הכנסת השמונה-עשרה
PAGE
8
ועדת החוקה, חוק ומשפט
30.3.11
הכנסת השמונה-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 380
מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט
יום רביעי, כ"ד אדר ב' התשע"א (30 במרס 2011), שעה 09:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 30/03/2011
חוק הבחירות (דרכי תעמולה) (תיקון מס' 29), התשע"א-2011
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק הבחירות (דרכי תעמולה)(תיקון – שידור תעמולת בחירות למועצות האזוריות), התש"ע-2010, של חה"כ ציון פיניאן (פ/2216) – הכנה לקריאה ראשונה - דיון
מוזמנים
¶
עו"ד עמי ברקוביץ, מחלקת ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
עו"ד מיכל שמואלי, משרד המשפטים
אילת פישמן, מפקחת על הבחירות, משרד הפנים
עדי זורובסקי, יועמ"ש בלשכת המפקח על הבחירות, משרד הפנים
עו"ד אופיר ביתן, עוזר היועצת המשפטית, הרשות השנייה לטלוויזיה ורדיו
רשמת פרלמנטרית
¶
הדס צנוירט
הצעת חוק הבחירות (דרכי תעמולה)(תיקון – שידור תעמולת בחירות למועצות האזוריות), התש"ע-2010, של חה"כ ציון פיניאן (פ/2216) – הכנה לקריאה ראשונה – דיון
היו"ר אברהם מיכאלי
¶
בוקר טוב, אני מתכבד לפתוח את הישיבה. על סדר היום הצעת חוק הבחירות (דרכי תעמולה)(תיקון – שידור תעמולת בחירות למועצות האזוריות), התש"ע-2010, הצעת החוק של חבר הכנסת ציון פיניאן (פ/2216/18). בבקשה, חבר הכנסת פיניאן.
ציון פיניאן
¶
תודה רבה, אדוני היושב-ראש. המצב היום בכל הנושא של תשדירי תעמולת בחירות הוא שרק תעמולת הבחירות בתחנות הרדיו, אם מדברים על האזוריות, אז רק למי שרוצה לערוך קמפיין ברדיו, זה או לראשי ערים או לראשי מועצות מקומיות – לא אזוריות. למשל, ראש מועצת יבניאל רשאי לפתוח בקמפיין ברדיו, אבל ראש מועצה אזורית עמק הירדן, שגם מספר התושבים וגם בשטח הוא פי עשרת מונים, הוא לא רשאי. זה פשוט חלם. אגב, ההצעה היא פרי יוזמה של מועצות אזוריות, שפנו אליי ואמרו: ראש המועצה הזה, מגדל עם 2,000 תושבים או 1,300 תושבים, הוא יכול לערוך מערכת בחירות ברדיו קול רגע, במקרה הזה, ואילו אני, שראש מועצה אזורית שיש לי, אגב, 20 ישובים, כל אחד בסדר גודל של מגדל, לא רשאי. אז צריך לתקן את החוק.
אני לא מדבר על נושא של חברי מועצה, כי בדרך כלל ברשויות אזוריות לכל ישוב יש חבר מועצה בוועד המקומי.
ציון פיניאן
¶
כן. אם יש 20 ישובים בתוך מועצה אזורית, בדרך כלל יש 20 חברי מועצה, ואם זה כמו, למשל, קיבוץ לביא, שהוא הישוב הכי גדול בגליל התחתון, יש לו שניים. אני מדבר על בחירות לראש מועצה.
גם הרשות השנייה הודיעו לי שהם תומכים - כמעט כולם תומכים. גם בזמנו יולי אדלשטיין, שהיה השר הממונה, הודיע לי שהוא תומך בנושא הזה, כי זה באמת חלם.
היו"ר אברהם מיכאלי
¶
זאת אחת הסיבות שהציבור הכללי לא מודע לעניין הזה של מועצות אזוריות. אתה שואל, מי זה ראש המועצה האזורית – סתם, אני אומר עכשיו, במקרה, במרכז, עמק לוד, ולא יודעים.
היו"ר אברהם מיכאלי
¶
עמק לוד זה אזור ענק. כי יודעים מי זה ראש מועצה באיזו עיירה קטנה. זה אולי חלק מזה.
ציון פיניאן
¶
בצפון יש לנו ראש מועצה מרום הגליל, יש מועצה מבואות חרמון, יש מועצה רמת הגולן, יש עמק הירדן, יש גליל תחתון. כל ישוב, פי 20, פי 30, ואותו ישוב קטן, יסוד המעלה או משהו כזה, שהוא יכול ללכת בקמפיין.
בנוסף, פה מחזקים את הרדיו האזורי, וגם מחזקים אותו בתוך הקהילה, כי זה עוד מקור הכנסה לאותו רדיו אזורי, שהיום הוא מהווה נדבך חשוב בחיי הקהילה באותו אזור.
היו"ר אברהם מיכאלי
¶
אז בעצם אתה היום בהצעת החוק שלך מבקש להחיל את השידור של תעמולת הבחירות למועצות אזוריות רק על ראשי מועצות אזוריות – לא על חברים, והמגבלה שחלה על כלל התשדירים או על כלל החוקים שחלים בתשדירים – אותו דבר.
