הכנסת השמונה עשרה
PAGE
15
ועדת הכספים
28.2.2011
הכנסת השמונה עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול
מישיבת ועדת הכספים
יום שני, כ"ד באדר א' התשע"א (28 בפברואר 2011), שעה 11:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 28/02/2011
אי הקמת ועדה ציבורית בנושא העלאת גיל הפרישה
פרוטוקול
סדר היום
אי הקמת ועדה ציבורית בנושא העלאת גיל הפרישה
נכחו
¶
חברי הוועדה: משה גפני – היו"ר
חיים אורון
זבולון אורלב
מגלי והבה
מרינה סולודקין
ציון פיניאן
פניה קירשנבאום
מוזמנים
¶
עו"ד שרית דמרי, המוסד לביטוח לאומי
קרינה קליגר, ראש תחום תקציבים, המשרד לענייני גמלאים
עו"ד טליה לבני, יו"ר נעמ"ת
עו"ד אלי יריב, ההסתדרות הכללית החדשה
חזקיה ישראל, התאחדות התעשיינים
היו"ר משה גפני
¶
אני פותח את ישיבת ועדת הכספים. על סדר היום אי הקמת ועדה ציבורית בנושא העלאת גיל הפרישה.
ב-18 באוקטובר 2010 קיימנו ישיבה בנושא. חבר הכנסת חיים אורון, אתה העלית את הנושא וגם עכשיו ביקשת לדון בו. אני חושב שחשוב מאוד לקיים את הדיון הזה אף על פי שאני מבין שמשרד האוצר לא כאן.
חיים אורון
¶
אני רואה את הישיבה הזאת כישיבת גיוס ואני אומר בעברית הכי פשוטה. אני לא מאמין יותר להידברות עם האוצר. העלינו את הנושא הזה שכולו מבוסס על התחייבות חוקית שצמחה ב-2003 על רקע של פשרה שאני לא אהבתי אותה, אבל הייתי נוכח בחדר כשהיא התקבלה, עת עלה גיל הפרישה במדרגות אוטומטיות וכשאנחנו שאלנו איך מעלים את הגיל באופן אוטומטי כזה, עלו כאן המון נושאים שמעוררים שאלות רבות – ולא רק על מקצועות שוחקים אלא גם על מקצועות שוחקים.
היו"ר משה גפני
¶
אמרתי בתחילת הישיבה שביום חמישי דיבר אתי שרון קדמי, מנכ"ל משרד התעשייה, ודיברתי אתו שוב גם הבוקר, ואמר לי שהם סגרו את העניין של המקצועות השוחקים והם חותמים עד סוף החודש. יש הסכמה של כולם, של ההסתדרות, של המעסיקים.
חיים אורון
¶
אני רוצה לומר שהקרן הזאת, ככל שהיא נראית גדולה, של 600 מיליון שקלים, להתמודדות עם המקצועות השוחקים, היא באופן מוחלט לא כלי להתמודד עם מה שאתם מדברים עליו כאן עכשיו.
חיים אורון
¶
כאשר מדובר על גיל פרישה למשל של אחיות, של מורות, של גננות, הסכומים הם בסדרי גודל שונים וזה בכלל לא בכיוון הזה שייתנו אלפיים שקלים בחודש אלא צריך לזה הרבה יותר. כל הנושא הוא הרבה יותר רחב.
אז אמרו שלקראת המועד של ההפעלה, תוקם ועדה ציבורית שתדון בנושא, תלמד מה קרה עם השנתיים הראשונות, עם 60-62 ולפני הכניסה לשלב הבא, יתקיים דיון ציבורי, כולל זה שבסוף הרוב יבוא ויעשה מה שהוא רוצה, אבל יתקיים דיון ציבורי.
