הכנסת השמונה עשרה
ועדת החוקה חוק ומשפט
2
28.3.2011
הכנסת השמונה עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 374
מישיבת ועדת החוקה חוק ומשפט
יום שני, כ"ב באדר ב' (28 במארס 2011), שעה 09:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 28/03/2011
חוק הבחירות לכנסת (תיקון מס' 59), התשע"א-2011
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק הבחירות לכנסת (תיקון מס' 60), התשע"א-2011 - הכנה לקריאה שנייה ושלישית
מוזמנים
¶
חה"כ טלב אלסאנע
עו"ד עמי ברקוביץ, מח' ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
עו"ד עודד ברוק, עוזר ליועמ"ש, המשרד לביטחון פנים
רפ"ק דורית מרדכי, קמ"ד תכנון, המשרד לביטחון פנים
פקד אינה סולימאני, קמ"ד תכנון, המשרד לביטחון פנים
אילת פישמן, ממונה על הבחירות, משרד הפנים
אורלי עדס, המנהלת הכללית, ועדת הבחירות המרכזית
עו"ד אהוד שיל"ת, יועמ"ש, ועדת הבחירות המרכזית
עו"ד ישראל הבר, מידכן משפטי, נציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות
עו"ד עביר ג'ובראן, בזכות
קצרנית פרלמנטרית
¶
אסתר מימון
הצעת חוק הבחירות לכנסת (תיקון מס' 60), התשע"א-2011 - הכנה לקריאה שנייה ושלישית
סיגל קוגוט
¶
"1. בחוק הבחירות לכנסת [נוסח משולב], התשכ"ט–1969 (להלן – החוק העיקרי), בסעיף 12(ב), בסופו יבוא "יושב ראש הוועדה וסגניו רשאים לצרף אזור קלפי מיוחד כאמור לאזור קלפי אחר באותו יישוב, לא יאוחר מהיום ה-31 שלפני יום הבחירות, גם אם רשומים בו 100 בוחרים או יותר, והודעה על כך תפורסם כפי שיחליטו".
הכוונה כאן היא לצרף אזור קלפי מיוחד לאזור קלפי אחר. סעיף 12(ב) קבוע כי לבעלי הזכות לבחור, שאין להם מען מפורט במרשם האוכלוסין, אלא רק הם רשומים בשם יישוב, ייקבע אזור קלפי מיוחד. אבל לפעמים יש מעט מאוד מצביעים בקלפי הזאת, ולכן מוצע כאן לאפשר לצרף אותה לקלפי אחרת באותו יישוב, גם אם בסך הכול יהיו יותר מ-100 בוחרים. זה לשם הנוחות, ושלא תהיה סתם קלפי שמגיעים אליה מעט מאוד אנשים. לא היתה התנגדות לסעיף הזה.
תיקון סעיף 25. זו הצעה שביקשה מאתנו ארבל אסטרחן רק כתיקון טכני, כדי שיהיה ברור מי מודיע הודעות לרשומות, שלא בכל פעם יצטרכו לרוץ להחתים את יושב-ראש הכנסת, כשיש שינויים בהרכב הסיעתי.
"2. "(1) בסעיף (ב), בסופו יבוא "הודעה על באי כוח הסיעות וממלאי מקומם ועל כל שינוי בהם, תפורסם ברשומות מטעם הכנסת ותימסר ליושב ראש הוועדה המרכזית"." זה גם הפקידות. כשכתוב מטעם הכנסת, זה לא חייב להיות יושב-ראש הכנסת.
סיגל קוגוט
¶
לא המנכ"ל, ארבל אסטרחן.
תיקון סעיף 57
"2.
בסעיף 57 לחוק העיקרי – (1) בסעיף קטן (ט), אחרי "לא יאוחר מהיום ה-47 שלפני יום הבחירות" יבוא "בשעה 22:00";" – כן מוצע לקבוע את המועד האחרון להגשת רשימות המועמדים, את השעה, ביום ה-47 בשעה 22:00. היום זה 24:00, ולפי מה שהודיעה ועדת הבחירות המרכזית יושבים שם שעות סתם, ואפשר לגמור הכול עד 22:00.
היו"ר דוד רותם
¶
זו טעות. היה צריך להתחיל יותר מאוחר במקום שאנשים ישנו פה כל הלילה כדי שב-06:00 ייקחו מספר.
היו"ר דוד רותם
¶
הייתי מתחיל יותר מאוחר וגומר. יש סיעות שלוקח להן זמן עד שהן חותמות על ההסכמים ועד שהן גומרות את הרשימה.
היו"ר דוד רותם
¶
תהיה במצב שכבר ב-22:00 תדע שהגישו את השם שלך, הכול טוב, ואתה לא צריך לחכות עוד שעתיים.
היו"ר דוד רותם
¶
אנחנו מתחשבים ברצונות יושבת-ראש ועדת הבחירות המרכזית, זה מה שהיא הציעה, ואנחנו תמיד מקבלים את עמדתה של שופטת בית המשפט העליון...
הלאה.
סיגל קוגוט
¶
"(2)
אחרי סעיף קטן (ט1) יבוא: "(ט2)
ברשימת מועמדים המוגשת לוועדת הבחירות לפי סעיף זה לא יופיע כל שינוי כמפורט להלן: החלפת מועמד פלוני במועמד אחר, מחיקה או הוספה של שם מועמד, שינוי סדר רישומו של מועמד ברשימה או שינוי המספר הסידורי שליד שם המועמד."
