הכנסת השמונה-עשרה
PAGE
65
ועדת החוקה, חוק ומשפט
22.3.2011
הכנסת השמונה-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 369
מישיבת ועדת החוקה חוק ומשפט
יום שלישי, ט"ז באדר ב' התשע"א (22 במארס 2011), שעה 09:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 22/03/2011
חוק סדר הדין הפלילי (סמכויות אכיפה - חיפוש בגוף ונטילת אמצעי זיהוי) (תיקון מס' 3), התשע"א-2011
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק סדר הדין הפלילי (סמכויות אכיפה - חיפוש בגוף ונטילת אמצעי זיהוי) (תיקון מס' 2), התש"ע-2010 - הכנה לקריאה שנייה ושלישית
מוזמנים
¶
חה"כ דב חנין
רפ"ק אורי ארגמן, ר' היחידה לזיהוי חללים, משטרת ישראל, המשרד לביטחון פנים
סנ"צ אושירה זמיר, ר' ועדת די-אן-איי, משטרת ישראל, המשרד לביטחון פנים
סנ"צ אלעזר כהנא, עוזר ליועמ"ש, משטרת ישראל, המשרד לביטחון פנים
סנ"צ סיגל כספי, רמ"ד אינטרפול, משטרת ישראל, המשרד לביטחון פנים
פקד ליאת לב, קצינת מדור חקירות, משטרת ישראל, המשרד לביטחון פנים
עו"ד יפעת רווה, משרד המשפטים
עו"ד גלי בן-אור, משרד המשפטים
רס"ן יעל בר-יוסף, פצ"ר, ר' תחום טרור פלילי, צה"ל, משרד הביטחון
ד', יועמ"ש, השב"כ
עו"ד אפרת פינק, הסנגוריה הציבורית
עו"ד טליה אגמון, משרד הבריאות
עו"ד ליאורה רזניק, יועמ"ש, משרד הבריאות
ד"ר מיה פרוינד, מנהלת המעבדה הביולוגית, משרד הבריאות
עו"ד לילה מרגלית, האגודה לזכויות האזרח
עלוה קולן, מקדמת מדיניות וחקיקה, האגודה לזכויות האזרח
שמואל דגני, אזרח
קצרנית
¶
אסתר מימון
הצעת חוק סדר הדין הפלילי (סמכויות אכיפה - חיפוש בגוף ונטילת אמצעי זיהוי)
(תיקון מס' 2), התש"ע-2010 - הכנה לקריאה שנייה ושלישית
היו"ר דוד רותם
¶
הצעת חוק סדר הדין הפלילי (סמכויות אכיפה – חיפוש בגוף ונטילת אמצעי זיהוי) (תיקון מס' 2). מי רוצה לדבר?
אלעזר כהנא
¶
השאלה, אם נתחיל בנושא של הנעדרים והאלמונים, שדילגנו עליו בפעם הקודמת. אחרי שאנשינו המצוינים חזרו מניו-זילנד, מבחינתנו הנושא הזה עומד היום על הפרק. אפשר גם להמשיך בחוק הלאה, זה לא משנה לנו.
אפרת חקאק
¶
אני אציין את שלושת התיקונים שעשינו בעקבות הדיון הקודם, שזה בנוסח שנמצא באתר הוועדה. בסעיף 11ב(ב), במקום "באישור עובד משרד המשפטים", כתבנו "באישור מי שהיועץ המשפטי לממשלה הסמיכו לכך".
אלעזר כהנא
¶
השארת גם מפכ"ל וגם יועץ משפטי לממשלה. חשבתי, שאם יש יועץ משפטי לממשלה, אין טעם בהסמכה נוספת של המפכ"ל.
אפרת חקאק
¶
האם זה מקובל על היושב-ראש? עכשיו, בסעיף כתוב שזה יהיה לפי החלטת קצין משטרה בכיר וגם באישור מי שהיועץ המשפטי לממשלה הסמיכו לכך.
היו"ר דוד רותם
¶
אני רוצה שהמפכ"ל ימנה מישהו, ועל המינוי הזה יהיה אישור של היועץ המשפטי לממשלה, כי הרי אנחנו יודעים - - -
יפעת רווה
¶
לא אישור אישי של היועץ המשפטי לממשלה, את זה גם בדקנו עם היועץ. "באישור מי שהיועץ המשפטי - - -" זה יכול להיות גם בייעוץ המשפטי של ביטחון הפנים.
היו"ר דוד רותם
¶
זה הדבר שמפחיד אותי מאוד. הרי אני יודע, אתם תעבירו את זה אחר-כך לסגן שלישי לפרקליט מחוז, לראש מחלקת תביעות במשטרה.
היו"ר דוד רותם
¶
לא, אני יודע מה יעשה לי היועץ המשפטי בנושא הזה, שיאשר את ההסמכה. המפכ"ל ימנה מישהו, יביא את זה ליועץ המשפטי. היועץ המשפטי יבדוק אם האיש הזה ראוי ונכון. הלאה.
אפרת חקאק
¶
התיקון הבא בסעיף 11יג(ג), שזה לעניין נתוני זיהוי שמתקבלים מחוץ-לארץ. הוועדה החליטה בדיון הקודם שזה יהיה לפחות במקביל לתנאים שקיימים היום במדינת ישראל, ולכן הוספנו "ובלבד שיתקיימו כל אלה: (א) מוסר המידע ביקש להכלילם" – שזה מה שכבר היה קיים בסעיף המוצע – "או שהודע לו על אפשרות ההכללה כאמור והוא לא הביע את התנגדותו לכך; (ב) המידע נשמר במאגר לצורך המטרות המנויות בסעיף 11טז(א)" – זה גם היה בסעיף המוצע לפני כן – "(ג) הם ניטלו מחשוד, נאשם או מורשע בהתאם לסעיף 11(א) ו-(ב); - שזו ההגבלה החדשה – "(ד) נתונים לזיהוי גנטי יימחקו מהמאגר כאמור בסעיף 11כג" – זה גם חדש. האם יש עוד תנאים?
ד'
¶
למה צריך ליטול דגימות של די-אן-איי? אני יכול להביא את הדוגמה של הרצח של התיירת על יד בית שמש. שם אותרו החשודים בזכות דגימות די-אן-איי שניטלו מתושבי האזור. אנחנו צריכים ליטול, וגם להכניס את זה למאגר המשטרתי בישראל. זה יעזור בפענוח פיגועים בשטחים.
אלעזר כהנא
¶
אמרנו בפעם הקודמת שנטילה יש בשני מצבים: יש נטילה במסגרת חיפוש בגוף, שזה כאשר יש חשד שבגופו של אדם יש ראיה, ואז מותר לחפש עליו. זה חוק שכבר קיים באיו"ש היום, בצו, שהעתק שלו הועבר ליועץ המשפטי. נמצאת פה הנציגה של היועץ המשפטי של איו"ש, היא תוכל גם לפרט; יש נטילה שהיא ספציפית לצורך המאגר גם באין מצב שיש חשד שיש ראיה על הגוף. זה צו שעדיין לא קיים באיו"ש.
אלעזר כהנא
¶
קודם כול צריך לעשות את ההסדרה לגבי מה שהיום מותר ליטול. מה שאי-אפשר ליטול, אז אי-אפשר ליטול, אבל מה שהיום מותר ליטול, ושמים במסגרת החיפוש גם את זה, היום אי-אפשר להכניס במאגר המשטרתי. המשמעות היא שאי-אפשר להשוות מול המאגר המשטרתי ואי-אפשר לעשות עם זה שום דבר. זו תקלה חמורה. המשמעות היא, שכל הנחקרים באיו"ש היום, אי-אפשר לקחת מהם די-אן-איי ולהשוות אותם מול - - -
אלעזר כהנא
¶
באיו"ש יש סמכות. אני מדבר כרגע על מה שמותר לקחת באיו"ש. חיפוש בגוף, במסגרת חשד שהוא מעורב בעבירה, אני יכול להשוות רק מולו, בינו לבין זירה.
אלעזר כהנא
¶
רציתי להגיד לגבי נושא המחיקה. נושא המחיקה הוא בעייתי. אפשר לנסות להשתדל לעמוד בו, אבל הבעיה של דגימה שמגיעה מחוץ-לארץ – המצבים של המחיקה זה נניח שבע שנים מיום שנסגר התיק, יכול להיות שהאפשרות לדעת מתי נסגר תיק בחוץ-לארץ היא אפס, אם בכלל נפתח. סביר להניח שנפתח, אחרת לא מועברת הדגימה או שאני לא אכלול אותה. אם עברו שבע שנים מיום סגירת התיק או לא, מאיזו עילת סגירה - - -
אלעזר כהנא
¶
יכול להיות, אבל גם יכול להיות שאין שום סיבה למחוק אם האדם מורשע בעבירות או שהדגימה מחוץ-לארץ הועברה לצורך שמירה שלה, שאם הבן-אדם יגיע מישראל לחוץ-לארץ, לאתר אותו. המדינה שמעבירה אותו מבקשת לא למחוק, מבקשת לומר לנו: כשהוא מגיע אליכם, שימו לב. מגיע אליכם פדופיל מאנגליה, שימו לב אליו, והיא מבקשת לכלול אותו. וזה דבר נפוץ.
אפרת חקאק
¶
הכלל שזה יהיה במקביל לכללים פה, ונכניס סעיף של חריג.
התיקון הבא, שעשינו בעקבות הדיון הקודם, זה בסעיף 11טז(1). במקום להכניס את הרשות להגנה על עדים וסעיף ההגדרות של גוף ציבורי, הוספנו סעיף חדש ש"משטרת ישראל רשאית למסור תצלום מן המאגר, לידי הרשות להגנה על העדים", וקבענו פה שזה "לצורך מילוי תפקידו". אפשר גם לכתוב שזה לבקשת הרשות. האם יש למישהו הערות על הסעיף הזה?
אפרת חקאק
¶
זה בעקבות הדיון הקודם. יש שני נושאים שלא הוכרעו בדיון הקודם, שזה הנטילה וההכללה של אמצעי זיהוי מאיו"ש, והשני הוא קבלה כדין, בסעיף 11יד, ונשאר לנו המשך הסעיפים, החל מסעיף 11טז(2).
היו"ר דוד רותם
¶
אני מציע שנגמור קודם כול "כדין", ואז גמרנו את הסימן הזה, ואז נחזור לנעדרים ולאלמונים.
אפרת חקאק
¶
"כדין" זה בסעיף 11יד. הסעיף המוצע על-ידי הממשלה היה ש"משטרת ישראל קיבלה אותם כדין", ואנחנו חשבנו שצריך לפרט את המקרים, אז הוספנו את המקרה הראשון של קבלת מידע מחוץ-לארץ, שמשטרת ישראל אינה רשאית לכלול את המאגר, אבל כן מותר להשוות. האם יש עוד מקרים שהם כדין בחוק שהייתם רוצים להכניס סעיף?
אלעזר כהנא
¶
הבאתי דוגמאות בפעם הקודמת במסגרת בקשות כניסה לישראל. אם פלסטינים רוצים להיכנס לצורך עבודה או לקבל היתרים, ואם עובדים זרים שנכנסים לישראל, בהרבה מקרים יכול להיות שלפני שנותנים להם את האישורים, שהם לא מעורבים בעבירות, נמצאים בזירות.
אלעזר כהנא
¶
כל אחד לפי הסמכות שלו. הצבא, לצורך אישור כניסה, נוטל דגימות, נוטל טביעות אצבע. מדובר על טביעות אצבע, דרך אגב, לא על די-אן-איי. נוטל טביעות אצבע מפלסטינים. יש לו מאגר של טביעות אצבע.
אלעזר כהנא
¶
"בזל". חלק מזה גם בא לידי ביטוי בהסכמים עם הרשות הפלסטינית לגבי מי מחזיק את המאגר הזה ולמה ישתמשו בו. יש מאגר כזה שמי שמבקש כניסה לישראל, נותן טביעת אצבע. זה לא נכנס למאגר הפלילי, זה לא מגיע למאגר הפלילי.
היו"ר דוד רותם
¶
אני תמיד מוכן להכניס את האזור לחוק הישראלי, כי זה החלת החוק הישראלי על האזור. בדרך כלל הייעוץ המשפטי קופץ במקרים כאלה, באותו רגע שמציעים את זה, ואומר: רגע, לא כך מחילים את החוק הישראלי.
