ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 09/03/2011

הצעת חוק המלחמה בפדופיליה, התש"ע-2010, הצעת חוק הגנה על הציבור מפני עברייני מין (תיקון - שיקום מניעתי), התש"ע-2009, חוק הגנה על הציבור מפני עברייני מין (תיקון מס' 3), התשע"א-2011

פרוטוקול

 
הכנסת השמונה-עשרה

PAGE
31
ועדת החוקה, חוק ומשפט

09/03/2010


הכנסת השמונה-עשרה


נוסח לא מתוקן

מושב שלישי









פרוטוקול מס' 360

מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט

יום רביעי, ג' באדר ב', התשע"א (09/03/2011) בשעה 09:00
סדר היום
1. הצעת חוק המלחמה בפדופיליה, התש"ע-2010 של חברי הכנסת: אלי אפללו, אריה ביבי, עתניאל שנלר, חיים אורון, יואל חסון, זאב בוים, זאב בילסקי, יוליה שמאלוב-ברקוביץ, אורית זוארץ, רוחמה אברהם-בלילא, אברהם דיכטר, גדעון עזרא, עפו אגבאריה, זאב אלקין, עמיר פרץ, ציון פיניאן, יריב לוין, חיים כץ, זבולון אורלב, מוחמד ברכה, אברהים צרצור, ג'מאל זחאלקה, יעקב כץ, רוני בר-און, נחמן שי, דליה איציק, שאול מופז, מרינה סולודקין, מגלי והבה, שי חרמש, רוברט טיבייב, אורי אורבך, רוברט אילטוב, דוד רותם, ליה שמטוב, פניה קירשנבאום, אלכס מילר, חמד עמאר, ישראל חסון, כרמל שאמה, דני דנון, יוחנן פלסנר, רונית תירוש. (פ/2015).

2. הצעת חוק הגנה על הציבור מפני עברייני מין (תיקון – שיקום מניעתי), התש"ע-2009, של חה"כ משה (מוץ) מטלון, חה"כ אלכס מילר (פ/1790).
3. הצעת חוק הגנה על הציבור מפני עברייני מין (תיקון) התש"ע-2010 - הכנה לקריאה שנייה ושלישית.
נכחו
חברי הוועדה: דוד רותם – היו"ר

אורי מקלב
מוזמנים
חה"כ אלי אפללו

רחל גוטליב

- משנה ליועץ המשפטי לממשלה, משרד המשפטים

דפנה ביינוול

- ממונה ארצית על יישום החוק, משרד המשפטים

עמית מררי

- מחלקת יעוץ וחקיקה פלילי, משרד המשפטים

אביגיל סון

- משרד המשפטים

עו"ד ניבין אלפקס
- לשכה משפטית, הנהלת בתי המשפט

מפקחת רחל גרייבן
- יועמ"ש מידע פלילי, המשרד לביטחון פנים

סג"ד שלי הרפז גרנברג
- ראש יחידת צור, המשרד לביטחון פנים

גנ"מ יוסי גובר

- רמ"ח טו"ש, המשרד לביטחון פנים

סנ"צ מירה קליין פאר
- רמ"ד אח"מ, המשרד לביטחון פנים

רב כלאי טלי שפורן גבע
- רכזת עבירות מן במשפחה, המשרד לביטחון פנים

עו"ד רינת וייגלר

- סגן בכיר ליועץ המשפטי, משרד הרווחה

ד"ר יהודית אסולין
- קרמינולוגית, משרד הבריאות

ד"ר איגור ברש

- מנהל המחלקה למערך קליני, משרד הבריאות

עו"ד שרונה עבר הדני
- יועמ"ש, משרד הבריאות

ד"ר חגית לרנאו

- סגנית הסנגורית הציבורי הארצית, סנגוריה ציבורית

עו"ד ישי שרון

- סנגור ציבורי, הסנגוריה הציבורית

ד"ר יצחק קדמן

- מנכ"ל המועצה לשלום הילד

מיכל רוזין

- מנכ"לית איגוד מרכזי סיוע לנפגעות תקיפה מינית

עו"ד ליאת קליין

- יועצת משפטית, מרכז סיוע לנפגעות תקיפה מינית

תמר עשת סבג

- מנהלת מרכז יום לטיפול בעברייני מין, עמותת קש"ת
מנהלת הוועדה
דורית ואג
ייעוץ משפטי
נעמה מנחמי
רשמת פרלמנטרית
אתי אפלבוים

1. הצעת חוק המלחמה בפדופיליה, התש"ע-2010

2. הצעת חוק הגנה על הציבור מפני עברייני מין (תיקון – שיקום מניעתי), התש"ע-2009

3. הצעת חוק הגנה על הציבור מפני עברייני מין (תיקון) התש"ע-2010
היו"ר דוד רותם
בוקר טוב. אני פותח את ישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט.
על סדר-היום
הצעת חוק המלחמה בפדופיליה, התש"ע-2010. אנחנו בדיון ה-16 של החוק הזה. בעוד כמה ימים אנחנו צריכים לסיים אותו כי אחרת יהיה צריך להתחיל אותו מהתחלה כי גברתי פורשת.
רחל גוטליב
מה זה קשור?
היו"ר דוד רותם
יש אצל המשנים המשכיות? הרי כל אחד בא עם החכמה שלו.


גברתי היועצת המשפטית, בבקשה.
נעמה מנחמי
אנחנו נתחיל עם סעיף 3 שדנו פה כמה וכמה פעמים אבל היו עוד כמה תיקונים קטנים. אנחנו נבהיר שבסעיף א, לבקשת הסנגוריה וללא התנגדות הממשלה, הוספנו שבעצם לא תהיה חובה על הסנגור למסור את המידע שיש בידו על-פי החוק. יש מספיק גורמים שיכולים להעביר את המידע הזה חוץ מהסנגור של עבריין המין. יש התנגדות לגבי זה?
היו"ר דוד רותם
לא הבנתי.
נעמה מנחמי
הסנגוריה ביקשה שהחובה שבסעיף א, למסור לכל גורם מורשה מכוח החוק שיבקש את המידע, להחריג את הסנגוריה, שהם לא יהיו חייבים.
היו"ר דוד רותם
איזה מידע?
נעמה מנחמי
לדוגמה, הערכות מסוכנות, תסקירים. כל מה שבעצם מנוי בסעיף.
היו"ר דוד רותם
תסבירו לי את ההיגיון שעומד מאחורי זה.

באחד התיקים המוקדמים ביותר במדינת ישראל, אני לא זוכר איזה מהם, אמר אחד משופטי בית המשפט העליון שהמשפט הוא לא משחק אשקוקי ואי-אפשר - - -
רחל גוטליב
נכון, אבל אין חובה על סנגור - - -
היו"ר דוד רותם
אם אנחנו מדברים בנושאים שקשורים בטיפול, אז גם לסנגור יש אינטרס שמרבית המידע יהיה בידי המטפלים.
נעמה מנחמי
הוא יוכל, הוא לא יהיה חייב.
היו"ר דוד רותם
אבל אז אנחנו מטילים על הסנגור חובה הרבה יותר חמורה, ד"ר לרנאו, כי אז הסנגור צריך להחליט מה הוא כן נותן ומה הוא לא נותן. לדעתי אנחנו מעמידים אותו במצב נוראי. הוא כבר גמר את התיק ואז פתאום אומרים לו: לך תלמד מחדש מה יש לך בפנים כדי להחליט מה אתה כן נותן ומה אתה לא נותן.
חגית לרנאו
המצב הוא לגמרי אחר, האמת הוא איזוטרי ושקלנו אם בכלל צריך אותו. הסנגור פועל לפי חוקי האתיקה שאסור לו לעשות פעולות שיפגעו בלקוח. אין מה לעשות, בכל ניהול תיק הוא עושה שיקולים מה לדעתו יפגע או לא יפגע בלקוח. כמובן שאנחנו פונים לקבל חוות דעת או לטיפול במסגרת הליכים, אנחנו מעבירים מידע לאנשים שאנחנו עובדים איתם כי זה חלק מהטיפול בתיק. המצב שאנחנו חוששים ממנו זה מצב שבו יתקשרו אלינו ממב"ן יגידו לנו: אנחנו יודעים שאצלכם בתיק יש הערכות מסוכנות ישנות. ואנחנו לא מוצאים את זה כרגע בארון שלנו, לפי החוק הזה אתם חייבים להעביר לנו את המידע.


זה מצב שסנגור - - -
היו"ר דוד רותם
את חוששת שיגידו שחייבים?
חגית לרנאו
החוק אומר: "על אף האמור בכל דין", כאילו גם על אף האמור בכללי האתיקה של לשכת עורכי הדין סנגור הופך להיות מקור מידע זמין. רוב המידע שמדברים כאן זה מידע שהסנגוריה לא מפיקה, אלה הערות מסוכנות, גזרי דין, פרוטוקולים.
היו"ר דוד רותם
אם יש לכם הערות מסוכנות שמקלות, בוודאי תרצו למסור אותם.
חגית לרנאו
נכון, אבל את זה הסנגור ישקול. אם יש אצלי בתיק חוות דעת שקיבלתי ממומחה שפניתי אליו. לפעמים חוות הדעת הזאת היא מצוינת לי ואני ארצה לדבר עם מב"ן ולהגיד להם שאני אשלח להם את חוות הדעת ושהם יתייחסו לזה כי היא מקדמת את העניינים שלי. לפעמים כתובים בה דברים איומים ונוראיים אז אסור לי מבחינה אתית להעביר אותם למב"ן.