סיגל קוגוט
¶
עכשיו יש סדרה של סעיפים שגם משנים מועדים. הקדמה של כל המועדים בכמה ימים, חוץ מההחלטה של פסק הדין של בית המשפט בעניין פסילת מועמדים, שזה פחות, כל היתר מפחיתים בחמישה ימים את המועדים.
"3.
בסעיף 62(ג) לחוק העיקרי, במקום "מהיום ה-35" יבוא "מהיום ה-40", ובמקום "מהיום ה-30" יבוא "מהיום ה-35".,
את כל התהליך, שמותנה אחד בשני, מקדימים בחמישה ימים.
"4.
בסעיף 62א לחוק העיקרי, אחרי פסקה (2) יבוא: "(3) שינוי כאמור בסעיף 57(ט2).""
סעיף 4 מצטרף לסעיף של הליקויים שאינם ניתנים לתיקון. זה מבהיר שהליקויים האלה שקודם פורטו, שמחליפים את השמות ואת המספרים הסידוריים של המועמדים, אלה ליקויים שאינם ניתנים לתיקון.
היו"ר דוד רותם
¶
אם יש תיקון, אז אומרים: אדוני, אתה לא יכול להגיש את הרשימה הזאת, תלך הביתה, תתקן אותה.
אורלי עדס
¶
- - כי עוד יש להם זמן, ובמיוחד אם הם באו ביום הראשון, אז יש עוד אפשרות לתקן. גם אם הם באו בשעה האחרונה יש עוד אפשרות לתקן.
היו"ר דוד רותם
¶
אני זוכר שהיתה פעם שהייתי סגן יושב-ראש ועדת הבחירות המרכזית והגיע מישהו שרצה להגיש מועמדות לראשות ממשלה. הוא הביא אתו קלסרים עם חתימות וראינו על פניו שהחתימות האלה דומות מאוד. לקחנו אותו החוצה ואמרנו לו: לך תחתים עשרה חברי כנסת ותגיש את הרשימה שלך, ואכן הוא חזר והגיש רשימה כזאת. הלאה.
סיגל קוגוט
¶
"5. בסעיף 63 לחוק העיקרי, במקום "הסעיף הקודם" יבוא "סעיף 62", ובמקום "מהיום ה-25" יבוא "מהיום ה-30"."
6. בסעיף 63א לחוק העיקרי – (1)
בסעיף קטן (א), במקום "מהיום ה-25" יבוא "מהיום ה-30"; – זה הקדמת המועדים – (2) בסעיף קטן (ה), במקום "מהיום ה-19" יבוא "מהיום ה-23"."
"7.
בסעיף 64 לחוק העיקרי – (1)
בסעיף קטן (א), במקום "מהיום ה-25" יבוא "מהיום ה-30" ובמקום "מהיום ה-23" יבוא "מהיום ה-28"; (2)
בסעיף קטן (א1), במקום "מהיום ה-23" יבוא "מהיום ה-28"; (3) בסעיף קטן (ב), במקום "מהיום ה-19" יבוא "מהיום ה-23"." שוב, הקדמת הימים.
סיגל קוגוט
¶
זה הפסק דין. הקדמת המועדים זה בעניין הרשימות. כדי שיהיה לוועדה המרכזית מספיק זמן להשלים את ההכנות, הם רצו לגמור את הבדיקה.
סיגל קוגוט
¶
עוד יום אחד לא לישון בלילה, שיכתבו. סעיף 68א זה לגבי קלפיות של אנשים המוגבלים בניידות. "8. בסעיף 68א לחוק העיקרי, אחרי סעיף קטן (ג1) יבוא: "(ג2) היו במתחם אחד מספר מקומות קלפי שכל אחד מהם יש בו ואליו סידורי גישה והצבעה מתאימים לאנשים המוגבלים בניידות, רשאי יושב ראש הוועדה המרכזית לקבוע כי רק אחד ממקומות הקלפי שבמתחם ייקבע כקלפי לפי הוראות סעיף זה; לעניין זה, "מתחם" – מבנה או מספר מבנים הסמוכים זה לזה."
כאן הכוונה היתה שמאחר שיש ממילא - - -
סיגל קוגוט
¶
ממילא רוצים שרוב הקלפיות יהיו נגישות בלי קשר, לא רק בשביל אנשים המוגבלים בניידות פורמלית, אלא לכל אדם. אנשים מבוגרים, למה שיהיה קשה להם להצביע? צריך מעטפות כפולות בקלפיות האלה, ולכן רוצים לרכז את זה, אם זה לא מכביד. אז, זה נהנה וזה אינו חסר.
מאחר שאנחנו כבר מדברים, אני רוצה לעורר משהו מהדיון הקודם. בדיון הקודם עלתה הסוגיה של אנשים, ואפילו שדרנים, שקוראים ברדיו לאנשים להתחזות לאנשים המוגבלים בניידות, מאחר שהחוק בסך הכול בוטח בציבור שמי שבא ואומר שהוא מוגבל בניידות הוא אכן כזה. היו כל מיני רעיונות איך אפשר שהמחוקק יאמר משהו על התופעה הזאת של אנשים שמתחזים.