נכון לבוקר זה אין ועדה וכבר חודשיים אומרים שכבר חודשיים מונחת אצל שר האוצר הצעה להרכב הוועדה, אבל אני לא יודע מי יושב בה, ובכל מקרה גם אם הוועדה תתחיל לעבוד מחר, החוק אומר שהמסקנות שלה צריכות להיות ב-30 ביוני. אני לא רואה איך בשלושה חודשים ועדה רצינית שמקיימת דיון ציבורי, שימועים ודיונים יכולה להתמודד עם השאלה הזאת שהיא שאלה מאוד מאוד קשה. אני אומר את זה כשאני לא בא מהמקום של התנגדות אוטומטית להעלאת גיל פרישה כי אני יודע מה קורה במערכות הפנסיוניות, אני יודע מה קורה בקרנות הפנסיה, ואני יודע מה צפוי בעשרים-שלושים השנים הבאות אבל אני גם יודע שזה לא יכול להיות כך שיעלו בשנתיים ונראה מה יהיה אחר כך, ואחר כך יצאו עם פנסיה של שלושים אחוזים, בעוד שלושים שנים או בעוד ארבעים שנים, ובזה מדובר כרגע וזה מה שמתחייב כרגע. כל מי שמצוי בתחום לא מערער על מה שאני אומר. כלומר, זאת לא שאלה של להזיז בשנה, זאת לא שאלה של קצבאות הביטוח הלאומי – למרות שיש גם בעיה של קצבאות הביטוח הלאומי שמהוות מרכיב – אלא יש כאן שאלה והיא מה יהיה מבנה הפנסיה של מחצית האוכלוסייה שמקבלת שכר יותר נמוך, עם הפרשות פנסיוניות יותר נמוכות, בתקופות יותר ארוכות שיוצאות ממעגל העבודה והשאלה היא איזו פנסיה תהיה בסוף ומה יקרה עם כל הדבר הזה.
מי שבונה רק על הפנסיה של הביטוח הלאומי, אני מאחל לו כל טוב, על ה-1,900 שקלים בחודש, אם על זה אנחנו מדברים. יש כאן שאלות ענקיות ולא עוסקים בהן.
לכן אנחנו הגשנו הצעת חוק, שגם אתה חתום עליה, שהמשמעות היא שקודם כל עוצרים את האוטומטיות של התהליך. הצעת החוק תובא להצבעה ביום רביעי הבא, לא הקרוב אלא ביום רביעי הבא והיא קודם כל עושה HOLD על התהליך. כל זמן שהתהליך הוא ב-HOLD, ממשיך המצב הקיים.
חיים אורון
¶
בספטמבר צריכה להתקבל החלטה, אבל החוק אומר שאם אין ועדה או אם השר לא מקבל את מסקנותיה, באופן אוטומטי יש ברירת המחדל שעולים בשנתיים.
חיים אורון
¶
בסוף 2011, אבל ההחלטה צריכה להתקבל, על פי ההחלטה שהתקבלה בזמנו, עד ספטמבר כי צריך גם לומר לאנשים וכולי. לוח הזמנים הוא יוני-ספטמבר ואז ב-31 בדצמבר אנחנו מתחילים להיות בעולם חדש ואת זה צריך לעצור.
אני מקווה מאוד שלא ימרחו אותנו עם ועדה שאף אחד לא יודע אם היא ועדה רק של פקידים, אם היא ועדה ציבורית וכולי. אני לא מאמין שבשלושה חודשים אפשר להתמודד עם השאלה. אני מודה, אני הגעתי להצעה הזאת אולי באיחור כי מאז, כמעט שנה מעכשיו, הדיונים הראשונים שביקשתי לקיים על הסעיף הזה וכל פעם אמרו לי שנראה, נראה, נראה.
אני מאוד מקווה גם שבעשרת הימים שנשארו עד להצבעה הבאה יקום כאן איזה גל ציבורי, וכאן אני פונה אל טליה.
חיים אורון
¶
בצרפת על חצי שנה – לא על שנתיים – סגרו את פריז. שינוי הפנסיה, על חצי שנה – סגרו את פריז והפנסיות הצרפתיות, מי שקצת מצוי, הן בסדר גודל שונה מאשר אצלנו, כולל המרכיב של השכבה הראשונה של הביטוח הלאומי ששם הוא נקרא בשם אחר.