אלעזר כהנא
¶
אנחנו לא מבקשים להחיל את החוק הישראלי, אני רק הבאתי דוגמה למצב שבו, נניח, הצבא מתלבט אם לתת לאדם מסוים, עקב מידע מודיעיני כזה או אחר, אישור כניסה לישראל, והוא מבקש להעביר, יכול להיות על-פי חוות דעת של גורמי ביטחון, לבקש להעביר למשטרה, שהיא תבדוק את טביעת האצבע הזאת מול המאגר הפלילי לפני שנותנים לו אישור, כיוון שיש חשש שאולי הוא מעורב בעבירות, ויש מודיעין, יש כל מיני דברים. והמשטרה, נכון להיום, בגלל שכתוב שמותר להשוות מול המאגר רק דגימות שניטלו לפי החוק הזה, לא יכולה להשוות את הדגימה הזאת, כי היא ניטלה לפי סמכויות אחרות. הבאתי דוגמה למצב שבו דגימה כזאת יכולה להגיע למשטרה כדין - - -
אלעזר כהנא
¶
טביעת אצבע, נתוני זיהוי. במקרה הזה מדובר על טביעות אצבע, לא על דגימות די-אן-איי. דוגמה דומה זה הנושא של עובדים זרים. עובד זר שרוצה להיכנס לישראל, גם הוא נותן טביעת אצבע לצורך מאגר שמנהל משרד הפנים, וגם שם יכול להיות מצב שחוששים שאולי האדם הזה כבר היה פה פעם, והוא מעורב בעבירות, או מכל מיני סיבות אחרות. משרד הפנים מהסס אם לתת או לא לתת, והוא רוצה שהמשטרה תבדוק את זה מול המאגר. יש מדינות מתוקנות בעולם, שאתה רוצה להיכנס אליהן, אתה נותן טביעת אצבע, ואולי עוד דברים, אני לא יודע.
אלעזר כהנא
¶
ארצות-הברית. אדוני אמר אז "מדינות דמוקרטיות". אלה שתי דוגמאות. לאורך השנים הרי נתקלנו בבעיה הזאת של הניסוח – כל מה שניטל לפי חוק זה בלבד – מה שכל השנים האלה פגע ביכולת שלנו להשוות דגימות מחוץ-לארץ, ולכן אנחנו נמצאים פה לתיקון נוסף. כל הסיפור של הנעדרים והאלמונים נכנס דרך הדבר הזה, כי לא יכולנו להשוות זיהוי אלמונים מול המאגר, כי זה לא ניטל לפי החוק הזה. הגבלה רק לפי החוק הזה היא הגבלה שחדשות לבקרים יכולה להטיל מגבלות שאני חושב שמבחינת העניין הציבורי לא תהיה מחלוקת על כך שזה בסדר. יכול להיות שיש שאלה מי יכריע מתי כן, מתי לא, זה מקובל, אבל המגבלה הזאת היא מגבלה שמהווה תקלה, ואני חושב שגם מבחינת האינטרס הציבורי יש מספיק מקרים שתהיה הצדקה עניינית לבדוק מול המאגר הפלילי.
יעל בר-יוסף
¶
לעניין היתרי כניסה לישראל מאיו"ש, מסירת טביעת אצבע היא באמת דבר שבנוהל, אבל זה לא תנאי למתן היתר כניסה. אכן יש מערכת, אבל זה לא מותנה במתן טביעות אצבע.
אלעזר כהנא
¶
ניטלות טביעות אצבע, ויכול להיות שמישהו יגיד: אנחנו רוצים שתבדקו אותו מול המאגר לפני שנותנים לו היתר כניסה לישראל.
אלעזר כהנא
¶
זה כדין בלי שיש עליהן מגבלה אחרת. במאגר הביומטרי יש מגבלות חוקיות, בדיוק מה מותר ומה אסור. בדרך כלל, כשאת מקבלת דגימה היא תחת איזו מגבלה, ויש סמכות בחוק ליטול אותה, או שזה מגיע מחוץ-לארץ, ומי שמוסר אותה אומר לך כך או כך, או שזה מגיע מאזרח שהוא חותם על הסכמה, מה שכבר קיים היום בחוק, הסכמה ממי שאיננו חשוד, אז יש מגבלה – הוא מוכן לחתום רק בתנאי שזה לא יושווה או כן יושווה. מה שהוא מסכים – הוא מסכים, מה שלא – לא. בדרך כלל לא תקבלי דגימה סתם כך בלי הגבלה.
היו"ר דוד רותם
¶
לכן זה לא יכול להיות מכוח הסכמה, כי אין הסכמה של מי שרוצה לקבל עבודה בישראל ורוצה אישור כניסה - - -
יעל בר-יוסף
¶
לוקחים לצורך זיהוי קל יותר למשל במעברים, אבל זה לא תנאי. מי שיסרב למסור טביעת אצבע, לא יגידו: לא תוכל להיכנס לישראל.
אפרת פינק
¶
אם יש מקרים מאוד מסוימים שמדברים עליהם על קבלה כדין, אפשר פשוט לפרט – דיברנו על זה בישיבה הקודמת – אחרת המושג הזה, "כדין", הוא מאוד רחב, לא ברור למה הכוונה. האם אפשר מכל אדם, בכל הקשר, שלקחו ממנו משהו, להשוות למאגר, כי המשטרה קיבלה כדין. פשוט לפרט את המקרים הבאתם שתי דוגמאות: האחת, קבלה מחוץ-לארץ, שאת זה אפשר לכתוב במפורש, והשנייה, לצורך כניסה לישראל, אפשר גם את זה לכתוב במפורש, ולא להשאיר את ההגדרה הרחבה הזאת, ויהיה הרבה יותר ברור למה הכוונה.
אלעזר כהנא
¶
אני מסכים שבכל מקום שאפשר לפרט, עדיף לפרט. כל דוגמה שאני נותן ואפשר לכתוב, אין לי בעיה לכתוב. ארבע שנים מאז שהצפנו את הבעיה, ואנחנו מתמודדים אתה בניסיון להעביר את החוק. שלוש שנים וחצי, ארבע שנים, אנחנו עובדים על החוק הזה עד שהגענו לכאן. הבעיה, אם מחר בבוקר יש עוד מקרה שלא חשבנו עליו עכשיו, וזה מה שקרה בכנסת הקודמת. דרך אגב, הצעת החוק המקורית של הממשלה ב-2005 היתה לכתוב "מה שהתקבל כדין", והכנסת אמרה: לא, מה שאתם צריכים, תכתבו.
אלעזר כהנא
¶
אנחנו לא יכולים. שאלנו, רצינו לעשות השוואות המון פעמים לגבי זרים, ולא יכולנו. אולי הדרך הנכונה היא לתקן את זה, במקום בתהליך חקיקה ארוך, בתוספת. אולי תהיה רשימה בתוספת, ונוכל לתקן אותה בצורה קצת יותר קלה. המשמעות, שחמש שנים אנחנו תקועים עם העברת מידע לחוץ-לארץ, אפילו טביעות אצבע. זה מצב שמבחינת היכולת שלנו לעבוד עם משטרות בחוץ-לארץ זו תקלה חמורה, וחמש שנים אנחנו מתמודדים אתה. אם נחשוב על עוד דבר שאתמול לא היה ומחר בבוקר יש, ויש היום יותר ויותר שימוש - - -
אלעזר כהנא
¶
אנחנו לא יכולים לחשוב. ביומטריה זה דבר מתפתח, הוא משתנה, פעם לא הגיע מהעולם, היום מגיע מהעולם. עובדה שבפעם הקודמת ישבו בכנסת בדיוק בנקודה הזאת ואמרו: זה בסדר כך, "מה שהתקבל לפי חוק זה", ונתקלנו בתקלות חמורות. אני מציע בתוספת, גם אם באישור הוועדה. להגיע לוועדה לשנות תוספת, זה הרבה יותר קל מאשר תהליך חקיקה ארוך של ארבע שנים במשרד המשפטים ובכל המקומות. התהליך טוב, אני לא מדבר נגדו, אבל - - -
היו"ר דוד רותם
¶
תרשמי את זה, נחשוב על זה, נראה מה לעשות עם זה. יש לנו עוד משהו, או שאפשר לחזור? איו"ש – קודם כול שיביאו לי צו מאיו"ש, ואז אני אתקן את זה.
אלעזר כהנא
¶
לגבי מה שקיים היום, בחוק החיפוש כבר קיים. חיפוש באיו"ש קיים היום, והיועץ המשפטי של איו"ש העביר.
היו"ר דוד רותם
¶
אני לא בטוח שהצו בדבר הוראות ביטחון הוא הצו הנכון בעניין הזה, אבל זה מה שחושב היועץ המשפטי באיו"ש.
אלעזר כהנא
¶
השאלה, אם דגימות כאלה היום תוכל להשוות למאגר, לכלול אותן במאגר. בלי זה, זו תקלה חמורה. זה היום תקלה, וזה ימשיך להיות תקלה אם לא נוכל. הרצח באיתמר – נוטלים דגימות, זו עבירה שנחקרת לפי הדין באיו"ש - - -
היו"ר דוד רותם
¶
ברגע שהמשטרה אוספת, זה של המשטרה, ולמשטרה יש שם סמכויות בדיוק כמו בישראל. אין הבדל בין שעשית בישראל או שעשית את זה באיו"ש מבחינת המשטרה.
אלעזר כהנא
¶
ברגע שחוות הדעת הזאת, שמקובלת גם על היועץ המשפטי לממשלה, אומרת לנו שכאשר נחקרת עבירה באיו"ש זה לא נכלל בהגדרת עבירה של עוון או פשע ישראלי שהחוק מחייב, אז לא נחקרת עבירה בישראל, אז החוק לא חל, אז המשטרה לא יכולה להשוות. אפשר להתווכח על הפרשנות הזאת, היא נבחנה.
היו"ר דוד רותם
¶
אם היועץ המשפטי לממשלה אישר את חוות הדעת הזאת כמו שאתה אומר, ואני לוקח את זה שזו עמדת היועץ המשפטי לממשלה - - -
היו"ר דוד רותם
¶
חוות הדעת של היועץ המשפטי באיו"ש אומצה על-ידי היועץ המשפטי לממשלה, זה מה שאתה אומר.
אלעזר כהנא
¶
לא ישבתי אצל היועץ המשפטי לממשלה, אבל כן ישבתי בדיון אצל המשנים של היועץ המשפטי לממשלה, וחוות הדעת נבחנה, וההחלטה היתה שצריך לתקן את החוק.
היו"ר דוד רותם
¶
תודה. זה לא סתם חשודים. אני מבין את המשמעות גם מעבר לזה, מחר כל אחד ביו"ש יהיה חשוד ויצטרך למסור טביעת אצבעות בלי שום קשר לעבירה שהוא ביצע או לא ביצע. הוא חשוד. ואתם כותבים פה "חשודים".
יעל בר-יוסף
¶
אולי ברשות אדוני אני אסביר. הכוונה היא לא ליטול דגימות או טביעות אצבע מאנשים שאם הם היו נחקרים בישראל אי-אפשר היה ליטול מהם אמצעי זיהוי. הכוונה היא להחיל את אמות המידה של החקיקה בישראל גם על החקיקה באיו"ש - -
יעל בר-יוסף
¶
אמצעי זיהוי ככלל.
- - ולכן קודם כול כיום תחיקת הביטחון כן מאפשרת נטילת טביעות אצבע מחשודים שעה שאנחנו חושבים שטביעת האצבע למשל יכולה לקדם את החקירה, כפי שאפשר גם בישראל.
אלעזר כהנא
¶
עד עכשיו דיברנו על אותם חשודים שיש עילה ליטול מהם. אנחנו מדברים, כמובן, רק על מי שנחקר לפי הדין הצבאי – לא לפי מי שנחקר על-פי הדין הישראלי. מי שנחקר על-פי הדין הישראלי, גם באיו"ש, וזה כל הישראלים באיו"ש, נוטלים מהם לפי החוק הישראלי, גם אם אין קשר לזירה, עצם העובדה שהם חשודים. כל ישראלי שנחקר, עצם העובדה שהוא חשוד, נוטלים ממנו. מי שנחקר לפי הדין הצבאי – לא, כי זה עדיין לא קיים בחקיקה שם. נוטלים ממי שיש לו קשר מול העבירה. בעניין הזה יש פער בין החקיקה באיו"ש לחקיקה הישראלית, כי בישראל נוטלים מכולם, מכל החשודים. יש כוונה ליועץ המשפטי של איו"ש, יש כבר יותר מכוונה, יש כבר תהליכים של תיקון החקיקה באיו"ש, להשוות אותה לדין הישראלי גם בעניין של נטילה ממי שחשודים גם אם זה לא קשור לזירה.