בדיון הקודם חברי הכנסת, וגם הארגונים של אנשים המוגבלים בניידות, לא רצו שהמלחמה של המחוקק בתופעה הזאת תהיה באמצעות הכבדה על הציבור שהוא מוגבל בניידות, שהוא יצטרך להביא תעודות או שיצמידו אותו למקום הקלפי שלו כמו כל אדם אחר, מאחר שטענו שאדם המוגבל בניידות קשה לו יותר להתנייד, ואם הוא נמצא במקרה ביום הבחירות במקום אחר, זו הכבדה קשה מדי לבקש ממנו לחזור למקום הקלפי שלו, שלא כמו אדם רגיל שיכול לנסוע.
עם זאת, הוועדה אמרה שהיא תהיה מוכנה לשקול רעיונות אחרים כדי שהתופעה הזאת לא תפשה בציבור ושאנשים יתחזו לאנשים המוגבלים בניידות, וחשבנו להציע לוועדה לדיון את הרעיון הבא – אם בא אדם לקלפי, והוא רוצה להצביע בקלפי, כי הוא אדם המוגבל בניידות, הוא יחתום על טופס בקלפי "אני אדם המוגבל בניידות", ומי שכותב טופס כוזב, זו תהיה עבירה פלילית. הוועדה תוכל לפטור. זה לא מכביד וזה לא מחייב הצגת תעודה או הצגת אישור, אבל מי שיש לו תעודה כלשהי, או מי שניכר לעין שהוא אדם המוגבל בניידות אפשר יהיה גם אותו לפטור מזה. דא עקא, כל אדם אחר – אם באה חבורת סטודנטים מאילת, שהם יחתמו.
סיגל קוגוט
¶
הם מוכנים להתחזות, כי היום לא נדרש מהם כלום אלא רק לעמוד בקלפי. אם הם יצטרכו לחתום שהם מוגבלים בניידות, וזו עבירה, והם הסטודנטים לרפואה שיעיפו אותם אחר-כך מהפקולטה, הם לא יעשו את זה. זה הכול.
סיגל קוגוט
¶
יש אנשים שקוראים ברדיו לעם ישראל לבוא ולהתחזות לנכים, וכנראה האינטגריטי שלהם לא מעוררת בהם בושה בעניין הזה. השאלה, מה המחוקק רוצה לעשות עם זה.
עביר ג'ובראן
¶
קודם כול, רק אתמול ידענו שהולכת לעלות ההערה הזאת. ראוי שיתקיים דיון בפורום רחב יותר שבו יהיה נציגים של אנשים עם מוגבלויות.
עביר ג'ובראן
¶
הבעיה היא שאנחנו לא רק מדברים על אנשים עם מוגבלות בניידות, אנחנו מדברים גם על אנשים שיש להם למשל לקות ראייה.
עביר ג'ובראן
¶
היום יש תקנות נגישות השירות, ובתקנות האלה גם דנים בעניין של נגישות קלפי, ועלה העניין הזה של מה התיעוד הנדרש על מנת להנגיש קלפי לאדם עם מוגבלות. אני חושבת שראוי לקיים את הדיון הזה אחרי שדנים בתקנות שהתייחסו לעניין של הקלפי.
סיגל קוגוט
¶
זה לא קשור. כל הזמן מתקנים את חוקי הבחירות. מה שחשוב לוועדת הבחירות, שלא יתקנו אותם דקה לפני הבחירות, כי אז היא כבר לא יכולה להתארגן. את רואה שרוב התיקונים פה הם תיקונים יחסית טכניים. זה לא אומר שאין שורה של נושאים כבדים ורציניים בדיני הבחירות, ואחד מהם, וזה עלה גם בכנסות קודמות, שארגון בזכות וארגונים אחרים אמרו שההנגשה לא מספקת, וצריכים כתב ברייל. זה לא קשור, מאחר שיש לנו סעיף עכשיו שמדבר על קלפי לאנשים המוגבלים בניידות.
לצערנו הרב, יש כאלה שלא מציק להם לבוא ולהגיד שהם מוגבלים בניידות כדי להצביע, המחוקק רוצה שרק אנשים שבאמת זכאים לזה ייהנו מההטבה.
סיגל קוגוט
¶
אם מנגישים קלפי לא רק לאנשים המוגבלים בניידות, אלא לאנשים שאינם רואים, זה לא דיון שקשור אך ורק לזה.
עביר ג'ובראן
¶
העניין של התיעוד ידון בתקנות השירות. אני מציע ללמוד מה יהיה שם, איזה סוג תיעוד דורשים שם.
היו"ר דוד רותם
¶
אדם הציג את עצמו כמוגבל בניידות. צריך לטעון טענות, אבל שיהיו רציניות. אני לא מבין, כאשר אדם בא לקלפי ואומר "אני מוגבל בניידות, תנו לי להצביע", איזו חדירה לפרטיות יש?
עביר ג'ובראן
¶
אני חוזרת. אני רואה שזה לא מקובל, אבל מדובר בסעיף מאוד-מאוד חשוב לאנשים עם מוגבלויות, אני לא יכולה לייצג כאן את כולם.
היו"ר דוד רותם
¶
אני רוצה להבין, את מגינה עכשיו על אנשים שמוגבלים בניידות? להם אין בעיה, הם יחתמו על הטופס, ולהם אין משפט, כי הם מוגבלים בניידות. את עכשיו מגינה על הרמאים.