לכן אני אפילו לא רוצה להתחיל עכשיו את כל הדיון מה גם שהם לא באים לדיונים. האנשים הקובעים באוצר לא באים. לפני שבוע ימים היה דיון כזה בוועדה לקידום מעמד האישה וגם שם התחייבו נציגים ונציגות ממפלגות הקואליציה, ושם היה סיכום שאני מציע לחזור עליו כאן עכשיו, שבכל אחת מסיעות הכנסת, היום, תתקיים החלטה שמצביעים בשבוע הבא בעד הצעת החוק. אגב, חתומה עליה גם סיעת קדימה, גם גפני, גם יעקב אדרי ואני עוזב את מרצ שחתומה עליה, גם ציון פיניאן וגם שלי יחימוביץ ממפלגת העבודה. אם זה יעבור בקריאה טרומית ונעביר את זה בשלוש קריאות ונעצור את התהליך כרגע, יכול להיות שיתחילו לדבר אתנו ברצינות. יתחיל דיבור רציני עם הכנסת, עם ארגוני הנשים, עם כל עולם הפנסיה. הנושא הוא ענק. שלא תהיה כאן אי הבנה, זה לא איזה נושא כזה קטן שדנים בו וזהו אלא הוא נושא ענק.
עד כאן דבריי.
היו"ר משה גפני
¶
אני רוצה לדעת. "לא החליטה ועדת הכספים של הכנסת כאמור בסעיף קטן (ג), יהיה גיל הפרישה וכולי". זאת אומרת, זה יהיה גיל 64.
היו"ר משה גפני
¶
כתוב בחוק: לא החליטה ועדת הכספים של הכנסת כאמור בסעיף קטן (ג) יהיה גיל הפרישה וכולי.
חיים אורון
¶
תביא את שגית ולפי דעתי היא תגיד לך שזה כמו כל דבר, אתה יכול לאשר או לא לאשר הצעה של האוצר. אתה לא יכול ליזום בעצמך את ההחלטה ברמה של ועדת כספים. לכן הלכתי לחקיקה ראשית.
היו"ר משה גפני
¶
המחוקק מדבר על ועדת הכספים ולא על השר. הוא לא אומר "לא החליט השר", "או לא החליטה ועדת הכספים" אלא הוא מדבר רק על "לא החליטה ועדת הכספים של הכנסת כאמור בסעיף קטן (ג)".
חיים אורון
¶
אני מעריך שתקבל חוות דעת. הלוואי. תבקש משגית חוות דעת רשמית האם קבלת החלטת ועדת הכספים ללא המלצת שר, עוצרת את התהליך. אני מעריך שלא כי זאת חקיקה ראשית. זה פשוט לגמרי.
חיים אורון
¶
לא. איך צמח כל המנגנון? אנחנו דרשנו שיחליטו עכשיו לשנתיים ושלא יחליטו עכשיו לעתיד. הם לא הסכימו. אגב, זה התחיל מ-67. הדיון התחיל כך שרצו להשוות בין גבר לאישה וזה התחיל עם 67. הסוף היה שהלכו כאילו לקראתנו ואמרו: בסדר, 62. אתה יודע, זה הרי עולה כל ארבעה חודשים. יש מנגנון וזה לא עולה במכה אחת. זה עולה כל ארבעה חודשים בארבעה חודשים.
לכן יצרו את המנגנון שכאילו יש צ'ק פוינט, אבל הצ'ק פוינט הוא לא לאשר אלא הצ'ק פוינט צריך לעצור כי אם הוא לא עוצר, זה נכנס לתוקף.
אם לך יש חוות דעת משפטית אחרת, זה משהו אחר.
היו"ר משה גפני
¶
לא, אין לי. קראתי עוד הפעם את הסעיף, אבל אין לי חוות דעת משפטית.
יש שלושה מהלכים כאשר המהלך הנכון הראשון אותו צריך לעשות, אני צריך לדבר עם האוצר ולבדוק למה לא מקימים את הוועדה כפי שהמחוקק קבע.
היו"ר משה גפני
¶
כאן אני רואה את התשובה של יעל מבורך: "מנכ"ל האוצר קיבל את מכתבך. אנחנו נמצאים בשלבים סופיים של הקמת הוועדה כמחויב על פי חוק ואני מקווה שהתהליך יסתיים בהקדם. הנושא כמובן יבוא לפתחה של ועדת הכספים כמתחייב בחוק".