כדי שיהיה ברור שכללי האתיקה של לשכת עורכי הדין הם יותר חזקים מהסעיף הזה, זה כל מה שביקשנו. שלא יהיה מצב שבו יגידו לנו – הנוסח ב-א' הוא "על אף האמור בכל דין". לכאורה הוא יותר חזק מכללי האתיקה של לשכת עורכי הדין וזה נראה לנו מוגזם.
היו"ר דוד רותם
מה יכול להיות יותר חזק מכללי האתיקה של לשכת עורכי הדין?
חגית לרנאו
לא, אבל במהות יחסי עורך דין לקוח זה כן נשמע מוגזם.
רחל גוטליב
אמנם הסכמנו וזה בסדר גמור אבל אני רוצה לשאול את חגית. שמענו שבפועל הסנגורים מוסרים מידע כזה, גם למעריך המסוכנות.
חגית לרנאו
למומחים מטעמנו.
רחל גוטליב
השאלה, האם זה לא חוסם אותם אם הם רוצים?
היו"ר דוד רותם
זה לא חוסם.
רחל גוטליב
בגלל חובת הסודיות.
היו"ר דוד רותם
הם מחתימים את הלקוח שהוא בעד זה.
נעמה מנחמי
אפשר לחשוב על זה כשנגיע לסעיף 4.
חגית לרנאו
זה מתייחס למוסמכים הגורמים המנויים בפסקה לקבל את המידע. זה חוסם את מב"ן לדרוש ממני את המידע, זה ממש לא חוסם אותי להעביר מידע למב"ן.


אגב, לעבריין המין יש לו את המידע הזה והוא יכול לתלות אותו על קירות תל-אביב אם הוא מאוד רוצה.
נעמה מנחמי
אחר-כך נגיע ולעבור על הגורמים שרשאים לקבל. לכל הגורמים הללו, בעקבות הערה של המשרד לביטחון הפנים בדיון הקודם, הוספנו גם גורם מתאם בבית הסוהר שמתאם את תכנית השיקום של עבריין בבית סוהר. אגב, זה לא רק תכנית שיקום בנושא עבריינות מין אלא תכנית השיקום הכוללת.

התיקון הבא מאז הדיון הקודם הוא בסעיף ג'. חשבנו שנכון יותר לא לכתוב הערכות מסוכנות כי חלקן כבר לא רלוונטיות ולכן כתבנו "הערכות המסוכנות העדכניות ביותר".

סעיף ה'. מובהר שמטפל שמבצע טיפול יעודי במסגרת תכנית לשיקום מונע בקהילה, יוכל לקבל תסקירים מקצין מבחן, למעט תסקירים לגבי מצבו של נפגע עבירה, למעט מי שאינו קצין מבחן. אם הוא קצין מבחן הוא יוכל לקבל את הכול, אם הוא אינו קצין מבחן, כלומר, הוא מטפל אחר, הוא יוכל לקבל רק תמצית, חוות דעת שכוללת את המידע הנדרש לצורך עבודתו.

סעיף ו'. אני אקריא אותו כי יש בו כמה שינויים: "דוחות סוציאליים שנערכו לפי כל דין לרבות תסקירים מעובד סוציאלי לפי חוק, (שזה מה שהיה קודם פקיד סעד) וכל מידע בעניינים סוציאליים אחרים וכן סיכום מידע רפואי כהגדרתו בחוק זכויות החולה התשנ"ו-1996, מידע רפואי. ואולם, לעניין תסקירים מעובד סוציאלי לפי חוק, גורם מקצועי מתאם, גורם מתאם בבית הסוהר, מטפל יעודי בקהילה, מטפל יעודי בבית הסוהר, קצין פיקוח ובעלי תפקידים אחרים ביחידת הפיקוח שיקבע השר לביטחון פנים בצו, יקבלו חוות דעת הכוללת את המידע הנדרש לצורך עבודתם בלבד", מה שנקרא תמצית.

עובד סוציאלי לפי חוק נשאר כפי שהיה בדיון הקודם.

כפי שראיתם, שילבנו את הנושא של מידע רפואי לתוך פסקה ו'. היא היתה קודם בז'. אין כאן שינוי תכנית, למעט הנושא של סיכום שהוסף. קודם לכן היה מידע רפואי ובעקבות הדיון הקודם הוספנו את הנושא של סיכום.

בסעיף הבא בעצם יצרנו הבחנה בין מטפל במסגרת תכנית שיקום מונע שאינו מטפל יעודי, שיקבל את המידע ככל שהגורם המקצועי המתאם סבור שהוא נדרש לצורך עבודתו. ובפסקת משנה ב': "מטפל המבצע תכנית שיקום בבית סוהר שאינו מטפל יעודי, יקבל את המידע ככל שהגורם המתאם בבית הסוהר (שהוסף בעקבות ההערה בדיון הקודם), סבר שהוא נדרש לצורך עבודתו". הגדרנו גם מי הוא גורם מתאם בבית הסוהר, הוא מי שנמנה על מערך השיקום בבית הסוהר, כאמור בסעיף 20 לה(ד): "המתאם טיפול בעבריין מין שקיבל הכשרה מתאימה לכך".

המתאם טיפול, או המתאם טיפול בעבריין מין? בעצם הוא מתאם כל מיני טיפולים.
עמית מררי
המטפל בעברייני מין.
נעמה מנחמי
התיקון של סעיף ב(1), קצין מבחן מוסמך לקבל, זה רק עניין של ניסוח.

סעיף 2. בדיון הקודם דיברנו על החברים הקבועים בוועדת גילוי עריות וועדת אלימות במשפחה . בעקבת הערה של נסח החוק חשבנו שאכן לא מספיק ברור מי הם החברים הקבועים. הבהרנו למי התכוונו כשכתבנו החברים הקבועים: מפקח מחוזי של השירות לרווחת הפרט והמשטרה במשרד הרווחה והשירותים החברתיים ונציג שירות בתי הסוהר שהוא עובד סוציאלי החברים בצוות מקצועי כמשמעותו בסעיף 11א לחוק (שחרור על תנאי ממאסר). הם יהיו מוסמכים לקבל את הערכת המסוכנות המלאה. כמובן שליתר הצוות, כדי שהוא יוכל לקיים דיון, ניתן את התמצית של הערכת המסוכנות שבחוק הזה מוגדרת כ"מידע בדבר רמת המסוכנות ומאפייניה וכן מידע בדבר תנאי הפיקוח".

בסעיף הבא, עובד סוציאלי לפי חוק. דיברנו בישיבה הקודמת בשאלה לצורך מה מקבל אותו עובד סוציאלי את המידע. אני אקריא רק את הסיפה של הסעיף כדי שזה יהיה ברור. ככל שהמידע נדרש לצורך תפקידו על-פי דין בקשר לטיפול בעבריין המין או בבן משפחה, או להגנה עליהם, או למטרה אחרת כפי שיקבע בית משפט בצו".

סעיף 4 זה סעיף שנוסף על ידי הממשלה מאז הדיון הקודם. "מנהל מחלקה פסיכיאטרית שבה מבוצע צו אשפוז של עבריין מין מוסמך גם הוא לקבל הערכת מסוכנות שהוכנה לפי סעיף 6א(7).

בסעיף ג' לא נעשו שינויים מאז הדיון הקודם.

על סעיף ד' כבר דיברנו, הנושא של הערכות מידע לפי סעיף זה יתועדו בכתב.

עד כאן סעיף 3.
היו"ר דוד רותם
הערות?

הסעיף הזה מאושר כפי שהוא ואני לא חוזר אליו. אם יש לממשלה עוד איזה רצונות אז בחוק הבא.
נעמה מנחמי
"סעיף 4 – סודיות.


מי שהגיע אליו מידע לפי חוק זה ישמרנו בסוד, לא יגלה אותו לאחר ולא יעשה בו כל שימוש, אלא לפי הוראות חוק זה או כל חיקוק אחר או לפי צו של בית משפט ובלבד שלא תועבר הערכת מסוכנות או מידע ממנה אלא למי שמוסמך לקבלן בהתאם להוראות סעיף 3 או לפי הסמכה מפורשת בחיקוק אחר ולצורך המטרה שנקבעה בסעיף 3 או באותו חיקוק".


