד. עובדי המשרד יכולים לקבל 30(א) וחלק מהם, אולי נוסיף 'מביניהם', או משהו כזה, אם זה קצת יקל. מפקחים, מבין עובדי המשרד שיהיו נתונות להם הסמכויות לפי סעיף... ורשאי הוא לתת למפקחים מביניהם', ואז כאילו זה יהיה ברור שזה לא אמור להיות...
מירב ישראלי
¶
סמכויות גם לפי סעיף 30(ב). אחר כך יש עוד סוג; מפקחים מבין עובדי המדינה שאינם עובדי המשרד, שזו היתה אופציה גם בפעם הקודמת, בהסכמת השר הממונה על אותם עובדים, ולהם יהיה רק 30(א).
מירב ישראלי
¶
'(3) מפקחים מבין עובדי רשות מקומית', אלה התוספות שאתה ביקשת, 'ובלבד שאותה רשות מקומית אינה מפעילה מעונות יום לפעוטות מטעמה, שיהיו נתונות להם הסמכויות לפי 30(א) לעניין מעונות יום שבהם לכל היותר 14 פעוטות; מינוי כאמור יהיה בהסכמת ראש הרשות המקומית ובהתייעצות עם שר הפנים'.
היו"ר זבולון אורלב
¶
למה נדרשנו לזה? כיוון שאמרה גב' אלמוג שכבר היום הם משתמשים בעובדי הרשויות המקומיות לפקח על המשפחתונים.
יעקב פרידברג
¶
לפי המודל שאתה הצגת קודם, זה סוג של מפקחים שהם גם מפקחים מלווים, מדריכים וכן הלאה, השאלה אם זה בכלל רלוונטי?
היו"ר זבולון אורלב
¶
שתיפתח האופציה הזאת. אני מסכים איתך שיש כאן בעיה. להגיד לך שהחוק הזה מושלם? אני לא חושב. אם היינו עושים חוק מושלם, אז היה... אני מסכים שיש כאן בעיה.
מיטל להבי
¶
אני רוצה להעיר שלמיטב ידיעתי עד 14 ילדים, או המשפחתונים, נמצאים בפיקוח הרשות המקומית, אבל ברגע שכתוב 'ובלבד שאותה רשות מקומית אינה מפעילה מעונות יום לפעוטות', אנחנו עיר לא אוהדת ילדים, אבל אם אני מפעילה אשכול משפחתונים עירוני, או אם אני מפעילה משפחתון אחד או שניים במתנ"ס העירוני במחירי שוק רגילים, אגב, אז אני כבר נמצאת בסעיף הזה כמנועה אפילו מלפקח על המשפחתונים.
יצחק קדמן
¶
לא, רק מנועה מלפקח לפי החוק הזה, המשפחתונים הם לא בחוק הזה.
אנחנו אמרנו שאם הרשות המקומית מפעילה מעון יום מטעמה, זה כולל, וצריך להבהיר את זה, גם תאגידי בת שלה.
מירב ישראלי
¶
אבל עשינו גם פה הבחנה. כל המפקחים צריכים לקבל הכשרה מתאימה בתחום הסמכויות שנתונות להם לפי פרק זה, כפי שהורה השר. אני מבינה שהשארנו פה את 'בהסכמת השר לביטחון פנים', נכון? אז אני מורידה את הסוגריים, 'הוא עומד בתנאי כשירות נוספים, כפי שהורה השר בהסכמת השר לביטחון פנים', ולעניין מפקח שיינתנו לו סמכויות לפי 30(ב), 'משטרת ישראל הודיעה לא יאוחר משלושה חודשים ממועד פנייתו של השר אליה', זה פשוט יוחד לעניין הזה. הודעה תפורסם ברשומות.
יעקב פרידברג
¶
אם אתה רוצה להכניס כאן שהמפקחים הללו יהיו גם אנשים שיש להם ניסיון חינוכי פדגוגי, אתה כל הזמן מדבר על זה ו...
היו"ר זבולון אורלב
¶
אנחנו מבקשים לתנאי כשירות נוספים, תנאי הכשירות יכללו, לרבות השכלה וניסיון בתחום הטיפול והחינוך בגיל הרך.
מירב ישראלי
¶
פה זה רק טכני.