אלעזר כהנא
¶
להשוות למצב בישראל. אחרי שזה יהיה, וזה יהיה די בקרוב כנראה, נצטרך לחזור לפה, לתקן את החוק עוד פעם.
היו"ר דוד רותם
¶
יש לו סמכות, אדוני, כשזה נוגע לביטחון של התושבים ולביטחון הפנימי. אין לו סמכות לתקן את הצו בשביל לעזור למשטרת ישראל להכניס דברים למאגר. זה מחוסר סמכות לחלוטין.
היו"ר דוד רותם
¶
אני מציע לכם לקרוא את הבג"ץ על הכבישים העוקפים, כבישי הרוחב, ששם נקבע מה סמכותו של מפקד האזור, אל תיפלו בו, כי אתם תיפלו בגדול. תחשבו טוב איך אתם רוצים לתקן, מכוח סמכותו של המפקד, את הצווים שם ואת החוק פה.
אלעזר כהנא
¶
מה שאנחנו שואלים, זו השאלה לגבי החוק הישראלי. מה שיתקן הריבון של הצבא באיו"ש – יתקן - - -
אלעזר כהנא
¶
כרגע, בחוק הישראלי הדבר מאוד פשוט. זה די דומה למה שקיבלתי מחוץ-לארץ. אני מבקש את הדבר הבא – דגימות שיועברו אלינו מאיו"ש, שניטלו כפי הדין באיו"ש, לכלול במאגר הישראלי.
היו"ר דוד רותם
¶
השאלה, לגבי מה. היום זה לא כדין. אתה מבקש ממני לסמוך על זה שעוד מעט הם מתקנים את הצו - - -
היו"ר דוד רותם
¶
סמכות נטילה, אבל אין סמכות העברה. גם סמכות הנטילה בחשד זה רק כאשר החשד נוגע לזירה. אתה רוצה מכולם, אתה רוצה מכל חשוד.
היו"ר דוד רותם
¶
אתה אומר לי שהם יתקנו את הצו וכן הלאה, ואני צריך לסמוך על זה שהם יתקנו את הצו כמו שצריך.
אלעזר כהנא
¶
מה שמותר – מותר, אבל נטילות אחרות, אי-אפשר יהיה עד שיתקנו את הצו. אני אומר דבר פשוט, כמו מחוץ-לארץ. הם נטלו בחוץ-לארץ כדין – אני עדיין לא הסדרתי את הדין בחוץ-לארץ, שם, לצערנו, אנחנו לא הריבון עדיין - - -
אלעזר כהנא
¶
ממה שניטל שם כדין ומועבר אלינו לצורך הכללה במאגר, החוק היום אומר, רק מה שניטל לפי חוק זה. זה לגבי השוואה, לגבי הכללה בכלל. מה שיינתן לפי הדין באזור – לא משנה כרגע מה תהיה הסמכות באזור, תהא הסמכות אשר תהא – חזקה על הריבון באזור שמה שהוא לא יחוקק, אם הוא לא יהיה כדין, יהיה כבר מי שיפנה לבג"ץ, וזה לא יעבור. מה שיהיה כדין, אפשר יהיה לכלול גם במאגר הישראלי.
גלי בן-אור
¶
חזקה על משטרת ישראל שהיא לא תכלול דברים שהיא לא תוכל לכלול אם לא יהיה מנגנון הנטילה המתאים לאזור.
גלי בן-אור
¶
מה שאנחנו מבקשים זה לייצר את המנגנון שיאשפר את הלקיחה של החומר כשיהיו הכלים המתאימים שם, ליטול אותו ולהעביר אותו.
ד'
¶
כל מה שמבקשים זה לקבוע בחוק הישראלי, שאפשר יהיה לכלול במאגר וגם להשוות דגימות שניטלו כדין, לפי הדין באזור. זאת אומרת, כל עוד אין דין שמסדיר את זה באזור, אי-אפשר יהיה להפעיל את הכלי הזה. יש פה מעגל קסמים.
היו"ר דוד רותם
¶
יש לי בעיה עם זה מסיבה מאוד פשוטה. אתם מדברים על לקחת מערבים, וזה חוק גרוע, כי זה יתפרש כחוק נגד ערבים.
היו"ר דוד רותם
¶
אני יודע מה שאני אומר, תאמין לי. מחר בבוקר יבואו אלי בטענות שאני, בחוק הישראלי, הכנסתי סעיף כדי להכניס את הערבים באזור - - -
אלעזר כהנא
¶
זה הפוך, אדוני. המצב היום הוא הפוך. המצב היום הוא שרק ישראלים. יש היום חוליות מעורבות של גניבות רכב, חוליות של פלסטינים וישראלים, דוגמים די-אן-איי מהישראלים וכוללים במאגר, ומהפלסטינים לא, אז החוק הזה רק משווה את המצב ביניהם.
היו"ר דוד רותם
¶
זה לא עניין של משווה את המצב, הרי כולם יודעים על מה זה חל, למי אתם מתכוונים. ואני מאוד נזהר, כי הבנתי שכאשר הציבור הערבי חושב שהחוק הוא נגדו, זה פוגע בחוק, וזה לא טוב, זה גרוע, זה מזיק. לכן אני נזהר בזה.
אלעזר כהנא
¶
גם אמרתי קודם, אנחנו לא מדברים פה כרגע על מה נוטלים ומה לא נוטלים. אדוני אמר, אתם נוטלים מערבים. אנחנו לא נוטלים כרגע. החוק הזה לא מדבר על נטילה, כי אני לא יודע אם הוא רשאי פה להסמיך את הנטילה באיו"ש. הוא מדבר על הכללה - - -
היו"ר דוד רותם
¶
זה להכניס. מכיוון שהאוכלוסייה הערבית תפרש את זה כחל נגדה, אז אני לא מחוקק חוקים כאלה. למדתי שזה לא טוב.
היו"ר דוד רותם
¶
בוודאי, הכול על ההכללה. אני מדבר על ההכללה. רבותי, אני אחשוב איך לעשות את הסעיף הזה.
אנחנו עוברים לסעיף 11יב1.
אפרת חקאק
¶
היינו באמצע סעיף 11טז2, שזה מסירת מידע מהמאגר הישראלי לחוץ-לארץ. אולי משרד המשפטים יציג את התיקון המוצע. התחלנו לדבר על הסעיף בדיון הקודם והפסקנו באמצע.
אלעזר כהנא
¶
הצגנו גם בפעם הקודמת את הנושא הזה. כמו שאמרתי קודם, החוק היום אינו מאפשר להעביר מידע אלא לפי חוק עזרה משפטית, וכמו שנאמר פה בישיבה הקודמת, רוב ההתנהלות בין משטרות בעולם נעשית שלא באמצעות עזרה משפטית. עזרה משפטית זה הליכים שמיוחדים לתהליכים מסוימים, אבל העברת המידע השוטף בין מדינות, בין משטרות בעולם, לא מבוצע דרך עזרה משפטית, והחוק היום אינו מאפשר העברה של מידע של נתוני זיהוי בתהליך הזה, וזה מה שאנחנו מנסים להכניס כאן בתנאים שכתבנו.
אלעזר כהנא
¶
בסעיף קטן (ג) מדובר על מצבים באמת מאוד-מאוד חריגים, שלצורך לחימה בטרור, במסגרת שיתוף פעולה בין-לאומי בין מדינות, על סמך הסכמים בין-לאומיים, באישור הממשלה, יש צורך להעביר נתוני זיהוי. אז אפילו הסכמנו לצמצם את זה לטביעות אצבע, לא לנתונים לזיהוי גנטי. אלה נתונים שצריכים לעבור במסגרת הסכמים בין-לאומיים, על חלקם אנחנו כבר חתומים. נכון להיום אי-אפשר, עד שלא יתוקן החוק. החוק אינו מאפשר להוציא מהמאגר נתונים ולהעביר אותם למדינות אחרות.
היו"ר דוד רותם
¶
אני מסתכל בתוספת השנייה, סעיף קטן 3, מה זה "משטרה פדרלית או מדינתית, וכן משטרה מחוזית או עירונית הפועלת מכוח דין"? אתם רוצים להגיד לי שהשריף של - - -
סיגל כספי
¶
אנחנו מקבלים פניות דרך האינטרפול. במדינות שונות יש קנטונים שונים, מחוזות שונים, סוגי משטרה כאלה ואחרים. לא בכל מקום זה מקביל אחד לשני. אם יש רצח במחוז כלשהו, אני לא יכולה להגיד מראש מאין יגיעו טביעות האצבעות, לאן עבריין נמלט שלי ילך. משה בן-אבגי, סוחר בסמים, נעצר, למשל, אחרי שהוא ברח לארגנטינה למחוז כלשהו. זה לא משהו שיכולתי להגדיר מראש ולדעת שלמשטרה כזאת אני אוכל לפנות, כן או לא. היו לנו ויכוחים רבים מול משרד המשפטים לנסות ולהגדיר, על מנת למנוע מפקח של משטרה ירוקה לבוא ולבקש, והוא אכן לא יקבל. כאשר אנחנו מקבלים אישור מהאינטרפול שמשטרה מסוימת זכאית לבקש את הבקשות האלה – הרבה פעמים חושבים שאני זאת שצריכה לבקש – במקרה שנעצר שם אדם, והוא אומר: זה לא אני. לעבריינים נמלטים יש עניין להימלט למקום שבו הם חושבים שאני לא אוכל להשיג אותם, לסין, לא משנה לאן. אני לא יכולה לבוא ולהגדיר מראש את סוג המשטרה שתבקש. כמובן זה לא שריף כלשהו במקום כלשהו, איזו משטרה קיקיונית שאנחנו לא מכירים, והיא לא מקבלת.
סיגל כספי
¶
אני לא יכולה לפרוס עכשיו, יש 182 חברות באינטרפול. קורה לנו כל יום שבמדינות שונות, במחוזות שונים, בערים שונות, שם אנחנו צריכים להתמודד עם אותם עבריינים. אין לי יכולת להגדיר את זה.
סיגל כספי
¶
דרך האינטרפול, או דרך נציג שלהם שיושב פה בארץ, או דרך הנציג של המשטרה שיושב בארצות-הברית. יש לנו כמה ערוצים שבאמצעותם יכולים לפנות.
גלי בן-אור
¶
לא ברור לי מה הבעיה עם השריף של ג'קסונוויל. אם בג'קסונוויל מתרחשת עבירה כלשהי, אני רוצה לקוות שהוא איש ישר וממלא את תפקידו כדין, ואנחנו נרצה לסייע.
היו"ר דוד רותם
¶
בעיה קשה מאוד. איך שיצאנו משדה התעופה, העמידו על כל אחד מאתנו שני שומרי ראש, לקחו אותנו קודם במכונית משטרה, וכשרצינו ללכת לעשן, פעם זה היה דרך הדרך הזאת ופעם דרך הדלת הזאת. הם פשוט ירדו לחיינו.
היו"ר דוד רותם
¶
איזה להגן עלי? מי מכיר אותי בכלל בג'קסונוויל. אני יכול להסתובב ברחוב, תאמיני לי, אף אחד לא יודע מי אני. להיפך, רק משום שהם הסתובבו סביבי עם אזעקות ועם סירנות, אז כולם ידעו שיש פה מישהו שכדאי להתנקש בו.