אתם רוצים להוסיף פה את הסנגור?
רחל גוטליב
אפשרות של סנגור למסור אם הוא בוחר.
היו"ר דוד רותם
לא צריך את זה.
רחל גוטליב
בסדר.
היו"ר דוד רותם
אין הערות. הסעיף הזה גמור, לא חוזרים אליו. צריך לגמור את החוק הזה ולא לעסוק במשפטנות.
נעמה מנחמי
אבל מאחר שלא מחוקקים כל יום חוק כזה, אם נמצא איזו תקלה נתקן אותה גם בהמשך.
רחל גוטליב
אני לא יודעת אם אהיה בישיבה הבאה. לגבי העברת מידע למשטרה אני רוצה לעדכן. לאור הערה שהערת בפעם הקודמת, שלא נפגשנו עם חבר הכנסת אפללו, קיימנו פגישה עם חבר הכנסת אפללו. הוא לא נמצא פה.
דורית ואג
הוא בדרכו.
רחל גוטליב
בסדר, נחכה שיגיע.
נעמה מנחמי
תיקונים עקיפים. התיקון העקיף הראשון שדיברנו לגביו כבר בישיבה הקודמת היה לגבי חוק המרשם הפלילי, לגבי פרטים לפי סעיף 2(11) ו-11א למרשם. השינוי היחיד הוא בעצם שמטפל יעודי מורשה, או אפשר לקרוא לו לפי היתר, לא יוכל לקבל את המידע הזה.
היו"ר דוד רותם
הגיע חבר הכנסת אפללו.
נעמה מנחמי
אותו כנ"ל לגבי פסקה ו'.
יצחק קדמן
אני רוצה לשאול. לגבי הנושא של מסירת המידע, איפה ואיך הסתיים העניין של מסירת מידע לנפגע העבירה? זה לא בפרק הזה?
נעמה מנחמי
במסגרת התיקונים העקיפים כן יש כוונה לתת לנפגע העבירה מידע לגבי סביבת מקום מגוריו של עבריין שהוא מפוקח. כרגע הדיבורים הם שמי שייתן את המדע יהיו יחידות הסיוע בפרקליטות. אנחנו נגיע לזה עוד מעט.
היו"ר דוד רותם
חבר הכנסת אפללו, בבקשה.
אלי אפללו
תודה רבה אדוני היושב ראש. מכובדיי, אני רוצה להגיד לך שהיתה לנו פגישה עם כל הנוגעים בדבר. הגענו להבנה פחות או יותר.
היו"ר דוד רותם
אני מקווה שלא נגעתם בדבר.
אלי אפללו
הגענו להבנה פחות או יותר.
רחל גוטליב
העוזר שלך עודכן.
אלי אפללו
אני אגיד מה שאני רוצה ואחר-כך תגידי.
היו"ר דוד רותם
תגיד מה שאתה הבנת.
אלי אפללו
הגענו לאיזו הבנה. היועצת המשפטית שלך היתה יחד איתנו. היו צריכים לחזור אלי אם זה נכון או לא.
היו"ר דוד רותם
מה ההבנה שהגעתם אליה?
אלי אפללו
היא תסביר אם היא תרצה, היועצת המשפטית שלך תסביר.*

לצערי הרב חזרו אלי, הודיעו ליהושע העוזר שלי, שבגלל ביטחון הפנים והיחידה – אני רק מודיע לך, אני אגיד את כל מה שיש לי לומר אפילו אם זה לא ימצא חן בעיניך.
היו"ר דוד רותם
כל מה שיש לך להגיד ימצא חן בעיניי.
אלי אפללו
אני הפעם אגיד את הכמות שיש ביחידה.
היו"ר דוד רותם
את זה אתה לא תגיד.
אלי אפללו
אני אגיד מה שאני רוצה. תרצה להוציא אותי, תוציא אותי.
היו"ר דוד רותם
חבר הכנסת אפללו אני לא אוציא אותך, אני פשוט לוקח ממך את רשות הדיבור. אחר-כך תעשה מסיבת עיתונאים ותעשה מסיבת עיתונאים. אני לא אתן לך, עם כל הכבוד ועם כל הכעס ואני יודע שאתה כועס.
אלי אפללו
אני כועס ואני אסביר למה אני כועס.

אני לא אגיד את המספר.
היו"ר דוד רותם
אתה לא תגיד מספרים.
אלי אפללו
בחוץ אני אגיד מה שאני רוצה.
היו"ר דוד רותם
בחוץ אתה תעשה מה שאתה רוצה. אם אתה רוצה לפגוע - - -
אלי אפללו
אתה צודק אבל אני אגיד למה. אני לא אגיד עכשיו פה את המספר אבל אני אגיד את זה בחוץ.
היו"ר דוד רותם
אתה חושב שאתה יודע את המספר.
אלי אפללו
אני יודעה במאה אחוז. יש לי את מרכז המידע, וקיבלתי את כל הנתונים. הם לא יכולים להכחיש.
היו"ר דוד רותם
אני מודיע לך שהמידע שם לא נכון.
אלי אפללו
אתה צודק, אחרי בירור, הם פחות.
היו"ר דוד רותם
לכן אתה לא יודע את המספר.
אלי אפללו
אתה צודק, אני יודע מה אתה רוצה לתת לי פה. אז שיגידו את זה פה בגלוי. הם לא יכולים להגיד - - -
היו"ר דוד רותם
הם אומרים פה בגלוי שאין להם מספיק כוח אדם. מה אתה רוצה, אני לא מבין? אתה רוצה לפגוע בזה עוד יותר?
אלי אפללו
הבנתי מה שאתה רוצה להגיד לי.
היו"ר דוד רותם
אני רוצה להגיד לך שבמקום להתעסק עם חוקים שאין להם סיכוי, בוא תתעסק עם חוקים שיביאו להם עוד כסף, שיהיו להם עוד אנשים.
אלי אפללו
אתה צודק שאני מטפל בחוק שאין לו סיכוי. 6 שנים אני מטפל בו, אני הבאתי אותו.
היו"ר דוד רותם
לא החוק הזה.
אלי אפללו
הבנתי למה אתה מתכוון. גם אני וגם אתה עוסקים לפעמים בחוקים שאין להם סיכוי.


לגופו של עניין, הבסיס של החוק היה להזהיר את התושבים מפני הפדופילים. הדבר הזה, שדיברנו עליו באחד החוקים, זה היה הכלי של גילוי זהותם לכלל התושבים. פה ביקשו ממני לא לעשות את זה כי זה עלול לפגוע בפרטיות שלהם ובכל דבר אחר. כדי לעזור ליחידת השב"ס שמטפלת בזה, הסכמנו שזה יהיה רק אצלם וזה לא יתפרסם בתנאי שיהיה להם מספיק כוח.