זאת אומרת, יש התייחסות של משרד האוצר האומר שהם עומדים בשלבים סופיים של הקמת הוועדה. אני אדבר עם המנכ"ל ואשאל אותו איפה זה עומד. זה תהליך אחד שזה התהליך שהחוק מחייב ואני מציע שלא נאפשר להם למסמס את העניין הזה.
במקביל אני אבקש מהיועצת המשפטית שלנו חוות דעת לגבי מה יקרה אם משרד האוצר, שר האוצר, לא מקים את הוועדה ואנחנו מקבלים החלטה. מגיע המועד ואנחנו מקבלים החלטה, ואז מה קורה מבחינה חוקית. במידה שזה פותר את הבעיה, זה פותר את הבעיה. במידה שזה לא פותר את הבעיה, צריך ללכת למהלך יותר קשה בו צריך להעביר את הצעת החוק של כולנו, שאתה יוזם אותה אבל כולנו חתומים עליה, ולהעביר אותה ביום רביעי הבא. התהליך של יום רביעי הבא, לאחרונה אתה כן מצליח להעביר, אבל יש קושי גדול כי הקואליציה מיד מתגייסת עם כל מה שנלווה לעניין הזה. אלה שלושת המהלכים שצריך ללכת אליהם.
טליה לבני
¶
הנושא הזה של הטייס האוטומטי, נכון שהדרך הבטוחה לעצור אותו היא בדרך של הצעת החוק וקביעה מוחלטת שאין טייס אוטומטי והגיל יעמוד על 62, ואם ירצה שר האוצר, אם תרצה הכנסת ואם תרצה הממשלה למנות ועדה, שימנו ועדה מתי שהם רוצים, באיזה מועד שהם רוצים, יתקיים דיון ציבורי רציני והנושא יבוא על פתרונו או יישאר ב-62 ללא סד של זמן וללא, הייתי אומרת, הפיכת הוועדה לחותמת גומי או לעלה תאנה כפי שהיום הדבר עומד.
להקים היום ועדה, צודק חבר הכנסת אורון, לא צריך לבקש בכלל משר האוצר שיתבזה כי הקמת הוועדה היום זאת התבזות. לדעתי זה בגם בגי"ץ. זה לא רציני במשך שלושה חודשים לדון ולהציע צעדים. באירופה הציעו צעדים כאשר רצו להעלות את גיל הפרישה. הציעו הנחות בביטוח הלאומי, הציעו תמריצים למעסיקים, הציעו כל מיני צעדים על מנת להבטיח שנשים תהיינה בשוק העבודה. זאת לא חכמה להעלות את גיל הפרישה. בעצם זה לא גיל הפרישה ואני רוצה לדייק, זה גיל הזכאות הראשון לפנסיה ולקצבת זקנה מהביטוח הלאומי, שנותן זכות לנשים שנמצאות בשוק העבודה לפרוש או נשים שלא נמצאות בשוק העבודה, הן זכאיות לקבל פנסיה וביטוח לאומי.
גיל הפרישה הוא גיל 67. זכותה של אישה לעבוד עד גיל 67, ואם רוצה הממשלה לעודד נשים לעבוד עד גיל 67, שתיתן להן עידוד.
טליה לבני
¶
שייתנו עידוד. מצדי שייתנו עידוד עד גיל 80. יש מקצועות כאלה שאנשים רוצים לעבוד בהם עד גיל 80. בכנסת אפשר? אני אומרת שברגע שאתה רוצה לקדם תהליך, תן עידוד. אל תעשה את זה על דרך של הענשה וכאן זה על דרך של הענשה. נשים מחוץ לשוק העבודה, ללא פנסיה, ללא ביטוח לאומי, רק עם הבטחת הכנסה של 1,800 שקלים.
חבר הכנסת גפני, אדוני היושב ראש, אני חושבת שאתה צודק והדרך שלך היא נכונה.
טליה לבני
¶
אולי היא קצת פרובוקטיבית אבל אפשר לנסות. מה קורה אם היום מחליטה ועדת הכספים שבסדר, לא ימנה שר האוצר ועדה, הוא לא ממנה, בסדר גמור, הוא צודק בזה שהוא לא ממנה, והוועדה לא מחליטה.