סיגל כספי
¶
כאשר מבקשים מאתנו משהו או שאנחנו מבקשים, חייבת להיות עילה פלילית, סעיף בחוק שלנו ושלהם למה מבקשים. למשל, אם מתקשרים אלי ממשטרת בולגריה, מביקורת גבולות, באמצע הלילה ואומרים לי: פלוני נמצא פה, הוא טוען שהוא X, יש לו בדרכון מספר תיעודים, אני צריך שתבדקי, או אדם שנרצח בבית מלון, יש לו בכיס דרכון, אומרים לנו: כך וכך, תזהו אותו. אנחנו מגלים על-פי המאגר שהוא בכלל עבריין נמלט. אין לי יכולת לבוא ולהגיד: דווקא X ולא Y. המקרים נועדו פעם אחת גם למנוע עוול - בזיהוי לא נכון – הרבה מאוד גורמים עוינים היום משתמשים בתיעוד של מדינת ישראל, כולל אירנים, והרבה פעמים, אם אני רוצה שיעצרו אדם כמו בועז יונה לדוגמה, שנמלט בזמנו לחוץ-לארץ, חשבו שהוא בו זמנית ברומניה, באיטליה, בכל מיני מקומות, אני מפנה הודעה עם טביעות האצבעות, עם התמונה, ואני אומרת: בבקשה, מי שמזהה את האדם הזה, נא לעצור אותו.
אלעזר כהנא
¶
חלק כמעט מובן מאליו והכרחי במסגרת הרשות להגנה על עדים, הישראלית, זה שיתוף פעולה עם גורמים מקבילים בחוץ-לארץ. ואם עד שלנו נמצא בחוץ-לארץ, אז הרשות להגנה על עדים בחוץ-לארץ, שמגנה עליו, צריכה לדעת מי היריבים שלו, ולצורך זה הם צריכים לקבל תמונות למשל, או שהם פונים לא דרך רשות, אלא הם מגנים, נניח, על עד שלהם, לא קשור לרשות שלנו, ולעד שלהם יש יריבים ישראלים שמנסים לתקוף אותו, או משהו כזה, הם צריכים לדעת מי היריבים האלה, איך לזהות אותם ואיך להיזהר מהם, כי לא מכירים אותם בחוץ-לארץ, לא יודעים מיהם, אבל יודעים שפלוני-אלמוני, לפי מידע, מגיע לגרמניה כדי לפגוע בעבריין גרמני, שעכשיו מוגן על-ידי הרשות להגנה על עדים, הגרמנית. זה משהו שאנחנו מכירים, אז איך עושים את זה.
אלעזר כהנא
¶
בדרך כלל זה תמונות וטביעות אצבע. נכון להיום השימוש בהעברה הבין-לאומית ה-די-אן-איי הוא יחסית בהיקפים מאוד נמוכים בדרך הזאת, אבל סביר להניח שגם זה ישתנה.
אלעזר כהנא
¶
נכון לעכשיו אין לי דרך לחשוב למה הרשות להגנה על עדים בחוץ-לארץ צריכה לקבל די-אן-איי, אני לא חושב על רעיון.
אלעזר כהנא
¶
די-אן-איי זה כלי זיהוי משמעותי, אבל יכול להיות ששם יסתפקו בטביעת אצבע. אם אין צורך, לא מעבירים. אסור לנו להעביר מה שאין בו צורך. אפשר לעשות תוספת שהיא מורכבת מסוגים שונים של רשויות לפי קבוצות.
היו"ר דוד רותם
¶
אני חושב שזה נכון, כי בסופו של דבר אתם רוצים להעביר לגוף שלא בשליטתכם, אתם לא יודעים איך זה נשמר.
היו"ר דוד רותם
¶
ברגע שאתה כותב "מידע מן המאגר", אז מידע מן המאגר כולל הכול, זה לא רק תמונות וטביעות אצבע.
אלעזר כהנא
¶
אין מניעה שבגופים האלה נסווג בין גופים ונגיד, שגופים בקבוצה א' הם גופים שיקבלו רק תמונות ותביעות אצבע, וגופים בקבוצה ב' יקבלו גם די-אן-איי. אין בעיה.
לילה מרגלית
¶
אין שום עילה מוגדרת שקובעת מהם המקרים הספציפיים שבהם מותר לעשות את זה. כתוב: במסגרת מניעה או סיכול של עבירות, במסגרת חקירה.
לילה מרגלית
¶
במסגרת מניעה או סיכול של עבירות, באופן כללי אפשר להעביר מידע בלי מגבלות, כולל מידע גנטי, שניטל מאנשים חשודים שלא הורשעו בחיים שלהם, למדינות זרות מבלי לפקח על האופן שבו ייעשה בזה שימוש אחר כך.
אפרת פינק
¶
יש בעיה נוספת. מדובר על העברת מידע לשימושים מסוימים, אבל אחר-כך, בכל דבר כזה, יש חריג. אם מסתכלים על סעיף קטן (ב) "העברת מידע לפי סעיף קטן (א)" בתנאים האלה: (1) השימוש במידע יהיה רק למטרה - - - אלא אם כן אישר קצין משטרה בכיר- - -; (2) המידע לא ייאגר, אלא אם כן אישר קצין משטרה בכיר- - -; (3) המידע לא יועבר- - - אלא אם כן אישר - - -. למעשה, בכל מקרה, קצין משטרה בכיר יכול לאשר שהמידע שם ייאגר. כשמדובר על מידע, למשל, גנטי, שוב, המקרה הזה של חשודים, יכול להיות מצב שפה זה יימחק אחרי שבע שנים, ושם המידע ייאגר באישור קצין משטרה בכיר לתמיד לצורך העניין.
היו"ר דוד רותם
¶
מה הבעיה במאגר בזה שזה יישמר? אני לא חושש שהמאגר שלי, של כל ה-די-אן-איי וכל טביעות האצבע והתמונות שלי, יופצו לכל העולם, שישמרו את זה, זה אף פעם לא יגיע אליהם, כי אני לא חושש שאני הולך לעבור עבירות, בטח לא בחוץ-לארץ, שם אני ילד טוב ירושלים. איזו פגיעה יש בזה?
אפרת פינק
¶
יש פגיעה שהיא פגיעה בפרטיות, והחוק הזה מכיר בה. אחרת היינו לוקחים מכל אזרחי מדינת ישראל את כל הנתונים.
אפרת פינק
¶
החוק הזה קובע במטרות שלו ובתכליות, ולפי הסעיפים שחוקקו בסופו של דבר, תנאים מסוימים מאוד. החוק כן הכיר בזה שיש פגיעה בפרטיות. מעבר לזה, יש גם טעויות. נניח שהייתי חשודה באיזה תיק – אני מקווה שזה לא יקרה לי – והסתבר בסוף שיצאתי בדין זכאית, אני לא רוצה להיות נתונה לחשש עתידי שגם בחוץ-לארץ יחליטו מאיזו סיבה שה-די-אן-איי שלי צריך להיאגר, ואני צריכה ללכת להוכיח ולנהל תיקים, אפילו אם בסופו של דבר יתברר שזה לא זה. למה אני צריכה להיות פתוחה לסכנה הזאת רק בגלל זה שקצין משטרה בכיר החליט ששם זה יכול להיאגר? נראה לי שהחוק קובע מגבלות, וצריך לעמוד במגבלות של החוק, ולא לאפשר כל הזמן חריגות מהחוק הזה.
רבותי, אנחנו נעשה עשר דקות הפסקה, אני חייב ללכת להצביע, ואני אחזור. תודה.
(הישיבה נפסקה בשעה 09:55)
הישיבה נתחדשה בשעה 10:10)
שמואל דגני
¶
שלום, הייתי רוצה להעלות בעיה שלא קשורה כרגע בנושא הדיון, וזה הנושא של טביעות האצבע. למה לא לקבוע כללים להוצאה של טביעות אצבע כמו כללים להוצאת די-אן-איי? למה לעשות את ההבחנה הזאת?
היו"ר דוד רותם
¶
כמו שאמרת, זה לא קשור לנושא הזה. יש הבדל בין טביעות אצבע לבין די-אן-איי, יש הבדל מהותי, כי די-אן-איי זה דבר שאדם נותן מתוך גופו, ובין מצב של טביעות אצבע, שאפשר לאסוף אותן באלף ואחת דרכים. זה שונה לחלוטין, די-אן-איי וטביעות אצבע. בדי-אן-איי צריך להיות הרבה יותר זהירים מאשר בטביעות אצבע.
רבותי, אנחנו עוברים לפרק שעוסק בנעדרים ואלמונים. איפה חברינו הטובים מניו-זילנד?
אלעזר כהנא
¶
בהקדמה לכל הנושא הזה, אף-על-פי שזה לא מאוד חשוב, צריך לומר את זה, נושא של נעדרים ואלמונים ככזה, ראשית, יחסית לשאר הנושאים בחוק הזה, הוא לא סדר דין פלילי, הוא לא סמכויות אכיפה של המשטרה, זה נושא שאנחנו לא "נמדדים" עליו, נקרא לזה כך. עם זאת, המשטרה מטפלת בתחום הזה לאורך כל השנים ורואה בו עבודת קודש ועושה כל מה שאפשר כדי לסייע בעניין הזה. גם המכון לרפואה משפטית מעורב. זו הערה ראשונה. זה ממש שירות לציבור. לצורך העניין, כמה שאפשר לסייע, כדי להקל על סבל המשפחות, זה דבר חשוב.
דבר שני, באופן טבעי לא היינו מתחילים בהסדרת נושא הנעדרים והאלמונים והטיפול בהם בחוק סדר הדין הפלילי, אבל כל הנושא הזה התחיל, ולמעשה גם מה שעומד בפנינו כרגע זו השאלה של הלינקייג' בין הנעדרים והאלמונים למאגר הפלילי – האם ובאיזו מידה נכון לאפשר סיוע של המאגרים הפליליים, על מנת לסייע לזהות אלמונים או לאתר נעדרים, כשיש מחירים. מצד אחד, ה"חשש" הוא שאדם אלמוני, הזיהוי שלו יפליל אותו, למרות שזה לא הכרחי, כמו שנסביר בהמשך, אבל הזיהוי יפליל אותו, או לחילופין נעדר, כשמחפשים אותו, השימוש במאגר הפלילי יפליל אותו, יאמר לנו שהוא היה מעורב או מעורב בעבירה פלילית כלשהי, מצד שני, זו דרך שיכולה לסייע לאתר את הנעדר או לזהות את האלמוני, ופה יש שאלה של מחירים, של איזונים.
אנחנו באנו עם ההצעה שלנו. בגלל התסכול של ישיבה מול משפחות שמחפשות, קצת להקל את הסבל, ואנחנו יודעים שיכול להיות שיש לנו תחת היד תשובות בשבילם, אבל אנחנו פשוט מנועים מלעשות שימוש במאגרים האלה למטרות האלה, חשבנו שנכון להציע את זה.
אני גם אזכיר שבסעיף 11טז לחוק היום, חלק מהמטרות של המאגר זה לזיהוי אלמונים ונעדרים, רק שהחוק לא מאפשר לעשות שימוש במאגר, כיוון שהוא אוסר את ההשוואה ואת ההכללה, אז השאלה היא איך אפשר להשתמש אם החוק אומר שאפשר לעשות שימוש לצורך נעדרים ואלמונים, והחוק לא מאפשר, לא הכללה ולא השוואה – איזה שימוש אפשר לעשות? יש פה סתירה לכאורה.
היום אנחנו מבינים את הסתירה הזאת באמירה שמה שמותר לעשות במאגרים, זה פשוט לשלוף. זאת אומרת, אם קיבלתי דגימה מחוץ-לארץ של נעדר או גופה של אדם שהוא כנראה ישראלי, ויש לו שם ותעודת זהות, ואני יכול לשלוף את הדגימה שלו מהמאגר הפלילי ולהשוות אחד מול אחד, זו הכוונה שאפשר לעשות שימוש לעניין הזה במאגר. אבל להשוות מול כל המאגר או להכליל במאגר, זה לא. זה מה שעושים היום, אבל זה מעט מאוד, כי יכול להיות שאפשר להיעזר במאגר הזה הרבה יותר לצורך המטרה הזאת. אלה הדברים שאנחנו למעשה מציעים פה. היה איזה נוסח שהציעה הכנסת, אנחנו הצענו על הדרך הזאת, זאת אומרת, על בסיס ההצעות האלה, שיפור להצעה שלנו. עדיין יש פערים מסוימים, שלדעתי הם לא מהותיים, הם יותר מקצועיים.
אלעזר כהנא
¶
בנתוני זיהוי מדברים גם על די-אן-איי, טביעות אצבע ותצלומים. טביעות אצבע ותצלומים זה רק המשטרה. די-אן-איי – בנושא הזה אנחנו מסתייעים במכון לרפואה משפטית, שהגופות מגיעות לשם, נטילת הדגימות מהגופות מתבצעת שם, בדיקות גופות האלמונים מתבצעות שם, ולכן הנתונים לזיהוי גנטי של נעדרים ואלמונים מתבצע במקביל במשטרה ובמכון.