אבל, כשהסכמנו לכך שתהיה להם עזרה, שזה יעבור לביטחון פנים דרך שוטרי סיור, דרך אלה שיכולים להתקשר באמת, שיהיה להם פיקוח דרכם, אני מבין שפה נתקלו בבעיה בגלל שלביטחון פנים אין תקציב. הייתי מאוד רוצה, אדוני היושב ראש, לפני שנמשיך שאני אקבל פה את התשובות, ברשותך, כדי שנבין את זה פה באופן גלוי.
היו"ר דוד רותם
אני לא מבין את כל מה שאמרת, חוץ מזה שאיימת עלי.
אלי אפללו
אני לא איימתי, אני אומר שאני אגיד. זה לא איום.
היו"ר דוד רותם
זה לא רק איום, זה איום חמור, לדעתי.
אלי אפללו
בסדר, אז אני מתנצל שזה לא איום, אני אגיד את זה.
היו"ר דוד רותם
אל תגיד את זה, אני אוסר עליך להגיד את זה.
אלי אפללו
פה, אני מקבל.
היו"ר דוד רותם
מה שאתה עושה בחוץ אני לא יכול לפקח עליך.
אלי אפללו
אני מקבל את זה. יש לי עוד חסינות של חבר כנסת. כל עוד שיש לי אני יכול להגיד.
היו"ר דוד רותם
ביום שני בשבוע הבא יש לנו דיון על שלילת זכויות של חברי כנסת.
אלי אפללו
אני מאוד שמח שכל עוד יש לי את הזכות הזאת אני יכול.
היו"ר דוד רותם
אפשר לצרף אותך אבל אני רוצה להגיד לך משהו. אני לא מבין מה ההסכמה.
אלי אפללו
אני מעדיף שהם יגידו.
היו"ר דוד רותם
לגבי נושא התקציב, אם הבעיה היא תקציבית אז אנחנו יודעים איך עובדים על נושא התקציב.
אלי אפללו
אתה מכיר אותי, אני מכיר גם אותך.
היו"ר דוד רותם
גם אתה יודע לעבוד על תקציב. זה דבר שאני פועל בו ממילא. אני חושב שאת היחידה הזאת צריך להגדיל בהרבה.
אלי אפללו
לא רק היחידה. להכפיל בעשרות פעמים דרך משטרת ישראל כדי שיהיה לה כוח. אם יתנו תקציב ליחידה הטובה, המכובדת הזאת שעושה עבודת קודש לא יספיק בשום דרך אם לא תהיה משטרת ישראל. שיכול לעבור דרך המשטרה לסיור ולשוטרים שיכולים לבדוק את הפדופילים, אלו שלא מוכנים לקבל טיפול, אלו שמוגדרים כמסוכנים ביותר.
היו"ר דוד רותם
תכף אני אסביר.
אלי אפללו
אלו יגידו בכל דרך שהם לא יכולים ואני משוכנע שזה בגלל בעיות תקציב.
היו"ר דוד רותם
הבנתי אותך, חבר הכנסת אפללו.
רחל גוטליב
בישיבה שקיימנו עם חבר הכנסת אפללו באמת חודדו חילוקי הדעות או נקודת המחלוקת בינינו לבינו בהיבט הזה שאם מלכתחילה דיברנו על מרשם פתוח, לא על זה מדובר. חבר הכנסת אפללו ביקש שיהיה כתוב בהוראות חוק או בדרך אחרת שהמידע מן המרשם בקשר לעברייני מין יהיה פתוח בפני כל סייר של משטרת ישראל, כל שוטר סיור של משטרת ישראל, על מנת שכל השוטרים וכל הסיירים יפקחו בפועל על עברייני מין.
היו"ר דוד רותם
אני שומע את אפללו ואני יודע מה מטריד אותו. הוא מדבר על פדופילים לא עבריינים. שנית, כאלה שרמת המסוכנות שלהם היא גבוהה ביותר.
אלי אפללו
נכון.
היו"ר דוד רותם
אנחנו כבר לא מדברים על 20 מיליון איש.
רחל גוטליב
הסעיף שנוסח על דעתנו וכתוב בהצעת החוק בסעיף 19ג(3) פותח את המרשם שמנוהל על-ידי יחידת הפיקוח בפני משטרת ישראל. הוא רק אומר: על פי הרשאות גישה שייקבעו בשים לב לתפקידיו וכו'. מאחורי הסעיף הזה יש נוהל שיתוף פעולה בין המשטרה לבין יחידת הפיקוח. כשחזרנו ברמה המקצועית לגורמים המקצועיים, בעיקר ליחידת הפיקוח, הם אמרו: אנחנו מבקשים ועומדים על זה שהשאלה למי יגיע המידע, איך נפעיל את המשטרה, איך נסתייע במשטרה על-מנת לפקח או לסייע לנו, אנחנו מבקשים שזה יישאר בשיקול הדעת המקצועי שלנו כי יהיו מקרים, אולי גם המסוכנים האלה, שבהם מעורבות של סייר יכולה לפגוע.
היו"ר דוד רותם
הבנתי. אני אסיים היום את הדיון רבע לפני הזמן. אתם נכנסים אלי ללשכה ואנחנו נסדיר את העניין הזה.
רחל גוטליב
באיזה מובן נסדיר?
היו"ר דוד רותם
במובן זה שאני אמצא לכם את הפשרה.
רחל גוטליב
מה זאת פשרה? ברמה של החוק?
היו"ר דוד רותם
כן. מה את דואגת? הניסוח יהיה מוסכם עליהם, עליך ועל אפללו.
רחל גרייבן
וגם על המשטרה?
היו"ר דוד רותם
המשטרה תסכים לכל מה שאנחנו אומרים.
רחל גוטליב
אני אסביר לך גם מה מאוד מטריד בהיבט של המשטרה.
אלי אפללו
זאת בדיוק הנקודה.
רחל גוטליב
לא, זאת לא בהכרח הנקודה. ההתנגדות הנחרצת היתה מצד יחידת הפיקוח ברמה המקצועית. צריך שיהיה ברור, המשטרה היא לא הגורם המפקח, היא הגורם המסייע ליחידת הפיקוח לבצע את תפקידה. הגורם המקצועי היא יחידת הפיקוח.
היו"ר דוד רותם
רחל, הדבר הוא מאוד פשוט. חבר הכנסת אפללו מוטרד מהפדופילים המסוכנים, זה מה שמטריד אותו.
רחל גוטליב
השאלה אם כנסת ישראל מוטרדת.
היו"ר דוד רותם
עזבי את כנסת ישראל, אני אומר לך מה אפללו. אפללו מוטרד מהנושא הזה והוא מנסה לתת ליחידת הפיקוח עוד פועלים בדמות שוטרי סיור כדי שהם כל הזמן יפעלו בכיוון הזה כדי לפקח על הפדופילים המסוכנים. אין לי ספק שאפשר למצוא לזה פיתרון. היחידה לא תיפגע, המשטרה לא תיפגע, הפרקליטות לא תיפגע וחבר הכנסת אפללו ישיג את מה שהוא מתכוון.
אלי אפללו
זה לטובת האזרחים.
היו"ר דוד רותם
לטובת האזרחים במדינת ישראל. חבר הכנסת אפללו, אנחנו יודעים.
שלי הרפז גרנברג
אנחנו גם עובדים לטובת האזרחים.
אלי אפללו
אם היה לך מספיק כוח, לא הייתי מטיל ספק. להיפך, אני משבח את היחידה. השאלה בבסיסה היא מה היכולת שלכם.
היו"ר דוד רותם
הויכוח ביניכם הוא לא האם אתם עובדים לטובת האזרחים בישראל או לא. בזה אין ספק. מכיוון שאנחנו יודעים שאתם בצמצום כוח אדם, איך אנחנו מוסיפים לכם סיוע בלי שזה עולה לכם כסף.
שלי הרפז גרנברג
רק עם כסף.
היו"ר דוד רותם
אני יודע אבל מכיוון שאת הצ'קים שכחתי הבוקר בבית, אז אנחנו מנסים לעשות לכם את זה בדרך אחרת ואנחנו נמצא את הפיתרון. לא נפגע בכם ולא נפגע בטיפול.
שלי הרפז גרנברג
אני העדפתי את הפיתרון האחר שלך, שנדבר על זה אחר כך.
היו"ר דוד רותם
נמשיך הלאה.
נעמה מנחמי
התיקון הבא שעלה בדיון הקודם הוא מי בעצם מנהל את התביעות או את ההליך המשפטי לגבי הפרת צווי פיקוח, אם זאת תהיה הפרקליטות או התביעה המשטרתית. כרגע נדחה את הנושא לדיון הבא.
היו"ר דוד רותם
אנחנו נעזוב את זה. אני אמור לשבת עם פרקליט המדינה על העניין הזה.
נעמה מנחמי
התיקון הבא שהתחלנו לדון בו היה הנושא של דגימות די.אן.איי ושם עצרנו בדיון הקודם.