היו"ר משה גפני
¶
אני מדבר על מצב בו שר האוצר לא מילא את חובתו בחוק ואז באה ועדת הכספים ואומרת שלו שר האוצר היה מקבל החלטה וממנה ועדה ומביא את מסקנותיה לוועדת הכספים, היינו מאשרים את זה. אז מחליטה ועדת הכספים שמכיוון שהוא לא מילא את חובתו הקבועה בחוק, אנחנו כן ממלאים וסוגרים את הפרצה הזאת.
טליה לבני
¶
אתה יכול כבר היום לבוא ולומר, הוועדה יכולה לבוא ולומר שהמועד, כל מה שיצא מהוועדה הזאת, לא יהיה קביל בעיניה כי הוא יהיה נגוע בחוסר רצינות. לא יהיו מחקרים מספיק וכולי. לכן גם ועדת הכספים לא תרצה להתבזות ולאשר מסקנות שלא תהיינה רציניות.
לכן אני אומרת שיכולה היום ועדת הכספים לומר שהיא מחליטה לעצור את גיל הפרישה על 62. אם ועדת הכספים מחליטה שהיא רוצה לעצור את הגיל על 62, השר צריך בצו לשנות.
שרית דמרי
¶
אני מביטוח לאומי, מהלשכה המשפטית. אני רוצה להדגיש משהו שיכול להיות שקצת ישנה את המצב. המנגנון האוטומטי בחוק הביטוח הלאומי קיים וכרגע הוא לא קשור בחוק גיל פרישה. כלומר, אם לא מתקנים את חוק גיל פרישה ולא מתקנים את חוק הביטוח הלאומי, המנגנון אצלנו ימשיך ויגיע לגיל 64 בשנת 2017.
שרית דמרי
¶
כרגע זה לא בכלים שלובים. כלומר, תיקון חוק גיל פרישה לא אוטומטית מתקן את חוק הביטוח הלאומי ואצלנו חלק א' ללוח א(1) לחוק הביטוח הלאומי, מתעדכן באופן אוטומטי. כלומר, יכול להיות שיתוקן גיל פרישה בחוק גיל פרישה ובאמת יגדירו אותו כגיל 62, אבל אצלנו המנגנון ימשיך עד גיל 64.
לכן, כדי שלא תיווצר האנומליה הזאת שיהיו נשים שיגיעו לגיל פרישה בגיל 62 אבל ביטוח לאומי יאמר שעל פי החוק אצלו הן זכאיות רק מגיל 64, יש צורך גם לתקן אצלנו באופן ספציפי.
היו"ר משה גפני
¶
בסדר. נקפיד על זה. הלוואי שזאת תהיה הבעיה. נקפיד עליה. תודה רבה. יש עוד מישהו שרוצה להתייחס לנושא?
מרינה סולודקין
¶
כן. אדוני היושב ראש, הגיע הזמן לדון בנושא הכואב. אני אומר לכם שאני לא יכולה להגיע לשום מקום, לא לחנות, לא לסופר, מבלי שמגיעות אלי נשים שכל הזמן שואלות את השאלה: מה קורה עם גיל הפרישה כי בעבודות יד ובעבודות קשות, נשים לא יכולות להמשיך לעבוד ולהגיע לגיל פרישה בגיל 64.
אני מאוד מודאגת. אני זוכרת מה קרה בשנת 2003, כאשר אנחנו ישבנו עם טליה לבני בוועדות, צעקנו ביחד, כמעט לא היו אחרים וחשבנו שגיל 62, אחרי כל הקומבינות שעשו ואחרי כל ההתייעצויות אליהן הלכתי עם משפטנים של הכנסת, גילינו שמדובר בגיל 64 וגם עם טייס אוטומטי.
אדוני היושב ראש, אם אתה יכול לעצור, תעצור כי לא הייתה ועדה ולא ישבו ברצינות על הנושא. בטח שאנחנו נצביע בעד הצעת החוק של חיים אורון, אבל אני יכולה להבטיח שבגלל הלחץ הציבורי אני אלך לבג"ץ בנושא הזה כי זה הנושא. יהיו הפגנות של ההסתדרות, לא יהיו הפגנות של ההסתדרות, אני חושבת שהנושא הוא מאוד רציני ואנחנו חייבים לעצור בצורה בה אנחנו יכולים לעצור.