מיה פרוינד
¶
אצלנו יהיה עותק שאנחנו ננהל אותו. זאת אומרת, נבצע בו הצלבות, כי כל המטרה של המאגר היא שאפשר יהיה להצליב בין נתוני זיהוי, הכוונה לדי-אן-איי של אלמונים לבין בני משפחות, כדי למצוא זיהוי.
אני רוצה לציין שההצלבות האלה לחלוטין שונות מההצלבות במאגר הפלילי, מפני שהן הרבה יותר מורכבות, ובמכון לרפואה משפטית הצטבר המון ידע בנושא הזה, ואני חושבת שאנחנו יודעים לעשות טוב היום את הנושא של ההצלבות.
לגבי צורת השמירה, מתוך זה שאנחנו בית חולים ממשלתי, אנחנו מסונפים לאסף הרופא. כל אבטחת המידע היא כמו במערכת ממשלתית רגילה. אנחנו מקפידים, על-פי חוק מידע גנטי והגנת הפרטיות, להפריד בין נתוני זיהוי לפרטים מזהים, כל אמצעי שמבטיח סודיות נשמר.
מיה פרוינד
¶
נכון להיום, לפני שהנושא הזה של המאגר הועלה – דרך אגב, זו יוזמה שעלתה לפני שלוש שנים – כל אלמוני שמגיע, מתנהל כמו תיק עצמאי, זאת אומרת, ישנו אלמוני. אם אין אמצעי זיהוי, אין משפחה, אין שיניים, טביעות אצבע וכן הלאה, נלקחת ממנו דגימת רקמה, והגופה עצמה נקברת כאלמוני, ולא נעשה שום דבר עם הדגימה הזאת. לימים, כשהיחידה החוקרת מחליטה שמדובר על משפחה כלשהי, אנחנו שולפים את אותה דגימה, גובים ממנה פרופיל די-אן-איי – אני אציין שלפעמים זה מעצמות או מגופות שנמצאות בריקבון, והטכנולוגיה והצד המדעי רק לאחרונה נתון בידינו – אנחנו קובעים פרופיל גנטי מהדגימה של האלמוני ודגימות מבני המשפחה, ומצליבים. במקרה שיש התאמה שאנחנו יכולים להגיד ברמה סטטיסטית גבוהה שאכן מדובר בבן המשפחה של המשפחה הזאת, הכול טוב ויפה, יש זיהוי, והכול נגמר. אם אין התאמה, התיק הזה של האלמוני נגנז. מאידך, התיק של בני המשפחה נגנז ואין בזה שימוש לאלמוני הבא שיבוא או לבני המשפחה הבאים שיבואו.
ההצעה לגבי המאגר מאפשרת לשלוף את כל אותם אלמונים, שעד היום לרובם אין בכלל פרופיל, או כאלה שיש להם פרופיל ולא הוצלבו מול משפחה, להצליב מול כל בני המשפחות של הנעדרים, כשהיום יש 500 משפחות נעדרים, שהסבל שלהם, כבר ציינו, הוא רב מאוד. מי שראה את התוכנית על אמא של עדי יעקבי, ילדה בת 17, שנעלמה לפני 14 שנים, ראה איזה סבל עובר על משפחה רק בגלל חוסר הוודאות מה קורה. אנחנו מאמינים שבתוך 320 הדגימות שנמצאות אצלנו היום, של האלמונים, נוכל לעזור לחלק מהמשפחות לדעת מה עלה בגורלם של בני המשפחה הנעדרים.
מיה פרוינד
¶
היום אנחנו לא יכולים לעשות את זה, אם אנחנו לא עושים אוסף של אלמונים ואוסף של בני משפחה.
אלעזר כהנא
¶
השאלה האם זה אסור היום או לא היא שאלה. אני לא בטוח שזה אסור היום. דעתי לא קובעת כלום, אבל היא נוטה שמותר היום להקים מאגר. אין איסור חוקי להקים מאגר. יש חוק מידע גנטי, יש חוק הגנת הפרטיות. אין ספק שעדיף להסדיר את זה בחוק. הסברתי שלא באנו לפה כדי להסדיר הקמת מאגרים נעדרים ואלמונים, באנו לפה כדי להסדיר את החיבור למאגר הפלילי. היועצת המשפטית הציעה שנושא נעדרים ואלמונים יהיה במאגר נפרד, וזה מקובל עלינו לחלוטין, ומכאן הגיעה ההצעה להקים מאגר נעדרים ואלמונים, אבל זה לא אומר שאי-אפשר להקים מאגר כזה גם אם אין הסדרה חוקית אליו. אם יש הסדרה חוקית, זה בוודאי עדיף, אין ויכוח.
היו"ר דוד רותם
¶
מה שיקרה במאגר הזה, תהיה השוואה בין האלמוני לבין כל בני המשפחות שנתנו דגימה. איך תחברו למאגר? מה תחפשו במאגר?
אלעזר כהנא
¶
הצענו פירוט מאוד מדויק מה ומתי יחובר למאגר הפלילי. אנחנו מפרידים בין אלמונים שהם גופות, מתים, לאלמונים חיים ונעדרים. בני משפחה בכל מקרה לא ייכנסו למאגר הפלילי. למשל, גופת אלמוני, 14 יום אחרי שהוא אותר, אם הוא לא זוהה, הוא יוכלל במאגר הפלילי.
היו"ר דוד רותם
¶
למה הוא צריך להיכלל במאגר הפלילי? למה לא מספיק שניתן לכם רשות לבדוק את זה במאגר הפלילי בלי הכללה?
אלעזר כהנא
¶
המאגר הפלילי בזמן נתון, ברגע שנמצא אלמוני, רוב הסיכויים שאם ימצאו אותו, ימצאו עכשיו. אבל בהחלט יכול להיות שבעתיד תיכנס דגימה שלו. קודם כול יש איחור, זה לא מיידי, לא כל הדגימות מכל הארץ, בכל הזירות ובכל המצבים, מגיעים. עד שמתבצעות הדגימות ועד שזה מועבר למאגר, זה לוקח זמן, ויכול להיות שמאוחר יותר תיכנס דגימה למאגר שתזהה אותו, או תחבר אותו לזירה כלשהי, תחבר אותו לאיזה בית, לאיזה מקום שיאפשר את הזיהוי שלו. יכול להיות בעתיד שהוא יימצא באיזו זירה. לצורך העניין, נתפס רכב שקשור לאיזו עבירה, ופתאום מסתבר שדגימות של האדם הזה נמצאו בתוך הרכב, וקיבלתי יכולת מסוימת לחבר אותו ולזהות אותו. זה לא אומר עליו כלום, זה לא מפליל אותו.
אלעזר כהנא
¶
בהרבה מקרים – כן. יש לי מאיפה להתחיל, פתאום אני רואה שהוא מחובר לאיזה רכב מספר מסוים, מקום מסוים, ומסתבר שאותו רכב היה מוחזק פעם על-ידי אדם שהוא נעדר.
היו"ר דוד רותם
¶
בתא המטען מצאו עקבות דם, אז אתה יודע שברכב הזה העבירו את האלמוני הזה, אבל אתה לא יודע שהרכב - - -
אלעזר כהנא
¶
אני מדבר על דברים פחות נוראיים, אני מדבר על כך שהוא היה הבעלים של הרכב פעם והוא לא זוהה, ועכשיו אנחנו אומרים: לפני כמה שנים החזיק את הרכב הזה פלוני-אלמוני, שערה שלו נמצאה ברכב ומסתבר שהוא נעדר ולא יודעים איפה הוא, ויכול להיות שזהו.
אורי ארגמן
¶
יש לי דוגמה נוספת. כשאנחנו מדברים על גופת אלמוני, היא לא בהכרח שלמה, ויכול להיות שחלקים ממנה, אם בכוונה או לא בכוונה, יימצאו בזירה כלשהי שנה, שנתיים, שלוש שנים אחר-כך. אם ניקח את דנה בנט, נניח והיא נאבקה וחלק מגופה נפל איפשהו, והוא יימצא כמה שנים מאוחר יותר, זה יכול בהחלט להצטלב לנו עם זירה, אפילו כחלקים. גופה ברוב המקרים שלמה, אבל זה לא תמיד כך. אנחנו אף פעם לא יכולים לדעת מול מה זה יצטלב. יכול להיות שלקח זמן עד שהכניסו אותה, וזה הצטלב מאוחר יותר עם דגימה מזוהה של חשוד שנפגע, או איזו זירה שנמצאת בזמן מאוחר יותר.
היו"ר דוד רותם
¶
השאלה שלי אחרת. אם נניח לקחו מאדם דגימה והוציאו מזה די-אן-איי, ואני מכניס את זה למאגר הפלילי, מה אפשר ללמוד על בני המשפחה?
היו"ר דוד רותם
¶
ברגע שהכלילו את זה במאגר הפלילי, מחר בבוקר האח של אותו אדם, מוצאים את הדי-אן-איי שלו בזירה כלשהי, מה האפשרות שזה יזהה את האנשים?
היו"ר דוד רותם
¶
רבותי, יש אלמוני, יש לו שלושה אחים. מהאלמוני לקחו את המידע הגנטי, הכלילו את זה במאגר המשטרתי. כעבור שנתיים אחיו מעורב בפשע כלשהו ומצאו בזירה את הדי-אן-איי של אחיו, האם זה יאפשר - - -
אלעזר כהנא
¶
בהנחה שאחיו יעלה – בן משפחה לא בהכרח אמור לעלות במאגר, כי אנחנו לא מחפשים במאגר הפלילי בן משפחה, אבל נניח שהוא עלה בטעות כבן משפחה – זה לא עוזר לי בכלום, כיוון שהאלמוני לא מזוהה. איך זה ישפיע על הזיהוי?
היו"ר דוד רותם
¶
לקחת די-אן-איי מאח ולא פענחת עדיין את העבירה. הכנסת את זה עם הדי-אן-איי – יש לו שני אחים, אמרנו – וזיהית גם את האלמוני, ואחרי שנה זיהית גם את האח שלו. אני רוצה לדעת, האם אפשר לזהות את האח?
היו"ר דוד רותם
¶
עכשיו יש לך די-אן-איי, שאתה מזהה גם את האח שלו על ביצוע עבירה, ולא על זה נתתי לך את המאגר.
אושירה זמיר
¶
אם אח שלו ביצע את העבירה, והפרופיל שלו מתאים לפרופיל מזירת העבירה, המאגר יעלה על זה כבר מלכתחילה.
היו"ר דוד רותם
¶
אין לך את המידע על האח. את המאגר לאח יש לך פתאום, כי הוא נתן די-אן-איי לצורך זיהוי האלמוני, ואז את קושרת גם את האח.
גלי בן-אור
¶
מחוץ למאגר הפלילי. השוואה בין בני המשפחה לבין גופות האלמונים על מנת למצוא התאמה ביניהם. ברגע שאחד מהם מזוהה, הוא מקבל שם וזהות, המשפחה מקבלת תשובה למה שהעיק עליה כל השנים, ובזה נגמר העניין. שום דבר מתוך זה לא נכנס למאגר הפלילי.
אלעזר כהנא
¶
התחלנו מהאלמונים, מגופות האלמונים. האלמונים שהם לא מזוהים, ואז הם לא יכולים לזהות אף אחד, כי הם בעצמם לא מזוהים.
אלעזר כהנא
¶
התחלנו מהאלמונים. יש אלמונים חיים: אנשים מחוסרי הכרה, אנשים עם אלצהיימר, שפשוט לא יודעים מיהם, הגיעו לאיזה מקום ורוצים לדעת מיהם. הם לא יושוו מול מאגר הזירות, הם יושוו רק מול החלק של האנשים המזוהים. אם הם כבר מזוהים, הם כבר במאגר, אז לא הפללתי אותם, הם כבר במאגר. בזירות הם לא מעניינים אותי, כי בזירות אלה דגימות לא מזוהות, לכן זה לא עוזר לי. אני רוצה לדעת מי האדם שאצלי. הוא אלמוני, אז מה עוזרות לי הזירות? זה לא עוזר. ולכן הם יושוו רק מול החשודים שכבר קיימים במאגר. להבנתנו, זה לא משהו שפוגע. אני מדבר כרגע על אלמונים חיים, שאין דרך לזהות.