לגבי צו הגבלה מנהלי וצו הגבלה שיפוטי, אני מזכירה שגם רשמנו לעצמנו הערה לגבי סמכויות מנהל כללי לעומת סמכויות ממונה.
מירב ישראלי
¶
הכל אותו הסדר, זה התראה ואחריו צו הגבלה מנהלי ואחרי זה יש צו שיפוטי שהוא בסמכות בית משפט. ההסדר המנהלי הוא אחד, התראה פלוס צו הגבלה.
היו"ר זבולון אורלב
¶
יובל, אנחנו מבקשים שההתראה תישאר בידי הממונה, אבל צו ההגבלה יינתן על ידי המנהל הכללי.
היו"ר זבולון אורלב
¶
למה לא? כמה צווי הגבלה אתה מעריך שייצאו בשנה? אני שואל אותך. מיכל, כמה צווי הגבלה יהיו בשנה? חמישה? עשרה? על מה אנחנו מדברים?
יובל אביעד
¶
אבל אדוני אתה קבעת בחוק, בחוק, סמכות לממונה. כלי האכיפה המנהלי הוא לממונה, הוא לא יכול להיות למנהל הכללי של המשרד.
מירב ישראלי
¶
אני רוצה להקריא את ההחלטות, כי זה היה קצת לא מסודר. ב-33(א) אחרי מתן ההתראה הוועדה החליטה כך: 'הממונה רשאי למסור הודעה', 'רשאי' בשלב ההתראה, 'למסור הודעה להורי הפעוטות השוהים במעון היום לפעוטות שלגביו ניתנה התראה ולעובדי המעון, על מתן ההתראה ועל הטעמים לכך וכן רשאי הוא לפרסם באתר האינטרנט של המשרד את דבר מתן ההתראה, את שמו של המפר, את מהות ההפרה שבשלה ניתן ונסיבותיה, אם מצא כי מתקיימות נסיבות המצדיקות מתן הודעה או פרסום כאמור לפי העניין'.
מירב ישראלי
¶
בעמוד 25 למעלה, 'הממונה ידאג להצגת עותק של צו הגבלה מנהלי', זה אחרי שיצא כבר צו, 'במעון היום לפעוטות שלגביו ניתן, וימציאו לבעלים של המעון או למנהלו, אם ניתן לאתרם... הממונה יפרסם', פה זה 'יפרסם', 'באתר האינטרנט של המשרד את דבר מתן צו ההגבלה המנהלי, את שמו של המפר', פה אמרנו שזה כבר אחרי שניתן צו הגבלה, זה כולל שם, 'ואת מהות ההפרה שבשלה ניתן הצו ונסיבותיה'.
מירב ישראלי
¶
נדבר על זה בסוף.
צו הגבלה שיפוטי. אנחנו הורדנו את סעיף 36, 37, אמרתם שאתם רוצים לבדוק את זה, עורך דין אביעד?
מירב ישראלי
¶
לא, לגבי צו הגבלה, זה בדרך כלל ההוראה, השאלה אם באמצע יש עוד ערר מנהלי לפני הערר השיפוטי.
מירב ישראלי
¶
אתה אומר ש-39(ב) ירד. עכשיו עיצום כספי. היה דיון, כפי שאתה זוכר, מאוד מאוד סוער ומפורט.
מירב ישראלי
¶
לא. יכול להיות או שאני לא הבנתי בדיוק מה הוועדה החליטה. אני ניסחתי לפי המטריצה שהוא נתן לי בכתב. עקרונית הסכום הבסיסי יהיה---
מירב ישראלי
¶
25,000.
לגבי ההפעלה של ההוראות שקראנו להן הוראות סיכום, הוראות מסכמות, זה היה 25,000 שקלים חדשים, אחר כך לגבי ההוראות 10,000, זה הוראות ביניים, ואחר כך רישיון, זה 1,000. זה מה שעשינו. זו ההגדרה של הסכום הבסיסי, שהיא מחולקת כרגע לפי העברות. על זה בא סעיף 40, מה שעשיתי כאן 40(א): 'סכום העיצום הכספי שרשאי הממונה להטיל, לפי הוראות סעיף 44, יהיה כמפורט להלן', ואז יש את גודל המסגרת, 'לעניין הפרה הנוגעת למעון יום לפעוטות ששוהים בו מ-7 עד 14, 50%; לעניין 15 עד 30, הסכום הבסיסי עצמו; לעניין הפרה הנוגעת למעונות 31 עד 50, 120%; ומעל 51, 150%'.