הסנגוריה, אתם רוצים לחזור על העמדה מהדיון הקודם?
חגית לרנאו
יש לנו ויכוח עם החוק שאותו מתקנים. יש לנו בעיה עם החשוד והכנסה של החשוד לחוק הזה אבל אין לנו התייחסות מיוחדת.
נעמה מנחמי
אז זה נשאר כפי שהוא.
נעמה מנחמי
התיקון הבא שהתחלנו לדון בו, מר קדמן, זה הנושא של תיקון חוק זכויות נפגע עבירה.
היו"ר דוד רותם
דוקטור קדמן. אני עד לכך שהוא עבד קשה בשביל הדוקטורט הזה.
אלי אפללו
אני עד לעבודה הקשה שהוא עושה פה.
דורית ואג
מהיסודי?
היו"ר דוד רותם
מגן הילדים.
נעמה מנחמי
ההצעה המשותפת של הממשלה והסנגוריה, אם אני לא טועה, היא לתקן את התוספת השלישית לחוק זכויות נפגעי העבירה באופן שהיועץ המשפטי לממשלה או נציגו, כלומר, בעצם יחידות הסיוע בפועל יהיו אמונים להודיע לנפגע עבירה, לפי פנייה, על סביבת עבריין המין.
היו"ר דוד רותם
זה לא יכול להיות משום שהנפגע לא יודע כל כמה זמן עבריין המין עובר כתובת. אם עבריין המין הזה מדווח על הכתובת שלו, איך הנפגע ידע?
רחל גוטליב
אם הוא מבקש - - -
היו"ר דוד רותם
הוא מבקש פעם אחת או שכל פעם הוא צריך לבקש מחדש?
רחל גוטליב
הוא מבקש פעם אחת כי אחרת זה בלתי אפשרי. כשזה עלה בפעם שעברה חשבתי שאולי אפשר לעשות את זה אוטומטית אבל זה לא ניתן לביצוע. באמצעות המערכת הממוחשבת זה לא ניתן לביצוע.
היו"ר דוד רותם
הקושי הוא פשוט. כאשר צריך לעשות עדכון של מערכת ממוחשבת במשרדי הממשלה אנחנו יודעים כמה זמן זה לוקח וכמה זה עולה.
רחל גוטליב
זה לא עניין של כסף.
היו"ר דוד רותם
כל רובריקה זה מיליון דולר.
רחל גוטליב
לכן, אם הוא מבקש לדעת, התכלית שלשמה זה מתבקש זה שמא ירצה אותו נפגע לנסוע לאילת והוא רוצה לדעת האם הוא באילת. הנפגע רוצה לעבור לגור באילת והוא רוצה לוודא שהוא לא גר שם. זה מסוג השיקולים.
ליאת קליין
זה לא רק מגורים, שהוא לא ימצא עצמו עובד באותו מקום עבודה עם עבריין המין.
רחל גוטליב
יש את יחידת הסיוע ומבררים לו את זה.
היו"ר דוד רותם
נפגע העבירה רוצה לשכור דירה ברחוב ללינבלום 17 בתל-אביב. הוא הולך לשם ומקבל דיווח שהפוגע לא גר באזור והוא שוכר דירה. חודש ימים לאחר מכן עבריין המין שוכר את הדירה לידו. עבריין צריך לדווח על הכתובת. צריך להודיע לו כדי שהוא יברח מעבריין המין כי בוקר אחד הם ייפגשו במדרגות.
רחל גוטליב
צריך לעשות איזון ביכולות של - - -
חגית לרנאו
צריך לראות על מה מגן החוק היום. החוק מגן על נפגע עבירה מפני פגישות תדירות עם עבריין המין, או במסגרת העבודה או במסגרת המגורים, לפי חוק מגבלות על חזרת עבריין מין. החוק לא מבקש להגן על נפגע עבירה מפני פגישה אקראית, שאם הוא ילך לקניון, אולי הוא יראה את מי שפגע בו.
היו"ר דוד רותם
אני לא מדבר על הקניון, אני מדבר על כתובת המגורים.
חגית לרנאו
אם נפגע עבירה מבקש לעבור דירה, הוא יכול לפנות לפרקליטות ולשאול לגבי מקום המגורים. אם עבריין המין עובר דירה, אז קודם כל זכותו. אם יש מגבלה בצו הפיקוח אז הוא לא יכול לעבור דירה ליד הנפגע ואין בעיה. נניח שאין מגבלה כזאת בצו והוא מחליט לעבור דירה. קודם כל, זכותו לעבור דירה ולהודיע על-כך רק אחרי שבוע. אם הוא עבר דירה והוא גר היום מול נפגע העבירה אז נפגע העבירה לא צריך לפנות לפרקליטות. הוא רואה את עבריין המין מולו, אז הוא יפנה ויבקש צו.
היו"ר דוד רותם
הוא לא גר מולו, הוא גר ברחוב הסמוך ואז הסיכוי שהם ייפגשו גדול יותר.
חגית לרנאו
אם יש מפגש תדיר, נפגע העבירה חי בתוך המפגש הזה, הוא לא צריך את הפרקליטות.
ליאת קליין
זה כבר מאוחר מידי.
היו"ר דוד רותם
הוא עוד לא היה בשבוע הזה. הם עוד לא נפגשו בשבוע הזה. אני רוצה לאפשר לנפגע לעבור מקום. אני לא מבקש מהעבריין לעבור מקום. לי יש יחס של כבוד, אני לא מבקש כלום מהעבריינים רק שהנפגעים יעברו כתובת.
חגית לרנאו
מה אומר היום החוק לגבי עבריין? הוא אומר שעבריין לא מנוע מלעבור דירה. אם עברת דירה אז אחרי שבוע אתה צריך לדווח.
היו"ר דוד רותם
למה הוא צריך לדווח?
חגית לרנאו
למה? כדי שיחידת הפיקוח תדע איפה הוא.
היו"ר דוד רותם
אני רוצה שיודיעו לנפגע: דע לך, לאיש מותר לעבור כתובת והוא עבר בסמוך אליך. אם אתה לא רוצה, תעזוב אתה כי העבריין גר שם.
חגית לרנאו
אבל אני לא בטוחה שהם יודעים את הכתובת של הנפגעים.
רחל גוטליב
אין להם קשר עם הנפגעים.
היו"ר דוד רותם
מה עם מערכת מנע?
רחל גוטליב
זה לא ניתן לביצוע באמצעות מערכת מנע.
דפנה בינוול
ביררנו, הבאנו אותם אלינו.
היו"ר דוד רותם
אין במערכת מנע את הכתובת?
רחל גוטליב
לא.
נעמה מנחמי
מה עם זה שיחידת הפיקוח תודיע ליחידת הסיוע והן יודיעו לנפגע?
היו"ר דוד רותם
אני מוכן לזה בתנאי אחד, שהם מקבלים עכשיו תוספת של 3 עובדים כדי לעשות את זה.
רחל גוטליב
וגם לפרקליטות תוסיף 3 תקנים.
היו"ר דוד רותם
הפרקליטות לא צריכה שום תקן, יש לה יותר מידי תקנים כבר היום. לפרקליטות יש יותר מידי כוח אדם- -
רחל גוטליב
זה שהם אמרו שהם מוכנים בלי לבקש תוספת - - -
היו"ר דוד רותם
- - לכן הם כל-כך זריזים בהגשת כתבי אישום.
רחל גוטליב
זה שהפרקליטות היתה מוכנה לקבל את זה על עצמה, אני הופתעתי לטובה. נראה לי שבאיזון, תיקון על פי בקשה של נפגע, נראה לי שזה נותן מענה להטיל על הפרקליטות להמשיך ולעקוב ולהרים באופן יזום לנפגע עבירה. גם מהותית אני לא בטוחה שזה נדרש וגם פרקטית זה לא בר ביצוע.
ליאת קליין
גם מבחינת הנפגע זה לא בטוח. לא כל מהנפגעים ירצה לדעת.
רחל גוטליב
לכן זה צריך להיות על פי בקשה יזומה של הנפגע. זה נראה לי מספיק ולא צריך מעבר לזה. על פי בקשה של נפגע עבירה הוא יעודכן על-ידי נציג היועץ המשפטי לממשלה על סביבת מקום מגוריו. אם יש לו חשש, כשהוא רוצה ליזום מעבר מגורים או עבודה, אז הוא ירים טלפון, יש לו כתובת.
היו"ר דוד רותם
לא זאת הבעיה שלי.
רחל גוטליב
גם ליאת אומרת שבעיניה זה בסדר. אני לא בטוחה שנפגע עבירה רוצה לקבל באופן שוטף טלפונים מהפרקליטות.
ליאת קליין
אלא אם כן הוא יבקש.
רחל גוטליב
אם הוא מבקש באופן שוטף מידע כזה, לי לא נראה באיזונים שאנחנו עושים, שזה אכן נדרש. אני לא בטוחה שזה נכון.
היו"ר דוד רותם
אז לי יש מחלוקת עם ליאת ואיתך.
אלי אפללו
גם לי.
ליאת קליין
המצב הנכון הוא שלנפגע עבירה תהיה אפשרות להגיש בקשה מייד עם השחרור שלו ממאסר או לגבי עדכון לגבי שינוי בכתובת מגורים שעשויה להשפיע עליו, או שהוא בעצמו יגיש בקשה פרטנית כשהוא עובר מגורים.


הסכמתי שזה לא צריך להיות מעודכן במחשב ואם הוא לא יבקש הוא יקבל עדכון שוטף כי זה יכול להיות בעייתי מבחינת נפגע העבירה. הוא עבר איזה הליך שיקום והוא לא רוצה לדעת בכל רגע נתון. לא כל הנפגעים ירצו לדעת בכל רגע איפה נמצא עבריין המין שתקף אותם. אבל, צריך שתהיה לו אפשרות לקבל מידע כזה.
יצחק קדמן
אני חושב שאנחנו מוכרחים לאפשר ליחידת הסיוע, בין בעצמם, בין באמצעות בא כוח היועץ המשפטי לממשלה, בכל נוהל שלא תקבעו - אני חושב שצריך לאפשר להם לתת מידע לנפגע עבירה על פי בקשתו. במצב הקיים היום, כשהוחלו פה איסורים על כל מיני איסורים על מסירת המידע. המידע הוא סודי אלא אם כן החוק בפירוש קבע. אני לא רוצה שנגיע למצב שנפגע עבירה ירצה לקבל מידע - - -
היו"ר דוד רותם
אדוני מדבר רק על הכתובת?
יצחק קדמן
זה לא רק הכתובת. בנוסח שלנו הצענו משהו יותר רחב. מה קורה אם הוא רוצה לקבל מידע לגבי מקום עבודה. מסתבר שהם עובדים באותו מקום עבודה. בנוסח שלכם זה לא מופיע.
רחל גוטליב
לא, זה גם וגם, סביבת מגורים וסביבת עבודה.
יצחק קדמן
אנחנו מציעים שיחידת הפיקוח או הפרקליטות, מי שלא ייקבע, יהיה רשאי – צריך לכתוב שהוא יהיה רשאי כי אם לא יהיה כתוב שהוא רשאי אז החוק אוסר למסור לו מידע. הוא יהיה רשאי למסור לנפגע עבירה כל מידע לפי בקשתו שיכול לעזור בהגנה על שלומו.
היו"ר דוד רותם
כל מידע?
יצחק קדמן
כל מידע שיכול לעזור בהגנה על שלומו. אם השתנתה הערכת מסוכנות לגביו.
חגית לרנאו
את זה יש ביחידת הפיקוח. יש את זה בסעיף 18 של יחידת הפיקוח. זה התפקיד שלהם.
אלי אפללו
הנפגע צריך לדעת, על זה מדובר.
דפנה בינוול
הוא צריך לדעת על הערכת מסוכנות?
יצחק קדמן
הנפגע, עם כל הכבוד, הוא לא במקום נחות יותר מאשר שורה של עובדים סוציאליים ובעלי תפקידים אחרים ומתאמי טיפול, שלכולם התרתם למסור מידע. את נפגע העבירה שמים בצד בדרגה שנייה.
אלי אפללו
מה המטרה של החוק? המטרה של החוק היא לשמור על הנפגע וזה הבסיס של הצעת החוק.
רחל גוטליב
ציבור הנפגעים הפוטנציאלי
אלי אפללו
סליחה, אני מדבר על הפרט על האדם שנפגע. בעניין הזה אנחנו מדברים על אחד אחד. הנפגעים, למשל, אלו שנפגעו מפדופיל, שזה בעצם הבסיס של הצעת החוק שלי. זה הורחב גם לדברים אחרים. אני חושב שהאדם צריך לדעת איפה הוא גר, אם זה מסכן אותו באותו זמן.