נעדרים – דגימת הנעדר עצמו, לא בני המשפחה שלו, אנחנו רוצים גם אותם להכליל במאגר. נעדר יכול לעלות בזירה כלשהי, מסתבר שנעדר הוא מישהו שנרצח באיזו זירה ולא יודעים מיהו ומהו, והוא יכול לעלות היום, יכול לעלות בעוד זמן בזירה כלשהי, יכול להיות שהוא מתחזה ומסתובב בשם אחר, ופתאום הוא יידגם בשם מסוים ויעלה במאגר בשם אחר. זו התכלית של הכללת הנעדרים, ועלתה פה הדוגמה של דנה בנט.
אפרת חקאק
¶
זה משנה את הקונספציה של המאגר עד היום, כי עד היום אנחנו מכניסים די-אן-איי למאגר רק כשמישהו חשוד, או לפעמים אם הוא נותן הסכמה. במקרה הזה אנחנו נאפשר לבן משפחה לתת את הסכמתו להכניס די-אן-איי של מישהו אחר למאגר.
אפרת חקאק
¶
על נעדר. הדבר הכי מהפכני בהצעה הזאת זה הדבר השלישי, הכללה של די-אן-איי של הנעדר עצמו, שבן משפחה נותן את הדי-אן-איי של מישהו אחר, ואז מכלילים אותו במאגר.
גלי בן-אור
¶
המטרה הראשונית של המאגר היתה בין היתר לזהות ולאתר נעדרים. זה עוד היה כך גם בחוק מידע גנטי, שקדם לחוק הזה וקבע את המסגרת של השימושים המותרים במידע גנטי.
אפרת פינק
¶
הם נעדרים בהקשר פלילי. זאת אומרת, אחת הבעיות בתיקון המוצע היום, שהמסגרת הזאת, לא בטוח שהיא מתאימה. למשל, לא נמצאים פה בדיון אולי ארגונים שרוצים להביע עמדה לגבי הנושא של הנעדרים.
אפרת פינק
¶
השאלה, אם זה מתאים לחוק סדר הדין הפלילי.
טליה ארגמן
מי לא רוצה לזהות את הנעדרים, חוץ מהנעדרים החיים שמתחבאים אולי.
גלי בן-אור
¶
יש זיהוי בין מאגר הנעדרים למאגר האלמונים, אבל יש כלי נוסף – זיהוי מול המאגר הפלילי, כדי לראות אם יש מידע נוסף. הכול תלוי בהסכמת המשפחה. משפחה שלא תרצה לא צריכה ארגון בשביל לא להסכים.
לילה מרגלית
¶
אני שואלת מבחינה פרקטית, החיפושים הם חיפושים נפרדים ואפשר להגדיר את זה מראש כחיפוש - - -
אלעזר כהנא
¶
אפשר להגדיר את זה, אבל השאלה היא, מה התכלית. לגבי אלמוני חי, זה נכון, כי אנחנו לא רוצים להפליל אותו, הוא חי, אף-על-פי שיש סיכוי שמתישהו נזהה אלמוני חי. בסוף יזהו אותו. הוא הופך להיות נעדר. בצד השני הוא נעדר. מחפשים אותו, הוא חי. אבל נעדר, הוא יכול להימצא בזירות. אלמוני יכול לעלות בזירות בעבר או בעתיד, ולכן יש עניין להשוות אותו מול הזירות.
אלעזר כהנא
¶
אם זה נבדק פעמיים בשנה זה כמו להכליל. מה ההבדל? זה לאחר את הבדיקה בכמה חודשים. כל פעם מחדש אתה בודק אותו מול כל מה שקיים באותו זמן, אז מה זה משנה אם הכללתי אותו לפני חצי שנה וכל מה שעלה לי בחצי השנה הזאת לא עזר לי?
אורי ארגמן
¶
נבוא למשפחה ונגיד "יכולנו לזהות אותו לפני ארבעה חודשים, אבל משום שאחת לחצי שנה מותר לנו, לא זיהינו קודם"? אני לא רואה תכלית לעניין הזה.
היו"ר דוד רותם
¶
לי לפחות קשה עם זה שאתה שם נעדר במאגר פלילי. מה אתה רוצה ממנו? האיש לא עשה כלום. תשווה את זה - - -
אורי ארגמן
¶
אותה דנה בנט, שש שנים היתה נעדרת, בהנחה שהיא שירתה בצבא והיתה לנו דגימת הדי-אן-איי שלה, היא היתה יכולה לעלות בכל אחת מהזירות שבה אותו עבריין רצידיביסט, שרצח יותר מאשה אחת יכול היה להיבדק. ברכב שלו, או הוא עצמו, או בכלים שלו, היה אפשר למצוא טיפת דם, ולא בהכרח למצוא את הגופה של דנה בנט. אפשר היה משם לפתוח חקירה ולהתחיל לתשאל אותו על סיפור דנה בנט, ולא להשאיר את העסק בערפל עד שתימצא הגופה ויום אחד החברה תעלה בעניין. אחת לחודש ישנה משהו? אני לא מבין את התכלית מבחינה מקצועית.
היו"ר דוד רותם
¶
הדבר שמפחיד אותי שאנשים יגידו: מה פתאום הכללת אותי במאגר פלילי, מה אתה רוצה ממני? להריץ את זה מול מאגר, זה בסדר.
גלי בן-אור
¶
נראה שאחת לחודש יענה מצד אחד על התכיפות במתן התשובה מוקדם ככל האפשר, ומצד שני יענה על כך שאנחנו לא מכלילים אותו במאגר ושמים את זה במסגרת הזאת.
אושירה זמיר
¶
זה מאוד קשה. אם זה יהיה פעם בחודש, זה צריך להיות מאוד מוסדר. אני כבר לא מדברת על האלמונים החיים או על האלמונים המתים, יש מגבלות גם לתוכנה של המאגר ולניהול שלה.
אושירה זמיר
¶
כבר עשינו הבחנה בין אלמונים חיים לאלמונים מתים, וזו כבר בעיה מבחינת ניהול תוכנת המאגר.
אפרת פינק
¶
אולי אפשר להשאיר את זה למשפחות שהן יחליטו אם הן מוכנות להכליל או שהן רוצות בדיקה תקופתית.
אפרת חקאק
¶
אין עדיין נוסח, יש נוסח שהצעתי ויש נוסח שהמשטרה העבירה. נעבור על כל השאלות, ממי נוטלים, איך בדיוק, ואז ננסח את הנוסח ביחד. מקובל עליך?
היו"ר דוד רותם
¶
כן. קודם כול, השאלה הראשונה היא, על מי האחריות לנהל את המאגר. זו השאלה הכי חשובה שיש.
אלעזר כהנא
¶
המאגר לניהול של נתונים גנטיים, הדי-אן-איי, במקביל חייב להיות עותק במכון הפתולוגי, כי בסופו של דבר חלק גדול מהעבודה וההשוואות עצמן, הם עושים.
אלעזר כהנא
¶
אדוני, אני מזכיר שאלה נעדרים ואלמונים. המכון גם היום מנהל דגימות ביולוגיות, יש שם מעבדה ביולוגית.
היו"ר דוד רותם
¶
אתם תמיד מתגאים במערכת ההגנה על המאגרים שלכם. אמרה פה ד"ר מיה פרוינד שבמכון לרפואה משפטית זה מוגן כמו במשרדי ממשלה.
אלעזר כהנא
¶
אדוני, הרגישות הגבוהה של המאגר שלנו היא בהיותו מאגר פלילי. הנושא של ניהול מידע גנטי, לפי חוק מידע גנטי, המכון גם היום עושה. נכון, היום אנחנו נמצאים בסדר דין פלילי, כי אנחנו מדברים על מאגרים פליליים, אבל כשאנחנו מדברים על מאגרים אחרים, אז חוק מידע גנטי כמו חוק מידע גנטי, מחיל עליהם אחריות, והחובה שלהם לפי כל החוקים האחרים, אבל זו לא אותה רגישות.
דרך אגב, אני מזכיר, אדוני, שגם לפי החוק הקיים היום בחלק מפרשיות הרצח, המכון מסייע לנו. החוק מכיר את זה. גם היום, לפי חוק, המכון הוא גוף שמותר להעביר אליו מידע, והמכון שומר את הדגימות שאנחנו מעבירים לו בפרשיות שונות. החוק מכיר בזה היום. אפילו על המאגרים הפליליים ועל הנושאים הפליליים, אז העניין הזה בוודאי פחות חמור.
היו"ר דוד רותם
¶
טוב. זה לא "המכון לרפואה משפטית", אלא "המשטרה רשאית לנהל מאגרים של נתוני זיהוי שהופקו מאמצעי זיהוי ומדגימה ביולוגית, לצורך בירור זהותם של אדם או של גופה, או לצורך איתורם".
אפרת חקאק
¶
הם מבקשים שיהיה מאגר אחד. אני הצעתי שני מאגרים, אבל זה בעצם מאגר אחד עם שתי רשימות. במקום "הנתונים ייכללו בשני מאגרים", נכתוב "הנתונים ייכללו במאגר", ונקרא לזה אולי "מאגר הנעדרים והאלמונים".
השאלה, ממי נוטלים די-אן-איי, ומה אפשר לעשות עם כל דגימה. אולי נתחיל עם די-אן-איי מהגופה, כי זה אולי הכי קל.
אלעזר כהנא
¶
החלוקה היא פחות או יותר כזאת, ותקנו אותי אם אני טועה פה, קודם כול בני משפחה, אנחנו נוטלים - - -
אלעזר כהנא
¶
במסגרת אירוע רב נפגעים, שלא יקרה, אבל נהיה נאלצים להפעיל, כמו שנעשה בניו-זילנד או במקומות אחרים בעולם, גם גורמים אחרים, אם זה רופאים אחרים, מתנדבים, יוצאי מז"פ, או גורמים מחוץ-לארץ, ולכן ביקשנו להוסיף "מי שיוסמך לכך על-ידי ראש מז"פ". לצורך העניין, זה בדרך כלל בעלי מקצוע בתחום מכל מיני סוגים, אבל אנשים שאנחנו מסמיכים, והם מתכוננים לאירועים רבי נפגעים. באירוע הכרמל המשטרה נכנסה לתמונה, אפילו ההיקף הזה של הנפגעים חייב משטרה ואי-אפשר היה להסתפק במכון. חלילה באירוע יותר גדול, גם למשטרה, מה שיש היום זה לא יספיק כדי להתמודד עם היקפים כאלה.
היו"ר דוד רותם
¶
נכתוב: גורם אחר שהוסמך על-ידי ראש המז"פ לשם שימוש באמצעי הזיהוי ונתוני הזיהוי שהופקו ממנה, לצורך בירור זהותה של הגופה, להעבירם למכון; נטילה כאמור תיעשה לאחר שאישר גורם בכיר במשטרה כי אין דרך אחרת לזהות את הגופה.
אלעזר כהנא
¶
זה לא כל כך מעשי. מה זה אין דרך אחרת? אין דרך אחרת זה רק לחכות ולראות, אולי מתישהו נזהה אותו.
מיה פרוינד
¶
נכון להיום בפרקטיקה, הרופא המשפטי הוא זה שנותן את ההוראה שאין דרך אחרת, אפסו כל הסיכויים למצוא אמצעי זיהוי אחרים וצריך לקחת דגימה לדי-אן-איי ולבצע זיהוי.
אלעזר כהנא
¶
היום נוח לעשות את זה, אבל בהיקפים יותר גדולים זה לא משהו אפשרי. אני גם שואל היום, האם מישהו יכול להגיד שאין דרך אחרת? מה פירוש שאין דרך אחרת? איך הוא יודע שאין דרך אחרת? האם הוא מיצה את כל כיווני החקירה? האם אנחנו יודעים היום להצליב מול כל החקירות של הנעדרים? אני לא יודע מה זה "אין דרך אחרת". אני תמיד מפחד מהסעיפים האלה, מכניסים אותם בהרבה מאוד חוקי סמכויות. זה לא יפגע פחות בפרטיות? זה משהו מאוד כללי.
אלעזר כהנא
¶
או דרך רופא משפטי או קצין משטרה, כי הם נוטלים מהגופות, אנחנו נוטלים מבני המשפחה ומהנעדרים.