עמי ברקוביץ
¶
זה הרבה פחות משמעותי, והנקודה העיקרית היא ראש הרשות, ואין לנו קושי בזה. זה במסגרת התיאום.
היו"ר אברהם מיכאלי
¶
אם העיקרון הזה מקובל, אין מה לתאם. אני מחפש איפה לצמצם את הפערים.
משרד הפנים, בבקשה.
אילת פישמן
¶
משרד הפנים תומך בנוסח הנוכחי.
רק אעיר עוד נקודה לגבי מועמדים לראש מועצה אזורית – המועמדים האלה, בניגוד למועמדים למועצה, מקבלים גם מימון בחירות, ולכן יותר מתקבל על הדעת, מתיישב, שהיות שהם מקבלים מימון ציבורי, והם עומדים לפיקוח על כל ההכנסות וההוצאות שלהם כמו מועמדים ברשויות המקומיות, שתהיה להם גם הזכות לפרסם את עצמם ברדיו האזורי.
היו"ר אברהם מיכאלי
¶
אז משרד הפנים בעצם אומר – גם להם מגיע לשדר תעמולת בחירות, כי הם גם מקבלים מימון ציבורי לעניין הזה.
הרשות השנייה רוצה להגיד משהו?
אופיר ביתן
¶
אנחנו מברכים על התיקון המוצע. אנחנו חושבים שהמצב הנוכחי גורם לנתק בין התחנות לבין ציבור המאזינים.
ציון פיניאן
¶
כשהגשתי את הצעת החוק של השירים עם זהות יהודית, צלצלו אליי לפחות 15 תחנות. חוץ מאחד שתקף אותי, השאר בירכו אותי.
אופיר ביתן
¶
אנחנו חושבים שזה יקרב בין הציבור לבין המועמדים לבחירות, ויחזק את התחנות עצמן, ויגרום להן אפיק הכנסות נוסף.
היו"ר אברהם מיכאלי
¶
אני מבין שהכללים שחלים עליכם לתשדירים כאלה – לא עליכם, אלא על הרדיו האזורי – הוא שונה, מותר להם בדקות מסוימות לשדר?
סיגל קוגוט
¶
מגיע להם במסגרת זמן הפרסומות, שהוא, לפי הכללים, 9 דקות לשעה, אם אני זוכרת - תלוי בשעות היממה, אז אחוז מסוים מזמן הפרסומות, 15 אחוז, להקצות לתעמולת בחירות.
אגב, עושים את זה בשיטה של מכרזונים קטנים, כלומר כולם מבקשים, ואז מחלקים את זמן השידור. איך זה הלך בבחירות לרשויות המקומיות? היה בסדר?
אופיר ביתן
¶
לא. למעשה, המצב הנוכחי גרם לזה שלא הרשינו שישדרו תעמולת בחירות למועצות אזוריות, ועתרו נגדנו לוועדת הבחירות. בעתירה קיבלו את עמדתנו, אבל התיקון המוצע הוא שינוי מבורך.
אילת פישמן
¶
שאלה למציע, ברשותך – פשוט לא התעמקתי בנוסח הזה, שקיבלתי אותו כעת. בהגדרה של מועמד לראש מועצה נאמר שהיא מתייחסת רק לבחירות הנערכות באותו יום עם הבחירות למועצה.
סיגל קוגוט
¶
החליטו שלא - הרשויות המקומיות. זה נעשה בדיוק אותו דבר כמו ברשויות המקומיות.
רציתי להוסיף, שאחת ההנמקות המרכזיות שמצדיקות לראש הרשות, שדווקא במועצה אזורית יכולה להשתרע על פני שטח מאוד גדול, ואם במועצה באמת אנשים מכירים את בני אותו הישוב שלהם, אז במועצה האזורית, כשמישהו צריך להציג את עצמו לפעמים במועצה שמונה 59 ישובים, באמת זה כלי שיכול להועיל, ולכן יש רציונל מיוחד, למה כדאי להחיל את זה על ראש הרשות – זו תוספת לנימוקים שנשמעו עד כה, כלומר האדם צריך להציג את עצמו בפני כל הישובים. לעומת זאת, הרשימה, היא שולחת מאותו ישוב - שם אנשים מכירים זה את זה, אז זה פחות נדרש. מה שהיה חשוב לנו, נבהיר את זה אחר כך בנוסח – בגדול, נתאים את הנוסח, בדיוק מה שחל על רשויות עירוניות או מועצות מקומיות, יחול גם על האזוריות, אבל חשוב לנו להדגיש, כי מדובר פה על הראש, שהתעמולה שלו היא לעצמו, כלומר הוא לא עושה באותה הזדמנות תעמולה לרשימה שבה הוא תומך, כי אז כן יהיה חוסר שוויון בין הרשימות. המטרה של התעמולה היא שהוא יציג את עצמו – בחירה אישית שלו.