סיגל קוגוט
¶
זו הדרך שמתעסקת עם הרמאים ולא עם האנשים עם מוגבלות. דרך אחרת היא להצמיד את מקום הקלפי לאדם, כמו הכלל הרגיל, או לבקש תעודה, והיא מטילה נטל על אדם עם מוגבלות. לעומת זאת, הטופס לא מטיל נטל עודף על האדם המוגבל בניידות.
אורלי עדס
¶
גם אנחנו, כמובן, בעד צמצום התופעה של שימוש לרעה בזכות הזאת להצביע בקלפיות למוגבלים בניידות, ולכן בקדנציה הקודמת, בהצעה המקורית, כדי לצמצם את התופעה, הצענו שניתן יהיה להצביע בקלפיות למוגבלים בניידות רק בתחום היישוב שבו אתה מתגורר.
אורלי עדס
¶
בהצעה הזאת יש סוג של הטלת אחריות על מזכיר ועדת הקלפי, שהוא יחליט אם לפטור אדם מסוים מלחתום על ההצהרה או לא. עם זה יש לנו בעיה.
היו"ר דוד רותם
¶
חס ושלום, אני לא מטיל אחריות על אף אחד. אי-אפשר להטיל אחריות על מזכיר ועדת קלפי. מה פתאום שנטיל עליו אחריות?
סיגל קוגוט
¶
יש עליו אחריות לא מועטה, אז אם הוא רואה אדם עם גבס והוא רוצה לפטור אותו מהטופס, זה כל כך נורא?
סיגל קוגוט
¶
לא שופט, רק מי שבא על קביים. הוא אומר: אני אחתים אותו עכשיו על טופס? אני רואה בעיניים שלי. זה רק לפטור אדם כדי שלא תהיה סיטואציה מגוחכת, אבל אם אתם רוצים, שכולם יחתמו. אין בעיה.
אהוד שיל"ת
¶
האם קיומו של טופס כזה בידי ועדת הבחירות, קיומם של טפסים חתומים, מחייב את ועדת הבחירות לבדוק את נכונותם?
היו"ר דוד רותם
¶
בחלק מהמקרים – כן. אתה שואל אותי? בוודאי, כי אחרת אני לא מוסיף את הסעיף הזה. אם לכם לא אכפת שכולם מרמים, אז שימשיכו לרמות.
היו"ר דוד רותם
¶
סליחה. אם הכוונה היא שאנשים יחתמו כדי לטרטר לאנשים את השכל, דווקא למוגבלים בניידות, ואחר-כך לא תעשו עם זה כלום ותזרקו את זה, אז לא. אני זוכר את אותו יום בחירות שאותו שדרן דיבר, והנשיאה בייניש שהיתה אז יושבת-ראש ועדת הבחירות כעסה בצורה נוראית. אם אתם לא מתכוונים לעשות עם זה כלום, אני לא מתקן את הסעיף הזה. תשאירו אותו כמות שהוא, שכולם ירמו אתכם.
היו"ר דוד רותם
¶
אני לא זוכר שהיה שם סעיף שאם כל הטפסים חתומים באותה חתימה, אתם חייבים להעביר את זה למשטרה.
היו"ר דוד רותם
¶
זה לא מעניין בכלל אם זה באותו יישוב או לא. אתה רוצה שהנכה שנמצא בתל-אביב, הוא יעלה על אוטובוס כי אתה נותן לו כרטיס בחינם, וייסע לירושלים כשהוא בקושי זז.
היו"ר דוד רותם
¶
רבותי היקרים, אם אתם חושבים שאתם תעבירו 10,000 טפסים למשטרה, ואתם חושבים שהמשטרה תעשה עם זה משהו, תאמינו לי, אפילו למגרסה המשטרתית אין מספיק כוח לגרוס 10,000 טפסים.
היו"ר דוד רותם
¶
אני לא מבין, תתפסו שתיים-שלוש קלפיות, שאתם מרגישים שהן קלפיות מועדות, ושם תעשו בדיקה. אל תעבירו את זה למשטרה, כי אם תעבירו למשטרה, חבל על הזמן.
היו"ר דוד רותם
¶
הייתי מספיק שנים חבר ועדת הבחירות המרכזית, לא מרמים, לא באוניברסיטאות, לא במכללות, לא בטכניון, רק בישיבות. אל תשכחי את זה, כי אחרת אני אצרף פה כמה חברים שהיו פעם חברי ועדת הבחירות, ואני אביא לך את הפרוטוקולים...
אורלי עדס
¶
אני מביאה לדוגמה את הקלפי של הטכניון אגב אותו אזכור שאמרת של אותו שדרן שקרא לסטודנטים להצביע. הדרך היחידה שאני רואה היא שקלפי כזאת, שידועה לנו מראש כמועדת למצב כזה, שניקח את כל הטפסים – אנחנו לא יכולים לבחון אותם – ונעביר את כל ה-200 או ה-300 טפסים הללו למשטרה. מה היא תעשה עם זה, אין לי מושג. אני בטוחה שהיא לא תעשה עם זה שום דבר.
היו"ר דוד רותם
¶
יש לי פתרון הרבה יותר פשוט. הרי בכל קלפי יש שוטר, שישב שם שוטר וכל אחד שחותם, הוא יסתכל עליו, ואז לשניים הוא אומר: בוא אתי בבקשה, אני רוצה לבדוק את המוגבלות שלכם.