אפרת חקאק
¶
יכול להיות שאחר כך ננסח את זה אחרת, אבל נעבור על כל נטילה בנפרד. קודם נדבר על הגופות. ממתי אפשר לקחת? מה אפשר לעשות.
גלי בן-אור
¶
צריך לזכור שזה גם עשוי לסייע במקרה של אסון רב נפגעים. ככל שנעשה כאן דרך ביורוקרטית ארוכה יותר, אנחנו עלולים לפגוע.
היו"ר דוד רותם
¶
או קצין משטרה, אין שום בעיה.
"(ב) נתונים שהופקו לפי הוראות סעיף זה יישמרו במאגר גופות האלמונים, ולא ייכללו במאגר נתוני זיהוי לפי המאגר הפלילי."
"(ג) משטרת ישראל רשאית לערוך השוואה בין נתוני הזיהוי הנמצאים במאגר גופות האלמוניים, לבין המאגר הפלילי."
אפרת חקאק
¶
מה שזה אומר זה, שבין הרשימות של הגופות לבין רשימה של נעדרים ובני משפחה אפשר לעשות השוואה.
היו"ר דוד רותם
¶
לא אלמונים, לא נעדרים. אנשים שאתה לא יודע שהם עבריינים, למה צריך לכלול אותם במאגר פלילי? מחר תגלה שזו הגופה של הבן-דודה של הסבתא שלי, למה שיהיה במאגר הפלילי? בחיים הוא לא עשה - - -
היו"ר דוד רותם
¶
"(ד) המכון לרפואה משפטית רשאי לערוך השוואה בין נתוני הזיהוי שנמצאים במאגר הגופות האלמוניים לפי סעיף זה, לבין נתוני הזיהוי שנמצאים במאגר הנעדרים ובני משפחתם לפי סעיף 11יב3, והכול למטרת בירור זיהו הגופה."
אפרת חקאק
¶
כבר אין צורך בסעיף הזה, כי זה מאגר אחד. לעניין גופות אפשר להשוות כל כמה זמן בין המאגר הפלילי לבין - - -
אורי ארגמן
¶
באסון רב נפגעים אנחנו לא נוכל לחכות ופעם בחודש ללחוץ על הכפתור. חייבים לתת כאן סייג כלשהו.
אורי ארגמן
¶
נפתח תיק של נעדר ומתחילים לחפש, או שפונים לצה"ל לבקש את דגימת הדם שלו בגיוס, או את מברשת השיניים שלו, או את סכין הגילוח, ומזה מנסים להפיק די-אן-איי של הנעדר עצמו.
היו"ר דוד רותם
¶
אם אני כותב "לבקשת בן משפחה של נעדר, מוסמך שוטר - - -", אתה לא תוכל לפנות לצבא, כי הוא לא בן משפחה.
טליה אגמון
¶
זה צריך להיות יותר רחב, כי יש אנשים שאין להם משפחה, אבל יש להם חברים קרובים ששמו לב, או מעביד ששם לב שהאדם נעלם. אין משפחה, אז אתה אף פעם לא תוכל לבדוק.
היו"ר דוד רותם
¶
אני לא רוצה לבקש מהמשפחה "שוטר מוסמך ליטול מחפץ או ממקום שבשליטת המבקש, אמצעי זיהוי של הנעדר, או ליטול אמצעי זיהוי של בן המשפחה המבקש, אחד או יותר, לצורך איתור הנעדר;"
מיה פרוינד
¶
אדוני, אני רוצה לחזק את מה שאתה אומר. היתה לא מזמן שריפה ושני עובדים זרים, שגרים בדירה עם הרבה עובדים זרים, הגיעו למכון, והמשטרה באמת הלכה לבית והצביעו על חפצים אישיים, ובעזרת חפצים אישיים זיהו את האלמונים.
היו"ר דוד רותם
¶
למצוא את הנעדרים יותר חשוב לי מכל הסכמה ופגיעה בזכויות וכל הדברים האלה. מכיוון שאני לא מכליל, אלא רק משווה, אני לא צריך הסכמות.
דב חנין, אל תברח.
אפרת חקאק
¶
אפשר לקחת את הדי-אן-איי של הנעדר ולהפליל אותו אם הוא נמצא במאגר הפלילי. זה מה שעושה ההשוואה.
אפרת חקאק
¶
נכון, אבל אם אתה משווה בין הדי-אן-איי של הנעדר שלקחת מהחדר שלו לבין המאגר הפלילי, אתה יכול להפליל אותו.
היו"ר דוד רותם
¶
יכול להיות שכן. ואני אסביר גם למה. אדם ביצע אונס וברח לחוץ-לארץ, אף אחד לא יודע איפה הוא, הוא נעדר.
היו"ר דוד רותם
¶
אני רוצה להביא את הדוגמה כמו שאמרתי. אדם אנס וברח מהארץ. הוא לא חשוד, הוא לא כלום, הוא סתם אנס. הוא נעדר, ומישהו מתלונן שהוא נעדר, ואז באים ולוקחים מהבית שלו די-אן-איי, ואז מגלים אותו במאגר, מגלים שזה פלוני אלמוני הפדופיל. נקודה. אין לי בעיה. אם יש למישהו בעיה, שיגידו לי.
היו"ר דוד רותם
¶
לגבי נעדרים אני חושב, שהרעיון של איתור הנעדרים האלה והאלמונים האלה הוא יותר חשוב מהכול, כי אחרת אני אצטרך לחכות לכל מיני הסכמות. יש לי בעיה שפתאום בני המשפחה לא רוצים, כי המשפחה בדרך כלל יודעת מה עושה אב המשפחה.
היו"ר דוד רותם
¶
בשום פנים ואופן לא. הוא ייבדק כנעדר. אני לא מכליל אותו במאגר, אני בודק אותו אל מול המאגר. יכול להיות שצריך לשקול, באם יתברר שהוא עבריין, האם אפשר להשתמש בזה לצורך הפללתו. לא יודע.
אלעזר כהנא
¶
מותר יהיה לי להזמין אותו אחר-כך לחקירה, וליטול ממנו במסגרת החקירה, ואז להשוות שוב ולראות שזה הוא, או שאי-אפשר להפליל אותו יותר?
אלעזר כהנא
¶
שלא תהיה דרך הדבר הזה פגיעה בחקירה. זה שזה לא יקדם את החקירה, נניח, אנחנו לא מבקשים, כי זו לא המטרה ולא העניין, אבל שלא תהיה פגיעה בחקירה. עכשיו, כשכבר עליתי שזה הוא, אסור לי לעשות שום דבר, כי זיהיתי אותו במקרה דרך זה.
היו"ר דוד רותם
¶
בארצות-הברית יש כלל שנקרא "פרי העץ המורעל", שאם המשטרה נכנסה לבית בלי צו חיפוש כדין ולקחה דגימות די-אן-איי, אחר-כך היא לא יכולה להביא את זה לבית המשפט.
היו"ר דוד רותם
¶
אולי הגיע הזמן שנחשוב על הדברים. איך אמרו לי קודם: מדינה דמוקרטית, מתקדמת וכן הלאה.
אפרת פינק
¶
השאלה היחידה, הרי מדובר על כניסה למקום כלשהו, יש כאן בעיות בעצם החיפוש ללא הסכמה, לא בעניין שמשווים ובודקים, אלא בעצם החיפוש.
היו"ר דוד רותם
¶
אם יש חשד לעבירה, זה לא פה. נניח שמחנה צבאי, יש שם חדר שבו הנעדר היה גר, והצבא מרשה להם להיכנס, אז הם יכולים להיכנס.
גלי בן-אור
¶
בפיגוע בירושלים, לפני כמה שנים, היתה אשה ערירית שאף אחד לא חיפש אותה. היא היתה תקופה ארוכה מאוד, ואף אחד לא דרש.
גלי בן-אור
¶
יש לך כאן את שני החלקים. מצד אחד יש גופה, שאין לה דורש, מצד שני יש אדם שנעדר, ואין אף אחד שהתריע על כך שהוא נעדר.
לילה מרגלית
¶
יש הבדל בין מצב שבו יש גופה שמנסים לאתר מי האדם, לברר את הזהות שלו, לבין מצב שבו יש נעדר ומנסים לחפש את הנעדר. כדי שיהיה נעדר, מן הסתם צריך להיות מישהו שמחפש אותו.
היו"ר דוד רותם
¶
קרוב לוודאי שהמשטרה תגיע לבית ותפרוץ את הדלת, כי היא תחפש, אולי הוא בפנים. לא תמצא אותו. כבר שבועיים לא רואים את האיש, לא יודעים איפה הוא, יכול להיות שהוא נסע לטיול בחוץ-לארץ, זו גם אפשרות. ייקחו מהמברשת שיניים שם את הדי-אן-איי. לא לאפשר להם?
לילה מרגלית
¶
השאלה, אם לא צריך במקרה הזה לקבוע קריטריונים מה הופך אדם לנעדר. אם אדם באמת נסע לחוץ-לארץ, ואף אחד לא מחפש אותו, ופתאום מישהו, שיש לו קשר שולי עם האדם, מתקשר למשטרה? אני לא יודעת.
היו"ר דוד רותם
¶
אני מבטיח לך ש-300 אני יכול להוציא, כי אף אחד לא הגיש תלונה. אולי הם בחוץ-לארץ. הם ירדו מהארץ – גם זה מותר לבן-אדם.
לילה מרגלית
¶
מה הופך אדם לנעדר? אנחנו מדברים כאן על דבר מרחיק לכת – לפרוץ לבית, לקחת את הדי-אן-איי - - -
אורי ארגמן
¶
לדוגמה, בפיגוע בירושלים נמצאה בזירה תעודת זהות מוכתמת בדם. אין משפחה שבאה להגיד שהיא לא מוצאת את האדם. המשטרה פותחת בחיפוש אחרי הנעדר, כי יש תעודת זהות, ויש סיכוי סביר שהוא נמצא שם בזירה. זה יכול תיק שנגנב, שזה לא קשור לאדם.
אלעזר כהנא
¶
במקרה כזה מהר מאוד יזהו את כל הנפגעים בפיגוע ויראו מי זה מי, אולי הוא נמצא שם או לא נמצא שם. הסיכוי שאנחנו נתחיל בחקירת נעדר בלי תלונה הוא נמוך מאוד. אני לא יודע איזה נסיבות יכולות לקרות. אנחנו לא יוזמים בדיקות של נעדרים אם אין גורם שמתלונן. יש נוהל, בודקים את זה לאט-לאט, מתחילים בבדיקות של תאונות דרכים באזור, מתחילים בבני משפחה, בחברים וכן הלאה - -
היו"ר דוד רותם
¶
עניין של נעדרים. רבותי, אנחנו יודעים שיש נעדרים פה בארץ, אנחנו רואים את זה בכל סרט טלוויזיה ובכל תוכנית טלוויזיה. זה דבר שאנחנו צריכים לעשות הכול כדי למצוא אותם, ולכן שם אני מוכן להוריד את כל החסמים.
לילה מרגלית
¶
רק צריך שתהיה דרך להבחין בין נעדר לבין זה שלמישהו לא התחשק להגיד לאף אחד, הוא נסע לחוץ-לארץ, אין לו משפחה, אז אין לו מישהו - - -
היו"ר דוד רותם
¶
אין שום בעיה. לחשוב זה תמיד טוב. מה שכן, צריך שיהיה ברור שזה לא נותן סמכות חיפוש בבית של המשפחה, אלא בהסכמתה. זאת אומרת, זה לא מרחיב את הסמכויות.
אפרת חקאק
¶
לגבי הדי-אן-איי של הנעדר, השאלה עכשיו, מה אפשר לעשות עם הדי-אן-איי. אפשר להשוות את זה כמובן לרשימה של הגופות וגם למאגר הפלילי, זה מה שהיושב-ראש רוצה?
היו"ר דוד רותם
¶
אנחנו כרגע לא מדברים על נוסח בכלל, אנחנו מדברים על רעיונות ועקרונות. אחר-כך יהיה נוסח של הייעוץ המשפטי לוועדה, ואם תרצו להעיר עליו הערות, אתם כמובן - - -
היו"ר דוד רותם
¶
לא. אני נגד תיאום עם משרדי הממשלה. היה לי חוק לא מזמן שוועדת השרים התנתה תיאום, וויתרתי על החוק.