מירב ישראלי
¶
לא, אתה גם אמרת. אני כתבתי מה שאתה אמרת. אתה חילקת את זה למדרג של 7 עד 20, 21 עד 40 ומ-40 ומעלה, ואתה אמרת שמ-40 ומעלה כל 20 ילדים נוספים זה עוד 5,000 שקלים. ככה אני שמעתי. רשמתי את זה. לכן היו לי שתי אופציות.
מירב ישראלי
¶
אתה חילקת מדרגים אחרים, 7 עד 20, 21 עד 40 ו-40 ומעלה, ואני לא הצלחתי לגמרי להבין איך בדיוק אתה רצית לחלק את הסכומים.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אבל לעניין הפרה הנוגעת למעון יום לפעוטות, שבו 51 פעוטות או יותר, 150% מהסכום הבסיסי, אז תסבירו לי במעון שיש בו 51 פעוטות, שזה המקסימום, מה זה 150% מהסכום הבסיסי?
היו"ר זבולון אורלב
¶
ומ-31 עד 50, זה 25 ועוד 5,000, זה 30,000. ועל זה אתה רוצה שאני אריב עם האוצר? לא. לא שווה. חבר'ה, הורדנו את הסכומים באופן, אני חושב, דרמטי, באופן מאוד משמעותי, אני מציע להשאיר את זה ככה, זה לא מי יודע מה.
גלי עציון
¶
שתי ההוראות שחל עליהם הסכום המקסימלי, ה-25,000 פלוס, הן די כלליות, תנאי או אמצעי הדרוש להפעלתו התקינה של מעון יום לפעוטות, זה משהו מאוד רחב, שיכול לכלול בתוכו למעשה את כל הוראות הרישיון. וגם 'הפר תנאי לעניין התאמה בריאותית, גופנית או נפשית'.
מירב ישראלי
¶
(2) זה התאמה בריאותית ונפשית והורדנו את התנאי של ממלאי תקן של התקן לרמה נמוכה יותר של תנאי. אמרנו, דברים שעלולים לסכן את הפעוטות, שזו הפרה של... זה נכון שזה כל מיני סוגים של הפרה---
היו"ר זבולון אורלב
¶
תגידי לי את המדרגות שאמרתי פה. פה אמרתי מ-7 עד 20, 50%. מ-21 עד 40, הסכום הבסיסי. מ-41?
היו"ר זבולון אורלב
¶
אז תעשי עד 50, ופה מ-50. תמחקי את הדבר הזה, בלי 120%, ואת זה תעשי 120%.
אנחנו מתקנים באופן כזה, כי אז אמרתי שיש שלוש קבוצות, זה יהיה מ-7 ילדים עד 20 ילדים, 50% מהסכום, כמו שכתוב כאן במטריצה של האוצר, שתרגם את הדברים שלי, הקבוצה השנייה תהיה מ-21 ילדים עד 50 ילדים, הסכום הבסיסי, והקבוצה הבאה היא מ-51 ומעלה, יהיה 120% מהסכום הבסיסי.
מיטל להבי
¶
קודם היה עיצום כספי של 1,500 לנפש, היום העיצום הכספי במקרים מסוימים ב-2,000 שקל לנפש. תשימו לב לזה.
היו"ר זבולון אורלב
¶
מה פתאום, לא כתבנו מה. לא כתבנו איזה השכלה. תקבע את הדרישות, תבוא עם תקנות, לא קבענו מה, לא קבענו עשר שנות ניסיון, לא קבענו תואר ראשון, תואר שני.
מירב ישראלי
¶
ב-29 הוספנו ככה, 'הוא עומד בתנאי כשירות נוספים', זה פסקה (ב)(3), 'לרבות השכלה וניסיון בתחום הטיפולי-חינוכי בגיל הרך'.
מיכל אקסלרוד
¶
סעיף (7)(א)(1) ו-7(א)(2)(א). כשדיברנו על כך בישיבה, אדוני אמר מפורשות שהעיצום המקסימלי יהיה על דברים שהם בגדר סכנת חיים. הדברים שמופיעים בסעיף 7(א)(1) הם כלליים, זה בטיחותי, פיזי, סביבתי. זאת אומרת שגם גובה האסלה---
היו"ר זבולון אורלב
¶
מה שאנחנו רוצים להכניס ב-(ב), הפר תנאי העלול לסכן את שלומם או בריאותם של הפעוטות. את כל היתר תורידי ל-(2).