סיגל קוגוט
¶
לא חבל בכלל, משום שאנשים שיודעים שהם צריכים לחתום על טופס, זו לא אותה רמת מרמה שמישהו סתם עומד. אדם שהוא סטודנט לפסיכולוגיה, לעבודה סוציאלית, לרפואה, יעיפו אותו מהפקולטה אם יתפסו אותו חותם על טופס כוזב כזה. למה שלא נרתיע לפחות?
אורלי עדס
¶
זה בהחלט הרתעתי וזה יצמצם את התופעה, אבל לגבי העניין מה ייעשה עם זה הלאה, אני יכולה לומר לכם - - -
סיגל קוגוט
¶
במקרים לדוגמה, אולי גם ייעשה עם זה הלאה. אם כל הפקולטה עומדת ומצחקקת בחוץ ופתאום כולם נהיים מוגבלים בניידות, וזה צועק לשמים, אז גם יעשו עם זה משהו. אני לא אומרת שעל כל אחד ואחד - - -
היו"ר דוד רותם
¶
יש לזה השלכות רציניות מאוד, תאמין לי. יש כמה מקומות שבהם יש שלט "הכניסה לכוהנים אסורה", יש כמה קלפיות שהייתי שם בהן שלט "הכניסה לכוהנים אסור", כי כל המתים באים להצביע שם.
ישראל הבר
¶
אנחנו מסכימים להצעה של גברתי, וזה נראה לנו סביר ומאזן את הצורך למנוע רמאויות מול לא להכביד על המוגבלים בניידות, ואני חושב שזאת הצעה ראויה.
היו"ר דוד רותם
¶
אין ספק שזה סעיף לטובתם של המוגבלים והנכים, כי כשהם מגיעים הם לא רוצים שבתור שלפניהם ישבו 100 אנשים שמתחזים. עם זאת, אני מאוד רגיש, כאשר יש זכות מסוימת לנכים, או לאנשים עם מוגבלות, ועכשיו אני אומר להם: תחתמו, זה עשוי להתפרש אצלם כפגיעה, לכן אני רוצה לדבר אתם ולבדוק את זה, לכן אני מבקש שהסעיף הזה יירשם כהסתייגות שלי.
סיגל קוגוט
¶
לא, זאת פרשנות של החוק. הקלפיות של מוגבלים בניידות אלה קלפיות שמיועדים לנגישות לכיסאות גלגלים.
ישראל הבר
¶
יש קבוצה אחת גדולה של אנשים מוגבלים בניידות, ואלה דווקא אנשים קשישים, ואני לא יודע אם חשבנו עליהם, ואלה בדיוק האנשים שאנחנו רוצים להקל עליהם, שלא יצטרכו לנסוע ממקום למקום.
אברהם מיכאלי
¶
לכן צריך לחשוב על הגדרה רחבה. אני בעד הסעיף הזה, רק שתהיה הגדרה רחבה ונכונה, ולא לכתוב משהו שבגלל טופס הצהרתי יפסלו אותו ויוציאו אותו החוצה.
היו"ר דוד רותם
¶
גם אם יבוא לשם מישהו בריא לחלוטין ויחתום על הטופס ואחר-כך יתפסו שהוא רימה, עדיין הקול שלו כשר.
אילת פישמן
¶
הכוונה מבין יותר מ-1,000 קלפיות נגישות למוגבלים בניידות, בחלק מאוד קטן מהן מתקיימת התופעה של הרמאות. זאת היתה הכוונה.
אורי מקלב
¶
כמה אנשים מצביעים בסך הכול ב-1,000 הקלפיות האלה? על-פי רוב זו גם קלפי רגילה, ויש אפשרות גם לבעלי אנשים עם מוגבלות להצביע.
אילת פישמן
¶
ההצבעה היא במעטפות כפולות. המעטפות הכפולות שמגיעות מקלפיות לאנשים מוגבלים בניידות מגיעות לעשרות אלפים.
היו"ר דוד רותם
¶
הקלפיות האלה מחזיקות אנשים חמישה ימים, כוססי ציפורניים, האם הם בפנים או בחוץ, ויותר גרוע זה, שאחרי ארבעה ימים, כשגומרים לספור את המעטפות הכפולות, מתחילים להיות החילופים.
טלב אלסאנע
¶
יש בעיה נוספת ביישובים הלא מוכרים בנגב. יש עשרות יישובים שבהם עשרות אלפי תושבים, ולאנשים כאלה אין תחבורה ציבורית - - -
טלב אלסאנע
¶
הם הכירו בה, המדינה לא הכירה בהם. הם הכירו במדינה, ולכן הם משתתפים בבחירות.
מה שקורה שאין תחבורה ציבורית, אין כבישי גישה, הם נאלצים לנדוד מרחק עשרות קילומטרים, עד 70 ק"מ, ולפעמים הם מתחילים להסתובב, הם לא יודעים איפה הם נמצאים, באיזה יישוב. באותם יישובים לא מוכרים יש בתי ספר. אני אביא יישוב אחד בתור דוגמה. יישוב שנקרא "אלפורע". יש שם לא רק בית ספר אחד, שני בתי ספר, שבכל אחד מהם יש 1,000 תלמידים. תארו לעצמכם בתי ספר יסודיים, כשיש בכל אחד 1,000 תלמידים, מה גודל האוכלוסייה שם.