מגלי והבה
¶
איפה הוא בא לידי ביטוי? הוא רוצה שאנשים ימותו ואחר כך יצטרפו אליו או שאנשים ייפרדו מהחיים ואחר כך יתחשבו בהם?
מגלי והבה
¶
אדוני היושב ראש, כשאתה רוצה ללחוץ על הממשלה, אתה יודע יפה מאוד לעשות את זה. כשאתה רוצה כאילו, זה כאילו. העניין בנפשנו.
מגלי והבה
¶
אין לנו את ג'ומס לעוד הרבה זמן ואין לנו את התובנות שלו. צריך לעשות מעשה. אדוני, יש לך עוד שבועיים בכלל, ולכן צריך לעשות את הכול. לא יכול להיות שאנשים יגיעו למצב שגם לא יוכלו לעבוד וגם לא יקבלו את הזכויות שלהם.
זבולון אורלב
¶
אין ספק שמבחינת תהליכי החקיקה, זה שקבעו שיש מצב שבלי ועדה אפשר להעלות את גיל הפרישה באופן אוטומטי, זה ליקוי חקיקתי מאוד מאוד מהותי. כלומר, בהנחה שהוועדה לא קמה כעלה תאנה או לא קמה רק כדי להניח את דעת הציבור או משהו כזה, אלא שהקמת הוועדה באמת מהווה עניין מהותי ואין ספק שזה עניין מהותי. גיל הפרישה הוא לא משחק ילדים אלא יש לו השלכות משמעותיות מאוד כפי שציין בצדק חבר הכנסת אורון.
לכן אני חושב אדוני היושב ראש שיש צדק רב שאי אפשר לקדם את גיל הפרישה ללא עבודה מאוד מאוד רצינית של הוועדה וברור שיש טעם בטענה ששלושה חודשים זה לא מספיק זמן לעבודה רצינית. לכן אני חושב שצריכה להיות הידברות, בראש וראשונה עם האוצר, כדי לנסות לשכנע קודם כל להזיז את כל לוח הזמנים ולאפשר לוועדה לעשות. אני חושב שיש לנו עניין גדול שתהיה עבודה רצינית של הוועדה.
לכן הדגש שלנו צריך להיות בתביעה שתקום הוועדה ושיינתן לה מרחב הזמן הראוי שלהערכתי הוא סדר גודל של שנה לפחות כדי שוועדה כזאת תוכל לעבוד.
לכן צריך לשכנע את האוצר לדחות את לוח הזמנים האוטומטי.
אלי יריב
¶
עמדת ההסתדרות החדשה היא שאנחנו צריכים להעמיד את הגיל על גיל 62 ואנחנו מצטרפים להצעת החוק שהוצעה כאן בראשות חיים אורון. כרגע אין שום מגעים בין ההסתדרות לבין משרד האוצר בקשר להקמת הוועדה.
חיים אורון
¶
גפני, עניין הביטוח הלאומי – היות שמדברים על הוועדה - צריך לדעת שב-1 בינואר קבוצה של נשים מינואר, או לא זוכר מתי, 1950, הפסידה ארבעה חודשים. בסיבוב הבא, עוד ארבעה חודשים וכך זה עד שיגיעו לשנתיים. זאת אומרת, אין כאן זמן. זה חוק תקציבי משום שביטוח לאומי בלוחות שלו הוא כבר בנה על זה והוא יודע בדיוק כמה כסף הוא הרוויח.
שרית דמרי
¶
זה חישוב של כמה גמלאות. זה לא מתייחס רק לגמלת זקנה אלא יש כאן גמלאות של נכות כללית וכולי.
שרית דמרי
¶
לא. העלות שאנחנו חישבנו אם משאירים את זה על גיל 62, היא עלות של 1.4 מיליארד שקלים. זאת העלות לפי מינהל המחקר בביטוח הלאומי.