היו"ר זבולון אורלב
¶
אפשר לקרוא מהתחלה. יהיה כתוב ככה: 'הפר תנאי או אמצעי הדרוש להפעלתו התקינה של מעון יום לפעוטות, שנקבע לפי סעיף 7(א) וההפרה עלולה לסכן את שלומם או בריאותם של הפעוטות'. כל יתר 7(א)(1) יירד ל-(3), ביחד עם 7(א)(2)(א) ובדבר השלישי אין---
מירב ישראלי
¶
אבל כן חשבת שזה עלול לסכן, התאמה בריאותית או נפשית. אמרנו שזה עלול לסכן את הפעוטות אם הוא לא מתאים.
מירב ישראלי
¶
פרסום. הוטל עיצום כספי לפי הוראות פרק זה, יפרסם הממונה באתר האינטרנט של המשרד את דבר הטלת העיצום הכספי וסכומו, ואם הופחת, את נסיבות ההפחתה', את שמו הורדנו, רק אם יהיה צו הגבלה יפורסם השם, 'ואת מהות ההפרה שבשלה הוטל העיצום הכספי ונסיבותיה, וכן', זה גם ביקשתם, 'פרטים בדבר קיומן של הפרות קודמות של אותו מפר'.
מירב ישראלי
¶
עורכת דין רביד דקל הסבירה את זה, שיש לזה שתי מטרות, המטרה היא שקיפות בהקשר הזה, ובהקשר של הזהרת הציבור, אנחנו החלטנו שמכיוון שזה חוק תקדימי שבו יש גם צו הגבלה מנהלי וגם עיצום כספי, שזה קצת יוצא דופן, את האינטרס של אזהרת הציבור נשיג רק במקרה של צו הגבלה מנהלי ולא במקרה של עיצום כספי.
מבחינתי המקום הבא זה 60, אבל עשינו את זה כבר.
מירב ישראלי
¶
ארנונה. אני רק מזכירה, קיבלנו את הנוסח שעורך דין אביעד הקריא. עלתה שאלה, אני לא יודעת אם זה פותר או לא, האם החצר נכללת בזה או לא, כשהילדים יוצאים לחצר.
היו"ר זבולון אורלב
¶
בדיוק, אם זה חלק מהותי מהמעון, אז בוודאי שכן. כל חלק בנכס שהוא חלק מהותי על פי התקן, הוא נכנס בעניין.
היו"ר זבולון אורלב
¶
לא, יש סוגיה אחת של מניעת כפילויות של בדיקות, אבל יש גם עניין אחר, של לוח הזמנים. הרי מהדיון ההוא התברר, כמו שהתברר ממשרד החינוך, שהם לא יקבלו את ההיתר לשימוש חורג לפי לוח הזמנים שאנחנו קבענו כאן בחוק. כלומר פה קבענו שנגיד לצורך העניין בינואר מודיעה גננת 'בכוונתי לפתוח גן', נותנת התראה של ארבעה חודשים, ב-1 למאי היא מגישה את הבקשה, תוך 45 יום היא צריכה לקבל את ההיתר הזמני, אם עמדה בכל התנאים, ואז היא נכנסת להסכם השכירות. כשהיא נכנסת להסכם השכירות, היא מגישה בקשה להיתר שימוש חורג. אין סיכוי שתקבל עד 1 בספטמבר את ההיתר לשימוש חורג, וגם אם תבקש נגיד 45 יום, גם כן אין סיכוי, אז מה יהיה ב-1 בספטמבר? היא תהיה עבריינית? אז אמרנו, או שתסדרו שיש היתר זמני לשימוש חורג, או שיהיה רישיון זמני. אי אפשר לעשות את שני הדברים האלה גם יחד. כלומר אני לא רוצה לחוקק חוק לתת רישיון כשמישהו עובר עברה אחרת.