טלב אלסאנע
¶
בתי ספר קיימים, משרד החינוך הקים אותם, לא אני הקמתי אותם. משרד החינוך מקים בתי ספר כדת וכדין. אם משרד החינוך מגיע למסקנה להקים שם בית ספר, ואם האוכלוסייה שם כל כך גדולה, למה לא דואגים לאפשר לתושבים לבחור ביישובים שלהם - -
היו"ר דוד רותם
¶
לתת סמל ליישוב, להכיר ביישוב, להקים שם מועצה מקומית? חבר הכנסת טלב אלסאנע, אתה מנסה - - -
טלב אלסאנע
¶
אתה מתפרץ, ואתה לא יודע. אתה לא בדואי. אתה יודע מה זה בדואים. לבדואים יש שבטים. תכיר דברים שאתה לא יודע. משרד הפנים הכיר בשבטים ונתן להם סמל. במשרד הפנים מופיעים שבטים. נכון או לא?
טלב אלסאנע
¶
מה שקורה, שהשבט, חלקו כאן וחלקו שם. מה זה שבט? שבט זה לא מקום גיאוגרפי. אני שבט אלסאנע, ואני יכול להיות אפילו בלונדון. הכתובת שלי "שבט אלאסאנע", אבל אני גר בלונדון. מה זה משנה?
טלב אלסאנע
¶
צריך לתת את הכתובת לפי המיקום של המגורים, איפה שאדם נמצא, ולאפשר לאנשים להצביע על-פי מקום ההתיישבות שלהם. כל היישובים האלה פיזית הם קיימים - -
טלב אלסאנע
¶
לא עובר משום מקום לשום מקום. השבטים היהודיים – כמה שבטים אתם? הם עברו ממקום למקום? לא עברו לשום מקום.
היו"ר דוד רותם
¶
עזוב, אצלנו עשרה שבטים הסתלקו מפה, אנחנו לא יודעים איפה הם אפילו, אנחנו גם להם לא נותנים להצביע.
טלב אלסאנע
¶
אנחנו עכשיו מדברים על יישובים. אני מדבר במלוא הרצינות, לא בצחוק, או שאנחנו רוצים לכבד את זכות האנשים לבחור ולאפשר להם זמינות, נגישות בצורה סבירה, כמו שאנחנו מדברים על המוגבלים, על החיילים, השוטרים, וזה מאוד לגיטימי, כי זה מאוד נכון. לדעתי, יש בעיה אמיתית של תושבים, אזרחי המדינה, שנבצר מהם לממש את זכות הבחירה שלהם משיקולים שאני אף פעם לא הבנתי. יש יישובים, יש בתי ספר, יש מוסדות חינוך. הגשתי הצעת חוק שעברה כהצעה רגילה לוועדת הפנים, לתת הגדרה, כולל נ.צ. ושם היישוב שבו הם מתגוררים. יש היום בערך 13 יישובים שזכו להכרה, שנמצאים במועצה אזורית אבו בסמה.
טלב אלסאנע
¶
אנשים מעבירים, אבל אתם לא מעבירים את הכתובות. את תושבי אלפורע אתם מאלצים לנסוע לכסייפה.
אילת פישמן
¶
מתוך כ-20,000 תושבי המועצה האזורית אבו בסמה, חשוב לי לומר לפרוטוקול, פחות מרבע טרחו להעביר את כתובתם במרשם האוכלוסין ליישובים, ואני מציעה שהדיון בסמלי יישוב ליישובים כאלה ואחרים בנגב יהיה בחדר הסמוך ולא בוועדה הזאת.
היו"ר דוד רותם
¶
זה יתקיים לא כאן ולא שם. כל זמן שליישובים האלה לא יהיה סמל יישוב, אנחנו לא נתעסק בשאלה איך נותנים להם זכות בחירה, כי אני לא מחלק זכות בחירה.
טלב אלסאנע
¶
אתה לא מחלק. זכות בחירה זו זכות מהותית, אתה לא צריך לתת אותה, ואתה לא נוטל זכויות כאלה. מה זה, טובה של אבא שלך? אני לא מוכן לזה.
טלב אלסאנע
¶
- - לחיילים, לימאים. יש פתרונות. נתנו פתרונות לקבוצות ספציפיות. למה לא לתת פתרון לקבוצות האלה? אני בטוח שאילו היו ביישובים האלה יהודים, היו מוצאים להם את הפתרון, בגלל שהם לא יהודים, בגלל שהם ערבים, אז שיצביעו, לא יצביעו, לא משנה.
סיגל קוגוט
¶
"9.
בסעיף 95 לחוק העיקרי – (1) בסעיף קטן (ב), במקום "הפרטים" יבוא "והפרטים", והמילים "ומספרו האישי של השוטר במשטרה" – יימחקו; (2)
בסעיף קטן (ד), במקום "ואת מספרו האישי של השוטר במשטרה" יבוא "שלו"; (3)
בסעיף קטן (ה)(1), במקום "וכן" יבוא "או"; (4) אחרי סעיף קטן (ו) יבוא: "(ז) בסעיף זה, "שוטר" – לרבות עובד שירות הביטחון הכללי.""