אנחנו מדברי על אנשי בעלי רמת מסוכנות גבוהה. אלה אנשים שלא הסכימו לקבל טיפול. אני ממיין אותם לכמה סוגים. אלה שאתה יודע שרמת המסוכנות שלהם גבוהה, אלה פצצה מתקתקת, רבותיי. אם הנפגע, שהוא בטראומה מכל הסיפור הזה – הרי אנשים נשארים שנים בטראומה. הילד רואה את הפוגע, הוא יכול לחזור שוב לכל הדברים האלו. תסתכלו בסקרים מה זה אומר. הבן אדם שנפגע הוא כל החיים יש לו את התמונה של האדם הזה. אני חושב שהם חייבים לקבל את המידע, האם הם מגיעים לעיר שלהם.
היו"ר דוד רותם
חבר הכנסת אפללו, את זה כבר עברנו. דוקטור קדמן מדבר על הרבה יותר מידע ממה שאתה אומר.
אלי אפללו
קודם כל לעיר שלהם, אחר-כך באיזה רחוב הם גרים, איפה הם מועסקים? האם מועסקים יחד איתו? אלה כלים אלמנטאריים כדי לשמור על הנפגע. כל הזמן אנחנו מדברים על הפוגע כאילו אנחנו שומרים רק על הזכויות של הפוגע. איפה הנפגע? החוק הזה בא כדי לשמור קודם כל על הפוגע, על עבריין המין המסוכן. אם הוא מקבל את הטיפול הכימי כדי שהיצר המיני שלו ירד ממנו והוא יהיה מטופל כמו שצריך, על זה נדבר בצורה אחרת. אני מדבר איתכם על האדם הזה שנשאר פדופיל.


אני ראיינתי פדופילים, אדוני היושב ראש.
היו"ר דוד רותם
אני יודע.
אלי אפללו
אתה יודע שפדופיל, היצר הרע הזה שלו, נשאר בתוכו. זאת מחלה ואי-אפשר להוריד את זה ממנו. הדבר הזה יחזור עוד פעם ועוד פעם.
היו"ר דוד רותם
לכן אתה תבוא לדיונים בהבניית שיקול הדעת המשפטי. ד"ר לרנאו כבר מסתכלת עלי וקודחת בי את מבטה. תדאג שהאנשים האלה לא יגיעו לסביבה כל-כך מהר.

הויכוח הוא לא על הכתובת.
אלי אפללו
גם הכתובת.
היו"ר דוד רותם
דוקטור קדמן רוצה שכל שבוע הנפגע יקבל תיק מידע.
יצחק קדמן
לא.
אלי אפללו
אני לא הבנתי כך. אולי שנינו מבינים אחרת, אדוני היושב ראש.
היו"ר דוד רותם
אנחנו נשאיר פתוח את התיקון הזה.
רחל גוטליב
אני רוצה להזכיר שנתנו סמכות ליחידת הפיקוח למסור מידע לכל אדם, אם הדבר דרוש כדי למנוע סכנה מיידית לשלומו של אותו אדם, בכלל זה כמובן גם נפגע העבירה. כלומר, לא אוטומטית אלא ככל שהוא צפוי לאיזה סיכון, זאת אחריות של המדינה באמצעות יחידת הפיקוח, להודיע לו.


המידע בדבר סביבת מגורים ועבודה זה היה לצורך הפן הפסיכולוגי של נפגע העבירה. פסיכולוגי או איזו התגוננות ברמה הזאת ולא בהכרח סיכון. אני רוצה להתרחק ממנו וזה בסדר, מכבדים את זה.


לכן נראה לי שבאיזון הזה, גם מבחינת יכולות ביצוע, זה נראה לי מספק.
היו"ר דוד רותם
אני אשב עם שלי, עם קדמן, עם ליאת ועם חבר הכנסת אפללו ואנחנו נגיע כבר לאיזה פיתרון.
ליאת קליין
לגבי משך הזמן. אם זה עובר מסעיף 10א לחוק זכויות נפגע עבירה לצו פיקוח אנחנו חושבים שהמנגנון של העברת מידע לנפגע עבירה, צריך לחול גם בתקופת המרשם ולא רק בתקופת הפיקוח. כל זמן שיש מרשם שמעגן את זה, צריך שתהיה אפשרות לנפגע עבירה לדעת את המידע הזה של כתובת מגורים. זה צריך להיות לא להיות תחום רק לתקופת הפיקוח אלא לכל זמן שיש מרשם כזה שמאפשר מידע.
שלי הרפז גרנברג
אין אחריות על תקופת המרשם.
מיכל רוזין
אין אחריות. יש מרשם ונפגע העבירה יכול לפנות ולבקש.
היו"ר דוד רותם
אחרי התקופה זה כבר בכלל לא מעודכן.
רחל גוטליב
מידע בדבר כתובתו של אדם זה מידע שפתוח לציבור. כל אחד, בלי להגיד למה הוא רוצה, יכול לפנות בכל עת ולבקש.
היו"ר דוד רותם
זה בתנאי שמדווחים למרשם.
אלי אפללו
מה לגבי מקום עבודתם?
רחל גוטליב
מקום עבודתם זה באמת משהו אחר.
היו"ר דוד רותם
אנחנו נשב ונגיע להחלטות בעניין הזה.
חגית לרנאו
אם תזמינו אותנו לישיבה פנימית אז אני לא צריכה לדבר.
היו"ר דוד רותם
בוודאי שאזמין. אני לא יודע אם תהיה ישיבה פנימית, יכול להיות שאני אשב עם כל גורם בנפרד.
חגית לרנאו
יש עכשיו שתי הרחבות שהתיקון הזה עושה לגבי העברת מידע לנפגע עבירה. אחד, אלה דברים שחבר הכנסת אפללו דיבר עליהם. אם יחידת הפיקוח מתרשמת שיש איזו סכנה לנפגע עבירה, מותר לה היום להעביר כל מידע לפי שיקול הדעת שלה.


ההרחבה השנייה היא כאילו אינטרס אחר, האינטרס של שלומו הנפשי של נפגע העבירה. אנחנו לא התנגדנו ככל שזה באמת תחום. אבל כשפותחים את זה, אז צריך להתחיל לשאול שאלות. הרי נפגעי עבירה, רובם אנשים ישרים, אין להם שום מניעים נסתרים. אבל פה ושם יהיו נפגעים שיעשו שימוש לרעה במידע הזה. למשל, אם החוק כבר נותן יותר מידי מידע, אז החוק כבר צריך לקבוע שאסור לנפגע עבירה - - -
היו"ר דוד רותם
איזה מידע?
חגית לרנאו
לפרסם את המידע.
היו"ר דוד רותם
סליחה, הכתובת של אדם מופיעה במרשם האוכלוסין.
חגית לרנאו
גם היום, לכאורה, יכול נפגע עבירה ללכת - - -
נעמה מנחמי
השאלה היא, האם הוא צריך לכתת את רגליו והאם המידע שיש לו הוא מידע אמין?
חגית לרנאו
גם היום יכול נפגע עבירה לקחת חוקר ולברר איפה מי שפגע בו ולפרסם את זה בעיתונים. אני יודעת שגם עושים את זה.
היו"ר דוד רותם
אני יודע שהפוגע גר במקום מסוים, אין לנפגע העבירה בעיה להדפיס מודעות גדולות ולהדביק את זה בכל הרחוב.
חגית לרנאו
נכון, אבל לא יכול להיות שיבוא נפגע עבירה ויגיד: זכותי לקבל את המידע הזה מהמדינה, כשהמידע הזה, שכל מי שיש לו את המידע על החוק הזה, יש עליו חיסיון, חוץ מנפגע העבירה ואחר-כך כך זכותו לפרסם. אז שתהיה בחוק הוראה שאם הוא מקבל את המידע מהמדינה אז אסור לו לפרסם אותו. אם הוא עושה שימוש לרעה במידע, אז כמו כל יתר האנשים בחוק הזה, אז יש עליו דין פלילי.
היו"ר דוד רותם
אם היה לי פה מישהו שהיה מקבל רק כתובת ומקום עבודה, אז גם עליו לא הייתי מטיל חיסיון. החיסיון שאנחנו מטילים הוא לא על כתובת של אדם.
חגית לרנאו
החוק לוקח בחשבון, וכאן גם מתוך שיקולים של פרטיות אבל גם מתוך שיקולים מקצועיים, שצריך לפקח על עברייני מין אבל באותו זמן צריך לעשות כל מאמץ כדי לא להפריע בשילוב שלהם בקהילה כי השילוב שלהם בקהילה זה הצעד הראשון כדי להפחית את המסוכנות שלהם.
היו"ר דוד רותם
אין שום ספק. את יודע מה? מי שלא צריך לשלב אותו בקהילה אלא הוא כבר משולב בקהילה, זה הנפגע. גם הוא נמצא פה באיזה מקום בפקטור.