גלי בן-אור
¶
אנחנו לא מדברים על הצעת חוק פרטית, אדוני, אנחנו מדברים על הצעת חוק ממשלתית, שהממשלה הציעה, כדי לקבל סמכויות ולהפעיל אותן. אדוני מדבר על הצעת חוק פרטית.
גלי בן-אור
¶
אני מבקשת שהייעוץ המשפטי ואנחנו, כפי שאנחנו עושים יפה בדרך כלל, נתאם את הנוסח שיונח על שולחן הוועדה בפעם הבאה.
היו"ר דוד רותם
¶
הייעוץ המשפטי יתאם אתי נוסח שיוצע לכם, ואתם תעירו את ההערות שלכם, ואז נראה מה יונח על שולחן הוועדה. אין מה לעשות, האחריות היא עלי. אני צריך להצביע. אני מצביע "פה אחד" בדרך כלל.
היו"ר דוד רותם
¶
התוצאה תהיה טובה. אם תעירו הערות נכונות, אנחנו נקבל. הוועדה הזאת תמיד פתוחה לשמוע, לכן גם עורכת-הדין מרגלית ומר דגני, שישב פה גם בסיבוב הקודם של החוק, כל אחד יעיר את ההערות שלו. אין שום ספק.
אפרת חקאק
¶
הצעתי לאפשר השוואה רק מול נתונים במאגר שהופקו לאחר היעדרותו של הנעדר. הבנתי מהמשטרה שזה לא מעשי.
היו"ר דוד רותם
¶
לא רק שזה לא מעשי, זה גם פוגע בבעיה. הנעדר הזה, מסתבר שלפני שבע שנים, הוא היה מעורב בעבירה והיה חשוד, וזה נמצא במאגר הפלילי. הם לא יוכלו להשוות? יותר מזה, אחרי שהם יגלו אותו, הם גם ירצו להעמיד אותו לדין.
אפרת חקאק
¶
סיימנו עם הנטילה של הדי-אן-איי של הנעדר עצמו. עכשיו נעבור לנטילת די-אן-איי מבן משפחה. מבן משפחה ברור שזה - - -
אלעזר כהנא
¶
רק מול האלמונים הוא צריך להיות מושווה למעשה. הנעדרים לא מעלים ולא מורידים. יודעים מי הנעדר, הנעדרים לא ישפיעו על הבדיקה של בן המשפחה. אין לזה קשר למאגר הפלילי.
היו"ר דוד רותם
¶
הראש הקרימינלי שלי עובד לפעמים. אדם הוא נעדר, לקחתם מבני המשפחה די-אן-איי, עכשיו אתם מריצים את זה מול המאגר הפלילי ואתם מגלים התאמה. אתם מגלים התאמה של בן המשפחה עם אברמוביץ שנמצא במאגר.
אלעזר כהנא
¶
המשטרה לא עושה חיפושים משפחתיים במובן הזה של חיפוש בן משפחה לפי פרופיל של בן משפחה, אבל ברור שלקחת בן משפחה ולהשוות אותו, וזו לא השוואה רגילה, השוואה של בן משפחה – יש פה אנשי מקצוע – היא אחרת. כדי לראות התאמות של בני משפחה אתה צריך לחפש אחרת מאשר לחפש התאמה מלאה. ברור שאם ניקח את דגימות בני המשפחה ונריץ אותן מול המאגר הפלילי, בטכניקה של זיהוי בני משפחה, יכול להיות שזה יציף את הנעדר, אבל זה לא כל כך יעיל מכמה סיבות. קודם כול, נכון להיום, המשטרה לא מפעילה את הטכניקה הזאת, שנית, ברוב המקרים תמיד אמור להיות פרופיל של הנעדר עצמו. האמת שלא.
היו"ר דוד רותם
¶
מה לא ביקשתם? אני רוצה לגלות את הנעדרים, אתם לא מבינים? לא מעניין אותי מה שאתם מבקשים.
אורי ארגמן
¶
הניסיון מלמד שאותם אלמונים חיים הם כאלה שהמשפחה זנחה אותם. אני יודע על אחד כזה במדינת ישראל, אדם זקן, מבולבל, ששמו אותו בכניסה לבית חולים והלכו משם. המטרה של המשפחה היא לא לסייע בזיהוי שלו.
היו"ר דוד רותם
¶
לא חשוב. אני רוצה שהאדם הזה, גם כשהוא שוכב בבית חולים, על המיטה יהיה שם ולא יהיה כתוב אלמוני. הכבוד של בן אדם גם כשקוראים לו בשמו ולא קוראים לו "אלמוני".
אלעזר כהנא
¶
כתבנו בהצעה שהעברנו לוועדה: 14 יום מיום שבו הוא נמצא ולא זוהה. לדעתי, זה תחליף ראוי לעניין שלא נמצאה דרך אחרת. אדם חי, אז אדוני אמר שאי-אפשר לעשות שום דבר. יכול להיות שהוא מחוסר הכרה ובעוד חודשיים הוא יתאושש, ואפשר יהיה להעמיד אותו לדין. לגבי אדם חי המצב יותר מורכב, כי זה להפליל אותו. היום הוא מחוסר הכרה אחרי פגיעה כלשהי, הוא אחר-כך יתאושש, ואז כן אפשר. אני חושב שזה בעייתי. זו דרך לזהות אותו.
אלעזר כהנא
¶
לפחות וידאתי שמיציתי את כל הדרכים האחרות לזהות אותו. אמרנו שברוב המקרים, כשיש זיהוי, הוא נעשה בטווח הזמן של הימים הראשונים – מגיעה פתאום משפחה, פתאום מגיע מידע.
אלעזר כהנא
¶
בדרך כלל די מהר. למה שלא ידעו מיהו? יש עליו תעודת זהות או משהו. אלה מקרים שאין בהם בעיית זיהוי מיוחדת.
אפרת חקאק
¶
היה עוד סעיף בהצעה הממשלתית לגבי קטין ומי שהוא עם מוגבלות שכלית. האמת שלא הבנתי מתי תרצו להשתמש בסעיף הזה.
אלעזר כהנא
¶
קודם כול אלה סעיפים שהעתקנו מהחוק לגבי מי שאיננו חשוד – נטילה ממי שאיננו חשוד, סעיף 14 של החוק היום. אבל אם יש בני משפחה של נעדר, שהם קטינים, או אנשים שלא יכולים להסכים, האפוטרופוס יכול להסכים בשמם או ההורים בשם הקטינים.
גלי בן-אור
¶
אתה מזהה את הילדים אליה ואליו, ואתה יכול לראות שהילדים האלה יכולים להיות תוצאה רק של הזיווג של האלמוני הזה והאשה הזאת.
גלי בן-אור
¶
נכון. יהיה מישהו שיכול להסכים, ורצינו לקבוע שזה יהיה בהתאם לכללים שקבועים בחוק לגבי הנושא הזה.
אפרת חקאק
¶
לא עושים השוואה עם המאגר הפלילי, אז אין חשש.
שאלת המחיקות – מתי רצוי ואפשר למחוק את הדי-אן-איי של כל אחת מהדגימות.
מיה פרוינד
¶
אני רוצה להעלות נקודה אחת שפרופ' היס העלה. מה קורה כשעשינו זיהוי ומחקנו, והמשפחה אומרת: לא עשיתם את הבדיקה כמו שצריך, אני רוצה לחזור על הבדיקה. אני בינתיים את הדגימה עצמה, את העצם, כבר שלחתי לקבורה. האם צריך לשמור לעתיד או לא?
היו"ר דוד רותם
¶
הצנצנות במכון לרפואה משפטית זה דבר לא מכובד, אז צריך לתת להם תקופת זמן שבה הם יכולים לבקש בדיקה נוספת, אבל זה לא יכול להיות לעולם ועד.
מיה פרוינד
¶
דרך אגב, זה לא צנצנות, אנחנו מדברים על דגימה, אם זה רקמה - זה כזית, ואם זה עצם - זו עצם של 7 ס"מ, אלה לא הצנצנות הענקיות.
היו"ר דוד רותם
¶
בפעם האחרונה שהייתי במכון לרפואה משפטית הייתי סטודנט למשפטים, זה היה במאה הקודמת, ואני זוכר את פרופ' קרפלוס מדריך אותנו שם. אז הוא פתח את אחד המקררים והראה לנו איך הוא מוציא את הסנדוויצ'ים. אז עוד היו צנצנות.
רבותי, צריך לקבוע מועד מסוים לאפשר למשפחה - - -
גלי בן-אור
¶
זה נכון שברגע שאין הכללה השאלה הזאת היא פחות קריטית. מצד שני, רצוי שיהיה תיעוד, כדי שאפשר יהיה להוכיח את הדרך שבה בוצעה הבדיקה וההשוואה. כיוון שהסיטואציה היא גם מורכבת וכאובה, ונושאים יכולים להיפתח מכיוונים בלתי צפויים, יכולות להתעורר שאלות מכל מיני כיוונים. צריך לאפשר דוקומנטציה של הדבר, כדי שאפשר יהיה לעשות בקרה וביקורת בעתיד. ומצד שני, השאלה שהיתה חשובה מאוד לאדוני, לגבי הכללה במאגר הפלילי, הכרענו בה קודם. במידה מסוימת זה קצת מעמעם את הצורך במחיקה מהמאגר.
גלי בן-אור
¶
מה שאפשר לעשות, שמי שזוהה הוא הופך לסטטוס של "לא פעיל", שכבר לא צריך להשוות אותו, הוא נשמר רק לצורך בקרה למה שהיה.
גלי בן-אור
¶
אפשר לקבוע שלא תיעשה לגביו ההשוואה הרב פעמית שדיברנו עליה קודם לכן, אבל אם מאיזו סיבה התיק ייפתח שוב, יתברר שההשוואה שנעשתה לא נתנה את התשובה הנכונה, או פתאום הוא צץ במקום אחר חי - - -
גלי בן-אור
¶
את צריכה שיהיו לך הנתונים כדי להשוות למה שבדקת קודם לכן. המאגר שד"ר פרוינד מדברת עליו זה המקום שבו אוגרים את הנתונים, שאליהם משווים, ואחר-כך תוכלי לעשות עליהם בקרה.
היו"ר דוד רותם
¶
היתה לי חתיכת עצם או חתיכת רקמה, אם אני לא אשמור על הנתונים האלה, לא יהיה לי אחר-כך למי להשוות. אם תבוא אחר-כך טענה, אין לי למה להשוות.
גלי בן-אור
¶
ברגע שנקבע שלא תיעשה השוואה רב פעמית, אנחנו עונים על החשש מפני שימוש שלא לצורך בדברים האלה. גם אין שום סיבה, חבל סתם על האנרגיה. מי שזוהה – יוצא מהמשחק, אבל עדיין נשמרת דוקומנטציה כדי שאפשר יהיה לבדוק בעתיד, אם היתה בעיה כלשהי.
אפרת פינק
¶
הבעיה שהעליתי היתה אחרת, זה היה עם הבדיקות החוזרות ונשנות, כשבן אדם יכול להיות מוכלל במאגר הפלילי עד בלי די. השאלה היא, עד מתי.
אלעזר כהנא
¶
אם הוא לא זוהה, האלמוני או הנעדר, זה די דומה, בחודשים הראשונים, הסיכוי שהוא בעתיד יעלה במאגר קטן מאוד, אבל יכול להיות שפעם אחת נציל משפחה. הסיכוי שהוא יעלה, הוא קטן מאוד. ככל שעובר הזמן ואני משווה עוד פעם ועוד פעם בן אדם מת, איך הוא יצוף במאגר פתאום? הסיכוי הוא קטן. הוא יכול לצוף אם הוא היה קשור לזירה פלילית או למשהו שפתאום יש סיבה שהמשטרה תבדוק אותו.
היו"ר דוד רותם
¶
הוא נעדר, והוא פתאום יעלה, כי מצאו דגימה שלו במקום כלשהו. קודם כול, אנחנו יודעים שהוא לא נעדר, כי הוא מסתובב באיזה מקום - - -
אלעזר כהנא
¶
הסיכוי שזה יקרה הוא לא גדול, ולכן אין פגיעה. ואם יש פגיעה, סימן שהוא עלה במקום שבאמת כדאי שנדע על זה. אנחנו כחברה, המשפחה.