צריכים לכתוב פה בחוק שאפשר לתת רישיון זמני למרות שאין היתר שימוש חורג.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אני מסכים איתך, עכשיו תסביר לי מה ה... חברים, כדי שלא נשכח, אנחנו עוברים עכשיו לסעיף 66. בסעיף 66---
היו"ר זבולון אורלב
¶
כן.
חברים, בסעיף 66 הממשלה רוצה להטיל אגרות. אני מודיע פה שאני מגיש הסתייגות שאני אעלה אותה במליאה להצבעה כדי שלא יהיו אגרות. כלומר בחוק יירשם שיש אגרות, אבל אני אגיש הסתייגות ואני מקווה לשכנע את הכנסת שלא יוטלו אגרות.
היו"ר זבולון אורלב
¶
כן, על המבדקה אני מסכים שיהיו אגרות. אני מציע שאת האגרות שרציתם להטיל על (1) ו-(2) תטילו על (3).
מירב ישראלי
¶
אוקי. שמירת דינים, אני מזכירה גם שאנחנו נדאג שזה לא יסתור דינים אחרים. אמרנו את זה גם קודם.
65(א) אלה הסייגים שהעברנו מסעיף ההגדרות, זה דפנה עשתה. במסגרת הסעיף של כפל הפיקוח, או לא כפל הפיקוח, בעצם הרעיון היה שמעון שחל עליו חוק פיקוח, שיש בו מעל 10 ילדים בגיל 3, בעצם הפיקוח יהיה של משרד החינוך. אנחנו כבר הכנסנו את זה, אבל זה חלק מההסדר הכולל שעוד יגיע בנושא הפיקוח הכפול.
מירב ישראלי
¶
תקשיבו רגע. כפי שאמרתי קודם, חבל להיכנס לזה כי יכול להיות שהכל יתהפך. מה שאני אומרת, עשינו הבחנה בין מסגרות שבהם הילדים מעורבבים, במרכאות, לבין מסגרות שבהן יש כיתות. זה אמור לחול על מקומות שיש מעל 10 ילדים מעל גיל 3 והילדים מעורבבים, אי אפשר להבחין, אין כיתות נפרדות. לגבי כיתות נפרדות, היה אמור להיות הסדר אחר שהוא עוד לא סופי ולכן אני לא נכנסת אליו. זה אמור לחול על מסגרות שאין בהם כיתות.
מירב ישראלי
¶
לגבי אגרות, כתבתי את ההסתייגות שלך.
תחילה ותקנות ראשונות. עשינו את ההסדר הזה שזה יהיה בשנת הלימודים שלאחר כניסתן לתוקף של תקנות ואתה אמרת, או בשנת הלימודים שלאחר מכן אם לא חלפו שישה חודשים. אני לא יודעת אם יהיה בזה צורך, כי גם התקנות לא נכנסות לתוקף מיידית. זאת אומרת גם התקנות אמורות לתת איזה שהיא תחילה שהיא... אז יכול להיות שמה שאנחנו צריכים להגיד זה אולי רק בשנת הלימודים שלאחר מכן. כי בתקנות אנחנו אמורים להתייחס באישור גם לעניין הזה.
מירב ישראלי
¶
שזה יהיה 'תחילתו של חוק זה בכפוף לאמור בסעיף קטן ... משנת הלימודים שלאחר יום כניסתן לתוקף של תקנות', כי התקנות עצמן לא נכנסות לתוקף מיידית, גם לתקנות יש תחילה.
מירב ישראלי
¶
68. תחולה הדרגתית. לא חזרנו לזה. בכלל כל הנושא של הוראות מעבר ותחולה הדרגתית, אני לא לגמרי בטוחה שהבנתי מה היה הסיכום בישיבה הקודמת. אני כתבתי כאן מה שהבנתי. אני הבנתי שלגבי הוראות המעבר, הסיכום שלך בסוף הישיבה התייחס רק לתקופות הפטור המלאות. זאת אומרת מי שיש לו ניסיון של איקס שנים, אז הוא פטור לגמרי. אז את זה הכנסתי פה בצד. יש עוד הרבה הוראות שלא קראנו אותן בצורה מסודרת ואתה אמרת רק באופן כללי שזה יחול בין 5 ל-7 שנים לפי העניין. אז בעצם בסעיף הזה אין עדיין סיכום.