היו"ר אברהם מיכאלי
¶
הרי יושב-ראש ועדת הבחירות פוסל הרבה פעמים בדקה האחרונה. אני מבין שלזה אין חשש, דורית.
נקרא את הנוסח?
סיגל קוגוט
¶
אקרא רק את התיקונים. ב-16ד נוסיף הגדרה: מועמד לראשות מועצה אזורית – מועמד בבחירות לראש מועצה אזורית לפי חוק המועצות האזוריות (בחירת ראש המועצה), התשמ"ח-1988. בבחירות הנערכות באותו יום עם בחירות למועצה האזורית – תראו שזה זהה למה שיש גם על רשימת מועמדים ברשויות מקומיות כאן.
אחר כך נוסיף על ההיתר לבעל הזיכיון לכלול בשידוריו רשימות מועמדים גם לבחירות ברשות מקומית או של מועמד לראשות מועצה אזורית ומטעמם בלבד – כאן אנחנו נבהיר, שלצורך הצגתו בפני הציבור או משהו כזה, שיהיה ברור שזה תעמולה אישית שלו.
ב-ד אנחנו גם מוסיפים למועמדים לבחירות מקומיות גם בין מועמדים לראשות מועצה אזורית המתמודדים בבחירות שבאזור הזיכיון.
בסעיף קטן (ה)(2) אנחנו גם מוסיפים – הכלל של זמן השידור המרבי, אחרי רשימת מועמדים לבחירות מקומיות, או של מועמד לראשות מועצה אזורית.
בפסקה (3) אותו דבר – אחרי רשימת המועמדים, או של מועמד לראשות מועצה אזורית.
בפסקה (5) גם, הבקשות שמוגשות לרדיו או על-ידי מועמדים לראשות מועצה אזורית, ואותו דבר בסיפא של הסעיף – או בין כל המועמדים לראשות מועצה אזורית.
פסקה (6), שמדברת על בקשות על זמן שעולה על הזמן המרבי, אנחנו גם מוסיפים את המועמד לראשות מועצה- - -
סיגל קוגוט
¶
אפשר לעשות סעיף, ואולי נעשה את זה - זה הצעתו של עמי ממשרד המשפטים, שמאחר שאין פה אפילו שינויים מחויבים, חוץ מסעיף ד, אנחנו יכולים לעשות סעיף אחד, ולהגיד שכל מה שבסעיף הזה, חל גם על ראש רשות, ואז אני לא צריכה לעבור על כל סעיף.
היו"ר אברהם מיכאלי
¶
מקובל עליך, נכון? אם ניתן הגדרה כוללת, אני לא צריך בכל סעיף לחזור: אזורי, אזורי, כי זה חל על כל המועמדים.
סיגל קוגוט
¶
(ו) – גם בפסקה (2) וגם בפסקה (4) אנחנו הוספנו את המועמד, אבל כפי שאדוני ציין, כנראה, נקבל את הצעתך, ונעשה את זה יותר אלגנטי.
סיגל קוגוט
¶
זה לא להחריג, אלא להחליט מי כן. רשימות עצמן זה ישובים קטנים, שמונים מעט מאוד אנשים, שמכירים זה את זה, וכל אחד שולח נציג. בקרב 200 אנשים לא עושים תעמולת בחירות ברדיו. ראש הרשות, כשהוא במועצת מטה יהודה צריך להציג עצמו בפני 59 ישובים, הוא, כמובן, גם יכול ללכת מישוב לישוב, אולי חלקם מכירים אותו, אבל הגיוני שבשטח כזה גדול, הוא ירצה להציג את עצמו.
מאחר שהכללים קובעים שזה בערך דקה וחצי בשעה יכולות להיות לתעמולת הבחירות, זה כבר נימוק אחר. אם תחיל את זה על הרבה מאוד רשימות, שלא דורשות את זה, כי הן באות מקרב אנשים שמתפללים יחד כל יום ומכירים זה את זה, אז אתה לא צריך את זה, אז רק תגרום לזה שיהיו לך רסיסי שניות לכל אחד, ולא תוכל לתת למישהו את הזמן שהוא באמת צריך. לכן כדאי להתחיל עם זה. אם תקבל אחרי הבחירות הבאות ריקושטים או תובנות, שמשהו פה דורש התאמות מיוחדות, כי הבחירות למועצות האזוריות, יש להן ייחוד אחר, ולכן צריך ללכת הלאה, נסיק את המסקנות, אבל כניסוי ראשון כדאי לך לתת את הזמן – זה משאב מוגבל – לתת אותו למי שבאמת צריך אותו.
ציון פיניאן
¶
לגבי חברי מועצה וכל זה, זה לא העניין פה, כי כל ישוב, בתוך המועצה האזורית, יש לו ועד ישוב. מתוך הוועד בוחרים נציג למועצה האזורית.
היו"ר אברהם מיכאלי
¶
רבותיי, אנחנו מקבלים את הנוסח שלך. את הניסוחים עם הנסחית תעשו אחר כך. מי בעד?
הצבעה
בעד – פה אחד
אושר.