אני רוצה לשלב את העבריין בקהילה ולהוריד את המסוכנות שלו, אבל אני לא מוכן, מצד שני, שגם אם תבוא יחידת הסיוע ותגיד: לטובתו של העבריין, זה נורא חשוב בשביל לטפל בו, שהוא יגור באותו בית שגר הנפגע, אני אגיד להם: עד כאן רבותיי, הנפגע קודם.
חגית לרנאו
נכון, אבל על זה המחוקק עושה מסגרת של איזונים. אנחנו הרי חיים בתוך עולם משפטי. המצב שבו העבריין גר בסביבת המגורים של הנפגע וזה גורם לנזק נפשי של הנפגע, הוא מצב שמוסדר בחוק. הזכות של נפגע עבירה, לדעתי, לדעת איפה נמצא עבריין המין – אני לא בטוחה שיש לו היום בחוק איזו זכות לדעת אם עבריין המין עבר מאילת למטולה. יש לו זכות כנראה לדעת, אם הוא חושש למצבו הנפשי, האם עבריין המין כבר מתקרב למקום מגוריו. לזה אנחנו לא התנגדנו.

צריך גם להגביל את מידת ההרחבה של העניין הזה. המידע חשוב ככל שהוא מגן על זכויות משפטיות.
היו"ר דוד רותם
את עכשיו עונה לקדמן וזה בסדר. יש הבדל עצום בין מה שאת רוצה לתת לבין מה שהוא רוצה לקבל. המרחק הוא שני מגרשי כדורגל ושלושה מגרשי פוטבול. אנחנו נמצא את האיזון.
חגית לרנאו
אני לא חושבת שיש כזה הבדל אבל צריך לשים לב שככל שנותנים זכויות לנפגע עבירה, צריך שהחוק יגדיר מה החובות שלו. שיגדיר במפורש שהחובה שלו היא לא לעשות שימוש לרעה במידע. אם הוא עושה שימוש לרעה במידע הוא יהיה כפוף לדין פלילי.
היו"ר דוד רותם
לגבי שימוש לרעה במידע, את צודקת.
אורי מקלב
מה זה נקרא שימוש לרעה? נניח שהוא מקבל את מקום העבודה של הפוגע. הוא מחפש עבודה באזור והוא רוצה לדעת אם הפוגע נמצא. אחרי שנודע לו מקום העבודה הוא מטלפן גם למנהל שלו ולאחרים והוא מודיע להם שהם מעסיקים מישהו שפגע.
היו"ר דוד רותם
סיימתי את הדיון בסעיף הזה.
אורי מקלב
שאלתי מה זה נקרא שימוש לרעה. לגבי מקום עבודה, הוא לא צריך לשכנע למה הוא רוצה את המידע. הוא מחפש עבודה חדשה והוא רוצה לדעת איפה הפוגע עובד. הוא מקבל את המידע איפה הפוגע עובד. עכשיו הוא מטלפן למנהל ולאחרים ומודיע להם כדי להתנקם בו או בגלל שהוא חושב להזהיר אחרים. האם זה שימוש לרעה או לא?
דפנה בינוול
בוודאי שכן.
אלי אפללו
אני רוצה לחדד את השאלה.
היו"ר דוד רותם
אני לא רוצה שנפגע עבירה, עם כל הכבוד לו, יידע איפה אדם עובד והוא יבוא לבניין והוא ידביק מודעות על כל הבניין.
אלי אפללו
אבל אם הוא יכול להגיד לבוס שלו, שעשה איתו הסכם עבודה והוא התחייב והוא לא ידע שהוא נמצא שם, או שהוא בא אחרי כן - - -
היו"ר דוד רותם
חבר הכנסת אפללו, אני נותן לנפגע את הכתובת של מקום העבודה כדי שהוא לא יעבוד שם ולא כדי שהוא יעשה מזה שום דבר אחר ולא כדי שהוא יפגע בעבריין המין. התפקיד שלו הוא לא להגיד שיפטרו אותו כי הוא יכול לפגוע באנשים.
אלי אפללו
אני לא הבנתי. מה זה אומר שימוש לרעה? נפגע עבירת מין שהתקבל למקום עבודה או שהגיע עובד חדש למקום העבודה והוא עבריין. הוא יודע על-כך והוא רוצה לעזוב את העבודה או שהוא יכול לעבוד איתו והוא מספר על כך לבעלים. איך זה מוגדר?
חגית לרנאו
בעיניי, זה לא שימוש לרעה.
אלי אפללו
אז בעל הבית יכול להגיד שהוא לא רוצה להעסיק אותו. תיאורטית, זה שימוש לרעה. ההגדרה של שימוש לרעה צריכה גם להיות ברורה.
היו"ר דוד רותם
חבר הכנסת אפללו, סיימנו לדון בסוף הזה.
ליאור שני
לא חייבים למסור כתובת, לא של מקום עבודה ולא של מגורים. אפשר למסור רק את האזור וכך אי-אפשר להגיע אליו.


בנוסף, אני לא מבין איפה יש פה פגיעה בעבריין המין. הרי כשמוסרים מידע על אזור מגורים, מי שמגביל את עצמו זה נפגע העבירה ולא עבריין המין. הוא מגביל את עצמו ויודע לאן לא להתקרב. איפה הפגיעה בעבריין המין?
היו"ר דוד רותם
רבותיי, אנחנו נמצא את הפיתרון, בואו נמשיך.
נעמה מנחמי
נושא נוסף שאנחנו לא רוצים לדון בו כרגע כי ננסה להגיע לנוסח עד הישיבה הבאה וזה הנושא של תיקון לחוק מגבלות על חזרתו של עבריין מין לסביבת נפגע עבירה. מרכז נגה העלה בשבוע שעבר בעיה שנוגעת למועד שבו מוגש צו לפי חוק מגבלות. היה איזה מקרה שבו ניתן צו לפי חוק הגנה על הציבור ולכן בהסכמה לא ניתן צו לפי חוק מגבלות ואחר-כך הנפגע כבר לא יכול היה לקבל לפי חוק מגבלות בגלל תיחום המועדים שכתוב בחוק.


שוב, אנחנו לא רוצים לדון בזה כעת אני רק רוצה להגיד שאנחנו הולכים לדון בזה בדיון הבא. נשמח לקבל הערות וניסוחים.
רחל גוטליב
יש הסכמה עקרונית.
נעמה מנחמי
יש הסכמה עקרונית אבל אנחנו נדון בניסוח בישיבה הבאה.

זה הזמן לעבור לפרק השיקום המונע שהותרנו מאחור.
רחל גוטליב
אני צריכה לצאת ב-10:30.
היו"ר דוד רותם
אני רוצה להצביע פורמאלית על שילוב של הצעת חוק המלחמה בפדופיליה של אלי אפללו וחברי כנסת, חוק ההגנה על הציבור מפני עברייני מין של חברי הכנסת מטלון ומילר עם הצעת החוק הממשלתית.
נעמה מנחמי
אנחנו עושים את זה לצורך הפרוטוקול. זאת תהיה הכוכבית של סעיף 138 לתקנון.
היו"ר דוד רותם
מי בעד?

הצבעה

בעד – רוב

נגד – אין

נמנעים אין
היו"ר דוד רותם
תודה, הוחלט פה אחד.
אורי מקלב
אולי צריך לצרף את הקול של אלי אפללו?
היו"ר דוד רותם
לא צריך, זה פה אחד.
נעמה מנחמי
אנחנו עוברים לסעיפי פרק השיקום שנותרו מאחור.


סעיף 20ל עוסק בטיפול תרופתי במסגרת שיקום מונע בקהילה. אני רק אזכיר שאחד הנושאים שעלו זה נושא של מימון הטיפול.


נתחיל קודם עם סעיף א' שעוסק בתנאים למתן הטיפול.


"20ל. טיפול תרופתי במסגרת תוכנית לשיקום מונע בקהילה.

1. טיפול תרופתי לשם הפחתת הדחף המיני, כחלק מתוכנית לשיקום מונע בקהילה, יינתן לעבריין מין אם התקיימו כל אלה:

1. רופא בעל התמחות מתאימה לפי אמות המידה שקבע המנהל הכללי של משרד הבריאות שמצא כי עבריין המין מתאים לקבל טיפול וכי יש בטיפול כדי להפחית את רמת הסיכון הנשקפת ממנו לביצוע עבירת מין נוספת.