הסעיף הזה נועד לאפשר גם לאנשי שירות הביטחון הכללי להצביע בגלל השיטה המיוחדת שבה שוטרים מצביעים. לפני שאני אפרט מה עשינו כאן, אני רק רוצה לוודא עם ועדת הבחירות המרכזית, משום שבדיון הקודם היה איזה ספק בכלל לגבי כל שיטת ההצבעה של השוטרים. כמובן, זה משליך גם על הצבעת אנשי השב"כ, אבל יש עיקר ויש טפל, והעיקר זה ההצבעה של עשרות אלפי שוטרים. אם יש הסתייגות מכל הנושא הזה של תעודת שוטר ורצון ללכת לשיטה שנתפסת יותר יעילה, זה המקום להעלות אותה, כי אחר-כך, אם אנחנו נרחיב את השיטה הזאת על אנשי שירות הביטחון הכללי, אני לא רואה איך אנחנו נוכל לקיים דיון ולחזור לאחור. תגידו מה אתם חושבים על כל שיטת ההצבעה הזאת.
אורלי עדס
¶
אין ספק שכל השיטה של הצבעת שוטרים היא מסורבלת, יש מקום אפילו לומר "לא ראויה", כי היא מטילה דופי באמינות השוטרים בבסיסה. לפי השיטה להצבעת שוטרים מוחקים את כל השוטרים מפנקס הבוחרים ומהקלפי שבה הם רשומים, ואז כל שוטר מצביע בכל קלפי ברחבי הארץ. זו פרוצדורה מאוד מסורבלת, מאוד מורכבת, מכבידה מאוד על המשטרה, מכבידה מאוד על ועדת הבחירות, ושוב, אולי גם לא ראויה מבחינת הטלת דופי בשוטרים.
היו"ר דוד רותם
¶
אף שוטר לא יצביע בשני מקומות, כי זה יתגלה מייד, ושוטרים מבינים את זה. זה לא לפגוע בשוטרים ולא להטיל בהם דופי, אלא כדי שלא להעמיס על פנקס הבוחרים כאלה שאנחנו יודעים שהם לא יצביעו בקלפי מסוימת, אז אנחנו מוחקים אותם.
אורלי עדס
¶
מדובר בפרוצדורה מאוד מורכבת ומסורבלת, שיכולה להיפתר בהצבעה במעטפות כפולות, שאומנם תכביד מנגד על הוועדה בספירת הקולות של המצביעים במעטפות כפולות, אבל ניתן יהיה לספוג את זה בהחלט.
סיגל קוגוט
¶
כרגע יש שוטרים ויש אנשי שב"כ, יש עשרות אלפי אנשים ויש הרבה פחות אנשים. אם יש מחלוקת על השיטה לגבי שוטרים, צריך לדבר עליה, ולא בגלל שאנשי השב"כ יכולים להסתתר מאחורי השוטרים אז לא לדבר על השוטרים. יש בכל זאת עיקר וטפל. אנחנו רוצים לדעת, האם באמת ההסתייגויות שהביעו לגבי שיטת ההצבעה של השוטרים עומדות בעינן או לא. עכשיו אם נרחיב את זה על אנשי השב"כ, אני לא רואה איך אפשר יהיה לשנות את זה אחר-כך.
היו"ר דוד רותם
¶
- - כי מה שיקרה, שיבוא חבר הכנסת טלב אלסאנע ויגיד: זה רק חל על האוכלוסייה שנגדו, לכן זה לא יכול להועיל...
דורית מרדכי
¶
1,200 הקלפיות שיש לנכים, שההצעה היא שהשוטרים יצביעו בהן, הן לא מספיקות למשטרת ישראל, כי הפריסה של השוטרים באותו יום היא ארצית, כמעט בכל קלפי, ולא בכל מקום יש קלפיות לנכים.
דורית מרדכי
¶
שוטר לפעמים נמצא בקלפי מצאת החמה ועד הסגירה. לפעמים אין מי שיחליף אותו, והם יושבים שם שעות על גבי שעות. נכון שבכל עיר יש קלפי לנכים, אבל צריך לחשוב על ניידות של אותו שוטר מהקלפי שהוא מוצב בה לקלפי שהוא יכול לבחור בה.
סיגל קוגוט
¶
הוא לא יוכל להצביע. היום יש לו תעודה מיוחדת, ואז הוא כן יכול להצביע בכל מקום. אם לא נוגעים בשוטרים, מה שעושים בסעיף הזה, שגם אנשי שירות הביטחון הכללי יקבלו תעודת הצבעה לשוטר, ולשם כך גם תיקנו את הסעיף, כי תעודת הצבעה לשוטר אפשר לתת להם, אבל מספר שוטר אי-אפשר לתת להם, ולכן מחקנו את כל הדברים שאפשר לחיות בלעדיהם, על מנת שגם אנשי שב"כ יקבלו תעודת הצבעה לשוטר.
סיגל קוגוט
¶
גם לשוטרים לא יהיה מספר אישי בתעודה. ידעו שהוא שוטר או איש בשירות הביטחון, אבל זה עשרות אלפי אנשים.
עודד ברוק
¶
ועדת הבחירות נותנת לו פתק, וזה שווה ערך להצבעה אחת. הוא נותן את הפתק יחד עם המעטפה, הפתק הולך לפרוטוקול.
סיגל קוגוט
¶
בחירות בכלי שיט. כאן גם רצו רק להשוות לשיטה הרגילה של מעטפות כפולות. אין הרבה הצבעות בכלי שיט ממילא.
סיגל קוגוט
¶
"10.
בסעיף 110(א) לחוק העיקרי, במקום "האחראים והבוחר יחתמו" יבוא "האחראים יחתמו". " הבוחר לא צריך לחתום על המעטפה.