יובל אביעד
¶
אני רוצה לומר משהו. אני די מאוכזב מהדיון שנערך בפעם הקודמת לגבי הוראות המעבר. אני חושב שדיון על הוראות מעבר חייב להיות עקרוני. השאלה היא שאלה שהיא מאוד מאוד חשובה. בדקתי פסיקה ועברתי על פסיקה, עברתי גם על הפסיקה שהציג חברי גיל, עברתי על פסיקה שלמיטב המשפטנים ידועה כבר, גם פסק דין לם, וגם עברתי על חוקים אחרים. אני חושב שכדי למצות את הדיון הזה, הוראת מעבר זו לא רק שאלה משפטית, היא גם שאלה מקצועית. כדי שאנחנו נמצה את הדיון הזה, החלטתי וכבר פעלתי לשם כך, להיפגש עם כל הארגונים בישיבה נפרדת, להגיע איתם להסכמה ולהבין את הצורך של הארגונים הפרטיים כיצד הם רואים---
יובל אביעד
¶
הארגונים והגנים הפרטיים, אנחנו נבדוק את הוותק לעומת ההכשרה וגם נלמד מה קורה אצלם וביחד אנחנו נחליט על התקופות שצריכות לבוא לידי ביטוי.
מירב ישראלי
¶
אבל לא החלטנו באופן מפורט. הוועדה החליטה ב-69 רק לגבי הפטור המלא, יכול להיות שאני טועה, אבל יש עוד הרבה סעיפים פה שזה לא פטור מלא, זה מי שיש לו ככה, אז ככה---
מירב ישראלי
¶
אבל איך תקבע בין 5 ל-7? אז זה יבוא לוועדה בחזרה. זה מה שאני אומרת.
68. דיברנו עליו. היה כיוון של הוועדה ללכת לקיצור של התקופות. לפי הבנתי לא היתה החלטה סופית והוחלט לחזור לזה אחרי הוראות המעבר.
רן רידניק
¶
בהתחלה 40 ילדים עד 3 שנים, ואחר כך עד 20 ילדים בשנה השלישית ושנה חמישית אמרנו 14 ילדים ואחרי זה 7.
גלי עציון
¶
אנחנו נחזור על שתי הערות. לדעתנו צריך תחולה מיידית על כל הנושא של התנאים הפיזיים, בטיחותיים וסביבתיים שהיעדרם עלול לסכן, וזה צריך להיות מה שייכנס לתוקף באופן מיידי, ולאחר מכן אנחנו חושבים שצריך להיות היפוך הפירמידה, כי דווקא המעונות הגדולים, שברובם זה המעונות של הארגונים, מעונות בעלי סמל מעון, מפוקחים ועומדים בסטנדרטים.
היו"ר זבולון אורלב
¶
הבנתי את הערתך. קודם כל אני תומך בדעתך, אני חושב שבאופן עקרוני את צודקת, אלא שאנחנו חייבים להיות גם מציאותיים לגבי יכולת המשרד להתמודד עם החוק הזה ולכן נקטו בדרך הזאת, כדי להיות יותר בטוחים שיש אפשרות להתמודד במסגרת התקציבים ותקני כח האדם שהמשרד יכול להעמיד לרשות. באופן עקרוני, כפתרון בית ספר, את צודקת מאוד, אבל לצערנו אנחנו צריכים גם להתחשב, ואני אומר בצער, באפשרויות, ביכולות, בתקציבים ובתקני כח האדם, ובצער רב וביגון קודר אני נאלץ להסכים לדבר הזה כדי להיות מציאותיים.
רבותיי, אנחנו בעצם מסכמים שבדיון בפעם הבאה קודם כל על ועדת ערר, בפעם הבאה אנחנו מדברים על מה עוד?
היו"ר זבולון אורלב
¶
הוראת המעבר שמעון שפעל 10 שנים ומעלה, בסמל מעון, הרישיון שלו יהיה למשך 5 שנים, בהוראות המעבר.
היו"ר זבולון אורלב
¶
חברים, יש לנו נושאים שאפשר לגמור אותם ביום שלישי. אל תאלצו אותי לקבוע עוד ישיבה עד -17 כי זה יהיה ביום ובשעות מאוד לא נוחות לכם. אני מבקש מהממשלה גם לסיים את כל ה...
היו"ר זבולון אורלב
¶
מבחינתי, אל תחזור עם תשובה.
רבותיי, תודה רבה, הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 15:15