2. ההמלצה למתן הטיפול וכן הטיפול והמעקב אחריו נעשים בהתאם לאמות מידה מקצועיות שאישר המנהל הכללי של משרד הבריאות.
3. הטיפול ניתן בשילוב טיפול ייעודי ביחידה לשיקום מונע. על אף האמור בפסקה זאת, יכול טיפול תרופתי להינתן גם שלא במסגרת טיפול יעודי ביחידה לשיקום מונע, וזאת במקרים חריגים ובתנאים שייקבעו באמות המידה של מנכ"ל משרד הבריאות.
4. עבריין המין עצמו נתן הסכמה מדעת כמשמעותה בפרק ד' לחוק זכויות החולה, התשנ"ו-1996 לקבלת הטיפול הרפואי. ואם העבריין אינו כשיר לתת הסכמה ואפוטרופסו הסכים לטיפול, בית המשפט אישר את מתן הטיפול לאחר ששמע את עמדת הגורמים המקצועיות ואת עמדת האפוטרופוס".
יש הערות?
היו"ר דוד רותם
אני רוצה לקבוע פה זמן לקביעת אמות המידה על-ידי המנהל הכללי של משרד הבריאות.
שרונה עבר הדני
אני לא רוצה שאמות המידה ייקבעו פעם אחת ואי-אפשר יהיה לשנות אותן.
היו"ר דוד רותם
אבל אני רוצה את אמות המידה הראשוניות כדי שלא יהיה לי מצב שיש לי חוק ואמות המידה ייקבעו בעוד 7 שנים ובינתיים אי-אפשר יהיה לעשות את זה.
שרונה עבר הדני
אנחנו ממילא עובדים על זה כבר עכשיו.
היו"ר דוד רותם
זה שאתם עובדים זה בסדר. כבר הבטיחו לי בכל כך הרבה מקרים שהתקנות יגיעו.
שרונה עבר הדני
לא התווכחתי עם אדוני.
היו"ר דוד רותם
לפעמים אני עושה סנקציות כשלא עושים לי את התקנות. משרד הבריאות לא מגיע אלי בכל יום. תגידו לי זמן.
שרונה עבר הדני
תוך 60 יום מיום כניסתו של החוק.
היו"ר דוד רותם
נעשה תוך 3 חודשים.
נעמה מנחמי
האמת היא שמאחר שאנחנו עדיין עובדים על החוק ולא סביר שנסיים אותו בחודש הקרוב, אז ככל שתוכלו להעביר את זה לפני שנסיים את החוק אנחנו נשמח.
היו"ר דוד רותם
90 יום.


יש הערות?
נעמה מנחמי
מישהו רוצה להעיר לגבי הנושא של ההסכמה של אדם שהוא חסוי?
היו"ר דוד רותם
אתם חושבים שמכיוון שאפוטרופוס לגוף לא יכול להסכים כי הוא רק לטובתו של החסוי, לכן בית המשפט ישמע את כל הגורמים והוא יחליט.
נעמה מנחמי
זה רק אם האפוטרופוס הסכים. אם האפוטרופוס לא הסכים, אז לפי נוסח הסעיף כרגע, גם בית המשפט לא יוכל לאשר מתן טיפול תרופתי.
דפנה בינוול
או אם האדם עצמו לא מסכים.
היו"ר דוד רותם
אפוטרופוס חכם תמיד יסכים כי הוא יגיד שבית המשפט יחליט. אם הוא יסרב, יכול להיות שאחר-כך הוא יתרשל כי זה היה לטובתו.
שרונה עבר הדני
אני רוצה שזה יהיה ברור. האמירה כאן היא שאנחנו כופים טיפול על אדם שלא כשר להחליט. לכן חד משמעית בית המשפט צריך לאשר כזה דבר.
דפנה בינוול
בית המשפט כופה ולא האפוטרופוס.
היו"ר דוד רותם
הבעיה הזאת מתעוררת אצל כל מי שפעם היה אפוטרופוס, גם לגבי ניתוח שבר או אפנדיציט.
דפנה בינוול
ניתוח שבר דחוף זה לטובת האיש בעוד שפה זה לא בטוח.
אלי אפללו
זה לטובתו. בן אדם שמקבל טיפול כזה, זה לטובתו.
היו"ר דוד רותם
היה לי פעם תיק שהיו רופאים שאמרו שזה לטובתו והיו כאלה שאמרו שהניתוח לא לטובתו. שבית המשפט יחליט.
שרונה עבר הדני
זה כמו המקרה המפורסם של הגברת שסירבה לניתוח קטיעה של הרגל באמירה: לעולם הזה נכנסתי על שתי רגליים וכך גם אצא ממנו. היא סירבה בתוקף.
היו"ר דוד רותם
זה לא כל-כך יתרון.
שרונה עבר הדני
זה עניין של גישה. זה היה המקרה שאמרנו שאנחנו לא מסתפקים בהסכמת אפוטרופוס ובצדק הנושא עבר לבית משפט.
נעמה מנחמי
פסקה 3 בעצם נועדה למצבים שבהם טיפול ייעודי הוא לא כל-כך ישים. מדובר על מקרים חריגים ביותר. לא כל אדם שלא ירצה או לא יהיה מוכן לקבל טיפול ייעודי. אנחנו מדברים, לדוגמה, על מפגרים או על אנשים שיהיה כמעט בלתי אפשרי להעביר אותם את הטיפול הייעודי.


"ב. טיפול תרופתי לעבריין מין הניתן לפי הוראות סעיף קטן (א) יינתן באופן הבא:

1. עבריין מין המבוטח בקופת חולים במסגרת קופת החולים בה הוא חבר, על פי סל שירותי הבריאות וההסדרים הנהוגים באותה קופה, ובלבד שהמבוטח לא יחוייב בדמי השתתפות עצמית; ככל שהטיפול הנדרש אינו כלול בסל שירותי הבריאות על חשבון המדינה ובהתאם לנהלים שיקבע על-ידי מנכ"ל משרד הבריאות.

2. עבריין מין שאינו מבוטח בקופת חולים יקבל טיפול תרופתי על חשבון המדינה בהתאם לנהלים שייקבעו תוך 90 יום, על ידי מנכ"ל משרד הבריאות לצורך כך.
3. לעניין זה – "טיפול תרופתי", בדיקה ואבחון על-ידי רופאים מומחים, אבחון פסיכולוגי או קרימינולוגי, בדיקות מעבדה ובדיקות עזר רפואיות אחרות לפני או במהלך הטיפול, תרופות הורמונאליות להפחתת הדחף המיני, מעקב רפואי וטיפול רפואי בתופעות לוואי הנגרמות עקב השימוש בתרופות הורמונאליות להפחתת הדחף המיני.
"מבוטח קופת חולים", "סל שירותי הבריאות", כמשמעותם בחוק ביטוח בריאות ממלכתי התשנ"ד 1994".


אני רוצה להעלות סוגיה שעלתה כאן בישיבות המקדימות. נתחיל מהערה ניסוחית. לא לחלוטין ברור מי יישא בעלות ההשתתפות העצמית כאן. אני כן רוצה להביע איזה חשש שזה עלול לעכב את היישום בפועל.
היו"ר דוד רותם
איזה השתתפות עצמית? אף אחד לא יישא בתשלום.
נעמה מנחמי
אז מי יישא, המדינה או קופת החולים?
היו"ר דוד רותם
מה הבעיה עם קופות החולים? הם הרי לא נותנים לנו טיפול בתרופות חשובות. משרד הבריאות כותב להם מכתב - - -
נעמה מנחמי
בכל מקרה יש פה חשש.
אלי אפללו
משרד הבריאות צריך להיות ברור.
נעמה מנחמי
אם הנהלים יגיעו תוך 90 יום פשוט תיאלצו לסגור את זה בתוך 90 יום.


הדבר השני הוא שעצם מתן כל השירות, כל ההגדרה של הטיפול התרופתי כולל הכול, ללא השתתפות עצמית, עשויה לדרוש סיווג של העבריין כעבריין מין מורשע לצורך קבלת הטיפול. אז אנחנו בעצם חושפים אותו. יכול להיות שצריך לשקול את זה.


לחילופין, אני רוצה להעלות סוגיה נוספת וזה פטור מהשתתפות עצמית לצורך קבלת התרופה עצמה, "דקפפטיל", גם על מי שלא הורשע בעבירה אבל רוצה לקחת את הטיפול באופן עצמאי לפני שהוא הורשע.
אלי אפללו
לגבי התקנות - - -
היו"ר דוד רותם
תוך 90 יום.
אלי אפללו
בינתיים החוק הזה - - -
היו"ר דוד רותם
החוק הזה לא ייגמר ב-90 יום, תאמין לי.
אלי אפללו
אני מקווה שכן.
היו"ר דוד רותם
אתה מבטל את הפגרה?
אלי אפללו
אני מוכן לבטל את הפגרה. אפשר לדון בזמן הפגרה וגם להביא חוק בזמן הפגרה, עשיתי את זה.
היו"ר דוד רותם
אני מציע שאדוני ידבר עם יושב ראש הכנסת ועם ועדת הכנסת שיבטלו את הפגרה.
אלי אפללו
לא לבטל, להמשיך את הדיון בזמן הפגרה. הפגרה לא יכולה לעכב את זה.
היו"ר דוד רותם
בפגרה אני יושב כל יום בוועדה. הוועדה לא יוצאת לחופש, רק הכנסת.
אלי אפללו
אנחנו עובדים גם בפגרה. בוועדת הכלכלה נעבוד יום יום גם בתקופת הפגרה.
היו"ר דוד רותם
ראיתי שגם בוועדת הכספים קיבלתם חוק חדש. תעבדו, זה בסדר גמור. משלמים לכם משכורת גם בפגרה, תעבדו.


תודה רבה, הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 10:15

קוד המקור של הנתונים