סיגל קוגוט
¶
לא נכון. הוועדה החליטה על זה. יש אפשרות במפורש לקבל פטור, ולא רק השב"כ מקבל פטור, גם סמויים במשטרה מקבלים פטור. לא יכול להיות שתעודד אנשים סתם לעזוב את מקום הקלפי שלהם כשאין צורך בזה. מי שבאמת צריך לא להיות במדים, שיקבל את הפטור. הסעיף מאפשר פטור. אתה לא נותן ל-40,000 אנשים פטור ממדים.
סיגל קוגוט
¶
שוטר לעניין זה – יש הגדרה – לרבות שירות הביטחון הכללי.
"11.
בסעיף 116ב לחוק העיקרי, במקום סעיף קטן (א) יבוא: "(א) (1) לא יאוחר מהיום ה-53 שלפני יום הבחירות ימסור השר לביטחון הפנים ליושב ראש הוועדה המרכזית רשימה של כל בתי הסוהר ובתי המעצר ויציין לגביהם פרטים נוספים כפי שייקבע בתקנות."
סיגל קוגוט
¶
"(2) יושב ראש הוועדה יקבע, על פי הרשימה האמורה בפסקה (1) ולאחר התייעצות עם השר לביטחון הפנים או מי שהוא מינה לכך, מקומות קלפי מיוחדים לאסירים ולעצירים (להלן – קלפיות לאסירים). (3) אסירים ועצירים רשאים להצביע בקלפיות לאסירים; קלפי לאסירים יכול שתהיה ניידת."
"12. בסעיף 116ד(ב) לחוק העיקרי, בסופו יבוא "או בכרטיס אסיר שהונפק על ידי שירות בתי הסוהר"."
הכוונה פה זה גם לקבוע מועד למסירת הרשימה של בתי הסוהר ובתי המעצר, וגם לקבוע כי אסירים ועצירים יהיו רשאים להזדהות בקלפי באמצעי זיהוי, או אלה שקבועים בסעיף 74 הרגילים או בתעודת אסיר.
עודד ברוק
¶
שב"ס מאורגן לזה, הוא נותן להם את תעודת הזהות. זה לא מה שמנע מאנשים להצביע. מה שהם גילו, שהרבה אסירים לא מביאים אתם את תעודת הזהות, ואז מאפשרים להם עם תעודת אסיר, זו תעודה שיש עליה גם תמונה.
סיגל קוגוט
¶
תיקון חוק הבחירות (דרכי תעמולה) זה בגלל פרשנות של ריבלין, כשהוא היה יושב-ראש ועדת הבחירות.
סיגל קוגוט
¶
זה בא להבהיר שהתעמולה מחולקת לכאלה שאכן נועדו לקדם את עצמם ולא אחרים. "13. בחוק הבחירות (דרכי תעמולה), התשי"ט–1959– (1) בסעיף 15(א), במקום "לכל אחת מן המפלגות ורשימות המועמדים" יבוא "לכל אחת מרשימות המועמדים"" – כלומר, רק מי שהגיש רשימה יקבל זמן, ולא מפלגה שלא הגישה רשימה, פורש כך גם קודם – "אחרי "ברדיו" יבוא "למעט תעמולה לבחירתה של רשימת מועמדים אחרת"" – כלומר, הוא לא יכול להשתמש בזמן הזה בכדי לקדם רשימה אחרת – "ובמקום הסיפה החל במילים "לכל מפלגה" יבוא "לכל רשימת מועמדים יינתנו 15 דקות, ולכל רשימת מועמדים שהוגשה על ידי מפלגה שהיא סיעה בכנסת היוצאת – 4 דקות נוספות לכל חבר שלה בכנסת."" – זה לא משנה את המצב הקיים, זה רק בשביל הנוסח – (2) בסעיף 15א – (א) בסעיף קטן (ב), במקום הסיפה החל במילים "שיוקצבו לשם כך" יבוא "שיוקצבו לשם כך לכל אחת מרשימות המועמדים; לכל רשימת מועמדים יינתנו 7 דקות, ולכל רשימת מועמדים שהוגשה על ידי מפלגה שהיא סיעה בכנסת היוצאת – 2 דקות נוספות לכל חבר שלה בכנסת."; (ב) בסעיף קטן (ד), בסופו יבוא "ואולם, לא תשודר תעמולה לבחירתה של רשימת מועמדים אחרת"."
ישראל הבר
¶
אדוני, לפני ההצבעה יש לי הצעת ייעול. לנציבות יש ועדה מייעצת, בוועדה המייעצת חברים חברים של ארגוני נכים. אני מציע שאני אביא את הסעיף הזה בפני הוועדה המייעצת, והיא תציג בפני אדוני את עמדתה.
היו"ר דוד רותם
¶
אין בעיה, מכיוון שאני הולך לגמור את החוק הזה, אני רושם את זה כהסתייגות ואני אעלה אותה במליאה. אחר-כך מקסימום אני יכול למשוך אותה.
אני מצביע על ההסתייגות שלי. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד ההסתייגות – 1
נגד – 2
נמנע – 1
ההסתייגות נפלה ותעלה למליאה.
היו"ר דוד רותם
¶
ההסתייגות נפלה ותעלה למליאה. מי בעד הצעת החוק לקריאה השנייה והשלישית?
הצבעה
בעד הצעת החוק – פה אחד
הצעת חוק הבחירות לכנסת (תיקון מס' 60), התשע"א-2011 אושרה ותעלה למליאה לקריאה השנייה ולקריאה השלישית.