היו"ר משה גפני
¶
אני רוצה לסכם. אני מציע שאנחנו נפנה למנכ"ל משרד האוצר. יכול להיות שאני גם אדבר אתו. האוצר אמר שהוא מקים את הוועדה, המועד הולך ומסתיים ואנחנו מבקשים ממנו להקים את הוועדה. אני לא נותן לו עצות מה לעשות, אם להאריך את המועד או לא להאריך אותו. אני רוצה שתהיינה המלצות כמה שיותר מהר והן יובאו לכאן לוועדה על פי החוק ואז נטפל בנושא, כי אז הסמכות היא בידינו ולא בידי האוצר.
היו"ר משה גפני
¶
אמרתי שאם הוא מקים את הוועדה ומביא המלצות לכאן, הסמכות עוברת אלינו. אנחנו יכולים לאשר או לא לאשר.
חיים אורון
¶
לא נכון. גפני, חבל ששגית איננה כאן. אתה בונה מנגנון ואני מציע שנרד מהאשליה שוועדת הכספים יכולה לעצור את זה.
היו"ר משה גפני
¶
אמרתי שאם משרד האוצר מקים ועדה והוועדה מגישה המלצות וההמלצות מגיעות לכאן, הסמכות עוברת אלינו. תגיד לי מה לא נכון.
חיים אורון
¶
אתה לא יכול. אני חושב שאתה לא יכול. אבל למה להתווכח בינינו? שגית תיתן לך חוות דעת משפטית.
פניה קירשנבאום
¶
אתה רוצה לומר שזה לא משנה מה הוועדה תחליט, וגם אם הוועדה תחליט שזה לא טוב, החוק אוטומטית נכנס לתוקף.
היו"ר משה גפני
¶
בלי פרשנות. נשאיר את הפרשנות למשפטנים. קודם כל, הדבר הראשון, אנחנו נפנה למנכ"ל משרד האוצר ונגיד לו שיש הודעה שלהם, הם הודיעו לנו בעקבות הדיון הקודם, שהם עומדים להקים את הוועדה על פי החוק.
היו"ר משה גפני
¶
בלי הנושא של הבג"ץ. הוא הודיע לנו שזה מה שהולך לקרות. אנחנו נפנה אל המנכ"ל ואנחנו נבקש ממנו לדעת האם הוועדה הוקמה, כן או לא, ואנחנו דורשים ממנו להקים מיד את הוועדה כי אחרת זה נכנס אוטומטית ומדובר על נזק גדול לנשים עובדות. זה דבר אחד.
הדבר השני. אני אבקש ייעוץ משפטי לגבי פרשנות החוק. החוק מנוסח כאן קצת לא ברור. נבקש חוות דעת משפטית לגבי מה יקרה במידה שהוועדה, אחרי שמגיעות המלצות, מפילה את ההמלצות האלה ואומרת שהיא מתנגדת להמלצות האלה והיא דורשת - לא שאני אומר שהוועדה החליטה את זה, אבל באופן תיאורטי – להשאיר את גיל הפרישה על גיל 62. השאלה היא מה אז קורה, האם החוק נכנס אוטומטית, האם זה נכנס בהגדרה שלא החליטה הוועדה, ומה קורה אם שר האוצר לא מקים את הוועדה הציבורית הזאת, לא מקבל החלטות ואז הוועדה מתכנסת ואומרת שהשר לא מילא את חובתו שמוטלת עליו כחוק – בתיאוריה – אם הוא היה מקיים את חובתו, היינו צריכים לקבל החלטה ואנחנו מחליטים את מה שאנחנו מחליטים. כאן אנחנו צריכים את הייעוץ המשפטי כדי לדעת מה קורה במקרה כזה.
במקביל, הדבר השלישי, החוק הזה של חבר הכנסת חיים אורון. אגב, יש לך חוק שאנחנו לא חתומים עליו לגבי הביטוח הלאומי, חוק נוסף.
היו"ר משה גפני
¶
על כל פנים, אלה שלושת המהלכים עליהם אנחנו צריכים ללכת.
לגבי אישור החוק, זה בעצם מהלך שיהיה הכי קשה מכיוון שאז הקואליציה יכולה, בהתאם להחלטת הממשלה, לקבל החלטה. אתה הבאת את זה כבר לוועדת שרים?
היו"ר משה גפני
¶
אם כן, זה הסיכום לגבי הנושא הזה. אני מודה לכם על הדיון. אנחנו עוברים לדיון הבא.
הישיבה ננעלה בשעה 11:30